Të marrosur pas politikës, pjesa më e madhe e ne qytetarëve të këtij vendi, por edhe e shqiptarëve të diasporës, kemi harruar t'i themi njëri-tjetrit "Mirëmëngjes!" dhe "Puna e mbarë!" E kaluara, mëritë e vjetra, qejfmbetjet, urrejtja e pashfaqur dot para 20 vitesh, lojërat me përndjekje (politike) të qena e të paqena, të gjitha këto duket se kanë bërë strofull në disa nga temat më delikate të ditës.


Një prej këtyre temave, ku ushtrohet një trysni e paparë, është gjuha letrare shqipe apo si i thonë gjuha standarde. Në shtyp, në disa televizione, nganjëherë edhe në dokumente të shtetit, shpeshherë përdoren haptazi trajta dialektore dhe askush nuk merr përsipër të na thotë se ç'është ky kthim prapa, kujt i duhet?


Për një pjesë të protagonistëve të kësaj krize a më mirë kaosi...po kemi një luftë mes toskërishtes dhe gegnishtes (!) "Mbrojtësit" e kësaj të fundit, por sigurisht ata më ekstremistët, çirren e thonë se është "marrë nëpër këmbë gegnishtja", madje kemi lexuar broçkulla të tilla, që i lidhin përpjekjet për një gjuhë letrare kombëtare me dëshirat dhe origjinën e ish-diktatorit Enver Hoxha, (meqë ai ishte nga Jugu).

Të gjithë e dimë se kaosi dhe kriza (qoftë edhe në trajtimin e çështjeve të tilla si vlerat gjuhësore dhe letrare) nuk iu interesojnë shqiptarëve, ca më shumë në këtë periudhë përpjekjesh intensive për integrim në komunitetin Perëndimor.


Por "letrat" e dasive dhe të urrejtjeve krahinore, çuditërisht, luhen pareshtur dhe me një këmbëngulje që të brengos. Intelektualë me origjinë veriore apo edhe nga Kosova, (sigurisht, e para së gjithash, disa snobë) që deri më sot i kemi parë të flasin si jo më mirë gjuhën standarde, madje edhe të shkruajnë këso, kanë filluar papritur të kthehen te hapësirat dialektore dhe kjo nuk ka se si të mos të të habisë.


Të duket sikur një forcë e çuditshme, pa formë, pa përmbajtje, pa histori, një gjë që herë duket sikur del nga skutat e ish-Sigurimit të Shtetit, herë nga ato të ish-UDB-së, por ndonjëherë të duket sikur i ka zyrat bash në mes të Tiranës, inkurajon pareshtur kaosin apo krizën në fjalë.


Në këto e sipër, për fat të keq, edhe ndërmjet institucionesh e shkencëtarësh, (shqiptarë e kosovarë) po ringrihen trarë a mure moskuptimi; nga ndonjëra palë, mund të thuhet se ka veprime force dhe shenja ngutjeje e papjekurie, që vështirë të kuptohet se nga kush frymëzohen.


Ditë më parë, në emër të Institutit Albanologjik të Prishtinës dhe Shoqatës së Gjuhës Shqipe të Kosovës, 13 albanologë kosovarë kanë deklaruar bojkotin e konferencës shkencore "Shqipja në etapën e sotme: politika e pasurimit dhe e përmirësimit të standardit", e cila organizohet në kuadër të aktivitetit "Ditët e Albanologjisë", që nis më 15 dhjetor në Tiranë.


Ata janë ankuar se prej Qendrës së Studimeve Albanologjike nuk u është bërë asnjë ftesë zyrtare për të marrë pjesë në këtë veprimtari. Ndërkohë ata kanë deklaruar se jo vetëm që nuk pajtohen me organizime konferencash e diskutimesh të këtilla, por kundërshtojnë vendosmërisht "çdo tendencë për ndryshimin e parimeve bazë të shqipes standarde".


Është për t'u shënuar edhe qëndrimi kërkues i akademikut Rexhep Qosja, sipas të cilit shqipja ndodhet mes dy fronteve dhe në një krizë morale.


Me të drejtë ai ka deklaruar: "Përpjekjet për ndryshimin e parimeve të gjuhës standarde, apo për krijimin e dy gjuhëve standarde dialektore, përfaqësojnë konkretizimin e politikës dhe të ideologjisë së shpërbërjes në fushën më integruese të jetës sonë kombëtare, të kulturës në përgjithësi dhe të gjuhës në veçanti".


Moskuptimi ndërmjet shkencëtarëve e studiuesve (së paku në lëmin e gjuhës standarde) është më se brengosës.


Edhe në kohët më të errëta, kur diktatura komuniste kontrollonte fije e për pe gjithë veprimtaritë shoqërore dhe madje edhe hollësitë e jetës private të shqiptarëve, për të tundur mirë kamxhikun, shkencëtarët dhe intelektualët e të dy vendeve kanë ditur të japin e të marrin.


Ka pasur veprimtari të ndërsjella, bashkëpunime në fusha të ndryshme të gjuhësisë dhe të letërsisë; si të thuash, "e keqja" andej dhe këtej kufijve, i mbante shqiptarët shtrënguar rreth luftës për identitetin historik e kulturor, për gjuhën letrare kombëtare, etj. Sot, për habinë e të gjithëve, dikush bën thirrje të kthehemi prapa, te të folmet krahinore, te dialektet, te tollovia.


Kjo është një përgjegjësi e madhe, që s'mund ta mbajnë dot supet e brishta të disa gjojagjuhëtarëve e albanologëve të paafirmuar; intelektualët e të dy vendeve, nuk mund ta përcjellin gjithçka në heshtje, sikur të ishte fjala për fije preshi.
Së fundi, duhet të bëjmë një shtjellim, të cilit i jemi qasur edhe më parë.


Është tjetër gjë të kërkosh pasurimin e gjuhës standarde me elementet e munguara të gegnishtes dhe kjo është e domosdoshme; është tjetër gjë të vësh në vend vlera dhe kontribute të individëve apo zonave të caktuara, që për një arsye a një tjetër, dikur janë mohuar. Bie fjala, ne kemi folur për rimarrjen me doemos të Konferencës së Mukjes apo për Kryengritjen e Postribës etj.

 

Por të kërkosh përmbysjen e vlerave të fituara me shumë sakrificë, të kapesh pas sloganit "historia fillon me mua", të sillesh në mënyrë bajraktariste duke sharë e nëmur gjuhën standarde, duke kërkuar dy apo tre variante këso, gjë që askund nuk ndodh në botën moderne, kjo është e cekët dhe dashakeqe. Të shpresojmë që dikur kjo dalldi do të ndalet, pasi që protagonistët e paafirmuar të kuptojnë se çdo gjë e ka një cak.

74 Komente

lesh - presh.

eshte detyre e atyre qe shkruajne qe te provojne e te provokojne vazhdimisht. askush nuk ka pse trembet, kjo eshte rruga drejt progresit.

Kur te keni mbaru se djegmi gjith heretiket, me çfare do ngrofeni?

smiley

standardet ne Saver afer Parisit nuk i lu njeri. Kshu pastaj gure peshash per kilogramshin te fruta-perimet (Nadire e kon qujt ate te Lagjes time), i ke si t'mi dush, ngjyra ngjyra e forma forma.

 fh, me duket se duke "u ngrofur" me zjarret qe ndezin heretiket, do digjemi keq pikerisht duke predikuar  trajtimin me kaq tolerance te  hordhive qe kane marre revansh per te asgjesuar disa vlera tashme te konsoliduara dhe gjithepranuara.

Ka gjera per te cilat mund te predikohet meshira kristiane "Fali o Zot se nuk dine c`thone " , ka dhe disa gjera  te cilat jane te mirepritura sepse progresi ecen nepermjet debatit por ka dhe disa gjera per te cilat nuk mund te heshtet ne emer te lirise se fjales dhe progresit. 

Eshte shume e habitshme te konstatosh se si nje shoqeri qe doli prej kafazit super te ideologjizuar, te provokoje nje qasje po kaq te ideologjizuar,bardh e zi , dhe me keq akoma, me mllefe per ceshtje qe normalisht mbeten te hapura per nje  debat intelektual konstruktiv .

Provokimi debatit per LNCL, Letersine e socrealizmit, standartin gjuhesor-te pakten keto tre gjera po vecoj une-nga kush po behet dhe , me e rendesishmja si po behet, me c`qasje?

Qasja qe i bashkon te gjithe partizanet e rishikimit, rishkrimit dhe rivleresimit te LNCL, letersise se socrealizmit dhe standartit gjuhesor frymezohen te gjitha nga teza  e zeze sipas te ciles "sjellesi i fatkeqsive" te ketij kombi eshte jugu, jane tosket dhe toskerishtja. E gjithe kjo skote yxhimistesh LNCL, komunizmin dhe gjuhen standart i shikon si revansh te Jugut mbi Veriun. Kjo eshte qasja me e gabuar dhe teza me e zeze qe vertitet prej 20 vjetesh, duke helmuar atmosferen sociale, shpirtrat dhe mendjet e njerzve.

Ne fakt kete teze te ndarjes veri -jug si dy zona etnogjeografike me konstitucion shpirteror te diferencuar , e kemi peshqesh nga shenimet e udhtareve ne kerkim te ekzotikave dhe albanaloget e huaj te cilet, per shkak te dembelizmit tone intelektual, kozmopolitizmit naiv  dhe inferiortetit civil i kemi vendosur ne piedestal padrejtesisht.

Tezen e sajuar e konkunkurences veri-jug  tashme e gjen ne te gjitha tekstet dhe librat e antropologeve, historianeve, sociologeve, politologeve e tj. qe merren me ceshtjen shqiptare. Fatkeqsia eshte se kjo teze ogurzeze po behet "kali betejes " per kryqetaret e rinj te antikomunizmit.

