Çfarë do të ndodhë nëse Turqia bëhet pjesë e BE-së?

turqia.jpgKontributi real i konvergjencës turko-greke për Bashkimin Evropian do të jetë në integrimin e Ballkanit në të. Pothuajse të gjitha vendet e rajonit synojnë anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe një numër i konsiderueshëm i tyre do të bëhen vende anëtare të tij. Pothuajse të gjitha shtetet-kombe, me qëllim që të sigurojnë unitetin kombëtar të tyre, kanë një tendencë që të paraqesin disa pjesë të së kaluarës në një mënyrë të errët dhe t’i ekzagjerojnë armiqësitë për disa kohë. Sidomos në rastin e Greqisë, e cila ndeshi vështirësi në krijimin e unitetit kombëtar të saj gjatë fillimit.

Në Ballkan, Greqia është anëtare e Bashkimit Evropian, ndërsa Kroacia, Rumania dhe Bullgaria janë caktuar të bëhen të tilla në një të ardhme shumë të afërt. Greqia po punon prej shumë kohësh për të luajtur një rol domethënës në marrëdhëniet e Bashkimit Evropian me Ballkanin. Megjithatë, shpërbërja e përgjakshme e Jugosllavisë, së bashku me ndjenjën sporadike të shqetësimit, ka ilustruar defektin e politikave që qenë ndjekur deri më tani. Fatkeqësisht, roli i Bashkimit Evropian në tragjeditë ballkanike nuk mund të neglizhohet. Bashkimi Evropian dështoi në realizimin e shpresave gjatë kasaphanës remineshente të gjenocidit në Bosnje-Hercegovinë. Përplasjet në Kosovë dhe çështja e Maqedonisë, vepruan si një lakmues për politikat e Bashkimit Evropian kundrejt Ballkanit, me Bashkimin Evropian të paaftë të bëjë shumë pa NATO-n dhe Shtetet e Bashkuara. Kur Bashkimi Evropian u përpoq të bëjë ndonjë gjë, ajo ka qenë gjithmonë shumë e vonuar ose shumë pak. Mund të shikohet se impakti i parë i anëtarësimit të Turqisë në Bashkimin Evropian do të ishte kundrejt Ballkanit në kufizimin e tensioneve etnike në rajon. Pavarësisht se nuk është një anëtare e Bashkimit Evropian dhe me aftësitë e saj të kufizuara ekonomike dhe ushtarake, Turqia i mbështeti të gjitha politikat e NATO-s, Shteteve të Bashkuara dhe të Bashkimit Evropian qysh nga viti 1990 dhe mori pjesë në operacionet paqebërëse dhe paqeruajtëse me dërgimin e trupave. Është një fakt i jashtëzakonshëm që forcat e sigurisë turke që operojnë në republikat ish-jugosllave janë një prej forcave më efektive dhe janë përshëndetur nxehtësisht nga popullsitë vendore.

Kjo i detyrohet kryesisht faktit se Ballkani qe territor otoman prej shekujsh, megjithëse tani Turqia nuk ka asnjë pretendim territorial në rajon. Gjithashtu, një tjetër avantazh i Turqisë në rajon është se minoritetet turke në rajon në shtete të tjera ballkanike (rreth 2 milionë njerëz) as nuk kanë kërkuar shkëputje nga vendet ku jetuan gjatë luftës, as nuk janë bërë palë në konflikte. Edhe njëherë akoma, myslimanët ballkanikë e ndiejnë veten të afërt me Turqinë. Nuk është rastësi që myslimanët boshnjakë, shqiptarë dhe maqedonas shkuan në Turqi gjatë luftërave në ish-Jugosllavi. Pas Luftës së Ftohtë, Shqipëria shikonte tek Turqia aleatin e saj më të fuqishëm në rajon.

Kjo i detyrohet afinitetit kulturor e religjioz dhe ekzistencës së qindra mijëra shtetasve turq me origjinë shqiptare, po aq sa dhe trashëgimisë otomane. Afiniteti qe reciprok dhe investitorët turq ndërtuan impiante të rëndësishme industriale dhe arsimore në Shqipëri. Përveç turqve etnikë dhe myslimanëve, marrëdhëniet e Turqisë me shumë prej popullsisë kristiane të rajonit, gjithashtu janë bërë mjaft intime qysh nga vitet nëntëdhjetë. Sidomos marrëdhënia midis Turqisë dhe Bullgarisë është më miqësore se kurrë. Në të njëjtën linjë, mund të thuhet se marrëdhëniet me Rumaninë dhe Moldavinë janë përsosshmërisht harmonike. Sidomos me mbështetjen e Turqisë për anëtarësimin e Rumanisë në NATO dhe rritja e investimeve nga korporatat turke kanë kalitur një lloj zefiri freskues. Marrëdhënia midis Maqedonisë dhe Turqisë është pothuajse në një stad partneriteti strategjik. Duke u paraprirë kërcënimeve domethënëse nga vendet rrethuese, Maqedonia përpiqet të zhvillojë marrëdhëniet e saj politike dhe ekonomike me Turqinë, gjithashtu, minoriteti turk në Maqedoni ka një rol special në përmirësimin e marrëdhënieve. Serbia është vendi numër një me të cilin Turqia do të ketë raporte problematike. Gjatë spastrimit etnik në Bosnje-Hercegovinë dhe Kosovë pas shpërbërjes së Jugosllavisë, historia e milicisë serbe që sulmonin myslimanët, duke i quajtur ata “turq” dhe duke përdorur shprehje të tilla si “Ne as nuk matemi me turqit”, është goxha domethënëse për sa i përket ngjitjes së serbëve ndaj të kaluarës.

Megjithatë, mund të thuhet se një urrejtje e besueshme raciale apo armiqësore ndaj serbëve nuk materializohet në Turqi. Në kontrast me pjesë të tjera të botës, reagimi turk nuk ishte ndaj serbëve si komb, por ndaj masakrave që ata kryen. Në fakt, ndërsa Turqia e drejtoi komunitetin ndërkombëtar me qëllim që të ndalte tragjeditë në Bosnje dhe në Kosovë, ajo u tregua e kujdesshme në konfrontimin e administratës serbe gjatë krizave në të cilat opinioni publik turk ishte egërsuar me qëndrimin e butë të Ministrisë së Jashtme të tij. Turqia punoi shumë në vend me Serbinë që t’i jepej fund konfliktit dhe më pas u përpoq të përmirësojë lidhje tregtare midis dy vendeve. Një tjetër çështje që lehtësoi një konvergjencë në marrëdhëniet turko-serbe qe kalimi tranzit i qytetarëve turq që punonin në Evropë dhe i kamionëve turq të drejtuar drejt Evropës Perëndimore. Si rezultat, megjithëse disa diferenca ekzistojnë, Turqia nuk ndjek një politikë antagonizmi kundrejt Serbisë.

Përkundrazi, kërkon paqëtim të mëtejshëm. Roli i Turqisë në operacionet ushtarake të kryera kundër Serbisë u krye vetëm nën strukturën e politikave të Kombeve të Bashkuara, të NATO-s dhe të Bashkimit Evropian, duke anuluar çdo mundësi për armiqësi në vitet në vazhdim. Në perspektivë krahasuese, Greqia është një vend ballkanik me të cilin Turqia ka pasur probleme serioze. Greqia dhe Turqia pothuajse filluan luftën midis tyre në mjaft raste qysh nga vitet gjashtëdhjetë për Qipron dhe të drejtat territoriale dhe aerohapësinore në detin Egje që i ndan të dyja. Në linjë me të kaluarën otomane, Greqia percepton një kërcënim permanent nga Lindja. Pjesë e Perandorisë Otomane deri në gjysmën e parë të shekullit XIX-të, Greqia qysh atëherë e ka rritur territorin e saj pesë herë më shumë në kurriz të Turqisë pas pavarësisë së saj. Pas Luftës së Parë Botërore, duke përfituar nga pushtimi i Perandorisë Otomane nga fuqitë aleate, Greqia, në bashkëpunim me to, sulmoi dhe mori porcione të konsiderueshme të Anadollit Perëndimor, përfshi Izmirin, qytetin e dytë më të madh në atë kohë.

