Kur u përkthye së pari "Femrat" i Bukowskit, shumë vetë rrudhën buzët. E quajtën libër shovinist. Në fakt, ajo që shkruante ai burri në libër ishte një përshkrim i thatë deri në brutalitet i marrëdhënieve të femrave me të. Por, Bukowski është shumë "vitet 70"...
A thua? A thua femra shqiptare, që nuk pati mundësinë të kalojë procesin e revolucionit seksual të viteve '60-të, të feminizmit të '70-ës e konsumizmit të '80-ës të ketë thyer kodet e Bukowskit?

Duke qenë të vetëdijshëm për maskilizmin e theksuar të shoqërisë shqiptare ku akoma ka zona ku lindja e një femre konsiderohet ters; për pabarazinë gjinore në familje, në arsimim, në punësim; për abuzimin verbal e deri fizik në qendrat e punës apo të shkollës e deri në rrugë; ka një pikë përtej së cilës nuk ka justifikime për cilësinë e kontributit që femrat shqiptare sjellin në civilizimin e shoqërisë sonë. Ka një pikë, përtej së cilës lind pyetja, mirë të tjerat, po këto gra, vetë, çfarë po bëjnë? Çfarë po japin për ta bërë më të paqtë, të jetueshëm, e normal këtë vend?

Femrat kanë në dorë edukimin e fëmijëve të tyre, djem e vajza, prej nga do të dalin shovinistët ose xhentëlmenët, nënat ose prostitutat e së ardhmes. Femrat kanë në dorë dhe shkollimin e fëmijëve, përderisa pjesa më e madhe e mësueseve në fillore e deri në gjimnaz janë gra.
Në një vend të ngarkuar me tension seksual, ku për pak seks kemi parë që burrat janë gati t'i vënë ferrën vetë shtetit, femrat kanë në dorë shumë. Kanë në dorë, burrat!
Në kohët e vjetra, meshkujt bënin atë që donin të bënin. Në kohët moderne, meshkujt bëjnë atë që femrat u lejojnë atyre të bëjnë.
Nëse femrat shqiptare do të josheshin nga meshkujt trupbukur, tërë burrat do të rendnin në palestër. Nëse kërkojnë meshkuj të pasur, të tërë me vrap të bëjnë para. Nëse femrat duan një burrë me makinë të shtrenjtë, secili do të përpiqet ta sajojë një, qoftë dhe të vjedhur, qoftë dhe borxh. Nëse do të donin meshkuj inteligjentë, s'do të kishte më lavazhe, por biblioteka.

KOPRRACIA
Ajo që vërej, është se ato kërkojnë shumë pak: Një burrë, që të paguajë për to. Nuk kam takuar akoma një femër shqiptare që të mos i pëlqejë ta qerasin. Madje, edhe ato që fitojnë më shumë se burrat, me të cilët ulen për kafe.
Pa folur për modën e takimeve pas njohjes në Facebook. Në takimin e parë (në kafene, sigurisht, mos kujtuat në Ekspozitë pikture?), djali porosit kafe, ajo - Mohito. Në 11 të paradites!
Statusi vendoset që në fillim: "unë, kushtoj shtrenjtë!"
Problemi i këtij statusi qëndron te fakti që djemtë e rinj, me humor e inteligjentë, nuk e kanë kuletën e fryrë. Ndërsa, burrat me kuletën e fryrë, shpesh, i ka kapur dikush tjetër më herët. Shpesh, kanë fëmijë dhe grua. Por vajzat e "Bllokut" e pranojnë kompromisin, me një kusht të panegociueshëm: Nëm! Nëm!! NËM!!!

MENDJEMADHËSIA
Femrat në timon më krijojnë ndjesi pozitive. Një makinë duket gjë e vogël, por është në fakt, gjë e madhe. Është simbol i pavarësisë së individit.
Shpesh, shoh dhe femra në timone makinash luksoze, të cilat, gjasat janë që nuk i kanë blerë vetë. Makina që tregojnë standardin e të pasurit, e herë të garipit dhe të fortit. Ato femra, në ato lloj makinash, edhe në rrugë ngasin si të fortë. Xhirojnë gomat në kthesë. Futen me arrogancë me të kuqe. Sepse, këto femra i japin makinës si ai që ua ka mësuar. Gjëja më e trishtueshme në asfalt janë femrat lace.

ZEMËRIMI
Duket sikur moralin e përcaktojnë burrat. Në fakt, moralin e përkufizojnë gratë. Fjalën "Kurvë" e përdorin më me urrejtje e përçmim femrat për femrat e tjera, sesa meshkujt. Madje, meshkujt e përdorin dhe me njëfarë respekti.
Femrat, i përcaktojnë normat e moralit në bazë të asaj që nuk guxojnë t'i bëjnë apo arrijnë dot vetë. Të ngecura në një jetë që mund të mos iu japë shumë, përpiqen të krijojnë status për veten e tyre, duke vendosur gardhin e "normës" për femrat e tjera.
Vendosja e statusit është agresive dhe e dhunshme, mes vetë femrave. Më ka rënë rasti të dëgjoj një studente që i klasifikonte "zhulse" vajzat që vinin në shkollë të veshura thjesht e me atlete. Për vete, vinte në shkollë me takën 10 pond e me minifundin më të shkurtër se të Gishtëzës. E kështu diskriminimi mes femrave vazhdon pa pushim, pa sens e pa masë.

EPSHI
Problemi më i dukshëm i femrave shqiptare shfaqet te kodet e deformuara të veshjes. Shohim përditë vajza që shkojnë në punë e në shkollë të veshura sikur po shkojnë në pub, madje edhe me xixa me yje në fytyrë; femra që punojnë menaxhere lokalesh dhe ngjajnë sikur janë në vitrinat e rrugës së kuqe të Amsterdamit; gra me deformime trupore që veshin gjëra të papërshtatshme të ngushta. Këto nuk tregojnë që femrat shqiptare janë me komplekse. Tregojnë të kundërtën. Tregojnë një mentalitet banal e të thjeshtë. Meqë seksi është motori kryesor i shoqërisë, meqë është e vetmja gjë që i bën burrat të ngrihen nga kafja a divani, atëherë, duhet të jemi seksuale në çdo orë. Jo sensuale. Seksuale!
Sepse, seksi, është arma kryesore.

Sigurisht, seksi ka qenë në të tëra kohërat një armë shumë e fortë. Por, ka qenë NJËRA nga armët. Joshja femërore ka brenda inteligjencë, sharm, feminilitet e sensualitet, humor e buzëqeshje, finesë e indiferencë.
Sot, has femra që nuk bëjnë as përpjekjen më të vogël të jenë interesante, të zgjuara apo sharmante në tavolinë. E manifestojnë hapur, vend e pa vend, që të gjithë ua kanë nevojën, sepse ato kanë "çelësin". Ato besojnë se të kesh "çelësin" e një kumbaraje bosh mjafton për të pasur status të privilegjuar kudo, qoftë dhe në një tavolinë të thjeshtë kafeneje.
Tentojnë të shiten shtrenjtë pa pasur asgjë tjetër për të ofruar, veç seksit.
Dhe ke parë që, shiten! Bursa e seksit është gjithmonë lart! Ato kanë vendosur një standard.

PLOGËSHTIA
Njohja, flirtimi, krijimi i lidhjeve seksuale, kanë qenë motivi pse lindi jeta e natës. Një vend ku njerëzit e lodhur nga puna të mund të takohen me qenie të tjera e të flirtojnë, të ndërlidhen.
Në jetën e natës së Tiranës rrotullohen disa qindra-mijëra femra që s'dinë ç'kërkojnë.
Rrinë 2 ose 3 vajza ulur në stol, pa folur, për orë me radhë, me një pije përpara. Pastaj ikin në shtëpi, të kënaqura që bënë jetë nate. Kështu prej vitesh.
Pse dalin atëherë në këto institucione flirtimi, nëse nuk kanë në plan të flirtojnë?
Që të duken! Më shumë se të argëtohesh, ka rëndësi të dukesh që je aty ku të gjithë thonë që bëhet qejf. Kaq është. Të kenë mundësinë të hënën të mburren: "unë isha aty". Kaq u mjafton. Edhe pse "aty" ato vetëm vegjetojnë.

Por, modeli më interesant, janë ato që paguhen për të qenë "aty", pranë banakut, si karrem për klientët.
Pije falas, për ekspozim falas. Narcizismi i tyre e pranon me kënaqësi marrëveshjen. Ato janë femra joshëse që kanë qejf të tregohen.
Por, shumica, s'ka kuptuar një gjë: Jeta e natës ka natë, por edhe jetë. Këto femra kanë vetëm natën. Nuk bëjnë jetë.

Duket sikur jeta e natës së Tiranës, në mënyrë absurde, është plot femra që kanë dalë të kërkojnë burrë për t'u martuar.

LLUPËSIA
Burri, do të thotë kompromis. Tarta e kompromiseve në martesë, do të ishte e gjatë e me seri.
Jemi të rrethuar nga njerëz dhe histori që dëshmojnë se martesa është kthyer në një institucion kompromisi të frikshëm për shumë çifte.
Për sa kohë gruaja ka para për të prishur, burri ka leje të mbajë dashnore. Ditën bëj ç'të duash! Në darkë kthehu në shtëpi! Mjafton që unë të mos e di!

ZILIA
Për të kuptuar dualizimin dhe çoroditjen e standardeve të sjelljes shoqërore te femrat shqiptare, mjafton të shohësh fotot e tyre në Facebook. Vajza, të cilat kanë frikë të flasin për seksin edhe me shoqet e ngushta, të rritura mes tabush të frikshme, dalin në FB në poza seksuale nga më të çuditshmet, e madje edhe të sikletshme për atë që i sheh. Një transformim total në një botë virtuale. Një lëshim nga zinxhirët, që si çdo çlirim i këtij llojit ka tendencën t'i çojë përtej kufirit të kundërt. Gjithmonë në web. Në jetën reale, kthehen në statusin origjinal.

Ndrydhja, bën që ato vajzat e mbledhura e konform normave të mesatares së "moralit" shoqëror, sa dalin jashtë kufijve të shtetit për konferenca, shkollë a çfarëdo tjetër, jetojnë fenomenin e çlirimit nga zinxhirët. Kjo i ka shndërruar gardhet e moralit në një farsë shoqërore si puna e tezgjahut të Penelopës: të gjithë e thurim ditën dhe e shthurim natën. Ose, e thurim në Atdhe, e shthurim në Perëndim.

E njëjta gjë ndodh me vajzat nga rrethet kur vijnë në Tiranë. Vajzat e urta të 2 muajve të parë të shkollës, kthehen në përbindësha të dëfrimit të pafre. Nevoja për të përballuar një jetë të shfrenuar që kursimet e babait në rrethin e largët e të varfër nuk ia mundësojnë, i shndërron këto vajza në një pre të lehtë. Dikush duhet të paguajë për to, në mos, ato vetë. Jo më kot, rekrutuesit e prostitutave on call, xhiron parë të "shopping-ut" e bëjnë nga "Qyteti Studenti".