Une nuk jam gjuhetar por aq sa kam ndjekur debatin mirekuptoj nevojen per te pasurimin e standartit perballe ndryshimeve dhe dukurive te reja kulturore. Por qe te dale i biri botes me kazem ne dore dhe te shkaterroj standartin sepse ai na qenkerkesh krijuar prej E.Hoxhes me qellimin e sundimit te toskeve mbi geget, kjo nuk eshte qsje prej te urtish dhe dashamires te progresit. Nga sa po lexoj ne blogje e forume, puna ka shkuar deri aty sa dikush te kerkoje hedhjen ne ere te standarit te gjuhes sepse ai (standarti) nuk pasqyron leksikun e katundit te tij !!

Medet! Cfare devijancash prodhohen kur  medjet, sado te ndricuara, udhehiqen nga mllefi dhe realitetet gjuhesore i shikojne me syza ideologjike. 

Nuk eshte shenje debati kjo qasje dhe as shenje progresi.Shqiperia eshte kther ne nje cmendine tha.

Spiritozo, nadja e mirë smiley Debat e sherr që çka me të. Kemi nevojë për pjesmarrje të publikut, edhe nga ata që dijnë shumë, diçka apo asgjë. Po sikur ta shohim çështjen kështu: të gjithë këta të interesuar, përtej të tanipërtanishmes shohin edhe interesat e fëmijëve të tyre, avantazhet dhe disavantazhet që u sjell izolimi apo integrimi me anë të gjuhës? Kaq e thjeshtë. Nuk është mbrojtje e mirë të aludosh që po cënuat standartin keni gërgà ndasitë veri-jug. Eshtë mbrojtja e të dobtit.>>

Nje shoqeri e shendoshe, lë dhe gjen vend per reflektim. Madje e kërkon atë. Problemi këtu, me sa kuptoj unë, është se për një arsye ose një tjetër qëndron tek pazotësia apo mosdashja për të parë përtej “veprave madhështore” “standarteve të epokës” “po thon popujt neper botë / nji yll drite ka në evropë” .  I kuptoj. Çështje brezash. Do kalojë. I kuptoj edhe kur kjo gjuha e bukur e “veriut” iu duket oh sa e ëmbël, primitive, romantike e melodike. Normalisht, jau kanë shitur për mall të huaj. Por ja që nuk është e huaj, është mish nga gjuha jonë amë, i lënë të kalbet e të firojë. Kërkohet rinovimi i standartit, kërkohet hapja e thesarit për t’u bërë pasuri e të gjithëve. Kërkohet (tjetër pune nese bashkohem apo jo me kete kerkese) ribërja e standardit jo e gjuhës. Gjuhën nuk e zhbëri dot regjimi i Hoxhës, as ai i turkut, as ai i grekut.>>

 

 Ndoshta kam shkruar gjate dhe nuk ke lexuar vemendshem.Nuk aludoj fare se "kush cenon standartin, ushqen dasite jug veri" Por them, se pasurimi standartit nuk mund te behet duke aluduar se ai (standarti) eshte instrument dhe simbol  i sundimit te jugut mbi veriun.Ky eshte mashtrim keqdashes.Standarti eshte nje nje marreveshje,  dhe si e tille kthehet ne nje kemishe te hekurt per gjuhen si organizem i gjalle  dhe dinamik.Dhe vetiu , ne parim, pranohet se standarti duhet pasuruar dhe rinovuar , duke perthithur ate cka koha dhe evolucioni linguistik sugjeron si me te dobishme. 

Qasja e propozuar eshte argumenti i te dobetve kur thuhet se: standarti eshte sajese nen diktatin e E.H dhe perjashton gegnishten. Mllefi nuk eshte  argument. 

 

 

shum i kalbun ky vangjua

spiritus, kot po t'ngacmoj per muhabet, me shume respekt, ti e di ket, etj, etj smiley

Qasja e propozuar eshte argumenti i te dobetve kur thuhet se: standarti eshte sajese nen diktatin e E.H dhe perjashton gegnishten. Mllefi nuk eshte  argument. 

Po si nuk qenka argument krijesa nen diktature? Si qenka mllef, kerkesa per te drejtu te shtrembten? Si qenkan normativat e vena nen mungesën e lirisë të vlefshme edhe sot e gjithë ditën?

Po pse qenkan "kthim mbrapa" devijimet nga ky standart i kryearkitektit? po letersia e soc-realizmit pse u dashka kursyer?

Kto ishin i dashur, vertete instrumente dhe simbole te regjimit, te sundimit mbi te gjithe ne; nje histori siç e them unë, fshirje e kujteses / manipulim i kujteses, nje kulture siç e diktoj une, me pseudo-artin qe vulos une, me fatin e jetes qe ta kam ne dore po une.

çfare i pengon njerezit te kerkojne nje standard tjeter? Kaq me thuaj. 

ose lexo vetem kaq:

Por të kërkosh përmbysjen e vlerave të fituara me shumë sakrificë, të kapesh pas sloganit "historia fillon me mua", ........................Të shpresojmë që dikur kjo dalldi do të ndalet, pasi që protagonistët e paafirmuar të kuptojnë se çdo gjë e ka një cak.

Ku i fillon historia shkruesit? Po caku ku i preket?

Edhe nje here. Hapesira qe i lihet mendimit ndryshe tregon force, jo dobesi.

Prania e gegnishtes në të folme dhe të shkrueme standarde, vetëm sa e zbukuron gjuhën, i rrit asaj aftësitë shprehëse. Njëherazi, rrit kapacitetin intektual përderisa gjuha është cak i mendimit dhe mendimi kufizohet prej gjuhës.

Reformimi i standardit është absolutisht i nevojshëm, por nuk mund të kryhet me gjuhëtarë nga tastjera. Deri më tani, puna e vetme serioze në drejtim të fjalorëve është bërë prej Mehmet Elezit i cili ka punuar 8 vite për të hartuar një përmbledhje prej 60.000 fjalësh të cilat NUK gjenden në fjalorin e Kostallarit (me 50.000 fjal&eumlsmiley

Gjuha (edhe ajo shqiptare) eshte nje rezervuar shume i madh ku gjenden gjuha standarte, gjuha letrare, dialektet, krahinizmat, gjuha e te rinjve, e grave e burrave e me radhe, e me radhe. Cdo te thote atehere, ne kete kontekst, te shkallmosh gjuhen?

Po bej nje analogji: Pooli gjenetik shqiptar, i territoreve te kultures/gjuhes shqiptare eshte e perbere nga gjenet e fshatareve/qytetare, jugoreve/veriore, maloreve/fushore, intelektuale/punetore. Cdo te thote ne kete kontekst te shkaterrosh gjenet shqiptaret? 

Nese nje sarandiot kryqezohet me nje shkodran, njerezit thone, hajt te trashegohet cifti e me jete te gjate femijes (gjeneve). Kur kryqezohet nje tiranas me nje prishtinali, gezohet cifti dhe terbohen te dy katundet. Askujt nuk i shkon ndermend se keto martesa cojne ne shkallmim te "races shqiptare".

Kur njerezit flasin ne dialektin e tyre, qe eshte shqiptar dhe si e tille pjese e gjuhes shqipe, ai quhet katundar. Kur dikujt i dallojme theksin e dialektit ne gjuhen standarte e quajme katundar. Kur te rinjte krijojne gjuhen e tyre, ndjehemi te kercenuar se po prishet gjuha. Dikush qe edhe pse mund ta zoteroje shqipen shkelqyeshem, por prape nuk mund ta fshehe se nga vjen (larg qofte nga veriu), e konsiderojme kulturalisht inferior dhe e perqeshim.

Gjuha eshte e njerezve, per njerezit. Gjuhetaret ndjekin sesi njerezit e perdorin, se si e zhvillojne, se si rikrijojne, e modulojne, e thjeshtojne apo komplikojne. Ata mbajne shenime. Ata ndjekin se sa funskional eshte standarti, sa ze rrenje ai ne njerez, cfare nuk funksion e vdes e paperdorur kurre dhe e ripunojne standartin duke normuar zhvillimet e reja te gjuhes. Nuk eshte roli i gjuhetarit te diktoje se cfare dhe si duhet te flase njeriu: per kete ka disa konvencione sociale: per hir te respektit te tjetrit, per respekt te komunikimit, njeriu mundohet te artikulohet qarte e kuptueshem. Kur nje gjuhetar del nga roli i tij dhe i imponon njeriut se si te flase, kur percmon ne publik dialektin, krahinizmin, njerezit dhe individualitetin e tyre gjuhesor, ai nuk eshte me gjuhetar por nje gjuhetar totalitar dhe racist.

Kur nje gjuhetar del nga roli i tij dhe i imponon njeriut se si te flase, kur percmon ne publik dialektin, krahinizmin, njerezit dhe individualitetin e tyre gjuhesor, ai nuk eshte me gjuhetar por nje gjuhetar totalitar dhe racist.

Dëgjon ti Xhaxha?

 

unë me vangjushin s u mora fare. vangjushi ishte njësoj si brahushi por nga ana tjetër e ekuacionit, kështu që thjeshtohen.

