Shpyllëzimi ne Shkodër

(një mendim i bazuar në një kërkim të thjeshtë

 

Foto A (siper): Tre vendet ku per 20 vitet e fundit ka ndodhur shpyllëzim në masë (ligjor e jo ligjor) në zonat malore të Cukal, Postribe, Shllak, etj. (të gjitha afër lumit Drin që derdhet në fushat e Shkodrës).

Foto B (poshte): Shpjegim i efektit të shpyllëzimit mbi përmbytjet. Në krahun e majtë tregohet se si uji gradualisht shpërndahet nga bimësia para se të arrijë lumin, dhe në të djathtë ku ska bimësi tregohet se si uji rrjedh me shpejtësi në lum duke shkaktuar përmbytje.

 

 

 

20 Komente

Pergezime. Nje vizatim i thjeshte, por shume informues.

Po t'i shtojme pasojave te shpyllezimit edhe ato te mosmirembajtjes apo te demtimit te kanalizimeve si edhe te ndertimeve abuzive e te pakontrolluara, atehere panorama e katastrofes se paralajmeruar kompletohet.

Cdo veprim ka nje pasoje. Eshte koha qe shteti shqiptar dhe te gjithe ne te bejme nja dy llogari te thjeshta dhe te shohim se sa na ka kushtuar deri me sot dhe sa do te na kushtoje ne te ardhmen papergjegjshmeria dhe injoranca.

Ne kohen e merhumit Enver, pyllezohej, ngriheshin prita, stdioheshin terrenet kishte shkolla te mesme profesionale teknike dhe bujqesore pa pua asht qi shkodrant nuk paten men n krese se kishin vec hall me pa Lepa Brenen tash qi u ban prap zatni dun vec dru me u ngroh se Drini permyt vec malsort e zbritun prej Dukagjinit. Rroft njajo Joizefin e njai Sali Berisha se nuk pa dum gja tjeter mir jena ball.

Shpyllezimi dihet qe krijon katastrofa natyrore, kete gje e mesojne te gjithe ne shkolle. Nuk e dine kete gje hajvanet ne Shkoder.  

 Prurje shume e dobishme tek Peshku nga "Miqte  e Shkodres".

Pjer nuk eshte pune e hajvaneve ne Shkoder. ka hajvaner gjithandej neper shqiperi qe i kane prere pyjet, por nen kujdesin e hajvaneve ne qeverite Shqiptare sidomos keto 20 vjet.  

di qe EU jep fonde per vendet e rajonit me qellim pyllezimin e rajoneve ne kuader te perpjekjeve kunder ngrohjes globale; me siguri dikush aty n'qeveri ose me poshte do kete projekte lidhur me ket...(thashe "me siguri" per delikatese se aty dun vecse "dru me pre&quotsmiley

