arkiv

Radio Serbe B92 (në anglisht) ka botuar një përmbledhje të reagimit të Ministrit të Serbisë për Kosovën, Goran Bogdanovic, mbi përmbajtjen e librit të fundit të Koço Danajt, ku bëhet thirrje për zgjidhjen përfundimtare të çështjes shqiptare brenda 2-3 vjetësh.

Ministri serb deklaroi se "piromanët nuk duhet të lejohen të luajnë me shkrepse".

 

71 Komente

Ulurijne uqrit se gjoja po ju dhunohet territori ku bejne gjueti delesh, nga ndonje hakerrime e larget, e dobet, dhe e rralle e te zotit te stanit...

Nashti, shqiptari o si ai merhumi qe i vuni flaken vetes para hotel Dajtit. Po s'hyna n'Avrup tha...(ene ska per t'hy e kjo pune do bohet nga halli jo nga malli)

Gozha publicitet i paska bo Koços qerratai.

E pra Qafir, ne i pergjerohemi e i qurravitemi Avrupes per te na marre nen gjirin e saj e trajtohemi pikerisht si qurrashe, kurse Serbi mban qendrim kombetarist te rrepte e Avrupa nga ana tjeter i lutet te vije ne BE...

C'mon tani. Koco eshte politolog dhe teoricien jo i keq, por po ta degjoni pasionin me te cilin flet a nuk mendoni se ka kap nje shpate si nacionalizmi i fjetur i shqiptareve qe eshte e arte per kapitalin qe te jep..

www.youtube.com/watch

100% me Bogdanovic. Dikush duhet te fike zjarrin e ketij gomarit.

nga se nisesh per kete qe shkruan, Lulian?

Nga ato pak qe i kam lexuar. Nese ky liber eshte zhvillim i fiksimeve (as ide nuk mund te quhen) qe i kam lexuar neper artikuj, atehere ky eshte absolutisht i papergjegjshem, si ata kalamajte qe fiksohen pas dickaje dhe kembengulin me te madhe per te arritur fiksimin, sa do i paarsyeshem qofte.

 Sa per te kuptuar per cfare flitet  lexoni pikat kryesore. Pastaj diskutoni.

 

P l a t f o r m a 

e>>

> >

Shqipërisë Natyrale>>

> >

Shkruan: Koço Danaj - Tiranë, 31. 06. 2009>>

______________________________>>

> >

> >

Eshte hartuar  Platforma e Shqiperise Natyrale. Pas librave, Shqiperia Natyrale, “Te Denuar te Bashkohemi” dhe “Kryengritja e Pambaruar”, eshte hartuar nje Platforme me e plote per bashkimin e kombit shqiptar. Platforma eshte 200 faqe. Platforma po perkthehet ne serbisht, greqisht, maqedonisht dhe anglisht. Do te botohet ne 100 mije kopje dhe do te promovohet ne Pallatin e Kongreseve ne Tirane.>>

> >

Bazamenti i Platformës>>

> >

·      Platforma e Shqiperise Natyrale bazohet netrashegimine pozitive te shqiptareve qysh nga epoka e Skenderbeut dhe pervoja e Lidhjes se Prizrenit. Kuvendi i Lezhes dhe Lidhja e Prizrenit mbeten dy kulme te perpjekjeve te shqiptareve per tu bashkuar.>>

> >

·      Platforma bazohet ne Kuvendin e Vlores i cili shpalli pavarsine e Shqiperise Natyrale dhe jo te Shqiperise qe eshte sot. Shqiperia qe eshte sot eshte produkt i Konferences se Londres 1913.>>

> >

·      Platforma bazohet ne Dokumentet e Konferences se Bujanit te 31 dhjetor 1943 qe  shpalli bashkimin e Kosoves me Shqiperine pas perfundimit te Luftes se Dyte boterore.>>

> >

·      Platforma bazohet ne betimin e luftetareve te UÇK ne Kosove, ne trojet e tyre ne IRJM, Lugine e Presheves, i cili bashkimin e trojeve shqiptare e konsideron thelbin e luftes se tyre.>>

> >

·      Platforma bazohet ne Kushtetuten e Republikes se Shqiperise, e cila bashkimin e Shqiptareve e konsideron si nje aspirate te ligjshme dhe shekullore. Ne Preambulen e saj thuhet se: Ne, Populli i Shqipërisë... me aspiratën shekullore të popullit shqiptar për identitetin dhe bashkimin kombëtar..... Sanksionimi në Kushtetutën e Shqipërisë i të drejtës për bashkim kombëtar, miratimi i kësaj të drejte me Referendum Popullor, pranimi i saj edhe nga ekspertët ndërkombëtarë të Komisionit të Venecies dhe se fundi nga ekspertet e NATO, përbën themelin mbi të cilin mund dhe ka nevojë të ndërtohet arkitektura e përfundimit të mosionit te pambaruar së shqiptarëve .>>

> >

Pse tani kjo Platformë>>

> >

·      Sepse shqiptaret e kane te pambaruar misionin e tyre kryesor, te pambaruar. Kryengritja  e shqiptarëve në vitet 1911-1912 mbeti një Kryengritje e Pambaruar. Pavarsia e Shqipërisë, u njoh dhe realizua si e tillë, vetëm në një pjesë të teritorit shqiptar. Pjesët e tjera të hapsirës shqiptare mbetën apo u aneksuan nga shtete të tjerë.>>

> >

·      Lufta e quajtur nacional-çlirimtare përgjatë luftës së dytë botërore, mbeti  e pambaruar. U realizua vetëm një pjesë e saj, që kishte të bënte me nocionin «çlirimtare», por mbeti pa u realizuar pjesa që kishte të bënte me nocionin «nacionale». Më shumë se gjysma e nacionit (kombit) mbeti jashtë kufijve të Shqipërisë.>>

> >

·      Kryengritja e shqiptarëve në Kosovë që mori hov në fillimvitin 1998, mbeti  e Pambaruar. Ajo realizoi vetëm shkëputjen e Kosovës nga Sërbia, duke mos realizuar akoma pjesën e dytë të saj, që është bashkimi me Trungun kombëtar me Shqiperine.>>

> >

·      Të njëjtin fat pësoi edhe Kryengritja e shqiptarëve në Maqedoni ne vitin 2001. E nisur si çlirim kombëtar ajo përfundoi me liri dhe të drejta për shqiptarët duke pranuar një shtet tjetër si atdhe të shqiptarëve dhe duke u rreshtuar në radhët e para të mbrojtjes së këtij shteti.>>

> >

·      Përfundimi i misionit  nga elita politike shqiptare në trekëndëshin Tiranë -  Prishtinë - Tetovë ka një taban të fortë mbështetës historik, por është edhe nocion europeist.>>

> >

Cili është tabani historik mbështetës?>>

> >

Përgjatë afër një shekulli, shqiptarët festojnë si Ditë të Pavarsisë së tyre, 28 Nëntorin e vitit 1912. Ndërkaq, kufijtë administrativë u përcaktuan më vonë në Konferencën e Londrës, në korrik 1913, e cila me vendimet e saj, e ndau ne pese pjese.>>

> >

Pavarsisht se bashkësia ndërkombëtare nuk e njohu 29 nëntorin 1912 dhe kufijtë e Shqipërisë i caktoi në 29 korrik 1913, shqiptarët kanë festuar dhe vazhdojnë të festojnë vetëm 1912. Eshtë një mospranim në heshtje, por gjithsesi është i tillë.>>

> >

Platforma e Shqiperise Natyrale eshte hartuar tani duke marre parasysh realitetin politik rajonal Ne momentin e tanishem, fuqite e medha jane duke riparuar gabimet e bera prej tyre ndaj popujve te Ballkanit, dhe vecanerisht ndaj shqiptareve.>>

> >

Ja disa nga riparimet e gabimeve te fuqive te medha:>>

> >

·      Mali i  Zi rifitoi pavarsine e cila i ishte mohuar perdhunshem nga Konferenca e Versajes e vitit 1919.>>

> >

·      Bosnja fitoi pavarsine e cila ju mohua nga Konferenca e Versajes e vitit 1919.>>

·      Ajo merr parasysh ne faktin se ne mjediset politike  dhe qeverisjet demokratike rajonale, nuk ka tema tabu midis te cilave edhe ato qe kane te bejne me thelbin e kombeve.>>

> >

·      Platforma e Shqiperise Natyrale analizon dhe merr parasysh, ndryshimet ne gjeopolitiken rajonale, ndryshime qe shkojne ne favor te kombit shqiptar, rirregullimet e thyerjeve te se kaluares konfliktuale dhe riparimet e tyre nga vete fuqite e medha.>>

> >

Cilat jane mjetet e realizimit te Shqiperise Natyrale?>>

> >

·      Mjetet e realizimit te Shqiprise Natyrale jane dialogu dhe debati demokratik.>>

