Që nga 2009 përparimi ka ngecur; Opozita-SHBA rrëfim i ndryshëm për 21 Janarin

Ku po shkojnë shqiptarët dhe a justifikohet ngecja e reformave prej dy vitesh në Shqipëri? Ku ndahet dhe ku bashkohet SHBA me socialistët dhe demokratët për 21 janarin dhe korrupsionin? Këto pyetje të Janush Bugajskit kanë sjellë një rrëfim të sinqertë të ambasadorit amerikan, Aleksandër Arvizu, i ulur në karrigen e shfaqjes "Bugajski Hour", një transmetim ekskluziv në "Albanian Screen". Me konstatimin se shqiptarët gjenden mes frustrimit dhe patriotizmit, 2009-a konsiderohet prej përfaqësuesit të diplomacisë amerikane si një pikë kthese negative për vendin tonë. 21 janari është perceptuar si një ditë dramatike, një zgjim i vrazhdë, një tronditje e sistemit. Asistenca e FBI-së në hetime, thotë Arvizu, shton besueshmerinë e provave. Diplomati amerikan qartëson edhe mospajtimin me opozitën për këtë ngjarje.

Nuk do të bëj një prezantim të gjatë për ju sepse mendoj se tashmë jeni mjaft i njohur në Shqipëri. Ju keni 30 vjet eksperiencë të shkëlqyer me shërbimin diplomatik amerikan në pjesë të ndryshme të botës. Besoj se keni rreth një vit e gjysëm që jeni këtu në Shqipëri. Keni filluar të kuptoni vendin, si funksionon ai. Më lejoni të filloj menjëherë, atëherë, me disa pyetje të përgjithshme për përparimin e Shqipërisë në 20 vitet e fundit. Kanë kaluar dy dekada që nga përmbysja e komunizmit. Cili do të ishte vlerësimi juaj i përgjithshëm përsa i përket përparimit të Shqipërisë drejt të qënit një demokraci në zhvillim, apo një demokraci e zhvilluar dhe si krahasohet veçanërisht me vende të Europës qendrore si Polonia, çekët apo sllovakët dhe të tjerë që kanë një demokraci të konsoliduar. Pyetja është a e ka arritur Shqipëria këtë apo ka ende rrugë për të bërë?

Kjo është një pyetje shumë e mirë. Unë mundohem të rivlerësoj përgjigjet e mia herë pas here për t’u siguruar që ato që kam thënë më parë janë ende të vlefshme edhe duke marrë parasysh informacionet e reja, eksperiencat e reja dhe gjërat që kam mësuar. Por ende mendoj, dhe e kam thënë këtë më parë, se në gjykimin tim, asnjë vend tjetër nuk ka ecur më larg se Shqipëria në këta 20 vjet, 21 vjet në fakt, përsa i përket shënimit të përparimit. E besoj shumë fort këtë dhe mendoj se është edhe më mbresëlënëse që nuk ka qenë një vazhdimësi e njëtrajtshme në 21 vjet, të themi. Patëm hapjen në vitin ’91 dhe mendoj se vendi po ecte shumë mirë deri tek shfaqja e piramidave, rënia e tyre dhe sigurisht, kalimi në kaos, apo gjysmë-kaos. Pastaj u deshën disa vjet që të dilte nga aty, të themi nga 2001 deri në 2009. Pra, nuk ka qenë një vijë e drejtë për 21 vjet. Ishte një pengesë tepër, tepër e madhe dhe iu desh që të rimerrte veten. Përparimi gjithashtu reflekton pjesërisht faktin se, si asnjë nga fqinjët e saj, Shqipëria filloi nga një pikënisje shumë më e ulët dhe ky është një fakt tjetër që duhet marrë parasysh.

A mund të thoni që disa vendeve, në veçanti atyre që fillojnë nga një pikënisje më e ulët, u duhet një brez për zhvillimin, zhvillimin demokratik; që zgjat më shumë. A mund t’i jepni shqiptarëve një afat përsa i përket kohës që do t’u duhet për të arritur nivelin e Polonisë apo të Republikës Çeke?

Kam ndjesinë se ka një farë padurimi apo nervozizmi nga ana e popullsisë kohët e fundit dhe kjo është gjë e mirë. E përsëris, pranohet gjerësisht se përparimi ka qenë mjaft mbresëlënës, por, sërish, pyetja është çfarë është bërë kohët e fundit? Sidomos po të marrim parasysh faktin se që nga 2009 përparimi ka ngecur dhe për pasojë frustrimi është në rritje. Ka ende një atmosferë të polarizuar por do flasim sërish më vonë për këtë, besoj. Jam i shqetësuar për brezin e ri. Mundohem të takoj njerëz te 20 apo 30 vjeç apo dhe fëmijë që janë ende në shkollë dhe gjithmonë dal me energji nga këto takime. Shoh shumë të rinj të shkëlqyer, shumë ambiciozë, të cilët janë ende në shkollë dhe në këtë kuptim, ndjehem optimist përsa i përket të ardhmes së vendit. Por kur sheh rreth e rrotull, institucionet, mungesën e efikasitetit të tyre, ti vret mendjen: ku po shkojnë?

A ka rrezik të hapave prapa, me fjalë të tjera, a mund të përcaktohet Shqipëria, jo një demokraci e dështuar, por një demokraci e lëkundur? E shihni dhe ju kështu? 

Kam folur me disa njerëz për këtë dhe shumë nga opinionistët që e njohin shumë mirë vendin kanë përdorur pikërisht këtë term. Unë nuk kam arritur ende në këtë pikë. Jam shumë i qartë kur them se reforma ka ndalur dhe, në fakt, është pothuajse një situatë në të cilën nëse nuk ka përparim dhe fillohet nga një pikënisje e ulët, praktikisht mund të ketë kthim prapa. Por unë nuk shoh që kjo të jetë duke ndodhur. Dua të them se sinqerisht, nuk e besoj se njerëzit do ta duronin këtë. Mendoj se çdo qeveri që të jetë në fuqi, qoftë e PD qoftë e PS, në qoftë se ata do të përpiqeshin të kthenin pas disa nga reformat, të riktheheshin në disa nga segmentet e errëta që kanë kaluar, nuk mendoj se njerëzit do ta pranonin këtë. Përgjigja e shkurtër për pyetjen tuaj është se nuk e shoh këtë rrezik. Duket se ka një qëllim të unifikuar kombëtar përsa i përket drejtimit të ardhshëm të shoqërisë dhe vendit. Çështja është kush do ta udhëheqë këtë përparim.

Është interesante që përmendët brezin e ri. Kam ardhur në Shqipëri gjatë 21 viteve të fundit dhe gjithmonë jam impresionuar nga energjia, entuziazmi, dhe shpirti sipërmarrës i të rinjve, gjë që mendoj se është një shenjë shumë e mirë për Shqipërinë në të ardhmen. A shihni frustrim, apati, njerëz që thjesht duan të largohen nga Shqipëria sepse nuk janë të kënaqur me situatën këtu? Apo ende shihni një bërthamë të rinjsh këtu që mund të vazhdojnë ndryshimet, t’i intensifikojnë ato?

Shoh shumë frustrim dhe apati. Dritarja ime tek elementët e rinj të shoqërisë janë vullnetarët tanë të Korpusit të Paqes. Siç e dini, ata janë të shpërndarë në të gjithë vendin dhe kurdo që vizitoj qytete jashtë Tiranës, gjithnjë përpiqem të ulem dhe të ha drekë ose të paktën të pi një kafe apo çaj me vullnetarët e Korpusit të Paqes. I pyes ata, “më thoni, çfarë dëgjoni, çfarë po ndodh.” Dhe ata më thonë se ka një ndjenjë zhgënjimi, frustrimi, për mundësitë e punësimit, për drejtimin e ardhshëm të vendit. Mendoj se në një pjesë të vitit të kaluar kur unë kam qenë këtu, kam ndjerë një lloj pakënaqësie me disa nga prioritetet dhe programet e qeverisë. Dua ta deklaroj se qeveria ka bërë përparim në disa fusha por ka një term që kam dëgjuar ta përshkruajë këtë, “lodhja nga pushteti.” Mendoj se kjo ndodh në çdo demokraci. Dhe kjo qeveri praktikisht ka qeverisur që nga viti 2005… Kjo është një periudhë e gjatë. Parashikimet për 2013 janë të paqarta dhe mendoj se është e natyrshme që të ketë pak vetëkënaqësi, që idetë e reja të mos depërtojnë aq shpejt sa duhet. Pra, ka një lloj frustrimi nga ana e të rinjve. Por, po ashtu, shqiptarët janë jashtëzakonisht patriotë. Ata e duan vendin e tyre, tmerrësisht shumë. Shoh njerëz të moshës 80 apo 70 vjeç por edhe të rinjtë. Kanë një ndjenjë krenarie të madhe, kur shohin flamurin, apo thjesht kur mendojnë për Shqipërinë. Pra mendoj se kjo e kompenson disi frustrimin.

Është një pikë shumë e mirë. Një ndjenjë të fortë identiteti dhe historie… Më lejoni t’ju pyes. Ju përmendët disa nga konfliktet partiake këtu në Shqipëri. Çfarë do të thonit ju për përparimin e Shqipërisë me konsolidimin e demokracisë? Është ngadalësuar ajo nga konfliktet partiake, dualiste e personale që ne kemi dëshmuar gjatë 21 viteve të fundit?

Po, fatkeqësisht, kështu duket të jetë dhe duket se është mjaft e qartë kur sheh zhvillimet e fundit. Do ta konsideroja vitin 2009 një pikë kthese, në kuptimin negativ. Në 2009 Shqipëria dhe Kroacia u bënë anëtaret e 27-ta dhe 28-ta të NATO-s dhe bazuar në ato që kam lexuar dhe njerëzit që kam takuar, pati shumë optimizëm, një ndjenjë përparimi, sigurisht, me hyrjen në NATO, dhe një përshtypje se anëtarësimi në BE ishte shumë afër. Për të qenë të drejtë ndaj Shqipërisë, ato ishin dy vende shumë të ndryshme përsa i përket përparimit, pikënisjes së zhvillimit në 2009. Kroacia kishte rrethana shumë më të mira. Gjithsesi, mendoj se është e vlefshme që të krahasohen të dyja deri në një pikë dhe të shihet çfarë ndodhi gjatë dy viteve të fundit. Kroacia ka vazhduar të zhvillohet; është praktikisht në BE. Kjo do të ndodhë brenda fundit të vitit. Dhe, siç ua kujtoj njerëzve këtu, megjithëse Kroacia ka qenë në një pikënisje të ndryshme zhvillimi, i është dashur të kapërcejë problemet e saj…

Përfshirë luftën…

…Përfshirë luftën, seriozisht. Dhe mendoj ndonjëherë, dhe kjo është një nga frustrimet e mia më të mëdha kur flas si me klasën politike shqiptare ashtu dhe me qytetarët e zakonshëm, është përpjekja për ta përshkruar situatën këtu si unike në tërë universin. Po, gjithmonë do të ketë karakteristika të veçanta të vendeve, karakteristika kombëtare, por, sinqerisht, ky nuk është fare justifikim për shkallën e polarizimit që ekziston. Nuk ka justifikim për faktin që lëvizja reformuese ka ngelur në vend për dy vitet e fundit. Ne, Shtetet e Bashkuara dhe të tjera shtete të komunitetit ndërkombëtar jemi të vendosur të punojmë dhe të identifikojmë partnerë për ndryshim brenda vendit, si ata që janë aktivë brenda partive, ashtu dhe të tjerë jashtë tyre. Po harxhohet koha, siç thuhet.

Më lejo t’i kthehem një fushe shumë specifike, përfshirja juaj personale për të asistuar, për të siguruar hetimin e duhur për ngjarjet e 21 janarit vitin e kaluar, gjë që kam dëgjuar të lëvdohet shumë; e dëgjoj ngado. Keni besim se ky hetim – dhe kjo është diçka shumë e rëndësishme për të gjithë shqiptarët – do të mbyllet me një qartësim të plotë të asaj që ndodhi gjatë atyre ngjarjeve tragjike vitin e kaluar.

Epo, siç e vutë dhe ju në dukje, ajo ishte një ditë dramatike dhe ndodhi një muaj pas ardhjes time këtu, pra një ‘zgjim’ i vrazhdë, një tronditje e sistemit. Nuk dua t’i hyj historisë, rrethanave si u përfshimë, por ne ndjemë se ishte e domosdoshme. Dua të them se asistenca e FBI-së në veçanti për disa ekspertiza do t’i shtojë besueshmëri provave që po paraqiten. Hetimi vazhdon ende. Ne kemi insistuar që, në mënyrë që të ketë besueshmëri dhe t’i jepen përgjigje pyetjeve që shqiptarët pyesin, “çfarë ndodhi atë ditë,” duhet të merret me vrasjet tragjike por edhe aspektet e organizimit, qëllimin e organizimit si dhe zhvillimi faktik i vetë demonstratës. Isha pak i shqetësuar më herët në janar kur rezultatet fillestare dolën dhe pati disa sulme mjaft të ashpra mbi personin e Prokurorit të Përgjithshëm dhe gjithashtu edhe Institucionin. E bëra të qartë në disa intervista se si çdo zyrtar tjetër publik ajo dhe Zyra që ajo përfaqëson duhet të japin llogari për performancën e tyre; ata nuk janë në ngarkim të vendit. Ata duhet të japin llogari si çdo zyrtar tjetër por është jashtëzakonisht e padobishme për këdo nga qeveria që të fyejë Zyrën e Prokurorisë, që të vërë në pikëpyetje kompetencat e tyre për të kryer hetimin. Kështu që m’u desh ta bëja shumë të qartë që Shtetet e Bashkuara nuk e aprovonin këtë.

Me opozitën, duhet të jem shumë i sinqertë, ka një ndryshim kritik midis pikëpamjes së opozitës, përshkrimit të ngjarjeve nga ana e tyre, dhe asaj të Shteteve të Bashkuara. Pikëpamja e Shteteve të Bashkuara është që kjo demonstratë, në ndryshim nga duzinat e demonstratave të Partisë Socialiste në muajt apo vitet e fundit, kjo ishte planifikuar që të ishte e dhunshme; ishte planifikuar që të provokonte një reagim të fortë nga forcat qeveritare dhe fatkeqësisht, ia arriti. Kjo nuk është pranuar kurrë nga Partia Socialiste; ndoshta është për vetë-mbrojtje, nuk e di çfarë është. Ben Blushi është ndoshta i vetmi deputet socialist i cili iu afrua mjaft pranimit se u bënë disa gjëra që nuk duhej. Jam i zhgënjyer. Secili mund të argumentojë pikëpamjen e tij, por ajo që dua t’i them diçka shikuesve tuaj është: ky është një ndryshim thelbësor në interpretim midis asaj që thonë socialistët dhe pikëpamjes së Shteteve të Bashkuara. Është një rrëfim i ndryshëm.

Më lejoni të lëviz drejt një teme tjetër, do të thoja një mangësi në Shqipëri, e cila është vënë shpesh në dukje nga Europa dhe Shtetet e Bashkuara është çështja e korrupsionit. Qartazi, korrupsioni zyrtar vonon përparimin e çdo vendi, politikisht dhe ekonomikisht, përsa i përket reformave, modernizimit, dhe besimit tek statusi i zyrtarit. Shqipëria duket se është duke bërë poshtë në Indeksin Global të Korrupsionit, të paktën sipas Transparency International. Është kjo situatë në pikëpamjen tuaj duke u përmirësuar apo duke u përkeqësuar dhe çfarë nevojitet që të bëhet? Nuk mund të eleminohet i gjithë korrupsioni por si mund të përballen me të dhe ta pakësojnë në një shkallë të tillë që të mos ndërhyjë me procesin politik dhe ekonomik?

Është interesante; në pyetjet tuaja të mëparshme thashë se kam mospajtime thelbësore me opozitën përsa i përket 21 janarit. Për çështjen e korrupsionit, kam mospajtime thelbësore me disa nga deklaratat e Qeverisë për korrupsionin. I kuptoj disa nga hapat që janë ndërmarrë dhe që Kryeministrit në veçanti i pëlqen t’i vërë në dukje, nisma e sportelit unik për bizneset, fakti që më shumë aktivitete prokurimi, mbledhje dhe deklarime taksash bëhen online, dhe kjo është provuar. Në fakt Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) ndihmoi në zhvillimin e disa prej këtyre programeve. Është e qartë se kudo në botë, përfshirë Shqipërinë, sa më shumë të kompjuterizohen këto shërbime, aq më mirë. Pra, ka pasur përparim. Por mjafton t’i flasësh njerëzve dhe t’i pyetësh: si është situata e korrupsionit? S’kam takuar ende një person që të më thojë: “E di çfarë? Po përmirësohet. Këtë vit është pak më mirë.” Jo. Shumica e njerëzve thonë se po përkeqësohet. Pak njerëz thonë se është njësoj.  Pra ajo që dua të vë në dukje për qeverinë është kjo: i kuptoj disa nga nismat që po reklamoni dhe jam dakord se kanë një farë ndikimi. Por ju po humbni perceptimin se po e luftoni me efikasitet korrupsionin. Njerëzit po bëhen gjithnjë e më tepër mosbesues. Ka një ndjenjë më të theksuar të kulturës së mosndëshkueshmërisë, të faktit që nëse je njeri me mjete në dispozicion, i pasur, i fuqishëm, me influencë, të gjitha këto bashkë, je praktikisht i paprekshëm. Mendoj se po përkeqësohet, po.

Pra, praktikisht është një çështje e shtetit ligjor. Me fjalë të tjera, pavarësisht se cila është pozita juaj apo pasuria juaj, duhet të trajtohesh njësoj si çdokush tjetër para ligjit. Si mund të aplikohet kjo në reformën gjyqësore? Në fakt, sa ka përparuar reforma gjyqësore?

Do të jem shumë i sinqertë këtu. Mendoj se sistemi gjyqësor këtu është disfunksional. Nuk funksionon megjithëse ka ligje të mira, ka njerëz që janë të trajnuar mirë. Ne po përpiqemi të gjejmë mënyra për të lehtësuar ngarkesën e sistemit gjyqësor. Është i mbingarkuar. Për këdo, nëse je ambasador apo president kompanie, nëse ke shumë përgjegjësi, është normale që të mundohesh të pakësosh ngarkesën e punës apo të delegosh kështu që të mund të fokusohesh në gjërat më të rëndësishme. Me këtë doja të dilja tek projekt ligji për gjykatat administrative, të cilin ne e kemi mbështetur sepse në këtë moment, mesa kuptoj, ka një numër të vogël gjykatësish dhe ata kanë ngarkesë të madhe. Do të ishte mirë nëse një pjesë e çështjeve që sipas sistemit të SHBA i përkasin juridiksionit civil dhe jo atij penal të hiqen mënjanë. Pra mendoj se ka disa gjetje teknike të mirëfillta dhe konkrete që mund të ndihmojnë. Por, kjo nuk merr parasysh çështjen më të rëndësishme të shtetit ligjor, integritetin e sistemit gjyqësor.   Ka disa probleme tepër, tepër madhore këtu. Është si puna e historisë me vezën dhe  pulën.

Çështja është: ku fillohet? Më lejoni të përshkruaj shkurtimisht një histori. Në dhjetor mora pjesë në një ceremoni diplomimi në Shkollën e Magjistraturës. Këta ishin shqiptarë të rinj, 24, 25, 26, vjeç të cilët do të bëhen prokurorë e gjykatës. Mendoj se përgjithësisht, një apo dy mund të jenë ata që ne do t’i quanim ‘mollë të kalbura’ apo ata qëllimet e të cilëve janë të dyshimta. Unë dua të besoj se shumica e tyre – dhe ata janë më të mirët e shoqërisë shqiptare, janë patriotë ashtu si dhe bashkëqytetarët e tyre; ata duan ta bëjnë vendin më të mire. Por po mendoj me vete: kush do t’i mbrojë ata kur të kenë hyrë në sistem? Dhe ky është dështimi kryesor i sistemit gjyqësor shqiptar sot: mungesa e mbrojtjes institucionale për këdo që është pjesë e sistemit. Nuk është çështje e një, dy, tre, apo katër gjykatësisht të këqinj, apo e Gjykatës së Lartë apo e Gjykatës Kushtetuese. Sigurisht, ka individë problematikë, është e drejtë të thuhet mendoj. Por, kjo nuk shkon në thelbin e problemit. Problemi është mungesa e mbrojtjes institucionale për njerëzit që duan të bëjnë një punë të mirë, që duan të nxisin ndryshime pozitive.

Faleminderit për çiltërsinë dhe thellësinë. Më lejoni t’i kthehem një teme tjetër, një temë e madhe për Shqipërinë, perspektiva e saj për statusin kandidat dhe në fund anëtarësimi në Bashkimin Europian. Ndoshta mund të nënvizonit se sa e rëndësishme është BE për Shqipërinë? Duke pasur parasysh – dhe këtë pyetje ia kam drejtuar Kryeministrit dhe udhëheqësit të opozitës – trazirën e vazhdueshme brenda BE-së, pasigurinë për të ardhmen e saj, problemet me borxhet shtetërore, mungesa e një politike të jashtme të qartë, lodhja nga zgjerimi, apo çështje të tjera, çfarë avantazhesh mund të thoni se do të sillte anëtarësimi për Shqipërinë, kurdo që të ndodhë? Dhe, nëse mund të hamendësoni një kohë se kur mund të ndodhë kjo, sepse mendoj të gjithë shqiptarët janë të interesuar dhe hera-herës edhe të frustruar se kur do bëhen anëtarë të Bashkimit?

Pyetje me shumë vend. Do përpiqem t’i bëj përgjigjet sa më të përmbledhura sepse e di që mund të zgjatem shumë. Është e qartë nga pikëpamja e politikës së SHBA që është me rëndësi që integrimi i Shqipërisë në strukturën e gjerë euro-atlantike të vazhdojë dhe këtë mund ta thuash për të gjithë Ballkanin Perëndimor, Malin e Zi, Serbinë, Maqedoninë, Kosovën. Kjo është një politikë e deklaruar e Shqipërisë. Vendi i Shqipërisë është në Europë. Nuk ka për t’u bërë shteti i 51-të i Shteteve të Bashkuara. Pra, drejtimi është i qartë, mes palëve nuk ka dallime. Ndjenja e qartë kombëtare për synimin është që integrimi duhet të jetë një synim kombëtar dhe se integrimi do të sjellë harmonizimin e disa standardeve, do të transformojë vërtet mënyrën se si Shqipëria e sheh veten, mënyrën si ndërvepron me fqinjët, si ata pranë ashtu edhe më tej. Do të jetë hapi i tretë i natyrshëm në kulminimin e një procesi që filloi me hyrjen në NATO, çka do të thotë që Shqipërisë nuk i duhet kurrë më të vrasë mendjen për kërcënime fizike ndaj sigurisë së saj – mund të thuhet shumë këtu – fakti që Shqipëria përfitoi statusin për lëvizjen pa viza sipas marrëveshjes Shengen në dhjetor 2010, një arritje madhore kjo, dhe pastaj hyrja në BE duhet të jetë arritja e tretë kurorëzuese. Do të duhet kohë.

Ambasadori i BE-së, një mik i mirë imi e që ka punuar shumë këtu në përpjekje për t’i shtyrë të gjithë lojtarët përpara dhe sigurisht ata në Bruksel. Shqiptarët thonë gjërat e duhura por për çfarëdo arsyeje, ose ndoshta një kombinim arsyesh, këtu ekziston një mentalitet se duhet të ketë vetëm një fitimtar dhe loja e fajësimit, të cilën e shohim të ngrejë kokë herë pas here. Ditët e fundit ka pasur një rritje të dukshme në retorikë pas marrëveshjes Kosovë-Serbi dhe akordimit të statusit kandidat Serbisë. E përsëris, po tregohem i sinqertë. Nuk ka asnjë justifikim për Shqipërinë që të mos jetë vend kandidat. Burimet janë këtu, edhe mjetet, por është proces i vështirë aderimi, ka shumë marrëveshje teknike dhe më duket se hera-herës, shqiptarët e nënvlerësojnë nivelin e kompleksitetit. Mendoj se ka një lloj ndjesie sikur, “Me të përmbushur kriterin numër një, vullnetin politik – dhe sigurisht, ky duket larg shumë – por nëse ia dalim me këtë, atëherë na duhet vetëm të hedhim nënshkrimin në vijën e caktuar dhe jemi brenda, apo jo?” Dhe përgjigja është: Jo, nuk është ashtu në fakt. Është një proces shumë kompleks, i gjatë. Por nuk është se ka alternativë. Ambasadori i BE-së, sëbashku me disa prej vendeve anëtare dhe zyrtarë në Bruksel kanë filluar muajt e fundit një lloj nisme të re – duhet t’ia lë atij ta shpjegojë sepse e bën kaq mirë – por përpjekja është të bëhet një lloj turi anekënd vendit, një lloj fushate ndërgjegjësimi, për t’iu shpjeguar shqiptarëve të zakonshëm se çfarë do të thotë, çdo të thoshte për ta anëtarësimi, për sa i përket standardeve të jetesës, mundësive për arsimim, udhëtim, punësim, të gjitha këto gjëra të një natyre praktike. Mendoj është një ide e shkëlqyer.

Ambasadori i BE-së ka rënë dakord të dalë në programin tim në të ardhmen, pra do ta kem këtu dikur, por për sa i përket përparimit drejt anëtarësimit në BE, nuk dua të them që anëtarësimi është i garantuar apo këtu pranë, por një prej pengesave apo pengesa e tanishme duket se është paaftësia për të miratuar një Kod Zgjedhor të ri. Në një kontekst më të gjerë, si e shihni procesin zgjedhor në Shqipëri, duke pasur parasysh çfarë ndodhi pas zgjedhjeve të fundit, protesta, mungesa e vullnetit të opozitës për të pranuar rezultatet, plus edhe zgjedhja e kryebashkiakut që pamë këtu vitin e shkuar. Ku qëndron tani Shqipëria për sa i përket standardeve ndërkombëtare?

