SHKUP- Aleksandri i Madh, për të cilin grinden grekët dhe maqedonasit prej vitesh mund të jetë shqiptar. Kjo është përforcuar me një serë faktesh dhe argumentesh në librin e ri të Enciklopedisë “Maqedonia shqiptare” që doli në botim në fund të vitit 2009 në shtetin tonë fqinj.
Ky botim në fakt ishte një kundërpërgjigje e studiuesve shqiptarë përballë botimit Enciklopedia Maqedonase që u botua në shtator dhe shkaktoi zemërim për mbarë kombin shqiptar në botë.

Autori Njazi Muhamedi sqaron në librin “Maqedonia shqiptare” se Aleksandri i Madh, i cili ka lënë gjurmë në historinë botërore edhe 2000 vjet pas vdekjes së tij, nuk ishte as grek as maqedonas por me origjinë shqiptare.
Sipas fakteve që nxirren në këtë Enciklopedi, origjina e babait të Aleksandrit , pra Filipit ishte ilire, ndërsa Olimbia nëna e Aleksandrit, gjithashtu ishte bijë e prindërve ilirë.

Më tej thuhet se Aleksandri i ngjante shumë nënës dhe dajave të tij nga fisi ilir i epiriotëve. Aleksandri mbante brirët e cjapit, një përkrenare e mbajtur më pas nga Pirroja i Epirit dhe Skënderbeu. Gjuha që fliste Aleksandri me miqtë ishte ilirishtja e vjetër e dialektit gegë , ndërsa greqishten ai e mësoi nga Aristoteli. Një tjetër fakt është se në vitin 1925 , kur Shqipëria drejtohej nga Ahmet Zogu monedhën shtetërore ai e quajti Lek për nder të Aleksandrit të Madh dhe në monedhat e para ishte fytyra e tij. Kur Shqipëria e kishte këtë monedhë, Greqia e Maqedonia nuk e kishin ende.

Këto dhe fakte të tjera pasqyrohen në Enciklopedinë “Maqedonia Shqiptare”. Për momentin nuk ka asnjë koment nga Shkupi apo nga Greqia, të cilat prej 18 vitesh ndeshen në një konflikt për cështjen e emrit të Maqedonisë , dhe një nga sherret ka të bëjë dhe me origjinën e Aleksandrit.

Autori shkon edhe më larg në këtë Enciklopedi cka sulmon më shumë identitetin maqedonas.
Ky është botimi i 3 vëllimeve të Enciklopedisë Shqipëtare në Maqedoni. Një Enciklopedi maqedonase e botuar në shtator i quante shqiptarët njerëz mali, të ardhur në Maqedoni pas luftës së dytë botërore të nxitur nga pushtimi nazist. Këto fakte dhe të tjera si këto acarruan shqiptarët të cilët janë ndër kombet më të lashta në ballkan por dhe në Europë. 
(e.n/News24/BalkanWeb)

82 Komente

Na,plaby, per pederaste te motcem jemi keq.

Ky eshte nje fakt i patundur.

Aleksandri mbante brirët e cjapit, një përkrenare e mbajtur më pas nga Pirroja i Epirit dhe Skënderbeu.

dhe pastaj me kete tjetrin

Një tjetër fakt është se në vitin 1925 , kur Shqipëria drejtohej nga Ahmet Zogu monedhën shtetërore ai e quajti Lek për nder të Aleksandrit të Madh dhe në monedhat e para ishte fytyra e tij.

behet shkemb graniti fare!

 

"Hajt, pa e shoh qe do e rregullojme!" thoshte e madhja Antoneta Papapavli.

 

 LAJMAleksandri i Madh i Greqisë apo i shqiptarëve  01/01/2010 09:43:43 

Arben Llalla

Emri i Aleksandrit të Madh ende vazhdon të krijojë trubullira politike edhe sot këtu e dymijë e dyqind vjet nga vdekja e tij duke bërë që politikat e vendeve të ndryshme të varen shpeshherë nga lavdia dhe emri i tij për ta privatizuar.

A ishte grek Aleksandri? Çfarë e lidhte atë me shqiptarët dhe grekët mbretin e Maqedonisë Antike?

Disa pseudo historianë të fqinjëve tanë të afërt dhe të largët pretendojnë që Leka i Madh nuk ka prejardhje shqiptar. Por historianët e lashtë kanë lënë shënime që tregojnë se Aleksandri i Madh ishte i biri i mbreti të Maqedonisë Filipit II dhe i Olimbisë, një princeshë Ilire, e bija e mbretit të Epirit Neoptolemi I.

Shumë shkrues të historisë Antike ndër ta babai i Historisë greke Herodoti dhe Tukidi na lajmërojnë se Pellazgjët(shqiptarët) janë popull para grekëve “proelinioi”.

 

 

 


Aleksandri i Madh, skulpturë që gjendet te VILA ALBANI, Romë.

 

Filipi II

 

Filipi lindi në vitin 382 para K., nga një baba maqedonas dhe nënën e kishte ilire e cila quhej Euridike dhe ishte nga fisi ilir i Lynkestisë. Lynkestët ishin ilirë, këtë na e dëshmojnë studiuesit dhe historianët antikë si: Livi, Plini, Straboini, Ptolemeu etj.

Ilirët Lynkestë banoni përreth liqenit ët Ohrit dhe kryeqytet kishin Manastirin e sotëm. Pra, vetë Filipi ishte gjysmë maqedonas dhe gjysmë ilir. Mbas vdekjes të babait Amynta, Euridikja e dërgon Filipin në Iliri tek Lynkestët,dhe më tej në Tebë. Filipi pas disa vitesh bëhet mbret i Maqedonisë më 359 p. K.

Filipi u martua me iliren Olimbi dhe nga kjo martesë do të lindte Kleopatra, Kynëna dhe Aleksandri, një burrë i fort, një legjendë Biblike që do bënte emër të madh.

Filipi me të hipur në frontin e maqedonasve nënshtroi fisin e nënës së tij Lynkestët të cilët kishin udhëhequr politikën e maqedonasve. Më tej Filipi i drejtoi synimet e tij për të spastruar territoret e Maqedonisë nga kolonët grekë. Ai shtiri në dorë Selanikun, Thraqin, Skithinë etj., duke zhdukur mbi 200 koloni greke.

Demosdenin i cili ishte oratori më i madh grek i quajtur edhe mbrojtësi i grekëve kundra maqedonasve ka thënë për Filipin mbasi pushtoi të tërë Greqinë në ligjëratën e tij të titulluar “FILIPIKA e Tretë” thotë: “Filipi, jo vetëm që nuk është grek, edhe asnjë lidhje nuk ka farefis me grekërit, por ai është një murtajë e ndyrë e Maqedonisë...”. Ndërsa Straboni shkruan: “Maqedonasit janë quajtur si Paion”.

Por nga historia kemi mësuar se në të vërtetë Paionët ishin ilirë1.

Një nga dashnoret e Filipit e akuzoi Olimbinë se Aleksandri nuk ishte djalë i Filipit por, Olimbia e kishte me Amonin. Amoni ishte një gjarpër, perëndia më e lartë. Olimbia u fye rëndë nga kjo akuzë. Pasi Filipi e ndau Olimbinë ajo bashkë me Aleksandrin shkuan për disa kohë të jetojnë mbretërinë e Lynkestëve. Atëherë Filipi i shpalli luftë Lynkestëve, por gjatë betejës ai desh u vra. Më tej Filipi kërkoi që Aleksandri të kthehej në Maqedoni, por Aleksandri këmbëngulës dhe kokë shkëmb i vuri kusht që të kthehej edhe nëna e tij Olimbia dhe të respektohej si mbretëreshë. Filipi e pranoi kushtin. Ai për tu afruar me fisin ilir të Olimbisë kërkoi që vajza e tij Kleopatra të martohej me mbretin e Epirit vëllanë e Olimbisë. Gjatë dasmës, Aleksandri në bashkëpunim me nënën e tij dhanë urdhër që Filipi të vritej. Gjatë dasmës një ushtar maqedonas i afrohej Filipit dhe i ngul thikën në zemër duke e lënë te vdekur në vend atë. Me ngjitjen e Aleksandërit në frontin e maqedonasve Olimbia e vret gruan e re të Filipit bashkë me fëmijët e saj.

