Politika dhe intelektuali janë dy elementë të dështuar të shoqërisë Shqiptare. Politika konsiderohet dështake për vetë faktin se për dekada me radhë është udhëhequr nga grupime dhe elita politike që si prioritet nuk kanë pasur mbrojtjen e interesave të shoqërisë, por privatizimin e shtetit dhe vënien e tij në shërbim të interesave të pushtetit.

Intelektualët konsiderohen dështakë, pasi janë këta intelektualë që i kanë dhënë (dhe i japin) jetë pushteteve dhe politikave dështake si asaj të djeshmes së Enver Hoxhës dhe kësaj të sotmes së Sali Berishës.

Ky shkrim fokusohet tek intelektualët dështakë, jo tek ata intelektualë që janë në shërbim të pushtetit, por tek ata intelektualë që janë kundër pushtetit, por që me injorancën, naivitetin dhe paaftësinë e tyre i shërbejnë pa dashje pushtetit.

Ky shkrim është një sfidë që unë i bëj këtyre intelektualëve, duke i konsideruar ata "mish me dy sy" dhe individë me mungesë të theksuar intelekti dhe kapaciteti për të menduar në mënyrë kritike. Ky shkrim nuk ka qëllim për t'i ofenduar, por për t'i zgjuar nga kjo gjendje absurdi dhe apatie.

E kuptoj fare mirë që kjo përbën një akuzë të rëndë për intelektualët e këtij grupi, por me vullnet të plotë dhe të lirë ju bëj sfidë që të më vërtetoni të kundërtën e atyre argumenteve që unë do të analizoj pak më poshtë.

Kjo ide për të sfiduar këta intelektualë që janë kundër pushtetit, por që pa dashje i shërbejnë atij, mori shkas nga dy shkrime botuar pak ditë më parë (një i z. Shinasi Rama këtu në Shekulli) dhe nga një apati dhe mefshtësi e pashoqe e treguar nga ky grup në lidhje me krizën politike dhe transparencën e zgjedhjeve të 28 qershorit. Gjithsesi, duhet të keni parasysh se kjo është një analizë që orvatet të analizojë fenomenin dhe jo thjesht individët e sipërpërmendur dhe mendimet e tyre personale.

Së pari, e përmenda Z. Shinasi Rama, sepse, ashtu si edhe shumica e intelektualëve të grupit të tij, ai deklaron në shkrimin e tij të fundit se protestat e opozitës Socialiste dhe kauza e saj për transparencë të plotë të zgjedhjeve kanë si synim ardhjen e saj në pushtet.

E konsideroj këtë deklaratë si një papjekuri intelektuale dhe mungesë e theksuar e të menduarit kritik. Gjithashtu, ç'është më e rëndësishmja, kjo deklaratë është (dhe synon) një ofendim dhe nënvlerësim ndaj principit bazë të demokracisë, transparencës dhe votës së lirë.

Lind pyetja: Si do të vijë Edi Rama në pushtet përmes transparencës së procesit zgjedhor? Përse protestat dhe transparenca e zgjedhjeve të 28 qershorit na sjellka Ramën në pushtet? Nëse numërohen votat dhe prej andej del se numërimi është i rregullt dhe Berisha i ka fituar zgjedhjet, atëherë si do të vijë Rama në pushtet? Nëse kjo është e vërtetë, Rama jo vetëm që nuk do të vinte në pushtet, por ai do të merrte fund si figurë politike.

Mos vallë, ashtu si edhe Fatos Lubonja, Z. Shinasi e bën këtë deklaratë nga bindja se transparenca do të zbulonte që Rama ka qenë fituesi real i zgjedhjeve të 28 qershorit, dhe jo Berisha? Nëse vërtet Z. Shinasi mendon se ekziston skenari i dytë që opozita socialiste nuk i ka humbur realisht zgjedhjet, atëherë do të ishte e pafalshme për atë që të sulmonte protestat dhe kauzën opozitare për transparencë.

Është pa kurrfarë baze morale dhe etike të akuzosh apo insinuosh negativisht se Edi Rama po synon marrjen e pushtetit përmes transparencës së procesit zgjedhor, edhe pse ky i fundit e ka deklaruar hapur brenda dhe jashtë vendit se nuk synon marrjen e pushtetit. A e kuptoni se edhe Edi Rama është njëri si ne dhe ka të drejtën morale dhe të Zotit për t'i provuar opinionit publik të vërtetën dhe për të pastruar veten nga gjithë ajo baltë që është hedhur mbi figurën e tij politike?

Z. Shinasi (dhe të tjerët që mendojnë si ai), nëse do të ishit në të njëjtën situatë, a nuk do të ishte e drejta juaj humane që të paktën t'i provonit opinionit publik se keni humbur apo fituar? A nuk të duket se kjo nuk është kauzë për pushtet, por një kauzë për të zbuluar të vërtetën? A nuk mendon se e vërteta është më e fuqishme dhe më me vlerë se pushteti? A e kuptoni se sa të varfër jeni intelektualisht dhe në bagazhin e të menduarin kritik?

Diletantizmi dhe mungesa e theksuar e të menduarit kritik është shfaqur gjatë gjithë kohës kur kryeministri Berisha pretendonte për antikushtetutshmëri të hapjes së kutive të votimit. Në mënyrë të përsëritur për muaj me radhë, Berisha dhe Meta kanë theksuar me të madhe se hapjen e kutive të votimit nuk e lejon Kushtetuta dhe vendimi i Gjykatës Kushtetuese.

Për muaj me radhë, unë dhe shumë të tjerë kemi ofruar prova të pakontestueshme që kjo ishte një gënjeshtër e madhe dhe se neni 77 (2) i Kushtetutës dhe vendimi i Gjykatës sanksiononin transparencë të plotë. A ju kujtohet që Berisha i kërkonte opozitës ta çonte në Gjykatë çështjen e kutive? Po si more injorantë dhe të ngratë nuk e dini që Gjykata nuk mund të shprehet dy herë për të njëjtën çështje?!

Po si more injorantë dhe të ngratë nuk e lexuat nenin 77 (2) dhe interpretimin e tij nga Gjykata dhe të shihnit se aty as që përmenden fare kutitë e votimit?! Ato janë fakte bruto dhe nuk kërkojnë interpretim, "janë e zezë mbi të bardhë". Si more injorantë dhe të ngratë nuk e kuptuat se hapjen e kutive nuk e ndalonte Kushtetuta dhe Gjykata, por Sali Berisha?!

Ja ku i keni nenin dhe vendimin e Gjykatës: (1) Nenin 77(2) i Kushtetutës thekson se Parlamenti "ka të drejtë dhe, me kërkesë të një së katërtës së të gjithë anëtarëve të tij, është i detyruar të caktojë komision hetimi për të shqyrtuar një çështje të veçantë.

