Qasja gjysmëpolicore komunitariste

Këto spostime e deformime emërvendesh a konceptesh, të shqiptuara nga pika maksimale të kulturës sonë dhe të përsëritura ose të noterizuara masivisht nga publiku dhe nga personazhe a ente të specializuara në dekada, kanë një kuptim tjetër të fuqishëm – ai është vërtetimi i tezave të Ismail Kadaresë për identitetin europian të shqiptarëve, si thuajse krejt hermetik përballë ndonjë hamendjeje orientale ose islamike. 

Në kalendarin e botimeve shqip, 2006-ta do të numërohet te vitet e nxehta. Ajo që i rriti temperaturat ishin libra si eseja “Identiteti europian i shqiptarëve” (Onufri) nga Ismail Kadare, po edhe përmbledhja e papërmendur shumë me tregime, “Tension i lartë” (Ombra GVG) nga Edmond Tupja: i pari për shkak të ngarkesës politike që ndezi një debat unikal në hapësirën shqiptare dhe i dyti për qëllimshmërinë e shkarkesës erotike, kurrë kaq të qartë në letrat tona.

Që në rreshtat e parë, respektivisht, të dy librat premtojnë nxehtësi nëpërmjet evokimit të shkretëtirës dhe Lindjes së Mesme. Të dy autorët ia nisin duke përmendur Arabinë Saudite. Përmendjet na vijnë përmes një lloj shfokusimi ose, të themi “mes thonjëzash”, disleksie.

Ismail Kadare i referohet (fq. 11) një avioni ku një delegacion shtetëror shqiptar shpie anëtarësimin e vendit drejt Konferencës Islamike që mbahet në Xhedal. Qyteti saudit në realitet quhet Xhedah. Kurse Edmond Tupe përmend në tregimin e parë të librit (fq. 5) sesi kushëriri i personazhit kryesor po shkon me pushime me Sharm-el-Sheik të Arabisë Saudite, por plazhi ndodhet në Egjipt.

Efektet e nxehtësisë janë gati përherë të garantuara në zhvendosjet përmbi rërërat kontekstuale të Lindjes së Mesme, ku ngjarjet zakonisht paragjykohen prej klimës. Distanca topografi-tropologji ngushtohet më shumë se kudo aty, në të njëjtën koordinatë vuajerizmi global; pasionet polarizohen, gjithnjë të nxehta, në përfytyrime, me Tokën e Shenjtë (Jerusalemi, Meka, Medina) dhe Tokën e Mallkuar (Sodoma & Gomora), afshin e xhihadit a kryqëzatave dhe puhinë e trëndafiltë të nargjileve kanceroze, me kamikazët plus valltaret e barkut, haremet dhe teqetë a kibucet ushtarake; kartëpostalet ekzotike koloniale me palma dhe gërmadha titrohen me breaking news të CNN-it; nafta dhe fetë abrahamike pompojnë literalisht prej aty nxehtësinë që i jep puls shumicës së jetës në planet.

Kam përherë prirjen të kuptoj sa më drejt e gjerë fjalët e shkruara në letra, me një shpresë mistike simetrie se ndoshta edhe fjalët e mia do të meritojnë të njëjtin trajtim dashamirës. Kështu bëj në rastin e Tupes: rokada gjeografike e Sharm-el-Sheikut nga një breg në tjetrin, më jep mundësi më të mëdha mirinterpretimi, duke qenë se kemi të bëjmë me fiksion, sajesë artistike. Heroi erotik i tregimit të Tupes ka pra gjithë lirinë të mos ua ketë haberin hartave apo itinerareve turistike të kushërinjve: pse vallë një personazh tregimesh duhet të ketë detyrimisht kësi njohurish, kur fare mirë mund të bëhej edhe më jetësor e simpatik përmes disa pasaktësish, sajuar qëllimshëm nga autori? Sheikët me sharm që njohim nuk rriten në Egjipt, por kryesisht në Saudi.

Puna vështirësohet disi në rastin e Xhedalit, nga ana tjetër e Detit të Kuq, tek eseja e Kadaresë, se kemi të bëjmë më shumë me studim se me sajim, me botë të faktit më shumë se të artefaktit: në këto raste autori flet në emër të vetes dhe të bashkësisë së autorëve që kanë të drejtë, jo të ndonjë personazhi të gabueshëm… Për më tepër, në të gjitha versionet, edhe atë të shkurtuarin për shtyp, edhe në formatin libër, Xhedah Xhedal del, bile edhe kur intelektualë e studiues u përfshinë në debatin që shkaktoi eseja, prapë Xhedalit iu referuan…

Interesant është se qyteti-port përmes të cilit Ismail Kadare përshkruan momentin e anëtarësimit të Shqipërisë në Konferencën Islamike, ka një emër shumë paqësor e të padëmshëm në arabisht: me këtë zanorizim, Xhedah lexohet gjyshe. Sipas këtij leximi, qyteti thuhet se e merr emrin nga Eva (Hava), gjyshja e largët e njerëzimit, meqë, për besimet popullore, në qytet ndodhet varri i saj. Ndërkaq, me variantin Xhedal, nga arabishtja mund të rikthehemi me kuptimin debatues, kundërshtues, polemizues. (Si në rastin e parë, edhe në të dytin, nuk po llogarisim dyfishimin e d-së në origjinal). Parë me një lexim të tillë, nga e djathta në të majtë, lapsusi fiton qëllimshmëri stilistikore, tipike për polemikat, dhe na fut që në fillim të esesë në atmosferën kundërvënëse që shoqëron prej më se një dekade anëtarësinë e vendit tonë në Konferencën Islamike. Teknikisht, glosari i figuracionit do ta klasifikonte këtë këmbim të shkronjave si një lloj metaplazme (antisthecon). Ama ky ngatërrim i bukur, më tepër se autorit, u ka shpëtuar edhe redaktorëve në gazetën e madhe ku u shfaq fillimisht eseja, e pastaj atyre të shtëpisë së madhe botuese që hodhi librin në treg, e pastaj edhe autorëve që morën fjalë për fjalë Xhedalin dhe në këtë formë e cituan gjatë ndërhyrjeve të tyre në debatin mbi esenë. Shtypi shqiptar kur citon emërmbiemra apo emërvende të huaja, zakonisht adapton një mikpritje pseudoelitiste, pseudolegaliste, kaq inferiore, sa duke abroguar gjithë rregullat drejtshkrimore, zhduk rasat e emrit dhe konservon fotografikisht shenjat origjinale, duke prodhuar një lloj tensioni në komunikim (p.sh.: “Clinton takohet me Merkel në New York" . Kurse Xhedali (vari teneqetë arabëve!) mbeti ashtu në çdo gazetë dhe tashmë me një klik në motorët e kërkimit në internet, të dalin nga hiçi dhjetëra Xhedalë shqiptarë.

Sipas narrativës së Kadaresë, dërgata shqiptare e Konferencës (pasuese e një gjenealogjie të prishur eurofobe, që kalon përmes Haxhi Qamilit për të shkuar deri te Ballaban Pasha), merr peng Shqipërinë dhe devijon avionin politik për ta degdisur atdheun nizam në shkretëtirën antiperëndimore, në vendin e polemikës, të karikaturuar si Xhedal.

Për lexuesin shqiptar, të edukuar me veprën e Kadaresë, avioni është një vendtakim i njohur me autorin. Një aspiratë ëndërrore moderniteti, me Kadarenë avioni shfaqet i drunjtë te “Kronikë në gur” si një emblemë e parivalizueshme e letërsisë së re shqipe, avioni-projekt i Dino Çiços që duhet të punonte me perpetuum mobile. Gjithashtu autori, në një çast poetik të rinisë së tij në Moskë si student, do të shkruajë se avioni është shpikur nga malli për atdheun. (Në një kuptim atdheu i vërtetë është në qiell dhe këtë na e ka treguar Saint-Exupery para se të kishim mundësi të fluturonim.) I shohim avionët e Kadaresë, të gjithë njëherësh sesi ngrihen në opusin e tij dhe shumë prej tyre fluturojnë drejt Lindjes. Drejt Lindjes është nisur avioni ngarkuar me Enver Hoxhën e poemës së 81 partive, në fakt për ta ndarë Shqipërinë me Lindjen sovjetike në fluturimin e tij drejt Moskës. Prapë në të njëjtën stinë, te “Koncert në fund të dimrit”, drejt Lindjes fluturon negative radiografia e këmbës së thyer të specialistit kinez, Ping, të dyshuar si viktimë atentati bërë nga shqiptarët, radiografi të cilën e bart avioni për në Pekin si një kumt diplomatik për të parë sesi edhe këtë herë Shqipëria e ka thyer lidhjen me Lindjen. Avioni është një copë Perëndimi që shqiptarët e izoluar e vështrojnë religjiozisht nga poshtë dhe ky totem përfundimtar moderniteti, totem prometeian i triumfit mbi natyrën, luan kryesisht rolin e heshtur të mundësuesit properëndimor në divorcet shqiptare me Lindjen…

Kësaj here, avioni që shkon drejt Xhedalit ka një mision krejt të kundërt me atë të zakonshmin, andaj paraqitet nga Kadareja si një shpend i verbër. Duke marrë një lloj bashkëfajësie për anëtarësimin e Shqipërisë në Konferencën orientale, avioni deteknologjizohet. Ai tashmë mund të shpjegohet vetëm në terma retrogradimi, orientalizimi, njëmijë e një netësh: një binjak i stërshpendit Rok që mbartte Sindbadin nëpër po ato qiej.

Avioni që shkon në Xhedal ngarkuar me “sjellësit e ferexheve” për mëmëdheun, ecën paralel me një tjetër avion kadarean: me atë ku fluturonte autori dekada më parë dhe nga mbi ku meditonte kombin mbi shkretëtirën trishtuese arabike. Është ky preludi në qiell që hap faqet e para të sprovës tjetër të autorit “Autobiografia e popullit në vargje”. Në një farë mënyre, “Autobiografia…” është kati i parë mbi të cilin, tashmë në kushte lirie, autori ngre më tej esenë “Identiteti europian i shqiptarëve”. Është e njëjta temë, të njëjtat stacione: shqiptarët europianë në luftë me metastazat e Azisë, mali kundër fushës, fshati romantik i racës ende bionde kundër qytetit të korruptuar me flligështi orientale. Vështrimi kalëruar mbi avion, “pozicioni i misionarit” me Lindjen përposh, është instanca tipike orientaliste, instanca nga ku hidhen sentenca përmbi atë çka ngjan uniforme, e pandryshueshme dhe thjeshtësisht e lexueshme, si tekstura e shkretëtirës. Por, ama, edhe nën këtë avion, gjërat nuk duken qartë. Ashtu sikur Xhedah që bëhet Xhedal, autori përgjatë rreshtave të “Autobiografisë …” e sheh Jemenin arab në Afrikë (“…vende afrikane si Egjipti, Abisinia e Jemeni” [fq. 48], “Ai në Jemenin e Afrikës dhe kau i zi në luginën e katundit e kanë mbajtur gjallë gjer atëherë familjen.” [fq. 61] - “Autobiografia…” Botime Onufri, Tiranë, 2002).

Në të gjitha variantet, deri në ribotimin e ripunuar të viteve 2000, Jemeni insiston të mbetet në Afrikë, duke sfiduar për dekada me radhë redaktorë e botues e studiues të heshtur. Dhe, bëhet fjalë për vetëm për Jemenin, gjithsesi pjesë gjeografike e historisë tonë, vendin ku “piqet buka në diell”, ku kanë jetuar e kaluar sa e sa shqiptarë, ndër ta edhe personazhi i këngës së Urës së Qabesë, që autori komenton në esenë e tij ose, të themi, edhe ndonjë bashkëqytetar i famshëm i autorit, si politikani e shtetari Rauf Fico, lindur në Jemen. Thuhet se edhe Ismaili i parë në këtë botë, biri i patriarkut biblik dhe kuranor, me një bijë nga fiset e Jemenit u martua. (Thuhet po ashtu se Gadishulli Arabik, ku bën pjesë dhe Jemeni, ka qenë pjesë e Afrikës para se të zhvendoseshin pllakat kontinentale, mijëra vjet më parë.)

Një shkronjë më shumë a më pak në një emër qyteti, një shtet i shkëmbyer shkujdesshëm mes Azisë e Afrikës, si pulla poste mes fëmijësh, nuk është se i heqin ndonjë copë mermer kurorës së Ismail Kadaresë. Gjithsesi i heqin suva gjithkujt tjetër, institucion a person, që me padije ose drojë anakronike kanonizoi lapsuse, sidomos në ribotime shumëvjeçare tekstesh të kulturës sonë të lartë.

Vit i tjetër i nxehtë këto vitet e fundit në botime ishte edhe 2008-ta, nëse nxehtësinë e matim me furinë e debateve rreth romanit historik “Të jetosh në ishull” nga Ben Blushi. Libri fitoi temperatura joletrare debati komunitarist e politik, me supozimet dhe qëndrimet rreth procesit të islamizimit të shqiptarëve, që përbëjnë, sipas pasthënies nga botuesit, shtyllën kryesore të librit. Duket se krejt ashtu si eseja e Kadaresë, romani shërbeu disi si platforma e radhës në debatin kronik të paskomunizmit mbi identitetet dhe luajalitetet fetare a “qytetërimore” të shqiptarëve.

Ndonëse lëviz me ngjarjet vetëm brenda Europës osmane, edhe ky tekst shërbehet me implante flagrante nga Lindja e Mesme. Kryeqyteti i romanit është Voskopoja e krishterë, ama përgjatë ngjarjeve kjo rivalizohet prej një bande myslimane dhe nis e përftohet e përmendet si Medina e Arabisë Saudite. Po nga Lindja e Mesme vijnë edhe dy nga personazhet kryesore të romanit: shkretëtira dhe deveja, dy fjalë që herë veç e veç, herë njëra (deveja) mbi tjetrën, mirëmbajnë një nënndërgjegje gjatë gjithë leximit.

Romani hapet klimatikisht me fjalinë: “Ishte një ditë e nxehtë dhe njerëzve nuk u hahej mish”. Sipas recensës përcjellëse të botuesit, romani ka “sjellë në letërsinë shqipe, personazhe të njohura, ngjarje e data që të çudisin për erudicionin e autorit, njohjen deri në imtësi të epokës ku zhvillohen ngjarjet dhe të zakoneve, traditave, organizimit të jetës së përditshme e, në mënyrë të veçantë, të riteve e normave fetare që rrjedhin nga Librat e Shenjtë". Erudicioni i autorit, në fakt, nis e të çudit që në rreshtin e parë të faqes së dytë të romanit, ku përfundojmë së lexuari fjalinë: “Imami u shfaq pas pak duke lidhur tyrben mbi kokën e rruar”. Ajo çka ka dashur të lidhë autori mbi imamin e rruar, sigurisht është një çallmë ose turban. Por, ama, “grafonemat” teatrale të turbanit, përzier me ato të xhybes, e cila është edhe ajo një gjë prej cope, një fjalë islamike e gardërobës me klishe, kanë dalë pastaj me “tyrbe”. Tyrbja është një varr monumental apo një ndërtesëz e vogël që rrethon një varr ose thjesht një varr i njohur që nderohet e vizitohet përtej lidhjes familjare më të vdekurin. (Për këto përkufizime krejt personale nuk kam hapur asnjë enciklopedi ose tekst eruditësh: kam qenë jo më shumë se pesë vjeç kur e kam mësuar këtë fjalë, i ulur pa cikur dyshemenë në platenë e Teatrit Popullor, diku në fund të viteve të ’70-ta, duke ndjekur një dramë që quhej “Gryka e Nëmur" .

