Lexova para disa ditësh në "Shekulli" shkrimin "Manipulimi i mendjeve", të Ardian Klosit. Nga ai mësova se në tekstet e mësimit të gjuhës e letërsisë të klasës së 10, paska çudira. Klosi tregon se atje ku fëmijëve u mësohet strategjia e të shkruarit, jepen për ushtrim, midis të tjerash, edhe fragmente tekstesh, për të cilët fëmijëve u kërkohet të bëjnë një përmbledhje. Dhe deri këtu nuk ka ndonjë çudi. Çudia që sjell Klosi në shkrimin e tij, ka të bëjë me përzgjedhjen e këtyre fragmenteve. Së bashku me një fragment nga romani i Kadaresë "Gjenerali i ushtrisë së vdekur", në librin në fjalë na qenkej vendosur edhe një fragment i një libërthi të Ardian Ndrecës, ku ky i kundërvihet monografisë së Skënderbeut, të historianit zviceran Oliver Schmitt. Është një fragment ku, siç e shtjellon Klosi, mes të tjerash, thuhet se autori qenka nisur me synimin për të çmitizuar Skënderbeun (ndërkohë që në të vërtetë autori thjesht shkruan historinë e Skënderbeut, sipas studimeve dhe dokumenteve të tij), se paskësh shkruar se e ka pasur të atin sllav (çka është rrenë, sepse ai nuk e ka shkruar), gjë që e paska bërë të bijën e Klosit, që është edhe ajo nxënëse e klasës së dhjetë, t'i thotë të atit: "Nxënësit mendojnë shumë keq për ju të dy", "Schmitti dhe emri i tij janë bërë për nxënësit tashmë "tabu".

Për ata si unë, që kanë lexuar librin e Schmitt (por besoj se edhe për ata që nuk e kanë lexuar, por që kanë minimumin e racionalitetit e të pavarësisë së gjykimit), zgjedhja e një fragmenti me përmbajtje të tillë është skandaloze dhe alarmante në shumë aspekte. Së pari, kjo zgjedhje më bën të ngre disa pyetje. Nuk paskemi ç'tu japim fëmijëve tanë ndonjë vlerë më të mirë, sesa ato të kulturës së vjetër të urrejtjes etnonacionaliste, aq më tepër në një kohë kur aspirojmë të bëhemi pjesë e shoqërive që jetojnë periudhën postnacionaliste dhe kur ne, në Ballkan, jemi më të vonuarit në këtë aspekt? Si ka mundësi që fëmijët tanë kanë mbetur në rrethimin e kulturës nacional - romantike të Rilindjes, që e vinte shkencën në shërbim të ideologjisë nacionaliste, (çka qe fenomen i kohës edhe gjetkë në atë kohë) e që pastaj u ngurtësua keqas në kohën e ideologjisë nacional - komuniste dhe të  vetizolimit të pushtetit të Enver Hoxhës? Si ka mundësi që fëmijët tanë, ashtu si në atë kohë, vazhdojnë të frymëzohen që të mbajnë qëndrime armiqësore ndaj shkencëtarëve e studiuesve që japin versionie të tjera të historisë, nga ato të kulturës zyrtare të pushtetit, në një kohë kur s'duhet të ketë më versione zyrtare të historisë? A do të mundin fëmijët tanë nesër, pas kësaj shkolle, të aftësohen për t'iu qasur metodave të reja shkencore në shkencat humane, apo do të mbeten përfundimisht jashtë tyre (siç duket se ka mbetur Ndreca dhe autori i tekstit të gjuhës), apo do të përdorin edhe ata nesër, ashtu si mësuesit e tyre, teknikat e mashtrimit, të rrenës e të manipulimit në punimet e tyre?

Ndaj këtyre pyetjeve, me fjalë të tjera, ndaj pyetjes se çfarë po ndodh në shkolla me fëmijët tanë, përgjigja që të vjen duke iu referuar këtij fakti është: në vend se t'u ndërtohet mendja me aftësinë për të gjykuar e për të kërkuar e dashuruar të vërtetën, po u shkatërrohet duke iu mbushur me stereotipe e klishe të stërvjetëruara e me kulturën e rrenës. (Dhe, siç do ta shtjelloj më poshtë, nuk është thjesht e vetëm ky fakt që më shtyn të mendoj kështu.)

Pyetja tjetër që shtrohet është, pse ndodh kjo? E këtu më duhet të kundërshtoj autorin e shkrimit, kur shpreh një lloj nostalgjie për shkollën e kohës së tij. Ai thotë se "dekada më parë brezi ynë [I Klosit F.L.], në pikëpamje të njohjes dhe përdorimit të gjuhës shqipe, të njohjes dhe dashurimit me letërsinë e mirë, u rrit shumë më i shëndetshëm se i sotmi", duke na lënë të kuptojmë indirekt se ajo shkollë ishte superiore ndaj kësaj të sotmes. Nga sa dëgjoj, pedagogë të djeshëm e të sotëm, jo vetëm gjuhën, por edhe matematikën edhe fizikën edhe biologjinë nxënësit e kohës së regjimit e kanë mësuar më me zell se sot, jo aq për shkak të teksteve, sesa për shkak se rëndësia që i jepej shkollës/shkollimit ishte më e madhe dje, sesa sot. Por çështja që ngre fakti në fjalë, megjithatë, nuk vjen nga diferenca midis dy shkollave, por nga vazhdimësia e tyre. Fakti tronditës i sjellë, flet për vazhdimësinë e shkollës nacional - komuniste të kohës së Hoxhës, të metodave të trushpëlarjes apo manipulimit të mendjeve të brishta të fëmijëve, veçanërisht përsa i përket lëndëve të tilla si historia apo letërsia shqipe, që janë edhe më të lidhura me instrumentet e dominimit e manipulimt të njeriut shqiptar nga elitat. Sepse, kur ngre pyetjen se pse ndodh që Ndreca shkruan ashtu, apo pse autori i tekstit të gjuhës ka zgjedhur tekstin e Ndrecës për të venë në atë libër, nuk mund të kemi tjetër shpjegim përveç atij, se ata janë produkte të asaj shkolle, e jo i asaj të Schmittit. Dhe kur them "shkollë", nuk kam parasysh thjesht shkollat fillore të mesme apo universitetet, por një kulturë që ka transmetuar ai regjim edhe nëpërmjet atyre shkollave.

Dhe nuk e kam  fjalën vetëm për Ndrecën edhe për këtë rast. Ky rast flet për politika dhe për një elitë të tërë që po dikton kulturën e vet retrograde në shkollat tona. Madje, me në krye një nga mësuesit dhe frymëzuesit e Ndrecës, autorin e vendosur në tekstin në fjalë së bashku me të, Ismail Kadarenë. Jo më larg se disa javë më parë ky botoi një libër sprovë letrare, "Mosmarrëveshja", ku në kapitullin "Gjergj K. Kundër Arbërit", i quan ata që guxojnë të thonë se nëna e Skënderbeut qenkej sllave "renegatë" (kështu i ka quajtur ai, me gjuhën e Enver Hoxhës, tradhtarët e atdheut në librat që botonte asaj kohe kurse në "shqipërimet" e paskomunizmit i quan "rimohues"), si njerëz që punuakan që të zhbëhet kombi shqiptar, që inspirohen, në mos po paguhen nga serbët. Nëse Fatos Lubonja ka shkruar më 1999 një shkrim të botuar në "Courrier International", ku duke shpjeguar historinë shumëshekullore të marrëdhënieve shqiptaro-serbe, thotë se urrejtja e shqiptarëve me serbët është një produkt i nacionalizmit të shek XIX-XX, nuk është një produkt i kohës së Skënderbeut, kur shqiptarët dhe serbët kanë jetuar së bashku gati në simbiozë (dhe nën identitetin e krishterë jo atë nacional) aq sa nëna e Skënderbeut është sllave, për Kadarenë kjo është t'i futësh një thikë pas shpine Kosovës, të thuash gjëra që i ka thënë Vuk Drashkoviçi (paçka se atë e thotë edhe Fan Noli). Po të lexosh çka shkruan Kadare dhe jo vetëm ai për tema si kjo, kupton se Ndreca nuk është një rastësi, por produkt i asaj kulture që shkencën e letërsisë i ka vënë në shërbim të ideologjisë, të rrenës dhe manipulimit, aq keq të kultivuar, veçanërisht nga intelektualët e komunizmit. Kupton pra edhe pse kjo është kaq e përhapur sot tek ne kjo kulturë, aq sa të lind dyshimi nëse këta i kanë bindje këto, apo i kanë konformizëm dhe sesa e vështirë do të jetë të mbrohen fëmijët tanë prej saj.

Problemi pra është se fakti i sjellë nga Klosi tregon se thelbi i shkollimit dhe kulturës që i japim fëmijëve tanë, veçanërisht përsa i përket historisë sonë dhe gjuhës e letërsisë sonë, nuk ka ndryshuar edhe pse ndoshta kur bëhet fjalë për tekstet në përgjithësi, formalisht mund të kenë më pak indoktrinim se dje. Dhe ky thelb buron nga fakti se shkrimtarët dhe studiuesit dhe mësuesit e regjimit/eve nuk i paraprijnë shoqërisë me ide të reja, me  antikonformizëm, nuk guxojnë t'i kundërvihen kulturës dominante të propaganduar në mënyrën më vulgare nëpër masat nga politikanët për t'i manipuluar ato, por i konformohen asaj, janë në shërbim të saj dhe pastaj në një rreth vicioz, si gjarpri që ha bishtin e vet, lidhen me pushtetin që të mbrojnë veprën e tyre dhe e përdorin pushtetin që të indoktrinojnë pasardhësit me kulturën e veprës së tyre. Thelbi pra është ai i ngritjes kësisoj të një kulture zyrtare, për të cilën punon e paguhet një elitë retrograde, e cila nuk i paraprin shoqërisë, por ecën dorë për dorë me pushtetin. Thelbi është ai i një shkrimtare, i një shkence, i një dijeje në shërbim të një pushteti, të sponsorizuar nga pushteti, të kontrolluar nga pushteti; të një ideologjie pushteti, që sot vetëquhet antikomuniste, por që në thelb përdor të njëjtat metoda të komunizmit e që fare mirë mund ta quash nacional evorpianiste, por edhe katoliciste në mjaft raste, siç është edhe ky i Ndrecës, që në librin e tij Skënderbeun e nxjerr edhe katolik, sepse kështu i leverdis ideologjisë së të sotme, paçka se ç'thotë shkenca. Ky është problemi që sipas meje ngre fakti i gjendur në atë tekst mësimor.

Dhe problemi tjetër është se kjo kulturë ka pasoja përtej edukimit të fëmijëve, pasi retorika pseudopatriotike se kush na shkruan ndonjë libër, apo thotë ndonjë të vërtetë që nuk përkon me të vërtetat e të paditurve që kanë sunduar historikisht këtë vend, na i shërbyeka armikut serb apo grek, është bërë një nga gjërat e padurueshme në këtë vendin tonë. Sepse njerëzit shohin përditë se çfarë po i bëjnë vendit efektivisht këta patriotë sot me babëzinë dhe me paditurinë  e tyre. Karakteristika e kësaj elite, m'u pse jeton në simbiozë me pushtetin dhe nuk lulëzon dot pa të, është që ajo tjerr retorika nacionaliste, por kur vjen puna për plagët e hapura të shoqërisë të shkaktuara nga pushteti nuk hap gojën, por vazhdon t'i fryjë tamtameve të patriotizmit të shtirë. Nuk është rastësi, që ndërkohë që Shqipëria po rrënohet nga një klasë politika super e korruptuar, këta flirtues të përjetshëm me pushtetin i bien kaq shumë tamtameve, se kombi po rrezikohet nga ata që thonë se nëna apo babai i Skënderbeut paskan qenë me origjinë sllave, se ky vetë paska qenë tregtar kuajsh, nga Janullatosi në krye të Kishës Ortodokse, nga myslimanët me shami, apo ku di unë. Shqipëria vërtet po lëngon, por po lëngon m'u nga kjo kategori që e ka kaq për zemër fjalën "atdheu" apo "kombi shqiptar". Le të kujtojmë p.sh. se Sali Berisha shkoi në Krujë për t'u thënë shqiptarëve se heqja e vizave ishte ngjarja më e rëndësishme që nga koha e Skënderbeut, por nuk kishte sy e gojë, së bashku me elitën e tij që harton këto tekste e punon nëpër institutet e tij, për të parë se banorëve të Krujës po u merret fryma nga fabrikat e çimentos që u ka sjellë Sali Berisha dhe sivëllezërit e tij tek dera e shtëpisë, se katastrofa ambjentale që po i shkaktojnë Krujës këta të babëzitur po i bën banorët të ikin fare prej kalasë së Skënderbeut. Më duket e tepërt të numëroj se çfarë gjëmash i ka bërë vendit kjo elitë, gjithë duke i kënduar kalasë së Skënderbeut, atdheut dhe maleve të Shqipërisë.

Ja, ky është problemi, prandaj ajo thënia e mençur "nacionalizmi është streha e fundit e horrave", është e para gjë që duhet t'u mësojmë fëmijëve tanë, nëse do të duam të ndërtojmë një Shqipëri ndryshe nga kjo që kanë ndërtuar nacional - komunistët deri më sot.

204 Komente

Provokim i zakonshem i autorit Lubonja! Ngaterrim i pritshem i bashkekohesise me bashkelidhjen (korrelacionin e me pas, shkakesine). Perzjerje e gjerave te paperzjeshme, si psh (a) fshehja e peshtire e klases politike pas patriotizmit me (b) vete patriotizmin. E para eshte antivlere, e dyta eshte vlere, sipas nje sistemi shoqerisht te pranuar referimi. Venie me perdhune ne nje shtrat me qenin per te thene me pas qe ke morra. Me nje fjale, nje shkrim tipik lubonjas.

E pse te mos e pranojme qe nena e Skenderbeut ka qene serbe nese kjo gje vertetohet nga hulumtimet e historianeve? Po pse eshte mekat te thuash se dikur perpara 500 viteve fiset shqipfolese dhe ato sllave kishin edhe periudha prosperiteti? Perkundrazi, nese kemi indicje te tilla, ato duhet te behen te ditur, duhen popullarizuar se vetem keshtu i sherbejme te mires se perbashket ne kete sfere qe quhet "Toke". 

nga Pollogu thuhet. per te emen. Dhe per skenderbeun llafi (i Schmittit) qe qe per serbet ai ishte shume arber dhe per arbrit shume serb. keto jane gjera profesioni, detaje, dhe asgje heretike nuk ka ne to, por nisur nga kohe-hapsira ku jemi, amplifikimi me zelle te cuditshme prej shqipfolesve tane perjashta katedrave te studiuesve i hipotezave (e mori djalli, keto qe fliten jane te gjitha ashtu, hipoteza pra) fqinjeron me tadhtine. historia e mbreterve me aksiomat ka dy ane, e para tregon despotizmin ndersa e dyta duhet "kthyer mbare", pasi nuk eshte domosdoshmerisht "pil".

 per serbet ai ishte shume arber dhe per arbrit shume serb.

 Emigrant, më saktë, të lutem. Për Muzakën( një arbër që mund të ketë edhe cmirë personale) sipas kronikës së tij, Skënderbeu kishte natyrë serbe, kurse për murgjit serbë (përfaqësojnë një institucion fetar) të Hilandarit, ai ishte shqiptar. Që të mos aludojmë në analogji të paqëndrueshme.

Sepse eshte me e lehte te ngulesh kembe ne te paverteta te se shkuares. Pastaj, historine, sic thote Dan Brown, e bejne "fitimtaret"...

..nena e Skenderbeut aq sa mund te kete qene serbe, po aq mund te kete qene edhe japoneze, sepse askush, absolutisht askush , nuk e ka provuar etnine e saj.Te gjithe vijne verdalle asaj cka shkruar Gjon Muzaka :"The mother of the said Lord Scanderbeg, i.e. the wife of the said Lord John, was called Lady Voisava Tribalda who was of a noble family… were related to the Marquis of Tribalda."

Problemi ketu eshte qe hamendjet e bera , dmth hipotezat e ngritura, merren per teza te sigurta dhe ngrihen teori prej qerpici brenda nates.Dmth barazohet identikisht hipoteza me tezen dhe gjithe ata qe refuzojne t'i binden ketij falsifikimi ne nivelin e fakteve quhen jo vetem te paditur por dhe pengese per integrimin europian !

Nuk te acaron fakti qe Lubonja eshte ngujuar ne studiot e Klanit dhe ben te gjithediturin, qe vetereklamohet ekspert i padiskutueshem ne cdo fushe te dijes : histori, gjuhesi, psikolgji, kartografi, letersi, sociologji, politike , konstitucionalizem,ekonomi,pedagogji, racizem, .. e cdo fushe tjeter qe i del perpara sikur te ishte koha e Leonardo da Vincit .Dhe cfare degjon : jo vetem argumenta gjysmake por dhe ide gjysmake te maskuara pas kuotimesh te pafund.Te mos flasim per Klosin qe megjithese nuk ka asnje punim te vetin, vetembahet albanologu me i madh dhe krruhet me kedo autoritet shkencor duke ikur pastaj me bisht nder shale.

Nuk po them se Lubonja, Klosi etj si keta nuk kane thene gjera me vlere  e te mencuara. Po aq sa kane thene edhe mediokritete shpesh.Por , te mbeshtetur nuk di nga kush e perse, kane uzurpuar te verteten, te drejten , moralin duke ushtruar nje dhune intelektuale te vertete. Po krijohet, ne mos eshte krijuar , nje prototip i llojit Berisha qe i di te gjitha.

Shqiptaret , qe dikur kane qene te gjithe ushtare -shkruante nje peshk ketu- sot jane bere te gjithe historiane.Vertete, por kishte harruar te thoshte edhe filozofe, mbi te gjitha. Ne fakt prodhues frazash, dhe c'eshte me e keqja , kerkojne qe t'i hame keto fraza si te ishim lope.

Eshte e drejta e Lubonjes dhe e kujtdo tjetri , te shkruaje cfare te doje,por kur merr penen duhet te mendoje nje cast edhe per inteligjencen e lexuesit.Dmth te argumentoje jo te supozohet a priori i vetargumentueshem.

 

 

5*

 Nuk te acaron fakti qe Lubonja eshte ngujuar ne studiot e Klanit dhe ben te gjithediturin, qe vetereklamohet ekspert i padiskutueshem ne cdo fushe te dijes : histori, gjuhesi, psikolgji, kartografi, letersi, sociologji, politike , konstitucionalizem,ekonomi,pedagogji, racizem, .. e cdo fushe tjeter qe i del perpara sikur te ishte koha e Leonardo da Vincit .

 

Me cito nje fjali te Lubonjes, te lutem, ku ai vetereklamohet si i tille.
Gjithashtu, me shpjego se pse nje person u dashka te shkruaje vetem per nje fushe te caktuar? Nese qenka keshtu, ma verteto pak qe ti ke leje t'i thuash keto qe ke thene? A je ti ekspert te gjykosh nje analist, apo po vetereklamohesh si i tille?

Gjithcka qe ka bere Lubonja, ka qene te thote mendimin e tij, duke gjykuar sipas logjikes se tij logjiken qe servirin te tjeret me shkrimet te cilat Lubonja lexon. A nuk bejme te gjithe kete?

I ka rene pikes. Shyqyr qe Lubonja s'merret me pershkrime vulvash.

lost, me keqardhje por nuk jam dakort me ty.  Ciles pike i ka rene?  Se ka marre draprin dhe i eshte futur gjithe fushes, me lule e me shkurre. 

Shqetesimi qe ngriti Klosi nga artikulli tjeter eshte shume legjitim.  Dhe artikulli ishte teper i qarte, e konciz.

Femijet 15 vjec duhen te kene nje tekst te thjesht (ne kuptimin baze te fjales).  Tani, nje mesues/e qe do t'i ushqente, do te donte t'i nxiste nxenesit me shume, mund te shtonte kete: detyre shtepie, qemtoni debatet e fundit mbi Skenderbeun, x libra, y autore.  Nje ese dy-tre faqe. 

Ndersa Lubonja ketu ...

Monde, me thuaj c'nuk te shkon pas midese, dhe te pergjigjem. (E di, eshte dite feste, etj, por kur te kesh kohe e terezi). Kalofsh gezuar, e dashur smiley

 

Duke menjanuar stilin e Lubonjes ne kete rast sipas shembullit te sjelle nga Emigranti Venie me perdhune ne nje shtrat me qenin per te thene me pas qe ke morra....dhe duke perjashtuar nje varg reniesh te nivelit analizues te tij dhe ndertimin e prurjes sipas "ma ka  thane baba mue " dhe "se diktatura zotrie " ne prurje lexon Problemin KYC te Kohes të shprehur ne menyre teper te shtrydhur

lexosh çka shkruan Kadare dhe jo vetëm ai për tema si kjo, kupton se Ndreca nuk është një rastësi, por produkt i asaj kulture që shkencën e letërsisë i ka vënë në shërbim të ideologjisë, të rrenës dhe manipulimit, aq keq të kultivuar, veçanërisht nga intelektualët e komunizmit.

Fshiji para mbrapa poshte e lart ato "se diktatura zotie " tipike per Ndrecrit qe merret Lubonja , dalim tek se .......ndreca nuk eshte nje RASTESI..

Perse ?

Ndrecerit nuk kane te bejne Fare po fare me ideologjone komuniste , as me metodologjine e saj ashtu si edhe kalimet pelivaneske te terminologjise se Kadarese qe veren Lubonja .

Ne nje fare kuptimi Historik dhe Real asnje lloj mendimi nuk lind ne teren te zbrazet as ne nje lloj te fushes . Prane nje fare menyre nuk eshte ndonje zbulim i madh te veresh se kane nuanca te krahasuara me kohen e ishit !!!

JO dhe JO !

Kjo qe po ndodh eshte karakteristike e Vetem dhe Vetem e kesaj periudhe ku po "lulezojne" ne Tufe dhjetra inteliDjente te MbEdHej  te lindur ushqyer dhe rritur nga fantshkenca ose te flluturuarit me presh ne bythe . Ata nuk shfaqen te ditur vetem ne fushen e arsimit . Ata i ke kudo me argumente per prishje Muzesh , Piramidash , Rrugesh , Shtepish , Parqe , Qytete , , Rishkrime Historish e rivleresim kolabrocionistesh , hajdute e vjedhes te permasave te papara ne jeten e ketij vendi,Heqes traresh e Gure themeli te moralit , deri ne renien perfundimtare te kesaj manie te Madheshtise. Ata i ke te gatshem me lloj lloj dijesh te argumentojne se nuk ka LII Botrore , se Shqipria nuk ka qene e Pushtuar por e vizituar nga ca divizione gjermane per pushime si te lodhur nga Lufta . E me pak fjale ata i ke  KUDO dhe te Gatshem te argumentojne se shndrimi i Vendit ne Hale Gjigande sjell ..... smiley para smiley

Dhe perseri perse ?

Sepse cdo kohe ka Etiken e saj , Normat dhe Moralin e saj brenda se ciles zhvillohet e jashte se ciles tregohet e cfaqet. Kjo eshte Koha e Renies se mendimit dhe Lulezimit te Injoranteve me PAGESE . Kjo eshte nje kohe e Turbullirave te krijuara nga Xhahile e Injorante te klases Politike qe mbledh rreth vetes nje llum te papare rreth saj qe nga koha kur argumentohej fashizmi e nazizmi si e Mire per Shqiperine . Kjo eshte Koha e Deformimeve te medha kur ne shtypin e Kohes te mund te zene vend si te pare , maskarada e Ypajve dhe Pellimat e Hunjve .

Dhe perseri perse e perse ....

dhe kjo z.Lubonja ndodh TANI ne kete KOHE ....Ndoshta e fundit e fundit Fare dhe me ndonje katakteristike individua le mund te jete edhe trashegimia nga e kaluara per veti te tilla te ndyresh si spekulatori Ndreca qe nuk i jane ndare asnje sistemi si urra - patriote . 

Dhe me qe je i kalemit shume here te rerspektuar , e ke kohen per kete pune dhe ke Flete ku mund te shkruash , a mund te na thuash Perse ne 2010  ka lulezuar gjithfare Ndrece qe kane fuqi e perkarje te rekomandohen edhe ne sistemin Arsimor ??????

Guce une them lexoje.

Ne asnje menyre Tepro! Paragrafi i pare me mjaftoi. Nuk e kisha lexu artikullin e Klosit se nuk ma lejon alergjia, po paragrafi i pare i ketij me mjaftoi per tu lumturuar disi. Nqs, me ndihmen e shokeve edhe femijet e tyre i bejne lanet keta kjo eshte dicka shume e mire per brezat e ri. (si tha ajo gruja huj "ene hoxh-efeniu i ka bo lanet kamunistet!&quotsmiley

 

hallall!

dhe e di ca eshte me e bukura ne ket muhabet, Lizander? Venia midis dy zjarreve e miletit pas te tilla provokimesh: politika = Schilla dhe shqiptarizma = Karibda. Eshte vertet fun me i pa se si e bejne (te detyrum) sllallomin. Sinusoida perfekte. Vija gjarperushe simetrike te zoti smiley

Eshte teper e cuditshme se si rob me men, zakonisht, vazhdojne te bien viktime e ketyre paralelizmave dy-lekshe.

Nejse dhe aq e cuditshme nuk eshte se ne kemi shkollen me te mire te (&ccedilsmileyedukimit per te lidhur cilindo (apo gjithcka) qe kemi inat me fenome te urryera. Biles si milet bejme kurs intensiv me kryeministrin sa here e cojme televizorin te kanalet me habere.

Nqs, me ndihmen e shokeve edhe femijet e tyre i bejne lanet keta kjo eshte dicka shume e mire per brezat e ri. (si tha ajo gruja huj "ene hoxh-efeniu i ka bo lanet kamunistet!&quotsmiley

Per brezat e rinj nuk e dime por e sigurte eshte se :

Meqe keta te dy e sidomos Lubonja jane nder te paktet njerez ne Shqiperi  qe po prononcohen vazhdimisht  kunder maskarallekut, kunder  masakres qe po i ben  pushteti ketij vendit tone ( pushteti i djathte e i majte bashke ) betonizimit, fabrikat e cimentos, plehrat ... etj atehere bejra lanet e ketyre te dyve eshte dicka e mire per pushtein dhe per sahanlepiresit e tjere qe vertiten rreth tij, pa dyshim.    

Mos i ngatarrojme gjonat ENJ. Ti je e re m'peshk me sa duket dhe nuk e ke pa se une vazhdimisht e kam thene se per mua Lubonja eshte si puna e asaj ftyres qe nga njera ane qesh e nga tjetra qan. Lubonjen qe denoncon keto qe ti thua une e vleresoj dhe e kam vleresu edhe ketu. Kurse kur flet per patriotizmin dhe kerkon te fyej cdo ndjenje patriotizmi, atehere une e percmoj.

Kurse per Klosin shif me poshte se ai eshte shume rende.

Une nuk jam edhe aq i ri ketu dhe njesoj nuk jam dakort shpesh here me Lubonjen historian apo  sociolog, biles kam komentuar  tek Peshku kohe me pare per te kundershtuar tezat e tij mbi identitetin e shqiptareve perpara Rilindjes dhe shek XIX . Dhe po e rithem:

Shqiptari para Rilindjes si gjithe homo-sapienset  e tjere ka patur nje identitet fetar dhe nje tjeter kombetar ose etnik ose nacional, dhe duke u bazuar ne deshmite e te huajve qe kane shkruar per ta, per ne, mund te themi se identiteti kombetar ishte shume here me i fuqishem se sa ai fetar per shumicen derrmuese - Gega ndihet i detyruar te marre gjakun e Toskes nqs nje i huaj e vret ate - thote Ibrahim Mansur Efendi ne shek XVIII.

