Kryeministri Sali Berisha ka rrëfyer dje versionin e tij për anëtarësimin në Partinë Komuniste. Megjithëse ka qëndruar aty nga viti 1970 e deri në vitin 1991, z. Berisha e konsideron veten një disident, madje në një mbledhje ka mbrojtur, sipas tij, një berber që theu portretin e Enver Hoxhës. Intervistën e mbrëmshme, një pjesë të së cilës mund ta lexoni më poshtë, z. Berisha e dha në emisionin "Opinion" në TV Klan. Këto ditë, në kuadrin e përkujtimeve për lëvizjet studentore të dhjetorit '90, disa ish-themelues të PD-së dhe drejtues të lëvizjeve të atëhershme, kanë hedhur dyshime të forta mbi rolin e Berishës. Në një seri artikujsh botuar në "Shekulli" këto, një nga drejtuesit e lëvizjes studentore, Shinasi Rama, prezantoi disa prova që, sipas tij, dëshmonin se Berisha ishte një nga njerëzit e infiltruar nga PPSH-ja për të marrë në dorë një lëvizje që regjimit i duhej për të përligjur rindarjen e pushtetit.

Zoti Berisha, kur u anëtarësuat në Partinë Komuniste?

Unë jam anëtarësuar në Partinë Komuniste në vitin 1970. Ka pasur dy arsye. Arsyeja e parë, është sepse u ndikova në mënyrë shumë thelbësore nga pushtimi i Çekisë. E përjetova atë me një dhimbje dhe një emocion të paimagjinueshëm, sepse Dubçeku ngjalli shpresë në të gjithë botën komuniste. Ajo që u quajt pranvera e Pragës. Një natë, një ushtri prej 300. 000 trupash, tanke e të gjitha mjetet, pushtoi një vend që tentoi të dilte në liri ose të paktën kështu besonim. Ishte shumë e përhapur ideja se pas Çekisë do të ishte Shqipëria. Gjë për të cilën unë isha shumë i vendosur si qytetar të qëndroja në atë pozicion që duhet të qëndrojë çdo qytetar në rastin e një pushtimi kombëtar. Së dyti, e vërteta është që në Shqipëri filloi një hapje.

Në cilin vit?
Kanë qenë besoj vitet 1969-1972, vite në të cilat në Shqipëri filluan të jepen filma italianë, si filmi "Më fal", apo dhe filma të tjerë.

Ju patët shpresë se do të ndryshonte?
Po, shumë shpresë, unë mjaft njëherë. Kisha shpresë se kishte filluar të jepej muzikë që nuk lejohej.

Pra, ju menduat një liberalizim i Partisë së Punës që ishte në pushtet, apo një përmbysje e saj?
Jo, një përmbysje në asnjë mënyrë, por mendoja se po shkojmë drejt hapjes. Meqenëse ne kishim dalë nga sfera ruse, mendoja se do të ecnim drejt Perëndimit. Këto filma që shfaqeshin, këto këngë që jepeshin, "Mami blu", Tom Xhons ose këngëtarë të tjerë.
...Pra, mendova se ne po ecim tashmë drejt perëndimit. Në të vërtetë, ne shkuam edhe më mbrapa. Filluan plenumet, me radhë, ekzekutimet, spastrimet masive, ecja drejt revolucionit kulturor kinez, u shfaqën me të gjithë shëmtinë e tij format e këtij revolucioni në Shqipëri dhe ky ishte fundi i besimit tim se do të mund të kishim ndryshime.

Po ju në atë kohë keni qenë Sekretar Partie dhe vazhduat të jeni deri në vitet 1990, apo jo zoti Berisha?
Sekretar Partie kam qenë gjithsej absolutisht jo më shumë se 3-5 muaj, me sa mbaj mend.

Në cilin vit?
Në vitin 1978 nga fundi dhe fillimi i vitit 1979. Detyrë, nga e cila më shkarkuan në mungesë.

Është thënë se keni qenë deri në vitin 1990 Sekretar Partie?
Absolutisht jo. Kjo është një gënjeshtër. Janë thënë shumë gjëra, se kam qenë shumë vite, se kam kuruar Enver Hoxhën...

Po në fakt, keni qenë apo jo pjesë e grupit që kuronin drejtuesit komunistë të kohës?
Unë kam qenë çdo ditë dhe çdo vit, pedagog në Universitetin Shtetëror të Tiranës. Nuk kam qenë, asnjë ditë, mjek i emëruar në klinikën e udhëheqjes. Kam qenë konsulent për të gjitha kategoritë e njerëzve, përveç Enver Hoxhës, duke përfshirë nga të burgosurit, politikë, apo ordinerë, në spitalin e burgut kur kishte nevojë, deri tek anëtarët e Byrosë Politike. Dua të theksoj se nuk kam qenë mjek i emëruar i Byrosë Politike, sepse nuk kam pranuar.

Nuk keni pranuar, apo nuk ju është ofruar?
Nuk kam pranuar.

Përse nuk keni pranuar?
Nuk kam pranuar, sepse unë kam dashur shumë profesionin e mjekut dhe ajo ishte një transformim tjetër. Unë kisha shokët e mi, të cilët punonin aty dhe ata në disa aspekte humbisnin shumë.

Ju është ofruar të ishit mjek në klinikën speciale, apo mjek personal i Enver Hoxhës?
Nuk më është ofruar kurrë të jem mjek personal i Enver Hoxhës, nuk më është kërkuar kurrë që të vizitoj Enver Hoxhën dhe as të kontribuoj në problematikën e tij shëndetësore. Ka pasur kritere shumë strikte Enver Hoxha në ata që përzgjidhte, dhe unë nuk përfshihesha, nuk plotësoja kriteret.

Çfarë kriteri nuk plotësonit?
Kriteret që më pengonin, ishin komplekse në fakt. Kishin të bënin me disa standarde të tij në lidhje me jashtë, ose me pozicionin gjeografik të shtëpisë sime, në Tropojë. Por unë kisha miq, pothuajse të gjithë ekipin që e trajtonte atë. Pra, unë refuzova që të isha mjek në organikën e tij speciale. Nuk pësova asgjë ç'është e vërteta, bëra shpjegimet e mia se nuk dua, pasi jam shumë i lidhur me shërbimin tim në spital. Kam qenë pesë muaj, kështu Sekretar Partie dhe u shkarkova në mungesë. Isha në Paris kur më zëvendësuan. Një berber përpara se të nisem, i ra me grusht portretit të Enver Hoxhës të vendosur nën një xham. Kjo u mor vesh. U kërkua që të bëhej mbledhja. Bëmë një mbledhje së bashku me të tjerët që drejtonin, vendosëm të themi se ky e bëri këtë akt, sepse i kishte syzet +11 dhe nuk pa se kë kishte nën xham. Kjo nuk u pëlqye, me sa duket. Nëse nuk do të ishte ky motiv, ai do të pësonte perkusione. Në fakt, ai nuk pësoi probleme, por mua më zëvendësuan.

Ka pasur komente se gjatë kësaj kohe, ose pas kësaj kohe, ju keni ndikuar në largimin ose internimin e disa kolegëve tuaj?
Në mënyrën më kategorike, kurrë. Asnjëherë s'kam ndikuar, asnjëherë nuk më është kërkuar dhe nuk kam dhënë kurrë mendim. Kjo është një shpifje e mirëfilltë, sepse nuk kanë guxuar kurrë të thonë një emër. E di pse nuk guxojnë, se është zero.

Ju e kishit njohur Ramiz Alinë përpara viteve '90?
Po.

Personalisht?
Po, personalisht.

Kishit shpresa se pas vdekjes së Enver Hoxhës, ai do të ndryshonte?
Fillimisht pas vdekjes së Hoxhës kisha iluzione. Vdekja e tij është pritur me gëzim në tërësi. Mos shih histerizmin që u ngjall nga vdekja. Por kam bindjen më të thellë, se qytetarët shqiptarë e pritën me gëzim vdekjen e Enver Hoxhës. Sigurisht që unë besova se Ramiz Alia, do të ndërmerrte një kurs ndryshimesh. Por ama, kam qenë nga të parët që hoqa dorë përfundimisht nga ky vendim, për dy arsye. Së pari, një mikun tim Spiro Deden, e ngarkuan që të shkruante biografinë e Enverit. Një libër, për biografinë e Enverit. Spiro ishte publicist, punonte në Institutin e Studimeve Marksiste Leniniste dhe mjaft i afërt me Enver Hoxhën, në redaktimin e veprave të tij dhe kështu që filloi punën. Por, me Spiron unë flisja hapur dhe kur vdiq Enver Hoxha, agjencitë e huaja kanë mbajtur qëndrimin më të shkëlqyer. D.m.th., e damkosën, përdorën të gjithë epitetet që ai meritonte. Spiro u trondit nga këto komente. Megjithatë, e ngarkuan të bënte biografinë. Pas disa kohësh, e takoj dhe i them, Spiro si po të ecën? Jo tha, iku nuk e kam më unë. Kush e ka? E mori shoku Ramiz, tha ai, që ta shkruajë vetë. Epo thashë me vete, ky paska ndryshuar. Në njëvjetorin, që ishte fundi i iluzionit tim, shoh Ramiz Alinë tek varri i Enver Hoxhës, të ulet dhe të puthë mermerin. Unë kisha një mik timin, Mehmet Elezin dhe i them, Mehmet, ky është totalisht në kontroll. Se qarkullonte një ide se ishte tërësisht në kontrollin e Nexhije Hoxhës. Ismail Kadare e zhvillonte edhe më tej këtë ide, që ishte në kontrollin e Nexhmijes dhe se Nexhmija i kishte një kasetë. Unë pas atij momenti, kam hequr çdo lloj besimi se Ramiz Alia do të mund të bënte qoftë dhe ndryshimet më minimale.

Përpara takimit tuaj shumë të diskutuar dhe komentuar të 9 dhjetorit 1990, kur e kishit takuar për herë të parë Ramiz Alinë dhe, a kishit biseduar me të?
Ramiz Alinë, nuk e kisha takuar ndonjëherë në takime pune, por gjatë vizitave mjekësore, kur kishe raste të sëmurësh të tjerë, në spital apo klinikë dhe e njihja.

Dhe cila ishte përshtypja që kishit krijuar për të nga takimet?
Takimet i pata para asaj ngjarjes, që pashë se puthi varrin e Enver Hoxhës dhe krijova përshtypjen e një gënjeshtari. Ky Ramiz Alia, në karrierën e tij politike, kishte mbijetuar nëpërmjet makinacionit dhe gënjeshtrës.

Ai ishte numri një i regjimit, përse duhet të gënjente?
Numri një ishte Nexhmija, nuk ishte ai. Problemi është se ai ishte vendosur në numrin një.

Është reale kjo, apo një legjendë?
Absolutisht reale. Ai zhduku të gjithë zonën e parë operative me ndihmën e Nexhmijes, sepse Enveri ishte debilosur. Nuk mund të them se Enveri kishte kapacitete intelektuale që të merrte vendime. Zhdukjen, për të cilën nuk kisha asnjë lloj keqardhje, sepse nuk mund të kishte keqardhje për zhdukjen e Mehmet Shehut, për atë qëndrim mizor. Përkundrazi ndjeje një lehtësim sepse po rrallohej oborri i tyre. Por në këtë kontekst Ramiz Alia, ishte një mashtrues ordiner në çdo gjë. Ai pati një betejë të brendshme me të gjithë, me Mehmet Shehun, me Kadri Azbiun e të tjerë, që të gjithë u likuiduan. Vetëm e vetëm, për t'i hapur oborrin. Po kështu u veprua edhe me Llambi Ziçishtin, që për hir të vërtetës ishte një intelektual pozitiv, unë e kam pasur edhe dekan edhe ministër. Ramizi e ekzekutoi me akuzën më monstruoze, se ishte agjent i CIA-s, sepse takoi një profesor të Skënder Shehut në plazh. Ramiz Alia, ishte për mua një njeri që po ekzekutonte njerëz, për të cilët unë personalisht nuk kisha asnjë lloj keqardhje, përveç Llambi Ziçishtit.

