Teksti i Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe 10 (botime shkollore Albas) ka një ndërtim mjaft interesant. Ai ndahet në dy pjesë të mëdha: I. Gjuha shqipe dhe përdorimi i saj dhe II. Letërsia.

Vetë pjesa e parë ka tri nënndarje: Gjuha dhe komunikimi; Teksti dhe llojet e tij; Përdorimi i gjuhës. Ndërsa pjesa e dytë ka këto nënndarje: Teksti tregimtar; Teksti poetik dhe Teksti dramatik. Po t'u futesh brenda nënndarjeve ato paraqiten edhe më interesante.

Kështu po të ndalemi vetëm në pjesën e parë, marrim në fillim njohuri të përgjithshme për gjuhën dhe komunikimin, për ligjërimin verbal dhe joverbal, për dialektet dhe standardin e shqipes; kurse në nënndarjen e dytë mësojmë se ç'është teksti, cilat janë llojet e ndryshme të tij, duke bërë një udhëtim nëpër tekstet informuese, udhëzuese, ato argumentuese e bindëse, për të ardhur te tekstet rrëfyese e deri te gjuha e reklamave.

Pasi kemi marrë këto njohuri bazë, përgatitemi ta përdorojmë vetë gjuhën shqipe në nënndarjen Përdorimi i gjuhës. Këtu na jepen së pari Strategjitë e të folurit (vëreni ç'emër: strategji), pastaj Strategjitë e të dëgjuarit dhe në fund Strategjitë e të shkruarit. Më logjike nuk bëhet, së pari duhet të dimë të flasim, pastaj të dimë të dëgjojmë (jo të dimë, gabova, të përgatitemi taktikisht, të skicojmë llogoret, transhetë, majat dhe pritat nga do nisim mësymjen tonë verbale-auditive) që të kemi pastaj aftësinë ta rrethojmë armikun, pa shpëtim, me strategjinë tonë të të shkruarit.

Nuk do të merrem më gjatë me këtë lloj ndërtimi të një teksti të Gjuhë-Letërsisë për gjimnazet, sepse nuk më intereson. Ka vite që nxënësit e shkollave tona janë kthyer në kavie mbi të cilat eksperimentohen lloje-lloje strategjish, mbi të cilët ngrihen lloje-lloje grupe autorësh me emra dhe pa emra.

Ka vite që kemi ngritur zërin për tekste të thjeshta, ku nxënësve t'u jepet struktura bazë e gjuhës shqipe dhe disa nga autorët më të rëndësishëm të letërsisë botërore dhe kombëtare, siç i ka patur dekada më parë brezi ynë, i cili në këtë pikëpamje, të njohjes dhe përdorimit të gjuhës shqipe, të njohjes dhe dashurimit me letërsinë e mirë, u rrit shumë më i shëndetshëm se i sotmi.

Është e kotë, askush nuk dëgjon, tekstet vijnë gjithmonë duke u fryrë e vështirësuar, sikurse vijnë dhe grupet e autorëve duke u mbushur me emra të panjohur, të cilët në njëfarë mënyre duan të hanë edhe ata.

Jo, nuk do t'u isha kthyer përsëri teksteve të gjimnazit, po të mos më kishte ardhur para pak ditësh vajza ime që është në klasën e 10 dhe të më thoshte: "babi, përmendeshe shumë keq në tekstin tonë të gjuhës, ti dhe Oliver Schmitti".

Pse, i thashë, kishte gjë ndonjë tekst të Oliver Schmitttit aty që kritikohej? Jo më tha, ishte teksti i një Ardian Ndreci që thoshte se Schmitti dhe ti e keni nxjerrë babain e Skënderbeut sllav. E çfarë mendoni tani ju? e pyeta. "Nxënësit mendojnë shumë keq për ju të dy, vazhdoi vajza, por mua më vjen keq që ne nuk lexojmë asgjë nga Schmitti dhe emri i tij bëhet tabu".

Këtë fjalë përdori ajo "tabu".

Mora atëherë librin e saj dhe lexova tekstin në fjalë, i cili ndodhet në faqen 95. Jemi në kapitullin Strategjitë e të shkruarit dhe këtu nxënësve u jepen si shembull të teksteve-model dy fragmente, njëri nga Gjenerali i ushtrisë së vdekur i I. Kadaresë dhe tjetri teksti polemik i Ardian Ndrecës kundër Oliver Schmittit, nga një libër të cilit nuk i thuhet titulli. Kërkesa që u shtrohet nxënësve është: "Shkruani përmbledhjen e tekstit të mëposhtëm".

Pra saktësia, vërtetësia, koherenca, mirësia e tekstit në fjalë nuk diskutohen, ai thjesht duhet bluajtur dhe përmbledhur nga mendjet e njoma. 5 faqe më parë, në krye të këtij kapitulli, u tregohet nxënësve se kush është "një shkrues i mirë": "Për të qenë një shkrues i mirë nuk është e thënë të shkruash një kryevepër.

Të jesh një shkrues i mirë do të thotë thjesht të dish të shkruash një tekst të vërtetë, pra, një tekst të saktë, të plotë, të rregullt e koherent" (nënvizimet e autorëve të tekstit). Pasi kanë marrë këtë përkufizim, nxënësit, të etur për të patur shembullin e tekstit të vërtetë, të saktë, të plotë, të rregullt dhe koherent, gjejnë në vazhdim dy paragonët që përmendëm, nga Kadare dhe Ndreca.

Le të vijmë tani te teksti konkret, për të shpjeguar shkurt se si manipulohen mendjet e 15-vjeçarëve lidhur me një kohë e problematikë tejet komplekse siç është ajo e periudhës së Skënderbeut.

Fragmenti në fjalë është marrë nga një libërth i Ndrecës, i cili është botuar më së pari vjet në Gazetën Shqiptare, ka dalë edhe si botim më vete. Ai u botua bashkë me 5 a 6 libra të tjerë dhe nja 500 a 600 artikuj në shtypin tonë që sulmonin në mënyra të ndryshme monografinë e historianit zviceran.

E pata lexuar kalimthi, siç mund të lexohet një ese e tillë që nuk sjell asnjë të re historike, që mbështetet vetëm mbi akrobacitë e fjalës dhe figurat artistike, që shtrembëron, spërdredh dhe denigron kundërshtarin me colpi bassi, në pamundësi të barazimit në dije historike dhe objektivizëm shkencor.