Me tyrben, imami konfuz i “Ishullit” bëhet më i besueshëm kur i thotë Alekum Selam një mysafirit, i cili do t‘i përgjigjet me Mirëdita. Megjithatë, informacioni elementar, sidomos prej një imami të rëndomtë, e do që, si minimum, të mos niset mbrapsht përshëndetja e njohur rituale “selam alejkum” (le të thotë edhe alekum në vend të alejkum, vetëm ta nisë së mbari). Përveç gafës lidhur mbi kokën e imamit, mu kështu edhe përshëndetja e kthyer së prapthi nis e na paralajmëron disi për çka mund të na presë më tej faqes 2 të romanit. Ende në faqet e para gjejmë të njëjtin imam të shpjegojë se emri i profetit Ismail përkthehet “i egër dhe i fortë”: edhe këtu nuk jemi në rrugë të mbarë, se emri është teoforik, përmban emrin e Zotit dhe jo pandehma të supozuara nga ismailofobia (sic!). Kur këto gabime i bën imami, po të tjerët?

“Sa të tjerë paguajnë taksën e tokës, xhizven, të cilën taksidarët ua rrjepin të krishterëve?” - pyet tepër diku pas faqes së njëqindtë të romanit personazhi-intelektual i rrëfimit, një Arianit Komneni, mbase avatar i autorit, që në këtë skenë bile ka hapur e po citon libra të vjetër për Islamin; por, ende nuk ka lexuar ose nuk e kanë lajmëruar se xhizvja (apo xhizja a sido që t’i thonë turqit kësaj), pra taksa vjetore që duhet ta ketë paguar kush e di sa herë si mashkull adult i krishterë, i shëndetshëm e joushtarak, nuk i është marrë aspak për tokën…

Xhizvja e tyrbja mbi kokë e plot të tjera si këto, rishfaqen të pandryshuara edhe në ribotimet e shumta të romanit.

Përveç botuesit të librit që e cituam më lart të nënvizonte “erudicionin” e autorit Blushi, atë e nënvizon do-s’do edhe recensenti jo i rastësishëm, eseisti Pirro Misha, prej vitesh kontribuues i dalluar në debatet për historinë dhe identitetet. Një tjetër zë i po aq i profilizuar në debatet identitare, filozofi Arbër Xhaferri, po njëlloj habitet publikisht në një intervistë të shtypit të ditës për erudicionin e zbuluar gjatë 200 faqeve të para të romanit. Të mirëqenë e të paqortuar kanë parë sektorin oriental të erudicionit të Blushit edhe ata që e kanë kritikuar për teprime ose çartje në linjat historike në roman.

Në fakt, në Shqipëri, në shumicën dërrmuese të teksteve të përkthyera ose origjinale që flasin për Islamin, Orientin, osmanët, arabët, Lindjen e Mesme e si këto, pasaktësitë dhe padija nuk tronditin dot më. Me shuarjen e brezit të vjetër të përkthyesve e studiuesve të islamologjisë dhe orientalistikës, disa prej tyre ish-nxënës të Medresesë së Tiranës, nuk kanë mbetur shumë vetulla për t’u mrrolur: niveli i shfaqur i dijeve mbi këto lëmi është frikësues, interesi mbi to, më tepër politik, qasja, gjysmë-policore e komunitariste. Ashtu si gjatë 100 vjetëve të pavarësisë, terminologjia dhe tematika orientalo-islamike mbeten të përditshme në ligjërimet mediatike, politike, gjithnjë e më tepër si depozitë e cekët stigmash dhe anekdotash, por ekspertiza e nevojshme linguistike, kulturologjike, ndërdisiplinore për të zbërthyer etosin dhe kontekstin e një pjese jo të vogël të trashëgimisë dhe historisë sonë, mbetet më tepër në mosqenie.

Këto spostime e deformime që cituam strategjikisht, të shqiptuara nga pika maksimale të kulturës tonë dhe të përsëritura ose noterizuara masivisht nga publiku dhe nga personazhe ose ente të specializuara në dekada dhe debate me radhë, kanë një kuptim tjetër të fuqishëm – ai është vërtetimi i tezave të Ismail Kadaresë për identitetin europian të shqiptarëve, si thuajse krejt hermetik përballë ndonjë hamendjeje orientale ose islamike. Pas dekadash izolimi në karantinën teleologjike, më në fund sot kemi shqiptarë po aq të panjohur me punët dhe fjalët e orientit sa edhe çdo europian tjetër i thjeshtë.

454 Komente

Ervin je shume origjinalsmiley

5*

jam e bindur qe do vazhdoje ngrenia me te gjitha mjetet rrethanore me poshte,por ti ke folur drejt.

thx, Dora!

e nderpreva kur ne pot u perzie blushi (pas cudise me tupe <<-- kerkuar "me to zori" do thoshte kaurri fqinj  i jugut).

well, teksti eshte shembull libresk per te ri-vertetuar ate qe kur nuk ke kauze, s'ka talent qe te ben derman.

Hatibi me mbush me trishtim. Nje shqiptar me superpotencial qe po na e ha Qabeja! smiley

sa per brendine, nuk dua te komentoj ne hollesi, sepse lufta do ishte shterpe.

edhe nje here, flm, Dora! Hatibi na ka dhene ate qe pakush do na e jepte si ai! sidoqofte. dhe prapeseprape.

Emo, kjo puna e (ri)zbulimit te Lindjes nga ana e shqipove - kryesisht si vokacion fetar mu m'bo cudi. 

Them m'bo cudi sepse ne kohen e Pavaresise propozimi turk ishte aq i diskretitume saqe gati t'gjithe myslimonet (me ca perjashtime nga aureali kulturor veri-perendimor)  i kthyen shpinen pa ndonje debat! smiley

Sigurisht, nafta nuk ishte zbulu akoma, dhe Lawrence of Arabia ishte akoma cun gjimnazi, po Arabia (et. al) nuk mbante asnje lloje sharmi per shqipot. 

As Persia me kulturen e vet mijeravjecare nuk ja ngrofte mo koqet shqipove letrariste, e jo me Arabia! smiley

Prandaj me duket pak ironike qe keta dashnoret e rinj te Arabise, nderkohe qe e veshtrojne (dhe konsiderojne) veten si "mavericks" te mendimit shqiptare, ne te vertete, holle holle, jane influencuar nga fuqia ekonomike e harapve, njesoj si ato jetimet e shkrete qe shkojne dhe marrin pako me ushqime tek vakefet moderne te financuara nga harapet. 

sinqerisht qe "concern"-i im nr 1 lidhet me gjetjen me se s'ben te shkakut per firin e poetit. te tjerat jane komplet ne ane te radarit. aq e dua me se s'ben ate shkak (ngaqe nuk mund dhe as dua te besoj ne fikje te brendshme, e cila ndodh gjithhere c'esht e drejta, por qe une kam vendos te mos e shoh nga dashuria per artin e gjashtes mac), sa jam kail qe "ne mos paci nje shkak gjeni, e rrembeni te jemeni".

sado te perpiqen ata qe kujtojne se e duan autorin (jo njeriun, I do not care for that!), kur gjeja katandiset ne halle qesesh plastike dhe harfesh te ngaterrume, sado intrige te pjelle talenti, flaka (pa kauze) mbetet e kashtes, intriga e momentit, dashnija nje "one night stand". <<-- not that there is any thing wrong with that.

sa per ate qe thu pastaj, mrrok, per dashnoret e rinj te arabise, jam mesu ta shoh ate si nje pelqese te tyren, pa harru kurre nji nenqeshje (te tipit "gjynof ky se osht i vogel) qe del vetvetiu.

Poezia eshte vetem forma qe merr etosi i njeriut, e njejta gje vlen per Kadarene, eshte e njejta fryme sot si dje por stili ka ndryshuar. Emigrant, po te quaj stilist. Dmth ti thuaj c'te duash kur te duash por une nje kundershtim parimor qe kam gjithashtu s'po rri dot pa e thene.

E para:nuk e njoh fare Hatibin personalisht

e dyta: i kam frike vahabite e Shqiperise (ndoshta i paragjykoj)

Kallepezimi eshte gjeja me e frikshme qe mund ti besh dikujt dhe Hatibi duket qe eshte shpirt i lire dhe jokonformist.Asgje nuk ka thene gabim ne shkrimin e tij,pastaj eshte tjeter ceshtje ne e duam orientin apo jo dhe kush na detyron tek e fundit...ta duam.

ps.poetet dhe spiritualistet jo domosdoshmerisht duhet te kene kauze te dukshme.

Vlora ,sa do te dua te pershkruaj gjenialitetin e penes se Hatibit ,nuk mundem.Ndoshta sepse gjenite s'mund te pershkruhen.Ndonese "mendon" se nuk e njeh besoj te ka rene rasti te degjosh lirikat e tij ne kenget :

Drejt fatit tim http://www.youtube.com/watch?v=BDguL6hnIXg

Deshire dhe heshtje http://www.youtube.com/watch?v=yWqGRHIq1qg

Keto sa per te mos te ngjitur te tjera perla qe ai ka prodhuar ne rinine e tij te hershme derisa...derisa... e gllaberoi shpirtin e tij te virgjer Bajlozi i Zismiley.Vetem kjo legjende me vjen ne mendje sa here shoh tani Hatibin.

nuk besoj qe ky eshte "gllaberim" ne sensin e viktimizimit. ka njerez qe e duan me se s'ben nje bastun (ver re, s'po them paterice) per te mos rene (prej peshes se tyre, qe behet veteshkaterruese). ne natyre kete e gjejme me elementet radioaktive qe vetzberthehen shpejt, ne natyre me talentet e medha qe vijne me pakete - sidoqofte ne te dy rastet flasim per pesha te renda (molekulare)  - nje tjeter shembull ky i unitetit te botes materiale.

Dakort,por per t'i ikur fizikes kuantike e per tu kthyer tek individi,ndonjehere njeriu eshte pre e fatit te tij.Kur je duke rene nga pesha e vetvetes,mbeshtetesh tek i pari gur qe te del perpara.Thjeshte fati eshte aq selektiv qe ne vend te sjell nje shkemb mund te sjell dhe nje tog me plehra per tu mbeshtetur.E ti,ngaqe je duke ndejtur vertikalisht mendon se ai ishte bastuni yt.

E quptoj.Po na lini pak dhe ne te shfryjne inatin tone primitiv e t'ja vejme fajin dickaje qe shpirti te jete me i qete.Ajo qe dua te di eshte pse ky njeriu ketu me lart u be kohe qe s'po prodhon.Qofshin ato dhe perralla per Hygjymed.Kam nje dashuri pa kushte per te.Si cdo marredhenie dashurore,ne fillim kur rreshkiti ne orient, u merzita,ndjeva keqardhje,u nevrikosa,doja ta kafshoja,ta gjuaja me shpulle.Ishte nje vaj i madh!Pastaj erdhi pranimi,s'qaja dot me.Pas pranimit eshte pritshmeria.Dua qe ai te shkruaj,cdo gje,cdo send.S'ka tashme as rendesi se per cfare shkruan.Dua thjeshte qe ky njeriu te shkruaj.

p.s.Eshte pak e rende per tu thene por kam nje paragjykim shume te shpifur,qe feja eshte si bicim murtaje per artisitet.I kap,i le dhe pak te jetojne artistikisht derisa i vdes.Dua te jem gabim.

p.p.s.si me thone" is not him,is me"smiley

Emo I see usmiley

Nuk eshte pune kauze ketu Emo.

Te rrime shtrremet e te flasim drejt, se ti ndonjehere i bie rrotull muhabetit pa thene asgje.

Hatibi ketu po thote qe edhe keto kokrrat e ndritura te letrave shqiptare bejne gafa skandaloze me fakte elementare, linguistike dhe gjeografike.

Qe eshte per te ardhur turp, sidomos ne vepra ku mundohen te propagandojne kauzen e tyre kundrejt nje kauze tjeter.

Eshte ceshtje niveli, e sa poshte ka rene.

se ti ndonjehere i bie rrotull muhabetit pa thene asgje

ou? nuk kuptoj pse eshte leshuar dora ne kete fare feje ne kete teme!

pse mbledh kjo teme konsiderata personi ne kete fare feje! smiley

sa per te tjerat qe thua, nqse shkrimi behet vertet me gozhdu paaftesine e prodhuesve te kultures sone, shembujt e gjetur jane relativisht aq, po aq atipike, anesore, te veckel, te parendesishem, jo domethenes dhe te pavertete si tregues, sa qe vertet do doja qe autori t'mos ishte hatibi!

Shqetesimi eshte i drejte dhe artikuluar qarte, metodologjia e zgjedhur nuk ka te share, i bie edhe pragut edhe deres (lexuesi mund te zgjedhe pragun dhe deren e vet). Te mendosh se edhe ne kohet e erreta te diktatures respektohej armiku aq sa shteti kujdesej ta njihte. Per stil vecoj paragrafin me avion.

E vetmja pikepyetje qe kam eshte fjalia e fundit, qe sjell majat e kultures shqiptare gju me gju me evropianin e thjeshte. Hatibi tregohet i kujdesshem te na krahasoje me popullin e jo me akademine evropiane, se ate nuk e akuzon dot per mosnjohje. Por nese ideologjia enveriste po zevendesohet nga ajo evropianiste, si shpjegohet qe Shqiperia po transformohet vetem si popull e jo si sistem i tere hierarkik? Perse mungon perkthimi nivel per nivel?

Analiza shumë e hapur dhe e qartë nga pikpamja letrare e gjuhsore pambarsisht ndonjë keqarrdhje për qëllimin .Më pëlqyen gjetja e pasaktësive ."të jetosh në ishull" e kam lexuar por se paskam vënë re që imami paska vënë tyrbesmiley në kokë ndoshta nga afërsia e fjalëve ose e kam gjykuar për gabim shtypi që gjen me shumicë në botimet e sotme.

Nuk mund të mbulohet a fshihet gjithë ai ndikim shpirtror e shoqëror që ka pasur bota islame tek ne sidomos turqit dhe persët.Kurse sa i përket Konferencës islamike e quaj si gomarlluk dipllomatik të politikës shqiptare .Pamvarsisht së kaluarës dhe marrëdhënjeve tê hershme e të gjata që ishin të ndikuara nga gjëndja e pushtimit si pjesë e perandorisë osmane ashtu si ballkanasit e tjer s'kemi as pse e mohojmë por as pse ta ripërtërijmë me baz nostalgjie e adhurimi për diçka që sja vlen mjaftojnë ato vlera pozitive a negative  që kemi ruajtur deri më sot. 

Brilant qofte nga argumenti qofte nga stili. Dhe, mb te gjitha i ftohte e konstatues dhe aspak emocional (mund te paragjykohej sadopak autori duke patur parasysh afrimitetin dhe ndjeshmerine e tij me islamin).

Bravo!!!

Nuk e mora vesh, perse priti vitin 2013, pa kurrfare ngjarje qe e kontekstualizon shkrimin, perpos nemos eshte kapur me videon e sllavomaqedonasve, qe gjithsesi nuk ka asnje reference.

Keta mjekroshat sherbejne vetem per te nxitur perplasjen e qyteterimeve ne Shqiperi, se per gje tjeter s'jane.

Gjithsesi i heqin suva gjithkujt tjetër, institucion a person, që me padije ose drojë anakronike kanonizoi lapsuse, sidomos në ribotime shumëvjeçare tekstesh të kulturës sonë të lartë.

True that !

Megjithate, Hatibi, le te beje kunderpeshen, se na mbyti injoranca, amatorizmi, sharlatanizmi, per te mos thene analfabetizmi.

Shkruj pra mor burre, shkruj, perkthe, redakto, beje vete alternativen !

Ne mos ti, kush do ta beje ? Une ?

Ama shqiptaret duhet ta njohin boten, Lindjen perfshire, ose ose sidomos Lindjen. Kaq shume hirtori, kulture, diversitet qe antenat tona si kane kapur me prej 100 vjetesh. Jemi popull i mbyllur kjo dihet, por jo pa shprese.

Ky mund ta tjerri mire fjalen po ngado ta tjerri puna eshte se ftohja me lindjen seshte vetem e Kadarese por eshte nje orientim i gjere popullor qe tek Evropa gjen strehen e vet me te rehatshme shpirterore.

Ky mund ta tjerri mire fjalen

fiks si kadareja kur peshkruan javen e pare te prillit per ish mbretin tone tek mosmarreveshja. me kujton keshtjellat e reres neper plazhe. kishte vertet rob te talentuar per to. I benin aq bukur! derisa vinte ndonje top i gjuajtur fort prej atyre qe luanin futboll ca me tej, edhe...

kshu dhe kjo puna e tjerrjes.