 

 


Filipi II

 

Olimbia

 

Gruaja e Filipi dhe nëna e Aleksandri të Madh Olimbia vinte nga visi i Ilirëve të Epiriotëve. Olimbia ishte stërmbesë e mbretit të Mirmidonëve Akilit i cili u vra në luftën Trojë. Pra Olimbia ishte e bija e mbretit të Epirit Neoptolemi I, i cili rridhte nga fisi i Pirro Neoptolemi djali i Akilit. Pirro Neoptolemi mbas luftës së Trojës u vendos në Toskëri duke themeluar mbretërinë e Epirit. Pirro Neoptolemi është stërgjyshi i Pirros së Madh që luftoi deri në Romë në shekullin III, përpara Krishtit. Olimbia dhe Pirrua janë kushërinj të parë. Emri i vërtetë i Olimbisë ishte Mirtal, pra edhe kjo një fjalë shqipe e përbërë nga MIR-DAL. Në gjuhën shqipe shpesh herë shkronja T ngatërrohet me D, sikurse S me Z, etj. Më vonë Mirtalia u quajt Olimbi, emër që ia vuri vetë Filipi. Edhe kjo fjalë rrjedh nga gjuha shqipe të cilën do ta shpjegojmë më poshtë. Olimbia ishte shumë bukur me flokë të verdha, të dredhura e të gjata. Bukurisë së Olimbisë nuk i rezistoi Filipi i cila la gruan e tij të parë që ishte ilire dhe quhej Audata. Siç duket bukuria e veçantë, zgjuarsia e Mirtalisë ka bërë që më tej ajo të thirrej me emrin madhështor Olimbi.

Olimbia është një emër shqiptar që përbëhet nga bashkimi i fjalëve pellazgje OLI dhe MBI2. OLI do të thotë i TË GJITHË dhe MBI, sipër. Emri OLIMBI është një emër që tregon madhështi. Lojërat më të mëdha në botë quhen Lojrat OLIMBIKE, mali më i madh në Greqi quhet Mali i OLIMBIT. Pra, emri Olimbi ka kuptimin e madhështisë “MBI TË GJITHË”. Dhe vërtetë a nuk janë Lojrat Olimbike aktiviteti më i madhsportivë në botë?!
 

 

 

 

Mirtali, nëna e Aleksandrit të Madhe e njohur me emrin Olimbi. E cila ishte Ilire.

 

Sot gjuhëtarët shqiptar e ngatërrojnë fjalën Olimbi me Olimpi. Fjala OLIMBI në greqisht shkruhet OLIMPI dhe shqiptohet OLIMBI. Shkronja MP në greqisht është B dhe kur ndodhen midis dy zanoreve shqiptohet MB. Gjuhëtarët shqiptar kanë bërë deri më sot transkriptim të fjalës greke OLIMBI, duke bërë që kjo fjalë të humbi kuptimin e saj që rrjedh nga gjuha shqipe(pellazgjike). Gjuhëtarët tanë me dashje ose pa dashje kanë bërë shumë gabime në disa fjalët shqipe duke i quajtur si fjalë të ardhura nga greqishtja, sllavishtja, latinishtja etj. Por po të studiohet më thellë do kuptojmë se kemi fjalë të gjuhës shqipe të përvetësuara nga gjuhët e tjera.

 

 

 


Pirro, mbreti i Epirit.

 

Aleksandri i Madh

 

Plutarku shkruan për Aleksandrin e Madh se ai ishte biond, me një përskuqje të lehtë në faqe dhe në gjoks. Dua të shtoj se edhe Pirrua i ynë i Epirit kishte një përskuqje në të tërë fytyrën e tij. Aleksandri pamjen e jashtme i ngjante nënës së tij Olimbisë dhe dajallarëve që ishin nga fisi ilir i Epirit.

Filipi për të mësuar Aleksandrin në edukimin e tij mori dy mësues Leonidhën që ishte kushëri me Olimbinë dhe Lisimakun edhe ky ishte nga krahina e Dodonës Pellazgjike3. Pra siç del nga historia me edukimin e Aleksandrit u morën dy mësues ilirë. Më vonë Filipi solli edhe Stagjire me prejardhje shqiptare4 i njohur me emrin Aristoteli, një filozof i zoti nga Selaniku për të mësuar Aleksandri gjuhën greke dhe letërsinë e tyre.

Në moshën 18 vjeçare Aleksandri në krye të 2.000 kalorës mposhti ushtrinë e Athinës. Mbas vrasjes së Filipit, Aleksandri në moshën 20 vjeçare bëhet mbret i Maqedonisë dhe i Greqisë në një moshë të re në verën e vitit 336 p.K. Në vjeshtën e vitit 335 para K. Aleksandri i Madh u kthye në Pellë për të përgatitur planin e tij të madh për të pushtuar Azinë dhe të shkatërronte perandorinë perse.

Aleksandri gjatë udhëtimit të tij për në Azi bëri edhe një ndalesë të vogël në bregdetin e Trojës që tashmë ishte shkatërruar e tëra nga lufta dhjetëvjeçare midis Trojanëve dhe Akejve. Kur mbërriti në Trojë Aleksandri u mallëngjye. Librin më të dashur ai kishte ILIADËN dhe nëpërmjet Iliadës kishte mësuar për Trojën dhe luftën e saj. Gjatë vizitës në Trojën e shkatërruar Aleksandri bëri fli në kujtim të mbretit të pafat të Trojanëve Priamit të cilin e kishte vrarë djali i Akilit, Pirroja. Por nga heronjtë e luftës së Trojës ai adhuronte Akilin mbretin e Mirmidonëve që e kishte stërgjyshin nga nëna.

Ishte mëngjesi i 3 qershorit ët vitit 323 p.K., kur Aleksandri ndeu se kishte zjarrmi të brendshme, pasi bëri një banjë ai ushtri përsëri në gjumë. Kur u zgjua thirri të gjithë gjeneralët për planin e betejës, por pa se vetë ishte i pamundur. Për disa ditë rënkoi në shtrat nga temperatura e lartë dhe më 13 qershor vdiq në krevat i sëmurë. Kështu, mbreti i Maqedonisë që kishte mposhtur në fillim Greqinë dhe i kishte marrë emrin nuk mundi të realizonte ëndrrën e tij për të pushtuar tërë botën. Ai për dhjet vjet pushtoi pjesën më të madhe të botës, ndërsa stërgjyshi i tij Akili me aleatët e tij iu deshën dhjetë vite për të mposhtur Trojanët me dredhi.

Aleksandri vdiq, por mbeti gjallë emri, legjenda e tij. Lavdia e tij ndriçon e herë errëson dhe krijon probleme, dymijë e dyqind vjet pas vdekjes së tij

Sipas disa studiuesve të huaj Aleksandri i madhe quhej Meryamun Aleksandri, këtë mendim studiuesit e mbështesin në një mbishkrim që është gjetur në Egjipt.

Ku thuhej në një citim “meryamun setepenra Aleksandros”5. Kjo është një dëshmi që tregon se emri Aleksandër është i mëvonshëm. Ose më mirë të themi që është Llagap. Shpesh herë duhet të na punojë logjika e thjeshtë për të mësuar shumë të fshehta të njerëzve në kohën antike. Po ta ndajmë emrin ALEKSANDËR në tre pjesë do të lexojmë tre fjalë, A-LEKS-ANDËR, që do të thotë: A është fjala e sotme shqipe ËSHTË, LEKS që është emri LEK dhe ANDRA është një fjalë e vjetër pellazgje që e përdorin ende shqiptarët, dhe do të thotë Ëndërr. Pra, emrin ALEKSANDËR do të thotë LËKA ËSHTË NË ËNDËRR. Dhe me të vërtetë Leka ishte burrë i madh që mbeti në historinë e botës për të realizuar ëndrrat që ai shihte në gjumë, ky fakt përmendet në disa shkrimtar dhe historian. Sot shqiptarët emrin Aleksandër e kanë në disa variante si: LEK, ALEKS, SANDRI, LEKSANDËR. Shqiptarët që njihen ne Itali me emrin arbëreshë dhe në Greqi me emrin arvanitas në vend të emrit Aleksandër ata përdornin Leksandër. Duhet të dimë që në kohët e lashta njerëzit shpeshherë e humbnin emrin e pagëzimit dhe thirreshin me Llagapet e tyre. Më vonë Llagapet u bënë mbiemrat e familjeve. Shqiptarët e sotëm i pagëzojnë fëmijët edhe me emrin Andra. Në Greqi ndodhet një ishull me emrin ANDRA. Gjatë një studime që kam bërë në vitin 2001 për këtë ishull kam zbuluar se ky ishull banohej që në shekullin e XII nga shqiptarët. Edhe sot ishulli Andra(Ëndra) banohet nga 70% e popullsisë greke që flet në familje gjuhën shqipe, pra nga shqiptarë që njihen me emrin arvanitas. Ishulli ANDRA6 ka 27 fshatra shqipfolës, toponime, dhe mbiemrat e familjeve janë të kuptimit të gjuhës shqipe. Emri ALEKSANDËR përbëhet nga fjalë të kuptimësisë në gjuhën shqipe.

 

Monedha e Republikës së Shqipërisë LEK me pamjen e Aleksandrit të Madh, 1926.

