Përralla e bukur për turizmin në Sazan

Sazaningalarg.JPGArtikulli kryesor i gazetës Koha Jonë sot është tepër tërheqës, titullohet “Ishulli mund të kthehet në një prej kryeqendrave të Mesdhetu” e flet për mundësinë e zhvillimit të ishullit të Sazanit në një qendër të madhe turistike, zhvillim ky që pret vetëm lejen e qeverisë. E vetmja e keqe, e vockël fare, në shkrim është pasaktësia e madhe që ndeshet në pothuajse çdo rrjesht, pasaktësi që të bën të qeshësh e të qash njëkohësisht.

Pse është i pasaktë shkrimi? Ka disa arsye, ca prej të cilave janë të rrjeshtuara më poshtë.
A mund të ngrihet një qendër turistike, e vogël apo gjigande, pa pasur furnizim me ujë të rrjedhshëm? Nqs përgjigja juaj është jo atëherë edhe mundësia e kthimit të Sazanit në një qendër të madhe turistike është zero sepse në ishull s’ka burime uji. Në të kaluarën ushtria e çonte ujin me anije çisterna. Mirë uji i pishëm do të vazhdojë të sillet me anije po uji për tu larë, gatuar etj? Të gjitha këto do të kryhen me ujë të kripur apo do të ndërtohet një qëndër shkripëzimi e ujit?
Sazani-Google Earth.bmp

A mund të ngrihet një qendër turistike në dy kodra me fare pak bimësi? Mbase artikullshkruesi nuk e di që ishulli ka shumë pak pemë. Një studim i Petrit Hoda dhe Mersin Mersinllari të Universitetit të Tiranës tregon që bimësia dominohet pothuajse krejtësisht nga shkurre si makia mesdhetare. Ka pak pisha në Sazan por jo shumë. Kush ka përdorur ndonjëherë programin Google Earth le ti hedhi një sy Sazanit (fotografia në të majtë është nga Google Earth, kliko për ta hapur) dhe pastaj mund të diskutojmë mbi bimësinë aty. Sipas të njëjtit studim, temperature në ishull në muajt Qershor deri në Shtator është mbi 40 gradë Celcius. Ku do të freskohen mijëra turistë nëse mungon hija e pyjeve dhe uji i freskët?

Në artikullin e KJ shkruhet që një nga përparsitë kryesore të ishullit është pronësiaGrupi 28.jpg tërësisht shtetërore. Kjo është një nga pikat më të lezetshme të historisë së Sazanit pasi ishulli është vërtetë pronë shtetërore por nuk është nën kontrollin e shtetit Shqiptar. Jo, ai është nën kontrollin e plotë të Italianëve që nga Shkurti i vitit 1998. Në ishull vepron një pjesë e Grupit të 28 të Marinës Italiane (kliko mbi foton djathtas). Veprimtaria e Italianëve në Sazan është e ndërtuar mbi marrveshjen midis shteti Shqiptar dhe atij Italian të vitit ’97 dhe të rinënshkruar në ‘98 e cila e ngarkon Grupin e 28-të të vëzhgojë dhe parandalojë trafiqet në ujrat Shqiptare. Kjo është një zgjidhje e shkëlqyer për Italinë e cila praktikisht e “zhvendos” kufirin Italian në brigjet e Vlorës. Në ishull është ndërtuar një stacion radar Italian që mbikëqyr zonën rrethuese. Prania e Shqiptarve në ishull është e kufizuar me një apo dy oficerë, forcat e tjera ushtarake në ishull janë Italiane. Në fakt prania Italiane në Shqipëri parashikohet të pakësohet këtë vit dhe ushtarakët Italianë do të shpërndahen në tre pika; në Durrës për të vazhduar vëzhgimin e bregut Shqiptar, në Sazan për të mirëmbajtur radarin/bazën si dhe në Vlorë për të mbështetur trupat në Sazan.

Flitet për turistë që do të vizitojnë ishullin nëpërmjet aeroportit të Pish Poros në afërsi të Vlorës. Këtu lihet pa përmendur fakti i vogël që aeroporti i Pish Poros nuk mund të presë fluturime ndërkombtare pasi këtë të drejtë e ka vetëm aeroporti Nënë Tereza i Tiranës. Kaq shpejt u harrua diskutimi midis qeverisë Berisha dhe TAP-it që ka në përdorim aeroportin Nënë Tereza për mospranimin nga ana e TAP që aeroporti i Kukësit të shërbejë si aeroport ndërkombtar me synimin për ti shërbyer zonës verilindore si dhe Kosovës?

Sazan1.jpgAutori i shkrimit tek KJ flet për shndërrimin e Sazanit në një port të madh ku do të vijnë anijet pushuese nga Mesdheu, flitet për një aeroport, kazino, hotele me 3-4 mijë shtretër, qendër për koncerte, dyqane, shkollë, muze e ndërtesa të tjera. Çuditërisht nuk përmendet që ishulli ka një sipërfaqe prej vetëm 5.7 km2. Sa mund të ndërtohet në një sipërfaqe kodrinore kaq të kufizuar? Po baza ushtarake ç’do të bëhet?

Këto janë disa nga arsyet që e bëjnë shndërrimin e Sazanit në një qendër turistike gjigande të pamundur. Mbase në ishull mund të ndërtohet një qendër më e vogël për disa dhjetëra veta por edhe kjo do të përballej me të njëjtat vështirsi të përmendura më sipër. Mbi të gjitha një nga vështirsitë më të mëdha do të jetë largimi i Italianëve nga ishulli që përdoret si një bazë e marinës Italiane dhe që shërben mrekullisht për parandalimin e trafiqeve drejt Italisë. Urtë e butë ndërsa Shqipëria është e zënë me çështje të tjera më të rëndësishme ishulli është kthyer në gjendjen që ishte midis dy luftërave botërore kur zotërohej nga Italia. E fatkeqsisht kjo është e mirë jo vetëm për Italinë por edhe për Shqipërinë sepse shërben për të parandaluar trafiqet drejt Italisë, trafiqe të cilat Shqipëria s’është e zonja ti ndalojë vetë prandaj dhe ka nevojë që të huajt të “pushtojnë” ishullin e saj të vetëm.

Me të njëjtën llogjikë si ajo e përdorur kur shihet Sazani si një mundësi e madhe përFari.JPG zhvillim turistik mund të shihen një numër vendesh në Shqipëri. Përse të harxhohen miliarda dollarë për të kthyer një copë shkëmbi në një qendër turistike kur ka zona të tjera shumë më të përshtatshme?

Llukan Tako
12 Gusht 2006
******************************

Artikulli nga KJ:

E Shtune, 12 Gusht 2006

ISHULLI MUND TE KTHEHET NE NJE PREJ KRYEQENDRAVE TE MESDHEUT

Ishulli i Sazanit pret investime turistike.
Nga Sazani krijohen dy rruge per futjen e turistave :Vlore Durres Shengjin Velipoje dhe Vlore Zone e Bregut Sarande.Nese vertet besojme ne nje zhvillim konkret te turizmit ne Shqiperi dhe nese vertet e vleresojme ate si nje industri prioritare te zhvillimit ekonomik te vendit atehere strategjia e zhvillimit te turizmit duhet te filloje me ishullin e Sazanit.

Cilet jane individualitet dhe avantazhet qe i atribuojne ishullit te vetem shqiptar lidershipin ne zhvillimin turistik te vendit:

Ishulli eshte teresisht prone shteterore.
Ishulli eshte pa qendra banimi, gje qe mundeson krijimin e nje zone ekskluzive turistike.
Potenciali turistik i tij si ishull, pozita gjeografike ne hyrje te gjirit te Vlores aty ku mbaron Deti Adriatik dhe fillon Joni. Parku i tij i larmishem nenujor.

E kaluara e ishullit.
Historia e Sazanit fillon qe nga lashtesia gjurmet e se ciles i gjejme edhe sot ne brendesi te ishullit dhe ne veccanti ne zbulimet arkeologjike nenujore per te vazhduar me Bazen e Flotes Shqiptare me mbetjet e infrastruktures ushtarake te saj te kohes se luftes se ftohte.

Te shprehura ne menyre sintetike keto jane nder avantazhet kryesore te cilat nuk i ofron asnje segment tjeter i bregdetit shqiptar te marra sebashku. Qenia ne pronesi shteterore e te gjithe ishullit eshte garancia kryesore per nje investim serioz dhe te menjehershem me kapital vendas apo te huaj qe do te menjanoje qe ne fillim problemin e madh konfliktual te deritanishem si rrjedhoj e parcelizimit te tokes me shume pronare te bregdetit shqiptar.

Avantazhi tjeter eshte qe ishull eshte i braktisur dhe i pabanuar qysh nga 97 ta. Kjo do te mundesoje ngritjen e nje infrastrukture moderne me nje teknologji bashkekohore turistike duke e shnderruar Sazanin ne nje zone ekskluzive turistike.

Avantazhi tjeter eshte potenciali i madh natyror e turistik i vete ishullit dhe shtrirja e tij ne hyrje te Gjirit te Vlores. Gjithashtu per ata vizitore qe do te zgjedhin te vizitojne ishullin permes transportit ajror, Sazani ndodhet shume prane aeroportit te ri te Pishe Poros te ndertuar ne rrethinat e Vlores, gje qe do te mundesoje transportin e mases se ketyre vizitoreve permes fluturimeve charter dhe nga aeroporti i Pishe Poros ata do te transferohen brenda nje kohe shume te shkurter ne njesite akomoduese ne rezortin e ishullit.

Sigurisht, mjeti kryesor i transportit per te vizituar ishullin do te jete ai detar ku do te ankorohen ne portin e tij kroccerat e shumta pergjate itinerarit te tyre ne Detin Mesdhe pas vizitave ne portet e ndryshme si Venecia, Dubrovnik, Korfuz, Pire, Istanbul, Kusadasi e me tej.

Sazani me strukturat turistike dhe kapacitetet pritese do te shnderrohet ne nje porte te madhe nga ku do te futet fluksi i turisteve te huaj per ne brendesi te vendit duke qarkulluar kryesisht ne dy drejtime: ne aksin verior, Durres – Lezhe – Velipoje, dhe drejt jugut, pergjate Rivieres e deri ne Sarande.

E kaluara e ishullit dhe vecanerisht vitet e luftes se ftohte, ngritja e bazes detare ushtarake qe nga koha e bashkepunimit me Bashkimin Sovjetik, gjurmet e se ciles jane aktuale edhe sot permes sistemit te tuneleve, bunkereve dhe fortifikimeve te tjera ushtarake do te sherbejne si themel mbi te cilen do te ngrihet i tere promocioni dhe marketingu i ishullit.