 Mos ki gajle he burre , e di fort mire se do fjale po shkembejme e nuk po perplasim brinat  smiley ( miksim : tirince-toskerishte-gegerishte -tash po kuptoj se perse sallata pelqehet kaq shume  smiley

Nejse,

fh, ka 15 vite ky muhabeti standartit dhe jane hedhur mbi tryeze te gjitha argumentat dhe kunderargumentat. Standarti vertet eshte krijuar nen diktature dhe -ta pranojme -edhe diktaturat bejene ca gjera te mira pikerisht  spese jane totalitare dhe imponuese.( Nqs , supozoj, se bihet dakort te krijohet nje standart i ri me baze gegerishten, pra te merret nje vendim, a mendon se ky shtet ka aq bole sa me ju  imponu cdo enti e subjekti ne kete kakofoni kulturore dhe babiloni sociale per te zbatuar standartin e ri ? )

Per te mos u kap pas cdo germe nga ato qe ke shkruar, mendoj se ka dy gjera qe nuk duhen ngaterruar:

e para, PO, STANDARTI u krijua nen trysnine politike dhe ne kushtet e diktatures, pra ishte nje VENDIM politik por (vure re ) nuk ishte mirefilli nje vendim me qellime POLITIKE per denigrimin dhe perjashtimin e gegerishtes.Nga sa kam lexuar, vendimi per krijimin e standartit mbi bazen e toskerishtes eshte marre kryesisht sepse kjo (toskerishtja) paraqitej me e kompaktesuar perballe gegerishtes ne shume nendialekte.Ne marjen e ketij vendimi  nuk perjashtoj dhe influencat politike ekstra gjuhesore. Por sidoqofte, vendimi nuk ishte  me synime pastertisht politike per likuidimin e gegerishtes.Mjafton te kujtoj se Buzuku, Bardhi, Mjeda, Migjeni etj.kane shkruar gegerisht dhe keshtu  i kemi mesuar ne tekstet zyrtare te letersise te asaj kohe. 

se dyti , PO, duhet rishikuar standarti (si e qysh e tek, teknikisht u perket gjuhetareve) por ajo qe une konstatoj eshte se ne kete ceshtje te nxehte te kultures jane nderfutur edhe koka te nxehta qe kerkojne te shkarkojne frustimet e tyre politike, duke artikuluar urrejtje iracionale dhe duke e paraqitur problemin sipas paradigmes : humbes dhe fitimtare.

Vendimet e marra  (standarti )  duhen  rishikuar .Dhe ne u befte dicka e hajrit, patjeter qe do pime vere ne vere. (vene ne vere ) 

 

e hajrit na qoftë smiley

(do e zhbiriloj pak ket pun me vetmeveten time, sa mos me njel injorant... smiley

 Vendimet e marra  (standarti )  duhen  rishikuar .Dhe ne u befte dicka e hajrit, patjeter qe do pime vere ne vere. (vene ne vere ) 

Kjo fjali permban  dy shembuj (te huazuar ) per te treguar se cfare paradokse krijon ngurtesia e standartit. smiley 

 

po pra po, e thamë një herë...pastaj sikur e lamë, apo jo? smiley

e para, PO, STANDARTI u krijua nen trysnine politike dhe ne kushtet e diktatures, pra ishte nje VENDIM politik por (vure re ) nuk ishte mirefilli nje vendim me qellime POLITIKE per denigrimin dhe perjashtimin e gegerishtes.

Intelektualet e kesaj kohe ishin produkte te kohes se tyre: jemi ne kohen e dominimit te nacional-socializmit. Eshte fare e mundshme qe ideja per gjuhe standarte te kete qene e vete ketyre intelektualeve ose, te pakten edhe e tyre. Nga cfare kam lexuar nga kjo kohe, keta ishin te vetedijshem dhe te ambicionuar per te ndertuar, nen shembullin e rilindasve dhe te historive te vendeve ku kishin studiuar, nje vetedije kombetare. Hipoteza ime eshte qe tek nacionalizmi (dhe gjuha standarte si niveli me i larte i unifikimit, i simbolit te nje kombi) jane prere interesat si te albanologeve nacionaliste ashtu edhe te komunisteve/pushtetare nacionaliste. Se sa te afte ishin keta gjuhetare per t'u perballuar me veshtiresite teknike te krijimit te nje gjuhe standarte, dhe sidomos ne kushtet e kontekstit te gjuhes shqipe me specifikat e dialekteve te saj, nuk e dime. As vete brezat e sotem te gjuhetareve nuk me duken te interesuar te mesojne se kush ishin "baballaret e tyre" qe i mitizojne apo vrasin. Te mendosh, qe shumica e ketyre albanologeve ose kishin thjesht nje diplome, ose kishin edhe ndonje doktorature por prape pa asnje lloj eksperience profesionale direkte me tema te tilla kaq komplekse si ndertimi i gjuhes standarte. Per fat te keq, apo te mire, keta ishin si ai qe ka nje sy ne mes te te verberve. Por me e cuditshmja eshte qe as sot nuk duket te kemi linguiste qe te kene paraqitur projekte per nje standarte alternative, apo qe propozojne se si mund te reformohet ajo. Aq me keq, po te shohesh se sa te vakta jane publikimet e fjaloreve, se sa i varfer eshte fjalori i shqipes ne kete fjalor, se sa pak te informuar jemi mbi zhvillimet qe ka pesuar shqipja standarte qe nga miratimi i saj e deri me sot, se sa fjale te reja dhe cilat i jane shtuar leksikut te shqipes, se sa kane marre e dhene shqiperia dhe kosova qe prej hapjes se kufijve ne 1998, si e ka ndikuar muzika hip-hop apo rep fjalorin ne te dy anet e kufirit -- I mean, eshte shkretetire, te krijohet pershtypja qe gjuhetaret jane te gjithe ne media, mbajne diskutimin si nje plage te hapur qe te kene mundesi te vazhdojne te jene protagoniste ne debat, por kush punon dhe cfare nuk dime, nuk na informojne. Ne shqiperi, pervcse ne debate te ngarkuara emocionalisht e me argumente jashte shkences, nuk jetohet me gjuhen si nevoje komunikimi, apo me kuriozitetin per te, sic e jetojme ne ne zonen gjermanofolese, psh. Botime pa fund librash didaktike per te mesuar si te shkruash mire, informimi mbi fjalet qe perdoren me shume, mbi fjalet e huaja qe behen pjese integrale e normes, mbi fjalet e reja qe i shtohen leksikut - jetojme me zhvillimet e gjuhes.

Mua me duket se ne, mbi te gjitha, kemi nevoje per gjuhetare te pergatitur shume mire, qe nuk maten me hijen e tyre, qe e kane kapercyer kete faze autizmi qe dominon shkencen shqiptare, qe japin e marrin me koleget e tyre gjithandej, qe legjitimohen jo ne faqe gazetash por ne konferenca shkencore nderkombetare, mes mjeshterash; qe dine ta matin gjuhen dhe qe flasin nga pozitat e atij qe e ka matur gjuhen, qe e di se ne cfare niveli zhvillimi eshte, e, mbi te gjitha, qe nuk e mendon veten mbi njeriun por i sherben atij.

per spiritusin: "we have to polish the polish furniture".

dmth edhe homonimet do i varim ne qafe standartes tani?

ka gjera qe kane nje inerci te tmerrshme. si breshkat e ujit. me evolucion prej... breshke. Shih si u be greqishtja standarte (katharevusa plus dhimotiqine). shih standarden gjermane sa larg gjuhes se folur eshte. Te dyja i kam perdorur si gjuhe, nuk po te flas kot. sa me inerte, konservative, te mbuluara me izolant te jene gjera te caktuara te nje shoqerie (hymni, flamuri, monedha nominale etj), aq me serioze eshte shoqeria perkatese.

Emo, shembujt qe solla (te huazuar nga protagoniste te debatit per standartin gjuhesor )  me teper ishin per te mbritur ne nje pike kompromisi me fh , pra ne piken se parimisht duhet pranuar se gjuha, si shtepia e shpirtit shqiptar , ka nevoj per riparime, mirembajtje , rifinitura, pa i prekur soliditetin si tregues i nje shoqerie serioze. 

Jam shume dakort me ty se disa gjera (flamuri,hymni,monedha, vulat, shenjat e nje kombi) duhen shenjteruar dhe konservuar perballe cdo tentative dhe mendesie per startimin periodikisht nga Viti 0. Por kur vjen fjala per gjuhen, duhet dalluar standarti nga rezervati gjuhes  ae gjalle ( Self)  e cila  ka dinamiken dhe dialektiken e saj te lidhur me kontekstet kulturore, sociale dhe politike.

Kam pershtypjen se e gjith zjarrmia e patizaneve per rishqyrtimin e standartit nuk vjen nga perkujdesi per te pershtatur standartin me dinamikat e reja,me vershimet e reja qe rrjedhin poshte ures standarte te unifikuar te komunikimit por nga revanshe politike dhe jashte gjuhesore.

Ketu une pyes (si i painformuar) : A jane mjaftueshem 40 vjet nga miratimi/aplikimi gjuhes standart per te gjykuar mbi nevojen e ndryshimit, rishikimit apo reformimit te tij?

Nqs hipoteza eshte se standarti padrejtesisht ka margjinalizuar gegnishten (lexoj se 70% e popullsise flet gegnisht!! ) perseri pyes me te informuarit, se si eshte proceduar ne vendet e tjera  per krijimin e gjuhes standart? Di qe italaianet moren si baze dialektin toskan. Pas vitesh me standartin, a ka patur dhe ka aktualisht ne keto vende debate kaq publike dhe kaq  te ngarkuara emocionalisht per pasurimin e standartit apo kjo pune behet qetesisht, larg sportit popullor ku cdo kush di gjithcka, pra qasja eshte sistematike, serioze , sipas standarteve  shkencore dhe me ate  perkushtim per te cilin komenton Self ?

Po te guglosh, do gjesh qasje dhe argumenta te ndryshem te antistandartisteve por te gjitha i bashkon nje lloj rapsodie folklorike si kjo me poshte:

 

 Fisniké e Trima Shqiptare, le t'i qyejme shamite tona ne gjakun e shejte te Gegnishtes. Merreni nji fjale gege me veti si kujtim, dhe kur te diqni, thuanje ate fjale si fjala juaj e fundit. Lenje ate fjale gege si e vetmja trashigimi e juaja, ma e shtrenjta; ma e shenjta trashigimi. 

Fjala Gege prek drunin e shkrine gurin, jo ma njierin. Ju e dini se sa vepra Gege jane mbrujte me vete dashnine qe Gegnishtja ka per Gegen. Tue ndje dashnine e Gegnishtes qe vete nanat tuaja jau paten ushqye ju me tamel gjinit, ju do te perflakeni me dashni per kete gjuhe Oresh e Zanash. Ju do te nderseheni prej fjales Gege si me qene te cmendun kur t'a kuptoni se cfare padrejtesiet i asht ba Gegnishtes. Por ashte mire qe kjo padrejtesi u asht meshehe ju. Se sikur ju me e dite se ç'kob i kanoset Geges me margjinalizimin e gjuhes, kultures, tradites e vete shpirtit te tij. Oh. cka do te kishte me ndodhe atehere. 