A është e vërtetë që Ramiz Alia, ashtu si ju, vinte nga Tropoja?
Ramizi është një person që ka frikë të thotë origjinën e tij. Kur po shkonte afër majës, Nexhijes, se Nexhmija ishte maja, u përpoq të gjente origjinën. Shkoi në Tropojë, mirëpo fshati i tij është karshi shtëpisë sime. Shkonte në Kasaj në lagjen Aliaj, se është një lagje aty. Njerëzit e mi, më thanë se këta u shpërngulën nga Kasaj, më duket për arsye gjaku, për në Gjakovë, e nga aty shkuan në Shkodër. Ky guxoi më së fundi të kërkojë rrënjët e tij, që nuk i gjeti. Ndaj, unë nuk mund të them, nëse është nga Kasaj, apo nga Shkodra.

Ju dhe Fatos Nano keni dhënë intervistë tek "Zëri i Popullit". Si ndodhi?
Shumë e thjeshtë, sepse gjërat kishin dalë të gjitha. Ishin thënë në takim. "Zëri i Popullit" kishte mbetur jashtë zhvillimeve. Për këtë, ata thirrën një grup 5 personash, ishte Alfred Uçi, Luan Omari, unë, Fatos Nano dhe një tjetër. Aty u ftuam për të dhënë mendime. Bashkëpunëtorët e mi, miqtë, më thoshin Sali nuk po kuptohet qartë ky pluralizmi politik. Dhe unë aty në atë intervistë, them që me sa duket, pluralizmi i mendimit nuk po mund të zhvillohet se s'po e lejonin. Ndaj, është e domosdoshme të krijohen organizata të strukturuara mbi bazën e mendimit politik të ndryshëm. Të hapet debati për pluralizmin politik.

Por, ndërkohë, ju dhe Nano ishit krejt të rastësishëm në këtë zgjedhje?
Nano ishte në sektorin ekonomik të Institutit të Studimeve Ekonomike...

A mund të thuhet që kjo ishte një bërthamë e përzgjedhur në rast ndryshimesh për t'u katapultuar në politikë?
Kjo është e pamundur.

Në shkurt të vitit 1991, ju u zgjodhët kryetar i Partisë Demokratike. A keni pasur ju ndonjë ndihmë nga jashtë, apo nga faktorë të tjerë, për të ardhur në krye të PD-së?
PD-ja u themelua si e tillë, por larg së qenit një parti. Ishte një lëvizje. Në komisionin drejtues, ku unë isha anëtar, kisha fjalën time dhe peshën time. Me 4-5 përfaqësues të PD-së, isha në një takim me Ramiz Alia dhe kur u kthyem ishte bërë një mbledhje e befasishme, ku ishte shkarkuar Azem Hajdari. Dhe vendosje në krye të partisë të Aleksandër Meksit.


Hipokrizia e kryeministrit Berisha ndaj ish-presidentit të fundit komunist. Ramiz Alia, pasaportë diplomatike me numër D 0000929

Akuza për masakra dhe ekzekutime, por edhe pasaportë diplomatike Ramiz Alisë

Marrëdhënia mes ish-sekretarit të partisë, Sali Berisha, dhe ish-presidentit të fundit komunist të Shqipërisë, Ramiz Alia, në dy dekadat e fundit ka qenë hipokrite. Në dhjetor 1990, fill pas kthimit nga Italia, sipas kujtimeve të Alisë, Sali Berisha u thirr në zyrën e presidentit për ta dërguar te studentët, që të "negocionte" meqë drejtuesi i protestës, Azem Hajdari ishte po tropojan, si mjeku kardiolog. Më pas, Berisha do të shprehej se kishte shkuar atje për t'u vënë në krye të lëvizjes që do të shënonte lindjen e pluralizmit partiak në Shqipëri. Pas ardhjes në pushtet me zgjedhjet e 22 marsit 1992, Sali Berisha do ta akuzonte për gjenocid ish-presidentin dhe ai bashkë me ish-anëtarë të tjerë të Byrosë Politike do të përfundonte në gjyq dhe në burg. Pak muaj më parë Sali Berisha, me cilësinë e kryeministrit do të niste një fushatë tjetër përndjekjeje ndaj ish-presidentit Alia. Ai do ta akuzonte si organizator të masakrës së Tivarit, një ngjarjeje të rëndë të kryer nga ushtria jugosllave, ku gjetën vdekjen rreth 4000 shqiptarë të Kosovës. Në atë kohë, Ramiz Alia ishte komisar politik i një pjese të ushtrisë partizane të Shqipërisë, që kishte shkuar deri në Bosnje për të ndihmuar në çlirimin e Jugosllavisë. Historianë nga Kosova dhe Shqipëria argumentuan me fakte historike se Alia nuk kishte tagrin të jepte urdhra të tillë dhe se kjo ishte vepër e serbo-malazezëve për të zhdukur një pjesë të nacionalistëve shqiptarë të Kosovës, që të mos kishin rezistencë pas çlirimit për të vendosur sundimin e plotë në Kosovë.
Por, kjo nuk e pengoi Berishën që të urdhëronte ngritjen e komisionit hetimor parlamentar për të zbuluar dokumente dhe gjetur dëshmitarë që të implikonin rolin e Ramiz Alisë në ngjarjen e vitit 1945. Deri më sot, anëtarët demokratë të komisionit thonë se kanë mbledhur mjaft informacion, dhe ndonëse afati 3-mujor i funksionimit të komisionit po mbaron, nuk është bërë asgjë e ditur për rolin e ish-presidentit në masakër.
Nga ana tjetër është po qeverisja e Sali Berishës që është përkrah Ramiz Alisë, madje edhe në thyerje të ligjit. Ish-presidenti i akuzuar kaq shumë (dje akuzave iu shtua edhe deklarata tjetër e Berishës se Alia ka ekzekutuar Llambi Ziçishtin) aplikoi për pasaportë diplomatike dhe kërkesa... iu pranua. Pasaporta e tij, mban numrin D0000929 dhe skadon në vitin 2016.

Shinasi Rama: Dhjetor '90, kur Berisha ruhej me operativë civilë në distancë *

"...Pika kyçe këtu është se studentët atë natë nuk e dinin se çfarë të kërkonin. Ato u takuan në mes të natës për një orë me presidentin Ramiz Alia por nuk kishin as edhe një kërkesë të mirëfilltë politike për t'i parashtruar. Për më tepër ato ishin kaq të nënshtruar dhe me respekt karshi tij sa që Alia e ndjeu të nevojshme të jepte urdhërat që të rriheshin mirë në mënyrë që fitonin ndërgjegjësimin e nevojshëm politik por jo me shume se duhej.
Qëllimi ishte, natyrisht që t'i shtynte studentët që të fillonin të mendonin ndryshe, inlektualët të fitonin kohë, dhe që mekanizmat të viheshin në punë si duhet. Pra, udhëheqja më e lartë e parties, e cila çuditërisht kishte ndenjur zgjuar gjithë natën, e dinte se studentët ishin konfuzë dhe nuk dinin se çka donin - si u tha më lart, disa me ne krye Azem Hajdarin ishin takuar me Alinë dhe nuk kishin thënë ndonjë gjë interesante, ne fakt asgje me u mbajte mend - dhe prandaj 'duetet' e 'trojkat e intelektualëve që e kishin krijuar emrin e tyre si 'disidentë' në pesë muajt e fundit u vunë në punë dhe u dërguan që t'i udhëheqnin dhe t'i mësonin që të bënin 'çka duhej' dhe çka ishte më e mira për partinë, socializmin, dhe kastën sunduese.
Gjithashtu, shumë kujdes u tregua për të kultivuar disa njerëz të besueshëm si udhëheqës të studentëve. Në fakt, zgjedhjet ishin bërë me kohë se kush do të ishin 'liderët' e studentëve dhe kjo ishte krejtësisht në rrjedhën normale të gjërave. Disa pedagogë të rinj filluan të përziheshin por shumica qëndruan në konviktet e tyre të bindur se kjo ishte 'loja' për të cilën flitej tash një muaj.
Në mënyrë direkte dhe të drejtpërdrejtë, Sali Berisha, i derguar aty prej Xhelil Gjonit dhe i shoqëruar nga një i punësuar në Institutin e Studimeve Marksiste-Leniniste të Nexhmije Hoxhës, e njëkohësisht sekretar i KQ te BRPSH, Besnik Mustafaj, u dërguan që të qëndronin mbrapa ndërtesës së tashme të Ambasadës të SHBA. Berisha duhej të merrte udheheqësinë e studentëve dhe të bëhej lideri intelektual për të cilin regjimi kishte kaq shumë nevojë. Jo vetëm që këto të dy nuk u arrestuan por ruheshin edhe me operativë civilë në distancë..."

*Pjesë nga seria e kujtimeve për Dhjetorin '90 botuar në Shekulli në 7,8 dhe 9 dhjetor 2010 nga prof.Shinasi Rama

72 Komente

Nuk keni pranuar, apo nuk ju është ofruar?
Nuk kam pranuar.

Çfarë kriteri nuk plotësonit?
Kriteret që më pengonin, ishin komplekse në fakt. Kishin të bënin me disa standarde të tij në lidhje me jashtë, ose me pozicionin gjeografik të shtëpisë sime, në Tropojë. Por unë kisha miq, pothuajse të gjithë ekipin që e trajtonte atë. Pra, unë refuzova që të isha mjek në organikën e tij speciale.

Cila është mor zullap? Nuk i plotësoje kriteret, apo nuk pranove?

Ah pale tjetra... U bëra komunist se shikoja "Më fal" dhe dëgjoja "Mami blu".

Ikë more...

 

Te qeshesh?

Te qash?

Te qeshesh dhe te qash?

Kjo puna e Berishes tek Opinioni i Blendi Fevziut eshte bere si budallai i fshatit tek klubi i fshatit. Kur njerezit tek klubi nuk dine me se me cfare te merren, therrasin budallain e fshatit dhe i thone:

"Pa hajde njehere, or Sali, na trego njehere, si u bere komunist.........? Po ja, c´te te them une i ziu, une mora vesh qe komunistet kishin shtypur me dhune revolucionin demokratik ne Ceki, dhe ngaqe kjo gje me mbushi me urrejtje per komunistet, vajta e u bera komunist. Po mire, po mjeku i Enver Hoxhes ke qene ndonjehere? (dhe ketu fshataret i shkelin syrin njeri-tjetrit) Nuk kam qene asnjehere mjeku i Enver Hoxhes! Po pse? Nuk kam pranuar! Oh, cfare mrekullie, dmth ta ofruan si post dhe ti nuk e pranove? Jo me, c´ne me lazem, nuk ma ofruan, sepse ai i zgjidhte vete se me ke do lozte me top, por kisha besimin e thelle, se po te ma ofronin, une nuk do te pranoja, jo vetem se isha i dashuruar me punen time, por edhe doja tu thyeja hunden me refuzimin tim. Po mire, a nuk ka qene ashtu, qe nuk te ofronte njeri gje, por te emeronin, dmth si bicim urdheri? Eh, ashtu ka qene, nuk te pyeste njeri, ne doje apo nuk doje. Te rraste tjetri kavanozin me shurre ne dore, ti nuk kishe kohe te vishje dorashka dhe jo me te refuzoje, po hajt mo, keshtu po them une tani, se ashtu eshte nje muhabet. Po me Ramizin c´ke, pse kruhesh kaq shume? Po c´te kruajtur more burre, une s´e kam prej verteti, por me Ramizin i kam nja dy hesape te hapura. Nje, se me vrau Mehmet Shehun dhe Llambi Zecishtin, dhe e dyta, se eshte perkulur tek varri i Enver Hoxhes dhe e ka puthur varrin. Biles nga kjo arsyeja e dyte, une kam marre inat te gjithe popullin shqiptar.

Mire, mor Sali, mos bej tani keshtu! Futi nje teke raki Skrapari, ngjyje njecike buken ne gjize Kavaje dhe shpelaje te shkreten me nje gote uje Bune!"

