"...janë pikërisht drejtuesit e lajmeve dhe drejtuesit e debateve politike... ata që kanë më shumë se kushdo mundësinë për të vendosur në vend pushtetin e katërt si përfaqësues i interesave publike..."

 

Ka qenë i shumtë numri i atyre që më kanë kërkuar shpjegime mbi polemikën  me Fevziun në emisionin “Opinion”  të së hënës, pasi batutat e shpejta dhe ndërprerjet e shumta nuk i kanë lënë të qartë për çka doja të thosha. Po përpiqem të shpjegohem duke e filluar me historinë e një shkrimi të gazetarit italian Indro Montaneli.

Në një shkrim të tijin të famshëm të vitit 1956, Montaneli tregon se si gjatë të ashtuquajturit revolucion apo kundërrevolucion të atij viti në Hungari, shtypi italian ishte ndarë në dy kampe. Ai i djathtë thoshte se në Hungari po zhvillohej një revolucion për përmbysjen e sistemit komunist, për daljen e Hungarisë nga kampi socialist e për ndërtimin e një sistemi kapitalist. Ai i majtë thoshte se atje po zhvillohej një kundërrevolucion i paguar nga SHBA për ta nxjerrë Hungarinë nga Traktati i Varshavës e për ta futur në NATO.

Montaneli shkoi e vizitoi vetë Hungarinë gjatë ngjarjeve dhe zbuloi se nuk ishte e vërtetë as njëra, as tjetra: se në fakt ata që po bënin revolucion-kundërrevolucionin nuk ishin antikomunistë, por komunistë që nuk kërkonin ndryshimin e sistemit, por një komunizëm tjetërsoj, me fytyrë njerëzore dhe një Hungari që të mos ishte nën diktatin e BS.

Konkluzioni që nxjerr Montaneli është se nuk ka fakte/informacione “të djathta” apo “të majta”, faktet janë thjesht fakte. Interpretimi i tyre apo komentet mbi to pastaj mund të jenë sipas një vizioni të majtë apo të djathtë për botën, por gjithnjë të bazuara mbi informacionin e drejtë.

Kush e ndjek gazetarinë shqiptare sot e kupton më mirë se kushdo çfarë po shkruaj. Në Shqipëri sot ka humbur sensi i informacionit dhe i paanësisë në kuptimin që jep Montaneli. Ai është ose i majtë, ose i djathtë, në kuptimin shqiptar të termave, d.m.th. berishist ose ramist, e shumë shpesh, mu për këto arsye, në vend se të çojë tek e vërteta, çon te manipulimi i së vërtetës deri në fabrikimin e faktit/ngjarjes. Është një informacion i pandashëm nga komenti që jo rrallë ka stilin e fletërrufeve të kohës së komunizmit, i ngarkuar me gjuhë urrejtjeje ndaj një targeti, fyes për inteligjencën dhe personalitetin e një shikuesi apo lexuesi që kërkon të mendojë me kokën e tij.

Le të marrin një nga ngjarjet më tragjike që kanë ndodhur në Shqipëri vitet e fundit: 21 janarin. Po të lexosh se si e dha media “berishiste”, ajo i mëshoi vetëm një pjese të faktit: atë se ky ishte një sulm/puç i përgatitur nga socialistët (nuk munguan madje edhe tentativat për t’i “zbuluar” vrasësit tek vetë socialistët apo edhe për të mbështetur versionin se në këtë “puç” ishin përfshirë edhe prokurorja e Përgjithshme dhe vetë Presidenti), ndërkohë që nuk hodhi asnjë vështrim investigues për të zbuluar vrasësit dhe përgjegjësit, kur u mor vesh se këta kishin ardhur nga shteti. Nga ana tjetër, mediat “ramiste” u mëshuan pa reshtur vetëm momenteve të vrasjeve e nuk hodhën asnjë vështrim investigues nëse ishte e vërtetë apo jo se organizimi i kësaj proteste ishte kryer me njerëz të përgatitur për të ushtruar dhunë e se dhuna që u prodhua qe një inskenim që synonte të krijonte përshtypjen në Perëndim se po ndodhte diçka e ngjashme me trazirat në vende si Tunizia. Përkundrazi, u rrek pareshtur ta paraqiste atë si një protestë normale që degjeneroi për shkak të egërsisë së policisë.

Edhe vetë imazhet e përzgjedhura nëpër media për të paraqitur atë që ndodhi ishin selektive e krejtësisht në shërbim të këtij polarizimi. Kësisoj, sipas meje, që kam qenë një dëshmitar në vend i ngjarjes, publiku, në vend se të merrte të vërtetën e kësaj ngjarjeje tragjike, mori dy versione të shtrembëruara/manipuluara sipas dy vullneteve politike. Edhe shumica e analizave dhe komenteve iu veshën si kostume këtyre “fakteve” duke çuar në një ngarkim e polarizim emocional të mëtejshëm të të dyja palëve dhe, paradoksalisht, në shpëtimin nga gjyqi i opinionit të të gjithë shkaktarëve të tragjedisë.

Më duket se është evidente se kjo lojë me mediat ka kohë që zhvillohet, duke e bërë gazetarinë po aq përgjegjëse sa politika për konfliktualitetin dhe bllokimin e situatës së vendit. Raporti i progresit, që vuri në dukje se sëmundja e sëmundjeve që ka Shqipëria është bllokimi i politikës për shkak të konfliktualitetit, kishte edhe një paragraf të rëndë për gjendjen e mediave kur thoshte se janë nën pushtetin e politikës dhe biznesit e se, për pasojë, gazetarët aplikojnë autocensurën. S’ka nevojë të na e thonë ndërkombëtarët: të gjithë e dinë se gjuha e urrejtjes është kallur e vazhdon të kallet në poret e shqiptarëve nëpërmjet mediave. Për fat të keq, askush nga gazetarët nuk e mori në analizë këtë përgjegjësi duke e provuar kësisoj edhe autocensurën.

Personalisht, ftesën për të marrë pjesë në debatin “Topi versus Topalli” e konsiderova edhe si një mundësi për të folur kundër konfliktualitetit në politikë, duke qenë se ishim ende në zjarrin e debatit që kishte hapur raporti. Mirëpo rashë në të njëjtën skemë gazetarie që tashmë është bërë gati normale në Shqipëri, e që prej kohësh ia kam shprehur Fevziut shpesh personalisht, më pengon si gazetar ta shpreh të plotë mendimin tim. Pse e them këtë?

Nuk mohohet se në emisionin “Opinion”, ashtu sikurse edhe në emisione të tjera, ka debat, d.m.th. ka ballafaqim opinionesh të kundërta. Deri këtu është për t’u vlerësuar po të kesh parasysh se në fillimvitet ‘90 zërat kundër as guxohet të shfaqeshin si fytyra në TVSH-në e asaj kohe, që ishte televizioni i vetëm. Dhe nuk mohohet se Fevziu, ndoshta edhe më shumë se të tjerë, e ka merakun që t’i ketë palët kundërshtare në studion e tij. Por, sipas meje, nuk mjafton kaq për të pasur gazetari të pavarur si pushtet i katërt. Problemi është se në debatet tona dy rreshtat me karrige përballë njëri-tjetrit tentohet të kthehen në dy llogore prej nga gjuhen gjyle në krahun tjetër në mbështetje të fakteve “berishiste” dhe “ramiste” që kanë dhënë lajmet.