Mbi bazen e kesaj infrastrukture dhe arsenalit ushtarak te trasheguar nga kjo periudhe duke shfrytezuar edhe materialet e shumta dokumentare dhe audio vizuale te kohes si dhe armet konvencionale dhe disa nga nendeteset te asaj kohe, si nendetesja e famshme 105, do te ngrihet nje nder atraksionet kryesore te ishullit, Muzeu Aero Naval i tij. Neper sallat dhe vitrinat e ketij muzeu do te ekspozohet edhe koleksioni i Uniformes te Ushtrise Shqiptare duke filluar qe nga reliket e mesjetes e deri ne ditet e sotme.

Per te zhvilluar dhe per te hedhur me sukses ne treg nje destinacioni te ri turistik nevojiten atraksionet qe do ti ofrohen mases se vizitoreve. Pervoja e sotme deshmon se edhe ato vende me histori te kufizuar kane arritur ta shnderrojne vendin e tyre ne destinacion teper popullore ne saje te krijimtarise dhe aplikimit te teknologjise se perparuar ne kete fushe.

Ne kete kendveshtrim do te permendja dy destinacione te famshe turistike ne SHBA: Disney Land dhe Disney World te ngritura teresisht mbi bazen e personazheve mitike te tregimeve te te famshmit Walt Disney it. Po ashtu ne shkreteriren e Nevades teknologjia dhe fantazia njerezore arriti te ngreje kryeqendren e argetimit te botes Las Vegasin me kazinot, spektaklet dhe vezullimin e qytetit qe nuk flen.

Duke u rikthyer ne ishullin tone te braktisur te Sazanit dhe duke patur ne konsiderate keto avantazhe dhe kete potencial te tij, ne maj te vitit 2001 gjate qeverisjes se Ilir Metes u paraqit i pari mega projekt teper ambicioz per zhvillimin e ketij ishulli dhe transformimin e tij ne nje rizort ekskluziv turistik.

Mega projekti parashikonte ngritjen e nje risorsi me kapacitet akomodues 3 deri ne 4 mije shtreter, ndertimin e nje marine permes riskonstruksionit te portit ekzistues ushtarak te ishullit duke e shnderuar ate ne nje port jahtesh, ndertimin e nje kazinoje, muzeun aero naval te lartpermendur, ndertimin e nje qendre per kongrese dhe spektakle gje qe do te mundesonte shfrytezimin e kapaciteteve akomoduese te rizortit turistik jo vetem gjate sezonit turisik por edhe ne periudhat para dhe post turistike verore permes organizimit te konferencave te ndryshme, spektakleve muzikore etj.

Gjithashtu ish qyteza e ushtarakeve, sot krejtesisht e braktisur, do te shnderohet ne qender administrative, tregtare e argetuese plot gjalleri dhe jete nate e ishullit permes ngritjes se rrjetit te zyrave te administrates lokale, bar restorante, klube nate, dyqane butike, dyqane suveniresh, salla kinemash, zyra te kembimit valuator, si dhe struktura te tjera sherbimesh ne funksion te mases se vizitoreve. Gjithashtu nisur nga pasuria dhe larmia e parkut nenujor te gjirit te Vlores parashikohej ndertimi edhe i nje akuarium ne zonen e Rradhimes.

Te gjitha keto atraksione dhe kjo infrastrukture bashkohore turistike do ta shnderonin Sazanin ne nje destinacion te ri ne tregun Mesdhetar dhe ne nje produkt teper te preferuar nga operatoret e medhenj turistik perendimor. Ajo qe eshte e rendesishmja per tu theksuar ne kete shkrim eshte edhe fakti qe i gjithe ky projekt kishte ne themel ruajtjen dhe respektimin e ambjentit duke ndaluar qarkullimin e automjeteve private ne ishull, ruajtjen e karakterit lokal arkitektonik ne ndertim, harmonizimin e objekteve me natyren dhe relievin si dhe shtimin e siperfaqeve te gjelberuara te ishullit.

Ne te njejten kohe projekti parashikon ngritjen e nje shkolle te mesme dhe te larte ne degen hoteleri & turizem qe do te plotesonte kerkesat e shumta per personel te kualifikuar per tu punesuar ne strukturat e shumta te ketij risorsi. Ngritja dhe funksionimi i risorsit turistik do ta fuste perfundimisht Shqiperine ne harten turistike te Mesdheut qe perben edhe djepin e turizmit boteror.

Permes realizimit te ketij projekti do te percaktoheshin standartet baze te zhvillimit ne teresi te infrastruktures turistike vendase qe do te shtrihej pergjate bregdetit ne fazen e pare afat shkurter te zhvillimit edhe ne brendesi te vendit ne fazen tjeter afatgjat. Le te shpresojme sebashku ne rilindjen e ekonomise shqiptare permes turizmit.

Ishulli pret!

Agim Sinoimeri
Washington, SHBA

Dergoje artikullin me email Printoje artikullin

49 Komente

 1. vlonjati thotë:

  12 August 2006 @ 9:47 pm

  Llukan uji eshte kollaj se mund te besh nje tubacjon nga uji i ftohte i Vlores deri ne sazan 5 km jane.
  problemi me i madh aty eshte ajo baza qe italjanet sbesoj se do shkulen kollaj,per te tjerat ka zgjidhje.

 2. edrus thotë:

  12 August 2006 @ 10:16 pm

  eshte e kote qe te filloj me “DIKUR”,sepse edhe sot e kesaj dite,sardenja eshte vend cobanesh(aktiviteti blegtoral eshte i vetmi i njohur pervec turizmit),por eshte nje nga zonat me eskluzive te turizmit(fale investimeve te Aga khanit),perse te mos behet dhe sazani??-per me teper qe dhe niveli i sigurise(ndaj vandaleve),duke qene se hyrja eshte vetem nepermjet detit,do te ishte nje faktor tjeter sigurie per investitoret,pastaj,vete pozicioni(ishull) dhe pa qendra te banuara,eshte nje faktor tjeter qe ndjell “turistet” qe paguajne per pak “privacy”………

 3. tomi korca thotë:

  12 August 2006 @ 10:57 pm

  Ne 97 berisha u prish me Amerikanet per shkak te Sazanit. Amerikanet kerkonin te pushtonin Sazanin dhe Berisha ju tha “Mor mor mor Zoterinj ajo asht toke amtare dhe nuk ja u jap juve” :) Keshut pretendohej nga SHIK-asit e gazidetes te pakten

 4. john thotë:

  13 August 2006 @ 3:01 am

  vallaj o la me kot se ja ke futur me keto justifikimet e tua. Personalisht une kete mendim per Sazanin e kam pasur dhe me pare. A di çka qene Venecia perpara se te behej ç’eshte? A e di çka qene Las Vegas perpara se te behet ç’eshte?
  kenete shkretetire e asgje kane qene e jane shnderruar ne kryevepra, jo me sot qe teknoogjia ben te mundur gjithcka.Ideja per shnderrimin e Sazanit ne nje qender turistike eshte SUPER veç do shume investime.E rrusho nuk behet fjale per qender me shku me pushime familjare por per qender turistike ku te lesh leket. E YES! aty o puna si do rritet bari.
  Sa per italianet, jane aty se i intereson Shqiperise, mos na nenvlehtesoni kaq shume se prej brekesh i ngrejne po te duan.Jane duke na ruajtur bregdetin pa leke, e na ngrohin shpatullat duke ju thene pjeses tjeter te ballkanit se ne nuk jena vetem.Sa per kufirin…ne kemi nje ushtri me shqiptare ne Itali mer lal ça kufiri je tu fol ti? aha aha!

  per investime…he pra shoku ekspert na fol ti ku duhen me u bo investimet?
  Po qe sapo eshte bere ligji prones a e di o shoko?Ndaj nuk jan bere investime ne bregdet.Kur te marin tapite shqipet do shikosh si do behet bregdeti ne 5 vjet.
  mendoni pak me shume here tjeter, cuditem si te kane lene me hap teme

 5. LlTako thotë:

  13 August 2006 @ 3:21 pm

  Vlonjat,

  Dakort jam me ty per Italianet, sic e thashe ajo eshte pjesa me “interesante” e ceshtjes. Megjithate tubacioni i ujit s’eshte i vetmi qe duhet ndertuar, shtoji tubacionin e ujrave te zeza si dhe linjen e energjise e mbase, jo domosdoshmerisht, nje linje telefonike.

  Edrus,

  Jo domosdoshmerisht cdo ishull mund te kthehet ne qender turistike, shiko Korsiken pak me lart Sardenjes dhe s’eshte ne te njejten gjendje. E keqja kryesore e Sazanit ne krahasim me Sardenjen eshte siperfaqja, sa eshte siperfaqja e Sardenjes? 24,090 km2 (krahasoje me 28,000 km2 te Shqiperise) ndersa ajo e Sazanit eshte 5.7km2. Ku do te behen te gjitha ndertimet e permendura ne 5.7km2?

  Tomi,

  Edhe une e kam degjuar ate histori si shkaktaren e prishjes se Berishes me Amerikanet. S’ma merr mendja se eshte e vertete ama.

  John,

  Mua me behet qejfi qe ti ke kete mendim per Sazanin e ke pasur edhe me pare. Pse s’i bashkon edhe ti kursimet e tua me ato 1.5 miliard dollaret qe u tha para ca vitesh se do harxhonte nje ndermarrje qipriote e shiko se mos zesh ndonje pjese.

  Pergjigja jote meriton pak me teper kohe; e para e punes per Italianet. Si the ti, Italianet jane aty se i intereson Shqiperise? Me vjen keq, por cfare pive para se te shkruaje kete? Italianet jane aty se i intereson Italise te ndali skafet nga brigjet tona e sa per te “na ngrof shpatullat” para pjeses tjeter te Ballkanit, neve na hedhim tutje per dy minuta kur vjen puna per Serbine Italianet mer John. Qe ta kuptosh se c’ndikim kane pasur forcat Italiane ne brigjet Shqiptare vizito pak faqen e Ministrise se Mbrojtjes e shiko ate qe ka thene Mediu per faktin qe ne 2006-ten vetem 19 klandestine kane kaluar detin.

  Tani per investimet. Me c’duket s’duhet te kesh pasur ndonje klase ekonomie ne jeten tende. Investimi mer john hidhet aty ku te jep perfitimin me te madh per sa me pak para e pra me te njejten llogjike s’ke perse te shkosh te ndertosh ne Sazan kur pjesa tjeter e Rivieres eshte pa ndertime te tilla kaq te perparuara. Me te njejten llogjike le te ndertohet nje qender e ketille ne cep te Karaburunit se eshte pothuajse po aq e shkrete dhe pa njerez dhe s’ke nevoje te jesh ne nje ishull.

