minatoret.jpg

Shqipëria, nëse ka ndonjë shpresë për rilindje, e ka vetëm tek njerëzit e punës, e fatkeqësisht sot e gjatë gjithë kohës për punën tek ne flitet shumë pak. E natyrshme kjo situatë duke patur parasysh që paradigma qeverisëse që përcillet deri në çdo qelizë të shoqërisë nëpërmjet instrumentave ideologjikë, mediave, opinionistëve, etj, është një paradigmë individualiste, fraksionalizuese, zhbërëse për shoqërinë. Ajo është e fokusuar tek privatja, tek konkurenca, siç e dimë të gjithë, edhe më pas tek kompromisi e toleranca - lëvore e shndritshme e korrupsionit gjigand, e vjedhjes së përgjithshme që tash përbën rregullin, e jo tek puna.

Në fakt në Shqipërinë e sotme, më tepër se sa të mendohet e të flitet për punën, për hapjen e fronteve të reja që do të mund të punësonin shqiptarët e varfër, më tepër se sa të flitet për një arsim efiçient që do të mund të prodhonte të rinj të punësueshëm, e jo injorantë me diploma, më tepër se sa të flitet për të drejtat e punëtorëve e për cilësinë e jetesës së taksapaguesve, më parë se të flitet për interesin publik në emër të mirëqenies shoqërore, flitet për vjedhjen në emër të pasurimit personal, familjar apo klanor.

Vjedhja është ideologjia mbizotëruese, ne të gjithë jemi nga pak pjesëmarrës në të, dikush duke paguar ryshfet në spital, në polici, në gjykatë, te gjendja civile, në komunë, apo në ministri, e dikush duke e kërkuar ryshfetin nëpërmjet kërcënimit… Por kjo nuk i bën të gjithë njëlloj fajtorë.

Gjithsesi në këtë situatë dëshpëruese nuk ka se si të mos bëjë përshtypje vjedhja e fundit spektakolare që kryen pasanikët që qeverisin në dëm të viktimës së përhershme, miletit. E kam fjalën për vjedhjen e grevës së urisë, këtij mjeti të fundit që më të pafuqishmit përdorin për të bërë të ditur qëndrimin e tyre kur u mbërrin thika në palcë, kur e kanë litarin në fyt. E kam fjalën për vjedhjen e Një Majit, ditës së punëtorëve, ditë që duhet t’i përkushtohej krejtësisht protestave të atyre që punojnë në të zezë e në kushte çnjerëzore, apo të atyre që kërkojnë punë e s’gjejnë dot. Në Shqipëri këta nuk janë pak, e megjithatë nuk u ndje revolta e punëtorëve të keqtrajtuar në ditën e Një Majit, pasi mediat e opinioni publik u zhvendosën drejt festave të PD-së që e detyroi dhe një herë administratën të dalë përdhunshëm për të “festuar” në shesh uljet e rrogave minimale, ngritjen e moshës së pensionit, apo paralajmërimet për pushime nga puna në emër të punësimit të tarafeve të qeveritarëve. Nuk u ndjenë në Një Maj të vuajturit e rreckamanët, edhe për shkak të hyrjes në grevë të pasanikëve të pushtetshëm, deputetëve dhe drejtuesve zonalë të Partisë Socialiste, që kanë vendosur të “radikalizojnë” qëndrimin e tyre për të ardhur në pushtet thjesht e vetëm për të bërë të njëjtat gjëra që po bën Berisha, por kësaj radhe pa Berishën.

Ky përvetësim prej elitës së pushtetit i simbolikës, i retorikës dhe i mjeteve të organizimit që tradicionalisht i përkasin punëtorëve e të varfërve, gjithsesi nuk filloi sivjet. Vjedhja e Një Majit prej pushtetit e ka burimin tek 45 vjetët e enverizmit, këtij sistemi pervers të fokusuar tek paraqitja e jo tek thelbi, që nëpërmjet paradave dhe propagandës synonte të mbillte lumturinë aty ku kish zënë rrënjë varfëria e mjerimi. Mirëpo ashtu siç pritej, tranzicioni termidorian në vend që ta përmirësonte gjendjen e punëtorëve dhe në vend që të instalonte një demokraci funksionale përfaqësuese ku komunitetet e klasat të shprehen e të organizohen lirisht, vijoi të ushtronte të njëjtat mënyra pushteti, kësaj radhe të stërfryra me anë të përdorimit të teknologjisë së avancuar mediatike dhe strategjive aq të studiuara të marketingut. Kështu, 20 vjet më vonë gjendja e punëtorëve është më e mjerë, papunësia është stratosferikisht më e madhe, dhe në Shqipëri jo vetëm që vijojnë të organizojnë parada me pjesëmarrje dhe me buzëqeshje të detyruar, por ka rënë dhe cilësia organizative dhe estetike e këtyre paradave surrogato. Natyrisht, ajo çka dikur paraqitej në formë tragjike, sot, në kushte majmunërie të elitës që imiton “etërit”, nuk mund të paraqitet veçse si farsë.

Sa i përket grevës së urisë, çmitizimi i saj ka histori më të vonshme, por konsistente në trojet tona. Fillimisht e përdorur sinqerisht prej studentëve që dëshironin një vend më të lirë, më të drejtë e më demokratik, e përdorur ashtu siç duhet prej minatorëve e punëtorëve të industrisë, e përdorur bash me vend prej ish të përndjekurve, greva e urisë dukej se po merrte funksionin e saj të denjë, atë të armës së fundit të mjeranëve, arma e fundit e atyre që trokasin e asnjë derë nuk u hapet, e atyre që flasin e nuk gjejnë vesh që t’i dëgjojë, e atyre që zhgënjehen nga gjykatat, spitalet, policia, shteti, apo e atyre që shtypen arroganca e individit të pasuruar rishtazi që mendon se nderi dhe dinjiteti i njeriut mund të maten me para. Kështu duhej të qe greva e urisë. Mirëpo siç thamë në fillim, jemi në kushte të vjedhjes së përbotshme, ku secili merr pjesë, e ku patjetër që vjedhin më shumë ata që janë më “lart”. Shumë shpejt shfrytëzuesit, shtypësit e hajdutët filluan të bënin “greva urie” në parlament, herë një palë, herë pala tjetër, greva që përfundonin në mënyrën më qesharake të mundshme, e megjithatë askujt nuk iu skuq ndonjëherë faqja. E çuditshme se si miliarderë, njerëz që kanë pas vetes struktura të tëra njerëzore, politike e ekonomike, arrijnë të jenë kaq të pafytyrë sa të vjedhin dhe armën e fundit të të papërfillurve, ndërkohë që për të arritur qëllimet e tyre kanë mundësi të përdorin mediat, bizneset, militantët, negociatat, pazaret e tyre e shumëçka tjetër. Komunitetet e populli i thjeshtë duket se përjashtohen nga kjo grevë e populluar nga bonvivants, nga nouveaux riches e nga njerëz që në rast se vërtet do ta donin ndryshimin, do të flisnin për të, do të votonin në parlament për ndryshimin, për reformimin, për anullimin e kësaj taksës “së sheshtë” që përbën një prej masave më regresive që ushtrohet ndaj shoqërisë shqiptare. Në rast se këta “grevistë” të veshur me firmato do të dëshironin ndryshim nuk do të kishte nevojë për greva, por thjesht për program politik, do të kishte nevojë për evidentim të qartë e të shprehur të qëllimit politik.

Është qesharake dhe e tmerrshme në të njëjtën kohë, por çshenjtërimi i mjeteve të popullit, përdorimi i tyre nga “princat” e pushtetit e ka hedhur njeriun e thjeshtë në një amulli cinizmi, në një apati të përgjithshme që shkaktohet nga dilema të kuptueshme morale… Është e vështirë të ruash besimin tek shoqëria, tek drejtësia sociale kur sheh se si një grush njerëzish që i përkasin tarafeve të fuqishme, zbresin nga makinat e tyre luksoze dhe bëjnë “protestë” përpara homologëve të tyre. Dhe gjithë morali i këtyre “protestave” është “zbrit ti të vij unë”, se tashmë është e qartë që asnjë ndryshim nuk guxohet të premtohet. Të tilla shfaqje janë përshembull protestat e vazhdueshme të PS, që synon të zbresë nga froni Saliun dhe ndërkohë nuk artikulojnë as edhe një ndryshim në sistemin fiskal, apo në atë tatimor, madje as që e përmend sistemin tatimor, se ka hall mos tremb biznesmenët. Kjo parti pseudosocialiste, që vetëdeklarohet me togfjalëshin paradoksal “e majtë liberale e qendrës”, nuk premton vende pune, nuk premton reformim të sistemit arsimor, nuk premton rivlerësimin e publikes. Përkundrazi, flamingot rozë premtojnë vazhdimin me përpikmëri të rrugës së Berishës, me ndryshimin e vetëm që këta do të ecin më shpejt në këtë rrugë. Akuzat e vetme që këta i bëjnë Berishës nuk janë pse ky po shet atdheun për 1 euro, por pse s’po e shet aq shpejt sa duhet.

Ndoshta tingëllon tepër patetike, sepse zakoni mediatik sot kërkon një distancim i qartë i analizuesit prej objektit të analizës, por në këto kushte nuk mund të shkruhet ndryshe, duke qenë se jam pjesë e këtij realiteti e nuk mund të dal prej tij. Përvetësimi i grevave të urisë, i protestave në rrugë apo i Një Majit nga klasa e gërditshme politike që për fat të keq qeveris atdheun tonë është i pështirë, pikërisht pse i kuptueshëm. Por nuk duhet të ketë vend për dëshpërim. Tashmë dihet se cilët janë ata që kanë marrë peng qeverinë e opozitën, ajo që mbetet për t’u bërë është forcimi i lëvizjeve gjenuine sindikaliste, që tashmë po lindin prej vetë ndërgjegjësimit të punëtorëve, është forcimi i lëvizjeve të mirëfillta studentore që po nisin të gjallërohen, është radikalizimi i retorikës politike përkundrejt këtij soji sharlatanësh blu edhe rozë për të cilët e keqja nuk ka kurrë kufi. Ata mund ta vjedhin Një Majin, por për ne të tjerët, Një Maj është çdo ditë e vitit, çdo ditë e kaluar si i papunë, si i pastrehë, si i përbuzur, e kaluar në vendin tënd por pa atdhe, me diplomë në xhep, por injorant, në spital, por i pakuruar, duke u ruajtur nga polici që synon të të vjedhë, e nga gjykatësi që kërkon ryshfet. Një Maj është çdo ditë që kalon nën propagandën e gënjeshtrave politike, nën arrogancën e punëdhënësve gojëkëqij e shpirtkëqij që synojnë të ndalojnë çdo organizim sindikalist, madje ndalojnë dhe regjistrimin apo sigurimin e të punësuarëve. Një Maj është çdo ditë që të përball me varfërinë e fëmijës që shkon në shkollë pa fletore, me varfërinë e plakut që s’ka të blejë ilaçet. Një Maj është çdo ditë që të përball me asthmën e betonifikuar të qyteteve ku kanë mbirë qiellgërvishtësit aty ku duhet të kish parqe. Politikanët mund të kenë vjedhur Një Majin, por nuk vjedhin dot çdo ditë të vitit. Ata mund të kenë vjedhur protestën, por nuk vjedhin dot revoltën, e cila po mbruhet dalëngadalë në shpirtrat e atyre që kanë mbetur të papërfaqësuar, larg kamerave dhe objektivëve të aparatëve. Ata mund të festojnë Një Majin apo Pesë Majin, ndërkohë që shqiptarët varfërohen, ashtu siç festojnë ditën e flamurit ndërkohë që shesin mëmëdheun. Por kjo mënyrë e të bërit politikë nuk e ka të gjatë, sic tregojnë trendet e mbështetjes në mitingje apo në zgjedhje, gjithnjë e më shumë janë njerëzit që nuk besojnë aspak te këto parti të ndryshkura e tek këta politikanë sterilë.