 

Elementët që tregojnë origjinën ilire(shqiptare) të Aleksandrit të Madh

 

1.- Më lartë kemi sjellë origjinat familjare të Filipi dhe Olimbisë që vijnë nga fiset ilire. Filipi ishte lindur nga një nënë ilire dhe Olimbia nënën dhe babain e kishte ilir. Shkencërisht ALEKSANDRI I MADH është Ilir, duke patur parasysh se logjika na shpie se nëna është ajo që përcakton babain e fëmijës. Pra, Filipi ishte djali i Eurodikes që vinte nga fisi ilir i Lynkestëve. Dhe për Aleksandrin kemi të sigurt që ishte djali i ilires Olimbisë që vinte nga fisi ilir i Epiriotëve. Më lartë thamë që Olimbia akuzoheshe shpeshherë që Aleksandri nuk ishte djalë i Filipit, por i gjarprit Amon.

2.- Nga pamja e jashtme dhe karakteri Aleksandri i ngjante Olimbisë, kishin të përbashkët ngjyrën e flokëve, bukurinë e fytyrës, ambicien, zgjuarsinë etj.

3.-Emri i pagëzimit të Aleksandrit ishte Meriamun, një emër që zbërthehet në gjuhën shqipe të dialektit geg, MER-JAM-UN. Sot disa fshatra shqiptar në Maqedoni ende thonë: MER JAM UN, që në gjuhës standarde shqipe është MIR JAM UNË.

4.- Emri i njohur botërisht nga bëmat e Miriamun ishte Aleksandër që siç e shpjeguam më lartë ka kuptim vetëm në gjuhën shqipe.

5.- Aleksandri ishte mbajtës i brirëve të Cjapit. Më vonë këtë shenjë do ta mbante Pirrua, mbreti i Epirit dhe Skënderbeu, mbreti i Epirit dhe Arbërisë.

6.- Gjuha që u fliste Aleksandri miqve të tij ishte ilirishtja e dialektit geg të Maqedonisë. Aleksandri greqishten e mësoi nga Aristoteli.

7.- Në vitin 1925 Republika e Shqipërisë që drejtohej nga Ahmet Zogu monedhës shtetërore e quajti me emrin LEK për nder të Aleksandrit të madh. Dhe në faqet e monedhës shqiptare LEK pasqyroheshin figurat e Aleksandrit, Herkulit, Akilit, Pirros etj. Kur shteti shqiptar kishte këto elemente në monedhën e tij në vitin 1925 që vazhdoi deri në vitet 1950, Greqia dhe Republika e Maqedonisë(FYROM) nuk kishin monedhë me këta figura të njohura të historisë së lashtë.

 

Monedha e Republikës së Shqipërisë LEK me pamjen e Aleksandrit të Madh, 1926.

 

Aleksandri në Bibël

 

Gjatë leximit të Biblës, në kapitullin e tetë, profecia e Danielit, thuhet se në shek.VII p.k. do të lindte Aleksandri i Madh. Profecia ka titullin: “Vegimi i Danielit: Dashi e Cjapi”7 ku shkruhet: “Në tretin vit të mbretërimit të mbretit Baltazar, unë, Danieli, pata një vegim, pas atij që pata në fillim të mbretërimit. Pashë në vegim dhe, ndërsa po shikoja, më ndodhi të gjëndesha në qytezën e Suzas, që është në krahinën e Elamit; nga vegimi e kuptova që isha pranë lumit Ulai. Ngrita sytë dhe shikova, dhe ja, pranë lumit pashë më këmbë një dash me dy brirë; të dy brirët ishin të lartë, por njëri ishte më i lartë se tjetri, megjithëse më i larti kishte dalë i fundit. Pashë dashin që godiste kundrejt perëndimit, drejt veriut dhe drejt jugut; asnjë kafshë nuk mund t'i rezistonte, askush nuk mund të çlirohej nga pushteti i tij; kështu ai bëri atë që desh dhe u bë i madh. Ndërsa kisha parasysh këtë, ja, ku po vinte nga perëndimi një cjap, që përshkonte tërë sipërfaqen e dheut pa e prekur tokën; cjapi kishte një bri të madh midis syve të vet. Arriti deri te dashi me dy brirë që kisha parë më këmbë përpara lumit, dhe iu hodh kundër me furinë e forcës së tij. E pashë të afrohet dhe të zemërohet kundër tij; pastaj i ra me bri dashit dhe copëtoi dy brirët e tij, ndërsa dashi nuk kishte fuqi për t'i rezistuar; kështu e hodhi për tokë dhe askush nuk mundi ta çlirojë dashin nga pushteti i këtij. Cjapi u bë shumë i madh; por, kur u bë i fuqishëm, briri i tij i madh u thye; në vend të tij dolën katër brirë të mëdhenj, që drejtoheshin drejt katër erërave të qiellit. Nga një prej tyre doli një bri i vogël, që u bë shumë i madh në drejtim të jugut, të lindjes dhe të vendit të lavdishëm. U rrit deri sa arriti ushtrinë e qiellit, bëri të bjerë për tokë një pjesë e ushtrisë dhe e yjeve dhe i shkeli. U ngrit madje deri te komandanti i ushtrisë, i hoqi flijimin e vazhdueshëm dhe vendi i shenjtërores së tij u shemb. Ushtria iu la në dorë bashkë me flijimin e vazhdueshëm, për shkak të shkeljes; ai hodhi për tokë të vërtetën; bëri tërë këto gjëra dhe i shkoi mbarë. Pastaj dëgjova një të shenjtë që fliste, dhe një i shenjtë tjetër i tha atij që fliste: "Deri kur do të vazhdojë ky vegim: ndalimi i flijimit të përditshëm, shkretimi për shkak të paudhësisë, shenjtërorja dhe ushtria të shkelur?" Ai më tha: "Deri dymijë e treqind ditë; pastaj shenjtërorja do të pastrohet". Tani, ndërsa unë, Danieli, e kisha parasysh vegimin dhe përpiqesha ta kuptoja, ja ku po rri para meje dikush që ka pamje burri. Dëgjova pastaj në mes të lumit Ulai zërin e një burri, që bërtiste dhe thoshte: "Gabriel, shpjegoja këtij vegimin". Ai iu afrua vendit ku ndodhesha unë dhe, kur arriti, unë pata frikë dhe rashë me fytyrë. Por ai më tha: "Kuptoje mirë, o bir njeriu, sepse ky vegim ka të bëjë me kohën e fundit". Ndërsa ai fliste me mua, unë rashë në një gjumë të rëndë me fytyrë për tokë, por ai më preku dhe më bëri të ngrihem më këmbë në vendin ku ndodhesha. Dhe tha: "Ja, unë do të të tregoj atë që ka për të ndodhur në kohën e fundit të indinjatës, sepse ka të bëjë me kohën e caktuar të fundit. Dashi me dy brirë, që ti ke parë, përfaqëson mbretërit e Medisë dhe të Persisë. Cjapi leshtor është mbreti i Javanit dhe briri i madh që ishte në mes të syve të tij është mbreti i parë. Briri i thyer dhe katër brirët që dolën në vend të tij janë katër mbretëri që do të dalin nga ky komb, por jo me të njëjtën fuqi të tij. Në fund të mbretërisë së tyre, kur rebelët do ta kenë mbushur kupën, do të dalë një mbret me pamje të egër dhe i rrahur në dredhitë luftarake. Fuqia e tij do të rritet, por jo për shkak të forcës së tij; do të bëjë shkatërrime të habitshme, do të ketë sukses në ndërmarrjet e tij dhe do të shkatërrojë të fuqishmit dhe popullin e shenjtorëve. Për shkak të dinakërisë së tij do shtohet mashtrimi në duart e tij; do të krenohet në zemër te vet dhe do të shkatërrojë shumë njerëz që janë në siguri; do të ngrihet kundër princit të princave, por do të thyhet jo nga dorë njeriu. Vegimi i mbrëmjeve dhe i mëngjeseve, për të cilin është folur, është i vërtetë. Ti e mban sekret vegimin, sepse ka të bëjë me gjëra që do të ndodhin mbas shumë kohe". Dhe unë, Danieli, e ndjeva veten të sfilitur dhe qeshë i sëmurë disa ditë; pastaj u ngrita dhe u interesova për punët e mbretit. Unë isha i tronditur nga vegimi, por askush nuk e vuri re”.

Shkencëtarët e kanë zbërthyer Profetësinë e Danielit dhe kanë nxjerrë përfundimin se bëhet fjalë për ngjarje që lidhen me Aleksandrin. Dashi ishte mbreti i Medisë dhe Persisë, që në shek. VI-V para K. vunë nën kontroll Maqedoninë dhe Thrakën. Cjapi me një brirë është Aleksandri i madh, i cili mundi Persinë, Darin e III që na paraqitet me shenjën e dashit. Cjapi që është shenja e Aleksandrit që pushtojë Persinë brenda 10 vjetësh, pra ashtu siç ka ndodhur me të vërtetë. Briri i thyer në katër pjesë ishte ndarja që pësoj mbretëria e Aleksandrit nga gjeneralët e tij. Ptolemeu, Lisimarku, Antipatrit dhe Seleku, që ishin të njëjtës kombësi, ilir. Po të shohim emri Lisimarku ka kuptimsin në të gjuhës së sotme shqipe Lis i Markut, edhe emri Seleku mund të jetë fjala shqipe Shelek që emërtohet qingji i vogël i sapo qethur. Këtë fjalë e ndeshim në tërë territoret Ballkanike që banohen nga shqiptarët. (INA)

 

 

 

 

 

Përkrenarja e Skënderbeut, me simbolin e bricjapit.

