Gjashtëdhjetë e shtatë vjet më parë, në fundin e korrikut të 1943-shit, në lëndinat e fshatit Mukje, diku në kufirin midis Tiranës dhe Krujës, do të mbahej një mbledhje midis grupimeve politike shqiptare, të cilat deri më atëherë kishin tentuar ta neutralizonin njëra-tjetrën vetëm politikisht. Pas kësaj mbledhjeje, që historia e njohu si Konferenca e Mukjes, palët politike u rreshtuan hapur kundër njëra-tjetrës deri në një konflikt të armatosur, i cili përfundoi me ardhjen në pushtet të komunistëve dhe dëbimin nga Shqipëria të të gjithë elementëve nacionalistë që në Konferencën e Mukjes kishin qenë në anën e kundërt të tavolinës.

Vitet e fundit janë bërë thirje në shtypin e përditshëm nga një sërë historianësh për një rishikimin të kësaj Konference dhe si “një sfidë për historianët”, të cilët njëzëri e kanë konsideruar Konferencën e Mukjes një ngjarje të madhe historike dhe dështimin e saj me pasoja të rënda për historinë e mëvonshme shqiptare...

Por, a është me të vërtetë i drejtë ky konkluzion?

Sipas disa historianëve që kanë shkruar mbi të, Mukja është cilësuar si “Parlamenti i parë pluralist”. A e meriton këtë emër me të vërtetë kjo Konferencë? Organizimi i Mukjes dhe rezultatet e saj, tashmë janë të njohura nga historia dhe të gjithe ata që janë të interesuar mbi këtë çështje. Gjithsesi, çfarë mungon, mendoj unë, është informacioni që studiuesit e kësaj ngjarjeje kanë mbi prapaskenat që sollën këtë takim midis palëve të Frontit Nacional Çlirimtar dhe Ballit Kombëtar. Deri më sot, studiuesit nuk e kanë të qartë se kush e inicioi këtë takim dhe çfarë konkretisht kërkohej në të vërtetë nga ky takim. A ishte me të vërtetë një përpjekje e sinqertë e dy forcave kryesore ideologjike për t’u bashkuar në të mirë të fateve të Shqipërisë? Apo, pas këtij takimi qëndronin forca të tjera, të cilat kërkonin ndikime politike në Shqipërinë e pas Luftës?

Nga dokumente të pabotuara asnjëherë, të dala nga arkivi i Shërbimit Sekret Britanik të Luftës SOE, kuptohet qartë se, në fakt, Konferenca e Mukjes nuk është një përpjekje e sinqertë e palëve kundërshtare për fatet e Shqipërisë së pasluftës.

Dokumenti i pabotuar deri më sot, i cili mban firmën e Misionit Britanik, më 1 Nëntor 1944, i nënvizuar si “Tepër sekret” me titull “MEMORANDUM MBI PROPOZIMIN PËR EVAKUIMIN E MAJORIT ABAZ KUPI”, del qartë se kjo Konferencë është iniciuar dhe përgatitur nga Shërbimet Sekrete Britanike me ndihmën e disa prej bashkëpunëtorëve të tyre të rekrutuar që në Beograd, në verën e 1940-ës. Duhet theksuar se këta bashkëpunëtorë në këtë periudhë kishin mundur të ishin në udhëheqjen e lëvizjes Nacional-Çlirimtare, ashtu edhe të rreshtuar në radhët e Ballit Kombëtar dhe të Lëvizjes së Legalitetit.

Nga dokumentacioni i Shërbimit Sekret Britanik del qartë se në fakt lëvizja anti-italiane, e cila i parapriu Konferencës së Mukjes, e filluar papritur në Shqipëri, në vitin 1941, ishte pjesë e një plani strategjik për Ballkanin, të ideuar nga qendra e Shërbimeve Sekrete në Londër dhe e vënë në zbatim nga Zyrat e S.I.S në Beograd. Deri më sot, historiografia shqiptare e pas vitit 1992 nuk ka mundur të shpjegojë se përse në vitin 1941, papritmas në Shqipëri, filloi lëvizja anti-italiane. Historiografia komuniste, e ideologjizuar në maksimum, pretendonte se lëvizja anti-italiane në Shqipëri ishte zhvilluar si rezultat i urrejtjes popullore ndaj fashizmit dhe kulminoi me krijimin e Partisë Komuniste Shqiptare.

A është i drejtë ky konkluzion? Personalisht mendoj se e vërteta është krejt ndryshe dhe lëvizja antiitaliane në Shqipëri e ka zanafillën e saj në planet e Shërbimit Sekret Britanik, i cili kërkonte me çdo kusht krijimin e një prapavije sa më problematike për ushtrinë italiane, e cila përgatitej të pushtonte Ballkanin. Deri më sot, askush nga historianët shqiptarë nuk ka mundur që të botojë dokumentacionin e plotë, që vjen nga arkivat e Shërbimit Sekret Anglez, për të mësuar se për gati dy vjet ky Shërbim ideoi, përgatiti dhe financoi lëvizjen antiitaliane në Shqipëri, me dijeninë e plotë të Shërbimit Jugosllav, i cili sugjeronte edhe emrat për këtë lëvizje. Nga këto arkiva del qartë se liderët e parë të lëvizjes antiitaliane janë infiltruar në Shqipëri nga këto shërbime, duke krijuar edhe çetat e para antifashiste në vend.

Gjithashtu, interesant është fakti që emrat e 4 prej nënshkruesve të Deklaratës së Konferencës së Mukjes që dalin në Memon e SOE britanike, të botuar sot, janë bashkëpunëtorë të Shërbimeve Britanike, të rekrutuar në Beograd me ndihmën e Shërbimit Jugosllav.

Po kështu, interesant është fakti që kjo Konferencë u administrua dhe u mbajt në ambjentet e Ifsan Toptanit, një bashkëpunëtor i Shërbimeve Britanike, si gjatë luftës, ashtu edhe pas saj. Ifsan Toptani, sigurisht ka raportuar mbi të gjitha bisedimet që janë bërë gjatë kësaj Konference, duke vënë në dijeni britanikët mbi ecurinë e punimeve. Ifsan Toptani, një pinjoll i familjës së famshme krutane, i njohur për lidhjet e shumta që kishte në Shqipërinë e asaj kohe mbante marrëdhënie shumë të mira, si me Nacionalistët, ashtu edhe me anëtarët e Frontit Nacional Çlirimtar. Megjithatë, ai ka qenë shumë afër misioneve britanike dhe fakti që më vonë punonte në Zyrën e S.I.S në Athinë tregon qartë afërsinë e tij me Sherbimet Britanike dhe përfshirjen e tij në rrëzimin e qeverisë komuniste të pasluftës në Shqipëri.

Nga burimet arkivore të Shërbimit Britanik, por edhe të disa dokumenteve të kapura gjermanëve pas Luftës, të cilat flasin mbi Shqipërinë, del qartë se në vitin 1943, britanikët dhe gjermanët kishin një ide të saktë se ekzistonin dy grupime të rëndësishme në Shqipëri. Një grupim; i cili luftonte ushtrinë italo–gjermane dhe një grupim; i cili kishte zgjedhur neutralitetin deri në bashkëpunim të hapur me gjermanët në fundin e 1944-ës.

Duke parë faktin se pranë forcave partizane kishte një numër të madh misionesh britanike dhe më vonë amerikane, kuptohet qartë se britanikët i kishin zgjedhur aleatët e tyre. Sigurisht që prania e ideologjisë komuniste në rradhët partizane shqetësonte disa prej ideologëve të Shërbimit Britanik, shqetësim ky, i cili ishte i njëjtë si për Greqinë ashtu edhe për Jugosllavinë.

Britanikët në vitin 1943 tentuan që t’i afronin këto grupime duke parashikur se ardhja në pushtet e komunistëve do ta bënte ndikimin e tyre në ballkan mjaft të papërfillshëm. Për këtë arsye ata organizuan takime të ngjashme ndërmjet forcave ideologjikisht të kundërta si në Greqi, ashtu edhe edhe në Jugosllavi, ndërmjet Titos dhe Mihailoviçit.

Prapa organizimit të këtyre Konferencave janë direktivat e Shërbimit Anglez, i cili kërkonte të krijohej një komitet drejtues i përbashkët, i cili në të ardhmen do të merrte fatet e vendit në dorë...

Pra, Konferenca e Mukjes duhet parë në kontekstin e saj historik dhe jo si një ngjarje e shkëputur shqiptare. Sigurisht që, në këtë Konferencë u hodhën edhe teza dhe ide nacionaliste, të cilat, fatkeqësisht, nuk kishin koherencë dhe dilnin jashtë realitetit të asaj periudhe. Si kërkesa për Kosovën, si ajo për Çamërinë ishin teza, të cilat në kanceleritë europiane nuk do t’i merrnin seriozisht e aq më tepër kur fatet e vendeve të pasluftës do të vendoseshin nga Të Mëdhenjtë e dalë nga kjo Luftë. Duhet të jemi të qartë se, Konferenca e Mukjes nuk do të kishte asnjë rol në zhvillimet e pasluftës si në Kosovë, si në Çamëri, një konkluzion që u vërtetua me vendimet e dala nga Marrëveshja e Jaltës apo edhe ajo midis Çurçillit dhe Stalinit në Moskë, në dimrin e 1944-ës.

Pra, nëse do të kemi parasysh prapaskenat e zhvillimit të kësaj konference, personalisht mendoj se Enver Hoxha i hodhi poshtë vendimet e dala prej saj për faktin e thjeshtë se ai kuptoi që një Komitet Drejtues i Luftës, me elementë jashtë lëvizjes Nacional Çlirimtare, nën ndikimin anglez, do ta nxirrte atë nga kontrolli i tij dhe kësisoj do t’i mbyllte dyert e pushtetit, të cilin ai tashmë kishte filluar ta shikonte në horizont. Gjithashtu, mendoj se Enver Hoxha kishte dyshime për disa prej pjesëmarrësve në këtë Konferencë si bashkëpunëtorë të Shërbimeve angleze dhe, kësisoj, reagimi i tij ishte shumë i fortë për të shfuqizuar të gjitha ato vendime që u morën pa miratimin e tij. Reagimi i ashpër ndaj shokëve të armëve ishte si për t’iu hequr atyre çdo iluzion mbi rolin e tij drejtues në lëvizjen Nacional Çlirimtare, ashtu edhe për të rivendosur kontrollin e humbur nga kjo mbledhje, e cila më së shumti kërcënonte personalisht atë, por edhe lëvizjen komuniste për të ardhur në pushtet.