Gege, une u kam ju vellazen e motra me gjak. Ju jeni fisi im, e kaluemja, e tashmja dhe e ardhmja ime. Por sot ne kete funeral te Gegnishtes, une kam frike se kam ofendue shkencetaret e gjuhes, ata njerez te ndershem te cilet e kane demonizue, negativizue, e perdhunue Gegnishten tash 50 vjet. Une kam frike se ata do te me quajne mua tradhetar, perçase, anmik i gjuhes, nazist. Por ishem i detyruem me fole per trashigimine e vetme qe em-ate me la--nji lahute e nji kange trimash. 

Trima e Fisniké mblidhnju perreth Gegnishtes qe sot ka fillue me i perngja nji korpsit. Ne qofte se kini lot, gatonju me i derdhe. Ju te gjithe e dini se si 450 vjet ma pare Buzuku shkroi librin e pare shqip. Dita e publikimit ishte çasti kur Ora vendosi me pjeke fjalen Ilire me penden e Arbnit. E vete Zana e pat frymezue Gjon Buzukun i cili kje ndeze me zjarm atdhedashniet qe u pat ngrite permbi vete zotat e priftit te vobekte. Ishte nji mbramje e fresket veret. Prifti i vorfen vendosi me lane trashigim gjithcka ai pati--fjalen Gege! Te shkrueme ne Leter! 

Por sot Gega e merr librin e Buzukut ne dore e s'din me e lexue. Gega viziton fortesen e Kastriotit, por nuk e ndigjon fjalen e Arbnit Fisnik ashtu si e tha ai. Te atij Trim Shqiptar qe ja idhnoi shpirtin kaq keq Muratit te Madh saqe jeta e Turkut te Pathyeshem u fa**** nen muret e kalase se Krujes e diq. Gega merr ne dore Kanunin e Lekes, por nuk e merrn vesh, i bjen lahutes, por ju s'din me lexue Lahuten e Malcise. Termopilet Shqiptare te Kacanikut s'shkruhen ma Gegnisht. Nane Tereza tash quhet Nëne. Tash 50 vjet nuk shtypen libra Gegnisht. Femijet nuk flasin Gegnisht ne shkolle tash 50 vjet. A e humbi Gegnishtja duelin me Bajlozin e Gjuhes? A Bajlozi Gegnishtes jeten ja shkimi? 

Sot varret dekapruse i bien kryq e terthor trupit te Gegnishtes si vete Drini, Valbona, Buena e Cemi i bien Gegnise. Mbas shpinet kongresi i vjetes 1972 Gegen e theri. Ne ije shkrimtaret thiken Geges ja vune. Ne gjoks e shpoi Gegnishten vete Shqiptari. Frymen shkencetaret e gjuhes Gegnishtes ja zune. Vete Gega mallekim mbi gjuhen e tij ka leshue. Mezdraken e holle ma fort se kurrkush ne shpirt gjuhes edhe ja ka dredhe. Cudi pra, se Gega fort e pat dashte Gegnishten dikur. E Gegnishtja si Nana djalin e vete Gegen e pat rrite. Gjykoni o ju Ore sa shume Gegnishtja Gegen dikur pat adhurue. Prandej plaga qe Gega i hapi asaj dhimti ma fort se cdo tjeter varre. E kur Gegnishtja pa se vete Gega me thike therese i versulej, mosmirnjohja theri ma shume se vete thika e skuqun e ferrit. Shpirti i Gegnishtes u plogshtit, u mek, e ra. Gjuha e Ilirit u vyshk e u tha. Zemra e Gegnishtes u plas e u ça. Ç'vuajte e mjerim Nana Gege atehere pa. Fisniké qe ramja. Por fisnikja ra se ra. Atehere une e ti, e te gjithe na pertoke, me fetyre ne balte, rame. 

E sot tradhetia lulezon mbi ne. Oh, tash asht koha me qa, tash asht koha ndjenjat me zjarm me vlue. Por pa keqardhje. Pa keqardhje per veti as per tradhetine. Kori i Zanave le t' ushtojne ne ajri. E Ora e Gegnisë flamurin le ta ngrisin. E shtoj-zo-vallet vallen le t'a ngasin. Mos qani per Gegnishten, por veni re tradhetaret e vrasesit e Nanes Gege qe si hiena sillen perreth. Sot asht dita e tyne me qa. Sot ne vorr hin vrasesit e Gegnishtes. ......

se si eshte proceduar ne vendet e tjera  per krijimin e gjuhes standart?

Pergjigja e kesaj pyetje nuk na con kund. Me sa di, cdo vend ka ndjekur nje strategji tjeter, nuk ka recete unike. Ne Gjermani psh, standarti bazohet ne dialektin e zones se Hanoverit (me duket), ne France, me sa me kujtohet, eshte bazuar ne ate te Parisit, kurse ne Shqiperi ne ate tosk. Gjuha standarte, si rregull (pavaresisht se kush e ben), eshte totalitare: eshte nje konstrukt artificial qe i imponohet njeriut (shumices) ta perdore. Dikush e ka bere kete imponim me zjarr e hekur (keshtu ia kane imponuar standartin bretoneve, baskeve, katalaneve). Mendoj se jo vetem ne Shqiperi, por kudo, procesi i zgjedhjes se standartit dhe imponimit te tij ka reflektuar kontekstin politiko – shoqeroro – kulturor te vendit perkates, ka reflektuar interesat e klikes politike dhe kulturore te kohes. Keshtu qe as Shqiperia nuk ben perjashtim.

Cilat ishin interesat e klikes politike dhe kulturore qe moren pjese ne procesin e ngjizjes se shqipes standarte? Perse kjo klike e abandoi ate proto-standart qe kishte filluar te zhvillohej para clirimit, e u perdor edhe pas clirimit, per incerci, proto-standart qe ndertohej rreth dialektit te Elbasanit? Cfare nuk kishte funksionuar mire me te qe e zevendesuan me ate tosk, (dhe keta duhet ta kene artikuluar kete diku, sepse nje pjese e atyre qe moren pjese ne standartformim ishin ata qe kishin levruar proto-standartin)? Ishte vetem zgjedhje teknike? Apo vetem politike? Apo, ishte nje lloj servilizmi i studiesve qe moren pjese ne kete proces ndaj kastes politike, i kushtezuar nga besimi se ne kete menyre do shperbleheshin ne karriere?

E rendesishme me duket te theksohet se menyra se si eshte bere kjo perzgjedhje ka lenduar. Dhe ku ka lendim ka edhe reaksion. Eshte absurde t'i thuash tjetrit, po ti, perse lendohesh?! Ky, sic e shohim, eshte fakt: Kemi nje komunitet te lenduar, qe e quan te perligjur lendimin e tij dhe reagon. Kjo duhet respektuar. Pyetja eshte: Si do te zgjidhet ky ngerc? A ka zgjidhje, cilat jane dhe a kane ndonje lloj prakticiteti, a jane te realizueshme, a i kemi mjetet dhe burimet, kur?

Personalisht kam iluzionin se situata nuk do te kishte eskaluar kaq shume nese gjuhetaret tane do te kishin qene aktiv ne studimin dhe analizimin e procesit te zhvillimit/evoluimit te standartit, pasurimit te leksikut, etj; nese gjuhetaret do te na kishin bere ta donim e njihnim/mesonim gjuhen si te tere, ne standarte, krahinizem dhe dialekt – strategji qe, ndoshta, do na kishte shtyre qe ta njihnim tjetrin, e ta vleresonim e respektonim njeri-tjetrin me shume. Me nje fjale: Nuk do kishte eskaluar kaq shume nese gjuhetaret nuk do ishin shnderruar ne gjykates publike dhe nuk do kishin gjykuar me kaq perbuzje e percmim gjuhen/dialektin e tjetrit; nese nuk do kishin treguar kaq kaq aktiv ne procesin e forcimit te paragjykimeve per tjetrin. Cami kishte shkruar para ca ditesh (ne nje ese) se studiesit tane jane ne shekullin e 19. Shume e vertete: argumentet dhe menyra e argumentimit jane shume te ngjashme me ate te atij shekulli. (eugjenik niveli)

Pyetjes tende nese 40 vjet jane te mjaftueshme per te studiuar evoluimin e standartit po i pergjigjem me nje shembull. Ne zonen e Heidelbergut/Manheimit nuk e perdorin rasen gjinore, ne vend te saj perdorin dhanoren edhe pse standarti iu dikton perdorimin e gjinores. Kane mjaftuar 20-30 mbase edhe 40 vite qe mosperdorimi i rases gjinore te infektoje gjithe Gjermanine Jugore. Cfare bejne gjuhetaret? Vendosin qe mosperdorimi i gjinores, zevendesimi i saj me dhanoren, te hyje ne standart. Pra, tani, standarti te mundeson qe ti ose te perdoresh gjinoren ose te perdoresh dhanoren ne vend te gjinores. (PS: cdo reforme drejtshkrimore, dhe keto ndodhin shpesh, pasohet me fishkellima nga salla)

 

ka gjuhetare qe botojne per keto gjera, por ti duke mos qene as e fushes e as e interesuar, nuk e ke idene se c'jane e ku botohen. Ti turfullon se pse behen debate per gjuhen ne gazeta, por ama nuk di te kerkosh diku tjeter e nuk e ke idene se ku botohen/paraqiten studimet/punimet gjuhesore etj etj. E lexove, psh, ate botimin e katedres shqiptare te Universitetit te Mynihut me rastin e 85 vjetorit te lindjes se Martin Camaj? Jo?

Punimet e ndonje konference mbi shqipen, qe jane bere plot me pjesemarrjen e albanologeve vendas e te huaj, i ke lexuar? Jo?

Atehere ?

une nuk po turfulloj, po bisedoj.