 

 

 

 

 

 

 

 

P.s.*Marrë nga libri “Maqedonia shqiptare në dritën e teksteve dhe dokumenteve historike” që doli në qarkullim në ditët e fundit të vitit 2009.


1 Elena Kocaqi, Roli Pellazgo-Ilir..., Tiranë, 2007, fq.63.

2 Arben Llalla, ALBANIA, Tiranë, 24.01. 2007.

3 Edwin Jacques, SHQIPTARËT, Tiranë, 1996, fq.105

4 Robert d’Angely, ENIGMA, Tiranë, 1998, fq.244.

5 Elena Kocaqi, Albanët me famë në mijëvjeçarë, Tiranë, 2006, fq.93.

6 Τιτοσ Π. Γιοχαλας, ΑΝΔΡΟΣ, ΑΘΗΝΑ, 2000.

7 BIBLA, Ferizaj, 1996, fq.1220.

Aleksandri i Madh dhe perkatesia e tij ShqiptareHistoriografia greke e hershme por dhe e tashme , sidomos pas clirimit te Greqise nga Shqiptaret me 1821 dhe pas formulimit te projektit famekeq antishqiptar te ' Megali Idhese ' me 1844 me autor Joanis Kolettis , ka botuar mijra libra , revista dhe gazeta per ti imponuar opinionit ballkanik dhe atij europian se Shqiptaret nuk jane vazhdues te linjes Pellazgo-ilire se kapedanet ushtarake te lashtesise jane greke dhe jo shqiptare , se kudo qe ka sinjale te kishes greke , pak histori greke dhe ndonje varr grek aty eshte toke greke !
Hapur fare duke mohuar apo shtremberuar faktet historike , kohet e fundit kur aerodromit te Shkupit ju vu emri i Aleksanderit te madh , 'megafonet ' grekofone e grekofile , ngriten zerin ne kupen e qiellit se Aleksanderi i Madh eshte grek . Urtesia popullore thote : ' po te mos kishte genjeshtra shume kredi e shume myshterinj , askush nuk do te genjente ' . Greket ne genjeshtrat e tyre kane patur mydhterinj jo vetem ne hapesiren ballkanike por dhe ate europiane dhe me e cuditshme eshte se keto genjeshtra gelltiten nga politikane e intelektuale shqiptare pse jo dhe nga nje pjese e komunitetit shqiptar. Fakti qe greqizmi eshte ulur kembekryq ne cdo fushe te aktivitetit shteteror e shoqeror shqiptar por sidomos ne shkencat historike-gjuhesore , te pakten qe prej 150 vjetesh , verteton shqetesimin me vend te rilindasve tane ku nder te tjera citojne :
' Fqinjet tane jane cmirezinj ndaj faktit qe ekzistojne , ata kerkojne te na grabisin mendimin e ekzistences sone kombetare . Le te mendojme e punojme per vete se jemi te gjithe shqiptare dhe duhet te formojme nje shqiperi te madhe '. Cmenduria greke , historiane apo politikane qe sipas Kushtetutes se tyre jane nje me kishen ortodokse , ka harritur te kundershtoje jo vetem studjues nderkombetare te lashtesise por dhe te kohes moderne si G.Kordhatis apo M.Saqellarios , se gjithcka shqiptare qe nga lashtesia nuk eshte vecse greke . Per kete cmenduri po citojme ish K/Ministrin grek te viteve 1980 Kostandin Karamanlis i cili eshte shprehur : ' Greqia eshte nje azil i madh te cmendurish ' . Qe te mos largohemi nga tema , greket vazhdojne te kerkojne privatizimin e figurave si Aleksandri i Madh , Pirro i Epirit , GJ.K.Skenderbeun , ashtu sic nuk kane turp tu mesojne ne shkollat e tyre femijeve se kufiri verior i Greqise eshte ne lumin Shkumbin ( kryqi i Cac Janullatosit ne Krrabe ) , se Tirana eshte qytet Grek , se ne jug te Shqiperise banojne greke qe paskan harruar greqishten !! , se gjuha shqipe nuk eshte gjuhe e zotit etj . perralla si keto . Po cfare thone studjues te vendit dhe te huaj per perkatesine shqiptare te Aleksandrit te Madh dhe lidhjet e gjakut me Pirron e Epirit dhe GJ.K.Skenderbeun :
1) Vincenc Dross (1823-1888),rilindas arberesh,me 1847
shkruan se ' Te famshmit Ali P. Tepelena , Mehmet Aliu , Ibrahim Pasha , me gjak shqiptar , heronj klasike te luftrave te pasme te Turqise mund te meritojne denjesisht nje vend prane te lashteve ............ Aleksandrit Pirros , Skenderbeut ... ' 2) Jeronim De Rada (1814-1903) , vigan i Rilindjes arberesh , me 1864
shkruan : ' Populli Epirot i Aleksanderit te Madh dhe i Pirros '
3) Petro Veshi (Boci) (1778-1821) enciklopedist dhe poet i thur nje poeme A . P . Tepelenes ku e radhit pas Aleksandrit te Madh , Pirros , Admetit (sovranit molos te shek . V p.e.s
4) Lajosh Taloc (1834-1916) shkencetar hungarez shprehet : ' Nuk egziston popull tjeter ne ballkan as si i Greqise se Re , qe te mund te ndjeke historine e fisit te vet , ashtu me rend kronologjik , qysh prej koheve me te lashta gjer ne ditet tona , sikurse populli shqiptar ' .
5) Rose Wilder Lane , shkrimtare e studjuese amerikane e njohur ne gjithe boten ne vitin 1920 ka vizituar Shqiperine e veriut , ka shkruar librin ' Majat e Shales ' perkthyer nga Avni Spahiu nder te tjera shpjegon se : ' Aleksandri i Madh ishte nga Mati ( nga babai ) dhe kur u rrit shkoi ne Maqedoni . Ne bisede e siper me nje malesor me shkrimtaren Lane , per figuren e Aleksandrit te Madh , rendit brezat paraardhes te tij : Karana , Cenua , Trimi , Perdika , Argua , Filipi , Ajeropi i cili u be dhe mbreti Dare i Maqedonise dhe kishte keto pinjolle : Alqeti leka , Arminti , Perdika i dyte , Arqelloja i dyte , Oresti , Leka i dyte , Filipi i dyte dhe Leka i Madh ( i biri Filipit dhe Olimbise )

Ne e dime qe Aleksandri i Madh eshte dhe mbetet shqiptar, s'i kuptoj pse hapin debate te kota xhanem. Do na dalin ndonje dite do na diskutojne dhe Pirron e Epirit apo Vellezerit Balsha.

Filipi u martua me iliren Olimbi dhe nga kjo martesë do të lindte Kleopatra, Kynëna dhe Aleksandri, një burrë i fort, një legjendë Biblike që do bënte emër të madh.

 

 

Emri i motres se dyte, Cynonna per grekolatinet, eshte thelbesisht shqiptar.

sa keq me vjen per katunaret e shkrete sllavet e maqedonise

Mire ne e dime, po Aleksandri vete e dinte xhanem qe ishte shqiptar? :think:

tashi vetem po te kete qene budalla.

vetem po te ishte profet

 siç e tha dhe sol-i per ne shqiptaret nuk ka dyshim qe Leka eshte shqiptar. pune tjeter tani per ata (shqiptaret) qe s'besojne. mund te mos jene te tille vete, keshtu qe nuk do qe keq te interesohen me shume per origjinen e tyre sesa te hedhin poshte ate te aleksandrit.

qe nje varg, nga Fishta (njeri me kulture te gjere perendimore) : 