  Kaq per sot.

 6. kristal thotë:

  13 August 2006 @ 3:36 pm

  Jam dakort në shumë aspekte me Llukanin , me dy plazhe të vogla (përbri limanit ushtarak dhe tek “akustika”) Sazani nuk ka kapacitetet e përfolura për turizëm , por vetëm ,ndoshta, për një turizëm specifik ( peshkim nënujor me bombula , kazino , salla muzeale ekspozuese etj. të këtij lloji ) . Ndoshta duhet parë mundësia e instalimit të impianteve të prodhimit të energjisë elektrike nëpërmjet erës (besomëni fryn kaq shumë) , ose paneleve diellorë ( mungesa e pemëve ndihmon në këtë drejtim) ! Kështu miliardat që dëgjojmë posht e lart nuk do venë dëm , as gjirin e Vlorës nuk do duhet të ndotim se do prodhojmë energji ekologjike të paktën për vlonjatët , as aleatët tanë “pushtues” nuk kemi pse i thartojmë duke u bërë konkurencë në turizëm , dhe ishullin e pa jetë dalë ngadalë e “zgjojmë”…
  Të gjitha këto janë skenare fantastiko - shkencore sepse flasim për kapacitete të tilla monetare që askush në horizont nuk ka predispozitën ti hedhë në lojë dhe për mendimin tim bëjnë zhurmë (herë pas here) qëllimisht që të krijohet ajo ndjenja që ja diçka lëviz…azgjë konkrete !

 7. edrus thotë:

  13 August 2006 @ 5:00 pm

  Llukan,s’po them per investitore te huaj,por kur shikon njerez qe dhe ne shqiperi,hedhin parane ne “keneta”dhe arrijne qe te bejne villen e enderrave te tyre(pune tjeter pastaj prejardhja e atyre parave :P),si kujton ti,se po tu jepej mundesia,s’do te preferonin me mire nje vend te qete(dhe te sigurte si nje ishull sic eshte Sazani).
  Bota sot,edhe atje ku s’jane po krijon ishuj artificiale per t’ja perkushtuar turizmit(shiko Dubai me duket,nje hotel me 7 yje),ne themi qe sazani eshte shkretetire(!!!!)
  Mora shembullin e sardenjes,per te bere krahasimin agro-shkretetire :),ndersa per korsiken…..eshte (nje grup)nje levizje patriotike e cila nuk lejon edhe vete francezet qe te bejne c’te duan ne ishull,llogarit qe te linin aga khanin qe te investonte atje.
  ler sardenjenqe eshte pothuaj sa shqiperia,shiko Capri-n,Ischia-n,per te mos permendur disa ishuj rreth Siqilise(ne njerin nga te cilet,sa per te nderruar dy pare muhabet,para ca kohesh u garantua energjia elektrike per 12 muajt e vitit(jane vetem pak familje ne ishull)

 8. CANDY thotë:

  13 August 2006 @ 7:07 pm

  Prishja e planit ne 97 ishte per arsye monetare dhe perfitimi. Personat te cilet kuptuan se nuk do te perfitonin asnje gje nga zhvillimi i Sazanit e kundershtuan projektin dhe munden ta hidhnin poshte ate. Une e njof personalisht, dhe shume mire, personin qe ka marre guzimin te kthehet nga SHBA, ku ka familjen dhe nje jete shume normale, dhe te filloje nje investim te ketij lloji ne Shqiperi. Ai me te veretete qe e ka shume pasion turizmin dhe ka nje deshire te mirfillte qe ta vere Shqiperine ne harten e botes si nje vend qe ka mundesi te zhvillohet, dhe ne kete rast nepermjet turizmit.
  Nese ishulli ka probleme uji dhe gjelberimi, ky sme duket aspak si problem real. Teknologjija e sotme se ka problem te shtoje tubacione apo te mbjelle peme. Gjithashtu nuk e kuptoj pse duhet marre ky projekt me kaq pesimizem. Cfare te keqe ka nese ne Shqiperi krijohet nje vend turistik qe do i jape nje emer me te mire vendit tone? Edhe nese investimi falimenton, qe shpresoj shume te mos ndodhe ashtu, te pakten do e dime se u munduam te bejme dicka me te mire per vendin tone.

 9. CANDY thotë:

  13 August 2006 @ 7:40 pm

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sentosa

  Nese shkoni ke linku me siper do te gjeni informacion per ishullin e Sentosa-s, me nje siperfaqe prej prej 5 km2, qe ndodhet ne Azi, afer Singaporit. Kete vere pata rastin ta visitoja Sentosen dhe me ka habitur si nje arritje e njerezimit. Eshte shume impresionuese te shofesh se cfare mund te besh me nje cope toke kaq te vogel, qe para disa vitesh nuk ka qene asgje me shume se nje kenete. Gjeja me interesante eshte fakti qe nje pjese shume e mire e ishullit eshte “reclaimed land”, toke e krijuar nga njerezit. Gjithashtu, uji i pijshem eshte i importuar nga Malajzia, sepse Sentosa dhe Singapori kane te njejtin problem qe ka dhe Sazani,i mungojne burimet e ujit. Ne ate ishull te vogel ka vend per disa plazhe, disa hotele me rreth 4000 dhoma, fusha golfi, pyje te paprekura dhe nje zone te vecante per shtepi lluksoze.
  Sentosa me duket shembulli me i mire prej te cilit duhet mesuar. Nese ekziston vullneti, deshira e mire dhe mbeshtetja e qeverise, Sazani ka mundesi te behet nje vend turistik qe do i bente vetem mire ekonomise se Shqiperise.

 10. john thotë:

  13 August 2006 @ 11:37 pm

  O Tako!
  S’me pelqen menyra si shkruan dhe si arsyeton.
  Ekonomia behet nje vit te tere ne gjimnazet e Shqiperise, so we can clarify that aight! Tu pergjigja,sepse mendoj qe kur dikush shkruan nje shkrim te tille duhet te sjelli fakte me te qarta sesa tubacionet e ujrave, qe vetem nese jeton ne shekullin e 15, mund te mendosh se jane te pazgjidhshme. Nuk shkova ne detaje, por ta ka dhene shembullin me te mire Candy. Arsyeja qe Sazani mund te jete nje ishull i suksesshem turistik eshte pozicioni gjeokrafik qe ka. E shikoj lol qe s’paske marre ndonje klase turizmi, sepse do e dije kete. Nuk po vazhdoj me tej, sepse e ke marre shume personalisht, e nuk eshte faji im qe shkrimin e ke pa baze, por ne lidhje me italianet…lexo pak me teper o njeri,sesa investime ka bere Italia ne Serbi, e sa ne Shqiperi.Normale qe dhe italianet kane interesat e veta,pse ç’u be ketu KESH_i jep e mos merr? Veç ta them te garantuar se neser po te marrin urdhrin italianet jane te ikur. Arsyeja qe nuk ju dha amerikaneve Sazani? Nuk e di, por ndoshta per faktin se amerikanve kurre nuk ju dihet se ç’plane kane e po te ishin vendosur aty, kurre nuk iknin.By the way, po te kisha 2 miliard dollare apo euro, do i kisha investuar 1,5 miliard aty pse jo? Te pakten ndryshe nga Karaburuni, jo te gjithe do kishin mundesine te vinin e perdhosnin investimin tim.Kupton ç’du te them?

 11. LlTako thotë:

  14 August 2006 @ 4:33 am

  Candy,

  Per z. Sinoimeri di vetem aq sa munda te lexoj ne internet e me c’pashe nje pershkrim pozitiv per te gjendet ketu: http://www.internationalspecialreports.com/europe/albania/thelastvirgin.html Duke qene se as e njoh e as nuk di gje tjeter per te nuk mund te shprehem por mendoj qe mbase fakti qe s’ka jetuar ne Shqiperi prej shume vitesh ben qe te mos njohe disa nga problemet dhe nevojat e vendit dhe te Sazanit, qe nga baza Italiane e deri tek pamundesia e Pish Poros per te sherbyer si piste pritese per fluturimet nderkombtare.

  Johny, Johny boy. Te them te drejten s’po merzitem shume se s’te pelqen menyra si shkruaj, secili ka mendimin e vet. Une ama do ta pushoj diskutimin me ty ne kete cast dhe s’do ta vazhdoj me sepse ti the dicka qe me beri te qesh gjithe diten, ajo pjesa “Veç ta them te garantuar se neser po te marrin urdhrin italianet jane te ikur.”Deri sa e lexova kete pjesen desha te te thosha qe nje klase ekonomie ne gjimnaz nuk te paska bere mire e s’te paska dhene te kuptosh per perfitimin me te madh nga nje investim, apo per faktin qe Sazani duke qene se ndodhet ne grykehyrjen e gjirit te Vlores do te “ndeshet” i pari me anijet gazsjellese per projektet qe priten te ndertohen etj, apo per faktin qe ne Karaburun s’ka rrruge e hyrja/dalja kontrollohen fare lehte por s’po harxhoj kot kohen. E di pse? Sepse ti the qe “mjafton ti japesh Italianeve nje urdher dhe ikin ata”. Mbase po te pushoj se qeshuri me kete do te ishte ndryshe por eshte e veshtire o Johny boy :D

 12. Candy thotë:

  14 August 2006 @ 1:56 pm

  Llukan,

  Z. Sinoimeri kalon me shume kohe ne Shqiperi se sa ne Washington. Gjithashtu, edhe projektin e Sazanit e ka nisur qe para shume vitesh kur ishte duke punuar ne Shqiperi per departamentin e turizmit. Plus qe edhe ketu ne USA eshte marre me turizem. Ka nje jete qe udheton dhe ka pare shume vende nga te cilat ka marre dhe idene per zhvillimin e Sazanit. Tani pse ka zgjedh pikerisht Sazanin, ket se di mire sepse nuk e kam pyetur.
  Megjithate une e kuptoj shume mire shqetesimin tend. Nuk eshte nje projekt shume i lehte per tu nderrmare por ne te njejten kohe mendoj se nuk ka gje qe nuk behet ne ditet e sotme. Historia ka treguar shpesh qe iniciativa te tilla rezultojne ne suksese te medha. Le te presim dhe te shofim cfare do ndodhe. Nderkohe nuk ka pse te jemi pesimiste per nje ndryshim qe do i beje mire imazhit te Shqiperise.

 13. Kotherja thotë:

  14 August 2006 @ 2:19 pm

  Sazani eshte objekt strategjik USHTARAK.