Gazetari që ka mendimin e tij për çështjen dhe s’pranon të veshë uniformën “berishiste” apo “ramiste”, ndjehet në këto llogore si i dhunuar, pa vendin e tij, pa pushtetin e vet, në pamundësi për të mbrojtur të vërtetën e tij që shpesh mbetet e vrarë apo e gjymtuar në fushën e kësaj beteje të pabarabartë. Më shkoqur: në arenat e debateve të ndërtuara sipas këtij stili nuk gjen hapësirë e vërteta përtej interesave të dy palëve politike që, në fakt, duhet të jetë e vërteta e atij që quhet pushtet i katërt. Dhe një nga shkaqet e kësaj është se roli i drejtuesve të emisionit nuk është në shërbim të kësaj të vërtete të pushtetit të katërt, por në shërbim të politikave editoriale të televizionit ku punon të diktuara më së shumti nga interesa të biznesit të pronarëve. Momenti i shpërthimit tim në polemikë me Fevziun ishte ai kur, në shtëpinë që, gjithsesi, e konsideroj të gazetarit e në shërbim të publikut, një deputet militant vjen e sillet me arrogancë ndaj gazetarit, të thotë se ti nuk ke peshën dhe kredibilitetin tim, pasi unë jam i zgjedhur nga populli e ti jo, duke të treguar kësisoj se si Parlamentin, edhe studiot televizive, këta lloj politikanësh i konsiderojnë si pronë të tyren dhe Fevziu nuk u shqetësua fare nga kjo, por filloi të më sulmojë mua kur i thashë këtij: “S’ke faj ti, kam faj unë që ulem të debatoj me militantë si ty”. Ky nënçmim dhe përçmim për peshën e gazetarit dhe zërin e tij për mua është ofendues dhe vjen sa për shkak të arrogancës së politikanëve, kësisoj aq edhe për shkak të nënshtrimit të gazetarëve apo bërjes së tyre palë me njërën llogore.

Si përfundim: gjykimi im është se nëse duam të luftojmë konfliktualitetin e politikës që po na shkatërron, kjo nuk mund të arrihet duke u kërkuar ambasadorëve të zbusin Ramën dhe Berishën apo cilindo që pret të marrë vendin e tyre të kryekonfliktuesit. Ai mund të luftohet vetëm nëse arrihet të fuqizohen pushtetet që nuk varen prej tyre. E, ndër këta pushtete, media është ajo që ka ndikimin më të shpejtë. Pra, gjykimi im është se në media duhet të rritet shfaqja e atyre zërave gazetareskë që kanë një vështrim kritik përtej palëve, madje edhe kur janë palë; që refuzojnë t’i nënshtrohen shantazhit sipas të cilit nëse nuk je me mua, je me kundërshtarin tim; që nuk merren me përpunimin e manipulimin e emocioneve pro njërit apo tjetrit lider karizmatik, por merren me drejtësinë ose jo të çështjeve në debat;  dhe, po ashtu, ku të ftuarit e palëve politike të zgjidhen nga radhët e njerëzve më të moderuar dhe jo ata që njihen si kamikazë mediatikë të partive, që hedhin kushtrim lufte dhe sharje e ofendime jo vetëm për kundërshtarët, por edhe për çdokënd që nuk është 100% me ta duke hedhur në erë vetë debatin. Gjykoj se më shumë se kushdo janë pikërisht drejtuesit e lajmeve dhe drejtuesit e debateve politike, ashtu sikurse edhe kryeredaktorët e gazetave, ata që kanë më shumë se kushdo mundësinë për të vendosur në vend pushtetin e katërt si përfaqësues i interesave të publikut dhe jo të partive politike e të biznesit të lidhur me ta.

Në fakt, duhet ta kemi të qartë se nga konfliktualiteti shkatërrues politik që po përjetojmë mund të dalim në dy mënyra: o me vendosjen e diktatit të më të fortit që nesër mund të na çojë, siç dhe po duken bathët, nga gazetaria e llogoreve në fundin e gazetarisë, ose me vendosjen e të fortëve nën kontrollin e pushteteve të ndarë prej tyre në emër të interesave të opinionit. Detyra e pushtetit mediatik në një demokraci është të jetë protagoniste e opsionit të dytë.

 

72 Komente

Shume i qarte, si rralle here, me kete shkrim.

Une mendoj se gazetaria e ka arritur fundin e saj.

"...që synonte të krijonte përshtypjen në Perëndim se po ndodhte diçka e ngjashme me trazirat në vende si Tunizia".

Wow ! Po pse, ç'a ka Tunizia ?? E bej kete pyetje thjesht meqe "në Shqipëri sot ka humbur sensi i informacionit dhe i paanësisë në kuptimin që jep Montaneli" (dixit Lubonja) dhe meqe Lubonja na e paraqet veten si restaurues i kesaj paanesie ! smiley

prape me ty. cfare ka Tunizia? ka ate qe eshte si nata me diten me Shqiperine, ka ate qe s'ka opozite qe te ndryshoje ligjet, kushtetuten dhe pastaj kur ngelet me gisht ne goje te paguaje njerzit dhe dali ne demonstrate, ka ate qe nuk i eshte dhene mundesia te zhvillonte zgjedhje per se mbari, ja kete s'e ka Tunizia.

pse ne i paskemi bere ndonjehere zgjedhjet persembari. keto te tjerat qe thua ti jane vetem formalisht per sy e faqe se demek jemi afer BE de.

Ne fakt , po te mos ta shohesh lexosh , pertypesh Artiklullin ne VETEN e Pare , Problemi eshte shume i Qarte . Mediat dhe drejtuesit e Emisiomneve jane "marifetcij" . Edhe atje ku ekziston mundesia per nje debat " profesional " ata e kthejne , INTERPETOJNE sipas parimit "qeni leh atje ku ha " per te mos qene dakort me cilesimin e Fevziut prej Lubonjes , Ai ( Fevziu ) duhet Evidentuar si sahanlepiresi me Madh i Kohes dhe nje nga aventurieret e arrivistet qe Guxoi ta afishoi, organizoi e drejtoi "biznesin " me programe Televizive ne " produkt te paster te paragjykimeve ne sherbim te atij qe paguan me mire "
Perfundimi i Lubonjes mjaft i SAKTE . Vetem se do ti kujtoja per cdo Rast sidomos nepermjet gjetjes substanciale per Problemin ....INTERPETIMI ....
Aty jane Faket , nuk i merr njeri "sekretet " me vete . Ato ekzistojne shpesh ne nje emrues te perbashket , po themi edhe Nderkombetare .
Berisha VRAU njerez ne 21 Janar !
Berisha dhe B...ir Historianet duan te rishkruaj Historine ...dmth ta INTERPETOJNE ndryshe .
Po Koneja e tij , Fevziu , si mendoni Ju te bej ndryshe ???? Ai organizon , drejton dhe zgerdhihet ne Emisione kur zbulon dhe nje detal tjeter ." Rama i coi njerzit e tij para Berishes qe ti VRASE Berisha !!!!!!

Lubonja te pakten ka koherence te plote mes shkrimeve, dmth trajtimit qe iu ben subjekteve te tjera, dhe idese mbi veten. Te gjitha mund te quhen 'holier than thou'. Per fat te keq per mua si lexuese ai ka gjithmone pjeserisht te drejte.

 

Me cilin sy e pe 21 Janarin, me ate me xham apo me ate pa xham. O qorr, po si ore paske qene deshmitar i asaj qe ngjau dhe nuk qenke deshmitar i asaj qe ngjet gjithandej neper europe e neper protesta edhe me te dhunshme ne vende me te qyteteruara se ky yni. Po ta kane thene edhe ambasadoret dhe mediat qe ti i quan “ramiste”, e ku nuk more guximin te ndash dhe ca te tjera vec vetes ne kete katrahure, qe Rama te gjykohet per organizimin, sa faj ka ta marre, qe vrasesi duhet denuar per vrasjen dhe qe urdheruesi(t) per urdhrin. C’do me me 21 janarin, c’te te thuhet me shume ty qe i bie gozhdes “berishiane” prej kaq kohesh vetem per nje inat vetiak, qe tani tu kthye ne inat vetiak me Blendin dhe shpurren qe con uje tek mulliri i familjes.
Ka media qe vazhdojne e kerkojne drejtesi per te vraret, qe i permendin c’do dite. Media tek te cilat ti nuk shkel, se te pelqen shkelqimi i studios se Sandrit mor bythpambuk. Nuk i pe ti kokpalaret qe u keputen me duar ne xhepa si te ishin thase rere. Me vjen te te shaj vendce qe nxjerr veten nga llumi dhe i fut te gjithe te tjeret brenda. Te kish qene per ty, s’do te te kishin ardhur mend ndonjehere. Po nejse, je nder te paret qe e braktis anijen, kemben zvarre…e me mend ne koke ketej e tutje se nuk turperoni vetem veten.

dhe ta mendosh qe ky ne dy debate televizive eshte shprehur ndryshe :

1..me 21 janar ,duke pare momentin kur u vra Veizi ,ne monitor tha:Nese plumbat dalin nga kryeministria ,kryeministri duhet te japi doreheqjen ne vend ,mbaroi ky muhabet.