Vetë kodi, nga sa më thonë ekspertët në OSBE, ODIHR, disa në vendet anëtare të BE-së, është mjaft i mirë. Nuk është aspak i keq. Por çdo palë zgjedhje, qoftë zgjedhjet vendore të vjetshme, apo ato parlamentare në vitin 2009, zbulojnë disa boshllëqe, disa hapësira që mund të keqinterpretohen, apo manipulohen, sido që ta quash. Një vëzhgues shumë i mençur, nuk ia them emrin, por e shoh si një prej të mençurve të shoqërisë këtu, në fakt janë dy, kanë vënë në dukje që Shqipëria është vend shumë i vogël dhe metoda për të gjetur sa votues do marrin pjesë, si mund të votojnë, kanë arritur ta shndërrojnë në shkencë. Mund të përmend Z. Ilir Meta. Shkova në zyrën e tij pak ditë përpara zgjedhjeve të 8 majit. Ka një zyrë të vogël, të zakonshme, por kishte disa harta të zonave të Tiranës, të përcaktuara deri në ndërtesa, me pineska të vogla. Më tha që njerëzit e LSI-së i merrnin njerëzit në telefonat celularë. Është puna tipike e lagjeve me të cilën jam i njohur në Shtetet e Bashkuara. Ky është vend i vogël. Mendoj që në Çikago ka më shumë votues se sa ka në gjithë vendin këtu. Nuk ka shumë të panjohura dhe njerëzit, me sa kuptoj, kanë prirjen të votojnë në mënyrë mjaft të parashikueshme dhe shumë konsistente nga një zgjedhje në tjetrën, pra nuk ka ndonjë votë të madhe të lëvizshme. Në Japoni, ku kam shërbyer, kjo ishte gjithmonë diçka e madhe. Sigurisht, në SHBA është faktori më i madh, është përcaktues në shumë zgjedhje.

Të pavarurit …

Të pavarurit, të moderuarit në secilin krah. Ndonjëherë mendoj, sa do doja të merrja në dorë punën për zgjedhjet në PS sepse mendoj që qeveria bën shumë gabime dhe krijon boshllëqe aq të mëdha sa mund të kalojë një kamion. Disa ditë, mendoj që nuk do më vinte keq të merrja në dorë punën për zgjedhjet në PD sepse shoh shumë gabime nga PS në lidhje me ftohjen e atyre që mund të konvertohen…Kyçi është të punosh me partnerë të besueshëm ndërkombëtarë, OSBE, ODIHR, Këshilli i Europës, disa prej vendeve kryesore europiane. Edhe ne jemi të gatshëm të ndihmojmë megjithëse, të them të drejtën, sistemi amerikan është aq i ndryshëm sa nuk di sa mund të zhvendoset këtu. Por kemi shumë këshilla filozofike si dhe shumë ekspertizë konkrete që mendoj mund të kontribuojë. Por, Kodi duhet të forcohet patjetër sepse zgjedhjet e majit të shkuar e bënë të qartë deri në dhimbje që ka disa boshllëqe, ka disa probleme. Nuk ka nevojë t’i kthehemi argumenteve pro e kundër, problemi është që nuk duhet të kishte pasur fare kundërshti. Ky numërimi i votave të hedhura gabim, sinqerisht, mua dhe vëzhguesve të tjerë na u paraqit se ishte shumë e qartë çfarë do të ndodhte. Por, nuk ishte e shkruar, nuk ishte në ndonjë Kod të caktuar, edhe pse njerëzit prisnin që gjërat të merrnin një drejtim të caktuar. Partia në pushtet paraqiti një pikë të mirë filozofike – qëllimi i votuesit, edhe pse unë thashë, qëllimi i votuesit është gjë e mirë, por gjë e mirë është edhe të ketë rregulla dhe këto rregulla të zbatohen; pra, ka boshllëqe që duhen trajtuar. Mendoj se është bërë pak përparim kohët e fundit.

Është e rëndësishme që dy palëve të mos u shpëtojë nga sytë fakti se sa e rëndësishme është që të vazhdojë përparimi. Ka njëfarë urgjence kohore dhe shpresoj që ka një mënyrë për të përfshirë disa prej pikëpamjeve të partive të vogla. Ndoshta e keni dëgjuar që ka një mekanizëm korrektimi kombëtar, term teknik. Por, sistemi i tanishëm, rënë dakord midis Z. Berisha dhe Z. Rama në vitin 2009, në fakt e bën shumë të vështirë për partitë më të vogla që të sigurojnë një përfaqësim në parlament që të jetë në përpjestim me numrin e votave që marrin. Nuk mendoj se ka njeri që të mendojë se vendit i duhet një rishikim total i sistemit zgjedhor, por ka disa përshtatje kyçe që duhen bërë që në fund, në vitin 2013, kur votuesit të votojnë, ata të kenë një lloj besimi që votat e tyre do të numërohen me korrektësi.

Meqenëse jam këtu, po i kthehem disa pyetjeve rajonale, stabiliteti rajonal apo mungesa e tij. A do thonit që ka ende çështje të pazgjidhura sigurie përreth Shqipërisë në rajon dhe nëse është kështu, si mundet Shqipëria, Tirana që të shmangë përfshirjen në disa prej paqëndrueshmërive të mundshme në Maqedoni, Kosovë, apo edhe Greqi? Greqia ka përpara zgjedhje me shumë peshë pas dy muajsh dhe këto mund të ngrenë skeptrin e nacionalizmit në vend, apo proteksionizmin? Cili do ishte mesazhi juaj për cilëndo qeveria shqiptare për sa i përket rolit të saj në rajon?

Përmendët disa prej vendeve fqinje dhe ndoshta duhet t’ua lë homologëve të mi në ato vende dhe Uashingtonit që të merren me kuadrin e përgjithshëm, por nga perspektiva jonë këtu në Shqipëri, jemi shumë të kënaqur me faktin që Shqipëria është një kontribuese e madhe për stabilitetin rajonal. Shqipëria është një fqinjë e mirë. kjo është pjesërisht reflektim i statusit të saj në NATO por edhe zhvillim në të menduarit shqiptar në 21 vitet e fundit. Kjo është diçka e mirë dhe me rëndësi. Është diçka që ua përmend vizitorëve nga SHBA. Kemi pasur disa kongresmenë për vizitë, do donim të kishim disa senatorë, por gjithsesi, është diçka që unë e them gjithmonë që Shqipëria është një eksportuese neto e sigurisë, e stabilitetin në rajon; një aleate e përgjegjshme e NATO-s, kontribuon në përpjekjen e ISAF në Afganistan; dy javë më parë përjetoi një humbje tragjike, humbjen e parë në luftim. Liria vjen me një çmim dhe është e dhimbshme, siç e dimë ne amerikanët, çdo ditë, dhe ky realitet i ashpër e goditi Shqipërinë, por vendi nuk u tut. Këtu i marrin seriozisht angazhimet e tyre për sigurinë. Pra, për këtë perspektivë jam besimplotë.

Mendoj që Shqipëria bën një punë të arsyeshme me avokimin për Kosovën në forume ndërkombëtare. Kosova është e aftë të kujdeset për interesat e veta siç tregoi marrëveshja e fundit, bisedimet teknike midis Serbisë dhe Kosovës, por nuk është sekret që avokatët më të fortë të Kosovës në botë janë Shtetet e Bashkuara dhe Shqipëria; ndaj, punojmë shumë ngushtë, krah për krah me Shqipërinë në këtë kuptim. Ka pasur disa diskutime lidhur me lëvizjen e Aleancës Kuq e Zi këtu. Cilat janë pasojat, përfundimet? Kam shprehur tri pika bazë, të cilat janë: që patriotizmi është diçka e mirë. Është një dimension pozitiv në psikikën e çdo vendi, në përbërjen e popullsisë, dhe është e vërtetë edhe këtu. Së dyti, platforma e Aleancës Kuq e Zi, e cila në fakt është duke u zhvilluar disi, por, si mund të dalësh kundër tyre kur bëjnë thirrje për qeverisje më të efektshme, për transparencë? Është diçka që e bëjmë edhe ne edhe shqiptarë të tjerë të përgjegjshëm, pra është diçka e mirë. Ndërsa pika e tretë që ngre unë është që është me shumë rëndësi që cilido në Shqipëri, qofsh pjesë e AK-së, në shkollë, ose nëse nuk mbështet kënd, qofsh pjesë e lëvizjes Refresh, forumi rinor i PS, apo forumi rinor i PD, të njohë rëndësinë e stabilitetit rajonal dhe se si Shqipëria shihet si kontribuese në të. Askush nuk duhet të bëjë diçka që mund ta rrezikonte këtë staturë. Sepse, sigurisht nuk do shihej me sy të mirë në Uashington e në rajon, por po kaq e rëndishme është që nuk do shihej me sy të mirë as këtu.

Po vazhdoj këtu. Cilat mendoni janë shanset, mekanizmat më të mira për bashkëpunim rajonal ku Shqipëria mund të luajë një rol? Infrastruktura e energjisë, tregtia, investimet e përbashkëta? Cila është vlera e shtuar e Shqipërisë për Ballkanin si rajon?

Të gjitha këto më sipër dhe mendoj që mund të thelloheshim edhe më tej në disa specifika, por meqë ngritët pyetjen, mendoj që ka të bëjë me qëndrimin. Që do të thotë, kur flas për rolin e Shqipërisë me njerëzit e të gjitha krahëve, është e natyrshme që njerëzit të flasin për Kosovën; dëgjoj shumë për shqiptarët etnikë në Maqedoni, 25 përqind apo diku aty; flasin për Luginën e Preshevës në Serbi dhe shqiptarët në Malin e Zi. Dhe më vjen mirë. Është e rëndësishme të kujdesesh për të drejtat e pakicave, sidomos në një vend si Maqedonia dhe meqë Shqipëria po feston 100-vjetorin e pavarësisë mendoj që këto lloj shqetësimesh për ata që konsiderohen shqiptarë, dalin në plan të parë. Është me rëndësi. Por, për 100 vitet e ardhshme, në këtë mjedis ekonomik global konkurrues, globalizim, apo ndërvarësi, sido që ta quash, është një vend i vogël. Është bekuar me burime jo të pakta, nuk ka bollëk por ka një industri nxjerrëse, ka potencial të madh për turizëm, zhvillim në bregdet, energjia nga uji, frutat e arrorët siç i pëlqen Kryeministrit të thotë, ka potencial. Por, është vend i vogël. Disa prej projekteve të infrastrukturës, rrjeti rrugor, është mbresëlënëse. Duhet bërë dhe është i kushtueshëm. Kam besim që vendin e drejtojnë rojtarë ekonomikë që e kuptojnë se sa rëndësi ka të mos merret më shumë borxh se sa mund të shërbejë vendi, por këto projekte duhet të ecin përpara.

Megjithatë, për mua, shqiptarët dhe vendi duhet të kenë parasysh katër. Duhet të mendojnë për Shqipërinë, Kosovën, Maqedoninë dhe Malin e Zi.  Duhet të ketë më shumë diskutim, më shumë planifikim konkret për mënyrat për t’i integruar këto katër ekonomi sepse kanë përreth vende më të mëdha; partnerët ekonomikë tradicionallë të Shqipërisë, kryesisht Greqia dhe Italia. Mund të shihet më tej në veri tek Serbia, në lindje tek Rumania dhe Bullgaria, madje edhe më tej. Me kalimin e kohës, do jetë e domosdoshme për Shqipërinë si vend që të rrisë nivelin e standardeve të arsimit. Arsimi bazë këtu është i shkëlqyer mendoj, niveli i ndërgjegjësimit, shumë njerëz janë praktikisht tri-gjuhësh, me italishten dhe anglishten, diçka mbresëlënëse kjo. Por, duhen rritur standardet që të ketë më shumë specializim, më shumë shprehi teknike. E gjithë kjo është shumë e rëndësishme dhe duhet bërë…Mendoj që ka fillur si dialog i katërshes, për më shumë integrim rajonal, por do të më pëlqente të përshpejtohej, duke filluar nga ky vit.

Po kaloj në pyetjet e fundit. Për fat të keq kohën e kemi gjithmonë të kufizuar; do doja më shumë. Le të shohim marrëdhëniet Shqipëri-SHBA, dypalëshe. Është 100-vjetori i Shqipërisë si vend i pavarur, më vonë këtë vit. Nga pikëpamja e këtij përvjetori, është arritur shumë. Sigurisht, marrëdhëniet shqiptaro-amerikane kanë qendruar historikisht në themele të forta, veç periudhës komuniste kur ishin krejt të ngrira, por kjo është diçka tjetër; çfarë prisni, jo 100 vitet e ardhshme se vështirë të parashikohet, por dhjetëvjeçarin e ardhshëm, ku duhet të përqendrohen SHBA dhe Shqipëria? Në ç’pikë mund të konsolidohen, zhvillohen, përparojnë, forcohen më tej ato? Ku do t’i shihnit mundësitë?

Siç e vutë në dukje, vështirë të gjesh në tjetërkund në botë një partneritet më të efektshëm dhe të mirëfilltë se sa ai që ekziston mes Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë. Më ka shtangur prej ditës sime të parë këtu. Dhe është e mirëfilltë, e ndjerë, e gjithë sindroma Udrou Uillson, siç e quaj unë. Fakti që Presidenti Xhorxh Bush kur erdhi pati një pritje ngazëllyese, dhe po të vinte Presidenti Obama, do ndodhte po njësoj; iu them njerëzve në SHBA, vështirë të gjesh në të njëjtën turmë si mbështetës të mëdhenj të Obamës apo të Bushit, ndoshta do ishin në turma të ndryshme. Kjo flet shumë për ngrohtësinë dhe miqësinë e mirëfilltë. Dhe të them të drejtën, jemi krenarë për kontributin tone, ndonëse i vogël, kemi qenë në anën e duhur të historisë për sa i përket Shqipërisë. Mund të them që do më pëlqente të promovoja më shumë investime direkte amerikane këtu. Mendoj do të ishte fantastike për vendin. Do më pëlqente të shihja më shumë projekte infrastrukture, ka qenë Behtel dhe të tjerë disi, aeroporti Nënë Tereza, Fondi Shqiptaro-Amerikan i Sipërmarrjes, kemi pasur rol të madh tek ky. Qendra e madhe tregtare këtu afër, Tirana East Gate, një mjedis mbresëlënës. Pra, veprimtaria ekonomike, shkëmbimet akademike, të gjitha këto janë me shumë rëndësi.  Do doja të përgjigjesha në një mënyrë që mund të shkaktojë kundërshti tek disa nga shikuesit.

Mendoj që hera-herës ka një prirje tek shqiptarët për të menduar që për shkak të kësaj marrëdhënieje të veçantë organike, e cila është e mirëfilltë dhe unë si ambasador amerikan e vlerësoj shumë, por për shkak të kësaj marrëdhënieje dhe forcës së saj, që ndoshta qëndrimi kundrejt Europës – i kthehemi çështjes së integrimit – sikur ka pikëpyetje a është vërtet aq kritik, aq i rëndësishëm? Sigurisht do te ndodhe me kalimin e kohes, por mendoj se hera heres, per shkak se marredheniet me Shtetet e Bashkuara jane aq te mira, ka nje lloj zbehje te dedikimit.

Do jetë gjithmonë Amerika, s’ka ç’na duhet Europa?

Pikërisht, e thatë shumë shkurt e drejt. Mendoj është diçka fatkeqe sepse nuk është ose kjo ose ajo, duhet të shkojnë krah për krah. Nuk dua që në fund t’iu lë shikuesve tuaj mendimin se ndoshta ne nuk e vlerësojmë… Jo, e vlerësojmë sa s’ka ku të shkojë, por mendoj që çdo shqiptar që mendon në atë mënyrë, është e padrejtë për perspektivën, për shpresën për vendin. Shqipëria është në Europë. Vendi i duhur është në këtë kontinent dhe sa më i madh integrimi, sa më shpejt të arrihet integrimi, aq më mirë për vendin dhe qytetarët e tij. Marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara në fakt do përparonin sepse do kishte më shumë zhvillim këtu dhe më shumë shkëmbime aktive. Këtë doja të thoja. Shqiptarët thonë: E duam Amerikën! Unë them: Edhe ne ju duam! Por gjeni një mënyrë që një pjesë e kësaj energjie dhe ndjenjave të kanalizohen për më shumë veprim të përbashkët në frontin e integrimit.

Më lini t’ju pyes për të kundërtën e kësaj. Nga disa analistë në Shqipëri por edhe jashtë, dëgjoj që Shqipëria është një lloj gjysmë-protektorati i fuqive ndërkombëtare, sidomos SHBA. Si do t’iu përgjigjeshit? A ka nevojë për mbrojtje Shqipëria? A i duhet mbikqyrje teksa zhvillon institucionet e saj? Si iu përgjigjeni?

Nuk e kapërdij dot. Kam dëgjuar disa që e thonë, por këto janë vendime të ndërgjegjshme të disa qeverive shqiptare. Në vite ka pasur disa kryeministra. Drejtimi bazë i politikës së Shqipërisë është që marrëdhëniet me jashtë nuk janë lëkundur kurrë. Z. Berisha ka qenë në pushtet për një numër vitesh; para tij ka qenë Z. Nano. Kishte periudha të shkurtra kur ishin njerëz si Ilir Meta apo Pandeli Majko… Kushdo që të fitojë në vitin 2013, apo 2017 dhe më tej, do prisja që drejtimi i përgjithshëm i marrëdhënieve të jashtme të Shqipërisë të vazhdonte. Dhe këtë nuk e them aspak sikur ne marrim ndonjë gjë si të qenë. I vlerësojmë pa masë kontributet pozitive të Shqipërisë në rajon, me statusin e saj në NATO, faktin që do që të jetë pjesë e integruar e bashkësisë euroatlantike. A është perëndimi i shqetësuar për zhvillimet? A duam të jemi mbështetës? Absolutisht. Por është një rrugë me dy drejtime. Fakti është që me këtë nivel zhvillimi, megjithëse është përmirësuar, Shqipëria është një prej vendeve të varfra në Europë ndonëse po ngjitet drejt vendeve me nivel të mesmë të ardhurash. Pra përparimi nuk diskutohet. Thjesht duhet të gjejmë një mënyrë që Shqipëria të kapërcejë ngërçin dhe të rifillojë udhëtimin. Por si protektorat nuk e shoh. Këto janë vendime të ndërgjegjshme të marra nga udhëheqës të zgjedhur të vendit dhe nga populli si i tërë.

Pyetja e fundit. Kemi edhe ne zgjedhjet tona në nëntor. Nuk do mundohem të gjej fituesin; e pamundur. Mund të parashikosh kush do jetë kandidati republikan tani; s’mundet. A do ndryshojë politika amerikane ndaj Shqipërisë, ndaj rajonit, apo mendoni se do të ketë konseguencë pavarësisht nga zgjedhjet tona presidenciale?

Vështirë të imagjinosh ndonjë rezultat që do çonte në zhvendosje a ndryshim në politikën amerikane kundjret rajonit; sigurisht jo kundrejt Shqipërisë. Kam pasur kënaqësinë të diskutoj për Shqipërinë me përfaqësues dhe ndihmës të të dy krahëve në kongres, dhe e di që ka shumë çështje për të cilat nuk janë gjithmonë në një mendje, por kur vjen fjala për Shqipërinë, nuk kam dëgjuar kurrë një notë të vetme që të stonojë. Kur kthej sytë në vitet e fundit, administrata Klinton…dy administrata Klinton, dy administrata Bush, një administratë Obama, deri tani, shoh konseguencë mbresëlënëse në përmbajtje dhe se ku vihet theksi, si nga drejtimi “dërgoj” ashtu edhe nga ai “marr.” Dhe mendoj se kjo është diçka e mirë.

http://www.albanianscreen.tv/pages/hyrje/ALB

241 Komente

burre shteti, s'ka llafe me kte.. smiley

Aq shume na do Amerika saqe vendos medioker te tille te bejne ligjin ne Tirane... kinezri!

E lexove, apo thjesht paragrafin e pare?

Jo, nuk e lexova as paragrafin e pare.. Ky eshte bere si Mao Ce Duni i Kines ne Shqiperi ku popullit i "detyrohet" leximi i intervistave ne median vizive dhe atyre te shkruara te pakten 3-4 here ne jave..pastaj te vjen te qeshesh apo te qash kur populli i shkruan letra qe nga ish-te burgosurit e deri te kalamqte e shkollave.. kinezri!

 

Po lexoje pra se po thote te kunderten e asaj qe nenkuptove ti. Pastaj jemi ne qe i kemi vene gjith ate rendesi ambasadoreve, jo ata vetes.

E drejte kjo qe thua ti qe ju japim shume rendesi vet ktyre... po edhe ti ama po me thua qe ta lexoj Arvizon.. nuk o dua or shok! oj kta! smiley

Do ta lexosh sezben!!! smiley

Megjithse kot them une. Un e di qe e ke lexuar por nuk do ta pranosh! haha smiley

A e ka permend prape sali-un per "BURRE SHTETI"? Nese jo pse? 

Po pse me pyet mua?! Aty e ke artikullin.

Pastaj fjala "burre shteti" e humbi vleren e saj qe kur ambasadoret amerikan filluan te etikojne berishen dhe ramen si te tille.

P.S. Jo, nuk ka lavderuar asnje. Ka qen mjaft realist per t'thene te drejten.

thanks, por artikullin nuk e lexoj dot, sec me peshtillet dicka ne gryke kur e shoh ket felliqesire me shtetesi amerikane. Prandaj evitoj ne maksimum kontaktet e mundeshme qofshin ato fizike apo virtuale.

ky ambasadori -Guvernator tu tregoj shqiptareve,per gerdecin kush ishin perfisuesit kryesor te shitjes se armeve tona? ku perfshiheshin ministra e k.ministra shqipfoles,per kosta rebicken i cili akuzoi haptas usa ,per kriminelet e '97 ,si majtas dhe djathas, na i sollen prap ne pushtet(nderkoh qe ne '96  njerzit e cia stervisnin komandot kosovare -uçk e ardheshme- ne stadiumet shqiptare),pse ambasada usa ne tr puneson mbi 25 ish sigurimsa ,komunista,oficer,gjyqtar, nderkoh qe D.A.SH e ndalon me ligj punesimin e njerezve me te kaluar te till neper ambasada?

per te mos u ngjitur me larg ne histroi me kim philb e sajuar,me komunistet shqiptar per 45  vjet  qe realisht ishin ne sherbim te cia dhe inteligjent servisit britanik

po shqiptaret nuk kan sy ta shikojn "miqesin" qe na servirin usa?te gjith shpresojm se ata do heqin dor nga interesat shumplaneshe te tyre ne shqiperi dhe,te vijn te na bejn mrekullira per neve,

hallet tona duhet ti zgjidhim vet ne,

Thelbi i intervistes:

1- Berisha na ka çare trapin keq fare, me 2013 duhet absolutisht te ike

2- Rama beri proteste te dhunshme me 21 Janar, nuk eshte demokratik, por s'kemi çi bejme, Sala duhet hequr.

3- Aleanca Kuqezi eshte bishe brenda vendit, por na çan shume trapin duke kerkuar faktorizimin e shqiptareve nepermjet bashkimit.

Berisha eshte piketuar te ike, ky s'ka me asnje mbeshtetje, problemi i Amerikes eshte se Rama nuk jep kurrfare besueshmerie per interesat amerikane, kete besueshmeri e jep AK-ja, brenda Shqiperise, por kjo nuk ofron besueshmeri per interesat amerikane ne rajon.

Me pak fjale me 2013, Amerika sheh mire nje qeverisje PS+AK, ku AK-ja i sherben si interlokutor brenda Shqiperise, ndersa PS-ja si interlokutore jashte Shqiperise.

Natyrisht, qe persa me perket mua, do i thoja Arvizut, rrofsh per ndihmen e brendshme, por ne rajon AK-ja don t'i jape Shqiperise nje rol aktiv dhe te behet avokate e interesave shqiptare, keshtu qe Amerika duhet te analizoje me me kujdes perputhjet e mosperputhjet mes interesave shqiptare e amerikane ne Ballkan e te mos na trajtoje si babai femijen.

Me leje, ky faktori AK sa vota ka fituar ne ndonje zgjedhje?

Une shoh qe Arvizut nuk i eshte bere ndonje pyetje, as e drejtperdrejte e as e terthorte per AK-ne e megjithate ai e gjeti vete hapesiren per te folur per te, si puna e gjuhes qe shkon ku dhemb dhemballa. Kjo tregon qe Amerika e sheh si faktor ose deshiron qe te jete faktor. Arvizu kohet e fundit s'ka lene interviste pa permendur AK-ne.

Nga vitet e fundit te jetes Lasgush Poradecin e ftojne ne nje shkolle ne keto bisedat letrare te shkollave te mesme te asaj kohe. Ulet ne fund te bankave e po degjon; Mesuesja pyet nxenseit: - Cfare ka dashur te thote autori me vargjet ....?

- Nxenesja e mire fillon pergjigjen me bresheri: Autori ka dashur te thote kete e kete , idea e pare kjo, e dyta kjo, sic sihte koha me, e dime te gjithe (qe kane bere letersi ne ate kohe).

Lasgushi cohet i nervozuar duke trokitur bastunin ne toke, i leshon nje : - Nje mut kam dashur te them, dhe iken duke i lene keta te habitur.

Kaq per hamendesimet cfare ka dashur te thote autori, ups... ambasadori.

 

Sa per autoritetin e larte e te padiksutueshem te ambasadorit nuk na e ka fajin njeri, banana republic.

 

 

 

Neper United States ka ca lokale te cuditshem ku sherbehet ushqim meksikan dhe sushi. Jane natyrisht lokale te lira. As sushin e sashimin nuk e bejne gje, e as ato fahitat e burritot me sancho pancho villa mren.

Keto lokale me kujton ky ambasadori.