Përfundimet e tyre NUK JANË DETYRUESE PËR GJYKATAT, por mund t'i njoftohen prokurorisë, e cila i vlerëson sipas procedurës ligjore". (2) Vendimi i Gjykatës Kushtetuese Nr 18, datë 14.5.2003 thekson se "çështje të veçanta konsiderohen ato çështje, që hetohen në aspektin e kontrollit të zbatimit të ligjeve, të njohjes e verifikimit në thellësi të një fenomeni, ngjarjeve, apo veprimtarive dhe, që nxisin iniciativat për propozime, mendime apo miratime ligjesh, me qëllim parandalimin e fenomeneve negative për shoqërinë e shtetin dhe nxjerrjen e përgjegjësive institucionale".

Kam të drejtë morale që t'ju sulmoj për mungesë intelekti dhe të menduarit kritik, sepse vetë Sali Berisha i vërtetoi pretendimet e mia dhe sepse koha po zbulon varfërinë tuaj intelektuale. Sot, Sali Berisha nuk deklaron se hapjen e kutive e ndalon Kushtetuta dhe vendimi i Gjykatës. Sot, ai deklaron gënjeshtrën e radhës se hapjen e kutive e ndalon Kodi Zgjedhor. A e kuptoni more injorantë dhe të ngratë sa viktima që keni qenë?

A e kuptoni more injorantë dhe të ngratë se si ka luajtur me ju Sali Berisha? Sa nga ju e kanë pyetur Berishën dhe Metën se çfarë u bë me Kushtetutën dhe vendimin e Gjykatës që ndalonte hapjen e kutive?! A nuk e kuptoni se Berisha duhet në fillim të japë përgjigje se ku shkoi pretendimi i tij disamujorësh se hapjen e kutive e ndalonte Kushtetuta dhe Gjykata?

Po hajde se po e lëmë këtë mënjanë dhe le të merremi me pretendimin e radhës. Sa nga ju e kanë analizuar pretendimin e radhës së Berishës? Sa nga ju e dinë që Kushtetuta është ligji suprem i vendit? Neni 4(2) i Kushtetutës thekson se "Kushtetuta është ligji më i lartë në Republikën e Shqipërisë". Prej këtej duhet të kuptoni se Kushtetuta qëndron mbi Kodin Zgjedhor dhe nenet e Kushtetutës triumfojnë mbi nenet e Kodit.

Pra, Neni 77(2) i Kushtetutës qëndron mbi Nenin 178(6) të Kodit. Por le ta lëmë edhe këtë mënjanë dhe le të fokusohemi tek Neni 178(6) i Kodit, i cili thekson: "Me marrjen e kutive të votimit dhe fletëve të votimit të papërdorura dhe pas përfundimit të afatit për ankimet, sipas këtij Kodi, KQZ-ja hap të gjitha kutitë e votimit, nxjerr procesverbalet e votimit, si dhe tabelat dhe procesverbalin e numrit të fletëve të votimit dhe ia dërgon ato Arkivit Qendror të Shtetit në mënyrën e caktuar prej tij. Të gjitha fletët e votimit dhe kundrafletët digjen nën mbikëqyrjen e KQZ-së."

Besoj se e keni lexuar nenin të zezë mbi të bardhë. A e kuptuat? Bazuar tek Neni 178(6), kutitë e fletëve të votimit digjen "pas përfundimit të afatit për ankimet".

A e dini se afati i ankimimeve ka mbaruar afro që në muajin Gusht të vitit 2009? Atëherë, përse nuk janë djegur fletët e votimit sot në qershor të vitit 2010? Është shumë e thjeshtë: Neni 178(6) nuk vendos asnjë afat kohor për djegien e fletëve të votimit.

Jo më kot, fjalia në lidhje me djegien e fletëve të votimit është e vendosur veças pa lidhësen "dhe". Neni thekson se "Të gjitha fletët e votimit dhe kundrafletët digjen nën mbikëqyrjen e KQZ-së." , por ai nuk vendos kohën se kur bëhet kjo djegie.

Në rastin tonë, koha e djegies së fletëve të votimit kondicionohet nga neni 77(2) i Kushtetutës, i cili sanksionon hetim të plotë parlamentar të një çështje të veçantë, procesit zgjedhor. Po ashtu, edhe Sali Berisha nuk ka asnjë detyrim ligjor dhe kohor për të djegur fletët e votimit. Si mendoni, do ta hani përsëri ashtu si e hëngrët me pretendimin e parë të Berishës?

Mos e harroni se kemi ngelur tek neni 178(6). Intelekti dhe të menduarit tuaj kritik gjenden përsëri përballë një sfide (tallje) të radhës së bërë nga kryeministri Berisha. Mënyra se si ju do të reagoni do të tregojë se sa e hapur dhe e sofistikuar është bota juaj intelektuale.

Në shkrimin e mësipërm, unë sfidoj intelektin dhe të menduarin tuaj kritik përmes mendimeve që ju mund t'i konsideroni edhe fyerje; ajo varet nga ju. Por nuk ishte ky qëllimi im. Qëllimi im i vërtetë ishte që të zgjoja sadopak tek ju dëshirën për të vërtetën, të drejtën, të mirën dhe të zgjuarën. Nuk ka fatkeqësi më të madhe për një njëri sesa të uzurpohet nga injoranca dhe mungesa e të menduarit kritik.

Situata aktuale është një pasqyrë, e cila tregon më së miri dështimin e politikës dhe të intelektualit shqiptar. E drejta dhe e vërteta mund të mohohen dhe mbulohen për jetë ose për një farë kohe, por kurrë nuk mund të thuhet se dështojnë!

72 Komente

 E gjithe esenca,  vlera e tere shkrimit, qendron tek  paragrafi i fundit.E falenderoj autorin.

Nuk e kuptova une, si ka mundesi qe nje shkrues te jete i afte te analizoje nje dukuri aq mire sa ta ilustroje me permbajtjen dhe stilin e shkrimit te vet? Deshtimi i sistemit arsimor amerikan, do ishte nje titull me i mire besoj une.Kjo tregon se jo cdokush qe merr nje diplome pas universitare ka fituar aftesine e nje analize fillestare. Ideja e gjithe shkrimi eshte qe intelektuali deshtak na qenka SH Rama dhe autori po na e demaskon. Me demek ky e kuptoka me mire situaten. Ky Prifti ka kohe qe mundohet te faktorizohet me ane te sharjes se firmave me emer, po per fatin e tij te keq si pergjigjet kush. Kam frike se nuk e marrin seriozisht.  Mire bejne se me keto pacavure te porositura ska per tu bere ndonjehere i besueshem. Por hyrjes ne politike po ja ben hyzmetin ama, do beje rruge te gjate.

brill, autori sigurisht qe i referohet shkrimeve te caktuara te Sh.R. apo F.L. (nuk e di tamam se cilave) po mua sme duket qe idea e shkrimit eshte qe Sh.R te paraqitet si intelektual deshtak. Per mendimin tim autori mundohet te demontoje justifikimet e SB dhe habitet me kritikat gjysmake, apo me theniet e tipit "e me se per pushtet po e ben dhe ky tjetri" qe vine nga grupi Lubonja&Co.

