Enver Hoxha në 100 vjet

Ramiz Alia (Panorama)

Më 16 tetor të vitit 2008 Enver Hoxha mbush 100 vjet, që nga dita e lindjes. Në këtë përvjetor-jubile, ai do të kujtohet, jo vetëm nga shokët e miqtë e tij, por edhe nga të gjithë shqiptarët, sepse E. Hoxha të gjithë jetën e tij ia kushtoi Shqipërisë, lirisë, pavarësisë e përparimit të saj. Gjatë një gjysmë shekulli ai udhëhoqi popullin shqiptar në betejat e mëdha për Çlirimin kombëtar e progresin shoqëror.
E. Hoxha përfaqëson një personalitet madhor të historisë sonë kombëtare. Roli i tij historik shfaqet në radhë të parë në kontributin që ai ka dhënë për sigurimin e lirisë e të pavarësisë së atdheut tonë. Lufta NÇL që solli çlirimin e vendit nga pushtuesit fashistë, përbën faqen më të ndritur në historinë e popullit shqiptar. Askush, as ‘’specialistët’’ e ngarkuar për mohimin e çdo vlere të së kaluarës, në emër gjoja të “rishkrimit’’ të historisë, nuk mund ta mohojnë e as ta vënë në dyshim këtë të vërtetë të shkruar me gjakun e mijëra e mijëra dëshmorëve, me vuajtjet e një populli të tërë, që s’u përkul, por i bëri ballë me guxim terrorit të pushtuesve italo-gjermanë dhe veglave të tyre.
E.Hoxha ishte në krye të kësaj lufte, Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë NÇL. Ai nuk e udhëhoqi këtë luftë nga kabinetet e strehimet e sigurta, por në krye të partizanëve, duke frymëzuar guxim e vendosmëri, atëherë kur pushtuesit e bashkëpunëtorët e tyre mbillnin frikë e disfatizëm. Rezultati kryesor i Luftës Nacionalçlirimtare ishte i dyfishtë: ajo solli çlirimin e vendit dhe hapi rrugën për vendosjen e pushtetit të ri të dalë nga lufta popullore.
Një rëndësi të veçantë për të ardhmen e vendit tonë ka pasur vendimi për të bashkuar luftën antifashiste të vendit tonë me atë të Koalicionit Antifashist Botëror që udhëhiqej nga SHBA, Bashkimi Sovjetik dhe Anglia. “Shqipëria, do të shkruante F.Noli më 1945, do të ishte coptuar padyshim. Desh Perëndia, duallnë në shesh, partizanët me Enver Hoxhën në krye dhe jo vetëm e nxuarrnë Shqipërinë nga hendeku i vdekjes, po e vunë pranë të gjallëve, pranë aleatëve.”
Këtë fakt, vendosjen në anën e fitimtarëve e jo të humbësve (me të cilët u lidhën ballistët e bashkëpunëtorë të tjerë) e harrojnë “specialistët-kritikë” të Luftës NÇL dhe të E. Hoxhës. Bashkimi me Aleatët e Mëdhenj i siguroi shtetit të ri shqiptar që doli nga lufta një status të barabartë më atë të kombeve që bënin pjesë në Koalicionin e Madh Antifashist Botëror.
Me këtë status shkoi delegacioni shqiptar në Konferencën e Paqes në Paris, në vitin 1946. Atje, i frymëzuar nga dashuria për atdheun e tij, E. Hoxha mbrojti me vendosmëri interesat kombëtare dhe hodhi poshtë pretendimet e përfaqësuesit grek Caldaris lidhur me të ashtuquajturin Vorio-Epir. “Delegacionin e vet, tha E. Hoxha, Shqipëria nuk e ka dërguar këtu për të dhënë, por për të kërkuar llogari.”
Kjo deklaratë shprehte thelbin e politikës së jashtme që Shqipëria do të ndiqte në të ardhmen, në qendër të së cilës do të ishte parimi i ruajtjes së sovranitetit të plotë kombëtar. Duke ndjekur me besnikëri këtë parim, u frymëzuan qëndrimet e njohura të qeverisë shqiptare kundër përpjekjeve që janë bërë nga lindja apo perëndimi, qysh nga çlirimi i vendit dhe më pas, kundër lirisë e pavarësisë kombëtare të popullit tonë. Kjo qëndresë ndaj diktateve e politikave social-imperialiste përbën një nga faqet e ndritura të pavarësisë dhe integritetit tonë kombëtar.
Asnjëherë Shqipëria nuk e gëzoi dhe përjetoi realisht pavarësinë e saj sa në epokën që mban emrin e Enver Hoxhës. Ishte e barabartë në mes të barabartëve, fitoi dinjitetin që i takonte duke sfiduar superfuqitë dhe lakmitë shoviniste të fqinjëve. Ngriti dhe forcoi si asnjëherë, në shkallën më të lartë ndërgjegjen dhe krenarinë kombëtare, besimin në forcat e veta, në vazhdën e mësimeve të Rilindësve.
Kosova ishte dhe mbeti përngaherë pjesë integrale e patriotizmit të thellë të E. Hoxhës. Ai pati për kauzën e saj një përkushtim të vazhdueshëm, duke ndjekur një politikë kombëtare, realiste e largpamëse, duke përdorur e shfrytëzuar të gjitha mjetet dhe rrethanat e mundshme në kontekstin e ndërlikuar gjeopolitik të pasluftës. S’ka dyshim, se pavarësia e Kosovës që u arrit pas aq sakrificash, pas luftës së guximshme të popullit të Kosovës, mban brenda saj edhe kontributin madhor të mendimit politik dhe të veprimeve të drejta të E. Hoxhës.
Roli historik i E. Hoxhës lidhet, jo vetëm me luftën çlirimtare dhe mbrojtjen e lirisë dhe pavarësisë së vendit gjatë pesë dekadave të fundit të shekullit të kaluar, por edhe me kontributin parësorë që ka dhënë për zhvillimin e përparimin e gjithanshëm të vendit tonë. Në fakt nuk ka asnjë vepër të madhe, asnjë reformë apo program qeveritar në fushën e zhvillimit ekonomik, në atë kulturor a social që të mos ketë qenë pjesë e mendimit dhe e vizionit të tij.
Gjatë pesë dekadave të pasluftës ndryshimet në vendin tonë kanë qenë shumë të mëdha, si rezultat i përpjekjeve kolosale që ka bërë gjithë populli ynë për të dalë në rrugën e përparimit. Padyshim nuk u ‘’arritën qiejt’’, por jeta e shqiptarëve ndryshoi rrënjësisht. E.Hoxha edhe në këtë drejtim ka dhënë një kontribut të veçantë. Idealin e tij komunist për një botë të re dhe për një shoqëri humane, e vuri në shërbim të interesave të popullit shqiptar, të emancipimit e të progresit të gjithanshëm të tij, duke e shpëtuar nga shtypja dhe shfrytëzimi i regjimeve të kaluara. Ai kreu një akt të madh patriotik e demokratik me politikën e filozofinë e tij revolucionare për t’i kthyer punëtorët e fshatarët e Shqipërisë në forcën lëvizëse të jetës shqiptare. Me ta dhe për ta, ai realizoi reformat e thella ekonomike e politike, sociale e kulturore, që duke kapërcyer prapambetjen dhe padijen shekullore, i dhanë Shqipërisë fizionominë e një vendi të përparuar.
E.Hoxha krijoi një shtet të vërtetë, në të gjitha parametrat me standardet bashkëkohore, një shtet të popullit që siguroi qetësi dhe stabilitet që s’i kish njohur kurrë Shqipëria. E bëri punën përmbajtjen kryesore të jetës së shqiptarëve dhe falë kësaj zgjoi energji të jashtëzakonshme, që i vuri në shërbim të progresit e ndërtimit të gjithanshëm të Shqipërisë.
E.Hoxha doli në krye të vendit si rezultat i një revolucioni të madh, që përfshinte Luftën Antifashiste NÇL dhe periudhën e ndërtimit socialist. Ai është produkt i kësaj epoke historike dhe, natyrshëm, ka vendin kryesor në zhvillimin e Shqipërisë, në vlerat e saj, por edhe në dobësitë e saj. Ai nuk mund të hidhet poshtë me disa slogane propagandistike, që synojnë ta paraqesin si të keqen e madhe të këtij kombi, ashtu siç nuk mund të hyjnizohet, duke e paraqitur si të pagabueshëm në gjithë veprimtarinë e tij.
Dihet se në histori nuk ka pasur dhe nuk ka revolucione të pastra. Çdo revolucion në rrugën për arritjen e qëllimeve të veta ka pasur gabime dhe ekstremizma të ndryshme. Nga ana tjetër, dihet se çdo njeri gjatë jetës së tij bën gabime, të vogla ose të mëdha, sipas vendit dhe rolit që luan në shoqëri. Pa i pasur parasysh këto të vërteta nuk mund të analizohet me objektivitet figura e E.Hoxhës.
Duke e vështruar Shqipërinë e kohës së E.Hoxhës nga kuota e lartë e historisë nuk mund të mos konstatohet, se pavarësisht nga baticat e zbaticat, gabimet dhe fajet njerëzore, teprimet dhe subjektivizmat, rezultantja e përgjithshme që mund të hiqet është pozitive. Historia në gjykimet e saj objektive s’ka si të mos e njohë dhe çmojë këtë arritje madhore. Mjafton të kujtojmë disa nga treguesit e progresit që arriti Shqipëria nën drejtimin e E. Hoxhës. Pushteti i tij e gjeti Shqipërinë me 800.000 banorë dhe e la me 3.500.000. E gjeti me 80 % të popullsisë analfabete dhe e la me një popull të arsimuar e të kulturuar. E gjeti nën dritën e kandilit dhe të bishtukut dhe e la të elektrifikuar në të katër anët e vendit. E gjeti të mbuluar nga kënetat dhe e la me toka të sistemuara dhe prodhimtare. E gjeti të pllakosur nga sëmundjet kronike si malaria, sifilizi, tuberkulozi dhe e la të pastruar e të shpëtuar nga lëngata e tyre. E gjeti gruan shqiptare të skllavëruar e të mbyllur nga fanatizmi e prapambetja dhe e la të lirë, të emancipuar e të shkolluar. E gjeti me një popullsi të plakur parakohe dhe e la me një popullsi nga më të rejat e më vitalet në kontinent dhe me një jetëgjatësi mesatare mbi 70 vjet. E gjeti me një aradhe intelektualësh me arsim të lartë dhe e la me një armatë mjekësh, inxhinierësh, agronomësh, mësuesish etj. E gjeti me një forcë ushtarake inekzistente, që të kujtonte një ushtri operetash, dhe e la me një ushtri kombëtare moderne, me forca tokësore, ajrore e detare të një gatishmërie të lartë.
Por mbi të gjitha Shqipëria e E.Hoxhës do të mbetet në histori si Shqipëria e progresit ekonomik, jo duke e krahasuar dhe gjykuar me standardet dhe parametrat e vendeve të zhvilluara evropiane, por me realitetin e saj social-ekonomik, që e gjeti pushteti popullor më 1944. Dhe Shqipëria më 1944 ishte një vend tmerrësisht i prapambetur, me një bujqësi primitive, me toka që kryesisht u takonin bejlerëve dhe agallarëve, me një fshatarësi të shtypur e patokë, një bujqësi që përdorte si mjet pune vetëm parmendën. Nën shtetin e E.Hoxhës bujqësia dhe fshati shqiptar pësuan ndryshime të jashtëzakonshme. Zbatimi i Reformës Agrare, që ia dha tokën atij që e punonte, i hapi rrugën mëkëmbjes dhe progresit të fshatarësisë shqiptare. Bujqësia u vu mbi baza shkencore, u mekanizua e u sistemua, u pasurua me toka të reja dhe rregullisht u rritën rendimentet e prodhimit. Shkolla, vatra e kulturës dhe institucionet shëndetësore u bënë pjesë e fshatit shqiptar dikur të mbytur në injorancë e prapambetje.
Tregues kuptimplotë i progresit të Shqipërisë nën pushtetin popullor është industrializimi i vendit. Nga një vend punishtesh dhe fabrikash të vogla, larg industrializimit të vërtetë, arriti të ngrejë një industri të tërë shumëplanëshe, nga industria ushqimore deri te industria metalurgjike, me uzina e kombinate, me miniera produktive. Pjesë e këtij realizimi të madh social-historik është elektrifikimi total i vendit brenda një kohe rekord, rast ky i rrallë i krahasuar edhe me vende të tjera. Eshtë drita e hidrocentraleve të Fierzës e të Komanit, të Vaut të Dejës e të Bistricës që vazhdojnë të ndriçojnë edhe sot e kësaj dite shtëpitë e shqiptarëve.
Por fati i industrisë shqiptare në kohën e tranzicionit do të ishte tragjikomik. Asaj iu vu kazma dhe u braktis nga forcat “revanshiste”, një akt ky hakmarrës i paprecedent ndaj një pasurie të madhe kombëtare të ngritur me djersën dhe gjakun e popullit. Dhe e gjithë kjo barbari vetëm për faktin se ato ishin vepra të ndërtuara në kohën e Enverit. Aktualisht “hakmarrja” po shtrihet edhe në fusha të tjera: Në emër të “rishkrimit të historisë” revanshizmi synon të “varrosë” Luftën NÇL dhe udhëheqësit e saj, të çmontojë bustet e monumentet e Heronjve të kësaj lufte, siç ndodhi me Heronjtë e Vigut në Shkodër, të ndalojë shfaqjen e filmave, si dhe të muzikës e të arteve figurative të krijuara gjatë viteve të socializmit!? Ndërkohë revanshistët po “ringjallin” M.Frashërin e H.Matjanin dhe diversantët e dërguar nga ajri e nga toka për të vrarë e djegur shqiptarët po i dekorojnë si “pishtarë të demokracisë”!?.
E. Hoxha në historinë shqiptare krijoi shëmbëlltyrën e një udhëheqësi me integritet të lartë patriotik, moral e intelektual që u shqua për urtësi e largpamësi, që nuk u pajtua asnjëherë me padrejtësinë dhe gënjeshtrën, me kompromisin dhe amoralitetin. Ai bëri një jetë të thjeshtë e të ndershme, mbajti lidhje të ngushta me popullin , u doli zot halleve të tij.
E.Hoxha ishte një intelektual i një stature të lartë, njeri erudit, me interesa të gjëra dhe kulturë solide. Ai ndiqte me vëmendje dhe dinte të përfitonte nga proceset dhe dukuritë progresiste të fushës së dijes dhe të arteve që zhvilloheshin në botë. Zhvillimi i kulturës, shkencës dhe arteve në Shqipëri nuk mund të kuptohet pa kujdesin dhe politikën e drejtë që ndoqi ndaj intelektualëve të këtyre fushave. Akuzat banale dhe bajate që i bëhen sot nga propaganda revanshiste janë falsifikime të së vërtetës.
Në 100-vjetorin e lindjes E. Hoxha do të kujtohet me respekt nga të gjithë njerëzit e ndershëm, nga luftëtarët antifashistë dhe gjithë patriotët e vendit tonë. Të gjithë do ta kujtojnë me nderim veprën dhe rolin e tij historik për lirinë e pavarësinë, si dhe për zhvillimin e përparimin e Shqipërisë.

Dergoje artikullin me email Printoje artikullin

285 Komente

 1. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 9:25 am

  Thenia e dites mo :

  Në 100-vjetorin e lindjes E. Hoxha do të kujtohet me respekt nga të gjithë njerëzit e ndershëm, nga luftëtarët antifashistë dhe gjithë patriotët e vendit tonë. Të gjithë do ta kujtojnë me nderim veprën dhe rolin e tij historik për lirinë e pavarësinë, si dhe për zhvillimin e përparimin e Shqipërisë.

 2. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 9:48 am

  Ne vigjilje te 100 vjetorit te lindjes te Enver Hoxhes, mediat tona te (pa)varura me zell i percjellin popullit shqiptar leksionet e Nexhmijes dhe Ramizit dhe versionin e tyre per historine e komunizmit dhe per Verin. Peshku gjithashtu do te sigurohet qe ne “nuk do ti humbasim” keto “okazione”. Peshku, gezuar ditelindjen e shokut Enver! :D

  Romani i Kullës “Vdekja e Enver Hoxhës”, një dhuratë e hidhët ne 100 vjetorin e lindjes

  Një dhuratë të hidhët i ka rezervuar shkrimtari Pëllumb Kulla diktatorit Enver Hoxha, në përvjetorin e 100 të lindjes. Ndërkohë që e veja e Hoxhës rreket që të arrijë qëllimin e një rehabilitimi vlerësues historik, sic e proklamoi në intervistën e shumëpërfolur me Rudina Xhungën, Kulla sjell një realitet butaforik, ku parakalon shoqëria shqiptare, e shformuar, militante, e shtirur, dyfytyrëshe, që duket e shushatur nga vdekja e diktatorit dhe ku secili vrapon që të përlotet e të duket i pikëlluar. Kulla nën titullin “Vdekja e Enver Hoxhës - shumë romane në një”, na çon 23 vite të shkuara, kur diktatori sapo ka vdekur, por Shqipëria nuk është gati që ta gëlltisë lajmmortin dhe partia ende nuk e ka përgatitur opinion që ta përcjell me ligjërime vaji, ku tekstet i përgatit ajo vetë me militantët. Kulla nuk shan në roman, nuk mallkon, nuk përqesh, por ka arritur, që edhe pa këto, t’na japë një shoqëri kufomë, ku frika e mban në këmbë ngrehinën që ka ngritur partia-shtet dhe i pari i saj, që vajtohet.

  http://www.gazeta55.net/index.php?kat=opinion&artikulli=1293

 3. AlisaT thotë:

  13 October 2008 @ 9:51 am

  Xhibi,

  me mahnit gjithmone siguria jote ne qellimet e Peshkut. Por, vazhdo!

 4. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 9:59 am

  Alisa,
  Uroj te jesh gedhire mire si fillim dhe te kesh pasur nje fundjave te embel.
  :-)
  E pakta 3 shkrime te reja sot me subjket Enver Hoxhen ne peshk :-( moj vajze.
  Mendon se seriozisht njerezit e kane mendjen tek kjo ???

  Kete dite te hene mileti psh e kane mendjen tek shkolla e larte qe filloi (pra dhe mund ta falja te kishte 3 shkrime te reja per arsimin universitar megjithese do ishin teper)
  E kane mendjen se ca po ndodh me kursimet e tyre, ne kuadrin e frikes se mos kriza vjen e precipiton ne Shqiperi. Njerezit lart e poshte po pyesin nese ka filluar paniku, (dhe ka filluar , ta them une) nese po shkojne ti terheqin kursimet e tyre nga bankat, nese po e kthjene lekun ne valute.
  Pra do te ta falja nese do kishte 3 shkrime te reja per hallet e kursimeve te shqiptareve dhe impaktin e krizes, megjithese mund te ishin teper.
  Keto dy gjera me rroki mua truri kete mengjes, kshu pa u menduar gjate :-(
  P.S. Ishte thjesht nje verejtje miqesore !

 5. AlisaT thotë:

  13 October 2008 @ 10:13 am

  Pikersiht Nexhi,

  Te kuptoj shume mire. Sepse edhe une keshtu u ndjeva kur shlfetova shtypin sot:

  PO ta shohesh median sot, nuk gjen per hallet e shqiptareve: diskutohet Fazllic dhe Enver Hoxha. Tek-tuk nxjerr koken ndonje informacion per jeten, por edhe ai ashtu i vockel, i frikesuar.

  Per ke funskionon media, kujt i flet kjo media? Kush eshte roli i kesaj medie qe kemi?

  Perdite e me shume po bindem se media nuk i flet me njeriut, jo popullit, nuk e informon, nuk e edukon: vetem e brainwash. Me shume veshtiresi mund te mesosh se sot filloi universiteti, dhe aspak se cfare ju premton ky vit atyre, si jane konviktet, a ka tekste, a ka hapesira: hic!
  Dime se sa para ka Argita e kompani, se si po pasurohen, por nuk po marrim vesh se si e mbush barkun njeriu i thjesht, qe edhe kur arrin te dali ne gazete del vetem kur vret veten, femijen, gruan, apo komshiun.

  Por, sot Vjen Ramiz Alia per te na treguar ne faqen e pare te Panorames, per progresin qe mbolli Enver Hoxha!!! Kjo medie eshte shume manipuluese!

  Mua me duket nje skizofreni e papare! E patregueshme. Nuk eshte as art konceptual, e ka kapercyer artin.

  Marrezi!

  Dhe askush nuk flet! Ne fund te dites, keto do jene edhe temat me te diskuttueshme te peshkut, sepse pertej asaj qe kritizuesit me te medhenj te peshkut bertasin, pse politike, pse politike, pse politike- keto jane te vetmet tema qe vertet ju interesojne. Bile keto jane edhe temat qe sjellin vete, duke filluar nga Xhibi! HIpokrizi e gjalle.

  Jeta eshte e rendomte, vulgare (edhe pse mund ta perdoresh gjithmone si alibi per te kritikuar): njeriu akoma e gjen vleren e tij kur diskuton ne tavoline per politiken. MEdia eshte vetem nje tavoline e zgjeruar klubi.

  Mos e humbisni kete lajm, as kete realitet. Sepse keto jane realitetet qe vadisim. Per vete dhe per brezat e rinj qe vijne!

 6. Koth thotë:

  13 October 2008 @ 10:15 am

  Xhib,

  shikohet qarte qe nuk arrin te kuptosh asgje pse po ndodh keshtu: qe gazetat i kane hapur dyert shkrimeve per Enverin. Dhe nuk je i vetmi jam i sigurte per kete.

  Sepse eshte e domosdoshte or mik te evidentohen ekstremet: edhe ai i majte i ekstremit edhe ai i djathte i ekstremit. Ka gjallesa plot qe ju ka ngel ora. Kete kategori ndjellin keto shkrimi dhe kundershkrime.
  prandaj jane dhe ne fushe te betejes keshtu me jatagane zhveshur.

  Prandaj ka : ata kunder atyre :

  Pra Ramiz e Nexhimeje ne nje krah dhe Kadare dhe Fahri ne krahun tjeter.

 7. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 10:17 am

  Po mire o mire,
  Po thashe meqe peshku nuk eshte media fitimprurese :-)
  Se ti po ma shtron si ceshtje Kerkese - Oferte :-)
  Megjithate, e dini me mire juve :-)
  Une se kam provu te administroj ndonjehere blog :-)
  Sic te thashe ishte thjesht verejtje miqesore :-)

 8. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 10:24 am

  E dashur Alis, une nuk fola per qellimet, po per veprimet. Qellimet apo motivet tona nuk jane artikuj qe te tjeret mund te na i lexojne tek Peshku apo gjetke, per to vec mund te spekullohet. Por artikujt jane gjera konkrete, jane e zeze mbi te bardhe, jane veprime. :) Sic thote dora vete Nexhi, juve e keni bombarduar Peshkun keto kohe me shkrime ishbyroistash, sa e bete dhe kete ta vere llagapin Nexhi tek Peshku. :P Nderkohe qe p.sh. ate artikullin qe e dergova une per dokumentarin e Opinion per Enverin nuk e botuat, edhe pse eshte nga te paktat dokumentare televizive me natyre investiguese per ate periudhe te kobshme te historise tone. E vura me vone dhe thjesht si koment diku dhe e fshite, dhe me ne fund e late si koment mbasi shkrova dhe dicka tjeter, po jo si artikull. Apo jo? Dhe kete artikullin per librin e Pellumb Kulles qe e solla si artikull sot nuk e botuat. Nderkohe vute tek “mos humbisni” leksionin e Ramizit.

  Por, sot Vjen Ramiz Alia per te na treguar ne faqen e pare te Panorames, per progresin qe mbolli Enver Hoxha!!! Kjo medie eshte shume manipuluese!

  Kjo eshte menyra jote/juaj per te shprehur revolten ndaj komunizmit dhe shtypit tone per platformat qe ata i japin akoma dhe sot Nexhmijes dhe Ramizit per te rehabilituar keto monstra? Juve e shprehni kete revolte duke censuruar cka thone te tjeret per ta (si me shembujt qe permenda vetem ne rastin tim) dhe duke faquar keto artikuj te Ramizit dhe Nexhmijes ne krye te Peshkut? Ku ndryshon kjo qe beni juve nga cka bere Panorama sot apo Topi para disa ditesh?

  Tashi prap une me Nexhin e Peshkut e kemi fajin qe i veme re keto gjera ketu? :)

  Jemi qe jemi pra duke u “revoltuar”, hajt se po kujtojme dhe vuajtjet qe na shkaktoi ne zemer vdekja e liderit tone te shtrenjte, Verit. :P

  [kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/CIZi72kHcxU” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

 9. chene thotë:

  13 October 2008 @ 10:27 am

  “Pra Ramiz e Nexhimeje ne nje krah dhe Kadare dhe Fahri ne krahun tjeter.”

  Kothe, na hutove!!!!

 10. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 10:28 am

  He mre Xhibo,
  Me vrap u bone grup me mu e burre :P

 11. spiritus thotë:

  13 October 2008 @ 10:35 am

  Kulla nën titullin “Vdekja e Enver Hoxhës - shumë romane në një”, na çon 23 vite të shkuara, kur diktatori sapo ka vdekur, por Shqipëria nuk është gati që ta gëlltisë lajmmortin dhe partia ende nuk e ka përgatitur opinion që ta përcjell me ligjërime vaji, ku tekstet i përgatit ajo vetë me militantët. Kulla nuk shan në roman, nuk mallkon, nuk përqesh, por ka arritur, që edhe pa këto, t’na japë një shoqëri kufomë, ku frika e mban në këmbë ngrehinën që ka ngritur partia-shtet dhe i pari i saj, që vajtohet.
  Shume mire ka bere Kulla qe ka shkruar nje roman te tille dhe qe hidhet ne qarkullim ne 100 vjetorin elindjes se Komandatit-Udheheqesit-Diktatori.
  Komunizmin e varrosem (ka ndonje mendim kondra?!) Bustin e rrezuam dhe perdhosem dhe piedestali ku ngrihej aty ne qendren e Tiranes eshte bosh. Por Historia e ndritur apo e mallkuar, nuk pranon boshllek. Jane 60 vjet (1940-1990) te cilat nuk behen dot hasha.Keto nuk jane vetem vitet e Diktatorit .Eshte historia jone si popull dhe shoqeri shqiptare, eshte fati yne historik ne kontekstin gjeopolitik pas Luftes se Dyte Boterore.
  Nga ky kendveshtrim, prurja ketu e vleresimit te R.Alise mendoj se nuk eshte e tepert.Eshte nje moment reflektimi per te gjithe dhe jo homaxh per E.Hoxhen.
  Veteranet dhe ndoshta pak me gjere, ata qe besojne te vlerat antifashiste te Luftes NCl ndoshta do evokojne rolin e tij ne kete lufte.(Komandanti)

  Komunistet (H.Milloshi me shoke) ndoshta do evokojne Udheheqesin e lavdishem (s ke ci ben-liri mendimi)

  The rest: Do evokojne figuren e tij si Diktator dhe ne nje kuptim me te gjere eshte momenti per te reflektuar se si ne rrugene historise disa INDIVIDE arrijne te kapin Urdherin e Kohes dhe te cfaqen si Diktatore me masken e Mesise ose te sillen si Diktatore me masken e Udheheqesit.
  Nje reflektim se si Historia mund te shpejtohet, devijohet ose ngadalesohet ne rrjedhen e saj pikerisht nga Individet me PUSHTET, nga ata qe Koha i nxjerr ne krye por edhe Kohes i japin vulen e personalitetit te tyre.

 12. Koth thotë:

  13 October 2008 @ 10:36 am

  Kothe, na hutove!!!!

  Ka je mer kulak ?

  Po shif se ka nje beteje ne TV per kete pune. Dje ne nje tv para portokallise shifja qereles vallai. Nuk dija cer te shifja me pare Portokalline apo Ora News apo Koha TV.

  Asgje dallohet nga shkrimet, me beso Chene. E dashura filanka ( thoshte emrin e te dashures miku ) me ka dale deshmitare ne gjyq, do dhe pushtet tani !

  Ah qe nuk ta kap Koha Tv atje ty !

  Po une pres akoma me shume shkrime mer Chene se me kujton vitin 1995 fiks fare, po fare po te them.
  Atehere kishte: kush e kerkon arrestimin tim ?