Gjuha shqype

Porsi kanga e zogut t'verës,
qi vallzon n'blerim të prillit;
porsi i ambli flladi i erës,
qi lmon gjit e drandofillit;
porsi vala e bregut t'detit,
porsi gjâma e rrfès zhgjetare,
porsi ushtima e nji tërmetit,
ngjashtu â' gjuha e jonë shqyptare.
Ah! po; â' e ambël fjala e sajë,
porsi gjumi m'nji kërthi,
porsi drita plot uzdajë,
porsi gazi i pamashtri;
edhè ndihet tue kumbue;
porsi fleta e Kerubimit,
ka'i bien qiellvet tue flutrue
n't'zjarrtat valle t'ameshimit.
Pra, mallkue njai bir Shqyptari,
qi këtë gjuhë të Perëndis',
trashigim, që na la i Pari,
trashigim s'ia len ai fmis;
edhe atij iu thaftë, po, goja,
që përbuzë këtë gjuhë hyjnore;
qi n'gjuhë t'huej, kur s'asht nevoja,
flet e t'veten e lèn mbas dore.
Në gjuhë shqype nanat tona
shi prej djepit na kanë thânun,
se asht një Zot, qi do ta dona;
njatë, qi jetën na ka dhânun;
edhe shqyp na thanë se Zoti
për shqyptarë Shqypninë e fali,
se sa t'enden stina e moti,
do ta gzojn kta djalë mbas djali.
Shqyp na vete, po pik' mâ para,
n'agim t'jetës kur kemi shkue,
tue ndjekë flutra nëpër ara,
shqyp mâ s'pari kemi kndue:
kemi kndue, po armët besnike,
qi flakue kanë n'dorë t'shqyptarëvet,
kah kanë dekë kta për dhè t't'Parvet.
Në këtë gjuhë edhe njai Leka,
qi'i rruzllim mbretnin s'i a, xûni,

në këtë gjuhë edhe Kastriota
u pat folë njatyne ushtrive,
qi sa t'drisë e diellit rrota,
kanë me kênë ndera e trimnive.
Pra, shqyptarë çdo fès qi t'jini,
gegë e toskë, malci e qyteta,
gjuhën t'uej kurr mos ta lini,
mos ta lini sa t'jetë jeta,
por për tê gjithmonë punoni;
pse, sa t'mbani gjuhën t'uej,
fisi juej, vendi e zakoni
kanë me u mbajtë larg kambës s'huej,
Nper gjuhë shqype bota mbarë
ka me ju njohtë se ç'fis ju kini,
ka me ju njohtë për shqyptarë;
trimi n'za, sikurse jini.
Prandaj, pra, n'e doni fisin,
mali, bregu edhe Malcija
prej njaj goje sod t'brohrisim:
Me gjuhë t'veten rrnoftë Shqypnia!

nje pra ku e ka thon dhe Ate Pater Gjergj Fishta, e disha qe sun po gabosha ksaj rradhe

Ai shkrimi i Arben Llalla, sjellur nga vlonjati, ishte shum interesant.  

Meqe Aleksandri i kishte tre gjysher Ilire, dhe luftonte e punonte per Helenizmin atehere i bie qe te jete Arvanitas. Pra ne vend te pyetjes a ish Leka Shqiptar, me mire do ish te pyetej:

A ishte Leka Arvanitas ??

Edhe Xhorxh Bushi ka origjinen bga nje fshat i Korces kam degjuar.

Jane farefisi i Ben Blushit, po kur iken ne Amerike e ndryshuan pak mbiemrin se s'ja thoshin dot tamam amerikanet.

jo vlla, xhorxh bushi eshte evgjit nga kombinati, kushuri me alban bushin

Ne Lushnje ka akoma me mbiemer BUSHI smiley

Bushajt jane nga Salaria,biles kane te bejne dhe me Gramoz Rucin. E kane ne gjak politiken si fshat ata.smiley

Kur lexoj postime te tilla, me argumente te tilla, dua t'jua them, ndjej vetem nje trishtim te madh e me kap nje pesimizem mbi te ardhmen e shqipeve ne pergjithsi.

Alexander III of Macedon (356–323 BC), popularly known as Alexander the Great Born in Pella in 356 BC, Alexander received a classical Greek education under the tutorship of famed philosopher Aristotle, succeeded his father Philip II of Macedon to the throne in 336 BC after the King was assassinated

 

Philip II had married Audata, great-granddaughter of the Illyrian king of Dardania, Bardyllis

 

Audata was an Illyrian princess who married[1] Philip II of Macedon.She was the great-granddaughter of the Illyrian king of Dardania, Bardyllis. She was the mother of Cynane.

.

Per budalleqet e bireve te cjapit duhet mos haruar se Skenderbeu duke dashur te mare famen e Aleksandrit te madh kopjoj ate ne perkrenaret e saj

Sa per Zogun qe futi ne leku ka shume arsye qe asnjera nuk tregon faktin se Aleksandri ishte shqiptar.

Alelsandri ishte me nene shqiptare kjo nuk besoj se ka historian ta kundershtoj  dhe gjithashtu ne legjendat Greke per Philipin  kjo njihet deri ne faktin qe nje pjese te forces mbinjerezore ( hyjnore) Philipi  e ka mare gruaja e tij ( nena e Aleksandrit).Psh  kalimin e lumit me forca mbi njerezore ( hyjnore) kur Filipi u terhoq nga krahinat Ilire etj etj  Po keshtu ne legjendat greke njihet se Aleksandri  trashegoj nje pjese te ketyre fuqive hyjnore nga e jema .

 

 Mire ne e dime, po Aleksandri vete e dinte xhanem qe ishte shqiptar?

po ti vete a e di qe je shqiptar ? nga e di, ja ke shtru ndonje here kete pyetje vetes ? apo pret te ta thote ndonje profet ? 

ai "punonte per hellenizmin" thote nje koqe tjeter. prandaj patjeter qe duhet te jete grek. dmth xhibi qe punon per "amerikanizmin" duhet me patjeter te jete ameriqen ?

shikoni ju ironiket e kesaj temes, shkoni njehere mesoni te shprehni qarte mendimet tuaja, sesa ta vrisni mendjen per pune me te thella. 

juve mosbesuesve te frances, qe per me teper ju vjen turp te jeni shqiptar, po ju drejtoj te gjeni faqen enciklopedike QUID (ose ta bleni enciklopedine tek FNAC-u, qe njehere e nje kohe pajiste te gjitha familjet franceze). ne fund te faqes; mbi Shqiperine, lexoni tek kuriozitetet se çfare thote per Napoleonin dhe Pikason.

Hajdar, vertet qe s'me ka rene te shoh ndonjehere QUID, nuk e di pse, kam pare vetem ROBERT, le grand et le petit, por s'ia kam vene mendjen çfare thone. Nese s'perton, me pak fjale, çfare thone per keta te dy (Napoleon dhe Picasso) ?

Nje enciklopedi franceze e 1850 (aty rrotull) kishte plot gjera per Skenderbeun dhe figura te tjera, per familjen Albani ne Itali, etj.

Dhe pa perkthyer te plote vepren e d'Angély, veshtire e kemi. Materialet ne lidhje me shqiptaret ekzistojne por jane neper arkiva qe duhet nje jete e tere t'i shfletosh. C'nuk ka neper letrat e vjetra, qofte dhe ne Biblioteka provincash.

Megjithate, nuk jam dhe per nje hulumtim nga jo-specialiste, si puna e njerit ketu qe rremon neper ca dokumente angleze dhe na nxjerr çudira nga me te pabesueshmet. Duhen degjuar specialistet si puna e ketij d'Angély. Duhet takuar Solange dhe folur me te per vepren e tij. E keshtu puna.

Per problemin e Aleksandrit, problemi yne me i madh eshte lidhja shqiptaro-ilire, me dokumente e gjera. Pastaj behen ekstrapolimet e nevojshme.

Nejse, kot flas dhe une : DUHEN NJEREZ TE ZELLSHEM, TE MIREPAGUAR, MINJ ARKIVASH, NJEREZ QE IA FALIN JETEN KESAJ PUNE.

Siç the dhe vete diku tjeter, kendej çohu ne 4 te mengjesit per te vajtur ne pune, e andej studio Iliret dhe Aleksat, vallahi s'behet kjo pune.

shikoni ju ironiket e kesaj temes, shkoni njehere mesoni te shprehni qarte mendimet tuaja, sesa ta vrisni mendjen per pune me te thella.

Une s'di shume per kete teme, e pranoj injorancen, pertej te degjuares qe Sandri i madh e kishte nenen shqiptare. Po ja e kishte, ja s'e kishte. Pse eshte kaq e rendesishme kjo per ne?

Nqs mbrojme me fanatizem Skenderbeun kunder pallavrave klosiane per origjinen e tij gjoja sllave, kjo per dy arsye: Gjergji eshte simbol i joni, jo vetem se ishte shqiptar me biografi, po dhe per c'ka beri pertej idendifikimit si shqitpar. Duhet te jesh ose klosist ose idiot qe te mos e shikosh kete.

Sandri nga ana tjeter s'di te kete bere ndonje gje per shqiptaret, nese po me korigjo.

Dhe nuk eshte se ishte ndonje nene Tereze i kohes se vet dhe te themi hajt ta mbrojme me force origjinen e tij shqiptare per gjithe gjerat sublime qe beri ai.

Tashi nese Sandri vete s'eshte identifikuar ndonjehere si shqiptar, dhe as ka bere ndonje gje per shqiptaret, ne per ca duhet te rendim kaq shume pas origjines dhe te emes se tij?

