Shkrimtari Paul Edmonds duke u endur nëpër Elbasan në 1927 mediton papritmas për tingullin shqiptar të cilin e ka ndier tashmë përgjatë shëtitjeve të tij nëpër Shqipëri.

Ai shkruan: “Gjeta dy lloj muzike nëpër Shqipëri – atë të llojit modern të importuar nga jashtë e që luhet nga banda frymore përballë pallatit të presidentit, dhe një tjetër, muzikën e vërtetë të vendit e cila luhet dhe mbahet gjallë tashmë vetëm nga romët...”

Nuk ka asnjë mëdyshje që me kohë libri i Edmonds mbi Shqipërinë, do të shndërrohet një nga ato klasikët e ardhshëm njerëzit do ti kthehen gjithmonë e më shpesh për ta perifrazuar. Thellësia e mendimit dhe kujdesi ndaj detajit të jetës shqiptare, e rendit librin e tij “Udhëtim në Vendin e Shqiponjës”, gati në të njëjtën ligë me  Shqipëria një e një Mijë” të  Indro Montanelli-t, (mbase libri më i mirë i llojit të vet shkruar deri më sot për Shqipërinë).

E dua shumë atë libër e jo vetëm për kundërmimin  e moçëm të duhanit ndër fletë, por më tepër për  faktin se Edmonds e sheh Shqipërinë si një mozaik mbresëlënës çudish të vogla që shkëlqejnë herë pas here, e që e  bëjnë atë një nga vendet më interesante në botë. Çudi që shpesh ne vendalive duhet të na i tregoje dikush me gisht, e vetëm atëherë  mund të jemi në gjendje ti shquajmë e ti vëmë re.

Edmonds me vend na përmend bashkëvarësinë e ndërthurur mes romëve dhe asaj që ai quan muzika e vërtetë shqiptare.  Kjo, nga më të anashkaluarat e më të nënvlerësuarat e lidhjeve, për të është aq e qartë dhe e spikatur sa arrin e vet-kthehet, sipas cilësimit të tij, në një përgjithësim. Vetëm se shqyrtimet që ai i bën lëmisë  së muzikës nuk ndalen vetëm këtu. Mbasi, me ndihmën te nderuarit Lef Nosi, ai ka mundur të dëgjojë interpretimin e një grup muzikantesh nga Shqipëria e Mesme, ai vazhdon me admirim:

“Muzika ishte me të vërtetë interesante. Ritmet, si dhe më parë, ishin të ndërlikuara, dhe kishte shumë progresione muzikore të papritura, si edhe një kalim shkalle të beftës që nuk dukej sikur i përkiste një çelsi të caktuar muzikor. Tonaliteti siç e njohim ne ishte pothuajse i papranishëm, mungesë e cila i jepte muzikës një karakter dhe një magnetizëm  të pamundur për tu përshkruar. Shumë dëgjues perëndimorë do ta klasifikonin padyshim si të llojit  ‘Oriental’ dhe ta zhvlerësonin si të pa-meritueshme , por në të ka shumë më tepër sesa të tillë njerëz arrijnë të kuptojnë.”  

scan0001.jpg

Hulumtimi i kujdesshëm  i ritmit të defit shqiptar nga Edmonds në 1927 është gati i habitshëm në aftësinë e hollë të perceptimit. Ai të kujton diçka nga frymëzimi i “Blue Ronda a la Turk” i Dave Brubeck-ut, ku një ritëm i pazakontë  rrugicave të Stambollit bëhet shkas për krijimin e një nga melodive më të paharrueshme të jazz-it.

Bashkëkohore kështu si qëndrojnë, qëmtimet e mençura të Edmonds për muzikën, nuk do të kishin kuptim të plotë po të mos materializoheshin në një figurë po aq bashkëkohore.

Në kërkim të një njeriu të vetëm i cili në vete përmbledh gjithçka të mirë nga përshkrimet për muzikën popullore shqiptare, ka shumë mundësi që shumica e shigjetave te na kahëzonin drejt emrit të përveçëm të Myslym Lelës.