  Chen, jam ne rruge te mbare ! ;)

 13. AlisaT thotë:

  13 October 2008 @ 10:37 am

  Xhib,

  une nuk e di se per cilin censurim flet ti. Por, mua me duket se kritetret e kritikes tende nisen nga egoja hote personale, dhe nuk je i vetmi ketu qe kur i gerricet pak egoja merr automatikun. Kupton, mund te kete 100 arsye perse nje artikull mund te mos jete botuar. Ti vendos te zgjedhesh censuren si arsye. Dhe pastaj ma var mua apo adminave te tjere ne qafe. Fine…

  Ti ke menyren tende per te shfaqur pakenaqeiste, tjetri ka te tijen. Qe ti ke ndonej problem qe te tjeret nuk i bejne gjerat si te pelqejne ty eshte gje qe ndodh.

  Koth,

  ti si i brendshem, a nuk na sqaron perse ky perqendrim kaq i madh i medias tek Hoxha. Me duket se kaq vemendje sa kete vit nuk i eshte dhene asnjehere tjeter. Perse?

 14. spiritus thotë:

  13 October 2008 @ 10:41 am

  ndreqje: homazh

 15. AlisaT thotë:

  13 October 2008 @ 10:44 am

  Spiritus,

  flm, ashtu edhe eshte nje reflektim. Nje reflektim jo vetem per ate qe iku por edhe per kete qe jetojme. Dhe, gjithashtu, nje reflektim per reflektimin vete: A eshte vertet i tille?

  Faleminderit qe e solle edhe fragmentin e Kulles. Ata qe duan te lexojne me shume per kete le te shkojne tek seksioni i letersise.

 16. flokenaja thotë:

  13 October 2008 @ 10:45 am

  eh…

 17. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 10:48 am

  Ju 10sha mu ne reflektim.
  Cer mutin do reflektoni ju mre.
  Kesaj i thone te reflektosh rreth faktit qe e ke pas brenda, apo qe e ke akoma brenda.
  Opo ju e keni brenda, cer leshin do reflektoni.
  Ajo nuk eshte me te reflektume, eshte me te ndiere ! :P

 18. Taqi thotë:

  13 October 2008 @ 10:53 am

  turp t’ju vije atyre qe duan te rehabilitojne nje figure te tille te historise sone, i cili duhet te jete po aq i urryer sa Hitleri per Gjermanine apo Pol Poti per Kamboxhian

  Nuk e mohoj, fanatike ka gjithmone dhe zor se ndryshojne ! Komuzimi ka 20 vjet qe ka vdekur, por ata akoma nuk ndryshojne opinion dhe sot e kesaj dite te thone se komunizmi eshte me i mire se kapitalizmi.

  Ata qe shpetuan nga Enveri, ata te paket qe ai nuk hoqi qafe nga drejtuesit fillestar te PKSH-se etj, ata sot i thurin lavde post-mortem si puna e Ramizit

  Por ata “pak” qe kujtojne me mall kriminelin Enver Hoxha jane si “Fryme te Vdekura” te romanit te Gogol

  Per brezin e ri qe ka pasur shancin e mire te linde pas renies se komunizmit, i keshilloj librin e George Orwell “Big Brother”, ne menyre qe te mesoje se si jeton njeriu ne nje shoqeri komuniste te tipit Staliniane-Enveriste

 19. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 11:03 am

  Alisa, nuk eshte aspak ego personale. Nuk jam ankuar ndonjehre per mosbotim te ndonje artikulli qe kam sjelle apo shkruar, pasi e kuptoj qe shume veta sjellin dhe ju duhet te zgjidhni prej tyre, normal. Ajo qe nuk kuptoj ne kete rast eshte qe juve refuzuat te botoni nje nga te paktet emisione investigative per kohen e komunizmit qe egzistojne, nderkohe qe ne te njejten kohe na bombardoni me fjalime te Nexhit dhe Ramizit.

  Kupton, mund te kete 100 arsye perse nje artikull mund te mos jete botuar.

  Cilat mund te jene keto 100 arsye per dicka te tille? Ma thuaj ta kuptoj dhe une dhe ta pranoj gabimin e revoltes time. Jo se po te kerkoj te me japesh llogari, te mos keqkuptohemi, thjesht mu duk e habitshme kjo, sinqerisht.
  Nejse mo se nuk me pelqen te grindemi. :)

  Nga ky kendveshtrim, prurja ketu e vleresimit te R.Alise mendoj se nuk eshte e tepert.Eshte nje moment reflektimi per te gjithe dhe jo homaxh per E.Hoxhen.

  Reflektojme per mizorite qe diktatura komuniste i shkaktoi popullit shqiptar duke degjuar leksionet e Ramizit dhe Nexhmijes per ate kohe dhe per Enverin? Kjo eshte batuta e muajit. :lol:

 20. berti thotë:

  13 October 2008 @ 11:08 am

  #
  flokenaja Shkruaji mesazh privat thotë:

  13 October 2008 @ 10:45 am

  eh…


  thenia e dites !

 21. Koth thotë:

  13 October 2008 @ 11:14 am

  Koth,

  ti si i brendshem,

  AliseT, qe e paragjykon Kothen per cdo gje qe poston !

  Koth eshte nje njeri i zakonshem si gjithe pipelli , qe lexon dhe merr informacion nga mediat dhe nuk eshte pjese e asnje medie.
  Une e kam thene dhe nje here tjeter :
  nje mendje e shendoshe reflekton. Ketu dallohet shapi nga sheqeri, ose i urti nga debili.

  Vendosja e Hoxhes perballe asaj qe quhet e djathte eshte ballafaqimi me interesant qe mund te shof politikisht ne keto momente. Hoxha ne Shqiperi eshte “kufome” dhe kjo i duhen per ushqim e di ti se kujt qe sic e thashe diku me siper i ka ngel ora ne vit te keq.

  Duhen distancime nga ekstremet. Kjo eshte shume e rendesishme, por gjithsesi uji le te rrjedhe sipas shtratit dhe jo i sforcuar.

  Sic eshte Hoxha vetmitar ashtu me ngjajne mua keta vetmitaret qe bejne sikur .

  Une nuk e di a ishte e vemendshme ti ndaj vizites se Berishes ne Gjirokaster dhe disa deklarimeve atje menjehere mbas intervistes se Nexhit. Bile edhe u kenduan kenge polifonike, por edhe librin e Enverit ” Dy popuj miq” na kujtuan .

  Qeveriu eshte vendos perballe Enverit ne vitin 2008 dhe gafe me te madhe nuk mund te kete. Absolutisht mendoj keshtu. Ndaj mendo si interpretohet kjo edhe nga pjesa e shendoshe te shoqerise , qe nuk do me dit as per Enver e as per qeveriu. ( sidomos brezi i ri )

  AliseT,

  duhet te dalin zerat e zemeruar ne origjinal pa shtremberime. Me shijon ta lexoj keshtu dhe jo te kamuflluar e nuk besoj se do ishte me mire.

  P.S. Nje shtese vogel vetem per Chenen se kam pershtypjen se i duket pune nje vrime fyelli permendja e Kadarese nga une po thuaj se ne cdo teme te kesaj natyre :
  nese ai do mbaje te njejtin qendrim , dmth pozicionim ne njerin ekstrem dhe cdo dite tellalli i tij ne Shqiperi, do flase ne emer te tij per luften kunder komunizmit, Nexhimjes, Ina Rames, PS-se dhe boleve te Rames atehere une do besoj se inspiruesi i tij eshte Kadare. ;)
  Te gjtha keto ne sinkron me qeveriun, cdo dite. ( mund ta kostatosh dhe vete pa ndone sforco )
  Sepse ai e permend ne cdo dalje ne shtyp apo TV emrin e tij si vaksine te pashpikur ndaj HIV-it.

  Dhe une do mendoj keshtu derisa te mos kete nje mendim te tij ne ligjerate te drejte dhe distancim nga ekstremi. Jam duke pritur.

 22. flokenaja thotë:

  13 October 2008 @ 11:16 am

  :)

  aman se u beme dhalle

  ketej ankesa se sillen tema per Verin dhe Nexhin , e pastaj vuuuu komente me nje vullnet te perbindshem ne keto tema…

  INJOROJINI O MILET

 23. flokenaja thotë:

  13 October 2008 @ 11:18 am

  p.s ishte per berberin ajo me siper

 24. nejse thotë:

  13 October 2008 @ 11:23 am

  E.Hoxha ishte një intelektual i një stature të lartë, njeri erudit, me interesa të gjëra dhe kulturë solide. Ai ndiqte me vëmendje dhe dinte të përfitonte nga proceset dhe dukuritë progresiste të fushës së dijes dhe të arteve që zhvilloheshin në botë. Zhvillimi i kulturës, shkencës dhe arteve në Shqipëri nuk mund të kuptohet pa kujdesin dhe politikën e drejtë që ndoqi ndaj intelektualëve të këtyre fushave. Akuzat banale dhe bajate që i bëhen sot nga propaganda revanshiste janë falsifikime të së vërtetës.

  A jeni takuar ndonjëherë me Enver Hoxhën?
  Ndonjëherë. Kam folur dy minuta dhe ai dy orë. Ka qenë aktor i madh dhe mburrej se ishte shkolluar në Francë. Luante intelektualin e madh.
  (I. Kadare)
  http://www.lajmpress.com/?faqe=shfaqlajm&id=742

  :lol:

 25. anonim thotë:

  13 October 2008 @ 11:28 am

  une kam nje dyshim qe dhenie nje platforme Hoxhes dhe Alias, ku te dy ja vene theksin arritjeve, progresit qe Hoxha i solli Shqiperise, perdoret per te kujtuar, ngjallur kujtime dhe psheretima, per ate kohe kur ishim me mire se sa sot. Pra, eshte si t’u sjllesh ndermend njerezve idene (dhe t’ua riforcosh kete ide duke i perseritur te mirat here pas here, ne gazete apo televizion) se edhe atehere ishim me mire se sot. Perktheje kete ne numer votash kunder qeverise aktuale.

 26. nejse thotë:

  13 October 2008 @ 11:41 am

  aman, o anonim, per cfare te na marre malli, per kolektivizime?

  se shqiptaret me ngjajne si me ate fabulen e ezopit; me bretkocat qe i kekonin zotit medoemos nje udheheqes… copa e drurit s’u pelqeu e zoti u dergoi nje hider qe i shojti te tera.

  themi qe na shpetoi nga besimet enveri, por ja qe na ka rrenjosur kultin e tij!

 27. kallash thotë:

  13 October 2008 @ 11:44 am

  Debat shume i sinqerte dhe konstruktiv midis lexueseve/kontribueseve te peshkut dhe admineve. Te paret pretendojne me te drejte se nuk duhet mbingarkuar faqja me Enverin pavaresisht konteksit, dhe te dytet mbrohen me te drejte se keto jane prurjet e shtypit aktual.
  Pa dashur aspak te hyje ne kete debat dua te jap nje versionin tim mbi kete reklamim te madh qe po i behet 100 vjetorit te lindjes se Enver Hoxhes. Nje pjese gjithnje e me e madhe e popullsise ne Shqiperi po perjeton nje rritje te varferise relative dhe ne disa raste dhe absolute. Kjo varferi nuk eshte vetem materiale/monetare, por eshte e mbarsur dhe me drama te forta shpirterore, me vdekje apo aksidente jo natyrale, me acarime midis njerezve te nje gjaku, me papunesi kronike dhe shpresa te shuara pergjithmone per nje jete me te mire. Dhe per ironi te fatit te gjitha ketyre poblemeve qe kane pushtuar shoqerine e sotme shqiptare, i shtohet edhe korupsioni i larte shteteror i kryesuar nga vete Ministri i Pare, qe po shkateron komplet edhe ate pak fije shprese qe mund te kish ngelur ne nje pjese te madhe te popullsise, kryesisht asaj te varfer dhe te nepunesve shteteror.
  Dhe kuptohet, qe ne keto kushte, perpara nje deshperimi te madh si dhe te nje percetpimi per nje tjeter katraure si ajo e 97-tes, populli instiktivisht evokon te kaluaren qe sic duket e percepton si me pak te keqe se kjo e sotmja. Vetem keshtu mund te shpjegohet edhe ky interesim i madh per te kujtuar 100 vjetorin e lindje se E.Hoxhes.

 28. arb thotë:

  13 October 2008 @ 12:18 pm

  prit kur policèt e nishanit tè rahin ndonjè pensionist qè guxon tè festoj ditèlindjen e xhaxhit…apo kur tè kapin grupin terorist qè shkruan parrulla lart e poshtè!!mè vjen shumè e çuditshme tè mendoj se sot nè shqipèri vèrtet mund tè ekzistoj rrezikimi i kthimit tè komunizmit…ishin vetè komunistèt qè e rèzuan atè sistem..jam dakort me kallashin e me analizèn e tij..herèn e fundit qè isha nè shqipèri,mè ndodhte shpesh tè dègjoja njerèz qè thoshin se atij sistemi i hiqnin vetèm anèn politike..kure pèr tè tjerat nuk kishte tè sharè???

 29. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 12:25 pm

  Dhe kuptohet, qe ne keto kushte, perpara nje deshperimi te madh si dhe te nje percetpimi per nje tjeter katraure si ajo e 97-tes, populli instiktivisht evokon te kaluaren qe sic duket e percepton si me pak te keqe se kjo e sotmja.

  Ik se tallesh anal isto. :D Te kaluaren as byroistat nuk e perceptonin me te mire se kushtet e atehershme, se ata per vete kishin zgjedhur te jetonin ne izolim total nga realiteti komunist i popullit shqiptar, dhe jetonin ne kondita perendimore tek Blloku, te rrethuar me ushtare qe i mbronin nga populli shqiptar, nderkohe qe ata kete popull e kishin rrethuar me tela me gjemba qe mos arratisej. Dhe ishin po keta ish byroista nder te paret qe cuan kalamajte e tyre jashte shtetit kur sistemi komunist ia cofi, dhe nuk i cuan kalamajte ne shtete te tjera komuniste po ne vende kapitaliste.

  Kjo strategjia juaj, m’fal, e te majteve, dhe mediave te tyre duke perqafuar Verin dhe kujtimet e tij tani per 100 vjetorin e tij dhe duke munduar ta ripaketojne Verin dhe tia shesin popullit si “jo dhe aq te keq”, apo si “atehere ishte me mire se tani”, sic thua ti, mendoj se do kete efekte te kunderta tek masat nga ato qe keni ndermend juve. :D

 30. censura thotë:

  13 October 2008 @ 12:39 pm

  Mire do ishte qe ne date 16 te vini nje shirit te zi te faqja e peshkut, per komandantin legjendar.Plus dhe kujtime nga shoket e birose.

 31. arb thotë:

  13 October 2008 @ 1:17 pm

  xhibi thotë: Kjo strategjia juaj, m’fal, e te majteve, dhe mediave te tyre duke perqafuar Verin dhe kujtimet e tij tani per 100 vjetorin e tij dhe duke munduar ta ripaketojne Verin dhe tia shesin popullit si “jo dhe aq te keq”, apo si “atehere ishte me mire se tani”, sic thua ti, mendoj se do kete efekte te kunderta tek masat nga ato qe keni ndermend juve……… po pse mendon se èshtè kaq e thjeshtè??mendon vèrtet se fajin qè shkruhet akoma pèr enverin e ka e majta shqiptare??nuk mendon se shkaqet shkojnè pèrtej tè majtès e tè djathtès shqiptare??

 32. spiritus thotë:

  13 October 2008 @ 1:25 pm

  Xhibi askush nuk pranon me llogjike te ftohte qe atehere ishte me mire se tani.problemi eshte se perse tani nuk jemi aq mire sa shpresuam ne fillim te 90 .

 33. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 1:30 pm

  problemi eshte se perse tani nuk jemi aq mire sa shpresuam ne fillim te 90

  Sepse juve shpresuat qe do benit palle ariu dhe do jetonit dhe ne demokraci ne kurriz te popullit, sic jetuan ne komunizem. :lol:

  Une shpresoj qe keto “argumentat” e tua di bejne dhe lideret e te majtes ne shtyp, sidomos tani qe po afron dita e Enverit. :)

 34. toko thotë:

  13 October 2008 @ 1:33 pm

  As qe po e lexoj fare.
  Historia e nje vendi behet nga fitimtaret. Humbesit patjeter do te tregojne tjeter histori. Rendesi ka qe fitimtaret te dijne te degjojne humbesit pa urjetje e xhelozi, por me subjektivitet, ne qofte se duam te kemi nje hisotri te vertete dhe qe ti rezistoj kohes. Ndryshe historia jone do te ndryshoj sa heren ndryshojne drejtimet. Ndryshimet ne hisorine nje vendi normal ne keto permasa ndodhin vetem kur ka luftera civile. Sic duket tek ne vazhdon lufta civile prej 550 vjetesh

 35. spiritus thotë:

  13 October 2008 @ 1:33 pm

  Xhibi:Reflektojme per mizorite qe diktatura komuniste i shkaktoi popullit shqiptar duke degjuar leksionet e Ramizit dhe Nexhmijes per ate kohe dhe per Enverin? Kjo eshte batuta e muajit.
  Jo mor Xhib kaq shkurt.

  Nje reflektim se si Historia mund te shpejtohet, devijohet ose ngadalesohet ne rrjedhen e saj pikerisht nga Individet me PUSHTET, nga ata qe Koha i nxjerr ne krye por edhe Kohes i japin vulen e personalitetit te tyre.

 36. spiritus thotë:

  13 October 2008 @ 1:40 pm

  Mire Xhibi.U kuptuam.Tung

 37. adriatik thotë:

  13 October 2008 @ 2:26 pm

  Kush njeh historine mijravjecare te shqiptareve, me siguri qe nuk do te kalonte pa vene re se Enver Hoxha i ka siguruar vehtes nje vend te tille ne kete histori qe kurre nuk do ta pretendonte ndonje shqiptar tjeter.

 38. Liqeni thotë:

  13 October 2008 @ 2:50 pm

  Alisa,
  Media ben shume mire qe publikon shkrime per rastin e 100 vjetorit te E. Hoxhes. Ben akoma me mire qe merret me Fllaziqin!!
  Kjo eshte detyra e medias. Ti pergjigjet interesit te publikut.
  Pse c’duhet te behet te injorohet E.Hoxha sikur nuk ka ekzistuar kurre?
  Te harrohet historia dhe jeta e prinderve tane?
  Media ben shume mire qe ju plase ne fytyre shqiptareve infirioritetin e tyre si komb.
  Duke mohuar cdo gje, duke peshtyre mbi ate qe lepinim dje, arrime deri atje sa lejojme nje 32-vjecar serb te na kontrrolloje qeverine.
  Arrijme aty sa nje kryeminister shqiptare kerkon hetim nderkombetare per veten e tij!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Arritem aty sa nuk lame emer e mbiemer pa ndryshuar dhe krahinen tone apo gjuhe tone pa mohuar. Shqiptaret kane TURP te flasin shqip.
  Keto jane te gjitha pasojat e te kaluares se mohuar. Kurre nuk u perpoqen te nxjerrin mesimet, kurre nuk u perpoqen te analizojne te kaluaren.
  Kur do te vije dita qe kombi Shqiperia te shoh te verteten ne sy?
  P.s Hallall Kosoves dhe shqiptareve te Kosoves! Kane BOLE!!!!!

 39. zarathustra thotë:

  13 October 2008 @ 3:15 pm

  ” Enver Hoxha eshte personazhi historik me i njour i historise shqiptare, pasi ishte i vetmi qe beri te mundur njohjen e Shqiperise ne te gjithe boten”- Fjale te thena nga pedagoget e nje shokut tim qe studion per filozofi ne Paris.????!!!!! Kemi perse te mburremi eeeeeeee………

 40. Sorkadhja thotë:

  13 October 2008 @ 3:37 pm

  Ka me qindra shqiptar (ne mos me mijra) ne Shqiperi, Kosove e ne bote, qe kane respekt per vepren dhe punen e Enver Hoxhes. Ata vazhdojne ta respektojne e ta kujtojne me mall, duke evokuar pjese nga jeta e tyre. Kjo e drejte e tyre duhet respektuar nga pjesa tjeter e shoqerise shqiptare, ashtu sic respektohen me mjaft tolerance dhe kulture, festat fetare te besimeve te tjera. E rendesishme ne te gjithe kete moment pervjetori eshte qe shteti demokratik te mos nderhyje as ne kujtim per mire te kesaj figure, por edhe as ne denegrimin e saj. Keto gjera mund ti beje ne nje kohe te dyte, nese e shikon te arsyeshme.

 41. lumidrin thotë:

  13 October 2008 @ 3:54 pm

  Li qeni.

  Miku yt ka vendin ne histori perkrah Pol Potit e Hitlerit.
  Jeto i qete, nuk ja mohon asnjeri krimet.
  .
  Panorama.
  Ramizi juaj, ka o kishte nje vella qe i pelqente vena.
  Kur e pyeten po vellaut tend Ramiz i pelqen te pij vene, jo nuk i pelqen te pij vene, por diçka e ngjashme me venen,gjak.
  Ramiz me hangsh ka…………….!

 42. XYZ thotë:

  13 October 2008 @ 4:02 pm

  AliseT,

  Ti nuk e merr dot me mend sa mire e ke. Hera e pare qe gjeta dike qe te ngreje çeshtjen e mediave.

  Kam qene gjithnje i mendimit qe ne nuk kemi media por çmedia, dhe po t’i shtojme dhe nje germe, kemi çmendia.

  Qe nga viti 1996 e kendej, e kam marre aq inat median shqiptare sa per mua jane ZERO ME XHUFKE.

  Artikujt qe do te kisha deshire te lexoja, dhe qe i kam kerkuar disa here, jane artikuj qe lidhen me ate çka behet ne Shqiperi perveç politikes.

  Kush deputet votoi cilin ligj, kjo nuk me hyn ne pune. Ajo qe me hyn ne pune eshte ç’eshte ky ligj, perse flet, si do te zbatohet, kush do ta zbatoje, ç’do te ndryshoje ne jeten e zakonshme, cilat jane pengesat, po te mirat, etj. etj.

  Ende pres te shkruhet per gjera te prekshme. Cilat jane kulturat qe mbillen ne Malesi ? Ne ç’mase sigurohet buka ne vend ? C’veshtiresi kane fshataret per te gjetur farera, pleh kimik, pleh organik, ku mund t’i gjejne keto ?

  C’probleme kane mesuesit ? Si eshte gjendja e shkollave, a mesohet, a ka probleme te adoleshences, cfare drejtimi po marrin ?

  E plot e plot gjera te tilla.

  Gjithsecili te flase ne fushen e vet. Po e marr nga vetja : a jam marre shume me perkthime ? Po. Atehere le te diskutoj per problemet e perkthimit. Tjetri studion per ekonomi, punon ne Wall Street. Le te na flase ne nje studim te mire mbi prirjet e sotme. Tjetra punon ne nje kompani sigurimesh. Le te na flase per kleçkat qe ajo sheh atje.

  E keshtu me rradhe. Kurse çmendiat tona perpiqen si e si per te mos folur per gjera te dites. Ka ca dite, me eshte bere ky Fazlliçi te shkoj t’i kepus nje plumb e te mos na çajne me koken me te. Gerr-verr Fazlliç-Berishiç-Kertollaviç. Dhe perfundimi ? Nje popull i tere i bombarduar ne tru nga llafollogjia e shpifur 15-vjeçare e TV, gazetave tona.

  Nuk di me tej, por di qe mediat shqiptare po shpartallojne nje popull te tere.

 43. AlisaT thotë:

  13 October 2008 @ 4:05 pm

  Variacion i Sorkadhes:

  Ka me qindra gjermane (ne mos me mijra) ne Gjermani, Austri e ne bote, qe kane respekt per vepren dhe punen e Hitlerit. Ata vazhdojne ta respektojne e ta kujtojne me mall, duke evokuar pjese nga jeta e tyre. Kjo e drejte e tyre duhet respektuar nga pjesa tjeter e shoqerise, ashtu sic respektohen me mjaft tolerance dhe kulture, festat fetare te besimeve te tjera. E rendesishme ne te gjithe kete moment pervjetori eshte qe shteti demokratik te mos nderhyje as ne kujtim per mire te kesaj figure, por edhe as ne denegrimin e saj. Keto gjera mund ti beje ne nje kohe te dyte, nese e shikon te arsyeshme.

  dhe vazhdon Sinani: Alo, alo ambulanca.

 44. Black Swan thotë:

  13 October 2008 @ 4:12 pm

  Shqipëria, do të shkruante F.Noli më 1945, do të ishte coptuar padyshim. Desh Perëndia, duallnë në shesh, partizanët me Enver Hoxhën në krye dhe jo vetëm e nxuarrnë Shqipërinë nga hendeku i vdekjes, po e vunë pranë të gjallëve, pranë aleatëve

  Me se e vertete. Dallohet qarte ne librat historike angleze mbi SOE ne Shqiperi. Operativet ne Shqiperi ne ditaret e tyre e me tej thonin qarte qe Greqise do i jepej pothuaj gjysma e Shqiperise po nuk u gjet nje grup indigjen ‘rezistence’.

 45. Black Swan thotë:

  13 October 2008 @ 4:23 pm

  Tregues kuptimplotë i progresit të Shqipërisë nën pushtetin popullor është industrializimi i vendit.

  Ndersa kjo eshte komplet demagogji e R.Alise. Interesat po te veresh qe ai thote te verten per politiken e jashtme por genjen per ate te brendshmen. Industrializimi i Shqiperise nuk ishte progres per Shqiperine por por Partine Komuniste te Shqiperise e cila perftonte nje klase ‘proletare’ (ndonese fiktive) qe mund ti shtonte asaj arradhat qe ishin apo s’ishin 200 vete ne fillim te L2B.

 46. Gjin Kologu thotë:

  13 October 2008 @ 4:24 pm

  AliseT,

  Ti nuk e merr dot me mend sa mire e ke.

 47. WonderIf thotë:

  13 October 2008 @ 4:25 pm

  Te na rrosh sa malet o xhaxhi Enver.
  Marsh nga ditet tona akoma….dhe mijera akoma se 100 u bene!!!

 48. artani thotë:

  13 October 2008 @ 4:26 pm

  AlisaT thotë:
  13 October 2008 @ 9:51 am
  Xhibi,

  me mahnit gjithmone siguria jote ne qellimet e Peshkut. Por, vazhdo!

  E vertete eshte AlisaT! Ju te Peshkut na cate by… me artikujt per Dullen … Ne m’Tirone kshu i kena thone gjithmone …..:D Ne na shkon mendja qe ju qe punoni ketu (te Peshku) jeni gjithe trashegimtaret jolegjitim te Dulles... :D

 49. adriatik thotë:

  13 October 2008 @ 4:40 pm

  Nuk eshte aspak e drejte qe krimet e tmerrshme qe kane kryer qente e Beogradit te mbrojtur pas teserave te partise si te ishin pas mburojes se Ajaksit, t’i vishen nje njeriu te cilit nuk iu gjet asnje lek, gruan e te cilit u deshen ta denonin vetem duke mbledhur kafet e 40 vjeteve per te krijuar shumen mbi te cilen te denohej.

 50. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 4:48 pm

  Duke e vështruar Shqipërinë e kohës së E.Hoxhës nga kuota e lartë e historisë nuk mund të mos konstatohet, se pavarësisht nga baticat e zbaticat, gabimet dhe fajet njerëzore, teprimet dhe subjektivizmat, rezultantja e përgjithshme që mund të hiqet është pozitive

 51. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 4:50 pm

  Doni apo nuk doni, Enver Hoxha është FIGURË e historisë së Shqipërisë

 52. Artian thotë:

  13 October 2008 @ 4:54 pm

  Enver Hoxha ka dy ane te medaljes ,njeren te shkelqyer dhe tjeteren te nxire .
  Nuk eshte mire te flasim vetem per nje, ane te medaljes.Me gjithe ate nje gje eshte per tu lavderuar ,Enver Hoxha nuk eshte me nje mith per shqiptaret .
  Mithet u rrezuan njehere e pergjithmon !ASKUSH besoj nuk duhet te besoj ne mithe ,ku ngrene njeriun ne nje superman ,ja qe edhe mithet vdesin kjo eshte me e rendesishme !

