Anketa në shtatë qytete për politikën, ekonominë, korrupsionin dhe shëndetësinë

Rreth 60 për qind e shqiptarëve nuk e vlerësojnë pozitivisht punën e qeverisë aktuale, rreth 70 për qind ia ngarkojnë mazhorancës përgjegjësinë për moszgjidhjen e ngërçit politik, ndërsa vetëm 18 për qind mendojnë se korrupsioni është luftuar.

Këto janë të dhënat e një anketimi të realizuar nga Fondacioni Shoqëria e Hapur për Shqipërinë, që është fokusuar te çështjet e politikës, ekonomisë dhe çështjeve sociale.

Në kuadër të programit të mirëqeverisjes, Fondacioni Shoqëria e Hapur për Shqipërinë ka komisionuar kryerjen e një studimi mbi perceptimin e publikut për performancën e qeverisë, demokracinë në vend dhe çështjet e ndërlidhura të krizës politike si hapja e kutive, greva e opozitës, si dhe integrimin në BE, korrupsionin dhe transparencën, shëndetësinë dhe arsimin.

Gjithashtu, qytetarët janë pyetur se cilat janë çështjet madhore për ta, në mënyrë që të mundësohet një krahasim me çështjet madhore në debatin publik politik.

Demokracia dhe politika

Studimi paraqet një popullatë të dyzuar për sa i përket nivelit të kënaqësisë me ecurinë e përgjithshme të demokracisë në vend, ku 48.6 për qind e tyre shprehen se janë shumë ose mjaftueshëm të kënaqur përkundrejt 49.1 për qind, të cilët pohojnë se janë aspak ose jo shumë të kënaqur dhe mendojnë se ka gjëra që duhen përmirësuar.

Në vijim logjik, e njëjta situatë e dyzuar paraqitet edhe për çështjen e “hapjes së kutive” ku 47.5 për qind e të anketuarve mendojnë se ajo ishte një kauzë e drejtë dhe 45.8 për qind e tyre se ishte e gabuar. Ndërkohë, pjesa dërrmuese (66.7%) pohojnë se shumica (qeveri, PD+LSI) ka përgjegjësinë më të madhe për zgjidhjen e krizave të tilla politike.

Gjithashtu, shumica e të anketuarve (52.5%) shprehen se greva as e dobësoi dhe as e forcoi gjendjen e demokracisë në vend dhe (61%) se as e vonoi dhe as nuk e ndihmoi procesin e integrimit të Shqipërisë drejt BE-së.

Qeverisja dhe korrupsioni

40.1 për qind është shkalla e miratimit të punës aktuale të kryer nga qeveria. Në lidhje me transparencën në qeverisje, qytetarët kanë renditur organet e pushtetit vendor si më transparentë (65.9% mendojnë se janë transparentë përkundrejt 29 për qind që mendojnë të kundërtën), të ndjekur nga Parlamenti (63.3 për qind kundrejt 32.8 për qind) dhe Këshilli i Ministrave (59.3 për qind kundrejt 33.9 për qind). Specifikisht për nivelin e korrupsionit te zyrtarët publikë përgjatë vitit të kaluar, 39.5 për qind e të anketuarve vlerësojnë se niveli i tij është rritur, 35.6 për qind se ka mbetur i njëjtë dhe 18.6% se është pakësuar.

Shëndetësia

Studimi gjithashtu paraqet përfundime të rëndësishme për sa i përket sektorit të shëndetësisë, i vlerësuar negativisht nga 65 për qind e të anketuarve. Në shëndetësi, qytetarët mendojnë se prioritet i duhet dhënë teknologjisë, infrastrukturës dhe mjediseve spitalore, rritjes së përgjegjshmërisë së mjekëve, përgatitjes dhe pagave të tyre, subvencionimit të medikamenteve të listës (dhe jo të skaduara me origjinë indiane), të cilat duhet të jenë cilësore dhe ato që janë të shtrenjta. Ndërkohë që duket qartë se të anketuarit nuk kanë njohuritë e duhura apo edhe të mjaftueshme për skemën e ofrimit të shërbimit shëndetësor kompensuar me sigurimet shëndetësore, apo mënyrën e funksionimit të shërbimit mjekësor parësor dhe dytësor, apo ndihmën psikologjike që ofrohet nga personeli mjekësor në raste kur pacienti përballet me humbjen e personave të dashur.

