Qe neser, te enjten, kongresi amerikan mund te miratoje nje ligj, i cili i jep pushtet qeverise te censuroje website te ndryshme, ashtu siç e gjykon te nevojshme apo te leverdisshme.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQusJPkShkqybjCcmFZ-0j-7aSpbqT3rCaRZ93jK285kp0dhUE&t=1&usg=__uuOFYmeiZkhQOVHaZeAfwcpJ1zg=

Duke patur parasysh qe qeveria amerikane historikisht ka qene ne ndikimin e fuqishem te lobeve te ndryshme dhe grupeve te interesit, kjo lloj censure ne shekullin e 21-te duket se do e shtrije me tej pushtetin dhe influencen e ketyre grupeve edhe ne nje domain, i cili deri tani ka qene nje nga dimensionet e njemendta te lirise se individit.

 

Per hollesi klikoni Huffingtonpost: Stop the Internet Blacklist

44 Komente

Interneti ashtu sic ka bere te mundur zhvillimin e eonomise ne shume aspekte dhe te jetes sociale ne teresi ashtu edhe ka bere te mundur rritjen e kriminalitetit me anen e mashtrimeve, vjedhjes se identitetit e shume menyra te tjera te rrezikshme....

Per mua eshte nje gje qe duhej bere me shpejt...... ka perdorues qe kane dale jasht kontrollit...... Do zoti e bejne sa e shpejt....

ti je ajo lopa ne fushen e gjelber qe pasi te kane friksuar e indoktrinuar per rrezikun qe mizat i prezantojne lopeve.. ti mirepret qe pjese te ndryshme te fushave te rethohen me tela me gjemba edhe me tela me korrent.. sepse ti s'ke besim tek vetja per te zgjedhur c'eshte e mire per ty.. edhe ke frike se mos padashe perfundon ne ndonje cope fushe ku frekuentojne shume miza edhe do te preferoje qe pjeset ku frekuentojne mizat te izoloheshin edhe te rethoheshin me tel me korrent ne menyre qe ti te mos shkosh atje kur s'e ke mendjen... dmth ti preferon te vendosin te tjeret se c'eshte e mire per ty ngaqe s'ke besim se mund ta besh kete vete.. po ashtu nje dite ti do mirepresesh qe te vendosen ujqerit per te trembur mizat. ti e ke humbur sensin e orientimit dhe identifikon interesin e atyre qe kerkojne te te kontrollojne me interesin tend packa se kto jane dy interese te pa-perputhshme. ne kete menyre ti e meriton te shkosh drejt e ne thertore..

OK o bariu i lopeve.... meqe je edhe nje nga blegtoret e dalluar te peshkut si do dalin llogarite e mishit dhe qumeshtit ne internet...?

Une shpreh mendimin tim o coban gjedhesh dhe mos ha tum kot OK.... Hajde ruaj lopet tani....

mendimi yt vjen era bajge lopesh a kupton?

në një parabolë tjetër si ajo e twinit: meqë ka aksidente në rrugë unë them të ndalojmë makinat; ose meqë ka burra që rrahin gratë unë them të presim krahët etj etj

Per ata qe nuk kuptojne anglisht, ose s'dine te klikojne link-un ne fund, ose dhe per ata qe pertojne ta lexojne artikullin informues mbi kete ceshtje;

Ky ligj i jep fuqi gjykatave amerikane te fusin ne liste te zeze cdo website, qe per nje arsye ose tjetren (formulimi i vaget I ligjit lejon per kete), nuk u vjen per shtat grupeve te interesit, monopoleve dhe lobeve te ndryshme, te cilat tani czmund te hedhin ne gjyq cfaredo website qe u shkon ndesh interesave te tyre. Fuqia tjeter e rekomanduar nga ky ligj,eshte se i jep pushtet Attorney General te qeverise te vendose vete se cilat website te jene ne listen e zeze.

I read the law.  I don't think it's vague.  This law only ties the internet activities to pre-existing pieces of legislations.

If you read the definition of "Internet sites dedicated to infringing activities" it refers to the "United States Government under section 2323" . That is not a new piece of legislation.