Lela megjithmend përfaqëson një përzierje të çmueshme dhe dinjitoze që e dallon atë jo vetëm ndërmjet bashkëkohësve te tij, mes të cilëve ai nuk ka të barabartë, por e shquan atë  edhe kronologjikisht si një muzikthar të përmasave të mëdha e që ka lenë emër në rrjedhën e folklorin shqiptar në vite. Lela është padyshim një gjigant i bindshëm i tingullit popullor shqiptar.

scan0001.jpg

Ai paraqet një amalgamë të mrekullueshme të krijimtarisë, interpretimit, talentit natyror, instumentalistit, folkloristit, e vokalistit, e shumë cilësive të tjera që rrallë herë  rastis ti shohësh të përqendruara tek një njeri i vetëm.

Një shpjegim i pjesshëm për gjithë këtë përzierje fatlume mund të jetë fakti se Lela vjen nga një familje me trashëgimi të pasur muzikore, dhe se brenda tij ka diçka gjenetike që inkurajon shpalosjen e këtij talenti. – Fatkeqësisht është e pamundur që të gjenden shënime bibliografike për familjen, kështu për këtë, e arsyen se kujtesa është shpesh mashtruese,  qortimet ndaj vërtetësisë se këtyre rreshtave janë gjithmonë të mirëpritura.

Lela është vetëm një nga vëllezërit e shquar në muzikë; vëllai tjetër Remziu një nga klarinetistët më të mirë shqiptarë, gjithashtu Fatmiri, vëllai tjetër që shoqëron shpesh Myslymin në albumet e shumta, është mjeshtri i llautës apo bullgarisë. Fatmiri në fillim të viteve 90 çel dyqanin e famshëm të veglave muzikore të punuara me dorë tek Xhamia e Vjetër, një arsye me tepër pse veglat e Lelave janë të akorduara kaq mirë e  tingëllojnë kaq ndryshe. Arsen Lela, djali  (i emëruar pas garipit të famshëm frëng Arsene Lupin), vazhdon gjithashtu në gjurmët e të atit. E lista vazhdon edhe më e gjatë...

 

 

Përveç këtij bagazhi te vyer Lela i duhet ti përmbahet edhe folklorit të vjetër shqiptar dhe ndërmerr një nga rolet më të hershme të tij; atë te rrëfyesit. Ç’na bën për vete me këngët e tij është shume herë kuptimi që ato kërkojnë të përcjellin. Pjesë e një tradite të bukur ato janë  një mjet përçimi dijesh dhe urtie popullore. Përmes tyre dituria e moçme e grumbulluar transportohet dëgjuesve ne një udhëtim mbresëlënës mes muzikës. Në to Lela, sikurse Omar Khayyam, parashtron një filozofi të thjeshtë dhe e të pamohueshme. Ai i këndon të vërtetave absolute të kësaj bote; njeriu plaket, bukuria tretet, lulet vyshken, dashuria mbaron, njeriu përfundimisht largohet nga kjo jetë. Kjo veçori i jep interpretimeve dhe krijimtarisë së tij një përmasë jashtëkohore. Në një nga krijimet të tij të fundit Lela arrin ti vejë gishtin edhe vetë  vdekjes së tij të pashmangshme. Në traditën e misticizmit  islamik ai dëfton dëshirën e tij për tu rikujtuar edhe pas vdekjes se paevitueshme nëpërmjet këngëve më të dashura të tij, të interpretuara tash prej të rinjve. Amanetit i nuk ju desh shumë kohë për tu përmbushur.

Muzikante prej Tirane.jpg

Pos përdorimit të dashur të gjuhës se vjetër Lela i hap rrugën shprehish poetike e të vjetra që pa punën e palodhshme të individëve si ai do ishin me siguri humbur. Këngët e vjetra janë të mbushura me metafora nga më të bukurat, si “Hypi kalit të bardhë pleqëni...”. Referimet ndaj zogjve, ku mes tyre kumria, dallëndyshja, qyqja, bile edhe pula modeste numërojnë përmendje, qëndrojnë si vajtimi i tyre, rikujtuese të një bote të humbur.