Ti ishe ne konference? Te lutem, na informo, si per konferencen, temat qe u trajtuan aty, edhe per ato botime qe ti thua se bejne gjuhetaret. Ndihmon debatin publik dhe injorancen time/tone. Faleminderit.

me duket nje diskutim (nga ana jote) i ngarkuar me me shume negativitet se c'eshte e nevojshme, prandaj thashe turfullim. me fal.

nderkohe, lidhja ime me gjuhesine eshte periferike, por ajo qe dua te them eshte qe ka studime / konferenca te ndryshme dhe lidhja ime periferike me jep nje fare njohurie minimale qe keto ekzistojne. ti vete nqs ke interesim pertej nje debati pa vlere, mund te kerkosh vete, duke filluar nga katedra e shqipes e universitetit te mynihut e duke vazhduar pertej neper e-library te universitetit tend (me sa kam krijuar nje koncept je student/e phd ) qe dhe ke akses te plote neper tekstet e botime shkencore. Shumica e botimeve permbledhese te konferencave kane nevoje per abonim.

kjo thjesht per te kaluar kete diskutim nga nje sherrfaqe interneti ne nje thirrje per informim dhe debat me me shume shkence e me pak vrull.

me duket nje diskutim (nga ana jote) i ngarkuar me me shume negativitet se c'eshte e nevojshme, prandaj thashe turfullim. me fal.

Sa eshte e nevojshme atehere? Kush e percakton?

ti vete nqs ke interesim pertej nje debati pa vlere, mund te kerkosh vete, duke filluar nga katedra e shqipes e universitetit te mynihut e duke vazhduar pertej neper e-library te universitetit tend (me sa kam krijuar nje koncept je student/e phd ) qe dhe ke akses te plote neper tekstet e botime shkencore. Shumica e botimeve permbledhese te konferencave kane nevoje per abonim.

Ti e quan nje diskutim pa vlere dhe une te jap te drejte. Por ky diskutim pa vlere per fat te keq eshte hapur shume, dhe kjo eshte arsyeja qe me ben te diskutoj, apo te pakten te ngre problemin e racizmit/nacionalizmit linguistik qe po pervijohet gjithmone e me shume ne hapesiren mediatike shqiptare.

Une e ndjek (jo ne menyre te rregullt) aktivitetin e katedres se Münichut. Nese ke ndonje reference interesante mbi temen e standartit, te lutem, ma kalo. Faleminderit.

Ne zonen e Heidelbergut/Manheimit nuk e perdorin rasen gjinore, ne vend te saj perdorin dhanoren edhe pse standarti iu dikton perdorimin e gjinores.

Ne "Monnem" nuk eshte se kane problem vetem me rasen gjinore smiley

Shvabet e thone edhe vete: „Wir können alles – außer Hochdeutsch“ smiley

Kjo nderhyrje e lehte thjesht per humor, per pjesen tjeter nuk i heq asnje presje mendimit tend! smiley

Nuk mund te flas me shume se hamendje ne ket fushe, spiritus (te lumit ata qe dine e mund te japin inpute te vyera, "Lavdi past i gjalli qi nuk vdes" tha Sheherezadja e perkthyme ne gegnisht ed. Ismail Mal Osmani), porse me duket qe ngurtesia e standardes nuk eshte vecse nje refleks mbrojtes per t'u mbrojtur nga gjallesia e gjuhes (Cabej e quante te tille, organizem i gjalle), ndryshueshmeria e saj, eshte konvencioni qe nuk ekziston, eshte centroidi i sferes apo unazes, i cili bie gjithnje ne boshllek, asnjehere ne trup te sferes a unazes, por qe duhet ditur ku eshte nqse duam qe sfera psh te mos marri kot. Ose ose, si ai huri i lemit, rreth te cilit sillen gjithe kuajt e eger te te folmeve tona... nje fare kapistalli edhe duhet... sipas mendimit tim te paedukuar, gjithnje.

unë nuk e di ça i boni sahatit të korrentit ju të dy, p;o si shumë të vogla ja qisni tuajit enver faturat në fund smiley

ju qofshi se i ka gjeni gjonat e mira te nji diktature totalitare dhe imponuese.. une me timen them, robi i lire i ben gjerat e mira e jo roberia.

po spo e cyt me tej, meqe jam i sigurte qe standardi do ndryshohet dhe meqe e di se te marten jam prap ne pune smiley

 

 

eh Devoll, sa arme zbraza une

per kete te uruar komunizem smiley

 

I nderuar Spiritus !

Mund ti drejtohesha edhe fh po nuk me duket se ka peshe smiley Te lutem ndikoni per Lidhesen QE te ruaje shqiptimin e sotem , te ketij standarti dhe te mos zevendesohet me shqiptimin Geg te perfaqesuar nga Jozefina ... QI !

Gjithashtu me beri pershtypje nga pjeseza Juaj e prure ne Gegnisht se autori po i thirrka Vdekjes ne formen me te spikatur LABE ... DIQ , dmth per Vdiq , nderroi jete etj .

Me behet zemra mal qe e lexova , se deri vone ne te gjithe kontaktet qe kam patur prej vitit 60 e deri me sot me individete asaj krahine perdornin  fjalen  COFI !

Si eshte vepruar me standartin ne Itali, Greqi, apo France? A eshte vendosur ky standart nen presion politik? A eshte ndryshuar standarti me ndryshimin e "trendit" politik? A eshte standarti i tyre "gjitheperfshires" i cdo dialekti hatermbetur? Sa "perfaqesuese" jane ne popullaten respektive dialektet e perzgjedhura per te vene bazen e gjuhes standarte? Cilat jane menyrat e perzgjedhura ne keto vende per zhvillimin e gjuhes standarte (revolucionet krahinoriste, apo skrupuloziteti akademik)?

Pyetje drejtuar komunitetit te nderuar te lingvisteve te depolitizuar.

une jom tu pi raki e tu bo i dor debat. O ma sill ne tavolin studimin o ket debat e kom fitu vet!! tendenca shqiptare per te debatuar cdo gje ne tavoline me nje shishe raki e i cik meze.

p.s. standardi eshte pjese e nje procesi qe quhet planifikim gjuhesor, fillon qe para alfabetit e mbaron pertej standardit. tashti, te mos u jap leksion une qe s'jam as i fushes. eshte detyra jote te informohesh para nje debati

standart daje, se eshte shqip. hape fjalorin shqip-shqip para se te hysh ne debat me kedoqofte.

uuups

STANDARDIZOJ kal.

  • 1. Vendos një standard të caktuar për prodhimin e diçkaje; prodhoj sipas një standardi. I standardizuan mallrat (pjesët e ndërrimit). Standardizuan armatimin (pajisjet).

  • 2. fig. mospërf. E bëj diçka që kërkon punë krijuese sipas një kallëpi të caktuar, duke përsëritur mekanikisht po ato mënyra, forma, metoda etj. I standardizuan metodat (format) e punës. Kapitalistët e kanë standardizuar prodhimin e filmave.

standartizimin e gjen te fjalori im jo online, po dhe neper faqet e MASH-it, MOD-it qe duhet te kene nje rigor te tyren ma merr mendja ne gjuhen qe perdorin. Megjithate, standard qofte.

mbase kane edukim gjysmak ata qe nuk bejne gjuhe shqipe ne gjimnaz / universitet. sic e ben gjithe bota, xhanem.

aha, pranej thojn nji e dy eduart kto... apo edhe ktu pellazgcja godet perseri, dikotomike ket radh, dmth qe e dua prej floriri dhe/ose me art

besoj qe nje arsye me shume qe te prishet standardi ... perderisa as ti o 'zof nuk arrin ta shkruash pa gabime

me fal, po ti kujt po i merr leje per ta prishur? ose me mire: kujt i ke marre ndonjehere leje?

p.s. pyetja nuk eshte e pafajshme

për mua ska asnjë shanc që standarti të ndryshohet. Të paktën jo për nja 20 vjet akoma...
As ka shanc fare. Së pari, për shkak të mënyrës banale sesi kërkohet ndryshimi. Këtë pikë e kanë mbuluar këta shokët komunistë më lart. Standarti nuk ndryshohet me të bërtitur e me të lajthitur.

Mënyra më e mirë e ndryshimit të standartit, është ajo e krijimit të veprave në gjuhë dialektore, ose po deshe i quajmë "gjuhë alternative". Dhe mos thotë njeri se standarti pengon për këtë, sepse liria e përdorimit artistik të gjuhës, ka qënë gjithnjë e vlefshme, e vlerësuar dhe e pamohueshme.

  Një arsye tjetër se pse standarti nuk do ndryshohet, është mungesa e autoritetit shtetëror në çdo nivel të mundshëm. Edhe në atë gjuhësor përfshirë. Shiko nivelin e gazetave. Shiko nivelin e shkruesve të rëndomtë në blogje. Shiko psh sa % e peshqve këtu, mund të shkruajnë shqipen me të gjitha rregullat dhe shenjat (shkronjat) e alfabetit. Këtu mund të jenë 100 anëtarë pak a shumë të rregullt. Shif sa nga këta shkruajnë në shqipe të rregullt. Besoj se janë të numërueshëm me gishtat e vetëm një dore.

  Tjetër arsye është, se alternativa e standartit, gegnishtja, duhet së pari të standartizohet edhe ajo. Siç nuk është e drejtë të paragjykosh tjetrin sepse shkruan në dialekt, as mund t'i vësh dikujt mburojë se "ka të drejtë të flasë në dialektin e vet", pa u bërë i njohur ky i fundit me rregullat e sakta. Kush përdor "duke mendue" dhe "tue mendue", në të njëjtin paragraf, vetëm gënjen veten se po shkruan "gegnisht", ai thjesht po grin sallatë. Po flet sallatisht.
 

Standarti vetë është imponues, por është gjithashtu i respektuar. Respektin standarti nuk do të mundej kurrsesi ta vendoste vetëm nëpërmjet imponimit. Respektin standarti e vendos nëpërmjet autoritetit, këmbënguljes dhe dëshirës për të krijuar.