84 Komente

kush eshte autori i ketij artikulli? Pyes se me beri pershtypje perdorimi i tepert i: "personalisht mendoj". Ne fakt edhe une personalisht mendoj se ne 43 komunistet kishin superioritet te madh ne numer ushtaresh ( partizane). Superioriteti numerik i kombinuar me alergjine komuniste dhe jo vetem ndaj demokracise, e ben idene e mareveshjes trapllek. E Hoxha ne kendveshtrimin e peshores se forcave reagoi drejt. Pse duhet t'a ndajme fitoren me te tjere kur mund t'a kemi te gjithen tonen! Personalisht mendoj se eshte artikull koti.

Ne fakt edhe une personalisht mendoj se ne 43 komunistet kishin superioritet te madh ne numer ushtaresh ( partizane).

Thjesht mendon apo ke ndonje fakt?

raportet britanike te 43 vleresojne se BK eshte minor dhe i percare, Legaliteti me ndikim vetem ne pak zona dhe LNC, e vetmja force reale ne terren. Shpresoj te mos kerkosh ndnj nr protokolli te dokumenteve. Po t'a kishe lexuar artikullin, do t'a kishe kuptuar se " personalisht mendoj" perdoret me ironi.

A mund te na i sjellesh keto raportet Britanike?

Po te shtosh edhe nazistet  Gjermanet edhe fashistet Italiane , me te shumte ne numer ush-ush ush- ishin  Nacionalistet smiley

po t'a njohesh historine nga filmat e kinostudios, ke shume te drejte.

 Mendoj qe artikullin e ka shkruar Auron Tare.Mendoj qe artikulli nuk ka ndo nje gje te re.me perjashtim te ndonje emri,te tjerat jane thene e rithene.Komunistat u vrane e u prene,ndersa ballitat po themi qe hodhen ndonje pushke,e deshen pjese?!!!Do ishte tallje e madhe per ata qe luftuan.

Kjo prurje prej Matit , ndryshe nga disa lloj provokimesh qe jane bere kohet e fundit qe shpien ne nderhyrje te niveleve prej femije , ka nje Realitet brenda.

As si ngjarje as si pjesmarrje .

Ajo perpiqet qe ndodhine te INKUADROJE Realisht ne Kohen qe ka ndodhur , pa shume sikure . Ne ate kohe qe te ndante lesht DYFEKU !

Sikur ata te mos ishin etj etj , ose muallitjes qe eshte bere BOZE se marrveshja zotnie , u prish se nuk donte clirimin e kosoves nga Kamunistet "

Deri më sot, askush nga historianët shqiptarë nuk ka mundur që të botojë dokumentacionin e plotë, që vjen nga arkivat e Shërbimit Sekret Anglez, për të mësuar se për gati dy vjet ky Shërbim ideoi, përgatiti dhe financoi lëvizjen antiitaliane në Shqipëri, me dijeninë e plotë të Shërbimit Jugosllav, i cili sugjeronte edhe emrat për këtë lëvizje......

E plot copeza interesante  qe jane terhequr vemendjen e pruresit qe mendoj se eshte  eshte  i yni - tha ! I OZNA-s dhe Inteligjent Servis smiley

Jo jo, Enveri nuk e pati hallin te elementet jashte FANC, e pati hallin se si e si te shiste Kosoven. Kete thuaj, o Mati i Ri, se qe kerrkellen neper tema te tjera per kete teze, kerrkellen dhe nuk ha as aresye, as fakte e as histori, po vazhdon me ate otuzitetin qe karakterizon lukunine qe i ngjitet Berishovicit nga mbrapa i ai pas kepuces.

Dhe thuaj, ore shyqyr qe ishin anglezet, se ne shqiptaret sot, o italisht, o gjermanisht do kishim qene duke folur; se per te luftuar te huajin??? Meazallah! Po ku kemi luftuar ndonjehere ne shqiptaret??? T'ja dime per nder Anglise qe na cliroi nga nazifashistet tani, apo ta urrejme qe na ndau nga miqte dhe realizuesit e endrres shekullore te Shqiperise se madhe???

artikulli eshte shkurtuar pak nga revista por gjithsesi ideja ishte qe Marrveshja e Mukjes nuk ka qene veper e paleve nderluftuese shqiptare por veper e Misioneve Angleze te cilet kerkonin nje Qeveri te pasluftes pro britanike.

 

ky eshte thelbi. prishja e Mukjes per mua nuk ka lidhje me Kosoven apo Camerine pasi askush nuk  kishte mundesi te vendoste fatin e ketyre trojeve shqiptare pa vullnetin e fuqive te medha

Zoti Tare, si i apasionuar qe je pas historise dhe arkeologjise perfundime te tilla duken goxha te pamatura.  Ky mentalitet prej humbesi na ka kushtuar shume neve gjate gjithe historise tone.  Nuk mund ta dime ca fati mund te kishin patur territoret etnike Shqiptare nqftse lufta do te behej ne nje front te bashkuar.  Cfare dime eshte se prishja e Mukjes ka lidhje shume te forta me Kosoven.  Drejtuesit e vertete PKSH-se dhe rrjedhimisht te FNC-se, Popovic dhe Mugosha, kur e moren vesh tekstin e Mukjes e ben Hoxhen helaq sepse kjo marreveshje cenonte drejt per drejt interesat e Jugosllave qe nuk kishin asnje ndryshim nga interesat nacionaliste serbe, per te mbajtur cdo territor etnik Shqiptar te Jugosllavise te para luftes ne Jugosllavine e pas luftes, eleminim e elementit nacionalist brenda trojeve etnike Shqiptare ne Jugosllavi dhe brenda Republikes se Shqiperise, dhe venia ne pushtet e agjenteve te tyre prosllave si Hoxha me shoke.

 Ke sh te drejte. Ti si i vetequajtur njohes i historise shqiptare shkruaj neser gjate pushimit te ndonje sufllaqore e astorias historine e vertete te Mukjes edhe botoje nese gjen ndonje buf kenete qe e ha. Edhe mos harro ti thuash qe je antikomunist i thekur se ashtu e ke te mushme. N'corape.

O admina, loqja loqe mbetet edhe pse ju i fshini komentet e mia.

une mendoj bazuar ne dokumentat e kohes se ndarja e territoreve u ba pas luftes nga fuqite e medha.  shqiperia nuk u permend ne keto bisedime dhe u la si nje vend nen ndikimin e jugosllaveve.  per me shume lexo mbi takimin e curchillit dhe stalinit ne moske  ku u be ndarja faktike e territoreve.

 

ne ishim shume te vegjel per te luajtur nje rol real ne lidhje me kosoven.  sigurisht qe ka pastaj zhvillime midis enverit dhe jugosllaveve por marrveshja e fuqive te medha mbeti ne parim deri ne  1980-1990  me renien e lindjes

Z. Tare, Curchilli me Stalinin u takuan ne nentor te 1944-tres, Jalta ndodhi ne shkurt te 1945 dhe ne fakt cdo konference madhore e luftes, ndodhi mbas Mukjes.

Sic thashe me siper, nqftse Mukja do ishte zbatuar nga komunistet dhe do dilnim ne nje front te bashkuar ne lufte, nuk e dihet cfare do kishte ndodhur mbas luftes.  Ama sic e the vete, duke qene nen hyqmin e Serbeve dhe duke pasur babazine e pushtetit, Hoxha zgjodhi te thyente Mukjen qe do te niste nje lufte civile percarese e cila akoma e mban te ndare shoqerine Shqiptare sot e kesaj dite.

Po kush do dilte ne nje front, o sapllak qenefi!!! 2000 ballistet me 70 000 partizanet???

aq ishte maksimumi i rradheve ne kulmin e proliferimit ballist (dhe legalist)ne Shqiperi. Partizanet shkuan diku te 70 000. Cfare fronti te bashkuar po thua ti mer aman! C'lesh zbatimi po flet ti??? Eshte si te ulet PS-ja sot dhe te vendose fatet e kombit me PBDNJ!!! Dhe po ta zere me shqelma, te ngrihesh ti pastaj te thuash qe PS-ja u be antikombetare!!!

Babezi (babazi?) pushteti??? Po c'babezi babezeza mer aman! Ai komandon 70 000 forca, te shperndara ne te gjithe territorin e Shqiperise... ballistet, me 100 komandante, shumica te huaj, ca pazarxhinj joshes nga perendimi, e ca me dru dhe me ngjashmeri ideologjie nga NaziFashizmi... e nja ca, shqiptare. kryesisht te shperndare koteceve te fshatrave, ku te kishte ndonje pule, ndonje qengj ne hell, e cdo gje tjeter shume te embel (QYL).

Mukja as qe duhej te mbahej hic, ne rradhe te pare. Boll te pakten i identifikuan armiqte balle per balle. Ti zhduknin kolerat, dhe mire ua bene atyre qe i kapen.

Dhe thyerja e Mukjes nuk mban te percare shqiptaret. Mban te percare tradhetaret me shqiptaret. Se dhe sot ka tradhetare dhe mendje te helmuara, verremosura dhe te zeherosura ne kulm, si puna e lajthise qe perdor ti per tru.

Ik tani thoji dajes se c'te kam thene... dhe pergatit pergjigjen me diktim te dajes.

2000 ballistet me 70 000 partizanet???

Mund te jesh korrekt, por nga dolen keto numrat?

2000 jane shifra qe deklaronin ballistet pasi u rrezua sistemi. Kuptohet, nganjehere qimja behet tra - po po ua marrim per te qene.

70 000 eshte kronike, fakt historik.

Ku jane pra keto faktet? Faktet jane normalisht te dokumentuara.

Ore qe je i zellshem dhe vigjilent per te na treguar prrallat me 70,000 partizane e ballistat tradhetare hames pulash neper kotece e dime, por te pakten kur vjen me vrull jevgu per te na i treguar, ki pa miresjelljen t'i rishikosh nja dy tre here keto prralla para se t'i postosh qe mos te dalin pa integritet kur i poston.

Ja me rradhe:

Pse keta partizanet 70,000 mije vajten e ulen ne kuvend me nje palo force 2,000 vetshe, qe nuk perben as 2 batalione ushtaresh? Pse akoma me keq vajten e ulen ne nje kuvend me nje force qe ishte tradhetare dhe bashkepuntore me pushtuesit sipas teje?

 

Si arriten keta Ballistet dy batalionsh te udheheqin ne bashkeluftim me LNC-ne dhe Mehmet Shehun, nje beteje goxha te rendesishme ndaj Italianeve? Akoma me shume, c'ne keta partizanet 70,000 ne nje bashkeluftim udhehiqeshin nga nje palo force 2000 vetshe? Akoma me shume, si arriten keta partizanet 70,000 mijsh te bashkepunonin me ca tradhetare nazifashiste?