Mbase une s'arrij dot te shikoj driten ne fund te ketij tuneli, dmth ca do ndodhe nese hapim kutine e shqiptarizmes se Sandrit. Megjithate, meqe jemi ne kohe festash dhe hapje kutish, le te hapet, pse jo.

jepi Klosit ate qe i takon Klosit. Klosi i kishte ndryshuar emrin e babait,  motivin e fillimit te luftes dhe ia kish zvogeluar pronat, po ka shkruar e thene disa here qe Gjergji ishte Arber.

Dmth vetem emrin e babait dhe arsyet e luftes i kishte ndryshuar Skenderbeut Klosi, jo numrin e kepuces? :O

Se une kujtova qe debati per "zbulimet" histerike, m'fal, historike, te Klosit ishte per numrin e kepuces dhe nese Skenderbeu ishte lojtar i mire futbolli ose jo, dhe nese po sa te madhe e kishte kemben, dhe a e kishte ne raport te drejte apo te shtrember me hunden.

 

jepi Klosit ate qe i takon Klosit.

Ti thua ta mbyllim ne nje kuti me shokun e tij te vjeter, Ramen? :think:

them qe ka kutite e veta qe i mjaftojne, s'ke pse i shton te tjera o Xhib kutia.

 

 Napoloni dhe Pikaso jane qe te dy kokeshtrember e syshtrember mor, si na i paskan ngec neve keta ekzemplare, allah allah ca behet keshtu. Ve bast qe do kene marre si reference Mathieu Arefin ata qe e kane bere ket enciklopedine me pellazge. 

P. S. Shikoni sa emer te forte qe ka pat Pikasua.

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso

http://fr.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso

Cer jon kto budalliqe katnaresh mer jahu?? Mo na ulni nivelin me kshu temash.

 ajo qe mund te themi me siguri, eshte qe ju tipat me pavlere te ketij blogut jeni dhe mosbesuesit e temave te tilla (nuk po ju cilesoj si kundershtare, se jeni aq pak te zgjuar e te aresimuar, sa kundershtare si ju te rruajne sumen edhe po te duan te te bejne keq) . 

dhe nuk ka si te jete ndryshe. 

per te qene njeri me vlere, ose i madh, duhet t'i besosh madheshtise (kjo shpjegon edhe pse njerez si Fishta ose Zogu i I-re i besonin "perallave" te tilla). se nuk behesh prej zotit ose rastesise i tille.

Meqe jemi te kuriozitet, edhe Anne Boleyn, (mema e Elizabeth the Great) ishte shqiptare, nga Bolena e Vlores.  Nuk e di si i ka shpetuar enciklopedise ky kuriozitet. 

Dhe asaj ia thonin emrin Anna Bolena. Eh c´me doli nje patriote tjeter e famshme, se edhe Bushin e kishin nxjerre nga Bushajt e Bolenes. Vari leshte te gjithe na dolen nga Bolena. Edhe Kuci nga Bolena eshte. smiley

Aleksandri i madh i vuri flaken Persise, dogji Persepolin dhe bibliotekat e saj me themel, dhe shkaterroi nje perandori te tere, e la anarki ne vend te saj. Te gjithe ata qe kane pasur enderr te pushtojne sa me shume jane frymezuar prej tij, me Napoleon e me Hitler etj etj. Krimineli smiley.

 xhibi ne radhe te pare koncentroju tek tema. po te kesh durimin te lexosh, artikulli fillon me fjalen ne te zeza SHKUP.

pra besoj qe duke mos qene idiot e kupton dhe nevojen prej shqiptareve te maqedonise per ta bere ate shqiptar. po ashtu siç kupton nevojen per ta mbrojtur origjinen e Skenderbeut prej shqiptareve te shqiperise.

per me teper artikulli i referohet enciklopedise se re maqedone, qe duhet lexuar se ç'thote per neve shqiptaret, po ashtu se ç'thote per Aleksandrin e Madh.

e kupton pastaj fare mire se çfare fitojne perkrahesit e artikujve te tille, si komunitet. ndersa sa per ate qe fitojne çdo individ, lexo postim tim te ores  8.15pm. smiley

hurbinek ti flet shume dhe rrotull gjithmone. tek posti im, fjala QUID eshte me te kuqe, kjo do te thote qe eshte lidhje ku mund te klikohet siper. po te dish ta kryesh kete operacion te thjeshte dhe te kuptosh frengjisht, do ta gjesh edhe se çfare thote per ata dy personazhet e medhenj dhe lidhjen me popullin tone.

monda, nena e elisabetit nuk ka interes studimi, prandaj dhe enciklopedia nuk e permend.

jam kurioz te dij se çfare thone enciklopedite per origjinen e Ajnshtajnit. per çfare e mbajne ate, amerikan, gjerman apo çifut ?

Me kane lene syte o mik. As qe e kam pare ngjyren e kuqe, une vertet po shprehja deshiren te na flisje pak ketu, pa te keqe te thashe. Nejse, do t'i hedh nje sy pastaj. Salut.

Une e kisha me "pak ironi" ate post.  Mema e Elisabetes s'ka interes studimi?  Rly? 

Nejse, per kete punen e Anes se Bolenes eshte shkruar nje liber nga Eucardio Momigliani.  Si komplet jashte teme, nuk ia vlen te zgjatem, por thjesht po pranoj skepticizmin tim ndaj teorise se tij.

Picasso. Ses grands parents auraient été des albanais d'Asie mineure.

Gjithashtu, nuk mund te them se nje fjali tek enciklopedia Quid, vulos kete pune, te pakten jo pa referenca. 

 enciklopedia eshte VETE reference. sikur te fillonte te jepte per çdo detaj referencat nuk do t'i mjaftonin faqet. 

pastaj duke u nisur nga vetem nje liber (gjithashtu pa referenca perveç "perrallave" qe tregon), kemi formuluar besimin tek zoti. atehere per keto punet e tjera pse te duhen dy.

kush nuk do mos te besoje, por jo te hedhe poshte REFERENCAT qe japin te tjeret duke u nisur vetem nga mosbesimi i tij. ose nga besimi qe ai i ben mosbesimit te tij.

a kupton moj çike, apo e do n'anglishte ?

 

ps: dhe ironia nuk e zhvereson nje opinion, keshtu qe nuk mund te shahet ne vetvete, perveçse rastit kur ajo eshte bosh, ose pa asnje sens.  

Yeap, dhe po shkruajte nje dizertacion te tere te bazuar nga nje "reference", me sakte, nje fjali me "auraient été", merr 10 me yll nga prof. Hajdari.  Ok, u kuptuam.  

Aleksandri po mo shqiptar, pse lodheni kot.

Une doja me pyet a i ka lexuar kush keto libra te shkruar nga ELENA KOCAQI dhe nese po,ca kumte te reja ka sjelle ?

ka shkruar nje gjysem duzine me studime per ceshtjen ilire, pellazge dhe kam degjuar se eshte fare e re ?

Para ca ditesh u ndala ne ate kjosken e librave anash Pallatit te Kultures dhe banaku ishte permbytur me studime per iliret, pellazget, iliret, pellazget, iliret. Qe nga prof AREF e deri ke kjo Kocaqi.

 

 

Nuk dëgjon apo sheh të shkruara pyetje të tilla veç në Shqip.Do ishte të tingëllonte njëkohësisht qesharake nqs do te pyetej p.sh: “A është Xerxes Iranian, Kleopatra Egjiptiane, Julius Caesar italian, Bodesia angleze, Homeri grek etj”.

Qafir Arnaut ka te drejte ku thotë qe pyetje te tilla e ulin nivelin e diskutimit në disa grade nën zero.

Keta shqiptaret e maqedonise jane me ballkanasit nga te gjithe pjesa tjeter e shqiptareve derisa futen ne sherrin greko-sllavo-maqedonas. Keta dhe zotni Fylipin, babin e Sandrit e bejne shqiptar, i cili ne nje beteje kundra ilireve ka marre nje heshte ne kembe. Sic duket e kane qelluar si tradhtar. U shkruajt ketu se Aleksandri i madh paska qene kriminel se ka frymezuar Hitlerin. Eshte naivitet me brire ta thuash kete per nje figure historike te rendesishme te lashtesise i cili themeloi qytete te kultures po te lashte si aleksandria me bibloteken e famshme.

Po fise kane qene ateher mileti albano, dhe s'eshte ndonje cudi e madhe qe kur benin lufte 2 fise Ilire te plagosej ne kembe komandanti i njerit fis!!!