Fragment info nga Donor Coordination in Albania 

http://www.aidharmonisation.org.al/?fq=mesi&gj=en&kid=219

2009

153 Ministry of Economy, Trade and Energy Economic and Social Development Infrastructure Environment Air quality EC     Treatment of hazardous waste and approximation of legislation Environmental clean-up of the PVC plant in Vlora, Albania grant EUR 5,000,000.00 743,222.00 11/5/2007 10/20/2010 ongoing Vlore Vlore Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 154 Ministry of Economy, Trade and Energy Economic and Social Development Infrastructure Environment Air quality EC     Pollution remediation at Ballshi Oil Refinery - II Phase - Preparation of the technical specifications for equipment 2- Provision and installation the necessary equipment in the wastewater treatment plant with the purpose of reducing the oil pollution of Gjanica river grant EUR 926,564.00 648,668.00 7/8/2008 11/1/2009 ongoing Fier   Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 155 Ministry of Economy, Trade and Energy Economic and Social Development Infrastructure Environment Air quality EC     Environmental clean-up of hot spots Completion of the environmental intervention to Ballshi Oil Refinery (phase II) grant EUR 23,000.00 16,173.00 11/27/2006 1/19/2007 Ongoing Fier Ballsh Llazar Korra Valbona Kuko;tel 2277 358; email vkuko@km.gov.al 156 Ministry of Economy, Trade and Energy Economic and Social Development Infrastructure Environment Air quality EC     Environmental clean-up of hot spots Environmental clean-up and disposal of hazardous waste from the Nitrogen Fertilizer Plant in Fier grant EUR 1,573,745.00 304,147.00 1/14/2008 1/13/2009 Ongoing Fier Fier Llazar Korra Valbona Kuko;tel 2277 358; email vkuko@km.gov.al 157 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Air quality EC     Environmental action plan of wider Patos-Marinez area 1- Preparation of the ToRs for the environmental study of wider Patos-marinez area, 2-Environmental action plan of wider Patos-Marinez area grant EUR 499,689.00 498,598.00 3/15/2007 6/30/2009 completed Fier   Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 158 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Air quality EC     Environmental clean-up of hot spots Preparation of the ToRs for the environmental study of wider Patos-marinez area grant EUR 25,692.00 25,692.00 4/12/2006 5/21/2006 completed Fier   Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 159 Ministry of Economy, Trade and Energy Economic and Social Development Infrastructure Environment Air quality EC     Pollution Remediation at Ballshi Oil Refinery, Albania - I phase 1- Preparation of technical specifications for equipment, 2- Pollution Remediation at Ballshi Oil Refinery- I phase aiming to the reduction of water pollution grant EUR 1,885,918.00 942,959.00 12/28/2005 12/30/2008 completed Fier   Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 160 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Air quality Netherlands     Strengthening Albanian Civil Society for an Improved Environment TIR 17208 Strengthening Albanian Civil Society for an Improved Environment by strengthening capacities, involving citizens and solving environmental problems on waster ,water, and air quality grant EUR 669,530.00 308,434.00 12/15/2007 12/31/2010 ongoing National   TIR@minbuza.nl Azeta Xhafka; tel: 2277371; e-mail: axhafka@km.gov.al 161 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Biodiversity Germany     Biosphere Reservate Prespa BMZ 200640466 grant EUR 1,000,000.00 0 9/16/2009 12/31/2009 ongoing National     Alma Marku; tel: 2277463; e-mail: amarku@km.gov.al 162 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Biodiversity Germany     Biodiversity Lake Prespa Improvement of forestry management systems, facilitation of transboundary park management grant EUR 3,546,500.00 0 6/1/2006 6/1/2009 ongoing National Prespe   Alma Marku; tel: 2277463; e-mail: amarku@km.gov.al 163 Civil Society Economic and Social Development Infrastructure Environment Biodiversity Italy     'Posidonia oceanic' ecosystem protection in Albania. Meadows mapping along Albanian coasts and support to capacity building for coastal zone management [NGO/Civil Society] 'Posidonia oceanic' ecosystem protection in Albania. Meadows mapping along Albanian coasts and support to capacity building for coastal zone management. grant EUR 271,462.00 198,742.00 6/30/2007 12/31/2012 ongoing National   Development Cooperation Office Embassy of Italy Rruga "Abdi Toptani", Torre "DRIN", 5° floor Tirana, Albania Tel: + 355 4 240 881/2/3 Fax: + 355 4 240 884 Office e-mail: utl.albania@esteri.it www.italcoopalbania.org Klodjan Seferaj; 2277463, email: kseferaj@km.gov.al 164 Civil Society Economic and Social Development Infrastructure Environment Biodiversity Italy     The Prespa trans-boundary park: support program for trans-boundary cooperation and sustainable local development in the lake-district of Ohrid, Prespa and MicroPrespa [NGO/Civil Society] Support program for trans-boundary cooperation and sustainable local development in the lake-district of Ohrid, Prespa and MicroPrespa grant EUR 1,186,254.00 0 1/1/2005 