Menyra e te parit te gjerave te  Lubonjes ( edhe Klosit besoj) eshte pak me teper se c'duhet mondialiste, dashamirese ndaj te huajit dhe jo dashamirese ndaj vetes, eshte e vertete.  Kam vene re se eshte nje menyre te menduari qe dominon edhe jashte  ku patriotizmi gjithashtu shihet si nje antivlere. Patriotizmi eshte nje idhull si gjithe te tjeret, nuk ja vlen te sakrifikohemi per te,  thote  Nietzsche.

Shume njerez mendojne keshtu pa pasur asnje prapamendim apo interes, thjesht filozofia qe predominon sot, informacionet, paragjykimet, analizat e informacioneve, jane te tilla qe sjellin edhe pozicionime te cilat mund te jene te pasakta, te gabuara.

E rendesishme eshte qe Lubonja dhe Klosi e kane vertetuar edhe vazhdojne ta vertetojne se jane njerez qe motivohen nga kerkimi i te vertetes, i te drejtes si pak te tjere ne Shqiperi. Dhe mos te harrojme se sot kemi nje atdhe ne te cilin  mendjet e njerezve vazhdojne te jene te korruptuara, servilizmi hipokrizia e pandershmeria mbizoterojne.

Prandaj them se nuk jane keta te dy problemi i vertete ose te pakten se nuk duhen sulmuar ne ate fare menyre megjithese mund te kene gabime. Deri edhe femijeve po ju mesojne se keta jene tradhetare apo armiq apo ku e di une se c'fare. Vallahi eshte ekzagjeruar.  

 Nuk paskemi ç'tu japim fëmijëve tanë ndonjë vlerë më të mirë, sesa ato të kulturës së vjetër të urrejtjes etnonacionaliste, aq më tepër në një kohë kur aspirojmë të bëhemi pjesë e shoqërive që jetojnë periudhën postnacionaliste dhe kur ne, në Ballkan, jemi më të vonuarit në këtë aspekt?

 

Nqftse ky niset nga kjo premise komplet te rreme per te shpjeguar shkakesine e rrenimit me strehim tek nacionalizmi, athere s'ja vlen te lexosh me tej...

Dhe problemi tjetër është se kjo kulturë ka pasoja përtej edukimit të fëmijëve, pasi retorika pseudopatriotike se kush na shkruan ndonjë libër, apo thotë ndonjë të vërtetë që nuk përkon me të vërtetat e të paditurve që kanë sunduar historikisht këtë vend, na i shërbyeka armikut serb apo grek, është bërë një nga gjërat e padurueshme në këtë vendin tonë.

 

Gjeja akoma me e padurueshme eshte se keta te paditur sundojne tani edhe forumet e internetit.

Edhe njehere 5+++++  per Tosin.

 Lubonja prape i sakte e i therte. I vetmi ze kurajoz i publicistikes shqiptare. 5*.

Ah "elita" jone intelektuale!! Te tipit Lubonja, Klosi, et al. Sipas standartit "trendy" te metropolit shqiptar, intelektual quhet ai qe mbron argumenta te tipit Skenderbeu ishte sllav, pederast, i gjate 1.50m, kishte frike nga erresira, etc.

Une vetem nje problem kam, po jo me "intelektualet", po me autoritetet tona shteterore. Ata qe e kane lexuar Kodin Penal te RSH, e dine qe percmimi i simboleve kombetare eshte veper penale. Cfare i pengonte qe z. Schmitt (ose qofte dhe Klosin) t'ia kercisnin prangat ne momentin e pare qe te fillonte te shprehte fantazite e tij perverse per heroin tone kombetar? Pervec ndjenjes se nenshtrimit ndaj te huajve, dhe inferioritetit qe vjen me te, asgje tjeter.

Ne atdheun e z. Schmitt mbajne per hero kombetar nje person qe nuk ka ekzituar (Vilhelm Tell) nderkohe qe ne e lejojme kete lloj plehre te vije ne Tirane, e presim si perendi, ai na ofendon te gjitheve, dhe prape largohet drejt vendit te tij si hero. 

Kur degjoj keto lloj historish, ndonjehere kam nostalgji per kohen e Xhaxhit! AI Schmitt-in do e kishte varur ne sheshin e Skenderbeut, dhe nuk do e "rr*nte" per incidentin diplomatik. Ndersa Lubonjen dhe Klosin do i kishte cuar ne Burrel, se ne fakt aty e kane vendin.

Ndersa Lubonjen dhe Klosin do i kishte cuar ne Burrel, se ne fakt aty e kane vendin.

Po te lexosh "Ridenimin" e Lubonjes do te kesh material per te vendosur nese do ta kishe preferuar ne Burrel, apo ne Spac.

intelektual quhet ai qe mbron argumenta te tipit Skenderbeu ishte sllav, pederast, i gjate 1.50m, kishte frike nga erresira, etc.

hahahahahahahahahahahahahahahahaha, po pse do te beje veper penale nese dikush thote se mendohet qe Skenderbeu te kete qene rreth 156cm?

Dhe, po sikur nje tjeter te thote se sipas studimeve empirike te asaj kohe Skenderbeu ka qene 205 cm kjo perben veper penale?

 

 Ne ate kohe (vitet 1400) armiqesia me fqinjet nuk ka qene aq e theksuar sa sot. Per te mos thene se ska pasur armiqesi fare. Pasja e nje feje te njejte dhe armiku te perbashket e bente paqen te lehte. Po te shohesh motra e vellezer te Gj. Kastriotit jane martuar plot me sllave. Marteat me prijesit fqinje kane qene norme ne evropen feudale. Emri i nenes se tij Vojsava nuk me duket i ndonje etimologjie shqiptare. Por ndoshta edhe eshte, puna eshte se asnje se di me siguri. Por edhe sikur nena e tij te jete me origjine sllave..edhe car pastaj? Eshte ky fundi i botes? I bie gje shkelqimi Gj. Kastriotit nga kjo? Aspak. Ai do te vazhdoje te njihet si prijesi trim Kastriotas qe luftoji per mbrojtjen e popullit te vet e Europes me gjere nga pushtimi otoman.

Ja c'thote Wiki: His mother was Vojsava Tripalda, a princess from the Tripalda family, originally from the Polog valley, north-western part of present-day Republic of Macedonia. Skanderbeg's parents had nine children, of whom he was the youngest son, his older brothers were StanishaReposh, andKostandin, and his sisters were MaraJelenaAngjelinaVlajka, and Mamica. Shen Angjelina) was a 15th-century queen consort (Despotissa) of Serbian ruler Stefan Branković. She came from an Albanian noble family and was sister-in-law of Skanderbeg

 Nga sa dëgjoj, pedagogë të djeshëm e të sotëm, jo vetëm gjuhën, por edhe matematikën edhe fizikën edhe biologjinë nxënësit e kohës së regjimit e kanë mësuar më me zell se sot, jo aq për shkak të teksteve, sesa për shkak se rëndësia që i jepej shkollës/shkollimit ishte më e madhe dje, sesa sot. Por çështja që ngre fakti në fjalë, megjithatë, nuk vjen nga diferenca midis dy shkollave, por nga vazhdimësia e tyre. Fakti tronditës i sjellë, flet për vazhdimësinë e shkollës nacional - komuniste të kohës së Hoxhës, të metodave të trushpëlarjes apo manipulimit të mendjeve të brishta të fëmijëve, veçanërisht përsa i përket lëndëve të tilla si historia apo letërsia shqipe, që janë edhe më të lidhura me instrumentet e dominimit e manipulimt të njeriut shqiptar nga elitat.

Shkelqyeshem.  Shkurt bukur sakte.

Thene ndryshe : e gjithe ajo qe ka ndodhur ne keto 20 vjet me arsimin ne te gjitha planet eshte veper antishqiptare, sepse pasojat do i ndjejme per 50-60 vjetet e ardhshme sa do punoje ky brez i shkollum ne kete fare feje.

Meqe i premtova dikujt qe do jap nje koment lidhur me inisiativen e Tropizmes tek nje teme tjeter desha te theksoj qe problemi eshte shume kompleks dhe shume planesh. Nuk behet fjale per te marre tregues siperfaqsore sepse dhe nderhyrja nuk do ishte korrekte, por fillimisht duhet njohur historia e arsimit shqiptar te pakten per keto 40 vjetet e fundit, duhen matur diferencat dhe pikat e takimit, sikunder duhet vleresuar se si duhet bare balle tashme nje sistemi terresisht te deformuar qe nga programet e deri te korrupsioni qe piksepari vjen ( erdhi ) nga ata qe sollen fonde te BE apo fonde anonime per t`i rrimare duke mos lene asnje produkt.

Cer dua te them ?

Po nese shikojme perciptazi historine e arsimit ne Shqiper keto 20 vjet cdo kush e dallon qarte qe nuk mund dhe nuk kishte mundesi te prisje cilesi kur shkollat u dogjen ne fillim vitet 90, kur bibliotekat u shkrumbuan atehere dhe me `97, kur investimet ishin zero e kur mesuesit ishin kategoria e buxhetoreve me e neperkembur qe nga emerimet ne shkolla e deri tek trajtimi financiar. Askujt nuk iu dhimb brezi qe po shkollohej dhe kujdesi ishte qe sic e thote Lubonja, letersia te kishte vetem nje emer ( IK ) , publicistika nje ( Fahri Hallene ) , historia te kishte ca te tjere te humbur sic kishte bere Enver Hoxha per 50 vjet me rradhe me kundershtaret e vet. Gjithshka tjeter u mohua, u denigrua, baltos u dreqos dhe u krijua nje hendek , bile jo hendek po nje det i gjere midis brigjeve qe duhet te ishin te arritshme nga cdo kush . 

Kjo mizori antishqiptare, une besoj sinqerisht, qe u be nga njeres qe e duan Shqiperi ne hell, nuk u mor seriozisht dhe vazhdon e te mos merret seriozisht. Vazhdon fryme percarese gjithkund e ne cdo gje perfshire ketu pacavuret e politikes apo "pragmatistet" e perjetshem qe per interesa shume te vogla mbajne gjithnje ura zjarri ndezur. 

Ajo fryme mbytese largoi nga Shqiperia mijera njeres te dijes qe "u dorezuan" para barbarise  apo lukunise se hajnave te rinj qe erdhen me pekt europian. Si shembull i pare i kesaj qe sapo thashe eshte "pervelimi" i fondeve per ngritjen e shkollave te reja ne zona rurale. Nje fond ky i qeverise italiane i cili u menaxhua nga eurohajdutet dhe euroshqiptaret te cilet i mbaruan keto fonde duke i cuar investimet tek nenkontraktori i peste. ( Mendoni qe cdo i tille fiton 10 % )

Pastaj u vazhdua me injorimin total te mesuesve te cilet kishin ne dore edukimin e 6-7 qindmije personave ne vit, nje pjese e te cileve duke mos njohur librin si mjet i bute komunikimi e dijeje, rrembyell kallashet me 97-n.

Pastaj vazhduan formulat e eurohajduteve te cilet duke imponuar formula te reja krejt te ndryshme nga tradita qe egzistonte ne Shqipere e qe ne disa raste ishte goxha pozitive ne fushen e arsimit, jo me qellimin per te ndikuar pozitivisht por per te konsumuar parate e marra me shume lehtesi ne Europe per shqiptaret primitive.

Gjus shembulli mund te permendet ngritja e disa shkollave gjasme gjysme profesionale e para te cuara dem pa asnje lloj perfitimi. Ketu ishin ne loja disa mashtrues nga Hollanda per te vazhduar me tej me "profesioniste te vertete" te vjedhjes qe vazhdojne dhe sot e gllaberojne fonde qe nuk shkojne askund e qe nuk japin asnje rezultat. Edhe keto ndihme e Europes.

Se kush ishte shkolla shqiptare, kemi shembullin e nje trapi qe shkruan ne peshk ( e qe flet traplliqe ne te shumten e rasteve ) po qe i stimuloi gjenine e tij e qe i dha mundesi te reja shkollimi.

Pra e dashur Trop,

per kete teme e problemet qe ka ajo mund te flitet po aq vjet sa eshte gabuar duke filluar nga A-ja tek ZH-ja, por me e rendesishmja eshte qe do ndeshni ne aq shume pengesa sa do ja u bejne shpirtin zeher e une kam frike se mos dorezoheni. Do perballeni qe nga paragjykimi, qe nga riveliteti e armiqesia se mos po ndikoni per tu heq fondet eurohajduteve ne projektet ne vazhdim e deri tek kundershtia e aparatcikve qe do shtrojne pyetjen e thjeshte te tyre por me te perdoreshmen : Po une cer fitoj ne kete mes.

E them kete jo per te dekurajuar, perkundrazi, por qe te kesh apo te keni mundesine per te matur cdo gje objektivisht.

Nuk kerkohet tashme Dritani i Shkabajve as per hapjen e shkollave te reja apo per te bere heroin pozitiv. Jo dhe Jo.

Ju duhet vetem qe deshiren, dijen tuaj, etj ta kombinoni me kembenguljen per te realizuar ate projekt. Modele ka por jane te ngjashem, ndaj duke te kujtuar me shume perulje qe do operohet ne Shqiperi, te mbani ne konsiderate pergjigjen e pyetjes : Kush jemi ne shqiptaret .

Me shume do kisha deshire te shkruaja po mbase nje here tjeter.

P.S. Ai qe priste nje koment timin per ate teme eshte ne rregull tani ? smiley

 Më pëlqen analiza për nismën e trop megjithëse ca dekurajuese por e qartë dhe e saktë.

Kjo mizori antishqiptare, une besoj sinqerisht, qe u be nga njeres qe e duan Shqiperi ne hell, nuk u mor seriozisht dhe vazhdon e te mos merret seriozisht. Vazhdon fryme percarese gjithkund e ne cdo gje perfshire ketu pacavuret e politikes apo "pragmatistet" e perjetshem qe per interesa shume te vogla mbajne gjithnje ura zjarri ndezur.                                                                                                                                                                    Po  lubonja bën pjesë këtu ?? Se dhe ai këtij legeni i bie (Apo jo se sulmon Kadarenë si antivlerë )

Me gezon fakti qe Lubonja ka perhere nevoje per apologji ketu tek peshku. Kjo tregon se ajo qe ai thote na ngacmon ndjenjat pra na ve ne dyshim gjera te brendshme, shtresa te formuara heret - por edhe ca shtresa sentimentale te mevonshme - qe kane nevoje te vijne me shume ne ndergjegje, nese duam te shpresojme per ndonje paqetim shoqeror, pertej cepit ku rrime ngrohte me veten tone, ne shtepine tone.

Duke prekur perseri Skenderbeun, Kadarene, dhe elitat shqiptare, Lubonja prek krenarine tone kombetare, qe disa e quajne gabimisht dinjitet. Mua personalisht i ashtuquajturi dinjitet kombetar me preket me shume kur vizitoj muzeun e Krujes (sepse nuk i permbush kushtet per muze historik) se sa kur lexoj pikepyetje dhe hipoteza mbi Gjergj Kastriotin.

Si mund te mos lidhen shkollat, vete heroi dhe mendimet mbi te, dhe nje nga intelektualet shqiptare me te rendesishem, ne ndertimin dhe mbajtjen ne kembe te narratives kombetare? Dhe si mund t'ia mohojme ne Lubonjes te drejten te thote se narrativa jone eshte shume kufizuese, shume egocentrike, eshte nje narrative qe pengon debatin, qe pengon sinqeritetin, pra, qe jetojme ne nje ambjent ideologjik qe jo vetem heq vemendjen dhe merr kohen nga ceshtjet imediate (ekonomia, ambjenti, komunteti) por pamundeson ne te njejten kohe qe te ndertojme premisa teorike me shkencore, me demokratike dhe fundja me bashkekohore, per t'i adresuar keto probleme sot dhe ne te ardhmen.

Pamundesia jone per te qene kritike ndaj vetes dhe narratives kombetare mund te funksionoje mire si mekanizem mbrojtes - ndaj te keqijave te verteta apo imagjinare - por na mban te mberthyer ne nivelin e mbijeteses, nga i cili kemi kaq shume kohe qe duam te dalim.

Sikur une te thoja nje te pavertete komplet te fabrikuar per ty dhe ti te reagoje forte mbi kete gje, a do ishte e drejte per mua te thoja qe une po prek shtresat e tua sentimentale?  A nuk eshte e llogjikshme qe reagimi jot do ishte  i tille sepse une shpifa rendshem mbi ty?

 

Per cfare paqetimi shoqeror behet fjale? Si qeka kjo "narrativa" jone kufizuese, egocentrike, penguese per debatin (per cfare debati?), penguse per sinqeritetin (?)?  Ca nenkupton me kete ndertimin e premisave shkencore demokratike e bashkekohore?  Mos valle u dashka te shremberojme historine, kulturen, traditat, zakonet, doket, prejardhjen tone per t'i a pershtatur modes se rradhes?

Tepro mos me trash duke gabu teme debati. Ketu nuk eshte puna se po sulmohet nje individ cfaredo. Ketu po sulmohet nje MIT i pranuar nga mbare-shqiptaret si simbol i rezistences. Per sa kohe kemi nevoje te rezistojme se jemi nen presion nga te gjitha anet, nuk mund t'i lejojme vetes te bejme cmitizime duke gjykuar Skenderbeun me koken e sotme.

Ajo puna e muzeut, eshte dicka qe me kohen ti e korigjon dhe e ben sic duhet. Ngelet ceshtje materiale. Kurse mitet po i rrezove nuk i riben dot.

Nga ana tjeter, flamurin per keto cmitizime e mbaje disa batakcinje si puna e Klosit te cilit ja kam pare me syte e mi delenxhillikun ne takimin e pare te RR.O.SH. ku kish ardhe (me dhune) me nje ish-skafist per te na tregu rreziqet e petroliferes. Dhe nga ku iku me vrap sapo iken mediat se atij i interesonte vetem qe te dilte ne televizor per kete dhe te merrte parate e premtuara nga biznesmeni qe financonte fushaten kunder petroliferes.

 Nuk di Trop a e ke lexuar "Mosmarreveshja"- sproven e  fundit te Kadarese qe permend dhe Lubonja.Une mbreme e mbarova dhe po mendoja smileyrite kur ti versulet  Lubonja apostullit te fundit te "narratives tone kombetare" Dhe ja ku paska reaguar Lubonja dhe ja ku qenke mrekulluar dhe ti per cliruesin e ndergjegjeve  tona te manipuluara nga mitet dhe idhujt e rrejshem (sic!)

Ne pamje te pare  duket krejt e paqortueshme ideja e Lubonjes se narrativa nacionaliste per glorifikimin e historise u luajt dje dhe po vazhdon te luhet sot prej elitave politike, si nje muzike e kendshme , duke anashkaluar realitetin e djeshem totalitar dhe realitetin e sotem te sakrificave per nje cope buke.

Por kjo eshte nje qasje pak dredharake. Dhe cila eshte zgjidhja dhe si mund te shpetojme nga narkoza e narratives nacionaliste per motin e shkuar? Duke i rene me topuz historise, flamurit, gjuhes, origjines ilire, duke cmitizuar Skenderbeun, duke e quajtur te gabuar aksionin e tij antiosman, pra duke cbere ca gjera te shenjta qe lidhen  me dinjitetin kombetar dhe me vetedijen tone kombetare?

Kjo eshte pyetja qe ngre Kadare. Kur lexoj Lubonjen per mjaft gjera i jap te drejte.Kur lexoj Kadarene (librin e fundit ) gjerat i shikoj ndryshe dhe ne shume ceshtje i jap te drejte. Ama  te dy qendrojne ne llogore , perkatesisht atdhetariste/nacionaliste  dhe kozmopolite. 

Ja psh mua me ben pershtypje menyra se si i shikon shkrimtari ca gjera.Shtjellon mire e bukur idene se ne nje kohe kur perrreth nacionalizmat jane gjalle e madje me deshira per te kafshuar, eshte marrezi, ne mos antikombetare, te dalesh me teza  qe prekin thelbin, themelet e koshiences kombetare. Nga ana tjeter, me ben cudi qe ndersa denoncon  kete zjarrmi cmitizuese si coroditese ne nje kohe te turbullt e te  papershtatshme, hesht, qellimisht hesht, per klasen e korruptuar politike qe me papergjegjshmerine e saj shet dete, lejon varreza dhe token e kthen ne kazan plehrash te huaja.

Shpesh ne entusiazmohemi nga mendja e hapur e Lubonjes por Kadareja i shikon faktet dhe qendrimet ne nje kontekst me te gjere.Ti do thuash se nuk mund te ecim me teori konspiracioni. Disa realitete nuk ndryshojne duke u ndryshuar emrin.Serbet vazhdojne ta quajne Kosoven djepin e Serbise e nderkohe Lubonja i ben jehone origjines slLave  te Skenderbeut.

Ca gjera qe me rane ne sy tek libri.

Ka shume pezm dhe nje hidhesi prej Konice ne kete liber. Armiku i Shqiperise jane  shqitaret gjakprishur eshte i gjithe mesazhi. Ne kete liber Kadare cfaqet me nacionalist se kurre, me skeptrin e patriarkut te fundit te shqiptarizmes, qorton rende shqiptaret per gjumin e gjate roberues nen sundimin otoman, qorton europen  , madje e akuzon per racizem antishqiptar. Zjarrin dhe dufin kryesor ja kushton cmitizuesve Lubonja, Klosi & co dhe  gati ben thirrje per lincim te tyre. Merret me  tezat e neootomanisteve dhe fushata kunder standartit te gjuhes. Natyrisht dhe  gjyqi i komunizmit  dhe diktatures.

 Edhe ne kete liber  i eshte dorezuar tundimeve per tu marre me thashethemet  qe qarkullojne ne katund, tamam si nje plak gernjar qe shfryn  kunder kujtdo qe i del perpara.

Une prisja nje kendveshtrim me modern,  duke reflektuar jehonat dhe sfidat  globalizmit , qasjen e botes shqiptare te coroditur ndaj tyre etj. etj.Narrativa nacionakomuniste eshte zevendesuar me nacionlkatolicizmin dhe ideologjine eurointegruese. Nga kjo pikpamje, ne shume pika dhe sidomos qasja me duket si nje cvendosje e Fishtes ne shek. xxi.

 

Dallimi mes Kadarese dhe poeteve serbomedhenj eshte thjesht rastesor, pasi metoda eshte e njejte. Thjesht qe poetet serbomedhenj nuk para kishin opozite te brendshme dhe u flisnin nje shteti qe mund t'i vinte ne jete marrezirat e tyre, nderkohe qe per Kadarene shyqyr zotit qe nuk kemi ndonje shtet ushtarakisht te forte, e shyqyr qe jane edhe keta "tradhetaret" qe arrijne ta balancojne pak. 

Ne ate kohe (vitet 1400) armiqesia me fqinjet nuk ka qene aq e theksuar sa sot. Per te mos thene se ska pasur armiqesi fare.

 

Armiqesi ka pasur midis vete fisive dhe prinicpatave Shqiptare e ti thua s'paska pasur armiqesi midis Shqiptareve dhe Sllaveve barbare e zaptues te trojeve Shqiptare.  Matu para se te keputesh keshtu thagmash.

Miqesite dhe armiqesite jane sipas leverdise se momentit.
Zogu ne Serbi u strehua, dhe pastaj erdhi sulmoi shqiptaret me serbe nga pas.

I drejte gjykimi se tekstet e shkolles ne Shqiperi behen nga njerez te pakualifikuar (ndoshta sepse keta jane te vetmiqe nuk kane emigruar?). Jam plotesisht dakort qe politikanet e perdorin nacionalizmin per te futur koken ne rere ose nen sqetull. Po me duket se ka shkuar shume larg. Mbi te gjitha pohon se brezi i Klosit apo i Lubonjes eshte edukuar me mire e me kete nuk mund te bie dakort. Te dy brezat jane te keqedukuar vec ne menyra te ndryshme. Nqs duhet filluar diku atehere i duhet kerkuar Ministrise se Arsimit te konsultohet me specialiste (nese ka te tille) dhe jo ti lere tekstet ne dore te tregut te lire. Mesuesit e shkollave tetevjecare dhe te mesme duhen te organizohen nese me te vertete duan te edukojne brezat e rinj. Sindikatat nuk duhet te jene vec nje cope leter.

Heu, po si e shpjegon Lubonjski faktin qe barinjte shqiptare nuk lejoheshin te hynin ne Janinen Serbe te shek te XIII-te pervecse me vize? Uh harrova, kan pas tjeter 'marke' atehere, e s'i qujm dot shqiptare me ket 'marken' e sotme.

 Fatos Lubonja ka shkruar më 1999 një shkrim të botuar në "Courrier International", ku duke shpjeguar historinë shumëshekullore të marrëdhënieve shqiptaro-serbe, thotë se urrejtja e shqiptarëve me serbët është një produkt i nacionalizmit të shek XIX-XX, nuk është një produkt i kohës së Skënderbeut, kur shqiptarët dhe serbët kanë jetuar së bashku gati në simbiozë (dhe nën identitetin e krishterë jo atë nacional)

Si jetuaka ne simbioze bariu me bujkrobin or taj?

Fakti tronditës i sjellë, flet për vazhdimësinë e shkollës nacional - komuniste të kohës së Hoxhës, të metodave të trushpëlarjes apo manipulimit të mendjeve të brishta të fëmijëve, veçanërisht përsa i përket lëndëve të tilla si historia apo letërsia shqipe, që janë edhe më të lidhura me instrumentet e dominimit e manipulimt të njeriut shqiptar nga elitat. Sepse, kur ngre pyetjen se pse ndodh që Ndreca shkruan ashtu, apo pse autori i tekstit të gjuhës ka zgjedhur tekstin e Ndrecës për të venë në atë libër, nuk mund të kemi tjetër shpjegim përveç atij, se ata janë produkte të asaj shkolle, e jo i asaj të Schmittit. Dhe kur them "shkollë", nuk kam parasysh thjesht shkollat fillore të mesme apo universitetet, por një kulturë që ka transmetuar ai regjim edhe nëpërmjet atyre shkollave.

 

Po mire, po Lubonja a nuk eshte produkt i shkolles nacional komuniste?  Me sa di une Lubonja vete mbaroi universitetin nacional komunist te Enver Hoxhes.  C'ne Lubonja nuk na doli horr nacionalist si Kadareja dhe/apo Ndreca?  Realiteti eshte qe ky shkollimi "nacional-komunist" qe na permend Lubonja kishte gjasa te prodhonte me shume liberale, kozmpolite e eklektike se sa nacionalista sidomos kur kemi te bejme me bijte e aristokracise se kuqe (si ishte dhe Lubonja realisht bashke me Klosin).

 Tropizma, ti ke kapur thelbin e ketij debati. Kemi nje numer te madh individesh te cilet te narrativa e ngjizur me se forti gjate kohes se komunizmit gjejne nje komfort te madh, ngazellehen nga faktet historike te serviruara aq heroikisht per popullin tone liridashes (a thua se popujt e tjere kane qene roberi-dashes). E cuditshmja eshte se ndonese komunizmi denohet per njemije e njeqind te zeza ai cuditerisht nuk denoncohet per stisjen shpeshhere te qellimte te nje etno nacionalizmi kallp. Komunizmi me ate didaktiken e vet mesimore jo vetem ka solidifikuar mitet qe i sherbenin si thelb i idnetitetit te kombit shqiptar, por edhe ka edukuar me metodologjine e vet nje aradhe nxenesish qe sot ndersa e demaskojne komunizmin per krimet i bejne edhe apologjine per patosin e vet nacionalist. Ky ballkani yne qe me shume pjell histori sesa konsumon ka krijuar hommos ballkanus qe si specie eshte gjithmone: vigjilent ndaj eposit/vigjilent ndaj vjedhjes se heroizmave kombetare qe zakonisht vjen nga fqinjet ziliqare/besimtar der ne vdekje ndaj miteve kombetare edhe kur ato vihen ne dyshim nga zera akademike e fakte historike kokeforte.

