Sot jetojmë në një kohë kur pjesa më racionale e të dyja palëve, kur tenton të të bindë pse duhet të votojmë palën e vet, të thonë: “Mbyll hundët dhe voto për ne, pasi ata të tjerët mbajnë më shumë erë”. Ky është realiteti i politikës shqiptare.

Një historian i njohur, Albert Vandal, thotë: “Në politikë krijonjësit e mëdhenj nuk janë ideatorët, por ekzekutorët”. Nuk mund të mos më vinte në mendje kjo thënie duke lexuar këto ditë projektin e PS e duke dëgjuar fjalën e Ramës në Kongresin e PS, që ishte një përmbledhje e tij.  Ndaj shumëçka thuhet në atë program lidhur me realitetin e hidhur shqiptar dhe shumëçka nga vizioni i shpalosur për Shqipërinë që premtojnë aty socialistët po të vijnë në pushtet. Duke pasur parasysh edhe gjendjen se si është katandisur vendi, gjykoj se ka gjasa që mjaft njerëzve t’u mjaftojnë tonet e larta të Ramës për t’u bindur se tani ka ardhur vërtet momenti i “rilindjes” së vendit e se ky po shkon në duart e sigurta të liderit të PS dhe bashkëpunëtorëve të tij. Mirëpo ne, që e kemi jetuar prej njëzet vjetësh politikën shqiptare, na lind detyra të mendojmë pak më në mënyrë kritike lidhur me këtë premtim të ri.

Duke e lexuar programin me sy kritik nuk mund mos të të bjerë në sy se në program mungojnë faqet e një kapitulli të rëndësishëm: ai i “si?”–së. Pra, mungojnë faqet ku të shtjellohet disi më konkretisht se si do të realizohet ky program. Dhe mungesa e këtyre faqeve nuk ka se si të mos shoqërohet me disa dilema të rëndësishme që më bënë të rikujtoj thënien e Vandalit mbi dallimin midis krijuesve të ideve dhe krijuesve në politikë.

Dilemat nisin që me përdorimin e terminologjisë “rilindje”, “rimëkëmbje,” “ripërtëritje”, “riintegrim”: a janë këto termat që duhen përdorur, apo duhen përdorur të tjerë? Në fakt, këta terma të çojnë në një gjuhë mitologjike që përdoret për mendjet jokritike e që sot shpesh quhet populizëm, sepse premtohet kthim në kohë të ndritura, ndërkohë që, në fakt, këto kohë nuk kanë ekzistuar. Ta do mendja se Rama nuk flet për “rilindje” duke pasur parasysh me “lindje të parë” kohën e Fatos Nanos dhe kohën e tij si kryetar i Bashkisë së Tiranës. Sepse në këtë rast do të duhej të shpjegohej se si, ndonëse ajo paskësh qenë një kohë e ndritur, njerëzit votuan më 2005-n kundër saj për Sali Berishën. Sipas meje, pyetjet a ka pasur demokraci ndonjëherë në Shqipëri që sot të flitet për rilindje të saj, a ka pasur ekonomi të shëndoshë që të flitet për rimëkëmbje, a kemi qenë ndonjëherë në Europë, në kuptimin e vlerave që përfaqëson ajo sot, që të flitet për riintegrim, meritojnë përgjigjen e prerë: “jo”. E, po qe kështu, e para gjë që duhet thënë është se duhet të bëhet fjalë për “lindje”, jo për “rilindje”. Dhe kur bëhet fjalë për lindje, dilemat shtohen duke nisur nga ajo nëse janë këta njerëzit që do të na sjellin “lindjen”, “shpëtimin”, apo kjo mund të vijë veçse nga të tjerë njerëz. Historia tregon se përgjithësisht, shpëtimtarët, edhe kur kanë dalë të rrejshëm, kanë ardhur nga larg, nga lart, kanë qenë, gjithsesi, njerëz të paprovuar që i janë kundërvënë një sistemi apo një gjendjeje të gjërave, dhe jo ndër krijuesit kryesorë të kësaj gjendjeje. Fakti është se njerëzit që po na premtojnë rilindjen kanë qenë në pushtet gjatë, kanë lindur/pjellë edhe më parë dhe fatkeqësisht na kanë lindur/pjellë “monstra”. Thënë me fjalët e Vandalit, ata, si ekzekutorë, në vend se krijues të mëdhenj që kanë ndryshuar realitete, janë treguar batakçinj të mëdhenj që u janë adoptuar realiteteve. Dhe fakti është se i kemi dëgjuar edhe herë tjetër të na premtojnë ndryshimin e të na prodhojnë përsëritjen aq sa sot shumica i njeh si politikanë që çdo gjë mund të mbajnë, por vetëm fjalën e dhënë jo. Aq më tepër, është e vështirë t’u besosh kur për të gjitha monstrat e premtimet e pambajtura nuk dëgjon një fjalë të vetme përgjegjësie.

Megjithatë, problemi i “si?”-së nuk është thjesht e vetëm i lidhur me besueshmërinë e njerëzve në krye të program-premtimeve të reja. Le të besojmë se atyre u erdhi një frymëzim i shenjtë, një pendim i ndjerë dhe se tani janë vërtet të vendosur të na bëjnë mirë kur të vijnë në pushtet. Problemi i “si?”-së lidhet edhe me mundësitë reale që mund të kenë këta të penduar për të realizuar premtimet e tyre për ndryshime radikale duke shlyer edhe mëkatet e së kaluarës. Një nga pyetjet që ngrihet është se cila do të jetë “pika” ku do ta mbështetin ata levën e Arkimedit për të kryer revolucionin e premtuar? Pa metafora, kjo do të thotë se nga do t’ia fillojnë punës ata për të bërë ndryshimin rrënjësor që premtojnë. Le të përpiqem ta shpjegoj këtë me një nga premtimet që është diskutuar më shumë se cilido tjetër këto ditë: ai i heqjes së taksës së sheshtë dhe vendosjes së taksës progresive në emër të më shumë barazie mundësish, politikash sociale, kundër polarizimit etj., me çka teorikisht jam plotësisht dakord. A do të mund të na çlironte kjo masë nga ndjenja e padrejtësisë dhe e dhunimit që provojmë përditë nga të pasurit arrogantë, që së fundi, në bashkëpunim me qeverinë, vendosën, kundër vullnetit tonë, ta kthejnë Shqipërinë në një vend riciklimi dhe depozitimi të plehrave të Europës? Mua më duket se jo, pasi sëmundja jonë është më e thellë se përqindja e taksave dhe nuk shërohet duke bërë një ligj mbi taksën progresive. Nëse do të kemi parasysh retorikat që ka përdorur Berisha lidhur me vendosjen e taksës së sheshtë, ai e ka justifikuar këtë me faktin se një taksë e sheshtë jo vetëm që stimulon prodhimin, por pakëson evazionin fiskal duke bërë që, nëse të gjithë do të paguajnë nga pak – për çka do të jenë më të gatshëm – do të mbledhim më shumë taksa sesa sikur të vëmë taksa të larta që nxisin evazionin. Madje Berisha është mburrur se ka mbledhur kësisoj më shumë taksa nga ç’kanë mbledhur socialistët në kohën e tyre. Pavarësisht nëse është apo jo e vërtetë kjo, një gjë është e padiskutueshme: se problemi i problemeve tona nuk është taksa e sheshtë apo progresive që paguajnë të pasurit, por janë të pasurit “sui generis” që kemi prodhuar ne. Të pasurit që, si në kohën e demokratëve, edhe në kohën e socialistëve, kanë bërë e bëjnë ligjin (veçanërisht duke e nëpërkëmbur atë), pasi kanë kapur pushtetin legjislativ, atë ekzekutiv, atë mediatik dhe atë gjyqësor; të pasurit që kanë abuzuar e abuzojnë në mënyrën më skandaloze mbi çdo gjë tjetër që ekziston jashtë tyre e familjes së tyre në këtë vend: mbi njerëzit, mbi territorin, malet, lumenjtë, detin, bregdetin, ajrin, ujin, plehrat e ku di unë. Është po ashtu jashtë çdo dyshimi se ata e kanë kryer këtë duke kapur partitë e se aktorët kryesorë të kësaj kapjeje janë vetë kryetarët e partive me në krye Berishën dhe Ramën vetë, që, sikurse e kam thënë edhe herë tjetër, i kanë kthyer partitë në banda dhe politikën në biznesin më fitimprurës për veten e më shkatërruesin për vendin.

Pra problemi është se ndërkohë që na premtohet një ndryshim radikal, jemi në një situatë që njerëzit që na premtojnë çrrënjosjen e sistemit/pemës/bandës janë në majë të saj dhe se, që të kryejnë këtë, do të thotë të çrrënjosin vetveten. Përgjigjen se si do t’ia bëjnë për të zbritur nga kjo pemë që pastaj ta çrrënjosin, unë nuk e mora. P.sh., unë nuk pashë në programin e ri të socialistëve asgjë konkrete lidhur me ndryshimin e mostransparencës së financimit të partive; nuk pashë asgjë lidhur me ndryshimin e sistemit mediatik që janë, që të dyja, në themelet e pemës së të keqes që kërkon të çrrënjosë opozita.