2.Kur ishte ne Franece i dergoi Bushatit ne sms ne cel,kur ky ishte te OPINIONI ,dhe po diskutohesh per "Pucin " e famshem ,i shkruajti Bushatit : " Thoj Fevziut ,qe nese pati nje puc aty ,puc eshte ai qe organizoi  Berisha.smiley

Thone mire qe koha sheron plaget ,por mesa duket , te trashka dhe arsyen.smiley

 

"Kush e ndjek gazetarinë shqiptare sot e kupton më mirë se kushdo çfarë po shkruaj. Në Shqipëri sot ka humbur sensi i informacionit dhe i paanësisë në kuptimin që jep Montaneli."

Nuk eshte se ka humbur sot. Nuk ka ekzistuar asnjehere.

Ne koke, Lubonja, po per te tjere, jo per veten......nejse, ishallah e fillon edhe katarsisin brenda vetes.......

Lubonja, do kishe bere mire ta anashkaloje 21 Janarin, ne ate paragraf n'dac citoje e analizoje ndonje shkrim tjeter te famshem, e pastaj me radhe, e konkluzionet ne fund.  E ashtu, ne hava do binim dakort.  

Ne pamundesi, 1sh, prape, por me keqardhje gjithesesi.  Megjithate, akoma ne pritje.  

Prit gomar te mbije bar.  Prit Monda qe Lubonja te thote qe 21 janari ishte masaker opozitare me urdher te Berishes qe po shikonte nga dritarja, edhe e kryer me snajpera te pajisur me Barrett te kalibrit 50-c.

JO! Nuk e lexoj!

kete krevat ke bere me shoket e tu, shtrihu mbi te, lubofsky. vetem tani ju hapen syte lubonjes. shume i vonuar. Gjithsesi me i kthjellet sesa u tregu tek fevzo.

Nje nga shkrimet me te mira te Lubonjes, te koheve te fundit.

"Nga ana tjetër, mediat “ramiste” u mëshuan pa reshtur vetëm momenteve të vrasjeve e nuk hodhën asnjë vështrim investigues nëse ishte e vërtetë apo jo se organizimi i kësaj proteste ishte kryer me njerëz të përgatitur për të ushtruar dhunë e se dhuna që u prodhua qe një inskenim që synonte të krijonte përshtypjen në Perëndim se po ndodhte diçka e ngjashme me trazirat në vende si Tunizia. Përkundrazi, u rrek pareshtur ta paraqiste atë si një protestë normale që degjeneroi për shkak të egërsisë së policisë."

Ti qeke akoma me "teshtima kokpalaresh" mor zotni. Ne protesta, do gjuhet edhe me gure, edhe me molotove, edhe me shkopa, se ne fund te fundit, protesta jane, e jane shprehje mllefi edhe kur behet me fjale me perpara. Problemi eshte, se me kete analizen tende, ti do te tregosh se ne Shqiperi nuk po ndodhte dhe nuk po ndodh dicka e ngjashme me Tunizine e me kusurin e botes, por se mllefi eshte jo legjitim, por thjesht i inskenuar. Dallim fiktiv ky mes mllefit te inskenuar dhe mllefit real, per te mos thene dallim prej plehrash. Pastaj, kujdes pak, se edhe po qe se dallimi qendron, po qe se "dhuna" me gura e me molotove ishte e inskenuar per te treguar se Shqiperia eshte si Tunizia, i takonte shtetit te tregonte se Shqiperia nuk ishte si Tunizia, duke mos vrare njerez. Imagjino, u dogjen dhjete makina, dhe u godit maksimumi me molotove per te provokuar se cfare lloj shteti ishte, dhe shteti ra ne provokim dhe e tregoi fytyren e vet vrastare. Kjo lloj analize qe ben ti per provokimin, se opozita paska dashur t'i tregoje botes se Shqiperia ishte si Tunizia, prandaj edhe provokoi dhune, do kishte vlere po qe se kjo qe donte t'i tregonte botes opozita, do ishte nje rrene, por qe me vrasjen e kater protestuesve u vertetua qe rrene nuk ishte.

Piece of shit! Dashke te tregosh asnjeanesine e faktit gazetaresk duke mbetur brenda bunkerit tend subjektiv, zotrote?

Sa nxehesh dhe ti.  Shyqyr qe ajo faza e nxehjes me Lubonjen me ka kaluar smiley.

Po nga mos nxehem. Shif cfare termi perdor ky: "proteste normale." I mean, what the fuck??? Cfare do me thene "proteste normale" ??? Cfare eshte kjo? Ndonje model eternal, ahistorik, qe po nuk u riprodhua sipas nje skeme te perpikte nuk eshte me normale protesta? It's a fucking protest!!! Fakti qe ekziston, qofte edhe e organizuar, do te thote se cdo koncept normaliteti pa ekzistencen e protestes eshte ne dyshim. Iu vu zjarri gjithe Anglise dhe protesta u quajt normale. Po i vihet zjarri gjithe botes, dhe nuk guxon njeri te ngrihet e te thote qe kjo nuk eshte normale pasi bota nuk e meritoka. Vjen Lubonja dhe na tregon se protesta e 21 janarit nuk ishte normale, apo se mungesa e normalitetit fillon qe me organizimin e dhunes nga opozita, e jo ne fakt me vrasjen e protestuesve. Ca faktesh? Ca llogorizimi? Kur ky ishte ai qe tha se nuk e ve ne dyshim qe ata mund te jene vrare me pistolete pas koke nga vete opozita per te shkaktuar dhune? E tashti per te na treguar se nuk eshte i llogorizuar, po na thote qe protestes i humbi normaliteti qe prej opozites. Jo vrare me pistolete pas kokes nga opozita, por dhuna u shkaktua nga opozita, pra fajin e ka opozita, gjithsesi, dhe ky nuk eshte llogorizim subjektiv nepermjet ideologjise reaksionare te shprehura ne besimin se protesta mund te jete normale. Shko re pirdhu me gjithe kete mut.

Qe nxehesh, do te thote qe je zhgenjyer.  Qe nxehesh do te thote qe ti tjeter prisje e tjeter doli.  Tani, pa u nxehur, ma shpjegon dot pse prisje ndryshe ti?  

Uff! Ti tashti do te besh te njejtin muhabet me Julin. Une e kam shpjeguar 100 here respektin qe kam per Lubonjen dhe pse e gezon kete respekt tek une. Dhe e perseris, pervec faktit qe kur vjen puna tek 21 janari ia kane verbuar syte makinacionet e Rames e nuk di te shohe pertej tyre, pra pervec analizes qe kembengul t'i bej 21 janarit, apo pervec reagimit qe pati ndaj 21 janarit, nuk gjej as edhe nje germe gabim tek Lubonja. 

Luli, per 21 Janarin po flasim.  Se ne hava, dmth ne pergjithesi per zyren tone, pa emra ne vecanti, bile as per Lubonjen vete, do bija dakort ne princip me artikullin.  Megjithese edhe ne trajtimin e pavaresise se medias eshte disi siperfaqesor.  E ketu mund te shkruhet goxha, sic.  Follow the money edhe gjej llogoret, qe t'i bie shkurt (persa i perket vijave editoriale psh.)