Veprat e mbrujtura me anë të standartit, janë "pengesa" kryesore ndaj çdo alternative. Kush do të marrë përsipër ndryshimin, duhet ta masë bythën mirë se do i duhet njëfarësoj të "përkthejë" gjithë volumin e veprave të shkruara, në një gjuhë alternative. Vetëm imagjinoni sa mund e djersë duhet derdh. Është më i lehtë krijimi i një gjuhe dhe vendosja e një standarti nga fillimi, sesa ndryshimi i tij, pasi ky të jetë bërë i njohur.

Dhe një gjë të fundit që më bën përshtypje... gjithnjë e më tepër po habitem sesi shumica e njerëzve që merren me këto punë, kanë hequr dorë nga përqasja pro-kreative dhe po duan gjithnjë e më shumë të përqafojnë një përqasje reaksionare. Yxhym përpara, të prishim. Pa dhënë ndonjë garanci se çfarë mund të ndërtohet.

shpartallime and shkallmime/ kurvelesh o zemra ime/ c'jane keto bombardime... smiley

Jul, po pate qejf me e pa nga nje kendveshtrim sasior mendesine reaksionare dhe thjeshtuese (e vetmja qe ne kemi te aplikuar deri me sot ne shqiperi pasrilindjes), te sugjeroj Robert Wright-in. Mbase do kesh nje rreze drite me shume qe te shpjegon se si shqiptare te lecitur dine te shkojne vetem me modus operandi asgjesuese. Ja ky kingu eshte qe mos e ngaterrosh:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/25/Robert_Wright_journalist.jpg

Te nderuar linguiste gjithperfshires !

Mos u tallni me ate krahine qe ju mendoni se flet Gegnisht .Ju do benit nje pune te paqme e te lavderueshme se pari

Te unifikonit te gjithe nendialektet tuaj per tu marre vesh mes vedi, dhe kam mendimin personal nen ritmin e emebel te dialektit  te folur Shkodranishte . Me sinqeritet nuk kuptoheni brenda te folures e fjaleve midis njeri tjetrit e midis te tjereve nga krahina te tjera te Shqiperise . Ashtu sic tolerojme Camet ashtu duhet te tolerojme edhe Juve ! Se fundi jemi Shqiptare !

Ne kaluam nje jete te tere ne vllazeri ,  dashuri e respekt me njeri tjetrin brenda te gjithe nendialekteve si Shqiptare me dhjetra vjete. U martuam lindem dhe rritem nje brez te njesuar dy dialektesh QYTETAR ne norma zoakone e tradita me domethenien e bazamentin SHQIPTAR 

Me ardhjen e fytyrgrijve Politike pa piken e kultures gjuhesore por edhe atje ku cfaqet e manipuluar nga talebanizmi i propogandes Berishiane , ne  Shqiperi  PO NDODHIN CUDIRA NGA ME TE SHPERFYTYRUARIT DUKE DALE GJUHTARE  NENDIALEKTIKOR cdo kush qe degjon ose ben emisione per Radio ne shkallet e pallatit ! Cdo kush qe ka njohur nje gjuhe dhe perkthen sipas mendjes kalorsiake ndonje rresht aty ketu pa kuptuar se cfare ka perkthyer ,qe nuk i lexon asnje katundar stansrtesh e jo me dialektikor , por qe entuziasmon vuvuzelet me menyren e te shprehurit kaja nanen .

Per mua dhe per te miren e te gjithe Shqiptareve se pari Varrosni Berishianet figurativisht duke i paraqitur grafikisht me nje M te madhe ne goje te mbushuur me miza !

Hiqni dore nga argumentet e medhaja te mesuara per 4-5vjet ,nga kjo rremuje intelektuale e kjo injorance e nje kalibri qe s'ka peshore qe ta mase ku gjuhtar , historian , ekonomist , arqitekt , superstar filmash te Kinostudios , energjitist , neutronist e krye PLEHRAXHI i Juaji po behet  zjarrevenesi kirurg qe ka per zanat vetem THERJEN , Berisha !!!!

Lerini te flasin seriozisht ata qe merren me keto Pune jo cdo lloj Brahushesh !

eh ça i ke bo dogançes...  smiley

Nqs gjuha eshte nje organizem i gjalle, atehere duhet pranuar se ajo rritet dhe bashkejeton me mjedisin, dhe si e tille duhet ti pershtatet atij. Ky eshte rreziku qe i kanoset shqipes standarte..

 

Them se nuk mund te flitet, te pakten ne rrafshin perditesor te perdorimit neper media, per ndryshim apo permiresim te gjuhes standarde pa u kujdesuar me pare qe ajo vete te drejtperdoret ashtu sic eshte.

 

U tha me lart dhe eshte e vertete; nuk egzistojne studime te mirefillta mbi gjendjen aktuale te gjuheperdorimit mes shqiptareve, as se sa e domosdoshme eshte qe ndryshimet qe verehen te perfshihen ne standard.

 

Revanshi te cilin disa e flamur-sojne duke e demaskuar, e te tjere e miklojne, shpeshhere ne menyre irracionale, eshte gjeja e fundme qe i nevojitet pershendoshjes se gjuhes standarde shqipe.

 

Mua me vritet shume syri kur verej masakrimin qe i behet gjuhes egzistuese standarde neper median shqiptare. Jo aq krahinorizmat apo dialektizmat qe shoh aty-ketu, se fundi i fundit keto do e gjejne menyren te futen vete ne mainstream-in gjuhesor, pa pritur "fshatin" e gjuhetareve te mblidhen me studimet e tyre te paqena; me shume me mundon kur shoh te perdorura ne shqip forma gramatikore apo shprehje te cilat jane huazuar, here mendjemadhesisht e mendjelehtesisht, e here me arrogance te perftuar nga c`kushedi cfare kompleksi, nga gjuhe te huaja.

 

Mendoj qe editimi dhe redaktimi i sakte i gjuhes se perdorur ne media, do ishte perftuesi me i mire per te kthjelluar sadopak kakofonine gjuhesore, si dhe do bente me te qarte nevojat organike te shqipes standarde per ndryshim dhe permiresim.

 

Ne nje kohe dhe ne nje komb ku po luhet me identitetin ndac politikisht, kulturalisht apo edhe demografikisht, percarja gjuhesore, te pakten ne nivelin shkencor te studimit dhe levrimit, eshte gjeja me e fundme qe duhet inkurajuar.

Prape?! E mire! Askush s'ka ndaluar askend te shkruaje e te perktheje ne dialekt libra, te shkruaje poezi ne dialekt, te botoje gazeta ne dialekt me paret e veta, te flase ne pune, ne shtepi, ne shkolle... Kjo eshte zgjidhja e vetme e arsyeshme: perdorimi. Ky shoqerohet me hartime fjaloresh e studime mbi dialektin, qe ne kete rast e ndien veten (me te drejte) te persekutuar.

Ah po, mos harroni qe gegerishtja s'eshte e njejtesuar. Ndoshta mbeshtetesit e rishqyrtimit te standartit duhet t'ia nisin "duke vene rregull ne shtepi te vet" e duke krijuar nje lloj standarti te gegerishtes, perndryshe do te nisin sherret edhe aty.

Hartimi i standartit ka qene nje akt politik, pa asnje dyshim, por s'ka pse te vihet ne vend nje akt force me ane te nje akti tjeter force. Apo "sy per sy e dhemb per dhemb"?

Ah po, mos harroni qe gegerishtja s'eshte e njejtesuar. Ndoshta mbeshtetesit e rishqyrtimit te standartit duhet t'ia nisin "duke vene rregull ne shtepi te vet" e duke krijuar nje lloj standarti te gegerishtes, perndryshe do te nisin sherret edhe aty.

po ta falim ket herë smiley Sa qesh tu pyt, ku të shpje piaggio moj Finis ?!

Faleminderit smiley se eshte gjithmone mire kur te falin per ndonje gje, sipas logjikes qe gjithsesi jemi fajtore per dicka, keshtu qe edhe nje falje ka ku shkon gjithnje (nje vrime e ze, me nje fjale smiley ).

=

smiley mire aty pergjigja smiley

smiley Shiko se barazimi eshte nje koncept pothuaj i papraktikueshem ne jeten reale. Pale historikisht pastaj. Ndaj lojerat (futbolli, shahu, tenisi etc.) jane nje hap perpara krahasuar me stadin e civilizimit te shoqerive.

shiko ç'thote teksti i dialektologjisë (lendes mesimore) i 1988 (tekst sinq. shume i mire gjithsesi) per barazimin:

"...ritmet e afrimit te dialekteve shpejtohen ne kushtet e kombit socialist, sepse zhvillohen barabar te gjitha krahinat dhe arsimi e kultura behen te masave" fq 15

pra eshte pothuaj i praktikueshem, ta kam llafin

"ne kushtet e kombit socialist" e ke fjalen? smiley

per kete 1 dhe per çështjen nese eurokomunizmi eshte ende antikomunizem 2 presim sqarim nga autoritetet e kesaj lëmie smiley

Finisterre, vertet mendon qe nuk mund te punohet ne te njejten kohe edhe per 'rregullimin' e gegnishtes edhe per ripozicionimin e saj (si perpjekje politike) ne shqipen standarde?

E rendesishme eshte te punohet Trop, pa per te sh-punuar kollaj e paskeshim me sa po shoh.

po mire mre lost, une them ( jo si noshka me raki po me birrë të zez&eumlsmiley se fakti që nuk gjen dot, jo sot, jo neser po as edhe dje e pardje, dy faqe, vetem dy faqe te shkruara cento per cento n'zbatim te ketij standardi, a nuk të thotë se (nder te tjera) ka diçka qe nuk shkon me kyt standard?

ju presim.

Nuk e di sa mund te aplikohet ky arsyetimi i qindperqindshit te zbatimit te standardit per te vertetuar mosfunksionimin e tij. Di te them me siguri qe shume ne kete perqindje ka te beje me moseditimin, si dhe me vete kulturen e manget te atyre qe kane guximin ta permjerin ate standard qe kemi.

