Nëse më parë ata që jepnin alarmin për afrimin e pikut të naftës ishin një grup ekonomistësh dhe financierësh, tani janë kompani të mëdha ndërkombëtare të naftës si Total, Petrobras, apo kompani të mëdha britanike si Virgin, Scottish, Southern, Stagecoach qe po u bien kambanave për rrezikun e rëndë që u kanoset ekonomive që janë të varura tërësisht nga nafta.

Çfarë është piku i naftës? Është pika maksimale e nxjerrjes së naftës, përtej së cilës prodhimi bie në mënyrë të pakthyeshme. Shumë persona do të thonë “Po sikur kishim naftë edhe për 40 vjet të tjera, si ka mundësi që nafta po mbaron?” Kjo mund të jetë e vërtetë, megjithëse shumë nga raportimet e OPEC-ut për rezervat e naftës përmbanin fryrje shifrash dhe gabime në matje dhe vlerësime me realiste tregojnë se rezervat e naftës mund të zgjasin edhe për 20 vjet të tjera me këtë ritëm rritjeje të kërkesës për naftë në botë. 
Piku i nxjerrjes së naftës, përkon me pikën ku mbi 50% e naftës është harxhuar. Pas kalimit të kësaj pike, sasia e naftës së nxjerrë bie, ndërsa kostoja e naftës rritet me shpejtësi të madhe. Ajo që do ta përshpejtojë më tej arritjen e pikut të naftës, është kërkesa gjithnjë e në rritje për naftë—më shumë se 1400 makina i shtohen rrugëve të Kinës çdo ditë. Ndërsa nxjerrja e naftës do të arrijë pikun e saj, kërkesa do të vazhdojë të rritet pa u ndalur, duke sjellë rritjen e pandalshme të çmimit të naftës e nënprodukteve të saj. 
Sipas Robert Duncan, bota ka arritur pikun e nxjerrjes së naftës në vitin 2010, ose do ta arrijë atë në 2-3 vitet pas 2010. Lind pyetja, pse nuk po ndihet rënia e prodhimit të naftës apo rritja e madhe e çmimit? Përgjigjja është: Sepse kriza financiare e 2008-2009 uli ndjeshëm rritjen ekonomike botërore duke ulur kështu dhe kërkesën për naftë dhe duke e shtyrë arritjen e pikut të naftës edhe për 3 vjet tjera. Task-forca britanike e industrisë, mbi sigurinë energjetike dhe naftën, raportoi në shkurt të këtij viti se duke u bazuar në kapacitetet botërore të nxjerrjes së naftës dhe faktorët që ndikojnë në konsumin e saj, prodhimi global i naftës do të arrijë pikun në 2013, dhe pastaj do të fillojë të bjerë nga viti 2015, ndërsa konsumi e kërkesa do të rriten. Kjo do të thotë që rritja e çmimit të naftës do të fillojë të ndihet duke filluar nga viti 2013.

A duhet që Shqipëria si shtet e shoqëri të shqetësohet për këtë?  
Duhet të shqetësohet shumë dhe të fillojë sa më shpejt marrjen e masave zbutëse. Nga njëra anë rënia e sasisë së naftës në dispozicion do të jetë një gjë e mirë për mjedisin dhe shëndetin publik, sepse do të thotë më pak naftë e djegur në qytete ku shkakton dhe dëmin më të madh dhe më pak emetime karboni, por nga ana tjetër do të thotë katastrofë për ekonominë, me efekte të rënda për ekonominë e vendit. Kriza e naftës do të kapë të gjitha ekonomitë botërore, por ato që do të vuajnë më tepër janë ekonomitë e vendeve që janë krejtësisht të varura nga nafta, janë ekonomi të dobëta dhe nuk kanë asnjë mundësi për të riorientuar ekonomitë e tyre drejt ekonomive të burimeve të rinovueshme, vende ku futet dhe Shqipëria. Në vend që ekonomia shqiptare të largohet sa më shpejt  nga varësia ndaj naftës, ajo po orientohet krejtësisht drejt naftës dhe burimeve të tjera fosile ndotëse. Është e pafalshme për një vend si Shqipëria, me burime të shumta të rinovueshme, të drejtojë ekonominë e saj drejt naftës. Jemi një vend që ka diversitet energjish të rinovueshme, si energjia diellore, e erës, hidrike, gjeotermale, e biomasës etj. Por në vend që të fillojë shfrytëzimin e këtyre energjive, Shqipëria po hedh të gjitha investimet e saj në energji fosile që nuk do të jenë në dispozicionin tonë për një kohë të gjatë dhe do dëmtojnë shëndetin publik. Një shembull i thjeshtë është investimet në linja trenash elektrike. Në vend që ne të shkonim në Durrës më një tren të shpejtë elektrik që nuk do të kishte nevojë për naftë, na duhet të harxhojmë sasi të konsiderueshme nafte për të shkuar nga Tirana në Durrës duke ndotur edhe më shumë një zonë tashmë të ndotur. Duhet t’i bëjmë vetes një pyetje, me çfarë do të shkojmë ne në Durrës a në qytete të tjera të vendi kur të fillojë rritja galopante e çmimit të naftës? Si do të funksionojë ekonomia shqiptare pas arritjes së pikut të naftës dhe rritjes së papërballueshme të çmimit të saj? Pasojat afatshkurtra do të jenë të rënda. Duke qenë se deri tani nuk ka asnjë strategji apo masë të marrë për këtë gjë, kjo krizë do ta gjejë Shqipërinë krejt të papërgatitur. Sektori i parë që do të goditet do të jetë transporti, i cili tani për tani varet krejtësisht nga nafta. Ndërsa vendet perëndimore kanë investuar shumë në transportin me trena elektrikë, vendi ynë nuk asnjë investim në këtë sektor. Kriza që do të përfshijë transportit do të reflektohet direkt në ekonominë e vendit. Do të preken sektorët e shpërndarjes, shërbimet, prodhimi etj.

Siç e thashë dhe më lart, vendet e pazhvilluara dhe ato në zhvillim do të jenë ato që do të vuajnë më shumë këtë krizë. Kjo vjen si pasojë e një sërë faktorësh: vendet e zhvilluara kanë më tepër kapital dhe teknologji për të riorientuar ekonomitë e tyre për një kohë relativisht të shkurtër drejt një ekonomie që përdor energji të rinovueshme, ato një forcë punëtorë të aftë për të bërë këtë kalim, ato kanë aftësitë sociale dhe administrative për ta bërë një gjë të tillë, dhe ato kanë aftësitë ekonomike për të zbutur pasojat e krizës në fillimet e saj. Vende si Suedia, Islanda, Irlanda dhe Kosta Rika kanë hartuar strategji dhe kanë ndërmarrë hapat e para për të zbutur efektet e krizës së pritshme të naftës, dhe kanë filluar me transformimin e ekonomive të tyre drejt ekonomive të gjelbra që nuk varen nga nafta dhe hidrokarburet fosile. Izraeli, Danimarka dhe Australia, nëpërmjet kompanisë vizionare “Better Place”, po instalojnë pikat e furnizimit me energji elektrike të makinave elektrike që këtë vit dolën pasivisht në treg. Shtete të tjera perëndimore po bëjnë riplanifikimin e qyteteve në mënyrë që të nevojitet sa më pak transport, po investojnë masivisht në transportin publik, po instalojnë sisteme të kapjes së ujit të shiut dhe po futin konceptin e kultivimit urban e lokal të drithërave, frutave e perimeve për të ulur sa më shumë distancën ndërmjet konsumatorit dhe vendit ku prodhohet ushqimi. Shqipëria duhet të fillojë sa më shpejtë marrjen e masave për të përballuar situatën që do të krijohet nga piku i naftës. Nëse shëndeti i shqiptarëve nuk është marrë parasysh si një faktor për të ndërhyrë në minimizimin e përdorimit të naftës dhe futjes së energjive të rinovueshme, kriza ekonomike që piku i naftës sjell duhet të shtyjë Shqipërinë të ndërmarrë masa për zbutur kalimin nga ekonomia e bazuar në naftë në atë në energji të rinovueshme. Një kalim i tillë duhet bërë tani, pasi është një realitet që nuk mund ta injorojmë.

