Reagimi i shumëpritur i Ismail Kadaresë.


 

Eshtë pak të thuash se mbyllja e vitit që shkoi nuk ishte e mirë për shqiptarët. Dhe, si të mos mjaftonte kjo, në kundërshtim të plotë me urimin «na qoftë i mbarë ky vit», fillimi i vitit 2011 ishte edhe më i keq. 

Pa u zbehur ende kujtimi i festave, normaliteti i jetës shqiptare u prish. E kjo nuk është aspak një fjalë goje. Normalitetin e jetës e prish lufta, katastrofa natyrore, por mbi të gjitha njeriu vetë, kur nuk është normal. Një specie e tillë njerëzore e përfton normalitetin si diçka të huaj, madje të rrezikshme. Ndaj në rastin më të parë përpiqet ta shkallmojë atë. 

Eshtë e njohur tashmë se një vend jo normal sundohet «mirë», por qeveriset keq. Këtë të vërtetë e njohin sidomos sistemet totalitare, qysh nga diktaturat hidrike (ato që kanë përdorur mungesën e ujit si mjet sundimi), gjer në ditët tona. Vetëm në rende të tilla, që dalin nga rendi normal i gjërave mund të krijohen psikoza të sëmura, ato që lindin pastaj ankthet dhe terrorin, shenjat e pashmangshme të sundimit tiranik. 

Në mesazhet e panumërta që vijnë këto ditë nga Tirana, për t’u shpërndarë anekënd në diasporën shqiptare, rrallë herë mungojnë shenja të tilla. Të gjithë popujt e ish-Lindjes janë tepër të ndjeshëm ndaj tyre. E në këtë kah do të ishte e kuptueshme që shqiptarët, ata që tiraninë e patën më të egrën e më të zgjaturën, do të ishin dyfish më të ndjeshëm. Në ngjarjet e janarit, midis psikozës dhe veprimeve shpesh kaotike, ata do të kapnin spikamën e fantazmës së totalitarizmit, rendit të përmbysur 20 vjet më parë. 

Ishte, me sa dukej, ky shkaku kryesor që, në këtë janar të trishtë, trazimi ishte aq i thellë e aq dëshpërues. Këto rrjedha njerëzore, për të cilat është lehtë të thuhet, të mos dalin më, të mos shfaqen, të mos na shqetësojnë, nuk mund të anashkalohen. Në mos u shfaqshin në rrugë, ato do të jenë në thellësi, çka është edhe më shqetësuese. Në qoftë se ato nuk ngjiten dot gjer tek institucionet, ku, sipas dokeve të demokracisë europiane do të duhej të çonin normalisht zërin e tyre, institucionet duhet të zbresin tek ata, për të kuptuar ku ka ngecur makina e demokracisë, përse mesazhet nuk kalojnë, shkurt, përse sistemi është bllokuar. 

Në një gjendje të tillë është e kuptueshme, madje është një nga shenjat e pakta të mira, që qindra, për të mos thënë mijëra njerëz janë duke marrë pjesë në një rrahje të madhe mendimesh, në mjediset publike, në shtypin e shkruar dhe atë elektronik. Ata japin gjykimin e tyre për ngjarjet që kanë ndodhur, e sidomos për ato që mund të ndodhin më pas. Pavarësisht nga idetë e drejta apo të gabuara, nga pasionet, motivet apo stili i ndërhyrjes, ky trazim i madh njerëzor tregon se qytetarët i përjetojnë si të tyret çështjet, hallet, dramat e republikës. 
Ky shkrim bën pjesë në këtë rrahje mendimesh, pa mëtuar asgjë më tepër. Eshtë thjesht një lloj interviste, përgjigje për disa pyetje, me të vetmin ndryshim se ato nuk janë bërë prej ndonjë gazetari, por prej një shumice lexuesish, nëpërmjet letrash, mesazhesh , bisedash dhe telefonimesh të shumta gjatë këtyre dy javëve. 

* * * 

Ka gjasë që për gjëndje të tilla jo të zakonshme, prej një intelektuali, e aq më tepër prej një shkrimtari të priten përgjigje jo fort të zakonshme, nga ato që cilësohen si origjinale. Duhet thënë se në këtë rast vështirë se mund të ketë të tilla. Këtu nuk jemi në art. E keqja shoqërore, ku hyn edhe kriza e tanishme, për fat të keq, rrallë herë mund të jetë origjinale. Zakonisht ajo është e përsëritur, e lodhshme dhe shpesh e mërzitshme gjer në dëshpërim. 
Padurimi dhe nervozizmi politik në Shqipëri kanë kapërcyer kufijtë e lejueshëm. Me to është bashkuar paniku, i cili e ka bërë më të rrezikshme gjithçka. E keqja është se klasa politike, ajo që duhej të ishte e fundit që të kapej nga paniku, ishte e para që u përfshi prej tij. Si rrjedhojë e kësaj , shteti dhe shoqëria shqiptare u gjendën në pozitën e atij të sëmuri që, pasi e ndien se po dridhet ethesh, në vend të vejë termometrin, e thyen atë. 
Termometri thyhet kur i sëmuri nuk dëshiron të marrë vesh sëmundjen ngaqë ai e di atë. Për të mos thënë se sëmundja është ai vetë. 
Ndoshta këtu do të gjendej përgjigja e pyetjes se përse në Shqipëri lufta politike është kaq e egër. Ka gjasë që dy dukuri të jenë vendimtare për këtë: etja e pamasë për pushtet dhe korrupsioni. 
Dihet se të dy këto lëngata janë tepër të njohura e po aq të vjetra në historinë e njerëzimit. Mund të thuhet se luftën e gjatë me to, falë faktorëve drejtpeshues, njerëzimi nuk e ka fituar, por as e ka humbur. 

Ndërkaq, në rrethana të caktuara, kur dufi për pushtet dhe korrupsioni lidhen me njeri-tjetrin, ashtu si në klonimet që prodhojnë monstra, përzjerja që del prej kësaj lidhjeje mund të jetë fatale. Duke u kushtëzuar e duke e zënë peng njeri-tjetrin ata e kanë vështirë të ndahen sipas kalendarit dhe zakoneve të demokracisë. 
Me sa duket kjo përzjerje ka ndodhur në Shqipëri gjatë këtyre viteve të tranzicionit. Dhe kështu shpjegohet që në jetën tonë dramaciteti shfaqet aq shpesh, aty ku nuk e ka as vendin e as arsyen. 

* * * 

Nuk ka qenë rrufe në të kthjellët, por ka ndodhur vit pas viti e stinë pas stine mu në sytë tonë. 
Psikoza e rënduar do të pillte çoroditjen e mendimit, e kjo shthurjen e gjuhës, zvetënimi i së cilës na befasoi të gjithëve veçanërisht këtë dimër. Ajo që njihet si krizë e retorikës, është më shumë se aq. Kërcënime, mallkime, kërcitje dhëmbësh, thirrje për dyluftim, të gjitha këto u bënë të zakonshme në jetën shqiptare. Hapësira e jetës normale ngushtohej përherë e më fort nën këtë trysni. 

Në këto kushte njeriu normal, që ndihet qënia më e pambrojtur midis jonormalitetit do ta kishte të vështirë të parashtronte ndonjë program mirëkuptimi, pa le pastaj idenë e një zbutjeje a të një kompromisi, mesazhe që ishin të lejueshme veç për ambasadorët e huaj apo të dërguarit e Brukselit. 

E tillë ishte atmosfera në ditën e 21 janarit, kur në skenën politike hyri vdekja. 
Në skenë do të thërres vdekjen. Fjalët janë të Shekspirit, mbi katër shekuj më parë, në kohën që dramaturgu bëhej gati të shkruante tragjeditë më të zymta të tij. Ne s’jemi në teatër, e aq më pak në vitin 1600. Ne jemi në fillim të vitit 2011, në qendrën e kryeqytetit të një vendi europian, në prag të pranimit në aleancën më të emancipuar të popujve, me vullnetin tonë për të qenë pjesë e familjes. 

Më 21 janar, gjatë një demonstrate, për fat të keq të dhunshme, u vranë me armë tre njerëz të paarmatosur, pra të pafajshëm, qytetarë të shtetit demokratik shqiptar, e njëkohësisht tre qytetarë të ardhshëm të Bashkimit Europian. Kjo e fundit nuk theksohet as për të mitizuar e as për të sublimuar këtë Bashkim, por për t’u kujtuar të gjithëve se ne, pa hyrë ende në këtë shtëpi të përbashkët, kemi cënuar programin e saj, atë program që me sinqeritet dhe përkushtim e kemi shpallur si programin tonë. 

Një pyetje e pashmangshme del në këtë rast: na duhet ndërhyrja e vdekjes, që ne të jemi seriozë? Dramaturgut i duhet vdekja për të thurur dramën e tij, tiranit për të ridëshmuar forcën, sidomos kur ajo po e lë, po shtetit demokratik përse i duhet? Për t’i kujtuar publikut devizën famëkeqe të Kaligulës: Oderim dum metuant. (Le të më urrejnë, veç të më kenë frikën)? 
Ka kohë që pyetja për seriozitetin duhej bërë ngaqë ka kohë që kjo po ndodh e ne vazhdojmë të mos jemi seriozë. (Komedia e gjyqit të Gërdecit, zvarritjet, dredhitë janë më keq se një shuplakë që i bëhet haptas dinjitetit publik. Ajo bën pjesë në modelin që prej kohësh i propozohet këtij vendi, për të mos marrë seriozisht asgjë). 

Ka kohë që ky «banalizim i së keqes», siç është cilësuar, po rreh të modelojë moralin shqiptar. Formula bazë të jetës demokratike: nderimi për institucionet dhe pavarësinë e tyre, rreh të kthehet në një shprehje të zbrazët, nga ato që hyjnë në njerin vesh, për të dalë nga tjetri. Rrjedhimisht ngjarje të rënda si kriza institucionale, bëjnë jo më shumë përshtypje se një breshër i përkohshëm. 

Shqipëria duhet të përgatitet për t’i thënë ndal një përçudnimi të tillë. Duhet pranuar se kjo s’është as e thjeshtë e as e lehtë. Kërkon vullnet pa dyshim, po në radhë të parë kërkon bindjen e thellë që demokracia shqiptare, ajo që në të vërtetë është e pandarë sot nga Shqipëria, duhet marrë seriozisht. 

* * * 

Për t’u kthyer tek ngjarja e 21 janarit, duhet kujtuar se në historinë e popujve, ajo që njihet si trajtim, si «administrim i së keqes», ka qenë shpesh faktor për zhvillime të mëtejshme. Ato kanë qenë për të mirë ose për të keq. Me ç’duken shenjat , trajtimi i ngjarjeve të fundit, kulmimi i të cilave ka qenë vrasja e qytetarëve, nuk po shkon në kahun e duhur. Ajo rend në kahun e gabuar, madje në vend që të fashitet, thellohet. 

Natyrisht që ka pak gjasa që një grindje kaq e gjatë të ndreqet me pajtim të shkurtër, sipas stilit vulgar të pijetoreve, kur kërcënimet tmerruese përfundojnë befas në përqafime sentimentale, po aq pa vend sa ç’kishin qenë kanosjet. Askush nuk e pret dhe as e beson këtë telenovelë. Në qoftë se presim diçka të ngutshme, si hap i parë serioz dhe i besueshëm do të ishte hetimi krejtësisht i pavarur. Hetimi dhe natyrisht dënimi i fajtorëve do të ishte i domosdoshëm si hap i parë, por jo i mjaftueshëm. Një proces tjetër, që do të ndihmonte, në mos në prerjen, në shterrimin e hap-pas-hapshëm të pezmatimit shumëvjeçar, do të ishte po aq i detyrueshëm. 

Eshtë thënë dhe herë tjetër se, në rastin e krimit të mirëfilltë, krimit numër një njerëzor, vrasjes së njeriut prej njeriut, për ndërprerjen e befasishme të tij, shpesh vihet në veprim ajo që quhet «zënia e gjakut». Eshtë një dukuri e pashpjegueshme, jashtë arsyes, me të drejtë e cilësuar si ndërhyrje misterioze e natyrës ose e hyjnisë. 

Për fat të keq, në jetën politiko-shoqërore një mekanizëm i tillë nuk ekziston. Nuk ka frenim natyral për krimet politike, për shtypjen, tiraninë, shkallëzimin e së keqes shoqërore. Njerëzimi, si i vënë në provë, është i detyruar që ai vetë të shpikë mjetet mbrojtëse. 
Historia e demokracisë është, ndër të tjera, historia e krijimit të këtyre mekanizmave. Kultura politike, kultura në përgjithësi, idetë humaniste, filozofia, arti, ligjet, kushtetutat, gjithë doket e qytetërimit bëjnë pjesë në të. E mbi të gjitha, institucionet e pavarura. Janë ato që ndodhen në vijë të parë për kontrollin dhe frenimin e kësaj makine aq të nevojshme e njëherësh të bezdisshme, me emrin shtet. 

Për mendësinë shqiptare, institucionet e pavarura, për arsyet që dihen, ende nuk e kanë as peshën e as hijen e shtetit. Nuk ka hymne për to e as rituale mbresëlënëse, megjithatë janë pikërisht ato, më saktë nderimi për to që përcakton të ardhmen tonë. Ndaj nuk është e tepruar të thuhet se shkelja e pavarësisë së tyre duhet të përjetohet si një katastrofë. 

* * * 

Fakti që në Ballkan ka sot dy shtete shqiptare, të cilët në një mënyrë ose në një tjetër ndikojnë dhe rrezatojnë tek njeri-tjetri, përgjegjësinë e politikës dhe të strategjisë shqiptare e bën të dyfishtë. 
Shqipëria hyn ndër shtetet e vegjël të Europës, por si shtet i parë historik i shqiptarëve, rrjedhimisht qendër e hapësirës shqiptare në Ballkan, pesha e saj i kapërcen dukshëm përmasat e saj. 
Që vendi ynë është më i rëndësishmi për ne ngaqë është i yni, kjo nuk përcakton rëndësinë objektive të tij. Dihet se kjo e fundit varet nga faktorë të tjerë, kryesisht nga skajimi i saj në pejsazhin politiko-strategjik në gadishull, dhe natyrisht rolin që luan. 

U bë një luftë në Ballkan, nga ato për të cilat thuhet «u tund bota». U cilësua kjo si «luftë morale», tepër e rrallë në histori, dhe në të vërtetë ashtu ishte: luftë kundër një masakre, një shpërnguljeje, një tmerri, në emër të mbrojtjes të së drejtavze njerëzore. Shqiptarët u gjendën në qendër të saj, ndaj e thënë shkurt, lufta u bë për ta. Si rrjedhojë harta e Ballkanit , dhe jo vetëm harta, ndryshoi. Në një këndvështrim më të epërm kjo luftë pak a shumë mund të quhej : rivendosja e një drejtpeshimi të prishur. 

Pas kësaj, ishte e logjikshme që shteti historik i shqiptarëve të merrte vetvetiu një rol stabilizues në gadishull. Po aq sa ç’ishte e pritshme që Serbia e ndëshkuar të merrte rolin e kundërt: ta prishte drejtëpeshimin. Ajo do të bënte çmos ta kthente kokëposhtë këtë gjendje. Të vërtetonte se ndërhyrja europiano-amerikane, ajo që me krenari ishte quajtur morale, s’kishte qenë e tillë. Që prodhimi i saj, shteti i ri i Kosovës, qenë një dështim. Se veç rikthimi në gjendjen e vjetër , do të kthente normalitetin. 

Për këtë Serbia do të përdorte çdo mjet. Raporti i famshëm i organeve, në thelb zëvëndësimi i një ngjarjeje historike, me një rrëfenjë sensacionale me vampirë, të ngjashme me mitin e vrasjeve rituale, akuzë e njohur kundër hebrejve, ishte njera nga përpjekjet. 

Kosova dhe Shqipëria u gjendën të papërgatitura. Gjykimi gjakftohtë ka munguar. Gjykimi gjakftohtë është rrjedhojë bindjesh dhe jo çoroditjesh emocionale. Dhe bindja vjen nga e vërteta. Ajo , në këtë rast, do të diktonte përgjigjen e duhur. Edhe sikur ngjarja të ishte e vërtetë, ajo s’mund të ndryshonte asgjë në tablonë makabre të dhjetëra viteve shtypjeje, terrori shtetëror, përdhunime e masakra të papara në Europë, në këtë gjysmê shekulli. As historia, as portreti i popujve, e aq më pak qëndrimet politike, nuk ndryshohen nga krime kanibaleske, që ndodhin sot e kësaj dite në Londër, në Tokio a në Berlin, ashtu siç njofton shtypi. Kanibalët shqiptarë, në këtë rast, nuk ka pse të kenê ndonjë trajtim të ndryshëm nga kolegët e tyre parizianë opo berlinezë. Ndaj përgjigja duhej të ishte : hetoni dhe na ndihmoni t’i kapim. Përpara se të jenë armiqtë e dikujt, ata janë në radhë të parë armiqtë e kombit, që fatkeqësisht i ka pjellë. 

