Në Prolegomenon-in e tij të famshëm, Al Mukaddima, mendimtari i shquar arab i shekullit te 14-të, Ibn Khaldun paraqet një teori ciklike të konfliktit shoqëror të bazuar në përplasjen midis qytetërimit e barbarizmit. Në thelb, teoria e tij thotë se barbarët (ne rastin e tij beduinët që vijnë nga shkretëtira) pushtojnë zonat e urbanizuara që tashmë janë të sofistikuara, por që janë të zhytura në degjenerim.


Barbaret i rivitalizojnë këto qendra, e rindërtojnë shtetin, mirëpo, për tre-katër breza edhe ato vetë degjenerohen e bëhen të pazotët për të mbajtur pushtetin. Barbarët e rinj vijnë nga shkretëtira e i pushtojnë qytetet, të frymëzuar natyrisht nga feja e re apo nga interpretimi i ri i fesë që ato kërkojnë të ripërtërihet.


Barbarët (katundarët e malokët e shkretëtirës) fitojnë, sepse kanë kurajë, guxim, vlera e mbi të gjitha sepse për të jetuar në shkretinë ato kanë zhvilluar lidhjet e fuqishme tribale e të gjakut dhe kur e përdorin fenë ia arrijnë të krijojnë kohezionin e nevojshëm e masën kritike për të marrë kontrollin e shtetit.


Si do të vërtetohej apo falsifikohej kjo teori në rastin e shtetit shqiptar? Një aplikim sipërfaqësor i teorisë së Ibn Khaldun në rastin shqiptar do të paraqitej kështu... Çdo tre-katër breza një masë katundarësh të etur për prona e pasuri e turma malësoresh heroike te lidhur në forma tribale apo me një ideologji të caktuar të drejtuar nga një grup individësh që kërkojnë pushtet merr me force kontrollin e shtetit, zhvendos parinë e vjetër dhe e vë shtetin në shërbim të këtij grupi.


Ndërsa katundarët nxjerrin kunjat e vjetër në nivelin e katundit me bashkëkatundarët e tyre respektivë, e natyrisht grabisin vrasin e vjedhin çka iu del përpara, në emër të barazisë e të ligjit të më të fortit, dalëngadalë paria e asaj mase njerëzish sofistikohet dhe fillon me e përdorë shtetin për qëllimet e veta, por edhe duke ndjekur logjikën e forcimit të shtetit.


Brezi i parë e mban pushtetin me forcë dhe i kthen katundarët në vendin e tyre dhe bën shtetin shtet efektiv. Brezi i dytë i saji bëhet politik dhe sundon me dinakëri e zgjuarsi duke përdoruar monopolin e dijes e rrjetin e lidhjeve që e bëjnë të pazëvendësueshëm e legjitim në sajë të brezit të parë. Brezi i tretë bëhet artistik dhe këta i harrojnë origjinat e veta maloke e katundare e sinqerisht besojnë se janë kryeqytetas të vërtetë.


Në vijim, brezi i katërt, i degjeneruar e i zvetënuar, është kozmopolit, i prirur për qejfe dhe i pazoti të sundojë. Në këtë pikë, vërshon një masë tjetër malokësh e katundarësh që i zhvendos edhe këto pjesëtarë të parisë. Kështu, cikli fillon prej fillimit me tribu të reja sunduese e me një ideologji të re, gjithnjë në dukje, por vetëm në dukje ama, në shërbim të interesit të katundarëve e të malokëve të radhës, sepse fitimtare gjithmonë është paria.


Mirëpo, në rastin shqiptar përvojat tona tregojnë se kjo teori nuk është e aplikueshme apo e vërtetueshme. Nga një anë, në një shekull që e kemi pasur shtetin e pavarur ne i kemi ndërruar paritë sunduese shumë shpesh e asnjeri grup nuk ka ndenjur në kontroll të shtetit më shumë se dy breza, pa u persekutuar me rrënjë e me degë nga fituesit e radhës.


Nga ana tjetër, struktura e veçantë e organizimit tonë shoqëror ka çuar në formësimin e disa paradokseve unike shqiptare. Përfundimi kryesor është se në vend që të ndërtojë shtetin, qoftë edhe në shërbim të vet, paria sunduese e radhës është treguar po aq, në mos më shumë e katundarizuar se vetë katundarët.


Ky është paradoksi i vërtetë i politikës shqiptare. Teoria ciklike e Ibn Khaldun nuk është e aplikueshme në rastin shqiptar për shkak se shoqëria shqiptare e mbi të gjitha, paria sunduese ka mbetur pre e mendësisë katundare që nuk i lejon shqiptarët për me ba shtetin që duhet.


KATUNDI SI FORMA MË E PËRHAPUR E ORGANIZMIT TË SHOQËRISË SHQIPTARE

Katundi ka qenë forma më e përhapur e organizmit të shoqërisë shqiptare dhe ka mbetur si e tillë edhe sot.


Në parantezë, nëse ka ndonjë gjë që mund të thuhet lidhur me shqiptarët si komb është se historikisht, në grup ose veç e veç, shqiptarët, kudo që kanë jetuar, në katund apo në kryeqytetet e perandorive shumë prej tyre e kanë provuar veten si njerëz të lirë, të aftë, të zgjuar, krijues e mbi të gjitha, si njerëz që kanë ditur të krijojnë shtete e të mësojnë edhe të tjerët se si të bëjnë shtete e perandori.


Ky është një kontribut historik që sado poshtë të bien shqiptarët si komb, edhe po të shkojnë më keq se sa janë tash, askush nuk mundet që t'ua heqë.


Mirëpo, duhet theksuar se nga të gjithë figurat që iu bëjnë nder shqiptarëve në historinë e tyre, shumica e kanë rrënjën në një nga katundet e panumërta të trojeve shqiptare. Ashtu ishin kohët, katundi shqiptar, i madh apo i vogël, ishte djepi që lindi figura madhore të historisë e të mendimit politik shoqëror e kulturor të shteteve ku ishin të përfshirë edhe shqiptarët.


Kështu, Mustafa Kocibej, Volteri i Lindjes, ishte nga Mborja, Frang Bardhi ishte nga Nënshati, Pjeter Bogdani nga Hasi i Thatë, Shemsedin Samiu ishte nga Frashëri, Arkitekt Sinani ishte nga Bicaj i Kukësit, Gjergj Fishta nga Fishta, Binak Alia nga Krasniqja, Sefe Kosharja nga Kosharja, Petro Nini Luarasi nga Luarasi pa numëruar këtu figurat politike si Skënderbeu nga Kastrioti, Iljaz Mirahori nga Panariti, Ajaz Pasha nga Himara, Qyprilijte nga Rroshniku i Beratit, Ismail Pashe Velabishti nga Velabishti, Bushatlinjtë nga Kosmaçi, Anastas Kullurioti nga Salamina, Mustafa Pashë Bajraktarin që ishte po nga Mborja e Korçës, Mehmet Ali Pasha ishte nga një katund afër Mesares, Ahmet Zogu nga Burgajeti, Bajram Curri nga Malesia e Gjakoves, Fan Noli nga Ibrik Tepe, Isa Boletini nga Boletini, Lleshi i Zi prej Oroshit e më radhë.


Mund të thuhet pa frikë se nuk ka një katund të banuar me shqiptarë që nuk e ka një figurë të njohur që ka lënë gjurmë në histori. Historia e shqiptareve është historia e katundarëve fisnikë, me largpamësi, mençuri, aftësi të rralla, dinjitet e zotësi shtetformuese që i është imponuar botës.


E jo vetëm në politikë. Mund të thuhet pa frikë se katundari shqiptar ka kenë figurë me interes e historisë shqiptare edhe në fushën kulturore, qoftë kur ka kenë Hasan Zyko Kamberi nga Leskoviku apo Nezimi i Frakulles, Mulla Hysen Dobraçi nga Dobraçi, Shemsedin Samiu nga Frashëri apo Dritëro Agolli prej Menkulasit.


Mirëpo, duhet thënë se në historinë shqiptare, natyrisht që ka edhe shumë katundarë që kanë bërë dëm sa s'thuhet si bie fjala, Haxhi Qamili nga Sharra, Lale Krosi prej Klosit, Mehmet Shehu nga Corrushi, Hysni Kapo nga Tragjasi, Gramoz Pashko nga Vodica, Pjeter Arbnori prej Shirokës, e shumë e shumë katundarë e stërnipa katundarësh të tjerë që kanë lënë emër shumë të diskutueshëm në jetën politike shqiptare.


Si fillim duhet thënë se në të gjithë i njohim dhe i dimë origjinat tona katundare, pavarësisht kur jemi shkëputur prej katundit, 15 breza më parë apo vetëm dy-tre breza me parë. Kur nuk e pranojmë në vete na e tregojnë mbiemrat, sidomos ato që u ndërruan gjatë kohës se Enver Hoxhës e që askush nuk do t'i përmendë.


Kur nuk na e tregojnë mbiemrat na e tregojnë njerëzit që japin intervistat për familjet ku nuk munden me shkue as tre-katër breza ma larg pa ndeshë stërgjyshër që kanë kenë katundarë e bir katundarit. Shembulli ma i mirë i ilustrimit të origjinave tona katundare ishte mbledhja e familjeve "fisnike e aristokrate" që u bë në Tiranë do vjet më parë, ku shumica dërrmuese ishin trashëgimtarët e rreshpereve, esnafeve e bakallave të dikurshëm.


Për këtë arsye, d.m.th., që origjinat i kemi në katunde, nuk duhet të habitemi aspak që në krye të politikës shqiptare edhe sot e gjithë ditën janë kryesisht njerëz, familjet e të cilëve kanë jetuar në lagjet paksa jashtë qyteteve, disa që e lanë dajren e vunë paren, disa të tjerë që blenë pasuritë e zotnive të tyne, por mbi të gjitha katundarët e stërnipat e katundarëve që e morën pronën me pushkë në dorë, qoftë si jeniçerë, si bashibozukë, si redife, si xhandarë, si partizanë, apo si antikomunistë.


Edhe sot, realiteti shqiptar, e jo vetëm në shtetin shqiptar, është se partitë kryesore e shteti drejtohen nga katundarë, sado të fisëm, por katundarë gjithsesi, që nuk i kalojnë dy breza në zona urbane: Gramoz Ruci e Valentina Leskaj vijnë nga Salaria e Tepelenës, Salih Berisha vjen nga Vicidoli i Tropojës, Ilir Meta vjen nga Skrapari, Fatos Nano nga Lunxheria, Skender Gjinushi nga Kurveleshi, Sabri Godo nga Delvina, pa llogaritur të tjerët që nuk duan të tregojnë se çfarë janë thjesht sepse nuk e dinë a janë shqiptarë, çobanë, komitaxhi, palikaris, konjarë apo jeniçerë, sepse as vetë nuk e dinë se prej çfarë çorbe janë, e kështu me radhë.


Duhet pranuar se kur vjen puna me e ba biografinë e vet, dhe për këtë i kemi biografitë që kanë lënë në Arkivin e PPSH-së kur kanë qenë anëtarë partie, tre breza e poshtë të gjithë liderët tanë dalin katundarë, anipse disa shiten me klas, mbahen me pozitë e më mbështetje politike të fuqishme apo i bien kitarës e flasin shtatë gjuhë të huaja.


Si edhe e thashë edhe më lart, nuk ka rëndësi se janë katundarë. Katundarë jemi të gjithë. E përkundër vulgarizmit në shtyp, e thashethemnajës së Tiranës, problemi nuk shtrohet se erdhën katundaret e na zunë tokat apo na morën shtetin.


Në një farë mënyre është qesharake të dëgjosh katundarët e malokët që erdhën nga Jugu në Tiranë e në qytete të tjera në vitin 1945 të ankohen me sinqeritet të pastër për katundarët e malokët që erdhën në Tiranë e ne rrethe të tjera pas vitit 1991.


Shteti shqiptar është i të gjithë katundarëve e malokëve dhe askush nuk ka më shumë të drejta apo që ta ndiejë veten superior ndaj të tjerëve. Para shtetit e ligjit duhet të jemi të gjithë të barabartë, si katundarët e rinj ashtu edhe të vjetrit.


Problemi është se edhe pse këto i kanë ikur katundit, nuk ka ike katundi prej tyre.


Problemi është se mendësia e tyre katundare, e acaruar edhe nga jeta e gjatë dhe vështirë në konvikte, me një rriskë buke të zezë, me shtatë lekë marmelatë fiku, e me çaj pa sheqer, si dhe përvojat çnderuese e çnjerëzore në mjerimin e sistemit të kaluar që synonin me i kthye në vegla të pashpirt të sistemit, kanë përcaktuar e përcaktojnë sjelljen e tyre edhe në politikën e sotme.


Me i ra shkurt, problemi themelor i politikes së sotme shqiptare është sundimi i pakundërshtuar i mendësisë katundare qysh nga fshatrat më të humbur të majave të thepisura të Toskërisë e Gegërisë deri në zemër të institucioneve shtetërore të drejtuara prej katundarëve që nuk kanë një pikë ndjenjë kombëtare e njerëzore dhe që e urrejnë popullin e vet. Si duhet kuptuar kjo gjë?


PARADOKSI I SUNDIMIT TË MENDËSISË KATUNDARE NË POLITIKËN SHQIPTARE


Duke e qëmtuar me vëmendje origjinën e këtij paradoksi, si edhe e thashë më lart, historikisht katundi ka qenë e mbetet strukturë shumë e fuqishme e sunduese në shoqëritë e në politikën shqiptare.


Qytetet e vërteta si qendra politike, kulturore e rrezatimi vlerash e mendësie shtetare kanë qenë të pakta, e këtu mund të përmenden Shkodra, Peja, Gjakova, Prizreni, Shkupi, Berati dhe Janina. Po ashtu, perandoritë me të cilat shqiptarët kanë qenë të lidhur i kanë pasur qendrat larg, qytetet ku ka qenë përqendruar fuqia politike kanë qenë më shumë qendra transiti e udhëkryqe, ku familjet sunduese nuk kanë zgjatur më shumë se tre-katër breza.


Shumica e tyre kanë qenë të lidhura më shumë me qendrën e perandorisë se sa me katundet rreth e rrotull që i sundonin në emër të asaj perandorie. Bile, edhe kur ato familje të lidhura si me qendrën e perandorisë ashtu edhe me shoqërinë e katundarëve e malokëve të krahinës, pra edhe kur kanë pasur rrënjë e mbështetje në shoqërinë e kohës, ato kanë ndenjur në katunde.


E në fakt, në Toskëri, katunde si Berzhita, Këlcyra, Frashëri apo Libohova kanë pasur më shumë pushtet, kultivim mendësie shtetare e influence se sa qytetet vetë si bie fjala, Gjirokastra që ka qenë e mbushur me duaxhijt e derës së Asllanpashallinjve, aq sa për 50 vjet u sundua me dorë të hekurt prej një gjeorgjiani të adaptuar si Javer Hurshit.


Për më tepër, qytetet e tilla kanë qenë shpesh qendra të sunduara e të populluara nga të huajt, e shpesh nuk kanë qenë gjë tjetër, por katunde të shtrira e më të populluara ku një pjesë e mirë të ardhurave të familjes vinte nga bahçja e shtëpisë.


Po ashtu, prej krijimit të shtetit e deri tani, paritë e vjetra të lidhura me perandorinë ishin pa rrënjë të thella në popull. Kështu, paritë me influencë, edhe kur ishin nga familje qytetare apo me pare, qofshin nga shtresat tregtare e reshperë myslimanë, bektashianë, katolikë apo ortodoksë, ato ishin e u bënë edhe më të katundarizuar se ndjekësit e tyre.


Pavarësisht pareve e formimit sipërfaqësor kulturor, edhe kur e luajtën rolin kryesor në politikën shqiptare ato e luajtën si katundarë të sofistikuar.


Për më keq, për të ndenjur në majë të pirgut të politikës ato nuk lanë gjë pa bërë, e të mos harrojnë që shumë u shkartisen me katundaret fitimtare të radhës duke u kthye indirekt në origjinat e tyre katundare.

Po ashtu, duhet mbajtur në mend se cikli i zëvendësimit të parive ka kenë i tillë, që asnjë pari sunduese nuk ka zgjatur më shumë se dy breza.


Për ta përsëritur argumentin, edhe kur kanë sunduar më shumë se dy breza, paritë sunduese kanë rënë pre e katundit dhe kanë sunduar si në katund, me një fjalë, lufta politike është zhvilluar për të kontrolluar katundarët e vet besnike, e jo për t'i transformuar në shtetas e qytetarë të lidhur me shtetin.


Përjashtim bën deri diku periudha e sistemit të partisë shtet, por me dështimin e vet ekonomik e politik, edhe ai sistem përfundoi në një luftë të mundimshme për të kontrolluar katundarët. Paria dhe shteti u sollën si katundarë të vërtetë.

Pra, me gjithë përjashtimet, me shumë shmangie të përkohshme nga norma, mendësia katundare ka kenë sunduese edhe në krye të partisë shtet, udhëheqja kryesore e të cilit përbëhej në masë të konsiderueshme nga katundarë safi.


Edhe kur nuk ishin katundarë, influencat pas tyre ishin thellësisht katundarë në mendësi, qoftë përmes grave, përmes rrethit shoqëror, strukturave politike-shoqërore apo edhe vetë traditës sunduese.


Instrumenti përmes të cilës është arritur mobilizimi e sundimi i masave katundare, malokë e fshatarë ka qenë manipulimi i paskrupullt i mendësisë katundare e ushqimi i saj përmes të gjitha mjeteve e mënyrave të mundshme derisa është bërë mendësia sunduese ndër shqiptarët.