DIO DELLE CITTÀ, E DELL'IMMENSITÀ

Vediamo se si può/imparare queste donne/e cambiare un po' per loro/e cambiare un po' per noi...
Femrat, mbeten gjysma jonë më e mirë. Kuptohet, që përjashtimet nga 7 kategoritë më sipër janë të shumta. Ka gra, të cilat durojnë shumë dhe sakrifikojnë jetën e tyre, për të rritur fëmijët. Ka vajza, që qorrohen mbi libra, për të arritur një profesion a vend pune që të tjerat e kapin duke vajtur në intervista me kurrizin përjashta. Ka dhe vajza të tjera, që mbahen mbyllur, për t'i "ruajtur" nga "degjenerimi" i "Bllokut". Ka dhe fshatra, ku fejohen, pa u pyetur që të mitura, ose arratisen nga mjerimi me të parin mustaqelli që kalon.

Gratë, duhet të përpiqen fort që të bëhen gjysma jonë akoma më e mirë. Në një botë ku meshkujt yshtin luftën, ato mund të impononin paqen. Aty ku burrat urrejnë, ato mund të dhurojnë dhembshurinë. Seksi, do të duhej të ishte gëzim, jo pengmarrje sociale.

Përtej komplekseve personale e përtej pabarazisë gjinore, femra shqiptare duhet të rishpikë vetveten.

135 Komente

ma VFK! C'jane keta idjote qe paskan dhe opinion mor amani!!!

hihihihihihihiiiiii, epike!

Shkrim Yll!

Joshja femërore ka brenda inteligjencë, sharm, feminilitet e sensualitet, humor e buzëqeshje, finesë e indiferencë.

Problemi është se janë të rralla femra të tilla, ose... kur takon një të tillë, SHKATËRROHESH... sepse nuk të bije më ndërmënd për femra... është e pamundur që t'ia hedhësh më sytë ndonjë tjetre.

Problemi është se janë të rralla femra të tilla, ose... kur takon një të tillë, SHKATËRROHESH... sepse nuk të bije më ndërmënd për femra... është e pamundur që t'ia hedhësh më sytë ndonjë tjetre
smiley

Eh, si Toma me Flutren ne Kabinen e tij

ti mire dukesh Rudeta, kshu qe nuk besoj se je Shkatrru gjekundi smiley

smiley

Po unë se e kam ndeshur një të tillë jam "shkatrru" dhe s'ja kam kërku asnjërës këtu... se do kisha bo namin smileysmiley

bir nona vet ca i paske bo vetes mer cun.

nejse meqe kshu thu ti koloreto, ja po te pershendes

smiley

 Hmm... "Femrat" e Bukovskit. Shume gjate duket artikulli per ate liber te famshem. Une di te them vetem qe shumica e djemve e kane lexuar duke e mbajtur librin vetem me nejren dore. S'e di per vajzat. Le te dalin e te flasin vete. lol

 Ndrydhja, bën që ato vajzat e mbledhura e konform normave të mesatares së "moralit" shoqëror, sa dalin jashtë kufijve të shtetit për konferenca, shkollë a çfarëdo tjetër, jetojnë fenomenin e çlirimit nga zinxhirët. Kjo i ka shndërruar gardhet e moralit në një farsë shoqërore si puna e tezgjahut të Penelopës: të gjithë e thurim ditën dhe e shthurim natën. Ose, e thurim në Atdhe, e shthurim në Perëndim.

E njëjta gjë ndodh me vajzat nga rrethet kur vijnë në Tiranë. Vajzat e urta të 2 muajve të parë të shkollës, kthehen në përbindësha të dëfrimit të pafre. Nevoja për të përballuar një jetë të shfrenuar që kursimet e babait në rrethin e largët e të varfër nuk ia mundësojnë, i shndërron këto vajza në një pre të lehtë. Dikush duhet të paguajë për to, në mos, ato vetë. Jo më kot, rekrutuesit e prostitutave on call, xhiron parë të "shopping-ut" e bëjnë nga "Qyteti Studenti".

 

Tani shkrimi eshte i rende shume. Shume bile.

Me shume pak fjale ky njeriu ( nga frika e fshirjes nuk po e quaj ndryshe se nuk te le rehat Tropizma ) i ka futur nje te pergjithesume gjerave per ngjarje apo fenomente qe jane tashme te ditura. Ku eshte rreziku i te shprehurit ne kete menyre si ne shkrim ?

Po sipas rastit them une. Burrat e grave qe u shkojne neper konferenca, shkolla apo panaire duhet te kuptojne qe ky Cukalleshi e ka fjalen per ata.

Vete femrat zinxhirleshuara ( bobo cer titulli ka vene ) duhet te mendojne se e ka fjalen per ato vete. E ka fjalen per ndonje mikeshen tone, per ndonje te tijen, pra sic po e shofim e ka fjalen per te gjithe neve.

Po e ka fjalen per ata qindra prinder qe nuk duan kurrsesi qe vajza e tyre e ardhur nga ai qyteti i larget dhe i varfer, te jete kandidate per tu bere prostitute dhe ky shkrim te fut tmerrin qe nuk hiqet pastaj me nje fjale goje. 

Nje zot e di cer eksperiencash ka ky autor ne jeten e vet qe eshte i inatos aq shume sa sic shifet nuk ka lene femer pa i vene nje damke si ato ne kohet e qemotit. Te them qe e ka qellim ne vetvete , nuk e them dot se s`kam prova ( do e shof ne shkrime te tjera ku do dale ) por dhe nje shtyse e ka ama.

Ta kete nga eksperienca personale , psh te kete ndonje moter a gruan qe kane probleme me zinxhiret , gjysma e te keqes, por sinqerisht shume e ka tepruar edhe ne ate rast.

Cukallesh !

Une nuk dua te jem profet e te parashikoj fatin tend, por ne nje skrim tjeter te vleresova si Ypi i ardhshem. Shikon mire , por ke vrer shume deri sa te armiqesohesh me te gjithe. Por me thene te drejten nuk e prisja kete lloj shkrimi.

E gjitha sa ke shkruar me coi nepermend ate historine me hajdute qe ne darke shurruan kumbullat dhe ne mengjes nga uria i hengren po vete duke filluar nje e nga nje e duke thene : Kjo me duket se nuk eshte e permjere, po edhe kjo tjetra po ashtu me duket.

Shume dobet, sinqerisht, shume dobet. 

KOPRRACIA
Ajo që vërej, është se ato kërkojnë shumë pak: Një burrë, që të paguajë për to. Nuk kam takuar akoma një femër shqiptare që të mos i pëlqejë ta qerasin. Madje, edhe ato që fitojnë më shumë se burrat, me të cilët ulen për kafe.

Ja cfare eksperiencash ka 'i gjori'. Me vika shume keq per kete. Duhet te kete takuar ndonje 'te leshuar nga zinxhiret' jashte qe do i jete leshuar cdokujt vec ketij.

mu sme la truni ta lexoj fije per pe ket artikull te stergjate,sepse kuptova nje nga kolonat kryesore te tij si te tille : femra i paska ne dore te gjitha, si te behet e mire , si te behet e keqe, ajo percaktoka sjelljen e mashkullit, ajo percaktoka oferten seks/sensuale, ajo vendoska per kriteret e punesimit e ajo ajo ajo ajo ajo pergjegjese per te gjitha.

Mashkulli i shkrete sipas Kolos, qenkesh nje mashe ne duart e gruas , qenka plasteline, qenka balte per poceri, kurse femra qenka Demi Moor qe i jep forme me shale lakuriq.

Pa shku larg me filozofi  dhe interpretime , Koloreto, ke nevoje me te dhene nai link te temave te ppu per dhunen apo sinteze te frekuences se meshkujve qe ta presin gryken, koken, kemben, doren me sharre apo thike ? Sikur vetem per 2010 do mjaftonte besoj.

Ajo qe lan, shplan, gatun, hekuros, pjell, rrit, kujdeset per te semuret e gjalle dhe per ato qe jane duke vdek, ajo qe iken ne pune, edhe qe kthehet ne shpi dhe perseri ben vetem pune edhe as gjumin e nates se ben kurre te plote e te thelle, por ngrihet naten, mbulon kalamajte, mbyll dritaret, pastaj i hap kur behet vape, pastaj i jep uje te voglit, kontrollon nese eshte djersitur i madhi, ndersa burri gerrhet per 7 pale qejfe aty prane, kjo qenka e vetmja pergjegjese dhe per brumosjen e bijve (femrave dhe meshkujve te rinj qe permend ti me kurriz perhashta ) ??? Po baba mre ku eshte ? Ku eshte baba ?

Apo ke klubi poshte tuj hudh nai lloto.

Koloreto, shkurt : ik e pirdhu !

P.S. Linjat e ttjera te tregimit nuk i preka fare. Kerkoj ndjese nese konkluzioni eshte i manget smiley

Shkrim shume i bukur, Koloreto. Jam dakort me ty ne cdo pike te parashtruar.

 

O Ruzhdije, si shume te dogji ai shkrimi moj.. (nese je nje "moj&quotsmiley

 

Nese ti mendon se te gjithe burrat qe ia vlejne, rrine ne divan duke pare televizor, ai burri jot te paska bere zbor. Nje familje e vertete ka anetare te cilet dine se si te zgjidhin cdo problem duke ndihmuar njeri tjetrin. Vertet ti mendon se nje burre, i edukuar sic duhet, me kemishe e kollare, qe e do me te vertete gruan e tij, do ta lere ate te beje cdo pune shtepie? Edhe sikur te jete keshtu, duhet te jete si pasoje e njefare kompromisi verbal. Ky tip burri del nga shtepia pa dale dielli, shkon ne pune, ul koken ne tavoline dhe punon sa ti shpertheje koka qe kur te kthehet ne shtepi dhe te shohe gruan e tij te lodhur nga punet e shtepise, te kete nje justifikim shpirteror.

 

Qe ne momentin kur the "Ik ***u", kuptova gjithcka rreth teje.

Bravo Ruzhdije, se paske edhe emer te bukur. Ato kutite kur do ti hapesh?

po te citoj koloreton :

Femrat kanë në dorë edukimin e fëmijëve të tyre, djem e vajza, prej nga do të dalin shovinistët ose xhentëlmenët, nënat ose prostitutat e së ardhmes. Femrat kanë në dorë dhe shkollimin e fëmijëve, përderisa pjesa më e madhe e mësueseve në fillore e deri në gjimnaz janë gra.
Në një vend të ngarkuar me tension seksual, ku për pak seks kemi parë që burrat janë gati t'i vënë ferrën vetë shtetit, femrat kanë në dorë shumë. Kanë në dorë, burrat!
Në kohët e vjetra, meshkujt bënin atë që donin të bënin. Në kohët moderne, meshkujt bëjnë atë që femrat u lejojnë atyre të bëjnë.
Nëse femrat shqiptare do të josheshin nga meshkujt trupbukur, tërë burrat do të rendnin në palestër. Nëse kërkojnë meshkuj të pasur, të tërë me vrap të bëjnë para. Nëse femrat duan një burrë me makinë të shtrenjtë, secili do të përpiqet ta sajojë një, qoftë dhe të vjedhur, qoftë dhe borxh. Nëse do të donin meshkuj inteligjentë, s'do të kishte më lavazhe, por biblioteka.

