Demonstrata e 9 dhjetorit 1990 në sheshin "Skënderbe" dhe fillimet e Lëvizjes Studentore Shqiptare 1990-1991
Hyrje
Lëvizja Studentore Shqiptare 1990-1991 (tani e mbrapa, LSSH) është njëra nga lëvizjet shoqërore më pak të njohura në historinë e vonshme shqiptare. Ani pse e ashtuquajtura klasë politike shqiptare dhe intelektualët janë rrekur ta paraqesin veten si pjesë të saj, apo afër saj, paradoksalisht e në mënyrë persistente, ato kanë ngulmuar në mohimin e ekzistencën e saj. Në analizat e qëndrimet e tyre, të cilave ju është dhënë shumë hapësirë në shtypin shqiptar, ato vazhdimisht janë përpjekë që ta deformojnë Lëvizjen në të gjitha aspektet: si kohëgjatësi, duke thënë se ishte vetëm një ose disa ditë, (8 dhjetori dhe jo një Lëvizje e shtrirë nga dhjetori deri në mars 1991) as; të përcaktojnë se kush ishin pjesëmarrës apo udhëheqës të saj duke ndarë dekorata qesharake dhe të pamerituara, (dhe nga pjesëmarrës e drejtues të kësaj Lëvizjeje edhe të papranuara); ta zvogëlojnë kontributin e saj në një demonstratë dhe të lënë mënjanë Grevën e Urisë dhe Rrëzimin e statujës së Enver Hoxhës. Për më tepër ato kanë shkuar aq larg sa të shpikin mite krejtësisht të pabazuara, të cilat glorifikonin veten dhe shërbyesit e tyre.
Por histeria nuk është historia dhe faktet janë shumë kryeforta. Ato duhen trajtuar një e nga një dhe me vëmendjen që meritojnë.


Në këtë shkrim të shkurtër do të analizoj vetëm fillimet e LSSH-së duke u përqendruar në njërin nga aktivitetet më të para të saj. Këtu do të ndalem në analizimin e përgatitjes, organizimit, të mesazhit dhe të domethënies politike të demonstratës studentore në sheshin "Skënderbe" me 9 dhjetor 1990. Kjo demonstratë, e para demonstratë e vërtetë dhe jo e heshtur me qëllime të mirëfillta e krejtësisht të qarta politike e mbajtur për gati 50 vjet në kryeqytetin shqiptar, shënon shndërrimin e masës studentore në Lëvizje shoqërore, si dhe, njëkohësisht, edhe fillimin e vërtetë të LSSH-së si lëvizje politike. Mesazhi, organizimi, mbështetja që pati e bëjnë këtë demonstratë një moment kthese në përpjekjet për të ndryshuar sistemin politik në Shqipëri. Po ashtu edhe kundërvënia e hapur e elitës sunduese, e një grupi të caktuar intelektualësh dhe studentësh të tjerë, pjesëtarë të Lëvizjes Studentore ndaj organizimit të kësaj demonstrate e bëjnë këtë veprimtari politike një pikë kritike në procesin e organizimit të studentëve universitarë të Tiranës dhe në rrugën drejt vendosjes së demokracisë në Shqipëri.


Si dhe pse regjimi u përqendrua tek studentët si faktori i fundit që mund të sillte ndryshimin e sistemit

Menjëherë pas takimit të dështuar me intelektualët komunistë të kryeqytetit të mbajtur më 12 gusht 1990, regjimi kishte filluar të konsideronte me seriozitetin e duhur mundësinë e përdorimit të studentëve universitarë në kryeqytet si një katalist për krijuar mbështetje për reformat politike që kishin ndërmend të zbatonin, jo pse donin, por se nuk kishin se çka të bënin tjetër. Në këtë zgjidhje, ato po e ndiqnin modelin çekosllovak të "revolucionit të kadifenjtë", por edhe i druheshin modelit rumun të trancizionit; në të dyja modelet studentët kishin qenë protagonistë, por ajo çka e kishte bërë ndryshimin kishin qenë intelektualët. Ajo çka i qetësonte ishte se shumë studentë që nuk e donin atë sistem kishin pasur mundësi të iknin me ambasadat dhe e vërteta është se shumë prej tyre kishin ikur. Pra, shumë prej studentëve që kishin mbetur, sipas mendimit të regjimit mund të dukeshin si besnikë të regjimit. Megjithatë, si masë shtesë sigurie, vepronte një sistem i shumëfishtë kontrolli, mbikëqyrjeje dhe mbledhje informacioni që ishte konsoliduar në kufij të skajshëm me caktimin e ish-instruktorëve të Komitetit Qendror të Rinisë në çdo konvikt dhe fakultet. Takimet masive me rininë universitare para fillimit të vitit të ri shkollor në të gjitha rrethet ku sekretarët e parë të partisë e të rinisë dhanë udhëzime e direktiva ishin një shenjë e qartë se rinia universitare shihej si një faktor i mundshëm në lojën politike. Regjimi po i vinte rrotull rinisë universitare pa e ditur se si mund ta "përdorte" më mirë, por duke e matur e peshuar me shumë kujdes.


Cka e bënte përfshirjen e rinisë në lojë të lakmueshme dhe njëkohësisht problematike ishte modeli "specifik" i pluralizmit të mendimit (që synonte mbajtjen e pushtetit në familje dhe në kastën politike) e njëkohësisht dështimi i regjimit për të krijuar atë lloj opozite që dëshironte, dhe e cila do ta luante lojën si duhej. Pasi kishin falimentuar në përpjekjet për t'u bërë të pranueshëm për fuqitë e huaja, pasi kishin dështuar në përpjekjet e tyre për të galvanizuar intelektualët (që vazhdimisht e treguan veten pa shtyllë kurrizore), shumë të pasigurt në lidhje me rolin e emigracionit shqiptar dhe pa pikën e vullnetit për të luajtur me kartën e nacionalizmit shqiptar (përveçse me shmangë vëmendjen e shqiptarëve në shtetin amë duke filluar trazime sa herë lëviznin shqiptarët në Kosovë), si dhe duke refuzuar çdo opozitë që nuk kontrollohej prej tyre (protestat ne Shkodër e Kavajë) regjimi dhe elita politike përfundoi me studentët si një faktor i kontrollueshëm që mund të sillte "pluralizmin e mendimit", por jo pluralizmin e vërtetë e të mirëfilltë politik, çka është edhe parimi bazë i funksionimit të çdo demokracie të vërtetë.


Plani i tyre afatgjatë, i hartuar me shumë kujdes dhe i modifikuar gjatë Gushtit e deri në fund të Shtatorit 1990, veçanërisht pas vizitës së dështuar të Ramiz Alisë në SHBA, parashihte që me drejtim të kujdesshëm studentët do të ngriheshin në protesta të kontrolluara nga levat e partisë. Studentët do t'i kërkonin Alisë pikërisht atë lloj pluralizmi të organizatave e shoqatave (thuajse i njëjti model i majit 1990 i propozuar nga Alia në Plenumin e KQ të PPSH-së dhe i ricikluar nga Sali Berisha në takimin e Alisë me intelektualët komuniste të kryeqytetit), sepse intelektualët e shquar edhe pse kishin bredhur botën perëndimore kishin deklaruar se nuk e dinin se çfarë ishte pluralizmi politik. Më pastaj, plani parashihte që të njëjtët intelektualë "duetet" e "trojkat" e kryeqytetit - të cilët ishin lejuar të botonin mendimet e tyre të cekëta dhe të përgjithshme në gazetat më të rëndësishme të partisë ose të jepnin intervista në Zërin e Amerikës, por që kishin sprovuar veten të ishin njerëz pa pikën e karakterit dhe të manipulueshëm - ma së pari se nuk e pranuan me e marrë përgjegjësinë historike në takimin me Ramiz Alinë - do të dilnin në krye të organizatave e shoqatave pluraliste. Studentët do të shkonin në klasat e tyre dhe transformimi i pamundimshëm do ta shndërronte regjimin nga totalitar në demokratik, komunistët do të bëheshin kapitalistë, dhe shteti shqiptar do të mbetej ajo pronë feudale e kastës sunduese, siç kishte qenë edhe në vitet e fundit pas vdekjes së Enver Hoxhës. Do të kishte qenë shumë më e lehtë po qe se intelektualët do të kishin gjetur një mënyrë të organizoheshin në të vetën. Por asnjë organizatë e tillë nuk u krijua prej tyre përpara se studentët t'ia shkulnin pluralizmin politik presidentit Ramiz Alia. Për më tepër, për disa javë shumë të rëndësishme të tranzicionit drejt demokracisë, e vetmja forcë e organizuar e opozitës do të ishte Lëvizja Studentore Shqiptare.


Disa hapa të logjikshëm u morën në mënyrë që të krijohej si atmosfera ashtu edhe vullneti politik tek studentët për të kërkuar ndryshime politike. Makina e fuqishme e shtetit u vu në lëvizje. Zhurmat po shpërndaheshin me shumë kujdes dhe gradualisht e gjithe elita e kryeqytetit i kthyen sytë nga Qyteti Studenti, dhe pas disa takimeve të organizuara me kujdes, edhe nga Instituti i Lartë Bujqësor në Kamëz. Kjo po ndodhte pothuajse një muaj përpara se të fillonte rebelimi i pritur e i paralajmëruar i mbas-ditës së çlirimit të vendit. Që edhe ky rebelim do të përkonte me zgjedhjet politike në Serbi ishte më shumë se një koincidencë.
Në parapërgatitje, nga mesi i Nëntorit, kryeministri, një enverist i tërbuar por i letuar, u takua me shumë studentë, vecanërisht me një grup të zgjedhur nga Fakulteti i Inxhinierisë. Shkëmbimi i hapur i mendimeve e bëri të qartë se kërkesat e studentëve ishin shumë të paqarta dhe konfuze. Studentët që folën në atë takim shpesh nuk e dinin se çfarë donin. Por askush nuk ngriti kërkesa politike të mirëfillta.
Në vazhdim, kushtet e jetesës në Qytetin Studenti po përkeqësoheshin me fiat administrativ e institucional; nuk kishte drita, nuk kishte ujë të nxehtë, dhe ushqimi po bëhej vazhdimisht e më i keq. Dritat filluan të priteshin nga 1 Dhjetori por jo më parë. Po të donte regjimi i kishte të gjitha rezervat ushqimore dhe energjinë në mes të dimrit të mbante studentët të kënaqur. Por dukej se askush nuk kishte dëshirë të bënte një gjë të tillë. Në tre katër ditët që vijuan zhurma e parrulla të hedhura nga studentët u 'injoruan' qëllimisht dhe kuptohet studentët morën zemër.


Më 7 dhe 8 Dhjetor, procesi mori një rrugë tjetër. Së bashku me shumë shokë të mi të Godinës 6 ne synuam t'i ngrimin studentet naten e 7 dhjetorit. Por nuk gjetem shumë mbështetje dhe u detyruam te largoheshim. Zhurmat e thashethemet e besueshme tregonin se e shtuna e 8 Dhjetorit do të ishte nata kur do të fillonte rebelimi i paralajmëruar. Perpjekja e ime dhe e disa te tjereve, pak ma te informuar se shumica, me i dalë përpara, dështoi.
Dhe me të vërtetë, loja po vazhdonte saktësisht ashtu si ishte parashikuar dhe kallzuar në konviktet, në rrugët, e në kafenetë e Tiranës. Më 8 Dhjetor kryeministri erdhi edhe një herë që të takohej me studentët së bashku me një shpurë të madhe, natyrisht jo për të zgjidhur problemet e ujit të ngrohtë dhe të dritave - se për atë punë i dilte një telefon centrali - por për t'i dhënë rëndësinë e duhur këtyre 'shqetësimeve serioze' që natyrisht mund t'i zgjidhte edhe Drejtori i Qytetit Studenti përmes lidhjeve të tij në KQ të PPSH. Përshtypja u krijua që të dukej se regjimi do të ishte i hapur për diskutime. Nënteksti që nuk mund të mos kuptohej ishte se nuk do të kishte 'ndëshkime' dhe se studentët mund të flisnin si edhe kishin folur e hedhur parrulla në terr për disa ditë me rradhë para se të vinte kryeministri. Po të bërtitej pak më shumë, edhe mund të vinte vetë Ramiz Alia.
Drita kishte por dikujt iu tha që të shkëpuste qarkun kështu që disa konvikte mbetën pa drita. Disa të tjerëve ju tha që të dilnin të demonstronin dhe ndërkohë, të tjerët do të prisnin me durim për to para konvikteve të tyre. Këto individë që punonin për sistemin numëroheshin me gishtat e dorës; shumica e studentëve ishin të sinqertë dhe po demonstronin se e donin ndryshimin e sistemit. Të tjerë donin drita për provimet e ushqim më të mirë. Gjithsesi u krijua një masë e elektrizuar që mund të drejtohej edhe për mire por që u drejtua në rrugë.