*Drejtori Ekzekutiv, Instituti i Politikave Mjedisore

 

 

69 Komente

Edvin,

A mund te na thuash dicka me teper mbi Institutin e Politikave Mjedisore?

Cfare burime alternative energjie propozoni ju per Shqiperine? C'kosto parashikoni dhe a jeni ne dijeni te faktit se vet qeveria Shqiptare furnizon ekonomine me veten 2-300 milion dollar ne vit?

Pergjigjja e pyetjes eshte dhene ne shkrimin me siper:

Izraeli, Danimarka dhe Australia, nëpërmjet kompanisë vizionare “Better Place”, po instalojnë pikat e furnizimit me energji elektrike të makinave elektrike që këtë vit dolën pasivisht në treg. Shtete të tjera perëndimore po bëjnë riplanifikimin e qyteteve në mënyrë që të nevojitet sa më pak transport, po investojnë masivisht në transportin publik, po instalojnë sisteme të kapjes së ujit të shiut dhe po futin konceptin e kultivimit urban e lokal të drithërave, frutave e perimeve për të ulur sa më shumë distancën ndërmjet konsumatorit dhe vendit ku prodhohet ushqimi."

 

Sa per burime energjie, Shqiperia nuk duhet ta qahen fare, sepse ka shume me teper se Danimarka e Suedia. Nese nje shtepi prototip qe eshte ndertuar ne Danimarke, prodhon energji per vete e per rrjetin me diellin e Danimarkes (qe del rralle edhe ne vere) mendo se sa shume do te prodhonte energjia diellore ne Shqiperi nese do te vihej ne kodin e ndertimit qe cdo ndertim i ri duhet te kete catine e mbuluar me panele diellore e fotovoltaike. Pastaj Shqiperia ka burime te tjera, si energjia e erës, hidrike, gjeotermale, e biomasës, e dallgeve etj. Pervec energjise hidrike, asnje nga ato te mesipermet nuk po zhfrytezohen (pervec rastis kur nje person ne Elbasan vendosi nje mulli me ere privatisht dhe prodhon vete energjine qe i nevojitet). Energjia diellore dhe ajo e eres kane potenciale te medha ne Shqiperi. Imagjinoni qe Spanja ka centrale te energjise diellore dhe per 2 vjet ka arritur te prodhoje 2% te energjise se saj me ane te centraleve diellore, kurse Danimarka prodhon 23% te totalit te energjise nga energjia e eres.

Sa per koston, nuk e dime se sa duhet, por dime faktin se nuk e kemi luksin te bejme zgjedhje--o duhet te nderrojme sistemin ne green, o do te perballemi me katastrofe ekonomike. Justifikimi i kostos per kalimin ne ekonomine e gjelber eshte si te kemi nje skenar ku ti ke mundesi te blesh nje makine me nafte qe kushton 10 000 euro, dhe nje makine elektrike qe kushton 12 000 euro dhe ti zgjedh makinen me nafte, megjithese je i paralajmeruar se pas nje viti nuk do te kete me nafte. Dmth morali eshte, qe duke u munduar te kursejme cikerrima, e humbasim idene e te ardhmes sone, dhe rrezikojme qe ne te ardhme te perballemi me deshtimin total.

Mund t'ju them nje fakt, kostoja per ndricimin e nje apartamenti te vogel per 20 vjet. me shpenzime 0, eshte rreth 1800 dollare amerikane.

Pastaj Shqiperia ka burime te tjera, si energjia e erës, hidrike, gjeotermale, e biomasës, e dallgeve etj. Pervec energjise hidrike, asnje nga ato te mesipermet nuk po zhfrytezohen

Ku qenkan keto burime?

???!!! Nuk jeton ne Shqiperi ti? Nejse, lexo studimet e huaja per vendin tend, ku tregohet se sa te bekuar jemi ne me diell e ere e energji tjera nese nuk u beson syve te tu per keto burime qe i sheh perdite.

Edvin, me trego ti nje studim serioz qe thote qe ne kemi burime te bollshme ere, biomase, gjeotermale dhe te energjise tidal dhe une do hap dritaren pastaj te shof diellin

Nuk po te thote njeri per energjine diellore po per ato te tjerat qe permend sikur u bo deti kos edhe neve na ngeli me marr garuzhden. Pas ksaj flasim dhe per trenat e makinat elektrike

energjia e erës, hidrike, gjeotermale, e biomasës, e dallg

 

Per sa i perket ketyre me lart qe ti nuk i shihke:

Energji ere:

Jane bere mjaft studime, nga BE si dhe nga BB. Nuk i kam ne forme elektronike qe te t'i dergoj, por kur t'i gjej je i mirepritur t'i lexosh.

Energji hidrike:

Besoj nuk ka nevoje qe te flasim per kete, pasi nje udhetim i shkurter ne Shqiperi do te te tregonte se sa energji hidrike kemi (vete fakti qe 95% e energjise tone elektrike vjen nga uji, eshte i mjaftueshem).

Energji e biomases:

Ma merr mendja se vetem po jesh i verber mund te thuash qe nuk kemi biomase. Apo ndoshta nuk e di perkufizimin e biomases? Ne kete rast, ja ku e ke:

Biomass, a renewable energy source, is biological material derived from living, or recently living organisms, such as wood, waste, and alcohol fuels. Biomass is commonly plant matter grown to generate electricity or produce heat. For example, forest residues (such as dead trees, branches and tree stumps), yard clippings and wood chips and garbage may be used as biomass.

Me klimen qe kemi ne, dhe reshjet qe kemi, nuk do te ishte shume veshtire qe te mbillnim peme qe rriten shpejte, ne tokat djerre qe i sheh anash cdo rruge ne Shqiperi.

Energji e dallgeve:

Eshte e gjendur ne cdo vend qe ka det e oqean. Ne kete energji futet edhe energjia e baticave (levizja e ujit drejt tokes, mundesi e mire mund te jete shfrytezimi i baticave ne hyrje te lagunave ku uji ka me teper fuqi)

Edvin, sot ne europe nga biomassa prodhohen 10.3 Mtoe nga 20 Mha, qe dmth pak a shume 500 kg oil ekuivalent per hektar, dmth 3 fuci nafte x 80 USD/fuci = 240 USD. Ketu s'kemi llogarit koston e perpunimit etj. Dhe per me teper qe ushqimi eshte prioritet, dhe do jete gjithmone e me shume prioritet, me shume se energjia se ne fund te fundit njerzit vdesin per buke sot ne bote. Kshu biomassa, dhe po flas per energy crops aty me siper, jo per biomasse klasike. 

Energjia e dallgeve eshte e pashprese, keshtuqe s'po zgjatem. 

Per energjine e eres ne Shqiperi .. po i mbaj veshet dhe syte hapur sa te gjesh dicka ta dergosh. 

Per trenat dhe makinat elektrike juve si OJQ duhet te keni nje approach te bazuar ne argumenta, te tipit nga do vije energjia elektrike, do jete nga qymyri apo nukleare? Po ashtu edhe per energjine diellore, do ndricohemi me LED dhe do perdorim pajisje elektroshtepiake 12 V qe te kapim koston qe thu ti apo si e keni mendu kete pune? 

 

Po maloku po i shet teritoret e vendit tek Italianet qe te investojne ne energjine nga era dhe ta dergojne ne Itali. Ne na kane ngel vetem eksportimi i vajzave te bukura, por ene ketyne shume shpejt ka me i ardh fundi.

Po shoferat qe mburreshin "kam patente nafte " ku do vene ?

Po ato makinat e naftes ? A kandonje shpikje pervec "hibrideve" se nuk kemi pare ndonje mjet me mulli ere te instaluar siprit .

Ka raste qe mund te merren si pervoje .

Kur fiton PD-ja zgjedhjet , mbi makin perdoren flamure qe kryejne funksioni e velave per anijet . Kjo pervoje mund te shperndahet ne Ballkan , Rajon e me Gjere si strategji e eksportimit te energjise nga Superfuqia " Albanian Superbole"

 

Po me ate revolucionin e hidrogjenit cfare po behet? Islanda sikur kishte bere perparime ne kete aspekt. Makinat me celula hidrogjeni e gjera te tilla...