Qasja e Myslymit kundrejt këtij thesari është për tu admiruar. Variantet origjinalë të Napolonit, Çiftatelit, Malenakes, Pipëzave, e shumë valle të tjera që luhen në çdo dasmë shqiptare na kane arritur deri më sot në sajë të njerëzve si Lela,  që mundën pas një kohe të gjatë ndalese të ringjallin e ripërtërininë këtë traditë të mrekullueshme.   

Superlativat me një anë, nuk mund të rrimë pa përmendur vetinë më të rrallë të Lelës,  aftësi e tij zanore. Lela arrin nota të larta të pabesueshme, që po të ishin matur ka mundësi të renditeshin afër diapazonit 6 oktavësh të Nusrat Fateh Ali Khani-t.  Ç’është  më e habitshme, ai vazhdon të këndojë këngë vokalisht të vështira për periudha relativisht të gjata, edhe në moshe të thyer. Aftësia e tij për të mbajtur një melodi në një moshë më të re duhet të ketë qenë e rrallë. Është fatkeqësi që na është mohuar kjo kënaqësi. Myslym Lela, duke përdorur një shprehje te Shqipërisë se Mesme, - e kap në tel të hollë.

 

Kjo larmi vokale bie më në sy ne krijimet/interpretimet e mbrame të Lelës ku ai me të vërtetë shfaq gamën e tij zanore. Të paktë duhet të jenë ata shqiptarë nuk e kanë dëgjuar këngën e famshme të Ristanes. E kthyer tashme në një himn, dashuria tragjike mes Xhemalit dhe Ristanës, ku kjo e fundit tundohet mes dilemës së kahershme të dashurisë e kamjes, u përjetësuar në këngë nga Lela. (Për ato skeptikë në mes tonë, dashuria e Xhemalit dhe Ristanes është një ngjarje e vërtetë në Tirane, Xhemali ishte i pari ti këndonte plagosjes së zemrës se tij nga Ristana, ndërsa kjo e fundit ka jetuar deri vonë në mëhallën time aftër ish-bonifikimit, mbrapa legatës Kineze.) 

Përtej talentit  e përvojës ka diçka edhe më misterioze në krijimtarinë e Lelës që prek telat e zëmrës të shumë njerëzve. Në qofte se do të përfytyronim këngëtarin popullor në qendër të dy rretheve, të vetvetes dhe të publikut, Lela i tejkalon të dy kufijtë me lehtësinë më të madhe e zgjatet të na prekë ne duke shpërfillur të gjitha pengesat. Kënga e tij mund të kapet jo vetëm nga një shqisë, e padyshim kjo është një aftësi e tija për tu zhytur fund e krye ne folklorin e shkuar e të tashëm e për ta paraqitur atë ashtu siç duhet, për kënaqësinë e ne të gjithëve.

                       

Kush është ai që bën derman?

Myslym Lela ne Tiranë

 

Përshëndes te gjithë ju me këngën e Nenës nga i vetmi Myslym Lela 

http://www.youtube.com/watch?v=Mn3AQfHeIe0

 

42 Komente

 ...5/merr kronin e krif xylyfet smiley

 

shkrimin nuk e kam lexuar akoma (do ta lexoj me vone), po me terhoqen vemendjen nja dy tituj te CD-ja.

1) m'ke pas thane Servet nga hera

2) pallaveshe ja ketu.smiley

 ...eh Tristana...., 30 ditet e RAmazonit.....perla..

 Aahh, Myslymi! smiley

Bijne burijat, skele e m'skele

Dume bajrakun, oh, prej Petrele

 

 

je i ngarkum nga peshku me i detyre fisnike: te sajosh ene te shkarkojsh kongen qe vijon. se si do e bosh, s'dum me dit. Ke licence to kill. Deadline open end. Peshku ka bo boll per ty, ka investu, tani kerkon icik ROI pri teje, mos shif cer bon peshku per ty, shif cer do bosh ti per peshkun etj etj, me krahe te lehta, me hajer:

Aman kam nji babë, more
Aman iftijar-e.
Aman që m'përzihet o more
Aman me dylbera
Aman, rri mër babe
Mos u bëj i marr-e
Se na dalin
Fjalë të tjera,
Unë e mjera!
Aman ku ta gjej, o more
O nji mik të mir-e?
Aman që t'më dojë o more
Aman si ta due.
Aman ti thotë babës për hallet e mia
Mos shkoj djegë e përvëlue aman-e !
O jarnananina moj e vogël o
O jarnananina moj e vogël o
Qyqja m'ka ly du’rët goca me këna! :I
E jarnanina sa fort të du’!
Ec o more çuno hajde t'rrish me mu’! :I
O jarnanina moj të keqen-e
O jarnanina moj të keqen-e
E iku goca lale më la vetëm-e
E iku goca lale më la vetëm-e
E jarnanina sa fort të du’
Ec o more çuno hajde t'rrish me mu’
E jarnanina sa fort të du’
Ec o more çuno, hajde t'rrish me mu’!

O rafte pike mer V.Bey, thashe se na kishte vdek edhe Lela kur e pashe keshtu ne faqe te pare! smiley

 Do i lutesha Peshkut (dhe peshqve) qe t'na hudhin ketu dicka per Zotni. Muharrem Gurren, kompozitor i vetmum i shume kongeve, qe me vone moren emrin "konge popullore te Shqipnise se Mesme", n'mes t'tyne konga ime e preferume " Ferglloi fellonxa n'uje"!

Ferglloi fellonxa n'uje !!!!

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, j'adore !!!!!!!!!  

Ma kujto kush e ka pas k'nu : Fitnetja apo Hafsaja ???

 Fitnetja! 

 

ekzakt !!
ngordh fare fare fare faaaare !!! (dmth, m'kap e qamja... weat:')">weat:" vspace="2" src="http://a69.g.akamai.net/n/69/10688/v1/img5.allocine.fr/acmedia/image/icone/communaute/icon42.gif" /> ')">" vspace="2" src="http://a69.g.akamai.net/n/69/10688/v1/img5.allocine.fr/acmedia/image/icone/communaute/icon18.gif" />  )

po po, e kam pas nigju 'versionin' youtube (te Fitnetes), por eshte... eh... jo fort i pelqyshem (sigurisht, duhet te jete regjistrim i viteve 70-80, dhe askohe, ndalohej e kendumja me theks autentik, pra perpunohej theksi... e di ti mo).

rrofsh dhe per Hallullin ! Sigurisht, flori !
 

ps: gjithsesi, per mu, 'top-of-the-top' osht Hafsaja, ndofta sepse ka pas jo shume zë (i kom tmerr kengetarët me shume ze, ose si ç thuhet, me ze te forte : apapapa, s'i du hiç... ). Ose, edhe po paten ze (Vaçja- shembull i shpejte), duhet ta kene te rrumbullaket, qe t'mpelqejn.

Kush ma gjen ate kengen; O asmone, o asmone, o osman aga...etj etj

te lumte pena Village smiley

 Shikoni peshq,Myslyme Lela eshte,por njishi e shte Laver Bariu.Ky ka dhe poezine me vete,pastaj eshte Ehtem Qerimi,pastaj vjen Myslimi.Ndersa Laveri dhe Myslimi jane autodidakt.Ehtemi ka bere nje far shkolle.Pastaj vjen Hekuran Xhambali.Pastaj ky Arseni nuk eshte si Myslimi,do shume qe te behet si Lelat e tjera.

 Lale, kur ke nji tufe me karafila te bardhe, te kuq, apo te verdhe, trandafila te kuq t'bardhe, (tani kon dale edhe blu, apo te zinj) ato te kenoqin me ere, nuk bo dallim ti se kush o ma i miri. Ty te pelqe tufa, apo inji karafil, i caktum, dhe pjesen tjeter te tufes e hudh poshte, a m'kupto, apo jo???

Plako dhe mrena tufes ka dallime.Po keto i dallojne kopetentet.Masanej çfare kuptimi kane numrat?