Grekët shprehimisht e kishin deklaruar se synimi i tyre ishte “Megali Idea”, Ideali i Madh për futjen në dorë të të gjithë Anadollit. Në një mënyrë dramatike, Lufta Turke për Çlirim i dha fund këtij risku ushtarak me Greqinë që e humbi bindshëm luftën. Qysh nga kjo luftë, për mbi 80 vjet, asnjë tjetër nuk ka pasur midis Turqisë dhe Greqisë. Me fjalë të tjera, nuk ka asnjë shenjë për të justifikuar tezën e “Kërcënimit të madh nga Lindja” të Greqisë. Përkundrazi, Greqia i zgjeroi trojet e saj në kurriz të Turqisë me pesë herë qysh nga lindja e saj dhe bile u përpoq të fuste të dorë të gjithë Anadollin. Mund të thuhet se në rrënjë të problemit qëndrojnë mitet e shtetit-komb modern.

Pothuajse të gjitha shtetet-kombe, me qëllim që të sigurojnë unitetin kombëtar të tyre, kanë një tendencë që të paraqesin disa pjesë të së kaluarës në një mënyrë të errët dhe t’i ekzagjerojnë armiqësitë për disa kohë. Sidomos në rastin e Greqisë, e cila ndeshi vështirësi në krijimin e unitetit kombëtar të saj gjatë fillimit, ky është një fenomen i kuptueshëm. Realisht, “kërcënimi turk” ka luajtur një rol vendimtar në arritjen dhe fuqizimin e identitetit kombëtar grek. Një tjetër arsye e frikës greke është pabarazia midis Greqisë dhe Turqisë. Gjatë gjithë historisë, popullsia turke ka qenë shumë më e lartë se ajo e Greqisë. Në një shkallë të caktuar, kjo pabarazi vazhdon akoma dhe sot. Ndërsa Turqia ka një popullsi prej 70 milionësh, Greqia ka rreth 10 milion. Duke pasur ushtrinë më të madhe të NATO-s, të dytën pas Shteteve të Bashkuara, për ekstremistët grekë, turqit, të cilët janë një “komb luftarak”, mund ta pushtojnë Greqinë në çdo moment. Disa grupe në Greqi e kuptojnë afërsinë e ngushtë të Turqisë si një rrezik të qartë. Megjithëse konflikti etnik në Qipro i kish shtuar këto frikëra në të kaluarën, ekziston një rënie e thellë në këto ndjenja gjatë viteve të fundit. Një formë detante ka ndodhur pas dy tërmeteve që goditën të dyja vendet në verën e vitit 1999. Tërmetet i kujtuan Greqisë dhe Turqisë të njëjtin fat që ndanin përballë katastrofave natyrore, por burimi real i detantës midis dy vendeve është ngarkesa në marrëdhëniet e tyre me Bashkimin Evropian. Duke punuar fort për t’u futur në zonën monetare të euros, qeveria greke ka ndërmarrë, nga njëra anë, reforma të mëdha në vend dhe, nga ana tjetër, ka zbutur tensionet jashtë tij.

Sa për të thënë, ky kuptim nuk e eliminon Turqinë si burim kërcënimi. Në bazë të kuptimit të ri qëndron premisa se ndërsa Turqia lëviz më afër Bashkimit Evropian, ajo do t’u nënshtrohet rregullave dhe institucioneve ndërkombëtare, duke u frenuar kështu nga kryerja e aksioneve të paparashikueshme. Në të vërtetë, kjo është e vërtetë për të dyja vendet, jo vetëm për Turqinë. Si anëtarë të Bashkimit Evropian, perceptimet e kërcënimit të të dyja vendeve do të ndryshojnë, komunikimi midis palëve do të rritet dhe bashkëpunimi për siguri reciproke do të përmirësohet. Si e tillë, Greqia kish filluar ta mbështeste anëtarësimin e Turqisë në Bashkimin Evropian gjatë viteve të fundit dhe t’i hiqte disa prej objeksioneve të saj. Në këtë mënyrë, ato vende që kanë përdorur të njëjtat pretekste si Greqia kanë humbur një bazë dhe marrëdhëniet Turqi-Bashkim Evropian kanë arritur një nivel më të shëndoshë. Ata aktorë prapa Greqisë janë zbuluar dhe disa kanë hequr dorë nga objeksionet e tyre.

Në këtë mënyrë, armiqësia ndaj Turqisë në opinionin publik grek ka rënë, duke shkaktuar që ndjenjat e mosbesimit të ulen vertikalisht. Impakti më i madh i konvergjencës turko-greke mbi politikën e jashtme të Bashkimit Evropian do të jetë në Mesdheun Lindor. Si palë të të njëjtit bllok, Greqia dhe Turqia do të përbëjnë qendrën e fuqishme të rajonit dhe, si e tillë, problemet rajonale do të zgjidheshin më efektivisht. Në çdo rast, të dyja vendet janë anëtare të NATO-s, por Bashkimi Evropian është një organizatë më e avancuar dhe mund ta lehtësojë më mirë konvergjencën midis dy vendeve. Shoqërimi më i ngushtë midis Greqisë dhe Turqisë dhe kontributi i Bashkimit Evropian i ka dhënë frytet e tij duke filluar me Qipron. Anëtarësimi i plotë i Turqisë do t’i përmirësonte këto kontribute. Një zonë që është një fokus konvergjence përveç Qipros është energjia. Në fillim janë ndërmarrë hapa për të integruar infrastrukturat elektrike të të dy vendeve. Vëmendje e madhe po kushtohet për të lidhur burimet kaukaziane të energjisë me Evropën nëpërmjet një naftësjellësi të propozuar Turqi-Greqi.

Kontributi real i konvergjencës turko-greke për Bashkimin Evropian do të jetë në integrimin e Ballkanit në të. Pothuajse të gjitha vendet e rajonit synojnë anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe një numër i konsiderueshëm i tyre do të bëhen vende anëtarë të tij. Sidomos rastet e Bullgarisë dhe të Rumanisë kanë prioritet. Mund të mendohet se duke pasur parasysh të kaluarën e këtyre vendeve në bllokun lindor, ato mund të përjetojnë disa vështirësi me procesin e integrimit. Ngjarjet që shoqërojnë procesin e anëtarësimit të Turqisë, do ta fuqizojnë më shumë angazhimin turk e grek në rajon dhe do të përshpejtojnë integrim dhe bashkëpunim rajonal. Kjo natyrisht do ta lehtësojë ngarkesën ndaj Bashkimit Evropian. Deri më tani, ndërsa konvergjenca me Bashkimin Evropian është rritur, kështu ka ndodhur me investimet reciproke në vendet e përmendura.