Po pordhet a jane energji e rinovueshme? Sepse ne shqipot vetem pordhe dime me bo. Do ishte mire qe te kishin vlere tregu sepse pastaj me te vertete do shisnim pordhe.

edvin,

smu pergjigje per ate punen e institutit..

gjithsesi, meqe deshira juaj per ndryshim me duket e sinqerte, me lejo te te jap nja 2-3 shifra qe mund te te ndihmojne te qartesosh idete mbi energjine djellore.

Panelat djellor per perdorim privat, 700W me permasa gati 1x2m, kushtojne rreth 1000 dollar/panel. Sa panela mund te vesh ne tarace? pervec panelave do te duhen edhe nje cels automatik transmetues(1000 dollar minimumi) plus nje grup baterish(2000 dollar).

Paisjet elektrike sot konsumojne si me posht:

 •  
 • Lavatrice = 350–1000W
 • Tharsi = 1800–5000 W
 • pjatalarsi = 1200–2400W
 • Ventilatoret=55-250W
 • tharsja e flokve = 1200–1875 w
 • Ngrofsat elektrik = 750–1500 W
 • Hekri rrobavet = 1000–1800 W
 • soba me micro = 750–1100 W
 • kompjuterat (mesatare) 150/30W ndez/tu fjet 
 • Frigoriferi  = 725 -1500W
 • televizori ~150W
 • theksi bukes = 800–1400
 • sobat thekse = 1225
 • VCR/DVD = 17–21 / 20–25
 • fshesa me kurent= 1000–1440 W
 • Dushi= 4500–5500W
 • kwh kuptohet ndryshojen sipas perdorimit

Sot per sot kostoja e nje impjanti panelash te zot per te perballuar nevojen mesatare te energjis shkon te 15 mij dollarshi.

Ky ishte vetem nje ilustrim i nje prej atyre pikave qe ke ven me lart. Pra pertej deshires se mire, duhen patur parasysh edhe kostot.

Cer na ngelet? I central nuklear? si ta ndertojme? Me forcat toma? Ndryshe, sot, nje 2GWac kushto 20000 Melona smiley 

 

 

Me fal se me doli nga mendja pyetja per Institutin. Instituti i Politikave Mjedisore eshte nje OJF relativisht e re, qe ka nje vit e ca jete. Eshte themeluar nga te rinj te arsimuar jashte dhe nga te huaj qe jetojne ne Shqiperi. Synimi eshte qe te nxitet qendrueshmeria mjedisore ne Shqiperi me ane te menyrave e politikave te ndryshme. Tani per tani jemi me teper te fokusuar ne ndryshimet klimatike, ujrat e ndotur dhe permakulture.

Faqja e internetit ndodhet te: http://www.iep-al.org/

Sa per ate koston qe dhashe me lart, ishte kosto e nje paneli per te mbuluar ndricimin e nje apartamenti, dhe ishte me cmim Gjermanie. Ndoshta kam gjetur ndonje firme qe i ka me lire, ku i dihet...

Sidoqofte, nuk po them qe cdo familje ne koke te vet mund te zgjidhe problemin elektrik, por nese ekonomia riorientohet drejt energjise diellore, atehere arrihet ekonomia e shkalles, e cila ben qe kostot te ulen; centralet me energji diellore jane relativisht te lire pasi pjeset baze jane pasqyrat dhe kripa, qe nuk jane te shtrenjta. Pjeset e tjera jane gjenerim konvencional i energjise me ane te avullit. Dhe kostoja e lendes se pare eshte 0, pervec kripes qe duhet ta nxjerresh nga deti, por qe e kemi me bollek dhe riciklohet ne central e nuk humbet.

Cfaredo te jete kostoja, e vogel apo e madhe, problemi eshte se nuk ke alternative tjeter. O do te vazhdosh keshtu sic po vazhdon deri ne piken kur te falimentosh e pastaj je i rrenuar teresisht, ose do riorientosh ekonomine, dhe do te kesh perfitime te shumefishta.

Cfaredo te jete kostoja, e vogel apo e madhe, problemi eshte se nuk ke alternative tjeter. O do te vazhdosh keshtu sic po vazhdon deri ne piken kur te falimentosh e pastaj je i rrenuar teresisht, ose do riorientosh ekonomine, dhe do te kesh perfitime te shumefishta

Ok, ja e zëmë se e zgjidhëm problemin e energjisë. Po problemeve të tjera që shtron skenari peek oil, si do ja bëjmë? Cilat janë alternativat për zëvëndësimin e, psh, plehrave kimike, pesticideve, materialeve plastike, sintetike, kompozite, e kështu me rradhë deri tek brekët që kemi veshur (që në skenarin peek-oil janë pa llastik). Un them që peek oil-i është kafshatë e madhe për vagonin gazmor klimatikogogol.

Quhet peak oil dhe jo peek!

Shkrimi nuk eshte per t'u mbushur mendjen militanteve se energjia e gjelber eshte me e mire. Shkrimi jep fakte se pas 2-3 vjetesh ti do te jesh ne veshtiresi te medha, nese nuk fillon te nderrosh drejtimin sa me shpejte.

Sa per alternativat qe kerkon, te gjitha ekzistojne. Ne i themi plastikes kaucuk, por kaucuk eshte plastika bimore. Ne fillim eshte perdorur goma bimore, deri sa goma nga nafta u be mbizoteruese dhe e mbyti tregun e plastikes bimore. Ke degjuar gje per pemet qe prodhojne gome? Per te gjitha gjerat qe permende ti ka alternativa, edhe per breket gjithashtu, por problemi eshte se a do ta pranosh qe ka alternativa? Per militante te verbuar, alternativa nuk ka edhe sikur ta japesh alternativen para fytyres.

Kembanat bien per ke ka veshe, Drit! Nuk bien per shurdhet!

Edvin, sa për të ilustruar se për çfarë po flasim:

Ke degjuar gje per pemet qe prodhojne gome?

Sot estimohet se pesha e plehrave plastike në oqeane (vetëm ato që qëndrojnë mbi ujë dhe jo ato që zhyten), është 100 milion ton, tani imagjino se sa milionra ton plehrat janë në tokë pastaj shtoi dhe miliona e miliona ton që janë akoma në përdorim dhe do të kesh sasinë totale të plastikës prodhuar këto 100 vitet e fundit. Ajo është miliarda e miliarda ton. Për ti dhënë fund, shtrie këtë masë në 100 vitet e ardhëshme duke e shumëzuar me një kërkesë në ngritje, dhe ke peshën totale të plastikës që ato pemët e kallçukut që kemi parë ne në libër gjeografie duhet të prodhojnë për të përballuar nevojat e njerëzimit.

Per energjine une kam folur para shum viteve, mirpo politikanet shqiptare nuk jane dhe aq te interesuar per kete dege rentable dhe qe i sherben shoqerise, jo, ata fatkeqesisht, jane me te interesuar se a ka ndonje gje ne interesin e tyre personal.

Nje shtepi, qe te punoje rregullisht me panele diellore, i duhen 10 deri ne 15 cope, por ne Shqiperi mjaftojne 10, po te jene nga keto qe prodhohen ketu ne Belgjike, Gjermani. 1 cope kushton 420 euro. Ndoshta çmimi i shumices mund te jete me pak. 1 turbine me ere jep energji per 1000 familje deri ne 4000.  1 grup maqinerish  per prodhimin e paneleve , nuk kushton me shume se 1 milion euro.  Me 5 milion euro, qeveria budallaqe e Buall Mavrise, apo ish qeveria e mafiozit Nano, do e kish zgjidhur problemin e energjise se spitaleve, çerdheve  dhe shkollave. Do ishin ngritur 7 minifabrika per prodhimin e paneleve. Pra bliheshin vetem maqinerite dhe instaloheshin ne magazina, stalla apo reparte qe rijne bosh. 

Sic e sheh me lart ne komente Pjer, ne bote problemi nuk eshte se nuk ka zgjidhje, por nuk ka tru qe ta pranoje kete zgjidhje....