Paaj sa ingliz qenke bo mer dreq!

ballkani yne qe me shume pjell histori sesa konsumon ka krijuar hommos ballkanus

Mjafto te lexosh kete me siper per te kuptu se sa gabim je o Tepro!

Me qe ra llafi te ty. Car na ke bo mrome!!!!!! Nohia gati sa s'qavi prape (nuk e di a kishte prej mollit per ty apo prej ikjes dy-ditore te dritave). Gjergji kishte info te sigurta qe se shpejti do te te durojme perseri. Kurse une vendosa qe sapo te vije te shkoje ti e para per te dhene shembullin e asaj idese qe kishe hedh ne PPU (me sukses te papame shpulle-ngrenie) Si shok i mire si jom po ta lej ta zgjedhesh vete zonen e thelle.

 

 

 

 

Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto:

Giorgio, gentleman of Albania, to Giovanni Antonio, Prince of Taranto, greeting.

Having made a truce with the enemy of my religion I have not wanted that my friend remain (fraudato) of my aid. (Spesse?) times, Alfonso, his father, invited my help while I waged war against the Turks. Therefore I would be very ungrateful if I had not resisted (l�istesso?) service to his son. I remember what your king did because now (non deve vedere succedergli?) this who is his son? You adored his father, and why now do you try to throw out his son? Where did this power come from? Who has the power to set up the King of Sicily, you or the Roman Pontiff?

I came to aid Ferrante, son of the king and seat of the Apostolica. I came opposing your unfaithfulness and innumerable great betrayals in this kingdom. (Ne�?) will you ever be unpunished for your perjury. This is the reason for my war against you. I merit this no less than I merited making war against the Turks, nor are you less Turk than them. (Imperocche� vi sono alcuni?) that guide you in a straight line not to be of some sect. You my opponents the French and the names of those people, and those for the religion wage grand war.

I do not want to dispute ancient matters with you, matters that perhaps were much less than what was told about them. Certainly in our times the Aragonese armadas have often coursed the Aegean Sea, have plundered the Turkish coasts, have (riportata?) the prey of the enemies; and even today the Aragonese armies defend Troja from the jaws of the enemy. Why do I remember the old things and leave the new parts? If they change the family costumes and the plowmen of the kingdom, and the kings of the plowmen return? (Ne� troverai nobilita� piu� antica della virtu�.)

Nor can I deny that you are not with the obnoxious French nation, (imperocche�) you being mainly in aid of King Alfonso, you hunted the French of this kingdom. I do not know now what new virtue shines in this. Perhaps it is some new star that you have now seen among the French?

Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. My elders were from Epirus, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies.

I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?

In the past the Albanese have (fatto?) experience if the Pugilese were armed; (ne�) I would again find some who would have been able to aspired to my nature. I have well noted from the back how many of your soldiers are well armed but have never been able to see their helmets or (tanpoco?) the face except those that have become prisoners. (Ne�?) I seek your house (Bastandomi?) my own. Besides, it is well known that you often would have shot your neighbors for their possessions, as now you would force out the king of your house and your kingdom.

(Che se?) If I fall in the difficult task I have embarked on I will be buried as (mi vai?) wishing in your letter, will bring back my soul as a reward from the Chancellor of the universe, of God. Not only will I have perfected my intention, but also I will have planned and attempted some distinguished deed.

Good bye....�

 

A e ka lexuar ndonjehere Lubonja kete letren e Skenderbeut? Se mos na e nxjerr dhe vete Skenderbeun si nje horr nacionalist qe besonte ne "mite" qe duhen "cmitizuar"...

Me gjithe respektin qe mund te kem per ndonje qe nuk do ta lexoje, kjo sidoqofte eshte sjellje prej struci.

Ngaterrimin Emo, nuk e ben Lubonja. Lubonja perkundrazi eshte i qarte ne dallimin qe ben. Te bertasesh me te madhe e me tamtam patriotizmin, nuk do te thote realisht patriotizem, thote. As nuk justifikon ndonje thirrje per tradheti ky dallim, pervecse po te jete e mbushur me cikla beshtyme kjo thirrje. Asgje nuk ka ngaterruar Lubonja, perndryshe, mos beni sikur dini te lexoni.

"kur flet per patriotizmin dhe kerkon te fyej cdo ndjenje patriotizmi, atehere une e percmoj."

Po kush je ti, njehere? Se me keto qe thua po me dukesh si dikush qe nuk di te lexoje. Se ku e gjen ti qe Lubonja perpiqet te fyeje cdo ndjenje patriotizmi, ti e di. Se si e beni lidhjen mes asaj qe thuhet, dhe mes asaj qe degjoni, bah? Shume shkoqur dhe shume qarte eshte vene ne dukje fenomeni i abuzimit me patriotizmin, dhe kurrkund nuk eshte thene se patriotizmi eshte i keq dhe pike. Perkundrazi madje, edhe eshte perkufizuar patriotizmi si ruajtje e vendit. Shembulli i gelqeroreve ne Kruje, po te ishin ndaluar keto gelqerore eshte shembull patritotizmi. O jeni te trashe, o jeni te trashe, se ndryshe nuk e marr vesh. I keni ngaterresat vete ne koke e beni c'beni e i keni bere Lubonjen &co dordoleca te fobive tuaja idiote. Boll se late nam. 

 

 Gabimi i Lubonjes ketu eshte njehsimi i elites letrare apo shkencore siç eshte Klosi (qe nuk ben politika drejtuese apo ekonomike) , me "eliten" politike qe ben politika drejtuese dhe ekonomike mizerable, qe ndikojne drejtpersedrejti mbi shoqerine shqiptare. Ai akuzon Klosin si vazhdues i mizerjes, pikerisht se nuk i ndan gjerat, dhe duket qe e ka kapur sindromi i Bagdadit, sindrom qe i ben njerzit te zihen per nje çeshtje kotsekoti dhe te bejne perseritje te fjaleve te njeri-tjetrit por duke i paraqitur keto si me te drejta se tjetri qe kane perball, gje qe shkakton peshtjellim fjalesh dhe humbje llogjike. 

Lubonja e nxjerr Klosin si hithtar i arsimit te kohes se socializmit sepse ai ka qene me ate pushtet, behet lidhja (dhe une i jap te drejte provizorisht), mirpo si i behet halli (si do ta shpjegoje Lubonja) qe une kundershtar i thekur i atij sistemi, them se sistemi arsimor i atij sistemi qe e luftuam me gjith shpirt, eshte/ishte  shume me i mire se ky i sotmi, ku mbizoteron anarshia. 

Qe duhen pranuar alternativa, kjo eshte e natyrshme, por qe te shtremberosh apo interpretosh gjera kundra fakteve, kjo me duket si te kerkosh eshtrat e nje ushtari tek varret e femijve, gjysherve , civileve, dhe ta interpretosh sipas oreksit historine. 

Monde, me thuaj c'nuk te shkon pas midese, dhe te pergjigjem. (E di, eshte dite feste, etj, por kur te kesh kohe e terezi). Kalofsh gezuar, e dashur smiley

lost, lufte me turkun nuk bej, zgjedh cdo vit ta kaloje kete dite ne menyre paqesore : D.  Beteja ime e vockel eshte nje udhetim te pastry shop, paketimi dhe flm bujteses : ).

_____

Meqe ajo u krye, per temen nashti.  Ne artikullin e Klosit, me shume te drejte autori vuri ne pah idiotlleqet qe po behen me tekstet e gjuhe-letersise (as historise bile.)  Me shume te drejte behet nostalgjik per ate kohe, per strukturen po flas, jo per trushperlarjen e me the te thashe.  Nuk arrij dot fare ta konceptoj se c'pune kane ne tekstet e gjuhe-letersise te 15 vjecareve debatet mbi Schimd.  Katrahure te tille nuk e di a mundet me dy pare mend te mbrohet. 

Nga ana tjeter, Lubonja reagon mbi ate artikull dhe u bie me pash te gjitheve, dhe pa vend.  Mendimin e Lubonjes mbi kete subjekt e dime tashme.  Ama mos te perfitoje nga dicka elementare per te pervetesuar debatin sipas hamendesive/pikepamjeve te tij. 

Ne vendet qe autori i cileson si post-etnike, mesohen dhe ruhen mitet/figurat historike, sidomos deri ne nje fare moshe.  Betsy Ross, Marigoja amerikane, qe sipas historianeve ka ekzistuar a s'ka ekzistuar, vihet ne skene nga grupet teatrale te shkollave fillore e te mesme.  Besoj se dhe ne Europe cdo shtet-komb ruan dhe transmeton nga brezi ne brez figurat e veta ne mesimdhenie elementare.  Debatet, shqyrtimet kritike lihen per me vone, aq me teper qe historia nuk eshte e shkruar mbi gure.  

Ne Shqiperi nuk ka nacionalizem te tepert, perkundrazi, do shtoja.  Mire a keq tjeter gje.  Ama ngado ta kthesh edhe pse s'jane shkruar ne gur, nuk kane qene shqiptaret qe kane marre armet mbeshtetur mbi mite.  Serbia sot e kesaj dite e quan Kosoven Jerusalem te saj, dhe nuk u mjaftua vetem me fe e me histori, me letersi e folklor, por edhe pushke e bajoneta.  Nderkohe qe sic e dime ne betejen per Fushe-Kosoven krah serbeve kane luftuar dhe shqiptaret.

Lubonja dhe Klosi kane te drejte kur thone qe tekset jane te politizuar, te shkallmuar dhe marre peng llogoresh.  Por Lubonja po kerkon zhveshjen krejt te tyre ne emer te post-posteve e qe kete s'e ka bere njeri.  

 

PS: Lost, gezuar dhe ia kalofsh bukur smiley

Ne vendet qe autori i cileson si post-etnike, mesohen dhe ruhen mitet/figurat historike

Rast konkret..Ketu ne Kanada kane nje ministri te tere dedikuar 'Canadian Heritage' qe paguan per spote televizive qe i kujtojne shikuesit se nje Kanadez shpiku telefonin, e nje Kanadez tjeter insulinen.

Ky 'Shqiptari' yne, sipas vete Schmitt-it, i kishte vene vetes detyre shkaterrimin total te Imperatorise Osmane (ne bashkpunim me 'rrebelet' e tjere si Huniadi). Epo dreqi ta haje, kur ka Kanadaja 'heritage' s'na u lejoka ne Shqiptareve qe ne fund te fundit skena nevoje per lebensraum, as i bojm keq kujt? Turp!

Te kalosh nga Skenderbeu tek fabrika e çimentos eshte narçisizmo !

Lubonja e din me ke ka te beje, eshte i pjekur sa te kuptoje pse permendet libri i Ndreces. Lubonja patjeter ka njohuri mbi " nacionlizmin" e italis se veriut, edhe asaj katalonase, mbase edhe te flamingeve, skocezve, e shume te tjere nacionalizma. Them kete, sepse Lubonja sulmon nje nacinalizem te njejte me keto vende.

Pse , nuk e ka kuptuar Lubonja se eshte dallkaukllek te mesosh nxenesit qe Ndreca shkruan mire, nuk eshte ky mesazhi qe jep teksti shkollor, mesazhi eshte tjeter, dhe Lubonja e kthen ne nje debat pijanecesh.

Dobet Fatos , ( pse nuk e nderrojne emrin keto , 60-70 vjeçare fatosa, e pioner kur do quhen).

"Ndaj këtyre pyetjeve, me fjalë të tjera, ndaj pyetjes se çfarë po ndodh në shkolla me fëmijët tanë, përgjigja që të vjen duke iu referuar këtij fakti është: në vend se t'u ndërtohet mendja me aftësinë për të gjykuar e për të kërkuar e dashuruar të vërtetën, po u shkatërrohet duke iu mbushur me stereotipe e klishe të stërvjetëruara e me kulturën e rrenës. "

Ky eshte nje problem shume i vjeter i shoqerive dhe Lubonja e mban mjaft mire llogoren qe ka zgjedhur. Problemi eshte ai i lashti fare i marredhenies se individit me "te verteten", koncept ky (e verteta) jo vetem i paperkufizueshem nje here e mire, por shpesh i ngaterruar dhe me te vertete relativ. Lubonja niset nga parimi iluminist (duke harruar nja dy mije e kusur vjet histori te njohur perpara atij "episodi historiko-shoqeror&quotsmiley dhe nenkupton se njeriu eshte i lire, kur eshte i ditur, i mesuar, prane se vertetes e keshtu me radhe...

Do te dilte shume i gjate komenti, por le te marrim skenarin kinematografik, ne te cilin nje popullate i kercenohet zhdukja nga meteoriti i radhes dhe kete fakt e njohin vetem kryetaret e shteteve dhe shkencetaret perkates. A u duhet thene njerezve "e verteta" ne nje rast te tille?

S'do te lodhem kurre duke kujtuar qe njerezit jane krijesa me shume shtresa dhe me shume ngjyra dhe krijimi i supermodeleve mbi menyren e tyre te sjelljes ka per te qene gjithmone iniciative e deshtuar, edhe kur niset nga qellime fisnike.

Interesant ky paralelizmi mes nje situate para-apokaliptike dhe Shqiptarise. Thua vertete qendron? Thua apokalipsi vetem mbi shqiptare ka zgjedhur ta derdhe frymen e vete te zjarrte? Nese vertete ka ndonje gje qe dine vetem kryetaret e shteteve eshte e verteta se sa mrena e kane njerezit, dhe se cfare ekzaktesisht iu kercenohet pikerisht ketyre elitave. 

Me pelqen kur shkolla behet " terrain miné" smiley Lubonja ndan parimin e Sokratit, edhe kjo me pelqen. Finisua e hedh ujin tatepjete, ndaj me pelqen edhe me shume smiley

 

Pese me hic ky muhabet..shkrimi nuk eshte provokues, sa te meritoje versulje patriotike..Nuk shof ndonje prekje telash te ky shkrim dhe me sa e kam ndjekur Lubonja eshte koherent edhe me idete e tij te meparshme se sistemi shkollor ne Shqiperi nuk prodhon shkollim efikas dhe individe te afte per te analizuar e gjykuar. Dhe sa per historine e atij artikullit ne librin e leximit, ishte me se skandaloz, i pakaperdishem. Dhe nuk eshte rasti i vetem. Edhe historia moderne po trajtohet si pacavure ne librat e historise se shkollave te mesme..

 

Ne pergjithesi i lexoj me qejf artikujt e Lubonjes, pavaresisht nese jam dakord me te apo jo. Ne kete rast, do t'a lexoja me shume qejf kete artikull nqs do ishte perqendruar te cilesisa e arsimit (ose me sakte mungesa e cilesise). Do t'a mbeshtesja tezen qe te besh debat Schmidt pro dhe kunder ne nje tekst per 15 vjecare eshte nje budallallek. Fakti qe kjo eshte perdorur per te nisur sulmin e radhes ndaj Skenderbeut, me ben te me vije per te vjelle, po duke qene qe vjen nga Lubonja nuk me cudit. Lubonja po behet 'me katolik se Papa' dmth me kozmopolit se kozmopolitet, qe ne fakt eshte sindrome provinciali. Kjo kur ka kohe te shqitet nga poltronat e emisionit 'Opinion' ku eshte bere ekspert per cdo ceshtje, a thua se eshte orakulli i Delhit.

 

spiritus, finisterre, patjeter qe perceptimi i madhesise dhe llojit te rrezikut eshte ai qe percakton qendrimin. ate qe lubonja e percepton si rishikim te disa fakteve mbi jeten e skenderbeut (qe nuk ka pse sjell detyrimisht zhvleresim as historik, dhe as ne ndergjegjen e shqiptareve) kadareja e vlereson si rrezik ndaj kombit. qasja ekstreme per mua duket qartazi, ne fakt, por mbetet shembulli i finisterres, qe une, si edhe lubonja, mund te mos kemi informacionin e duhur per rrezikun qe na kanoset, gjithmone duke supozuar se kadareja e ka kete informacion.

 

"une, si edhe lubonja, mund te mos kemi informacionin e duhur per rrezikun qe na kanoset, gjithmone duke supozuar se kadareja e ka kete informacion."

Do kete bere ndonje gje Mehmeti me koken e vete, tha, se une me Enverin nuk dime gje.

Bute-bute, xhan-xhan smiley

Tropizma per ca perceptimi e ke fjalen? A jeni ne djeni qe 2/3 e trollit the kombit Shqiptar jane jasht shtetit Shqiptar? A jeni ne djeni mbi qendrimin e Serbeve, Grekeve dhe sllavomaqedoneve ndaj kombit dhe trollit tone, ndaj kultures dhe traditave tona, ndaj gjuhes dhe autoktonise tone? A jeni ne djeni mbi ekciklopedine sllavomaqedone te dale mbi 1 vit me pare? A jeni ne djeni mbi greqizimin e jugut te RSH-se? Po mbi njerez si Jazexhiu dhe Janullatos dini gje? Nqftse jo, athere do sugjeroja qe te merrnit me shume dije para se te pohoni se cila eshte qasja ekstreme.

 

Do te dilte shume i gjate komenti, por le te marrim skenarin kinematografik, ne te cilin nje popullate i kercenohet zhdukja nga meteoriti i radhes dhe kete fakt e njohin vetem kryetaret e shteteve dhe shkencetaret perkates. A u duhet thene njerezve "e verteta" ne nje rast te tille?

Po mjeket a te ta thone kur ke semundje te pasherueshme?

Po te mos i kishte thene gje vajza Klosit me demek, debati per çfare nxene kalamajte neper shkolla s'do hapej ndonjehere.5* vajzes se Klosit pra.

Po pergjigjem ketu poshte per Lulianin, Ajkunen dhe Tropin.

Nuk them ne asnje menyre qe Lubonja s'ka te drejte ne qasjen e vet, qe por ka te drejte brenda nje situate me premisa qe ai i ka zgjedhur vete. Po njelloj Kadareja (dhe shkolla e tij).

Dhe pyetja qe vjen (pa)natyrshem ne te dyja rastet eshte: a e do njeriu te verteten? a e perballon dot ate si qenie biologjike dhe sociale? sa? deri ne c'nivele? Se sa implikime ka ky problem e ben fare te qarte puna e besimit tek zoti, pranimi ose jo i teorive evolucioniste, bandat e te ashtuquajtuve "çakalle" gjate katastrofave natyrore... Ceshtje etike pra, pervecse ceshtje pushteti eshte "dija si e tille".

Cfare dua te them ne fund te fundit eshte qe malcimi i ketij antagonizmi mes modelit te Kadarese dhe modelit te Lubonjes tregon thjesht qe shoqeria shqiptare eshte ende nje shoqeri elementare, ende e pavendosur ne duhet te kryeje Revolucionin Francez apo Revolucionin Industrial. Dhe nderkohe qe Elitat merren me hartime modelesh, jashte ndodh jeta, krejt e pashqetesuar, e paobservuar, e pandikuar intelektualisht prej ketyre debateve. Personalisht vazhdoj te shpresoj ne "lojtare" me te mire se Kadareja apo Lubonja.

Me pelqen shtrimi i problemit ne keto terma, por njekohesisht, se cka edhe dicka prej qarkut te shkurter. E verteta ne kete rast eshte e verteta mbi nivelin e sigurise te Kombit nga nje ane, apo e verteta mbi emancipimin e Kombit nga ana tjeter, nderkohe qe me habit pse asnje prej ketyre modelimeve nuk te duket i mjaftueshem. Problemi eshte qe "cakajt" nuk ekzistojne vetem gjate konfuzionit te katastrofave natyrore, ata e krijojne konfuzionin. Ketu kam nje pyetje, cdo te thuash me "lojtare?" Mos pertej modelimit intelektual, jeta e cakejte justifikon "lojen" e dhunshme? E mbi te gjitha, kjo loje e dhunshme, e ngritur permbi konfuzionin e ngritur permbi nivelin e sigurise? Ketu vertete qe asnje lojtar serioz nuk po e con debatin. 

Po, ka nje "mase" ne kete diskutim dhe jam aq e ndershme ne debat sa te ta them vete. Une jam foucaultiane: besoj qe ne si qenie s'jemi ende aq te emancipuara sa te clirohemi nga marredheniet e pushtetit. Ndoshta mund te krijojme hapesira individuale ku kjo te behet pak a shume e mundshme, perndryshe, shoqerisht, jemi gjithnje te prirur te krijojme marredhenie pushteti.

Edhe une faucauldian jam, por cuditerisht besoj qe ne si qenie mund te "shkeputemi" (shkeputje faucouldiane, "disjunction" flas) e rrjedhimisht te clirohemi nga marredheniet me pushtetin aktual. 

Sikur te ishte problemi vetem debati midis Lubonjes dhe Kadarese mitet c'mitizimi etj, do te ishte mire, por sinqerisht, kujt po i behet vone c'fare mendojne Kaderaja apo ai tjetri mbi Skenderbeun apo mbi elemente te tjere te debatit, ne fund te fundit te dy nuk jane as historiane  as filozofe e as sociologe apo ndonje oge tjeter. 

 Ne fakt ka dicka tjeter ne kete histori shume te pakendshme dhe shqetesuese. Jane disa  goditje te uleta poshte brezit, si  perdorimi i teksteve shkollore per te sulmuar Klosin e Shmittin,  apo shpifjet e akuzat e paverteta te tipit  - ti ke thene qe Skenderbeu ishte sllav - apo ti je antishqiptar ... etj kur keto gjera s'jane te verteta.  

Tani per mendimin tim ka nje fakt ketu qe nuk duhet te diskutohet fare e nuk duhet te kete debat. Kur studiuesit anatemohen me te padrejte, kur ekzagjerohet me shpifje e me sulme, nje njeri i drejte duhet te jete ne nje llogore me ate qe po sulmohet, pikesepari e pastaj per ceshtjet e tjera mund te diskutohet gjithnje ... me argumente kuptohet

Dhe nderkohe qe Elitat merren me hartime modelesh, jashte ndodh jeta, krejt e pashqetesuar, e paobservuar, e pandikuar intelektualisht prej ketyre debateve.

A je e sigurt per kete? A te duket si tregues i nje jete te pashqetesuar, psh, pjesemarrja e madhe dhe emocionale ne kete diskutim apo ne te tjera te ngjashme? Cilat tema arrijne te mobilizojne kaq shume njerez? Cilat tema i bejne shqiptaret te ngrene koken nga pjata qe kane perpara, apo plogeshtia - e ke vene re? A te duket nje jete e pashqetesuar, kur njerezit, te rinj e te vjeter, neper kafene/klube kudo qe te jene ziren per Skenderbeun, Kadarene, Schmittin, Berishe, Ramen? Po nxenesit qe jane ngarkuar emocionalisht ne oren e mesimit, me emocione negative kunder njerezve te gjalle qe do i shohin neser rruges? Sa e patrazuar eshte kjo jete, kur neser vendimet qe merren per jeten e tyre maskohen apo shiten pas retorikash patetiko-nacionaliste (vizat ishin ngjarja me e madhe qe pas marrjes se Krujes nga Skenderbeu). Dhe sa e patrazuar eshte kjo jete kur era e perendimit nuk arrin te depertoje brenda, e per ate pune as erera te tjera si shkenca, kultura - e kam fjalen - kur nuk ka qarkullim?

Shqetesimi me i madh qe une i ndjej ketij artikullit, pas atij te manipulimit dhe abuzimit te shkences per hir te ideologjive (pushtetit), eshte pikerisht kjo: qe ashtu si dje, pertej fasadave, ne vazhdojme te jemi autiste.

Self, s'jam kunder debatit, me beson per kete apo jo? Them thjesht qe ka ardhur koha te ngrihen modele te reja interpretimi, me elastike, qe te inkludojne edhe vdekjen e atyre femijeve ne periferine e metropolit, edhe mungesen e minimumit te moralit ne politiken e sotme ne Shqiperi, edhe faktin qe Shqiperia jeton vetem ne Tirane, porsi nje trup qe i ka te atrofizuara te gjitha pjeset e veta pervec zemres...

te kuptoj, por me duket se ne thelb frustrimi i Lubonjes nuk eshte i ndryshem nga i joti kur thua: Them thjesht qe ka ardhur koha te ngrihen modele te reja interpretimi. Por, me sa duket -- nuk ka ardhur koha.

Self, une s'kam fare problem me frustrimet. I shoh ata si nje mundesi shume e mire per te pare brenda vetes. Frustrimi eshte shume i bukur kur e kap per veshesh (se ne imagjinaten time eshte me i shkurter se une dhe me veshe te medhenj smiley ) e ngre ne lartesine e syve te tu dhe i thua: "Pa he nje here, fol se po te degjoj". Bobo, patetizem psikanalitik ky, me i tmerrshmi nga ata qe njoh!

smiley

patetitzmit i shko shtate prej teje... smiley

puna eshte se lubonja shkak per gjendjen e vendit [mjedis ,arsim ,ekonomi] ben atdhetarizmin.Une kurre s'kam degjuar ne keto 20 vjet retorike 'nacionaliste'perkundrazi degjojme vetem integrim, evrope ,globalizem e gjithe arsenalin e SORROSIT.Para 90-tes kishim internacinalizmin proletar gjithe popujt vellezer .Skenderbeun nuk e shpiku komunizmi vetem nese bejme edhe naim frasherin e ahmet zogun komuniste.Produktet e internacionalizmit jane shderruar natyrshem ne globaliste[shih berisha nano meta rama  ].perkundrazi mungesa e nje ideologjie shteterore kombetare eshte shkaku i prapambetjes relative ekonomike-shoqerore.perse shtetet me bosht te fuqishem kombetar ne ballkan kane ecur me shume se ne 'kozmopolitet' bile jane edhe ne BE,po kete situaten 'post nacionaliste' ku e ke pare?shiko francen shtet thellesisht kombetar .Po gjermanite pse u bashkuan ?Kombieshte nje 'patente ' europiane , mos po na behesh gje antieuropian o i zi.Prandaj ,per mua  verejtjet e tij per situaten ne shqiperi ne pergjithesi jane te drejta por ai nuk ka hallin te mjedisi ,te  rruget ,te korrupsioni por i perdor keto per te thene qe e ka fajin nacionalizmi bile nacional-komunizmi qe te behet me i beshueshem.Shkaku i vertete eshte kompleksi i poshtesimit i cili mposhtet duke shbere shqiptarin.keshtu hapet rruga per tu tufezuar dhe per te marre identitetin e ri [qe s'ekziston]europian.Sado qe M.JACKSONEdonte te zbardhej gjithe bota per te zi e mban mend

puna eshte se lubonja shkak per gjendjen e vendit [mjedis ,arsim ,ekonomi] ben atdhetarizmin.

po jo more shqiptar, ta ka thene qe ne titull: Jane horrat! 

te cilet i paraqet sikur kane nje 'prapavije' kombetare  e cila nuk na i lenka shqiptaret te 'shohin' perpara apojo?po sikur keta horrat te jene globalisto-kozmopolite c'behet-pyes une

Horrat qe tek ne kane dominuar pushtetin (te gjitha pushtetet), e prandaj kane bere dhe bejne kaq deme, te pakten ne historine e re, jane ata qe kane qene fshehur nen strofullen e nacionalizmit. Te pakten kete e kemi te dokumentuar.

po ne se ben salen meten dhe nanon nacionaliste e ke shuar perfundimisht ,nacionalizmin.me perpara primare kishim internacionalizmin.me gjej nje shqiptar nacinalist[me pushtet]

Na mi "Majtofoni i bome vete" mos na bo per budallenj se ne si morim vesh nga matematika e kena msu qe ka tre shenja

=>
<=
<=>

Qe horrat (politikane apo maskarenj te tjere) fshihen te nacionalizmi (shenja =&gtsmiley, kjo nuk ka nevoje per debat.