Në të njëjtën mënyrë, vendet e rajonit ndeshen me problemet e tyre, të brendshme dhe të jashtme, me thjeshtësi më të madhe ndërsa lidhen më afër me Bashkimin Evropian. Çështja e të drejtave të minoritetit është më evidentja midis tyre. Turqit bullgarë që qenë nën kërcënimin e asimilimit të detyruar gjatë viteve tetëdhjetë, sot gëzojnë të drejta më të zgjeruara politike dhe ekonomike. Paralelisht, ka shenja përmirësimi për grekët që jetojnë në Turqi dhe turqit që jetojnë në Greqi. Ndërsa Seminarit Teologjik Ortodoks në Stamboll i është dhënë drita jeshile për t’u rihapur, lidhjet gjithnjë e më shumë në rritje midis qeverisë greke dhe turqve të Thrakës Perëndimore gjithashtu janë të konsiderueshme, dhe, më e rëndësishmja, është dhënë leja për hapjen së një xhamie na Athinë. Një tjetër efekt i aderimit të Turqisë në Bashkimin Evropian në zgjerimin e këtij të fundit drejt Ballkanit, do të ishte zhdukja e fantazive irredentiste njëherë e përgjithmonë. Të gjitha vendet kanë ekstremistët e tyre që ëndërrojnë një vend më të madh, bile një perandori. Megali Idea në Greqi, Turanizmi në Turqi, Bullgaria e Madhe në Bullgari janë vetëm disa prej shembujve. Por simpatizantët e fantazive të tilla do të zvogëlohen ndjeshëm, teksa vendet e sipërpërmendura do të integrohen nën strukturën e Bashkimit Evropian. Përderisa trojet që ata synojnë të zgjerojnë në të vërtetë do të zgjerohen me anëtarësim në Bashkimin Evropian, këto grupe margjinale do të pushojnë së ekzistuari si aktorë të rëndësishëm politikë. Siç e tregojnë këta shembuj, me anëtarësimin e Turqisë në Bashkimin Evropian, në Ballkan:

1- Integrimi ndërrajonal do të fuqizohet;

2- Integrimi i rajonit me Bashkimin Evropian do të rritet;

3- Zgjidhja e probleme bilaterale do të bëhet më e lehtë;

4- Duke zgjidhur problemet e tyre, vendet e rajonit do të jenë në gjendje të tejkalojnë një ndarje domethënëse në zgjidhjen e problemeve të tyre të përbashkëta;

5- Veçanërisht bashkëpunimi turko-grek do të veprojë si lokomotivë në zgjidhjen e konflikteve etnike dhe politike në rajon;

6- Progresi në demokratizim, të drejtat e njeriut dhe të drejtat e minorancave, do të shpejtohet;

7- Korentet aventureske dhe irredentiste do të zhvlerësohen;

8- Shtetet ballkanike do ta ndërtojnë identitetin e tyre kombëtar jo nëpërmjet armiqësive kundrejt fqinjëve të tyre, por nëpërmjet mjetesh më konstruktive.

Si rezultat, me zhvillimin e të gjithë këtyre faktorëve, shprehja “ballkanizim” mund të jetë histori. Në historinë e Ballkanit, ky qëllim është jashtëzakonisht afër. Historiani Bernard Ljuis thotë: “Në Ballkan, Perandoria Otomane solli unitet dhe siguri në vend të konfliktit dhe çrregullimit të mëparshëm”. Për shekuj me radhë, Ballkani gëzoi stabilitet nën vitet otomane. Megjithatë, fuqitë perandorake perëndimore në shekullin e XIX-të, duke synuar të shpëtojnë “vendet vëllezër” të tyre kristianë nga e ashtuquajtura “zgjedhë otomane”, inkurajuan revoltat etnike në Ballkanin otoman dhe është fatkeqësi që ky angazhim perëndimor në rajon shkaktoi ballkanizimin dhe rajoni ka qenë në përplasje etnike, trazira të përgjakshme dhe paqëndrueshmëri pas otomanëve deri në ditët e sotme. Për ironi, Fuqitë e Mëdha evropiane e ndalën kontributin otoman në rajon në shekullin e XIX-të dhe tani të njëjtat fuqi evropiane mund të ndihmojnë të mbështesin turqit për të sjellë siguri dhe stabilitet, me qëllim që t’i japin fund ballkanizimit të rajonit.

Sedat LAÇINER, Drejtor i ISRO-së, qendrës studimore me qendër në Ankara.

(Metropol)

Dergoje artikullin me email Printoje artikullin

49 Komente

 1. lexuesi thotë:

  17 July 2007 @ 1:28 pm

  1-Shkrimi ose eshte i vjeter ose autori nuk eshte ne koherence me ndryshimet europiane (Bullgaria-Rumania jane antare te Be-se qysh me 1.01.2007 ndersa Kroacia eshte tashme kandidate per antarsim)

  2-Cfare institucioni perfaqson ISRO-ja…publik apo privat?

  3-Shkrimi permban dukur nota te theksuara nacionalizmi dhe nje argumentim te dobet ne lidhje me problemin ne fjale.

 2. gronex thotë:

  17 July 2007 @ 1:41 pm

  Pa u futur se cfare ka thene shkruesi i artikullit duke iu referuar vetem titullit, une them se anetaresimi i Turqise sa i perkete vete BE-se do i sjell vetem gjera te mira, nje diversitet edhe me te madh gje per te cilen ajo ka nevoje.
  Sa i perket pastaj neve si komp kjo mendoj une do jete nje gje edhe me e mire, do jete nje anetare e BE-se e cila nuk do refuzoje sic po na refuzojne gati te gjithe, do kemi nje vend mik i cili me shume se gjithe te tjeret do kete mundesine te shtroj ceshtjet tona atje, derisa ne mos te jemi anetare te ketij organizmi.
  Nje gje tjeter pozitive do jete neutralizimi i rolit te Greqise ne kete pjese te Evropes si perfaqesuese e BE-se, e cila shpesh ka ditur te shfrytezoj kete fakt per interesat e ngushta kombetare, duke kushtezuar vendet e tjera te Ballkanit.
  Keshtu qe po te ishim ne ne BE, e vetmja gje qe mund te thoja do ishte “Bujrum”, por nese ata do jene aty para nesh, jam i sigurt se ata do na urojne ne mireseardhjen pa ndonje hezitim.

 3. lexuesi thotë:

  17 July 2007 @ 1:41 pm

  Me falni…tek pika 2 me termin “publik” deshiroja te dija nqs pervec pikpamjes personale eshte dhe nje pikpamje nga nje institucion shteteror apo privat.

 4. Julius thotë:

  17 July 2007 @ 1:47 pm

  lol nga fundi u ndjeva i detyruar te them: Faleminderit qe na pushtuat!
  Shume ironike…

  Shkruesi eshte fokusuar ne problemet me jashte te Turqise, kur ajo problemin e ka brenda vetes. Nje “demokraci” e brishte, lehte e thyeshme dhe miliona kurde te mbajtur nen zgjedhe…
  Menyra funksionale e shtetit turk e mban ate larg, akoma shume larg Evropes.

 5. Andisi thotë:

  17 July 2007 @ 1:48 pm

  Vetem sa do te thyhet nje tabu, asnje hata s’ka per te ndodhur

 6. Kotherja thotë:

  17 July 2007 @ 2:00 pm

  Ne Turqi eshte vrare sot nje kandidat i pavarur per deputet. Turqia eshte ne zgjedhje te parakohshme per shkat te presidentit te pa zgjedhur.

  Turqia eshte vend mik i Shqiperise, une e adhuroj per kete, por nuk eshte modeli qe duhet te ndjeke Shqiperia.

 7. sapere aude thotë:

  17 July 2007 @ 2:10 pm

  1-Shkrimi ose eshte i vjeter ose autori nuk eshte ne koherence me ndryshimet europiane (Bullgaria-Rumania jane antare te Be-se qysh me 1.01.2007 ndersa Kroacia eshte tashme kandidate per antarsim)
  —–
  Me shume mundesi behet fjale per diçka te permbledhur nga nje liber i 2004-es, ne te cilin personi ne fjale eshte bashkeautor.

  2-Cfare institucioni perfaqson ISRO-ja…publik apo privat?

  ISRO eshte nje “think tank” i pavarur.
  Ne turqisht eshte: Instituti i Kerkimeve Strategjike Nderkombetare.