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gjorm

 

Ne qofte se keta palo ballistet hames pulash 2000 vete, nazifashiste e tradhetare kane qene sic thua ti, pse paten nje komandant si Skender Muco te vrare nga gjermanet, e nje tjeter Hysni Lepenica te vrare nga Italianet? Pastaj po kane qene kaq te pafuqishem dhe te parendesishem, pse komunistet i vrisnin komandantet e Ballit si Aziz Cami e te tjere, me prita skuthesh ne vend qe ti luftonin hapur sheshit ne  beteje?

http://en.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%ABnder_Mu%C3%A7o

http://en.wikipedia.org/wiki/Aziz_Cami

Pastaj, ketyre partizaneve 70,000-jsh pse ju desh gati dy vjet ne lufte civile ti mundin keta palo ballistat pulangrenes 2000 vetash?  Realisht nje force 70,000-she mund ti shuaj ne nje beteje nje force 2000-ce.

Pastaj, nqftse Ballistet paskan qene 2000, pula ngrenes, nazifashiste, tradhetare, mercenare e te huaj c'ne kane akoma ndikim te shume Shqiptare si tifozat fanatike te klubit te futbollit te Tetoves Shkendija, te cilet e quajne veten "Ballistat e Tetoves" dhe marrin pjese ne grupin "Tifozat kuq e Zi" qe sigurisht nuk do te pranonin ne mesin e tyre nje grup tifozash qe mbajne emrin e ca tradhetareve nazifashiste hames pulash apo jo? Apo zate, edhe keta tetovaret dhe Shqitparet e tjere te Maqedonise jane tradhetare? Sa per djenine tende, Balliste ka pasur dhe ne Iliride dhe ne Kosove gjate LB2, e jo vetem ne jug te Shqiperise.  Xheme Gostivarin e ke degjuar ndonjehere? Po Shaban Polluzhen?  Keto fakte qe bejne paksa te pabesueshem ate deklaraten tende qe Ballistet paskan qene gjithesej vetem 2000 ne te gjitha territoret Shqiptare.

http://www.youtube.com/watch?v=EZifGRFlro0&feature=related

http://en.wikipedia.org/wiki/FK_%C5%A0kendija

http://en.wikipedia.org/wiki/Tifozat_Kuq_e_Zi

p.s.  Si mbas vete rekordeve te mbajtura nga vete komunistet qe gjenden ne AQSH, ka pasur fiks 28 brigada partizanesh me nje mesatare prej 850 partizanesh per brigade, qe i bie te kete pasur rreth 23,800 partizane...ne fund te luftes!  Sigurisht ky numer ka qene me i vogel ne gushte te 1943-shit.  Numra te sakta per sa Ballista ka pasur, nuk kam gjetur me ndonje vend por sigurisht mufka jote se ka pasur vec 2000 nuk shitej as nga vete Enveri.  Nga u poll ky numri 70,000 qe ti perdor larte e poshte? Sigurisht nga dokrrat qe nxirrte nga goja cuni i Gjylos per te legjitimuar pushtetin e tij gjakatar Stalinist.

Per me shume, lexo ketu:

http://www.logoreci.com/genc_hoti/2008/10/sa-partizane-dhe-deshmore-jane.html

Ti e ke humbur te drejten te me drejtohesh me. Meqe te pret goja kaq mprehte, me mire ec e sill ato mesazhet private qe me ke derguar mbreme... do ishte me burrerrore t'i thoje ne shesh; te pakten ta marrin vesh njerezit se kush dhe si je ne te vertete, pastaj shohim e bejme. Deri atehere, s'do lesh maje pa hipur per te pare nje cope Stamboll.

More i sillja, por 10 cope komente kam dhe nuk dua ti harrxhoj me budalleqe. Edhe ato qe ti thashe ti thashe se s'kisha me komente, se nuk e kam problem te ti them gjerat sheshit.  Biles per keto theniet ne shesh e mora dhe damken e abuzuesit se lendova plakun e dyte te kafenese te peshkut mbas Idrizit, zotrulesin. Te drejten ti drejtohem kujt te dua une, s'ma heq dot njeri sidomos kur dikush me pergjigjet mua. 

Nuk te kane hequr te drejten t'i drejtohesh njeriu. Te kane shkurtuar mundesite per te treguar cfare harbuti je. Kaq. nese nuk e kupton dot kete, atehere je dhe harbut, dhe budalla. Dhe nese kujton qe te kane ngrene hakun, je dhe nga ata qe mashtrojne veten. Se po te duash, per te te vertetuar cfare kam thene me siper, mund t'i sjell une mesazhet private qe ke cuar, dhe e vendosin peshqit pastaj, je apo s'je harbut.

Problemi jot eshte qe i merr diskutimet dhe i kthen gjithnje ne personale, prandaj shkruan dhe pislleqe ne privat. E ke te pamundur te diskutosh apo debatosh si njeri, te besh edhe ndonje dore qejf te pakten... Po nejse, edhe te falet, adoleshent je, dhe i riu si veriu thone. do rritesh, do piqesh, do urtesohesh dhe ti.

Ore, bjeri te gjitha po deshe nuk kam frike se i bie ti ketu.  Une nuk aplikoj parimin e Jezusit te te kthyerit te faqes.  Me harbutin duhet te sillesh si harbut.  Ti je harbut e kaluar harbutit.  Je ti ai qe me ke share e ofenduar i pari ne cdo postim qe ka cekur komunizmin a Hoxhen.  Ti si i kryeharbut qe je, nuk merr vesh kur te flitet me edukate.  Ka plote njerez ketu qe une me te cilet flas mese ne rregull, e s'iu drejtohem asnjehere harbutce sepse ata vete s'me drejtohen harbutce.  Po me ty? Asnjehere!  Kur te ndreqesh fjalorin e te me kerkosh falje, mbase do e mendoj.  Deri athere, po vazhdove te me drejtohesh harbutce me lloj lloj epitetesh, qe e ke bere qe ne fillim ne peshk duke me quajtur mitingash qaflesh te Berishes, une do ta kthej harbutizmin 10 fish mbrapsht.  Eshte teper e thjeshte: une jap ate qe marr!

Procesverbalet e Mbledhjes së Mukjes

Proces-verbal
Sot më datë 1 gusht 1943 u mbajt në katundin Mukje, mbledhja e dytë e delegacioneve të Organizatës B.K. dhe të Organizatës Nacional-Çlirimtare.
Kryesia e mbledhjes me vota unanime iu ngarkua Z. Thoma Orollogajt dhe sekretaria Z. M. Gjinishi. Bisedimet i hap Z. Dosti, delegat i B.K. i cili deklaron se pas bisedimesh që bëri qendra e Ballit proces-verbalit të marrëveshjes së bërë më 26 korrik 1943, të nënshkruar ad-referendum prej delegacionit të Ballit, e gjen të nevojshme të bëhet një shqyrtim disa pikave të akordit të arritun.
Bisedohet dhe vendoset që pika 1 e nenit 2 të ndryshohet dhe të qëndrojë në këtë mënyrë:
Pika 1. Luftë imediate kundër armikut okupator dhe kundër çdo armiku tjetër eventual okupator
Pika 2. Luftë për një Shqipëri independente dhe për zbatimin e parimit të njohur universalisht e të garantuar nga Karta e Atlantikut të vetëvendosjes së popujve për një Shqipëri Etnike.
Pika 3. ndryshohet dhe pranohet në këtë mënyrë:
Një Shqipëri të lirë, indipendente, demokratike, popullore.
Pika 4. ndryshohet dhe pranohet në këtë mënyrë:
Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë bie me formimin e një qeverije provizore.
Pika 5. ndryshohet dhe pranohet në këtë mënyrë:
Forma e regjimit do të caktohet prej vetë popullit me anën e një asambleje konstituante, të zgjedhur me sufrazh universal direkt.

Delegacionet:

B.K.

1. Hasan Dosti
2. M. Frashëri
3. Th. Orollogaj
4. Sk. Muço
5. Hysni Lepenica
6. Jusuf Luzaj
7. Kadri Cakrani
8. Major Raif Fratari
9. Nexhat Peshkëpija
10. Halil Mëniku
11. Ismail Petrela
12. Vasil Andoni

K.P.N.Çlirimtar

1. N.Kolonel Jahja Çaçi
2. Myslim Peza
3. Abaz Kupi
4. Ymer Dishnica
5. M. Gjinishi
6. Omer Nishani
7. Sulo Bogdo
8. Shefqet Beja
9. Medar Shtylla
10. Stefan
11. Haki Stërmilli
12. G. Nushi

Proklamatë

Popull Shqipëtar!

Po bëhen afro 5 vjet që Italia fashiste ka pushtue vendin tonë të shtrenjtë dhe po mbjell kudo zi e mjerim.

Barbarizma ka arritur kulmin. Në këto kohë të fundit ka djegë e ka shkatërrue fshatra e qytete dhe me një etje të tërbueme ka vra e ka therë burra e gra, djem e vajza, pleq e të rinj dhe fëmi të vegjël shqiptar që ende thithin qumështin e nënës... Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë, shprehje e gjallë e fuqive të kombit, paraqet këtë program:

1. Luftë të përbashkët dhe të menjëhershme përbri aleatëve më të mëdhenj, Anglisë, SHBA dhe Bashkimit Sovjetik si dhe popujve të shtypur kundra pushtuesit barbar.
2. Luftë për një Shqipëri të pamvarme, luftë për zbatimin e parimit të njoftun botërisht e të garantuar nga Karta e Atllantikut të vetvendosjes së popujve për një Shqipëri etnike.
3. Luftë për një Shqipëri të lirë, demokratike e popullore.

Shqiptarë!

Nuk keni ç'të prisni ma. Armiku është akoma në vatrat tona.

Erdhi koha që të çohemi të gjithë të vegjël e të mëdhenj, burra e gra, intelektualë e patriotë qytetarë dhe katundarë dhe të rrokni armët për dëbimin sa më të shpejtë të pushtuesit të huaj nga toka e shenjtë shqiptare.

Ngrihuni të gjithë pra, betohuni rreth flamurit të Skënderbeut, bashkohuni rreth Komitetit për Shpëtimin e Shqipërisë dhe sulmoni në çdo vend e kënd, me armë e çdo mjet armikun pushtues, zgjidhni prangat e robërisë që i kini në duar afër 5 vjet dhe merrni gjakun e martirëve tanë që ditën të vdesin në fushën e nderit për lirinë e Shqipërisë. Dita e shpëtimit erdhi!

Jashtë armiku zaptues!

Rroftë Shqipëria e bashkueme në luftë kundër pushtuesit!

Rrofshin aleatët tanë të mëdhenj, Angli, Shtetet e Bashkueme e Bashkimi Sovjetik!

Rroftë Shqipëria e pavarme, demokratike popullore!