Une nuk e ve ne dyshim qe ka fjale e forma gjuhesore te gegerishtes te cilat duhen perfshire ne standard. Ndryshimi zyrtar i standardit duhet megjithate te behet kur te jene bere studimet e duhura nga gjuhetaret tane mendjendritur e puneshume.  Duhet kuptuar, te pakten prej atyre qe kane te bejne me gjuhen e shkruar, se ka nje ndryshim thelbesor midis lirise se fjales dhe perdorimit te dialekteve ne njeren dore, dhe riberjes se gjuhes standarde ne tjetren. C`mund te thuhet kur vete gjuhetaret, ne te dyja anet e kufirit shqiptar, nuk kane mbrothesine, vetepermbajtjen e perkushtimin e duhur?!

Sado e domosdoshme te jete riberja e standardit, duhet patur parasysh qe ne fund te fundit nje akt i tille madhor e gjitheperfshires do kete, pervec karakterit kulturor, demografik e social, edhe ate politik. Kjo e fundit mbetet edhe me e rendesishmja, sepse luaje nga te duash, do pasqyroje nevojen politike te te gjithe shqiptareve per unifikim, dhe me kete te fundit sigurisht kam parasysh ate gjuhesor.

 

Nje pyetje per mbrojtesit e versionit stalinist te gjuhes shqipe, qe quhet standard, a e mbroni kete standard si trashegimi te sistemit te kaluar apo keni argumente te tjera qe kane lidhje me "skrupulozitet akademik"? Se ky standardi vetem "skrupulozitet akademik" nuk ka pasur. Ky, sic shprehen edhe vete baballaret e tij, eshte bazuar ne gjuhen e levruar ne Shqiperine socialiste, duke menjanuar me qellim krejtesisht shkrimtaret e veriut apo ne pergjithesi gegnishten. Qellimi per kete sigurisht qe ka qene politik. Mendimi varet nga gjuha, eshte i kondicionuar prej saj. Duke shkallmuar gjuhen shkallmohej edhe mendimi anti-sistem i shqiptareve. Dekade pas dekade shqiptaret do te harronin fjalet qe perbenin problem per sistemin. Varferim i gjuhes shqipe duke tretur dialektin geg mjaft te pasur dhe te provuar te tille edhe me fjalorin e fundit te Mehmet Elezit. S'ka rruge tjeter pervecse nje kongres tjeter per drejtshkrimin e shqipes ku profesionistet e fushes, pa presion politik, pa diktatore qe diktojne punen e akademikeve, pa sistem totalitar qe kerkon te veje ne sherbim cdo gje, te vendosin me te miren e mundshme.

 Dekade pas dekade shqiptaret do te harronin fjalet qe perbenin problem per sistemin.''

 

O bulevard, c'fare lloqesh do na shkruash me? Kush jane keto fjale qe perbenin problem? O zot, do u japesh mend cave apo do i leshe te shikojme deri ku shkon budallalleku njerezor! Ne cdo gjuhe, ka fjale qe harrohen dhe s'perdoren me, ka fjale qe shtohen, e c'te te them tjeter. Lereni standardin rehat o burre i dheut. Le te futen fjale te reja ne te sipas rregullave te shqipes. Ismail Kadare fuste gegenizma ne shkrimet e tij. Le ta bejne dhe te tjeret. Jane shume te bukura dhe tingellojne njerezore. Lereni shqipen, natyrisht te gjeje rrugen e saj dhe zemrat e njerezve. Pse s'forcoheni o burre i dheut? Kujt i duhet ky helm dhe budallallek?  Cdo gjuhe evolon cdo dite. Shqipja po ashtu. le ta marrin stafeten ata qe ndiejne mungesa dhe te fusin natyrshem gegenishten, ne menyre te moderuar. Do vi aq bukur ky ndryshim.

Po ironia lejohet ke peshku? se s'u mor vesh pse mu fshi ai mesazhi me siper per bulevardin, ku e qortoja per perdorimin e mire te standardit sikur t'ja kishte mesuar Stalini vete.

Ka raste qe lejohet. Sidoqofte, edhe me cerek ironie, mduhet me thon qy standartja jo vetem ka diskriminu geget stalinisht, por ka pengu nji aradhe t'pafundme autorash shqiptar me I shpreh mendimet e tyne krahinisht, kombtarisht, nderkombtarisht dhe me gjere... hmmm me qe e solli llafi kjo gjere shkruhet me e pa dy pika... dhe tosket jane shume te pezmatum per ket, pavarsisht se nuk bejn llaf per hater te udhqeqsve komunist jugore te vdekur. Por nje levizje klandestine me qender ne llakatund kunder gegezimit te standartes ka kohe qe eshte krijuar. Ata jane shume te merzitur kur ne mbarim te cdo filmi jane te detyruar te shohin fjalen e poshter FUND. Kujtojne kohet e mrekulluarshme kur thoshin si ja u donte gjonguli "funt"... dhe perloten. Pije me funt farmakun, I thone shokut gjithe hidherim. Ajo d-eja e poshter nuk I le te shkruajne mbarazi "vent"... o zot ketu plaga eshte dyfish... stanartziu jo vetem u rrembeu e-ne me dy pika, por I goditi me ate d-ene e hidhur ne funt, dy plage gege keto, edhe shtate per tu bere gjerq eles alinj, ... per te mos folur per ate th-ene e famshme, nuk themi dot Naimi I math... ose pirth pirth se lironesh.... per te mos thene per germen mbaruese te aq e
aq sharjeve me percaktim venti se ku, qe ben toskerishten aq te ngjashme me gjuhen e progresit, inglishten.... eh, na u dogj xhani per ca ngjala Janine...

po mer daj po, e perdor mire une standardin se nuk kam c'bej. Jam shkolluar si ti me variantin stalinist te shqipes, standardin. Kontakti me letersine ka qene me variantin stalinist te shqipes, standardin. Mediat e shkruara e vizive qe kerthi i kam shikuar e degjuar ne variantin stalinist te shqipes, standardin. Sot nxenesit kur lexojne Fishten psh., Lahuten e Malcise, nuk e kuptojne, shqip me thane duan perkthim. Ju duket gjuha e perdorur ne Lahuten e Malcise gjuhe katunaresh. Ku shkojme ne keshtu? A jemi ne mendje apo jo?

Brahusha yyyy dhe Saro vuvuvu.  Kaq per keta te dy.

E kemi diskutuar kete ceshtje shume here, dhe prape ketu jemi.   Si atehere, edhe tani nuk me ka ndryshuar mendimi qe standardi ne akademi, dokumenta zyrtare, media etj duhet ruajtuar me rigorozitet qe ka munguar keto 20 vitet e fundit. Se cfare nuk po na degjojne veshet e po na lexojne syte.  

Sa per idene e njesimit/standardizimit te gegerishtes, qe e permendi dhe Finis, qe e permendi dhe Brahusha, por qe ky i fundit s'e analizoi asgjekundi, qe kur jam perfshire ne kete diskutim e deri tani s'ma thote askush se cila gegerishte do behet standarte, do njesohet.  Ne diskutim te ngjashem te PTF kam ngritur te njejten pyetje.  A nuk me thoni, mungeses se levrimit te nendialekteve, do u shtohet nje detyrim i dyfishte i nje standardizimi tjeter?

Ideja qe nendialektet duhen njesuar eshte baraz me Tiranen, Tropojen, Shkodren, Prishtinen, Kumanoven te flasin nje dialekt.  Me ndihmoni ta perfytyroj kete ide ne praktike se une s'e perfytyroj dot.  Personalisht jam katerciperisht kunder kesaj mundesie.  E dua larmine e Veriut te Shqiperise ashtu sic eshte.  Ashtu sic dua larmine e Jugut, Vlores, Korces, gjirokastres etj. 

Nendialekte kane shume shtete.  Por ne Shqiperi i eshte mshuar dhe po i mshohet skizmes midis dy arki-dialekte, skizem kjo sa e demshme aq edhe per mendimin tim e projektuar e paplote. 

Nqs duhet te punohet (punen qe permendi trop), per momentin, duhen bere pune ne dy drejtime: Ruajtja dhe perforcimi i standardit.  Pastrimi nga fjalet e huaja dhe neologjizmat pa fre dhe te pastudiuara nga organet perkatese (keto te fundit te formohen e t'i shtrohen punes.)

Drejtimi tjeter eshte levrimi ne nen-dialekte, ne letersi, folkor etj.  Shkodranet le te shkruajne ve dhe tropojanet ta shkruajne voe.  Ama ta shkruajne qysh ua thote shpirti Por jo presioni, kompleksi, apo huazimshem si Kelmendi, apo shtyrja per t'i standardizu-standartizue. 

PS: Finis, kete postin s'e kisha personalisht me ty, por vijim debati per ceshtjen e njesimit te gegerishtes.

Bulo,

1) ku i ke armet?

2) A e njef fjalen frrujtje? E bere shosh amigdalen a derebardh; minimalisht nja 2 pika vaj kikiriku.

Kujtoj miqte e mi nga Kurbini kur thoshin me shpoti per Shkodranet: "e kembyen gjuhen e Gjergjit per ate te Venedikut"

 

 Mua me duket se gjuha standarte deri me sot ka sherbyer mire si elementi baze i komunikimit mes shqiptareve. Ne te njejten kohe me duket se dialekti geg eshte nje pasuri e madhe kombetare per tu mos u humbur qe duhet te perfaqesohet me denjesisht ne gjuhen tone te folur dhe do ishte mire te perfshiheshin elemente te tij ne gjuhen tone standart, elementet pasurues.

Po para se te arrijme te perfshirja me dinjitoze e gegerishtes duhet te merri me tipa si Gjebreja, Osmani apo Krasta qe ne spektaklet tona hedhin pa teklif fjale si 'talent-show', 'performance', 'impostim', 'cross-examination', 'luk', 'puntate' etj etj.

ore, ne demokraci, me planet tuaja shtetformuese, kombformuese e institucionalizuese si do t'ia beni, pa perspektiva komuniste s'e rruan fort per standartin, qe nje shembull:

Truth is not reducible to the terms of the encyclopedia. But truths involve naming. They therefore produce a disturbance in language. Truths make language quake. Events demand new names.