Ishte njësoj si të luftohej një monografi e fizikës kuantike me mjetet e mekanikës njutoniane, ose një trajtesë e biologjisë molekulare me metodat e materializmit historik.

Veç këtyre gegënishtja e autorit i jepte përpjekjes së tij një tingëllim shumë arkaik, sikur dikush po lëshonte një thirrje patriotike a një kushtrim malesh nga faqet e revistës "Hylli i Dritës" kundër asaj, kurvës së motit, Evropës, 80 vjet më parë, kundër një punimi historik që në të vërtetë vinte më 2008 nga Europa e bashkuar.

Natyra eseistike-manipulative e libërthit është krejt evidente edhe në fragmentin që u jepet nxënësve si shembull i "tekstit të vërtetë, koherent" etj. Vëreni stilin: "Historiani i ri Schmitt nuk e msheh se qëllimi i veprës së tij asht me çmitizue figurën e Skënderbeut".

Qysh në krye vendoset kokëposhtë platforma e vërtetë e veprës, e cila si çdo vepër serioze shkencore, nuk ka aspak për qëllim çmitizim, ose hyjnizim ose degradim etj., por thjesht të ndërtojë një tablo historike me mjetet që i japin në dorë burimet dokumentare dhe niveli i dijeve të sotme.

Në qoftë se kjo tablo arrin njëkohësisht të çmitizojë diçka, ky është një efekt dytësor, shoqërues i veprës, po kurrsesi një qëllim bazë, për arsyen e thjeshtë se Schmitti nuk ka ndërtuar një polemikë (këtë e ka bërë Ndreca më pas) por një vepër narrative historiografike.

Vazhdojmë: "Në këtë objektiv ban pjesë edhe orvatja e tij me interpretue arsyet e kryengritjes së Gjergj Kastriotit tue u nisë prej shkaqesh thjesht personale".

Lexuesit i kujtojmë se Schmitti zbuloi në arkivin e dukëve Sforza në Milano një dëshmi të korrierit të Skënderbeut, ku thuhet se sulltan Murati i pati vrarë këtij babanë dhe Skënderbeu u hakmor.

Këtë zbulim të rëndësishëm, historiani e radhit së bashku me dokumentet e tjera të njohura që shpjegojnë arsyet e kryengritjes së Skënderbeut, pra ai zbulon edhe një motiv për kryengritjen dhe asgjëkundi nuk thotë se kanë qenë shkaqet thjesht personale ato që shtynë Gjergj Kastriotin dhe aleatët e tij të ngrenë armët kundër sulltanit.

Ja pra si u serviret nxënësve të gjimnazit si shembull i "tekstit të vërtetë, të saktë" etj. një manipulim i atyre që kanë qenë idetë dhe pohimet e vërteta të veprës që sulmohet.

Më tej: "autori mundohet qysh në faqet e para me paraqitë "unitetin" skanderbegian si diçka të rrejshme, të paqëndrueshme, si fryt të nji përceptimi të mavonshëm të historianëve".

Në qoftë se Ndreca e ka fjalën këtu për Kuvendin e Lezhës, i kujtojmë lexuesit se rrallëkund has një tablo aq të saktë e të paanshme të këtij bashkimi, sikurse në librin e Schmittit që mbështetet mbi tri burimet e vetme që flasin për këtë kuvend: Gjon Muzakën bashkëkohës e bashkë-fisnik, Barletin dhe Frangun që shkruan 60 vjet më pas.

I mbështetur mbi faktet historike Schmitti tregon se si pas disfatave të vitit 1448 dhe rrethimit të parë të Krujës më 1451 Kuvendi i Lezhës praktikisht nuk ekzistoi më. Por kjo s'do të thotë se ai e paska paraqitur "unitetin skanderbejan si diçka të rrejshme" etj.

Po kjo mënyrë manipulative përdoret edhe në argumentimin e famshëm të temës Ivan-Gjon, ku teksti i Ndrecës nxjerr se Schmitti pohoka që babai i Skënderbeut ka qenë sllav "po të pranojmë kushtin paraprak të logjikës së Schmitt-it, pra tue u nis thjesht prej dokumenteve serbe për me përfundue se i jati i Gjergj Kastriotit përmendet vetëm si Ivan dhe si rrjedhojë ishte sllav, prapëseprapë ky silogjizëm nuk asht i rregullt".


Një mënyrë tinëzare dhe e ulët, një perfidi mistrecësh dhe silogjizëm i vetë polemizuesit për të dëshmuar se Schmitti e paska nxjerrë të atin e Gjergj Kastriotit "si rrjedhojë sllav". Schmitti, natyrisht dhe unë si shqipërues në respekt të origjinalit, përdor emrin Ivan në monografinë e tij, pasi Ivan/Juvan Kastrioti shfaqet kështu në të gjitha dokumentet, jo vetëm në ato sllave, por dhe në ato venedike, osmane etj.

Turqit vendin e tij e quanin Juvanlli, sepse Juvan e kishin dëgjuar atë emër, ndryshe do kishin regjistruar Gjonlli. Që ishte ortodoks kjo nuk ka asnjë dyshim, sikurse ishin në përgjithësi fisnikët e krahinës së Dibrës.

Por që emri Ivan apo Juvan të bën automatikisht sllav, ky është një sendërgjim i llavës që u sul prej nëntorit 2008 deri më sot kundër Schmittit, duke dashur që ky të paskej thënë se i ati i Skënderbeut ishte sllav, ndërkohë që Schmitti asgjëkund nuk e diskuton shqiptarësinë e Ivanit/Juvanit.

Është njësoj sikur ish-shefin e protokollit të Enver Hoxhës, të ndjerin Jovan Antoni ose ish-ambasadorin e tij në Rumani, Jovan Bardhin, në të ardhmen t'i quajnë sllavë për shkak të emrit të tyre.

Veç insinuatave për autorin, fragmentit në fjalë nuk i mungojnë as insinuatat për përkthyesin dhe botuesin e librit "Skënderbeu" që në fillim u jepet nxënësve si A. K. pastaj me mbiemrin e plotë Klosi: "përkthyesi e ndiente veten paksa bashkautor të veprës, kajherë tue tërhjekë autorin e vërtetë në gjinin e polemikave, ndoshta thjesht për arsye marketingu" (për ata që nuk e kuptojnë gegnishten: kajherë do të thotë nganjëherë, tërhjekë dmth. tërheqë, gjini është gjiri).