Dikush do të më kundërargumentojë duke përdorur pikërisht fjalët e Vandalit, që vura në krye të shkrimit: a thua vetë se në politikë krijonjësit e mëdhenj janë ekzekutorët, dhe jo ideatorët? Si mund të vihet Edi Rama në mundësi të ekzekutimit të atyre që ka në mendje nëse u hap sot luftë oligarkëve që ka si në parti edhe jashtë saj? Ata do ta zhduknin menjëherë. Mirëpo problemi është se këtë pyetje justifikuese unë e kam dëgjuar edhe kur në vend se të shihja të më realizoheshin premtimet për një Tiranë më të gjelbër, më të bukur, më me ajër, me një plan urbanistik, fillova të shoh se si dita-ditës po mbyteshim nga pallatet e shëmtuara të pasunarëve, një pjesë e të cilëve tani janë po ata që premton Rama se do t’u shkulë rrënjët e hedhura te pushteti i Berishës. Po ashtu, të njëjtin argument kam dëgjuar edhe kur shihja se si po kapej dita-ditës Berisha i 2005-s, ndërkohë që na kishte premtuar çlirimin nga baronët e drogës e monopolisët e Nanos e të Ramës. Dhe ja ku erdhëm sot në pikën e nisjes. Rilindje na premtohet apo rinisje e një rrethi vicioz?

E di se në këtë pikë dikush do të thoshte se duke shkruar këto po i vë të dyja palët në të njëjtin plan, çka është një padrejtësi e madhe ndaj opozitës, pasi përgjegjësitë më të mëdha i përkasin maxhorancës. Se kjo do të thotë të mbrosh statuskuonë, ndërkohë që duhet të ikë Berisha më së pari, që është e keqja e të këqijave, që të lëvizin gjërat, pasi çdo ndryshim është ndryshim – siç më tha njëherë një burrë i urtë. Ok. Edhe unë jam i mendimit se Berisha e ka mbushur kupën siç e kishte mbushur edhe Nano në 2005-n. Ky ligji i plehrave i vuri kapakun. Por, ama, nuk na lejohet të mos kërkojmë të mos na përsëritet Berisha i 2005-s pasi e kemi provuar një herë mashtrimin e atij që na premtoi të pastronte sistemin e korrupsionit. Aq më pak të ekzaltohemi apo të kërkojnë të na ekzaltojnë. Kush mashtrohet më shumë se një herë nga të njëjtët njerëz ose është budalla, ose është pjesë e mashtrimit. Sot jetojmë në një kohë kur pjesa më racionale e të dyja palëve, kur tenton të të bindë pse duhet të votojmë palën e vet, të thonë: “Mbyll hundët dhe voto për ne, pasi ata të tjerët mbajnë më shumë erë”. Ky është realiteti i politikës shqiptare. Politikanët e Partisë Socialiste Demokratike të Shqipërisë (po perifrazoj këtu një përkufizim që i kanë bërë të indinjuarit spanjollë kastës bipolare në pushtet në Spanjë), duhet të jetë e vetëdijshme për erën e qelbur që qarkullon në korridoret e tyre. Socialistët dhe demokratët e kësaj partie kanë nevojë të reflektojnë më thellë nëse duan të na bindin për një lindje të re. Mbi të gjitha, duhet të kuptojnë se nuk është e lehtë të na bindin se e kanë me të vërtetë, se janë të vërtetë.

Njerëzve u mjafton një shenjë e vetme me përvojën që kanë për ta kuptuar këtë. A mund t’i besojë kush se duan të na sjellin demokraci e të vërtetën, e jo të na manipulojnë, kur shohim se si iu vërsulën për ta linçuar politikanit më të përgjegjshëm që ka nxjerrë Partia Socialiste Demokratike Shqiptare në këta njëzet vjet, Rexhep Meidanit, duke i thënë se është palë e armikut sapo hodhi në shtyp një kritikë që dukej goxha e arsyeshme mbi vështirësitë që ka sot ekonomia shqiptare për të krijuar 300 000 vendet e punës që trumbetohet në program? Për t’i shkuar sa më afër së vërtetës, thotë Karl Popperi, ka vetëm një rrugë: nëpërmjet gabimeve tona. Do ta mësojë këtë rrugë – shton ai – vetëm ai që është në gjendje t’i shohë gabimet e të tjerëve si hapa drejt së vërtetës dhe vetëm ai që i kërkon gabimet e veta me qëllimin që të çlirohet prej tyre.

90 Komente

Falemners per kyt prumjen Monda. Shume mire e paska than Popperi.

Nqs ti Lubonja je skeptik (dhe ka plot arsye per kete) per programin e PS, tashme duhej te kishe bere harakiri per zhgenjimin nga qeverisja e PD. Sepse duhet te kujtohet shoku Fatos qe u bere dorezan para publikut per Berishen 2 te ndryshuar. Keshtu qe ate thenien e K.Popper zbatoje pak vete, he te keqen. 

Po psh Basha i ka mbajtur te gjitha premtimet e 100 diteve.  

Berisha hoqi dore nga Evropi dhe Shqiperine tani e krahason me Kaliforni.

Me arritje te tilla, Lubonja s'ka se si te mos merret me kete anen tjeter te paarritur fare fare smiley

Po pra, edhe spikerja, kot nuk tha Zvicer. Po te donte kishte thone Austri po jo jo. Austria eshte ne BE smiley. Gjithsesi siç duken bathet, Berisha s'ka pse ta vrase mendjen fare se ketu ne Hollande po ngazellohen qe tani per shperberjen e Europes se Bashkuar. Jam e sigurt qe atehere do dalin dhe te thone 'Vetem fakti qe Shqiperia nuk ishte ne BE e shpetoi nga kriza'. Berisha serish e shpetoi vendin nga kriza.

Sot jetojmë në një kohë kur pjesa më racionale e të dyja palëve, kur tenton të të bindë pse duhet të votojmë palën e vet, të thonë: “Mbyll hundët dhe voto për ne, pasi ata të tjerët mbajnë më shumë erë”. Ky është realiteti i politikës shqiptare.

Nuk me duket arsye e keqe,se fundja demokracia kjo eshte :Zgjedhja e te keqes me te vogel.smiley

E paske kuptuar se mbrapthi demokracine.

Mbase ,por me mire se te rrije ne kellire ,te bej sikur pastrohem nga kellira.smiley

Te besh sikur pastrohesh nga kellira, por ne realitet mos te pastrohesh.

Kete se kam fajin une por "reklamat",qe reklamojne detergjente te skaduar.

Une harxhoj per produktin ,reklamuesi duhet te jap llogari.Puna eshte se ne nuk kemi "Mbrojtes konsumatori" ketu . Si te genjehem ,si te mos genjehem ,une do bie ne gerracke,se nuk kam alternativa te tjera. 

Pra ti e di qe po bie ne gracke, dhe e pranon te renit me vetedije duke i'a hequr pergjegjsine vetes e duke i'a ngjitur reklamave.

E di c'ke ti ,hajde jeto disa vjet ketu ne Shqiperi dhe pastaj me jep mend mua. Kur te vish ketu ,do lodhesh se treguari perralla me hirushe (si ne Amerikesmiley ,se ketu hirushja asnjerehere se gjen kepucen e saj .smiley

per ty ,me shume kam faj une qe nuk e votoj Berishen ,se vete Berisha ,or ti .

Kur si bie dot gomarit ,i bie samarit-tha Gjinoja.Gjinoja sado te zgjatesh i shkreti  te kapte fikun or ti ,nuk kishte vlere ,se ishin fiq mbope.smiley

Keshtu dhe kjo puna ime dhe te gjithe atyre qe u ka rene ne pjese te jetojne ketu :luftojme aq sa kemi capin ,por dhe pershtatemi.Ky eshte realiteti.smiley

Ne fakt une kete here s'po te jap mend, por ne me shume po bej vezhgime mbi ato qe thua ti duke nxjerre ne pah natyren jo normale te tyre.

Ti nga ana tjeter demonstron mospajtim konjitiv kur te vihen ne pah keto konfliktualitete qe mban perbrenda, dhe per ta ulur kete e justifikon veten duke permendur Berishen e duke me piktuaruar mua si mbeshtetes se tij (qe eshte shume larg te vertetes), e kshu ne mendjen tende argumenti im shperfillet lehte.

UFa............te ktheva nje pergjigje, por me humbi se pata nje  shkeputje . Interneti ka kohe qe eshte cope-cope dhe po pertoj ta shkruaj prape.

Nejse ,me mire keshtu ,se ti gjithmone kundra meje je ..smiley

 

shkoj njeri ti ankohej hoxhes ... e ja nisi me rradhe, i nxorri te gjithe te fisit me te meta, me vese e me lloj lloj cenesh (konfliktualitete). Jaaaa s'kane faj ata i thote po ti s'qeke m'rregull.

Bukur!

Te mos nxitohemi, le te presim vitin 2012, vitin e pregatitjeve per zgjedhjet e ardhshme smiley loja sapo ka filluar smiley

cfare rendesie ka, rilindje apo lindje, per sa kohe te evokoje ndryshim. eshte ende heret per mendimin tim, per te gjykuar programin e ps gjersa nuk ka marre formen e plote. konturi qe u hodh ishte i duhuri megjithese ka shume per te kritikuar.

Monda, e vazhdojme ketu ate muhabetin qe nisem nje dite ne lidhje me respektin per Lubonjen. 