PS. mbase eshte edhe menyra e US per te na thene se sa na vlen lekura xhanem.

mesiguri qe do kesh nxjerre zoret e barkut nga ushqimi i keq kur ke shkuar per ti testuar.  

e di e di, po me prishe planet e drekes.. smiley 

oops...

Ca o kjo me? mensa e OKB-se?

Sa per temen hiqni dore nga mania per te prit nga ambasadoret qe te dalin e te shajne nga motra njonin apo tjetrin. Ata flasin me gjuhen diplomatike dhe duhet pak aftesi per te lexu midis rreshtave (ty Cim kjo nuk te mungo pranej mos u qaj)

Ama vete ne duhet me i dhone drejtim gjonave, dhe jo te presim perjetesisht qe te na i zgjidhin te tjeret hallet. Personalisht kom bindjen se edhe keta ambasadoret jane lodh o vlla se jane ketu per te perfaqesu interesat e veneve te veta e jo me na dhone msime demokracie e qeverisje perdite.

Ambasadoreve ne Shqiperi duhet me ja vone me verte emrin cen durimmodhi se ne kushte normale cdo njeri do kishte thone "na cate trapin! na keni bo si asistente personash handikapate." Si politikanet si mediat si robt e thjesht, per cdo gjo dalin i pysin me vrap "o xhaxhi ambasadori car mendon ti per kete?". Ka per te nodh ndonje dite (ka ndodh me te mira ne fakt) qe do na kthehet nanjoni e do na thote : "Po qiteni nje here qimen nga qulli vete se na cate bythen! Kini nje minimum dinjiteti dhe respekti per veten, dreqi ta haje! Po na duket vetja si kryetare te sektit te ambasadoreve!" 

them qe ne plan personal arvizu keto vitet e shqiperise i ka dhe do i kete si "the time of his life". statusin qe i japin shqiptaret, qe kollaj fare mund te cakisi edhe me delir madheshtie, nuk e merr kurre ne bote dhe askund tjeter ai. mund te kete kombe te tjere kurrizulur, por ata nuk jane evropiane! sa per poltiken e US qe ai ben, eshte jashte kellqeve te mia te them dicka pse e si. ama kjo s'do me thon qe do pres arvizun te me tregoje mua se c'qe e c'u be ne 21 janar. se do me fyente shume me keq se te me shante nga nona: do me fyente inteligjencen.

Ore, 

I ke bere taksat ti? Se mua ata te ambasades u perpoqen me me gjet ca klecka nje here.. Te kontrollojne ne 7 breza pastaj!!!!

E ka rinu mer, komplet. Si ato burrat ne moshe, qe zejn dashnore goca te vogla!

Po sigurisht.Shqiperia eshte Parajsa per gjerat pa vlere dhe Ferri i gjerave me vlere.Sepse i jep cdo gjeje pa vlere me shume vlere sec i takon dhe cvlereson gjerat qe kane vlere.Ketu flasim dhe per aftesine e njerzve.E kush nuk do te donte qe brenda nje titulli te thjeshte Ambasador,te kishte pushtetin e "mbretit"smiley

A e kupton ti se cfare fatkeqesie eshte te jesh ambasador i USA ne Berlin?

Kalbesh mer kalbesh, e shef me sy se si ne njesi kohe te tkurren muskujt dhe te zvogelohen kockat.

Dhe nuk ta fershellen njeri.

Kush je ti? Ambasadori amerikan? Pa levize njecike makinen qe ketej se ke bllokuar rrugen! Kush ishe ti edhe njehere? Aha, mire, po kalova pas 2 minutash perseri ketu dhe e pashe makinen do hash gjobe!

Si e kishte emrin ajo çifutka "superambasadore", personazh i Kadaresë? Aty e ka puthit mirë punën mjeshtri, atëherë kur ishte mjeshtër.

 

Bomba e madhe plasi.  SHBA, superfuqia e vetme aktuale ne bote, ka mendim ndryshe nga PS per 21 janarin.  Dushi i ftohte i ambasadorit te SHBA mjafton qe gojet e liga te PS, te mbyllen kur flasin mbrapsht ose te hapen dhe te kerkojne falje per ate turp qe bene me 21 janar.

Abasadori i nderuar Arvizu jep edhe ca keshilla per qeverine ne menyre qe te rikonfirmohet ne 13. 

Shqiperia ka ecur perpara, por duhet bere me shume.

Qeveria eshte marre me korrupsionin, por ka nje problem me perceptimin e qytetareve.

Qeveria duhet te shkundet nga lodhja a vetekenaqesia qe te jep pushteti dhe te beje ato reforma qe ka premtuar dhe qe e rikonfirmojne.

SHBA mbeshtet Shqiperine, pavaresisht nderrimit te administratave amerikane.  

lol, pse nuk thu me mire qe ky qeka si puna e jote, dmth rrote k....!

Sa here i thu mendjes ti ik pirdhu, Rama eshte bere per kemishe force.  Kur i shkojne punet keq Rama del nga binaret fare, ndersa ti si me telepati e ndjek nga mbrapa.

Dmth vetem ajo pjese e artikullit ku ambasadori kritikon opoziten te beri pershtypje ty? Ajo pjese kur tha qe qeveria nga 2009 e deri me sot ska bere asgje, nuk ia vlen te meret ne konsiderate. Apo ti i mer si keshilla keto? haha. Ai po thote ne menyren me te drejtperdrejt te mundshme qe maxhoranca duhet te iki. Nga ana tjeter po thote dhe qe edhe Rama eshte plehre por skemi c'ti bejm, ai e ka rradhen per te ardh ne pushtet. Pse, se shqiperia ka i tuf budallenjsh si puna jote qe shkojne prapa Berishes e ato truboshet e tjere qe shkojn pas Rames sikur te jene te derguarit e zotit.

Sinqerisht j'u kam zili ju militantet. Keni jete goxha te lehte. Vetem dy parime/misione keni ne jete. 1. Lepij b****n e liderit sa me shume te mundeni. dhe 2. Urreh dhe perhap urrejtje per kundershtarin sa me shume te mundeni.

Djema, kemi keq Shqiperine jo Arvizune... e makari dhe vete Ameriken.E kemi rende fare  dhe  nuk po i gjendet derman.Kemi nje te marre ne krye,  qe eshte katandisur ne graden e fundit dhe nje  Obllomov  karshi tij, i cili ne vend te beje "adetin"(hedhjen e pjatave prej ballkonit per ne koke te  mileteit ) hedh shashka ne twitter.

Po doni te  mos e merrni vesh  realitetin qe eshte  realisht aqe i rende, .....  degjoni Rvizune

hedh shashka ne twitter. smiley

Pse mos te hedhe shashka ne twitter? E beri Obama, pse jo dhe Rama?! Te dy te te njejtit nivel jane! smiley

Kto politikanet tane kopjojne nga te huajt ato praktika qe skan lidhje fare me realitetin vendas, dhe nuk kopjojne ato praktika qe i nevojiten vendit.

Sa flet dhe ky mer lla.Ec ec ec s'po maronte intervistasmiley

Arvizu, ne koshiencen e tij, ka mundesi qe Berishen e asocion me Obamen ose me Kenedin ne usa, bazuar edhe mbi emrin e partise Parstise demokratike, komplet jashte orbite. ketu mund te duket nje shejtan budalla qe nuk njeh ende realitetin shqiptar.

Megjithate ka dhe dicka prej arrogances amerikane, te filozofise, o me mu o kundra meje, ne kete mes. Kush ja lepin bythen me mire amerikes?.. berisha. Kush o me i perpunueshem? Berisha. Jo se Rama e Ps nuk do te servilosen ndaj Ameriqise, por gjithnje nuk i dihet. Duhet te jene pragmatist, ne kete pike.

 

Al bano kot per kuriozitet, a e lexove artikullin? Thuj te verteten!

Si se njifka realitetin shqiptar mos ja fut kot dhe ti. Ai me siguri e njeh me mire se te gjith ne, sepse njeh dhe te gjitha prapaskenat. S'po e krahaso Berishen me Kenedin/Obamen ne asnje menyre. Po thot qe qeveria eshte lodhur nga pushteti (menyre dipllomatike per te thone Berisha duhet te iki); Po thote qe i pelqen rinia e cila do shume vendin dhe eshte entuziaste; Po thote qe sistemi i drejtsise eshte skandal; Po thote qe edhe opozita pati fajet e saj me 21 janar; etj. Te gjitha te verteta.

Ku e nxorre ate qe po i ben fresk berishes ti?!

Besoj se shumica ketu diagonalisht e kane lexuar, dhe jo me kot. Sinqerisht, intervista nuk meriton me shume.

Varet per ke shumice e ke fjalen. Per ato militante te PDs qe cdo artikullin qe kritikon opoziten eshte medoemos pro sales (megjithse i njejti artikull kritikon dhe salen). Apo per ato militantet e tjere qe cdo artikull qe kritikon shpetimtarin rama eshte medoemos pro berishes. Pavarsisht sa te drejta/ te verteta te jene keto kritika, ose edhe pse i njejti artikull kritikon dhe berishen. C'esht ky mentalitet ose je me ne dhe vetem me ne (o dashuri te pakushtezuar o hic!) ose je me kampin tjeter?! Ska vije te mesme kshu?!

Ra komunizmi dhe krijuam nje komunizem te ri, thjesht me dy parti shtet. Dhe tani "grupi armiqsor" nuk vjen me nga jasht, por eshte partia perballe.

Qe mos ta tjerrim me shume se sa i takon, Arvizuja ate po ben, menaxhimine dashurise se pakushtezuar te shqiptareve, por sigurisht per llogari te shefit qe i sherben. jo popullit shqiptar. 
Ajo qe mua me acaron ne kete mes, eshte njefare varesie e mediave te tiranes rreth fjaleve te ketyre mesiave, a thua sikur foli muhamedi

Yyyyyyyyyyyyy sa e gjate!smiley

Do e kete seriozisht atehere ,kete punen e lodhjes .

Venus, duhet bere nje klasifikim per ti rene shkurt. Notat nga 1 deri te 5 ku:

1 - shume keq, 2 - keq, 3 - mjaftueshem, 4 - mire, 5 - shume mire

Shqiperia, shqiptaret, korrupsioni, drejtesia, ekonomia, Berisha, Rama, etj etj

Rreth intervistes qe ky klasifikimi,se une nuk e lexova ?

Vetem sa zgurdullova syte u lodha ,e jo me ta lexojasmiley

 

Hunter ,une nuk kam jetuar jashte ,prandaj po i jap nje 3  me hater keshtu ne pergjithesi (smiley)

Ne vecanti :

drejtesia ,korrupsioni ,Berisha -1smiley

Jo po them, ne fund te artikullit ashtu sikur behet recensimi i ndonje makine, celulari, kompjuteri, ashtu ne fund te artikullit jepen piket

Shpejtesia, Konsumi, Komoditeti, Design etj.

Nje lloj permbledhje. Ta kishte bere edhe per aktoret me lart.

Ne menyre te vecante ,per cilet aktore kishe kuriozitet ,t'ua permblidhja une ?smiley

 

Administratore, na beni nje nder e mos na sillni asnje shkrim ku permendet ky ambasadori pasi eshte poshterim kolektiv qe na behet te gjitheve ne trajtimi i tij si perendi, cfare tha, ku hengri mengjes, cfare kafeje piu pasdite, ku e kaloi paraditen, mjaft. Ky eshte nje burokrat i zakonshem i adminsitrates amerikane qe vetem shqiperia me peruljen e vet te turpshme e ben te ndjehet me i rendesishem se c'eshte.

eshte nje njeri me nje karriere mediokre (30 vjet karriere dhe eshte ambasador ne shqiperi). Ne skemen e meposhteme te karrieres diplomatike ai eshte minister counselor:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/33/Diphierarchy.png/250px-Diphierarchy.png

e nxorri koken dhe celula antiamerikane peshkiste e perbere nga, romaku, emigranti, venusi, albano, bama, kuazimodo, grava, etj. Jua tregon artur zheji ne editorialin e rradhes, mos kini merak smiley

Sa do shkruja per ket xhaxhin.  Por meqe po na numeroni, e qepa smiley

vazhdo vazhdo, se meqe t'kam shoqe ty do te fus te kategoria "etj" smiley

He se privilegj eshte me te permen zheji keto dite... Sipas do bisedave te Cani, ai, si Lubonja, eshte kandidat per president...smiley 

praneeej paska filluuu me u dobsuuu aiii smiley

Jo or ti ,se s'kam gje me Ameriken une (se ma djegin llotarine pastajsmiley ) ,por e kam me kete Arvizun ,dhe ky s'me duket si amerikan muasmiley

asgje nuk krijohet ose humbet, vetem shnderrohet nga nje forme ne nje tjeter. kushedi te bie ajo euro-llotaria spanjolle dhe fiton nja 200 MEUR. kuptohet qe duhet me e ble nai bilete her mas here smiley

lere ,lere ,se u fut vellai im ne nje llotari mashtruese (me duket se ketej nga Spanja vintesmiley),qe e rropi fare nga leket.Gjithmone i thoshte :"dhe nje cik ,dhe nje cik se mbaroi prandaj paguaj dhe 50 euro",po puna eshte se vajten shume ,po shume cikasmiley

per mua eshte nder te jem ne nje llogore me snajperin Grava dhe te me perkujdese plaget mjekja venus. smiley

Aha,po te morra une persiper per te te sheruar ty,s'ke per t'u semurur kurre mesmiley

 

Ilaçet nuk më bëjnë gjë
s'më shërojnë plagëtë
përveçse syri yt i zi
që më dogji zemrënë

Ne do +

Qenke dhe muzikant ti mo?

Edhe ne Do - te ma kendoje ,s'do e kisha problem smiley

PS: s'e kam syrin te zi smiley

nuk jam, por me kendon shpirti! smiley

ohuuu, per inatin tat swed, e per qejf te "let freedom ring" e per muhabet sho-shoq*

Ka fol si ambasador i vendit te vet.  Te zakonshmet, Nato, Behtel (se si mos te permenden arritjet e Behtel) etj.  Po ketu:

Ndonjëherë mendoj, sa do doja të merrja në dorë punën për zgjedhjet në PS sepse mendoj që qeveria bën shumë gabime dhe krijon boshllëqe aq të mëdha sa mund të kalojë një kamion. Disa ditë, mendoj që nuk do më vinte keq të merrja në dorë punën për zgjedhjet në PD sepse shoh shumë gabime nga PS në lidhje me ftohjen e atyre që mund të konvertohen

Jo po princ Vidi.

*redaktuar pas "etj" smiley.

ti mund ti shofesh dhe anen pozitive; djali ka mentalitet fituesi dhe i shikon gjerat nga ajo sesa mundesi do kishte te shprehte veten me nje fitore te thelle ndaj kundershtarit, cilido qofte ai smiley

si ka thone Nard Noka....... gjerat pozitive jane me shhume se gjerat negative...... hahahahaha

e citove gabim; gjerat pozitive jane me te mira se gjerat negative

Dritarja ime tek elementët e rinj të shoqërisë janë vullnetarët tanë të Korpusit të Paqes.

 

Ja pra se ku e merr infon ky burratini..... dhe une them ...sa mire i dine ca gjona keta amerikonet....... po paskan spijunat mrena mer daj.....​....

dhe ec e fol per besueshmeri te publikut per amerikonet e anasjelltas....

Ha, dinosauret peshkinteluktuale u treguan prap bujare me kohen e tyre te shtrenjte dhe denjuan te shprehin zhgenjimin dhe indinjaten e radhes ndaj Amerikes per problemet politike shqiptare.

Lum si Amerika qe ka shans te kuptoje se s'i ka punet mire keshtu.

xhibo, mos u merzit se nuk e kane me ameriken, e kane me ambasadorin, pa shaka e kam.

Po ky o swed eshte i infektuar nga koha e xhibiszmit ku Everi ishte populli e populli ishte partia e partia ishte Enveri. E ka njeshin semundje biologjike te trasheguar, mos ja ve re.

mos u merzit se nuk e kane me ameriken, e kane me ambasadorin

Po ky ambasadori i kujt eshte, kush e ka sjelle ne Shqiperi? Uh harrova, eshte kinez dhe ben politikat e Nigerise.

Nuk ka kurrefare sakrilegji te kritikosh Ameriken dhe ambasadorin amerikan (te ishin kritika ku ma gjen se do kishte perplasje idesh dhe politikash), po as dhe ti shash fundja s'eshte qameti. Ehu sa me shume dhe me piset e shajne Obamen redneck-sit pa dhembe, sidomos kur s'i pranon e kusherira te bejne seks me ta. Po fundja ata, edhe pse te pjerdhur krejt ne tru, te pakten shajne presidentin apo shtetin e vet.

Por, kur shef ketu reagimet e njerzve qe lajne surratin me gjakun e 21 janarit si indianet me shurren e lopes, dhe pastaj ofendohen kaq shume personalisht meqe te huajt (po dhe shumica e shqipove xhanem) s'kane tamam fiks te njejten mendim me ta per protesten e 21 janarit, apo per cfaredo tjeter, eshte gallate.  Shif p.sh. ca i keni bere Edrity-t qe eshte dhe socialist, thjesht se mendon pak me ndryshe se ju per ate ngjarje. Imagjino te ishte dhe i zi ky fjala vjen dhe te ish figure publike dhe te kish dhe ndonje foto per pasoje, ca te shara do i kishit futur.

Plus qe keto reagime qisin ne pah shume budallalleqe dhe kontradikta qe enden ne trurin e ketyre komentuesve si cifutet ne shkretetire, kur tha ai i ndjeri tek ai filmi.

Nuk mund te kritikosh nje ambasador/shtet te huaj pse fut aq shume duart ne punet e tua, dhe pastaj pa mbaruar fjaline ta shash nga nena per problemet dhe mekatet e politikaneve shqiptare, te cilet vete i ke zgjedhur aty kohe para se te vinte ky ambasador.

Me pak fjale, nuk i plas trapi Arvizut pse e shajne peshqit, thjesht eshte gallate se keta tipa ketu qisin budallalleqet dhe komplekset e trurit te tyre ne pah duke share Arvizun.

" Si Indianet me shurren e Lopes"

smiley

Ku i gjen keto mor amon.

Xhib, shume dakort me kontradiksionin e madh qe kane me ambasadoret, nga inat ndaj tyre drejt deshires qe ata te zgjidhin probleme. 

Vetem nje gje qe ta sqaroj, une nuk jam me socialist. Nqs deri me nje fare momenti mund te thoja qe ishte Rama arsyeja kryesore per te mos votuar me PS, tani jam dhe i bindur si ideologji se ne na duhet nje e djathte e vertete. 

Fakteqesisht kete nuk e shoh askerkund. Edhe Topi e Spahiu duan te kapen me tema si nacionalizmi e pronaret e tokave. Ok, te kjo e fundit kane icik te drejte, po eshte me shume tentative per te kap shtresa votuesish. 

Jo une dua nje te djathte qe te filloj te fuse retoriken e lirise individuale, e sektorit privat qe krijon mirqenie dhe ajo atij publik, e zvogelimit te shtetit, e zvogelimit te pushtetit te politikaneve, e mandateve te kufizuara etj etj. Per mua problemi i Shqiperise eshte qe procesi demokratik nuk ka vajtur deri ne fund, diktaturen e ka cuar nga shteti te partite. Po ne thelb njerezit presin akoma me goje hapur nga shteti. Pra lufte eshte aq e ashper per pushtet se njerezit presin vende pune aty. Dmth taksohem une, qe Rama e Berisha te kene ca tu ofrojne militanteve. Po ju hoq ky pushtet politikes, iken incentiva e njerezve per te luftuar kaq shume per politiken, te pakten ne versionin shqiptar. Mbase atehere luftojne me shume per idete qe diskutohen. Nejse, teme tjeter kjo po qe ka icik lidhje me kete nevojen qe po ndjehet haptazi tashme se duhet te prodhojme dicka tjeter pertej PS-PD. Nuk e di si, po na duhet nje lloj ndryshimi i skenes ne menyre madhore, si Italia e viteve 90. 

une nuk jam me socialist. Nqs deri me nje fare momenti mund te thoja qe ishte Rama arsyeja kryesore per te mos votuar me PS, tani jam dhe i bindur si ideologji se ne na duhet nje e djathte e vertete.

dmth ke ndryshuar bindjet e tua apo mendimin se cfare i duhet vendit tani?

Po ne thelb njerezit presin akoma me goje hapur nga shteti.

varet si e shikon, nuk besoj dhe aq tamam keshtu, mbase presin me shume nga partite sesa shteti, dhe kjo per faj kryesor te papunesise dhe mungeses se alternativave.

Shteti tek ne nuk eshte akoma tamam funksional, as pas 100 vjetesh. Duhet te behet njehere tamam, pastaj mund te flasim per dobesim te shtetit vs privatit. Arvizu ketu i ka dhene me te drejte shpulla shume ashiqare dhe te ashpra qeveriut:

Mendoj se sistemi gjyqësor këtu është disfunksional.

...

Por mjafton t’i flasësh njerëzve dhe t’i pyetësh: si është situata e korrupsionit? S’kam takuar ende një person që të më thojë: “E di çfarë? Po përmirësohet. Këtë vit është pak më mirë.” Jo. ... Ka një ndjenjë më të theksuar të kulturës së mosndëshkueshmërisë, të faktit që nëse je njeri me mjete në dispozicion, i pasur, i fuqishëm, me influencë, të gjitha këto bashkë, je praktikisht i paprekshëm. Mendoj se po përkeqësohet, po.

Pra per dy nga kollonat e shtetit, sidomos te nje vendi ne zhvillim, drejtesise dhe (luftes kunder)korrupsionit, Arvizu/Amerika ka dhene vleresime shume negative, sic jane ne fakt. Kjo eshte mese organike me sinjalet ashiqare te tij per interesim per te bashkepunuar me "faktore te tjere" ne Shqiperi.

Tani keta edramistat peshkise mund ti meshonin fort ketyre shuplakave amerikane ndaj Berishes, por s'ka se si, keta e kane bere bet-in e tyre, kane zgjedhur ne mendjet e tyre te mykura kalin e betejes, 21 janarin, e kane shenjteruar pavaresisht ngjarjeve, dhe s'ka se si tja falin Arvizut/Amerikes kur ai e thekson dy here ne te njejtin paragraf:

Secili mund të argumentojë pikëpamjen e tij, por ajo që dua t’i them diçka shikuesve tuaj është: ky është një ndryshim thelbësor në interpretim midis asaj që thonë socialistët dhe pikëpamjes së Shteteve të Bashkuara. Është një rrëfim i ndryshëm.

Tani ec e akuzoje kete se s'e njeh realitetin dhe mentalitetin shqiptar. lol

 

P.S. Per ke e kishte fjalen Arvizu me kete:

Një vëzhgues shumë i mençur, nuk ia them emrin, por e shoh si një prej të mençurve të shoqërisë këtu, në fakt janë dy, kanë vënë në dukje që Shqipëria është vend shumë i vogël dhe metoda për të gjetur sa votues do marrin pjesë, si mund të votojnë, kanë arritur ta shndërrojnë në shkencë.

Any idea?

 

 

denjuan te shprehin zhgenjimin dhe indinjaten e radhes ndaj Amerikes per problemet politike shqiptare.

Por pa marre mundimin t'a lexojne se cfare ka thene ne te vertete Ambasadori medioker xhuxh, japonezo-meksikan, tullac, qorr, ndoshta dhe me erectile dysfunction, te cilit ne, anetaret e Council on Foreign Relations dhe pjesmarres te perhershem te mbledhjeve te Bilderberg ja kemi kaluar nja 7 here (vajtje-ardhje).

gjembi, bashkepeshkvuajtesja ime, lexo ca fjale nga njera qe nuk e ka lexuar bjondin me siper: politika nderkombetare, ku vazhdon akoma, per habi te shume njerezve tashme, te sillet si njerke e dhimbshur amerika, i trajton drejtuesit e vendeve te vogla e te parendesishme si shqiperia si burokrate qe djersisin ne nje zyre import-eksporti (nese e ke pare 'in the mood for love', perfytyro zyren e Chow-ut, qe ishte zyre gazete ne fakt, se per nje firme import-eksporti punonte Su-ja, po nejse, ti e kupton c'po them), nderkohe qe ne vende te medha e te rendesishme konkurrojne per presidente petulla me vaj kikiriku si rick santorum. keto standarde te bejne per te qeshur, prandaj shqiptaret qeshin, dhe kane te drejte te qeshin pavaresisht idiotesise se tyre raciste.

Shume dakort per trajtimin e drejtuesve te vendeve te vogla. Por... a nuk mendon qe jane vete drejtuesit qe jo vetem lejojne, por e meritojne te trajtohen keshtu? Une e di qe ti e di shume mire qe jane vete keta "drejtuesit" qe kur kane interesin e tyre, shkojne e qahen/lepihen (sipas rastit) tek nderkombetaret. Por per te tjeret po jap ca shembuj, in reverse chronological order: analiza e FBI per 21 Janarin, analiza e videove te Priftit, wikileaks, Krokodili (pa dhembe), kutite e votave, Gerdeci, etj. etj. Jane pikerisht te njejtet njerez ketu (pasqyre e drejtuesve tane) qe kur kane interes, i ngrene lart nderkombetaret dhe per gjithcka duan t'ju drejtohen atyre. Po kur nderkombetaret flasin ne kundershtim me interesin e tyre, keta ju hidhen ne fyt deri sa i bejne edhe analizen e defteses se shkolles fillore. Mua me duket se e quajne double-standard kete gje.

shikoje kete si nje marredhenie te keqe, ku sigurisht dicka perfiton - perkedhelje, seks, shoqeri, frymezim, per shembull, por ku kercet shantazhi emocional, druri, braktisja e papritur, fyerja, mikroskopizimi i individualitetit, per shembull, e gjitha kjo ne nje situate ku vatikani nuk te jep per qamet anullimin e marteses. cfare do te beje ti? nuk do ta hapje gojen kurre? me e pakta qe mund te beje eshte te shaje nga babi vatikanin.