Nuk duhet harruar se ishte e shtunë dhe shumë studentë kishin shkuar në qytetet e tyre; për më tepër ishte sezon provimesh dhe numri i studentëve ishte vetëm sa një e treta e masës normale, dhe kuptohet shumë më e lehtë për t'u kontrolluar e mbikqyrur. Megjithatë studentët që dolën në demonstratën e 8 Dhjetorit ishin pak dhe nuk e dinin se çfarë kërkonin. Në takim me Presidentin Alia ato kërkuan kushte më të mira, por ky nuk ishte qëllimi i regjimit. Kështu që regjimi vendosi që do të ishte më mirë t'i kthente pas në mënyrë që rradhët e tyre të shtoheshin paksa dhe të kontrolloheshin më mirë. Megjithëse policia nuk i lejonte qytetarët të ngjiteshin në Qytetin Studenti, shumë pak qytetarë të Tiranës e morën rrugën vetë për t'u bashkuar me studentët.
Pika kyçe këtu është se studentët atë natë nuk e dinin se çfarë të kërkonin. Ato u takuan në mes të natës për një orë me presidentin Ramiz Alia por nuk kishin as edhe një kërkesë të mirëfilltë politike për t'i parashtruar. Për më tepër ato ishin kaq të nënshtruar dhe me respekt karshi tij sa që Alia e ndjeu të nevojshme të jepte urdhërat që të rriheshin mirë në mënyrë që fitonin ndërgjegjësimin e nevojshëm politik por jo me shume se duhej. Qëllimi ishte, natyrisht që t'i shtynte studentët që të fillonin të mendonin ndryshe, inlektualët të fitonin kohë, dhe që mekanizmat të viheshin në punë si duhet. Pra, udhëheqja më e lartë e partisë, e cila çuditërisht kishte ndenjur zgjuar gjithë natën, e dinte se studentët ishin konfuzë dhe nuk dinin se çka donin - si u tha më lart, disa me ne krye Azem Kajdarin ishin takuar me Alinë dhe nuk kishin thënë ndonjë gjë interesante, në fakt asgjë me u mbajt mend - dhe prandaj 'duetet' e 'trojkat e intelektualëve që e kishin krijuar emrin e tyre si 'disidentë' në pesë muajt e fundit u vunë në punë dhe u dërguan që t'i udhëheqnin dhe t'i mësonin që të bënin 'çka duhej' dhe çka ishte më e mira për partinë, socializmin, dhe kastën sunduese.
Gjithashtu, shumë kujdes u tregua për të kultivuar disa njerëz të besueshëm si udhëheqës të studentëve. Në fakt, zgjedhjet ishin bërë me kohë se kush do të ishin 'liderët' e studentëve dhe kjo ishte krejtësisht në rrjedhën normale të gjërave. Disa pedagogë të rinj filluan të përziheshin por shumica qëndruan në konviktet e tyre të bindur se kjo ishte 'loja' për të cilën flitej tash një muaj. Në mënyrë direkte dhe të drejtpërdrejtë, Sali Berisha, i derguar aty prej Xhelil Gjonit dhe i shoqëruar nga një i punësuar në Institutin e Studimeve Marksiste-Leniniste të Nexhmije Hoxhës, e njekohesisht sekretar i KQ te BRPSH, Besnik Mustafaj, u dërguan që të qëndronin mbrapa ndërtesës së tashme të Ambasadës të SHBA. Berisha duhej të merrte udheheqësinë e studentëve dhe të bëhej lideri intelektual për të cilin regjimi kishte kaq shumë nevojë. Jo vetëm që këto të dy nuk u arrestuan por ruheshin edhe me operativë civilë në distancë.
Studentët filluan të përgatiten që të demonstronin edhe të nesërmen. Megjithatë policia nuk ndërhyri, një veprim i pajustifikueshëm për atë regjim dhe i paimagjinueshëm deri në atë kohë... që sigurisht e kishte një arsye. Në vijim, demonstrata e mëngjezit të 9 Dhjetorit ishte një përpjekje shumë e pastër e studentëve për të tërhequr vëmendjen - dhe shkaku i saj ishin thirrjet se disa dhjetra studentë ishin vrarë nga regjimi - por edhe ajo u kontrollua me shumë kujdes. Nëpërmjet mbikqyrjes të detajuar dhe të funksionimit gati perfekt të makinës shtetërore-policore regjimi dukej se po ja mbrrinte qëllimit që të krijonte një simbiozë midis intelektualëve pa disidencë dhe studentëve që nuk dinin se çfarë kërkonin në mënyrë që të krijohej pikërisht ajo lloj përgjigje për të cilën ato kishin nevojë; kërkesa për pluralizëm të organizatave dhe të shoqatave, 'pluralizëm i mendimit' më të cilin do të tentohej që t'i hidhej hi syve edhe Perëndimit dhe që do t'i shitej si pluralizëm i vërtetë. Plani i regjimit po realizohej pikë për pikë.

(VIJON)
*Shinasi Rama eshte Doktor i Shkencave Politike, Professor i Asociuar Klinik, Drejtor i Programeve te Masters ne Departamentin e Politikes te Neë York University dhe Zv. Drejtor i Qendres Alexanher Hamilton per Ekonomine Politike.

80 Komente

Dhe per keto perfundime ju deshen 20 vjet zotit Shinasi Rama, apo i dinte qe atehere dhe heshti?!!

Shume e sakte dhe indiferente kush eshte sot Shinasiu, me e rendesishme kush ishte Shinasiu ne Dhjetor te '90.

Shenasi Rama, nipi i Esma Rames ( mbase edhe djali , po nuk jam i sigurt) anetare e KQ.

Shenasiu para se te behej student ishte polic, qe do thote se shkolla si pelqente.

Para se te thote shume gjera qe dihen, kush mundet te sjelle emrat e atyre qe ishin ne takim me kriminelin Alia, mbaj mend qe ishte Azemi, Arbeni, Shkelqimi, ku sot nuk jetojne . PSE ???????

Kaq kombezeze paska qene ky takim ?????????????????

 

 Ca lidhje ka biografia e Shinasiut (te cilit se njoh fare) me ate cka bere ai? Ma thuaj pa mu perdredhur si curve se cila eshte lidhja organike mes familjes se Shinasiut dhe aspiratave te tija prej studenti?

romak.

Nuk eshte biografi, kur nje person publik, shkruan per nje periudhe te caktuar, ku ky person ishte pjesmarres, deshmitar ne ngjarjet e pershkruara, eshte korrekte te jepet edhe situata shoqerore e personit per kohen i cili shkruan.

Sikur Shenasiu te ishte nje ishiburgosur, apo nje ishrefugjat i kthyer ne shqiperi ne veren e '90 kur te tjeret iken , jam i bindur se gazeta do e cilesonte me germa te medha.

 Prape nuk u pergjigje. Car lidhje ka Komiteti Qendror dhe Esmaja me aspiratat e Shinasiut 20 vjecar?

Qe ka qene agjent i sigurimit, nuk e kupton as kete !

Ne rregull atehere, po Sali Berisha qe ka qene 25 anetar i PPSH me teser, qe bente forma politike ku te merrte shpirtin cfare ka qene?

LlumiDrin,

Me qe Shinasine e njoh nga afer, po te korrigjoj. Ne farefisin e tij nuk ka asnje Esma ose Edvin, ose Sali. Dhe ai ka qene poet e perkthyes, qe eshte lejuar te ndjeke shkollen vetem ne moshen 28 vjece, per "njolla" biografie.  

Pallavra te tilla mund te shkruhen ne website ne menyre te qellimte vetem nga spiunet e Saliut dhe Nanos, prandaj me i qyteteruar.

 

Ka mundesi, nuk mundem ta vertetoj.

Meqense e qenke mik i tij, po te pyes sinqerisht.

Eshte ky Shenasi Rama ku me 3 Janar 1991 ne Shkoder doli me flamur pa yll ?

Po, ai eshte. Eshte i njejti Shinasi qe kur studentet hyne ne greven e urise u kerkoi te betoheshin e puthnin flamurin kombetar pa yll.

flm per sinqeritetin Stan !

Ke disa rreshta tek nje koment interesant poshte , deshmi se si Shenasiu fillon e reciton permendsh deri ne momentin kur mesuesi i tij i terheq vemendjen se ora ka mbaru me kohe !

Ndersa tjetra , ajo e 3 janarit te '91 ne Shkoder , nje kohe qe nje pjese e pjesmarrseve therriste emrat e atyre qe ishin ne hetusi,per ti liruar ( pjesmarres ne levizjen e 13 dhjetorit, dita kur u hodh ne ere busti i diktatorit) del Rama me flamur pa yll, midis paknaqesi se oratoreve, veprim i cili irritoi pjesmarrisit ne meting.

Lutem, se kush mund te spiegoje nje veprim te tille, te nje studenti qe kujdesi i partis punes nuk i kishte munguar, te kete nje urrejtje kaq te madhe per yllin, duke qene i ndergjeshem se e keqja e atij vend nuk ishin simbolet por kriminelet ne pushtet.

 

bera google dhe gjeta kete interviste
te Shinasi Rames .Ketej nga Canadaja kane nje shprehje "Ligjet
e Kanadase nuk jane sekret" dmth arsyetimi se nuk e kam degjuar ndpnjehre kete emer nuk
nuk eshte alibi,nese ke google use the freaking thinge mos ofendo njerezit kot

Flet nga SHBA Shinasi Rama, nismëtar i themelimit të PD-së. Dhjetori ’90, nga Xhon Lennon në demonstrata “Roli i Ramizit dhe të dërguarit e tij në Lëvizjen e Dhjetorit” “Ndarja me Azemin, u bë vegël e Berishës” [Gazeta Shqiptare, 5.11.2006]
Lorenc Vangjeli

Eshtë jo vetëm një dëshmitar. Eshtë një nga protagonistët kryesorë të Lëvizjes
së Studentëve të Dhjetorit 1990. Shinasi Rama, një nga nismëtarët e krijimit të
Partisë Demokratike, vjen në këtë intervistë në Gazeta Shqiptare me të vërtetën
e tij për ato ngjarje të cilat shenjuan Shqipërinë e këtyre viteve, por dhe
kushtëzuan Shqipërinë e sotme politike. I larguar nga Shqipëria në 1992 dhe i
vendosur në SHBA, me kthjelltësinë që jep largësia, ai analizon ngjarjet, por
dhe personazhet më të rëndësishëm të kohës që i dhanë emrin e tyre asaj
lëvizjeje dhe ndikuan jo vetëm në atë të djeshme, por janë protagonistë edhe
sot. Portretet e djeshme që ai sjell dhe qëndrimet që ai mban ndaj
ish-presidentit Ramiz Alia, kryeministrit të sotëm Sali Berisha,
ish-kryeministrit Aleksandër Meksi, ish-kryetarit të parë të PD-së Azem Hajdari,
Gramoz Pashkos, Arben Imamit, Genc Rulit, por dhe Fatos Nanos e të tjerëve,
bëjnë të kuptohet më mirë e sotmja e tyre. Në përgjigjet e tij tentohet të
shpjegohen gjithë ato dilema, keqinterpretime apo dhe shtresëzime larg
realitetit që tashmë bashkëshoqërojnë Dhjetorin ’90. Shinasi Rama tregon për
takimin e studentëve me Ramiz Alinë, ardhjen e Sali Berishës tek studentët,
Grevën e Urisë, shpresat dhe zhgënjimet e Lëvizjes. Ai hedh dritë sipas bindjes
së tij mbi një histori që ende nuk është shkruar në mënyrë që të pranohet nga të
gjithë ose më keq akoma, është shkruar sipas interesave të ‘disave’.etj etj

 

me mire vone se kurre...te pakten nje qe thote(ka kuptuar) se puna komisarit ishte loja...lexova njefare zenel hoxha dhe me beri per te vjelle cfare bullshit tregon... 

Shinasi Rama cdo here i ka bere te qarta perjetimet e tij. Jo tani, por qekur u perplas me Doktorin ende ne fillim. Keshtu qe nqs jeni te vegjel, ose keni mungese informacioni, mire eshte te permbaheni paksa, Syri i Bukur.

 @ Bariu

pyetja ime ndonese habitore, ishte e sinqerte. Nese i ka bere publike me pare, atehere eshte faji im qe s'i kam hasur gjekundi, ndoshta edhe sepse ka pothuaj aq kohe sa levizja e Dhejtorit (pothuaj thashe) qe nuk jetoj ne memedhembje...

Dhe sa per vetepermbajtje, eshte cilesia apo edhe difekti ne dac, qe me vene me shume ne pah te tjeret...