6/30/2010 ongoing National   Development Cooperation Office Embassy of Italy Rruga "Abdi Toptani", Torre "DRIN", 5° floor Tirana, Albania Tel: + 355 4 240 881/2/3 Fax: + 355 4 240 884 Office e-mail: utl.albania@esteri.it www.italcoopalbania.org Klodjan Seferaj; 2277463, email: kseferaj@km.gov.al 165 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Biodiversity Italy     Institutional Support to the Albanian Ministry of Environment for Sustainable Use and Conservation of Biodiversity. Systemic Management of Protected Areas and Hazardous Waste Institutional Support to the Albanian Ministry of Environment for Sustainable Use and Conservation of Biodiversity. Systemic Management of Protected Areas and Hazardous Waste grant EUR 2,215,191.00 0 6/1/2010 12/31/2012 planned National Tirane Development Cooperation Office Embassy of Italy Rruga "Abdi Toptani", Torre "DRIN", 5° floor Tirana, Albania Tel: + 355 4 240 881/2/3 Fax: + 355 4 240 884 Office e-mail: utl.albania@esteri.it www.italcoopalbania.org Klodjan Seferaj; 2277463, email: kseferaj@km.gov.al 166 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Biodiversity Sweden World Bank World Bank Natural Resource Management The project has a WB credit component (7MUSD), a GEF Grant component (5MUSD) and is co-fiannced by the Swedish Govt. (5.2MUSD). 1.Support to the decentralisation of User rights for forest and pastures from GoA to communes 2.Institutional reform of the fo grant SEK 4,280,548.00 2,797,048.00 1/1/2006 12/31/2009 ongoing National   Niklas Mattson niklas.mattson@sida.se mobile 069 20 50 889 Alpina Qirjazi; tel: 2277463; e-mail: aqirjazi@km.gov.al 167 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Biodiversity Switzerland     Trans-boundary Cooperation through the Management of Shared Natural Resources The project is focused at Shkodra Lake: establishing mechanisms for sustainable use of shared natural and cultural resources of Shkodra Lake as a contribution to local economical development grant CHF 78,199.00 75,298.00 3/1/2007 2/1/2009 completed National Shkoder Country Director of the Swiss Cooperation Office in Albania: Daniel.Zuest@sdc.net Klodjan Seferaj; 2277463, email: kseferaj@km.gov.al 168 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Biodiversity World Bank GEF   GEF - NATURAL RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT This GEF grant financing amounting to US$ 5 mil. would support nation-wide integration of bidoversity conservation in Natural Resource management. In addition, the component would support development of environmentally sustainable income opportunities for grant USD 3,417,050.00 1,913,548.00 11/29/2005 11/1/2010 ongoing National   Drita Dade, Project Officer, WB/ emailsmileydade@worldbank.org/phone:2280667 Azeta Xhafka axhafka@km.gov.al 2277371 169 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Biodiversity World Bank     NATURAL RESOURCE DEVELOPMENT PROJECT Co-financed by Swedish Government.The project has a WB credit component (7MUSD), a GEF Grant component (5MUSD) and is co-fiannced by the Swedish Govt. (5.2MUSD). The main objective of the project is to establish and maintain sustainable, cummunity-based n loan USD 4,783,870.00 2,323,594.00 11/29/2005 11/1/2010 ongoing National   Drita Dade, Project Officer, WB/ emailsmileydade@worldbank.org/phone:2280667 Azeta Xhafka axhafka@km.gov.al 2277371 170 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection Austria UNDP UNDP Building Capacitiy to Access Carbon Finance in Albania Institutional support in Albania for capacity building and implementation of CDM projects; supporting the implementation of the Kyoto protocol in Albania Committed Euro 200,000 Disbursed Euro 200,000 grant EUR 0 0 1/1/2007 12/31/2009 ongoing National   A. Wein, B. Dollaku, tirana@ada.gv.at, +355 42 235 717 Alma Marku; amarku@km.gov.al; Tel 2277463 171 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection EC       Implementation of the National Plan for Legislation Approximation grant EUR 1,928,000.00 0 3/1/2008 8/31/2010 ongoing National   Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 172 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection EC     Strengthening of Environmental Monitoring System 1- Preparation of ToRs for the technical assistance part of the project, 2- Technical assistance to set up an Integrated Environmental Monitoring System on air, water and biodiversity in complinace with EU standards, 3- Provision of equipment for environmental monitoring grant EUR 2,493,237.00 2,315,796.00 12/25/2005 12/25/2009 ongoing National   Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 173 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection EC     Environment legislation and awareness raising 1- Preparation of ToRs on environmental legislation and planning, 2- Technical assistance for the preparation of the National Environmental Strategy, harmonization of legislation, preparation of environmental plans, establishment of an environmental information system in Albania grant EUR 2,510,917.00 2,510,917.00 10/25/2004 12/25/2006 completed National   Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 174 