> >

·      Shqiptaret pergjate nje shekulli kane derdhur aq shume gjak sa mund te bejne disa Shqiperi. Prandaj nuk ka me nevoje per gjak. Platforma mbeshtetet ne sentencen: Dialog me kedo, Dialog per gjithshka, pa vendosur fillimisht per ndonje gje.>>

> >

Sot kur forca e se drejtes ka marre perparesi mbi te drejten e forces, sot eshte moment qe shqiptaret duhet te kerkojne te drejtat e tyre kombetare. Per kete arsye ne Platforme i jepet perparesi debatit, dialogut, respektimit te thelbit te demokracise qe eshte vetvendosja e popujve dhe vecanerisht nevoja e referendumit popullor.>>

> >

Marrdheniet me fqinjet>>

> >

·      Platforma argumenton qe askush nga fqinjet nuk duhet te trembet nga Shqiperia Natyrale. Nacionalizmi shqiptar qe respekton kulturen dhe traditat e fqinjeve, nuk eshte gje tjeter vecse nacionalizem i bukur, i deshirueshem, i padebatueshem, i domosdoshem per stabilitetin rajonal.>>

> >

·      Platforma argumenton tezen se Shqiperia Natyrale eshte nje nocion progresist dhe duke qene e tille, progresist do te jete edhe realiteti i saj i neserm.>>

 >>

Pertej bindjeve politike eshte vetem Shqiperia Natyrale>>

> >

·      Shqiperia Natyrale kërkon nje bashkim te ri, te panjohur me pare nga shqiptaret. Por nuk e kerkon kete bashkim per pushtet, por per komb dhe shtet. Kombi dhe shteti kerkojne bashkime pertej bindjeve politike. Pertej te majtes apo te djathtes, pertej shoqatave apo grupacioneve politike qendron vetem Shqiperia Natyrale. Pushteti dhe rotacioni i tij kane nevoje  vetem me debate alternativash politike te partive te ndryshme.>>

> >

·      Partizanet e Shqiperise Natyrale nuk kane mall dhe as nostalgji per Ahmet Zogun, por per mijra perkrahes te tij, nuk kane mall dhe nostalgji per Enver Hoxhen, por per mijra mbeshtetes te tij, nuk kane nostalgji dhe nuk  i merr malli per Mitat Frasherin, por per mijra mbeshtetes te tij. Nuk i merr malli per Xhaferr Deven, por per mbeshtetesit e tij. Nuk i merr malli per Fadil Hoxhen, por per mbeshtetesit e tij. Atyre ju intereson, Shqiperia Natyrale, bashkimi i te gjalleve, prandaj edhe respektojne mitet e vdekura te tyre. Mesimin e historise, ata e duan per te rregulluar gabimet e tesotmes dhe per te garantuar te ardhmen pa gabime  te kombit te tyre.>>

> >

Cfare synon Shqiperia Natyrale?>>

> >

Shqiperia Natyrale synon shndërrimin e kombit shqiptar nga zjarrfikes sic eshte sot ne paqeberesin kryesor te rajonit te Ballkanit. Paqja dhe stabiliteti rajonal ka nevoje per paqeberes dhe jo per zjarrfikes.Ti lesh kombit shqiptar rolin e zjarrfikesit do te thote se parashikon zjarre te tjere ne rajon.>>

> >

Shqiperia natyrale ka  nevoje per nje Londer - 2>>

> >

·      Ne Platforme argumentohet nevoja e nje Konference nderkombetare Londer-2 per te riparuar gabimet e Londres-1 mbi kombin shqiptar, gabime qe i pranojne vete fuqite e medha boterore.>>

> >

·      Sot mbi kombin shqiptar ushtrojne fuqine e tyre juridike disa marreveshje nderkombetare te cilat asesi nuk jane natyrale. Ato kane mbetur artificiale.>>

-          Marreveshja e Londres 1913.>>

-          Marreveshja e Versajes 1919,>>

-          Marrveshja e Jaltes 1945>>

-          Marreveshja e Rambujese 1999,>>

-          marreveshja e Kumanoves 1999.>>

-          Marreveshja e Konculit 2001,>>

-          Marreveshja e Ohrit 2001.>>

Shtate Marreveshje per nje komb!!!>>

> >

Me ane te ketyre Marreveshjeve, fuqite e medha krijuan nje rajon artificial me emrin Ballkan. Artificialiteti i rajonit solli me vone edhe emertimin politik Ballkani - fuçi baruti.>>

> >

Krijesat më artificiale të këtij rajoni ishin dy:>>

> >

·      Formimi i mbretërisë sërbo-kroato-sllovene, të quajtur më vonë Jugosllavi ishte krijesa e parë artificiale.>>

·      Dhe Shformimi i kombit shqiptar duke e pjestuar për pesë ishte krijesa e dytë artificiale e rajonit. Ndërsa shformimi i Jugosllavise ishte hapi i pare i kalimit nga artificialiteti në natyralitet.>>

> >

·      Krijimi i 6 shteteve të përhershme dhe një shteti të përkohshem si Kosova eshte faza e parë e shndërrimit te rajonit të Ballkanit nga artificial ne natyral. Shpërbërja e dhunshme e saj që arriti kulmet në luftën ndëretnike në Bosnjë dhe në gjenocidin sërb ndaj shqiptarëve të Kosovës shpjegohet sa me karakterin ultranacionalist të shtetit sërb, aq edhe më sedrën e sëmurë politike të disa fuqive të mëdha, të cilat e patën të vështirë të pranonin se krijesa e tyre me emrin Jugosllavi ishte një dështim.>>

> >

·      Faza e dytë eshte unifikimi i kombit shqiptar qe ka përbërë deri më sot artificialitetin e dyte madhor terajonit. Kjo fazë tashme po përfundon aktin e parë madhor të saj që është shteti i përkohshëm shqiptar i Kosovës. Shqiperia Natyrale ka nevoje per nje Konference Nderkombetare. Por ajo nuk duhet tejete e llojit>>

-          Rambuje,>>

-           Koncul,>>

-          Oher etj>>

te cilat vetem sa e kane arnuar kombin shqiptar. Rajoni ku kombi shqiptar luan rolin kryesor ka nevoje per riformatim, dhe jo per arnim. Prandaj, vetem nje Konference nderkombetare qe do ti afrohet problematikes se rajonit ne menyre teresore, mund ta realizoje kete. Kjo Konference duhet te jete e ngjashme per nga marrja e vendimeve me Konferencen e Londres 1913.>>

> >

Cfare do te thote Shqiperi natyrale?>>

> >

Shqiperi natyrale do te thote, mirqenie, dinjitet, qetesi dhe stabilitet ne rajon. Ato ne ua kemi borxh femijeve, niperve dhe mbesave tona. Prandaj ne emer te tyre dhe jetes se tyre le ta bejme ate Shqiperi Natyrale do te thote sa me pak greke, maqedonas, Italian, turq me origjine shqiptare dhe sa me shume shqiptare me mentalitet europian. Prandaj ne emer te shqiptareve me mentalitet europeiste le ta bejme sa me pare Shqiperine Natyrale.>>

> >

Fazat e formimit te Shqiperise Natyrale>>

> >

Formimi i Shqiperise Natyrale duhet te kaloje neper disa faza:>>

> >

·      Faza e pare eshte ndermarrja nga Presidenca e Republikes se Shqiperise se procedurave tebashkimit bazuar ne Kushtetuten e Shqiperise. Kushtetuta nuk diskutohet, ajo eshte e detyrueshmeper tu zbatuar. Ne kete, Presidenti i Shqiperise dhe ai i Kosoves bashkedrejtojne Keshillin e te Urteve me dijetare dhe eksperte te te gjitha fushave.>>

> >

·      Faza e dyte duhet te jete krijimi i Konfederates Shqiperi - Kosove dhe e drejta e referendumit. Njekohesisht duhet te zhvillohet edhe  kerkesa per federalizimin e Maqedonise - Faza e fundit duhet te jete bashkimi ne nje shtet te vetem i cili do te kete disa pakica etnike brenda teritorit te tij, ashtu sic do te kete disa pakica kombetare jashte teritorit te Shqiperise natyrale.>>

> >

·      Ne ndihme te zbatimit te fazave te mesiperme, pas Publikimit te Platformes, do te krijohet Komiteti i Shqiperise Natyrale si shoqate  demokratike me pjesmarrjen ne gjirin e tij te shqiptareve nga gjithe kombi shqiptar. Komiteti do te marre persiper, argumentet, propaganden dhe popullarizimin e Shqiperise Natyrale ne hapsiren e kombit shqiptar mbi bazen e dialogut dhe debatit demokratik. Deviza kryesore e veprimtarise se Komitetit do te jete:>>

·      Po nuk u bashkuam sot, do të sodisim shpërbërjen kombëtare nesër! Bashkimi ndërshqiptar është europeizëm siç ështe paqe dhe stabilitet rajonal.>>

> >

·      Shënim>>

Platforma do të botohet me ndihmat vullnetare të të gjithë shqiptarëve që e duan atë.>>

> >

Me respekt>>

Koço Danaj - Doktor i shkencave politike>>

Drejtor i Institutit për Prognoza Rajonale>>

Tiranë - 31 Maj 2009

Po mos u ngut o trim,

ne kohet e qemotit atehere kur nuk ishte akoma shkrepsja ne qarkullim zjarri mbahet dite nate ndezur. Kush nuk e mbajti ngriu u be kalkan e tanime njihet si nishan historik por nuk eshte me perqark.