Por askush nuk e ka te drejten qe te beje "gabimin" qe te na "shese" kete si reciprocitet (shenja <=&gtsmiley, se ne asnje vend te botes (pervec disa maskarenjve te ne) nuk guxon kush t'i quaj ata qe duan vendin e tyre (patriotet), horra.

Personalisht, keqinterpretimin e kesaj shprehje e kam hasur per here te pare ne mediat shqiptare ne nje debat qe kam bere te Gazeta Shqip me nje horr te paguar nga qarqe ektremiste greke (kjo sipas disa miqve te mi minoritare prej verteti), qe mbronte marrjen e kartes se homogjenit nga shqiptaret me pretendimin se minoriteti grek ne Shqiperi eshte 450-500 000.

A mendoj une se Lubonja i mban ison atij horri? Kjo s'ka asnje rendesi, sepse faktet tregojne se me qendrimet e tij çon uje ne mullirin e tyre. 

I njejti pisllik behet, te njejtet horra jane, e i njejti Lubonje ka folur edhe ne ate rast. Apo nuk eshte Lubonja qe ka folur kunder horrave qe horllekun e maskojne me kozmopolitanizmin euro-integrues e globalizmin Atlantiko-Verior?   

Ne fakt bisedat ne kafene jane alamet mobilizimi. Self,  ate eren e perendimit nuk e dua te me fryje, as ndonje ere tjeter se jemi plevitosur mjaft. smiley Jemi si lecka e lagur,qe thith me teper uje se e thata. Flm Finisit per pergjigjen smiley (sigurisht e kisha me shaka hedhjen e ujit, po jam dakort me te, vetem se personalisht preferoj ta marre ca me shtruar, pa shkuar deri te te vertetat: jam eva(') apo majmuni e, me rradhe), Shume dakort edhe me spiritus me lart. Kadareja me Lubonjen me kujtojne nje problem thuajse banal ne matematike, por real. Ndersa ekuac. x² dhe x³/x jane ne fakt e njejta gje, bashkesite qe vlejne ne zgjidhjen e tyre, jane te ndryshme dhe zgjidhja e te parit do te ishte fatale per te dytin. Por, me t'i futur nje te thjeshtume x³/x, ja bejme jeten vetes fare te lehte, pavaresisht dhunes ndaj ekuac. te dyte. 

PS. ashtu si Finisi, une nuk ja lejoj vetes te mos shpresoj ne lecka edhe me te thata se Kadare e Lubonja smiley

"Even dhe majmunin" e solla krejt te lidhur me temen sepse, nese te kujtohet, eshte diskutuar mu ne mes te Perendimit bashkekohor, disa here, puna e mesimit te teorise evolucioniste neper shkolla.

Hedhjen e ujit perpjete s'e mora hic per keq. Eshte nje nga veprimtarite e mia te parapelqyera. Te tjerat jane edhe me te padobishme se kaq. smiley

Diskutohen per hir te lirise se fjales ne Perendimin (ku per ters) bashkekohor. Shkopenj qe nuk zene themel keto diskutime, dhe po me kujtohet smiley Hedhjen e ujit nuk do e kisha shkruar po te dyshoja se do e merrje per keq, po gjithesesi, thashe po sqarohem per t'gjithe.

Desha ne fund te pershendes lumdrinin, meqe na tha arsyen e forte se, te rinjte ne perendim, nuk kane nevoje per vjersha patriotike dhe te mesojne himnin, meqe naconaliste (nga natyra smiley )

 

ncuq, s'e mora per ters smiley

Ketu ku jetoj Zoti ka emisare te fuqishem, ndaj nuk diskutohet thjesht per "hir te lirise se fjales".

Po c'ne! smiley Emisaret e atjeshem i kane hyre thelle ceshtjes se kontracep.. I derguari i popullit te ketushem (te une) sapo i tha "ec mo" Jo-se Absolute smiley

Epo tashti konc.e.pt.eve edhe mund t'u thone "ok", por s'besoj se do bien dakort me "vdekjen e Zotit".

Populli i atjushem me intrigon me shume se te gjithe te tjeret me ate aradhe te llaftarisur dyndjesh: barbare, filozofe, poete te çmendur, naziste, anti-naziste...

Jooo, nuk po flisnim per vdekjen e Zotit. Ay nuk ka lindur qe te vdese! smiley Gjate nje bisede me nje rabin mbi teo. e e evol., ai me tha: si rabin, si besimtar dhe si njeri, nuk kam asnje problem me teo. se "ishim majmune", nuk kam asnje problem me majmunin, me njerine ama, sa te duash smiley

Mund ta komplikojme sic eshte komplikuar, por me leje ca pyetje te thjeshta, konkrete, a mund te ngrihen?

1. Ne librat e gjuhe-letersise 10, a ka vend per prurje si ajo e Ndreces?

2. Si u mesohen figurat historike femijeve ne 8-vjecare, dhe vit 1-2 gjimnaz?

3. Sa e demshem eshte ne te vertete mesimdhenia neutrale e figurave historike ne ate moshe?

4. Apo varja fare se universiteti eshte menxyre keshtu qe kush e ve ujin ne zjarr, te zene e te czene c'te duan? 

Pyetja e vertete eshte pyetja tre, por une do isha me specifik:

Sa e demshme eshte ne te vertete mesimdhenia neutrale e figurave historike ne ate moshe? Po mesimdhenia fanatike (jo-neutrale), sa e demshme eshte?

 

E demshme per cfare? Ne nivel psiqik? Ne aftesi per te ndertuar komunitet dhe shtet?

Pergjigjen e gjen ne nje seri vendesh qe nuk praktikojne ideologjizma ne asnje nivel te institucionit te shkolles: evropa qendrore dhe veriore, psh.

Ne te dyja nivelet, por dhe me tej. Nuk e di c'ke parasysh me evrope veriore dhe qendrore, por nese ke parasysh Zvicren dhe vendet Skandinave, duhet te kesh parasysh qe neutraliteti i tyre eshte virtyt i disa shekujve. Zvicra psh, nuk ka histori qe prej te pakten kur e pershkruante Rousseau. Po ashtu eshte tejet konservative, pak ndryshime historike ka njohur per te mos qene neutrale. Nga ana tjeter, Zvicra ka nje ekonomi dhe nje ushtri qe e kane zili gjithe bota, e qe lehtesojne punen ne lidhje me neutralitetin ne te gjitha fushat, perfshi ketu edhe neutralitetin ne politikat mesimore. Ki parasysh qe nuk i jap shume te drejte perpilimit te teksteve sic i ka gjetur Klosi ato tekste, thjesht dua te them qe shembulli i Zvicres ka kufijte e veta, sa do i mire te jete. Shqiperia ka nje histori shume te trazuar per te huazuar formen narrative te Zvicres, ne cfaredo niveli te edukimit qofte kjo narrative. Nje model aq i shtruar dhe aq i qete si i Zvicres do ishte i demshem sepse ne fund te fundit do ishte me shume shabllon se sa model, e qe nuk do ishte forme e cila do lindte ne menyre organike nga permbajtja e historise sone, por forme e huazuar. Kjo nuk do te thote nga ana tjeter se fanaticizmi kadareian nuk ka demet e veta, te cilat jane edhe me te medha se ato te neutralitetit, por thjesht se modeli zviceran, sa do i admirueshem qofte, mbart nje histori specifike prej te pakten 7-8 shekujsh neutraliteti, nderkohe qe hiq 15 vitet e izolimit total pas prishjes me Kinen, Shqiperia nuk e ka njohur ndonjehere neutralitetin, po ku me deshire, ku pa deshire, eshte perfshire ne miqesira dhe armiqesira te ndryshme historike. Nuk ka te krahasuar.

Ne te dyja nivelet, por dhe me tej. Nuk e di c'ke parasysh me evrope veriore dhe qendrore, por nese ke parasysh Zvicren dhe vendet Skandinave, duhet te kesh parasysh qe neutraliteti i tyre eshte virtyt i disa shekujve.

Sikur po flisnim per neutralitetin e dijes ...

Zvicra psh, nuk ka histori qe prej te pakten kur e pershkruante Rousseau.

E ke seriozisht ti? Te mos kesh histori do te thote te mos kesh jetuar (ose te mos kesh memorie)! Ti apo Zvicra eshte ceshtja.

Te pakten, faleminderit qe nuk ke vajtur ne you tube per ilustrime.

Edhe per ate po flisnim, dhe nuk besoj se mund te ma quash jashte teme lidhjen mes neutralitetit politik te Zvicres dhe neutralitetit te dijes, cilido qofte shkaku e cilido efekti.

Dhe jo, te mos kesh histori nuk do te thote te mos kesh jetuar apo te mos kesh memorie, por te kesh jetuar relativisht ne paqe, pa shume evente, ngjarje, rremujra dhe rrjedhimisht pa shume protagoniste, kuptim qe besoj se ishte i qarte nga ajo qe po thosha, pa pasur nevoje qe fjalet te perdridheshin. Te pakten falemnderit edhe prej meje qe nuk e shtremberove edhe me keq ate qe po thosha.

Edhe per ate po flisnim, dhe nuk besoj se mund te ma quash jashte teme lidhjen mes neutralitetit politik te Zvicres dhe neutralitetit te dijes, cilido qofte shkaku e cilido efekti.

Jo, une nuk po flisja edhe per ate. Ti fole per ate. Tema ishte neutraliteti/fakticiteti i mesimdhenies.

Dhe jo, te mos kesh histori nuk do te thote te mos kesh jetuar apo te mos kesh memorie, por te kesh jetuar relativisht ne paqe, pa shume evente, ngjarje, rremujra dhe rrjedhimisht pa shume protagoniste, kuptim qe besoj se ishte i qarte nga ajo qe po thosha, pa pasur nevoje qe fjalet te perdridheshin.

Perdredhje nuk eshte fjala qe i pershtatet komentit tim. Une nuk perdrodha gje, por ne fjale te tjera po te thoja qe koncepti yt i historise eshte simplicistik. Historia nuk eshte vetem katalog luftrash e revolucionesh (te cilat pastaj vendet i krahasojne per te gjetur me te mirin, me te vjetrin, me te fortin), historia eshte memoria e nje shteti/kombi per jeten e tij, dokumentim i jetes se tij.

Tema ishte neutraliteti i mesimdhenies, por nuk mund ta perjashtosh neutralitetin politik si faktor ne neutralitetin e mesimdhenies. Ashtu si nuk mund ta perjashtosh fanaticizmin ballkanik nga fanaticizmi ne mesimdhenie. Historia eshte memoria e nje shteti/kombi, dakord, por kjo perforcon idene se memoria zvicerane justifikon neutralitetin, nderkohe qe memoria shqiptare justifikon fanaticizmin. Nuk te ndalon njeri ta konsiderosh simplistike kete, thjesht ki parasysh qe vullneti i mire ndonjehere nuk mjafton per te arritur neutralitetin ne mesimdhenie, duhet qe ky neutralitet te ushqehet nga nje tradite, memorie apo histori e pergjithshme neutraliteti specifike per kombin ne fjale. E me qe jemi tek simpliciteti, le mos harrojme qe historia nuk eshte shkence thjesht dhe vetem objektive, por shkence subjektive.

O Self, qe ta perseris edhe nje here, se ne mos po perdridhemi, te pakten po keqkuptohemi. Nuk i jap te drejte krahut te Kadarese, megjithate, perpiqem ta kuptoj.

Nuk jam dakort: ne pergjithesi neutraliteti/fakticiteti ne mesimdhenie me shume se me neutralitetin politik te Zvicres ne politiken e jashtme (qe nuk duhet te nenkuptohet qe Zvicra na paska edhe nje jete politike te brendshme neutrale) ka te beje me faktin se ketu eshte pranuar ndarja e institucioneve. Qe te mos kalojme ne simplicizem edhe ketu, e marr te mireqene qe cdo kohe ka konstruktet e saj, cdo shoqeri ka ato te sajat. Kjo eshte shoqeria njerezore. Por, ka disa konvencione per te cilat civilizimi ka rene dakort. Pertej Zvicres neutrale, sot edhe ne vendet qe nuk jane neutrale si psh. Gjermania fqinje e me gjere, kur shkenca, ciladoqofte ajo, korrupton ligjesite e saj e vihet ne sherbim te ideologjise dhe pushtetit ajo nuk njihet me si e tille por futet ne nje kategori tjeter, ate te sharlatanizmit.

Lehtesia me te cilen ne ne Shqiperi (dhe ne Balkan) e konsiderojme sharlatanarine per shkence, apo abuzojme me autoritetin e shkences duke folur ne emer te saj (Ndreca, rasti par excellence liberthi i tij per Skenderbeun, qe do te duhej te studiohej ne gjimnaze e universitete pikerisht per te analizuar e kuptuar sharlatanerine), eshte e frikshme. Lehtesia me te cilen mbrohet/justifikohet sharlatanizmi ne emer te ca qellimeve te konsideruara a priori/dhe te padiskutueshme si me te larta eshte e frikshme.

Prandaj, me te drejte edhe une pyes, ashtu si autori i ketij shkrimi: Cfare e pret kete vend ne te ardhmen? Dhe, e bej me shume frike kete pyetje sepse libri qe raporton Klosi/Lubonja eshte botim i vitit 2009! (edhe abetarja e tim biri, dekoruar me foto femijesh qe pozojne me flamurin shqiptar te lidhur kokes, e me vjersha patriotike eshte e vitit 2009!). Pra, nuk po flasim per nje corbe te vjeter qe erdhi e na i trazoi Klosi dhe Lubonja se nuk kane se cfare te bejne e vijne e na shqetesojne rehatin tone me ideologjizimin e shkences. Eshte nje corbe qe po gatuhet e fresket fare SOT dhe te cilen nuk e dime se, pasi ta hame, edhe per sa kohe do te na duhet ta vjellim; edhe per sa kohe do jemi te kapur peng i ketyre kurtheve ideologjike? Edhe per sa kohe do durojme qe cilido horr te dale e te te gjykoje shqiptarine ty, mua, atij, asaj, atyre; te te beje gjyqin ne publik, inkuizicionin modern - e ta konsideroje kete bile si nje detyre patriotike?

 

Jam dakord. Dhe nuk po diskutoj sharlatanerine e as horllekun, as nuk po i jap te drejte, perkundrazi. Megjithate pavaresia e institucioneve zvicerane nuk eshte e pavarur nga nje neutralitet i jashtem i fituar prej shekujsh fale nje ushtrie te forte dhe nje ekonomie po aq te forte, gje qe Shqiperia nuk e ka. Pavaresia e institucioneve nuk eshte princip universal, apo konvencion i mirepranuar i civilizimit pavaresisht rrethanave. Ja vlen me qene pak nominalist ketu. Logjika eshte qe rrethanat jane te tilla qe nuk justifikojne nje pavaresi totale institucionesh, e rrjedhimisht as edhe nje model shkencor ultra-objektiv. Kombi shqiptar ka vuajtur nga propaganda Serbe, dhe kjo eshte nje e vertete qe asnje lloj neutraliteti mesimor nuk mund ta mohoje. Gje qe nuk do te thote se keto rrethana historike justifikojne horllekun dhe sharlatanerine, prezencen e Ndreces ne arsimin e mesem, apo thirrjet per tradheti te mbushura me sterkala beshtyme, etj.

shikoni vetem emertimet e universiteteve ne shqiperi per te pare cila eshte ideologjia sunduese ne shqiperi.universiteti evropian ,un.amerikan ,un.mesdhetar,un.nderkombetar,un.planetar,ekush i mban ment te gjithe,nuk bien ere nga ata te 'miteve' te lubunjes me duket

3. Sa e demshem eshte ne te vertete mesimdhenia neutrale e figurave historike ne ate moshe?

Shume e cuditshme kjo pyetje, sinqerisht me le me goje hapur. Ke ndonje reference ku raportohet se neutraliteti, apo me mire, mesimdhenia faktike na qenkerka e demshme? Eshte nje studies i zhvillimit te psikologjise se femijes ne Zvicer, shume i njohur ane e mbane, dhe librat e te cilit jane ne cdo biblioteke private (nje liber i tij eshte i perkthyer ne shqip, Vitet e foshnjerise, me duket ja kane perkthyer, Remo Largo quhet), qe shpjegon se femijes duhet t'i thuhet gjithmone e verteta. Nuk eshte i vetmi qe e mban kete teori, ne fakt eshte nje shkolle e tere psikologjie e pedagogjie qe insistojne ne kete teori.

Ketu ku jetoj une (dhe rreth e perqark) nuk ka asnje lloj ngarkese emocionale/manipulim ideologjik ne asnje nivel. Nuk gjen nje vjershe per bé me kanotacione historike apo me mite historike. Perfshire edhe kopshtet dhe filloren. Nuk u mesojne hymn (sic te meson abetarja shqiptare), nuk iu edukojne femijeve simbole shteterore apo historike dhe as nuk i celebrojne ne institucionin e shkolles. Nderkohe, shkollat shqipe ne Zürich i detyrojne nxenesit qe te marrin pjese ne festimet e flamurit - pasneser, ju mesojne vjersha patriotike dhe kjo qe ne moshe te vogel. Nuk po flas fare se si ua mesojne historine. Skandaloze!

Self.

Sepse nuk kane nevoje per nje edukim te tille, ato jane patriot,nacionalist, e intiligjent per ti kuptuar gjerat me kryesore te shoqeris.

 Do ishte mire qe kjo mesimdhenie faktike e parenduar nga interpretimet emotive te zbatohej edhe ne shqiperi, sa me shpejt. Qe brezi i ri ti shpetoje indoktrinimit te tipit pellazg-ilir-arberor-arian etj etj. Shkaku qe pezmatohemi aq shume me rrokopujen dhe primitivizmin total te shtetit bashkekohor shqiptar ka te beje me faktin se shume syresh nuk i vene dot ne barazpeshe ilirizmin/besen/kombin e vjeter/arianizmin/lashtesine legjendare shqiptare me shqiperine e sotme te krimit/pabesise/mashtrimit/korrupsionit. O nuk kemi qene aq te kulluar sac duam te besojme o kjo prapambetja dhe bataku ku jemi sot eshte thjesht nje mirazh i keq inekzistent.

Aloha Em smiley !

Shume dakort, vetem me vlerat nazionale jo. I pagezojme ndryshe?

Gruß aus Hessen smiley

I ke parasysh "mixed models"? smiley

kozmopolitja eshte si "fixed effect" (commonality) ndersa nacionalja si "random effect" (specificity). po tamam fare, e? Imagjno sa e varfer do ishte fuqia shpjeguese e modelit sikur t'ia hiqje ate elementin e dyte.

ps. sorry smiley

 

 

Horrat qe tek ne kane dominuar pushtetin (te gjitha pushtetet), e prandaj kane bere dhe bejne kaq deme, te pakten ne historine e re, jane ata qe kane qene fshehur nen strofullen e nacionalizmit. Te pakten kete e kemi te dokumentuar.

 

Na jep ndonje emer te pervec te ketyre horrave qe jane fshehur nen strofullen e nacionalizmit dhe kane dominuar te gjitha pushtetet se mua nga 1944 e deri me sot horrat pushtet dominues me rezultojne te kete qene internacional proletariste (komuniste) deri ne 1990-1991 e me vone u bene globalisto kozmopolito euro-integrues (po te njejtet komuniste por ne vend te kominosheve tani veshin kostumet Armani).

e si na qenkerka internacionalist dikush qe e ka kycur veten dhe mendjen me njeqind dryna?

Stalinizmi eshte komunizem, sado izolues te jete.  Ne fillim veshem rrobat e bashkim-vllazerimit me armiqte tane te perbetuar sllavet e me vone u beme vllezer me ruset, vietnamezet, kinezet, kubanet e deri dhe kongolezet kur ne te njejten kohe Shqiptaret e Kosoves permendeshin si popull i vecante (pra si popull i jugosllav) kur per camet perhapesh propagande sikur ishin te pabese dhe kolaboracioniste.  Per Camerine, Kosoven, Luginen e Malesine as qe behej fjale te perfliteshin si terra irredentia Shqiptare.  28000 km, e "cliruar" nga LANC ishte Shqiperia.  Nacional-komunizmi, per te cilin ka shume qejf te flasi Lubonja e t'i ngjeshi pergjegjesi i fajtor i cdo problemi, ishte 90% komunizem ne thelb dhe ajo pjese qe ishte nacionalizem ishte vecse sa per garniture dhe propagande.

ishte 90% komunizem ne thelb dhe ajo pjese qe ishte nacionalizem ishte vecse sa per garniture dhe propagande.

Per ate pune edhe trupi i rri gati 90% perreth ... zemres. Ti preferon ta quash zemren garniture dhe ta besh 90% tjeter thelb. Mire.

 

Ou, do na e nxjerresh regjimin e Hoxhes ne thelb nacionalist tani?

po greket qe kane qene e jane nacionalist si shpjegohet qe kane qene me te hapur me boten?

Mire, per ta kthyer muhabetin ne folene e vogel, s'duhet te jete shume e veshtire - them - te japesh nje skelet historie ne hapesiren qendrore te tekstit dhe diku anash faqes te zihen ne goje debatet mbi ceshtjen. Kjo me vetedijen qe Historia s'eshte as matematike, as fizike... qe aty "te vertetat historike" jane te lidhura me dokumentimin dhe se shpesh "e verteta historike" eshte bije e interpretimeve.

Meqe ra fjala, ne ketej po perjetojme nje periudhe te lulezimit te "revizionizmit historik" lidhur me Luften e dyte boterore, porse ne tekstet shkollore te niveleve te uleta ky diskutim do te pasqyrohet - me gjase - shume me vone.

Ketu sinqerisht problemi me duket qe ne nuk jemi te afte te bejme nje dallim te ftohte midis Mitit e midis disa fakteve te thjeshte historike...

 

Po nga ana tjeter kot komentoj se s'do me lexoje njeri keshtu qe po ja fus gjumit!

I pakapshmi thote:

Po mire, po Lubonja a nuk eshte produkt i shkolles nacional komuniste?  Me sa di une Lubonja vete mbaroi universitetin nacional komunist te Enver Hoxhes.

Jam shume kureshtar te di c'shkollim ka Lubonja. Stili dhe lirshmeria me te cilen ai i qaset metodes ne kompozim te shkrimit me bejne te besojne qe nuk ka arsimim prendimor. Por mund te jem kryekeput i gabuar. Ndaj dhe pyes.

Psh, e gjithe zhaurima e Lubonjes mbi te verteten dhe meraku i tij per te verteten etj metodikisht duhen paraprire nga vertetimi i hipotezes qe ai ka nje raport te ndryshem ndaj te vertetes krahasuar me rrethinen me te cilen debaton ose e kritikon. Kete duhet ta beje ai vete para se te vazhdoje me meraqet mbi te verteten, dhe keto jane ceshtje te metodikes, qe njeriu i meson ne shkollat e mira te Perendimit. Aty te mesojne qe nuk mjafton se c'mendon ti per te verteten (dilet te koncepti i vertetimit te hipotezes ne favor tend, dhe me qasjet me te reja praktike, ate qe ti beson e merr vetem si nje besim paraprak "prior" qe te ndihmon, por te pamjaftueshem asesi te qendroje si perfundimtar "posterior" nga vetja e vet). Ja te marrim ate punen e "simbiozes shqiptare-serbe para shekullit 19". Kerkon nje guxim te pashembullt qe te kalosh mbi ate hipoteze aq lirshem - kjo ne fakt "mban shume ere shqiptare" qe e ben Lubonjen padashur me kombetarist se ne frikerat e tij me te medha smiley  Nuk mjafton pra, te "vesh kujen" per te verteten. Ky eshte nje kurth i keq qe cik sharlatanizmin, me te cilin punohet me lexuesin duke shpresuar qe ne ate rrjete merimange te bien sa me shume "fakire". Kjo nga ana metodike, gjithnje, se perndryshe, Lubonja per mua qe jetoj "ketej" dhe nuk me ben shume pershtypje se c'beri Rama me ca leje ndertimi, apo nuk dua fort t'ia di qe ai qenkesh nga te paktet qe paskesh trimerine qytetare t'i thote gjerat si i mendon etj etj - per mua pra autori Lubonja eshte nga ata shkrues qe s'do e lexoja kurre nqse nuk do gezonte repsektin e ca njerzve qe une nga ana ime i respektoj. Ose nese nuk do na sillej rregullisht ne balle te kuvendit.

Unë këtu jam me Lubonjën. Hera e parë mbase që e vlerësoj me 5*.

Komentet shumë interesante, po më duket se jeni hapur si vaji në lakra... Shumë gjëra u thanë... këto tema shërbejnë si "ngarkim-shkarkim zhavorri". Vjen Lubonja, hedh gjithë ngarkesën me zhavorr që ka, vijnë dhe peshqit, i zbrazin dhe ata...

Për mua çështja është e thjeshtë, është e tillë pa u komplikuar fare më pas. Ja psh unë nuk gjej dot një argument të saktë dhe të mirëartikuluar se përse duhet të qëndrojë ai koment i Ndrecës, në librin e gjuhës shqipe?

Tam tamet dhe zhurmat, t'i lëmë në tjetër vend dhe të përqëndrohemi këtu. Përse duhet komenti i Ndrecës, në librin e gjuhës shqipe?

 

Tam tamet dhe zhurmat mund qe iniciohen nga gjera qe nuk kane te bejne me tesktin mesmor ne fjale (ai ne fakt del ne radhe te trete per nga rendesia); ato mund qe iniciohen nga keto statements ose koncepte te meposhtme qe jo vetem hane debat sa te duash, por edhe lidhen me nje aradhe shkrimesh te tjera te autorit (te ish artikulli me autor anonim them qe do te ishte ndryshe). Pra:

- kulturës së vjetër të urrejtjes etnonacionaliste

- aspirojmë të bëhemi pjesë e shoqërive që jetojnë periudhën postnacionaliste

- s'duhet të ketë më versione zyrtare të historisë

- shkollës nacional - komuniste të kohës së Hoxhës,

- kulturën retrograde në shkollat tona

- Fatos Lubonja ka shkruar më 1999 një shkrim të botuar në "Courrier International", ku duke shpjeguar historinë shumëshekullore të marrëdhënieve shqiptaro-serbe, thotë se urrejtja e shqiptarëve me serbët është një produkt i nacionalizmit të shek XIX-XX, nuk është një produkt i kohës së Skënderbeut, kur shqiptarët dhe serbët kanë jetuar së bashku gati në simbiozë (dhe nën identitetin e krishterë jo atë nacional) aq sa nëna e Skënderbeut është sllave

- retorika pseudopatriotike se kush na shkruan ndonjë libër, apo thotë ndonjë të vërtetë që nuk përkon me të vërtetat e të paditurve që kanë sunduar historikisht këtë vend, na i shërbyeka armikut serb apo grek, është bërë një nga gjërat e padurueshme në këtë vendin tonë.

- njerëzit shohin përditë se çfarë po i bëjnë vendit efektivisht këta patriotë sot me babëzinë dhe me paditurinë  e tyre

- Më duket e tepërt të numëroj se çfarë gjëmash i ka bërë vendit kjo elitë, gjithë duke i kënduar kalasë së Skënderbeut, atdheut dhe maleve të Shqipërisë.

Po si kështu, Emo, ty të intereson më shumë se çka THOTË Lubonja, në të kundërt me çka BËHET?

Se tek e para, jemi vetëm tek llafet.

Si qenkërka në plan të tretë ajo çka është vendosur në librin e gjuhës shqipe? Gjuhën shqipe e mësojnë në shkollë mijëra nxënës, të cilët do të ndikohen më pas nga çka është shkruar. Më thuaj mua sinqerisht, për ty nuk ka pikë problemi mendjengushtësia me të cilën e kanë vendosur atë koment aty? Se unë shkoj deri në atë pikë sa të mos i besoj më institucionit në ministrinë e arsimit, për mungesë korrektese. Ai komenti i përzgjedhur në atë mënyrë dhe për atë qëllim, është FYERJE ndaj gjuhës shqipe.

