Ky artikull u botua fillimisht si letër pa nënshkrim në janar 1949, në revistën “Internacionalja e 4-t”, - organ i partisë Socialiste Punëtore të SHBA-së. Autori, Sadik Premtja, bashkë me Anastas Lulon, ishin drejtues të grupit të të Rinjve, një nga tre grupet komuniste që u bashkuan nën kujdestarinë e jugosllavëve për të krijuar PKSH-në, më 1941. një organizatë e katërt, grupi “Zjarri”, që u tha se ishte trockist, nuk u ftua në mbledhjen themeluese. Kur Premtaj dhe Lula fituan mbështetjen e komitetit Qarkor të Vlorës, më 1943, Enver Hoxha dhe Mehmet Shehu morën pjesë personalisht në operacionin për eliminimin e të dyve. Lula u ekzekutua, ndërsa Premtja u arratis jashtë shtetit. Premtaj përfaqësoi Shqipërinë në kongresin e 3-të Botëror të Sekretariatit Ndërkombëtar të Internacionales së 4-të Komuniste, në gusht 1951 dhe mori pjesë në punimet e komisionit të Europës Qendrore të atij organi. Në tekstin që mbani në duar prezantohet me pseudonimin “Xhepi”. Nga personat protagonistë të asaj historie, Llazar (Zai) Fundo u arrestua në veri të Jugosllavisë dhe për shkak të bindjeve të veta trockiste u akuzua për lidhje me shërbimin sekret britanik; Sejfulla Malëshova që u kthye nga Moska më 1943, protestoi për spastrimin e Ymer Dishnicës në maj 1944 dhe pas çlirimit u përpoq të siguronte rehabilitimin e tij, pasi ishte përjashtuar nga udhëheqja. Kur Hoxha shfrytëzoi konfliktin Stalin-Tito për të marrë kontrollin e PKSH, gjithë projugosllavët u përjashtuan nga partia dhe qeveria, por para kësaj Nako Spiru një antijugosllav kishte “vrarë veten” ndërkaq. Madje edhe sekretari organizativ i partisë, Tuk Jakova, u përjashtua pasi i kujtoi Hoxhës më 1951 se ishin jugosllavët ata që - në esencë – kishin krijuar PKSH-në. Apologjia e Premtajt për dominimin e jugosllavëve konfirmohet nga libri i Milovan Xhilasit “Biseda me Stalinin” (që u botua në Londër më 1963). Historia e tmerrshme e evoluimit të PKSH shqyrtohet hollësisht në librin “Kultura politike në Shqipërinë e Hoxhës” të Arshi Pipës (botuar më 1984). Ky evoluim përfshin një kombinim unikal të zhvillimit të pabarabartë të konfliktit farefisnor dhe gangsterizmit stalinist. I fundit që pati trajtimin klasik nga Hoxha, ishte vetë kryeministri Mehmet Shehu, që “vrau veten” më 1981. vitet e para të udhëheqësit të mëpastajmë të Shqipërisë, Ramiz Alia, përshkruhen nga John Holiday në shkrimin e vet “Tirani i Tiranës”, botuar në gazetën ‘The Times’, më 11 janar 1990. Adhurimi ndaj Hoxhës vazhdon edhe në këtë periudhë (shih shkrimin e Peter Pophan “Duke qeverisur nga varri”, botuar në ‘Independent’, më 15 prill 1990.

Versioni stalinist i ngjarjeve, me një heshtje të bukur për fatin e kundershtarëve të ndryshëm, gjendet në ‘Historinë e PPSH’, botuar në Tiranë, më 1971. Ndërsa ka referime për politikën e grupeve që iu kundërvunë Grupit të Korçës, është e nevojshme të nënvizohet se ato nuk mund të jenë të besueshme, teksa i përkasin një partie që si metodë kryesore të dialogut politik ka revolverin”.

Al Richardson


Stalinizmi dhe komunizmi në Shqipëri

Nga Sadik Premtja

Nevojitet një libër i tërë për të dhënë pamjen e plotë të lëvizjes komuniste në Shqipëri dhe mënyrën se si kjo lëvizje u tradhëtua. Unë do të kufizohem këtu në paraqitjen e momenteve kryesore që, jam i sigurt, do të shërbejnë si një mësim për proletariatin e të gjithë vendeve, i cili ende është i painformuar për faktin se stalinizmi mund të përfaqësojë gjithçka, përpos një partie komuniste.

E konsideroj përvojën tonë një mësim të mirë, sepse e di që klasa punëtore e çdo vendi mëson jo vetëm nga eksperienca e saj, por edhe nga përvoja e hidhur e punëtorëve në vendet e tjerë. Kur dikush paralajmëron se një zjarr ka rënë diku, dikush tjetër do të ishte mendjelehtë, madje dhe i marrë, nëse përpiqej ta verifikonte këtë fakt, duke futur dorën e vet mes flakëve. Dhe tani, le të hyj në temë:

Para vitet 1941, nuk ekzistonte parti komuniste në Shqipëri. Ekzistonin vetëm tre grupe: Grupi i Shkodrës, Grupi i të Rinjve dhe grupi i Korçës; dhe ndonëse që të tre pretendonin se ishin komunistë, ndodheshin në një përplasje të vazhdueshme me njeri-tjetrin. Në kushtet e mungesës së përvojës dhe të edukatës marksiste – leniniste, këto tre grupe ishin të paaftë të arrinin në një vijë politike të drejtë. Secili vepronte sipas ideve dhe spontaneiteteve të veta, dhe pjesa më e madhe e veprimtarisë së tyre ezaurohej në polemikat kundër dy grupeve të tjerë kundërshtarë.

Nga fundi i vitit 1941, me hyrjen në luftë të BRSS, grupi i Shkodrës dhe ai i të Rinjve, e ndjenë të nevojshme të bashkojnë forcat e tyre dhe njëkohësisht i bënë thirrje për këtë edhe grupit të Korçës (grupit të udhëheqësit të mëpastajmë të Shqipërisë), por ky grup refuzoi kategorikisht t’u përgjigjej tirrjeve për bashkim. Të pafuqishëm për ta arritur ata vetë bashkimin e tre grupeve dhe duke parë se BRSS (që e konsideronin si kështjellën e komunizmit botëror) ndodhej nën kërcënimin e ushtrisë hitleriane, ata vendosën të kërkonin ndihmën e shokëve të huaj. Ata shokë të grupit të Shkodrës e të të Rinjve, që jetonin në krahinën shqiptare të Kosovës, që ishte, ashtu si dhe tani, nën okupimin jugosllav, gjetën mundësinë për të kontaktuar me Miladin Popoviçin dhe Dushan Mogushën, dy stalinistë jugosllavë. Shokët nga Kosova shpjeguan gjendjen e tre grupeve dhe në marëveshje me udhëheqjet e këtyre grupeve, i ftuan jugosllavët të vinin në Tiranë, me qëllim që të ndihmonin në krijimin e Partisë Komuniste Shqiptare, duke u dhënë njëkohësisht fund mosmarrëveshjeve të mëparshme.

Të dy stalinistët u paraqitën në Tiranë dhe, ndonëse nuk kishin asnjë autorizim zyrtar nga partia Komuniste Jugosllave, u mirëpritën dhe sugjerimet e tyre u pranuan. Propozimi i tyre i parë ishte që të mblidhje një konferencë me disa përfaqësues nga secili grup. Përpos jugosllavëve ishin edhe 16 përfaqësues nga tre grupet që morën pjesë në mbledhje, objekti i së cilës ishte themlimi i PKSH.

Mbledhja themeluese


Përfaqësuesit e secilit grup paraqitën nga një raport si dhe një vlerësim personal të punës që kishte bërë grupi i tyre dhe njëkoëhisht kritikuan punën e grupeve të tjerë. Pas çdo ndërhyrjeje, pasoi një diskutim i përgjithshëm, shumë i acaruar, që çoi në një polemikë të zgjeruar me skuza të ndërsjellta personale. Gjatë diskutimeve doli në pah fryma e vjetër e grupeve. Kah përfundimi i diskutimeve, jugosllavët, që kishin kuptuar frymën revolucionare dhe ndërgjegjjen e të Rinjve, shfrytëzuan sinqeritetin dhe modestinë e këtyre të fundit, për t’u bërë kritikat e mëposhtme:

a) Të Rinjtë nuk kanë mundur të materializojnë ndikimin e madh që kishin te masat;

b) Grupi është kufizuar kryesisht në edukimin e kuadrove dhe në përkthimin e literaturës marksiste.

Drejtuesit e grupit të të Rinjve, Anastas Lula dhe Xhepi, të mbështetur dhe nga disa pjesëtarë të grupeve të tjerë, mes të cilëve Vasil Shantoja, iu përgjigjën kësaj kritike qesharake si më poshtë:

“Nuk pretendojmë se kemi bërë gjithçka që mundnim. Mirëpo, nga ana tjetër, duhet ta dini se nuk është kaq e lehtë të bëhet ajo që propozoni. Ju nuk jeni mësuar me kushtet, rrethanat e zakonet e vendit tonë, ashtu sikurse ne nuk jemi mësuar me kushtet, rrethanat, zakonet e vendit tuaj. Në Shqipëri komunizmi është një dogmë e importuar. Nuk është produkt i zhvillimit të kushteve ekonomiko-shoqërore. Këtu lëvizja komuniste u propagandua nga intelektualët, veçanërisht nga studentët e shkollave të mesme. Shqipëria është një vend i pazhvilluar bujqësor që nuk ka aspak industri. Nuk ekziston proletariati industrial, rrjedhimisht nuk kemi asnjë organizatë proletariati që të promovojë, të paktën, objektiva ekonomike.

Gjithashtu, nuk duhet të bëni gabimin e t’i shihni kushtet e sotme dhe ato të kaluarat, nga i njëjti këndvështrim. Kushtet e reja janë një parodi e atyre të vjetrave. Së pari, në ditët e para të pushtimit pushtimit fashist të vendit tonë, ishte shumë e vështirë të bëje propagandë tek masat për dy arsye: Nga njera anë, sepse sukseset e ushtrisë nazifashiste e bënë popullin tonë të humbasë çdo besim në një fitore eventuale të forcave aleate; dhe nga ana tjetër, sepse në ditët e para të pushtimit, fashizmi, në zbatim të objektivave të veta, bëri një përmirësim provizor të kushteve ekonomike të masave, kushte që ishin shumë më të këqija nën regjimin e mbretit Zog. Megjithatë, bëmë më të mirën e mundshme për t’u afruar me masat. Nuk e kufizuam kurrë veprimtarinë tonë në edukimin e kuadrove dhe përkthimin e literaturës, siç na akuzon Grupi i Korçës, i cili në këtë mënyrë ekspozon armiqësinë e vjetër ndaj nesh. Nuk jemi kundër kritikës dashamirëse, përkundrazi, e mirëpresim, sepse kritika e veprimtarisë së mëparshme na forcën dhe rrit përvojën tonë për të ardhmen. Jemi një grup të rinjsh me entusiazëm, po për fat të keq, na mungon përvoja. E njëjta gjë mund të thuhet edhe për dy grupet e tjerë, të cilët, në raportet që paraqitën, kanë ekzagjeruar shumë lidhur me veprimtarinë e tyre të mëparshme. Asnjëherë nuk patëm si qëllim të vetëm edukimin e kuadrove, duke besuar se në një moment të caktuar këto kuadro do të shkrihen, me një mënyrë pompoze, me masat. Nuk ka asnjë kufi në formimin e kuadrove. Formimi i kuadrove dhe puna me masat janë dy gjëra shumë të ndërlidhura: sa më shumnë kuadro që të kemi, aq më mirë shkrihemi me masat; dhe anasjelltas: sa më shumë shkrihemi me masat, aq më i madh do të jetë numri dhe fuqia e kuadrove. Sapo përfunduam format tona të edukimit shkuam në periferi dhe organizuam kudo rrethe studimi, që po rriten përditë në numër. Dhe këtë e bëmë për t’i shërbyer qëllimit tonë, pa kurrfarë interesi personal. Sot, që kemi një situatë krejtësisht tjetër, tani që kushdo mund të shohë me sytë e tij se “ushtria e madhe e Duçes” nuk është aspak e pathyeshme, sikundër u mburrën zyrtarët fashistë shqiptarë, jemi në gjendje t’i afrojmë në një nivel më të madh masat popullore dhe njëkohësisht të fillojmë menjëherë aksionin kundër murtajës fashiste dhe shërbëtorëve të saj. Përfundimisht, çka është bërë i përket të shkuarës dhe nuk mund të ndryshojë. Dikush ka arritur më shumë, dikush më pak. Preokupimi ynë kryesor tani është të bëjmë më të mirën, si komunistë të mirë.

Përveç fjalëve, që nuk u thanë për justifikim, por thjesht për shkak të respektit ndaj të vërtetës, përfaqësuesit e të Rinjve nuk mund të kuptonin përse stalinistët jugosllavë vazhduan t’i trajtonin kaq keq. Më tej, kur u kërkuan sqarime për urdhërat dhe propozimet, stalinistët u zemëruan dhe i kritikuan ashpër, duke i quajtur “intelektualistë”. Kur u kërkohej një shpjegim, stalinistët përdornin temrin “intelektualist”, si argumentin më të fuqishëm. Shokët shqiptarë kërkuan shpjegime me sinqeritet dhe dashamirësi. Donin shpjegime për të mësuar me saktësi se çfarë duhej të bënin për të plotësuar detyrat e tyre në mënyrë sa më të kënaqshme. Sigurisht, ka raste kur kjo kërkon më shumë kohë nga udhëheqësit, por vendimet dhe çështjet që nuk kërkojnë asnjë shpjegim janë përjashtime, ato nuk përbëjnë rregullin. Megjithatë, shokët që kishin mendim të kundërt, i pranuan pikëpamjet e shumicës, edhe pse nuk u bindën asnjëherë për drejtësinë e tyre.

Në mbyllje të diskutimeve, Miladini kërkoi nga shokët shqiptarë ta autorizojnë për të emëruar Komitetin Qendror të Partisë. Kjo u miratua vullnetarisht dhe në mirëbesim nga të gjithë, në kushtet e mosnjohjes totale të manovrimeve staliniste. Pastaj Miladini lexoi emrat e dy-tre kandidatëve nga çdo grup, nga të cilët do të zgjidheshin anëtarët e Komitetit Qendror. Mirëpo, vuri si kusht që ndër kandidatët nuk duhet të jenë drejtuesit e grupeve, pasi mosmarrëveshjet e mëparshme të tyre do të rrezikonin punën e partisë, veçanërisht nëse KQ rezultonin dhe mosmarrëveshje të reja. Ky argumnent gjithashtu u konsiderua i drejtë nga shokët shqiptarë.

Disa ditë më vonë, drejtuesit e grupit të të Rinjve mësuan se Komiteti Qendror përbëhej nga drejtuesit e dy grupeve të tjerë, plus një pjesëtar të të Rinjve. Ndonëse u zhgënjyen nga ky fakt, si dhe nga mosbesimi dhe djallëzia e Miladinit, nuk bënë asnjë kundërshtim. Të Rinjtë mendonin vërtet se Miladini, - që si shok me përvojë gëzonte besimin e pakufishëm -, vepronte në dobi të partisë. Veç kësaj, nuk donin të kujtonte Miladini se ata donin të bëheshin me çdo kusht anëtarë të KQ. Drejtuesit e grupti të të Rinjve nuk u interesuan aspak që t’i merrnin vetë vendet në KQ. I vetmi qëllim i tyre ishte interesi i partisë. Mirëpo, veprimet e Miladinit u përcaktuan nga karakteri i tij. Si një burokrat stalinist, ai nuk do të mund të vepronte ndryshe. Urdhërat që kishte marrë nga eprorët e vet kërkonin krijimin e një klike agjentësh që do të ishin totalisht në dispozicion të Kremlinit. Miladini e kuptoi shumë shpejt se drejtuesit e grupit të të Rinjve, ngase ishin marksistë-leninistë të vendosur, të ndërgjegjshëm për misionin e tyre dhe revolucionarë në kuptimin e vërtetë të fjalës, përbënin pengesë për realizimin e planeve të tij.
 

Krijohet një klikë

Sapo listat e pjesëtarëve të tre grupeve iu dhanë Komitetit Qendror bashkë me gjithë bazën materiale (botime, makina shkrimi, kapitale financiare), Dushan Mogusha dhe një anëtar i KQ që ishte ai adjutant i tij, filluan të krijonin celula të ndryshme, duke përzier gjithë pjesëtarët e të tre grupeve. Meqenëse frikeshin nga pjesëtarët e të Rinjve, caktuan në ato celula numrin më të madh të mundshëm nga dy grupet e tjerë, me qëllim që të fitonte shumicën në zgjedhjet për komitetet qarkore. Këtë përzgjedhje e bënë me pretekstin se në fazën aktuale pak nga shokët dispononin vetitë e domosdoshme për të qenë anëtarë të partisë.

Paralelisht, për të siguruar shumicën, nuk ngurruan të afronin njezër me karakter veçanërisht të dyshimtë. Nuk ua kishin fare frikën njerëzve me dobësi në karakter apo në formimin edukativ. Ata prej të cilëve kishin frikë, ishin komunistët. Frika e tyre ishte pa bazë, mirëpo, njerëz me ndërgjegjje të trazuar janë të prirur të dyshojnë për gjithë botën. Nëse drejtuesit e grupit të të Rinjve synonin të merrnin poste dhe ofiqe në parti, do ta bënin qysh në fillim, duke mos ua besuar jugosllavëve emërimin e KQ dhe të këmbëngulnin që vendet në KQ të caktoheshin sipas dëshirës së tyre.

Gjatë mbledhjes së përfaqësuesve (1941) për zgjedhjen e komitetit qarkor të Tiranës, një pjesëtar i grupit të të Rinjve protestoi kundër metodës së zgjedhjes, që e cilësoi si “fashiste”. Ai u detyrua për këtë nga sjellja e jugosllavëve, të cilët bënë marifete të ndryshme për të zgjedhur kandidatët që dëshironin. Ky fakt, dhe të tjerë, më pak të rëndësishëm, ndikuan në lindjen dhe zhvillimin e një pakënaqësie në radhët e luftëtarëve të të Rinjve. Shokët e pakënaqur iu drejtuan udhëheqësve të tyre të mëparshëm, Anastasit dhe Xhepit. Ata i këshilluan të mos merren në mënyrë individuale me çështje që vetëm partia do të mund t’i zgjidhte. I këshilluan që çdo gjë ta diskutojnë me drejtuesit e celulave të tyre. I këshilluan gjithashtu, që të mos revoltoheshin, pse partia ishte e re dhe gabimet ishin të pashmangshme. Megjithë përpjekjet e Anastasit e të Xhepit për t’i qetësuar shokët e pakënaqur, ata u akuzuan nga Miladini dhe KQ për mbjellje të frymës së pakënaqësisë. Kjo i lëndoi thellë ata. Kishin treguar guxim të madh politik dhe qenë përballur me vështirëtë mnë të mëdha, si gjatë pushtimit fashist, edhe gjatë regjimit diktatorial të mbretit Zog. Po të donin, sigurisht, kishin kurajë të madhe t’i kundërviheshin hapur Miladinit, atij Miladini që vetë ata e kishin çliruar nga një kamp përqendrimi dhe e kishin sjellë në Tiranë duke e lënë - me dëshirën e tyre – çdo gjë në dorë të tij.

Kontradiktat e para

Porsa Miladini konsolidoi pozitën e tij në Shqipëri dhe krijoi klikën e vet, thirri një mbledhje, qëllimi i të cilës ishte të gjykoheshin Anastasi e Xhepi, me akuzën e fraksionizmit.

Vijon teksti i vendimit:

“Eshtë bërë e qartë se që të dy ju nuk jeni çliruar akoma nga fryma e sektarizmit, dhe më seriozja, ju jeni përçuesit kryesorë të kësaj fryme tek shokët e tjerë të grupit tuaj të mëparshëm. Duhet ta pranoni se kjo është një pengesë për partinë. Mbledhja ju këshillon të pranini gabimet tuaja dhe të bëni autokritikë”.

Përveç Miladinit dhe agjentëve të vet, në mbledhje merrte pjesë dhe një person, i cili vetëm tre muaj më parë ishte akuzuar nga Miladini si agjent i shërbimeve sekrete. Megjithatë, Anastasi dhe Xhepi nuk bënë asnjë protestë dhe e lanë mbledhjen të vazhdonte. Përgjigja e tyre (Anastasit dhe Xhepit) ishte si më poshtë:

“Është e qartë se kur disa gjëra në parti nuk shkojnë mirë, kjo përbën pengesë për mbarëvajtjen e saj. Dhe jemi dakord se është pengesë fryma e vjetër e grupeve. Por nuk duhet që këtë ta shqyrtoni në mënyrë të njëanshme. Si marksistë duhet gjithmonë të përpiqemi të zgjidhim problemet tona me ndihmën e materializmit dialektik. E dini se nuk ka pasojë pa shkak. Fryma e grupazhit që shfaqet ndërmjet shokëve tanë është produkt i frymës që doninon në masë shumë më të madhe ndërmjet dy grupeve të tjerë që janë në udhëheqje të partisë. Eliminimi i frymës së grupazhit në radhët e udhëheqjes, do të bënte që të eliminohej shpçejtësisht edhe ndërmjet shokëve të tjerë. Mirëpo, përderisa keni të drejtën të na nxirrni para gjyqit dhe për këtë arsye të mos na lejoni të shqyrtojmë të metat tuaja, nuk kemi asnjë rrugëdalje tjetër, pos të mbyllim sytë për të mirën e partisë. E përsërisim se fryma e grupazhit do të eliminohet vetëm atëherë kur ju të dëshmoni drejtësinë dhe paanshmërinë tuaj”.

Mbledhja u mbyll me deklaratën e mëposhtme të shokut Miladin:

“Në rast se KQ vendos t’ju përjashtojë nga partia dhe nga ana tjetër – duke pasur parasysh se jeni revolucionarë të vjetër – vendos të mbajë kontakte me ju, ju jeni të gatshëm ta respektoni këtë vendim? Sepse, duhet t’ju paralajmërojmë që, nëse nuk pranoni atëherë partia do të marrë masa më drastike kundër jush”.

Madje dhe një fëmijë do të mundte të kuptonte se KQ i Partisë Komuniste Shqiptare kishte vetëm emrin të tillë, pse Komiteti Qendror i vërtetë përbëhej vetëm nga Miladini dhe Dushani. Kushdo e dinte se anëtarët e KQ ishin agjentë të Miladinit dhe ekzekutorë të urdhrave të tij.

Anastasi dhe Xhepi që e donin partinë më shumë se jetën e tyre dhe që shpresonin se gjendja do të rregullohej, jo vetëm që nuk mund të pozicionoheshin në mënyrë armiqësore ndaj partisë, por përkundrazi, ishin të gatshëm të qëndronin gjithmonë në dispozicion të saj. Duke pranuar bashkëpunimin që u propozoi Miladini, filluan të dyshonin se sulmet sistematike nuk do t’u dilnin për mirë. Miladini me sjelljen e tij tregoi se nuk ishte një komunist i vërtetë. Filluan ta konsideronin si një shovinist serb dhe intrigant, i cili nën maskën e komunizmit donte të krijonte një klikë për t’iu shërbyer më mirë interesave të vendit të tij.

Megjithatë, drejtuesit e grupit të të Rinjve menduan se ishte më mirë që përgjegjësinë për pasojat e kësaj situate t’ia linin Komitetit Qendror. Që të mos shkaktonin një përçarje në parti, preferuan të japin dorëheqjen. Ndonëse të përjashtuar nga partia, plotësuan gjithë objektivat, me përpikmëri dhe vullnet të mirë. Për fat të keq, ndershmëria dhe ndërgjegjja e tyre revolucionare kishin acaruar klikën burokratike.

Shokë të ndershëm dhe revolucionarë të mirë, që ishin veçanërisht të dadhur tek masat, duhej të hiqeshin qafe. Për këtë arsye, udhëheqja urdhëroi agjentët e vet që të organizonin një kontroll për veprimtarinë e gjithë komunistëve të vërtetë dhe posaçërisht të dy shokëve, Anastasit e Xhepit. Anasatasi dhe Xhepi, ndonëse e dinin këtë, nuk protestuan, sepse e dinin që partia e kishte të nevojshme të kontrollonte veprimtarinë e anëtarëve të saj. Por ajo që i revoltoi ishte fakti se ata që u caktuan si përgjegjës për kontrollin ishin njerëz pa as edkumin elementar marksist dhe rrjeshimisht jo kompetentë për një gjë të tillë. Sepse kjo ishte një punë me të vërtetë e vështirë dhe delikate. Një shok i paedukuar është realisht i paaftë të gjykojë drejt për çështjet dhe raportet e tij do të jenë të pasakta.

Por ç’ishte më e keqja, këta agjentë kishin udhëzime nga KQ që të hartonin raporte negative për shokët që kishin nën mbikqyrje. Raporte të tëra u shkruajtën, përmbajtja e të cilave deri më tani mbetet e panjohur për shokët që u referoheshin. Shokët e dinin se parimi komunist i kontrollit të anëtarëve bazohet në prirjen për të zbuluar gabimet. Mirëpo, në asnjë rast nuk është e ndershme që kontrolli të shfrytëzohet me qëllim futjen në grackë të shokëve. Për fat të keq, në Partinë Komuniste Shqiptare fryma e futjes së dikujt në kurth dominoi mbi frymën e korrigjimit të gabimeve.

Në Partinë Komuniste Shqiptare nuk ekzistonte as minimumi i prirjes për një kontroll të hollësishëm, nga maja e flokëve deri në fund të këmbëve, siç e donte dhe vetë Lenini. Pati vetëm e vetëm një kontroll tepër të rreptë nga lart, ndërsa leninizmi na mëson se kontrolli duhet të jetë shumë më i fortë nga poshtë, sepse gabimet eventuale që mund të bëjë udhëheqja mund të jenë katastrofale, ndërsa gabimet që bëjnë anëtarët e thjeshtë nuk mund ta dëmtojnë kurrë seriozisht partinë. Nëse një shok përpiqej të bënte kritikë për gabimet e një udhëheqësi, atëherë jo vetëm që kjo e drejtë e tij nuk merrej parasysh, por ai mund edhe të sulmohej nga drejtuesi i celulës së tij, me epitetin përçmues Xhepist, trockist, sabotator. Për t’iu shmangur kësaj situate të padëshirueshme, shokët nuk guxonin më të kritikonin gabimet që vërenin. Këtu është shembulli i një kritike që një anëtar dege ia drejtoi një anëtari të Komitetit Qarkor të Vlorës, në lidhje me një udhëheqës tjetër. Shoku në fjalë, kthehej një natë nga një fshat e shkonte në një tjetër, i shoqëruar nga një grup guerrilasish të armatosur. Rrugës u ndeshën me një skuadër të milicisë fashiste. Aty, në vend që ai që sillej me dinjitetin që i jepte posti, veproi si një frikacak, braktisi jo vetëm shokët, por la edhe pallton e vet.

