Ambasadori amerikan në Tiranë, Aleksandër Arvizu, bën thirrje që të ndërpriten sulmet ndaj Prokurorisë, ndryshe, siç tha ai, mund të ketë pasoja. Në një intervistë me gazetaren Sonila Meço në “ABC News”, ai shprehu keqardhjen që PS-ja nuk ka kërkuar ende falje për atë që ndodhi më 21 janar. I pyetur për vizitën e Bashës në SHBA,  Arvizu tha se kryebashkiaku i Tiranës është një yll në ngjitje në politikën shqiptare.

Media ka qenë e ndarë me axhendën e Bashës në Uashington. A ishte ajo vizitë zyrtare?

Me sa kujtoj, ka qenë shumë i zënë. Para se të futeshim në këtë intervistë, kam parë që ka folur në Zërin e Amerikës. E kam takuar herën e kaluar përpara se të nisej në Uashington, mezi po priste që ta bënte këtë vizitë. Ka qenë në Uashington për disa ditë, është takuar me ambasadorin Riker, që është zv.ndihmëssekretar i Shtetit për çështjet ballkanike dhe për Shqipërinë, ka takuar gjithashtu disa miq të tij që nga periudha kur ka shërbyer si ministër i Jashtëm, gjithashtu dhe gjatë kohës që ka punuar në Kosovë në 1999-n. Ka mbajtur një fjalim në universitetin “John Hopkins”, që është universitet shumë i famshëm për çështjet ndërkombëtare. Është takuar me kryebashkiakun e Uashingtonit. Ai sonte ose nesër niset për në Nju Jork, kështu që me sa duket ka pasur një axhendë shumë të ngjeshur. Ndonëse është i ri si ministër i Punëve të Jashtme, disa njerëz e kanë parë atë si një yll në ngritje në qiellin politik shqiptar dhe pres me kënaqësi që të flas me të kur të kthehet dhe të dëgjoj disa prej përshtypjeve të tij nga vizita në SHBA.

Për ju është një yll në ngjitje në politikën shqiptare Lulzim Basha?

Sigurisht, mendoj që është e drejtë ta themi këtë. Nuk e di ekzaktësisht sa vjeç është, është afërsisht 30 e ca vjeç, është kryetar i Bashkisë së Tiranës, është një arritje shumë e madhe dhe për respektin që kam për politikanët që janë diku në të 50-tat apo në të 60-tat, mendoj se gjithashtu është e rëndësishme që të ketë gjak të ri, sepse duhet të ketë… freski. Para dy javësh kam ndjekur konventën e FRESH. Nuk e di kur do të jetë Kongresi i të rinjve të PD-së, por sigurisht pres me kënaqësi të shkoj aty. Është një gjë e mrekullueshme kur njerëzit përfshihen në politikë në një moshë të re, sepse duhet të ketë rinovim. Gjithashtu, jam i interesuar me identifikimin e të gjithë yjeve që po vijnë në këtë parti apo në parti tjetër, në botën e shtypit apo të zbavitjes. Është cikli i jetës dhe është ngazëllues.

Mendoni se e keni forcuar apo zbehur kredibilitetin ndaj Prokurorisë së Përgjithshme kur keni dalë në krah të Ina Ramës, pavarësisht se ka qenë zgjedhja e saj për të qenë në krahun tuaj?

Mendoj që njerëz të ndryshëm ndërsa shikojnë atë intervistë, mund të nxjerrin impresione të ndryshme. Zyra që ajo përfaqëson qëndron në vetvete, por deri në atë pikë që SHBA mund të shihen si një vëzhgues i paanshëm dhe një lexues i paanshëm në këtë kërkim drejt së vërtetës dhe drejtësisë. Mendoj se kjo është një gjë pozitive, mendoj që ky është një investim i mirë i kohës amerikane dhe i energjive për ta bërë këtë, sepse ky vend është i rëndësishëm.

Ka një lloj perceptimi që hetimi mbi 21 janarin po shndërrohet më shumë në një show mediatik, madje shumë të dhëna hetimesh po bëhen publike. Ka zëra se vetë Prokurorja e Përgjithshme foli më shumë se ç’duhet në intervistën e Klan. Ju e ndani këtë mendim?

Duhet të takoj një shqiptar, që ende nuk ka një opinion të fortë politik lidhur me një qëndrim. Mendoj që është e pashmangshme që diçka mund të jetë në mendjen e njerëzve, si për shembull 21 janari. Njerëzit do të kenë mendimet e tyre dhe është e vështirë që të ndash thjesht pjesën ligjore nga pjesa politike. Kjo është pjesë e funksionimit të një shoqërie demokratike. Lidhur me performancën e Zyrës së Prokurorit të Përgjithshëm, mendoj se ata ia kanë dalë shumë mirë duke parë edhe këto vështirësi që janë përballuar. Çdo prokuror ka një kohë shumë të vështirë dhe në Shqipëri ka edhe faktorë të tjerë që e bëjnë ende më të vështirë. Zonja Rama dhe unë kemi zhvilluar shumë biseda, orë të gjata bisedash gjatë vitit të kaluar. Shpesh biem dakord që ka pasur raste kur kemi pasur mendime pak të ndryshme. Unë gjithmonë kam qenë jokomod me gjithë këto informacione që mund të kenë rrjedhur nga zyra. Rrjedhjet në vetvete janë pak të mërzitshme, por ajo që është më shqetësuese për mua, është mundësia që këto rrjedhje mund të komprometojnë integritetin e hetimit. Unë ia kam shfaqur, ia kam bërë me dije këto shqetësime asaj. Ajo më ka thënë që ndan të njëjtin mendim me mua dhe herë pas here ka ndërmarrë hapa për t’i trajtuar këto. Një pikë që dua ta ndaj me ju dhe me shikuesit tuaj, është se Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm është një zyrtare publike, një nëpunëse publike. Duke qenë e tillë, ajo është e përgjegjshme, jep llogari për performancën e saj, sikurse çdo zyrtar publik në këtë vend. A mund të jetë performanca e saj një diskutim legjitim? Mund të ketë ndoshta edhe kritikë shumë të fortë dhe përgjigjja është: po absolutisht po, sepse performanca e saj dhe e zyrës së saj është një subjekt legjitim që njerëzit mund të flasin rreth kësaj. Mendoj se ka edhe një kufi dhe kufiri qëndron që, nëse e tejkalon këtë kufi dhe pastaj hidhemi në sferën e kërcënimeve të nënkuptuara, të kanosjeve, qofshin këto nga njëra anë apo nga ana tjetër, nuk ka rëndësi nga cila palë. Nëse tejkalohet ky kufi, atëherë kjo përbën një problem sa i përket SHBA-ve. SHBA besojnë plotësisht në të drejtën e lirisë për të folur dhe gjithashtu në llogaridhënien e zyrtarëve publikë, por kur tejkalohet ky kufi dhe ka kërcënime të drejtpërdrejta ose të nënkuptuara, ose ndoshta edhe abuzim… kur të mund të vihet në pikëpyetje aftësia e asaj zyre që ata të mund të trajtojnë këtë hetim, ky përbën një problem dhe, nëse nuk trajtohet, atëherë ka potencialin që të mund të krijojë disa vështirësi me SHBA. E di që duhet të jem shumë i hapur, në ditët e fundit disa prej retorikave kanë dërguar pak ajër të ftohtë në Ambasadën e SHBA-ve, kjo mund të thuhet edhe për Uashingtonin. Për të tretën herë dua të theksoj faktin se performanca, sjellja e zyrës, sjellja e saj personalisht është një subjekt legjitim që njerëzit mund ta kritikojnë, sepse ajo duhet të japë llogari sikurse të gjithë, por përsëri ka një kufi që s’duhet tejkaluar. Përndryshe, mund të ketë pasoja.