Bie dakord 100% me shqetesimet e ngritura nga autori por jam shume pesimist. Jetojme ne nje shtet me politikane hajdute ku si bie mendja askujt per burimet energjike alternative, ne nje shoqeri injorante qe sja ka haberin cfare eshte paneli diellor (ik e fol njehere me nje barthors me nje shtepi aty per kete pune edhe shiko si do te veshtroje si ufo) si dhe jetojme ne qytete e ambiente qe jane struktuar aq keq sa do te kushtoje miliona euro per te bere ndreqjet e duhura (trena, autobuse, stacione karburantesh jo-fosile etj etj)

Pergezime per temen dhe per shqetesimet e ngritura.

Lexova me siper qe krahas energjise u diskutua dhe per
mjedisin. Mjedisi dhe energjia
jane te ndervarura, por gjithesi jane te ndryshme, per mjedisin flasim me gjere
ndoshta ne ndonje teme tjeter.

Energjia
fosile, vazhdon te mbetet forma me e lire e energjise. Ndersa persa i perket
naftes, shume here me pare eshte parashikuar renia e pakthyeshme e prodhimit
(qysh prej krizes se ’73) e deri me sot. Keto parashikime zakonisht deshtojne
sepse eshte vertet e veshtire te parashikosh zbulimin e rezervave te reja, apo
shtimin e prodhimit si rezultat i perparimit te teknollogjise apo parametrave
ekonomike. Kjo reflektohet te cmimi aktual i naftes qe eshte i njejte me
ate te viteve ’80 (korigjuar per inflacionin). Nga ana tjeter, eshte fakt qe
rezervat e naftes (si edhe ato fosile ne pergjithesi) jane te kufizuara, ndaj
sa me shpejt te fillohet dhe mendohet per shkeputjen nga kjo lloj energjie aq
me mire eshte, jo vetem per mjedisin por edhe si synim strategjik kombetar.

Tani, neper bote politikat e ndryshme fiskale,
subvencionimet direkte apo indirekte si dhe sensibilizimi i opinionit, synojne
qe  energjite alternative jo vetem te
behen affordable por edhe te dashura
per masat.

Ne Shqiperi keto jo vetem qe mungojne, por me duket se po
ecet ne drejtim te kundert. Nuk po i kerkon njeri qeverise te kooperoje me “treet wsmileyt="on">t="on">Better Placetreet>” apo
te ndjeke politikat e shteteve perendimore.

Une do e
filloja me rritjen e efficenses ne ndertim (qeverise vetem i mjaftohet te
miratoje ligjet dhe te prezontoje kodet perkatese). Po keshtu mund te
stimulohen nepermjet politikave doganore futja e pajisjeve te kualifikuara si ‘Energy
Star’ apo dicka e ngjashme. E njejta llogjike mund te zbatohet edhe per mjetet
e transportit.

Mund te
vazhdohet me tej me shfrytezimin e energive ‘te pastra’ fossile (gazi natyror).
Per kete mjafton te shkundet mire AlbPetroli i atrofizuar teresisht.

Pastaj (apo ne te njejten kohe) mund te behen perpjekje per ngritjen
e kaskades se HEC’ve mbi Vjose – planet jane gati qe nga para ’90’es. Jo vetem kaq por te identifikohen dhe te ndertohen HEC'e ne te gjithe lumejte e perrenjte me potenciale hidrike. Gjithashtu
KESH’i i korruptuar mund te perpiqet qe te rinovoje rrjetin egzistues, spo flas
fare (larg qofte) per krijimin e rrjeteve inteligjente.

Te gjitha keto masa nuk kerkojne investim direkt nga
qeveria, apo fare pak dhe me leverdi.  Me
voooooone mund te mendohet per prodhimin e energjive te shtrenjta etj etj.

 

 Edvin, problemet qe ti ngre jane te zgjidheshme vertet, mirpo ne krye te qeverive shqiptare, ne kemi jo vetem njerez te paafte, por dhe kur qellon ndonje i afte si swedi, tregohen pa respekt per ate qe parashtron projekt-ide apo zgjidhje, tamam si swedi.  

Un them që ju Ekologët (jo vetëm shqiptar&eumlsmiley tja leni këto punët e mjedisit dhe nevojave të shoqërisë ktyne çunave që merren me shkencë.

Po pra, dhe ne mjedisoret nuk merremi me shkence? Apo shkenca nuk duhet te merret me mjedis? Mos je "pak" kontradiktor?

Si sekretar partie flisni t'gjith. Kokërr për kokërr ju zgjedhin : )

? Ma perkthe pak te lutem, se nuk e kuptoj kete fjali.

interesante,

teme shume interesante dhe e vleshme, artikull i shkruar mire... deri kur vjen tek fundi:

autori:*Drejtori Ekzekutiv, Instituti i Politikave Mjedisore

dale nje sekonde: meqenese autori eshte drejtor i nje instituti te tille a nuk do kishte dijeni per ndonje studim konkret se cila do ishte zgjidhja me e mire per te aplikuar keto forma energjish ne Shqiperi? Ne artikull nuk flitet per ndonje gje te tille. Permbajtja e artikullit mund te ishte shkruar nga cdokush me pak interes per energjite alternative.

lexojme komentet: te pakten nuk eshte institut qe mbahet me parate e shtetit (taksapaguesve), por OJQ. gjysme e se keqes them une, te pakten pordhe te tilla (shih me poshte) vijne nga OJQ dhe jo nga shteti:

Edvini - 4 Mar 2010 - 9:17pm

Sic e sheh me lart ne komente Pjer, ne bote problemi nuk eshte se nuk ka zgjidhje, por nuk ka tru qe ta pranoje kete zgjidhje....

ca t'i bejme: dikush mendoi dhe krijoi nje institut te tille, por instituti nuk po arrin te na e mbushi dot mendjen.

 

une jam shume entuziast per format e ndryshme te prodhimit te energjise, por ndaj nje fare skepticizmi per ato burimet e bollshme qe permend autori:

1. panelet diellore

ndoshta zgjidhja me e lire, por nuk jam shume i sigurte nese prodhojne mjaftueshem energji. Sa e mjaftueshme eshte nxehtesia ne Shqiperi? keto perdoren kryesisht per energji elektrike qe ne Shqiperi prodhohet nga burime hidrike. A ia vlen te investojme ne panele diellore apo do ishte me eficiente qe ate lek ta perdornim per permiresimin e rrjetit dhe hidrocentraleve?

2. prodhimi i energjise nga era

ne cilat pika strategjike do ishte me efektive kjo? a jane ererat neper qytete aq te forta sa te prodhojne mjaftueshem energji apo duhet te mendohet per menyra te tjera... si psh t'i ngresh nje ose dy km mbi toke?

3. nga dallget e detit

ne kete pike jam me teper skeptik: kam idene se kjo metode eshte aplikuar ne oqeane ku fuqia e dallges eshte disa here me e madhe se ne dete. A do kishte dallga fuqi mjaftueshem ne Adriatik dhe ne Jon?

4. biomasa

ndoshta duhet t'i identifikoje me mire burimet e biomases. Ka disa pyetje qe dalin: tani jane falas neper natyre, por nese kishin nje perdorim te tille, a nuk do te kishin nje cmim? a nuk eshte kjo nje zgjidhje e perkohshme me te njejtat probleme qe ka dhe nafta sot?

 

ne pergjithesi te tera keto qe folem jane burime te energjise elektrike, mund te thuhet ne mase te vogel. Nafta dhe benzina (nga nisi problemi) perdoren per makina, fabrika, etj, jo vetem per TEC'e. Pra edhe nje sikur t'i perdornim te gjitha keto menyra per prodhim energjie, perseri nuk do t'i zgjidhnim dot te gjitha nevojat.

Studimet nuk mund te paraqiten ne nje shkrim gazete, besoj i di rregullat e shkrimeve te gazetave, apo jo?

Artikulli nuk ishte nje permbledhje studimi per te te dhene mend ty se cfare duhet te perdoresh, por ishte nje artikull per te treguar qe duhet te marrim masa qe tani sepse nafta po arrin pikun. Se cfare masash merren, shembuj te ngjashem ke ne artikull dhe ne bote--te thashe dhe njehere qe nje artikull nuk eshte nje thesis apo paper!