Ha, dinosauri peshkintelektualinspektues u tregua prape bujar me kohen e tij te shtrenjte dhe denjoi te shpreh prape zhgenjimin dhe indinjaten e radhes ndaj komentuesve.

Lum si ... lum lum.

Ja o Arrxhi se si ta dhjesim ne shqipot ty...dhe te na bosh fresk masanej........

 

Gjykata rrëzon FBI. Ambasador Arvizu, dil e mbro institucionet e SHBA!

Duket se zyrtarisht gjykata ka rrezuar ekspertizen e FBI-se per vrasjet e 21 janarit, duke perjashtuar autoresine e vrasjes nga komandanti i Gardes, Ndrea Prendi ne dem te protestuesit Faik Myrtaj. Ambasadori i SHBA, Aleksander Arvizu deklaroi para gjyqit se shpresonte qe kete here drejtesia dhe kryeministri te mos kishin pretendime, por ja qe fjala e tij s’u degjua, sepse pushtetit nuk i intereson. Ambasadori doli huq dhe i tradhetuar, nderkohe qe prej shume ditesh hesht per kete skandal, duke mos mbrojtur as institucionet e tij. Gazeta Shqiptare ka bere nje raport te plote tedosjes se gjykates dhe menyren se si Apeli rrezon turpshem ekspertizen e FBI.

 

Gjykata e Apelit “rrëzon” aktin e ekspertimit të Byrosë Federale të Hetimeve, provë pas së cilës kapet fort prokuroria për të vërtetuar dyshimet se Ndrea Prendi, ish-komandanti i Gardës së Republikës, ekzekutoi me pistoletën e tij, demonstruesin Faik Myrtaj. Sipas treshes gjykuese të kryesuar nga Artan Broci, me anëtarë Gjin Gjoni dhe Edmond Gogo, është konstatuar mangësi në mënyrën e caktimit të ekspertëve të FBI-së nga prokuroria shqiptare. “’Raport- Ekzaminimi’ nr.163G-SP-215, datë 05.01.2012, i Laboratorit të Byrosë Federale të Hetimit (FBI) është hartuar dhe nënshkruar nga Ekzaminuesi (eksperti) Douglas P. Murphy, kurse Vendimi i datës 14.07.2011 i Prokurorëve “Për kryerjen e ekspertimit teknik-balistik”, i cili është nënshkruar dhe nga avokati mbrojtës e që i është përcjellë autoriteteve të SHBA-së me Letër-Porosi sipas K.Pr.Penal, ka caktuar si eksperte Heather Seubert, eksperte pranë Laboratorit të FBI-së. Në dosje nuk ka ndonjë vendim për zëvendësimin e ekspertit apo ndonjë deklaratë të ekspertit Heather Seubert të caktuar me vendim, për heqje dorë nga ekspertimi, si dhe nuk ka një vendim për caktimin e ekspertit Douglas P. Murphy”, thuhet në vendim, çka duket se vë në dyshim rregullsinë e këtij akti mjaft të rëndësishëm për dosjen e “21 janarit”. Më poshtë po botojmë të plotë vendimin e Apelit, ku me dy vota pro (Broci dhe Gjoni) dhe një kundra (anëtari Gogo) firmosi që Ndrea Prendi të qëndrojë në arrest shtëpiak, duke rrëzuar në këtë mënyrë prokurorinë, e cila tentoi me çdo kusht ta dërgonte prapa hekurave ish-kreun e Gardës….
Vendimi i plotë
Nga Prokuroria e rrethit gjyqësor Tiranë është sjellë për gjykim kërkesa për caktimin e masës së sigurimit personal ndaj personit nën hetim Ndrea Prendi, i dyshuar për kryerjen e veprës penale të “vrasje në rrethana të tjera cilësuese në bashkëpunim” dhe “shpërdorim detyre”. Nga shqyrtimi gjyqësor rezulton se me vendimin nr.79 akti, datë 22.01.2012, Gjykata e Rrethit Gjyqësor ka vendosur caktimin e masës së sigurisë “arrest në shtëpi” ndaj shtetasit nën hetim Ndrea Prendi.
Brenda afatit ligjor të komunikimit të kësaj mase palët në proces, prokuroria dhe personi nën hetim, kanë paraqitur ankimet e tyre respektive ndaj vendimit të shkallës së parë.
Kolegji Gjyqësor i Gjykatës së Apelit si dëgjoi shkaqet respektive të ankimeve, si dhe pa aktet e ndodhura në fashikullin e sjellë për gjykim, konstaton se vendimi për caktimin e masës së sigurimit sa i takon masës së sigurimit “arrest në shtëpi” është i drejtë dhe si i tillë duhet të miratohet.
Kështu, nga aktet rezulton se: Prokuroria e rrethit gjyqësor Tiranë, më datë 21.01.2011 ka regjistruar procedimin penal nr.285 të vitit 2011 që bën fjalë për ngjarjet e ndodhura në këtë datë në Bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, Tiranë, pranë godinës së kryeministrisë, pasi në këtë datë (21.01.2011), në intervalin kohor midis orës 13.30’ deri në orën 17.00’ në Bulevardin “Dëshmorët e Kombit” Tiranë, pikërisht para ndërtesës së kryeministrisë ishte njoftuar zhvillimi i një demonstrimi. Gjatë këtij grumbullimi masiv njerëzish persona të ndryshëm kanë qëlluar me sende të forta në drejtim të forcave që përgjigjen për ruajtjen dhe sigurinë publike, si dhe ndërtesës së kryeministrisë. Pas përshkallëzimit të dhunës, thyerjes së rrethimit të forcave të policisë së rendit në trotuar, ngjitur me murin rrethues, si dhe hapjes së portës së gardhit rrethues të godinës së kryeministrisë nga efektivat që kishin marrë nën mbikqyrje këtë objekt, është paralajmëruar me megafon dhe më pas janë përdorur armët e zjarrit. Nga kryerja e veprimeve të para hetimore është provuar se kanë gjetur vdekjen shtetasit Ziver Veizi, Hekuran Deda, si dhe Faik Myrtaj. Kurse shtetasi Aleks Nika ka vdekur pas disa ditësh, si pasojë e goditjes me armë zjarri.
Po ashtu, kanë pësuar dëmtime të ndryshme të shkaktuara me armë zjarri gjashtë shtetas. Gjithashtu, rezultojnë të jenë dëmtuar me mjete të ndryshme 36 punonjës policie, si dhe 25 pjesëmarrës në demonstrim. Janë dëmtuar me mjete të forta mbrojtëse, duke pasur dëmtime serioze dhe një numër i madh i efektivave të Gardës së Republikës. Më datë 21.01.2011 është bërë kqyrja e viktimave, ku gjatë këqyrjes janë gjetur në trupin e shtetasve Ziver Veizi e Faik Myrtaj, respektivisht nga një predhë metalike e kalibrit 9mm, të cilat janë marrë në cilësinë e provës materiale për ekzaminime të mëtejshme. Gjithashtu janë këqyrur dhe marrë në cilësinë e provës materiale edhe rrobat e viktimave dhe të tre të dëmtuarve me armë luftarake. Janë bërë vendimet për ekspertimin mjeko-ligjor mbi ekzaminimin e kufomave, si dhe vendimet për kryerjen e ekspertimeve mjeko-ligjore për të dëmtuarit, me qëllim përcaktimin e kategorisë së dëmtimit dhe mjetin që i ka shkaktuar.
Janë bërë edhe vendimet për kryerjen e ekspertimit kimiko-ligjor për rrobat e sekuestruara të viktimave dhe të të dëmtuarve me armë zjarri, për të përcaktuar në to praninë e faktorëve plotësues të qitjes. Po më datë 21.01.2011 ora 18.00 është bërë kqyrja e vendit të ngjarjes, ku ka rezultuar se brenda oborrit të kryeministrisë janë gjetur një sasi gëzhojash, prej të cilave 131 gëzhoja të kalibrit 9mm si dhe gëzhoja kalibër 7.62 mm, të shpërndara në mënyrë të çrregullt, të cilat janë sekuestruar në cilësinë e provës materiale. Për të përcaktuar llojin e fishekëve dhe të armëve nga të cilat janë qitur gëzhojat e gjetura në vendin e ngjarjes, janë bërë vendimet për kryerjen e ekspertimeve teknike dhe balistike. Për këtë qëllim janë sekuestruar në cilësinë e provës materiale armët e efektivave të Gardës së Republikës, të cilat sipas planit të masave dhe instruktazhit të datës 21.01.2011, si dhe urdhrit nr.28/1 të datës 19.01.2011, kanë qenë të dislokuara ditën e ngjarjes në objektin e Këshillit të Ministrave. Prokurori, konform nenit 244 të K.Procedurës Penale, ka kërkuar caktimin e masës së sigurimit “arrest me burg” ndaj shtetasit nën hetim Ndrea Prendi, duke pretenduar se ka kryer veprat penale të “vrasjes në rrethana të tjera cilësuese në bashkëpunim” dhe “shpërdorim detyre”.
Gjykata e Shkallës së Parë si ka administruar aktet ka vendosur masën e sigurimit “arrest në shtëpi”. Kolegji gjyqësor i Gjykatës së Apelit të Tiranës çmon se Gjykata e Rrethit ka gabuar, kur analizon në caktimin e masës së sigurimit elementët e cilësimit të veprës penale, duke bërë një kualifikim të ndryshëm nga ajo e organit të akuzës. Kolegji vlerëson se në këtë fazë të procedimit penal, i vetmi organ procedurial për t’i dhënë faktit një cilësim ligjor është organi i prokurorisë.
Gjykata vetëm gjatë gjykimit në themel të çështjes dhe me vendimin përfundimtar mundet sipas rastit dhe provave të administruara prej saj t’i japë faktit një cilësim të ndryshëm ligjor nga ai i paraqitur për gjykim nga organi i prokurorisë, duke bërë ndryshimin e cilësimit juridik të veprës penale, dhe jo siç ka vepruar në rastin konkret, kur në vendimin e caktimit të masës së sigurimit ka bërë kualifikimin e veprës penale.
Ky konkluzion i Gjykatës së Shkallës së Parë gjendet i gabuar dhe Kolegji çmon se për këtë pjesë ankimi i bërë nga organi i akuzës është i drejtë. Kjo dhe për faktin se nga ana e organit të akuzës nuk ka një aktakuzë për personin nën hetim, por dyshime se ndodhemi përpara kryerjes së veprës penale “vrasjes në rrethana të tjera cilësuese në bashkëpunim” dhe “shpërdorim detyre”.
Nga aktet në dosje rezulton se organi i Prokurorisë menjëherë mbas ndodhjes së ngjarjes së datës 21.01.2011, ka regjistruar procedimin penal nr.285 të vitit 2011.
Në kërkesën e paraqitur për gjykim nga ana e organit të akuzës, gjykatës së shkallës së parë, për caktimin e masës së sigurimit, objekt i këtij shqyrtimi, ndër të tjera parashtrohet se: Forcat e Gardës, përfshi personin nën hetim Ndrea Prendi, i cili ka qenë komandant i Gardës, janë efektivë ushtarakë që kanë si detyrë të vetme ruajtjen e personaliteteve të larta shtetërore të objekteve e rezidencave shtetërore, sipas procedurave të përcaktuar në ligjin nr.8869 datë 22.05.2003 “Për Gardën e Republikës”, si dhe aktet normative e rregulloreve. Sipas provave të administruara në dosjen hetimore rezulton se, për datën 21.01.2011 është bërë planizimi i masave, si dhe i shërbimeve që do të kryheshin nga forcat e Gardës, në objektin e rëndësisë së veçantë, godina e Kryeministrisë. Për këtë është kryer dhe instruktazhi përkatës, para se të fillonte shërbimi në këtë objekt. Si rezultat i përshkallëzimit të situatës, nga ana e protestuesve në drejtim të Kryeministrisë, nga ana e Gardës së Republikës janë përdorur armët e zjarrit, nga përdorimi i të cilave, kanë mbetur të vdekur dy shtetasit Ziver Veizi dhe Faik Myrtaj. Ky fakt është provuar me anë të ekspertimeve balistike. Ndërsa për viktimat Hekuran Deda dhe Aleks Nika, deri në këtë fazë të hetimit, nuk është provuar se nga cila armë është qëlluar në drejtim të tyre.
Prokuroria ka parashtruar përpara Gjykatës së Shkallës së Parë, se arma nga e cila ka dalë predha që ka sjellë vdekjen e shtetasit Faik Myrtaj, është arma që ka disponuar personi nën hetim Ndrea Prendi.
Rezulton se janë kryer ekspertime të ndryshme balistike dhe është konkluduar se predha e gjetur në trupin e viktimës Faik Myrtaj ka lënë gjurmë në mekanizmin mbushës të pistoletës me numër P52796Z.
Ky konkludim është nxjerrë nga “Raport-Ekzaminimi” nr.163G-SP-215, datë 05.01.2012, të Laboratorit të Byrosë Federale të Hetimit (FBI) të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.
Sipas “Raport-Ekzaminimit” nr.163G-SP-215, datë 05.01.2012, të Laboratorit të Byrosë Federale të Hetimit (FBI), është konkluduar se predha e gjetur në trupin e viktimës Faik Myrtaj ka lënë gjurmë në mekanizmin mbushës të pistoletës numër P52796Z, si dhe kjo predhë ka gjurmë të vjaskave të tytës së pistoletës me numër P52778Z, duke shtruar dhe versionin ese mund të jenë shkëmbyer tytat e këtyre pistoletave, asaj me nr. P52796Z me atë nr. P52778Z.
Prokuroria pretendon se pistoleta me nr.P52796Z, është pistoleta që ka përdorur personin nën hetim Ndrea Prendi. Gjykata e Shkallës së Parë nga aktet e administruara nga prokuroria deri në këtë fazë hetimi ka konstatuar se nuk ka një provë të plotë që të provojë saktësisht se kjo pistoletë është përdorur në datën 21.01.2011, nga personi nën hetim, pasi në “Regjistrin model 34”, ku pasqyrohet pajisja me armatim e efektivëve të Gardës, personi nën hetim nuk ka firmosur tërheqjen e kësaj pistolete nga magazina e armatimit.
I pyetur rreth këtij fakti nga Kolegji Gjyqësor i Gjykatës së Apelit, prokurori i seancës deklaroi se e disponojnë fletë-daljen e këtij armatimi, ku personi nën hetim Ndrea Prendi ka firmosur, por do ta paraqesin në një fazë të mëvonshme.
Gjithashtu, Kolegji Gjyqësor i Gjykatës së Apelit Konstatoi se:
“Raport-Ekzaminimi” nr.163G-SP-215, datë 05.01.2012, i Laboratorit të Byrosë Federale të Hetimit (FBI) është hartuar dhe nënshkruar nga Ekzaminuesi (eksperti) Douglas P. Murphy, kurse Vendimi i datës 14.07.2011 i Prokurorëve “Për kryerjen e ekspertimit teknik-balistik”, i cili është nënshkruar dhe nga avokati mbrojtës e që i është përcjellë autoriteteve të SHBA-së me Letër-Porosi sipas K.Pr.Penal, ka caktuar si eksperte Heather Seubert, eksperte pranë Laboratorit të FBI-së.
Në dosje nuk ka ndonjë vendim për zëvendësimin e ekspertit, apo ndonjë deklaratë të ekspertit Heather Seubert të caktuar me vendim, për heqje dorë nga ekspertimi, si dhe nuk ka një vendim për caktimin e ekspertit Douglas P. Murphy.
Përveç sa më sipër, për Kolegjin Gjyqësor të Gjykatës së Apelit çmohet me rëndësi të sqarohet edhe se: Sipas përfaqësuesit të akuzës rezulton se nga akti i ekspertimit të mësipërm është konkluduar se:
1. Këto predha vijnë nga fishekë që u futën dhe u nxorën manualisht nga pistoleta P52796Z (pa u bërë qitje) dhe u qitën më pas nga pistoleta P52778Z.
2. Në kohën e qitjes së predhave, tyta e ndodhur aktualisht në pistoletën me numër P52778Z ndodhej në pistoletën me numër P52796Z.
Nga të dhënat e hetimit, shpjegimi i parë rrëzohet poshtë, për faktin se pistoleta Nr.P52778Z nuk ka qitur asnjë fishek të vetëm (citohet kërkesa për gjykim).
Ky konkluzion i organit të akuzës bie ndesh dhe është i ndryshëm me konkluzionet shkencore të arritura në Aktin e Ekspertimit Nr.3995 datë 16.05.2011 ku në pikën 1 të tij na jepet si konkluzion: Në armët objekt ekspertimi, pistoleta me Nr.P52796Z, P52788Z dhe BO 1343 u evidentua prania e faktorëve plotësues të qitjes.
Siç shihet, ndërmjet akteve dhe provave të paraqitura nga organi i akuzës ka parregullsi dhe kontradikta të atilla, sa i vënë në dyshim vlefshmërinë e këtyre akteve në kuptim të Nenit 151/4 të K.Pr.Penal.
Kolegji çmon se në Nenin 228 të K.Pr.Penale janë parashikuar kushtet për caktimin e masave të sigurimit personal dhe sipas kësaj dispozite rezulton se:
1. Askush nuk mund t’u nënshtrohet masave të sigurimit personal, në qoftë se në ngarkim të tij nuk ekziston një dyshim i arsyeshëm, i bazuar në prova.
2. Asnjë masë nuk mund të zbatohet kur ka shkaqe padënueshmërie ose të shuarjes së veprës penale.
3. Masat e sigurimit personal vendosen:
a) kur ekzistojnë shkaqe të rëndësishme që vënë në rrezik marrjen ose vërtetësinë e provës;
b) kur i pandehuri është larguar ose ekziston rreziku që ai të largohet;
c) kur për shkak të rrethanave të faktit dhe personalitetit të të pandehurit, ka rrezik që ai të kryejë krime të rënda ose të të njëjtit lloj me atë për të cilin procedohet.
Gjykata e Apelit Tiranë çmon se vendimi i Gjykatës së Faktit është në përputhje me kriteret e dispozitës së mësipërme, pasi në ngarkim të personit nën hetim ekzistojnë indicie dhe dyshime të arsyeshme dhe se nuk rezultojnë shkaqe padënueshmërie apo të shuarjes së veprës penale.
Gjithashtu, nisur nga rëndësia e faktit dhe rrezikshmëria shoqërore e veprës, masa e sigurimit e vendosur nga Gjykata e Faktit është e përshtatshme.
Pretendimet e parashtruara në kërkesën ankimore nga ana e organit të akuzës dhe personit nën hetim janë të pabazuara dhe si të tilla nuk duhet të pranohen.
Në rastin konkret, pavarësisht se nuk vihet në rrezik marrja ose vërtetësia e provës apo nuk provohet rreziku i ikjes, për shkak të rrethanave të faktit dhe të personalitetit, Kolegji çmon se në masën e sigurimit, ndërmjet të tjerave Gjykata e Faktit ka mbajtur në konsideratë përshtatshmërinë, raportin e shkallës së nevojave të sigurimit, me rëndësinë e faktit dhe sanksionit që parashikohet në rastin konkret, si rrethanat lehtësuese e rënduese.
PËR KËTO ARSYE
VENDOSI

Miratimin e vendimit Nr. 79 Akti, datë 22.01.2012 të Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Tiranë.

 Lajme të ngjashme

 

Nje lutje: a ka mundesi, brenda mundesive te tua, kur te sjellesh dicka te komentet, te pakten vere autorin/burimin e shkrimit qe mos te kujtojme se eshte koment origjinal i joti?

E dyta per berjen e freskut apo per idiotesine e artikullit "dil e mbro institucionet e SHBA! Nga njera ane bertisni pse fut hundet Amerika ne punet e brendshme Shqiptare, nga ana tjeter bertisni pse nuk fut hundet. E kuptoj qe e kemi ne gjak kete punen e temperatures se ujit te gomarit. por sikur s'ka logjike qe Amerika te nderhyje te thote "pse nuk perdor Gjykata juaj e pavarur gjetjet tona". Nese autori/ja ka problem me vendimin e jashtellogjikshem te Gjykates se Larte qe ne vend te marri parasysh gjetjet e eksperteve Amerikane, mori jo-gjetjet e "eksperteve" shqiptare me programe te download falas nga interneti, cfare faji paska Ambasadori?! Nxirre mllefin ne menyre tjeter me Gjykaten jo me Ambasadorin. Atyre ju kerkua analiza, e bene, kaq. 

I vjen turp te veje emrin e Meros,ska faj une e kuptoj arsyen smiley

Mua me pelqeu. Vuri gishtin te fajtoret per te gjitha fenomenet. Kuptohet, qe si gjithmone kur nuk ka pelqen fajtori o merremi me gjysmen e deklarates, o shryme dufin ndaj ambasadorit.

Qendrimet si per korrupsionin, si per "lodhjen" e qeverise, si per 21 janarin jane te qarta fare per keto qe nuk kapet nga ethet militanteske. Jo e rastit edhe mbeshtetja per Blushin.  

Me pak fjale thote ate qe shume ketu e thone shpesh, politikanet duhen ricikluar e ne menyre te shpeshte biles, ndryshe bllokojne procesin politik, shktaktojne kriza per tu zene gojen zerave te tjere, te gjitha per te ruajtur karrigen e tyre. 

as kam kohe, as durim dhe te them te drejten, per kete fare burreci nuk ja vlen te shperdoroj 10 minuta super te vlefshme te jetes sime (qe mund t'i kaloja me mire duke pare reklama te bezdisshme ne tv). jam i sigurte ne fakt, qe ka folur palacolleqet e rradhes.

arviz o kellire... nje burre shteti nuk "lodhet nga pushteti"; dhe me keta te "lodhurit nga pushteti" ke dale krah per krah per te pakten nje jave rresht, edhe kur masakruan 4 veta ne mes te dites, para kamerave te te gjitha mediave, dhe rrahen kafsherisht (apo shtazerisht?) qindra te tjere mbas pilafit. u vajte nga mbrapa si chihuahua mbas sumes se paris hilton. kurrve e berishes ke qene dhe ti. edhe spartak ngjela qendron me lart se ti; kellire.

Arvizu po fiton pike ndaj Metes ne listen e me te urryerve per socialistet peshkiste e jopeshkiste. Eshte ngjitur ne vend te dyte duke mbetur pas vetem ndaj te paarritshmit Berisha. Disi me mbrapa Topalli, Thaci e Lubonja kurse Basha eshte lene ne harrese fare.

nuk jam socialist. jam komunist. kjo eshte bindja ime politike. oh, mund te me quash dhe enverist. paleoshqiptarist gjithashtu. ah... dhe jam i krishtere, jo myslyman, jo ortodoks, jo katolik...

shpresoj te kem sheshuar ca gunga. smiley

now your turn.

komunist i krishtere, zoto smiley te lutem, apo e ka fajin ajo gjoja me diell smiley pa le pastaj enverist i krishtere = nazist hebre

se paske nigju ate "fara e komunizmit ishte krishterimi; por njerzit e rriten me ujra te zeza.."

Cfare eshte komunizmi petlle?
Sa per perkufizimet me baza fetare apo shpirterore nuk po pyes hic. E kam thene vete me siper. Madje as nuk shpresoj te gjej as debat e as debatues.

Ne fakt nuk e kisha me komentin tend, nuk ishte ndryshe nga pjesa derrmuese e komenteve te tjera. Nga pakujdesia i paskam bere reply ketij, po nuk ka shume rendesi. my fault.

I kam zili komunistet. Bejne jete politike te rehatshme. Tere kohes japin mend, kritikojne,  nuk i bie ndonjehere te mbrojne dicka, pasi nuk i bie ndonjehere te kene dicka ne dore.

smiley boisa...
Edhe shqiptaret ne shqiperi duhet te kishin jete te rehatshme ... me rregull treshi te pakten . smiley
C'e do qe Jeta nuk eshte thjesht kendveshtrim ... smiley

I kam zili komunistet. Bejne jete politike te rehatshme. Tere kohes japin mend, kritikojne,  nuk i bie ndonjehere te mbrojne dicka, pasi nuk i bie ndonjehere te kene dicka ne dore.

  Hiq kete rreshtin e fundit dhe del  Berisha ,dora vetesmiley

Prape po merreni me ambasadorin jo te vogel, jo-kinez, te jashtezakonshem dhe fuqipjerdhur te Amerikes ne Shqiperi!!! Ikni mo futini nje pace koke dhe shikoni punet tuaja.

PF, ambasadori jo i vogel, jo-kinez, i jashtezakonshem dhe fuqipjerdhur nuk do arrinte kurre deri te radari im periferik sikur te mos thoshte mufka te tilla si kjo me poshte:

Ne kemi insistuar që, në mënyrë që të ketë besueshmëri dhe t’i jepen përgjigje pyetjeve që shqiptarët pyesin, “çfarë ndodhi atë ditë,” duhet të merret me vrasjet tragjike por edhe aspektet e organizimit, qëllimin e organizimit si dhe zhvillimi faktik i vetë demonstratës.

Nqse e kete thote per diplomaci, e cila te detyron shume here te thuash mufka se ashtu duhet, ai merr haracin e diplomacise.

Nqse e thote se vertet ashtu mendon, te na rroje per vere.

Ne te dyja rastet eshte nje perzierje sushi-enchillada me peshk te prishur dhe fasule/chilli te ndenjura. Racat e tij behen kesisoji nje cilesor stilistik dhe aspak denigrues racist, sikurse dhe karriera e tij e vaket jepet per shpjegim te mufkave. Askush nuk do blente nje kadillak te mrekullueshem me nje problem te vogel - nje plasaritje ne bllokun e cilindrave. Sepse 21 Janari qe ky buravogla po vazhdon ta dhjese ne menyre konsistente (per cfaredo arsyeje) eshte zemra e motorit te cdo atitude tjeter. Per sa kohe perbindshi i 21 Janarit nuk do goditet ne lule te ballit, briret ne brinje do ia nguli Shqiperise! Ne ndihmofte (yes he can!) qe 21 Janari te shkoje ku duhet, do i permendet vetem Sushi Samba dhe/ose Gari si dhe Malaguena Sale Rosa!