Por, pasojat e 21 Janarit jane aq te renda sa te thuash "pervec faktit kur vjen puna e " eshte jo leshim peu, por litari, a n'dac zinxhiri. 

PS: Mendimi im ky pa u vene ne peshore me kendveshtrime te tjera. 

E pse qeka leshim peu? Shef ti te kem leshuar pe une? Pasojat e 21 janarit jane aq te renda, dakord, por pse nuk llogarit ketu edhe faktin qe jane aq te renda sa dhe mund te kene lene edhe Lubonjen me pasoja? Hence, edhe zhgenjimi im. Jo se robi mund te mos mbese me pasoja, si hunter, a i pakapshmi, a une, a ti, por se nga Lubonja pres te mbese me te tjera pasoja nga ato ordineret qe te bejne te konkludosh mbi "pagesen e kokekrisurve."

Kane lene Lubonjen me pasoje?  Ben ta sqarosh kete se mos e zgjas kot ketu e gjetiu ti fjalen. 

Eshte leshim peu po te ishte se behej fjale per nje ngjarje te vetme.  Pa ndonje pasoje per shoqerine (se kur nje ngjarje eshte me pasoje vetem per nje person a dy nuk ka vlere, diskutimi le te themi.)  Por meqe pasojat jane per shoqerine, per efektet e te cilave biem dakort atehere nuk mund te thuash qe "pervec faktit te 21 Janarit."

Pasojat pertej shoqerise, dmth per Lubonjen, shihen edhe ne analizat e Lubonjes pas 21 Janarit.  Kandidatura e Bashes e trajtuar prej tij si "tabula rrasa".  Fushata inteligjente e Bashes. Zhgenjim i i pare me Bashen (piramida).  Ne kulmin e tragji-komedise se ngjarjeve te paszgjedhjeve, Lubonja merrej me Kadarene e analizonte kodra pas bregut katrahuren qe u be ne Tirane.  Ne shtator akoma merrej me opoziten.  Nderkohe qe (jo se daton ne shtator) qeveria po shet c'ti dal perpara.  

Hapi i pare konkret qe kam pare te beje Lubonja kunder kesaj qeverie eshte Aleanca per plehrat.  Per kete atij dhe te gjithe te tjereve u uroj suksese e i falenderoj.  Por vetem per kete "i leshoj pe."  

PS: Edhe dicka tjeter, pertej diskutimeve peshkore, edhe ne Shqiperi ne tryeza qe me pare kishin konsiderata pozitive per Lubonjen si analist, nuk eshte se konsideratat vijojne te njejta.  

Ja pse nuk e lexoj.. smiley 

he mo lexoje aman se na plasesmileyray:

Edhe t'i kishin paguar e transportuar per te sheshet, te pakten arriten te benin zgjedhje qe:

"I have observed 59 elections in the last 15 years, many of them in old democracies ... and never have I seen a country able to realize such an election in a fair, free and dignified way," said Andreas Gross, a Swiss parliamentarian and the head of the observer delegation for the Council of Europe. "I was elected in Switzerland on the same day in elections that were not much better than here."

Por edhe te vrare, edhe me zgjedhje te sterrosura, ehhhh shqiptar c'e pate fat, tha.  

Kshu!

ps: Do sugjeroja qe njerezit qe dolen e s'ishin te paguar "to take it easy".  

Jo, ne Tunizi mllefin e kishin shtypur, ashtu si dhe po e shtyp ne Shqiperi Lubonja me idene se mllefi nuk duhet organizuar me autobuza, gura, molotova, apo shkopinj. Apo e dika Lubonja qe "the return of the repressed" nuk mund te behet edhe me incentiva si "pagesa," qe me qe ra llafi, "pageses" gjeji vend dhe fute, se deri me sot, eshte po aq thashethem sa edhe stilolapsat antitanks.  

Keto po i thua ti, po i interpreton ti dhe po ja ve Lubonjes: Lubonja po thote dicka tjeter. Pagesen e thashe une, dhe nuk eshte thashethem: ne fakt eshte rutine pune ...

Jo, ne fakt dihet patronizimi qe i beri Lubonja protestuesve si bashibozuke. Keshtu qe nuk kam pse i ve asnjegje ne goje Lubonjes. E di edhe dallimin qe beri Lubonja mes protestuesve te vertete dhe bashibozukeve te paguar, dhe eshte pikerisht kjo ajo qe krijon shtypjen e mllefit, pasi ne momentin qe ne rradhet e protestuesve te vertete fillon e identifikon bashibozuke, atehere e ve robin e mllefosur para nje dileme te rreme: kapercehu, kafsho gjuhen, ne mos, dil e behu bashibozuk po ta mbajti.

Plus qe edhe pagesen e ka thene Lubonja aty tek bashibozuket, por nuk me the se nga e di ti qe ne kete rast "rutina e punes" ne fakt eshte kryer, si dhe ku eshte problemi me pagesen?

Romantike kjo qe tek ato te cilet sulmuan per ti vene flaken kryeministrise sheh indignados albanez. lol indignados trimat e Tom Doshit ?! Permend Londren apo protesta te dhunshme, por harron te thuash qe asnjehere kete protesta nuk jane organzuar nga nje force politike e madhe dhe asnjehere nuk jane suluar istitucionet.
Historia e Montanelit qe shkoi per te pare vete revolucionin hungarez, sepse te gjithe shikonin vetem kapitalizem vs komunizem, eshte per tu rilexuar.

Fashiste kjo, qe tek ata qe dolen se pane zv.kryeministrin me afera korruptive dhe kryeministrin duke uluritur si i marre ne parlament, te gjesh ata "te cilet sulmuan per ti vene flaken kryeministrise." Nga e di ti qe ata sulmuan per ti vene flaken kryeministrise? Nga e di ti qe ata nuk dolen ne shesh pikerisht se ishin te mllefosur nga menyra se si kryeministri reagoi ne lidhje me kapjen e zevendesit te vet? Apo te duket romantike qe njerezit te mllefosen kur qeverise i del korrupsioni dhe arroganca me te cilen e mbron kete korrupsion ne televizor? Edhe cfare se keto protesta u organizuan me opoziten? Apo fakti qe rreshkiti ne dhune, dhe fakti qe i organizoi opozita, do te thote se dhunen e organizoi opozita? How do you figure that? Oh wait, e ke pare tek ABC-ja. Me fal qe te pyeta. Pastaj, edhe po qe se e organizoi "dhunen" me molotove, me gure, e me shkopinj, opozita, edhe cfare pastaj? Me e bukura, kur flet per Tom Doshin. Tom Doshi eshte kush eshte, nje maskara qe nuk e ka shokun, nje hajdut e kriminel me mandat, por po te dish ta perdoresh telekomanden, dhe te shohesh edhe ndonje kanal tjeter pervec ABC-se, do shohesh se ate dite, Tom Doshi ishte sup me sup me Armandon, e kur filluan njerezit te godasin me shkopinj, u fut ne mes tyre dhe policave qe t'i ndalonte. Apo varja, se historia e Montanelit eshte e bukur keshtu si teori, pasi ne fakt, ajo dite ishte thjesht opozite vs. pushtet?

Madje, madje, nuk eshte thjesht fashiste, por eshte pikerisht paranoia fashiste qe dhe mori ne dore vendimin per te shtene mbi popull. Se domosdo, kush sulmon per te djegur kryeministrine, duhet vrare, apo jo? Fix your fucking souls, you fucking morons!

Protesta e deri ne njefare pike edhe dhuna pranohet. Por aty ishte ndryshe, u pa qysh ne sulmet e para ndaj kryeministrise kush ishte qellimi. I kam pare vete ne protestat me perpara duke paguar adoleshente. He se edhe shume te tjere e dijne cfare njerzish jane ato qe ju versulen per te ndezur kryeministrine. E per saktesim nuk qelloi Policia, por Garda (duke gabuar) pasi shkallmuan deren e po futeshin brenda ne oborr. 