Une spo vej ne kandar meshkujt, as ato me kollare, as ato me xhup meshini. Ajo qe po thoja une eshte qe nuk jam dakort me te kur ja ngec gjtihe pergjegjesine femres sic ben me siper. Lere me, por dhe per nivelin kulturor intelektual te popullates e paska fajin femra dhe vetem ajo :O

Dhe, meqe bone dhe supozime, po, po te jete per eksperience personale, nuk kam turp ta pranoj qe burri me ben zbor, ashtu sic i ka bo zbor baba nones time, ashtu sic i ben zbor burri motres time, se kur te ngecin kalamajt ne dere, zgjedhjet e gruas perfundojne.  Se dikush duhet te rrije aty e te kujdeset per to, dhe dokrrat e koloretos ngelen vetem dokrra prej nje mashkulli nen 20 vjec me floke me gjel smiley

E meqe u preke nga ik pirdhu qe i thashe koloretos, ik pirdhu edhe ti pra

 

Me pelqeu emri i autorit, ato qe mungojne ne artikull , te pakten e gjen tek emri.

nga komenti i ruzhdies mu kujtua nje barcalete (mbase e kam shkrujt dhe noi here tjeter)

Burri i thote gruas: shpirt, do e ndryshojme pozicionin sot ne darke?

Gruaja: po patjeter, sot ti do rrish te lavamani duke lare enet, une do rri ne divan duke bo pordha

shume bashkohore swed smiley

vertet

thanks smiley

5*

                                                                                                       https://youtu.be/z9lkga4yF1Q

me ne fund nje teme njerezore. Pavaresisht se mund te mos jem teresisht dakord, eshte nje nga shkrimet me te bukur te peshkut kohet e fundit.

 Bukur ne c`kuptim pervec qe eshte teme per tokesoret?

Gjuha ? Argumenti ? Apo deshira per ta thene e vetem kaq ?

Tani une besoj se ti e ke lexuar shkrimin dhe nuk futesh tek katogoria e copave te mishit qe lexojne titullin e komentojne , ndaj nese e ke mundesine nje koment . Pervec te parit te gjerave , pra qe eshte deshmitar, a nuk te duket se shkrimi bie ne kurthin e pergjithesimit ( i fut te gjitha ne nje thes )  dhe nuk thote asgje si behet ndryshe ? Po dhe pse ndosh keshtu pak fjale thote.

 Femra force e madhe! Nuk besoj qe ndonje e kundershton kete. As nuk besoj qe e kundershton qe sistemi i vlerave (te shendetshme) ka rene me kohe ne Shqiperi dhe po i le vendin instikteve dhe sjelljeve qe kane si parim pangopesine e seksin. Gjithsesi, ky shkrim eshte shume i dobet, pasi sjell fakte te pavertetuara, dhe e kap problemin nga nje pozicion shume i anuar. Qofte femra, qofte mashkulli (te pakten menyra se si sillen) jane produkt i shoqerise dhe shoqeria behet nga njerezit (pra femra dhe meshkuj). Nje pjese e vetme (pra 50 % e shoqerise e perbere prej femrave) nuk mund te sjelle ndryshimin ne shoqeri pikerisht per te njejten arsye si me lart. Kupton Koloreto?

Gjithsesi, pozitive sjellja e ketij shkrimi pasi Arnautistani ka nevoje per disa analiza me te thelluara te ndryshimeve shoqerore...

Shume i ngushte ky shkrimi, si ta shikosh boten vetem nga dritarja jote(dhe e ndonje libri tek tuk patjeter, per dekor).

Koloreto, behu femer! smiley

Ky shkrimi eshte nje tregues i sakte i krizes se madhe qe po kalon maskilizmi tradicional shqiptar ne ditet tona. Autori as e merr mundimin te analizoje problemet e veta si mashkull por me guximin e nje te marri apo depresuari, apo represuari seksualisht pergjitheson tiparet mbizoteruese te femrave sot, duke u nisur vetem nga ekperiencat e tij personale (apo deshtimet) me femrat e Bllokut, dhe jo ato qe levizin diten por vetem ato te 'jetes se nates'.  

E gjithe 'zilia' apo 'inati' qe kane meshkujt ndaj femrave shqiptare sot vjen vetem nga kriza e maskilizmit tradicional perballe zhvillimeve te reja moderne. Dihet qe kapitalizmi nga teorite feministe eshte quajtur 'maskilist' vecanerisht per Boten e Pare, por zakonisht ne Boten e Trete dhe ne vendet e pazhvilluara, kapitalizmi eshte me i etur per punen e femrave sesa te meshkujve. Dhe ketu nuk dua te flas per fenomenet si prostitucioni etj., por per firmat e ndryshme qe mbizoterojne ne Shqiperi. Psh eshte shume i suksesshem sektori i rrobaqepesise, ai i sherbimeve apo bankave ku kuptohet nepuneset me te kerkuara jane femrat. Dhe ne qytetet dhe ne zonat urbane shihet nje kerkese me e madhe per punen e femrave sesa per punen e meshkujve. Kjo eshte nje dukuri e pergjithshme, pa i hyre analizave per korrupsion apo ngacmime seksuale qe sidoqofte jane te pranishme, por jo aq shume dhe ne mase sa punesimet e tjera per shkak te kerkeses se tregut. Une nuk e di, por ne shkollat e larta duket sikur femrat jane me te interesuara per mesimin, ndoshta dhe perqindja e femrave te diplomuara eshte me e madhe. KJo ka sjelle dhe nje liri me te madhe ekonomike te tyre, por qe sigurisht nuk i ka cliruar nga zakonet dhe traditat shqiptare.

POr ne njefare menyre nqs ke parane ke dhe vendimmarrjen qofte ne shtepi qofte ne rrethe te tjera shoqerore. Gjithmone ka njefare rezistence ndaj gjerave te reja, dhe tradita e vjeter maskiliste sigurisht qe do te rebelohet. Por tek ne rryma maskiliste ndaj zakoneve te reja te femrave eshte paksa me e zbutur sepse kemi patur dhe komunizmin, i cili na ka edukuar me kulturen e punes se grave dhe njefare pavaresie te tyre. 

Pastaj autori eshte shume kontradiktor sepse nga njera ane duket sikur eshte pro revolucionit seksual te femrave, lirise se tyre seksuale dhe nga ana tjeter eshte nje moralist i lindur. 

Une nuk shoh ndonje dallim midis femrave shqiptare dhe atyre te huaja, eshte e njejta kulture pak a shume. Shqiptaret mbahen pak me shume por sepse e kane pasur te ndaluar ne te kaluaren. Pastaj femrat e bllokut jane nje minoritet qe jane kudo te pranishme kudo neper bote. 

 Po po, prandaj shkruan keshtu ky se pati aplikuar per pun te nje rrobaqepesi por ia mori vendin nje femer

Dhe ne qytetet dhe ne zonat urbane shihet nje kerkese me e madhe per punen e femrave sesa per punen e meshkujve.

Edhe te huajt qe vine ne Shqiperi jane me te interesuar per te punesuar femren. Nje prej tyre me tha, nese do qe projekti te te eci ne Shqiperi, puneso femra - ato punojne dhe ecin perpara. Meshkujt nuk i ke per gje, tha gjithe irritim, ata e mbajne peng kete vend. 

Meqe njeri tregoi nje barcalete mesiper, po e them edhe une nje. Ti admin, bej punen tende pastaj. smiley

Pali me Mriken po benin ate qe benin cdo te merkure te fundit te muajit, kur Pali e drejton Palushin ne tunelin nga zakonisht vijne ererat e ngroheta te thellesive. Mrika e ndjen veshtiresine dhe i thote: "O Pal, e ke n´myth!". "Jo oj Mrike", i pergjigjet Pali "n´myth e ke ti!"

 

Keshtu puna, oj Karamele, kur shkruan

 

Ky shkrimi eshte nje tregues i sakte i krizes se madhe qe po kalon maskilizmi tradicional shqiptar ne ditet tona.

Tashti po vjen nje mashkull me ju tregu ju femrave se cfare eshte feminizmi, sepse nuk ka nje femer te beje nje gje te tille, kurse ti flet per krizen e maskilizmit tradicional shqiptar. Oj Mrike, maskilizmi tradicional shqiptar eshte ne zenitin e tij. Nese Franca e kishte nje Simone de Beauvoir, kurse Gjermania e kishte nje Alice Schwarzer si leitfigur e feminizmit, ne Shqiperi nuk ka dale akoma nje figure e tille qe te sqaroje femrat per feminizmin. Deri atehere mbajeni Koloreton fort. smiley

A m´kuptoveeee?

Koloreton po e shtrengon fort ti, se kane ardhur kohera te tjera jo per gjo smiley se ka ik koha e Mrikes dhe De Beauvoir ka ardh koha e Klodit smiley 

Karamele, ngase nisesh, kur thua nje dicka te tille:

E gjithe 'zilia' apo 'inati' qe kane meshkujt ndaj femrave shqiptare sot vjen vetem nga kriza e maskilizmit tradicional perballe zhvillimeve te reja moderne.

Ku e sheh zotrote kete lloj "zilie" apo "inati" ne marredheniet mashkull-femer ne Shqiperi? Mund ta ilustrosh gje? smiley

Tek shkrimi i Koloretos e shoh, qe tek pershkrimi qe i ben femrave qe duken sikur nuk kane asnje hall vetem qe te fusin ne gracke burrat, qe duken sikur femrat ne SHqiperi e kane jeten e lehte duke kaluar nga njeri burre tek tjetri, qe ngasin makina te shtrenjta por qe sipas Koloretos jane te burrave e etj etj. qe nuk po i permend me sepse me duket se po e ze lemza Koloreton e shkrete tani smiley 

 no comment smiley 

Mendoj se ky autori i ka permbledh mire tendencat e zhvillimit te femres ne shqiperi. Eshte perqendruar pak si teper tek prototipi i bllokut por rendesi ka qe nuk ka dale nga rryma e idese qe deshiron te percoje..Nuk ke cfare te shtosh me dhe te duash..dhe aspak i ekzagjeruar, as i ngushte..

Nuk behet fjale per te shenjestruar femrat shqiptare, por per te pershkruar disa dukuri qe jane kaq evidente dhe domethenese per kete stad zhvillimi te shoqerise shqiptare..Shkrim mjaft i mire..

 Une keto ndarjet, femrat punojne mire dhe meshkujt jo, per vete si duroj dot fare. Kjo varet nga njeriu, s'ka te beje je mashkull apo je femer. Varet nga edukata familjare, inteligjenca e te tjera e te tjera.

Ky koloreto me kete emer allasojsh, e ka bere dhe artikullin allasoj. Qe ka probleme ka, eshte normale pas gjithe atij vershimi drejt tiranes dhe hapjes si vaji ne uthull. Po qe te pergjithesohet keshtu, kjo s'hahet fare. Koloreto duhet te dish qe e keqja eshte gjithmone me e zhurmeshme se pozitivja. Keto skalione femrash pa mend, moral, dhe bosh, jane te zhurmeshme, se jane fenomen i ri. Kudo, ka te tilla sic ka dhe meshkuj te tille. Po qe te analizosh vetem femren dhe te presesh te gjitha te mirat prej saj, kjo eshte te shkosh aty ku s'shkohet gjekundi.

Edhe dicka tjeter. Shqiperia nuk eshte ne pritje te nje Simone apo Alice. Ndoshta edhe ato jane jasht loje sot ( jo 100%) Edhe ketu ku jemi, njerzit kerkojne te bashkojne traditen me modernen per te jetuar me te miren.  Modeli Simone & Alice, rezultoi ne shkatrrimin e familjes dhe probleme shume te medha me femijet.

Lum kush di vete dhe mos kopjoje....

Ne disa gjera, autori e kish mire, veç kish disa krahasime ose me sakte pergjithesime te gabuara.