17 Komente

lol. sondazh nga shoqnia e hapur. do filloj lufta e sondazheve tani.

sa per te fillu nje detaj i vogel, sa eshte numri i te anketuarve smiley

10 vete. Nga keto 8 punonjes te top-medias,midis ketyre eshte Sokol Balla dhe Muç Nano. Bejini vete llogarite tani ju smiley

ja ti psh sa thua do jet numri? imagjino psh, po te ishte numri i te intervistuarve 30.000 persona.. do haronin kta miqt ta permendin kete? jo vallaj. s'e besoj. po te ishin 25.000, do haronin? jo vallaj, prape s'e besoj. po te ishte 20.000..? as 20.000 s'ma ha mendja te haronin ta permendin. po 15.000? prape jane goxha per t'u haruar. po 10.000? ore edhe 5.000 s'e besoj se do haronin. dmth ti thua se kta kane perdorur me pak se 5.000? nuk e di vallaj. kam frike se kane perdorur me pak se 1000. me pak se 1000??? po kta po tallin k.... tani???

kujt i thua dallkauk?

Ne ket vend dhe sondazhet nuk pine uje...Jane bere si loje kungulleshkash..Dmth hajt mpijme cik trurin, per nji cik variacion dhe studiojme sondazhe...Meqe kena nevoje me materializu bindjet dhe perceptimet japim numra, sondazhe..

Mendoj se duhet ende te arrijme ne stadin ku sondazhet jane te matshme, te efektshme..

 

Per ata qe i huton pak emri, sondazhi ne fjale eshte i fondacionit Soros. Se sa besueshmeri ka ky fondacion kur dihen lidhjet me Ramen, ta tregon edhe nje gjimnazist.

40% mbeshtesin punen e qeverise! Hem, si shume duket per ta besuar. Kush e di sa kane paguar mafjozet per ta sjell ne kete nivel, ndoshta 10 mije Euro per 1 % ritje fallco!Gjithsej do kene paguar 150 mije euro!

shoku berber, perderisa Soros thote se 40% perkrahin qeverine te jesh i sigurte se perkrahja reale eshte te pakten 55%.

ore po te duash coje perkrahjen edhe 100%, por gabohesh se une psh dhe Muci (mustafa nano) nuk e perkrahim punen e kesa qeverie. Le te behet nje sonazh ketu tek PPU-ja dhe te shohim si del? Une e di qe ti do abstenosh.

subvencionimit të medikamenteve të listës (dhe jo të skaduara me origjinë indiane)

 

 

Shume interesante kjo, shume profesionale....  smiley

 

OK, 50% e te anketuarav jane nga administrata lokale ne :

Tirane (PS), Durres (PS),Fier (PS),Vlore(PS),Elbasan(PS),Korce(PS),Shkoder

 

dhe 30% nga shoqeria civile. nese ka dale 40% perkrahja per qeverine me kete sample , mjere PS-ja