Gjith ky Hatib,vajti dem!Ishte mire tek letersia.

Ky mund ta tjerri mire fjalen po ngado ta tjerri puna eshte se ftohja me lindjen seshte vetem e Kadarese por eshte nje orientim i gjere popullor qe tek Evropa gjen strehen e vet me te rehatshme ...

... shpirteroren ketu mund ta zevendesosh me materialen pa i prishur ndonje pune mendimit.

E veretete. Po kjo eshte si veza pulen apo pula vezen. Pra materialja krijoi shpirteroren apo anasjelltas. Me duket se eshte kjo e dyta.

Une vetem sa po saktesoja llojin e dashurise dhe varesise sone ndaj perendimit, te pakten ne rimisherimin tone bashkekohor si popull. Sa per vlerat e iluminizmit historik naimian (nje hibrid gjithsesi po aq interesant sa vete Hatibi), ato i shpalosim 3mx5m mu ne fasaden e Ministrise se Integrimit, aty ku e kane vendin.

DoraNoli, harrova të pyes Hatibi ëshkë ky në foto besoj ?

Ishalla nuk eshte ai.. smiley

I teri dhe i beri.

e kish gazeta foton apo e zgjodhe ti ?

Jo per gje, por me apo pa mjeker, Hatibi ngelet alamet mashkulli i pashem. Me i pashmi i rruges se Elbasanit smiley

Nga Tirana apo Elbasani është Hatibi(jo origjina)

Thash se ishte jezusi mi. 

jam ndrru nja dy here ne tirane me te.i here ke selvia e i here ke shallvaret.kam pas shkruj i here, per neverine qe kam per kta me mjeker dhe pata jo pak debat.ne restin e tij,ma shume me ngjau me rockstar.

kureshtje koti Pjetër Pyeta Doranolin më shumë për të ditur në ç'qytet ësht rritur dhe pse qenka kaq shumë i dhënë pas fesë deri në paraqitje; shumë tepër për një në moshên e tij.

Tani per gjithe ata qe s'e njohin Ervinin si personazh( jo se une kam ndonje njohuri me te madhe), ai eshte nje nder shkrimtaret me te mire,qe ka prodhuar periudha tranzicionale.Ka bere nje permbledhje poetike brilante ne moshen 15 vjecare me parathenie te Kadare.

Problemi i tij i vetem ishte qe ka lindur pikerisht ne momentin e gabuar.Ishte koha kur sistemet po benin rrokaden dhe c'orientimi ishte me c'orientues sec duhet sidomos per shpirtera te lire si Hatibi.Une personalisht nuk e njoh dhe ne kohen e tij me te arte kam qene shume e vogel,ndonese ushqej  nje respekt te madh per te.Sidoqofte ne Tirane,qarkullon Thashethemi se arsyeja pse ka perqafuar Islamin eshte pasi ishte e vetmja menyre per te shpetuar nga probleme me adiktivitetin.Atehere behet mese e kuptueshme qe "shpetimi" qe ai mendon se ka gjetur tek Islami eshte kaq i pafrenuar.

Sidoqofte pak rendesi ka,ajo qe me shqeteson eshte se zakonisht fete jane karreme te mira per shpirtra te perhumbur e vulnerabel,dhe kam pershtypjen se ky ka qene rasti i autorit.Ashtu sic ka qene rasti i shume te rinj e te rejave ne Shqiperi qe kaluan transicionin me kembe ose duke flutruar.

Perpos te gjithave une mendoj qe ai prape ka nje pene brilante.

Flm DorNoli; mendova se e njihje personalisht i lexova disa poezi të 94  më pëlqyen për një zë të ri. Dhe kte shkrimin e ka bërë mirë pamvarsisht se shumë vetê këtu duan ta fusin në hulli ku ai nuk kalon e shprehet (përveç titullit që mund të mos jetë i tij) Ndoshta nisen nga çdo ketë folur e shkruajtur më parê për fenë. Gjithqysh Flm. 

Hatibi e shpjegon vete evolucionin e tij ne esene me titull "Poeti 15 vjecar" ne librin "Republick of Albanania"

Duket sikur ka dale nga reklamat e Gajkos

Mua shkrimi më pëlqeu, sado që trajton tematikë dhe problem (për autorin), që nuk më përket. 

Mua me pelqejne shume keto qe lexoj nga Hatibi, por nuk mund te mos e shtroj nje pyetje (qe eshte pak a shume i te njejtes natyre me ate qe shkruan Ruzhdija) :

Pse nuk behet AUTOR, Hatibi ? Pse nuk shkruan, per shembull, nje dramë ? (meqe evokohet edhe teatri ne tekstin e tij). Keto qe thote me lart, mund ti thote permes nje pjese teatrale. Dhe ta vere ne skene. Ose skenarit te nje filmi. Nje dokumentari. Nje instalacioni video.

Pse nuk e sjell Orientin ne Shqiperi Hatibi ? Pse ben ende 'poezi' ('metrazhe te shkurtra', ...) Hatibi ? Autoret zakonisht kur e kalojne adoleshencen, bejne romane (metrazhe te gjata...) ! 

 

Hyrja dhe me tej persiatjet per avionet e Kadarese qe fluturojne drejt Orientit me ngjallen kureshtje (per shkak te emrit te autorit) dhe prit se ku do dale, prit se ku do dale...dhe nje HIC. Sa per stilin , kjo te kujton arabeskat e stolisura por stili, sado fin, nuk mund te kompesoje boshllekun ideor. I gjithe argumenti pretenduar (ftohja e shqiptareve me Orientin e per me teper kur kjo ftohje ngrihet mbi refuzimin kulturor) ndertohet ne menyre te sforcuar mbi qemtimin e tre  gabimeve redaktoriale ne krijimtarin e Kadarese, Tupes dhe Blushit.

Por s`mund te nxirret dhjame nga pleshti. Nqs Hatibi kerkon te laje hesapet me orientalizmin ne letersine shqiptare, ka Kadarene, vepra e te cilit eshte fund e krye e majmur me dhjamin orientalist.Nata e gjate osmane-ky lejtmotiv ne shume krijime te Kadarese del e tepron per te ushqyer xhihadin e atyre qe vajtojne identitetin islam te shqiptareve. 

s`mund te nxirret dhjame nga pleshti

!

Spiritus, sa mire qe te shoh ketu, me ty mund te zihem me shpata dhe prape te jem e qete smiley.

Avionet mbi shkretetire jane me reale se c'duhet dhe eshte plotesisht e pershtatshme nderkombetarisht dhe shpirterisht permendja e Saint-Exuperyse per lirine dhe dashurine e qiejve.

Kapja pas detajeve eshte aq e qellimte sa studimi i gabimeve nga Freudi. Eshte e vertete qe Hatibi mund te kishte vazhduar me tej me Kadarene, se me Blushin s'kish aq ku te shkonte, por shkrimi nuk do te kishte qendruar aq elegant nese do t'i ishte futur demontimit (TM avokat Goxhaj) te dickaje aq te qarte ne dhjetera shkrime te Kadarese dhe mbi Kadarene per sa i perket lindje-perendimit. Ky lloj studimi nuk besoj te perbeje veshtiresi por as vlere te shtuar per kend.

Tropizma, shpatat edhe kur jane ne mill, jane kercenuese kur eshte fjala per identitete fluide smiley

Per ti dhene hakun autorit, po pohoj se ndertimi diskursit mbi detaje freudiane (sic!) eshte inteligjent por jo gjithmone djalli qendron pas detajeve. Ajo qe une kontestoj eshte dembelizmi /droja e Hatibit per ta kapur  demin nga briret .Kam pershtypjen se Hatibi shqetesohet jo aq per islamin (sic mund te na ngaterroje mjekra e tij mistike) se sa per ate kulture heterogjine dhe dinamike orientale, te ciles europianet  i qasen permes qorsokakut esencialist. Deri ketu asgje te re sepse ky eshte debati Qose-Kadare. Ne fakt e gjithe ceshtja eshte se Orienti perceptohet si femra mistike, iracionale kurse Oksidenti si mashkulli racional (pushtet dhe dije). Ne kemi shpallur integrimin ne Eorope por nuk kemi perqafuar dijen racionale eoropiane per ta kthyer ne force/pushtet. Nderkohe ne jemi Orienti (500 vjet nuk mund te behen hasha) irracional dhe tekanjoz perhere nen shovinizmin e imazheve te Oksidentit. 

Bukur; pra, ti je dakort me Hatibin, por do te doje ta shikoje me duar te zhytyra ne brumin e qofteve. Une mendoj se zgjedhja e tij eshte diferenciale, per te mos qene as Qose as Kadare, por edhe preferenciale, sepse stili i tij eshte i tille, ndoshta akoma me tej i shtyre drejt tejdukshmerise mistike (duket si kontradikte por per mua nuk eshte) prej leximeve islame.

Per te qartesuar, une mendoj se Hatibi me siper shqetesohet per te gjitha, edhe per islamin, edhe per islamofobet, edhe per zhvillimin e Shqiperise si e tere.

kape icik ate intervisten poshte.. nuk shqetsohet hic..thote gjonat do shkojne ne ven te vet.. smiley 

intervista nuk me pelqeu, mu duk si prezantim ambasadoresh per shkolla amerikane, varianti revizionist. kush tha qe hatibi shkelqen gjithmone?

megjithate edhe ajo interviste nje funksion e ka: te na detyroje te kerkojme se sa osmane jemi nga pikepamja kulturore por edhe nga struktura shoqerore. nje dite duhet t'i gjejme kellqet dhe kohen per ta bere kete, sigurisht, pa ndonje trysni.

ah, si edhe qesha aty ku tha se intelektuali musliman shqiptar nuk ekziston akoma. ncncnc kjo eshte taf llav.

@ti je dakort me Hatibin, por do te doje ta shikoje me duar te zhytyra ne brumin e qofteve.

Po thuaj po deshe jo, qoftet jane pjese e identitetit tone kulturor. Edhe ne kapitalizem prej qofteve e nisem rrugetimin.Te kujtohen shitsit e pare ambulante prane Xhamise se Et`hem Beut ne 91? Qoftet i ka qejf edhe ambasadori OSBE-se. smileyShenje e mire kjo.Europa na pranon edhe me ate mbishtresen kulturore orientale.

Shtypi shqiptar kur citon emërmbiemra apo emërvende të huaja, zakonisht adapton një mikpritje pseudoelitiste, pseudolegaliste, kaq inferiore, sa duke abroguar gjithë rregullat drejtshkrimore, zhduk rasat e emrit dhe konservon fotografikisht shenjat origjinale, duke prodhuar një lloj tensioni në komunikim (p.sh.: “Clinton takohet me Merkel në New York"

shume dakort me kete paragraf.

punetoret e shpirtit si ervini e kane te veshtire punen ne perendimin materialist.

antiislamizmi i blushi-mishes nuk e ka burimin te ankthi per fatin e shqiptareve ,por te bodrumet e erreta te janullatosit

evropianizimi i ''dhunshem'' sot ka shume pika te perbashketa me otomanizimin e 1600-700-es.

 

evropianizimi i ''dhunshem''  ?

cfare do me thene kjo, me ndonje shembull po pat mundesi?

ps. nqse shkrimet e hatibit jane nje substrat qe gjeneron perceptimin e perbashkesise se evropianizimit "te dhunshem" te sotem me otomanizimin e 1600-1700es, autori ben mire te mos shkruaje fare. fare!

e kam fjalen per dhunen mediatike qe ushtrohet ndaj shqiptarit te sotem,ku ''evropa'' paraqitet si ilaci i vetem per te kuruar shqiptarin e semure. sot flitet shqipo-latinisht me prirjen per ta tkurrurr shqipen se nje ''europian'' s'mund te flase shqip,se nje ''europian'' s'mund ta quajne ilir por  caknorris,se nje ''europian'' duhet te shaje myslimanet. e njejta situate ka ekzistuar ne 1700-en  ku gjoni shqiptar qe te ishte trendy duhet ta quanin halim,ku duhej share ''kaurri''  dhe duhej folur gjuha e allahut.

edhe atehere ''piro mishat'' e kohes flisnin per integrimin ne P.O(perandorine osmane).

 

me nje dallim ama: per zarbot e sotem te politikes qe e perdorin evropen si alibi, faji s'duhet kerku te evropa!

ne dallim me PO, ku qenia arnaut mund qe quhej edhe pakez plus per te bere lart drejt hyqymetit, ku reflekset e armes se jannisarit te mbushur ne menyre te goxhashme me shqiptare formesonin goxha atitude ndaj arnautllekut, sot jemi ne qe duam evropen si qellim (e duam shqiperine si gjithe evropa e jo dum baben u thirr ne 1991-shin, ne kulm te qashtersise, apo jo?) dhe evropa mezi na duron si nje komshi qe bie ere!

Kjo thjesht sa per te thene qe dhuna ne "evropianizim" eshte e jona, strikt e jona, dhe poshtersisht e jona; e evropes eshte vetem mbyllja me tre shula e deres per ne. Nqse mbyllja e deres konsiderohet dhune, OK; por s'me duket.

Nuk e di nese Shqiptari i vjeter ka dash te thote kete qe do te te them une por ashtu me duket. Nuk ka lidhje me Europen kjo. Kjo ka lidhje me ata qe keqperdorin Europen qofte per arsye politike qofte per te ushqyer ndasi fetare dhe ndjell kompleks te PJESA DERRMUESE  e kombit shqiptar (me kete togfjaleshin mos u merr se e kom sa me acaru ca .... ketu, qe pavaresisht sqarimit tim do turfullojne se jane ....)

Sidoqofte jemi te gjithe dakort EUROPIANIZIMI I DHUNSHEM eshte thjesht produkt shqiptar dhe te rrish shtremet e te folesh drejt ti, Ismaili eshte nje nga promotoret e kesaj dhune, se ti fort e do, po o pak ekstremist ai Ismaili, me thone te drejten.

Dhe une nga ty pres qe ti te mos indinjohesh me te vetem kur ai ja kput kot politikisht por edhe kur kput mufka te tjera.

Ne jemi keta qe jemi dhe une nuk mendoj se ne mund, apo edhe duhet te bejme ndonje ndryshim gjenetik qe te behemi te suksesshem. Me na bo si gjermonet ne, une jom i bind qe ketu behet sa dyfishi i Finlandes, perqindja e vetevrasjeve. Ndaj ne duhet te marrim modelet e demokracise dhe ekonomise nga Europa po jo te nderrojme identitet.

Te mora rastin e gjurmonit se ai eshte modeli i suksesit sot ne Europe, por edhe se e di qe ti dhe Kazoni jeni te fiksume mas gjurmonit.

nuk du te zihem me ty, sidomos sot, se e paskam nje dell per sherr.

por ama nje gjo: asaj qe ia bo hyzmetin, ajo bohet. si tha ramiz alia (duke citu latinin ne fakt), po pe para, para do shkosh. po pe mrapa, mrapa do shkosh. tani zvendesoi kto me lindje - perendim, edhe jena ne regull.

nuk kom asgjo me divanet e Getes, mer! un pak me pare vuna hare kirshna-n e atij botit.

sa per ismailin - mu vetem me vje keq per robin, megjithe ato qe thu ti; duke qene shqiptari me i madh, them qe njekohsisht duhet te jete me i zhgenjymi nga shqiperia. me gjithe famen, i parashikoj nje ikje te vetmume dhe zemerplas nga kjo bote. por t'isha naj i afert i tij, do e ngushlloja me Angie te stonsave: we can't say we never tried.

shnet, bro.

Çimo, shume dakort me ty ne lidhje me paragrafin e pare. Por sic e thote edhe jerman agai ne nje fjale te urte qe e ka perkthyer nga orienti i larget "Selbsterkenntnis ist der erste Schritt auf dem Weg zur Besserung".