Emo, mua me intereson raporti qe ky i dergon Departamentit, dhe ajo qe me intereson edhe me shume eshte qendrimi i departamentit ndaj politikes ne Shqiperi. Pavaresisht qe ambasadori ka peshen e vet ne keto marredhenie, po prape ato te departamentit e dine nga rendon sqepari. Domethene, kam asistuar personalisht ne te dhjera dore per dore ambasadorit nga departamenti (krenar ta them qe njehere kam qene une sebepi, kuptohet per aresye pune) dhe kam pare edhe ku kane perfunduar ca nga keto zogjte puplarrjepur, pasi i kane hequr nga Shqiperia. 

Pra intervistat e ambasadorit ku shpjegon punet e vendit ku eshte ambasador i perkohshem dhe fuqiplote i vendit te tij (USA ne kete rast) nuk me eksitojne, pavaresisht se do isha kurioz te dija se c'thone per te pare c'mendje kane. Me nje llaf, duke qene se di shqip, i mesoj hallet e vendit shume me kollaj e realisht duke pare televizor, lexuar gazetat dhe pyetur plaken ne telefon.

Arvizut (ca dreq emri eshte ky) xoxo.

sinqerisht nuk di nga e kane gjetur. Na e boni ket peshqesh baracku.

Emo mjaft se u bere bajat fare. Me keq se ata militantet e fshatrave qe i bejne biografine atyre qe kane dale nga vija e partise. 

Ka jo pak njerez, edhe ne kete blog, dhe jo budallej qe kane nje mendim per 21 janarin te ngjashem me ate te ambasadorit. Sikur vetem kaq duhet te mjaftonte per te te qetesuar. Ne rastin me te keq, do thoje qe keni mendimi te ndryshme dhe kaq. Keto sharje personale, vetem e vetem se ai nuk mbron mendimin tuaj, jane te pakten per mua shume zhgenjyese. 

Kur shoh qe njerez si ty, zotrules, swed, Monda etj, qe kam menduar gjithmone se pertej mendimeve politike te pakten kishin nje lloj objektiviteti, kane shkuar kaq larg me vertete behem keq. Thelbi i asaj qe thote Arvizu nuk eshte shume i ndryshem nga ajo qe themi ketu perdite, i.e ne Shqiperi dy krahet nuk jane te besueshme!! Kane difekte te medha brenda tyre, jane me pak fjale, dy fytyra te autoritarizmit. Me hir a me pahir po kerkon qe te ndryshoje dicka para 2013 ne menyre qe te mos themi perseri "Keta te dy jane, duhet te zgjedhim njerin patjeter". Sikur vetem per kaq meriton nje perkrahje te vogel. 

te pakten kishin nje lloj objektiviteti

ja te te ndihmoj une me objektivitetin:

rendesi per mua ka qe te gjesh se kush po sheh ne kete objektiv, dhe jo se c'e (apo kush) ka shtyre subjektin brenda monokoles(dylbise). duhen kapur urgjentisht vrasesit dhe urdheruesit e vrasjeve dhe torturave kafsherore qe i pame te gjithe ne televizor.

deri atehere, jeta e njeriut, jeta e shqiptarit, per ata qe mendojne ndryshe, nuk ka asnje vlere.

po te mendosh dhe ti ne kete menyre, atehere jemi ne rregull; nuk kemi keqkuptime.

Torturave? Yeah, ok. Atehere duhet me u kap te gjithe ata qe u sulen policave, dhe kush i porositi dhe ata, apo jo? Meqe po flasim per torturat, jo per gje.  

Shiko, nuk kam ndermend ti futem ketij debati perseri, shume here eshte shkruajtur ketu si e kane pare ate ngjarje, aq me teper se nuk dua te dukem sikur hedh poshte ata 4 deshmore. Po 21 janari eshte shume me kompleks se sa "vajten ca protestues te thjeshte te kryeministria, si ne gjithe boten, dhe ai atje i ekzekutoi bisha". Nuk eshte kjo historia e asaj dite!

E nese nuk te pelqen kjo, thuaj kaq, po nuk ka nevoje te kalohet ne keto ekstrema "kinezi, i poshtri, maskarai", aq me teper kur PS-ja nuk ka gjetur ende dike jashte rrethit te saj qe ta shohe ate dite ne te njejten menyre si e ka pare ajo. 

21 janari nuk eshte fare kompleks. ka 4 te vrare, te identifikuar, dhe disa vrases, plus urdherues vrasjesh qe ende nuk jane ndershkuar. kaq.

gjej keta vrasesit nese me te vertete ndjen sadopak respekt per jeten e njeriut. kaq. te tjerat jane muhabete kot fare, madje jane tallje me jeten e njeriut.

rrahjet kafsherore i kemi pare te gjithe ne televizor; dhe jane bere nga kafshet e paqethura, te pakrehura, te parrujtme, zhulsa, mitingashe dhe kokerrafsh te berishovicit. po kjo eshte ceshtje me vete... ka te beje me funksionimin e policise si force qe duhet te siguroje rendin kushtetues, dhe qe ate dite, deshtoi felliqesisht turpshem per te mbrojtur qytetaret e saj.

nejse... po vazhdove me kete menyre mendimi, nuk kemi asnje gje te perbashket, pra, nuk kemi per cfare flasim vella. jemi dy bote te ndryshme, kemi parime te ndryshme, kemi botekuptime te ndryshme, kemi vlera te ndryshme... pra, nuk flasim dot te njejten gjuhe.

PS: brado, ja ku kam degjuar... ke nje foto me kater te vrare aty siper.

Zoto ne dite perpara Kryeministrise kalojne me mijera vete,ke nigju qe eshte vrare njeri?

Policia u terhoq jo nje here, po tre here, TRE HERE, vetem e vetem qe te menjanonte konfliktin (dhe qe Berisha ti perdorte si viktimat e dhunes se Rames). Tre here zoto! Iken fare nga kangjellat, u zhduken fare. E cfare ndodhi? Protestuesit ju sulen gardhit te kryeministrise. Nqs i gjithe ai reakson zinxhir te duket i natyrshem, ok, po mua jo.

Nqs ka nje faj policia ne ate mes ishte qe ate qe beri ne 5 te mbasdites, se aty nuk ka pas kembe njeriu pervec atyre qe ishin perfshi ne sulmet ndaj policie, duhet ta kishte bere ne oren 1. Si ne cdo vend tjeter kur sulmohet policia. Ironia tragjike e asaj dite eshte se pikerisht duke u bere me e bute sec duhet per shkak te presioneve politike, policia krijoj reaksionin zinxhir qe solli tragjedine. Nqs do kishte bere ate qe duhej bere, do kishte rrahur ata qe ju sulen qe ne fillim te trotuari po ajo dite ishte mbyllur me aq e jo me gjak. E prandaj nuk ke pare nje ambasador, USA, UK, Gjermani a cfaredo tjeter te thote llaf te keq ndaj policise ate dite. Sepse ne vendet e tyre jane ku e ku me te egra ne keto lloj rastesh. 

endrito, une e ti, nuk e zgjidhim dot kete ceshtje ketu. eshte e thjeshte kjo pune. ti nuk me kupton se cfare po them per nje aresye te thjeshte... jemi dy bote te ndryshme une e ti. kemi vlera te ndryshme. kemi parime te ndryshme. kemi prioritete te ndryshme. kemi botekuptime te ndryshme. per pasoje, ne flasim gjuhe te ndryshme... edhe pse e artikuluar "duket" si shqip. e vetmja zgjidhje qe shoh ketu, eshte qe ta leme me kaq, se eshte humbje kohe dhe bezdisshmerisht perseritese.

ok, une jam monstra qe do gjak, ti je misherimi i humanizmit

endrit... per nje here te fundit, qe ta kuptosh se kam folur miqesisht fare me ty.

te kam permendur KATER TE VRARE. dhe ne gjithe ate koment, ti shkon e kapesh mbas torturave, punes "shembullore" te policise... jo kush sulmoi gardhin, e jo kush beri keshtu e jo kush beri ashtu... Nese ne nje histori te tille, ty te ben pershtypje puna shembullore e policise, ke nje fare kundershtimi mbi termin "torture", e jo po PS-ja e sheh keshtu e jo  po e sheh ashtu... e te tjeret keshtu... jemi larg, pra, jemi shume larg nga njeri tjetri une e ti. ketu duken qarte prioritetet. troc, une kerkoj te ndershkohen vrasesit, ti kerkon te ndershkohet ai qe urdheroi te sulmohet nje gardh apo ata qe sulmuan gardhin... prandaj ti po vazhdon per inerci ne monologun tend, ku une, nuk jam fare as pale, as pjese - dhe je vete ti qe me perjashton. kjo per mua dmth qe po flasim gjuhe te ndryshme; perndryshe, nuk do kishte ASNJE SHANC NE KETE UNIVERS qe ti te arrije te anashkaloje, injoroje me menefregizem total boshtin dhe themelin e asaj qe po them une: KATER TE VRARE, ASNJE I DENUAR. Une nuk po shpik gje nga vetja ketu. komentet e tua ti i shkruan vete. lexoje vete kete shkembim midis nesh, dhe do e kuptosh se cfare po them.

dhe nje gje e fundit; ne menyren me absolute nuk te jam drejtuar me paragjykimin se mund te jesh idhtar i kesaj apo asaj force politike... ndryshe nga sa ke insinuuar (me fal per kete) ti me siper... dhe ashtu sic thua ti, cudi me vjen edhe mua, por ja qe nuk kam pare asnjehere ndonje njeri qe te mendoje si PD-ja dhe te mos jete idhtar i flakte i saj, apo anasjelltas.

mendohu.

Nuk po i anashkaloj zoto, ta them qe ne fillim qe jane deshmore, dhe mos arrestimi i atyre gradisteve tregon qe ne jemi akoma ne fazen tribale te organizimit te shtetit. 

Por, nqs fillon permend rrahjet nga policia aty ndryshon muhabeti, sepse per mua ajo ishte minimumi qe mund e duhet te bente policia pikerisht qe te mos lejonte kaosin. 

Ajo ku ndryshojme ne te dy nuk eshte dhembshuria njerezore, te pakten une lule kam vene ne bulevard te vendi ku u vra Ziveri, por eshte perfundimi politik qe ti do ti marresh ngjarjes. Sepse une jam shume dakort kur themi qe jane vrare kater te pafajshem. Po nuk jam aspak dakort kur themi se kjo ndodhi sepse nje kryeminister donte gjak patjeter ate dite ndaj ca protestuesve te pafajshem.

Nqs do te marresh nje perfundim politik nga ajo ngjarje, atehere kam te drejten te filloi te mendoi nga momenti i pare se c'beri secila nga palet qe coi pershkallezimin deri te pushka. E aty, sic thote shprehja, mbreti eshte lakuriq. Sepse opozita kishte tre here mundesi ti kthente mbrapa njerezit, e nderkohe i nderseu akoma me shume. Une nuk e di c'prisje ti te ndodhte kur turma ju sul gardhit, se une pervete e dija ne ate moment qe ajo histori nuk perfundonte mire. 

po pse futesh ne bisede me dike bazuar ne paragjykime dhe supozime mo endrit?

nuk me intereson fare politika apo perfitimet qe mund te nxjerrin palet nga gjaku i shqiptareve.

ky subjekt o endrit nuk ka nevoje per shume komente. mbyllet shume thjeshte; te gjenden dhe ndershkohen maksimalisht vrasesit dhe urdheruesit e vrasjeve. kaq. nuk ka nevoje per sofizma dhe filozofi kjo gje. nuk ka nevoje per t'u hyre analizave te situates apo subjekteve te perfshira.

nuk me intereson fare opozita e asaj kohe, e sotme apo ajo e ardhme. ka KATER TE VRARE DHE ASNJE TE NDERSHKUAR. une per vete kam shume veshtiresi ta tejkaloj kete gje, qofte edhe ne muhabet e siper, pa u zgjidhur me pare... dhe te vazhdoj ta quaj muhabetin serioz dhe te perqendruar aty ku duhet. policia, gardhi, sherri, shamataja, sharjet, politika... keto as me hyjne fare ne vesh... nuk ka pyetje qe ti mund te me drejtosh. nuk ka "sikure"... ka thjesht KATER TE VRARE, ASNJE TE NDERSHKUAR. 

KY ESHTE I VETMI KENDVESHTRIM I PAANSHEM.

me vertete behem keq

po mos e merr kaq me te perpjekur, Endrity.

une nuk behem keq nga mendimet e tua, te cilat mund (dhe ben mire qe) t'i shprehesh edhe pa m'u referuar mua fare.

Si ti edhe kulaku me poshte. them qe eshte e drejta ime te kem nje vleresim per ambasadorin, paga e te cilit del ne nje grime te saj edhe nga taksat e mia. dhe them qe ambasadori per vete kundershtite qe e kane shoqeruar deri tani ne deklarimet e tij (arti i tij diplomatik eshte nje gje, politika e USA eshte nje gje tjeter) ka bere nje pune tejet mediokre.

edhe nje gje: nqse ka nje gje qe nje takemi si une nuk i luan qime floku jane "kryetaret" ne shqiperi; sikur te vije puna sa une te kem edi ramen si kryetar, me mire te iki ne esfel te gomereve qe te nesermen. Ndersa per ate tjetrin, sali berishen, ndjej nje hidhtesi qe ai eshte shqiptar sikunder dhe une (pra kemi nje gje te perbashket).

Dmth, ne paci besuar Perendine, na lini te kemi nje mendimin tone pa na hedhur kryetarer ne kurriz, dhe po nuk qe e domosdoshme me patjeter, edhe mos na u referoni fare ne shtjellim te mendimeve tuaja, se per nder do t'ua dinim.

Jo mo, te kesh mendime sa te duash, se ne vuajme pikerisht qe nuk mendojme shume, jo se mendojme me shume sec duhet. 

Po nqs ke ndonje problem o vlla, e ke me politiken e shtetit tend, jo me ambasadorin. Dhe e bukra e gjithe kesaj eshte qe kur merresh me politiken del dhe argumenti me i bukur, me i plote. E tregon tamam ku eshte ndryshimi. Kur merresh me ambasadorin duket reagim nga ata te ligesht te shqiptareve qe i shajne ad hominem ata te cilet mendojne ndryshe nga vetja e tyre. 

p.s une e di qe shume prej jush vertete nuk jeni te cmendur pro-Rames, sic jane 2-3 kokrra ketu. Po problemi eshte qe besuat retoriken e tij ne kohen qe ai ishte me i dobet, dhe sot na ka lindur nje monster i dyte perballe atij te madhit. Pikerisht sepse kur ishte momenti qe procesi demokratik e kerkonte largimin e tij, ai e shkaterroi kete  proces e sot eshte fuqiplote perballe nje tjeter fuqiploti. Pikerisht atehere kur duhet te besonit tek ideja se forca vjen nga institucione te shendosha, e jo nga individe te fuqishem shume ne kete blog u tmerruan me idene se "po iku Rama morri fund opozita". Ne fakt ndodhi e kunderta. 

Po nqs ke ndonje problem o vlla, e ke me politiken e shtetit tend, jo me ambasadorin.

Edhe nje para se linja e komenteve te behet pe plumce: do ta them me nje anektode. ne banjot e pallatit te kultures qemoti (vendi i vetem i sigurte ku nuk asfiksoheshe) dikush leshoi nje te zeshme. Tjetri qe ishte afer, i tha: Po i cik me terbijet, or daje, ca bo kshu? Iu pergjigj ku "i zeshmi": M'vje keq, por ky lokal ket muzik ka!

Ku lidhja me fotosintezen mund te pysesh ti: po ja, shikoi titullin temes ca thote, kush po flet? Pra nqse nuk do kem problem me ambasadorin ketu, ku do kem tjeter?

Ky lokal e kjo teme, ket muzik e kto komente do kete.

Turqeta!

 them qe eshte e drejta ime te kem nje vleresim per ambasadorin, paga e te cilit del ne nje grime te saj edhe nga taksat e mia

hehehehe

 

 

qendrimi i departamentit eshte i dhjere fare. neqoftese shba do te ishte me te vertete mike e madhe e shqiperise, nuk do te heshtte mbi vrasjet barbare dhe trajtimin kafsheror te shqiptareve nga nje qeveri antishqiptare. nuk do t'i lejonte vetes turpin e te qenit te perfaqesuar nga nje butak pa shtylle kurrizore qe i filloi ambasadorlleku me prezantimin e uidhersit dhe i mbaroi po aty. shqiperia sot eshte hale me plot kuptimin e fjales edhe fale injorimit total qe i ka bere departamenti i shtetit te administrates obama. mbase kane parasysh dhe ata se kush jane, po per ta, kombet me te rendesishme ne ballkan - serbet... e sigurisht, vellezerit greke.

Zotrules. E di qe me konceptin e shqipove, mik eshte ai qe futet ne sherr dhe rref ate qe po te rrifte ty, po fatkeqesisht diplomacia nderkombetare eshte pak me ndryshe. Per Shqiperine nuk e rrun njeri fare persakohe nuk rrezikojne interesat nderkombtare apo te fqinjeve. 

Per hallet e tua, ndaj te ka dhene zoti kembe e dore, e nganjehere edhe mend, qe ti zgjidhesh vete hallet e tua. Po prite ti qe te vije ai djaloshi nga Manhatani apo Fenix Arizona qe te qelloje me aftomatik Saliun per te cliruar popullin e shumevuajtur apo qe ti kaloje pushtetin Ed Cicerimes, te uroj jete te gjate e durimplote.

ore po te ishte per hallet e mia, arvizu do kish vdekur nga uria, se as per te me lare halen nuk do ta merrja.

Te drejte ka,telef bohesh,ja tani po bejne pak pushim qe tja fillojne ne 2013 - en te fresket.

Se c'qe njeri qe nga inati i madh qe ju shane lideret, doli e na tha qe eshte ambasador i deshtuar sepse e kane pru ne Shqiperi. Sa per dijeni, cdokush me dy pare njohuri diplomatike e di se ne Shqiperi ambasadoret kane qene gjithnje te nivelit me te larte te mundshem.Nja dy a tre pasi kane marre laurean ne Albani i kane derguar ne Irak e gjithsesi ne pozita teper te rendesishme. Shqiperia eshte shume e rendesishme per politiken e jashtme amerikane ashtu si edhe Amerika eshte shume e rendesishme per ne.

Per mua, Arvizu flet me qarte se shume ambasadore te tjere dhe fjalet e tij duhen degjuar me kujdes. Por jo gjithshka do Amerika duhet te realizohet sepse ka edhe nje klecke te vockel qe quhet interesi i shqiptareve.

Per sa i perket atyre qe tha nuk do mend qe tha qe 1) Rama dhe Berisha genjejne, secili ne menyren e vet po nuk i kemi prure ne qe ti heqim. Populli i ka sjelle e popullit i takon ti zboje. 2) 21 Janari ishte vrasje e ndodhur ne nje demonstrate te konceptuar per te qene e dhunshme, pra nuk ka te pafajshem ne ate histori pervec viktimave. dhe 3) AKZ e ka nje shans, nese nderton nje projekt per te qene kombetar e nuk kufizohet tek parullat e perditshme. Prova e AKZ-se do te jene : 1 serioziteti i programit dhe 2 sa do mbeshtetet veprimi politik tek ai program. Nese mbeshtetet tek individe, ska shume shanse, nese vendos nje program te qarte e serioz ne baze ka mundesi qe AKZ te riformatoje sistemin ne ate menyre qe nuk e beri dot levizja e dhjetorit.

 

 

Per sa i perket atyre qe tha nuk do mend qe tha qe 1) Rama dhe Berisha genjejne, secili ne menyren e vet po nuk i kemi prure ne qe ti heqim. Populli i ka sjelle e popullit i takon ti zboje. 2) 21 Janari ishte vrasje e ndodhur ne nje demonstrate te konceptuar per te qene e dhunshme, pra nuk ka te pafajshem ne ate histori pervec viktimave. dhe 3) AKZ e ka nje shans, nese nderton nje projekt per te qene kombetar e nuk kufizohet tek parullat e perditshme. Prova e AKZ-se do te jene : 1 serioziteti i programit dhe 2 sa do mbeshtetet veprimi politik tek ai program. Nese mbeshtetet tek individe, ska shume shanse, nese vendos nje program te qarte e serioz ne baze ka mundesi qe AKZ te riformatoje sistemin ne ate menyre qe nuk e beri dot levizja e dhjetorit.

smiley

Ajo e fundit eshte thelbi. Nqs partite jane tribute e kryetarit, edhe idete me te bukra nuk zene vend, sepse organizata merr persiper vetem mbrojtjen e karriges se tij, kudo qofte kjo, opozite apo qeveri. Po te kete nje program qe eshte vertete qellimi, dhe drejtues qe rinovohen ne menyre te vazhdueshme kemi fillimin e dickaje vertet demokratike. 

Si mund te quhet "i nivelit me te larte te mundshem" nje ambasador qe kete e ka misionin e pare si ambasador? Po nje qe fjala vjen kryen misionin e katert si ambasadore, si klasifikohet ne kete shkallen virtuale "i keqi, i miri, me i miri fare"?

Swed, ka disa menyra per te percaktuar cilesine e nje ambasadori e per me teper mbi kete te sugjeroj te informohesh ne literature. Parimi te cilit i referohem une eshte i mirenjohur dhe i mirepranuar: cilesia e ambasadorit percaktohet nga rendesia strategjike e vendit ku do te sherbeje ne raport me interesat e vendit sherbyes si dhe vecantite situacionale te secilit vend mbasi cilesohen te rendesishem. Ne Afganistan duhet nje ambasador (Amerikan se per Ameriken po llafosim) ushtarakisht i pergatitur qe te dije te menaxhoje luften dhe te kete ndjeshmeri ushtarake (prandaj ne me te shumten jane ish gjenerale), ne Shqiperi duhet nje ambasador qe te menaxhoje demokracine dhe te jete interlokutori i pare me bajraktaret dhe bejleret e rinj te politikes sone(prandaj me se shumti jane profesioniste te diplomacise se veshtire dhe ujerave te turbulltasi Arvizu, Lino, Jeffrey, dhe Ries), ndersa ne Kine (aty ku mendja do te ta donte qe te ishte nje profesionist i mirefillte) vendosen te emeruar politike. Kjo nuk do te thote aspak se Shqiperia eshte me e rendesishme se sa Kina, por se per vecantite qe pasqyrojne, ne Shqiperi duhet nje ambasador profesionist qe te dije te pluskoje ne ujera te turbullta ndersa ne Kine duhet nje i emeruar i cili te perfaqesoje Ameriken si shtet sepse ujerat e turbullta i mbulon tjerakush.  Prandaj ne Shqiperi kemi gjithnje ambasadore te forte e te mesuar me "ustallare politike", dhe si rrjedhoje duhen degjuar me kujdes llafosjet e tyre.

Shpresoj se u qartesove mbi cka kam shkruar me siper.

Tung.

nga 7 ambasadore amerikane ne afganistan prej 2002, vetem njeri eshte ish-ushtarak.

Tung

Kam ndjesinë se ka një farë padurimi apo nervozizmi nga ana e popullsisë kohët e fundit dhe kjo është gjë e mirë. E përsëris, pranohet gjerësisht se përparimi ka qenë mjaft mbresëlënës, por, sërish, pyetja është çfarë është bërë kohët e fundit? Sidomos po të marrim parasysh faktin se që nga 2009 përparimi ka ngecur dhe për pasojë frustrimi është në rritje

 

Cfare ka ngecur nga 2009, dhe cfare paska qene kaq mbreselenese para 2009-es, apo u harruan korrupsionet me autostraden, gerdeci, te thena aq paster edhe nga pasardhesi i vet ne ambasade, te bere te ditura nga wikileaks... Ku i bazon keto pohime. Keto nuk jane as ne nivelin e xhibisteve..

Sec ka nje pamje prej peshku ky arvizuja

Nuk e kuptoj kete ngazellimin e disave per konkluzionin e nxjerre nga ambasadori "demonstrata ishte planifikuar per te qene e dhunshme". Ku eshte e vecanta ketu? Ne gjithe boten nje pjese e mire demonstratash planifikohen per te qene te dhunshme, fakti eshte qe njerzit nuk bredhin perdite me shishe me benzine me vete por vetem kur shkojne neper demonstrata. Interesante ketu eshte qe ndryshe nga italia, greqia, franca etj u vrane nga shteti kater pjesemarres ne kete demonstraten qe ishte planifikuar te qe e dhunshme, dhe u vrane kur nuk po ushtronin dhune. Ekspertiza e FBI-se nuk u pranua nga gjykata, te shpresojme qe do pranohet ekspertiza e ambasadorit dhe ndrea prendi & co te shpetojne pa lagur ndersa tom doshi & co ti hane nga 12 muaj burg per organizim demonstratash te dhunshme. Mjafton qe ambasadori te jete i qete qe u gjykuan dhe organizatoret dhe qe polici i peshkut te thote qe drejtesia e tha fjalen e vet, pa atyre qe u vrane cu qi temen se kokepalare ishin, si nxorri saliu me zorr para grykes se armeve.
Perfundimisht, popull me idiot se ne shqiperi nuk gjen gjekundi

Nuk e kuptoj kete ngazellimin e disave per konkluzionin e nxjerre nga ambasadori "demonstrata ishte planifikuar per te qene e dhunshme". Ku eshte e vecanta ketu?

E vecanta swed, eshte se se ne momentin qe pranon kete i futesh rruges qe zotrulesi ketu me siper kerkon te evitoje. Ne momentin qe pranon se ishte planifikuar dhune, atehere fillon e pyet pse ndodhi x, pse ndodhi y, kush gaboi ketu e kush atje, per te arritur deri ne momentin e shkrepjes se armeve. Sepse e verteta e hidhur eshte qe edhe me nje Athine qe digjej askush nuk ju sul Parlamentit apo Kryeministrise. Me gjithe protestat ne Londer ne vjeshte ku u dogj nje lagje e tere, nuk u sul kush te 10 Downing Street. Pra aq sa perpiqen te thone se protesta e 21 janarit ishte njesoj, aq gabojne. Sepse nuk ishte. I kaloi kufinje e protestave te tjera. 