Takimet i pata para asaj ngjarjes, qe pashe se puthi varrin e Enver Hoxhes dhe krijova pershtypjen e nje genjeshtari. Ky Ramiz Alia, ne karrieren e tij politike, kishte mbijetuar nepermjet makinacionit dhe genjeshtres. Ai ishte numri nje i regjimit, perse duhet te genjente? Numri nje ishte Nexhmija, nuk ishte ai. Problemi eshte se ai ishte vendosur ne numrin nje. Eshte reale kjo, apo nje legjende? Absolutisht reale. Ai zhduku, te gjithe zonen e pare operative me ndihmen e Nexhmijes, sepse Enveri ishte debilosur. Nuk mund te them se Enveri kishte kapacitete intelektuale qe te merrte vendime. Zhdukjen, per te cilen nuk kisha asnje lloj keqardhje, sepse nuk mund te kishte keqardhje per zhdukjen e Mehmet Shehut, per ate qendrim mizor. Perkundrazi ndjeje nje lehtesim sepse po rrallohej oborri i tyre. Por ne kete kontekst Ramiz Alia, ishte nje mashtrues ordiner ne cdo gje. Ai pati nje beteje te brendshme me te gjithe, me Mehmet Shehun, me Kadri Azbiun e te tjere, qe te gjithe u likuiduan. Vetem e vetem, per t'i hapur oborrin. Po keshtu u veprua edhe me Llambi Zicishtin, qe per hir te vertetes ishte nje intelektual pozitiv, une e kam pasur edhe dekan edhe minister. Ai ne asnje rast, nuk deshmoi malinjitet ndaj nesh te ate periudhe, por u perpoq qe te mund te punonim ne kushte optimale. Ramizi e ekzekutoi me akuzen me monstruoze, se ishte agjent i CIA-s sepse takoi nje profesor te Skender Shehut ne plazh. Ramiz Alia, ishte per mua nje njeri qe po ekzekutonte njerez per te cilet une personalisht nuk kisha asnje lloj keqardhje, pervec Llambi Zicishtin.

 

Keto jane fjalet reale qe tha Berisha te TV KLAN.

 

Ndersa keto do ti keshe pare ne ender ti PEDRO.ose nuk di te lexoshe shqip

 Nje, se me vrau Mehmet Shehun dhe Llambi Zecishtin, dhe e dyta, se eshte perkulur tek varri i Enver Hoxhes dhe e ka puthur varrin.

Avokati i damllase eshte me damlla se damllaja......

E kam thënë ky është vetë Salija dhe bën si i ri ! 

eshte e vertete, keto gjera une i kam pare ne enderr dhe eshte po aq e vertete qe une nuk di te lexoj shqip. Madje une as nuk di te flas shqip, as te blej shqip, as te ha shqip. Per te blere, blej gjermanisht (pa mohuar komponentin kinez ne kete mes), per te ngrene, haj ushqime, per te folur nuk flas fare, per te lexuar dhe per te shkruar perdor nje software te posacme, qe mendimet i perkthen automatikisht ne ate qe ti e quan gjuhe shqipe, te cilen, duke qene se une vete nuk di shqip, me duhet ta besoj prej teje, qe keto qe kam shkruar jane ne shqip.

Haha i madh ky pedro. As une se kuptova kete te berit komunist prej cekosllavokise. Mos donte te vendsote nje standart te ri te komunizmit qe nuk do conte me ne pushtime?

Nuk kuptova as pse Fevziu nuk e pyeti se pse pikerisht Saliu u be sekretar partie i nje spitali me qindra mjeke, infermiere e personel? Pse pikerisht ai?

Me duket se ky Blendi Fevziu nuk i ben te tera pyetjet dhe se di pse.

Jam shkri me lot së qeshuri!

Kjo eshte nje pyetje idiote.
Pyeteni Berishen, se sa leke i jane dhene atij dhe Ramiz Halese per "keto dite te lumtura" qe jetojme ne sot???!!!!

Berishes ik duhet bere e qarte se burgu i perjetshem per te eshte pak..........

 Nuk ke c'ti besh, kur nuk ka trima qe tja plasin te verteten ne sy keti kaqoli, qe po na tregohet disident tani pas njezete vjetesh, ku jane ata mjeke e infermiere qe u persektuan nga komunisti 24 karatesh Sali, ner kohen e diktatures, ku eshte ai mjek te cilit disident SAliu, i grisi pantallonat xhins ne sy te kolektivit.

Epo mire te na e bejne, ne jemi nje popull i mbrujtur me genjeshtra dhe na pelqejne qe te na genjejne dhe kur na thone te verteten perseri na duket sikur na genjejne. Mire te na behet.

Saadiu i madh ka thene "...... çdo popull meriton ate qeveri qe ka...."

Po ate deshmine qe ka dhene ne gjyq per denimin e nje qytetari me vdekje (eshte akoma gjalle ai) pse nuk e permend Satrapi Sali me karagjozin Fevzi.....?

"kam qene 30 vjet anetar partie por sekretar kam qene 3-5 muaj"

Me ke flet ore damlla me kopeshtaret e Tropojes apo me Jozin te mbytur deri ne brez me uje?!

Ky eshte nje karikature shume e shemtuar qe duhet vene ne muzeun e Halloween......

Urra per disidentin tone.

"U bera komunist" se pa qe Shqiperia po hapej dhe se u sulmua Cekia. 

Dhe mjerisht per ne "u beson moj te varfrave* u beson"

*fjaleve ne hava qe thote.

Mati,

dukesh qe je diletant.. militantet profesioniste do ta kishin cu intervisten direkt te ministria e arsimit.. te shkruhet ne gur tha!

Pas daljes se llogarise bankare ne 1€ me justifikimin se xhahxi Saliu eshte  ndershem, tani na del justifikimi pse u be komunist duke qene se thelle thelle xhaxhi Saliu eshte demokrat.

 

A keni justifikme te tjera?

 

 Nuk e kuptoj kete aresyetim.

"Ne momentin qe u pushtua Cekia dhe filloi te transmetohej Mami blu ai u be anetar partie per cfare aresye ?!!!

1. Te clironte Cekine

2. Te pushtonte Mamin Blu

3. Nuk me kujtohet

Sali Ram (iu thafte goja atij qe ben ndonje aludim per kete emrin ne mes) Berisha i ka pas qe i vogel zet pushtimet. I ka pas than baba qe i vogel qe pushtimi nuk eshte i mire, eshte xix, larg duart nga pushtimi!

Ky u bo komunist kur komunistet pushtuan Cekine!

U bo myslimon qekur Israeli pushtoi majat Golan!

U bo notar qekur lumenjte pushtuan fushat!

 

PS: tani ndoshta ne i bejme dhe ndonje padrejtesi Sali Ram Berishes me kete ironine tone dhe qe ivejme ne dyshim sinqeritetin. Ndoshta ky eshte krejtesisht i sinqerte dhe u bo me te vertete komunist, ngaqe u pushtua Cekia. Ne kete rast, kush ia do te miren Sali Ram Berishes, le ti thote qe eshte rrotkari, ose ne rastin me te mire ti thote qe je budalla. smiley

Ah ta kishit botu ate historine e UNAZES disa dite perpara, mbase i kishim gjet mikun Fevziut ti bente nje lutje publike Berishes...

Kur ta lexoje Zana do thote shkodranshe

Ky o eshte o shtihet  smiley ... po ne te dy ratet idiot ! Dhe kjo interviste shpjegon mjafte qarte  se ne cfare duarsh ka rene Shqiperia dhe se cfare melodie nxjerrin vuvuzelet shpuriste sipas mesimeve te doktorit " se komunizmi zotrie , ma ka thane baba mue " ???

Idiot ai qe flet per keto pune , idiot ai qe e interviston per keto pune , idiot dhe kush lexon per te "verteta mer jahu " mullahun qe mermmerit me veten  per keto pune . Problem i perfunduar ne Humor qe ne vitete para clirimit . 

Viktime thote Dosti

vajta dhe une

 me zor minister

vane e me vune .

Perse Berisha u bo kamunist? Po pse te mos behej?

Mos valle ridhte nga ndonje familje aristokratesh dhe per rjedhoje te deklasuarish? - Jo!

Mos valle e dinte se cfare ishte bota e qyteteruar, sistemi i vlerave demokratike dhe liria e individit? - Jo!

Mos valle e kishte mesuar qe PKK e Shqiperise ishte nje parti antipopullore? - Jo!

Mos valle e dinte qe lufta e klasave deri ne zhdukjen te kundershtarit ishte nje gje e keqe? -Jo!

Mos valle dyshonte ne qellimet e mira te Partise dhe te udheheqesit te saj shokut Enver? - Jo!

A e dinte se te pranoheshe anetar i PK te hapej rruga per kariere? - Po

 

 Mu kjo intervista me duket si puna e atyre deklaratave per shiun e furishem qe bie nje here ne 150vjet. Saliut ja ka honger dhia librat me kohe, por po vras mendjen per Fevziun. Ose edhe ai ka reshkit e asht bo edhe ai rrk, ose asht shume pickellonje.

Fevzoja?

hehe te me falin ca ketu qe e kane mik e shok, po fevzoja ka PHD ne Krvllik!!

Në njëvjetorin, që ishte fundi i iluzionit tim, shoh Ramiz Alinë tek varri i Enver Hoxhës, të ulet dhe të puthë mermerin. Unë kisha një mik timin, Mehmet Elezin dhe i them, Mehmet, ky është totalisht në kontroll.

 

Se qarkullonte një ide se ishte tërësisht në kontrollin e Nexhije Hoxhës. Ismail Kadare e zhvillonte edhe më tej këtë ide, që ishte në kontrollin e Nexhmijes dhe se Nexhmija i kishte një kasetë. Unë pas atij momenti, kam hequr çdo lloj besimi se Ramiz Alia do të mund të bënte qoftë dhe ndryshimet më minimale.

 

Numri një ishte Nexhmija, nuk ishte ai.

Ca xhevahire te tjera kontradiktore, pervec atyre qe u permenden me siper.

Mashturs ordiner, i pa vlere dhe i piste. Pabesia individuale qe e karakterizon nuk njeh kufi.

Ndihet inferior edhe pas 20 vjeteve ndaj Ramizit & Nexhmijes. Edhe pse i futi ne burg, perseri nuk e gezoi kurre vemendjen e tyre dhe kjo gje e mundon ende sot.

Inferioriteti i tij eshte me nam, edhe ka per te vdekur inferiore.

Jam vetem une, apo ka dhe te tjere qe nuk e kuptojne kete lidhjen e te berit komunist sepse BRSS dergoi tanket ne Prage?

Kjo intervista s'di pse me kujton nje fraze lapidar te filmi 'Balle per ballle'

'E dashur Lenocka....e terci, e verci...'

 Zoti Berisha, kur u anëtarësuat në Partinë Komuniste?

Unë jam anëtarësuar në Partinë Komuniste në vitin 1970. Ka pasur dy arsye. Arsyeja e parë, është sepse u ndikova në mënyrë shumë thelbësore nga pushtimi i Çekisë. E përjetova atë me një dhimbje dhe një emocion të paimagjinueshëm, sepse Dubçeku ngjalli shpresë në të gjithë botën komuniste. Ajo që u quajt pranvera e Pragës. Një natë, një ushtri prej 300. 000 trupash, tanke e të gjitha mjetet, pushtoi një vend që tentoi të dilte në liri ose të paktën kështu besonim. Ishte shumë e përhapur ideja se pas Çekisë do të ishte Shqipëria. Gjë për të cilën unë isha shumë i vendosur si qytetar të qëndroja në atë pozicion që duhet të qëndrojë çdo qytetar në rastin e një pushtimi kombëtar. Së dyti, e vërteta është që në Shqipëri filloi një hapje

 

 

 

- mendoje se enveri ishte si dupceku e do behej pranvera e tiranes?

- kishe frike se nuk te jepnin pushke po te mos ishte anetar partie?

- kishe frike se te jepnin pushke po te mos ishe anetar partie?

- mendoje duhet te ishe aty per te kapur ndonje tule me rastin e rremujave?

- mendoje se ruset do te hiqnin klasen komuniste te vjeter e do te vinin ne krye klasen komuniste te re?

- sa vjec ka qene "ledi gaga" atehere?

 

...dhe sikur quhej 'Partia e Punes' qe nga 1948 e ketej...

Ti Kristida do te jesh teknikalitetiste (copyrights celula) smiley

Po sikur quhej Cekosllovaki qe nga 1918 e te 1992.