 O Bledar sikur te kishim edhe ca te tjere qe shkruajne dhe veprojne si ty ta them me gjithe zemer qe do ishim pak me mire sec jemi!

"Intelektualet" shqiptare jane lekistat me te medhenj te ketij vendi.

Nuk u plas dhe shume per demokraci,rendesi ka tu rritet kuleta.

1)Kur autori i dinte kaq mire keto gjera, pse nuk i tha me perpara.

2) çfar statusi ka autori, eshte i PS, i paparti.

3) Kujt i drejtohet, Shinasiut dhe Lubonjes, (qe te dy nuk e duan Berishen), apo ne ere, apo militanteve te PD. Kujt?

4) Pse e mbron rrejteshem Ramen, kur thote se; Rama nuk do pushtetin, nderkoh qe parazgjedhjeve, vete Rama pretendonte per Kryeminister, apo tani thote te kunderten, qe te behet i besueshem.

 

    A mund ti pergjigjet zoteria i nderuar ketyre pyetjeve.

O Pjer sinqerisht habitem me ty! Ky shkrim ka ardhur ketu qe ne pasi ta lexojme te bejme komente per shkrimin, per llogjiken apo faktet qe serviren, si dhe gte kundershtojme po me llogjike apo fakte per ato gjera qe nuk biem dakort. Ky me duket eshte nje perafrim intelektual i te diskutuarit. Mua mu duk se autori ne menyre shume te qarte dhe te bazuar ne fakte mbron tezen e tij (ose me mire te themi te PS) qe transparenca qe kerkohet mbeshtetet edhe ne ligjet dhe kushtetuten e ketij vendi!

Nese ti mendon ndryshe, bujrum kundershtoje, po mos u mer me gjerat anesore dhe me pak ose aspak te rendesishme.  Ai thote ja ku eshte Ujku dhe ti i thua ku jane gjurmet! Me keqeardhje por e vertete, edhe ti futesh tek intelektualet deshtak. smiley 

mua me pelqeu shkrimi... do i shaja vetem akuzat ofenduese qe ben ne cdo paragraf. Megjithate, nese besoni se votat jane manipuluar ulni koken dhe mos na u hiqni si te ndershem

Shkrimi eshte i turpshem edhe per tu fol ne mejhane, ndersa autori, qe hiqet si intelektual, nuk ngrihet dot mbi nje ofendues rrugesh.

Per nje moment te vetem, mos u mer me formen/veshjen, por me permbajtjen/thelbin.

Sa rende eshte ky Bledari. Shyqyr qe nuk paska share Ilir Meten kete rradhe, se cdo shkrim vec per te e kasmiley

O Bledar.

Une nuk te sfidoj, po te keshilloj qe mos fryhesh si gjeli ne pleh.

Nuk kam degjuar se çfare ka thene Berisha, po ligji ku Berisha thote se eshte Kodi qe ndalon hapjen e kutive, bazohet tek e drejta, sepse GJK nuk ka mbeshtetje ligjore per tu shprehur pro hapjes apo kunder.

GJK shqyrton dokumentacionin e ankesave dhe ate te vendimit te KQZ, dhe shpreh qendrmin e vet , se ku eshte shkelur ligji ( ne qofte se eshte shkelur) dhe nuk njeh vendimin e KQZ, si ne rastin e marrveshjes detare me Greqin.

Ndresa ajo qe kerkon Rama, eshte nje pyetje direkte, sepse don ti largohet kerkeses, " ka pasur shkelje ne vendmin e KQZ".

Nuk kam degjuar se çfare ka thene Berisha, po ligji ku Berisha thote se eshte Kodi qe ndalon hapjen e kutive, bazohet tek e drejta, sepse GJK nuk ka mbeshtetje ligjore per tu shprehur pro hapjes apo kunder.

Po me krijohet pershtypja se ju nuk e paskeni lexuar shkrimin. Autori thote qarte se Kushtetuta eshte mbi te gjitha ligjet; kushtetuta thote se komisioni hetimor parlamentar ka te drejte te shqyrtoje nje ceshtje te vecante; se cfare eshte ceshtja e vecante e ka sqaruar ne detaje GJK. Pra si perfundim, komisioni hetimor parlamentar i ka te gjitha te drejtat dhe atributet per te bere hetimin/transparencen e zgjedhjeve.

E kam lexuar, dhe ky djali e ka gabim deri vone.

Kushtetuta nuk eshte permbi ligjet, sepse vete kushtetuta eshte nje bashkesi ligjesh qe japin ose hapin rruge ligjeve rregulluese , urdheruese.

Ligjet e kodit zgjedhor, jane krijuar nga nje grup ekspertesh juriste, e  miratuar nga parlamenti, dhe kane nje funksion.

Kur nje grup ligjesh ( Kodi Zgjedhor), krijohen duke u bazuar tek e drejta qe lejojne ligjet kushteuese dhe aprovohet nga parlamenti , mund te jete  antikushtetues qe ne krijimin e tij , por jo kur njera pale del e humbur , ligjet, ose nje ligj i vetem,  mund te quhen antikushtetuese.

Eshte pranuar kjo menyre loje, duhet te pranohet edhe rezultati, rruge tjeter nuk ekziston.

A me thua a ka te drejte nje komision hetimor parlamentar te hetoje per zgjedhjet? sepse me duket ky eshte thelbi i shkrimit.

Patjeter.

Po jo si don Edi , te hapen kutiat, keshtu nuk eshte e ligjshme.

Ne komision parashtrohen ankesat e Ps, degjohen "deshmitaret", ne baze te deshmive dhe provave te mbledhura komisioni vendos per menyren e hetimeve.

E kete hetimin mos gabimisht do ta udheqe shoku Sali me Byrone e PD..?

Ram Alia.

Je dakort.?

Good, po ky komision a ka te drejte te hape edhe kutite nese e gjykon te aresyeshme (qofte dhe me zgjedhje) dhe gjithmone pasi te kete shqyrtuar edhe materialet zgjedhore?  

Si mundet komisioni te hap kutiat, ku ligji mbi zgjedhjet thote se asnje kandidat per deputet nuk duhet ti afrohet materialit zgjedhor.

Komisioni perbehet nga deputet.

Kutiat i hap KQZ me vendim gjykate, kur komisioni ka arritur ne rezultatin perfundimtar, se gjate numerimit te votave ka pasur shkelje qe parashikon ligji sipas kodit civil.

Kjo lifta gjoja per ti thene vjedhjes Jo, eshte nje menyre per ti treguar tjetrit se un kam pushtet. Kjo demton me shume besimin tek vota e lire.

Nuk ka ndodhur ne asnje vend demokratik kjo qe po ndodhe ne Shqiperi.

Lere se çfare thote Edi, me e rendesishme eshte besimi tek vota se nuk vidhet, se sa tek slogani ne i "themi vjedhjes Jo".

Kush e thote kete, hajdutet, qe kane vjedhur vota me dhune e pa dhune.