Kete "e thurrni diten, e shthurrni naten" e perdora per politikanet tane para disa ditesh te fjalimi i presidentit.  Qe do e rilexoja pas disa ditesh por ne kete menyre, s'me kishte shkuar mendja.

Z. Cukali, ndersa jam 100% e tezes se pergjegjesise se individit (qofshin femra e meshkuj) per veprimet e vet, dikush do te me kujtonte (solnoct me temen e Hegel) per antitezen, ne kete rast shkaqet me te thella sistemike.  E do arrija ne nje fare sinteze.  Qe ne kete artikull s'e gjej asgjekundi.  

S'me mbetet gje vecse te largohem nga ky artikull me keqardhje qe s'paske njohur femer tjeter pervec se atyre qe pijne Mohito e vdesin per t'u qerasur. 

 

S'me mbetet gje vecse te largohem nga ky artikull me keqardhje qe s'paske njohur femer tjeter pervec se atyre qe pijne Mohito e vdesin per t'u qerasur. 

 

Tamam, e ke qare. Kjo duhet vene te thenia jo e dites, por e vitit.

S'me mbetet gje vecse te largohem nga ky artikull me keqardhje qe s'paske njohur femer tjeter pervec se atyre qe pijne Mohito e vdesin per t'u qerasur. 

 

Pergjithesim i keq ky i joti.  Ai po kritikon nje fenomen apo nje prirje qe atij i duket negative, si mbas eksperiencave te tij personale por kjo nuk do te thote qe paska takuar vetem femra qe pijne Mohito e vdesin per t'u qerasur.   Gjithesesi ai eshte perqendruar tek prirja qe ai e cileson negative ne kete artikull.  Shkrimi pastaj ka dhe nje paragraf ne fund, nqftse e lexove...

I Pakapshmi: Pergjithesim i keq ky i joti.

Cukali: Nuk kam takuar akoma një femër shqiptare që të mos i pëlqejë ta qerasin.

Hajt me te mira.

PS: Sa per Mojitot, se po me ben te futem ne te thella, nga e di autori qe takimet e Facebook nisin me Mojito, e ne 11 te dites? 

si mbas eksperiencave te tij personale

 

S'ben mire te citosh veten, por ndonje duhet bere...

I want to know what you're drinking cause I want to have some smiley.

Tani, ai thote qe s'ka takuar asnje femer qe s'cof per cik te qerasur, dmth, te gjitha femrat qe ka takuar ai, pra sipas eksperiences se tij personale, cofin per t'u qerasur. 

Une thashe qe me erdhi keq qe ka takuar vetem femra qe cofin per t'u qerasur. 

Vallai, me shkoqur nuk te sqaroj dot.

Historite e fejsbukut jane histori me vete.  Por gjithesesi me interes smiley.

Kjo nuk do te thote gje.  Ke ndonje gje per te thene mbi fenomenin pervec se te vjen keq qe nuk ka takuar femra qe s'cofin per t'u qerasur?

Pa kerkuar ndjese qe i vure vulen citimit tim si pergjithesim i keq, e kotna si kotni, une s'kam gje tjeter per te thene smiley

C'kisha per te thene, per kete artikull, e thashe.  Me zor s'behen ca gjera smiley.

Tani o Monde, Tirana eshte pellembe e kurrva e putana qe e fillojne "profesionin" sa fillon e u del pushi. Po aq shume ka, saqe po te kesh makine te mire, nuk ke nevoje hic te gjesh lavazh, se ta pastrojne "profesionistet"... vetem zgjidh me cfare e do te ta pastrojne, me "furce" apo me "sfungjer". Qe ka femra te ndershme, ka dhe ashtu, ka sa te duash. Por se kur del ne rruge, me shume do shohesh baxhella te meremetuara dhe suvatuara me nga 2 gisht stuko (puder/rimel/buzkuq)saqe nuk u dihet si e kane lekuren origjinale... tani kjo e ben normalitetin o Monda, rruga, ambjenti perjashta, se nuk do i vesh Tiranes te thyesh kockat duke trokitur dyerve per te sondazhuar sa te ndershme ka dhe ku jane.

Puna eshte se autori eshte eksepcjonalisht injorant; verejtjet e gati te gjitheve ketu, per mendimin tim qendrojne dhe qendrojne fort; edhe ato te tuat. por duhet ta dish qe me nivel te tille, nuk ka sesi te beje nje artikull tamam. Per mua me mire do ishte te na ishte prezantuar si faqe ditari, ku autori hedh mendimet e castit, sesa te turperohej duke na lene te mendojme qe edhe pse ka patur kohe sa te donte per t'u menduar, prape ka dale ne publik me kete pacavure. Po kur ai vete s'e ka problem, kujt prej nesh do i shkonte ne mend perdorimi i briskut???

PS: kot nasi kot. ose te gjitha bashke.

PS2, autori nuk ja ka haberin fare kultures dhe tradites shqiptare. Gje qe me thote se nuk eshte me shume se 20-21 vjec. Komplet kungull. Dhe as qe ja ka haberin qe emancipimi i femres ne Shqiperi ka ndodhur si proces perpara shume vendeve "perendimore", qe tani na hiqen si te zhvilluara. Vetem se emancipimi sot, sipas autorit, dhe asaj qe ai kujton se duhej te ishte e drejte e femres(por qe pa i thirrur mendjes hic, vete dhe na e denon ne artikull), sot na e paska marre emrin imoralitet, dhe kurveri totale e gjithanshme. (plumbing)

Tentojnë të shiten shtrenjtë pa pasur asgjë tjetër për të ofruar, veç seksit.
 

As seks nuk ofrojne or Koloreto, por amballzh seksual pa produkt ose me produkt te keq.  Amballazh me taka 10 pondeshe, makiazh 5 pondesh, minifunde gishtezash, bluza te prera sa me thelle nga gjoksi e kurrizi, hecje pasarelash mode dhe...kaq ne shumicen e rasteve.   Ketej nga anet tona ju thone attention whores.  Ketu kthehemi tek ajo puna e revolucionit seksual te munguar.  Nga memedheu ma ha mendja qe shumica e femrave e shohin seksin thjesht si mjet ose i mall per t'u kembyer per te rritur mireqenien e tyre materiale.  Prirja e mentaliteti ne pergjithesi eshte qe seksi eshte dicka qe burri pergjithesisht shijon, duke punuar goxha per t'a marre ate.  Shumica ka rrezik s'e kane zbuluar akoma qe ato mund ta shijojne me shume se sa burri, gje qe do i clironte nga komplekset e normat false te shoqerise.  Prandaj shancet jane qe ato cikat te amballazhuara seksualisht ne maksimum, kur i fut ne krevat s'dine te bejne gje pervecse te hapin shalet e te rrine aty.

 

Në jetën e natës së Tiranës rrotullohen disa qindra-mijëra femra që s'dinë ç'kërkojnë.
 

Po c'qindra mijra femra aman? Qindra, mbase mbase mijra eshte numri i te gjithe femrave e meshkujve qe e bejne jeten e nates ne Tirane ne total.  Aq jane ata/ato qe kane takatin dhe kulturen per ta bere jeten e nates.

e keni keqkuptu kolon, ai e ka me materializmin banal dhe me siperfaqesine qe mbizoteron.

pergjitheson pak me shume se c'duhet por:

po shoh qe ketu, mire kolo, po dhe shume nga keto qe e "kritikojne" e shofin te paturit e makines, apo te paturit e vendit te punes si simbol statusi?

 Une po supozoj qe me je drejtuar edhe mua. Nuk e kam keqkuptuar fare. Kam thene qe shikon mire, por egzagjeron.

Une i njoh personalisht disa peshqe qe diskutojne ketu ose kam marre dhe opinion nga miq. Ti quajme mesatarja e femrave shqiptare ?

Ca jane me keq se i pershkruan autori por nese do pranoja qe te ishin te gjitha te tilla cer mootin do benim ketu atehere? Nuk i kemi te gjitha mikeshat lace apo copa mishi si thote nje komentues gjys trapi e gjys pede  qe edhe ky nuk paska taku ndonje femer shqiptare me mend. U flet e nuk pergjigjen. Imagjino pastaj mbas i gjen keshtu vjen e ben debat me to.

- Jo, kjo kumbulla qe po ha une nuk eshte e lagur nga shur.ra.

I gjejme mire , na gjejme dhe e kunderta kur i gjejme keq. 

Nuk ka njeri qe nuk ndikohet nga vendi ku jeton por madhesia e ndikimit varet nga shume faktore te cilat Colo nuk i permend e trajton ne menyre te drejte ose me mire vetem sa i cek.

Makina, ora e shtrenjte, veshja detyrimisht firmato, pushimet e shtrenjta , shtepi tjeter ne ndonje vend perendimor, etj etj sa te dush , natyrisht qe keshtu perceptohen, si status i vecante nga shumica e atyre shqipeve por e ka thene populli i dashur grek : qe te mbash breke mendafshi duhen by.the. Diferenca behet natyrale pa theksime ne emra te pervecem.

Kete e thote Kolo por ai shkon ne ekstrem ne disa raste qe sipas meje e ben shkrimin te rende.

Tani dicka tjeter :

Komenti im nuk kishte qellim ngritjen e nje fushate feministe nga femrat e peshkut qe nuk thone asgje per nje pjese te problemeve qe ngre ai e gjithashtu nuk ben thirrje per te tredh Kolon ( ketu shif dhe nivelin e diskutimit nga vete femra e peshkut, natyrisht disa prej tyre ).

Te mos bejme sikur eshte ndryshe dhe me peshkun : njerezit jane te dyzuar ne sjelljen e tyre deri ne nivel psikopatie dhe ja ku i ke duke fol e shkru. Por edhe celiku qe eshte celik kur i jep disa gjendje ne dite,  shkatarrohet.

Zojusha e zoja te peshkut Kolo e ka fjalen edhe per disa prej jush. Na provoni qe nuk mbizoteron femra tip cope mishi me dy sy ne peshk apo lace sikunder e tha dikush me siper.

Nje shkrim me qellim  qe autorin ta paraqes si metroseksual  ,mirpo  te le pershtypjen qe autori eshte seksualisht i frustruar.

K'shtu ndodh kur mojitos i shton fernet Korce ne vend te rrumit.

Piksepari ndjej se duhet te theksoj dicka. Une kam nje perbuzje te madhe per gazeten Shekulli, ashtu si per shumicen e gazetave shqiptare, per arsye qe dihen, por po te heqesh pjesen e politikes, te historive nga e kaluara me Enver e Nexhmije dhe te pseudo-vipave te televizionit, pjesa tjeter, pra seksioni shoqerore, kulture dhe art, jane me te vertete te mira brenda realitetit te gazetarise shqiptare. Ku shkrim dhe ky autor futen ne kete kategori.

"Femra lace". Besoj se fjala "lace" i pershkruan mjaft mire keto lloj femrash. Burrat shqiptare jane te tille edhe fale ketyre.

Do te masturbohesha gjithe jeten, do te shkoja me nje burre, do ta beja me nje dhi ose me nje dele, do te konvertohesha ne trans, ndoshta do te hapja edhe nje vrime ne mur, por kurren e kurres nuk do te shkoja me subjekte te tilla.