Por gabimi është bërë mê parê në Shqipêri dhe sidomos në Kosovë. Ajo tablo kolosale e krimeve, që u përmend më lart, nuk u dëshmua në masën që duhej , prej atyre që e kishin këtë detyrë : intelektualëve në radhë të parë, historianëve dhe akademikëve. Këtë mungesë e paguan sot i gjithë kombi shqiptar. 

Vizioni i epërm, i plotë i gjërave nuk është ndonjë luks, por cilësi e domosdoshme e klasës politike. Nuk mund të ketë rol stabilizues Shqipëria në gadishull nëse brenda saj nuk gjen dot rrugët e nevojshme të zgjidhjes së problemeve. Rrjedhimisht , çka kujton se fiton jashtë kufijve të saj, e humb aty për aty brenda vetes. 

Eshtë hera e parë në historinë e saj që Shqipëria gjendet në një skajim të tillë të ndërlikuar. Ngjarjet e kohëve të fundit në Mesdhe, treguan se shtetet me një zhguall të pranueshëm, që iu lejon të kryejnë ca detyrime ndërkombëtare të gjykuara pozitive, nuk mund të vazhdojnë më atë rol nëse brenda tyre punët nuk ecin. 

Pa bërë krahasime me to, mund të thuhet se një kundërthënie e tillë sa vete bëhet e bezdisshme tek ne. Shqipëria nuk mund të vazhdojë të ketë dy pamje : një për brenda, tjetrën për jashtë. E aq më pak dy thelbe: njerin të pranueshëm për Europën e Bashkuar, e tjetrin jo. Ato s’mund të bashkëjetojnë gjatë. Një ditë njera do të bjerë e ne do të gjendemi në një krizë të pashembullt , më të rëndë se kjo. Ngjarjet e janarit të këtij viti ishin një paralajmërim. 
Gjatë gjithë këtij muaji është folur shpesh për ndërkombëtarët. Për rolin që duhet të luajnë ose të mos e luajnë në jetën tonë. Për ndërhyrjet që disa i quajnë të pamjaftueshme, e disa të tepruara, sipas volisë politike të çastit. 
Marrëdhëniet tona me ndërkombëtarët dëshmojnë paqartësinë, mungesën e parimeve, shkurt, ankthin tonë të pafund. 

Ne jemi në një aleance europiane. Një aleancë nuk është një idil me baresha e me fyej. Në botën tonë të ashpër një aleancë është, para së gjithash, një shtab në gjendje alarmi , ku midis aleatëve mund të ketë edhe acarime, edhe moskuptim, por gjithmonë për parime të mëdha. 
Ne e kemi pranuar këtë gjendje. Kjo aleancë është shansi i vetëm i një populli tepër të vetmuar. Një ngecje te pragu i Europës, ose më keq, një përplasje portash në fytyrë, ka gjasë të shënonte fundin e rrugëtimit tonë në histori. 

Në kohën tonë janë tepër të rrallë popuj që mund të kenë histori të veçuar nga të tjerët. Ka kohë që fatmirësisht historia jonë nuk është më e tillë. Ajo është histori shqiptare e njëherësh shqiptaro-europiane.

(Marrë nga gazeta «Illyria» New York) 

178 Komente

Një pyetje e pashmangshme del në këtë rast: na duhet ndërhyrja e vdekjes, që ne të jemi seriozë? Dramaturgut i duhet vdekja për të thurur dramën e tij, tiranit për të ridëshmuar forcën, sidomos kur ajo po e lë, po shtetit demokratik përse i duhet? Për t’i kujtuar publikut devizën famëkeqe të Kaligulës: Oderim dum metuant. (Le të më urrejnë, veç të më kenë frikën)? 
Ka kohë që pyetja për seriozitetin duhej bërë ngaqë ka kohë që kjo po ndodh e ne vazhdojmë të mos jemi seriozë. (Komedia e gjyqit të Gërdecit, zvarritjet, dredhitë janë më keq se një shuplakë që i bëhet haptas dinjitetit publik. Ajo bën pjesë në modelin që prej kohësh i propozohet këtij vendi, për të mos marrë seriozisht asgj&eumlsmiley

 

Kush nuk do te kuptoje, le te mos kuptoje. Ja dhe shuplaka e katert (pas presidentit, ina rames dhe atij te shish-ut) per ATE, sot.

Une e besoj! Ja dhe nje shuplake nga mua(!!!), dhe u bene 5 shuplaka!!! Po pastaj?

Puna eshte qe sugjerimet e deritanishme nga pothuajse te gjithe jane te karakterit "te prekim ne seder" S(t)alin-in qe te ndryshoje! Cfare sedre mund ti preket nje njeriu qe nuk ka seder!

Puna eshte cilat jane ato forma demokratike qe e detyrojne Sali Stalinin ti therrase mendjes? Ketu eshte puna!!

Me lutje si ... aman o Sali mos bej keshtu se nuk ka lezet, por zbato ligjin  .. ahaaa asgje nuk arrihet!!

 Ua, po si keshtu? Edhe nje shuplake nga JU, zoteri? Po kush jeni ju? Nje peshk i ujrave te embla, asgje tjeter. Sa mire, te gjithe shqiptaret i ka kapur paranoja. Ka dy rruge ketu koran.  Te paren perjashtoje ( jetojme ne shek. 21, jo ne kohen e luigjit te 14,  me duket). E dyta, do n'a coje atje ku duam te shkojme, pothuajse te tere. Tani, zgjidh dhe merr. Ti dhe une s'kemi c'zgjedhim. Edhe ata qe donin te zgjidhnin atje, u vrane me duar ne xhepa.

per te paren - ajo shuplaka ime me lart ishte ironike prandaj ishte me tre (!!!) ne kllapa ... dmth ishte pa paranoje!!!

per te dyten - faleminderit qe je ne nje mendje me mua!

R.I.P. per te vraret me duar ne xhepa!

Lira po pse flet me dorashka? pse e quan ATE? Ai ka nje emer, quhet frymori Sali.

 C'dorashka zeza o sheme. Ju ka kap paranoja te gjitheve. E di ti  qe nuk j'a them dot emrin. Te jete per mua AI dhe ca te tjere duhen cuar ne nje ishull te pabanuar dhe lene atje pergjithmone.

spiritus, cili eshte etaloni i ri? Sa me gjate aq me mire? smiley

sssooo freakin funny, ne ket boten tone te ashper...

E lexova te teren. Mbase do me duhet ta ripertyp, por per tani qendroj fiks me te paren qe ishte keshtu:

Ike dhe ti, o dinosaur! smiley

Une e imagjinoj qetesine pas zhdukjes te atij te fundit. Vetem gjurma mbi baltovine, asnje bulurime ne qiell. Trecerek shekulli jane shume per shume gjera, edhe per nje njeri, sado i madh qofte, sado Ismail. Por eshte OK.

Njoma per totalitarizem sado e vertete, eshte shume "blurry", jorgan qe mbulon njekohesisht popull e qeveri (se ka qeveri totalitare, por edhe popull perkates totalitar), shume e thene intelektualisht, e si e tille, per vete kohen, me shume pak ndikim.

Thelbi i asaj c'keni thene mbetet : "një vend jo normal sundohet «mirë», por qeveriset keq". Tre nyje (nodes) ka grafi logjik ciklik: 1. vend jonormal; 2. sundim "i mire"; 3. qeverisje e keqe. Sistem endogjen, c'eshte shkak behet pasoje, nyjet ushqejne njera tjetren vazhdimisht e njekohesisht, dakord, por ne linjen logjike, ashtu sikurse ne nje itinerar trenash, ka nje stacion qendror (edhe kur kujtesa e lodhur), nje Penn Station n'daci, apo Grand Central, dhe Ju kete nuk e thoni. Ju beni ate shenjen e pakuptueshme se mbase s'keni kohe (e pamjaftueshme, e dime edhe kete), por nuk eshte me shume se nje fjali, qe shqptaret duan te degjojne, e pikerisht qe Grand Central i se Keqes eshte Qeverisja e Keqe, Maestro.

Pleqeri te mire!

 Emo, mos u merzit mor burre i ka jeta keto. Zhgenjimet shpesh here bejne qe jeten ta marresh me te lehte.....lol

ps.

A pata te derjte te pakten. Me thuaj nje fjale te mire se me bohet qefi. per ket po vujm.........

smiley

(e trishtume)

thanks Monda qe na i solle dhe mendimet e Ismailit. Sigurisht qe duheshin edhe ato.

Per cilin 21 janar e ka fjalen ky, per ata qe kemi kaluar apo per ata qe do kalojme??? Nuk priste dot korrikun qe te fliste? Apo s'ben te flase vetem Qosja?

np, sheme, meqe mezi prisnin peshqit smiley.  Te ishte per mua  ... 

Por, mbase, edhe s'kish si te shkruante ndryshe, te shkruante ndryshe s'kish se si ...

Shoke nuk jam dakort me ju. Mua Kadareja me pelqeu. Mu duk sikur i foli shqiptareve, perpara se t'iu fliste politikaneve, e pastaj iu foli dhe atyre. Tha ruani institucionet, kerkoni te verteten, dhe le te mos e humbase Shqiperia perseri mundesine historike. Permendi tirane, Kaligula, banalitetin e te keqes, dinjitetin e humbur ne gjyqin e turpshem per Gerdecin. Permendi parimet dhe ankorat institucionale Evropiane sepse ky ka qene vertet vullneti i shqiptareve. Gjithashtu zenia e gjakut e kthyer ne institucione kushtetuese nuk ishte gjetje e keqe letrare.

Tani ju prisnit kerkese per doreheqje dhe thirrje per revolte? Apo t'i dergonte ndonje sms Berishes?

PS: Nuk eshte permendur kot raporti i Martyt dhe qendrimi panikues ndaj hetimeve, por servil ndaj raportit vete. Te gjithe e dime voten e PD-se ne Asamblene e Keshillit - Kadareja ben gabim ama qe nuk na e kujton.

 Trop, ka fole tamom si evropian, tamom si Daul, apo Dull, nuk di se si ja thojne...

Shoqe, mire, ja te ta bejme qejfin.  Fajin s'e ka Kadare, e ka pritshmeria smiley.  

Jo jo mos ma bej qejfin mua, keta jane ata 'baballaret' qe duhet te na kujtojne gjerat thelbesore, jo te merren me individet. Se Qosja eshte me i drejteperdrejte nuk ka faj as Qosja, as Kadareja, as ne. Parimisht u shpreh dhe presidenti dhe une per here te pare ia duartrokita ate lloj qendrimi.

me fal per nderhyrjen, po mua me duket me shume diskutim mbi njerin qe e ka kapur trenin dhe nje qe po e ndjek me vrap, per te hipur ne te, po qe bertet qe treni po shkon ne drejtim te gabuar. Nuk ja vlen ta ktheje njeri koken mbrapa per te, sado rast i cuditshem te te duket.

sa eshte data sot?

Rruga e Durresit.

 Viti eshte 2011

 Perfekt! Nderim per Mjeshtrin e Madh te penes.

Finis, per vonesen e Kadarese ka nje teme tjeter. Apo bjeri ti biem, ku te gjejme shteg? Nuk flasim dot per cfare po thote?

s'eshte problem kohe: eshte konceptuale vonesa Trop

s'e di. mire do te ishte qe dikush ta pyeste. mua me duket se nga zhgenjimi i thelle ai mezi i ka nxjerre edhe keto qe i ka nxjerre. besoj se ai thjesht s'ka me kohe ta shohe klasen drejtuese shqiptare te sillet me dinjitetin qe kerkon momenti.

Po, ndoshta thjesht eshte lodhur.

"Ka gjasë që për gjëndje të tilla jo të zakonshme, prej një intelektuali, e aq më tepër prej një shkrimtari të priten përgjigje jo fort të zakonshme, nga ato që cilësohen si origjinale. Duhet thënë se në këtë rast vështirë se mund të ketë të tilla. Këtu nuk jemi në art. E keqja shoqërore, ku hyn edhe kriza e tanishme, për fat të keq, rrallë herë mund të jetë origjinale. Zakonisht ajo është e përsëritur, e lodhshme dhe shpesh e mërzitshme gjer në dëshpërim. "

 "eshte konceptuale vonesa"

E vertete. I mencuri matet kur flet, dhe e them seriozisht kete. Eshte nga te vetmet ese te Kadarese me frymen e se ciles jam dakord. Shume te tjera mund te thoshte, por pse mos i thone te tjeret.

Jo jo nuk eshte aspak konceptuale Fin. Pritja ishte detyrim intelektual (gje qe prej vitesh i mungon Qoses). Kadareja nuk ka nevoje te behet pale ne debat, per t'ju degjuar llafi, kurse qoseve po nuk i vune artikujve tituj bombastike nuk ua lexon njeri.

Nje pjese e njerzve po mbarojne qe njerzit me emer te rreshtohen te llogorja e tyre, por roli i tyre eshte qe ata te rreshtohen ne krah te interesave te vendit. Ata qe mendojne se interesat e ketij vendi mund t'i perfaqesojne VETEM Rama ose VETEM Berisha (sistem te tille deshen dhe ngriten keta te dy) nuk jane ata qe duan zgjidhje per kete vend por thjesht njerez qe kane interesa ose inate personale.

Per mendimin tim beteja sot nuk eshte per te hequr njerin apo tjetrin (ndoshta edhe po te iknin te dy bashke nuk zgjidhej problemi), por duhet zhbere ky sistem "all in" qe keta kane ngritur.

lulian & lizander

Keto jane kohera ekstreme. Nuk po i kerkohet Kadarese te beje Pasolinin shqiptar e te nise te denoncoje haptazi, se s'ka qene ndonjehere nga ai soj. Por ama keto mesazhe orakujsh, qe duhet t'ua nxjerresh kuptimin me analize teksti, une per vete s'e di kujt i sherbejne. Njerezve te thjeshte jo e jo, se ata (me te drejte) s'e kane ngene te merren me hermeneutike. Klases politike shqiptare?! Ciles klase politike? Asaj qe s'njeh kushtetuten, qe ngre komisione mbi komisionet dhe ngaterron (qofte edhe me dashje) kompetencat dhe pavaresite institucionale? Apo asaj qe ecen (leteralisht) mbi koka viktimash u be vite tashme? Keto ojnat e Kadarese jane uje trendafilash siper plehut mor zotni!

Per punen e voneses konceptuale, ja po sqarohem pak me shume. Kadare kerkon te jete njekohesisht shkrimtar dhe baba i kombit. Kjo figure skizofrenike eshte e vonuar per bashkekohesine europiane se ciles i referohet Kadareja ne pjesen e dyte te letres.

shume dakord me kete.

 5*

Keto ojnat e Kadarese jane uje trendafilash siper plehut mor zotni!

Kjo mund te jete e vertete, por me sa shof une ne kemi pas pritshmeri te ndryshme nga Kadareja. Une, qe pa pike modestie nuk e fus veten te plehu, them se njerez si ti e une kemi nevoje qe te na jepet pak uje ne mes te ketij plehu qe na rrethon. Personalisht pres vetem qe intelektualet e shquar te ketij Kombi, si Kadare, te japin mesazhe qe mbeshtesin nje fryme qe nuk pajtohet me klimen konfliktuale qe gjenerojne sepse VETEM ajo i mban ne politike dy lideret partiake.

Kurse nqs presim nga Kadare qe te behet baba i Kombit e te gjeje zgjidhje per kete situate (qe ka dy vjet qe s'po e zgjidh dot njeri), atehere une mendoj se pritshmeria i tejkalon kopetencat e tij. Kurse nqs presim te jape verdiktin se kush eshte fajtori me i madh ne kete mesele, atehere i bi qe te vazhdojme te kerkojme te zgjedhim te keqen me e vogel. Personalisht nuk pajtohem më me kete stil, se u bene 20 vjet qe i bejme gropen vetes me kete lloj mentaliteti.

+11111111111, per komentin e Lizandrit...

ndjese qe po nderhyj pak midis jush... ka dicka qe nuk e shoh dot ashtu aty:

personalisht, nuk kam patur ndonje pritje nga Kadareja. Dyshoj qe ka ndonje ketu qe i ka shkuar mendja te Kadareja (pse s'flet! c'pret!) gjate gjithe kesaj kohe. Sikur te mos kish folur fare, ndoshta as do i kish shkuar mendja njeriu se foli, s'foli, pse s'foli, etj, Kadareja. Te japesh receta gatimi pasi miqte kane filluar ta hane pilafin...  e pakta qe mund te thuash eshte qe ajo recete nuk ka lidhje me ate qe po hame. Kaq per Kadarene ne vija te gjera.