Dyfeku nuk u shpik si nevoje, por si domosdoshmeri e kohet nuk eshte se kane ndryshuar shume. Ka nje grafik, dmth nje varesi midis egzistences dhe stoicizmit , ku e para veret e percaktohet nga e dyta.

Zjarri mbahet ndezur kur shikohet qe ka acar perqark. Njeri e do e beje kete detyrim. Nese nuk je ti atehere lere te jete dikush tjeter.

Koco eshte patriot dhe shqiptar i mire fort.

Kujt dreqin i hyn ne pune fjala e re kozmopolit ? Perse nevojitet ne fund te fundit?

1999 nuk eshte shume karg dhe kur pararoja e clirimtareve te Kosoves u quajt terroriste me kujtohet mire. Ngjarjet nuk u percaktuan nga kozmopolitet por nga dyfeku.

Edhe nje here Koco eshte shqiptar shume patrioti.

Ty drejtova ty jo se du polemike se me ty nuk e gjen kurre fundin, por leri te tjeret  te punojne per aspiraten e tyre. ( dhe jo vtem e tyre )  Te prish ndonje pune kjo e fundit ?

Or Koth, Jo per polemike. Qe ka sharm shqiptari te mire dhe patrioti Danaj, as nuk e ve ne dyshim. Edhe qe duhet dyfeku, as qe e ve ne dyshim. Problemi qe kam une me kete eshte se riformatimi i kufijve ballkanik qe kerkon eshte radikal. Sa here ka pasur shqetesime ne Ballkan, jane zgjidhur me ndryshime radikale kufinjsh. Gje qe ka sjelle shqetesime te tjera, qe jane zgjidhur me ndryshime radikale kufinjsh, qe ka sjelle shqetesime te tjera qe Kocoja vazhdon te kerkoje t'i zgjidhi me ndryshime radikale kufijsh. Ky nuk eshte stoicizem, por gomarllek. Situata ne Kosove eshte e veshtire dhe delikate. Nese duhen perqendruar diku energjite dhe aspiratat, eshte aty. Nga ana tjeter, Shqiperia Natyrale qe kerkon Danaj, nuk mund te zgjidhet me dialog, debat, dhe rruge demokratike, pasi nuk ka si qellim vetem nje referendum midis popullatave te Shqiperise dhe te Kosoves, por parashikon ndryshime kufijsh ne te pakten gjashte shtete. (Imagjino sa bukur, cfare mrekullie dhe ekstaze, shqiptaret e greqise qe votojne per t'u bashkuar, greket e shqiperise po ashtu, gollot nga nje ane dhe dibranet nga ana tjeter, serbet, shqiptaret, malazezte, te gjithe ne vote per te krijuar entitete natyrale, pordhe me rigon dhe acid 68sh). Aspirata te tilla patjeter qe me prishin pune. Ne nje moment kur pas platformes ky njeri kerkon ngritje komitetesh qe krijojne hapesira per "argumente, propagande dhe populizem," cdo "live and let live" qe me keshillon, ka dale per leckash nga dritarja.

Lulian, sikur une te vi e te te zaptoj 2/3 e tokes qe ti e ke me tapi te rregjistruar si pasuri te patundshme, ti do e quaje gje radikale kerkesen nga ana jote per kthim mbrapsht te kesaj toke?

Jo, por pasi ti ta fitoje ate toke, dhe une te vija me nje tapi te rregjistruar si pasuri e patundshme, packa se nga nje autoritet tjeter nga ai qe e ke ti tapine, dhe te thosha qe je ti ai qe e ke zaptuar, se kjo toke eshte toka ime e shenjte, e drejta ime hyjnore dhe si e tille absolutisht NATYRALE per ta pasur, e te tjera e te tjera budallalliqe te tilla, edhe ti besoj se nuk do kishe kundershtim, apo jo?

Une s'e fitoja dot token deri sa une e kisha zaptuar ate.  Tapine do e kishe ti, une thjesht do e kisha zaptuar ate duke perdorur argumentin e forces.

Lulian, a mendon qe njerzit e nje etnie duhet te kene te drejten te jetojne nen nje organizim te perbashket politik?  A e kupton konceptin e etnise njehere? Apo e mohon fare egzistencen e tij?

Nuk e mohoj etnine. Ajo qe mohoj eshte qe organizimi politik te jete ne funksion te etnise. Etnia eshte komponent i organizimit politik, por nuk eshte qellim. Nese Kosova dhe Shqiperia, dhe nese njerezia aty, arrijne nje prosperitet dhe mireqenie, qofte ekonomike, qofte sociale, te bashkuara me mire se do i arrinin te ndara, atehere bujrum dhe te bashkohen. Por ne qofte se ky prosperitet dhe kjo mireqenie arrihen pa u bashkuar me mire, atehere bashkimi nuk ka as edhe nje lloj rendesie, as edhe nje lloj vlere, pervecse per te dekoruar nismetaret e ketij bashkimi. Pra ne qofte se nje etni funksionon me mire per individet perberes si e ndare ne disa organizime politike, atehere kjo duhet kerkuar, e nese funksionon me mire si e bashkuar ne nje organizim te vetem politik, atehere kjo duhet kerkuar. Kjo eshte zgjidhje racionale. Por qe te kerkosh bashkimin ne emer te nje natyraliteti fshehur nen hijen e varreve te te pareve, ne emer te nje djepi shpirteror dhe/ose natyral, pa te dale ku te dale, e mohoj ne menyre kategorike.

Pra ti ne nje fare menyre do mohoje te ndejturit brenda nje banese te vetme te familjes te te njejtit gjak.  Pra mohon gjithe rrjedhen e evolucionit.

Deri tani Lulian, te ndare kemi qene dhe besoj se je dakort qe s'kemi arritur asnje lloj mireqenie ekonomike apo sociale.  Perkundrazi jane tkurrur jo vetem trojet tona etnike, por dhe popullsia jone. 

O Lulian, ka dicka qe nuk shkon me menyren se si i sheh gjerat edhe shprehesh, me mentalitetin tend. Ky nocioni i mireqenies nuk mund te perdoret kshtu si nje fakt a priori. Cdmth mireqenie nje here? a hyn dimensioni shpirteror ne mireqenie apo per ty mireqenie dmth vetem aspekti ekonomik? mireqenie e kujt, e jotja dhe e brezit tend? po te atyre brezave qe do te vijne? nese copetohej komplet Shqiperia ne 5 cope te tjera dhe mireqenia ekonomike e cdo individ permiresohej, mos valle do ishte racionale per ty te behej kjo gje?

edhe pse duhet pare si nje argument i vlefshem kjo ideja se duhet ti ndruhemi daljes ku te daljes? pse duhet te jet problemi im se cfare vihet ne levizje me te tjere, nese une kerkoj ate qe me takon? E kupton se kjo eshte nje menyre e gabuar te menduari?

Personalisht mendoj se duhet te jemi te syhapur e te vetedishem per pasojat dhe reagimet potenciale, por nderkaq te jemi rezolute per ate qe na takon dhe ti mbajme perpara syve reagimet e te tjereve ndaj kerkeses tone VETEM per te manovruar e per t'iu pergjigjur ashtu sic do t'i sherbente objektivit tone. Nuk jam dakord, biles e kundershtoj kategorikisht, e perbuz, dje, sot edhe neser, kete mentalitetin se duhet te jem une ai qe duhet te mar parasysh pasojat, e kerkeses time per ate qe me perket. Nese nje popull kerkon te bashkohet, eshte absurde te mendosh se duhet te mar aprovimin e kryeplakut edhe kryeplakes, sepse kta kane hallin e nje gangsterit te lagjes i cili eshte cik i cmendur edhe te gjithe duhet te bejme sic thot gangsteri sepse kur nxehet gangsteri vallaji terrorizon lagjen dhe ne e kemi pare kete disa here kshtu qe nuk duhet ta shohim perseri, plus qe kryeplaku e kryeplaka po punojne fort ta mbajne gangsterin ne vija.. kshtu qe nuk duhet te shkojme ne edhe te prishim pune. Kjo eshte qesharake. Ne rethana te tjera kjo do te ishte subjekt komedia.