 "Kriminel" eshte, jo se frymezoi Hitlerin, por sepse beri shume shkaterrime smiley. Edhe themelimi i Aleksandrise nuk eshte ndonje gje e madhe. Aleksandrine e ndertuan te tjeret qe erdhen pas tij, e e bene qender te botes se vjeter, ai vetem sa tha (pak a shume) "Ndertojeni ketu, une po iki tani, se kam ca pune, te djeg ca qytete, se dua te pushtoj boten." Per Aleksandrine merita i duhet dhene te tjereve, Ptolemeut qe e ndertoi fillimisht, e "kryetareve te bashkise" qe erdhen mbas Ptolemeut smiley. Aleksandrit bravo i qofte, kishte ushtri te forte, rruget i gjeti gati te ndertuara nga perset, kishte enderr te pushtonte boten dhe e ndoqi. Meqe fitoi, e meqe historine e bejne fitimtaret, zihen robt sot se i biri i kujt ishte. Mua thjesht me vjen keq qe zhduku nje kulture te tere, prandaj e kam pak hale ne fyt.

 Më tej thuhet se Aleksandri i ngjante shumë nënës dhe dajave të tij nga fisi ilir i epiriotëve. 

Ky po qe qenka shkrim shkencor 

Studim serioz ketu Swed, jo shaka.

Fise kane qene dhe fise vazhdojne te jene derisa vashdojne te shkruajne "enciklopedi" te tilla pa kurrfare vlere qe kane prirje per te thelluar nje ndjenje superioriteti nacionalist.

Aleksandri mund te mos kete qene shqiptar! smiley Edhe qe nuk e ka thone asnjehere qartazi qe eshte shqiptar, turp e marre per!

Po amo' kjo goca k'tu na ka nderu te taneve! Si cunave dhe cikave te Shqyptarise! smiley

Flo Kaja in "Bad Girls Club 4"

 

Got Oxygen? smiley

http://www.poptower.com/flo-kaja-bad-girls-club.htm

smiley

Ncuq, don't got oxygen.  Hera e pare qe po ndegjoj per ket ciken. 

hej mrroku, gezuar 2010-en! smiley

si u ndave me gjelin, e sa vryma i lirove rrypit tash pas festave? smiley 

 

ptu maskara do rrosh me shume se une, dhe pse ne 11.42 e ke bo posstimin smiley

do rrojme gjate te dy, mos e vraj mendjen. smiley une edhe po te mos kem takat te boj cicin vete, prape do rroj do i 10s temen, kshu qe mos e TM. smiley

ueeeeeee bidhrije, gjithe termat e shkembimeve virtuale i futa ke kutija e komentit u.

gzur vitiriun. smiley

e prune koken ere mrroklle smiley

tamam sic te ka hije.

hajt nje vit i mbare inshalla smiley

Thekju, thekju!

Gzur te taneve Vitin e Ri!

Jo me, e kisha llafin, qe ja, goca e huej, nga Staten Island (Shumica e shqyptareve atje nga Maqedonia), e thote: Jam shqiptaro-amerikane! smiley

Nuk e mohon si Aleksandri i Madh (edhe ai nga Maqedonia) !

Keshtu, qe pse duhet te gezohemi ne qe Aleksandri eshte shqiptar?

Hic, ere! Me mire me kete ciken e serte nga Staten Island! smiley

Qiao te taneve! smiley

 

 

olimbi = emer shqiptar

oli = te gjithe ne greqisht

mbi = siper ne shqip

kjo dmth se olimbi = emer shqiptar.. vertete a nuk jane lojrat olimBike madheshtore?

kjo dmth se lojrat olimbike jane shqiptare. mali me i larte ne greqi e ka emrin olimbi... kjo dmth se mali eshte mall shqiptar.

sa po morra nje doze viagre patriotike...

rrofte aleksandri i madh qe me ndihmon te ndihem shqiptar

Edhe ai qe keputi kater veta ne Helsinki shqiptar ishte. 

 i ngjante shume dajave nga llapushniku dhe ai smiley

 Ai ishte nje monster shkruajne gazetat,vertet ashtu ishte vrau 4 vete,ne mes te dites,ne prag te vitit te ri!I cmenduri Ibrahim Shkupolli,i martuar 40vjec dhe me dashnore 18 vjece!

Me thene te drejten whatever, so origjina e Aleksandrit ishte Ilire .. po pastaaaaaaj Aleksandri luftoi per qyteterimin Grek. Per mua ai eshte Grek dhe PIKE .  Keto tema per mendimin tim ne kohet moderne jane tema parazite.

Ai kengetari italian Albano me duket se ka lidhje gjaku me shqiperine. Diku kam degjuar se edhe Kevin Costner eshte me origjine nga Kosturi (Kastorja i thone greket) qe sot ndodhet ne greqi po te paret e vet jane puro arvanitas, po nuk e di sa e vertete eshte.

ju tipat me pavlere te ketij blogut jeni dhe mosbesuesit e temave te tilla

Tema te tilla vuajn nga mungese e theksuar e termave te references. Detyrimisht, TI S'DI PER C'FARE FLET! Leje ket muhabet tashi se eshte budallallik me oke. Mu nxi bytha mua a o a s'o Leksi pjese e trashegimise time gjenetike-kulturore!! (qe s'eshte!)

per fillim, Gezuar!

per vazhdim: ue, ue, ue..hallall qumshi keture bobave me keto argumenta!! ajo e Picassos eshte me e goditura! ndaje ne rrokje dhe: a = eshte, ne gegerisht, jo po edhe "SOS" nje kuptim e ka, edhe rrokjes se pare ja dime kuptimin edhe mbaroi filimi. do ket mbet keq plaku i Pablos kur i ka vene emrin..
per vazhdim te vazhdimit: vallahi bilahi, edhe prape vallahi, e perseri bilahi (se vallahi aq i cuditur jam), nashinaj zbulova qe dhe ate superpredhen Kim Kardashian e kemi shqipe! ata qe s'e njohin, kjo bomba u be e famshme literally nga implementimi i kontextit te mbiemrit..

p.f.v.* po ti rreferohemi linguistikes dhe historianeve, ne shqipen e sotme "h"-ja midis "i"-se dhe "a"-se ne rrokjen e fundit me kalimin e kohes ka rrene. ti nashi ndaje ne rrokje mbiemrin dhe shto H-ne ti gjesh goces mbiemrin ne ilirishte, edhe perseri mbaroi filmi.

*per fund te vazhdimit. smiley ja dhe nje Gezushem tjeter!

Qe Sandri ka qene i forte kete se lu topi...

Qe sandri nuk e kishte qejf shkollen, po e cun ne shkolle per denim,se i merziste robt e shpise, osht mo se e vertete.

Qe sandri nuk durote njeri ciper kaptine ene kte se lu topi.

Qe Sandri ishte Karizmatik ene kjo eshte pa kundershtushme.

Qe Sandri se rrute per plakun, po kishte vetem frike plaken ene kjo dihet.

Qe Sandri thoshte si  them un ene s'ka...

Qe Sandrin e hongri Miza CeCe ene kte se lu topi...

Qe Sandri ishte ashtu ...

E psena nuk paskish  qene ky sandri shqiptar ...cari i mungon ktina per me qene katnari jon?!

Dun me na vjedh katnaret a si ,krenarine kamtare?!!!

Alekua i mega lindi ne Pela te maqedonise.Ky fakt nuk duhet tu kishte shpetuar "historianeve! tane qe ja fusin si kau-peles.smiley

Aleksandri i Madh :

Une jam borxheli babait tim per jeten, por mesuesit tim borxheli qe kam jetuar  me mire!

Me e rendesishme eshte; ku ke mesuar dhe cfare ke mesuar,sesa kush te ka lindur dhe ku ke lindur!


 

Bravo artian,kjo eshte me se e vertete.

Fakte:

-Mesoi Greqisht nga Aristoteli. Ne Maqedoni para tij greqishtja nuk njihej.

-Sllavet erdhen ne Ballkan ne shekullin VI-VII e.s. Asnje lidhje me Aleksandrin

-E ema Olimpia (vetem greket e lexojne mp=b), ishte nga fisi Ilir i Molloseve.

-Greket dhe Sllavomaqedonasit duan t'a pervetsojne kombesine, origjinen apo prejardhjen e tij

 

Pyetje:

-Kaq te marre qenkan keta fqinjet tane qe e duan kete burre si paraardhes? Ndersa ne shqiptaret qenkemi te marre po u morem me rivendikime te tilla?!?!

-Pa kerkuar fakte te tjera te teperta, vetem nga ato qe jane me siper, a nuk kane shqiptaret me shume te drejte se te tjeret te rivendikojne kete prijes?

Te pakten , Te pakten nenen e kishte Ilire (edhe ne film karakterizohet si e "Huaja&quotsmiley. As babane dhe as nenen nuk i kishte greke. Sllavet endeshin nga Uralet. Dhe qenka marrezi te rivendikosh Aleksandrin??????

Vetnjohja dhe Vetrespekti kane kohe qe mungojne nder Shqiptare. Ne kembim i lepihemi cdo te huaji me pergjerim. Pune qafirash!  