Nuk jam dakord me Lizandrin qe Qosja qenka katandisur te bombastikimi i titujve qe te lexohej. Cudia eshte se une pikerisht kete te Kadarese nuk e lexova(po mos e vini re shume kete, fundja, une injorant jam), ndersa Qosen e lexova dy here me vemendje te madhe, dhe titullin as qe ja mbaj mend fare... 

Ne hale(ndjese per shprehjen) vafte pritshmeria jone... nuk kisha pritshmeri per Qosen; por me kenaqi. Nuk kisha pritshmeri as per Kadarene... po ja qe eshte ndjere i detyruar ai te shkruaje. - edhe vonesa tregon dicka ne vetvete... po varja kesaj.

Fini... "baba i kombit"? Ai ndoshta ashtu e kujton veten megjithmend... po nuk do ishte e tepert te thoshim qe nuk eshte, apo jo? Nuk me duket se jemi aq komb kopil ne qe te nderrojme atesi sa here qe i teket dhe kur i teket ndonjerit(sado i famshem) te flase. Jam dakord me ty... nuk e kuptoj ate termin "skizofrenike", a i drejtohet ndonje personi te vecante... Kadareja qe po flasim, apo atij qe e njohim megjithmend per skizofren.

bottem llajn, personalisht ndihem qe s'me takon mua te flas. jane te shumta aresyet pse, aq te shumta sa per mua dhe per te gjithe ju te tjeret(po une po flas per veten time njehere, pastaj kush ta ndjeje per vete, flet vete)... ama te pakten besoj se cdo autori i intereson qendrimi i publikut ndaj vepres se tij, dhe pastaj ndaj figures se tij. le ta marrim kete si qendrim ndaj figures - qe te mos i hame hak te talenti.

Zoto, "skizofrenike" ne kuptimin e ndarjes me dysh.

As une s'prisja ndonje mesazh prej tij. E kunderta me ndodh me librat, te cilet mundohem t'ia lexoj gjithnje.

Po te drejtosh gishtin te problemi (berisha) nuk do te thote se behesh pale me dike tjeter .R.Qosja ne kete rast behet pale me interesat kombetare ,te cilat rrezikohen nga i mallkuari.Kjo llogjika kush eshte kundra s.b  eshte  mbeshtetes i e.r ,me duket shume paraushtarake.Kemi nevoje per zera te tille ,joservile por shqiptare

Jo jo me ke keqkuptu. Une nuk mendoj aspak se po te jesh kunder Berishes je pro Rames (se do i bite qe te isha pro Rames vete, qofte larg!). Ajo qe me shqeteson mua me njerez si Qosja eshte se ata jane aq te verbuar nga urrejtja per Berishen (per nje sherr apo hatermbetje personale dhe ASGJE me shume) sa qe nuk flasin (shkruajne) fare duke perdor logjiken.

Edhe nje detaj shume i rendesishem, ne lidhje me titujt e artikujve. Duhet te keni parasysh qe shumica e njerzve mjaftohen me leximin e titujve neper gazeta, kurse artikujt lexohen me shume ne faqe si PPU (flas ketu per ata qe i hapin gazetat se shumica derrmuese degjojne vetem titujt e faqeve te para ne televizor)

ndersa ajo qe me shqeteson mua me njerez si ty eshte se ata jane aq te verbuar nga urrejtja per Ramen (per nje sherr apo hatermbetje personale dhe ASGJE me shume) sa qe nuk flasin (shkruajne) fare duke perdor logjiken.

 

smiley)

 

Hë se me t'qeshme e kisha !

Mire me mire ti qesh sa te dush, po une nuk di te kem shkrujt apo thene hajde te rebelohemi per te largu Ramen.

pastaj nqs te intereson "kunji" im me Ramen, ai eshte i thjeshte fare. Une mendoj se Rama nuk ben per ate pune se u tregua shume "dembel" ne nje moment te caktuar. Kur u fut ne politike si nje risi (s'besoj se e konteston dot njeri qe Rama ne fillim kish stil krejt tjeter nga "politikanet" tane) arriti nje popullaritet te nje shtrese relativisht e re dhe aspak e infektuar nga mentaliteti monist (me te cilin prindet tane jane infektuar qofte edhe me dhune). Me pas atij ju rrit oreksi dhe paralelisht me rritjen e aspirratave per pushtet atij ju ul deshira (me siguri edhe aftesia) per te ofruar dicka ndryshe. Nga momenti qe nje njeri, qe me formim eshte artist, cun Tirone qe ka jetu me vite ne Paris, kerkon te behet populist duke kopju nje ish-komunist nga Vicidoli, vetem e vetem qe te behet kryeminister, une nuk e pranoj dot. problemet e tjera pastaj jane garniture.

Sa per gjonat personale vallahi mo Stalker-o, per te dale me pi i birre, mo mire e pi me Ramen e Veliajn se sa me Berishen a Patozin, me te thone te drejten. Po drejtimi i nje vendi nuk o njesoj si me pi nje birre per qejf.

 I am so ashamed!! smiley

 Duke mbajt parasysh se shkrimtari i perket nje bote tjeter (te vdekshmes se pavdekshme ) dhe duke shtuar se ne Olimp ditet jane te merzitshme , ka folur brenda stilit te tij, pak me gjuhe ezopi, por gishti duket qe eshte drejtuar mbi ata qe sundojne kollaj dhe qeverisin keq.  

 

Kritikat e vetme, Vonesa dhe mos heqja dore prej ketyre thumbave me lindore e perndimore. Perndryshe Kadere si gjithnje i perkryer dhe shume dinjitoz.

 Bonus  ; permendja e Tragjikomedise qe po luhet ne procesin e Gerdecit

 Jo ore jo! Nuk duhet te flasi me kaqe delikatese Kadareja! Duhet te fshikullonte   shume ashper keta horra te shnderruar ne kriminele te te ardhmes se Shqiptareve.Kush i lejon keta vampire te gjakut te derdhur, te livadhisisn si u don qejfi me nje popull kaqe te vuajtur, kaqe urte, kaqe besimtar ne genjeshtrat e thena açik prej dallkaulkesh mujshare, sa jemi ne ? Dhe ti qellojne  me plumba e tu marrin jeten dhe pastaj propaganda e tyre gjithashtu vrastare ti etiketoje se paskane vjedhur dy apo tre here...Ndaj dhe e meritonin koqen e plumbit sikur don te thote kjo fare e qelbur pprapagande

Dhe Ai akoma me deng pambuku mi"godet"..!Ky popull duhet te ngrihet dhe te rrembeje drune, shkopinjte e po qe nevoja edhe "ombrellat  arme", per t`i shporrur hordhite e horrave kusare... Nuk behemi   pjes e Evropes me kusaret ne krye...

  Ket do te doja ta degjoja nga Kadareja 

Grav, se e tha dhe dikush me pare qe " ka fol ne stilin e tij", Kadareja nuk eshte Qosja apo ku e di une Ali Asllani qe te shpertheje. Keshtu ka shkruar gjithnje, ne kete menyre; Nuk mund te marresh Breshken ti tani e ti thuash behu Shqiponje !

 

 Dakor mo mbret, por Ai gjithenje ka "pergjuar " te flasi, kur ngjarjet kane ndodhur.Dhe si kane ndodhur  ne kete permase hataje, nuk ka pse te mos e hapte krahun, ... sa te nje shqiponje...?!

Po sikur ai ta mendoje me te vertete ashtu si e ka shkruar? Apo duhet te shkruaje autori ato gjera qe ka dhe si i ka qejf nje grup lexuesish? Ndoshta pershtypje e gabuar? Ndoshta ai ka ndryshuar...

Grave? E di ti qe me mire njoh mendimin tend sesa te Kadarese?

stejkholder anellisis thote deri tani qe Kadareja eshte pale e "fuqi" mesatare, por te injorueshme, dhe me interes inegzistent. Ne grafiket e mi, nje figure e tille nuk egziston.

Pra, nuk ke pse te harxhosh kohe me te, dhe nuk ke pse t'i kushtosh fare energji... as per informim bile.

Pyetje per ty: cfare e ben Kadarene te kete interesin dhe vemendjen tende atehere?

 zotrules, E ben te qenet  ne vemendjen e shume njerezve, qe jane endrrues... tek nje ndihme.... jashte vullnetit te tyre.Nuk jane pake!Pa jo se une kam patur iluzione,..... per me ndryshe.Une sikur e dija si do ishte reagimi i Tij.

mos harro qe problemi ne fjale sot, eshte dhe ai ne vemendjen e shume njerezve... vetem se Qosja e shpjegon dhe qendis mjaft bukur... bile edhe i gjen vendin; PROPOZON ZGJIDHJE. 

tralalate kadarejane jane DENGLA. Lajmet i shohim te gjithe ne tv. qe jane vrare 3 veta dhe i 4 eshte shpallur ne vdekje klinike; nuk kemi nevoje as ta degjojme te stolisur nga Kadareja, e as nuk kemi nevoje te na thone se kush i vrau.

Kadareja perfundimisht rezulton te jete nje personazh i veteizoluar dhe i shmangur, ndoshta vetepermbajtur nga jeta publike/politike/sociale shqiptare. nuk e ka perjashtuar kush, eshte veteperjashtuar. vonesa e tij ne reagim eshte tregues i kesaj. Ka skaduar pra.

mendimi im.

zotrules, te falenderoj per mendimet qe sjell!Por le tejemi  te kursyer ca ndaj TIJ

po populli coku nuk ishte dhe aq i kursyer kur ai fliste nga katedra e akademise ne France kur u be 97.. se gati gati e shpalli veten president te Shqiperise atehere, apo jo? Dhe populli jone, sikur nuk eshte kursyer shume kur e ka quajtur/konsideruar Kadarene "pasuri kombetare"... atehere cfare? ta zeme per mengesh? t'i lutemi e t'i pergjerohemi? 

Po eshte vendi i vet o Grava. Eshte sa yni aq edhe i tij. ne fund te fundit, o je shqiptar o nuk je; nuk ka nevoje te jesh shqiptar i madh qe te denosh nje veper qe qe ne ide eshte e denueshme. reaguam ne? po. c'e pengoi ate? apo po studjonte mediat nderkohe ai, qe te merrte vesh se ne c'ane te peshores rendonte qendrimi i shqiptareve... te merrte vesh shumicen dhe pastaj t'u adresohej. - po pse, me sondazh denohet kafsheria, gjaku dhe makabriteti?

meqe jemi te kursimi; une zgjedh te kursej vemendjen ndaj tij.

 Po more po, ke shume te drejte, por njerez per t`i pat ne vemendjen tone  mbi te gjitha... dhe te  ca boteve, kemi,..... pak fare dreqi e mori.

 Ka fol ka fol ky! 

Psh, farsen e Gerdecit (ku Ministri i Linjes as nuk doli fare ne gjyq, vazhdon te jete minister sot e kesaj dite, sot u liru njoni, dhe pritet te lirohen dhe te tjeret) pra per kete farse qe ndoqi vdekjen e 20 e kusur njerezve, Kadareja thote qe....

Ajo bën pjesë në modelin që prej kohësh i propozohet këtij vendi, për të mos marrë seriozisht asgjë

 

Kupto tashi ti? 

Po rri or ti, mos u tall! Merre seriozisht nje cike kete!!

Mos-venien ne pergjegjesi te ketyre ky e shikon si "ne nuk i marrim seriozisht gjerat"

CORRUPT!!! MORALLY CORRUPT!!! 

 Foli dhe Kadareja. Me ne fund. Por ç'tha?

                "...Esma, po ikin, te gjithe po ikin, po ne....?"

Me terma diplomatike, me teori dhe filozofime te sakta, por te vlefshme per auditoret universitare, jo per ne vdekataret e ketij vendi te perhumbur.
Ne prisnim nga ai drite, ndriçim, te pakten nje reze drite, e ai? 

" Fjale imzot, vetem fjale..."

Jo se une personalisht prisja ndonje gje te madhe prej tij, por me erdhi keq, bile shume keq, qe me doli fjala. E pata shkruar diku ne nje komenti timin, diku, ....se atij i eshte trashur gishti i kembezes, nga ajo dreq borgjezi...

Eshtë e njohur tashmë se një vend jo normal sundohet «mirë», por qeveriset keq. Këtë të vërtetë e njohin sidomos sistemet totalitare, qysh nga diktaturat hidrike (ato që kanë përdorur mungesën e ujit si mjet sundimi), gjer në ditët tona. Vetëm në rende të tilla, që dalin nga rendi normal i gjërave mund të krijohen psikoza të sëmura, ato që lindin pastaj ankthet dhe terrorin, shenjat e pashmangshme të sundimit tiranik. 

Edhe ky ka rene pre e saj.

O njerez. Te vjetrit u lane ne balte. Hidhni syte tek te rinjte. Ti mbeshtesim ata.

Asgje te re nga fronti perendimit; gjuhe nderkombetaresh..

 Me mjafton vetem ideja se ketu eshte instaluar nje demokraci- fasade, formalisht e pranushme nga  europianet dhe substancialisht e papranueshme per popullin qe e vuna ne kurriz gjithe kete megamashtrim dhe i ka thene te gjitha.

Pastaj vijne detajet: komedia me Gerdecin (gjyqesori tredhur ) , kriza institucionale (presidenti bukosur ) politika qe sundon duke vrare tre qytetare te pafajshem.

I hedh pak ingrediente te ceshtjes kombetare, pak piper, pak rigon dhe ja ku doli nje gjelle bajate..

Perderisa Kadare na qenkerka edhe mik me Fahrien (boooooooo, booooooo, te jesh shok me te), duhet te jete sforcuar shume te shkruaj edhe kaq sa ka katandisur. Sic duket eshte vene ne seder edhe nga Qosja nje dite me pare.

nje grusht plumbash cpuan misht

dhe une per ju sec ndjeva turp

ndihej trishtimi dhe zhgenjimi i Kadarese ne cdo rresht, ne cdo germe, 

fjali te shkruara si detyrim, si pergjigje ndaj lutjeve dhe thirrjeve tona, , te dala nga nje shpirt i pasigurt nese ka shprese apo jo, ne dyshim per ato c'ka ka besuar me pare, per lartesine e kombit nga vinte... pesimizem i perziere me trishtim, me ikje, perendime trena, ne perpjekje per tu fshehur...

me vjen keq per te, qe e beme te ndihet keshtu...

E kuptoj kadaren, nuk prisja nje rrevolucionar, opozitar, idealist. I tille eshte tipi i tij, , unik dhe i jashtezakonshem, kadarenian.

Miq e mikesha me pritshmeri shume te madhe, Kadareja nuk eshte Muc Nano...

Huh?

Po. Edhe?...

Edhe ju kerkoni qe ai te behet Muc.  Per mua eshte mjaft i qarte, edhe pa permendur emra.  Referojuni reagimeve te Ina Rames dhe Bamir Topit gjithashtu.  Kerkojme nivel me te larte kulturor apo jo emo?

Po cfare muci, pash Zotin? E kupton qe eshte i fundmi shkrimtar nacional? Persona e ndergjegjes se kombit? Nuk flitet me zor, I Pakapshem. Kur nuk te del nga diafragma. Nje burre (ne kuptimin mendor dhe moral, kjo) o te ben, o te leshon!

Persona e ndergjegjes se kombit? I fundmi shkrimtar nacional?  Po i jep me shume rendesi nga cfare ka realisht emo.  Kombi qendron gjithmone mbi cdo shkrimtar te tij pavaresisht nga rendesia e shkrimtarit.  Eshte i njejti njeri qe mbijetoi mese mire nen regjimin totalitar Stalinist te Hoxhes, dhe me vone tha qe nuk mund te ishe disident ne ate regjim edhe per nje dite pa u perballur me toge pushkatimi.  S'besoj se ka folur me zor.  Ti ke nje imazh per personin Kadare, qe eshte po aq i larte sa i imazhin qe ti ke per shkrimtarin Kadare.  Gjasat jane qe realiteti nuk perkon me imazhin tend, edhe pse si une edhe ti nuk e njeh personalisht Kadarene.  Zhgenjimi eshte i madh, dhe reagimi jot emocional.  You'll have to deal with it.  Une per veten time i qendroj pozicionit qe Kadareja eshte mese i qarte ne menyren e tij karakteristike.

Kur them persone (femerore) nuk mendoj personin.

Per ate cfare eshte nje shkrimtar nacional, shiko te lutem kete ketu (me autoren vetem rastesisht ndaj nje mbiemer).

Per te tjerat, jemi shume OK ne mendimet perkatese.

Cheers!

Po c'merresh? Peshku ka disa dite qe i mban peshqit ne gjendje lufte, i ushqen vetem me lufte e militantizem, e keshtu qe tani e tutje peshqit po s'te pane duke i prere dikujt koken, padyshim do te te sulen te ta presen ty, ne emer te [vere kauzen ketu], qofte Lubonjes, Kadarese, nderkombetareve, e kujtdo tjeter qe s'e kap shpaten dhe ta valvite si flamur ne ate krah qe e valvisin peshqit.