Prandaj sëmundja e katundarizimit mbetet sëmundja kryesore e politikës së sotme shqiptare. Shkaku kryesor i lëngatës ku jemi është paria e Tiranës, por instrumenti i saj i preferuar është mendësia katundare e shoqërisë shqiptare, si pasojë e së cilës edhe shoqëria ka rënë viktimë e mendësisë së vet dhe po ecet sipas parimit se e keqja nuk ka fund e nuk po merret vesh se ku është fundi.


PERKUFIZIMI I KATUNDARIT DHE I MENDESISE KATUNDARE


Me e thane shkurt, katundari eshte ai person shoqeror i cili merret me prodhimin e vogel bujqesor e blegtoral, me ndihmen e pjestareve te familjes per te sigurue mbijetesen e vet e per te permbushur detyrimet qe ka karshi parise qe kontrollon pushtetin politik e ekonomik.


Pra katundari eshte i lidhur me token, e me pronen, kjo lidhje percakton edhe ndarjen e punes, format e pronesise, rolet e funksionet e pjestareve te familjes, nivelin e larte te solidaritetit, strukturen e katundit, marredheniet midis katundareve, por edhe midis katudnareve e pasunareve, e katundareve e shtetit e parise sunduese. Lidhja e katundarit me shtetin eshte komplekse.


Ajo qe Richard Pipes (1977) thote per muzhikun rus eshte e aplikueshme ne te gjitha kontekstet e katundareve, " dinakeria dhe perdorimi i forces garantojne mbijetesen: katundari perdor dinakerine kur eshte i pafuqishem dhe dinakerine me forcen kur eshte i fuqishem."


Bota e vertete e katundarit eshte katundi. Prandaj armiku i tij nuk eshte shteti qe eshte larg apo paria qe prej katundit jane te paluftueshme, armiku eshte katundari tjeter qe nuk pajtohet me te per interesa materiale.


Me kene katundar eshte nje menyre jetese, eshte edhe nje mendesi e dikujt qe nuk iken dot prej botes se vet te vogel. Katundaret jane shume racionale, edhe pse njerezve iu duket se nuk jane, por ato gjithmone mendojne me se pari per pronen e per veten e tyre.


E kur te vihet kjo ne qender te analizes shihet se shteti e paria qe kerkon e merr produktet e punes se tyre jane armiq per vdekje. Mirepo per shkak se katundari eshte i lidhur me token e bagetine, praktikisht eshte i ngujuar ne pronen e vet, peng i prones se vet, atij i duhet me dhane e me marre me shtetin e me parine nga pozita te nenshtruara.


Prandaj, edhe kur shteti sillet ne menyren me te ndyre qe mundet me u ba, katundari nuk merret me shtetin por me katundarin tjeter. Keshtu kur ndodhi tufezimi, katundaret nuk u turren me mbrojte njeni tjetrin por me ia fute njeni tjetrit.


Kur ndodhi grabitja e madhe e tokave e pronave, katundaret nuk u turren me mbrojte shtetin e pronen e te gjitheve por secili e lypi ate ngastren e vet pese dynymshe dhe ne midis te saj ndertoi keshtjellen e familjes, nje shtepi me shtate flamure e me model zveceran apo gjerman, me rrugen dhe banjon e shtruar me mermer.


Mendesia katundare shihet qarte kur rruga publike pergjate ketyre pallateve ne midis te tokes se bukes eshte e mbushur me plehra e me gjithfare rreziqesh per vete katundaret.


Por lidhja me pronen, nyja e kerthizes e mendesise katundare eshte edhe pika kyce ne te cilen duhet te perqendrohemi. Katundari qe mendon vec per pronen e vet, e pranon si te natyrshme sjelljen e parise se Tiranes qe vec vjedh e grabit.


Te gjithe mendojne se kjo eshte ne rregull. Pavaresisht se argumentet qe paraqiten jane 'tregu i lire,' 'krijimi i borgjezise,' 'vendosja e kapitalizmit' etj., ne thelb te gjithe palet bien dakord se parimi 'bjeri i forti te ligut' eshte sjellje normale. Forcimi e shtimi i prones eshte ne zemer te mendesise katundare. Pasaniket nuk munden me kene gabim. Ndryshe si do te kishin munde me i vue paret?


Edhe kur duhet me denue dikend, ai denohet kur nuk respekton normat e vendosura ne katund, d.m.th., kur kapet me presh ne duar.


Po u kape mbarove e hupe dinjitetin dhe dinjiteti eshte gjithcka, bile shume ma i randsishem se prona. Prona e dinjiteti jane dy gjana per te cilat katundari nuk te fal. E dinjiteti eshte i lidhur me poshterimin ne te shkuaren, se askush nuk e din se cka me e gjete ne te ardhmen.


Prandaj partite tona politike e paria e Tiranes munden me i mobilizue lehtesisht katundaret e maloket sepse te gjithe paleve ua kujtojne kohen kur kane qene ose sundues ose te persekutuar. ky eshte kali qe duan te kalerojne te dy segmentet e parise sa here qe kane perplasje e zgjedhje. se bashku me lejimin e vjedhjes e te korrupsionit, gerricja e plages se poshterimit eshte celesi i suksesit te parise.


Frika e dyfishte e humbjes se prones e te dinjitetit i mban katundaret te lidhur me parine. Per sa kohe qe paria i len me vjedhe e me grabite, me ndertue pa leje, mos me pague taksat, mos me krye detyrimet qytetare e shteterore, sa kohe qe i len me i zgjidhe te gjithe hallet e problemet e tyne ne menyre private e ne nivelin e katundit, punet jane mire. Faji i piramidave ishte faji i atyne qe vune paret 'dhe e hangren' se 'vete e paten fajin.'


Ato qe perfituan prej interesave, 'ishin te zotet, bravo ju qofte.' Sa per qeveritaret, 'fajin e paten vete.' Katundaret gjithmone e gjejne nje menyre qe me u armiqesue me njeni-tjetrin por kurre me ato qe sundojne e qe nuk lajne gja pa ba ne kurriz te tyne. Njeriu e din se po sillet si katundar atehere kur e din se paria po ta punon e prape nuk b'zan por e mbeshtet.


Gjithkush e din se po sillet si katundar kur dikush nga paria flet per integrimin europian, heqjen e vizave, rritjen me te larte ekonomike ne bote, popullin e lumtur, i fut njerezit ne greve urie, shan cecenet e maloket, kalon ligjin per homoseksualet, flet si Enver Hoxha, e ban te bardhen te zeze, rren sa mundet, mendon per kohen kur do te bahet kryetar, president, kryebashkiak, kryeminister, dhe prape se prape shkon ne miting apo futesh ne greve urie per te mbeshtetur interesin e tij.


Ilustrimi ma i qarte i sundimit te mendesise katundare eshte dhanja e jetes per parine e Tiranes, edhe kur dihet e shihet qarte se kjo pari mendon vec per veten e vet, e perbuz popullin e katundaret e vet, e prape se prape, qindra mijra njerez dalin me flamuj te kuq apo blu, ne mitingun e rradhes.


Po ashtu, kur i analizon fotografite e mitingjeve, dalin nja pese milione pjesemarres, qe do te thote se tamam simbas mendesise katundare, shume njerez shkojne ne te gjitha mitingjet qe bahen.


DY SHEMBUJ PER TE ILUSTRUAR PARADOKSIN E LIDHJES SE PARISE ME POPULLIN

Ketu ia vlen te jepen dy shembuj per te ilustruar sundimin e mendesise katundare.


Se pari, ka nje arsye pse lezhjanet dalin ne proteste disa here kunder nje sjelljeje te papranueshme per to te nje banori te qytetit te tyre deri ne ate pike sa e kercenojne me jete familjen e ketij individi. Bindja se dalja e nje banori te Lezhes me bindje te ndryshme seksuale eshte fyerje per gjithe Lezhen eshte pak problematike.


Zgjidhja e atij njeriu nuk ka pse ti fyeje lezhjanet sepse gjithkush ben zgjidhjet e veta. Paradoksi fillon kur ne te njejten kohe, po keta lezhjane mbeshtesin fuqimisht kryetarin e nje partie qe kerkon ne parlament legalizimin e martesave te individeve te tille. Ajo qe eshte me e cuditshme, asnje nga keto lezhjane nuk mori mundimin te bente nje proteste ne Lezhe apo ne Tirane per te mbrojtur nderin e shtetit e te kombit shqiptar.


Nje shembull tjeter eshte dalja e qindra mijra njerezve ne bulevard ne mbeshtetje te politikes se kryetarit te nje partie, qofte ky Edi Rama apo Sali Berisha ne emer te nje numri kerkesash qe ne thelb jane teresisht irracionale nga kendveshtrimi i qytetarit e katundarit normal por krejtesisht te kuptueshme kur mbahet parasysh interesi i ngushte i kryekatundarit te rradhes.


Edhe pse keto dy udheheqes te parise se Tiranes e te deleguarit e tyre Kastriot Islami e Ilir Rusmajli rane dakord te ndertonin nje system zgjedhor qe do te eleminonte partite politike te vogla, qe do te benin nje qeveri teknike me mirekuptim dhe do te perqendronin pushtetin ne duart e tyre, i kishin bere llogarite gabim.


Tash vala e protestave do te vazhdoje nga te dy palet, sharjet e ofendimet qe kane botuar e botojne ne pacavuret respektive nuk kane njohur e nuk do te njohin kufinj sepse ne kete perplasje interesat e tyre jane jetike.


Njeri don te rrije ne pushtet e tjetri don te marre pushtetin. Aftesia e tyre per te mbledhur ne bulevard me qindra mijra njerez i mahnit vezhguesit e huaj qe nuk dine se si ta shpjegojne kete paradoks, por natyrisht kjo behet lehtesisht e kuptueshme kur mendesia katundare mbahet parasysh.


Megjithese te ben pershtypje mungesa e perplote e kurajos qytetare per te protestuar per mungesen e kushteve elementare te jeteses shoqerore dhe te abuzimit flagrant me shtetin dhe me institucionet ne te gjitha nivelet, per te kundershtuar korrupsionin, banditizmin, mashtrimin, zvetenimin e parise e me rradhe, prape celesi i shpjegimit eshte mendesia katundare.


Shteti dhe vendi jane ne nje gjendje te mjerueshme, e mire po ne te nejten kohe, askush nuk e can koken se atje vidhet me te dy duart, se behen ndertime pa leje, se uji i pijshem vjen me tepricat e gjirizit e me rradhe. Te gjithe mendojne vetem per veten e tyre.

PSE PARIA E TIRANES ESHTE FAJTORE PER GJENDJEN?


Lufta e analisteve dhe e komentatoreve qe shkruajne pa lidhje e pa nje kuptim te qarte te gjendjes ka qene ose me e shpalle popullin shqiptar fajtor, ose me ia lane fajin sistemit te kaluar, Turqise, imperializmit, kapitalizmit, grekeve, serbeve, etj.


E megjithate, fajtore kryesore, sipas meje, mbetet paria e Tiranes. Paria eshte ajo qe duhet te kete vizionin e duhur per ndertimin e marredhenieve shoqerore, paria eshte ajo shtrese qe ofron zgjidhjen e problemeve, sepse e ka dijen e pergatitjen me zgjidhe problemet, sepse identifikohet parase gjithash me shtetin dhe me punen e vet e ven nje popull ne rruge te mbare.


E natyrisht, arsyeja pse paria e Tiranes eshte ne gjendje te beje ate qe nuk ka ndodhur ne asnje vend tjeter te botes pervec Afganistanit, Somalise, Haitit e Kongos dhe e njejta gje nuk mund te ndodhe ne Gjermani apo ne Suedi eshte manipulimi i mendesise katundare dhe mbajtja e popullit ne nje gjendje jermi ideologjik.


Pra, per shkak te sundimit te perplote te mendesise katundare e te vlerave qe burojne prej saj, njeri nder elementet me te spikatun te krizes politike shqiptare ka qene mungesa e nje ideologjie te mirefillte, te paraqitun sistematikisht e ne menyre kohezive, e cila do te lejonte nje mase militantesh te nje partie politike qe te gjykonin si proceset e dukurite e shkuara politike, sjelljen e politikaneve e gjendjen ne te tashmen, e mbi te gjitha te ofronte nje vizion te qarte se ku do te mbrrihet ne te ardhmen.


Prandaj ne shtetin shqiptar nuk gjen mbeshtetje nje ideologji e mirefillte socialiste, liberale apo nacionaliste, zgjidhja e vetme e daljes nga kjo gjendje e thelle krize ku jane shqiptaret.


Ne vend te nje ideologjie te tille, si bie fjala, socializmi, liberalizmi apo nacionalizmi, paria e Tiranes e te gjitha ngjyrave e partive ofron nje perzierje paradoksale (e qe politikisht nuk ka fare kuptim) parullash e slloganesh shpeshere krejtesisht kontraditore, qe perjashtojne njera-tjeren e mbi te gjitha, qe jane te pambrritshme e te parealizueshme ne nivele praktike.


Si pasoje e kesaj mungese sistemesh te qarta vlerash e ideologjie kohezive, sjellja e parise duket krejt e coroditur, dhe pa kurrfare racionaliteti, mirepo paria nuk merret me te huajt aq sa me katundaret militante te partise respective.


Prandaj politika ne shtetin shqiptar eshte nje politike e paradokseseve te tilla ne te cilat shohim nje structure mobilizimi te masave te gjera te popullit nga paria e Tiranes te mbeshtetur ne strukturen e katundit.


Kauzat qe ndiqen jane nga me idjotet ose ne sherbim total te lidereve partiake, parullat qe hidhen jane krejt pa kuptim e pa kurrfare baze ne realitet, reterrterret e shtypit te Tiranes jane hamullitje te pakutimta, pastruesit e plehrave ne Perëndim shiten si komentatore te ditur, e komentatoret e njohur te Tiranes duan te flasin anglisht e te duken kompetente kur shkrimet e tyre jane krejt pa bosht e qesharake.


Perpjekja per te shpejguar kete mori fenomenesh qe e bejne politiken e Tiranes unike nuk do te ishte e plote pa lidhjen e qarte te parise se Tiranes me popullin. Me i ra shkurt, ajo qe e ben kete gjendje te mundshme eshte kultivimi i mendesise katundare nga ana e parise se Tiranes.


Ajo qe e ka lehtesuar procesin ka qene konvergimi i tre faktoreve: perberja katundare e parise se Tiranes, niveli i larte i katundarizimit te shoqerise shqiptare, dhe kthimi ne origjinat katundare i shtresave te banuesve ne qytete. Ne nje fare menyre e gjithe shoqeria shqiptare ka rene pre e mendesise katundare.


Dallimi eshte se paria vepron ne kete menyre ne menyre te vetedijshme pse kjo mendesi i sherben asaj, per nje mase te madhe te fshatareve e katundareve kjo sjellje eshte normale, i vetmi lloj sjelljeje qe behet i kuptueshem, dhe qytetaret jane dorezuar dhe mendojne se si me mbijetue ne kete bote. Ne kete menyre katundarizimi i politikes eshte bere i perplote dhe gjithkujt qe e sheh nga jashte gjendja i duket pa pike kuptimi.


Niveli i materializmit, mungesa e vlerave njerezore e ideologjike, zhveshja nga ndjenja e sherbimit publik, turrja mbas interesit te ngushte, kriminalizimi i shoqerise, etj. jane ne nivele ekstreme. Katundaret kane dale ne krye te shtetit dhe shteti shqiptar eshte kthyer ne nje katund gjigand.


Pa e kuptue e pa e konfrontue mire e si duhet kete semundje nuk mund te kete zgjidhje si duhet te problemeve shqiptare. E natyrisht kjo eshte edhe arsyeja pse teoria e Ibn Khaldunit nuk eshte e aplikueshme dhe as e verifikueshme ne rastin shqiptar.

132 Komente

10* me YLL

WOOOWWWW me bukur dhe me troc nuk ka ku te shkoj.

ME ne fund nje po guxon te ngrihet ndaj katunareve qe mbizoterojne Shqiperine, dhe mbajne pushtetin me grusht te hekurt! Fatkeqesisht, ne qytetaret kemi mbetur pakice, dhe dita dites po ikim jashte, ashtu sic ka bere dhe autori i shkrimit, i cili tani shkruan lirshem kundra katunareve..ndersa ne ketu vuajme zgjedhen e katunareve...

Ti po kerkon te lash duart, duke u vetedeklaruar qytetar?smiley

I fut edhe nje BRAVO Rames duke ia ferkuar pak koqet, qe t´ia besh qejfin, helbete je ne te njejten barke me te, duke harruar qe ajo qe po thote Rama eshte qe asnje shqiptar te mos i mbushe mendjen vetes, se eshte qytetar, pasi qe te gjithe katundar jemi. Qe te gjithe! Natyrisht, pervec meje!smiley

Varja ..

Po diktatori Hoxha ishte katundar?

Qe i shtypi 50vjet qytetar e katundar,

jo, ka qene fillimisht qytetar. ama qytetar qe kuptoi bazen e pushtetmbajtjes ne Shqiperi, qe pa pas katunarine me vete, dhe pa pervetuar metoden e saj te veprimit, nuk ke shanc as 6 muaj te rrish aty ku ke hipur.

vecse autori ben nje gabim kur thote se 'paria' e Tiranes duhet te gjeje zgjidhje, dhe te tregoje rrugen. harron qe kjo palo pari eshte ndoshta me katunarja se gjithe katunaret e tjere! sepse duhet dell katunari te besh kte qe ka bere kjo "pari"!         pervec ketij detaji, shkrimi reflekton shume mire shoqerine tone. nje shoqeri e cila udhehiqet ne cdo aspekt, qofte dhe banal te jetes se saj te perditshme, nga opinioni i mases katunare e cila eshte sot shumica.

dhe per ta mbyllur dua te kujtoj shprehjen "fshati rrethon qytetin", pa harruar ate tjetren, "katunarit jepja buken me cfurk"!