Kazono po ne qe s'dime kshu gjuhe te eger pse te vdesim onjoronta?

thote rruj mjekren ne vetllat qe te kuptosh se kush je...

nuk ka thon naj gjo t'modhe jo smiley

smiley

ps. mos u prif kot. smiley

 

M´so mre m´so ene ti gjuh t´egra! smiley

Apo kujtove ti se m´sove gjuhen e madmazelave ene kujtove se "u plotesove"? (ta shpjego Çimi kete te plotesuaren)

Ka pas thon nji burr i squt me i liber:

"Ne kohen tone mjaftonte te dije vetem gjermanisht, nuk kishe nevoje qe te diplomoheshe. E kaloje diten vetem me te diturin gjermanisht." smiley

pro permiresimit

kunder tjetersimit

e para eshte modeli i suksesit(shiko kore , japoni etj)

e dyta eshte modeli afrikan(shiko liberine me shoqe qe kane anglishten gjuhe zyrtare). edhe i ashtuquajturi ''integrim''apo ''evropaizim'' qe propagandohet dhunshem ne arnautistan  ngjan  shume me modelin afrikan.

Ej, po pse shko aq larg ti me Kore, Japoni ene Afrike?

Shiko ku e ke Greqine. Europianomesoret ene europianoverioret i bijn fyllit gjith diten duke thon qe "Greqia osht djepi i kultures dhe i identitetit europian", kur ne te vertete ajo kulture dhe ai identitet i sotem europian nuk ka as gramin me te vogel lidhje me Greqine e sotme, biles edhe me te djeshmen.

Ja ku e ke Grekun. A ma don europian? A ma don te krishtere nga ana fetare?

Po pra, po Greku osht shume bizantin per te qene europian, osht mo oriental se Turku vete, pjelle e ligjshme dhe e patjetersueshme e Perandorise Osmane.

Është e vërtetë kjo që thua, dhe në Greqi nga njerëz prominentë, është i hapur ky debat. Është hedhur ideja se çfarë duhet të bëjnë, që të bëhen evropianë. 

koreja e japonia jane ne tjeter ndarje kulturore (shih cultural maps) krahasuar me afriken. Ajo eshte baza parake e ndryshimit mes tyre.

Kete ta them se edhe keto perpelitjet lindje perendim qe kane trazuar mendimin shqiptar keto vitet e fundit, nuk jane vetemse perplasje te nendheshme kulturore. Feja eshte lustra siper, manifestimi.

ne e dime qe pas renies se komunizmit (i cili ka rene ne te vertete vetem po ra si kulture) ne do na duhet te zjedhim. orientalizmi eshte rruga me e lehte. ja shiko, nje avion u desh te na conte andej nga islamabadi a nuk se ku dhe menjehere u pranove smiley si pun "vllai" kshu. Vlla me pigment te celet.

Knej pastaj, nga "Klubi" prej verteti, sa vjet ke qe as me trokit nuk te le njeri te dera... sikur vetem nga kjo, lehetsia e qasjes, ku i bi tani vertet me i mshu?

se qe ne jemi evropiane, dhe qe evropianlleku eshte ne baze te qenies sone, dhe orientalizmat ndryshk per zumpare, kete nuk ka "figure ekselente shqiptare" e hatib ne bote qe ta vere ne diskutim.

Shqiptari i vjeter, ne jemi rast 'sui generis', nuk kemi as nje model as tjetrin, nuk eshte fare biles problem kulturor, por pastertisht realpolitik. As e do kurrkush ne Europe nje shqiptar europian te modelit Kadare. Ne thjesht nuk duhet as te behemi, as te zhbehemi fare, se ne te dy rastet sjellim probleme.

Po te behemi, eshte fiziologjia e shtetit te shendetshem te kerkoje ekspansion ekonomiko-politik, nuk ka ne histori asnje rast te nje shteti te shendetshem, i cili nuk fillon e fut hundet ne punet e tjetrit, qofte ky edhe aq larg sa ishujt Fixhi. Ne po u beme si Shqiperi, e kemi ne fiziologjine e shtetit ( se te kombit e kemi, po na mungon shteti) qe te fusim hundet ne Kosove, Maqedoni etj.

Po te zhbehemi fare, do rritet fiziologjikisht kriminaliteti e do eksportojme shumefish kriminela te cilet si do askush, si psh viti 1991 kur u zhbeme fare apo 1997. Shqetesimi kryesor i Italise, skafet, emigracioni, droga, mafia, sapo i realizoi synimet s'na ha hedhur me qurret per shume vjet derisa u kujtua qe mund te na sjelle plehrat.

Ne as jemi te bere, as jemi te zhbere, me pak fjale jemi nje hiç, si per mire, si per keq.

Kjo çeshtja kulturore eshte pese me hiç, çeshtja eshte politike, kultura ndikon thjesht per te shtuar mjegullnajen e shqiptarit mesatar.

emigrant, eshte Europa ajo nxit politiken tone t'i beje lavazh truri popullsise, per shkak te atij te famshmit stabilitet rajonal. Kur ne ta marrin vesh qe Europa na do as ne qiell as ne toke, atehere jemi ne rruge te mbare per te kuptuar pse-ne.

O ne Europe o ne Ballkan, tjeterkund s'do i hidhte syte shqiptari, na mbajten/mbajne tek dera e mbyllur me tre shula, qe te mos shihnim ne Ballkan, derisa keto vitet e fundit me zor te madh po i hedhim syte ne Ballkan, por vetem pse se po na vjen Europa nga Serbia, Maqedonia e Mali i zi, ne nje kohe qe ne shpresonim t'u çonim Europen.

Politika jone ka bere ate qe Europa deshi, se po te donte Europa nje Shqiperi ndryshe i ka te gjitha mjetet, se nje bythe vend jemi.

Eshte si puna e luftes ne Bosnje, Europa nuk deshi ta ndaloje ate lufte, thirri Ameriken vetem kur Kroacia i zbythi serbet ne 1995 me ane te dy ofensivave fitimtare e ktheu fatet e luftet ne favorin kroato-boshnjak.

Ke Greqine, Maqedonine, Serbine e Malin e Zi si shembuj, qe kur Europa do, do....

Politiqenet tane i rrinin per bukuri Europes, t'i rrinin shtrember e ka aq takat sa t'i heqe, te jesh i sigurte per kete. Hoqi Milosheviçin dhe e futi ne burg, ne Serbine me anti-Europe te historise, asaj te pasluftes se Kosoves, e jo me keta spurdhjaket tane, ne nje Shqiperi qe i pergjerohet Europes.

Tani po mbaron koha e zvarritjes, duket nga sondazhet, shqiptaret kane filluar te besojne tek shtylla kurrizore, Europa si partnere, jo si Perendi. Tani edhe do i heqin tre shulat njeri pas tjetrit.

 

Nuk është faji i tij nëse gjeneron ndonjë gjë të cilën nuk e ka si qëllim. Madje "vaktësia" ideore e shkrimeve të kësaj natyre të Hatibit, vjen prej faktit se ai veç kërkon pranimin, rehabilitimin, apo thjesht rehatin e kauzës së vet. 

Do habitesha pa masë sikur të merrja vesh se Hatibi është "antievropian". 

oops, s'e kisha lexuar atë intervistën që solli Bamka smiley.

 

Prisja me shume nga projektues te fjales.

Bravo.Projektuesi i fjales por jo i idese.

kokrra e llafazanit, (por) jo i mencur. me nje fjale. smiley

Jo ti the shume fjale,per ate pune,jo vetem 1smiley.Por edhe ne aq pak sa ke thene je gabim per menyren si e ke kuptuar ate qe them.

Hatibi eshte mjeshter i shkrimit,por per mua eshte ne kauzen e gabuar.Ndaj s'ka si te jete,te pakten per momentin,mjeshter i idesesmiley.Por e sigurte qe s'eshte llafazan.

llaf=fjale

llafazan=ai qe flet (fjale, flas)

ai qe projekton = ai qe flet

kur nuk transmeton ide kur flet, flet kot... eshte i zene me llafe = llafazan, dmth.

jemi kuptuar shkelqyeshem bile. thjesht zevendesim fjalesh jane. smiley

It is a widely known fact, which has also been underlined by some of the most brilliant personalities of our culture, that the strongest influences in our culture and identity derive from the Ottoman times.

Forget him! smiley

Me mire te mos e kishe sjelle ket link.

S'di sa do mundem me shiju prape gjashten dhe nja dy te pasqyres se lendes tani. Still: forget him!

Muvet mu duk se lexova nje Artan Kristo disi me elokuent..

Po lexoje dhe me se ka xhevahire.. ajo bashkjetesa, e jo vezie e pashallare.. 

Hell no. thanks, but no, thanks!

No more hatib - te pakten ne proze!

No more hatib ne proze!

 

grurin ia doni fshatit, edhe qumshtin ia doni fshatit ... po djemte jo per dhendure.  Tha. 

well, po te vazhdoje kshu, kam frike se no more hatib ne proze do te thote no more hatib at all.

Harrova te vija kete smiley une?

Je ne te drejten tende, megjithate them qe Hatibi dhe kushdo tjeter eshte ne te drejten e vet te jete shume-dimensional.

Keshtu qe prozen do ia lexoj, brenda mundesive sigurisht, por po ashtu me fusnota* dhe me "tek e tek e tek e tek." 

*nje njesh lart eshte i imi. 

nashti te lutem shume, vet i intervistuari i ve vizen vizevenjes 50 vjecare smiley 

Po lexoje dhe me se ka xhevahire..

Kjo:

EH: I think that the relation between the Albanian identity and Islamic culture is of an extremely important and special nature. Indeed, the very word which describes the word "nation" in Albanian is the word "komb". The word "komb" originates from the Arabic word "kawm", which has arrived in Albanian via the Ottoman language. Thus, in order to define the very notion of the Albanian nation, the founding fathers of the Albanian nationalism chose precisely this Arabic word. I believe that the question of the relationship between Islamic culture and Albanian identity is very well represented in this symbolic example. 

Pertej diskutimit etimologjik e historik, te cilin mund ta bente Vehbiu psh, por edhe nje diskutim tangjent mbi gjuhet e Perandorise Osmane, do shtoja ketu qe "gjuha e  Perandorise Osmane" (citoj EH) me sakte, gjuha e praktikuar ishte milliyet-izmi / miletizmi.

Dhe sic shkroi autori "shqiptar" i himnit te "kombit" turk, Mehmet Akif: "Your nationality (milliyet) was islam ... what is this tribalism "kavmiyet) ?  

Vargje te shkruara ne 1912, dedikuar ne deshperim kryengritjeve kombetare te shqiptareve, por jo vetem. Qe vijohet me:

Is the Arab any better than the Turk ...

[...]

The Prophet himself cursed the idea of tribalism! (lexo kombesi)

Dhe qershia:

Let the Albanians be a warning to you

What confused policy is this, what evil cause?

Hear this from me, who am myself an Albanian ...

I say no more - alas my afflicted country ...

What we nowadays perceive as a pure Albanian identity is no less than a beautiful blend of influences, which started since the times of the Roman Empire all the way to the days of the last Rome, the Ottoman Empire. It is a widely known fact, which has also been underlined by some of the most brilliant personalities of our culture, that the strongest influences in our culture and identity derive from the Ottoman times.

Cimo ky o i gjithe paragrafi. Jo se jom dakort me te gjitha ato qe thote Hatibi ne ate interviste por edhe qe te bojme si puritane tani nuk na shko. Ne baballaret e Kombit i kishim shumicen ne poste drejtuse ne Perandori.

Per mu problemi kryesor i konflikteve te identiteteve sot eshte uzurpimi qe disa i bejne ish-perandorive dhe tek ne kjo merr nje dimension akoma me te frikshem per shkak te mentalitetit diktatorial me te cilin ne jemi mesu. 

A duhet me ii listu ata qe u ngriten kundra nder shekuj, perpara Rilindasve, dhe shkuan te tere ne...saterr? 

 

Ne baballaret e Kombit i kishim shumicen ne poste drejtuse ne Perandori.

Po ku do i kishe tjeter??? Ne Australi? Po ajo strukture shteterore ishim, mer!

Tani te pys une ty: duke "ngrene buken e turkut" e duke qene pjese e struktures, si e shpjegon ti qe Baballareve* iu mbeten syte nga frengu "o drite qe lind nga perendon"??? A nuk eshte ky indexi me i qarte qe ne "turce dinim, po s'donim"? Po aty i kishim, mer! A nuk e di qe nuk duhet te shkosh prape me ex-in, se do e gjesh veten prape duke thene, po une pikersiht per kete u ndava me te edhe me pare. Se na hongre!

* Mu sa vjen e me duket me e pabesueshme qe rilindasit kane qen "dora jone". eshte e pamundur. duhet mendu edhe naj version me aliene. nuk po tallem 100%, e?

Po jo me jo se nuk je tu u more vesh me mu e as me Hatibin. Ketu bohet fjale per influence ne kulture. Noshti ne nuk themi dot qe mas 500 vjetesh nen nje perandori nuk kena asnje influence ne kulturen tone nga ajo periudhe se do ishte e frikshme. Gjellet ne Ballkan te gjitha me nje baze jone. Muzika ka influenca te qarta te ndersjellta. Shpite nuk themi dot se i kemi te ndertume si m'Paris a Londer.

Tu pas diskutu me Hatibin shume here per keto gjojna, ate e bezdis mania e cave qe dalin e deklarojne, si puna e atij ..... Maks Velos, qe del e thote se nuk ka ekzistu kurre nje art islam apo se nuk kemi ne asnje influence otomane ne arkitekture.

Do thush ti ku ta di robi qe lexo kete interviste se ku e ka hallin Hatibi? Po mire me nuk jam kondra qe intervista o pak jashte konteksti, por ama ajo o dhone ne 2008-n dhe ketu e solli Bama, per arsye qe vetem ai i di, se une lidhje me kete teme nuk shof fare. Po fare fare!

"o drite qe lind nga perendon", nuk jom fort i sigurte qe ka qene slogan i shumices ne ate kohe po nejse osht sot kshu qe nuk ja vle me debatu. Ashtu si nuk ka ven per debat per injorancen qe denonco Hatibi.

kjo ishte si ajo prekja ne shpatullen e djathte ene revansh nga e majta.. Ke tweeter ti? Ku te abonohona per te mesu per gjona qe na perkasin dhe na?

Shiko, ky miku yt, foli per identitet ne shkrim...dhe mund te them se une (dhe mbase eshte faji i im dhe jo i tij) se mora vesh mire se ku desh me dale.  Mu kujtu ajo interviste qe e pata lexu para do kohesh... sot e bona lidhjen identitare, e googllosa ne e solla.. Duhet me thone thanx e jo me picrru syte per do kujtime te 2008...

Jo jo nuk kom as twitter as faqelibri. ene peshkut me zorr po ja dal.

Mu nuk mu duk se Ervini desh me hap debat per identitetin ne kete shkrim po thjesht per njohurite dhe informacionin qe kane robt, ne pergjithesi, dhe ata qe i japin vetes te drejten e opinion-berjes, ne vecanti, ne lidhje me orientin. Prandaj mua me duken dy gjona pa lidhje, intervista me kete shkrim. Po nuk du me thone qe intervista o gabim te sillet thjesht merito nje teme m'vete qe mos na devijoi nga kjo ktu.

Edhe nji gjo te vogel po te lutem mos ma merr per mbrojtje te verber. Nga Hatibi une di se disa here ai ka pas eksperienca shume te keqija me intervista qe i kane dale ne media. Ne disa i jane deformu deklaratat, kurse disa te tjera thjesht s'i ka dhone kurre si intervista, po kane dale me foto dhe citime te bold-ume. Ne rastn konkret mua intervist ame duket pak me e shtyre se opinionet qe une kom nigju nga Hatibi por nuk them dot me teper pa fol me te.

A te duket kompatibel ty, kjo interviste me faktin qe Ervini ka qene kundershtuesi kryesor i turqishtes si gjuhe kryesore ne Medrese?

Une jam nga ata qe besojne se feja eshte uji i tepert e shpesh i qelbur qe retho besimin. Ca me teper kjo fe, qe percjell mesazhin nepermjet imponimit te kultures nga ku ka lind feja. Qe, ta thote edhe autori, nese nuk eshte perkthy gabim, "relation between the Albanian identity and Islamic culture".. 

Une nuk shigjetoj njeri. Flasim ketu mbi ca shohim e lexojme.