 53. spiritus thotë:

  13 October 2008 @ 5:01 pm

  ASKUSH besoj nuk duhet te besoj ne mithe ,ku ngrene njeriun ne nje superman ,ja qe edhe mithet vdesin kjo eshte me e rendesishme !

  Artan po c rendesi ka kjo.Mitet na i fusin mire, dikush 45 vjet, dikush 20 vjet, dikush 15 vjet dhe, ku ishe? Asgjekundi.pastaj edhe 50 vjet per te cmitizuar x apo y dhe c behet me ne?? Apo ne jemi popull qe i zgjidhim gjerat me urtesi dhe mesojme nga gabimet.20 vjet kemi gerr merr per 28 apo 29 dita e clirimit! 50 vjet do na duhet te bjeme ne ujdi per te rishkruar historine e 50 vjeteve te shkuar. Dhe ne kete terren te ger merit te perjetshem ngrihen dhe lartesohen mesite, ikonat, prijesat, lideret -Mitet tona.

 54. artani thotë:

  13 October 2008 @ 5:10 pm

  edrus thotë:
  13 October 2008 @ 4:50 pm
  Doni apo nuk doni, Enver Hoxha është FIGURË e historisë së Shqipërisë

  Po pse mer legen po te kishte qene Dulla gjalle a do te kishe dale jashte kufijve te Shqiperise…. Legena te shitur

 55. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 5:20 pm

  Po pse mer legen, me vizën e Salës dola unë?

 56. Artian thotë:

  13 October 2008 @ 5:41 pm

  Spitius,

  nje fjale e urte kinese thote :

  “Njeriu sa me larte te ngrihet aq me shume do te vritet ”

  Sali eshte ngritur shume larte ,bile ai eshte aq i kenaqur me kete ,sa nuk po e kupton vet veten se ku ndodhet, ne kete moment .Akoma me keq per te .Sidoqofte askush nuk beson se ai eshte nje mit ,vet ai po !

 57. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 7:48 pm

  edrus thotë:

  Po pse mer legen, me vizën e Salës dola unë?

  Po sigurisht qe nuk dole jashte si rezultat i partise komuniste apo Enverit, apo tia atriuboni dhe daljen tuaj jashte shtetit partise komuniste?. :D

 58. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 7:55 pm

  Jo mer miXhibist, se qeshë atje kur i thamë këti Ramiz Alisë:Boll ju tani! i dhshë dhe votën Frrok Çupit dhe ju futa detit nga sytë këmbët.

  Sa merresh me llafe… ktheji përgjigje fjalëve të Ramizit (nuk them të krahasosh intervistën e Ramizit me të Mixhës, se e di që nuk je aq budalla sa të mos ta dallosh diferencën :P )

 59. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 8:00 pm

  Sa merresh me llafe… ktheji përgjigje fjalëve të Ramizit

  Per zotin as e kam lexuar fare kete artikullin e Mizit, as inter e Nexhit nuk e degjova, sa filloi te flase e fika. :) Jo me teper, po me duket absurde qe une te degjoj leksionet e ish diktaturisteve tani 18 vjet mbasi sistemi i tyre (shqyqyr zotit) ja cofi.

  Nuk jam si juve qe i keni mare veprat e Verit me vete ne emigrim dhe i lexoni here pas here para se te flini. :P

 60. ada thotë:

  13 October 2008 @ 8:05 pm

  XYZ, çfare thuhet ne historine e sotme franceze per figuren e Enver Hoxhes? e kam fjalen per botimin e vitit 2008, botimi qe sherben si tekst mesimor ne shkollen e mesme dhe ne univ.francez per shkenca politike?
  :)

 61. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 8:07 pm

  Mer legen, më bëre të shikoj një orë nga pjesa e tretë e atyre filmave të Fejziut dhe nuk të thashë gjë :P , dhe flet pa lexuar intervistën e Ramizit???

  Sinqerisht ta recomandoj që ta lexosh!
  Dhe si Dipllomat që është, në gjithë atë artikull ka futur dhe pjesën që kam cituar tek komenti im i parë (shikoje), ku edhe pse nuk e pranon hapur, pranon që mund të ketë pasur “batica e zbatica dhe faje”, por që:rezultantja e përgjithshme që mund të hiqet është pozitive dhe Ramizi i thotë të gjitha (duket sikur ka kophuar komentet e mija ndër vite këtu në peshk :) )

 62. gre_wireless thotë:

  13 October 2008 @ 8:08 pm

  ne fakt edhe keto shkrimet edhe ato analizat e krizes nga shoket e Sorros kane qene per 24 karat keto kohet e fundit.

  me rastin e 100 vjetorit ndoshta do ishte rast i mire qe te rinjte te mesojne me shume per ate kohe dhe te vjetrit te bejne ndonje analize me konstruktive.

  bilanci i 50 viteve diktature doli negativ, per kete besoj se jemi dakort.

  po le ta marim me shtruar.

  vitet 45-55:

  cfare gjerash pozitive jane bere?
  cfare gjerash negative jane bere?

  ne politiken e brendshme? po ne ate te jashtme?

  si del bilanci?

  vazhdojme 55-65?

  65-75?

  75-85?

  deri ne 90, le mos te kalojme tek Sala ne kete teme. Ndoshta do dime me shume per ate kohe..

 63. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 8:10 pm

  Ada, mos e ngatërro XYZ me tekste shkollore (ai i shkruan vetë tekstet), por na sill ti ndonjë përgjigje për Xhibistat :)

 64. Ardit Rada thotë:

  13 October 2008 @ 8:17 pm

  edhe 1000 enverit.
  jete te gjate e suksese ne shkolle.

 65. ThoughtPolice thotë:

  13 October 2008 @ 8:19 pm

  E rendesishme ne te gjithe kete moment pervjetori eshte qe shteti demokratik te mos nderhyje as ne kujtim per mire te kesaj figure, por edhe as ne denegrimin e saj. Keto gjera mund ti beje ne nje kohe te dyte, nese e shikon te arsyeshme.

  Nuk e kisha ndermend te flisja ne kete teme, por kur lexoj kete xhevahirin e shoqes me siper, nuk mund te rri pa i thene dy fjale. Cfare te beje ne nje kohe te dyte moj cupke shteti? Te beje kujtimin per mire te E. Hoxhes? He keto shoqet komuniste.
  Shteti duhet te beje dekomunistifikimin e Shqiperise, qe nuk e ka bere akoma (dhe eshte vone), ashtu sic Gjermania beri me nazizmin. E di ti moj shoqe meqe permend gjermanet, se ne Gjermani dhe Austri ndalohet te lexohen librat e Hitlerit apo te flitet ne menyre mohuese per Holakaustin?

  “E rendesishme ne te gjithe kete moment pervjetori” eshte qe pervec mediave te Edi Rames qe kane marre urdher per t’i bere jehone ketij pervjetori, Enverit, komunizmit e keshtu me rradhe, peshku mos te na behet nje shesh ku kendohet dhe vajtohet njekohesisht nga komunistet per ditelindjen e Enverit dhe permbysjen e komunizmit.

  Per sqarim, shteti nuk nderhyn ne ceshtjet dhe preferencat private te individeve, por mund dhe duhet te nderhyje fuqishem nese ka veprime apo procesione kunder ligjit apo qe kerkojne t’iu imponohen te tjereve sic ishte rasti ne Gjirokaster ku shoke dhe shoqe komuniste kishin mbushur qytetin me parrulla per Enverin si njehere e njekohe njesitet dhe debatikasit qe shprendanin trakte dhe shkruanin parrulla ne mure. Si thua ti, mos ti fshije shteti keto parrulla?

 66. Black Swan thotë:

  13 October 2008 @ 8:19 pm

  bilanci i 50 viteve diktature doli negativ, per kete besoj se jemi dakort.

  Jo sepse vete fakti qe ka nje bilanc (ndonese negativ) eshte pozitiv

 67. ada thotë:

  13 October 2008 @ 8:21 pm

  po ta them une nuk quhet, se banoj ne Durres, edhe pse flamuri me del i SH.B.A.-se :)
  por shkurtimisht po te them se ne tekstet qe permenda, Enver Hoxha eshte nje figure e trajtuar shume pozitivisht, si nje politikan qe udhehoqi me zgjuarsi dhe dashuri nje popull te vogel e te varfer e te prapambetur si yne, drejt zhvillimit, qofte kulturor, ashtu dhe ekonomik. Konsolidoi figuren e gruas, qe i hoqi percen e çarçafin dhe e nxorri ne pune, “sepse pavaresia ekonomik eshte pavarsia e vertete e gruas”, Reformoi sitemin shendetesor shqiptar duke zhdukur thuajse fare semundjet seksualisht te transmetueshme, etj.
  Dhe per me teper,konsolidoi figuren e Shtetit Shqiptar ne harten fizike te shteteve, ku Tirana nuk figuronte gjekundi.
  do me pelqente qe XYZ ta gjente vertet si link, edhe pse tekstet franceze te shkollave s’para gjenden si link.

 68. J. thotë:

  13 October 2008 @ 8:22 pm

  Është koha për të qarë.
  Ja të shohim çfarë:

  Mjafton të kujtojmë disa nga treguesit e progresit që arriti Shqipëria nën drejtimin e E. Hoxhës. Pushteti i tij e gjeti Shqipërinë me 800.000 banorë dhe e la me 3.500.000.

  Nga këta 3.5 gjysma kanë dalë jashtë. Jo më kot “dalja jashtë” është sinonim i 10! Se kur del jashtë i bën mootin vendit. (këtë për akuzat ndaj Edrusit)

  E gjeti me 80 % të popullsisë analfabete dhe e la me një popull të arsimuar e të kulturuar.

  A sot në dhemokraci, merr dy diploma për 6 muaj!
  .

  E gjeti nën dritën e kandilit dhe të bishtukut dhe e la të elektrifikuar në të katër anët e vendit.

  Sot i çpojmë veshët me gjeneratorin e partisë.

  E gjeti të mbuluar nga kënetat dhe e la me toka të sistemuara dhe prodhimtare.

  Tokat prodhimtare janë kthyer prapë në këneta se nuk i punon kush. Ata që i kanë punojnë tokat e grekut.

  E gjeti të pllakosur nga sëmundjet kronike si malaria, sifilizi, tuberkulozi dhe e la të pastruar e të shpëtuar nga lëngata e tyre.

  Sot po vuajmë nga sëmundje “moderne” si verdhëza Sida, edhe sifilizi së shpejti mund të bëjë ndonjë came back…

  . E gjeti gruan shqiptare të skllavëruar e të mbyllur nga fanatizmi e prapambetja dhe e la të lirë, të emancipuar e të shkolluar.

  Sot gratë po paguhen që të mbulohen me ferexhe. Se emancipimi ka qënë komunist.

  E gjeti me një popullsi të plakur parakohe dhe e la me një popullsi nga më të rejat e më vitalet në kontinent dhe me një jetëgjatësi mesatare mbi 70 vjet.

  Sot gëlojnë abortet se dhemokracia u ka dhënë të drejtë robve të “pjellin pa leje”

  E gjeti me një aradhe intelektualësh me arsim të lartë dhe e la me një armatë mjekësh, inxhinierësh, agronomësh, mësuesish etj.

  Këta i ke nëpër Evropë sot. Prodhim vendi intelektual është Spiropali dhe Tymypi.

  E gjeti me një forcë ushtarake inekzistente, që të kujtonte një ushtri operetash, dhe e la me një ushtri kombëtare moderne, me forca tokësore, ajrore e detare të një gatishmërie të lartë.

  Sot ushtarët i ke me shapka e atlete. Me “bukë nga shtëpia”. Tanket e topat janë shit për skrap dhe plumbat demontohen në vend t’i drejtohen armikut.

  Urime!!! Shifni sa të mira na ka sjellë dhemokracia.

 69. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 8:27 pm

  E dija Ada, e dija… vështirë të gjesh në web faqe të shkruajtura nga analistë joshqiptarë që të hedhin poshtë gjithçka që ka bërë Enveri.
  Këtë e bëjnë vetëm shqiptarët që nuk e dinë as se çfarë është historia…

 70. censura thotë:

  13 October 2008 @ 8:32 pm

  a ju kripsha trute :-)

 71. fh thotë:

  13 October 2008 @ 8:33 pm

  Këtë e bëjnë vetëm shqiptarët që nuk e dinë as se çfarë është historia…
  edrus, edrus, edrus…?!

 72. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 8:33 pm

  Edi, po e kam degjuar me pare kur isha ne Shqiperi versionin paskomunist te komunistit Mizi per kohen komuniste, nuk kam deshire te harxhoj nje sekonde me shume te jetes duke lexuar Mizin. :)

  E di ca do ishte ide fantastike? Sikur ndonje Gallup Organization ose ndonje organizate tjeter prestigjoze ne sondazhe ne Shqiperi te bente nje sondazh dhe te pyeste njerzit se sa perqind jane akoma pro Verit ose kane kendveshtrime me shume pozitive se negative ndaj tij dhe kohes se atehershme. :P Ma ha mendja nje perqindje e madhe e juaja, dmth popullit, akoma ka kenveshtrime pozitive, sid duket dhe nga komentet ketu.
  Ironia eshte qe Veri ja futi n’yth te gjitheve pak a shume ne diktature. Me kujtojne keto ca brekegrisur gjate protestave per demokraci ne fillimet, kur keta dilnin si kundraproteste me posterat e medhenj te Enverit, me grushtin lart, dhe pa breke ne bythe dhe buke ne bark. :lol:

  Dmth the joke is on you guys, se Veri sa jetoi jetoi si kapitalist, ne vila me kushte kapitaliste, ne nje lagje me vila qe ngjasonte me lagje kapitaliste, brodhi neper France e gjetke si kapitalistet, kurse juve “komunistat ne shpirt deri ne fund te jetes dhe mbas permbysjes se sistemit” i beni akoma lavde atij per sukseset dhe arritjet komuniste. :)

 73. lumidrin thotë:

  13 October 2008 @ 8:34 pm

  ” udhehoqi me zgjuarsi dhe dashuri nje popull te vogel “.
  -
  Ku jane te shkruara keto rreshta, ne cilen liber historie.??

 74. J. thotë:

  13 October 2008 @ 8:37 pm

  vazhdojmë më poshtë:

  Tregues kuptimplotë i progresit të Shqipërisë nën pushtetin popullor është industrializimi i vendit. Nga një vend punishtesh dhe fabrikash të vogla, larg industrializimit të vërtetë, arriti të ngrejë një industri të tërë shumëplanëshe, nga industria ushqimore deri te industria metalurgjike, me uzina e kombinate, me miniera produktive. Pjesë e këtij realizimi të madh social-historik është elektrifikimi total i vendit brenda një kohe rekord, rast ky i rrallë i krahasuar edhe me vende të tjera. Eshtë drita e hidrocentraleve të Fierzës e të Komanit, të Vaut të Dejës e të Bistricës që vazhdojnë të ndriçojnë edhe sot e kësaj dite shtëpitë e shqiptarëve.

  Shqipëria në atë kohë mund të prodhonte (montonte) autobuza dhe traktorë, ndërsa sot mund të prodhojë vetëm fasule (kokërrmëdha) edhe prdhë.

 75. toko thotë:

  13 October 2008 @ 8:37 pm

  Jam kurioz te dij mendimin tuaj Ne cilen nga pikat e meposhteme Alia eshte gabim

  1. Një rëndësi të veçantë për të ardhmen e vendit tonë ka pasur vendimi për të bashkuar luftën antifashiste të vendit tonë me atë të Koalicionit Antifashist Botëror që udhëhiqej nga SHBA, Bashkimi Sovjetik dhe Anglia.
  2.E. Hoxha mbrojti me vendosmëri interesat kombëtare dhe hodhi poshtë pretendimet e përfaqësuesit grek Caldaris lidhur me të ashtuquajturin Vorio-Epir.
  3.Pushteti i tij e gjeti Shqipërinë me 800.000 banorë dhe e la me 3.500.000.
  4. E gjeti me 80 % të popullsisë analfabete dhe e la me një popull të arsimuar e të kulturuar.
  5. E gjeti nën dritën e kandilit dhe të bishtukut dhe e la të elektrifikuar në të katër anët e vendit.
  6. E gjeti të mbuluar nga kënetat dhe e la me toka të sistemuara dhe prodhimtare.
  7. E gjeti të pllakosur nga sëmundjet kronike si malaria, sifilizi, tuberkulozi dhe e la të pastruar e të shpëtuar nga lëngata e tyre.
  8. E gjeti gruan shqiptare të skllavëruar e të mbyllur nga fanatizmi e prapambetja dhe e la të lirë, të emancipuar e të shkolluar.
  9. E gjeti me një aradhe intelektualësh me arsim të lartë dhe e la me një armatë mjekësh, inxhinierësh, agronomësh, mësuesish etj.
  10.Ngriti dhe forcoi si asnjëherë, në shkallën më të lartë ndërgjegjen dhe krenarinë kombëtare, besimin në forcat e veta, në vazhdën e mësimeve të Rilindësve.

 76. Syribukur thotë:

  13 October 2008 @ 8:37 pm

  O Ramiz, o koke palesh,
  Ti ha mish e ne hame presh…

  Keshtu thonim dikur nen ze…Ishte koha e tollonit…Fitorje e madhe e Partise…Kjo ishte rezultantja pozitive e Enveramizit…

  Mgjs fillesat jane me grabitjen e pasurive me ligjin “per tatimet e jashtezakoneshme mbi fitimet e luftes”.

  Une nuk arrij te kuptoj se si mund te mburren ende per tharjen e kenetave. Ajo shpuri ne prishjen e sistemit te mikroklimes…Pervec faktit qe u be me pune te detyruar te te burgosurve te ndergjegjes.

  “u krijua nje plejade e tere kuadrosh”, por nuk thote sa u futen ne burg, fillimisht prej atyre qe kishin studiuar jashte, dhe pastaj edhe atyre qe u etiketuan “sabotatore”

  “u hapen toka te reja”, por harrohet te thuhet se u prishen kullota, duke ndryshuar vegjetacionin qe natyra e kishte krijuar per mrekulli

  U be Reforma Agrare, por harrohet te thuhet se toka iu grabit atyre qe iu dha, duke i detyruar te “kolektivizohen”

  Harrohet te thuhet se u shkaterruan kisha e objekte te tjera kulti te mrekullueshme. Kur dihet qe Feja ka bere historine.

  Harrohet te thuhet se Tufezimi ishte tjeter “Fitorje” e Partise

  Harrohet te thuhet se u shtremberua historia dhe biografia e njerezve te shquar te Shqiperise.

  Por natyrisht une nuk pres qe kete ta beje Ramizi, apo Nexhmija.

  Eshte per te ardhur keq qe ka ende te indroktinuar (dhe per me teper prej tyre qe jane nen 45 vjec) qe perpiqen te theksojne “te mirat” e asaj sketerre.

  Fakti qe Enver Hoxha eshte pjese e historise se Shqiperise si protagonist i dores se pare, e fatkeqesisht per 44 vjet rresht, nuk e ben ate apriori burre te mire, patriot, largpames, inteligjent, intelektual (kur dihet qe kishte mbaruar vetem Liceun Francez ne Korce).

  Patriot, largpames e intelektual eshte ai udheheqes qe punon per perparimin e Kombit te vet. Ai qe nuk vret kundershtaret e vet politike. Ai qe ka kurajon te pranoje FAJET dhe te kerkoje NDJESE.

  Nuk mund te fshihen pas gishtit keta BURRACAKE qe e rrethuan me tela me gjemba Shqiperine, duke permendur shkarazi se jane bere edhe gabime.

  Fare e keqe!

 77. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 8:38 pm

  O zot,
  Zbritja dhe njehere Enverin ketyre, sidomos emigranteve.
  Dhe me ket rast tja hane bolet dhe bibilushin !

 78. Monda thotë:

  13 October 2008 @ 8:42 pm

  Jul, po mire mer lal, pse barazon demokracine me sallaten qe u be/behet nga ish-komunistet gjate periudhes se tranzicionit?! Krahaso psh me vendet balltike, ku me ligj pas renies se komunizmit nuk u lejuan ish-komunistet ne pozita te larta per te pakten 10 vjet, dmth deri sa ishin pleq a kishin tundur kemben.
  Per polemikat me lart perse ka artikuj te peshku per mavrine, nuk jam dakort me kritiket. Ne fakt perderisa ka akoma qe e mbrojne ate monster, dhe brezi i ri qe s’e ka haberin fare, atehere ajo periudhe dhe ajo figure nuk jane diskutuar mjaftueshem, apo diskutimi eshte lene te formulohet nga shoket e idealit (Ramua) apo shoqet e krevatit (Nexhua.)

 79. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 8:42 pm

  Tharja e kënetave…

  Ajo shpuri ne prishjen e sistemit te mikroklimes…

  Syribukur, je gjenial! :)

 80. lumidrin thotë:

  13 October 2008 @ 8:45 pm

  Ramiz Cari-alia thote:
  .
  Enver Hoxha (IPA /ɛn’vɛɾ ‘hɔʤa/) (Argirocastro, 16 ottobre 1908 – Tirana, 11 aprile 1985) è stato un politico albanese. Guidò l’Albania dalla fine della seconda guerra mondiale fino alla sua morte nel 1985 come primo segretario del Partito albanese del lavoro (partito comunista). Fu anche primo ministro dell’Albania dal 1944 al 1954 e ministro degli Affari Esteri dal 1946 al 1953. Sotto Hoxha, il cui governo fu caratterizzato dall’isolamento dal resto dell’Europa e dalla ferma e durissima repressione delle libertà civili, economiche e religiose.

 81. toko thotë:

  13 October 2008 @ 8:50 pm

  Nexhi ndonje pergjigje per pyetjen time me lart? Vec boleve dhe bibilusheve :)

 82. J. thotë:

  13 October 2008 @ 8:51 pm

  Jul, po mire mer lal, pse barazon demokracine me sallaten qe u be/behet nga ish-komunistet gjate periudhes se tranzicionit?! Krahaso psh me vendet balltike, ku me ligj pas renies se komunizmit nuk u lejuan ish-komunistet ne pozita te larta per te pakten 10 vjet, dmth deri sa ishin pleq a kishin tundur kemben.

  Ku e barazoj demokracinë me dhemokracinë unë???
  Kjo e jona është dhemokraci.
  Të krahasoj mollë me presh dmth? Shqipërinë e komunizmit me vendet balltike të demokracisë?

  Është mirë ndonjëherë që jashtëqitjet e këtyre 18 vjetësh tua hedhësh cave në fytyrë.
  Le të dalë një burrë (apo grua) e të kundërshtojë ato pikat më lart.

  Unë e kam thënë dhe njëherë: Nëse do dënojë historia dikë, një brez politiklanësh apo zabërhanë njerëz do jenë këta të “tranzicionit”.
  ***

  Po pyetja e madhe që qëndron për mua është:

  PSE O HARAMSËZË I PRISHËT ÇKA KISHTE NDËRTUAR POPULLI?
  Pse i shkatërruat?

 83. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 8:53 pm

  Pervec boleve dhe bibilushit, te hani edhe leshin e Nexhit !
  Qe ti gjeni pune gojes mer, jo per gje, se po e perdorni krejt kot ! :-(

 84. J. thotë:

  13 October 2008 @ 8:54 pm

  A aty po! Syribukur e shpuri në të sëmës argumentin.

  Shqipëria e paraluftës kishte nivelin nga më të lartët në Evropë për infektimin e popullatës nga malarja.

  Rroftë kolo*logjia!!

  kolo - i thonë sumës në greqisht.

 85. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 8:54 pm

  Leshin e Nexhmijes 76 vjecare e kisha llafin, se une per vete e kam bo dac se ashtu o puna :P

 86. Peshku Fluturues thotë:

  13 October 2008 @ 8:56 pm

  Fjalla me e madhe fillozofike e Dulles ka qene:
  Jeni ju, pa jemi ne!
  Ndaj sa me shume te merreni me te, dac per te mire dac per te keq, aq me shume ai do te jete me ju e do ta kini ne mes tuaj.

 87. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 8:57 pm

  Monda, kur te rritesh dhe te zgjuaresohesh sa duhet, dhe ti do ta kuptosh qe Veri ka sjelle me shume te mira per vendin sesa te keqia. Deri atehere meri te mireqena komentet dhe anal izat e peshqve komuniste dhe ji mirenjohese qe Shqiperia pati fatin e madh te kete nje lideri si ai. Pa shiko Greqia p.sh. fqini une qe mbas luftes ne disa aspekte ishte si ne ose me keq se ne, shiko si katandsien ata mbasi debuan komunistet dhe zgjodhen demokracine dhe kapitalizmin dhe shiko sa perparuam ne qe zgjodhem komunizmin? E pra, ajo gjeme qe i ndodhi Greqise mund te na kishte ndodhur dhe ne, keshtu qe thuaj shyqyr qe kishim Verin.

  Now rinse and repeat. :D

  Nexhi thotë:
  O zot,
  Zbritja dhe njehere Enverin ketyre, sidomos emigranteve.
  Dhe me ket rast tja hane bolet dhe bibilushin !

  :lol: Me shkrin se qeshuri kur nxefesh ne diskutim dhe i qit keto batutat. :P
  Po mbase dhe ia kane ngrene moj, mbase e kane qit nga vari Verin dhe ia kane zier kockat komunistat dhe ia kane pire lengun, qe ta kene ne trup adn-e e tij perjete. :D Po leri moj peshqit te proenverosen se eshte gallate kur i shikon tek bejne akrobacira per te mos u dukur ne komente se jane aq komunista sac jane vertet ne shpirt. :)

  Kjo eshte ceshtje pulitike si gjithe te tjerat, dhe mua me duket shume e gabuar kjo taktika e mediave prokomuniste, m’fal te majta desha te them, qe tani para votimeve po mundohen te rehabilitojne Verin, ndaj thashe do kete efekte te kunderta nga cka deshirojne ata. Do ti jape municion Birishes ti quaje te majtet enverista prap dhe ti vere te majteve shenjen e me Nanon, i cili tha atehere ne ‘92 “eshte si eshte Veri eshte babai jone” :)

 88. Liqeni thotë:

  13 October 2008 @ 8:57 pm

  Monda,
  Ti krahason vendet Balltike qe ishin pjese te ish-Bashkimit Sovjetik me Shqiperine.
  Pa me thuaj, nese asnje “komunist” nuk do te lejohej te kishte pozite qeveritare ke do te kishim ne qeveri???
  Nuk mund te behen krahasime te tilla pasi Bashkimi Sovjetik ishte nje shtet teper i madhe dhe me nje force njerezore dhe intelektuale shume here me te madhe se Shqiperia.
  Me thuaj nje Shqiptare me 1990 qe nuk ishte komunist???
  Ksaj i thone me ja fut vetes. PD u krijua nga “komunistet” edhe ne sot kemi nje ish-komunist per kryeminister. Edhe kete do e mohojm?
  Se kam jetuar kohen e komunizmit edhe personalisht don’t give a fuck, por ajo qe te ben me nerva eshte naiviteti karakteristik shqiptare.
  Akoma me E.Hoxhen sikur do ju ngrihet nga varri.
  Duke kujtuar se mund ti krijojne vetes pak kredibilitet arrijne aty te krahasojne E.Hoxhen me Hitlerin!!!!!!
  A thua se botes do ti veje keqe tani per shqiptaret e varfer dhe gjynaqare?
  Pfff sa te neveritshem..Pa dinjitet fare!

 89. artani thotë:

  13 October 2008 @ 8:59 pm

  Nexhi thotë:
  13 October 2008 @ 8:38 pm
  O zot,
  Zbritja dhe njehere Enverin ketyre, sidomos emigranteve.
  Dhe me ket rast tja hane bolet dhe bibilushin !

  S’ke faj shoqja Nexhi se dole nga kjo histori vetem me kafe dhe fernet! Minimumi duhet te kishe perfunduar si Helena Caushesku! Mos ki merak se jemi gjithmone ne kohe!!

