Në pjesën e parë të këtij cikli flitej për themelimin nga sovjetikët të bazës Luftarako-Detare të Vlorës, një ide e ardhur për kundërpeshë të Flotës Amerikane në Mesdhe. Sipas Hrushovit, kreut të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik, ideja kishte lindur pas luftës së Dytë Botërore, “kur ishin acaruar sërish marrëdhëniet e Bashkimit Sovjetik me vendet kapitaliste”. Sovjetikët kishin vlerësuar se me pozicionin e saj Shqipëria e kërcënonte seriozisht veprimtaritë e bllokut ushtarak të NATO-s në Detin Mesdhe. Prandaj, në marrëveshje me shqiptarët, ishte vendosur që në gjirin e Vlorës të dërgohej flota ruse e nëndetëseve. Shpejt këtu mbërrijnë nga Balltiku, njëra pas tjetrës, 12 nëndetëse sovjetike të tipit Whiskey dhe gjithë logjistika tjetër, një grup anijesh të funksioneve të ndryshme si dhe bateri kundërajrore, sistem i fuqishëm radiondërlidhjeje etj. Me kalimin e kohës më shumë se 300 marinarë shqiptarë trajnohen për drejtimin e nëndetëseve, ndërkohë që sipas marrëveshjes në fund të vitit 1960, katër prej këtyre mjeteve luftarake të pazakonta, do i kalonin shtetit shqiptar. Duke manovruar me nëndetëset, sovjetikët nisën të realizonin objektivat e tyre. Në një rast ata dërguan një nëndetëse deri në Gjibraltar dhe në një tjetër rast një nëndetëse, po e bazës së Vlorës, ndoqi nga pas një kryqëzor, që mbante në bord vetë Presidentin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Kështu, në pak muaj sovjetikët kishin arritur qëllimin e tyre kryesor: të nisnin balancimin e forcave ushtarake me ato amerikane në Detin Mesdhe. Gjatë vizitës së tij në Shqipëri, nisur më 25 maj 1959, Nikita Hrushovi kishte plane të mëdha për Shqipërinë. Ai kishte vendosur që në afërsi të bazës së Vlorës, por edhe në pozicione të tjera të vendoseshin raketa me rreze të mesme e të vogël veprimi, me qëllim që të balancoheshin edhe raketat amerikane në Itali. Por frika e Enver Hoxhës për dënimin e kultit të Stalinit dhe kryesisht mosdhënia e ndihmave ekonomike të kërkuara nga Bashkimi Sovjetik, ftohin marrëdhëniet politike shqiptaro-sovjetike, gjë që u pasqyrua edhe në ato ushtarake.    

(vijon nga numri i kaluar)

Në Moskë, Hoxha dhe Mehmet Shehu, kryetari i Qeverisë Shqiptare mbajtën fjalime të flakta antihrushoviane. Ata u sulmuan nga lideri i komunistëve polakë, Gomulka, i cili goditi thelbin antimarksist të udhëheqësve shqiptarë. Menjëherë pas tij në mbrojtje të Hrushovit dolën liderë të tjerë, kështu që Hoxha dhe Shehu, pa pritur përfundimin e mbledhjes, udhëtuan për në Tiranë. Ata nuk shkelën më në Moskë. Kur kishte ftesa, dërgonin sekretarin për ideologjinë, Ramiz Alia. Verën e vitit 1961, pasi pa në radhën e të ftuarve drejtuesin e delegacionit shqiptar, Ramiz Alia, Hrushovi, që nuk dallohej për elokuencë, iu drejtua me zë të lartë: “Së shpejti shoku Enver Hoxha do të dërgojë në vendin tënd pantallonat”. Që nga kjo ditë, në takime nisi të mos vinte as sekretari për ideologjinë.
Por pavarësisht nga mosmarrëveshjet mes liderëve të BS dhe Shqipërisë, ato mes marinarëve në vitin 1960 vazhduan të mbeteshin të mira. Siç kujton kundëradmirali Zagrebin, gjatë gjithë vitit 1960 ushtarakët tanë, kryesisht marinarët, punonin me shqiptarët shumë miqësisht dhe nuk kishte asnjë konflikt. U zgjerua porti i Durrësit, u përfunduan objektet ushtarake për mbështetjen e anijeve dhe mbrojtjen anti desante të bregut. Në fund të vitit 1960, nga marina sovjetike iu dhanë shqiptarëve, sipas marrëveshjes, katër nëndetëse, “C-241”, “C-242”, “C-358” dhe “C-360” si dhe baza lundruese “Vladimir Nemçinov”. Në ceremoninë e dorëzimit në Gjirin e Vlorës, duke u sjellë me një triumf të pazakontë, morën pjesë drejtuesit e flotës shqiptare dhe oficerët e Shtabit të Forcave të Armatosura të Shqipërisë.
Por edhe pas dhënies së nëndetëseve, sipas kërkesës së shqiptarëve, oficerët dhe komandantët tanë, vazhdonin t’i mësonin shqiptarët dhe të dilnin në det bashkë me ta. Zhytja dhe manovrimi i nëndetëseve kryhej nën survejimin e kontrollin e plotë të specialistëve tanë. Ndërkohë, në Shqipëri pritej të instaloheshin 17 njësi të raketave bregdetare, por ndërprerja e marrëdhënieve politike ndërpreu gjithçka.
Plenumi i ndarjes
Situata u përkeqësua kur nga 13 deri në 20 shkurt të vitit 1961, në Tiranë u mbajt Plenumi i Komitetit Qendror të PPSH-së. Vendimet e tij në këtë kohë mbetën të panjohura për marinarët tanë, por thelbi u mësua gjithsesi. Në Vlorë mbërriti ministri i Mbrojtjes, Beqir Balluku, dhe bëri një mbledhje të mbyllur të aktivit të partisë së flotës shqiptare. Marinarët tanë kishin shumë miq ndër kolegët shqiptarë edhe mes oficerëve, dhe shpejt u mësua se Balluku në këtë mbledhje kishte mallkuar Hrushovin dhe udhëheqjen sovjetike duke i akuzuar për revizionizëm, mungesë dëshire për të ndihmuar Shqipërinë, dhe të tjera të ngjashme. Ai kishte dhënë detyra që të ndërpriteshin çdo lloj marrëdhëniesh me instruktorët sovjetikë, mbajtjen larg të atyre nga nëndetëset që tashmë u ishin dhënë shqiptarëve, të ndërprisnin çdo lloj kontakti me ekuipazhin e anijeve sovjetike. Veç këtyre, Balluku kishte kërkuar që të mos lejohej dalja e anijeve tona nga baza e Pasha-Limanit, madje kishte dhënë urdhër që për të realizuar këtë të përdoreshin bateritë e topave bregdetarë.
Situata nisi të bëhej katastrofike. Përpjekja për të zbutur këtë situatë përmes ndërhyrjes së Traktatit të Varshavës, rezultoi edhe më fatale dhe çoi në përshpejtim të ndarjes finale, pasi shqiptarët i frikësoheshin ndërhyrjes së armatosur të BS në vendet e demokracive popullore. Në mbledhjen e vendeve pjesëmarrëse në Traktatin e Varshavës, në mars të vitit 1961, Greçko kërkoi me insistim që baza e Vlorës të kalonte në mënyrë të padiskutueshme nën komandën e forcave të Traktatit të Varshavës. Por shqiptarët e hodhën poshtë këtë kërkesë, edhe pse vendeve të tjera anëtare u ishte marrë ndërkohë ky vendim. Në të njëjtën kohë në Tiranë shkuan zv/ministri i Punëve të Jashtme, N. P. Firjubin, zv/shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Sovjetike, Gjeneral Armate A. I.  Antonov dhe zëvendësi i komandantit të Shtabit Qendror të Marinës, Admirali N. D. Sergejev. Qëllimi i tyre ishte që të merreshin vesh me shqiptarët që baza e Vlorës t’i nënshtrohej komandës së forcave të Traktatit të Varshavës. Por shqiptarët qëndruan në të tyren, duke shpjeguar se nuk u nënshtrohen vendimeve të komandës së Traktatit të Varshavës. Pa arritur asgjë në synimet e tij, Firjubini u kthye mbrapsht bashkë me gjeneralët e tij.
Rrethanat u acaruan dhe më, kur me vendim të gjeneral-kolonelit A. M. Adrejev, që kryesonte grupin e këshilltarëve tanë në Shqipëri, nisi evakuimin në BS, të familjeve të oficerëve tanë. Në të njëjtën kohë më e nevojshme ishte të zgjidhej çështja e brigadës së 40 të anijeve tona të dislokuara në Shqipëri, pasi udhëheqësit shqiptarë nisën të paraqisnin të drejtat e tyre edhe mbi tetë nëndetëset e tjera, madje mbi të gjithë strukturën e bazës, bashkë me mjetet ndihmëse. Për zgjidhjen e problemeve të lindura dërguan ish-komandantin e njësisë 40, kundëradmiralin C. G. Jegorov. Por shfaqjen e tij shqiptarët e pritën shumë keq. Enver Hoxha në kujtimet e tij e paraqet atë si një fabrikë helmi: “revizionistët sovjetikë dërguan në Tiranë edhe një kundëradmiral. I gjithë grupi përbëhej nga oficerë të Zbulimit, të dërguar te ne për të organizuar trazira, sabotazh dhe veprimtari diversioniste në bazën e Vlorës”. Dhe e gjithë veprimtaria armiqësore e Jegorovit përmblidhej në faktin se ai duhet të drejtonte operacionin e kthimit të tetë nëndetëseve tona në bazën e tyre në Balltik.
Shqiptarët përherë e më shpesh nisën të shkonin te kërcënimet për përdorimin e forcës në gjysmën e parë të majit të vitit 1961. Kështu në momentin kur në gjirin e Vlorës hyri anija transportuese sovjetike “Çiaturi”, mbi të u drejtuan topat dhe u inspektua nga pala shqiptare.
Dërgohet komandanti i
Flotës së Detit të Zi
Incidentet u shpeshtuan dhe në fund të muajit maj, të vitit 1961, komandanti i Flotës së Detit të Zi, admirali V. A. Kasatonov mori urdhrin të shkonte në Vlorë për të organizuar nxjerrjen nga Shqipëria të nëndetëseve dhe bazës sonë lundruese. Ai doli nga Sevastopoli me kryqëzorin “ Mihail Kutuzov” nën shoqërimin e dy torpedinerëve dhe tankerit “Briri i artë”. Teksa kalonte në ngushticën e Bosforit, Kasatonovit i dërguan telegram me urdhra të reja që thoshin se ai duhet t’i kthente anijet mbrapsht në bazë, veç tankerit. Sepse Shqipëria kishte urdhëruar ndalimin e futjes së anijeve tona në ujërat e tyre territoriale. Kështu që Kasatonov u detyrua të fluturonte për në Shqipëri që nga Moska, ndërkohë që një grup i oficerëve të flotës vazhduan udhëtimin me “Bririn e artë”. Në momentin e mbërritjes së tankerit në bazën e Vlorës, Kasatonovi, kishte mbërritur gjithashtu. Pasi mbërriti në Vlorë, Kasatonovi ngrit flamurin e vet në bazën lundruese “Viktor Kotelnikov” dhe menjëherë thirri në mbledhje kundëradmiralin A. V. Zagrebin, Jegorovin, kapitenin e Rangut të Parë, P. P. Kulika, - këshilltarin e drejtuesit të shtabit të flotës shqiptare, komandantët e bazës lundruese dhe nëndetëseve, këshilltarët dhe instruktorët e anijeve etj. Komandanti urdhëroi që menjëherë të niste përgatitja për largimin drejt Sevastopolit dhe për në Balltik. Një vëmendje të veçantë ai i kushtoi përgatitjes për largimin duke i parandaluar shqiptarët që të hidhnin duart mbi anijet tona të flotës ndihmëse, tankerëve, cisternave etj. Baza lundruese “Kotelnikov” mori urdhër që të qëndronte në spirancë në gjirin e Vlorës, ndrysa tetë nëndetëset u kapën në anët e saj. Kasatonovi e dërgoi Zagrebinin në Tiranë, për të miratuar planin e zhvendosjes tek ambasadori sovjetik I. V. Shikin dhe tek gjenerali A. M. Andrejev. Plani mori miratimin e plotë të tyre. A. M. Andrejev dhe A. V. Zagrebin i bënë vizitë ministrit shqiptar të Mbrojtjes, Beqir Balluku, dhe e njoftuan atë për vendimin e Qeverisë Sovjetike për të dërguar anijet në Bashkimin Sovjetik. Por që të informohej komandanti i Flotës Shqiptare, nuk u bë e mundur edhe pse këtë preferoi ta bënte personalisht Kasatonovi. Kërkesës për takim me kundëradmiralin Teme Sejko, shqiptarët iu përgjigjën se ishte e pamundur, pasi admirali ishte i zënë. Por shpejt u sqarua se Sejko ishte arrestuar bashkë me një grup oficerësh të Marinës. Ai u akuzua për komplot për të përmbysur udhëheqjen politike të Shqipërisë. Sejko u pushkatua.
Largimi
Nën tytat e topave që neve u kishim dhuruar dhe kërcënimit të vendosjes eventuale të minave, 8 nëndetëset dhe baza lundruese “Viktor Kotelnikov” dolën nga gjiri i Vlorës. Në krye, në një anije lufte, doli zv/komandanti Kozllov me qëllim që të mësonte nëse ishte e lirë ngushtica mes ishullit të Sazanit dhe gadishullit të Karaburunit. Pas eksplorimit nisi lëvizjen dhe pjesa tjetër e varganit. Më 8 qershor 1961, pasi kishte përmbushur misionin që i kishin besuar, Vladimir Afanasjeviç Kasatonov, braktisi Shqipërinë duke lundruar me tankerin “Briri i artë”. Në Detin e Zi ai kaloi në kryqëzorin “Kubishev”, ku u prit me përzemërsi nga V. V. Mihailin. Vladimir Afanasjeviçi i tha atij se shqiptarët nuk patën guxim të përdornin forcën, gjithsesi ata ishin bërë gati për këtë. Siç kujton Mihailin: komandanti dukej shumë i lodhur, edhe pse nuk e jepte veten. Porositi një dush të ngrohtë, një gotë vodkë dhe urdhëroi të mos e zgjonin deri sa të mbërrinin në Sevastopol, ku e priste S. G. Gorshkovi. Së bashku, ata duhet të hartonin një raport për udhëheqjen dhe të përpunonin kërkesa për veprimtarinë e mëtejme.
16 maj 1961
Në Kongresin e Katërt të Partisë së Punës së Shqipërisë, u deklarua se ishte zbuluar një komplot i udhëhequr nga komandanti i Flotës, kapiteni i Rangut të Parë, Teme Sejko. Në këtë kohë udhëheqësit e shteteve pjesëmarrëse në Traktatin e Varshavës, deklaruan qëllimin e tyre “të dërgonin në Shqipëri një komision specialistësh të Traktatit të Varshavës për verifikimin e pretendimeve për komplot”. Por reaksioni i Qeverisë shqiptare ishte i ashpër: asnjë komision, asnjë kontakt. E gjitha kjo në fund të fundit çoi në prishjen e pashmangshme. Më Kongresin e 22 të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik, Hrushovi publikisht sulmoi Partinë e Punës të Shqipërisë, duke e akuzuar atë për armiqësi në drejtim të Partisë Komuniste sovjetike. Në dhjetor të vitit 1961 Shqipëria ndërpreu marrëdhëniet diplomatike me Bashkimin Sovjetik.


Batutat e Hrushovit në fillim të mbledhjes për ndërtimin e Murit të Berlinit
Ramiz Alia, si e krahasuan me pantallonat e Enverit

TIRANE - Pak muaj më parë, i ftuar në emisionin “Top – Story” të gazetarit Sokol Balla, ish-sekretari i Parë i Partisë Së Punës dhe njëkohësisht ish-president i vendit, Ramiz Alia, rrëfeu një përplasje të pazakontë me Nikita Hrushovin, kreun e komunistëve sovjetikë. Ngjarja zhvillohej në sallën e një takimi të krerëve të shteteve të quajtura të demokracive popullore, i mbajtur në Moskë në mesin e vitit 1961, që do të kishte në qendër të tij ndërtimin e Murit të Berlinit. Sipas rrëfimit të Alisë, Hrushovi ishte acaruar kur kishte parë atë në vendet e rezervuara për Enver Hoxhën, kreun e Partisë së Punës së Shqipërisë dhe atë të Qeverisë, Mehmet Shehu. Duke argumentuar se delegacioni shqiptar nuk kishte statusin e duhur, Hrushovi i sulet Ramiz Alisë me fjalë të ashpra, dhe kjo bëhet shkak për mos fillimin e bisedimeve. Madje Hrushovi dhe të tjerët largohen në një ambient tjetër, në pritje që delegacioni shqiptar të dilte fare nga salla. Kjo është historia, porse batuta më e njohur prej saj, e nxjerrë nga goja e Nikita Hrushovit, ka mbetur e panjohur për shqiptarët edhe pse ka qarkulluar në rrethet politike të kohës dhe është stampuar në media të shkruara. Edhe Alia vetë, gjatë intervistës për gazetarin Balla, nuk e përmendi, mbase sepse batuta e Hrushovit në adresë të tij është fyese. Ja se çfarë përshkrimi i bën situatës Mihail Jakovleviç, një prej përkthyesve të Hrushovit. “...në këtë mbledhje ishte ftuar Sekretari i Parë i PPSH-së, Enver Hoxha. Ky, meqë duket u frikësohej kritikave, në vend të tij kishte dërguar në këtë takim zëvendësuesin. Por Hrushovi e hapi mbledhjen me pyetjen për statusin e delegacionit shqiptar. Nisi grindja. Hrushovi propozoi që delegacioni të konsiderohej i paautorizuar të vendosë për çështje të ndryshme, sepse ajo ishte një mbledhje e sekretarëve të parë dhe jo një takim miqësor. Nga ana e tyre përfaqësuesit e Shqipërisë deklaruan se ata kishin fuqinë e duhur dhe autorizim zyrtar të lidershipit të tyre për zgjidhjen e të gjitha çështjeve që do të ngriheshin në këtë takim. Hrushovi u përgjigj prerë se atë nuk e kënaqte aspak pozicioni i Enver Hoxhës, pasi ai, tekstualisht: “sot mund të dërgojë zëvendësuesit e tij, nesër ai, mundet, dërgon shoferin e tij, dhe pasnesër do të na varë pantallonat në shpinën e karriges”. Pas këtyre fjalëve Hikita Hrushovi i sugjeroi delegacionit shqiptar të braktiste sallën e takimit. Por ata e injoruan. Hrushovi lajmëroi pushim, të gjithë u çuan dhe dolën. Mbeti vetëm delegacioni shqiptar. U fikën dritat, mbërritën pastrueset, por përfaqësuesit e Shqipërisë mbetën në vendet e tyre. Kështu që Hrushovit dhe të tjerëve iu desh që të mblidheshin në një sallë pranë. Gjithsesi në këtë pikë shqiptarët e braktisën mbledhjen”.