 8. Lumja thotë:

  17 July 2007 @ 2:17 pm

  Turqia nuk eshte nje model per tu ndjekur pasi ka problematika te tjera si vend : madhesi, popullsi, fe, pozite gjeografike te ndryshme nga shqiperia.
  Nuk eshte demokraci e mire, por nje demokraci qe funksionon.
  Eshte nje shtet kryekeput ushtarak por nje shtet qe funskionon.
  Eshte nje shtet qe e deshiron dhe e merr 100 here me seriozisht se shqiperia integrimin ne Evrope.
  Une kam takuar dhe bashkepunuar me funksionare shteterore turq, dhe jam ndjere aq keq per kellirat qe punojne ne postet analoge ne shqiperi.
  Nuk e imagjinoni dot perpjekjet dhe perkushtimin e tyre per te zbardh faqen e vendit te vet para Evropit. Dhe per mua faqebardhe ishin.
  Model per tu ndjek nuk eshte Turqia, por per te marre shembull ka kaq shume, pikerisht nga turqia. Se ne gjera te vogla ngjajme aq shume. Perulesia ndaj punes dhe thjeshtesia jane per tu marre shembull.
  Kultura e sherbimit gjithashtu.
  Tani, ne nje gje mua me pelqen fare fare :-) : qe ne shume vende meshkujt punojne pune qe ke ne i bejne femrat : si pastrues, hekuroses. etj etj.
  Ah, cer qejfi kur ta pastron nje burre banjon :-) :-)
  Por pertej shakase, une mendoj se progresi i turqise eshte nje shembull shume interesant per tu vezhguar dhe per te marre shembull.
  Dhe padiskutim qe jane nje popull mik, dashuria e tyre per ne eshte prekese. Respekte, dhe per gjithe turqit e shumte me origjine shqiptare, qe jane padyshim nder fytyrat me europiane te atij vendi. (si pune bjondesh jane jo per gje)

 9. sapere aude thotë:

  17 July 2007 @ 2:20 pm

  Shkruesi eshte fokusuar ne problemet me jashte te Turqise, kur ajo problemin e ka brenda vetes. Nje “demokraci” e brishte, lehte e thyeshme dhe miliona kurde te mbajtur nen zgjedhe…
  Menyra funksionale e shtetit turk e mban ate larg, akoma shume larg Evropes.
  ————-

  Ne fakt shkruesi ate qellim ka pasur.

  Demokracia ne Turqi nuk eshte lehte e thyeshme; thjeshte behet fjale per nje influence me te madhe te ushtrise ne politike.

  Miliona kurde te mbajtur ne zgjedhe?
  Jane nja dy tre parti (jo partia komuniste, jo partia e punes) dhe disa shtete (perfshi ketu edhe miq te Turqise si Amerika dhe Izraeli) qe financojne vazhdimisht guerilasit kurde, qe kontribuojne ne mbajtjen e rajonit ne tension. Popullsia kurde ne pergjithesi nuk ka ndonje deshire te madhe per t’u ndare.

  Nuk eshte as çeshjta kurde, as demokracia e brishte qe e mban Turqine larg Evropes; thjeshte Evropa nuk do.

  Mua me pelqen shume Sarkozy qe ua tha troç: s’keni vend ne Evrope. Keta te tjeret po tallin leshte. :)

  Po ama edhe turqit e kane kuptuar qe s’do hyjne ne Evrope ndonjehere. Nuk presin me shume ne kete aspekt…

 10. sapere aude thotë:

  17 July 2007 @ 2:28 pm

  Une kam takuar dhe bashkepunuar me funksionare shteterore turq, dhe jam ndjere aq keq per kellirat qe punojne ne postet analoge ne shqiperi.
  Nuk e imagjinoni dot perpjekjet dhe perkushtimin e tyre per te zbardh faqen e vendit te vet para Evropit. Dhe per mua faqebardhe ishin.
  Model per tu ndjek nuk eshte Turqia, por per te marre shembull ka kaq shume, pikerisht nga turqia. Se ne gjera te vogla ngjajme aq shume. Perulesia ndaj punes dhe thjeshtesia jane per tu marre shembull.
  —————-

  Kane edhe turqit korrupsion, Lume! Sa te dush! :)

  Po ne keto qe thua ti ka nje gje shume te vertete: ata e kane njefare ndjenje nacionalizmi, atdhedashurie dhe kjo reflektohet gjithandej. Ne kete aspekt ne duhet t’i marrim shembull…

 11. Lumja thotë:

  17 July 2007 @ 2:34 pm

  Sapere,
  Korrupsioni ska ngel vec ne shqiperi ket e dime ne.
  As qe nuk e shpikem ne, ket e dime ne.
  Prape une spo flisja per korruptimin, sesa qendrimin e atyre njerezve me pozite shteterore. Gjerat fillojne qe tek buzeqeshja ne fytyre sapere, qe tek shtrengimi i dores.
  Se di a ke njoft nei here funksionare shqiptare ndersa bejne detyren ????

 12. tomi korca thotë:

  17 July 2007 @ 2:34 pm

  Nuk e lexova tere artikulin nje shikim te shpejte por pyetjes do ti pergjigjesha
  Azgje nuk do te ndodhe BE do te kete nje antar me shume
  Por qe Turqia te jete anetare e BE
  se pari Duhet te plotesoje kushtet per te drejtat e njeriut
  Se dyti Duhet te shkeputet nga ekstremi fetar qe kushtetuta dhe jo ushtria te jete mbrojtese e nje shteti laik.
  Se treti Te plotesoj kushtet ekonomike te peraktuara nga BE
  Sa per ne Nuk ka perse te marim shembull Turqine. Ajo nuk eshte ne BEe dhe sipas gjasve nuk do jete atje per disa kohe.
  Nostaligje e ndonjerit per Turqine, ( qofte kjo edhe justifukuar me rreziqet qe kemi ne rajon) Une do tju kujtoja Shprehjen Dum Baben.
  Mendoj se synimi yne per alenca apo kopjime nuk duhet te nisen nga alternativat fetare por nga ato te zhvillimit dhe perparimit. Gjithmon shprehja Kombi perpra fese.

 13. Julius thotë:

  17 July 2007 @ 2:35 pm

  Nuk eshte as çeshjta kurde, as demokracia e brishte qe e mban Turqine larg Evropes; thjeshte Evropa nuk do.

  ———————
  Si cdo shpjegim i thjeshte, eshte i pavlere.

 14. sapere aude thotë:

  17 July 2007 @ 2:39 pm

  Lume, kam pase rastin me njofte nga te dyja palet dhe me e pa dallimin. Nuk thashe qe s’ke te drejte! :)

 15. sapere aude thotë:

  17 July 2007 @ 2:44 pm

  Nostaligje e ndonjerit per Turqine, ( qofte kjo edhe justifukuar me rreziqet qe kemi ne rajon) Une do tju kujtoja Shprehjen Dum Baben.
  ——–
  Nuk mundesh pa e kthy debatin ne kunja ti?
  Tipik mentalitet koketrashe prej shqiptari. :)

  Ku pe nostalgji ketu ti?
  Sinqerisht po ju fundamentalistet ortodokse beheni te neveritshem ndonjehere me kete konfliktualitetin e panevojshem.

 16. Lumja thotë:

  17 July 2007 @ 2:48 pm

  Te shrengoj doren Sapere,
  nejse tomi eshe ne USA. Eshte larg.
  Se ortodokset e shqiperise, sa kane shku nje here ne pushime ne plazhet e turqise kane nderru mendim.

 17. gronex thotë:

  17 July 2007 @ 3:00 pm

  Po me duket se ketu shtrohet ceshtja se cfare mund te ndodhe nese futet Turqia ne BE, jo se a duhet, edhe nese shtrohet kjo pyetje ne jemi te fundit qe duhet te japim vleresime per Turqine dhe per demokracine e saj.
  Pse Bullgaria dhe Rumania mendoni ju ishin me mire? Me mire jo, por shume me keq, ato jane ne BE, Turqia jo. Sa per ne si komb, anetaresimi i Turqise eshte i mireseardhur pa bere analiza te tepruara per funksionimin e shtetit te tyre.
  Nuk jemi ne qe duhet te mbrojme interesat e BE-se ne kete moment duke anashkaluar interesot tona.
  Anetaresimi ose jo duhet pare nga kendveshtrimi jone, jo nga pozita e dikujt tjeter. Po behemi me katolik se papa me duket.