Easy Guide to Building Wealth

Seeds Are Blooming In Albania

Introduction Hello, I'm Steve Forbes. It's a unique pleasure to welcome our featured guest, the prime minister of Albania, Sali Berisha. Today, Albania is one of the few European countries with real economic growth. It's also a flat tax nation. The prime minister -- and cardiologist -- explains how he helped bring his country from poverty to middle class by taking the mostly public sector driven-economy, private. That's next on Intelligent Investing. Growing Albania Steve Forbes: Prime Minister, it's really a great honor to have you with us today. And even though Albania may be a small country, it was very distinguished in Europe as being about the only country that had economic growth in 2009 and is growing again in 2010. How did you do it? Sali Berisha: First, allow me to thank you from my heart, Mr. Forbes, for having invited me. It's a great honor for me. Yesterday I was at the U.N. and listening to heads of states and prime ministers. The debate on millennium development goals. What came to my mind was September '92 when I came in this room there and I addressed to the audience as a president of a country which was at that time the third or the fourth most poor country in the world with 204 U.S. dollar per capita as income. A country almost entirely under starvation with 80% unemployment. There has been no country devastated more than my mine from hyper-collectivization and dictatorships. But now, yesterday I sat there representing really a different country. A country which went from the abysses of poverty and misery to a middle-upper income country. A country which has had a total collapsed economy to a country which last year had the highest growth in Europe. A country which was producing totally from the public sector, a country which produced now 80% of its GDP from the private sector. A country which has a long way to do but still, in all the ways of globalism, definitely is achieving one by one high roads that are crucial for the future. If you look at our education system, it's totally different. I was very pleased to see that this year was marked by more than 90% of those who have elementary schools went to high school. Seventy percent of those who have had high school went to universities. Every Albanian school has now Internet and computer cabinets. It is a country marking its path and its journey, achievements, building the future. But it is very important that it is building the future. And if you look at the longevity, it's only zero, 15 year behind the United States today. It comes in my mind, and it comes all as it cames, a famous sentence of then Secretary of State Jim Baker when he came to Albania and found there the most devastated country from dictatorship. But he told Albanians that freedom will work and freedom is working in my country. That's all I could tell about. Introducing Flat Tax Forbes: Some of the things you have done in Albania, several years ago you put in the flat tax. Only 10%. And it's worked. Berisha: You know, my background is cardiology. And I assure you that 20 years ago when I started politics my knowledge on economy were zero. Forbes: That's true of most economists. Berisha: But what happened once I started politics, I started also to acquire some knowledge. But also I was very much influenced by Ronald Reagan. He was an ideal to me as a leader who fought so successfully against companies. And that's why I have a deep belief for him. He was a low tax president. And he wrote that low taxes, money, more or less, money in the accounts of the investors, of private people, are much more efficient than in public cases. And that's what absolutely true for Albania because the management capacity of the public sector was almost inexistent. That's why I started the career as a low-tax man. I put at that time the lowest fiscal burden country on Europe. But it worked. My country jumped in '95 as a two digit growth country. I went in opposition. Then government adopted progressive taxation. Back in power, the first thing that I did I diminished by half the small business taxes. I diminished this by the corporate tax from 25 to 10%. The personal income tax from 23 to 10%. The Social Security contribution from 32 to 15%. I did it convinced that the money's worth in the accounts of the investors than in the public cases. But I never expected such a growth of revenue. The revenues in Albania, budgetary revenues, doubled. They were $50 billion from taxes and custom 2004, from they got $104 from taxes and custom 2009. The crisis came. Still I kept my basic idea of the best immunity from this crisis is to help business. To enlarge the spaces and freedoms for it. That's why we simplify the tax system from 26 national taxes to six national taxes. We try to, we removed taxes for private education. We dropped so many tariffs. And also we managed to modernize the business registration. We rank now 27% higher than the average of OECD in business initiation. We rank now several points higher than the average of OECD in investing cross-sectors in the country. We focus very much on a friendly business climate. Improving Biz Registration Forbes: So on registering a business, you brought in