Teknikalitetet* duhet te sqarohen gjithnje! smiley

*) e perdorur nga celula

S'jam aspak kondra.  Kjo teme psh, teknikalitetisht* do vente dy-tre faqe e kusur smiley.

smiley ne qofte se me teknikalitetet* shkon dy-tre faqe, po te merresh me permbajtjen, shkon dy-treqind faqe, ose ke dy rruge per t'i rene shkurt:

1. te vesh kujen

2. te gajasesh

'Ju patët shpresë se do të ndryshonte?
Po, shumë shpresë, unë mjaft njëherë. Kisha shpresë se kishte filluar të jepej muzikë që nuk lejohej. '

C'fare analize e thelle e situates, I ask you, si mund te mos beheshe komunist me te tilla argumente! smiley
 

qy kur thot degjoja Mami blue ka parasysh imitimin qe i ben A.Llaku i Portokallise. Tani eshte fans i Rihanes.smiley

.....Unë jam anëtarësuar në Partinë Komuniste në vitin 1970. Ka pasur dy arsye. Arsyeja e parë, është sepse u ndikova në mënyrë shumë thelbësore nga pushtimi i Çekisë.....

Berisha u "ndikua thelle" nga shtypja e Pranveres se Prages ne 68-en dhe prandaj dy vite me vone u antarsua ne PPSh. Ndikimi ishte aq i thelle sa i erdhi dy vjet me vonese smiley

 

Ju e kishit njohur Ramiz Alinë përpara viteve '90?
Po...... Ramiz Alinë, nuk e kisha takuar ndonjëherë në takime pune, por gjatë vizitave mjekësore, kur kishe raste të sëmurësh të tjerë, në spital apo klinikë dhe e njihja.

 

E pra "cudi", nga te gjithe mjeket qe i puthnin fundin e kurrizit, Ramizi te zgjodhi ty per te te cuar tek studentet megjithese s'te kishte takuar ndonjehere ne "takime pune"

 Ka keqkuptim për vitin e pranimit; nqs është pranuar në 70 kërkesën e ka bërë 2-3vjet më parë dmth 67 -68( ka bërë 2-3 vjet stazh ose në provë ) pikërisht kur komunistët revizionistë social imperialistë rusë pushtuan çekinë kështu që komunistët e vërtetë (enveristë )u frymëzuan të shtojnë rradhët. Ky tregonqë  ka qenë enverist që në vezë me këtë arsyetim dhe se di ç'është komunizmi as sot.

Sali Berisha flet edhe njehere per copat e mishit e jo per ata qe kane dy pare mend e dy gram llogjike. Po te fillosh e te lexosh rresht per rresht ose do zhgenjehesh prej trajtimit idiotesk te kryetarit te partise dhe shtetit tend ose do te te duket vetja nje deficent.

Vitet qe eshte bere Sali Berisha anetar partie jane vite me te errta te regjimit komunist, ku ai filloi te godiste me menyrat e detashmenteve kineze te revolucionit te tij famekeq "kultural". Inkuadrimi i anetareve te rinj behej prej radheve te fshatareve dhe njerzve ne nevoje, ndersa prej intelektualeve, ata  te ethshem per karriere dhe te paskrupullt ne ndershmeri. Kane qene faqia me e zeze e historise Shqiperise vitet 67-77. Jehona e revoltes cekosllavake vuri ne alarm Hoxhen dhe kliken e tij te afert, e ata zgjeruan detashmentet nder "njerez te rinj", ose "njeriun e ri". Strategjia e Sekretariatit te pergjithshem ishte qe sekretaret e partise nuk duhet te ishin te varur prej Sig te Shtetit por sigurisht duhej te raportonin rregullisht ne te. Frances iu kerkua ndihme underground, si siguri per te mbajtur pushtetin si asnjeanesi ndaj dy kampeve. Vizita e M Shehut dhe dhurata e Pompiduse  qe i beri atij ishin domethenese.

Sali Berisha permend shpesh dy persona. Sakajeven dhe Elezin. I pari njihet si ofiqar i Sig te Shtetit, ndersa tjetri ish sekretar i Pergj. I Rinise. Poste mjaft te larta te nomeklatures dhe Agjit Propit komunist.

Te studioje ne France ne vitet 70, duhet patjeter te ishe njeri i afert i krereve te larte te KQ te Partise, ose duhet te ishe njeri i Sig te Shtetit. Kuptohet qe do te zgjidheshe nder intelektuale dhe njerez shume besnike, te cilet ne raste devijimi humbisnin gjithshka qe i kishin fituar me mundim. Si shkollen, pashaportizimin( ardhjen ne Tirane), dhe sigurisht familjen dhe fisin, te cilet goditeshin me me lehtesi pasi nuk kishin suporte te forta ne KQ-or.

Te tjerat pastaj jane leng groshe ose tallje e parapanices ne karriken e pushtetplotit.

O Keiend, po u bo e kushedi sata here qe ky loqja thote ato qe thote, pa llogarit xhevahiret ne parlament. Tani pyes veten. Te kete me verte kaq shume copa mishi ne Shqiperi? Ca bohet mer jahu! 

Plot e perplot jane. Ky ndjek njelloj metoden e "Pofesorit" te tij. Njelloj jane metodat e nxjerrejes nga skamja.

"Profesori" i shperblente me dekorata, e ndersa pak prej tyre i sillte ne qytete, Ky i ka shperblyer me token e askujt e me lirine (anarkine) qe aq shum i mungonte atyre ditezinjeve. Shif (Shkodren) e shkruaj.

Sakte! Kujdeset per varfanjaket dhe injorantet me taktikat e Hoxhes duke bere mjaftueshem per mos t'i shtyre nga krahu tjeter.  Fut ketu ne loje dhe krahinarizmin qe ky s'ka nevoje t'a luaje aktivisht kur ana tjeter gelon pergjithesisht me zonen e pare operative, e keshtu geget shtyhen tek ky.

Edi nga ana tjeter terheq pak a shume ata qe thua ti qe Hoxha binte ne qytete bashke me familjet e tyre (bashkite qender qark nga Tirana e poshte jane ne duar te PS-se).  Gjithashtu edhe ketu futet ne loje krahinarizmi dhe urrejtja patologjike per Berishen shendrrohet ne urrejtje dhe per geget ne pergjithesi (shih Edistat e vegjel larte e poshte peshkut qe bertasin per maloke vend e pa vend).  Kjo, me dy paragrafe, eshte politika ne Shqiperi.

S'besoj se eshte aq dramatike. Ai qe ka dy pare mend nuk ja lejon vetes stereotipizmin qe keta palo politikane kane injektuar gjithandej.

Gjithsesi kjo qe thua ti qendron, persa i perket krahinarizmit, dhe per kete une them me shume ka faj Saliu si instigator sesa Edi si kunderpergjigje.

Megjithate, eshte turp qe ky qelbsine te perfaqesoj Geget.

Lexo ne peshk po nuk beson.  Aty eshte problemi se shumica nuk kane as nje nje pare mend.  Nuk jemi ne kohra ekstreme prandaj kjo ndasi nuk shfaqet sheshit ne menyre te eger, por gjithesesi nga eksperienca ajo eshte mese egzistente.  Eshte turp qe ky felliqesire pefaqeson Geget e eshte turp qe gjatovinoja drejton nje parti te themeluar nga Popovici.  Nevojitet nje figure bashkuese, e jo sharltane qe flasin per popull opozitar e popull mazhoritar.

 Aty eshte lezeti, se ja futi nje i gjirit te tyre. smiley Aferim Sali efendi!

Ajo qe Berisha u be komunist pas ngjarjeve te Prages eshte e madhe. Thuaj qe nje i ri student i katapultuar ne Tirane, i punesuar mjek ne Tirane, sado i shkelqyer, nuk mund ta refuzonte teseren. Sic nuk mund ta refuzonin shume e shume te tjere, qe per leverdi, per nje hyrje pallati, per nje kabine ne plazh, kishin nevoje per teseren. 

Nejse, artikull interesant, tema kryesore nuk eshte komunizmi i Sali Berishes, mgjs Shekullit i leverdis ky titull.  

Ketu eshte intervista me e plote (mbase do te ishte mire qe admin ta postonin intervisten e plote) Po vecoj kete pjesen

Se pari, dua te falenderoj per vendin qe perzgjodhe per kete interviste. Erdha me emocion te vertete, sepse pas 20-vjetesh, rruga per ne kete shesh eshte e gjate vite drite. Sot, pas 20 vjetesh, jam 20 here i lumtur qe perjetova dhe luajta ate rol qe munda te luaj ne vitin me percaktues te historise kombetare te shqiptareve, pas pavaresise se ketij vendi ne vitin 1990. Une kam qene nje studiues, i cili per rastesi dhe per nje kompleks rrethanash, kisha filluar studimet dhe kerkimet shkencore dhe ne dy vitet e fundit te Fakultetit te Mjekesise, kisha arritur te botoj ne mbare boten studime origjinale qe dhe sot qendrojne si reference.

Si ne dy vitet e fundit? Ne dy vitet e fundit te fakultetit si student?

Po, si student. Une kam pasur nje profesor te apasionuar shume pas shkencave, qe e rikujtoj cdo dite pothuajse. Dhe ky ka qene profesor Bajram Preza, i cili ne rrethet shkencore te studenteve, organizonte dhe ishte jashtezakonisht i perkushtuar. Studentet qe gruponte ne keto rrethe, i trajtonte absolutisht si anetare te familjes se tij, si djemte e tij, vajzat e tij dhe ne menyren me serioze punonte bashke me ta. Ngjallte tek ata dhe tek une, nje deshire shume te madhe per kerkimin shkencor. Dhe une kete deshire, kete pasion, kete metodike e vazhdova pastaj edhe ne fushen qe kalova me pas ne Kardiologji. Studimet origjinale i kam bere ne fushen e hemodinamikes. Une isha ne 20 e ca vite, ne qemtim te te vertetave te ndryshme shkencore, diku - diku te parendesishme, diku - diku origjinale, por ato perbenin nje univers timin dhe ne fund te fundit perbenin nje jete te tere ne qemtim te tyre.

Por e braktiset kete profesion?

Po. E braktisa sepse gradualisht tek une, u konsolidua nje vetedije e thelle se te vertetat per te cilat une sakrifikoja, qemtoja, qe i perkushtoja jo me pak se 16 deri 18 ore ne dite, ishin ne nje rend me depror se sa disa te verteta te tjera te medha. Dhe keto te drejta te verteta te medha, ishin lirite dhe te drejtat e mia, ishin lirite dhe te drejtat e individit te cilat perbenin ne vetvete thelbin e dinjitetit qe mungonte. Ky ka qene shkaku themelor pse une vendosa para viteve '90, qe t'u perkushtohem ketyre te vertetave te tjera qe ishin me eprore, me te rendesishme. Te beja ate qe nuk kisha bere, te dilja nga konformizmi im intelektual. 

Kjo qenka edhe me perle.

 Tani kjo pjesa, pse u fut ne politike ne fakt eshte e diskutueshme nga shumekush. Dikush mund te thote e beri per arsye etike, sepse perndryshe nuk ka arsye pse ta braktiste nje karriere te shkelqyer dhe me pare boll si kardiolog, per t'ju futur nje aventure. Dikush mund te thote e beri per leverdi personale, dikush mund te thote se kishte ambicie te behej i pari i vendit etj etj. Te diskutueshme. 

Ama ajo pjesa e pare, nuk mund ta diskutojne askush. E kam fjalen  mbi aftesite e tij ne profesionin vet si kardiolog, mbi impenjimin e tij ne pune, gje qe e ndjek akoma sot (njoh ca badigarde vipash ne PD, qe kur shefin ja therret Sali Berisha ne mbledhje, kapin koken me grushta, se i ze ora 2 e nates dhe ne mengjes Salen e ke ne kembe ne ora 6.30 i rruajtur dhe i fresket si nje gonxhe) Kete pjesen mbi Berishen mjek ta konfirmon cdokush qe e ka njohur perpara dhjetorit '90.

Hunter, te dija cun te zgjut por duket e paske gastritin me bollek, eta pickon mendjen. Ate shprehjen se si ka botuar ne vitin e 4 dhe te 5 te mjekesise ne shtypin nderkombetar materiale qe merren se referenca edhe sot, eshte jo me shume  se te tallesh bythen me mjekesine dhe ne vecanti me kardiologjine.

Ne se ka botuar ndonje material per sifilizin apo malarjen le ta ribotoje, se mund te qendrojne, pasi jane semundje ne zhdukje ne Europe dhe materialet qendrojn ato te viteve 80.