Mgjth ndoshta edhe te kam keqkuptuar. Atehere do te duhej te shprehje mendimin tend me qarte dhe gjeresisht.

E pse nuk mund t'u perdorka mireqenia si fakt a priori? Nese jo mireqenia, pse duhet perdorur bashkimi kombetar si fakt a priori? Po, edhe dimensioni shpirteror hyn ne mireqenie, se si, i bie shume gjate ketu. Por e brezit tim, e brezit pasardhes, e me rradhe. Pjese e shpirterores edhe kjo. Dhe nese Shqiperia do behej tremilion copash ne menyre qe mireqenia e cdo individi te permiresohej, le te behej. Dhe duhet t'i druhemi te dale ku te dale sepse te dale ku te dale e ku rafsha mos u vrafsha kemi praktikuar deri me sot. Duhet te jete problemi jot se cfare vene ne levizje te tjere kur ajo qe te takon nuk eshte e percaktuar qarte dhe nuk dallohet aq qarte nga ajo cfare i takon tjetrit. Ore cfare na takon neve si shqiptare? Ketu fillon gjithcka per mua. Na takon te perfaqesohemi ne menyre dinjitoze nga Shqiperia? Dakord, por c'lidhje ka kjo a bashkohen apo nuk bashkohen Shqiperia me Kosoven? Nese Kosova eshte etnikisht shqiptare, dhe nese ia arrin nje dite qe te administrohet ne menyre dinjitoze nga shqiptaret, ne menyre krejt te pavarur nga shteti Shqiptar, apo cfaredo shteti, perse u dashka ngritur patjeter nevoja per bashkim? Shkurt muhabeti, une nuk kam pse te percaktoj asnje a priori. Barra e proves te bie ty nese kerkon te percaktosh bashkimin si a priori, dhe mua te te ve ne dukje se nuk ka asnje rendesi bashkimi nese kushte te tjera, me esenciale, me natyrore, materiale apo shpirterore qofshin, jane permbushur. E c'me duhet mua plotesimi shpirteror mbarkombetar kur komshija ime i hedh plehrat nga dritarja? Dimensioni shpirteror fillon ne nje pergjegjesi te perbashket. Kjo nuk eshte komike, por serioze. Eshte tragjike pastaj qe kete pergjegjesi te perbashket ta shnderrosh ne te dale ku te dale. Le te bashkohemi neve me trojet shqiptare ku do qe ndodhen, pa te dale ku te dale. Mos more. Gjithe cfare kemi prodhuar deri me sot eshte tragjedi, - por te pakten jemi stoike ne tragjedine qe prodhojme, do thoshte ai tjetri. Mbeshtjelle dhe rrethuar ne iluzionet e asaj qe na takon, asaj qe na perket, pa te dale ku te dale, gjithe cka kemi prodhuar deri me sot ka qene nje platforme e heroizmit prej nga kemi rene tragjikisht. Asgje te re nuk sjell Danaj, megjithe mjetet demokratike qe gjoja vlereson. Perseri e perseri e njejta platforme, ku kaq symbyllazi, e vetmja gje qe realisht na takon eshte rrezimi. Nuk eshte ceshtje prudence kjo qe po them, perballe guximit patriotik te Danajt. Eshte ceshtje e nje shqiptarie vertete shpirterore perballe kenaqjes se egos me ate qe na takoka. E cfare pastaj? Ja u be edhe faza e dyte dhe u bashkuam, do dale ne pension Danaj pas kesaj? U bashkuam edhe aq ishte? Apo ka vertete gjera qe mund te behen si te bashkuar, si te pabashkuar nen nje steme dhe nje flamur. Amon mor jahu, ti e shef vete per cfare romantizmi behet fjale ketu. 

Degjoni me vemendje o milet! I fundit i marksisteve, kolektivisti i vendosur L. Kodra qenka konvertuar ne liberal! Shikoni se cfare thote: "Dhe nese Shqiperia do behej tremilion copash ne menyre qe mireqenia e cdo individi te permiresohej, le te behej". Te gjitha i kisha menduar por qe edhe Kodra do dilte kaq hapur ne mbrojtje te individit perballe kolektivit, kurre nuk kisha guxuar ta mendoja. --- Nuk eshte romantizem o Lulian kerkesa per bashkim, eshte dicka shume praktike dhe e nevojshme pasi pa deshiren tone eshte ndare mali nga fusha, tani me thuaj se si do ta nxjerrin buken keta te ndare keshtu?

Eh pike e zeze. Te pyeta se cfare dmth internacionalizem qepare, jo se mendova se po me shajshe, por se mendova se nuk po me kuptojshe. Ngjit ca izma qe tjeter do te thone per nje njeri e tjeter per nje tjeter, e flet per konseguenca apo per mungese konseguence nepermjet te tilla izmave pastaj.

"Nuk eshte romantizem o Lulian kerkesa per bashkim, eshte dicka shume praktike dhe e nevojshme pasi pa deshiren tone eshte ndare mali nga fusha, tani me thuaj se si do ta nxjerrin buken keta te ndare keshtu?"

Nese vertete mendon qe nuk eshte romanticizem bashkimi ne keto terma qe kerkon, ta provoj te kunderten me dy vargje:

O malet e Shqiperise, dhe ju o lisat e gjate,

Fushat e gjera me lule, q'u kam nderment dite e nate.

 

E di vete vazhdimin pastaj dhe se si nxirret buka.

O Lulian, tani te merremi vesh qe mali e fusha ne ate kontekst qe e thashe une, vetem romanticizem nuk nenkuptojne. Po flas metaforikisht per mundesite ekonomike dhe zhvillimore te trevave shqiptare, qe te ndara kane shume me teper probleme dhe veshtiresi se sa te bashkuara. Une e di qe ti e ke kapacitetin per ta kuptuar se ku e kam fjalen por ben vete pak si naiv.

"per mundesite ekonomike dhe zhvillimore te trevave shqiptare, qe te ndara kane shume me teper probleme dhe veshtiresi se sa te bashkuara."

Ok. Kjo eshte nje gje. Sovraniteti territorial i fqinjeve qe perbuz platforma e Danajt eshte nje gje tjeter. Por dhe ta zeme se bashkimi territorial i trojeve shqiptare rezulton ne perforcim te krahut te punes, dhe zhvillim te ketyre trojeve, si e shpjegon qe krahu i punes eshte i haperdare neper bote pavaresisht unitetit territorial te RSH? Apo sapo te bashkohet Shqiperia me Kosoven, sapo te bashkohet mali me fushen, do prodhohet buka me magji? Apo i kemi arritur te gjitha mundesite ekonomike dhe zhvillimore qe mund te arrinim te ndare, dhe tani vecse bashkimi mjafton per te t'i rritur keto mundesi dhe per t'a vazhduar kete zhvillim? Se nuk behet fjale per kete ore jo. Behet fjale per qe neser, brenda dy vjetesh, se s'ben, se na takon dhe pike, dhe pikerisht ky bashkim mrekullisht do sjelle mundesite ekonomike dhe zhvillimore. Ca s'ben vaki.

O Lulian, te te bej ca pyetje une ty? Se keto pergjigjet e tua me duken shume metafizike e me duken sikur vijne nga pozicioni i dikujt qe ka nje boshllek masiv te historise te etnise te ciles nuk mohon, dhe te ciles i perket.  Ke dale ne teper dege me keto pergjigje Lulian djali.  Nuk e di per ca e ben, por gjithesesi duke dale ne gjithe ato dege me duket sikur po shmang dicka me vetedije sepse nuk besoj se je i trash apo naiv qe te besh kesi lloj kercimesh.  Nga nje ane thua qe s'e mohoj etnine, e nga ana tjeter thua "nese kosova eshte etnikisht Shqiptare".  A ke dyshim qe Kosova eshte etnikisht Shqiptare, kur thua nese? Cili eshte ky dyshim?  C'lidhje ka bashkimi kombetar me teorine tende se eshte "te dalim ku te dalim"?  Sovraniteti i fqinjeve? Si u vendos ky sovranitet? Po sovraniteti jone?  C'kuptim ka kombi per ty Lulian? Cili eshte organizimi baze i shoqerise Shqiptare Lulian? A je dakort qe s'kemi arritur ndonje fare zhvillimi social, ekonomik apo kulturor keshtu te ndare Lulian?  A eshte thenia "bashkimi ben fuqine" komplet e pavlefshme per ty Lulian?