E se fundmi, sepse nga ana njerezore nqs opozita pranon qe kishte organizuar protesta te dhunshme te pakten moralisht i bie te pranoi qe ka dhe ajo gisht pergjegjesie per ate cka ndodhi e te pakten duhet te largohen ata qe organizuan protesten. 

 Sepse e verteta e hidhur eshte qe edhe me nje Athine qe digjej askush nuk ju sul Parlamentit apo Kryeministrise

Ka qindra video vërdallë që mund të të vërtetojnë se kjo është GËNJESHTËR. 

 

Me co icik videot ku ju sulen per t'iu fut brenda, jo ku u perplasen te shkallet. Se ne Tirane aty degjeneroi situata, jo kur po ziheshin me policet te shkallet. 

Ne athine nuk futeshin dot brenda, se atje minister rendi nuk eshte lul basha, nendrejtor policie nuk eshte agrin kulici, dhe komandant garde nuk eshte ndrea prendi. atje nuk te lene te afrohesh te dera, dhe kete e bejne shume mire pa plumba

atje nuk te lene te afrohesh te dera, dhe kete e bejne shume mire pa plumba

e pra, ketu filloi gjithe kjo histori, prandaj lexo ate qe te kam shkruar me poshte

çfarë budallëku është kjo "kur ju sulën për tu fut brenda", je gjë Nostradamus që dikton qëllimin e njerëzve? A the më lart, që nuk i janë sul parlamentit. Ja unë të them që i janë sul parlamentit. Kush u fut brenda në kryeministri? 

Dhe ku ishin ata që u vranë dhe çfarë po bënin? 

E kupton ti ore njeri, që është faull tepër i rëndë ky me vrasjet, apo nuk mbush mirë? Se llafe të tjera, s'më kanë ngel të them. 

Do të dish dhe një të veçantë nga Greqia: Një polic, ishte akuzuar se situatën e kishte trajtuar si mësymje luftarake, dhe jo si detyrë proteste civile. A pe ndonjë me armë atë ditë ndaj kryeministrisë, për të bërë dallimin? Civili trajtohet si civil, nuk i shtihet me pushkë. 

Po mire tani, dhe angline do te ma tregosh?
Nuk po flas me.
Naten dhe gjithe te mirat.

Mbase ti nuk e mban mend, ndryshe nga une qe te pakten personazhet ketu i mbaj mend me kohe, po une kam jetu per vite ne Angli dhe vazhdoj ta vizitoj shpesh. Ne North London, jo shume larg Tottenhamit eshte shtepia e shokut tim ku rri gati perhere. Kshuqe po e di se ca them. 

E di se cfare po thua?
Po ta dije o endrit, nuk krahasoje protesten e 21 janarit per vjedhjen e votave me nje levizje kaotike te nje turme zezakesh kriminele e bij kriminelesh ... denbabaden te papune,denbabaden parazite, drogaxhinj, hajdute, te pashkolle qe dogjen e I vune flaken lagjeve vetem e vetem per te vjedhur dhe grabitur.
kete krahasim po ben ti. Prandaj te thashe, jemi bote te ndryshme, prioritete, parime dhe vlera te ndryshme. Edhe gjuhe te ndryshme flasim, se une kesaj te londres nuk I them dot proteste po asaj tones? Proteste dhe fisnike madje.

zotrules

E ke vet fajin ti kokpezhishke, se nuk rri dot pa u gricur njecikez... Sa here i ke thene vetes qe nuk merresh me monoloqet e nanobesve? 

 Imagjino kryekari i gardes del poshte mbasi protesta kishte mbaruar dhe turma po shperndahej, me pisqolle ne dore dhe gjuan drejtperdrejte turmes duke vrare njerez. Dhe nanobeset e quajne gabim njerezor, kurse ti tani ke durim te diskutosh me kete lloj llogjike nanobese. Nuk e shikon qe i jane kthyer 100 pergjigje e ai hala nuk ha pyke, por vazhdon te mbahet fort mbas monoloqeve? As ne zimbabve nuk gjen kryetar te tille garde qe te dale personalisht me pistolete ne dore. Mnjf ky s'ben as per roje nate ne ndonje stan, lere me ne institucionin fisnik te gardes qe paguhet me parate e atyre protuetuesve dhe qe eshte ne sherbim te shtetit dhe popullit shqiptar. Pa i hyre fare pabesise dhe poshtersise te menyres se si u kryen vrasjet.

ore ke te drejte ti... po te ma kishe thene mbreme, kur hyra per te thene nje fjale per plehren paburrse dhe pa shtylle kurrizore, butakun arviz. se ai doli si langaraq dhe pershendeti vrasjen e shqiptareve te pafajshem, ai doli si qelbesire ne krah te antishqiptareve, ai doli dhe vazhdon te dale si felliqesire duke u munduar te ngreje tym mbi ate ceshtje dhe te ofendoje jetet e shqiptareve. ai felliqesire e neveritshme.

nuk prisja qe te merrte vesh endriti, jo... po shpresa... kupton? tip llotarie; hajt se mbase bie...

Kush tha qe ne athine nuk ju sul njeri parlamentit njehere? Sikur ti kishte lene policia demonstruesit do i kishin djegur si morra brenda ne parlament deputetet nnaten kur miratonin masat shtrenguese. Po ne itali nuk u dogj ministria e brendshme? Po antiglobalistet nuk jane te gatshem te djegin cdo institucion ku zhvillohen takimet e g8? Sulmi me gure dhe me shkopa parrullash kunder policise dhe xhamave te institucioneve eshte nje gje shume e rendomte dhe mua do me bente shume pershtypje nese ne 21 janar ps do bente ekskurson ne linjen bashki-kryeministri-presidence. Vrasjet e civileve me duar ne xhepa nga
policia ku ndodhin, kete me thuaj ti mua.

Ah, po jo, se ketu vime prap te ajo qe thote zotrulesi, pse policia rref protestuesit?

Ne Itali e kudo, ku ka pas protesta, policet vihen rresht aty perpara e kercet druri qe policat shqiptare ta kishin zili. Ne Londer i vune perpara me kuaj studente kur protestonin ligjin e arsimit e nuk u tha gje. 

Ne Tirane ndodhi e kunderta. Qe te mos merziteshin protestuesit, hengren dhe dru biles, e me zor hodhen dy bombula lotsjelles. E menjehere filloj Muci te Respublica te shkruante per "barbarizmat" e policise. Keta avash avash u terhoqen fare qe te evitoj cdo lloj perplasje. Ne vend qe kjo te mjaftonte, ju sulen gardhit e shperthyen e pastaj do futeshin brenda se ndryshe pse ju sulen?

Dhe ketu vjen momenti tjeter. Se ne Nanos ca nuk i thame ne 98 kur iku nga kryeministria, por e mira e asaj ishte qe evitoj pikerisht gjakderdhje. Se kur je vetem 15-20 gardiste, perballe 1000 vetave, e duhet te mbrosh tere stafin e kryeministrise e kryministrin ne zyre, fillon e acarohet icik situata apo jo? 

E keqja eshte qe llogjika prapa kesaj eshte ajo njerezorja, "sikur vetem gardistet te mos benin gje, gjithcka do mbaronte mire". Po e verteta eshte qe situata mberriti deri ne ate pike pikerisht se policia e stigmatizuar nuk beri detyren e saj. 

nuk po kuptoj me, sinqerisht! Ka nje hierarki (rank-order) e keqja, zotni. Kur nuk arrin te mbash paqe sociale, elemino rastet e renda, kur nuk eleminon dot rastet e renda, shiko te mos ia mbathesh si lepur (nano), kur nuk e mban dot as ashtu, MOS VRIT! Kjo e fundit e pakushtezuar! Mbas vrasjes etatiste te shtetasit tend, nuk ka me cfare te ndodhe!

Pse eshte kaq e veshtire te kuptohet kjo? Pse nuk kuptohet qe vrasjet jane te eleminueshme, po te kete profesionalizem. Dhe pse nuk kuptohet qe vrasja shteterore ne demokraci nga natyra e saj eshte e pamendueshme dhe ne ndodhte duhet te kete pasoja te pamendueshme!? smiley

 

Lol, po me jep nje pergjigje qe dha Rama para ca kohesh. E pyeten ne TV, ca do beje po te vinte turma te kryeministria si ne 21 janar. Tha kete qe the ti, "mua nuk do me vinte kurre turma"!

Per mua keto jane deluzione madheshtie alla-Skenderbeu II emo qe kane keta lideret tane qe nuk dine se edhe gabojne. E verteta eshte qe sa me shume demokraci e liri te kesh, aq me shume protesta do vine te te bejne. Njerezit qe besojne se ndaj tyre nuk do kete protesta u eshte fut autoritarizmi ne gjak.

Per mua ishte e thjeshte ca duhet te ndodhte, e thashe dhe me siper. Ate qe policia beri ne 5 te mbasdites, duhet ta kishte bere ne 1. Po e di kush eshte e keqia, qe sot ketu do ishim duke folur se si u rrafen protestuesit e pafajshem ate dite. Ja kjo do ishte vepra e shtetit te forte. 

Po ne vetvete, problemi e di kush eshte? Qe ketu palet nuk njohin legjitimitetin e tjetres per te qeverisur. Berisha ne 98, Rama ne 2011. E prandaj besojne se cdo lloj dhune ndaj protestuesve te tyre ne fakt eshte dhune e nje diktature, e jo forca e shtetit. 

Me vjen keq pastaj qe nuk e pranon qe te pakten nje gje te mire e beri Nano qe u largua, se perndryshe do i vinte ai ata gardistet e atehershem ne pozicion qe duhet te qellonin ne trup se ndryshe do ju vritej kryministri ne zyre. 

 

ikja e nanos eshte me e mire se vrasjet e berishes.

nuk di a jam i qarte me kete me lart.

ah ok, e paskam lexu une gabim. mea culpa 

Dmth Ziver Veizi, me duar ne xhepa 6 metra larg gardhit, duke pare brenda gardhit (ndoshta priste te shikonte ndonje fytyre te njohur, ushtar nga fshati i tij), u vra ngaqe policia e stigmatizuar nuk beri detyren? Leje fare, mos u pergjigj po deshe

Ziver Veizi do ishte te Hotel Dajti duke vrapuar nga shkopat e gomes se policise nqs policia do kishte bere detyren sic duhej bere. 

O ti cun te te marrim vesh njehere mire, se jam tu lexu e spo te gjej ku i ke kembet e ku koken.

Ti thu sikur te ishte bere keshtu sikur te ishte bere ashtu.Jane vrare njerzit dhe pike.Leri perrallat me lufte civile e me puce se s'ka lezet.Tani sa mora vesh une ne vija te trasha ti do te nxjerresh qe rrobte ishin bo gati per lufte civile dhe garda( qe ti thu polici!!)nga qe u tregua"miredashese"ne fillim, u detyrua te egersohej dhe te vriste rrobte?

Kjo eshte?

p.s.Pashe se fundmi mbi protestat ne Athine,sesi ishin organizuar harta e protestuesve ne baze komunistet,anarkistet, sindikalistet etc. dhe me beso po pate ne mendje ndonje skenar puci ai ishte misherimi.Por ende s'eshte vrare asnje.Ndonese sulmet ndaj policise ishin mostruoze.

Kur futesh gafil e nuk lexon te gjitha, normal qe kete do thuash. 

Lexo ca ka shkrujt swedi me siper, "ku ishte e vecanta", dhe mbase e kutpon, se dhe une nuk dua te shkruaj 100 here te njejten gje. Pastaj nga aq sa lexoj une, ti me duket nuk e ke te qarte mire ca ka ndodh, se psh ndryshimi i gardes v. policise eshte nga me te rendesishme per te kutpuar zhvillimet e asaj dite e ne pergjithesisht i qarte per te gjithe ata qe kane komentuar. 

p.s as per luften civile nuk e ke kuptu fare ca kam shkrujt, te pakten lexoji tamam nqs do te komentosh 

E vertete gafil u futa,sepse mendova qe ti je rrobi me nje qendrim me te pa qendrueshem ketu.Ndaj te pyeta cfare do te thuash me dy fjale qe per mua dhe shume te tjere qe i intereson te dijne c'fare do ti te shprehesh.

Ju referova kesaj ketu :

Po dakort jam o burre, edhe po te ishte ne rregullore duhej evituar. Po qe ne ishim ne prag lufte civile ishim,

Por sic u vu re ne komentin me lart: Une bere nje pyetje.As te kundershtova as argumentova.Sa pashe une evoluimi e komenteve te tua,fillove duke kritikuar kritiket e qendrimeve te Arvizu e u hodhe tek analiza fajshpendarese e 21 Janarit.Gje e drejte.Tani e lexova qe policine e kishe per fazen e pare te protestes.Faji im,qe s'isha e vemendshme ne komentet e tua oktpodiane.Po c'rendesi ka.

Pak a shume me llogjiken pozitive qe ke,je tipi qe do te zbulosh Pse Ndodhen Vrasjet? e jo tek kerkesa Emergjente qe Kush i Vrau ( legalisht po them).Se ti ke te drejte po ti futesh,si ,e pse,( ose sic do thoshte fevzi : cer ka ndodh ne ate nate te ftoht gushti) duhet te merreshim dhe me gjendjen emotive te gjithe personave qe merrnin pjese ne proteste,te policise,te gardes,organizatoreve(ndoshta ishte Stuhia Diellore,ndohsta nje sherr me gruan).Dakort jam.

Mua me duke qe i ke zhdervjellur argumentet mire gjithe andej,ajo qe pyeta ne komentet me lart ishte: Si eshte puna,cfare do te thuash?shkurtazi per ne gafilet dhe te trashet e kesaj bote.

ps.Ah ene 1 gjo.Per sulmet ndaj parlamenti( ti besoj e di qe o bo muri sa fasada e kulles se babelit tek parliament grek)mund te thohesh dokumentarin Children of Riots si pelciste molotovi duke u hedh brenda mureve.Meqe tani s'jam ne mood te merrem me kerkime spo ta dergoj vet...

Po dakort jam o burre, edhe po te ishte ne rregullore duhej evituar. Po qe ne ishim ne prag lufte civile ishim. 

Kete koment e kam bere kur po diskutoj puna e "burrit te shtetit", qe Berisha u ul para presionit te ambasadoreve, se perndryshe te tijet kushedi ca mund te benin ne ate situate. Pra "lufta civile" nuk ishte per protestuesit e 21 janarit po per njerezit e Berishes. Kaq per kete.

Nqs ti do qe te them une i vrau garda, biles me urdher te Sales, ja po ta jap si argument. E vetmja gje qe kjo provon ishte qe ne ate dite, ne tension e siper, kater te pafajshem humben jeten sepse dikush gaboi njerezisht, edhe nqs ishte ne rregull me ligjin. 

Pastaj, dhe kete i thashe zotrulesit, nqs nga kjo do te dalesh te fakti qe ketu qenka nje qeveri vrastare ndaj ca protestuesve te pafajshem e per rrjedhoje nuk ka me ca te diskutojme per gje tjeter ne kete vend une nuk jam dakort. Sepse te ai mish-mash opozita ka nje dore te madhe, e nuk mund te thote qe ka nje legjitimitet infinit se i jane vrare ne menyre mizore kater njerez. 

Arsyeja pse kjo eshte e rendesishme, dhe ketu kthehemi te ambasadori, eshte se kritika qe i behet ketij eshte se ky nuk ka legjitimet prej 21 janarit. Sepse ky, prej atij momenti e deri ne infinit duhet te thote ne nje menyre ose tjeter "poshte berisha, rrofte rama". Nderkohe ai dhe USA ka bere tjeter gje, nga njera ane ka prodhuar gati te gjithe ceshtjen e prokurorise per gardistet, nga ana tjeter shume nga pergjegjesine politike per ate dite ja ka vene opozites qe e degjeneroi situaten deri ne ate pike. Pra pak a shume ajo qe kane thene shume ne kete blog. 

Dhe kjo, e mbyllim argumentin tim te pare fare, tregon qe keta ja kane vene vijen si Rames si Berishes, e po perpiqen te prodhojne dicka ndryshe ne 2013. Une ne fakt per kete doja te flisja, po 21 janari normalisht eshte akoma teme e forte. Ne rastin me te keq nje lloj situate politike ku nqs njeri prej ketyre fiton, te pakten ta kete pushtetin te limituar, e jo absolut. Pra te jete ne kontrollin e ca personave ose forcave te tjera politike. Se pushteti absolut individual, qofte me theks tropojan qofte me corape te kuqe, njesoj perfundon. 

p.s per p.s-in tend, besoj qe e kupton ku qendron ndryshimi apo jo, sic ja them dhe swedit? aty policia kishte te gjithe te drejten jo per tu mbrojtur, po per tu kunderpergjigjur. Ne 21 janar jo, biles perfundoi qe u larguan fare se mos "provokonin protestuesit". Kjo ishte gafa e asaj dite. 

Eh c'na gjeti se desha dhe te flija gjume,te marrte e mira.E di si eshte puna.Jemi te gjithe duke fol post-factum.Ca i interson rruga ,ca i intereson rezultati.Ndaj bohen pellqet vec e vec.

Tani shkurtazi,qartazi e shkoqurazi.E kuptoj llogjiken tende multi-dimensionale.Ajo qe s'jam dakort eshte qe je fokusuar shume tek ngjarja pa pasur fare parasysh ecurine e gjerave ne pergjithesi.Je duke pare shume mikro.Duhet te shohesh gjerat me makro,per te mire tende po them, se mua s'me bene gje fare.

Ajo qe dua te them eshte,mire une se jam e trashe,po ti te pakten e kupton sa ambigue jane komentet e tua?Do me thene ti i bene rehat te gjithe krahet me ato qe thua.Edhe ato qe kundershtojne edhe ata qe te do te japin te drejte( dhe do te japin te drejte nga te gjitha krahet politike).

Halli eshte se duhet nje "linje drejtesie" ne Shqiperi.Do me thene qe ta marrin vesh rrobte kush eshte e bardha dhe kush e zeza.

Ate qe si te majtet si te djathtet ne Shqiperi jane beter,se kane zbulu as amerikane as europianet,se e dine te gjithe.Te pakten ata qe s'jane militant.

Une po ta them per te miren tende,ku do te arrish me ate qe thua?Te nxjerresh qe ne Shqiperi po behem gati per nje force te trete?Me kupton se kur njeriu thote dicka do me dal diku.Kjo eshte the point.

Une besoj se shumica tek PPU jane me shume tek autoriteti i pajustifikuar qe i jepet te huajve.Po ja u dha( meqe jemi ne Shqiperi),pastaj rrobte presin qe meqe keta flasin,te MBAJNE nje QENDRIM.Qe rrobte te dijne cfare te bejne.

Per punen e provokimeve,une qofsha e gabuar,por mesa me kane thene,provokime ka pasur(dhe duke u nisur nga llogjika me duket se ka pasur).

E qarte shqiptaret kane 1.probleme me shtetin ligjor,2.probleme me konceptimin kush eshte drejte e kush jo 3.probleme me gjaknxehtesine 4.probleme me organizimim( qofsh keto protesta etj).5.Shkurtazi jane rrob "boj cfare te thote momenti".

El problema es,qe ne vendet e botes x,kur rrobi bene 1 gabim njerzor( sic thu ti) ,iken.Tani ti do thuash ,duhet me ik si te majtet si te djathtet.Dakort.Po ketu fillon prioriteti.Nese ata te opozites bone gabimin qe u krujten ata te pozites kishin armet.Sipas teje cer ndodh ne kete rast? Me punen e dha apo sedha kreu i shteti urdherin per vrasjen s'ka rendesi.Se kesaj i thone a i dha urdher Enveri rrobeve nje per nje per gjithe vrasjet qe ka bere?S'ka rendesi.Ka libra plot,mbi krijimin e sistemeve te tilla,ku i pari s'ka nevoje me hap goje fare qe vartesit te bejne ate qe mendojne" se i bejne qejfin te parit.

Mu me pelqen qe ti perpiqesh te kuptosh te gjithe mentalitet dhe jam dakort me dashamiresine.

Ti je tek pjesa "kush nuk ka faj te hedh gurin i pari" sa po marr vesh une .Ore dakort jam.Puna qendron qe mbaroj 21 janari,s'ka ende pergjegjes,s'ka ende asnje gje ne drite-

p-s: sii thashe aq shkoqur gjerat,po keta jane muhabet te gjate e te gjera.thjeshte ti mire je me llogjiken,thjeshte merresh me pergjithesine.E perdor aq shume argumente mbi gjera aq te ndryshme,sa kam pershtypjen do zgjateshim ne infinit po ti futeshim seriozish ketij muhabeti.

 

E para, per ta heq merakun, ka video plot ne youtube ku tregohet kush sulmoi e provokoi ate dite, perfshi plakun qe bente si i gjakosur. 

Gjeja tjeter, ca jam une. Ne fakt ne nuk kemi debatuar me perpara, po po te shofesh edhe Stalkerin poshte, ka pas jo pak qe jane perpjekur te me percaktojne ne nje menyre pasi "une i mbroj e kundershtoj te gjithe", sidomos keto ekstremistet e Rames (se te Berishes e dine qe nuk me kane te tyren dhe jane rehat). 

Une kam shkruajtur shpesh  gjere e gjate ketu, megjithese u be nja 2-3 muaj pushim, po ca dua ne pak fjale ja kam thene dhe Stalkerit, pushtet te limituar te politikaneve. Jam per nje force te trete? Po, e do votoj per nje nqs eshte serioze edhe nqs nuk besoj shume ne idete apo personat e saj, vetem sepse duhet prishur monopoli i dy te medhajave. Duhet liberalizu tregu i politikes patjeter, se pushteti ketyre te dyve (R and B) eshte aspak i shendetshem per shoqerine shqiptare. Askush nuk duhet te kete pushtetin qe kane ata per momentin.  

Po me te thene te drejten me vjen keq te mi perkufizosh idete si dikush qe kerkon nje parti te trete per snobizem. Dalin e mjaftojne PD e PS nqs operojne tamam si duhet, me primarie brenda tyre, me karriera normale qe ngrihen nga vete individet, me ndarje pushtetesh, me kryetar qe nderrohen shpesh. Une shpesh perdor modelin e USA si pike reference, edhe sepse e njof mire. 

p.s ka qene nje teme per Kastriot Islamin kur u perjashtua, qe kisha mbaru dhe punet, e kam shkruajtur tere naten. Aty te pakten besoj qe pjese pjese e kam sqaruar se ne ca besoj une. 

"Po e verteta eshte qe situata mberriti deri ne ate pike pikerisht se policia e stigmatizuar nuk beri detyren e saj. "

Qelluan me urdher apo pa urdher nga lart? Se po te kene qelluar me urdher detyren e bene shume mire. Ne te kundert jane treguar te paafte, por ne kete rast s'kuptohet pse ndodheshin ne ate post. Keshtu qe vertite nga te duash, por ajo ishte dhe mbetet vrasje shteterore. Dhe jo vetem kaq, por te kujtoj intervisten e Berishes, ne te cilen kryeministri i vendit delironte per puçe me arme ne forme çadrash. Cka domethene se rendesine e ngjarjes e pat kuptuar edhe vete i siperpermenduri, perderisa u perpoq ta justifikonte.

 

1) Nuk kuptoj pse ke cituar ate pjese, nuk ka lidhje me komentin tend fare. Ketu po diskutohet pse shkoi situata deri ne ate pike.

2) E ku ta di une si qelluan! Une nuk jam i gjitheditshem, perpiqem qe te ato ngjarje qe i shohim te gjithe, te shoh se ku situata morri per keq. Sic i thashe emos me poshte, gjasat jane qe nuk kemi per ta marre vesh kurre. 

3) Nuk ka asnje diskutim qe Berisha e kuptoi ca situate i ishte krijuar dhe prandaj kaloj ne ekstremizmat e veta, qe te justifikonte gardistet. Bashkohem me Emon kur thote se po te kthehej mbrapa do tregohej me i duruar. E megjithate kjo nuk te sjell asnje garanci qe nuk do ndodhte me keq, sepse ne cdo moment qe shteti ishte terhequr protestuesit vetem kishin marre hov me shume. Une biles nuk besoj se as Rama donte qe te shkonte deri ne ate pike, po me shume mundesi i doli dhe atij situata nga kontrolli. 

Segmenti i fundit i ngjarjes jane gardistet qe qellojne mbi demonstruesit, gardiste te cilet, thua ti, reaguan sic reaguan prej paaftesise *. U nisa prej aty per te te thene qe paaftesia (edhe sikur!) perben krim ne nje kontekst te atille.

Ti po mbron tezen e daljes se situates nga duart, pra te kaosit, dhe s'je i vetmi. Problemi eshte qe shteti ekziston pikerisht si alternative e nje kaosi ne potence. Prej momentit kur kemi kaos ne prezence te nje strukture qe e kemi servirur si alternative, atehere automatikisht kemi edhe gjendjen e delegjitimimit te kesaj strukture. Shteti anullohet ne qellimin e vet pra. Keshtu qe mua s'me mjafton si justifikim i ngjarjes fakti qe paleve u shpetoi situata nga duart. Mua ky fakt s'mund te me qetesoje. Perkundrazi!

* se policeve

Ok dakort jam. Biles kam vajt dhe me larg vete une e te tjere ketu. Kemi thene qe Berisha ka pranuar qe policia te rrifet vetem e vetem qe te kishte karte politike ndaj Rames. Dhe ishte duke ja arritur. Te ABC-ja ate dite po thonin morri fund karriera e Rames etj etj. Pra ishte duke ju bere dosja me te cilin do luftohej per nje kohe te gjate. 

Vetem ama nje gje, qe ketu ka nje inkoherence te madhe. Sepse nuk kane te pakte njerezit qe edhe sot e kesaj dite thone se policia reagoi dhunshem mbasdite, pra kur po perfundonte gjithcka. Nderkohe qe ai duhet te ishte reagimi i pare. Thashe nje shembull, qe Muc Nano te Respublika shkruan pa filluar mire trazirat se policia po rreh proetestuesit si ne 96 etj etj.