Keto lloj femrash jane produkte te vlerave morale qe ka perqafuar shoqeria shqiptare e ketyre 20 viteve, e cila, sic e thote edhe autorja, ka bere disa kapercime momentesh dhe epokash historike dhe tani interpreton si ne nje loje "telefon i prishur" te gjitha mesazhet qe i vijne nga jashte.

Duhet thene ama se keto lloj elementesh "burlesque" jane perhapur edhe ne perendim fale televizionit "trash". Ka edhe ketu ne Itali te tilla, por jo kaq shume. Ndoshta ai metrofshati yne, Tirana, eshte kaq i vogel saqe te gjitha keto personazhe karnavaleske perqendrohen brenda perimetrit te famshem te bllokut e rrjedhimisht bihen me ne sy ne ate "freaky show"-n e mjere te tyre.

Do te masturbohesha gjithe jeten, do te shkoja me nje burre, do ta beja me nje dhi ose me nje dele, do te konvertohesha ne trans, ndoshta do te hapja edhe nje vrime ne mur, por kurren e kurres nuk do te shkoja me subjekte te tilla.

Olso, ti po ja bën si ai që tha "Un e kpus dhe asaj s'ja fus", vetëm se ajo i kishte thënë:"Unë i vë tap dhe ty s'ta jap" smiley

e cila, sic e thote edhe autorja

Kur them une na duhet ligji gjerman, jo thote Selfi.  Olsib, me duket se eshte autor.  Ndryshe e ke ti te sakte, dhe jane ngaterru gjithe peshqit e tjere smiley.

Aty ka vajt puna. Piksepari me keto eshte e veshtire faza fillestare, qasja. Jane derrasa komplet. Njerez te ngurte, pa pike muhabeti, pa pike brendesie. Humnera. Ti i thua nje fjale, ato s'dine te te pergjigjen. S'dine cfare te thone. Injorante. Burra rrugace ne trupa femeror.

Pastaj edhe po te konsiderosh thjesht anen seksuale, si mund te besh seks te mire me derrasa te tilla?! Ne kete pike, ne vend te derrases, preferoj plastiken. Kukulla plastike, nje alternative e mire ndaj femrave shushka. Ose, para per para... me mire po ja paguaj sherbimin profesionisteve. Prostitutave.

Nuk eshte vetem ceshtje seksi, por edhe ceshtje truri, se fundja edhe ndjenjat seksuale andej nga truri sintetizohen.

Oh, te kuptohemi. Nuk jane te gjitha te tilla. Jam i sigurt se ka plot te tjera qe rrijne ne heshtje ose e kalojne kohen brenda mureve te shtepise e presin qe t'i martoje mami dhe babi. Fakti eshte ama qe neper vendet ku shoqerizohesh ne Tirane, pra bare, klube e pub-e gjen kryesisht nga ato te tipit te pare.

Fakti eshte ama qe neper vendet ku shoqerizohesh ne Tirane, pra bare, klube e pub-e gjen kryesisht nga ato te tipit te pare.

Ngadale mo se na habitet, se kemi shoqeri, familje e fis e fare qe coku dalin per qejf te tyre neper pub-e edhe kthejne ndonje ... mbase jo Mojito, po vere a birre a cfare u do qejfi.  Si "kryesisht" e ke llafin Olsib?

Nuk po them qe s'ekziston si dukuri, por keto pergjithesime, apo "when you assume" thone nga keto ane, restoja pastaj ...

Per mua latinet jane femra,nga pervoja.Me shqiptare nuk kam pasur rast,kam idene qe jan si meshkuj,as leshin e kembes nuk e rruajn.

pervoje e cungume. ne shkence kjo lloj pervoje pershkruhet nga "truncated distributions". po qe ke kohe te plotesosh dijen / pervojat ne njohje te jetes, ke. Ekstrapolimin mbi depilimin e ke shum te gabum. kjo sa per nje intro inkurajuese. krahu tjeter masanej, po aq biased, e pranuar kjo, eshte qe si femnat shqiptare nuk ka m'asi ven. kripe mesdheu/adriatiku/joni; edhe ne supermarket bon dahat me shtrenjt, s'di a e ke vu re...

Perseri ky robi me emrin e cuditshem?

Dikush shkruajti ne shkrimin e meparshem qe ky eshte tip YPI - d.m.th. i rrjedhur. Duke lexuar kete shkrim, mendoj se ka pas te drejte.

Koloreto paska inat me femrat; 1) ose dikush e ka lenduar rende keto kohet e fundit 2) ose ky ben seks (nese ben) me femren nga halli jo nga deshira.. Shume tipa te komplesuar nga atdheu keto kohet e fundit?!

Sigmund Freud po flet nga varri.

Me thuaj, Liqen, ku i kupton gjithe keto gjera ?

Se jo per gje, por Freudi, i merrte pacientet ne studion e vete kur i studionte. Nuk i studionte nepermjet blogut.

A thua te jesh me i zgjuar ti dhe te gjithe Freud-ët e tjere ?

:O

si eshte e mundur qe nje njeriu me paragjykime te tilla t'i japin hapesire neper median e shkruar ? qenkan zyrtarizuar tani ndasite krahinore ? si eshte e mundur te biesh ne nje klishe te tille? ne vend qe media e shkruar, dhe jo vetem, ajo te luaj rol emancipues tek lexuesi, ky Koloreto ia fut domkave pafund askush nuk i thote gje, dhe pret duartrokitje madje...

"E njëjta gjë ndodh me vajzat nga rrethet kur vijnë në Tiranë. Vajzat e urta të 2 muajve të parë të shkollës, kthehen në përbindësha të dëfrimit të pafre. Nevoja për të përballuar një jetë të shfrenuar që kursimet e babait në rrethin e largët e të varfër nuk ia mundësojnë, i shndërron këto vajza në një pre të lehtë. Dikush duhet të paguajë për to, në mos, ato vetë. Jo më kot, rekrutuesit e prostitutave on call, xhiron parë të "shopping-ut" e bëjnë nga "Qyteti Studenti".

Media i jep hapsire realitetit social, e dashur.

Ne klasat ku une kam studiuar i kemi patur nja 7-8 vajza te tilla.

Mbetet ose qe ty nuk t'i tregonte njeri muhabetet se ndoshta s'ke patur shume shoqe, (dhe madje, femrat per femrat tregojne me shume historira) ;

ose si Nastradini qe kur ishte mbi mushke nuk e numeronte mushken e vete, por numeronte vetem mushket e tjera...

Do te masturbohesha gjithe jeten, do te shkoja me nje burre, do ta beja me nje dhi ose me nje dele, do te konvertohesha ne trans, ndoshta do te hapja edhe nje vrime ne mur, por kurren e kurres nuk do te shkoja me subjekte te tilla.

smiley

We are like roses that have never bothered to
bloom when we should have bloomed and
it is as if
the sun has become disgusted with
waiting.
(Ch.Bukowski)

Cfare shkrimi i mjerueshem! Po kush i boton ksi gjerash aman!
Mund te kem lexuar edhe nja dy shkrime te tjera te Koloretos. E perbashketa e tyre - kane brenda shume inat, frustrim.

 

e mire si perfundim nga nje sinteze e shpejte e komenteve , prape femra doli me detyra shpije, me pergjegjesi dhe perfundimisht guilty as charged.

dhe burrat e shkrete........smiley

Oh, mai gad! dhis iz dhe nju verzhen of seks end dhe siti alla "mashkullor"... burrat metroseksuale qe duan te luajne shtepiakesh te deshperuara... Doemos, kur bota jote rrotullohet vetem ke Bllok dauntaun...  

na kan myyt BUNDRAT!!

ta mbaje mend ajo qe me detyroi me u fut ketu.

s'kam ca t'i them koloretos se s'do me degjoje mua ai. po qe e ka picku nje gje ne nje vend e ka picku.

pas nje eksperience te gjate 2 vjecare smiley, une, nje nga qindra mijra femrat e bllokut, kam konkluduar qe prostituimi, banalizimi dhe barbarizimi i individit shqiptar nuk pyet per gjini dhe as per atdhe.

se si te cbastardizojme shpirtrat tane dhe te shokeve eshte nje teme e gjate dhe e bukur, shpresoj te shkruhemi ne te tilla tema. po shkoj te lexoj ndonje gje te hajrit.

ps: kam filluar te kem frike nga shqiptaret me laptopa, mgjs zanafilla e kesaj frike mund te jete edhe 'avokati i konsumatoreve' vite me pare, qe e urofte ruzhdija ishalla.

U personalizua goxha kjo teme..por un ende mendoj se qellimi i artikullit te Kolos nuk ishin kesi komentesh..Vertet ai tipizon njelloj femre qe nga larg mund te duket e ngushte, e parrezikshme. Por ajo eshte nje standart qe perngjason ne kete kasolle..Nje statistike domethenes qe mund te kete lidhje terthorazi me artikullin e kolos eshte fakti qe po rritet ne menyre marramendese nr i femrave duhanpirese dhe ne kete ane kemi barazi gjinore..

Artikullit duhet ti merret thelbi qe nis qe nga keqmenaxhimi dhe kapitalizimi i seksit deri te maskilizmi i pasqyruar te femrat..

Me vrap gocat ne mbrojtje. Po beni nje here nje xhiro rrugeve te Tiranes per te kuptuar se cfare po mbroni. Keto pra duken me shume. Normal qe subjekti negativ del me ne pah. Normal qe kur flitet per argumente si ky bie ne mekatin e pergjithesimit. Nuk po diskutojme ne nje nivel shkencor ketu.

Megjithate e kam specifikuar edhe me lart qe nuk jane te gjitha te tilla dhe qe fundja nuk eshte faji i tyre, por i anti-vlerave dhe i keqinterpretimit te vlerave qe shoqeria shqiptare ka brendesuar keto 20 vite. "Femra lace" duhet konsideruar brenda kontekstit shoqeror qe e ka prodhuar.

Pastaj eshte edhe nje ceshtje e tipologjise se hapesirave qe qyteti ofron per t'u shoqerizuar. Normal qe nqs. hapesirat e shoqerizimit jane te nje lloj tipi te caktuar, edhe shoqerizimi do te jete i nje lloji te caktuar.

Etj, etj...

Sdq. kerkoj ndjese nqs. dikush eshte ndjere e ofenduar.

pse olsib qenka koloreto !!!!!!!!  :O

na fal o ti shoqja liri e shoku perikli

Po, po, tallu Flo. Ka plot djeme qe e mendojne si Koloreto.

Dhe ky problem nuk i perket vetem djemeve, por edhe vajzave "jo lace".

olsi vertet gocat jolace e mendojne ashtu, part-time, kur iu jane vrare syte apo kur s'kane me nerva me heq vetllat, me vesh takat, me punu smiley, apo edhe kur iu ka ardh ne maje te hundes nga cunat e bukur, ceshtja eshte qe mendimi i frustruar nuk mund te behet artikull nese frustrimi nuk zjen mire e mire e nuk hap ca shtigje te reja kuptimi.

koli thote: 'gjej nje manual topi i llastiku for dummies ne internet; gjej llastikun, gjilperen, gjalmin; qepe topin; gjuje penalltine; kape gjujtjen; urra!'

Po c'i frustruar o tropizma. Eshte shkrim gazete, (madje duhet te ishte shkrim reviste fundjave) nga ata te lehtet, pikantet. Kaq. Stili eshte i dukshem. Dhe s'ka pse te jete me shume se kaq. Mos pretendoni qe autori te flase me terma shkencore.