 

Fotoja është e protestës së minatorëve në Tiranë në dhjetor 2008.

Foto Arben Celi / Reuters

75 Komente

Arber, 5*****

por nuk vjedhin dot revoltën, e cila po mbruhet dalëngadalë në shpirtrat e atyre që kanë mbetur të papërfaqësuar, larg kamerave dhe objektivëve të aparatëve. Ata mund të festojnë Një Majin apo Pesë Majin, ndërkohë që shqiptarët varfërohen, ashtu siç festojnë ditën e flamurit ndërkohë që shesin mëmëdheun. Por kjo mënyrë e të bërit politikë nuk e ka të gjatë, sic tregojnë trendet e mbështetjes në mitingje apo në zgjedhje, gjithnjë e më shumë janë njerëzit që nuk besojnë aspak te këto parti të ndryshkura e tek këta politikanë sterilë.

Ne fakt, per te mbuluar disi "deshtimin" e 1 Majit, mbaj mend lajmet e Klanit te asaj dite qe thane se "kryeqytetasit vendosen ta festojne 1 Majin nga kodrat e Liqenit dhe ne plazh ne Durres."  Duke aluduar se 1 Maji shenon hapjen e sezonit te plazhit.  Barcalete.  

Megjithate cfare mbetet problematike bile edhe ne kete artikull eshte se alternativa eshte akoma skice mendimi.  Sepse trendet e mbeshtetjeve ne mitingje apo zgjedhje mund te tregojne apatine, ose dhe dorezimin para kesaj politike, por akoma nuk po tregojne alternative.  

Une e ti mund te kemi mendim ndryshe per alternativen.  Megjithate qellimet jane te njejta.   

Hej, s'bo robi keshtu se i vodhen greven e urise. Po kur t'iu vjedhin vrasjen e femrave shtatzane ç'do beni? Nejse me, se une ju kuptoj shume mire. Ju nuk entuziazmoheni nga kjo lufte per zgjedhje te lira se e keni ndare mendjen, ne pushtet do vini me revolucion. Ju jeni si ai i cmenduri (pa te keq po e them) qe ne mendjen e vet e shef veten napoleon qe lufton me kuçedrat angleze. Edhe juve keni krijuar nje autoiluzion ne te cilin vetem ju e dini se ç'eshte e mire per popullin, madje as populli vete s'e di ç'eshte e mire per ta. Ata minatoret qe i keni paraqit te lidh e te cilet po mbroni ishin ne proteste dhe u rrafen me policine pikerisht gjate kesaj greve. Si e shpjegoni kete fakt. Apo ju edhe ata i fusni ne thesin e pasunareve. Siç ishin te pasur te 100mijte te premten. Sa te pasur ka shqiperia.

Nje gje qe s'kam kuptuar kurre nga femrat eshte sa te cekta jane ne gjykim. Ndryshe gjithe keta komunistat s'do kishin kaq sukses me to. Shkon e shkruan ky ekzemplari me siper p.sh. qe ps s'paraqit nje program dhe prandaj s'i fiton zgjedhjet. Hajde mendje hajde. PO edhe obama ose vete jezu krishti te paraqitet para shqiptareve e ujin ta bej vere, para sales qe vjedh zgjedhjet gjalle ne bote se fiton. Ja me mer mua dhe me ve ne gare me Usain Bolt, sa fillo gara i vej sterkomshin e shkoj e fitoj 100metershin. Hec e shaje pastaj bolton se s'ishte stervit mire. Keto diskutime jane aq banale sa habitem me ke i ve 5* ketij shkrimi.

Po ju tregoj edhe te fundit te lubonjes. Dje deklaroi se shqiperia ka bere hapa para sepse zgjedhjet sala i vidhte duke rraf komisioneret ndersa tani duke blere komisioneret. Megjithese tha, mund te duket gje e vogel, prape eshte nje progres dhe te ben te mendosh se zgjedhjet e tjera do kene akoma progres. Keshtu vendoset demokracia, duke shtrenguar vidat çik e nga i çik.

Mos jane ata minatoret e Dushkos qe do shetisnin me makina e me matorrrrrrra smiley

edhe më pas tek kompromisi e toleranca - lëvore e shndritshme e korrupsionit gjigand, e vjedhjes së përgjithshme që tash përbën rregullin,

I nderuar Arber , e nenvizova sepse me duket sinteza me e sakte , gjetja e shprehur shtrydhur e si goditja e topit gjethe e thate .Ky eshte portretizimi me i skte i kesaj shoqerie SOT.

Ke shume konstatime qe perbejne e pasqyrojne thelbin e Shqiperise se sotme , qe pasqyrojne objektivat kryesore te grupimeve klanore te ashtuquajtura Parti Politike .

Dhe per me teper ke nje qartesi te admirueshme duke gjetur  "celesin " e daljes nga kjo situate Punen , Arsimin real dhe Dinjitetin e njeriut .

Per keta lloj artikujsh nuk ka klasifikim , sepse jane programe - manifeste , te paperfytyrushem e mbi te gjitha te pa mendueshem nga megallomanet politikane te sotshem e ca me teper , nga trylylylyte e gazetarise shqiptare te lloit 55 , 66 , 77 apo nuk e di se cfare titujsh e numrash kane .

 Por gjithsesi per force zakoni , nuk ka me shume se 5.

S'ke ç'i ben! Femrat qenkan te cekta ne gjykim ndersa meshkujt qe sjellin shembuj me "sterkomsha" jane te feeeellë!

5 yje edhe nga une, meqe jam femer, por edhe meqe e dua vendin tim me mendje te kthjellet dhe dinjitet.

O Shabeeeee una kom i hall me kete artikullin e Arbrit. Una i vuna 5 ylla, gjymses se pare. Noshti una du me i vone 5 ylla ene gjymses se dyte. Si i bohet!

Aq i drejte eshte ky artikull sa c'eshte absurde qe nje i djathte si puna ime, te qaje hallin e 1 majit dhe te mos ekzistences se sindikatave dhe perfaqesuesve te punetorve.

Per me teper mo vone se tani do futmi n'bledhje.

Bravo Arber!

Hej, po kur m'ze inoti i vej dhe une 5yje. S'me dridhet hic qerpiku. Dali mo i bukri e ta vej ne diskutim po deshi.

O goce po ta kishin me gjithe mend femrat se pelqejn te zgjutit, s'do e kishin lene niçen apo kafken te vdisnin ashtu si i kishte bere nona. Po s'eshet ky thelbi. Thelbi eshte sterkomshi.

O çuni, jo gjithnje modeli eshte "kasapi dhe viktima", por edhe kur eshte i tille, rolet shpesh perkembehen.

 ....ndërkohë që shqiptarët varfërohen, ashtu siç festojnë ditën e flamurit ndërkohë që shesin mëmëdheun. Por kjo mënyrë e të bërit politikë nuk e ka të gjatë, sic tregojnë trendet e mbështetjes në mitingje apo në zgjedhje, gjithnjë e më shumë janë njerëzit që nuk besojnë aspak te këto parti të ndryshkura e tek këta politikanë sterilë

Shqiptaret po varferohen, sikur te jepnit disa prova do te ishte mire, jo se kjo fraze nuk eshte e vertete, por evidenca eshte nje argument me shendosh dhe me i qarte.

.Pse varferohen shqiptaret ?..ndoshta sepse nuk e ndjekin deri ne fund voten, premtimin e liderave. Protestat e diteve te fundit jane shembulli me i mire per te luftuar per te drejtat, per veten, dhe sic shikohet PS dhe partite e tjera po e ndjekin dhe udheheqin revolten per te drejtat e veta.Kjo duhet te ndodh per here edhe kur PS te jete ne pushtet. As nje qeveri nuk duhet te jete e qete kur populli varferohet qeveria duhet te rrezohet ne dac me hir, ne dac me pahir!!

Genci, ky lloj etiketimi mban ere "groupies".  Me vjen shume keq qe nuk merresh me argumentin por me personin/gjinine ne kete lloj menyre.  

Ne fund fare kam thene qarte qe si e mendoj une alternativen eshte ndryshe nga alternativa e Arbrit.  Por i qendroj shtjellimit te tij te problemit.   

Alternativa ime: nje shtet i forte, i cili barazpeshohet me nje shoqeri civile te forte.  Shkeputje nga politikat makro-ekonomike.  Vete-integrim.  E jo mono-politike integruese "one way to nowhere."  E qe te behen keto, duhet nje katharsis, sepse kjo klase politike nuk ka asnje qellim te tille.    

Shkeputje nga politikat makro-ekonomike.

Kjo eshte ndryshe nga c'thote shkrimi, me duket. smiley

Shume shkrim korrekt dhe i sakte Solo dhe nje 5* nga une.

 

Genco, si e ke ket muhabetin me grate shtatzana, apo fetish grevistesh?

E dyshoj qe Rama qenka usain bolti i penguar, te pakten deri tani nuk ka treguar ndonje rezultat as ne stervitje.

Per protesten, dhe per pseudopolitiken aktuale ne Shqiperi: Ka nje ndryshim thelbesor ne qasjet tona. Ti ke shprese te PS, ashtu sic dikush tjeter mund te kete shprese te PD, apo te nje tjeter parti. Ndersa per mua keto perbejne "te vjetren". Une shprese kam vetem tek "e reja". E reja duhet te shfaqet ne nje forme qe nuk eshte shfaqur ne keto 20 vjet. E reja ka te beje me artikulimin politik ne perputhje me nevojat e realitetit (revolutions are verbose). Pra edhe PS mund te jete e reja, por duhet te nise ta artikuloje kete te re...