Në një rast tjetër, gjatë një beteje të mundimshme kundër fashistëve që ishin dërguar për të goditur fshatin, (betejë që më pas u bë epike prej popullit shqiptar), Gjormi, i njëjti person, e braktisi frontin me pretekstin se i dhimbte stomaku. Në të vërtetë, e braktisi betejën që të shkonte për të ngrënë pulë të pjekur në një fshat tjetër, ku ishte i sigurt se nuk dëgjohej zhurma e betejës. Pati dhe shumë raste të ngjashme.

Persekutimi i opozitës

E shqetësuar nga kritikat konstante dhe duke parë se po dita-ditës po humbte terren, klika burokratike vendosi të gjejë një rrugëdalje nga qorrsokaku. E vetmja mënyrë për të mbrojtur pozitat e saj ishte të hiqte qafe opozitës revolucionare sa më shpejt që të ishte e mundur, tani që ndodhej në stadin fillestar. Për ta dërrmuar atë, klika i dha rrugë të eliminonte gjithë revolucionarët e pakompromis, nëpërmjet vrasjeve sekrete.

Sapo u muar vendimi, u realizua menjëherë. Anastas Lula, marksist-leninisti më i njohur në Shqipëri, u vra brutalisht. Sapo u mësua ky lajm i tmerrshëm, shoku Difi, komisar i batalionit të Mallakastrës, (në atë kohë ishte njësia më e madhe ushtarake partizane), ky pjesëtar i devotshëm i opozitës revolucionare, erdhi të takojë shokun Xhepi, me qëllim që të bisedonte për këtë dhe të bien dakord për një plan veprimi. Difi tha:

Unë sapo mësova diçka që është revoltuese jo vetëm për ju, po për çdo komunist të ndërgjegjshëm. Para disa ditësh, Komiteti Qendror ka zhvilluar një mbledhje, ku është vendosur të dënoheni me vdekje ju, Anastasi dhe disa të tjerë. Anastasi u arrestua nga një skuadër e batalionit që i takonte dhe e çuan larg në një fshat ku nuk e njihte kush dhe aty e akuzuan si trockist, tradhëtar, spiun, e të tjera si këto. Kur ai tentoi të fliste për të heshur poshtë akuzat, skuadra e largoi dhe e ekzekutoi brutalisht. Për ju ata kanë vendosur një mënyrë tjetër ekzekutimi. Duke ditur se ju gëzoni popullaritet të madh në radhët e partisë dhe në banorët e Vlorës, do t’ju vrasin në fshehtësi gjatë natës dhe të nesërmen do të organizojnë një funeral madhështor, me lule, kurora dhe fjalime ku do të ngrihet në qiell herozimi dhe virtytet tuaja. Problemi ynë është të vendosim se çfarë do të bëjmë për t’i dhënë fund këtij terrorizmi individual të frikshëm. Unë e di se kjo që po bëj, përbën shkelje të disiplinës së partisë, por kjo shkelje është absolutisht e domosdoshme, e bëj për hir të shpëtimit të partisë dhe parandalimin e gabimeve që mund të sjellin vetëm katastrofën. Veç kësaj, për një shok si ju, unë e di shumë mirë se akuzat kundër jush janë thjesht të fabrikuara. Nëse ju keni ndonjë synim për të dëmtuar partinë dhe për të marrë udhëheqjen, siç thonë ata, unë e di se ju do të ma thoshnit më së pari mua, shokut tuaj më të ngushtë. Është krejtësisht e kundërta. Çdo herë që kam shprehur pakënaqësinë për Qarkorin e Vlorës, jeni përpjekur të më bindni se ishte e domosdoshme të kem besim tek partia. Unë nuk mund ta kuptoj se si mund t’ju akuzojnë për një gjë të tillë. Për mua është një klikë që, nën maskën e komunizmit kërkojnë të sigurojnë një monopol të përhershëm mbiudhëheqjen e partisë dhe në shërbim të këtij qëllimi, kanë vendosur të eliminojnë gjithë revolucionarët me vlerë. Si mund të justifikohet vrasja e shokëve, pa asnjë gjyq dhe pa u dhënë mundësinë të mbrojnë vetveten? Unë besoj se kjo është tradhëti e hapur ndaj lëvizjes sonë revolucionare, mirpo ju kërkoj juve, si një komunist me përvojë, të na tregoni një rrugë normale se si mund t’i ndalojmë këto procese gjyqësore.
 

Për mendimin e Xhepit, mënyra më e mirë komuniste do të ishte thirrja e një konference, me pjesëmarrjen e të paktën dy delegatëve nga çdo degë, gjithë anëtarët e Qarkorit të Vlorës dhe një ose dy anëtarë të Komitetit Qendror. (Vlora ishte një nga qendrat më revolucionare dhe vendi më i mirë për t’u aplikuar parimet leniniste të centralizmit demokratik). Objekti i konferencës do të ishte shqyrtimi i fajeve dhe i gabimeve, dhe ndëshkimi i përgjegjësve. Nëse procesi tregonte se Qarkori i Vlorës nuk gëzonte më besimin e shumicës së shokëve, duhej të zgjidhej në mënyrë demokratike një komitet i ri i Qarkut.

Mirëpo, ndonëse 80 për qind e anëtarëve e donin thirrjen e kësaj konference, Qarkori i Vlorës, bashkë me Komitetin Qendror e kundërshtuan kategorikisht atë. Fillimisht ata u shtirën në favor të idesë për një konferencë të tillë, por këtë e bënë thjesht për të fituar kohë me qëllim që të përgatitnin planin për eliminimin e shokëve më aktivë e më të ndërgjegjshëm. Sapo plani i tyre terrorist u hartua, ata arrestuan në fshehtësi komisarin politik të komunës së Dukatit. Pastaj organizuan një pritë për vrasjen e shokut Xhepi, por ai mundi të shmangej, falë shokëve të tij që e paralajmëruan në kohën e dukur. Ata arrestuan në mënyrë të ulët Xhemil Çakërrin – komisar politik dhe Vangjon – komandant i batalionit të Vlorës. I çuan në një mulli, ku do t’i ekzekutonin. Komisari politik u vra brutalisht, por komandanti arriti të shpëtonte vetëm me plagë në duar dhe gjeti strehë në një fshat, ku banorët i ofruan një pritje miqësore.

Mehmet Shehu (sot gjeneral i plotfuqishëm stalinist), krimineli më i famshëm në Shqipëri, shkoi në atë fshat dhe e arrestoi prapë Vangjon, u tha banorëve se tentativa për ta vrarë ishte një akt aksidental i grupit të shoqërimit dhe se Vangjo tani do të dilte para gjyqit të partisë.

Vangjo u çua në një shtëpi në mes të pyllit dhe aty, nën kanosjen e një arme, e detyruan të shkruante një urdhër për batalionin, sipas të cilit urdhër ia kalonte komandën gjeneralit në fjalë. Vangjo qëndroi i burgosur për tre muaj, pastaj mundi të arratisej dhe t’u bashkohej shokëve të opozitës.

Ndërkaq, vrasjet e revolucionarëve opozitarë u bënë përherë e më të shpeshta. Nëpërmjet shtypit e propagandës udhëheqja u përpoq të krijonte përshtypjen se kërkesa për thirrjen e konferencës kishte si qëllim të vetin shkatërrimin e partisë dhe se ishte një komplot i thurrur nën drejtimin e Xhepit.

Nëse opozita revolucionare përfshihej në një komplot, siç pretendonin stalinistët, rrëzimi i klikës do të ishte i pashmangshëm dhe pa vështirësi, sepse klika ishte një minorancë në Vlorë. Por shokët e opozitës revolucionare, që nuk i njihnin metodat staliniste, përkundrazi, synonin të vepronin në mënyrën më legale të mundshme brenda partisë. Nuk ishin dhe nuk do të mund të ishin armiq të partisë. Por klika udhëheqëse kishte vendosur t’i godiste me çdo mjet e mënyrë. Revolucionarët e ndërgjegjshëm të opozitës e kishin të pamundur të përdornin armët kundër shokëve të tyre. klika staliniste nga ana tjetër, nuk kishte asnjë hezitim t’i zyhste duart në gjakun e militantëve revolucionare, të sprovuar në betejat kundër fashizmit dhe forcave okupatore.

Vetëkuptohet, se opozita revolucionare në Shqipëri ra viktimë e pavendosmërisë së vet dhe kjo lejoi eliminimin e gjithë atyre që u shprehën në favor të thirrjes së konferencës. Duhet të kuptohet edhe nga një fëmijë, se klika burokratike e refuzoi thirrjen e konferencës, jo pse e konsideroi si një rrezik për partinë, por sepse e kishte të pamundur të justifikonte veprimet e veta dhe mbi të gjitha, e kishte të pamundur të shpjegonte devijimin nga vija e pastër komuniste. Rrjedhimisht, rruga më e lehtë ishte të fitohej kohë nëpërmjet terrorit. Nëse udhëheqësit stalinistë ishin revolucionarë të vërtetë, ata nuk kishin asnjë arsye të trembeshin nga mbajtja e konferencës, qëllimi i vetëm i së cilës ishte të korrigjonte gabimet e të kaluarës dhe të zgjidhte organet drejtuese në mënyrë demokratike.

Ishte e pamundur për komunistët që kishin bërë kaq sakrifica për themelimin e partisë, të shkatërronin me duart e tyre frytet e një pune kaq të madhe. Stalinistët e dinin shumë mirë këtë. Jo, arsyeja kryesore e dredhisë së tyre lidhej me frikën se mos humbisnin udhëheqjen e partisë. Edhe nëse ata dëshironin ta pranonin propozimin krejtësisht të përligjur të opozitës, megjithatë ishin të paaftë ta bënin këtë, pse ata luanin një rol jo të pavarur. Jo ata, por dikush tjetër komandonte në Shqipëri: gjeneralismi Stalin.

Gjithsesi, ky është mendimi i autorit, se gjendja tragjike e partisë sonë përbën një provë të mjaftueshme se stalinizmi, jo vetëm u vetëzëvendësua prej fashizmit, por e tejkaloi fashizmin në metodat dhe politikat që ndoqi.

Klika

Është e qartë se nuk mund të priteshin shumë gjëra nga Partia Komuniste Shqiptare. Por ka edhe parti të tjera komuniste, parti të vjetra me tradita të mira revolucionare, - siç është PK Franceze- udhëheqja e të cilës prej shumë kohësh është bërë instrument i klikës burokratike të Kremlinit. Lëvizja komuniste ishte ende në stadin embrionial kur u infektua nga stalinizmi. Pak prej shokëve kishin një koncept të turbullt për marksizëm – leninizmin. Pjesa tjetër ishin simpatizantë që u bindën për drejtësinë e komunizmit më tepër për arsye emocionale, se sa anëtarë me edukatë revolucionare. Është vërtetë e vështirë të bëhesh komunist vetëm me një urdhër, si në rastin e Shqipërisë. Komunizmi është produkt i kushteve specifike ekonomiko-sociale (lufta e klasave), dhe këto nuk kishin arritur një stad të kënaqshëm pjekurie në Shqipërinë e asaj kohe. Partia ekzistonte prej vetëm 18 muajsh dhe komunistëve shqiptarë u nevojitej koha e domosdoshme për të edukuar veten dhe për t’u zhvilluar.

Atje nuk kishte proletariat industrial dhe, rrjedhimisht, lufta e klasave e organizuar nuk ekzistonte. Ajo që vlen të theksohet është se populli shqiptar, përkundër betejave të ashpra për ekzistencë dhe shtypjes nga regjimet e huaja, kanë treguar një shpirt revolucionar të pakrahasueshëm.

Për shkak se udhëheqësit e lëvizjes komuniste shqiptare nuk kishin përvetësuar as parimet elementare të komunizmit, stalinistët jugosllavë mundën natyrisht të krijonin pas asnjë pengesë një klikë që u bindej verbërisht urdhërave të tyre. Është e tepërt të themi se direktivat e para qenë të eliminoheshin me anë të vrasjeve revolucionarët e vërtetë marksistë-leninistë. Për ata, komunistët e veçuar përfaqësonin një rrezik. Fashistët dhe reaksionarët, në sytë e tyre, kishin rëndësi sekondare.

Rrjedhimisht, e bindur ndaj “ustallarëve” të huaj që u premtoi poste dhe ofiqe, kjo klikë avancoi në vrasjen e militantëve të shquar revolucionarë, të cilët në të vërtetë e kishin krijuar lëvizjen komuniste në Shqipëri.

Pas refuzimit të udhëheqjes për thirrjen e konferencës, dhe pasi ata filluan metodat terroriste kundër opozitës revolucionare, këta të fundit publikuan një broshurë me titull “Përse u prishëm me të vetëquajturën Parti Komuniste”. Dokumenti ishte nënshkruar nga “Organizata e Komunistëve të Vërtetë”. Qëllimi i kësaj broshure ishte të informoheshin anëtarët e partisë dhe opinioni për gjithë tradhëtitë që ata kishin kryer.

Pas publikimit të buletinit, lëvizja revolucionare e Vlorës u pasua nga disa lëvizje të ngjashme, sidomos në qendra si Berati, nën udhëheqjen e militantëve revolucionarë, si Resuli, Namiku dhe Fatbardhi.

Për fat të keq, këtu lëvizje u dënuan me izolim, sepse ato filluan në periudhën kur klika burokratike i kishte konsoliduar ndërkaq pozitat e veta nëpërmjet metodave terroriste dhe demagoge.

Stalinistët filluan të akuzonin opozitën revolucionare se punonte në krahun e reaksionit. Por revolucionarët ishin në gjendje të provonin me fakte të shumta se qenë stalinistët ata që kishin zhgënjyer masat nëpërmjet aktivizimit të metodave terroriste kundër shokëve, të cilët kushdo i njihte si militantë revolucionarë qysh kaherë. Çfarë tjetër mund të bënte populli, veç t’i largohej partisë, kurmësonte se cilët qenë vrasësit e revolucionarëve të njohur si Anastas Lula, Neki Hoxha (Vangjo), Xhemil Çakërri, Llazar Fundo, Resul Tozhari, Namik Mehqemeja, Xhafer Dalami, Xhelal Hoxha, Nimet Mita, Haki Xhelo, Duro Kanina, Idajet Bolena, Zef Noja, e qindra të tjerë, që ishin shquar për punën e tyre revolucionare.
 

Humbja

Si ishte e mundur që populli të mos humbiste besimin në atë parti, kur mësoi se një kolonel fashist i ushtrisë italiane e festoi me tri të shtëna vrasjen e këtyre heronjve revolucionarë, që kishin qenë tmerri i fashistëve në Shqipëri?

Dhe si do të mundte që populli të mos shokohej kur armiqtë më të vendosur të fashizmit në Shqipëri ishin vrarë nga vetë partia e tyre dhe dëshirat e fashistëve ishin bërë realitet nga rivalët e denjë të tyre, stalinistët?

Për ta mbyllur, lëvizja komuniste shqiptare degjeneroi për shkak të ndërhyrjes së agjentëve stalinistë, të cilët ne tashmë i keni specifikuar.

Rrjedhojë e kësaj ndërhyrjeje ishte që sinqeriteti i të kaluar të zëvendësohej nga hipokrizia dhe shpifjet monstruoze; besnikëria në idealet komuniste u zëvendësua me karrierizmin dhe kultin e udhëheqjses; vetëdisiplina me disiplinën e hekurt të vendosur nga lart; kritika u shndrrua krejtësisht në autokritikë; liria e mendimit ia la vendin besimit të verbër. Respekti i mëparshëm, që frymëzohej prej shkokëve që kishin dhënë prova të përsëritura të përkushtimit të tyre ndaj lëvizjes, u zëvendësuan nga idololatria e detyruar ndaj njerëzve të paaftë, injorantë dhe mikroborgjezë, si kolonel Enver Hoxha e kompani.

Shumica e anëtarëve dhe simpatizantëve të partisë, bashkë me popullin shqiptar, përditë e më tepër po njihen me degjenerimin në rritje të komunizmit nga klika burokratike staliniste. Të ashtuquajturat “gjyqe popullore” po ofrojnë një shërbim të madh për të nxjerrë në shesh fytyrën e vërtetë të udhëheqësve të “demokracisë së re popullore”. Vrasjet burracake të qindra revolucionarëve marksistë-leninistë, dënimi me vdekje para pak kohësh i njerit prej revulocionarëve më të vjetër e më të njohur, Hasan Reçi (ky është dënuar tri herë me vdekje si komunist: një herë nga mbreti Zog, një herë nga okupatori fashist dhe për herë të tretë nga stalinistët); burgimi i revolucionarit Kadri Hoxha njërit prej revolucionarëve më të devotshëm, që ka dhënë një kontribut të shquar për çështjen komunizmit; spastrimi i revolucionarit të vjetër Sejfulla Malëshova, një nga pionierët e komunizmit në Shqipëri, që e kaloi pjesën më të madhe të jetës jashtë, për të koordinuar lëvizjen komuniste shqiptare me ato të vendeve të tjera dhe që për një kohë të gjatë ishte pegdagog i filozofisë materialiste në universitetin e Moskës; privilegjet shoqërore dhe ekonomike për kastën burokratike dhe, mbi të gjitha, shtypja e popullit nga një klikë e vogël diktatoriale, këto janë disa nga karakteristikat më të spikatura të tradhëtisë së lëvizjes komuniste në Shqipëri.

Sot pyetja që shtrohet është: Populli shqiptar, do të qëndrojë gjithmonë pasiv, duke e pranuar këtë gjendje si një sëmundje të pashërueshme? Populli shqiptar mbetet revolucionar. Ai do të jetë i aftë, nën udhëheqjen e marksistë-leninistëve më të devotshëm (të pafuqishëm për momentin, por gjithmonë të gatshëm për të rifilluar luftën), të heqë qafe këtë mikrob vdekjeprurës për shoqërinë njerëzore. Ishte populli që besoi në premtimet e stalinistëve dhe u dha pushtetin. Dhe do të jetë populli ai që, duke parë me sytë e veta se si stalinistët kanë tradhëtuar idealet e popullit dhe të mijëra shokëve që ranë në emër të idealit, populli pra, do t’u japë fund krimeve të tyre. Nën flamurin e Internacionales së 4-t, populli shqiptar do të rifillojë marshimin e tij drejt çlirimit të shoqërisë njerëzve dhe drejt socializmit.

FUND

Botuar së pari në revistën “Internacionalja e 4-t”, janar 1949 dhe ribotuar në revistën “Revolutionary History”, 1990.

Në internet:

http://www.marxists.org/history/etol/revhist/backiss/vol3/no1/premtaj.html

Përktheu:

Robert Goro

 

 

118 Komente

Vlersimi normativ i Premtaj ne 1949 eshte se misioni historik i komunizmit  degjeneroi nga stalinizmi. 

Padyshim ai niset nga kendeveshtrimi i nje revolucionari trockist.

Ne fakt ka shume vija paralele ndermjet tij dhe Hoxhes nga nje ane, dhe Stalinit dhe Trockit ne tjetren.

Une per vete do te preferoja kendeveshtrimin e nje antikomunisti, por e di qe eshte e pamundur te tejkalohet censura tek peshku per kesoj temash.

Megjthate dokumenti ka vlera te padiskutueshme historike ku deshmohet lindja e nje levizjeje qe kishte modus operandi terrorin e instinktet me te keqija njerezore.

Interesant fakti qe partia e themeluar nga Miladini egziston sot e kesaj dite (madje ne dy pjese), kur SKJ-ja nga e cila vinte Miladini ka 20 vjet qe eshte shperbere... Nga ky fakt mua me rezulton se nje pjese e goxha e madhe e klases politike ne Shqiperi (si dhe e popullit shqipfoles qe ajo perfaqeson e qe banon ne RSH) e shikon veten si pasardhes te Jugosllavise, ose si fortesa e fundit e pamposhtur e komunizmit jugosllav, ose si sllave shqipfoles qe ende nuk e kane mbaruar misionin e Miladinit e Dushanit...

 

Be, falemnderit shume per sjelljen fantastike.  Asnjehere nuk zhgenjen.

Gjithashtu, une do desha te falenderoj edhe himariotin Robert Goro per perkthimin ne gjuhen shqipe. 

 ty te paska ngelur akoma ora te jugosllavet vllai

Mua jo, atyre qe permenda me siper po.

Të pafuqishëm për ta arritur ata vetë bashkimin e tre grupeve dhe duke parë se BRSS (që e konsideronin si kështjellën e komunizmit botëror) ndodhej nën kërcënimin e ushtrisë hitleriane, ata vendosën të kërkonin ndihmën e shokëve të huaj. Ata shokë të grupit të Shkodrës e të të Rinjve, që jetonin në krahinën shqiptare të Kosovës, që ishte, ashtu si dhe tani, nën okupimin jugosllav, gjetën mundësinë për të kontaktuar me Miladin Popoviçin dhe Dushan Mogushën, dy stalinistë jugosllavë. Shokët nga Kosova shpjeguan gjendjen e tre grupeve dhe në marëveshje me udhëheqjet e këtyre grupeve, i ftuan jugosllavët të vinin në Tiranë, me qëllim që të ndihmonin në krijimin e Partisë Komuniste Shqiptare, duke u dhënë njëkohësisht fund mosmarrëveshjeve të mëparshme.
 

Si cjapi tek kasapi! Gjithmone nqs. kjo qe shkruhet ketu eshte e vertete. Me duket nje cike si shume naive me thene te drejten.

Faleminderit village-bey per prurjen.

Une per vete do te preferoja kendeveshtrimin e nje antikomunisti, por e di qe eshte e pamundur te tejkalohet censura tek peshku per kesoj temash.

Kush na qenka ky? Na e dergo me PM. Shpernda trakte. Le te fitojme mbi censuren. smiley

Te duket naive qe ftuan dy SERBE ultranacionaliste te maskuar si komuniste per te themeluar PKSH-ne?

Ashtu sic shkruhet me siper, po, shume naive me duket. Ose e papergjegjshme.

Të pafuqishëm për ta arritur ata vetë bashkimin e tre grupeve dhe duke parë se BRSS (që e konsideronin si kështjellën e komunizmit botëror) ndodhej nën kërcënimin e ushtrisë hitleriane, ata vendosën të kërkonin ndihmën e shokëve të huaj.

Dhe mbi te gjitha kete e paskan bere dy grupet e veriut qe e kishin te fresket mbi kurrizin e tyre persekutimin e serbeve.

Të pafuqishëm për ta arritur ata vetë bashkimin e tre grupeve dhe duke parë se BRSS (që e konsideronin si kështjellën e komunizmit botëror) ndodhej nën kërcënimin e ushtrisë hitleriane, ata vendosën të kërkonin ndihmën e shokëve të huaj. Ata shokë të grupit të Shkodrës e të të Rinjve, që jetonin në krahinën shqiptare të Kosovës, që ishte, ashtu si dhe tani, nën okupimin jugosllav, gjetën mundësinë për të kontaktuar me Miladin Popoviçin dhe Dushan Mogushën, dy stalinistë jugosllavë.

Te cili nga kta dy grupe bënte pjesë Enveri?

Ka pak rendesi se ne cilin grup bente pjese Enveri (ai i Korces).  Rendesi ka qe Miladini tek Enveri gjeti servilin, aventurierin, sadistin, karrieristin dhe kryetradhetarin me te mire per te permbushur objektivat e tija.  Kote nuk zune miqesi pothuajse te menjehershme (Miladini dhe Dushani) me Enverin...

s'ka rendesi kjo. Sapo erdhi Popovici dhe Mugosha pane qe njeriu qe ju permbushte me mire synimet e tyre, servili dhe injoranti me i dobishem ishte E. Hoxha, prandaj edhe e mbeshteten, me sakte e vendosen ne krye te PKSH.

Kjo partia e re komuniste, kishte në dorë licencat e ndërtimeve dhe fondet ndërkombëtare që ishte kaq e lakmueshme nga të gjithë për t'u bërë udhëheqës të saj?

 Mbase gjerat do ishin pak me ndryshe...por nuk e pati te gjate Xhepi dhe shoket e tij, fatkeqesisht per veten dhe per Shqiperine!

Ja histori te tilla mund te perdoren si kunderargument ndaj atyre qe vene pikepyetje mbi nevojen e nje nacionalizmi te shendetshem.

Nderlidhja, koordinimi, afrimi krahinor dhe mbi te gjitha marreveshja mes shqiptareve eshte element kyc. Perndryshe, keshtu do jete me shekuj. Do vije dikush dhe hyn ne mes te shtepise e ta ben corap.

Te cili nga kta dy grupe bënte pjesë Enveri?

Enveri nuk bente pjese ne asnje grup... Pastaj nje dite te bukur, kur u kthy nga Parisi per t'i kerku leke dajes (se i ishin mbaru leket) kaloi andej nga Korca dhe pa ne nje rrugice qorre nje biciklete te mbeshtetur prane nje porte.

Vendosi ta vjedhi. Kuptohet... Student. Pa leke. I deshtuar.

Kur... papritur hapet porta... Ishte Miladini!

Nejse... histori e gjate... Fakti eshte se nje ironi e fatit donte qe Enveri te behej pjese e Partise Komuniste.

Ne fakt fati donte qe per nje rastesi te ngjashme edhe Sala te behej kryetar i Partise Demokratike.

Eh... Fati! S'ka qene asnjehere me ne!

Cfare mesojme nga kjo?!

Mesojme qe te nxjerrim gjithmone perjashta njerezit qe futen pa leje kur ne jemi duke bere mbledhje (plus, syte kater ndaj hajdutave te bicikletave). Mund te ndodhe qe ai surrati te behet neser shefi jot, ose akoma me keq kryetari i shtetit tend.

A ishte Enver Hoxha anetar i grupit te Korces?

Ishte partizan, nuk ka qene anetar. Ai e ka thene vete se nuk ka qene anetar, e mbanin si anetar se rrinte me Koco Tashkon.

Cilet kane qene anetaret me aktive te Levizjes Komuniste ne Shqiperi?

Kane qene Hasan Reci, Mustafa Gjinishi etj. Ishin me shume njerez qe kishin njohur burgun, arrestet. Kishte dhe ne Korce disa nga keta, por u denuan me vone se ishin komuniste te rekrutuar nga Partia Komuniste greke. ky grupi i te rinjve u formua ne vitin 1939.

Ishte vertete i organizuar komunizmi ne Shqiperi?