Ka te pakten dy menyra per ta lexuar integritetin e Lubonjes, dhe kujtdo, dhe qe ka te beje me raportin mes konsistences dhe inkonsistences. Psh, spiritus gjen konsistence tek simpatia qe ka Lubonja per PD-ne qe nga 2005-a e ketej ku cdo gje qe thote eshte ne funksion te kesaj simpatie, dhe inkonsistence ne faktin se principet qe aplikon ne kritiken qe i ben PS-se, nuk i aplikon ne kritiken qe i ben PD-se. Gjithsesi, ne kete lloj leximi te pare, inkonsistenca lexohet gjithmone ne funksion te konsistences, dhe edhe Lubonja, per spiritus, nuk i shpeton ketij paradoksi. Pra Lubonja thote ato qe thote sepse simpatia e tij per PD-ne eshte konsistente deri ne patologji. Keshtu edhe ky prononcim, edhe prononcimi mbi 21 janarin, dhe cfaredo prononcimi, nuk jane gje tjeter pervecse shprehje apo simptoma te kesaj patologjie. 

Ky lloj leximi i pare, eshte problematik, sepse e peshon integritetin e njeriut me militantizmin patologjik, gje qe nuk do te thote se nuk ka njerez integriteti i te cileve nuk bazohet pikerisht tek militantizmi patologjik, por se kjo nuk mund te thuhet per integritetin e Lubonjes.

Tashti me degjo me kujdes. Ekziston nje lloj klisheje, apo nje lloj truizmi, demokratik, pre e te cilit biem te gjithe, se pushteti te korrupton, prandaj edhe pushteti duhet lexuar gjithmone ne terma negative. Kjo eshte arsyeja pse kushtetutat demokratike ne pergjithesi kane si subjekt rotacionin e pushtetit. Mirepo shiko si eshte problemi. Kritika e rotacionit mund te lexohet si militantizem patologjik. Por "e keqja" e Lubonjes eshte se kritika e tij e rotacionit eshte militantizem parimor, dhe jo patologjik. Kjo e ngre piacen, dhe jashtezakonisht shume. Kritika eshte sistemike ne kete pike. Dakord u be rotacioni, por a mjafton kjo per te thene se u ndryshua dicka? Thene ndryshe, ndryshimi nuk mund te jete simbolik dhe ndryshimi nuk mund te jete as imagjinar, por real. Duket se ka nje perpjekje drejt ndryshimit real nga ana e Rames, por sapo degjojme shuarjen e papunesise me 300 mije, antenat ngrihen perpjete. 300 mije jane shume, eshte premtim shume i fuqishem. Cfare premtimi eshte, simbolik, apo i realizueshem? I realizueshem, thote Rama, dhe si? Ja pikerisht si dhe ai fshati diku ne Butrint per te cilin po fliste. Ama interesante dhe nje kombinim i bukur i Utopise (me U te madhe) dhe realitetit do ishte nese ai fshat eshte realisht parajsa qe pershkroi Rama.

Shiko tashti. Kjo lloj kritike eshte jashtezakonisht e vlefshme. Ky lloj militantizmi parimor nuk eshte militantizmi patologjik qe i atribuohet Lubonjes. Problemi eshte qe ky lloj militantizmi parimor - ku parimi eshte ne thelb nje lloj besnikerie ndaj realizmit perkunder utopise imagjinare te atij fshatit perrallor matane ujrave te Butrintit, apo perkunder simbolikes soc-realiste te shfarrosjes se papunesise nepermjet takses progresive - ka vlere vetem per aq kohe sa nuk shnderrohet ne vetvete ne nje lloj patologjie. Pra edhe pse militantizmi parimor nuk eshte militantizem patologjik, rrezikon gjithmone te shnderrohet ne patologji, si dhe iu shnderrua Lubonjes ne lidhje me 21 janarin. 

Mirepo eshte lloji i ngjarjes, eventualiteti i te pabesueshmes, ai qe e ben kete militantizem parimor te shnderrohet ne patologji. 21 janari ishte nje nga ato ngjarje qe besonim se ne Shqiperi nuk do ndodhte me. Po ashtu, ai fshati ne Butrint, i pershkruar nga nje fryme utopike ne fjalimin e kryetarit, tingellon i pabesueshem. Mirepo nese realiteti eshte i tille qe i kapercen kufinjte e te besueshmes, ne menyre qe edhe te mos bjere ne patologji, Lubonja do bente me mire te shkonte ne ate fshat dhe te kerkonte aty pergjigjen per pyetjen "si?" pastaj bujrum dhe te na thote se kryetari nuk pergjigjet, por thjesht premton ne ajer.

Shkrujta shume, dhe per ta mbyll, ne lidhje me truizmin se pushteti te korrupton dhe ne lidhje me kritiken sistemike se rotacioni i pushtetit, edhe pse i domosdoshem, nuk mjafton per te eleminuar korrupsionin, Lubonjes nuk i heq as edhe nje presje. 

 

 

Lulian, fillimisht dua te them se Lubonja ka nje urrejtje patologjike ndaj Rames dhe ky tashme eshte nje fakt i padsikutueshem. Por kjo nuk e ben automatikisht Lubonjen militant patollogjik, kete nuk e them dot, ti japim Cezarit ate qei takon Cezarit. Urrejtja patollogjike kunder Rames ka si konseguence qasjen subjektiviste ndaj te vertetes. Ti merr si premise te mireqene, veteevidente, integritetin koseguent te  Lubonjes per ta shpetuar ate nga  falsiteti/fallacy  ne kompozimin e argumetave. Cilat jane premisat mbi te cilat Lubonja nderton argumentat e tij?

  1. Analiza semantike e fjaleve rilindje-lindje. Apelimi nga Rama dhe PS per nje Rilindje/Rimekembje  eshte vertet pretendecioz por premisa  e Lubonjes (nuk kemi patur ndonjehere Lindje te Demokracise qe te kemi Rilindje ) eshte false sepse  nderrimi sistemeve ka ndodhur, parimet e demokracise jane pranuar (Lubonja nga ish i burgosur politik tashme shkruan ne liri, pa rrezikuar , se paku, te burgoset ) dhe  eshte tjeter gje qe sistemi nuk funksionon sipas standarteve te shoqerive te pjekura demokratike. Nqs eshte keshtu,atehere kjo  eshte nje arsye per risistemimin e sistemit apo rimekembjen e vlerave te neperkembura.
  2. Premisa e dyte e Lubonjes: keta qe prezantohen si shpetimtare, jane  produkte te sistemit te korruptuar qe kane  ndertuar vete (metafora e” pemes”  mbi te cilen qendrojne Rama dhe Berisha dhe kete “peme” ata  nuk mund ta crrenjosin pa u rrezikuar te rrezohen  vete )

Edhe ketu vihet shenja e barazimit midis dy aktoreve-Berishes dhe Rames. Por nqs ne 2005 Lubonja ishte nje nga sponsoret me te zellshem te idese se ndryshimit te Berishes  dhe pastrimit te tij nga MEKATET  e 97, Rames ja mohon mundesine e reflektimit  dhe vetekorigjimit. Ku eshte ketu konsistenca  logjike?  Kritika sistemike do te ishte nje fraze bosh nqs  ne emer te saj do ti mbyllej rruga cdo rotacioni me argumentin se aktoret (pozite-opozite) veprojne brenda te njejtit sistem. “Mesia”  i ardhur nga jashte sistemit, per te cilin aludon Lubonja,zakonisht funksionon ne kthesa historike dhe  permbysje sistemesh sikurse ishte rasti  90-es. Dinamika e demokracise dhe rotacioneve brenda sistemit qendron pikerisht tek relativizmi midis “te keqes me te madhe” dhe “te keqes me te vogel”. Askush nuk eshte mbartes autentik i te mires absolute.  Do te isha plotesisht dakort nqs Lubonja  do te fokusohej ne analizen kritike te programit te PS, duke evidentuar  aspektet utopike te cilat rotacionin e reduktojne ne nje simbolike ndryshimi  dhe jo si start te ndryshimeve reale.Dhe jam plotesisht dakort me dyshimet, dilemat dhe pikpyetjet per ceshtje te vecanta te programit te propozuar.Kjo do te ishte nje kritike konstruktive.

Por Lubonja , me iluzionin se ka dale pertej sistemit dhe e vezhgon ate ne menyre asnjanese, faktikisht  i sherbehet statusquose ne emer te kritikes sistemike.

Lulian, fillimisht dua te them se Lubonja ka nje urrejtje patologjike ndaj Rames dhe ky tashme eshte nje fakt i padsikutueshem.

Pse? Si? Ku jane provat qe e bejne kete nje fakt te padiskutueshem?

o shen thomai yne smiley

Miredita zonjushe.  Si ke qene?

Ka ndonje problem me pyetjet e mia?

smiley

smiley.  

Martirizim deri ne sakrifice sublime smiley.

Ja c'thuhet ne shtypin Hollandez (neutral) para pak ditesh.
http://www.depers.nl/buitenland/45678/Vl...

Hollandisht:
We zien dat aan de loopbaan van Berisha. Onder Hoxha was hij een trouw communist. Na Hoxha won hij de verkiezingen met een programma van orde en tucht. In feite maakte hij van Albanië een politiestaat, totdat de bevolking er genoeg van had. Na acht jaar vrij machteloze oppositie tegen de socialistische regering van Rama en de zijnen kwam hij terug als de man van het kapitalisme.
‘Berisha regeert nu via geld’, zegt Lubonja bitter. ‘Hij beweegt mee met wat er in ons land gebeurt. En op dit moment is ons land in handen van de oligarchen. Zij kwamen op tijdens het regime van de socialisten. Rama is op een bepaalde manier hun creatie.’
De twee willen het systeem vangen, niet veranderen, is zijn conclusie. Lubonja vermoedt dat hun grote voorbeeld niemand minder is dan Vladimir Poetin, de baas van Rusland. ‘Die heeft dat ook gedaan. En met groot succes.’