186 Komente

Davide e Golia... Tomi e Xherri...

Vetëm dikush që kishte besim tek populli i tij mund të tregohej kaq kokfortë sa Enveri. Rusët, përderisa nuk reaguan ashtu siç do të donin, treguan se kjo lidhje Parti-popull ishte diçka shumë më e fortë se dashuria e mitingashëve të sotëm ndaj partive të tyre.

"Davide e Golia... Tomi e Xherri..."

eh..

Lexo ate artikullin tjeter per keto nendeteset te mesosh pse nuk reaguan ruset.  Te kishin reaguar, do ta shihje lidhjen mire....

Ti doje te reagonin ruset, apo si!!!

Si s'keni mor kurajon qe vetem njehere te thoni se ai Burri te pakten ishte patriot dhe e donte fort vendin e tij,

packa se dashurine per vendin e kishte sipas menyres se vet.

Une do doja qe rrembythje si Enveri te kishin mbetur aventurier sic ishte ne France, por ja qe s'u realizua.  Si te reagonin Ruset, si jo ne nje hale do ngeleshim.  Ne vend te Enverit do kishim kasapin Mehmet Shehun ne krye.

 

Kurajon qe te themi qe ai burri ishte patriot? Tallesh ti?  Ai burri ishte kryetradhetari me i madh i historise Shqiptare, se e nisi veprimtarine e tij politike duke shitur 2/3 e vendit te vet e ti na kerkon ta bejme patriot?

Cdo pasha eshte patriot kur kercenohet pashalliku i vet. Tradite e vjeter e popullit legjendar allbanez. Ajo fjala "menyra e vet" i shkaktoi sa e sa trauma e vuajtje atij populli. Te dhj..sha me nder patriotizmin (pa te keq... smiley

Nejse...

Nevrua

Davidi, Golia,  Thomai  dhe...? 

si ta perkthej ne shqip kete fenomen, qe francezet e quajten Ratatuli?!

Po e quaj  Saluli. 

Do shkonte edhe Spurdhjakuli...

Histori me nendetese - e njohur, por interesante e pare nga "ana tjeter". Reagimi i udheheqjes komuniste shqiptare te asaj kohe deshmon edhe nje here per papergjegjshmerine dhe injorancen e thelle qe e karakterizonte.  

Më bëre që të vrisja mëndjen se çdo të ndodhte nëse, në vënd të asaj udhëheqjes komuniste të papërgjegjëshme dhe injorante, të ishte një person i përgjegjshëm dhe joinjorant si ti që do përballonte situatën...

Ç'do bëje?

Hmmm...nuk do prishja marredheniet me sovietiket?? Behej nje kompromis mbi kontrollin e bazes (jam i sigurt se mund te arrihej dicka e tille) dhe nuk u drejtoheshin topat aleateve, duke i perzene ne ate fare feje. Jo se kam ndonje dashuri te madhe per Bashkimin Sovietik, por Shqiperia, duke qene vend i vogel, ben dhe nje cike diplomaci se nuk u be hataja.

Nejse per nje person paranojak si Dulla, nuk ka sesi te behej diplomaci, keshtu qe: kerceno superfuqite me lufte, pushkato kapitenet e fllotes tende, dhe eventualisht hiqja tere ushtrise gradat...etj, etj....!

Nevrua

Hehe Tamam Nevro.  Kercenoi superfuqite me lufte e pastaj shko e shkaterro ushtrine tende si parapergatitje per lufte.  Hmmmm, kush e beri kete me perpara? Ah po babai shpirteror i Veros, Stalin psikoja qe vajti dhe griu gjithe korin madhor e te mesem te oficera te ushtrise se tij me Gjermanin tek dera duke trokitur...

Pah ç'strategë që jeni!

Juve ju duken palaçollëqe të bëra me ushtrinë dhe vëndin ato që bëri Enveri (ku u përballua realisht me rrezikun) dhe ju duket gjeniale "zgjidhja" e strategëve të sotëm që shitën për skrap edhe fishekët e pistoletave... shkoni mer e mbushuni

O rrote, gjeniale eshte te vesh e ti heqesh ranqet ushtrise e te pushkatosh e te burgosesh pjesen me te madh te korit te oficerave madhore? Po te kesh lufte kush do ta drejtoje ushtrine? Komisaret politike?  Dhe leji krahasimet e pabaza se nuk kane te bejne fare me ate qe po flasim.

Me fal per nderhyrjen, se keto tema me duken bajagi te kota, si te gjitha temat historike ku shqiptaret hyjne e zhgerryhen ne profanitetin e tyre, por

Duke qene totalisht antistalinist, nuk mund te mos rri pa te kujtuar se Stalin psikoja, me Hitlerin te porta, pasi vrau dhe faroi gjithe shtabmadhorine e nje sere burokratesh te larte - FITOI LUFTEN duke i treguar dynjase se jo gjithnje te hyjne ne pune oficeret madhore per te fituar luften.

Pra, nese deshiron te kritikosh Stalinin, Enverin dhe stalinizmin ne pergjithesi, mos u nis prej ketej. Ajo cka eshte e kritikueshme eshte mungesa e mireqenies popullore.

KOMENT dhe pergjigje per Sol:

sol, sol, c'jane keto qe tregon. po 20 miljonet e vrare ne lufte ? c'tregojn?  ja qe keta oficeret madhore jane shume te vlefshem ne lufte. po ti si komunist, jeton me endrra qe kushtojne miljona jete njerezish... keq

PERGJIGJE:e mor sol, po ta jap pergjigjen ketu se i kam komentet me numer. se te kemi ty jo-gomar ketu, qe poston pa limit. nuk e paske kuptuar 20 miljonshin? ja po ta perseris. u vrane 20 miljon rus, ne ate lufte. u vrane aq shume se nuk kishte organizim dhe oficere te zote. e more vesh tani 20 miljonshin? po jetet njerezore per ju komunistet maoist s'jane asgje! pune e madhe cu be 10 miljon ose 20 miljon. njesoj eshte...

 

po he nje here Lira, ti si demokrate, pa me tregon te lutem se c'tregojne 20 milionet e vrare ne lufte, dhe c'lidhje kane me postimin tim ku une them se jam antistalinist (e them kete pikerisht per te shmangur gomere e gomarica si ty), dhe ku them se megjithese stalini vrau oficeret madhore, fitoi luften?

sec eshte mbushur ky forum me nje grup fashistesh qe vijne verdalle duke profanizuar cdo diskutim me komente pa lidhje e me terror diskutimi.

po si nuk arritet ndonjehere qe te merrni nje ceshtje dhe krejt qetesisht ta analizoni ne menyre qe te dini c'te thoni o mjerane, si nuk hoqet dore nga etiketimi i armiqve tek ata qe s'bini dakord...

jeni ju pra njerezit tipike me te cilet lulezoi enverizmi, ju qe dikur etiketonit kulake dhe disidente gjithe ata qe s'binin dakord me vijen zyrtare, ju qe sot etiketoni si komuniste gjithe ata qe s'bien dakord me vijen zyrtare.

Nejse, jeni vemjet e zakonshme qe rriten ne pellgje te ndenjura

Sol ata qe zhgerryen ne profaniten jane ata te cilet ju mungojne argumentat.

Luften Stalin psikoja e fitoi se Hitler psikoja mendonte se ishte strateg ushtarak e donte ti komandonte ushtrite ne terren vete. Po te kishte digjuar gjeneralet e tij historia do ishte ndryshe tani.  Nje gje e thjeshte e tipit te mos carjes te forcave per ne Leningrad e Stalingrad, e sulmimi masiv i bashkuar drejt Moskes do i jepte fund BS dhe Stalinit pa problem fare.  Pa hyre ketu te gabimet e njepasnjeshme qe beri me vone Hitler psikoja...

Stalin psikoja, me Hitlerin te porta, pasi vrau dhe faroi gjithe shtabmadhorine e nje sere burokratesh te larte - FITOI LUFTEN duke i treguar dynjase se jo gjithnje te hyjne ne pune oficeret madhore per te fituar luften.

Gjithashtu me fal per nderhyrjen por me duhet te kujtoj kush ishte bilanci ne njerez i luftes se Stalinit: ruset paten 22 milione te vrare ne luften e dyte boterore, ndersa gjermanet ne total (jo vetem me ruset, por kunder pothuaj gjithe botes) paten vetem 9 milione te vrare. Sikur hic fare, a nuk ia vleu jeta e 22 - 9 = 13 milione njerezve per te kuptuar vleren e oficereve madhore? Ku shkoi ajo parrulla juaj e famshme se "njeriu eshte kapitali me i cmuar"? Apo si cdo gje tjeter "fjale, imzot, vec fjale"... Pastaj, fitorja ne luften e dyte boterore eshte varur ne fije te perit. Hitleri ishte shume afer prodhimit te bombes me hidrogjen dhe po te mos ishte per sabotimin e projektit te prodhimit te ujit te rende ne Norvegji prej aleateve, rrjedha e luftes se dyte boterore do te ishte shume ndryshe. Fakt eshte se historia jone gjithmone e ka nenvleftesuar rolin e anglo-amerikaneve ne luften e dyte boterore - e gjithe kredia i kaloi Stalinit. Stalini nuk do te ishte ne gjendje te mbronte as Mosken po te mos hapej fronti ne perendim. Ruset jane vrare ne ate lufte me gjermanet ne raportin 20 me 1. A nuk do te mjaftonte kjo per te mos e mbajtur Stalinin si ndonje strateg te madh? 

PERGJIGJE PER SOL:

o permetar, c'lodhesh me keta. Sol-N.... and Co, i duan komentet sa nje carcaf te marrin vesh. shkurt s'kuptojne se aq e kane. 

 

MOS ME FOL MUA SI NGA SKRAPARI KETU, E MORE VESH. shko lexo dhe hapi syte mire se s'di c'flet. nga budallaliku kalon ne banalitet...

O lira o zemer e vockel, po pse futesh ne bisede kur je me injorante se deri edhe solidarnosc e shoket e vet? Po si mi Lira qenkam Maoist une kur te them se jam Antistalinist? A e ke idene ti se c'linje ndoqi dhe zhvilloi Mao? Eshte njelloj o Lira, sikur ty, qe je gjithe kjo goce, une te te quaj transeksual vetem pse ke pak mustaqe mesdhetare qe te hijeshojne buzen... ik o lira pi pak qumesht, dhe fillo te lexosh, se do perfundosh legen, si keta te tjeret.

Historia jone? Me vjen keq o zoteri, po une nuk kam patur shansin te studioj historine tone. Dhe rishiko shifrat, se gjithe gjithe nga ana e Aleateve u humben 16 milion jete ushtarakesh.

Sa per kreditet e BS ne perfundimin e luftes, lexo me shume histori, he te keqen.

Pse e dredhon debatin si ke qejf mor sol? E kishim fjalen tek panevojshmeria e oficereve madhore qe zotrote na solle si argument per te thene se Enveri, ashtu si Stalini, kishin te drejte qe "u prene kokat". C'kane te bejne humbjet e aleateve ketu? Sec me kujto njerin ne shkolle te larte qe kur e pyesnin c'note more ne provim pergjigjej: "9 mora, ama liri mori 8". Ec mo... kur merresh me kalamoja...

aha, s qenke ne terezi as ti...

nuk dredhoj une, se s jam si puna juaj. une nuk te solla si argument panevojshmerine, por te thashe qe edhe pse i vrau, fitoi luften, dhe me c'thone historianet, po te mos e kish fituar stalini ate lufte, do e fitonte hitleri. ne pergjithesi fituesit nuk gjykohen.

sot, nese e gjykojme stalinizmin, te pakten une kur e gjykoj, nuk e gjykoj per menyren se si fitoi luften, a thua se une do dija ta fitoja me mire, apo do ta fitoje me mire ti... jo or daje jo, ate qe s'diti ta bente roosvelt dhe churchill, e beri ky, me koston qe pati. Stalini gjykohet sepse i hoqi botes shansin per te patur komunizem, stalini e degjeneroi konceptin e komunizmit, e shnderroi ne diktature, e shnderroi ne sistem burokratik per te cilin jeta dhe mireqenia e individit nuk donte te thoshte asgje. Ketu i nis kritika stalinit, nuk i nis tek nje lufte te cilen e fitoi. Megjithate, keni mendte tuaja, vijoni, mbare ju vafte ne perpjekjet tuaja akademike... e shoh qe hipotezat e teorite tuaja po korrin sukses, po i perqafon mbare bota (ik lexo o burre, packa se je ne amerike).

Dhe sa per etiketime, boll me, se nuk ka lezet, e mesuam qe dini te vini etiketa, duket qe s'jeni larguar shume prej klases se pare kur femijet mesojne t'i vene etiketa bashkesive.

 

 sot, nese e gjykojme stalinizmin, te pakten une kur e gjykoj, nuk e gjykoj per menyren se si fitoi luften, a thua se une do dija ta fitoja me mire, apo do ta fitoje me mire ti...

Ka krahu tjeter mandej, per te shty cik muhabetin, dhe bombardimi i Dresden (ne ca qarqe i ashtequajtur "Dresden genocide&quotsmiley nuk se gjykohet sot dhe aq i nevojshem per fitore te luftes ...

smiley.

Fituesit nuk gjykohen - shume e drejte. Po atehere pse duhet te paragjykosh cfare beri apo cfare s'beri Roosvelt e Curchill-i ? Apo s'ishin fitues ata? Vec Stalini fitoi? Keshtu te kane thene ty e? Boll me me keto keshilla per te lexuar, pash zotin, se na hapet barkun. Ti as e ke idene se kush jam une e jo te dish se c'kam lexuar apo cfare s'kam lexuar. Per nje gje te garantoj une ty: nuk je fare ne pozite te me keshillosh mua "shko lexo" Por hic fare ama. Boll me keto budallelleqe arrogante... Po flisnim per argumenta...

lexo, o zoti permetar. lexo, se ne mos te tjerat do mesosh te shkruash me bukur, do krenohen femijet e niperit e tu me nje gjysh qe dinte te bente komente persembari. Lexo, se as paragjykimin s'e ke kuptuar ende se c'eshte, s'ia ditke domethenien si fjale. Te premtoj qe po te lexosh do te kem me shume respekt per ty dhe per shifrat me qindra miliona qe sjell verdalle

o soliiiii - ik tashti se u bere i besdisshem me keto keshillat prej kalamani budalla - te betohem se ti shume mire mund te ishe studenti im ne Shqiperi, dhe mund te isha une te te jepja detyra shtepie.... Nejse, mo. Do t'i pranojme edhe keto keshillat e tua - perderisa futem ne debat me ty une...

pedagog juve keshtu? me kete lloj ortografie, me kete lloj fraze dhe me kete fjalor per te ardhur keq? a mjere brezi i ri o pedagog...

te ishe ne shqiperi do kishe thithur biberonin gjithe dites, o i mjeri ti.

Po shyqyr qe na kape ne gabime ortografike - lol. Po e drejte, duhet te kisha thene "pse i gjykon", jo "pse i paragjykon". Ndonje gabim tjeter kam bere? O sol-lol-i ki parasysh qe ne kur shkruajme tek peshku jemi edhe duke bere ndonje pune tjeter, ndaja edhe ndonje gabim i tille na falet. Sa per ate parashikimin se cfare do te isha une ne Shqiperi ke humor te holle... Une pedagagog kam qene edhe para se te vija ketu ne Amerike. Tani po te kthehem them te behem kryeminister. Mos u merzit se do mendoj edhe per ty - ato fjalimet qe do te shkruaj ty do t'i jap per editim. Shkurt muhabeti, do te ve ne pozicionin e editorit personal. Lol - O lum ai vend qe ju ka juve oreee.

o shoku pedagagog, edhe kur te vish si kryekar i keshillit te ministrave, per ty biberonin gati do e kemi. madje, po deshe dergo nje emer e nje adrese se ta dergoj biberonin atje ku je, qe ta thithesh, se e shoh qe te ka marre malli.

je i sigurt qe je pedagagog dhe s'je thjesht penderasst?