 

Ca ishte ndryshe? Kishte molotove? Po kishte. Kishte shkopinj ne duar pleqsh e gura ne duar plakash? Po kishte. Ca ishte ndryshe mo vlla pervec paranoies "duan te na rrjepin komunistat te gjalle." 

Eeeee, thuaj shyqyr qe imazhi eshte ne epoken e riprodhimit teknik se perndryshe, keta do te thone qe kish a s'kish nja 1000 vete ate dite ! Dhe ishin te gjithe te paguar !

Kur pushteti nuk mund ta shikonte (pranonte) turmen qe shihet ne foto,

http://www.gazeta55.al/fotolajm/83637dhunakriminale.jpg

ja kerciti me gaz lotsjelles.

Dhe doemos qe turma u katandis në :

 

Lul, e the dhe vete :

po qe se "dhuna" me gura e me molotove ishte e inskenuar per te treguar se Shqiperia eshte si Tunizia, i takonte shtetit te tregonte se Shqiperia nuk ishte si Tunizia, duke mos vrare njerez.

Harrove se po "ky kryeminister", kur ishte ne opozite shpertheu dyert e kryeministrise me tanke si taleban....Sa shpejt harroni o peshq, sa shpejt:

Lum si ata qe shohin keshtu lloj programesh smiley kane me se te merren smiley

 

Le të marrin një nga ngjarjet më tragjike që kanë ndodhur në Shqipëri vitet e fundit: 21 janarin. Po të lexosh se si e dha media “berishiste”, ajo i mëshoi vetëm një pjese të faktit: atë se ky ishte një sulm/puç i përgatitur nga socialistët (nuk munguan madje edhe tentativat për t’i “zbuluar” vrasësit tek vetë socialistët apo edhe për të mbështetur versionin se në këtë “puç” ishin përfshirë edhe prokurorja e Përgjithshme dhe vetë Presidenti), ndërkohë që nuk hodhi asnjë vështrim investigues për të zbuluar vrasësit dhe përgjegjësit, kur u mor vesh se këta kishin ardhur nga shteti. Nga ana tjetër, mediat “ramiste” u mëshuan pa reshtur vetëm momenteve të vrasjeve e nuk hodhën asnjë vështrim investigues nëse ishte e vërtetë apo jo se organizimi i kësaj proteste ishte kryer me njerëz të përgatitur për të ushtruar dhunë e se dhuna që u prodhua qe një inskenim që synonte të krijonte përshtypjen në Perëndim se po ndodhte diçka e ngjashme me trazirat në vende si Tunizia. Përkundrazi, u rrek pareshtur ta paraqiste atë si një protestë normale që degjeneroi për shkak të egërsisë së policisë.

Edhe vetë imazhet e përzgjedhura nëpër media për të paraqitur atë që ndodhi ishin selektive e krejtësisht në shërbim të këtij polarizimi. Kësisoj, sipas meje, që kam qenë një dëshmitar në vend i ngjarjes, publiku, në vend se të merrte të vërtetën e kësaj ngjarjeje tragjike, mori dy versione të shtrembëruara/manipuluara sipas dy vullneteve politike. Edhe shumica e analizave dhe komenteve iu veshën si kostume këtyre “fakteve” duke çuar në një ngarkim e polarizim emocional të mëtejshëm të të dyja palëve dhe, paradoksalisht, në shpëtimin nga gjyqi i opinionit të të gjithë shkaktarëve të tragjedisë.

Lubonja i ka rene teresisht ne koke ketu.  Tani qe kane kaluar 9 muaj nga ngjarjet, e sasia dhe cilesia e informacionit qe kemi mbi to jane shtuar ne menyre te konsiderueshme, emocionet kane rene ne nivel normal, e mendjet jane kthjelluar (ato racionalet e jo te militanteve), mund te nxjerrim ca konkluzione te mire ndertuara.

Sigurisht qe nuk kishte ndonje tentative puci, qofte nga opozita vetem e qofte me ndihmen e prokurores, presidentit, shefit te shishit, apo edhe medias.  Absurditetet e Berishes per 2 ml dollar puc, cadra pistolete e thika me helm jane instrumentalizimi ne menyren me te keqe, idiote e katundareske te asaj qe ndodhi.  Sigurisht qe kjo retorike i eshte drejtuar elektoratit te caktuar qe voton dhe mbeshtet Berishen e PD-ne.

Nga ana tjeter dhuna ne proteste ne menyre te drejte per drejte apo terthorazi ishte lajmeruar nga kreret e opozites (Rama dhe Gjinushi perkatesisht), duke munduar qe te heqin paralelizma me ngjarjet e Tunizise (Gjinushi vetem).  Gjithashtu dihet boterisht praktika e partive politike (perfshi PS-ne) te cilat paguajne protestues per te dale ne protestat e tyre, e jo rralle edhe per te shkaktuar poterre e ushtruar dhune.  Sa protestues ishin te paguar, sa ishin te paguar e udhezuar specifikisht per te shkaktuar dhune?  Kjo mbetet per t'u zbuluar.  Thuhet rendom qe ishte nje grup i vogel prej 100 vetesh qe ndezi perleshjet me policine e ushtronte dhune vazhdimisht.  Nje person u kap ne kamera me pistolete ne brez.  

A reagoi shume keq dhe a ishte e papergatitur policia dhe garda per transformim e protestes ne nje proteste te dhunshme? Absolutisht po!  Vrasja e kater protestuesve, a ishte nje urdher qe vinte nga lart (Berisha, Basha) qe tregonte vullnetin politik te shumices per ta shtypur opoziten me dhune vrasese dhe per ti dhene nje mesim? Edhe kjo per mua mbetet per t'u zbuluar.  Dime qe predhat e gjetura ne trupat e viktimave ka qene predha te kalibrit 9mm, dhe kjo perjashton mundesine e snjapimit nga larg e te pergatitur meqe pushket snajper profesionale nuk egzistojne ne kalibrin 9mm.  Gjasat jane qe plumbat kane ardhur nga pistoleta ose automatiket MP5 qe mban garda.  Gjithashtu kemi filmimin e gardistin Agim LLupo qe merr pozicionin dhe shtin qartazi ne qendermasen e Ziver Veizit (gardisti eshte ne paraburgim).  A mund te perjashtohet mundesia qe keto akte nga Llupo e gardistet e tjere te kene qene te vendimit te tyre personale, apo te komandantit te njesise apo edhe gardes pa urdher politik? Jo nuk mundet.

Tani vime tek retorika e Berishes dhe veprimet e qeverise ne ditet ne zhvillim, ku shihej qarte dhe hapur tendenca per te mbrojtur policine dhe garden, per te akuzuar opoziten per vrasjet (fillimisht), per te folur per rregulloren e bulevardit, per te penguar hetimin, per t'i vene shkopinj nen rrota prokurorise, per te mos zbatuar urdher arrestin e saj per 6 kreret e gardes etj etj.  Keto veprime mund te tregojne tentativen e qeverise per te fshehur fajin e tyre direkt (ne formin e urdhrit nga Basha apo/edhe Berisha), por edhe mund te jene si rezultat i polarizimit para, gjate, dhe mbas ngjarjeve dhe instiktit te te mbrojturit te "timit" (police, gardiste, oficere madhore etj) dhe mendimit qe lejimi i nje hetimi te pacenuar nga sulmet politike do te diskretitonte shumicen.  Kjo mund te quhet "sticking to your guns".

Ne perfundim do thoja qe Lubonja eshte mese i sakte kur thote se instrumentalizimi mediatik i asaj qe ndodhi nga mediat e te dyja paleve, ka penguar ne zbarthjen e vertete te asaj qe ndodhi, duke polarizuar publikun e gjere e duke i futur ne llogore.