 90. ThoughtPolice thotë:

  13 October 2008 @ 8:59 pm

  Nexho, o leshrruar, ma kap icik kete.
  http://www.youtube.com/watch?v=taVW8Kv2HcQ

 91. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 9:02 pm

  Artian,
  Yes man !
  Fundi i Helenes ishte pak, por cti besh :-(

  ThP, ti ha bolet e Sales e daje, mos ki fryke se nuk ngelesh pa gje. :P

 92. njera thotë:

  13 October 2008 @ 9:03 pm

  J. i ka vene vulen temes :) ;cdo kundershtim eshte i kote dhe i pavlere :)

 93. ThoughtPolice thotë:

  13 October 2008 @ 9:05 pm

  Nexho, nuk e kam zakon tiu ha gje burrave. Ta vertetoj po deshe, qe vetem femrat i kafshoj ku te mundem, sidmos ato pa lesh… :lol:

 94. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 9:07 pm

  Shko pra ha prapanicen e Jozefines.
  Te pakten aty sduhet te kete lesh :P

 95. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 9:08 pm

  Liqeno…….. historjanët e sotëm kërkojnë të na mbushin mëndjen se më shumë se gjysma e popullsisë ka qënë e përvuajtur dhe e përndjekur, në burgje dhe internim….. dhe nga gjithë ajo gjysëm e popullsisë, kë vajtën dhe zgjodhën (bile dhe rizgjodhën) që të drejtojë Shqipërinë: NJË SEKRETAR PARTIE.

  Hikni ore…….. Kush është me 100 flamurë nuk do ngurrojë t’ja u fusë edhe juve që i lëpiheni sot nëse nesër ndonjë “këshilltar” do t’i tregojë rrugën…

 96. Monda thotë:

  13 October 2008 @ 9:10 pm

  Liqen, nuk thashe se do hiqeshin te gjithe ata/ato qe kishin teseren e partise. Im at e kishte. Ashtu si shume te tjere.
  Por fati i Shqiperise u la ne duart e dy ish komunisteve te regjur, Berisha dhe Nano. Ua pame hajrin?
  Xhibi, do rritem dhe une … me turmen … si gjithe dynjaja.

 97. njera thotë:

  13 October 2008 @ 9:11 pm

  Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 9:07 pm

  Shko pra ha prapanicen e Jozefines.
  Te pakten aty sduhet te kete lesh :P
  ——————————————————-
  :lol: :lol: :lol:
  Sikur te kishte fol kaq shqeto edhe Nexhi-original, do kishte qene shum e e kendshme intrevista :)

 98. hunter thotë:

  13 October 2008 @ 9:12 pm

  Momente te lavdishme shqiptare ne Luften Nacional Clirimtare nga Komunizmi

 99. lumidrin thotë:

  13 October 2008 @ 9:17 pm

  Toko.
  .
  Te gjitha qe citon jane te verteta.:
  Jetonim ne luksin, ne dashurin e ngrohte te Partis e xhaxhit Enver.
  Mbajtja mbyllur e kufijve me çdo kusht, ku shume te rinj e paguan me koke , shperthimi e shpartallimi i ambasadave,i kufirit, nuk eshte gje tjeter, por si femijet e nje familje te pasur, te velur nga luksi, bolleku ne ushqim, nga ngrohtesia prindore e Partis e xhaxhit enver,nga çokollatat, marrim rrugen e keqe, te emigracionit.
  .
  Sa e bukur ishte Shqiperia, ateher.
  Shiko ku jemi zhutur sot, ne lluc, balte.e lori kafe.

 100. J. thotë:

  13 October 2008 @ 9:18 pm

  E Hunter ajo është e vërtetë. Fitore e madhe që rrëzuat një bust të dikujt që kishte 5 vjet i vdekur. :lol:

 101. Liqeni thotë:

  13 October 2008 @ 9:19 pm

  Po pra Monda si shume shqiptare edhe ti. Une nuk di asnje Shqiptare qe mos te kete pate nje njeri ne fis me teser partie ne xhep.
  Atehere c’te bejme, te fillojme te shajme apo te vrasim e pushkatojme tani edhe prinderit, apo te afermit tane, se jane “Hitleriane” e na kane pire gjakun??
  Na e ben Enverin 20 vjet sikur ka pat fuqi mbi-natyrore!!
  Vete e mbajten edhe vdisnin per te. Edhe ne kopsht do mesoje kenge per Enverin e Partine.
  S’mi mesoi Enveri vjershat dhe kenget mua o njerez me mesoi edukatorja e kopshtit.
  Enveri kishte vdek ne ate kohe!!!!

 102. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 9:23 pm

  “Dhe kur kendoj ate, biografine e tij [kollitet Ramizi], autobiografine e tij [kollitet prap Ramizi dhe thote “autokritiken”] autokritiken e tij…”

  “Dmth Beriqi qenkish finkon e Kadriu qenkish leshko.”

  :lol:

  [kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/jN4A6mRTSmU” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

  Veri efektivisht kishte ik per lesh Nexhi kushedi sa kohe para se te vdiste. Nexhi me Mizin benin jo vetem ligjin, po kushedi ca benin. :D Vertet, si eshte puna e atyre aludimeve per aferat romantike midis ketyre te dyve, ka ndonje te vertete apo thjesht thashetheme?

 103. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 9:24 pm

  Une nuk di asnje Shqiptare qe mos te kete pate nje njeri ne fis me teser partie ne xhep.

  Atehere c’te bejme, te fillojme te shajme apo te vrasim e pushkatojme tani edhe prinderit, apo te afermit tane

  Po mire pra o kelyshe komunistesh se spo ju vret njeri. Se nuk ju prek kerkujt nje qime floku as atehere as sot. Po a ka mundesi te pakten mos me na ca bythen me kapardisje sot e kesaj dite duke na lavdru ate kohe ???
  A jua kena per borxh me ju duru dhe teorite ee ?

 104. arb thotë:

  13 October 2008 @ 9:26 pm

  nuk ishin komunistèt shqiptar ata qè sollèn komunizmin nè shqipèri….por ishin komunistèt shqiptar ata qè e rrèzuan komunizmin nè shqipèri!!!

 105. Roni thotë:

  13 October 2008 @ 9:27 pm

  E. Hoxha mbrojti me vendosmëri interesat kombëtare dhe hodhi poshtë pretendimet e përfaqësuesit grek Caldaris lidhur me të ashtuquajturin Vorio-Epir. “Delegacionin e vet, tha E. Hoxha, Shqipëria nuk e ka dërguar këtu për të dhënë, por për të kërkuar llogari.”

  He me te lumte goja!!!! :-)

 106. artani thotë:

  13 October 2008 @ 9:31 pm

  Nuk dua te shtoj asnje pike nga ky postim!!!

  Syribukur thotë:
  13 October 2008 @ 8:37 pm
  O Ramiz, o koke palesh,
  Ti ha mish e ne hame presh…

  Keshtu thonim dikur nen ze…Ishte koha e tollonit…Fitorje e madhe e Partise…Kjo ishte rezultantja pozitive e Enveramizit…

  Mgjs fillesat jane me grabitjen e pasurive me ligjin “per tatimet e jashtezakoneshme mbi fitimet e luftes”.

  Une nuk arrij te kuptoj se si mund te mburren ende per tharjen e kenetave. Ajo shpuri ne prishjen e sistemit te mikroklimes…Pervec faktit qe u be me pune te detyruar te te burgosurve te ndergjegjes.

  “u krijua nje plejade e tere kuadrosh”, por nuk thote sa u futen ne burg, fillimisht prej atyre qe kishin studiuar jashte, dhe pastaj edhe atyre qe u etiketuan “sabotatore”

  “u hapen toka te reja”, por harrohet te thuhet se u prishen kullota, duke ndryshuar vegjetacionin qe natyra e kishte krijuar per mrekulli

  U be Reforma Agrare, por harrohet te thuhet se toka iu grabit atyre qe iu dha, duke i detyruar te “kolektivizohen”

  Harrohet te thuhet se u shkaterruan kisha e objekte te tjera kulti te mrekullueshme. Kur dihet qe Feja ka bere historine.

  Harrohet te thuhet se Tufezimi ishte tjeter “Fitorje” e Partise

  Harrohet te thuhet se u shtremberua historia dhe biografia e njerezve te shquar te Shqiperise.

  Por natyrisht une nuk pres qe kete ta beje Ramizi, apo Nexhmija.

  Eshte per te ardhur keq qe ka ende te indroktinuar (dhe per me teper prej tyre qe jane nen 45 vjec) qe perpiqen te theksojne “te mirat” e asaj sketerre.

  Fakti qe Enver Hoxha eshte pjese e historise se Shqiperise si protagonist i dores se pare, e fatkeqesisht per 44 vjet rresht, nuk e ben ate apriori burre te mire, patriot, largpames, inteligjent, intelektual (kur dihet qe kishte mbaruar vetem Liceun Francez ne Korce).

  Patriot, largpames e intelektual eshte ai udheheqes qe punon per perparimin e Kombit te vet. Ai qe nuk vret kundershtaret e vet politike. Ai qe ka kurajon te pranoje FAJET dhe te kerkoje NDJESE.

  Nuk mund te fshihen pas gishtit keta BURRACAKE qe e rrethuan me tela me gjemba Shqiperine, duke permendur shkarazi se jane bere edhe gabime.

  Fare e keqe!

 107. Liqeni thotë:

  13 October 2008 @ 9:31 pm

  Jo nexhi jo, mos mu drejto mua po plakut dhe plakes tende qe te rriti ne Shqiperi nen diktaturen e eger komuniste!!!
  Kane faje shume qe duruan Enverin!!! Filloji e mallkoji.
  Pasi te mbarosh me ta atehere nxirre inatin nga brenda me fisin e me tere lagjen.

 108. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 9:32 pm

  Nexh, ti je e zemrume se tuj fol për Enverin, eklipsohet një ditëlindje madhështore e një heroi kombëtar të Shqipërisë, që duhej të festohej me më shumë pompozitet?
  Hip Hip Urra!
  Rroftë 15 Tetori! :P

 109. toko thotë:

  13 October 2008 @ 9:33 pm

  Dhe tema u bastardua E dini perse? Jo se njerezit e urenin Dullen per ato te keqia qe beri (Dhe nuk beri pak te keqia, ashtu si nuk beri dhe pak te mira). Tema bastardoj nga dy grupe njerezish Ata qe gjate diktarues nuk u denuan fizikisht me burg dhe e kishin zili Dullen & CO per jetesen ne Bllok. Dhe grupi i dyte nga ata qe u denuan fizikisht dhe kerkaun hakmarje individuale. ( gjakmarja tradite e kombit tone)
  Jane keto dy grupe dhe dy faktore qe u prishen aq shume gjera te mira te bera jo nga Dulla por nga populli gjate atyre 50 vjeteve, dhe krijimi i tere ketyre gjerave te keqia ne keto 20 vjet.
  Ndersa prishem bujqesine, arismin shendetesine, energjine elektrike, ujin, industrine, ndjenjen komebtare,si vpera te atij qe na futi ne burg.
  (I vume zjarin tere vendit per tu hakmare per vuajtjet e mia personale) ne ndertuam nje bllok te ri me tere tiparet e bllokut te vjeter vetem per disa nga ata qe gjoja luftuan bllokun e vjeter se ishte i disave dhe jo i te gjitheve. Pra nuk jemi me ndryshe nga Dulla & Co edhe ju vete.

  PS. Nexho kam pershtypjen ti hyn ne grupin e atyre qe kerkon tja shkullesh koqet Dulles se ai ti shkuli te tuat ne 50 vjet (nese kishe te tilla) qofte edhe duke i vene zjarin vendit sic ja ke vene ne fakt. Haron qe si me koqe si pa koqe do te jetosh edhe ti ne ate vend te shkrumuar.
  Nejse hajt shnet Nexho & Co. .
  Admin e leshuat ripin ne kete teme

 110. artani thotë:

  13 October 2008 @ 9:33 pm

  Hip hip urra “di quea fia de tua madre”…..

 111. toko thotë:

  13 October 2008 @ 9:36 pm

  lumidrin thotë:
  13 October 2008 @ 9:17 pm
  Toko.
  .

  Mbajtja mbyllur e kufijve me çdo kusht, ku shume te rinj e paguan me koke , shperthimi e shpartallimi i ambasadave,i kufirit, nuk eshte gje tjeter, por si femijet e nje familje te pasur, te velur nga luksi, bolleku ne ushqim, nga ngrohtesia prindore e Partis e xhaxhit enver,nga çokollatat, marrim rrugen e keqe, te emigracionit.

  Dakort Liqeno asnje presje bile do te shotja edhe shume te keqia te tjera Por nuk mu pergjigjeper ato qe pyeta une ;)

 112. Monda thotë:

  13 October 2008 @ 9:37 pm

  Liqen, nuk thashe se do vazhdonim luften e klasave. E kam perjetuar ne familjen time. Nje burre halle (bashke me hallen) qe ishte “internuar” ne Selenice se me njolle ne biografi. E nje burre halle tjeter, familje partizanesh, por komunist i cmendur ne bindje, aq sa baxhanaku i tij, (ai i Selenices) nuk ndihej para tij. Nje nga mekatet e mavrise ishte pikerisht ky. Dhe ne asnje menyre nuk do te doja qe te rishfaqej. Ama t’i thuresh lavde e te lexosh plehra te tilla si kjo e Aliut pas gjithe atyre menxyrave qe hoqem eshte mekat me vete.

 113. TROPOJA thotë:

  13 October 2008 @ 9:40 pm

  Ramiz leshi paska ngel hala te viti 1989. Nuk di ça me komentu veç ishalla ju hup fara e keqe qe jane.

 114. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 9:41 pm

  Ju keni rrjedh o per zotin.
  Ca keni mre ? Ju ka ngel gje pishman pa jetuar ne shqiperi.
  Po ecni mre dhe plotesojeni. Aman se sju kuptoj ku e keni merakun. Keni meraqe nga ajo kohe ? Po skam ctju bej se ora mbrapsh nuk kthehet.
  Ajo kohe vdiq, besoj kane te gjithe info per ta gjykuar.
  A ka mundesi me pa perpara,
  e mos me ju kthy ketyre diskutimeve pa buke ?
  Na cmendet mre, hidhni mre nje sy sa kane shku diskutimet per keto tema.
  Po ju keni rene ne kurth te dobicave qe kane leverdi nga keto diskutime.
  Po jeni cmend per zotin.
  Per zotin jeni me komplekse.
  Me vjen gjynah per ju. Sherohuni o njerez se late nam.
  KOQEN E NAMIT !

 115. J. thotë:

  13 October 2008 @ 9:46 pm

  O Nexhi, po ti kujton se po na ha meraku për kohën Verin etj?

  Ja pra pytja e madhe: KU leshin shkuan ato vepra që i bëri populli në atë kohë?
  Ato fabrika, uzina, ndërmarje?
  Ato sisteme vaditjeje ujitjeje?
  Ushtria ku vajti, pse u prish?
  Stazhi nëpër fshatra në fillim të karrierës pse u hoq?
  Ku shkuan brezaret, tokat e punuara, hidroçentralet?

  Ku vajtën me gjithë këto? Se Veri e Ramizi në të sëmës kanë vajt, po kto tjerat pse mtin u prishën?
  Gjegju!!!

 116. Liqeni thotë:

  13 October 2008 @ 9:48 pm

  Kush po i thur lavde o lal?????? Se na bete te luaj mendsh.
  Po edhe sapunin per djath s’do ta ham tani nen preteksin “komunist”.
  Asnjehre se kam kuptuar kush dreqin i jep te drejten dikujt te ndaje robte ne shqiperi????
  Ti ndaje ne komunista dhe demokrate!
  Kush i jep te drejte dikujt te te quaj kelysh, kriminel, hitlerian, gjakpires kur te gjithe nga nje ” shet backround” vijme????

 117. adriatik thotë:

  13 October 2008 @ 9:50 pm

  Me luften e klasave mo llapni shume se do te konsideroheni zgerrdyper. E cili eshte ai vend i botes qe nuk paska klasa, o derdimene dhe merhumet qe e hani kallepin e sapunit per top djathi.

 118. Monda thotë:

  13 October 2008 @ 9:52 pm

  @Jul
  Se ish komunistat si Sala e Nano e moren ne dore ate pune. Sistemet e vaditjes nuk do ishin hequr nqs tokat nuk do u ishin dhene ish koperativisteve ne parcela.
  Shqiperia nuk kishte pse mbante industrine e rende, por duhej te ruante industrine e lehte. Cfare beme? Shperndame letra pa vlere.
  Hidrocentralet nuk kane ikur gjakundi, por urbanizimi ne cmenduri coi ne shkaterrimin e rrjetit te shperndarjes.
  Pahhhhhhhhh se semurem kur shkruaj cfare duhej bere e cfare u be ….

 119. hunter thotë:

  13 October 2008 @ 9:53 pm

  J. thotë:
  13 October 2008 @ 9:18 pm
  E Hunter ajo është e vërtetë. Fitore e madhe që rrëzuat një bust të dikujt që kishte 5 vjet i vdekur.

  e kur rinia e tiranse e hidhnin pertoke bustin e kryexhelatit, frikacaket si ti qarraviteshin ne shpi duke lexuar veprat e xhaxhit.

 120. Nexhi thotë:

  13 October 2008 @ 9:57 pm

  Po u prishen o Jul tani ato.
  He cer mutin ti bajme.
  A ke nai ide per ti rregullu ti, apo do merresh jete e mot duke i qa pse u prishen.
  Teori krahasuese prej adoleshentesh keni te dyja palet. Po luani topa-luftash ne peshk si kalamajte mendjeshkurter !
  Po kane kalu kaq vjet mer bir, kane shku gjerat ne tjeter stad. Smund ti gjykosh me e as ti ndreqesh duke ju referu kohes se shkuar. Se ashtu nuk mberrijme kurre ne fund. Po eshte dobiceri e papame mre qe e kane fut miletin ne keto diskutime, se u cmenden se nuk flet per gje tjeter as TV as Gazetat as juve.
  KALAMAJ !!!!

 121. Monda thotë:

  13 October 2008 @ 10:03 pm

  Nexh, ke te drejte ne nje fare menyre, por nga ana tjeter eshte 100 vjetori i mavrise. Duam apo s’duam ne ka lene gjurme ne historine dhe psikozen e Shqiperise. Nga ana tjeter, ndersa gazetat publikojne llafollogji te tilla si me lart, atehere duhen diskutuar.

 122. J. thotë:

  13 October 2008 @ 10:05 pm

  Shqiperia nuk kishte pse mbante industrine e rende, por duhej te ruante industrine e lehte.

  Nuk kishte pse e shkatërronte industrinë e rëndë.
  Ishte në politikën e Jugosllavit kur donte të na përpinte që të prodhonim vetëm lëndë të parë për të furnizuar Titon.
  Këta legenat që morën pushtetin, ua kanë dhënë në gojë Shqipërinë pas atyre shkatërrimeve serbit dhe grekut.
  Kështu që…është e pritshme prania e Fazlliç në mbledhjen për sigurimin kombëtar, po ashtu kontrabanda e naftës.
  Shpagimi do vijë, do ia dëgjojmë këngën. Ja prit dhe ca (thotë ajo kënga labe) sa të gdhihetë saba.

  ***

  e kur rinia e tiranse e hidhnin pertoke bustin e kryexhelatit, frikacaket si ti qarraviteshin ne shpi duke lexuar veprat e xhaxhit.

  Hunter o bir! Trim i Xha Salës!

 123. Sorkadhja thotë:

  13 October 2008 @ 10:08 pm

  Eshte nje gje e ralle por e vertete: Verioret (perfshi ketu Shqiperine, Kosoven, Pllaven e Gucine) e kane dashur dhe respektuar Enverin me shume se jugoret. Kjo mbase ai ka bere me shume per ta se sa per jugoret dhe te afermit e vet. Jo me kot edhe kenga ne forme hymni “Enver Hoxha hej Tungjatjeta” eshte me stil verior.

 124. fh thotë:

  13 October 2008 @ 10:11 pm

  turp, turp, turp..si talleni kshtu me vuajtjet e popullit tuaj.
  po me mend e ram-i-zi-t shkoni mor njerez me internet. turp per bese.
  me e shemtuara eshte qe xhelatet luajne rolin e viktimes.
  faljuni nderit lirise, se donit nenin e agjitacion-propagandes ju.
  po pse mor doni te na damkosni e ta identifikoni historine e Shqiperise me Enver Hoxhen. turp e fat ne jete.

 125. Monda thotë:

  13 October 2008 @ 10:15 pm

  Sorkadhe, derman mos i nxir bojen fare muhabetit. Aq sa ka “Enver Hoxha hej tungjatjeta” nga Veriu, po aq ka “Mireserdhe Enver djali” ne Jug. Mos e trashni kete pune me dallime krahinore

 126. fredi thotë:

  13 October 2008 @ 10:20 pm

  Nexhi mos ja ke mor gjo Dulles ne go.. , se te paska met menja te ai :D :D

 127. TROPOJA thotë:

  13 October 2008 @ 10:24 pm

  Sorkadhe, nuk di ça di ti ndonje gje qe ka bere xhaxhi jot per verioret, por, per ti kenduar i kane kenduar qe nga jugu ne veri, por kenga qe me ka pelqyer shume ka qene ajo e vellezeve te F.Krujes

 128. Sorkadhja thotë:

  13 October 2008 @ 10:25 pm

  Monda ti ke te drejte, por mua me ka ngelur ne mendje kenga e pare “Enver Hoxha hej tungjatjeta” se ishe me melodioze dhe e kendoja duke i rene ciftelise.

 129. J. thotë:

  13 October 2008 @ 10:31 pm

  Po u prishen o Jul tani ato.
  He cer mutin ti bajme.

  Po hajt të prishemi dhe ne me njëri tjetrin…për bashkim kombëtar.
  Tani ske çi bën i ha m. punës.

  Ja sa të ikin legenat e tranzicionit. Vetëm mos bëni gabim të votoni kalamajtë e ktyre plehrave që janë sot. Kaq mund të bëhet.

 130. TROPOJA thotë:

  13 October 2008 @ 10:31 pm

  Mir ai qe iku per lesh te s’ames po ky palloshi me ç’far surrati del e na ban propagande sikur te ishin vitet e sundimit te tyre.

 131. ThoughtPolice thotë:

  13 October 2008 @ 10:38 pm

  Te debatosh tek tema e Ramizit, eshte njelloj sikur te shkosh dhe t’i lexosh Xan Caushit Kodin Penal te Shqiperise, ose te ngjallesh Hitlerin dhe t’i besh moral per vlerat njerezore…

 132. berberi thotë:

  13 October 2008 @ 10:40 pm

  Enver Hoxha e mprehu shpaten
  Edhe nje here o per situaten
  Kjo eshte shpata qe ri tek koka
  Gjithe armiqeve qe ka sot bota

  Enver Hoxha hej tungjatjeta
  Sa keto male e sa keto shkrepa
  Zanin shqipes me lart ja ngrite
  Gjithe popullin ne drite e qite

  Provova vehten se sa e mbaja mend kete kenge. Kaq dija. Kush e di pjesen tjeter le ta vazhdoje…….

 133. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 10:41 pm

  Thought, e keni edhe ju një ditlindje kto ditë… aman të keqen, vetëm fishekzjarre mos ndizni :P

 134. ThoughtPolice thotë:

  13 October 2008 @ 10:48 pm

  E kuptoni dramen e komunisteve mer popull? E dini pse jane kaq patetik dhe qaramane per ate sistem? sepse kane humbur statusin e tyre prej te privilegjuarish. Kam nje shok dhe babai i tij ka qene komunist, por jo i thjeshte, dicka sekretar partie a ku di une dhe ishte zjarrefikes i qytetit, ne ate kohe kur zjarrfikesit ishin bashke me policine dhe tregon qe kryetaret e degeve i raportonin nje zjarrefikesi me 7 klase shkolle duke u dridhur.

  Edhe keta kooperativistet ketu nuk mund ta pranojne qe ThP, Syri i Bukur apo ndonje tjeter t’i kundershtojne. Ne nje bote tjeter, d.m.th po te vazhdonte ai sistem, une dhe syri i bukur dhe te tjere duhet te kishim brigadier Edrusin, ose po tregohem me bujar, mund te kishim mbaruar ndonje shkolle qe na e zgjedhte Komiteti i rrethit, por qe duhet te jepnim llogari tek Idrisi me shkolle partie…

 135. Sorkadhja thotë:

  13 October 2008 @ 10:51 pm

  Jo mor jo me keto mend qe ke ti o Polic do te ishe ne burg per agjitacion dhe propagande. :D

 136. ThoughtPolice thotë:

  13 October 2008 @ 10:56 pm

  Ndoshta Sorkadhe ndoshta. Brezi yne ka nje problem te madh, autoritet nuk njohim, sinqerisht. Nuk pyesim per prinderit tane jo do pyesnim per pune Idrizrash :D

 137. edrus thotë:

  13 October 2008 @ 10:58 pm

  Thought, askush nuk po të thotë se Enveri ishte më i mirë se Sala…
  Këtu po të kujtojnë që, kur ti shan dhe do të mohon një njeri, ju kërkoni të mohoni GJITHÇKA që është bërë… edhe GJITHÇKA që një farë vlere e kishte për kohën atëhere, por që do të ishte e vlefshme edhe sot.
  T’ju rrojë sa malet Sala!
  Edhe 100 vjet të tjera… në pushtet! :)

 138. ThoughtPolice thotë:

  13 October 2008 @ 11:05 pm

  Shiko Edrus, Salen mund ta lavderosh, mund ta shash, mund te votosh pro ose kunder, dhe pikerisht ketu qendron ndryshimi me komunizmin dhe enver-ramiz-nexhet. Nuk e do Salen, voto ke te duash ti mer daj! Ne komunizem xhaxhi Enver kishte vetem ditelindje.

  A ke degjuar diku ti qe nazizmi dhe Hitleri te gjykohen ne kete menyre, qe kishin te keqija por edhe te mira (kete debat e kemi bere tek tema te tjera dhe ketu nuk ja vlen)? Absolutisht jo. Kjo lloj llogjike eshte perpjekje mjerane per te rehabilituar ate sistem.

 139. Sorkadhja thotë:

  13 October 2008 @ 11:13 pm

  O Polic a te kujtohet kur je bere per here te pare pioner? Po kur te pranuan ne Rini? Mos e moho qe ke pas recituar bukur, bile qe ne kopesht.

 140. arb thotë:

  13 October 2008 @ 11:14 pm

  po si mund tè krahasosh enverin me hitlerin?si mund tè krahasosh komunizmin nè shqipèri me nazizmin?…na i tregoni ju historianèt e “ndritur” dhe “modern” ku qèndron krahasimi……ja fusni kot ndonjèherè!!!

 141. ThoughtPolice thotë:

  13 October 2008 @ 11:19 pm

  Ne fakt nuk krahasohet Enveri me Hitlerin, pasi Hitleri dhe nazizmi gjermane vrane shume pak, keta me shume te keqija i shkaktuan botes, ndersa Enveri dhe komunizmi shqiptar, te gjithe viktimat i kishte shqiptare, bashkekombas te tyre. Bej gabim qe e bej kete krahasim, posiii!

  P.S. Sorkadhe, pioner? me vjen nje vegim i mjegullt kshu, ndersa per rinine nuk e njoh.

 142. Sorkadhja thotë:

  13 October 2008 @ 11:19 pm

  O Polic betohu se kur ke qene ne shkolle fillore nuk e ke kenduar kengen
  Nder ara fabrika kantiere
  Vlon puna dhe kenga ushton
  Atdheu si lule pranvere……….

  apo ate kengen tjeter

  Shkep e zjarr porsi rufeja
  ecim, ecim, ecim dhe marshome

 143. emigrant thotë:

  13 October 2008 @ 11:21 pm

  Dje pashe rastesisht nje video mbi hitlerin. kishte nder te tjera nje disclaimer aty: hitler si ekonomisti me i madh i te gjitha koherave. arsyeja: brenda 5 vjetesh e beri Gjermanine nga nje vend i falimentuar ne shtetin nr 1 te Europes. plus i attribuonin: idene e autobahn-it (highway), fushaten e pare ekologjike, dashamiresi ndaj cifuteve (mos u habisni, edhe per kete nxirrnin fakte), idene e autos private te sukseshme “Volkswagen” (qe dmth makine e popullit) etj etj.

 144. J. thotë:

  13 October 2008 @ 11:24 pm

  po pse mor doni te na damkosni e ta identifikoni historine e Shqiperise me Enver Hoxhen. turp e fat ne jete.

  Me llogaritje, Shqipëria nuk ka as 100 vjet si shtet.
  Hiq shtetin e viteve të para të pavarësisë, hiq dhe nja ca vjet në luftën e parë dhe të dytë botërore, ngelen 90 vjet shtet shqiptar.