E kam shkruajtur edhe njehere qe metodat e kardiologjise ne Shqiperi ne vitet 70-80 ishin 50 vjet mbrapa me boten. Ishte futur ekografia dhe metodat laboratorike te studimit te eneve te gjakut qe mjeket tane nuk i kishin idene. Jo per fat te tyre por keta nuk lejoheshin te merrnin pjes ene konferencat shkencore nderkombetare. Vete mjeksia moderne perendimore ishte vite larg asaj lindore e jo me tones qe kishte ngelur me ata te profesoreve te cilet kishin mbaruar ne vitet 30 dhe atyre pak ne vitet 50-60 ne Lindje. Hopi teknologjik i viteve 70 ishte i pa pare, pasi u fut kibernitika dhe fizika e aplikuar ne mjeksi.

 Keiend, sa ishte e perparuar apo jo kardiologjia jone ne krahasim me boten, kete une s'e di, por po te them nje fakt. Para shume vitesh shoke te mi, student per mjekesi ne mes te Italise, me tregonin qe i kishte ardhur per vizite ne pavionin e tyre nje kirurg kardiolog (nuk ja di emrin, mos me pyet) dhe te gjithe kirurget nga me i vogli deri te shefi i pavionit kishin treguar per kete kirurgun shqiptar nje fare respekt qe s'kishin pare ndonjehere. Si dhe ne c'menyre e kishte fituar kete zotesi (talenti, ushtrimi i vazhdueshem) une nuk e di, por kshu me tregonin dhe s'kishin cfare fitonin po te me genjenin. 

Pa emer, pa emra, pa vit, pa emer spitali. E kupton qe eshte anekdode, si ato qe ai aviatori yne me Mig 15 e kishte bere ate revizionistin me Mig 21 te devionte rruge. Dhe pastaj kur ne mesuam te ngasim M 21 ata kishin shkuar tek M 27 dhe Harrier qe ulej si elikopter. Aviatoret nuk e dinin, pa le une e ti Hunter.

Nuk e di, ti Hunter, nuk e di. Mire e thua ne fund. Por sa shume duhet te mesosh akoma qe te dish.

 kirurg shqiptar kardiolog, shqiptar se harrova.

Vitet 1998/1999, Poliklinika Umberto I Rome

 

Ta them une emrin, po nuk eshte vendi ketu. Ne nder ata qe e mbajne per te madh ketu nuk interpreton dot Scanerin, sepse e ka mesuar ne moshen 60. Megjithe qe i ka perqindjet e deshtimeve me sukseset 40% me 60%. E kupton se sa fatkeqsi ka ky vend. Qendrojme tek perqindjet e viteve 20-30 kur bota e ka 0.7-0.9.

 Saliu dhe Ramizi duhen futur te 2 ne nje kafaz(te ndryshkur).

Jane ndoshta njerezit me te qelbur te 30 viteve te fundit!

Pinok,karagjoz,servil,injorant me te madh se Sali Berisha ka vite qe s'ka pare ky vend!

Ushshshstttttttttttttttttt Pinok !!!

 E moret vesh,e arrestuan ish kryeministrin e Kroacise!

Atij i them shtet une dhe kjo keta prokuror,gjykates lapanjoze qe kemi ne!

E arrestuan ne Austri,kemi edhe ne nje ish atje!

 Dhe pak me vonese (si polici) kapa edhe dashurine e Berishes per ngjyren blu dhe per gays smiley

Mamy blue

Mire qe se pyeti Fevziu mamy blue apo electric blue. 

Unë jam anëtarësuar në Partinë Komuniste në vitin 1970. Ka pasur dy arsye. Arsyeja e parë, është sepse u ndikova në mënyrë shumë thelbësore nga pushtimi i Çekisë. E përjetova atë me një dhimbje dhe një emocion të paimagjinueshëm, sepse Dubçeku ngjalli shpresë në të gjithë botën komuniste. Ajo që u quajt pranvera e Pragës. Një natë, një ushtri prej 300. 000 trupash, tanke e të gjitha mjetet, pushtoi një vend që tentoi të dilte në liri ose të paktën kështu besonim. Ishte shumë e përhapur ideja se pas Çekisë do të ishte Shqipëria. Gjë për të cilën unë isha shumë i vendosur si qytetar të qëndroja në atë pozicion që duhet të qëndrojë çdo qytetar në rastin e një pushtimi kombëtar.

 

Si? Pra meqe Dubceku tentoi t'i jepte nje fryme njerzore komunizmit ne Cekosllovaki dhe ne nje fare menyre procesi i reformave i iku nga duart dhe shkaktoi nderhyrjen e Sovietikeve per ndalimin e ketij demokratizimi ky u antaresua ne PPSH-ne anti-revizionist marksist-leninist-hoxhaiste qe ishte besnike e stalinizmit kur stalinizmin e kishin braktisur dhe Sovietiket.  Pra mendonte se nje satrap si Hoxha do behej Duceku i Shqiperise, e cila do pushtohej nga BS-ja dhe Berisha si patriot qe eshte duke u bere antar i PPSH-se do mbronte kombin e vet nga pushtuesit Sovietike.  Hajde fantazi e shfrenuar hajde! 

Kombi ishte tashme i pushtuar, gjysma ne duar te sllaveve e grekve, e gjysma nen shpurren sllavokomuniste shqipfolese te Enverit.  BS-se as qe i intereson Shqiperia, dhe po t'i interesonte e t'a pushtonte per te hequr nje sllavokomunist per te vene nje tjeter kjo nuk do ndryshonte gje.  Pacavurre mbas te vjelave per te legjetimuar karrierizmin e tij!

Së dyti, e vërteta është që në Shqipëri filloi një hapje. Kanë qenë besoj vitet 1969-1972, vite në të cilat në Shqipëri filluan të jepen filma italianë, si filmi "Më fal", apo dhe filma të tjerë. Po, shumë shpresë, unë mjaft njëherë. Kisha shpresë se kishte filluar të jepej muzikë që nuk lejohej.
Jo, një përmbysje në asnjë mënyrë, por mendoja se po shkojmë drejt hapjes. Meqenëse ne kishim dalë nga sfera ruse, mendoja se do të ecnim drejt Perëndimit. Këto filma që shfaqeshin, këto këngë që jepeshin, "Mami blu", Tom Xhons ose këngëtarë të tjerë.
...Pra, mendova se ne po ecim tashmë drejt perëndimit.

 

Meqe u dhane disa filma Italiane e ca kenge Tom Jones Sali djali mendoi se ne do shkonim drejt perendimit huh? Kjo o eshte nje tjeter pacavurre karagjozi per te legjetimuar antaresimin ne parti ose nje naivitet prej idioti qe nuk mundej te deshifronte sic duhej realitetin ne te cilin jetonte.  Pergjigja reale qe duhej te jepte ketu eshte qe per hir te karrieres dhe per faktin qe refuzimi per antaresim ne parti do i hapte telashe te papara Sali djalit nga Tropoja, Saliu me hir (por dhe me pak pahir) u be sekretar pa ngulmuar shume.

 

Unë kam qenë çdo ditë dhe çdo vit, pedagog në Universitetin Shtetëror të Tiranës. Nuk kam qenë, asnjë ditë, mjek i emëruar në klinikën e udhëheqjes. Kam qenë konsulent për të gjitha kategoritë e njerëzve, përveç Enver Hoxhës, duke përfshirë nga të burgosurit, politikë, apo ordinerë, në spitalin e burgut kur kishte nevojë, deri tek anëtarët e Byrosë Politike. Dua të theksoj se nuk kam qenë mjek i emëruar i Byrosë Politike, sepse nuk kam pranuar.

Jo mjek i emeruar por konsulent...Jo ush po gomar! E ne menyre te felliqte e thekson qe s'kishte pasur te bente me Hoxhen, sikur keta komunistet e tjere ishin me te mire se Hoxha.  Cfare demagogu i felliqur!  Nuk ke pranuar lesh! S'te emeruan thuaj, se te te kishin emeruar e te mos pranoje e pakta qe do te ndodhte do ishte degdisja mbrapsht ne Vicidol.

 

Pra, unë refuzova që të isha mjek në organikën e tij speciale. Nuk pësova asgjë ç'është e vërteta, bëra shpjegimet e mia se nuk dua, pasi jam shumë i lidhur me shërbimin tim në spital.

Nuk refuzove gje more sharlatan por s'tu be oferta.  Te ishte bere s'do refuzoje e do na rrije ketu sot e kesaj dite duke na thene qe eshte detyra morale e cdo doktori te kuroj kedo qenie njerezore qe eshte e semure.

 

Fillimisht pas vdekjes së Hoxhës kisha iluzione.

 

Sic kishe iluzione qe Enveri do shenderrohej ne Dubcek he? Edhe njehere keto thagma provojne njeren nga keto dy gjera: Qe o ky ka qene komplet jashte realitetit ose ky ben apologjine e antaresimit ne parti dhe lidhjet qe kishte me udheheqjen perfshi dhe Aline.  Gjasa ka qe eshte e dyta.  Traplleqet me poshte per ndryshim mendimi kur e pa Aline te puthte varrin jane karagjozlleqe te tjerrura per argetim.

 

Takimet i pata para asaj ngjarjes, që pashë se puthi varrin e Enver Hoxhës dhe krijova përshtypjen e një gënjeshtari. Ky Ramiz Alia, në karrierën e tij politike, kishte mbijetuar nëpërmjet makinacionit dhe gënjeshtrës.

Ehe! It takes one to know one...i thone ketej.  Kot nuk ishe pasardhes i tij, ose me mire nje nga njerzit e derguar nga ai per t'a shaluar mire LSSH-ne.

Ai zhduku të gjithë zonën e parë operative me ndihmën e Nexhmijes, sepse Enveri ishte debilosur.

Ncuk, kishte plote operative te zones se pare ne byro ne kongresine e dhjete.

Kjo është e pamundur.

Po pra, dhe ti e Nano ne nje koincidence te papare perfunduat si udheheqesit e ndarjeve te PPSH-se.  Ha Ha
 

 Pas ardhjes në pushtet me zgjedhjet e 22 marsit 1992, Sali Berisha do ta akuzonte për gjenocid ish-presidentin dhe ai bashkë me ish-anëtarë të tjerë të Byrosë Politike do të përfundonte në gjyq dhe në burg.

Mos i'a mbyt kot Shinasi se ne gjyq dhe ne burg byroistet e Alia s'perfunduan per gjenocid por per shperdorim fondesh dhe abuzim pushteti.

Pak muaj më parë Sali Berisha, me cilësinë e kryeministrit do të niste një fushatë tjetër përndjekjeje ndaj ish-presidentit Alia. Ai do ta akuzonte si organizator të masakrës së Tivarit, një ngjarjeje të rëndë të kryer nga ushtria jugosllave, ku gjetën vdekjen rreth 4000 shqiptarë të Kosovës. Në atë kohë, Ramiz Alia ishte komisar politik i një pjese të ushtrisë partizane të Shqipërisë, që kishte shkuar deri në Bosnje për të ndihmuar në çlirimin e Jugosllavisë. Historianë nga Kosova dhe Shqipëria argumentuan me fakte historike se Alia nuk kishte tagrin të jepte urdhra të tillë dhe se kjo ishte vepër e serbo-malazezëve për të zhdukur një pjesë të nacionalistëve shqiptarë të Kosovës, që të mos kishin rezistencë pas çlirimit për të vendosur sundimin e plotë në Kosovë.
 

Ky Shinasiu per hir te vjerres shkon e fle me mullixhine (ose mbase ka fjetur me mullixhine para se te ishte sherrosur me vjerren).  Kjo permendja e Alise si ish president duket sikur po mundohet te legjetimoje udheheqjen e  Alise sikur ky ishte zgjedhur ne menyre demokratike, kur ky i fundit realisht president nga ca zgjedhje gjysmake ka qene vetem diku afer nje viti e shumicen kohes ne pushtet ka qene Sekretar i pare i Komitetit qendror te PPSH-se dhe Kryetar i Presidumit te Kuvendit Popullor te Republikes Popullore Socialiste te Shqiperise, nje shteti diktatorial komunist.

Tjeter gje...Alia mund te mos kete qene organizator i Masakres se Tivarit, por ciraket shqipfoles te partise qe Miladini themeloi (perfshi dhe Aline) ishin bashkepuntore te forte te saj duke mashtruar vellezrit e tyre ne Kosove per rekrutim dhe duke lejuar kalimin e tyre neper mes territorit qe keta cirake kontrollonin e duke i bere keto gjera me djeni te plote, e biles duke thene qe atyre mire t'iu behet  se ishin reaksionare.  Ishte koha kur ciraket e Miladinit ju lepinin shollen e kepuces Jugosllave. 