Kur thoni ‘pasoja’ me qëndrimin e SHBA për atë çka presin nga sjellja politike, institucionale në Shqipëri?

Pasojat për të cilat unë flas, sërish kthehemi te koncepti i së vërtetës dhe i drejtësisë. Dhimbja që shqiptarët kanë ndier dhe këto katër familje veçanërisht. Ka shumë pyetje që njerëzit kanë kur i rikthehemi asaj dite të tmerrshme se përse. Unë kam qenë shumë zëfortë lidhur me çështjen që duhet të ketë një hetim gjithëpërfshirës, me vdekjet e shkaktuara nga armët e zjarrit, këto ishin të tmerrshme, duhet të ketë llogaridhënie për këtë. Ka prova, të cilat do të shfaqen në Gjykatë në kohën e duhur. Është e rëndësishme se cilat ishin rrethanat që çuan në këtë ngjarje. Pikëpamjet e mia janë bërë të njohura, kanë qenë të skicuara që nga fillimi, që nuk do të ishte një demonstratë e rregullt, ndryshe nga gjithë demonstratat e tjera ishte menduar që të ishte e dhunshme, që të provokonte një përgjigje të fortë. Prokurorja e Përgjithshme ka bërë vendimin që të mund të kërkonte heqjen e imunitetit për tre deputetë socialistë. Kjo nënkupton që ata janë fajtorë për ndonjë krim, ndoshta mund të shpjerë drejt saj, por kjo mund të lehtësojë hetimin. Hetimi duhet të vazhdojë me një mënyrë shumë teknike dhe në formë shumë ligjore. Ka edhe një përmasë njerëzore në gjithë këtë. Nëse mund të jem i hapur dhe i sinqertë me PS-në, ajo që ka qenë zhgënjyese për mua, do të kisha dashur, kurrë nuk është vonë, por do të kisha dashur që të mund të kishte pasur më shumë një shprehje të keqardhjes nga ana e PS-së për rolin e tyre në kontribuimin e situatës që është zhvilluar më 21 janar. Tani e di që ka pikëpamje të ndryshme se sa fajtorë kanë qenë, nëse ka qenë e organizuar etj., por qartazi ka pasur një rol. Një person që është afruar më shumë, të paktën në të pranuarit, ka qenë Ben Blushi kur është shfaqur në “Top Story” dhe ka thënë se, nëse më shumë deputetë të PS-së do të kishin qenë në krye të demonstratës, sikurse në pjesën më të madhe të demonstratave, këta katër persona nuk do ishin vrarë. Policët nuk do ishin gjakosur nga gurët dhe shishet molotov që janë hedhur drejt tyre. Kjo është më e afërta që unë kam dëgjuar nga PS-ja, por do kisha dashur t’i dëgjoja më shumë prej tyre. Kjo është ajo që unë nënkuptoj me natyrën gjithëpërfshirëse të kësaj. Ka një përmasë politike dhe kjo duhet të zhvillohet në një mënyrë tjetër. Për SHBA-në, përqendrimi, fokusi është në ruajtjen e integritetit të hetimit ligjor, duke u përpjekur që të merret drejtësi, duke u zbuluar e vërteta, ky është qëllimi.

Nëse palët i kanë vënë emra të ndryshëm 21 janarit dhe drejtësia ende nuk e ka thënë fjalën e fundit, a ka SHBA një emër për atë që ka ndodhur më 21 janar?