A reagoi shume keq dhe a ishte e papergatitur policia dhe garda per transformim e protestes ne nje proteste te dhunshme? Absolutisht po!  Vrasja e kater protestuesve, a ishte nje urdher qe vinte nga lart (Berisha, Basha) qe tregonte vullnetin politik te shumices per ta shtypur opoziten me dhune vrasese dhe per ti dhene nje mesim? Edhe kjo per mua mbetet per t'u zbuluar.

Secili ka te drejte te ushqeje dyshimet e veta, gjithsesi nese e shtron problemin politikisht duhet ta analizosh deri ne fund politikisht. Kostot e nje vendimi te tille hipotetik jane teper te larta e mund t'i pergjigjeshin vetem disa amatoreve te politikes. Nuk mendoj se eshte ky rasti. Nuk duhet harruar qe Basha ishte projektuar me kohe si kandidat per kryebashkiak, vete programi i tij elektoral flet per nje pregatitje afatgjate.(nuk mund te merrte persiper risqe te tilla politike per veten) Tani, pertej preferencave te caktuara qe mund te kemi, jetojme ketu dhe instikti te detyron qe cdo gje te mundohesh ta analizosh qe te dish sa me shume cfare behet, pavaresisht ne te pelqen apo jo. Personalisht, do dyshoja per nje urdher te siperpermendur ne rast se do ishte "zbatuar" ne fillim te mesymjes po e quaj, se mesymje ishte. Vullneti i ashper, po vullnet dmth do te kishte kuptim ne keto rrethana, per ti thene "ndal" cdo lloj ideje ne koke te opozites. Po kjo nuk ndodhi. Ndersa episodet e vrasjeve ndodhen ne fund, kur vrulli i demostruesve kishte rene, per te mos thene po shuhej, e ne kete kuptim asnje lloj mesazhi nuk ishte i nevojshem.

Tani vime tek retorika e Berishes dhe veprimet e qeverise ne ditet ne zhvillim, ku shihej qarte dhe hapur tendenca per te mbrojtur policine dhe garden, per te akuzuar opoziten per vrasjet (fillimisht), per te folur per rregulloren e bulevardit, per te penguar hetimin, per t'i vene shkopinj nen rrota prokurorise, per te mos zbatuar urdher arrestin e saj per 6 kreret e gardes etj etj.  Keto veprime mund te tregojne tentativen e qeverise per te fshehur fajin e tyre direkt (ne formin e urdhrit nga Basha apo/edhe Berisha), por edhe mund te jene si rezultat i polarizimit para, gjate, dhe mbas ngjarjeve dhe instiktit te te mbrojturit te "timit" (police, gardiste, oficere madhore etj) dhe mendimit qe lejimi i nje hetimi te pacenuar nga sulmet politike do te diskretitonte shumicen.  Kjo mund te quhet "sticking to your guns".

Kam nje perceptim tjeter ne lidhje reagimin e Berishes ndaj kryeprokurores. Edhe ky rast duhet pare vetem politikisht. Ka patur nje gabim nga kjo e fundit(me dashje apo jo, ky ben pjese te spekulimet), i vene ne dukje aq haptaz nga vete amerikanet, ne lidhje me urdhrat e ndalimit vetem per gardistet te nesermen e ngjarjes. Kush do e mbronte kryeministrine te nesermen, nese opozita vendoste te organizonte te njejten mesymje apo demonstrim(aq me shume dhe me motivin e vrasjeve). Gardistet e policet jo njehere sepse kane aq mend ne koke sa te kuptojne se nuk mund te riskojne burgun per ceshtje te nje vendi pune. Fati i gjerave me shume mundesi do ishte ne duart e Rames, dhe besoj se e ka patur koken shume te nxehte ato dite. Ketu Berisha luajti fort, ndoshta mund te kishte patur menyra te tjera me elegante, po ai vetem fort mund te luaje, ate tip politikani ka, e kjo i ka sjelle here fitore here humbje. Nuk jane tutkune amerikanet qe perkrahen policine, dhe kerkuan hetim te te tere faktoreve, ata i njohin mire ekulibrat dhe levizjet e shahut per pushtetin. Pavaresisht se qe te na dalin llogarite i cilesojme si te shitur, kolonialiste, interesaxhinj apo mosperfilles. Normalisht, levizjet e tyre e kane gjithmone nje kuptim politik.

Nuk e di ne ka pasur gabim a jo, por puc institucional ke kur policia me urdher ekzekutiv refuzon te zbatoje urdherarrestin e institucionit kushtetues te prokurorise, kur nuk e ka kete kompetence.  Ketu kerkohej arrestimi i krereve te gardes, dhe sigurisht perkohesisht vendin e tyre mund ta zinin oficeret vartes te tyre.

Ketu kerkohej arrestimi i krereve te gardes, dhe sigurisht perkohesisht vendin e tyre mund ta zinin oficeret vartes te tyre.

Kjo eshte fare naive. Me kujtove nje shprehje te librit te Fan Nolit "Skenderbeu" qe thoshte: "kur pritet koka, trupi bie vetvetiu". Nejse.

Dhe nje keshille miqesore; mos e (sh)perdor fjalen puc si puna e Saliut, ai te pakten e ben per kalkulimet e tij politike.

Si qeka fare naive? Sikur nje nga kreret e njesive te gardes do e kishte te pamundur kryerjen e detyres se tij, a nuk do zevendesohej ky?  Cfare ndodhi mbasi dhane doreheqjen te gjithe shefat e ushtrise te Turqise? A u rrezikua rende mbrotja e vendit? Jo, vecse u emeruar shefa te tjere.

Fjalen puc e perdora ironikisht per te treguar absurditetin e retorikes se Berishes.

Po them dhe njehere qe e sheh kete mekanizem shume ngushte; cdo lloj duty ka balancen e saj, mbi bazen e se ciles qendron ne kembe, balancohen risqet, perfitimet, pergjegjsite. Kur kjo balance prishet, eshte e veshtire ta bindesh tjetrin ta pranoje detyren me te njetat kushte. Nuk eshte problemi te gjesh te tjere te zevendesojne te paret, po them qe nuk do tregonte njeri me vendosmeri per te bere detyren aty pasi do i peshonte ndryshe risqet. Kjo ka pak analogji me ata ushtaret qe ruanin depot e municioneve ne 97-ten, askush nuk e shkrepi nje pushke se nuk ishin aq budallenj te mos e kuptonin se ne lidhje me risqet, nuk ja vlente. Mos u ngaterro me historira Turqie te cilat nuk i njohim mire as une, as ti. Nejse, e leme, ky eshte nje muhabet teper i gjate.

"Fati i gjerave me shume mundesi do ishte ne duart e Rames, dhe besoj se e ka patur koken shume te nxehte ato dite."

Shyqyr qe jane perceptime te tilla, se do mendoja se robt e kane humbur fare objektivitetin.

Ne koke i ka rene Lubonja, por militanteve nuk i hyne ne pune analizat objektive. Ata duan te degjojne vetem ato fjale qe amplifikojne linjen e partise. Kushdo qe flet ndryshe eshte armik dhe e ka gabim.

po kur per demostruesit e 21 Janarit tha qe jane boshibozuke,i kishte rene ne koke?

Nuk besoj se e ka pasur me te gjithe protestuesit. Por per ato 100 qe godisnin policine, po, ne koke i ka rene. 

Pastaj mos harro qe tani kemi shume me shume informacion per ngjarjen dhe analiza eshte me e thelle dhe me e menduar se ndonje koment i castit direkt pas ngjarjes.

Problemi qendron pikerisht ketu se ky koment i Lubonjes (qe po realisht ishte i castit), shtremberohet duke e nxjerre sikur ky konsideroi cdo protestues si bashibuzuk, kur realisht ai foli vetem per ata qe po ushtronin dhune te konsiderueshme ndaj policise.  Gjithmone interesat partiake i bejne keto gjera.

"Nje person u kap ne kamera me pistolete ne brez."  