Shqip:
Duket nga karriera e Berishes. Nen Hoxhen ishte nje komunist besnik. Pas Hoxhes fitoi zgjedhjet me nje program rregulli dhe masash. Ne fakt, e ktheu Shqiperine ne nje shtet policor deri sa popullit i erdhi ne maje te hundes. Pas 8 vjetesh opozitarizmi te pafuqishem kundrejt qeverise se Rames dhe te kampit te tij erdhi serish ne fuqi si nje burre i kapitalizmit.
'Berisha qeveris tani permes lekut, thote Lubonja i hidheruar. 'Ai leviz kundrejt asaj çfare ndodh ne vend'. Në këtë moment vendi jone eshte ne duart e oligarkeve. Ata u fuqizuan gjate regjimit te socialisteve. Rama eshte ne nje fare menyre krijimi i tyre. Te dy duan ta kapin sistemin dhe jo ta ndryshojne, eshte konkluzioni i tij. Lubonja eshte i mendimit se shembulli i tyre eshte askush me pak se Poetin, shefi i Rusise. Ai ka bere te njejten gje, dhe me sukses te madh.

Une:
Me vjen per te qeshur kur ne nje fare menyre e justifikon Berishen si nje person qe thjesht ndjek rrymen. Edhe ne kritiken ndaj Berishes nuk e fsheh dot 'justifikimin' per te. Ndersa Rama qe nuk ka qene ende ne pushtet, ah Rama i shkrete...

perkthimi nuk eshte i cilesise 10+ po kjo ka te beje me kohen e shkurter.

Opozitarizem i pafuqishem ndaj qeverise se Rames?

Kjo me siper nuk na thote gje mbi urrejtjen  patologjike qe Lubonja gjoja ka per Ramen.

I pakapshem, mund te kisha gjetur artikuj Shqipetare ku mund te argumentohej fjale per fjale ajo qe do ose nuk do te degjosh ti ne varesi te bindjeve qe ke. Solla nje artikull te huaj sepse e di qe nuk ma hedh dot poshte me argumentin e 'mbajtjes se anes se njerit apo tjetrit analist'.

Nese do te lexosh neper rreshta dhe jo t'i kerkosh gjerat bardhe e zi, sepse nuk egziston ne politike e mira dhe e keqja absolute, do te shohesh qe Lubonja nuk i jep asnje shans Rames te marre pushtetin per te treguar se kush dhe çfare eshte ne gjendje te beje. Argumenti i shumekujt persa i perket mungeses se demokraci ne PS dhe bashki me duket nje 'verre ne uje'. Si puna e asaj 'Rama po manipulon zgjedhjet per partine e tij' qe po thone tani. Fakti qe e barazon Ramen me klanin e Nanos qe ka ikur dhe eshte bashkuar me Berishen eshte gjithashtu nje shenje ndaj deshires se tij per te mos folur drejte mbi realitetin egzistues ku Nano eshte me Berishen, kundra Rames.
Fakti qe Lubonja 'mbron' Berishen tregon zhgenjimin e tij te thelle ndaj ketij personazhi dhe dashamiresine e treguar deri tani si analist i Fevzos nuk e mohon dot.

E permend fjalen fakt shpesh po asnje nga keto te mesipermet nuk eshte fakt.  Tentativa e Lubonjes per ta vene Ramen ne nje kandar me Berishen (kujdes jo ta barazpeshoj) nuk eshte prove per ndonje urrejtje patologjike ndaj tij.  Gjithashtu s'ka asnje prove te qarte qe Nano dhe Berisha bashkepunokan kunder Rames.  Normalisht ka tentativa te Berishes per ti dhene ndihme cdokujt kundershtari te Rames, por kjo sdo te thote qe ka bashkepunim aktiv nga pala tjeter me Berishen.  Pastaj ikja e Nanos nuk eshte se pastroi PS-ne nga te gjithe kuadrot e meparshme, e as nga mekatet e meparshme, as nga veprimet e meparshme.  Ka nje vazhdimesi aty qe s'mohoet dot, sic kishte vazhdimsi mbas emerndryshimit te qershorit te 1991-shit.  As prania e Lubonjes ne studion e Fevziut nuk thot asgje, duke ditur se ne studion e tij ka larmshmeri "analistesh" dhe antiBerishianet nuk mungojne aspak.

Epo ne jemi deshmitare historike te miqesise Rama-Lubonja ne vitet '90. Po te jesh i interesuar mund te shfletosh dokumentet e kohes. Pastaj u prishen, si e qysh e tek pak dihet, thuhet per arsye parimore (çfare u ben nder te dyve ne fakt). Nuk di te them nese ne qendrimin e Lubonjes ka ndonje gje patologjike smiley, por le te themi qe mos-simpatine e paprapesueshme ndaj Rames Lubonja u be nja dhjete vjet, ne mos me shume, qe e shpreh.

pak dihet

Kjo, prandaj cdo persiatje per ta shkelmuar ate qe thote Lubonja si urretje patologjike te pajustifikuar eshte thjesht nje spekullim.

Shiko se s'po te thone qe eshte urrejtje e pajustifikuar, po te thone qe duhet ta marresh parasysh gjate leximit.

Kur di shume pak se pse dhe si u prish miqesia e tyre, sa mund ta marre parasysh? Normalisht qe simpatizantet e Rames, Ramistet e thekur e PS-istet do thoshin qe duhet ta marresh parasysh ne maksimum dhe se kritika e Lubonjes nuk eshte parimore dhe si rrjedhoje e pandershme e prandaj duhet flakur tutje.

per te gjitha gjerat keshtu kerkon prova ti? smiley me thuaj, si ia ben qe arrin ne fund te dites?

Ketu s'po flasim per te "gjitha gjerat" por per dicka specifike apo jo?

mos u bej i lodhshem, si ndonje kalama qe pyet pa fund pse?

Ne fakt une s'pyeta pse por bera nje pyetje retorike per t'i vene fre drejtimit te diskutimit qe po kalon nga kritika e Lubonjes mbi Ramen dhe ku buron motivimi i saj, tek tiparet e karakterit tim qe s'jane te dobishme per debatin.

Kjo mundesia se jane prishur per arsye parimore duhet shqyrtuar me tej, dhe mbase ketu mund te gjejme qendrimin kritik te Lubonjes ndaj Rames.  Qe Lubonja eshte i majte ne formim dhe qendrim, dhe qe ka qene koherent ne kete gje kjo besoj eshte qe s'ka nevoje te diskutohet.  Nga ana tjeter Rama ne fillimet e tija dhe tentativa per t'u qasur tek PD-ja dukej rendshem si nje i djathte i rrepte antikomunist, kurse tani zotohet te drejtoj partine me te madhe "te majte" shqiptare, por shpesh here per arsye politike mban nje qendrim te mjegullt ideologjike duke folur "pertej te majtes dhe te djathtes" si ne 2009, e duke shprehur grimca te shumepermbajtura antikomunizmi tek tuk (jo si ne refleksione ku thote qarte qe PPSH-ja duhet shperbere e duhet shpallur e paligjshme, e ashtequajtura LANC duhet pare sic ishte nje lufte civile per pushtet e nisur nga komunistet), duke e ditur fort mire se cilin parti drejton, cilit elektorat po i flet dhe trashegimine qe kjo parti mban mbi supe.  

Kalla i pakapshem...
Si i thone asaj, une them fjalen time, ti tund koken tende. Diçka e tille se nuk me kujtohet me tani, jam i sigurt qe ndonje nga çunat (ose gocat) ketu do me ndihmoje nese shprehja nuk eshte e duhur.

Gjithsesi te presim sa ta helmojne Ramen si ai i Ukraines, para se te shohim urrejtje patologjike ndaj tij. Si thua??

Shiko nuk ke ndonje prove te forte qe Lubonja ka urrejtje patologjike ndaj Rames.  Mund te interpretosh shume por kshu mund te bejne dhe te tjere qe mund te thone qe Lubonja kritikon Ramen si politikan dhe veprimet e tija.  Plus keto tentativat per ta diskretituar kritiken e Lubonjes si thjesht nje urrejtje patologjike ndaj Rames, mund te interpretohen pikerisht si diskretitim i pandershem i kritikes se tjetrit.

Po mire, per hatrin tat po e qujm sub-patologjike si puna e sub-koshiences, qe eshte po nuk e verteton dot smiley...

Spiritussssssssssss, ku je biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirrrrr???

do kete hik gjekundi po m'porositi mu. si e ke hallin? C'e vret mendjen, po po thuj, ene kaq smiley

Kshu osht kur je e re mer Swed, nuk i kapto ca gjona meix. Po ti rrofsh smiley.

pakapshem, ka nje skene ne nje emision te opinionit, ne vitin 2003 a 2004 ku mes te dyve te ftuar ne te njejten platforme e duke folur per ekonomine, plas nje sherr ku spikat mllef pa doreza i lubonjes ndaj rames. aty ka nuanca te personales pasi nuk kemi pare hakerrim te atille te lubonjes pervecse ndaj Fevzos vete, se fundmi.

Tjeter gje.  Thua qe Lubonja ishte nje nga sponsoret me te zellshem te ndryshimit te Berishes ne 2005 dhe pastrimit te tij nga mekatet e 97-tes.  Provat per kete pohim?