Mund ta kuptoj se si për shumë shqiptarë njerëzit shohin për baraspeshë. Mendoj se njerëzit thonë që është interesante që prokurorja e Përgjithshme ka kërkuar që imuniteti të hiqet për tre deputetë të PS-së, duket sikur kjo përshtatet me tre urdhër- arrestet. Mendoj që është një gabim, edhe sepse njerëzit kërkojnë baraspeshim. Duhen ndjekur provat kur të shpihen dhe, në këtë rast, gjatë kursit të hetimeve duket se ka pasur pyetje lidhur me serverin që gjendej në Këshillin e Ministrave. Dukej sikur ka pasur indikacione që ndoshta një nga armët që është përdorur nga Garda, mund të jetë ndryshuar tyta. Kjo mund të shfaqë mundësinë e një mbulimi. Nuk është kjo që po them, por mund të ketë disa gjëra paraprake, të cilat shfaqin një mbulim. Kjo gjë duhet hetuar, sepse drejtësia duhet ta mbajë politikën sa më larg të jetë e mundur. Kam zhvilluar shumë biseda me Kryeministrin dhe ai është shumë i frustruar, madje i zemëruar me mënyrën se si janë  shpalosur disa prej këtyre. Duke qenë shumë i sinqertë, unë jam shumë… i lidhur me ndjenjat e tij. Mënyra se si është hartuar demonstrata që të ishte e dhunshme, gjithashtu Këshilli i Ministrave është sulmuar fizikisht nga kjo turmë. Kjo nuk është mënyra se si duhet të funksionojë një demokraci. Nga një nivel kam shumë simpati për frustrimin, zemërimin. Si do të ndiheshim nëse do të ishim zgjedhur në mënyrë demokratike për të qenë kreu i qeverisë dhe papritmas është kjo skenë më turmë jashtë? Nuk është kjo mënyra se si duhet të funksionojë demokracia. Pasi është pastruar çdo mbeturinë dhe pastaj vazhdon hetimi, duhet të ketë një kurs gjyqësor. E kuptoj që mund të ketë një kurs politik dhe ka gjithashtu zhvillime, si për shembull komisioni hetimor parlamentar. Për sa më përket mua, ai ka zero qëndrim, ai ka pozitën zero. Do të ishte ndryshe nëse do të ishte dypartiak. Nëse do të ishin parlamentarët e PS dhe PD, do të kishte një përmbajtje të ndryshme, por aktualisht nuk është në këtë formë. Është i pakuptimtë, do të kishte më shumë kuptim nëse PD-ja do të zhvillonte hetimin e saj dhe do të kishte një vulë blu të vendosur në të dhe do të thoshte ky është raporti ynë paraprak. Do të ishte partiak, por mund të kishte informacion dhe do të ishte i dobishëm. Në mënyrë të ngjashme PS mund të zhvillonte hetimin e saj, sigurisht do të ishte partiak, por ne mund t’i pranonim për këtë që janë. Ky komision hetimor parlamentar nuk e shikoj që të shkojë gjëkundi, por më duket sikur thjesht tërheq vëmendjen. Vëmendja duhet të jetë në Zyrën e Prokurorit të Përgjithshëm. E di që ka kritika, por e di çfarë? Kjo është ajo që ju keni, ju duhet të merrni atë që keni.

Trojka ka folur për President konsensual. Çfarë nënkuptoni me konsensus, kur në Shqipëri kanë dhënë më shumë produkte joefektive sesa të vlefshme, jo vetëm për çështjen e Presidentit, por edhe për ndryshimet kushtetuese. Do të vlente më shumë një konsensus mes aktorëve politikë që mund ta kenë të ardhmen e tyre më të shkurtër sesa ajo e kreut të ardhshëm të shtetit, apo për një Kushtetutë në respektin e plotë të saj germë për germë?

Unë jam përpjekur që të mos komentoj shumë. Konsensus e di që duket sikur është në modë ta përdorësh. Unë preferoj që të përdor termin që mendoj që është e rëndësishme që të ketë një konsultim shumë aktiv me të gjitha palët e interesuara, por gjithashtu edhe me anëtarët e tjerë të shoqërisë, për zgjedhjen e Presidentit të ardhshëm. Ka një procedurë kushtetuese për këtë dhe rregullat që duhen ndjekur, duhet të jenë në përputhje me procesin kushtetues. Lidhur me rëndësinë e kësaj, është pozitë e unitetit të popullit shqiptar, por gjithashtu rol praktik në përzgjedhjen e gjykatëseve. Do të shpresoja që së paku të mund të ketë një konsultim të sinqertë mes palëve, në mënyrë që të arrihet, ndoshta të shpresojmë në një zgjedhje konsensuale. E rëndësishme është që duhet të ketë konsultime dhe, nëse është e mundur, pse të mos bëhet me raundin e parë?! E di që mund të shkohet në raundin e dytë, të tretë dhe të katërt…

95 Komente

Si eshte kjo puna e mediave.Sa shume te "pavarura"qe jane.E lexova intervisten e Arvizuse ne disa versione,ne disa organe shtypi.Secila ne hesap te vet.Disa theksojne fort qe paskesh thene se kercenimet ndaj prokurorise do te kene pasoja,disa te tjera theksojne se kishte kerkuar pergjegjesine e socialisteve per 21 janarin.

Ne respekt te lexuesit,te pakten intervistat e personaliteteve,media duhet t'i pasqyroje te plota.Askush nuk i ndalon qe te bejne shenimet e tyre redaksionale,por menyra e felliqur qe ndjekin per te nxjerre ne dukje vetem ato pasazhe qe ju interesojne padroneve,eshte shume e neveritshme.

Nezha, kete e ka thene llaf per llaf ambasadori, as abcnews, as panorama, as zeri i popullit:

E di që duhet të jem shumë i hapur, në ditët e fundit disa prej retorikave kanë dërguar pak ajër të ftohtë në Ambasadën e SHBA-ve, kjo mund të thuhet edhe për Uashingtonin. Për të tretën herë dua të theksoj faktin se performanca, sjellja e zyrës, sjellja e saj personalisht është një subjekt legjitim që njerëzit mund ta kritikojnë, sepse ajo duhet të japë llogari sikurse të gjithë, por përsëri ka një kufi që s’duhet tejkaluar. Përndryshe, mund të ketë pasoja

e keqja (nder te tjera dhe e medias shqiptare) eshte se jane ose kundra sales/rames ose pro sales/rames

pra nuk ka asnje qe te thote se si eshte realiteti i vertete shqiptar ne politike ekonomi dhe fushen sociale. smiley

 

 

Nese do te kishte te tille ,do t'i kishte te mbyllura shtigjet e fitimit te paligjshem dhe do te falimentonte shpejt.Kuptohet lehte,apo jo?

nga financiare besoj se jo sepse ka plot njerez ne shqiperi qe duan nje paanesi ne analiza ...por nga ana fizike do te kishin me verte presione e kercenime besoj ...ne kete te fundit te jap te drejte  ...por nga ana tjeter nje here e mire duhet filluar me keto gjera ... lirine sta fal njeri ...