Shif p.sh. temat qe jane dhe kane qene ne krye te faqes per kete pune...krahasoi ato me shkrimin e Kadarese....akoma s'barazohet me to qe te dale ky ne krye te faqes. lol

 

Kadareja, bravo! Dhe faleminderit!

Duke pasur parasysh maskarrallekun dhe pisllekun e situates (dhe ca mund te thuhet per te) Kadareja e kaloi pritshmerine per mua. I beri nje permbledhje te mire njerzve per t'i kujtuar nga vime dhe ku duhet te shkojme, qe te vlersojne si duhet se ku jemi.

Again, bravo dhe faleminderit!

Do vecoja keto...nga leximi i pare qe i bera (padyshim duhet lexuar me shume se nje here)...

 

Në këto kushte njeriu normal, që ndihet qënia më e pambrojtur midis jonormalitetit do ta kishte të vështirë të parashtronte ndonjë program mirëkuptimi, pa le pastaj idenë e një zbutjeje a të një kompromisi, mesazhe që ishin të lejueshme veç për ambasadorët e huaj apo të dërguarit e Brukselit.

...

Ka kohë që ky «banalizim i së keqes», siç është cilësuar, po rreh të modelojë moralin shqiptar. Formula bazë të jetës demokratike: nderimi për institucionet dhe pavarësinë e tyre, rreh të kthehet në një shprehje të zbrazët, nga ato që hyjnë në njerin vesh, për të dalë nga tjetri. Rrjedhimisht ngjarje të rënda si kriza institucionale, bëjnë jo më shumë përshtypje se një breshër i përkohshëm.

Shqipëria duhet të përgatitet për t’i thënë ndal një përçudnimi të tillë. Duhet pranuar se kjo s’është as e thjeshtë e as e lehtë. Kërkon vullnet pa dyshim, po në radhë të parë kërkon bindjen e thellë që demokracia shqiptare, ajo që në të vërtetë është e pandarë sot nga Shqipëria, duhet marrë seriozisht.

...

Për mendësinë shqiptare, institucionet e pavarura, për arsyet që dihen, ende nuk e kanë as peshën e as hijen e shtetit. Nuk ka hymne për to e as rituale mbresëlënëse, megjithatë janë pikërisht ato, më saktë nderimi për to që përcakton të ardhmen tonë. Ndaj nuk është e tepruar të thuhet se shkelja e pavarësisë së tyre duhet të përjetohet si një katastrofë.

...

Nuk mund të ketë rol stabilizues Shqipëria në gadishull nëse brenda saj nuk gjen dot rrugët e nevojshme të zgjidhjes së problemeve. Rrjedhimisht , çka kujton se fiton jashtë kufijve të saj, e humb aty për aty brenda vetes.

+1

Bravo vertet - Kadare flet per ata qe kane veshe e degjojne. 

+1  xhib agreed centopercento.

xhib, pervec rasteve kur nuk je i sakte, ti je i sakte ne gjithe c'mbetet smiley 

ne fakt eshte per te ardhur keq, kur shikon lukunira qe me nxitim mbushin rreshtat e reparteve kundra (kesaj here dhe) Kadarese, ne emer te "kauzes"

vertet per te ardhur keq, sikur qe kjo te ishte trendi i 'popullit elitar' pertej Peshkut

dmth e kam fjalen qe dhe kjo eshte ne nje fare menyre pasoje e gjendjes, per te cilen s'flet kush (menyra si reagojne njerzit), por padyshim jo vetem e gjendjes...dicka ka te beje dhe me brumin e popullit, te atyre qe reagojne, elitar or no peshkelitar...po kjo na con me thelle, e leme per tani

 

nga ana tjeter, eshte padyshim humoristike, qesharake...nje mori peshqish qe nxitojne te shtrengojne rradhet dhe te diskreditojne dhe cmitizojne Kadarene dhe kushdo qe i del perpara smiley

 

te shkuara jarebi (situates)  smiley

dhe duku me dendur fh...vish kombinoshe a ndac vere dhe kundragaz, po duku smiley

smiley oqeani i pare me syte e nje molusku. vetem budallenj si ne guxojne te shprehin mendime te tilla(tone).

Yll Kadareja.Respekte...

le te mos nxitohemi Une do ta rilexoj ta pertyp me mire sic thote emo. Por nga leximi i pare duhet patur parasysh se nuk eshte e lehte per nje 75 vjecar qe tere jeten ka idealzuar nje shqiperi heroine me malsore te beses etj etj etj  te arij ne konkluzionin real se "ai vend me ate mentalitet nuk behet  ..." Prandaj mos e gjyoni kaq shume

Duhet rilexuar dhe patur parasysh kushtet

ilyrian plotesisht dakort me ty ne e detyruam para se ai te vendoste vete

Shkeputa disa pasazhe. I qendroj mendimit qe kam thene me lart ndersa Kadare  e pranon se ne jemi nje vend me probleme mendore ai nuk pranon se nuk  ka shprese te ardhmja po nuk u kuruam ,e force ne psikuatri . Vazhdon i qendron mendimit se jemi nje popullqe do te ndryshojme ne rruge demokratike E justifikoj perseri me idene se per nje 75vjecar qe ka himnizuar vendin e tij kjo nuk ee eshte e lehte

Pavarësisht nga idetë e drejta apo të gabuara, nga pasionet, motivet apo stili i ndërhyrjes, ky trazim i madh njerëzor tregon se qytetarët i përjetojnë si të tyret çështjet, hallet, dramat e republikës. 
 

 I dashur Ne keshtu kemi 500 vjet. Per anal-iste nuk na i ha qeni shkopin Sidomos neper kafene aop shtypin tone te cmendur Pra kjo qe ti e shikon si merite eshte nje riperseritje e asaj qe kemi bere qene kohen e baba otomanit e deri me sot vend numro rreth e rotul duke u perpjekur te kapim bishtin tone

 

Më 21 janar, gjatë një demonstrate, për fat të keq të dhunshme, u vranë me armë tre njerëz të paarmatosur, pra të pafajshëm....

 

 

E bukur kjo dhe vazhimi me poshte Pra ata tre fatkeqe u vrane nga shteti por demostrata ishte e dhuneshme pavarsisht se cfare perpiqen te thone militantet Penariane

Ndërkaq, në rrethana të caktuara, kur dufi për pushtet dhe korrupsioni lidhen me njeri-tjetrin, ashtu si në klonimet që prodhojnë monstra, përzjerja që del prej kësaj lidhjeje mund të jetë fatale. Duke u kushtëzuar e duke e zënë peng njeri-tjetrin ata e kanë vështirë të ndahen sipas kalendarit dhe zakoneve të demokracisë. 
Me sa duket kjo përzjerje ka ndodhur në Shqipëri gjatë këtyre viteve të tranzicionit. Dhe kështu shpjegohet që në jetën tonë dramaciteti shfaqet aq shpesh, aty ku nuk e ka as vendin e as arsyen. 

5 me * maestro
 

 

Ka kohë që ky «banalizim i së keqes», siç është cilësuar, po rreh të modelojë moralin shqiptar

Jo... ka kohe.... por ...keshtu ka qene gjithmone... i dashur

Për mendësinë shqiptare, institucionet e pavarura, për arsyet që dihen, ende nuk e kanë as peshën e as hijen e shtetit

 

Jo nuk dihen arsyet Ato qe ti thua arsye mund te jene krejt kundra nga ato qe thote diksuh tjeter Kush jane arsyet sipas mendimit tend?  Ketu duhet te na i shpjegonje megjithese se me dhimbje kete duhet te na e thoje

 

Ndaj përgjigja duhej të ishte : hetoni dhe na ndihmoni t’i kapim. Përpara se të jenë armiqtë e dikujt, ata janë në radhë të parë armiqtë e kombit, që fatkeqësisht i ka pjellë. Përpara se të jenë armiqtë e dikujt, ata janë në radhë të parë armiqtë e kombit, që fatkeqësisht i ka pjellë
 

edhe nje 5ce tjeter me * Maestro

 

Me perjashtim te militantisteve lundrimatere dhe Penarjane te tjereve ju rekomandoj ta lexoni eshte njehere me kujdes Eshte e goditur e i mire si shkrim  vec sic kam then me lart qe ai- Kadare- akoma ka shprese se rruga demokratike do te sjelle demokracine ne shqiperi-- Iluminizem --

pra, je pjeserisht dakord me te, me nje kurbature grafiku qe kalon nga e rendomta retorike nenkuptuese - por pa informacion fare, deri te kulmimi i 5 yjeve.

cila ishte ideja e shkeputjes se vargjeve? apo per hir te analizes dhe antologjizimit te nje artikulli te rendomte si hartim gjimnazi, vetem se e ka shkruar nje mendje me "madh" se e madhe... sepse sic thote dhe xhaxhai i spajdermenit, por dhe prinderit e supermenit: "uith grejt pauer kams grejt riponsebilliti"... cka e ben edhe nje koke te madhe - qe njihet nga dashamires dhe dashurues te artit ne bote, por dhe nga nje akademi shkencash "relativisht" e famshme, si ajo Francezja (sepse eshte anetar i saj ky Kadareja  - apo "kadarja" si thote nje me siper) te mos degjohet(lexo: gaz metan) as ne vend te vet... sepse jo te gjitha burimet shterrojne nga te piret e shumte. - sic thote dhe Bill Klintoni diku kur citon dike tjeter "esk nat uot jor kantri ken du for ju, eesk uot ju ken du for jor kantri"... cka e ben edhe artin, si artistin, produkt konsumi me vlera relative(sa egzakt ky term - e perdora pikerisht per te krijuar idene e vleres maksimale te panjohur).

nejse, deri tani besoj se jemi te ajo pika: ne vend numero!  - e c'te numeroj?

Zotrules,
esk nat uot jor kantri ken du for ju, eesk uot ju ken du for jor kantri""........Bill Clinton citon John Kennedyn kaq kisha flm, me duket nuk jam shum i sigurte e ka thene kete, kur ka bere betimin si president.

Piisss Aut smiley

Ne fakt prisja me miresjellje qe te kishte miresine ta begeniste komentin toko-ja, te cilit dhe i jam pergjigjur. jo me kot kam cituar prinderit e supermenit dhe xhaxhain e spajdermenit. Xhon Kenedi eshte i fundit qe ja vlen te citosh aty... prandaj i rashe nga kina(levinski). pritshmeria deshmoi te ishte e kote... pak a shume si zhgenjimi qe paten shume per Kadarene.

ajo qe une kuptova eshte se Kadareja po u ben apel shqiptareve ta lene rehat..

une them te leshojme nje peticion ku do te kerkohet ismail kadareja te mos shqetsohet me me pyetje e telefonata e gjera te tjera si kto..

Agree!

Bini ju dakort por nuk bi Qosja.

Une ve bast me nje cader pistolete ose stilolaps thik se Qosja sot eshte duke shkrujt!

Per te garantuar pjesmarrje te larte, duhet ofruar nje kuti gratis Kleenex smiley.

Se parashikoj (me c'lexoj ketu) ngasherima smiley

twintip ka munguar humori yt karakteristik.

 1 firme do jete e imja te ai peticioni

Pa u zbehur ende kujtimi i festave, normaliteti i jetës shqiptare u prish.......... Normalitetin e jetës e prish... mbi të gjitha njeriu vetë, kur nuk është normal........... Një specie e tillë njerëzore e përfton normalitetin si diçka të huaj, madje të rrezikshme. Ndaj në rastin më të parë përpiqet ta shkallmojë atë......... ku, sipas dokeve të demokracisë europiane do të duhej të çonin normalisht zërin e tyre,........... Hapësira e jetës normale ngushtohej përherë e më fort nën këtë trysni............ Se veç rikthimi në gjendjen e vjetër , do të kthente normalitetin............. Në këto kushte njeriu normal, që ndihet qënia më e pambrojtur midis jonormalitetit do ta kishte të vështirë të parashtronte ndonjë program mirëkuptimi............................

   e po :POSHTE NJERIU NORMAL !POSHTE NORMALITETI ! 

 Ore emo,

ne baz te leksionit te mesiperm, ata fukarenjt qe jetojne vetem baz ndihmes dhe ligjeve te zotit, ata te Skraparit qe ti kam detaju shpesh here, njerez normal jane ata?

E di si me duket mua ky shkrimi i Kadarese?! Si dicka e shkruajtur me zorr... hajde se duhet ta bej edhe kete detyre... hajde se duhet te mbush nja 2-3 faqe...

I keni parasysh... ato detyrat e shkolles qe duhet t'i besh edhe pike?!

Nuk gjej ndjenje, nuk gjej empatì ne rrjeshtat e tij... thjesht rrjeshta...

Me duket se Kadareja eshte nje figure qe i perket te shkures tone dhe do ishte mire qe te qendronte aty.

 

ajo qe une kuptova eshte se Kadareja po u ben apel shqiptareve ta lene rehat..

une them te leshojme nje peticion ku do te kerkohet ismail kadareja te mos shqetsohet me me pyetje e telefonata e gjera te tjera si kto..

Egzakt!

E ka thon si fjale per rahmet, twini ate.

Vetem te Peshku, tha... pranej s'iket qe ktu.

Dramaturgut i duhet vdekja për të thurur dramën e tij, tiranit për të ridëshmuar forcën, sidomos kur ajo po e lë, po shtetit demokratik përse i duhet? Për t’i kujtuar publikut devizën famëkeqe të Kaligulës: Oderim dum metuant. (Le të më urrejnë, veç të më kenë frikën)? 
 

Me stil o me stil.  Kush i njeh Gjirokastritet, e kupton mire Kadarene...

Shkrimi nuk ishte i mirë, të mos gënjejmë njeri. Po pikën kyçe e kapi që në titull:

21 janari: Në politikë hyri vdekja

 

 vdekja ka kohe qe eshte ulur kembe kryq ne politken shqiptare eshte vetem ceshtje kohe qe historia te perseritet.nuk hyri ne 21 janar vdekja ne politike jo!

 Me mire vone se kurre!

Nje si ky duhej se pari ne vitin 1997 kur "Ai" horri i horrave rrenoi nje komb, nje vend te tere!

Qysh at`here e kane urryer, dhe qysh athere ai ka thene, do tjua nxije gezimin ne buze, vec te me keni friken!!"

Nje shkrim qe nuk mjafton ta lexosh njehere per tu kenaqur!

Termometri thyhet kur i sëmuri nuk dëshiron të marrë vesh sëmundjen ngaqë ai e di atë. Për të mos thënë se sëmundja është ai vetë. 

 

Mjeshtri i fjales nuk permend emer, eshte me mire qe emrin ta vendos populli lexues! Dhe te gjithe e dine se kush eshte!

Ajo qe me vjen ne mendje eshte pyetja: A do te piketohet Ismail Kadare nga Komisioni Hetimor i Parlamentit si shkrimtar Pucist???!

 Analiste te paepur analizash jeni. Shkrimi per mua ishte i sakte. Kryesoret i ka thene, e madje i ka vene emrin e vet. Tiranise i ka thene tirani, dhe detyrimit per ta rrezuar i ka thene detyrim. Cfare me kerkoni?

Po pse, ismaili duhet per perkufizim tiranie?
Lul, situata unike si kjo nuk dun definime te derrit dhe dajes. Ja me thuaj, cfarfe eshte ndryshe pas ketij shkrimi? Keshtu matete vlera e prurjes.
Po eshte ajo qe tha twini: tjetri e ka thene me se nje here: limeni ne timen, jam shkrimtar, pakt me popullin shqiptar nuk kam bere per asgje. Nuk shkruj dot me gjate se jam nga celli. Whatever. It was like cold stale pizza if yohu know what I mean. Sorry for mhy typos. Wrong expectations, bro.