Stalini gjykohet sepse i hoqi botes shansin per te patur komunizem, stalini e degjeneroi konceptin e komunizmit, e shnderroi ne diktature, e shnderroi ne sistem burokratik per te cilin jeta dhe mireqenia e individit nuk donte te thoshte asgje.

 

S'ma ha mendja se eshte vec faji i Stalinit ketu. Nje ideologji qe s'ka ardhur asnjehere ne fuqi me voten e lire, dhe qe kerkon revolucion masiv me vrasje masive e shkaterrim te rendit shoqeror eshte degjeneruese ne duart e kujtdo.

 Mire ruset se u ra per hise Stalini, po ne c'kusur kemi qe po zihemi per pune stalinrash si me qene n'Moske? smiley.

Stalin Billboard to mark Russia's WWII Victory

Se c'kishte dhe BBC News nje lajm per ket pune sot, por me shpetoi nga fundi, dhe s'e kam pa ritransmetimin.

Sol 65% e ushtareve te humbur nga Aleatet ne LB2 jane te Sovietikeve.   Kjo besoj se mjafton per te treguar per sukseset e BS ne LB2.  Per me shume lexo komentin tim me siper.

Po nuk e kundershtoj kete, dhe as kam ndermend te mbroj stalinin. Por prape, s mund te mos nenvizoj edhe nje here qe 65% eshte ai qe i jep kreditet (e pamerituara, sic thone disa, Stalinit). Sepse nuk duhet harruar qe ishte fronti rus ai qe i dha derrmen hitlerit, dhe nuk duhet harruar qe ishte ushtria e kuqe qe cliroi (ne fakt pushtoi - dhe kjo eshte nje tjeter arsye pse jam antistalinist) trecerekun e europes. Ne nje front kaq te gjere, do kish me shume humbje.

E megjithate, nga 16 milione qe ishin gjithsej viktimat aleate, 65% ato ruse, do dali ndonje nga demokaret me siper te beje llogarite se sa larg jane prej 20 milioneshit qe hodhen ne diskutim qorrazi??

Gjithsesi, po e le kete diskutim, haptazi eshte e qarte qe pjesa me e madhe e diskutuesve nuk jane ne gjendje te flasin per asnje lloj teme, pasi e kane mendjen te mbushur me paragjykime, me etiketime apo me barriera kesisoji.

Naten e mire, Vdekje Popullit, Liri Fashizmit

Sol, nga e nxorre kete 16 milioneshin, se vetem Rusia del me 10 milione e ca ushtare te vrare plus 12 milione civile...

Po gjithesesi, te barazosh vleren e nje gjenerali me nje kapterr... hemm!

Sol s'eshte aq e thjesht sa te thuash qe ishte ai 65% qe i jep ate qe meriton Stalinit dhe se rendesi ka se fitoi luften.  As fronti i gjere nuk e ben te justifikueshem humbjen e jeteve te kaq shume ushtarave.  Stalini nuk vrau/burgosi/internoi vec ca shef te shtatmadhorise e ca borgjeze sic thua ti me siper por e beri kete per 35 000 oficere te rankunt nga Marshall e deri tek rreshter. 

Fronti rus ja dha derrmen Hitlerit, por ja dha derrmen per arsyen se Hitleri e beri veten komandant suprem te gjithe frontit rus nga dhjetori i 1941.  Te thashe me siper qe po mos te ishte per gafat strategjike e taktike (per hir te psikopatise tij te semure Hitleri rrefuzonte qe armata e 6 gjermane te cante rrethimin rus e te terhiqej, e kjo rezultoi ne shkaterrimin total te nje nga armatave jo vetem me te mira Gjermane, por armatave me te mira ne historine ushtarake) qe bente ky psikoja korporal nga Austria qe e mendonte veten gjeni ushtarak, derrma do i ishte dhene Stalinit e biles shume shpejt.

p.s.

Aleatet te gjithe humben aty rreth 25 000 000 ushtare, e 65% i ketyre eshte aty afro 16 e cerek milion.

Me pelqen ky kendveshtrimi jot. Pra perspektiva antikomuniste e sotme thote qe luften kunder Hitlerit e fitoi Hitleri. smiley

Psikanaliza do te kete pune...

Rishikoji shifrat dhe nje here. URSS me gjithe rivleresimet e sotme mendohet se ka patur gjithsej mes 8.700.000 dhe 10.300.000 viktimave.

Megjithate, po dal nga ky debat, pasi refuzoj te filloj te diskutoj doksen ushtarake dhe stratagjemat e luftes. Une nuk luaj strategy games ne internet.

Sol, s'eshte perspektive antikomuniste por perspektive strategjiko ushtarake.  Kam goxha dije mbi kete gje, se kam bere projekte te tera mbi betejat e fronit te lindjes ne LB2 dhe ne pergjithesi me pelqen historia ushtarake.  Gafat e Hitlerit si komandant suprem ne frontin e lindjes studiohen kudo ne akademite ushtarake sot e kesaj dite.

p.s.

Me siper thua qe s'mund te debatosh ketu se njerzit te etiketojne etj etj.  Mundohu ta zbatosh vete kete parim para se t'iu besh moral te tjereve.  Leri psikanalizat dhe lojrat e internetit.

O i pakapshem, psikanaliza nuk eshte ofendim, as etiketim, se nuk eshte psiqiatri. Psikanaliza nuk merret vetem me te semuret, te ofendohesh nga psikanaliza eshte si te ofendohesh nga sociologjia. Nejse, ti e di vete se nga cfare ofendohesh.

Sa historine, une s'para e kam qejf, sepse e studioj seriozisht, jo si qejf. Tani, qe kur ofron shifrat duket haptazi qe ate frontin nuk e ke projektuar sipas te dhenave, po ndoshta sipas deshirave... Ti gjithsesi, si studiues serioz qe je duhet ta dish mire qe gjykimi postum, dmth gjykimi historik nuk perfshin potencialitetet po faktet.

Ajo qe thua ti, qe Hitleri gaboi, nuk eshte aspak gje e re. Ne nje loje shahu, qe te fitoje njeri lojtar, duhet se s'ben qe te gaboje tjetri. Por ama kjo nuk te ben te afte qe te thuash se ai qe gaboi fitoi mbi vetveten, apo jo?

E di qe s'eshte ofendim e etiketim psikanaliza, por gjithesesi eshte nje hedhje qe nuk i sherben debatit.

Une shifrat qe te ofrova jane si mbas burimeve qe kam lexuar une.  Historia eshte shkence sociale dhe si e tille mbetet gjithmone e hapur kundrejt interpretimit, perfshi ketu dhe shifrat.  Vleresimet e te gjitha vdekjeve ne LB2 luhaten midis 50 e 70 milion, dhe kjo varet nga kendveshtrimi i studiuesit perkates.  Pra nuk ka numra egzakte, perfshi ketu dhe ushtaret  e vdekur sovietike, qe nuk mund te kontestohen ne asnje menyre.  Gjykimi historik perfshin faktet, ama ka shpesh here studime ku duke studiuar faktet ndertohet dhe situata hipotetike.

 

Shume gjera ndryshe do te beja Rudeta - (sepse me kujton Cruella-n ne ate filmin me ato qente dalmate ky emri yt) - por problemi eshte se kjo i takon historise tani. Ajo qe une te keshilloj eshte te shohesh pak me me objektivitet zhvillimin psiqik te udheheqesit tend te dashur... Ai jo trim qe s'ka qene ndonjehere, por perkundrazi: gjithe jeta dhe vepra e tij deshmojne se ai ka qene nje njeri ziliqar (e njohur zilia e tij ndaj Titos-lexo Kadarene p.sh), frikacak (vriste shoket e tij pas shpine), i etur tej mase per pushtet (shiste t'ane dhe gjithe farefisin per veten e tij), i papergjegjshem si udheheqes (shih historine e marredhenieve qysh me jugosllavet e deri tek kinezet), i pa-arsimuar (shkoi ne France per studime - qendroi 3 vjet atje dhe nuk morri as edhe nje provim te vetem!) - shkurt muhabeti nje fatkeqesi prej te cilit shqiptaret ende vazhdojne te vuajne. Nuk ia vlen te kaloj ne detaje se c'do te beja une ndryshe - mjafton te beje te kunderten e atyre qe beri ai psycho dhe rezultatet do te ishin shume me te mira per ate vend.

Si tha Gjyloja Permetar, "Kush e sheh coc i duket, kush e ka cirret e nduket"...

Me kujtohet kur kam shkuar me nje mikun tim ne fillim te viteve '90 ne Janine. Takuam nje grek aty me te cilin ky miku im kishte lidhje biznesi dhe ai filloi te na ngacmonte me qesendi: Enver hoxhas, enver hoxhas ine palikari... Ky miku im ia kthen: "Ke te drejte ti qe ben keshtu, se nuk lindi nja 60 km me tutje ky biri i k..es e te ma shikonit ku do ishit sot ju greket..."

 c'do me thene ''ine palikari''

 burre persmari.

fjala palikari vjen nga shqipja pallekari. e vetmja gje me vlere e burrit dmth, sipas grekerve. them se e kane trunin femer ata. lol

eshte trim

si i tha ai? po ku je o Enver djali zgjohu se na mori malli..

po qe na mori me gjithe mend me duket? apo jo peshq? sado ta shani brenda ne thellesite e shpirtit ja ndjeni mungesen. po hapeni ore zemren ca beni kshu

s'e kam lexuar akoma po garant e di qe do t'i rriti vlerat. me e bukura eshte se jane dhe arkiva ruse..

e Veke djali ca u ke bo ca u ke bo!! po te 12-ta donje t'i merje fare, ca ujku qe ka qene, hallall!

Balle per balle, skenar i "dimri i vetmise se madhe,"  nje veper e shkelqyer e Kadarese, per ta bindur perfundimisht popullin e mjere,  se po rrezikon keq nga Rusi.

Nga Enveri nuk rrezikonte fare, ai erdhi te na donte fort, deri ne fund te jetes...  Po sa te paguximshem dhe ata "qena" Ruse. Nuk munden  te  realizonin  as 10% te atyre qe llomotinin lart e poshte, qe  sot edhe ne  te ishim si bota. 

Me pak fjale, ata "qena" na morren ne qafe...

eshte i madh komplet! ca ne gryke te pushkes, thoshte Enveri, ka qene dhe modest kerma. ky i kish ne gryke te topit shoku, ca pushke!! aty te vinte gjylja ballit. i hipi avionit admirali i varfer... 

duhen keto prurjet e arkivave. sjellin fakte te reja. fakte, qe me kalimin e kohes do t'i japin formen tamam atij sistemi, por me kryesorja do tregojne se ne c'situate dhe si eshte udhehequr ai vend per 50 vjet.

 

Nje nga grate e nje udheheqsi kryesor te ushtarakeve te NATOS ne Itali pasi mori vesh nga i shoqi se RUSET u LARGUANfillon tregimin e saj me ca llafe turpi

Sot u q...... per here te pare qe prej 6 vjetesh qe jemi ne Itali smiley .

Leji o Zigur leji . I ka ardhe koha breshkes ...

Fati tyre thuaj qe flasin shqip dhe nuk flasin Rusisht  Si gjithnje here Turqisht here Greqisht e here here ...edhe ( kushedi cfare gjuhe flasin tani smiley 

C'do benit Ju - pyet e embla Rudete .

Po ç'do bënin moj te keqen . Nuk i ke lexuar ti se cfarë kanë bërë me shekuj . Do benin këngë me çifteli , do u bini curlave soe  do kendonin permetarshe "poshte nga cairet " .

Dhe sot do shkruanin artikuj ....  per nacionalizmin dhe trimerine shqiptare se si e kane perballuar me diplomaci Gotet , Vizigotet , Romaket , Greket e Otomanet ,...Sovjetikun dhe Traktatin e Varshaves .... ne Rajon e me GJERE nga pylli i Carshoves deri ne demat e buajt e  pakapshem te Divjakes

E lexon Noken ti ? Diplomaci e modhe ka plase mer Jahu qe kur ka plase maloklleku MODH ne tru .

O pse nuk u merr purtha shalet ishalla me gjith trimerite e Mixhes e dallkaukeve te tjere qe edhe atje ku bota e duartrokiti si nje nga aktet me te FUQISHME dhe me te MREHTA Politike te KOHES , villni vrer per vetite e popullit tuaj , ku u mbeshtet edhe ai grup Politik ( ne daçi bandite ) qe mori ate vendim .

E moj Rudete gjithmone mbetet postulati "nga te marret ndahu me te qeshura " po c'te te bejme ty qe u flet seriozisht !

Idris, si te kam i nderuar,

e di mor e di, dhe u i lac perfare...

po, na ka vatur keq puna m'i dhjefsha t'emen, me kete ekonomine, dhe ne saje te kapitalistianit te vafer, shohem se si te perfitojem nga cdo situate, na ka bo biznesmena ke shpirti.  
dhe nashi qe po shkruaja e di c'me ka vate ne mene? te bec skenare muvish me keto ketu, (easy money copy paste) nga ato me te ckrrehura nga te qeshmet qe te japen dhimbje ke brinja. pa dale njehere.. se e thac kot po, ... do t'i qe s'e kam keq me duket!!! pa dale, dale.. le harroje, se m'u kujtua dhe ajo kenga tani, "o po dale, o po dale, o po me ngadale". kenge e madhe fare, po me hoqi fillin e muhabetit nashi..

e vari k* muhabetit. me perpara vinim te veshtronim c'benej nga memedheu, nashi vijem te shohem estrade Ballshi.

PS. kush do fitonte po e gjetet, po te bente mundje Stalini me Hitlerin dhe Enveri me Hrushovin, he? he mo?!!
.. u them e thyente ne mes Stalini i varfer Hitlerin, kurse Vekja e xhonglonte ne ajer jo vetem Hrushovin po edhe Tito llumin. kush ka argumenta kunder jam i hapur per debat.

chillax broth'z, shume egersia.. no good,

peace out! [**]

*kacurrelat aka lesht
**gishtat V

Duhen lexuar gjere e gjate arkivat cfare thone per kete ceshtje qe te arrish ne nje perfundim llogjik...permdryshe do prashisnim budallalleqe palidhje si pune e te pakapurit qe na thote se Enveri shiti 2/3 e shqiperise. Haha nuk kemi me nevoje per revisten Hosteni pasi gomarlleqet pafund i lexojme ketu pa pagese.

O Romak budalleqet i ke me siper komentit tend.  Kur Vero halabak aventurieri u be sekretar i pare i PKSH-se nga Vicet e Jugosllavise qe erdhen e krijuan PKSH-ne, ra dakort qe do rrinte gek per trojet Shqiptare qe qe kishin qene nen Jugosllavi deri nga 1941 e se ato do ti ktheheshin Jugosllave mbas luftes pa pipetire fare, e pra si kembim Miladini e Dushani e ben konen e tyre dhe udheheqesin te plotefuqishem te PPSH-se.  Kjo eshte shitje shqeto romak driteshkurtri.  Ik lexo me shume per kete.

Mos u merr me keta i pakapshem, keta kane burim informacioni ate tablone qe kane pare per 8 nentorin 1941 ku xhaxhi i bie me grusht tavolines...literatura e lexuar, ndalon te teksti i historise se Shqiperise i botuar ne vitin 75 per klasen e gjashte te shkolles 8-vjecare...

Ta zeme se eshte keshtu si thua ti pakap...cfare siperfaqe paska kosova?  Rreth 10 000km2. Si qenka kjo 2/3 e trojeve shqiptare? Pse nuk flisni njehere si njerez normale por perhere me epitete dhe me shifra bombastike?

Po pse vetem Kosova paska qene nden Jugosllavine.  Po Lugina, po Ilirida, po Sanxhaku, Plava, Gucija, Ulqini? Apo keto s'jane territore shqiptare per ty?

Mendoj se krimi me i madh i Enverit nuk eshte se shiti Kosoven,pasi edhe sikur te donta ta mbante nuk ja jepte njeri.Jo se Enveri do te luftonte per Kosoven,por edhe sikur te luftonte nuk do te fitonte gje.Krimi me i madh i Enverit eshte qe krijoi njerez si Rudeta,romak,Idriz etj qe jo vetem qe nuk duan tja dine per Kosoven,por jane gati te bejne ceshte e mundur,vetem te sjellin Enverin ne jete.

Krim tjeter qe beri Enveri ishte carmatosja e kosovareve,se serbeve nuk ja u mbate te shkelnin ne Kosove pas lufte dhe lenia e kesaj popullsie te carmatosur,ne meshiren e Rankovicit.Ky eshte krim dhe jo mosmarrja e Kosoves sepse e thashe qe nuk e pyeste njeri Enver Hoxhan ne ate kohe dhe jo me ti jepnin Kosoven.

Enveri vrau nacionalizmin shqiptar apo ndjenjen nacionale te shqiptareve,qe po kultivohej shume mire nga Rilindja deri ne 1944.

Ne kohen e Enverit Kosova vetem sa permendej shkarazi ne vendimet e kongresit te Berlinit,ne oren e historise.Pra 2min ne 1 vit te tere shkollor!!!

Ne demostratat e 1981 kur Hoxha u detyrua ti perkrahe (me 5 dite vonese), sekratari i Partise se shkolles sone,na thoshte qe levizja e kosovareve nuk eshte levizje marksiste-leniniste keshtu qe KUJDES kur flisni me simpati me te madhe sec duhet per te!!!Dmth duhet te kishim me shume respekt per ndonje levizje punetore qe ndodhte ne Angli apo Kongo se sa per levizjen e vellezerve tane ne anen tjeter te kufirit!!!