Une nuk shpresoj dot tek e vjetra, qe shfaqet ne po te njejtat forma joperfaqesuese, emocionale (e jo racionale), jotransparente, konjukturale, klanore, bosh ne vlera, qe refuzon alternativat, qe refuzon te kete qasje kuptimore, shfrytezuese etj etj. Natyrisht qe edhe e reja nuk ka per te qene menjehere ideale apo perfekte, por minimalisht ajo DUHET ta kete nje diference cilesore. Nuk dua t'i rikthehem analizes se perse PS-ja i ka te gjitha keto karakteristika te se vjetres dhe asnje karakteristike te se rese, sepse do behesha perserites. Edhe arsyen pse PS-ja eshte keshtu, besoj se e kam thene, dhe kam shpresen qe dhe ti e di.

E di cfare me shqeteson mua?

Me shqeteson me se tepermi qe ti, Joni, e qindra te rinj te tjere (ndonjehere dhe une) deshperohemi nga keto partite aktuale, dhe e kerkojme me se s'ben shpresen po aty, ne kushte deshperimi, si i mbyturi... Nderkohe qe ne fakt do te duhej vetem guxim, nje qasje radikale, nje mohim i teresishem i klases aktuale politike, qofshin ata dhe prinderit tane. Ajo do te qe nje e re e bukur, qe s'ka pse te nise nga kushte kompromisi.

Sa per inflacionimin e protestes dhe te grevave, c'te te them, duket se perjetojme realitete te ndryshme, ne kete realitetin tim kane kaluar mes ditesh protesta teper te rendesishme, te sinqerta e plot zemer, te cilat jane harruar e nuk kane sjelle asnje efekt... Si materialist qe jam (ta thashe qe ne fillim " src="http://www.fabrikasociale.com/forum/imag..." /> ), nuk mundem te mos reflektoj mbi kete...

Minatoret ishin nje nga te vetmet momente te vlefshme te protestes se socialisteve, por mua me mjafton artikulimi i elites se PS per te kuptuar qe edhe hallet e minatoreve nuk kane per t'u zgjidhur.

Vertet qe Rama po thote se ka 700 mije te papune, dhe shqiperia po rrenohet ekonomikisht, vertet po thote qe kjo duhet ndalur, por ama nuk thote se si, nuk guxon.

Perkundrazi, del te Babaramo dhe ia keput mufka, citon james bakerin, dhe thote qe "freedom works", biznesi duhet respektuar, sepse liria punon. Cila liri? Vetem liria e sipermarrjes, ama jo liria e dinjitetit. Liria per te shfrytezuar, liria per te shperndare gjithnje e me shume koka kola dhe mjerim.

Nejse, nuk dua te bej cinikun me greven tuaj, po eshte nje greve me nje kauze tejet personale, heqim berishen veme ramen. Ja dhe e hoqem ramen, ngrihen ata te berishes bejne greve, c'do bejme? Do mbeshtesim cdo levizje qe sjell 100 mije militante ne shesh? Jo, duhen mbeshtetur vetem levizjet qe sjellin progres, jo rrathet vicioze.

Monda, i ke dhe ti paragjykimet e tua smiley

Psh pohon pa t'u dridhur qerpiku qe ti e une kemi alternativa te ndryshme, pastaj jep nje alternative me te cilen jam katerciperisht dakord

Ju falenderoj te gjitheve per leximin, falenderoj shqipin, kohen ditore, dhe mbi te gjitha stafin e gazetes gazeta qe me mundesoi shprehjen e mendimit tim modest.

Monda, i ke dhe ti paragjykimet e tua Tongue

Psh pohon pa t'u dridhur qerpiku qe ti e une kemi alternativa te ndryshme, pastaj jep nje alternative me te cilen jam katerciperisht dakord 

Kam paragjykime smiley.  Kur te hiqni Badiou si editor te gazetes do behem "groupi" smiley.  

Sol, ndryshimi thelbesor ndoshta midis idese tende dhe times (mbase jo tendes, por te pakten te imazhi qe percillet ndermjet disa shkrimeve ne Gazete) eshte tek dimensionet e shtetit.  

.. ti sol me gjithe respektin qe kam per shkrimet e tua, cfare do te beje ndryshe nga Rama, dhe cpo ben, cpret, apo  e do gati, fushe me lule, si ne keto forume??!!?

..aty e ke edhe sheshin edhe mejdanin hidhu  smiley 

Nji përgjigje, që s'do të ta thoshte askush me zë t'lartë, do ishte:

T'kishëm pas dò djem si Mema
kishëm me i hy sheshit mrena

U sa i gjate. Doja qe ne fillim t'u thoja atyre qe jane mare me nje fjali qe ne mendjen time ishte sa per gallate, qe humori per mua eshte nje forme afrimi mes njerzve. Njelloj si mendoj se kane dashur te bejne edhe me karikaturat e muhametit me ane te te cilave kerkonin ta sillnin me afer tokes ate qe eshte ne qiell, po myslimanet si duket preferuan ta mbajne larg nder yje profetin e tyre. Ja merni per shembull monden. Do t'i qendroj afer solit (me te drejte se ai eshte komunisti idealist) dhe me humor kerkon t'i behet groupie. skandaloze per nje feministe. me mua qe s'me do afer behet serioze. (psikologji dy lekshe kjo imja, po hec mo)

Sa per grate shatzana, me dhembi edhe mua ajo qe ndodhi. Se kam qene vet i tepruar dhe e di se ata qe e bene s'jane vrases po thjesht te tepruar ne deshiren e tyre te mire. Mendoja se duhej thene nje fjale, por mund te jete qe edhe heshtja eshte nje forme reflektimi. Keshtuqe s'ka gje. kalojme me tutje. Kush eshte joni?

Ti ben nje shkrim te tere lidhur me sa e keqe eshte e vjetra dhe sa e mire eshte e reja. Po me po, dakort me te gjitha, madje qe te mos kete fare diskutim po te them se do votoja per ty me shpresen qe do nxirrnit nje deputet qe mbase s'do mund t'u vinte fre poshtersive, po me e pakta do behej deshmitar i tyre dhe do kontribuonte qe ne zgjedhjet e ardhshme ndryshimi te behej me me peshe. PO siç e sheh, kjo shprese ka ne themel mundesin per zgjedhje te lira. ça kuptimi ka te flasesh per alternativa politike. Jo taksa e sheshte jo minatoret. Po i flet per ajrin e ndotur dikujt qe po e mbysin. Se shikon qe s'eshte kjo rradha e puneve. Kur atij milionerit tjeter ia hedhin sy per sy ne gjykate dhe ligjin nga e bardhe ja bejne te zeze, ç'shprese do kete per ata dy minator. Kush do i mbroje ata mjafti. JO me jo mbrohen vete ata, jepu mundesine te zgjedhin te vetet, dhe mos u jep nje diktature (qe ketu per t'u ngrit nervat ketyre te djathteve thuhet se eshte si ajo e enverit, se ne fakt do jete si ato juntat ushtarake te amerikes latine). Nese doni t'i mbroni ata minatore, per mua s'veprohet keshtu. Se si po beni ju, e shef vete ti se kush po te mbeshtet. Ja xhibi me poshte pa te lexuar fare po te mbeshtet. Normal, se çon uje ne mulli te tij. S'te vret syte. apo deshira jote e fshehte eshte qe ketu te instalohet vertet nje diktature e cila normalisht pas 10 a 15 vjetesh do bjeri me dhune dhe ti do jesh ne krye te kesaj pune. Kete do ti qe nuk mbeshtet tani qe kerkohet vetem nje pjesemarrje pasive sa per te bere numer, jo zevendesimin e sales me ramen, po vendosjen e nje minimumi zgjedhje te lira.

Si eshte e mundur, qe se beson njeri qe dikush mund te jete per numerim votash pa qen i ps. Pse duhet te jem patjeter i ps une qe kerkokam vetem qe votat te numerohen drejt. Ju mund te keni ketu shume me shume kohe se une, qe as vitin s'kam bere ne shqiperi dhe kushedi ç'pislliqe keni pare, po nga jashte dhe nga larg kjo çeshtje duket aq absurde qe mund te krijoj debat, sa çuditem qe s'ka 3milion shqiptare aty te kerkojne nje te drejte qe s'duhet te konsiderohet as e drejte per aq sa thelbesore eshte. Te votosh i lire s'eshte me pak nje e drejte se te maresh fryme per mua. Dhe ma boni hallall per gjatasine qe s'eshte e thene te te jete edhe trashesi (mendimi) plus qe te gjitha keto mua me duken banale (ne kuptimin qe nuk arrij te mendoj si mund te vihen ne diskutim, normalisht nese ti ke ndonje gje per te kundershtuar do te thote qarte qe udhtojme ne dy drejteza paralele pa as edhe nje pike takimi)

sikur të kishte Peshku ndonjë dritare të kundërt me atë të "Thënia e ditës", kjo thënie e jotja do ta meritonte atë:

Kur atij milionerit tjeter ia hedhin sy per sy ne gjykate dhe ligjin nga e bardhe ja bejne te zeze, ç'shprese do kete per ata dy minator

Simbas teje duhet të na digjet më parë barku për milionerët? Apo beson se po të sistemosh hallet e milionerëve do të zgjidhen automatikisht dhe hallet e minatorëve?!

Simbas teje duhet të na digjet më parë barku për milionerët?

Nuk me duket se ka dash te thote ate - dhe me vjen keq qe e ndryshon kastile. Me c'kuptova une (se s'ishte aq e veshtire), Genci donte te thonte qe, kur edhe nje milioneri, qe ka mundesite te kete avokate te mire, etj. etj. ja hodhen ne gjykate sepse pala tjeter pagoi me shume - c'fare drejtesie mund te pritet per minatorin qe s'ka para per t'i dhene ryshfet gjykatesit?

Ja merni per shembull monden. Do t'i qendroj afer solit (me te drejte se ai eshte komunisti idealist) dhe me humor kerkon t'i behet groupie. skandaloze per nje feministe. me mua qe s'me do afer behet serioze. (psikologji dy lekshe kjo imja, po hec mo)

Mire qe e the vete qe eshte psikologji dylekshe, po hec mo dhe ti se s'ta ndali njeri vrullin.

Ajo puna e "groupit" s'ka lidhje fare me kamunizmin idealist te solit.  Soli me ka qendisur ca bejte, dhe qe atehere jo i qendroj afer, po dashni dhe pertej dashnise.  Dmth ala peshkiste, jemi mish e thua.  Ia falim njeri-tjetrit edhe kur shahemi nga ideollogjet, se e kemi dashnine pertej idealeve, dhe pertej te majtes dhe te djathtes.  

O Genc, as dy leksh s'ishte ajo me lart, apo eshte rrit inflacioni andej edhe iu falet.    

si dhe llukanin, qe ia morrsha te ligat sa bojeqielli qe eshte

Përvetësimi i grevave të urisë, i protestave në rrugë apo i Një Majit nga klasa e gërditshme politike ...

Te jete gabim shtypi thua?