Per mua si Olsi i ka rene pikes. Me thuaj vetem nje nga ato cilesi qe ai ka permendur aty dhe qe ti nuk i ke ndeshur edhe vete duke jetuar ne Tirane. Vetem nje.

Ne i shohim vete keto dite per dite. Autori thjesht sa i ka radhitur. Pastaj se "sa jane?" e se "pse jane?", keto jane muhabete te tjera qe behen behen ne ambjente te tjera.

shkruan olsib: "Piksepari ndjej se duhet te theksoj dicka. Une kam nje perbuzje te madhe per gazeten Shekulli..."

 alisat, më ke borxh diku 5 minuta që humba duke lexuar këtë paçavure. 

Une them te kontribuojme konkretisht qe Koloreto te ndryshoje mendje per femrat. Per vete s'e kam problem ta qeras me nja dy Mohito kur te shkoj ne Tirane dhe kete ta bej e veshur me pantallona dhe kepuce te sheshta smiley . E kuptoj qe eshte pak, por si fillim ... Me kete rast duhet hapur iniciativa "Femrat e Peshkut per Koloreton".

Vetem per Koloreton? smiley

S'ta var fare ashtu! Sidomos kur te kalon mishi i fresket para...  te merr uria direkt, nga dasma te kesh dale.

smiley Pse eshte i pasur Koloretoja?

nuk e kam fjalen per pukjane nga gomsiqja o monde. e kam fjalen per sirenat e tirones... gelojne, gelojne. snif snif... era mish!!! o po e dredh hellin ndonjeri, ose... mish i njome.

rri urte se te lame pa mohito ! smiley

mish goce, mish, mish... s'pyet kush per mohito. mohitot pihen lume per te arritur te mishi, se nuk i interesojne kujt me te vertete, jo. mish! mish i njome.

zotrules, mos jeton ne ndonje lagje ruse ti? per kuriozitet.

Po do gjendet ndonje cope mishi edhe per ty se s'mbeti njeri pa ngrene qe te mbetesh ti, tha. Ups, me perjashtim te Koloretos ndoshta ...

mos me qani hallin mua ju te dyja jo... une ha mish sa here te me haet. nganjehere dhe per mengjes fare... qe une mengjes mengjes, nuk ha kurre. po mishin e ha.

merruni me koloreton ju te dyja, se do na mbetet si cung ne shtepi, e kur ta martoje lagja pastaj... apo c'na i qenka rritur mendja te shkretit dhe po na i duket vetja si "uot uimen uont"!!!

po he pra! Thuaj sa te duash ti. O me quajne katastrofe, o bej vrima te zeza, o me fshihen komentet, o denohem per molestje seksuale (demek)... nje fleterrufe e marr gjithmone, gati ne cdo teme. jo po fol thjesht po te duash...

KOPRRACIA
Ajo që vërej, është se ato kërkojnë shumë pak: Një burrë, që të paguajë për to. Nuk kam takuar akoma një femër shqiptare që të mos i pëlqejë ta qerasin. Madje, edhe ato që fitojnë më shumë se burrat, me të cilët ulen për kafe.

Me ka ndodh mu me nje shoqen time ke "Mumja".Ajo insitoj me pagu dhe une i thashe:"C'kuptim ka qe une jam malok e t'me pagujn femnat tavolinen"."Po sikur une te mos pranoj, sepse du te ndjehem e barabarte me ty ne tavoline",m'pat than ajo...smiley

smiley.

Sa xhentillmena.  Nje here isha ne disko me nje shokun tim dhe nje te njohur te tij.  M'u desh te cohesha nga tavolina, t'i vija verdalle diskos qe shtyheshe per te bere dy metra, per te gjetur kamarjerin e tavolines, tjeter mesele, per te blere fshehurazi edhe nje round tjeter pijesh, e kur erdhen pijet ne tavoline plasi sherri.  Cunat u ofenduan ne kulm, thua ti se i kisha pre n'bese.

O Pjeter, te ishin si ty maloket, do ishim tuj i thon danimarkes "dil te dalim", e vlla.

Maje prej meje vath ne vesh ket: e para, maloku nuk i thot vetes kurre malok; e dyta, kur e kupton malokllikun, nuk eshte me i tille. Pak a shum si puna asaj konges se pakendume ktu ke peshku, qe sa e kno (e bone kong, me i llaf), nuk osht mo e paknume.

Eh, po sic thote pijaneci i lagjes time (ne fakt per kete shprehje te gjithe pretenodjne se ehte pijaneci i lagjes se vet)

Femer te keqe dhe Raki te keqe nuk ka smiley

e paske moderu i cik nga origjinali, pershtat per peshkun dmth.

... ta lexoj?

 oj.

 paç veten më qafë!

 haha gjithmonë gati! 

"Muaaadonna, che silenzio c'e' stassera..." F. Nutti

hudhi një sy kësaj (nëse s'di si ti rezistosh më gjatë këtij shkrimit : ) )

marttagtype downloadurl="http://www.5iantlavalamp.com/" name="PlaceType" namespaceuri="urnsmileychemas-microsoft-com:officesmileymarttags">marttagtype>marttagtype downloadurl="http://www.5iantlavalamp.com/" name="PlaceName" namespaceuri="urnsmileychemas-microsoft-com:officesmileymarttags">marttagtype>marttagtype downloadurl="http://www.5iantlavalamp.com/" name="place" namespaceuri="urnsmileychemas-microsoft-com:officesmileymarttags">marttagtype>

Normal
0
unctuationKerning/>

aveIfXMLInvalid>falseaveIfXMLInvalid>
false
false

napToGridInCell/>

ontGrowAutofit/>

MicrosoftInternetExplorer4

st1\smiley{behavior:url(#ieooui) }

ection1;}
-->

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Ajo që vërej, është se ato kërkojnë shumë pak: Një burrë, që të paguajë për to. Nuk kam takuar akoma një femër shqiptare që të mos i pëlqejë ta qerasin. Madje, edhe ato që fitojnë më shumë se burrat, me të cilët ulen për kafe. (te gjitha femrat qe une njoh dhe me te cilat rri nuk pranojne te qerasen, unless burri ka ditelindjen ose femra ka ngelur pa para. Dhe ne rastin e dyte preferojne te marrin borxh.)>>

>>Pa folur për modën e takimeve pas njohjes në Facebook. Në takimin e parë (në kafene, sigurisht, mos kujtuat në Ekspozitë pikture?), djali porosit kafe, ajo - Mohito. Në 11 të paradites! (nga i di autori i shkrimit keto gjera? Une sjam ekspozuar ndonjehere ndaj ketij fenomeni. Aaa vetem po te kete qene ai djali qe kerkon njohje ne fbook. Kuptoj.) >>>
>

Problemi i këtij statusi qëndron te fakti që djemtë e rinj, me humor e inteligjentë, nuk e kanë kuletën e fryrë. (nga grepi qe hedhin, nuk me duken inteligjente keta djemte. Ndoshta me humor–qeshin me fatkeqesine e tyre)>>>
>

Shpesh, shoh dhe femra në timone makinash luksoze, të cilat, gjasat janë që nuk i kanë blerë vetë. (paragrafi MENDJEMADHESIA. Totalisht misleading. Shpesh sheh femra me makina te medha (pra jo gjithmone), per te cilat supozon se nuk i kane blere vete. Larg qofte te kete shofera (femra + meshkuj) qe jane thjesht arrogante nga natyra dhe xhirojne gomat, e ecin me te kuqe se ashtu ju thote truri i tyre prej njeriu kafshe (femeror + mashkullor). Por jo, mashkulli mund te jete, madje tregon burreri (meqe autori e ka tipar te preferuar te meshkujt kete). Femra arrogante? Nuk ka mundesi! Vetem ne Shqiperi i sheh keto gjera!)>>>
>

Duket sikur moralin e përcaktojnë burrat. Në fakt, moralin e përkufizojnë gratë. Fjalën "Kurvë" e përdorin më me urrejtje e përçmim femrat për femrat e tjera, sesa meshkujt. Madje, meshkujt e përdorin dhe me njëfarë respekti. (hahahaha, bravo meshkujt per respektin! E kujt do ia merrte mendja qe morali i meshkujve eshte aq i larte, sa te flasin me respekt per prete e lehta.)>>>
>

Femrat, i përcaktojnë normat e moralit në bazë të asaj që nuk guxojnë t'i bëjnë apo arrijnë dot vetë. Të ngecura në një jetë që mund të mos iu japë shumë, përpiqen të krijojnë status për veten e tyre, duke vendosur gardhin e "normës" për femrat e tjera. (Ndersa meshkujt (me moral te larte) i percaktojne normat e moralit ne baze te asaj qe arrijne te bejne–te tipit dashnorja e nje burri te martum eshte norme, madje norma kerkon nje femer poshte te 25ave me taka 10 pond dhe dekolte qe ne mengjes. lace wsmileyt="on">Polace> spate dashnore te tille ‘sqeke gjo’.)>>>
>

Në jetën e natës së Tiranës rrotullohen disa qindra-mijëra (miliona madje) femra që s'dinë ç'kërkojnë.
Rrinë 2 ose 3 vajza ulur në stol, pa folur, për orë me radhë, me një pije përpara. Pastaj ikin në shtëpi, të kënaqura që bënë jetë nate. Kështu prej vitesh.>>

Pse dalin atëherë në këto institucione flirtimi, nëse nuk kanë në plan të flirtojnë?
Që të duken! (ou? Mendova se donin me kap dashnor me leke? Jo? Epo nese nuk dalin per dashnore, me mire te mos dalin. Se nuk dalin tre shoqe bashke per qef ne klube, dreqi ta haje! Vetem ne Shqiperi i shikon keto gjera!) >>>
>

Kuptohet, që përjashtimet nga 7 kategoritë më sipër janë të shumta. Ka gra, të cilat durojnë shumë dhe sakrifikojnë jetën e tyre, për të rritur fëmijët. Ka vajza, që qorrohen mbi libra (kur ne fakt sakrifica nuk duhet te jete absolutisht pjese e jetes se gruas, as qorrimi nga te lexuarit. Ky seshte ridimensionim. Ky eshte ekstremi tjeter i bere pete nga shoqeria. Baraz me dy shembujt qe ti permend ne vijim te ‘qorrimit’.)>>>
>

Me vjen shume habi qe pervec perjashtimeve qe ke permendur, autori ska arritur te gjeje nje femer ‘normale’ (me rezerva e them kete ‘normale’ se nuk di cila eshte norma qe perdor autori).>>

>>Gratë, duhet të përpiqen lace wsmileyt="on">lacetype wsmileyt="on">fortlacetype> lacename wsmileyt="on">qëlacename>lace> të bëhen gjysma jonë akoma më e mirë. Në një botë ku meshkujt yshtin luftën, ato mund të impononin paqen. (po flet per Shqiperine apo boten? Se keshtu duket sikur femrat ne bote nuk po e imponojne paqen. Mu duk sikur ne artikull autori fliste per femren shqiptare. Ah, po ngaterrohet, se per femrat shqiptare e ka dhe fjaline mbyllese melodramatike.)>>

kam pershtypjen se ju gocat / grate ktu e personalizoni ket debatin. Tani, qofsha i gabum po e beni ket per njeren prej 2 arsyeve:
- sepse shifni veten te femra tipike qe ka njoft ky ose,

-  sepse keni sensin e unitetit shume te theksum.