Zogu mund te akuzohet per shume gjera,por fakt eshte se ndjenjat nacionaliste te shqiptareve ne ate kohe kane qene shume me te larta se ne 44-91.Ne shkollat e Zogut Kosova dhe Cameria mesoheshin gjate e gjere dhe keto te dyja kishin deputetet e tyre ne palramentin shqiptar.

Ky eshte krimi me i madh qe beri Enveri.

Kush ishin nacionalistet shqiptare more,

apo ate qe kuroren mbreterore qe ja kishin vendosur Zogut,

ne 39-ten shkuan dhe ja bene dhurat Viktor Emanuelit!!!

Per be te gjithe ata "patriotet" ishin qe kishin marr pjese ne Asamblen Kushtetuse te 1 shtatorit 1928 (shefqet verrlaci patrioti i udhehiqte, ne te dyja rastet)!!!

Dhe me e bukura ishte se ne darken e shtruar per nder te tyre me luge te florinjta nga oborri mbreteror italian, dhe kjo eshte me se e vertet, arriten deri aty sa te vidhnin, po po te vidhnin luget e florinjta.

Pra keta ishin nacionalistat shqiptare qe mos qenshin.

Hehe sa qejf keni ti fusni te gjithe njerzit ne nje thes ju.  Propagande tipike komuniste kjo.

Kur nacionalistet Shqiptare kalbeshin nga Italianet ne Ventotene, sllavokomunistet Shqipfoles s'luanin asnje gisht ndaj Italianve se athere ishte koha e Molotov Ribentroppit dhe s'ishte sulmuar akoma memedheu i tyre i vertete.  Biles arrinin deri aty sa thonin qe fashizmi dhe komunizmi nuk jane dhe aq larg njeri tjetrit.

Mire, dakort, Verua ishte frikacak, i paarsimuar, pervers, boothqem,nje cope idiot me  je llaf. Po si ka mundsi keta Nacionalistat, Ajka e Kombit, qe do te thote ajka e inteligjences, ajka e trimerise, ajka e shqiptarise i lane komunistet te vendoseshin ne krye te luftes antifashiste? Apo s kishin kohe per lufte se helbete, lexonin gazetat ne  Kafe Kursal dhe kendonin : Te na rroje Italia/te na rroje dhe ca kohe/se na hane oris femija/.

Pastaj pakti Dalmaco-Kelcyra  dhe me tej  predikimet prifterore  "gjermoni eshte kalimtar dhe neve na ka xhan" . Per keta nacionaliste flet besoj. Keta jane fajtore me pasivitetin dhe kolaboracionizmin e tyre qe komunizmi te vendosej ne Shiperi.

Tani doni ti beni shpetimtare te kombit dhe heronj kolaboracionistet, bejini.

Ti do me thuash qe pasiviteti ose kolaboracionizmi tyre inspirohej nga papajtueshmeria me rrezikun e komunizmit. Po, e drejte, parashikimi u doli: pas pesedhjet vjetesh , koha u dha te drejte !

 

Shiko nqftse ke deshire te besh debat normal intelektual do te thoja ti lesh keto trashegimite e propagandes komuniste qe mund ti kesh mbajtur me dashje apo pa dashje.

Gjermani ishte kalimtar, dhe keta ta thone qarte dokumentat historike ku ke shtetare gjermane, shtetare shqiptare por biles dhe pjestare te vete FANCit (i.e. Sotir Kondi, Gjin Marku) qe shprehen Gjermania nuk ishte pushtuese, ashtu sic pranohet haptazi qe Italia ishte.  Biles Gjermania te njohu jo vetem pavaresine dhe asnjeanesine ne LB2, por te njohu dhe shtetin etnik Shqiptar.

Verua idiot nuk ishte kur vinte puna per te rrembyer rastin e per te ardhur ne fuqi.  FANC kur u nis e kur u themelua ishte teresisht nacionalist ne thelbin e tij.

 

Keshilli i pergjithshem Nacional Clirimtar kur u zgjodh ne Peze ishte ky:

Kamber Qafmolla

Mustafa Gjinishi

Ndoc Çoba

Myslim Peza

Abaz Kupi
 

Enver Hoxha
 

Ymer Dishnica

Kush nga keta ishte me vertete komunist?  Merita e Veros dhe komunisteve qendron te fakti se duke e ditur poziten tyre inferiore dhe ne teresi mospelqimin/paditurine e popullit ndaj komunizmit, ata u maskuan mire si levizje nacionaliste e pak nga pak me intriga e skutherira (shumicen e rasteve te orkestruara nga Popovici e Mugosha) e shtine ne dore FANC andej nga fundi i 1943.   Faji i Nacionalisteve po ka te bej me pasivitetin e tyre, pasivitetin ndaj elementit komunist qe ata e nenvleresuan goxha dhe ishte teper vone kur e kuptuan fuqine e tij.  Tjeter faj i tyre ishte dhe fakti qe ishin te percare deri vone nga fundi i luftes, dhe nuk ben perpjekje reale qe te luftonin nen nje komande ndaj komunisteve.

ata u maskuan mire si levizje nacionaliste e pak nga pak me intriga e skutherira (shumicen e rasteve te orkestruara nga Popovici e Mugosha) e shtine ne dore FANC andej nga fundi i 1943.   Faji i Nacionalisteve po ka te bej me pasivitetin e tyre, pasivitetin ndaj elementit komunist qe ata e nenvleresuan goxha dhe ishte teper vone kur e kuptuan fuqine e tij.  Tjeter faj i tyre ishte dhe fakti qe ishin te percare deri vone nga fundi i luftes, dhe nuk ben perpjekje reale qe te luftonin nen nje komande ndaj komunisteve.

FANCL e krijuan dhe drejtuan komunistet d.v. dhe nuk kishte nevoj ta shtinin ne dore   ne fund te 43.Pas ketij viti, balli  elegaliteti u hodhen ne prherin e mikut gjermon. pra lexoje  mire historine

Thelbin e asaj cka ndodhi ne LANCL dhe pasojat qe solli me vjen mire qe e ke pranuar pjeserisht (pasiviteti dhe percarja e nacionalizmes ) por mohon kolaboracionizmin, (qofte edhe si simpati per gjermanet "kalimtaret" ) simpati qe nuk e fshihni, perkundrazi, e demonstroni edhe sot ne 2010 per HITON.

Shikoni ku ju con llogjika intelektuale: arsyetoni me nenteks keqardhes "ah, nuk ishte merita e STALINIT dhe Ushtrise se Kuqe qe sprapsi makinerine  hitleriane, por ,ahh, Hitleri ,c GABIM FATAL beri, mori vete ne dore drejtimin e operacioneve dhe spostoi gjeneralet!!

Keshtu e lexoni historine? Eshte e kote tu keshillosh mesoni historine. Me mire i ngrini nje permendore Hitlerit.Ai e meriton. A nuk ishte antikomunisti me i betuar?

 

E themeluan komunistet FANCL?  Te pyeta sa nga ata me siper ishin komunist?  Ishin Abaz Kupi dhe Myslim Peza komuniste?  Historine e kam lexuar shume mire, por jo nga historigrafe komuniste.  Legaliteti asnjehere "s'u hodh ne prehrin e gjermanit", dhe nga Balli pati vetem njesi te vecanta qe "bashkepunuan" me Gjermanet dhe as qe nuk ju ve faj pse e ben kete gje.  10 dite mbas nenshkrimit te mukjes, pra andej nga gushti i 1943 kur Gjermanet s'kishin hyre ne Shqiperi Veroja me shoke i shpalli lufte haptazi Ballit, se Balli kerkonte te luftonte per Shqiperi etnike dhe emisaret jugosllave e ben qepaze Veron kur e moren vesh se ishte nenshkruar Mukja.

Spiritus, me ca kam lexuar me dukesh goxha i pjekur e i madh ne moshe e nuk te shkojne batutat peslekshe e shashkat tymuese te tipit, kolaboracionistet, simpatia per Hitlerin e me the te thashe.  Leji emicionet, leje propoganden 45 vjecare qe te eshte ngulitur ne tru ty dhe Shqiptareve te tjere me budalleqet te tipit, kolaboracioniste, tradhetare e me the te thashe.  Shfletoje historine sipas dokumentave.

E di si argumentonin komunistet athere? (disa nga ata e shprehen dhe ne Mukje kete arsyetim).  Thonin s'ka c'na duhet Kosova, e s'duhet te luftojme per te se na e dhuroi fashizmi.  Pra i bie qe une po te humb kuleten, dhe te ma japi dikush qe une s'e kam qejf, ti them jo nuk e dua se ti je njeri i keq.

Mardheniet midis shteteve jane politike.  E kam thene qindra here kete gje ketu, qe ftoj kedo ketu te me gjej qofte dhe nje dokument ku konfirmohen planet per pushtim te Shqiperise nga Gjermania dhe deri tani kam hasur vetem retorike boshe si kjo e jotja.  Me vjen keq per ty se je brumosur keshtu nga edukimi komunist, por e verteta eshte qe LANCi nga mes gushti i 1943-ishit s'ishte vec se nje lufte civile per pushtet.  Ngelet ne duart e tua nqftse do te vazhdosh ti besosh asaj prralle, apo do te mesosh realitetin.

@I pakapshem :Mos u emociono. Pa etiketa (budalliqe, peselekshe,retorike boshe,) Kur do vije dita te mos personalizoni debatin?

Per te tjerat, bindjet, argumentat e lodhura dhe te stisura, eshte e drejta jote ti mbrosh.Dhe s`me vjen aspak keq per ty sepse ndryshe do ishe klonimi im.

Vetem nje pyetje kam: e pranon Holokaustin? nese po, me gjej te lutem, platformen ku dokumentohet dhe sille. Jo tani, ke kohe.

Me te mira.

 

Z. Spiritus une s'u emocionova.  Jam mese i qete.  Une s'te etiketova ty, por dhashe mendimin tim per dicka qe ti the, e u tregova i sinqerte me ty dhe me veten.  E kam thene shpesh e ta them dhe ty, qe kur debatohet per histori duhet folur nga baza burimore e jo nga ajo emocionale e propagandore.  Ketij debati dhe neve te dyve nuk na shkon per shtat ta banalizojme me terma te tipit kolaboracionist, term i huaj ky i perdorur nga propaganda komuniste pocasherist per te shushatur e manipuluar plebejte e shkrete.

Holokaustin une e pranoj dhe kam lexuar edhe disa dokumenta origjinale per vendimet qe jane marre per venien ne veprim te tij.  Per cfare nuk jam i qarte eshte ai numri 6 milionesh qe jepet gjithmone.  Deri tani s'kam lexuar asnje dokumentim shkecor te detajuar se si u arrit te ky numer.

Gjithe te mirat dhe ty.

 amon o solidarnosc, te mbeti mendja te familjet e medha. E c'bene? se s'kishim njerez tamam u katandis shqiperia sic e shohim sot. si lexoni c'ka dale per ata maskarenj, shumica agjent dhe te paskrupull. edhe kjo e lugeve eshte e vertete...

se s'ishte shtresa qe mbahej si e larte ashtu sic duhej te ishte, (gjate gjithe historise, nuk flasim vetem per nje periudhe kohe) u katandisem keshtu...

 

e di c'mungon sot ne shqiperi: vetem te jemi realiste, pa pasione. ta themi te verteten ashtu sic eshte...

 Ketu ne kete artikull, flitet se te 8 nendeteset u morren nga ruset, kur ne te vertete sipas historise dhe filmit, ata morren 4 dhe 4 i mbajten pala shqiptare. Tani kush ka te drejte. 

Solidarnosc - 11 Mar 2010 - 8:20pm

Krimi me i madh i Enverit eshte qe krijoi njerez si Rudeta,romak,Idriz etj.  

Ca të fandaksur si ti, si I pakapshmi apo përmetari më sjellin ndërmënd ata të fandaksurit e tjerë që nxjerrin edhe Skënderbeun legen që donte të na prishte me turqit. Jeni ju që "çirreni" se shqiptarët janë të pazot dhe kanë ditur të jetojnë vetëm nën çadrën e më të fortit dhe nga ana tjetër, kur historia flet që ka patur burra që të tregojnë se Shqipëria mund të mbetej e shqiptarëve... atëherë këta burra (sipas jush) janë legena.

Krim tjeter qe beri Enveri ishte carmatosja e kosovareve

Nuk di se sa i ka çarmatosur Enveri kosovarët, POR, DI QË I ËSHTË SHITUR NAFTË SERBVE

Rudeta,

Seriozisht - Cfare burrerie eshte ajo qe beri Enveri ne Pashaliman? Ruset e ngriten bazen nga themelet per te trembur Evropen perendimore. Nendeteset qene te gjitha te tyret - apo jo? Ku e gjeti Enveri te drejten qe edhe t'i shante mbare e prape edhe t'u kerkonte nendeteset qe s'i kish te tijat? Kjo jo burreri qe s'ka, po nuk ka as b..e te qendroje. Ky eshte hajdutllek ne mes te dites qe ne fakt nuk nderon asnje shqiptar. Ne se ata i lane 4 nendetese ne Pashaliman e bene per te mbajtur premtimin qe kishin bere me pare. Te pakten respektuan kontraten e nenshkruar. Po ku dinte Enveri c'jane kontrat e fjala e dhene? Ai gjithnje e ka ngrene me buke ate - ne se do te marresh per baze librat qe shtypte vete ne kohe te tij, pune tjeter pastaj.  E sa per trimeri, le t'u merrte ndonje nendetese me shume Enveri ruseve, ne se ia mbante. Por fakti eshte qe nuk ia mbajti - beri ate lojen e qenit qe leh shume, por vec kur vjen afer zbythet si zagar. Kete e quan trimeri te pashoqe ti? Kete e quan burreri? Atehere thjesht nuk na perputhen perkufizimet. U sqaruam atehere!  

Mir e ke ti plako,  mjaft i kemi vjedh te tjereve,edhe detin qe i kemi vjedh grekut duhem me ja dhon mrapsh

Kishe gje me dëtin ti ?

Ore plako ne artikull  shruhet qe bashkimi sovjetik i kishte premtu 4 nendetse shqipris

osht si puna e bazave ne natos ne greqi itali ,qe e majten italine dhe greqine me lek.Ne artikull shkruhet qe kur ruset fillun tu i bo bishta ndihmave qe kishin  premtu qe une ekuptoj paret, meqe po lenim bazen e traktatit te varshaves ne shqiperi,po rusi  donte me e bo  gratis kete pune ti bonte presion natos  pa i dhone asigjo shqiperis

kte  kuptova une te pakten

Po mor dooks, po. Ti e kuptove kete nga cfare thoshte Enveri, apo nga cfare thoshte artikulli? Se mua me duket shume i qarte fakti qe ruset ishin ata qe propozuan per ndihmat dhe ishte pala shqiptare qe po bente "kurven e ndershme." Duhet te jesh naiv qe te mos e kuptosh qe cdo lloj ndihme, qofte ekonomike apo ushtarake, ka si parakusht te paturit e marredhenieve diplomatike. Edhe pas "mbrojtjes heroike" qe dudumi Enver i beri Stalinit ne Moske (me demek ruset s'qene te zote ta mbronin Stalinin, duhej ky bythperdridhmi prej gjirokastre ta bente), ruset perseri donin qe kjo puna e bazes te funksiononte. Ishte pala shqiptare qe nuk donte asnje lloj bashkepunimi, jo ata. Ajo qe bene ruset ishte fare normale - presioni qe me pas shqiptaret (Enveri & compania e donkishoteve ne fakt) bene per te mbajtur gjithe  nendeteset e bazes ishte i palogjikshem. Ruset thjesht nuk donin, dhe as u interesonte, te benin lufte me shqiptaret - dhe kjo me duket se eshte githashtu e qarte ne artikull.

"Gjatë vizitës së tij në Shqipëri, nisur më 25 maj 1959, Nikita Hrushovi kishte plane të mëdha për Shqipërinë. Ai kishte vendosur që në afërsi të bazës së Vlorës, por edhe në pozicione të tjera të vendoseshin raketa me rreze të mesme e të vogël veprimi, me qëllim që të balancoheshin edhe raketat amerikane në Itali. Por frika e Enver Hoxhës për dënimin e kultit të Stalinit dhe kryesisht mosdhënia e ndihmave ekonomike të kërkuara nga Bashkimi Sovjetik, ftohin marrëdhëniet politike shqiptaro-sovjetike, gjë që u pasqyrua edhe në ato ushtarake. "

Kshu pra shkrun ktu,kryesisht ai ishte problemi

sa per ate qe ruset  sdonin ti binin shqiperise ,me nje artikull tjeter ktu te peshku  fliste per planin qe kishin ruset me i rone shqiperise po sdonte tito 

Enveri kishte frike te denonte kultin e individit te Stalinit - pse? S'kishte kult individi ne Shqiperi? Apo kishte frike se i vinte radha? Pastaj, si mund te pretendohet qe Hrushovi t'i jepte ndihma ekonomike Shqiperise dhe Enveri te bente "trimin parimor" duke i dale hapur kunder Hrushovit ? Duhet te jesh naiv qe te mos e kuptosh pse u nderprene ndihmat ekonomike nga ana e ruseve. Si mund te pranohet se Hrushovi kishte plane te medha per Shqiperine, por papritur e pakujtuar na nderpret ndihmat. Ashtu kot. Te pakten nuk eshte ndjere si kinezet ne '78. Qe pasi i dhane gjithe ato ndihma Shqiperise iken duke marre te sharat e Enverit nga mbrapa.