Sol, e reja ishte në Shqipëri; idealiste, e pastërt, dukej e përkushtuar të punonte kundër kërmave të vjetra të politikës, kishte dhe mbështetjen e sinqertë të kujtdo që urrente mënyrën e të bërit politikë në Shqipëri... por ajo... zhgënjeu.

Zhgënjeu aq shumë, saqë, çfardolloj lëvizje tjetër të lindë, do të shikohet shtrembër (duke e paragonuar mjaft me t'parën).

Sidoqoftë, nderim dhe respekt për ç'ka thuhej në artikull.

Shkrimi eshte nje leksion politik i qarte dhe i sakte (ka dhe dimension moral sigurisht) per gjithe klasen politike shqiptare, por qe do ti vlente ne vecanti te majtes. Sic dhe e kemi biseduar me pare sebashku, mendoj qe ne kushtet qe po kalon vendi, nuk eshte momenti per leksione politike ndaj PS, por per bashkim te te gjitha energjive te mundshme kunder nje te keqe te madhe qe ka mberthyer kete vend. 

Ne vendin tone eshte instaluar nje sistem qe vepron si nje institucion total. Ky eshte objektivi qe te gjithe ne duhet te synojme: c'rrenjosjen e ketij institucioni total.

 Pse? Pa permendur, para se gjithash, kuadrin material te rrenimit qe ka prodhuar kjo qeveri,  ky institucion total nuk lejon prodhimin e politikes, apo me sakte te fushave, ne te cilen politika mund te veproje. Nese pushteti nuk e krijon mundesine e prodhimit te nje politike, atehere ky leksion qe ti ke shkruar nuk vlen! Se pari duhet krijuar nje sistem qe lejon prodhimin e politikes, dhe po! atehere ne te gjithe mund te gjykojme, kritikojme, reflektojme, debatojme mbi ceshtje te ndryshme! Pikerisht krijimin e ketyre kushteve synojne edhe manifestimet e fundit te te gjithe shqiptareve edhe ngujimi ne greve i atyre personave.

Pra ne keto kushte qe jemi sot, kjo qasje e disa veprimtareve te saktivistes eshte e gabuar, jo per permbajtjen, por per kohen e anuncimit  (ne sens fetar). Eshte sikur ti kerkoje Pjeter Arbnorit ne vitet '60, gjate diktatures, qe programi i levizjes social demokrate qe ai me te tjere kishin shkruar, nuk permbante kete apo ate teze, nderkohe qe vete ekzistenca e tyre vihej ne pikepyetje. Te pershendes.

Shkrim shumë intiligjent.

Si i thoni ju te nenBathores , e ka qare.

Se prisja kurre qe nje dembel te shkruaj kaq bukur per punetorin.

komplimenti.

AS, jam shume dakord me komentin tend, deri ne piken qe thua qe duhet te bashkohemi te gjithe per te shporrur kete te keqe te madhe. Pastaj me duket se ka nje diference te vogel ne koncept. Une mendoj se e keqja e madhe qe duhet shporrur nuk eshte Berisha, por realiteti, kornizat politike ne te cilat u rrit e u fuqizua Berisha. Ky realitet ka treguar se eshte ne gjendje te rrise monstra, dhe pikerisht kete realitet Rama me aq kembengulje synon ta ruaje. Te gjithe duhet te bashkohemi per te shporrur kete realitet, por Rama duket se vendos shkopinjte ne rrota. Ai desheron te ruaje gjithcka, me perjashtim te Berishes, i cili ne fakt eshte vetem fytyra e po ketij sistemi qe pa ndryshuar thelbin, neser do te mund te kete fytyren e Rames.

Per ta mbyllur nga ana ime kete muhabet, Une do jem i kenaqur kur ti ta kesh shporrur kete realitet qe mbillka mostra, madje sot do bej nje gjume te embel, se me riktheve shpresen e nje bote pa te pasur e te varfer.

Pershendes dhe une kete AS qe paska thene kaq bukur ate qe kam dashur te them edhe une.

Me duket sikur po artikulojme gjykime mbi te njejtin proces, por ne kohe te ndryshme te zhvillimit te tij. Sic komentova dhe me lart, e keqja e madhe nuk eshte Berisha, por sistemi qe eshte rrenjosur ne Shqiperi, pra institucioni total. Por te shfaqesosh Berishen nga pergjegjesia e tij jo vetem per rrenimin ekonomik te vendit, por dhe per rrenjosjen e nje sistemi perves, kjo do te thote ta lesh fajin jetim. 

Ti thua Rama synon vetem doreheqjen e Berishes dhe vazhdimesine e ketij institucioni totalt. Kjo eshte gjysma e te vertetes, pasi po, Berisha duhet te dorehiqet, sepse ka pergjegjesine per gjendjen e krijuar, dhe, sic dhe opozita po e kerkon (jo vetem Rama!) duhet bere transparenca e zgjedhjeve te shkuara! Kjo eshte kerkesa themelore e opozites! Pra te zbulohen rrenjet e se keqes, qe ne e dime te gjithe, vjen nga vjedhja e votes se lire. Kjo vjedhje sjell alienimin e demokracise, pasi populli nuk perfaqesohet nga zgjedhja e tij, por nga huliganw qe kane shkaterruar vullnetin e tij. Nga momenti qe "politiken" e bejne huliganet, atehere gjithcka ka marre fund. Ne rastin konkret, kerkesa per hetimin e zgjedhjeve, nuk eshte kerkese personale e Rames, por e nje populli te tere. A je ti kunder ketij hetimi per transparence? Jo! Atehere perse e braktis kete perpjekje? Ka etik vlerash dhe une ndaj te njejten kritike me ty ndaj alternativave te zhvillimit qe Rama ka projektuar, por ka dhe nje etik pergjegjesie! Ti s'mund te sillesh si nje "armchair marxist" nderkohe qe vendi ka nevoje per energji te perbashket kunder tiranise. Te gjithe sebashku per transparencen e zgjedhjeve nuk eshte nje lajtmotiv i PS, por i te gjitheve! Pasi kjo baze e demokracise ti nenshtrohet nje terapie, atehere po, mund te flasim per alternativat e zhvillimit, problemet e te majtes, Ramen etj etj. 

 kerkesa per hetimin e zgjedhjeve, nuk eshte kerkese personale e Rames, por e nje populli te tere.

Kur? Ku? Si? Ndoshta e kam gabim, sigurisht, por sikur ishte Rama ai qe e kerkoi, madje kishte edhe antare te Kryesise se PS-se qe ishin kundra.

Gjembi, kete e kerkoi Rama, por e kam kerkuar dhe une, e ke kerkuar edhe ti, edhe te tjere, pra eshte nje popull i tere qe kerkon prej 20 vjetesh, me apo pa Ramen, me apo pa Berishen, transparencen e zgjedhjeve, hetim te zgjedhjeve, zbulim te mekanizmave te vjedhjes se votes, ndaljes se ketyre mekanizmave ose te pakten  neutralizimin e pjeses me te madhe te tyre (se parregullsi ka dhe ne boten perendimore, shih psh rastin e zgjedhjeve ne Angli se fundmi ku ka me qindra parregullsi, deri edhe vjedhje te votes), procedim penal per shkaktaret. Kauza per transparencen e zgjedhjeve nuk ka lidhje me Ramen, kjo eshte nje kauze per demokraci qe na takon te gjitheve! 

Jo AS nuk e kerko njeri transparencen e zgjedhjeve perveç atyne qe kane interesa direkte te lidhura me Ramen (ose fanatikve historike te PPSH). Kjo per arsyen e thjesht fare qe te gjithe e kishin te qarte paraprakisht qe zgjedhjet do vidheshin nga te dy palet, ne kurriz te te "vegjelve" te pabindur.

Kush shkoi me votu shkoi per te zgjedh "hajdutin" me te zot. Ke pa ti qe Sala me "rregullat" e vjedhjes qe i diktoi Rama ne 2008-n, doli me p.s. se e gjithe PS-ja (po kur them une qe ai o kryetari i vertete i PS-se, s'me besoni ju mu).

A e shef ti qe vetem ata qe u jane vjedh votat nuk flasin. Meta eshte ne qeveri kshu qe s'e ka me mendien te zgjedhejt e kalume. Dash Shehi dhe Gilman Bakalli, qe jane te vetmit qe u eshte vjedh vota djathtas, s'po i le kush me dale me protestu. Sigurisht ata kane nje minimum dinjiteti, dhe s'mund te dalin ne krah te Gramoz Ruçit per te kerku drejtesi. (kjo eshte njesoj sikur te çoje nga varri Stalinin, dhe te shkoje me te per t'i kerku Bush-it te respektonte te drejtat e njeriut ne Irak)

Transparencen e zgjedhjeve e kerkon i gjithe populli! Por po e ngule hunden tek mjekrra e Rames, e ke te veshtire te shohesh qe pas shpines se tij, pavaresisht tij, jane me mijera e mijera shqiptar qe kerkojne kete transparence!

Ti thua, e dinin qe do vidhej. Po pse si mendon ti, se nuk do te vidhej po mos ta dinin keta? Kur eshte krijuar nje kulture vjedhjeje qe prej renies se diktatures, c'prisje ti, qe tak fak me nje ligj, edhe u zhduk vjedhja e votes se lire? Ti s'po thua asgje qe ne nuk e dinim Lizander! Kodi i ri elektoral u be per te minimizuar vjedhjen e votes dhe keto perpjekje sot jane pikerisht ne ate vazhdimesi, pra per te kerkuar perfeksionim te nje sistemi qe nuk dha rezultatet qe pritej. A pati gabime? Po, pati! Tani c'do bejme, do rrime te qajme gabimet e te shkuares apo te ngreme zerin te gjithe kunder vjedhjes se votes? Ketu nuk behet fjale kush vodhi, ketu behet fjale te zbulohet si u be vjedhja,  pra te zbulohet mekanizmi, te denohen fajtoret nese ka dhe te kodifikohet juridikisht nje sistem mbrojtjeje per voten e lire ne zgjedhjet e ardhshme. ja kaq.     

Shkrim pakuptim. As e majta as e djathta nuk qenkan ne rregull, atehere kush qenka? Ke ndonje alternative apo po na riciklon ide te thena e sterthena me mijera here? Te fillojme nje parti te re? E nisi kete G99 po pa nisur mire ju turren qeneria me lloj lloj ofendimesh. Duam apo sduam ne PS e PD perfaqesojne ideale qe kane rezonuar neper shekuj me njeriun modern (konservatorizmi dhe liberalizmi), ndaj nese nuk ka alternativa konkrete apo parti ekologjike apo ku di une shkrime te tilla rrahin per te mijten here uje ne havan. Nuk e do ti Edin apo Saliun? Atehere bujrum propozo dicka konkrete apo me mire fillo vete e behu simbol ndryshimi nese ke takat. Po nuk pate mos na perserit te verteta qe i di dhe nje nxenes i fillores.