Kjo loja e kutijave eshte kthyer ne moden e vjeter, nuk e di se gjimnazistet bejne qitje si dikur, ateher qelloje Brezhnjevin, sot qellojne kutiat.

Tragjikomike kjo loja e Edit, ne fakt me shume tragjike se komike.

 

Dy tre rjeshta me larte, pyetjes time se a ka te drejte nje komision hetimi parlementar te hetoje zgjedhjet ju pergjigje "patjeter". Pra nese ky komision bie dakort te hape edhe kutite, do ti hape dhe kete gje nuk mund tia ndaloje kodi zgjedhor sepse zgjedhjet kane mbaruar dhe jane certifikuar dhe se edhe opozita i ka pranuar dhe njeh rezultatin e zgjedhjeve qe pollen kete qeveri. Se cfare aresyesh ka komisioni hetimor per te hapur kutite nuk eshte puna jote ore derzi, eshte puna e atyre deputeteve qe gjykojne se keshtu duhet vepruar, dhe perderisa nuk shkelin kushtetuten ti nuk mund ti ndalosh. Ah po ti mund te mos i japesh shumicen opozites, por kaq gje pozita e ben se eshte tolerante dhe shume e sjellshme me opoziten. Aq me teper qe kete gje po ja kerkon me miresjellje edhe BE-ja edhe SHBA-ja edhe Arabia, edhe Iraku, edhe Irani, prit kur tia kerkoje edhe Kina bashke me Kuben.

Kete ta sqaron Bledari me nenin 77 pika 2 e kushtetutes.

Komisioni parlamentar ben " hetimin" mbi zgjedhjet ne kerkim te se vertetes; Ka pasur shkeje apo jo", ne qoftese po ateher jane gjykata qe merren me çeshtjen, Jo, mbyllet kapitulli kutija, dhe jeta vazhdon.

Parlamentaret nuk numerojne votat, eshte kunder ligjit, ligji duhet respektuar.

Ku ne kushtetute thuhet qe parlamenti nuk numeron votat? Kushtetuta i jep parlamentit te drejten te hetoje ceshtje te vecanta qe perbejne interes publik dhe nuk e limiton objektin.

Ku e keni kete nen te kushtetutes apo ligj qe ndalon hapjen e kutive per efekt transparence? Po ia fusni me top tani dhe kjo tregon vertet qe Z. Prifti ka te drejte ne shkrimin e tij.

 

lol, jeta vazhdon, por eshte jete nen dhune, jete ku te eshte vjedhur liria, jete ku hajduti pa deshiren tende te qeverise, te vjedh, te shkerdhen dhe po e kundershtove apo ti faktosh vjedhjet edhe te vret.

O Bledar,ti paske ik per lesh shoku,mjaftojne dhe teprojne 20 mije komisioneret socialiste qe firmosen procesverbalet,me ti hudh poshte te gjitha keto budallalleqe qe ti na servir,dhe gjej noj pune tjeter se nuk jane per ty keto gjera,kamarier psh,mun ta nzirrje noj lek.hajt shnet,nuk jam pishman qe u mora me ty nja 23 sekonda.

Ky shkrim është një sfidë që unë i bëj këtyre intelektualëve, duke i konsideruar ata "mish me dy sy" dhe individë me mungesë të theksuar intelekti dhe kapaciteti për të menduar në mënyrë kritike. Ky shkrim nuk ka qëllim për t'i ofenduar, por për t'i zgjuar nga kjo gjendje absurdi dhe apatie.

Mbase e kam gabim, por ndjej nje lloj kontradite brenda ketij paragrafi. smiley

Si koment tek "Peshku pa Uje" do te ishte OK sdq.

 hehehe, mu kujtu i gjo qe m'ka ngel n'men qe para nja 25 vjetesh. i cun i ri ene i pensionist tu lujt shah te lulishtja te ekspozita shqipria sot, fillojne sherrin me llafe si shahistet zevzeke dhe ky cuni i ri qe i thote "po mjaft mer se s'du me t'ofendu se je dhe burre i vjeter mer maskara" smiley

- e preke me dore gurin, gjeji venin.

 smiley smiley smiley smiley smiley fiks fare, ku ma kujtove qe mos vdeksh kurre se po qesh me lot

Me keshtu sjelljesh eshte plot Shqiperia.

I drejtohen si kafshe tjetrit, e ofendojne dhe e denigrojne... dhe pastaj kerkojne dialog...

Eh... si eshte ajo shprehja?!... Te dua moj qene!!! smiley

Jaaaa vist ! A ke mimoza tek ekspozita ee?

Nuk e akuzoj autorin per mashtrim te trashe dhe ofendime ordinere ne kete shkrim, por per injorance ne njohjen e kesaj ceshtje ose te pakten njohje me vetem ato qe ka lexuar tek ZP. Gjykata Kushtetuese qe ka interpretuar nenin 77 te Kushtetutes per komisionet hetimore parlamentare e sqaron qe e drejta e parlamentit per hetim nuk eshte e pakufizuar (rasti i fundit kur kjo Gjykate nuk pranoi hetimin parlamentar ishte ai per lejet e ndertimit te Rames). Kufizimi lidhet me detyrimin qe objekti i hetimit te respektoje parimet kushtetuese, si parimin e ndarjes se pushteteve etj. GjK ne kete vendim thote: "Komisionet hetimore parlamentare duhet të respektojnë parimin e ndarjes së pushteteve, parim i cili nënkupton në mënyrë të veçantë, përcaktimin e marrëdhënieve ndërmjet autoritetit të Gjykatave dhe pushteteve të tjera" Me poshte: "Element esencial i ndarjes së pushteteve është pavarësia e gjykatave dhe gjyqtarëve. Vendimet gjyqësore mund të ndryshohen vetëm nga një autoritet më i lartë gjyqësor". Pra parlamenti nuk ka asnje te drejte (te pakten jo te bazuar ne kushtetute) qe te hetoje nje ceshtje qe e ka gjykuar nje gjykate shqiptare. Ketu merr pergjigje kerkesa alibi e Rames per te hapur kutite pa kurrfare pengese nje komision hetimor parlamentar. Pas kesaj, kur Rama e pa se me kete rruge nuk nxirrte dot gje, atehere per te zgjatur agonine e tij politike kerkon qe te hape hape kutite e materialeve zgjedhore dhe jo kutite e fleteve te votimit, nese gjenden parregullsi ne kutite e materialeve, per fletet thote Rama i drejtohemi Komisionit te Venecias. Tani ketu hyn ne loje neni i Kodit Zgjedhor. Nese hapen kutite e materialeve zgjedhore atehere ato hapen bashke me kutite e fleteve te votimit dhe materialet shkojne ne Arkiv te Shtetit ndersa fletet digjen. Kaq, s'ka rruge tjeter pa shkelur ligjin. Rama ka vetem nje menyre per t'i mbushur mendjen vetes (ai e ka te mbushur qe eshte gabim po per t'i dhene fund lojes se tij) nese i hap apo jo nje komision parlamentar kutite: ti drejtohet Gjykates Kushtetuese. Tani une e sfidoj BHP ose ndonje tjeter qe mendon si ai te mi hedhe poshte te gjithe keto argumente qe dhashe.