Prof. Ramen e lexoj ne pergjithesi me endje, por ketu ... kam mbet pa fjale. 

 ky shkrim ka material per ta vendos te rubrika "thenia e dites" per nja nje vit 

Profesori  eshte parì?  Une te gjithe s'e lexoj dot, po ne rreshta kerkova perkufizimin e parise dhe s'e gjeta. E ka shkruar kund?

Iris, me c'kuptova une qellimi nuk ishte ndarja katundari-pari, por katundari - jokatundari sadoqe per jokatundarine nuk kishte dhene "perkufizime". sipas meje e kishte bere shume mire dallimin, kush nuk e gjen veten ne paragrafet dhe perkufizimet e mesiperme eshte padyshim se paku jo-katnar smiley

Ok, po nese profesori i drejtohet PARISE, qe te beje diçka, ath duhet dhe te kete nje ide kush eshte paria.

 them se e ka idene, te paret e katunit jane paria, e thote diku m'duket qe edhe paria jane kokrra katnaresh smiley 

Iris, mjafton te hysh tek profili i tij ne facebook dhe gjen disa shkrime mbi parine e Tiranes, shume te goditura por per t'i zbatuar ne Shqiperi jane pothuajse utopi.

 Qe ka thenie te forta per "thenien e dites", siç e veren dhe Swed-i, kjo eshte e vertete, veç Shinasiu (qe une e lexoj me endje) ne kete shkrim ka pakez ordinarizem, pra analiza e tij ka shprehje per turmen, dhe sikur i drejtohet turmes. Ndoshta kjo gje ka ardhur ngaqe ai eshte ngopur me budedalliqet e politikes shqiptare. Shum gjera aty qendrojne, veç profesori mendoj se mund te kish zgjedhur nje gjuhe me olekuente. 

".... Niveli i materializmit, mungesa e vlerave njerezore e ideologjike, zhveshja nga ndjenja e sherbimit publik, turrja mbas interesit te ngushte, kriminalizimi i shoqerise, etj. jane ne nivele ekstreme. Katundaret kane dale ne krye te shtetit dhe shteti shqiptar eshte kthyer ne nje katund gjigand.... "  

Thenia e dites  smiley

Po mire nese ne qenkemi katundare si ka mundesi qe nje sociopat si Hitleri mashtroi per ta ndjekur prapa gjermanet e qyteteruar?

nuk e lexova te gjithe, per arsye kohe.

qe katunarizmi eshte problemi nr 1 i shqiperise dhe shqiptareve, kjo eshte ne mendimin tim aksiomatike, ama autori ben perkufizim te gabuar te konceptit (lexova pjesen me perkufizim; ndjese nqse e ka perkufizuar gjetke sic duhet). ben "gabim foshnjor" duke i dhene atribute demografike. WRONG! dhe vetem me kete i ka bere sherbimin me te mire katunarizmit, me gjase pa dashur.

ps. plus qe ai e shkruan me "d", dhe qe aty duket se sa per bishti e ka akpur kete pune.

 

I mrekulluar nga leximi. Ndaj pjesen dermuese te cfare eshte shkruar. Nje pjese te reflektimeve qe shtrohen kam pasur rastin t'i bej edhe vete. Kjo me ben te ndihem me mire sepse do te thote qe s'jam vetem dhe jam shume I sigurt se edhe te tjere kane ndjere te njejten gje. Faleminderit autorit.

Shqipëria sot nuk është një katund i madh, siç pretendon autori, sepse katundi pavarësisht nga prapambetja ka ditur të gjeje e të respektojë disa rregulla për të jetuar në bashkësi. Madje ka katunde ku është kënaqësi të jetosh. Shqipëria sot është nje zonë mafiozësh, si në Italinë e jugut apo në disa vende të Afrikës e Azisë.

Shqipëria jeton fazën postkomuniste - shpërthimi i imoralitetit të Njeriut të ri, që sapo u çlirua nga zinxhirët, tregojë fytyrën e vërtetë. Qofshin ata që u quajtën të majtë, qofshin ata që u vetëquajtën të djathtë. Të gjithë pa përjashtim. Një mendësi e moral që e gjejmë kudo, në fshatra e në qytete.

Sot nuk bëhet fjalë për demokraci, politikë apo politikanë, por për mafiozë në kuptimin e vërtetë të fjalës. Sepse vetëm mafiozët nuk kanë ideale e programe politike. Vetëm mafiozët mund të jetojnë në "oaze" e të mos shohin fare se çfarë bëhet përreth. Shkurt, vetëm ata nuk mendojnë për interesin e përgjithëshëm të një vendi e të një populli. Sot, një mëndësi katunarësh do të ishte gjysma e së keqes.

Per t'u bindur, shikoni imazhet e mëposhtëme.

http://www.reuters.com/news/video?videoI...

Epo duhet te shkruaj profesori qe ju te me kuptoni mua kur uleras:

Ah Enver cme ke bere, mi ke lene malok te tere!      smiley

Per mua eshte komplet faji i regjimit diktatorial 50 vjecar i udhehequr nga Hoxha, qe edhe sot mbas 20 vitesh ndrim sistemi kemi katunaret ne drejtim. Por besoj se inercia e 50 viteve tashme po mbaron dhe nje shprese qe qytetaria te mari drejtimin e shtetit e shoh ne horizont. Lufta per transparence eshte vetem fillimi i ketij kalimi te shumepritur.

Mirëpo, duhet thënë se në historinë shqiptare, natyrisht që ka edhe shumë katundarë që kanë bërë dëm sa s'thuhet si bie fjala, Haxhi Qamili nga Sharra, ...Pjeter Arbnori prej Shirokës...

Shpresoj te jete ndonje gabim shtypi. Pjeter Arbnori te grupohet bashke me Haxhi Qamilin ???!!!!

Aspak gabim. Ai i takon katudarise po keshtu. Dhe nese nuk ishte kantundar me "dem babadem" me 30 vjet burg u be katudar me katundar se kantundaret. Ishin keta qe e moren ne qafe shqiperine si Haxhi Qamili dikur.

Kush e mori ne qafe Albanine, Pjeter Arbnori? Po jo he burre...mos flisni marrezira. Ai (ndjese paste) ishte aq i perunjur sa'c ishte haxhi qamili mizor. Nuk eshte se dua t'i behem avokat mbrojtes, se kete ne rradhe te pare duhet ta bente Shenasiu, po te associosh H.Qamilin me Arbnorin me duket ....nuk gjej fjale per t'u shprehur.

Ke te drejte nuk e mori ne qafe Pjetri por ata qe  vune Pjetrin dhe Pjetrinet ne ato vende pune. Shiko ai ska asnje faj, vec asaj qe pranoj te mare persiper nje pune qe nuk e ben dot se nuk kishte as dije, as kulture e as nerva per ta bere. 

Me vjen keq per vuajtjet e tij dhe tere shokeve te tij ne burgut por kjo keqardhe nuk duhet te sherbente per shkatruar vendin tim dhe jeten time. Kur them Pjetir pershi ketu tere te perndejkurit e tjere politike qe u bene me grada e spaleta nga qeverite demokratike.

Sa perkrahsimn me Qamilin i vetmi krahasim eshte se te dy ishin katunare dhe pa shkolle e dije. Ishin katunare te populit.

O toko, eshte qejf te te lexosh absolutizmat e tua ndonjehere se gelojne plot marrezi.  Si e paska marre ne qafe Pjetri vendin? Nga burgu?  Te gjithe te perndjekurit politike qe u bene me grada e spaleta? Pervec Pjetrit (qe ne fakt eshte figure e dyshimte edhe midis te pernjdekurve goxha, disa e perflasin si spiun te sigurimit ne burg) a me emeron dot nje tjeter te perndjekur politik qe ka pasur influence politiko ekonomike keto 20 vjetet e fundit?

Toko vendin tend, ta shkaterruan se pari petritat lule, sherbetoret e viceve te jugosllavise, bolsheviket shqipfoles e me vone pastaj ta shkaterruan kuadrot e partise, njerezit e rinj, doktorto ekonomisto artistet qe pregatiti ai sistem qe sot vetequhen elita politiko ekonomike e vendit.

Me la shijen e nje artikulli te lene ne mes....si me gjithe gjerat e pa perfunduara,nuk arij te kem nje gjykim e te kuptoj se cfare ka dashur te thote autori...shpresoj te mos jete nje menyre disi e bute per te thene se ai vend eshte i pa shprese!!

 Shinasi A Rama nje nga studentet e dhjetorit me duket, nga djemte vertet demokrate qe nuk deshironin pranine e Berishes si lideri i tyre ,pikerisht per kompleksitetin e Berishes,si  ish komunist dhe me mentalitet katunari!

Mallkuar ata qe e futen ne burg Pjetrin, ata qe e joshen me lezetet e pushtetit dhe ata qe perflasin kur duhet ta nderonin. Arbnori eshte ikone e miresise/dijes, ndersa Qamili ikone e ligesise/injorances. Sado argumenta mund te hidhen s'ka asgje qe i bashkon ata te dy...hic fare...jane nata me diten...

10*. Bile Arbnori i menjanua aq turperisht nga prijsi, pikerisht se nuk ishte "katunar"

Mallkuar ata qe e futen ne burg Pjetrin, ata qe e joshen me lezetet e pushtetit dhe ata qe perflasin kur duhet ta nderonin.

Amin

Me ne fund edhe kete katunarizmin e Shqiperis e morem vesht, e ka spieguar profesori me maç e me kaç.

Po si nuk na sqaron ky profesori se si eshte e mundur te jesh biri i murtajes, te enderrosh te martohesh nje dite me mortajen, kur paf paprimtas ( krejt paprimtas jo, kur mortajes i kane rene dhembet)  behesh nje antimurtaj i flakte?

Ky profesori qe shkruan keto artikuj duhet mbajtur larg nga pushteti, se ja kalon enverit po i dhane pushtet.

Ptu,ptu, larg ketij.

Krejt ne fund, me vjen te them " sa mire me qene katundar" !!!

 

ç'ka then autoroi ,tashme dihet ,asgje e re,ka lene te mjegulluar arsyet e vjetra  te katrahures se re,duket qe qenka qytetar se katundaret e dine qe pema shkulet nga rrenjet,e jo nga deget.

upupu ci paska punu ky. mos e ka disertacion apo teze per nai konference mbi katunarizmin.

qeka shume e gjate vallai se mbaroj dot, por prape se kuptoj pse i vjen verdalle gjerave kaq here. e qarte pra eshte , kur skemi pas qytet e qytetare, normal qe me katun dhe katunare do perfundoshim.

Ilustrimi ma i qarte i sundimit te mendesise katundare eshte dhanja e jetes per parine e Tiranes, edhe kur dihet e shihet qarte se kjo pari mendon vec per veten e vet, e perbuz popullin e katundaret e vet, e prape se prape, qindra mijra njerez dalin me flamuj te kuq apo blu, ne mitingun e rradhes. 

ca thu mer ? kush jep jeten mer ? po katunari jone eshte : kalova lumin, te q..sha kalin mer
 

Ama ja kish bo biografine te gjitheve, haha, skish lene rob pa ja shkrujt. vetem veten e vet dhe mua me duket kish lene pa ja nxjerre origjinen katunareske. mua xhanem me rruan bishtin, por te pakten te na kish thene nga c'katund jane akademiket dhe ai vete, pse ja ngec vec politikaneve smiley

P.S. na falni per injorancen, po ky lleshi i zi , kush ishte ? se kish emer shume intrigues.

nejse, do ta lexoj neser po pata nerva me me kujdes.

Po katunar edhe shume eshte edhe ky, s'ka ka te dale qytetar (sipas standarteve qe ka percaktuar vete). Bile qe ta dishe ti Rruzhdije ky eshte nga ata katunaret e lig e dinake qe jane gati te marrin ne qafe kedo per nje privilegj qe mund te perfitojne nga Paria e kohes. Keta i sherbejne cdo rregjimi dhe parie pa problem. Tani ashtu si e kuptoj une, ky perkufizimin e katundareve e jep me ata qe nuk ndertojne shtet (te me ndihmoje dikush ketu). Kaq, jo me shume. Gje qe per mua eshte e diskutueshme. Edhe konfliktin social te Ibn HALDUNIT ky e thote vete qe nuk mund te aplikohet te rasti shqiptar gje qe ne fakt e ka marre dhe sjelle ne nje version tjeter Marksi me perplasjen e klasave. Por Marksi i jep nje zgjidhje dhe nuk e le kete konflikt ciklik. Hajt mo, pune Shinasiu...

lleshi i zi me duket se ishte ai mirditori qe vrau marko bocarin ne mos gaboj

Krahinizem i paster qe konfirmon katunarizmin shqiptar. Fatkeqesisht jo te grupit qe po gjuhet ne gure nga autori por katunarizmin e vete fjali-formuesit te kesaj pjese.

Qytetaria nuk eshte e testamentuar, zoti autor-lesh, aq me pak gjendet ne dialekt ose prejardhje gjeografike. Qytetaria do ishte karakteristika qe ty do te ndalonte te fyeje grupe te tere te shoqerise shqiptare. Qe yt ate nga Osman ktheu emrin ne Asmon kur ra ne fushe, kjo s'te testamenton si pasardhes qytetarie.

Shqiperia eshte e te gjitheve, madje dhe e grupeve me fatkeqe te shoqerise qe linden ne zona ku s'nxirret bytha jashte ke blloku. Levizjet demografike jane ai fenomeni pozitiv qe shkund tipat si ti nga froni mbreteror i mykur qe mendojne te testametuar. Pozita jote sociale eshte e rrezikuar, kjo eshte e qarte, por forma ne te cilen ti po reagon s'eshte tregues qytetarie. smiley

Uji qe nuk leviz, qelbet!

po ky lleshi i zi , kush ishte ?...

Ti te bo me qesh vallai smiley

O Rush -Ruzhdije !

Mire ne qe na kane lene syte , po ti mahesh si finke me , me ca kondure , me qimka te hequra qe aman aman , s'mbeti politikan pa ti vene syte .

Po lexohet me nje L ai lleshi mi ? Dhe mos bo sikur se di per lesh ke flet ai smiley

O te folme qe bo ore smiley . Mo mer mundim dy here se gjona katuni per katunare ka shkrujt .

Gabon qe ne perkufizim. Dhe po thone qe eshte profesor. smiley

Nuk ka menyre me te mire per te diskredituar nje problem se sa kjo qe po behet ketu; dmth qe dickaje qe eshte nje element i kultures (kjo duhet te ishte baza e perkufizimit, meqe ra fjala) ta japesh si atribut demografik, te ndarjes shoqerore te punes dhe prodhimit.

Kur ky autor qe po thuhet qe eshte profesor, ben te tilla thagma, vaj medet per pjesen tjeter tonen. Eshte mekat qe thelbi i problemit tone nr 1 te keqkuptohet kesisoji. Dhe gjithnje eshte keqkuptuar. Mos shko me larg se ky blog.

Eshte thene me germa te zeza qe ne kemi problem kulture dhe jo origjinash, vendbanimesh, sektoresh prodhimi; jane hedhur shume e shume qe pse nenvleftesohen fshataret, maloket, katundaret etj etj. Eshte thene qe koncepti "katunar" nuk ka te beje me katundarin e qytetarin, jane hedhur me shpotira qe ju zbritet nga mali e nga laberia e skrapari e po beheni cipeholle te medhenj tani etj etj, kur u bete ju...

Nuk ka sherbim me te madh se ky per katunarizmin shqiptar! Ta shpallesh katunarizmin si veti te lidhur me vendbanimin e prodhimin ne fshat - sot, kjo! dhe jo ne kohen kur u shkrua "Origjina e familjes..." e Engelsit - eshte katastrofike. As me 20 kundershkrime nuk zhbehet dot demi!

Katundareve t'u marrim te keqen!

Shqiperia shpetofte nje here (kur???) nga katunarizmi!

 Shkrimi eshte i gabuar qe ne kerkimin e perkufizimit. Presori njehere thoke qe katunar eshte ai qe vjen nga rrethinat, pastaj thote qe njerezit me te shquar te Shqiperise kane qene katunaret. 

Katnaria esht ne tru dhe jo ne kordinata gjeografike. Ne Shqiperi ke katunare qe nuk kane dale ndonjehere nga fshati dhe qe te japin uje ne bisht te luges e te kenaqin t'i kesh ne tavoline, ashtu sic ka njerez qe kane arritur te kene vila ne kryeqytet dhe jane derr katnaresh e do mbeten ashtu mbase edhe per nja dy breza te tjere.

Nejse, me c'shoh presori ka dashur te rishpike ujin e ngrohte!