  Qe te vesh nje tulle investim ne Sazan duhet te marresh leje ne NATO dhe duhet te dish planet afatgjata te kesaj aleance ushtarake.

  Nuk e pjerdh njeri qeverine Shqiptare kur vjen puna per te tilla gjera.

  Mos shikoni ëndra me sy hapur.

 14. eizo thotë:

  14 August 2006 @ 2:20 pm

  nuk e di apo jo nese z. Sinoimeri ka dijeni per projektin e ambos ne kete zone nqfs se po athere ata njerez qe kerkojne me do e mos te mbrojne ambjentin ne volre duke kundershtuar kete projekt kaq rigoroz dhe perpete jetojne ne kanada ose usa ose europe dhe nuk e kane idene se si jetohet ne vlore ja kane futur kot per prishejen e ambjentit ne vlore

 15. Bona thotë:

  14 August 2006 @ 2:22 pm

  Kothere, Sazani a i perket Shqiperise? Atehere, pse u dashka marre leje ne NATO per te investuar ne Sazan? Nuk arrij ta kuptoj kete thenien tende une, a mund te ma sqarosh njecike te lutem?

 16. Kotherja thotë:

  14 August 2006 @ 2:27 pm

  Bona,

  E kam thene ne shkrim.

  “Nuk e pjerdh njeri qeverine Shqiptare kur vjen puna per te tilla gjera.”

  Ne jemi vend me sovranitet te KUFIZUAR.

  Ose me sovranitet FALLCO.

  Dmth, as na kane pyetur dhe as na kane per te pyetur.

  Vetem se shkonin ca klandestine ne Itali, qeveria nen presionin e nderkombetareve , BLLOKOI levizjen e skafeve, gomoneve te te gjitha kategorive per

 17. Kotherja thotë:

  14 August 2006 @ 2:29 pm

  Bona,

  E kam thene ne shkrim.

  “Nuk e pjerdh njeri qeverine Shqiptare kur vjen puna per te tilla gjera.”

  Ne jemi vend me sovranitet te KUFIZUAR.

  Ose me sovranitet FALLCO.

  Dmth, as na kane pyetur dhe as na kane per te pyetur.

  Vetem se shkonin ca klandestine ne Itali, qeveria nen presionin e nderkombetareve , BLLOKOI levizjen e skafeve, gomoneve te te gjitha kategorive per 3 vjet.

  Z. Sinoimeri i propozon Europes nje ishull !

 18. gjergji thotë:

  14 August 2006 @ 2:40 pm

  Duke shfletuar faqet e internetit mbi kete ceshtje, gjeta nje leter interesante te shkruar nga nje student shqiptar per turizem, ne Hollande. Letra i drejtohet Z. Sinoimeri. ..lexojeni eshte shume interesant.

  ————————————————————–
  Turizmi, kush pergjigjet per fatin e tij

  Replike e nje studenti shqipetar ne Hollande, drejtuar Drejtorit te Pergjithshem te Turizmit, Agim Sinoimeri: Cili eshte roli i institucionit te tij dhe pergjegjsite qe duhet te marre gjithsecili

  I nderuar z. Sinoimeri,

  E lexova intervisten tuaj ne gazeten Korrieri te dates 7 shkurt 2002 rreth problemeve aktuale te turizmit shqipetar dhe do desha te shprehja mendimet e mija mbi to.
  Une jam nje student shqipetar dhe jam duke studiuar turizem ne Holland.
  Kam mbi 3-4 vjet qe perpiqem te mbledh te dhena dhe te jem ne kontakt me cdo zhvillim ne fushen e turizmit shqipetar. Jam dakort me ju kur thoni se turizmi yne eshte akoma ne fazat e foshnjerise, por megjithse flitet per nje tjeter lloj foshnje, me lejoni tju kujtoj se eshte nje foshnje e lindur rreth 10 vjet me pare…
  Me vjen mire kur lexoj se pranoni qe ” Eshte koha qe te flasim hapur,… eshte me se e vertete qe vihet re nje mosperputhje mes deklaratave qe bejme dhe punes konkrete.” Por megjithate nuk e kam te qart se pse ekziston kjo mosperputhje dhe cili eshte roli i drejtorise qe ju drejtoni .
  Nese politika dhe politikanet tane vazhdojne te jene pjesa regresive e zhvillimit te ketij vendi, duhet valle qe te presim deri sa ata te mesojne te bejne detyren e tyre sic duhet? Mos do ishte me mire qe gjithkush te bente detyren e tij ne vend qe te priste zgjidhjet nga “lart”?
  Eshte e vertet qe Zoti na ka dhuruar kete foshnje te arte, por qe te vjelim arin e saj, nuk mjafton vetem nje projekt mbi Ishullin e Sazanit. Me nje dallandyshe nuk vjen pranvera. Fakti qe jemi akoma ne hapat e para ne kete fushe, tregon qe duhet filluar gjithcka nga e para dhe me nje strategji te qarte per zhvillimin e turizmit, e cila sic thoni ju, akoma mungon!!! Me falni nese jam gabim por, a nuk eshte edhe kjo detyra e institucionit qe ju drejtoni?

  Qe nga koha qe une jam duke ndjekur zhvillimet e turizmit ne Shqiperi, ju keni qene ne krye te te vetmit institucion shteteror te turizmit shqipetar, dhe ato pak intervista tuajat ne shtyp kane qene burimi i vetem zyrtar i zhvillimeve te turizmit per mua.
  Nese ne Shqiperi mungon nje sensibilizim i opinionit publik mbi rendesine e turizmit, mungon nje edukim profesional i nivelit bashkohor ne fushen e turizmit, mungojne institucione qe ofrojne konsulence, te dhena statistikore, studime dhe hartime projektesh mbi turizmin tone, organizime seminaresh, kurse kualifikimesh nga specialist te huaj ne kete fushe(besoj se jeni dakort me faktin qe 16 specialistet qe do kualifikohen ne Egjipt hyjne ne kuadrin e “dallandyshes”), botime mbi zhvillimet ne turizmin tone(ju thoni qe jane ndertuar 250 hotele, por qellimi eshte qe keto hotele te njihen edhe nga turistet) etj etj, pra nese mungojne te gjitha keto qe permenda me larte(dhe shume te tjera qe dhe ju i permendni) a nuk mendoni se ju mund te luani rolin me te rendesishem per ta mbushur sadopak kete boshllek?
  Nuk mendoni se edhe pse nuk kemi shume se cfare te tregojme, promocioni eshte nje nga detyrat kryesore te institucionit tuaj, te pakten nese duam ta bejme rrugen tone te neserme, me te lehte? Sepse me imazhin e “vendit me te varfer dhe me te destabilizuar te Europes” vetem nje promocion agresiv dhe i studiuar mire mund te jete zgjidhja.
  Fakti qe eshte nje “sukses i vertet ” qe te marresh vesh se c’behet me turizmin tone, ka te beje me pak ndryshime qe ndodhin ne te, apo me neglizhencen per ti dhene rendesine e duhur promocionit? Nuk ka si te jete ndryshe kur edhe e vetmja adres zyrtare mbi turizmin shqipetar ne internet,(ajo e institucionit qe ju drejtoni) www.albaniantourism.com ka muaj qe nuk funksionon!!!Ne nje kohe kur interneti po behet celsi i art i turizmit ne cdo aspekt.
  Kur nese pyet se cfare materialesh reklamuese ofron institucioni juaj, te tregojne te vetmen video-kasete ne anglisht dhe disa fletpalosje qe lene shume per te deshiruar per cilesine dhe permbajtjen qe ofrojne dhe qe jane bere kohe me pare sesa te vinit ju ne krye te turizmit.
  Nuk ju duket sadopak munges pergjegjsie fakti qe ne nje nga panairet me te rendesishme te turizmit ne Europe, ate te Utrehtit ne Holland, vitin e kaluar u prezantuam vetem me ato fletushkat qe ju permenda me siper te cilat megjithate ishin lene si mall pa zot sepse diten e fundit te Panairit nga ora 12:00 deri sa Panairi u mbyll(ora 17:00), ne tenden e Shqiperise nuk u shfaq ndonje perfaqsues i Institucionit qe ju drejtoni!!!
  Megjithate kot sa te qahem se ne te njejetin Panair, kete vit nuk u paraqitem fare nderkohe qe te gjitha vendet e tjera te Evropes Lindore bene nje prezantim te mbrekullueshem.
  Po te kishit interes do te mesonit se ne Deventer(po ne Hollande) organizohet cdo dy vjet nje panair vetem per Evropen Qendrore dhe Lindore (i cili kushton shume me lire se ai i Utrehtit, n.q.se problemi i juaj eshte ai i fondeve) dhe ku Shqiperia ishte i vetmi vend qe nuk perfaqsohej. Dhe besoj z. Sinoimeri se eshte vetem ceshtje interesimi sepse pasi mora kontakt me organizatoret e Panairit arrita te siguroja nje vend te vogel per tu perfaqsuar me nje cmim qesharak dhe te cilen pasi fola me Ambasaden tone ne Holland, ram dakort qe te na perfaqsonte Ambasada. Nese institucioni qe ju drejtoni nuk paraqitet, perse nuk u krijoni mundesin subjekteve te tjera private te turizmit shqipetar te perfaqsohen?!

  Pandaj ju pyeta me siper nese bejme te gjithe cfare na takon te bejme. Prandaj mendoj se eshte ceshtje deshire dhe serioziteti sepse ne kete faze qe ndohet turizmi yne ka aq shume per te bere dhe per te zgjidhur sa veshtire se mund t’ju bier mendja me nese ne c’sirtare te Kryeministrise eshte futur Projekti i Sazanit, i cili permendet si shpetimi i turizmit shqipetar!! Deklarata te tilla bombastike ngjajne me shume si nje perpjekje per te zhvendosur vemendjen nga problemet e verteta. Nuk mendoni se njerzit presin te degjojne me shume se cfare ju ofron turizmi shqipetar pushuesve te tij vendas dhe te huaj kete sezon turistik?

  Para se ta mbyll shkrimin tim dua te theksoj se ky nuk ju drejtohet aspak juve personalisht, por eshte me shume nje reagim ndaj situates deshperuese te turizmit shqipetar dhe nje thirrje ndaj te gjithe te interesuarve per kete ceshtje per te bashkpunuar me qellim qe te fitojme kohen e humbur dhe ti japim turizmit rendesine qe i takon.