Mund te sherbej si deshmitare apo nuk quhet se po fus turinjte pa u ftuar smiley? Perndryshe do quhem si prove derisa te gjeni kundra-deshmitare smiley.

erma, mund te me ndimosh per te gjetur provat smiley

Po ke prova, sigurisht qe mund t'i sjellesh.

Ok erma, une pervete pranine tende ketu e quaj si prove tye asaj qe thotwe spiritusi, derisa dikush tjeter te provoje te kunderten smiley

Kete qellim kisha dhe une o swedo, por me ngatarruan kot.

mos ca koke, rri ktu dhe le t'thone ca t'dun t'tjeret smiley

Kritike konstruktive? Po mire, Lubonja po genjen ne lidhje me ostracizmin qe i eshte bere Mejdanit, i cili beri pikerisht nje kritike konstruktive? 

Shiko, eshte shume e thjeshte te thuash se Lubonja ka nje urrejtje patologjike ndaj Rames. Fundja te gjithe e thone, pse jo. Dhe te thashe, kjo lloj patologjie e tij perben edhe integritetin e Lubonjes ne nje lloj leximi. Jam shume i qarte per kete. Inkonsistencen e Lubonjes ti e shpjegon me faktin se ai ka nje urrejtje konsistente ndaj Rames. Rrjedhimisht, cfaredo qe thote Lubonja nuk eshte e vlefshme pasi e thote "nga zilia," pasi eshte simptome e nje patologjie integrale e te qenit Lubonje. 

Po eshte shume strategji e ndyre kjo, qe sinqerisht me vjen keq qe paske rene pre. Pasi cfare ndodh? Gjithmone do behet ai leximi i dyfishte. Nderkohe qe ti thua se

dinamika e demokracise dhe rotacioneve brenda sistemit qendron pikerisht tek relativizmi midis “te keqes me te madhe” dhe “te keqes me te vogel”

edhe Lubonja thote te njejten gje: ata jane ulur mbi te njejten peme te se keqes, mbase njeri me lart, tjetri me poshte, por pavaresisht se kush eshte e keqja me e vogel, ate jane ne te njejten peme. "Shiko" thua ti, "se nuk po themi te njejten gje, pasi une po them qe rotacioni me te keqen me te vogel eshte i mireseardhur, nderkohe qe Lubonja flet per crrenjosje mesianike te kesaj te keqeje. Po c'ngritje piace eshte kjo o Lul. Ai po flet per Mesia te rene nga qielli." Ne fakt, jo. Ai po flet per falibilizem. Sikur te fliste per mesia te rene nga qielli, nuk do e faktorizonte gabimin ne konkluzion. Dhe po thote, e beme njehere ate gabim qe te besonim se Berisha ishte korrigjuar ne 2005-en, tashti pse duhet ta bejme prape? "E shikon" thua ti, "ai nuk i jep te njejtin shans Rames qe i ka dhene Berishes." Po pse do patjeter te lexosh urrejtje patologjike ndaj Rames tek Lubonja? Nuk ka vend fare per t'i mveshur Lubonjes urrejtje patologjike ndaj Rames, pasi ate qe thote ai e ka pretendim popperian. Nxirr mesim nga gabimi. Per hir te te qenit konsistent, ti do qe te njejtin gabim qe u be me Berishen, te perseritet edhe me Ramen, pasi po nuk u perserit - dhe ketu eshte shantazhi qe i behet kritikes konstruktive - eshte urrejtje patologjike. Ai thjesht sa lan gojen me falibilizmin e Popper-it, po ne fakt ne fakt e ka urrejtje patologjike ndaj Rames. Who the fuck is Rama, really? Duhet patjeter kritika ndaj kritikes te legjitimoje kultin e individit, duke i mveshur kritikut urrejtjen patologjike?

"Jo po pse mos ia japim shansin neve, se ata nuk jane njesoj." Por ne qofte se nuk jane njesoj, atehere pse kerkon Rama te njejtat shanse me Berishen? Neqofte se nuk jane njesoj, pse nuk jep doreheqjen. Ketu eshte thelbi. "Berisha me Ramen nuk jane njesoj." Atehere fuck off! Mos me hajde me te njejtat pretendime qe erdhi Berisha. Madje mos me hajde fare. 

"Jo po nuk iken Berisha, dhe Berisha duhet te iki patjeter." Jo po prit njehere. Nese askush nuk eshte mbartes autentik i te mires absolute, pse e bejme Berishen mbartes autentik te se keqes absolute? "Mesia nuk vjen nga qielli, dhe as djalli. Ja ku jane: Rama Mesia, Berisha Djalli." Oh please!  

Ne mos, vazhdojne pastaj justifikimet pa fund te relativizimit te se mires. "Sepse i eshte bere nje padrejtesi, i eshte vjedhur vota." Dy here? Ja nje here ia vodhen voten, po dy here eshte dudum. Problemi, Spiritus, eshte se eventualiteti i humbjes nuk merret parasysh fare. Blushit qe e ngriti koken ne 2009-en, ju tregua vendi. Ne jemi viktima, u tha, jo te humbur. Tashti prape e njejta retorike. Ne jemi viktima, jo te humbur. Humbja, elementi thelbesor i rotacionit te pushtetit as qe ekziston ne horizont. Nese PD-ja operon me ane te dikotomise se ambicjes per pushtet ku kush nuk eshte i zoti eshte viktime, PS-ja e viktimizuar e Rames nuk e ofron alternativen demokratike e cila bazohet tek pranimi i humbjes, dhe jo tek viktimizimi i vetes. Te njejtin viktimizim te vetes beri edhe Berisha me 97-98-en. Dhe u vetkorrigjua, ku vetkorrigjimi nuk merrte parasysh faktin se humbja eshte element i sistemit demokratik, por se e vetmja alternative ndaj te qenit viktime eshte te qenit fitimtar. Po njesoj edhe per Ramen, e vetmja alternative e te qenit viktime, eshte te qenit fitimtar.  

ëhë, po mirë, të të bëj një pyetje... një shprehje e Lubonjës, e thënë pas vitit 2009, përkatësisht ishte: Ky (Berisha), është më i mirë se ai tjetri (Rama), se... hear this: KA RËNË NJË HERË NGA KALI. 

 

Po e ka thene, dhe e zeme se e ka thene gabim. Tashti e di si eshte ky argumenti kunder Lubonjes ne pergjithesi? Eshte argument i emigranit ne fakt, por njesoj e keni te gjithe. Ta zeme se eshte dikush qe numeron ne sekuence numrat e plote nga 0 tek 9, dhe thote: 0, 1, 2, 3, 9, 5, 6, 7, 8, 4. Tashti vini juve dhe thoni, meqenese ngaterroi 4-en me 9-en, atehere edhe sekuenca [0, 1, 2, 3] edhe sekuenca [5, 6, 7, 8] meqenese i ka thene po ky, nuk jane te sakta ne vetvete.

Tashti, sa per shprehjen konkrete. What's the problem? Apo varja, eshte si puna e atij argumentit "he mo, se e njof une kete, ky ka duartrokitur per Enver Hoxhen." 

Po ajo e thëna më lart, i heq konsistencën Lubonjës, që po ia predikon në gjithë ato rreshta. Ai ka problem personal me Ramën or shok. Nuk ka ASNJË shkrim që të thotë ndonjë gjë pozitive. ASNJË. E megjithatë, kanë qënë shokë. 

Fundja unë i kësaj linje jam: Lubonja është jashtë mase biased dhe full of sht kur flet për Ramën. Kam dhe argumenta siç solla më lart ku ta mbështet. Lubonja nuk ka asnjë konsistencë, nuk ka asnjë parim, nuk ka asnjë "ndriçim" si analist. Asnjë për be. Madje kjo gjendje biasllëku kundër Ramës, e ka shndërruar në një krimb pushteti. 

Nuk me ke kuptuar ne lidhje me konsistencen.

Ndersa mua Lulo me cudit kjo ideja e pavdekshme/deshira qe kane disa ketu, perfshire dhe ty, per te besuar se njerezit ndryshojne, aq me teper ne moshen e politikaneve. 

Njerezit kane qene dhe jane gjithmone njesoj, produkte te deshirave dhe egos se tyre per te patur sa me shume sa me shpejt te jete e mundur. Prandaj nuk e ka ndertuar asnje nga vendet e zhvilluara sistemin politik duke pritur qe te bjere nga qielli shpetimtari apo njeriu perfekt dhe dashamires. E kane ndertuar sistemin politik pikerisht qe te di kur ti frenoje deshirat e njerezve, dhe si ti kanalizoje ato ne nje sistem konkurence ku japin me te miren. 

Nuk ndryshon as Berisha, as Rama ne kete moshe. Harroje! Ajo qe duhet te kerkojme nga ata eshte nje sistem i qarte rregullash qe gjithashtu ka shume te qarta mekanizmat si ata largohen e zevendesohen nga te tjere ne menyre te rregullt. 

"You can't teach an old dog new tricks, but an old dog is always a poor substitute for man," thuhet ketej.

Tashti shiko pse jo vetem disa ketu perfshire dhe mua, por edhe veten duhet ta perfshish tek cudia: Hem thua se nuk ndryshon as Berisha as Rama, hem ke shprese se kerkesa per nje sistem te qarte rregullash, do merret ne konsiderate prej tyre, gje qe do te thote se ti shpreson dhe beson se ata, duke e marre ne konsiderate kerkesen per sistem te qarte rregullash, mund te ndryshojne. Hmm! 