Prifti, qe ne menyre egoiste dhe vetvleresuese i vesh vetes petkun e gjykuesit dhe vleresuesit te intelektualit, i ka hypur thanes se mamase se Zeqos me prapanice. Nese ai nuk arrin te kuptoje thelbin e shkrimeve te tjereve, me mire te heshte se te turperoje veten si nje i pire kafenesh ne syte e atyre qe kane dy grame mendje. Mire qe tregon se nuk e ka kuptuar thelbin e shkrimeve te profesor Rames, por shkruan si nje rrugac dhe puthador krenar i Edvinit. Profesor Rama nuk mban ane ne Shqiperi. Ai drejton programin Master ne Politike e Qeverisje ne New York University, nje nga me prestigjozet ne Shtetet e Bashkuara, dhe nese shkruan per Shqiperine, e ben pa interes politik a monetar, pasi atje nuk i intereson aspak pushteti ose paraja e piste qe jep Saliu, Edvini, ose sherbetoret e tyre.

Por cfare cilesish intelektuali rrezaton Prifti ne shkrimin e tij? As thellesia, as pesha, dhe as vlera e argumentit te tij nuk ngrihen mbi nivelin e nje llomotitje te tipit te gazetareve te 55-tes. Prifti e prezanton veten si nje i mjeran qe pasi te piqet pak pas disa vitesh ka per ta kuptuar se cthote profesori e do ti vije turp nga vetja. Por si inteLEKtual i vertete kafesh, do te hedhe nje gote, e do ta fale veten.

Po ti jeton ne amerike, apo frekuenton kafenete e tirones?    smiley

New York

 Pra parlamenti nuk ka asnje te drejte (te pakten jo te bazuar ne kushtetute) qe te hetoje nje ceshtje qe e ka gjykuar nje gjykate shqiptare.

E para, ku e thote kushtetuta kete qe po thua ti? Dhe e dyta, cili ishte objekti/ceshtja apo ceshtjet qe gjykoje kolegji zgjedhor?  

Une prandaj i jap te drjte Bledarit per kete gje. Ketu ose ka intelektuale injorante dhe te ngrate sic thote Bledari ose i sherbejne qeverise.

Autori e thekson shume paster kur prezanton nenin 77 pika 2, dhe e ka shkruajtur me germa te medhaja edhe per kete komentuesin me lart.

"Nenin 77(2) i Kushtetutës thekson se Parlamenti "ka të drejtë dhe, me kërkesë të një së katërtës së të gjithë anëtarëve të tij, është i detyruar të caktojë komision hetimi për të shqyrtuar një çështje të veçantë. Përfundimet e tyre NUK JANË DETYRUESE PËR GJYKATAT, por mund t'i njoftohen prokurorisë, e cila i vlerëson sipas procedurës ligjore".

Perfundimet e komisionit "NUK JANE DETYRUESE PER GJYKATAT" dhe keshtu qe bie teza se komisioni futet ne kompetencat e gjyqsorit. Gjuha e perdorur nga autori eshte shume e ashper por besoje se ai eshte shume i zgjuar pasi na ka bere neve qe bashke me fjalet e ashpra ne te marrin edhe mesazhin dhe argumentin e tij per diskutim. Ky mbase ka qene qellimi i autorit kur perdori fjalet e ashpra, si karrem per ne qe te diskutojme argumentat. Tung

Mos bej te paditurin shoku leshpreres. Gjykata Kushtetuese thote (vendimet e GjK jane pjese e Kushtetutes) qe komisioni duhet te respektoje parimet kushtetuese dhe ne kete rast kemi parimin kushtetues te ndarjes se pushteteve. Per rinumerimin ka folur Kolegji Zgjedhor, atehere parlamenti nuk ka te drejte te nderhyje ne veprimtarine e pushteteve te tjera, ne kete rast Kolegji Zgjedhor qe eshte gjykata qe ka gjykuar mbi ankesat e zgjedhjeve. Edvini thote qe une dua rinumerim edhe pse gjykata ka thene qe s'ka rinumerim nese nuk ka indicje per dicka te tille. Jo ore zoteri se nuk jemi ne kohen e xhaxhit te Edvinit kur kishim partine shtet dhe gjykata fiktive.

Me shume ky shkrim eshte per te baltosur ata pak zera qe nuk mund te akuzohen si njerez te Berishes dhe qe me analizat e tyre po e nxjerrin Edvinin lakuriq ashtu sic eshte, sesa nje shkrim per ceshtjen e sterdebatuar te kutive qe tashme edhe Edvini e ka lene. Ishte nje aksion politik i Edvinit qe deshtoi ne menyre spektakolare (lexoni edhe kete editorial te Anila Bashes per kete qe cuditerisht nuk ka ardhur tek peshku http://www.balkanweb.com/gazetav5/artiku... ).

Kjo me duket me redesi per tu analizuar. 

Pra, Neni 77(2) i Kushtetutës qëndron mbi Nenin 178(6) të Kodit. Por le ta lëmë edhe këtë mënjanë dhe le të fokusohemi tek Neni 178(6) i Kodit, i cili thekson: "Me marrjen e kutive të votimit dhe fletëve të votimit të papërdorura dhe pas përfundimit të afatit për ankimet, sipas këtij Kodi, KQZ-ja hap të gjitha kutitë e votimit, nxjerr procesverbalet e votimit, si dhe tabelat dhe procesverbalin e numrit të fletëve të votimit dhe ia dërgon ato Arkivit Qendror të Shtetit në mënyrën e caktuar prej tij. Të gjitha fletët e votimit dhe kundrafletët digjen nën mbikëqyrjen e KQZ-së."

Besoj se e keni lexuar nenin të zezë mbi të bardhë. A e kuptuat? Bazuar tek Neni 178(6), kutitë e fletëve të votimit digjen "pas përfundimit të afatit për ankimet".

A e dini se afati i ankimimeve ka mbaruar afro që në muajin Gusht të vitit 2009? Atëherë, përse nuk janë djegur fletët e votimit sot në qershor të vitit 2010? Është shumë e thjeshtë: Neni 178(6) nuk vendos asnjë afat kohor për djegien e fletëve të votimit.

Jo më kot, fjalia në lidhje me djegien e fletëve të votimit është e vendosur veças pa lidhësen "dhe". Neni thekson se "Të gjitha fletët e votimit dhe kundrafletët digjen nën mbikëqyrjen e KQZ-së." , por ai nuk vendos kohën se kur bëhet kjo djegie.
 

Qellimi i komisionit hetimor per hetimin e zgjedhjeve nuk eshte qe te deligjitimoje vendimet e kolegjit zgjedhor/gjykates dhe rjedhimisht edhe te KQZ-se. Perkundrazi opozita e ka theksuar me dhjetra here se e pranon rezultatin e zgjedhjeve  si dhe vendimet e kolegjit zgjedhor/gjykates. Keshtu qe, e ke gabim qe ne fillim aresyetimin tend.

