Rreziku i rritjes së çmimit të bukës është rikthyer edhe një herë në problemin e ditës në vendin tonë, por jo vetëm. Mediat shkruajnë, flasin, sjellin shqetësimin e konsumatorëve, të cilët me të drejtë ngrenë shqetësimin se një rritje e tillë u rëndon financat e brishta familjare. Dhe në kërkim të një zgjidhjeje, ashtu si një i dëshpëruar ngre sytë nga qielli me shpresën e një ndihme hyjnore, të gjithë ne kthejmë sytë nga “shteti”, me shpresën se është ai që duhet të ndërhyjë, që duhet të ushtrojë autoritetin e tij për të detyruar prodhuesit e bukës apo tregtarët e miellit të ulin çmimet. Apo më keq akoma, ka nga ata që mendojnë që shteti duhet të subvencionojë çmimin e bukës për popullatën.

Duke shmangur predikimet mbi fakte apo teori tashmë të ditura nga kushdo, për ekzistencën e mekanizmave të tregut, ku çdo mall dhe çdo shërbim ka një çmim dhe kosto nën të cilën nuk tregtohet dot, është për të të ardhur keq tek sheh ende në shoqërinë shqiptare reminishenca të forta “etatiste”. Edhe pse secili prej nesh shet çdo dita diçka nga vetja, në këmbim të diçkaje tjetër për të fituar bukën e përditshme, vjen një moment kur papritur çuditemi (dhe jo pak herë rebelohemi) tek shohim që nuk ndërhyn shteti të ulë çmimin e miellit, bukës, energjisë, shërbimeve shëndetësore apo gjithçkaje tjetër që na cënon financat personale. Mirëpo, vetëm po të thellohemi disa çaste dhe të mendojmë me qetësi nëse secili prej nesh do kishte bërë një punë që ka një kosto apo mundim shumë herë më të lartë sesa ajo që fitojmë në të vërtetë, do na rezultonte se përgjigjja do ishte: JO. Nëse do guxonim më tej akoma, të mendonim që Shteti do na detyronte, ta bënim gjithsesi këtë punë, atëherë situata jo vetëm do na dukej absurde, por do bëhej edhe rebeluese ndaj një shteti abuziv.

Logjika e thjeshtë të bën të mendosh se as tregtarët e shumicës së miellit (është aty ku fillon hallka e rritjes së kostos dhe për rrjedhojë çmimit) dhe as prodhuesit e bukës, nuk e bëjnë mundin e tyre të përditshëm për të prodhuar dhe tregtuar diçka nën kosto. Gjithashtu logjika ta do, që për shkak të rritjes së çmimit të grurit në tregjet ndërkombëtare (dihet shkaku: shkatërrimi i të korrave ruse, vendit më të madh eksportues në botë), kjo kosto do pasqyrohet shumë shpejt edhe në tregun vendas. Nuk ka rëndësi, nëse kjo u pasqyruar për dy apo tri ditë. Herët apo vonë (jo më shumë se dy javë) ajo do pasqyrohej, pasi operatorëve të këtij tregu u mungojnë kapacitetet e mëdha magazinuese, por edhe likuiditetet e mëdha për të grumbulluar rezerva në hambarët e tyre. Kështu që më kot bërtasim medieve për ndërhyrjen e shtetit apo më keq akoma shohim shtrembër furrtarin e lagjes. Nuk është kjo zgjidhja.