 Em, mua me duket shkrim i forte. Por jo sepse eshte si shkrim i forte. Ai eshte stili Kadarese, aty thjesht ka dhene cfare pritej, me referencat e tij. Shiko, periudha te tilla jane kollaj qe njerezit te marrin nje qendrim moral, te mbushen me pasion. Por ka dhe dicka tjeter. Ky pasion shkon dem po qe se nuk gjen jehone, edhe kthehemi serish ne fatalizem. Nuk ka c'pritet tjeter nga Kadareja. Shkrimtar eshte, si shkrimtar ka folur, dhe edhe si shkrimtar ka folur goxha rrepte. Mungesa e seriozitetit qe thekson, eshte reale. E kete mund ta them une, mund ta thote kushdo. Por tjeter kur thote Kadareja futjuni punes. Dhe kete ka thene. Eshte mesazh i nevojshem, e ka nevoje te thuhet nga dikush me autoritet. Eshte thene e sterthene qe "ata" nuk punojne per popullin por per veten e vete. Por ai nuk po thote kete. Ai po thote futjuni punes. Jemi per turp, emo. E kena mor lehte. Kemi rene dakord me tezen se demokracia ne Shqiperi eshte aksidentale. Dhe kjo eshte teze e mirepranuar nga te gjithe. Por pervec sofizmit te pranimit te kesaj teze, nuk kam degjuar ndonjehere ndonje autoritet intelektual te thote "perveshjuni punes," e merreni seriozisht, pasi demokracia nuk ka pse te jete aksidentale. Aq me pak qe ky autoritet te jete i rangut te Kadarese. Per mua ka thene llafin me te mencur qe mund te thoshte. Eshte shtatedhjete e pese vjec burre tjetri, nuk eshte kalama. E as burre shteti nuk eshte qe te beje me shume se kaq. Punen e vet e ka kryer, madje me seriozitetin me te madh te mundshem qe mund t'i ofrohet nje vrarje kohe si letersia. E tjeter gje nuk ka pse shton. Perveshju punes, merre seriozisht, mos e konsidero demokracine aksidentale. Eshte kaq e thjeshte.  

i dont get it...

shkrimtari duhet te artikuloj ate qe ndiejm te gjithe.. dhe cfare ben kadareja sipas teje.. ne nje situata kaq te tendosur e konfuze, ku nuk e dime as vete ku e ka koken e ku e ka bishtin.. si erdhem ktu ku erdhem.. ku flloi.. kur do mbaroj.. si do mbaroj.. a po shkojme per me mire a per me keq.... ne kete situate vjen burri i botes shkrimtar me nam e ben nje shkrim nja 10000 fjale qe sipas teje ne duhet ta deshifrojme si tekstet egjyptiane ne 'pervishjuni punes'??

Perkufizo "te gjithe"...

shqiptaret

Po thua qe te gjithe Shqiptaret ndiejne te njejten gje per ngjarjet e dy javeve te fundit?

po them se shumica e shqiptareve kur te lexojne kadarene do mendojne 'ca leshin eshte duke folur ky?'

Ky eshte supozimi jot.  Shumica e shqiptareve ka gjasa mos ta lexojne fare artikullin.  Shumica e shqitpareve jeton jashte kufijve te Republikes se Albananise etj.

cili eshte supozimi im? se shqiptaret do te preferonin kthjelltesine ne vend te obskuritetit?

Supozimi jot paresor eshte qe shumica e Shqiptareve kane per t'a lexuar artikullin.

shkruaje edhe nje here por ksaj radhe shtoji nje 'supozimi im eshte se'.

 shkrimtari duhet te artikuloj ate qe ndiejm te gjithe..

dakord.

ne nje situata kaq te tendosur e konfuze, ku nuk e dime as vete ku e ka koken e ku e ka bishtin.. si erdhem ktu ku erdhem.. ku flloi.. kur do mbaroj.. si do mbaroj.. a po shkojme per me mire a per me keq....

dakord.

por tashti mos i bjer ne qafe se artikulon te njejten ndjenje konfuze si te gjithe. 

Edhe nje gje tjeter. Kadareja nuk eshte as konsitucionalist, dhe as prokurore. Me shkeljet ligjore, me krimin ligjor, le te merren keta. Per Kadarene mjafton te flase per shkeljet morale (Yes Mroklle, po qe se je tu me lexu, jemi morally corrupt, dhe kjo eshte pjese e fajit e cila na perket te gjitheve, jo vetem Berishes qe eshte aty, por edhe neve qe e kemi lejuar) dhe per krimin moral. Nuk eshte fare i nderlikuar shkrimi i Kadarese. Nuk do as lupe e as ndonje yckel te madhe analitike (si mendon Finis) per ta kuptuar. Gjeni njeriun me te thjeshte me te cilin mund t'iu bjere rasti per te pire nje kafe, e do e kuptoni qe nuk ka nevoje per mbi-intelektualizime per te deshifruar ate qe po thote. Plus, pak me bujar, ju lutem. Le ta thote ne menyren e vete, ne stilin e vet robi ate qe thote, mjafton te jete ajo qe duhet thene.

Gjeni njeriun me te thjeshte me te cilin mund t'iu bjere rasti per te pire nje kafe, e do e kuptoni qe nuk ka nevoje per mbi-intelektualizime per te deshifruar ate qe po thote. Plus, pak me bujar, ju lutem. Le ta thote ne menyren e vete, ne stilin e vet robi ate qe thote, mjafton te jete ajo qe duhet thene.

---

konkretisht ca po thot ky, edhe sa konsensus ka ktu ne ate qe po thot kadareja?

 Konkretisht, 1. ligji dhe demokracia jane nje farse. (konsnsus?) 2. Natural law ose "zenia e gjakut," obskur, i erret si vdekja qe hyn ne skene, mbase edhe mistik, (nuk di nga vjen ky Ligj, tha Antigona) por obligim i gjithsecilit per t'iu bindur ndergjegjes se vet, dhe jo farsitetit te ligjit. (konsensus?) 3. Serioziteti eshte imperative morale qe duhet ngritur mbi farsitetin e ligjit. E veshtire per tu arritur, por detyrim. (konsensus?)

p.s. pergjigje qe besoj vlen edhe per Finis, me poshte.

Lulian, nuk thashe qe eshte i nderlikuar. Thashe qe eshte i erret, madje me keq akoma: premton te kete thene shume, pa thene kurrgje konkretisht. Jam gati ta pranoj nje qasje te tille ne art, ne mistike, por jo ne nje "leter kombit". S'e shtrengoi njeri ta shkruante*: nese ia diktoi roli qe e ndjen se ka, atehere le ta respektoje deri ne fund ate rol. Kaq. Letersia qe ka shkruar dhe vazhdon te shkruaje, pune tjeter pastaj.

 

* besoj

 Fin, e di si eshte puna e ketij obskuritetit te Kadarese? "Nuk di kush e ka thene" tha Qosja. "Se Cicero, se Aquinas, se Locke..." E njejta gje. Jane ne nje ekip te dy, secili me armet e veta, njeri me gur, tjetri me shkopinj, e tjetri me cadra.

mundet, mundet, por po mbetemi "pa drita" perjete me duket smiley

Diktature hidrike, tha. Duhet ndonje Herkul, apo fundja edhe Robespiere qe te zhduke gjithe keto koka.

Per mu ky eshte komenti me i mire  ketu.Futjuni punes...Bravo LUL...

Lulian...me vjen keq.Kadare nuk eshte kushdo qe te thote Gabim apo te beje pasaktesi  Por thjeshte Ai duhet respektuar si 'ish Kadare " dhe asnjegere si "disident " i te ardhmes ku e vendosin Tufat me do te tjere.

Kadare nuk ka pse ndihet FARE per te tilla raste ama ne se desheron te ndihet , le te mos beje ESSE me gjakun e te tjereve . Ai duhet te shprehet qarte nga anon PENGU i shqiptareve. Vetem njehere ai ka folur SHQIP per 20 vjetet e Shqipetareve .Vetem njehere e adresoi direkt pavaresisht se me doreza kur deklaroi per Berishen e Nanon " Ma vishene me kostume e vene kullaro na dalin ne televizor e na mbahen me te Madhe "

Te tjerat i ka per Tabir sarajasit !

Krimineli ka nje emer dhe ne se Kadare desheron te qendroje nga ana e Barikades qe DENON Kriminelin dhe Krimin le ta quaje Regjimin e sotem Kriminel Banda e  SALI RAME  BERISHA !!!! ... dhe me autoritetin e tij e lidhjet e tij te nderhyje per nje INFLUENCE te fuqishme po themi te " Princit te Austurias "

Ne se ka idene se i perket nje populli tjeter , Jo shqiptar , por te ekspozuar ne trubullirat e Uindsorit Shekspirian le te permende Kaligulen sipas kultures se ketyre llomotitesve qe "mahniten" nga shkrimi i Kadarese dhe qe tjerrin biseda " kur eshte prodhuar baruti " pasi plumbi i merr jeten tjetrit .

Dhe se fundi po jo fare smiley

Ky shkrim bën pjesë në këtë rrahje mendimesh, pa mëtuar asgjë më tepër...--- thote !?....dhe kjo eshte esenca e vertete e prurjes .

Dhe atehere ne shkrimet qe bie Mati i Ri patjeter qe bravoja e pare do jete mga Lumasiu dhe me nje mesazh "filosofik" se si kuptohet parashikimi i Majas per vitin 2012 do e kemi edhe nga Permetari , per ti vene vulen e vuvuzelerise me humor Bradoviqian .

Sinqerisht, po sinqerisht.. prisje me shume se kaq?

Po c'merresh? Peshku ka disa dite qe i mban peshqit ne gjendje lufte, i ushqen vetem me lufte e militantizem, e keshtu qe tani e tutje peshqit po s'te pane duke i prere dikujt koken, padyshim do te te sulen te ta presen ty, ne emer te [vere kauzen ketu], qofte Lubonjes, Kadarese, nderkombetareve, e kujtdo tjeter qe s'e kap shpaten dhe ta valvite si flamur ne ate krah qe e valvisin peshqit.

Me gjere xhib, eshte tempermenti jone tejet emocional qe nuk ndikohet ne shumicen e rasteve pervecse thirrjeve emocionale.  E jo emocione dosido, por emcione te flakta...

Kërkon vullnet pa dyshim, po në radhë të parë kërkon bindjen e thellë që demokracia shqiptare, ajo që në të vërtetë është e pandarë sot nga Shqipëria, duhet marrë seriozisht.

Ketu s'bie dakort me Kadarene.  Sic i thashe dhe emigrantit dje, sistemi me i mire per ne si komb e popull per mua mbetet nje hibrid teknokrat-ushtarak, ku njerzit vendosen ne poste te ndryshme si mbas kualifikimeve dhe aftesive.

 

Nuk mund të ketë rol stabilizues Shqipëria në gadishull nëse brenda saj nuk gjen dot rrugët e nevojshme të zgjidhjes së problemeve. Rrjedhimisht , çka kujton se fiton jashtë kufijve të saj, e humb aty për aty brenda vetes.

 

Rol stabilizues Shqiperia do kete kur ajo te jete shtet etnik sic u shpall ne 28 nentor te 1912-tes.

 

Ketu s'bie dakort me Kadarene.  Sic i thashe dhe emigrantit dje, sistemi me i mire per ne si komb e popull per mua mbetet nje hibrid teknokrat-ushtarak, ku njerzit vendosen ne poste te ndryshme si mbas kualifikimeve dhe aftesive.

Thank yoy IPakapshem Pajtohem me ju Eshte shpetimi i vetem i shqiperise

Me duket se Kadare fajeson te gjithe ne nje menyre. Tregoi se problemi nuk eshte i lokalizuar vec tek politikanet.

Po c'merresh? Peshku ka disa dite qe i mban peshqit ne gjendje lufte, i ushqen vetem me lufte e militantizem, e keshtu qe tani e tutje peshqit po s'te pane duke i prere dikujt koken, padyshim do te te sulen te ta presen ty, ne emer te [vere kauzen ketu], qofte Lubonjes, Kadarese, nderkombetareve, e kujtdo tjeter qe s'e kap shpaten dhe ta valvite si flamur ne ate krah qe e valvisin peshqit.

 

Ajo Xhib filloj ketu

 

Në djall vaftë shoqëria civilePostuar nga pmusaraj 

 

Altin Hazizaj më çon një email në emër të shoqërisë civile (nja 10 organizata) ku i kërkon partive politike shqiptare të ulen në tryezë e të diskutojnë. A është në vete shoqëria civile? A ka mundësi që të ulesh në tavolinë me një shtet që gënjën çdo orë e minutë? Që vret tre qytetarë dhe i jep bonuse vrasësve, dhe ngrihet kundër institucioneve të veta për të mbrojtur vrasësit? 

Nuk ka shoqëri civile përballë një shteti anti-civil, anti-racional dhe mbi të gjitha, mashtrues pa kufi. Nëse nuk keni kurajon të vini gishtin mbi fajtorët, rrini urtë. Mesazhet për zgjidhje në tavolinë i shërbejnë vetëm Sali Berishës dhe klanit të tij.

Akoma nuk e besoj që videot që demonstrojnë pastër fare vrasjen e civilëve nga ushtarë të Gardës nuk kanë ndryshuar asgjë

Toko, je icik jashte teme. Sidoqofte, te shkrimi im ske pse ben bold vetem nje fjali. Ato dy fjalite me pare, dhe ajo fjalia me pas, i japin kuptim fjalise qe ti ke bere bold.

P.S. Si thoshte Noli, me e mira sot eshte qe te te quajne tradhtar. Kshu dhe akuzat e xhibit per militantizmin e Peshkut.

Si thoshte Noli, me e mira sot eshte qe te te quajne tradhtar.

Ketu eshte njera ane e problemit* qe juve, ngase Peshku eshte faqe e lexuar, jo vetem ju duket krejt normal paralelizmi me Fan Nolin per kontributet ndaj kombit dhe ngjashmerine e situatave (Noli atehere e Peshku tani) por sic e shikon dhe biproduktet e te ushqyerit te njerzve me supe militantiste dite e nate, tani elita e Peshkut po i sugjeron dhe Kadarese qe te dale ne pension, se tani e tutje do ta plotesoje Peshku kete rolin e Kadarese.

*ana tjeter eshte ai militantizmi juaj i skajshem...mjafton te shikosh temat kryesore te peshkut nder vite

por dhe censura...mjaf te shikosh departamentin e abuzuesve dhe komentet si puna e ketij qe fshihen thjesht per censure

dhe keshtu perfton nje pamje me te qarte te situates, dhe ne kete spekter, te thenit "ike pirdhu" shoqerise civile s'eshte gje fare; ne po e kapim dhe po e cojme per dore ne azil pleqsh dhe Kadarene sot (Lubonja & co po e po)  jo me keta spurdhjaket e tjere qe guxojne te sugjerojne dicka te ndryshme nga vija e peshkpartise

Ky popullaritet i blogut ju mori ne qafe juve, ju beri si kooperativat e dikurshme. smiley

 

 Po c'ke me peshkun, o lanet, o xhibi peshkut, o shpirti i kutise se Ruzhdijes smiley

p.s. Vertete nuk ka pasur Lubonja vend nderi ne peshk? E do ta kete.

Bush une ja kam kenduar kengen qe me debatin me Qosen per "identitetin e shqipetareve " . Dhe ne se pyet seriozisht po te pergjigjem jo ne nivel bebushesh me " e ka kush e ka " . Me kupto drejt .Kadare nuk shkruan ne se duhet ta pelqejme ose jo ne te DY !

 Nuk kam deshire dhe as nuk desheroj kurre qe ai te merret neper goje . Po c'ti besh bulkthave qe me kengen e tyre jane me afer kukuvajkave se zogjve . Ata po nuk u shave Berishen me emer , je m'rrjegull . Kerkoje te keqen edhe ne Perandorine e Romes , ne dac tek Dinastia qin me urtesine e Konfucit , makari edhe tek Kaligula ose edhe me teorite e Frojdit , makari shih edhe nga Sulltanet apo sllavo- komunistet -ortodokset -komuniste dhe " ai o shkrim perfekt mer jahu "

Te vjen keq se si nuk e kuptojne ose bejne sikur nuk e kuptojne qe ne Historine e Popujve qindra here me te Kulturuar e me te vjeter si SHTET se ne , psh Gjermania , ka AKSIDENCA dhe shmangie nga normaliteti . Ky i yni eshte mini HITLER . Dhe kjo duhet evidentuar qe tek palacolleqet me dekorim patriotesh imagjinare per fjamur e atme , me jargezim ne faqet e brishta te femijve , ne shperfytyrimin mendor te familjareve -prinder qe e mbulojne me te puthura ate lloj pisi , qe se ka per gje neser po asaj familje ti shkaktoje lot per ditlindje sic e ka deshmuar qe prej cfaqjes se tij si "burre shteti "  ( lexo HU Shteti ) . Ketu e per shume te tjera ka vend Pena e Kandarit jo per "cinxuj e vuvuzele " Berishe!

Shkurtimisht ai eshte nje cmim NOBEL me vete ne Letersi kur ajo ishte LETERSI dhe ndaheshin cmime .Dhe ma mba mend ne se je i ri qe , kjo do ndodhe ! Nje shkrimtar do vije koha te vleresohet me Cmimin " KADARE " te pakten ne Kombin tone !

 Per sa kohe ai do te merret me ceshtje te tjera sidomos fushen e Moralit te Kombit apo Degezime te tjera ai eshte nen niveline kujtedo . Ai eshte  i prirjeve te "orientuara " te perpunara si pasoje e Talentit te jashtezakonshem dhe teper te vecante ne Rang Boteror , por me se i rendomte ne cdo fushe tjeter qe merr pjese ! Shqiperia te pakten e ka nje shembull KALIBRI tek Konica qe ishte ne sherbim te ZOGUT por me dyfek ne shenje ndaj tij . KY   ....jo  vajzen , po edhe ndonje favor Ballist ti bejne si hapje librarie me emrin e tij ai shet edhe sumen ! 