Më një anë Lubonja mirë e ka - për mënyrën, jo ideologjinë, në fund të fundit edhe ai tam tamit i bie, po duket sikur nuk dëgjokemi si komb nga ai vesh ne.

Të merresh me çka thotë Lubonja, dhe të neglizhosh Ndrecën, për mua është njësoj si të protestosh për b.. e Klodit, në qendër të Lezhës, veshur me lecka.

 

Jul, te gjitha ato qe te citova me lart nuk kane te bejne fare me tekstin mesimor. Eshte perdorur nje problem me librin e gjuhes per te tjerrur ne vazhdim teza me te cilat une nuk jam dakord. Psh, se c'pune ka artikulli i Lubonjes botuar ne 1999 mbi simbiozen shqiptaro-serbe me futjen e nje teksti te papershtatshem ne librin e gjuhes, kete une nuk e marr dot vesh.

Po te them edhe nje here: jane keto maniera qe une nuk i duroj dot tek autori Lubonja kur vjen puna ne ceshtje qe kane te bejne me kombin. Nuk do me shohesh te bej sikur edhe nje gjysem komenti kur ai merret psh me Ramen, betonin, apo me nuk di c'tjeter (psh me librin e gjuhes). Por qasja qe Lubonja ka ndaj gjerave shume delikate qe lidhen me fondamentin e kombit, per mua eshte e papranueshme dhe me prek ne shprehjen time identitare.

Eshte shume kollaj te besh kozmopolitin dhe te illuminuarin ne Ballkan, por ato jane hot air sapo perplasesh me realitetin (a e di si e fillonte ate librin e vet per serbet Enver Hoxha? "Duke u ngritur mbi armiqsite e vjetra", thoshte). Ja te them dicka nga e perditshmja ime ketu: Para pak javesh mu desh te merrja nje makine me qera nga kompania "Enterprise" dhe ata te vijne e te marrin nga aty ku je me makinat e tyre. Ai qe erdhi ishte nje serb, djale i ri, shume i shkueshem - ne fund me ftoi per kafe ne shtepi - me nje emer qe po te kesh lexuar historine e Serbise, te kujton dicka: Nemanja, quhej. E nejse, udhetimi me te vazhdoi vetem nja 10 minuta, dhe ne keto dhjete minuta ai sapo mori vesh qe isha shqiptar, me tha qe ju keni ardhur shume vone ne ballkan dhe shume po na bini me qafe. Ne ato 10 minuta u bisedua deri edhe per eposin e kreshnikeve, merre me mend. Tjetri nuk duhet te ishte me shume se 25 vjec dhe i situuar fort fort mire ne SHBA. S'po e zgjas me. Ti me merr vesh mua.

Me fal qe po nderhyj ne debatin me Oranje, por te gjitha pikat qe ke nxjerre nga Lubonja, me duken mese te sakta dhe nuk me duken te papranueshme per shprehjen identitare te asnje shqiptari. Nuk eshte tabu dhe nuk ka asgje te keqe te mendosh qe me sllavet rrotull kemi pasur miqesi dikur. Kete e vertetojne ngjashmerite ne gjuhe, ngjashmerite ne tradita, ne karakter dhe ne fiziologji. Miqesia me sllavet eshte kthyer me te drejte ne tabu prej luftes e masakrave ndaj shqiptareve ne Kosove, por kjo lufte e masaker erdhi pikerisht si pasoje e ketij nacionalizmi horrash qe ndeshkon Lubonja. Lubonja ben shume mire qe e cmitizon nacionalizmin dhe duhet ta bejne te gjithe, duke nisur nga serbet, qe kane fajin qe e nisen dhe Milosevicin qe e vazhdoi ne pike esktreme. Tani Miloshevici ra. Enveri ra. Me renien e Miloshevicit, Serbia u be me njerez qe duan ta lene menjane kete nacionalizem katastrofik horrash, te gatshem te futen ne Europe dhe te njohin edhe Kosoven, por ngaqe keta horra nacionaliste serbe jane shume dhe kane ende pushtet, heperhe, jane te detyruar ta bejne ngadale, jo haptazi, duke perdorur femije si ai ne videon qe solla, pasi nje i rritur i drejtperdrejte do te sillte turbullira. Miqesia me serbet ne te ardhmen eshte e pashmangshme dhe zhdukja e nacionalizmit ne te dy vendet eshte e domosdoshme. Nuk mund te hyjme ne Europe nese me pare nuk hyjme ne Ballkan, te njeri-tjetri. Sepse vete BE keshtu u krijua. Po te kishin pasur vendet europiane nacionalizem si ky i ballkanasve, BE s’do te kishte ekzistuar. Dhe s’eshte se s’kane pasur luftëra. Sa te hane qente, te gjitha shtetet e BE-se pa përjashtim kunder te gjitha shteteve te BE-se pa përjashtim.  Por paqja mes tyre, heqja e nacionalizmit, solli zhvillim. Dhe kjo s'mund te behet pa e crrenjosur kete nacionalizem qe ruhet me paradoksalizem, pikërisht nga ballkanasit qe diskriminohen ne shume vende te botes. Shume me shume nacionalizem ka ne Serbi sesa tek ne, eshte shume e vertete, por s'do te thote qe meqe Serbia ka shume horra, duhet te kemi dhe ne qe te jemi te ekuilibruar.  Eshte ekuilibrim nese si parim synojme luften, jo paqen dhe BE-ne. Ekuilibrim quhet kur Serbia te kete me pak horra nacionaliste, sic kemi ne. S'do te thote qe jemi tradhtare te kombit nese nuk duam qe te jemi si pjesa horre e Serbise, por duhet te ndihmojme me miqesi pjesen e kthjellet te Serbise, qe t'ua heqe pushtetin pjeses horre, dhe kjo behet duke ofruar miqësi e duke frenuar horrat tane nacionaliste. Normalisht, kjo crrenjosje s’behet pa dhimbje, pa ulje hunde, pa cmitizim figurash. Por duhet. 

Eshte shume kollaj te besh kozmopolitin dhe te illuminuarin ne Ballkan, por ato jane hot air sapo perplasesh me realitetin (a e di si e fillonte ate librin e vet per serbet Enver Hoxha? "Duke u ngritur mbi armiqsite e vjetra", thoshte). Ja te them dicka nga e perditshmja ime ketu: Para pak javesh mu desh te merrja nje makine me qera nga kompania "Enterprise" dhe ata te vijne e te marrin nga aty ku je me makinat e tyre. Ai qe erdhi ishte nje serb, djale i ri, shume i shkueshem - ne fund me ftoi per kafe ne shtepi - me nje emer qe po te kesh lexuar historine e Serbise, te kujton dicka: Nemanja, quhej. E nejse, udhetimi me te vazhdoi vetem nja 10 minuta, dhe ne keto dhjete minuta ai sapo mori vesh qe isha shqiptar, me tha qe ju keni ardhur shume vone ne ballkan dhe shume po na bini me qafe. Ne ato 10 minuta u bisedua deri edhe per eposin e kreshnikeve, merre me mend. Tjetri nuk duhet te ishte me shume se 25 vjec dhe i situuar fort fort mire ne SHBA. S'po e zgjas me. Ti me merr vesh mua.

  

Eshte fakt qe nacionalizmi mes shqiptareve e serbeve ruhet ne menyre paradoksale kryesisht nga emigrante te te dyja paleve, qe nxisin thirrje ekstreme nacionaliste neper media, jo se u dhimbset vendi i tyre, por thjesht sepse duan te jene me mire se serbet\shqiptare atje ku jane. Shembulli yt ma verteton kete qe ketu ne Shqiperi diskutohet shpesh, prej kohesh. Duke qene se s'pesojne gje ne lekuren e vet, pasi kane gjetur nje qoshe te ngrohte ne emigrim (paradoksalisht te perbashket, duke pire kafe bashke) ata s'e kane per gje te cojne ne ekstrem propaganden nacionaliste. Pra, sic kam thene te postimi tjeter me poshte, nacionalistet kujtohen te behen patriote vetem kur duhet te shajne serbet. Kur flasin per shqiperine mes tyre, nuk shoh te jene patriote. Shajne vendin e tyre, ulin vlerat, por vetem kur perballen me serbe kujtohen te behen patriote. Por varferimin per shkak te marredhenieve te keqija ne rajon e pesojme ne ketu, dhe s'eshte e drejte.  Perfitoj nga shembulli yt qe te te bej nje pyetje, emigrant. Eshte me mire qe te shtohen tipat si ai djali serb qe ke hasur ti, apo te pakesohen?
Cila eshte zgjidhja, qe te kemi ne shqiptaret me shume djem qe kane mendjen e atij serbit, qe te ekuilibrohemi, apo qe te dyja palet te kene me pak tipa si ata djemte?

Nuk ka miqesi midis popujsh! Ka pakte, ka menyra bashkejetese, ka mardhenie ne te gjitha nivelet. Por jo miqesi. Kjo eshte nje laker qe duhet hequr nga koka. Imagine ia leme John Lennon-it.

Perderisa nuk ka miqesi, te gjitha te tjerat presupozojne ne klime pothuaj "biznesi" dhe rezultantja e mardhenies eshte pikerisht ajo e dy vektoreve perberes fizike. Une e besoj qe e ardhmja serbo-shqiptare do jete ajo e dy kombeve te civilizuar (se e gjithe kjo eshte me se pari ceshtje kulture!), por ama nuk ka "free lunch" ne banketin e se ardhmes. Nqse do nencmohesh me konsekuence, mardheniet do e reflektojne ate gje totalisht.

Shembull i vrazhdesise ne te tilla mardhenie edhe ne kushtet e organizmave demokratike? Gjermania (sidomos Federale) ne 40 vjetet pas L2B.

Dhe nacionalizem nuk ka. Te tjerat, fiks ajo qe aspirojme, apo jo?

nacionalizmi do shuhet kur ai t'i kete cliruar gjithe energjite potenciale krijuese te vlerave qe ka. gje te cilen nuk e ka bere ende dhe qe duket se ka prape shuuume rruge per te bere. si edhe psh familja ne format aktuale. apo shteti si i tille. nacionalizmi ekziston se eshte i arsyeshem. eshte i arsyeshem se ekziston. eshte shprehje e deshires se grupit/individit per identitet, si dhe rrjedhoje e prirjes se entropise shoqerore dhe e rritjes se natyrshme te variances se bashkesise kur lihet ne gjendje te lire. por te gjitha keto persiatje mbi mbarimin dialektik te nacionalizmit jane akrobacira teorike, qe sado intriguese qofshin, behen pa vlere per segmente relevante kohe, apo edhe historie. fakti eshte qe europa eshte shume nacionale dhe kozmopolitja duhet pare vetem ne dialektiken e vet si komplementare e nacionalizmit; jo si zevendesuese e tij. sepse po ta mendosh, kozmopolitja ekziston vetem ne saje te nacionalizmes. ketu e ke si e mendoj pak a shume kete gje.

 Miqesia qe permend ti, si dicka prej dashamiresie e vellazerie, eshte dicka qe s'ekziston ne asnje popull. Nuk besoj te kete popull ne bote, qe me nje popull tjeter e lidh dicka me shume se interesi, pra ajo marredhenia tregtare qe permende. Nuk ka asnje shembull vellazerie te dy shteteve, ne asnje vend te botes. E shumta, mund te kene vellazeri me akrobacire teorike, por ne praktike, kurresesi. 

Keto qe thua ti per nacionalizmin, vlejne per popuj qe jane nen pushtim. Nese nuk ka dicka te tille, atehere ku do te zbrazet ky nacionalizmi qe thua se duhet t'i shpenzoje energjite? Duke share fqinjin e duke i prere keshtu rrugen cdo perfitimi financiar?

Ajo qe thua per Europen, them se eshte patriotizem, jo nacionalizem. Ketu besoj se ndahen mendimet tona, te ky thelb, sepse ti duket se i sheh si dicka te perbashket, une kam nisur t'i shoh te ndara. Po te ishte aq nacionale Europa, s'do te lejonte qe sovraniteti i saj te transferohej ne BE ne duar te perbashketa me nacionalitete te huaja. Nacionalistet e Europes e kane kundershtuar gjithnje bashkimin e tyre ne BE, por duke qene se europa eshte ne fazen postnacionaliste, sic e quan me te drejte Lubonja, zeri i nacionalisteve nuk ka mbizoteruar.

europa u bashkua kryesisht pasi gjermanet e kuptuan se rreziku me i madh per ta jane ata vete; ne cdo nisje nga pika zero ata jane te afte te behen gjithaq me te fuqishem se bashkekontinentsit e tyre, sa qe nga shperpjestimi mund te dalin gjera monstruoze (sic kane dale). eshte ne thelb nje vullnet gjerman pra, nje modus vivendi, krijim biotopi i tille ku te pakten ata mund te jetojne megjithe vitalitetin dhe siperine e tyre te frikshme si komb/grup. pra europa e bashkuar eshte nje zgjidhje, jo zgjedhje (popullore). Jane derdhur miliarda per propagandimin e EU-se dhe ne votime dilej pothuaj 50-50. Sipas anketimeve, nqse referendumet do beheshin perseri, me gjase EU nuk do fitonte. Flas per vende me peshe dhe qe e terheqin gjene, jo per akulloreshites portugeze apo per greker perjetesisht te relaksuar me horta e mezedhes. Pra realiteti i Europes nuk eshte aq jo nacional sa mund te duket.

Per ate qe neper bllogje verdalle quhet "kombetarizem primitiv" nuk besoj se ia vlen te flasim.

Per ndarjen patriotizem vs. nacionalizem te jap te drejte. vetemse shtoj qe fakti pse lendet radioaktive mund te sherbejne per prodhim te A bombs nuk ka bere qe te mos prodhohet me uranium. Ne paralel, prodhimi i shovinizmit prej nacionalizmes nuk duhet te na beje te mbyllim festivalin e gjirokastres apo te mos pelqejme kenge nga bijello dugma (nga te paktet jugo qe dine me kendu tamam smiley  )

Flm per biseden!

apo te mos pelqejme kenge nga bijello dugma (nga te paktet jugo qe dine me kendu tamam.smiley

Bijelo Dugme - Lipe cvatu

emo, e mban mend ''lipe cvatu''. eshte frymezuar nga motive shqiptare.....smiley

http://www.youtube.com/watch?v=UkhDfr57IIM

 

 

me ktheve...

bofsh hajer! bofsh hajer! I love this one!

mund  ta dergoj dhe format mp3, po te duash. eshte nje kenget e mia me te dashura. dmth, ''youth sentiment''.smiley

p.s nje nga ''yugot'' qe me pelqente aso kohe, ishte Zdravko Çoliç.smiley  e mban mend...

Nacionalizmi do shuhet vetem kur lidhjet e gjakut midis njerezve (lidhjet me reale qe mund te egzistojne) mos te kene me rendesi.  Rrenja e fjales nacionalizem eshte natio qe do te thote te lindesh, dhe kjo tregon realitetin dhe jetgjatesine e nacionalizmit per te gjithe kozmpolitet naive e utopike qe derdellishin lart e poshte per euro-integrim, bashkepunim rajonal, mirekuptim dhe vlera te perbashketa humane etj terma ylberiste si keto.

"Nuk ka miqesi midis popujsh! Ka pakte, ka menyra bashkejetese, ka mardhenie ne te gjitha nivelet. Por jo miqesi. Kjo eshte nje laker qe duhet hequr nga koka. Imagine ia leme John Lennon-it."

Nese ka "menyra bashkejetese," miqesia mund te jete nje menyre e tille, e nese ka marredhenie te te gjitha niveleve, nuk mund ta perjashtosh miqesine nga keto marredhenie, e as vellazerine. Paktet jane midis qeverive, jo midis popujve. E sa per lakrat, ato hiqen nga koka me argument, e jo duke i quajtur lakra. Por per te qene konsistent, edhe sikur te pranohet pa argument se nuk ka miqesi midis popujve, duhet pranuar qe nuk ka as armiqesi midis popujve.

miqesia nenkupton berjen e veprimeve me nenshtrat dashamiresie, si me thene edhe "gjera per hater" madje edhe kundr interesit immediar, eshte tejcimi i mardhenies individuale ne nivel grupi ne menyre te padifferencuar (kallep dmth). Te tilla gjera grupet nuk i bejne dhe interesat e shtysat individuale thjeshtohen ne grup duke i lene vendin interesave e shtysave te grupit; qe ne fund te fundit pastaj perligj edhe domosdoshmerine e shtetit.

Lakra? T'u duk e pabazuar? OK, ja te ndihmoj me ca "lakra" qe kane ekzistuar: "gjermanet jane miq natyrore me shqiptaret", psh. Ose "Serbet te tille me ruset".

Do me Lul? OK. "Dy popuj miq". (Dhio fili lai).

Dakord, Em, dakord, edhe pa argument e pranova. Por te thashe qe perderisa mbi miqesine nuk mund te ngrihen supozime, as edhe mbi armiqesite e vjetra nuk mund te ngrihen. Nje spekter jane, thjesht opozita. O do mohosh te dyja, o do pranosh te dyja.

Te gjitha gjerat çmitizohen nje dite. U çmitizua nga fundi i 800' edhe jezu krishti, madje vete kadarese i kam lexuar kur kam qene i vogel nje tregim ku çmitizonte kalin e trojes (mbase edhe ndonjeri prej jush e ka lexuar) po sidoqe te jete eshte e pamundur te çmitizohet tani, ne keto kohe, skenderbeu, dhe jo se s'ka lind akoma ai gjeni qe do e bente - pasi eshte vertete gje e mire çmitizimi se hedh drite e arsye mbi diçka te erret siç eshte miti, por se i shkreti skenderbe, per turpin tone, akoma vazhdon e lufton per kete vend. kur ne sot e ksaj dite shesim tokat tona te fqinjet, qe nga zogu e te berisha, ose bashkepuntoret e pushtuesve i ngrejme ne piedestal ndersa ata qe ngrihen kunder te huajve i hedhim ne plehra, do te thote se kemi akoma nevoje per te. Prandaj eshte thjesht idiote kjo qe thote lubonja.

Po prej tij s'mund te presesh tjeter se eshte vertete njeri pa kapacitet. me vjen keq per te dhe per ke verbohet nga predikimi se ky mbrokerka shqiptaret nga padrejtesite qe po u behen e qe u fshihen nen propaganden patriotike. Dhe kush, lubonja na mbron nga maskaralliqet qe po na bejne. Ky qe ha buke e ngre vila gjithandej me leket e po ktyre ndyresirave qe po na sjellin mutin e italianve ketu. Asnje fjale s'ka then per plehrat se s'mund te thote, se i bie te shaje berishen. Asnje fjale s'ka thene per gerdecaret se i bie te shaje berishen, por me e rendesishmja, i ka dale ne mbrojtje vjedhjes se votave qe eshte arsyeja pse na i bejne te gjitha. Ky te dali e te flasi kunder vokshit qe po felliq nje kosove te tere, te flasi per tokat qe po u grabiten shqiptareve dhe po u jepen italianve me 1euro, po kur s'foli per mbetjet organike (mutin) qe bejne plane te fusin, s'ka per te folur per asgje, se keshtu njeriu eshte. e paska meritu burgun perderisa punon per nje tjeter diktature ne shqiperi.

 Ben mire te informohesh perpara se te thuash qe Lubonja spaska folur per asnje nga keto ceshtje madhore qe ke permendur..(gerdec, ambient..plera) Ti thuash Lubonjes pse ben lek e shtepi eshte paturpesi. Dikur u fut burgos se qe kunder sistemit komunist. Sot akuzohet pse sillet sipas ligjesive te sistemit kapitalist, pse pasurohet. Cte bej ai sipas teje? Te kthehet ne marsian?

http://perpjekja.blogspot.com/2008/03/pergjegjesia-eshte-e-shtetit.html

http://perpjekja.blogspot.com/2010/02/pse-po-kthehemi-ne-kosh-pleherash.html

http://perpjekja.blogspot.com/2010/11/kudhes-qeparo.html

http://perpjekja.blogspot.com/2010/10/forcimi-i-sistemit-te-korrupsionit.html

llet sipas ligjesive te sistemit kapitalist, pse pasurohet.

Nuk e di se si mund te krahasohet dikush si Lubonja qe fiton lekun e punes se vet, pa abuzuar me pushtetin e me ligjet, me ate qe pasurohet duke shfrytezuar pushtetin e duke anashkaluar ligjet, apo duke ia pershtatur ligjet/insitucionet interesit te pasurimit personal. Sepse, akuzat per pasurimin e Lubonjes synojne pikerisht te hedhin dyshim mbi moralitetin dhe besueshmerine e tij sipas parimit: peshty, peshty se dicka do ngelet.

Lubonja, mesa di une se si kam majt pishen, u fut ne burg se te atit i kishte rene llotaria, ndryshe, me shume mundesi, kishte per te qene zyrtar i larte i komunizmit, se nga biografia ishte si pllum. Ndersa me keto shkrime qe ke vene me kujtove emisionin per piramiden ku i shkreti ishte ne siklet te madh se me kete qe po beni, u thoshte, e sigurt qe e fiton prape rama tiranen (ktu e kishte hallin) Ndersa ata te tjeret i shkelnin syrin e i thonin se me marrjen ne mbrojtje te vjedhjes se zgjedhjeve qe po ben eshte e pamundur te ndodhe. E kshu qetesohej prape lubonja qe te pakten ka aq zgjuarsi sa te zhduket nga skena mediatike kur per jave ndodhin skandale qe duhet ta benin te kerkonte doreheqjen e njerit minister apo tjetrit apo edhe te vete qeverise… po jo rri e s’flet dhe kujtohet mu tani, ne prag festash, te hedhi ato idete e tij me xixa qe e bejne te bukur ne syte e kujt s'di. Ky vend eshte i 99 gomereve (mos e merr personale) dhe e kupton kete, kur nje KUKU MI NONE si lubonja, ketu mbahet per autoritet.

Dhe sa per ato shkrimet qe ke vene, akoma me turp per ty qe se kupton se jane te tipit m’ka çu nona me la gojen. Edhe kjo i duhej, qe pas gerdecit te mos fliste fare. Kur doli vete berisha e boni si parimor, qe i ka ne kurriz familjarisht ata femije te hedhur ne ere, s’do fliste lubonja ne nje shkrim dhe ta mbyllte ate muhabet e mos ta permendte me, siç edhe ka bere. po le njehere qe ça ka thon? e ke lexuar? Nga nje rast konkret me pergjegjesi direkte te djalit te berishes, fillon e filozofon per bombla gazi, per kablla korrenti qe ndodhen siper nesh (se kuptova ku) per termete..., dhe ja ku, si per magji, u hap shtegu me permend ene ramen. Kaq ishte. Si se kupton se eshte thjeshte nje tentative e turpshme me deviju muhabetin e pergjegjsite. Ai vete e kryu detyren, doren qe e ushqen e nxorri palagur. pergjegjsite nga shkelzeni i çoi te termeti. as me shume e as me pak, beri ate qe ben edhe gjykatesit qe s'denuan njeri. Po ç'te duhen ty keto. Ti e degjon te flase kunder drejtesise se korruptuar dhe je ne rregull. se kupton qe edhe ky ato leke e ato vila si ka me djerse po njelloje si edhe gjykatesit, me gjakun e te pafajshmeve.

Qe mos ta zgjasim kot. Ky njeri, persa kohe eshte ne krahe te vjedhjes se zgjedhjeve, eshte pro plehrave, tec-ve berthamore, gerdecave, shitjes se detit etj. Ti, si njeri i thjeshte qe je normal qe s'e kupton qe ta ka me te futme. 

kendveshtrim interesant. duke qene se nuk i ka merituar 17 vjet burg qe ka bere, lubonja po ben sot c'eshte e mundur qe t'i meritoje ne menyre retroaktive. nje obsesion i vertete me drejtesine.

 5*

pikerisht kete po them. Atehere me shume mundesi si ka merituar ato vite burg, dhe tani ndjehet se te gjithe ne i detyrohemi per ate padrejtesi qe ka heq, e po ben çmos qe te na i paguaj. pra zhyt anej e fut knej puna e tij. E njejta psikologji si e nanos duhet te jete. Edhe ai meqe kishte bere burg, ndjehej si i justifikuar te bente çdo pisllik qe mban kjo bote. Psikologjia gjo e modhe.

Nejse, seriozisht, une mendoj se ky nuk eshte i sinqerte dhe keto qe shkruan jane thjeshte puna e tij qe i siguron standartin e jeteses. Por edhe ne mos qofte keshtu dhe ti mendoje vertete keto qe thote, per mua e ka gabim po ksaj rradhe nga padituria, se mitet qe kemi jo vetem me duken te domosdoshem por duhen shtuar edhe me shume te tjere madje. Ne jemi produkt i mitit e jo i ligjit. Nuk eshte ligji qe me ndalon mua te bej diçka por ndergjegjia, dhe ajo eshte produkt i ketyre rrefimeve me te cilat jemi rritur. Dhe nese ka kellqe ky lubonja ta provoje e te thote qe plaku i vitit te ri s'egziston po se gjujten me gura te gjithe. Ti p.sh. nuk do nxefeshe po te degjoje nje absurditet te tille, e per me teper ne prag festash. Ne kete pike mendoj se duhet ndermarre seriozisht nje fushate çmitizimi te ljubonjes (po tregohem i dashur me te) megjithese mendoj se do haset ne veshtiresi me te medha se ç'po has sot ai me kundershtaret e çmitizimit te skenderbeut.

prizrenzaranika, me fal nese ironia ime ishte kaq lehtesisht e keqkuptueshme.

genci, fjalet e tua shpalosin si te verteta dy hipoteza: e para, qe lubonja nuk e do shqiperine dhe e dyta qe genci e do shqiperine. ne universin e hipotezes se pare ushqehet hipoteza tjeter, qe lubonja do qe t'i beje keq shqiperise dhe mbi kete ushqehet hipoteza e fundit qe lubonja po i ben keq shqiperise. nje linje tjeter argumenti mund te ishte qe lubonja e do shqiperine, qe nuk do qe t'i beje keq shqiperise, por ja qe pa dashje po i ben keq shqiperise. ose eshte edhe tjetra linje, qe lubonja e do shqiperine, do qe t'i beje mire shqiperise, dhe po i ben mire shqiperise.

cilat jane 'faktet' nga te cilat ti nisesh per te vertetuar hipotezat e tua? ti ke fakte qe ai po i ben keq shqiperise duke diskutuar kliken politike dhe shfrytezimin qe ajo iu ben sentimenteve te thella mbarepopullore per t'iu hedhur hi syve, per t'i rrjepur e plackitur? ti ke fakte qe nese dimensioni personal i skenderbeut si drejtues politik dhe ushtarak, ose lidhjet e tij fisnore dhe politike me fqinjet, shqyrtohen me burime dhe metodologji te reja, shqiptaret do ta duan ate me pak, do te percahen dhe si perfundim do te fitoje e keqja? dhe sikur te kishe fakte te pakontestueshme qe fjalet e lubonjes po i bejne dem vendit, ti ke fakte per te lidhur kete me qellimin e lubonjes, dhe me thelle me dashurine e tij per vendin, per te shkuar mbrapsht tek burimi sentimental i gjithe rremujes?

po sikur dikush te argumentonte se ti genci e do vendin dhe qellimet e tua jane ta ndihmosh vendin, dhe perpiqesh ta ndihmosh vendin duke kerkuar transparence votash dhe zgjedhje te lira, por ti ne fakt po e pengon vendin duke mbeshtetur edi ramen? apo nese dikush tjeter do te argumentonte se ti genci nuk e do vendin dhe qellimet e tua jane t'i besh dem vendit, por rruga qe ti po zgjedh ne fakt po i ben mire atdheut? sa qesharake do te ishin keto pretendime?

domethene, si ia lejon ti vetes te besh gjithe ato kercime interpretative qe ben per lubonjen?