  Nga këta 90 gjysma i takon periudhës së Enverit. Si tha ai te american pie - unë jam njëri nga ata që ka bërë seks ajo…dmth jam 50%-i i jetës së vet seksuale. Normal që jam i rëndësishëm në jetën e saj.

  E kështu dhe kjo punë.

  Tashi ta llogarisim ndryshe…NËSE… sot do jetonim përsëmbari në shtetin tonë model demokratik.
  Nëse nuk do na binin në kokë Gërdeca e pas qafe Fazlliça, më thuaj sa rëndësi do kishte Enveri? Aty afër 0s.
  Mirëpo një vërë në ujë është bërë këto 18 vjet. Ca zgjyra kanë dalë në mezat, kështu si pikë referimi ngelet Enveri për arritjet se këta leshkot kanë arrit…lesh.

  Këta nuk dalin dot jashtë krahasimit me Enverin…mendo sa poshtë janë.

 145. los angeles thotë:

  13 October 2008 @ 11:25 pm

  Enver Hoxha o yll bote

 146. xhibi thotë:

  13 October 2008 @ 11:27 pm

  Ka ndonje material te shkruar, dhe sadopak te paanshem, ku flet per fillimet e demokracise ne Shqiperi dhe per fomimin e opozites me detaje? Jam kurioz te di me shume rreth si ndodhi procesi nga rebelimi i disa studentave dhe te rinjve tek formimi i partise se pare opozitare (PD) dhe gjithashtu dinamikat brenda ketij grupi ne ato fillime, pse/si Birisha u be lideri, pse/si te tjeret moren ato pozita qe moren, etj.

  Kjo per te sqaruar dyshimet apo akuzat qe kane disa (kryesisht komnuista ne fakt :D ) qe Birishen e vuri Ramizi me te tjeret ne krye te levizjes, apo e favorizoi ate qe ai te ishte ne krye dhe te mos hakmerrej shume ndaj kastes komuniste.

  Keto te dyja pastaj do sqarojne dhe pikpyetjet mbi ceshtje te tjera, si, pse nuk eshte pastruar politika shqiptare nga funksionaret e larte komuniste dhe spiunat ne rangje/kariere te Sigurmit, dmth pse nuk u pa kjo si prioritet qe ne fillim te demokracise?
  Apo, pse dhe si konkretisht gjyqi kunder ish byroisteve perfundoi ne farse, dhe tani keta te dy krye ishbyroistat ne vend te jene ne burg, bredhin anembane botes dhe mbajne fjalime akoma ne media si te ishte akoma 1985.

  Gjithashtu do ishte me interes te dihej ca behet aktualisht me ata ish byroista qe jane gjalle dhe me figurat me te larta te administrates komuniste, tip where are they now kind of thing. :P

  Kuptohet per te gjitha keto ceshtje qe ja vlejne vertet te diskutohet dhe qe populli duhet ti dije, gazetarucet tane te (pa)varur nuk para begenisin shume, mjaftohen me intervista te Mizit dhe Nexhit, dhe keto quhen “reflektime” mbi historine komuniste.

 147. ThoughtPolice thotë:

  13 October 2008 @ 11:35 pm

  Ca gjera duhen sqaruar thjeshte si per femijet e klases se dyte! Ka perpjekje per te vleresuar ne njefare menyre Hitlerin dhe nazizmin, edhe ne Gjermani. Dhe nuk po flas per neonazistet, por edhe te tjere qe permendin bie fjala keto autostradat etj. Ceshtja eshte qe opinioni i gjere gjerman, inteligjenca e vendit, mediat etj., e kundershtojne dhe perbuzin kete lloj menyre te llogjikuari.

 148. molekula thotë:

  13 October 2008 @ 11:38 pm

  Dikur e kam share edhe une Enverin. Tani se shaj me. Bile me thene te drejten sa me shume kalon koha aq me shume i jap te drejte per shume gjera qe ka bera. Gjera qe deri para 5 vjetesh i konsideroja te dhunshme. I jap te drejte kur shoh sot skorrje si polici apo ai zymbyli Patozi apo zymbylina J. Topalli, apo tere taborri i kryeministrise sot.

 149. arb thotë:

  13 October 2008 @ 11:38 pm

  ThoughtPolice thotë: Ne fakt nuk krahasohet Enveri me Hitlerin, pasi Hitleri dhe nazizmi gjermane vrane shume pak, keta me shume te keqija i shkaktuan botes, ndersa Enveri dhe komunizmi shqiptar, te gjithe viktimat i kishte shqiptare, bashkekombas te tyre. Bej gabim qe e bej kete krahasim, posiii! …..hitleri nuk vrau gjerman vetè,(edhe se çifutèt qè jetonin nè gjermani ishin gjerman me breza)i dèrgoi ti vrisnin tè tjerèt,dhe midis tè tjerève ishte edhe ai qè i ngjan aq shumè sipas teje….enveri vriste pa dallim race feje krahine e ideje..vriste njerèz nga jugu veriu çam apo jevg…por nuk tè vriste pèr motivin sepse ti ishe…. nga jugu veriu çam apo jevg!!!

 150. fh thotë:

  14 October 2008 @ 12:01 am

  J. ka diçka qe nuk shkon ne matematiken tende. 50 vjetet e Enplehrit nuk kishim shtet, por diktature, gulag e eksperiment.

 151. J. thotë:

  14 October 2008 @ 12:04 am

  E mirë, nëse flet letrarisht të jap të drejtë.
  Po mos e fut matematikën aty, se është tjetër gjë.

 152. lumidrin thotë:

  14 October 2008 @ 12:05 am

  Toko, eshte e kote diskutimi.
  Jane 50 vjet, nje popull aksionist,pa pagese, pa ushqim.
  Sikur te jete e mundur te llogaritet rendimenti i punes, i shfrytezimit, i sakrificave, pak eshte bere, edhe ajo qe eshte bere nuk po na hyn ne pune.
  Kishte drita????-Hidrocentralet aty jane, nuk u prishen.
  Thau kenetat, kishte kohe qe punohej per tharjen e kenetave.( duheshin fonde).Ky ka.. enveri s’pyeste njeri per fonde.Popullin.
  Beri rruge????Cilat.
  Na beri zhele, fund e maje kreje.
  Une e urrej, sepse askush nuk ka te drejte te dhunoje jeten e individit.
  E urrej se ishte frikacak.
  E urrej se ishte injorant, imoral, idiot, i poshter, kriminel, e na shtypi per 50 vjet.
  E urrej sepse shkaterroj jeten e parardheseve tane, duke i mohuar dinjitetin.
  E urrej se gjysherit e tane e kaluan jete ne rradhe, per qumesht.
  E urrej se krijoi nje brez te ri te pafe, pa edukat, e injorant,siç ishte ai.
  E urrej se kultivoj ne shpirtin e popullit, URREJTJEN.
  E urrej se ka vrare shume e shume djem e vajza te rinj ne kufi.
  E urrej se shkaterroi eliten intelektuale Shqiptare.
  E urrej sepse kishte ardhur ne kete bote per te bere keq, e per te qene i urryer.
  E urrej sepse dua Shqiperin.

 153. fh thotë:

  14 October 2008 @ 12:11 am

  @J.
  gjysma e te keqes. :-D

 154. J. thotë:

  14 October 2008 @ 12:22 am

  Atëherë kishte më shumë shtet se sot, gjithsesi.
  Po doni më, kapini dhe këto:

  - Në fund të viteve 80 Shqipëria kishte 0 (ZERO) borxh të jashtëm.
  - Kishte ushtri.
  - Kishte shtet sovran.
  - kishte spitale, doktorë, kishte fabrika, ndërmarrje.

  ***
  Sot ata që janë në krye të Shqipërisë, lejen për qëndrim në majë e marrin te serbi dhe greku.
  Sot ata nuk janë sovranë dhe shteti nuk ka zot. Janë QERAXHINJ. Sepse varen nga borxhi i Evropës. Kë do Evropa heq, kë do e vë.
  Kështu që të mos ju duket çudi mythlëpirja poshtë e lartë për ndërkombëtarët.
  Si pasojë e kësaj dinjiteti i një shqiptari jashtë dhe brenda shtetit të vet është 0 (ZERO).
  Dhe kjo sjell: deklarimet për minoritetet të fryhen, rrjedhjen e trurit jashtë, destabilizimin brenda.

  Kur të zgjoheni nga gjumi i madh juve, do ju ket hy palla ke veni 7 pashë.

 155. sol-nox thotë:

  14 October 2008 @ 12:23 am

  e gjithe kjo teme deshmon me se miri ndikimin e populizmave dhe te shperqendrimit te opinionit publik ne Shqiperi, kanalizimit te tij bash aty ku s’duhet (dhe nuk e kam fjalen per Nexhin qe leshon mesazhe seksuale plot afsh neper peshk - o Nexho a ke naj numer telefoni? :)))

  Sot, 17 vjet pasi ka dek komunizma, dhe 23 vjet pasi ka shku n atbote shoki enver, mjafton te dale nexhi (e parrujtmja) ne tv, dhe mjafton te jape nje interviste ke panorama (ku shkrujn lloj-lloj katnaresh) - dhe gjithe vemendja e publikut shkon aty. Nuk ngel analist dhe opinionist pa komentuar. Te gjithe shajne. te gjithe urrejne. Shume njerez mendojne se per gjendjen e mjerueshme aktuale vazhdon ta kete fajin enveri. nje pjese e mire nuk harron te beje me faj edhe 500 vjet turiqi qe na la mas bote.

  kjo eshte nje alibi e mire per dembelet e per te pazotet, per apatiket, t’ja hedhesh fajin s’kalumes.

  Nderkohe qe sot nuk ka bythe njeri te protestoje kunder abuzimit, kunder envereve e kunder turqve qe vazhdojne te na mbajne mozomakeq… shqiptaret behen trima kur vdes krajli…

  Enveri ka vdek, ramizi gjithashtu, as ia vlen te shpenzosh energji me ta. S ka ngel intelektual per te qene pa shajt nexhmijen, enverin dhe ramizin. biles dhe enveri po te ishte gjalle sot, (do ishte bere biznesmen i nderuar), do e thoshte nje llaf te keq per veten.

 156. Grupi thotë:

  14 October 2008 @ 12:30 am

  E kane mendjen se ca po ndodh me kursimet e tyre, ne kuadrin e frikes se mos kriza vjen e precipiton ne Shqiperi.

  Pse ka rene cmimi i lavazheve kshu??

  ———-

  18 vjet Sali Birishe…te bejne te thuash me gjith mend…edhe 100 o Enver.

 157. fh thotë:

  14 October 2008 @ 12:48 am

  jo,jo mor Sol se enveri qeka shnosh e mire.
  J.
  - Në fund të viteve 80 Shqipëria kishte 0 (ZERO) borxh të jashtëm. (po ç’borxh o i zi - jetonim si ne shtetrrethim, hanim bar e nuk e shtrinim doren. po edhe amerika mor mik ka borxh te jashtem. mbase eshte e drejte te themi se skishim statistika -krahasonim me vitet 1920 - e kishim financa imagjinare.)
  - Kishte ushtri. (po ç’ushtri zeza, propagande te them)

  - Kishte shtet sovran.(po ç’shtet o i zi; nk ishte atdheu im, as i yti por i Enverit dhe i çeshtjes se socializmit)

  - kishte spitale, doktorë, kishte fabrika, ndërmarrje. (eh proçesi i brainwash-it me ato arritjet e partise.)

 158. sol-nox thotë:

  14 October 2008 @ 12:58 am

  fh. ti e kupton qe ky reagim eshte me se normal, kur per te shpjeguar te tashmen evokohet e shkuara. Nese njerezit thone qe sot jemi keq se e ka fajin enveri, atehere do dalin edhe ata qe thone se pa enverin do ishim edhe me keq. spekullim behet muhabeti. e shkuara eshte shume e rendesishme, por nuk duhet debatuar me pasion mbi te. Pasionet i meriton e tashmja. per te shkuaren ftohtesisht duhet folur e arsyetuar. c’kuptim kane psh hakerrimet ndaj ramizit e ndaj enverit, c te mire sjellin?

  Ne si popull nuk kemi zene mend nga historia. ne kohe te verit shanim italianin, ne kohe te taljanit shanim zogun, ne kohe te zogut shanim turkun, e ne kohe te turkut patjeter qe kemi share c kemi pasur me pare…

  si sot, me nje llaf. fh, duhet kanalizuar energjia aty ku mund te rezultoje ndonje ndryshim, e shkuara ikuuu

 159. fh thotë:

  14 October 2008 @ 1:08 am

  mire Sol. hajt mo…
  Meqe ma ftofe hekurin, po rri prape i zhubros. Naten e mire.

 160. molekula thotë:

  14 October 2008 @ 1:29 am

  Une e dua Enverin pikerisht per ato arsye qe e urren lumidrinit.

 161. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 1:46 am

  Qiellgervishtes

  Idrisi i Peshkut organizoi vjet nje Halloween party me rastin e 99 vjetorit te ditelindjes se Enverit dhe e quajti E99.

 162. Grupi thotë:

  14 October 2008 @ 1:57 am

  Shiko Edrus, Salen mund ta lavderosh

  Jo. Jo nuk mund…

  Idrisi i Peshkut organizoi vjet nje Halloween party me rastin e 99 vjetorit te ditelindjes se Enverit dhe e quajti E99.

  Hmm…ne ca viti u krijua ajo G99a??

 163. toko thotë:

  14 October 2008 @ 2:21 am

  Lundrim une e urej po aq sa ty per te gjitha ato te keqia qe numeron ti edhe me shume por ama duhet ti japim hakun per ato te mira qe i takon ashtu si dhe duhet uryer per ato te keqia qe beri. Sepse po nuk i njohem ato te mira qe beri ne do ti shkaterojme ( me fal i shkateruam ) ato te mira dhe keshut vec humbasin. Urejtja si ndjenje eshte nje gje e natyrshme vec uretja pa llogjike eshte shkaterim.

 164. fh thotë:

  14 October 2008 @ 2:23 am

  smile: you’re on camera
  Gazeta Start 10/09/08

  Një kapak pusete për peshqit pa ujë

  Nga Agron Tufa
  Lexo analiza te tjera Komento lajmin

  A ju ka ndodhur të zbrisni në Hadin, Ferrin apo Xhehnemin e Forumeve shqiptare? Sigurisht, të paktën një a dy herë, besoj se jua ka marra ana… e kur ta merr ana, prishet ekuilibri, d.m.th., të del vetja jashtë kontrollit të kohës. Të paktën aq herë më ka bërë vaki dhe mua o lexuesi im i ngjashëm. Ja se si ka ndodhur.

  Njëditëzaj, ndërsa kërkoja një shkrim problematik të kulturës, të botuar në “Panorama”, të cilin e kisha dërguar nga jashtë shtetit dhe më duhej një kopje e atij teksti, ndesha në një ferr tipik virtual, krejt të çmitizuar në një shëmtirë të thjeshtë.

  Sigurisht, nuk mund të krenohem e të them se jam krejt indiferent për çka shkruhet rreth meje, qofshin këto dhe forume. Madje edhe pse e kuptoja fare mirë që produkti i përçatur kundër meje villej prej bijve të komunistëve, të cilët prezantohen edhe më ortodoksalë se komunistët më të indoktrinuar, tani në vitin 2008! Si Ferr, ky forum ua kalon të nëntë niveleve të Komedisë së Dantes: mllefet, mungesa tërësore e arsyetimit, shkumëzimi, sharjet dhe cirkat e pështymës – rrëfejnë për deformimin definitiv të kryeatyrës së re të socializmit shqiptar, i cili na paska lënë plot trashëgimtarë.

  Të gjitha këto vetëdije reptilësh që zvarriten nga njëri nivel i ferrit në tjetrin, që shquhen vetëm për nga zeheri i mbledhur për faktin se u paskan sharë Dritëronë e Partisë, jo atë Dritëroin-shkrimtar e poet me vlera, për të cilin kam shkruar jo pak herë (gjë për të cilën as ia kanë idenë peshqit pa ujë tek përpëliten me velëza të thara në forumin virtual), - pra të gjithë këto peshq të kuq llumrash kanë emra pa identitet, meqë i vetmi identitet i tyre është mllefi i përbashkët kur u shan komunizmin, Enverin, Nexhmien apo Dritëroin.

  Gjykuar nga psudonimet “11 September 2008”, “@, XYZ”, “edrus”, “Artian”, “Idris”, “Spiritus”, “Perparim Hysi” etj., - ke të bësh me evoluimin e paradigmës guerile komuniste që tashmë e kanë shpërngulur vullnetarisht detyrën të derdhin zeher.

  Ata u ngjajnë vërtet një rejë të zezë mizash zukatëse që pështyjnë në çdo gjellë që kanë përpara dhe ndotnin gjithçka. U habita pa masë me të vetmin pseudonim (“sol-nox”) që bënte i vetëm thirrje për arsye e vetëpërmbajtje duke gjykuar: “Si mund të denigrohet kështu një njeri, krijimtarinë dhe formimin e të cilit nuk e njihni?”.

  Sa për kuriozitet, më i zellshmi ndër peshqit pa ujë ishte njëfarë “11 September”. Kolosale! Ky, nga 122 faqe forum kundër meje, zinte masën 80%. Injoranca e thellë në lidhje me çështjen e rishkrimit të letërsisë që ngrija unë në atë artikull, që shndërruar në garë rekrutimi dhe shtrëngimi radhësh për të mbrojtur kauzën e kuqe.

  Ajo që të bën përshtypje në pikëpamjen e dukurisë, është fakti se sa larg debatit jemi kur shtrohen çështje të nxehta që shqetësojnë sot shoqërinë tonë; me çfarë paragjykimi dhe dritëshkurtësie reduktohen vulgarisht dhe kthehen në anatemë çështjet e shtruara me kurajë e kthjelltësi; se si shndërrohen këto diskurse në gjyqe masive, partizane apo popullore.

  A nuk është e trishtueshme që këto mbetje të diktaturës, kjo trashëgimi e gërbulur e “njeriut të ri” na ngatërrohet ende nëpër këmbë?
  Një gjë dihet: komunistëve (aq më pak bijve të tyre) nuk ua mbush dot mendjen me asnjë argument.

  Sepse ata, siç është vënë re e studiuar nga psikologët (jo komunistë), kanë një cilësi: mund t’u flasësh sa të duash – nuk të dëgjojnë. Përkundrazi, truri i tyre funksionon si një kompakt-disk që xhiron e vërtitet pandërprerë duke dëgjuar vetëm veten.

  Më lart bëmë një krahasim me Hadin. Edhe këta bij, bija, mesoburra, gra dërdënge apo pleq trutharë janë hijet e këtij hadi zhurmërues më “gërr-mërre” patësosur. Madje tani, në shëmbëlltyrën e këtyre lakuriqëve të verbër përfton dimensionin e vet real diktatura.

  Për çfarë janë krenarë këta bij sigurimsash e sekretarësh partie? Për faktin se kur anembanë Shqipërisë rriteshin fëmijë të varfër, të privuar, të internuar, jetimë me baballarë në burgje apo në internime, ata paskan kaluar një fëmijëri rozë, me përkëdhelira, nën “Dorën e ngrohtë” të Partisë? Për këtë qenkan krenarë? Për faktin se kur fëmijët anembanë Shqipërisë mezi mbijetonin, pa gëzime e argëtime, ndërsa ata e kishin të ardhmen të garantuar nga zelli shpifarak i prindërve të tyre? Si nuk u ka shkuar ndërmend që ushqimi, veshmbathja dhe lodrat që u sillnin baballarët e tyre ishte i skuqur me blanat e gjakut të pafajshëm të atyre njerëzve që i merrnin më qafë po prindërit e tyre? Mendjet dhe ndjeshmëritë normale reflektojnë, distancohen.

  Por jo peshqit! Sepse nuk mund të mendohet ndryshe, mjaft t’i bësh një autopsi hijes së ferrit me pseudonimin “11 September” kur u bën thirrje në forumin e peshqve: “Kush i ka lexuar këto libra (me përjashtim të atyre të I.K): 1. Fronti i heshtun; 2. E fshehta e paqetes Porti; 3. Hapa te matur; 4.Takim apo duel; 5.Veprimtaria armiqesore e klerit katolik shqiptar; 6.Gezhoja e vjeter; 7.

  Ne gjurme të të tretit; 8.Zbulimi; 9.Rrezja e padukshme; 10.Belxhiku që këndonte vençe”.
  E qartë më në fund: ajo me të cilën njerëzit me mendje të shëndoshë turpërohen, këta hije të hadit i bën të krenohen. Janë të gjithë libra të persekutimit dhe gjenocidit komunist shqiptar, të shkruar nga njerëzit më gjakësorë që ka patur ndonjëherë Sigurimi i Shtetit në Lidhjen e Shkrimtarëve.

  Këtu inteligjencës terroriste të 11 shtatorit i dalin veshët nga torba. Më thuaj çfarë lexon, të të them çfarë mendje, estetike dhe etike ke. Tmerr! Katastrofë personaliteti që kutërbon. Duhet thjesht një veprim për të përmbajtur të vjellët: një kapak pusete! Atë i rekomandoj dhe lexuesit tim fisnik

 165. entela thotë:

  14 October 2008 @ 2:46 am

  Më thuaj çfarë lexon, të të them çfarë mendje, estetike dhe etike ke. Tmerr! Katastrofë personaliteti që kutërbon. Duhet thjesht një veprim për të përmbajtur të vjellët: një kapak pusete! Atë i rekomandoj dhe lexuesit tim fisnik

  vetem dacibaot mungojne nashti. He cer thashe, mir e thashe? Gezuar ditelindjen edhe ty!

 166. J. thotë:

  14 October 2008 @ 2:48 am

  fock! ..ça na ka gjet!!!
  Në vend të flasin bloget e internetit për gazetat e gazetarët - dmth në formë kritikash, këta të fundit po drejtojnë armën (atë që mbajnë në dorën e djathtë dmth penën), ndaj forumeve dhe blogeve.
  Ça patetizmi!! Ça rrëmuje, ça egoizmi!!
  Pupupu! Jom habit.

  Gjykuar nga psudonimet “11 September 2008”, “@, XYZ”, “edrus”, “Artian”, “Idris”, “Spiritus”, “Perparim Hysi” etj., - ke të bësh me evoluimin e paradigmës guerile komuniste që tashmë e kanë shpërngulur vullnetarisht detyrën të derdhin zeher.

  Po mirë more Tufë…
  Po me Papin ça pate o të marrtë purtha? (Përparimi)
  Po me XYZ? (për kët po më vjen keq se (ndoshta) për shkak të argumentave të mia në anë të kundërt, është kthyer në “armik të demokracisë”)
  po me Spiritus?

  Nga njëra anë po qesh! Ça gallate.

 167. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 2:52 am

  fh, per cilin shkrim te ketij autorit behet fjale? Na sill ndonje link ku kane qene keto diskutimet tek Peshku.

  Gjykuar nga psudonimet “11 September 2008”, “@, XYZ”, “edrus”, “Artian”, “Idris”, “Spiritus”, “Perparim Hysi” etj., - ke të bësh me evoluimin e paradigmës guerile komuniste që tashmë e kanë shpërngulur vullnetarisht detyrën të derdhin zeher.

  E paska kap lapsi dhe XYZ ne kategorine e komunistave bashke me Idrisin dhe Edrus. :D

  Një gjë dihet: komunistëve (aq më pak bijve të tyre) nuk ua mbush dot mendjen me asnjë argument.

  Po disa mbase dhe jane komunista idealiste, e disa te tjere thjesht komunista qe nuk u del e liga qe ai sistem u permbys, qe Veri vduq e shkoi huq, qe tani jane te detyruar te jetojne te barabarte midis te barabarteve. Gjeja me e pakte qe mund te bejne eshte te rikujtojne “lavdine” e asaj kohe ketu tek Peshku. :P

 168. Grupi thotë:

  14 October 2008 @ 3:06 am

  Fatkeqsia e Enverit eshte se 100 vjet mbas lindjes se Komandantit Legjendar, ne kemi mbetur prap me syte drejt tij. 100 vjet mbas lindjes se Birit te Popullit, kjo toke akoma s’ka lindur nje Trim tjeter, nga mund ti drejtojme syte. :)

  Fatkeqsia e ktyre 18 viteve eshte, qe sot duke pare mbrapsht ne vitet e diktatures, ne prap NUK MUND ti genjejme vetes e te themi se kemi arritur dicka me mire. Fatkeqsia e ktyre 18 viteve eshte, se ne 18 vjet ne kemi vrare me shume se vrau Enveri ne 50 vjet, kemi persekutuar e kemi shkaterruar shume me teper jete njerzish se persekutoi e shkaterroj Enveri ne 50 vjet diktature (jeta e te GJITHVE nga ne…secilit prej nesh…eshte shkaterruar ne kto 18 vite thjesht per faktin se sot jemi mijra kilometra larg vendit dhe familjeve tona!). Fatkeqsia jone eshte se 18 vjet mbas diktatures ne jo vetem qe nuk kemi perparuar ne mentalitet, por jemi degraduar ne mentalitet tribal. Fatkeqsia jone eshte se 18 vjet mbasi analfabetizmi u shfarros ne Shqiperi, ne po i kthejme femijet tane perseri ne analfabet.

  Fatkeqsia jone eshte se 18 vjet mbasi e morrem fatin e kombit ne duart tona, ne jemi kthyer si cifutet ne shkretetire, te denuar te brredhim per 40 vjet e te hame vetem rere.

  VERTET? Vertet besoni se duke arrdhur ktu e duke share e duke kritikuar Enverin, qe eshte bere hi e pleh ktu e 23 vjet me pare, ju mund te mbuloni fatkeqsite qe NE i kemi sjell kti vendi ne kto 18 vjet?

  Enveri dhe sistemi qe krijoj ishte diktature, ishte fatkeqsi per kete vend. Nuk e mohon njeri kte fakt. Por ASNJE prej nesh, nuk mund te dale e te thote, se kto 18 vite qe NE e kemi patur ne dore kombin, kemi bere me mire.

  Pse shtypi flet per Enverin ne 100 vjetorin e lindjes se Heroit te Popllit? Cfar tjeter na ka mbetur? Nje mini-diktator ne krye, nje politike e shumetuar dhe e padurueshme, shperrthime e shkaterrime e vrasje politike, lojra me jetet e njerzve sikur te ishin gure shahu, mosperfillje totale ndaj nevojave te popullit, nje qeveri genjeshtare dhe mashtruese ne palce, neveritse dhe rrugace, injorante dhe kriminele. Cfar tjeter na ka mbetur per te folur, kur femije s’shkojne dot ne shkolle per mungese te parave per te blere libra, kur femije rrine te ngujuar ne kulla malsie nga frika e injorances anadolleke, kur ordineret me 8 klasa shkolle dipllomohen ne shkenca politike e ne juridik, kur “truri” i Shqiperise eshte shthurrur neper bote dhe nuk MUND ti kthej syte dot me drejt vendit te tij?

  Per cfar tjeter mund te flasim ne kte date? Per Serbet qe rrine ulur anash kryeministrit aktual ne takime sigurie? Per te vraret qe gjehen rastesisht ne rrugica pyesh ne Voskopoje? Per sharje dhe lufta politike midis nje mini-diktatori Mugabian dhe nje bjonde?

  Asnje fjale lavderimi nuk eshte e nevojshme per Enver Hoxhen. Mjafton thjesht te shikosh se si jemi zhnderruar ne nje vend te drejtuar nga nje Robert Mugabe, nga nje Vladimir Putin, nga nje Chavez, nga nje Milosevic.

  Fatkeqsia jone eshte se dhe sot, 23 vjet mbasi vdiq, ne nuk MUND ti heqim syte nga Enveri, se akoma s’kemi pare me mire. Akoma s’kemi gjetur karar.

  Ju na thoni pse Gjermanet nuk i kthejne veshtrimin mbrapsht drejt Hitlerit? Se Gjermanet shikonin perpara, dhe perparuan. Ne vetem u degreduam. Ne keto raste, s’ka ku te shikohet perpara.