Jo nuk ishte i organizuar dhe nuk permendte nje kercenim serioz per pushtetin e Zogut. Kur u be gjyqi, thoshin se i thane Zogut qe mos e bej ceshtje te madhe, se jane capacule, kalamaj jo rreziqe. Zogu u detyrua qe ta beje ceshtje komunizmin per shkak te Italianeve, qe thonin se po nuk i sulmoi ky do ti sulmojme ne.

Kur e njohet per here te pare Enver Hoxhen?

Enver Hoxhen e njoha per here te pare ne nentor te 1941, kur u formua partia.

Kishit degjuar per te me pare?

Jo shume sepse ishte nje figure e panjohur.

Si ka mundesi nje figure e panjohur Enver Hoxha kur me pas u be drejtues i Partise Komuniste?

Pretendonte se kishte mandat nga komuniteti per krijimin e Partise Komuniste. Ai tha se do te jem une si perfaqesues i Partise Komuniste se kam mandat. Meqe Koco Tashko, nuk llogaritej si anetar i PK kerkohej nje anetar tjeter dhe ky u be Enver Hoxha. Tashko kishte nje kritike tjeter se e mbushi grupin e Korces me te krishtere. E mendoi nderkohe qe ky eshte njeri i pershtatshem dhe eshte intelektual. Koco Tashko plotesoi numrin me Enver Hoxhen.

Si shpjegohet nje njeri i tille si Hoxha, qe pa kontribut u be anetar?

Po Sotir Lubonja cfare kontributi kishte, po anetaret e byrose.

Ne 17 nentor 1941 ju u bete anetar te Partise Komuniste dhe takuat Enver Hoxhen, cila ishte pershtypja qe ju la?

Pershtypja e pare ishte shume pozitive. Ishte njeri qe kishte nje formim perendimor, citonte Volterin, emra qe i njihje ato. Ne ishim dy veta qe e kuptonim, te tjeret nuk e merrnin vec hic. Ishte burre i shtruar, bente humor ndonjehere, me pas bente ndonje verejtje me vend, te ngjallte besim se do fitojme. Sa thame se gjetem njeriun e duhur. Ishte i formuar mire, para se te themelohej partia perktheu veper filozofike.

Me pare thate se pershtypja e pare ishte pozitive por me pas ndryshuat mendim?

Me vone u zhgenjeva. U zhgenjeva sepse Tirana kishte 17 celula partie e cila kishte nga 5-7 veta dhe kishin nga nje pergjegjes qe formonin aktivin e Tiranes. Une si pergjegjes mora pjese ne aktivin e pare te Partise ne Tirane dhe aty erdhi edhe Enveri. Ishte shume i pergatitur, me referat te shkruar dhe e mori me shume seriozitet detyren qe i ishte caktuar. Filloi te thoshte, demokracia se cfare eshte demokracia ne Partine Komuniste. Mirepo ne menyren qe e shpjegoi ai ishte ne fillim pyet me pas vendos vete. Ketu nisen dyshimet e para. Me tha mua, shiko se ti duhet te korrigjosh veten ne shume gjera.

Ka pasur ndonje perplasje mes jush dhe Enver Hoxhes?

Kjo ishte perplasja. Me vone ai u shqetesua se me pikepamjet e mia u bashkuan edhe 3-4 vete te tjere.

Ju perjashtuan nga partia?

Po. Njeri jo, e ktheu menjehere. Pastaj edhe raste te tjera. Une i kam botuar ne Kosove disa gjera.

Cili ishte shkaku sipas jush qe Enver Hoxha u be sundimtar absolut i Shqiperise per 50 vjet?

Ishin dy arsye. E para qe ishte njeri me nje sy ne mes te qorrave dhe ishte i paangazhuar ne lufta dhe grupazhe. Ata e diskutonin shume, kete s'kishin si t'i thoshin. Kjo ishte karta e madhe qe kishte ne dore ky. E dyta, pati perkrahjen e Miladinit, se Miladini donte ne interes te partise qe ky mund te krijonte unitet jo ato.

Ju keni qendruar me Miladinin per gjashte jave ne nje banese. Cili ishte opinioni i tij per Enver Hoxhes?

Opinioni i atij ishte se ai ishte njeriu me i miri qe keni sot ne Shqiperi. E dyta, atij i pelqente se Enveri i pyeste vazhdimisht. Njehere e prishi Enveri, por menjehere e korrigjoi. A mendoni qe Shqiperia e veriut ku pranon komunizmin, si ta vendosin ata komunizmin. Kishte edhe nje gje tjeter, qe kjo e mori ne qafe Ballin Kombetar, ata kishin bindje te plote se nuk mund te vinte Rusia ne Shqiperi, te dilte ne brigjet e Adriatikut dhe te behesh shtet mesdhetar, nuk do ta lindte as Anglia, as Amerika dhe askurrkush.

Komunizmi fitoi vete ne Shqiperi apo u imponua?

Vete, per shkak te gabimeve te BK.

 

 

Shkeputur nga: Kristo Frasheri: Enveri, si hyri dhe si e mbajti partine

http://www.peshkupauje.com/2010/01/kristo-frasheri-enveri-si-hyri-dhe-si-e-

 Te me fali autori dhe ata qe i besojne teresisht sa thuhet ne artikull. Por ka nje pasaktesi  nga e cila me lind e drejta te ve ne dyshim autoresine dhe permbajtjen:

           Miladin Popoviçin e nxorren grupet guerile komuniste, ndersa ishte ne nje  burg ne Rrogozhine dhe jo sikurse thote autori....Njeriu qe kete gje e ka dit shume mire, ka qene vet Sadik Premtja....Ndaj nuk behet historia  duke shfrytezuar emra.Partine Komuniste e krijuan  vet  Shqiptaret.T`i leme pallavrat e sotme qe kane qellime spekulative.Ndikimet e  Informbyrose(qe ishte ne kulmet e saj) u shperndane si  direktiva, prej misionareve komuniste, te caktuar prej atij organizmi, ne krejt Ballkanin.Ne Shqiperi,  i pati sjelle qysh ne vitin 1937, komunisti internacionalist,  Ali Kelmendi, i cili u internua prej Zogut ne Gjirokaster.Nuk pati ndikim ne ato direktiva as  Dushani e as..... Mashani !

Nje fakt tjeter  duhet te jete me se bindes.Qe vet shqiptaret, perfaqesues te grupeve apo dhe elemente karrieriste, nga antarsia e grupeve(sidomos i Shkodres dhe i te rinjve) te kene qene shtytesit  kryesore tek nje nderhyrje e hapet e te dy perfaqesuesave te formacionit, me te organizuar komunist dhe antifashist, si ai qe udhehiqte Tito( ish dhe antar i Inform Byrose) i deklaruar aleat me forcatt partzane shqiptare te udhehequra prej komunisteve, per te siguruar mbeshtetjen e nje komunisti internacionalist si malazezi Popoviç.Mirepo pas tij vepronte me nje autoritet fuqiploti,  per  ne Shqiperi, si "Çalamani" , alias Mugosha.Nje antishqiptar i kamufluar ne pakufi.

   Duhet te biesh sot arenen e atyre  ngjarjeve,  qe te marresh pozicionin e "gjykatesit". Megjithkete, lexoni kujtimet e Gjeneralit Dejvis dhe Piter Likasin e  aty ai qe don meson shume.Natyrisht, kush do te guxoje te kendoje, per te mesuar te vertetat, them se do te vihet ne siklet e mund te  skuqet pakez, nga disa marrezira, qe i kane shpetuar, nga sa  kendojme ketej siper. Nuk te falin dokumentat historike.Komentet jane tjeter gje.......

Xhepi ose Premtja sipas kujti,eve e bisedave te "brendeshme" te njerezve qe e kane njohur , jetuar , shoqeruar , ndenjur , sakrifikuar ,deri me jete sebashku thone se ka pas qene nje personalitet i fuqishem i "gueriljereve". Nje njeri i vendosur per Lufte me te "gjitha menyrat" kunder pushtuesve .

Vinte nga dere njohur dhe me Lidhje te shumta . Vete ne kete vorbull qe kalonte Shqiperia ka qene shume aktiv. Difekti nr nje i tij , gjithnje sipas te njohurve ka qene "karierizmi" dhe " hija e dyshimit " .Te dyja i cfaqi qe ne takimin e pare me komunistet e grupeve ne mbledhjen Themeluese.

Mosmarveshja themelore e tij me "kryesine" ka qene

se pari moszgjedhja e tij ose e Lules qe e kishte si "prift " ( ideolog ).

se dyti rrjedhoje por e manovruar shume drejt ...mos dorezimi i listave te anetaresise se "guerilesve ".

Te tjera kane qene perbuzja per grupet e tjera qe kishin "llogje" teorike pa organizime e veprimtari praktike .

Absolutisht nuk ka qene kunder Enver Hoxhes. perkundrazi i ka sherbyer me devocion personalisht por "jashte disiplines  se partise " . Karierizmi e shtyu te ndiqte gradualisht nje shkeputje totale nga udheheqja dhe te mbante Lidhje vetem personale. Nga te dy krahet jane Llogje politike ato te "tradhetimit te ceshtjes" . Jane thjesht shkaqe personale te Xhepit !

Me vone ka qene ne kontakt me "shoket" kryesore te Partise deri edhe pas viteve 75......

Me ben pershtypje nje mani e prurjeve qe synojne e qemtojne si mij haleje cdo lloj shkrimi pa asnje domethenie e asnje fakt boll te gjejne nje insinuate neper rreshta ku behet fjale qe PK e krijuan Serbet smiley ?

Kush e njeh Historine moderne por edhe te vjeter te Shqiperise e di shume mire se cdo Levizje revolucionare ka ardhe nga Serbet . Dhe Porta kryesore Hyrese ishte Shkodra.

Po cfare rendesie kane keto kur vetem si keshilltare te Saliut kane qene pambarimisht Serbe , Greke , Kineze, Ruse , Amerikane , Angleze , Arabe , Mazllemer e te tjere e te tjere .

Dhe te gjithe ......

perfshi edhe qemtuesin me qyltyre te kesaj shkrese diletantesh qe edhe syri me i pastervitur e mendja me e pakualifikuar dallon "dhemka personale" dhe asnje rresht te "analizes se larte" apo FAKT domethenes pervec nje shkrimi "fshataresk " edhe ne terminologji ,

.......sot te gjithe jane te parimit me ne krye Bulevardin , se kemi Parti Shqiptare e ne  Shtet te Udhehequr bga Shqiptaret ? smiley

Cfare dallimi , sipas shkrimit te fshatarit dhe botkuptimit pelqyes te ketij shkrimi po nga fshatare , ka sot ?????

Se komunizmi shqiptar zotrije , se me i egri ne Bote zotrije .... smiley

 

Z,Idris, fjalet e shumta edhe pa baze jane fukarallek.

Sa per karrierizimin e Sadik Premtaj nga "burimet" e info-ve te tua, jane me se te gabuara.

Nga "tregimet" qe kalojne  goje me goje, te drejtat e autorit shtohen gjithmone e me teper, derisa arrihen konkluzione ju sipas mendit personal te te gjitheve kane te "drejte" apo dine  "mire" se c'flasin.

Te falenderoj per deren e njohur,

ne gjorm te vlores ishte- eshte nder FAMILJET e para.

Per kete te GARANTOJ.

dITE TE MBARE.

 

Si rregull askush nuk vjen per te mbrojtur familjen ketu . Ne se je e fisit do beje mire jo vetem te kundershtoje "c'dine " te tjeret por te kundershtoje duke thene te dokumentuar edhe "c'di vete" .

Keshtu pa shume fukarallek ne te menduar , do te jepje ndihmen tende ne njohjen e kesaj figure POLITIKE dhe PARTIZANE .

Gjithashtu dite shume te mbare.

Difekti nr nje i tij , gjithnje sipas te njohurve ka qene "karierizmi" dhe " hija e dyshimit "

shyqyr qe paskena ra me dullen pra se ai nuk kish asi difektesh. Ngeli njeri i thjeshte pa ambicie dhe nuk kish dyshime te pabazume. I perjetshem kujtimi i tij!

smiley

Ne Shqiperi,  i pati sjelle qysh ne vitin 1937, komunisti internacionalist,  Ali Kelmendi, i cili u internua prej Zogut ne Gjirokaster

 

Ali Kelmendi erdhi ne Shqiperi ne 1930-ten.  Ne 1937-ten ai gjendej ne Spanje duke luftuar ne luften civile ne anen e republikaneve.

 

Megjithkete, lexoni kujtimet e Gjeneralit Dejvis dhe Piter Likasin e  aty ai qe don meson shume.

Pse ka pasur oficere angleze ne Shqiperi kur u krijua Partia Komuniste?

Te vjen per te vjelle kur i lexon historite e qelbesirave. Vrasje, tradhetira, goditje pas shpine e turlilloj llumi.

Qorri & Xhepi strike again!

Me kon terrorizu qysh ne moshen feminore. Ne nuk kishim Tomi and Jerry, kishim "Kjorry & Jeppy". Denim. Per nje gje qe edhe sot djerset pale pale mbien qe t'ia nxjerr me cengel kuptimin: "sektarizem" (gjerm. sekt eshte shampanje, c'ka sjell ne mend klas dhe alkoolizem)... ose fraksionizem, prite Zot rrezikun. Pashe kalendarin, viti 2010, dhe posi Myslym Lela per Ristanen, jo, jo, nuk e besova (qe ishte viti aq e kam llafin). Qorri dhe Xhepi? come on... get the hell outa here...

Ne mund te harrojme shum gjera ne jete, ma "Qorri & Xhep", NO! Nuk te le njeri!

ps. pershnes gjith ata qe kon lexu historin e PPSH me kapak te kuq & harfe florini me kongen "Qysh ne moshen feminore, para ra n'dashni me ty".

emo, je i paperseritshem ne llojin tend. smiley thumbsup.

 Para vitet 1941, nuk ekzistonte parti komuniste në Shqipëri. Ekzistonin vetëm tre grupe: Grupi i Shkodrës, Grupi i të Rinjve dhe grupi i Korçës

Kush e di pse pikerisht ne keto qytetet ku linden grupet komuniste, komunizmi nuk ngjizi kurre si ideologji? 

Pergjigja se "profeti perbuzet gjithmone ne vendlindje" nuk vlen.

     Jo! Nuk ka patur dhe nuk besoj se ka ndonje te marre, te pyesi per kete.Por ata qe erdhen(kur dihet se erdhen) mesuan shume dhe vetetuan shume nga historite tona, i dokumwentuan dhe i shkruan ato, si   per te na shpetuar, prej ca birbove te sotem, qe duan ta shtremberojne.Ki durim e meso ! Se e shof qe je aut. Ti bashke me qumeshtin, ke marre dhe nje lloj te veçante "ushqimi" demprures, me efeket shume te gjate .

 Q">   Q">LUFTA  ANT. NAC. ÇLIRIMTARE NE DOKUMENTAT E CIA-S

Q">                    -Ç`thonë dokumentet e të tjerëve, për ate  luftë ->>

Q">                                                                                                    >>

Q">         Misioni sekret i OSS-it në Shqipëri, pati si “seli” shpellën “Panorama“, në bregun  perëndimor të Karaburunit. Të parët që u futën në atë shpellë(pas anglezeve te  SOE-s)ishin oficerët amerikanë të OSS-it me në krye kapitenin Tom.E.Stefani nga Nju Hempshiri. Një ushtarak karriere që e fliste shqipen rrjedhshëm. Ai, së bashku me togerin e Korpusit të Marinës, Nik Kukiç, nga Ohajo, vunë këmbët të parët në truallin arbëror. Kukiç e fliste serbishten rrjedhshëm sepse vinte prej prindër serbë, emigrantë në Amerikë. Të dy këta së bashku me kapitenin  e OSS-it Xhejms Hudson, një ndër oficerët më të zotë të kësaj njësie, nëpërmjet një sërë hallkash të këtij shërbimi special, ngritën rrjetin e parë të një misioni sekret dhe serioz amerikan në Shqipëri. Prej këtyre momenteve, mund të konsiderohet si fillimi i një misioni të shërbimit sekret amerikan në Ballkan. Veprimtaria e kryer e misionit, me seli shpellën “Panorama”, u dha aleatëve informacione tepër të çmuara, për lëvizjet dhe organizimet e gjermanëve në Ballkan dhe siujdhesën adriatikase e joniane. Por njëkohësisht ishin këta burra… që punuan me Enver Hoxhën, gjatë muajve vendimtare të luftës  së Hoxhës, kundër gjermanëve…(P.Lukas faqe 10)>>

Q">  Këtyre iu bashkua  më vonë edhe aktori amerikan, Sterling Hajdn, me gradën kapiten i OSS-it si dhe majori anglez Entoni Kuejl, gjithashtu aktor i kinematografisë angleze. Të gjithë sëbashku punuan dhe vepruan, të ndihmuar prej një grupi shqiptarësh, të emigracionit në Amerikë. Të marrë sëbashku ishin ata që përbënë bërthamën e një shërbimi sekret amerikan, në kushtet e kulmimit të operacioneve të luftës të aleatëve me gjermanët, në territorin shqiptar.  >>

Q">  Kapiteni T.Stefani  kishte lindur në Amerikë, prej prindër emigrantë shqiptarë. Origjina e tij dhe tradita e familjes e bënin që të fliste rrjedhshëm shqipen dhe bile në dialektin toskë të E.Hoxhës. Në sajë të këtyre cilësive dhe të kohës së gjatë që ai bashkëpunoi me Hoxhën, është pranuar se ai e njohu E.Hoxhën më mirë se kushdo tjetër në atë mision. Përfaqësuesit e misionit anglez, aty në “Panorama”, paten  zbrit ne villim te vitit 1942 (Dukatasit në shekuj e kanë quajtur “Shpella e Ariut”, pa e shpjeguar kurrë pse ajo mbante një emër të till&eumlsmiley, marrëdhëniet e të cilëve me ata të misionit amerikan, që nga fillimi dhe deri në fund mbetën “idhnake”, gjatë gjithë luftës në Shqipëri. Sepse anglezët,  nuk e duronin dot intimitetin e T.Stefanit me Enver Hoxhën. Pika më kulmore e atij bashkëpunimi por edhe e karrierës së T.Stefanit në Shqipëri, pat arritur kur ai përfaqësues i misionit sekret amerikan në Shqipëri, parakaloi në nëntor 1944, në Tiranën e çliruar, krah për krah me Enver Hoxhën. Mbarimi i luftës do të sillte trishtim në jetën e atij njeriu, deri sa vdiq në rrethana shumë  dëshpëruese….. >>

Q">    Shfrytëzimi i morisë së dokumenteve të  OSS-it, që gjenden tashmë në Arkivin Kombëtar të  (College Park Merilend), prej Z.Lukas, është njëherësh edhe një burim i mrekullueshëm, për studiuesit  dhe historianët shqiptarë. Piter Lukas, duke marrë një për një fletët e ndodhura nëpër kutitë e shumta të asaj arshive, ku sipas tij, numërohen me mijëra raporte dhe dokumente origjinalë, dërguar qendrës së OSS-it, prej agjentëve që vepronin në Shqipëri dhe që në të shumtat e herëve ato saktësoheshin dhe përpunoheshin prej një kryeagjenti si Herri T. Fulc (Herri T.Fultz) i cili në atë kohë vepronte në Itali. Fultz, duke patur gjithnjë në qendër të vëmendjes Shqipërinë, si shefi i zyrës shqiptare të OSS-it me qendër në Bari, përpunoi informacione të shumta, duke na hedhur prej tyre sot dritë mbi një pjesë jo të vogël të historisë së Luftës Antifashiste Nacional Çlirimtare.>>

Q">  Jo vetëm këto, por ky studiues dhe gazetar i mrekullueshëm,(P.Lukas) punoi pa u lodhur duke marrë kontakte të drejtpërdrejta me dëshmitarë okularë, mbetur gjallë. Një prej burimeve kyç për ato ngjarje ishin intervistat dhe komunikimi nëpërmjet internetit si në rastin e kontakteve të tilla me Nik Kukiçin. Që nga shtëpia e tij në Delaëare ai i dha mjaft informacione, për ato ngjarje. Kukiç, kishte punuar ngushtësisht me Stefanin dhe ca më shumë që gjatë zhvillimit të operacioneve të grupacioneve partizane të  Hoxhës, për çlirimin e Tiranës, ai kishte qenë në krah të gjeneral M.Shehut. Burim i mirë për studimin e tij ishte edhe Kostas “Gus” Ruci. Këtë person Lukas e intervistoi në shtëpinë e vet në Florida. Ruci dhe vëllai i tij, i ndjeri Xhorxhi, ishin radiooperatorët, që patën punuar në ato ditë të vështira të luftës, me Stefanin dhe Hudsonin. Ishte interesante, por të dhënat e këtyre të dyve, atij iu përputhën me ato të një tjetër radiooperatori pjesëmarrës në atë luftë  si  Semeon Simallari.>>

Q">   Kjo mori e madhe dokumentesh dhe këta njerëz të shumtë që kishin sakrifikuar dhe rrezikuar në ato ngjarje, u bënë burimi i materialeve për rrëfenjën  e OSS-it. Dejl Mekadu  (Dale McAdoo) emri i koduar i të cilit ishte “Tanku”. Ky personalitet i spiunazhit amerikan, udhëhoqi  misionin e parë sekret te OSS-it në Shqipëri. Ky civil me gradën ekuivalente të majorit, arriti shkallën më të lartë të miqësisë me majorin  e SOE-s të spiunazhit britanik, aktorin anglez Entoni Kuejl, po në Shqipëri. Ky sëbashku me gjeneral brigade E.F.”Trocki” Dejvis, që ishte kreu i misionit  britanik të SOE-s(Drejtoria  e Operacioneve të Posaçme) përbënë bërthamën e misionit anglez, që u lidh me ata të OSS-it dhe punuan sëbashku, por gjithnjë me hile ndaj njeri-tjetrit dhe të dy sëbashku, me qëllime krejt të ndryshme ndaj partizanëve të E.Hoxhës.>>

Q">  Shqiptarët që bashkëpunuan ngushtë me misionin amerikan të OSS-it ishin: Ismail Karapici, një dyzet vjeçar, ish komunist shqiptar me origjinë vlonjate. Ai u punësua prej agjentëve të  OSS-it, në kohën që ata e kishin liruar prej një burgu italian në Bari, pasi kishte bërë pesë vite të një dënimi me burgim të përjetshëm. Ismail Karapici  ishte një intelektual me cilësi të veçanta. Ishte futur në burg dhe dënuar prej gjykatës italiane, për faktin se u cilësua me rol  aktiv, në lidhje me një komplot që kishte patur si synim eliminimin e Benito Musolinit. Ky intelektual shqiptar ishte me aftësi shumë të rralla si përkthyes i gjuhëve serbisht, italisht, frëngjisht. Para arrestimit dhe dënimit të tij, punonte si karpantier në Bari. Pikërisht aty ndërtoi një podium të veçantë në ngjarjen ku do të merrte pjesë Benito Musolini dhe do të fliste. Para realizimit të atentatit të mirëpërgatitur ose të mirë thurur prej (SIMI-it) italian, atë e arrestuan dhe e dënuan me burgim të përjetshëm. Prej andej mundi ta nxirrte, Majori OSS-it Dejl Mekadu (Dale McAdoo) ose  “Tanku”, pseudonimi i tij, i zyrës (Ofice of Strategic Services–OSS). Ky agjent me aftësi të rralla organizative, e pati studiuar për një kohë të gjatë rastin e  Ismail Karapicit dhe sidomos aftësitë e tij.  Mundi të bëhej një agjent shumë i rëndësishëm  për OSS-in deri ditën që u vra nga një agjent i dyfishtë, për të cilin OSS-i, besoi se mund të ishte vënë prej E.Hoxhës.>>

Q">    Personi tjetër influent në radhët e spiunazhit amerikan, që vepronte tek “Panorama”, ishte  Xhelil Çela. Ky misionar i OSS-it,  pati një tokë, pronë të tij përmbi shpellën  “Panorama” ose në Karaburun, për mbi Dukat. Shtëpia e tij ishte pranë rrugës që gjarpëronte gjatë bregdetit  dhe si e tillë ajo u shfrytëzua prej agjentëve të OSS-it  dhe SOE-s. Xhelili, kishte kryer shkollën e Fullcit në Tiranë dhe zotëronte aftësi të veçantë në gjuhën angleze. Më vonë ai u braktis prej aleatëve. U vra në Itali, por vrasja e tij hodhi dyshime gjithashtu, mbi një implikim të Hoxhës në këtë  eliminim. Personi tjetër që mund të merrej në konsideratë, ishte Abas Kupi. Për aleatët dhe sidomos për OSS-in, ky njeri me aftësi të mëdha, ky kryetar fisi monarkist, nuk arriti të kryente misionin e shpresuar, prej agjenturave të huaja, për luftën kundër gjermanëve edhe pse u furnizua më së miri me armë dhe pare prej anglezëve. Kupi, një antikomunist i flakët kërkonte të  ruante forcat dhe të merrte me to pushtetin,….. kur të vinte momenti i volitshëm…( P.Lukas). Ai u shpartallua nga partizanët, pasi ishte braktisur edhe prej anglezëve. Në fund, mundi të shpëtojë duke u  arratisur në Itali. Mekadu dhe Karapici u lidhën shumë ngushtë me njeri-tjetrin.Në sajë të aftësive të Ismailit u mundësua, nëpërmjet pagesave të mblidheshin informata me vlerë për lëvizjet e gjermanëve, si prej vetë pjesëtarëve të forcave gjermane, por në mënyrë të veçantë prej shqiptarëve, të cilët nuk i donin gjermanët pushtues. Ishte aftësia e Karapicit që krijoi një sistem  efektiv të fshehtë për llogari të OSS-it përgjatë rajonit perëndimor të Shqipërisë. Karapici i paguante shumë mirë informatorët e vet me paret që i jepnin Mekadu dhe OSS-i. Kur ai u vra prej gjermanëve, Mekadu fajësoi veten dhe nuk mundi ta çlironte veten prej atij pengu shpirtëror.  >>

Q">   Mes organizimeve shqiptare, përkundër pushtuesve që u morën fillimisht në konsideratë prej misioneve amerikane dhe angleze gjatë luftës, ishin: Balli Kombëtar(BK). Një organizatë  antikomuniste, nacionaliste, e cila kërkonte të merrte drejtimin e vendit pas përfundimit të luftës, por që nuk u inkuadrua pjesëmarrëse direkte në atë luftë, sikundër ata që i kishin vënë gjoksin asaj, partizanët komunistë. Tipari dallues i saj si veprimtari “konkrete”… ishte se ….bashkëpunoi  me pushtuesit  gjermanë  dhe luftoi  kundër komunistëve.>>