Qellimi i OJF-se nuk eshte qe t'ia mbushe mendjen skeptikeve, por te shpendarje informacionin dhe te zbatoje projekte pilote qe tregojne metodate me te mira, kush deshiron ta pervetesoje eshte i mireseardhur, kush nuk do ta pervetesoje, eshte i lire mos ta lexoje apo shikoje. Jemi ne demokraci (te pakten teorikisht).

3 burimet e fundit jane ashtu sic i permendi autori, por burimi i pare, ai diellor nuk ishte ai i autorit, autori permendi centrale diellore, dhe sa per perdorimin e paneleve diellore jane bere dy studime nga Banka Boterore per Shqiperine ku ka rezultuar qe 20% e energjise elektrike mund te kursehet nese instalohen panele diellore vetem per ngrohje uji!

Sidoqofte, diskutimi i autorit nuk ishte as per panelet diellore, e as per fotovoltaiket, por per centralet diellore nese do te kishte lexuar me me vemendje.

Meqe deshe studime, ka dhjetera studime vetem per Shqiperine, dhe ja disa nga copezat e ketyre studimeve:

 

Albanians don’t have difficulties spotting the alternative. With 225 sunny days per year, the country has an abundance of sunlight. The challenge, in part, is to give people the right incentives to switch to solar power for their water heating needs, which would reduce considerably the burden on the country’s hydro stations

Hydro energy is the dominant energy type (98%) in domestic production
represented by big and small hydropower plants. While Albania’s resources are
very big, only 35% of them are exploited. Many of the existing hydropower plants
require investments and building new ones is already in the pipeline. Various
foreign and domestic companies are already operating in this sector in several big
and small hydro projects. Others are in the race of getting concessions for hydro
resources. Pre and post technical needs in this sector are huge and local quality
assurance bodies are almost lacking.
Wind energy resources are totally unexploited in Albania. They are present in
several parts of the country, especially in the lowland by the coast and its hills.
Historical monitoring of wind energy is not complete, while for the heights above
50 meters wind speed reaches 6-8 m/s with an energetic density of 250-600 W/m2.
Several foreign and domestic companies are stepping in this sector and the legal
framework is upon completion and providing incentives for small and big power
plants.
Geothermic energy resources are found in many areas of Albania and more
research can be conducted for new resources. Geothermic resources are almost
unexploited.
Solar energy is very suitable in Albania, considering over 250 sunny days a year in
the country. Penetration of solar panels in Albania has potentials especially for the
residential consumers and services’ sector.
Agricultural biomasses resources support energy from agricultural biomasses, given
the extensive agricultural sector in Albania. According to some approximate
estimation, the energy potential from agricultural residues were calculated at
approximately around 800 toe/year in 1980; while in 2001 were around 130 toe/
year. The potential of urban wastes from the main Albanian cities was calculated as
approximately 405,615 Toe, predicted for the year 2010 (EBRD 2004). Though
availability of resources such energy production is not currently taking place. It is
practically a virgin sector for interested investors.

Studimet nuk mund te paraqiten ne nje shkrim gazete,

keto llafe ik thuaji aty ku pi kafene nese te ecin se me keto argumenta as rrogen nuk do ta japin me pas ca kohesh...

ti je nje institut me qender ne Shqiperi. Banka Boterore ben artikuj dhe studime/vleresime per te gjitha alternativat, por ti si institut duhet te japesh nje tablo me te qarte. Une nga instituti yt nuk dua as teze as edhe NJE studim. Dua nje ide te qarte te dale nga studimet tuaja ose te te tjereve se cila do te ishte alternativa me e mire ne Shqiperi. Kete mund ta besh shume mire edhe ne nje shkrim gazete nese ke nje ide te qarte e nuk rri kot te marresh rrogen duke bere google nje nate perpara se te duhet ta shkruash shkrimin.

Ato qe thote BB nuk e zgjidhin problemin e energjise... shume shume zgjidhin 20% te nevojave te njerezve. Nuk zgjidh bizneset, nuk zgjidh fabrikat etj.

Une e perkrah energjine alternative, po nje studim i BB nuk eshte argument i mjaftueshe. Pse? Arsyeja e pare qe me vjen nder mend eshte se BB e ka bere studimin kur kerkesa e energjise ne Shqiperi e kalonte prodhimin dhe njerezit mbeteshin pa drita. Pak a shume duket sikur eshte zgjidhur problemi i energjise. A jane te gjitha propozimet e tua me eficiente sesa zgjidhjet qe iu dhane problemit te energjise keto vitet e fundit? Nese nuk jane te gjitha, cila eshte me eficente?

Une mendoja se ju drejtova autorit? Ti nuk je autori apo thjesht te pelqen ti drejtohesh vetes ne veten e trete?

Nese do te kishte lexuar shkrimin, do te kishe pasur me pak fjale...

Shkrimi nuk ishte per te paraqitur alternativat e Shqiperse, dhe ketu mbaron muhabeti rreth tij me ty.

Per alternativa dhe studime, ato i publikojme ne faqen tone te internetit, gazetat e perditshme nuk jane mediume per paraqitjen e studimeve shkencore.

Nese ti do nga instituti nje ide, atehere kontakto institutin, mos me rri duke bo llogje kavaje neper blogje.

Sa per problemin e energjise ne Shqiperise, zgjidhje jane dhene shume, por zbatime nuk ka pasur. Dhe e ke gabim kur thua se kerkesa kalon prodhimin e energjise nga ato "studime". Apo po flet i dehur nga avujt e militantizmit tipit alla fox news?

vete e firmose shkrimin si drejtor i institutit, apo e ke si per te shitur pordhe poshte e lart sic po ben qe nga komenti i pare. Nese thua qe ishte hartim per qejfin tend si person privat perseri derisa e ke sjelle ketu mesohu te pranosh kritika dhe thuaj faleminderit qe marrim mundimin te lexojme "krijimtarine tende letrare".

dhe e morem vesh cfare te presim nga instituti yt, s'ka nevoje as t'i shikojme faqen ne internet as ta kontaktojme.

E pastaj? Eshte normale qe vihet emri ne shkrim. Degjo amerikan i vockel, shkrimi eshte botuar nga nje gazete, nese ti ke kritika se pse gazetat botojne lloj lloj shkrimesh qe te nxehin ty e militante te tjere bushiane, te lutem kontakto gazeten. Une shkrimet e mia nuk i bej per amerikanet, por per shqiptaret. Te lutem mos lexo me shkrimet e mia!

Nga OJF-ja ime, ti nuk ke ca pret, sepse je ne maje te SHBA-se.

Pse i bie nga kina, thuaje qarte qe urren vullnetarizmin, organizatat joqeveritare e jofitimprurese, dhe ambientalizmin. Do te te kishte me hije nese tregohesh me i vendosur ne qendrimin tend, dhe te hedhesh fjale si ato grate e keqija!

ti qenke legen fare... ka shume raste kur sulmohet ne menyre personale autori, po ti qe nga fillimi i komenteve po sulmon me cfare te mundesh komentuesit

une te thashe qe ne komentin e pare qe shkrimi mu duk i mire dhe me pelqen tema, por si edh komentuesit te PARE m'u duk se duhet te kishte me shume informacion praktik. Ti duke filluar nga komenti yt i pare fillove t'i besh lemsh te gjitha zgjidhjet qe ke lexuar nga interneti. Me vone u nxehe dhe fillove te ofendosh bashkebiseduesit (kjo perpara se te hyja une ne bisedim). Ty vazhdon te te duket vetja i zgjuar dhe vazhdon te sulmosh, po nuk e ke idene se sa debil dukesh dhe i heq vetes edhe pak gjera pozitive qe mund te kete patur shkrimi.

Artikulli eshte sjelle tek peshku per diskutim dhe qofte nga US qofte nga Kina njerezit hyjne ne peshk dhe diskutojne cfare te kene qejf pa ju hapur njeriut barku per artikullin tend. Ti thua qe jo s'ishte per ketu, ishte per ne gazete. Fatmiresisht ketu te jepet mundesia te sqarosh me shume, por me pordhet e tua e ben me lemsh muhabetin dhe e prish vete temen tende. Dhe ofendon perseti ata qe te lexojne duke thene qe une shkruaj per ata qe jane ne Shqiperi. Ca do me thene kjo, qe ata kane standart tjeter, sylesha, keshtu qe hajde po shkruaj ca gjera per ata se ata i hane pordhet e mia te cilat i kam me rigon. Po degjon mua mos shkruaj me per ca kohe, sa te kthjellosh idete e tua se le nam.