Oooo po qenke i ri o ustai i Beratit! Gezohem shume, gezohem shume. Shiko se rronxho bonxho si ky italani ka sa te duash, ama Myslym e Laver, numerohen me gjishta.

Qe baba per ty:

http://www.youtube.com/watch?v=yPRhf1_cHc4

Laveri eshte si Jimmy Hendrix. Keta jane si kometat, vijne nje here edhe kushedi se kur prap. Laveri nuk vjen me per nje kohe te parashikueshme them, se nuk eshte vetem pune talenti, virtuoziteti, eshte pune shpyrti dhe kohe, casti i duhur, robi i duhur. Laveri nuk eshte thjesht "qejf". Nuk eshte aheng. Dhe as vetem supertalent. Se ashtu virtuoz eshte edhe Mentor Xhemali, por Laveri eshte tjeter gje, eshte shpyrt, Mentori eshte disk vinili, vere e rezerves ne vintage qe nxirret per miq te rralle, kurse Laveri eshte vater ku kercet shkarpa e shqopes! Nuk vdes. Eshte popull qe farfurin! E kupton dallimin?

 

 Viks fare Emo..Qe te beheshi instrumentist sipas Moxartit  duhet te kishe tre veti dhe nje nga keto ishte te kishe zemer!

Dmth, edhe pse nuk krahasohen mollet me portokajt, Lela nuk mund te jete kurre Laver. Sepse Laveri fillon aty ku mbaron "dora e qejfit".

 Seç ka diçka hynore Laveri.Eshte ky, pastaj eshte nje boshllik i madh pastaj mund te vij Lela,e keshtu me rradhe.

alidems, tu shtofte e mira ne deret!

po mire tani, qe te kuptohemi, se keta Lelajt jane shume, po kur flasim per klarinetistin, ai  quhej Remzi Lela.  keshtu me eshte  fiksuar mua....

Famille LELA DÈ PERMET

New Album-  Polyphony II

 http://www.kabarecords.com/15.html

    

                         

 

              

View Video Clips:

 1. On promotion tour (Netherland tv)

2.     Rehearsing at Philharmony Düssledorf Germany

3.   Actuel Video clip " LLaj  Llaj , Cobani"

Booking: LELA Dè PERMET                             

contact: management@kabarecords.com

Brand new -FAMILLE LELA DÉ PERMET -  POLYPHONY II    Buy CD

About POLYPHONY II and  Dynasty LELA

The purity of the music and its hypnotizing polyphonic sound make the special note of Lela´s passion for the soul of their music.One doesn't have to know the language to enjoy this beautiful pureness. You can hear it in their voices and their instruments. Just the exact notes, no more no less.

No polishings. No commercial in here!

     

If you can understand the words will be a plus....

Not that they matter but they'll put a smile in your face and appriciate their rawness even more.

The Lela family of Permet, is one of the most famous and representative ensemble of traditional Albanian folklore. Most of the music is painfully sad, slowly building and winding around voices that could break hearts.

Lela´s play a special music that rests on an ancient tradition, a musical genre that dates back to Illyria. A kind of Blues, tainted with nostalgia close to lamentation, the vocal polyphony of Permet (three voices, which call and answer each other) is quite astonishing. This chant is accompanied by clarinet, violins, a large tambourine, bakllama, lute and an accordion. This is gritty, earthy music that pulls at the gut, sinewy music that has a peculiar, improvisational cadence all its own.                                                                                                                               The Lela family from Përmet have formed one of the most famous musical dynasties in Albania. Origi-nating from the Tosk heartland of south-eastern Albania, the core of the group featured several siblings who grew up surrounded by the vocal and instrumental polyphony so typical of Përmet. Their father Mania (1902-1982) was himself a distinguished folk music performer, lute builder master.     

It was this career which led the family to relocate to Tirana in 1939.. The Famille Lela de Permet improvise and revive the polyphony, and so create an atmosphere that weaves a subtle and heady sonic tapestry.Since the last centuries they are the keeper and interpreter of this traditional music. Due to a lot of tours they are also well known in other countries, also outside of Europe.