Shkrimit nuk do ti kontestoja as edhe nje presje. Realiteti eshte i hidhur kur mendon se shqiptaret kane rene ne nje hipnoze regresive dhe cdo zhvillim rrotullohet ne kete kornize qe shqiptaret rendom e quajne politike. Ata i druhen kesaj kornize por nuk e refuzojne ate.

 Vertet ti arber mendon se nuk eshte e rendesishme transparenca a zgjedhjeve?!

ketu nuk behet fjale  per ramen, per berishen e as per ty e idete e tua mbi mireqenien e klases punetore. Ketu behet fjale per nje parim (se eshte i pare) qe mbeshtetet ose nuk mbeshtetet (dhe pike).

Je apo nuk je ti arber mbeshtetes i ketij parimi (procesi zgjedhor duhet te jete transparent dhe i kontrollueshem ne cdo moment nga cdo i interesuar-qofsh ti apo hasmi yt)?

 

Te gjithe diskutimet e tjera i vijne anash ketij.

 

 

 fushata elektorale mbaroi, sejcili i hodhi goglat e veta. Tani sejcili ka rastin (perseri) te vendose nese keto goglat duhen numeruar si duhet. Kaq.

AS, se nuk dua te keqkuptohem.

Do shkruaj nje artikull per kete, me synimin qe te sqarohem me tej por shkurt ajo qe mendoj konsiston ne keto hapa:

1. Po Berisha eshte e keqe e madhe, sic eshte Berlusconi, sic ishte Bushi etj etj shume burra te tjere sot ne bote.

2. Keta nuk do te ishin ne gjendje te benin asgje pa strukturen qe kane rreth vetes, strukture e perbere nga klane, kryesisht nga biznesmene jo-plotesisht-transparente, lobbies, militante etj etj. Keta funksionojne si bashkesi. Dmth. ti kur flet per ujkun, duhet te kesh parasysh qe ujku jeton gjithnje ne lukuni, dhe eshte produkt i lukunise. Edhe sikur te vdese Berisha, eshte lukunia ajo qe prodhon ujkun tjeter...

3. Rama (nuk po bej asnje analize mbi c'ka bere e c'ka thene Rama ne te shkuaren) sot, gjate greves se opozites, e ben te qarte qe nuk ka ndermend te ngacmoje lukunine, nuk ka ndermend te ngacmoje gjithe ngrehinen qe e shnderroi Berishen ne te keqe te madhe.

Tani, mbetet te hipotetizojme, ose Rama(dhe opozita) nuk e kupton qe Berisha eshte produkt i realitetit, pra eshte leshko, ose Rama (dhe opozita) deshiron te operoje ne te njejtin terren, ne te njejten forme, sepse jane te te njejtit lloj, dhe kane te njejtat synime.

Natyrisht qe nuk ofendoj popullin opozitar, dhe asnje lloj populli. Respektoj personalisht sakrificen dhe merine e tyre, ashtu sic do te respektoja dhe merine e sakrificen e popullit te partise demokratike. Ama, une personalisht nuk mund te perqafoj nje kauze, thjesht pse e mbeshtet populli, jam i detyruar te gjykoj mbi drejtimin per ku con kjo kauze.

E drejta e votes - thone lideret e opozites. Edhe pse une kam bindjen time qe ky togfjalesh eshte thjesht nje eufemizem ne kushtet tona, le te arsyetojme mbi te:

Se pari, sipas piramides se nevojave, te te famshmit mazllov, njerezit kane te tjera nevoja primare, perpara nevojes per te zgjedhur qeveritaret (dhe ne mjerisht jemi katandisur ne ate nivel te piramides). Ne kete sens opozita duhet te shprehe qarte qe synimi i saj eshte te permbushe nevojat primare te popullit, perndryshe cdo nevoje me elitare se keto nuk ka per t'i interesuar kujt dhe diskursi i opozites zhvishet nga kuptimi.

Se dyti, qendrimi im ndaj zgjedhjeve eshte ky: pavaresisht pjesemarrjes ne votime, aty u zgjodh mes Rames dhe Berishes, e jo mes alternatives A dhe alternatives B. Dmth kurre ne keto zgjedhje nuk u diskutua modeli politik, kurre nuk u diskutua tirania, kurre nuk u diskutua vjedhja, por vetem Rama e Berisha, me fjalimet e tyre bosh e plot zulme. Liria e zgjedhjeve nenkupton pikerisht ekzistencen e me shume se nje alternative. Ne nuk e kishim, pra ne nuk kishim zgjedhje te lira. Ne kishim shume fytyra, po, por fytyrat nuk perbejne aspak alternative.

Se treti, ti me te drejte permend arrogancen e Berishes, tiranine e tij, vjedhjen e votes. Po, kjo ka ndodhur, dhe nuk kish si te mos ndodhte. Por cfare do te beje ndryshe Rama, me perjashtim te greves? Po sikur pastaj te beje greve dhe Berisha? A do te duhet te marrim dhe foto nga greva e Berishes dhe nga demonstratat e PD dhe t'i lavderojme, meqe kemi popullin qe po rrezon tiranine? Ne e dime fare mire qe secila prej dy partive te medha eshte ne gjendje te nxjerre 200 mije njerez ne shesh dhe te beje greva urie pa viktima, ne cdo moment te vitit. Kjo te acaron, po c'ti besh, ketu e kane katandisur.

 

Cfare do deshiroja une? E kam thene ne artikull, une do te deshiroja qe Rama si fillim te pozicionohet qarte si perfaqesues i disa interesave ekonomike, e me pas te operoje ne baze te nevojave qe kane ato shtresa e ato interesa. Dhe te tregoje me program (me fjale minimalisht) se c'eshte ne gjendje te beje ndryshe nga Berisha (or po nje ndryshim minimal te premtoje). Si dhe te shporre nga turma e vet ata njerez qe sot i ka me te afermit, po qe deri dje kane qene nder fajtoret kryesore qe e bene Berishen BERISHE.

Nuk besoj te nderrimi i fytyres me fytyre, duhet nderruar modeli me model!

 Opionionin tim per 1 majin e per rolin e sindikatave e pata shkruajtur te ajo tema "Gezuar 1 Majin"  edhe si pjesmarres disa here i atyre manifestime per te cilat shkruan sol-nocturnus. Soli shkruan mbi to, une i kam bere ato ne realitet.

Tani shkrimi nuk eshte i keq. Dobesia e tij qendron se si shume e shume çeshtje te tjera qe trajtohen nga shqiptaret, tema e 1 Majit eshte teme e sfazuar ne kohe. Sillet si problematike e re dicka qe eshte trajtuar e konsumuar me kohe. Sol-nocturnus (s'e di si me duket ta therras ne emer) qe ben rolin e alternativit, nuk shkeputet aspak nga mesatarja. Mediokriteti i pergjithshem ne mediat shqiptare (dhe shoqerise shqiptare) ben te duket si shume i larte nje shkrim, i cili ne te vertete eshte vetem paksa mbi nivelin mesatar.

Percudnimi i 1 majit eshte trajtuar dhe diskutuar me kohe ne Europe. Percudnimi i 1 majit ka vite qe ka ndodhur. Ky percudnim nuk eshte faji i askujt, eshte thjesht evolucioni i tregut te punes. Klase punetore nuk ka qysh kur sektori i sherbimeve ka zevendesuar ne vitet '80 sektorin e industrise, per nga numri i te punesuarve. Si rrjedhoje 1 maji dhe roli i sindikatave (me gjithe mirenjohjen per punen e shkelqyer te bere pas Luftes II Boterore) eshte ridimensionuar.

Nese nje force opozitare sjell ne mes te Tiranes 200.000 njerez ka te drejte  te marre pushtetin. Heret a vone Rama duhet ta kuptoje kete bashke me socialistet e tjere. Ky eshte pushtet qe mbahet ne kembe me hajdute, kriminele ordinere dhe me lidhje familjare. Si rrjedhoje, vecse nje gjuhe njihet.10 Shkodrane dje i moren para si bageti turmen e policave.

Pastaj te tjerat jane therrime per turmen e skicove dhe teoricieneve te hajdutllekut shqiptare.

Sala me PD ne opozite edhe ne kulmin e tyre nuk i mblidhnin dot 2.000 njerez ne Tirane, jo me te organizoje manifestime te tilla apo greva urie.

 

Liqeno,nuk hudhet nje qeveri e votuar nga 1 milion vete nga 25 mije demostrues.25 mije me te bo qejfin se kane qene me pak.

Dhe sa per ato Shkodranet ata jane kontigjenti jone,po nuk doli ashtu sic ishte plani se e kapen muhabetin shpejt deputetet socialiste. smiley

Akoma me keto budallalleqe? Po c'lidhje ka se cfare ben Rama apo Berisha me greven e urise dhe Nje Majin? Ky eshte kapitullim pa kushte i vajtojcave te internetit qe jetojne ne enderra. Shqiperia eshte vend i lire, kush do ben greve urie, kush do feston te tjere bejne hartime. Askush nuk ka ndaluar njeri qe te dale dhe te protestoje per 1 Maj. Pse nuk i organizojne te papunet apo sindikatat? Edhe ne vendet e Evropes qe ka protesta per 1 Maj, nuk del gjithe populli aty dhe as nuk jane ne nje mendje per kete te gjithe. Dikush proteston per te drejtat e kafsheve, dikush per homoseksualet dhe dikush kunder korporatave dhe kapitalisteve dhe as nuk duan te ja dine per cfare proteston ai tjetri me tutje.

Ku te ma gjeje qe ketu te protestonin per te drejtat e tyre apo te kafshve apo te homove apo te pyjeve apo te ndotjes apo te legalisteve. Problemi ketu qe nuk doni ta pranoni eshte se njerzit nuk i njohin te drejtat e tyre, njohin ligjin e xhungles por nuk e dine qe kane te drejta, madje as legalistet, per ironi te emrit, nuk e dine qe kane te drejta. Dhe per kete mosnjohje pergjegjes jane aktoret aktual prodhime te sistemit "te hengert ujku".I zoti i shkrimit, nuk duhet paragjykuar per shkak te parimeve politike. Keto te fundit mund te jene te ndryshme por deshira per te bere ndryshime pozitive eshte e njejte.