E përkthyer shkurt kjo fjali do të thotë, që A. Klosi nxiti debatin mbi Skënderbeun në mënyrë që të shiste librin "Skënderbeu".

Nuk ngremë këtu aspak çështjen që përse boton Ardian Ndreca libërtha të tillë. Në shoqërinë e sotme kushdo që ka një tufë të hollash mund të botojë gjërat që mendon, qoftë të vërteta, qoftë tallash e sendërgjime si ky që pamë.

Problemi i madh është që një tekst i tillë miratohet nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës, sikurse thuhet në faqen 2 të tij, problemi është që autorët e tij Dhurata Shehri ose Ardian Marashi, shpërdorojnë besimin dhe përgjegjësinë e madhe që u është dhënë si autorë tekstesh për moshat e gjimnazit, për të nxjerrë mëri ose urrejtje që mund të kenë në gji për persona të caktuar, shfrytëzojnë pozitat politike që mund të kenë burrat ose gratë e tyre dhe shumëfishojnë në mijëra kopje shembuj të kulluar manipulimi, duke ua paraqitur nxënësve këta si shembuj të "teksteve të sakta, të plota, të rregullta e koherente".

 Po mirë, e pyeta time bijë në fund, çfarë lexoni ju për historinë e Skënderbeut, derisa këto të rejat që kanë dalë ndalohen. "Na kanë dhënë për të lexuar me detyrim, m'u përgjigj, romanin 'Skënderbeu' të Sabri Godos".

35 Komente

tekste demokartike mo

Jo, nuk do t'u isha kthyer përsëri teksteve të gjimnazit, po të mos më kishte ardhur para pak ditësh vajza ime që është në klasën e 10 dhe të më thoshte: "babi, përmendeshe shumë keq në tekstin tonë të gjuhës, ti dhe Oliver Schmitti".

Pse, i thashë, kishte gjë ndonjë tekst të Oliver Schmitttit aty që kritikohej? Jo më tha, ishte teksti i një Ardian Ndreci që thoshte se Schmitti dhe ti e keni nxjerrë babain e Skënderbeut sllav. E çfarë mendoni tani ju? e pyeta. "Nxënësit mendojnë shumë keq për ju të dy, vazhdoi vajza, por mua më vjen keq që ne nuk lexojmë asgjë nga Schmitti dhe emri i tij bëhet tabu".
Këtë fjalë përdori ajo "tabu".

Mora atëherë librin e saj dhe lexova tekstin në fjalë, i cili ndodhet në faqen 95. Jemi në kapitullin Strategjitë e të shkruarit dhe këtu nxënësve u jepen si shembull të teksteve-model dy fragmente, njëri nga Gjenerali i ushtrisë së vdekur i I. Kadaresë dhe tjetri teksti polemik i Ardian Ndrecës kundër Oliver Schmittit, nga një libër të cilit nuk i thuhet titulli. Kërkesa që u shtrohet nxënësve është: "Shkruani përmbledhjen e tekstit të mëposhtëm".

Kjo qe raportohet ketu eshte nje rast i paprecedent i abuzimit dhe manipulimit ne institucionin e dijes!

 

(shume e zhgenjyer nga ky shkrim i keq i Klosit! po permbahem ne kritikat ndaj artikullit sepse mendoj qe tematika e sjelle ne citimin e mesiperm eshte tejet e rendesishme dhe duhet te jete prioritare ne diskutim.)

Keshtu eshte kur shkrimet i shkruan nga "barku". Gjynah se Klosi ka edhe shkrime qe s'i hidheson me kaq shume temth.

Duke qene se Klosi eshte nje dishepull i Kapllan Resulit une nuk cuditem aspak me ato qe thote ai.

Nuk eshte cudi qe neser pasneser te degjojme nga Klosi se kemi nje 200-300 vjet qe kemi ardhur ne Ballkan.

Mire te tjerat, por autori Klosi do te na dale edhe si Xhordano Bruno tani.

ps. "tabu", thote, pa e kuptuar ndoshta qe pas hiles qe ka pas kesaj fjale, ashtu si pas te gjithe tekstit, ai po na kumton dicka te rralle: nje lajm te mire nga memedheu.

Shmit zbulon edhe një motiv për kryengritjen dhe asgjëkundi nuk thotë se kanë qenë shkaqet thjesht personale ato që shtynë Gjergj Kastriotin dhe aleatët e tij të ngrenë armët kundër sulltanit

 

 

I mbështetur mbi faktet historike Schmitti tregon se si pas disfatave të vitit 1448 dhe rrethimit të parë të Krujës më 1451 Kuvendi i Lezhës praktikisht nuk ekzistoi më. Por kjo s'do të thotë se ai e paska paraqitur "unitetin skanderbejan si diçka të rrejshme" etj.

 

 

 

Por që emri Ivan apo Juvan të bën automatikisht sllav, ky është një sendërgjim i llavës që u sul prej nëntorit 2008 deri më sot kundër Schmittit, duke dashur që ky të paskej thënë se i ati i Skënderbeut ishte sllav, ndërkohë që Schmitti asgjëkund nuk e diskuton shqiptarësinë e Ivanit/Juvanit.

 

E kam lexuar librin e Schmit-it dhe keto qe thote Klosi lart jane te verteta, ndaj nuk ka pse te hidhet  balte kot mbi te per gjera qe nuk jane thene, e sidomos nga persona te dyshimte Berishiste te cileve ju intereson te sulmojne shoqerine civile dhe intelektualet e angazhuar

Dhe nje gje tjeter; megjithese ne liber shkruhet se per origjine e Kastrioteve nuk dihet nuk ka dokumente nese jane shqiptare apo sllave per  Skenderbeun shkruhet e zeze mbi te bardhe se  eshte shqiptar, mendon si shqiptar vepron si shqiptar, vishet me gune e me opinga  qethet shqiptarce ... etj

 

Epo mire!
Perse nuk thua qe ta ngrejme Schmit-in me lart se Fan Nolin!

Ne fund te fundit ato qe ka shkruajtur Fan Noli paskan qene brrockulla dhe perralla per kalamaj.

Kot e kemi ngritur aq shume Fan Nolin.Te vendosim Adrian Klosin dhe  mentorin e tij ,Kapllan Resulin, si rilindasit moderne.