Ky eshte nga ato shkrime qe rrembythje te vjetra e te reja i bejne per te nxitur konflikte sociale, per te ofenduar dhe perdhosur popullin dhe nuk eshte cudi qe ne fund zgjidhjen per te dale nga "mjerimi" ta japin duke na kerkuar te perkrahim nje diktator, pasi nderton shtet. Shqiperine e shqiptaret i kane "analizuar" mbare e prape prandaj pse te mos flase edhe ndonje spiun me kete gjuhe. Celesi eshte tek sistemi dhe koha qe merr ky sistem dhe jo tek katundaria. As kombet e tjera nuk u bene keto qe jane sot sa e hap e mbyll syte (dhe per te thene te verten Shqiperia eshte ne rruge te mbare). Sigurisht qe edhe ne kemi ato te metat tona, qe per momentin krahas te tjerave do te permendja qe na mungon solidariteti dhe nje ndjenje komunitare dhe kjo mungese eshte si ne fshat ashtu edhe qytet. Jemi solidar dhe te ndjeshem vetem ne distance te shkurter, dmth. familje, farefis (shikoni vetem sa respektohet vdekja tek ne) shoqni etj. por nuk arrijme te jemi solidar me larg, te mendojme per shtetin si nje institucion i nevojshem per te gjithe etj.

 Eh more i dashur Shinasi ! Kjo puna e katundarise  eshte  caze e pa konceptuar qarte prej Jush. Dhe e shtjelluar keshtu eshte jashte realitetit historike, perveç se kampershtypjen se  synon te fyeje.

   Se eshte jashte krejt problemit te  i zanafiles.Dhe ajo deshmon se me qe Zoti  pranoi  oferten e te dytelindurit(Abeliit)  dhe nuk e perfilli ofertyen e te parelindurit(Kainit), Kaini ziliqar e xheloz vrau fizikisht Abelin.Eshte Miti i Renies( Edipi Mbret), psikoanaliza, kronikat e zeza te gazetave, (shkrime si dhe Juaji) deshmojne nga pikpamje te ndryshme,  nderlidhjen e ngushte  midis krimit  dhe lirise seksuale. -Ku eshte lidhja..?- mund te pyesish

 Per anallogji me sa thoni: Dihet se mbas Renies, akti  seksual-ne origjine, veprimtaria me e larte e njeriut, bie aqe poshte  sa qe kryerja  e tij shoqerohet  me nje si ndjenje faji, sikur te kesh bere nje krim te ulet.Shprehja ..Fall in love, a nuk deshmon per  lidhjen midis  Renies dhe dashurise si akt i pasur, por i papergjegjshem dhe jo akt i vullnetshem?

   Hisdtoria e Zanafilles ze ashtu, fill me vrasjen e te pafajshmit , si rit themelues.Por dhe se qyteti i pare u krijua prej Kainit.A nuk e deshmon edhe Miti i themelimitte Romes ponga nje vellavrasje( Romuli vret remin),tek ne sajkrifica e gruas se vellait te vogel ne Rozafe, Ura e Atrtes ne Greqi, Manastiri i Argesh-Rumani, etj.Miti i vellezerve rivale ndeshet kudo:Kain -Abel;Isak -Ismael;Jakobi -Ezau; ne ebraizem; Osiris -Seth,Shu- Tefnut , Ne Egjypt;Asvinet  apo Nasatya, Vitra dhe Indira ne Induizem; Ormuzd dha Ahriman tek perset;vellezerit dioskure Kastor dhe Poluks, Eteokli dhe Poliksi tek helenet;Bladur  dhe Loki tek skandinavet;Alçet tek Teutonet;R.Zemerluani  dhe Xhejmsi  Pa Toke ne mesjete et plot te tjera shembulla.Pse gjithe keto ?

  Sepse  qe ta dishe mire, zanati i pare qe i dha fillese kultures se njerezimit  ishte bujqesia, fshati, katundaria..Ky nisi si bash Zanati i Kainit. Agri-kultura( qe vejen prej colere=me kultivue, banue, perkujdesur, kushtuar, konservuar etj sinon.Ky zanat erdhi prej nevojes  per ta vezhguar boten rreth e qark.Njeriu i lashtesise  e konceptoi hapesiren  nga qe filloi te masi largesine mes  farave te mbjella dhe te bimeve  mbira.

 Nevoja per tu perkujdesur  per te mbjellat ne nje vend   nisi ashtu nguljen e njerezve pake e nga pake deri ne hordhi, duke nisur ashtu vendbanimet, fshatrat, katundet.... me katundari.katundet  zune te shtuhen, tebashkohen duke sjelle zbukurie dhe duke i shndrruar ashtu katundet me katundarine ne qendar te banuara , ne qytete..... me qyetare.Ashtu zuri fill qyeterimi...!

 Pra riti i themelimit te qyeteve.... prej qyetareve, ne lashtesi, nefakt percaktohej prej ritit te pjellorise tokes.Hisdtoria na flet se Qyteti  inagurohej me Buaj qe terhiqnin parmenden, duke  punuar  ngastren ku do te hidheshin me pas themelet e  vet qytetit.

 edhe ne luftrat, fitimtaret e quanin te mundur armikun  vetem kur  ta kishin bere qyetin e armikut jo vetem si te kishin vrare e prere te gjithe te gjallet, banoret, por vetem pasi  ta kishin  ripunuar po me parmende territorin e qyetit te mundur. E pas atij  Riti, hidhej kripe  per ta shterpezuar token ) Ashtu bene ne Kartagjene...

   Historia e zanafille  meson se  qytetrimet kane lindur prej katundarise nepermjet  dikotomise bujqesi -blegtori.Kaini  si bujk  jepte fruta, kurse Abeli si blegtor  ofronte dele e qingja.Bujqit e ngulur ne nje vend dhe barinjte nomade, kane qene zanafilla e dy qytetrimeve.(monoteizem-politeizem)Tek popujt  barinj, katundaria baritore, kane mbizoteruar fete  monoteiste(Ati Qiellor)Ndersa ne popullatat bujq ka mbizoteruar  politeizmi(pagane) perqendruar tek kulti "Toka Meme".

Mire ne lashtesite por ky lloj konflikti vahzdon sot e gjithe diten, i shfaqur ne formen e konflikteve kulturore( kete synon ne te vertete dhe shkrimi Juaj) E dini besoj se sa dhimbje solli konflikti  ne Ruanda.ne fakt  ilustrohet ashtu konflikti historik  abel -kain, fashat- qytet, si  konflikti midis dy prirjeve kulturore ne luften per jetes, mbi jetese, apo pushtete.

 E per te mos e zgjatur, me lejo te te them se je lodhur shume, por me kot.Do te rekomandoja te lexoje  Jung-un  dhe Isaiah Berlin, librin e tij..." Iriqe dhe Dhelpra'.Ai  indan intelektualet, sidomos shkrimtaret ne dykategori" Njeria nga karaktere 'Iriqe" te cilet duke  ju referuar  nje vizioni qendror dhe unik e universal,  bazuar ne  nje sitem  pake a shume te qarte dhe koherent, kultivojne ide  dhe kryejne veprime qendersynuese. Tjetra, karakteret "Dhelpra"duke ndjekur shume qellime, shpeshpa lidhje dhekontraditore, pa asnje patrimmoral e estetik unifikues qendror, kultivojne ide  dhe veprojne  ne menyren ..qenderikese

 Sipas tij, Dante, Platoni, Lukreci, Paskali ,Hegeli, Dostojevski,Niçe, Ibsen, Prust,  jane  "Iriqe".Kurse  Shekspiri, Erodoti, Aristoteli, Montenji, Erazmi, Molieri, Pushkini, Balzaku, Xhojsi, jane "Dhelpra"...

 Juve, me sa na shkruani,  ku mendon se e fusni vehten....?

 

Katunari ne shkrim ishte mentaliteti, ai person katunar mund te kete lindur e rritur ne qytet, por ai prape hedh mbeturina rrugeve, eshte arrogant, batakci, thyen cdo rregull etj etj. Katunar eshte mentaliteti, jo certifikata e banimit. Katunari mbetet katunar edhe kur shkon ne Londer, dhe sapo vjen ne Shqiperi thyen cdo rregull trafiku dhe then qafen.
Katunaret qe thua ti, nuk punojne me token, sepse token e mbjellim me pallate, ose me hashash kur munden. Qumeshtin katunaret nuk e prodhojne e shesin vete, por e importojne nga jashte. Katunari perdor shtetin dhe ligjet ne interes te vetin, nuk e kupton shume funksionimin e ligjit, por eshte nje person qe per perfitime te veta, do te perdorte cdo gje. Katunari nuk ka bese, nder e ka nje urrejtje apatike ndaj te arsimuarve pasi arsimi eshte armiku nr 1 i sistemit te tij te injorances. Katunari nuk do nje administrate qe funksionon, ai do nje administrate ku fut bashkakatunaret e vet, dhe i urdheron si te doje. Dhe katunaret e tjere jane te kenaqur pasi e dine se kjo administrate eshte dora e vet, dhe dora e tyre nuk vjen per te shkaterruar shtepite qe kane ngritur ne tokat qe zaptojne, bile administrata u thote ndertoni se do t'jua bejme te ligjshme. Shperthimin katunar e ke pare shume mire ne 1997, kur turmat katunare vershonin ne qytete dhe digjnin e grabitnin cdo gje, deri edhe te bulonat e vareset e rrobave ne pronen publike. Katunari e urren pronen publike, per te e gjithe bota duhet te ndahet me gardhe, dhe ne familje qe luftojne perjete per nje cope gardhi. Katunari nuk njeh kufij, do te bente gjithcka per te perfituar, dhe gjithcka do te thote edhe shitjen e motres se vet, vrasjen e vellait te vet. Shkurt, as kafshet nuk krahasohen me keto specie.
Di nje rast, kur ishin 4 vellezer katunare ne Zvicer, dhe kishin vila gjigande e makina te shumta, dhe keto i gezonin vetem 2 vellezerit e mbetur gjalle, pasi 2 te tjeret ishin marre me droge dhe i kishin vrare, kurse 2 te tjeret gezonin pasurine dhe ishin krenar qe vellezerit e tyre ishin vrare dhe ishin marre me droge. Katunari nuk njeh asnje moral, etike apo vlere e norme.

Nuk me duket se autori shprehet kunder popullesise fshatare. Autori e ka specifikuar qarte qendrimin e tij per te mos lene vend per keqinterpretime. Te perqendrohesh tek "autori na ofendoka katunaret" do te thote te mos kesh kuptuar asgje nga ky shkrim. Eshte e qarte se autori I atribuon fajin per gjendjen e Shqiperise shtresave qytetare te cilat nuk kane qene dhe nuk jane te afta per te krijuar qytetari. Ne fakt do te ishte absurde qe te fajesoje maloket e veriut apo te jugut per mungesen e aftesise se Tiranes (pershembull) per t'I qytetarizuar keta te fundit. Mendoj se elementi "regjim komunist" ka luajtur nje rol shume te madh ne gjithe kete. Barazia si qellim dhe si mjet i preu krahet qytetarise ne formim per t'u ngurtesuar. Rrjedhimisht kjo e ashtequajtur "qytetari" nuk qe e afte qe qytetarizohej vete piksepari, dhe qe me pas te qytetarizonte te ardhurit e rinj. Mungesa e kapitalit ishte gjithashtu nje pengese ne kete drejtim.

Cdo me thene katunare, mesa e di une do me thene fshatare. Autori pa pike turpi dhe me ndjenjat, instiktet, me shtazarake me duket se e barazon fjalen katunar me cdo gje te keqe, qofte injorancen, dinakerin, tradhetine etj. Me duket nje artikull shum dembel dhe e imagjinoje te perkthyer ne anglisht edhe nga shekulli i 12 do ishte kritikuar ne (GB) per klasizem dhe nxitje urrejtje ndaj (common people)   

 Ke pa ti ndonje kryeminister ose deputet, speaker, ne bote qe te kontrolloj parlamentin per interesa pesonale duke fyer ashper me nje fjalor te ndyre rrugesh OPOZITARET, sikur Parlamenti te ishte Ballkoni i shtepise se tyre?

 Jo, me te thene te drejten te vetmin parlament qe ndjek pervec atij shqiptare eshte ai Britanik se vetem shqip e anglisht dije, dhe ke te drejte te vjen me qa kur shef kulturen dhe arsyetimet ne Parlamentin Britanik duke e krahasuar ate me ket tonin. Por mos harro ata kane qindra vjet praktike me debate parlamentare.

Kam parre rrahje dhe ofendime ne parlamente te ndryshme te botes dhe me e fundit ishte ajo ne Ukraine kur u votua per zgjatjen e leases se bazes Ruse.

Dhe sa per kontroll te parlamentit per interesa personale i harrove (MP expanses scandal ) qe pllakosi parlamentin Britanik? pra pergjigja eshte po kam pare 

Po jo mer shoku se katnar nuk eshte domosdoshmerisht fshatar, kur i thu dikujt palle nuk ke parasysh shpaten ose kur i thu koqe nuk ke asnje paragjykim as per koqen e fikut qe e ha ose e ben recel gjithe dashuri e as per koqen e kanarit qe e respekton maksimalisht nese do jete e certifikuar nga autoriteti i metrologjise

 Une nuk e kuptoj pse disa komentues ndjehen te ofenduar! Vet Shemsiu thote :

Katundarë jemi të gjithë

Dmth ai ka perfshire edhe veten e tij. Problemi eshte qe shqiptareve nuk duhet tu vij keq per te folur hapur.,perkundrazi ai ka prekur nje nga pikat me te dobta qe kane shqiptaret, sedren e semure te mos pranimit te Origjines.Shqiperia eshte komplet fshat,katund, ne konceptin e funksionimit te jetes,duke i perfshire te gjitha!

Tani, disa ketu po i kundervihen Shemsiut me nje urrejtje.Edhe kjo eshte shenje e katundarise.

Ka ndonje ketu te shpjegoje te kunderten e opinionit te Shemsiut, per te na hedhur drite qe Shqiperia nuk eshte katund dhe shqiptaret nuk jane te gjithe katundare?

Ka 20 vjet qe ka ardh demokracia, por Shqiperia akoma vuan:

1 Varferine, mbi 1 milion shqiptare, kane lene atdheun dhe i merr frika te kthehen sepse atje nuk ka siguri, per as gje!

2 Mungesen e Stabilitetit Politik te udhehequr nga politikanet KANTUNDAR!

3 Mungesen e Shtetit, sepse ne te vertete Shteti nuk eshte i te gjitheve, i njejete dhe i barabarte per te gjithe njesoj.Eshte shume veshtire te perballesh per nje te drejte qe te takon ne Shetin shqiptar. Aq e vertete eshte kjo, sa edhe Katunaret politikane nuk jane ne gjendje te zgjidhin problemet e fshatit ne fshat, ne Katund, por i zgjidhin ato ne Strasburg, ne dreka dhe darka,

Ne cilin vend te botes ndodh kjo? Vetem ne Shqiperi.

Prandaj mos te na vij keq qe ti themi gjerat hapur.E keqja me e madhe eshte kur fshihen gjerat dhe nuk thuehen hapur sic po thote Shemsi Rama.

Mua ma mbush mendjen Shemsiu, ka ndonje ketu tek peshku te ma ndryshoje mendjen?!!? 

 Po ky pra eshte dembelizmi i arsyetimit. Se nje bashkesi e sukseshme ose jo kane dicka te perbashket ne kete rast sipas teje dhe autorit   katunarllikun , nuk do me thene se ky eshte domosdoshmerisht arsya kryesore e vendimtare e zhvillimit ose jozhvillimit. Eshte nje mori faktoresh qe ne kombinim me njeri tjetrit kane ndikim 

 Swed 1

Faleminderit per shpjegimin se fjala katundare mund te perdoret ne menyre ofenduese, se se disha.

A mund te me shpjegosh se si i perdore autori fjalet katunare e katund ne fjalite e meposhtme, se jam i trashe e si kuptoj

"Me e thane shkurt, katundari eshte ai person shoqeror i cili merret me prodhimin e vogel bujqesor e blegtoral, me ndihmen e pjestareve te familjes per te sigurue mbijetesen e vet e per te permbushur detyrimet qe ka karshi parise qe kontrollon pushtetin politik e ekonomik."

"E në fakt, në Toskëri, katunde si Berzhita, Këlcyra, Frashëri apo Libohova kanë pasur më shumë pushtet,"

 

te lutem shume, prandaj jemi komuniteti me i mire virtual, se ndihmojme njeri-tjetrin. persa i perket paragrafeve me poshte, them se duhet ti kuptosh sic kupton fermen e Orwellit, se besoj qe edhe Orwelli s'ka pas asnje paragjykim per derrat

 Ha ha e paskeni keqkuptu komplet Orwellin e shkrete dhe ti dhe autori. 

Per autorin s'di gjo, une mbase

2 Mungesen e Stabilitetit Politik te udhehequr nga politikanet KANTUNDAR!

 

Ku te gjeje shqiperia nje qytetar per kryeminister?

KUR:              Shqiperia eshte komplet fshat,katund, ne konceptin e funksionimit te jetes,duke i perfshire te gjitha!

 

Une, me shume trishtim, konstatoj se edhe ne se ka ndryshim, ai eshte rastesor por jo i qellimshem, i planifikuar, i deshiruar. Dhe kjo eshte me e keqja: njeriu nuk ndjen se pas retorikes ka dicka substanciale, se pas retorikes ka nje deshire, nje nevoje te sinqerte per te ndryshuar.

Meqe SMR e ka thene mire.

Teorikisht, e vetmja mundesi per shqiptaret qe sot te kene nje kryeminister qytetar (deri ne nje fare pike) eshte qe ky person t'i kete gjysherit nga Korca dhe Shkodra, ndersa prinderit e tij dhe ai vete te kene jetuar ne Tirane pas lufte.

 Ose Prizreni, Shkupi, Manastiri Janina etj.