Ne rastin qe dikujt do ti kishte ngel ora mbrapa, do te kujtonte kohet kur zyrtare te dikurshem te rregjimit te hoxhes,shkonin te ngarkuar me pune partie per te vizitu beogradin. Ishte kulmi i represionit serb kunder vllezerve tane ne ish jugosllavi, dhe keta batakcinj sikur kurva krihet tek stambolli digjet, thonin se keta(Shqiptaret atje) s´kane turp,sepse gezojne te gjitha te drejtat. Atyre nuk u mungon asgje. Me te drejta ata nenkuptonin lavatrice, televizor me ngjyra, frigorifer. E c´fare don me i gjori pedro? Po kate jane sot kryetar partish sot. E si mund te kete kendveshtrim pozitiv e perkrahje,pikerisht nga ata qe dikur u rrihnin shpatullat beogradit? Bashkimi i Shqiperise etnike krahas aspektit etnik, gjuhesor dhe gjenetik,eshte edhe nevoje ekzistence. Jo ekzistenece me marr fryme,por ekzistence per te mbijetu sot ne nje bote te eger aleancash dhe interesash. Nese je i vogel,te kalojne neper shale. Bashkim do te thote shfrytezim me te madh te resorseve ,si dhe fuqi me e madhe blerse dhe treg me i madh. A e meritojme ne bashkimin? Patjeter qe po. A eshte e arritshme ?.KJo varet nga trysnia qe ne bejme. Nese jemi pasive me friken c´do mendoj bota, eshte paln i vdekur qe ne embrion. PO se c´thone plehra grek e serb? AS qerpiku s´duhet te na dridhet. Shqiperi etnike nga Nishi ne Preveze

Shume e nderlikuar kjo çeshtje. Per çudi, s'paskam asnje mendim per te dhene. Mos valle ndihem bosh ngaqe xhaxhi elektriçisti na kishte premtuar se do te na i kepuste dritat, dhe ka harruar fare ? C'ti kete ndodhur xhaxhit ? Jam i shqetesuar.

shume pyetje ngrihen gjate ktij leximi. Ndiej nje fare romantizmi ne te, nje fare nenvleresimi i nderlikimit te realitetit aktual te kerkeses natyrale shqiptare. Cilat jane pengesat qe do te has ky projekt, sado natyral?

Shprehje te tilla si psh "eshte pozitive per fqinjet".. me bejne te mendohem, cilet fqinj, dhe si, konkretisht eshte pozitive per ta?

Si mund ta perceptojne fqinjet tane, si dicka pozitive bashkimin e shqiptareve, kur kjo nenkupton federacion e perfundimisht shtet te viseve shqiptare, te cilat ndodhen brenda shtetesh te tjera fqinje?

Si mund te arrihet nepermjet dialogut edhe debatit, ose me mire, nepermjet nje konference nderkombetare, nje konfederacion dhe me pas nje shtet natyral shqiptar, ose akti i dyte i fazes se dyte, kur nepermjet dialogut dhe debatit ende nuk eshte arritur akti i pare i fezes se dyte, njohja e pavaresise se Kosoves prej te pakten 2/3 te OKB-se, por deri tani njihet vetem prej 1/3 te saj?

Mendoj se duhet te punojme me teper ne drejtim te cilesise dhe jo te sasise.

 Qytetaret e Republikes se Shqiperise jane te lire te botojne cfare i do kokrra e qejfit.

Sikur kete liber ta botonte nje shtetas hollandez, nuk besoj se Bogdanovici do dilte te bente llap-llap si minister i Serbise se do i turreshin gazetat hollandeze qe mund ose mund te mos jene domosdoshmerisht dakort me librin ne fjale! 

Nuk besoj se eshte e udhes qe shtypi jone nuk reagon per kete pune. Eshte ceshtje parimi! 

Bogdanovic?? :rolleyes:

Kam nje pytje per ju qe jeni kaq shume kunder Shqiperis Natyrale. Pse e kundershtoni kaq shume ju kete ide? Ndoshta keni humbur kulturen e juaj dhe jeni ber edhe ma shume europian se sa nje europian? A keni ndonje ndjenj per atdheun e vete?  Pse jeni te shitur kaq kollaj nga perendimi se idet kombetare jan te demshme dhe jonormale?

Sidoqoft secili ka mendimin e vete te cilin e respektoj plotesisht. Kosova nuk eshte shtet dhe ndoshta kurr nuk do te jet sepse Serbia gjithmon do te kerkon ate sepse e kan te lidhur fen me nacionalizm dhe bashkimi i ketyre sasive eshte helmuese. Nuk do ta kerkon vetem Kosoven por apetiti ndoshta edhe do te rritet sepse kur te bjen fuqia botnore (USA, gjdo fuqi, perandori u shua pas nje kohe te gjate apo te shkurter).

Pse nuk e shihni se ne qofse ceshtja e shqiptarve nuk do te rregullohet ne kemi rrezik te behemi sikur ashkalinjt neper bote pa shtet pa kulture dhe pa nje respekt nga te tjetert. Do te jemi ne nivelin ma te keq te shoqeris.

Ardhmeria eshte ne duart tona!

Ne lidhje me pyetjen tende ("Pse kunder Shqiperise Natyrale?&quotsmiley une kam nje shpjegim qe shumekujt mund mos t'i pelqeje, por qe me duket teoria me e mire qe kam bazuar ne njohjet, eksperiencat dhe kuptimin tim te gjerave dhe fenomeneve.

Pak histori: Ajo qe sot quhet Repubika e Shqiperise eshte ne fakt nje ekuiliber forcash midis veriut dhe jugut te vendit, a.k.a. geget dhe tosket. Ne 1912 ishte nje tosk, pastaj nje geg, pastaj nje tosk, pastaj nje geg, etj ne krye te shtetit.

Sa here qe njeri eshte ne krye, ka shume elemente radikale te "etnise" tjeter, te cilet ndjehen te kercenuar nga ai qe eshte ne drejtim. Per ilustrim, problemi me i madh qe kane shumica e shqiptareve me kryeministrin aktual eshte qe eshte "malok" prandaj ne jug PS-ja fiton kushdo budalla qe ta drejtoje kete parti. E ngjashme mund te ishte situata ne veri.

Ata qe kundershtojne bashkimin me Kosoven jane elemente radikale toske, qe gjejne terren ne nje ambjent social ku eshte kultivuar perbuzja per "maloket". Nje bashkim i tille shihet prej tyre si nje prishje e ekuilibrit te brendshem, dhe dorezimi i pushtetit perfundimisht tek "maloket". Ki parasysh qe ka zona te caktuara te "Toskerise" (e.g. Vlore, Tepelene, etj) te cilet kane nje bindje patologjike se vetem njerezit e fshatit te tyre jane te denje per te qene ne pushtet, dhe askush tjeter.

Ajo cfare keta provinciale kane mangut eshte besimi te pala tjeter (shih diskutimin per zgjedhjet) dhe ambicien. Ata preferojne te jetojne gjithe jeten nen grekun, por nuk durojne dot "maloket" ne pushtet. Ata nuk kane minimumin e ambicies dhe te respektit per veten per te rivendikuar nga greku cfare na takon neve (territori deri ne Preveze), dhe nuk jane te gatshem t'i kontribuojne per nje Shqiperi Natyrale.

Sigurisht, me siper nuk duhet marre absolute, sepse une jam nje nga ata "jugore" qe e shoh ndryshe (dhe qe sigurisht nuk kam probleme me "maloket&quotsmiley. Por njerezit qe e mendojne si une jane pakice sa me ne jug te Shqiperise te shkosh. Dhe sigurisht, Greqia kete dobesi e ka shfrytezuar dhe vazhdon ta shfrytezoje.

A ka dhene ndonje afat Danaj per realizimin Platformes?

Krijimi Konfederates Shqiperi -Kosove me referendum,  a bie ndesh me te drejten nderkombetare? Apo gjithcka duhet te jete ne sinkron me Nderkombetaret (konference/marreveshje )

Kemi ne mes tene ndonje ekspert te na ftilloje per shtigjet ligjore dhe institucionale ku duhet te eci kjo ender ?

Po, ne ajer.

Kosova dhe populli i saj momentalisht nuk ka asnje te drejt te shpreh vullnetin e saj per nje referendum sepse Kushtetuta e Kosoves e cila eshte e bazume ne Planin e Ahtisarit e ndalon kete (gjithashtu ne kete plan egziston edhe nje pike ku thuhet qe Kosova nuk ka te drejt te bashkohet me nje shtet tjeter).

A ka dhene ndonje afat Danaj per realizimin Platformes?

 

28-11-2012 !!!!   Dite e perkryer per realizimin e Platfrmes.

Perkon me 100-vjetorin e Pavaresise, se Kombit tone, (Shqiperise inkluziv gjithcka).    Dite me e bukur zbehet!!!

Koha,si asnjehere tjeter,po punon per shqiptaret, tha para do kohesh nje shqiptar i mencur!!