I thashe dhe emos qe ketu problemi eshte qe te dyja krahet nuk e njohin legjitimitetin e krahut tjeter per te qeverisur. Sepse po te ndodhte kjo, kur policia te kapte ne dru te gjithe protestuesit sic ja lejon ligji ketu, ne Greqi, ne Itali, UK, USA e kudo, ne duhet te gjithe ti thonim bravo. Nderkohe ajo qe po pergatitej ishte skenari i "dhunes ndaj opozites". Une jam i gatshem te pranoj qe te shkarkohen te gjithe ata qe nuk urdheruan reagim ndaj protestuesve kur ju te jeni te gatshem te pranoni qe ne ate moment kur protestuesit filluan sherrin duhet te kerciste shkopi i gomes mire. Nqs e pranoni kete, atehere keni te drejte. Nqs jo, atehere e kuptoni vete se ne ca situate eshte policia. Ca do te bej, e ka gabim. 

Ore po ma shpjegoje njeri me argumenta te llogjikeshme se nga u nis Arviziu kur i tha 2 apo 3 dite mbas 21 Janarit sali kafshes qe "ky eshte burre shteti" une kerkoj falje per te gjitha fjalet e "ndyra" qe kam thene per kete shtetas amerikan. 

por nese nuk ka argumente, atehere ky shtetas amerikan eshte nje mut i madh qe na e kane sjelle per te na qelbur te gjitheve.

Berisha kishte organizuar nje miting, qe me shume gjasa ja kerkonin ose te pakten e mbeshteten si ide plotesisht mitingashet e tij qe mendonin se "komunistet" deshin t'iu merrnin pushtetin me dhune e kesisoj duhej t'u tregoheshin dhembet. Me pak fjale vendi kishte marre rrugen per t'u kthyer ne nje republike afrikane ku guerilasit luftojne guerilasit e tjere. Berisha u terhoq. Me ose pa te drejte te huajve ku ju duk nje verprim i arsyeshem ne ato momente. 

Nuk eshte kaq e veshtire po te dalesh nga guacka sheme. 

Pra ne syte e arvizut sala doli si njeriu qe ul gjakrat dhe tensionet ne shqiperi, kurse edi rama doli si tip zjarrvenesi, right?

tani nqse do me thush po, a nuk me lind e drejta te tallem edhe me syzet e arvizut?

Jo, me ato te politikes amerikane, sepse nuk ka ndodhur gje qe nga ajo dite qe t'ua ndryshoje atyre ate mendim. Atyre dhe vendeve te tjera prezente ne Shqiperi. E megjithese e tepruan me lavdet ndaj Berishes aty, qendrimi i tyre vazhdon te jete teper i qarte, se per reaksionin qe shkaktoi 21 janarin opozita ka shume faje qe po i mbulon me gjakun e atyre 4 fatkeqeve. 

Pra nqs nuk je dakort, nuk je dakort me qendrimin e tere perfaqesuesve nderkombetar, jo me Arvizun "e keq". 

nje sqarim: ata te kater jane bere kali i betejes per edi ramen dhe nje gur ne kepuce per salen. Ne qoftese koha do shkonte mbrapsht para demonstrates edhe nje here, jam i sigurte qe sala do urdheronte te mos kishte te vrare. Sepse qellimi per ti fut frike miletit me plumb kokes nuk e lan koston e tmerrshme politike qe po paguan nga ato vrasje; ndersa nje figure paqesore saliu, qe nuk vret njeri edhe ne caste te ngarkuara etj etj (ketu futet ne pune ai tipi me cifteli te tuneli me lavderime per salen), do ishte ku e ku me rezultative. Jam i sigurte qe sala eshte penduar si qeni qe pse puna doli kesisoji. Por te gjitha keto nuk kane piken e rendesise. Edhe fakti qe ata u vrane ABSOLUTISHT pa qene rrezik imediat per asgje, nuk con peshe.

Duhet ngulur ne koke: asnje vrasje e ketij lloji nuk justifikohet! Edhe sikur rregullorja te thote keshtu e ashtu. Fakti qe vrasja u krye, nuk u ndeshkua me prioritet te papare, por po mbulohet e madje po justifikohet e kulmi fare po pergezohet (pa provojeni prape po ua mbajti) e con shqiperine ne mentalitet me dekada vitesh pas!

Po dakort jam o burre, edhe po te ishte ne rregullore duhej evituar. Po qe ne ishim ne prag lufte civile ishim, se ata qe bejne be per koken e Sales mendojne se te kuqte do ju benin prap 97. 

Vetem per nje gje nuk jam dakort, qe Sala deshte t'iu fuste friken. Aty i pati nje muaj per proteste, e nuk beri gje. Ai ndihej gati superior kur tallej me opoziten poshte dritares. Me shume gjasa nuk kemi per ta marre vesh kurre kush a si e dha urdhrin, po shume njerez ne tension e siper kane bere gjera qe 1 ore me vone jane penduar ate dite. 

Pra ai, kafsha , u etiketua "burre shteti" sepse po vete anulloj nje budallallek te vetin? Interesante kjo, nuk me kishte vajtur mendja. Po vetem shtetas idiot amerikan mund te bejne deklarata te tilla, a thua se po ledhatonin nje kalama sederlig. Jo ore jo, nuk mund ti thuhet nje krimineli, nje tradhetari "burre shteti".  

Ty mund te te duket budallik tani, po ne nuk ishim larg nje konflikti civil perseri. Ky vazhdon te jete nje shtet ku ndarjen e tortes politika nuk di ta bej sic i takon nje demokracie, e si perfundim te gjithe e kane mendjen te pushka. 

Sipas llogjikes tende o Endrit, i bie qe te shmangim ne maksimum ndonje konflikt civil te mundshem, atehere te mbajme ne pushtet kriminelin deri sa zoti ta coje ne ferr? Ore mos je gje ne stafin (pjesa shqipetare) e atij ka.. te OSBE-se, atij frymorit me pasaport gjermane se as emrin nuk ja mbaj mend tani, se sa here e kujtoj me eren syte?

E gjete, per OSBE punoj une! Qellimi i te huajve eshte qe te dalin te nesermen e te heqin Berishen nga pushteti! Ca lodhem dhe une me ty o sheme, ti je tamam nga ata qe pershkruajme me siper, po nuk thane ambasadoret "Poshte Berisha, Rama ne pushtet" ty te duket si krim. 

Une te them ai tjetri ishte gati te armatoste njerezit e vet perseri se mendonin se po ua merrnin prap pushtetin, ti thu si ta heqi OSBE-ja nga pushteti. Euuuuu!!!

Interesante! Pse kuazimondo shemja eshte? E kisha nje dyshim, qe kur perdor shprehjen "frymori". smiley

Gjithsesi mos u lodh kot endrito. Disa nuk e kuptojne dot sesi nje person mund te jete kundra berishes dhe te mos jete me ramen. Ose e anasjellta. Bota per ta eshte bardh e zi. 

Sa per te dhene mendimin tim mbi ate "burre shteti", berisha e di shume mire qe ambasadori e ka thene sa per ti ber qefin. Edhe rama e di shume mire kete. Vetem militantet nuk e kuptojne. Pse? Sepse te gjith militantet e PSs pas 21 janarit ishin gati per te mar pushken ne dore. Ajo levizje e ambasadorit, ne te mire te shqiperise, iu duk tradheti atyre, vetem se nuk ishte ne te mire te Rames.

 

Pikerisht, e nuk kam kuptu ndonjehere pse u be kaq drame. Ishte nje theni per te ul gjakrat. 

Po ca ti bej, ja shif romakun ne fund fare tani, "e ka zgjedh nje krah ambasadori", a thu ti se i rruhet shume Arvizut qe ne janar 2014 iken nga Shqiperia per te zgjedhur nje krah patjeter. 

ho me

ja dhite muhabetin dhe ambasadorit amerikan ee smiley

vallai kur lexon ppu, nuk ke mo dyshim, pse realisht nevojitet kaq shume nji ambasade amerikane qe te drejtoje kokat me xhunga te shqipove smiley

bottom line : si perhere bashkohem me PF qe thote ikni futini nji pace pilaf ene mlidhni zemren smiley

Ruzhdije, why? smiley

pse per cfare lal ?

Per paçen apo per perfaqsusin diplomatik ?

Une zakonisht kam respekt for the men on the duty , as long as they are on the duty.

And Mr.Arvizu is.  Ai ka agenden e tij, dhe ska per ta bo share me ne sigurisht.

Whats up with so many expectaions from one single man, qofte ky dhe ambasadori i SHBA ?

Gabim qe e ekspozojne kaq shume ne media, por cti besh , jetojme ne epoken e internetit dhe livestreaming smiley

Perndryshe, imagjinoj cdo kish ndodh po te kishte kaq shume teknologji ne koherat e ca ambasadoreve te tjere qe megjtihmend dirigjonin gjurulldite.............

Ne e kemi te keqen mrena i here, pastaj duhet te shofim ate qe kemi jashte vetes

jo jo, respektin shume OK, por nuk me duket e udhes qe kur te tjeret diskutojne me nje fare pasioni te njerezishem, t'u fusesh berdafe si ai. Eshte fyese, me beso. Mos shif qe do kesh rob qe ahengun e dun ashtu, caracshe, por afer spitalit sikur s'ka lezet. Kupton?

 

dakort

sa per pasionin e njerezishem ketu, mos me fol , se sy kam dhe lexoj. Plus s'isha tuj fol per ty.

Por meqe jemi tek ti, as mu sme pelqeu flowchart yt, mbi karrierat diplomatike, paragjykim total ndaj nje personi ne detyre.

smiley

naten

peace !

 

Kam mendimin qe arvizu eshte nje zyrtar medioker. dhashe disa arsye ne mbeshtetje te ketij mendimi (hipoteze). Nje nder to ishte qe edhe pas 30 vjete karriere ishte ne nje pozicion qe quhet medioker. Nuk di cfare ka kjo per mospelqese, por edhe s'kam pse ta diskutoj - s'te pelqen dhe pike.

Naten!

 

sme pelqeu ne ket kontekst.

Ai mund te jete nje zyrtar medioker. Madje dhe shume.

Por e jotja tingellon pak si : Sme pelqen approach i tij , dhe kthehesh mbrapsh ne gjera te tjera per te gjetur arsye mbeshtetese.

Ska nevoje per arsye mer, ste pelqen approach i tij dhe pike smiley

Mund te kishte te njejtin qendrim ndaj vendit dhe situates dhe pa qene medioker.

Ai eshte perfaqesues dhe mbrojtes i interesave te nje vendi tjeter.

Ne e shofim nga kend shume i ndryshem veshtrimi nderkohe........

o rrush i dijes, mos ja fut pordhes kot. Kur nje diplomat e fillon punen e tij duke i thene nje Berishe burr shteti, ka dicka qe shkon.

Emigranti eshte treguar bujar dhe ia ka atribuar thjesht inkompetences profesionale. Un do te thosha qe ka dicka qe nuk shkon te truri i tij. Per te mos permendur gjithe budalleqet ku eshte mpleksur nderkohe me daljet idiote neper media, me mpleksjet ndaj gazetes shekulli per rastin "kinezerirat" (kjo ishte komplet budallallek per nje diplomat). Eshte mese medioker, dhe kjo e thene nga  nje qe nuk beson fajet individuale... 

 

mos i fol xhevrijes ashtu ti ere... se i ka musteqet me te gjata se ti... smiley

ALEndrity - 10 Mars 2012 - 00:55

 

Po ne vetvete, problemi e di kush eshte? Qe ketu palet nuk njohin legjitimitetin e tjetres per te qeverisur. Berisha ne 98, Rama ne 2011.

 

Parfait ! Une jam me Endrity-n ne fakt.
Ne sensin qe :

çdo krahasim i 21 janarit me protestat ne Itali, Greqi, Angli...., eshte i pavend.
I vetmi krahasim qe mund te behet eshte ai me Egjiptin, Tunizine... etj.

Pse ?
Sepse 21 janari ishte fiks konkluzion i zgjedhjeve te 28 qershorit 2009. Qe u vodhen. Me Komision Qendror Zgjedhor. Pra u vodhen ME LIGJ. Qe nga momenti kur nenkryetarja e nje insitucioni si KQZ kerkon rinumerim ne Berat, Fier a Shkoder (kerkese e vete Kodit !) dhe KQZ ja hedh poshte propozimin, qe nga ai moment, Shqiperia NUK eshte as Greqi, as Itali, as Angli. 
Qe nga ai moment, Shqiperia eshte Egjipt e Tunizi.
Dhe ne Egjipt e Tunizi, shteti vjedh vota dhe vret.

 

(ps: dhe pikerisht, ne kete sens ambasadori keput kopaçe, po ç'keni me te aman !).
 

Fakteqesisht per ty as socialistet vete nuk e pranojne me qe jane opozite ilegjitime, jane ne parlament, marrin rrogat, sillen si opozitare, e pranojne kete status me cdo nderkombetar etj.

Nqs konfirmoj dicka 2011 ishte se LSI+PD jane ± 100 mije vota perpara PS fiks si ne 2009. Vetem ata me te verbrit besojne se PS-ja eshte mazhorance ne njefare menyre, kur edhe trendet historike ta shpjegojne qarte qe kjo nuk eshte e vertete. Ne momentin qe LSI u shkeput nga PS, avantazhi historik prej 5-6% qe kishte PS-ja iku me ate. Ne 2005 e 2009 ne shkalle vendi partite jane ne fije te perit, me LSI-ne PD ka krijuar avantazhin qe PS kishte ndaj saj ne 92-2005. Tani duhet me qene shuuuume i verber per te mos te pare vetem kaq, se algjeber e thjeshte eshte. 

Kjo eshte e keqja jote, se merresh me anen "pulitike" te gjësë (kush ka elektorat me te madh, kush ka elektorat me te vogel).

Une po te them : KQZ-ja (Shteti) vodhi.
Identikisht ka ndodhur vjet keshtu edhe ne Bregun e Fildishte (nese shembulli i Egjiptit apo Tunizise ju duken 'banalë' ). Ja vodhen votat me KQZ Ouattara-së. Ky i fundit duroi disa muaj, pastaj e nxori me pushke nga bunkeri presidencial hajdutin (Gbagbo-n).
Sot ky i fundit ndodhet ne Hage.

 

Ndersa problemi jot eshte qe po beson alibine e Rames. Ajo alibi qe ne vetvete nuk kishte fare per qellim te hetonte zgjedhjet, ku do dilte vete per ibret se e di mire se ca kane bere socialiste e demokrat neper komisione se mi kane thene vete komisioneret. Jo alibia kishte per qellim te perdorte episode te rendomta te zgjedhjeve shqiptare, qe fatkqesisht do vazhdojne per aq kohe sa militantet jane neper komisione, per te krijuar idene se pushteti ishte ilegjitim, se per kete po debatojme apo jo. 

Nderkohe qe e verteta eshte se edhe me nje ose dy mandate, edhe me 10 ose 20 mije vota te tjera (qe prap nuk ka burre nene t'ia vjedh PS-se sy per sy), pushteti eshte legjitim. Eshte i korruptuar, kriminel, me ca mandate shtese, por eshte legjitim. Jane shumice! 

E po te pranohej kjo, opozita kishte filluar ciklin normal te pastrimit te vetes, qe i ben mire jo vetem partise, po edhe shoqerise. 

Po te donte Rama te hapte kutite kishte dy rruge shume legjitime dhe efikase, dmth. qe kryenin pune:  Ti drejtohej prokurorise sic bene demokristianet ose ti drejtohej gjykates kushtetuese.  Rama nuk pranonte asnjeren pasi qellimi i tij nuk ishte hapja e kutive se edhe ai e dinte se kishte humbur (vete Blushi ka thene qe te pakten ne Korce nuk eshte prekur asnje vote), por alibia per te mos u larguar nga kreu i PS ashtu sic e parashikonte edhe statusi.  Rama kerkonte qe parlamenti te rrezonte vendimet e gjykatave.  Kjo edhe ne Egjiptin e Mubarakut nuk ka ndodhur.   

O rrusho, ti qe flet perprokurorii apo shtet ligjor. Shume e vertete ishhte qe demokristianet ju drejtuan prokurorise, dhe me faktet e tyre, po çfare nnxorren?... nje verre ne uje, se prokurooria nuk ua mori parasysh provat qe kishin ata, me i llaf ato cd e komisioneve te numerimit nuk i moren parasysh fare dhe perfundimi i tyre ..... e shef  krisma nuk ka patur, edhe nese ka patur ato kane qene diku larg.... dhe se dyti a nuk po e shef ti se çpo behet me kete sistemin tone gjyqesor, ku te bardhen po e bejne te zeze dhe anasjelltas?????

edhe me nje ose dy mandate te vjedhura, pushteti eshte legjitim.

E kote te vazhdojme. E the vete.
Ndersa per mua, eshte kategorike : qofte dhe me NJE mandat te vjedhur, pushteti nuk eshte legjitim.

 

ps: ngaqe ti je nanoisto-blushisto-ku-di-une (s'eshte hera e pare po hë, dhe eshte e drejte jotja !), mendon se cilido qe arsyeton se qofte dhe nje mandat i vjedhur e ben pushtetin ilegjitim, eshte = besim në alibine e Rames. Te thashe dhe me lart : ti merresh me anen militante te 'gjësë'.
Me vjen keq, por nuk eshte i tille rasti im.

 

 

Ju e keni hall te madh me me percaktu mu se ca jam, prandaj e keni te veshtire te me pergjegjeni. Po ta bej punen te lehte, nuk me percakton dot se nuk e kupton dot ca kerkoj une nga politika. Une dua qe politika te lere njerezit e afte ne paqe, kaq. Une e di qe shumica e njerezve qe merren me politike do jene populista injorante. Po talentet e verteta te nje kombi, doktore, inxheniere, shkencetare, sipermarres jane ata qe vertete krijojne mirqenie e me shume gjasa nuk do kene kohe kurre te merren me politike. Ajo qe une dua eshte qe politikanet te kene pushtet te limituar. Kur ta kuptosh kete ideologji, atehere mund te flasim per "cfare jam une". 

Per mandatet, nese ai eshte kriteri yt ne nuk kemi patur kurre qeveri legjitime se edhe ne 92 jane vjedh vota. Ilir Kaptinmodhi ka bere kerdine ne 2001. PD-ja edhe ne 2005 ka perfitu. Nqs pastaj kerkojme te kemi nje ide se kush eshte shumica e per rrjedhoje kush qeveris, e kush eshte opozita ne e kemi dhe e kemi te qarte. Une jam dakort te mbeshtes luften per vote gjithmone e me te lire, se normalisht ai eshte synimi final. Po te dy besoj jemi aq te ndershem sa te kutpojme se nuk ishte ai qellimi. Sikur te ishte ajo, Rama kishte dhene doreheqjen e te jesh i sigurte qe kryetari i ri do kishte luftuar akoma me shume per zgjedhje me te mira, se i rrezikohej karrigia e tij. Biles i rrezikohej akoma me shume, sepse do ishin bere dy here qe nderroheshin kryetare e karta e vjedhjes se zgjedhjeve nuk perdorej. 

hall i madh vertet, po cfare je mer aman..e di dhe bufi, nje militant i rendomt nga keta te Pd, qe merren tere diten me budalleqe politiqenesh. Gjasme deshiron nga politika te te lere rehat. Po ti je pjesa me e infektuar nga ajo lloj politiqenerie

yeah ok

po ashtu mer je. Nje rob qe shkruan gjithe keto carcafe me budalleqe ashtu mund te jete. Nuk je i pari mer jo, mos u merzit, si ty ka plot ne lokalet e tiranes..kjo mund te vertetohet shume thjesht nga thashethemet dhe konstrukti i argumenteve budallaqe qe perdor shpesh ketu ne peshk..

Po pyet icik robt e tjere verdalle ketu, qe kane qene me heret ne blog, se e dine icik me mire se ca jam une. Tani ty si i ri te falet se une nje here ne 2-3 muaj hy ketu, se duhet me punu per te pagu taksat qe militantet te kene per ca te zihen. 

ajo qe dukesh je. Nuk ka nevoje te pyes, se nuk besoj se te njeh kush se cfare je realisht, dhe tek e fundit nuk ka piken e rendesise. Interesi qe ti ke per zhvillimet e vogla politike, ato me te parendesishmet, menyra se si i shtron, nuk te dallon shume nga militantet e tjere, dhe te jesh i sigurt qe te kam lexuar dhe ne tema te tjera. I qepesh vetem temave strikt politiko-politiqene me interes te ngushte militant, nuk rresht asnjehere se beri akrobacira sofiste per te mbrojtur qendrimet e tua, dhe per tu bere me i pranueshem tek komentuesit e tjere. Nuk ndryshon shume nga ata qe e perdorin politiken per privilegje personale, keshtu qe mos na bej paidhin e bukur ketu. Nuk i rruhet trapi njeriu se a punon ti. Po te mos punoje ti do punonte nje tjeter ne vendin tend, qe me siguri i ke zene vendin, ndoshta duke perfituar dhe nga politika, privilegjet e te ciles me siguri i ke shijuar. Hajde shendet nga mua per njehere

Pse si hapën kutitë që tja rrëzonin alibinë Ramës dhe pse vodhên ditën për diell mandatin e tiranës me izmin edhe të këtij ambasadori apo për tja përforcuar alibinë Ramës .Ti nuk shqetsohesh se nuk bëhet rotacioni i ligjjshëm në pushtet shqetsohesh pse krijon alibi Rama për tê ndejt kryetar.Një gjatsi dy metra i thonë ksaj .

Jo mor shok, kutite nuk u hapen se kishin bere baterdi te dyja ndaj te voglave. Akoma nuk e ke kuptu kaq ti?

Te ishte per mua, te hapen menjehere, e kam thene dhe gjate greves se urise, sepse fundosej tere sistemi politik i 20 viteve, jo thjesht Rama e Berisha, po soj e sorollop qe ju shkojne nga mbrapa. Nuk do kishte me asgje, do duhej ribere gjithcka nga fillimi. Po Rama po i binte nga Kina pikerisht sepse nuk donte te bente hapat qe mund te conin deri ne ate pike. Donte thjesht te shfrytezone 2-3 parregullsi per te krijuar alibine. 

 

O Endrito, me ne fund po kuptoj qe ti nuk hake me pyke. Ty asnje argument llogjik nuk te ndryshon mendje. Zakonisht kete qendrin e mbajne qent e rahur. A mos te ka rraf gjo Rama ty? Sepse ne flasim per nje kryetar qeverie qe eshte 1. Hajdut, 2. Kriminel, 3. Genjeshtar, 4. Diktator, 5. Malok (ne fakt kjo duhej vendosur e para) etj etj, e ti na flet per Ramen.  

Malok (ne fakt kjo duhej vendosur e para)

?!

Dmth ty me shume te shqetsoka fakti qe Sala qenka malok sesa fakti qe eshte hajdut, genjeshtar, kriminel, i pa ftyre (ket e shtova vet)?!

Male ka dhe ne skrapar, nga eshte ilir meta, po skam pare njeri ta etiketoj ate "malok". Kshu qe per ty dialekti e beka salen plehre dhe jo ato atributet e tjera. 

Po kot pres un te zhvillohet shqipria. Ne na duhet te kalojn te pakten dy gjenerata qe te zhduket ky mentalitet i semur!

ALB, thashe se "Malok" duhej vendosur ne fillim pasi ne pergjithesi vete ky emertim permbledh edhe etiketimet e tjera te renditura bukur edhe nga ti.

Ne na duhet te kalojn te pakten dy gjenerata qe te zhduket ky mentalitet i semur!

Ketu, te jap te drejte. Na duhen pak me shume se 2 gjenerata qe te zhduket mentaliteti i "malokut" o ALB. Nje nga gabimet e Enverit ishte se kete mentalitet qe e trashegonin shume frymor, ne vend qe ta ndryshonte, ashtu sic beri me shume gjera te tjera per mire, e mbajti te shtypur per 50 vjet dhe kur situata ndryshoi ne favor te demokracise, malokeria shpertheu, ca nga presioni i akumuluar i shtypjes gjysem shekullore dhe ca nga vete aktiviteti biologjik i saj. 

Ke vendim gjykate per ate pune nga gjykates te Kolegjit Zgjedhor qe jane perzegjedhur nga te dyja palet si gjykatesit me te mire.  Ke pranimin e zgjedhjeve nga arbitri nderkombetar.  Nese ti nuk beson as arbitrin vendas as te huaj, zoteri komunistet ne te vertete nuk njohin as zgjedhjet ne Amerike se tek e fundit superstruktura i manipulon e kontrollon njerezit.

Ca thua more?? Stepa ka vetem ne Bashkimin e Madh Sovjetik!

Si ta nxe goja qe te majtet jane shumice ne shqiperi?

Si ta nxe goja qe Udheheqesi i Madh nuk fiton dot i vetem kunder cunave te bllokit?

Si ta nxe goja qe thua qe PS qe nga 92 ka qene shumice ne shqiperi? i bie qe Udheheqesi i Madh Sali Rama paska vjedh vota qy atehere? turp e harram ai vend pune qe karre ne kurriz te Salih Ramsesit.

Ik o rrot ..... mos na cani me bythen me Sali e Ambasadore se ketu po na nxihet jeta perdite e po e shohim ku po sho ky ven? Na eshte bere ai palla k... si Dulla ne vitet 80'.

Ja si ja bene Dulles ne 2011 Fildish-bregasit ! Kur s'jemi as deri tek ata ...

gbagbo-dehors

 

Pse nuk ja beri Ngjela Rames ne vitin 2003 keshtu kur ky i fundit vuri dore mbi zgjedhjet duke i vjedhur sa edhe Kolegji Zgjedhor i atehershem i dha te drejte Ngjeles per 1/3 e qendrave te votimit?