 

Presidentin e kemi denbabaden qytetar me prindet e lindur ne qytet, sigurisht edhe ai vete.

Tani duhet te gjejme kryeministrin

Per mua, Tirana, deri nje pike transformuese qe une e identifikoj me themelimin e Universitetit te Tiranes, ishte ende fshat ose maksimumi fshato-qytet. Keshtu qe (per mua gjithmone) presidenti eshte nje njeri i respektuar dhe nje katnar i mire (ah te ishin te gjithe katnaret e politikes si ai dhe Pellumbi), por jo nje qytetar. Kur gjyshet e Topit kane lind Tirana s'ka qene asgje. Dakort me Prizrenin, Janinen etj... Nuk i permenda mqs. jane jashte kufijve te Shqiperise. Shkolla te larta (ose shkolla klerikesh), prezenca e nje jete artistike te sofistikuar (deri diku), klase borgjeze e shkolluar qe aplikon metodat shkencorene aktivitetin e saj tregetues apo te prodhimit... keto une i konsideroj si elemente qe perkufizojne qytetarine. Ah, edhe dicka tjeter. Nuk ka qytetari dhe pari, pa nje arkitekture qe te perfaqesoje fuqine e saj. Pra, arkitektura, si nje shprehje formale (dhe deshmi) e egzistences se borgjezise, aristokracise (parise) dhe qytetarise.

Persa kohe qe katunarizmin do e kerkojme te origjina, vendbanimi i gjyshit, gjendja civile e dajes, profesioni i tezes, biografia e krushqve, topografia e mehalles, lartesia mbi nivelin e detit, titulli i turukt, esnaflleku i te pareve etj etj, katunarizmin do ta kemi kembekryq mu ne mejdan te shpirtit e te mendjes.

E bukura eshte qe lokalizma e ngushtesira konceptimi si ato me lart jane tipike per vete katunarizmin. Nje nga vetit e katunarit eshte psh shpirti i vogel sa nje kokerr lajthi. Katunarizmi eshte kategori kulturore, eshte menyra si si veprohet dhe konceptohet. Nuk duhet ngaterruar me kategorine e fisnikerise se gjakut, as me arsimin, as me edukaten, pa le me qe me prejardhjen e origjinen qe jo e jo.

Ka lidhje associative me mjaft nga keto, por kurresesi lidhje te tipit shkak pasoje e aq me pak nuk mund te idenifikohet me to.

Njeriu, per te mbijetuar, abstrakton (me gjithe rrjedhojat negative qe kjo mund te kete). Por une jam gjithashtu dakord me ate qe ke pohuar para disa kohesh, qe "katunarizmi eshte nje gjendje mendore"... apo dicka e tille.

Shume i zhgenjyer prej Shinasi Rames! Shume poshte nga ana intelektuale. Dhe nuk besoj, qe Shinasiu ta kishte te nevojshme te zbriste ne nivelin e nje tribuni te folkut. Le t´ia linte kete vend fare mire atyre qe meritojne dhe le te mbante poziten e tij ne nivelet intelektuale, atje ku tribuni i folkut nuk do te arrije kurre.

Duke tundur koken, perseris me vetvete: "Perse, o Shinasi?!"

 Une kam vene re qe largimi nga "katundarizmi" vjen vetem me te jetuarit larg njerezve qe te njohin, dhe midis atyre qe s'te njohin. Komunitetet e vogla kane paragjykime e konservatorizem ne cdo vend te botes.
Ku s'te njeh njeri, je me i lire te veprosh kunder mentalitetit te pergjithshem, kur ky i fundit eshte gabim. Sado qe ta dish qe mentaliteti eshte gabim, nuk mund t'u dalesh kunder fqinjeve qe te njohin qe kur ke lindur, dhe qe fqinjesia vazhdon qe me stergjysherit, dhe as kusherinjve qe i takon rruge me rruge. Ti mund te thuash qe s'ka rendesi, le te me shajne, une kam te drejte. Ke te drejte, por ja qe opinioni dhe sjellja e tyre te streson.

Kjo do te ndryshoje vetem kur qytetet te behen me te medha e fshati te synoje gjithnje e me shume per ne qytet. Por qe te ndodhe kjo, duhet qe fshati te kete fituar leke nga fshati (nga bujqesia qe ekonomia e politika jone s'e lejon te zhvillohet) qe te shkoje e te bleje nje shtepi ne qytet, dhe atje duhet te gjeje pune qe te jetoje, dhe ekonomia e politika jone s'ka vende pune. 

Lexoj komentet dhe them me vehte : bo bo sa shume katunare qe kemi;  por prape ngushellohem me faktin se shumica ndodhen jashte. Pra me pak pune per ti qyteteruar keta qe jane brenda. 

Prenga eshte pronari i nje supermarketi afer. Katundar. Punetor i madh. Si djali i madh me baba te vdekur, ju desh te merrte rolin e kryefamiljarit. Ka punuar ne emigracion si klandestin, hapi nje ushqimore dhe angazhoi gjithe familjen. Avash avash zgjeroi aktivitetin. Vellai i vogel qe adoleshent ishte problematik, do te kishte perfunduar ne ndonje burg, po te mos ta shtronte i vellai ne pune. Zgjohet heret dhe perdite pastron trotuarin perpare, ujit lulet dhe i bertet femijve qe tentojne te prishin fidanet e rinj qe ka vendos bashkia.

Tani Prenga veshin vazhdon ta kruaje me kunj shkrepse dhe pastaj kunjin e fshin me leter, por ne krahasim me 20 vite perpara ka bere hapa gjigante.

Kush e ka pare filmin e Spike Lee, "Do the right thing"? Eshte ajo pjesa kur nje grumbull zezakesh te moshuar, qe kalonin gjithe diten duke luajtur domino, fillojne e shajne e hedhin gjithe vrerin kunder atij koreanit "turiverdhe" matrapaz, i cili me hapjen e ushqimores ne nje lagje zezakesh po i hiqte punen zezakeve te ndershem.

P.S. Ne cilin shtet banon Shinasi Rama?

Nëse katunarizmi nuk qenka në koordinatat gjeografike, por në tru, a nuk ka ndonjë term tjetër ta përshkruajë këtë fenomen???

S'di pse më ngjan se sa shumë vuan nga kompleksi i inferioritetit ky presori.

Qytetarët do ta digjnin të gjallë presorin bashk me shtëpinë, për një fyerje të tillë.

Kurse katunarët kanë punë më të menqura dhe më njerëzore sesa të merren me mendje të sëmura që vuajnë nga "katunarizmi".

Shume verejtje e drejte. Eshte, do thosha, nje "misnomer", emertim i gabuar. Ama nje emertim i ngulitur, nga i cili fatkeqesisht nuk shpeton dot. Dhe qe sjell gjithe kete myriade moskuptimi dhe keqkuptimi.

Nuk di a behet si lende human social behavior ne universitetet tona?

Nëse katunarizmi nuk qenka në koordinatat gjeografike, por në tru, a nuk ka ndonjë term tjetër ta përshkruajë këtë fenomen???

Katuranizmi ne kolonite e amerikes te veriut eshte suburbanizem. Ndoshta prof. Rama duhet ta quante suburbanizem, por meqe e kemi fjalen ne shqip nuk ishte nevoja.

Per nje paralelizem interesant ne Kanada kafshoni ketu. The short version: lideri i partise (te masave) opozitare eshte aristokrat (sternip i nje konti rus qe pat dore edhe ne aferat e Shqiptareve), profesor ne Harvard per shume kohe. Sidoqofte nen udheheqjen e tij partia nuk ka avancuar shume, dhe nje statisticien i ka ofruar zgjidhjen e shtruar ne linkun me siper. Sic duket statisticienet qenkan nga personat me te vyer (right Emo?smiley

P.S. Kanadaja e ka te sanksionuar nga Supreme Court qe vota e nje rurali ne shume raste vlen deri 3 here sa ajo e nje urbani.

@nietz

+1

E ngritur ne rangun e nje teorie shteruese per shpjegimin  te historise tone te re (se paku ) teza e "Katundarizmit" fut uje nga shume ane.E shumta , kendveshtrimi propozuar mund te sherbeje si nje element ne mozaikun e faktoreve kompleks determinues te sjelljes se elitave politike ndaj shtetit dhe shtetsave.

Pikenisje per  tezen e "Katundarizmit" merret struktura social-demografike e popullsise shqiptare, e dominuar nga fshataresia.Qytetet shqiptare historikisht kane qene  qendra te vogla te zejtarise dhe tregetise dhe autori ka te drejte kur konkludon se pesha e tyre ne zhvillimin politik te vendit ka qene e paperfillshme. Pjesa dermuese e elites politike te vendit deri ne 45 ka rrjedhur prej familjeve te medha cifligare, latifondiste dhe bajraktare, te lidhura me token dhe fshatin, jo vetem si origjine por edhe si status ekonomik.

Struktura social-demografike dhe ekonomike e dominuar nga fshataresia patjeter qe ka prodhuar nje mendesi katundare ne qasjen ndaj shtetit dhe  pushtetit.

Shkrimi mendoj se nuk manifeston ndonje percmim per fshataresine.Autorit i intereson katundarizmi si mendesi e formuar historikisht dhe menyra sesi ajo materializohet ne dy rrafshe:

-raporti elitave me shtetin dhe pushtetin

-raporti shtetasve me pushtetin dhe elitat sunduese

Si e perkufizon autori mendesine/sjelljen / katundare ? Ketu autori mbetet krejt siperfaqsor . I vetmi tipar i evidentuar i katundarise  eshte DINAKERIA.A mjafton kjo per te shpjeguar kompleksitetin dhe paradoksin e  qasjes se shqiptareve ndaj shtetit dhe autoritetit? Me tej autori ate qe duhet te shpjegoje, pra mendesine katundare, si kulture dhe psikologji te sjelljes, e merr te mireqene dhe kalon ne pohime ose shembuj te paradokseve pa qene shume bindes per tezen e tij te katundarizmit.

Nqs katundarizmin do ta perkufizojme si kulture e raporteve sociale dhe  te sundimit te bazuar mbi  dinakerine dhe forcen, skematizimi i historise eshte perfekt:

1.1912-1920 perfaqsues tipik te dinakerise katundare jane Haxhi Qamili dhe Esat Pasha

 

2. 1924-1939 Ahmet Zogu-kombinacion tipik i dinakerise fshatare  me forcen/pushtetin. Baza e sundimit: privilegjet e bajraktareve dhe cifligareve .Verioret dominojne strukturat e shtetit dhe ushtrise.

3.1945-1990 Enver Hoxha-diktatori dinak .Baza e sundimit:  fshatare , kryesisht te Jugut, te perfshire ne struktura te shtetit dhe ushtirise.Veriu, me background kryesisht katolik dhe antikomunist, i margjinalizuar dhe dyshuar.

4.1990-e vazhdim: Rivaliteti ndermjet te djathtes te restauruar dhe te majtes se perenduar. E djathta perceptohet si revansh i veriut mbi jugun.Sa here qe vjen ne fuqi e majta, strukturat e shtetit dominohen nga militante- pragmatiste jugore kurse ardhja ne fuqi e te djathtes shoqerohet  me teper ne vendosjen ne pikat kyce te pushtetit te militanteve- besimtare te veriut.

(Ne piken 3 dhe 4 i jam referuar tezave te B.Fisher )

Per mendimin tim, mendesia katundare, ka prodhuar disa karakteristika kulturore strukturore si :

-tribalizmi  -struktura baze e funksionimit te pushtetit .kulti i te parit/bariut te tufes si simptoma me tipike e nje shoqerie baritore/blektorale

-klanizmi i bazuar ne raporte besimi dhe ndarje placke/pushteti  brenda grupit  dhe perjashtimi/  dyshimi  ndaj personave jashte klanit/grupit.

-klientelizmi i cili historikisht nepermjet sistemit te privilegjeve ka  ka marre forma si mercenarizmi, militantizmi.

-kapja e shtetit, plackitja,rrembimi dhe pasurimi si qellime te luftes politike te elitave politike. Shteti eshte konsideruar gjithmone jo vetem mjet sundimi por edhe placke e ndare ndermjet anetareve te klanit sundues.

Autori ka shpjeguar shtratin social-historik te katundarizmit por rezulton siperfaqsor, i hallkatur dhe i pamjaftueshem ne portretizimin e mendesise katundare. Megjithate,shkrimi ka ide racionale te cilat duhen verifikuar nepermjet kerkimeve sociologjike, antropologjike dhe social-psikologjike te raporteve te shqiptarit me shtetin, autoritetin, qeverisjen, elitat, qytetarine.

Edhe pikpamja e autorit mbi pamundesine e elitave politike per te formuluar nje ideologji koherente , qofte kjo socializmi, liberalizmi apo nacionalizmi, mbetet nje konstatim interesant qe duhet zhvilluar me tej.

 

 

Te punosh per te zhvilluar nje teori sic ehte katunarizmi nuku keq. Perpjekje qe mbase jane te nevojshme per cdo fushe ku shfaqen vetite famemedha te shqiptarit te sotem te veshur me pushtet. Veti qe dalin hapur ne punet e shtetit , ekonomise e kultures.

Po te perpiqesh te shpjegosh origjinen e te gjithe mbrapeshtive te sotme me fenomene te tilla si katunarizmi = e justifikues = me Gjeografine e topografine e problemit ...them se barazimi eshte  = nje ? e madhe . Qe do te thote nje mundim i denje per nje "perpjekes" dhe mbrockullitje per nje prof.dok asist , master mbajtes dhe asist shkencetar  alias Emin Gjana!

Te kujton ato studimet e famshme te studimit te martesave ( sidomos te katunarise ) dhe trendy e tyre nga nje dok , prof , i kohes se ishit  . Per me teper rekomandonte punen e Partise per te nderhyre ne kete problem smileysmiley

Mbetem prane jush i nderuar EM me shpjegimet shtojce fillestare te z. Grava ne krye .

Shpjegimi Juaj i paradokohshem mbi kete ceshtje per katunarizmin si menyre te menduari e vepruari me origjine KULTUREN , eshte me i arsyeshmi per tu kuptuar si fenomen .

Ne se pastaj e zhvillojme ashtu sic zhvillohen shoqerite mbi mekanizma psikologjike , etnike , kulturor, e mbi te gjitha me mekanizma EKONOMIKE , mbetet te dalim ne perfundime te sakta ne se kemi te bejme me nje PEFYTYRIM e Praktike MALOKESH si Menazhimi i Shqiperise sot , apo me nje Kulture bashkejetese e Menazhim Shoqeror nga njerez te Qarte e te Sigurte per te mos lejuar ose minimizuar tezen baze te perplasjes se Partive

Ç ' don njeri ( kryetar ne pushtet ) sulmon tjetri ( kryetar opozitar ) dhe ç ' ben nje grup (  ish partiak ) prish tjetri  grupim (  patriak i sotem ) .

Dhe kjo rrokopuje qe ngjet sot ne Shqiperi qe prof, doku, masteri dhe asist akademiku alias Emin Gjana e ka dalluar ndodh sepse e keqja shihet tek MALOKU KONKRET qe fatkeqesisht dok , profi , asist shkenc me master alias Emin Gjana nuk e sheh se ku perfshihet vete dhe mbi te gjitha nuk dallon fatkeqesine konkrete te atij VENDI me kete Klase Politike qe e Udheheq ........qe germen e pare nuk e ka K po G .

Inderum Spiritus!

Sic duket paskemi shkruar ne te njejten kohe dhe nuk te pata lexuar .

Pas kesaj them se edhe per Ju qe jeni dashamires i Teorise ......

Filososfet deri me sot nuk kane bere gje tjeter vecse duke  vezhguar BOTEN e ne rastin me te mire e me te plote si Hegel ,e kane shpjeguar ate .

Puna eshte te shohesh tek ajo MEKANIZMAT qe e ndryshojne ate .

Qe ne menyre Absolute kesaj k(g) lase Politike sot jo vetem i mungojne keto mekanizma ,por i ka zhvilluar aq te deformuara sa e ka shtyre procesin ne nje gremine KATUNARIZMI . Pastaj vijne ato grimcat e Fisherit me dinakeri me force etj smiley

Sepse pervec llapaqeniizmit "opozitare po vllazen " "start i barabarte " etj pallavra me oke qe nuk i shohin pallavristet e "pejzazheve " , nga kjo lloj katunarie me pushtet nuk ka asnje perspektive per tu pare si e ardhme por "opozitare por ujq me njeri tjetrin " dhe " start i barabarte po me pengesa per nje grup jashte familjes "

Pra nisur nga pozitata e Atipizmit kushdo sot per mode e per pak sevda mund te shkruaje edhe per menyren se si i kryqezon gishtrinjte e dores per te pretenduar se c'perfaqeson nje klase Politike  sot ne Memedhembje .

Respekte!

 

Te vetmin problem qe shikoj une me kete shkrim eshte se eshte nje shkrim per katundarizmin dhe eshte  hedhur per diskutim ndermjet katundareve. smiley

 Katundarizmi nuk ka te beje me ofendimin e katundarve si pjese e qytetarise se nje shteti.,dmth second citezan.Une nuk e kuptoj keshtu.Normalisht si fshatari edhe qytetari perball shtetit quhen qytetar, nenshtetas te nje shteti qe ushtron pushtetin njesoj. dhe jo te njeanshem duke i ndare njerzit ne ngastra ne parcela partiake ku seci merr nga nje pushk dhe qellon nen emrin e bajraktarit qe i jep rrogen,dhe shpresen se po qendrove nga nahija ime e ke te siguruar jeten, biznesin dhe te gjitha!