Q">   Legaliteti: Partia e Legalitetit  ishte  më së shumti një grumbullim  i fiseve të Shqipërisë  Veriore, që formoi një grupim të tretë me synim marrjen e pushtetit(pas lufte) dhe jo luftën kundër okupatorëve nazi–fashistë. Lëvizja kryesohej prej Abas Kupit dhe si qëllim të saj kishte kthimin e Mbretit Zog, i cili ishte arratisur, sapo italianët zbritën forcat okupuese në brigjet shqiptare.    Megjithë stimulimin dhe nxitjen e majorit anglez Maklin dhe fraksioneve të  SOE-së  britanike, që kërkonin të pengonin, me cilindo mjet marrjen e pushtetit prej komunistëve, pas lufte, Legaliteti për vet mentalitetin e krerëve, mangësitë organizative brenda tij, për vet mbylljen brenda vetes…për gjer në ditët më të mira…..dhe që këtej,  sidomos për mos angazhimin në luftë kundër nazifashistëve, nuk arriti të kishte ndikim në zhvillimet politike tek shqiptarët… >>

Q">   

Q">                                         >>

Q">> >

Q">> >

                           

 

>>

            LUFTA  ANT.NAC.ÇLIRIMTARE NE DOKUMENTAT E  CIA-S

-Ç thonë dokumentat e të tjerëve ->>

                                                                                                     >>

             Përfaqësuesit e misioneve anglo –amerikanë, që kishin zbritur dhe jetonin në Shpellën “Panorama” të Karaborunit, ja nisën  punës me njohjen e atyre njerëzve, që u sillnin në takime Karapici dhe Çela.Ishin shqiptarët e parë, veça tyre që i kishin bashkëpuntorë, të  përzgjedhur prej grupeve të emigracionit. Specialistët e shërbimeve sekrete, të shteteve më të fuqishme të kohës, ja nisën  me njohjen dhe skedimin e tipave,  karaktereve të njerëzve që  njihnin çdo ditë.Doemos që ja u donte puna sepse tashmë ata e kishin mësuar, që për të punuar në një komunitet  apo mes shtetasve të një shteti të huaj, do të duhej të njifnin njerëzit me të cilët do të punonin.Dhe prej tyre të mund të arrinin në punë të dobishme, në  përfitime të objektivave të vëna,  të luftës.Që këtej ata do të mund të arrinin edhe në   përgjithësime, për këtë popull krejt të panjohur gjer at`here prej tyre. Kjo do të mund tu shërbente  si material bazë, për qëndrat ku dërgonin të dhënat.>>

                   -  Njohjet- konsideratat dhe opinionet e misionarëve të shërbimit sekret ->>

    Mekadu dhe  Karapici, sapo zbritën atë natë në bregun shqiptar të Karaborunit, nuk i pritën shqiptarë, por vetë majori anglez i zbulimit  Xherri Fild(Garry Fild).Ishte ky që i shoqëroi të dy në brëndësi të shpellës “Panorama”.Motobarka pat qëndruar disi larg në det.Por feneri në dorën e  majorit  Fild, kishte qënë sinjali  drejt të cilit, përmes një rripi të ngushtë ranor ata arritën para tij, në breg.Nëpërmjet një labirinthi kthesash  ata hynë në brëndësi të shpellës, duke ecur të pakërrusur.Aqë e lartë ishte ajo shpellë.>>

 Majori Fild  në kujtimet e veta  e gjen vehten të zhgënjyer prej shqiptarëve, me të cilët u njoh dhe në mënyrë të veçantë me ata që punoi.Kjo e bëri atë të zhgënjehej edhe me fatin e vet, që e kishte prurë mes ….atyre njerëzve, për të kryer një mision sekret.Atë e evakuan, kur në një rast ndërsa ishte duke gjuajtur peshk me granatë dore, i plasi dhe u plagos rëndë.Rixhinald Hibert (Riginald Hibbert) shkruan: ” Ai (Fildi) përjetonte  me dëshpërim  kushtet e vështira,  në një shpellë në Shqipëri .Në të ftohtë dhe me ushqinm tejet  të varfër, në një terren  të shkretuar nga mësymjet  gjerrmane kundër partizanëve (komunist&eumlsmiley dhe nga luftimet e ndërsjellta  midis partizanëve dhe ballistëve(të ballit  Kombëtar pro gjerman).Fildi  u bë aqë alergjik si ndaj partizanëve  ashtu edhe ndaj  ballistëve, sa që nuk do të lejonte  më shqiptarë pranë vetes dhe jetonte në varfërinë e tij  u rrethuar nga ushtarët  italianë, nga të cilët shpresonte se do ta çonin në Itali” 8( P.Lukas  faqe 28-29)>>

  Major Fildi nuk ishte i vetëmi officer i lartë britanik  që ishte bërë  gjysëm i çmëndur, nga shqiptarët, ose që i neveriste ata.Edhe njeriu që e kontrollonte vehten shumë mirë, Majori Kuejli, i përçmonte ata, nga përvoja që kishte arritur, gjat kontakteve me ta.Në një raport të shkruar  pas kthimit nga “Panorama” në Itali, ai shkruante: ”Në fshat, (në Dukat) dhe në luginë jeton një popullsi  barinjsh thuajse analfabete, duke përjashtuar  disa krerë të arsimuar.Në malet,  jetojnë vetëm barinjtë.Unë nuk mund ta përshkruaj, për momentin  injorancën, kurrnacërinë, mungesën e patriotizmit, shkurt poshtërsitë e këtij populli.Ata janë  përfaqësues tipikë të moszhhvillimit, të paditurisë dhe pushtimit të huaj-kryesisht turk. Ne jemi grabitur, gënjyer, mashtruar dhe keqpërdorur në çdo rast. Barinjtë nuk e kanë fare idenë e patriotizmit.Për ta ne jemi njëlloj si gjermanët-ca njerëz nga të cilët mund të bësh …para`. I vetëmi  ndryshim  është se  ata i kanë frikë gjermanët.Ata do të na tradhëtonin  pa një mëdyshje, në se do të kërcënoheshin nga Hunët( domethënë nga gjermanët), pamvarsisht  se tashmë është e pamundur të gjëndet ndonjë strehë në këto male, që për ta nuk janë  më shumë se gjysëm ore larg” .(…. P.Lukas faqe 29)>>

-           Balli Kombëtar….   Dhe Legaliteti  ->>

       As anglezët, që patën zbarkuar më parë në “Panorama”, pa le më amerikanët , nuk kishin ndonjë ide  të qartë për situatën e ndërlikuar, ushtararko- politike, me të cilën përballej në atë kohë  në Shqipëria.Një prej arrësyeve të shumta, ishte sepse gjermanët e përdornin rregullisht rrugën detare e bregdetare dhe kishin trupa të stacionuara në bregdet , në Vlorë , Sarandë  dhe në Dukat, Qafë Llogora.Po t`i shtojmë kësaj situate edhe faktin që Balli Kombëtar, grupimi nacionalist i krahut të djathtë  progjerman, që kundërshtonte  partizanët komunistë , kontrollonte zonën, situate paraqitet edhe më e qartë..Kjo donte të thoshte  që ndonjë përpjekje e misionarëve  amerikanë  të OSS-it, për të  kontaktuar me partizanët duhej të bëhej përmes  territoreve të kontrolluara  nga ballistët, që në atë kohë dukej se ishin në një luftë, për jetë a vdekje me  me partizanët,… që luftonin kundër gjermanëve.>>

 Ndërsa  disa antarë  të Ballit  bashkëpunuan me Aleatët, përtej bindjeve të krerëve të  tyre, shumica  e tyre e bënin këtë për …para`. Kundrejt pagesës, ata paisën  Mekadu-n  dhe anglezët e SOE-së me   udhërrëfyes, roje dhe informacion, por nuk pranuan të godisnin gjermanët.Për ballin Kombëtar, partizanët komunistë  ishin armiku i vërtetë dhe jo gjermanët.Çështja për ta ishte se kush do ta qeveriste  vëndin,…. pasi të iknin gjermanët…(P.Lukas faqe 30)… >>

> >

-    Rolet e  misioneve sekrete të  aleatëve në Shqipëri   ->>

     SOE dhe OSS-i, në pjesën më të madhe të kohës që ndodheshin në Shqipëri, punuan së bashku.SOE pati rolin parësor në këtë vënd.Fillimisht ata patën punuar për  armatosjen dhe përgatitjen e ndonjë grupi resistence kundër gjermanëve.Gjithënjë e më shumë  këto grupe u identifikuan  me partizanët komunistë, të cilët  u shndërruan  në…. i vetëmi grupim i  rezistencës  që ishte i gatëshëm,  për të luftuar kundër gjermanëve.Balli Kombëtar, si dhe Legaliteti i cili përbënte  grupin e tretë…” të rezistencës”, përfunduan  në bashkëpunimin me gjermanët ose qëndruan  mënjanë luftës,  duke pritur  se kush do ta fitonte  atë.>>

   Të tre këto grupime kërkonin të merrnin  drejtimin e vëndit  pasi gjermanët  të ishin larguar.Ndryshimi  mes këtyre tre grupimeve ishte se partizanët  komunistë, jo vetëm kishin dëshirën, por realisht luftonin  karah për krah aleatëve,  kundër pushtuesave gjermanë, pasi kjo ishte në kauzën e tyre dhe në interesin e tyre. Deri në atë kohë ata (Komunistët) ishin gati të luftonin dhe të vdisnin për kauzën e tyre.Dhe kauza e tyre ishte revolucioni, ndryshimi.Balli dhe Legaliteti kërkonin të ruanin….. status-quo-në.Ata ishin praktikisht  kundër ndryshimeve.Në përfundim, balli Kombëtar bashkëpunoi me gjermanët, luftoi kundër partizanëve. Legaliteti e mylli luftën pa u bashkuar me asnjë palë…>>

 Gjat një beteje  në dimër, ballistët sulmuan një grup anglez të SOE-s, plagoasën rëndë  dhe kapën rob gjeneralin, që komandonte  atë grup, brigadierin “Trocki” Dejvis.Shqiptarët e atij grupimi ballist, ja u dorëzuan ‘Trockin” me mburrje  gjermanëve,  në Tiranë. Është ndoshta i pari dhe i vetëm rast,  që një oficer i lartë i  shërbimeve sekrete mbretrore, kapej rob e pikërisht prej një fornmacioni të djathtë në Shqipëri, prej formacioneve të  Ballit Kombëtar.Gjenerali Dejvis (Trocki) e kaloi kohën e mbetur  të luftës në një kamp gjerman ku edhe ndroi jetë i sëmurë.>>

  Anglezët, nëpërmjet SOE-s nuk dhanë vetëm armë e municione (shumë prej tyre ishin amerikane) dhanë kontribut në përgatitjen e partizanëve, por ata ishin gjithashtu aktivë  në luftime  të drejt për drejta .SOE hodhi në erë  ura, u bëri thirrejt aleatëve, për bombardimet  ajrore dhe ngriti prita sëbashkume partizanët komunistë.>>

-          lace>Kushlace> e humbi Shqipërinë    ->>

  Shërbimi i OSS-it,  pati që në fillim probleme  me anglezët  në Shqipëri. Bëhej fjalë kush do të ishte përgjegjës në këtë vënd.Do të ishin anglezët, për shkak të përvojës dhe kohës më të hershme  apo  amerikanët e sapoardhur befas. Kermit Rusvelt (Kermit Roosvelt), kryehistoriani i OSS-it, thotë se  ishte herët  që një njësi luftarake e Operacioneve Speciale, të dërgohesh në Shqipëri.Kjo do të shkaktonte si largimin e SOE-s ashtu edhe  do të përbënte problem me furnizimet. Pesë grupet e shërbimit të fshehtë amerikan të OSS-it ishin dërguar  në Shqipëri, megjithëse i pari mbetej misioni i kryesur nga Mekadu. Të gjithë këta ishin atashuar pranë partizanëve komunistë, që kontrollonin zona të çliruara dhe luftonin  për pjesën tjetër të vëndit, që ta çlironin.SHBA dhe anglezët, në të vërtetë vendosën të mbështesnin komunistët edhe pse ata e kuptuan se udhëheqësi komunist, Enver Hoxha  adhuronte Josif Stalinin. Dhe se komunistët do të merrnin pushtetin  në vënd pasi të iknin gjermanët.Kjo nuk ishte  politikë, që kënaqte shumëkënd, por ishte e vetëmja politikë  që kishte kuptim në atë kohë, ose që kështu dukej…(P.Lukas faqe 35.)>>

  Plani, për t`i vënë aleatët të mbështesnin komunistët,  kundërshtohej nga anglezët  dhe mbeti e tillë për shumë vjet.Kjo mezi është përmëndur në Shtete e Bashkuara.Ndryshe nga  debatet amerikane,  që u ndezën pas luftes për çështjen; “lace>Kushlace> e humbi Kinën”..? Askush  duket se nuk u kujtua  të pyeste në Amerikë,  se “Kushe e humbi Shqipërinë”…?  >>

                       LUFTA  ANT.NAC.ÇLIRIMTARE NE DOKUMENTAT E  CIA-S

                                       -Ç thonë dokumentat e të tjerëve, për luftën tonë ->>

                                                                                                     >>

                            –Marrëdhëniet  e anglo-merikanëve   gjat misionit të tyre në Shqipëri- >>

        Edhe pse ishin aleatë,  qysh në fillim u panë divergjencat  në misionet e tyre sekrete, që patën zbarkuar në Shqipëri.Misionarët e OSS-it dhe ata të SOE-s e kuptuan qartë që në instruktazhet e para.Fulci, u pati lëshuar  një urdhër njerzve, që vepronin në  këtë vënd.Në prill të 19944 ai ja u bëri të  shkoqur misionarëve nën vartësinë e tij se ….”marrëdhëniet tona me  anglezët (e SOE-s , por kuptohej që me anglezët në përgjithësi, në këtë rast)  duhet të jenë të hapura, ashtu si kemi  mundur t`i ndërtojmë ato, pamvarësisht  se me kohë  ne  mund të kemi konstatuar se  ata nuk janë krejtësisht të sinqertë me ne. Marrëdhëniet  tona  duhet të jenë të tilla  që shqiptarëve,   në mënyrë të veçantë t`u bëhet e qartë, se ne jemi  Aleatë….  dhe që ne jemi duke punuar sëbashku.Në se ata, (anglezët ) kanë përvojë në terren  më shumë se ne, unë mendoj  se ne nuk duhet tu dorëzohemi atyre  për gjithëçka…Më shumë se kurrë ne duhet të  jemi zotër të vetvehtes në raport  me ta, në komunikimet  në shërbimet e fshehta,  të cilat ne mund të dërgojmë…>>

  Mjaftojnë këto radhë, të një urdhëri sekret, për   shërbimin secret, që vepronte ahere në Shqipëri, të vëndit më të fuqishëm të botës, për të kuptuar se në cilat përmasa duhej vlerësuar, përpunuar dhe planizuar situata moralo-politike dhe gjeostrategjike e shtabit  të përgjithshëm nën drejtimin e Enver Hoxhës, që udhëhiqte luftën partizane, kundër gjermanëve, por edhe në të dy grupimet e tjera, tek Balli Kombëtar dhe Legaliteti.Duke analizuar sot dokumenta, të këtyre përmasave, mund të nxirren konkluzione  mjaft interesante, në dobi të historisë së asaj lufte dhe të historisë së  gupacioneve politike tonat, të cilat   koha apo intrigat e fuqive të nmëdha, të shërbimeve të tyre, i vuri përballë situatave të komplikuara  dhe humbën busullën  e idealit kombëtar, orjentimin, por edhe qe u vune kundtruall njëri tjetrit.Mjaft është thënë e thuhet gjene për atë koh, për atë pjesë historie me goxha peshë. Janë nxjerrë faje dhe fajtorë  duke ndërruar krahët sipas ndrrimit të  sistemeve  Por si është parë nga të huajt, që kishin qëllimet e tyre, si është  gjykuar prej tyre, në lidhje me interest e tyre, me objektivitetin e tyre,  ndihmojnë sot këto dokumeta, të paboptuara më parë.E vërteta, sado të zhytet…nuk mund të mbytet.Dhe kështu vetëm e vërteta e  mbetet historia….>>

  Në të njëjtin mesazh, urdhëri i major Fulcit  shtonte: se …Urdhëri i përgjithshëm,  me të cilin OSS-i vepronte në Shqipëri  e bënte të qartë… “që  OSS-i amerikan  nuk është në komandën e  “Drejtorisë   Operacioneve  të Posaçme”  angleze (SOE-s)…”Ne  punojmë me ta, veprojmë sëbashku  me ta dhe në disa nivele ata pritet të punojnë për ne, por  nuk mbajmë përgjegjësi për ta* 13.(P.Lukas faqe  37) E kjo kur për cilidno ishte e qartë, që  Shqipëria, sikurse i gjithë Ballkani, patën rënë në sferën e ndikimit anglez.Shtetet e Bashkauara ishin  thjesht  një partner i ri . Që në fillimin e luftës,  Uinston Çurçilli  e pati bindur  Presidentin Rusvelt,  që anglezët  të mbeteshin  në anën e sipërme  të Shqipërisë  dhe të Ballkanit  dhe që e sapoformuara OSS-I, duhej t`i shërbente  SOE-s angleze. Shefi dhe krijuesi i OSS-it , Uilliam Donovan,  fillimisht e kishte pranuar ofertën e Çurçillit, por më vonë ai  ishte bërë pishman dhe ndryshoi krejt qëndrimin. Kjo e kishte një bazë reale.Në luftën që po bëhej, SHBA –ja ishin kontribuesi kryesor, për furnizimet me njerëz dhe material, që kërkonte lufta.Ishte kjo arrësyeja që  OSS-i, në Shqipëri,  e ruajti pavarsinë  nga anglezët, duke përdorur  radiotransmetuese të saj,  për të përcjellë në qëndër informacionet e veta .Herë -herë  OSS-i  dhe SOE, punuan sëbashku.Por në përgjithësi  konkuronin njëra tjetrën, duke i dhënë mundësi Enver Hoxhës …”Të luante me njëri ngrup, kundër tjetrit …”(P.Lukas faqe 37)>>

                 -Gjuha shqipe e përdorur prej OSS-it, një faktor prioritar  për amerikanët->>

         Një faktor  me ndikim të madh në gjëndjen e raporteve  të këtyre dy misioneve skekrete, që vepruan në ato ditë të vështira të luftës në Shqipëri, ishte gjuha, që përdorej nga të dyja palët anglofone. Ishte ky një faktor kyç, për sjelljen e ndryshme të tyre në këtë vënd.Është e habitëshme, por askush nga të grupit angles të SOE-s që vepronin në Shqipëri, nuk fliste shqip.Vetëm aty nga fundi i luftës, disa prej oficerëve anglezë, patën një farë  njohurie të përciptë, për shqipen e folur, por asnjëri prej tyre nuk arriti ta fliste rrjedhshëm atë. Selia e tyre qëndrore, nuk e vrau mëndjen të gjente në Britaninë e Madhe apo edhe diku gjetkë ndonjë   shqiptar, që tu bashkëngjitej atyre në atë mision  të rëndësishëm në Shqipëri. Përkundrazi në Shqipëri, një  numur jo i vogël udhëheqësish shqiptarë  flisnin rrjedhshëm anglishten, të mësuar në Shkollën Profesionale Amerikane  të Fullcit. lace>Polace> ashtu, shumë të tjerë ishin në gjëndje të flisnin rrjedhshëm italisht, por edhe frëngjisht, sërbisht  apo gjermanisht.>>

   Kjo përbënte një pengesë jo të vogël për anglezët,  të cilët shpesh  ndjenin nevojën e  e përkthyesave shqiptarë.Por edhe kur merrnin ndonjë përkthyes, në atë atmosferë tejet  të rënduar poltike  të Shqipërisë, fjalët e tyre  shpesh keqkuptoheshin,  duke sjellë pasoja serioze në arritjen e qëllimeve të tyre. Këtë gjë e kishte  analizuar mjeshtërisht Enver Hoxha.Ai, edhe pse fliste rrjedhshëm frëngjishten,  në takimet me përfaqësuesit e SOE-s, këmbëngulte të fliste vetëm shqip…Krejt ndryshe nga anglezët, amerikanët  e OSS-it  planizuan dhe gjetën qysh në fillim bashkëpuntorë, nga radhët e  emigracionit shqiptar.Këta shërbyen jo vetëm si përkthyesa, por edhe si radiooperatorë. Që ketëj  amerikanët patën …”armën e tyre sekrete…’ gjat tërë takimeve me Enver Hoxhën.Arma e tyre sekrete ishte kapiteni Thomas E.Stefani,  nga Laconia e Nju Hempshirit.I lindur nga prindër emigrant shqiptarë  ne SHBA, Stefani  e fliste lirshëm shqipen, që si  për inat të  anglezëve  do tu provonte atyre se…ishte një pasuri e çmuar  për OSS-in.Në të gjitha takimet, amerikanët e kishin… “të kontrolluar Enver Hoxhën…” Shqipja u dha avantazhin kryesor amerikanëve.>>

                   -Të tre grupimet politike në Shqipëri …ishin  nacionalistë…?-   >>

        …Aty ngafundi i vitit 1941, Enver  Hoxha , admiruesi për një kohë të gjatë i J.Stalinit,  u vu në krye të Partisë Komuniste .Ai dhe shokët e tij komunistë, organizuan grupet e rezistencës nëpër kodra dhe male, gjë që e bënë dhe grupet e tjera antiitaliane, të cilat  filluan të sulmonin  pushtuesit italianë.Ishte ky moment, kur Hoxha thirri  një …Konferencë  të të gjithë krerëve  shqiptarë të rezistencës, me qëllim  që ata të bashkoheshin   dhe të formonin një front  të përbashkët  kundër italianëve.Takimi i cili joshi  dëshirën e shqiptarëve, për të kundërshtuar  pushtimin Italian, u dominua  nga Enver Hoxha dhe komunistët.Nga kjo Konferencë, që u mbajt në fshatin Pezë,  në shator 1942, u krijua  “Fronti  Antifashist Nacional Çlirimtar” që shpesh quhet edhe  Lëvizja  Antifashiste Nacional Çlirimtare.E udhëhequr nga Hoxha, LANÇ-I, u bë për një farë kohe  grupi ombrellë  i lëvizjes   së rezistencës.>>

 Ndërkohë, djathtistët  shqiptarë,  më në zë, me nxitjen e  politikanëve  dhe kryetarëve  të fiseve  konservatore, me origjinë nga veriu i vëndit, u takuan  disa muajmë vonë, pas krijimit të LANÇ-it dhe krijuan organizatën e tyre, “Ballin Kombëtar”(BK) Këta nacionalistë  shpresonin të shërbenin  si një lëvizje politike analoge me LANÇ-in e dominuar nga komunistët.Pothuajse në të njejtën kohë ishte shfaqur edhe grupimi i  tretë  i rezistencës,  Legaliteti, ose e emërtuar ndryshe “Partia Zogiste”. Me përbërje krerësh fisesh veriore, nën kryesimin e Abas Kupit, një kryetar fisi  i pashkolluar,  por mik i mbretit të ikur, pati mundur të udhëhiqte një aksion të shkrutër, kundër  pushtimit Italian  në Portin e Durrësit.Ndërsa ky kërkonte Zogun të rikthehej si Mbert, Hoxha, nga ana e tij,  e donte mbretin… të vdekur.>>

             -Ishte reale ndarja  e grupimeve politike, në gegë dhe toskë, sipas opinionit të OSS-it..?->>

      Megjithëse që të gjithë ishin nacionalsitë, dy grupimet: BK dhe Legaliteti  nga njëra anë  dhe Hoxha me komunistët nga ana tjetër –ndryshonin  sa gjeografikisht ashtu edhe politikisht.Nga kjo panoramë Shqipëria në fakt  ishte  ndarë  në dy pjesë, të veçuara  nga Lumi  Shkumbin. Komunistët …prireshin të  të vinin nga  jugu i Lumit.Ata ishin Toskë dhe flisnin dialektin  tosk të shqipes.Drejtuesit e tyre ishin më të arsimuar dhe më me përvojë. Jetonin pranë Greqisë dhe përgjithësisht kishin studjuar jashtë vëndit. Besimi i tyre, në se vërtetë e kishin një të till, ishte ortodoks ose islamik. Por ata besonin tek …komunizmi.Donin dhe shpresonin të krijonin një shtet të tipit të  Bashkimit Sovjetik.Ata ishin të…kuq.>>

   Balli Kombëtar u krijua nga tregtarë të Tiranës, pronarë tokash, intelektualë  dhe disa krerë konservatorë fisesh. Legaliteti përbëhej i gjithi nga  malësorë të Shqipërisë  veriore, të cilët jetonin ndën suazën  e fiseve  dhe që bënin një jetë  të vetmuar  dhe mjaft të ashpër.Antarët e Legalitetit ishin gegë, sikurse edhe një  pjesë e Ballit kombëtar dhe flisnin  një dialekt  të sertë të shqipes. Ata ishin përgjithësisht katolikë, të prirur  nga familja  fisnore dhe konservatore.Të dy këto grupime i urrenin dhe i kishin frikë komunistët, sikurse edhe anasjelltas edhe komunistët  kishin të njëjtin qëndrim ndaj tyre.Enver Hoxha ishte një udhëheqës mendjehollë, i cili  kurrë nuk u lëkund nga qëndrimi i tij, për dominimin e rezistencës.Ai e dinte  që Qëndra  e Shqipërisë, e cila përfshinte kryeqytetin, Tiranën  si dhe në përgjithësi  shqiptarët, ishin gati  ta prisnin atë dhe ai  ishte  gatshëm  të luftonte, për atë qëllim.>>

   Një raport i hollësishëm i OSS-it, për luftimet e asaj kohe  e përshkruante  aktivitetin e partizanëve të Hoxhës:“…Gjat  nëntë muajve të  parë të vitit  1942 e sidomos 43, partizanët  ishin tepër aktivë kundër (italianëve dhe gjermanëve), ku  bënin pjesë divizione italiane dhe më vonë  dy divizione e gjysëm gjermane. Duke sulmuar karvanet e tyre, çlironin  zona të caktuara, vunë  nën kontroll disa qyete të vogëla, duke  i shtyrë  pushtuesit  në qytete më të mëdha dhe nëpër  rrugët  kryesore. Balli, megjithëse numerikisht  i njëjtë   me të LANÇ-it, nuk qe në gjëndje ta forconte  organizimin e tij  me të tillë  shpejtësi, ndaj dhe filloi ta humbiste ndikimin” 15 (P.Lukas  faqe 41)    >>

Shqiperine nuk e humben por kishin rene dakort ta linin. Ashtu sic ndihmuan me tere forcen Titon, ashtu sic edhe e kuptuan me vone me Greqine qe po u ikte nga duart me EAM-in, dhe derguan forca kembesore, detare e aeroplane per ti goditur ata. Pra kur deshen i riparuan gabimet e inteligjences.