Mua me pelqeu ai percaktimi i Bulos ku standarti eshte stalinist dhe gegnishtja eshte trockiste. smiley Kjo tregon edhe njehere vitalitetin e popullit tone...etj, etj.

Pronto! Ju flasim nga Tirana...

Komunizmi nepermjet gjuhes ka influencuar direkt ne menyren se si shkruajme dhe flasim, mendojme apo idete qe kemi. Komunizmi e ka degraduar dhe pervertuar gjuhen. Zhargoni komunist dallohet ne cdo fjali tek ne pavaresisht qe ne nuk jemi koshient per te dhe mund te flasim si konservatore, liberale apo edhe sataniste. Kjo ne fakt shkon pertej dialektit geg por ka lidhje me te ne rastin tone. Mos u cudisni qe edhe gazetat dhe kollumnistet aktualisht shkruajne shume por nuk thone asgje. E kane te trasheguar nga gazetat e kohes se komunizmit qe si detyre kishin te shkruanin per te mbushur hapesirat por per te mos thene asgje. Nje nobeliste ne letersi shkruante se nje gazetare franceze qe kishte shkuar ta intervistonte, sapo hyri ne dhome i tha per nje liber te saj se ishte per kete problem apo ceshtje. Nderkohe qe shkrimtarja ne fjale thote qe nuk ishte as per kete problem e as per ate ceshtje. Por per gazetaren si pasoje e trashegimise se realizmit socialist cdo imagjinate e nje shkrimtari duhet te jete medoemos per nje ceshtje a problem. Te shkruash nje tregim a roman thjesht per hir te deshires per te shkruar e treguar eshte dicka e pavlere dhe reaksionare. Duhet te rizbulojme perdorimin e gjuhes dhe te largohemi nga gjuha boshe dhe e vdekur.

 Ty te ka ngelur ora tek 1984 o Thought Police. Mos harro asnjehere qe ai eshte fiction, por natyrisht me nje doze te madhe realizmi. Nuk di nese e ke degjuar ate historine e kembanarit qe nuk i ra kembanave te qytetit kur erdhi Mbreti per vizite dhe kur ai e pyeti se perse, kembanari iu pergjigj:

- Per nentedhjetenente aresye Imzot. E para nuk kemi kembana...

Pra e para, komunizmi nuk mundi te triumfoje, pra deshtoi dhe duke deshtuar tregoi se dhe mekanizmat qe ai kishte ngritur per ta mbajtur gjalle sic ishte ishte krijimi i njeriut te Ri ishin jo funksionale, pra kishin deshtuar. Pra si rrjedhim duke mos arritur dot te krijonte Njerezit e Rinj dhe meqe Njerez te Rinj nuk kane ekzistuar me pare, del qe Njerezit e Rinj nuk ekzistojne. Dhe meqenese ne ekzistojme d.m.th qe ne nuk jemi Njerez te Rinj. Me qarte se kaq nuk behet, apo jo?!

E dyta, gjuha e komunizmit, nese do te quash keshtu, nuk ishte as standarti e as toskerishtja. Ajo ishte burokratishtja komuniste qe flitej neper broshura, gazeta, filma apo mbledhje partie, por ky lloj dialekti burokratik nuk perdorej kurre ne bisede sepse te tjeret te merrnin per "fuks" qe pas fjalise se pare dhe nuk te afronte me njeri.

E keshtu me rradhe pastaj ka te trete e te katert deri tek nentedhjetenenta por nuk po e zgjas, se problemi yt kryesor mor mik,  nuk eshte qe nuk di, por qe nuk do. smiley

Edhe ne kuptimin praktik nderhyrja ne standardin e shqipes eshte nje ton km bosh . Zevendesimi i tij me fjale si "vrejta okollo" per "shikova per rreth " ka rrezik ta beje Bulevardin ti duket se eshte nga shtet tjeter . Do e mos kur edhe nikun e ka me qyltyre fronge me shqiptim Stalinist ...Bulvar smiley

Lereni sic eshte se nuk ka nevoje fare te nderhyhet . Ka kohe , po jo vetem qe ka kohe , por do kete shume e shume kohe te vije ajo kohe . Dhe jo nga dialektikoret e masakruem smiley, por e imponuar nga Literatura shkencore BOTERORE , nga presioni i paperballueshem i Integrimit ! Dhe mos u habisni se ju tridhjetevjecaret do tu duhet te vini Kujen pas jo me shume se 10 vjeteve per gjuhen Shqipe ne se nderhyhet .

Do filloni nga vargjet Ku me duket balta me e embel se mjalta smiley

Kam nje verejtje per Ju qe keni mend ! Thjesht dialekti verior me keqardhje nuk e ka kete premise sepse eshte mjaft konservativ ! Eshte vend me natyre te kufizuar dhe me fqinje standard ..Vetem SLLAVE ! Edhe huazimet i merr sic jane dhe i fut ne zhargonin e perditshem me nje prapashtese ue  . Ne dac merzituni ne dac hani Mehmet broshur Elezin ose ...jo s'ma ben goja Buloooooooo smiley

Uroni ate kohe qe pati mend e nderhyri , dhe se pari shpetoi  Kosovaret nga HUMBJA e Padiskutueshme e GJUHES Shqipe . Juve Ju duket ekzagjerim se keshtu keni degjuar ..se diktatura zotrie

Uroni ate kohe qe mundi te levroje e te mbledhe nga gurra popullore esencen e mjalten se mjaltes ,  ne te kater anet ku banonin e flisnin shqiptare , pa dallim feje krahine e ideje . I shtrydhi e u nxorri lengun e jetes me te arsyeshmevet ,  te situra imtesisht , per tu mbrojtur nga mizeria e antishqiptareve qe na nxjerrin popull pa origjine e me gjuhe te HUAZUAR nga fqinjet .

Me mijra njerez te paguar per nje fjale e per nje shqiptim , per nje histori e per nje domethenie  e jo si ato te Frymzim Mehmet papune Elezit qe nuk kane as oriigjine e as domethenie ne jete e Histori . Po jane thjesht se ashtu i perdor katuni  Vucidol .

Tani helbete si per cdo gje te gjetur GATI shpurra do hedhe Vickla si kerric gjembacesh ose gjembi , te zgjuar se eshte masakrue Gegnishtja .

Po nuk ka faj Bulua se per  shikoj perqark i thone pae okollo . Me pese  e dhjete vjet ketu vetem kur i ndigjon dialektoret ..isha ne tridhjetepestin fllor smileyEdhe teknikisht sot per sot nuk ka asnje GJUHETAR me EMER te ndeshet e njihet me Personalitete Boterore pervec atyre te njohurve . E kush do e beje nderhyrjen Saliu me Bulon apo Brahua ?

A pika qe su bie !

Sa perkujtese fh...edhe Peqinsit ne kohen e pare kur NM e tij ( ymer paste )fliste Turqenisht ( me theks te kongresit te manastirit ), nuk ishin dakort qe baza e asaj gjuhe te ishte Elbasancja qe rridhte nga El-bazzan !  Klodianishtja ishte me  e pasur ! Po nuk mba pergjegjesi askush nga nderhyresit ,  se te zemeruar kane qene dhe rrapishtesit me nendialektin e tyre ke bacja e Bakallve , ku Ruzhdia ka puthe per here te pare  smiley

A mortja qe su ha !

 

Duhet te rizbulojme perdorimin e gjuhes dhe te largohemi nga gjuha boshe dhe e vdekur.

Admina katile . E cfare ka then me teper Mao tze Tungu ? Kjo eshte perle per thenie dite smiley Apo e kini inat se e ka thene Ylli i Mejtimtarise  shqiptare Bulo Bulevardi !

o driz kam pyetur ca miq ne ministri te brendshme per ty. Me duket se po dalin ca gjera e na le shendene, vetem ne te mbroft Amerika se je burre i mire. Pi raki e flet ne peshk. Pa dem tani ne pleqeri.

Po s'kam qene i puneve te perbrendeshme a te qifja udhet smiley As 80 leksh  nga keta antikomunistet qe gelojne ketu . Kam qene me DOSJE si Liberal jo safi si armik smiley  Po pse ke merak per mua ? Une s' ta kam merakun ty . Le te te vene cfaredo lloj pseudonimi . Ke inteliDjence dhe ja del . Po ja se si me duket nganjehere dhe pyes veten .

Edhe Bulua ta thote kete ? Dmth kur thua ndonje gje qe fillojne keta komunistet  ...lere lere sec shkruajne  per ty si antikomunist i MOdh mer jaHu

Po ja dita erdhi me se fundi . Bulo mejtimtari u cfaq si k/tari Mao per problemin me Madhor te Shqiperise pas Skenderbeut , Liberalizimin e Vizave ,  marveshjes se Plehrave dhe ja Bulua .......e plasi .

Thenie po jo thenie .Po adminat si fole komunistesh qe e kane Blogun nuk duan ta afishojne . Mbahu . Do ja harrijme dhe mos i beso ata qe futin pyka midis nesh . Dhe lexoje shpejt se kane per ta fshire komunikimin tim me mesuesin e MADH Bulo , duke e kuptuar si personale , jo si problem Kombetar !

Nje verejtje si gjithnje ..

ca miq ne ministri te brendshme... smileyMos e trego vendin e punes se keta aq duan dhe na mbajne neper goje . A fanua a fanua ! Vetem mos me ik pa thuaj cfare te duash smiley

pf .. armik klase !

Larg gjuhen dialektikore nga Bulua . Ato me police mbaji per vete . Ai ka miq ne sfera me te larta , ne ministrine e brendeshme jo ca Police te rendomte megjithse sec u ve perpara me TH ti qe tu shtosh vleren Big Grin dhe te ngatrosh masat popullore per kuptimin e drejte qe kane per Bulon !

Edhe njeher .. larg nga Bulua !

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).