Psh ti nuk mund te ndalosh komisionin hetimor (gjithmone nese ky komision deshiron) qe te hape kutite per te pare se cfare ngjyrash (boje stilolapsi)jane perdorur nga votuesit per te shenuar partine e tyre. Ne kete rast ti mund te thuash qe komisioni hetimor eshte cmendur por nuk ka shkelje te ligjeve.

Z. Prifti deklaron edhe kete gje. Eshte e vertete?

Lind pyetja: Si do të vijë Edi Rama në pushtet përmes transparencës së procesit zgjedhor? Përse protestat dhe transparenca e zgjedhjeve të 28 qershorit na sjellka Ramën në pushtet? Nëse numërohen votat dhe prej andej del se numërimi është i rregullt dhe Berisha i ka fituar zgjedhjet, atëherë si do të vijë Rama në pushtet? Nëse kjo është e vërtetë, Rama jo vetëm që nuk do të vinte në pushtet, por ai do të merrte fund si figurë politike.

Mos vallë, ashtu si edhe Fatos Lubonja, Z. Shinasi e bën këtë deklaratë nga bindja se transparenca do të zbulonte që Rama ka qenë fituesi real i zgjedhjeve të 28 qershorit, dhe jo Berisha? Nëse vërtet Z. Shinasi mendon se ekziston skenari i dytë që opozita socialiste nuk i ka humbur realisht zgjedhjet, atëherë do të ishte e pafalshme për atë që të sulmonte protestat dhe kauzën opozitare për transparencë.
 

Kjo qe shkruan BhP-ja eshte naivitet. Rama kete "transparencen" e kishte vetem hilene per te destabilizuar qeverine, te pakten sipas planit te bolshevikeve ne krye te PS. Ai mendonte qe duke shtruar kerkesa te parealizueshme do te mobilizonte militantet dhe njerezit e tjere te shkaktonte dhune dhe perplasje me forcat e policise dhe te destabilizonte qeverisjen e vendin ose te pakten te siguronte ndonje fitore politike. Por aventura e tij deshtoi paq, jo vetem qe populli nuk e mbeshteti po as perkrahesit e PS nuk dolen ne protesta sa u detyruan t'i paguanin me para ne dore. Aq me shume nderkombetaret qe nuk e mbeshteten asnjehere ne politiken e rruges dhe jashteinstitucionale. Ja kete po thone keta qe shkruajne per perpjekjen jashte-sistemit te Rames per te ardhur ne pushtet.

Keto qe thua ti jane tipike fjalet e Sali Berishes. Ndryshoj pak fjalet qe te mos duken njelloj. smileysmileysmiley

po po, kush kritikon Ramen eshte berishist, ahengxhi i pushtetit, i blere nga Berisha, armik i brendshem ne PS, spiun i Berishes etj. etj. Akoma vazhdoni me grupe armiqesore ju ramistat...

bulevardi, shkrimi i Bledar H Priftit eshte shume realist dhe i drejte, dhe kete ma perforcojne keto reagimet e tua te trasha dhe te pakuptimta.

 

Lodhen kot ata qe marrin vesh nga ligji dhe e drejta kushtetuese, propaganda qenka me e forte se sa forca e arsyes. Ne qofte se nuk ka ankimim, nuk ka ceshtje per tu zgjidhur. Ne qofte se nuk ka ceshtje (juridikisht flas) nuk ka hapje te kutive sipas ligjit ne fuqi. Gjykata kushtetuese nuk ka "standing" per te nderhyre ne kete rast sepse nuk ka casus ligjor.  Komentet e shkrimit mbi nene e artikuj te kushtetutes tradhtojne nje padije humnerore ndaj koncepteve baze te kushtetueshmerise. Komisioni i Venecias mund te jape nje vendim keshillimor per te na treguar nese Gjykata ka te drejte te nderhyje (i.e. te autorizoje rinumerimin e votave sepse hapja e kutive si veprim juridik kete nenkupton) edhe pse nuk i eshte ankuar kerkush, po gjykoj qe perjgigja do te jete e shpejte dhe negative. Prandaj edhe kryetari i socialisteve nuk do ta pranoje kete zgjidhje, sepse e di boll mire qe humbet. Kutite mund te hapeshin me konsensus te te dyja paleve per te shkelur ligjin(marreveshje politike), nese do te kishte levizje te madhe popullore kunder rezultatit te votimeve. Arsyeja ne ate rast do te ishte "e mira e pergjithshme". Por, as populli se rruajti per rezultatin, e as Edvini nuk e kerkoi nje gje te tille. Ne fakt socialistet kerkuan te hapin kutite ose te ike qeveria, a thua se po iku qeveria do zgjidhet problemi i zgjedhjeve. PO zgjedhjet e tjera kush do ti garantoje, Celua? Apo po i beri Edvini zgjedhjet quhen, po i beri Saliu nuk quhen. Mua sme vjen keq per Bledar Harallamb Prifeterat se ata e kane nga megalomania qesharake dhe nga synimet per te kapur ndonje post duke lepire mollaqe, por per naivet qe i lexojne nga larg dhe qe u besojne. Bir Selmani i nenes-tha, ke te qaj me pare.

Nese nuk ka shtremberime te qellimshme nga autori ne lidhje me ligjet e permendura atehere thjesht fare Berisha sigurisht qe tall bythen dhe ben lojra fjalesh jo vetem me intelektualet por me gjithe bagetine brenda kufijve te RPSSH.

Bledar, kot i drejtohesh "intelektualeve" se kto koqet e kanarit kurre nuk marrin mundimin te lexojne ligje apo hetojne fakte, shkurt jane bageti si gjithe te tjerat me ndryshimin e vetem qe nallbani i ka vene nje vule ne lekure ku thuhet "intelektual" si dhe u ka dhene nje pale syze pa numer qe te duken "koka".

Nga gjithe historia jote fort e sakte, kllufat me te medhenj jane deputetet dhe lidershipi i PS me krye Ed Sumen. Pse?! Sepse sic ke thene ti me siper askush nga kllufat e PS nuk arriti te belbezoje ato qe ti fare mire i ke permbledhur me siper. Gjithe levizja e PS u kufizua vetem "Hapni kutite" qe thjesht i lodhi njerezit.

Te dyja palet jane teper ordinere por PS nuk ka treguar kurrfare zgjuarsie qe te tregoje ndonje diference me idiotet e pales tjeter. Pra, te gjithe derrat nje surrat kane.

M'pelqeu shkrimi.

Sepse sic ke thene ti me siper askush nga kllufat e PS nuk arriti te belbezoje ato qe ti fare mire i ke permbledhur me siper.

ne fakt ketu qendron dhe vlera e ketij shkrimi

 Ata qe kane kohe te peshku e dine qe une jam tip i permbajtur ne pergjithesi, e nuk merrem me ofendime personale. 