Amerikanet dhe englezet ( grupet e inteligjences) nuk arriten te kuptonin asgje me Hoxhen. Pergjegjesia me e madhe i bie englezeve pamevaresisht se duan tua kalojne fajin amerikaneve. Ata i kishin keshilltaret ne SH.Pergjithshem. Ata nderthurnin edhe veprimet e ushtrise se Titos me N.Cl e Shqiperise.

Ne fillimet e 44 ishte e qarte se gjermanet po largoheshin e kush do ta merrte pushtetin ne Shqiperi. Gabimet e angloamerikane ishin se kishin derguar ne kete zone njerez jo kompetent dhe gjysemaventurier te cilet bene gabime te medha qe atyre iu deshen 40 vjet e nuk i kane riparuar akoma.

Kur pershkruan dukatasit dhe ne pergjithsi shqiptaret dle edhe konkluzione ata duhej te ishi me vizionare. Mos vizioni i tyre i beri te shkonin per lesh te gjithe.

Por ata qe erdhen(kur dihet se erdhen) mesuan shume dhe vetetuan shume nga historite tona, i dokumwentuan dhe i shkruan ato, si   per te na shpetuar, prej ca birbove te sotem, qe duan ta shtremberojne.

 

Problemi eshte se "birboja" qe dashka "ta shtremberoka" te ky shkrim nuk eshte nga ditet e sotme (bashke me te dhe shkrimi) dhe i bie te jete nje nga komunistet e oreve te para. Dy, nuk ma ha mendja qe historine tone mund t'a shkruajne me mire disa oficere te huaj se vete ne, kur dihet se i vetmi interes qe kishin ne Shqiperi ishte ai i motos te famshme te Curcillit qe te ndizej toka flake kudo qe shkelte kembe gjermani, pa pasur parasysh se cfare ndodhte me vone me ate toke.  Gjithesesi nje numer i konsiderueshem i ketyre oficereve, raportuan qartazi qe lufta nga 1943 e poshte ishte civile dhe pikesynimi i Hoxhes ishte pushteti dhe jo luftimi kunder gjermanve.

raportuan qartazi qe lufta nga 1943 e poshte ishte civile dhe pikesynimi i Hoxhes ishte pushteti dhe jo luftimi kunder gjermanve.

po natyrisht. nuk marr vesh pse kjo trajtohet sikur po zbulohet naj komplot. komunistet e kane ket punen e pushtetit ne teskerete e tyne (e thote Lenini me qarte s'ka ku behet; e thote Enver Hoxha, jo qarte, po e po, por mizorisht kuptueshem). Dmth ku eshte "the point" ketu? Se s'po du me vazhdu pytjen tjeter: po pse piksynimi i "te tjereve" a nuk ishte pushteti? smiley

Sa per luften civile, pse eshte kq e veshtire me e pranu tani hane mbas 60 e kusur vjetesh, qe luftes civile ia gjeten vjegen komunistet qe c'ke me at pune, sepse thoshin po luftojme bashkepuntoret e pushtuesve (e kam llafin per ballistet). tani ai varianti qe gjermanet qene kalimtar vetem e ku di me se c'tjeter, edhe po te jete i vertete, s'pi uje ne histori, se kte e shkruajne fitimtaret. Robi mesohet me ca gjona. Natyra sundohet duke iu nenshtruar, tha. Kshu dhe kjo pune.

Sepse shiko, duhet pas e qarte nje gje: kur thua "komunist" (ne kontekstin qe po flasim), ke thene shume gjera. Ke thene mosndarje pushteti (kujto origjinen, periudhen disa mujore te famshme te dy-pushtetit ne Rusi etj), monizem, marrje pushteti me dhune, mosleshim pushteti etj etj. Keto nuk i kane mcef najhere komunistet. Fjala qe jemi "diktature" (diktature e mire, ishte llafi, por qe prape diktature ama, pa ekuivoke) ishte qe ne rreshtin e pare te kushtetutes. Ore, partia quhej "maja e shpates" kupton, maja, byrazer, ajo qe te ngulet ne luftim trup me trup... Te kerkosh qe komunistet te mos piksynonin pushtetin, eshte jo vetem ilogjike, por edhe sikur po kerkon qe ata te mos jene komuniste ne radhe te pare. Tring, kercet kokrra e fallacy-se ketu. Si sirtar banaku.

Se u lodhem nga kto kritikat anemike e daleboje e si kofin pas te vjeli e si zbulim i graalit te shenjte per komunistet shqiptare. Te pakten ne cdo perplasje hipotetike me kritikonjesit e tanishem, ata komunistet mund tua mbyllin gojen ketyre kritikonjesve qe po dun me shpla komunizmen qe i iku boja ka nja 20 vjet, duke u thene: ore, ju po thoni pak fare, mos na i hani meritat, ne kemi bere e kemi thene me shume se kaq. Hapur mer, fare! Me megafone. Me gjyqe popullore neper kinema. S'ka Hoselito sot, ka gjyq deputetesh. Si neshjet e kampionatit botnor te futbollit neper kryeqytetet e botes; dakord komunistat nuk kishin ekrane te medhenj, ama ata megafonet u nigjojshin nga kinema 17 nentori ne shkoze rreze dajtit dhe yzberisht. Dhe per ket s'ke ca iu thu asnje llaf. I thoshte Agolli psh, te "deklasuarit/es" me 5 gjuhe te huaja e dy universitete europe te shkonte te hapte kanale neper fusha, ia thoshte me me poezi, pa lere me fjalime e fleterrufera: "S'dashke te hapesh kanale ne fier, kukes a puke? / S'ka buke!" (ps. fierin e kukesin zvendesoje me c'te duash, se s'i mbaj mend, por puka ishte aty, se rimonte me buken).

po natyrisht. nuk marr vesh pse kjo trajtohet sikur po zbulohet naj komplot. komunistet e kane ket punen e pushtetit ne teskerete e tyne (e thote Lenini me qarte s'ka ku behet; e thote Enver Hoxha, jo qarte, po e po, por mizorisht kuptueshem). Dmth ku eshte "the point" ketu? Se s'po du me vazhdu pytjen tjeter: po pse piksynimi i "te tjereve" a nuk ishte pushteti? Tongue

 

Trajtohet sikur po zbulohet ndonje komplot se sot e kesaj dite njerzia akoma besojne perrallen e "LANC" e akoma festojne diten e Jugosllavise si dite "clirimi" (se te kujt magari, s'e merr njeri vesh).  The point eshte, qe ta themi me plot goje qe 1943-1945 ishte lufte civile ne Shqiperi dhe jo lufte clirimtare.  Pikesynimi i te tjereve ishte pushteti, por me mjete demokratike e jo me revolucion te armatosur.  Te tjeret biles thirren dhe nje konference per nje lufte te bashkuar ndaj pushtuesve, por komunistet e kishin marre direktiven nga padronet sllave qe duhej marre pushteti me cdo menyre dhe ky normalisht nuk ndahej me "reaksionare".

 

Sa per luften civile, pse eshte kq e veshtire me e pranu tani hane mbas 60 e kusur vjetesh, qe luftes civile ia gjeten vjegen komunistet qe c'ke me at pune, sepse thoshin po luftojme bashkepuntoret e pushtuesve (e kam llafin per ballistet). tani ai varianti qe gjermanet qene kalimtar vetem e ku di me se c'tjeter, edhe po te jete i vertete, s'pi uje ne histori, se kte e shkruajne fitimtaret. Robi mesohet me ca gjona. Natyra sundohet duke iu nenshtruar, tha. Kshu dhe kjo pune.

 

Jo ore s'eshte e veshtire, komunistet e fituan luften civile (sic kane fituar luftra te tjera civile).  "Edhe po te jete i vertete?" Problemi eshte se cdo dokument historik, tregon qe eshte i vertete.  "S'pi uje ne histori?" Te pranojme genjeshtrat mbi te vertetat po thua ti?  Robi s'mesohet me genjeshtra me sa di une, dhe komunistet jane tashme te humbur.

 

Sepse shiko, duhet pas e qarte nje gje: kur thua "komunist" (ne kontekstin qe po flasim), ke thene shume gjera. Ke thene mosndarje pushteti (kujto origjinen, periudhen disa mujore te famshme te dy-pushtetit ne Rusi etj), monizem, marrje pushteti me dhune, mosleshim pushteti etj etj. Keto nuk i kane mcef najhere komunistet. Fjala qe jemi "diktature" (diktature e mire, ishte llafi, por qe prape diktature ama, pa ekuivoke) ishte qe ne rreshtin e pare te kushtetutes. Ore, partia quhej "maja e shpates" kupton, maja, byrazer, ajo qe te ngulet ne luftim trup me trup... Te kerkosh qe komunistet te mos piksynonin pushtetin, eshte jo vetem ilogjike, por edhe sikur po kerkon qe ata te mos jene komuniste ne radhe te pare. Tring, kercet kokrra e fallacy-se ketu. Si sirtar banaku.

 

Kush tha qe kerkoj qe komunistet mos te pikesynojne pushtetin?  Dihet qartazi qe komunistet s'kane ardhur asnjehere me ane te votes ne pushtet, dhe gjithmone me ane te revolucionit te armatosur.  Sa per mcefjen, LANC-i ishte goxha mcefje sepse komunistet ne kete rast hodhen mantelin e pseudo nacionalistit duke e ditur qe kjo ideologji sic thot dhe Xhepi nuk kishte se si te zinte terren ne nje shoqeri si ajo Shqiptare, dhe u hoqen sikur luftonin per vatane per te legjetimuar ate "fitoren" me 94% mbas lufte.

 

Se u lodhem nga kto kritikat anemike e daleboje e si kofin pas te vjeli e si zbulim i graalit te shenjte per komunistet shqiptare. Te pakten ne cdo perplasje hipotetike me kritikonjesit e tanishem, ata komunistet mund tua mbyllin gojen ketyre kritikonjesve qe po dun me shpla komunizmen qe i iku boja ka nja 20 vjet, duke u thene: ore, ju po thoni pak fare, mos na i hani meritat, ne kemi bere e kemi thene me shume se kaq. Hapur mer, fare! Me megafone. Me gjyqe popullore neper kinema. S'ka Hoselito sot, ka gjyq deputetesh. Si neshjet e kampionatit botnor te futbollit neper kryeqytetet e botes; dakord komunistat nuk kishin ekrane te medhenj, ama ata megafonet u nigjojshin nga kinema 17 nentori ne shkoze rreze dajtit dhe yzberisht. Dhe per ket s'ke ca iu thu asnje llaf. I thoshte Agolli psh, te "deklasuarit/es" me 5 gjuhe te huaja e dy universitete europe te shkonte te hapte kanale neper fusha, ia thoshte me me poezi, pa lere me fjalime e fleterrufera: "S'dashke te hapesh kanale ne fier, kukes a puke? / S'ka buke!" (ps. fierin e kukesin zvendesoje me c'te duash, se s'i mbaj mend, por puka ishte aty, se rimonte me buken).

Kritika anemike e daleboje per te treguar historine sic ka ndodhur me vertete dhe jo si pas pallavrave komuniste?  Qofsh ti qe mendon keshtu.  Me duket paksa sikur ke qejf te jetosh ate genjeshtren si te vertete.

Sa per komunistet qe i pranojne haptazi ato qe i kane bere, me duket se po ekzagjeron paksa si shume.  Shiko ne peshk ata te thekurit, dhe do shohesh qe nuk pranojne ndonje gje keshtu haptazi per te keqiat qe kane bere.  Edhe vete Ramiz skileja flet per "gabime" "masa te rrepta" e "teprime".  Hardly pranim i krimeve haptazi.

Adoleshentet gjithmone kane te njejtin argument

Dy veze qe perplasen , njera MOLLE do thyhet...

 pikesynimi i Hoxhes ishte pushteti dhe jo luftimi kunder gjermanve.

Hajde gjeni nje qe rron ne Toke qe :

qellimi i Ballisteve dhe Legalisteve nuk ishte marrja e Pushtetit... smiley

Mirpo gjithe Bota paska ca Histori te pelqyshme nga fantasto- shkencoret ose nga ata qe kane ide e pjekuri sipas filmave te disnejlendit per cilimiqer , te cilet na paskan zbuluar  se

kur Lufton per Pushtet me arme krahut , njera pale perdor LULET dhe tjetra FISHEKE ...

Dhe do te fshij thote admini smiley

Fshime or fshime , por te pakten lejome te flas me foshnjet qe duan ta kthejne   PPU me anetare te foshnjoreve qe ligjerojne si keca e Hiqen si Sqeper . Bile qe dijne edhe vendimet e Curcillit si vendimet e ZOTIT smiley .

Cfare argumenti te japesh kur te gjithe DOKTRINAT USHTARAKE Boterore nuk e kane  si koncept LUFTE CIVILE kur nje vend eshte i Pushtuar Ushtarakisht , Politikisht , Ekonomikisht . Pervec teorive Hyjnore te sqeperve te Vucidolit qe mezi i kapin te pakapshmit smiley .

Ja ketu po bie nje argument per foshnjet . Ideja dhe masat organizative -praktike jane te Klauzevicit per Luften Partizane ne prapavije e ne kushte te qeta pushtimi . Nukjane as te Stalinit , as Ruzveltit , as Hitos , as Curcillit . Kush i zbaton me krijimtari korr dhe rezultatin.

Ja dhe nje ftese per foshnjet .

Po , sheshi eshte i Hapur . Le te guxoje kush qe ka deshire te merret me keto pune , te punoje , te binde njerzimin dhe te impomoje Doktrinaret te ndryshojne konceptin e Luftes Civile . Dhe i pfshin hajrin...

 Po keshtu c'na gjeti ore ...

Me argumenta - thote admini nderuar . . Po cfare te argumentosh ate qe i ngrefet ndonje axhamiu te thote per mua qepet jane  si domate se keshtu behen ne Vucidol, dhe pastaj trimerisht tund vithet e koken me teorine

Keshtu e kam mendimin une smiley

Cfare argumenti te japesh kur e GJITHE Historia Boterore ka provuar  dhe pranuar se ne Luften e dyte Boterore Boshti Tokio - Berlin - Rome ishte Pushtues FASHIST dhe jo Turiste . Pervec blegerimave ekzotike te kecave malore e te pakapshem  qe kercenin nga gezimi se " erdhen xhaxhi Gjermanet me Italanet " dhe "do kete kullote me te mire" smiley

Po lerini ore keto pune . Ata derdhen gjakun , Luftuan dhane jeten , na dhane Lirine , na bashkuan me antifashistet , dhe gjaku i tyre u be themel e frymezim per te ruajtur Shqiperine per here te Pare ne HISTORINE saj si KOMB e mesim per cdo brez kur Atdheu Rrezikohet nga pushtues e provokatore te Rij .

Sikur prurj fliste per Xhepin . Po dhe Xhepi partizan ka qene !!!!!

 

 

Ziko, per ty ket fragmentin nga pjesa "Plug". Dhe ika tani, se s'kom bo as 2 gr pune tuj u mor me peshkun sabahile. Turqeta!

 

Nga cepi tjetër i klubit ishin dy pleq me kasketa që po flisnin me zë të lartë. Dukeshin të parrezikshëm. Po diskutonin gjithë preokupim. Shqipëria e kishte të sigurtë fitoren në rast lufte të tretë botërore, sepse kishte këshillat sekrete të Stalinit.
- Dy burra shteti ka pasur bota! - nga toni i vendosur i njeriut, i cili di ç’po thotë, u mor vesh se plaku në të djathtë ishte më i ditur. Tjetri e dëgjonte si me respekt. – Çurçilli dhe Stalini!
Tjetri miratonte me admirim.
- Kur vdiq Stalini, Çurçilli u tha të vetëve: tani po e lë dhe unë, se tani që s’është më Stalini, kushdo e bën! Me këta carapaculët e tjerë merruni ju!
- Nc, nc, nc…
Në llogon e plakut kishte diçka nga gadishmëria per sherr përzierë me solemnitet.
- E di si tha Çurçilli për Enverin tonë?
- Jo.
- Shyqyr që ai drejton një vend të vogël, tha. Se ndryshe na kish marrë lumi të gjithëve.
- Nc, nc, nc.
- Por porositë sekrete ama, i mori ky i yni nga Stalini….
- Hajde komandant, hajde… Punë të thella fort këto.
Nini tundi kokën.
- Pse më duket se ky plaku tall loqen? – tha.
JC vuri buzën në gaz.
- Xhaje, ndize një me qeleshe – thirri Nini duke nxjerrë paketën “Gent”. - E ke prej meje. Nuk janë të mykura.
Plaku i Çurçillit e priti paketën në ajër dhe mori dy cigare, duke e vendosur njërën në vesh.
- Masat janë marrë për çdo koalicion armiqsh – tha duke e ndezur atë që kish në gojë.
Nini vazhdonte të kishte një qeshje të rrëzuar në cep të buzës. Miratonte me kokë.
- Ve bast që ai plaku është bir kurve, - tha kur dolën jashtë. - Biles ve bast që të dy janë bira kurve dhe luajnë rol gjithë jetën…
 

luftes civile ia gjeten vjegen komunistet qe c'ke me at pune, sepse thoshin po luftojme bashkepuntoret e pushtuesve (e kam llafin per ballistet).

Emi te lutem per hir te nivelit tuaj mos hyr ne ujra me fallxhore e kasandra.

Ne ate Kohe dhe nen ate PUSHTIM , partizaneve ju desh te shkriheshin e te reformoheshin dy HERE nga sulmet e Opercionet Nazi - Balliste . Ndersa ballisteve trima e liridashes , patriote e largpames , nuk u mbaronte rakia e kenga e fitoreve nen bajonetat fashiste.

Po ne paskemi qene fanar Ndricues qe ne ate Kohe ore . Paskemi ringjallur Kasndrat e Akropolin e Athines . Ne ja paskemi kaluar  edhe fallxheshave   "gezuash Thani Kodrit ".....

I paskemi thene Stalinit e Rusveltit , Curcillit e te tjereve ...Luftoni ore se do e mundim Djallin dhe do marrim Pushtetin e ballisteve smiley 

 A e kupton se ku te shpie perdorimi qofte edhe propogandistik i termit plotesisht te pasakte dhe foshnjor i  " Luftes Civile " ? Gjej dhe nje shembull te vetem ne ate periudhe qe Luftohej kunder okupatoreve dhe bashkepunetoreve te huaj ne EUROPE qe ka perdorur ne Histori termin Lufte Civile . I ke gati keta gjysem ( te shvejkut) te bien shembullin e Greqise  smileysmiley ....... pa gjermane brenda !

Kjo qe per pjesen SERIOZE !

Ke honger galeta ti ? Po sheqer koker ke provue ? Po me stof ke bo kostum ?Pervec cigareve keto !

Mos me me keto ... te Lutem vecanerisht Juve U smiley 

Deri ne 91 AgjitPropi punoi paq. Jo vetem kamufloi, retushoi por edhe shpesh njerez si dokumenta te gjalle i zhduku, ose i trajtoi ne ate derexhe sa edhe mbas 91 kishin frike te flisnin te verteten.

Hoxha pati sundimin me te gjate se gjithe diktatoret komuniste e fashiste, pra dhe kohen me te gjate per te shtremberuar dhe ribere si ja kishte kokrra e krimit. E tregonte perrallen sipas kohes e ndryshonte sipas situates. Shume prej bashkepunuesve te tij edhe ne burg i mbajti te tmerruar e nuk folen e shkuan e vdiqen me te verteten. Te tjere qe ishin infektuar deri ne palce nga doktrina nuk u doli e dhe pasi dolen nga burgjet e internimet.

Kur thuhet qe krimi me i madh i ketij vendi ishte zhdukja e ineteligjences kuptohet varferimi trurit dhe si pasoje manipulimi me i lehte i pjeses se varfer intelektuale te tij.

Dallimi specifik i komunisteve shqiptare ishte se ata u grupuan ne kohe te pushtimit, ashtu si edhe balli. Nuk ishin parti e formuar ne kohe paqeje si ne gjithe vendet e Ballkanit dhe Europes. Qellimi ishte me teper pragmatik se ideologjik.

Kjo ka rendesi te madhe dhe duhet te studiohet me qetesi historike dhe jo pasionante.

Te dy organizatat punuan ne pergjithsi dhe kishin nje objektiv, largimin e pushtesit. Me pas kur lufta kishte marre drejtim tjeter dhe italianet po largoheshin e gjermanet erdhen, filloi edhe lufta e ashper ndermjet tyre. Thirrja e Hoxhes nuk ka si meshifet neper driza. Lufte frontale Ballit dhe mbeshtesve te tyre. Nuk thirri lufte frontale okupatorit, sespe e dinte se nuk duhej kruajtur frontalisht me dike qe po largohej. Kaq gje e dinin te gjithe komuniste, balliste, legaliste e kolaboracioniste.

 

"Për shembull, në Gjirokastër, ballistët hynë të parët në qytet me 600 bashibozukë. Shokët tanë hynë më vonë në qytet me 1500 vetë dhe në vend që t'i pastrojnë ato plehra që andej, kënaqen me një luftë politike… Ne duhet të ndërhyjmë që t'i godasim pa mëshirë… Në Berat ngjet gjithashtu po ky avaz. Në një anë pushteti i Ballit dhe në anën tjetër pushteti ynë, dhe ndërmjet tyre xhandarmëria e vjetër që mban qetësinë…Në qytetin tuaj ekzistojnë dy pushtete, gjë që s'duhet të ndodhë. Nuk mund të tolerojmë që Balli të ngrejë pushtetin e vet krahas me tonin, nuk duhet të lejoni dualitet në këtë gjë. Prandaj duhet ta luftoni këtë pushtet dhe të njihet vetëm pushteti ynë" .

( Letër qarkore e Enver.Hoxhës, 26.9.1943 ku urdheronte vellavrasjen.)
 

Po ca lufte frontale, kur ti ne Berat kishe Gjin Markun qe kishte bere marreveshje me gjermanet duke i lene keta te hynin e dilnin lirisht ne Berat per te blere cfare te donin tek fshataret.

 

Mos te flasim pastaj per "clirimin" e Tiranes ku Partizanet i priten gjermanet qe po vinin nga Greqia me nje gjysem unaze duke i lene te kalonin ne Durres e pastaj drejt Shkodres pa hasur asnje rezistence.  Ta do mendja qe po te ishte lufta "nacional clirimatare" kunder "okupatoreve gjakpires gjermane" keto trupa do ishin rrethuar per ti shpartalluar nga partizanet...

"nga Sadik Premtja"

 Sadik Premtja paska hap account te Peshku smiley

 Artikulli i Sadik Premtes tregonte ne menyre te sinqerte degradimin e situates politike ne ate kohe. Ky duket qe ka qene nje komunist apo revolucionar ne kuptimin e mire te fjales (jo si sot qe e kuptojne ndryshe, ndoshta ngaqe vertet u abuzua me ato fjale, siç e thote dhe vete Premtja), duket qe ka qene nje intelektual i zgjuar, e i pregatitur. 

Sa per ate artikullin tjeter qe fliste per spiunazhin amerikan dhe anglez, dhe per ankesat e atij anglezit kundra popullsise vlonjate, duhet thene se ai duhej te ish i gezuar qe popullata (Njerzit qe punonin me te) e ka lene te gjalle, sepse anglezet njiheshin me kohe si tradhtaret e shqiptarve, Anglia ka lozur nje rol negativ ne coptimin e Shqiperise. Anglezet nuk e kane kuptuar kurre se shkelen ne nje vend qe e coptuan, ne nje vend ku tokat e saja ua dhane te tjereve, ne nje ven ku u kishin shum borxhe. 

 Artikulli i shkruajtur nga Sadik Premtja mbi Sadik Premten thote qe Sadik Premtja ishte revolucionar i ndershem, por qe ja futen ata maskarenjte e tjere, te cilet i shperdoruan besimin. Jo per te mbrojt njeren apo tjetren apo tjetren apo tjetren pale, kushdo qofshin palet, po artikulli eshte shume subjektiv. Po te ishte intelektual i zgjuar edhe i pregatitur eshte shume e cuditshme qe ja la t'ja fusnin aq naivisht ata te tjeret. Ca gjera i ka lene pa thene ne kete artikull, po cfare gjerash dhe sa gjera hajde merre vesh.

    Gjith problemi eshte  qe brezat qe vine pas(si disa ketu) te mesojne te vertetat nga  moria e fakteve historike.Nuk behet fjale per  nje gje te vogel, por per nje lufte botrore me permasa katastrofale.Dhe nje vend i vogel si yne e pesoi keq, pa i rene kujt ne hake e pa patur asnje ambicje.Dhe per habi arriti te behej pjese e nje koalicioni ne te cilin prinin fuqite me te mbedha te kohes.

  Sa i perket  problemit ishte apo jo "Lufte civile", une  gjithenje kam menduar se duhet me ju referu definicionit : Kur nje lufte quhet  "Civile".. Provojeni ta zbertheni, vendoseni mbi harten gjeopolitike te kohes, degjoni dhe  sa thone te huajt, qe nuk kane qene indiferente por te perzier  deri ne brryla, ne punet edhe ashtu te "perziera ", te popullit tone ne ate perjudhe polivalente dhe gjithkush  meson, qe edhe me tej, te mos jete rob i fjaleve justifikuese,.... te kolaboracionisteve te djeshem.

 Nuk i mesoi Enver Hoxha  te futeshin ne prehrin e pushtuesave, por te qenit me gen mercenar(kete e kemi te trasheguar),  frika per pasurine, egua per pushtet, ligesia,  te para  keto sebashku, nden nje miopi te pasherushme, sollen ate pasoje.Nuk kane pse qahen sot.Dhe ca me keq kur gjenden djem e te rinj te cilet e kane detyre para historise popullit te tyre, te mesojne  si eshte e verteta, japin konkluzionet e atyre qe u bashkuan me te huajin.Kjo tregon sa te pandreqshem jemi.