Zgjidhja e vetme e situatave të tilla është tregu dhe vetëm tregu. Në kushtet e një malli tjetër do ishte çështje që i përket vetëm kërkesës dhe ofertës. Nëse rritet çmimi, duhet ulur konsumi dhe kjo krijon presion mbi prodhuesit apo shitësit për ulje çmimi. Por buka, në terminologjinë ekonomike njihet si një mall me kërkesë inelastike (konsumi nuk varet nga çmimi sepse është një produkt i domosdoshëm). Kështu, në kushtet e një oferte dhe kërkese të pandryshuar (njerëzit konsumojnë pothuajse të njëjtën sasi buke), ndryshimi i çmimeve të importit është faktori kryesor i cili ndikon në rritjen e çmimit në Shqipëri. Për këtë qëllim, zgjidhja e vetme në këtë drejtim do ishte rritja e konkurrencës sa më shumë në drejtim të importit të produkteve apo nënprodukteve të drithërave. Reduktimi i burokracive për subjektet që importojnë këto produkte, si dhe rritja e numrit të tyre, do i nxiste këto operatorë të kërkojnë burime të reja dhe me kosto më të lirë. Në anën tjetër, një shfrytëzim më efikas i burimeve bujqësore në drejtim të prodhimit të drithërave do mundësonte një rritje të sasisë së këtij malli në treg duke ulur edhe çmimet. Për ta bërë këtë, nuk duhet të kthejmë sytë nga shteti, por vetë fermerët duhet të ndërgjegjësohen dhe të orientojnë prodhimet e tyre bujqësore në kahjen e nevojave të tregut.

Për t’iu kthyer etatistëve, që shohin shtetin si zgjidhjen hyjnore, ky i fundit mund të kompensojë vetëm disa grupe shtresash në nevojë (pensionistët, apo ata që kanë një nivel të ardhurash nën ato minimale), por nuk mundet kurrë të na blejë bukën tonë të përditshme. Shteti nuk është një pulë që pjell vezë të arta dhe me to financon tekat apo nevojat e kujtdo. Shteti është një organizëm, i cili jeton me taksat tona dhe si i tillë, duhet t’i menaxhojë ato sa më mirë, në mënyrë që xhepit tonë t’i bëhet sa më pak barrë.

20 Komente

Po shteti nga do i gjeje parate te subvecionoje? Si dhe kush e vendos sa duhet te jete cmimi qe mund te perballojne njerezit?

Ky gazetari flet teorikisht dhe ne kushtet kur nje teritor i caktuar ka shtet. Por kur nje teritor i caktuar nuk ka shtet por nje bande hajdutesh ne krye si i behet?

 Tani ky stili bej gazete me sofizem po behet ne mode. Dhe nuk ka si ndodh ndryshe kur ky soj produkti vjen nga shkolla Fuga, nga liberalodemokratet qe nuk dine cer kerkojne apo se nga vijne e se ku po shkojne.

I fut i llafe te madhe robi qe cmimin e cakton tregu dhe simas hesapit mbaroi meseleje. Tregon qe ka lexu dhe Migjenin qy ne titull ene merr status ky shkronjetari e behet dhe analist ene komentator ene liberaldemokrat.

O torobell ! ( qe te jemi korrekt me ate shkrimin e Astes qe rrjedh nga familje e ngritur , kjo nuk eshte sharje, por ne kuptim te pare dmth njeri i ditur qe me pak fjale tregon statusin e vet ) smiley

Eshte detyrim ligjor qe nje fabrike mielli te kete magazinim per X dite. Shteti e ka bere kete kontrollin apo jo ?

Eshte detyrim ligjor qe shteti te mbaje ne rezervat e tij ate produkt, qe nese tregu abuzon sic dhe po ndodh te nderhyje qe mos shkaktoje problem te thelle e te gjere social.

Eshte detyrim ligjor qe shteti, Banka e Shqiperise, Ministria e atij qe 1m3 bore i nxjerr 3 m3 uje, Ministria e Financave nepermjet doganave, te bejne publikimin e te dhenave mbi importet shqiptare te dritherave, parate qe paguhen, prirjet e tregut, dhe sa para dalin nga Shqiperia ne vit per keto drithera. Qe mos futet grure si ushqim per kafshet e te ushqehen njerezit, qofte dhe ato me perberje te ngritur .

Shteti duhet te beje ate qe te kontrolloje se kush eshte cilesia e grurit qe vjen ne Shqiperi dhe a eshte i konsumueshem ky grure ne vendet qe e eksportojne ate ? E kam fjalen per njerezit une.