Komiteti për shpëtimin e Shqipërisë
 

Pra, nëse do të kemi parasysh prapaskenat e zhvillimit të kësaj konference, personalisht mendoj se Enver Hoxha i hodhi poshtë vendimet e dala prej saj për faktin e thjeshtë se ai kuptoi që një Komitet Drejtues i Luftës, me elementë jashtë lëvizjes Nacional Çlirimtare, nën ndikimin anglez, do ta nxirrte atë nga kontrolli i tij dhe kësisoj do t’i mbyllte dyert e pushtetit, të cilin ai tashmë kishte filluar ta shikonte në horizont. Gjithashtu, mendoj se Enver Hoxha kishte dyshime për disa prej pjesëmarrësve në këtë Konferencë si bashkëpunëtorë të Shërbimeve angleze dhe, kësisoj, reagimi i tij ishte shumë i fortë për të shfuqizuar të gjitha ato vendime që u morën pa miratimin e tij. Reagimi i ashpër ndaj shokëve të armëve ishte si për t’iu hequr atyre çdo iluzion mbi rolin e tij drejtues në lëvizjen Nacional Çlirimtare, ashtu edhe për të rivendosur kontrollin e humbur nga kjo mbledhje, e cila më së shumti kërcënonte personalisht atë, por edhe lëvizjen komuniste për të ardhur në pushtet.

 

Po ku eshte e REJA, ketu? C'fare do te na thote ky autor? Po keto i di dhe bufi. Vetem qe duhet shtuar, qe Hoxha e beri kete me ndihmen e jugosllaveve, se vete nuk e bente dot. Nuk kishte fuqi, ishte i komanduar nga jugosllavet. Pastaj ju lumte, fitimtaret i bejne rregullat e lojes. 

Jo po ashtu thote MAti, jo po keshtu. Le te ishin kryesoret, balli and co! kush i pengoi? Kokat e tyre qe nuk ishin largpamese. Se anglezet dhe amerikanet ata donin, por ja qe ATA, nuk ishin per te qene, si nuk kishin qene me shekuj ashtu sic duhet te ishin. Keta fare ''kokat e kombit'' pa koke. 

E c'ka ketu per te folur, e folur dhe folur dhe folur perseri. Keto diheshin me kohe....

e reja ne artikull eshte se autori do marre rrogen.

Delegacionin e Frontit Nacionalçlirimtar e udhëhiqte Ymer Dishnica, anëtar i Byrosë Politike të Komitetit Qendror të PKSH. Ky, në bisedimet që u zhvilluan, u gjunjëzua përpara presionit dhe demagogjisë së borgjezisë reaksionare e të çifligarëve dhe në vend që të mbronte me këmbëngulje vijën e Partisë Komuniste dhe qëndrimin e drejtë që Këshilli i Përgjithshëm kishte vendosur të mbahej ndaj Ballit Kombëtar, pranoi një marrëveshje të atillë në Mukje, që binte në kundërshtim të drejtpërdrejtë me interesat e Luftës Nacionalçlirimtare e të popullit shqiptar. Në këtë punë një rol negativ luajti Mustafa Gjinishi, anëtar i delegacionit, i cili u tregua përkrahës i flaktë i kërkesave të borgjezisë reaksionare.
 

 Ti Mat, ke problem me te kuptuarit e SHKAKUT DHE PASOJES.  Kur te kuptosh keto nocione, jo vetem ti por edhe ca te tjere, do mundesh te analizosh ngjarjet historike pa emocione, me mendje te ftohte. Ti permend pasojat por jo shkakun, pra e fillon nga kembet per te shkuar tek koka.

Ti shkruan c'fare doje ti te ndodhte, dhe po ta them, edhe une bashke do doja te njejten gje. Por kjo nuk me pengon ti shikoj ngjarjet me vertetesi. Ti luan vetem me nje pale lojtare(komunistet). Po lojtaret (kokat e kombit) ku i ke? 

faleminderit T

 

 

Ymer Dishnica u lind në fshatin Dishnicë më 21 shkurt 1912, 4km afër qytetit të Korçës. Bir i denjë i një familje me tradita të shquara atdhetare e cila i ka dhënë Shqipërisë pesë dëshmorë, përfshi edhe një vëlla të doktor Y. Dishnicës. Ai është një nga veprimtarët më të shquar antifashistë të Shqipërisë. Ministri i Shëndetësisë i qeverisë të parë demokratike shqiptare. Antar i KQ dhe Byroja Politike e PKSh, antari Këshillit të Përgjithshëm Antifashist Nacional Çlirimtar. Arsimin fillor e nisi në vendlindje dhe përfundoi në Korçë, ndërsa arsimin e mesëm me rezultate të shkëlqyera e përfundoi në Liceun kombëtar francez të këtij qyteti (1932). Pas kësaj Ymer Dishnica u nis për në Francë ku do të studionte pë tetë vjet në Universitetin e Lionit dhe më pas atë të Parisit për mjekësi (1932-1941), duke u lauruar e specializuar për patologji. Më 2 gusht 1943 Ymer Dishnica në krye të delegacionit të Partisë Komuniste të Shqipërisë nënshkroi Marrëveshjen e Mukjes me Ballin Kombëtar në fshatin shqiptar të Mukjes për të bashkërenduar e rezistencën shqiptare në Luftën e Dytë Botërore dhe për tu përgatitur për të ardhmen e Shqipërisë Etnike. Kjo marrëveshje u dënua nga Enver Hoxha sepse përveç luftës kundër pushtuesit bënte shtronte edhe problemin e bashkimit të Kosovës me Shqipërinë. Në vitin 1947, Ymer Dishnica, shkarkohet nga detyra e ministrit të Shëndetësisë dhe përjashtohet nga Partia Komuniste dhe filloi punën si mjek i thjeshtë në spitalin e Tiranës. Më 2 janar 1950, me vendim të posaçëm dëbohet familjarisht nga Tirana për në Berat ku punoi mjek në spital dhe në ambulancën e qytetit.

 