  Ju faleminderit,
  Kliton Gërxhani
  Holland 8 shkurt 2002

 19. ABI thotë:

  14 August 2006 @ 3:02 pm

  John,

  Jam dakord me ju kur thoni qe c do gje behet nqs hidhen leke.. mil. milard.. bilion … pra qe te gjithe e dime paraja ben c do gje.. nuk te jep kufi… por e gjithe ideja e nje analize vjen duke menduar qe po me ato leke sikur te investosh ne nje vend tjeter c fare norme ose perqindje fitimi merr… dhe nga shkrimi i mesipert.. ku dhe une jam dakort.. per gjithe ato leke qe do te hidhen nuk ia vlen sepse po me aq leke po rregullon gjithe saranden, apo vloren dhe po e ben nje mrekulli.. duke qene se ke dhe me shume toke do te kesh dhe me shume mundesi per te pasur me shume klient dhe me shume fitit.. Te pakten mua ne kete drejtim mu duk shkrimi i mesipert…Pastaj ta leme ate c ka eshte vendosur tani atje italianet dhe se si do te ndikoje largimi i tyre mbi gjithe ato shqiptare ne itali.. nje dore lane tjeteren te dyja fytyren

  Abi

 20. tomi korca thotë:

  14 August 2006 @ 3:03 pm

  Mendoj se qe tere duam qe te behemi antere ta NATOS dhe BE.
  Berja anetare e ketyre dy organizatave nderkomtare nenkupton humbjen e nje fare pavarsie. Deri sa je anetar i ketyre organizatave kupton se ke nenshkruar nje fare detyrimi per tju bindur rregullave te tyre, pra kufizon lirine e te berit si te duash e pa pyetur njeri.
  Mendoj se po i japim shume rendesi Sazanit. Ne qofte se ka mbetur puna tek Sazani pasi tere pjesa tjeter e bregdetit shqiptar eshte bere nje perle e turizmit ( ku dhe mund te kalerosh ne mes te dallgeve, dhe kalit te shkrete nuk do ti huj ne kembe asnje qelq apo mbeturine kanocesh) atehere mendoj se Sazani eshte vertet problem. Por le te shikojme se cbehet ne 99% te bregdetit shqiptar si mund ai te rregullohet dhe pastaj te meremi me 1% te tij qe shte Sazani.
  Cte keqe do te kishte sikur ky 1% te ishte baze ushtarake e NATOS kur 99% eshte shkfytesuar totalisht si vend turizmi. Cte keqe do te kishte sikur si kusht ( gje ne te vertet nuk egziston dhe une po e mar thjesht si shembull ekstrem) per te hyre ne NATO do te ishte qe Sazani te mbetej baze ushtarake, kur me kete nderhyrje ne perforcojme poziten tone si komb? ( Mund te duket pak anakronike per dike, por une mendoj se hyrja ne NATO do te ishte nje perforcim i kufijve tane nga megaloidete e shovinisteve fqinj. Konflikti Turko-Grek eshte nje shembull per kete)

 21. Dajoshi thotë:

  14 August 2006 @ 3:06 pm

  Hmmm, kjo fantazia e z. Sinoimeri per Sazanin ngjan shume me ate te z. Ngjeqari per autostraden Tirane-Elbasan. Thuhet nje kompani qipriote ka gati 1.5 miliarde $ per kete projekt. Pas Ngjeqarizimit qe u fik shpejt te shohim sa do zgjase Sinoimerizimi. Pergjigjen e ka dhene ajo letra e studentit ne Holande. Sinoimeri s’ka qene ne gjendje te beje ca fletushka per te qene per reklame apo s’ka qene ne gjendje te organizoje nje stende ne nje panair, llogaritet lehte sa i zoti duhet te jete per lasveganizimin e sazanit. Jemi njerez interesante ne shqiptaret, kemi nje fantazi te cmendur, enderrojme per gjigantizem kur jemi akoma ne liliputizem. Megjithate, good luck, do jete fantastike te shohesh Sazani me fishekzjarre dhe drita verbuese cdo nate, por deri atehere kushedi sa breza do jene nderruar.

 22. Candy thotë:

  14 August 2006 @ 3:22 pm

  “Jemi njerez interesante ne Shqipetaret” - shume bukur e ke thene!!

  Jemi interesante sepse:
  1. Vdesim te kundershtojme c’do gje
  2. Kemi gjithmone te drejte
  3. Jemi pesimiste ne kulm
  4. Nuk pranojme dot ambicjet e te tjereve
  5. Kemi humbur c’do shprese per Shqiperine

  Ajo qe nuk kuptoj une eshte arsyeja e cila i shtyn shume nga ju te mendojne se shnderrimi i Sazanit ne nje pike turistike eshte nje gabim FATAL! E pse duhej te zgjidhte Saranden, Vloren apo Himaren z. Sinoimeri, dhe jo Sazanin? E pse duhej te bjere dakort ideja e tij e investimit me tuajat? Pse jo Sazani, dhe pike? Ne kapitalizem nuk pyetet pse zgjodhe ket po nuk zgjodhe ate. Kjo eshte ceshtje zgjidhjesh individuale. Himaren, Saranden e ku di une le ti marre persiper dikush tjeter. Nje njeri i vetem nuk mund te ndertoje gjithe turizmin ne Shqiperi. Nese eshte i vehstire transformimi i Sazanit, kjo i ngelet z. Sinoimeri per ta zbuluar. Nese ai hedh miliona leke dhe ky investim nuk del gje, kujt po i prishet pune pervecse atiij dhe investitoreve te tjere? Pse duhet te shqetesohen masat per leket qe humb nje individ qe ka nje vizion?
  Une ne ket rast jam njeanese sepse e njof z.Sinoimeri personalisht, por edhe sikur te mos e njifja do isha perseri ne anen e tij sepse besoj se ky projekt ja vlen te vihet ne jete.

 23. ABI thotë:

  14 August 2006 @ 3:35 pm

  O candy,

  Tek shkrimi juaj me siper po ben disa pergjithesime qe nuk jane fare te mira se i fut qe te gjithe shqiptaret aty…. dhe jo per gje po te jesh e sigurt qe e ke gabim.. sepse dy shqiptare njesoj nuk ka.

  Tani te dalim tek tema… Z. Sinoimeri mund te beje c te doje.. te ndertoj jo tek Sazani po ne mes te detit per aq koha sa ka para dhe leje… nuk i prish pune as edhe nje njeriu.. dhe nuk eshte gje keqe se ai do te ndertoj.. ajo qe shikoj une tek shkrimi eshte se ka shume veshtersi per ndertimin e nje gje te tille ne Sazan…. dhe shume shpenzime…ne thjesht po e analizojme idene e tij… nuk eshte se do ta ndalojme dhe pike se ne fund te fundit parate e veta apo te investitorve ka jo te miat…

  Pastaj ne pjesen tjeter te shkrimit tuaj me duket si nje nje shkrim i nje vajze qe kembul kembe sa per ti dale e vetja, (mos ma merr per te keq…)Nuk po i kerkon njeri Z.Sinoimeri qe te ndertoj gjithe shqiperine.. jo.. perseri po e them une mendoj se investimi i atyre parave do te kishte nje te ardhme me te larte ne nje vend tjeter.. ky eshte opinioni im.. s ke pse nxehesh ti… dhe mendoj se ky projekt nuk ia vlen fare qe te vihet ne zbatim nje sepse eshte “lufte” e humbur… dy sepse ato para mund te perdoren shume me mire ne shqiperi me me pak rrezik dhe dhimbje koke per leje… gjithsesi kjo pune eshte qefe qefe.. nqs e nderton nje gje te tille ..pune te mbare. :)

  Abi

 24. Kotherja thotë:

  14 August 2006 @ 3:38 pm

  Mire, Candy

  me qe ke kontestuar edhe postin tim.

  Une di te them kete me siguri.

  Paraja eshte si zogu ne pyll, qe edhe nqs nje gjethe leviz ajo shkon ne nje pyll tjeter.

  Kollaj per te thene ate piken 1 e piken 4, po ti bashke me enderuesin Sinoimer ed i te na japesh pergjigje te pakten per dy nga planet afatgjata te te medhenjve?

  Ate ushtarake dhe ate energjike?

  Po sikur planet te jene per ndonje depozite gjigante energjie ( nafte ).

  Pra, Candy, ne kete kuptim duhet me marre leje. Pra, leje do marrin edhe ata qe kane parate se nuk behen kaq kollaj kjo pune.

  Dhe nuk i merret leje qeverise shqiptare.

  Tani lidhur me pyetjen tende : Pse duhet te shqetesohen masat per leket qe humb nje individ qe ka nje vizion?

  Nje individ qe ka vizion nuk i humb parate. Nese do i humbte atehere eshte IDIOT.

  Po qe eshte ender e bukur kjo po.

  P.S. Ideja e Sinoimerit ishte e perputhur me idene e Nanos per ta bere Sazanin qender te rendesishme nderkombetare kazinoje. Ja pse ka harxhu ca kohe ky miku jot dhe pse sipas meje eshte njeri PA vizion.

 25. anonimati thotë:

  14 August 2006 @ 3:46 pm

  fantashenca mbetet gjithmone pjese e se ardhmes..Poor, historia ka provuar se e ardhmja mbeshtetet ehde ne endrrat e se shkuares..
  Gjithsesi, shqiperia eshte vend ku raporti nevoje/mundesi i ngjan pak a shume100…0/1 ..Per kete arsye suportuesit e ketij projekti per te ardhmen nuk duhet ta vene doren ne zjarr..Nga ana tjeter edhe keto opinione partizane duhen falur pasi besoj se nje perqindje e vogel ketu mund te imagjinoje veshtirsite e nje projekti te permasave te tilla; sidomos kur vetem 30 kilometra nga tirana bregdeti mban era…Pra ferkimet vine nga shume fusha, nga shume ane e shume faktore..
  Gjithsesi DREAM ON!!!

 26. Candy thotë:

  14 August 2006 @ 3:54 pm

  Abi,

  Ke te drejte per pergjithesimin, nuk jane te gjithe ashtu. Jam dakort me ty, dhe nuk do e zgjas me shume. Isha me teper duke ju referuar postimit te Dajoshi-t. Sa per mua nuk jam nxef une jo, se fundja ky nuk eshte investimi apo ideja ime. Thjesht po diskutoja. :)

  Kothere,

  Ti ke opinionin tend dhe per ket s’kam c’them. Megjithate mos u nxito kaq shume te percaktosh njerezit qe nuk i njef. Historia ka treguar se edhe njerezit me vizion kane humbur dhe falimentuar. Nese nuk do humbje asnjehere, nuk do dije si te fitoje. Une nuk jam e sigurt nese ky projekt do aprovohet nga qeveria, dhe nese do ishte nje sukses me pas kete duhet tja leme kohes ta tregoje.