+ 100 smiley

Hatibi beri mire qe u zgjua. Dhe zgjimet here jane te buta here te merzitshme e here me ropullima. Hatibi kesaj radhe u zgjua me merziti. Me mire te mos ishte zgjuar.....apo do te beje pak gjimnastike dhe do ti vije humori i mire??? Ndoshta. Po islamizimi i rraces te Hatibit sjell me vete edhe keto lloj prodhimesh stilistike qe artin e kane te bukur, por brendine e kane bosh. Perpjekja qe Hatibi ben per, medemek, mbrojtjen e orientit nepermjet "korigjimit" te gabimeve te Kadarese apo Tupes, eshte e njejte me sinjalet qe i dergohen nje te "madhi" nepermjet rrahjes se nje te "vogli" qe rastesisht paska qene mik i atij  te madhit..... Dikush ketu me lart tha qe feja  i than artistet...., a thua te jete e vertete, kur ne Rilindjen evropiane kemi tere ato vlera te medha historike te cilat mbajne emrin e fese, qe nga aftesket murale te piktoreve te medhenj e deri te kompozimet e medha te cilat prodhoheshin per kishat?????

Por edhe keto  e kane nje te vertete, pasi ne pergjithesi shoqeria pas nje "shthurje" morale, kur e gjen fene, e gjen ne menyre te pakushtezuar dhe i vetflijohet asaj ....por pa kushte, ose ne rastin me te mire me kushtet e saj, si ne kete rastin e Hatibit.

Historia e Lindjes, eshte nje histori si e te gjithe botes mbare me te perpjetat dhe tatepjetat e saj, po mistifikimi, apo perkushtimi ndaj saj, ashtu si edhe ndaj çdo pjese tjeter te botes, eshte nje dem qe i sillet shoqerise. Kahu i qyteterimit, me siguri qe do te shkoje nga kahu i zhvillimit Ndaj persijatjet e Hatibit, qofte edhe nen surdine, nuk bejne gje tjeter vetem se i zgjojne demonet e pergjumur...te anticivilizimit...

Ky shkrim i Hatibit eshte nje kick in the butt per te gjithe ne.

Dhe kjo jo per secilin prej nesh ne menyre individuale, por nje shkelm bythe kolektive, nga ato qe duhet te te bejne esell dhe te hapesh syte per te marre vesh ku je dhe ku po shkon.

Nuk eshte puna aty se cfare orientimi duhet te kete shoqeria shqiptare, nese duhet te ktheje syte nga orienti dhe nga tregu hallall apo te vrapoje drejt oksidentit me "Kapitalin" e Marksit ne nje dore dhe me Adam Smithin ne doren tjeter. Jo, puna eshte tek ai imazh i rreme qe kerkojne intelektuale dhe pseudointelektuale t´ja ngjizin identitetit shqiptar, gjithnje nese nje identitet i tille ekziston me te vertete.

Me pelqeu shume ajo shpulla surratit qe ja ngjesh Hatibi pseudointelektualeve qe "na habisin me erudicionin e tyre" dhe atyre qe e çertifikojne kete "erudicion". smiley

uji nen rrogoze e ben punen dyfish te fukaraja..

shume mire.

...në Xhedal. Qyteti saudit në realitet quhet Xhedah. Kurse Edmond Tupe përmend në tregimin e parë të librit (fq. 5) sesi kushëriri i personazhit kryesor po shkon me pushime me Sharm-el-Sheik të Arabisë Saudite, por plazhi ndodhet në Egjipt.

meqe jemi te korrigjimet...

në përfytyrime, me Tokën e Shenjtë (Jerusalemi, Meka, Medina) 

Toka e shenjte eshte Izraeli. Meka dhe Medina nuk kane lidhje fare dhe s'jane gjekundi toke me e shenjte se Sodoma apo Gomorra.

Me nje fjali, i fute nje ofendim te fuqishem 1.7 miljard myslimaneve ne bote. Te lumte.

me nje fjale ai i futi nje ofendim 2 miljard "te krishtereve", 1 miljard hinduve.... etj etj etj 5.3 miljard c'ka mbetet te popullsia e botes. po pse ore, rretherrotull do zvarritemi tani?

mos nuk eshte me mire te mos permende fare gjera te tilla? ose te veje nje shenim "per mendimin tim modest".

PS: per cfare u ofenduan fuqishem "myslymanet" e botes?

Hatibi, ne mos gaboj, eshte kthyer ne Mysliman te devotshem. Toke e shenjte per te dhe bashkefetaret e tij eshte Meka. Ai s'beri gje krahasim me Sodomen e Gomorren.

zotrulesi eshte digjital, i jep vlerat o 1 o 0.. no pun besoj... Une pshemull toke te shenjte kam nej tjeter, qe ja dhjet dhe Izraelit.. smiley 

same here.

A God for all means a God to everybody!

thenkju bro. kjo thenie eshte krejtesisht e pranueshme. smiley

e kush pyet ne eshte "myslyman i devotshem" apo jo hatibi?

zoteri, po del Kosova me fußnote, e jo te mos na dale mendimi i nje hatibi.

s'beri krahasim me sodomen dhe gomorren, por beri krahasim me Jeruzalemin.

dil tani shpejt e shpejt te "ofendimi" qe po thoshe qepare (sqaroje).

Ai e permendi Jeruzalemin si toke te shenjte - dhe kjo sepse ai respekton fene tjeter.*

 

 

 

 

 

---------------------------------------------
*Keshtu te pakten e kuptoj une

JO!

ai respekton vetem fene e vet. Po te respektonte fene tjeter, Meken dhe Medinen nuk kish per t'i permendur ne nje fjali me te. ne fene e vet Jeruzalemi ka qene vendi me i shenjte ne bote, derisa i kaploi cmirra dhe e zbythen ne vend te trete.

PS: mund ta kishim evituar debatin me natyre "fetare" ne kete mes. po flisnim per pasaktesite, qe poaq saktesisht Hatibi ja permend te tjereve. per kete i thashe "shume mire". smiley

Mire, cdokush ka opinionin e tij. Disa mendojne qe Zot rules the world, disa mendojne qe human mind rules it. S'e kane zgjidhur koka me te medha kete dileme, e une per vete s'hiqem t'a kem koken te madhe. Pale pastaj diskutimet se cili Zot rules. Behet shume per mua. Gjindje pa shkolle zot(ni) hetus. smiley

Po pse, vetem feja jote paska vende te shenjta? Po qe per ate pune, ka fe akoma me te hershme, kur feja jote as qe ekzistonte. 

kush eshte feja ime??? ku me njeh ti mua?

ke kaq vjet qe u can derrasat robve me muhabete feje ne nje forum publik, me postime shtate faqeshe, dhe edhe pyet?

po pate pergjigje per pyetjet, silli. po s'pate, bertet kot.

ja, sa t'u bej copy paste komenteve te atyre mjeraneve qe kane hyre ne debate feje me ty, me nje mal me postime. Fete e tjera te dynjase kane jetuar qe para krishterimit, dhe dhe ata kishin vende te shenjta, keshtu qe sqarohu, kthehu me kembe ne toke, dil nga ekstremizmi qe ka vrare njerez ne histori e do te shikosh qe jeta eshte e bukur.

s'ke pergjigje? s'ka problem. smiley

te thashe pra, kane ekzistuar fe te tjera para tendes dhe kishin vende te shenjta, qofte ne azi, qofte ne ameriken latine, e kishin vende te shenjta. S'kane pse te jene ato te librave qe ke lexuar ti, vetem sepse i ke lexuar ti. Nejse, ti je bere viktime e qellimit te fese ne menyre te pashprese, dhe une s'do te te ngas me, kur s'ia kane dale te te sherojne te tjere. 

pergjigje per 2 pyetjet e mia? apo po ben monolog? bej dialog sic behet dialogu, dhe do e kuptosh qe ka dicka qe s'shkon te ajo qe kujton se kam thene.

Për çfarë tokash të shenjta flisni se na u bët më arabë se arabët...Tokë të shenjtë e quan një vend ku është i hapur diskriminimi!? Tokë leshi tokë injorantësh asgjë tjetër....Ta marrësh simbas 3 feve që kanë dal nga shkretëtira arabe ata tokë të shenjtë quajnë Jeruzalemin(të krishterët, muslimanët dhe hebrenjtë)...Është marrëzi që njerzit akoma urrehen dhe kapen me njëri-tjetrin për shkak të një legjende se dikush lindi nga një virgjëresh e mbarsur nga Ajri dhe një pedofili plak që për grua mori një 6 vjeçare..Për më shumë ishte dhe analfabet.

Ca thote ky tipi, me pak fjale, se s'dua te rrezikoj te lexoj gjithe ate artikull e te rezultoje shkrimi i nje fetari te fandaksur, si ky zotrulsi.

po ti lexoje njehere dhe nxirr nje mejtim tendin te kulluar, pastaj shkartise kete mejtimin tend me mejtime te te tjereve.

Gjithe keqkuptimet me te medhaja per njerezit dhe per boten kane ardhur si pasoje e mosleximit te autorit, por te atyre cfare kane thene rreth autorit.

Shqetesimi qe ngre Hatibi i perket botes letrare ne Shqiperi ne menyre  te pergjithshme, vecanerisht ne keto kohe. Pasaktesite jane shume te pranishme, dhe jo vetem ne  ato vepra letrare ku karakteret dhe ngjarjet  perfshijne orientin por dhe me gjere.  Me pelqeu ky artikull por theksimi i orientit te ftohur me  ngjan shume i nuancshem, ketu sikur lexoj nje sensibilitet te autorit i cili eshte i apasionuar ndaj kesaj bote letrare me emrin orient (mbase nuk duhet te kerkoj me shume pasi kjo eshte qasja e tij), nga ana tjeter  do me pelqente qe autori te kishte mundur te tregonte se kjo ndodh pikerisht, masivisht ndaj  orientit .. por nuk e shoh 

Nje gje e them me siguri, kjo prurje ishte e vecante dhe per tu vleresuar, do te ishte mire te kishim me shume te tilla. 

Sa me shume ftohet marredhenia e pushtetit te Berishovicit me Ameriken dhe pernedimin aq me shume shtohen tezat arabi-callmolloge...kush i mban mend vitet e ftohjes te pare se si i u verviten neper Shqiperi gjith ato fondacione islamike etj etj etj.....

Ka njefare te vertete kjo; nder votuesit me besnike te Berishes ne shqiperi jane besimtaret e devotshem myslimane , ata qe falen rregullisht neper xhamira, ata me pro arabiket

Per nje "h" qe ti se ve

fjala xhedah behet xhedal

cben keshtu more avdall

 

Ki kujdes Smail o djal

vec per kte gaf

Hatibi shkruan  2 paragraf

 

Sipas meje ka një kontradiktë të thellë në shtegtimet personale dhe profesionale të këtij autori. Pra, mendoj se ka një përthyerje të pashëndetshme ndërmjet shtegtimit të tij personal (fizik) dhe shtegtimit të tij nëpërmjet krijimtarisë (metafizik). Është shumë interesante mendoj se si bota e krijimtarisë ka rregullat e veta të shtegtimit (krejtësisht të ndryshme nga ato të botës fizike). Shtegtimi nëpërmjet krijimtarisë lë një gjurmë (imprint) në shoqëri, ndërkohë që shtegtimi fizik nuk ka kurrëfarë rëndësie për të. Përvec kësaj, shtegtimi përmes krijimtarisë është zbulim, ndërsa shtegtimi në jetën reale është  mbulim, e madje maskim. Në këtë kuptim, do të thoja që autori Hatibi shtegton tebdil. (mqs i ka qejf orientalizmat). Shoh madje se si kërkon të përvjedhë shtegtimin fizik në atë të krijimtarisë, që më rezulton në një ofertë të padenjë për një artist. Jo më kot, kërkon të saktësojë (falë shtegtimit të tij fizik) emrat e vendeve, që sipas tij janë shqiptuar gabim në shtegtimet e krijimtarisë. Për mendimin tim, kjo sprovë nuk është dicka që i shërben shoqërisë.  

dhimbje koke

MISTIKA e mirazhit

Po etimologjine e emrit tend more Ervin a e di, se te Ismailit e thave ? Kushtoji i fije kohe e pastaj vari leshte, them une por ti e di gjithesesi. Se ne xhihadin e etimologjive ka plot mirazhe apo e kishe per  te thene Erwin Ismaili, Ismail Erwini : c’eshte xhihadi ne kete mes, se cili eshte mbiemri (emri i familjes)? Nje gje s’te kuptova : c’ishte gjysem-polici o rob i Allahut ? Imazh te kete qene ? Po s’na the se c’pe… Si ishte gjysem polici : kishte qeleshe e xhakete polici e pantallona xhinse e atlete Nike, apo kishte kobure pa fishek, apo fishek pa kobure, apo pranga nje-doreshe, byzylyk me demek, apo te zuri me shpejtesi e s’te vuri gjobe… C’ishte gjys-polici ? Gjys-hene apo kruasant ? Rrumbullak apo eklips ? Kryq ne qafe ? Para a mbrapa ? Pandehma te supozuara sikur fole. Mirazhe me doemos. Se ke te drejte kur thua se figurat e ndritura te Shqiperise vijne nga periudha Osmane, por paske humbur kujtesen e femijerise e po kujton vec adoleshencen. Ismaili ben te kunderten, po or po, me nje diference gjithesesi : ne horizont te Ismailit ka me shume virgjeri-vezhgimi, se sa n’horizont tend (afsh adoleshence, nxehtesi, mirazhe e rrjedhma te tjera) – (pa harruar se sikur me fol per troje do ishte shpall lufte ballkanike). Si me thene politikisht ka me shume laicitet, ose ka edhe laicitet ! Si me thene kush eshte me e rendesishme, femijeria apo adoleshenca ? Horizonti  o trim, horizonti. E nuk mund te mos mendoj se mirazhet kesaj radhe, si te ty, si te Ismaili jane produkt (kjo po eshte fjale e shemtuar) te nxehtesise se syve e jo me te ajrit e fenomeneve optike. Si me thene se nuk ka algoritma te sakte te se kaluares per te tashmen. Si me thene se shume gjera te tjera qe s’di apo s’dua t’i them (se do thone « tha » pastaj keta adoleshentet e pa-c’virgjeruar), se kesaj radhe ke dale shterpe, mushke : se ne mirazh te jane dukur nje kale e nje gomar, apo nje gomar e nje kale. Po c’ishin vertet s’na the ? As ti e as Ismaili. Se Ismaili sheh mirazhe “produktesh” e ti thjesht mirazhe. E te dy ini bllokuar ne vezhgim, e kini harruar te ecni.

O daje! Cfaredolloj gjoje qe te kesh marre, ta kan fut! Nuk qeka mall i mire. smiley

Mall Lazarati daj...

Ju beri Hatibi te gjitheve Toaff                     (i pari i hebrejve te Romes)

Me a pa ide shkrim i kendshem ,irrjedhshem,pa ngacmime ekstreme te veshjes se Hatibit.Ne fund te fundit edhe nje shkrim "ndryshe".....

Me sa duket Hatibi ka filluar serisht te germoje per rrenjet e orientit ne kulturen tone....Me nje finese karakteristike.

Debati, per mendimin tim eshte shterpe, sepse pervec nje lloj trashegimnie te vaket nga orientalizmi otoman,i cili ekziston pothuajse ne gjithe Ballkanin, nuk mund te vendosen paralele apo te kerkosh per farezat ekzotike te shkretetires ne lulishtet e Tiranes..Dhe ne anen tjeter ti atribosh keto fareza apo bime ekzotike "si pjese e flores se humbur te vendit" eshte ca qesharake.Ekzotika  e mistershme e orientit ka mobilizuar nje¨grup intelektualesh ne kerkim te nje identiteti qe nuk ka asnje lidhje me realitetin. Eshte intersant zhvendosja apo maskimi debatit te Hatibit ne detaje te parendesieshme per lexuesin ...Dhe thelbi i analizes se Hatibit eshte nje loj kritike kundrejt injorances(sipas tij) kundrejt nje pjese te rendesishme te kultures orientale qe na qenka mohuar...