Jo nuk besoj qe do jete e lehte, po eshte gati e pamundur kur mendimi i simpatizanteve te njerit apo tjetrit krah vazhdon te jete i tipit "ti japim dhe nje shans kryetarit se po ndryshon per mire me duket" ne vend qe te kerkojne qe kryetari te ike dhe ti hapi rrugen nje procesi te ri. Nano ne 2005 iku, dhe Berisha premtoi se do ikte, mbas nje furtune te vertete mediatike (e sponzorizuar nga Rama duhet thene, po ca pastaj per sa kohe qellimi ishte i drejte) ku u be e qarte qe shoqeria nuk do pranonte qe kryetari humbes te vazhdonte te qendronte ne politike. 

Cuditerisht, tema e ndryshimit te elitave eshte zhdukur komplet po komplet fare tani dhe eshte zevendesuar me temen e vjeter dmth "te iki Rama/Berisha njehere pastaj te merremi me veten tone". Jane rikthyer kultet e individeve dhe me shume gjasa sido qe te jete rezultati i 2013 Rama dhe Berisha do vazhdojne te ngelen ne krye te partive te tyre duke bllokuar tere skenen politike.

p.s Nqs do kishte dicka te vogel qe mund te synohej do ishte ndryshimi i kodit ne nje proporcional kombetar, qe do ua zvogelonte forcen dy partive menjehere. Ky eshte nje premtim konkret i besueshem.

 

"Nuk ndryshon as Berisha, as Rama ne kete moshe. Harroje! Ajo qe duhet te kerkojme nga ata eshte nje sistem i qarte rregullash qe gjithashtu ka shume te qarta mekanizmat si ata largohen e zevendesohen nga te tjere ne menyre te rregullt."

Nuk mund te ndryshojne edhe per faktin se eshte shume vone, dhe kjo jo per shkak te moshes por sepse jane gjate ne politke e jane kapur, jane korruptuar, jane bere pjese e lojes - e me kete ia kane ngushtuar shume hapesiren e lirise vetevetes. Aq shume jane korruptuar sa nuk kane me as ndjesine se jane korruptuar - nese e kane pasur ndonjehere (dhe duke e militantizuar publikun, perfshire edhe shoqerine civile e eliten kulturore, mundesojne qe as ai te mos e shohe, ta konsideroje nje lloj normaliteti).
Me tej, mund te konsiderojme qe nje nder arsyet perse nuk terhiqen nga politika e u rikthehen profesioneve te parapolitikes (qe mund ta shihnim si nje akt reflektimi), pervec ambicieve per pushtet, mund te jete edhe se nuk i lene. Jane kapur shah-mat.

Me tej, mund te konsiderojme qe nje nder arsyet perse nuk terhiqen nga politika e u rikthehen profesioneve te parapolitikes (qe mund ta shihnim si nje akt reflektimi), pervec ambicieve per pushtet, mund te jete edhe se nuk i lene. Jane kapur shah-mat.

Ky eshte nje nga problemet e medha te klases politike qe krijon incentiva te gabuara. Ketu nje pjese e politikaneve jane zero jashte politikes, njerez pa profesion e pa te ardhura. Ne politike jetojne si bossa. Per rrjedhoje, per te mos e humbur kete pozicion, jane te gatshem te pranojne gjithcka, edhe poshterim nga kryetari, vetem e vetem qe te mbeten ne politike. 

zagari plak nuk ndryshon.
seriozisht tani mund te beni me mire.

Rilindja e Rames i referohet ciles lindje, asaj te partise komuniste/enversite, apo te etapes Ramiste/Nanoiste te saj?

Plus qe krietari blogist ka mbi 10 vjet ne politike, tani qe po del ne pension do beje rilindje ky blogrevolucionari? Prit kur te dale Ruci neser te beje ndonje parti  antikomuniste.

Tobestakfurullah. smiley

po eshte e vertete

Shkrujta shume, dhe per ta mbyll, ne lidhje me truizmin se pushteti te korrupton dhe ne lidhje me kritiken sistemike se rotacioni i pushtetit, edhe pse i domosdoshem, nuk mjafton per te eleminuar korrupsionin, Lubonjes nuk i heq as edhe nje presje. 

Ti mund t'ia atribuosh Lubonjes keto truizma, s'di perse, por gjithesesi, ne teori e praktikisht kudo biem dakort kete.

Megjithate konkretisht ne Shqiperi, nuk kemi te bejme vetem me rotacion.  Heqja, zhdukja nga politika shqiptare e fenomenit Berisha nuk eshte thjesht rotacion.  Eshte fund.  Rrjedhimisht "the end justifies the means."  Sa eshte fenomeni Berisha viktime e sistemit vete, apo a duhet shembur sistemi qe te ikin Berishet, ketu mund te debatojme gjere e gjate, por gjithashtu duhet pasur parasysh realiteti ne Shqiperi, "cost-benefit analysis", mundesite reale afat-shkurtra etj.  Se nuk e di a e kemi luksin te kerkojme qiqra ne hell.  Te lind njeriu, a te presim UFO-t kur thote Lubonja (a Rav.)

Nejse xhanem, se Lubonja te le pershtypjen se e keqja me e madhe s'eshte Berisha-berishizmi.  Se per Lubonjen, kapaku qenkan plehrat.  Se deri te plehrat, corba ne kazanin e Berishes edhe mund te vazhdohej te gatuhej.  Se helbete, akoma e kesaj dite 21 Janari s'qenkersh kapak.  Marreveshja detare s'ishte.  E 1001 te zeza te tjera.  

Une me integritetin e Lubonjes ne teresi apo ne menyre abstrakte nuk merrem, apo ndoshta refuzoj te merrem sepse nuk dua ta gjykoj aq ashper.  Merrem me shkrimet e tij nje e nga e nje.  Edhe ky, se eshte hequr mundesia e yjeve, prape 1sh.  

Me gjithe cmendurite qe po ben qeveria, Lubonja e shikon te arsyeshme te merret me opoziten.  Dakort, e drejta e tij.  Tani, me soundbites do merresh?  Se ai eshte problemi?  Rilindje, lindje, ngjallje, mrekullia e Krishtit etj e BS te ketij lloji. 

Mori nje ceshtje te programit?  Taksa progresive?  Dakort. Trajtoje o njeri tamam.  Mos kaperce male e fusha.  "Te pasurit sui generis" pastaj eshte tjeter ceshtje.  Eshte ceshtje taksimi por edhe ceshtje ndeshkueshmerie ligjore kur ajo pasuri eshte e pajustifikuar.   

E di se në këtë pikë dikush do të thoshte se duke shkruar këto po i vë të dyja palët në të njëjtin plan, çka është një padrejtësi e madhe ndaj opozitës, pasi përgjegjësitë më të mëdha i përkasin maxhorancës. Se kjo do të thotë të mbrosh statuskuonë, ndërkohë që duhet të ikë Berisha më së pari, që është e keqja e të këqijave, që të lëvizin gjërat, pasi çdo ndryshim është ndryshim – siç më tha njëherë një burrë i urtë. Ok. Edhe unë jam i mendimit se Berisha e ka mbushur kupën siç e kishte mbushur edhe Nano në 2005-n. Ky ligji i plehrave i vuri kapakun. Por, ama, nuk na lejohet të mos kërkojmë të mos na përsëritet Berisha i 2005-s pasi e kemi provuar një herë mashtrimin e atij që na premtoi të pastronte sistemin e korrupsionit. Aq më pak të ekzaltohemi apo të kërkojnë të na ekzaltojnë. Kush mashtrohet më shumë se një herë nga të njëjtët njerëz ose është budalla, ose është pjesë e mashtrimit.

Kete disclaimer mund ta shkruaj sa te doje Lubonja, por shkrimet e Lubonjes kujt i sherbejne?  Kujt pra?  Ne mungese te nje alternative tjeter se kollaj me analizu e n'dac me marr nje rroge/honorar per analizat, e shperblim per punen a cfare te jete.  Se Lubonja jo vetem ka pasur luksin te gaboje publikisht per Berishen ne 2005 (per te interesuarit e pa u martirizuar fare, te website i Perpjekjes mund t'i gjejne shkrimet e autorit per 2005) por gaboi serish per LSI ne 2005 (opozita e vertete ndaj Berishes) e me pas.     

Lubonja do i bente mire vendit, lexuesve, dashamiresve te tij (edhe ata disi te ashper) qe meqe gjeti nje kauz, ate te Plehrave, mos ta heq vemendjen prej andej.  Se do mbytemi, e pastaj s'do pijne uje as disclaimer e as "forgive me father for I have budallepsur."

Le te shpresojme se po gabon dhe me Ramen, se prape do ia falim smiley.

Megjithate konkretisht ne Shqiperi, nuk kemi te bejme vetem me rotacion.  Heqja, zhdukja nga politika shqiptare e fenomenit Berisha nuk eshte thjesht rotacion.  Eshte fund.

Sorry, but no! Berisha eshte misherimi me i keq i tyre, po faktoret qe cuan ne ekzistencen e Berishes jane komplet gjalle e po krijojne perbindeshin tjeter ne pritje. Dhe faktoret nuk jane ca gjera te cuditshme e te pakuptueshme. Eshte mbi te gjitha teoria se kemi nevoje per lidere te forte e te kulluar si kristali qe do bien nga qielli e qe te na cojne perpara. Ndersa ne te vertete duhet te kishim kaluar 20 vjet duke krijuar lider e politikane te dobet, menaxher te zakonshem qe iknin e vinin nga zyrat e shtetit, dhe institucione te forta. 