Jo vetem Shinasiu, por shume prej atyre qe kan qene vertet pjese e levizjes per demokraci ate vit kan fol, dhe keto gjera jan bere publike here pas here. Dihet qe shume prej tyre u detyruan te shkojne ne ekzil nga Berisha dhe shume te tjere u detyruan me shume menyra te heshtin mbi te vertetat e atij viti.

Levizja studentore dhe ajo per demokraci kishte karakter kombetar dhe u mbeshtet fillimisht nga shumica derrmuese e shqiptareve. Vetem kur ne krye te PD-s u vendos Berisha populli u perca, PD-ja mori karakter anti-kombetar percares dhe ne Shqiperi filluan te bejen ligjin ato forca qe mendonin vetem per shkaterrimin e Shqiperise, te cilin e arriten ne 97-n.

Pikat mbi i :

1. intelektualët e shquar edhe pse kishin bredhur botën perëndimore kishin deklaruar se nuk e dinin se çfarë ishte pluralizmi politik.

2.Më pastaj, plani parashihte që të njëjtët intelektualë "duetet" e "trojkat" e kryeqytetit - të cilët ishin lejuar të botonin mendimet e tyre të cekëta dhe të përgjithshme në gazetat më të rëndësishme të partisë ose të jepnin intervista në Zërin e Amerikës, por që kishin sprovuar veten të ishin njerëz pa pikën e karakterit dhe të manipulueshëm - ma së pari se nuk e pranuan me e marrë përgjegjësinë historike në takimin me Ramiz Alinë - do të dilnin në krye të organizatave e shoqatave pluraliste. 

3.studentët ishin konfuzë dhe nuk dinin se çka donin - ... disa me ne krye Azem Kajdarin ishin takuar me Alinë dhe nuk kishin thënë ndonjë gjë interesante, në fakt asgjë me u mbajt mend - dhe prandaj 'duetet' e 'trojkat e intelektualëve që e kishin krijuar emrin e tyre si 'disidentë' në pesë muajt e fundit u vunë në punë dhe u dërguan që t'i udhëheqnin dhe t'i mësonin që të bënin 'çka duhej' dhe çka ishte më e mira për partinë, socializmin, dhe kastën sunduese.

4.Megjithatë studentët që dolën në demonstratën e 8 Dhjetorit ishin pak dhe nuk e dinin se çfarë kërkonin. 

____________

Edhe historia kete rrefen.Mjaft  levizje epokale  keshtu kane fillu.Diku eshte bere sebep  semundja patates, diku kriza e te korrave, diku zia e bukes e me radhe. Por te gjitha kane patur nje sfond dhe arsye me te thella, edhe pse te pa artikuluara qarte ne fillim.

E dyta, habitem se si z.Rama e anashkalon rolin e faktoreve te jashtem ose te perfaqsuesve te tyre  rezidente ne Tirane. Tashme vete ata kane sjelle fakte per nxitjen e ngjarjes se ambasadave. 

Skenari i ndertuar nga Shinasia difton se LSSH u orkestrua nga R.Alia. Ka shume mundesi. E vetmja pike qe do te mbetet perjetesisht e pa dokumentuar  eshte vetem nje fjale dykuptimshme, e thene neper dhembe, aty ne kembe teksa "asi" po largohej, nje pakt i heshtur, shoqeruar  nje gjest tip shkelje syri dhe levizje koke (hidhu atje) :

Gezuash o Makbeth qe neser behesh Mbret !  

 

Pershkrimi i ngjarjeve sipas Shinasi Rames, eshte i besueshem duke ballafaquar me realitetin politik ne shqiperi. Verifikoni figurat politike per 20 vjet dhe do te gjeni gjithe pasardhesit e PP, te pozicionuar ne lidershipin e te pakten dy partite kryesore dhe klasen e re te milionereve (kapitalisteve) shqiptare. Te tjerat jane "show" qe populli budalla ka qef te shijoje.

Perpjekja per te cmitizuar 8 Dhjetorin po vazhdon me sukses.

Une kam qene ne ate nate dhe ne ate levizja.Nuk me coi njeri me zor dhe nuk me udhezoi njeri.Ate nate kam pare studente te cilter dhe idealiste qe kerkonin drejtesi dhe me shume demokraci.Jam shume krenar qe kam qene ne ate ngjarje.

Pastaj se si vajti puna me pas ajo dihet.Por sa kam pare jane bere gjithnje perpjekje gjigande per ta lidhur kete levizje si levizje te Ramiz Alise dhe ne kete gracke, per interesa personale, kane rene dhe dhjetoriste si puna e Shinasiut.

Une di qe nuk me nxorri Ramizi atje.Shinasiu dikta me shume,por sa kam pyetur miqte e miq ne ate kohe, asnje nga ata nuk e ka nxjerre Ramizi apo Sigurimi.Keto teorite e mesiperme me ngjajne me ato teorite konspirative te 911.

edhe ata palloshat qe dolen ne demonstrata ne '97 nuk i nxorri sherbimi sekret grek, po ka ca veta andej-ketej qe thone te kunderten

 HAHAHAHAHAHA!!!!!

AAAH, sa qesha! 

smiley

Shume konfuz Shinasiu... duket ashiqare qe si ka lexuar kujtimet e Meksit..

 

 

Meksi iu bashku levizjes shume dite me pas. Nese ti e ke lexuar Meksin, ai e cileson Shinasiun si me te "avancuarin" (ne kuptimin e njohjes se asaj qe po ndodhte, si dhe largpamjes dhe qartesise se pozicionit) ne levizjen studentore.  Libri sapo ka dale. Lexoje.

 Solidarnosc, ate qe thua ti (qe nuk te nxorri njeri apo R.A) e thote dhe Shinasiu ku shprehet se shumica nuk dinin gje, dolen thjesht nga zemerimi i kushteve, inati ndaj regjimit, mirpo ti nuk di (si shum syleshe) se disa kokrra ishin caktuar tashme per detyrat e reja. Disa e kuptuan me vonese e disa si puna jote nuk e kane kuptuar akoma ose nuk duan ta kuptojne (nga sedra, krenaria, apo arsye te tjera) ngaqe ishin pjesmarres ne ate demostrate, dhe si te tille nuk duan (me te drejte) ta lidhin veten e tyre me lojrat qe u lujten prapa kraheve.

Qe Ramo Derbederi po pregatitej per nje terheqje te organizuar apo ndryshim te situates (siç e thote dhe Shinasiu) ne interes te tij/sistemit/nomeklatures, Kjo gje u vu re qysh tek vizita e Perez De Kuelarit. Per çfar erdhi ai per syte e Ramos, jooo, ai erdhi per ti thene se ngelet vetem ju, do e besh ti apo ta bejme neve faktori nderkombetar.  Dhe Ramo Derbederi me pjestaret e besuar te nomeklatures, e filloi me pakez vonese, me pakez avashllik, me pakez kujdes, me pakez ndryshim mendimi, skenash, personash, me pakez kontrroll qe situata te mos u dilte nga duart.

SyriBukur, artikujt e Shinasiut, ne te vjetrit e Peshkut, i lexojme me vemendje dhe endje, jo vetem se shkruan bukur, por se shkruan perjetimet e veta, shkruan realitetin. Lexo disa nga shkrimet e tija te meparshme, drejtoju arshives se Peshkut.  

Pjer ...kam  pak me shkrujte por do ta harxhoj nje per tye se ... po ofron  vere cilesi shollomotke ose te thartueme ...... jo nga ajo jotja , vere e cilesise se pare me nam ke PPU smiley !

Perez de Huelar ne se e di ka qene dikur President Shteti . Ka Lidhje e miqesi te vjetra me Shtetin tone. Ka sakrifice nga shteti yne per te mire te tij e te popullit te tij , ne nje fond MILIONESH ne OKB. Nuk erdhi ashtu sic thua ti por si mik i Shqiperise me pergjegjesi personale dhe me plane te perbashketa ! Neri me ner lahet - tha gezim Kruja smiley !

Keto Historite me analiza te dhjetorit jane bere me bajate se historite e "njehere ne Canak -Kala "

Thjesht ore fare ..ishte nje proces qe kishte filluar me Gorbacovin ne krye ( ndoshta dalin me vone marveshjet ) dhe ai proces do perfshinte te gjithe "ish kampin socialist " ne rradhe te PARE fiksoje MIRE , ne rradhe te Pare interesat e GJERMANISE Dhe ashtu ndodhi . Dhe ketu nuk ka asnje shteg per interpetim pervec konkluzionit ..Ndryshime te Negociuara ...

Pastaj fut arsyen se cfare dhe kur e si mund te ndodhte ne Shqiperi , ku patjeter Domosdoshmeria e can rrugen ne nje varg Rastesish si edhe ajo e te qenit ne "krye " te Shenasiut apo ketyre vjegave te sotme qe te rrokanisin rrotavilen me trimeri pas furtune !

Dhe e fundit qe kam . Jeta mbaron ne se here pas here nuk do kete kujtime si te Meksit , te Shenasiut apo me vone edhe te Dokut te famshem , prej te cilit kemi ndegjuar ate shprejen  thagme  "Une qe ju munda baball ( K ) aret ".... smiley , do jua baj me zi Jue smileydy te qeshme te bejne mire !

Shtese per tye ! Te degjuar me veshet e mi  ( tek klubi PINOKU , ke lana perballe shallvareve ) kur nje grup "shokesh " ju leshuan sh Xhelil me ulerima pas nja ca melodive te Berishes qe kishte leshuar ca kohe para ndaj "isheve " :

Nga na e gjete ate idiot ?...

Ju betohem , Ate dhe Nanon i ka caktuar Shefi , po do i jene ngaterru zarfet . Per te tjeret mba une pergjegjesi ... tha Xhelili smiley

Ne Tirane ke qene besoj kur u perhap teoria e "ndrrimit te zarfeve " Dhe keto nuk jane Histori si te Meksit e te Shinasiut ! Jane histori te atyre qe jane "kercenuar me jete " ....ne se do tu mdodhte gje Pardesyve te Bardha smiley Boll besoj , se mos behet i mencur edhe Lumasi Drinasiu dhe na bie kujtime smiley

Mua thjesht me ben pershtypje,zelli i madh per ta bere Ramiz Aline organiziatorin e vertete te kesaj levizjeje.Kjo me ben pershtypje cdo 8 Dhjetor,pavaresisht se nuk ka dale asnje dokument por thjesht jane te thena nga njerez qe i bejne per perfitime politike te castit.Nuk kam pare asnje dokument deri me sot dhe po pres qe te dale njeri te jape te pakten nje fakt.

Qe rregjimi do te fuste hundet ne LSSH kjo dihej dhe dihet,por qe rregjimi te kete organizuar LSSH me duket pak e eksagjeruar.

Une po flas per 8 Dhjetorin dhe kam pare qe A.Hajdari,A.Lika,Shinasiu,A.Fundo,A.Bendo,Th. Dhimitri dhe dhjetra te tjere ate nate,nuk merrnin ndonje urdher por thjesht po menaxhonin turmen dhe jepnin urdhera sipas situatave qe krijoheshin dhe kjo gje ndodh kudo.Ne shumicen e rasteve thirrjet dhe urdherat ngaterroheshin me njera tjetren,por kjo eshte rezultati i levizjave sporadike.8 Dhjetori ishte sporadike,duan apo nuk duan ta pranojne kuqalashet.9 Dhjetori dhe me pas eshte pune tjeter dhe duhet te diskutohet diku tjeter.Ne festojme 8 Dhjetorin dhe jo 9 Dhjetorin!

Mendoj qe sic ka nisur ky cmitizim duhet te ftojme Ramiz Aline ne festen e 8 Dhjetorit!

Spo thote njeri per studentet.Por per ata intelektuale qe iu bashkuan levizjes ne nje menyre jonatyrale.Asnje nga ata emra qe permende  (ka edhe emra te tjere por nuk e di pse nguron ti permendesh) nuk moren asnje rol drejtues ne qeverine  e ardhshme apo ne PD.Te gjithe u flaken kush ne menyre te drejteperdrejte kush ne menyre te terthorte

Ndihme ndonjeri/a, nuk arrij ta kuptoj kete fjaline ketu:

"Kështu që regjimi vendosi që do të ishte më mirë t'i kthente pas në mënyrë që rradhët e tyre të shtoheshin paksa dhe të kontrolloheshin më mirë."

Si mund te kontrollohet me mire nje grup me i madh njerezish? sa me pak njerez te kete aq me te kontrollueshem jane ma do mendja, sa me shume te jene aq me pak te kontrollueshem. Dmth kontrolli mbi nje grup dhe madhesia e grupit a nuk jane ne perpjestim te zhdrejte?