Shteti duhet te beje kontrollin e rrepte te sasise se bukes qe blen konsumatori se me teorine tende mor gazetar a ku di une cer je ti , llogjika e uljes se konsumit eshte tejkaluar nga ulja e gramatures per njesi prodhimi nga vete prodhuesit e bukes. Tani nga 1 kg e kane bere 800 gram vete ata, si propozon ti te ushqehen robt me cm3 buke qe perkthehet ne X kalori, apo ti fusin nga nje diete me rastin qe duhet me u vertetu titulli jo ?

Shteti duhet te dale qe ne pike te sabhut dhe me emrgjence te beje kontrollin e sasise gjendje ne treg dhe te kuptoje se pse ka rene rritmi i furnizimit te fabrikave te miellit me grure ?

Shteti duhet te beje detyren e vet xhaxh dhe s`ka lidhje me etatiste qe po na i citon pa e dit se kush jane. Shteti eshte rregulator ligjor dhe ne kete rast duhet te beje detyren e tij nje per nje.

Tani se zgjata i cike une, por po te sjell ne vemendje nje shprehje te atij lytyres qe eshte Minister i Bujqesise ne Shqiperi ne kohe te lashta kur filloi instalimin e sistemit te kapjes peng nepermjet korrupsionit:

Ky popull tha kur nuk reagon per ngritjen e cmimit te bukes, nuk ka per te reagu kurre. E njeh ai mer xhan kete popull se edhe ai eshte familje e ngritur dhe me biografi te mire ne te gjitha sistemet e qeverimit. Eshte nipi i Osman Gazepit.

Zero yje per shkrimin dhe mire se vajte ne grupin e atyre qe flisni xhevaire: analisteve shqiptare.

Veeeni, Viiiidi, Viiiiici!!!! Analiza inxhinjerike e mekanizmit te konsumit te bukes me e mire qe kam pa e qe kam degju..***

 

Ti Koth, je icik i nxitum ne analizat qe perpilo shpjet e shpjet, dhe ske si te mos jesh kur puno me nje dritare kohore te vogel si ajo qe te le te shofesh vetem shtetin post diktatorial. Ve bast qe ti nuk e di qe ne kohen e romakeve njeriu mesatar konsumonte 1kg buke ne dite!!

 

***keto 3000 vitet e fundit.

 

Eshte detyrim ligjor qe shteti te mbaje ne rezervat e tij ate produkt, qe nese tregu abuzon sic dhe po ndodh te nderhyje qe mos shkaktoje problem te thelle e te gjere social.

Zahmet e ke, a na e bie pak ate ligjin qe e detyroka shtetin Shqiptar te mbaje rezerva gruri?

 Zahmet e ke , po do presesh pak se kam nje pune ne dore.

Për t’iu kthyer etatistëve, që shohin shtetin si zgjidhjen hyjnore, ky i fundit mund të kompensojë vetëm disa grupe shtresash në nevojë (pensionistët, apo ata që kanë një nivel të ardhurash nën ato minimale), por nuk mundet kurrë të na blejë bukën tonë të përditshme. Shteti nuk është një pulë që pjell vezë të arta dhe me to financon tekat apo nevojat e kujtdo. Shteti është një organizëm, i cili jeton me taksat tona dhe si i tillë, duhet t’i menaxhojë ato sa më mirë, në mënyrë që xhepit tonë t’i bëhet sa më pak barrë.

Nje vendi diku ne evrope  ku zjarret po ja shkatrrojne te mbjellat e grurit nxorri urdher te prere qe mos te shitet grure / miell jashte shtetit te vete megjithese eshte nje eksportuset me te madh ne bote te miellit dhe fermeret kane kontratat. 

Si rrjedhjoje, ketij vendi te vogel buze adriatikut i eshte rritur cmimi i bukes, sepse shteti i ketij vendi thjesht nuk eshte shtet. Pastaj, ato me taksat , menaxhimet dhe xhepat tregoji te lajmet e darkes ne oren 8.