Enver Hoxha: Vrasja e Mustafa Gjinishit duhej bërë Prof. Dr. Kol. Elmas Leci

Bashkimi e bashkëpunimi nuk i pëlqenin udhëheqësve të Partisë Komuniste, të drejtuar me fanatizem nga Miladin Popoviçi e Jorisllav Stojniçi. Enver Hoxha jo vetëm e siluroi Mukjen dhe e quajti ate tradhti kombetare, mbi të gjitha, por futi në gene luftën e klasave dhe vëllavrasjen. Te dënimi i Mukjes, e cila ishte një mbledhje historike me përmasa mbarëkombëtare, nis kalvari i gjatë i eliminimit të personaliteteve të Luftës, i eliminimit të oficerëve të vjetër e të rinj. Te dënimi i Mukjes i ka rrënjët persekutimi i korpusit të oficerëve shqiptarë. Aty ai nis me ish anëtarin e Shtabit të Përgjithshëm Mustafa Gjinishi e vazhdon me skenarin e vrasjeve të personaliteteve të Mukjes e të Luftës Çlirimtare Antifashiste. Ishte 23 gusht i vitit 1944, kur atë ditë në Peshkopi inaugurohej Brigada e 18-të Sulmuese. Pikërisht në atë inaugurim ligjëroi edhe Mustafa Gjinishi, ish anëtari i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Antifashiste Nacionalçlirimtare. Tek po kthehej për në Tiranë, i vunë një pritë tinzare në Qafë të Qenokut në Peshkopi. Ishte një pritë e kurdisur në zyrat e pseudonurembergëve komunistë, ishte një vrasje në pabesi. Ata e vranë Mustafa Gjinishin. Enver Hoxha, do ta pranonte vetë në Plenumin e Beratit vrasjen e Mustafa Gjinishit. “Sa për Mustafa Gjinishin ne mendojmë se ajo (vrasja e tij) duhej bërë…” Skenari për vrasjen e Mustafa Gjinishit e Ymer DishnicësSkenari i vrasjes ishte hartuar pas Mukjes. Menjeherë pas Mukjes, Dushan Mugosha dhe Miladin Popoviçi urdhërojnë Enver Hoxhën për t’u mbledhur në Vithkuq e për të analizuar qëndrimin e Mustafa Gjinishit dhe të Ymer Dishnicës lidhur me të ashtuquajturin kompromis që ata kishin bërë në Mukje. Ende pa u kthyer Mustafa Gjinishi dhe Ymer Dishnica nga Mukja, Enver Hoxha me një fonogram mbledh në Vithkuq drejtuesit kryesorë të ushtrisë dhe të partisë. Në atë mbledhje, e cila ishte një gjyq, merrte pjesë Miladin Popoviçi, i cili ishte në krye; në të djathtë të tij ishin ulur Sejfulla Malëshova dhe Enver Hoxha. Në të djathtë të Enverit kishte zënë vend Spiro Moisiu dhe Nako Spiro, dhe më djathtas Spiros qëndronte Dushan Mugosha, ndërsa në krah të tij, protokollisti dhe në krah te djathte te protokollistit ndodheshin Mehmet Shehu e Xhelal Staravecka. Rrethi i mbledhjes në të majte të Miladinit mbyllej me delegatë të qarkut të Korçës dhe gati ngjitur me krahun e majtë te Miladinit e mbyllte rrethin Fiqirete Sanxhaktari apo Jovanka e Dytë , siç i thoshte asaj Dushan Mugosha. Këtë “fotografim” të mbledhjes e jep vetë pjesëmarrësi, Xhelal Staravecka.Po kështu Xhelal Staravecka shkruan po në gazetën “Bashkimi i Kombit” se para se te fillonte mbledhja, tërhiqen veçan, Miladini, Dushani, Enveri, Nako, si dhe Fiqerete Sanxhaktari. Më pas, ata vijnë dhe zënë vendet që përshkruam më sipër. Mbledhjen e hapi Dushan Mugosha. Ai mbasi foli për “rolin” e madh që po luante në këtë luftë të përbashkët mareshali Tito dhe gjeneral kolonel Enver Hoxha, nuk ngurroi që me cinizëm të sulmonte figurat nacionaliste shqiptare dhe vendimet e fundit të Konferencës së Mukjes. DUSHAN MUGOSHA: -Mustafa Gjinishin, - iu drejtua Mugosha të pranishmëve,- ju e dini se është agjent i “Intelegence Service“. Unë propozoj ta dënojmë me vdekje. Ymer Dishnicën?! Ai është i shkolluar, por ndërron shumë shpejt mëndje… Eshtë element shumë i rrezikshëm për ne dhe partinë, ndaj edhe këtë duhet ta dënojmë me vdekje”. Mbas Dushanit fjalën e merr Enver Hoxha dhe propozon që më parë të flasë për çështjen e Mukjes, të Mustafa Gjinishit e Ymer Dishnicës, shoku Miladin. Ashtu u bë. Mbas Dushanit foli Miladini: MILADIN POPOVIÇ:- Tani që Konferenca e Mukjes mori ato vendime, unë mendoj, - theksoi Miladini,- se jemi ende të dobët, apo jo Enver? Mendoj se vendimin për personat ta shqyrtojmë më vonë”. Mbas një replike që bën Nako Spiro me Dushanin, në lidhje me vendimin që ai propozoi, e merr fjalën përsëri Enver Hoxha: ENVER HOXHA: Si mundën ta tradhtojnë partinë, udhëheqjen e saj dhe këta shokë Mustafa Gjinishi e Ymer Dishnica të bien viktimë e propagandës balliste?! Si mund të biem ne dakord për të marrë pushtetin me nacionalistët mbas çlirimit? Si?! Unë mendoj që vendimin që dhanë shokët Dushan dhe Miladin, për Mustafanë e Ymerin duhet t’i realizojmë, por në momentin dhe kohën e duhur, se me sa di unë Babë Myslymi e ka dhëndërr Gjinishin”. Nderhyn Nako Spiro. NAKO SPIRO: Po, po, ashtu është. Për dënimin nuk jam dakort!. ENVER HOXHA: Jo, shoku Nako, - e vazhdon ligjëratën Enveri,- ata duhen pushkatuar. E theksoj se duhen pushkatuar!Si u vra në pabesi Mustafa GjinishiKëtë vendim për të pushkatuar Mustafa Gjinishin dhe Ymer Dishnicën, të marrë në Vithkuq, prapaskenistet Miladin, Dushan dhe Enver e lanë në heshtje për gati një vit. Tre muaj para Çlirimit të atdheut, Komisari e Komandanti i Përgjithshëm, i ngrejnë pritë, në pabesi, në pusi anëtarit të Shtabit të Përgjithshëm, Mustafa Gjinishit. Në Berat konfirmon se “vrasja e tij duhej bërë”. Pas vrasjes e shpall dëshmor. Në kujtimet e tij pas Çlirimit e cilëson agjent të anglo-amerikanëve! Dhe, nuk kishte si të ndodhte ndryshe, sepse te tilla udhëzime merrte Enver Hoxha nga serbosllavët. Por ç‘rëndësi kanë etiketimet e diktatorit? Mustafa Gjinishi ishte demokrat në shpirt dhe në mendime properëndimor. Ai luftonte për një Shqipëri demokratike dhe jo sllavokomuniste, mendime që nuk i pëlqente binomi Hoxha-Popoviç.Përse nuk u realizua vrasja e Ymer DishnicësMe vasjen e Mustafa Gjinishit, Sejfulla Malëshova tronditet jashtë mase, megjithëse ai ende nuk besonte se këtë vrasje në prapashpinë ta kishte realizuar Enver Hoxha me “shokët” jugosllavë. Në një bisedë që është zhvilluar midis Sejfullait dhe Spiro Moisiut ku prezent ka qënë edhe Xhelal Starovecka, ky i fundit me rastin e 40-ditëve të vrasjes se Mustafa Gjinishit, në gazetën “Bashkimi i Kombit” shkruan: SPIRO MOISIU: Në të gjithë në Vithkuq bëmë “amin o hoxhë!” E vranë Mustafanë. Ymeri, mendoj se e ka radhën më vonë. Më beso Sejfulla!SEJFULLA MALËSHOVA: “S’më besohet. Ta kenë realizuar me te vertetë vendimin e Vithkuqit?!. Megjithatë, Spiro, nuk i dihet kësaj pune, duhen hapur sytë”.SPIRO MOISIU: - “Sejfulla, duhet mbledhur vetja, t’i kundeshtojmë vendimet që janë kondra vijës tonë...”Xhelal Staraveca, që aso kohe ishte komandant batalioni në Brigadën e I-rë dhe që mbante lidhje me shumë drejtues ushtarakë të Ushtrisë Nacionalçlirimtare, jep edhe hollësira të tjera. Ai përshkruan edhe skenarin se si do te veprohej për vrasjen e Ymer Dishnicës. Shtypi zyrtar i asaj kohe shkroi shumë artikuj mbi vrasjen e Gjinishit dhe për përgatitjen e vrasjes së Ymer Dishnicës. Edhe në radhët e Ushtrisë Nacionalçlirimtare u fol shumë për këto skenare. Po përse nuk u realizua vrasja e Ymer Dishnicës?E para, sepse Ymer Dishnica, pas vrasjes së Gjinishit filloi të tregohej tepër vigjilent. E dyta, plani për vrasjen e tij u përhap në të gjithë shtypin antikomunist e, si të thuash, realizimi i vrasjes së tij u zbeh për shkak se u sulmua qysh në fillim plani serbo-sllav. E treta, Ymer Dishnica ishte një personalitet me një reputacion të lartë në popull dhe në shtresat e inteligjencës. Mbas Konferencës së Mukjes, ai filloi të ketë një reputacion ende më të madh tek nacionalistët shqiptarë, pasi nderkohë ai ishte eleminuar nga shumë poste partiake e të Luftës nga Enver Hoxha.

asgje Auron, mgjs nuk e dija qe ishte artikulli yt. Vertet qe nuk pashe gje te re ne artikull, gje qe normalisht nuk me ndodh kur lexoj artikujt e tu, te cilet, pavaresisht se jo gjithnje jam dakord me perfundimet, i gjykoj interesante dhe veshtiresisht te kritikueshem. Kjo e fundit per shkak te kopsitjes profesionale. Ne fund te fundit, edhe rroga duhet marre...

pa problem

 

revista e kishte shkurtuar disi shkrimin dhe ndoshta ka probleme per tu kuptuar deri ne fund.gjithsesi faleminderit per leximin e shkrimeve

Nga artikulli qe bazohet mbi dokumentat sekrete britanike, mesuam se 4 ishin agjente qe paguheshin nga sherbimi sekret britanik. Njonin e dime tashme, Myslim Pezen, po tre te tjeret kush ishin.

ka me shume se tre.po emrat e meposhtem jane nga lideret e pare anti italiane

Mati i Ri

 

sipas dokumentave qe vine nga arkiva britanike dhe nje pjese une e kam botuar vitin e kaluar dhe kete vit, kuptohet se levizja anti italiane ka filluar nga zbulimi britanik me ndihmen e sherbimit sekret jugosllav.

disa nga kreret e levizjes anti fashiste si Peza, Kupi, Gjinishi dhe Lleshi ishin persona te infiltruar nga keto sherbimedhe te paguar prej tyre.  nuk ka asnje dyshim per kete. e verteteuar nga nje sere dokumentash.

Mukja eshte bere nen influencen e britanikeve te cilet ne dokumentacionin e cituar ne shkrim i kishin kerkuar abaz kupit qe te organizonte nje takim te tille  me ndihmen edhe te Ifsan Toptanit.

gjithsesi shkrimi eshte nje pjese ne morine e madhe te shkrimeve mbi keto arkiva.  ideja e botimit te tyre eshte kuptimi me i qarte i asaj periudhe dhe qartesimi i shume pikepyetjeve te medha mbi ceshtje historike apo figura historike.

propaganda komuniste mbi levizjen e popullit ne vitet 40 -41 eshte nje mit

nuk do te jete cudi kur [as nje 15 apo 20 vitesh te lexosh se disa prej liderve te 90 e kane prejardhjen e tyre politike nga po ato kanale

 

Dicka tjeter Z. Tare.  Duhet ta dish me mire se mua qe nje ngjarje historike vertetohet si e vertete kur ka dy ose me shume burime qe thone te njejten gje per te. 

Fokusimi jot tek dokumentat e arkiva Britanike e ben teper nje dimensional dhe subjektiv shikimin e historise te asaj periudhe.  Ka plot burime te tjera qe mund te shfrytezohen per t'a zbardhur ate periudhe sa me mire, perfshi ketu dhe AQSH-te.

disa nga kreret e levizjes anti fashiste si Peza, Kupi, Gjinishi dhe Lleshi ishin persona te infiltruar nga keto sherbimedhe te paguar prej tyre.

Gojedhenat (sigurisht jo neper librat e historise te 1945-1992) thone qe Kupi ka qene komandant i forcave Shqiptare qe u perpoqen t'u benin rezistence me arme Italianeve ne 7 Prill, 1939. Mujo Ulqinaku i cili u be hero, ishte nje nga ushtaret e tij.

E vertete..kete e pohojne anglezet e SOE. Ne mos gaboj detashmenti i kol. Kupit (apo ishte major?) shkaktoi rreth 200 italiane te vrare apo te plagosur.

 safir, e ke nderruar nikun apo keshtu me vjen mua. Po dihet boterisht qe ata qe vine ( ne kete rast anglezet) do bashkepunojne me figura te njohura dhe me potence jo me cenin. pra me nje fjale kemi bashkepunim dhe shume faktore te tjere. asgje te keqe s'ka ketu. E keqja eshte te kokat e shqiptareve pa vizion.

Major Kupit dhe Rreshter Ulqinakut.

Arsyeja qe e thashe ate me siper eshte qe te hidhja poshte tezen qe fillimi i rezistences paska filluar vec pasi Shqiptaret i paskan cytur Anglezet.

Ashtu sic tha edhe dikush tjeter, te dy krahet, si Aleatet (anglo-amerikanet) ashtu edhe Ruset ishin te interesuar te forconin krahet e tyre dhe vendet e tjera t'i shpallnin lufte Gjermanise ne menyre qe t'a dobesonin ate. Dhe Anglezet s'jane budallenj, sigurisht qe do lidheshin me njerezit me influence (e jo me Cenin - per te perifrazuar Lirine), me ata qe nderkohe kishin filluar nje fare rezistence.

Protesta, shpesh here edhe te dhunshme, ka patur qe ne ditet e para te pushtimit.  Zakonisht te udhehequra nga itelektualet qe do te formonin Ballin me vone, te cilet ne pergjithesi u internuan ne Ventotene te Italise pothuajse menjehere.