Ashiqare keta e kane kthyer njerzine aktive ne "ne" dhe "ata", pd dhe ps..Jashte ketij rrethi nuk ka asgje. Dhe ata qe mendojne se jane jashte ketij sistemi, genjejne veten se sistemi i gllaberon pa e kuptuar. Po dole nga ne dhe ata je i humbur, i pavlere, mgjths sistemi  nuk prodhon vlere. Ndryshojne ngjyrat, fytyrat, dialektet, por substancialisht jane e njejta gje, jane te konjuguara

Eshte mese e qarte qe keta jane shkeputur komplet nga realiteti. Kane krijuar nje tjeter imagjinar ku e shohin veten zoter te medhenj siper fronave nga ku thjesht me nje levizje te dores ngijne te uriturit e arsimojne te paditurit. Mjere kush i mer seriozisht se femrat te pakten kane qellime te tjera. E ç'ju duhet ketyre per kauzat e popullit, pse thjesht se e mbron populli do e mbrojne dhe keta kauzen (komplimente) Keta mbrojne popullin po, po vetem ate qe eshte ne kokat e tyre. Ja mer minatoret p.sh. ata te shkretet dalin ne proteste per te zgjidhur hallin qe kane, keta u thone ju se kuptoni artikulimin e elites se ps. helbete ku merni vesh ju, keni lexu gje zizekun ju. JO, atehere rrini urte se s'dini asgje. Kur te vime ne ne pushtet do ju bejme nje kurs te pershpejtuar qe tu nxjerrim nga kjo padituri e turshpme ku e keni zhytur veten. o nene o nene sa te cmendur jane.

Keni edhe ju nje te perbashket me keta qe shohin enderra me sy hapur. Jeni kycur ne realitetin tuaj (ju jo per fajin tuaj) dhe nuk dilni dot. Po te lexosh keta duket sikur Shqiperia eshte ne "brink of revolution" (jo vetem Shqiperia ne fakt por gjithe bota sipas tyre), te duket sikur lexon Te Mjeret e Hygoit. Kete gabim beni edhe ju opozita zyrtare dhe e strukturuar ne organizata politike, mohoni cdo gje, hiperbolizoni, ngaterroni kohet duke u bere te pabesueshem per ata shqiptare qe punojne, shohin nje te ardhme dhe prekin cdo dite nje permiresim te jeteses se njerezve gjate ketyre 20 viteve. Ejani me kembe ne toke dhe do ta shikoni qe edhe njerezit do ju marrin me seriozisht.

Vij une me kembe ne toke kur te duash, po me pare duhet te filloni te me flisni si burri burrit pa ma dredh muhabetin. Me thoni qe, vertet e vodhem pushtetin kesaj rradhe po e beme qe te mos shesim toka ne bregdet me 1000 lek metri ose qe te mos u japim grekerve tokat e detet tona per varreza dhe me te rendesishmen se do hapim dosjet e sigurimit, te dali kusht te dali spiun jozi edhe patozi. Dhe qe ta besoni kete ja ku po votojme nje ligj qe ne zgjedhjet e ardhshme c'do force politike mund te kerkoje hapjen e kutive te votimit dhe te kontrolloje qe s'jan bere pislliqe nga komisionere qe shesin dhe nonen e tyre per dy leke. pasi te me beni kete fjalim atehere dhe mua do me keni me ju.

Une si burri burrit te flas po ti perseri vazhdon te fluturosh, je ne ajer, jo me deshiren tende por ate te Rames. Njehere o i dashur Genci pranojeni burrerisht qe zgjedhjet i humbet ndershmerisht dhe nuk ju preku askush asnje vote. Te pakten keshtu thone vezhguesit nderkombetare dhe komisioneret e PS. Per keta te fundit (dhe une e kam pare me syte e mi se sa jane rropatur dhe lodhur gjate zgjedhjeve), tregoni me shume respekt se jane shoket tuaj te "familjes politike", mos i ofendoni kaq rende duke i akuzuar se shesin dhe nenat e tyre. Por, por, nese ka ndonje te tille, ju lutemi o Genci, nxirrjani emrin ne publik dhe dergojeni dhe ne prokurori. Ligjin e dosjeve e beri PD-ja por ju e ankimuat ne Gjykaten Kushtetuese (per kutite nuk shkoni!!!) dhe ajo e hodhi poshte. Tani kush nuk do hapjen e dosjeve, PS apo PD? Per zgjedhjet e ardhshme, nese me te vertete keni hallin e tyre, urdheroni dhe bejeni ligjin dhe kodin si te doni. Per ato akuzat e tjera shkoni ne parlament dhe kerkoni llogari Berishes dhe qeverise se tij, mos rrini ne rruge. Keshtu Genc, inshallah je ne linje dhe nuk ke shkuar te tubimi qe po mbahet tani dhe me kthen pergjigje shpejt.

Ohu ça muhabeti boke ti. Pranoje qe zgjedhjet i humbet ndershmerisht. ça po flet me. ç'pune kam une me zgjedhjet. Une s'kam qen fare ne shqiperi per votime. Jam kthy nga fundi i veres dhe per zgjedhjet s'me eshte rrujt fare. Ketu mer ti, per ta permbledh kane nje vit qe na cmenden. Jo ke vjedh ti jo kam vjedh une. Po te hapen kutite ne fier del se une kam fituar nje deputet thote sala po te hapen ne berat del se kam fituar 2 deputet thote rama. Hapini keto kuti dhe te mbyllet ky muhabet nje here e mire, qe te qetesohet dhe biznesi se jane ndal njerezit dhe s'po bejne hap se s'dine si do shkoje kjo pune.

Per ligjin e spiunve, nese do e kishin me gjithe mend, do kishte mjaftuar vetem nje fjali e tipit: dosjet e sigurimit nga sot e tutje do behen publike. Ndersa po i shtove qe pasi te behen publike do mblidhen gjithe spiunet dhe do u pritet hunda ne mes te sheshit, normal qe ta hudh poshte gjykata kushtetuese.

Genco, ti je realiteti domethene? Po ishe ti realiteti, sapo me justifikove gjithe deshiren per ndryshim te ketij realiteti qe une kam.

Nuk arrij ta kuptoj kete deshperimin shpirteror qe ke ti dhe fiksimi jot me gra shtatzana, sipas teje realiteti eshte PS-PD, dhe asgje tjeter. Mjere ti, kushedi sa te veshtire do ta kesh te komunikosh me femijet, kur te kesh femije.

Realiteti s'jam une po ata dy minatore qe ke vene ne balle. Ata jane ne proteste, ti pse s'je ne proteste po rri e ben derr-derr ketu. Kohe per poezi eshte ne fakt, vazhdo se mire e ke. Na bej nje artikull tjeter ne gazete se ate kemi mangut. Per artikuj kemi henri çilin, kemi kajsine kemi nurellarin qe po behen milionere nen kete pushtet. Edhe ti po bo lek nen sal qe mu si ata ben. 

Dhe turp te te vij qe permend grate shtatzana. Dhe me ate kuptim. Fetishi im. Turp edhe nje here. Shkon dhe u boton fotot te siti jot pa then qofte edhe nje fjale per ate te shkrete. Po ku keni mase ju. jeni thjesht ca te perkedhelur qe luani filozofesh. si kalamajt dikur qe luanin shpiash.

Notnemire genco, shifemi mbas kater vjetesh, kur ndonje genc tjeter te vije e te kerkoje te rrezoje berishen e radhes ne emer te rames se radhes, dhe ta paraqese kete si arritje perfundimtare te demokracise.

meqe nuk je ti realiteti, dhe e kuptove me ne fund ate qe po them une, pa me trego pak se cfare sugjeron rama dhe ps-ja per ata minatoret qe jane realiteti? apo hapje kutish? a po me ke inflacionoj fjalen dhe une, me ty, qe luan realitetesh brenda guackes se rames.

dhe fillo lexo naicik, se nuk i ben nder ps-se te kete militante si ty

Falemnderit lale. Nga nje here eshte e veshtire te dallosh hedhjen e peshqirit kur tjetrin e ke vene poshte dhe po e shtyp me peshen e tmerrshme te trurit, po ti dhe permetari me fjalet me te cilat ndaheni me lini edhe pa piken e medyshjes. qe jam çun i zgjut e di vete s'ka nevoje te me besh edhe bejte per te me afruar dhe mua si te tjere.

e kupton besoj edhe pa topa te verdhe gallaten.

Per pyetjen qe shtove me vone. Mua s'me rruhet fare se ça thote rama per minatoret. S'eshte problemi im ky. une s'dal e te luftoj per te tjeret. Per mua rendesi ka qe rama thote se do vendoset nje here e mire standarti i kutive te hapura ku cdo njeri do mund te shkoje e te shofi nese p.sh jane manipualar listat dhe rezultoj edhe une sikur kam votuar ne 28 qershor. Minatoret e dine vete punen e tyre dhe prandaj dalin ne shesh. Une dua te besoj se edhe ata qellim kryesor kane kete te zgjedhjeve te lira dhe me pas ato ekonomiket. Se edhe studentat kur u ngriten dhe vajten te ramizi ne 90 m.gj.s. ishin ne pike te hallit kerkesen me sublime qe i bene ishte ajo e pluralizmit, pra mundesine e pasjes se zgjedhjeve te lira. Qe natyrisht siç ta ka thon maslow ty eshte e pavlere fare.

Siç e shef kush ka nje hall sot eshte ne shesh. S'jane aty uetistet qe mjelin lopen dhe natyrisht ti dhe ata te tjeret e saktivistes qe si jashte realitetit qe jeni keni hallin e tigrave tamil.

larg qofte te te afroj ty, edhe kaq afer sa je me ben te ndihem ne siklet, ti, legality, permetari etj, specimene te ndryshem te rraces se militantit kokebosh.

Kur ta gjesh se cfare zgjidhje propozon rama per ata minatoret, atehere hajde ngrije peshqirin nga ringu. Se deri tani, edhe pse ke qene ne ring, ke lozur ping pong, akoma s'e ke marre vesh per cfare sporti flitet.

Po ti me burr i dheut s'ke noi hall tatin qe meresh me minatoret te cileve nder te tjerave pretendon t'u zgjidhesh hallin me mire se c'mund vete ata. S'ke nje jete tenden ti qe ngele tu u mor me taksixhinjte me popullin grek e ku di une se me hallet e kujt e kalon diten ti. Shiko se c'je duke bere, qe per inat te rames je bere mbrojtesi me i madh i qeverise berisha mediu. Vej bast se edhe me hallin e gerdecarve je mar dhe madje ke bere edhe plot nje artikull te tere te shqipi. Hajde mendje hajde. Keshtu eshte kur pasioni vihet siper intelektit.

Genco, e paskan fshi pergjigjen time. Megjithate, tani qe po lexoj edhe nje here c'ke shkruar, verej qe nuk ke nevoje per pergjigje, je tipikisht mbeshtetes i Rames, nuk te intereson asgje per minatoret, per gerdecaret, per taksixhinjte, per bujqit etj etj. Ti gjithe hallin e ke te biznesmenet qe s po gjejne dot rehat te bejne biznes, sic thua dhe me siper.

Ben mire qe je solidar me permetarin e qe gjen gjuhen me Legality. Ne fakt juve ndryshe keni vetem logon dhe pseudonimin.

Ju vafte mbare greva.