E pse u duhet liria ketyre tipave...!!

me duket se nuk po merremi vesh smiley

personalisht e kam fjalen per median dhe analistat qe paraqesin situacionet

sepse lexova diku qe kjo interviste e Arvizos po interpretohet nga media te ndryshme ndryshe sipas pozicioneve qe ato ne politike kane

Duket se se paske kape trenin e djeshem te linjes Fatos-Lubonje. Mo e vra hic, futi ca qofte serbe e nje gote raki ke stacioni se treni i rradhes nuk ka per te vonu.

se kuptoj qarte se clidhje kane qoftet e rakia e lubonjes me keto qe po them une ...

 

ajajajaj ketu i duhet terhequr veshi ambasadorit amerikan.

smiley Nuk thuhet "protesta e dhunshme e 21 janarit", por "ngjarjet ne bulevard".

Nuk duhen bere keto gabime te renda.

tre deputete te ps-se jane qe nga sot ne ndjekje penale per organizim proteste te dhunshme. heqjen e imunitetetit e kerkoi prokuroria.

Pse nuk e kerkoi para nje viti?

postieri i ri nuk gjente adresen

sepse sic tha kryeprokurorja po hetonte policia per kete ceshtje. dhe nga korrik-gushti policia ju pergjigj qe kjo ceshtje duhet mbyllur sepse nuk gjejne prova per implimin e ketyre njerezve ne organizimin e protestes se dhunshme. kerkoji llogari lul bashes, avenir pekes dhe bujar nishanit pse se kane bere punen si duhet.

Policia merret me rendin publik, hetimet jane detyre e prokurorise. Po lere mos u lodh kot. Kur s'do, s'do. Detyrohet tjetri me zor? Nuk detyrohet.

ok mer ok, ne rregull, nqs ty te eshte mbush mendja qe policia s'ka per detyre te hetoje po kryeprokurorja ja ka fut kot, une s'ta nderroj dot mendjen. fakti eshte qe gjithe karabushet e pd-se qe kane fol mbas intervistes se prokurores, kete pike se kane kundershtuar dot, madje s'jane perpjekur fare ta kundershtoj

Nuk eshte puna c'besoj une. Loja duket qarte. Prokuroria nuk do te hetoje organizatoret e sulmit ndaj kryeministrise, ops me fal "ngjarjes ne bulevard". Nuk do. OK. Qarte.

Sepse Naltmadhnia nuk lejoi ndalimin dhe arrestimin e grupit të zjarrit dhe hetuesit nuk i kanë dhënë prova për ta . Mëkëmbsi perandorisë ka bërë lëshimin por po tërbohet se Nm s'po e mban fjalën ndaj kërcet tv më tv se e kupton që ka dështuar para eprorve të vet pasi ka dalë garant i zgjidhjes së çështjes urtë e butë e plot tigani.  

nuk jane per organizim proteste te dhunshme swed, po per organizim te nje mitingu te paligjshem. Diferencen secili mund ta interpretoje sipas shijes.

shume e sakte, nuk e di a ka kodi penal perkufizim te tille "organizim proteste te dhunshme"

Veprimet e palejuara ku hyn dhe dhuna e shdërrojnë protestën të paligjshme , juridikikisht kur kto veprimet të paligjshme janë të organizuara nga organizatorët . Në të kundërt secili varet për këmbësh të veta për veprimet e tij.

Nuk e kam degjuar vete ambasadorin por me kete pak qe lexoj ketu me le pershtypjen e nje njeriu shume pak profesional dhe teresisht paragjykues ne te gjithe kete histori.

Duhet të takoj një shqiptar, që ende nuk ka një opinion të fortë politik lidhur me një qëndrim.

Une do te thosha: Duhet të takoj një ambasador te huaj, që ende nuk ka një opinion të fortë politik lidhur me një qëndrim per 21 Janarin.

Pertej kesaj ndihem i fyer qe ne vendin tim keta amasadore televizive shetisin studiove televizive e japin "leksione" per ate se si zihet kosi, apo se cfare roli ka kryeministri, prokurori apo kryetari i nje partie opozitare. Ndihem i fyer sepse na kane ulur ne nivele te paarritura me pare (ndoshta edhe atehere kur shteti i ri shqiptar kontrollonte vetem 30% te territorit shtetaret tane kishin pak me shume dinjitet se keta rronco-poncot qe e kane kapur me perdhune pushtetin e nuk duan ta leshojne...

Shume e drejte! Edhe une ndjehem i ofenduar. Qofte kushdo ambasador e cfaredo qe deklaron. Thjeshte nuk dua qe te prononcohet cilido nderkombetar per cfaredo qe ndodh ketu, dhe aq me pak me tone mesuesish sikur te ishim fis i humbur i amzones.

fatkeqsisht ambasadoret(sidomos ky i USA) jane vene ne poziten e atyre rrotave te vogla qe i viheshin bicikletes mbrapa kur dikush e mesonte, sherbenin per te ruajtur drejtpeshimin meqe vete nuk mundje. Kur ta mesosh t'i japesh vete bicikletes, nuk ke nevoje per rrota pastaj.

boisa, dakord me ty nese keta ambasadoret televizive jane rrota "te vogla" por keta me duket se kane kohe qe kane zevendesuar RROTAT e medhaja dhe tani po marrin ne dore dhe timonin. Rrotat e vogla e kane funksionin qe te mos bien ne sy (diku mbrapa) dhe jo te zene faqet e gazetave si rock star.... Nejse te kuptohemi nuk ka faj Arvizu-ja per kete dhe nuk eshte se po e kritikoj ate per kete gje,(kuptohet pertej nivelit te tij pak profesional ne situata te tilla) po fajesoj pikerisht RROTAT e medhaja qe jane aq te shtrembera sa ne vend te levizin bicikltetn para e cojne mbrapa, anash, e nga te munden...

Ca beni gerr verr kot. Keni 20 vjet qe i keni varur syte te Amerika e perendimi. Ndihma, borxhe, opinione, azile, lypje per pune, lypje per nenshtetesi, kacavjerrje neper anije, mbeshtetje politike per jashte, mbeshtetje politike per brenda. Kur ju intereson, i filloni fjalite "edhe te huajt thane qe...". Kur s'ju intereson, fyheni. O kerkoje, o mos e kerko ndikimin e tjetrit. Po e kerkove, mos e peshty, po haje m... sic e kerkove.

http://en.wikipedia.org/wiki/51st_state#Albania

ambasadoret, sidomos ky amerikani, ben detyren dhe ta beje si ceco, le te rrije nga nje zyre ne tjetren gjithe diten duke u perpjek te binde shqiptaret qe te merren vesh sepse ne fakt ishin keta qe nderkohe qe neve na duheshin rrota te vogla per te rujt drejtpeshimin, na moren dhe na futen direkt ne Tour de France. It uoz a mirakell of fridem.