 Drizo,

E dija pergjigjen qy para se ti mshoje tastieres (se besoj se je nga ata njerez qe e ruajne me fanatizem cipen), por desha ta rrihje dhe ti.. temen..

Por, mendoj se Kadareja ka humb nje shanc te madh, te ishte njeri i madh per popullin e tij, dhe jo per keta 3 te vraret e 300 te rrahuri, por per keto 20 vjet vrasje dhe rrahje masive qe i eshte bere ketij populli. Do vlente 1000 here me shume se 1000 cmime Nobel. 

O admina te poshter, ku ma keni cu ate artikllen e Danes?

Nuk ka folur edhe aq keq per nje njeri nga i cili s'ka pse te pritet shume.

 jo shoku, 

per mu me mire te mos kish fol fare sesa te bote nje muhabet kafeneje te tipit fajin e ka dhe poplli... si tha ai ne kohe te vet " mos pyt cer do boje poplli per ty, po cer do besh ti per popllin"

Kam pershtypjen se eshte ceshtje pritshmerie. Per mua eshte thjesht nje shkrimtar keshtu qe s'pres te jete misherimi i ndergjegjes popullore, apo udheheqesi i saj. Pritshmeri te uleta perkthehen ne zhgenjime te pakta.

 MORE DJEMA,Po si ore qenkan ne gjendje lufte ..peshqit?Ketu ne fakt i gjithe kombi eshte ne gjendje lufte; me vetvehten, biles dhe  te pashpallur."Lufte"... per te qene problem i Ballkanit dhe Evropes, lufte per te dale nga shinat e demokracise me zorr, lufte per te mos degjuar asnje arresye njerezore, lufte per te  mos ndeshkuar menxyrat(Si nuk duhet te skuqen ata qe me ironi dhe sarkazem thone lufte ne ..peshq kur keto jane ne cilendo dere e mendje shqiptare,Ka ndodhur nje hata shtetrore me Grdecin dhe  ja ku  dolen fajtoret..ata qe i vrau shteti.Me nje loje te ndyre te ketij shteti, te strkturave te tij kriminale.A nuk eshte tanime Gerdeci  si nje i vretvrare me emrin Trebicka..?

  Sot kombi yne eshte  ne tehun e briskut, per te marre emrin qe na duhet.Ça kombi jemi ne gjendje te quhemi.Na jep gje me teper se disa thas me turp vazhdimi i degjimit te vrangallave te Berishes, per Puçe?Se Ramen ne keto vrangalla e ka marre zvarre  Berisha.Nuk di ai te  tjerre  te tille PROKOVE me lesh dhie..Ja u thom une, besomeni.E ne se ne fatin tone do te leme te  na e ndreqe Rama, na ka MARRE MORTJA ME KOHE E VAKT.TE NA MARRE, SE HAK E KEMI!

  Por me se pari  duhet qe te  gjithe te  behemi  ata qe na kerkon koha.Zerat e revoltuar KUNDRA TE  KEQES.Kaqe dhe kete e kemi ne dore.Mua me terbojne ca  ketu e tek shume cepa te vendit tone.... qe bejen asnjanesit dhe zerat bashke me ..te keqen.Si eshte e mundur? Mire ahere kur ngjarjet merreshin vesh pas nje viti si ndodhnin(ne te shkuaren ne historine tone)Po sot qe i marrim vesh ALLAMINUTE?Qe i shofim," Live"? Prape NOTRALE kemi? Ka turp me te madh se ky KOMSHONI(keshtu i ka ironizuar popullikomisionet  e kufinjve te  Shqiperise) i Parlamentit? KOMSHON me rrobote, qe degjojne burimin e zise dhe meken ne shikime...!Po turp ore per te gjithe neve.Ne duam te zgjidhet  sa me pare(bile te ishte  zgjidhur me vakt  fashimi i keq i plages) keta e drejtojne thoin e gishtit ku plaga majaset  dhe rrjedh gjak akoma...!E ku do sosin keta me keto marrezi te reja? THELLE NE KONFLIKT.Jazek per tere ata ..!'Te zgjedhurit nga mavriu populli im.E per kete  jemi na, te  revoltuarit e peshkut fajtore, lufteperleshurit, armiqte e saliut e te djallit me brire?jo ore Jooo! Nuk do ta  doja une Salihun(Shume e kam dashur ne ate fillim) nje vizionar,  per berjen e shteti  DEMOKRATIK, te forte e emermire ne krejt  Evropen?Patjeter! Si na beri ? Gazin e botes se nga bota kane ardhur per te na mesuar ..abetaren... dhe per te na thene Mjaft u zute!Si u befte Lemsh! Dhe une te behem aqe naiv sa te mso i them se mos me thone .".qenke bere me rameleshin.." Pse nuk i thote Ismaili hallet e gjerat   si dhe i themi ketu ne ppu? Si dhe i   them une ?Perse u dashka MADHESHTIA e nje intelektuali dhe ne sherbim te kujt u dashka ajo dreq madheshtie, kur nuk vihet  ne kohen e duhur ne sherbim te  Kombit? Une jam gati ti jap prej diteve te mia cilitdo intelektual qe nge zerin dhe  bashkon zerin per kunder te keqes se ulur kEMBEKRYQ ne vatren tone.Por dua ti marr cilitdo qe tenton te ma zbukuroje mynxyren dhe te  ma zvogeloje turpin qe na ka zverdhur fytyrat te tereve.

U bombarduan serbet dhe prape u ngriten.Neve vetbombardohemi  dhe pastaj nuk duam ta shikojme  te keqen, mu ne koqe te syrit..

Amani more djema te ketij fronti  ne kerkim te se mires(PPU-se) Ju dua te gjitheve por kurre mos u beni me cilindo qe i heq nder  KOMBIT..Jeni ne gjendje ta kuptoni te  gjithe.Por delni  ju qe akoma jeni ne rreshtin e ushtarve..Sot  i  duhet cilido ze i rreshtit..... qe kerkon te miren e  KOMBIT.

    

Eshte e veshtire te pajtohem qe me titullin e shkrimit se "me 21 janar, ne politike hyri vdekja". Politika shqiptare qe ne krijimin e shtetit  e deri me sot eshte nje politike e vdekur. Zgjidhja e cdo konflikti ka qene eliminimi apo degradimi i oponentit politik, kujto eliminimet e Luigj Gurakuqit, Bajram Currit, Avni Rustemit...eliminimin e opozites ne periudhen komuniste, e deri tek ngjarjet e ketyre 20 viteve (97, 98, protestat e 2004).Dihet qe asnjehere nuk eshte luftuar ne baze te kauzes politike sesa egos e luftes per pushtet.

 

 eh ky kadareja........po flet sikur nuk ka jetuar ndonjehere ne shqiperi.

Dramaturgut i duhet vdekja për të thurur dramën e tij, tiranit për të ridëshmuar forcën, sidomos kur ajo po e lë, po shtetit demokratik përse i duhet? 

pyetje pa vend , e ka dhene vete pergjigjen ne kete fjali nuk ka pse te beje pyetje.

te mundohesh te kuptosh politiken sot ne shqiperi duke menduar se jetojme ne nje shtet demokratik qe ne nisje je gabim.per kete arsye po e pane nen kete kendveshtrim nuk kane per tu kuptuar kurre shume gjera

Kadare mbetet prototip i shqiptarit deri nè fund...a nuk ishim ne qè mallkonim e shkatronim vendin tonè pèr varfèrinè qè na herte sytè e mendjen pas 90'?...e zgjodhèm ikjen... Kadare vazhdon po nè kètè linjè,dje thoshte e kanè fajin komunistèt(se kush dreqin ishin kèta komunistèt,nga cili planet kishin mbritur nè atè vend?)...e zgjodhi ikjen,sot thotè e ka fajin politika(se kush janè kèta politikanèt qè na bèjnè kaq dèm,nga cili planet kanè zbritur vallè?)... e pèrsèri zgjedh ikjen...e nuk i vè faj...... jetè tè gjatè I.Kadare!!

Me duket se ai Kostandin Kristoforidhi mire e ka thene ate sentencen e urte: Shqiperise i vjen e keqja nga ata shqiptare qe hane buken e Shqiperise dhe i perkulen Evroqise dhe Ameriqise.

Me pelqeu. Sigurisht nuk ka si te ishte shkrim kunder nje personi apo nje grupi njerezish. Dhe ketu mendoj eshte dallimi midis nesh dhe Kadarese. Personat per te cilet ne diskutojme aq shume, Berisha, Rama, Meta, Nano, jane pjese e te keqes, por jane dhe pjese e kombit. Jam shume dakort qe te thuhet e verteta. Por cfare tu thuash atyre njerezve qe dje ne Lushnje brohorisnin per Ilir Meten? Nuk mund tu shpallim lufte te gjithe atyre apo jo? Si te komunikojme me ta? Si tu themi qe te vjedhesh dhe te vrasesh eshte gabim. Sepse ndihmon vdekjen dhe jo jeten. Por po aq gabim eshte te shoqerohesh me hajdutin dhe vrasesin.
Duam apo nuk duam ne jemi me te vertete si nje shqiponje me dy koke (apo me teper?). Dy koke qe nuk komunikojne me njera-tjetren. Po he, si?

 Por cfare tu thuash atyre njerezve qe dje ne Lushnje brohorisnin per Ilir Meten? 

Ky eshte mjerimi yne, duhet te jete nje ceshtje mentaliteti dhe kulture. Varferia ne cdo aspekt, eshte strehe e maskaralliqeve!

Te tjera thone te tjera bejne.Eshte koha e maskarenjeve!

 

 

Me sa duket diisa kane nevoje per nje lexim te dyte, se i pari duhet te kete qene lexim ne diagonal . 
Hidhini nje sy te pakten ketyre pjeseve poshte perpara se te akuzoni Kadarene si shume te vaket

 

 

... Në ngjarjet e janarit, midis psikozës dhe veprimeve shpesh kaotike, ata (qe po i shkruajne Kadarese, Mb)  do të kapnin spikamën e fantazmës së totalitarizmit, rendit të përmbysur 20 vjet më parë

... kur dufi për pushtet dhe korrupsioni lidhen me njeri-tjetrin, ashtu si në klonimet që prodhojnë monstra, përzjerja që del prej kësaj lidhjeje mund të jetë fatale

... Dramaturgut i duhet vdekja për të thurur dramën e tij, tiranit për të ridëshmuar forcën, sidomos kur ajo po e lë, po shtetit demokratik përse i duhet?

... Me ç’duken shenjat , trajtimi i ngjarjeve të fundit, kulmimi i të cilave ka qenë vrasja e qytetarëve, nuk po shkon në kahun e duhur. Ajo rend në kahun e gabuar, madje në vend që të fashitet, thellohet. 

... Ka kohë që pyetja për seriozitetin duhej bërë ngaqë ka kohë që kjo po ndodh e ne vazhdojmë të mos jemi seriozë. (Komedia e gjyqit të Gërdecit, zvarritjet, dredhitë janë më keq se një shuplakë që i bëhet haptas dinjitetit publik. Ajo bën pjesë në modelin që prej kohësh i propozohet këtij vendi, për të mos marrë seriozisht asgjë

...  Nuk ka frenim natyral për krimet politike, për shtypjen, tiraninë, shkallëzimin e së keqes shoqërore. Njerëzimi, si i vënë në provë, është i detyruar që ai vetë të shpikë mjetet mbrojtëse. 
Historia e demokracisë është, ndër të tjera, historia e krijimit të këtyre mekanizmave. Kultura politike, kultura në përgjithësi, idetë humaniste, filozofia, arti, ligjet, kushtetutat, gjithë doket e qytetërimit bëjnë pjesë në të. E mbi të gjitha, institucionet e pavarura.

 

 

citoj emigrantin:

Per ate cfare eshte nje shkrimtar nacional, shiko te lutem kete ketu (me autoren vetem rastesisht ndaj nje mbiemer).

Çimo, nuk e lezova fare tezen e masterit te kesaj zonjes-ose zonjushes, megjithate e futa ne xhep. qe kur te kem me teper kohe ti fus nje lexim me kenaqesi, pasi i lexova Inhaltsverzeichnis. Mesa lexova nga lenda hyrese krijova nje mendim shume pozitiv dhe thashe me vete: "God damn it! Ja nje pune e sakte qe te duhen ore te tera hulumtimi dhe mendimi, qe per 70 faqe te sjellesh 70 ose 700 vjet te nje kombi te vogel." Shpresoj, qe kur ta lexoj te mos me zhgenjeje.

citoj perseri emigrantin:

E lexova te teren. Mbase do me duhet ta ripertyp, por per tani qendroj fiks me te paren qe ishte keshtu:

Ike dhe ti, o dinosaur! Sad

Une e imagjinoj qetesine pas zhdukjes te atij te fundit. Vetem gjurma mbi baltovine, asnje bulurime ne qiell. Trecerek shekulli jane shume per shume gjera, edhe per nje njeri, sado i madh qofte, sado Ismail. Por eshte OK.

Çimo, momenti, kur Zoti vrau Zotat e tjere per te sunduar i vetem nder njerezit qe i hodhi neper bote, ky ishte dhe momenti kur Zoti i hapi rruge fundit te tij. Solipcizmi i Zotit eshte shume tragjik! smiley Nuk beson me njeri ne te. smiley

Pedro, krijoni partine konservatore shqiptare (propozim serioz ky) dhe pastaj flasim ne rang idesh te majta e te djathta.

Zoti i vrau zotat sepse s'kish me kohe e pare per t'u marre me ta. Perqendrim i kapitalit me nje fjale. Marxengels dixit. (dua te shkel syrin me koke te verdhe, por s'me volitka sot)

Fin, meqe mu drejtove seriozisht, nuk eshte pune per mua te ngrej parti dhe te merrem me politike aktive. Te pata thene diku qe personalisht anoj nga konservatorizmi i djathte, por kjo nuk do thote qe  ma ka enda te ngrej apo te aderoj neper parti. Kam qene gjithmone i mendimit qe njeriu duhet te beje gjithmone ate qe di te beje me mire.

salute! smiley

Nqs duam t'i japim nje rol te caktuar Kadarese ne kete 'puzzle', le te jete ai i nje 'termometri biologjik me memorie' qe vec temperatures njeh shume mire edhe motivet e crregullimeve ne organizem(kryesisht nga sistemi nervor) dhe cdo fjale e tij mund te kete edhe nje efekt 'placebo',  por ama mos pretendojme te beje edhe kirurgun ne salle pa i dhene te drejten legale dhe instumentat qe t'i ushtroje, edhe pse me kohe ka dhene te kuptoje qe nuk do me hy ne nje salle ku doktoret vet kane nevoje per sherim.

Në qoftë se presim diçka të ngutshme, si hap i parë serioz dhe i besueshëm do të ishte hetimi krejtësisht i pavarur. Hetimi dhe natyrisht dënimi i fajtorëve do të ishte i domosdoshëm si hap i parë...Për mendësinë shqiptare, institucionet e pavarura, për arsyet që dihen, ende nuk e kanë as peshën e as hijen e shtetit. Nuk ka hymne për to e as rituale mbresëlënëse, megjithatë janë pikërisht ato, më saktë nderimi për to që përcakton të ardhmen tonë. Ndaj nuk është e tepruar të thuhet se shkelja e pavarësisë së tyre duhet të përjetohet si një katastrofë. 

Shqipëria nuk mund të vazhdojë të ketë dy pamje : një për brenda, tjetrën për jashtë. E aq më pak dy thelbe: njerin të pranueshëm për Europën e Bashkuar, e tjetrin jo. Ato s’mund të bashkëjetojnë gjatë. Një ditë njera do të bjerë e ne do të gjendemi në një krizë të pashembullt , më të rëndë se kjo. Ngjarjet e janarit të këtij viti ishin një paralajmërim. 

Mbreto - Une do ti shtoja dhe keto listes tende.

Shkrimi me ka pelqyer jashte mase. Teper i sakte dhe pikat mbi i. Zgjidhjet jane dhene teper qarte, per ata qe ankohen se shkrimi eshte paksa intelektual....

 Popujt gjithmone kane patur nevoje per idole. Ata ndriçojne udhet e tyre neper histori. Nje fat i tille i takoi dhe Kadarese.

Monda ketu tha "..Fajin s'e ka Kadare, e ka pritshmeria..."  