Po interesante eshte se libri i tij per Skenderbeun u perkthye me vrap ne shqip, pa pare driten ne gjuhen e Schmit-it. Nuk e di pse ministria e jashtme e vendit te Schmit-it e kritikoi ate qe financoi botimin ne shqip.Megjithete ajo qe te bie ne sy ne librin e tij eshte se burimet kryesisht jane sllave dhe toponimet e emrat perdoren si jane marre nga keto burime, e nuk perkthehen ne shqip. P.sh. 'guri i bardhe', ne liber jepet nga Klosi si 'bjella kamina'. E ajo zhurme e ngritur per ate liber ishte vertet per te shitur librin, e perkthyer , botuar, redaktuar, konceptuar grafikisht nga familja Klosi. Fatkeqesisht eshte mekat qe pazaret kane hyre deri ne programin e shkollave.Mekate qe i japin Schmit-it kaq vlere. Shqiptaret kane ende nevoje per mitet e heronjt e tyre.

Une nuk po them qe ti ngreme keta te dy ne piedestal e as ti krahasojme me F. Nolin, ne fund te fundit  shume pak shqiptare dhe joshqiptare mund te krahasohen me F. Nolin per gjenialitetin e tij, por edhe per sherbimet qe i ka bere ketij popullit tone. Vetem per punen e bere ne pavaresimin e KOASh, per mendimin tim Noli duhet te shenjterohet sa me pare sic eshte  shenjteruar psh. Sava nga Serbet.

Ndersa nga ana tjeter Schmiti dhe Klosi qe ja pranon e perhap tezat e tij mund t'ja kene futur kot shume here ne ate liber, mund te jene gabuar ngaterruar ne disa raste etj etj por keto pasaktesite e tyre duhen demostruar me prova dhe nuk duhet te shpifet per gjera te paqena e te anatemohen historianet ne kete fare feje kot me kot  per te paqena. Kete them une.

 I ke rene ne koke, bravo, te pershendes. Po qe te behet kjo qe thua ti cdo shqiptar duhet te behet me i duruar, me mendjehapur, me qemtues per vetveten. Shume vete mendojne se po te bejne kete ju bie pak sqima, ju tronditet paska ai tabani molises qe i ben te ndjehen mire, i shket nen kembe komforti i krijuar me stisje qe te volisin. Kjo aftesi ju mungon shqiptarev, ne duam te besojme ato qe na vijn per shtat, nuk na pelqen te degjojme mendimin ndryshe qofte ky edhe i bazuar ne fakte. Jemi kthyer ne qenie qe e krijojme vete realitetin tone. Tani qe edhe Shmit e Klos mund ta kene gabim e pranoj, por qe teksti gjuhes shqipe te kthehet ne gazeta replikash alla-gazeta55 kjo eshte krim.

Perse nuk thua qe ta ngrejme Schmit-in me lart se Fan Nolin!

 

Problemi eshte se Schmit eshte historian e Fan Noli jo.

Ky rasti që përshkruhet më lart nga Klosi, është tepër flagrant dhe i papreçedent. Është gjë aq e rëndë, sa po bëj çudi prej reagimit të vakët. Këtu nuk kemi të bëjmë më me realitetin e asaj që ndodh në të tashmen, ky shembulli këtu, është minim i së ardhmes. Këtu po flitet për mënyrën sesi e mësojnë fëmijët! gjuhën, mënyrën sesi mësohen të duan apo të urrejnë fëmijët!! njërin apo tjetrin autor.

Ka diçka shumë të ndyrë në këtë mes. Mund të jesh kundër Klosit e Shmitit gjithë ditën, e kjo as që duhet të pengojë aspak që të shprehet kush ndaj kësaj mënxyre!

Libri i gjuhës shqipe, nuk është x gazetë e përditshme, në të cilin shpreh një autor opinionin e vet edhe e lexon tjetri kur pi kafe!! Libri i gjuhës shqipe, është bibla e gjuhës shqipe. Nuk është vendi ku Ndreca (ndër të tjera shumë i artikuluar në atë replik&eumlsmiley, dhe shokët e Ndrecës, shpalosin idetë e veta që të thithen "ashtu si duhet" nga trutë e vegjël të kalamajve. Ky nuk është as më shumë as më pak, veç sakrilegj ndaj gjuhës shqipe!

 

lufta e klasave eshte e perjetshme dhe nuk shuhet kurre!

 

PS: kush e ka pare emisionin e Fevziut me Adonisin shqiptar Fahri Balliun?

Atehere e kupton se si shkruhet historia ne Shqiperi.

Kam nja-dy dite qe e vras mendjen per superioritetin e te shkuares (dhe misheruesve te saj) qe na sugjerohet nga disa artikuj analitike ne median shqiptare. Ne rastin konkret:

Ka vite që kemi ngritur zërin për tekste të thjeshta, ku nxënësve t'u jepet struktura bazë e gjuhës shqipe dhe disa nga autorët më të rëndësishëm të letërsisë botërore dhe kombëtare, siç i ka patur dekada më parë brezi ynë, i cili në këtë pikëpamje, të njohjes dhe përdorimit të gjuhës shqipe, të njohjes dhe dashurimit me letërsinë e mirë, u rrit shumë më i shëndetshëm se i sotmi.

Ajo qe me ben habi me siper nuk eshte vetem pohimi i guximshem i Klosit per brezin e tij "shume me te shendetshem" se brezi (?) i sotem, por edhe mungesa e kuriozitetit, apo sinqeritetit, per ta pare historikisht fenomenin 'libra politikisht te frymezuar'.

qasja qe i ben Klosi "shendetshmerise" se brezave te kujton ate historine me ate xhajen, qe donte te hypte ne autobus, nuk i mbajten kembet e rreshqiti. Duke u ngritur mermeriste me vete: "u plake ore i uruar, kur ishe i ri beje gjemen, i hypje dhe i zbrisje malit dy here ne dite, beje gjemen, te merrje gjak ne vetull, kurse tani nuk te mbajne as kembet." Pastaj plaku u mendua pak, pa njehere djathtas, pastaj majtas dhe mermeriti me vete: "he more se edhe i ri mut ke qene"

smiley

Mendoj se nxenesit, nuk kan pse te ngarkohen me debatet e intelektualve te ndryshem. Me çeshtjet e figurave historike, mirren grupe historianesh dhe akademikesh, studionjes te ndryshem qe paguhen nga ministria e arsimit, dhe qe kur bejne nje tekst per nxenesit, nuk permendin njeri-tjetrin, por vetem figurat historike, ngjarjet, faktet, dhe ne mungese te fakteve, fusin interpretimet dhe studimet e autorve te ndryshem, por shkurt.  