 18. Cheney thotë:

  17 July 2007 @ 3:02 pm

  jane te bezdisshme te tilla tema..
  Lume ke degjuar ndonjehere per Konya dhe Karaman ti? une i kam vizituar nja 2 here se kshu me ka ren puna. une i kam qef turqit se rrine ne niveline detit gjithmone, pooor.. Nese do dilje ne mes te rruges per te kryer ate numrin 4 te asaj listes do te te zinin me gure nese nuk do ta beje me ferexhe. Nje gje interesante qe ma kane thene keta miqte e Bets ketu. Fraksioni me radikal (ai i femrave qemoti) kerkon te fuqizoje nje ligj te vjeter te ketyre aneve kundrejt bashkshorteve tradhetare.
  2 opsione: 1) me vdekje 2) me kastracion!!

 19. Lumja thotë:

  17 July 2007 @ 3:06 pm

  Po Cheney kam degju.
  Madje ka plot studente shqiptare te diplomuar ne Konya.
  E kam bredh turqine dhe pllajat e tmerrshme, me fshatra te trishtueshem (por me rruge xixe xixe) .
  SPo them se eshte ndonje gje e mire.
  Por ka nje gje cka qene, ceshte dhe cdo te behet.
  Pra duke e pare Turqine ne planin kohor une prape them se duhet me marr shembull/
  Sa per bashkeshoertet tradhetare, mire tjua bejne horrave :-)

 20. enka thotë:

  17 July 2007 @ 3:14 pm

  ja t’ju them dhe mendimin e turqve.shumica e tyre mendojne se nje shtet i vogel si Shqiperia me tere problemet qe ka mund te hyje shume me kollaj ne BE.Ndersa nuk kane shume besim ne shtetin e tyre.Disa madje nuk jane te sigurte nese do ishte kjo gje me e mira per shtetin e tyre.

 21. Cheney thotë:

  17 July 2007 @ 3:15 pm

  lume,

  do te zene me gur moj & do ti kastrojne burrat per nje te pame :D ..

  Ta thash te ajo tema e 12 melonave, burra me mustaqe, te gjith burrat e kesaj zone, duke filluar nga drejtoret e projekteve e gjer te elektricistet.. rrine ne nivel deti, jo maj minareve si keta tanet..
  Por tema ka te beje me turqine dhe evropin. Evropi e ka lene kastracion qy ne shekullin e 17, nderkohe qe anadollaket thone, ataturket po na mohojne te drejten qeverisese dhe kastracionin..

 22. Admirim thotë:

  17 July 2007 @ 5:34 pm

  Tomi Korca,
  1. Turqia i permbush te drejtat e njeriut edhe pertej kritereve te kerkuara nga BE. Merre shembullin e Greqise dhe shkeljeve flagrante te te drejtave te njeriut. Cilat raste te tilla kane ndodhur ne Turqi?

  2. Ekstremi fetar? Si duket e ke gabuar shprehjen. Ne Turqi ekziston ekstremi shekullar dhe per kete edhe BE-ja reagoi ndaj memorandumit totalitar te Ushtrise Turke per kinse “mbrojtjen e rendit shekullar” te dates 27 prill. Per me shume mund te lexosh ketu: http://www.thewhitepath.com/archives/2007/07/the_sum_of_all_secular_fears.php

  3. Mire pra, a ta marrim shembull Greqine? Ajo eshte ne BE!!! Çfare kritere te uleta kemi per te percaktuar modelet tona.

  4. Ti dikotomine mes kombit e fese mbaje per vete. Ka njerez besimet e te cileve i inkurajojne per te zhvilluar kombin e tyre, leri te qete ata…

 23. tomi korca thotë:

  17 July 2007 @ 5:38 pm

  1. Perse mer per shembull Greqine dhe jo Gjemanie apo Francen?
  2. Po sespe BE kerkon edhe nje here per ta sqatuar ty “Qe shteti laik te mbrohet me kushtetute dhe jo me ushtri.”
  3. Pergjigja eshte dhene tek pika 1
  4. Ashtu sic ka njerez qe besmi i tepruar i tyre del mbi kombin dhe kerkojne DUM BABEN ( per keta e kisha fjalen) apo Bin Ladenin apo Janullatosin

 24. tomi korca thotë:

  17 July 2007 @ 5:47 pm

  gronex thotë:
  17 Korrik 2007 @ 3:00 pm
  Po me duket se ketu shtrohet ceshtja se cfare mund te ndodhe nese futet Turqia ne BE, jo se a duhet, edhe nese shtrohet kjo pyetje ne jemi te fundit qe duhet te japim vleresime per Turqine dhe per demokracine e saj…….
  Gronex Artikulli per kete eshte sjelle ketu dhe jo se na u hap barku nee Turqia futet ajo ne BE. Por a duhet ne te kopjojme Turqine per tu futr ne BE apo jo. A eshte Turqia aleatrja jone e madhe me e madhe se USA dhe BE apo jo. Le te mos genjejme veten dhe temos kemi frike nga pytje te tilla. Keto duan sqarim.
  Saper orthodoks etj etj bashke me Lumen po ju them se nuk me njihni keshtu qe komenti rreth ketye nuk ka vlere. Vec dua te them une ( kete e shprehur jo njehere por shume hee ) Feja e shqiptarit eshte shqiptaria. Jam shqiptar orthodoks besimtar por qe besoj se jam shqiptar pastaj orthodoks dhe nuk jam orthodoks shqiptar Nuk jam ashtu si disa nga ju qe jeni musliman shqiptar

 25. Admirim thotë:

  17 July 2007 @ 5:48 pm

  1. Sepse ju permendet BE-ne e jo Gjermanine e Francen, e duke qene Greqia anetare e BE-se ajo automatikisht behet nje prej atyre shteteve modele te propozuara nga ju. Pra, shkurt: “duke qene nje shtet anetar i BE-se nuk dmth qe do te jete model i mire per ne.” Keshtu qe bie ne uje ajo se Turqia nuk mund te jete model i mire per ne pasi nuk eshte anetare e BE-se. Ajo mund te mos jete model i mire per t’u ndjekur nga ne, por kete nuk e percakton anetaresimi/mosanetaresimi i saj ne te.

  2. “Ekstremin fetar” prape nuk e shpjegove. Vetem me ktheve prapa argumentin tim si kinse argumentues te komentit tend te meparshem.

  3. Pavlefshmeria e pergjigjes tende eshte dhene te pika 1.

  4. Mire, atehere ti dizajnoje nje mjet mates te besimit fetar dhe nese dikush e kalon limitin e parapare nga ti, do te therrasim pseudo-patriote si Lenini, Stalini e Enveri per t’i konvertuar ata ne “fene e supremacise se kombit”.

 26. lola thotë:

  17 July 2007 @ 6:00 pm

  Shtetet qe ishin kunder anetaresimit te Turqise ne BE nxoren si nje nga kushtet e paplotesuara edhe menyren se si trajtohen grate ne turqi, dhunen ndaj tyre etj. Imagjinoni se cmund te ndodhe tek ne, po te kemi parasysh shifrat e dhunes apo te trafikut ndaj grave te cilat “sajohen” nga organizata te ndryshme, e ne baze te tyre referohen ne shifra zyrtare ministria e Punes dhe ajo e brendshme

 27. tomi korca thotë:

  17 July 2007 @ 6:07 pm

  Admirim
  Me duke se ke hyre ketu tek peshku per te bere karshillek me mua E them kete pasi perpiqesh te gjesh fjale e te nxjersh jasht konteksit fjali nga shkirmet e mia. Me vjen keq por sot nuk kam aq shume kohe te vazhdoj kete debat.me kete synim Nejse Qofshe shendosh dhe kujdes metrin fetar :)

 28. Ervin BAKU thotë:

  17 July 2007 @ 6:22 pm

  Sot për sot, Turqia i plotëson të gjitha kushtet për t’u anëtarësuar me të drejta të plota në Bashkimin Evropian (shumë më tepër psh se Bullgaria apo Rumania). Është një vend shumë i fuqishëm ekonomikisht dhe ushtarakisht. Ka arsye të tjera (që shumë nga ne këtu i dinë) që e pengojnë hyrjen e Turqisë në BE dhe që kurrë nuk do të thuhen me zë. Hyrja e Turqisë në BE do të ishte një plus real shumë i madh për ne, por ka shumë gjasa që ne të hymë përpara, ose në të njëjtën kohë (në rastin më të mirë). Kemi një paradoks të madh me ta : megjithëse jemi pushtuar 5 shekuj prej tyre dhe n’a kanë transformuar fenë në një pjesë shumë të konsiderueshme, ekziston një miqësi shumë e madhe mes dy popujve. Mos harrojmë se sot ka në Turqi 7 milion turq me origjinë shqiptare.