It refers also to title 17, and some other trade marks acts, all of them pre-existing pieces of legislation.

All the new bill is doing is applying these pre-existing legislation to the internet activities.

Internet is just another tool for doing business and it can be missused and be harmful at any level.

As any other law,  it can be abused by bad people. In this aspect this bill is no different from any other.

 

One more thing.

As to your comment of  "nuk u vjen per shtat grupeve te interesit, monopoleve dhe lobeve te ndryshme, te cilat tani czmund te hedhin ne gjyq cfaredo website qe u shkon ndesh interesave te tyre. "

These guys can do that with or without this bill. You know anyone can sue anyone else in the US.

It's done all the time.

 

Nuk eshte problemi qe "these guys can do that with or without this bill. You know anyone can sue anyone else in the US." Thjeshtimi i problemit ne kete shkalle tregon qe ju, Genta74, nuk po merrni parasysh qe ligji ne fjale ben te mundur black-list-imin dhe bllokimin e cfaredo website duke anashkaluar due process. The vagueness qendron ne percaktimin e gjere; thuhet pergjithesisht pse-ja, por lihen menjane detajet mbi te cilat do te behet ky censurimin. Dhe po, prape, the devil is in the details...

Faktikisht ka kohe qe ne US flitet per Internet Neutrality, madje eshte nje debat qe shkon ketu dhe para 4-5 vjetesh. Njesoj si Web 2.0, ne xhargonin e industrise se internetit flitet edhe per Gov.2.0. Kush ndjek Tim O'Reilly duhet te ket degjuar per nje integrim te agjensive shteterore ne presencen online ne menyre qe te mundesojne dhe te sponsorizojne programe ne lidhje me arsimimin, shendetesine, energjine dhe punesimim. Normal qe ka dhe artikuj qe hapin panik, megjithet eshte mendimi im qe nese i tille legjislacion gjen driten jeshile ne kongres eshte per te ndaluar site te ngjashme me Wikileaks. Sa per blacklist nga Attorney General, te gjithe e dine qe interneti po segmentohet ne komunitete te vogla te cilat vetevetiu perzgjedhin trende dhe standarte. Gjithashtu, nese flasim per blacklist, a nuk eshte Jobs i cili ndalon te gjitha format e medias me permbajte porn te transmetohen ne cdo iSomething.>>

Dhe sa per kontrollet, ato gjithmone kane qene. Diku nga Shtatori The economist kishte kete artikullin ketu, i cili flet thirrjet qe Google ka marre nga qeverite per te hequr apo bllokuar nje permbajtje specifike. Eshte nje grafik qe normalisht e tregon qe te tilla kontrolle kane qene dhe gjithmone do jene kudo.>>

Besoj se ndryshimi mes ndalesave dhe censures qe ben Jobs ne produktet e tij dhe atyre qe mund te beje nje qeveri eshte veteshpjegues. Duhet patur gjithashtu parasysh qe ketu nuk behet fjale thjesht per nje katran-listim, ne te cilin t'i fusin kembet per "riedukim"; ose ata qe vizitojne keto te katran-listuara pastaj te damkosen automatikisht si subversive dhe bashkefajtore - ato website do hiqen fare nga interneti. Ky eshte dhe ndryshimi me thelbesor, me pasoja shume me teper ramifikuese sesa "trendet" e komuniteteve internetore per t'u grupuar a perzgjedhur ithtaret dhe rregulloren me te devote.

 ok dakort per Jobs, nuk po i referohem me shembullit te tij per argument, megjithate perdora ate si analogji per te treguar qe gjithmone ka patur individe dhe subjekte qe kane kontrolluar cfare permbajte  te diktohet ne ekran. 

Se dyti ne lidhje me (COICA), momentalisht projektligji eshte postponed, ende ne hapat e para, akoma nuk ka shkuar ne Senate dhe ne HoR, dhe per me teper mendo per  the November elections... keshtu s'mund te diskutojme akoma nese ligji do kete te njejten permbajte me propozimin fillestar ose will ever have make it to be a law.