E verteta eshte se brezi i ri i sotem, eshte shume me atdhetar dhe nacionalist se sa brezi i Klosit.Shikoni te gjithe demonstrimet anti greke dhe anti serbe ne Tirane dhe Shqiperi, jane kryer pikerisht nga ky brez,sepse brezi i Kolsit ka akoma nostalgji per Pozdravin apo Toplisten.Kjo vertetohet nga te gjitha anketat dhe sontazhet ku shihet qarte qe brezi i sotem e sheh ceshtjen shqiptare me me shume patriotizem, se sa brezi i studenteve sovietike apo i revolucionit kulturor kinez,brez ku ben pjese dhe Klosi.

Ndoshta kjo e shqeteson Klosin dhe shpuren e tij anti shqiptare, me Kapllan Resulin ne krye.

Po mo po, ndaj jane kryer, nga atdhedashuria.Brezi i ri thjesht s'di kujt ti hakerrehet dhe ku te gjeje ndonje turme.

Fakti se ka grupe te rinjsh ne shqiperi qe protestojne kunder greqise dhe serbise me po te njejte fryme idiotesie qe manifeston shqiptarofobia e dise segmenteve ne grepi dhe ne serbi nuk eshte ndnje atdhedashuri per tu mburrur po thjesht nje tregues qe ne mbartim po te njejten sasi urrejtje si ata dhe duam te pergjigjemi ne te njeten forme. Ne kete kontekst kjo eshte shenje papjekurie.

Ja, prape nga Botimet Albas: Abetare ... mbarekombetare (2009), me flamur e pamje femije me flamur te lidhur ne koke, me himn e me atdhe, me identitet shqiptar (kjo per femije te moshes 4-6 vjec), faqe 141 (faqe 140 paraprin Hymni, strofa e pare):

 

Gjuha e nenes

 

Kush je ti?

Une jam Dardani nga Kosova.

Po  ti? Jam Teuta nga Mal i Zi.

Une jam Agroni nga Maqedonia.

Jam Valbona nga Shqiperia.

 

Refreni

Ne jemi te gjithe shqiptare,

flasim te njejten gjuhe,

kudo ne bote ku shkojme

gjuhen shqipe nuk e harrojme.

-------

Shqip, shqipe, shqiponje

me flatrat kuq e zi fluturojme ...

Shqip, shqipe, shqiponje

me flatra kuq e zi fluturojme ...

 

Kush je ti? C'gjuhe flet?

Une jam Roki, jam robot.

Te gjitha gjuhet une i di.

po si ju femije, nuk jam,

gjuhen e nenes nuk e kam.

 Klosi perseri provokon. Provokoi Schmit, me librin e tij dhe klosi i vajti pas si manar.

Ka 20 vjet qe gjithe energjia e cave eshte drejtuar dhe harxhoet per te cmitizuzr gjithcka shqiptare. A s'eshte ky manipulim zoti klosi? Ka vetem 1 dhe vetem 1 SKENDERBE, populli shqiptar.  Kush popull nuk i ka heronjte me dilema Z.klosi? Po asnje popull nuk ul e ngre dilemat e heronjve.  Na paska gjetur nje leter z. schmitt. Ua, c'paska bere. Po sa letra ka ne kete bote ore zotni. do ju shkojme te terave pas? Po ka dhe ca letra te tjera. por kur u mvishet vetem te parave, ketu kemi manipulim.

Dhe ti i shkon pas manipulimit me deshire dhe i atribon aureolen e te vertetes. Boll s'e nuk eshte budalla populli shqiptar. Per ty po, ndoshta, i tille eshte. Se te la ty te beje qejf tere jeten dhe te tundesh sikur c'je. S'na ke nxjerre ndonje gje te madhe ne drite, me gjithe ato mundesi qe ke patur. Je kthyer ne nje perkethyes te rendomte te manipulimit. E di ti qe ketej ne perendim, perkthyesit nuk i begenis askush.

romak - 22 Nën 2010 - 8:10pm - # 

 I ke rene ne koke, bravo, te pershendes. Po qe te behet kjo qe thua ti cdo shqiptar duhet te behet me i duruar, me mendjehapur, me qemtues per vetveten. Shume vete mendojne se po te bejne kete ju bie pak sqima, ju tronditet paska ai tabani molises qe i ben te ndjehen mire, i shket nen kembe komforti i krijuar me stisje qe te volisin. Kjo aftesi ju mungon shqiptarev, ne duam te besojme ato qe na vijn per shtat, nuk na pelqen te degjojme mendimin ndryshe qofte ky edhe i bazuar ne fakte. Jemi kthyer ne qenie qe e krijojme vete realitetin tone. Tani qe edhe Shmit e Klos mund ta kene gabim e pranoj, por qe teksti gjuhes shqipe te kthehet ne gazeta replikash alla-gazeta55 kjo eshte krim.

 

 

................................................

Ti more vella flet sikur Shqiperia te ishte midis Suedise dhe Norvegjise dhe jo midis Serbise dhe Greqise.Ose ta kane bere dhalle koken libaralet amerikane alla Michael Moore,ose nuk ja ke idene se per cfare po flet.

Pikerisht se populli yne ka qene "me i duruar, me mendjehapur, me qemtues per vetveten. " se sa fqinjet,eshte futur ne uje dhe eshte zvogeluar 2-3 here.

Greket dhe serbet jane popuj qe mbahen me legjenda dhe mite ca te vetat dhe ca te vjedhura.Provo tu thuash grekeve qe Marko Bocari ka pasur origjine nga vendi i shqiponjave,kur ta shohesh veten me e pakta pa pune nese je grek,megjithese nga emri mbiemri dhe nga gjuha qe ka folur ben muuu qe ka origjine shqiptare.

Provo tu thuash serbeve qe mbreti Llazar nuk ka ardhur me porosi nga Zoti dhe ta shohesh pergjigjen.

Ne ate rajon jetojme dhe do te sillemi sipas situatave.Nuk mund te bejme me kozmopolite se danezet,ne nje rajon qe jaton akoma me lavdine e miteve dhe legjendave.Ne te kundert dp ta pesojme me keq se ce kemi pesura.Perseri do te"futemi ne uje".