 29. tomi korca thotë:

  17 July 2007 @ 6:49 pm

  Nese Turqia eshte me mire se Bullgaria po Rumania dhe nese BE nuk do e do Turqine per ato teorite konspirative Une zakonisht lexoj lajmet ja nje lajm per problemet e Turqise Jo shume i larget vec disa muaj me pare. Nuk e di nese keni pare probleme te tila ne Bullgari apo Rumani

  http://www.cnn.com/2007/WORLD/europe/04/30/turkey.election/index.html?iref=newssearch

 30. malesori thotë:

  17 July 2007 @ 10:20 pm

  Turqia dhe Serbo-Malzezet-Maqedonasit-Greket askurr nuk duhet te perkrahen nga Shqiptaret per asgje qe do tu binte te mira atyre (TR-SR-MZ-MQ-GR)…
  Ata qe me shekuj me shkelen token, me pushtuan, shkaterruan, me vrane e prene stergjysherit tone, nuk meritojne perkrahjen e jo me miqesine tone!
  Vdekje armiqeve!

 31. Lundra thotë:

  17 July 2007 @ 10:28 pm

  Une per vete jam me Bullgarine

 32. Julius thotë:

  17 July 2007 @ 10:30 pm

  U beka diskutim interesant te kjo tema. Mgjse si per cudi gjithnje nuk i shpetokemi tifozllikut. More sikur edhe per konfliktin Tajvan - Kine te flasim, prape tifoza.

  Turqia nuk i ploteson kriteret e hyrjes ne Evrope, as ka per t’i plotesuar ndonjehere.
  Nese doni te dhena per shkeljen e te drejtave te njeriut, nja dy tre muaj me pare ne zonat e thella te Anadollit, disa misionare ishin therrur me thika nga ekstremiste islamike.
  Ne qytetin e Stambollit psh, nuk lejohen reklamat me bikini. Evropa kerkon qe keta te behen evropiane, te sillen si evropiane. Bullgaria dhe Rumania kane vullnet te sillen edhe te behen, turqit jo. Vullneti i turqve eshte te imponohen.
  Asnje shtet brenda BE-se nuk ka konflikt te hapur me nje shtet tjeter. (I referohem Qipros) As probleme te tilla si Turqia me kurdet, as sistem qeverisjeje si Turqia. Ne fund te fundit, askujt prej BE nuk i intereson futja e turqve aty. E vetmja gje qe do cojne do jene nje milion emigrante dhe nje milion probleme.

  Ceshtja me e rendesishme ka te beje me ne. Duhet te mendojme interesat tona thote dikush. Dakort. Po ceshtja nuk eshte a na duan turqit, te futen ata e pastaj te jete dritare per tu futur ne. Ne nuk na nxe ajo dritare. Kerkesat e BE ndaj nesh jane shume te ndryshme. Ne duhet te permbushim ato kerkesa qe te futemi. Nuk ka lidhje nese futet Turqia apo jo. Ky lloj mentaliteti t’i mbeshtesim te futen qe te futemi vete, eshte mentalitet anadolli.

 33. sapere aude thotë:

  17 July 2007 @ 11:02 pm

  Julius ti flet si kompetent.
  Si komeptent i BE-se ne rradhe te pare.
  Dhe ne rradhe te dyte si njohes perfekt i Turqise.

  Une jetoj ne Turqi dhe ta them me bindje te plote (ne daç besoje en daç mo) qe ti s’ia ke haberin Turqise fare. Ato qe di ajne thjeshte njohuri te percipta te mbledhura neper lajme.

  - Nuk i ploteson dhe nuk do t’i plotesoje ndonjehere?
  Ja, ketu duket qe flet i entuziazmuar me zellin anti-turk. Pse nuk do i plotesoka ndonjehere?!

  - Shkeljet e te drejtave te njeriut nuk mund te lidhen me nje krim te kryer, shkak per te cilin mund te jene bere mosmarrveshje banale.

  Shkeljet e te drejtave te njeriut lidhen me legjislacionin dhe qendrimin e shtetit, jo me ngjarje te tilla.

  Vrasja ne Malatya nuk u be nga ekstremiste islamike siç thua ti. Po edhe po te ishte bere nga te tille, kjo nuk merret si baze per ato qe thua ti. Ekstremista ke kudo ne Evrope.

  Misionaret vazhdojne punen lirisht, kane edhe shtepi botimi atje. Athere ku ka shkelje te te drejtave ketu?!

  - Ne qytetin e Stambollit nuk lejohen reklama me bikini, thote. Pa shko njehere ne Stamboll, hap syte se ç’behet, pastaj hajde shkruaj te peshku.

  - Konflikt te hapur?
  Kujt i thua konflikt te hapur ti?

  Ka Greqia me Shqiperine. Eshte en gjendje lufte akoma…lol.

  - Çeshtja kurde eshte shume me e nderlikuar nga ç’mund ta permbledhesh ti me dy fjale.

  -Sistem qeverisjeje?
  Çfare ka sistemi i qeverisjes ne Turqi?

  Kane pushtetin gjyqesor, legjislativ dhe ekzekutiv te ndare nga njeri tjetri. Kane zgjedhje qe zhvillohen periodikisht: Kane President. Çfare ka qe nuk shkon?

  E di qe jeni shume alergjik ndaj emrit Turqi, por mos flitni per gjera qe s’ua keni haberin fare me kaq siguri.

 34. Leon thotë:

  17 July 2007 @ 11:22 pm

  Pse ne Turqi je ti sapere?
  Ka ndonje kuptim sapere aude turqisht??
  Ti kthehemi temes…nuk eshte puna tek reforma por tek madhesia e Turqise si edhe fuqia si shtet…mos harroni se eshte 60 milon dhe popullsia ka rritje….
  Perkrahesi me i madh i Turqise per tu fut ne BE eshte Britania e madhe..Ka nje arsye ketu!
  Evropa drejtohet nga binomi Franko-Gjerman dhe nje futje e Turqise ne BE do ta rrezikonte kete binom, duke krijuar nje aleance te ngushte me Britaniket!
  Pastaj eshte edhe ceshtja e votave ne BE, ku shtetet me popullsi te madhe kane me shume te drejta, edhe ketu nuk kane si ta shmangin Turqine..Mos te flasim pastaj edhe per koston shume te larte, pasi shume pjese te Turqise (zonat fashtare) kane nje prapambetje te theksuar..
  Megjithate une prape i qendroj mendimit se binomi Franko-Gjerman nuk deshiron Turqine ne Evrope…
  P.s. Fakt interesant eshte se kur Britania beri kerkese per te fute ne EU,Miteran ishte kunder!!! Dalim perseri tek binomi Franko-Gjerman!!