Une se du hiç shqiperine po t’jete per ate pune, dhe Lubonja te beje ç’te doje me te, flaken ti veje po deshi. nga mua do kete vetem vrejtje per mungese shijesh e kulture per faktin se beri diçka pa kualitet. Te besh keto diskutime ne prag 28 nentori duhet ta pranosh qe s’eshte kulmi i tempizmit edhe pa u futur fare ne permbajtje. Kjo eshte diçka qe te vret syte qe ne te pare dhe besoj lehtesisht e dallueshme. Siç eshte e dallueshme qe me selfmaderadio qesh dynjaja kur e lexon. >>

> >Dhe une s’kam fakte kam vetem ndjesi. Shkova e lexova ato linket qe me kishte vene romaku (qe mund ti lexosh edhe ti e te bindesh) dhe ne te paren shof qe qenka per gerdecin dhe ky zotria qe e deklaron veten gazetar na shtrohet e ne gjysmen e pare te shkrimit ben 100 pyetje, nderkohe qe supozohet se paguhet per ti dhene pergjigje pyetjeve, ndersa ne gjysmen e dyte e hedh fjalen neper bombla gazi e kablla elektrik, ne aksidente rrugore e termete qe kur te bien do rrezojne gjithe pallatet e faji per kete do jete i rames. Te kujtoj se behet fjale per ditet pas gerdecit dhe ky flet keshtu… Artikulli i dyti ishte per centralin atomik ku si ne vazhden e perhershme fajin e ka edi rama qe rri e merret me kutite dhe jo me çdo budallallik qe i shkrepet ne koke sales. Sipas tij kjo eshte zgjidhja. Te lihet transparenca dhe te protestohet konkretisht per problemet qe ka populli,  p.sh. per prishjen e piramides. (po kur keta te mençmit shkojne e protestojne, sala u pret dritat i le ne erresire e u prish aktivitetin. Se ka problem qe per kete le dhe gjithe bulevardin pa semafore. Mund ta beje, normal, se zgjedhjet i ka ne xhep perderisa transparenca s’behet) He me thuaj ti… eshte e mundur qe ky njeri qe ka bo fizike te mos kuptoje ca shkaqe-efekte banale si keto por te shkoje e te propagandoje heqjen dore nga kutite duke e ditur mire qe do ishte shpallja e diktatures. Une verejta ne keto dy shkrime (se se zgjata me tej, keshtu i ka te gjithe) diçka te piset, te ulet, te turpshme e pa cilesi, dhe e thashe. Kjo me shqeteson mua, fakti qe ky nuk ka vlere. Eshte i shitur apo e ben nga budallalliku s’ka piken e rendesise. Pjesa me e madhe e atyre qe se duan thone se e ben ngaqe eshte i semure e i fiksuar me ramen. Une kur supozoj se kjo paraqitje e dobet artistike e tij smiley vjen ngaqe do me ngrene edhe ai buke, ne fakt po i bej nder se te pakten se konsideroj si gjytrym.>>

> >

Per ate qe une kerkoje transparencen e zgjedhjeve per te miren e edi rames me bere te qesh se ne fakt une kisha ndermend te krijoja nje parti vete dhe ta merja per vete pushtetin, po per kete me duhen nje pale zgjedhje ku edhe nese ndonje komisioner do guxonte te shenonte nja 200 emigrante si zgjedhes, une te kisha mundesine te hapja kutine e ta zbuloja pisllikun. Pse qyl per edi ramen do punoj une?

 

p.s Me çmeni s'do qe s'do me dal A bohet smiley kshu

 

+ qellimi im ishte te te beja te qeshje me ato qe qeshe.

trop,  Ironinë të kam vlerësuar .S'kam asgjë me Lubonjën si njeri Përkundrazi e vlerësoj se me gjithë fatkeqsinë e vuajtjet e gjata ka guximin të jetë veprimtar në shtyp , tv etj . Me idetë dhe tezat që hedh si padashje e kuturu po është e drejta ime apo jo  ,përderisa ai i  hedh në treg .

ne fakt ti po thua qe lubonja eshte i shitur (pra imoral) sepse ka shtepi dhe del ne televizor dhe atdheu nuk i intereson prandaj mund te luaje lojen percarese te pronareve te tij, te cileve iu intereson padyshim percarja e shqiptareve. ose lubonja eshte pervecse i shitur edhe budalla qe beson dhe papagallon ato qe i thone pronaret e tij percares dhe antishqiptare.

sido qe te jete i ndertuar zinxhiri i argumentave anti-lubonje, ai nuk qendron dot i lidhur edhe kur niset nga qellimet me te sinqerta, sepse perpiqet te gjeje nje pergjigje nepermjet imagjinates, duke mos treguar kujdes per mbeshtetje ne fakte, per pyetjen 'si ka mundesi qe robi te vere ne dyshim narrativen e skenderbeut?'.

me fjale te tjera, 'narrativa e skenderbeut nuk duhet vene ne dyshim dhe per rrjedhoje ata qe hapin gojen ...'

nderkohe qe argumenti i vertete duhet te zhvillohet rreth 'perse nuk duhet' - qe eshte baza e diskutimit per tekstet shkollore ku femija meson qe 'nuk duhet dhe pike, se perndryshe ta tregojne vendin'.

E urrej kur trashet muhabeti kaq gjate. Po harrova me thene dhe kete. Per sa i perket skenderbeut, e verteta historike mbi te s’ka asnje vlere e si intereson askujt. I vetmi skenderbe qe u intereson shqiptareve eshte ai letrar pra mitik. Jo me kot per 400 vjet s’iu rrujt njeriu per te e per ke kishte bere ate. Njelloj eshte me çdo gje tjeter, s’i intereson njeriu e verteta historike (nese ka pasur nje te tille, po besoj se po se jane gjera te zakonshme neper mbreteri) rreth princit te danimarkes apo te skocise. E vetjmja gje qe vlen eshte ajo qe na ka thene shekspiri per ta. Vetem ata jetojne. PO ashtu si nuk do i hiqte nje presje bibles jezusi historik, çfaredolloj prove te nxjerrin siç edhe nxjerrin here pas here JO ishte 150 i gjate e me floket kaçurrela si nje palestinez i sotem i pjekur nga dielli. E kupton se sa komike eshte kjo rendje pas specialisteve te historise. Se ke lexuar lufta dhe paqja. I vetmi napoleon qe vlen s’eshte ai i historianeve qe te shpjegojne ne plot 600 faqe se shkaku i humbjes se tij ne vaterlo ishin hemorroidet qe s’po e linin te qete,  po ai i tolstojit stendalit etj.

Prandaj po them qe problemi ne po preket a jo narrativa e skenderbeut, s'ka rendesi. Le ta prekin sa te duan po te kene parasysh se duhet te bejne diçka patjeter me te bukur se ky i tanishmi nese duan qe shqiptaret te pelqejne skenderbeun e tyre e jo te rilindesve. Te duken shqiptaret mbase rob kot ty, po per shije artistike s'te falin, shife ça zhurme po bejne. Dhe kane te drejte se i ke prek aty ku s'mban, te shijet artistike smiley

genci vallaj sa jam trash me kete teme kisha kohe pa u trash.

megjithate me vjen mire qe nga diskutimi doli nje mit i ri, shqiptari artist smiley

gjithashtu jemi dakort qe skenderbeu eshte funksional dhe qe te jete funksional per epoken sot, duhet veshur, ose zhveshur, cili version te jete me i bukur.

Ouch... tamom kur u tha dicka hajrit... ene un po pritsha. Sshkruj dot me gjat se nga celli. Tropo. smiley gjynogf dmth

PO me, pa problem e myllim. Vetem mos boj sikur se dije qe shqiptaret per artin s'te falin. guxo po ta majti e mburr noi film letraresk ne sy te stalkerit, dhe e shef se ça t'gje. smiley

stalker, me fal per permendjen po ti duhet ta dish qe je teresisht i respektum.

Dicka te tille dikush ktu e ka thene per Maks Velon..(e ka bere burgun per gjerat qe thote tani)

 Mire keto te zeza, po na ngrihen dhe filozofet e tjere dhe hajde varda sepse ka ardhur koha te krahasohemi me Zvicren dhe ca vende te tjera. se dine keta filozofe se nje therrime ti preket zvicres, ngrihet i gjithe perendimi e amerika bashke dhe e mbrojne. Nuk e dine keta filozofe qe zvicra i shkel ligjet me te dy kembet kur vjen puna per parane. ja qe s'qeka model kaq i kulluar kjo zvicra. Kush do e mbroje shqiperine? Nje aksident ishte ai ne mbrojtje te kosoves. aksident historik. Shpresoj te mos jete i fundit. po, garanci nuk ka. Po ky Izraeli, shtet budalla eshte qe i edukon qe ne djep qytetaret me dashurine per atdheun? Cifutet po drejtojne boten dhe na bekerkan gabime qe zvicra nuk i ben. Ka nje shprehje populli shqiptar: ''sipas vendit, behet kuvendi" Dhe  ''vendi'' per shqiptaret eshte qe jemi te rrezikuar biologjikist. e para kjo.

E dyta: jemi te rrezikuar si identitet ( fut ketu edhe debatin; ul e ngri per skenderbeun)  etj, etj...

Dhe e treta por jo e fundit se lista vazhdon e vazhdon. Te mbyten shqiptaret me nje luge uje. Se c'te keqe ka nje reference e dikujt ne nje liber historie, vetem ca shqiptare e dine. Jepet shmitt, klos dhe nje i trete. c'te keqe ka ketu? lexo te parin, te dytin dhe vazhdo me te tretin dhe krijo mendimin tend. Meso qe fqinjet jane agresore dhe duan te ti cmitizojne figurat ose ti rrembejne ( skenderbe, nene tereza etj). c'te keqe ka ketu? keto jane te gjitha te verteta. 

Lubonjes bravo i qofte, ka gjetur shesh dhe ben pershesh. tamam si ca te rraces se tij ne kohen e enverit qe e gjeten qoshen e ngrohte me mistreclleqet e rraces qe i karakterizon. I mblodhi enveri pas vetes si shejtane qe jane.

 

 E rilexova dhe njehere per te ripare rezikshmerine shume te madhe deri ne shkatrimin e Kombit nga tezat e armikut Lubonja smiley

rilexova dhe komentet e nacionallisteve dhe mbeta i qete se ky Komb nuk do shkaterohet sepse nuk e lene debatuesit e komentuesit tek PPU smiley

Emi fort i Dashtun!
E kam shoqnu me dy koka sepse  dy te qeshme te bejne me mire se sa nje ngatrim zorresh me teori te FL. Ai ehte nje komentues vulgar dhe aspak  i rendesishemsido qe ta vertise problemin e Skenderbeut qe per fat te keq te urra ptrioteve nuk ka te beje fare me nacionalizmin.per aq sa mund te qendroje si botkuptim . Nacionalizmi eshte  i lidhur me kohe te caktuara e situata te caktuara BRENDA nje njesieTERITORIALE qe ka shtetin e tij dhe qe eshte i afte ta perdore kete per arsye nga me te ndryshmet ,por per nje  nga me kryesoret Ruajtjen e Mosshberjes dhe Ngjizjen e Kombit . Teqendruarit si nje TRUP i vetem perballereikut qe i kanoset .

Ne nje fare menyre ky koncept eshte i perfunduar ne Shtetin Shqiptar me vatren e fundit shtetin komunist dhe ne teresi me perjashtime te pakta ne Bote ( perjashtuar atyre qe ndikojne mbi fatet e Botes ) nder shtete te tjera me KUFIJ te rregullt pas renies  se kampit te Lindjes edhe vende vasale te te dy kraheve perfshi Azi e Afrike kane humbur po humbin dhe do te humbasin cdo dite e me shume identitetin e le me te ruajne Nacionalizmensmiley 

Te pakten kete afron si kend pamje , teoriai e praktika sot e zhvillimit boteror e mbeshtetur mbi mbi Sistemin e ekonomise seTregut dhe Lirine e te Drejta e Individit qe formalisht quhet Demokraci .Eshte teme e gjere dhe po te duash lerjua urra - patrioteve e bebusheve nacionaliste te tjerrin e bejne debate teorike te ShQuAra mer jahu ,,,ata qe i kane kthyer krahet me kohe atij vendi qe po shitet e tjetersohet cdo dite ne favor te "miqve te miqve" nga baballaret e tyre shpirteror ne Pushtet. e femijet . Pa  qene cinikndoshta edhe ne ketee fazedisaa femije te ardhur ne moshe nen 5-6 vjec pa nena e gjysher komuniste , jane shndruar ne te pakapshem smiley per problemin e Shqiperise nacionaliste pasi pyesin "cfare gjuhe flasin  ky xhaxhi e kjo teta "smiley

Per mua problemi qendror qe ka  shfrytezuar Lubonja mbetet fenomeni NDRECA . Nje fenomen regresiv ,ndotes , deri edhe poshterues per ate Komb  per  ne qe fleme me Memedhembje ne gji .

Per mua poshterues, Injorant e paraqites si popull akoma Baritor ne Europe mbeten analizat te mebshtettura mbi tezen "se kanuni zotrie ishte me imire se Ligjet Komuniste "

Per mua shqetesuese dhe teper diletante , lojra ne sherbim fatal te dashakeqeve deri ne shkaterim te kultures shqiptare mbeten b...iret e Historise , argumentuesit e tezes se Gjermanet kane qene Turiste , ,shpartalluesit Don Ki Shote e HUNJ  te Gjuhes Standarte Shqiptare .

Permua mbetet teper obskurantiste deri ne mjerim masiv e ijnjorance te thelle e masave dukee semure ate psikologjikisht me teza  se Skenderbeu eshte fitorja e pare dhe e dyta eshte Liberalizimii Vijave .

Pra nisur nga fenomeni  NDRECA qe Lubonja e ka kapur me shume te drejte por e ka argumentuar ne linjen me te paarsyeshme dhe me te pa desheruesshme duke ringjallur nje Historian Skupist me emrin Shm...t , aspak i desheruaar dhe dashamires me shqiptaret ,por nje hileqar qe beri ta hane karemin edhe Lubonja edhe Klosi per arsye te teorive per hir teteorive. Cuditerissht me naivitet vazhdojne te polemizojne ne mbrojtje te teorive per hir te teorive gje qe e ka bere shumicen  e komentuesve qe kane nje barre te arsyesh mendsh e jane shquar ketu per nje vizion te qarte te problemeve, te bien edhe ata ne kete vorbull  dhe te merren me  nje problem anesor tashme te kaluar e teorikisht por te RINGJALLUR ne tekste shkollore nga fenomeni NDRECA duke mos e vene re apo duke e neglizhuar .

Sa daeshire kisha ta lexoja nje koment tuajin !

.....Kush ka shpresë se përmirësimi apo ndryshimi mund të vijë nga kjo lojë(nga keta lojtare qe jane sot ne fushe dhe nga tifozet te semure qe i mbeshtesin pa kufizim) le ta harrojë. Për fat të keq ashtu si rënia e komunizmit edhe rënia e pushtetit të këtij sistemi korrupsioni do të vijë në Shqipëri për shkak të dekompozimit të tij të plotë, nxitur edhe nga zhvillime ndërkombëtare. Por do të vijë......dhe ne duhet vetem  te presim.

 Une jam shume dakord me Lubonjen ne kete shkrim. Ka ardhur koha qe nacionalizmi dhe patriotizmi te ndahen si shapi nga sheqeri, sidomos ne Ballkan. Nacionalizmi, deri tani, nuk ka qene me shume se urrejtje per fqinjin, dhe kete e kane mbuluar me "gjasme patriotizem." Nderkohe qe patriotizmi eshte dashuri per vendin tend, gje qe s'do te thote se detyrimisht duhet te urresh fqinjin apo gjithcka qe shkruhet ne favor te fqinjit. Fatkeqesia te ne eshte se rrethohemi nga fqinj qe e ushqejne nacionalizmin e gabuar, gje qe ben qe edhe tek ne te vazhdoje nacionalizmi i gabuar. Nderkohe qe ballkanasit nuk kane patriotizem, sepse per vendet e tyre nuk bejne asgje, pervec korrupsionit, dhe pikesynim jete kane kryesisht te emigrojne. Jane "patriote" vetem kur duhet te shajne fqinjet, jo kur duhet te ngrene vlerat e vendit te tyre. Vendet e tyre vetem i demtojne me ekstremizma nacionaliste. 

Sikur te gjithe ballkanasit te kishin politikane me mendje si te Lubonjes ne kete artikull, do te ishim te gjithe shume mire, me shqiptare, me serbe, me maqedonas, me greke, me boshnjake... te gjithe miq e te gjithe ne Europe.

Nacionalizmi mbetet strehe e ekstremisteve, racisteve, tamam strehe horrash, horra si ai serbi qe dogji flamurin shqiptar ne Itali, horra si ata qe e duan vendin e tyre pa zezake, horra si ata qe dalin e rrahin homoseksualet sepse e duan vendin e tyre pa homoseksuale, horra si ata qe e duan vendin e tyre pa serbe\greke\maqedonas\shqiptare, dhe kjo vetem sepse nje sistem diktatorial i ka mesuar te sillen keshtu... pra, te jene nacionaliste. Ky nacionalizem eshte vertet vazhdimesia e sistemeve komuniste qe sapo rrezuam, sistem horrash, dhe keta horra vertet qe kane gjetur si strehe te fundit nacionalizmin.

Patriotizmi eshte tjeter gje, ushqehet vetem nga dashuria per vendin.
Dhe ne kete teme, eshte vertet paradoks te shohesh qe me nacionaliste jane pikerisht ata qe ndodhen ne Amerike, ku jane sistemuar vetem fale faktit qe vendi ku kane shkuar nuk eshte nacionalist e racist si ata. Perndryshe s'do t'i kishin pranuar. Paradoks. 

Bie dakort me Seven ne ate qe tek ne nuk edukohet patriotizmi. Ne shkollat tona shumica e mesuesve besoj edhe sot nuk e ka te qarte se cfare do te thote te jesh shqiptar, dmth ti perkasesh nje kombi, tradite e kulture, se cfare pergjegjesish merr persiper kur e etikon veten si shqiptar (apo cfaredolloj kombesie tjeter). Dhe dashuria per atdheun nuk ka pse te jete abstrakte apo e lidhur me natyren. Dashuria per atdheun duhet shpjeguar si mirekuptim e dashamiresi per te gjithe ata qe i perkasin te njejtes kulture (ose te pakten gjuhe, sepse mund te kete njerez qe nuk kane kulture smiley ). Perndryshe nuk vlen fare. Sa per Skenderbeun e Lubonjen mendoj qe eshte paksa humbje kohe te diskutoj.

Me domethense eshte te njohim fragmentin e tekstit ku flitet per librin e Ndreces!

Ky me duket debat "mjegull", Fatos-Klos !

Ke mundesi Ana H te na sjellesh pjesen e tekstit ?

Me fal per shqetesimin.

@ Jul: edhe dicka, te quash nacionalizmin (patriotizmin) si nje problem ne nje kohe qe Shqiperia po vetperqeshet, veturrehet, vetperbuzet sa nuk besoj kurre ndonjehere tjeter ne historine e vet, kjo eshte ne rastin me te mire miopi.

Te perdoresh patriotizmin e shtire te klases politike per te mbeshtetur tezat kunder patriotizmit, per te shpejtuar me konkluzionin qe e shihni se c'po behet duke folur per patriotizmin, a thua se ky i fundit i ka fajet - kjo eshte poshtersi.

Shqperia ka nevoje per nje Rilindje 2. Keto jane pasojat e asaj qe ne nuk i kemi metabolizuar etapat e historise sic te tjeret i kane bere. Ne akoma merremi me mitet e kombit - e kupton sa e mjere eshte kjo? Si te diskutosh ne veprat e antikitetit qe ne olimp nuk ka patur kurrfare qyteze te Zotave. Nqse nje mit i kombit tone do ishte (ne paralel me Romen) ndonje cift binjakesh qe i rriste ndonje shqiponje, ne do merreshim seriozisht edhe me ate gje: nuk eshte e mundur do thonim.

Shqperia ka nevoje per nje Rilindje 2.

5*

 

 ! .    

 

Te perdoresh patriotizmin e shtire te klases politike per te mbeshtetur tezat kunder patriotizmit, per te shpejtuar me konkluzionin qe e shihni se c'po behet duke folur per patriotizmin, a thua se ky i fundit i ka fajet - kjo eshte poshtersi.                                                                                                             e shkuar poshtërsisë ; helm e shkuar helmit ...Tunxh o bir !     

Shiko Emo, këtu është tamam çështje prioritetesh. Kemi dy tema: komenti i librit të gjuhës shqipe dhe Lubonja i perceptuar si problem më vete.

Nuk e di sa e drejtë është të themi që njëra çështje nuk ndërhyn tek tjetra, përsa kohë është neglizhuar adresimi i problemit të parë. Komenti tek libri i gjuhës. Emo, është libri i gjuhës shqipe. Nuk është historia, as gjeografia, as ndonjë lëndë tjetër e cila të ketë lidhje të drejtpërdrejtë me temën e patriotizmit dhe nacionalizmit. Këtu midis nesh nëse e ke vënë re, ka një "gap" të madh midis mënyrës tënde të trajtimit dhe mënyrës time. Nuk më the ty si tu duk përzgjedhja e komentit të Ndrecës në atë libër? I pranueshëm, i papranueshëm, i drejtë, i gabuar? Një llaf duhet thënë. Për mua është problem shumë i madh. Është problem i madh sepse i jep fëmijës një ide të shpërfytyruar për dijen. Presupozohet që parimi i vetëm nga i cili të udhëhiqen mësuesit, është transmetimi i dijes. Dhe jo të fusin "mish dhie" nëpër libra shkolle.

Problemi i shkollës edhe i Lubonjës, është i njëjti në thelb. Ai vendos "mish dhie" në artikullin e vet POR... institucioni i dijes, ministria e arsimit, duhet të jenë më largpamës se kaq! Ndaj tyre kërkesat janë më të rrepta se ndaj Lubonjës, i cili është thjesht një subjekt i cili merret me këto punë në mënyrë private.

Dëmi më i madh në këtë lëm, bëhet prej shkollave të këtilla, dhe jo prej Lubonjës. Sa Lubonja ka e sa do vijnë, aq të mira qofshin.

Ndikimi i Lubonjës në shoqëri nga ana tjetër, po më bën të habitem. Për arsyen e thjeshtë se është aq i fortë sa të bëjë që shumë njerëz të hedhin poshtë racionalitetin, vetëm për shkak të tij. Si nuk doli dikush tjetër që të hedhë dy llafe mbi komentin në librin e gjuhës shqipe? Të tjerët nuk e kanë ngacmuar si problem, vetëm për shkak të Lubonjës? Apo se është Klosi ai të cilit i është bërë padrejtësi?

Ky nga ana tjetër është problem i thellë i shoqërisë shqiptare. Refuzimi i racionalitetit. Pamundësia për shprehjen e mendimit të pavarur kritik.

Lubonja për mua, disa gjëra i ka shumë drejt, të tjerat i ka gabim. Po vendosja e llogoreve të ngurta, nuk është se e lehtëson situatën.

 

 

 

Jul, per librin e gjuhes nuk kam asnje koment. Me thene te drejten mu duk nje poze e Klosit per vemendje. Qe e bija t'i kete thene jeni taboo, edhe neqofte e vertete (s'kam arsye as ta besoj, por as te mos e besoj), kjo eshte aq pozante, saqe mund fare mire te vihej te ato vitrinat e fotografeve te qemotit. Kshu. Por prape, nuk them dot gje per ate punen e librit te gjuhes shqipe, sepse me mungon info dhe dija. Plus qe edhe neqofte komplet sic e trajton Klosi (jam i prirur te besoj qe ashtu eshte jo pse e thote Klosi - tek fjala e Klost NUK KAM besim, por fare ama, duke pasur arsyet e mia per kete - por sepse keshtu po thone ca peshq qe gezojne respektin tim), pra edhe ne qofte ashtu, perseri kjo gje po merr karakterin e nje scoop-i mediatik, sepse nje rast i tille nuk eshte i afte te mbaje mbi shpatulla statusin e protoshembullit se si po na u edukokeshin keq brezat qe do vijne. Nga ana tjeter nuk e fsheh qe me vjen mire qe dhe pse nga pozita mbase jo parimore, ne Shqiperi ja qe paska nje ze dhe autoritet qe te mos lejoje majmunerine tone emblematike te hapjes se gojes nga mrekullimi (awe) para cdo gjeje qe leshon nje i huaj.

Sa per te tjerat qe thua pastaj, me duhet te pranoj qe sensitiviteti i tepruar ndaj temes nga ana ime lidhet me dukurine dhe jo tekstin e radhes nga ana e Lubonjes. Ti e di kete, gjerat nuk jane aq akademike dhe pa te keq, sa dikush mund te mendoje. Ja, po te kujtoj per kete ketu, per shembull. E zeze mbi te bardhe, qarqe qe terbimshem jane antishqiptare, citojne keta kingat tane ne yneret qe thone, me paradigmen "pohojne me gojen e tyre". Nuk kam degjuar asnjehere qe Lubnja & Co te kene mbajtur qendrim ndaj ketyre thagmave. Mbase ashtu u duket se po marrin fame ndekombetare. (nuk dua te nxjerr gjuhen ketu, sepse ironine e mbyt deshperimi).

nje gje skuptoj une,

si mund te trajtohet seriozisht nje shkrim qe huazon nje ide nga nje shprehje e dikujt, ndoshta edhe jashte kontekstit, dhe aq me interesante shprehje e famshme, qe dmth e ka kaluar, si me thene, fale fames se saj , testin e kritikes, dhe e perdor kete ide ne titull te shkrimit, duke sugjeruar e goditur ne menyre indirekte nje dike tjeter (kadarene), duke e quajtur ate horr?? ky eshte argumenti ktu???

aq me teper, se edhe ne sensin logjik e empirik, nacionalizma nuk ehste strehe EKSKLUZIVE e horrave, kjo mendoj se duhet theksuar.

  A e mendoni kush eshte bukuria e ketij blogu?

   Teksa po lexoj sa thuhen per Lubonjen, por edhe ne raste te tjera, me duket sikur po ndjek nje "Kor".  Kor ore kor, nga ata me shume zhurma. Por qe veshet tane sikur degjojne vetem nje ze. Nje i trashe, tjetri me i holle, apo diku degjohet nje mesatar.Ka gra e burra ne kor, ku zerat u bashkohen ne nje ze. Degjojme dhe dhjolite, por qe nuk u dallojme tingujt me vehte, veçse nje e gjitha bashke, harmonike.

  Sot neper tribunat tona  sallat e kuvendimeve, studjove te TV-ve ka me shume nga keta "kengetare" se sa spektatore.Pra trupa e "kengetareve"(si Lubonja me shoke) na i kane mbushur te gjitha   ambjentet  dhe na duket sikur u eshte mbushur mendja se bashke me ta edhe orkestrat  dhe te gjitha llojet e curleve  e fyejve, te instrumentave te ndryshem,  bejne qe te buroje  ....Harmonia....... e mendimit te kulluar.

  Mirepo do te ishte ashtu sikur edhe shprirtrat tane (te gjitheve sa shprehen si me larte) te pasuroheshin me  njohuri, perceptime, shembuj te nxjerre prej pervojave, epokave te ndryshme , me sensin qe  te synoje   njehesimin. Kjo mungon.

Me duket se debatet nuk jane gje tjeter veçse "ecje" ne kerkim te kesaj te munguare.Ketu  them se e ka bukurine  ky blog.

  Dhe tek sa kejo nuk po ndodh, kuptohet qe  mungon gatishmeria  e vazhdushme, kontrolluar  prej arresyes.Pse? Sepse, ajo dreq ambicje intelektuale qe ne fund te fundit eshte nje tallambace, eshte pengesa kryesore.....