The last CD 'Famille Lela de Permet'is produced in France in 1992 by Label Bleu

Remzi Lela, (the king of KABA) clarinetist and the leader of the ensemble. 

The tunes are classic and excellent vehicles for the clarinet mastery and lyricism of Remzi Lela, whose incredible talents were taken away from us in Tirana, Dec.1995. He had a fantastic grasp of solo construction and timbral contrast. His tune is often burstig and raspy, but then it becomes puply or even sheer.His vibrato gets out of hand-too bleating,and ultimately corny. In most cases, it is effectively tearful, (by ballads and Kaba´s) joyful, droopy, slow and peaceful.

About the Albanian Music polyphony

The most common kind of the Albanian polyphony consists of 3 singers, starting with the first singer, followed by the second. At this time all the other singers are starting to sing a 'Bordun-Tune', a constant tune to accompany the melody. All the musicians are sitting in a circle. Musical instruments are played in a similar way. Instead of the both solistic voices the clarinet and the violin will be used. The Lute is used to perform the 'Bordun-Tune'. Sometimes also the Accordion is played as an additional instrument. The clarinet starts first, second is the violin. Lute and percussion accompanies the violin and the clarinet. 

 

All Instruments Performances By:

 • Fatmir Lela       Soloist Bakllama, Lute, Perccusion, Vocal
 • Ahmet Lela       Soloist Vocal (Band Leader)
 • Lulzim Lela        Acordeon & Vocal
 • Krenar Dumo    Soloist Violin & Vocal
 • Fatmir Ilamaj     Soloist Clarinet
 • Fatmir Jonuzi    Dajre, Def, Tarabuka

All Arrangements by: E.Zari &  Fatmir Lela.                                                                                                                                                                

All “Iso” and vocal backround  arrangements by:E.Zari    

                                                                                                                                                        

All “Iso “ and vocal backround performing by: Fatmir Lela, Krenar Dumo, Ahmet Lela,Lulzim Lela.

Executive Producer: Kaba Music Records   /Produced by : Fatmir Lela, Eda Zari & Bernard  Moreys

Recorded at: Moreys Acustic Studio Prod/ Paris- September 06/January 2007 .                                                  

Some of the instrumental titles are life recorded at Folk Auditorium Tirana/Albania by MASP/Oct. 2006.          

Mixed & Engineering by: Bernard Moreys & Fransuas Picott.                                                                                      

Digital editing at M.A.S.P / Paris  Mastered By: Bernard Moreys January, 2007               

Published by KABA MUSIC RECDORS

 V.bey , tu befshin te gjitha miresi tere kjo buqete me kenge.Por ajo..."O shoke do marr longare".. eshte kenduar nga ata, që ison labe, e kane marre ...hua !

 po sikur kane shume huazime turko-arabe keto kenge te shqiperise se mesme?

shume e? nuk thu krejt?
Shume prej ktyne kane qene virtuoz te vertete ne instrumenta po kur nigjon kong qe kan mren llafe qe as vete kto nuk jua din kuptimin, nuk m'bohet me i nigju...te m'falin te apasionumit me lart

Ore  a e bo noi peshk shqypnie kabull qe ta bleje kete CD-n,  ta boje MP3 dhe te na i dergoje me email. Jo per te kursy leket, po s'kam ku e gjej CD. Atij qe e bo, do i coj me poste nje bluze me Skorpionsat, nje qese plastike Marlboro me kallabojs me kale dhe dy stilokalema me ate fyren qe i bijne rrobat kur e kthe stilolapsin permys. smiley

smiley

smiley

ps ai stilokalemi qe ta bo striptizen me nje t'kthyme esht nje oferte qe s'mun t'i thush jo, o PF.