Dhe ne njeren nga keto protesta, E. Hoxha i ka kapur doren nje ushtari Italian dhe ja ka shtrenguar si me dare (se E. Hoxha ishte peshengrites smiley). Italjanit aq shume ju demtua dora, sa me pas cuan nje skuader te tere te kerkoj per E. Hoxhen te Kafe Flora smiley

Veroja ne ato kohe, si ne France, e kishte mendjen te kapte ndonje dhip  rreth e rrotull Tiranes.  Nuk e di nga dilte, se athere s'kishte "Bllok" ne Tirane...

shprehja "avazi i Mukes" po pasurohet me asonanca te heshtuna, si pluhun kordash t'violinave t'pazashme, do thoshte psh poeti dritan mesuli. mukja po na bohet si burri i nones. si dashnori grus, me sakt. si hajduti i lopes se luftar pajos. fjala mukje po del rendom ne "chinese cookies" qe tregojne fatin tend. shko te p.f.chang: shokut perbri i del psh "dicka e madhe do ndodhe te merkuren qe vjen". ty te del "mukje". ne programet e avancume te jatrove te truve, po punohet edhe "sindroma e mukjes"; ka konflikt qe si ta klasifikojne, si psikomani, apo crregullim hormonal te lidhur me moshen. kur dicka ngel peng me shume se 60 vjet, thone shkenCaret, ai s'eshte me peng, por ne rastin me te mire mosfunksionim i mire i dymbedhjete gishtave te pankreasit dhe duodenit. pas zevendesimit te shprehjes "it's cool" me "it's frozen", nder gocat adoleshente te bregut perendimor te US ka filluar te zevendesohet shprehja "he stood me up" me "he mooked me up". dmth nisi mire nje dicka, por njeli pergjys ne mes te rruges... si konferenca e mukjes, nxitojne te sqarojne ato kur shohin moskuptimin e tjetrit/es. neper lajmet e FOX-it apo CNN-it gjithnje e me shpesh ka nderhyrje eksklamative nga spikerat: "this just in... Mookja strikes again". Albania, sipas njoftimeve te agjencise kineze te lajmeve HSINHUA, luftetaret tamile... etj etj Juaji, Enver. (pasuar nga firma, qe s'ish firme, por vetetime... po te kihen parasysh kthesat e forta te "E"-se si dhe te librit me te njejtin titull te Razi Brahimit).

 

ky eshte sherbim qe i behet historise vecse mu m'duket e shpejtume me dal ne konkluzion se "X ose Y kane qene te shitur te britaniket". Dmth, interpretimi per mu eshte i nxitum. Ne ket aspekt biles, nuk shof naj ndryshim prej propagandes komuniste. Propaganda e fitimtarve akuzoi palen tjeter per bashkpunim me anglezet e amerikanet ndersa bashkpunimin e vet me sllavet e ruset e shiti si te dobishem. Bashkpunimi nuk dmth domosdoshmerisht shitje. Ka pas patriote te ndershem qe prej naivitetit mendun se Italia, Gjermania, Anglia & US ose Rusia apo Kina ishin zgjidhja me e mire e problemeve shqiptare. Edhe n'Greqi u konfigurun 2 pale qe bile moren hapur ndihma per me luftu palen tjeter. Eshte akoma me naive mendoj une te thuash se `pranej dhe dulla e prishi Mukjen...meqe nuk u zinte bese ktyne te shiturve te britaniket...`
Formimi deri para luftes i dulles mund te jete cdo gje pervecse i nji patrioti. Ka me shume hije sesa drite ne te kalumen e tij; te dhenat qe kane arrit deri sot flasin me shume per nji oportunist qe me shume gjasa sherbeu ne sherbimin sekret te Zogut dhe qe ishte gati me shit nonen e vet per me vesh spaletat e fitusit. Mbase nji nxitje ku duhet me investigu si historian.

 mati i ri,

ne radhe te pare flm. per prurjen. Interesante si gjithe prurjet e tuaja.

Ne radhe te dyte, kur po lexoja kete pjesen poshte, ku renditen anetaret e gjygjit komunist.

Në atë mbledhje, e cila ishte një gjyq, merrte pjesë Miladin Popoviçi, i cili ishte në krye; në të djathtë të tij ishin ulur Sejfulla Malëshova dhe Enver Hoxha. Në të djathtë të Enverit kishte zënë vend Spiro Moisiu dhe Nako Spiro, dhe më djathtas Spiros qëndronte Dushan Mugosha, ndërsa në krah të tij, protokollisti dhe në krah te djathte te protokollistit ndodheshin Mehmet Shehu e Xhelal Staravecka. Rrethi i mbledhjes në të majte të Miladinit mbyllej me delegatë të qarkut të Korçës dhe gati ngjitur me krahun e majtë te Miladinit e mbyllte rrethin Fiqirete Sanxhaktari...

Hiq kete qelbesiren jugosllave dhe kryeqelbesiren shqiptare, rezulton:

Sejfulla Malëshova - Vdiq në vetmi, në banesën e tij në Fier, pasi ne 1946 izolohet, perjashtohet nga Partia dhe perdhoset psikologjikisht pasi vendoset ne pune te rendomta. link

Nako Spiro - Vetevritet ne 1948 i shtyre nga Enveri pasi po i hapte gropen si armik.

Spiro Moisiu - Ne vitin 1947 shkarkohet dhe lirohet nga detyra ne moshen 46 vjecare. Cuditerisht vdes nga vdekje natyrale, (i shpeton pushkatimit) por i izoluar nga cdo funksion. link

Mehmet Shehu - Vetevritet i shtyre nga Partia? Vritet? Nuk dihet me siguri. E vetmja gje qe dihet eshte se fati i tij sidoqofte ishte shkruar. Armik i popullit, poliagjent. Me Vdekje!

Xhelal Staravecka - No info

Fiqirete Sanxhaktari - Vdes me 11 shtator 1988 në qelitë e Burgut 313 në kryeqytet, megjithese dyshohet te jete vrare helmuar. link

Shkurt i hengren koken njeri-tjetrit. S'mbeti asnjeri ne kembe. Komunista hesapi. Jo se me dhimbsen jo. Por me vjen keq, qe shkaterruan jeten ketij vendi. Per vete kokat e tyre hengshin sic i hengren. I vetmi, le te themi kshu ngushellim eshte se pothuajse te gjithe themeluesit e Partise apo protagonistet e instalimit te komunizmit ne Shqiperi, vdiqen nga vdekje e dhunshme. Imagjino cfare sikleti e deshperimi do te kene provuar kur po ju afroheshin vdekjes, duke ditur se ja hapen gropen vetes me duart e tyre. Ama nje merite Enverit duhet dhene. Ka vrare me shume komunista ai, se cdo kush tjeter ne Shqiperi.  

Personalisht mendoj se e vërteta është krejt ndryshe dhe lëvizja antiitaliane në Shqipëri e ka zanafillën e saj në planet e Shërbimit Sekret Britanik

Bullshit! Lexoni "The Wildest Province" te Roderick Bailey e do shikoni se tentativa angleze per aktivizim shqiptaresh kunder italianeve ishte nje deshtim total, dhe perfshinte vetem geget. Antifashizmi tosk ishte komplet indigjen e i pandikuar nga asnje plan britanik.

 Indigjen + Jugosllavet, qafir qe krijuan PKSH. Kjo nuk mohohet. Dihej me kohe. Edhe agjentura angleze. Po jo t'ju japim 100% credit agjenturave. Kane pjesen e vet. Kaq. Dhe asgje te re s'ka ketu. Keto diheshin me kohe....

Ronci ka qe 'Special Operations Executive' (qe ne 41 as nuk ishte krijuar po hajt mo) s'ka pas asnje gisht ne aktivizimin antifashist e antinazist te Shqiptareve te Shqiperise. Situaten e gjeten te ndezur, dhe thjesht dhane me shume benzine. Kto revizionistet e rinj te MAgazines POpullore po behen vertet te bezdishem..

Auron, ti ke nje problem shume te madh. Ti u beson verberisht atyre "dokumentave" qe gjen skutave te arkivave. Ti me gjithmend je i bindur tashme qe ne s'duhet te kemi fare histori kombetare pervec asaj qe thone ato copa letrash.

Tani me duket se po i shtrin kembet shume, po komplet jashte jorganit. Eshte nje gje te kesh jne "dokument" ne dore, dhe tjeter gje t'i vertetosh apo sqarosh vertetesine. Do perfundosh te behesh i palexueshem keshtu si e ke nisur. Le ta bej si mesuesit e fillores tani: 90% e inteligjences apo sherbimeve sekrete eshte pune disinformimi. Nese nuk e di akoma kete, pyet aty te arshivat kur shkon, se ta thone te gjithe.

Do fillosh te na nxjerresh qe nuk jemi popull fare nje dite, se anglofone po dalim vete, dhe histori tonen jo e jo qe s'paskemi.

hec bedrana!!! - per mendimin tim! (personalisht mendoj!)

Kjo ketu, tregon se shumica e udheheqesve shqiptare, paskan qene te perlyer.

 Pjer, pjer. Asnje perlyerje s'ka ketu. Kjo ka ndodhur, ndodh dhe do te ndodh me popujt dhe shtetet e vegjel. Puna eshte se sa dine keto ''koka'' te perfitojne dhe te bejne me te miren per vendin e tyre. Fatkeqesisht, kokat  shqiptaret jo vetem qe nuk kane ditur, por edhe nuk kane dashur. Kjo eshte fatekeqesia jone e madhe.

Te pakten zogu u ndihmua nga serbet, po pastaj ju vuri kufirin te thana...

....duke i dhuruar Shen Naumin ose duke e vene thanen ne Tushemisht...


aurontare - 12 Sht 2010 - 7:28pm 

nuk do te jete cudi kur pas nje 15 apo 20 vitesh te lexosh se disa prej liderve te 90 e kane prejardhjen e tyre politike nga po ato kanale

 

 

Nuk çuditem hiç une !

Sala e ka pranu tashmë vete, kur ka thene smileyforumi.parajsa.com/politika-shqiptare/prof-dr-sali-berisha-rrefen-jeten-e-tij-1152/ )

 

Pyetje : A e mendonit ne vitet '80 se jeta juaj do te kulmonte ne nje karriere tjeter, ate politike?

"Kurre. Kam menduar qe te dal kundra regjimit, sepse isha i bindur qe nuk kisha bere ate qe do te beja. Une kisha qene njeri qe kisha shetitur, kisha njohur edhe ne lexime, vlerat e shoqerive perendimore. Kisha arritur ne nje perfundim, qe cdo lloj opsioni tjeter eshte me mire se sa te durosh. Kam patur veshtiresite e mia, sepse per disa rrethana me duhesh qe te beja nje sistemim te familjes perpara se te merrja nje vendim. Vendimin e kam marre bashke me femijet dhe gruan. Ka qene viti 1987. Une nuk toleroj me. Per mua eshte me mire cdo zgjidhje tjeter se kjo dhe ka qene nje debat disa mujor dhe ne familje e kane pranuar plotesisht".

 

Mjafton me lexu mes rreshtash...

forumi.parajsa.com/politika-shqiptare/prof-dr-sali-berisha-rrefen-jeten-e-tij-1152/

 

Auron i nderuar

Po ti ke dhe shkolle i dashur .Po na e paraqet Shqiperine sikur eshte Epiqendrae Botes ku u Formua Levizja Pan-Boterore kunder Jermeneve e  Italaneve ,  vend ku po hidheshin Themelet e Socializmit Boteror etj etj.