 Eshte per te ardhur keq.Merita per ate lufte ishte e komunisteve dhe kjo nuk vihet ne dyshim. Ne krahun tjeter  ishin, krere, pa mendje nuk qene, pse bene te kunderten ? Une i solla ato dokumenta larte jo per te mesuar disa qe u eshte tiposur koke poshte historia, por qe  te mos arrijme edhe me tej  te bindim vehten se jemi pa histori.... se nuk na la komunizmi dhe Enver Hoxha... Si ndonje qe as e ka idene  e  Luftes  per Çlirimin e Tiranes dhe jep versionin e hiçit.Nuk di kurrgje sa brigada moren pjese, si u zhvillua dhe me sa jete u pagua ajo beteje.Por e ka degjuar prej gjyshit,  i cili tuj fal zamanin ne i bodrum  me kom ne uj,  kthente  faqoret.... sira sira. Ene ashtu  garrumll i doli hesapi  "urdher per vellavrasje ne Gjirokaster"....!Nga Enveri 

    Kush more u vra ne Gjirokaster? Shtate, prej njembedhjet   ballisteve te vrare ne Grihot, sebashku me H.Lepenicen, jane bashkefshataret e mi dhe ata  i vrane italianet.Megjithese paten bere  plot prapesira ne fshatrat e Lunxhit ("Do rrjepim kauret.."- i thote tim eti, kreu i tyre. Ishte bere kreu i nje çete kusaresh, duke marre me vehte plot djem trima te terbuar) Ishte Figure Qendrore e Ballit ne krahine. -"Qe kur  mendon ta beshe Shqiperine pa kaure ti more, filan......? -i thote im at.Ata qe e degjuan dhe e ndoqen  u bene  si u bene.Por shpetoi ashtu  mjaft djem tanet, te cilet nuk e ndoqen pas ate burreshume trim, por te bere komandant ballist.Edhe pse ishte nga nje familje shume e nderuar si luftetare,  per atdheun,  ai pinjoll me goxha shkolle e menjde,  e mbylli  ...hesapin shume keq.Arriti te djeg nje fshat te terin,ngjitur me te tijin, pse djemte ishin hedhur partizane, kur  i kishte me te shumtet kusherinj e gjak....Jane  gjene te gjalle sot te atij fshati i cili nuk pati asnje me ballin.Dhe atyere nuk u thua dot zotrote "ishte lufte civile"edhe sikur te bertasesh me te dy gishtat ne veshe.

   Im ate ( e njeh e tere krahina) nuk ishte komunist, por  funksionar i larte i Mbreterise.Nacionalist.Nuk e donte komunizmin. Ne 1939 e caktojne(administrata italiane)  Kryetar ne Gjakove.Kosova u nda mes italianeve dhe gjermaneve.Ne 1942 arratiset dhe arrin ne vendlindje ku u vu ne krye te luftes kunder pushtuesave, sepse e nuhati mire qellimin e nazifashisteve.

  Eshte ndare keshtu  me ate komandantin ballist: Me keto dy fjale, ne mes te treqind burrave te armatosur:"Ktheu ketej se do te me kujtoshe..!" Jo  ti mos merr ne qafe kete fare djalerie!Luften do ta fitoje Amerika dhe Inglizi.Me ata, na duhe te behemi.." Dhe qe aty u ndane.Kurse Enver Hoxhen, or ti,  ajo zone e ka degjuar per here te pare kur vendi  u çlirua.Njihej vetem Bedriu, Totozani, Kadareja, Hulusiu, Matohiti, Hasimi, Bexhet e ndonje tjeter.Por qe ta dishe akoma me mire, ti dhe ndonje qe sa ti di, peshen e rende te asaj lufte e mbajti....  JUGU !

 Tim eti i prene  pensionin me vone se ishte nacionalist.Por kurre nuk tha gjysem fjale kunder idealit te asaj lufte.Jane  dy libra te shkruara per te e ato histori, ndersa  demokracia e ka shpallur: "Krenari te Laberise"..  

  Prej atij burri dhe shume bashkefashatareve te mi, une kam mesuar  per " idealin" i atyre, pinjollet e te cileve, sot, na molloisin se "Lufta  Ant.Naci.Çlirimtare".... ishte vellavrasese  !

 Broçkulla!

  Na mesojne histori, ata qe duhet te skuqeshin nga ajo histori. Kaqe dhe e mbyll une.Jane te shkruara faktet, per ate zone qe e njof shume mire.

Pushteti si qellim i cdo force politike eshte normal ne kontekst demokratik liberal, ku nje force e caktuar politike ne menyre demokratike dhe te lire fiton zgjedhjet dhe qeveris, por pa zhbere opoziten. Ndersa qellimi i PKSH per marrjen e pushtetit (normale kjo ne mesimet e komunizmit) nuk ishte ne kontekst te nje sistemi demokratik, por totalitar. Ndryshe nga ballistet, legalistet etj. qe ceshtjen e pushtetit e linin per pas clirimit dhe te ishte populli ai qe do te vendoste per ata qe do te qeverisnin, komunistet nen pretekstin e luftes kunder okupatorit po benin revolucionin bolshevik per marrjen e pushtetit dhe vendosjen e komunizmit, duke mos pranuar asnje lloj opozite dhe kundershtimi, qofte nga burgjezia qofte edhe nga elemente brenda apo afer PKSH. Me Ballin e Legalitetin do te kishim pasur nje demokraci te tipit perendimor, nga ato qe u vendosen ne vendet e cliruara nga aleatet ne L2B, ndersa me komunistet patem "demokracine popullore", kupto diktaturen, luften e klasave, partine shtet, ndalimin e prones private etj. Ne Itali ne '48 u perballen komunistet te bashkuar ne front me socialistet dhe kristian-demokratet, fituan keta te fundit dhe e mbajten Italine ne kampin perendimor. Ne Shqiperi, komunistet meqe e dinin se nuk kishin edhe aq reputacion ne popull, numri i komunisteve ne 44 ka qene i vogel, u fshehen pas Frontit Demokratik duke premtuar luge floriri dhe gjeja e pare qe bene ishte likuidimi i opozites brenda parlamentit dhe jashte tij. Nderkohe qe kishin asgjesuar qe me pare ne Luften Civile Ballin, Legalitetin apo forcat nacionaliste te veriut, ku shume prej tyre nuk kishin bashkepunuar asnjehere ne gjermanet apo italianet. Pastaj vazhdimi i historise dihet. Vetem me dy fjale permblidhet e gjithe veprimtaria e PKSH dhe E. Hoxhes: TERRORIZEM POLITIK, gjate luftes, me pas TERRORIZEM SHTETEROR.

 sepse e nuhati mire qellimin e nazifashisteve.

 

Se pari meqe qe qeke kaq i lexuar, dhe e dike historine kaq mire duhet ta respektosh ate e mos te perdoresh terma te amortizuar dhe te pavlere, sepse fashistet ishin nje gje e nazistet dicka tjeter. 

Tani, meqe gjyshi jot i paska nuhatur si qellimet e fashisteve dhe ato te nazisteve, a mund te na thuash pak me dokumenta nga ta Rajhut te trete se ca qellimesh kishin nazistet per Shqiperine?  Se sic e di zotrote nazistet i hidhnin ne karte te gjitha qellimet e tyre per cdo vend qe do pushtonin, se ca do benin me njerzit, si do e administronin, si do perdorej kapaciteti industrial etj etj.  Tani meqe ti na thua qe keta e pushtuan Shqiperine, sigurisht do kene pasur dhe nje plan per te, se keshtu per sport nuk pushtohen vendet.

 

p.s. Sa per te tjerat qe ke shkruar, me vjen keq qe bie ne nivelet e Idrizrave.

sa gabim, po flet mor burre! lini kohe edhe per te degjuar ndonje llaf te shkreten, jo shih koment qe te shkon kunder bindjes dhe bjeri, se komente si ai i graves aty siper nuk shkruhen perdite. ta them ty ngaqe kam besim. perndryshe si gjithnje, une mbyll gojen.

O Zoteri, mire une qe fliskam gabim dhe i bie cdo komenti qe shkon kunder bindjes time (edhe pse i "bie" me pyetje te llogjikshme), fliskam gabim po ti qe me bie mua duke me thene thjesht qe flet gabim dhe komente si ai graves nuk shkruhen perdite, si po flet?  Emigrant llafin e degjova ose me mire e lexova te gjithe, dhe me vjen keq qe nuk ka ndikim emocional te mire si ty per komentin dhe vecse me duket nje riperseritje e historigrafise komuniste.  Tani edhe une kam besim tek ty, dhe nuk te them kurre ta mbyllesh gojen e vec kam nje pytje per ty si njeri intelektual qe dukesh nga shkrimet e tua:  A mund te kete veper historike objektive nen nje sitem totalitar?

jo, nuk mund te kete veper historike objektive nen nje sitem totalitar.

e kam perseritur: ndani periudhat 39-44 me 45-90, se nuk kane pune bashke!

Bukur, athere kush e shkroi historine e periudhes 39-44?

gjate 45-90 e shkroi historiografia moniste.

Falemnderit.

 

Te lutem. Kjo ama nuk zhben Luften Nacional Clirimtare. As luften e Frontit nacional clirimtar. As rolin e komunisteve ne te. Se po te jete keshtu, edhe Hitleri psh tha qe Ducja eshte i vetmi pasardhes i romakeve, por kjo nuk i ben romaket te cmendur, ose naziste sa per at pune. Nuk di pse duhen harxhu germa per kto gjera mes njerezish te arsyeshem?

Jo jo, ajo vetem si pohim nuk e zhben por ka mjaft fakte dhe dokumenta historike qe e zhbejne lehtazi.  Ndryshimi qendron tek fakti, qe je i prirur te besosh historiografine komuniste per LANC, apo te besosh faktet reale dhe dokumentat reale.

 

Meqe je zoteri i arsyeshem, edhe une do te thoja qe te flasesh per lufte Nacional Clirimtare kur gjysma e trojeve Shqiptare mbas luftes ngelen serisht te pushtuara eshte cik si shpulle ne surrat per Kosovaret, Preshevaret, Malesoret e Malit te zi, Iliridasit e Camet.  Apo jo?

lëre o burrë të flasë për pleshtin ai. Besoj se e di barcaletën. Asaj pune po i terezitet me lezet.

Le ta thotë në fund thagmën: gjermenët nuk ishin pushtues. ata thjesht ishin kalimtarë... passengers.

 Or mik ! Sille ne imagjinate sofren e atyre koheve, ne diten qe flasim bashke.Mendo dhe  nivelin e mases se popullit .Mendo dhe  nderhyrjen e te huajve.Mendo dhe se a mundet ta mbante dot Hitleri boten evropiane nden pushtim.Mendo dhe si ishte opinioni shqiptar per  Gjermanine e Bismarkut! Vraje mendjen dhje pastaj beji me faj ata qe ndoqen  aleatet e mbedhenj.ore  e ke idene qe ne ato zonat tona kumunizmi as qe ishte  ne refene? As qe e deshironte kush.Im ate e urrente!Historia analizohet nga faktoret veprues dhe faktet.Ju , me vjen vertete keq, se nuk te konsideroj bosh, niaseshnga Enveri dhe hedh poshte gjithe ate gjak te derdhur jo kot.Ore ballistet e humben moralin ne ate lufte.Flas edhe per njerez te gjakut tim.U bene  bashibozike dhe kusare.Prisnin gishtin per nje unaze dhe veshin per njevath.Kane bere vaki keto ! Kurse ata qerratejte partizane  vrisnin te tyre per nje defter leter dhe nje koker fik.Ke çu thua sot? Ne keto aspekte une nuk le njeri te me flasi kuturu ! Mos ler as ti se  je me te verteten.

    ....Si do ishte zhvilluar situata   ne se fitonte Hitleri ! Mos me pyet sot se sot  nuk bej gaim e te thom do ishte ne favorin tone.Nuk fitonte  Hitleri kurre ! Si fitoi..........

    Teme e gjate e lodheshme dhe qe  ne menyre te habiteshme vijon te mbetet e nxehte, nga krahu, qe edhe nuk beri lufte edhe ankohet se e paska humbur luften ! Thone: "Nga qe ai.............Enver Budallai,  i cili u vu nga jugosllavet, punoi per jugosllavet dhe .......ndaj keta u bene me pushtuesit.

  Nuk eshte keshut historia e Luftes Ant.Nac.Çlirimtare ! Enverit,  kusur mo i lini, per pas lufte.Me luften Jo! Kurre!

I dashur grava, nuk po te kerkoj te me thuash se si do zhvillohej situata po te fitonte Hitleri as nuk dua te imagjinoj nivelin e mases te popullit.  As nuk po te kerkoj histori gjyshrish se ballistat hanin pula e partizanet fiq, e as po te tregoj te tilla (fatkeqesisht gjyshrit e mi vdiqen te dy kur isha 2 vjec, dhe s'me treguan ndonje histori te tille).  Sic thua ti me siper qe historia analizohet me fakte edhe une po te them bujrum, na bjer faktet.  Na bjer ndonje dokument ku tregohen qellimet e nazisteve per Shqiperine (se une jam gati te te bie nje nga vete ministri i jashtem gjerman).  Nuk mund ta mbeshtesim qendrimin tone per ceshtje te tilla pa dokumenta se perndryshme behemi si pijetorja e lagjes.

 

 

ncncnc, vapa e vitit 2010 po iken me gushtin dhe keta bejne ende biseda ballistesh e komunistesh.

 Pra  ju doni dokumeta me te cilat gjermanet  kane patur qellime te mira ndaj nesh.Kush nuk i di fjalet e Hitlerit dhe te Gebelsit .Bilez  Hitleri ja pat then edhe Mbretit, ne pershendetjen derguar atij(bashke me makinen) me rastin e marteses. Por, ne cilen prej deklaratave  Hitleri qendroi korrekt? Ne asnjeren!

   As une nuk te them se  me ke pyt si do zhvillohej  ne se do te fitonte Hitleri.me ke keqkuptu se nuk e bej ate gabim.Te them ne ide, qe " te mençurit"  e kuptuan qe nuk mund te fitonte Hitleri.Dhe ju kundervune.Bene  shume mire partizanet dhe lufta e tyre ishte nje lufte e drejte.Ishte popullore!Ketu duket se ndahemi.Mos gaboj?

 Tani  "i pakapshem" fare mos u bej,  se faktet prej  qe aty ku je ti, solla me larte, per luften .Nuk te duken bindese ? Ore  thone qe te behesh amerikan, do te duhesh te ndryshoshe mentalitetin.Ka raste thua, qe vene  aty me synimin  qe te ndryshojne te amerikaneve ?

 Kjo eshte krejt miqesore.........

Pra  ju doni dokumeta me te cilat gjermanet  kane patur qellime te mira ndaj nesh

Jo.  Meqe thua na pushtuan, une kerkoj dokumenta per qellimet e keqija ndaj nesh.  Pershembull, ka dokumenta mese te detajuara qe flasin se ca do behej me popullsine dhe territoret e pushtuara te Bashkimit Sovjetik (Generalplan Ost).  Sigurisht kishin plan dhe per Shqiperine dhe Shqiptaret, meqe ti thua na pushtuan, apo jo?

 

Po se ke per siklet, po te shtoj dhe nje pyetje tjeter.  A mendon se veprimet ushtarake te FNC-se, i detyruan Gjermanet te iknin nga Shqiperia ne menyre qe te perligjet "Clirimtarja" ne LANC?

 Tani  ne se  duke derguar  gjashte divizione, per "miresira" nuk quhet pushtim, do me dukej si  "i juaji" kur moret Noriegen ................. 

Po, dhe planet per Shqiperine dhe Shqiptaret ishin?

 Po me konsideron deri ne ate nivel sa te arrija tebesoja se ne i ndoqem gjermanet, kot jemi lodhur.Nga mendja, shyqyr, e shof veheten ne rregull!

 Per planet:

  Ishin ore miku im ishin te mira fort  per ne fakiret, por  nuk dolen  mbare........as per vet Gjermanine !

Ç`pret........... nga planet e marrezise ! Tung

Bukur zoteri.  Athere ja nje argument tjeter per mos ta quajtur luften as Nacionale e as Clirimtare.  Pra dhe pashallekun e londres komunistet nuk munden ta clironin nga "pushtimi gjerman" sepse te clirosh dicka duhet qe veprimet e tua te jene drejt per drejt te pergjegjshme per ikjen e atyre qe mendohet qe e okupojne.

 

Per planet, me be nje ze po deshe te lexosh letren qe Ribbentrop i dergon konsullit Gjerman ne Rome mbi Shqiperine ne prag te kapitullimit Italian. Tung gjithashtu.

Individe e grupe te Ballit kane pasur bashkepunim me gjermanin pas prishjes se Marreveshjes se Mukjes. Komunistet vendosen eleminimin fizik te ballisteve dhe keta nuk mund te luftonin edhe kunder gjermaneve edhe kunder komunisteve. Ishte nje veprim racional per te mbrojtur jeten e tyre. Po te kishin qene kolaboracioniste kreret e Ballit nuk i pranonte Amerika ku emigruan shume prej tyre. Pse u prish Marreveshja e Mukjes njehere, ku forcat politike e ushtarake shqiptare rane dakort qe te luftonin se bashku per clirimin e Shqiperise dhe ceshtjet e pushtetit t'i zgjidhnin pas lufte? Po figura te tjera te luftes si Muharrem Bajraktari, vellezerit Kryeziu etj. qe nuk kishin bashkepunuar me gjermanet pse u goditen nga komunistet? Eshte e qarte se komunistet nuk luftonin per clirimin e vendit, por per vendosjen e komunizmit ne Shqiperi. Bile kjo pranohet haptas edhe ne filmat e socrealizmit. Por kjo teme nuk eshte per PKSH versus forcat e tjera por nje histori per terrorizmin politik dhe vrasjet e spastrimet qe kane ndodhur brenda vete gjirit te PKSH. Gjaku e ka shoqeruar kete parti qe nga themelimi. Shumica e figurave dhe drejtuesve te kesaj partie dolen te gjithe armiqe e tradhetare. Po nese paska qene keshtu atehere Shqiperia qenka qeverisur ne shumicen e kohes nga tradhetare e poliagjente. Nejse, te bijte e kapterrave te komunizmit qe ishin gati te mundnin edhe Naton e Traktatin e Varshaves se bashku nuk mund te flasin ndryshe.

Grava ....

 me keqardhje shoh e lexoj qe paske filluar tu ngjash te rrjedhurve  kur mundohesh ti mbushesh mendjen budallait se "mos ki frike nga gjeli , se nuk je koker miser " smiley 

Po vete dem kot or mik i dashur . Me idiote noterike vetem tallu . Fol vetem njehere seriozisht dhe ne se jane me cip Vucidoli kujto thenien Perle edhe mjeksore por edhe humane , edhe politike por edhe psikologjike edhe Historike e parevokueshme edhe Intelektuale 

I cmenduri ( me bute budallai ) thote nje te VERTETE qe nuk eshte normale per nje shoqeri njerzish NORMALE . 

Grava !

Kam mendimin qe kur vihet ne dyshim ose ka argumenete kunder nje Teori e Histori e mbeshtetur ne te paverteta te zbuluara e dokumentuara me vone , per kete edhe mund te flitet e debatohet  , megjithse rezultati praktik ka folur NDRYSHE .

Ja nje e vertete e Madhe qe do dokumente ?????

Nuk ka plane Pushtimi nga Gjermanet per Shqiperine smiley ne injorancen e se ciles me duket se ke rene duke  kthyer Pergjigje .

Thjesht or vetem thjesht . Shqiperia ishte pjese e KURORES se njerit prej anetareve me sinifikativ te Boshtit Berlin - Tokio - Rome . Ishte ne kuroren e Mbretit te ITALISE . Ligjerisht dhe Internacionalisht ishte pjese e koalicionit , me buke e zemer per Fashizmin e Musolinit . Ne Shqiperi ( Kosove plus Shqiperine , jo viset e tjera shqiptare &nbspsmiley vihej si ne bace te babait per te mare MERCENARE dhe jo per ta pushtuar. Ata nepermjet pushtuesve Italiane ishin Ligjerisht brenda planit te pushtimit si te Shqiperise ashtu edhe Italianet e japonezet pjese e planit te Pushtimit te B.S

Dhe per  me shume referoju Ligjit te nje tjetri me te marre se ky i yti qe po konsumohesh .

Jo budalla individual qe nuk kupton cfare thote se ne fund te fundit neper Bloqe per ke nuk ka vend , por I marre ne rang shteteror , qe akoma mba Ligjin e Luftes me Shqiperine per te vetmen arsye ( Jo se Agresioni filloi nga Shqiperia kunder Greqise smiley ) por se Ligjerisht Shqiperia ishte pjese e Boshtit Nazi - Fashist.  ! Dhe ishin ata qe ishin qe e shpetuan Shqiperine nga nje vendim FATAL i copezimit pas Luftes se Dyte Botrore vetem se fitimtaret ( Partizanet dhe Intelektualet Patriote  , klerike se bashku me popullin pa dallim feje krahine e ideje &nbspsmiley ishin pjese e Koalicionit Anti - Fashist.

 Kaq per Kaqolet , por shoh edhe ty qe perpiqesh ne kete vorbull qorrash me gjasa per te bere qe njerzit te kuptojne nga faktet.

Ne do me vetem TI per te mos u konsumuar me buke te mykur e adoleshente , jam gati te vij edhe me shume te tjera ! Por te Lutem edhe ty si Emigrantit mos me me te marret . Leini te molloisin pralla nga gjyshrit , a thua se jane fundi e fillimi i se vertetes per Shqiperine ?

Personalisht po te them se shembujt per Hito Z. nuk jane per veshe gomeresh !

Si gjithnje shume respekte !

Grave me vjen cudi nje nje bir nacionalisti te flasi si komunist i thekur drizoreve. Kur tregon per babane tend qe ka qene nje Kosove i emruar prej administrates shqiptare dhe pastaj eshte arratisur ne 42, nuk tregon pse eshte arratisur!!!! Duhet te pyesja xhaxhane tim se ka qene gjykates ne ate kohe atje, duhet te jene njohur, mbas edhe miq.

Por me pas "e tregon" ti bukur aresyen, kur shkruan perrallat per nacionalistet balliste qe hanin pula, e per partizanet internacionaliste qe nuk kepusnin kokerr fiku.

Shume nga ato qe shkruan jane te verteta por ndihet dogmatizimi ne mes fjaleve te tua.

Shqiptaret duhet te presin edhe pak e pastaj ta rishkruajne historine e 39-44. Sepse keto vite ishin plot me gjak prej te dy paleve. Por me e renda ishte se per keto vite falja duhet te vije prej angloamerikaneve, nje falje e madhe per gabimin qe iu be ketij kombi. Ndarjen me dysh, dhe stimulimi per vuajtjen 1/2 shekulli qe nuk e deshen dhe aq me teper nuk e meritonin.

Nje lloj druri shkruan me siper se, sikur mos te kishin qene N-CL me komunistet vendi do quhej e do ishte anetar i boshtit pushtues. Po pastaj? Cfare  do te ishte me mire se nje Itali post-fashiste e nje Gjermani post-naziste, ku anglo amerikanet ndihmuan me dergesa ndihmash te planeve Marshall, e vendosjes se demokracise qe ne i kerkojme ti modelojme sot. E kupton ai lloj druri bashke me llojet e tjera qe humbem dy breza e ky i treti e ka krimbin ne koke akoma. Aq sa edhe ne mes te atyre vendeve nuk ka ilac e antibakterial qe ti sheroje.

A nuk do te ishte me mire te quheshim pale jo nderluftuese, sic na emertuan gjermanet, e me pas mos te kalonim ne boshtin sllavo-socialisto-bolshevik?

Po Gjermania u nda më dysh o torollak. Iu vunë sanksione që i paguan edhe sot e gjithë ditën plus shenjën e turpit që e mbajnë akoma mbi shpinë. Kaloi nga ekonomia më e zhvilluar e Evropës në vend që mbahet me ndihma. Do të matet bytha jote me Alemanjën. Po e di sa gjermanë janë vrarë mer në atë luftë, që do të barazohesh me ta?

Italia ka humb territore në veri, i janë masakruar popullsitë nga partizanët jugosllavë gjatë luftës.

Preteksti ishte gjithnjë i njëjti: humbësit duhet të paguanin.

Të ishte vendos Shqipëria në boshtin e këtyre, do e kishe Greqinë deri në Vlorë dhe Serbinë deri në Shkodër.

Shqipëri do quhej sot vetëm pashalliku i Esat Toptanit. Dritëshkurtërit aq meritojnë.

Po turpin e të qënit fashistë si do e mbanit o qyqarë? Apo hajt se shtyhet me një gotë verë nga mbrapa.

***

Hajt mo... u tregu tekanjoze historia me juve, ju la prapa dere. Çti bësh fat i lik...

 Dhe një gjë të fundit: Në qofshi njerëz me integritet, qoftë pak mo po pak fare të ndershëm, atëherë pranojeni që lufta N.A.Ç.L ishte luftë e drejtë dhe nga momentet e pakta të historisë së Shqipërisë, ku POPULLI u ngrit kundër pushtuesit dhe mori në dorë pushkën dhe fatin e vet.

Nëse pas kësaj doni të kritikoni komunistët se si e qysh e çfarë, rrugën të hapur e kini (nga mua të paktën), po mos hidhni baltë mbi atë çka vetë shqiptarët deshën gjatë asaj lufte.

Në nuk e bëfshi dot këtë, atëherë unë ju them vetëm kaq: Shkofshi në p.. të gjermamit.

 Ka akoma njerez me duket te cilet nuk e kane te qarte si e pse erdhen komunistet ne fuqi e pse u vune ne krye te NACL. Shqiperia ishte popull i varfer, 90% analfabete, 800.000 banore ku 90% jetonin ne fshat apo ne "qytete". E di njeri ate barcaleten qe kur shkoi kamioni ne fshat i dhane bar per te ngrene?
Pse nuk fituan komunistet ne France, ne Austri (Austria madje eshte rasti me i paster sepse ne Jalte u la nen influencen sovjetike)? Pse u be lufte civile ne Greqi qe ishte po aq e prapambetur sa edhe ne dhe ku propaganda komuniste ishte shume e forte? 
S'kishte si te ndodhte ndryshe, pra. Edhe sot sikur te ishim ne te njejten gjendje si ne vitet '40 dhe te vinte nje 'komisar' dhe te thoshte: " votoni per ne se ne do ju japim tokat e bejlereve" njesoj si atehere do ndodhte. Komunistet fituan sepse kishin shumicen mbrapa. Kishte nje pakice qe ndoshta ishte me e edukuar, me e mencur ndoshta, por fatkeqesia jone eshte se ajo nuk fitoi, nuk kishte mbeshtetjen e shqiptareve dhe nuk kishte si ta kishte. Nuk mund as te krahasohemi me vende si Austria, Franca deri dhe tek Greqia.
Sa per fajin e instalimit te diktatures komuniste ne Shqiperi kete e ka vetem Italia fashiste dhe Gjermania naziste. Jam i sigurt qe ne nje kohe paqeje historia e Shqiperise do rridhte ne menyre krejt tjeter. Jo domosdoshmerisht me mire sic e kane vertetuar keto 20 vjetet e tranzicionit postkomunist.