Krijimi Konfederates Shqiperi -Kosove me referendum,  a bie ndesh me te drejten nderkombetare?

Per bese, ne cdo kur 'te drejte nderkombetare' qe kam bere me rezulton qe e drejta nderkombetare nuku ekziston.

z. Danaj mendoj se krijon kundërefekt!

Nuk është kushedi çfarë kontributi t'i tregohen armiqve planet dhe strategjitë.

"Jemi të rritur" tashmë ne shqiptarët, të paktën aq sa për ta kuptuar se bashkimin e shumëdëshiruar kombëtar duhet dhe mund ta arrijmë pa zhurmë të madhe, dhe gjithashtu edhe me miratime të heshtura, aq sa mund t'i përfitojmë nga ndërkombëtarët.

Në këtë formë z. Danaj çështjen e bashkimit kombëtar të shqiptarëve e shndërron në gogol pa patur nevojë fare... për të mos thënë e pengon... përmes një patriotizmi deklarativ dhe të tejkaluar.

Tekefundit le ta lejojmë atë mbiemrin NATYRALE të bëjë punën e saj... pra natyra gjithmonë bën gjënë e duhur.

Mendoj se jemi në rrugë të mirë.

Në këtë formë z. Danaj çështjen e bashkimit kombëtar të shqiptarëve e shndërron në gogol pa patur nevojë fare... për të mos thënë e pengon... përmes një patriotizmi deklarativ dhe të tejkaluar.

Aspak.Me kete logjike argumentonte dhe Sh.Maliqi per deklaraten e Zhizhec. Pse, duke bere gjasme sikur s jemi te interesuar per bashkimin kombetar,duke perdorur "gjuhen e drunjte" te integrimit europian, takimin ne Bruksel, respeketimin e  konventave nderkombetar dhe bla bla bla,  serbet apo kancelarite europiane nuk e kane te qarte ate qe luhet nen rrogoz?

Nqs Tirana dhe Prishtina zyrtare jane te detyruara te flasin me gjuhen e Brukselit, ne terren, andej dhe ketej kufirit duhet te artikulohet ne forume informale qartesisht deshira, vullneti dhe perspektiva e bashkimit kombetar. Ne kete sens puna e K.Danaj eshte e mirepritur. Ky eshte nje patriotizem deklarativ afirmativ.Aspirata duhet artikuluar si legjitime. Artikulimi behet gogol dhe alarmant kur shtrohet si zgjidhje per sot, pa llogaritur realitetet , balancat dhe pengesat. Koha mund te punoje per ne por ne jemi guri shahut dhe jo  Karpovi me Kasparovin ne shahun politik. Kjo nuk pengon Kocon dhe te tjere te artikulojne idene e bashkimit kombetar dhe as dy qeverite te dine te luajne pa zhurme per te fituar miratimin e heshtur te nderkombetareve.

 

 

I nderuar,

ne vazhdimisht (për 100 vjet) kemi pasur individ që kanë shikuar dhe menuar për bashkimin kombëtar, përderisa shqiptarët e kanë mbajtur vazhdimisht syrin dhe mendjen tek sofra e zbrazët. Mendoj se ky (sofra e zbrazët vs. bashkimi kombëtar) është proporcioni (disproporcioni) determinues i fatit dhe rrugës sonë të bashkimit.

Përndryshe, më mirë të bashkuar në bollëk sesa të bashkuar në mjerim.

Mjerimi po që është një arsye "e mirë" që njerëzit të ndahen.

Kur e kemi pasur kete bollek ne ndasi?

Kush mendon ti se solli deri te bashkimi i dy gjermanive? Koçot? Poezitë e leksionet patriotike të danajve? (Nuk do të cilesoja veten brutal nëse të tillët do t'i quaja "parazitë të kombit që ushqejnë kombin me demagogji bashkimi".)

Pse këta danajt e koçot nuk publikuan platforma me Shqipëri natyrale gjatë viteve 70 e 80ta? Nuk parapëlqenin prishjen e rehatisë personale, apo jo?

Pale sot (kur edhe idiotët arrijnë të kuptojnë se bashkimi është më i mundshëm se kurr&eumlsmiley edhe na dalin me data të sakta se kur duhet të shpallet bashkimi kombëtar? Patetike? Tepër. Thua se kemi shpallur konkurs mbarëkombëtar se kush i pari do të mbërrijë të shtypë butonin e bashkimit.

Bashkimi kombëtar është kategori historike, e jo lojë fëmijësh. Është çështje brezash e jo qështje datash e orësh.

P.S. Pyetje për peshkun:

Pse duhet të përbëjë lajm kur një serb nuk pajtohet me platformën e bashkimit kombëtar të shqiptarëve???

Bashkimi kombetar, ose se pari ai Shqiperi-Kosove kerkon kohe. Shqiptaret duhet te bashkohen si fillim ne terren, praktikisht duke integruar ekonomite, arsimin, kulturen, politiken e jashtme etj. dhe pastaj mund te kalohet edhe tek bashkimi de jure. Ky eshte nje proces, jo pune pamfletesh propagandistike per te ju sherbyer komunisteve te vjeter apo te rinje.

Mo po leje Kocon, se e kemi thene me poshte c'eshte Kocoja.  A kemi pare bollek ndonjehere ne ndasi ne? A kemi pare mireqenie, si thot Luliani, ne ndasi?

Mos me thuj qe s'e dijshe qe shkaktari nr 1 i problemeve jane zgjidhjet?

 Sa here ka pasur shqetesime ne Ballkan, jane zgjidhur me ndryshime radikale kufinjsh. Gje qe ka sjelle shqetesime te tjera, qe jane zgjidhur me ndryshime radikale kufinjsh, qe ka sjelle shqetesime te tjera qe Kocoja vazhdon te kerkoje t'i zgjidhi me ndryshime radikale kufijsh

 

Koco mund te jete enverist,monarkist,socialist apo demokrat , por ketu ka te drejte.

Per keto ceshtje eshte mire te mos shikojme bindjet politike, por te shohim thelbin qe trajtohet.

Si Kadareja dhe Danaj kane te drejte ne konceptin e Shqiperise natyrale dhe shpresoj te behet sic thote Koco ne 2013-15.

Sa degjova ne emision,Koco thote qe faza e pare sapo ka filluar.Te identofikohemi si komb dmth jo do te shkoj ne Kosove por do te shkoj ne Prishtine etj.Qeveria ndonese e ndrojtur e tha nje gjysem fjale se ne jemi nje komb ne dy shtete.

Te filloje diskutimi ne media dhe ti jepet vendi kryesor kesaj ceshtje ne faqe te pare te gazetave(sic u be me paktin detar me Greqine).Njerez qe kane mendime dhe deshira te ngjashme me Danajn te intervistohen shpesh dhe te shfaqen ne oret me te ndjekura ndersa kundeshtaret te fillojne te izolihen.

Kur te arrihet kjo do te themi qe jemi ne rruge te mbare.

"Njerez qe kane mendime dhe deshira te ngjashme me Danajn te intervistohen shpesh dhe te shfaqen ne oret me te ndjekura ndersa kundeshtaret te fillojne te izolihen.

Kur te arrihet kjo do te themi qe jemi ne rruge te mbare."

E merr vesh tashti o Kothere se cfare me shqeteson mua tek keto aspirata.

Cfare kam dashur te them Lulian eshte se debati duhet te anoje nga partizanet e bashkimit kombetar ose te pakten te jete me i balancuar.Deri tani pervec Kadarese,Danajt dhe ndonje tjetri media nuk i ka dhene hapesire njerezve te tjere qe kane pikpamje te njejta me ta.

Perkudrazi kundeshtaret e bashkimit kombetar,kane nje hapesire shume te madhe ne media dhe reklamohen shume bile disa si Lubonja,Klosi,Nano etj jane dhe opinionista!!!

E ku e ka pare ti qe Lubonja, Klosi, Nano, etj qenkan kundershtare te bashkimit kombetar?

.

 Ne kete bote, tashme dihet qe çdo njeri ka te drejte te shprehe mendimin e tij, i mire apo i keq, dhe Koçoja nuk ka pse te beje perjashtim, veç une do ta kritikoja pakez se tezat e tij qe ai ka kohe qe i ka hedhur ne tregun shqiptar te pikpamjeve, jane te parakoheshme, sepse me nje Shqiperi te dobet (s'po them te pjerdhur, siç e cilesojne me te drejte disa) dhe me nje Kosove femije, ne vend qe te veme vetullat, nxjerrim syte. Para ca viteve, ekzistonte nje teze e nxjerre nga disa qarqe nacionaliste serbe (te pakten keshtu thuhej) qe Kosova (pa Mitrovicen veriore) le ti bashkohej Shqiperise dhe pjesa serbe e Bosnje-Hercegovines ti bashkohej Serbise. Gje qe do te thoshte te kufijte te rikonfiguroheshin perseri, gje qe binte ne kundershtim me vendimet e EU. Koçoja ka te drejte kur flet per coptimin e Shqiperise, athere nga konferenca e Londres dhe Versajes, mirpo ai duhet te shohi Europen e sotme, qe mendon qe ter popujt e saj ti bashkohen trungut Europian, ku njerzit dhe mallrat levizin lirshem.