Po kadale o burre me agjentura . Mos beni "tablo Sinoptike " ketu .Perse si e ke idene ti pa leji sqeperit te perciten .

Mendon se keta qe na prune dhimokracine nuk u mesuan nga te tjere si taktikisht ashtu edhe si kontigjent ne sherbim pas marrjes se Pushtetit ?

Po pse si mendon ti , qe Shqipria po te formonte PK do e formonte pa te deleguar te Partive qe ishin Anetare te Kominternit ?

Pse si mendon ti qe Balli do ishte kunder Gjermaneve ? Apo  ishte strategjia e Nojerbahut per formime te tilla bLoqe apo Parti ne Lindje si kunderpeshe e forcave Partizane ?

Po perse nuk bie si dokument Historik Enverin ti qe thote '''Ne u besuam me naivitet Jugoslllaveve .....etj etj dhe nder te tjera  shpjegon se... ata Ishin ne Komintern "?

Po pse si kujton ti Xhon Mecgou ,qe s'po e shohim me se po kerkon floririn me Blerimin e Partise , erdhi ketu se Ju dogj barku per Berishen apo Imamin ?

Po hapi arkivat dhe lexo nr e te huajve,  kryesisht nga Kosova se sa ka qene per ate periudhe qe Kosova ishte nen Miloshevicin , ne vitet 90 , 91 , 92

Me sinqeritet nuk po te kuptoj per orientimin qe jep per interpetimin e te "thenave" . Po sa ka thene Sala e sa raporte ne Kom Partise ka me firmen e tij hajde hajde .Ty s'te del jeta ti lexosh !  Kjo menyre eshte koqe ve per  vuvuzelet  qe jo vetem jane ne nivel foshnjor , por boll te lexojne ndonje rresht Jugosllavet , Kinezet apo Ruset ,dhe i  ke gati , sllavo -bole-menshe-sovje- tak , tuk tiket smiley  Kor qyqesh por hokatare te lezecem . Nuk te lene pa gajasur .

mos e nis diten me coca-cola se ka per t'ik diabeti per lesh. Pi naj gote dhalle po me qumesht te skremum po pati mundsi

haha!

Sikur te arrij ndonjeri te krijoje nje  "cocktail"  Auroni +Mero + Lorenci , del pija me e shpifur ne bote.

Jane kampionet e shpifjeve , per sot, dje ishin te tjere.

Keto te sotmit jane me te mire , se nuk te vrasin si ato te djeshmit.

Degjo ti katrapuz... Merua deri dje ishte breke per bythet e Berishovicit. Dhe o e dine breket se c'kane bythet, nuk ka kush ta dije tjeter. Shpif apo jo, varet nga bytha qe degjon dhe bytha qe po perflitet.

Ndersa Auroni, cfare shpifje po ben ketu??? Jam i bindur qe po ta kerkosh, t'i poston faqet e "dokumentave" dhe te mbetesh i kenaqur. Maksimumi, thuaj qe po shpifin anglezet dhe auroni na i sjell si bomba te pakundershtueshme...

 Degjo dhe ti Zotrules. Se jane bere gazetat dhe revistat shqiptare pacavure, nuk eshte faji jone por atyre qe shkruajne dhe nuk dine c'shkruajne. Ai/ajo qe merr persiper te na sjelli artikuj, duhet ti therrasi mendjes dhe te kontrolloje jo vetem me veten por edhe me te tjere se c'do sjelli. Ore zoteri e di ti qe ky eshte vendy yne qe quhet shqiperi, keto jane gazetat dhe revistat kryesore, prandaj duhet seriozitet. Jo po u be deti kos dhe hajde yxhym. Se i kapi lapsi disa s'do me thene qe te fusin lugen sa andej-kendej dhe te sjellin budallalleqe.

Lira, une e kam thene mendimin tim me siper. Jam i bindur qe nuk e ke lexuar.

Ato mund te jene pacavure, komplet letra johigjenike per te fshire... parkun e liqenit artificial. Mund te jene dhe shpifje, por nuk kane autor Auronin. Jam dakord qe ronja duhet t'i kontrolloje pak si mire ato qe na i servir per dokumenta, se dh ekur i ka me te vertete bombastike, kundershtohet, e jo me kur jane pa asnje fare vlere, si puna e kesaj me siper.

Prandaj, duhet njohur me pare perkufizimi i shpifjes; para se te futet ne perdorim me bresheri, keshtu, papritur e papandyer smiley  .

PS: Lexo me siper dhe do marresh vesh qendrimin tim ndaj prurjes.

Si i behet te degjohet komenti ?

E provoj me shume menyra e nuk arrij.

http://www.selectism.com/news/wp-content/uploads/2009/07/b-store-derby-shoe-01.jpg

ta dhashe ballit! smiley

 ... në vitin 1941, papritmas në Shqipëri, filloi lëvizja anti-italiane ...

ouuuuuuuu?????

po si i behet qe ne veren e 1940 ishte formuar çeta e pare antifashite ne Peze????

 Auron, me kujtohet nje histori ne kohen e socializmit, aty nga fundi i tij, 1988 (ne mos gaboj), isha i shtruar ne spital , dhe duke u njohur me pacientet, njoha nje nga burre te vjeter nga Kruja (ne mos gaboj), dhe ngaqe bojshim muhabet çdo nate, nje nate u hap me mua dhe me tregoi se kish nja 2-3 kile flori, monedha, dhe se kish dhe qejf ti thyente (mos i gjejsha une ndonje) dhe ti ruante per nje dite te keqe. Une nuk i premtova gjo, por i thashe te kish kujdes. Tani po me bie ndermend, qe lexoj keto artikujt mbi pagesat e britanikeve (ne fakt ata dhe tani paguajne, ne shum vende) ndaj agjenteve te tyre, dhe nuk eshte çudi qe ai plaku ti kete pikerisht nga keta hajvanet. 

ne fakt eshte nje liste e madhe me shenime te sakta mbi florinjt e dhene nga britaniket ne shqiperi

Psh, nese shiku me ngarkon mua me detyre te gjej bashkepunetore ne "Shqiperi", dhe une them qe ja, gjeta ne Himare nje njeri luftetar, te beses dhe qe eshte teper i gatshem per aksion... dhe bej nje proces verbal qe te kam dhene 2 kile flori qe te rekrutosh shoke te tjere, nderkohe qe nuk te jap asnje gje, plani deshton, dhe ne fund i them shikut qe "e vrane komunistet, se ja moren vesh levizjet, etj etj etj". Pyetja eshte, ne nje te ardhme, pas 60 vjetesh psh, kur te germoje nje Auron arshivat, do thote qe ne Shqiperi ka edhe 2 kile flori andej nga Himara... apo jo?

daz dhis kaunt zoti Tare?

Me sa kuptova unè nga artikulli...na thuhet se Anglezèt organizuan marrveshjen e mukjes,sepse dèshironin qè pas lufte shancet pèr tè marrè pushtetin tè ishin tè barabarta pèr tè dyja palèt...nuk na thotè se pse u prish kjo marrveshje?...mos vallè motivi èshtè se ata qè anglezèt gjetèn maleve nè shqipèri vazhduan tè qèndronin maleve,kurse ata qè anglezèt gjetèn qyteteve vazhduan tè qèndronin aty ku ishin??..me sa mbaj mend unè anglezèt nè atè kohè ishin nè luftè me atè qè ndodheshit nè qytetet shqiptare,dhe nuk mè habit aspak fakti se edhe ata kanè patur rol tè veçantè nè organizimin e marrveshjes sè Mukjes,pasi nè radhè tè parè misioni i tyre ishte shtimi i rradhve tè rezistencès shqiptare,e jo se kush do tè merrte pushtetin mè pas..po flasim pèr 43'..lufta ishte nè kulmin e saj e nuk i dihej akoma fundi.

ju faleminderit per komentet. ne fakt shkrimi eshte shkeputur nga nje seri e gjate shkrimesh mbi ceshtjet e arkivave britanike.

 

interpretimi sigurisht eshte imi dhe ne fakt do deshiroja qe personat qe mendojne se dine me shume te shkruajne me sakte se cfare dine pasi ky eshte nje debat interesant

ndoshta komentete pa vend do ishte mire ti evitonim pasi personat qe jane me te vertete te interesuar per keto ceshtje mund ta gjenin me interes kete debat

 

ju faleminderit

Cilat konsiderohen si komente pa vend? Mendoj se nese ti si autor del me opinionin te cilit i ke dhene ngjyra zyrtaro-dokumentuese "Nga dokumentacioni i Shërbimit Sekret Britanik del qartë se në fakt lëvizja anti-italiane, e cila i parapriu Konferencës së Mukjes, e filluar papritur në Shqipëri, në vitin 1941" dhe te tjeret te thone qe, pavaresisht se c'thote Ylli i indoktrinuar, levizja anti-italiane ka filluar me perpara se te themelohej PKSh-ja - mos jane keto komentet pa vend?

Me te thene dicka i nderuar Auron .

Personalisht mendoj se e vërteta është krejt ndryshe dhe lëvizja antiitaliane në Shqipëri e ka zanafillën e saj në planet e Shërbimit Sekret Britanik.. Te pakten kete po lexojme si " personalisht "

Te shkruarat jane te shkruara dhe asnje e askush nuk mund ti bjere ndryshe . Gjith puna qendron tek Interpetimi dhe Synimi qe ka pruresi i dokumentit nga Burimi duke i dhene Orientimin perkates.

Te thuash qe levizja u pergatit nga Anglezet ne kete rast nga IS , ne bashkepunim me Jugosllavet ne kete rast OZNA ne pushtet , me sinqeritet qe eshte nje habndikap i pranueshem vetem nga shpurra . Arsyet sepse  kesaj klase Tradhetaresh ne origjine , bashkepunetore me Fashizmin , e mundur Historikisht  i vjen per shtat  dihen dhe kuptohen.

Asaj i intereson te mbroje tezen nga cdo fakt qe fashizmin Italian dhe Nazizmin Gjerman i mundi Anglia me Jugosllavet dhe Shqiptaret vet nuk luftuan por vrane vetem kolabrocionistet qe bashkepunuan edhe me organizime ushtarake me ta , sepse nuk donin qe Shqiperia te bashkohej me Kosoven sic Vendosi MUUUUUU -  kja  ...????????????

Por nje fakt i tille eshte mire qe te ballafaqet dhe me faktet qe kane ndodhur brenda Shqiperise nga vete Shqiptaret . C'thona ata per kete pune ?

Dmth ne kot kemi rrahur uje ne havan qe Zogu donte te Luftonte por kishte merak se prishte Shqiperine , prandaj IKU smiley dhe la vetem Mujon .