Digjo dhe lexo ti sqap i kategorise malore vucidolase :

Ne te gjitha Enciklopedite Boterore perfshi

Ruse

Amerikane

Angleze

Franceze

Serbe

etj etj perjashtu MUUUUUUUALLITESVE Saliste dhe te diturve sqeper tek PPU qe e dine se blegerima eshte gjuhe njerezish !

Hrushovi ....Voluntarist .

O Idris, o kamunist i pandreqshem - po ik o njeri se ty ta kam heq fillin me kohe une. Je lolo per mua, je si ato dordolecet qe i vene ne arra per te tremb zogjte. Kap njehere fillin e muhabetit pastaj ec e jep keshilla. Fakti qe Hrushovi ishte voluntarist apo revizionist nuk ka te beje fare me cfare po diskutohet ketu o Driz - sigurimsi. Me thuj ti mu, cfare logjike ishte ajo e enverit tend qe kerkonte te mbante gjithe nendetset ne Pashaliman ? Te kujt i kishte te Hisenit apo anese? C'trimeri ishte ajo? Trimeri per juve xhanem eshte edhe te vjedhesh delet ne fshatin fqinje. C'mut trimi ishte ai qe nga nje ane bente parimorin e madh e nga ana tjeter kerkonte ndihma per te mbajt ekoknomine ? Une ketij soji i them qurrash, jo trim. Se cfare i thua ti, as me kercet fare.

Sa per keshillat qe jep mo u lodh kot, e derman - ti e di sa te degjoj une ty. Po me qe jemi ketu tek te lexuarit, ja se c'kane thene nje koke e zgjuar per sojin tuaj: 

How do you tell a communist? Well, it’s someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It’s someone who understands Marx and Lenin.

Ne se ke nevoje per perkthim u thuaj ketyre "te nerumve" te tu verdalle peshkut. Hajt shendet e mos ta pafsha me syfetin e qelbur - plak i ndyre.

Trimeri per juve xhanem eshte edhe te vjedhesh delet ne fshatin fqinje.

 

hahahahahahah Kjo qe e forte Permetar.  S'e kane vetem trimeri por e kane institucion zakonor.

Ne Berat ata (shoket - e kupton ti mo ) i caktonin tek bytha e plepit

Ne Permet besoj tek bytha e Lisit .

 Enveri te bente "trimin parimor" duke i dale hapur kunder Hrushovit ? ...thote ( ose fundja edhe shkruan ) Permetari i bythes se Lisit smiley

 Fakti qe Hrushovi ishte voluntarist apo revizionist nuk ka te beje fare me cfare po diskutohet ketu o Driz - sigurimsi....thote ( ose fundja edhe shkruan ) Permetari i Lisit pa  bythe smiley

Ty s'te mba farfalla as per nje prurje nga tjetra jo me te te mbaje per te bere konkluze smiley

Ne ushtri na thonin nga nje shprehje qe me duket se e perfaqeson krye e bythe si LIS.

E mor djale . Ty nuk te mungon valvula e k/ gazit qe une te ta jap. Ty te ka humbe tere pjesa e fyrtyres.

Apo nuk e kishin kete shprehje ne komanden e Gjeneralismit Sali -gaziu  i pare smiley

Leri po...et tashti, o Driz kaqedani - ate qe ta dhashe me siper si detire e perktheve apo jo? 

O byth e Lisit  ose makari edhe niku Permetari  

Je me kilometra e me vite drite larg nga të menduarit . Edhe kur shkruan dallon qe i ke ngërdheshje smiley

Do kohë të çlirohesh nga "shtrigat e lugetrit qe ngrihen varreve" . Dhe shumë faj nuk ke . Me ç të lexoj , fillin nuk ta heq kurrë se do ishte  vetvrasje të mbetesh pa budallej dhe pa ksehasës të nivelit tënd  me  KI te vlerësuar nga sasia e tufave te artikujve  të ngrërnë nga 55 e Fariut , pra me ç të lexoj mendjes ke kohe qe i ke lene shendene

07 si me ndegjoni

byth e Lisit nga Uashingtoni

Si jeni dajo , si shkoni

Ne pyll te Çarshoves si rroni

Nje njeriu qe i mungon e qeshura por qe nuk i mungon zgërdhirja dhe zgërdheshja është si ai krahasimi i Sali - gaziut me k/ gazin ne ushtri smiley

E ke më sipër!

Trim me flete Enveri o Permetar, trim qe vrau kunatin e tij, trim qe vrau ata qe strehuan ne Tirane gjate luftes, trim qe vrau ata qe e ushqyen dhe e mbajten afer ne France (nacionaliste antizogiste keta), trim qe vrau shoket e tij te femijerise ne Gjirokaster, trim qe vrau shoket e tij te idealit etj etj.  Edhe ishte aq trim, sa te gjithe i vrau me intriga, kurthe e gjithemone mbrapa krahut...

Rudeta me duket se mban ne constant replay ate kengen e Arif Vladit "Enver Hoxha tungjatjeta/ne ate male ne ato shkrepa..."

Përmetar, pak më tepër seriozitet dhe gjakftohtësi në gjykimin e atyre që thoja edhe nga ana juaj ...
Nuk po i thurja lavde Enverit dhe as arsyeve se pse mund ta kishte bërë atë punë. E thashë që në fillim dhe po e përsëris: Ishte Burrë shqiptar që i vuri kufirin te thana njërës prej SUPERFUQIVE të botës. Dhe për më tepër, e bëri atëhere kur e gjithë bota flinte me gishtin në këmbëz (besoj se ti e di mjaft mirë... lëri kta debilat e tjerë që "Luftën e ftohtë" e kujtojnë për titull të ndonjë loje në PSS).

Mua, për sa nacionalizëm më ka ngelur në zemër, ky akt është një shembull që, ne shqiptarët, kur duam, dimë edhe ta tregojmë vehten shqiptarë.

P.s: Mund të jetë e vërtetë që Enveri e bëri për të mbrojtur "pashallëkun" e tij (se ai shkërdhata, dhe është vërtetuar, merrte racione kafeje pa listë smiley )

Rudeta,

Ti vertet mendon se Enveri mund te matej me ruset ushtarakisht? Pse nuk e beri atehere? Ruset iken me te gjitha nendeteset e tyre, sipas kontrates qe kishin nenshkruar apo jo? Enveri donte t'ua mbante te gjitha nendeteset. Ruset nuk iu binden - cfare beri Enveri? - Asgje! Cfare trimerie eshte kjo?

Per paranteze, kur benim zbor kam qene komandant toge. Nje nga keta oficeret e Enverit na jepte situata te fantaksuara, te trilluara nga mendje te semura qe fatkeqesisht i besonin si te verteta, dhe na i jepte si ushtrime per t'i zgjidhur (une te thaja per te zgjidh ushtrime matematike, por keto idiotizmat e ketyre debileve oficere asnjehere nuk i kisha kuptuar). Me drejtohet mua si kryetar toge medemek e me thote: "Supozojme se toga jote eshte ne kete zonen ketu, dhe nga e lindja eshte nje batalion grek, nga veriu nje batalion serb, nga perendimi forca italo-franceze, dhe nga ajri (per qejf) nje skuadrilje avionesh amerikane. Si do te veprosh ti - me tha - si komandant toge qe je? - Une dorezohem - i thashe - nuk i marr me qafe shoket kot. Ishte viti 1990 dhe shyqyr qe komandanti i pikes ushtarake nuk ishte aq trap sa ky oficeri qe na pyeste, se perndryshe s'do dilja i lare nga kjo histori. Keshtu dhe puna e Enverit me ruset... Trimeri ? What? Come again. Please!

Nuk besoj se Enveri ka pasur ne dore ndonje gje per kosoven apo keto krahinat e tjera qe i vishen si kusure atij a thua se fati i tyre qe ne dore te Enverit. Keto vendime u moren qe ne Jalte dhe cfaredo potere te bente enveri se pirdhte njeri hic.  Edhe per kete ceshtjen e nendeteseve dreqi e di si eshte e verteta por e kam te veshtire ta besoj qe qe kembengulja dhe vendosmeria jone qe i beri sovjetiket te largoheshin me turp. B Sovjetik qe superfuqi dhe nuk besoj se frikesohej aspak nga forca e nje vendi te vogel si shqiperia sado qe kjo ngjarje sherben si nje element lehtesisht i mitizueshem per folklorin e nje kombi.

 

Sa per kete tipin solin...ka nje shprehje per tipat si ky 'ja kan thy xhamin e sahatit' thone. Eshte nje metafore qe ne esence do te thote qe ketyre tipave ju eshte lenduar psiqika ne sitemin e kaluar ku kane jetuar goxha gjate dhe nuk kane me shprese per rikuperim. Ndaj mos e merrni shume seriozisht nese nuk doni edhe ju te infektoheni e te villni vrer e lume sharjesh ne cdo shkrim sic ben ai tipi.

 

Romak, nga goja e vete kumandarit trim me flete:

"Kosova duhet t'i mbetet Jugosllavisë. Kush është kundër kësaj politike, duhet luftuar!"

(Enver Hoxha, Plenumi i PKSH dhjetor 1946)
 

Yalta, sa per djeni u zhvillua ne shkurt te 1945-se.  Ti ishte permbajtur kumandari trim me flete Mukjes (Gusht 1943) e shqiptaret te luftonin ne nje front te bashkuar per te gjitha territoret etnike Shqiptare, jo Yalta po dhe 10-te Yaltra nuk e kundershtonin dot vullnetin e bashkuar Shqiptar.

Qysh se nuk po i kuptoj keto qe po thua. Me nje ane thua qe Shqiperia nuk kishte bythe t'i bente balle Bashkimit Sovjetik ne 1961 (e ketu jam dakort me ty, se s'ka si te jete ndryshe), ne anen tjeter thua qe shqiptaret do perballonin 10 Yalta ne 1945 (qe i bie BS+USA+UK) edhe do fitonin?

Mos i shtrembero gjerat si te duash ti.  Lufta e ftohte e filloi pa mbaruar mire LB2.  Te njejtet "aleate" qe ti gjoja kishe ne LB2 tu ben armiq direkt duke tentuar disa here te rrezonin regjimin e ri.  Pra dole dyfish i humbur, sepse tokat e tua etnike nuk i rikuperove plus edhe u bere pre e nje pushtimi sllavokomunist ne shtetin perendimor te cunguar te Londres.  Nga ana tjeter po te beje rezistence ne nje front te bashkuar nacionalist duke luftuar per te gjitha trojet etnike, aleatet perendimore per arsye pragmatike do te ndihmonin si kunderpeshe ndaj Jugosllavise komuniste.

Jo lal, nuk po shtremberoja gje. I am in good faith here. Ti po flisje per Jalten. Falemnderit per shpjegimin. Dmth ti po thua qe po te ishin bashkuar shqiptaret ne nje front te vetem kunder Jugosllavise per te cliruar Kosoven, dmth ne nje lufte midis Jugosllavise dhe gjithe Shqiptareve, Amerika dhe Anglia do kishin perkrahur Shqiptaret? Dhe shqiptaret do e kishin fituar luften? Do e kishte perkrahur Bashkimi Sovjetik Jugosllavine, me te cilen i kishin akoma marredheniet e mira ne 1945-46? A je 100% i bindur per kete skenar hipotetik? Sa perkrahje do nevojitej nga Amerika dhe Anglia per Shqiptaret qe te fitonin kunder Jugosllavise? Sepse per nga numri ushtria Jugosllave ishte disa here me e madhe. Nga organizimi gjithashtu, sepse kishin 100 vjet me shume shtet se Shqiptaret. Po nga materialet luftarake? I bie qe qe te fitonin Shqiptaret kunder ushtrise Jugosllave do kishin nevoje per ndihma jashtezakonisht te medha, ndoshta edhe ushtare Angleze e Amerikane? A do e jepnin Anglia dhe Amerika kete ndihme kaq te madhe ndaj Shqiperise? Nqse po, per cfare perfitimi do e jepnin ndihmen? Per te pasur Shqiptaret ne bllokun perendimor? A e gjykonin Amerika dhe Anglia perfitimin proporcional me kostet qe do duhet te paguanin?

Me fal per gjithe keto pyetje lal, po dua te kuptoj pak me shume ne keto skenare hipotetike. Pa shtremberime.

Nuk e di sa djeni ke per Mukjen dhe marrveshjen e saj, por gjithesesi do te thoja qe te lexoje me teper mbi te qe te kishe nje sfond me te kompletuar per te folur mbi kete teme.

Sa per ate bindjen time 100% apo jo mbi kete skenar hipotetik, pergjigja ime eshte se 50 vjet komunizem mjaftojne si argument.  60% e popullsise e truallit Shqiptar ngeli nen pushtim grek e sllav, e 40% nden Enverin me shoke.  Bashkimi i truallit dhe popullit Shqiptar ne nje shtet, duhet te jete pikesynim numer nje i cdo shtetari, politikani, organizate apo individi Shqiptar ne cdo kohe dhe me cdo menyre, deri sa ky pikesynim te realizohet.

Sa per detajet teknike te skenarit, do te kujtoj disa gjera.  Deri nga fillimi i 1945-ses Kosova s'ishte ne dore te Jugove, dhe ishte e armatosur goxha rende.  Pa nje lufte derrmuese Jugot s'kishin shanc ta merrnin Kosoven prap.  Sidoqofte me ndihmen e agjenteve te tyre te PKSH-se, qe mashtruan e tradhetuan "vellezerit" e tyre ne Kosove, e shtine ne dore relativisht pa shume perpjekje te armatosur (edhe pse pati elemente nacionaliste ne Drenice e gjetke qe i luftuan jugosllavet).  Ne ate kohe, Jugosllavija kishte humbur mbi 1 000 000 ushtare e civile ne lufte, dhe ishte goxha e cfilitur dhe shkaterruar.   Territoret Shqiptare ne pergjithesi e kishin kaluar luften me dem relativisht minimal.

Sa per ndihmen e Anglezeve dhe Amerikaneve dhe perfitimin e tyre qe Shqiperia te ishte ne bllokun perendimor, po te kujtoj qe ne Greqi komunistet ishen si ushtarakisht dhe politikish shume shume here me te forte se ne Shqiperi dhe sigurisht qe BS dhe Jugosllavia donin nje Greqi komuniste, e prap Amerika dhe Anglia dhane nje ndihme goxha te rende per nacionalistet e monarkistet greke qe ata te fitonin luften civile me komunistet qe zgjati 3 vjet.

Si gjithshka tjeter, edhe historia e marrdhenieve me Bashkimin Sovjetik i ka ardhur publikut shqiptar e percudnuar deri ne '90 dhe me pas nuk para eshte marre mundimi te behen  korrigjime per te dale ne shesh e verteta. Fakti eshte se ruset u terhoqen nga Pashalimani kur ju be atyre mire, dhe jo nga 'frika' jone dhe 'me bisht nder shale'. Kjo nuk eshte se n'a 'heq pike' si komb. Me mire, se nga ana strategjike, ruset kane mbeshtetur  gjithmone kundershtaret tane historike, serbet, per shkak te sllavizmit.

 Po emra kishin keto nendetese, apo i therrisnin keshtu me fershellime: fyfy! smiley

Po pyes, se ne shkrimin e kaluar, ai cifti i fundit i ketyre nendetesve qe do shitet me kile, quhej Tufani dhe Rrufeja!! smiley

 

Ishte Burrë shqiptar që i vuri kufirin te thana njërës prej SUPERFUQIVE të botës.

 

Ligjero shoku Enver
ligjero bilbil i fushes
ti marksizmin e ndricove
nderove gjith Shqiperine
 

  Thuaj shyqyr qe  ndonje nga atyre topcinjeve qe i drejtonin topat flotes Ruse, nuk i shkau gishti te kemza e shyqyr qe filloi dhe kriza e Kubes ne 1962-ishin se do na kishte bere pershesh BS-ja me gjithe kumandarin tone trime me flete.

 do na kishte bere pershesh BS-ja me gjithe kumandarin tone trime me flete....

Ma do mendja qe nje takem si puna jote do kish shpetuar se pervecse do ishin fshehur ne hale  , nuk kishte kush te kendonte

Enver Hoxha e mprehu shpaten

edhe njehere o per situaten

kjo eshte shpata qe u rri tek koka

gjith armiqve o qe ka bota .

Ti i pakapshem je jo vetem Ruspi , por ruspi me frymezim poetiko - liriko - patriotiko - xhibor ! Je prototip i shpurres me kumandar Saliun ne krye qe :

kur Enveri ishte gjalle  gjalle i lepinin bythen  , ose i benin  analizat e mutit , kur vdiq  i thyejne pllaken e vorrit smiley

Lexo mire ketu karaputane plak:

Fatmiresisht soji im nuk eshte sua gerxho komunistash 24 karatc Kuci qe te lepinte bythen e ti analizonte mutin Enverit.  Kjo rezervohej per sojin tend qe e kishte per nder.

 

Une vi nga sua ballisto-kulako-reaksionaresh qe s'ju lejohej as ti rrinin afer sekretarit te deges se fshatit e jo me te shkonin ne Tirane e ti benin sherbim lepires bythes se kumandarit si puna e sojit tend.

Me qe nuk kam fletur akoma per shtate pale qejfe .

Digjo ti nevrastenik !

