http://www.dw-world.de/image/0,,1750198_1,00.jpg

Njeriun nuk e përbën pamja, por karakteri. Në Itali, prej 130 vjetësh ekziston Klubi i të Shëmtuarve, anëtarët e të cilit luftojnë kundër mbivlerësimit të bukurisë. Ndër ta ka edhe njerëz, si p.sh. Xhulio Andreoti.

Klubi i të shëmtuarve

Është e njohur thënia: Bukuria qëndron në sytë e vëzhguesit. Kjo gjithsesi është më se e vërtet në qytezën italiane Piobiko, ku Klubi të Shëmtuarve vepron prej 130 vjetësh.

"Shkëlqyeshëm! Ti je vërtet e/i shëmtuar!"

Kjo fjali mund të merret si kompliment vetëm në këtë shoqatë, dhe ajo është e domosdoshme ta dëgjoni, për të qënë pjesë e saj. Klubi në qytezën e vogël italiane Piobik i themeluar në vitin e largët 1879, tashmë numëron mbi 30 mijë anëtarë. Dhe që të gjithë ata janë krenarë që nuk janë të bukur.

http://www.dw-world.de/image/0,,677812_1,00.jpg

(Ish-kryeministri italian Xhulio Andreoti është anëtar i Klubit të të Shëmtuarve)

Martesa të lumtura prej shoqërisë

"Kur isha i ri nuk isha kaq i shëmtuar!", thotë një anëtar i klubit. "Ndoshta nuk jam aq e shëmtuar, por as ndonjë bukuroshe nuk jam!", thotë kolegia e tij, së cilës nuk i pëlqen të shkojë në skaj të vlerësimit.

Por qëllimi kryesor i kësaj shoqate italiane nuk është vetëm lufta kundër mbivlerësimit të bukurisë fizike dhe nxjerrja në pah e vlerave shpirtërore të njeriut.

"Dikush duhet të brengoset dhe për gratë e shëmtuara. Kështu që, puna jonë është që të mbledhim njerëzit e shëmtuar në një vend, në mënyrë që ata të mund ta formojnë çiftin për martesë", rrëfen një nga anëtarët.

Këtë e vërteton edhe Maria Robaitoni, e cila para 53 vitesh në këtë shoqatë njohu njeriun e jetës.

"Jam e lumtur që jam me të. Herë-herë ia ngjyros flokët, në mënyrë që të duket më i ri", thotë Maria, e cila bashkë me anëtarët e Klubit të të Shëmtuarve na kujton edhe një herë se njeriun nuk e përbën pamja e jashtme, por karakteri i tij.

 
 

Autor: Jelena Kulidžan / DW TV/AB

Redaktoi: Auron Dodi

7 Komente

Duhet te bejme dhe shoqaten ne Shqiperi smiley

"Kur isha i ri nuk isha kaq i shëmtuar!", thotë një anëtar i klubit.

une, (tha njehere nje tip i shemtuar), nuk  kam qene i shemtuar, po me ''ngateruan'' ne maternitet, kur linda.smiley

Cilat jane kriteret per t'u klasifikuar si i shemtuar?

Psh. Nje hunde e madhe mund te cilesohet si tipar qe e ben njeriun te shemtuar, por nganjehere nje hunde e madhe konsiderohet si nje tipar mjaft pozitiv (sidomos tek burrat!!!)!  smiley

tani korano, duam apo s'duam, mire apo keq, impresioni i pare qe krijojme per njrezit ne pergjithesi, eshte pikerisht nga ''tiparet'' e jashtme.  sa te kalojme tek ''tiparet'' e brendshme, zakonisht do ca kohe.smiley

keshtu qe do pak durim. por je te gjithe kane durim. ketu eshte puna...

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).