Kev nuk kam replikuar ndonjehere me ty, por nga kendveshtrimet e tua dhe te disa te tjereve si dhe nga militantizmi i tepruar i treguar ketu me duket qe ty nuk te takon t'i thuash keto fjalet e mesiperme. ne jemi produkt i asaj qe bejme e asaj se si sillemi....

Asterisk,

Shtojca ime ishte mese neutral dhe me permbajtje te pergjithshme, pa meshuar paragjykimin tim partiak. Nuk ishte ftese per komunikim, shjeshte nuk doja te perserisja ato qe the ne nje koment vetjak. Mbase ke deshire ti per komunikim, une nuk ta refuzoj e te paragjykoj sic ben ti. Sa per thelbin, eshte fakt qe keta ambasadoret po e teprojne dhe po sjellin me shume irritacione.

Kujdes se do te hidhen sklleverit dhe ty ne fyt, sic mu hodhen mua tek tema tjeter..

Ik o Arvizu se po behesh lol. Ne 21 janar kur prokuroria kerkonte arrestimin e gardisteve, atehere le te nderhynte ku Arvizoja jo sot.... apo ahere e kishte mendjen ek burri i shtetit qe ndali gjakderdhjen!

 Mendoj që është një gabim, edhe sepse njerëzit kërkojnë baraspeshim

I duhet thënë mëkëmbsit (nqs është përkthyer drejt) se njerzit nuk kërkojnë barazpeshim por shohin tendencë për barazpeshim me ndërhyrjen e drejtpërdrejtë të tij.

Cfar kryevepre! Vuvuzelat e PD qe shkembejne komente per cilesine e mediave ne Shqiperi. Nderkohe qe intervisten e kan perpara teresisht e transkriptuar. Hahaha komedi, komedi!!!

Për ju është një yll në ngjitje në politikën shqiptare Lulzim Basha?

Sigurisht, mendoj që është e drejtë ta themi këtë. Nuk e di ekzaktësisht sa vjeç është, është afërsisht 30 e ca vjeç, është kryetar i Bashkisë së Tiranës,

Dmth sipas mëkëmbësit gjithë fajet i paska Saliu dhe për vrasjet ! Ou , çudi ? apo   presion Nmadhnisë për dorzim pa kushte ? 

Pasardhesi. Amerikanet jane shume te dashuruar me teorine e vazhdimesise.

Ai e sheh si trashëgimi deri sa e kuptonte dhe frustrimin e Nmadhnisë nga mënyra e rrjedhjes së ngjarjeve që d.t.th. që ai është i mbrenshëm dhe i di mirë gjërat. Nqs Të kujtohet më 8 maj përveshi mëngët i bindur që Lulka do fitonte pasi ishte pjesë e skenarit për fitoren e tij. 

Mos harro qe ka permend dhe Blushin. Piketat jane vene.

Ka përmendur Refreshin gjithashtu. Mgjtht unë mendoj se është presion, nuk munden ata ti japin mbështetje një politikani të akuzuar me fakte për dy vepra penale , rrugën dhe detin dhe e treta ësht rrugës në bulevard,pamvarsisht mbështetjes që kanë tek ne. Ky s'ka fare fines , por prap nuk do të jet i hapur e i drejtë si mëkëmbësit e vërtet perandorak. 

Mos harro ky se ka mbyllur kërcënimin për celula antiamerikanesmiley (me siguri këshillë e Naltmadhnis)

Ehhh Amerikanet, Amerikanet. Kush i njeh, i njeh. Kush nuk i njeh, me mire mos ti njohi.

Po ndihen PDistet te ofenduar nga Arvizuja.

Dmth paska dale kunder Sales?

Ambasadori-Guvernator,po e shenderron shqiperin njesoj si Kosoven qe e "clriuan" amerikanet dhe po e rrokullisin drejt gremines,

besoj te  gjith shqiptaret  e vertet ndihen te ofenduar nga trajtimi qe na bejn amerikanet,sigurisht ata e kan ven re karakterin ton prej domate qe nuk jemi te aft te qendrojm vet ne kemb por duhet te varemi tek i forti,sigurish dhe pritja prej bythlepirsi qe populli shqiptar i beri G bush tregon se deri ne ça pike na perçmojn ne amerikanet,nderkoh qe greqia i mori 140 miliard euro prej eu me mbeshtetjen e usa  ,edhe pse i pret gjithmon ftoh presidente e usa dhe kan 10 her me pak ushtar ne afganistan sesa ka shqiperia,siç duket amerikanet din sesi te vlersojn !

Bislilah,rahman e rahim!

Nuk e di pse ma shpif ky sa here qe ja shof surratin. Sec kam nje pershtypje qe ky do te kete ngel ne klase kur ka qene ne fillore. 