 

 Jo or jo, se jane fqinjet te prapambetur sdo te thote te behemi edhe ne si ta. Se sic thote populli 'ate kazan qe ha..ate gjelle do vjellesh'.

Sa per Klosin, ai thjesht ka gjetur ca fakte te reja qe plotesojne figuren e Gj. K. Skenderbeut. Dikujt mund mo ti pelqejne faktet e pavolitshme por ky eshte realiteti. Klosi nuk po thote Skenderbue nuk eshte hero i shqiptareve, ai vec po sjell fakte te reja.

Keto gjera i kane rrenjet shume me te thella ... para se te vijme te ai teksti ... qe flisni ju ... kur flasim per Gjergj Kastriotit duket sikur i referohei historise ,por ne te vertete paramendojme historine ne kontekstin e te tashmes  dhe te ardhmes  .... dhe per te ardhur te ajo copa e gazetes te libri shkollor duhet te fillojme te ajo copa e gazetes qe shtet.... kushtetute e Festa zyrtare ....  qe per ironine e fatit permendorja e Gjergj Kastriotit qendron si nje relike e heshtur , mes Tiranes , Lezhes , Krujes  + ´Prishtine e Shkup ´dhe nuk ka asnje DITE TE CAKTUR SI FESTE ZYRTARE PER TE RESPEKTUAR GJERGJ KASTRIOTIN ...para se te vijme te ajo gazeta shkolles , peshku qelbet nga koka ....!!!!

 Ndoshta dikush do kete arritur ne perfundimin me vetveten qe ta heqim fare nga qendra Tiranes .... se fundi fundit vizat u hoqen ... ca duhet tjeter Gjergj Kastrioti ... ai duhet vetetem sa per ti thene Europes se kush kemi qene , jo se i duhet shqiptareve  per ta respektuar vete ate per parimet e tij , jam shume  i sigurt qe serbet ose greket do ta respektonin shume me shume se klyshet e turkut ne Shqiperi  ....

""""Komuna e ish-Obiliqit sot Kastriotit në Fushë-Kosovë në bashkëpunim me komunat e Bursës dhe Osmangazit nga Republika e Turqisë, paskan organizuar bashkërisht shënimin e 621 vjetorit të vdekjes së sulltanit turk Muratit""""

Athere pse mos marrim dhe ne shembullin e Kosoves ... ????!!

... dashte Zoti se duhet me nxjerr dhe nje here shpaten Gjergj Kastrioti ...per 2 ore 30 min ...jam ne Rinas ....!!!

ps. Ju rroft libri shkollor juve , e lagu apo se lagu....pune kameleonesh...

 

 

 E hengri dhe Jovan Bregu ...Doli sllav  smiley Ku eshte ai me Miladin ne goje te asgjesoje sllavo -ortodoksin - bolsheviko- leninizmin qe diktatura na ipaska fut ne drma e lejuar ne gjendje civile .

Klosi per mendimin tim ka absolutisht po absolutisht te drejte ne shkrim .

Ndoshta ben nje gabim se i meshon prap historise me Shm...t qe eshte nje "patate perveluese " ashtusi dhe ne kohen qe u servir . Piknisja nga motivi qe i thote e bija eshte shume i drejte dhe ketu gjejme edhe njehere se si cdo lloj Tufe me Ndrece eshte gati te perdhose edhe kulturen shqiptare mbi te gjitha si reference ZYRTARE e Tekstit mbi te cilen mesojne e edukohen femijet e Shqiperise  me kusht qe dhite e delet te blegerijne ne Tufe emrin e vet .

Z.Klosi ka  nje pasazh te shkurter krahasimor edhe te edukimit te te shkuares e fisnikerimit te ndjenjave te moshave te ndryshme me Art e Letersi . Mbase edhe qendron si njesi matse e asaj kohe me nivelin e sotem te shkolles e mesimdhenies qe eshte dominuar nga Tufa e sqeperve politike . Por nuk e quaj shume te bazueshem sepse kohe te ndryshme kane objektiva te ndryshme sipas edhe gjendjes ne teresi . Jo vetem si tradite . Eshte nje fakt qe ai brez ka qene shume shume me i njohur ne mesimdhenie e tekste me Letersine por tipike te asaj kohe e te trasheguares ...

SOT ne kushtet e teknologjise moderne ...z. Klosi duhet te jete me i qarte per keto krahsime .Sot nuk ka njeri kohe te lexoje Remarkun me " tre shoke " !!!!

Tek Klosi ka shume e shume probleme te tjera te arsyeshme qe mund te debatohen me gjakftohtesi si psh...mungesa e principialitetit ne cfrytezimin e situates politike nga nje dele qe s'jep as qumesht as lesh si nje me Ndrece po ama ne korin e blegerimave te Historianeve B...ir me urra -patriote , blegerin si nenadsh kopeje  . Dhe me e keqja eshte se keto blegerima qe per  me teper FYEJNE dike pa asnjelloj argumenti qofte edhe bajat ...shiten e tregetohen ne TREGUN e Dijes ne tekste mesimore te brezave ?????!!!!!!! Karagjozllek i permasave te padegjuara ndonjehere as kur Minister i Qe qekur Kultures  ka qene Ferdinand Xhaferi smiley

Ne kete rast e kam perjashtuar Bulo Mejtimtarin sepse vuvuzelin e urra - patriotit e ka marre Solidarnost , qe eshte pa ndonje vlere ne rendin e jerarkise se inteliDjences midis tij dhe z.Bulo ose frymor irendomte qe kuptohet sa fryne bulcite se c'melodie do i bjere.

Patriotizmi nuk behet me genjeshtra. Thuhet qe shqiptaret e kane prejardhjen nga Iliret dhe se kane qene ketu me 20 shekuj e me shume. Si shpjegohet atehere qe:

 

1. Dokumenti i pare i shkruar ne shqip ka qene nje paragraph i shkurter i Gjon Buzukut me 1555 rreth kur universiteti i pare ne Ceki eshte ne vitet 1200?

2. Ne cdo vend te lashte (20 shekuj e me shume) ka ndertesa e infrastrukture po aq te lashte, shikoni Hungarine, Cekine etj. Ku jane keto vepra te vjetra ne Shqiperi?

3. Rilindasit shqiptare jane me shume te lidhur me Turqine se sa me Rilindjen e vertete europiane.

4. Veprat arkitekturore romake ruhen akoma dhe sot ne Angli 2000 km larg. si shpjegohet qe nuk ka te tilla ne Shqiperi vetem 200 km larg?