Para se te komunikosh mbaji pordhet se te bien ere edhe nga kompiuteri . Beni atje ku mba ere gjaku smiley

Ne te gjalle ta lepijne si kriptokomunisto - ballisti Berisha , pas vdekjes jeni si ajo vjersha e atij Enveristit qe lexoi para varrit te tij ne prill 2005 .

Gjirokastra gure -gurre

rrite Enverin e bere Burre

Sa ish gjalle i hengret mune.

Juve per tere jeten sa te jetojne njerez qe dine shqip ju lexojne me vargjet e Pakapshme nga mendje te vrara

Ç 'na ngordhi kali

çi rane thonjt

po vrapon Balli

ti heqe patkonjt ....

Desha te shtoja qe te gjitha keto jane per nje ballisto -  trimo - kulak - virtual me kapter Ramiun pas bzthes , personalisht si puna jote SOT!

 

Rrocka e thyer, te thashe mos u mundo te hedhesh petkun e karakterit tend mbi te tjeret meqe ndihesh keq per bythelepirjet e analizat e mutit qe ke bere.  Duhet te jesh krenar se ju mblodhi sojin tuaj gerxhoro sahan lepires Hysni Kapoja e ju shpurri ne Tirane qe sot e kesaj dite duke futur ndonje o tironcish ne te folur,  te ankoheni per maloke qe zaptojne Tiranen.   Edhe dicka tjeter: Sa here qe permend Berishen, aq here verteton qe je egzaktesisht si soji i Berishes.  Pra urren Berishen se sheh veten te Berisha: Nje halabak kokegdhe servil e bukeshkale.  Berisha na shitet si demokrat ne Shqiperi, ti ka rrezik ke marr azil politik ketu duke u hequr i persekutuar.  Ta thashe kete ne temen tjeter.

 

Sa per vjershen e atij Enveristit per ata qe i hengren moone sa ishte gjalle, kjo te perket ty dhe sojit tend koke e kembe.  Juve ju bente c'te donte ai, ju shkelte me kembe e ju qeronte vazhdimisht kur kryente spastrimet mbas prishjeve me dashnoren e radhes bolshevike.  Sojin tim nga ana tjeter e kishte degdisur thelle internive edhe e kishte izoluar, por edhe keshtu prap se prap e pergjonte vazhdimisht se mos i benin ndonje komplot partise.

 

shyqyr qe perandoria perse merrej me frontin qe i kishin hapur elamitet dhe akadianet, se mjere greket ku do kishin perfunduar. shyqyr qe aleksandri i madh iku per ne lindje, se mjere italia me spanjen. shyqyr qe otomanet kishin luftera ne karakum, se mjere vjena dhe europa. shyqyr qe bashkimi sovjetik e kish mendjen te kuba, se mjere shqiperia.

O i pakapshem, nuk ka nevoje te rizulohet rrota, e dime qe BS ishte me i madh dhe i fuqishem se Shqiperia. Por historia nuk ndertohet mbi shyqyret dhe mbi potencialitetet. Jo se eshte ndonje sakrilegj, por nuk ka vlere. Historia gjykon ate qe ndodh, jo ate qe do te mund te ndodhte nese...

S'ka nevoje ti mi thuash mua ato sol, se i di mire.  Une thjesht po ve ne dukje dukurine qesharake te deklaratave te tipit, qe Enveri ju vinte kufirin te thana Ruseve, e per me teper duke ekzektuar admiralin me te mire te tij.

po nese i di mire, pse nuk shkon t'i thuash grekeve dhe gjithe botes qe e mbajne Leonidhen si simbol te patriotizmit e te trimerise? Apo nuk e dine greket e gjithe bota qe me 300 veta Leonidha nuk kish c'u bente perseve, po te mos qene rrethanat globale qe ta shperqendronin Persine nga fronti grek...

Ku do te dalesh me kete?  Mos do te krahasosh ate qe beri Leonidha me lehjen prej zagari te mjere qe beri Enveri kunder Sovietikeve, edhe pse nuk fitoi gje me shume pervec 4 nendetesve qe kishte per ti marre gjithesesi edhe pa lehjen?

"lehje prej zagari te mjere" sikur s'me duket shprehje prej studiuesi mua ... megjithate, le te mbetesh me bindjet qe ke, te cilat s'duket se ke per t'i vene ne diskutim ndonjehere...

Bujrum, veri nje etikete me estetike mbrojtes se Stalinit si pasardhesi i fundit i Marksizem-Leninizmit dhe etiketimet te ruseve si tradhetare dhe revizionist nga ana Veros.

Mos u be merak per Sol.  Une bindjet e mia i ve ne diskutim tere kohen, se po te ishte e kunderta nuk isha antar ketu e nuk debatoja, ama i ve ne diskutim me njerez qe dine te argumentojne e jo ata qe me ofrojne retorike boshe.

E vetmja etikete qe historia i ve Stalinit, ne lidhje me Luften, eshte "Mposhtesi i Nazizmit". Pavaresisht gjithckaje qe mund te thuhet e shkruhet mbi se si kjo mund te arrihej me mire, apo me bute. Retorika boshe qendron pikerisht aty, dhe ta tregova dy here, kjo eshte e treta, historia nuk diskuton potencialitete por fakte, eshte parim ky, or lum miku.

Nuk behem merak per ty, sic thashe, mos i diskuto te peshku pa uje bindjet e tua, po referoju historise, meqe e paske qejf. Po te duash, dhe ne rast se nuk ofendohesh, mund te te referoj libra e historiane qe te lexosh.

Po leje luften, une po te them se si e shifte Enveri babai e tij shpirteror: Qartesisht si profetin e fundit te Marksizem-Leninizmit, e kur BS-ja filloi te distancohej nga Stalinizmi mbas vdekjes se tij, Veroja si komunist i madh i idealit mendoi t'iu jipte nje "leksion" ketyre revizionisteve te pabese e tradhetare neo imperialiste si Hrushovi me shoke.   Keta fakt por diskutoj une or sol.

Per cfare konkretisht po debatoni ketu, cilat jane argumentat e njerit e tjetrit? Apo bjeri ti biem?

Ti Spiritus p.sh. meqe te bera kompliment per ngritje debati tek tema tjeter (e ben shume mire kete kur do, kur s'do si ne rastet e temave politike e komunistike, i ben pak lemsh argumentat, tregon afinitet per mjegullin lol) cfare argumenti po mbron apo kundershton? smiley

 

P.S. Me pelqen etika e Solit, qe pasi e ka kap Liren para me epitete si "gomarice" e lloj-lloj insinuatash seksuale me gjini e mustaqe te ndryshme, i kthehet pastaj Permetarit dhe i ben apel qe te debatoje me argumenta dhe ti shmanget etiketimeve se ato e ulin debatin, po gjithe duke i thene nja 27 here qe ai duhet te lexoje dhe te informohet, dmth qe eshte injorant dhe i palexuar, keshtu qe gjithsesi s'eshte ne nivel me te qe te debatoje. smiley

Diversionet e Mroklles gjithashtu jane gjithmone pothuajse origjinale, po gjithsesi interesante. lol

Jo mor xhib jo,po thone qe desh zoti nuk i hypen Enver Hoxhes nervat se do e kishte bo BS naaaa shkrumb e hi.

 Xhibi, mos ja ver re Sol-it. Ai vete e ka deklaruar qe eshte komunist. pastaj komunist idealist per mua s'eshte fjale e keqe. Eshte aq i hallakatur ky sol sa s'di c'flet. Ate qe ben vete, e harron dhe kerkon standarte. Faleminderit zotit, s'kam patur as nje shok ne Tirane si keta qe nje e dy fusin keto banalitete e te tjera ketu.  Eh o xhib, eshte ceshtje edukate, familje dhe zgjuaresie. Sol, mund ta perdori kete fjalor rrall e tek me shoket e tij, se njerez jemi, po ketu... E kuptoj psikologjin e ketyre njerezve, kujtojne se eshte zgjuaresi te sillesh keshtu. Eshte rruge e gjate per te mesuar....

Sol, s'ta kam me te keq. Gjithe ate kulture qe ke e prish me banalitete dhe budallalliqe te tjera....

faleminderit mi lira, faleminderit. E shikon sa e mire eshte Lira mo Xhib, ta pish ne kupe eshte. Mos ma ver re mua, se po ta kerkon dhe vete Lira. Keshtu e kemi ne komunistet, e prishim gjithe ate kulture qe kemi, se keshtu na thote edukata, familja dhe zgjuarsia. Kuptoje dhe ti o Xhibi zgjuarsine e ketyre njerezve, po si nuk arrin ta kuptosh valle o Xhibi, e? Te lutem kuptoje pak. Eee, sa rruge te gjate kam une o Xhibi... lum si liberalet qe ia kane gjetur fundin rruges...

faleminderit dhe nje here lira, as une s'ta kam patur kurre me te keq, as ty, as ndonje tjetri.

ju dua te gjitheve

luan zhegu

Po jo o presor, debati , ne mungesen tende, ka kaluar dege me dege ( baza e vlores, enver burracaku, rusi kishte hallin e kubes por po te donte nje kafshate na kishte, dhe nqs u vuri kufirin ke thana ruseve, kete e beri se i thimbsej thana ku kishte hyp per te mbrojt menderen e vet, packa se ky akt i xhveshur nga ideologjia kishte dhe pak nacionalizem brenda. Impaktin e ketij akti antirus ne anen tjeter te Luftes se Ftohte e shpjegon Idrizi, ku sipas kronikave te kohes, eshte celebruar me aktin e pare  seksual (pa tension )  te gruas se  komandatit te bazes se NATO ne Itali  smiley

Pastaj ne kete sulmin ballor te historise, vecohet argumenti bazik  i te pakapshmve, permetareve dhe solidareve: Hitleri kishte muskuj me te forte por Stalini perfitoi nga nje pakujdesi ne planin operativ se ndryshe komunizmi do kishte shkuar per lesh.Kesisoj zotrinjte e mesiperm vajtojne gabimet e Hito antikomunistit dhe i japin kredite sepse vertet Stalini fitoi luften por me me shume viktima! Pra sic e shikon, ne kete mjegull, mezi u orientova (sado qe komunist po fanari eshte fikur o xhib ) per te kap fillin e muhabetit. 

Pra sic e shikon nje pershesh me histori. Merr lugen dhe futju se ka per te gjithe. smiley

Ps: per te tjeret s`mbaj pergjegjesi una sepse kampi komunist eshte cthur smiley

Tujtjeta.

Ps: per te tjeret s`mbaj pergjegjesi una sepse kampi komunist eshte cthur

lol

Po pse valle u cthur kampi juaj, ai cquhej dhe per disipline, jo si kampi ballisto-nacionalit qe cquhej per vjedhje pulash, qefe e zullume duke plackitur fshataret e varfer, sipas filmave te Kinostudios "Shqiperia e re", dmth e re fringo, si ajo kutia qe thu ti, e pahapur, e virgjer, bile e pahapshme, se s'kishte nevoje te hapej. smiley

Lira, shiko tani, per te zbutur pak gjakrat. Etiketimet gjithmone lene shije negative, sidomos kur nje mashkull ia ben nje femre, por duhet te kesh parasysh dhe faktin qe Soli eshte i pazevendesueshem kur vjen puna tek bejtet dhe shkrimet sarkastike, dhe jo vetem. Une p.sh. sado qe nuk pajtohem dot kurre me komunizmat e tij, nuk kam hic ndonje kompleks per ti dhene meritat e bere komplimentet ne muhabetet e temat e tjera.

Gjithsesi peshtjellimi dhe mjegullimi i argumentave te qit ne rruge pa krye, sidomos kur behet fjale per tema sensitive* si keto, ku per nje arsye ose nje tjeter, gjysma e popullit (instiktivisht pothuajse) ne menyre reflektive kap shpejt njeren llogore, e gjysma llogoren tjeter, ndonjehere edhe pa e kuptuar akoma per cka flitet ... jane bere keto tema si zhurma e sirenave qe paralajmerojne bombardimet ... me pare kapet llogorja pastaj pyetet per cka behet fjale.

*Tani pse jane akoma keto tema kaq sensitive, pse ndodh kjo akoma dhe sot 20 vjet pas ndryshimit te sistemit (kur flitet per shembull per ate sistem) bile dhe nga njerez qe atehere ishin femije, kjo eshte teme qe hap akoma me shume debate dhe diskutime nese i futemi, dhe per rrjedhoje shanse per mjegulla e 'cthurje' qe thote Spiritus me lart, keshtu qe zgjidhja te pakten e perkohshme duhet kerkuar tek bejtet dhe humori. smiley

Nderkohe une po lexoj kete intervisten e djalit te Mehmet Shehut, interesante, sidomos per faktin qe pranon fajet e te atit, duhet te jete dicka vertet e veshtire dhe me kosto emocionale te pranoje publikisht krimet e te atit. Nqs s'e keni lexuar hidhini nje sy.

P.S. Per sqarim, kete dushkerishten e regjistrova ate dite per humor, diten qe Tushja u ruzhdijos, dhe jo se me pelqen te shkruaj me dy emra, po meqe qeveria e peshkut me ka futur ne kampin e perqendrimit (per koincidence komshinjte ne kete kamp kane qendrime te njejta ketu ne Peshk per temat e komunizmit :O ) e perdor ndonjehere kete kur mbarojne fisheket (qeveria mos goxoje ta vrase diversantin se "nje bie mijera ngrihen" thoshte Sudja, kur njerzit e pyesnin sa interes do merrnin nga parate qe depozitonin).

P.P.S. Dmth jam Edrusi. smiley

Dushku, s'ke pse justifikon ose fajsohesh, per Sol-N. Cdo njeri ka koken e vete mbi supe, qofte femer apo mashkull. Si ben dot me faj te gjithe meshkujt qe jane ketu ky zoti Sol, me kete fjalor banal. Aq di ai, ate fjalor i kane mesuar. C'te bej Soli, s'del dot nga banaliteti. Arma e banalitetit me eshte dukur me mjeranja... Po kush ja ka thene Solit kete? Askush nga ata njerez qe e rrethojne. Shiko rezultatin.....

o lira, e di sa deshire do kisha te te shihja nje here veshur me latex, pa le te vdisja pastaj. te imagjinoj qe tani, e veshur si infermiere, me latex te bardhe dhe me nje pale syze me skelet roze...

 Aman mos me shiko se mos vdesesh. Se kemi me te vdekur ore Sol. Rrofsh gjate me fjalor banal ose jo, te uroj jete te gjate. 

Pastaj ku je ti, ne shqiperi? ik ore fli c'ben ketu ?

po ku fle dot une kur mendoj per ty? do vdes thashe, do vdes... ah moj lira moj lira...

Edrus, mireseardhe! Nga kishe humb deri tashti? Pastaj , c'ne me flamur amerikan ti? E le Italine? Apo perkohesisht? Po te jesh ketej rrotull na thuj te pime nje kafe. smiley  

Pastaj ne kete sulmin ballor te historise, vecohet argumenti bazik  i te pakapshmve, permetareve dhe solidareve: Hitleri kishte muskuj me te forte por Stalini perfitoi nga nje pakujdesi ne planin operativ se ndryshe komunizmi do kishte shkuar per lesh.

Spiritus,

E dija qe dikush do te bente nje interpretim te tille, por me teper se i tille ky eshte nje keqinterpretim i asaj qe kam thene une apo ndonje tjeter. Fakt eshte se historia qe ne na mesuan ne shkolle e zvogelon qellimisht, madje e injoron luften qe bene aleatet (anglo-amerikanet) ndaj gjermaneve. E gjithe merita e fitimit te L2B i kaloi Stalinit, ruseve, dhe gjithe vendeve te kampit socialist. Anglo-amerikanet jane pare madje si pengues, ngaterrestare, jo aleate. Kjo eshte genjeshter me bisht. Dhe per kete ka fakte sa te duash. Nje qe une dhashe kishte te bente me sabotimin e projektit te bombes me uje te rende ne Norvegji. Kjo nuk ishte per te treguar se Hitleri qe i fuqishem dhe se "Stalini perfitoi nga nje pakujdesi ne planin operativ", por eshte nje nga shembujt e shumte per te treguar se pa ndihmen e anglo-amerikaneve Stalini s'do te kish fituar kurre. Po nejse, bukeshkalia eshte dicka prej te ciles komunistet s'kane pat asnjehere turp.

debati , ne mungesen tende, ka kaluar dege me dege ( baza e vlores, enver burracaku, rusi kishte hallin e kubes por po te donte nje kafshate na kishte,

Per bazen e Vlores eshte muhabeti dhe diskutimi mbi "trimerine" e enverit eshte relevant ne kete debat - apo ke ngaterruar temen? Ajo qe ishte irrelevante me temen ishte se sa u vrane nga aleatet ne L2B. Eshte dicka interesante me disa tipa ketu. Thone qe lere komunizmin ai ka vdekur, dikatatura u rrezua ka kohe... Megjithate, sapo u shan enverin hidhen perpjete me keq se purteka, a thua se nuk ishte ai diktatori... E sikur mos mjaftonte kjo, mezi fshehin ndjenjat "anti-perendimore" dhe madje nuk presin qe t'u jepet rasti por e fusin si pyke ndonje "fakt" fare pa lidhje si ai qe "andej nga ana e aleateve jane vrare 16 milione vete???" Per mua, enverizmi, berja tifozllek per bllokun komunist, dhe ndjenjat anti-amerikane jane tregues me se te mjaftueshem qe komunizmi nuk ka vdekur - keta njerez e mbajne gjalle ate. Ne kohen e merumit, nuk te  linte pushteti "popullor" te shaje veken - Bente vaki s'i mbushje 24 ore i gjalle! Tani nuk na le Soli me nje shpurre derdimenesh nga pas - C'eshte kjo pike e zeze keshtu me ju? Ju sikur e keni edhe kumandarin (E. Ramen) anti-enverist, c'u ka gjet keshtu? Pse i keni shthur radhet? 