 Shenasiu thotë një pjesën  më të  madhe të  vërtetës  pjesën tjetër e thotë rrjedhja e ngjarjeve politike deri në ditët e sotme . Nuk diskutohet se pa shtyrjen dhe garancinë e pushtetit asnjë s'do guxonte por edhe sikur të guxonte s'do gjente përkrahës e ku tek studentët . Mos kërkoni ,dokumenta nuk ka , por ka përjetues të ngjarjeve si Shejnasiu e mijra të tjerë . 

Ne nje video te transmetuar tek Opinion para disa ditesh kam pare shume fakte te paditura qe e bejne me te lehte te kuptuarit e asaj cpo ndodhte.

Teksa fliste me R. Aline ne takimin e intelektualeve ne fund te gushtit 1990 S. Berisha me nje ton te nenshtruar e prej pule thoshte 'Shoku Ramiz eshte mire qe partia te sinkronizoje informacionin qe ka ne menyre qe te huajte mos te japin informacion te rreme, partia duhet te jete me e vemendshme'.

Aq tha, asnje pipetime per pluralizmin politik, asnje ton kurajoz asnje imponim i aspirates per liri asgje, edhe kjo vetem 4 muaj perpara se sistemi qe dukej se po binte nga dita ne dite te merrte tatepjeten.

Kurse I. Kadare tha 'Shoku Ramiz une te them te drejten se kuptoj mire kete pluralizmin..'

R. Alia: "e kupton mire ti e kupton, mos me thuaj mua qe se kupton ti pluralizmin politik, te ma thoshte dikush tjeter po por ti..se kuptoke ti pluralizmin..hmmm'.

Kam humbur shume respekt per Kadarene. Te pakten te rrije ne heshjtje e te mos flase e hiqet si pioner i demokracise. Kurse per Salen nuk habitem fare se e kam ditur me kohe qe eshte nje rrote *ari, nje mekanizem i bindur i sistemit komunist qe vazhdon te vegjetoje me te njejtat menyra pereverse ne sistemin e sotem.

 

"Ne vitin e shtatembedhjete", ditar i F. Lubonja nga burgu, ne daten 9 dhjetor te ditarit, (faqe 194), i burgosuri F.L. shkruan:

Me cmerit edhe nje gje tjeter: Shpetimi na pruri qe ne daten 20 nentor lajmin se nga data 5 deri me 10 dhjetor, po qe se nuk ben gje Ramiz Alia, do te ngrihen studentet ne Tirane. Kjo smund te jete koincidence. Ose kemi te bejme me nje gje te organizuar kahere dhe me mend ose, cka me duket si me me gjase, (por ndoshta gabohem sepse per te nxjerre kete konkluzion te dyte ndikon bindja ime se ne ende sjemi pjekur per te bere lufte te organizuar dhe me mend per demokraci) kjo parrulla e "peses deri me dhjete" eshte futur nga individe te vecante dhe mandej ajo ka vepruar si tharm duke u perhapur goje me goje neper tere studentet ... derisa ne menyre te pakuptueshme eshte bere ndergjegje e nje pjese te madhe syresh.

Interesant dhe gati i pakuptueshem prej ketu ku ndodhem eshte edhe fakti se ndonese shteti e dinte kete (sepse eshte e pamundur te vije nje lajm i tille ne kete humbetire c'prej 20 ditesh e te mos kete shkuar me pare ne kanalet e Sigurimit), prapese prape nuk kane bere asgje per ta evituar.

po ik e ik anej se e njofim mir dhe ket lubonjen, klysh i sigurimit te shtetit qe vazhdon akoma merr direktiva nga gramoz ruci e ramiz alia per te c'mitizu revolucionin e studenteve. 

PS. A e thash tamam sic do ta thoshin shoket parafoles? smiley

tamam deja vu smiley

O bre, Shinasiu perseri!

Duke pat parasysh se secili pjesemarres ka kujtimet dhe interpretimet e veta per levizjen studentore te para 20 viteve, nuk doja te komentoja ne perjetimet e Shenasiut, qe e pranoj se ka qene nje nga protagonistet e asaj levizje. Megjithate, disa nga tezat e tij ketu jane deformime te qellimshme te asaj qe ka ndodhur dhe, si deshmimtar okular, do te mundohem ta argumentoj se perse. E kuptoj qe me kohe, kujtimet mbi ngjarje te tilla nuk eshte e thene te koincidojne me realitetin 100%, por "lenia ne harrese" e disa detajeve te rendesishme qe jane krejtesisht personale dhe "mbajtja mend" e te tjerave shume me sekondare, nuk me duket e rastesishme.

Ajo qe po na jep Shenasiu ketu nuk jane historia e levizjes si e mban mend ai, por eshte nje analize e 20 viteve me pas, analize e pasuruar me informacioine mbledhur andej-ketej, e ndikuar edhe nga mosarritja e pozicionit qe ai mendonte se e meritonte ne hierarkine e partise qe u krijua si rezultat i kesaj levizje. Ne thelb kjo historia e Shinasiut eshte thjesht nje teori konspirative bazuar ne teza te cilat as nuk mund te provohen e as nuk mund te hidhen poshte me nje te goditur te lapsit. Si e tille, eshte dicka e pavlere.

  

 

Drita kishte por dikujt iu tha që të shkëpuste qarkun kështu që disa konvikte mbetën pa drita. Disa të tjerëve ju tha që të dilnin të demonstronin dhe ndërkohë, të tjerët do të prisnin me durim për to para konvikteve të tyre.

 

>> 

Teori konspiracioni tipike! Ta mbushin mendjen, pse jo?

Plani i tyre afatgjatë, i hartuar me shumë kujdes dhe i modifikuar gjatë Gushtit e deri në fund të Shtatorit 1990, veçanërisht pas vizitës së dështuar të Ramiz Alisë në SHBA, parashihte që me drejtim të kujdesshëm studentët do të ngriheshin në protesta të kontrolluara nga levat e partisë.

Shinasiu kerkon te na mbushe mendjen se PPSH-ja ka qene organizuesja e vertete e levizjes studentore dhe se studentet ishin thjesht ushtare ne duart e "mjeshtrit" Alia. Hipoteze e pelqyeshme per disa. Por cilat jane faktet qe jep Shinasiu per kete? Dhe cilat jane motivet? 

Ne gjithe analizat e Shinasiut botuar ne shtypin shqiptar ai nuk mund te lere pa permendur "eliten" politike te Tiranes. Eshte veshtire te mos vesh re "urrejtjen" e tij ndaj kesaj elite te atehershme (para '90s) dhe te tanishme. Ai ben dallim midis "regjimit" te atehershem, ku fut ne pergjithesi byroistet dhe nomenklaturen partiake te asaj kohe, dhe "eliten", ku fut intelektualet e angazhuar ne politike dhe ndoshta vete Ramiz Aline. Ata qe e njohin sadopak nga afer Shinasiun e dine se burimi i kesaj urrejtje nuk jane ne fakt te keqijat qe kjo "elite" politikanesh ka sjelle ne realitetin politik shqiptar, por komplekset e tij si jotiranas, eshte brenga qe ai vete nuk u be ndonjehere pjese e kesaj elite. Madje, kjo urrejtje mund te kete sherbyer shume mire si motivim i Shinasiut per te studiuar jashte vendit ne shkencat politike dhe nje dite t'u tregonte ketyre elitareve se "sa u vlen lekura." Megjithate, duket se ashtu si 20 vjet me pare, Shinasiut i mungon aftesia per t'u bere sadopak terheqes e interesant me ato qe thote.

Ne vazhdimin e argumentit te tij se studentet nuk dinin se c'kerkonin, jo rastesisht Shinasiu permend takimin e studenteve te inxhinerise me Adil Carcanin:

Shkëmbimi i hapur i mendimeve e bëri të qartë se kërkesat e studentëve ishin shumë të paqarta dhe konfuze. Studentët që folën në atë takim shpesh nuk e dinin se çfarë donin. Por askush nuk ngriti kërkesa politike të mirëfillta.>>

Nuk eshte kjo fare pershtypja e shumices se studenteve pjesmarres ne ate takim. Duhet pat parasysh se ky ishte takimi i pare i studenteve me nje drejtues te larte te qeverise. Takimi supozohej te ishte per kushtet e studenteve ne konvikte, nuk ishte per kerkesa politike. Nuk mund te them se studentet ishin politikisht te qarte ne kerkesat e tyre qysh prej fillimit, por jo se ata mbeten te tille dhe ne vazhdim - sic kerkon te aludoje Shinasiu. Me aq sa u fol ne ate takim u kuptua qarte qe keta njerez (qeveria e atehershme) qe na drejtonin dhe qe i mbanim si "idhuj" ne fakt nuk e kishin idene si te zgjidhnin problemet ekonomike dhe se, ndoshta u rridhte goja kur flisnin nga podiumet, ne realitet ishin vecse ca gagace medioker. Kush ka qene ne ate takim e vuri re kete gagacerine e Diles - cfare kerkesash politike pret ti t'i parashtronin studentet atij?

Në fakt, zgjedhjet ishin bërë me kohë se kush do të ishin 'liderët' e studentëve dhe kjo ishte krejtësisht në rrjedhën normale të gjërave. Disa pedagogë të rinj filluan të përziheshin por shumica qëndruan në konviktet e tyre të bindur se kjo ishte 'loja' për të cilën flitej tash një muaj.

>This is BS! Shinasiu vete ka qene nje nga "lideret" e studenteve, cfare konkluzioni duhet nxjerre prej kesaj? Shinasiu do te krijoje pershtypjen sikur ne QS dihej "loja" qe do te ndodhte, por ky eshte abuzim i mirefillte me realitetin. Shume nga ne ne QS donin qe kjo te ndodhte, donin qe sistemi te permbysej, ne disa vendje te lindjes kishte ndodhur tashme, por asnje nga ata qe une njihja (dhe nuk ishin pak) nuk e dinte "diten" se kur kjo do te ndodhte. Ato historite e Shinasiut se u perpoq te nderronte daten per nje dite me perpara, por pa rezultat jane sa budallalleqe aq dhe hedhin drite mbi motivet egoistike te tij per te na mbush mendjen me teorira konspiracioni. >

Studentët filluan të përgatiten që të demonstronin edhe të nesërmen. Megjithatë policia nuk ndërhyri, një veprim i pajustifikueshëm për atë regjim dhe i paimagjinueshëm deri në atë kohë... që sigurisht e kishte një arsye. Në vijim, demonstrata e mëngjezit të 9 Dhjetorit ishte një përpjekje shumë e pastër e studentëve për të tërhequr vëmendjen - dhe shkaku i saj ishin thirrjet se disa dhjetra studentë ishin vrarë nga regjimi - por edhe ajo u kontrollua me shumë kujdes.

 

Se pari, policia nderhyri ndaj studenteve - jo qysh ne fillim, jo ne QS, por nderhyri me pas tek rruga e Elbasanit, kishin zene prite tek shkolla e mesme e gjuheve te huaja. Nuk ma ha mendja qe Shinasiu nuk i di arsyet se perse policia nuk nderhyri qe ne fillim. Nje nate me pare, nje grup studentesh ishte takuar me R. Aline dhe i kishin kerkuar qe ai te vinte e te fliste me ta ne QS. I kerkuan R. Alise garanci qe policia nuk do t'i arrestonte apo godiste studentet. Alia e dha ate garanci por si shkembim kerkoi qe ne te ktheheshim ne QS (studentet ishin ndaluar ne nje nga ato rrugicat dytesore midis QS dhe rruges se Elbasanit) dhe t'i kufizonim kerkesat tona brenda territorit te QS. Nuk kishte garanci ne se ne leviznim jashte QS. Ai gjithashtu premtoi se do te fliste me studentet por ndoshta jo ne QS. Kur grupi perfaqesues u kthye dhe na tha ne te tjereve hajde te kthehemi tek godinat, ne s'pranuam. Pas kesaj policet me skafandra, te frustuar nga pritja e gjate, filluan te vinin ne pune shkopinjte dhe energjite e grumbulluara...

 

i kontrollueshëm që mund të sillte "pluralizmin e mendimit", por jo pluralizmin e vërtetë e të mirëfilltë politik, çka është edhe parimi bazë i funksionimit të çdo demokracie të vërtetë.