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection EC     Environment planning and awareness Environment planning and awareness grant EUR 34,319.00 31,837.00 3/15/2004 6/20/2004 completed National   Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 175 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection Greece     Estimating environmental impacts on Lake Prespe Park Protection of Prespe Park. Environmental administration of Park. Transborder cooperation with Greece and FYROM grant EUR 50,000.00 50,000.00 1/1/2006 7/1/2006 completed National Pogradec Mr. Spyros Liontos tel: 2228980, email: ecocom-tirana@mfa.gr Azeta Xhafka axhafka@km.gov.al 2277371 176 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection Netherlands     REC trustfund II TIR 17114 Support NGOs and local authorities with funds for the implementation of locally initiated small-scale activities, improved environmental awareness and environmental planning. grant EUR 1,000,000.00 595,858.00 12/1/2007 12/31/2010 ongoing National   TIR@minbuza.nl Azeta Xhafka; tel: 2277371; e-mail: axhafka@km.gov.al 177 REC Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection Spain     Promotion and effective aplication of rights and obligations of albanian population in environmental issues Supporting the implementation of rights and oblitations in environmental issues grant EUR 180,000.00 180,000.00 1/1/2005 12/31/2005 completed National   Irene Cabrera irene.cabrera@aecid.ba / 042224695 Alpina Qirjazi; tel: 2277463; e-mail: aqirjazi@km.gov.al 178 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection Spain     Post-Gërdec: environmental recovery and restoration of those Communities affected by the catastrophe. Environmental restoration through reforestation. Improving public zones affected by the explosion. Implementing Biology classes in five schools and improving waste collection in the area. grant EUR 180,000.00 180,000.00 1/28/2009 1/27/2010 ongoing Tirane   Irene Cabrera irene.cabrera@aecid.ba / 042224694 Alpina Qirjazi; tel: 2277463; e-mail: aqirjazi@km.gov.al 179 Local Governments Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection Spain     Support to the local communities of Shkoder lake for the implementation of Action Plans on environmental protection. Promotion of eco-tourism as an income source for local population The project will support the implementation of Local Environmental Action Plans and promoting ecotourism grant EUR 145,000.00 145,000.00 10/15/2007 2/15/2009 completed Shkoder Shkoder Irene Cabrera irene.cabrera@aecid.ba / 042224693 Alpina Qirjazi; tel: 2277463; e-mail: aqirjazi@km.gov.al 180 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection Turkey     Project for protection of the seaside of Shengjin Clearance of beach in Shengjin. grant EUR 22,285.00 22,285.00 5/25/2007 6/7/2007 completed Lezhe   Ali Özgün ÖZTÜRK tiran@tika.gov.tr 04 2366416 Azeta Xhafka axhafka@km.gov.al 2277371 181 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection UN Italy UN Development and first implementation with MoEFWM of a DSS for the assessement of water and energy strategies/policies and projects (UNESCO) UNESCO - Implementing agency. The project aims at enhancing capacities and skills in competent institutions and stakeholders for integrated water resources management in a context of uncertainty (climate change). This should be achieved mainly by the development and implementation of Knowledge Basis (commonly agreed DSS) for more effective water resources allocation and management, also in a transboundary context grant USD 141,466.00 18,452.00 1/1/2008 12/31/2010 ongoing National   Mr Philippe Pypaert, Programme specialist, UNESCO BRESCE, p.pypaert@unesco.org, tel. +39,041,2601512; Ms Zhulieta Harasani, UNESCO Project Antenna Office Tirana, Rr. Donika Kastrioti, No.14, 5th Floor (D), Tirana, Albania Tel. +355 4 2228864 Alpina Qirjazi; tel: 2277463; e-mail: aqirjazi@km.gov.al 182 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection UN UNDP;Albania UN Building Capacity to Access Carbon Finance in Albania UNDP impl agency. The project will help the Government of Albania to develop its public and private sector capacities to access carbon finance in Albania by (i) creating legal and institutional framework for carbon finance and (ii) Building in-country capacities for identification and implementation of projects eligible for the CDM and other carbon market mechanisms and (iii) Awareness of key stakeholders raised on the CDM mechanism and its benefits and disseminating the relevant information. ADA - EUR 200,000=$273,224; Gov. of Albania $10,000 and UNDP $20,000 grant USD 207,226.00 126,858.00 7/1/2007 12/1/2009 completed National National Astrid Wein, Director of Austrian Development Agency email: astrid.wein@ada.gv.at Alpina Qirjazi; tel: 2277463; e-mail: aqirjazi@km.gov.al 183 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection UN UNDP UN Market Transformation for Solar Water Heater in Albania Assisting the Government of Albania to formulate full size GEF project that will accelerate the market development for solar water heating in Albania. grant USD 1,438,578.00 0 11/11/2009 11/11/2009 