Harrova te informoj se ky Dulla ne foto, ka qene ai qe ua solli demokracine fildish-bregasve ne vitet '90. Fiks si Sula yne qe ua "solli demokracine shqiptareve" (keshtu eshte shprehur dikush ketu tek peshku, keshtu po e them edhe une).
Edhe ky Dulla i fotos (Gbagbo) e ka pas shume mire me 'komunitetin nderkombetar' (dmth se pari me francezet) per vite e dekada te tera.
Fiks si Sula yne.
Por po ua rikujtoj : mbreme ka flejt ne Hagë.

 

(dhe nuk po e shoh problemin politikisht, ne sensin platonian te fjales, por thjesht juridikisht, legalisht).
 

Protestat e dhunshme te cilat merren shembull si ne Greqi, Itali, Angli e kudo ne boten demokratike nuk organizohen e drejtohen nga opozita politike e parlamentare.  Nese nje proteste qe e organizon opozita politike, qe eshte qeveria hije, tenton te pushtoje nje institucion me force, atehere ne kete rast dalim ne tentative per te marre pushtetin me dhune dhe kesaj i duhet pergjigjur me te gjitha mjetet ne dispozicion.  

Kur protesta te dhunshme organizohen jo nga opozita parlamentare, edhe policia e ka me te lehte te nderhyje, po ne rastin e opozites parlamentare tregohet kujdes se damkosesh si "rrahes i opozites" sic tentoi qe ne fillim protesta e dhunshme e Rames te projektohej (duke lyer ai burri veten me boje te kuqe).

Policia shqiptare nuk e ka ate pervoje me protesta te ketij lloji dhe trembej nga cdo shkop gome qe mund te perdorte dhe kjo i dha turmes se pergatitur dhe instruktuar me shume guxim qe me te vertete mendonte se ate dite do te rrezonte Berishen.

Arvizu eshte diplomat dhe nuk mund te flase me shume por ky ka informacione shtese se qellimi i protestes ka qene rrezimi me dhune i nje qeverie qe sipas SHBA-se dhe gjithe botes demokratike eshte legjitime, vetem Rama nuk ja njeh legjitimitetin.

Garda ndodhej perpara dy mundesive, ose te dorezohej qe do te ishte kapitullim i Republikes, ose te ndalonte me cdo cmim hyrjen ne ndertesen e KM.  Ne ate vale dhune e guresh, gardistet edhe nuk kane pasur mundesi te kontrollojne ne cdo cast armet me te cilat gjuanin ne ajer.  

Pergjegjesia duhet kerkuar tek ata qe organizun dhe kishin planifikuar nje proteste te dhunshme.  PS eshte opozita politike, pushteti moral ne vend, qeveria ne hije, nuk eshte nje grup anarkistesh a anti-globalistesh qe nuk mban pergjegjesi cfare ben.

100 herë po kto fjalë të papërgjegjshme ti :

Policia shqiptare nuk e ka ate pervoje me protesta te ketij lloji dhe trembej nga cdo shkop gome qe mund te perdorte dhe kjo i dha turmes se pergatitur dhe instruktuar me shume guxim qe me te vertete mendonte se ate dite do te rrezonte Berishen.

prandaj pranuan tê vrasin që ti quajnë vrasës së opozitës po lerja berishës justifikimin ti ruaj në paqe shpirtin tënd  ata u vranë kur demostrata , dhuna a tentativa për të marrë kullën e berishës kishte marrë fund dhe plani i berishës për ti fut në oborr të kullës ishte djeg .Pse nuk shtinë ata kur demonstruesit hypën mbi kangjellat rrethuese me shpinë nga kulla .

Ambasadori bën punën e tij ne nuk shohim tanët që janë koqe kanari e tê papërgjegjshëm por shohim çfarë thotë ambasadori .Pse Arvizu e ka fajin që njerës si ty mbrojnë krimin shtetror gjoja në  emër të ruajtjes së shtetit apo kullës së kryeministrit.Pse ndërtesat janë shteti ?Ai shtet që vret qytetarët e vet më mirë mos jetë.

Dhe përgjigja është: Jo, nuk është ashtu në fakt. Është një proces shumë kompleks, i gjatë. Por nuk është se ka alternativë. Ambasadori i BE-së, sëbashku me disa prej vendeve anëtare dhe zyrtarë në Bruksel kanë filluar muajt e fundit një lloj nisme të re – duhet t’ia lë atij ta shpjegojë sepse e bën kaq mirë – por përpjekja është të bëhet një lloj turi anekënd vendit, një lloj fushate ndërgjegjësimi, për t’iu shpjeguar shqiptarëve të zakonshëm se çfarë do të thotë, çdo të thoshte për ta anëtarësimi, për sa i përket standardeve të jetesës, mundësive për arsimim, udhëtim, punësim, të gjitha këto gjëra të një natyre praktike

C'me kujton procesin e gjyqit te kafkes ky paragraf  

Hedh njoni i gur per 21janarin edhe ja u turren 10 peshq ta nxjerrin.

Ore qe ishte krim shteteror 21 janari kete se luan topi. Edhe as ja vlen fare te diskutosh modalitetet si ndodhi qe ne momentin kur te thote dikush qe kur ndodhi ajo mgjarje ne krye te shtetit ishte Salih Berisha. Ky tip ka treguar agresivitet ne tere jeten e vet politike, qe ne 1992 me shkaterrim pronash shteterore, ne 97, ne 98 me grusht shteti me arkivolin e azemit, me 2001 me 'garnizonin e tiranes' etj etj,  nuk e ka per gje vrasjen. Nji rob qe eshte rrit ne malsi ku i ka thene mirmengjes ariut edhe naten e mire ujkut ska si te kete shpirt te bute. Nuk eshte se kur ishte i vogel baba Ram e conte ne cirk apo te teatri kukllave e te pallati pionereve qe te degjonte kenge femijesh. Jo o burr femijeria e vet ka qen shkemb, shpelle dhe arinj. Tani mos prisni te urte e te bute ne keto rrethana.

 

Sa per ambasadorin, sado ta mohoje ai ka zgjedhur nje pale. Shumica mendon se ka zgjedhur palen e gabuar. Une si shtetas sdua te degjoj perdite kete tip te flase per realitetin qe ne e njohim me mire se ai. Behet i bezdisshem, perserites e irritues. Akoma me irrituese jane mediat qe na e bejne peshqesh fytren e tij pernate per te me thene mua shtetasit injorant qe une sdi gje, une skam aftesi te vleresoj ndaj ja ku e kam ambasadorin qe te me hape syte. Pfft. Nese cdo e vertete qenka kaq e qarte atehere mua shtetasit debil sme ngel gje tjeter vecse te degjoj cthote ky zeus i ardhur nga larg. Ne kete menyre nervi im cdes, vdes shpirti i revoltes qytetare, fryma e protestes e gjithcka tjeter qe e ben demokracine te vloje. Kete duan edhe ata qe na i perplasin fytyres keto marifete, te mos bejme pip.

Sa per ambasadorin, sado ta mohoje ai ka zgjedhur nje pale. 

M'fal, te bej nje pyetje?

Ku e kuptove ti qe ambasadori e ka zgjedhur nje pale? 

Vetem se tha qe ne 21 janar kan faj te dyja palet? Kaq e veshtire qenka per ty te besosh se Rama nuk eshte engjell?! Po ato theniet e tjera per "lodhjen e pushtetit", pro sales te duken ty?

Deri dje kishim Withers per te cilet ishin militantet e krahut tjeter qe thonin Withers eshte me Ramen. Sot kemi militantet e PSs qe thone Arvizu eshte me Berishen. Nderkohe qe si Withers, si Arvizu e kane deklaruar me dhjetra here qe ato shprehin vetem mendimet zyrtare te departamentit te shtetit amerikan. Me pak fjale cdo etiketim ndaj ambasadorit amerikan eshte dhe etiketim nga amerikes. Fajin nuk duhet ta gjejme te ambasadoret, por tek vetvetja. Jemi aq shume te polarizuar si shoqeri saqe cdo gje e shohim me filtrat e partise. Mjafto qe dikush ta kritikoje partine dhe etiketohet "kinez" e "maskara". Ndersa me ata qe jane me palen kundershtare futeni direkt ne hasmeri. 

prizren, eshte totalisht e kote. smiley

ket e them me nji merziti te vertete - nuk di pse me goditi sot vecanerisht, mbase se kjo farsa me ambasador ka dicka bizarre ballkanike si prej kusturice. eshte e habitshme se si gjera kaq te thjeshta dhe drejtvizore futen ne 1000 arabeska sofiste.

ka nje konflikt ne fakt qe une vete e anashkaloj. Mundet qe ka rob ketu qe flasin direkt materialisht te interesum (pervec ca kokrrave qe nuk lexohen me si rregull) -  se nuk ka mundesi. eshte e pamundme! ndersa per veten time, komplet i shkeput materialisht nga ajo bote andej, I get carried away dhe ha inat me veten qe si nuk kapet thelbesorja fare qe edhe te yshtur drejt vdekjes vertet te ishin ata te kater nga rama dhe luciferi, vrasja si krim shteteror eshte nje ngjatrje e pavarur nga yshtja, s'ka vrasje te yshturish dhe te payshturish, ajo ngel njesoj si e tille dhe duhet ndeshkuar, dhe vec po u ndeshku ajo ne menyre shembullore, i hapet rruga edhe ndeshkimit te rames ne paste faj.

Anyway. Une heq dore nga ky debat. dorezohem. muri me i forte se koka.

Emo  dhe unë kam thanë që heq dorë nga ky debat por s'më rrihet sidomos kur përsërisin po ato që thotë propaganda dhe nuk lodhen.Ambasadori e ka shkel diplomacinë me dy këmbë dhe ky ja tha copë : eështê Shqipëria gjysëm protektorat ndërkombëtar"? dmth se e di që është por për kte e kanë fajin kta bajraktarët tanë që dhe gratë e fëmijët e tyre i shesin për pushtet e pasuri të paligjshme .Mentaliteti i hajdutit është baza e mendimit filozofik e politik ndër ne dhe me thënë të drejtên nuk çuditem qê kta si lefti me YY e pa YYY nuk paguhen për ato që thonë është mentaliteti që i zotron .

Në fakt për 21 janarin askush nga ata që e kupton rëndsinë e një jete të marrë nga shteti nuk duhet të lodhet ta tregojë atë .Dënimi i 21 janarit si krim shteror do bëjë të mundur thyerjen e mentalitetit të hajdutit dhe bujkrobit(i forti të myt, apo ka dhe gurin dhe arrën) që sundon ndër shqiptarë dhe që është fatkeqsia jonë më e madhe historike .Feudalizmi paska pas rrënjë shumë të forta .E pabesueshme sa gjatë .  

Emi lene ate xhelozen se ment ke "tradhtia" e femrave e ka . Pa le c'po i kurdis arvziut me nonji 19 vjecare smiley  Qeka bo si ne derstilen e Xhibit kjo teme tu dhene mend edhe per 21 Janarin smiley qe Arvizu as e ka idene se cfare ka ndodhur ???

Emi ka qene ne cdo kohe dikush qe mbahej nga Udheheqja per as mish as peshk . Dhe perdorej . Keta ishin mjeshtrat e argumenteve sofiste duke pare ne cdo problem edhe keshtu edhe ashtu smiley Ke ne ka qene nje Prokopm Murra rahmet paste .Arvizuja do Flase se ate pune ka . Edhe ne do e lexojme se kete pune kemi . Po te mos kesh pervoje fillon e Ligjeron si ai Endriti dhe nje me zgerdhirje vetem dhembesh nga ata me B...mbrapa .

Pervoja te meson se duhet nje PERIUDHE as Mish as Peshk ne Shqiperi sepse eshte ne MES Ceshtja Shqiptare . KAAAAAAAAAAAAAAQ . As kujt nuk i rruhet per te majta e te djathta per Edrae per Saliera . Rendesi ka qe te mbahen gjerat ne ekuiliber . Dmth me VOTE smiley Te jesh i BINDUR Plotesisht ti dhe UNE qe nuk e mesojme dot Arvziun se cfare eshte 21 JANARI ...NJE KRIM i Paster Shteteror qe ai e di Shume MIRE !

Dhe per ta kuptuar me thjeshte kete  Arvizu e brenda saj te kuptosh perse eshte i "harruar " ne nje cep te larget smiley Lexo komentin  TejpAmeS , i FeLlte , PaRimoR , InteliDjent e ZhbIriLues  per Al..KZ  qe i cenon tezen e ruajtjes Ekuilibrit !.Keshtu qe te lutmi mos u prekupo shume .Futi ate pacen po jo me kuptimine Pf "kujt do me i tregu Ameriken " smiley

Gjhithsesi ka shume te ditur reth e rrotull per pune qe lipset te kesh shume mend ti kuptosh .na fal per nderhyrjen . Per mendimin tim Ambasador me ze Shipetar te deleguar se si e Gjykon EUROPA Shqiperine ka shfaqur vetem DANEZI ! Kuptohet pa peshe ose jo me peshen e landfillit Hundderr !

Mirè ore mirè...gèrmo si Tarja..se mos gjen "rend demokratik" tek Berisha(fat tè mbarè)..por mè vjen disi vèshtirè tè lexoj leksione demokracie qoftè edhe nga ju..jo pèr gjè por pas 8 majit, e pe vetè me sytè e tu dhe si tè gjithè para teje e kalove me njè ci çi t'emèn,ashtu siç u kaluan edhe zgjedhjet e 2009,ashtu siç fatkeqèsisht po kalohet Gèrdeci e u kalua Meta e do tè kalohet edhe 21 janari..dhe me qè jemi tek 21 janari...uroj ekspertizè nga FBI-ja pèr dhunèn e opozitès(jam i bindur se ekspertizat e Berishès nuk mjaftojnè),me siguri nuk kanè pèr tu rrèzuar nga gjykatat..

Stalker. Pushteti nuk eshte legjitim as kur konfirmohet vjedhja e nje vote te vetme, jo me ajo e nje mandati. Nje vote = te gjitha votat = zgjedhjet. 1 vote = 10 miliarde vota. Pike dhe vule.

teresisht dakort.

Per Zotin, jemi popull demokratik. Eshte interesante se sa here ridiskutohet i njejte problem, me te njejtet faktore per te dale perseri e perseri ne konkluzione te ndryshme, por qe jane ne fakte perseritje e atyre te meparshmeve. 

Ndaj dhe si popull kemi nxjerre talente ne kenge, letersi, vallzim e pikture por ne matematike, ncuk.

Kemi nxjerr kemi nxjerr edhe ne matematike. Madje kemi mendje te mire per matematike, problemin e kemi pikerisht tek shkencat sociale sepse jemi popull qe kemi mijera vjet eksperience jo-ligjore. Ligj shteti ta kam llafin.

Kush tha qe nuk kemi nxjerre ne matematike. Mos shiko me shume larg se ketu tek peshku. Eshte njeri ketu (nuk po ja permend emrin se ma fshin komentin ai fshesaxhiu) qe ben edhe bejte dhe eshte "i zoti" ne matematike dhe ka kohe te rri dite e nate me komente ketu.

Sa per problemin ne fjale, po u shave derrave ate zogun qe cicerron gjithe diten tek Twitter, fillojne e bejne Oio...ooo.

 

Matematicienet i beri PD-ja te gjithe shikesa ,prandaj nuk beme hajer ne matematike nesmiley

Demokracia po keshtu na shtoi dhe nja dy profesione teper te suksesshme:

Doktore-politikane dhe prefesore-politikane 

Ju e keni hall te madh me me percaktu mu se ca jam, prandaj e keni te veshtire te me pergjegjeni.

..kur quajne medioker  ambasadorin,per ty Endrit nuk e kane problem fare te etiketojne  cfare tu vije ne mendje bile pa ndihmen e ndonje grafike sqaruse.Artikulimi i thjeshte,kuptushem dhe i pakundershtushem qe i bene realitetit eshte shkaku i  gjithe ketij  acarimi dhe kundervenje agresive nga shumica e komentuseve.Mgja ti je per tu admiruar per durimin dhe kohen qe harxhon per tju pergjigjur te gjithve sidomos edhe ndonje excentricu si zoto, dhe mbi te gjitha per rruajtur shkallen e exellences ne PPU.

.Mgja ti je per tu admiruar per durimin dhe kohen qe harxhon per tju pergjigjur te gjithve sidomos edhe ndonje excentricu si zoto, dhe mbi te gjitha per rruajtur shkallen e exellences ne PPU.

pikerisht, ky me duket se ben pjese te fondi i bursave te excellences se doktor berishes.

Ketu eshte dhe dallimi me ju patllaket, (militante nuk mund tiu quaj,se do ishte ulje per vete kuptimin e pare te fjales, qe ne nje fare menyre e respektoj), ju niseni thjesht nga pozitat e individit (ambasadorit) per te mos ta vene fare ne dyshim inteligjencen e tij, nderkohe qe nje arsye e shendoshe duhet ta vere ne dyshim pershtatshmerine e cdo sjellje te caktuar.

Komentuesi te cilit i referoshesh me siper eshte nje rrenacak i thjeshte, qe kerkon te shese sapunin per djathe me interpretimin qe i ben sjelljes se policise ne 21 janar (kush ka marre pjese ne ate proteste e di perse ka ndodhur irritimi i protestuesve). Pervec kesaj, durimi i tij buron nga kembengulja qe mund ta japi vetem ndjesia e te sherbyerit te padronit politik... Capacul pd-je, asgje me shume

Al bano, pse i sheh gjerat vetem bardh e zi?

nga pushteti lodhen ata qe vijne aty me qellimin per te permisuar jeten e te tjereve jo ata qe vijne per te rregulluar veten.ne c'bote jeton mo zoti ambasador.si tha namik dile hoti :na malesoret po i hypem kalit nuk zbresim pa na vra.

Ate po thote dhe ai. U lodhet duke "punuar", ik na leni rehat tani.

Me shqipot eufemizmat nuku hyjne ne pune se i marrin per komplimente.me ta duhet te jesh brutally honest lol.

Nese shumica e popullsise nuk e kupton dot, per shkak te filtrave partiak, ateher si shoqeri jemi shum larg europes, kshu qe kot kerkojm antarsimin. I meritojm keto plehra qe na qeverisin, dhe ato plehrat e tjere qe duan te na qeverisin.

...koha  per bisede, problemet qe shtrohen aty, ju lutem mos i gjykoni sipas perkatesive, por  ti kaloni me shume kujdes ne filter! Evropa na la ne fatin tone , per faj tone.Amerika, si ne disa raste te historise, nuk na ka lene.Ajo eshte e bindur perfundimisht qe ketu ka shume prapesi  te cilat gjuha e diplomacise  i pagezoi si lodhje nga  pushteti i ..shperdoruar.

Nje delegaion  opozite  eshte ftuar ne Dep. te Shtetit.Ne se ai delegacion do te veje  me mendesine e te marrit (per tu ankuar nga thagmat  e tij, sikurse ka bere ai duke u ankuar per opoziten) dhe nuk do te  pergatitet shume seriozisht per te kuptuar se amerika don nje shtet te vetem shqiptar ne Ballkan dhe per te arritur kete objektiv si e ka vizionin kjo opozite,  vizita do te perfundoje ne nje.......................................................

SIKTERR KAFE 

Nje delegaion opozite eshte ftuar ne Dep. te Shtetit.

The Alexander Hamilton Center Presents, New York University
“Problems of Democratic Development: The Case of Albania”

   • Friday, March 16th, 2012
    4:00 PM
    19 University Place, Room 102

    Presented By Edi Rama,
    Chairman of the Socialist Party of Albania

    RSVP Contact – Send email to rsvp to:
    Chris Bowman
    chris.bowman@nyu.edu

    Lecture introduced and moderated by Professor Asli Peker.
    Lecture followed by Question and Answer period.

 

Medemek ai ka marre rrugen per nje leksion para 50-60 studenteve.

...dhe po te kontrollosh gjithe stafin e profesoreve te departamentit  te politices  kupton se lidhja e shkurter eshte;

Asli Peker

Clinical Assistant Professor of Politics
Ph.D. (Politics) 2007, New York University; M.A. (Political Science) 1998, Bilkent University; B.A. (Political Science) 1997, Middle East Technical University (Turkey)

Email: ap447@nyu.edu
Office Address:  NYU Department of Politics, 19 W. 4th Street, New York, NY 10012
Office Room Number:  215

... me ;

 

Shinasi Rama

Clinical Associate Professor of Politics; Director of MA Programs
Ph.D. 2004, Columbia University; M.A., 1996, USC.

Email: hinasi.rama@nyu.edu">shinasi.rama@nyu.edu
Phone:  (212) 998-8528
Office Address:  NYU Department of Politics, 19 W. 4th Street, New York, NY 10012
Office Room Number:  225

Pse  pak te duket?

 Po  nuk kuptoni edhe kaqe une nuk kam faj.Jane probleme tuajat.Nuk eshte shans per Ramen(shqetesimi i  ca palo mercenareve apo  dhe militanteve) por shans per Shqiperine dhe shqiptaret, ne se kjo vizite do te  kthehet  apo jo ne "Historike".Ne kuptimin qe te merret vesh mire dhe te merren shenime te  qarta  cila do te  jete vija e qeverrisjes se ardheshme, ne raport me realitetet ketu dhe  opsionin amerikan, te Shtetit unik Shqiptar.

Une e di  shume mire  nga kush dhe  si eshte  percjelle ftesa.Do ta  presi apo  jo zonja Klinton(nje delegacion opozite, qe do te ishte nder rastet e jashtezakonshme per praktiken e Dep.shtetit)une kete  nuk  mund ta di por  do te varet nga sa e si do te pergatitet Rama per te fole me ke do te takoje se pari.Sidoqofte  as kjo nuk perben thelbin e vizites.Boll qe atje do te jepen porosi te prera per qeverrisjen...neser 

por  do te varet nga sa e si do te pergatitet Rama per te fole me ke do te takoje se pari.

Ashtu sic po duken bathet...dhe ky do te jte nje shanc i humbur per popullin shqiptar sepse Rama ka zjgedhur tashme nje strategji tjeter ate te heshtjes ... i ka lene Sales perballe "kohen" ... me demek eshte koha ajo qe do te skualifikoje Berishen e ndjek kete strategji sepse ja kane propozuar apo se nuk eshte ne gjendje per dicka tjeter kete do na e tregoje koha.

Nga ana tjeter nuk mund te mos leme dhe rastet kur ka folur qe per mendimin tim jane nje vrime ne uje  pa pike permbajtje socialo politike e le pastaj per vizione ...

 

 Po  nuk kuptoni edhe kaqe une nuk kam faj.Jane probleme tuajat.Nuk eshte shans per Ramen(shqetesimi i  ca palo mercenareve apo  dhe militanteve) por shans per Shqiperine dhe shqiptaret, ne se kjo vizite do te  kthehet  apo jo ne "Historike".Ne kuptimin qe te merret vesh mire dhe te merren shenime te  qarta  cila do te  jete vija e qeverrisjes se ardheshme, ne raport me realitetet ketu dhe  opsionin amerikan, te Shtetit unik Shqiptar.

Une e di  shume mire  nga kush dhe  si eshte  percjelle ftesa.Do ta  presi apo  jo zonja Klinton(nje delegacion opozite, qe do te ishte nder rastet e jashtezakonshme per praktiken e Dep.shtetit)une kete  nuk  mund ta di por  do te varet nga sa e si do te pergatitet Rama per te fole me ke do te takoje se pari.Sidoqofte  as kjo nuk perben thelbin e vizites.Boll qe atje do te jepen porosi te prera per qeverrisjen...neser 

Delegacion i Departamentit te Shtetit Amerikan. smiley ahahahahaha

Boll qe atje do te jepen porosi te prera per qeverrisjen...neser 

... o grave i eshte "rregulluar" nga Shenasi Rama  nje fjalim para 20 studenteve te politikes dhe jo takim ne departamentin e shtetit...

hunter, po i  ndjek lajmet ti  apo  nuk te lene punet?Si ta  merr mendja  flas kot une?Dje se paku  gjysmen e dites, titrat e disa TV-ve, jepnin kete si lajm.Ftesa nga D.SH.

    Kjo vlen  edhe juve more loku.Ftesen e Shinasiut nuk  e shpie ne PS-Ambasadori   i SHBA-ve  ore lokuu!Po juve nuk keni faj se helbete, puna.... ne sherbim tetjetrit, te kthehet  dhe ne shprehi  por dhe ne ves.Ore te  jesh shegert i tjetrit nuk eshte kollaj te  levizesh bishtin.Le qe ... larg  hesapi...Mbetet robi i pahaberisur,... robi i  Zotit.E une te shfajsoj si  rob Zoti! Mbetet  saabi.Edi kete  llaf apo te ta thom dhe kete une?.

   Do behet ore do behet takimi  ne D.Sh.."... mu per inat te  ca shqiptareve.."   qe jane rini pa asnje ideal, per prosperitetin e vendit te tyre, perveçse te jete ne krye te vendit....  i marrosuri Sali, per  t`ja kerryer  themelin e themelive  gjer ne fund.

Me kete nuk duat te thom se ky tjetri qe do jete se s`ben neser, me bind mua qe do ta  ndrisi, por dijeni,   qe qysh me zullumin e pare  une do  jem  dhjete fish me i rrepte me kete  gollogozdrune.Ketu mbase do jemi.Une shpresoj shume tek ndihma amerikane...

Pse ore do behem une, si ju, me ate qe eshte me vepra kunder  vendit  tim?  

akoma mendjen te DSH o grava? DSH e ka perfaqesuesin e vet zyrtar ne Tirane, - e ka emrin Alexander Arvizu. 

ai qe eshte me vepra kunder vendit tuaj, e mori vleresimin nga DSH: Burre Shteti.

atehere, per cfare e kishit fjalen?

Ne takimin e sotshem me Hillary Clinton Rama ka theksuar se fajin per ngaterresat e narativave te ambasadorit amerikan mbi 21 janarin e ka Saliu, si dhe qe opozita shqiptare ka nje program mjaft te detajuar per shume gjera.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).