Ashtu si gjatë 100 vjetëve të pavarësisë, terminologjia dhe tematika orientalo-islamike mbeten të përditshme në ligjërimet mediatike, politike, gjithnjë e më tepër si depozitë e cekët stigmash dhe anekdotash, por ekspertiza e nevojshme linguistike, kulturologjike, ndërdisiplinore për të zbërthyer etosin dhe kontekstin e një pjese jo të vogël të trashëgimisë dhe historisë sonë, mbetet më tepër në mosqenie.

Kush eshte kjo pjese trashgiminie, qe "qenka fshehur" o Hatib?..Qimja e perkamberit ne Berat...Apo peligrinazhi pagan i Baba Tomorrit?

Stambolli dhe Meka  jaaane shuuuume larg nga njera tjetra Hatib, dhe besoj se e di mire kete...Dhe ti klasifikosh devete ne kafshet pastorale te paradhesve tane s'eshte gje tjeter vecse nje shaka e keqe

Pas dekadash izolimi në karantinën teleologjike, më në fund sot kemi shqiptarë po aq të panjohur me punët dhe fjalët e orientit sa edhe çdo europian tjetër i thjeshtë.

Dhe ti Hatib kete e shikon si dicka negative?..Sipas teje ja paskerkemi borxh te kaluares sone otomane te ndjekim fjalet apo punet e orientit"?..

Respekt!

Pershendetje smiley

Me pelqen kur "dashi kapet nga briret" dhe vihen piketat nje here.

Pstaj diskutojme gjithe diten "per nje d qe ti s'e ve". Ose per ngaterrimin e bregut lindor me ate perendimor. Meazallah, sikur dikush ne shqiperi te kujtoje qe san diego qenkej ne East Coast... nami!!

http://youtu.be/g1J5C1ichqU

enjoy!

 

not to rain on your parade, but SD is indeed in the east coast. (pacific).

you mean west coast.

i mean east.

ja nxjerr tjetrit radikalizmin islamik ne shesh, dhe peshqit ofendohen rende fetarisht. thua east coast, of the pacific, dhe habiten.

well, po themi atehere sikur te kujtojne qe san diego eshte buze Atlantikut. kshu jemi happy te gjithe. smiley

you were right the first time too.

smiley

kur ta kom prish.

ps. do m'kujtojsh kur t'jetosh naj cik ne US, per NJOHJE (tm idris), ose kur t'bosh muhabet me naj amerikon qe kujt i thot ai west coast smiley

aty do e moresh ene se sa shum munohem per ty. s'pres t'ma dish qe tani, jo smiley  esht heret ala.

 

 

thashe qe mire e kishe edhe heren e pare. ajo qe shtova nuk ishte kundershtim. 

e sheh ndryshimin midis te folurit realisht dhe vjersherisht? ca gjera te lihen para syve, ashtu si i kupton edhe ti me se miri, dhe perseri ti refuzon. (ti=personi) ja ta them ndryshe, atehere...

meqenese njeriu ka fushepamje 180 gradeshe (gati), nuk eshte gabim te thuash qe ka 2 kendveshtrime. qe te dyja te sakta. sidomos kur e vendos qendren e vrojtimit ne qender te rrethit. ne nje krah do shohesh 180 grade dhe ne krahun tjeter 180 gradeshin qe mbetet. kur qenden e vrojtimit e vendos ne hawaii, san diego behet east dhe japonia west. amerika eshte me afer shqiperise kur i bie nga perendimi sesa nga lindja, dhe juglindja e shqiperise eshte ne veriperendim te greqise.

hatibi eshte nje islamist radikal, dhe kembet kesaj specieje i dalin vetvetiu tradhetisht edhe kur perpiqet te ligjeroje si i kulturuar. "ajka" e nje komuniteti eshte llum per nje komuniteti "tjeter". neqoftese ky i drejtohet vetem komunitetit te vet, atehere eshte me te vertete nje specie mjerane, dhe talk, in such cases, is cheaper than sh*t.

do te te kujtohesha, por ne momente kur te ishe duke vetezbuluar.

smiley OK, mer, po ke pa ti qe un jam gati te vej bast qe amerikoni i thot west coast paqsorit (ku eshte LA psh, qe t'mos ngaterrohemi) edhe kur eshte ne honolulu.

Se pse i thot, nje zot e di, por qe i thot, i thot.

ps. kto muhabete behen edhe per 1oora-n, i cili me parashikoi nje humbje te thelle (alias "gedep" ) ne debatet tona euklidiane... smiley

hej, du dhe une fitoret e mia mer... meqe jemi ne rajon, konsideroje ket si pearl harborin tat loool... smiley (si e ben ate qe qesh me kom e me dur mer, se ktu e ka venin)

Kur te vendosesh te vetezbulohesh, atehere do kujtohesh. Behet pearl harbor duke thene "shqiptari" (ose ne shqiperi) e pastaj te kujtosh se do dalesh I palagur se e nderrove per "amerikani"(ne amerike). Te rrofte qe e hedh bumerangun dhe s'di ta kapesh. Meqe permende pearl harbor, do te zgjidhja 1000 here te isha amerikan qe vritet sesa japonez qe vret veten, e sidomos ne konspekt me te gjere, bie fjala, nacional apo kulturor. Do kujtohesh, ka shprese.

"amerikoni i thot west coast paqsorit (ku eshte LA psh, qe t'mos ngaterrohemi) edhe kur eshte ne honolulu."

 

Dhe kinezet thone Japonise vend perendimor, megjithese Tokios i thone "kryeqyteti i Lindjes". Apo ska lidhje kjo.

Kjo pacavurja (pardon, por kjo eshte fjala me e  bute qe mund te them ne kete rast) eshte nje shpulle mbi cdo gje me vlere qe ka etiketen "shqiptare". Nje shpulle qe me ofenduese dhe me denigruese nuk mund te behet.

Kadareja (se nuk ia vlen me permend ca koqe kanari si Misha, Blushi apo edhe Tupe, megjithese kete te fundit e kam konsideruar si njeri me vlera) mund te jete figure qe ngjall shume debat, por bazat dhe arsyet per te cilen pergojohet ketu Kadareja jane aq te neveritshme dhe aq te peshtira sa edhe pjesa me e pegere e vepres se Kadarese duket mjalt.

Kadareja ka bere shume gafa. Dhe megjithese shpesh Kadareja figurat otomane (Tabir Saraj psh) i perdor qartas per aludim te sistemit komunist, serish Kadareja duket hapur qe eshte ca racist. Dhe e teproi shume me debatin e "identitetit". Mua per vete ajo "perpjekja" e Kadarese nuk me ka lene aspak shije te mire. 

Por te akuzohet Kadareja me optika otomane dhe te analizohet Kadareja me filtra anadollake, kjo eshte shume me teper se "e tepert". 

Dhe duhet te bejme qarte nje dallim. Ai poeti i famshem, ai Ervin Hatibi qe ia kujtojme vargjet edhe sot, ka vdekur me kohe e me vakt. Ky qe lexojme dhe komentojme sot eshte Hatib Efendem, nenshtetas besnik i nje perandorie te vdekur. Por qe sot po na ngrihet nga varri, si dikur Fati i Shqiperise. 

U ngrit Kerme e Azise 

si i vdekuri nga varri

mori udhen e Shqiperise

duke ikur si i marri.

Shume Bukur eshte shkruar.Bile,ndonje nga ''Politiko-Shkrimaret'' tane shekullor,te cilet ne menyre legale jane shpallur dhe best-sellerrat per lexuesin tone,duhet ta dijne ate shkembimin midis nje kali dhe dy gomereve...Sepse do ti sherbenin edhe me mire vehtes.

Hatibi bjeru..bjeru !

Hatibi bjeru..bjeru !

smiley

me cer t'i bi, mer? me naj top hallve, e?

hallva i ka njel se hashuren e kon zon te tjeret.....

kush nga Gunget gerthiste per tifozllik tek fusha e Spiros "bjeri, bjeri"! Direkt ajo m'u kujtu, por emrat m'jan firas krejt tani...

"Bjeri Kovi, bjeri! Theja fidhin e kembes" ka qene thirrja luftarake e tifozave te Traktorit te Lushnjes. Mua me eshte ngulitur ne koke si togfjalesh ndaj sa here qe degjoj dike te thote "Bjeri" shtoj me mend "theja fidhin e kembes!"

asnjë ulërrimë ngazëllimore sportive, e bërtitur në kor, nuk është më e bukur se kjo: Tifoz i Gjirokastrës, duke "e pa" ndeshjen nga shtëpia e vet, rreth 500 m larg stadiumit, nga mesi e lartë i zhvesh, dhe gjithë lesh duke bërtit: MBITE MBITE LUFTËTARI oooo... 

 

smiley

Oranje,

nuk e di e ke arrit apo jo. Ka qene nje kenge e tifozeve te Luftetarit:

"Fol me Metalurgjikun

porosit rrjeta çeliku

Luftetari e ka zakon

qe godet me preçizion."

smiley

M'ycke,....m'cycke,...m'site smiley

Ishte njeri qe quhej Lomi!

E kishte emrin Lomi!

Ah koqe burr! Po nuk bohen punet me te rame sot mer budall! Ka vajt koha e kamzhikut!

Une sinqerisht nje gje nuk arri te kuptoj. Ne Shqiperi lirija e fese egziston dhe eshte e mbrojtur me kushtetute. Gjithkush mund te falet ne xhami apo kishe. Ku e kan hallin kta orientalistet nuk e marr vesh. Askush nuk po ndalon askend qe mos te shkoje ne xhami. 

Hatiibit po ju hapka barku se shqiptaret i paskan kthyer shpienen orientit! Seriozisht??? Ne shekullin e 15 nga Durresi deri ne Tivar kish 300 Kisha Katolike qe sot nuk jan me. Po flasim vetem per bregdetin dhe jo hinterlandin.

Hatibi duhet te kuptoje se sot Shqiptaret jan te lire dhe nese ja kthejne krahet dickaje kete e bejne si njerez te lire.

Une ve re qe mbuluar me stilin letrar ne mendjen e Hatibit fshihet nje karakter i thelle tiranik i cili nuk e pranon faktin se shume Shqiptare nuk duan te jene si ai. Kjo e mundon, dhe e shtyn te shkruaj te tilla pacavure "per nje L qe ti se ve"!

Askush nuk po ndalon askend qe mos te shkoje ne xhami.

...Jo qe te mos shkoje jo, po as qe te shkoje...

Por per barazpeshim vezhgimesh mbase ka ardh koha, jo se ka ardh ne fakt por s'ka ik akoma, per pak anti-amerikanizem. Se kur flitet per indoktrinim ju te Amerikes, sidomos shqipot, jini ma te ftohur ne... se Orienti. 

Po sa kisha orienti (lindore ) kishte a e di Rono.Po shkrimi s'bën fjalë fare për fe por për kulturë .Perëndimorët kan orientalista shumë më të mirë e më të shumt se ne që pothuajse s'kemi hiç.Ky Hatibi mund të jetë fetar i çartum por ktu s'ka fol fare për fe. kësaj i thonë me ta ndryshu temën.si do ta gjykoje një shkrimtar që do shkruante Korqa apo Ushnja ndodhen në veriperëndim të Malitzi?

Cilen kulture te Orientit duhet te njohim ne kete:

http://www.youtube.com/watch?v=YnZa-DZA4...

Apo kete:

http://www.youtube.com/watch?feature=pla...

Me vjen keq por i kam bere aq klase shkolle sa te kuptoj se ajo qe perfaqesojne keta me siper eshte pikerisht e kunderta e asaj qe shume prej nesh kan rene dakort ta quajne kulture.

Mos u tallni me njerezit. Ka vajtur koha kur tufen e mblidhnit me friken ndaj Allahut. Maksimumi qe mudn te mblidhni sot jan ca njerez injorante qe nuk arrine te dallojne dot perrallen nga mashtrimi.

Kush i mban mend librat e vjeter, qe kane pasur ne fund nje faqe te titulluar "Ndreqje Gabimesh" ku korrektoheshin fjalet e shtypura gabim?

- Thua keshtu te jete katandisur edhe Hatibi yne?!!!

Ooooooooooooooooo Çimooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ma shif njicik ket robin, qe osht dystu mu n´mes t´Vjenes dhe kape icik se ku e ka ul bythen ene ku e ka ul ene Fevziun.

http://www.tvklan.al/live.php     (mund ta shofesh vetem mrena nji ore e gjysem prej tani)

Do me u bo Presidenti i Republikes se Shqiperise ky mre!

Hajde icik t´flasim per bizantinizmin mo mire, sesa per orientalizmin, se m´duket se noiher e kena per zemer me e kap demin prej koqesh e jo prej briresh.

bwoh, sa shume shemti per meter katror! smiley

eh, kur them une qe arkitektura me gjuhen e saj te nxjerr lakuriq ashtu sic je vertete?

Hiqu sa te dush ti mer vlla, s´te fal ajo!

Eh, sa paskena vujt per njicik barok ene rokoko! smiley

Bobobo, edhe ne qender te Vjenes, shishen prap me kacarrum misri e taposim ne!!!

Hajde icik t´flasim per bizantinizmin mo mire, sesa per orientalizmin, se m´duket se noiher e kena per zemer me e kap demin prej koqesh e jo prej briresh.

 

Pse, cili është ndryshimi?

Po Orienti osht i gjon shum mer Oranje, nuk mbaron orienti ne Çanakale.

Po mirë bre, është, dakort. Po ndryshimi ku është? Asmonët, morën organizimin e Bizantit pasi e pushtuan. Për mua është e njëjta gjë. Thjesht të dytët ishin fise që u ndikuan më pas prej të parëve. U zunë vendin me një llaf.

Megjithatë... për arkitekturën... thuhej se para se të shkohej tek perandori në Bizant, duhet të kaloje nëpër një sallë të stërgjatë që ishte e mbushur me objekte me qëllim të krijonin impresion. Kështu, dikujt të vdekshmi, i dukej vetja i vogël deri sa të arrinte të përballej me perandorin. 

 

Po pse me duket mua atehere, sikur ti po del tek arsyetimi im?

Ene kjo jo duke te imponuar une ty mendimin tim, por ti duke arsyetuar vete me qetesi.

Dmth orientalizmin nuk na e sollen te tjeret, por ate e paskemi patur ne mesin tone. smiley

po mirë de mirë. (hahaha) se unë nuk kam lindur të të kundërshtoj. Po them diferencimi ku është? E di që mund të shkosh më larg se Bizanti me orientalizmin, po të duash? Mund të shkosh deri në Persi, kur Kserksi, urdhëroi ekuipazhin e anijeve të veta, që të rrihnin detin, si dënim që nuk kishte erë të mbarë. Aleksandri, nuk e kuptonte atëherë, si dhe pse duhej "rrahur" deti. Nuk e merrte vesh si funksiononte një perandori. 

 

http://www.top-channel.tv/artikull.php?i...

Mamuthi mund të rikthehet në jetë, po shqiptaro-turku s'ben vaki, se Perandoria Osmane u varros e s'behet me.

Mjekroshat si Hatibi, nuk sjellin alternativen perandorake e cila i terheq shqiptaret si muti mizen, por arabizem fetaro-ideal, e shqiptareve po nuk eshte ne mes ndonje perfitim konkret ne para a prestigj, nuk u ha shume palla.

Nejse po u ringrit arabizmi ne fuqi boterore s'e kemi problem te behemi shqiptaro-arabe, mjaft te jete Perandori e fuqishme dhe e pasur, nga mund te nxjerrim ndonje lek, qelepirllek hesapi.

Qafshaperzotin. mamuthi ene bo vaki ka pas qene zhduk, po majmunat jane shtu me shumice. E sepse per dreq vijne e shkrujne ktu te peshku nji Zot e di. Hajd mo si i thone asaj shprehjes "peshk pa majmuna nuk ka"

Shtypi shqiptar kur citon emërmbiemra apo emërvende të huaja, zakonisht adapton një mikpritje pseudoelitiste, pseudolegaliste, kaq inferiore, sa duke abroguar gjithë rregullat drejtshkrimore, zhduk rasat e emrit dhe konservon fotografikisht shenjat origjinale, duke prodhuar një lloj tensioni në komunikim (p.sh.: “Clinton takohet me Merkel në New York" . Kurse Xhedali (vari teneqetë arabëve!) mbeti ashtu në çdo gazetë dhe tashmë me një klik në motorët e kërkimit në internet, të dalin nga hiçi dhjetëra Xhedalë shqiptarë.