Popujt presin shume nga idolet e tyre, dhe kete pritshmeri ai nuk na e dha, prandaj edhe nje pjese e mire e peshqve nuk bien dakort me shkrimin e tij. Shkrimi do te ishte perfekt, po te flitej per Egjiptin, apo per Tunizine, por jo per Shqiperine. Do te ish perfekt, dhe do te futej ne metodikat e ligjeratave te shume auditoreve universitare, se si nuk duhet te sillet nje qeveri, kundrejt popullit te vet, po jo per popullin shqiptar, nga dhe vete ka dale, ku dhe ka njohjen me te sakte te psikoliogjise se ketij populli, ku ka njohuri edhe per etnogjenezen e tij, si askush tjeter, edhe se ka njohuri per konstitucionin e tij shpirteror si akush tjeter, dhe me ne fund se e di se sa pritej nga ai. Diku ai ka thene, se shkrimtari, ne kohe te trazuara duhet te jete intrepret i vullnetit te popullit. E ç'beri ai? U mbyll ne zhguallin e tij, leshoi nja dy fjale ne pergjithesi, por nuk e percaktoi se kush ishte "pergjithesia."

Ju kerkua ne 1990, kur i gjithe populli doli ne protesta me portretin e tij ne doer, ç'beri, pergatiti valixhet dhe iku, ndodhi viti i mbrapshte 1997, ç'beri, dergoi ca mesazhe te vakta, te tipit, as ai e as ky, i erdhi perseri rasti ne dore per te lene gjurme ne histori, ç'beri?, nje leksion edukate per te dyja palet.

Kriza dhe situata e rende ekonomike,  qe po kalon vendi dhe shoqeria, zvetenimi i vlerave me te spikatura, qe shpesh ja kemi veshur vetes me shumice, dhe sundimi  autokratik i nje klike te korruptuar, kerkojne zgjidhje. 

Atij nuk i kerkoi njeri se si te zgjidhej kjo situate akute. Nga ai kerkoheshin ide se si duhej te perparonte dhe te prosperonte ky vend, nga ky stad ku jemi, cilet jane fajtoret e ketij kolapsi ku ndodhemi, i kujt eshte faji, i njerezve, apo i genit, i njerzve, apo i keqqeverisjes, i njerezve, apo i mungeses se shpreses.

Ja pra pse duhej te kish foliur Kadareja. Si nje njeri qe qendron mbi partite, qe ne terma utilitare, nuk ka asnje interes personal politik, apo material ne kete vend, si nje idhull per shumicen e shqiptereve, qe tek ai shihnin njeriun e iluminuar. fjala e tij do te ish balsam per shpirtin e trazuar te ketij populli.  Venia e Pikave mbi I, nga ana e tij, do ti bente shume mire ketij populli te traumatizuar, dhe do ta lartesonte figuren e tij, edhe sa 100 Nobel-a.

Po ç'ti besh. Njeriu edhe plaket, edhe i shterojne fuqite per te luftuar, edhe i iken kenaqesia per te jetuar.

Siç thote Emo, "...pleqeri te mire mjeshter...........

 

21 janari: Në politikë hyri vdekja

  22 janari: Ne mengjes u ngrit dielli

Shkrimi zhgenjyes. Kur Kadare ka interesin e vet ne nje ceshtje flet me emra. Si psh kur ka akuzuar me vite te tera R. Aline e N. Hoxhen per gjoja te pabera etj etj. Kurse kur nuk ka kurajon per tu pozicionuar qarte fillon e flet si ambasadori i Norvegjise. Zhgenjyes vertet. Sepse e keqja ka emer te pervecem, nuk jemi ketu ne oren e filozofise e po flasim per 'te keqen universale dhe projektimin e saj historik'.

 Kurse me date 20 Janar ne darke, u shpik nje tjeter llaf shqip: Diktature Hidrike!

Këtë të vërtetë e njohin sidomos sistemet totalitare, qysh nga diktaturat hidrike (ato që kanë përdorur mungesën e ujit si mjet sundimi)

 

Kadareja diku me poshte merzitet se nje nga semundjet qe po na e ha shpirtin (dhe Shqipnine) eshte qe "nuk i marrim gjerat seriozisht"! 

Kupto tashi ti? 

 Romak, edhe kete e beri, kur i rane kalit patkonjte, dhe kur ishte larg, se te ish ketu, do te dyshoja per kete....lol

Po pse pati ndonje qe kritikonte diktaturen haptazi dhe ne menyre publike kur ajo ishte ne pushtet pa ngrene plumbin prapa kokes?

Pra Kadarejaduhet te prononcohej keshtu:Ti Berishe je burre i poshter e ik.Ti Rama je njesoj por mwe mire ti se Berisha se ma do qejfi mua.Vetem ne kete rast Kadareja do kishte unanimitet te Peshku.Te mos harrojme se Kadare ka refuzuar te behet President i Shqiperise.Shkrimtari eshte i lire ,rebel.Me kete motiv nuk pranoi.Disa situata e prononcime kompromrntojnr lirine e shkrimtarit.Ma do mendja se ieshte kompromentuar mjaft kjo liri me shqiponjat fluturojne.Tashti ky shkrim nuk eshte i nivelit te pjesmarresve ne manifestime..kjo eshte e qarte...ket ka kulture qe jae miradina.Drejt e tha dikush me siper.....po ta lexojne do thone e ça eshte duke thene ky?Me mire ne manifestim...

Aproposito,neser ça eshte ne plan te behet ,do e tundim??

 Pse ç'beri me teper Trebeshina, Poradeci, Petro Marko, apo te tjere?

Me korpusin e librave te tij, ai i ka thurur ditirambe diktatures, kurse tani, po thote:

Dikur ne nje skene tearale, te bere nga amatoret, nje aktor, do te vritej nga nje tjeter, me pistolete. Kyr erdhi koha, vrasese i drejtoi pistoleten dhe e shkrepi, o ç'e do, nuk i shkrepi. E beri nja dy here, dhe hiç. Atehere per te mos deshtuar i bie me shkelm aktorit tjeter. Ky tani per te sjelle para spektatoreve, aktin e vdekjes ra duke thene: - ooobooobooo, me vrau shkelmi me helm.

Kete ka thene edhe Kadareja, gjate gjithe kohes, pas largimit ne France. Per te qene sa me i pranushem per komunitetin letrar evropian, ate e vrau shkelmi me helm.

 I nderuar Alidems mê lejo të them qê mos e ngatrro Kadarenë  shkrimtar me Kadarenë qytetar.S'kanë lidhje , pamvarsisht pritshmërisë mjaft vlerësuese të  shqiptarëve; ndoshta dhe kjo pritshmëri s'është e shqiptarëve por më shumë mediatike mediatike . 

Po thua qe keta me siper i ka dale haptaz fare diktatures?

Alidems ,kjo eshte teme shume e gjere.Po te shohesh e te krahasosh viktimat e dukshme te komunizmit,vrasje,burgime interrnime e te tjera menxuyra te duket se dikush tjeter qe i eshte mohuar liria e fjales por nuk eshte vrare,qe i eshte mohuar lria e besimit shkollimit,e zgjedhjes se profesionit e levizjes e plot te tjera po nuk eshte vrare e burgosur nje person i tille nuk ka radhe te ankohet,te thote zoteri,diktatura ishte po aq e eger per mua ...mbase edhe me shumese m'gjymtoi shpirtin.Kur nje individi i mohohen te gjitha ato oportunitete qe nje shoqeri e lire t'i jep popr nuk eshte vrare burgosur e interrnuar ka po aq te drejte ta kete per vdekje me diktaturen...

 Zan, po a eshte Kadareja ne keto shtresa qe sapo permende?????. Besoj se qe te gjitha sa the ti jane shume, po shume te verteta. Po Kadareja, ku qendron ne kete liste? A mund te ma shpjegosh pak te lutem. Perveçse nje lajkatar i diktatures, nuk mund te themi se nenkuptimet qe ai i ka pas ne mendje, nuk i kane pas nenkuptuar edhe te tjere si ai, po masa e gjere ç'kuptoi nga keto?

Tash, pasi ra diktatura, dalin ca dhe thone "..shiko se kete e ka pas thene dhe Kadareja, me nentekst. POr hajde kuptoje nentekstin ti qysh atehere, se po te ish nenteksti kaq i qarte, do ta kishin plasur brenda. Pra nuk ka pasur nentekst.

Duke pare tere ata shkrimtare te denuar per ca rreshta me teper se ai, nuk me duket aq e paster puna.

Edhe ti ke shume te drejte alidems,por e marrte e mira kete pune,ka ba nepunsin e uren me tre harqe...keto ku me i vu?

 

Si shkrim publistik shumë i bukur antologjik dhe i shkruar sikur ta botosh për një mik të afërt të pushtetshëm p.sh nqs ndonjë e ka mik Mubarakun mund tja dërgojë si letër të hapur në të gjitha gazetat . Miku sipas peshës që ka miqsia jote mund të reflektojë e të ndryshojë ose edhe të thotë " ç'na çan kokën edhe ky" !                                                   Të dy shkrimet e Qoses dhe ato mjaft të bukur e antologjik janë shkruar për një mik të dashur e të shtrejtë për Të që e di se e kupton dhe e  nderon , që për Qosen është populli shqiptar (pa dallim )

Tani e kuptoj mirë pse Qose e përmend Kadarenë ;atje kam shkruar se ndoshta e vë në sedër; por tani e kuptoj që ai e ka sfiduar duke qenë i sigurt se një shkrim që s'del nga shpirti dhe ndjenja e detyrës qytetare mund të jetë i bukur  publistik e artistikisht por pa ndjenjë e nerv dhe jo për popullin . A njeh Qosja kaq mirë Kadarenë ;si studiues metodik që është them që po ,nga ana tjetër, unë nuk di ndonjë studim të tij për veprën e Kadaresë prandaj mendoj që ndoshta intuita e tij duke marrë si piknisje heshtjen e Kadaresë .

Ja sfida :  "Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha, është gënjeshtar ontologjik; dhe antologjik, ashtu siç është Ismail Kadare servis intelektual i diktaturës komuniste dje dhe servis intelektual i despotizmit tribalist të Sali Berishës sot." 

Me kete definicion pewr Kadarne e qau Nobelin Kadareja...Nuk ja japin me..kaq ta beje dhembin.Ata te Helsinkit po kerkojne informacione per Qosen...tashti po e kuptoj ku flinte lepuri....shum t'fella kto pune...

ka zbritur dhe nobeli si katunaret nga Oslo ne Helsinki? smiley

çmimi Nobel per leteraturen jepet ne Helsinki Suedi,fjale e Gugllit. smiley  :smiley

 E pushtoi me ne fund Suedia Finlanden eee?

Stokholm qe e marrte e mira....eshte 1.45 pas mesnate....smiley

 Ktu s'flitet për vlerat letrare të Kadaresë shumë ndoshta pak për vlera publicistike por shumë ama shumë për vlerat e demokracisë të cilat sot në shqipëri janë në rrezik. Ajo që shkruan ti Zana përkthehet "hane shan hane Bagdat" 

Alidems, po i kthehem pak fjalise qe me ke vecuar. 

emoja me siper (me apo pa x teze masteri,) por dhe konsensusi ne pergjithesi eshte qe Kadareja eshte shkrimtar kombetar.   Nga ky kendveshtrim nuk jemi ndryshe nga shume popuj te tjere.  Nocioni i Shkrimtarit Kombetar, pak i njohur a i kuptuar ne Perendim eshte i perhapur ne Lindje, ku zgjimi kulturor ka qene i vonuar dhe i veshtire.  Paralelisht me kulturen, levizjet "nacional-romantike" te Shek 19, kane per figura qendrore mite e heronj kombetare, si pjese organike e komb-shtet formimit. Shqiperia s'ka bere perjashtim.  

Per shume arsye qe dihen e qe do ishte e panevojshme te zgjatesha shume, Kadareja si shkrimtar me merite si shkrimtar per se (sidomos per penen gjate diktatures) dhe me nevojen, traditen, nxitjen, dhe historikun e kultit qe ka pasur ky vend, eshte cilesuar si shkrimtar kombetar.  Boshlleku (per shume arsye) po ashtu ka luajtur rol.  Promovimi ne Perendim, cmimet, mundesia e Nobelit etj.  Dhe rendesise qe i ka kushtuar Kadareja ceshtjes se Kosoves.  

Mitizimi qe i kemi bere Kadarese, kulti qe i kemi ngritur, me gjithe shenjat qe ka dhene Kadareja si person per sa i perket politikes shqiptare ketu e 20 vjet, na ka cuar ne kete pike qe jemi, pra ne pritshmerine ndaj Shkrimtarit Kombetar.  A kemi faj ne si popull qe i kemi vene ate ngarkese? Nominalisht po them, se nuk bie dakort me disa peshq qe jane emocionuar thelle nga zhgenjimi qe ka Kadareja ndaj popullit shqiptar.  Perkundrazi, Kadareja, dhe kur them Kadareja, kam parasysh "Shkrimtarin Kombetar", duhet ta kishte per nder te madh.  Per me teper, ka qene mitizimi dhe kulti qe e ka lemuar dhe e ka bere te shkelqeje ne ate pozite.  Dikush do thoje qe s'ka dashur ta beje.  Dhe ka dhene shenja per kete.  Dakort, ama le te jemi te ndergjegjshem qe ka perfituar goxha.  Dhe ne, deri diku apo sipas perceptimeve, kemi fituar prej tij.  

I kthehem pritshmerise, e lidhur kjo me kultin.  Kultet kane te mirat e tyre si figura apeluese apo pika referimi.  Nga ana tjeter, jane frenuese.  Zene hapesire dhe pengojne pasqyrimin e realitetit, evolucionin intelektual, shoqeror e shpirteror.  Nuk evokoj permbysje, a rrezime statujash.  Perkundrazi.  Le te themi qe mire do ishte te lihen ne katalogjet perkatese.  

Na ka qelluar keto dite te rilexojme e riqarkullojme poezine e Migjenit: "Te lindet njeriu."  Rezonon e gjitha sot, si diten kur eshte shkruar.  Si apel jo per nje njeri te vetem, per nje kult tjeter.  Por si ndergjegjesim njerezor tek secili/a.  Sepse:

Liri, ku plogsi ndërgjegje gjallon,

jo, liri nuk asht!

Pleqeri te mbare Kadarese, dhe "revenos a nos moutons". 

PS: Meqe ra fjala, e pertej urimeve, mosha e madhe nuk eshte alibi.  ElBaradei, Laureat i Nobelit eshte 69 vjec, ne krye te protestave e ne arrest shtepie e me aventura te ketij lloji.  Per mire e keq, tjeter gje.  

 Monda Frazen qe te perzgjodha, mua me pelqeu shume, dhe prandaj e nenvizova. Jam dakort me mendimet e tua, por nuk me rrihet pa bere nje dy komente te vockla.

A kemi faj ne si popull qe i kemi vene ate ngarkese? 

Jo nuk kemi faj, se ai na e ka marre me "dhune", na e ka fituar me merite dhe per kete, i duhet qe ta mbroje (liria eshte e lehte per ta fituar, por e veshtire qe ta mbash, ndonese nuk shkon me rastin), prandaj duhen shpatulla qe te mbajne ngarkese, ndryshe ta lere vendin, se nuk e meriton.

I kthehem pritshmerise, e lidhur kjo me kultin.  Kultet kane te mirat e tyre si figura apeluese apo pika referimi.  Nga ana tjeter, jane frenuese.  Zene hapesire dhe pengojne pasqyrimin e realitetit, evolucionin intelektual, shoqeror e shpirteror.  Nuk evokoj permbysje, a rrezime statujash.  Perkundrazi.  Le te themi qe mire do ishte te lihen ne katalogjet perkatese.  

Per kete etze, pothuaj nuk jam dakort shume. Kultet mund te jene edhe frenuese, por ata nuk jane me kulte. Gjithmone kur flasim per kulte, flasim per peshe, dhe per nje peshe shume te madhe morale, qe mbartin ne vetvete. Ne rastin se kulti pengon, atehere ai kthehet ne nje diktator shpirteror te masave, ne nje manipulator te tyre.

ne nje shkrim te vogel qe do rta postoj me poshte, gazetarja shkruante se po lind shteti. Epo per nje lindje, duhet nje mami, dhe varet shume nga mamia se si do te jete lindja. Ja pra per kete detyre jane kultet, per kete pune nderohen ne te kundert, ne djall vafshin. Harram respektin. Nuk ja vlen qe per disa libra shume te mire, ta mbajme kaliqafe per jete.....