one-stop-shop? Berisha: One-stop-shop for 30 minutes. Now we are going online business registration. We drop two thirds of all license and permissions and one third we assembled it in a one-stop-shop for licenses and permissions. It had diminished many times the time required for a license and the permission, but also the cost. There have been two basic projects from Reagan's challenge corporation factual implemented by U.S. aid. United States to work with the international agency very successfully. And now we have really a good climate for investors. The economy is doing quite well. Exports this year have increased by 62%. And this year the revenues are increased by 13%. We cut on June 25% of expenditures being somehow afraid that we will be affected by Greek crisis. We were wrong. At the end of August, we saw that 99.6% of the plan was realized, but we are not going to enlarge more. Keeping it because we must be somehow cautious. One Euro Districts Forbes: What other reforms have you introduced to strengthen property rights? Berisha: Yes. We passed during these days a very important law. The law says every investor who has got the land from private people with original, official documents never could be disturbed further. Whatever claim must be addressed to the state. And the state doesn't prevent people to claim that, but it is considered as nationalized the land the private investors has owned and the state deals with those who claim. It was very important this law. It's unique but it's also very important. No one could make or could disturb investors with fixtures or falsities. This was the aim of it. And also in case that it is public land, investors will have it for one Euro. The entire contract. And it is working very well. Forbes: So explain your one Euro districts? Berisha: One Euro. Whoever is building a plant or whatever or wherever would like to have for agriculture purposes, let us say planting olive trees or planting hazelnuts or walnuts or whatever, and the land is public, is going to have it for one Euro. Whoever would like to build a touristic resort, and it's public land, will have it for one Euro. We do not change. We put this initiative three years ago. It's working. We inaugurated the cement plant 10 days ago. They got the whole piece of, the whole of the land for one Euro. It's working. Forbes: Foreign direct investment. The volumes are even greater than selling or privatization? Berisha: Yes. Much greater. They are much greater. Last two years, especially after NATO membership, Albania become very attractive for foreign investors. There have been more than $6 billion Europe contracts signed, mostly on energy matters but also in tourism and other matters. Now, the concessional law that we passed with a special Swiss article is working very, very well. In two years we signed contracts for 220 hydropower stations. Amongst them one is the biggest -- one billion Euro investment in cascade of Divol. And the other foreign companies like Verbund and others are constructing hydropowers in Albania. They are to be built more than 400 hydropower stations in my country, but also large wind parks. Look, it's a small country but with a really enormous, extraordinary potential for biggest world company and it's situated in the very heart of Europe and at a very large market. That's why I profit from this occasion to invite investors to seriously consider investing in my country. Becoming Part Of EU Forbes: And you mentioned your membership in NATO. How is your relations with the EU? How are you coming on becoming a member of the EU? Berisha: Last year, during 2009, we had general elections. They were assessed as free and fair elections by all international observers. These elections did possible that EU foreign minister decided on November 16, 2009, to grant Albania the opening of negotiation for candidate status. Later we were provided the questionnaire by 2,284 questions. Forbes: Three hundred eighty four pages? Berisha: Yes. And we sent that, there are 3,000. Three thousand, eight hundred fifty-four pages book. The largest book published ever in my country. It's under review from the EU commission. Will so mark serious program in visibilization. These are several mission came from EU commission and EU member countries to see the development. And definitely most of them found a totally different country what they thought to be. That's positive one. And 10 days ago, the commission had given its definitive opinion about the removal of visa for Albanian, Bosnia-Herzegovina, member countries. We'll look on review. I am optimist. I am sure that in months to come this process will happen. Forbes: So that means you just need what they call bio-passports? Berisha: That means Albanians for 90 days could move free in all European in all Shangen area with no visa. This is, but 90 days. And after 90 days they must be back and they could go back after a time. Battling Corruption Forbes: The battle against corruption. How is that going? Berisha: I think amongst all reforms the reforms against corruptions are fundamental for the success of all other reforms. Now we were very tough in fighting corruption. First, we promised Albanians small government in '95. And it happened. We shortened