Me mire nje mik se sa nje ciflik,eshte shpreheja me kuptimplote e katunarizmit!

E drejte artian,

Dhe prandaj pak me lart them se problemi qendron se ky shkim eshte hedhur per diskutim tek katundaret.

Nuk behet fjale per katundere e qytetare gjeografike. Behet fjale per mentalitet katundarie e qytetarie. Dhe katundaria ne mentalitet per ti shpetuar ketij debati e kthen problemin tek katundaria gjeografike pasi ne kete menyre nese jane gjeografikisht nga katundi mund te hiqen te fyer e te persekuatuar nga shkrimi ose nese jane gjeografikisht nga qyteti mund te hiqen se nuk jane katundare. Kur ne fakt te dy palet nga mendesia jane mentalistisht katundare. 

Sa keq qe ky shkrim u eshte dhene mentalitetit katundar per diskutim.

PS Peshqit te mos me keqkupotjne Nuk e kam fjalem vetem per PPU ne pergjithesi ky debat kudo qe behet sot sjell  katunderet mendore ne sofren e debatit dhe debati 10et fare. Sa shume katundare qe kemi mor yahoo dhe me keq te gjitheve u duket vetja te afte per te debatuar

Edhe pse icik konfuz, Sh.R. e ka thene ate qe ka dashur te thote, por sic duket ka nxituar nga nervat a kushedi cfare dhe nga pikpamja akademike shkrimi ka mangesi.

Si edhe e thashë edhe më lart, nuk ka rëndësi se janë katundarë. Katundarë jemi të gjithë. E përkundër vulgarizmit në shtyp, e thashethemnajës së Tiranës, problemi nuk shtrohet se erdhën katundaret e na zunë tokat apo na morën shtetin. Në një farë mënyre është qesharake të dëgjosh katundarët e malokët që erdhën nga Jugu në Tiranë e në qytete të tjera në vitin 1945 të ankohen me sinqeritet të pastër për katundarët e malokët që erdhën në Tiranë e ne rrethe të tjera pas vitit 1991. 
Shteti shqiptar është i të gjithë katundarëve e malokëve dhe askush nuk ka më shumë të drejta apo që ta ndiejë veten superior ndaj të tjerëve. Para shtetit e ligjit duhet të jemi të gjithë të barabartë, si katundarët e rinj ashtu edhe të vjetrit. Problemi është se edhe pse këto i kanë ikur katundit, nuk ka ike katundi prej tyre.

 

nuk te ben katunar katundi, swed!

nder katundaret jugore qe zbriten ne carshine e tiranes ne 45-en e me pas, kishte qe ishin dhe mbeten kokrra te ndryshkura dhe te paevolueshme katunaresh, pati edhe qe u zhvilluan kulturalisht, u ckatunarizuan qe c'ke me ate pune.

Me qen konkret fare, do te jap nje emer te nje familje/fisi qe nuk jane as nga korca, as nga shkodra, jane "vetem" nga Delvina, por qe kan rrezatu nje civilizim te spikatur (te habitshem do thoja ne rrethinen gjithe kallo katunarizmi qe mbizoteronte dhe ende mbizoteron tek ne): familjen Malo (them qe do i kesh nigju).

 absolutisht dakord cimo, edhe ne rrethet familjare kemi (ose se paku un kam per vete) te aferm qe edhe pse kane lind e jan rrit ne tirane jane kokrra e katnarit sic kam edhe te aferm qe edhe pse rralle here kane dale nga fashti jane me qytetare se qytetaret. Por edhe ne menyren qe ne e perdorim fjalen madheshtore "katnar" burimin e marrim nga vetite e fshatarit me shpirtin sa nje lajthi (sic e thua vete me siper) te lidhur ngushte vetem me interesin e vet personal dhe te lidhur me komunitetin vetem per gjera te cilat si ben dot pa komunitetin si dasma, synetlliqe, devijim i vijes se ujit per vaditje etj. Dhe me duket se kete ka dashur te thote edhe autori, packa se e ka marre me "hyxhym" dhe i ka prere shpata me gjere sec duhet. ne fakt kjo teme s'donte shpate, pune do bente bisturia, po kushedi c'e ka acaruar dhe shenon e ja ka valuar smiley

 Em.pekufizimi qe i ke bere ti katunarizmit ne nje shkrim te kohve me pare eshte shum i sakte bile pa frike eshte si kategori filozofike,Ajo eshte pergjithsuese si per katunarin ne Austri ashu dhe ate Amerikan dhe kete te tonin.Po me duket se ky profesori ja ka fut kot.Se nga do te bien qytetaret nga qielli!!!!?

Shemsi Rama djema, ka qene nje nga nismetaret e PD, dhe sipas nje shokut tim (ish antar i PD), ai u largua shum shpejt nga ajo parti pas nje zenke qe pati me Buall Mavrine. Mendoj se administratoret e Peshkut, mund ta intervistojne ate, meqe e kane kete te drejte si drejtues te blogut/faqes se diaspores.

Po mire pra, qytetaret nuk paskan nevoje per nje kontekst te caktuar qe quhet pikerisht "qytet" per te treguar qytetarine e tyre. Ne djall vafte qyteti dhe qeniet bixarre qe e popullojne. Ne djall vafte universiteti, bibloteka, bursa, tregu, muzeu, opera, teatri, qendra e biznesit, etj, etj... Shqiperia i prodhoka qytetaret ne fshat. Traplliqe! Pa nje kontekst fizik, pa nje urbis, nuk mund te kete qytetari. Njeriu nuk mund te ndahet nga konteksti material qe e rrethon. Edhe autori i shkrimit kur permend katnaret e ndritur i referohet vepres se tyre ne nje kontekst urban. Thelbi i bisedes nuk eshte qe te vendosim verdiktin tone mbi kush eshte me shume apo me pak katunar e qytetar. Thelbi eshte, cfare mund te behet brenda teatrit qytetar (sado difektoz) qe kemi krijuar.

duke mos e marre aspak parasysh teorine mesjetare te qyteterimit qe rivitalizohet nga barbaret (ne fakt ekziston nje teori me ndricuese qe shpjegon se si te papushtetshmit sapo ndertojne ndergjegje klasore luftojne per te marre pushtet, e keshtu ndodhi rev.industrial"borgjez", nuk ndodhi nga katundaret), mund te them se shkrimi qendron vetem ne momentin qe konstaton se ne shqiperi nuk ka qytetari. Por qe kur perpiqet qe kete konstatim ta argumentoje ne baze te lindjes (dmth identitetit gjeografik), apo ne baze te kultures, shkrimi shnderrohet ne nje hardallosje logjike.

Arsyeja kryesore pse ne nuk kemi krijuar qytetari eshte thjesht e vetem sepse ne nuk kemi ndertuar ende nje qytet te vetem. Polisi krijon politeian, dhe qytetar eshte nocion politik, nuk ka te beje me vendin ku ke lindur, apo me menyren se si sillesh.

Bie dakord me pjesen e dyte te shkrimit, analizen qe i ben partive politike, apo pseudoelitave te vendit, por jo me pritshmerite qe ka ndaj ketyre elitave.

Shkrim tipik i nje "elitaristi" te zhgenjyer.

sol, sa mundesi e teori ka kjo tematike te sqarohet aq te "mira" qofshin.

Qe profesori i Shkencave Politike ne NYU t'i bente nje analize te tille, une s'e jystifikoj dot as me "elitarist te zhgenjyer", por thjesht ndrydhjen e "politically correctness" qe mbizoteron ketu, e ka shfryre diku tjeter.  S'e shpjegoj dot ndryshe. 

 

ne fakt vec teorise se konfliktit klasor nuk shoh asnje tjeter thellesisht analizuese sa i perket ketyre proceseve historike. Nga ana tjeter, sot ky konflikt eshte gjithnje e me pak i dukshem, dtth qe vendngjarja e tij eshte gjithnje e me pak territoriale. Megjithate ketu hyjme ne nje diskutim krejt tjeter, qe kerkon te therrasim autore te cilet dyshoj se i ka konsultuar ky autor.

Me duket nje rrekje tejet e percipte, thjesht kaq. Kur ne themi qe shqiptari eshte ne pergjithesi apolitik, themi pikerisht qe nuk eshte qytetar. Kur themi qe "politika" shqiptare ne fakt ne rastin me te mire eshte "pseudopolitike" dhe zakonisht eshte thjesht anullim i politikes, ne te njejtin moment themi qe kjo "qytetari" qe kemi prodhuar eshte pseudoqytetari, ose anullim i qytetarise (si sjellje tipike e njeriut ne polis).

Pervec konfliktit klasor, qe eshte shpjegim i gjere, duhet gjithashtu analizuar mikro-kozmosi shqiptar per rrethanat specifike historike per krijimin dhe konfigurimin e ketyre klasave.  Qe per mendimin tim nuk mund ta shpjegosh me teorine e Ibn Khaldum.  E per me teper, nqs analizohet mikro-kozmosi shqiptar me imtesi, atehere mund te dalim ne perfundimin qe thelbesisht nuk eshte "katundarizmi" leva qe ngre apo ul boten shqiptare.       

Per mendimin tem, ka nji uzurpim terminologjie ne kte artikull, qe pergjithesisht ka per piksynim me vue ne dukje se sherbimi i interesit te pergjithshem âsht vlere qytetnimi. Çka nuk âsht sherbim i pergjithshem mbetet "katund".

 1) E para, 2 sqarime per terminologjine :

- Pozicioni i zgjedhun per me cilesue fshatin "katund", dhe malsorin "malok", nuk me duket se, ne vetvete, çon ndokund, dhe per mendimin tem, gjithmone ne vetvete, nuk nxjerr ne dukje asgja.

- Problemi i shtruem nen aspektin e mentalitetit "katundar" (por si rrjedhoje e origjines katundare, qe asht pikelidhja fillestare) nuk âsht i besueshem sepse fenomenet qe jep shkrimi si illustrim jane a) mungesa e ndjenjes kombetare, dhe b) urrejtja ndaj popullit.

Kuptohet se ç'don me than autori, gja me te cilen jam dakort, por nuk me duket se perdor silogjizmat e duhun. Reduktimi minimalist dhe cilesimi tendencioz bân qe shkrimi te mos jete i besueshem. Autori ka pak frike te thote te verteten :

Pike se pari, mendoj se ne nji shoqni, fshataret kane dobine e tyne, dhe ekzistenca e fshatnave per nje vend jane pasuni natyrore e madhe qe mban njeriun te lidhun me natyren (e dina se qytetet e medha jane simbol i industrializmit dhe i lulezimit te teknikes, tulla, llaç edhe beton, etj etj).

 2) Autori harron diçka qe âsht teper e randesishme : struktura e gjeografise shqiptare âsht heterogjene : per 30 km jena ne det (nivel 0m), mbas 80-90 km jena ne mal (nivel mbi 2000 m). Ky relief i aksidentuem ka kene gjithmone ne Shqipni problem komunikimit midis zonave : pjesa malore dhe lindore e Shqipnise asht e perbame prej fashtnash, ajo fushore prej qytetesh. Ky fakt asht identifiku tashma si arsye e vjeter e mungeses se komunikimit te zonave njena me tjetren, dhe inkurajim i klaneve krahinore.

Ashtu si fshatari s'mund te shkonte shpesh ne qytet, ashtu edhe qytetari (banuesi i qytetit) nuk shkonte ne fshat. E vetmja lidhje mund t'ishe bâ nepermjet kulteve fetare qe mund te kishin kene te pranishme si ne qytet ashtu edhe ne fshat, dhe qe mund te kishin mbajte te njejtin fjalim ne gjithe Shqipnin. Pra, kemi te bajme me nji fenomen qe arsyen fillestare e ka tek gjeografia dhe mungesa e infrastruktures. Sot Shqipnia me duket se punon per infrastrukture.

3) Organizimi klanik ka kene qe prej egzistences te rraces shqiptare, fenomeni shoqnor mâ i dukshem por dhe mâ i damshmi per te. Plaçkitja âsht nji fenomen tjeter qe ka te bajne me kerkesen e fuqise (shoqnite primitive ishin plaçkitese, Napoleoni ka plaçkit Europen) dhe ne kohe te sotme fenomen me tejkalue vorfenine, pikerisht sepse zhvillimi vetvetiu ishte privilegj i qyteteve, pasunia po ashtu. Pra ai qe plaçkitet âsht qyteti i zhvilluem, gjithmone.

Mrapa âsht, mbi te gjitha mundesia e arsimit. Arsimi ka nji rrol teper te randsishem qe autori nuk e permend (dikush ktu nalt e permendi). Dihet se arsimi me doza te medha, brez mbas brezi, e tejkalon vorfenine, grupet apo klanet. Ku ishte arsimi ne fshat ?! Ky ishte komunikimi me qytetin ? S'kishte si te ndodhte diçka e tille perderisa ne gjithe Europen arsimi mbahej prej klerit dhe jo prej laikeve... (apo prej turqeve).

4) Klani nuk âsht privilegj i fshatit por edhe i qytetit : qe elita ka fonksionue ne shum zona te Shqipnise me klane (pra elita "qytetare&quotsmiley kjo asht e padiskutueshme : ju kujtoj bejleret. Komplet Shqipnia jugore dhe e mesme ishte klanike, shpesh here edhe veriorja e larget. Aspekti klanik ishte shum mâ i fuqishem ne qytet sesa ne fshat. Pra nuk mund te presupozojme se organizimi klanik âsht shprehje "qytetnimi" apo shprehje "katundarizmi".

5) Ma ne fund, autori "harron" shpejt se Shqipnia nga ana tjeter nuk kishte institucione fetare kombetare qe kan muejt me luejt nji rrol njehesimit te mentalitetit. Kjo gja ishte e pranishme ne shtetet europiane, ku para shekullit te 19-te "edukata" e popullsise bazike dhe masave bahej nga kisha, kleri, dhe jo nga republika apo monarkia. Dhe te gjitha institucionet politike te Europes se sotme jane zhvillue ne fillim nen drejtimin e klerit (Monarkite), dhe mrapa, ne kunder-reaksion ndaj klerit (Republike).

Ne Shqipni nuk kishte asnji institucion fetar kombtar. Pra, ne Shqipni nuk kishte nji trung mentalitetit te perbashket. Kjo i mban ne vend, dhe per mâ teper i favorizon, klanet dhe mentalitetet tribale.

Me duket se ktu âsht arsyeja, dhe jo tek e kenuna qytetar apo katundar. Dhe ato pak zhvillimet te zonave ma te kulturueme ne Shqipni u bâne nepermjet kontaktit me kulturen e huej, apo jo ?! Pra nuk mbine vetvetiu.

Kultura, mentaliteti i sherbimit te çeshtjes (res) publike (publica) ka kene para se gjithash sherbim ndaj "Zotit" te identifikuem si Institucion dhe jo si ide ndaj se ciles qendronte frika mitike e magjike e ndershkimit. Shqiptaret nuk kishin ne asnji pikpamje kulture sherbimit ndaj institucionit si sherbyes ndaj besimtareve (me pak perjashtime krahinore). (Kujtojme qe p.sh, perpjekjet e Nolit per me krijue kishen ortodokse u luftuen keqas prej grekeve, dhe arsye greke âsht tek konkurrenca e kombit nepermjet ortodoksise, apo jo ?).

Pra, mendoj se nuk duhet me neglizhue rrjedhojat e mungeses se nji institucionit fetar kombetar (ajo çka permblidhte ne unitet kombetar Greqine dhe Serbine ndaj Turkise, ishte kisha ortodokse ; ajo çka permblidhte ne unitet kombtar Italine apo Francen, kte te fundit ndaj Anglise, ishte kisha katolike, etj etj).

6) Kjo mungese shekullore te perkushtimit ndaj institucionit si ndermjetes me njerezit/besimtaret, bân qe shqiptaret duhet te zbulojne se mbas institucionit te perbashket (pran mbas gjase publike, ne mungese t'asaj fetare/shpirtnore) âsht populli. Po si te bahet kur askush nuk na ka mesue si i sherbehet popullit ?

Duhet me e zbulue vete, duke pague kto çmime qe pagojme sot (klanizmin). Familja filani ? Ohh, bejler i dikurshem, familje e madhe !!! Po familja filani ?? Uuuu familje teper e madhe! Etj etj etj! Mafiozellek, korrupsion, etj etj !!!

Autori kishte bâ ma mire me e than cop se mungesa e nji besimit fetar te perbashket, ka mbajt ne vend fiset, klanet, dhe i ka favorizue se tepermi. Pse ? ! Sepse nuk âsht politikisht korrekt ? Sepse mund te trajtohet si perçamje ? Kjo âsht histori e brezave te kaluem, dhe ne na duhet ma shume pune sesa kombeve te tjera monoteiste per me e mbulue kte boshllek.

Ne kte aspekt mendoj se shpetimi vjen prej universiteteve. Brezat e sotem mesojne dhe mendoj se ka shprese te mire per Shqipnine. Edhe pak kohe, brezi i vjeter do te na thone lamtumire! Kam besim ne shkollat dhe universitet tona dhe ne brezin e ardheshem. Kam verejte se shume te rinj punojne mire dhe me vullnet te mire! Le te shpresojme qe disa mbeturina referencash identitetit mos t'ua ndalin hovin, por perkundrazi, t'i bâjne me plotesue boshlleqet e te kaluemes.

 Pune, pune, nate e dite...

 ... mungesa e nji besimit fetar te perbashket, ka mbajt ne vend fiset, klanet, dhe i ka favorizue se tepermi.