Pastaj, Koçoja duhet te shohi dhe anen tjeter te medaljes, ja u mblodhen kryetaret e dy vendeve, bisedojne paqesisht, qe eshte njera ane e medaljes, po serbet çfar do bejne, qe eshte ana tjeter e medaljes. Punet nuk jane dhe aq te kollajta sa i mendon Koçoja, te pakten per stadin e sotem.

Une uroj Koçon, vetem per entuziazmin, per shpresen e bashkimit te shqiptarve, veç kjo do realizohet nen ombrellen e nje bashkimi te europianve, rruge e cila ka kohe qe ka filluar, po vazhdon me 27 vende dhe mendohet te vazhdoje dhe me vendet e tjera, qe jane jashte akoma. Shqiptaret, nuk do te jene te fundit, ne kete proçes te bashkimit nen ombrellen e EU, sepse  pas saj jane Turqia dhe vendet e Kaukazit, kerkesat e te cilave do te shqyrtohen pas vendeve te fundit te Ballkanit.  

Lufta e quajtur nacional-çlirimtare përgjatë luftës së dytë botërore, mbeti  e pambaruar. U realizua vetëm një pjesë e saj, që kishte të bënte me nocionin «çlirimtare», por mbeti pa u realizuar pjesa që kishte të bënte me nocionin «nacionale». Më shumë se gjysma e nacionit (kombit) mbeti jashtë kufijve të Shqipërisë.

 

Koco, lufta ishte sllavo-komuniste por u quajt e tille per te mbuluar aspiratat per pushtet te sllavokomunisteve shqipfoles e aspiratat e sllaveve per te zhdukur njehere e mire elementint nacionalist nga Shqiperia.  Eshte turp e ndyresirellek ta quash ate lufte nacional-clirimtar, qe nuk cliroi asnje pjese te kombit.  2/3 i la nen pushtim sllav e grek, e 1/3 nden pushtimin sllavokomuniste te Hoxhes dhe shpurres se tij.

 I PAKAPSHEM  kocua ka qene shpura e xhaxhit.... ka qene sekretar i pare ne sarande..... tani humbi postin si komunist dhe po na ben nacionalistin

Dmth komunistët shqiptarë (natyrisht, me ndihmën e titistave) thirrën italjanët dhe gjermanët që të na pushtonin, për të vënë në jetë planin e tyre diabolic për të shkatërruar elementin nacionalist në Shqipëri?!

Dhe thotë Shmiti se ne nuk kemi intelektualë që të dalin me teza të reja... të merr të ligat Shmiti tyja! smiley

Ehu, akoma me keto shashka dhe ti? Kam maske kundragazi per keto dhe s'me bejne pershtypje.

Kur nacionalistet internoheshin te gjithe ne Ventotene, gerxhot e kuq jo parti qe s'kishin krijuar por fashizmin e shikonin me nje lloj admirimi per elementet e forte majtiste qe permbante.

Sa per gjermanet, s'e di nqftse me ke lexuar, po e kam perseritur nja 500 here per cilindo qofte te me vije e te me bjere vecse nje dokument historik ku tregohet se Gjermani kishte plane pushtimi per Shqiperi, te ndonje administrate ushtarake pushtuesve te gjermaneve etj etj.  Deri tani une jam akoma ne pritje...smiley

E di Nivicjot.  Sekretar rinie ne Shkoder, sektretar rinie ne Komitetin Qendror te rinise e shef katedre ne shkollen e larte te partise.

Ne klasen e pare  ka marre ylla, ne shkolle te mesme fleta lavderimi, ne aksion ka marre 25 sulmues.Bejeni mire biografinese  s`ka lezet kshu.

Eshte person publik o spiritus.  Tjetri ka dhe artikull me vete ne wiki. 

E keqja eshte se ka te tjere, nacionaliste te vertete qe kane vite te tera qe flasin dhe shkruajne per Shqiperine etnike dhe mediat mainstream qe jane pothuajse te dominuara nga e majta, nuk ju japin kurrfare hapesire, del nje enverist, qe me shume e ka hallin te rehabilitoje luften vellavrasese te xhaxhit dhe na i japin jehone e hapesire ketij personi.

Jo or jo,ai ka hall te shesi librin se ka ngel pa kokerr leku.

 Po te lexosh komentet tek B92 shume serb nuk e marin seriozisht Librin e Kocos duke shtuar se Koco nuk ka nje perkrahje te madhe ne Shqiperi, edhe politika eshte shume indiferenete ndaj Kocos,Kocoja shume shume ka me vete disa studente te rinje. Ne fakt si qendron puna me rezonancen e ketij libri brenda ne Shqiperi? ..sepse nga njehere te tjeret na njohin me mire sec ne njohim veten tone. ..digjemi nga qulli dhe i fryjme kosit. Teorikisht jam me Kocon.

artian - 99% e komentuesve te B92 jane ekstremista. Aty ekziston nje ndjenje supremacie e bazuar ne ne nacionalizem te forte. Per ta te qenit nacionalist eshte tregues i nje kombi me te forte. Natyrisht kur del nje teze nacionaliste nga ana shqiptare, ata e percmojne dhe mundohen ta diskretitojne e tja ulin vlerat. Dmth, e shohin entitetin shqiptar si shume te dobet dhe qesharak per te qene i afte per nje nacionalizem te mirfillte.

Masat serbe jane te fundit qe mund ta na njohin neve, sepse shumica jane te kompromentuar qe ne djep si anti-shqiptar. Ka vdek ajo pune. Pastaj c'rendesi, kush eshte Koco e kush e mbeshtet Kocon. Mesazhi qe ai percjell eshte ajo cka kerkon vemendje te sinqerte dhe nje analize te duhur nga ne, them une.

 beker e di qe atje jane ekstremiste nacionalist sepse atje i besojne shume politikaneve qe kane ne krye, kurse tek ne nuk ndodh kjo, ndodh ndryshe, politika shqiptare por dhe ajo kosovare nuk kane nje bosht te caktuar qe te sillen rreth tij, midis tyre ka percarje ...kjo eshte ceshtje historie politike ekonomike kulturore per te cilat nje Koco nuk mjafton te perballet dhe te ballafaqohet i vetem! Vetem nje Albin Kurti nuk mund te zgjidh ceshtjen e Vetvendosjes, kush punon politikisht dhe intelektualisht qe keta te perkrahen.?

Po problemi eshte ketu qe populli yn edhe tek politikanet tane kan shume besim por nuk mendojn n'krye n'veti por me krye te atij politikani. Ne qofse thot Berisha mshoj kryt per zidi perkrahesit do ta benin kete.

E ne Serbi e pame te kunderten, u shpall pavarsia e Kosoves serbet dhe qeveria serbe kerkoj qe te kete qetsi. Por qka ndodhi? Populli serb u qua dhe dogji disa  ambasada, eshte interesant qe forcat e siguris te Serbis nuk benin asgje per ti kudershutar ato protesta (disi msheftas i mbshtetshin).

Kur te vetdijsohemi dhe kur te hyp niveli i arsimit athere mund te bejm diqka me veteveten e deri athere do te jemi ata te cilet do ta pranojm inferioritetin ton. 

Patriotizem i vonuar ?

Ne vitet 1995-1996 na tundeshin para turijve  artikujt e gazetave KJ e ZP se qeveria e Meksit lejon Kosovaret te bejne stervitje ushtarake ne malet e Martaneshit.

Ne 1997-1998 qytetareve Shqiptare , Mpb nuk i jepte te drejten e levizjes jashte vendit (pasaport) sepse konspirojne per nje Kosove te lire, ka nga ato qe edhe jane paditur edhe  ne gjykate.

Sot per fat ka lindur nje patriotizem i çakerdisur, ku vet zgjedh,e vet vendos patrioti.

Koçoja duket se gjuan afer, po ne fakt  gjuan shume larg !

 

Un jam kunder bashkimit edhe per faktin se ne nje mundesi te tille Berisha do te na ngelej ne dere duke qene se ka goxha popullaritet ne Kosove.

Diferencat jane te medha mes dy copave dhe do ishte nje aventure adoleshenteske bashkimi mekanik mes tyre..

E para,bashkimi nuk behet per 3-4 vjet por eshte nje gje qe do ti qendroje kohes sepse nuk ka kuptim qe dy popuj te njejte te kene shtete te ndryshme.