Ju lutem moderatoreve ta lene kete koment per te treguar shkallen e edukates se gre-wireless. Komente e pergjigje ndaj ketij komenti jane te teperta...

Vetem se do te kisha nje sugjerim, po te keni mundesi, vini nje mundesi raportimi postimesh fyese apo jashte temes.

nuk eshte fyerje eshte konstatim

Se a eshte fyerje apo jo, ate vleresim e japin te tjeret. Ti i the fjalet e tua!

po pra, ishte mendimi im

Po pra, mendimi jot qe tregon edukaten tende! Perdorimi i fjaleve fyese eshte nje mendim qe tregon edukaten e nje personi.

si bashkebisedues e ndiej per detyre te te ve ty ne dijeni per ato qe konstatoj, aq me teper qe nga pergjigjet dukesh sikur do te shkruash perseri artikuj te tille. Kjo behet me qellimin me te mire, dhe nese mesazhi eshte percjell tek ty me behet qejfi.

"Konstatimet" nuk behen duke sulmuar shkrimin pasi sheh emrin e autorit apo vendin ku punon. "konstatime" te tipit "legen" etj etj, nuk ndihmone as shkrimin, e as ty.

nuk ishte sulm, por pritshmeria eshte e ndryshme nese je drejtori i institutit te mjedisit apo nese je nje gazetar. Lexo komentin tim te pare. Me la shije te keqe qe ti pergjigjeshe "une e thashe fjalen time, kush nuk ka tru nuk kupton". Kete ta vura ne dukje. Une mendoj, ashtu si dhe komentuesi i pare fare qe shkrimit i mungon dicka. Qe ta kuptoje qe nuk ishte personale, shkruajta dhe 5 a 6 paragrafe te tjere se cilat ishin dyshimet e mia per aplikimin e zgjidhjeve qe ishin shtruar ne komente. Ti u hodhe ne mbrojtje, duke na treguar se si shkruhej, per ke shkruaje derisa na vure dhe epitete politike.

Ja komenti jot i pare:

Permbajtja e artikullit mund te ishte shkruar nga cdokush me pak interes per energjite alternative.

lexojme komentet: te pakten nuk eshte institut qe mbahet me parate e shtetit (taksapaguesve), por OJQ. gjysme e se keqes them une, te pakten pordhe te tilla (shih me poshte) vijne nga OJQ dhe jo nga shteti:

Perderisa ti menjehere fillove sulmin pasi pe qe jam ne nje OJF, une nuk e di se si mund ta quash sulm te paragjikuar ndryshe ti. Ti mund te kritikoje apo komentoje dicka qe gjendej ne shkrim por jo te hidhesh direkt ne sulm se pse shkrimi nuk ka sjelle studime, apo pse autori na qenka ne nje OJF. Po te ishte shkrimi pa emer, a thua a do te kishe derdhur sulmin tend mbi te? Zakonisht diskutohet permbajtja e shkrimit, dhe jo me qindra mijera fusha e tjera qe mund te kene lidhje me shkrimin, se ashtu do t'i binte qe cdo shkrim te perfshinte ne te ne menyre te detajuar cdo pergjigje te mundshme.

 

Nese ti shkruan nje artikull ne X medium, dhe une qe ne komentin e pare te them--"mos na jep pordhe ketu", mendoj se qe aty mbaron cdo lloj diskutimi i qyteteruar e akademik.

Une prisja ndonje pyetja a koment te tipit--po piku i naftes nuk arrihet ne 2013, por ne 20.. psh, por jo komente qe sulmojne zgjidhjet e krizes se naftes, per te cilat une thjesht permenda shembuj se si kane vepruar shtetet tjera, dhe ne jane te gabuara a te drejta, ajo eshte pune tjeter.

 

ne kllapa ke fjalet "shih me poshte" dhe me poshte une citoj pergjigjen tende se si ata qe nuk kane tru nuk e kuptojne. Kjo ishte pordha.

Ne fakt qe ne momentin qe e lexova, me kujtoi nje episod nga zgjedhjet lokale te kaluara kur nje kandidat per kryetar bashkie kishte thene qe kush nuk voton per te i rente kanceri ne fyt smiley fjalia jote nuk le vend per diskutim, aq me teper akademik si do ti. Per kete tu drejtova ashper. Megjithate, me fal nese te kam rene ne qafe kot.

vazhdon ne fund te faqes si koment i ri.....

Edvini - 4 Mar 2010 - 9:17pm

Sic e sheh me lart ne komente Pjer, ne bote problemi nuk eshte se nuk ka zgjidhje, por nuk ka tru qe ta pranoje kete zgjidhje....

 edvin, nuk e di kush e ka bere kete studim dhe ku e ke gjet ti, por kjo pjese thote shume: 

 to switch to solar power for their water heating needs

thote qe ky eshte minimumi jo-profesional (pavaresisht faktit se vertet kemi diell me shumice)

Po edhe? Aty thote qe sikur vetem nevojat per ngrohje uji te mbulohen nga energjia diellore, kjo do te lehtesonte shume sistemin energjitik qe varet nga burimet hidrike.

Energjia diellore mund te shfrytezohet ne 3 a me shume forma:

 1. Panele diellore--ngrohje uji
 2. Fotovoltaike--prodhim energjie elektrike
 3. Centrale diellore--prodhim masiv energjie elektrike dhe uji te tejnxehur

Tani, mos u kap vetem ne njeren pike, e i meshon fort aty, kur le pjesen tjeter te patkoit pa i meshuar.

Pastaj, po ta lexosh thjesht titullin e shkrimit, nuk eshte nje shkrim qe do t'ua mbushe mendjen shqiptareve se energjia diellore eshte e mire apo e keqe, por eshte nje shkrim qe ngre problemin e pikut te naftes. Ju lutem permbajuni permbajtjes se shkrimit, dhe mos kerceni si gomari ne dasem. Nese ne po flasim per pikun e naftes, pse duhet te behet gjithe ky muhabet e te sterhollohet--jo ka, jo s'ka Shqiperia energji diellore. E lagu a s'e lagu dhelpra bishtin! Pff!

Une te them qe nafta do te arrije pikun ne 2013, dhe te them qe duhet te marrim masa qe te mos na kape kriza. Ti ne vend qe te japesh ide se si ta zbusim krizen, thua--"Jo po nuk kemi energji diellore". E zeme se eshte e vertete qe ne nuk kemi diell, jep nje mendim se si do te prodhojme energji per transport e nevojat tjera pas pikut te naftes. Ti meqe je shkencetar duhet t'i japesh keto, dhe jo te akuzosh persona qe nuk kane dhene studime, kur thelbi e fokusi i shkrimit ishte tjeter gje!

lexo komentin tend te pare

 une po merrem me ato qe kemi mundesi te bejme muhabet duke te lene bile avantazhin ty, se me hajvanlliqe piku i naftes ne 2013, trenat elektrike e me the e te thashe s'ja vlen hic. Ne c'muaj te 2013 e ke vendosur ti qe do arrije piku i naftes? Mos u merr me gjera qe s'i del dot per zot jo ti, po as 100 burra te zgjuar. Per pikun e naftes mileti ka nja 15 vjet qe flet, dhe s'ka dal akoma njeri me mend te thote me kompetence ne filan date e ne filan vit.

Ok, pse nuk e the kete qe ne fillim po na lodhe jo energjia diellore e jo energjia e eres.

Piku i naftes eshte dicka qe diskutohet kudo ne bote, parashikimet e studimet nuk jane fjalet e mia --jane citime. NE shkrim e ke kudo--"sipas...". Dmth une i referohem dikujt e dickaje, nuk flas ne ajer  e te hedh "hajvanlleqe". Une nuk kam vendosur as kohe, se nuk kam as mundesi per te bere paprashikime te tilla, keto jane llogaritur e studiuar nga te tjere. Te keshilloj te lexosh me teper nga studimet, artikujt, botimet qe behen ne bote. Une nuk po merrem me gjera qe duhet t'i dal zot. Une te percolla nje fjale nga burra te tjere me te zgjuar, pastaj pse te djeg ty, eshte puna jote.