Alia si komisar politik ne ndryshim c'na thote Shinasiu kishte goxha tager te jepte shume urdhra perfshi dhe urdha te tilla.  Shinasiu ben mire te mesoje se ca fuqie kishin komisaret politike brenda formacione ushtarake partizane. Gjithashtu une s'kam degjuar ndonje argumentim me fakte te ndonje historiane mbi vendndodhjen e Alise gjate asaj kohe.

 

Si perfundim do thoja qe nuk eshte ndonje cudi e madhe qe PPSH-ja thithte njerez si Berisha.  Kjo fare e keqe ka vetem nje kure: Urdhrin e komisarit.

 

 

 

Ketu hamendesohet shume pse u be Berisha komunist. Po gjerat duhen gjykuar brenda kontekstit. Mendoni qe Berisha ka ardhur per here te pare ne tirane ne moshe te pjekur, vinte nga nje zone malore e izoluar nga vemendja e gjithckaje. Pra ky njeri me siguri me nje kompleks inferioriteti te dukshem vinte ne metropool, me provioncializmin dhe komplekset e veta. Rruga me e mire per tju afirmuar pushtetit dhe atyre qe adhuronte ishte te behej si ta, dhe berja komuninst qe hapi i pare.

 cile moshe te pjekur ore?! Ai ka ardhur 18 vjec, qe do te thote 12 vjec po erdhe nga Tropoja. Futja kot 

Pra ky njeri me siguri me nje kompleks inferioriteti te dukshem vinte ne metropool, me provioncializmin dhe komplekset e veta

po ku i gjeni keto fraza te gatshme aman mer?! Sikur t'ju bejne kush me stampe. Te studiosh shume, te punosh shume eshte sinonim vullneti, ne te njejten menyre te shesesh pordhe eshte sinonim dembelizmi.  Po ti qe ke emigruar ne Amerike, te pyeti kush nga vjen nga Tirana apo Burreli? Apo te pyeti a di ta besh kete pune apo jo? 

Ndihme mer, e paskan mbuluar ppu komunistat, me keq se uji zonen e Nenshkodres!

Ngadal icik se sjetoj ne amerik po jam per vizite, e dyta sjam komunist fare fare, e treta 18 vjec eshte i pjek robi, ka te drejte vote, ske qene i pjek ti 18 vjec? 18 vjec une kam pas 2 dashnore ne gjimnaz, kam fillu alkolin e cigaren, luja pllakaton e shum gjera te tjera.

 E para. Fjala Pra. Rishikoje, te lutem. Si tingellon kjo? Pra.... dhe ketu mori fryme pas 2 oresh referati dhe vazhdoi me fjaline permbydhese. Jam i mendimit qe fjala Pra duhet ndalur me ligj nqs nuk paraprihet nga nje mendim i thelle dhe i gjate, i artikuluar ne cdo detaj.  

E dyta ajo fraza jote "Pra ky njeri me siguri me nje kompleks inferioriteti te dukshem vinte ne metropool, me provioncializmin dhe komplekset e veta" ne fakt ka brenda nje provincializem aq te madh sa s'ta merr mendja. 

E treta. Po, ne moshen 18 vjecar nje shqiptar sot eshte i papjekur dhe aq me teper nje 18 vjecar nga Tropoja ne vitet 70.

E postova intervisten e Brishes nga 3 gazeta, 2 te djathta dhe nje te majte, adminat e PPU publikuan ate te gazetes se majte.Dhe mire bene, se u kenaqen, u cfryne, e u kenaqen keta majtistet.

Ti nuk je vetem

Ju admiroj te gjitheve per durimin qe keni te lexoni e komentoni mbi berishen. Sa here qe kjo krijese hap ate qe quhet goje, aq me shume me konfirmohet bindja qe eshte qenia me e ulet dhe me zeze qe ka njohur ndonjehere ekzistenca shqiptare. Bile nuk ka nevoje hic ta degjosh, vetem shihni maskat qe i ve fytyres sipas okazionit. Zoti i ndihte ata qe e mbeshtesin.

 Perpara dsa kohesh kam lexuar Intervisten tjeter te Berishes po nga Fevziu, me [pelqeu shume dhe fillova ta pelqej Berishen. Me pelqeu shume pasi qe ne moshe shume te re dinte frangjisht, dhe rusisht, por me shume me pelqeu per arsyen qe jepte pse ka hyre ne partine komuniste. Tek ajoa intevista tjeter thote qe hyra ne partine komuniste pasi me preku shume gjendja e mjerueshme e disa fshatarve ne Diber qe kish shkuar ti vizitonte dhe kish zbuluar se ajo semundje vinte nga te ndenjurit pa buke er nje kohe te gjate. Kur pashe qe si mjek e ka prek nje histori kaq e mire me pelqeu dh thashe bravo i qofte. Por tani qe fillon te thote se eshte ndikuar nga Cekia po me ben edhe nje here te humb respektin jko se ka ndonje gje te keqe te Cekia por sepse ky genjen dhe genjen dhe kur te lodhet duke genjyer genjen perseri. Kur lodhet duke genjyer per te ardhmen, e fton Blendi dhe i jep mundesine te genjej per te shkuaren.

sale, ti sje be komunist. ti asnjeher sje be komunist, asnjeher sdo behesh

ti ke lind komunist, ke qen gjithmon komunist, je dhe do jesh gjithmone komunist, deri ne piken e fundit te gjakut!

Te nderuar xeberthyes te intervistes se Saliut .

Edhe njehere ai provoi se kete lloj inteliDjence qe gelon rrugeve te memedhembjes ...... e ka meze per raki . Ai e ka llogaritur shume mire qe ( nuk po e bej krahasimin me ate qe leshohet per kocka ) pra e di shume mire qe kjo do jete nje nga ceshtjet me te rendesishme te Kombit . Qenia "anetar partie e Berishes i PP " smiley eshte  nje nga debilitetete me te medhaja per"'analize " te FeLltE .. pas permbytjeve  smiley  . Me kete se bashku me te palyrin e shitur Fevziu pjese e sharlatanizmit te marifeteve berishiane , ai perpiqet dhe arriu tua shkoje topin mes shaleve .

I vetmi koment me buke  qe i pergjigjet kesaj Interviste per mua , eshte ai qe pruri lajmin per arrestimin e ish k/ministrit Kroat !!!!!!!

Lavdi Berishes qe me kete interviste i nxorri kallain poshte dhe lart , majtas dhe djathtas , ne qender e ne ane , as komunisteve e as ballisteve , as te qendres dhe as te ekstremeve , as cvarmihesve as varroseseve ... me pak fjale te gjithe atyre qe filozofojne per Hamurabin ( ky mu kujtua siemer ) smiley ose jane shume aktiv per KUFOMA !

 

Alia-Berisha, replikat per pluralizmin Ramiz Alia ka thirrur, me 12 gusht 1990, disa nga intelektualet kryesore te Shqiperise per nje bisede mbi gjendjen e vendit, vetem nje muaj per hyrjes ne ambasadat e huaja te mijera shqiptareve dhe shume ndryshimeve ne vendet e Lindjes. Ne ate kohe, President i vendit dhe drejtues i Partise se Punes, Alia ka biseduar perreth kater ore ne Pallatin e Kongreseve me rreth 60 intelektuale, mes te cileve Dhimiter Shuteriqi, Luan Omari, Ismail Kadare, Dritero Agolli, Ylli Popa, Sali Berisha dhe Fatos Nano. “Koha Jone” nis sot botimin e kesaj bisede te gjate, ku ne fillim te saj Ramiz Alia bene nje prezantim te ceshtjeve per t’i diskutuar me intelektualet dhe me tej debaton me Berishen dhe intelektuale te tjere. Pjeset me pikante te kesaj bisede u transmetuan mbremjen e djeshme ne emisionin “Opinion”, te Blendi Fevziut, ne Tv “Klan”.

(Flet nje bashkebisedues ne salle, nuk arrihet te degjohet mire)

Ramiz Alia: “Ne thelb ti ke te drejte, ne kuptimin qe duhet medoemos, informacioni te jete me i gjalle, me i shkathet dhe qe duhet menduar per kete ceshtje”.

Sali Berisha: “Me fal shoku Ramiz . Para se gjithash, une mendoj se informacioni duhet te jete i vertete. Ja une po jap nje shembull: U dha komunikata per ngjarjet e 2 korrikut. Plagosje te lehta”.

Ramiz Alia: “Si?”

Sali Berisha: “Pati plagosje te lehta”.

Ramiz Alia: “Po!”

Sali Berisha: “Gjejme 16-vjecarin qe ishte duke vdekur ne spitalin nr.2 dhe qe, sic dihet, vdiq! I bente roje nja dy dite rresht ambasada gjermane. Tashti thuaj sa te duash ti atij personelit tim qe pati plagosje te lehta. Qe ketu, keto fakte, jane 6 mije veta...”

Ramiz Alia: “Po mire me fal, me fal. Dale ti. Prit. Kush ishte ai qe u plagos rende? Jo, jo po dale. Meqe po e thua ti, na e thuaj ti, na u pergjigj ti? Kush ishte ai qe u plagos rende?”

Sali Berisha: “Nje nga ata...”

Ramiz Alia: “Ku u plagos?”

Sali Berisha: “Nuk e di!”

Ramiz Alia: “Epo kur s’e di si e thua ti? Ti po na dezinformon ne tani”.

Sali Berisha: “Pse?”

Alia: “Po ja se s’po na e thua! Na e thuaj! Ti thua... Jo, jo Sali... Ti po ngrihesh me nje teze te drejte qe informacioni duhet te jete i drejte. Keshtu? Bukur. Atehere beje edhe ti te drejte. Ti me thua qe ky djale ishte keshtu, dakord jam me ty. E para e punes, ai djale nuk ju erdhi ate dite ne spital se e di kete ceshtje mire. Ai djale u plagos kur hyri makina me vrull. Hodhi... domethene, cau murin e ambasades nje makine dhe nje polic i qelloi. Bukur. Qarte. Po ai djale ka ndenjur tri dite ne ambasaden gjermane dhe pas tri ditesh ka ardhur ne spital. Keshtu eshte historia. Kur u dha komunikata, ai djale ishte brenda ne ambasade. Jam dakord me ty ne parim qe duhet t’i bejme te sakta dhe ne qofte se do saktesi t’i themi sakte gjerat”.

Dhimiter Shuteriqi: “Ketu ka nje gje, shoku Ramiz. Ketu ka nje te mete, per mua, konsekuence ne informacion. Domethene, kete ngjarje, spitali, nuk e njoh keshtu. Jo, doktori nuk e ka njohur keshtu edhe une keshtu e kam degjuar. Me falni! Neve nese ngjau ndryshe dhe krijoi nje dezinformacion te ketille, duhet te ishim neve konsekuent ose drejt, pernjeheresh te pergjigjeshim me informacionin tone, me vone se komunikata u dha, me vone se u dha dezinformimi, me vone vajti djali atje. Menjehere te ishim pergjigjur!”

Sali Berisha: “Une jam ne spitalin numer 1, po Veliu qe punon aty, djali thote qe ka ardhur menjehere”.

Ramiz Alia: “Kur menjehere, pra? Ka ardhur me daten 4 korrik. Ngjarja ka ndodhur me 2 korrik. Ai ka djale ka hyre atje, ne ambasaden gjermane ne ate kohe, me 2 korrik. E mbajten gjermanet dhe kerkuan autorizim qe ta dergonin ne spital se eshte shume semure etj., etj. Ne fillim kerkuan te vinte aeroplani i tyre me mjek e gjera te tilla. Dakord, eshte e qarte. Vetem ka nje gje, qe ky informacion, tani ky informacion ai shoku atje thote, pse nuk u botua? Cfare te botohej? Si te botohej? Ne kete ceshtje ka nje gje, ne pushuam direkt nga puna drejtorin e policise, ai qe qelloi. Kete e keni marre vesh besoj?! Apo jo?!”

Pergjigje nga salla: “Jo, jo, shume veta nuk e dine”.