Ububu ça paske zbulu . Paskam hallin e biznesit. PO me po kam hallin e lekut. Se e du shume. Dhe dua t'ua marr atyre minatorve madje, po ishin kaq budallenj sa te ma japin. Uuu sa i keq qe jam. Tashti e kuptove. Nuk e ke lexuar te zizeku. Tashti seriozisht, kujton se je i vetmi qe ke keto mendime. Lali, une kaq radikal sa je ti sot, isha kur çohesha ne mengjes e pija i gote qumesht. Me pas gjate dites perkeqsohesha dhe kthehesha ne nje i "çmendur" qe e nxirrnin jashte nga centri sociali per prishje te qetesise publike. Sinqerisht po te them se je shume i vonuar, se nje moshe kemi me c'te kam pare ne TV. Ti je akoma ne rebelimin ndaj realitetit dhe ndaj njerzve, kur do kalosh te rebelimi ndaj historise e ndaj miteve, po rebelimin ndaj perendive per te cilen duhet te ngrihesh deri ne lartesite e tyre per ta bere, ke ndermend ta besh apo do ua lesh porosi nipave. Ti me lal je akoma te manu chao e bella ciao. Dhe une s'jam mbeshtetesi tipik i rames po mbeshtetes tipik i evolucionit dhe jo revolucionit si puna jote. Dhe e di pse? se ate revolucionin qe ti e enderron, une e kam kryer me mijra here ne imagjinaten time.

Kush e di si m'ke shajt perderisa te paskan fshire pergjigjen.

ehe, na trego naj gjo tjeter nga jeta jote. qeke shum i zgjut, paske qen dhe rrebel, tipik ramist. tashi je dhe evolucionarist. tipik tipik...

te ka pa perenia genco, pranej te ka bo genc. ke nje llogjike qe jo une, qe sic me ke pa ne televizor jam popull i thjeshte, po as edi rama me elsa lilen nuk te bojne pune.

ik boj nai lek daje, se t'ka ardh dita.

Ti popull i thjeshte e? TI je VIP me daku. Apo hem komunist e hem VIP sikur s'bo, je tu thon.

paske dhe frustracione me perceptimin e vetes dhe te te tjereve...

edhe marksizmi nuk shikohet me si me pare. Nuk eshte se cdo gje mund te shpjegohet dhe zgjidhet thjesht nga ekonomia dhe klasat e ndara te tilla nga kushtet ekonomike. Nuk eshte vetem "kapitali ekonomik". Nderkohe qe bota ka levizur dhe analizuar marksizmin, keta cunat sapo e kane zbuluar.

Pershendes Finisterre-n

 

Io sono
un uomo nuovo
talmente nuovo che è da tempo che non sono neanche più fascista
sono sensibile e altruista
orientalista
ed in passato sono stato
un po' sessantottista
da un po' di tempo ambientalista
qualche anno fa nell'euforia mi son sentito
come un po' tutti socialista.

Io sono
un uomo nuovo
per carità lo dico in senso letterale sono progressista
al tempo stesso liberista
antirazzista
e sono molto buono
sono animalista
non sono più assistenzialista
ultimamente sono un po' controcorrente
son federalista.

Il conformista
è uno che di solito sta sempre dalla parte giusta,
il conformista ha tutte le risposte belle chiare dentro la sua testa
è un concentrato di opinioni
che tiene sotto il braccio due o tre quotidiani
e quando ha voglia di pensare pensa per sentito dire
forse da buon opportunista
si adegua senza farci caso e vive nel suo paradiso.

Il conformista
è un uomo a tutto tondo che si muove senza consistenza,
il conformista s'allena a scivolare dentro il mare della maggioranza
è un animale assai comune
che vive di parole da conversazione
di notte sogna e vengon fuori i sogni di altri sognatori
il giorno esplode la sua festa
che è stare in pace con il mondo
e farsi largo galleggiando
il conformista
il conformista.

Io sono
un uomo nuovo
e con le donne c'ho un rapporto straordinario sono femminista
son disponibile e ottimista
europeista
non alzo mai la voce
sono pacifista
ero marxista-leninista
e dopo un po' non so perché mi son trovato
cattocomunista.

Il conformista
non ha capito bene che rimbalza meglio di un pallone
il conformista aerostato evoluto
che è gonfiato dall'informazione
è il risultato di una specie
che vola sempre a bassa quota in superficie
poi sfiora il mondo con un dito e si sente realizzato,
vive e questo già gli basta
e devo dire che oramai
somiglia molto a tutti noi
il conformista
il conformista.

Io sono
un uomo nuovo
talmente nuovo che si vede a prima vista sono il nuovo conformista.

Mjere kush i mer seriozisht se femrat te pakten kane qellime te tjera

Akoma Genc me kete muhabet?  Seriozisht e ke ti?  C'jane keto ofendime?  Apo s'lexon dot pertej sarkazmes dhe humorit.  Mbase je i ri ne peshk.  Por ketu eshte debatuar 100 here edhe per te ashtequajturen frymen filozofike te Saktivistes e me radhe.  Pertej shakave me lart, solin as e njoh e as me njeh.  Nuk flas per Finisterren apo femrat e tjera te peshkut, se pale mos e kane takuar edhe soli mbase ka nam kazanove qe i gllaberon me nje te tundur te flokeve (se me c'ka thene Tushja i ka lene te gjata keto kohe.)

____________

Edhe njehere per here te fundit.  Situata e shoqerise civile ne Shqiperi (ku bejne pjese edhe sindikatat) eshte e mjerueshme.  Me kete bie dakort edhe elementi i djathte (i prezantuar denjesisht nga Lizandri.)  Fakti qe si lakohet ne media dhe ne politike dita e 1 Majit do ishte qesharake deri ne absurditet po te mos ishte e dhimbshme.  Por kjo behet e mundur pikerisht sepse nuk ka nje ze legjitim qe t'i vihet kundra.  Privatizimi ne mase, kompartmentalizimi/disasocioni i krahut te punes ne minimum nga teresia, ka cuar ne shtrengim fyti me zinxhire si fotoja me lart.

Privatizimi politik edhe i administrates shteterore, ku nuk ka nje qendrueshmeri meritash, por vetem riqarkullim sipas partise perkatese, ka bere qe edhe ky sektor te hesht apo te manipulohet sipas interesave partiake e jo shtetore.  

Aprovimi pa kusht nga te dy partite kryesore te neoliberalizmit ekonomik eshte injorance dhe e demshme per vendin.  Mund te jystifikohet per fillimet e viteve 90-te, kur nuk kishim mundesi ndryshe, jo vetem ne, por gjithe Lindja.  Por ka ardhur koha per qendrim kritik.  

Mire e djathta (ne mund te quhet e tille) ashtu e ka programin, apo midene, por cfare beri e majta gjate fushates vjet?  Cfare shqetesimesh u ngriten?  Sa ishin ndryshe alternativat?  Ah po, degjuam legjenda e epose per programin e famshem.  

Sa per zgjedhjet ne fjale, e kam shprehur mendimin tim disa here ne peshk.  Po e riperseris.  Nqs kjo greve, revolte do ishte bere vjet fill pas zgjedhjeve do kishte te pakten ne syrin tim legjitimitet.  Por nuk mund te besoj verberisht jo me atehere, po as tani qe kemi te bejme thjeshte me deshiren per transparence.  Nuk po ve ne pikepyetje deshiren tende, apo te protestuesve te tjere.  Por ate te liderve perkates.  Transparenca hidhet poshte kur e dine vete ata, partite e medhaja sa vodhen nga partite e vogla.  E dine shume mire.  

Lexova diku qe nje grua ne Patoz a ne Fier mbeshtet te shoqin e saj qe eshte ne greve sepse jane pa buken e gojes dhe jetojne me nje pension te vjehrres.  Nderkohe qe ideali i votes se lire eshte legjitim dhe nje nga shtyllat e nje demokracie te mirefillte, une dua te di qe s'e lexova deri me sot cfare drejtimi do i jepte ndryshe vendit Rama qe kjo grua te mos dilte as neser ne greve kur apo nese fiton Rama.  

Tani, per aq sa respektoj te drejten tende te mendimit, te aspirates per voten e lire, te lutem shume respekto dhe te drejten time te mendimit, pa i dhene ngjyra gjinore a grupore. 

 

 

Monda, ketu nuk behet fjale per RAMEN! Ketu po kerkohet transparenca e zgjedhjeve!!! Pra nese behet hetimi i zgjedhjeve, kjo nuk do te thote qe "fitoi Rama", por fituam ne te gjithe sebashku te majte e te djathte! Se cfare drejtimi do i jepte ndryshe Rama apo Berisha, apo Meta, apo tjetri e tjetri, kjo eshte ceshtje tjeter. Sot kerkohet te operohet gangrena e votes se vjedhur, qe ti dhe une neser, te kemi mundesine te votojme per ke te duam dhe me ane te votes se lire te zgjedhim apo sanksionojme x apo y kandidat. 

 As, de facto por dhe de juro nuk votohet per kandidat me kete sistem te aprovuar nga te dy partite.  Listat i vendosin udheheqesit e partive.  Po fitove kaq perqindje 10 te paret (ta zeme) ne liste futen ne parlament, restoja jo.  Ne nje ligj te tille, ata qe jane ne krye te listave, sa jane besnike te udheheqesit perkates dhe sa jane besnike te votes se popullit nqs midis ketyre skajeve ka ndryshim por edhe sikut te mos kishte?!

Pastaj, ceshtja e drejtimit ty mund te te duket tjeter, ose te pakten ne debatin specifik perbrenda sistemit ekzistent mund te jete, por ne nje pikepamje me te gjere nuk eshte ceshtje tjeter, por ceshtje thelbesore.     

Do me falesh po nuk e kuptova shpjegimin ne paragrafin e pare. Gjithsesi, per sa kohe nuk krijohet baza ligjore per te krijuar kushtet e nje votimi normal, asnje sistem elektoral, qofte ky edhe me i persosuri, nuk ka per te funksionuar.

Sa per ceshtjen e drejtimit, nuk e di pse eshte njehesuar problemi vetem me Ramen, kur nderkohe i gjithe sistemi politik eshte i kalbur. Po merreni me gjethet, nderkohe qe rrenja eshte e kalbur. Rrenja e problemit ka qene dhe eshte  dhunimi i votes se qytetarit. Kjo eshte dicka qe duhet te na shqetesoje te gjitheve. Kjo nuk eshte beteja e Rames kunder Berishes, kjo eshte beteja e te gjitheve per demokraci. Kur te garantohet vota e lire, ti, ne rastin konkret, mund ta sanksionosh Ramen qe nuk te paska dhene drejtim. 