Ok, pse nuk e the kete qe ne fillim po na lodhe jo energjia diellore e jo energjia e eres.

Piku i naftes eshte dicka qe diskutohet kudo ne bote, parashikimet e studimet nuk jane fjalet e mia --jane citime. NE shkrim e ke kudo--"sipas...". Dmth une i referohem dikujt e dickaje, nuk flas ne ajer  e te hedh "hajvanlleqe". Une nuk kam vendosur as kohe, se nuk kam as mundesi per te bere paprashikime te tilla, keto jane llogaritur e studiuar nga te tjere. Te keshilloj te lexosh me teper nga studimet, artikujt, botimet qe behen ne bote. Une nuk po merrem me gjera qe duhet t'i dal zot. Une te percolla nje fjale nga burra te tjere me te zgjuar, pastaj pse te djeg ty, eshte puna jote.

Ok, pse nuk e the kete qe ne fillim po na lodhe jo energjia diellore e jo energjia e eres.

Piku i naftes eshte dicka qe diskutohet kudo ne bote, parashikimet e studimet nuk jane fjalet e mia --jane citime. NE shkrim e ke kudo--"sipas...". Dmth une i referohem dikujt e dickaje, nuk flas ne ajer  e te hedh "hajvanlleqe". Une nuk kam vendosur as kohe, se nuk kam as mundesi per te bere paprashikime te tilla, keto jane llogaritur e studiuar nga te tjere. Te keshilloj te lexosh me teper nga studimet, artikujt, botimet qe behen ne bote. Une nuk po merrem me gjera qe duhet t'i dal zot. Une te percolla nje fjale nga burra te tjere me te zgjuar, pastaj pse te djeg ty, eshte puna jote.

se mos harroj, ku e paskam thene une qe ne nuk kemi energji diellore?

 

Shif mer evgjit ! smiley

Edvini thote rakia behet kryesisht nga rrushi, por mund te behet dhe nga manaferra, kumbulla, juniperi, ( dellinja dmth ) etj etj, por nga sa shkruan duket qe nuk ka pire kurre raki por vetem boze meli. smiley

Edhe vera eshte e mire nese eshte rrushi dhe sidomos nese tavolinen e paguan jo kuleta jote, keshtu qe deri ne 5 veta nga nje shishe edhe jam i gatshem ta mbuloj tavolinen sot, por jo 5 shishe i njeri.

Fto ke te dush ene me kthe xhevap, me kusht qe mos kete asnje Klod Lezhe me origjine nga Shkodra ne tavoline. Llukani psh po te doje le te vije me vjehren. smiley

Me bej nje ze se e kam mendjen flori sot dhe nuk me dridhet dora hic per ju qe luftoni maleve per liri . smiley

Kush e di vendin le te vije pa ftuar ! smiley

P.S. Edvin, Swedi eshte specialist shume i mire per energji ndaj nigjo e perfito.

eee, lesh lesh, masi kam dal un ka bo gjasme ftese ky. po cel-i mer, sms-ja etj? ruje ket menjen per neser ate pune boj smiley

Edvin me duket se nuk i njeh mire peshkataret ti...keta jane edhe ambientaliste, edhe ekonomiste, edhe impresioniste, edhe futuriste, edhe fizikante, edhe filozofe, edhe nacionaliste, edhe kavaliere, edhe harbute...pra me nje fjale nuk kane fushe qe nuk e dine.

Edvino, naft ka sa t'dush. Ajo që dsikutohet është kur do mbarojë kjo e lira, kjo që mblidhet me kova. Se ajo tjetra e ka koston e rafinimit shumë të lartë, rreth katë herë më të lartë. Ky është problemi, po mbaro nafta e lirë, se nga ajo e shtrenjta ka sa të dush. Kështu, lërini këto skenare apokaliptike e merruni me ndonjë punë serioze, psh. pse s'na njeni ndonjë alternativë për pluhurin në Tiranë ju trima? Apo ajo është punë e qeveriut ajo? Për ju janë këto riorjentimet e strategjive energjitike të vëndit.

 

? Dmth nuk e paske lexuar fare shkrimin...

 

Task-forca britanike e industrisë, mbi sigurinë energjetike dhe naftën, raportoi në shkurt të këtij viti se duke u bazuar në kapacitetet botërore të nxjerrjes së naftës dhe faktorët që ndikojnë në konsumin e saj, prodhimi global i naftës do të arrijë pikun në 2013, dhe pastaj do të fillojë të bjerë nga viti 2015, ndërsa konsumi e kërkesa do të rriten. Kjo do të thotë që rritja e çmimit të naftës do të fillojë të ndihet duke filluar nga viti 2013.

Meqe jemi tek kjo teme, pavaresisht pergjigjeve te autorit:

eshte nje teme tjeter nese do te mbaroje nafta dhe teme tjeter se cila eshte menyra me e mire per ta zevendesuar ate energji.(megjithese artikulli flet per "peak oil", pra koha kur do filloje te rritet kostoja e naftes qe do te ndodhe shume me shpejt)

Qe nafta do mbaroje, kjo eshte pak a shume dicka e pranuar nga te gjithe. Se kur do mbaroje, ka mendime te ndryshme. Edhe kjo ka rendesine e saj, sepse po mbaroi pas 200 atehere gjasat jane qe do te jete perfeksionuar ndonje forme tjeter energjie, si ajo berthamore psh. Nese ndodh se shpejti, atehere do kemi pasoja te renda ekonomike.

Nuk mu duk nga komentet se po mohonte njeri kete. Puna eshte se cila eshte menyra me e mire per ta zevendesuar. Po behen shume kerkime per te gjetur nje zgjidhje per kete, por rezultatet e deritanishme thone qe "it depends". Psh, ne Toronto problemi i ftohjes eshte zgjidhur nga ftohtesia qe permban liqeni: http://www.toronto.ca/environment/initia...

Kanadaja eshte nga vendet qe e kane inkurajuar me shume perdorimin e energjise alternative, dhe ne Toronto kane zgjedhur kete si metoden me te mire, jo energjine e eres apo ndonje lloj tjeter.

Pyetja eshte se cila forme energjie eshte me eficiente ne Shqiperi. Sepse mund te harxhojme qimet e kokes me panele diellore dhe te dale qe nuk eshte zgjidhje e mjaftueshme. Pastaj do te jete shume here me e veshtire per te aplikuar nje zgjidhje tjeter qe mund te jete me e mire. Ketu qendron diskutimi per mendimin tim.

Pyetja eshte se cila forme energjie eshte me eficiente ne Shqiperi. Sepse mund te harxhojme qimet e kokes me panele diellore dhe te dale qe nuk eshte zgjidhje e mjaftueshme. Pastaj do te jete shume here me e veshtire per te aplikuar nje zgjidhje tjeter qe mund te jete me e mire. Ketu qendron diskutimi per mendimin tim.

Naftë edhe për 50 vjet ka. Tashti, kto termocentralet që po bojn kta, kaq e kan jetën, 50 vjet. Tu pa tu bo. Nuk thu shyqyr që kte problem nuk do e kemi vetëm ne, se athere ça ti bojshe smiley

Une prisja ndonje pyetja a koment te tipit--po piku i naftes nuk arrihet ne 2013, por ne 20.. psh, por jo komente qe sulmojne zgjidhjet e krizes se naftes, per te cilat une thjesht permenda shembuj se si kane vepruar shtetet tjera, dhe ne jane te gabuara a te drejta, ajo eshte pune tjeter.

une nuk kisha ndonje problem me kete. Biles, per mua ku nuk eshte as problemi kryesor, por nje arsye me shume per perdorimin e energjive alternative. Burimet e reja te energjise jo vetem qe te na sigurojne vazhdimesine, por te jene edhe te pastra.

mendoj se komenti i chene (i pari fare) ishte "spot on". Pergjigjja e asa pyetjeje do me interesonte me shume. (lexo dhe komentin tim me lart te ores 6:09). Ti thua qe artikulli yt nuk ishte per kete pune, por fillove vete te komentoje per kete dhe kur ne te shprehem skepticizem ti u hodhe ne mbrojtje duke sulmuar. Ketu qendron problemi.