 27. tomi korca thotë:

  14 August 2006 @ 4:08 pm

  Candy
  Une nuk pash ne shkrim ndonje vend ku Z Sinoimeri kerkon te bej investime, ajo qe kuptova une nga shkrimi eshte endra e tij per ta bere Sazanin piken nevralgjike te turizmin ne Mesdhe e megjere ( uuuuuu deri ta krahas me Disney resort) Duke mos dashur te perseris cfare kane thene te tjeret une kam nje pytje. A ka pasur ndonje interes nga dikush per te investuar ne kete ishull, dhe ne rast se po sa eshte ky interes i mbeshtetur me fuqi monetare?
  Sa per ekonomine e tregut dua te theksoj se edhe ne ekonomine e tregut ka objekte te rendesise se vecante qe as nuk blihen e as nuk shiten, dhe ne kundershtim me tere rregullat e ekonomise se tregut keto objekte kontrollohen teresisht nga shteti.
  Mendoj se ne nuk kemi shume ishuj ( ne fakt vetem nje) qe ti japim per investime apo turizme sado qe fitimprurese mund te jene ato ( pak e dyshimte kjo e fundit per Sazanin nje shkemb ne mes te ujit). Mendoj se Sazani eshte nje pike strategjike me rendesi. Kjo jo ne pikpamjen ushtarake por ne ate kriminale. Me zhvillimet e sotme te shkences ushtarake askush nuk ka nevoje per Sazanin ( ah sa mire do te ishte qe dikush te kishte interes). Sot kur raketat, avionet apo nendetset mund te udhetojne nga nje kontinent ne tjetrin pa patur nervojen e shkembinjve mbi uje, kur nepermejt sateliteve mund te kontrollosh levizjet e bicikletave ne nje qytet te zhurmshem e te madh, e jo me pastaj anije e nendetse, pa patur nevoje qe dikush te rije ne maje te shkembit me dylbi ne dore. Por rendesia e ketij shkembi eshte ajo strategjike kriminale. Mendoj se po te lejome Sazanin te behet pike turistike, atehere ajo vertet do te jete nje Las Vegas per kriminelet e droges e armeve, nje Disney per tregetaret e mishit te bardhe e femijeve. Mendoj se Sazani duhet lene rehat atje ku eshte dhe te shikohet cmund te behet me Saranden, Himaren, Vloren, Durresin, Lezhen e Shkodren.

 28. Kotherja thotë:

  14 August 2006 @ 4:12 pm

  Po, po

  une vazhdoj me te njejtin mendim. Nje njeri me vizion nuk i humbet parate.

  Le ta quajme endrimtar po deshe po kurre vizionar. Nuk ka kuptim. Ne kuptimin e falimentimit ne tre inisiativa 2 falimentojne.

  Pra ne kete kuptim ne 3 inisiativa vetem nje del me sukses.

  Une nuk ka asgje me z.Sinoimeri.

  Une thashe se : P.S. Ideja e Sinoimerit ishte e perputhur me idene e Nanos per ta bere Sazanin qender te rendesishme nderkombetare kazinoje. Ja pse ka harxhu ca kohe ky miku jot dhe pse sipas meje eshte njeri PA vizion.

  E kam fjalen per shume vizione te z.Nano, pra qe nga Sazani qender e rendesishme turistike dhe kazinosh, centralet e levizeshme ne adriatik per energjine e deri tek mullinjte e eres qe do prodhonin energji.

  Ja pse them perseri qe : ka harxhu ca kohe KOT ky miku jot dhe sipas meje eshte njeri PA vizion.

  Candy,

  mos kemi ngataruar fjalen njeri me vizion me ate njeri enderimtar?

  Candy,

  kur Majko i propozonte Ministrit te Mbrotjes s Italise nje tunel nen Adriatik per te lidh Italine me Shqiperine , mos duhet ta quanim edhe ate njeri me vizion?

  I madh Besim Levonja, ne komedine “Prefekti” kur shkruante se zonja e prefektit kish udhetu me tren ne Adriatik!

  Brilant!

  Kam pershtypjen qe TANI nuk eshte koha per gafa te tilla.

 29. Dajoshi thotë:

  14 August 2006 @ 4:29 pm

  “”"Candy thotë:
  22

  14 Gusht 2006 @ 3:22 pm

  “Jemi njerez interesante ne Shqipetaret” - shume bukur e ke thene!!

  Jemi interesante sepse:
  1. Vdesim te kundershtojme c’do gje
  2. Kemi gjithmone te drejte
  3. Jemi pesimiste ne kulm
  4. Nuk pranojme dot ambicjet e te tjereve
  5. Kemi humbur c’do shprese per Shqiperine

  Ajo qe nuk kuptoj une eshte arsyeja e cila i shtyn shume nga ju te mendojne se shnderrimi i Sazanit ne nje pike turistike eshte nje gabim FATAL! E pse duhej te zgjidhte Saranden, Vloren apo Himaren z. Sinoimeri, dhe jo Sazanin? E pse duhej te bjere dakort ideja e tij e investimit me tuajat? Pse jo Sazani, dhe pike? Ne kapitalizem nuk pyetet pse zgjodhe ket po nuk zgjodhe ate. Kjo eshte ceshtje zgjidhjesh individuale. Himaren, Saranden e ku di une le ti marre persiper dikush tjeter. Nje njeri i vetem nuk mund te ndertoje gjithe turizmin ne Shqiperi. Nese eshte i vehstire transformimi i Sazanit, kjo i ngelet z. Sinoimeri per ta zbuluar. Nese ai hedh miliona leke dhe ky investim nuk del gje, kujt po i prishet pune pervecse atiij dhe investitoreve te tjere? Pse duhet te shqetesohen masat per leket qe humb nje individ qe ka nje vizion?
  Une ne ket rast jam njeanese sepse e njof z.Sinoimeri personalisht, por edhe sikur te mos e njifja do isha perseri ne anen e tij sepse besoj se ky projekt ja vlen te vihet ne jete. “”"”

  Candy, e ke marre me shume pasion kete endrren e z. Sinoimeri dhe mendimet kritikuese ndaj tij i merr perosnalisht. Une nuk mendova qe kam te drejte, thjesht jam skeptik sepse i tille eshte realiteti ne Shqiperi. Nuk po vazhdoj me pikat e tjera te tuat sepse do ktheje ne debat pa lidhje me temen. Z. Sinoimeri zoti i shtofte inatin dhe e befte Sazanin dhe Shqiperine Las Vegas sic ja ka enda edhe Fatos Nanos, bixhozciut famoz. Tani ti flet me shume siguri per z. Sinoimeri por kam frike se po fluturon. Z. Sinoimeri nuk besoj se ka as 1 te milionten e investimit qe kerkohet. Vetem nese i ka rene ndonje jackpot i llahtarshem kur ka vizituar las vegasin dhe me ato para vendosi te shnderroje sazanin, hallal i qofte, por pak gjasa ka. dhe jo nuk mendoj se shnderrimi i Sazanit eshte ndonje gabim fatal, thjesht mendoj qe sazani i ngjan me teper Monte Cristos sesa Sentosas-s. Jemi ngopur me keto perrallat per investime super gjigante te individeve ne Shqiperi qe ne fund dalin vetem flluska sapuni, megjithate ti besoje nese ke deshire, njeriu ka nevoje te enderroje, sidoqe me karar.

 30. Candy thotë:

  14 August 2006 @ 4:30 pm

  Tomi,

  Si do u beka Sazani qender turistike po nuk investoi njeri? Sigurisht qe do kete nje investim, por nuk di te te them se kush do jape leket per te.

  Kothere,

  Vertet qe une kam ca kohe qe jetoj larg Shqiperise por shqipen e di shume mire. :) Dmth qe di ti dalloj fjalet me kuptim te ndryshem. Megjithate enderr ose vizion, z. Sinoimeri, mund te kishte qene kushdo tjeter ne vendin e tij, mori nje iniciative dhe po tregohet i guximshem. Une thjesht e respektoj per qellimin qe ka, megjithese personalisht nuk do i isha futur fare kesaj pune per arsyet qe dihen tashme. Eshte shume here me e lehte ti besh enderrat, apo vizionet, realitet ne USA, se sa ne Shqiperi.
  Gjithashtu, une mendoj se nese njerezit nuk do te enderronin nuk do te ekzistonin as vizionet. ( Disclaimer :Ky eshte mendimi im personal)

 31. Candy thotë:

  14 August 2006 @ 4:36 pm

  Dajosh,

  z. Sinoimeri ka dhene idene, te tjeret do japin leket. Une nuk i di detajet financiare te planit. Ti ke te drejte te mos besosh ke realizimi i ketij plani, dhe me thene te drejten as une skam shume besim, duke ditur situaten ne Shqiperi. Une thjesht po them qe nuk ka asnje gje te keqe nese grihet dikush nje dite dhe do te beje nje ndryshim.

 32. tomi korca thotë:

  14 August 2006 @ 8:09 pm

  Candy,
  tre them une kush do ti jape $ ose Eurot ( jo leket) per kete. Ata qe dhane $ ose Eurot per Karavastane, apo dhe objekte te tjera turistike dri me sot. Perse
  Se pari sepse ata jane miljoneret Shqiptare dhe se dyti se Sazani eshte vend strategjik jo per turizem por per kanibalizem ( perfshi ketu arme, droge, prostitucion etj etj)
  Prandaj mendoj se Sazani duhet lene rehat atje ku eshte. Te shnderohet ne nje baze antikriminale nga shteti ( jo ky i sotmi) dhe te kontrolloje rruget e trafikimit Eshte pike e mire ne lufte per ta hequr shqiperine nga harta e trafiqeve

 33. ardi thotë:

  14 August 2006 @ 10:09 pm

  …ideja e z sinoimeri nuk eshte e re…ne fillimet e demokracise investitore te huaj qe vinin ne Shqieperi te investonin seriozisht, ministrat e atehershem kerkonin pa pike turpi 20-30% - te cmendur….kurse investitoret e shkrete largoheshin te cmendur ….
  megjithate ajo eshte ide e mire (njeri nga ata studiuesit e bimesise ne Sazan eshte shok imi), dhe megjithese ishulli eshte rrjepacak, me disa invesitme te huaja mund te behet dicka e mrekullueshme ….
  …te pakten nga Durresi ne Sarande bregdetin e njoh mire, dhe eshte vertet i virgjer…..turizmi do e ndihmonte Shqiperine me shume se cdo gje tjeter psr zhvillimin e saj ekonomik….
  ….se cbejne italianet atje asnjeri se di tamam……nje shok im student vite me pare e kerkoi Sazanin per teme diplome (urbanistike) por i thane qe eshte zone ushtarake, dhe ska studime….
  me falni shoke e shoqe por Sazani - zone ushtarake per Shqiperine me duket cudi dhe budallallik …dmth = bunker….