Studentët do t'i kërkonin Alisë pikërisht atë lloj pluralizmi të organizatave e shoqatave (thuajse i njëjti model i majit 1990 i propozuar nga Alia në Plenumin e KQ të PPSH-së dhe i ricikluar nga Sali Berisha në takimin e Alisë me intelektualët komuniste të kryeqytetit), sepse intelektualët e shquar edhe pse kishin bredhur botën perëndimore kishin deklaruar se nuk e dinin se çfarë ishte pluralizmi politik. Më pastaj, plani parashihte që të njëjtët intelektualë "duetet" e "trojkat" e kryeqytetit - të cilët ishin lejuar të botonin mendimet e tyre të cekëta dhe të përgjithshme në gazetat më të rëndësishme të partisë ose të jepnin intervista në Zërin e Amerikës, por që kishin sprovuar veten të ishin njerëz pa pikën e karakterit dhe të manipulueshëm - ma së pari se nuk e pranuan me e marrë përgjegjësinë historike në takimin me Ramiz Alinë - do të dilnin në krye të organizatave e shoqatave pluraliste.>>

Sipas Shinasiut, jo vetem studentet, por edhe intelektualet qe morren pjese ne levizjen studentore nuk ishin per pluralizmin e vertete partiak, por per pluralizmin e mendimit. Asnje nga keto teza nuk qendron. Kjo ideja e pluralizmit te mendimit ishte hedhur shume perpara se levizja te fillonte prej R. Alise ne nje nga ato plenumet e KQ. Ne studentet e dinim fare mire dallimin midis te dyjave, por me shume se ceshtje moskuptimi, ka qene ceshtje strategjie: a duhet apo jo te jete ne listen e kerkesave tona pluralizmi politik? Disa mendonin se kjo duhej bere gradualisht, te tjeret e vinin kete kerkese si parakusht. Ne dt. 9 dhjetor te '90, u zgjodh nje perfaqesi prej 15 studentesh per te perpiluar listen e kerkesave dhe per te vendosur se si e ku do te vazhdonte protesta. Kishte dy rryma brenda grupit perfaqesues: njera qe perbehej kryesisht nga ata qe kishin marre pjese ne takimin me R. Aline nje nate me pare, dhe ne te tjeret qe s'kishim qene atje. Te paret kerkonin qe pluralizmi partiak te "maskohej" nen terma te tjere, dhe protestat te kufizoheshin brenda QS. Ne te tjeret ishim kunder. Ka qene nderhyrja e nje vajze nga vlora (almes) qe i dha fund diskutimit per pluralizmin. "Do te ishte zhgenjim i madh per gjithe ata qe kane syte nga ne sot, ne se marrin vesht se jemi ngritur per nje pjate me groshe." 

Edhe dicka tjeter per kete pluralizmin qe mesa duket i ka ngel fiksim Shinasiut. Ne dt. 12 ne mos gaboj, pefaqesuesit e zgjedhur nga cdo fakultet jane mbledhur ne godinen #15 per t'u pergatitur per takimin me R. Aline. Pervec studenteve jane ftuar dhe pedagoget qe kane qene aktive gjate atyre diteve te marrin pjese. Eshte e vertete qe kane munguar G. Pashko dhe S. Berisha aty, por ka patur nje aresye per kete, qe Shinasiu qellimisht nuk do ta permende. Ka qene nje problem ne komunikim: dikush u kish thene studenteve te ekonomikut dhe mjekesise qe secili grup me baze fakulteti do te diskutonte me vete tezat perkatese dhe me vone do te diskutohej me vone do te diskutohej me gjithe perfaqesine e studenteve. Pashkoja me Berishen kane ardhur me vonese se bashku me studentet e tyre ne takimin pergatitor. Une vete kam qene tek dera kur ata donin te hynin, dhe me kujtohet si tani qe kur pyeta studentet e tjere t'i pranojme apo jo, Shinasiu ka bertitur i pari " studentet le te hyjne, por ata te dy jo!" Te bertasesh aq fort per te mos i lejuar te marrin pjese ne mbledhjen pergatitore dhe pastaj te akuzosh se keta "intelektualet komuniste nuk pranuan te merrnin pergjegjesine historike  takimin me R. Aline" eshte vertet dicka e ulet. Nuk ma ha mendja se Shinasiu e ka harruar kete detaj "te vogel."

Ne ate mbledhje, Shinasiu u caktua si personi qe do te argumentonte domosdoshmerine e pluralizmit politik para R. Alise. Por cfare ndodhi ne takim? R. Alia dha si lajm te pare ate qe lejimi i pluralizmi politik u miratua nga plenumi i jashtezakonshem i KQ. Nje situate qe do te kerkonte nje modifikim te argumentave per lejimin e tij, tashme te pergatitura, prej Shinasiut. Por ne fakt, kur iu dha fjala, Shinasiu filloi "t'i bjere fyellit" pike per pike sic ishte rekomanduar ne mbledhje. R. Alia e nderpreu dhe i tha "a e degjove se c'thashe une, ajo u lejua, tani shkojme me tutje..."

Ate qe duhet ta bente Shinasiu e bene ne fakt Imami dhe Blendi Gonxhja. Ata i kerkuan Alise konkretisht ne se ne studentet donim te krijonim nje parti politike, a lejoheshim ta benim kete. Alia edhe aty e tregoi se ishte nje politikan karavidhe. Parimisht e pranonte se lejimi i krijimit te partive te tjera do te lejohej, por ne studentet mund te krijonim "organizaten e studenteve e intelektualeve te rinj", jo parti. Fakti qe Alia e beri nje sugjerim te tille nuk eshte prove e teorise konspirative te Shinasiut, as dhe tezes se tij se intelektualet do t'i vinin pas avazit ne kete propozim. Ne fakt, nuk i vajten. Prova eshte ne video e regjistruar.

Shkurt, Shinasiu mund te jete nje profesor i mire i shkencave politike, por kjo s'do te thote se eshte gjithashtu  politikan i zoti. Kur i eshte dhene mundesia ai s'ka qene ne gjendje te thote ato qe duhet ne momentin e pershtatshem.

Sorry se e zgjata shume fare... nuk ia vlejti.

 

 

 

 

 Ke folur shume e ske thene asgje. Ti qe akuzon Shinasiun per komplekse paske per vete komplekse, po te anes tjeter, te anes qe do te veshe me heroizem dhe perdellim emocional ngjarje ku ka qene pjesmarres.

Shko tek tv Klan se i ke te qarta te gjitha. Studentet kur takuan Ramizin folen vetem per drita, uje e kushte banimi, asgje tjeter. Ramizi i tha 'per keto me ftuat ne takim, keto zgjidhen me nje tel'. Studentet u stepen dhe Ramizi i provokoji..po ndonje deshire per pluralizmin keni'? Jo thane, duam vetem nje organizate studentore se org e rinise nuk funksionon'. Ja kjo eshte e verteta sado te shihni ju endrra me baloze. Kjo e vertete eshte e fiksuar ne video, aty eshte edhe S. Berisha qe rri si pule qorre dhe kerkon vec rakordim te partise me masat, apo Kadarene qe thote 'une nuk e di ceshte pluralizmi politik'. Asnje ska pasur bythe te flase me kurajo edhe tja thote troc Ramizit. Te mos ishte per ndryshimet ne Lindje e B. Sovjetik me studente qe kerkonin supe e poca dritash pushteti komunist kishte zgjatur edhe 100 vjet. 

Me kete nuk dua aspak ti ul meritat shume syreshve apo studenteve por ngjarjet nuk kane qene aq heroike sa ci paraqesin dhe studentet dhe populli ka marre zemer vetem kur pane qe po luftonin me nje kale te ngordhur (pushteti komunist). Ku ishin keta studente apo intelektuale 5 vite me pare ne 1985?

Romak, e di si i thone ketij muhabeti? Burri u kthye nga Stambolli, e zonjeza molloit se c'pa atje.

Ideja per te zhvleresuar levizjen studentore te dhjetorit nuk eshte as dicka e re, dhe as dicka keshtu ne tym e paorganizuar. Nuk je as i pari e as i fundit.  Fyellit i bie mire, megjithate.

 Lene mer amon, pse duhet te besoj ty une me shume se Shinasiut? Apo Blendi Gonxhes? Kur ske argument, fillon me romuze qebaptoresh. Une ne fakt skam pse te besoj asnjerin nga ju, filmimet e rralla qe nxorri Fevziu e qartesuan shume ate qe ne fakt kemi dyshuar se ka ndodhur. Qeme te fundit nga gjithe lindoret qe e ngritem zerin, dhe e ngritem kur e kishte marre ferra uraten. Edhe kur e ngritem e ngritem me lepurin 7 kilsh me 7 kelyshe ne bark. Ramiz duam drita, Ramiz duam uje, ushqim te bollshem..edhe shih po munde edhe nje organizate rinie se ajo qe kemi nuk eshte hic gje. Me rob si ju komunizmi do kishte shire ne leme edhe 100 vjet ashtu sic ne fakt shiu 50.

Me qafsh mu, besoji kujt te duash, vec me ler rehat. M'u thafshin duart mua ne se ti mendon se une e shkruajta ate me lart per te te mbush mendjen ty. Sinqerisht, jam ngop me "smart ass-es" te llojit tend.

 flm Permetar, qe i ndan ketu kujtimet tuaja. Para disa kohesh edhe Hurbinek si deshmitar ka pas postuar nje koment interesant ne lidhje me ate kohe.

Agjent i sigurimit, loje e sigurimit, makinacione te RA..... do i marrim vesh mbas nja 20vjetesh kur te shpallen jo sekret dosjet perkatese te CIA,s ndoshta dhe ato qe mund te kene ngelur ne Shqiperi.

Personalisht mendoj, qe qeveria e asaj kohe e kuptoi qe si bente dot balle lumit te ngjarjeve te asaj kohe ndaj dhe u mundua ti ndryshonte rjedhen kah donte. Dhe ia kan arrit horrat.

  • Saliu Berisha - 15 vjet anetar dhe sekretar partie, ne dreke na thoshte te ktheheshim neper auditore, ndersa te nesermen ne darke fap na doli ne tribune bashke me ca te tjere (spo permend shkrimet me porosi qe bente te ZP).
  • Azem Hajdari - as me pak e as me shume po gazeta RD e viteve 94 - 98 e akuzon si spiun te sigurimit.
  • Pjeter Arbnori nje njeri i mire dhe i urte u menjanua turperisht ne vitet e fundit te jetes se tij per ti be bere vend dizenjatores. 

keto e shume te tjera jane gjera qe duken sheshit. Te verteta te tjera do mesojme me shume kur ....... te hapen dosjet.

Qe rregjimi do te fuste hundet ne LSSH kjo dihej dhe dihet,por qe rregjimi te kete organizuar LSSH me duket pak e eksagjeruar.

 

Ne mos ne menyre te drejtperdrejte, ne menyre indirekt po.  Ishte regjimi ai qe caktonte se kush merrte te drejten qe te shkollohej gjate asaj kohe, dhe kriteri numer 1 per regjimin ishte morali politik i personit qe i jepej e drejta dhe i familjes te tij.  Pra llogjikisht studentet ne pergjithesi por dhe ata te 8 dhjetorit ne vecanti vinin nga familje me moral te mire politik sic thoshte regjimi, pra familje komuniste ose mbeshtetese te komunizmit dhe me gjithe devijimet e tyre nuk kishte gjasa qe te ishin armiq te eger te regjimin dhe funksionareve te tij.  Matane kesaj pastaj, duhet bere e ditur qe studentet qe takuan Aline, Bashkurtin dhe Gjinushin me 11 dhjetor nuk vinin nga ranqet e atyre te 8 dhjetorit te gjithe.  Brenda tyre kishte nje mase te madhe qe vinte nga BRPSH-ja e brenda themelueseve te PD-se ishin dhe te famshmit intelektuale bashke me Saliun per te cilin Ramizi thot qe une thejsht e cova "t'iu flasi" studentve e t'iu thot qe s'takohem me ta pa u kthyer ata ne mesim, e "cuditerisht" nga kumtar i Ramizit Saliu u shendrrua ne nje nga themeluesit e PD-se e me vone fyhreri i saj.

Pastaj po ta shohesh me gjere situaten, ne revolucione te tilla historia na tregon qe pas shkaterrimit te elites se vjeter vihet ne jete nje proces qe fillon krijimin e elites se re qe do te sundojne vendin dhe do zere vendin e elites se vjeter.