Ne vendin tuj une nuk do e atakoja ket pa u mendu 2 here. Kritika nuk i behet femres shqiptare po asaj perqindje qe le pershtypjen qe ai ka pershkru me lart. Tek e fundit, femra siperfaqsore ka gjithanej, jo vetem n'Shqiperi

 

E pra ate vura re dhe une.  Ca si teper ju dogji ketyre femrave te peshkut...

bredharaku, how shall i put it: his whole 'get a grip' attitude is plain stupid? the observations seem ok at first but are overblown and not analytical enough. if it werent' bad enough that we already feel like shit about the gender situation, we have to deal with the prick-ly approach to it?

haha.. prickl-y approach.

his whole 'get a grip' attitude is plain stupid?

kjo eshte pytje apo mendim i perpunum? nqse, sic dyshoj une, ajo pikpytja eshte von gabimisht, une nuk mendoj si ty; dmth. qe mu nuk m'duket plain stupid at all...mbase e ekzagjerume disi por aspak idiote.
Po e perseris po ti e naj tjeter si ty nuk keni pse ndiheni keq sepse ka femra qe jane objekt te ky shkrim, perkundrazi - kisha me thon un. Ai nuk ju ka shpall lufte juve si femra por fenomenit te femrave te lehta, keshtu e lexoj une te pakten. Ky eshte shkrim observus pranej m'fal po une nuk pres te shof naj analize

Autori e ve gjuhen atje ku i dhemb dhembi me shume, ndoshta pak i ekzagjiron gjerat, por jo se nuk jane te verteta shume prej tyre,  fatkeqesisht ky eshte pak a shume realiteti ne ate vend.  smiley

nje koment objektiv, ashtu si duhet..

....mue vet mka pelqy shkrimi...megjthse skom qon ne tirane me vite....kto qe ka shkrujt ky exstojn kudo ne bote...puna eshte me komentu pa paragjykime e jo me bo moral ashtu sic duhet por si vertet eshte....kushdo qe te jete (si tha njoni ketu)...po te jesh i uritur e te kaloje mishi fresket tek goja do e shkelysh...prandaj komentoni lirshem dhe thoni ato qe vertet ndjeni e mndoni e mos na boni filma e morale.....if u can handle the truth.....

Sikur shkrimi te jete i vertete, dhe sikur kjo te quhet xhenerell nollixh, atehere nuk ka kuptim as diskutimi, e as shkrimi. Eshte si te diskutojme tani qe gjuha zyrtare e greqise eshte greqishtja, (pas nje artikulli kaq shkencor, psikologjik dhe antropo-filologjik te ndonje Koloriti)

PS: hihihihihi, ca emri!!! do kete qene tuj tall trapin baba i vet(kujton se jam piktor!) kur ka lindur.

 Jam dakord fillimisht me PeterPan. 

1.Ok, shkrimi ishte shuuuuume naiv dhe siperfaqesor dhe i shkruar shume dobet. Ka mundesi autori te mos "dredhoje" me keto ndarje paragrafesh, por te mesoje se si shkruhet ne gazetari duke shmangur ujerat dhe duke u perqendruar tek nje logjike e vetme? Aq me teper qe fillimi eshte shume i paqarte, madje atje nuk percaktohet fare argumenti i shkrimit. (Si gjithmone ne shkrimet e gazetave shqiptare, do 2 ore te hysh ne teme)

2. Une jam nje vajze intelektuale qe e perballoj veten financiarisht dhe mendoj se kam arritur nje fare suksesi ne karrieren time. Me thene te drejten, ne takimin e pare me nje mashkull, une do te urreja te paguaja vete. Jo se jam kurrnace, perkundrazi. Por ama, te me thote nje mashkull "une paguaj supen, ti sallaten", e di cfare imagjinoj? Nje te ardhme te tipit "S'do shkojme ne kinema se kemi blere kolltukun." Tmerr! Mashkulli qeras dhe me gjeni nje femer qe te deshiroje te kunderten. Me vone pastaj mund te ndahet buxheti. Gjithashtu me pelqen te xhiroje gomat, te kaloje me te kuqe kur te mundem, t'i jap Range Rover-it Sport te bashkeshortit tim. E di pse? Sepse edhe kur flas, flas shpejt, edhe kur shkruaj (shyqyr kam mesuar me 10 gishta), shkruaj shpejt, nuk pres dot ne rradhe, jam gjithe kohes ne celular (ne masazh ne maternitet, ku te duash), ndaj nuk e kuptoj ecjen ngadale. Keshtu jam gatuar, ec po aq shpejt sa disa mikesha te miat amerikane, sa ca miq gjermane, italiane. Jam thjesht nje njeri qe i jap makines shpejt, nuk ka lidhje jam femer apo jo. E kaloj te kuqen? Oh me gjithe qejf sa here te mundja, por s'ma mban nga policia shpesh se kam ngrene gjoba. Por kur ska njeri zhdukem. Madje njehere me ka ndaluar policia prane lagjes sime dhe kur me thane: "Te ndaluam per xhirim gomash" e di sa mu be qejfi? Jo se mu kujtua cuni i bales, Goni i Dumes, Miri Babrojsi a ku di une. As ndonje i dashur (atehere isha single). Por me pelqeu se mu duk vetja sportive (S'kam shkelqyer ndonjehere ne sport), nje lloj G.I. Jane, gati per te prire luften ne Irak. Me pelqen edhe te dale. Dale shpesh me dy-tre shoqe naten. Nuk bejme ndonje muhabet te madh sepse jemi takuar shpesh gjate dites. Fale sms, mms, msn, fb, twitter, komunikojme shuuume shpesh. Pastaj pse duhet te flasesh ne pub? Te lodhet zeri. Ja nje shoqja ime soprano p.sh. refuzon te flas sa here ikim tek Folie sepse nuk do te demtoje kordat. Keshtu qe rrime e shohim. E di sa qejf eshte te rrish e te shohesh. Bota e ben gjithe kohes kete. Prandaj ka kafe neper rruget e Parisit, Romes, Barcelones. Qe nejrezit te ulen dhe pa folur te sodisin te tjere. Kete ne e bejme ne pub: "Cfare ka veshur ajo?" "Po ky me ke ka ardhur?", "Kush eshte ai kingu?" etj. Cfare po thoje tjeter? Ah, po "Kurve". Epo tani, na fal, por nese G.Zh. (iniciale te shpikura) p.sh. eshte e martuar dhe shkon me te gjithe koleget e miqte e burrit te saj, cfare ta quaj une "Te lire seksualisht?". Po M.N e cila shkon me burrin e shoqes se saj me te ngushte, ta quaje "Emocionale"? Jo se mund ta quaje edhe keshtu, por pastaj i bie qe te mos kemi asnje kurve dhe vetem femra qe jane te lira dhe eksperimentojne seksualisht. Do keshtu? Dakord. Ku ta gjejme ne femrat! Se me thene te drejten, jo gjithmone na bie shorti tek mashkulli i papare ne krevat. Ndaj duhet te provojme disa. Provojme, po si jo. Provojme te martuar, te ndare, emigrante, te varfer, te pasur, pushtetare, studente, i provojme sa na do qejfi. Por pastaj duam te krijojme nje lidhje serioze. Si thua t'i themi atij qe duam te martohe   mi per historite tona? T'i themi qe jemi 30 vjec dhe kemi fjetur me 10 meshkuj ne kerkim te ATIJ? A thua ai ndryshe nga femrat nuk do te na quaje kurve? Ose me mire akoma, nese ai nuk na quan, a thua ai s'do na e permende kurre numrin? Dyshojme. Ai do te tmerrohet, do te tmerrohet ate dite e cdo dite me pas, do te frikesohet edhe kur shkojme te kryejme nevoja peresonale (se mos jemi duke shkuar me te tjere). Paranojat do te krijojne probleme dhe ja ku lind nje tjeter krize martesore. Cte te them tjeter mor djale. Te te them se ti nuk i njeh fare femrat. Se ti nuk ke fjetur tek "Njera tjetra" e ke folur per madhesi organi, se si e bente ai, se arriti apo jo ne orgazem? Te te them se ti duhet te jetosh disa vite jashte shtetit e te kuptosh se edhe ana tjeter "ajo liria e tepert seksuale" ka krijuar nej deshperim te teskajshem? Nje vetmi te paperballueshme? Te te them se ne cdo vend te botes, femrat duan nje burre me pushtet e para dhe kur ndodh e kunderta marredhenia ka probleme pasi mashkulli ndihet i pasigurt? Te te them se rreziku i sotem eshte femininizimi i meshkujve dhe burrerizimi i femrave?Te te them qe femra shume elire seksualisht, karrieriste, nje femer qe nuk gatuan apo e ka kthyer shtepine e saj ne hotel, nuk eshte deomos me e lumtur? Nese do qe femra te ndryshoje shoqerine, ke degjuar ti per rroga mesatare 40,000 L dhe qera shtepie (nese femra do te largohej nga burri negativ) 20,000 L. Ke degjuar ti per nje shtet qe nuk te kontrollon nese ti si burre i divorcuar nuk paguan detyrimet mujore ndaj femijeve? Ke degjuar per burra qe vrasin grate? Po per shoqata grash qe paguajne mobilimin e shtepive te tyre me  leket e donatoreve? Po per ujin qe s'vjen, dritat qe ikin, femijet qe kalojne rrugen me makina, femijet qe duhen lare, veshur, shtepia qe duhet pastruar, kredia qe duhet lare, vjehrra/prinderit qe duan perkujdesje se s'u dalin pensionet, pazari qe duhet bere, enet, rrobat? Mendon se perpos ketyre, femra ka kohe te beje edhe revolucion? Po per qeverine qe s'e rruan ke degjuar? Po per burra qe s'flasin kurre per grate me te tjere (se eshte turp) por vetem per femra te tjera, po per eurolloto, kazino, konjak, tradita te tipit : "Burri eshte burre nuk ben pune grash!" , po burra qe s'pershendesin as per edukate grate e miqve te tyre kur i takojne...Me mire kete shkrim mund ta kishte bere mamaja jote se ti. Ose duhet te kishe bere me shume kerkim. Ja nje fillim ndryshe per ty: "Femra shqiptare - mashkullin shqipar = femer si gjithe te tjerat.

T'i themi qe jemi 30 vjec dhe kemi fjetur me 10 meshkuj ne kerkim te ATIJ? A thua ai ndryshe nga femrat nuk do te na quaje kurve? Ose me mire akoma, nese ai nuk na quan, a thua ai s'do na e permende kurre numrin? 