 35. tomi korca thotë:

  17 July 2007 @ 11:22 pm

  Po lajmet lexojme o Sapere dhe ato thone se aty ka konflik ka separtise dhe lufte. Ka probelme me lirine e fjales, me ndarjen e shtetit nga feja ekstremiste etj.
  Qe jane me mire se ne ata jane ne kete e dime por nuk kuptoj perse duhet pare gjithmon nga lindja vetem e vetem se jane me mire se ne kur ka qe jane shume shume shume me mire se ne dhe se ata, dhe mbase andej duhen kthyer syte. Kjo per alegji te emrit Turqi por per shprese per nje te mire shuem shume shume me te mire se sa kjo qe kemi sot

  Ja nje lajm i disa minuave me pare per turqine

  http://www.cnn.com/2007/WORLD/europe/07/17/turkey.elections.reut/index.html?iref=newssearch

  Ose me mire kete te muajt prill 2007

  http://www.cnn.com/2007/WORLD/europe/04/28/turkey.election/index.html?iref=newssearch

 36. sapere aude thotë:

  17 July 2007 @ 11:32 pm

  Leon, s’te mora vesh. “Sapere aude” s’eshte ne turqisht. :) Ato qe thua per binomin franko-gjerman, mendoj se jane te sakta. E thashe edhe me lart. Sarkozy ua beri te qarte: S’keni vend dhe pike, dhe per kete me pelqen.

  tomi korca,
  Une nuk po bej avokatin e Turqise. S’me intereson do hyje apo jo Turqia, thjehste po them ca gjera qe mendoj se jam i informuar. As turqit vete nuk eshte se kane ndonje entuziazem te papare per BE-ne.

  Per lajmet:
  - Erdogani ka thene qe, nese nuk fitoj zgjedhjet, do e le politiken. :) Nejse, e di ti e ke fjalen per kurdet. Une pertoj t’i hyj atij muhabeti se ka shume gjera.

  - Per lajmin e dyte.
  Aty i terhiqet vemendja ushtrise qe te mos fuse hundet ne pune qe s’i takojne. E drejte.
  Po ketu ka nje paradoks. Se nga njera ane ju flisni per qeveri islamike, qe rrezikon laicizmin, nga ana tjeter sillni lajme qe kritikojne nderhyrjet e panevojshme te ushtrise ne mbrojtje te laicizmit.

  Ne Turqi laicizmi nuk eshte ne rrezik dhe nuk ka shans qe te jete. “Laicizmi ne rrezik” eshte thjeshte nje parulle qe perdoret nga politikane per te sulmuar partine ne pushtet.

 37. Julius thotë:

  17 July 2007 @ 11:35 pm

  Sapere, ti te dalesh ne dritare une te shof qe ketej ku jam. Edhe ne Stamboll kam qene.

  Jam ne nje nga qytetet ku ka dhe minoritet turk. E di dhe situaten pak a shume.

  Me thuaj pak, kryetari i bashkise ne Stamboll a i ka ndaluar shfaqjet e reklamave gjysem lakuriq? Se une kete lajm di. Nese nuk eshte e vertete me kane keqinformuar.
  Me fol pak per “ujqit gri”. Me thuaj nje organizate tjeter terroriste ne cdo vend tjeter te Evropes qe te kete karakter fondamentalist fetar.

  Ja, ketu duket qe flet i entuziazmuar me zellin anti-turk. Pse nuk do i plotesoka ndonjehere?!
  —————————
  Nuk do i plotesoje se nuk ka menyre tjeter ekzistence. Turqia eshte si Sparta moderne. Regjim i detyruar ushtarak.
  Pastaj a nuk eshte pohimi tat qe thua se nuk do futen ndonjehere?
  Te njejten gje themi.
  Une me “ndjenja” ti “pa ndjenja”.

  Shkeljet e te drejtave te njeriut lidhen me legjislacionin dhe qendrimin e shtetit, jo me ngjarje te tilla.
  ————————————————–
  Atehere te futen pa popullin. Te futin ne Evrope vetem ligjet.
  Del me e llogjikshme kshu?
  Ja ti psh je fut ke peshku permes flamurit evropian. Dicka e tille dhe me Turqine.
  Me thuaj tani, sipas raporteve evropiane, Turqia i permbush te gjitha kerkesat per lirite dhe te drejtat e njeriut? Po apo jo?
  Une e di qe jo.
  Do me kene keqinformuar edhe ketu…

  Kujt i thua konflikt te hapur ti?
  ——————–
  Konfliktit qe nuk eshte i mbyllur. Shembullin e ke me duket te shkrimi im.
  Futju dhe analizoje.

  Ka Greqia me Shqiperine. Eshte en gjendje lufte akoma…lol.
  ————-
  Ligji i luftes eshte hequr.
  Problemi nuk eshte te Greqia, hap nje teme e aty flasim per te.
  Une nuk do flas per Greqine ketu, se e vetmja gje qe do arrij eshte te kalosh ti ne “orgazem”.
  Mundohu te jesh korrekt tani e fol per turqit.

  ——
  E di qe jeni shume alergjik ndaj emrit Turqi, por mos flitni per gjera qe s’ua keni haberin fare me kaq siguri.
  ———————
  Une flas per gjera rreth te cilave jam i informuar. Ti shprehu e thuaj te verteten tende.

  500 vjet nuk behen hasha Ismail bej, pas do na keni gjithe jeten.
  Te mos e thoshte Tomi kesaj rradhe e thashe vete.

 38. sapere aude thotë:

  17 July 2007 @ 11:45 pm

  Po, Julius, per shume gjera je i keqinformuar. Nuk do te perseris veten.
  —–

  Pastaj a nuk eshte pohimi tat qe thua se nuk do futen ndonjehere?
  Te njejten gje themi.
  ——
  Jo nuk themi te njejten gje. Une thashe qe nuk do futen, sepse nuk i do Evropa, ndersa ti thua qe nuk do i plotesojne ndonjehere kushtet, gje qe mua me duket paksa emocionale dhe jo racionale.

  500 vjet nuk behen hasha Ismail bej, pas do na keni gjithe jeten.
  ——-
  Shiko se ne kemi edhe filma me gjerman e italian…lol.
  Sinqerisht e ulin nivelin e diskutimit shume keto lloj “approaches”.

  Une shoh te turqit nje popull mik.
  Ti sheh armik. OK. Nuk tu perziva ne kete. POr thjehste te thashe qe fakti qe i sheh ashtu s’ka pse te behet shak qe gjerat te mos i shohesh siç jane.

 39. tomi korca thotë:

  17 July 2007 @ 11:52 pm

  ….Po ketu ka nje paradoks. Se nga njera ane ju flisni per qeveri islamike, qe rrezikon laicizmin, nga ana tjeter sillni lajme qe kritikojne nderhyrjet e panevojshme te ushtrise ne mbrojtje te laicizmit……

  Pikerisht kete duhet mendoj une te kuptosh. Se nuk mund te quhesh nje shtet Evropian i civilizuar kur Laicitetin e mbron me ushtri. Sic e kam thene per te treten here duhet mbrojtur me kushtetute.
  Dje ne PBC ( radio publike amerikane) kishte nje emisioj per nje lagje te Stambollit ( nuk me kujtohet emri ne Turqisht por quhej e perkthyer ne shqip nga anglishtja “cdo gje ne rregull” apo dicka e tille) Nje lagjie ku sipas radios ( qe besoj edhe kjo genjen si cdo mjet tjeter shtypi ne bote kur vjen fjala per turqine) ishte vendi ku qeveria ka mbledhur tere klasat qe jane te diskriminuara, kurte, traseksuale, rome, etj etj, Dhe lagjia eshte vend droge, varferie dhe mizerjeje) NUk e di nese gjen te kesaj natyre ne Rumani apo Bullgari. Kam qene ne keto vende ashtu si edhe ne Turqi perpra se Bullgaria dhe Rumania te beheshin anetare dhe nuk kam pare te ketij e pershkrimi
  Nejse edhe une pertoj ose kam shume pune te te sqaroj me shume.

 40. Julius thotë:

  18 July 2007 @ 12:00 am

  Po, Julius, per shume gjera je i keqinformuar. Nuk do te perseris veten
  ——————

  Ne fakt ske thene asnje gje!!!

  Pyetjet jane keto:
  - cfare jane “ujqit gri” dhe a ka nje organizate te tille fondamentaliste fetare ne cdo shtet tjeter te Evropes?

  - A kishte nxjerre ligj kryebashkiaku i Stambollit qe te ndaloheshin reklamat gjysem-lakuriq?