ongoing National National Pellumb Abeshi, NPD, MOEFWA emailsmileyabeshi@moe.gov.al and Adriana Micu, Cluster Manager, UNDP CO email: adriana.micu@undp.org phone:+35542276620 Alma Marku; tel: 2277463; e-mail: amarku@km.gov.al 184 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Environmental protection UN GEF;Albania UN MSP project "Identification of adaptation response measures in Drini- Mati River Deltas" The overall development goal of the MSP project is to assist Albania in establishing a mechanism by which strategies to moderate, cope with, and take advantage of the consequences of climate change are enhanced, developed, and implemented. GEF - $975,000; GOA- $90,000 and UNDP - $60,000 grant USD 768,836.00 24,321.00 6/8/2008 6/12/2012 ongoing National Lezhe Pellumb Abeshi, NPD, MOEFWA emailsmileyabeshi@moe.gov.al and Adriana Micu, Cluster Manager, UNDP CO email: adriana.micu@undp.org phone:+35542276620 Alpina Qirjazi; tel: 2277463; e-mail: aqirjazi@km.gov.al 185 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Fishery EC     Establishing and Strengthening of Monitoring Control and Surveillance system in fisheries (MCS) 1-Preparation of the ToRs for the technical assistance to fisheries, 2- TA for the establishment of a central national system of water area surveillance in the framework of European Common Fisheries Policies (CFP) Implementation: 3- Supply and installation of of blueboxes on fishing vessels grant EUR 27,000.00 8,100.00 12/1/2009 11/30/2011 planned National   Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 186 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Fishery EC     Mollusc production and monitoring 1- TA for the establishing of a shellfish monitoring system, 2- Supplies for water and shellfish monitoring to the Institute of Food Safety and Veterinary in Tirana 3-Construction of the Shellfish Collecting Centre in Saranda,Albania; 4 -Shellfish packaging and labelling machines for the shellfish collecting centre in Saranda 5- Supervision of construction works for the Shellfish Collecting Centre in Saranda grant EUR 1,012,910.00 1,012,910.00 2/7/2004 1/1/2007 completed Tirane;Vlore Sarande Llazar Korra Llazar.Korra@ec.europa.eu Alma Marku;tel 2277 463; email: amarku@km.gov.al 187 Civil Society Economic and Social Development Infrastructure Environment Fishery Italy     Support to small fishery and environment conservation in the Lake of Shkoder [NGO/Civil Society]   grant EUR 877,010.00 670,500.00 6/30/2002 12/31/2007 completed Shkoder Shkoder Development Cooperation Office Embassy of Italy Rruga "Abdi Toptani", Torre "DRIN", 5° floor Tirana, Albania Tel: + 355 4 240 881/2/3 Fax: + 355 4 240 884 Office e-mail: utl.albania@esteri.it www.italcoopalbania.org Klodjan Seferaj; 2277463, email: kseferaj@km.gov.al 188 Ministry of Agriculture Food & Consumer Protection Economic and Social Development Infrastructure Environment Fishery Italy   FAO Scientific Cooperation to Support Responsible Fisheries in the Adriatic Sea (Adriamed) (GCP/RER/010/ITA) Assist the participating countries to be able to establish and implement mechanisms for formulation and implementation of updated management plans for each specific fishery, through coordinated scientific investigation and data-gathering. grant USD 4,290,237.00 4,082,554.00 10/1/1999 6/30/2012 ongoing National   Development Cooperation Office Embassy of Italy Rruga "Abdi Toptani", Torre "DRIN", 5° floor Tirana, Albania Tel: + 355 4 240 881/2/3 Fax: + 355 4 240 884 Office e-mail: utl.albania@esteri.it www.italcoopalbania.org Klodjan Seferaj; 2277463, email: kseferaj@km.gov.al 189 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Fishery World Bank     Fisheries Development Project has the main objectives of improving the operation and management of fishing ports, introducing an effective institutional framework for community-driven co-management of marine resources, and restoring the country ' s previous capacity in aquacul loan USD 3,895,437.00 3,895,437.00 7/22/2002 9/30/2007 completed National   Ibrahim Hackaj, Operations Officer, WB / email: ihackaj@worldbank.org/ phone: 2280670 Azeta Xhafka axhafka@km.gov.al 2277371 190 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Forestry Sweden     Support to National forest association, phase 2 Bridging project between previous Albanian Forestry Project and NRMP. Support to Regional Forest and Pasture Organisations and a National federation of associations grant SEK 395,884.00 250,032.00 1/1/2007 12/31/2008 ongoing National   Niklas Mattson niklas.mattson@sida.se mobile 069 20 50 889 Alpina Qirjazi; tel: 2277463; e-mail: aqirjazi@km.gov.al 191 Ministry of Environment Forests and Water Administration Economic and Social Development Infrastructure Environment Forestry Sweden     Strengthening Sustainable Communal Forestry Bridging project between previous Albanian Forestry Project and NRMP. Support to Regional Forest and Pasture Organisations and a National federation of associations grant SEK 174,502.00 174,502.00 6/1/2005 6/30/2006 completed National   Britta Olofsson britta.olofsson@sida.se mobile 069 20 50 890 Alpina Qirjazi; tel: 2277463; e-mail: aqirjazi@km.gov.al