Arvizuja ka dhene dhe njehere prove se eshte shume konseguent ne qendrimet e tij, jo i balancuar sic provojne ta etiketojne, por konseguent pa asnje dyshim. Interviste shume interesante ku ka per te dyja padiskutim, po si gjithmone materiali tirret e shtriqet sipas interesit. Pika e pare qe binte ne sy, menyra si ju pergjigj pyetjes ne lidhje me sistemin e demokracise funksionale; ca dite po ca dite jo, dmth ecni ne ato shina, por dilni shpesh nga binaret. Mendoj se i implikon te dyja palet, por i djeg me shume qeverise qe de facto merr koston a profitin e cdo te mire a jo te mire qe ndodh ne vend gjate mandatit te saj. Padiskutim qe nenkupton dhe pergjigjen e pyetjes se perse roli i nderkombetareve ne Shqiperi eshte me i larte sec duhet te jete normalisht. Shume interesante dhe pergjigjet mbi 21janarin. Nga njera ane i terheq veshin kryeministrit per retoriken e ashper e tej cdo mase ndaj prokurorise(vini re, retoriken jo sulmin, pasi ka nje ndryshim thelbesor mes te dyjave, ndryshim qe opozita e shet per barazi per interesa te saj(nga njera ane hap dhe nje paranteze interesante pasi limiti me i madh i Berishes eshte pamundesia e tij, karakteriale sidomos, per te prodhuar politike e elemente te politikes sipas standartit te 2012-tes, po duke mbetur te standarti i viteve 90' e kjo perfaqson rrezikun me te larte per te per te humbur pushtetin)), nga ana tjeter pozicionohet qartazi ne ate qe ajo qe ndodhi me 21janar ishte(dhe) pergjegjsi e Ps-se, e e ben kete, pa pritur rezultatet e hetimit, ku dhe eshte kuptuar tashme qe prokuroria nuk ka ndermend te levize ne kete drejtim. Cfare ka konseguente ne qendrimet e ambasadorit; fakti qe si ne 22janar si sot rreshtohet(i detyruar nga faktoret tane "te nderuar" brenda vendit) ne krah te institucioneve, jo per interesa te momentit, jo per balance te brendshme, jo per stabilitet politik, por per stabilitet demokratik, pasi ne ate "demokracine funksionale" ekuilibrat institucionale jane faktori me i rendesishem mbase. Po mund ta kuptoj dhe bezdine qe shkakton protagonizmi nderkombetar tek ne. Me duket jemi bere si ai pacienti qe bezdiset kur doktori i thote disa here se duhen pire ilacet.

+1

Sidomos kjo pjesa ketu

Cfare ka konseguente ne qendrimet e ambasadorit; fakti qe si ne 22janar si sot rreshtohet(i detyruar nga faktoret tane "te nderuar" brenda vendit) ne krah te institucioneve, jo per interesa te momentit, jo per balance te brendshme, jo per stabilitet politik, por per stabilitet demokratik, pasi ne ate "demokracine funksionale" ekuilibrat institucionale jane faktori me i rendesishem mbase.

Intervisten nuk e kam pare. E lexova kete pjesen ketu dhe nje pjese te Koha Jone.

Ka analista ne shqiperi nuk ka hajgare!!!

Arvizuja e imagjinon Inen si nje drenushe te bukur ne gojen e frikshme te Bishes.E Bukura dhe Bisha-perralle nga demokracia shqiptare.

Kuader i piktorit Arben Morina, 2009 (ose dhe me heret):

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v4298/150/48/1641514745/n1641514745_246474_2642918.jpg

ps. dajosh, si t'kom? smiley

 

ka nje drite te pazakonte ne syte e saj, drite qe vjen nga larg.drita lind andej nga perendon smiley

eeeeee, ma kalove  bravo......nuk di a e njef ti Benin, por o çun per s'mari.....

Thuji a do t'ia publikojme ca punime ktu ne  teme me vete. E kam vertete.

Pak food for thought emigrant.Ina Rama thjesht ka meriten se futi FBI ne valle.kur foli paraqiti provat qe ia zbuloi fbi.gjithashtu flet serbes serbes sepse ka shpatullat e ngrohta nga perkrahja amerikane.Ata i thone mos e ca bithen se ke ne.pra shkurt ne gjithe mesele edhe nese hetimi ka arritur aty ku ka arritur eshte merita e usa .shqipot per cudi kane ngritur kohet e fundit ina ramen ne statusin e heroit kombetar ne nje rang me skenderbeun.ne vend ka filluar inarama mania kur jane hetuesit e fbi qe e ftilluan ngjarjen dhe jo prokuroret e ines.pra shiko sa shpejt harrohet ndihma e te huajve nga shqipot dhe e marrin gjithe lavdine per vete.

Ah emo, vone e kapa ket perle. Do e printoj wallet size e drejt e n'portofol. Shpirti vogel i Ramazonit smiley

Falemnderes smiley

Flm admin per prurjen e kesaj interviste. 

O Altin,po edhe Greqi e Priti presidentin Ajzehauar me me madheshti se ne Bushin.Cfare ishin atehere ata bythelepiresa?
Rrini ore se late nam duke share popullin kot e me kot.
Ishte presidenti i pare amerikan qe vinte ne Shqiperi,me cfare duhej ta prisnin me domate?E perse ta prisnin me domate?Se po njihte pavaresine ne Kosoves dhe futi Shqiperine ne zor ne NATO?
Po amerikanet dine se si vleresojne prandaj Greqia po i merr ato euro dhe do ti duhen 40 vjet te punoje per gjermanet dhe amerikanet.

Ne vend qe te vini duart ne koke se ne cfare gjendje eshte sistemi politik shqiptare sot,merreni me budallalleqe se perse nuk e pritem Bushin me domate.

Po berlinezet perse e priten Kenedin me lule?Edhe ata si ne si domate jane?

tashti qe e tha ky kete...

Nje pyetje kishe per Tao-Taon e SHBAse..."Kush jane keto pasojat?"..."Dhe perse nuk i sqaron?".... smiley

 

Po dal paksa nga tema ketu...Po bej nje pyetje per ligj-njohesit ketu ne PPU

A ka fuqi ligjore Topi te shperbeje parlamentin dhe te kerkoje zgjedhje te parakohshme keto muajt e fundit?

Jo nuk ka.
Presidenti deri ne 1997 e kishte kete fuqi ligjore,por dhe kjo duhej te miratohej nga parlamenti.

Arvizu:

"Kam zhvilluar shumë biseda me Kryeministrin dhe ai është shumë i frustruar, madje i zemëruar me mënyrën se si janë shpalosur disa prej këtyre. Duke qenë shumë i sinqertë, unë jam shumë… i lidhur me ndjenjat e tij. Mënyra se si është hartuar demonstrata që të ishte e dhunshme, gjithashtu Këshilli i Ministrave është sulmuar fizikisht nga kjo turmë. Kjo nuk është mënyra se si duhet të funksionojë një demokraci. Nga një nivel kam shumë simpati për frustrimin, zemërimin. Si do të ndiheshim nëse do të ishim zgjedhur në mënyrë demokratike për të qenë kreu i qeverisë dhe papritmas është kjo skenë më turmë jashtë? Nuk është kjo mënyra se si duhet të funksionojë demokracia. Pasi është pastruar çdo mbeturinë dhe pastaj vazhdon hetimi, duhet të ketë një kurs gjyqësor".