O Cuna, mua me duket qe edhe autori pak a shume kete gje thote.

Reduktimi i burokracive për subjektet që importojnë këto produkte, si dhe rritja e numrit të tyre, do i nxiste këto operatorë të kërkojnë burime të reja dhe me kosto më të lirë. Në anën tjetër, një shfrytëzim më efikas i burimeve bujqësore në drejtim të prodhimit të drithërave do mundësonte një rritje të sasisë së këtij malli në treg duke ulur edhe çmimet. 

Kjo persa i perket shetit si rregullator.... ika se me doli nji pune...

 

Nuk i heq asnje presje komentit te Koth-it. Vecse doja te shtoja qe puna e grurit dhe jo vetem atij, ne Shqiperi ka nje "thember Akili". Dhe ajo quhet MONOPOL. Importi i grurit ne Shqiperi eshte ne duart e 2-3 grupeve (njeri me qender ne Hungari) te konsoliduara si te tilla ne kohen e qeverisjes se Nanos nen kujdesin e drejtperdrejte te bashkeshortes se tij Xhoana. Dihet qe Berisha nuk i ka prekur keto monopole, madje i ka ndihmuar te fuqizohen. Kriza ruse e grurit eshte thjesht nje sebep per te fituar ca miliona me shume sic edhe ishte dy vjet me pare ajo e rritjes se cmimit te naftes ne bursat kryesore. Besoj se ju kujtohet qe tregu shqiptar i karburanteve arriti ne ate kohe nje performance te denje per "kapitalizmin perfekt". Vetem 10 minuta pas njoftimeve ne media per rritje te cmimit te naftes ne bursen e New Jorkut, rritej karburanti edhe ne karburantin- kioske ne Qafe te Qarrit.  

Pra ti po thua, qe cmimi i drithit nuk eshte rritur por keta oligarket importues e kane rritur vete me marreveshje?

Dhe ajo quhet MONOPOL. Importi i grurit ne Shqiperi eshte ne duart e 2-3 grupeve

Teorikisht, nqs jane 2-3 grupe, i bie te jete OLIGOPOL.

Cmimi i drithit eshte rritur por reagimi kaq i shpejte ne tregun tone te vockel (Kujtoni thenien e famshme te Hrushovit kur vizitoi Shqiperine: "Aq grure sa ju duhet ju, te ne e hane minjte neper magazina&quotsmiley zbulon ekzistencen e nje dore qe komandon (monopoli). Edhe kur ska kriza te ketyre permasave cmimi i dritherva dhe i bukes si pasoje, eshte tejet i larte per vendin tone, duke ditur se ai futet ne shporten e atyre produkteve te konsumit mbi te cilat varet mirqenia baze e nje vendi. Autori i shkrimit eshte perpjekur ta preke dicka kete gje kur flet per zgjidhjen. Por ai ngelet (uroj pa ndergjegje) te "zhdukja" e pengesave burokratike ne shtet per te bere konkurencen te funksionoje dhe te jete rregullator. "Burokracia", hahahaha. Argument i denje per nje editorial "te forte" kritik te RD ose gazeta "55". Monopoli vella monopoli. Thuaje se edhe Cili "toleron" ndonjehere shkrime te forta.  

Me jep nje arsye te mire pse reagimi nuk duhet te jete kaq i shpejte?