  Fabrikat i shkaterruam, shkollat i shkaterruam, ushtrine e demontuam, popullin e shprendame. Mozaikun dhe heronjte e Vigut ti zhvendosim. Ti zevendosjme me lapidare per Azem Hajdarin. Bunkerat e Enverit ti zevendsojme me super-bunkerat e Janullatosit. Deshmoret ne varreza ti zhvarrosim e ti pagezojme si ushtar Grek. Nendetset Sovjetike ti zevendojme me ushtrine vullnetare Per te Drejtat e Njeriut. Naimin ta rishkruajm duke bere kujdes te zevendsojme fjalet “fillim” me “startim” etj etj.

  Vertet mendoni se mund te mbulojme eren e kesaj qe kemi bere per 18 vjet, duke shur*rosur mbi varrin e nje 100 vjecari? Te beni te njejten gje mbi 50 vjet histori, 50 vjet VUAJTJE DHE ARRITJE?

  Merruni me te SOTMEN. Shikoni c’kemi bere deri tani, jo me nje 100 vjecar.

  Se mos Ahmet Zogolli meriton nje bulevard te tere, sepse vrau Migjenin, Bajram Currin, Gurakuqin dhe Galicen?

 169. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 3:11 am

  Nje gje e ka thene mire ky Agron Tufa; qe Peshku eshte pishine me dyndje te madhe komunistash, disa prej te cileve paraqiten si “te reformuar” dhe disa te tjere thjesht si komunista shqeto. :D

 170. J. thotë:

  14 October 2008 @ 3:35 am

  Ore, unë pashë nëpër të, Tufa e ka fjalën për këtë shkrim: http://www.peshkupauje.com/kush-ka-frike-nga-rishkrimi-i-historise-se-letersise-shqipe/2008/09/11/

  Po nuk gjeta aty ndonjë me pseudonim “11 september”. Trapi paska ngatërruar datën e botimit me pseudonimet.

 171. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 4:00 am

  Rose Dosti, gazetarja me origjinë shqiptare e “Los Anxheles Tajmsit”, është autore e qindra artikujve dhe e disa librave që flasin kryesisht për jetën e amerikanëve. Tani, ajo i ka vënë vetes detyrën e vështirë për të mbledhur, arkivuar dhe publikuar dëshmitë e ish të përndjekurve të regjimit komunist në Shqipëri. Ashtu siç janë mbledhur mijra historitë e Holokaustit që sot mbahen të arkivuara në pjesë të ndryshme të botës.

  Ja dhe dokumentari
  .


  Prison Nation: Albania 1943-1990

  [kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/MQSQDvBtBng” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

  Mire do ishte ta kishin bere dokumentarin dhe ne shqip, nese nuk e kane bere.

  Intervista e plote e gazetares se La Times, Rose Dosti, per Zerin e Amerikes ne lidhje me keshte dokumentar dhe ceshtje te tjera.

  [kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/CXgg6wjY3-Y” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

 172. avocados thotë:

  14 October 2008 @ 4:41 am

  dosjet duhen hapur! duhej te ishin hapur me kohe. dhe te fillojne procese reale gjyqesore, jo shkrime e qurravitje te kota neper gazeta e forume. Ata qe kane vuajtur vertet, kane ikur nga syte kembet nga realiteti i sotem ne shqiperi.
  xhib, thanks qe e solle.

 173. bledi thotë:

  14 October 2008 @ 5:03 am

  A riabilitohet apo jo Enver Hoxha kjo nuk varet nga fjalet e dokumentaret.

  Ajo qe duket hapur deshtimi 18 vjecar, e humbia e cdo standarti nga politika jone, e MOS CARIA E B…. PER AS EDHE NJE GJE, ka bere kete qe njerezit nuk e shohin Enver Hoxhen si me pare, se fundia politikanet per pushtet bejne cdo gje, e provat i ke cdo dite.

  Pra deshtimi jone i sotem, e 18 vjet deshtim, bejne qe te ndryshoj opinioni dhe per kohen e para 90tes.

  ATA QE gjasme KUNDRA ENVERIT….me llafe…pake kane bere keto 18 vjet qe vendi te kishte nje shoqeri me te mire e kjo do sillte automatikisht kontrastin me kohen qe shkoi, e do ta linte ate me njollen e keqe.

  PO BEN TE KUNDERTEN …DHANE SHEMBULLIN E KEQ

 174. molekula thotë:

  14 October 2008 @ 5:21 am

  Kush eshte ky Agron Tufa? Mos eshte ai gazetari sportiv?

 175. st.Louis thotë:

  14 October 2008 @ 5:29 am

  Harojeni komunizmin nje ender qe;te gjithe e pame dhe e jetuam.

 176. Roni thotë:

  14 October 2008 @ 7:19 am

  Per te gjith ata qe akoma kane ndjenja nostalgjie per Enver Hoxhen i pershendes me keto pamje
  Shikim te mbare jam i sigurte qe do tju zbehet nostalgjia, ju u siguroj

  http://www.youtube.com/watch?v=8bmqqbKBxb8&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=-xmiod4tElY&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=uM7BLc2oiHE&feature=related

 177. spiritus thotë:

  14 October 2008 @ 7:22 am

  Leter e Hapur drejtuar Z.Agron Tufa
  Fort i ndricuar dhe nderuar Tufa.Paske zbritur ne “Ferrin” e Peshkut pa Uje per te lexuar komentet rreth shkrimit tend prej inkuzitori mbi letersine e socrealizmit. Dhe aty ke zbuluar “grupin armiqesor” “gueriljen komuniste” te perbere nga 11 September 2008”, “@, XYZ”, “edrus”, “Artian”, “Idris”, “Spiritus”, “Perparim Hysi” etj., (as qe e ka lexuar fare I VERBERI sespe XYZ ka mbajtur anen e tezave te tij ne debat, madje ka shkuar me tej)
  Shkurt dhe shqip Agron(om) Tufa: shkrimi yt ishte gatuar me mllef, zeher, urrejtje, revansh, zili xhuxhi para te medhenjve te letersise dhe nqs nderton nje bote me urrejtje dhe balte patjeter qe je i destinuar te perbaltesh edhe vete.teza jote baze ishte: leteersiae socrealizmit eshte letersi kriminale.Leri denglat mbi vleresimine Driteroit!! Nuk mbulohesh dot me gjethe fiku.
  Edhe pergjigjia jote eshte po me kaq urrejtje, verberi, fanatizem, mungese ekuilibri, mungese logjike dhe qetsie per nje njeri qe pretendon se eshte i cliruar nga makthet dhe paradigmat bardh e zi te se kaluares.
  Dhe se fundi:
  Me ke quajtur komunist?? Do ta kisha per nder te isha i tille vetem me nje kusht: perballe nje neofashisti qe me uren e verberise dhe urrejtjes patologjike ne dore kerkon ( si Neron modern) ti vere flaken nje letersie te tere.Perballe Neronit eshte nder te jesh komunist ne mbrojtje te disa vlerave qe na nderojne si komb.Ti zoteri kerkon te krijosh Shkretetiren e Tartareve dhe aty, me pas, ti ngresh vetes nje Monument adhurimi.
  PS: ne se ke deshire zbrit pak ne “Hadin” virtual per nje debat onlione.

 178. molekula thotë:

  14 October 2008 @ 7:26 am

  Car debati online thua ti sja mban atij qe tani i mbushi breket. Me fal, breckat.

 179. spiritus thotë:

  14 October 2008 @ 7:29 am

  Sol-nox: si sot, me nje llaf. fh, duhet kanalizuar energjia aty ku mund te rezultoje ndonje ndryshim, e shkuara ikuuu

  Ke te drejte Sol.
  Ajo qe iku nuk ka me kthim.
  E nesermja? ,ender-iluzion.
  Ne nje gosti a ne nje flirt,
  e sotmja-mike po me fton:))

 180. flokenaja thotë:

  14 October 2008 @ 7:32 am

  Me ndriconi pak dhe mua :)
  Ku eshte shkrimi-pergjigje i Tufes?
  cfar titulli ka?
  cfar ka thene?

 181. Aleksei Cherepanov thotë:

  14 October 2008 @ 7:35 am

  Mua me pelqen Enveri.

 182. spiritus thotë:

  14 October 2008 @ 7:36 am

  Shiko me lart Flok, e ka sjelle Fh, nje shkrim te A.Tufes si pergjigje ndaj komenteve q eu bene ketu para disa javesh per ate shkrimin e tij mbi rishikrimin ehistorise se letrsise.

 183. melard thotë:

  14 October 2008 @ 7:41 am

  Po ju paski qene te vdekur per Enverin ore qe ju paca.Ngrihuni,c’prisni,ka mjaft sheshe ne Tirane per t’ia ngritur bustin.Po si guxoni e keni kaq mall per figuren e tij te “ndritur”?Me siguri qe ata qe e ruajne ate nostalgji,kane qene bij kapterrash ose me lart(mundet dhe bij shoferash me albania). Me vjen keq qe nuk po hapni syte(le te me degjojne muret me mire), se vrima e zeze ku ishim futur,akoma po na perpin,thelle e me thelle.Po s’keni faj ju,se te rriteshit jetime,me baba gjalle por ne burg,e ta njohesh ate pas 16 vjetesh,e njekohesisht nena jote te heq nje golgote te tere ne kurriz per te rritur tre jetima me nje rroge 4200 leke ne muaj dhe me tre turne ju lutem shume,ndoshta nuk i keni hequr,pa do vinit e do me flisnit ketu me hiperbolizma e tragjizma per figuren “madhore e historike” te Enverit. Kush eshte pra rezultati i atij 50 vjecari makaber?Kusuret qe po heqim akoma si popull. Po kjo eshte ironi e madhe me ne shqipot,se bota e ka denuar me kohe,kurse ne i ngrejme akoma diterambe.Turp t’ju vije,se po te ishit akoma nen diktaturen e tij,kafshe do ishim akoma,kopshti zoologjik made in albania. Nuk e gelltit dot kete fakt. Mire e keni,se aty ku jeni,ne nje qoshez te botes,ju vjen ngrohte,por nuk do ta shijonit kete fat(vetem ne enderrat tuaja me sy hapur) nese Enveri juaj “i ndritur” do te qe gjalle,se do t’ua kepuste koken si te zogut e do t’jua e hidhte ne ferr(at) e s’du ju gjendej as nam e as nishan,e as familja juaj nuk do dinte ku t’ju qante…..por te tjere i hoqen,jo ju,se ndryshe do te shpjegoheshit ndryshe ketu.

  Shnet pra,dhe hidhni ndonje bombe atomike para se te flisni

  p.s. me vjen keq per XYZ qe i ka dal emri si guerilas.Po tek ty e gjeten o derbardhe :)?

 184. Iris thotë:

  14 October 2008 @ 7:44 am

  Asgje e re dmth :)

 185. melard thotë:

  14 October 2008 @ 7:48 am

  Aleksei Cherepanov thotë:
  14 October 2008 @ 7:35 am
  Mua me pelqen Enveri.

  Po,dhe Lijes,komshijes time i pelqente se ishte i bukri modh,dhe kur e ndante racionin e mishit thela thela(tollonat ki parasysh),per nje jave,thoshte “e hongert mortja ishalla,sikur t’na e shtojte icik racionin,se ky barkmodhi im,nuk ngopet”.

 186. flokenaja thotë:

  14 October 2008 @ 7:49 am

  hihiihih
  spiritus e lexova
  shyqyr qe nuk me paskesh kapur lapsi edhe mu
  dale te hidhem e te lexoj cfar paskerkam thene une ne ate teme, po me duket se kam qene pjeserisht dakort me Tufen qe nuk me ka permend… :)

  u bete vipa “nashi” :) qeshni edhe silluni mire ne te adhmen , se…. “po na numerojne” :)

  duket me sa vemendje e paska lexuar temen Gon-ja, te marresh xyz -ne per komunist, eshte po aq absurde sa te marresh rojen e parkingut te punes sime e t’i japesh nje kartele si lexues bibloteke… :)

 187. totally thotë:

  14 October 2008 @ 7:54 am

  Na u shpif Enveri, televizori s’ka gje tjeter, gazeta s’ka gje tjeter, tani dhe Peshku. Enveri ishte kriminel psikopat dhe kaq, dhe s’meriton te permendet kaq shume. Jo po rehabilitoni dhe Hitlerin tani se ajo ka ngelur
  Akoma ka komuniste ne kete dynja, shume cudi….

 188. spiritus thotë:

  14 October 2008 @ 7:56 am

  Ene ti kamuniste kamuflume je por te ka mbajt me hater Goni se ka debulese per femnat:)

 189. cheguevara thotë:

  14 October 2008 @ 7:59 am

  shoku enver ka bere disa gabime qe kan kushtuar shum jete njeresish, por ka mbrojtur gjithemone teorite marx-lenin-maoiste te cilat ne ditet e sotme jan me te qarta se kurre (teorite kapitaliste) ka bere te pamunduren per zhdukjen e fashismit dikush ja ka dale mbane si sala&co…..

  PARTI ENVER JEMI GATI KURDOHERE

 190. Roni thotë:

  14 October 2008 @ 8:10 am

  Nji mesazh kam Agron Tufen:
  Kap ndonji femer te bukur, boj pare, hap ndonji shishe shampanje, futi ndonji vize kokaine etj etj me fjal te tjera JETO. Mos u mer me Peshkun se shumica ktu vine per qyfyre dhe jo per te rifilluar rrevolucionin bolshevik!!!!
  PEACE OUT

 191. Hajdari thotë:

  14 October 2008 @ 12:04 pm

  Lereni Agron Tufen e shkrete.
  Mire qe i ka ngelur frymezimi te shkruaje per komunizmin, dhe aty ndihet i sigurte, se edhe sikur te rroje 70 vjet, ajo teme nuk do harrohet

 192. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 1:11 pm

  Ja dhe BBC i terhoqem vemendjen me festimet e ditelindjes te Verit. :D

  Day in pictures

  Pictures of Albania’s late communist dictator Enver Hoxha are displayed at a rally to mark the 100th anniversary of his birth.

  Foto

  Kush e gjen ca po mendon ky plaku duke pare ato fotot? :D

 193. flokenaja thotë:

  14 October 2008 @ 1:15 pm

  sa i pashem ka qene qerratai :) menon xhaja

  o xhib, te huajt shohin ekzotiken ne kete perdellimin tone prej kelyshi qe edhe pse e kane rrahur me kamxhik tere jeten, ende vajton vdekjen e te zotit

 194. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 1:36 pm

  Floku e drejte, ashtu na shikojne ne kete rast, po thenien tende do ta modifikoja per te qene me specifike per okazionin: “te huajt shohin ekzotiken ne kete perdellimin tone prej kelyshi qe edhe pse e ka rrahur Enveri me kamxhik tere jeten, ende vajton vdekjen e diktatorit” :)

 195. flokenaja thotë:

  14 October 2008 @ 1:42 pm

  :)
  e de e, se lexuesi trim, sypetrit, e guximtar, e ben vete lidhjen, nuk ka nevoje qe t’ia qerosh mollen, t’ia presesh dhe me pas t’ia ushqesh…

 196. arb thotë:

  14 October 2008 @ 1:51 pm

  Kush e gjen ca po mendon ky plaku duke pare ato fotot????….keq me ty o enver…keq pa ty o enver!!shyqyr qè kam djemtè jashtè…..thuaj!!!

 197. TROPOJA thotë:

  14 October 2008 @ 2:08 pm

  Xhibi thot:

  Kush e gjen ca po mendon ky plaku duke pare ato fotot?

  pergjigje: per ato qe na bane 50 vjet po te kujtojme 100 vjetorin more shke…at.

 198. nejse thotë:

  14 October 2008 @ 2:12 pm

  Xhib, vere tek seksioni “gjeni dicituren”. :D

 199. TROPOJA thotë:

  14 October 2008 @ 2:13 pm

  UROJ SALI BERISHEN PER 64 VJETORIN E DITELINDJES SE TIJ QE E KA NESER ME 15 . EDHE 100 TE TJERA

 200. flokenaja thotë:

  14 October 2008 @ 2:14 pm

  te kishte bere gafe te lindte ne 16 …

 201. TROPOJA thotë:

  14 October 2008 @ 2:16 pm

  Ia ka fut SALA, ka dal nji dite para.

 202. nejse thotë:

  14 October 2008 @ 2:24 pm

  jo, mo, jo, sala thjesht ka balancu peshoren, ka kahu tjeter. :P

  (se na qekan te shenjes se peshores keta te dy!!!)

 203. flokenaja thotë:

  14 October 2008 @ 2:25 pm

  ene ramizi i ketyre datave eshte

 204. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 2:26 pm

  nejse thotë:

  Xhib, vere tek seksioni “gjeni dicituren”. :D

  Me shkoi mendja, po nuk mu duk tamam. Po meqenese ajo fotoja e asaj goces tek kazani i plehrave ka qene ka shume kohe dhe gjynaf e shkreta, po e dergoj si foto tek dicitura. :P

  Nderkohe gjeni dicituren e kesaj fotos tjeter nga Reuters te ketij idrisit qe po ve fotot e Verit ne mur. :D

 205. flokenaja thotë:

  14 October 2008 @ 2:28 pm

  si me zamke te ngjit fytyra o shoku enver, njelloj si fjale :)

 206. nejse thotë:

  14 October 2008 @ 2:31 pm

  ene ramizi i ketyre datave eshte

  :lol:

  more, kush ma kujton kuptimit e atj shallit tre-cepesh te pionerit, se u plotesua trekendeshi, per zotin! :P

 207. nejse thotë:

  14 October 2008 @ 2:34 pm

  AJO E PARA xhib ia vlen!

 208. TROPOJA thotë:

  14 October 2008 @ 2:34 pm

  SHQIPERIA-B.SOVJETIK DHE KINA treshja”simpatike”. dulla i ka pas qujt motra dy te fundit dhe ju lepihej.

 209. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 2:40 pm

  Nejse, ate e dergova nejse. :P

  Verit si/pse iu vu pseudonimi dulla?

  Nderkohe Nexhin dhe Ramizin pa pseudonim do ti leme? Jepni versionet tuaja per pseudonimet e ketyre. Fituesi do shpallet pasneser.

 210. Idris thotë:

  14 October 2008 @ 2:43 pm

  “”"”"Nderkohe gjeni dicituren e kesaj fotos tjeter nga Reuters te ketij idrisit qe po ve fotot e Verit ne mur. “”"-thosh-them Xhibi… :)
  Nje po bojme nji perpjekje :
  -Xhaje ca bo aty ti ? - e pyt Moza.
  -Po shof nonji vend per Xhibin…po e paska zene TUFA ?

 211. nejse thotë:

  14 October 2008 @ 2:47 pm

  Nderkohe Nexhin dhe Ramizin pa pseudonim do ti leme? Jepni versionet tuaja per pseudonimet e ketyre. Fituesi do shpallet pasneser.

  per keta s’mbaj mend, po Adil Carcanin e therrisnin “Tao-Tao”. :lol:

 212. Nexhi thotë:

  14 October 2008 @ 2:49 pm

  ncuq ncuq,
  Idrisi nuk eshte nga ata qe ngjit e ngjesh mre Xhib.
  Idrisi eshte nga ata qe shqyen edhe shqep :P

 213. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 2:52 pm

  Idris, ec na trego tani pa druajtje, si do e festosh pasneser? :P

  Nejse, po pra meqe keta te dy nuk kane pseudonime duhet ti gjejme nga nje deri pasneser.
  Nexhi, ti te pakten nuk mund te kontriubosh me nje pseudonim per Nexhin? :D

 214. nejse thotë:

  14 October 2008 @ 2:58 pm

  Nexhi, te bukur e ka dhe keshtu, po mund ta therrasim IJE, si nena e kombit! :P

 215. Idris thotë:

  14 October 2008 @ 3:01 pm

  “”"”Njëditëzaj,…e shikon si vjen Tufa ? edhe si shakator ; e zvarrit fjalen e ben ate letrare i jep kuptim terheqes . Te zgerdhit :P :P
  Nuk e thote Njedizaj por Njeditezaj….
  Ky eshte mosmirenjohes .Te pakten e te Pakturave :P, te falenderonte Peshkun , kete sofer qe merret kryesisht me mendime te njerezve qe e kane kete atribut duke i bere vend edhe belbezimeve “tufiane” e duke i prure si te barabarta.
  Te lexosh ndonje rresht prej tij ku ka “teza” se si e mendon kete rishkruarje :P e po hajdede.
  Te vleresosh perpjekjet e Peshqeve se si e perfytyrojne kete plotesim apo rishkruarje epo hajdede.
  Fundja edhe te “vidhte ” ndonje ide nga ata qe kane prure mendimet e tyre e ti paraqiste si pika debati epo hajdede.
  Por pervec trurit te tij (te GERBULUR ???:P :P ) te mbarsur me injorance por te pasur ne atributet e fyerjeve dhe “vjelljeve” nuk lexon asgje tjeter pervecse siptoma te te semureve psiqike qe gjithe diten rrine e mendojne
  “me ndjek sigurimi shtetit” :( “Me kundervihen kamunistet” :P
  Ke dhe nje veti personale qe i jep atribute vetes per pergjithesime pa respekt gje qe i jep barazvlere me shprehjen ose percaktimin e famshem popullor “kush e humbi ta gjej Tufa “.
  Emrat e nderuar te pjesmarresve ne Peshk nuk jane tespijet e tua per te paralajmeruar fatin e marrezive qe te “buisin ” ne koke.
  Ne se ke BYTHE hajde me sejcilin dhe na thuaj c’mendon dhe do shohesh se sa “te vlen lekura” i fshehur pas ndonje Gazete ku tjerr teorite e tua te “pakundershtueshme “, HYJNORE dhe te PAVDEKSHME :P “mbi Letersine dhe Artin” .Shkruaj se e ke veti ta tjerresh llafne , por mos u fut ne fusha ku duhet MINIMALISHT te kesh mendim…..

 216. Idris thotë:

  14 October 2008 @ 3:05 pm

  Popullorshe mi Nexhi i thone “ngjat e ngjit” ose …..XHIB.. :) ne kohe Moderne !
  Ne se me lejohet per nga ca cilesi te perbashketa nje Nick me vlere per Nexhin do te ishte LUCH! :)

 217. toko thotë:

  14 October 2008 @ 3:05 pm

  Ka perfshire XYZ dhe me ka lene mua jashte ha ha ha
  Nejse Ky eshte problemi yne sa here ka debat fillojme akuzat. Komunist, spiun etj etj. Perse mor jahu nuk ka mundesi te kemi nje debat te civilizuar ku sjecili te kete mendimet e tij qofshin keto edhe te kunderta. Nje gje me bind fakti qe ata qe bejne kauza te tilla nuk kane argumenta. Kam shturar nje pytje me lart me 10 te mirat e Enverit sipas Alise Askush nuk me dha pergjigje vec akuzes per komunist qe tregon se Alia te pakten ne ato 10 te mira ka te drejte.
  Ti japesh dikujt te drejte per ato qe ka bere si te mira dhe te shtosh ketu edhe te keqiat nuk do te thote se e do ate njeri. Sidomos kur te keqiat jane shume me shume se te mirat. Por mendoj se eshte llogjike dhe njerezore dhe e drejte te pranosh te mirat e Enverit duke vene ne dukje se te keqia te tij ishin me shume se te mirat. Ramizi ketu e ka gabim. Flet vetem per sukseset e Enverit , disa edhe te egzagjeruara , por haron krimet e tij, gabime te tij, ( kete e permend vetem shkarazi) kur keto gabime jane me shume se te mirat. Dhe mendoj se ky duhet te jete dhe pyetja, ka me shume te mira se sa te keqia apo me shume te keqia se sa te mira.

 218. Nexhi thotë:

  14 October 2008 @ 3:11 pm

  Nexhi nuk nderron nick.
  E kam ne shenje proteste ndaj katunarise se pafund te popullit shqiptar dhe sistemit te tij te vleresimit !
  He te shkreten !
  :P :P
  Luchi eshte shume aristokrat e kuisling si emer :P

 219. Idris thotë:

  14 October 2008 @ 3:22 pm

  E mire mbaje !
  Gjej nji tjeter…po them se Aristokracine nuk e ndan gje nga titujt e katunarise si “bej” “aga”….biles ne Shkoder i thojne per kortezi esdhe asaj mo ( e di vete ti) “fisnike”. Kape i here Fisnike mase te shkon! :)
  Kuislingae mos e prano se ka dale Nexhmia qe ka pas shtet ruso-kinez :P
  ose si i thone sllavo-komunisto-ortodokso-mbreteroro-republikano-feudo-demokrato-shqiptar. :)

 220. Beli thotë:

  14 October 2008 @ 3:27 pm

  E lexova dje kete shkrimin e Ramiz Alise, por nuk komentova ne te se e dija qe do behej boze ketu …se shume njerezve (komuniste dhe demokrate) u ka ngelur ora para 1990’s
  Nuk ka qeveri qe i ben te gjthe njerezit te kenaqur …si ne Shqiperi dhe vende te tjera
  Ramiz Alia shkruan per arritjet e Shqiperise qe u bene ne kohen e Enver Hoxhes (qe e kam lexuar bile 2 here ne nje sociology kurs ne Londer ne lidhje me emancipimin e femres dhe per fene), per ushtrine, electricitetin, arsimin, mjekesine etj. Por nuk foli per gjerat qe nuk u bene apo u bene gabim!
  E H nuk krahasohet me Stalinin, Leninin apo Hitlerin sic bejne disa me siper ….Gjerat duhen te peshohen dhe te jepet difernce e te mirave dhe te keqijave nga njerezit neutral dhe jo nga extremet e djathte apo ato te majte! se fusin ne kete rremuje dhe te tjeret qe kane ndejna te bute per X apo Y

 221. lumidrin thotë:

  14 October 2008 @ 3:30 pm

  Toko.
  Nuk te kuptoj pse kembngul, ne nje pyetje te pakuptim.?
  Sipas teje koha mbetet ne vend pa nje drejtues.
  Ti mbeshtet tezen se sikur mos te linde ky “gazepmadh” ne do ishim analfabet,te pergjysmuar nga semundjet, pa drita, me keneta, pa shtepia, pa pune, pa dije,te pa lare, te papare.
  Nuk eshte logjike kjo,nuk ka asnje merite, vetem kriminel idiot, ky eshte perkufizimi i figures se tij.
  Toko presim edhe 30 vjet, pastaj flasim.20+30=50
  Ne vitin ‘90 pasuria e Shqiperis per fryme ishte 800 $ sot eshte 5900$
  Jemi ne vendin e 100, 18 vjet me pare, ne vendin e 176.
  Pbl, eshte 17.965 ne vendin 116.
  Ne boten e tret, ne vendet me te varfera.
  Te miren gjeje ti Toko.

 222. Nexhi thotë:

  14 October 2008 @ 3:39 pm

  Ah medet per ty,
  Qe t’ka ngel menja ke Beu dhe Agai.
  Po katnar o katnar. Mendesi katnari. :-)
  Ju se kuptoni dot njeriun e cliruar nga padronet, dogmat, sistemi.
  Skllever dhe rober keni per te ngel tere jeten !
  Jeni skllever ne tru :P :P
  hihihih

 223. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 3:43 pm

  Por mendoj se eshte llogjike dhe njerezore dhe e drejte te pranosh te mirat e Enverit duke vene ne dukje se te keqia te tij ishin me shume se te mirat.

  Ky kendveshtrim i “vleresimit” te komunizmit eshte i promoguar nga komunistet dhe i percjelle nga ajo pjese e mases qe genjehet kollaj me argumenta kashte nga cilado strukture politike.

  Kostoja e oportunitetit si koncept nuk eshte relevante vetem ne ekonomi por ne cdo aspekt te jetes. Pra nuk mund te gjykojme “te mirat” e sistemit komunist ne vakum, dmth sikur po te mos ishte ai sistem Shqiperia do ngelej ne vend numero apo nuk do kishte nje sistem tjeter qeverisje dhe ekonomie. “Enveri solli elektricitetin” thone komunistet. No shit! Bota perendimore nderkohe ka qene pa drita simbas kesaj llogjike dhe ne ishim fanari ndricues ne bote literally? :D
  Greqia ishte me keq se Shqiperia ne disa aspekte te infrastruktures dhe ekonomise para luftes II bot dhe shiko dhe bej bilancin ne fund te viteve ‘90 midis ketyre dy vendeve fqinje, ca beri kapitalizmi dhe demokracia per Greqine dhe ca beri komunizmi per Shqiperine. Per te mos folur per vendet e tjera perendimore ku kontrasti eshte akoma me i madh. Perendimoret habiteshin kur shikonin shqiptaret mbasi u liruan nga burgu komunist. Njerez si mumje qe dukeshin nga 10 vjet me te moshuar nga mungesat elementare te elementeve ushqimore per nje jete te tere, tallona country.