 

 Lutjuni alidemsit, per mundimin ndersa.... shpenzimet  te miat.U kursej dhe Juve PF, Skorpionsat

 

Lela de Permet

CD Coverfamille Lela de Permet 
1992
Label Bleu 
Polyphonies vocales et instrumentales d'Albanie 

 

 

Interprets
Lela Remzi -Clarinet, Singer
Lela Myslym - Clarinet, Singer
Lela Shqiponja - Singer
Lela Ahmet - Accordion, Singer
Lela Fatmir - Lute, Singer
Lela Bilali - Percussion, Singer
Mehmeti Cerciz - Violin and others

 

Tracks:

 1. N'Penxherene e Zotris Sate
 2. C'u ngrita me nate
 3. Beratce Korçarce
 4. Kaba Myzeqare
 5. C'ke moj Tambura qe s'bie
 6. Leskoviqare
 7. Mora Perpjete Çarshine
 8. Beratçe Çamçe
 9. Kaba "C'u Keput Nje kembe mali"
 10. Kaba "E qara e Meremkes"
 11. Laberishte

 

Eda Zari descended from the musician dynasty Lela de Permet, one of the most famous and representative assemble of traditional Albanian folklore.
The music you can listen on this side gives you a first impression of the music of this most famous albanian family of musicans. This ensemble performs in the older styles and plays even older songs from South- and Middle-Albania. Since the last centuries they are the keeper and interpreter of this traditional music. Due to a lot of tours they are also well known in other countries, also outside of Europa.

The CD 'Famille Lela de Permet' is produced in France in 1992. The program of the CD consists of very old melodies which they totally respected and still made their own. Their contribution keeping this music still alive is truely noteworthy.

Familie Lela de PermetRemzi Lela, clarinetist and the leader of the ensemble. 
The tunes are classic and exellent vehicles for the clarinet mastery and lyricism of Remzi Lela, whose incredibile talents were taken away from us in Tirana, Dec.1995. He had a fantastic grasp of solo construction and timbral contrast. His tune is often burstig and raspy, but then it becomes puply or even sheer.His vibrato gets out of hand-too bleating,and ultimately corny. In most cases, it is effectively tearful, (by ballads and Kabas) joyful, droopy, slow and peaceful.

Familie Lela de PermetThe Albanian traditional music is based on a old kind of polyphonie. Similar kinds of music you can find in Bulgaria and Istria. The most common kind of the albanian polyphonie consists of 3 singers, starting with the first singer, followed by the second. At this time all the other singers are starting to sing a 'Bordun-Tune', a constant tune to accomponay the melody. All the musicians are sitting in a circle. 

Familie Lela de PermetMusical instruments are played in a simliar way. Instead of the both solistic voices the clarinet and the violin will be used. The Lute is used to perform the 'Bordun-Tune'. Sometimes also the Accordion is played as an additional instrument. The clarinet starts first, second is the violin. Lute and percussion accompanies the violin and the clarinet.

 

Check Reviews [Lela de Permet]

 » Back to Discography         © 2002/2005 Zari Management Impressum / Disclaimer  www.eda-zari.com

Ore po me bejn syte mu apo me gjithmen nuk e ka von njeri kongen me te modhe te Lymit: RISTANA.

Ca boni mer se lat nom!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=51KqNBm2I-I

E kam pas dashur une Ristanen prej nje kohe shume te gjate

Ku ka me omel se kshu!!!!!

per ju fansat e Lymit, mund t'shkarkoni ca kong ktu (edhe ket Ristana).
Sa per mu, un jom t'u prit diten kur te nigjoj se Lymi ka knu te prefrerumen time, cacao meravigliao; masanej kam me e shkarku

 ..."Nuk eshte aheng. Dhe as vetem supertalent. Se ashtu virtuoz eshte edhe Mentor Xhemali, por Laveri eshte tjeter gje, eshte shpyrt, Mentori eshte disk vinili, vere e rezerves ne vintage qe nxirret per miq te rralle, kurse Laveri eshte vater ku kercet shkarpa e shqopes! Nuk vdes. Eshte popull qe farfurin!.."

 emo, Mentori ishte  i paarrire me!  Nje bariton me fyt te arte.

.....Per Ty Atdhe ! Hymni yne

 

Duhet te jete kengetar i shquar dhe ne Turqi

Nuk e dini ju qe Ristana eshte kenge e melodi ruse.,qe nga koha kur..do ta kerkoni Vloren gjeneral...do bridhni si cifuti neper shkretetire....

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).