  - Sipas raporteve evropiane, i ploteson kushtet e te drejtave te njeriut Turqia?

  Keto me thuaj mua ti..e shume te tjera, per te cilat je i bindur se i di.

  Une te turqit cfare shoh…
  Nuk i shoh si armiq. As mish as peshk. Problemi qe shoh une eshte se shume ketej nga peshku e shohin si dritare Turqine per te hyre ne Evrope.
  Ajo dritare ne nuk na nxe…Ne nuk duhet te perdorim dritare per te hyre, ne duhet te hyjme nga dera.
  Turqia perfaqeson nje shtet dhe nje mentalitet qe na largon prej BE-se, nuk na afron. Si i tille, cdo ndikim turk per mua eshte negativ. Shume negativ.
  Fener apo Gallata? ;)

 41. sapere aude thotë:

  18 July 2007 @ 12:07 am

  Julius,
  “Ujqit gri” nuk e di çfare jane. Nga ti po i degjoj.
  Nje ndalim te tille nuk ka dhe Stambolli eshte goxha i lakuriqte, te jesh i sigurte per kete. Ajo çeshtja e reklamave eshte diçka estetike. Çdo vend ka specifikat e veta.
  E di ti qe para ca ditesh anglezet kritikuan kanalet italiane se kane shume lakuriqesi ne to? :)
  Sipas raporteve Evropiane ka probleme me te drejtat e njeriut dhe ka. Une thjeshte te thashe qe rasti i vrasjes se misionarit s’ka te beje fare me kete gje. Per kete as qe ka diskutim. Atyre u lejohet aktiviteti, keshtu qe np.

  Nuk e kuptoj pse kur flasim per Turqine duhet te futemi ne argumente te tilla, na largojne, na afrojne. Jo ndikimi turk negativ. Nuk kane lidhje me temen fare.

  Fener, patjeter. Duhet ta merrje me mend kete (. n e t). ;)

 42. sapere aude thotë:

  18 July 2007 @ 12:10 am

  tomi korca,
  Laiciteti ne Turqi mbrohet me kushtetute. Ushtria, siç ta thashe, thjeshte e ben per sport ate nderhyrjen e herepashershme. :)

 43. Leon thotë:

  18 July 2007 @ 12:16 am

  “E di ti qe para ca ditesh anglezet kritikuan kanalet italiane se kane shume lakuriqesi ne to? ”
  ———————————————————
  Po nuk eshte e vertet moj,nuk eshte e vertet!! hahahahah
  Une s’kam thene gje!!

 44. Julius thotë:

  18 July 2007 @ 12:28 am

  Fener, patjeter. Duhet ta merrje me mend kete (. n e t).
  ———-
  :D
  Po doja te isha i sigurt mer. Une laj thaj kete mbaj. (se kam dhe me copyright, ndonjehere e shof “veten” neper vende te tjera.)
  Nga ta dija se kush ishe?
  Andej nga politika linden dyshimet. lol

  “Ujqit gri” jane organizate fondamentaliste me kryetar nje fare Arkani.
  Shiko, dakort qe ketu infot hyjne me nje fare negativiteti te tepruar, eshte normale…por probleme ka.

  Ndersa lidhja me mentalitetin kishte te bente me komentet qe sipas disa anetareve ketu, ne duhet te jemi pro hyrjes se Turqise ne BE.
  Kete e quaj te pallogjikshme. Ska te beje me temen, ka te beje me ne.
  Une as Greqine nuk e shoh si dritare per te hyre ne Evrope. Asnjehere se kam pare. Madje jane nje nga pengesat kryesore qe te futemi aty.
  E, ne kete kontekst, me nje busulle ne dore shikojme cfare politike hyrjeje ne BE do duhet te ndjekim?
  Po ne lesh, skemi ndonje politike te tille…
  E ne fund te fundit, gjithe tema ketu duhet perqendruar: Si do futemi ne BE?
  Respekte. E duku ndonjehere nga konaku ine.

 45. babanace-misri thotë:

  18 July 2007 @ 2:22 am

  Komuniteti europian e ka ender turqine me nje ndryshim te vogelEUROPA E DO TURQINE PA TURQ dmth do pozicionin strategjik te turqis mos harroni eshte ura e europes per ne azi edhe aq me teper europa afrohet ne kufi me irakun(ne xhaxhi bushin ne irak)

 46. Admirim thotë:

  18 July 2007 @ 4:26 am

  tomi korca,
  si duket nuk te konvenuan komentet e mia dhe per “mungese” te kohes me dergove nje pergjigje ironike dhe vazhdove me masakrat e tua intelektuale ndaj te tjereve.

  Sidoqofte,
  1) Rreziku “Islamist” eshte nje farse e shekullaristeve turqe. Kur e pane se muslimanet praktikues e restauruan demokracine dhe shkaktuan bumin ekonomik, e verejten se e humben monopolin ne politiken turke dhe filluan te merren me intrigat e tyre te zakonshme. Ne linkun tend, http://www.cnn.com/2007/WORLD/europe/04/30/turkey.election/index.html?iref=newssearch une prita ndonje gje teper interesante, por per cudi titulli ishte “Erdogan to address nation” dhe lajmi senzacional kishte te beje me protesta! Protestat, o Tomi Korca, jane e drejte elementare e njeriut dhe mund te ndodhin ne cdo pjese te BE-se.

  2) A po ekzistojka ndonje fe ekstremiste a? Cila eshte ajo?

  3) Per cudi, edhe linqet tjera qe ke sjelle jane kunder pohimeve tua. http://www.cnn.com/2007/WORLD/europe/07/17/turkey.elections.reut/index.html?iref=newssearch
  Ketu Erdogani thote se do te jape doreheqje nese nuk fiton ne zgjedhje (shume normale).

  Ndersa ketu bie poshte pohimi yt se ka ekstrem fetar ne Turqi: http://www.cnn.com/2007/WORLD/europe/04/28/turkey.election/index.html?iref=newssearch

  4) Ua sa shume e paske shetitur Bullgarine e Rumanine ti… Mos shko me larg, pasi je ne Amerike vizitoji disa lagje ku mbreteron terrori e horrori…

  Malesor, Turqia eshte mik i popullit shqiptar.(Pike) Nese deshiron te jetosh me mentalitetin e komunizmit, atehere mire…

  Julius, a pretendon se je profet?

 47. sapere aude thotë:

  18 July 2007 @ 9:43 am

  Julius, ne do futemi patjeter. Eshte thjeshte çeshtje kohe. :)
  Leon, e vertete eshte! Te pakten kshu thuhej para nja dy ditesh ne telegiornale…Madje nje italian po tallte leshte: epo anglezet nuk kane çfare te shfaqin nga bukuria e tyre dhe xhelozojne.. :)

 48. aDLA thotë:

  20 July 2007 @ 2:49 pm

  turqit jane shume te trashe
  te gjithe fshatar jane
  ca BE moreeeeeee

 49. alb thotë:

  23 July 2007 @ 7:56 pm

  Mendoj se Turqia nuk do te hyj ne BE, ose minimalisht nuk ka nevoje sic mund te kene vendet e BE-se per gjak te ri.

  Popullit atje nuk para ia ndjene shume per BE-ne… Nje sondazh i afro 6 muajve me pare tregoi qarte qe popullsia e atjeshme nga pozitive ndaj hyrjes u shnerruan krejtesisht te painteresuar per BE-ne.

  Eshte e pritshme nga nje popull me te shkuar perandorie.

  sapere aude… je ne rregull ti plako, mos i’a vij veshin shume leonit… ai flet per kafshet… i te cileveeshte mbret… ti flet per njerezit…

Komentet per kete teme jane te mbyllura.
Per t'u mbrojtur nga spam-i, Peshku pa uje i mbyll komentet e cdo teme pas 60 ditesh.

 • Po shikoni nje artikull ne faqen e arkivit te Peshkut pa Uje. Per te pare faqen aktive, shkoni tek peshkupauje.com