  Po edhe sikur e kunderta te kishte ndodhur dhe komunizmi si sitem ekonomik te kishte sjelle me shume prosperitet per vendet qe e aplikuan, diktatura si sistem qeverisje eshte e gabuar ne vetvete, eshte perdhunim i te drejtes baze te njeriut per te zgjedhur fatin e vet, per te patur lirine e fjales dhe te zgjedhjes jo vetem ne qeverisje po ne cdo aspekt te jetes.

  Keto argumenta NexhiRamiziane per te mirat qe solli komunizmi jane si te argumentoje ai autraliani qe mbajti vajzen e vet ne bodrum te shtepise dhe e perdhunonte per vite, duke thene “une e ushqeva ate”.

 224. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 3:44 pm

  *austriaku desha te them, jo australiani.

 225. spiritus thotë:

  14 October 2008 @ 3:52 pm

  Nexhi thotë:
  13 October 2008 @ 10:48 am
  Ju 10sha mu ne reflektim.
  Cer mutin do reflektoni ju mre.
  Kesaj i thone te reflektosh rreth faktit qe e ke pas brenda, apo qe e ke akoma brenda
  :))

 226. nejse thotë:

  14 October 2008 @ 3:58 pm

  xhibi thotë:
  Keto argumenta NexhiRamiziane per te mirat qe solli komunizmi jane si te argumentoje ai austriaku qe mbajti vajzen e vet ne bodrum te shtepise dhe e perdhunonte per vite, duke thene “une e ushqeva ate”.

  flokenaja thotë:
  te huajt shohin ekzotiken ne kete perdellimin tone prej kelyshi qe edhe pse e kane rrahur me kamxhik tere jeten, ende vajton vdekjen e te zotit

  :)

 227. era thotë:

  14 October 2008 @ 4:28 pm

  Enver Hoxha e mprehu shpaten
  Edhe nje here o per situaten
  Kjo eshte shpata qe ri tek koka
  Gjithe armiqeve qe ka sot bota

  Enver Hoxha hej tungjatjeta
  Sa keto male e sa keto shkrepa
  Zanin shqipes me lart ja ngrite
  Gjithe popullin ne drite e qite

  Provova vehten se sa e mbaja mend kete kenge. Kaq dija. Kush e di pjesen tjeter le ta vazhdoje…….

  Sot thone popujt neper bote
  Nje yll drite ka ne Evrope
  Nga ky yll qe ka Shqiperia
  Lum kush merr rezet e tija.

 228. toko thotë:

  14 October 2008 @ 5:54 pm

  Xhibi dhe Lundirmi thone:

  Pra nuk mund te gjykojme “te mirat” e sistemit komunist ne vakum, dmth sikur po te mos ishte ai sistem Shqiperia do ngelej ne vend numero apo nuk do kishte nje sistem tjeter qeverisje dhe ekonomie. “Enveri solli elektricitetin” thone komunistet

  Te them te drejten une dyshoj ne kete Dyshimi me vjen nga 25 vjet mbreteri dhe 20 vjet “demokraci” Shifrat e Lundirmit jane per tu diskutuar

  Greqia ishte me keq se Shqiperia ne disa aspekte te infrastruktures dhe ekonomise para luftes II bot dhe shiko dhe bej bilancin ne fund te viteve ‘90 midis ketyre dy vendeve fqinje, ca beri kapitalizmi dhe demokracia per Greqine dhe ca beri komunizmi per Shqiperine.

  Korigjim Xhibo
  Greqine nuk e beri demokracia por diktatura. Quhej Diktarua e Gjeneraleve te zinj. Nuk ishte komunizem por ishte diktaure antikomuniste ku hajduti, dembeli pisanjosi denohej njesoj si komunisti. Te keshilloj te lexosh pak per kete.
  Nejse e perseris. Nuk kam asnje simpati apo dashuri per ate sistem. Por duhet ti japim ate qe i takon ne menyre qe te dime cfare te aplikojme ne sistemin e ri qe po ndertojme.. Ne fakt kjo duhej bere qe ne fillim qe dinim e te ruanim ato vlera qe kishte krijuar ai sistem me punen e djeresn tone te popullit. Tani eshte vone per kete Se cfare kemi bere deri tani kemi share sistemin e vjeter, kemi shkateruar gjithshka nga ai sistem. I rame me sopaten e druvarit e preme cdo gje si te keqe. Dhe ndertuam nje sistem liberalo demokratik antidiktature deri ne justifikimin dhe gradmin e haduteve, matrapazeve dembeleve pisanjoseve. Dhe te gjitha ne emer te slloganin “Antikomunizem” Shprehjet ” Na je bere si komunistet qemoti” kane zene renje e perdoren qe nga nenpunesi qe vjen vone ne pune deri tek krimineli qe vret nje tepafajshem. Ketu dalim jashte teme se do te flasim pastaj per demokracite liberale alla G99 etj etj.

 229. J. thotë:

  14 October 2008 @ 6:02 pm

  Toko, ja të flasim bashkë, pa këta të Saliviçit nuk hanë pykë.
  Si mendon ti, pse u prishën ato vepra të bëra gjatë komunizmit?
  A ke ndonjë version?

 230. molekula thotë:

  14 October 2008 @ 6:33 pm

  lumidrinit sa eshte borxhi i huaj per fryme sot ne shqiperi?

  po ne 1989?

  sa eshte zhvleresuar dollari ne 19 vjet?

  ik bej icik statistike 101 vllai.

  Sala ka ditelindjen neser? Po pati zot ishalla i dergo noj atak.

 231. lumidrin thotë:

  14 October 2008 @ 7:12 pm

  Toko, po e zgjas si teper.
  Jane, 1924 -1939 = 15 vjet+ 1992- 2008= 16 vjet.
  13+16=29.
  Ateher te presim edhe 20 vjet.
  Molekul borxhi i 1989 ishte 400 milion dollar.
  Ai i deklaruari.

 232. toko thotë:

  14 October 2008 @ 7:13 pm

  J,
  Mendimi im eshte se ato vepra u prishen se ligji qe te denonte per shkaterim/vjedhje te pasurise se perbashket shteterore u quajt ligj komunist dhe nuk u zbatua. Po te kerkoje zbatimin e tij te quanin komunist.

 233. toko thotë:

  14 October 2008 @ 7:15 pm

  Ateher te presim edhe 20 vjet

  Perse te presim? Te presim zhdukjen tone si komb? Se rruga qe kemi mare atje te con

 234. xhibi thotë:

  14 October 2008 @ 7:19 pm

  Greqine nuk e beri demokracia por diktatura.

  Ashtu eshte, mbas luftes II bot neve kishim demokraci dhe sistem kapitalist te ekonomise kurse Greqia kishte diktature dhe komunizem. :D

  Alternative history shkruarje te mbare. :)

 235. toko thotë:

  14 October 2008 @ 7:25 pm

  Greqia kishte diktature dhe komunizem

  toko thotë:
  14 October 2008

  Quhej Diktarua e Gjeneraleve te zinj. Nuk ishte komunizem por ishte diktaure antikomuniste ku hajduti, dembeli pisanjosi denohej njesoj si komunisti. Te keshilloj te lexosh pak per kete.

  Duhet te mesosh me mire historine e vendeve te ballkanit qe te diskutosh ne kete pike. Me duket se je prapa :)

 236. J. thotë:

  14 October 2008 @ 10:41 pm

  Ore Toko mos u merr me të ore ai është mavri me bojë i shkreti… Vërtitet rrotull si erë e ligë e nuk merret vesh se ça flet. Kalama 30 vjeçar hesapi…

  Po nejse, Toko, nëse do respektoheshin të gjitha strukturat shtetërore që ishin vendosur atëherë, mundësia e përfitimit nga të babëziturit e rinj të klasës politike do ishte shumë herë më e vogël.
  Të gjitha trazirat e rënimet ekonomike që bënë palaçot më pas ishin bërë me një qëllim të vetëm: për të përfituar.
  Ajo prishja, çeku i bardhë, ideja rrëmbe të rrëmbejmë formoi pasunarët e parë të asaj kohe që e kanë edhe sot pushtetin. Si matrapazë u lindën dhe si matrapazë kanë për të ik, nëse do shqiten ndonjëherë.

  Përpara këtyre zullumqarëve që nuk e kishin as për inat, as për të nxjerrë dufin, JO! I gjithë rrënimi u organizua me qëllime përfitimi. E pra, para këtyre, dhe më lart se këta qëndron figura e Enverit. Se shtetin e kishim të paktën. Tani kanë ngel leshtë e currës.

 237. ThoughtPolice thotë:

  14 October 2008 @ 11:21 pm

  Mashtrimet e diktatorit

  Nga Vasfi Baruti (Tema)

  Enveri, me pesë ditëlindje! Që i vogël në zemër kishte Moskën…; Në Liceun e Korçës, me provim në vjeshtë, dhe shkon në Francë nëpunës në Zyrën Sekrete të Zogut; Në fjalën në ceremoninë mortore të Vehab Ciut, një ndër yjet e studentëve francezë e të huaj në universitetin e Monpeliesë, Enveri e ngushëllonte: “Kotësia është kotësi dhe gjithçka është e kotë.” Dhe për këtë, Enverit i varet medalja e “iluministit të spikatur” nga Akademia e Shkencave; pseudonimi Lulo Malësori, me të cilin “shkruante” në gazetat frënge, është i Milo Duçit, shkrimtar e publicist i shquar; meritat publicistike të Branko Merxhanit i merr E. Hoxha në veprën “Historia e së majtës shqiptare dhe themelimi i PKSH” e prof. Frashërit; ministri i P. të Brendshme lëshon urdhër për pagesën e orëve të pabëra të profesorit E. Hoxha; Enveri, i pushuar nga puna se “refuzoi të regjistrohej në Partinë Fashiste” i jepet leje nga Ministria e Arsimit “për të shkuar në Itali për arsye familjare.”

  Media ringjall Enver Hoxhën: “[Enveri] Ishte shumë mik i dashur, njeri i dhembshur, kur mori përgjegjësi në kohën e partisë, ai iu përkushtua totalisht punës, ai ishte një njeri që diti të tregojë një vendosmëri të fortë. Unë nuk e kam dashur, por unë e çmoj për punën që bëri gjatë luftës, pas luftës ai u shpërfytyrua.”; “Ky njeri [Enveri] mundi të kapërcente zënkat, grindjet; u bë simbol i qëndresës, nuk ishte i mbrujtur me grindje, nuk ishte i molepsur me grindje.”; Enveri në Operacionin e Dimrit: “Mjaft u çlodhëm tre muaj”; hakërrimi ndaj Nako Spirut: “Do të të shtyp kokën”…

  Enver Hoxha, tema më e dashur për mediat dhe botimet nga protagoniste të kohës. Prof. Paskal Milo e prof. Pëllumb Xhufi, historianë të njohur me argumentin: “Enver Hoxha është figurë komplekse dhe duhet të kalojnë shumë vite për të bërë vlerësimin e tij.” Edhe vlerësime nga Akademia e Shkencave. Por edhe një risi: “Speciale në 99-vjetorin e lindjes së Enver Hoxhës: 100 fakte nga jeta e Enver Hoxhës.” “Tirana Observer”, 2007: 14 tetor; edhe me përfundim: “… Një pjesë janë fakte dhe të dhëna që shumica e njerëzve i dinin krejt ndryshe, një pjesë janë zbuluar pas vitit 1990. Por të gjitha bashkë na krijojnë një portret për njeriun që prodhoi komunizmin në Shqipëri. …” Me domethënie të pastër: faktet janë të vërteta e s’duhen vënë në dyshim(!) Kjo speciale është dhe ngasja e fortë e një sprovë, jo për të njëqind faktet, po nga dhjetëshja e parë veçoj: faktet 1, 5, 6, 7, 9, 10, ato me temë: ‘Rinia e Enverit’.

  Fakti 1. Diktatori Enver Hoxha lindi më 16 tetor të vitit 1908, në qytetin e Gjirokastrës. Ai kishte një vëlla e dy motra.”

  Në AQSH: “Regjistri i [bashkisë] Gjirokastrës, nr. 6, fleta 75: Lagjja: “Teqe-Meçite-Hazmurat”, Rruga “Koto Hoxha”. Enver Hoxha, ditëlindja 12 maj 1908, Halil [babai], Gjylo [nëna]”; në Liceun e Korçës, Enveri është me dy ditëlindje: 17 qershor dhe 3 tetor [AQSH: fondi i Liceut, d.14 e 50 (vitet 1929 e 1930), dhe në Francë, me ditëlindje 3 tetor; gazeta Bashkimi 1946: ditëlindja 3 shtator; ditëlindja 16 tetor për herë të parë shpallet në Bashkimi: 16 tetor 1947. Enveri me pesë ditëlindje, me të pangjashmen e vet!

  Enveri, pa të ngjashmen e vet edhe nga “inteligjenca” e tij që fëmijë i vogël dhe Enveri kryeministër rrëfen me ngjyra të ndezura në një artikull dërguar gazetës Pravda me rastin e 800-vjetorit të themelimit të Moskës, që botohej në Bashkimi (6 nëntor 1947): “Që i vogël, në bangot e shkollës, fillova të të dua me gjithë shpirt o Moskë e madhnueshme, o Moskë heroike. Kjo dashuri lindi në zemrën t’eme të njomë, kur unë këndova për herë të parë luftën t’ënde të pa vdekshme patriotike kundër Napoleonit, kundër invazionit francez. …[vargje] Vjersha e Viktor Hygosë ekzaltonte fantazinë t’eme të re dhe muzika e Çajkovskit me tingujt e tij të pavdekshëm ma bënin më të gjallë përpjekjen vigane të popullit rus. … Suvorov, Bagramian, Barkllay do Tolly, Kutuzov, që i vogël unë ju doja të gjithë ju, me tërë entuziazmin e moshës s’eme të re. …” Dhe vazhdon me Vojo Kushin, Perlat Rexhepin me shokë që binin në luftë me “emrin” e Stalinit në gojë, apo nëna nga fshatra të Labërisë me rrëfime për dashurinë e madhe për “baba” Stalinin! Të gjitha rrena si ato të Hijestakovit të Gogolit apo të Cicianovit të Pushkinit, mirëpo ata bënin art me rrenat e tyre, kurse Enveri me fantastet e tij bën politikë.

  Fakti 5. “Në vitin 1930, Hoxha përfundoi Liceun Francez në qytetin e Korçës me rezultate të larta. Sipas dëshmive, ai ishte një nxënës me sjellje të shkëlqyer.”

  Sjelljet e tij nuk i di, por rezultatet e tij janë dhe në dokumente arkivore të Liceut. Në vitin 1929 (dosja 14) vlerësohet: “Observation: Admis Passable [kalueshëm], admissible [i pranueshëm], po kështu e më 1930. Ka dhe një procesverbal për t’u riprovuar në vjeshtë: “Procesverbal. Komisioni i formuar si mbas telit të Ministrisë s’ë Arsimit me nr. 968/50, dt. 27/9/27 për të provuar të mbeturit kandidatë bursistë për në Liceun e Korcës, i përbërë prej….” Enver Hoxha riprovohet në gjuhë, matematikë, histori, gjeografi, shkencë fizikë. [Faksimile 1].

  Fakti 6. “Qeveria shqiptare e Ahmet Zogut i dha në vitin 1931 një bursë studimi në Universitetin e Montpeliesë në Francë, të cilin e la përgjysmë.”

  Qeveria e Zogut kishte dy kritere të forta për bursat për studime jashtë shtetit: rezultate të shkëlqyera në mësime dhe kryerja e shërbimit ushtarak, që Enveri nuk i plotësonte, as njërin, as tjetrin kusht. Nëse Abedin Hoxha është xhaxhai i Enverit, ashtu siç dhe është identifikuar nga studiues, atëherë ka vetëm një shpjegim për atë se si shkoi me bursë në Francë: ndërhyrja e xhaxhait të tij me detyrë në zyrën sekrete të qeverisë së Zogut, më pas edhe në detyra të tjera të larta në ekzekutiv. Në Montpelie dihet se nuk mundi të marrë asnjë provim, paçka se historianë të huaj me emër, që kanë shkruar libra për Shqipërinë, E. Hoxhën e “identifikojnë” të diplomuar në universitetin e Montpeliesë, natyrisht me informacion të marrë në botimet e shumta partiake në gjuhë të huaj e shpërndarë në gjithë botën.

  Fakti 7. “Në Francë, ai [Enveri] shkroi disa artikuj në gazetën e Partisë Komuniste franceze “L’Humanite”, me pseudonimin Lulo Malësori, ku denonconte qeverinë e Zogut.”

  Në autobiografinë për deputet, Enveri shkruan:“… Ndjenjat e tij antifashiste, antiitaliane e antizogiste kanë qenë të njohura që në atë kohë, ashtu siç dëshmojnë artikujt e tij të shkruar në gazetat frënge me pseudonimin Lulo Malësori. …” [Gazeta “Bashkimi”: 1945:14 nëntor]. Lulo Malësori është pseudonim i Milo Duçit, bashkëkohës i Enverit në Montpelie, shkrimtar, publicist, gazetar me mjaft veprimtari krijuese; janë të njohura dhe polemikat e ashpra deri me sharje e fyerje të Çajupit me Lulo Malësorin, i cili i kishte rrëmbyer të dashurën.

  Në periudhën kur Enveri ishte me studime në Francë, i është botuar vetëm një shkrim i vogël, ishte fjala e tij (gjendur me pushime në Gjirokastër), e mbajtur në ceremoninë mortore të intelektualit të shquar Vehab Ciut, që kishte mbaruar Fakultetin e Agronomisë (dega inxhinieri bimësh) në Montpelie, dhe ishte mes atyre pak yjeve francezë e nga gjithë bota me studime aty, që qeveri e Francës i akordoi “Bursë nderi” për rezultate të shkëlqyera në gjithë vitet e shkollimit. Në ceremoninë mortore u fol dhe u shkrua në disa numra të gazetës “Demokratia”. Ministri i Arsimit, Hil Mosi, dërgoi telegram ngushëllimi dhe humbjen e Ciut e cilësoi dhimbje kombëtare. Në emër të djalërisë gjirokastrite foli E. Hoxha e fjala e tij u botua në gazetën gjirokastrite, të 27 gushtit 1932. Fjala e Enverit përveçse dhimbje të djalërisë gjirokastrite për Vehabin ishte edhe “ngushëllim” për shpirtin e të ndjerit, që folësi e shprehu në gojën e një kishtari: “Por mjerisht s’është gabuar i urti Eccliesiast [kishtar], kur tha: Vanitas vanitatum et omnia vanitas.” [Faksimile 2]. Që e shqipëruar thotë: “Kotësia është kotësi dhe gjithçka është e kotë.” E thënë fare qartë: jeta është kotësi, kotësi edhe puna e Vehabit, kotësi kurorëzimi me “Bursë Nderi” nga qeveria franceze, kotësi Vehabi me formatin e një intelektuali të madh. “Kotësia e gjithçkaje në jetë”, ja, ky ishte formimi i Enverit me dy vite shkollore student në universitetin e Montpeliesë!

  Në “Historia e lëvizjes së majtë në Shqipëri dhe themelimi i PKSH, 1878-1941”, autori Kristo Frashëri i referohet shkrimit “Vehab Ciu” të E. Hoxhës: “Në një fjalim të përmortshëm që ai [Enveri] mbajti në varrimin e shokut të tij të ngushtë, Vehab Ciu, i cili vdiq në moshë të re, fjalim i botuar që në atë kohë në gazetën “Demokratia” të Gjirokastrës, spikasin ndjenjat e tij iluministe dhe dëshira e tij për ta parë rininë të arsimuar. Në atë fjalim ai tha midis të tjerave:…” dhe “[Enveri] ishte i brumosur me ndjenja demokratike të Rilindjes Kombëtare shqiptare.” [Faksimile 3]. Por në trepikëshin e parë të faksimiles autocensurohet: “Por mjerisht s’është gabuar i urti Eccliesiast, kur tha: Vanitas vanitatum et omnia vanitas.” Enverit student 24-vjeçar, i brumosur me botëkuptimin e kotësisë së jetës, t’i varësh medaljen e iluministit të spikatur, e rilindasit, ngado ta shohësh, nuk është aspak serioze, as e vërtetë.

  Fakti 9.

  Ai shkoi në Bruksel dhe filloi punë atje si sekretar privat i konsullit të Shqipërisë. Për shkak të veprimtarisë së tij antizogiste ai pushohet nga puna.”

  Pyetja që rri pezull: Si është e mundur që Zogu emëron sekretar konsullate në ambasadën e tij në Bruksel E. Hoxhën, antizogist që në Francë? Është një burim arkivor në AQSH, që “identifikon” se Enveri nga Brukseli i dërgon një artikull gazetës mjaft të njohur “Ylliria” të Tiranës: “Artikulli “Një libër i Herriot-it:“Creer” botuar në ‘Ylliria’ nr. 46, 7 mars 1936 e që mban nënshkrimin “Tre yje” mendohet të jetë shkruar nga Enver Hoxha, pasi edhe në postën e redaksisë të kësaj gazete, të botuar në f. 8 të gazetës, bëhet fjalë për një artikull të Enver Hoxhës, dërguar nga Brukseli kësaj gazete dhe botuar në këtë numër. [AQSH. Fondi Personal: E. Hoxha 1943]. Pika e parë e fortë e mospranimit se artikulli është i E. Hoxhës: Artikulli “Një libër i Herriot-it: “Creer” është shkruar nga penë mjeshtërore dhe kjo penë as që mendoj se mund të ishte në dorë të Enverit, për më tepër kisha të freskët fjalën e tij në varrimin e Vehab Ciut. Artikulli “Një libër i Herriot-it: “Creer” ka autor pseudonimin “Tre Yje” e jo E. Hoxha, dhe me pseudonim “Tre Yje” ka dhe shkrime të tjera, si “Këngë popullore” (‘Ylliria’, 1936: 1 shkurt); “Një pesëdhjetëvjetor që duhet festuar.” [Për Petro Luarasin] Po aty: 1936: 18 shkurt; “Si u realizua Rilindja turke”. Po aty: 1935: 24 qershor; Imagjinata, po aty: 1934: 17 qershor, ndoshta e të tjera. Përderisa me “Tre Yje” mëtohet të “identifikohet” E. Hoxha, atëherë ai qenka edhe autor i gjithë këtyre shkrimeve studimore! Një argument më tepër: Fjalori i pseudonimeve (1998: 126), autori Palok Daka me “Tre Yje” identifikon Branko Merxhanin [Timo Dilo, 6 korrik 1967]. Vulën ia vë Aurel Plasari dhe Ndriçim Kulla në librin “Branko Merxhani. Vepra” [Tiranë 2006], dhe në faqet 368-371 është edhe artikulli i plotë: “Një libër i Herriotit: “Creer” me pseudonim “Tre Yje”.

  Me shumë keqardhje shoh se artikulli “Një libër i Herriot-it: “Creer”, me autor Branko Merxhani, është i plotë edhe në veprën e prof. Kristo Frashërit: “Historia e lëvizjes së majtë në Shqipëri dhe themelimi i PKSH”, [2006:351-353], botim i Akademisë së Shkencave, por këtu artikulli është me autorësi Enver Hoxhën. Prof. Frashëri ndër të tjera shkruan: “… ne kemi në dorë një artikull të shkruar në shqip dhe të botuar më 1936 në revistën kulturore të Tiranës “Illyria”, ku ai [E. Hoxha] është frymëzuar nga vepra me titull “Creer” (Të krijosh) e Edouard Herriot-it, kryetarit të Partisë Radikale-Socialiste Frënge, pra e kryetarit të një partie centriste frënge që nuk kishte lidhje fare me platformën komuniste. Madje, i entuziazmuar nga idetë e kësaj vepre, ai [E. Hoxha], i rekomandonte rinisë shqiptare t’i merrnin porositë e Herriot-it si shembuj në vizionin e tyre për të ardhmen e Shqipërisë. Ai shkruan aty ndër të tjera..” [Faksimile 4]. Analizës së shkrimit profesori i kushton një faqe e gjysmë dhe përfund faqes f. 224 pseudonimin “Tre Yje” e identifikon me Enver Hoxhën. [Faksimile 4.] Dhe me bindje se “Tre Yje” është E. Hoxha dhe meritat e Merxhanit i atribuohen E. Hoxhës!?

 238. Taqi thotë:

  14 October 2008 @ 11:37 pm

  Kjo dashuri lindi në zemrën t’eme të njomë, kur unë këndova për herë të parë luftën t’ënde të pa vdekshme patriotike kundër Napoleonit, kundër invazionit francez. …[vargje] Vjersha e Viktor Hygosë ekzaltonte fantazinë t’eme të re dhe muzika e Çajkovskit me tingujt e tij të pavdekshëm ma bënin më të gjallë përpjekjen vigane të popullit rus. … Suvorov, Bagramian, Barkllay do Tolly, Kutuzov, që i vogël unë ju doja të gjithë ju, me tërë entuziazmin e moshës s’eme të re. …

  Ky paska qene komplet ndryshe nga une ! qe jam nje nga adhuruesit e shumte qe ka Napoléon Bonapart ne France por edhe ne gjithe boten

  VIVE L’EMPEREUR

 239. ThoughtPolice thotë:

  14 October 2008 @ 11:41 pm

  Taqi, lere kete, po burri i botes ka pse ditelindje :lol: dhe me gjase ky 16 Tetori eshte kot. Komunistet hedhin valle dhe kendojne si gjithmone per data te rreme…

 240. ThoughtPolice thotë:

  14 October 2008 @ 11:41 pm

  Pese*

 241. Idris thotë:

  15 October 2008 @ 2:21 pm

  *austriaku desha te them, jo australiani….. :) :P :D
  Mire Verit qe i permend llafet , kishte nja 1ooo vjet qe kish “maru” , po ti c’pate ???? Sa vjec je o XHIB ? :)

 242. nejse thotë:

  16 October 2008 @ 10:38 pm

  uaaaa, c’jam shkrire!
  doja t’i thoja 101 kumandantit tek tema e 16 oktobrrrit, po e kishin mbyllur me 100 komente! :P :P :P

  hajt, me aq qofte! :P

 243. molekula thotë:

  16 October 2008 @ 10:52 pm

  Edhe 100 vjet o Enver se ke qen persembari.

 244. xhibi thotë:

  17 October 2008 @ 7:22 am

  Peshku i ka bere si rubineta cezmash keto temat e Enverit kete jave per komentet e njerzve, hap nje mbyll nje. :lol:

  Nuk kane faj ne fakt; gjithe keta peshq komuniste qe notojne tek kjo faqe duhen edhe satisfaksionuar por edhe menaxhuar qe mos duket se po kthehet faqja ne plenium partie. :D

 245. kallash thotë:

  17 October 2008 @ 8:31 am

  O xhibo,
  Rubineta mund te vendosesh sa te duash, por po nuk pati uje ato jane kot. E peshqit qe te notojne dhe jetojne duan uje sa me shume uje dhe vetem uje.
  Edhe Enveri ka pas pire shume uje. Oh sa uje!

 246. kallash thotë:

  17 October 2008 @ 8:32 am

  O xhibo,
  Rubineta mund te vendosesh sa te duash, por po nuk pati uje ato jane kot. E peshqit qe te notojne dhe jetojne duan uje sa me shume uje dhe vetem uje.
  Edhe Enveri ka pas pire shume uje. Oh sa uje!

 247. roza thotë:

  17 October 2008 @ 8:38 am

  Si Enveri nuk vjen me burre shteti ne shqiperi.Hiqeni nga mendja..Dhe ne kete dite te lindjes se tij,nga une ka urimet me te mira…

 248. Nexhi thotë:

  17 October 2008 @ 10:13 am

  Dhe ne kete dite te lindjes se tij,nga une ka urimet me te mira…

  :-) CA urimi psh do ti beje ti ROze ?

 249. Tironsi thotë:

  17 October 2008 @ 10:36 am

  Nexho, hala te kjo teme tina mi? :o :P

 250. J. thotë:

  17 October 2008 @ 10:39 am

  Poezi nga Kosova për Enverin.