 

A le si andrri eshte dhe mbetet shqiptar!

 Aleksandri eshte shqiptar sac eshte Skenderbeu Grek!

Kur zihen dy vete i treti perfiton..Le te zihen greket e maqedonasit per Sandrin...Ne jena gati me i dhane çitadinance Gur-kusarase....

Z. Artian me siper keni thene nje gje te mencur. E pelqej konstatimin e meparshem dhe jo kete te mevonshmin ku permendet edhe Skenderbeu !

C'eshte nevoja per tu permendur SHTETESIA kur kjo nuk ka pat ekzistuar ? Ka pas ekzistuar kultura Greke sa qe eshte e pamundur ne ate KOHE te mos te quash edhe Francen, Gjermanine apo edhe shume SHTETE te Sotem qe jane xhelOze perse nuk perfaqesohen ne ate kulture , njesoj me ambiciet e Grekeve te Sotem qe hiqen si perfaqesuesit e asaj KULTURE ,sic e njeh gjithe Qyteterimi ..... Greke.

Jo me ne , qe ndoshta me personalitete te atyre trevave ku emertohet Shqipria sot , mund te kemi qene edhe Lider te kesaj Kulture.

Ec'rendesi ka qe Alexandri ka pas qene Maqedonas , Shqiptar apo Grek i sotem ?

Ky eshte nje ushqim per lolot mor aman - thote Shekspiri .

Respekte!

  Idriz kuptohet qe Skenderbeu dhe Aleksandri jane dy figura pak te ngjashme,por shume te ndryshme ne  kontributin e tyre ne lidhje me Shqiptaret dhe per shqiptaret. Aleksandri ishte i madh i madh fare se doli jashte kufijve te pushtetit ku zotronte i Jati dhe u shtri ne nje hapsire shume te madhe qe u quajt perandoria e Aleksandrit,e ne at kohe askush nuk e dinte se ku kishte lindur Aleksandri,e rendesishme ishte kujt i sherbenete Aleksandri.Me nje fjal ai nga brenda Epirit doli jashte Epirit deri ne Indi ,kurse Skenderbeu nga jashte Epirit hyri,hyri brenda ne Epir,pikerisht ne Shqiperine e sotme dhe me flamurin kuq e zi! Mirpo Greket thone se ai eshte Grek,sic themi ne qe Aleksandri ishte Shqiptar,por ai kurre nuk luftoi me  flamur shqiptar! Ai mund te kete lindur me nje damar Shqiptari POR KJO NUK KA RENDESI TE PERMENDET! Per kete e kisha !

Respekte Idriz me kete rast nje vit te mbare atje ku jeton !

sic themi ne qe Aleksandri ishte Shqiptar,por ai kurre nuk luftoi me  flamur shqiptar!

ktu nuk kane te mbarume budallalliqet...xakja ka shoke

..sigurisht per tu habitur eshte,por ishte  fjala ne lidhje me Skenderbeun si figure e ndryshme qe Aleksandri nuk luftoi per Shiperine, dhe ti merr dhe e tjerr vetem nje fraze,dhe ajo ashtu do te duket pa lidhje..

 po pse Skenderbeu luftoi per shqiperine ? nga e di ti ket ? 

do kesh pa filmin me duket. ne veç perfituam nga lufta e tij, qe te formojme e konsolidojme shtetin tone te pare. 

po ashtu, jemi ne qe perdorem flamurin E TIJ, per ta bere flamur kombetar, dmth te shtetit tone te ri, dhe JO ai qe luftoi apo perdori flamurin shqiptar, dmth kete tonin.

po keshtu pra dhe shteti i ri maqedon, kerkon te perfitoje nga historia e shkuar ose me sakte nga emertimi qe mban mbi supe prej rastesise. pra shqiptaret atje bejne mire qe t'u tregojne, nepermjet argumenteve historike, qe asnjegje e shkuar historike nuk lidhet me TA por me te tjere rob.

vetem koqet (sidomos ata qe kane lind vetem per te lare pjatat ne restorantet e amerikes) na tregojne se eshte budallallik perfitimi i situatave te tilla. le te shkojne t'ja thone grekut, maqedonit dhe serbit me mire, ngaqe ne shqiptaret jemi populli ballkanik qe kemi perfituar me pak prej historise se shkuar, e per me teper jemi populli I VETEM qe e ka ushqyer DREJPERDREJT kete histori me te gjitha bemat e saj.

 Une nuk fola per shtet grek,me ke sy e pe?..por nejse,tjeter here mos dergo mesazhe private dhe njekohesisht te bllokosh derguesin e mesazhit,ki kujdes me fjalorin, une di ta perdor me mire te thash!Kaq.

 po pse mor trangull, po nene tereza ka luftu ndonjehere me flamur shqiptar.

sa vjeç je ti debil ? se me duket sikur diskutoj me njerez qe e zbuluan boten sot per here te pare.

po e di se ne ç'vite jetonte aleksandri or togze kaishi ? ne ate kohe, emri greqi nuk kishte asnje sens, se nuk ekzistonte gje shtet grek. kish veç athine, sparte e shume qytete te tjera, qe i benin lufte njeri tjetrit aq here sa t'ju tekej mbreterve te tyre.

maqedonia gjithashtu nuk qe shtet, ne kuptimin e sotshem te shteteve. ajo ishte shtet po aq sa ç'ishte shtet psh Janina nen Ali Pashen. as me shume as me pak.

ndryshe grekerit sot nuk do te kishin si te pretendonin, aq, sa emrin nuk ja lejojne ta kete te tille.

leqe me cil flas une. 

 

Po mir mer .... une nuk kisha ndonje debat me ty,..pastaj nuk mund te flasesh pa ofenedime,..ti kujton se duke perdorur ate gjuhe te ndyre,dukesh qe me i zgjuar,..nuk mund te perdoresh nje gjuhe me te moderuar...ti duhet ta dish te pakten qe per te share,une di me mire se ty,pyet pak nonen tate !Pis !

 Ec'rendesi ka qe Alexandri ka pas qene Maqedonas , Shqiptar apo Grek i sotem ?

po kur nuk ka rendesi per ty, pse vjen te diskutosh ? 

apo deshe me na thon ate shprehjen per sheksipin ? lol

ps: per debilat asigjo nuk ka rendesi, aq me teper ato prej te cilave nuk shohin ndonje perfitim imediat. dibili eshte si qeni, vrapon vetem pas kockes qe ja hudhin per ta rejt.

O Hajdar,

Rendesia e vetme e ketyre historive ( gjysme legjenda) ka vetem per historine. Qe femijet te dijne historine e vendit te tyre. ( ne rastin konkret eshte nje histori genjeshtare se per mendimiin tim Aleksandri nuk ka qene shqiptar por gjysem shqiptar nga gjaku i se jemes) Dhe rendesia qe femijet tane te dine historine e kombit te tyre eshte qe ata te ndjehen krenare dhe atdhedashur qe te dijne te konkurojne me boten kormerciale ne interes te vendit te tyre . ( qe ne rastin e nje historie genjeshtre ben efektin e kundert)

I ka kaluar koha kur fatet e kombeve vendoseshin nga boteroret  nepermjet te kaluares historike. Nuk pjerdh njeri ne boten komericale nese Aleksandri ka qene shqiptar, grek apo maqedonas per sa kohe qe shqiptaret greket apo maqedonasit nuk i prishin komercin dhe rehatine botes.

Prandaj mjaft na e more me kaq zulumi kete historine pordhace. Dhe peshku vertet e ka ulur shume nivelin me artikuj te tille

 niveli bie kur argumentat historike te cituar siper, hidhen poshte nga bindje tek dyshimi personal ose paranoja.

tema sjell shembuj historike te shumte te ARGUMENTUAR. 

vjen idrizi, toko dhe leshi me te birin, e thone vetem : po çjane more keto budalliqe se na ulet nivelin e blogut.

per çilin nivel flet ti buçko, per bindjet e tua ? ato mbaji per vete mor kaqol se nuk na hyjne ne pune. e mira do te jete qe temave mbi te cilat nuk beson mos t'i ndyesh me vetem mosbesimin tend. 

je ti qe e ul nivelin ketu. 

 

dhe ju shkerdhatat e administrates, fshijeni postin me vrap, se guxova dhe shava tokon. leni vetem postet e bedrijes dhe fotot pa lidhje te mroklles. 

 

 

 

Mire mire Hajdoro "ti ke te drejte" "Mali tend eshte me i larte"

Ja une Tokoja po e pohoj para te gjitheve qe "Aleksandri ka qene 120% shqiptar". U kenaqe tani !!!!! pffffff se sic duket per kete vuan ti qe ne te pranojme te gjithe mendimin tend Ja e panuam besoj se tani je i lumtur  smiley

Vec mos fyej o njeri se muhabet po bejme. Hajt shnet

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).