Ramiz Alia: “Jo, jo, jo. Nese do ndokush ta thote ne pazar kete, nuk pranohet. Zevendesministri i Brendshem u pushua, dy zevendesministrat u pushuan. Tani thashethemet jane edhe majtas edhe djathtas. Po mire, o vellezer, shiko, dakord jam me ju. Vetem ju lutem, nje gje keni parasysh, shqetesimi mbi informacionin eshte i drejte. Por, shembujt qe merrni juve nuk jane shume, si te thuash, nuk jane shume simpatik, po i quaj keshtu. Domethene, shqetesimi i shokut atje eshte se pse nuk u tha qe nje njeri qe hyri ne ambasade u plagos. Cfare te benim ne? Hero ta benim kete njeri qe po hyn ne ambasade dhe po arratiset? Cfare kerkon me teper? Ne deklaruam qe eshte plagosur, pike! Cfare ti themi me teper? Ngushellime t’i them familjes se tij dhe atij djalit vete? Kete kerkojme ne? Kjo nuk eshte korrekte. Opinioni ketu gjera kerkon, keto gjera i vlon. Po pse nuk me thote anen e kundert? Pse nuk me thote te kunderten? Se ajo makine sulmon policin. E kupton? Gjermani vete qe ishte vajti i ra policit me hekur kokes. Kete e di ti?! Apo nuk e di ti, prit ta them une atehere. Jo, jo, prit. Gjermani hyri, i ra policit kokes dhe i mori revolen. Revolen erdhi dhe e dorezoi i ngarkuari me pune i Gjermanise ne Ministrine e Jashtme te nesermen. Por, tha: Polici hyri ne territorin e ambasades! Tani, cfare t’i bej une kesaj ne gazete? T’i qaj hallin atij djalit? E kam ketu ceshtjen, nga nje pikepamje duhet pasur kujdes. Domethene, ne nuk duhet absolutisht te mbyllemi me informacionin tone. Une thashe dhe u them, qe eshte nje nga dobesite tona. Dikush tha se ndodhi nje aksident ne rruge, pse nuk japim. Nuk japim ne! Dakord jam une. Eshte gabim, ne nuk japim. Ne kemi shume gjera qe nuk japim informacion. Duhet te them une qe duhet te jepni per thatesiren, se del ai bukuroshi dhe thote: kaq kilovat/ore edhe nuk thote qe ne po importojme! Po marrim kredi, ja kete energji qe po marrim sot ne, ¼ eshte kredi. Ja, ketu! E dini kete apo s’e dini?! Edhe ai nuk e thote hic. Pra, as kete informacion s’ia jep publikut. Dua te them qe pika e dobet e jona eshte informacioni me siguri. Por, une mendoj qe revolta nuk duhet te jete ne keto lloj informacionesh qe po i shqeteson disa njerez. Nuk eshte ky shqetesimi qe duhet te kemi. Ky shqetesim sikur i ben jehone disa gjerave jo shume... Domethene keto prekin masen, po i prekin ne nje rruge te gabuar. Cfare t’i them une mashalla ketyre qe u futen ne ambasada? Jo, jo,jo ti thua ne asnje menyre, por une e kam me te shkruar, qe me thuhet qe ky ka pas te drejte qe eshte fut. E kam te shkruar zyrtarisht. E kam ne leter”.

******

Sali Berisha: “Shoku Ramiz, dy informacionet jane: i joni qe duhet te jete kompletiv me informacionin e armikut. Ne qofte se s’japim ne, informacionet duke filluar qe nga vete Komiteti Qendror, po i japin radiot e huaja”.

Ramiz Alia: “Jo, s’eshte e vertete. Ne qofte se t’i u beson ate qe thote radio e huaj eshte puna jote. Kjo nuk eshte e vertete”.

Sali Berisha: “Po e dezinformojne informacionin”.

Ramiz Alia: “Po nuk eshte e vertete!”

Sali Berisha: “Jo, me fal shoku Ramiz ata jo se po japin informacion te pavertete, prandaj shtova tezen per vertetesine e informacionit. Se ketu ne kete kompeticion fiton informacioni i sakte dhe i vertete. Prandaj edhe ne duhet te jemi shume vigjilent”.

Ramiz Alia: “Dale, dale”. E para, nuk eshte e goditur fjale kompeticion, nuk bejme ndonje gare per informacion. E dyta, per sa i perket Komitetit Qendror, Komiteti Qendror i Partise u mblodh ne date ‘x’ dhe ne darke, jo te nesermen, por ne darke u dha njoftimi edhe u dha fjalimi qe mbajta une ne Plenumin e Komitetit Qendror per arsimin. Te nesermen u diskutuan probleme te tjera dhe u dha materiali per plenumin. Prandaj, nuk pati asnje kompeticion dhe nuk pati ... Po per cfare e kishe fjalen?”

Sali Berisha: “Une e kisha fjalen per informacionin si informacion shoku Ramiz. Po jap nje shembull tjeter. Per ngjarjet e Kavajes. Asnje fjale nuk eshte thene per kete gje, une e konceptoj qe ne duhet te informohemi. Ne nuk dime asgje vetem cfare kemi marre vesh rrugeve”.

Ramiz Alia: “E drejte eshte”.

Sali Berisha: “As per ngjarjet e Shkodres. E konceptoj qe duhet te informohemi”.

Ramiz Alia: “Ne Shkoder nuk ka ndodhur gje, me perjashtim te atyre te janarit. Ne qofte se do te dish ti ...”

Sali Berisha: “Po, per janarin e kam fjalen, per janarin”.

Ramiz Alia: “Ah, per janarin! Po per janarin nuk ka ndodhur asgje, por per Kavajen po, s’eshte thene asgje, shume e drejte”.

*****

Sali Berisha: “Me lere te them nja 2, 3 gjera shkurt, shoku Ramiz. Do te doja qe shokeve te organeve te puneve te brendshme t’u dergoja vetem nje mesazh, se cdo rrahje e paligjshme, dhe qe te themi te drejten kane qene te shumta. Une cdo dite shihja njerez te spitali, te stacioni i trenit kur merrja autobusin, cdo dite policia do te mbante njerez. I kapte, i keqtrajtonte, ndonje burre edhe me te pashem e me te veshur se une. Po une dua te them se cdo rrahje e paligjshme eshte rrahje per te gjithe ne. Ata jane pjese e njeriut, cdo shqiptar, cdo pjese territoriale, eshte pjese e ndergjegjes shoqerore kombetare e secilit prej nesh. Ne qofte se ata i rrahin ne kete menyre njerezit, eshte njelloj sikur na kane rrah ne, ne kete menyre e perjetojme, ne kete menyre e suportojme. Dhe une ju them qe ndihemi edhe te fyer e te ofenduar qe ne menyre kaq te pashpirt kane thyer urdhrat dhe ligjit. Per mendimin tim, per te cuar se, ... se ju e keni hap shume drejte qe problemi eshte poshte kesaj, eshte e vertete, eshte ne baze. Por ama, ti prijme mekanizmit, une nuk di c’ka thone zbulimet, por veprimi kryesor i mekanizmit eshte ngjallja e mosbesimit per kete c’ka ben partia. Partia ka bere shume edhe po te marresh masat te cilat jane marre nga janari e deri tashti une kam pasur bindjen time personale qe jane shume pas psikologjise se pergjithshme shoqerore te Shqiperise. Ama i rrahu ai ata djemte qe u futen per te marre pasaporten? I rrahu. Per mendimin tim, ata duhet te denoheshin se ne qofte se dy punetore rrihnin dy oficere sigurimi, qe shkojne per detyre ne nje ndermarrje, ata dy punetoret humbasin vendin e punes dhe futeshin brenda per rrahje.

Pra, une them qe nje komision hetimor, publikisht ... se ky problem ka shqetesuar shume, per t’u dhene nje pergjigje te merituar atyre qe e kane tejkaluar kompetencat dhe qe kane thyer urdhrat ma thote mendja qe eshte ne dinjitetin e shoqerise sone dhe te forces se saj, nuk eshte asnje gje. E dyta, kisha nje problem lidhur, shoket folen edhe per problemin e informacionet, e mira eshte qe ne te informojme dhe detyrimisht qe eshte kerkese shume e drejte qe ne te informohemi nga partia, nga asnje format tjeter. Ne duhet te informohemi nga partia per ate cfare ka ndodhur dhe te japim mendimet tona, te mira si t’i kemi, por edhe te themi fjalen tone.

Se fundi, kam nje problem per vete partine. Tani partia ka bere gjithe keto ndryshime gjate ketyre muajve, mendoj eshte marksiste, duke ndryshuar realiteti ndryshon veten e tij njeriu, edhe partia duhet te ndryshoje veten e vet ne disa aspekte, ne disa gjera. Po marr per shembull mendimin, une e konsideroj te domosdoshme pluralizmin e mendimit”.

Ramiz Alia: “Pluralizmin e mendimit apo pluralizmit partiak?”

Sali Berisha: “Jo, pluralizmin partiak nuk mund te them se eshte”.

Ramiz Alia: “Do ta thosha nje cike keshtu, thashe sikur te hapim dhe disa probleme te tilla”.

Sali Berisha: “Une po jap disa mendime, sic e mendoj une. Qe ne kete periudhe ku nuk ka ekzistuar mungesa e pluralizmit, me te thene te verteten, nuk e di si mund te jete. Une po konsideroje ne kete stad pluralizmin e mendimit dhe nuk humbet shoqeria jone nga pluralizmi i mendimit, perkundrazi, ato dege dhe ato shkenca qe kane privuar veten nga pluralizmi mendimet, ato jane perthare dhe nuk jane zhvilluar si duhet. Ato dege dhe ato shkenca qe kane pasur, kane ecur me mire edhe po te shohim kontributin tyre qe kane dhene ne zhvillimin e vendit. Une jam fillimisht per pluralizmin e mendimet, jam per shoqata te pavarura, shoqata mjekesore. Po marr shoqata mjekesore. Ne sapo dalim dhe u themi kolegeve tane neper bote qe varemi nga Ministria e Shendetesise, ore thote, qenka shteterore. Cili shtet nga shoqatat profesionale ka pesuar ne historine e njerezimit?! Asnje. Lidhja e Shkrimtareve eshte pothuajse e tille te ne”.

Ramiz Alia: “Une nuk besoj qe ajo tjeter efekt i frikes se mos peson gje nga shoqata mjekeve. Ajo eshte efekt i mentalitetit tone burokratik qe cdo gje duam ta lidhim me nje teme. Ne edhe kur mendojme te krijojme, ku di une cfare, do te themi ku do ta lidhim, se medoemos duhet lidhur dikur. Por, nuk besoj se eshte motiv politik”.

Sali Berisha: “Une po them qe shoqatat te pavarura edhe ato mund te kontribuojne shume ne zhvillimin e sektoreve. Keshtu qe, nuk besoj se te varura nga dikasteret mund te lulezojne ose mund te japin ndihmesen e tyre dhe te realizojne statutin per qellimet te cilat jane krijuar. Po tek pluralizmi i mendimit po rri. Une shtroj nje problem qe, pluralizmi i mendimit natyrisht nuk duhet te ekzistoje vetem ne mbledhje. Per mua duhet te ekzistoje ne shtyp, te ekzistoje edhe ne mjetet e informacionit te partise. Po shoh per shembull, shtypin e partise, nje koncept. Zeri Popullit eshte organi Komitetit Qendror te partise, shume e drejte. Por, Zeri i Popullit mund te jete edhe organ i Partise Punes se Shqiperise. Madje po te pyetem tani si anetar partie jam me te dyten dhe pse jam. Jam me te dyten sepse ky Zeri i Popullit eshte shpallur organ i Komitetit Qendror te partise, partia ka pasur nje mije anetare dhe ka pasur mundesi te zgjedhe njerezit me koeficient mendor me te mire. Ne 120 mije anetare kjo eshte praktikisht e pamundur, por vete stadi i zhvillimit te sotem eshte i tille. Saqe, per te mbuluar, ashtu ne ate forme te centralizuar aq shume, duhet te behet 1 mije e 300 vete Komitetit Qendror, cka nuk shkon kurrkund kjo pune. Cka eshte mali i diskutimit, mali diskutimit eshte qe edhe vete Komiteti Qendror nepermjet shtypit do te mesoje per probleme te ndryshme cka thone specialistet e vet, per kete fushe, per kete ceshtje e ate ceshtje”.

Ramiz Alia: “Problemi me duket me i thelle nga kaq sa e thua ti, se e thjeshtezon problemin. Me fal, duke thene Komiteti Qendror dhe duke i thene i partise, per mendimin tim, nuk i ben ndonje ndryshim te madh ose ti nuk po e sqaron mire idene tende. Pasi Komiteti Qendror apo i partise, nuk jane dy vija. Prandaj ke ndonje mendim tjeter ti”.