Ok, te heqim dorashkat ketu...Kritika eshte konfuze ne kulm te absurditetit....Sikur te perdorej emri ne anglish do te shkruhej "Jehad al". Tingellimi ne shqip do te ishte teper konfuz dhe i pamundur..Apo ndoshta Hatibi do te preferonte ti shkruanim nga e djathta ne majte keto toponimet e orientit, sic bente bejtexhiu i famshem Nezim Frakulla?

 

vazhdim....

Hatibi pretendon per nje kulture te mohuar apo te fshire forcerisht nga 4 dekadat e komunizmit dhe tashme nga pro-europjanizmi, por realiteti eshte serisht krejt ndryshe. Shqiptaret kane pasur nje deficence kulturore dhe kete e di dhe bufi, keshtu qe nuk mund te vendosesh pjeseza qe nuk perputhen ne kete puzzle te ngaterruar, thjesht per hir te plotesimit te tij. Puzzle shqiptar eshte kompleks, nese flasim ne lidhje me trashegimnine tone kolturoro-fetare. Dihet qe otomanizimi ka lene ne gjithe Ballkanin nje trashgimni kulturore, por ti japesh nje lloj ekskluziviteti "shqiptar" kesaj trashgimnije eshte driteshkurtesi.

Ky kerkimi i Hatibit per copezat e Mekes neper rruget e Tiranes i perngjan nje kerkimi te Atlantides se humbur ne territorin shqiptar

 

Gjithe kjo baterdi pergjigjesh paternaliste (shkrimtar i mire, por gjynah!) e perdredhje e sforcuar (jo po!) ndaj shkrimit me kujton nje histori qe ma ka treguar babagjyshi. 

tregojne njehere per berberin e nje fshati. Ishte i vetmi qe dinte shkrim e kendim, qe qethte, kryente rrethprerjen per myslimanet apo sherbente si heqim per te krishteret e fshatit. Kishte dije per cdo gje e mbi cdokend ne fshat, te gjalle apo te kallur ne dhe nder vite. Thonin se edhe mbreti vete i kerkonte keshilla qe nga semundjet, qemtimi i enderrave apo maktheve, e deri tek per vendime te ndryshme politike.

Burimi i dijes se Berberit ishte nje liber i mocem, trashegimi e ster-ster*10-gjyshit te tij, Erudit Komeini nga Lefqenia. Nje liber i trashe, mbeshtjellur me lekure dhie, e futur ne nje senduk te hekurt. 

Kur fshataret e pyesnin Berberin per ndonje gje, ky e shenonte ne nje flete dhe i thoshte te kthehej te nesermen per pergjigjen. Nese ishte dicka urgjente atehere i kerkonte te priste sa te shkonte e te merrte pergjigjen ne shtepi. Konsulta me librin zgjaste ore te tera, e per ndonje pyetje te veshtire, (si p.sh. se a ekziston "grimca e perendise" ne fshatin tone?), pergjigjja vinte edhe pas dy ditesh (dhe ajo do te ishte se "grimca e perendise" eshte ndare e dy pjese, e keshtu edhe eshte, edhe nuk eshte, pasi nese do te ishte, duhet te ishte e tere, e meqe nuk eshte  e tere, por gjysem, gjysma tjeter eshte ne zvicer, e nuk ka kuptim te flasim per nje "grimce" kur kemi vetem gjysem grimce; e njekohesisht eshte pasi kemi "gjysem-grimce" e jo hic, e per me teper sikur thote Eruditi nga Lefqenia, cfare dime edhe e kemi.)

Fshataret mendonin se ne liber ishin shenuar te gjitha semundjet e fshatit dhe perzjerjet e barnave kuruese, format e rrethprerjes, modelet e flokeve, filozofia politike e fshatit si e kishte perceptuar Erudit Komeini, si te mbillje a te korrje, fizionimia normale e te dyja gjinive te fshatit, menyrat e zgjidhjes se konfliktit nder bashkefshatare, jashte fshatit ose me qytetin e te tjera afera te ndryshme te jetes fshatare.

Njehere qerosi, ky capraz qe i punonte rrenga fshatareve, u be kurioz edhe per kete liber. E ta presim shkurt: Shkoi tek shtepia e Berberit, gjeti librin dhe e hapi, ne faqen e pare ishin shkruar vetem pyetja "Cfare kerkon?" pastaj faqet ishin te gjitha te bardha, e ne fund te librit numeri "1234". Qerosi vrau mendjen se cfare do te thoshte ai numer, ndoshta nje celes/kod i dijes kozmike, apo thjeshte numeri i faqes, e libri nga te perdorit nder vite ishte zverdhur e shkronjat humbur. 

Morali i perralles: Erudite te tille, si keta qe permenden, merren me nje dije te humbur, e fshataret (forumistet tane) i pyesin ende. Ndersa kush kerkon t'i hape sytet fshatareve (qerosi u perpoq t'i ndergjegjesonte) lincohet ose "meshirohet" (ruajna o zot per budallekun e vete). 

Lefqenia ? kam menduar se është krijes e Oidrizit tonë ? Pale paska dhe pralla me Lefqeni me y a pa yyy .                      

Perrallen e shpika vete (me ndihmen e Douglas Adam), por lefqenine ja mora Idrizit.

smiley

Ne fakt pergjigja e pyetjes mbi jeten, universin dhe gjithcka eshte 42  smiley

Kush e ka njohur Ervinin ne vitet 90`....Athere kur natyrshem te qenit i lire perputhej me endrren e cdo te riu ne Tirane .... Athere kur shpirti i dlire krijoi kryevepra poetike si "" Drejt fatit tim "" dhe ""Deshire dhe heshtje """ ,por ja qe gjuha shqipe e mesuar ne 12 vjet ne bangat e shkolles nuk plotesonte kushtet dhe terminologjine e se ardhmes kur shpirti i lire filloi luften meskine te gjakut qe rrjedh nder deje ...ajo gjuhe e poshter qe sot shkruan gjysem shqip dhe gjysem arabisht ...Droga veshi me prede te hekurt retinen dhe mallkoi driten e diellit ... mjekrra geloi si drizat neper fytyre ashtu si perandoria osmane ne token ame .... personifikim i gjalle ,por i dhimbshem i Ervinit qe u be HATIB..................http://www.youtube.com/watch?v=a_9Nu0tGTEM&list=FLsMRqE9wZ3tIvHTtCFIJILQ&index=392&feature=plpp_video

'deshire dhe heshtje' eshte e konfirmuar nga vete Hatibi qe nuk eshte tekst i tij (pasi "eshte tekst psikedelik" nese e mbaj mend mire)

Lindje, lindja, lindjen, lindjes. Kaq kuptova. Ah, harrova ate djalin me mjekerr, duke pare nga lindja, ne fotografi.

Verejtje me vend. Edhe nese i falet ndonje gabim autoreve, redaktoreve nuk iu falet po mos ta vene re. Fatkeqesisht kultura shqiptare mbetet e izoluar ne fodullekun e vet ekzotifikues. C'i qi t'emen po qe ne Egjipt dhe jo ne Arabi Sharm El Sheiku. C'i qi t'emen po qe ne Peru dhe jo ne Meksike Machu Pichu. Peru, Meksike, nje mut jane, apo jo? Fundja edhe nje teqe po pati te mbeshtjelle ne koke imami, pune e madhe. Me te njejten logjike, c'i qi t'emen po qe shqiponje dhe jo sorre zogu ne flamurin shqiptar, c'i qi t'emen jane a s'jane arabe shqiptaret, kane a s'kane shtepira te verdha ku korren organe njerezore, e te tjera, e te tjera. "O njeriu me mend" tha, "vere ne trupin tend, se aty te dhemb." 

Me te njejten logjike

eh, jo mo Lul, jo...

edhe mo u digjni kaq shume per humanitet e njerezi.

Jo per gjo, por nuk i qi dot te gjitha memat, ene me dash, jane shume. t'mos e pornofikojm muhabetin.

nqse nuk lihen shume nena pa qire, s'e kemi ne vije punen. pse ca u bo, shif lesh e kercitja?!

eh sa shpatlla te dala vendit, sa shpatlla..

Nuk ka lidhje fare me humanitet e njerezi, por me nje lloj respekti ndaj lexuesit. Mua me habit fakti psh qe ty si lexues me kulture nuk te indinjojne fare gafa te tilla, perkundrazi, I lejon vetes aq tolerance sa thua, c'i qi t'emen, se fundja te gjitha memat s'i qime dot. Jo se ne fusha te tjera redaksite e shtepite botuese bejne pune me te mire, por ketu pervec etikes se keqe te punes ka edhe nje lloj percmimi fodull ndaj subjektit. "E cna plasi ne se e nxorrem sharm el sheikun ne arabi. Jemi apo s'jemi evropiane perendimore, hic s'na rruhet per orientin." Ne fund, i ha lexuesi shqiptar te gjitha llojet e muteve, mjafton qe te jete mut oksidental.

hatibi e ka thene pothuaj troc ku e vret kepuca, ti pse jo? per hatibin nuk eshte problemi i germes, as i nivelit te botimeve tona, problemi eshte i afinitetit ideologjik, fetar e mbase kulturor (dhe kjo e fundit nuk kaperdihet) me popullaten te cilen ai mendon se po i behet padrejtesi ortografike. Asgje tjeter nuk eshte bindese! Sepse po te jete e vertete, me fal por do kishim nje gjysem trapi qe po shkruante, e une nuk pranoj (per veten time kjo, jo per te) ta marr ate tjetrin ashtu.

Em ,kjo eshte e rende.smiley.te jete tjetri trap eshte goxha e rende ,po edhe gjys trap ...mo Zot ma keq

me mire se e ka thene PF prishet: dikur ka pat nje faqe te fundit ndreqje gabimesh. Kaq, c'te thush me shume.

 

Nuk paskemi lexuar te njejtin tekst me sa duket. Nuk e lexoj fare hatibin si te shqetesuar per marredhenien e kultures shqiptare me ate orientale, se sa te shqetesuar per marredhenien e kultures shqiptare me veten e vet. Po deshe edhe I kthehemi tekstit dhe e citojme, por kam frike se me kollaj zbret berisha nga kali se sa bindesh ti per kete pune smiley

smiley

e leme.

ps. good to see you.

Nuk ka te beje aspak nese e kuptojne a jo. Eshte nje lukuni ketu  qe meton se e ka monopidhizuar debatin, e i bie nje vrime gjithe diten, ..... edhe kur tjetri rreket te percjelle shqetesimin me injorancen tone ne lidhje me nje fushe, lukunia qirret me te njejten sharre ... sidomos disa qe kane ndertuar disa modele ne koke, si te ishin koka druri (toc kuklle ndryshe), medemek autore te famshem, shqiptar hesapi, si ujet e paket, ... e mundohen t'ja fusin kete toc asaj vrimes monopidhese... a te presin te tjere drunje, koken, nese nuk i pershtate modelit te tyre...idiot.

po fol mer daje, mos i bi me spond se ktu s'osht bilardo - shume gjo e dhime kjo, me qe ra llafi. tastjere ti, tasjtere lukunia. pse bo gerr gerr mas gaxhoit?

E keni dhjere fare peshkunpauje, i beni coka njeri-tjetrit neper poezi e proza, e mu si pleqte e krujes nuk pranoni tjeter kenge, ... nuk u merzitet me njeri-tjetrin.. e keni bere ketu si chatroom, te njejtat muhabete, te njejtin qendrim, e cuditerisht ju "pleqte e peshkut" jeni edhe nje mendje.... a nuk e vret pak mendjen?  Sa vjen nje shkrim ju si me batare ... prisni neper frenxhite e kullave tuaja (te fildishta? jo, me shume te kashta!) viktimen e rradhes... ky shkrim tjeter pretendonte te percillte, e ju per tjeter gje diskutoni...

 

... pas gaxhoit nuk jam fshehur...dikur shkruaja me shpesh te peshku... sikur te mos me ishte qepur ai fare administratori (meqe ra llafi, edhe nje te shame rendshem, sikur ne 2008, se e kam inatin e keq).

Munet fare mire te kete shku puna sic e pershkru ti. Rrim "te guri" edhe hudh e prit llafe kush kalo te trotuari. M'lejo te them qe nuk eshte vetem faji yne, por edhe "i gurit" ose "bordurit" - se c'm'thot i menie qe ma merr vesh terminologjin. Vete e kam te atille punen qe ndersa punoj, monitorin ngjit e maj te peshku, sepse ka edhe shume gallate. Jo se t'kom naj borxh qe po t'shpjegohem, merre ket edhe si te menume me ze te larte. Puna eshte qe e urrej avantazhin dhe huqet qe mund te krijohen nga kompleksi "i mehalles sime" qe mund te sjelli shenim kufijsh me shurre. Pranej gjithe ket. Do e menoj punen edhe n'kto terma. Por qe ktu ka rob qe me hahet jashtzakonisht muabeti dhe qe jane larg gjeografikisht, edhe kjo s'duhet harru.

sa per hatibin, e para punes ai s'ka nevoje ta mbroje njeri (me mire te flas per vete ktu: kur vje puna qe une shfryj, dije qe eshte ca nje mur 4 metra prej betoni i dashnis sime poetike per ket autor unik, plus pritshmeria, plus pezmi per ate qe ca mund te ishte ai sikur... etj etj); e dyta vari hejbet, ne e pacim tepru ne pikpamje t'komunikimit gjithnji, ta morim t'gjitha palet me nji kokerr kripe, se blog esht. kjo nuk do me thon qe un s'kam po ato pikpamje qe thash ketu - thjesht mund ta kishim kursy keyboardin.

anyway.

Thenkju Veri veri mac.
Ne mos qofte forca ose trashesia virtyt I budallait, po ptuuu te ma besh. Fluiditeti prin ngurtesine dhe kjo Gjendje e materies (lendes) ndryshe quhet "ngrirje". Ngrirja per njete element shkaktohet si pasoje e kalimit nga nje temperature e larte ne nje me te ulet. Kur kjo te shkoje afer zeros absolute, edhe celiku therrmohet si xham makine! Kaq lepirashe tregohen me njeri tjetrin saqe hipokrizia dhe gjasmja jane shnderruar ne virtyt bash ne vend te se vertetes. Po Uroj qe te mos u duhet t'u arrije mjekrra tek kembet dhe te kthehen ne thase me rrudha kur te ftillohen e te zgjohen ... ose ndoshta nje dite edhe arrijne t'u hapen syte dhe te shohin nje imazh te neveritshem. Atehere Keta kane per t'u kthyer ndoshta dhe ne pasuri kombetare. Se budallenj nuk jane me te vertete. Kete e dime edhe ne qe diskutojme ketu, shpesh here edhe me ta. E per kete nuk u ka munguar respekti asnjehere.
100 % dakord me ty bulkthi.

bullshit! - dhe ket here e kam vertet.

ti me i pari nga te gjithe, sa here te kam lexuar, nuk ke bere nje kritike per te qene, nuk ke kalu asnjehere pertej territorit te shenjuar me amonjiak qe a ) ky titull s'eshte i mire sepse nuk me pelqen mua, ose b ) te gjithe ju ketu qe duartrokisni nuk pelqeni gje dhe flisni kot me kot, sepse nuk po e pelqej une gjene, dhe po nuk pelqeva ose po nuk noka nje gje une, ju te tjeret nuk mund, biles nuk jeni as entitled te pelqeni gje.

e pra dije:

per piken a ) nuk e rruan njeri!

per piken b ) nuk e rruan njeri.

e bukura eshte se ty nuk te hyn e nuk te trazon asgje edhe kur - flas per vete - jam munduar te te shpjegoj ndonje gje se si e qysh e shoh vete ate pune. a thua se ka ndonje rendesi te posacme qe te nokesh me se s'ben ti ndonje gje.

dije pra:

as per kete pike nuk e rruan njeri.

tani vazhdo me piktura, me kukulla qe qeshin, me shkelje syri konspirative qe shiko kta si i bejne qejfin njeri tjetrit edhe i ferkojne shpatullat njeri tjetrit, se ai muhabet ka me vazhdu. vetem se not fair ama ! edhe shefi i random houses, a i hachettes a i xhon uillit e springerit te kishe qene, nuk do kishe kaq vleresim te larte per veten.

sak kjo.