Nese je nje biznesmen i zoti reagimi ndaj levizjes se cmimit te burses duhet te jete shume i shpejte. Qe te kuptohet me mire per ata qe nuk merren me biznes supozoni te kunderten. Pra qe kemi ta zeme nje stok me grure ne vend me cmimin mesatar te impportit 200 dollare toni dhe qe shitet furave me 300 $ .Papritur ndodh nje ulje prej 50 $ toni ne tregun nderkombetar. Cfare do te bejne pronaret e grurit do te vazhdojne te shesin stokun qe kane me 300$? Jo,te gjithe do te kerkojne qe ta heqin sa me shpejt qafe kete stok te blere me 200 dollare qofte edhe me humbje sepse perndryshe humbjet do te jene akoma me te medha pasi malli (gruri do ti ngelet pa shitur dhe rjedhimisht bllokohen edhe mjetet e xhiros, shtohen shpenzimet e magazinimit, vonohet ngarkesa me grure me te lire, rezikohet demtimi i cilesise etj etj). Per te mos u zgjatur i njejti arsyetim vlen edhe per rastin e kundert,pra kur cmimet e burses ngrihen. Pra nese je biznesmen qe mendon te jesh ne treg per nje kohe te gjate duhet gjithmone ti axhustosh stoqet me ritmin e levizjeve te cmimit ne bursen nderkombetare (gjithmone kur flasim per mallra qe kuotohen regullisht ne burse dhe qe importohen me shumice ne vend).    

Ky eshte nje nga parimet baze apo regullat elementare te te berit tregeti apo biznes quheni si te doni. Ose nese nuke kuptoni keshtu po ju them qe eshte nje ligjesi.

 barbi,

une nuk e di kush eshte kriteri i te qenurit familje e ngritur, dmth me edukate, por meqe po mar Asten si model, por pergjigjem dhe une pa te ranme, si Idrisi me poshte smiley

Une me siper nuk fola per situate hipotetike, por per ate qe eshte duke ndodh ne Shqiperi dhe qe ndodh cdo here. 

Ja dy tre fakte te vogla : vjet ne keto vakte media, keshtu papritur e pakujtuar, e gjitha raportonte ulje te madhe cmimi te grurit, pikerisht ne kohen e korrjeve te prodhimit vendas. Duke marre ne konsiderate qe fshataret qe kishin prodhuar grure nuk kishin mundesi magazinimi, medo vete si e shiten xhaba dhe si vendosen te mos mbjellin te njejten sasi sivjet.

Ja mekanizmi : meqe gruri , pra prodhimi vendas do jete me pak atehere sasia e importit me cmim te rritur keshtu befmas i con parate atje ku eshte bere llogaria, me pasojen negative edhe cmimin e rritur te miellit e rrjedhimisht te bukes.

Pra pa e gjykuar kete mekanizem se ne fund te fundit eshte legal mjafton te themi qe eshte abuziv paksa dhe mekanizmi mbikqyres dhe rregullator jep shenja qe nuk ka funksionuar ne menyre korrekte ne rastin me te mire dhe ka vepruar me ligesi apo djallezi ne rastin me te keq. Nje grosist  gruri qe merr dhe rroge zevendesministi nuk do deshironte me shume se kaq psh.

Po le te mos flasim per emra konkrete, por per thelbin e shkrimit te ketij bachelorit te UET qe tote tregu. Argumenti qe sjell ai eshte miopi e paster qe mos i them me shume. Une di te kuptoj influencen apo perpunimin e opinionit nepermjet medias, por kur kjo influence bart pasoja atehere mban ere te keqe shume.

Shqiperia eshte veture e vogel qe e merr kthesen ne vend dhe jo tren si Rusia qe do patjeter stacion per te ndry lokomotiven. Ne kete kuptim duke ta pranuar arsyetimin qe ndikimi per rastin Shqiperi eshte i shpejte, duhet te them qe edhe mundesia per te nderhyre qe mos kete efekt maksimal ky ndikim mund te jete po kaq i shpejte dhe jo me shume kosto. 

Idrisi me poshte e thote cope zgjidhjen e ketij paragrafit me siper ndaj nuk po zgjatem, ndaj serish duke e mbajt dhe une veten per te ngritur si Asta, dmth qe perdor fjali dhe edukate ne bashkebisedim po ju drejtohem juve me konsideraten time me te larte ta gjykoni me realisht edhe shkrimin e atij torobellit me siper edhe komentin tim te mesiperm dhe kete tani. smiley

Barbi,

media vazhdon dhe shkruan qe 10 milione tone grure nuk do jene ne treg, ndaj edhe kjo gjema e rritjes se cmimit te grurit vjen nga perendia ( zjarret ne Rusi ) njelloj si ne rastine permbytjeve ne Shkoder qe lidheshin me henen.