 Impaktin e ketij akti antirus ne anen tjeter te Luftes se Ftohte e shpjegon Idrizi

Mos do te thuash tani se ndaj e kundershtoi enveri ruset, qe t'u ulte tensionin atyre nga ana matane? Jo per gje por edhe Ramiz Alia (pantallona e enverit) donte te aludonte dicka te tille tani pas viteve '90 (??) Qesharake! As qe u shkonte ne mendje fare ne ate kohe, madje u ka ardhur inat kur e kane kuptuar me pas. Edhe Kadareja e ka diskutuar kete ne nje nga librat e tij - ai ka pyetur nje nga keta politikanet e larte te asaj kohe ne France per injorimin qe perendimi i ka bere ketij akti te udheheqjes shqiptare. Pergjigja ka qene dicka qe s'ta mbushte mendjen. Megjithate, ata e dinin se udheheqja shqiptare nuk e beri kete gje per te lehtesuar NATO-n, fare - e beri per interesat e saja. Nejse, se u zgjatem shume per nje teme qe nuk ia vlen. Ne se u prek ndjenjat kritika jone ndaj Udheheqesit na thoni qe ne krye e te mos rrahim uje ne hava kot.

O xhibo, shife komentin e pare timin, shif pergjigjet e Lires (pavaresisht editimeve te mevonshme) dhe te permetarit qe ta kuptosh se kush e ka shkelur i pari muhabetin e etikes. Nuk flitet me keta lloj njerezish, qe fjalen e pare qe te thone e kane "kamunist", fjale qe s'i dine as kuptimin...

Eshte njelloj o xhib, sikur une ta nisja biseden me ty duke te thene "troll"

A e keni pa gjo grun teme se m'ka hub?

Ta kane marre Ruset, dergoji nendetset, ta japin gruan.

O partin, o gruan, berbero.

S'kemi lene arkiva te huaja pa hapur, e sterhapur.

Po ne kemi arkiva, ka shteti yne arkiva, ku mund te marrim vesht se çfare shkruhej e thuhej per keto periudha historike?

Edhe sot pas shume viteve qe ra diktatura, nuk kam arritur te marr vesht pse u denua Temo Sejko. Cila ishte tradhetia e tij, kundrejt Shqiperis.

Eshte e pamundur te pershkruhet nje "konflikt" me URSS, ne kete menyre, kaq thjesht, kaq lirshem, kaq romantike.

Jemi ne 1961, e jo ne 1989, jemi ne ate periudhe ku Hurshovi la perendimin pa " fjete" ( USA) , per dislokimin e raketave ne Kuba.

Jemi ne 1961 , kur me vone do vije edhe '68 e Prages, me vone do vije edhe Polonia, jane pothuajse 30 vjet, ku URSS mban ne ankthin e luftes gjysmen e rruzullit, e ne Shqiptaret rrahim gjoksin se hudhem URSS-n, ne det.

Me pat thene ai çobani " Hurshovin e njoha nga menyra se si shikonte, se nuk ishte burre i mire,.................".

 prishja me ruset u be prej budallallikut stalinian. hrushovi u tregua i hapet me perendimin (vizita e tij ne amerike la nam, filmi dokumentar u shfaq vetem nje jave ne tirane), enveri e quajti revizionist dhe u lidh sakaq me kinezet qe do ti konsideronte po njesoj ne 78-ten. 

vitet e 60-ta (deri ne 73) kane qene vitet e Arta te komunizmit shqiptar. mireqenia ishte ne maksimumin e saj. nuk kishte zhurmuesa TV, nuk ish hequr akoma feja, etj. 

kane qene vite palle ariu mnjf. njerezit kendonin e kerkcenin pa pushim tek (hotel) vollga, aty ku eshte sot taivani, tek liqeni, etj. 

per ca behet debat ktu nje here?

nuk ja kam idene por sido qe tjet puna ky i pakapshmi kur do t'thot nanje gje ulet ne tastiere edhe shtyp butona

Ca behet ketej, kete po thosha edhe une. Nga ana tjeter kete ruskovet te forte paskan qene qe i kane shpetuar disa nendetse nga dora e Labve te Vlores . Dobet dobet Vlora ketu, gjysherit do jene kthyer permbys atje ku jane kur e kane marre vesh.

Rudeta !

Tani erdha dhe ç' te lexosh ? Tufa e të marrëve paska mbushur akuariumin me krushqi .

Ç' u mbush mali plot me rrush ( a)

plot me rrush

thote nenia jane bilush ... smiley

As ashtu me emër të plotë nuk i quan dot . Kam respekt por po lexoj se Ju po drejtoni pyetje me arsye per nje shpurre qe ka mend deri ne gryke .

Thjesht moj thjesht fare ?

Kush i pengon keta fare trimash ta blejne KOSOVEN ?

Kush i pengon keta fare trimash te shkojne ne Kremlin dhe tu dhjesin nr atyre ruseve qe nuk i lene te bashkohen me Kosoven

Te kam thene dhe po ta perseris ! Keta thjesht jane llafazane te paskrupullt qe , meqenese ka ardhe koha te shprehen lirshem si Lirka , mund te bejne edhe priftin me barre . Tufe sqeprish! Ku e kane per gje ata te bejne edhe Historine e Alaskes e te Ujgurise smiley

Si eshte e mundur te flasesh seriozisht me muuuuuuuuuallites ? Sinqerisht po me habit dhe  jo vetem JU . Lexoj qe edhe Soli i nderuar u kthen pergjigje serioze .O kuje o kuje !

Si mund ta harroni Ju mesimin e vyer te domethenies se fjales se urte Popullore gjithe Botrore . Po flete me qener do gdhihesh me pleshta .

Larg prej tyre qofte edhe per nje pyetje a shpjegim te mjegullt tip Lumasiu . Ata jane kane qene dhe do mbeten xurnaja e ketij KOMBI. Kush ti fryje do i qelbe era.

Ku je o veterash.

Sa me vjen keq per ty, qe iku koha jote.

Me tastier, nuk tregohen trimerit e komandantit legjendar.

Ti ke nevoje per nje zjarr partizan, kortolla nen hi, te bashkuar rreth zjarrit, rudeta, ziguri, romaku, noshka, e sa e sa te tjere, solin afer ne krah ( trashigmtari i legjendave) , dhe duke ngrene kortolla te pjekura ne hi, pa krype, me legjendat tuaja bajate, i njerrni lesht e zi njerzimit.

 i njerrni..... E lexon Lumasi , ke harruar nje X .Keshtu te ndodh sa here shkruan me shume se dy rreshta dhe te del mendimi pa kuptim. Vleresoi nganjehere ato qe thote veterashi smiley . Mos fol gjate se flet si Huri !

 S'mora vesh gje cfare u be ketu, pervec se xhibi eshte Dushku :o.  U kutizofsh njehere e mire xhibo smiley

Idris, meqe te gjeta:

Irini Qirjako: C'u mbush mali plot me rrush

smiley

Monda, dushku tha qe ishte Edrus, lexon ti nga veshet apo jo? :think:

Dhe s'na the ca mendon per raportin e dashit (btw, keta te mediave tona te vduqin me keto inglishakronimoshkurtimet lol) per delet ne shqiperi, sidomos ngaqe e prezantoi klintonllesha smiley, apo per intervisten e djalit te kasapit, apo per ndonje gje tjeter jokutidushkorokomunistopeshkistodebatikuese po gjithsesi interesante?

 Xhibo, s'jam per gje serioze sonte.  Ndonje gje interesantejoserioze ke per te thene ti?  

PS: ja dhe soli s'fle se do te rri me shoket dhe qy (payback sol) smiley.

Mos degjo ca thote ai per gjera serioze, na thuaj gjera joserioze. smiley

Joserioze?  Te ka mare uria ty?  Nga muhabeti i peshkut para nja dy ditesh, m'u kujtua Llogoraja, m'u kujtuan ca "qofte" spinaqi qe thu ti dushxhi, dhe i bera sonte per shtate pale qejfe.  S'mbaj mend me ke po llafosesha, ah po, vlonjati75, qe me kujtoi Llogorane, e t'i them falemnders.  Edhe nja ca sepje te mbushura me provolone me pak limon te shtrydhun, nje gote vere, nje film per qejf (s'ta them cfare filmi se i hup komplet joserioziteti muhabetit) edhe great evening.  

Ti dushxhi, cfare gje joserioze ke per te thene?

E pse qofte spinaqi e jo qofte ... dushku? smiley

Titullin e filmit duhet ta kishe dekonspiruar pikerisht per te treguar qe s'eshte muhabet serioz, me perjashtim po te jete film me gjera turpi, atehere behet muhabet serioz. lol

Po meqe s'qenke per diskutime serioze shqiptare po qenke per nderkombetare :think: ca mendon per Biden - Netanjahu back and forth gjate ketyre diteve?

Biden, sipas Politico-s (AP reported on this too) i paska thene ne privat keti radikalnjahut:

What you’re doing here undermines the security of our troops who are fighting in Iraq, Afghanistan and Pakistan. That endangers us and it endangers regional peace.

Tashi nuk eshte se nuk dihet na te gjithe qe njeanshmeria e Amerikes ndaj Izraelit ne ceshtjen Izrael-Palestine ka pasur pasoja teper te kushtueshme per Ameriken (eshte frymezimi dhe vegla e rekrutimit nr 1 per terroristet kunder Amerikes, te pakten deri para luftes ne Irak, tani mund te jete nr 2), po nqs eshte e vertete, te pakten ja ka thene ne privat, meqe politikanet amerikane s'kane cojones ta pranojne kete gje publikisht, bile kur behen ndonjehere keto argumenta ne media ata jane quick te kalojne ne kundersulm tip Cheney-ist duke thene qe nuk justifikohen sulmet e terroristeve, dmth duke ngaterruar argumentat.

  ca mendon per Biden - Netanjahu back and forth gjate ketyre diteve?

Nje vëre ne uje qe te dy.  As edhe nje gje s'kane per te bere.  Pse c'kujton dushxhi, se s'ia thone ne "vesh" njeri-tjetrit keto llafe?  Bile kjo gjoja qe eshte  "leaked" nga veshet, eshte sa per hi syve, me demek, se po bejme ndonje gje te hajrit.

Ç'të bëj që oficerët na kanë lënë vetëm çupa... ah të kishin sjellë edhe ca djem.

P.s: Ta shikosh kështu thënien time, duket si diçka serioze... nuk është joserioioze sepse nuk të bën për të qeshur, por fakti që janë të gjitha çupa për tu pirë në kupë, s'më bën as të qaj smiley

Sol:

sot, nese e gjykojme stalinizmin, te pakten une kur e gjykoj, nuk e gjykoj per menyren se si fitoi luften, a thua se une do dija ta fitoja me mire, apo do ta fitoje me mire ti... jo or daje jo, ate qe s'diti ta bente roosvelt dhe churchill, e beri ky, me koston qe pati. Stalini gjykohet sepse i hoqi botes shansin per te patur komunizem, stalini e degjeneroi konceptin e komunizmit, e shnderroi ne diktature, e shnderroi ne sistem burokratik per te cilin jeta dhe mireqenia e individit nuk donte te thoshte asgje.

 

Stalini per mendimin tim nuk mund te gjykohet se i hoqi botes shancin per te patur komunizem. Nuk e di se kush e shtron kete teze te ciles i referohesh, por kam pershtypjen se eshte ose teze e kontestuar, ose ti po e citon ne menyre te gabuar dhe ne vend te shancit te djegur, Stalinin ndoshta teza e akuzon me pershpejtimin e degjenerimit te komunizmit, sepse komunizmi per mua, ishte i degjenerueshem qe para se te aplikohej. Dmth kushdo qe ta aplikonte komunizmin, ashtu sic e formuloi Marksi, ("prej te gjitheve aq sa munden, te gjitheve aq sa u duhet&quotsmiley, do te degjeneronte, ku me shpejt e ku me vone, por ne menyre te pa-shmangshme ai do te degjeneronte kudo.

Twin!...

meqenese prurja degjeneroi nga te curufjaksurit e shpurres qe rrojne me mend ne shpellat e Luftes se Dyte Botrore , dhe Ju ndoshta jo rastesisht e shtyte ate ne kete drejtim :

Dmth kushdo qe ta aplikonte komunizmin, ashtu sic e formuloi Marksi, ("prej te gjitheve aq sa munden, te gjitheve aq sa u duhet&quotsmiley, do te degjeneronte, ku me shpejt e ku me vone, por ne menyre te pa-shmangshme ai do te degjeneronte kudo...

C'di ti per komunizmin ?  Ose me sakte . Mos ke ndermend klasifikimin e shoqerise Historikisht ne spiralen e saj sic e kane paraqit Marksi me Engelsin .

Sistemi skllavopronar , Feudal , Kapitalist dhe pas tyre  Komunist ?

Nga kush niseni Ju qe komunizmi ka ne themel te tij , degjenerimin sipas tezes se Marksit?

Ne se ne fazen e tij te pare e plotsoi Misionin me D.P si forme shteti ,( nepermjet DHUNES ) ku e sheh ti qe eshte perjashtuar, le te themi ne Europen Perendimore ne disa fusha si psh Shendetesia ose Arsimi publik , ashtu si dhe ne Kinen komuniste nje Lider boteror.

Si i vleresoni JU Lirite dhe te DREJTAT e Njeriut ( jo te shtrembera ne doktrina dokraxhijsh si te INDIVIDIT  bythec smiley&nbspsmiley te imponuara botes  nga Marksiste ( te majte ) ?

Flitet per Lirite kapitale : te Jetes , Punes , Arsimit e Banimit ......

e me pas per te drejtat e grave per te bere thonjte me manikyre ose per te drejten e Xhibit per te mos hapur kutitte .

Ne cilin vend te Botes ti sheh akoma nje Kapitalizem Klasik si ai qe analizoi Marksi dhe qe ne themel te tij nuk ka premisen per tu permbysur ? Pra qe eshte i degjeneruar qe ne lindje ?

Si do ta kendonit Ju kengen "Internacionale do te jete Bota e Re  " ne kuadrin e perpjekjeve per nje shoqeri GLOBALE ?

Me qe mu duke me bonsens ne analize dmth sheh perpara pa paragjykime mendova te te pyesja pa ndonje impenjim tuajin serioz. Qofte edhe sikur te mos ta perfillni .

Megjithese duhet pranuar pa ekuivoke qe eshte nga rastet e rralla te mospelqimit te nje sistemi apo dhe nje forme te tij qe analizohet me QETESI , pa JARGE , GELBAZA e PESHTYMA Histerikesh antikomuniste te oreve te para.

 

 

une di shume pak prej komunizmit Idris, por nqs mund te themi se komunizmin si teori mundemi ta valojme deri ne ate pike ku i nxirret parimi kryesor mbi te cilin kjo teori mbeshtetet, ose formula e tij, se civilizimi duhet organizuar duke hequr konceptin e prones private, dhe ku gjithsecili punon sa te mundet, dhe mer aq sa i duhet... nqs mund te themi se kjo eshte formula e komunizmit, atehere eshte e qarte per mua se nuk funksionon, dhe te jesh i bindur ne te kunderten atehere behet fjale per besim fetar e dogmatik.

nga kjo nisem kur them se degjenerimi eshte i pa-shmangshem. dhe nqs e kam gabim, qe nuk e perjashtoj, atehere ose ky parim nuk eshte kryesor ne teorine e komunizmit, ose e kam gabim qe them se nuk funksionon. si thua ti?

 

Pa e trajtuar si nje lloj te vertete te ameshuar , them se asnje TEORI deri me sot nuk jep profilin e PLOTE se cfare perfaqeson nje sistem Politiko - Ekonomik ne shoqerine njerezore .

Te gjithe kane njeri nga tjetri . Te gjithe ushtrojne dhune dhe krime . Te gjithe kane Polici , gjykata e Burgje. Tegjithe Bejne  SHTET e Ushtrojne  Pushtet . Te gjithe flasin dhe realizojne Lirite e te drejtat e Njerit sipas programeve e bindjeve te tyre . Te gjithe kane programe shendetesore e arsimore. Te gjithe sipas interesave individuale dhe ne bllok krijojne mardhenie me njeri tjetrin .Te gjithe zhvillojne shkencen e teknologjine sipas mundesive.

Te gjithe shtetezojne e privatizojne sipas levizjeve shoqerore e gjendjes Gjeografike ( Resurseve) qe perfaqesojne .

Nga sistemet e deri me sot te shfaqura per mua dy jane ata qe te tregojne se KU e KE vendin ne RRESHT

Mbreteria dhe SHTETI i DP.

Te dy llojet i ka analizuar Marksizmi dhe ka mbritur ne perfundimet e tij...

Mekanizmi ekonomik dhe teknologjik eshte e vetmja force qe leviz shoqerine .

Produktet e saj i shpune ne nje perfundim te thjeshte qe nenkutpon sipas shprehjes brilante te Engelsit " nje vend ku gjyqtaret  vdesin nga uria " smiley.

Pra nje shoqeri qe nuk njeh menyre tjeter ekzistence dhe e pashmangeshme per te dale tek ai perfundim .... 