Shkaterrim ne kuptimin e fjalperfjalshem si vrasje apo burgosje te elites se vjeter nuk pati (burgimet 4 vjecare te anatareve te ish byrose bashke me Ramiz e Nexhmije per pune kafesh ishin teresisht qesharake).  Athere cfare ndodhi? Bashke me elitet e turmes se studenteve (qe ishin te perzgjedhur nga elita e vjeter gjithesesi) u bashkuan nje pjese e elites se vjeter (Berisha, intelektualet e te tjere) qe i duheshin gjithesesi elites se turmes per hire te eksperiences, edukimit dhe pervojes ne pushtet per t'a mesuar eliten e turme si drejtohet shteti dhe si ushtrohet pushteti.   Sigurisht kjo pjese e elites se vjeter qe i'u bashkua elites se turmes e beri kete gje edhe me pelqimin dhe shtyrjen e ajkes se elites te vjeter (Byroja, KQ, sekt. e rretheve etj) qe me kete akt siguronte se pari sigurine e tyre fizike me ardhjen e elites se turmes ne pushtet e plot gjera te tjera.  Nderkohe ajka e elites se vjeter krefi bijte e saj biologjike per t'u bere pjese elite se re politiko ekonomike duke trasheguar fronet e tyre ne PPSH e riemeruar si PS.  Normalisht qe vete u terhoqen nga ushtrimi i pushtetit publik qe te legjitimonin hibridin elite turme-elite e vjeter dhe princerit e tyre qe kishin trasheguar fronin.  Per popullin gjithe ky proces i menaxhuar nga klithmat histerike e demagogjike antikomuniste te Berishes, u shit si rrezim i sistemit kur ne fakt ishte nje tranzicion pushteti i mbikqyrur ne nje menyre gjeniale.  The rest as they say..is history!

I pakapshem, fakti qe regjimi kontrollonte kush do te shkonte ne shkolle te larte, nuk do te thote se kontrollonte edhe se cfare duhet te mendonin ata qe shkonin ne shkolle te larte.

Se pari, ne shkolle te larte ndaloheshin te shkonin ata qe kishin biografi te keqe ose relativisht jo shume te keqe. Kishte plot nga ata qe kishin ndonje gje te vogel, por qe kishin qene studente me nota shume te mira dhe sigurisht, do te studionin ne dege te veshtira (inxhineri, shkenca), jo ne juridik apo ekonomik, nga ku pritej te dilnin "kuadrot" e vertete.

Se dyti, historia ka treguar se jo pak here ekzistojne kontradikta midis brezave: nuk eshte e thene qe femija te pelqeje te njejtat gjera qe prinderit kane pelqyer per jeten e tyre.

Se treti, kush mund ta bente "revolucionin" per permbysjen e sistemit vec studenteve ne Shqiperi? Te deklasuarit? Do te ishte sakrifice e madhe prej tyre sepse (a) nuk dihej si mund te merrte dhe (b) ajo lloj levizje nuk do te kishte perkrahje te gjere.

smiley 

Romak-o, nuk ishte levizja studenti, por levizja studentore. Shinasiu ka qene protagonist, ashtu si shume te tjere, por jo drejtues i saj. Ne se e meriton dikush per t'u quajtur drejtues i levizjes ai eshte Azem Hajdari.  

SHkrimi nuk sqaron(por as komentet e deri tanishme) mirè se çfarè bèri konkretisht R.ALIA pèr shtypjen apo nxitjen e lèvizjes sè dhjetorit??mos quani shtypje tè atij sistemi goditjen apo rahjen e studentève njè natè?mè thoni kèsaj i thoni shtypje? ai sistem kur donte tè tè shtypte tè fuste njè plumb pas koke e pastaj shkonte e tèrhiqte zvarrè familjarèt e tu me shpi e katandi...pa problem hiç!! nxitje...organizim..deri tek zgjedhja e kryetarve tè tyre...unè i besoj shumè Alisè kur thotè se Saliun e dèrgoi tek studentèt jo sepse kush e di se çfarè kishte nè mèndje,por thjesht sepse ai qè bènte mè shumè zhurmè mes tyre ishte njè tropojan si puna e tij(A.Hajdari)...pres vijimin!!

Nuk ka rëndësi se si erdhi e si iku Saliu, rëndësi ka që ai e ndjeu potencialin që kishte kjo lëvizje politike dhe, me gjithë luhatjet e njohura të tij (ndër të tjera, ai dhe të tjerët mbetën anëtarë të PPSH-së deri në Janar të vitit 1991), Saliu u bë shpejt shumë i fuqishëm në PD. Pavarësisht karakterit të dobët, ai kishte dije, kishte shumë lidhje gjithkah, ishte shumë inteligjent, njeri i strukturave dhe gëzonte shumë respekt si në intelektualët e Tiranës ashtu edhe në popull.

 

Shinasi Rama: Berisha dhe Pashko nuk e donin Edi Ramën në PD

qershor 2009

Unë kërkova largimin e Shinasi Ramës nga PD

Duke qenë djali i njerit prej 200 petritave të themelimit të PKSH-së, ushtarakut Ali Rama, Shinasiu nuk kish nga shkon "molla bie nën mollë"-thonë!

U bë edhe ai sigurims pse kjo punë shkon me gjak, por fatkeqësisht ndryshe nga sigurimsat klasikë, Shinasiu pat një kohë reputacionin e rrugaçit në Shkodër, pat lanë shkollën e oficerave e endej rrugëve me gjithkënd e njerëzit e thjeshtë duke e parë ashtu kujtuan se është ashtu si ata, por në fakt ai kish pasë mision me ndejtë ashtu. Këtë e provon dalja e tij dëshmitar në gjyqin tim, personit me emër Lukë Velaj nga Shkodra më ka dalë dëshmitar duke shpifur e zbatuar detyrat e Sigurimit. Unë hëngra nja 12 vjet burg prej tij e Shinasiu për shpërblim u dërgua në shkollë të gjuhëve të huaja se kreu detyrën më së miri!

Aty edhe u gjend në dhjetorin e studentave 1990 e që duke ba karrierë në PD po të mos i thosha unë Sali Berishës se në rast se nuk përzeni nga PD persekutorin tim unë do iu kundërvihem botërisht. PD ia tregoi këtë Shinasisë e ai ia mbathi në USA ku më kanë thënë se si shumë shitet për figurë kombëtare!? Kulmi! Kam vetëm kaq me i thanë këtij djalit, nëse nuk ndihesh fajtor për sigurimllëqet tuaja të paktën hesht mos na jep leksione se na shpif shtypin emri yt, le të flasin ata që janë të pastër se të paktën kanë shembull me dhanë! Jo juve shoku Shenasi Rama ju jeni djegur, ia keni shitë shpirtin djallit të kuq sigurims! Ma mirë tash rri në heshtje e lëpij kockën që të ka rënë në hise! Prandaj ike e ja mbathe ne USA

Pa kurrfarë respekti LUKE VELAJ.  

Sh. Rama dje ka qene sherbetor nga "halli" i aparatit represiv te diktatures, sot eshte sherbetor nga qejfi i Edi Rames. Thoni pastaj qe njerezit ndryshojne!

 Kjo plotson më shumë të vërtetën e Sh. Ramës kur dhe ky drejtues i LS qenka i futur nga sigurimi.Po për çfarë veprimtarie ju ka dalë jallanshahit dhe ç'ndryshim ka 1/200 petrit me 1/ 100 sekretar partie.

ne fakt Sh. Rama edhe flet te verteten, nuk eshte se cdo gje i ka genjeshtra. Ky flet me dore ne zemer si i thone dhe duke qene se vete Shinasiu si person ka qene vene aty nga regjimi komunist, per ta mbytur pa filluar mire ajo levizje, ky niset nga keto premisa personale dhe e pergjitheson te gjithe Levizjen.

Meqe qenke i brendshem ne keto pune, as me thua se kush nga nismetaret e levizjes studentore (jo emra studentesh) nuk ka qene i vendosur nga sigurimi i shtetit? Ose me thuaj ata qe kane qene te futur nga sigurimi se e gjej vete pastaj diferencen. Apo je betuar qe nuk do i nxjerresh sekretet e sigurimit te shtetit?

Vallahi, pasi kam lexuar disa prej këtyre ish studentëve të Dhjetorit shumë herë këtej vërdallë, mendoj se nuk ka nevojë për çmitizim lëvizja.

Si i thonë një llafi: Në Shqipërinë e 2010-ës, studentët e Dhjetorit, të çmitizojnë ty.

 

Vallahi, a ka vlere te degjosh te te flasin per ideale, vlera dhe inteligjence ca njerez qe pranuan per udheheqes nje tip si Azem Hajdari? Pffff.

Dmth tip Katovice?

regjimi dhe elita politike përfundoi me studentët si një faktor i kontrollueshëm që mund të sillte "pluralizmin e mendimit", por jo pluralizmin e vërtetë e të mirëfilltë politik, çka është edhe parimi bazë i funksionimit të çdo demokracie të vërtetë.

 

Nuk po me rrihet pa i thene dy llafe per Sh. Ramen (megjithese e kisha lene per te mos shkruar me ketu) qe si fillim duhet sqaruar se pikerisht vete Shinasiu ka pasur ca "bashkepunime" me regjimin komunist qe ne fund te fundit e cuan dhe ne shkolle te larte ne moshen 30 vjecare. Pastaj vete Shinasiu ne nje shkrim te tij te para do koheve pati treguar se babai i tij ka qene oficer diku nga vrimat e aparatit represiv komunist megjithese pastaj i flakur dhe denuar nga po ai regjim per te cilin kishte punuar babai i Shinasiut. Levizja studentore qe i dha derrmen regjimit punist ishte nje zhvillim i pashmangshem i gjithe asaj qe kishte filluar me efektin domino ne Evropen lindore dhe vete asaj qe po ndodhte ne Shqiperi. Frika kishte filluar te vritej; njerezit kishin filluar te flisnin per pakenaqesite e tyre; nje shtrese e caktuar merrte vesh se c'ndodhte rrotull nesh. Ambasadat, procesionet fetare ne Lac apo Shkoder, demonstratat dhe pakenaqesia ne Shkoder e Kavaje e te tjera i dhane shtyse dhe e bene te mundur ne njefare menyre ate rebelim studentor qe u be Levizje politike qe solli ndryshimet politike e shoqerore ne Shqiperi. Sigurisht qe ne nje vend stalinist si Shqiperia ku cdo disidence ishte shtypur me ashpersine me te madhe, mjerimi nga ekonomia e falimentuar socialiste pergjumte edhe me teper se ne vendet e tjera shtresat e gjera te njerezve, pasi behej fjale per te siguruar ekzistencen se pari, do te benin qe ne fillim te kishte konfuzion, paqartesi ne disa gjera, mos njohuri te duhura etj. por kjo nuk eshte argument se kete Levizje qe na ben te krenohemi me te e drejtoi apo beri regjimi komunist. Te gjithe Levizjet nuk jane te qarta fije e per pe ne fillim, vec ne rastet e komunisteve qe i kane te gatshme manualet per terror. Regjimi e beri te mundur ne fakt me zullumet e tij por jo me gje tjeter. Me logjike te thjeshte arrijme ne perfundimin se regjimi nuk do te inskenonte nje levizje qe do ta rrezonte nga pushteti dhe njerezit qe moren pushtetin pas komunisteve (PD-ja e dale nga LSSH-ja) i futi ne burg gjithe njerezit e gjalle te nomenklatures dhe po te mos kishte ndodhur rebelimi i vitit '97 edhe sot keta kerma do ta ishin duke u kalbur burgjeve. Nuk mund te mohohet qe R. Alia dhe pleqte e byrose u munduan qe ta mbanin pushtetin deri ne fund, ketu futet edhe perpjekja e tyre per te shtremberuar Levizjen Studentore, per ta percudnuar, per ta perdorur per te ruajtur pushtetin sic ishin ato propozimet e famshme per organizata studentesh apo intelektualesh por qe deshtuan. Levizja studentore u ngjiz, mori vrull, ju bashkangjiten intelektualet qe i dhane drejtim me te mire dhe si rezultat pati krijimin e opozites te grupuar ne nje parti ndaj PPSH-se. E para opozite prej gati nje gjysme shekulli. Ishte opozita qe ju prishte gjumin naten ketyre byroisteve dhe as qe mendohej se ishte nje opozite marionete e PPSH-se (gje qe u vertetua kur mori pushtetin). Une jam brez i ri, dmth. kam qene femije i vogel kur studentet po perballeshin me diktaturen keshtu qe me takon dy here te shpreh respektin tim per kete Levizje dhe te gjithe pjesemarresit dhe mbeshtetesit e saj dhe te indinjohem kur njerez qe i ka mbytur mllefi, urrejtja etj. mundohen te njollosin kete Levizje - qe solli padyshim nje te ardhme me te mire per ne femijet e asaj kohe, - sipas skenareve te Sigurimit.

 Si per ironi permbytjet qe ndodhin ne 20 vjetorin e asaj levizje jane nje kujtese se shqipot ne kete muhabetin e demokracise vajten per lesh dhe u kthyen te rruar. 

I pakapshem, fakti qe regjimi kontrollonte kush do te shkonte ne shkolle te larte, nuk do te thote se kontrollonte edhe se cfare duhet te mendonin ata qe shkonin ne shkolle te larte.