Po vallaj, ky Bledari eshte nje mjeran total qe nuk e ka shokun. Ky o vlla vetem me Fahri Balliun krahasohet, vetem se i sherbejne kraheve te ndryshme. Ben lloj-lloj shpjegime te "komploteve" qe i di ky e askush tjeter, dhe tani ka filluar te shaj kedo qe del kundra Rames. Thene shkurt nje idiot qe cuditerisht beson se ben "analize" politike. Po te ishte me i hajrit nuk do ngelte te Shekulli, po do levizte ne nje gazete pak me te besueshme. 

Me vjen keq qe e shoh te seksioni i shkrimeve te dalluara nga Peshku, sinqerisht nuk meriton as 1/10 e kesaj. 

Po te ishte me i hajrit nuk do ngelte te Shekulli, po do levizte ne nje gazete pak me te besueshme. 

lol, besoj se ne mendje tende do te kesh gazeta si "Le Mond", "Corriere della sera", "Herald Tribune", etj. Apo ......ne nje gazerte tjeter shqipetare?   smiley  

ps. 55-sa perjashtohet nga diskutimi se sherben vetem per te mbushur sfondin e barakave te gazetashitesave!     

c'fare do te thote fjala "intelektual" ?

e ka shpjeguar prof Rama ne repliken e tij sot, e paskan postuar edhe ketu

Do kishte qene me e arsyeshme qe z. Bledar te kishte menjanuar shprehjet si "idiote " e "deshtake" .

Faktet dhe referimet i ka aq te sakta sa jane absolutisht te pakundershtueshme , perjashtuar nga sh Drini qe vjen si Lume i rrembyer dhe del jashte shtratit te Logjikes  Ligjore. D.mth qe ...mire eshte si e ka Saliu dhe si e thote Jozefina nga podiumi  . Keshtu gjithshka duket tamam sikur je duke ecur neper Bulevard smiley

Ku ne kushtetute thuhet qe parlamenti nuk numeron votat ?

 smiley Mu qesh me te vertete me ty O Mato . Seriozisht i ben pyetje shpures ti ? Edhe Lumasiu qe na e interpeton sot , i mbante ison te parit te tyre kur bettiste e ulerinte  kafeneve te rretheve dhe ne ballkonin e PD "Se Kushtetuta zotrij eshte nje cope leter . E kane bae socialistet me na i fut neve "

Eshte po Lumasiu me jodeshtake kur duartrokiste babaHaxhi Qamilin tani me thile ne xhakete dhe qe e shikon e permalluar zonja e pare e Pallavramentit per te njejten Kushtetute " Se kushtetuta zotrij eshte Bibla e Shtetit dhe e Shoqerise "

Po ku kane bese e fe keta ore . Edhe priftin e bejne me bare dhe jo vetem si mbiemer smiley . E mer Mato c'te ka gjet kur kerkon mend  nga shpura .

po ramen si model pushteti pse se mer parasysh ky zoteria?? pse kalon nga Enveri tek Saliu, apo  keshtu ja kerkon linja editoriale.

 

Po krimineli vetem me nje kriminel mund ta krahasosh; keshtu qe Enver-Sali eshte modeli i pushtetit qe pjell vetem mjerim.

Olso ke harru "edhe une ty mo zagar" te ajo shprehja e dashurise. Apo nuk ta majti nga Monda? hahahaha

O admin-rusa, a ka nai shprese qe keta punonjesit me meditje si puna e ketij pa kokrra, te mos lejohen me ju njit si mut mas kpuce çdo njeriu qe sha Ramen apo artikujt e urdheruar prej tij si puna e ketij ketu.

Nuk po arrijme me bo nje debat per te qene.

Pastaj, ne kriteret e perzgjedhjes se artikujve lene per te deshiruar. Une kete do e kisha eleminu thjesht nga titulli+autori. Se po te bente nje artikull te till nje njeri qe ka dhene diçka gjate ejtes se tij, edhe mund t'i pranohej ne nje rast ekstrem revoltimi. Por ta beje nje njeri pa asnje kontribut real ne shoqeri apo intelektualizmen shqiptare, kjo eshte e papranueshme.

Mire thote Endrity, keto jane nivel 55-e. Ju duhet te keni me teper respekt per lexuesit/kontribuesit e kesaj faqje dhe t'ua kurseni prurjet e ketyre gazetave qe nuk shkruhen as me urdher por sipas interpretimit qe i bejne disa zara eres se pordhes se Berishes apo Rames.

smiley "punonjes me meditje", mos fol me per sot smiley

Eh me Lizander ke te drejte po gja nuk te takon, pse ''Kush do trendafilat duhet te respektoje edhe gjembat (sipas arabeve) ''  keshtu e ka ky peshku

Intelekti...........................të gjithë e duan, edhe krimbat kanë intelekt, Ezopi i vishte kafshët me intelekt apo kafshët e kishin atribut të tyre intelektin! 

Intelektual quhet ay që krijon të mira materjale ose shpirtërore per popullin e vet ose njerzimin në një fushë  ose disa fusha të jetës.  Vendi ynë i prapambetur për arsye se njerzit e shkolluar të tij shkonin dhe mbushnin 60% të admibnistratës turke me nënpunës deri atje sa edhe u bënë themelues të Enciklopedisë turke nuk mund te krijonte nje shtresë të mirfilltë të inteligjencës  për 40 vjet.

  Kjo u pa më së mire kur në krye të vendit erdhen politikanë nga  e gjithë shtresa e ashtuquajtur inteligjencë që nga brigadiere lopësh të kooperativave e deri tek sekretarët e partisë qe ruanin brenda vehtes të gjitha "sekretet" e jetës publike të shoqërise socialiste.  

Kur shqiptarëve u erdhi në majë të hundës nga kjo farë e qelbur sekretarësh dhe kryetarësh inteligjentë, u ngritën për ta hedhur poshtë këtë sistem të kalbur ku gjallonin gjithfarë krimbash që e mbanin vehten si intelektualë. 

Pikërisht, këta krimba të kësaj ngrehine të kalbur erdhën në pushtet duke u kthyer në gjarprinj të rrezikshëm që helmuan jetën e shqiptarëve të thjeshtë në këto 20 vite vjedhjesh, vdekjesh, djegjesh, mashtrimesh dhe masturbimesh kolektive.  

E çfarë duhet të bëjnë njerzit e thjeshtë jo inteligjentë?

Kalliri, autori i ka paraqitur me detaje argumentat e veta, shum bukur, bazuar mbi ligjin, ben vetem nje gabim qe i pergjitheson ter intelektualet, mirpo pikerisht se eshte keshtu, mua me linden shum pyetje (une naivi bej gjthmon pyetje), dhe nga shum pyetje qe me linden une shkrojta 4 pyetje, qe nese zoteria i lexon komentet e temes se vete (dhe shpresoj se i lexon), te pergjigjet, pergjigje qe e plotesojne ter ate ç'ka dashur te thote ai.  