Hej, o analist i leshit. Ne ata 100 qe paskan bere rremujen e jane paguar nga PS-ja, me qe dihet boterisht se ashtu behen punet ne Shqiperi, pse nuk llogarit se sa kane qene te veshur civile? Nje person qe u kap me pistolete ne kamera, doli qe pistoleta ishte cader, apo harrove? Pse nuk permend qe Rama gjithashtu paralajmeroi per mllefin e njerezve, si dhe beri publik faktin qe nuk ishte ne gjendje ta ndalonte? Apo o burra, mllefi nuk ekziston, por vetem inskenimi i tij me para te paguara nga Rama?

Amon e re kur do heshti ky fodulleku juaj? 

Per belulin: pronto? jam Montanelli... ju kerkon gjenerali...

padroni vjen mbas pak ,Demir aga..smiley

smiley

 

Fatos, duhet ta kesh te qarte qe ne nje vend si Shqiperia, nuk mund te kete media te pavarur. Gazetare te pavarur, mundet. Tos Baxhaku eshte i tille. Po nuk besoj se rroga e Baxhakut mund te krahasohet me ate te Fevziut apo Balles. Pra ky eshte vleresimi profesional monetar qe u behet gazetareve te tille. Ai moral pastaj, eshte tjeter gje. Por qe te mbash nje media, nuk eshte njesoj si te kerkosh te mbash nje person me rroge. Shpenzimet gjigande duan ose biznese gjigande (qe ne edhe nuk i kemi) qe ti mbulojne me reklama, ose kompromise gjigande qe ti mbulojne me para. Per sa kohe qe kjo e dyta do vazhdoje ta konkuroje e lere pas te paren, deshira jote eshte thjesht nje utopi.

Fatkeqesisht lajmet e verteta per Shqiperine do vazhdojne te mbeten vetem lajmet telegrafike te agjensive te lajmeve qe ua kalojne ato bursave nderkombetare per te treguar gjendjen e tregut, ose ne doren e ndonje gazetari-udhetar ekzotik qe ndjek gjurmet thuajse te zhdukura te reportereve udhetare te dikurshem.

Sa per te tjerat pastaj, lexo gazetat e te dyja paleve, bej mbledhje/zbritjet patriotiko-monetare dhe shih ne te ka mbetur ndonje kokerr sheqeri ne dore, apo ka qene i gjithi shap.smiley

Teza teorikisht eshte e qarte. Zgjidhjet e propozuara jane tejet jo realiste.
Nuk mund te zgjidhet ne format e propozuara sepse
- mediat nuk kane per te luftuar kunder pushtetit politik ne mbrojtje te pavaresise e te integritetit profesional
- nderkombetaret nuk do te mund te ndikojne ne zbutjen e lidereve apo forcimin e medias, etj etj.

Ketu problemi ka shkuar shume me thelle – mekanizmi (i pesuar nga ju dhe i perdorur nga Strazimiri) ka depertuar ne sistemin e vlerave te ketij kombi. Ate e gjen ne cdo fushe dhe jo vetem ne gazetari. Njerezit reagojne vetem ndaj forces dhe interesit dhe jo ndaj rregullit, arsyes, te vertetes, te drejtes, humanes etj etj.

Kjo ishte dhe ajo cka diktonte logjiken e Strazimirit ne nderveprimin e tij. Praktikisht ajo qe vlente ne debat ishte: qe ai eshte ne pushtet, qe me kete pushtet mund te veproje si te doje, qe ishte ne nje televizion te pushtetit, qe emisioni drejtohej nga nje aksionar/rrogtar/konsulent i pushtetit ejt. Pra, ai me sistemin e vlerave qe eshte instaluar ne Shqiperi eshte krejt ne rregull.

Prandaj dhe ju me te verteten tuaj (sado e vertete qofte) a analizen tuaj intelektuale (sado intelektuale qofte) smund te perballeni me nje te vertete tjeter – jo thjeshte se ajo e vertete sponsorizohet nga nje pale por sepse ju ne kete perballje jeni i desitinuar te jeni i vetem.

Ne vende te tjera E verteta, E mira (me gjithe nuancat), Humanja etj. gjejne perkrahje. Ne Shqiperi kjo nuk ndodh.

Ky eshte problemi me i madh i shoqerise tone sot.
Perderisa vlerat e mira te nje shoqerie ketu as promovohen as mbrohen – te luftosh per to eshte nje beteje e humbur qe ne fillim.

Kjo gje dikur do ndryshoje po sa njerez te Drejte, Humane e me Integritet do te duhet te sakrifikohen deri atehere?!

C’jane gjithe keto lavde per Lubonjen mer jahu? Lubonja eshte si qiriu qe kthen flaken kah fryen era. Ju lutem shume ky njeri ka kohe qe e ka humbur busullen. Ajo cfare i tha Strazimiri ne debat eshte fakt- Strazimiri eshte i zgjedhur nga populli, i pelqeu apo si pelqeu Lubonjes. Lubonja ja fut kodra pas bregut duke perfaqesuar vetem veten e tij. Dhe pastaj pse mendimi i Lubonjes duhet te jete me i rendesishem se i Strazimirit, Fevziut, e bile dhe imi? Ai nuk ka ndonje kualifkim as shkencor e as intelektual qe e ve mbi te tjeret. Ai eshte nje analist si te gjithe te tjeret dhe po deshi te vie ne kundershtim deklaraten e Strazimirit le te garoje dhe Lubonja ne poltike dhe le te shohim sa vota do marri, por Lubonja e do edhe do ta haje embelsiren edhe e do ta kete ne pronesi. Nuk shkon ashtu. Nuke ja lexoj dot me brockullat. Eshte aq i shpifur.

C’jane gjithe keto lavde per Lubonjen mer jahu?

dhe pastaj

Lubonja ja fut kodra pas bregut duke perfaqesuar vetem veten e tij.

huh????? Edhe kur gjen zgjidhjen e dilemes tende vete, perseri e ke te veshtire ta kuptosh???

Theksi është në ja fut kodra pas bregut. Por ç'e do njerëz si ty nuk marrin vesh, prandaj ja e përkthyer- Lubonja nuk thotë gjë dhe nuk përfaqëson kënd.

...konfliktualiteti i politikës që po na shkatërron... mund të luftohet vetëm nëse arrihet të fuqizohen pushtetet që nuk varen prej tyre.

 

...duhet të rritet shfaqja e atyre zërave gazetareskë që kanë një vështrim kritik përtej palëve, madje edhe kur janë palë

 

Aferim ! Shume dakort ! Pra : ashtu sikunder bere para pak ditesh me 'Aleancen kunder plehrave', pse nuk bere ne 2009 'Aleance per hapjen e kutive' ?? Qofte kjo edhe me çmimin qe do te duhej te paguaje (meqe mund te te thonin qe 'u bere palë&#39smileysmiley

Hë ??