E di si flasin ca ketu: Meqe komunizmi na doli i keq dhe vuajtem per 45 vjet nuk ka c'na duhet edhe lufta qe bene Shqiptaret nga 39-45.

Ketu po flitet per luften dhe jo per paqen o.... ca tju them....

Per kohen ata ishin qe i dole zot vendit, balli kombetar dhe legaliteti luajten karten e te privilegjuarit gjate luftes.... nese fiton fashizmi ne jemi ne krye... as na duhet te luftojme pa le me teper mos e dhente Zoti ti kthejme llafin Gjarmaneve dhe Italianeve se na shuan rracen. Njeri me larte thote: Pune e madhe edhe sikur te ishim rreshtuar perkrah fashizmit do ishim me mire.... hahahahaaa. Nga cila maje e bregut flet mor aman, nga ajo qe se ze dielli kurre?!

Nese Shqiptaret do ishin rreshtuar me fashizmin nuk do kishte Shqiperi fare se do ishte ndare ne 100 copa. Edhe Zogi qe beri "shtet" e beri me bajonetat e Serbeve dhe mbahej ne kembe me patericat e Duces....

Lufta Antifashiste Nacional Clirimtare ishte nga me te medhajat qe populli Shqiptar ka bere per clirimin e tij dhe ja arriti qellimit. Ishte nen udheheqjen e kujt ishte ata bij te saj i dolen per zot s'kishte te tjere se te tjeret shikonin per ofiqe pa luftuar.

Sa per graven me larte: Aq mire e ka thene ne disa postime me lart sa nuk i luaj asnje presje. Kishte edhe nacionaliste qe per hir te nje ideali te madh sic ishte clirimi i vendit qe nuk ishin komuniste por nuk shikonin alternative tjeter me te mire e perkrahen luften e drejtuar nga Enver Hoxha.

Se cu be pas luftes ajo eshte gje tjeter, merrni nga nje ekskavator po deshet te hidhni balte se me lopata nuk ja dilet.

O ti cope, ta kam shkrujt edhe me shkronja te zeza. Pse i sajon dhe ja ve tjetrit ate qe se ka shkrujt. Mire qe nuk eshte me te thene por me te shkruajtur se do ta kishit bere si dikur me prifterinjte qe i fusnit armet prapa kishes e pastaj i kontrollonit per armemshefje.

Une flas per mospjesmarrje ne asnje bosht ushtarak nderluftues. Dhe per kete sot jane dokumenta te qarte te arshives shqiptare e komandes ushtarake gjermane ne Shqiperi. Lere pushtimin italian me historite e guerrileve neper filma. 42 ishte kunderrofensiva ruse dhe plani per frontin e dyte qe ishte gati u shty. Fundi i 43 ishte ripzicionimi ne krahe pasi Italia kapitulloi dhe strategjia ushtarake e tyre ishte e tille qe nuk na mbetet ne ta diskkutojme mire a keq. Organizimi i UNCL u be ne Korrik 43, dhe nuk njihet asnje operacion i organizuar ushtarak kunder tyre. Operacioni i dimrit ishte vecse nje raprezalje dhe kujtese qe u behej shqipareve.

Ishte nje stataus qe nuk e perfitoi asnje vend i lindjes. Kete duhej te kishin shfrytezuar ata kokorocet e kohes. Por boterisht sot njihet nderhyrja Jugosllave e kjo vetem per nje interes. Per ate copen e madhe, Kosoven.

Per te tjerat nuk te rilexoj ty, se i kam harruar librat qe i paske marre pertej oqeanit e i mbakerke poshte jastekut.

Une nuk pozicionohem ne asnje krah dhe jam i qete. Ashtu sic e vleresoj Hoxhen per konferencen e Parisit, pamevaresisht qellimeve dhe prej kujt suportohej, ishte nje qellim i mire dhe super deciziv per Shqiperine, ashtu dhe them qe ishte kriminel ne mes grupit te krimineleve, nga ata qe Bizanti i ka patur te paket.

Une flas per mospjesmarrje ne asnje bosht ushtarak nderluftues.  

E di ti qe se ca statusi kishte Shqiperia para se te "pushtohej" nga Italia? (Une do thoja jepej Italise nga Zogu) se ato arkivat e Gjermaneve i ditke mire por vetem ato Shqiptaret nuk para te pelqejne.... edhe nese nuk do te kishte qene absolutisht neutrale do kishte pesuar nje fund tragjik, ndarje ne 100 copa me pretendimin qe ishte aleate me fashizmin.... Mosveprimi quhet miratim i nje gjeje apo perkrahje nese e di ti apo jo..... U nda nje Gjermani qe ishte superfuqi jo me ne qe ishim nje grusht njerezish.... ose per kohen as qe ishim fare ne krahasim me te tjeret.

 

Operacioni i dimrit ishte vecse nje raprezalje dhe kujtese qe u behej shqipareve.

 

Kjo eshte vertete e bukur Operacioni i dimrit ishte vetem kujtese...... per cfare per te zhdukur levizjen apo qendresen ushtarake te Shqiptareve mbase.....

 

Lere pushtimin italian me historite e guerrileve neper filma.

 

Po pushtimin Italian perse ta leme meqe i kemi komshinj dhe ju bejme qejfin?! Ata bene te njejten kerdi si edhe pasardhesit e tyre Gjermane.... apo ti i lexon historine e Shqiperise me syzet e Abas Ermenjit.

 

Per te tjerat nuk te rilexoj ty, se i kam harruar librat qe i paske marre pertej oqeanit e i mbakerke poshte jastekut.

Se ku i mbaj une librat ty s'te duhet shume por argumento me llogjike dhe jo t'ja hipesh gomarit se prapthi. Historia behet nga historianet dhe ata qe e kane jetuar ate kohe se po ta dish ti ka akoma deshimtare te gjalle te asaj kohe, ka shkrime nga palet ne lufte, ka arkiva Shqiptare qe ti i anashkalon se lexuari se te duken me te mira te Abaz Ermenjit qe ishte humbes ne lufte.....

Organizimi i UNCL u be ne Korrik 43, dhe nuk njihet asnje operacion i organizuar ushtarak kunder tyre. Operacioni i dimrit ishte vecse nje raprezalje dhe kujtese qe u behej shqipareve.

Organizimi i ushtrise se rregullt u be ne 43shin por qe te arrihej aty duhej te kalonin neper ca faza paraprake qe te beheshin formacione te organizuara o Shqipo sepse nuk te mblidhej njeri me nje te rene te birbilit neper ceta batalione apo komparmata.... Puna me e madhe ishte bindja e popullit per tu hedhur ne lufte kundra okupatorit se ishin njerezit te pa ditur te pa shkolluar, ishin bageti hesapi.....

Po ti si merr vesh keto se je mesuar hedh nje llaf ne tym dhe nga nje romuz nga pas dhe kujton se ke te drejte meqe bertet dhe cirresh me shume.....

Mev jen keq per coroditjen tend naive. 

Flet idotesira kur thua per hipoteza qe do ishim bere 100 copa ndersa une te flas qe Regjenca e rrezoi/abrogoi protektoratin italian dhe gjermanet nenshkruan "memorandumin e mos perzieries ne veprime ushtarake te nje shteti me status te vecante mospjesmarrje". A e kupton se cdo te thote kjo o derezi?

Po te te jap shembullin e Zvicres (ne ndryshim me ate te Austrise), e cila ruajti mospjesmarrjen dhe lejoi kalimin e paleve nderluftuese. As nuk morri e as nuk dha. Cfare te keqe kishte qe nuk kishte partizane e balliste. Apo se ishin popullsi me 12 kantone e 4 gjuhe? prandaj nuk i bene 100 copa? E kupton mor profan qe Jala ruajti te gjitha kufijte por vendosi zonat e intersit ose te influences ushtarako-ekonomike. Dhe Jala nuk ishte ne 1944. Me te u mbrojt edhe Hoxha ne Paris ne 47.

Mua nuk me plas se ku i mban librat por dua te kujtoj qe kur te shkruash me flamurin amerikan duhet ta kesh parasysh se ai vend qe eshte ashtu si eshte dhe ti kerkon te behesh qytetar i lire, i ka pas varur dhe cuar ne karrike elektrike komunistet, se e dinte se c`lloj monstrash te pandryshueshme ishin. Dhe kane Biblen qe i betohen, jo Kaineve qe hengren njeri tjetrin pa pyetur kush luftoi e kush punoi per atdheun.

 

Mua nuk me plas se ku i mban librat por dua te kujtoj qe kur te shkruash me flamurin amerikan duhet ta kesh parasysh se ai vend qe eshte ashtu si eshte dhe ti kerkon te behesh qytetar i lire, i ka pas varur dhe cuar ne karrike elektrike komunistet, se e dinte se c`lloj monstrash te pandryshueshme ishin. Dhe kane Biblen qe i betohen, jo Kaineve qe hengren njeri tjetrin pa pyetur kush luftoi e kush punoi per atdheun.

Epo kush flet per liri dhe te drejta...... pika mu ne b...

Une s'kam qene komunist dhe asnje nga familja ime meqe po hyjme ne gjera personale se ti aty e ke mizen do te dish se kush, qysh e tek por edhe po te isha do ta kisha per nder..... Sa per karrigen elektrike te na rruash bishtin ti edhe ata Ermenjerit e pakapshem me lart....

Ne cdo enciklopedi te Botes ka disa barazime qe nuk lene shteg per nenkuptime

Lufta e dyte Botrore = Lufte midis Boshtit te krimit Berlin -Tokio - Rome dhe sejmeneve e kelysheve te tyre bashkepunetore dhe bllokut perparimtar BS -USA Agli me te gjithe forcat Demokratike e Liridashese ne Bote !

D' Artanjan  = Sanguin

  Shtojce e re ne Enciklopedine Boterore mbeten  edhe perpjekjet e ham hameve te  Inteligjences  Shqipetare brenda e jashte vendit  ....Kete duhej te kishin shfrytezuar ata kokorocet e kohes......

Dmth Baba@aret e Kombit  smiley

Keiend       = qe fluturon me presh ne bath ose Logjika i fillon dhe mbaron me SIKUR !  Nje nga ilustrimet  me te njohura ne Bote eshte thenia e  URTE  shqiptare

Sikur halla te kishte koloqe cfare do quhej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

harrova te shtoj edhe njohjen e FellT e qe kemi ne si shqipo ne pasurimin e kultures Universale pertej hapsirave qiellore!

...nga ata qe Bizanti i ka patur te paket. ...

sqaruese ...... Bizant = fshat ne rendesi Boterore ne kufi me Qelepidhzen dhe Momlin e Tiranes .

Gjeta dhe nje perle tjeter te perpjekjeve te ham( tani ) - humeve .

Une nuk pozicionohem ne asnje krah dhe jam i qete.... smiley

Edhe  babA DervishiT ne ate Bote s'po i rruhet mjekra ....NE SE JE I QETE TI APO JO ....  Eh deri ku mbrin megallomania dhe budallalleku . Zot ruajna nga te marret !

 keiendi, pa ndalu pake se  thua gjera jo te verteta !

...."se do ta kishit bere si dikur me prifterinjte, qe i fusnit armet  prapa kishes e pastaj i kontrollonit per armemeshfeje.."

  Per keto, "te ditura mire prej jush ", me lejo te  them se  nuk eshte ashtu e verteta.Nuk po them per prifterinjte, qe realisht  ashtu ishte dhe jo si thoni Juve.Lexo kujtimet e Mark Gjon Markaj(njeri qe foli gjate ne TVSH 1994, i ardhur prej Canade dhe qe mes te tjerash  tregoi edhe per vrasjen e "Cuces se Maleve&quotsmiley Ai i pohoi vete  per ndihmat e Kishes ne luften kunder komunizmit ku perfshihej  ne  radhe te pare strehimet dhe armemeshefja, ti  qe nuk dime ku ishe na thua te kunderten.

 Por, po te tregoj per "Teqene Bektashiane te Zalli"-Gjirokaster . Ishte ndene mesimet e Baba Selimit.Nje burre  i rralle e klerik shembellor .Si Dervish, ( Teqete,  ne hierarki kane dhe dervishet) sherbente  Dervish Rexhepi, prej Lazarati. Fshehtasi Babait e ne bashkepunim me italianet, ne ate fillim dhe me gjermanet me vone, Dervishi, duke qene edhe nder kreret e Ballit ne Jug, i pati mbushur  bincat e Teqese me arme.

 Qarkori ( Bedriu dhe ndihmesi i vet, Shemshi Totozani ) e mori  vesh dhe i vajti Baba Selimit diten ne dreke, nden hundet e qindra ushtareve dhe bashibozukeve bashke me ta.

I priti, si ai burre dinte te priste.

  -Bijt e mi! -ja nisi Babai

 -Ruani vellezerine me njeri tjetrin dhe shmangi te keqes qe na ka zaptuar deren! Do iki edhe kjo e keqe.Gjeni gjuhen e mirekuptimit si dhe ka urdheruar i madhi Zot!Keshtu  u thom te gjitheve, kush vjen ne kete dere Perendie..

-Baba, Zoti te dhashte ymer, edhe neve e duam kete dhe jemi per kete.Por  nuk na duket ne mesimet e Tua  qe ketu, ne Teqe, ne  shtepine e Zotit, behen grumbullime dhe furnizime me arme djemerise, per te na luftuar neve qe i kemi dale Zot vendit.-i thote Bedriu

-Stajfirunllah! Mos bir! Si mundet te beje vaki nje gje e tille ketu ?-Babai

-Thirre Dervishin dhe le te betohet me dore mbi Kuran!-Bedriu

         Me mundim u ngrit Baba Selimi(ishte shume i mundur) dhe doli ne ashef.I foli tre here  Dervishit por ai kishte ikur.U kthye dhe foli vetem keto fjale:

-E po beduvane paçin mor bij! Zot  u dhashte nga fuqia e tij per t`ja arritur atij qellimi qe me thoni !

  Dervish Rexhepi u arratis ne prag  te çlirimit, iku  dhe u be Baba ne nje Teqe ne Amerike.Ka ndrruar jet shume vone.I kendohet kenge nga ballistet per kontribut nacionalist si nder kreret e ballit.Ne Çlirim, ne ate Teqe u gjeten edhe motroloze te rende.................!Te siguroj se nuk ishin te ngulur prapa Teqeje, si ne ato kishat,  qe te kane treguar ty....... kur nuk te zinte gjumi !

          Vetem dy fjale per luften dhe.... mungesen e betejave, sipas teje.

 Ne betejen e "Tendes se  Qypit",  mbeten te vrare 28 partizane dhe 89 gjermane.Ne betejen e Mezhgoranit  ra dhe vete heroi Hasim Zeneli. Ne Marglliç 17 partizane rane  ne fushe beteje, sebashku me birbilin trim te Laberise, Mustafa Matohitin.

 Megjithketo pakez sa te permenda, jo thjesht per ju,  te siguroj ty dhe kedo, se atyre djemve me çika partizane, nuk u ka pat shkuar kurre nder mendje, se pas  60 vjetesh, do vinin ne jete ca  "qypa", mbire nga çairet shterpa te ketij vendi, e do tentonin ta mohonin ate lufte vigane.

   Ajo kohe sikur  i ben thirrje djalerise se sotme:"Ejani nder vehte dhe çlirohuni nga ligesia, qe u ngjitet lart qe prej fundit te stomakeve, ne formen e  thartires se skajshme, per ne goje.Se po ne gjokse ju bie.......!

Nje lloj druri shkruan me siper se, sikur mos te kishin qene N-CL me komunistet vendi do quhej e do ishte anetar i boshtit pushtues.

 

Kei, me le t'i kujtoj tufes te emocionuarve qe kerkojne te bejne histori me presione persione psikologjike se mbasi Italia kapitulloi Viktor Emanueli e leshoi kuroren Shqiptare, e cila u morr persiper nga keshilli i regjences qe deklaroi pavaresine dhe asnjeanesine e Shqiperise ne kete lufte.

 

Interesant fakti sa disa me siper thone qe ishte lufte e madhe e lufte e drejte ajo e ashtequajtura "Nacional Clirimtare" kur grava me siper pranon qe veprimet ushtarake te FNC gjoja kunder gjermaneve, nuk ishin te pergjegjshme per ikjen e gjermaneve nga Italia.  Mos te flasim pastaj per pjesen "Nacional", se sic i thashe me siper emigrantit eshte nje shpulle turive per Shqiptaret e Kosoves, Presheves, Malesise, Ilirides (keto ngelen brenda Jugosllavise me deshiren e plote te ketyre "Nacional Clirimtareve&quotsmiley e Camerise.

Interesant fakti sa disa me siper thone qe ishte lufte e madhe e lufte e drejte ajo e ashtequajtura "Nacional Clirimtare" kur grava me siper pranon qe veprimet ushtarake te FNC gjoja kunder gjermaneve, nuk ishin te pergjegjshme per ikjen e gjermaneve nga Italia.  Mos te flasim pastaj per pjesen "Nacional", se sic i thashe me siper emigrantit eshte nje shpulle turive per Shqiptaret e Kosoves, Presheves, Malesise, Ilirides (keto ngelen brenda Jugosllavise me deshiren e plote te ketyre "Nacional Clirimtareve&quotsmiley e Camerise.

 

E ju jeni shpellare fare more aman pupupupu edhe te zgjebosur edhe bishtin perpjete....

Ky shpellari tjeter thote: Gjoja lufte e madhe..... Po kur behen ato festimet e 9 Majit per diten e fitores mbi Fashizmin kreret Shqiptare jane te ftuar ne c'do vit edhe vjet shkoi Alfred Mojsiu qe ishte ne nje nga te ftuarit e nderit ne Moske o tul.

Une vetem juve shpellareve kam pare keshtu. Bota e zhvilluar dhe vendet e zhvilluara mundohen qe edhe nje moment teper te vogel qe ka kontribuar ne ate lufte ta ngrene sa me larte dhe te marrin merita, ndoshta edhe me shume nga c'ju takon.... keta shpellaret tane mundohen te hedhin poshte ato qe Shqiptaret i kane arritur me gjak dhe sakrifica.... epo harbute dhe bukeshkale vetem ju jeni..... harram per Zotin harram buka.

Flet idotesira kur thua per hipoteza qe do ishim bere 100 copa ndersa une te flas qe Regjenca e rrezoi/abrogoi protektoratin italian dhe gjermanet nenshkruan "memorandumin e mos perzieries ne veprime ushtarake te nje shteti me status te vecante mospjesmarrje". A e kupton se cdo te thote kjo o derezi?

Kete ia shkruajta me siper se na cau ....historin e me perralla betejash, i duket Mezhgorani si Stalingradi. Une flas per paqe dhe mos pjesmarrje ai me shkruan per gjak e tradheti. Une dua ti harroj idotet e leshkot e maskarenjte qe vrane njeri tjetrin, ai me shkruan per gjenerale betjash napoleonike.

E pastaj detyrohesh ti shikosh rrudhat e trurit, a thau si nuk iu shtruan ne Ameriken antikomuniste.

 I pakapshem.Po ne balliste e partizane jemi te ndare tani keshtu? Flasem per luften dhe ajo na ka dhene nder e lavdi jo turp.Nje popull i vogel, i perçare dhe me histori shteti te paket, diti te orjentohej nga ishte e drejta.Ata qe ecen kunder kesaj  nuk bene mire dhe e vune vehten ne pozitat e bashkepuntoreve me pushtuesin.Sikur vetem kaqe eshte mjaft.

   Se une spse e kam bindjen, qe edhe sikur sot te behej nje referendum, per pro dhe kunder  te atyre ngjarjeve mbi 80 perqind do ishin pro luftes.Ore ju flisnin sikur  te beni llaf per Japonine, si potencial.Kur  mbi 90 % e popullsise ishte analfabete e qe prirej per te ndjekur.. parite

  

Kur i shkruaja Gravs per tim ungj, gjykates ne Kosove ne 39-41, mbase mik me babain e tij nacionalist, doja ti jepja te kuptoja qe nuk u arratiss kurre prej punes se tij shtetrore, e nuk u perzie me politike kurre. As edhe mjaft vite pas clirimit. Dicka e tmerreshme e mori ne qafe. Pse kishte filluar studimet me Hoxhen ne France(pasi ai beri vetem nje vit e ky i imi e mbaroi), dhe "ishte moda" qe duhej te futeshin ne burg te gjithe intelektualet.

Po gjeneralet e LNC ku shkuan. Beqiret e Shehet, Spahite e Dumet.

E shkreta nena e Hito Cakos, nje djale deshmor( Ethem Cakon) e nje gjeeneral tradhetar.

AS varre nuk kane shumica.

Na bjer ndonje vendim per tet UNGj se ne ate kohe vendimet jepeshin nen emrin e Kurores dhe gjyqtaret ishin te detyruar te ishin pjes e GJYKATES USHTARAKE Italiane qe jepte "dekorata" dhe shperndante "flete nderi " per Patriotet. Sa per kulture Juridike , per llapaqenizmat e tua ,vendimet me vdekje ishin atibut i Gj.U.Italane .

Mos or matufer , leini gjerat te flejne ne fatin e tyre qe nuk varej prej tyre .

Kujtoni Klinton per Saliun ...uji qe rrjedh nuk lag dy here te njejtat brigje ...dhe rrini rehat ne ato prona qe i VODHEt , i GRABITET dhe qe jeni pasuruar 100% me pronen djersen , gjakune e sakrificat e shqiptareve te thjeshte .

Nuk eshte koha tani per tu cilesuar me emin e vertete , por te jeni te BINDUR qe sahanlepires te cdo PUSHTETI do ta kini si nr personal te identit te ushtarit qe vritet dhe nuk njihet !

Vendimin per denimin e nje prej Heronjeve te Popullit kur doli pakice ne gjykaten e Tiranes e nuk deshte qe te denohej, se nuk e arsyetonte si veper penale.

Por yt ungj kulloste bagetite, e ti vone e morre vesh qe kishte edhe njerez me dinjitet aso kohe. E qe kishte njerez qe kishin marre pjese ne ngritje flamur pamevaresie, e te tjere qe dhane trecerekun e pasurise per atdheun e kombin.

E te tjere, si Shefqet Beja qe dhane para e mund per LNC, e ne fund u varen se e donin Shqiperine si ajo Amerika ku mbllacitesh ti sot.

Te kerkova per vendimet e 39 - 41 dhe nuk duhet te dredhosh.

Une nuk kam xhaxha , por babe kam patur edhe me Italanet si nepunes dhe me anetaresi "antar i partise Fashiste " ne se doje te punoje por edhe me kamunistet me NDERGJEGJE.

Ja dy pejetje qe te qartesohesh zotrote se si pranoheshe ne parti ne 42;

1 - Perse nuk je futur ne parti ne vitin 1941 ?

pergjigje me shkrim : - Kam  patur pikpamje liberale dhe shpesh jashte disiplines se Partise

2- Perse Italianet nuk kishin besim tek ty

pergjigje me shkrim :- Kam patur pikpamje liberale me prirje komuniste .

Desh fati nuk ra Hero , por cdo vit vente e perkulej me ndjenje te larte respekti e simpatie per te renet e LII deri sa ndroi Jete .

E te tjere, si Shefqet Beja qe dhane para e mund per LNC, e ne fund u varen se e donin Shqiperine si ajo Amerika ku mbllacitesh ti sot.

I nipi e te tjere , perjashtuar ate me nr identiteti , qe mos je vet , kane qene oficere te devotshem te gatshem te ndeshshin me imperializmin amerikan qe paska dashe me shpirt Shefqeti smiley

Ri or gjytyrym , hani  e pini QYL  nen hyqmin e Sali Kar-ikexhiut  ,   se u mbiu preshi nga maja , pa u njohin  dhemb e dhemballe cfare jeni , e ne se jeni ata qe pretendoni ketu !

 

 njè ditè kur tè kesh kohè duhet tè mè shpjegosh...si ka mundèsi qè as Grekèt e as Serbèt nuk mendojnè si ty l pakapshèm?? Nuk mendonè si ty as pèr luftèn e as pèr pas luftèn...e as pèr sa i pèrket Enverit...nuk afroheni fare..Ti qè mbèshtet teorinè e vèlla-vrasjes me urdhèr tè serbve..e ata qè drejtuan luftèn agjentè tè jugosllave e grekve..a ke biseduar ndonjèher me ndonjè serb apo grek? tè them unè seç mendojnè...mendojnè se LANç nuk ka ekzistuar,dhe jo se ka qenè vèlla-vrasje e ne demek asnjanès,por se ne nuk ishim gjè tjetèr por veçse bashkèpuntor tè nazi-fashizmit,shembull batalionet me shqiptar qè morèn pjesè nè sulmin kundèr greqisè,dhe batalioni gjerman"Skanderbeg"...po ashtu,jo qè enverin nuk e quajnè tè vetin(siç argumenton ti)...por nuk duan ti shohin sytè...si nacionalist i tmershèm qè ishte!! Enveri nacionalist pèr ta...?!...po pate kohè mè shuaj kuriozitetin..kemi mendime krejtèsisht tè kundèrta...dhe po tè jetonim atè kohè(luftèn anti-fashiste,se pas lufte do tè isha kundèr njeriut qè tradhtoi gjakun e shokve tè rèn&egravesmiley..unè do tè isha me ata qè ti i shan sot...dhe ti ndoshta nè kahun tjetèr...por unè e di pse-nè,kurse pèr ty mendoj se nuk je shumè i qartè as sot!!

More c'me duhet mua se c'mendojne armiqte tane te perbetuar.  Nacionalizmi i Enverit ishte pseudo.

 

"Kosova duhet t'i mbetet Jugosllavisë. Kush është kundër kësaj politike, duhet luftuar!"

(Enver Hoxha, Plenumi i PKSH dhjetor 1946)

 

Dikush qe thot gjera te tilla, s'ka shance as te jete nje grimce nacionalist.

Mund tè mè japèsh njè pèrgjigje apo jo...por mos ma dridh muhabetin i pakapshèm...pèrderisa ti mbron teorinè e udhèheqjes sè LANç nèn urdhrat e serbève,duke i quajtur gjithè pjesmarsit nè atè luftè budallenj nèn urdhrat e serbve... e qè vrisnin vèllezrit e tyre se kèshtu ju thoshte serbi...mè thuaj ku e bazon?tè lutem..mos mè thuaj qè e bazon tek njè deklaratè..kur unè mund fare mirè tè tè sjell 100 deklarata tè Enverit apo Mehmetit ku deklarohet krejtèsisht e kundèrta.. a nuk duhet tè ishin ata tè parèt tè kènaqur me regjimin komunist tè enver hoxhès(e ti thurnin lavde),pèrderisa enveri ju fali kosoven e çamèrinè,e arinte deri atje sa gjatè luftès urdhèronte njerzit e tij tè vrisnin vèllezrit e tyre pèr tu shèrbyer serbve e grekve??Pèrse asnjè nga teoritè e tua nuk gjejnè mbèshtetje tek serbèt e grekèt..por mendojnè krejtèsiht tè kundèrtèn?? ...pastaj nè se do ta shaj Enverin...nè tè s'èmès kopili...se gjaku i shokève e mallkoi!!!