Pjer, autori ben gabimin e pare te madh qe nje intelektual nuk duhet te bej. Ate te imponimit me cdo kusht mendimin e tij, duke diskredituar pertej cdo limiti mendimin e kundert. Une e te tjere kemi folur aq shume per punen e interpretimit te ligjit ne kete blog sa eshte e lodhshme ti rithuash te gjitha dhe njehere. Thene shkurt inrepretimit i tij eshte ne rastin me te mire i diskutueshem, po me shume gjasa komplet i njeanshem dhe i gabuar. 

Dhe nga ky interpretim, te marresh guximin te akuzosh se kushdo qe nuk mendon si ty eshte "deshtak" eshte vetia e pare e provincialeve, e jo intelektualeve, shqiptar!

 Endrito, 

Shume dakort me interpretimin tend. Por, duhet pranuar se Analistet jane perpjekur te imponojne interpretimin e tyre te situates, jo ligjit por situates, mbi delet e perendise. Dhe mbase ketu eshte problemi, ky zoteria i drejtohet analisteve llogoras, te pavarur, ose te varur nga ndonje karige e re qe u eshte ofruar keto kohet e fundit.

Ca me teper autori perdor i stil batakciu ne te shkrujtme. Ne kete pike qe gjendemi sot, autori duhet ta coje shkrimin gjer ne fund duke pyetur Ramen, ate te PS, se pse i mori frymen dhe momentin,  potencialit qe kish mbledhur protesta per i darke rrugeve te Evropes kurve.  

Pikerisht, Endrity, kjo me ka munduar apo me sakte kam thene me vehte; mos valle ligji per zgjedhjet ka lene shteg per ta interpretuar si te deshirosh.

 Po mo chene, te drejte ke, nuk eshte se ka shume analiste te tjere te cilet une i lexoj. 2-3 jane ata qe me pelqejne, qe per mua dallojne icik nga te tjeret, qe nuk i shofin gjerat bardh e zi po perpiqen te eksplorojne pertej llafollogjise se momentit, tip Kajsiu psh qe per mua eshte fenomenal edhe kur nuk jam dakort me idete e tij. 

Po edhe delir madheshtie sic ka ky tipi eshte e veshtire te shof te tjeret. Te marresh kurajon te kundershtosh gjithcka e kedo qe nuk ndan mendimin e shefit tend, kur vete nuk ke asnje lloj merite ku e bazon kete siguri, eshte budallik total. 

Pjer, ligji ka gjithmone hapesire per intrepretim, prandaj eshte budallik te flasesh sic ben ky. O kjo qe them une, o jeni deshtak!

Pjer, ligji ka gjithmone hapesire per intrepretim, prandaj eshte budallik te flasesh sic ben ky. O kjo qe them une, o jeni deshtak!

Me nje fjale kushtetuta nuk e ndalon transarencen por vetem se Berisha dhe qeveria e interpretojne ndryshe kushtetuten.

Po mire, perse nuk e interpretojne edhe ata si Edi Rama dhe PS dhe keshtu behet transparenca, zgjidhet kriza, jepen vizat, dhe vazhdon procesi i integrimit Europian? Kjo tregon se Bledari ka te drejte dhe se zgjidhjen e krizes nuk e pengon kushtetuta por teket dhe pretendimet e Berishes.

Eshte pretendimi i Berishes dhe qeverise ai qe nuk e zgjidh krizen dhe jo kushtetuta. Nuk mund te jesh per zgjidhjen e krizes nese ti e kundershton zgjidhjen e saj. deri me sot kjo qeveri dhe Berisha kane bere plot 30 shkelje kushtetuese. Tung

Jo me nje fjale, une e ti e mund ta lexojme ndryshe ligjin, mendje te ndritura kane arritur te bejne gjykata te marrin vendime komplet te papritura me interpretimet e tyre. Po i vetmi intepretim qe ka rendesi eshte ai i gjykatave. 

Bledari mbase ka te drejte kur thote qe e ndalon Sala transparencen, nqs nje dite gjykata do i jape te drejte intepretimit te tij. Bledari nuk ka asnje te drejte, njerezore e intelektuale mbi te gjitha, t'iu sulet e ti akuzoje si sherbetore pushteti kedo qe mendon ndryshe nga ai. Kjo eshte ajo c'ka ka revoltuar shume njerez ne kete shkrim, jo argumenti i rradhes qe njeri eshte shenjtor e tjetri djall ne politiken shqiptare. Keshtu lloj argumentimi e gjen cdo dite neper gazetat e krahve te ndryshme. 

Pra bashkohemi ne mendimin se kriza politike eshte pasoje e pretendimit te Berishes dhe jo e kushtetutes. Nese Berisha nuk do te ngrinte kete pretendim, athere sot ne nuk do te kishim krize politike dhe nuk do te rrezikoheshin vizat dhe integrimi Europian i vendit. Shqiptareve u intereson zgjidhja e krizes dhe integrimi europian. Berisha duket i vetmi person qe po e ndalon kete proces me pretendime absurde. Eshte qesharake dhe paradoksiale kur Berisha thote qe te zgjidhet kriza dhe ne te njejten kohe e bllokon ate vet permes pretendimeve te tij. Kjo nuk do shume mend per tu kuptuar.

Jo, ndahemi pikerisht qe pa u shprehur GJK nuk e di as une as ti me saktesi 100% kush gabon nga ana ligjore. 

Pjesa tjeter pastaj eshte retorike politike e cila nuk eshte kundershtimi im rreth artikullit. 

kushtetuta dhe GJK nuk ndalon hapjen e kutive dhe kete e ke te thene nga Bledari ne shkrimin e tij. Ai qe e ndalon hapjen e kutive eshte pretendimi i Berishes. I bie qe dikush ne nje nate te ftohte dimri te zere deren e shtepise dhe te mos lere te hysh brenda me femijet me pretendimin se nuk eshte shtepia jote. Nga ndenia jashte vdesin femijet nga i ftohti vetem sepse i teket dikujt qe te zere deren e shtepise dhe se pretendon se nuk eshte jotja.

Nese nuk e kupton edhe kete, athere e them me bindje qe ti ose je sherbetor i pushtetit ose je nga ata intelektual per te cilet flet Bledari me siper. Tung

Une nuk e dija qe Bledari paska marre detyre zedhenesin e vendimeve te GJK. Me aq sa di une ceshtja as nuk ka shkuar ne GJK.

Pra ajo cka thote Bledari eshte thjesht hipoteze, me te cilen mund ose mund te mos jesh dakort. Ka nje teme me mbi 300 komente nga koha e greves se urise ku eshte debatuar mire cdo detaj ligjor i kerkeses, dhe ku jane pikat e forta e te dobta te saj. Per mendimin tim modest eshte shume here me mire sec ka thene ky "analist". 

Ajo c'ka une po te them, eshte qe pavaresisht mendimit qe ke rreth kerkeses, eshte e tepert ajo qe ben "analisti" duke hedhur balte mbi te tjeret. 

 Kot me te pyet, cfare provove me kete?

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).