Por me thene te drejten kete here e kam me median: te vjetren dhe te rene. Qeveria nderhyri dje me kontrolle e gjoba per abuzuesit me cmimet, pra per ti vene fre pikerisht pjeses me te vogel te abuzimit dhe nuk di a ka bere hapa te tjere nga ato qe permenda une se nuk duken menjehere, dhe me nder muhabetit nuk pordhi ( te me fale Asta per mungesen pjesore te edukates dhe cedimit nga  familja e ngritur ) per cmimin e vendos tregu. Dhe megjithese pak ka bere shume mire.

Tani nje shtese.

Une ne fakt sot nuk kam fjet mire per figuren e keqe qe kam bere dje ne peshk duke i thene torobell ketij shkruesit te shkrimit. Mbas nje konsulte te gjate e te gjere me kujtesen me doli qe fjala torobell nuk ishte perkedheli sic e pershkrova une. Kishte kuptim tjeter dhe ne Korce e mbakan si per keq kur iu drejtoke dikujt. 

Mirepo, ne kete rast nuk kam mundesi ta tarheq se sistemi i peshkut nuk te lejon te heqesh vete, nderkohe meqe adminet jane me pushime as ata nuk e hiqkan dot. Keshtu ngeli ajo : torrobell autori.

Tani qe mos e bej balte une se ty te kam per zemer shume sidomos kur reagon me ate hahaha e gjate, mirkuptoje komentin se mire ta themi nje gje ndryshe nga keta nalistet qe lajmerojne miqte  tyre ne facebook se neser do trajtojne nje teme shume te rendesishme qe do lekunde themelet e shoqerise dhe do kontribuoje ne edukimin e shqiptareve si ne terma te eduates morale ( dhe politike thuhej qemoti ) por edhe me termat e ekonomise  te tregut te lire fare fare.

P.S.  I pakapshem akoma e kam ne dore ate punen qe dje .  Zahmet e ke te presesh kur te sjell ate ligjin mbi rezervat dhe emergjencat civile, qe mire do jete te zbatohen pike per pike si jane shkruar dhe jo me ide sharlatanesh si ky shkrimi me siper.

E meqe ben vaki mund te besosh me shume median e djathte lexo sot atje se po shkruhet  per abuzimin me cmimin e bukes.

I dashur Koth,

nuk e di pse e more mundimin te shkruaje kaq gjate pasi une ne komentim tim te shkurter desha te sqaroj nje shkrues me larte qe theksonte se shpejtesia me te cilin reaguan tregetaret tane ishte te themi abuzive. Po e perseris prape qe ate qe po bejne tregetaret tane eshte mese normale dhe brenda parimeve tregetare nderkombetare. Ah se cfare duhet te beje shteti kjo eshte tjeter gje dhe une as qe u mora fare me kete ceshtje, pasi qe ne fiillim e thashe se shteti yne eshte i kapur nga hajdutet dhe kriminelet.

Te rivleresosh stoqet/gjendjen pra dhe shitjet me levizjet e burses nderkombetare eshte nje veprimi rendomte i cdo aktiviteti tregetar kudo ne bote.

Barbi . 

Mos ma merr per keq po jam i paqarte per nje gje ( Nuk po te bi me top sepse sapo kishim temen me Edukate smiley ...... Kush do i konkuroi keta monopolsat e cmimeve te grurit qe do u rrezikokan ?.......

pasi malli (gruri do ti ngelet pa shitur... prura vetem kete pa pjesen e pare , pasi kjo eshte dhe rezumeja e asaj Logjikes se mesiperme .