Dmth Abaz Kupi i Zogisteve , kot thone qe ka hedhur pushke kunder Italaneve pa ardhur Anglezet  ja fusin kot ?

Dmth qe cetat e Ballit nuk paskan Luftuar fashizmin smiley

Z Auron eshte nje Teze e vertetuar Historikisht dhe katerciprerisht qe ne na pelqen ne forme Letrare ta perdorim

Lirine nuk ua prura une por e gjeta midis JUSH.

Ballkani nuk eshte qendra e amerikes Latine me popuj pa identitet qe mund ti organizoj cdo lloj aventurieri per karrike e per aventure.. Vertet ka krahina e popullsi qe shkojne pas berihajt e pas bajraktareve pa menduar shume se " i Di Zuk Bajraktari ato pune " Por kurre nje popull nuk mund te ngrihet ne Lufte nga Agjenturat !

Ketu e pashe te keqen e INTERPETIMIT te Faktit dhe jo te Faktit Vete qe gjithsesi eshte e padiskutueshme ka qene pjeseze e FRONTIT Popullor i Lindur nga trashegimia kockore trasheguar e Shqipove Historikisht ne shekuj per te mos duruar Pushtues .

Skallezimet dhe masiviteti si per cdo Popull ne Historine e tij jane te tjera gjera , por qe vijne gradualisht e me afate. Kjo dihet sepse kane karakter me te gjere se sa nje kapetan Cete i rekrutuar nga Anglezet apo te tjere . Te pakten keshtu e kemi mesuar nga studiues te pakundershtueshem qe nga Koha e kryqezatave smiley

Krejtesisht ndryshe qendron puna me Ballin . Nje organizem Tipik i soc .dem nac . Gjerman, kunder Komunizmit ne ato kohe dhe jo vetem ne Shqiperi .. Dhe pothuajse te gjithe kreret e tij , jo disa , kane qene te mbledhur , perpunuar dhe hedhur ne Tregun e Luftes per nje Shqiperi Asnjanese se bashku me ca palo shqiptare Kosove por nen flamurin e Nazisteve smiley . Prandaj dhe ballisteve te  thjeshte Ju be thirrje si "Te genjyer e mashtuar "

Milic hor xhubleta

shih ku t'con kuleta

parja e huej shkreta

me vra sot vllaun tand

Edhe njehere Respekte!

i dashur Idriz

 

me fal po nuk e kuptova thelbin

 

a

 

as i pari as i funit

 

p.s. adriatiku e perkthen ket...e ka pa njeri ku eshte?

Kush i kupton analfabetet?

Ky artikull  eshte ne vazhden e nje fushate te ndergjegjshme apo te pandergjegjshme qe po behet ne Shqiperi gjate ketyre 20 viteve - dhe eshte e turpshme. 

 

Ne Shiperi, per fat shume te keq, eshte bere mode tani qe:

1. Hidhet balte mbi Nene Terezen, 

2. Hidhet balte mbi Gjergj Kastriotin,

3. Hidhet balte mbi deshmoret e luftes nacionalclirimtare kur ne cdo vend tjeter ata nderohen. 

4. Hidhet balte mbi shqiptaret vete. 

 

Helbete, gjithe ajo balte qe ka mbuluar rruget e shqiperise para se te fillonte asfaltimi, ku do te shkonte...

Si ka thone Isaku, balta as nuk humbet as nuk krijohet nga hici, ajo vetem trasformohet nga balte rrugesh ne balte historie.

Lum me det per na!

 Se harrova,

 

Nga titulli i artikullit mendoja te lexoja ndonje 'document secret' ...

rolandb

 

ne se do te mesosh me shume te lutem lexo serine e shkrimeve te mija mbi keto arkiva. kes dokumenta mjaft interesante dhe shikon qarte se emrat qe une i citoj jane te shkruara ne listen e atyre qe bashkepunuan me IS dhe jugosllavet per nje kryengritje anti italiane ne prapavije. ke sa para paguheshin, cfare emri te koduar kane pasur etj etj

pershendetje

 Auron, 

 

 do te ishte me mire qe ajo qe thuhet ne titull dhe ato qe pretendohen ne shkrim te ishin te mbeshtetura me fakte po ne shkrim. 

 

te fala

Ja si takam nisur !

Te shkruarat jane te shkruara dhe asnje e askush nuk mund ti bjere ndryshe . Gjith puna qendron tek Interpetimi dhe Synimi qe ka pruresi i dokumentit nga Burimi duke i dhene Orientimin perkates.

Edhe me kaq mund ta kutpoje THELBIN ! Dhe siper kesaj ishte ajo qe me gjith mend duhet shoqeruar me maturi .

Ju mendoni se nuk jane pare keto Dokumente ? Se nuk njihen ato ?

Te jesh i bindur Plotesisht , kopje te tyre i ke patur ne arkivin e MPB ( se ashtu qe Ligji per keto lloj Dokumentesh ) dhe te tjera e shume te tjera ne Arkivin Qendror .
Perse nuk jane botuar ?  Per me teper jane ruajtur nga keqinterpetimet ose interpetimet e nxituara .

Dhe gjithsesi edhe Ju e kini kuptuar por mos u nxito te thuash ke sa para paguheshin, cfare emri te koduar kane pasur etj etj.Kur nxjerr konkluzionin mbi keto duhet me patjeter te kemi edhe analizat perkatese me arritjet perkatese te ketyre te paguarve sepse nuk del per cfare sherbimi jane rektutuar e jane paguar .

Ne fshatin e origjines time Berisha dha nga 50 mije leke ( te vjetra ) me firme per kedo qe do votonte per pushtetin Lokal 94 dhe ....nuk mori asnje vote smiley

Lirine nuk ua prura une por e gjeta midis JUSH.

Mendova se nepermjet kesaj mund te perkthesh cdo Levizje per Liri , te cdo Populli.

1- Pra nuk ka dhe nuk mund te kete asnje Agjenture ne Bote te nxise nje k/ngritje te Popullsise ne se atje nuk gjen nje Levizje qe zien qofte edhe nen rrogoz . Kjo Levizje nuk ka qene MIT i Partise sic dhe ke konkluduar .

2 - Perse nuk e ballafaqon me njohjen qe kishte vet Udheheqja Shqiptare e Luftes Nacl , per shume nga kuadrot e komandantet qe Ju afruan si psh per M.Gjinishin e M.Pezen , B.fajen etj ( flas vetem per kete krah) se krahu tjeter eshte i ndotur kembe e koke me Nazizem e "vula ne bythe " te Simit .

Kaq .

Per Mukjen .

Ka edhe nje koference te Mullaheve te sotem ne Pushtet ku u Ligjerua mbare e prape . Referoju dhe asaJ NE SE DO TE JESH ME I PLOTE . A thua te gjithe ata qe vajten ne Mukje , kishin prite Anglezet ti rekrutonin e ti nxisnin per bashkepunim ?

Duke te drejtuar edhe njehere tek paragrafi i pare , them mos u nxito ne konkluzione tip "skupesh " si Fevziu. Duhet te kesh me shume njohuri per periudhen e Pushtimit fashist qe ditet e Para . Popujt nuk jane drejtues dhe qe te dalin Drejtues duhet te vije brumi per te gatuar buken .Dmth situata PIQET qe te merren  edhe rezultate .

Kam nje kerkese personale . Mos lexo seriozisht asnje nga te shpurres . Jane jo vetem te paragjykuar si e keqja me e vogel , por jane nje lloj Injoranti e kokra e debilit , qe me sinqeritet eshte cudi se si e ka mbajtur kete popull te bashkuar ajo Udheheqje , me kete baze karavidhesh . Dyshoj se jane  se jane produkt i deformimit shpirteror dhe mental me Shekuj  kuri lexoj ketu tek PPU . Ndoshta nje degzim i paafte per te jetuar pervec "kepushllekut" nga mbetje Otomanesh anadollake .

Ketu jemi dhe si rregull mund edhe te vazhdojme me lejen e adminave smiley

Edhe prape e prape respekte per fisin Tare !

idris

 

faleminderit

 

problemi mendoj une eshte qe kjo periudhe do nje diskutim te gjere ne plane te ndryshme pasi ka pasur shume deformime dhe te paverteta gjate 50 viteve.

 

une nuk akuzoj njeri kur them se kane qene te rekrutuar dhe paguar pasi ky rekrutim ka qene per nje levizje anti italiane. problemi qendron qe disa prej ketyre personazheve nuk i shkeputen lidhjet me IS dhe jugosllavet edhe me vone.

 

gjithsesi debati eshte interesant

...problemi mendoj une eshte qe kjo periudhe do nje diskutim te gjere ne plane te ndryshme

pasi ka pasur shume deformime dhe te paverteta gjate 50 viteve....ja vetem per kete te nderhyra , qe ne krye  te prurjes .

Clirohu nga kjo menyre te interpetuari , sepse do me te vertete sic ke thene ne pjesen e hajlajtur , do pune  dhe ndoshta pas shume e shume pune mundet te arrihet ne nje rresht te tille . Te tilla perfundime si Lopet e shpures qe merren me Muuuuuuu - kje , e arrijne pa pune fare vetem se ua ka thane baba smiley

Per humor.

Artisti Rus qe luajti Hamletin , pas nje aktrimi me te vertete te mire per kohen i shkruan Laurenc  Oliver , nje nga me te mirnjohurit per interpetimin e ketij rroli , sipas llafeve te te tjereve qe kishin me shume kulture ne kete fushe , vinte i dyti ne Bote pas Moisiut tone .

Mos ta zgjas i shkruan :

I nderuar , une per rrolin e Hamletit kam bere nje pune stresuese dhe ja arita per 6 muaj ta pervetesoj dhe ta aktroj .

Urime - i gjegjet Oliveri .- Une e kam rezlizuar pas 12 vjeteve perpjekje te mundimeshme .Dhe akoma punoj per te .

Rusi thone ktheu vetem nje fjale

Me fal !

Si perfundim do te desheroja te mos me  vleresoje ne te njejtin plan me njohurite tuaja drejt per se drejti ne dokumente , por gjithsesi mbase edhe komunikimet e kesaj natyre mund te kene ndonje ndikim , pasi nderhyj ne repekt te punes suaj per aq sa e kam ndjekur edhe ne kete fushe smiley

pasi ka pasur shume deformime dhe te paverteta gjate 50 viteve....ja vetem per kete te nderhyra , qe ne krye  te prurjes .

Clirohu nga kjo menyre te interpetuari

Clirohu te lutem Auron. Dhe nje metode efikase per "clirim" eshte te lexosh disa vepra te tipit "Rreziku Anglo-Amerikan per Shqiperine" etj. etj. (listen t'a ben gati me mire propozuesi). Ja, merr shembull nga komentuesi sa i cliruar eshte.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).