it by 33%. We promised Albanians a review of the whole Kolfe of interest legislation. It happened. And now a serious institutional review, the assets and the revenues of all officials. And it takes serious measure in any break. We promised Albanians new rules on operating expenses of public administration and we managed to shorten it from 2.2% of GDP to less than 1% of GDP because corruption should fight. I told you we'll start from ourself. We'll support new rules on transport of officials that is from 3,000 drivers and cars, now there are only 31 official drivers and cars. Yes. Because there have been abuses. We lowered taxes. It was really very helpful. We privatized all major enterprises which were nests of corruptions. We are digitalizing the transparency. We become the first country in the world with 100% e-procurement. And that's why U.N. rewarded us with a second prize reward for that project. It was very kind to reward us. But it was also very important that now there is no other than e-procurement in my country. There is a strong stand of judiciary against corruption. I believe these were fundamental, helpful for what we achieve. Now we have almost a double budget compared to five years ago. Beefing Up Tech Forbes: And in terms of what you did in bringing the high tech age to procurement, you worked with Estonia on that? Berisha: I'm working with Estonia and they were very helpful. Very helpful to me was also UNDP. I have had very special relations with computer in my youth days. That's why I remained always convinced that it is a way to change the life. And '95, '96, I took this initiative for Internet in every school. It was Costa Rica's president applying it. But I went to opposition. Back in power I took the project. And I found my country very low in IT penetration. It was a terrible low. And now it's jumped several times. It was 4.8. Now it's 32. But my ambition is, and I will proceed, to catch the average of EU and growing faster. Estonia is helping very much. Austria is helping us very much. UNDP was very helpful to us. But digital age is, if you look at biological age of my country it's digital one. Our people should be little age in technical point of view. Privatizing Farms Forbes: Great. How did you privatize the farms? Your agriculture. Since you're so heavily agriculture. Berisha: Yes. It was a very fast process. Based in the Jeffersonian principle of the land to those who are living in and working in. This principle was applied. We have not chose applying other principles because what happened in my country. Fifty years long people were banned to move from their birthplaces. To be in town. And entire districts become real human reservoirs. We are obliged to apply this reform. And we created in one year 460,000 small farms. One hectare. But they tremendously changed the production and the life of these people. Now still I focused in agriculture, we are a blessed country in many aspects. We are an olive tree country and we tend to multiply by five the number of olive trees in four years and the project is going on. Now is a new project based mostly in nuts -- chestnuts, walnuts, hazelnuts and pomegranates. That we could become a real, very serious producer and also exploit tens of thousands of hectares of land which is not used for the moment. This is very ambitious project which aims mostly to fight bitter poverty in the mountainous and the rural areas. Forbes: And you're also not only exporting nuts and agriculture products; you are doing shoes. You have a company that's exporting shoes. Berisha: Fifty-two percent of our exports are shoes, textiles, manufacturing. Forbes: And now frogs' legs. Berisha: Yeah. Yes. Seventeen percent are minerals. You know we are very important country in mineral deposits. In chromium, nickel, copper, pherum, pherum nickel, ore, iron ore and we are working to better organize our mineral sector. An American Ally Forbes: Terrific. And you remain a strong ally of the U.S.? Berisha: Definitely. I know no other country which is more in hearts and feelings more friendly to the United States. Forbes: And Americans should know you're primarily a Muslim nation. Berisha: Yes. But multi-religious. where I think the greatest asset of my nation is an excellent religious tolerance, but which is a long day one. This is a very great heritage. Never in my nation have had the smallest conflict of incident religion-based one. But we were like that. And they have this great heritage. They have had a very difficult history. Very, very difficult. But they were blessed also because in some very crucial moments of their existence, of their freedoms, United States help them. Helped us. This was the very moment that we managed to succeed. Forbes: Thank you, Prime Minister. Berisha: Thank you, Mr. Forbes. Thank you very much. Thank you. Was pleasure.

Sala Njish smiley

Sa mbeshtetet qeveria? Duhet te jete ne ekuivalence dhe sa mbeshtetet opozita qe eshte ne pozite se ka te gjithe bashkite e medha.  Sontazheve shqiptaret ja kane pire langun , pasi sa shikojne gazetat dhe stacionet televizive e dine se kush i organizon.

Nga sondazhi, une kuptova se zgjedhesit jane 50% me 50% per PS dhe PD.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).