Njerezve po ju dhe mundesine per pushtet te palimituar te gjithe do perpiqen ta marrin. Mbase nuk do perdorin te gjithe fjalorin e Berishes apo do veshin corape te kuqe, po problemi eshte gjithmone i njejti. 

Berisha eshte misherimi me i keq i tyre.

Stop. Te hiqet misherimi me i keq.

Pastaj, me radhe.  Tani, kjo arrihet me pune, me perpjekje, me sakrifica, tha (xha vani.)  Se dy duar per nje popull jane.  Dhe teorine se populli duhet te rrije me dy duar lart nga qielli per te pritur te derguarin a te kulluarin e perendise, nuk e thashe une.  

Nuk zgjidh asgje, po nuk krijove kushtet qe kushdo te vij mbas tij ti limitohet pushteti. Fakti qe kryeministri i ardhshem nuk do shaj me liber shtepie po do veshi corape te kuqe eshte shume pak. 

Bjeri shkurt e thuaj kshu:

A shante gje Nanoja me liber shpie? A eshte Nanoja i barabarte me Berishen? Meqe ca rreken ti barazojne e biles dhe ti bejne miq te njeri tjetrit e ti vene me nje ane.  Me sa me rezulton 8 vjecari socialist nuk i dha fund as berishizmit si fenomen e as Berishes si politikan, perkundrazi e solli ate prap ne pushtet.

po nuk krijove kushtet qe kushdo te vij mbas tij ti limitohet pushteti.

Kush i krijon keto kushtet?  Se kushtet nuk krijohen vete.  Ndaj kujt mund te behet presion me lehte per te krijuar kushtet?  Se ndaj ketij qe kemi s'behet dot gje se te vret.  

Po ai gjatoshi tjeter? C'pati ne 2008-ten?  Ne vend qe ti permiresonte kushtet, vajti i menderosi me keq.  Apo s'ka gje se ai eshte i joni, apo jo?

Tek ai qe do vi kuptohet. Po ai as do t'ia di per te patur pushtet te limituar, e nderroi kushtetuten vetem ne shprese te pushtetit te ardhshem. 

O Mondaaaaa! O Machiavel i vogel. Konkretisht, ne Shqiperi, ne Vucidol, ka le djalli dora vete. Shfarrosja e ketij djalli, justifikon cdo mjet. Dhe duhet nje djall me i madh se djalli, per te shfarosur djallin.

Edhe nje here. Nese absolutizon te keqen, alternativat jane te pakta. Megjithate, UFO-t qe lexoni tek Lubonja, me bejne te mendoj se nuk dini te lexoni fare. Po kur them fare, Monde, mos ma merr per ters, por jam duke folur per analfabetizem. Ne mos, analfabeti jam une qe vetem diskurs mesianik nuk lexova tek ky shkrim. 

Kete disclaimer mund ta shkruaj sa te doje Lubonja, por shkrimet e Lubonjes kujt i sherbejne?

Shiko si eshte puna. Ti je e bindur se Lubonjen e ka cu lala me la gojen. Now fuck Lubonja, too, if it makes you happy. Por mos harro dicka, dhe kjo vlen sa per ty, dhe per Lubonjen, dhe edhe per kete te fundit e kam thene kur perdorte te njejtin ad hominem kunder Rames pas 21 janarit. Vlefshmeria e ad hominemit e ka kufirin ke thana. Po e perseris, fuck Lubonja, too. Sa vijon, nuk e ka thene Lubonja, por une. Quaje konceptualizem... ngjitje dore, a si ta kesh, por autoresia e shprehjes se meposhtme eshte qe nga ky moment e tutje copyright i Pierre Menard, and he will release the kraken lawyers on any sorry ass that says otherwise:

nuk na lejohet të mos kërkojmë të mos na përsëritet Berisha i 2005-s pasi e kemi provuar një herë mashtrimin e atij që na premtoi të pastronte sistemin e korrupsionit. Aq më pak të ekzaltohemi apo të kërkojnë të na ekzaltojnë. Kush mashtrohet më shumë se një herë nga të njëjtët njerëz ose është budalla, ose është pjesë e mashtrimit. (Lulian Kodra, 9/11/11)

Ke ndonje hall, tani? Apo do patjeter qe mesimin e nxjerre nga pesimi ta lexosh si "forgive me father" ? Apo do patjeter te flasesh per shpirtin e Lubonjes dhe patologjite e tij?

Machiaveli eshte rob i keqkuptum shume.  Plus i pa-ne-teresi-lexueshem, keshtu qe une s'jam kondra te me thuash Machiaveli i vogel (zahmet ta kesh i cik gjinine ama) smiley.

Ti dic do kesh nga syri se s'ka mundesi smiley.  Une s'fola per diskurs mesianik per se ne kete artikull.  Por disi iu referova kesaj:

Historia tregon se përgjithësisht, shpëtimtarët, edhe kur kanë dalë të rrejshëm, kanë ardhur nga larg, nga lart, kanë qenë, gjithsesi, njerëz të paprovuar që i janë kundërvënë një sistemi apo një gjendjeje të gjërave, dhe jo ndër krijuesit kryesorë të kësaj gjendjeje.

E dyta, a na lejohet me deduktu i cik?  Cikez fare?  Kemi kete qeveri.  Kemi kete opozite.  S'ka tjeter.  S'ka mer.  Pike.  Atehere?  Pa he me thuaj se cila eshte zgjidhja konkretisht ne Shqiperi or ti, e jo ne Mars.  

PS: S'jam e bindur qe Lubonjen e ka cu lala me la gojen.  Se po te isha e bindur per ate, asnje dakike nuk shpenzoja me shkrimet e tij.  

Tashti, me qe testin e analfabetizmit e kalove, te provojme edhe testin e lexusit t'emancipum. Ti e shef ate qe ke cituar me lart si propozim te Lubonjes, apo si tallje e fuqishme e menderes me shpetimtarin e vetem qe do shfarrose te keqen absolute, te keqen e te keqijave qe eshte Berisha? Se ky eshte problemi. Flisni (mbase jo ti personalisht) per urrjetje patologjike te Lubonjes ndaj Rames, por vete vuani nga e njejta urrejtje patologjike. Lubonja ka gjithe jeten qe thote se e keqja absolute nuk eshte as Berisha, as Rama, por kapja e ketyre nga nje sistem mafioz, se rotacioni nuk mjafton, por jo, rotacioni, rotacioni, demokracia liberale, e te tjera e te tjera lesh me qime. Une them e ngre piacen, qellon me lart se Berisha e Rama, ju thoni, po kete Shqiperi kemi, kete qeveri kemi, kete opozite kemi, s'ka tjeter, s'ka mer, pike. S'ka tjeter? S'ka alternativa? Well fuck it then. Same shit!

 

Aaa, qenka ngritje piace kjo e Lubonjes?  Se ti i ke ra ne qafe edhe per 21 Janarin. E meqe qenka pune piace, atehere edhe ata te 21 janarit i vrau sistemi.  Edhe ata te gerdecit po ashtu.  Keshtu qe o Bastille-izim, o fryni syte.

Tani, kur njerezve s'ua mba as me fol me ze te larte ne kafe kunder pushtetit (se s'e di ke ke afer) sa e pjekur te duket situata ty per Bastille-izim?  

Lubonja ka gjithe jeten qe thote se e keqja absolute nuk eshte as Berisha, as Rama, por kapja e ketyre nga nje sistem mafioz, se rotacioni nuk mjafton, por jo, rotacioni, rotacioni, demokracia liberale, e te tjera e te tjera lesh me qime. Une them e ngre piacen, qellon me lart se Berisha e Rama 

S'ka gjithe jeten jo.  E thote tani.  Plus, bile e ka pranuar vete, ka qene pro-rotacionit.  

F-it, then.  Me mire se te mbrosh piacen ne hava e ideale analizash.

 

nuk na lejohet të mos kërkojmë të mos na përsëritet Berisha i 2005-s pasi e kemi provuar një herë mashtrimin e atij që na premtoi të pastronte sistemin e korrupsionit. Aq më pak të ekzaltohemi apo të kërkojnë të na ekzaltojnë. Kush mashtrohet më shumë se një herë nga të njëjtët njerëz ose është budalla, ose është pjesë e mashtrimit. (Lulian Kodra, 9/11/11)

Më shumë se kjo, nuk na lejohet të mbajmë më, një kryeministër që vret. Kjo është e para dhe mbi të gjitha. 

Meqë edhe Stalker ka dyshime mos "ka marrëveshje për ndërrim pushteti", atëherë unë të them që: Nëse Rama, nuk e fut Berishën në burg, atëherë mund të thuash me plot gojë se janë njësoj. Deri tani njësoj NUK janë. Rama nuk ka bërë 97, nuk ka vrarë, nuk ka vjedhur, nuk ka përçarë, nuk ka sjellë plehra. Are these enough? Apo meqë ti je djeg nga qulli, DUHET që t'i frysh dhe kosit? 