Sali Berisha: “Po, do te dal. Po marr fare mire nje grup njerezish... Dakord, ja ta zeme disa njerez qe merren me kete gazete ne linjen e punes se tij, mund te kete mendime, ky shoku ketu apo tjetri, mendime me te dobishme, te cilat edhe frenohen. Prandaj dhe cila del si ashtu, thuhet eshte organi i Komitetit Qendror te Partise. Nje verejtje tjeter shoqerore ketu, gjate ketyre rremujave qe ka qene muaji me probleme, me gjithe ato, po nga ky parim, po te numerohen artikujt qe jane shkruar nga anetaret e Plenumit as nga gishtat e njeres dore nuk dalin. Keshtu qe, edhe kjo eshte nje tregues i asaj qe them une. Pra organi Komitetit Qendror te Partise shprehet ndaj partise, vija e partise nuk eshte vetem, ka nje shpirtgjeresi”.

Ramiz Alia: “Me fal, o Sali. Te behemi te qarte une edhe ti njehere. Qe ta kem edhe une te qarte idene. Ti e nise mire, por nuk e bitise mire fjalen. Ti thua nje here i komitetit qendror jo, i partise po. Une shtroj ceshtjen ketu, organ, nje organ gazetaresk, qofte ky i komunitetit qendror apo i partise, domethene ai do te udhehiqet nga nje vije e caktuar politike. Prandaj kjo vije e caktuar politike, prandaj te thashe, si e komitetit qendror, si e partise, eshte po e njejta vije partie politike. E kupton?! Mua me duket se ti nuk ma ke hallin pse shkruaji anetari i Komitetit Qendror, apo pse shkroi nje anetar ... Ti e ke hallin ketu qe ne kete gazete a mundet te shkruhen mendime qe s’perputhen me vijen e partise”.

Sali Berisha: “Tregonte spektrin, me fal shoku Ramiz, tregonte spektrin”.

Ramiz Alia: “Spektrin jo, se spektri eshte qe... vete fakti eshte qe kater faqet e gazetes e shkruajne per te tera problemet”.

Sali Berisha: “Ate po them dhe une. Kur doli ky problem? Ky problem doli pasi gazeta botoi disa artikuj. U tha fjala. Por une ne ato artikuj nuk kam pare qe jane kundra vijes se partise ama!”

Ramiz Alia: “Ne qofte se ka dale fjala ... une pikerisht ketu doja te dilja. Ne qofte se ka dale fjale qe keto artikuj jane kunder vijes se partise per mua nuk ka rendesi se c’thote organi i Komitetit Qendror apo organi i partise, ne qofte se ka dal keshtu fjala. Ne qofte se ka dale fjala eshte kunder Komitetit Qendror te Partise atehere ke te drejte ti. Po une nuk besoj te kete dale fjala keshtu. Po pse flasim me doreza ne. Fjala eshte per artikullin e Ylli Popes, besoj, se ky botoi ne “Zeri i Popullit”. Fjala eshte se kane thene qe artikulli i Ylli Popes eshte kunder partise. Mirepo prit, ai nuk ka thene kunder Komitetit Qendror po kunder partise! Dua te them qe tema, domethene, ajo titulli i “Zeri i Popullit” eshte organ i partise apo organ i Komitetit Qendror, nuk ndryshon gje ketu. Pra, ai del qe artikulli eshte kundra vijes se partise. Keshtu paska menduar dikush. Une nuk e mendoj keshtu sa per dijeni. Te jete i qete edhe shoku Ylli ketu. S’eshte keshtu. Prandaj nuk e di s’po sqarohemi bashke ne”.

Sali Berisha: “Mua me duket qe ky emertim do te ishte me afer, me demokratik”.

Ramiz Alia: “Mire dakord, mundet”.

*****

Ramiz Alia: “Kjo ceshtje qe thua ti tani eshte e lidhur nje cike me rolin e partise, vecanerisht me pushtetin. Domethene, ceshtja e marredhenieve partise shtet dhe partive te organizatave te masave, eshte nje problem qe do thelluar dhe do shikuar medoemos. Nuk ka dyshim qe kerkon perpunim, sot nuk jam ne gjendje t’ju them... Ndonjehere tjeter bejme nje diskutim mbi kete ceshtje”.

Sali Berisha: “Ndoshta edhe ligji qe e sanksionon”.

Ramiz Alia: “Cilin?”

Sali Berisha: “Ligji qe sanksionon rolin e vet, ligji qe e shpall force udheheqese, te Kushtetuta e kam fjalen”.

Ramiz Alia: “Po mire, po the ligji, pavaresisht, aty vijme...”

Sali Berisha: “Te Kushtetuta e kam fjalen”.

Ramiz Alia: “E mora vesh une ku e ke fjalen ti. Por, po the qe mohohet roli i udheheqjes, te kuptohemi, asgje nuk vendosim ne ketu, por ajo presupozon te kesh parti te tjera. Domethene, ti je me kete?”

Sali Berisha: “Me fal, por une nuk e kuptoj keshtu”.

Ramiz Alia: (Qesh) “Ore po ti je edhe malesor or derezi, bjeri mer cope edhe ti tani”.

Sali Berisha: “Une ne radhe te pare i permbahem nje shprehjeje: Never say never! Kurre me thene kurre, dhe kurre eshte tjeterkund. Une jam bindur se ne stadin aktual ky popull nuk eshte i pergatitur edhe po t’ia japesh, ta zeme...”.

Ramiz Alia: “Jo, po shikoje edhe ti kete ceshtjen e pergatitjes... Ore ti, ti je nje mjek kirurg, kur fut thiken e di se cdo te gjesh! Sidoqofte, nese do te pranosh nje teze, duhet te shikosh fundin”.

Sali Berisha: “Qe te mos jete e sanksionuar me Kushtetute. Une jam i prere, qe te mos jete e sanksionuar me Kushtetute. Partia duhet te tregoje veten e vet me gjithe veprimtarine e saj e te zere vendin qe meriton dhe jo ate qe i jep ligji”. 

bubi e paske honger karremin...ne kete kohe kishte filluar "loja"...biseda ne fjale eshte pjese e lojes

benjamine te diktatures si Berisha, Pashko, Mustafaj, Sakajeva,etj. lejohen te bejne disa shkrime te "guximshme" ne shtypin e kontrolluar nga diktatura, lejohen te japin intervista mediave te huaja si zeri amerikes etj. Hapi i pare u be, imazhi i intelektualeve "rrebele", "te guximshem", "disidente". Kush organizoi keto intervista me mediat e huaja kur dihej se rregjimi kishte cdo gje nen kontroll. Lind pyetja si u zgjodhen pikerisht udheheqesit e ardhshem te "demokracise" e asnje ish i burgosur ose viktime tjeter e diktatures. Aksesi i pamundur per cdo shqiptar ne shqiperi ne keto media deshmon se u organizuan nga rregjimi. 

- po keta benjamine vendosin te "rrezikojne" pozitat, jeten e tyre plot privilegje dhe te nderhyjne per studentet protestues e te arrestuar deri te Ramizi e te zhvillojne bisedime me studentet protestues. Ci shtyu keta funksionare, sekretare partie, besnike te rregjimit te ndermerrnin keto hapa riskante duke e njohur shume mire sa i ashper e mizor ishte rregjimi akoma ate kohe ? Sipas deshmise se Mustafajt, ai dhe Berisha benin roje nate e dite rreth qytetit studenti pa ju trembur syri!!! Doktori i nomeklatures dhe sekretari i pare e BRPSH dilnin hapur ne krah te studenteve, ziheshin me shefat e policeve. Kishin ndonje perkrahje tjeter keta "heronj" pervec se asaj te rregjimit qe nuk arrestoheshin ose rriheshin si studentet. Kush guxonte ate kohe ne Tirane te vepronte si keta "heronj". Ishin ndoshta idealet e PPSH qe i frymezonin. Shenasi Rama e pershkruan me korrektese se keta duhet te benin nderrimin e kontrolluar te rregjimit, pushteti duhet te kalonte ne duar te sigurta. Ishin keta te ardhur me pune ne Tirane qe ishin kelyshet me besnike te diktatures.

- keta benjamine, "disidente" behen cuditerisht edhe udheheqes te partise se pare demokratike. Me stil u menjanua me perjashtime te vogla klasa e persekutuar. Per rrjedhim kemi akoma hetuesit, persekutoret, etj. e diktatures ne pushtet.

Nuk e njoh Shenasine por llogjika e shendoshe dhe ngjarjet e perjetuara te cojne ne konkluzionin se u perdorem nga dora e zgjatur e diktatures.
 

Hmmm.

Me duhet te pranoj qe ke te drejte...

Dhe nje Pjeter Arbnori qe u pranua fillimisht, me pas u ndoq me dhune...

 

 Kjo eshte bisede e sakatuar. Duhet pare se c'kane diskutuar edhe te tjeret, perndryshe humb konteksti e duket sikur perplasja ka ndodhur vetem mes Berishes dhe Alise. Duhet pare pra edhe pozicioni qe kane Shuteriqi, Omari, Kadare, Agolli, Popa, Nano, e te gjithe. Perndryshe ky lloj prezantimi nuk justifikon gje tjeter pervecse transformimin e monizmit ne protagonizem dy-palesh, e jo ballafaqim shume-palesh e plot nuanca, gje qe domosdo u vjen pas avazit protagonisteve per pushtet.

 Keto jane si ato deklaratat "Kur kam qene i vogel baba me ka pas fol mire per Kuvajtin"

 

 Gazetari i tv Klan, Blendi Fevziu, mua me duket shum i dobet apo i paafte ne pyetjet qe ben, ose ka frike, i ruhet nje hakmarrje apo ngacmimi (terrori psikollogjik etj) qe njerzit e Berishes mund ti bejne atij, prandaj dhe pyetjet jane si klishe, standarte dhe jo investiguese. 

".... Ismail Kadare e zhvillonte edhe më tej këtë ide, që ishte në kontrollin e Nexhmijes dhe se Nexhmija i kishte një kasetë..." 

Per ç'kasete behet fjale, pse gazetari i tv Klan nuk investigon me teper. Frike, marrveshje, apo paaftesi. 

Qe Buall Mavria eshte bere komunist nga dy arsyet qe ai permend, une e mar te mirqene, pra po e besoj dhe biles dhe e lehtesoj, duke i kujtuar se jo te gjithe komunistet ishin te keqinj, e keqja e njerzeve nuk qendronte tek tesera apo qenia e tyre ne nje parti, por tek karakteri i dobet dhe pamjaftueshmeria mendore qe kane (kishin) ne drejtimin e puneve apo dhe orientimin ndaj situatave. Dhe Bualli yne (tashme kryeminister) ka treguar se i ka keto cilesi negative. Tjeter gje qe e ka karakterizuar Mavrine tone, eshte bashkpunimi i tij, qysh ne fillim te karieres se tij dhe me pas kur u be President, me lloj-lloj surogatosh te sigurimit te shtetit (gje qe fatkeqesisht e mesuam pakez me vonese) dhe me lloj-lloj surrogatosh (alias "elita politike&quotsmiley te ish nomeklatures se larte te PPSH. Edhe disa ish te perndjekur qe i morri ne pushtet (sa per garniture) fatkeqesisht ishin nga ata te kartelizuarit, apo siç i thone sot me dosje. Ketu duhet sqaruar nje gje, se me dosje ka patur shume, por jo te gjithe kan qene aktiv, pra ka patur te regjistruar kot se koti me shpresen e nje bashkpunimi, por qe s'u ka rezultuar sipas shpresave te tyre. Dhe ketu lind nje pyetje; kush ishin keta qe ia rekomandonin Buall Mavrise keto figura te kartelizuara, qe kishin qene per me teper dhe aktiv.  ç'ne ky bashkpunim i Berishes me keta qe komandonin e qe kishin dosjet  dhe me ata te perlyerit.

Po shtroj nje pyetje sa te thjeshte aq dhe naive, se; pse ky njeri qe ka 20 vjet ne politik, nuk theret apo nuk do, te bashkpunoje me disidencen. Kush e pengon.  

...tè fala Sandrit!!!

Berisha: Pse u bëra komunist

Una: U Bone se e meritoje!

U bona se me ka fol baba qe i vogel per komunizmin!

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).