Se treti, parimisht se cfare permbjatje do te te ndalohet, ne si perdorues as qe mund ta identifikojme meqenese ISP-t dhe regjistruesit e domains do jene ata qe do mundesojne  filtrimin/ndalimin. 

Se katerti, projektligji ka per target pergjithesisht te gjitha ato prezenca online te cilat komercalizojne dhe tregtojne counterfeit products, pergjithesisht produktet farmaceutike. Sipas WHO, 50% e ilaceve jane te rreme dhe kompanite farmaceutike humbasin gati $38 billion ne shitje per annum. Dhe normalisht si mund te mendosh, jane interesat e lobistve apo te korporatave te cilat po diktojne permbajtjen e ligjit, kjo nuk eshte gje e re ne US.

Se pesti, ligji nuk u drejtohet perdorueve te internetit, por aktiviteteve dhe subjekteve te paregjistruar, qe shkaktojne fitime prej $100 billion ne vit fale perdorimit of other's intellectual property.

Shume po permendim Youtube. Youtube ka per te qene aty ku eshte, permbajtja do jete me e filtuar dhe normalisht Viacom (apo te tjere te llojit te vet) do jete distributori i permbajtjes mediatike. Normalisht cdo qe do axhustohet ne pay-per-view mode. Njesoj si iTunes apo Hulu ben. Do kete fragmentim qe over time do coj ne perqendrim, do ulen cmimet dhe do harrohet, eshte thjesht proces evoluimi dhe navigimi ne internet.

Mendo qe ka shume njerez sot qe jane internet illiterate, mendo sa te predispozuar jane ndaj kurtheve te reklamimeve te rreme apo shitjeve te rreme.

Etikisht dhe ne parim, nuk jam dakort me COICA por per momentin me duket me shqtesuas Net neutrality sesa nje bill qe akoma nuk ka arritur ne committee, dhe lere pastaj diskutojme per informacion...

 

Data : COICA

Se katerti, projektligji ka per target pergjithesisht te gjitha ato prezenca online te cilat komercalizojne dhe tregtojne counterfeit products, pergjithesisht produktet farmaceutike. Sipas WHO, 50% e ilaceve jane te rreme dhe kompanite farmaceutike humbasin gati $38 billion ne shitje per annum.

Kjo:

While there have been attempts to justify ACTA as a way to deal with the hazard of fake medicines, ACTA has nothing to do with improving the quality of medicines used in developing countries at all.  Its purpose is to protect private commercial interests, such as those of pharmaceutical companies.  In fact, because ACTA jeopardizes access to low-cost, quality generic medicines, it may lead to a shortage of affordable medicines, which itself usually leads to increased illegal trade in spurious and fake medicines.

Dy amendamente per importimin e ilaceve nga Kanadaja apo Europa ne Healthcare reform bill u hodhen poshte.  Me idene bogus per counterfit drugs.

 Pikerisht Monda, jane interesat ekonomike qe fshihen pas dhe eshte common sence. Jane interesat e firmave farmaceutike dhe mogulve te medias. Dhe nuk eshte cudi qe ky projekt ligj te behet ligj duke patur parasysh the Currency War qe US ka me vendet ne zhvillim, pergjithesisht China. Mund  te jete nje menyra per te sanksionuar prodhimin kinez dhe promovuar produktin e brendeshem nepermjet ketij ligji. (dhe nuk eshte pak sa Kina prodhon ne counterfeit medication).

Gjithashtu si Br3dh eshte shprehur, nuk do shqetesohesha kaq shume per advokatet e free speech, te gjithe kemi dhene nje chunck of our liberties me the Patriot Act, apo cdo dite ne Facebook dhe me Google dhe sesa te lumtur ndihemi edhe pse keto platforma kane informacionet mbi sjelljet dhe mendimet tona online.

Me fal pak, po pse eshte common sense per konsumatorin amerikan te paguaje 150 (e caaa) dollare per nexium, kur konsumatoret ne Kanada apo Europe paguajne 30?  Apo jane bere counterfit edhe atje?!

Po rasti i ilaceve ne Indi? 