 

Te mburremi me natyren e bukur qe na ka dhene zoti, por sa per kulturen dhe civilizimin e lashte shqiptar....

 

Skenderbeu me origjine sllave, partine komuniste e formuan sllavet...

Le te mburremi me ato qe kemi jo me ato qe s'kemi.

 Po edhe prejerdhje ilire te kemi edhe ca? Eshte prejardhja ilire ndonje objekt nderi qe te jep ndonje avantazh qe popujt e tjere se kane?

...Thuhet qe shqiptaret e kane prejardhjen nga Iliret dhe se kane qene ketu me 20 shekuj e me shume....

Kete nuk e themi ne por kete e kane thene studiues serioze,bile dhe greket e pranojne me gjysem zeri.Lexo Enciklopedite serioze dhe do te shohesh per origjinen e shqiptareve.Te vetmit qe nuk e pranojne jane serbet dhe kelyshat e tyre shqipfoles si Kapllan Resuli apo Adrian Klosi.

...Dokumenti i pare i shkruar ne shqip ka qene nje paragraph i shkurter i Gjon Buzukut me 1555 ...

Ketu ja ke futur kot se Meshari,nuk eshte paragraf por liber me 188 faqe me 154000 fjale nga 1500 fjale te ndryshme.Fakti qe libri ka 188 faqe do te thote se gjuha eshte shkruar se nuk mund te kalosh nga nje rresht ne nje liber ne 1 vit.Paragrafi i shkurter ka qene formula e pagezimit ne 1462.

A 1332 document written in Latin by a monk, who can be either Guillaume Adam (Archbishop of Antivari in the Principality of Serbia from 1324 to 1341), or Brocardus Monacus (Frère Brochard) testifies the existence of written Albanian at that time, although no records of written Albanian have been retrieved from before the 15th century.[26]

Ali Pasha dihet qe ka qene shqiptar psh ka folur shqip dhe Janina ka qene e mbushur me shqiptare,Kete e kane thene te gjithe udhetaret dhe konsujt e kohes.Si shpegohet qe ne Janine te gjitha shkrimet e Aliut apo te administrates nuk jane ne shqip?Pra mungesa e dokumentave ne shqip nuk do te thote qe aty nuk ka pasur shqiptare.

... Veprat arkitekturore romake ruhen akoma dhe sot ne Angli 2000 km larg. si shpjegohet qe nuk ka te tilla ne Shqiperi vetem 200 km larg?...

Shiko amfitetarine Durresit dhe te tjera se ndoshta nuk je informuar,per veptar ne kohen e Romes.

...Skenderbeu me origjine sllave...

Po Skenderbeu me origjine sllave dhe arbereshet ishin sllave.Ja serbisht po flasin edhe sot arbereshet ne Kalabri.Ah o i mjere ti paske nevoje per tru te ri komplet!

Shqiptaret si ky tipi ky siper, njihen gjithmone per kulturen e tyre te bashkebisedimit dhe te sjelljes nga sulmet personale dhe argumentimet pa baza. Nuk po merrem me sulmet personale se nuk duhet te beje pjese ne te njejten kategori. Po vazhdoj me argumentimet e pabaza.

1. Ky tipi na permend nje amfiteater romak si prove te ruajtjes se qyteterimit romak. Pe 20 shekuj shqiptaret munden te ruajne nje amfiteater ... bravooo

2. E pranon vete qe: no records of written Albanian have been retrieved from before the 15th century. Mungesa e shqipes se shkruar tregon nje nivel shume te larte kulture dhe qyteterimi te nje kombi... Sipas ketij shqiptarit patriot. Ha Ha Ha

3. Pra mungesa e dokumentave ne shqip nuk do te thote qe aty nuk ka pasur shqiptare.

Mbase, por nqs ka pasur shqiptare tregon qe kane qene cobane qe nuk dinin shkrim e kendim ose bandite qe dinin vetem te vidhnin.

E keqje e shqiperise eshte se shumica e saj ka qene eshte dhe per fat te keq do te jete injorante si puna e ketij tipit me siper.

Duke mos dashur te interferoj me pergjigjen e vrazhde te atij njeriut tjeter do te te kthej ate qe mendoj une qe eshte pergjigja me llogjike per pyetjet e tua:

 

1-Dokumenti i pare i gjuhes shqiper dyshohet te jene dy pllaka metalike te zbuluara ne varrin e mbretit te fundit Ilir, Gentit. Pllakat kane shkrime qe nuk mund te interpretohen as me latinishten e vjeter e as me greqishten e lashte. Konfirmime te metejshme ia leme ne dore specialisteve.

2+4-Persa i perkete trashegimnise kulturore fizike (ndertimet dhe infrastrukturen) mund te referohesh tek Lista e UNESCO per Shqiperine. Mesa di une, Anfiteatri i Buntrintit, Anfitetri i Durresit, Banjat romake ne Butrint, Apollonia. Pervec kesja duhet konsideruar fakti se territoret shqipetare kane qene arene e perleshjeve te medha historike , lufterave dhe okupacioneve qe bashke kane sjelle dhe nje vale shkaterrimtare qe ka marre me vete nje pjese te atyre ndertimeve romake. Gjithashtu, Rruga Egnatia eshte listuar ne 10 nga itineraret me interesant ne librin e National Geographic mbi 500 vende qe duhen vizituar.

3-Rilindja Shqiptare ishte e lidhur me rizgjimin  e vetdijes kombetare shqiptare nepermjet edukimit. Normalisht qe ajo qe duhej zbehur ishte ndikimi i turqishtez dhe turqizmit te shqipetareve keshtu qe normalisht qe rilindja shqiptare do ishte e lidhur me turqine (ne formen e siperpermendur)

te jep avantazhin e te qenit zot ne keto troje,se per ndryshe sllavet e maqedonise nuk do luftonin per emrim me greket[qe nuk i perket asnje prej tyre ,po c'ti besh pasardhesit e LEKES SE MADH jane katandisur merhume].greqia ka 180 vjet qe ha leket e evropes duke shitur nje histori te vjedhur

Të lumtë!