Faleminderit Arvizu!

Te njejtat ndjenja me berishovicin ndan dhe bashar al assadi.

bashar al-asadet dhe benalite jane ne kupolen e PS, Berisha sic po thote edhe perfaqesuesi i Amerikes eshte nje lider i zgjedhur ne menyre demokratike dhe ka legjitimitetin e dale nga populli, nuk hicet nga posti me dhune. Te pakten ne nje demokraci jo.

shume e drejte. po c'dreqin do arvizu tani qe thote kercenon "sulmet ndaj prokurorise jane me pasoja"? ne demokraci pushtetin e ka populli dhe jo nje ambasador i huaj. 

kush te tha ty qe jemi demokraci ne?

sa per asadin, e dime te gjithe o trim se kush shkakton dhune vrasje dhe atdheshitje ne ate vend.

PS: hiqet.

Mos u irrito se do e kete denuar ngjarjen ambasadori amerikan i kohes padiskutim. Ceshtja eshte se politiken nuk mund ta konceptosh si muhabet grash, ku njera ruan ne mendje ate qe i ka thene tjetra pas kraheve para 30vjetesh. Vota e votimi mund te mos lajne moralin njerezor po lajne me siguri moralin politik.

Ky eshte kokrra e debilit. Ka arritur kulmin e debilizmit dhe teveqelllekut.
arviz, o idjot! Te sulmosh prokurorine te pakten te quajne "burre shteti", madje te rrine dhe ambasadoret e amerikes si chihuahua pas bythes se paris hiltonit.

Arvizuja si mik qe eshte po flet drejt e qarte per te gjithe krahet e politikes dhe institucionet ne Shqiperi. Kerkimi i llogarise per prokuroren e pergjithshme eshte dicka normale, bile e domosdoshme sic thote edhe Arvizu (perifrazim), pasi edhe prokurorja si cdo zyrtar publik ne Shqiperi duhet te jape llogari para opinionit dhe Kuvendit, por Arvizu, ky diplomat brilant, po i terheq veshin pak mazhorances qe nuk ka pse perdor fjalor te forte kundrejt saj.

Pra, ka te drejte kur thote qe sulmet ndaj prokurores jane gabim, qe ajo s'eshte e lidhur me Edi Ramen, dhe qe protestuesit i vrau garda, dhe qe berisha ka fshire serverin pasi jane vrare, per te zhdukur gjurmet?

 

Keto po i thua ti jo ambasadori i nderuar Arvizu.

smiley

e pe arvizune te Sokol Balla?

1. tha qe nuk e kuptoi se pse hetimi i videos se ilir metes, nga amerikanet, u refuzua nga gjykata shqiptare, kur ai ishte hetim shume i rregullt (pra, videoja s'ishte e montuar), dhe qe shpreson qe te mos ndodhe e njejta gje me videon e FBI (qe thote se serveri eshte fshire dhe qe njerezit jane vrare nga garda), dhe qe SHBA mbeshtet fort prokuroren e pergjithshme (pra, s'eshte puciste) dhe qe sulmet ndaj saj jane te demshme (pra, jane genjeshtra).

Edhe une, po mos kisha burim tjeter buke pervec sales, do i thosha derrit daje si puna jote. 

e kam pare direkt mbreme, skam nevoje ta shoh tek Sokol Balla.

une e kam pare me 22 Janar 2011 kur shkoi te pergezonte Forcat e Rendit.

Sigurisht, forcat e rendit kane bere detyren. S'jane ne varesi direkte nga Sala. Garda eshte kembeza e pistoletes se sales, ajo dihet. Keta te fundit Arvizu thote qe duhen plasur ne burg, duke thene qe hetimet e FBI-s s'duhet te refuzohen nga gjykata si me Ilir Meten.

Arvizu po thote qe shpesh here edhe vete ka pasur mendime te ndryshme me Ina Ramen, Arvizu po thote qe ka pasur sulm te dhunshem ndaj KM, ndersa Ina Rama tha nuk ka pasur, Arvizu po thote qe mbeshtesim zyren e prokurorit te pergjithshem, pra keq apo mire eshte institucion, Arvizu po thote qe Ina Rama eshte zyrtar publik dhe te gjithe kane te drejte te komentojne dhe kerkojne llogari prej saj, por duke evituar sharjet apo fjalet e forta, Arvizu po thote qe eshte i lidhur me ndjenjat e Berishes per kete ceshtje, Arvizu po thote qe PS duhet te kerkoje falje per protesten e dhunshme, Arvizu po thote qe i ka terhequr veshin Ina Rames per rrjedhjen e informacioneve, Arvizu po thote qe protesta ka qene e skicuar per te mos qene e rregullt, Arvizu po thote qe vdekjet e shkaktuar nga armet e zjarrit ti nenshtrohen procesit gjyqesor, nuk po thote vrasje e as nuk po fajeson dike. Arvizu po thote, citoj: "duket se ka pasur pyetje per serverin e KM", nuk po thote asgje me shume.

Do me shume? E moret vesh me ne fund qendrimin amerikan apo jo? Nuk je me dezhurnin e PS-se ketu shoku rrenacak.

Pls, mos genje sy per sy

FBI tha qe jane bere vrasje nga garda, dhe eshte fshire serveri, dhe Arvizu po thote qe raporti i FBI-se nuk duhet te refuzohet, sic ndodhi me raportin per Meten.

There was an U.S. firm that was contacted and provided some analysis at the request of the prosecutors, and for whatever reason, that testimony, that evidence, was thrown out of court.  I don’t really know the basis for that but I’m very curious because of the implications for the January 21 investigation. And I know we are going to talk about that, but I certainly hope that is not a broad precedent to not permit foreign evidence to be introduced because if that is the case, then that is going to be a big problem. 

 

Kupton shqip apo vetem ramisht? Arvizu po flet qarte ne intervisten qe ka dhene mbreme ne abcnews dhe nuk flet ne asnje pjese te intervistes per vrasje per fshirje, fshehje etj. Arvizu po drejton gishtin pa diplomaci ndaj atyre qe "skicuan nje ptoteste jo te rregullt".