Se pari, ne shkolle te larte ndaloheshin te shkonin ata qe kishin biografi te keqe ose relativisht jo shume te keqe. Kishte plot nga ata qe kishin ndonje gje te vogel, por qe kishin qene studente me nota shume te mira dhe sigurisht, do te studionin ne dege te veshtira (inxhineri, shkenca), jo ne juridik apo ekonomik, nga ku pritej te dilnin "kuadrot" e vertete.

Se dyti, historia ka treguar se jo pak here ekzistojne kontradikta midis brezave: nuk eshte e thene qe femija te pelqeje te njejtat gjera qe prinderit kane pelqyer per jeten e tyre.

Se treti, kush mund ta bente "revolucionin" per permbysjen e sistemit vec studenteve ne Shqiperi? Te deklasuarit? Do te ishte sakrifice e madhe prej tyre sepse (a) nuk dihej si mund te merrte dhe (b) ajo lloj levizje nuk do te kishte perkrahje te gjere.

 

Permetar, normal qe regjimi nuk kontrollonte dot cfare mendonin ata qe shkonin ne shkolle te larte, ama mundesia qe keta studente dhe mendimet e tyra gjoja antikomuniste te prodhonin pushtetare qe me vone do ju prisnin kokat ketyre aristokrateve te regjimit ishte zero.  Ky eshte nje deduksion logjik edhe per me antikomunistin e studenteve, sepse fundja fundit ai regjim ju kishte dhene mundesine te shkolloheshin atyre, nje privilegj goxha i madh per rrethanat e kohes.  Cfare ndodhi e verteton kete qe them une me se miri.  Studentet dhe intelektualet e dhjetorit me ne krye Berishen erdhen ne pushtet jo shume vone mbas dhjetorit te famshem, dhe antikomunizmi i tyre i asaj kohe permblidhet me dy gjera: Gjyqi i turpshem i kafeneve dhe demagogjia antikomuniste e Berishes.  As edhe nje sigurims, sekretar rrethi, kryetar komiteti, kryetar i DPB-je, hetues, prokuror, gjykates, gardian burgu apo zyrtar i ministrise se brendshme qe kreu krimet kanibaleske 50 vjecare nuk doli perpara nje gjykate e jo me te denohej ne menyre te rrepte per keto krime.  Perkundrazi, keta njerez infiltruan kudo nje institutet private e publike ne Shqiperi e sot e kesaj dite jetojne te kamur, te qete duke u talluar me viktimat e tyre.

Permetar im at dhe nje tjeter familjar i imi (qe vinin nga familje te superperskutuara) i bashkuan protestave antikomuniste pothuajse direkt kur ato filluan.  E mbaj mend im ate qe prodhoi nje flamur  shqiptar me nje cope beze te kuqe, boje kepucesh dhe nje qindarke e se si njehere erdhi ne shpi i care mbi vetull mbas nje proteste.  Shume shpejt ama, qe te dy u keshilluan jo shume miqesisht nga ata jo te deklasuarit qe te shkonin ne shpi se kjo s'ishte pune per ta, kupton ti? smiley  Besoj se kjo thote plote per te ashtequajturin revolucion antikomunist, LSSH-ne, ato tre ditet e dhjetorit, PD-ne dhe cdo gje qe vijoi me pas...

Permetearo, nuk e di ne se te kujtohet ajo parodia e Luftar Pajos ne estraden e fierit se si partizanet ja hodhen gjermaneve duke u veshur si fshatare.... Perifrazoj... Se fshataret nuk ishin fshatare ere po ishin partizane, dhe shportat nuk ishin me fiq ere po ishin me bomba e me bomba. Atje te gjitha ishin fallco re fallco, vetem gomari ishte gomare pe v erteti...Dhe tani vetem gomari popull eshte prej verteti dhe  cdo gje eshte fallco, farse ... 

 Ore miq,  dhe per Shinasiun  u gjeten fjale, te cilat as qe i perkasin? Ne ka patur  djale, per te cilin ne, nder te paret e  themelimit te PD-se, kishim besim se do te bente shume, ka qene pikerisht Shinasiu.Jam deshmimtar se si i vune brrylat sepse ishte me i mençuri dhe me stoiku,  me i qarti, me i kthejllti dhe me fjalepaku nder ata qe  ishin te paret. Dhe ne te gjitha ne ato qe kerkonim ahere.Nuk shahet ai burre, veç ne paste  tjeteri, qe e pergojon,  helmin per me te miren gje!

Dijeni pra, se ne se ne krye te PD-se do te kishte dale ky djale, zhvillimet ne kete vend do te ishin krejt ndryshe.Por ishet egoizmi i dy  burrave (njeri sot pona tregon historira)dhe  kapercimet  e te ndjerit Azem,  qe sollen tamem ate qe nuk duhej te ishte lideri...kete besoj sot e dine dhe femijet.Sot PD-ja eshte nje variant i administrimit te shoqerise shqiptare, shume me i keq se i P.Punes. 

     Si eshte e mundur qe gjithe  keta intelektuale ne ppu, te diteve te sotme dhe kaqe  symbyllur, per ta pare se  kemi  realisht nje "Shtet Hidaulik" i tipit  "gjysem aziatik e gjysem lindor" , por as se si tipin e shtetit perendimor.Shteti tipik perendimor bazohet tek prona private.Shteti qe kemi neve as qe e ka mendimin e kthimit te prones privateve.Mundohet si e si ta shtyje kthimin.Biles ben pronare me "fermane qeverrie" te paligjeshmit, ndersa  ka semurur deri ne pa sherim pronaret e ligjeshem.Ky tregues thelbesor eshte mjaft, per tu bindur se ça shteti   kemi.Kohet e fundit eshte pervijuar qartazi fare se kemi arritur ne cakun e "Shtetit Demokratik Despotik", Tipik, si   te Despotizmit Oriental.

 E Shinasiu  nuk ishte per kete shtet.Por ne, te ketij vendi, gjithenje kem berezgjedhjen me te gabuar.Ndaj e kemi paguar shtrenjte.Le qe lexoni, sa tha dje ish amabasadori Rajarsonn, miku me i ngushte i "Doktorrit shtet"...."Pas njezet vitesh- tha-....Shqiperia duhet ti kthehet demokracise...."!

Ndaj, mjaft more njerez lavderoni, apo doni te mbroni e ledhatoni...... te keqen e krejt  vendit.

Grava, nuk i di dhe nuk me rr*** fare per evolucionin e partise demokratike. Por Shinasiu beri nje gabim shume te madh, dhe kete une e di me siguri edhe pa uikiliksin: ai humbi ne luften per pushtet brenda grupit te vet. Dhe kur nuk ke ne shtepi, nuk te zihet sevap as ne xhami. Ka ca gjera te thjeshta fare, para cdo spekulimi. Kupton? Eshte faj i rende ai qe te humbesh. Kshu humbi edhe Edi Rama (ish ne gerqi, thuhet) dhe as atij "nuk ia fal". Tani, se si do ishte bere shqiperia apo pd-ja po te ish ne krye shinasiu a selamiu apo kapter ramiu, kete vetem Allahu dhe baba Fetahu e dine.

Ja te paca une ty, pa te tjerat rregullohen. smiley

Grava, po me ben kurioz - e ke njohur Shinasiun vertet ti? Jo per gje, por pershkrimi qe ti i ben me duket si per ndonje person tjeter, jo Shinasiun. Shif grava, nje nga cilesite e te qenit politikan i sukseshem eshte aftesia per t'iu pelqyer relativisht nje numri te konsiderueshem njerezish. Shinasiu ne ate kohe ka qene nje tip zemerak, jo vetem qe nuk qeshte kurre, por vec i mblidhte ato vetullat lart, shifte shtrember, e fliste me nje ze sikur kerruheshin ato tenxherat e zeza pas ndonje dasme te madhe, qe vec simpati e karizme nuk mund te krijonte. Pastaj mos harro, ne pergjithesi njerezit, dhe shqiptaret nuk bejne perjashtim, me shume se sa permbajtjen vleresojne formen; qe ne kete rast do te thote: me shume se sa cfare dikush thote, njerezit shohin menyren si flet, si shikon, xhestet, etj.  Nejse, qe te jem i sigurt qe flasim per te njejtin person: e njeh mire ket Shinasiun ti? 

Sa per krahasimet pastaj eshte nje cike pa kuptim ajo analiza "sikur halla te kishte k..e". Dhe jo, nuk i them keto qe te mbroj ndonje tjeter, absolutisht jo - thjesht si pjesmarres aktiv i asaj levizje nuk me vjen mire kur ato qe kane ndodhur shtremberohen per kushedi cfare motivi. Se kush eshte fitimtari pastaj, apo si do ndodhte ne se "halla" ne vend te nje k..e, do te kishte ate tjetren, ato jane pune qe vec historia i gjykon. Nejse, ky eshte mendimi im dhe gjithsesi e kam fare pa te keq. 

Shendet e te mira 

Shume mllef, permekari, shume mllef. Me sa di une Sh. Rama as ne fillim as gjate njezet viteve ne vijim, nuk ka kerkuar kurre karriere politike, prandaj keto qe shkruan tingellojne te pabesushme, dhe percatje inatcore te nje deshtaku.

Menyra si shpreheni, deshmon se shume nga keto cilesi qe ia atribuoni shkruesit i vuani vete personalisht. Aq me teper se pervec perrallosjeve ne ppu nuk shoh ndnje kontribut tuajin, persa pretendoni. Per me keq ju nuk e identifikoni veten, gje qe ju ben jo vetem frikacak por edhe te paburre.

Personalisht, si shkodran, e njoh mire dhe e admiroj Shinasine per mencurine, pjekurine, dhe kurajon qytetare. Ai nuk u perzie ne pislleqet e Shqiperise, dhe as nuk perzihet ne pislleqet e sotme. Ajo qe te bezdis ty eshte qe ti as nuk je i zoti, as nuk ke dijen dhe as nuk mund te flasesh per nje te vertete qe nuk e ke jetuar ose e ke jetuar ne menyre margjinale. 

Ne se ke kujtime per dhjetorin, mos bej korrigjuesin dhe censuruesin e stilit komunist, por merr kurajo, shkruaji kujtimet tuaja, dhe botoji. Ne fund te fundit, ne levizjen e dhjetorit kane marre pjese me mijra, disa kane pri, disa kane ndjek, disa kane vezhgu. Cilatdo kategori ti perkisni, pak rendesi ka. Thjesht shkruaj kujtimet tuaja ashtu si i mban mend, perfshire edhe mllefin qe ke per Shinasine.

Tuj pase parasysh cektesine e zotnise tande, e me keqkuptu te tjeret, por Peshku Pa Uje, qe e kam ndjek vetem per shkrime si te Zaloshnjes, Shinasise, Demetit, Vehbiut, e ndonje tjetri, me te me vertete po me duket si nje pellg pa uje per peshq pa kry.

 

Ke shume te drejte Stan-me-lepuj - ta mbeshtes...

Ti ke mendimin tend per Shinasiun dhe une kam timin, apo jo? Nuk eshte e thene te na perputhen, ndaj mos reago me kaq habi, e as me ironi kaq te madhe. Se ndonese Shinasiun mund ta njohesh, por mua, te siguroj, s'me njef fare. Me i permbajtur me ato epitetet, se e dime qe i perdor mire.

Thjesht shkruaj kujtimet tuaja ashtu si i mban mend

Pikerisht, kete kam bere.

Sa per ato paburrerite e identifikimit, i kemi diskutuar edhe me pare ketu tek peshku. Jane budallalleqe pretendime te tilla - ky eshte blog virtual dhe eshte normale qe njerezit te perdorin pseudonime, nuk eshte shenje paburrerie. Po deshe ti, une te dergoj emrin tim te vertete ne mesazh privat - do te me bente kjo gje me burre mua? S'e besoj.

P.S.

Me sa di une Sh. Rama as ne fillim as gjate njezet viteve ne vijim, nuk ka kerkuar kurre karriere politike

Me te vertete e ke? Po duhet te jesh i verber te mos e shohesh se ai ankohet, madje uleret mes rreshtash, se si ato qe udhehoqen studentat ishin paracaktuar e se si te tjere qe  e meritonin (nenkupto Shinasiu ishte i vetmi qe e meritonte) u shmangen padrejtesisht nga kjo udheheqje. Duhet te jesh pak i trashe te mos e shohesh qe ky eshte krimbi qe vazhdon ende ta gerryeje nga brenda Shinasiun, qe e shtyn te shkruaje shkrime eskluzivisht vetem per nje gazete si Shekulli (cudi aa?). Une keshtu e shoh kete, ti e sheh ndryshe puna jote.