@ rolandb: pikat 2, 3 dhe 4 i ke bullshit te paster - dmth informohu. Pika 1 meriton disertacione; ne bote ka shume pyetje te veshtira, te cilat pikerisht pse jane te tilla nuk sherbejne dot ende per shpjegim te asgjeje.

ne lidhje me shkrimin: problemi i gjithe Kloserve eshte logjik dhe aspak i detajit;  problemi ne te vertete fillon ne momentin qe Schmitt mbyll dosjen me dokumente te kurrelexuara dhe hedh syte nga penxhereja per te ripertypur cfare sapo lexoi. Po ashtu, kalamajt ne shkolla nuk jane te supozuar te mesojne cdo teze qe hidhet nga akademike qe duan te mbrojne doktoratura e profesura me ekzotike shqiptare. Kalamajte ne shkolla jane te supozuar te mesojne te tjera gjera, si psh qe aksioni Skenderbejan ishte i te tilla permasave qe nuk mund te shpjegohet me cic mice te rendomta te jetes se perditshme. qe lufta e pare boterore nuk nisi vertet se u vra princ ferdinandi dhe se lufta italo greke nuk nisi se vra Daut Hoxha. Imagjinoni nje historian alien nga planeti Vega qe shikon ne nje gazete te kohes, te viteve 40, lexon mbi turfullimat e Musolinit mbi vrasjen e pafalshme te bariut shqiptar andej nga Gramozi dhe del ne konkluzje te tilla per tokesoret si: "35 vjet lufte arbereshesh pas atvrasjes, aka Ivanicidit. Roma kunder athines 2000 vjet me pas: nga patrokli tek bariu Daut--> ky i fundit te mos ngaterrohet me thirrjet e ushtareve moniste ne muajin e fundit te ushtrise"

Pa he na informo njecike ti...te shohim njehere

Emo ne se do vazhdohet " per inat te sime vjehrre..." kuptohet qe Klosi pas atij gabimi te rende me Shm....t qe zgjodhi , nje moment fare te papershtatshem , per nje Figure pik qendrore e krenarise se Shqiptare ,etj etj per ta prure ne psikologji si fakte plotesuese ( por jo te interpetuara drejt ) ku ndoshta do duhen edhe nja dy breza per te analizuar fakte te tilla , patjeter qe eshte objekt sulmi Real dhe me plote te drejte .

Por ketu duke u mbeshtetur ne linja te tilla qe shtrihet analiza ndaj prurjes se Klosit erdhi dhe nje  Roland  me b dhe kujton se u be deti kos dhe o burra te haje kush te haje  me lugee me duar .

Ai po ta lexosh minimalisht nuk kupton se cfare flet . Ai fletper SHTETE ne kuptimin e sotem jo per Kultura .A ja vazhdon te flasesh me te ???

megjithate ...

Kur gjithe Bota e qyteteruar deri ne shekullin e 13 shkruante Latinisht dhe pas saj Greqisht e deri diku arabisht a mund te flitet me kete birbo kur nuk ka shkrime ne Rusisht apo Anglisht ???

Kur e gjith Bota pranon qe me lindjen e shtypshkronjave trasmetimi i Historise nga me te rrefyer e me kujtese u REVOLUCIONARIZUA dhe kaloi ne nje shkalle te Larte Kulture ne te Shkruar . Dhe ky Birbua e mendon Shqiprine ose fshatin Vucidol si Epiqender nga ku shkruheshin Bulat e Papatit ,dhe ky mendon se Papati do shkruante shqip ?

Dhe ky Birbua me b ne fund , gjithnje sipas konceptit te tij mbi shtetet e sotem na permend Universitetin qe i ka thene baba se eshte ne Ceki ne vitin 1200 ??  sic duket jo vetem qe nuk e ka haberin e shkollave te asaj kohe ( ishin programe mesimore dhe jo Ndertesa o lum zotnia ) po perfytyron me fjalen Universitet edhe Lap Tope para cdo Ceku te asaj kohe , ndersa shqiptaret kishin vetm kallamishte me maje smiley

 Dhe kur permend FORMALISHT Termin Rilindje qe nuk eshte as Europiane as Aziatike por eshte Italike si kulture e kingdomit te Milanos , nje zhvillim teresor ne Letersi , Art e Kulture , Ndertim , Financa , Ekonomi e doemos edhe ne Mesim ,..kunder e si hakmarrje ... ndaj  kultures se kingdomit te Frengeve . Dhe me kete reference ndaj Rilindasve tane qe frymezuan dhe RIzgjuan nje klase te tere anekend  qe mbante emrin e tradites Shqiptar , per te patur edhe ata shtetin e tyre pra kete RIzgjim e quan Turke te mbeshtetur nga Turqit e Ataturkut , dhe kushedi c'mendon se ka thene ndonje gje qe cuditi InteliDjencen e Shqipertareve smiley .

Po ti heqesh ca nervozizma te Solidarnost dhe pak sa zhdervjellesi nga ana ime smiley ai me B ne fund jo vetem per te paren por as per nje pike nuk thote asgje pervec te digjuarave posht e lart para kafeve te pd -s.

Mbase, por nqs ka pasur shqiptare tregon qe kane qene cobane qe nuk dinin shkrim e kendim ose bandite qe dinin vetem te vidhnin.

Me kete fraze te atij me b qe perfytyyron se Grekrit dhe Serbet kane qene Ainshtaine mendoj se gjithshka eshte e mbyllur . Nje naiv foshnjarak por edhe dashakeqes ne mos qofte i kategorise se nxitur nga admin "per ti hedhur benzine zjarrit " smiley .Ketu ndryshon puna !

 

 I nerum Emigrant !

E duke mos perfunduar do te desheroja te lexoja ndonje mendim tuajin mbi problemin Kapital qe ngre Klosi . Ate qe , kushdo ne Shqiperi boll te jete njefare NDRECE i persekutum nga Tosket mujtet me bere edhe Libra e Tekste shkollore ku permenden edhe ARMIQT e Popullit edhe Partise dhe SKENDERBEUT me emra dhe fizikisht persegjalli !!!!!!!
ja se si vine me TUFA kadal kadal teorite e "me ka thane baba mue " duke Ju imponur edhe sistemit Arsimor !!!!!!

Posi u la .... Kemi apo nuk kemi bese ?

Apo nuk je fut ke ajo e beses ? Ja o Em keshtu dalin ore KESHTUUUUUUUUUU dhe fillojne argumentet ( per cfare ishte takimi , per cfare flet Olsi , per cfare flasin te tjeret ) qe nga koha e hudhres ne mal te Renzit qe e ka thelpin sa nje qepe .

Ja keshtu ka nderhyre dhe Rolandi me b ne fund ne kete prirje !

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).