Kjo behet per perfitimin e korporatave.  Mund te jete common sense per ta, por jo per konsumatoret.  Apo per miliona ne Afrike qe mbahen me ilace te lira. 

Sa per freedom of speech une do shqetesohesha per vete.  Per me teper edhe pse gjithnje e me shume korporatat po i marrin frymen ne nje menyre ose ne tjetren (Citizens United vs FED, COICA) nenshtetasve, kjo s'do te thote qe meqe kemi dhene gishtin dhe doren (Patriot Act), u dashka dhene gjithe trupi.

Me ler te bej te qarte pozicionin tim ne kete ceshtje, une nuk jam entuziaste e korporatave, apo e masave te shprehura ne (COICA) sic e shpreha me lart, por mendoj se ne planit afatgjate, konsumatorit amerikan i intereson te promovoj produktin vendas sesa ate te importuar. 

Per sa i perket pyetjes tauj, konsumatoret ne Canada dhe ne Europe kane tjeter disposable income, tjeter sistem taksor dhe tjeter sistem mjeksor. Une nuk marr persiper te diskutoj ekonomine e generic and/or counterfait medication sepse nuk kam ekspertizen

Megjithate mund te jap nje permbledhje te disa faktorve qe une mendoj se luajne pjese. US ka nje dis-balance me tregtine e jashteme me Europen. Sipas Census.gov, deri ne Gusht 2010 me Europen jane eksportuar  te mira me vlere prej $154,480.0 million nderkohe qe jane importuar mallra ne vlere prej $207,367.0 milion. Me Kanada eksporti dhe importi eshte respektivisht me $163,189.0 milion dhe $183,158.0 milion per te njejten peridhe kohe. Keto numra jane mosperfilles nese konsiderojme tregtine e jashteme me Kinen dhe Indin. Mund te jene i pakonsiderueshem ne numer ne pamje te pare por eshte e frikeshme per nje vend qe nuk prodhon asgje dhe qe varet nga importet e vendeve ne zhvillim. Te konsideronim dhe importimin e ilaceve nga Kanada dhe Europe, India ne nje kohe qe US eshte ne te njejtin nivel papunesie gati aty si ne periudhen e pas Black Week, te promovonim produktin e huaj nderkohe qe kemi nje deficit tregtar me keto vende nuk do me dukej e arsyeshme. 

Eshte fare a qarte qe nga ana e konsumatorit nuk ben sense, por kur ka qene konsumatori ndonjehere qe te diktoj politikat ekonomike dhe tregtare ne nje vend?

dhe sa i perket freedom of Speech, teorikisht te gjithe mendojme njesoj, por veprojme ndryshe. 

H2O, jam ne dalje e siper, te me falesh qe s'te pergjigjem dot gjate.  Do thosha vetem kete qe farmaceutiket kane mbrojtur produktet e tyre me rreptesine me te madhe, ne dispropocion me raportin e industrive te tjera. 

Per politiken ekonomike te vendit dhe freedom of speech, flasim here tjeter smiley.

H2O, s'kam kohe tani por do e lexoj me kujdes komentin tend dhe links. Kam gjithsesi pershtypjen se ca pergjigje dhe pika fort te mira i ka shtjelluar dhe Monda.

"Gjithashtu, nese flasim per blacklist, a nuk eshte Jobs i cili ndalon te gjitha format e medias me permbajte porn te transmetohen ne cdo iSomething."

Mac dmth shpeton smiley

COICA eshte vellackoja i ACTA-s. 

Public domain i privatizuar.  

PS: Implikimet e ACTA-s nuk jane vetem censura ne internet (COICA-US.)  Ne farmaceutike filluan rrjedhojat.  India qe prodhon ilace te lira (generics) per vendet ne zhvillim po vihen nen presion nga EC qe te ndaloje prodhimin.  Medecins Sans Frontieres ka ndermarre nje fushate kunder marreveshjeve tregtare EC-Indi.   