 

Nuk mund te ndodh kjo sepse nuk i ka lene kush qe shqiptaret te kene nje besim te perbashket,aq me teper nje shtet te perbashket per interesin e te gjitheve.

Shqiptaret kane qene me shekuj te percare,dhe nje faktor i madh ka qene gjeografia e vendbanimeve.

I vetmi mekanizem qe mund te dilet nga katundarizmi eshte qe te gjithe duhet te luftojne per nje shtet qe te jete  i drejte, per te gjithe katundet(vendbanimet) qe ka shqiperia.

Sepse me sa di shteti, ne katund, nuk udhehiqet nga ligji i barabarte per te gjithe njesoj,por e kunderta ndodh, shteti atje, ca i ka te babes Sali, prej katunit(partise)vet, dhe ca i ka te njerkes Edi,prej katunit(partise)tjeter.

.... keshtu i kane  lidh fijet e shtetit, katunarizmi. Me jep te jap.

Kjo vertetohet se sa here qe  grinden "zoterinjte" ne Qytet, aq here grinden edhe "sherbetoret"ne Katund!

 

 

Kjo âsht e vertete se ligji duhet te zbatohet gjithkund njelloj. Por kjo nuk zgjidh problemin e bashkimit ne spiritualitet! Shekulli i XXI do te jete shekulli i spiritualitetit (per boten e zhvillueme flas, sepse ata i kane perkrye sistemet ligjore). Nuk mâ merr mendja (por ndoshta gabohem) se adhurimi i ligjit apo aplikimi i rrepte i tij, çojne ne unitet kombtar. Ato çojne ne nji shtet t'organizuem, ma se shumti.

Por nqse flasim per klane, duhet t'i vehet perballe nocioni i unitetit kombtare, si sherbim ndaj te mires publike (dhe jo ashtu siç ven autori, qytetnimin apo mungesen e qytetnimit. Mungesa e qytetnimit nuk do te thote se dikush asht "katundar", sepse kjo mungese mund te marrin forma te ndryeshme, siç âsht kriminaliteti, korrupsioni, niveli i ulet, dhe secilit prej ktyne fenomeneve i pergjigjet nji cilesim perkates).

Nqse flitet per unitet kombtar, asht e nevojshme me gjet nji besim te perbashket ne nji ideal. Ky ideal s'mund te jete feja tek na, ashtu si asht rasti i te gjitha kombeve te tjera europiane ; nuk mund te jete identiteti etnik, sepse s'ka mâ agresim te jashtem perderisa jetojme ne kohe paqje, Shqipnia tuj kene pjese e NATO-s ; nuk mund te jete as zbatimi i ligjit.

çka mund te jete ajo qe mund te mbledhin shqiptaret nga ana e idealit ? Kush mund t'i pergjigjet ksaj pyetjet ?! Mbetet vetem GJUHA SHQIPE.

çka mund te jete ajo qe mund te mbledhin shqiptaret nga ana e idealit ? Kush mund t'i pergjigjet ksaj pyetjet ?! Mbetet vetem GJUHA SHQIPE.

Amin! Shpetimi (madje edhe ai fizik) i Shqiptareve vjen nga kjo nyje.

Ku jane komunistet se nuk po i shoh shume ketu? Ne fakt jane po nuk po flasin si duhet, prandaj nuk dallojne nga te tjeret. Une prisja qe komunistet ta kundershtonin fuqishem Shinasiun, pasi vegjelia (katundaria dhe punetoria) jane baza e tyre. Dy jane grupet qe perplasen sipas tyre, proletariati dhe borgjezia dhe stratifikimi social eshte per shkak te thjesht pabarazise ekonomike. Apo nuk eshte keshtu?

 Ka komuniste ketu?

Sa te duash...

Kete une nuk e di por di me siguri se ka plot katundare

Me respekte per autorin - por ky artikulli mua me duket se eshte ngritur mbi nje themel me derrasa te kalbura!  Pra i gjithe artikulli eshte ndertuar rreth mendesise katundare/fshatare dhe rolit te ketij mentaliteti ne pushtetin e sotem!  Pra permbytja e vendit nga ky mentalitet qe vjen nga katundet qenka e keqja e vendit sot!  Dmth sikur te hiqnim qafe kete mentalitet do te shpetonim!  Eshte njesoj sikur te thuash: Fajin per permbytjet ne Shkoder e ka uji i lumit Drin dhe jo ata qe nuk moren masa qe uji/prurjet e lumit te kontrollohen qe te mos shkaktojne permbytje! Hajde le te heqim qafe lumenjte e Shqiperise dhe me siguri nuk do te kemi me permbytje! smiley

Ne qofte se ky mentalitet gjeti rrugen deri ne majat me te larta te pushtetit ky mentalitet katundar me siguri gjeti nje vakuum te pambushur dhe nje perkrahje te gjere ne vend! Do te ishte me me mend qe ky artikull te ishte shpenzuar te evidentonte cili ishte ky vakuum, pse ishte krijuar, si u shfrytezua dhe pse u mbeshteten ata qe e shfrytezuan kete vakuum! Cilat jane alternativat!!! etj

Ne anen tjeter nuk eshte cudi, rastesi apo fatkeqesi qe ne Shqiperi ka mentalitet katundar perkrah atij qytetar!! Ne cdo vend ka mentalitet rural dhe urban, dhe Shqiperia nuk ben perjashtim per kete! Problemi eshte se cili mentalitet perkrahet dhe pse perkrahet!!!!!

... paria sunduese ka mbetur preh e mendësisë katundare që nuk i lejon shqiptarët për me ba shtetin që duhet."

Shqiptaret e kane votuar vete ate pari apo jo? smiley

Shinasia e ka nerregull punen.

Miku i tij ka nxjerr librin ne shitje, o burra te lexojme se çfare thote krimineli, per enverin, mehmetin.

Dhe ky amerikanoprofesor, thote faji i katundaris.

Lexo  librin, lexo profesorin, punet u rrugulluan, katundaria e ka fajin thote populli, dhe katundari Berisha qe don te dergoje ne gjyq mikun e Shinasis, o burra ta rrezojme me force, se si thote profesori na mbyten katundaret.

profesor, nje pyetje ne qofte se me lejohet?

Arben Malaj , deputet i ps, anetar i vjeter, para kryetarit ka qene anetar i ps, pak a shume kur kryetari i sotshem therriste ti varim komunistet, ishte kunder bojkotit, dhe me duket se pat lindur nje rryme ne ps, qe u quajt mendojme ndryshe.

Pyetja eshte kjo,- si eshte e mundur qe Arben Malaj hyri ne greve?

1- Sepse eshte katundar , dhe i shkon prapa kryetarit?

2- Apo ky qe ka shkruar kete liber, " mbi kujtimet kriminale" e ka detyruar ( me te kercenuar), e jo vetem Arbenin?

Prof, nuk eshte se me kete artikull, don te largosh dyshimet, se ne vendin tone te Shqiponjave ka nje organizate mafiozesh, qe dogjen kisha e xhamija, qe vrane te gjitha ato qe e mendonin ndryshe, e qe vazhdojne te ndjellin panik, qe duan pushtetin patjeter?

Per te vertetuar te kunderten, pres nje artikull, ku ti besh thirrje popullit, mos u beni katundar te blini librin e nje krimineli, por bojkotojeni, bejeni se perendimoret, mos e blini, as per kuriozitet, sepse eshte i demshem, kriminelat nuk lexohen, ato e kane vendin para bankes se akuzuarve.

Ateher, me te vertet behesh i besueshem.

Lundrim,

Une nuk e di so te pergjigjet autori por une kam nje pytje per ty

Nese nuk je katundar Ti vete nuk ke asnje shok katundar? Dhe nese ke a pergjigjesh ti per cfare bejne katundaret e tu? smiley

Toko.

Nuk jam i zoti te kuptoj pyetjet e mija, jo tuajat.

Po si thote shoku me poshte, mafia eshte nje organizate sekrete, qe vjedh municionet dhe vret deshmitarin.

Ndersa kur vret haptazi me ligje, kur ja merr pasurin tjetrit me ligje, ligje qe i ben vete dhe i vulos vete, nuk eshte mafie, eshte -moj parti ta lumsha synin.

Toko, me kete logjike, nuk behet fjale per katundarizem (provincializem, rrethinor) eshte diçka shume me poshte, eshte nen nivelin e te quajturit njeri apo kafshe, eshte njerikafshe, si alia me shoke.

Te djegesh kisha e xhamia, te vrasesh ata qe mendojne ndryshe, nuk do te thote se je nje organizate mafioze. Mafia eshte nje organizate kriminale e fshehte/sekrete dhe e perfshire ne aktivitete ilegale. Aktivitet mafioz psh eshte tregetia e municioneve stok te ushtrise sone nga struktura privato-shteterore dhe ku ne arken e shtetit hynin vetem gjysma e vleres se shitjeve. Aktivitet tjeter mafioz eshte spekullimet me ndertimet ne infrastrukture ku jashte cdo regulli e disipline ligjore, financon punime ne sipermarrje qe vleresohen me dyfishin e kostos per njesi. Vrasje mafioze eshte psh vrasja e Kosta Trebickes, jo se mendonte ndryshe, por se foli hapur me fakte per menyren sesi qeveritaret ishin perfshire ne aferen e perfitimeve maramendese nga shitja e pasurive shteterore.   

'' Katundarizmi'' i Shinasi-ut eshte nje artikull me nje ide jo vetem te qarte por edhe te hedhur shpesh ne biseda midis miqsh dhe ne shtyp. Ka zgjatime te pa nevojshme, perseritje po thelbi kuptohet mjaft mire. Ka, me shume se nje shekull qe, shoqeria shqiptare vuan nga nje fenomen i tille. Kur kombet e tjera e flaken apo e vune nen kembe katundarizmin, ne vuanim nen Turqine. Jane pasoja te historise sone tragjike, mos shkollimit, pushtimit turk dhe fqinjeve aq te ''mire'' qe kemi. Ketu , kundershtoj autorin qe i hedh poshte keta faktore.

Katundari i mirfillte eshte nje njeri mosbesues, i lidhur pas interesit personal qe s'do te dije per tjeterin. Nuk ka vizion dhe jeton ne boten e tij te vogel. Nuk do te thote te jetosh ne fshat per te qene nje katundar i tille, dhe e kunderta, mund te jetosh ne qytet dhe ke karakteristikat  e nje katundari. Por zakonisht nje katundar i kompletuar jeton ne nje rrethine te kufizuar.

Ka edhe ne kete blog shume katundare. Me besimin e verber ose mosbesimin, vene ne pikepyetje edhe artikullshkruesin, duke e ngaterruar deri ne mbrojtjen e Ramiz Alise. Se c'mendje e semure mund te krijoje keto fantazira, pergjigjen e keni pikerisht ne kete artikull. Mos ma prek partine e zemres, sido qe te jete, me 1000 te zeza, perseri nuk duhet prekur. Katundarizem i flakte! Nje tjeter katundar shkruante per anglezin qe botoi nje artikull per te zezat qe ndodhin ne Sarande, dhe e quante mjeran. S'e kush eshte mjeran s'merret vesh, anglezi historian apo katundari yne blogist. 

Te tjere katundare shohin komunistin tek c'do njeri qe kritikon qeverine. Instikti i mosbesimit eshte aq i forte sa i'u ka bllokuar aftesine e te parit te fenomeneve ne menyre te paaneshme. Femijet e komunisteve qe u ngriten kundra komunizmit ne Tiranen e viteve 90, kur keta katundare dridheshin nga frika ne kasollet e tyre neper provinca, ju duken komuniste te rrezikshem. Nuk besojne dot, katundarizmi i theksuar ja u ka fashitur kete ndjenje kaq fisnike.

Ca katundare te tjere jane gati ti shkojne deri ne fund c'mendurise se partise tjeter, vetem per inat te te pareve. Ju jane mbyllur syte dhe nuk shohin, apo s'duhan te shohin masakrimin qe i eshte bere Tiranes nga eksponenti kryesor i partise se tyre. Thela qe do te marrin ka me shume rendesi se vete Tirana dhe Shqiperia bashke.

C'te besh, perendimi ka shpetuar nga katundarizmi me kohe. Balzaku, me duket ka nje liber qe se mbaj mend titullin per nje katundar te tille, qe aksidentalisht, me servilizma dhe poshtersira hypi ne pushtet dhe beri gjithe ato te zeza. Ky katundar france, njesoj si nje katundar shqiptar i sotem, kur ecte ne bulevard, i perplaste kepucet fort ne asfalt, dhe kenaqej me zhurmen e hapave te tij te fuqishem.

Karl Popper duke analizuar te gjithe te keqiat qe vine nga ky lloj katundarizmi, provincializmi, krijoi teorine e shoqerise se hapur. Ate te besimit te njeri tjetri, te vizionit, te bashkpunimit, te interesimit per tjetrin, per pronen e tij per komunitetin, fshatin, qytetin...shtetin.

Fatkeqesisht, ne Shqiperi, atyre qe jane ne krye, ju mungon ky vizion i shoqerise se hapur, i heqjes dore nga te qenit mire sot per so, dhe vetem une, ne djall te tjeret. Dhe taborri i katundarve qe ju shkon pas nuk ka te mbaruar....

Kam lexuar diku ose Marksi ose Engelsi ne veprat e tyre i jane referuar shqiptareve pikerisht si katundare. Shprehja ne anglisht: 'drawers of water, hewers of wood"

është Engelsi që na permend, por jo tamam si katundarë

Në New York Daily Tribune, të datës 21-4-1853, parashikimet e tij mbi të ardhmen e Ballkanit, ai thotë

“.. një fakt është i pamohueshëm : Gadishulli i quajtur në mënyrë banale Turqia e Evropës do të shkojë në mënyrë krejt të natyrshme në favor të racës sllave të jugut. Mes atyre dymbëdhjetë milionë vendasve, shtatë i përkasin kësaj race. Që prej dymbëdhjetë shekujsh ajo është pronare e tokave. Po qe se lemë mënjanë një popullatë tjetër tepër të shpërndarë e cila, megjithëse me origjinë sllave, ka adoptuar gjuhën greke, kjo racë nuk ka asnjë kundërshtar tjetër veçse barbarët turq ose arnautët të cilët që prej kohëve të largme, kanë treguar me fakte se janë armiq të betuar të çdo lloj progresi. Sllavët e Jugut janë në të kundërt, brenda përbrenda vendit, përfaqsuesit e vetëm e qytetërimit. Ata ende nuk kanë krijuar kombin e tyre, por ndërkohë kanë krijuar në Serbi, ato bërthamat e shëndetshme dhe relativisht të qytetëruara të kombit”.

Bingo..shume flmd. E kisha harruar sa 'pikant' ka qene per mua ky paragraf

Po qe se lemë mënjanë një popullatë tjetër tepër të shpërndarë e cila, megjithëse me origjinë sllave, ka adoptuar gjuhën greke, kjo racë nuk ka asnjë kundërshtar tjetër veçse barbarët turq ose arnautët të cilët që prej kohëve të largme, kanë treguar me fakte se janë armiq të betuar të çdo lloj progresi.

 "arnautët të cilët që prej kohëve të largme, kanë treguar me fakte se janë armiq të betuar të çdo lloj progresi."

Dhe ne  na i servirnin keta idiot si heronj. 

Ne shqip 

arnautët të cilët që prej kohëve të largme, kanë treguar me fakte se janë armiq të betuar të çdo lloj pushtimi dhe asimilimi."

Mbas afro 2 shekujsh keta  idiot jane provuar sa gabim kane qene. Ne jemi nje komb me gjuhen shtetet, (me gjithe problemet e medha qe kemi dhe kemi pasur) dhe universitet tona. Dhe si per ironi fatkeqesia me e madhe qe na ndodhi si komb (dhe gati gati ia arriti profecive te tyre) ka qene zbatimi i ideve te tyre nga tradhetaret dhe usefull idiots tane. 

Ata ende nuk kanë krijuar kombin e tyre, por ndërkohë kanë krijuar në Serbi, ato bërthamat e shëndetshme dhe relativisht të qytetëruara të kombit”

 

Ah, deshmi e qarte pse te tille njerez hyjnizoheshin nga derrat e kuq shqipfoles...

 Po! I thote Bashkimi,  djali Mehmet Shehut:

-Babe e ke lexuar si thote Marksi, per shqiptaret?

-Jo pse si paska thene?

-Qe jane barinj, katundare, e... nuk dine te bejne shtet.

-Mehmeti si u mendua ca,  doli nga dhoma ne koridor.Pastaj u kthye dhe i tha Bashkimit.

-Ama dhe Ai, ç`na paska thene.....!

( Pasazh i perfshire ne librin e Bashkim Shehut)

 Ça burri i madh...Marksi! Edhe pa na  ardhur ketu  na paska njohur qerratai.... gjer ne zog te pules....................

 

Ça burri i madh...Marksi! Edhe pa na  ardhur ketu  na paska njohur qerratai...

Marksi o studjus i statizmit gjermon t'Hegel-it qe e thote qarte: 'jo te gjithe 'bipedal-shit' jan per shtet. Disa i sherbejne atyre qe dine te bojn shtet'. Pare ne kete fryme (dhe duke lexuar pershtypjet e disave mbi 'refugjatet') Rames i duhet dhene haku sepse ai qellon me larg se sa ta pret rradakja ty. Eshte nacionalist dhe e sheh se katundari nuk ka komb e gjegjesisht nuk formon dot shtet (ne kuptimin hegelian). Nuk eshte aspak pezm apo keq kanalizim i frustracioneve te 'political correctness' amerikane (i should think he's tenured by now). Eshte analize e forte dhe paqme e dikujt qe, sic thote Marksi, "si nje makth te tmerrshem mbart ne tru bemat e brezave te vdekur".