 

Minister i Mjedisit ne Shqiperi eshte Drumepre Spata.

Shqiptaret kane perdorur ulli per dru zjarri. Kjo na shpie ne epoken kur Prometeu po medyshej se cilet popujve t'ua mbante sekretin.

Shqiptaret kane bere gurore nje ishull te Ksamilit. Kjo na ben gjindje ishullngrenese. Dmth nuk hyjme ne popujt (e planetit ku na u hap parashuta).

Ketu vijon nje pjese nga Orff (carmina burana, quhet).

pastaj, the end.

Kishte Fiksi një emision shumë të mirë para pak ditësh me një temë mbi shpyllëzimin... Jepte filmime të liqeneve të Lurës në vitin 1990, 2003 dhe më pas 2010. Të merrte të qarët kur shikoje sesi ishin katandisur ato peizazhe dikur aq të hijshme dhe panoramike. Në filmimin e fundit (2010), dukeshin malet nga aeroplani si lëkurë dhie të zgjebosur. Tha mirë Doktori (ai i Fiksit), se këto nga liqenet e Lurës, janë kthyer në liqene të Sh..rrës.

 

Me mbeshtetjen morale te Brishovicit, Fazlliqit, Topalles &co tan shkodrant qe e dun demokracin e PD-n kan me i pre e me i shit ne serbi te tan pyjet e mbjelluna prej komunizmit, pyje te shemtuta komuniste.