Opaaa, filluan dhe kongresmenet amerikane te behen me komplekse. S'kane faj, jane te rrethuar nga lloj-lloj lobesh dhe kulturash.  

tani une them qe masat shtrenguse nuk kane vec karakterin demagogjik. Mes arsyeve te mundshme ka nga ato qe kane kuptim. 
psh, kjo eshte nje mundesi e mire per me limitu demin ekonomik qe i vjen ekonomise amerikane prej blerjeve online kryesisht nga Kina dhe vecanrisht te markave te falsifikume. Une personalisht jam me shume i shqetsum nga perdorimi i te dhenave personale sesa prej kufizimit te aksesit te nji site te caktum (mgjse kjo mund te jete problem duke pas parasysh lehtesine per me shkarku gjona sot)

 

Br3dh ta leme per momentin aspektin ekonomik.  Faqet ne listen e zeze do lihen nen deshiren dhe tekat e Avokatit te Pergjithshem, without due process.  Nuk do kufizohen vetem ne ato qe i konsiderojne si te demshme per "aspektin ekonomik" por edhe ne faqet qe merren me advocacy = political speech = 1st Amendment.  Po ashtu, nqs ky ligj do ishte ne fuqi para disa vitesh, youtube psh nuk do ekzistonte.  Dmth ketu hyjme ne klecka te "public domain."  Dhe ne tkurrjen qe po i behet internetit si domain publik. 

Shikoji pak te lutem ato linket me lart "demin ekonomik" dhe generic drugs. 

shif, une bi dakort me ty dhe te tjeret ktu (si twini psh me te cilin nuk do ngatarrohesha kurr' gjall' n'bot'  smiley  ). Ky kufizim nisi qe pas shtatorit te 2001 permes famkeqit patriot act qe u konsideru i perkohshem dhe qe realisht megjithe jehonen e madhe te 9-11, pati kundershtime te forta. Ktij te internetit une po mundohem t'i gjej anen pozitive n'fakt qe per mu ekziston njifarsoj ne dallim me ate tjetrin

Ku jane radikalet e majte te Partise Demokratike,qe te protesojne per kete?Apo eshte Obame president tani dhe e kane pushim deri ne 2012?

Excuse me? Po ti s'e paske mor vesh akoma qe radikalet e majte po aderojne pothuasje te gjithe ne TeaParty?

Pse mund te behet censure , nuk ja  kam haberin, vetem uroj qe facebook te mbyllet.

Nga shprehja " te eshte bere mendja top futbolli" kemi kaluar tek "facebook".

 

eshte cudi se pse diskutohet ketu kjo......

eshte cudi se pse diskutohet ketu kjo......

smiley

ps. eshte peshku pa uje, derman... obami kerkon nje permbledhje javore qe c'thuhet ketu. I sherben si index per te ardhmen e afert. "Me ben mire", eshte shprehur, "me zhvillon mendjen".

right - marketplace of ideas - applying the open market magic to the "peshku idea generator" smiley

Po ja ti noshke, sikur eshte ntrash shume diskutimi tek peshku me tallje kule-je e ironira t'yndyrta. Besoj s'ka nevoje te ta rikujtoj se nese nuk te pelqen ndonje teme apo diskutim, mund t'idhesh na istikamet ku ndihesh rehat.

ne emer te lirise se shprehjes qe duhet thene qe ka perfitime per te gjithe, ju falenderojme qe na lejoni te diskutojme smiley

PS: emo, nje shpjegim psh ne lidhje me ty, e jo me Obamen.  Terthorazi eshte prekur ketu net neutrality: qe do te thote qe cdo blog, perfshi dhe blogu i krijimtarise tende, kur e gugllon, te del me te njejten shpejtesi interneti qe del media giants si NewsCorps etj.  Federal Apeal Court ne DC ne prill te 2010 vendosi pro Comcast dhe kunder net neutrality.  Ky neutralitet i internetit eshte ne rrezik.  Nqs vazhdohet ne kete udhe, gjerat do duken keshtu:

http://i.imgur.com/5RrWm.png

 

Per keto dhe aspekte te tjera po diskutohet. 

Me te mira.

O Mondeee... smiley

po ti vetem per at shprehjen e "Lulekuqeve mbi mure" t'ishe kursyer.