C'nenkupton me komb ti njehere?  Ti japim pergjigje kesaj pyetje njehere e pastaj mund te dalim tek katundari qe ka apo s'ka komb e mund apo s'mund te bej shtet...

 Jo, jo grava. Mehmeti i tha '' burre i mencur Marksi'' me ironi. Grava, here tjeter kujdes. Mos be gabime.

Tamam, e ka thene Marksi, po kujt t'ja thuash se te hidhen ne fyt. Edhe shinasiu prandaj e ka bere artikullin lemsh s'e nuk e thote dot tamam.

Pastaj te mencurit katundare e kritikojne s'e nuk i ka te qarta mendimet. C'mendim zeza. Katundare..........

 Nji katnar eshte katnar e do shtate breza te behet qytetar. Rrjedhimisht akoma nuk ka mritur ala brezi i pare i qytetareve ne Shqipni. Po te kishin mrit do ishte bere Shqipnia.

Shtate lekure, shtate. Beni llogarite dhe mos ja u vini fajin atyre qe vijne nga malet por dhe nga fushat.

Perceptim i gabuar  dhe shkrim pa piken e vleres ne konteksin shqiptar.

Nje katnar eshte mall fallco ose i dale jashte mode ose si thuhej qemoti : demode. Shqiperia vete eshte demode e cer eshte kjo tendence per ta heq nga vetja e per me ja vu fajin asgjese ( Katunarizmi ).

S`ka katunarizem ne Shqiperi. Ka shoqeri te pacivilizuar, te pa emancipuar. Shkurt nuk ka qytetari qe te rrezatoje.

Per fatin e keq te ne flamurkuqve edhe ata qe rrezatonin iken ne emigracion. Tani se perse iken nuk e kam te qarte per shkak te katunarizmit qe i rrethonte  apo per shkaqe te tjera ta zeme per buken e gojes, por ama iken . Na lane fillikat ne ne mundimin tone. Na lane ne balte. Mjere ne e te lumet ata !

Shkrimet e komentet per nje gje qe gjithe kohen ka qene ashtu jane alibi personale dhe diferencim i pavlere sepse eshte shkeputje fiktive.

Nje jokatnar nuk flet por ben, vepron qe te rrezatoje. E mos e ngatarroni qytetarin me pragmatizmin se del me katnar se katnari 24 karat. Nese do kishte ndosh kjo te pakten do ishim Slloveni.

Mire mbeci jo katnare ! ( Se te tjeret i kam ore e cast afer ) smiley

Mos u mërzit se nuk kanë emigru vetëm qytetarë. Ja mua më shkrehet shpesh burri "c'm'ka gjet me kte katnare!". Deri tani e kisha marrë me të qeshme, po të le presori? Na fute sherrin në shpi presoro!

 

 Daje ne ven !

U bo ai me t`than ty katnare ! smiley

Ma qart nuk mund te thuhet.....!

 Lira, keni te drejte Ju.Ashtu eshte se ju ktheva...Me fal, nuk e perseris me gabimin qe bona me llafet e Mehmet ziut, per Marksin!

   Ama, qe na ka njoft, na ka njoft mire,  qerratai !Ai Mehmeti... sikur na i trazovi pake hesapet..

O Toko,ty pervec atij flamuri amerikan qe te mbulon me fatin e llotos amerikane, asgje nuk te lidh me qytetin. Pse do thuash ti? Sepse qytetar nuk te ben edhe sikur te jesh trashgimtar i ndonje toko tek blloku. Qytetar te ben veprimi dinjitoz, per te mos mohuar gjithcka ,dhe per tu perball me identitetin tend si njeri, e si Shqiptar. JO hiperbolizo gjithcka te huaj, dhe peshty gjithcka tenden. Sot eshte mode, qe nese i thua dikujt malok, katundar, lab me gjy opinge, cam i pabese qe urren buzuqexhijnte, kosovar i poshter qe nuk e don bregorevicin, automatikish behesh qytetar,....por harrohet, dhe cipa e plasur nuk e sjell per problem nese kete perbuzje ta ben nje i huaj. Ah ne kete rast eshte normale. Dhe kushedi se sa ta kane thene atje ku jeton,edhe pse ndoshta jo ne balle,sepse ti e kupton nga fytyrat qe ata bejne,qe te japin te kuptosh se ti atje je i huaj. Por nese ti nuk skuqesh per kete, pse duhet te besh nje menyre poshteruse per bashkatdhetaret e tu,qe ne te vertet kudo qe te jene, ne jug apo veri, fshat apo malsi, ti perbuzesh edhe nese ata kane dinjitetin dhe aftesine e nje qytetari(apo ndoshta dhe me teper). Nuk te ben qytetar qyteti. Une si Tirons, kur nuk e shikoj nje bashkatdhetarin tim me nencmim,sepse e drejta per me jetu dinjitetshem i takon gjithkujt. Ashtu sikur edhe ti,qe ke zgjedhur te emigrosh diku tjeter, per nje jete me te mire.Nuk eshte faji i tij, nese ka lindur ne mal te thepisur. Askush nuk e zgjedh dot vendin ku lind. Sot ti, ke te drejten te vetquhesh qytetar(edhe pse i padinjitetshem),kjo nese perdor kete zhargon ndaj Shqiptarve te tu, dhe quan katundar gjithcka qe nuk ka asnje lidhje me tipin tend. Qytetar te ben dinjiteti, dhe nepermjet kesaj dhuntie te percosh respekt dhe admirim, edhe atje ku jeton. Mos prit te gjesh repsekt nga te huajt, nese vet nuk e respekton veten dhe kombin tend.SHQIPERI ETNIKE, NGA NISHI NE PREVEZE

Te lindesh ne qytet nuk do te thote te jesh qytetar, po ashtu, te lindesh e te jetosh ne katund nuk do te thote te jesh katundar. Qytetarizmi dhe katunarizmi si koncepte filozofike nuk jane detyrimisht te njejta me vendin ku ke lere. Prandaj fakti qe ju paskeni lindur ne Tirone nuk ju ben automatikisht qytetar. Qytetarine cdo njeri duhet ta tregoje nese e ka!

Keta koloset e komunizmit na dolen edhe filoserbe tani... Ne fakt po te sjell ato qe njerez te njohur kane thene per serbet, dalin nga ata incestore dhe barbare qe flene me motrat e tyre dhe aspak ashtu sic na i nxjerre Engelsi me siper. Me vjen era orientalizem nga ato plehrat qe shkruan Engelsi. Shqiptaret edhe per te pergenjeshtruar Engelsin sot kane shtetin e tyre (kane pasuri veshtiresi? sigurisht po cili komb nuk pati?) dhe jo nje por dy te tilla. Jane pjese e perendimit dhe po fitojne cdo dite e me teper rendesi ne rajon ndersa serbet jane shenjestruar si barbaret e ketij rajoni ne kohet moderne.

Ne se duam te njohim tamama- tamam Katunaret e zotem le te shohim perfaqsuesit kryesor qe e kane Ringjllur katunarizmin si menyre drejtimi .

Perfaqesuesja me e spikartur e Katunarizmit SOT eshte  PD ,me tre tiparet e Pavdekeshme te katunarizmit BOTROR , ose kostumin e e Marteses dhe te vdekjes se Katunarit .

Tiparet e pavdekshme te Katunarit dhe Katunarizmit ose Bulevardi ne te cilin ecin Katunaret ne menyre Masive pas berihajit te te parit jane

O Mete per vete .

Larg sumes sime .

Hiqja vetes futja tjetrit .

Dhe si menyre te drejtuari ne Turma e psikologji Tufe kane

O sa te gezuar  te kenaqesh me pak .

Me pak fjale eshte produkt i prodhimit te THJESHTE , nje hap i dallushem pas Barbarise ne klasifikimin ekonomik te shoqerive te organizuara.

 

Vjen nje i huaj(qe dinte pak shqip) ne tirane dhe ndalon para pallatit te kultures.Pyet nje kalimtar: Me falni ky ketu eshte Pallati i Kultures?

-Ehe,iu pergjigj kalimtari,

Por i huaji nuk e kuptoi pergjigjen.

Me pas pyet nje polic: me falni ky ketu eshte Pallati I Kultures?

-Po,i pergjigjet  polici,

dhe i huaji i thote  smileyor mua ai kalimtari me tha "Ehe".

I thote polici: Por ai qe te tha keshtu eshte katunar.

-Po pse ju qytetar jeni?-i thote i huaji policit.

EHE -i pergjigjet polici

smiley

smiley

C'na bone he dreq ... smiley

Dy police demokracie paten mor urdher nga shefi :

Pare , Pare .Shteti o keq !

Vendosen te parin qe do kalonte me makine me targa te huja , qe i mbanin emigrantet qe vinin me leje ...  Gjobe. E nalun , i komunikun sloganin me shpejtesi ne kthese ,  qiti bllokun e gjobave njoni dhe pasi e plotesoi erdhi rradha per emrin :

 - Si te qujne

- Zhyljen - i tha "emigranti"

Vertiti lapsin ke dora , e pa sa majtas djathtas , poshte lart , buzqeshi u vrenjt dhe  ... ik ik po ta fal sonte .

Masnej mylli bllokun e u kthy nga kolegu vet

- Hej si shkruhet ZH- ja !

shi shi ky,

po se kishim ke policet ore, e kishim ke qytetaret smiley

Ja po kthehemi ne teme! smiley

Një përson hipi në autobuzin urban dhe ndezi një cigare, i vjen fatorinoja dhe i thotë: – More zotni po a nuk e shikoni tabelen që thotë “Shok qytetar ndalohet duhani”. Po moj si nuk e shoh, po ajo nuk thote për mua se unë jom katunar!!!

E mire pra

katunar o katunar edhe kur te ndrrosh shtate Lekure , qytetar s'bohesh kurre.

Lexo artikujt e prof -dok , master , asist shkenctar alias Emini dhe prit se kena per te pate POLIC Qytetar.

Sa per dijeni timen masnej taten smiley me kohen e munizmit ne 100 police gjeje vetem nji nga Tirona !

Sot ne njemije Police nuk gjen asnji nga Tirana.

Dhe une per qytetarine po flisja po ke fusha e shkrim kendimit  smiley

cer thu me, sot te gjithe policet shpine ne tirane e kane mre smiley

bathore, paskuqan, kashar, Ibe, Farke, Koder Prifti etj smiley

Korano, me vrap ti ne guglle per te kerku barcaleta ee smiley

Po ta them nji me aktuale :

i thojne protestusit ultra qytetare te votes se lire, dmth ato te ps qe do hapnin kutite, dhe zune gjithe rruget e tiranes, nji xhaje ne rruge :

Hapu xhaje hapu, nuk e shef ?

Ca ka mer - i thote xhaja se kam dale ne hesap tim me shit nji kto koqe thana qi i kam vjel pasdreke, ene kyt bodilje me raki.

Hapu xhaje, se kemi revolte qytetare, nuk e shef ti.

Po mire mer, tha xhaja, cer po me rruhet mu, une jam katunar smiley

Korano, me vrap ti ne guglle per te kerku barcaleta ee!

Gugllumi eshte gurre e pafundme, e pashtershme etj etj. Lum si ne qe jetojme ne kohen e Gugllumit smiley

smiley

Tani ta mor vesht une, ky profesori o emigrant apo refugjat?

Ndonese lexova vetem 2/3 e shkrimit dhe skam lexu asi koment, desha vetem te thosha se autori i ka ra nga Kina, bile i ka hyp dhe Himalajeve. Nje lloj alibie e panevojshme. Gjithsesi argetuese.

problemi eshte se ato tipare te dobta te karakterit dhe mendesise qe autori kerko ti fus ne thesin e katunarise, nuk njohin as kufij gjeografike e as shoqeror. shkurt lufte me mullinjte e eres.

 

Nje analize e admirueshme, por sa do vone shume e nevojshme. Mjere ai i verber qe nuk do sy. Te faleminderit, Shenasi.

Or gjindje: ok e morem vesh qe nuk ju pelqeu teza e Shinasiut qe na thote se as teoria e al Mukadiut nuk do me na prek me dor. Ahere, ju lutmi shum shpjegoni paradoksin ilustrues te Shinasiut: si shpjegohet reagimi qe kane lezhjanet ndaj fenomenit Klodi, dhe mbeshtetja e pakualifikuar qe (po te njejtet lezhiane) i japin nje lideri qe deshiron ti japi Klodit te drejten te martohet?

Autori thote qe katunari don vetem me ja fut katunarit TJETER sepse eshte aq praktik sa e di qe me me te fortet (tip elita sunduse) nuk ja vlen barra qirane me u krrujt. Juve c'fare shpjegimi i jepni ketij paradoksi shembullor? Nqs s'i jepni shpjegim, lexojeni edhe nje here Shinasiun packa se artikulli o 10 faqe...se do ju boje mire.

E para, lideri ka dhene prova qe nuk i mban premtimet. E dyta, katundarve lexhjane j'u eshte prekur interesi personal ( Lexha, ky fshat i madh) 

E treta, ky lider j'u jep atyre, ate qe enderrojne keto grupe njerezish, rremujen dhe kaosin per te pervetesuar pronen e tjetrit dhe shperfilljen e ligjit ne fusha te tjera. 

Po te analizosh grupet qe i shkojne pas ketij lideri, jane ata katundare qe rrembyen pronat e te tjereve,   dhe te tjere, me te pakte  jo-katundare te rafinuar qe pasurohen c'do dite. Keta te dytet ekzistojne kudo ne bote, po e keqja e Shqiperise eshte se katundaret, si grupi i pare bejne shumicen, dhe jane shtrati qe mban gjalle veten e tyre dhe grupin e pare. 

Pra, raporti i forcave ne shqiperi eshte i frikshem. Se sa vjet do duhet te permbysen keto raporte, nje zot e di. Gabimet fatale qe u bene pas renies se komunizmit, duan  ndoshta 50 vjet qe te sheshohen...

Per kujtese, qytetari i vertete nuk e dallon kurre fshatarin, qofte dhe ne menyre alegorike. Ai qe shan nji fshatar apo nji katundar, nuk bân gjâ tjeter veçse manifeston friken se mos te tjeret po e cilesojne si te tille.

Arsyet klanike jane teper te spjegueshme ne Shqipni, dhe s'kane nevoje per sterhollime te rreme, as per zgjidhje te rreme. Nuk bahet shkence me histori.

Zgjidhja e problemit te funksionimit tribal nuk âsht tek sherbimi i interesit i pergjitheshem - ky sherbim mund te jete nji nga rrjedhojat e unitetit te Kombit, por jo arsyeja e tribalizmit. Demagogjine e njohim mâ mire se çdo komb tjeter, me duket, dhe "profesori" mund te tentojne me e studie çeshtjen nen nji prizem tjeter : le te na bajne nji studium antropologjik dhe te na tregojne se pse shqiptaret bane krime ndaj njeni tjetrit. Si âsht puna e natyres' tyne humane... Kam pershtypjen se ka per te râ ne disa pengesa qe s'do t'i japin deshire me e çu ma gjate ate pune. Se me termat 'qytetnim' dhe 'katundarizem' nuk shkon larg zotni "profesori" :

- e para sepse termi "qytetnim" ne sensin "civilisation" asht term tregues ne bote si kultura Europiane Perendimore, pra si kultura kristiane : me vjen keq, por ne sensin e qytetnimit te Europes Perendimore, Ibn Khaldun tralala-s nuk i âsht ndi ndojhere emni ; 

- e dyta termi "civilisation" nuk jeton si term i kundert i "katundarizmit" por si term ne vetvete. Nuk kam ndi ndojhere se flitet per kombe "katundare" dhe kombe "fshatare" ne raport me kombe "qytetare". Por kam ndi se flitet per kombet e qytetnueme ne reference me Europen Perendimore. Kontinentet e tjera, harrojini !

Qytetnimi ne sensin e termit te huej "civilizim" asht nji sistem vlerash kulturore te Europes Perendimore qe ka rrezatue ne te gjithe boten (sidomos ne Amerike), dhe mbas mentalitetit kulturor te ketij qytetnimi, kane arrdhe rrjedhoja ne jeten juridike dhe politike te ktyne vendeve te Europes Perendimore.

Ky qytetnim asht i bazum mbi principin e Dinjitetit te Njeriut (njeriu n'imazhin e Zotit) dhe mbi barazine para ligjit (sepse burri dhe grueja jane barabare ne sy te Zotit).

Kisha me kene shum kurioze me dite se ç'ka thote ky Ibn Khalduni mbi Dinjitetin e Njeriut (kur Irani denon me varje ne litar çdokend qe s'i pelqen, se nuk po hyjme neper vende te tjera te ngjashme), dhe sidomos mbi barazine shoqnore dhe ligjore midis burrit dhe grues.

Pra, profesori mos te na diftojne se ç'ka asht qytetnimi dhe katundarizmi tuj marre pretekst prej disa referencave qe ne vetvete jan me kilometra te tana larg qytetnimit te atyne kombeve te civilizueme...

 le te na bajne nji studium antropologjik dhe te na tregojne se pse shqiptaret bane krime ndaj njeni tjetrit. Si âsht puna e natyres' tyne humane...

Shqiptari o shqiptar vetem per t'hujt. Ne jena komb se na shohin te Tjeret si te tille, jo se masa katundare deshiron me qene komb-i-nacion.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).