Kur shoqeria te shkruaje ne flamurin e saj :

"Sejcili sipas nevojave " dhe ku "puna fizike te shndrohet nga DETYRIM ne NEVOJE smiley

Pra puna qe e shndroi majmunin ne njeri ....dhe

shperndarja si shkaku Themelor dhe i vetem i KONFLIKTIT me DHUNE

te hiqen si premisa ose si DOMOSDOSHMERI !

Ju kini ndonje perfundim tjeter ?

Me perjashtim te teorive te pakapshmeve qe zevendesojne protesten e MJAFT me letra higjenike para k/ministrise.

Meqe jemi te kjo teme, a mund te na thote dikush cfare i ndodhi atij ushtarakut Shqiptar qe pati kete "perballimin" me Ruset ne Vlore?

Ishte sekretar Partie Grupimi ( me vone komisar ) i bazes se armates ne Elbasan . Komandonte me duhan Beleshi nje shpurre te tere te pakapshmish ne pyjet e Lenies , e Teqen e Dushkut ( jo Xhibit ) Bratile smiley

 Hapu or mik i drrrrrr prrrrrrrf Elmaz Guralecit  smiley . Thuaj realisht perse te paskan liruar e denuar nga Ushtria e mos u fshih me dokrra ballistesh e kulakesh , gje qe perfaqesonte dhe ai qe pyete . Por Partia e pa te arsyeshme per aktin e trimerise ta ngrinte ne pergjegjesi smiley

Po e ke per ata te medhejte shko hap procesverbalet e O.B te Partise se ke autokritikat e tyre per gabimet dhe pranimin e fajeve .

Murrash ... por edhe Lyrash =  labçe , spekullator i rëndomte !

Gabim o rrocka e thyer.  S'dike as historine e kuadrove te partise.

 

Ah, se harrova... C'ben akoma ketu? Hajde shpejt, shko merr ato food stamps te kapitalisteve qe ke share gjithe jeten!  Pastaj futi nje te plurosur fotos te Veros qe ke vene siper krevatit!

Qenke nga Devolli  or trap gjyrale. smiley Ja nje histori me ate kuadrin e Partise trim tribun te vegjelise qe e paske merak smiley

Duke udhetuar ne det , anija ankoroi diku dhe ai miku jot u hodh ne det dhe beri pak not . U kthye ne anije , hoqi te mbathurat ne nje vend te "pakapshem" nga syri marinareve ,  i shtrydhi e i veshi prape . Ashtu me mbathje doli ne kuverte dhe po i gezohej diellit .

He more kush di ndonje shaka ...ju kthye marinareve qe s'po kapshin dot veten nga ngazellimi . Midis tyre i pari i detit dhe anijeve .

Njoni mori guximin dhe i thote

- Shoku  i pakapshem ,  i keni veshe breket mbrapsht !

 - Ha ha . Po pse nga e di ti ?

  - I ke me m...shoku i pakapshem .

Me thene te verteten qe tolerant dhe nuk qe hakmarres , keshtu qe qeshi dhe ai po breket i nderroi se ja kapen qe e linte b...pa fshire  

O kakash, nuk jam nga Devolli une.  Sic po duken bathet s'ke per te gjetur as orgjinene, as moshen e as profesionin tim.  Ah, po dhe emrin e atij kuadrit s'e ke gjetur akoma me gjithe keto derdellisjet qe ben...

akoma ketu ti or i mbaruar, o llum qe perfiton nga rrethanat. e mban dhe veten intelektual ti legen me kete fjalor. e di une si e doni ju..
 

Shko ore mbushu se s'te foli njeri ty.  Harbuteve si puna e Idrisit, vetem harbutcja ju hyn ne vesh.

Po ku e ke harbutllëkun mor tu keqen smiley

Ti ke vetëm nje zgjatim te zorres se b.... që e përdor për të komunikuar . Po qe se edhe pordhet që dalin prej saj i quan harbutllëk , dakord, je Harbut smiley

Harbutllëku bëhet nga  njerëz me LYRË jo lyrashër  ose llafazanë mashtrues e spekulatorë . 

ore lere mbushjen, o figure. po degjo ketu: qe kemi/keni kendveshtrime dhe pikepamje te ndryshme s'behet llaf, po mban robi nje etike dhe i pershtatet ambjentit se s'eshte vend muskujsh ketu, he shoku. tregohen ne vende te tjera ato, sic besoj ti un tjetri te gjitheve na ka rene rasti ... me kupton ca te them. nuk zgjidhen merite shekullore me baltosje dhe leje menjane ate "JU" ta kam thene dhe me pare..

Etike une mbaj kur te tjeret mbajne etike me mua.  Lexo me siper se pikepamje te ndryshme kam dhe me sol e spiritus ama nuk me vjen asnje nga ata  te me shaje para mbrapa.  Simbas vendit behet dhe kuvendi.  Nuk ka kuptim une te sillem me etike e tjetri te sillet harbutce.

ok, llogjika gjithmone triumfon. mire eshte t'i leme inatet. dakord, me ca thua.
po, ata qe ti ke hall mos te ulet namuzi e kuptojne situaten dhe pa e kthyer me te njejten monedhe, nqs e shikon veten si nje person i arsyeshem, dhe je i sigurte tek argumentat qe perdor, dhe nuk perdor nenkuptime te qellimshme qe mund te ofendojne nje pjese te lexuesve ketu. ti mund ta dish me mire se une, qe eshte argumenti qe fiton ne cfaredolloj situate qe krijohet ne nje debat, te pakten ne kete ambjent. argumentuesi duartrokitet jo harbuti, se i tille eshte vendi. dhe sipas mendimit tim, keshtu gjykohet nga te gjithe edhe ne ato raste kur tjetri ta kthen me harbuteri, nje argument i qendrueshem e solid i ben bishtrat e tjera boshe dhe injoron vete personin. po nje argument i qendreshem ama. 

o plako mos fol kot edhe ti, se cfare i ke me te pakapshem e Hurbineke nuk e njohin gjuhen e argumentit e logjikes. ky i pakapshmi imagjino me shkruante ne mesazh privat se ne cdo teme me ka hedhur tuc me argumenta.. imagjino me nje fjale se si e sheh ky argumentimin, si tip kush te plas tuc tjetrin, dmth nje rob qe perfshihet kaq egoistikisht ne debat ehste per mua fanatik, ai nuk e sheh debatin si nje proces dialektik ku idete perplasen dhe njihet me e logjikshmja, por ky e sheh debatin si nje polemike ku robi, pra egoja, humbet ose thyhet. pra une e ky person kemi synime te dnryshme. une synoj te perplas idete e mia dhe arsyetimin tim, me ate te dikujt tjeter, dhe nese idete e tjetrit i bejne apel logjikes time me teper se te miat atehere shpresoj te kem mencurine dhe miresjelljen te them po o mik, ke te drejte. dhe per ta bere kete do mundohem te perfshij egon sa me pak ne debat, se ndryshe do ta kem te veshtire te pranoj se arsyetimi i tjetrit eshte me i vlefshem se imi. kurse tipa si i pakapshmi nuk e flasin kete gjuhe. synimi per te pakapshem etj jane "te mos kapen", dmth "une kam investuar shume nga egoja ime ne kete debat edhe kshtu qe duhet te bej gjithcka qe te mos humbas.. te mos kapem.. te mbetem i pakapshem.. edhe po te kete te drejt tjetri, une do e mohoj, sepse nuk mund t'ja lejoj vetes te humbas... kot s'me quajn "i pakapshem"... edhe vari lesht do akuzoj robt per harbutlleqe kur e kuptojne se jam patetik egoist i pakapshem qe dua te hedh robt tuc edhe refuzojne te luajn me regullat e mija.."

kjo eshte logjika ne loje o Zigur, edhe nqs s'e ke kuptuar atehere vari lesht vazhdo kerko gjuhen e arsyes me te pa-arsyetueshmit e te pakapshmit..

twintip,
ua ke vene tipin ne silver platter, qe i thone muhabetit.
po kam zemer te madhe ca t'i bej... nashi.

un e kam kuptuar qe shpejt twino, se sic thote populli, "duket dielli qe kur lind", po dhe nje feedback, qe eshte aq i cmueshem ne shume raste, dhe ai qe ta jep te ben nje nder te papare. (mendo sikur te mos egzistonte pasqyra dhe mos kishe as ndonje magje me uje te qete, e as liqen ne lagje) s'kushton gje ta japesh, apo jo, se tek e fundit i kemi dhe paesanos.
s'jua dua dhe ate "faleminderit, se na hape syte!" ose "me fal se kemi gabuar" meqe u bej nder, se nuk e pres jo. ne dac t'a kuptojne..

pastaj, eshte e lehte o plak, si penda ne flatrat e nje pleshti, qe te kthehemi prape aty ku ishim, po vazhdoi the same old music.

peme pa fruta ky muhabet mo Ziggy.. po u more me te pa-arsyetueshmit eshte ne kosto te shendetit mental. bie ndesh me normen e vete-prezervimit e cila kushtezohet prej jetegjatesise finite edhe numrit finit te gjenerimit te qelizave nervore. leqe, edhe nen nje jetegjatesi infnite, peme pa fruta do te ishte serish. me thuaj ti mua kush ka diskutuar me te pa-arsyetueshem ne kete forum edhe kane dal diku ne fund te ktij diskutimi? mgjth e drejta jote te gabosh plako, mos me lejo mua te ta heq kete te drejte.. me ben pershtypje me teper kur shoh antar te vjeter qe shkruajn trakte ne shpresen se logjika e te-aparsytueshmeve do te jete e ndjeshme per to.. ka se s'ben nje element sado-mazokizmi tek kta njerez qe kerkojne te arsyetojne me te pa-arsytueshmit.

shendet

doli dielli i varfer perseri,
cili je ti more burre? i tha ai.
cili je tani, tipi apo twini? se me ca shoh vetem njerin kam njohur deri tani.
me duket se ke ca si komplexe te vogla me ca shoh, apo vl gjera normale.

kot me qe ra fjala, sa mbarova komentin tend mu kujtua nje film me ate [si e ka emrin ajo me gjyle te shndritshme qe jane te varura ne rresht e njera gjyle ne cdo extrem godet tjetren, e keshtu vazhdojne me rradhe] shikoje njerhere se s'i dihet.. pa shaka.

se harrova.., s'ka nevoje per faleminderit, doubletip, mos u vi ne siklet se s'me detyrohesh gje.

une s'e di cdmth komolekse te vogla Zigur, s'e di se cfare te formohet kshtu para syve ty kur thua komplekse te vogla.. kshtu qe nuk e di se cfare duhet te jete reagim im konkretisht per kete.. nqs do te shpjegohesh shume mire, per kte edhe per punen e references se pseudonimit.. qe ne fakt ska shume te beje me nanje tip binjak ose te dyfishte.. nqs s'do te shpjegohesh edhe preferon kete menyren enigmatike te te shprehurit ska problem

po ca enigmatike o babam u te tregohem i sinqerte. te them shikoje njeher ate veglen se filmave duket sikur ben efekt ca te them une.
ca s'kupton? ta them me gjith shpirt. ca te mundon? hape zemren

konkretisht cfare leshin je duke folur? se s'po te kuptoj

ore, o twini ca e ke kete ton ti plak. qetesohu, chillax bro' ca te shqeteson?

mire o mire.. e ka fajin mediumi Ziguro.. keqkuptohen njerezia. nuk e di se ne cilen pike te diksutimit u keqkuptove ti edhe e pe te nevojshme te flasesh per komplekse e tipa te dyfishte e gjera te tjera si kto.. kurse tani po m'thua qetsohu ca tshqetson. s'e di vallahi.. i dont get this shit... but ill take your word for it edhe spo i ve shume rendesi, mgjths nuk e kuptoj se ku qendron logjika e ktyre muhabeteve po hec mo..

keqkuptim.. maybe. ka mundesi, twintip

sidoqofte hajt naten

Naten Ziguro.. hajt.. lol

si ishte ai muhabeti? ti po ankoheshe nga muhabeti me te pa-arsyshmit twin?

mos ke nanje gje per te thene ti or mik?

po i thoja Zigurit se eshte humbje kohe te arsyetosh te pa-arsyetueshmit.

any thoughts on that Bredharak?

concur with you on that my friend.

Zig., "chillax bro" se po m'shpeto shurra direkt prej frike kur t'lexoj

o ironik, te nuhat qe ne kine, ca si qysh.

un te pyes pa teklif, se ishe ti ai qe u fute ne mes. ke nanje gje me mua? do te nenkuptosh qe jam i paarsyeshem kshu, dhe e ka kot ai a ca?! thuaje atq ca te mban, mund te kesh te drejte, apo s'ke besim te vetja dhe ajo qe mendon..

bredharak, s'kam ardh te bej "armiq" e as te kercenoj njeri, ngaterron rob o mik. ja kam provuar vetes ne tjeter ato qe mendon ti..
 

ok zig vetem chillax plako!

(me ket plotsohet limiti im i posteve kshuqe deri neser mos prit pergjigje po ik e flij)

o bredha, po fol ndonje gje ta hajrit o shoku, ca me ben si p*#h i bukur.  futesh si xhol e me ben tipin kot.

Ku punon ti i tredhur ?

Te ben pershtypje nje gje tek ty . Eunuk eunuk po sa te vjen ora te  shfaqesh ketu tek PPU , te duket sikur je  ne nevojtore . S'ke banje ti ne pune ? smiley

nuk e di a ke per mu pytjen se ti je i rrjedh dhe duhet me qene rob 'inteligjent' me te perkthy po pergjigjen ta kam dhon m'duket:
M'pelqen kur ta boj ty n'koke kshuqe e mbaj dhe banjen paster.

 

ej o cuna varini lesht ktij muhabeti. qenkeni te gjithe ne steroide me duket.

Leri ore te mjaaaaauuuuuullisin . Do me kulturu kta ti . Pa pyeti njehere u ka thane gje baba smiley

Llogjika triumfon aty ku ka njerez te llogjikshem.  Nje njeri i llogjikshem kur s'ka argumenta ta kundershtoj tjetrin, ose terhiqet pa thene gje ose e pranon qe ka humbur argumentin.  Ketu ne peshk kjo gje ndodh teper teper rralle.  Plot antare ketu kur ju mbarojne argumentat dhe e shohin qe s'kane dale diku, ja kepusin sharjeve, fyerjeve, epiteteve etj etj.  E kete gje nuk e bejne nje e dy here, qe te thuash hajde po e le te shkoje por vazhdojne e te qepen ne cdo teme me te njejtin avaz.  Kur vjen deri ne kete pike, s'eshte me ulje namuzi por eshte pune nervash.  Cdo njeri qe ka gjak te kuq qe i kalon neper vena, do reagoje po te vazhdoje te shahet e etiketohet vazhdimisht, qofte ketu e qofte ne realitet.

 Ç'të bëj që oficerët na kanë lënë vetëm çupa... ah të kishin sjellë edhe ca djem.

Kush tha qe s'kane?

P.s: Ta shikosh kështu thënien time, duket si diçka serioze... nuk është joserioioze sepse nuk të bën për të qeshur, por fakti që janë të gjitha çupa për tu pirë në kupë, s'më bën as të qaj Tongue

Anagramisht smiley, cupkat e oficerave te falenderojne per konsideraten smiley.

 

Ndjese ju peshqit bashkebisedues per dalje posacerisht nga tema, por me kete shpalosje e mprehje shpatash qe ka bere llogorja e llogjikes ketu, po ngre flamurin e bardhe ne kete fushe beteje. 

Kane ca cupa ata oficeret qeeeee....

 Tongue

Aman mos e mbaro fjaline se idher uej do mbetem pa fjale e pa firome smiley.

e di vete ti.

 Jes Sër 

smiley.

Si do i kish hequr breket Sali trimi i Thropoyes, po te kish qene per te... strip tiiz fare do kish bere fekalja.

Pèr sa i pèrket shkrimit dhe kèsaj historisè sè nèndetsve..me sa di unè qèndrimi i shtetit e marinès shqiptare ka qenè shumè dinjitoz nè atè kohè..nuk e kam nga filmi kètè qè them,por nga bisedat e  njè miku tè familjes sime,i cili ka qenè komandant nèndetse nè bazèn e pashalimanit,dhe tè mendosh se drejtonte njè nèndetse nè moshè fare tè re (rreth tè 20-ve nè mos gaboj,dhe ndoshta njè rekord mè vete ky),dhe mè vjen keq qè nè njè mènyrè apo tjetèr ju ulen vlerat atyre ushtarakve ..tè mrekullueshèm nè profesion e njerèz vèrtet pèr tu marrè shembull..sidomos kur mendon e shikon 20-vjeçarèt e sotèm..shtetin e sotèm..pashalimanin e sotèm..

pederastlimanin e sotem, doje te thoshe... me tine jame ne u.

Kane ca cupa ata oficeret qeeeee....

vertet, si shpjegohet? mos eshte ceshtje konrasti? grija militare e babit ne sfond i bon te duken si perri(nd)? I njejti mekanizem duket vepron ne qytezat e vogla me merzi province. Ja, ke kater dite me business trip, anej knej, mbledhje, mesove permenc fytyren e banakieres qe te boni  e(k)spresson e 10 per at masdite, kur pa prit e pa kujtu, nigjo i ferfellim fustoni, kalon goca postadoleshente e berberit ose kovacit, dhe ty te duket si selma hajek ne dite te mira. you are ready to be fool, dmth to rush in... te jet effekti i kinkalerise bojekafe me orar unik, thua, apo i suvase se rene para nja dhjete vjetesh nje muri ngjitur qe mund te jete sa avlli aq edhe ish-godine per riparim kepucesh?

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).