Shiko, on serious side, me ate doja thjesht te hiqja veshin per faktin qe ne gjithe keto diskutime eshte e pamundur qe te mbahen parasysh gjithe faktoret qe luajne rol ne ekuacion. Plus konfliktin force-interesa-common sense qe eshte i pranishem ne situata multivariate si kjo. Sepse ka nje prirje shume te nayrshme drejt bardh-e-zise ne komentet e popullit poshte. Ja vetem per kete.

thjesht po them se ca vlere ka kjo - ata qe jane ne amerike mund ti ndjekin keto diskutime neper forumet specifike per keto muhabete (ku dhe diskutimet jane aq dhe me shume interesante smileysmiley)

kurse ata qe s'jane ne amerike...cfar interesi mund te kene?

kjo eshte ne vazhdimesi te opinionit tim personal se ca ceshtje nuk kane vend ne peshk. akuarium teper i vogel per ide teper te medha smiley

S'e di a e ma' men ate estraden e shkodres, noshke, ku fotografisti i thoshte te fotografistumit: "po kur s'e din ti se ku je, si pret qe ta dij un?!" smiley

 shko ankoju kongresmenit / senatorit tend smiley

Do e bej, noshka. Te kuptoj qe eshte me kollaj te jesh nje troll, po s'kam ndonje objeksion - ben pjese tek liria e shprehjes.

 po ta dedikoj ty postimin e fundit te dites......

Nuk pres me pak prej teje.

po ndjehem shume keq tani, se dikur kam paguar edhe kuote anetaresimi ne aclu - eshte bere detyre tani te informohemi per keto gjera apo mund ta vazhdoj jeten time pa lexuar gazetat dhe pa degjuar lajmet? 2 vjet ne shqiperi nuk jane pak per depolitizimin e robit.

S'me cudisin me lajme te tilla nga Amerika, vendi i lirise, ku endrrat (apo makthet?) behen realitet.

 Nese i intereson ndonjerit ja ku eshte ligji i propozuar

 

Mr. LEAHY (for himself, Mr. HATCH, Ms. KLOBUCHAR, Mr. WHITEHOUSE, Mr. SCHUMER, Mr. KOHL, Mr. SPECTER, Mr. DURBIN, Mr. BAYH, Mr. VOINOVICH, and Mrs. FEINSTEIN) introduced the following bill; which was read twice and referred to the Committee on the Judiciary

mosha mesatare e senatoreve amerikane eshte 60 vjeç, ose imagjinoni te flasesh me parlamentaret tane mbi "Internetin", veshtire te gjesh me shume se 5 % te tyre qe qendrojne me hapat e teknologjise... Lere pastaj te kuptojne se per cfare behet fjale!

@ H2O,

Mua ky projektligj me beri pershtypje me shume per potencialin qe ka, nese miratohet, te censuroje lirine e fjales. Projektiligji eshte formuluar ne menyre te tille, qe neser e pasneser cfaredo website "alternative," qofte informuese ne gazetari, kulture apo shendetesi, te mbyllet nga gjykatat ose dhe nga AG, me pak ose aspak due process.

Projektligji nuk eshte thjesht per te luftuar copyright infringement, piracy etj. Duket se interesi kryesor i tij eshte financiar, sic thua, nje interes sigurisht i atyre konglomerateve te cilat kane pushtetin e monopolin shume me te fuqishem se c`mund te mendoje njeriu i thjeshte sot. Por, pikerisht pse i justifikuar nga ky "kercenim," (ashtu si Patriot Act u miratua nen friken e terrorizmit) projektligji ka ne vetvete te gjitha parametrat ligjore te censuroje kujt i vjen per mbare AG-se dhe korporatave, ne cfaredo fushe te nderveprimit shoqeror dhe nen cdo pretekst.

Une prandaj e solla ketu tek peshku; ka shume shqiptare ne USA qe marrin informacione nga lloj lloj website, por edhe sikur mos te kishte, vete ideja e censurimit te lirise se zgjedhjes dhe fjales se lire, qofte dhe ne internet, eshte nje nga temat me me rendesi per t`u diskutuar.

 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).