O genjeshtar, te kam sjelle transkriptin e arvizuse. 

Prape u bere bisht te gjitha gjerave qe them, dhe vazhdon fjalet e Berishes, fjale per fjale. genjeshtra sy per sy. Kur te diskutosh pike per pike gjerat qe vijne ne koment, atehere behet debati normal. Keshtu, bjeri se i bie mire.

Perfundimisht ti nuk kupton gjuhe tjeter pervec ramishtes. Ja c'thote Arvizu per hetimin:

"Dukej sikur ka pasur indikacione që ndoshta një nga armët që është përdorur nga Garda, mund të jetë ndryshuar tyta. Kjo mund të shfaqë mundësinë e një mbulimi. Nuk është kjo që po them, por mund të ketë disa gjëra paraprake, të cilat shfaqin një mbulim. Kjo gjë duhet hetuar, sepse drejtësia duhet ta mbajë politikën sa më larg të jetë e mundur."

Ato qe ka thene per protesten e dhunshme dhe PS-ne, ti perifrazova me siper. Tani vazhdo genje se vetem deshurni i PS te beson.

ueee, prape i bere bisht gjithckaje qe kam thene e vazhdon modifikon pa piken e turpit fare. Qenke i pacipe.

A ka thene FBI qe jane fshire serveret? A ka thene qe arma e shefit te gardes ka vrare nje protestues e pastaj eshte nderruar tyta me te shoferit te vet? A eshte edhe shoferi i vet ushtarak i gardes? Pra, a ka vrare garda? A jane fshire serveret? A po te thtoe qe prokuroria s'duhet sulmuar? A ka thene qe e mbeshtet prokurorine? genjshtar pa piken e turpit!

te plepat e ke mesuar anglishten?

O nosh, tipa si puna e ktij kane hape tallalin neper tv e gazeta qe gjoja videot e metes jane analizu nga laboratoret e FBI. 

Dhe une mundem me kriju nji laborator te tille, kjo sme ben mu as CIA e as FBI. Duhet me dite me nda shtetin nga privati. Shqiptari e ka shume te vshtire ta boj kte! smiley

Arvizu tha qe ai privati eshte perdorur dhe nga qeveria amerikane dhe eshte shume i besuar, dhe qe e kane sugjeruar ata, dhe qe s'kupton se per c'arsye s'u pranua ajo e Metes, e shpreson qe kjo te mos perseritet. smiley 

 

Per t'kuptu se si e pse, duhet me dite se ca asht FBI e ca asht policia (NYPD pershembull), nga kush varet njena e nga kush varet tjetra. Ku nis e mbaron juridksioni i njeres e ku fillon i tjetres. Une ne nji nga kto debate jam mundu me e spjegu se pse policia ka raste qe perdor laborator privat dhe se si FBI nuk perdor sepse nuk i lejohet (por ka lab-et e vet), dhe sinqerisht qe jam duke pritu me ja nise edhe ihere. 

Arvizu mendon se flet me njerez qe kane dijenite baze te nji shqiptari qe i asht dasht me dite 2-3 gjuhe te huaja per te mbijetu kto 22vjet. Por cti bash se ne ato gjuhet e huaja i perdorim vetem per t'ngacmu ndonji italiane apo gjermane ne facebook e jo per t'rritur burimet e informacionit.

po te kishte menduar arvizuja se ishte duke folur me ndonej shqiptar jashte, do thoshte "duart lart, ku ke fshehur drogen"

sidomos pas shoferit te ilir metes e reputacionit te kusurit te shqiptareve "me dy gjuhe te huaja qe ngacmojne gjermane"

ai po mendon se po flet me njerez normale, me tru ne koke smiley

Une ndoshta harrova me thane aty ma siper qe amerikaneve ju flasin ndryshe sepse kto flasin vetem amerikançe dhe ka nga ata qe thone se flasin dhe spanjollçen e kur ju flet spanjollçe te shohin sikur te ishe ufo; me nji ekspression t'ftyres qe flet e te thote "çer-e thu mer yahoo!", kshuqe nuk pretendon kush shume nga kta qe s'dine se evropa asht kontinent. smiley

ti shoku s'di te shkruash as shqip, jo me gjuhe te tjera. S'te mora vesh c'ke thene ketu, dhe e lexova dy here.

"yll në ngritje" (rising star) s'duhet marrë doemos si lëvdim apo mbështetje, është thjesht thënie  për rritjen në pozitë, është më tepër një vëzhgim.

Amerika paska rene ne dashuri me Bashen, dashka qe Rama te kerkoje falje per 21 janarin dhe qe pastaj bashke me Berishen te dale ne pension dhe ti lere vendin Blushit, pikerisht tani kur Rama doli kaq hapur pro Arvizuse dhe tha te behet ca thote Amerika.

Pse bre Arvizu na pret ne bese, dhe akoma me keq, pse flet si Lubonja?! smiley

Kshtu si po sillet ky,spo dim ca me ba,si na t'majtit, si kta te djathtit.A ta urrejme,apo ta dum?  smiley

smiley

loool... smiley

 

pjetro, ky viza osht bo si ato gocat e proverbit qe e kallxojn mas gardhit mer. smiley

ps. hej se mos kujto se jon t'gjith kshu n'amerike, se s'kishim nejt asnji minut ktu kur mos kem njeri. se krijo robi pershtypje t'gabume. as nga basareti nuk jan kshu, jo. ka ne zona te caktume, nuk them, po anej nuk para na con puna.

smiley

E marr me men qe s'asht dhe aq keq anej nga ju,po dhe po qe keq,pse ju kena qu ju anej?smiley Dhe do t'meta qe i kane,i kane prej do lloj surretnish, qe dhe me bazret, s'duken si amerikansmiley

Stefani eshte nga te paktet qe e thote gjene sic eshte dhe pa ju trembur syri: Arvizu eshte pjese e kambit blu qe synon te zevendesoje Berishen me Bashen.

Zoti arvizu kujtoj se po na ben nder ... qe sistemi serb ne tirane te kaloje sa me lehte per shqipet... nuk e di ai qe shqiptari eshte I droguar me sherre. Ato na kujtojne qe jemi gjalle.
I say we're better than this. A lot better.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).