Lubonja po e bën si Nerguti "ne jemi, ne kemi bërë, ne ne ne. Neve (mua edhe tybashkë), Lubonja të na hajë me nder munë, more vesh? Berishën nuk e risolla unë, ai që e promovoi e ta risillte, le të mbajë përgjegjësi. Lubonja po thotë se meqë kam bërë gabim unë që e kam risjellë, atëherë më dëgjoni prapë mue. Ti ik pirdhu i them unë, se na ke ça trapin ke kaq vjet. Ik bëj shurrën. 

mirë mo?

 

e Lubonja jo vetem ka pasur luksin te gaboje publikisht per Berishen ne 2005 (per te interesuarit e pa u martirizuar fare, te website i Perpjekjes mund t'i gjejne shkrimet e autorit per 2005)

 

Po, por shkrimet jane te gjitha mbas zgjedhjeve dhe njeren prej tyre te cilin lexova nuk shoh ndonje simpati ndaj PD-se e Berishes, apo ndonje besim te plote qe Berisha ka ndryshuar por me shume keshilla dhe nje optimizem te kujdesshem qe nuk duket si promovim i ndryshimit te Berishes.

Ja dhe nje citat i nje shkrimi te shtatorit te 2005-ses:

Nga gjithe sa thashe me lart, duke u rrekur te jap vetem nje pjese te rrjetes se komplikuar te veshtiresive qe ka perpara qeveria dhe opozita, rezulton se Berisha ka shanse suksesi vetem nese do te dije te mbaje si armiq te tij vetem armiqte e vendit, me konkretisht te ligjit: mafien, krimin e organizuar dhe politikanet qe kane bashkepunuar me to e te evitoje armiqesimin me aktoret e tjere te permendur ne kete shkrim: opoziten konstruktive, njerezit e thjeshte dhe shoqerine civile, kryesisht median e pavarur. Atehere do te kete shanse ay dhe partia e tij, por edhe Shqiperia, qe jo vetem te ece perpara ne ndertimin e demokracise e te shtetit ligjor, por edhe t'i krijohet nje opozite e shendoshe. A do te dije ay ta beje kete? Kur mori pushtetin per here te pare ay nuk kishte armiq tek shumica e shqiptareve. Me shume mund te thuhet se i krijoi ata, i shtyre nga motivimi i pushtetit per pushtet dhe jo i pushtetit per sherbim. Pra kryesisht per faj te tij krijoi armiq qe u bene armiq te tij, por pa qene armiq te vendit e te ligjit. Sot ka mjaft armiq te vertete (qe jane armiq te vendit e te ligjit) per te krijuar armiq per qejf te pushtetit. Aq me pak mund te krijoje armiq per qejf, nese vertet do te aplikoje filozofine e pushtetit per sherbim dhe jo te pushtetit per pushtet dhe per para. Le te shpresojme se ky premtim eshte shenje se Berishes i ka vlejtur mesimi i heres se pare.

Megjithate konkretisht ne Shqiperi, nuk kemi te bejme vetem me rotacion.  Heqja, zhdukja nga politika shqiptare e fenomenit Berisha nuk eshte thjesht rotacion.  Eshte fund. 

 

Po, u hoq Berisha ne 1997-ten, a pati fund te fenomenit Berisha nga politika shqiptare? Si arriti i njejti person qe ishte pergjegjesi kryesor i tragjedise se 1997-tes (por jo vetem) te vije prap ne pushtet? Do kete vjedhur votat dhe athere.  Ja u vjedh votat socialisteve dhe kur eshte ne opozite edhe kur eshte ne pushtet.  Kjo ngre dilemen se pse s'i vodhi dhe ne 2001-shin.  Kemi dhe argumentin qesharak qe Nano-ja ja dorezoi pushtetin vete.

Prit! E gjeta! Nano eshte kellire si Berisha prandaj nuk i dha fundit fenomenit Berisha mbasi erdhi ne pushtet, as nuk e burgosi Berishen per 1997-ten (kishte nje mal me dosje), e as per 1998-ten.  Por, Rama (qe beri pakt qe minoi kushtetuen e vendit ne 2008-ten), ka per ti dhene fund njehere e mire Berishizmit! 

 

 Lulian :Inkonsistencen e Lubonjes ti e shpjegon me faktin se ai ka nje urrejtje konsistente ndaj Rames. Rrjedhimisht, cfaredo qe thote Lubonja nuk eshte e vlefshme pasi e thote "nga zilia," pasi eshte simptome e nje patologjie integrale e te qenit Lubonje. 

Nuk ke lexuar me sensin e duhur te vemendjes cfare kam shkruar. Te ka vrare syrin  shprehja ime {urrejtja patologjike e Lubonjes kunder Rames} dhe nqs   I Pakapshem  e ka thene me thjesht(kjo eshte strategji e pandershme per diskreditim e kritikes se Lubonjes...) dhe nderkohe eshte ne pritje te provave (erma,provat  i gjeti  Monda, nderprit kerkimet smiley )  ti ke thirrur ne ndihme veshjen teorike te falibilizmit.  Nderkohe  une jam treguar i kujdesshem, duke nenevizuar qe Lubonjes i duhen njohur ca merita ne drejtim te kritikes analitike por  nuk duhet te  magjepsemi aq shume nga logjika e tij sintetike.

Berisha dhe Rama jane te gjate-pra te dy jane ndyresira -ja logjika sintetike e Lubonjes si derdhet nga te kater anet.

[Po eshte shume strategji e ndyre kjo, qe sinqerisht me vjen keq qe paske rene pre. ]

 

Me tej thua: Nuk ka vend fare per t'i mveshur Lubonjes urrejtje patologjike ndaj Rames, pasi ate qe thote ai e ka pretendim popperian. Nxirr mesim nga gabimi.

Prit pak.  Po kush me siguron mua qe Lubonja,  i cili po nxjerr mesim nga gabimet e tij per promovimin  e Berishes 2 , nuk po gabon perseri , por ne sensin e kundert, me  nxitimin e tij per te nxjerre jashte loje Ramen ? Me te njetin instrument-falibilizmin-fare mire Lubonja mund ti qasej programit te ri te PS duke shqyrtuar ate si nje “prove te re” per rishikimin e  besimit te tij konsistent  ne “simetrine e te keqes” . Kjo nuk ndodh sepse Lubonja  logjiken poperiane te rishikimit te besimeve/ bindjeve   te meparshme, e  perdor vetem ne nje drejtim , pra ne skualifikimin e Rames pa pritur “prova te reja”.  Nderkohe, “klecka”  ne arsyetimin e Lubonjes qendron ne marjen si te mireqene te tipizimit  te Rames si nje “gabim” i provuar apo “eksperiement i gabuar”  dhe mbi kete premise te genjeshtert,nderton pretendimin e tij poperian.

Te dy ne maje te pemes te se keqes ? Eureka ! O do marr sharren te sharroj selvine!

ehh, me sa vonese smiley...

iken delegatet e...smiley ca ti bej Tring qe ben naze smiley

Po u ben shantazh publik me duket smiley.

Kush i kerkoi Lubonjes ti beje kritike programit te PS-se (kush ja kerkoi voten ketij)? Cila opozite mund ti kerkoje, ketij analisti barbon, dashnor i vdekur e i regjur i pushtetit, ti beje kritike programit te saj?

Te drejte per kritike morali kane ata qe minimalisht ruajne ne shpirt e ne mendje nje fare a nje filize morali.

Barbon i leshit!

per promovimin  e Berishes 2

Kjo ngelet per t'u provuar.  Nga c'pashe te perpjekja ne shkrimet e 2005, te gjitha mbas zgjedhje, ka nje optimizem te kujdesshem me ngjyra te forta skepticizmi mbi Berishen 2, e jo promovim.

Rama e Berisha nuk jane njesoj.  Mese e vertete.  Berisha eshte forca kryesore mbas 96-tes, 97-tes, 98-tes, korrupsionin Durres-Kukes, Gerdecit, 21-janarit, zhdukjes se Remzi Hoxhes, kontrabandes se naftes me Jugosllavine etj.  Rama s'ka bere asnje nga keto. 

Edhe Nanoja ne 97-ten, s'kishte vrare, s'kishte bere 97-te, s'kishte percare (mbase kishte vjedhur, e zyrtarisht per kete u rras ne burg nga Berisha, por per kete ka plot dyshime edhe per Ramen si ne krye te pushtetit ), s'kishte sjelle plehra etj.  A e rrasi ne burg Berishen? Jo! A i dha fund Berishizmit si fenomen dhe si person? Jo! Biles sjellja e Nanos e solli Berishen prap ne pushtet, kur realisht ky nuk duhet te kishte asnje shanc te vinte ne pushtet.

Pse duhet ta besojme qe Rama ka per te bere kete? Se eshte 2m i gjate, se nuk luan kumar, se nuk pin gin dhe tonic?

Ju kujtoni se na beni nder me kete argumentin qe Lubonja e shan Ramen se ka nje urrejtje patollogjike dhe jo per arsye tjeter. Keshtu si thoni ju na duallka qe Rama na do Berishen, kur dihet (dhe ska nevoje te faktohet) qe Rama e urren Berishen. Po kur flet shume do ja fusesh dhe kot tha ai megjithse ju sna e beni me qellim.

ore lubonja ne teori nuk e ka keq, por ia qeevja ut, ky ishte nga te paktet ne elektoralet e 2009 qe perkrahte lsi me nje arsyetim foshnjarak pasi te gjithe e dinin cmut ishte lsi e metes dhe cmut do prodhonte. Nuk dua ta paragjykoj, por ka dicka prej malicioze ne qendrimet e tij qe mund te duken edhe brilante.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).