 

Po lind Shteti, ta mirëpresim>>

hapetype
id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" osmileypt="75" osmileyreferrelative="t"
path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f">
troke joinstyle="miter"/>

ath o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"/>

hapetype>hape id="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" alt="" style='width:3.75pt;
height:3.75pt'/>smileyhapes="_x0000_i1025" alt="" src="file:///C:/DOCUME~1/user/LOCALS~1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif" />>>

hape id="_x0000_i1026"
type="#_x0000_t75" alt="" style='width:3.75pt;height:3.75pt'/>smileyhapes="_x0000_i1026" alt="" src="file:///C:/DOCUME~1/user/LOCALS~1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif" />>>

Në këto ditë të vështira për shoqërinë shqiptare, menjëherë pas ngjarjeve të rënda të 21 janarit, po lind një diell që duhet ta shohim e ta mirëpresim: Eshtë dielli i rifitimit të dinjitetit dhe personalitetit të institucioneve shqiptare. Dielli i rilindjes së Shtetit. Fara e fidani do të kenë qenë aty, të mbuluar nga acari i marrëdhënieve absurde të krijuara në Shqipërinë që ndahet mes aspiratave euroatlantike e mbeturinave të mungesës së një kulture demokratike, por ky fidan tashmë është i dukshëm për të gjithë. 
Leksioni erdhi nga Bamir Topi, presidenti i Shqipërisë, në një situatë kaq të ndërlikuar, të krijuar pas 21 janarit, zgjodhi vetëm një rrugë, një qëndrim, pa parë në sy asnjeri: atë të ligjit.
Leksioni i dytë erdhi nga Ina Rama, kryeprokurore e Shqipërisë, një pozicion aq i rëndësishëm për mbarëfunksionimin e Shtetit e që gjithmonë është vënë në shënjëstrën më të egër të politikës duke e tronditur gjithnjë këtë godinë, instrument i domosdoshëm, nëse i drejtë, për demokracinë. Edhe Ina Rama, zgjodhi të mos shohë askënd në sy, por vetëm ligjin. 
Leksioni i tretë nga kreu i SHISH, Bahri Shaqiri. Zgjodhi ligjin dhe vetëm ligjin, edhe ai. Dhe kur shërbëtorët e Shtetit fillojnë të ecin në rrugë të drejtë, është më e lehtë për popullin të dallojë dallaverexhinjtë, mashtruesit, manipuluesit e të vërtetës. 

Që këto tre institucione kishin zgjedhur të ecnin në rrugën e ligjit e jo të servilizmit e të shërbimit të politikës së radhës duhet ta kishim kuptuar që në deklaratat e dëshpëruara të kryeministrit Berisha për Grusht Shteti. Refuzimi i tyre për t’u bërë palë me antiligjin, u kushtoi anatemim në Kuvend nga mazhoranca e në publik. Këto institucione po rezistojnë, duke na dhënë një shpresë të mirë. Ky është Shteti dhe për këtë kemi nevojë të gjithë.
(balkanWeb)>>

Per diskutim e jo se s'jemi te nje mendje. 

Ne fillim shkruajta shkurtimisht per historikun e kulteve ne shoqerine shqiptare.  Per te vene ne pah qe edhe pse s'bejme perjashtim nga shoqeri te tjera, historiku ekziston, e vazhdon te ekzistoje.  Ne te njejten vije mendimi, figura e Kadarese kultizohet sic shkruajta, edhe si rrjedhoje e kesaj tradite, pervec arsyeve te tjera.

Por vazhdoj t'i qendroj atij mendimi, apo teze sic e quajte ti, bile sot edhe me shume.  Qe kulteve, qofshin keto subjekte historike, politike, apo kulture, u japim peshe morale, ate peshe morale e etike qe heqim nga vetvetja.  Do te ishte ideale nqs do thoshim qe mund te ekzistojne paralelisht.  Por jo reale.  

Per artikullin, e kisha lexuar ne fakt, pa pare frutet e ketyre fidaneve, nuk ndaj entuziasmin e autores.  Megjithate, ne princip shume dakort. 

 Monda, edhe mua me vjen shume keq, qe autori i "Ures me tre harqe", "Dimri i vetmise se madhe", apo "Pallati i endrave", me zhgenjeu shume. Une prisja nga ai, ne mos te ishte si Emil Zola per Francen, apo Leonardo Shasha per Italine, te ishte si Faik Konica per Shqiperine.

Megjithate varja.

Paralelisht me kulturen, levizjet "nacional-romantike" te Shek 19, kane per figura qendrore mite e heronj kombetare, si pjese organike e komb-shtet formimit. Shqiperia s'ka bere perjashtim.  

Ncuk.  Kombi shqiptar eshte konstatuar dhe perkufizuar ne ligjin fisnor, dhe s'ka lidhje me levizjet me te gjera europerendimore.  Rilindasit mund te kene marre shkas nga keto levizje per te frymezuar e nxitur rilindjen kombetare, e sigurisht i kane imituar keto levizje, por kjo s'do te thote se kombi u ngjiz gjate asaj kohe.

Mire, ashtu e leme "ncuk-un".  Dhe e leme me kaq smiley.

  ".... Nuk ka qenë rrufe në të kthjellët, por ka ndodhur vit pas viti e stinë pas stine mu në sytë tonë.
Psikoza e rënduar do të pillte çoroditjen e mendimit, e kjo shthurjen e gjuhës, zvetënimi i së cilës na befasoi të gjithëve veçanërisht këtë dimër. Ajo që njihet si krizë e retorikës, është më shumë se aq. Kërcënime, mallkime, kërcitje dhëmbësh, thirrje për dyluftim, të gjitha këto u bënë të zakonshme në jetën shqiptare. Hapësira e jetës normale ngushtohej përherë e më fort nën këtë trysni... "  
 

Qe do te thote (siç e kam thene dhe ne komentet e ketij viti) se, shqiptaret sikur jane çmendur, çmenduria aty ka filluar te ndihet si qytetare e dores se pare.  

 

".... Por gabimi është bërë mê parê në Shqipêri dhe sidomos në Kosovë. Ajo tablo kolosale e krimeve, që u përmend më lart, nuk u dëshmua në masën që duhej , prej atyre që e kishin këtë detyrë : intelektualëve në radhë të parë, historianëve dhe akademikëve. Këtë mungesë e paguan sot i gjithë kombi shqiptar... " 

 Ajo qe kam permendur me vite, se shum pak , per te mos thene aspak, eshte bere per te deklasuar/nxjerre krimet serbe ndaj popullates autoktone te Kosoves/Dardanise.  

Artikulli i Kadarese ishte i shkelqyer. 

Artikulli i Kadarese ishte i shkelqyer. 

 

e paske lexuar me ne fund ate kryevepren "vizione te qarta"? guuuuuud. smiley

 Kadare ka zgjedhur pozicionin komod te mospozicionimit te qarte. Ka zgjedhur pozicionin komod te babait shpirteror te kombit te cilin ne vdeketaret e rendomte duhet ta kuptojme, nese se kuptojme ta qemtojme me me zell e ta vrasim me fort kete kaptinen tone te pagdhenndur qe i do gjerat shqeto. Kadare na flet si zeusi maje olimpit per shekspirin, per doket e qyteterimit, per ankthin pafund, tiranin e plot alegori te tjera qe ne duhet ti deshifrojme duke rafinuar gjate procesit te deshifrimit keto ndergjegjet tona te ngadalta ballkanike.

Po ka edhe nje pozicionim tjeter qe mund te kishte Kadareja. Te ishte me i drejtperdrejte ne identifikimin e se keqes, ti thoshte se keqes qe je e keqe, ti munxoste me gjykimin e tij theres aktoret me te peshtire te mynxyres shqiptare. Pastaj mund ti vazhdonte keto persiatjet e veta filozifike te cilat ja vleresoj. Po me fillim behet identifikimi i plages, pastrimi i saj dhe ne fund jepen keshillimet si te mos ndodhe prape.

Mendimi im eshte se e djathta shqiptare duke e klasifikuar shpesh Kadarene si korife te letrave dhe mendimit te lire demokratik ja ka bere te veshtire ketij te fundit kundervenien ballore me ta edhe kur ata jane zullumqare apo kriminele si ne rastin e fundit. Dhe Kadareja se ka as kurajon as vullnetin per tju kundervene kesaj mynxyre qe ndodh nga pushteti i sotem pasi sdo te hape telashe te reja me kete pushtet qe per te thene te verteten sdo ja pertoje as Kadarese me 100 lloj eputetesh nese vete Kadareja i ben pergjegjes per monstruozitetet qe kane shkaktuar.

E kemi baba shpirteror e kombetar Kadarene? Nese po, babai nuk nderhyn vetem per te qetesuar djemte kur ata grinden, por edhe per te perzene nga shtepia nje bir plangprishes e trazovac.

 "Nese po, babai nuk nderhyn vetem per te qetesuar djemte kur ata grinden, por edhe per te perzene nga shtepia nje bir plangprishes e trazovac."

Dhe kete e ben si? I hakerrehet me shkop patjeter? Po kjo eshte figure qesharake. Mos duhet patjeter bablliku te jete patriarkalizem bastuni? Do dilte ndonjeri ta quante plak matuf, pastaj, si Qosen.

 Ore i thote fajtorit ti je fajtor edhe duhet te shporresh. Troc dhe shkurt. Iken apo nuk iken pune e tij pastaj. Mjaft na bere si p i bukur.

 Nuk ka frenim natyral për krimet politike, për shtypjen, tiraninë, shkallëzimin e së keqes shoqërore. Njerëzimi, si i vënë në provë, është i detyruar që ai vetë të shpikë mjetet mbrojtëse.

____

Nuk e kuptoni fajtorin? Krim politik, shtypje, tirani kane ata qe kane pushtetin,ku ka me troc dhe shkurt se kjo!


Historia e demokracisë është, ndër të tjera, historia e krijimit të këtyre mekanizmave.

Kultura politike, kultura në përgjithësi, idetë humaniste, filozofia, arti, ligjet, kushtetutat, gjithë doket e qytetërimit bëjnë pjesë në të.

___

Si kallup mekanizmat institucionale si mjete mbrojtese ato nuk funksionojne ne shtetin shqiptar, nuk eshte e thene troch dhe shkurt se per ke eshte fjala?

 

E mbi të gjitha, institucionet e pavarura. Janë ato që ndodhen në vijë të parë për kontrollin dhe frenimin e kësaj makine aq të nevojshme e njëherësh të bezdisshme, me emrin shtet. 

____

Nuk eshte e thene troch kjo, ne shqiperi ka cdo gje vetem institucione te pavarura nuk ka, kush shqiptar i beson intstitucioneve ne shqiperi?? 

Me qarte dhe troch qe ka folur Kadare, nuk ka! Te gjithe e kuptojne se ku reh cekani! Tek ai, marrezia e madheshtise!

Qeni leh e ujku pirth ...i thone ne Laberi kesaj pune.

Ti mire e ke i nderuar Artian po pa pyete Bari Falliun si i Komenton te thenat e Kadarese ?

Pa pyete Mixhen qe thote se Kadare ka mbrojtur Institucionet e shtetit nga vagabondi lakuric , qe i shiti gruen babes dhe fle mbi dollaret e Gines ? Po keshtu si Kadare duke shtuar biles emrimin e kalit "senator te perjetshem " ( ose Lul bashen&nbspsmiley e kemi thene dhe ne dhe bile me me domethenie e me letrarisht . Po papyete Mixhen cfare thote :

Jam kalores une zotnie ( i pe demostruesit  egjyptiane me gamile smiley ) ...dhe nuk i zbres kalit une , po ca ti bej ne 97 se ma nxorri sekretin Namik Hoti !

Jo i nderuar Artian !

Ti e ndigjove vete K/Kusarin , biles edhe Pjeri e kishte parashikuar smiley , qe thirri anti mitingashet !!!!!!!! Jo i nderuar Artian ai eshte pjelle e konfliktit , i biri i tij , ai eshte Injotrant dhe Mashtrues ,Vater Kusaresh dhe shpirt gjaksor  pervec kesaj sic e tregoi me prova te drejteperdrejti dhe akoma po e tregon qe eshte edhe URDHERDHENES per "Zjarr mbi Mish "

Dhe  nga ai qe u thonte njerzve ne TIRANE ne 90 "ngrehuni cuna se dhe Ramizi eshte me Ju po s'ka c'ben vetem " , nga ai qe me thene te drejten populli pati shprese per President , nga ai qe mund ti rrinte mbi koke ketyre Pushtetareve si i Fronesuar Absolut ,jo vetem si i ditur por edhe si favorit i njohjes me te gjere e me te thelle te DEMOKRACISE si nga te paktit qe 6 muaj i kalonte ne France ,nga Ai qe eshte i vetmi MILIONER ne Shqiperi qe nga koha e EH dhe jo me llafe , nga Ai qe Ju dha mundesia te ishte me te vertete UDHENDRICUES i permasave ndoshta sa edhe ne Letersi , nga ky individ lexojme pralla per nete dimri se cfare jane Institucionet ????

Ata qe kapen pas paragrafeve , do tu rekomandoj libra te viteve 1850 e kacafiu ku parashtrohen ide te ketij loji daha me letrarisht , daha me me kulture e daha me sqaruese te vlefshme per Kinen dhe Brazilin . Biles kush ka  qen pa nderprerje tek PPU , prurjet dhe nderhyrjet ne favor te Berishes , Shtetit Ligjor dhe torive mbi Demokracine si vend anetar i Natos  nga i famshmi Bulo Mejtimtari e pas tij Left me....... yyyyyyy ne fund jane .....daha ku e ku me te drejteperdrejta si Berishiste  e mesimdhenese edhe per zotin BUMARAK ,por vecaneisht  ne Ballkan , Rajon e me Gjere . Dhe ne thelb ata thone te njejten gje :

Ne na duhet te kemi nje Demokraci te forte !!!! 

Apo te vret veshin fjala daha smiley

 

Kadareja flet sikur eshte ne kozmos. Ka ardhur koha qe dikush te zhduket me turp nga skena politike dhe Kadareja, si person publik, duhet te tregoje me gisht se kush eshte ky...Iku koha kur shkruante "Pashallaret e kuq". ... Tani i semuri eshte ne tavolinen e operacionit. Po nuk u nderhy shpejt dhe sakte, ka rrezik te madh...   Rexhep Qosja i tha te gjitha per sindromin e genjeshtres, por la shume gjera akoma me te rendesishme pa thene. Eshte ndoshta mbrojtja me e kamufluar, me ose pa dashje, qe mund ti bente Sal Berishes. Ketu nuk eshte fjala per genjeshtra elektorale, te cilat behen rendom nga cdo politikan i botes. Ketu flitet per: - Ozurpim te pushtetit me grabitje dhe sundim diktatorial i nje grupi bllokqensh qe shqyejne me pangopje trupin e popullit me te varfer te Europes.   - Per kusari e mbrojtur me ligj nga Kryeministri dhe familja e tij, - Vrasje politike dhe zhdukje personash ( asnje e zbuluar...)  - Gerdece dhe kontabande nafte ne sherbim te Millosheviçit te lidhur direkt me familjen e Kryeministrit, - Shitje territoresh kombetare per kredite elektorale, dhe lista vazhdon shume e gjate... Pra keta njerez, Kadare dhe Qosja, qe deri me sot mbahen si elita e kombit shqiptar duhet te gjejne kurajon dhe te thone hapur se cila eshte zgjidhja me e mire, jo te fshihen pas deklaratave te pambukosura sikur vijne nga civilizimi i ndonje planeti tjeter

Po po Qosja nuk ka perdorur edhe fjalen "Dhune" tha.

Nuk ta ka fajin Qosja pse ti s'ja ke lexuar shkrimet e librat, se te gjitha ato qe po i kerkon ti thoje ne fakt i ka thene e i ka perserit me dhjetra here

 

O Mbret.

Ne ate shkrimin e para disa ditesh , Qosja nuk ishte "as mish as peshk". Ne ne Vlore kesaj situate i themi " As te q.., as te leshon".

Une them qe te flasin sot, kur kemi me shume nevoje, jo te kete folur ... dikur...

Dhe jo vetem te flasin , po te marrin avionin e te shkojne ne Tirane per te zgjidhur nyjen. Te behen bashke 5 burra te mençur dhe ti vene kembet ne nje kepuce pergjegjesve te kesaj situate, kushdo qofshin...

 Kastriot Miftaraj vuan fobine Kadare.Ky intelektual .."me pako gje  mjeker " tenton te behet "filozofi mjekermadh, i kundervenies... te  nje mali".Plot mund te kemi patur, biles edhe kemi ndonje vrejtje per njeriun Kadare.Qe dashur e padashur,keto  koherat larg qe ketu xheku ka   hedhur, permbi sharmin e tij, ndonje kokrrize pluhuri.Edhe aqe gje  dhe neve  na ka ngacmuar e na  ngacmon.Na vret, si te thusha, lehtazi  syte.E nga qe e duam si dhe e kemi dashur staujen e bronxte te Tij,  te llamsur, e shumta gje qe kemi tentuar ,  ka qene nje fryme gje, per te hequr  kokrriza pluhuri.

  Kurse Kastrioti  i ka vene detyre  vehtes... ta  shembe malin, duke patur "ne mirine", filizat qe e hijeshojne! Ta leme te  lodhet, them se me tere ate dashuri qe merr nga mençuria e  Çanit, i ka shkuar  e tera per  shtim peshe.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).