Numri eshte shpikje e djallit, rrijini sa me larg, sepse kur ai hyn ne mes, tek njeriu zgjohen demonet e matematikes. Sepse ai boti ndihet mire me tre historite e dashurise qe ka patur gjithsej ne jeten e vet. Jo fare donzhuan, c'eshte e verteta, por prape, nje cike bel ami, pse jo, thote me vete. Dhe per te mbajtur lart autostimen kujton qe tek e fundit te gjitha gjerat e mira jane tre. Nje bote e rregullt, ortogonale. Dhe ja mendo se si shemben qiejt kur ajo i thote pa te keq psh qe ka pasur 9! perpara tij. Nje tren fishkellen dhe niset hareshem per diku, lokomotiva tere muskuj e pistona qe hyjne e dalin gjithe nexehtesi mekanike neper kemisha te lubrifikuara, ndersa ai mbetur ne stacion... vetem tre, belbezon i cmeritur, ndersa asaj nuk i thote gje. Ai eshte pergatitur pa e ditur as vete per kete sfide qysh ne fillore, me ato tabelat e pjesetimit dhe goglat e mbledhje-zbritjeve, nuk duhet te jesh gjeni per te kuptuar qe per nje te tijen i bie tre nga te sajet. Ky perpjestim e torturon, gjersa ne fund e kandis veten preseri me aforizmen qe sidoqofte... te gjitha gjerat e mira jane ... tre. Kur gjerat lihen evazive bota eshte ne rregull. Sepse ja, rasti me lart ishte fatlum, pasi kishim te benim me pjesetim te plote, pa mbetje, plotpjestim qe thone. Gje e sakte, e paster, 9 : 3 = 3. Mire, ama po sikur ajo te kish vertet sa c'u tha me lart, pra larg qofte, 10! Jo se u be qameti e, se kur iku mija, le te shkoje dhe qindi, tha, por problemi nis me pjestimin. Pasi ne kete rast nuk eshte i plote. Ka nje torture ne ate mes, pasi ai i shkrete pjesetim nuk mbaron kurre. Quhet fraksion i pafund. Dhe cdo fraksion i pafund eshte irracional. S'e mban truri. Pjesetimi perfundon ne nje pambarimesi 3-shash, 3.333.... dicka si pi-ja greke apo numri i eulerit. Sepse cka mbetet nga pjesetimi, duhet ndare ne tresh, dhe natyrisht nga inati ai eshte gati ta ndaje jo me tresh, por ta grije ne 100 copa e ta beje cike cike ate qe mbetet nga te sajet, ta kaloje ne makine grirese, praktikisht ta differencoje e me pas t'ia mbledhi grimat nje e nga nje ne nje integral pa kufi (sic behen psh qoftet pas grirjes), por presja dhjetore duhet mbyllur diku, dhe per dreq ajo s'mbyllet kurre, edhe pasi ai ka bere nje mije tresha, thote qe eshte preciz sa c'duhet tani, arriti ne nje konvergjence, dmth perpjestimi eshte 3.33...3 (nje mije tresha), prape treshi i njemije e njete i del sikur ajo te ish sheherazadja te njemije e nje netet. Dhe harun el rashidi yne ben zgjidhjen e lashte, me te vlefshme se shpikja e zeros, qe e ka shpetuar rodin e gjinine tone nder shekuj, thjesht i merr ca gjera ne favor te tij. Se ato tre historite e dashurive te tij mund te kishin qene me shume c'eshte e verteta... po te donte ai, merr vesh, dmth ja, ajo postjerja qe sillte letrat gjthnje ne oren dy dhe e shihte me nje admirim aspak ambigue, ja u bene 4... edhe Shega qe nje here i pat dhuruar nje gurabije, u bene 5 - raporti nderkaq u be me dinjitoz, 1:2, por oreksi vjen duke ngrene... s'ka pse njeriu te kenaqet me pak - pra pse te mos marrim edhe ate mbesen e komshiut qe vinte nga tirana per pushimet e veres, qe i buzeqeshte aq hirshem... ja ku shkoi 6... 7... 8... 9... ketu ngec nje cike, por tek e fundit merr nje te panjohur fare, qe e ke pare ne autobus nje here, ja iu afrove, i the nje fraze hyrese te atille qe asaj i behen syte me zemra si ne filmat me tom and jerry, pse ca kane ata qe gjuajne dhe rregullojne femnat tak-fak, yll ne balle kane? njerez mer jane edhe ata, ja ku u bene 10, barazimin si tirona nje here vaktit ajaksit te amsterdamit... nje pikshin ne xhep, happy end... por sidoqofte, edhe pse zgjidhje ka, me mire pa numra fare, me ndajfolje sasie, them, se s'jane krijuar kot ato, psh thuaj "disa", ose "ca",  ose thuaj "aty-aty qenkemi", pa percaktim dmth, pa numra...

Me fal,

e di qe komentin tend nuk e lexon asnje njeri ?

Artikullin e Koloretos e kane lexuar nja 1milion shqiptare.

Kush nga ju te dy duhet te jape leksione gazetarie dhe intelekti ?

Per te qene korrekt, komentin e TeaTime e lexuan nje dore peshqish +1, dmth edhe ti nje me shume, qe te shtyu te regjistrohesh e te shkruash posacerisht per kete teme dhe kete koment.

Sa per mediat tona, nuk thame qe nuk konsumohen, perkundrazi smiley.

ca leshin ishte kjo? demek mashkulli eshte vrasesi i romances? por kur ajo thot se s'ndihet mire.. kjo eshte genocid.

Sa me shume komente shkruhen..aq me shume i rritet vlera artikullit te Kolos.

ky lloj artikulli eshte i barabarte me patatinat edhe produktet e tjera me vajra e kalori te demshme.. te gjithe e dime se jane te demshme per shendetin.. por per dreq nuk mundemi t'u rezistojme. jane shkrimtare si Koloretoja qe na zbresin prej malit te olimpit.. leqe edhe perendite s'u rezistojne dot patatinave nje here.. ca them une. Ky ben edhe perendite te ndihen humane..

 pse me ça u bo artiklli kolos, zynga poker e?

Po pra Albano, edhe Justin Bieber ka 300, milione klikime ne Youtube, po s'do te thote se eshte me i mire se Michael Jackson qe ka me pak. Nuk ka vlere artikulli, po fjala "Femer"smiley

Rendesi ka e verteta..dhe shume i mendojne ato..se paku ata qe jetojne paksa me nga afer kete realitet.

 

 albano ja po te shtoj edhe i koment ktu une komentit tat, qe te marri cike me shume vlera. smiley

 Femren e ben mashkulli. Kjo eshte e verteta e lashte (shume anti-feministe). Femren e gatuan babai, i dashuri, burri. Burrat e paafte per te njohur nje femer, fajesojne gjithmone ato.

Pergezime TeaTime. Bukur shume. Me pelqeu edhe pse (nga pika ime e veshtrimit) do te kontestoja gjysmen e cfare ke shkruar aty. Megjithate besoj se ti nuk futesh ne targetin e kritikes se Koloretos. Duket qarte jo vetem nga ato qe shkruan, por edhe per faktin qe di te shkruash. Eh!!! Pastaj sic e pranon edhe vete, ti je nje femer intelektuale (ky vetvleresimi stonon pak, po nejse). Mendoj se ti futesh me teper ne kategorine "Sex & the city", ndersa autori i referohet nje tipologjie tjeter femrash.

Do ishte fantastike sikur ne Shqiperi te kishte revista fundjave ose dicka te afert me "VF". Juve te dy, pra ty dhe Koloretos do t'ju rezervoja nga nje rubrike prej nje faqe opinion secilit ku do te shtronit me gjere problematikat qe u hodhen ketu. Dicka tip "pro" dhe "kundra".

Do te ishte me te vertete bukur. Me duket sikur e kam perpara syve tani.

"Women and the city" vs "Men and the city"... ose dicka tjeter me shqiptarce.

Nje autor qe shkruan me zjarr per grate, vepron keshtu, sepse nuk i njeh mire ato; por nje autor qe shkruan per to me percmim, ai nuk i njeh fare.

Antoni Gronowicz

 

....Nuk arrij fare t'a kuptoj pse eshte shqetesuar kaq shume autori!...Secili prej nesh ka te drejten per t'a jetuar jeten e vet ne menyren qe gjithesecilit i pelqen (qofte kjo zgjedhje e detyruar, imponuar ose e vete personit)! =>(kjo sjell) Shoqeria te perbehet nga individe te ndryshem. Ketu, vjen pjesa me e veshtire e gjithesecilit, qe duhet te beje zgjedhjen (per t'i percaktuar edhe atij kategorine shoqerore qe do perfshihet) nese do shoqerohet me nje lac/lace, koprac/koprace, llupes/llupse, punetor/punetore, mashtrus/mashtruse, pederast/lesbike, hipokrit/hipokrite, rrugac/rrugace  etj., etj., .... Jane keto karakterstika dhe fenomene shoqerore qe na bejne te jemi te gjithe kaq te ndryshem nga njeri-tjetri!

 

KOPRRACIA 
Ajo që vërej, është se ato kërkojnë shumë pak: Një burrë, që të paguajë për to. 1.Nuk kam takuar akoma një femër shqiptare që të mos i pëlqejë ta qerasin. 2. Madje, edhe ato që fitojnë më shumë se burrat, me të cilët ulen për kafe. 

Persa i perket ketij paragrafi dua te them 2 gjera:

1. Meqe zgjedhja jote paskan qene ky nivel (qylaxhi), s'me mbetet gje tjeter vecse t'ju them (ty dhe atyre): "JU BEFTE MIRE"! smiley

2. Te kjo fjali je shume kontradiktor dhe i pakuptueshem: te kesh rroge me te mire se te tjeret, nuk do te thote qe duhet te qerasesh!!!!!

Me kete artikull Koloreto me ngjan tamam si xha Sulo te filmi "Kapedani" smiley dhe si vertetues i kesaj:

Burrat udheheqin boten, grate udheheqin burrat!  

SHEKSPIR  smiley

Femres dhe gomarit mos ja kurse drurin.

Pa lidhje

Nuk shoh asnje gje te habitshme ne kete artikull.Aq me pak ndonje gje qe te me revoltoje, apo te thyeje barrierat e mia te perceptimit te shoqerise

Me rastis ne cdo tavoline t'i degjoj fiks, fije e per pe, pa asnje ndryshim, madje as edhe ne renditje, te njejtat biseda e shqetesime.Kam asistuar ne sa e sa debate qe konkludojne ne ate qe shkruhet nga autori.

Tani ka dy ane :

1 - Pse e shkruajti ? Se ne e dime realitetin qe keshtu eshte. Nuk perben lajm.

E shkruajti sepse media duhet te ndergjegjesoje publikun qe ai te reflektoje mbi veten. Media duhet te jete realiste ne menyren si e peshon shoqerine. Elozhet dhe zbukurimet e shoqerise do te quheshin propagande. Dhe te tille ne kemi patur per 50 vjet. Kur u vetequajtem popull i beses,nderit dhe trimerise; dhe vodhem ne Greqi, cuam motrat ne Itali dhe ndertuam pallate tek lulishtja ne Tirane. Dilni pak ne dritare, ju qe jetoni ne Tirane dhe shifeni ate pallatin aty perballe.

2 - Pse Shan ? Pse pergjitheson te metat dhe jo vlerat?

Se pari, po citoj autorin :

Ka gra, të cilat durojnë shumë dhe sakrifikojnë jetën e tyre, për të rritur fëmijët. Ka vajza, që qorrohen mbi libra, për të arritur një profesion a vend pune që të tjerat e kapin duke vajtur në intervista me kurrizin përjashta.

Dmth, nuk po damkos te gjitha femrat shqiptare : Ju zonjushat e Peshkut pa uje, qetesohuni ! Ju jeni tek ky perjashtimi. Ja, tek keto 4 rreshtat jeni te gjitha.

Pse trajton vetem te metat : Pse nuk i sheh asnjeri lajmet tek TVSH ? Sepse sipas TVSH nuk ka asnje te mete ne shqiperi.

 

Shkrim i sakte. I ka rene kokes realitetit. Te tjeret qe nuk e pelqejne kete shkrim, te shkojne ti fusin i limonate danielle steel qe te jetojne te lumtur me iluzionet e kokes se vet.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).