  Shkruan: Fadil SHYTI

  TË DESHA DHE TË DUA PËRJETËSISHT, SEPSE TËRË JETËN QËNDROVE, LUFTOVE SHQIPTARISHT!

  Të dua se të sulmonin dhe po të sulmojnë,
  Horrat dhe qorrat më të zi se skëterra!
  O Enver Shqiptari!
  Ishe dhe mbete madhështor,
  …Ishe dhe je kurdoherë,
  Në zemrat tona, i pari!

  Kur drejtoje, Ty me Partinë
  Shqipëria, kish dritë dhe nderë!
  Kur drejtoje ty me Partinë,
  Shqipëria, nuk përkulej asnjëherë!

  Kur drejtoje Ty me Partinë,
  Shqipëria kish të gjitha:
  Nuk i mungonte buka as ujë!
  Nuk i mungonte DRITA!

  Nuk lejohej kurrë turpi,
  Ta drejtonte Shqipërinë, gishti huaj!

  Lisat e mëdhenj krenarë,
  Thonë: - sulmohen nga rrufetë!
  Vepra jote madhështore
  Do të jetojë e ndritur përjetë!

  Për ty derdhën lot ujëvaret,
  Pa ty, - tani u shkretuan brezaret!

  KUSHTRIM!
  …Heu, Enver burri!
  Shkëmb e diell,
  Nga Gjirokastra,
  Kurdoherë me ide të pastra!
  Simbol Qëndrese!
  Simbol Bese!
  Madhështor, sa Flamuri!
  Ngritu edhe njëherë,
  Dhe jepe kushtrimin!
  Se, na shkoi ndera!
  Se, na u hoq Flamuri!
  Ngritu o burrë i dheut!
  Shpëtoje Shqipërinë Stërgjyshore
  Pa le të gjëmojnë;
  Fusha e male!
  Se, pamëshirë,
  Mbi shqiptarinë, .
  Po bëjnë kërdinë,
  Armiku me tradhtinë!

  VEPRA JOTE DO TË JETOJË!
  O, Enver Shqiptari!
  Derisa, të kenë drithëra, tokat shqiptare,
  Derisa, të kenë valë vërshuese Adriatiku e Joni,
  Derisa, të kenë lisa dhe krisma në malet tona krenare;
  Derisa të ketë kaltërsi qielli mbi SHQIPËRIKOSOVË:
  Vepra jote do të jetojë:
  Se dritë e jetë i jep REVOLUCIONI!
  - DO TË JETOJË, KJO RRUGË DRITE…
  NËPËR SHEKUJ, NËPËR VITE…
  Le të ulërijnë ujqërit, dhelprat le të përdridhen…
  Le të zhurmojnë, le të çirren e të vajtojnë:
  Jo, kurrë o trim e burrë!
  Horrat, vlerat nuk t´i humbin - kur të të shajnë:
  Vetëm marrëzitë e tyre i përlajnë!
  … Dhe , le të lehin kot,
  Qentë me bushtra,
  Me turinjt përpjetë,
  Të zhgjebosur për jetë,
  -Me dy këmbë:
  Me dhëmbë e pa dhëmbë!
  Le të zvarriten, e cijasin…
  Mbi dhe e nën dhe!
  Zhapinj e hardhuca,
  Kudo nëpër botë…
  Për baticat e zbaticat…
  E epokës të Gjeniut Enver,
  Por, veprën e tij madhore,
  Për Shqipërinë Natyrore,
  Nuk do të munden ta mposhtin kurrë,
  Ajo ngritet lart e më lart si Flamur,
  Ngulitet e rritet…
  Dhe ngritet kurdoherë;
  Në thellësi të tokës, të SHQIPËRIKOSOVËS,
  Dhe - deri në eter!

 251. Nexhi thotë:

  17 October 2008 @ 10:43 am

  po re,
  thashe ta mesoj i here ca mund ti urohet nje te vdekmi :P

 252. xhibi thotë:

  17 October 2008 @ 11:08 am

  Nexhi thote:
  ca mund ti urohet nje te vdekmi

  Ne rastin e Dulles i thuhet “i marsh me vete ata te tute qe le mbrapa” :D

 253. xhibi thotë:

  17 October 2008 @ 11:19 am

  Birthler: “Heshtja e shoqërisë mbas diktaturës është gjëja më e keqe”

  Intervistë ekskluzive me Marianne Birthler, e ngarkuara e qeverisë gjermane për dokumentet e Stasi-t. Më 21 tetor ajo do të vizitojë Shqipërinë për t’u informuar për hapat që po bën Shqipëria në zbardhjen e diktaturës.

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3712099,00.html

 254. zarathustra thotë:

  17 October 2008 @ 12:16 pm

  Kam pershtypjen se adminet me kete teme (duke e mbajtur hapur me jave) po i trajtojne peshqit si KAVIE, kjo do te thote mungese respekti…

 255. lumi drin thotë:

  17 October 2008 @ 12:58 pm

  Zarathustra:
  .
  Duhet ti falenderojme adminet per mbatjen e temes,mundesia qe kaviet e Hoxhes ti kthejme ne gjendjen normale.Ti bejme njerzor.
  Pune e lodhshme, e stermundimshme,por ja vlen.
  Per kete i pergezojme.
  Analizoje kavien Fadil,pak nga pak, mund te sherohet.
  E fillojme nga pyetja:-cilat vepra e ke fjalen Fadil?
  Duke u munduar te gjeje veprat( qe nuk ekzistojne) fillon e mendon, lodhet, punon, d.m.th pak nga pak jep shenja njeriu.
  Kjo eshte Zarathustra.

 256. zarathustra thotë:

  17 October 2008 @ 1:33 pm

  JETA ME KA MESUAR QE “N.Q.S NUK JE I ZOTI TE NDRYSHOSH TE TJERET, NDRYSHO VETVETEN”
  x lumin drin -mos u merr me nostalgjiket……….

 257. xhibi thotë:

  17 October 2008 @ 2:08 pm

  Tashi e vura re une qe tek tema tjeter e Verit, ajo per perkujtimin e ditelindjes se tij, Peshku ka mbyllur temen nga komentet mbasi ne ate teme u bene fiks 100 komente. :lol:

  Idris, kur ta lexosh kete na thuaj per kuriozitet ca quhet shoqata sekrete e enveristave dhe sa shpesh takoheni? :D

 258. Seferi thotë:

  17 October 2008 @ 4:12 pm

  Lexova nje artikull interesant i shkeputur nga libri i Kastriot Myftaraj
  “Jeta e fshehur e Enver Hoxhes”

  Sipas te cilit nuk di sa mund te jete e vertete del qe DUlla na qenka djali i Bimbashit ( Hali Musa Beu).

  Historia e familjes së Enver Hoxhës
  Shkruar nga T.O.*
  e enjte , 16 tetor 2008
  Cila ishte origjina e Enver Hoxhës. Çfarë ndikimi patën në jetën e tij babai dhe e ëma. Gazetari dhe shkrimtari, Kastriot Myftaraj, sjell në librin “Jeta e fshehur e Enver Hoxhës” një vështrim ndryshe të jetës së diktatorit. Por jo vetëm ngjarjet e jetës së tij kur u vu në krye të lëvizjes komuniste. Faktet e reja vinë që në lindjen e tij. Myftaraj duke u bazuar në kujtimet e Hoxhës, por edhe në gojëdhëna, jep versionin se Enver Hoxha është djali i bimbashit Halil Musa Beu, që u vra nga çeta e Çerçiz Topullit. Një version që mbështete me argumente dhe fakte duke hulumtuar në vetë kujtimet e botuara të ish-diktatorit .

 259. enter thotë:

  17 October 2008 @ 4:27 pm

  Po mire mor administratore akoma nuk u ngopet me shkrimet per enverin? Po ta kishit pare emisionin e Blendi Fevziut do ju vinte turp qe vazhdoni me temat per diktatorin me te madh te botes dhe me gjakatarin. Shkoni lexoni pak lajmin e festimit te ditelindjes se enver hoxhes ne shtepi nga nexhmija tek top-channel. Do ju vije per te vjelle kur te shihni me sa embelsi flet top channel per enverin. Nejse se dihet kush eshte mbrapa asaj medie. Hajde ju te peshkut mblidhni veten dhe ju se ju ka dale nami gjithandej qe jeni qelb nga koka. Ju ka rene besueshmeria ne internet keshtuqe kujdes.
  Ciao.

 260. Idris thotë:

  17 October 2008 @ 4:27 pm

  Pyte njehere Kacin se 40 vjet nen pushtetin e Dulles te mesuar te linde “kopil” nuk jane pak …nga ngja ai dreq mre…A ngjan me vllezer e motra ai mre ? :P Po ti Sefero ?
  Sidoqe te jete puna kur na shanin nga plaka perdornim nje shprehje:
  -Bravo i qofte se ka qene e beses .Te gjith kalamajte ngjajme .Ka tradhetu po vetem me nje ama”
  Dhe nje shtese Sefero!… “Interesant e ka vetem rosaku” thonin pleqte e Korces qe lunin tavell , per robt qe lindnin nga mardheniet me kafshet .
  Dhe kesaj i thone prurje qe adminat i pranojne me kenaqesi si inteligjente :)
  Timen fshijeni per reciprocitet me lenien e Sefer-tasit ! I thone gavetes ne turqisht !

 261. Dylberi thotë:

  17 October 2008 @ 4:29 pm

  Lexova nje artikull interesant i shkeputur nga libri i Kastriot Myftaraj
  “Jeta e fshehur e Enver Hoxhes”

  sefero, po do te dish biografine e vertete te enverit , lexo KETU

 262. Idris thotë:

  17 October 2008 @ 4:53 pm

  O xhib !
  Me sinqeritet dhe asht pa diskutim zotri keshtu ! :)
  Kam pershtypje te padiskutushme se ti rrjedh nga familja HOXHA . Shume e holle je per ta propoganduar :).
  Per kuriozitetin tend Organizata me e fuqishme e PK ne Memedhembje ne mbrojtje te figures se EH ishte ne Tropoje dhe drejtohej nga nje me pseudonimin “Tropoja” :). Keto te dhena i kam nga ” tablo-sinoptisti ” Hoxhist , Kac Mutaraj ! :P
  Shihi kaviet qe la “eh” si jane kthyer ne origjine….Vetem vrasje e hakmarrje primitive nga e kane rrenjen….
  Nga vjedhes fshati te bagetive-ne vjedhes te kualifikuar e te pacipe HAPTAZI te funksionareve shteterore . Nga perdhunues bagetish ne pamundesi te shkonin ne kuplara se si linte Kanuni , ne shites te mishit te motrave e nenave te tyre per nje grusht dollaresh….nga duhanxhij te markave shqiptare ashtu sic ishin te forte po nga kutia e RRemes ama…ne sprova demokratike te injorances se kokainsve demokratas alias bythe Lisave e anes Lumenjve.
  Dhe sa per dyshimet se “do ishte bere Shqiperia” pa ate brez te PAKRAHASUSHEM dhe RRENJA e HISTORISE se VERTETE per NJE KOMB ,qe do ta lakmonin dhe VENDET me te perparuara sot ne bote per ate qe sakrifikuan per atdheun e tyre , mjafton te shkojne ne Sicili e Malte ku kane drejtuar e lulezuar ne shekuj Mendimtare qe frymezohen nga gurgullima e Lumenjeve ne diell marsi ne bjeshke, per nje kullotje te morrave me origjine shekullore …..

 263. Ana thotë:

  17 October 2008 @ 6:22 pm

  Ka qene njeriu i duhur per Shqiperine ne ate kohe Enver Hoxha dhe nuk besoj se mund ti hidhen poshte gjithe ato arritje.

 264. lumi drin thotë:

  17 October 2008 @ 6:34 pm

  Kush foli andej nga fundi?.
  ana!

 265. mand thotë:

  17 October 2008 @ 7:04 pm

  Sinqerisht e ka kjo ana!

 266. ThoughtPolice thotë:

  17 October 2008 @ 7:17 pm

  Me vjen habi se si Mero Baze nuk interviston Nexhmije Hoxhen, si kundershtare e Berishes qe eshte. Merua gazeten e tij fletushke e ka vetem per nje qellim: te shpife dhe sulmoje Berishen, per kete shkak e ka shenderruar ne zerin e Edi Rames dhe se fundi edhe te Erion Veliajt. Keshtu qe ndonje interviste e Nexhit, ku do ta bombardonte Saliun eshte e justifikueshme…

 267. mand thotë:

  17 October 2008 @ 7:24 pm

  Ti THP, ose ben vete ose je vertet i trashe. Se komenti jot ne kete rast eshte ca si pa lidhje, keshtu ke qene qe i vogel ti robo, apo je bere se fundmi

 268. ThoughtPolice thotë:

  17 October 2008 @ 7:30 pm

  Eshte edhe si njefare rikthimi ne identitet, se po permendet pseudonimi i Meros qe ka pasur si spiun i Sigurimit, Corapja!

 269. mand thotë:

  17 October 2008 @ 7:38 pm

  Ej THP, ti sikur kishe marre shkrimin e Vasfi Barutit dhe e kishe fut ne koment keshtu. Apo te pelqen nganjehere gazeta, kur te leverdis. Se sikur ja fut pak pordhes nganjehere, ste del inati se ja kemi cik pak komandant berishes eeeee. Epo, ta kam thene kush del jashte se djathtes, kokes dhe mire ti behet. E degjove Withersin sot, kujdes me demokracine tha. Apo dhe amerikanet na dolen burra te keqinj tashi. Ky montsra ketu lart e shkeli me kembe demokracine, dhe shqiptaret nuk e terhoqen zvarre qe ti cenohet serish, se ashtu do ky komandanti tjeter. THP, ta kam thene dhe me pare fol me llogjike dhe jo me pasione, se jeton dhe ne nje vend ku e djathta eshte ikone.

 270. ThoughtPolice thotë:

  17 October 2008 @ 7:47 pm

  Po, kam sjelle shkrimin e Vasfiut dhe jo te Meros! Une i vleresoj gjerat nga ato cfare thone, jo ku i thone. E di qe e keni nje cike si keq me komandantin, prandaj po ju jap nje sugjerim modest; intervistojeni Nexhin se e bombardon fare Berishen. Ju kete doni apo jo?

  Demokracia cenohet nga prokurore qe bllokojne pronat e biznesmeneve me ato qe shkruan Mero Baze. Vendi qe perfaqeson ai flamuri ne krah te nofkes sime, nuk mund ta imagjinoje qe te bllokohen pronat e biznesmeneve me shpifje tender-lepiresish. Sa per info, GB prokurorin e pergjithshem e ka pjese te kabinet qeveritar. Ups, nuk paska demokraci Anglia!

 271. mand thotë:

  17 October 2008 @ 8:00 pm

  Hahaha, ej mos ke qene gje komisar batalioni ti. Se je fiks, flet vetem me fjalet e komandit. Ore ke nai fjale tenden ti, prokurori mund te jete vertet pjese e ekzekutivit atje, por robi atyre kjo gje nuk ua prek demokracine. Ketu ti japesh prokurorine dhe gjykatat ekzekutivit, i q…. ropt e ktheve ne diktature me keta lloj mostrash qe kemi ne ketu. Rri aty robo se je mire, degjoje komandatin ne satelit cmallu, se po bere vaki erdhe do mallkosh qumshtin e nones. Na bo avokatin nga maja e anglise ky, ajde nje here ketu ajde ta shohesh. Provo te hapesh nai biznes dhe ta shohesh, te vje Kola e Lleshi me sepate te madhe dhe ta marrin frymen me gjoba. Ajde te zgjidhesh nai hall ajde, se do e shohesh luften kunder korrupsionit, ehste bere me keq se ne kohe te Nanos. Ej robo seshte me ai doktori qe ke lene ti, qe qante ne fushate. Kokes ka fillu duke i rene robve te vet, atyre qe kane lene gjunjet ne fushate. Ajde ajde, se folim bashke pastaj

 272. rual thotë:

  17 October 2008 @ 8:09 pm

  ej na rujte zoti, edhe mbas vdekjes duhet mi i ndi eren por…te tija, sna dalin keto qe kena gjalle.

 273. ThoughtPolice thotë:

  17 October 2008 @ 8:14 pm

  Jo mer s`kam qene as komisar batalioni dhe as spiun Sigurimi si Mero-Corapja. Per mendimin tim, Berisha ne koke i ka rene shume vone njerezve si tender-lepiresi Mero. Keta zvarranike ish-spiune Sigurimi duheshin hequr qafe me kohe, jo tani qe kerkuan te vidhnin tenderat e shtetit.

  Cfare te shoh mer, Shqiperine? Mos me ngaterron me veten, qe e njeh Shqiperine me ato qe thote Merua? Jam ne Shqiperi shume me i pranishem se ti, jam me biznesmene dhe qyetetare te thjeshte. Jam me ato biznesmene qe njohin reformat fiskale te qeverise, njohin shkurtimin dhe lehtesimin e procedurave, e dine se nuk merren me tendera me korrupsion, tani jane bere elektronike fare. Jam me ata qytetare qe punojne ne shtet dhe me tregojne per rrogat e rritura, eci me makine ne rruget e Shqiperise dhe e shoh se parate tona po investohen ne to etj.

  Ej, ushtar i Meros, ku ndryshon nje komunist i sotem nga ti? Asgje! Ti shan te sotmen e shqiptareve, ashtu si komunistet, ti shan demokracine ashtu si komunistet. Pse? sepse ju ka marre malli per xhaxhin. Eshte nje taktike e njohur e sigurimsave dhe komunisteve qe kerkojne te bejne te paqene zhvillimin e Shqiperise qe nga permbysja e komunzimit, arsyeja dihet, ti mesa duket je nje kooperativist me shume.

 274. mand thotë:

  17 October 2008 @ 8:25 pm

  Si urdheron shoku komisar, bahce me lule e kemi shqiperine…..

 275. lupi thotë:

  17 October 2008 @ 8:50 pm

  O mand po ti me sa pare mend merresh me policin e kursit te plepave? Robt si puna atij ishin ata qe mbajten Enverin 40 vjet ne pushtet, sot morra si puna e tij duan te na mbajn Sal gamorin 30 vjet ne pushtet. Njerez pa shtylle kurrizore qe kane lindur vetem per te sherbyer si skllever. Lere mos e ul nivelin me i kthy pergjigje atij amon.

 276. Idris thotë:

  17 October 2008 @ 8:51 pm

  I nerumi Mand!
  Me Policin nuk ke pune .
  Ai e thote vete …edhe ne se eshte me fjalet e Komandant Sales eshte Komisar Policie …nuk eshte komisar si dokukdo. Ai edhe rruan edhe propogandon .
  Ai edhe demaskon por edhe kercenon , Meristet .
  Polua eshte kurdohere ne krye te detyres , vigjilent e sycelet per mbrojtjen e vijes se Partise dhe Kryetarit te saj . Ai s’njeh lekundje as shkarje nga vija e percaktuar qarte nga Kryetari . Armiqte “tender-lepires”
  (TM e Polos) si Merua me shoke , duhen demaskuar dhe tu hiqet Corapja . Ky eshte urdher i prere nga Komandanti qofte edhe sikur Imperializmi boteror me ate Amerikan ne krye te na sulmoje .
  Polua eshte Polo dhe duhet ta gjykosh si Polo.
  Kam dhe nje verejtje per menyren e te lexuarit , duke e bere ne forme pejetjeje per te ta pejetur.
  A dini te lexoni ?
  “”"”"Jam ne Shqiperi shume me i pranishem se ti , jam me biznesmene dhe qyetetare te thjeshte.”"” - e thote vet Polici.
  Ai eshte i kudogjendur gju me gju me popullin e thjeshte , fermer dhe veshderr…por edhe me biznesmene te rendesise se vecante si Fazllic e Delijorgji.
  Duhet te ngulitet mire ne mendje:
  Te sulmosh Policin do te thote te mbyllesh blogun dinjitoz PESHKU…..do te thote ta shndrosh ate ne nje fole KOMUNISTESH kur dihet shume mire qe kjo etape eshte kaluar dhe ai me KOMANDANTIN e tij bash SALIUN , po ideologjizojne shoqerite Demokratike ne drejtim te Neo -KOMUNIZMIT.

 277. mand thotë:

  18 October 2008 @ 6:33 pm

  E di si ehste puna Idriz, Polici me ngre nervat per formen e gjuhes qe perdor per te mbrojtur marshallin. Eshte nje gjuhe qesharake, e kaluar kohe dhe e mbushur me ideologji, qe si shkojne per shtat aspak nje njeriu qe ka dy pare mend. Ne rast se ske argumenta per te qene atehere mos u bej qesharak duke perdor dogma te nxjerra nga Genc Pollo, se nuk shkon. E kup[ton sa qesharake eshte, ne rast se ti flet kunder berishes thote polici ke kaluar majtas. Sinqerisht habitem, se si mund te llogjikoje njeriu keshtu. Ne dhe bashke kemi debatuar kush e di sa here, se kemi qene ne kahe te ndryshem. Apo atehere kur i mbanim krahun ishim burra te mire ne sot u beme te majte. Sepse seshte i vetem polici qe ka kete mentalitet. te jesh kritik ndaj berishes eshte tjeter gje, dhe te jesh komuniste eshte tjeter

 278. xhibi thotë:

  18 October 2008 @ 10:04 pm

  World War II communist veterans in Albania lay wreaths at the tomb of the country’s late dictator Enver Hoxha on the 100th anniversary of his birth in Tirana Thursday, Oct 16, 2008. His widow Nexhmije, centre, eldest son Ilir right, and daughter Pranvera ,third from right, watch from above. Victims of his four-decade regime’s persecution also staged a protest rally in Albania’s capital.
  (AP Photo/Hektor Pustina)

  http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo//081016/481/6fb7de4798f84385a4f6d2566d202e3b/

  Idriso, kete e kisha si dhurate per ty. Qave shume pardje, qave? :D

 279. nejse thotë:

  18 October 2008 @ 10:06 pm

  po liliana nga behet? lol

 280. xhibi thotë:

  18 October 2008 @ 11:48 pm

  Të faleminderit Enver, që me këtë rast mua, edhe në këtë moshë të mesme, më mundësove të kuptoj dhe të bindem se kurrë nuk ka pasur, nuk ka, dhe as nuk do të ketë në botë, e hiq se hiq në Kosovë dhe në përgjithësi te ne shqiptarët, gazetari të lirë në plotë kuptimin e fjalës!! Duke e lodhur kokën kot me këto gjëra, ndoshta të panevojshme, seç mu kujtua për momentin një shkrim. Një fjalim tejet provokues, por i sinqertë, i një gazetari të mirënjohur amerikan, J. SWINTON, i cili, me rastin e ceremonialit të shënimit të daljes së tij në pension, qysh para 100 vjetësh, në praninë e kolegëve të vetë të shumtë, e që, kishin ardhur në koktej, e kishte mbajtur këtë fjalim: “ Në këtë fazë të historisë botërore, në Amerikë sot nuk ekziston një gjë e ashtuquajtur si “gazetari e lirë dhe e pavarur”. Edhe unë, por edhe ju, e dini mirë këtë. Në mesin e juaj nuk ka asnjë të tillë që do të guxonte të shkruante mendimin e vetë të sinqertë. Dhe, edhe nëse do ta merrte atë guxim, që në fillim do të dihej se ai artikull kurrë nuk do të botohet në shtyp. Unë marr rregullisht pagën time, me të vetmin qëllim që ta mbaj për vete këtë të vërtetë dhe jashtë gazetës që e përfaqësoj zyrtarisht. Jam më se i bindur që shumice prej nesh, këtu, me qëllime dhe mënyra të njëjta paguhemi, dhe, cilido prej jush, që do të bëhet i çmendur dhe të tentoj ta shkruaj për diçka çfarë ai sinqerisht mendon, menjëherë do të gjendej jashtë, në rrugë, në kërkim të ndonjë pune tjetër. Sikur unë, deri më tash, të kisha lejuar vetes që të botoj ndonjë shkrim me përmbajtje ashtu siç e kam menduar sinqerisht, kaherë, do të isha përjashtuar nga puna. Puna e gazetarit është që ta shkatërroj të vërtetën, të gënjej, të shtrembëroj, të shpifi, t’i përulet gjithnjë “monstrumit” nën këmbët e të cilit qëndron, duke e shitur kështu edhe shtetin dhe popullin, vetëm e vetëm për një porcion ditor të kafshatës së bukës. Ju, sikurse edhe unë, këtë gjë shumë mirë e dini, prandaj ngritja e dollisë në emër të një “gazetarie të pavarur” sot, s’është gjë tjetër, veçse një çmenduri. Ne jemi vetëm kukulla skenike. Në “zanatin” tonë, të tjerët gjithnjë i tërheqin litarët, e ne vetëm lozim. Talenti ynë, potenciali dhe jeta jonë, janë përherë pronësi e të tjerëve. Ne jemi prostitute intelektuale dhe asgjë tjetër” (John Swinton, New York 1890) Adnan Abrashi

  http://www.gazetastart.com/?faqe=shfaqflash&LajmID=28682

  Nejse, Liljanen e kishte zene barku dhe nuk mundej te merrte pjese. :D

 281. nejse thotë:

  18 October 2008 @ 11:54 pm

  :lol:

  A te shpelafte dhe tyyy, ishalla! (barku,barku)

 282. bledi thotë:

  19 October 2008 @ 12:06 am

  Opoo po cohet Enveri nga vari!

  Kush e priste?

  Po Blendi Fevziu e Klanin e tij, qe bejne para nga kjo qeveri, dhe keta ama i kane bere emisionet varg, kundra Enverit, qe njerezit te kuptojne kush eshte Enveri,te preken emocionalisht, e votojne per parate e pushtetin e Berishes e Klanit.

  Ky debati ne thelb nuk eshte per Enverin, po per Dollarin. Enverin faktikish po e ngrine nga vari vete keta.

  Sala si Enveri e dha si burre ”po me dha zoti edhe 100 vjet ketu do me keni, ne paralament”!
  Kuptohet
  Poshte e Rofte Enveri.

 283. xhibi thotë:

  19 October 2008 @ 12:12 am

  Fevziu kishte prap emision sivjet per Enverin?

 284. Bulkthi thotë:

  19 October 2008 @ 1:07 am

  Me beri pershtypje rishkrimi i biografise se Enverit, se me shume fliste per te, sesa kunder tij. Se qe te keshe shkolle te larte edhe te jesh me nota te mira, nuk do te thote asgje. Une kam shoke qe e kane IQ 250, dhe nuk kane mbaruar shkolle te larte, notat i kane pasur bloze, kjo nga pervoja ime direkte, se mund te flasim per miliardere dhe tregetar te suksesshem pa shkolle fare nga historia. Cfare me beri pershtypje ishte edhe jeta e tij jashte, tamam si ne studentet ketej, as qe e cajme koken per shkolle, punojme, shohim ku te na dale ndonje gje.. etj. Me duket qe paska qene edhe karagjoz, tam si ne ketu, se ka ikur te talli trapin tek vdekja e atij: cfare te thoshte kur nuk e njihte fare kete? Ndersa sa per vjedhjen e shkrimit te dikujt tjeter, kete nuk e ka bere ai, kete e kane bere studiusit. Nese sot del nje liber bestseller pa autor, dhe dikush thote se jam une, bujrum miku im, derisa te dali ai i verteti, do bejme ndonje leke, hame ndonje cape buke e pime ndonje kafe, se nuk do vdesim. Keto perpjekjet per ta nxjere Enverin idiot jane mediokre, se derisa ai vuri mbas veti burra me te zgjuar se ai, do te thote ka qene shume i afte menderisht, edhe politikan i zoti. I uroj vetes nje kariere te tille politike!

 285. lumi drin thotë:

  19 October 2008 @ 9:29 am

  Bulkth@
  .
  Mos shiko filma shume, meso se çfare do thote “kariere”.
  Pasi te kesh mesuar futu politikes, jo me perpara se na frikson.

Komentet per kete teme jane te mbyllura.
Per t'u mbrojtur nga spam-i, Peshku pa uje i mbyll komentet e cdo teme pas 60 ditesh.

 • Po shikoni nje artikull ne faqen e arkivit te Peshkut pa Uje. Per te pare faqen aktive, shkoni tek peshkupauje.com