Berisha edhe me Shqiperine londineze ka goxha popullaritet qe nga Korca deri ne Shkoder.Shiko rezultatet e votimit,ne Korce gjysma e votoi,ne Lushnje fitoi mazhorancen etj.Sado qe mund te genjeni veten juve me Edushken,Berisha i fitoi zgjedhjet e qershorit,pa ndihmen e kosovareve.

Se dyti,bashkimi nuk behet se do te forcohet apo dobesohet nje politikan.Ja e zeme se Berisha do te zgjidhet edhe njehere KM pas bashkimit,por pastaj nuk mund te zgjidhet me, thjesht se nuk ja lejon mosha.

Por Shqiperia ne kete kohe dhe Kosova do te vazhdojne te egzistojne.Si mendon ti se gjermanet kur u bashkuan,nuk e dinin qe bashkimi do te ndihmonte Kohlin si kancelar?Por mendjet e ndritura thane te bashkohemi se nuk na vjen me ky rast,pa Kohl do te vije dhe do te shkoje.Te mendojne te gjithe si ty i karafil,i bie qe cdo familje te ishte shtet me vete.

Nese na jepet rasti nuk duhet te bejme naze, por duhet te levizim qe te bashkohemi.Por qe te vije rasti duhet te punosh per te.Dhe kjo puna e Kocos eshte ne drejtimin e duhur,paveresisht se kush ka qene Koco.Nuk di te kete lyer duart me gjak dhe nese punon per kete sic ka nisur, ja kam falur te shkuaren komuniste.

Mjaft qe po diskutohet si problem eshte gje e mire.Mesa shoh truthare,shpirtvegjel qe nuk shikoni me tej se maja e hundes tuaj,jane me pak se ce kisha menduar,per fat te mire dhe do te pakesohen me shume ne te ardhmen.

E para mos u nis nga vezhgimi im gjysem ironik mbi popullaritetin e Berishes, ku u mundova te provokoj ndonje peshk qe mendon vec blu si puna jote. Si idhtar i berishes dhe berishizmit qe e shpreh se je pa te gjykuar fare po te them qe ke gjet personin e gabuar per tju fryre se nuk ma ndjen hic. Un e kuptoj qe keni nevoje per edushka qe te haheni se jeni shnderruar ne tifoze me llogjike boshe, dhe me vjen keq qe nuk mund te ndihmoj ne kete pike.

Per informacion gjermania u nda dhe u bashkua ne kontekste te tjera historike, qe erdhen krejt natyrshem dhe e lejuan nje gje te tille dhe nuk mund te ndertosh kurrsesi analogji spekullative.

Un po bej thirrje qe te shifet me qarte, duke lene menjane ndjenjat nacionaliste pasi nuk ndihmojne ne trajtimin e kesaj ceshtje me realizem dhe racionalitet. Natyrisht qe cdo njeri ka te drejten te hedhe hipotezat qe deshiron, ashtu sic do njeri ka te drejte te hedhe kunderargumenta ndaj ketyre hipotezave.

Albano une do thoja te kunderten persa i perket karieres se Berishes me ndikimin e shqiptareve te Kosoves. Balancat do ndryshonin dhe nje perspektive e re do te paraqitej. Une them se fillon e behet me e veshtire te genjesh nje popull me te madh, cilido politikan qofte.

Kosova   Topi: Pavarësia e Kosovës, realitet i pakthyeshëm    Pavarësia  e Kosovës, realitet  i pakthyeshëmSHKUP-Presidenti i Shqipërisë Bamir Topi që ndodhet sot në Shkup me ftesë të Presidentit të Maqedonisë përshëndeti sot parlamentin maqedonas me një fjalim ku përmendi dhe shtetin e Kosovës.
Duke u përqëndruar në shtete e rajonit ku vlerësoi se tani vendet në kët rajon janë të lrië dhe zotër të fateve, Topi theksoi se “Procesi i çlirimit përfundimtar të popujve të ish-Jugosllavisë u mbyll me Pavarësinë e Republikës së Kosovës”.
“Kosova është e pavarur dhe ky realitet i pakthyeshëm, sado i dhimshëm të jetë për ndokënd, duhet pranuar”, citon Topin zyra për shtyp e Presidentit të Shqipërisë.
Sipas kreut të shtetit shqiptar, kjo shpallja e pavarësisë i kontribuoi stabilitetit dhe qetësisë afatgjatë në Ballkanin Perëndimor. “Kjo bindje vërtetohet edhe nga fakti që njohja e Pavarësisë së Kosovës mbështetet nga vendet më të rëndësishme të politikëbërjes botërore dhe nga vendet fqinje të saj, si Republika e Maqedonisë” theksoi Topi duke shtuar se vendimi i saj për njohjen dhe vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me Republikën e Kosovës është një hap shumë i rëndësishëm, i matur dhe në kohën e duhur e një mesazh për paqen e stabilitetin në rajon.
Topi më pas u ndal dhe në Nënshkrimi i Marrëveshjes për Demarkacionin e Kufirit me Kosovën që sipas tij “e bëri Maqedoninë të parin shtet të ish-Jugosllavisë që përfundon demarkacionin e kufijve shtetërorë. Ne e përshëndesim këtë veprim politik të shtetit tonë fqinj”, tha ndër të tjera Topi.

Presidenti shqiptar nisi sot një vizitë zyrtare dy ditore në shtetin fqinj të Shqipërisë, Maqedoni.

(d.b/BalkanWeb)

Koco... si patriot langaraq qe eshte se nacionalizmit i vjen anash  i ka bere hesapet  pa hanxhine... i fillon platforma te Lidhja e Prizrenit jo te Kuvendi Lezhes , Gjergj Kastriotit  e flamurit ....

ps. Ik o Koco fshij bythen se nuk i ha me njeri keto pallavra ...do besh referendum mbi kufoma ...kur te heqesh monumentin e Gjergj Kastriotit dhe te vesh Sulltan Mehmetin II....

Te nderuar,

Me keqardhje me duhet te ju them se shume prej jush jeni te painformuar. Platforma e Danos eshte e patjetersueshme. Z. Kodra mendon se ka te drejt por ne te vertete eshte ne lajthitje te plote. Perderisa nacionalizmat e fqinjeve tane jane githnje e me agresiv, fajtor kujdestar jane Shqiptaret. Ne nuk jemi Francez a Gjerman qe te i lejojm vetes luksin qe te jemi liberal. Une nuk e njohe Danon as te bemat e tij, por ajo se cka mund te ju them eshte se rastsisht apo me qellim, zoteriu ka goditur gozhden mu ne koke.

Nuk e kam fjalen per ate se bashkimi kombetar do te ishte shkopi magjik qe do na zgjidhte problemet pernjehere, por mendoj ne ate se njehere substanca kombetare eshte rrezikuar seriozisht nga "fqinjet". Vall a mund te rrezikojm qe kjo te na ndodhe perseri? Bashkimi kombetar nese asgje tjeter do siguroj qe KOMBI te mbijetoj. Mireqenia sociale nuk mund te jete mbi mireqenien shpirterore. Eshte e kote te kesh pasuri nese nuk ke as respektin e nje jevgu. Athua cfar ndodhi me dinjitetin dhe krenarine e te qenit Shqiptar? As Rama/ Berisha e as Thaqi/ Sejdiu nuk jane perfaqesues te denje te shqiptarve por kjo eshte rezultat i pasivitetit tone si njerez e si qytetar te "lire".

Sa u perket te drejtave te fqinjeve tan; Une personalisht nuk mund te kuptoj se per cfar e keni fjalen kur mundoheni te mbroni politikat shafrosese e gjenocidale te sllavo maqedonasve. Thoni se nuk prishe pune nese Shqiperia behet cope e grim nese ruhet paqja e stabiliteti ne rajon. Kur te ikni nga syte kembet nga ushtria e fqinjit apo vet fqinji vetem pse flet shqip atehere eja e me mbaj ligjerata per liberalizmin dhe frymen evropiane.

Kam respekt per mendime te te tjereve por kam pershtypjen se Lulian Kodra nuk eshte Shqiptar, por nese eshte Shqiptar atehere edhe me keq. Me mire nje armik i njohur se nje  si Ju Lulian Kodra. Ja futni kot per gjera qe nuk keni fare njohuri. Liria nuk falet e as nuk kerkohet for fitohet. E vetmja menyre qe une di. E di edhe nje gje se nese nuk mbrohet atehere te marrin te tjeret.

Nje gje mund te ju them per fund: Shqiperi pa Kosove nuk mund te ket ashtu si eshte e pakapshme te mbijetoj Kosova pa Shqiperi. Shfletoni pak histori pastaj bisedojm.

 

 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).