  Megjithate, te kuptuarit e fjaleve dhe me to, te mendimeve te nje jnjeriu (qofte i gjalle  qofte  i vdekur) ndoshta perben  dy gjera te ndryshme:Interpretimin dhe shpjegimin. 

  Interpretimin une e konceptoj si perpjekjen(time por dhe  te gjithkujt) per te  qartesuar ate çka ka thene saktesisht  folesi, por dhe menyra si e kam /ka kuptuar ne te vertete  ate qe ka thene, tjeter gje ne se kete  menyre te kuptuari e e ka dhene shprehimisht ose jo. 

Shpjegimin une e kuptoj si lodhjen time/te kujtdo,  si perpjekjen per te qartesuar  ato rrjedhime te  te thenieve, per te cilat  folesi,  ai qe i ka thene, vete nuk ka qene i ndergjegjshem.

 Do te jetemire qe kur te pergatitemi para tastieres  perta kundershtuar dike ne theniet e tij, te mund ti kihen parasysh.Gjithenje ne se une  kam ditur t`i them mire, .... ato qe kam menduar.

Shqetesimi i Lubonjes eshte i drejte dhe duhet shikuar me dashamiresi ne kuptimin e debatit qe mund te behet per te tilla gjera dhe qe ka nevoje shoqeria per to, ndersa shqetesimet e cave qe medemek mbrojne Lubonjen jane fallcitete e snobizma qe nuk i duhen askujt. Cili eshte ai vend perendimor qe nuk ju meson femijeve ne shkolla identitetin e tyre nacional apo shteteror? Bile jane keto vende qe per te marre shtetesine e tyre duhet te kalosh teste te thjeshta qe permbajne gjuhen dhe njohuri elementare per historine etj. Cte keqe ka abetarja e ilustruar me femije me flamur shqiptar? Nese ne si brez ndodhemi ne ndonje krize identiteti ky eshte debat tjeter po s'kemi te drejte qe kete te ja u leme trashegim edhe femijeve. Ne perendim femijet ne shkolla mesojne historine e tyre, simbolet e vendit te tyre, i mesojne te nderojne deshmoret e luftrat e vendit te tyre etj. Nese dini ndonje rast te kundert na e tregoni.

E megjitate Lubonja , Klosi & co mbeten viktimat me te mdhaja te diktatures jo ne sensin se ata u presekutun apo jo fizikisht  por se jane  perfaqesues tipik te "njeriut te ri " qe me shum mundime pat projektue dhe prodhue diktatura ne kohe te vet . Ata meritojne pension te perjetshem dhe kujdes falas deri diten qe do ikin prej ksaj bote.

Self, Lul etj. 

Ju lutem vini re radhitjen e pyetjeve qe vura me lart.  Pas 1 per tekstin e Ndreces, qe per mendimin tim absolutisht nuk ka vend ne tekstet shkollore, shtrova pyetjen 2; si u mesohen figurat historike ne Shqiperi ne ate moshe.  E kisha konkretisht.  Sidomos per peshqit ne Shqiperi qe kane edhe ndonje liber perpara edhe mund te na thone.  Lubonja akuzon ne artikull qe ka vazhdimesi, shtyse urrejtje etj.  Une po pyes c'shkruhet ne libra e zeze mbi te bardhe? 

Pastaj vazhdova me pyetjen 3.  Per sqarim, me neutralitet nenkuptoj "faktet historike ne vija te trasha, pa konotacion, pa teza dhe kunderteza."  Erdhi Skenderbeu, mblodhi Arbrit, u rezistoi turqeve, pastaj 500 vjet beme sehir.  Bie fjala he.  Nuk e di pse u keqkuptua kjo pyetje.  Ishte teper e thjesht.  Qe te jem e sinqerte, pergjigja ime eshte qe ne tekstet shkollore te asaj moshe, historia e paraqitur ne kete menyre nuk perben dem.  Nuk eshte shtyse urrejtje.  Le qe edhe tekstet e qemotit qe mbaj mend une se si eshte paraqitur figura e Skenderbeut, s'kane ngjallur urrejtje ndaj serbeve.  Theksi ka qene ndaj otomaneve.  

Pyetja 3 ishte edhe ne lidhje me artikullin e Klosit, kur ai evokon strukturen e thjeshte te librave te qemotit.  Qe Lubonja e kritikon Klosin ne kete pike.

Po flas gjithmone per tekset shkollore.  Sic u shpreha ne fillim te kesaj teme, mesuesit pastaj mund te shtyjne nxenesit me ide per "research paper" etj.  Por tekstet vete ruajne nje fare strukture baze, dhe kaq. 

Lubonja akuzon ne artikull qe ka vazhdimesi, shtyse urrejtje etj.  Une po pyes c'shkruhet ne libra e zeze mbi te bardhe? 

Meqe ti je biased ndaj Lubonjes, po e kthej tek Klosi, sepse ky duket shume me i besueshem per ty. Klosi i ka pasqyruar problemet e librave te vajzave te tij rregullisht ne shtyp, duke iu referuar librit, faqes, temes. Tema ka qene kjo qe po diskutojme: shtremberime te historise, manipulime te mendjeve te nxenesve.

Po i kthehem Lubonjes dhe Klosit: Lubonja pohon diku qe ka permiresime tekstesh, gje qe eshet e vertete. Vete shembulli qe sjell Klosi na e pasqyron ndryshimin: menyra e ndertimit te librit, temat, strategjite qe Klosi irracionalisht i perqeshte - te gjitha tregojne se ka ndryshime. Por shembulli qe sjell Klosi (nese te duket i tille, edhe ai i imi me abetaren, qe eshte shume e elaboruar didaktikisht - me e mira qe me kane pare syte ne te dy anet e kufirit shqiptar) tregon se manipulimi eshte perseri aty. Flasim per botime te vitit 2009!

Ndersa, nese do te shohesh se cfare urrejtje ka, apo nese pezmatimi i Klosit dhe i Lubonjes jane te justifikueshem, provo te shkosh ne nje shkolle e te permendesh emrin Skenderbe, apo Lubonja, apo Klosi, apo Schmitt (nese nuk te mbush mendjen pjesmarrja dhe komentet qe jane bere ne kete teme).

Pastaj vazhdova me pyetjen 3.  Per sqarim, me neutralitet nenkuptoj "faktet historike ne vija te trasha, pa konotacion, pa teza dhe kunderteza."  Erdhi Skenderbeu, mblodhi Arbrit, u rezistoi turqeve, pastaj 500 vjet beme sehir.  Bie fjala he.  Nuk e di pse u keqkuptua kjo pyetje.  Ishte teper e thjesht.  Qe te jem e sinqerte, pergjigja ime eshte qe ne tekstet shkollore te asaj moshe, historia e paraqitur ne kete menyre nuk perben dem.  Nuk eshte shtyse urrejtje.  Le qe edhe tekstet e qemotit qe mbaj mend une se si eshte paraqitur figura e Skenderbeut, s'kane ngjallur urrejtje ndaj serbeve. 

Menyra se si e kishe formuluar pyetjen linte te kuptohej se femijeve edhe mund t'u tregojme nje histori perralle per te mos e traumatizuar e verteta (?). Une them qe kjo eshte e panevojshme sepse jane te rriturit ata qe e kontrollojne se sa ta hapin diafragmen e te vertetes (pra skane nevoje te genjejne). Nje femije 6 vjecar nuk mund t'i japesh Historine e Schmittit ta lexoje, e per kete pune, as ate te Peter Bartl, por as te Sabri Godos (bile une nuk e di se c'pune ka nje 6 vjecar te mesoje per Skenderbeun, Ismail Qemalin e me the e te thashe). Bile, nuk ja jep dot as nje 14 vjecari. Por ajo qe u duhet thene femijeve eshte e verteta per aq sa e pranon zhvillimi i trurit te moshes, me mjetet e duhura didaktike. Kjo do te thote, qe ti nuk ke pse i thua femijes qe Skenderbeu tha: Lirine nuk ua solla une ate e gjeta ne mes jush - kur ky nuk e ka thene, dhe as trimerira e bema qe ky nuk i ka bere. Ketu qendron thelbi i diskutimit te Lubonjes dhe ketu i rreh cekicit Klosit.

Pyetja 3 ishte edhe ne lidhje me artikullin e Klosit, kur ai evokon strukturen e thjeshte te librave te qemotit.  Qe Lubonja e kritikon Klosin ne kete pike.

Lubonja nuk e kritikon aq sa duhet Klosin ne kete pike. Sepse kjo qe thote Klosi eshte per mua inkosistence flagrante. Librat e komunizmit ishin te varfer ne cdo drejtim. (Pedro i kishte dhene nje pergjigje shume te mire Klosit ne kete pike, ne artikullin origjinal). Librat sot jane padyshim me te mira se sa dje. Kur te shkosh heres tjeter hyr ne nje librari ku shiten libra shkollore dhe shihe vete. Krahasoje edhe me librat qe u mesohen moshatarave ne Amerike, e po deshe edhe ne Evrope. (Nuk po i hyj muhabetit se si qysh dhe tek keto libra jane me te mira, se do dalim tek plagjatura e gjithe ato problemet e arsimit shqiptar sot qe i kemi diskutuar e do i diskutojme)

Sic u shpreha ne fillim te kesaj teme, mesuesit pastaj mund te shtyjne nxenesit me ide per "research paper" etj.  Por tekstet vete ruajne nje fare strukture baze, dhe kaq. 

Tekstet nuk vuajne fare per strukture sepse jane plagjatura dhe strukturen dhe permbajtjen ua kane percaktuar te tjeret, te huajt - e thene fare thate. Problemi nuk jane librat sot - flas ketu ne pergjithesi, sepse sic e shohim ne fushat e hsitorise dhe gjuhesi/letersise e huaja faktike (plagjatura) kryqezohet me manipulimin lokal - por mesuesit, trupa mesimore: te pakualifikuar per zhvillimet e reja, te paafte dhe te papergatitur te komunikojne me brezin e ri qe nuk e respekton autoritetin e qe ka shume ngacmime e motivime te tjera nga shkolla (jo si ne kohen e klosit kur kur nuk dilej tek rruga Durresit ose Bulevardi per te gjuajtur goca, shikonin TV Italiane kur ua linte Tirana).

Mesuesit nuk i shtyjne nxenesit jo per research paper, por nuk bejne programin e detyruar tamam.

Self, nga e nxore kete qe jam biased ndaj Lubonjes?  Pse kam verejtje ndaj artikullit jam biased?  Ta heqim kete qafe smiley

Une po nisem nga fundi: tekstet plagjiature plus manipulime lokale me the te thashe.  Eshte keq kjo apo eshte mire?

Ajo e Skenderbeut nuk eshte ne libra shkolle.  Te pakten nuk ka qene ne kohen time.  Ka qene tek Nentori i Dyte dhe u be ne mode.

Pertej anekdotave, pra kemi nje problem me arsimin; libra, mesues, mungese autoriteti (pa e lakuar shume kete fjale) etj.  Kete e adresoi Klosi ne menyren e vet ne artikull.  Kete e mori Lubonja dhe e ngriti ne nivele per mendimin tim pa vlere me shqetesimin ne fjale.  Shkurt, e pa bias smiley.

Per mua je shume biased, sepse je inkoherente. Por, zgjedhja jote.

Lubonja i meshon fakti qe edhe sot ka nje linje zyrtare nacionalizmi, eshte nacionalizem-katolizist-antikomunist. Eshte shume e veshtire ta injorosh kete trend te ri ideologjik; e injoron vetem kur te pelqen sepse "na lidh" me shume me evropen, sepse na ben te ndihemi ne anen e fituesit. Edhe Skenderbeu i Ndreces duhet te dali katolicist, ashtu sic nje institut i tere albanologjik eshte vene ne sherbim te ketij qellimi; edhe mitet e reja moderne jane katolike. Edhe Kadareja, ku te mund, rasti i fundit libri i tij i fundit, nuk harron te na kujtoje se sa Evropian jemi (zaten se prekim tullen e pare ku eshte ndertuar evropianizmi yne, Skenderbeu). 

Kjo qe pershkruan Lubonja ketu eshte Shqiperia sot, nuk i ka rene as me sopate e as me kose: eshte corba qe po gatuajme e hame sot. 

inkoherente ->/= biased?  Si, qysh, tek?  Apo per here te dyte kerkesa "le te mos paragjykojme" smiley

Ja ta perseris edhe njehere se perseritja eshte mema e dijes.  Jo Ndreca ne libra gjuhe-letersie. 

Sa per mshimet e Lubonjes, por qe ne fakt ai i mshon disi persembrapthi, apo sic thashe me lule dhe me shkurre, Lubonja e qarteson deri diku se cfare eshte linja zyrtare sot, ajo eshte linja e pushtetit.  Sa per "nacionalizem", pushtetaret e duan aq shume "nacion-kombin" sa jane gati ta shesin, ta vjedhin e ta plehrosin.  Sa per anti-komunizem, e kemi pare se cfare kane bere per te persekutuarit.  Apo dhe vete anti-piramida, qe Lubonja (tek Opinioni) ua tha se po beni pazare me te, e s'e keni per anti-komunizem.  Sa per katolicizem, apo dhe katolicizmin e Skenderbeut, konsensusi historianeve eshte qe me e aferta qe ka qene Skenderbeu me katolicizmin ka qene uniat-izmi.   E sa per katolicizmin ne kohen e Skenderbeut, le te hapin librat dreqi ta marre e te lexojne robte se c'behej me katolicizmin ne Europe ne ate kohe.  E nuk po flas ketu per inkuizicionin.  Po per aleancat, papet, e deri tek vajtjet ne kishe e lutjet shpesh e ne mase qe i rishfaqen protestantet, se katoliket tane komshij ne Itali e kishin harruar ate pune. 

Nuk ka linje zyrtare nacional-katolike-antikomuniste.  Ka linje zyrtare pushteti.  Ka linje aplikimi ne mesimdhenie mediokriteti.  Dhe nje menyre per te luftuar mediokritetin eshte t'i minimizosh, eleminosh platformen.  E per kete po flisja kur thashe qe struktura e librit mbahet baze.  E nuk perfshin tekste te nje mediokri apo tjetri.  Mendimi im ky, jo i njeanshem, dhe teper konsistent ne gjithe temen. 

Sa per shkurret qe po flas, eshte se Lubonja s'ka pse evokon post-nacionalizmin e shteteve ku aspirojme te ngjajme/kopjojme, sepse faktikisht keto shtete i ruajne dhe i trashegojne figurat e tyre.   Nje shkurre tjeter eshte perdorimi i fjaleve "nacionalist", "patriot", "per zemer atdheun" per individe apo klase politike qe Lubonja e di fare mire qe s'mund t'i vesh ne nje togfjalesh me fjalet me lart.  Por fajin s'e ka patriotizmi.  Atdheu.  Kombetarizmi.  Te duash atdheun tend nuk bie ndesh me post-postet.  Bile mund te themi qe shqiptaret s'kane pasur dhe s'kane as sot e kesaj dite mundesine ta duan.  E pale me te kene pasur luksin ta braktisin strehen per post-post qe t'ua lene horrave. 

 

Te duash atdheun tend nuk bie ndesh me post-postet.  Bile mund te themi qe shqiptaret s'kane pasur dhe s'kane as sot e kesaj dite mundesine ta duan.  E pale me te kene pasur luksin ta braktisin strehen per post-post qe t'ua lene horrave. 

Tani, une po vras mendjen se cfare ke thene ti ndryshe se Lubonja pervecse ke perdorur fjalorin tend dhe ai te tijin. Ti i qemton shkurret dhe ja mbive idese, kapesh mbas detajeve dhe i ben ato qellime. Mbase eshte ceshtje estetike (por tentoj me shume ta quaj paragjykim, ose mosdashje). M'gjes. smiley

 

Të ngatrosh nacionalizmin (atdhedashurinë, patriotizmin ) me nacionalizmin  racial (urrejtjen nacionale) siç bën FL qëllimisht jo se si di është maskaralluk e shkuar maskarallëkut .

Pse Lubonja kërkon ç'mitizimin e atdhedashurisë ?  Nuk di ndonjër mit për atdhedashurinë përveç shprehjes së çajupit :" ku të duket balta më e ëmbël se mjalta " 

Pse duhet ç'mitizuar Skënderbeu ? çfar mitesh ka për të në hitoriografinë shqiptare?( kush i di tmi tregojë )As Lubonja dhe as kush tjetër nuk merren me mitet e Skënderbeut si psh " Sofra e Skënderbeut " Gjurma e kalit të Skënderbeut "apo Skënderbeu hante një dash të pjek " etj etj mite për Skënderbeun por me prejardhjen kombëtare, qëllimet apo arsyet e luftës së shqiptarëve kundër turqve , deri dhe në gjykimin si fajtor për gjëndje e tanishme të shtetit shqiptar .

Nuk më shqetësojnë fare vepra historio grafike si e Shmitt apo vepra letrare si e B.Blushit sepse për Skënderbeun ka me mijra libra dhe të tjerë do të shkruhen po pikërisht këto kasnecë të kozmopolitizmit e të (antinjohshmëris&eumlsmiley antipërkatsisë kombëtare me gjoja  dashamirsinë e futjes në bashkësinë Evropjane me indentitet (përkatsi )evropjan duke harruar se nuk egziston një komb i tillë se paku në kufijtë gjeografikë të Europës .

Unë do ti thoja këtij zhurmaxhiu dhe të tjerëve që mendojnë si ai(sikur janë ajka e kristaltë e mendimit dhe së vërtetës) apo bien në grackën e tij se atdhedashuria është ndenjë e njerzve fisnikë që nuk sjell asnjë dëm përkundrazi veç të mira për njerzimin.Se batakçijtë nuk strehohen tek atdhedashuria por tek  nacionalizmi urryes racial. 

Pse duan "ç'mitizimin" e Skënderbeut dhe shpërpërjen e atdhedashurisë kombëtare këta soj sorrollopësh gjysmagjel e gjysmapulë? Kujt i intereson kjo ? ç'të mira ka ? 

Me intergrimin e shqiptarëve në BE ne bëhemi një popullsi e përfillshme në ballkan (kufijtë bien +politikat e regjonalizimit të BE harta e ballkanit de fakto ndryshon)dhe kjo si pëlqen fqinjëve tanë .Po ç'ne  Skënderbeu këtu do thoni ju?PO Napoleonit( që s'është heroi kombëtar i francezëve ) ç'i bëjnë francezët të thonë këta e tjerrje të tjera . 

Skënderbeu është pa dyshim pika më e fortë e përbashkët "historike" e krenarisë identitare të  shqiptarëve  (theksoj historike )

Pasi këta rronxhobonxho e dinë mirë se vlerat më të mëdha të Skënderbeut nuk janë betejat e fitoret ushtarake kundër osmanllijve dhe mbrojta e krishtërimit për 25 vjet por qenja e tij si flamur simbol  e frymëzim i padiskutueshëm Shprese Bashkimi , LIRIE e Përparimi për shekuj e në vazhdimsi brez pas brezi ndër shqiptarë. 

Ja pse këta batakçinj e tregëtarë idesh duan "ç'mitizimin" e Skënderbeut që duhet përkthyer ç 'vlerësimin deri në përdhosje të këtij Simboli të madh të kombit .Mos bini në këto gracka ,më mirë dhe më të nderuar do të ndjeheni me vetveten pranoni se :atdhedashuria është strehëza juaj më e dashur e parë dhe fundit.

Sa i takon teksit të gjuhës besoj se autorët (autori) e ka vendosur për servilizëm apo për "partishmëri"për komisionet e vlersimit të tekseve. Histori e mentalitet i vjetër, pena të reja .

 

 Shume vete thone se ne jemi edhe duhet te jemi nacionaliste pasi keshtu jane edhe fqinjet. Ketu kemi fillimin e rrethit vicioz qe si i tille gjithnje do te lere aty ku je, tek nacionalizmi i nxitur me zor per te barazpeshuar nacionalizmin e perceptuar qe vjen si force shtypese nga jashte kufijve.

Si i shpetohet ketij makthi? Te presim sa te civilizohen fqinjet tane? Te publikojme femije me flamurin rreth kokes si shall ne abetare? Apo te dalim permbi ketij bataku nacionalist qe te ben te veprosh sipas ligjesive te tij dhe tesillemi si qenie te cliruara nga vesveli ballkanas, qenie qe kombin e vet e duan ne baze te vlerave morale qe shprehim?

 

prizren...askund Lubonja apo Klosi nuk flasin per 'cmitizimin e skenderbeut..' Pra per dicka qe ata e pranojne se eshte cmitizim i qellimshem. Ata thjesht po te pasurojne tablone historike te fakteve rreth skenderbeut. Nese ti e merr per cmitizim dhe i vesh emra denigrues ketyre te dyve ky eshte problemi jot. Ben mire ti lexosh me me qetesi dhe ti vleresosh te tjeret nga forca e argumentit jo duke u bazuar ne ato njohuri qe ke shtresezuar perbrenda dhe e ke aq veshtire ti ballafaqosh me fakte reale.

 Unë e kam dëgjuar vetë Lubonjën dhe Klosin të flasin për ç'mitizim siç flet dhe në këtë artikull për nacionalizmën (duke e ngatruar qëllimisht me nacionalizmin urryes e racial si dhe me atdhedashurinë e shtirë të politikanëve tanë të menderosur ) Nuk di se lubonja dhe klosi kanë bërë ndonjë studim historik për për pasurimin e fakteve rreth Skënderbeut . Sa për mbrojtjen që i bëjnë Shmitit habitem pse e marrin për sipër kur historianët në Shqipëri nuk mungojnë .Dhe personalisht s'kam asgjë me librin e Shmitt it pasi si them më lart për Skënderbeun ka me qindra libra e të tjera do të shkruhen . Po thënja e mbrojtur prej tyre se Skënderbeu iu kundërvu osmanllijve  përveç të tjerash dhe për hakmarrjen e vrasjes së të jatit ( sikur është ndonjë shpikje e madhe një thashethem diplomatik ) s'është gjë tjetër vetëm përpjekje tinzare për zbehjen e simbolit të Skënderbeut . As lubonja dhe as klosi nuk kanë as një forcë argumenti dhe as një fakt për ti  treguar shqiptarëve se Simboli i Skënderbeut është mit .dhe i dëmshëm se forcon  nacionalizmin racial dhe përderisa nuk janë të aftë të bëjnë asnjë studim historik  në këtë fushë më mirë të  heshtin se të bëjnë avokatin e djallit. Sa për njohuritë e mia të shtresëzuara me kënaqësi do ti ballafaqoja me faktet reale po ti kishe paraqitur .

 Po ta thane pra qe nje variant eshte se nenen e vet Vojsaven e ka sllave. Gje qe nuk eshte as cmitizim, as faj ta kete pasur.

 Seven, qe dy vendet Shqiperia e Serbia do te bashkpunojne ne shum fusha, kjo s'diskutohet, sepse ka nje klime me ndryshe, kuptohet dhe nga nderhyrja e EU. Mirpo une s'kuptoj ç'lidhje ka Skenderbeu yne, studiusit e ndryshem qe mirren me te, me çeshtjen e nacionalizmit te horrave, apo dhe me marrdheniet ndershteterore. Horrat dihet se ku jane, atje siper, drejtuesit e qeverise e te ministrive a te drejtorive te ndryshme ku luhet leku. Dhe ajo qe nuk e kuptoj akoma (une naivi per fat te keq nuk i kuptoj shqiptaret e mij) eshte se kur eshte mitizuar Skenderbeu qe duhet ç'mitizuar. Une di se per te jane dhene vetem fakte, pra jane shkruar ngjarjet shkurt siç kane ndodhur. Mitizim, do te thote ta hiperbolizosh nje figure, ti shtosh gjera te paqena, ta zmadhosh, zbukurosh, mistifikosh, etj. Mirpo per Skenderbeun tone nuk jane bere keto gjera, veç jane thene faktet, dhe faktet nuk do te thote mitizim.  

Jo, nuk duhet cmitizuar, sepse Skenderbeut ia kane njohur vlerat e gjithe bota.

Ideja eshte qe po tha dikush qe nenen e ka me origjine sllave, s'u be nami dhe s'ke pse e sheh si armik e ta urresh, apo t'ua ushqesh femijeve si urrejtje. Ai ka mendimin e tij, ti kundershtoja me argumentet e tua, pa shamate. Pak a shume kete kuptova sikur thote dhe Lubonja.

Edhe perfundimisht c'pergjigje i duhet dhene Lubonjes? Une thjesht do thoja qe ky as pyetje s'di te shtroje, as ambjentin e pergjithshem global nuk di ta observoje. Post-nacionalizmi tashme eshte 'post' per vete. Kush qenka shoqeri 'post-nacionaliste' i her? Belgjika? ShBA?

Nuk paskemi ç'tu japim fëmijëve tanë ndonjë vlerë më të mirë, sesa ato të kulturës së vjetër të urrejtjes etnonacionaliste, aq më tepër në një kohë kur aspirojmë të bëhemi pjesë e shoqërive që jetojnë periudhën postnacionaliste

  1. kur gjerat thuhen hapur dhe thjeshte niveli i ciltersise eshte me i larte sesa kur perdoret gjuha e stilit 'fatos nano'.
  2. lubonja nuk u burgos si antikomunist me duket[90%e te burgosurve ne shqiperi ishin me komuniste se enveri]
  3. qellimi i vertete i 'luftes' se tij eshte kocepti i KOMBIT i cili s'ishte i pelqyer as nga komunizmi [internacionalizmi proletar] e as nga liberalizmi[globalizmi] teorite e te cileve mbeshtet lubonja.

     4.shoqerite'paskombetare'jane perralla e rradhes duke u servirur si model eoropian,nderkohe qe eshte me se e qarte se BE-ja mund te mbijetoje vetem si  bashkim kombesh  nderkohe qe e kunderta e ka te sigurt fatin e bs-se ,apo jugosllavise.Te gjithe shtetet shumekombeshe jane shperbere apo jane ne shperberje e siper

5.thone disa qe ne s'duhet te jemi si fqinjet tane te 'prapambetur 'nacionaliste.po si shpjegohet qe ne kozmopolitet e kulluar jemi te fundit ne radhe?

  1. 6.duke mos te afte per te pasur 'dhembe' ne mosdhembesine e paraqesim si virtyt[shih tipat si tritan shehu me shoke] per te cilet brukseli eshte njelloj si stambolli per 'dum baben'

          7.ketu edhe nje cop 'maqedoni'pa asnje lloj identiteti  kerkon 'hise' ne diell duke mos e kembyer kete as me antaresimin ne be apo nato.shyqyr qe nuk na kerkon greqia te nderrojme emrin se do kishim leme nam.Sa vjen eme shume po ngjajme me mozambikun 

E forta eshte qe SllavoMaqedonia te ciles s'ja njohin gjuhen, emrin dhe kishen Bullgaria, Greqia dhe Serbia ka statusin e kandidatit ne BE, kurse ne kozmpolitet shembullore qe ndertojme varreza greke, dhurojme hapsire detare, derdellisim lart e poshte per euro-integrim, bashkepunim, mirekuptim, faktor stabiliteti rajonal nuk e marrim statusin e kandidatit.  Me sa duket qurrashizmi nuk u vleresoka as nga kozmpolitet e BE-se.