Ore ta dhashe pergjigjen.  Nuk me intereson se ca mendojne armiqte tane te perbetuar.  Ata kurre nuk do ngopen deri sa mos te egzistoj fare shtet Shqiptar. 

Ku e bazoj?  Pak jane 50 vjet komunizem or taj? Dashke me? Prishja e Mukjes pak eshte?  A je ne ndjeni qe ne periudhen 1943-1944 kishte nje shtet etnik Shqiptar me te gjitha terriotoret etnike Shqiptare, me ushtri, administrate, polici, shkolla Shqiptare te administruar nga Shqiptare?

Kur mori vesh Miladini qe 12 delegatet e FNC-se kishin firmosur Mukjen, e cila caktonte nje lufte te perbashket pa dallime ideologjike kunder cdo pushtuesi te territoreve etnike Shqiptare dhe se fati i gjithe terriotoreve Shqiptare nden Jugosllavine para luftes do vendosej me ane te referendumit popullor e beri helaq te birin e Gjylos, duke i thene "Jebem ti etnicka Albanska!" (Te q*fsha Shqiperine etnike!).  Te ishte nacionalist Enveri i kishte thene te ****** ty me gjithe Serbine, por e dime cfare ndodhi e si rrodhi historia...

Ore...mbase nuk kuptohemi ne...nè se ti mua mè akuzon se unè kam shitur shtèpinè tonè tè pèrbashkèt,qoftè edhe 1 dhomè tek X....Ti thua kètè e kam bèrè duke vrarè e prerè njerzit e mi,kurse unè them qè bèra luftè pèr kètè shtèpi...unè tè marr e tè çoj tek X..e ky tè thotè qè jo vetèm nuk i kam shitur gjè,por mendon se jam unè qè i kam vjedhur shtèpinè tonè tè pèrbashkèt(sipas tij,nuk kemi shpi fare..as unè e as ti) e qè nuk e le as tè afrohet te gardhi,dhe pèr kètè mè shan nga mèngjesi deri nè darkè.....unè tè pyes ty: ti zotri sheh èndrra?...lere fare se mbase edhe nuk kuptohemi...kèrkoj ndjesè!!

Perkufizoje njehere shtepine e perbashket, e pastaj hajde te flasim...

Po ku tè dojè zemra ty o i pakapshèm e pèrkufizoj unè shtèpinè e pèrbashkèt...po tè duash deri nè STAMBOLL..por ti duhet tè mè gjesh njè pjesmarrès tè asaj lufte...i cili tè dèshmoj se kishte marrè pushkèn pèr ti falur Stambollin turqisè,kosovèn serbisè,çamèrinè greqisè,shkupin maqedonisè,Ulqininin Malit tè zi...e ku di unè...Puglian apo basilicatèn ITALISè!!! Po ashtu duhet tè mè gjesh njè serb,njè grek,njè maqedonas  ose njè malazez i cili tè dèshmoj se partizanèt shqiptar i kanè falur Kosovèn,çamèrinè, ulqinin apo shkupin... pastaj duhet tè na sqarosh pèrse tè gjithè kèta(JUGOSLLAV e GREK) e kishin halè nè sy luftèn antifashistenacionalçlirimtare tè shqiptarve,dhe pushtetin qè lindi nga kjo luftè??

Stambolli s'ka qene ndonjehere toke etnike Shqiptare.  Kur te behesh serioz flasim prap. 

Ta pret mendja qè Stambolli èshtè ironi..po ku i dihet(jo ty personalisht) dikujt mund ti shkojè ne mendje ti kèrkoj llogari partizanève se pèrse ata nuk çliruan lagjet shqiptare nè stamboll,apo arbèreshèt nè puglia e basilicata...po bèjmè muhabet kètu,dhe as unè e as ti nuk ja ndryshojmè mendjen njeri-tjetrit..por as mos ju bèj dredhi pyetjeve...nè çdo temè qè flitet pèr luftèn e 2 botrore nuk lè gjè pa thènè kundèr pjesmarrsve nè shqipèri...unè po tè them,mè gjej njè shqiptar nga ata tè LANç qè thotè se morri armèn pèr ti dhuruar trojet shqiptare serbit apo grekut,mè gjej njè grek apo serb qè thotè se partizanèt shqiptar ju kanè dorèzuar apo  dhuruar qoftè edhe njè copè tokè shqiptare...dhe unè do tè besoj ...e do tè shkoj ti mallkoj ata qè kam tek varezat e dèshmorve..ndryshe respekt pèr ta deri sa tè kem jetè,dhe vetèm keqardhje dhe neveri pèr ata qè i fyejnè!! gjith tè mirat...

Arbi i vogel, Mukjen ta permenda me siper.  Nxirri konkluzionet vet.  Shqiperia per mua eshte kjo:

 

 

Me sa di une, ne 1944-tren komunistet gjoja "cliruan" ate qe etiketohet Shqiperi perendimore, pra jo te gjithe trojet qe sheh ne harte.  Pra s'ka kuptim te flitet per lufte "Nacional Clirimtare".

O I PAKAPSHMI I MADH....Unè atè STAMBOLLIN e kisha pèr ironi,por shoh qè vetèm ai i mungon shqipèrisè etnike...por  mos ma pèrdridh muhabetin si fèmi...je burrè a çfarè?..nuk po tè kèrkoj as fakte e dokumente unè po tè shkruaj shqip...nè mbrotje tè teorisè tènde,mè trego njè partizan shqiptar qè deklaron se morri pushkèn e doli malit pèr ti falur dikujt trojet shqiptare....mè trego njè serb apo grek i cili deklaron se partizanèt shqiptar i falèn atij qoftè edhe njè pèllèmbè tokè shqiptare....SHQIPèRIA pèr ty èshtè kjo? ....o i pakapshmi i madh....ata partizanèt qè luftuan,u lindèn e u rritèn e shumè vdiqèn..nè shqipèrinè e zogut....mos ju kèrko llogari atyre se pse nuk u ngritèn shqiptarèt e Korfuzit tè bashkonin trojet e shqipèrisè etnike..as pse ISMAIL QEMALI ju la atè shqipèri?pèrse e ke me atè tè malit?nuk èshtè aspak ndjenja kombètare... Urretja pèr  ta vjen sepse ata pèrmbysèn...ata pèrmbysèn klasèn barajktare e feudale qè pretendonte tè ishte paria,jo e kombit por e fshtatit(tè pèrmbysurit kèrkonin fshatin e tyre,kush mè tè vogèl kush mè tè madh por kèrkonin fshatin e tyre e jo Kombin.......populli  i rrèzoi nè mènyrè qè ato kohè mos tè ktheheshin mè kurrè......tè paktèn mos u bèni qesharak e mos gènjeni veten duke parè èndrra!!

"Si do i veje fundi kesaj pune me i 10fsha t'emen??!"

smiley

  Keiendi, po te me thuash emrin te garantoj qe kane qene miq.Biles te keshilloj te lexoshe librin qe ka dale se fundi(ne shqip) mbi dokumentat sekrete te gjithe koheve"Spiunazhi shqiptar" Aty ke dhe se cili burre  i dergonte "Telegramin; Rezervat me rendesi shtetrore" Ministrit te Brendshem,....... Per agjenturen jugosllave ne veri dhe Kosove. Dhe  aty ke per te mesuar akoma me shume si ju dhe  "i pakapshmi".

Nje saktesim: Et`hem Çako(nuk qe vella i Hitos por kusheri), nuk ishte deshmor, por  i arratisur  dhe si erdhi per te bere .."katanane " kunder pushtetit te kohes, se bashku me Kasem Zhupen dhe Llukman Luftiun, rane me Parashut ne  gracken e lojes se sigurimit "Buza e Bredhit"(ashtu quhet vendine malin mbi Luzat -Tepelene )Hetemi nderroi jete ne Durres,  i trajtuar mire nga sistemi.Sa thua.."per te shkreten nene te Hito Çakos nje djale deshmor  e(Et`hem) dhe nje gjeneral) si te sqarova  tash i biri quhej Karafil dhe u rrezua me makine ndersa ishte ne detyre.Ndaj e bene dhe deshmor se nderroi jete shume vite pas lufte,.I biri, mjeku, Ladi ka luajt futboll me Partizanin dhe Dinamon pake gje.Sot eshte mjeku i  Shkolles Policise dhe shok imi.

  Kini nevoje te akumuloni, duke i kolauduar disa gjera, sepse sa shikoj duke ju kenduar, i kini te shumtat muhabete, degjuar ne vegjeli,  kur  donin  T`Ju zinte gjumi.Si te gjithe neve xhanem.Ama nuk eshte turp te mesoshe, por te jeshe kokeforte, ne te kunderten ! E kam pa asnje nuance, qe mund te leri shteg per  interpretime

 I pakapshem! Me kenaq me kembenguljen qe ke, se e prish gjumin  per te thene ato qe ke.Veç   nuk me duket me vend  mania qe te kundershtoshe çdo gje dhe je gati te pohoshe pa asnje fije dyshimi se ..."gjermanet ishin per te miren tone"

  Duke e pare se shume lodhesh po te sjell nje pjeseze te nje ngjarjeje reale ne qershorin e 1943, ne nje fshatne laberi(ngjitur me Kuçin dhe 3.5 ore larg "Ures se Kardhiqit"-xhades.

    Nje fshatar kishte bere shtepine dy kateshe dhe nuk kishte  as dy muaj qe e pat perfunduar.Kishte tre kusherinj me ballin dhe djalin e vetem po me ta.

   Gjermanet (nje kompani) te shoqeruar prej dy skuadrave me balliste, ja behen ne oren 9 te mengjezit, tek sheshi ne hyrje te fshati.Vete fshati  i gjithi i vendosur ne kater kodra perballe sheshit, ne forme ylberi.

Fshataret, sa i dalluan muarren  ç`munden dhe ja dhane vrapit per te kaluar ne nje perrua te thelle i cili e rrethonte fshatin  si vendosja e tij.Pertej perroit ishin malet e larta. Gjermanet u shtrine barkas dhe zune te merrnin ne shenje njerezit.Nje gjerman dymetrosh, vuri ne mirine nje plak me mbesen dymuajshe  ne duar.Para tij ecte e shoqja, ngjkitur me te ne rresht edhe nusja e djalit partizan.me nje te qelluar mauzerri, gjermani vrau burrin femijen, gruan dhe nusen.Kater vete me nje plumb, ne nje distance mbi 500 metra...! 

  Ne te kaptuar dhe dy hapa e u  humbiste vijave te shenimit, qelluan nje fshatar plak, i cili kishte marre dymbedhjete pulat e kotecit, lidhur  per kembesh( se me se do  ushqeheshin tere ato fryme qe kishte ).U rrokullis  mavria se e kishte marre plumbi  ne 700 metra larg mune puçke te kokes.Ishte i teri ne shpirt me ballin.

 Pastaj gjermanet zune e u vune flaken shtepiave.Nga ato te fushes gjerne te majes.Shtepite e "majasjareve. Aty, ne maje e kishte bere shtepine dy kateshe ai fshatari qe ju permenda.

Kur i vajti ne porte skuadra me flakhedhes ne dore, plaku doli dhe u foli:

-E si u dite more jermane? 

-fajer -dha urdher nje neneoficer, ushtarit qe kishtene kurriz nje matara plot

-Ç`i thote ky ketij more, terxhumen ? -pyeti plaku  nje me qeleshe me shkabe qe fliste me gjermanin llereperveshur.

-Do ti vene flaken shtepise xhaxha, po meshtengu nga dera !-ja ktheu

-Dre! E shtepis time do i vere flaken ky mut muti? Eshte ne vete apo mos ka ikur ne te semes? U mezi e marova more ky  me paska ardhur te mi vere xhuxhullen..!Thuaji more te vijene vehte!

-Eshte urdher xhaxha pormosfol se ky nuk ta ben te gjate..

-More te gjate a te shkurter ma ka caktuar Ai mua po çka me shtepine time?

-Foli more terxhumen!U  vuajta si qeni kater vjet! Kumin e prura ne krahe na zalli perposh.Mahiet e petravat na Kuçi.Egjithe qeresteja me vate sa gjysma e jetes.Ky...Jo po kjo nuk ka ane e udhe!Pa le po ca si ti e ai harremsezi im me kini thene qe jermani nuk ka pune me na.eshte ushetar vetem.tebukur udhe qe ka gjetur a mi befsha jermanken ne g...na shtepia ime i paska rare udhe ketij pispilingut more terxhumen? Po ti more pse me rri si mut ne shi?

-Ky thote largohu na dera-i foli terxhumeni(perkthyesi)

-Thuaji qe na dera ime iku kur te me doje kjo! -dhe i tregoi prapanicen

Gjermani dha urdher dhe e futen me te shtyre brenda plakun.Pstaj e lidhen deren mire me tela dhe nga dritaret hodhen benzine.I vune flaken.Plaku u dogj i gjelle, duke levizur dritare ne dritare..Bertiste uleriste, shante ata "udhetaret", qe  shtepia e nje plaku u pat "zene udhen" ne malet e Laberise.

-Jermanet e mutit! Te atij mustaqe mutit...U dhj.... Hitlerin...! 

I biri i ketij plaku martir ka nderruar jete si i arratisur ne Kanada.Sepse  ish nder ata djem levende e shume trima te laberise e ne veçanti te atij fshati, por qe ideali i gabuar dhe drejtimi prej te  marresh se ju bashkuan "udhaterit" te mesiperm, i zhvleftesoi ne pakufi.Deri sa  edhe gishta kishin prere, per nje unaze, doemos  per te rrjepur kauret.....

Keto dridherima, more djema, te regjistruara ne memorien historike te popullit  nuk fshihen jo me nga ca si ju,  por as nga i mellani  me i zi qe mundet te prodhohet, per ta realizuar fshirjen.Dhe sa ka akoma.............

 

Grava na thuaj nga e more kete  "memorien historike" te popullit?

 Lodhem, per te thene  ato qe di, pasi  me pelqen tema.Sidomos kur te rinjte merren me kete teme.pa le kur duanta bejne dhe "te nxehte".Nuk eshte e nxehte, por e bukur dhe bukuria qendron ne rrjedhojen, ku tregon qe mentaliteti i ambjentimit me  te keqen, me zbukurimin e saj, trashegohet dhe ne brezat.... Ka dhe lavderime,  qe te sharjne ashtu siç ka sharje qe te lavderojne.Pse qysh ta themi, kur perdoret shprehja:"sa i mençur eshte,  m.. i m....!"

 Jovetem e kam kenduar por me qe e njof mire ate familje dhe kam pare se ne kete  Malua ka shkare fare.Nuk eshte fare ashtu.E kendove sa reaguan te asaj familjes?Por me qe i ben Malua hahen te tera

 Po deshiron merr dhe kendo sa kane thene ne shtyp, te zotet e shtepise te cileve ne rruge miqesore u kerkoi falje.Ndodh  mik, ndodh qe dhe te mbedhenjte fare, lajthisin.Sidomos, kur nuk e kane per here te pare...........

     Miku im,(ne me pranon per mik) zere se kete rreshtin e gjysem, te fundit, nuk e ke thene.Harroje qe eshte i yti, se ja ke keput katundit  duke "qelluar" si ai Mania........Din gje te kete  pat historia rend shoqeror, nden pushtim more bir.Mos me bej te humbas  sa kam duke te kenduar.Dinin gje labrit e mi cili ishte rendi shoqeror ne 1939 -44? Me vrafte mua ne dinin gje!

 Ja nje ore.... "pulatike"(ashtu i thoshin partizanet) zhvilluar ne Helmes te Skraparit ne korrik 1943.

 Komandanti Mete:"Nashti e kemi ate oren e pulatikes" Do u thom u, dy fjale por ai qe do ja u permbledhe mire, te gjitha eshte, komisari Rrapo.."

Komisari Rrapo u ngrit dhe si u hodhi nje sy tej e perketej te unjurve ne bisht,  ja filloi:

-Ja ta nisem nga me e vogela, me e ditura e te terave; Kush me thote mua  na ju, pse e luftojme na,  jermanin? He more kush ? Dre ! ju marte e mire ju marte e nuk e dini verteteee? Ua! Qysh more nuk e dini! Po dhe ti more Tafil, mo na  te kemi si me me grame !Dhe ti nuk e di?Ja Baba Ali !(komisari keshtu..!)

-E di shoku komisar.

-Po thaje te shkreten ta degjojne te gjithe se nuk e bejme kot  oren e politikes!Me plase xhanin, per te ta kerryer si me dare.

-Tafili, si hoqi kapelen dhe krojti pake sheshin e kokes, ja nisi:

-E luftojme jermanin,.....  Rrapo vellai, qe..... te veje  mu ne gop te semes!

-Bravo! Ja keshtu duhet ta kuptojne te gjithe shoket e tjere.....!

            E more vesh more aty ne Amerike, pas dolen ne lufte ata te thjeshtet, partizanet ahere?

Eh Gravë, minierë je. Se di a do munden këta të kuptojnë se puna e rezistencës, si në çdo vend tjetër, ishte çështje organizimi primitivo-instiktiv.

 

Dinin gje labrit e mi cili ishte rendi shoqeror ne 1939 -44?

Te tute e te mi bashke, se lab jam per vete.  E dinin shume mire, kush ishte pronari e argati, kush ishte intelektuali, halabaku, aventurieri, hajduti, dembeli, zejtari, fisniku, harbuti, atdhetari e tradhetari.  Dhe e dinin se ku qendronte secili ne rendin shoqeror.  Mbas luftes pastaj, sic thoshte gjyshja ime, u ngriten kembet e i rane kokes.

ishin zgjedhje tè lira e tè çertifikuara nga anglo-amerikanèt,

 

Po po, dhe gomari fluturon gjithashtu  smiley

 

Aha, ketu ja vure vulen qe paskam shpenzuar kohe kote duke te replikuar...

O i madhi i pakapshèm...di gjè ti kur u mbajtèn ato zgjedhje?di gjè ti kur u larguan anglo-amerikanèt nga shqipèria???para apo pas dhjetorit tè 1945?? apo ke ndonjè teori edhe pèr ta?si more nuk kèrkuan as hapje kutish anglo-amerikanèt atè kohè,se ku i dihej...hahahahahaha ka gallatè me ty...vèrtet paskemi harxhuar kohèn kot...tè fala shokut smileysmiley(e di vetè ai,èshtè nga fshat i mirè...lol bre lol..smiley!!!!!

Zgjedhjet e lira ku lejohet vetem nje parti.  smiley

 

Po ja kalon dhe Idrizit tani lol

Mirè more mirè...po tè lè ty tè thuash fjalèn e fundit,nuk merem mè me teoritè e tua(na nxirr protestat e anglo-amerikanve kundèr zgjedhjeve me njè parti,se aty ishin tè gjithè,bashkè me rusè e jugoserb),por me qè kam dy ditè qè tè pyes e nuk di tè mè pèrgjigjesh por mè hidhesh degè mè degè po tè them se ti je shqiptari perfekt me tè cilin mund tè flas njè serb a grek..me disa ndryshime tè vogla qè nuk ndryshojnè thelbin,keni tè njejtin mendim pèr ato vite nè shqipèri...smiley...mèkat se je dhe "nacionalist" i madh!!

Po po kam frike se mos rref ti nga interneti prandaj hidhem dege me dege smiley

Aman vazhdo me xhevahiret se me kenaqe me humor smiley

 Tani po!Tani te mora vesh qe je lab, por.... pa qene kurre ne Laberi

Se ne mos ta kane thene do ta keshe mesuar udheve qe laberia kurre ne jete te jeteve, nuk ka patur bej dhe aga.Po ta konkretizoj:

Xha Nesmi, safi gjyshi i Vali Leskes(ish kryetaria e G.Parlamentar te PS) kishte  1500 krere dele, 200 pela, nja 350 lope(jo per qumesht, por per qe pune dhe viça) mushka pa hesap(kaqe futi ne kooperative ne 1955.Kur u prish kooperativa,  djemve tetij u dhane nja 60 koke dele)Neise e pata llafin qe kishte plot bageti e pela.  Çedo, nuk pati ...as edhe nje gomar varvat, per pelat..."E Ç`lidhje ka puna e gomarit me sa po me tregon,?- mund te me kundershtoshe .Se ti je tamem fryma e shpirtit te kundert.Ki durim se do ta mesoshe..!

.Kur e pyesnin:"Po gomar xha Nesim, pse nuk mba per pelat? -Ai u pergjigjej:"-Nuk para i mba veni gomaret. Bertasin shume dhe na prishen qetesine.Mire eshte atje ku e kane.Per mua,  eshte hajvanat qe gjenet kollaj.Ka ne Prongji plot.Mirepo te keqen e madhe e kam se nuk ka kush te me veje  tu thote prongjioteve  t`i bien hajvanet larte,... kur kane afshin pelat e mia.Vuaj per njeri, jo per hajvanat

-Ua ! Po ti  ja tek e ke Cirokun.Ai nje bisht berra ka.I le afer  staneve te tua, ne Gjeshnikosh dhe hidhet nje vrap pele e ka.Vete e vjen brenda dites.Ose me duket se kane dhe kuçiotet gomare.

-Jemi  gjak e kusherinj me ta, nuk perzihemi ne keto lloj "punerash". I kane per pelat e tyre kuçiotet.As dukaqotet nuk i leshojne  hajvanet e tyre ne pela te botes.I ruajne nga zbegu.E kam problem, problem te madh punen e hajvaneve varvate.

-Po Cirokun..pse e kursen kaqe? 
-Cirokun more? Te vrafet, ashtu te vrafte, buka e thekert ! Po Ciroku verte qe nje bisht berraka se as 150 koke nuk i behen, por ai hiqet me aga se u.

  Nje dite nuk i fola,  u me perpara dhe  nje muaj nuk me kthey syte.Jo se nuk desha, por siç isha mbi kal, pata zene e po  dredhja nje duhan.Ne ate  dekike mu shpetoi syve.Lere! Vame dy muaj e kusur, qe nuk me kthen as koken.Nuk jesh fajtor mor jahu!   Dhe ai,  mu si i ai i perroit, qe troqosur ne nje rreze dellenje.Po do ti bien do ti bien kecerit.Do kemi nonje sebep dhe do ti perplasem rakojanet. Do ti flas e...  do me flase.E kemi per gje te madhe, sikur ndjellem fatkeqesi, te mos i flasem shoku shokut, fshatari fshatarit.Mua s`me ze veni sa te flas me lanetin.Malli e bagetia ne keto anet tona,  hane bar e gjethe, por kurre njera tjetren.Tu kete dhene uraten Perendia bagetise dhe ti heqe  njerezillekun njerezise ? Bah  ! Kurre!  

  Ta tregova kete copeze te thjeshte, more labi yne, qe ta mesoshe  nga sa ka thene Xha Nesimi, (qe siç tregojne, kur u nda me vellezerit, florite  i ndau me lopata)se ne laberi  NUK KA PATUR BEJ DHE AGA,(kuptoma mire kete ) mes fshatareve, mes te veteve.O kane qene  Gjolekajt e Kuçit bejlere, o ska patur tjeter kund Jugu.Por dera e Gjoleke ishte e hapur dhe bukedhne, per cilindo qe shkonte udhes.Zeneli e te gjithe para tij, ishin nderi  i trapezave, por  trapezat qene te rrumbullakta ne Kuç ! Dhe ai Kuçi i Gjoleke, dergoi nja 600-700 partizane, per kunder te huajve.Kur u nisen asnjeri nuk e dinte kush qe komandant e kush komisar, ne ushtrine partizane.Se as ne 1913  dhe 1914, nuk  pati komandant e komisar ushtrie shqiptare, por Kuçi kerreu burra e gra ushtare dhe jo me nje, por  kater burra komandante, qe e kthyen frontin ne "Verdun", ne Zhur te Kuçit.Kembe greku nuk u fut do thelle laberise.E pas Kuçit.... qe Bolena, tere laberia..

Je mbase i vogel, (aman  mos mbetesh, per shume kohe kaqe!) e nuk e ke degjuar as ate kengen e hershme:"Gjoleka ne Zhur te Kuçe/me fustan mbi gju....

   Ndaj mesoji ca gjera, se do te duhen....... per  kur te jete harruar Enveri(ne u harrofte vertete, se une kam frike qe ate do ta ngere e djathta kur te vije) dhe ku.....te mos jem une,  qe te ti thom!

Tani po!Tani te mora vesh qe je lab, por.... pa qene kurre ne Laberi

 

Rritur e lindur per 10 vjet. Une jam nga ai vendi nga i cili vjen nje fare Myfid Beu, nqftse e ke degjuar...

 

Laberi o grava, qe ta mesoc ti mire, nuk eshte vetem Kuci apo Kurveleshi por cdo gje pak a shume ne anen e poshtme te Vjoses, hiq ketu Konispol e ca fshatra per rreth qe jane Cameri.

Po të përpiqesh gjithë jetën që t'ju japësh të hanë të varfërve, të quajnë shenjt...
nqs përpiqesh që të demostrosh që ka njerëz që s'kanë të hanë... të quajnë komunist/stalinist/enverist...

eh moj rudete, po ka nje ndryshim te madh mes asaj, qe ti japesh nje te varfri te haje dhe asaj qe te vrasesh te kamurin dhe ti marresh pasurine dhe ti japesh jo vetem te varferit te haje, por edhe te pasurosh dembelin (ne kete rast llafollogun komunist, qe nuk i tha njeri pune e mbare)

po pra mo, si pat thone Hitleri : "Puna te ben te lire" !  smiley 

Jo per gjo, po meqe na dole menjihere ke dembeli...

 Dhe ti ma tregon mua Laberine? URE  me URE ....Nuk ka pse lodhemi na e ka dhene te paster Çabeu i madh dhe Prof.Elezi  

    Ne kullen e atij burri te nderuar qe me thua se ke origjinen, kam qene para tre muajsh.E sakte je proto lab. Po pse dreqin une kam mendimin se...  sikur ku ta them si e mendoj ... sikur mungjan pakez atyre qe  "qajne pa u rrahur"

 Jo per keq more!

Qaj pa u rrahur? Shpjegohu se nuk po te kuptoj...

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).