 34. MUZAKA thotë:

  15 August 2006 @ 5:20 pm

  O trima te mire te SHqiperise!Do Zoti e u dhente ndonje mendje te mire qeverise e ndonje milardieri te bejne te gjitha ato qe pershperiten(se po te duan ata te gjitha i bejne),por me thoni pak,u rregulluan te gjitha problemet ne Atdhe e tani ngeli Sazani?Keta jane zera per te treguar,pikerisht,se dicka po leviz,ashtu sic flitet per korrupsionin.Ka shume fjale e ne drite asgje.Te njejtet njerez ruajne postet drejtuese ne vend e jo vetem,por ne cdo aspekt te jetes e ekonomise e ata qe jane larguar ne emer te korrupsionit,me teper per ceshtje partiake e kane ngrene.Une e dua Atdheun tim e besoj se zhvillimin e turizmit tek ne nuk e pengon nje tub per ujesjelles apo elekticiteti(se kemi nje vend te pasur ne burime natyrore te cdo lloji),por mentaliteti.SHume nga ne qe shkruajme te ‘Peshku pa uje’ jetojme larg Shqiperise e ndoshta ndonje gje edhe mund ta idealizojme,por shqiptaret qe jetojne atje mendojne e jetojne e veprojne ne nje tjeter menyre.Une shkoj shpesh ne Shqiperi(4-5 here ne vit)se kam punen te tille e me vjen cudi kur shikoj(te mos them gje tjeter)xhamat e shkollave te rikonstruktuara te gjithe te thyer nga vete femijte qe mesojne atje,apo grate e burrat qe qe merren gjithe diten me thashetheme poshte pallateve apo kafeneve.
  Prandaj them une do Zoti e i jep qeverise ndonje goditje koke per mire se ajo vete na e ka pire lengun ne si popull.
  Keshtu pra,turizmin ne Shqiperi nuk e pengon teknologjia e as politikat ndershteterore,por mentaliteti yne.
  Sa per ta mbyllur djema apo cuna,si ta doni ju (se shqipja eshte nje gjuhe e pasur,por e varfer ne fjalor letrar,nje tjeter teme kjo qe duhet trajtuar ne gjuhesine shqipe),une do te jem i pari qe do vizitoj Sazanin po te behet ashtu sic thuhet( e po te ma mbaje xhepi sigurisht),por kjo eshte ne dore te zoterinjve te nderuar politikane pjelle e botekuptimit tone komunist e postkomunist ,te utopive degjeneruese socialiste e te nje shoqerie ne trazicion te sterzgjatur e ne krize.
  Megjithate,never say never!

 35. tomi korca thotë:

  15 August 2006 @ 5:31 pm

  ardi thotë:
  33
  14 Gusht 2006 @ 10:09 pm
  me falni shoke e shoqe por Sazani - zone ushtarake per Shqiperine me duket cudi dhe budallallik …dmth = bunker….

  Ardi perse te duket budallallek? Apo se keshut e kishte Enveri dhe ne duhet t ebjeme te kunderten qe bente ai. Duke then zone ushtarake nuk kuptoj zone ushtaraske per mbrojtje nga agresionet e huaja, apo te te sulmuar ndonje shtet tjeter, zone ushtarake ne lufte kunder kriminaleve qe bejne tregeti njerezish me varka, qe bejne transpor droge nga deti, qe tregetojne arme me anijet e tyre te shpejta etj etj te kesaj natyre.Kur kjo lufte te perfundoj mbase dhe mund te behet turizem.
  Me falni nese po e quaj luften kunder krimit lufte, por une mendoj se eshte vertet nje lufte, nje lufte qe shqiperia po e humbet dita dites.
  Pra edhe privatizimi i ishulli ( ose me sakte lejimi i ndertive turistike perivate) mendoj se do te jete nje humbje. Mos haroni Karavastane, kush e bleu dhe kush e ndertoj si pike turistike.

 36. Kotherja thotë:

  15 August 2006 @ 5:39 pm

  Tomi,

  Sazani eshte zone ushtarake edhe tani, ne letra. Tjeter pune se nuk kemi ushtri ne.

  Le te shkoje ndonje trim dhe te beje ndonje ndertim pa lejen e ushtrise pa shofim pastaj eshte apo nuk eshte zone ushtarake.

 37. ardi thotë:

  15 August 2006 @ 6:33 pm

  tomi,
  une nuk jam ushtarak dhe mbase nuk e kuptoj mire rendesine e vendodhjes se ishullit per ne menyren qe e trajton ti, por si ish arkitekt jo shume i mire me duket vend famous per nje ide si te shkruesit…
  …sic del edhe nga shume komentues e rendesishme eshte mentaliteti se cdo gje behet…….let te behet nje projekt sado i vogel dhe do i shikosh investitoret (te paret nga vlora) si do sulmojne te investojne edhe ne keto kushte qe eshte tani Sazani….
  ….nqs po luftohet krimi etj qe nga kjo zone pse i bllokuan skafet tani….nuk e di se cfare behet ne ate zone ushtarake….

 38. tomi korca thotë:

  15 August 2006 @ 6:59 pm

  As une nuk jam ushtarak, dhe aktualisht atje e mendoj se nuk behet azgje, por mendoj ( dhe kjo jo nga ndonje baze njohje teknike) se si ishull me nje largesi nga toka mund te sherbej si qender per kontrollin e lundrimeve. Po keshut me cfare shikojme sot, keto pika jane shume te preferuara nga elemete te inkriminuar. Me vone mbase dhe mund te perdoret per turizem, por sot per sot mendoj se mund te qendroj si pike nevralgjike. gjithashtu e kam then edhe me pare, le te investohet ne zonat e tjera nga Saranda ne Shkoder. Kaplot vende per te investuar

 39. Bona thotë:

  15 August 2006 @ 7:10 pm

  Tomi, bashkohem me mendimin e parafolesve. Nese ekziston mundesia qe Sazani te shnderrohet ne nje ishull turistik, ateher pse te mos jete kjo pika fillestare, e cila mund te ndihmoje pikat e tjera turistike te zhvillohen?

 40. john thotë:

  16 August 2006 @ 4:03 am

  Tako, gezohem qe te ka shkaktuar postimi im te qeshura,sepse e qeshura te zgjat jeten dhe u know, njerez persimiste si ju i duhen jashtezakonisht Shqiperise.Ne nje kohe kur neve edhe dy dollare te investojne duhet te hapim dyert, kudo ne Shqiperi te kthejne shpinen (nga eksperienca personale). Eshte jo absurde po e pakuptimte! Ne Amerike dhe per nje grosh, te buzeqeshin e te ofrojne sherbimin e duhur,ne Shqiperi te shohin me perbuzje edhe pse mund ta kene drejt falimentimit biznesin. Kjo eshte nje arsye shume e madhe perse shume shqiptare ne diaspore nuk investojne aty, pa kaluar ne problemet ligjore korrupsionin etj etj etj.Ata ndertuan kazinot, e shteti shkoi e ndryshoi ligjin serisht!!!.Ku ne hene e ben njeri ate pune? Ne Sazan mund te investohet sepse eshte toke shteterore, ndersa bregdeti shqiptar ende nuk i ka marre tapite,apo harruat ate firmen turistike nuk me kujtohet emri tani, qe ka filluar investimin e u sul i tere fshati e ja ndaloi punen. Dikush ka hedhur idene per ta bere Sazanin ishull turistik, çdo ide e bukur,qe hap vende pune, qe sjell nje imazh me te mire etj etj etj eshte per tu perkrahur, nderkohe edhe pse thjesht nje ide shumica juaj jane teresisht kundra.Kjo shpjegon shume mire mentalitetin e vjeter qe si shume te tjera edhe turizmin ne vend per 16 vjet. Le te fillojme e ndertojme kioska serisht.Nuk e kuptoj dot kete mentalitetin shqiptar, qe i thua “E DUA KESHTU X PROJEKT” e te thote “MIRE MIRE PO KESHTU ESHTE ME MIRE ME BESO MUA!”
  Sa per italianet,ti qesh sa te duash po ajo eshte e vertete e ti ndoshta duhet te jesh i vetmi shqiptar ne historine e Shqiperise qe po i jep kaq shume kredit italianeve, te cilet shqiptaret nuk i kane pasur frike asnjehere.Mos qesh kaq shume MAN sepse une sjam boy e shpresoj as ti te mos jesh boy, perndryshe ke ngaterruar forum, nuk eshte hera e pare qe italianet “marrin urdhra” dhe jane larguar nga toka shqiptare.oqi? E boll o te zgjuarit e botes po na tregoni pozicionin ushtarak te Sazanit e sa i rendesishem eshte per NATON.Keta tu leshu rraketa nga kontinenti ne kontinent, aty ngeli puna tek pozicioni i Sazanit.Mos ndodhte nje gje e tille se dhe dhjete Sazana nuk na shpetojne neve.

 41. xhufi thotë:

  31 October 2006 @ 6:42 pm

  po drita a do kete tirana gjithe dimrin??? Po uje a do kete tirana veren qe vjen???
  Pasi te rregullojme keto probleme fillojme e flasim per Sazanin

  …..se harrova: pritni te extradohet Aldo bare dhe e pyesim ado ta bleje Sazanin!

 42. bato bujku thotë:

  10 November 2006 @ 4:33 pm

  Është tjetër gjë të duash ta bësh Sazanin qendër të banuar, dhe tjetër gjë ta bësh qendër turistike. Për fat të keq, kjo e dyta duket tejet e vështirë për të mos thënë e dështuar që në embrion: sepse hidhet një ide që nuk kërkon të zgjidhë një nevojë të tregut.

  Rasti e pruri të jetoj për mëse 10 vjetë në një nga destinacionet turistike më të njohura të Mesdheut. Kjo, kontaktet me turistët, dhe me ata që u shërbejnë atyre, ma shton bindjen në këto që them. Dhe do të përpiqem, me pak fjalë, të shpjegoj pse.

  Në ditët e sotme ofertat e turizmit mesdhetar, apo shtrirë edhe më tutje, janë kaq të larmishme dhe agresive saqë një riosh në këtë treg, shanset për të mos dalë jashtë loje që pa filluar loja, i ka të pakta, shumë të pakta, veç mos qoftë krejt ndryshe nga të tjerët në ofertën e tij. Cila do të ishte kjo ofertë nga ana e Sazanit? Superhotelet me 3 - 4 mijë
  shtretër, një ishull hi-tech, një kazino gjigande, lehtësia në mbërritje nga një aeroport i mundshëm në Pish Poro? Asnjëra prej këtyre nuk i thotë gjë një turisti që udhëtimet turistike i ka filluar që fëmijë me prindët e tij. (Tjetër punë nëse duam ta bëjmë ishullin destinacion për hordhi europianolidorësh, por edhe këtë kanë filluar ta bëjnë fqinjët tanë.)