Pastaj c'karriere politike do te kerkonte ai? Iku nga Shqiperia qysh ne 1992. Do kerkonte te bente karriere politike ketu ne SHBA? Please.

 maskarade e gjalle, Mustafaj te Fevziu ne Opinion per ngjarjet e dhjetorit...kronologjia e mashtrimit:

- benjamine te diktatures si Berisha, Pashko, Mustafaj, etj. lejohen te bejne disa shkrime te "guximshme" ne shtypin e kontrolluar nga diktatura, lejohen te japin intervista mediave te huaja si zeri amerikes etj. Hapi i pare u be, imazhi i intelektualeve "rrebele", "te guximshem", "disidente". Kush organizoi keto intervista me mediat e huaja kur dihej se rregjimi kishte cdo gje nen kontroll. Lind pyetja si u zgjodhen pikerisht udheheqesit e ardhshem te "demokracise" e asnje ish i burgosur ose viktime tjeter e diktatures. Aksesi i pamundur per cdo shqiptar ne shqiperi ne keto media deshmon se u organizuan nga rregjimi. 

- po keta benjamine vendosin te "rrezikojne"  pozitat, jeten e tyre plot privilegje dhe te nderhyjne per studentet protestues e te arrestuar deri te Ramizi e te zhvillojne bisedime me studentet protestues. Ci shtyu keta funksionare, sekretare partie, besnike te rregjimit te ndermerrnin keto hapa riskante duke e njohur shume mire sa i ashper e mizor ishte rregjimi akoma ate kohe ? Sipas deshmise se Mustafajt, ai dhe Berisha benin roje nate e dite rreth qytetit studenti pa ju trembur syri!!! Doktori i nomeklatures dhe sekretari i pare e BRPSH dilnin hapur ne krah te studenteve, ziheshin me shefat e policeve. Kishin ndonje perkrahje tjeter keta "heronj" pervec se asaj te rregjimit qe nuk arrestoheshin ose rriheshin si studentet. Kush guxonte ate kohe ne Tirane te vepronte si keta "heronj". Ishin ndoshta idealet e PPSH qe i frymezonin. Shenasiu e pershkruan me korrektese se keta duhet te benin nderrimin e kontrolluar te rregjimit, pushteti duhet te kalonte ne duar te sigurta. Ishin keta te ardhur me pune ne Tirane qe ishin kelyshet me besnike te diktatures.

- keta benjamine, "disidente" behen cuditerisht edhe udheheqes te partise se pare demokratike. Me stil u menjanua me perjashtime te vogla klasa e persekutuar. Per rrjedhim kemi akoma hetuesit, persekutoret, etj. e diktatures ne pushtet.

Nuk e njoh Shenasine por llogjika e shendoshe dhe ngjarjet e perjetuara te cojne ne konkluzionin se u perdorem nga dora e zgjatur e diktatures. 

Shume e drejte!

 emo, dakort jam qe ai humbi por e di se si u arrit fitoria e  ketij tjatrit?Me brryla, me kercenime me shkelma dhe "kreshnike "bre!  Jo nuk eshte se e di vetem Allahu ate.... se si do te ishte.Te siguroj se me keq se sa sot nuk do te ishte.Sot eshte rrupmallodemokraci....

..............ja e mira te gjete deren !

Grave, duhet me u cliru nga mallkimi i humbesit ("loser's curse" do e quaja). Historia (ajo e verteta) nuk merret shume me keta. Keta jane "footnote", i dashur. Dhe kjo vlen edhe per ata qe humben ndaj Enver Hoxhes dje. Historine e kane bere ata qe e kane bere: Zogu, Hoxha, Berisha, (me nder) Fatos Nano... Nuk do i harroj shashkat mediatike para ca kohesh per nje eduart selam qe shiste toyota ketej (Zoti i dhont personalisht sukses pa fund, t'kuptohena) a nje genc pollo, whatever they are called. kshu per muhabet oxhaku me geshtenja tani qe erdh dimri, s'jam konder xhanem.

... emo,  e keni feste sot andeja Ju ?

Jo, s'di gje. smiley

hair, hair, megjithate smiley

Grava,  Shinasiu ka mllefin e humbjes se pushtetit (po e marr borxh nga ty kete) dhe mire ben qe e ka dhe qe e shpalos gazetave dhe na hedh ndonje grimce te se vertetes ketu.  Ama s'besoj se do kishte ndryshuar gje po te ishte Shinasiu ne krye apo ndonje tjeter.  Me brryla, me kercenime e shkelma e shtyn Shinasiun menjane, sic baballaret e tyre shtyn kundershtaret e tyre menjane me gryken e pushkes.  Pushtetin qe e fituan me gjak e ruajten me mjeshteri te madhe 45-46 vjete me vone.

 Megjithate edhe pse ka te verteta  ne ato qe thoni, ai, per mua eshte  krejt ndryshe nga ky.... qe na mbeti.

Jeni larg dhe nuk e merrni dot me mendje se si tallet  me ish te  perndjekurit. Nje shembull ..jo me te degjuara...

  Vjerri im  ish nder te paktet  perfunduar Akademine e Arteve te bukura ne Itali.Doli partizan ne vitin 1942.Pas lufte  oficer, por  ne vitin 1947 e futen brendasi element anti jugosllav dhe pas nje tete vitesh brenda edhe  agjent  i Fullcit.Dhe ke Selvia(ish hetuesia) e lane  nga data 31 janar gjer pas 48 oresh ne uje akull.Mbeti çyryk...Pas 90 -tes mori  6 milion letra me ...vera

 Vajza e tij ( e merr vesh kush) ka tre vite, qe me hengri shpirtin ec e jak tek K.Te persektuarve, ne M.Drejtesise  dhe kater here ka hapur llogari Bankare se  medemek, do tja u dergojne aty paret.Vdiq i jati e nuk mori gje...! Do vdesin edhe  moter e vella,  duke rendur si dhelpra...pas .....Kujt  ?

Thuajma se e kam harruar !

Te qenit larg nuk do te thote se nuk e di si tallet me ish te perndjekurit.   Te dyja anet e familjes i kam pasur super te perndjekura dhe keto qe thua per vjerrin tend i ka hequr nje nga vellezrit e gjyshit tim, nga shume vuajtje te tjera ne kurriz te shume familjareve te tjere qe kerkojne libra te pershkruhen.  E normalisht te njejtin trajtim qe po marrin femijte e vjerrit tend kane marre e po marrin pasardhesit e familjes time.

Kshu humbi edhe Edi Rama

 

S'humbi Edi jo.  Edi ishte princ i ajkes se elites se vjeter qe u percart ca kohe ne fillim me ato varjet e komunisteve neper shtylla drite qe kerkonte (rrembimi rinor), por qe gjithesesi u gjet jo shume vone per t'u krehur per pozicionin qe i takonte nga Nanoja.

 Kaposhi; " .... Aty edhe u gjend në dhjetorin e studentave 1990 e që duke ba karrierë në PD po të mos i thosha unë Sali Berishës se në rast se nuk përzeni nga PD persekutorin tim unë do iu kundërvihem botërisht. PD ia tregoi këtë Shinasisë e ai ia mbathi në USA ... " 

  kaposho, ti i paske thene nje persekutori te hiqnin nje persekutor. Dikur (shokut tim disident Hysen Shoshorit, iu be gjyqi, dhe ne ate gjyq ndermjet disave qe u çuan per denimin e Cenit, u çua dhe nje burr i ri me nje theks pak te veçante (po citoj fjalet e Cenit treguar mua) i cili kerkonte qe "Ky armik e klases te denohet me varje",  kthej koken dhe shoh nje njeri qe nuk e njihja (thot Ceni) , e shoh sot President , kete prostitut, dhe me vjen keq per kete popull ç'e ka gjet (fjalet e Cenit aty nga viti 1995) . 

Kaposh a i ke lexuar artikujt e Shinasiut mbi drejtuesit e Tiranes. Lexoi se do kuptosh diçka. Ai mund ti kete sherbyer sigurimit ne nje moment (tani po e mesoj kete fakt), por kjo nuk e perjashton çdo njeri te ndryshoje e evuloje per me mire me mbrapa. 

We may pretend that we're basically moral people who make mistakes, but the whole of history proves otherwise.

 

kaposhi, une fatkeqesisht nuk kuptoj anglisht, a mund te mi perkthesh ne shqip ç'a ke thene.  

 Permetari jone more,

 Si more nuk e njoh? E njoh dhe fare mire biles.Nuk e di a ke qene ahere ne debatin e Meksit me te ndjerin Azem?Ju kujtohet diskutimi i te ndjerit Genc Kranji ? Pastij dhe i Shinasiut....Kush e mbylli sherrin qe sa po plaste?E mban mend......... se kush u zgjodh Kryetar ? Kete e dua te ma thuash ! se  ajo zgjedhje u permbys brenda nates nga ....?  Kush? Pa he ma thuaj !

 Nuk duhet harruar se ne ato dite te gjithe ishim si te turrullosur..... Kush ishte ne gjendje te analizonte personalitetet e njerezve .ne te gjithe e shikonim njeri tjetrin jo si konkurente, por si pjesmarres idealiste, te nje  çeshtje shume te madhe.Sa budallenj paskemi qene ne ato dite....! Po  te me vinin keto çaste,  ato dite dhe te me pyeste.... vetvehtja: He si do besh do vesh apo jo? E di si do ti thoshja?  do t`i thoshja : Rri atye e mos ha....marmallate ! Shif hallin tat, sa kur te luftoshe sa per  bere Shqiperine  te perçare ne dysh e rrembulle dhe pasha nje ku e ku, me te lig se Enveri.

  Ja keshtu do t`i thoshja . Kurse Ju miku im, keni qene shume me i mençur .Dhe e di qe kur? Qe ate dite qe mu sikur  na the : Si ajo zonja e " shume e helmuar" qe u tha shoqeve:..." Qajmani o shoqe burren, .... se une do vete ne nje dasem"....

  Qafime miku im!

Pastij dhe i Shinasiut....Kush e mbylli sherrin qe sa po plaste?E mban mend......... se kush u zgjodh Kryetar ?

Grava, dicka sa per hyrje: kur studiohet nje eveniment historik, sic te pakten ne te dy mund te biem dakord qe LSSH ishte, analiza historike behet ne menyren si kane rrjedhur ngjarjet; shifen ngjarjet qe e kane kondicionuar ate levizje, shihet evoluimi nga e kaluara ne te tashmen, jo anasjelltas. Nuk mund te besh analizen historike te atyre ngjarjeve ne retrospektive, nga c'ka ndodhur 10 apo 20 vjet me pas.

Tani ti pyet a e di une kush e mbylli sherrin qe plasi mes Azemit dhe Meksit? Apo kush u zgjodh kryetar? (me thene te drejten, per cilat zgjedhje po flet, se aty u zgjodhen shume here kreytaret?) C'rendesi ka? Dhe pse jane keto pyetje relevante me cfare po diskutojme? Perjgjigjen e ketyre pyetjeve te tua e ka dhene Darwin-i mbi nje shekull e gjysem perpara: Survival of the fittest!  Lufta midis specieve, edhe atyre brenda llojit, ndjek ligjet e evolucionit, sipas te cilit, fiton me i "forti." Kjo e ka nje te mire ama (ne se e pranon teorine e evolucionit): sjell zhvillim. Tani ti po thua, ne se do ishte zgjedhur ai qe nuk fitoi..., "okay, po ishte me i dobet" - them une. Kaq.

Respekte gjithsesi

P.S. ate thenien e asaj te shumehelmuares nuk e deshifrova tamam - a me ndihmon pak po s'pate bezdi? 

  Permetari yne,

Biem dakort, sidmos kur me  kur  thua per  teorine e Darvinit. Eshte per humor  se ajo e...shumeehelmuara, do te duhej te ishte e tille nga qe sapo i kishte vdekur burri ndaj do te duhej se paku ta qante.Por ajo u tha shoqeve... sikunder ta permenda...Ja kaqe

 Miqesisht 

lumidrin - 8 Dhj 2010 - 1:39am - #

 

....Lutem, se kush mund te spiegoje nje veprim te tille, te nje studenti qe kujdesi i partis punes nuk i kishte munguar, te kete nje urrejtje kaq te madhe per yllin, duke qene i ndergjeshem se e keqja e atij vend nuk ishin simbolet por kriminelet ne pushtet.

Edhe te ta shpjegoj ti nuk ke per ta kuptuar se ti nisesh nga instikti kafshor qe vetem po te jesh personalisht i vuajtur ke te drejte te ankohesh e protestosh. Haron se njerezit  ( jo si ty apo lakejte si ty) kane edhe ndjenja edhe mendojne edhe deshirojne nje jete me te mire se pergedhelja apo mos persekutmi i Partise. Ne fakt historia ka treguar se keta njerez jane me te mire per shoqerine se ata qe ngrihen e protestojne se per hakmarje ndaj persekutuesve te tyre.

IDIOT

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).