S'me besoni mue, pritni sa te vie lumidrini e ju kallxon.

Me i lumturi nga te gjithe eshte lumidrin. Ka pushtuar me shume toka se lumenjt e tjere.

Ben burri kshu per ca pyje

Po pra dooks ke te drejte. Si i thone asaj,

Kafsha qe ben si burre
e co pyllin ne furre
e s'e mbjell me kurre

http://top-channel.tv/artikull.php?id=199341&ref=fp

Alarmi: Shqipëria po rrëshket
06/12/2010 16:25

 Shqipëria po rrëshket

Specialistet e tokës mendojnë se erozioni në të gjithë vendin këtë vit është 25 % më i lartë se mesatarja e dhjetë viteve të fundit. 

Reshjet e shiut, por edhe prerja e pyjeve dhe e kullotave kane ndikuar ne rritje e gerryerjes se tokes dhe te lumenjve ne vend.

“Me këto reshje me intensitet të lartë, në një periudhë të shkurtër, gërryeshmëria e tokës mund të jetë 30 -40 tonë për hektarë. Nga prishjet e lumenjve gërryerja e tokës është e paparashikueshme”, u shpreh profesor Vangjo Kovaci.

Shqiperia eshte nje vend i ekspozuar nga erozioni, por mungesa e investimeve ne ruajtjen e tokes, ka rritur perhapjen e ketij fenomeni ne vend. Profesor Kovaci kërkon mbrojtjen e pyjeve, të pemëve për të mos patur shkatërrim të tokës.

Profesor Vangjo Kovaci thekson se ne keto kushte, eshte shume e rendesishme per vendin qe te krijohet nje grup specialistesh te cilet te hartojne strategji afatshkurtra dhe afatgjata per mbrojtjen e tokes.

“Te krijohet mundesia e nje qendre te madhe kombetare ku aty do te perfshija token, shkurret, livadhet, kullotat, ujin dhe klimen me te gjithe treguesve te saj”, u shpreh Kovaci.

Apeli i shume inxhiniereve dhe profesoreve, ne keto dite te veshtira per mijëra qytetare ne veri dhe jug te vendin eshte ngritja e nje njesie specialistesh te cilet te hartojne nje plan masash per kalimin e kesaj situate emergjente.

 Albanian-leaks... smiley

 Vendi ka 20 vjet pa qeveri efektive.Eshte mrekulli qe lumi s'na ka marre me keq se na ka marre.Sa te vije vera gjithshka do te harrohet deri sa te fillojne shirat e tjera.

 Ne Shqiperi ka kohe qe.... "Shkenca e Drureve "(pyllezimeve) eshte zevendesuar me ......................"Druret e Shkences" dhe per pasoje edhe ne krye te Akademise se Shkencave, prin nje mundes.Ne krye te ekonomise shqiptare, prin gjithashtu nje  mundes... Drure ore gjithandeja kemi.Pyje,  JO!

Atyre i thuhet hunj, jo drunj, mundesisht hunj gardhi. Mos u natarro.

Idea eshte te priten rradhe  nga fillimi i lugines dhe kur te mbrihet ne krye te malit, pas disa vjetesh me demek, pjesa e fillimit do jete riperterire smiley ... kshu fliste nje druvar ne fillimet e viteve 90-et

 

 

 

qtl {
position: absolute;
border: 1px solid #cccccc;
-moz-border-radius: 5px;
opacity: 0.2;
line-height: 100%;
z-index: 999;
direction: ltr;
}

qtl:hover,qtl.open {
opacity: 1;
}

qtl,qtlbar {
height: 22px;
}

qtlbar {
display: block;
width: 100%;
background-color: #cccccc;
cursor: move;
}

qtlbar img {
border: 0;
padding: 3px;
height: 16px;
width: 16px;
cursor: pointer;
}

qtlbar img:hover {
background-color: #aaaaff;
}

qtl>iframe {
border: 0;
height: 0;
width: 0;
}

qtl.open {
height: auto;
}

qtl.open>iframe {
height: 200px;
width: 300px;
}

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).