Interesant eshte fakti qe kur vjen tek "cmitizimi" i "miteve" te kombit shqiptar, interesat e kozmopoliteve shqipfoles puqen me interesat e disa grupeve qe nuk ndajne te njejtat ide me kozmpolitet shqipfoles si sllavet, greket, krahinaristet, fondamentalistet fetare etj etj.

klosi qe e mban veten per kozmopolit [c'lidhje kam une me ali pashen une e kam gruan gjermane] eshte njeherazi dhe mbeshtetes i dialektalizmave dhe krahinarizmave.armiku i armikut tim  eshte miku im.nuk eshte cudi te shikosh lubonjen klosin ndecen dhe jazexhiun ne te njejten linje kundra identitetit shqiptar

Nuk eshte cudi..eshte llogjike(vec hiq Ndrecen nga lista)

nuk eshte cudi te shikosh lubonjen klosin ndecen dhe jazexhiun ne te njejten linje kundra identitetit shqiptar

 Doli edhe Klosi me Lubonjen armiq. Ti lincojme sic u lincua babi i Lubonjes, Todi. Te organizojme nje dite lincimi kunder tradhtareve mu ne sheshin skenderbe qe ta shohe dhe heroi zellin tone primitiv.

Babain e Lubonjes s'e lincuam ne, por shoket e tij te idealit.  E njejta gje vlen dhe per Lubonjen vete.  Nje gje i duhet dhene ama Lubonjes, qe edhe pse pesoi 17 vjet burg ne nje rregjim ultramajtist ai mbetet nje nga te paktet njerez publike me ide qartesisht te majta edhe sot e kesaj dite.

je gje i duhet dhene ama Lubonjes, qe edhe pse pesoi 17 vjet burg ne nje rregjim ultramajtist ai mbetet nje nga te paktet njerez publike me ide qartesisht te majta edhe sot e kesaj dite.

 Kurt Kola, kryetari i shoqates te te perndjekurve politike, eshte denuar me 10 vjet per agjitacion e propagande qe 15 vjec, dhe pasi doli, u internua.
Sot ai ishte ne mitingun e PS-s dhe foli kunder qeverise.

Ata nuk i denoi sistemi i majte qe njeh sot bota, por nje diktature komuniste. Ashtu sic Europen nuk e dogji ne LB2 sistemi i djathte, por nje diktature hitleriane. Nje njeri i denuar nga ai sistem eshte i lire te jete i majte apo i djathte, sepse problemi nuk eshte tek te qenit i majte apo i djathte, por tek diktatura. Keta njerez kurrsesi s'do te ishin pro nje diktature... Dhe Kurt Kola pikerisht kete tha sot. S'duhet te lejojme vendosjen e kesaj diktature te re.

Kur keta njerez qe e kane vuajtur konkretisht ne kurriz, dalin e flasin ndryshe nga ajo qe thua ti, logjika e thjeshte e ben cdokend te mendoje qe ata e dine per cfare flasin dhe ti as qe e ke haberin, por je thjesht nje nga ata qe jane larguar nga realiteti shqiptar dhe qe gelltisin genjeshtra te fryra vetem nga ato faqe interneti qe i shijojne. Shkurt, pikerisht stereotipi qe ndeshkon Lubonja. 

Te quash komunist e te denigrosh edhe te perndjekurit qe ne fund te fundit po rrine e po bejne dicka aktive ketu ne Shqiperi, ne vend qe te bejne llogje-bllogje, eshte thjesht e neveritshme.

Pse e bon kaq tragjike..kta e kutojn boten anapulla edhe detyrimisht shkrujn anapulla. Kaq po themi ne..ku e pe linchimin? Apo edhe ti si Agjent Matriksi po na thu "You hear mr Anderson. That (post-nationalism) is the sound of inevitability". Asigjo nuk o pa-evitueshme. Assumptions e ktyne are just wrong. Globalizmi vdiq, famullitarizmi u ringjall. Kristos Anesti Kaq po themi ne. 

po ndrecen pse ta heq ai futet te kapitulli i krahinarizmit

nuk po i lincon njeri keta se jane si kokrra e molles perdite i ke ne tv dhe ne shtyp  duke lincuar skenderbeun  ismail qemalin  gjuhen shqipe  dhe cdo gje tjeter qe identifikon shqiptaret si komb dhe mos me thuaj se lubonja u burgos si antikomunist.nuk e di kaq i forte qenka ndikimi i sorrosit ne tirane  sa na e ka bere lubonjen buke me djathe me keq se salen .ky ne cdo lloj shkrimi  qe nga iraku ,shiu  sporti apo seksi ne fund fajtor nxjerr atdhetarizmin e skenderbeun

 Lubonja u burgos se ju gjet nje ditar ku fliste me tone te papranueshme per E. Hoxhen.

Edhe dicka, lidhur me ate brockullen qe femijet u edukokan "ahistorike dhe jo-kombetariste" ne shkollat e Perendimit (duke na u dhene nje shembull nga Zvicra): Ne SHBA cdo mengjes para se te filloje mesimi femijet e shkollave bejne kete betim me dore ne zemer duke pare nga flamuri:

"I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."

Sqaroj qe shkronjat e nxira jane te miat.

Me gjithe lirine e madhe per te kritikuar cdo gje ne Shtetet, ajo qe une kam degjuar lidhur me kete betim (pledge of allegiance) ka qene vetem protesta ndaj fjales se shtuar "under God" e bere nga prind ateist. Por nuk kam degjuar njeri te diskutoje tjeter gje.

Por eshte edhe nje vend ku ne te njejtat shkolla te bejne te shohesh dokumentare per Trail of Tears, apo filmin Amistad, ku diskutohet lufta e Vietnamit me gjithe napalmin (ku zbulohet se autoktonet iu thane pilgrimeve me shume ngjala se sa gjela deti smiley), etj. Vendi ku Howard Zinnin s'e quan njeri antikombetar por thjesht ideologjikisht te anshem.

E ka thene shume kohe me pare nje francez, (s'ja mbaj mend emrin) qe;'' nje shqiptar eshte snob i madh''. T'i marresh gjerat keshtu shabllon dhe te besh paralelizma eshte snobizem dhe dicka tjeter qe s'dua t'a permend. Kjo eshte e keqja jone e madhe si popull. kam plot shqiptare ketu qe s'dine c'bejne e s'dine c'thone. I ka turrullosur aq shume perendimi sa c'do gje ju duket e bardhe ose e zeze. E bardha eshte ketej dhe e zeza andej nga shqiperia. Mos marresh parasysh kushtet, rrethanat, faktoret e ndryshem dhe hajt futja katundit....

e shoh pak si proces te vonuar kete patriotizmin tone. Dmth. patem rilindjen dhe berjen e shtetit te ri shqiptar, ne periudhen e monarkise pati nje konsolidim dhe ky proces mori goditje te forte me ardhjen ne pushtet te komunisteve. Ne fillim ishte internacionalizmi pastaj nje nacionalizem i ngjyrosur ideologjikisht. Mendimi kritik per historine tone as nuk mendohej ne ate kohe. Pas komunizmit po behet apo tentohet te behet i njejti gabim si ne komunizem, patriotizmi apo nacionalizmi kerkohet te asociohet me lloj-lloj gjerash dhe ka nje reagim disproporcional per cdo mendim kritik apo studime historike qe nuk shkojne me ate qe njihet si histori "zyrtare". Ne kete ka te drejte qe shqetesohet Lubonja pasi kritika e kendveshtrimet e ndryshme duhet te jene qe nga akademiket e seminaret e leksionet e studenteve deri tek nxenesit e shkollave, por duhet te dallojme goditjen qe i behet identitetit dhe asaj qe kultivohet tek femijet shqiptare nga organizmi politik i shoqerise shqiptare qe eshte shteti. Te mesosh simbolet e shtetit tend, historine e popullit tend, edhe me periudhat jo te lavdishme te tij eshte dicka qe nuk e shpikem ne por eshte ne te gjitha shtetet-kombe te perendimit qe ne marrim si shembull.

e shoh pak si proces te vonuar kete patriotizmin tone......''

 

s'e c'thua  ne gjithe kete persiatje s'te marr vesh fare. je shume i nderlikuar per nje te thjeshte s'i une.  po ky vonimi c'eshte? nuk ka vonim dhe shpejtim ne konceptin e patriotizmit. nqse do te perkufizohej ne kete menyren tende, patriotizmi do ishte vetem ne muze si nje relike. po ja qe s'eshte keshtu. ne france jo qe jo, po edhe ketu ku jemi, apsolutisht jo. pas ngjarjeve te 11 shtatorit shume amerikane mbajne flamurin si steme neper xhaketa dhe triko. patriotizmi eshte si nje dallge qe here here arrin majat dhe here tutet. varet c'rrezik i kanoset. po dallga eshte atje ne det, gjithmone, edhe kur deti eshte i qete.

sidoqofte, mundohesh te jesh disi kritik i qeverise. shenja permiresimi keto...

 Ka dy Skenderbej.Njeri eshte heroi mitik ideal  qe rilindasit e shpluhurosen per te ngjallur krenarine kombetare nder shqiptaret e per ti frymezuar te ndertonin kombin e tyre.Tjetri eshte i verteti njerezori me te mirat e te keqijat e veta.Tani ne shqiptaret e kemi kaluar fazen e foshnjerise si komb dhe nuk na ka lezet te gudulisemi me perralla por na duhet te dime te verteten ashtu si ka ndodhur.Historia duhet thene ashtu si ka ndodhur jo ashtu si na ka qejfi ne te kete ndodhur. serbet na e kane marre te keqen .shqiperia eshte pjese e natos, kosova mbrohet nga nato.Keto jane fakte qe tregojne se kur nuk i kane degjuar versionet serbe te historise atehere nuk kane per ti degjuar as ne ardhmen.

ke folur sakte dhe te pergezoj. Nuk e di pse, por mendoj se duhet ti perkisni brezit te ri, pra duhet te jeni e re ne moshe. 

 Ka dy Skenderbej.Njeri eshte heroi mitik ideal  qe rilindasit e shpluhurosen per te ngjallur krenarine kombetare nder shqiptaret e per ti frymezuar te ndertonin kombin e tyre.

 

-Skenderbeu mitik eshte produkt i letersise dhe fantazise popullure.Nga De Rada, Naimi e deri tek Noli. Me shpaten e tij te rende qe nuk e ngrinin dot dy burra, me nje te goditme cante shkembin ne mes.Ishte shtatlarte , sy shqiponje , shpatullgjere.Cdo mengjes bente shtange kurse mbasdite shkonte ne palester.

Kjo te shqetson ? Nuk di te kete ne tekstet e historise gjera te tilla. A duhen hequr nga tekstet e letersise per femije dhe tregimet e mocme shqiptare ku perfshihen dhe perrallat mbi Skenderbeun mitik ? Nuk di c`te them. A duhet ushqyer fantazia e femijeve me superman, aladine kucedra e zana ?

Tjetri eshte i verteti njerezori me te mirat e te keqijat e veta.Tani ne shqiptaret e kemi kaluar fazen e foshnjerise si komb dhe nuk na ka lezet te gudulisemi me perralla por na duhet te dime te verteten ashtu si ka ndodhur.

-Posi, Skenderbeu i vertete, ai njerzori kishte shum qef groshet, geshtenjat e pjekme dhe mishin jahni.Pilafin nuk e shifte dot me sy.Vuante nga majaselli dhe shpesh harronte thonjte pa i pre.Nuk ishte qefli femrash. 

Historia duhet thene ashtu si ka ndodhur jo ashtu si na ka qejfi ne te kete ndodhur. serbet na e kane marre te keqen .shqiperia eshte pjese e natos, kosova mbrohet nga nato.Keto jane fakte qe tregojne se kur nuk i kane degjuar versionet serbe te historise atehere nuk kane per ti degjuar as ne ardhmen.

-Kete kontribut po jep Lubonja &co me ndihmen e Schmitt .

Tezat: Skenderbeu luftoi per motive hakmarrjeje/gjakmarrjeje (kemi deshmi dhe Kanunin )

Skenderbeu ishte me origjine sllave .

Ketu disa informacione shtese: Serbet ende vajtojne per Kosovo-n djepin e Serbise.Beteja e Fushe Kosoves ku mbeti i varare Mbreti Lazar i Serbise. Keto histori "ashtu sic kane ndodhur" i ka shkruar me pare se Schmitt & Lubonja Grashanin,Cubrillovic,Gjeorgjevic e deri tek shkrimtari Vuk Drashkovic .

Pra Kosova=eshte djepi serb, Skenderbeu nje feudal hakmarres dhe per me teper sllav .Prandaj o shqiptare mos u gudulisni me perralla per heronj, histori luftrash per liri e atlete krishterimi. 

Dhe vertet,  ne kete boten postnacionaliste(por gjithekohen kombetariste ), ku te gjithe europianet i kane rrezuar  dhe cmistifikuar te gjitha simbolet e tyre (edhe Vilhelm Tell ) nga tekstet dhe sheshet, ne qe duam te shkojme ne europe, akoma me Skenderbeun, me ate gerdallen mesjetare, do merremi??

I gjori Skenderbe! Ja kishte parathene fatin e tij De Rada qe kur shkruajti Skenderbeu i pafan. Pa fat. I perdorur nga Rilindasit, monarkia, komunizmi, nacionalistet,antikomunistet,katolikocentristet, postmodernistet.

Jo, jo spiritus, Sabri Godon lexonin, qe vertete, nuk eshte De Rada, Naimi, Noli, por qe mbetet Sabri Godo, ama, tekst jo historik, dhe ne gjimnaz.

".. Kete kontribut po jep Lubonja &co me ndihmen e Schmitt .

Tezat: Skenderbeu luftoi per motive hakmarrjeje/gjakmarrjeje (kemi deshmi dhe Kanunin )

Skenderbeu ishte me origjine sllave .

Ketu disa informacione shtese: Serbet ende vajtojne per Kosovo-n djepin e Serbise.Beteja e Fushe Kosoves ku mbeti i varare Mbreti Lazar i Serbise. Keto histori "ashtu sic kane ndodhur" i ka shkruar me pare se Schmitt & Lubonja Grashanin,Cubrillovic,Gjeorgjevic e deri tek shkrimtari Vuk Drashkovic .

Pra Kosova=eshte djepi serb, Skenderbeu nje feudal hakmarres dhe per me teper sllav .Prandaj o shqiptare mos u gudulisni me perralla per heronj, histori luftrash per liri e atlete krishterimi. .."

Historia studiohet duke ndjekur faktet kudo qe te cojne.Nga faktet shkohet ne konluzione dhe jo anasjelltas.Ne shek e 19te kur filloi zgjimi i kombeve , atehere kur popujt e ballkanit krijonin shtetet  e tyre historia perdorej ne funksion te politikes se dites.Atehere te gjitha palet perfshire edhe ne shqiptaret e shkruan historine duke treguar vetem ate ane te se vertetes qe u interesonte.E verteta nuk ishte qellimi.Objekti ishte qe popujve respektive tu ngrihej ndergjegja kombetare dhe e dyta te krijonin shtete sa me te medha qe te mundeshin duke perdorur te drejten historike si justifikim. Fakti eshte qe ne fillimet e rilindjes kombetare  shqiptaret e kishin harruar pothuaj fare skenderbeun.Rilindasit duke filluar nga de rada e nxorren nga harresa per ti treguar nje populli qe s'dinte nga vinte e ku shkonte se ne te vertete kemi pasur nje te kaluar te shkelqyer, se jemi nje popull me rrenje te fisme,se jemi me te bukur, me te vjeter, me trima se te tjeret, se me te vertete jemi nje komb.Iluzioni  i skenderbeut i atij kaloresi te ndritur qe tundi europen me bemat e tij,i shqiptareve kordhetare,  mustaqemedhenj,trima , sypetrite ,te bashkuar rreth tij,  e asaj periudhe me"vasha te bukra e gra te dlira" u be nyja lidhese jona si komb.Dhe ajo dha rezultat .I ndergjejgjesoi dhe i bashkoi (kuptohet me sa mund te bashkohen shqiptaret).Tani ajo faze ka kaluar.Ngjarjet duhen thene ashtu si kane ndodhur.Tradhetia sipas Falkemayer ishte vesi me i falshem nder shqiptaret.skenderbeu nuk i bashkoi shqiptaret me fjalime te tipit "lirine e gjeta nder zemrat tuaja".Ai  u merrte peng komandanteve te tij grate dhe kalamajte  sepse ata nderronin anen e beheshin  me turqit.

Kuptohet kur Kosova e kishte thiken ne gryke nga serbet  ishte budallalek te pohohej se balanca e popullsise ne kosove nuk ka qene gjithmone konstante se ajo ne shekuj eshte lekundur midis nesh e serbeve derisa perfundimisht kaloi ne anen tone.Se nje pjese e popullsise shqiptare te atjeshme eshte e zbritur nga malesite e dukagjinit.Edhe sot e kesaj dite fise te tera  emertohen sipas fshatrave te maleve te  shqiperise nga te cilat kane zbritur.Historianet e vendeve anglo saksone si Noel malcolm i kane thene keto me kohe megjithate nuk e pengoi naton te perzeje serbet nga kosova.Prandaj frika per te thene te verteten ashtu si eshte sepse serbet mund te na marrin kosoven eshte e pabaze.Gjerat duhen thene si kane ndodhur. 

Ej, po normal me qe puna e librit te gjuhes ishte nje idiotllik. Dhe s'ishte fare e nevojshme te vinte lubonja e te na i thoshte. Keto gjerat e vogla i kuptojme edhe vete ne pa ndihmen e te tille mendimtareve. e megjithate gjene qe binte me shume ne sy ne kte pune, qe nuk ishte futja pa lidhje ne nje liber gjuhe te nje polemike pa lidhje me te, por fakti qe ne librin e gjuhes shqipe ne shkollat e shtetit mesohet nje tekst jo ne gjuhen zyrtare, Lubonja se vinte fare ne dukje (se helbete, duhet prish edhe gjuha tani, s'mjafton skenderbeu) Une s'them qe te mos futen tekste ne dialekt, po fut fishten e mjeden fut çajupin e nolin se te gjithe duhet ti dime permendsh ashtu si e kane shkruar kur ka qene koha, po jo te na shtohet nje ndrec çfaredo qe ne gjuhe t'lagjes vet shkru kur s'eshte nevoja.

spiritus, genci, emigrant, ose sic thote pjeri, 'djema' - per nje koment me artiste dhe veshje/zhveshje figurative te heroit kombetar mua me quajten abuzive per here te pare te peshku, abuzive dmth qe s'mund te shkruaja ketu. kjo duhet te ilustroje dicka, ose nese nuk e ben per ju, e ben per mua. si dhe eshte pak qesharake smiley

ajo s'esht gje; guxo ene shaj "The Who" po ta majti!  te shpallim kulake. Ndersa per Stonsat ke denim me ndalim hyrje ne kater borough-t kryesore (perjashto manhattanin se ene despotizmi ka mase)

ja per ty: http://www.youtube.com/watch?v=j22eC9yvkzQ

ps s'di si mun te jet kozmopolit dikush qe njihet si "pasuri kombetare" smiley

 

hahahhaha i bie te me lesh jashte shtepise emo. the who i pranoj me cfaredolloj veshje albumi dhe sa per stonsat i'd love to see them on the farewell tour.

kete fjalen kozmopolit, duke mos qene brumosur ne 'ato vite' e kam hasur goxha me vone kur studionim bashkimin sovjetin ne menyre revizioniste smiley - kam lexuar  qe perdorej si kriptosharje prej propagandisteve, sidomos per hebrenjte e kishin qejf ta perdornin.

me vjen keq per menyren si me lexon. keshtu larg e larg u perpoqa te shpjegoja qe ka shume menyra per ta dashur atdheun dhe shume menyra per te qene krenare per prejardhjen (brenda kufijve te arsyes) dhe je i lutur te me rekomandosh librat non-fiction qe arrijne ta percjellin kete fryme - kemi nevoje per libra te mire te tille (besoj se as lubonja s'do te ishte kunder). por me problemet tuaja te tjera me robin nuk dua te merrem me se paska qene nje muhabet shume i lodhshem dhe pa buke.

Oh... c'trishtim kulinaro-kibernetik...

Trop dhe PF: marr guximin t'ju them qe i kane hequr qe ketej embelsirat tona te mengjesit... smiley

ju pershndes te dyve me ca realitete mesdhetare te kapura nga vete dora. paralajmeroj adminin qe nqse i heq keto, rreziku i diabetit do i shtohet dyfish... se jane autentike si foto dhe lidhen mjaftueshem me temen, ne ate qe embelsirat tona me se shumti jane kitsch, kopje te varfra te kuzhinave turke dhe italiane dhe miti i kuzhines shqiptare me qumeshtore dhe kasata duhet demontuar para se te molepse brezin e ri.

http://lh5.ggpht.com/_zOApibcRjk8/TOeUvp8_k8I/AAAAAAAADhY/xUuE3XBKP1w/s912/IMAG0806.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_zOApibcRjk8/TOTHqOLxaAI/AAAAAAAAC5Y/mSDL7hvNJYg/s576/IMAG0364.jpg

 

http://lh5.ggpht.com/_zOApibcRjk8/TOTHiRsb0-I/AAAAAAAAC5U/EX8fGO_T9to/s912/IMAG0363.jpg

ja gezuar ... smiley

Po thjeshtojeni skemen se do keni kohe edhe per shume patriotizem bebushesh se po vijne festat e Nendorit .

O Emiiiiiii.

Sikur ta shkurtojme pak . Nje teme per nacionalizmin e disa anekse rrahur poshte e lart , majtas e djathtas  , me boshte koordinatash , me Hegel , Hitler e, Enver , Tito e me rrenje te fjales e shtesa e cilesime Historike , enciklopedi e fjalore e me the te thashe eshte rrahur me pare . Dhe po te kesh durimin ti rikthehesh e ta lexosh do gjesh se qe nga ajo Teme armiqve te Shqiperise u ka hyre frika dhe nuk ua mba me  smiley . Lubonja do shkruaje prap dhe kurseini ca fisheke per ta rivrare tek ndonje prurje tjeter , sidomos me trimerite e nacionalisteve hem larte e hem poshte , mbi komunistet  e nen ballistet , majtas Zogut e djathtas Nolit smiley

Ore ka dy probleme shume te qarta .

Lubonja perckton dreht dhe shume drejt Fenomenin NDRECA nje fenomen teper i rrezikshem ne edukimin e brezave .

Lubonja merr si reference kritiken ndaj Shm...tit per problemin e Skenderbeut nje reference e tipit jo vetem te gabuar por foshnjarak .

Lubonja dhe kushdo pas tij nuk kane VLERA Praktike per te goditur MITE qe jane ne gjeneze e ne themel te vleresimitte te qenit Shqiptar . Mirpo ja qe na doli sot gjysma e popullit qe sipas bebusheve eshte shitur nga Enveri qe nuk e dun me te jene Shqiptar po shtetas teKosoves dhe rrjedhimidht KOSOVAR . Rrjedhimisht mitin e ngritur ne vargje nga populli yne per flamurin

Shqiperi o vend e gur

vritu pritu per flamur

ata hiq e tine vur

e kane zevendesuar me nje flamur te "qindisur " nga Rrugova smiley . Si behet ne kete rast Mitit te flamurit ?????

Lereni pash zotin Lubonjen , ai vetem shkruan o burre , se kellqe nuk po ka me emri i Enverit kur nga  ai qe eshte cilesuar si nacionalisti me i madh i Europes De Goli ..Sharli pra smiley shkruan per te ...Nacionalistei me i Madh i te gjitha Kohrave ...

Tani eshte koha e bebusherve dhe me te drejte sepse ne te tilla raste gjeja me thjeshte eshte llapaqenomania pa buke e pa zarar sic eshte edhe te qenit nacionalist i Modh mer Jahu .

Le te kthehemi pra . Ate sisitemin arsimor amerikan mbase duhej ta vleresoje tek ajo qe quhet pika me e FORTE e tij ..TESTIMI ..jo tek smiley 

 Dhe keshtu pra , ne se nje sistem arsimor i YNI do te kishte kete qellim referenca tek NDRECA e njellojte me referencen tek Shm...ti do te sillnin qendrime e debate qe rrisin AUTONOMINE ne te menduar tek nxenesit per figuren e Skenderbeut . Pastaj sejcilit per argument ti rekomandohej literature plotesuese edhe Lubonja me Klosin edhe K.Frasheri, Kadare apo edhe mendimi prinderve per Skenderbeun . Dhe atehere do te kishe nje mesues te Niveleve Europiane asnjanes po me "bole" per te bere nje pergjithesim elokuent me kahje nga NA !!!! smiley  , ( pa qene nevoja fare te permendesh Zvicren si disa te fencur ) si dhe nje produkt te tyre te civilizuar qe quhej NXENESI Shqiptar . Vetem keshtu justifikohet ai me NRECE !!!!

Ky lloj urra - patriotizmi pa hyrje e dalje , i vdekur qe ne permendje te tij vetem se e varros me paragjykime te pa baza nje nxenes TE HAPUR Kanatesh sot ne te gjithe shkallet e INFRMACIONIT ne boten kibernetike . Me kupto drejt ! E cuditeshme qe nje nivel i tille tek PPU ta anshkaloje ose te mos e perfshije kete ??????? Thua jane te gjithe te pakapshem ne nivel smiley

Problemi i dyte eshte Fenomeni i atij me NRECE ..Jo thjesht se eshte nje emer i hardallosur me aq sa eshte paraqitur tek PPU por ne rastin konkret , per te cilin me sa kam mundur e kam kuptuar si REGRESIV sepse ka te beje me Autoritetin e sistemit arsimor si NJESH ne rekomandim.

Ketu .Te nderuar admin ...ne se keni mundesi te sajoni nje dicka per te pare se cfare quajne  "tru shpelare " disa "trushpelare " me teorite se ma ka thane baba mue .. Mendoj se do jete me shume vlere sepse eshte nje term qe shume bebusher e perdorin ne menyre triumfuese ,  pa kuptuar qe kjo thenie i atribuohet vetem koketerise intelektuale dhe nuk shpreh ASGJE ose percfshin kedo ne nje Epoke te caktuar .... si sot e mos o zot !!!

 

 

Kur lexon shkrime te tilla, duket qe jemi ne muajin Nentor ne parg te festave. Sot a neser do dal edhe ndonje horr tjeter te na jap teorine e "luftrave civile" ne Shqiperi ne vitet 40.

Thirrja " Patriotizmi fshehja e fundit e horrave" nuk ka vlere dhe as fuqi kur vjen nga nje horr, aq me teper eshte qesharake.

 

 

 ...keshtu ka qene ..qekur..

    Shtoje,  Idrizo!

''''Ja, ky është problemi, prandaj ajo thënia e mençur "nacionalizmi është streha e fundit e horrave", është e para gjë që duhet t'u mësojmë fëmijëve tanë, nëse do të duam të ndërtojmë një Shqipëri ndryshe nga kjo që kanë ndërtuar nacional - komunistët deri më sot.''''

Kurse une di shprehjen e mençur 'Lubonja eshte rrote gomari, po me rrote akoma eshte kategoria qe e lejon Lubonjen, kete intelektual dylekesh, te rrije maje gazetave e te jape leksione'.

Ky bashke me Klosin, kane shpikur analistiken  dmth studimin e analeve historike te mbeshtetur mbi analizen analo-publicistike.

Analo-publicistika nuk ka te beje me anusin (lat per vrima e bythes), por me gerrmimin e gjerave te sterthena, riperseritja, gerr-verr, shto uje shto miell, qe si efekt kane çarjen e bythes se lexuesit.

Kjo quhet ndryshe propagande vari-leshte, qe synon te kape syleshet, te cilet gjallojne gjithnje ne opinionin publik.

Poshte Skenderbeu, rrofte analistika e prostituteve kulturore.

 

qe synon te kape syleshet, te cilet gjallojne gjithnje ne opinionin publik.

 

 

Si tha ai kumandari taljon te filmi "Fashiste trima! Syleshet po na marin ne qafe"smiley Prit kur t'me qujn fashist tani.

 

I Pakapshem; ".... Me sa duket qurrashizmi nuk u vleresoka as nga kozmpolitet e BE-se... "

   Mos ke dashur te thuash; Qurrashi nuk u vlersoka nga EU,  eee.  

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).