  Fqinji ynë jugor, aq shumë i përfolur, ka kaq shumë kapacitete pritëse të gatshme e megjithatë pjesa dërrmuese e tyre punojnë diçka gjatë periudhës korrik-gusht-shtator dhe vetëm kaq. Pavarësisht se ishujt e tij janë ndryshe nga fantazitë tona për Sazanin, pa ujë edhe ato, por turisti gjen aty diçka të mirëfilltë, që nuk e ka në shtëpinë e tij, atmosferën tjetër, pastërtinë, të qenët për një a dy javë pjesë e një bashkësi lokale të vogël. Nëse dikush dëshiron të përhumbet në një det njerëzish shkon në Rimini apo në Nju Jork, nuk pret të bëhet deti kos në Sazan. Po edhe po u bë i këtij lloji, dëmi do të jetë më i madh se qari nga kjo punë. Anijet turistike kanë për ta shmangur si djallin një vend të tillë: bëni një vizitë të vogël në site-in www.costa.it, site-i i njërës prej shoqërive më me përvojë, dhe të pakta, të anijeve turistike dhe vëreni në sa prej destinacioneve turistike mesdhetare bëjnë ndalesa. Pas kësaj, bëni një listë të atyre që mungojnë, dhe që sipas jush ofrojnë diçka të veçantë për vizitorin, për të parë kështu sa e gjatë do të dilte lista e se çfarë vendi në radhitje do t´i mbetej Sazanit. Unë nuk shoh asnjë mundësi krahasimi midis Sazanit dhe Venecias, Dubrovnikut, Korfuzit, Pireut, Athinës, Olimpias, Katakolonit, Rodit, Stambollit, Kusadasit, Odesës, Libisë, Maltës, Sicilisë, Barcelonës, etj. Këto të tëra janë vende me dokumente dhe dëshmi historike që u vijnë prej shekujsh, dëng me objekte muzeale, etj, etj.

  Thirrja në ndihmë e Disney Land-it dhe Disney World-it më sjell ndërmend mijrat e amerikanëve që lënë US, paguajnë mijëra dollarë për të ardhur në Europë, ku ankohen se nuk kanë histori dhe se u është mërzitur alternativa ¨I´ll go hang on in a mall¨.
  Të ngrihesh e të imitosh Las Vegas-in sot është po aq shterpë. Ndaj, mesa di, nuk e ka bërë njeri, edhe pse shkretëtira ka kaq shumë në botë.

  Nuk duhej t´ju kishte shpëtuar përpjekja e CLub Med-it për një start në Shqipëri, për të parë se çfarë me të vërtetë ka interes në potencialet turistike të Shqipërisë.

  Të sakatosësh atë pak bregdet që kemi sipas projektesh të tillë do të ishte mëkat. Që do t´u shtohej atyre tashmë të pandreqshëm dhe që dihen. Jam i kënaqur që nuk ndodhi deri më sot.

  P.S. Mirëmbajtësit e Peshkut të më ndihmojnë për të shfaqur si flamur timin atë të Greqisë, vendndodhja ime që prej dhjetë vjetësh.

 43. LlTako thotë:

  11 November 2006 @ 6:33 am

  Bato, per flamurin s’bejme dot gje se eshte ISP-ja qe vendos.

  Shkrim interesant, ndaj te njejtat mendime si ti.

  Ll.T.

 44. bato bujku thotë:

  11 November 2006 @ 12:54 pm

  LlTako,

  Falemnderit.

  (Jashtë teme: për cilën ISP bëhet fjalë, atë që strehon peshkun apo atë që më mundëson mua Internetin?)

 45. LlTako thotë:

  11 November 2006 @ 4:32 pm

  Bato, per mundesuesin e internetit prandaj s’bejme dot gje :(

 46. zana thotë:

  11 November 2006 @ 5:34 pm

  Per Sazanin nuk ka se ç’flitet fare.Eshta toke aride e eger e nuk ka asnje mendim ekonomik te justifikoje investimin.Nqs vazhdon e shfrytezohet si pike strategjike ,gjene mire.

 47. Blendi thotë:

  11 November 2006 @ 6:29 pm

  Jam dakord me Llukanin dhe Baton ne ato qe thoni per pamundesine e Sazanit te ofroje turizem nderkombetar…por ja cfare gjeta sot rastesisht duke kerkuar fotografi nga shqiperia per nje broshure turizmi qe po pergatis si detyre shtepie.
  Behet fjale per nje artikull nje artikull qe flet per potencialin e zhvillimit te turizmit ne Sazan. jo ndonje send qe llukani nuk e ka analizuar ne shkrimin me lart, por me beri pershtypje egzistenca e maketit (ne rast se eshte vertet maket i krijuar per Sazanin) per ndertimin turistik qe mund ta shikoni ne keto foto.

  http://www.promalbania.com/sazani2.html

  Klima e Sazanit eshte e bute mesdhetare. Temperatura mesatare vjetore eshte 16,2 grade celcius. Mesatarja e janarit eshte 10 grade celcius dhe e korrikut 23,4 celcius.

  Sasia mesatare e reshjeve eshte 715 mm ne vit.
  Ishulli nga pikepamja e ekosistemit eshte nje park i vertete shume i pasur dhe i mbrojtur si rezultat i te qenit vazhdimisht zone ushtarake. Kjo ka mundesuar shmangjen e gjuetise se paligjshme si dhe te abuzime e demtimeve te tjera. Shpellat nenujore si ajo e Haxhi Alise, e Gjirit te Djallit, e te tjera
  jane nga me te medhat qe mund te gjenden ne Mesdhe. Ato sot perbejne nje sfid te vertete per zhytesit dhe nje atraksion te vecante per sportet nenujore.

  PROJEKTI I SHNDRIMIT TE SAZANIT NE NJE ISHULL ESKLUZIV TURISTIK

  Nisur nga ky potencial i madh natyror dhe turistik, ne maj te viti 2001 gjate qeverisjes se Ilir Metes u paraqit i pari mega-projekt teper ambicioz per zhvillimin e ketij ishulli dhe transformimin e tij ne nje rizort ekskluziv turistik. Mega-projekti parashikonte ngritjen e nje rizorti me kapacitet akomodues 3 deri ne 4 mije shtreter, ndertimin e nje marine permes riskonstruksionit te portit ekzistues ushtarak te ishullit duke e shnderuar ate ne nje port jahtesh, ndertimin e nje kazinoje, nje muze aero-naval, ndertimin e nje qendre per kongrese & spektakle gje qe do te mundesonte shfytezimin e kapaciteteve akomoduese te rizortit turistik jo vetem gjate sezonit turisik por edhe ne periudhat pre & post turistike verore permes organizimit te konferencave te ndryshme, spektakleve muzikore etj. Gjithashtu ish-qyteza e ushtarakeve (sot krejtesisht e braktisur) do te shndrohet ne qender administrative, tregetare e argetuese plote gjalleri dhe jete nate e ishullit permes ngritjes se rrjetit te zyrave te administrates lokale, bar-restorante, klube nate, dyqane butike, dyqane suveniresh, salla kinemash, zyra te kembimit valuator, si dhe struktura te tjera sherbimesh ne funksion te mases se vizitoreve. Nisur nga pasuria dhe larmia e parkut nenujor te gjirit te Vlores parashikohej te ndertimi edhe nje akuarium ne zonen e Rradhimes. Te gjitha keto atraksione dhe kjo infrastruktur bashkohore turistike do ta shndronin Sazanin ne nje destinacion te ri ne tregun Mesdhetar dhe ne nje produkt teper te preferuar nga operatoret e medhenj turistik perendimor.

  Ajo qe eshte e rendesishmja per tu theksuar eshte edhe fakti qe i gjithe ky projekt ka ne themel ruajtjen dhe respektimin e ambjentit duke ndaluar qarkullimin e automjeteve private ne ishull, ruajtjen e karakterit lokal arkitektonik ne ndertim, harmonizimin e objekteve me natyren dhe relievin si dhe shtimin e siperfaqeve te gjelberuara te ishullit.

  Ky projekt prashikon edhe ngritjen e nje shkolle te mesme dhe te larte ne degen hoteleri & turizem qe do te plotesonte kerkesat e shumta per personel te kualifikuar per tu punesuar ne strukturat e shumta te ketij rizorti. Ngritja dhe funksionimi i risortit turistik do ta fuste perfundimisht Shqiperine ne harten turistike te Mesdheut qe perben edhe djepin e turizmit boteror.

  Permes realizimit te ketij projekti do te percaktoheshin standartet baze te zhvillimit ne teresi te infrastruktures turistike vendase qe do te shtrihej pergjate bregdetit ne fazen e pare afat shkurter te zhvillimit edhe ne brendesi te vendit ne fazen tjeter afatgjate.

  Le te shpresojme sebashku ne rilindjen e ekonomise shqiptare permes turizmit.

  Ishulli pret.

  Prom Albania gusht 2006

 48. rudin thotë:

  6 November 2007 @ 11:30 pm

  Mendoj qe sazani duhet te vazhpoje te qendroje baze ushtarake por nen kontrollin e shtetit shqiptar. Kam mendimin qe deti duhet te jete nje nga faktoret kryesore te zhvillmit ekonomik ne shqiperi meqenese shqiperia zotron goxha vi bregdetare per territorin qe ka dhe ne nje pozicion shum strategjik. Deti ne shqiperi mund te sjelle zhvillim jo vetem turistik por edhe zhvillim transporti, tregtie dhe per pasoje edhe ekonomie. Eshte per te ardhur keq fakti qe ne sazan ndodhen ushtarak te huaj kur shum mire mund te ishin shqipetare dhe kjo vjen vetem se duhet te kishim disa motovedeta me shume dhe dy apo tre anije.

 49. Rando thotë:

  21 November 2007 @ 4:00 pm

  a mund te bej shteti shqiptar lokale e disko e jo baze ushtarake se eshte vend i bukur qe mund te vene shum turist

Komentet per kete teme jane te mbyllura.
Per t'u mbrojtur nga spam-i, Peshku pa uje i mbyll komentet e cdo teme pas 60 ditesh.

 • Po shikoni nje artikull ne faqen e arkivit te Peshkut pa Uje. Per te pare faqen aktive, shkoni tek peshkupauje.com