 

 

edhe ti o Stalker? ju luani pjesen apo nuk e dini qe luhet pjesa. per ke ta mblidhte aleancen, me trego te lutem? per ke? per ate qe shkaterroi ligjet, ndryshoi kushtetuten , qe i kishte te gjitha mundesite te fitonte ne menyre te drejte dhe te ndershme dhe zgjodhi rrugen e territ. i shkon pas ketij njeriu ti? ngrihesh ti te luftosh per te? per cfare ideali do luftosh, mund te ma thuash pak te lutem? se qe jane budallallepsur shqiptaret jane, por deri ketu? e shikon c'ben neprer blogje? i coi deputetet si dele qe te votonin ligjin e plehrave dhe tani n'a hiqet si kundershtar i madh dhe na shkruan editoriale. ka ardhur koha qe njerezve te tille t'ju thuhet mjaft dhe mjaft.smiley

Hiq disa muaj ne vitin 1991 tek RDja ne kurre nuk kemi gazetari te mirfillte ne keto 20 vjet apo dhe 70 vjet apo dhe 100 vjetet e fundit Gazetaria tek ne ka qene dhe eshte nje mjet i militantizmit politke
Tosi me pelqeu ketu

" Hiq disa muaj ne vitin 1991 tek RD ja ne kurre nuk kemi gazetari te mirfillte ne keto 20 vjet apo dhe 70 vjet apo dhe 100 vjetet e fundit " smileysmiley
Tom ... sa per Info .Te gjithe gazetaret e atij VITI ishin te huazuarit ose te "revoltuarit revolucionare " te ish Partise se Punes qe Ju dhane Partise se Reformuar Komuniste me emer PD.
Rengedengja nuk ka qene asnjehere GAZETE .Ne ate kohe edhe une po te doja behesha Gazetar i sjkelqyer boll te dije te shhaje Haxhi Lleshin nga pulat , Palin nga qingjat dhe lenken nga siset e Lopeve . pash zotin ...nga dolen gazetare ata ?
Dhe si rregull ne se gazetaria sot eshte "ne sherbim te Politikes " ( konkluzion i Lubonjes ky ) jane ta gazetare e dhane shembullin ne ato VITE qe dhe sot gezojme nje TURME te tere Letrashktues , me perjashtime te pakta per probleme te vecanta !
Lubonja ka nie "Perpjekje " dhe ben Perpjekje . Dhe qe te perktheje mendimtare ku cilesimet jane si Koncetrate pa hallakatje , te shtrydhura dhe pak a shume Referenca per gazetare ne nivele rajonale , them se ben MIRE .Po kur jep shembuj ne Veten e Pare , kur citon "Fevziun " e kur nuk mund te mbaje dot Qebdrim te CILESUAR ...dmth KRITIK ndaj cdo fenomeni qe deformon konceptet Teorike te Demokracise dhe aq me teper kur keto koncepte Argumentojen PRO Aksioneve te Cicofreneve me Pushtet SOT , Kusareve , Vrasesve , si Berisha ,Jozeficka e Luli me kompani .....Lubonja nga Lubonja kthehet ne " Lubonjka" dhe i humbet CDO e drejte te analizoje Praktikisht ngjarje e ndodhi pas 92.
Une e mbroj mendimin se kur flet e shkruan per probleme te Kohes eshte me ne Linje .Por akoma DO KOCKE per te qene burim reference per analiza ! Dhe te analizosh ngjarjen e 21 Janarit ( si ca me siper te shtrire ne mullar bari e leshuar trurte te livadhisin per teorira Henore ) , qofte edhe si shembull shkarazi , ne ate menyre sic e permend AI , duhet me pare te Deklaroje Boterisht :
"Jam denuar shume pak e me te Drejte dhe Lus zotin qe nuk kam dale ne protesta ne ate KOHE "
Ai le te mbaje ate qendrim qe i duket me i drejti me i arsyeshme dhe me demokratiku per ish sistemin ,se nuk do pyese njeri per VUAJTJET , por kete duhet ta theksoje se ky i Sotmi eshte SISTEM - Regjim i drejtuar nga KUSARE -KRIMINELE ! -
Dhe keshtu bie ne Paqe edhe me Vuajtjet e tij per te cila ben Perpjekje me "Perpiekien " te mos perseriten ME. Dhe te mos manipulohen Mediat e gazetaria ( per te cilat po flet ) as nga Servile te Peshtire e te paguar " nene rrogoz " si Fevzireria ne TUFE !
Ne fillim pata nje mendim dhe e perseris . Sikur te mos lexohet ne Veten e Pare ..shkrim denoncues dhe shume i arsyeshem !

Lubonja nuk do te duhej te priste qe te fyhej  personalisht nga nje militant partie per tu kthjelluar befas . Lubonja eshte perdorur me dashje e sa  ka dashur  nga frangot e fevzite e berishes ne ate televizion sepse i ka ardhur po aq per shtat polarizimi  i "debatit" per sa kohe duhej "shporrur" Rama . Nuk e pame Lubonjen kaq te revoltuar me maskaraden e Ristanit, perkundrazi ...lutej e numeronte votat nen ethen e pafshehur te urrejtjes krejtesisht personale me Ramen.  Me 21 Janar Lubonja na rrefente  me shperfillje nga studiot e ABC -se se kjo revolte nuk ishte as me shume as me pak se se ajo e shtatorit te 98-es...pavaresisht se kete here u vrane 4 te gjore. Lubonja ne vend te shkembeje  live batuta nervoze me Fevziun per te shplare ndergjegjen, do te kishte bere mire te mos kishte shkelur me kohe ne ate studio e ne ate TV sepse me mire se kushdo tjeter e me heret se shume te tjere ka njohur e ka ditur interesat dhe pazaret  e felliqura te asaj shpurre (te rrezikshme tanimw) njerezish qe drejtojne e sherbejne aty.

Akrobacite e lubonjes (ketejpari i quajne "flip-flops" dhe nuk i fal njeri - kujtoni john kerry-n) ne rastin me te mire do futeshin tek zhgenjimi i naivit me nje "weltanschau" te gabuar. Nje shikim i shtrember i botes - qe atij duket se i vjen nga shume shkaqe, pikemesepari nga mungesa ne logjiken formale dhe mungesa ne fuqine sintetike, e cila shfaqet si zderhallje pa bususll ne morine e autoreve te lexuar pothuaj pasivisht - ky shikim i shtrember pra, nuk mund te pjelle vecse konfuzion te vazhdueshem dhe kapje gafil te vetes ne menyre te perseritur.

Ajo qe une do e quaja "clubonjezim", nje proces vetepastrimi nga sharlataneria mediatike, do ishte per mua nje simptome qe shoqeria shqiptare po e kalon fazen foshnjore te zhvillimit kulturor te saj (i cili aktualisht eshte "semundje foshnjore e djathtizmit ne fazen e kapitalizmit far west", qe pasoi flamen, e jo vec semundjen e zgjatur, te majtizmit). Merret vesh qe deri tani nuk ka "nje sy per Qabe".

Nqs ty te shqetesojne flip-flopsat e Lubonjes, qe jane ku e ku me te rralla per ceshtjet kryesore per te cilat ai shkruan, kushedi ca mendon per dyshen e politikes?

mendoj keq per njerin dhe jashtezakonisht keq per tjetrin. vetemse ata e kane me teskere qe jane "te partishem". Ky myteberi, ne te kundert, mbahet dhe e mbajne per te papartishem, ndersa eshte i partishem deri ne palce dhe shfaq ne menyren me te shemtuar ziline dhe cmiren prej njeriu te vockel.

po deshe me shume edhe e vazhdoj, por jami sigurte qe nuk do te degjosh muziken time.

Te mira.

Larg te qenit i paarritshem, por koherent dhe me integritet (per Shqiperine) ne qendrimet e tija.

Foli nje tjeter militant qe smundet te shikoj qe matane Cdo mangesie qe ka, mund te thuhet qe relativisht ka me shume integritet se Cdo person ne ato ane.

Lubonja*

Lubonja i bie ne koke si gjithmone ketyre muhabeteve te medias, anipse nuk i futet gjerave me emra e mbiemra tak e tak e tak, se fundja dhe ai aty punon, ne ato media (e ku mund te punonte tjeter si opinionist, tek Peshku?)

Po dhe pa lexuar artikllat e Lubonjes e kupton sa ne koke i ka rene nga reagimet e peshkamuedramistave; sa me shume agrivohen keta me Lubonjen aq me shume i ka rene ne koke ai ceshtjes, including the edramizmi sacred cow: protesta nacionalclirimtare e 21 janarit.

P.S. Trop, Lubonja eshte i martur, s'eshte nevoja te bini dakort qin per qin per cdo gje, I mean it don't have to be purrfect match. smiley

Po qe ke nderruar zanat ti xhib ? Para disa muajsh, hapje komentet e secilit prej artikujve te 'peizazheve te fjales'.
Tani ke filluar te na ben mbilljen e ketyre tek peshku;

Ne ditet qe do vijne : do perserisesh kengen ne interpetime te reja ?? smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).