Edhe njehere , praktikisht kush do importoje ose me mire do futet ne treg me  grure tjeter ??????? Ne se Ti dhe Une do futeshim ne treg me 250 dollare te jesh i bindur se do kishim FALIMENTUAR sepse ata Monopolsat do ta ulnin cmimin ne 150 dollare pa ja bere syri TERT !

Ne nga dy vende e biem ate te shkrete grure nga vendi i ish Hrushovit dhe nga vendi i ish Titos , ku Lidhjet jane Vendosur  prej Kohesh nga Monopolsit . Kush do i konkuroje keta ???????

Neve vet nuk na pelqeu ta ruajme si cilesi prodhimi qe siguronte PLOTESISHT buken ne vend . Le te behemi sic jemi bere hambare parash per monopolsat telefonike , dritsjelles , grurore e pse jo edhe EDUKATORE smiley

Dhe kjo , per sa kohe do jene ne krye shtetare qe nuk kane idene e Qeverisjes e drejtimit ekonomik te nje shteti .

Pervecse me berihaj " Se liria zotrij do ta bej Durrsin si Vucidoli "

I pakapshem akoma e kam ne dore ate punen qe dje .  Zahmet e ke te presesh kur te sjell ate ligjin mbi rezervat dhe emergjencat civile, qe mire do jete te zbatohen pike per pike si jane shkruar dhe jo me ide sharlatanesh si ky shkrimi me siper.

E meqe ben vaki mund te besosh me shume median e djathte lexo sot atje se po shkruhet  per abuzimin me cmimin e bukes.

 

Ncuk nuk ben vaki.  Nuk besoj asnje media ne Shqiperi.   Nuk besoj qe rritja e cmimit te bukes, prej rritjes se cmimit te drithit eshte emergjence civile.  Nuk eshte se ka ndonje krize urie.

nqs "zgjidhja e vetme e ketyre situatave eshte tregu dhe vetem tregu", dhe "nuk duhet të kthejmë sytë nga shteti, por vetë fermerët duhet të ndërgjegjësohen dhe të orientojnë prodhimet e tyre bujqësore në kahjen e nevojave të tregut", atehere s'kemi thene asgje te re perpos atyre qe mesohen ne fakultetin ekonomik ne vit te pare apo te dyte.

Por diskutimi ne rastin ne fjale duhet bere pak me elastik se kaq. Kontrollin mbi cmimet nuk e kemi shpikur ne, si fillim. Eshte mekanizem qe e perdor gjithe bota, bile me raste edhe njesi te vecanta (e.g. shtete te vecanta ne USA). Nese tregut i jepet kaq liri dhe konsiderohet si vet-rregullator, atehere per cfare i kemi rrogat minimale? Tregu i punes si cdo treg le te vet-rregullohet ne baze te ofertes dhe kerkeses.

Sesi do zgjidhet, me subvencion te importuesit apo te prodhuesit etj etj, ky eshte diskutim tjeter

Swed1 i nerum .

ve re se meson prej teje shume gjona te bukura e te dobishme . Por i gjo te Lutem ( e kam me shume per veten me ma sqaru ) a nuk te duket sikur operohet me terminiologji te vendeve ku ka kuptim fjala TREG dhe Ligjesi Ekonomike brenda tij. Per cfare Tregu e ke fjalen ne Shqiperi ? Qofte edhe per Tregun e Bukes . Ishte gjith ai Shtet TOTAL dhe s'na kishte njeri ne refene per TREG! ...nga doli tani ky TREG ????

Njehere qe erdhi Shelli me perfaqsues sikur tha nje llaf... Kaq karburant sa harxhoni JU une e shpenzoj per Reklame .

Tani une e di qe do me bish shembuj se ka edhe pika shitje ne  kar..kar..karbunare (  per gagace ) per karburante edhe me siglen SHELL. Si zakonisht do flitet edhe per Treg e Cmime Tregu ne Shqiperi , jo per gjo po me qe e ka fjalori Ekonomik .

Ene i here me fal ne se nuk te kam Puktuar smiley Respekte!

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).