Nje fakt qe flet vete: Ne Kanada te  flasesh per 'peak oil' te kushton vendin e punes. Jeff Rubin, ish krye-ekonomist i CIBC World Markets, i eshte dashur te lere punen te botoje librin e tij qe merret me kete ceshtje. Per mu nxirrja ujtin e zi vizitave ne Shqiperi keto 5 vjet, sepse do ju kushtoje 10 here me shume vajguri qe ju dergon atjesmiley

P.S Kush ma shpjegon pse Arabia Saudite vazhdon te pretendoje te kete sot po te njejten shifer rezervash hidrokarbure qe kishte para 30 vjetesh?

 

KEte e thashe edhe ne nje koment me siper, se ka manipulime me shifrat e rezervave te naftes dhe kjo plasi si skandal ku u botua World Energy outlook ne 2008:

Normal
0

unctuationKerning />

aveIfXMLInvalid>falseaveIfXMLInvalid>
false
false
oNotPromoteQF />
EN-US
X-NONE
X-NONE

napToGridInCell />

ontGrowAutofit />
plitPgBreakAndParaMark />
ontVertAlignCellWithSp />
ontBreakConstrainedForcedTables />
ontVertAlignInTxbx />

MicrosoftInternetExplorer4

mallFrac m:val="off" />
ispDef />

efJc m:val="centerGroup" />

ection1;}
-->

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

The world is much closer to running out of oil than official estimates admit, according to a whistleblower at the International Energy Agency who claims it has been deliberately underplaying a looming shortage for fear of triggering panic buying.>>

The senior official claims the US has played an influential role in encouraging the watchdog to underplay the rate of decline from existing oil fields while overplaying the chances of finding new reserves.>>

The allegations raise serious questions about the accuracy of the organisation's latest World Energy Outlook on oil demand and supply to be published tomorrow – which is used by the British and many other governments to help guide their wider energy and climate change policies. 'There's suspicion the IEA has been influenced by the US' In particular they question the prediction in the last World Economic Outlook, believed to be repeated again this year, that oil production can be raised from its current level of 83m barrels a day to 105m barrels. External critics have frequently argued that this cannot be substantiated by firm evidence and say the world has already passed its peak in oil production.>>

Perdorimi i energjive alternative te rinovueshme eshte nje win-win situation, ka shume perfitime si:

 1. na largon nga varesia e naftes, qe sic e thame me lart do te arrije pikun se afermi
 2. sjell siguri kombetare pasi nuk je i varur nga burime energjie jashte vendit
 3. ka perfitime te pamase per shendetin pasi eshte e paster duke menjanuar keshtu nje barre te rende ekonomike, sic eshte demtimi i shendetit nga ndotja
 4. nuk ka ose ka emetime te uleta karboni
 5. ka mundesi shume te medha biznesi
 6. lejon decentralizimin e sistemit energjitik

Une jam skeptik ne ate se Shqiperia do te beje ndonje perpjekje per te instaluar apo nxitur forma te energjise se rinovueshme. Por ka shembuj pozitive, nga te cilet te gjithe ne duhet te mesojme--shembulli i atij personit ne nje fshat te Elbasanit qe vendos nje mulli me ere dhe furnizon me elektricitet shtepine e tij dhe ato te dy vellezerve te tij. Rastin e fshatit turistik ne Porto Palermo ku e gjithe energjia e ndricimit sigurohet nga fotovoltaike dhe llamba LED, duke qene te palidhur me rrjetin kombetar energjitik.

DUke pare kete pervoje dhe pervojen e shume komunave, e qyteteve ne bote (sidomos ne vendet Nordike), mendoj se do te ishte e mire qe secili nga ne te siguronte ne njefare menyre nje autonomi energjitike. Nese ke mundesi te blesh nje makine 20 000 euroshe psh, do te ishte me e udhes qe te blesh nje elektrike, dhe me kete rast sigurohesh nga cmimet e larta te naftes, sidomos po te kesh pak me teper leke, ia fut nje cati me fotovoltaike shtepise, dhe e siguron energjine per ndricim e aparatura me voltazh te ulet e mesatar.

Le t'i shtrojme keshtu pyetjet,

a do ishte me mire qe cdo banor ne fshat te investonte vete ne mullinj me ere apo te paguante taksa me shume ne menyre qe qeveria (lokale apo qendrore) te ndertorte nje qender ne ate zone qe qender prodhimi te energjise nepermjet energjise se eres?

Le te themi qe po mendojme per energji alternative ne Vlore:

a duhet te investojme ne energji te prodhuar nga era apo nga fuqia e dallgeve te detit?

etj etj

Komplimenti Edvin!

Sensibilizimi i njerëzimit në botën e civilizuar për të përqafuar energjitë alternative duhet të bëhet pa humbur kohë dhe tek ne në Shqipëri.

Për këtë, më parë se të kërkoni tru që të pranojnë zgjidhjet tek populli, duhet të "sensibilizoni" politikanët në përgjithësi dhe qeverinë në veçanti.

Ashtu siç përmbëndej në komente, një impjant fotovoltaik për përdorim individual shkon rreth 15mijë euro... që, edhe në vëndet ku kjo shifër mund të paguhet më lehtë se nga xhepat e shqiptarëve (flas për Italin&eumlsmiley, shteti subvencionon pagimin e impjanteve të tilla.

P.s: Disa kohë më parë, në mjaft gazeta italjane (duke patur parasysh edhe subvencionimet shtetërore) shikoheshin lajmërime të tilla: "Na lejoni që të ndërtojmë në çatitë tuaja impjantet fotovoltaikë dhe ju kërkojmë që të paguani harxhimin e energjisë me çmim fiks.
dmth ju garantonin mosrritjen e çmimit të energjisë gjatë gjithë periudhës së kontratës(zakonisht 10-15vjeçare) pas të cilës, impjanti i ngelej pronarit të shtëpisë...

P.s: Përsa i përket çmimit të paneleve... rritja e përdorimit do të sjellë detyrimisht edhe rritjen e prodhimit... dhe rritja e prodhimit do sjellë edhe uljen e kostos së prodhimit... imagjinoni kur japonezët të ndërtojnë fabrikën e prodhimit të tyre në Siqili smiley

ME e mira dihet se eshte nje menaxhim nga qeveria vendore a qendore, se keshtu krijon ekonomine e shkalles dhe ul kostot, por e dime shume mire realitetin shqiptar dhe fatkeqesisht kjo nuk eshte realizuar deri tani. Por edhe ne realitetin e korruptuar shqiptar ka nje zgjidhje--bashkepunimi dhe krijimi i bashkepunimeve energjitike (nuk desha te perdorja emrin kooperativa se do te plaste debati per shkak te keqkuptimit). Psh, nje lagje  a fshat mund te binte dakord te instalonte fotovoltaike apo mullinj me ere ne nje toke te perbashket, dhe investimi fillestar do te behej ne menyre te barabarte nga secila familje.

Sa per Vloren, ky qytet ka mjaftueshem diell sa per ngritur nje central diellor andej nga Narta (central me pasqyra e kam fjalen te tipit http://www.eng.fsu.edu/~shih/succeed-200...). Keto centrale e kane te miren se mund ta ruash energjine gjate nates. Edhe per ere ka burime te mjaftueshme, fakti qe Karaburuni do te jepet per ndertim mullinjsh me ere, tregon se keto kompani kane studiuar zonen dhe e shohin me perfitim. Eshte diskutim tjeter ai pastaj, se a duhet te ndertohen ne nje park kombetar apo ne det. Por perderisa ajo kompani pretendon se me ato mullinj do te furnizoje Italine matane detit, kjo tregon se sasia e energjise qe do te prodhohet aty nuk do te jete e vogel.

Pra, po te kemi centrale diellore, mullinj me ere, dhe decentralizimin e prodhimit te energjise, ku cdo shtepi e tarrace do te realizonte ngrohjen e ujit dhe ndricimin me ane te paneleve diellore dhe fotovoltaikeve, ndoshta do te arrihej nje sistem i qendrueshem energjitik.

Ky eshte mendimi i im, mos ma merrni si vendim absolut.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).