Plotesisht dakort me ty As. Monda nuk e kupton se qellimisht, Saliu me obortaret akuzojne Ramen per cdo gje.Por kjo nuk eshte ceshtje se ka te drejte apo jo Rama, kjo eshte ceshtje se une, ti, ai , ajo, ne, ju, ata, ato, jane te perbuzur dhe te neglizhuar nga pushteti qe ju tjeterson voten, jane te perdhunuar nga mafja ne pushtet dhe nuk e akuzojne dot , se opinioni do ti quaj prostituta. E pra Monda, kjo qe po ndodh ketu nuk eshte tifozllik Berishe-Rama, por eshte shpetim njehere e pergjithemone nga e kaluara e hidhur qe na ndjek akoma, pasi pjellat e Enverit nuk kane vdekur akoma.

Paragrafi i pare kishte lidhje me kete:

qe ti dhe une neser, te kemi mundesine te votojme per ke te duam dhe me ane te votes se lire te zgjedhim apo sanksionojme x apo y kandidat. 

Dhe une e kisha fjalen per kandidatet per parlament, sepse mendova se kesaj iu referove kur voton dhe sanksionon x apo y kandidat.  Udheheqesit i zgjedh partia (komplet teorikisht kjo) dhe kandidatet i zgjedh udheheqesi.  

Per rrenje e gjethe u ba puna.  Te biem dakort te mos biem dakort smiley.

Ups. se kisha vene re qe me ishe drejtuar mua. Edhe nje here, une per humor e kisha per vete dhe kam insistuar ne kete humor sepse ne nje bisede u tha se femrat s'pranojne me gallata apo kunja njelloj si myslimanet s'pranojne per muhametin. s'hyje fare ne kete mes ti dhe me behet qefi qe kjo e kaloi edhe proven e la rosee qe behet si bishe (me te drejte) ne mbrojtje te te drejtave te femrave. U sqarum besoj.

Per sa ke then. Ne fillim vej re se nuk e kuptoj pse hidhni gjithe keto teza pernjehere. Tani ceshtje dite s'jane sindikatat, shoqeria civile neoliberizmi apo ajo gruaja nga patozi. te jetosh ne shqiperi mpihesh nga moria e lajmeve. sot p.sh. dogjova se njeri kishte vrare vellain per dy rrenje domate, po normalisht nuk u interesova me shume te pyesja si e çfare konkretisht kishte ndodhur. Duhet ne keto kohe, kur çdo dite ka kush helmohet kush mer femijet dhe hipen maje nje pallati mu afer shpise time dhe do me u hudh, kush vdes ne aksident, qe s'len qofte edhe nji pa na e tregu qe ne mengjes ndersa ha mengjesin, po them se duhet te izolohesh nga gjithe kjo mori dhe te vendosesh kush eshte me e rendesishmja.

Po meqe ti pyet po them thjesht se shoqeria civile qe ti e kerkon te forte nuk vjen se keshtu do ti une apo soli. Kur ta kuptoj gjithsecili se duhet t'i dali zot puneve te veta do filloje te ndertohet dhe kjo shoqeria civile dhe sindikatat. Duan kohen e vete keto te lindin e te rriten, dhe duhen lene te qeta ne zhvillimin e tyre. Gabimi me i madh qe mund te besh ne lidhje me keto eshte te pretendosh se duhet shteti apo kushdo tjeter te nderhyje sadopak ne keto organizma qe duhet te jene plotesisht te pavarura si 4 korriku juaj. Ne sapo kemi filluar te dalim nga ajo faza anarkike ku secili ben per vete dhe as qe i shkon ne mendje te bashkepunoj me te tjeret. S'eshte faji im apo i dikujt qe jemi ne kete gjendje. Eshte historia kjo dhe fati yne. Ne kete situate qe gjendemi s'na ngelet tjeter vetem partite si te vetmet organizime shoqerore funksionale.

Neoliberalizmin eshte mire ta studiosh ne shkolle, se kjo qe behet ketu eshte nje vjedhje me lopate dhe behesh qesharak te flasesh me keto terma. (ata qe degjon ketu e gjithmone me keto fjale dije se vuajne nga nje kompleks inferioriteti) Ketu privatizohet jo se i eshte rene lapsit dhe ka dale me me leverdi po se vidhet me shpejt keshtu. Ndryshe p.sh. hec-et qe u dhane me koncesion do kalonin neper investitore qe do kishin filluar punen e jo neper seksere qe kane grumbulluar nga 6-7 liçenca dhe presin ti shesin. 

Per zgjedhjet. Amon me se u cmenda. ça ka per te diskutuar. Eshte e habitshme. Ti dole me variantin e ri, qe s'qeka protestuar qe ne fillim. Nuk e di ku ke qene (mbase me pushime dhe si ke ndjekur) po kerkesa per hapje kutish eshte bere qe ne fillim apo jo, dhe kjo eshte hedhur poshte ne menyre te habitshme nga gjykata. Dhe, edhe pa dale akoma rezultati i gjykates Ben blushi doli dhe donte t'i merte partine ktij rames (qe s'eshte fare puna ime) Pati rreth nje muaj qe si duket jane mare per tu sqaru mes tyre dhe menjehere mas kongresit nga shtatori me duket se dolen me kete punen e kutive dhe deri tani po na cmendin. Si thua ti robi me dy pare men duhet te rri menjane me pretendimin se s'ka çi duhet hiç se muhabet alabakesh, kane vjedh njeri tjetrin, koken hongshi. PO kane vjedh voten time mi lal, si mund te rri une menjane. Me voten time e gjeten te zihen keta. Dhe pikerisht per kete revoltohem une.

Per ate nga patosi s'di ç'te them perveç qe ajo e di vete punen e saj. Kur te vije koha e zgjedhjeve te degjoje programet dhe kush t'ia mbushi mendjen ta votoje. Ose me e mira do ishte te vije vete nga amerika dhe ti mbushje mendjen te votonte per ty.

Genc, putren duhet ta kishe ngjyer me shume ne miell para se ta nxirrje tek dera e Kesulkuqes. smiley

Po ti la Rosse i bie te jesh mamadhia, mgjths kot i thu tjetrit ujk se kecat i hengre ti. I bone prrallat lemsh..

Une jam rritur pa pralla dhe per te rekuperuar po shof filma horror qe me duken te gjitha si pralla me nje moral te madh ne fund. Me gjithmend morali eshte pjesa me e shemtuar e pralles.

Jo merr tunxh jo, ne nuk shohim prralla, jemi personazhe prrallash apo filmash horror, quji si te dush, ene morali nuk eshte aspak pjesa me e shemtut..

Morali sado i shemtuar qe te jete, Genc, eshte mire te perjetohet nen petkun vetjak. Ceshtje ruajtje integriteti kjo.

Albano, shoh me kenaqesi qe ende vazhdojne te te tregojne perralla para se te te vene te flesh.

Ky artikull, Arber, do kishte pasur shume me teper vlera nese do kishe marre si pikenisje nje sistem te demshem ne gjithe spektrin politik shqiptar. Pra, nje kritike e sistemit korruptiv dhe grushtit te individeve qe kane ozurpuar arenen politike duke sherbyer jo interesat e popullit por ato vetjake.

Ne kete pike s'jam aspak e bindur qe forcat e Rames mund te ofrojne nje ndryshim nga forcat e Berishes; ky koncept eshte kthyer ne nje must ne shoqerine shqiptare ku çdo qelize duhet te kete bindje politike per te qene pjese e mekanizmave te sistemit. Politizimi i shoqerise eshte i rrezikshem pasi nenkupton nje pasivitet te spektrit partiak jo-ne-pushtet. Spekter qe do rezultoje perhere ne pakenaqesi dhe do vazhdoje ta terheqe shoqerine ne plehre. Ndaj dhe une besoj, Arber, qe duhet t'i shkruhej shoqerise ku çdo qelize e saje merr pjese ne sistem, pavaresisht bindjeve politike. S'ka asnje vlere t'i thuren vargje nje partie qe s'ofron alternative por vetem nje emer te ndryshem.

Ndryshim ne ide politike dhe jo vetem ne emra partish, ky eshte ajo qe populli ka nevoje.

Te pasur e te varfer, hajdute e te vjedhur, shfrytezues e te shtypur, elite apo te perbuzur, te gjithe bashke qe te garantohen rregullat e lojes qe do te luhet me vone. Nje loje qe emrin e ka te bukur, zulmen te madhe dhe rezultatin te parashikueshem. Te gjithe bashke ne emer te "demokracise" liberale dhe "te drejtes se votes" edhe pse askush nuk zoteron te verteten finale (leitmotif i relativizmit kulturor qe propagandohet), mirepo ca zoterojne parate, partite dhe mjetet per t'u imponuar. Greva, dhe asnje aksion tjeter politik, qofte kjo dhe lufte e drejtperdrejte, nuk merr sens kur krijon realitete te tilla, ne dukje heterogjene e polinomiale, por ne thelb te karakterizuara nga hegjemonia dhe nga marredhenia e pabarabarte shtypese.

Te vetmet aksione per t'u mbeshtetur jane ato te motivuara nga interesa reale, qe rrjedhin prej kategorive te te vertetes ekzistenciale (shtresore).

Monda, se pavaresisht se po e kapercej, me ofendon me paragjykimin tend. Kur une te them qe bie dakord me ate c'ke shkruar, c'nenkupton ti me "formen" qe une e mendokam ndryshe apo me "opsionin e saktivistes" me te cilin ti nuk bie dakord? Ke lexuar ndonjehere qe po kerkojme kthimin e enverizmit, apo stalinizmit, apo whateverizmit mbrapsh? Askush te saktivista nuk eshte dakord me ndonje perseritje te historive te deshtuara, madje as te atyre "te suksesshme". Mendoj se do qe me me shume vend qe te diskutonim perpara se te vinim vula, per me teper qe asnje nga autoret e saktivistes nuk besoj se eshte njeri qe nuk "e mban" diskutimin logjik.

Monda, se pavaresisht se po e kapercej, me ofendon me paragjykimin tend. Kur une te them qe bie dakord me ate c'ke shkruar, c'nenkupton ti me "formen" qe une e mendokam ndryshe apo me "opsionin e saktivistes" me te cilin ti nuk bie dakord? Ke lexuar ndonjehere qe po kerkojme kthimin e enverizmit, apo stalinizmit, apo whateverizmit mbrapsh? Askush te saktivista nuk eshte dakord me ndonje perseritje te historive te deshtuara, madje as te atyre "te suksesshme". Mendoj se do qe me me shume vend qe te diskutonim perpara se te vinim vula, per me teper qe asnje nga autoret e saktivistes nuk besoj se eshte njeri qe nuk "e mban" diskutimin logjik.

Po s'po te ofendoj ty mer sol.  Ideologjia qe mbizoteron nepermjet shkrimeve nga autore te ndryshem te Saktivista a eshte ne fund te fundit "shtetizem"?  Nuk po i vesh konotacion diktatoresh te deshtuar.  Thjesht po e marr si teori.  Dhe te sqarova diku ne nje post qe une e ti s'biem dakort ne permasat e shtetit.  Kaq.    

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).