 

edhe nje gje:

provo te lyesh majen e kalemit edhe te kullandrisesh nje dicka, ta hedhesh atje si nje cope mishi ne mes 20 felineve qe s'kane vene gje ne goje prej nje jave  - i tille eshte peshku - edhe kete ta besh me ter mend, jo gjoja si duke u tall me ndonje koment, po ndezi mire, po nuk ndezi, epo shaka po bejme... edhe ta shofesh bythen e vicit! edhe te kerkosh hesap qe pse nuk po gjen ne nje blog nder mijera qe ka rrjeti nja tre borges a dy samuel beckett, se shqiptare nuk ka lind mema qe te shkruj bukur mjaftueshem per ju komitetin inkuizitor te shpetimit te cilesise letrare, dhe keta t'i kerkosh ndersa ktu as pagun gjo, dhe edhe ata qe hedhin ndonje gje s'fitojne absolutisht asgje, vec asaj ndjenjes se mire "ne natyre" qe po ndajne nje dicka me ca rob te zemres... pooor me riskun madheshtor qe te degjone dengla pa fund robsh qe duken sikur sapo kane ngrene nje ton patatina edhe kan nevoje per ndonje gerbsin birre! smiley

 

ta them une se cfare eshte bullshit, emo. kjo qe po thua ti me siper. dhe nese e njeh respektin e atij qe te flet drejtperdrejt dhe pa te krehur bishtin, kete duhet ta pranosh.

a) as nuk pata ndermend emra te vecante.

b) dhe sikur te kisha patur, nuk eshte normale qe ti te lexosh vetem negativet, kishte pozitive plot aty siper. nder te tjera, edhe nje vleresim krejtesisht i pamerituar.

c) nuk e kuptoj pse te percelloi ty, dhe do kisha deshire te mendoheshe dhe te ma thuaje.

d) denglat duhet te perkufizohen sa me shpejt dhe sa me imet. eshte mire qe te bien te gjitha palet dakord qe ne fillim mbi perkufizimin. atehere dallohen qarte denglat dhe denglaxhinjte, dhe do te behej dukuri e njohur nga te gjitha palet apo shoqeria.

e) rrofsh per tonet.

f) jam kurioz te di se si do me ish pergjigjur dikush qe e gjen veten ne ate koment dhe kupton se e kam shkruar per te. dmth, si do mbrohej; me c'fjale...

nje ze me thote "nuk e rruan njeri".

dhe nje gje tjeter... jam nder te vetmet, qe kur u vleresoj ndonje copez krijimtarie, e them direkt se cfare s'me pelqen, cfare mendoj se s'shkon, ku, qysh dhe tek. aq me shume se te gjithe ju e bej, saqe te gjithe ju as keni pergjigje per cfare pyes une.

PS: gjithe kete acarim dhe negativitet, nuk e kuptoj dot.

@Nuk e lexoj fare hatibin si te shqetesuar per marredhenien e kultures shqiptare me ate orientale, se sa te shqetesuar per marredhenien e kultures shqiptare me veten e vet. 

Mire se u ktheve njehere. Mendoj se Hatibi shetsohet per te dyja aspektet sepse te dyja :1. marredheniet e kultures shqiptare me ate orientale dhe 2. marredhient e kultures shqiptare me veten, pra te dyja jane te nderlidhura kur shqyrtohet ceshtja e identitetit tone kombetar.Cfare jemi ne, kush jemi ne? eshte ceshtja e vetperceptimit, imazhi per veten dhe  vetvetiu te con tek dallimi me Tjetrin (qofte ky grek, sllav , turk,arab  apo kinez ).

Hatibit ketu ju ra me sacme derri per shkak te mjekres islamike kurse thelbi sheqtsimeve qe ngre jane identitare.Qasja e tij eshte orientaliste ne te dy kuptimet qe i ka dhene ketij termi Edward W. Said-keqardhja per mungesen e studimeve te institucionalizuara per Orientin si koncept gjeopolitik , kulturor, historik, filozofike etj., pra nje njohje e sakte dhe pa paragjykime   dhe pozicioni tjeter , si antiorientalist,ne kuptimin qe u  kundervihet  "Orientalisteve shqiptare" te cilet, duke promovuar identitetin europian te shqiptareve , mohojne cdo lidhje, burim, shkembim dhe ndikim te kultures orientale (bizanto-osmane, arabo-islame) ne ngjizjen e ketij identiteti.

Jo me kot i referohet qasjes se Kadarese per "shkretetiren arabe" si metafore e Orientit dhe narrative nacionaliste   ne konstruktimin e identitetit kombetar te shqiptareve. Ne dikotomine  Lindje-Perendim, Orient-Oksident , Orienti eshte konceptuar si Tjetri , kundershtari kulturor inferior,  dhe mbi kete baze eshte perpunuar  ideologjia hegjemoniste, koloniale e Perendimit mbi Orientin. Ne dallim nga orientalizmi perendimor, orientalizmi shqiptar eshte perpunuar si ideologjia e arratisjes nga Lindja, (orienti,erresira  aziatike,nata turke, parapambetja pese shekullore) dhe  platforme  e europianizimit te Shqiperise .Kjo qasje, qe tejkalon dilemat tona Lindje apo Perendim, as Lindje-as Perendim,midis Lindjes dhe Perendimit, ka si derivate te saj islamofobine dhe ftohjen deri ne mohim te cdo gjurme te kultures se Orientit (otoman dhe arab )ne trashegimnine tone kulturore.

 Kjo eshte ceshtja.Ketu eshte Rodi ku duhet te kerceje Hatibi  e jo larg e larg duke u kapur pas lapsuseve gjuhesore.

 

Spiritus,

 

Ke dhënë një shtjellim interesant të raportit të kulturës tonë ndaj qytetërimeve të tjera (Oksidentit vs. Orientit). Gjithsesi, dëshiroj të kujtoj që ka një ngjarje/fenomen shumë interesant tek Testamenti i Vjetër që i referohet Kullës së Babelit. Mund të thuhet se tek Kulla e Babelit u realizua për herë të parë përçarja e njerëzimit. Por, a kemi realisht një përçarje në Kullën e Babelit? Si mund të kthehej gjuha e ndryshme në të cilën flisnin njerëzit në element përçarës? Për mua kjo ka qenë një pyetje shumë, shumë e rëndësishme. Mund të them madje, që dilemat e qytetërimeve të sotme, janë dilemat e Kullës së Babelit. Pikësëpari pse Kullë? A nuk mund të ishte një copë tokë? Një ishull? Një lëndinë? Jo! Ajo ishte një kullë. Një kullë simbolizon lartimin drejt qiellit. Në këtë intermexo ndërmjet tokës dhe qiellit ndodh përçarja. Por, si ndodh kjo përçarje? Ndodhi përnjëherë! Pra, njëherësh të gjithë nisën të flisnin një gjuhë të ndryshme. Kishte kakofoni? Apo kishte heshtje, që vinte prej moskuptimit? Kjo pyetje është mendoj shumë e rëndësishme. Kishte hutim, apo irritim? Apo kishte pak nga të gjitha? A ishin njerëzit përgjegjës tashmë për të gjetur gjuhën e përbashkët? Apo do të kishte një ndërhyrje tjetër qiellore?  Nëse ngjarjet e tjera biblike janë mister, Kulla e Babelit është enigmë. Kjo enigmë kërkon pa dyshim angazhimin e njeriut. Njeriu është tashmë i pazëvendësueshëm. Por, ajo që është më e rëndësishmja, ai është tashmë i ndërvarur. Unë e gjej shpëtimin vetëm tek ndërvarësia. Ndërvarësia dhe ndërveprimi, dhe pse pa  ndonjë shpresë të madhe për të qenë të sukesshme, janë të vetmet mënyra për t’i shpëtuar kakofonisë/heshtjes së Babelit.

Lirka,

Origjina e gjuhes/GJUHEVE  si fenomen human mbetet mistike. Te gjitha gjasat jane qe njerzia ne kullen e Babelit punonte ne mirekuptim , si nje mase homogjene , e padiferencuar.Gjuhet e ndryshme jane shenja te identiteteve te ndryshme.Nga shembulli Kulles se Babelit qe ke sjelle per te nenvizuar ndervaresine e qyteterimeve, me ngacmon vetem gjuha, si e vetmja e dhene imediate e perbashket, ndervepruese  -dhe dalluese me popujt e tjere , mbi te cilen shqiptaret strukturuan identitetin e tyre kombetar. Ideja e kombit eshte rrenjosur pikerisht mbi dallimet e gjuhes me te Tjeret. Kombi eshte projekt per te ardhmen i ndertuar mbi nje imazh te se shkuares.Kjo e shkuar-kujtime, tradita, ngjarje jane percjelle permes gjuhes ne formen e kultures popullore orale.  Ne kushtet kur mungonte alfabetizimi, pra gjuha e shkruar si mjet nderkomunikues, dallimet nderajonale midis Jugut e Veriut jane theksuar.Afrimi krahinave, kohezioni dhe nderveprimi jane produkt i jetes se kombit  ne suazat e nje shteti dhe te  nje  gjuhe zyrtare. 

Si perfundim i sakte si ishte Xhedah apo Xhedal..smiley

Nga anglishtja e sakte :"Jehad al" ...Por me duket se Hatibi e do te shkruar nga e djathta ne te majte...ashtu me herioglife smiley 

"جهاد"

 

Art change...po pikërisht kjo është ajo që do të përcjelli Hatibi se  ne s'kemi nevojê ta marrim nga askush por e përdorim ashtu si ka ardhur nga të parët tanë.Thelbi êshtê se duhen respektuar kulturat deri dhe toponimet njëlloj dhe jo për njërên përulsi siç bëhet me shumë toponime a emra vendesh që tjetër lloj i kemi trashguar dhe tjetër lloj i shkruajnë sot ( një shembull kam pa përkthime ku Albany NY shkruhet Ollbëni.Por nga guri parë fillon çdo ndërtes. Më duket e pahijshm dhe hipokrite kur nuk vlersohet drejt shqetsimi i autorit dhe futet diskutimi në hulli të tjera edhe sikur ai ta ket pas kte nën qëllim.Unë e kuptoj se ai s'ka hallin se po prishen toponimet arabe a të orientit por pikërisht të uljes së nivelit tonë në nderim të të tjerëve .E kam dhe më lart bota kulturore perëndimore ka orientalista të shumtë eme nivel kurse ne që kemi një ndikim nga kjo kultur por dhe i kemi dhën asaj  për faktin se bëjmë pjesë në orient të paktën prej 2500 -3000 vjetësh. Orienti ësht shumë më i madh e shumë më i vjetër se se një pjes e arabëve që mund të bëjnë pjesë në të. Orientalizmi ynë s'fillon asme Osmanët dhe as mbaron me ta .Kur u nda perandoria romake ne u gjendëm në lindje të saj duke shtuar që ne jemi pjesë kulturore dhe e jugut të Evropës si dhe pellgut mesdhetar më gjërë dhe jo vetëm ne por bashkë me grekët që i bie se sipas pretendim evropiano perëndimor jemi djepi i qytetrimit Evropian .Tjerrja e ktij muhabeti se Hatibi qenka me mjekër  e ndoshta vahibist? ësht qasje  diskriminuese dhe e padrejt ndaj problemit edhe sikur tek Hatibit të fshihet ideja e fuqizimit të fesë islame.Më shumë nderim për myslimanët shqiptarë feja ësht shprehje e vullnetit vetjak të çdo njeriu dhe  sikur të jet i vetëm a jasht traditës sa koh nuk i detyron të tjerët që ta ndjekin. 

prizrenzaranika  .Nuk ka asgje te keqe ketu nese shpreh mendimet,perceptimin vetijak ne lidhje me orjentimin fetar por mua me shqeteson ca fakti qe Hatibi keto ide po kerkon ti importoje nga Meka, meqe paskerkemi deficence kulturore ne lidhje me orjentin...Ose sic e thekson Hatibi, meqe paskerkemi shfarosur nje tradite orjentale...Sic e theksova me lart unje nuk mohoj traditen orjentalo-otomane te shqiptareve qe pak a shume ekziston pothuajse ne te gjithe Ballkanin. Une e shoh te rrezikshme kete perqasje te Hatibit me Meken, sic mund ta shoh te rrezikshme influencen apo perqasjen e Athines ne ortodoksine shqiptare. Hatibi thekson injorancet tone ne lidhje me orientin..Po pra jemi injorante ne lidhje me orientin sepse ne fakt lidhjet kulturore qe kemi pasur me orientin na jane trasnmetuar nga Stambolli, i cili eshte shume larg Mekes, si kulturalisht por edhe gjeografikisht.Nuk kam gje personalisht kunder nje riperteritje fetare por sis shqiptar nuk me pelqen qe kjo riperteritje te na importohet nga jashte "per shkak te injorances sone". A eshte sot problemi i shoqerise shqiptare feja?.....Nqs se do di analizonim te gjitha problemet, feja eshte nje nga testet shoqerore qe kemi marre noten maksimale dhe e kemi per nder te mbajme koken lart. Hajde ta menderosim dhe kete, dhe te kthehemi ne Libanin e Evropes!

Flm Art change the.. qenke ngrit herët .Diskutimi ktu u bë mullar pikërisht se ngatrohet veprimtaria e Hatibit ( që s'qeka as wahibist siç më thotë Safir arnauti ) me shkrimin në fjalë ndoshta dhe unë jam pak shtyes pasi për mua siç e kam trguar më lart  orienti nuk është veç arabia (ose më mirë një pjesë e vogël e tyre bën pjesë në orient të tjerët hyjnë vetêm se janë arabe) dhe nuk fillon me Osmallijtë.Po tek kjo temë s'ja vlen të flasësh më. Flm .

Ej, Lindja ne Shqipni eshte e mirseardhur, (aghmm, e mirepritur)  po jo kshu si do ky Hatibi!

Me lezet, dhe me karar!

Qe baba, nje usta me prirje lindore qe une, robi indiferent per pune feje, do e preferojsha gjif' diten e gjif' noten, perpara elokuences se Edvinit! smiley

http://www.youtube.com/watch?v=Z_0BRBdP-oI&feature=related

 

p.s.

n'mujt me e qite! smiley

hapet hapet.

a munesh edhe i her at te canak kalase?

Qyr qyr se kishte bebeceja nje reportazh sot nga Sudani! smiley

Sudanezt i kane ra tam-tamit gjithnji duke knu!

Vijne tashi rrushat nga Arabia dhe i thone se tarabupi eshte "harram"! Eshte jo-islamik! smiley

Ej, e di si eshte muhabeti! 

Diskutim civil eshte mire me pas (gati) me kedo!

Por puna eshte se shume njerez e kane pa ket' film dhe e dine qe fillo kshu me cuna interesante, dhe mbaron me ate qe t'sill me shkop po t'pa qe pi duhon apo han buke me doren e majte! smiley

Kshu qe duke e dit perfundimin e filmit, nuk mund t'mos i japesh t'drejte robve qe nuk kane shume durim per cunat interesante n'fjale! 

 

ej mroklle, neshti ne e kena dit qe injoranca nuk ka brina, po qe mos me pas torb me qene injorant, ket se kena dite vallaj. ja ti pershemull, un kur pash ket komentin tat mu mush menja top se injorancen, jo vetem qe nuk po ka mo kush turp me e qit n'pazar, po dun me ta shit ene per menim t'squt pale... ene kush, mrroklla!!

Por puna eshte se shume njerez e kane pa ket' film dhe e dine qe fillo kshu me cuna interesante, dhe mbaron me ate qe t'sill me shkop po t'pa qe pi duhon apo han buke me doren e majte!

he he he... te du fort!

ps. varianti "yne" i canak kalase ku e ku me i mire. per mu gjithnji.

smiley

Ej Emo, se na boni hallku rezil! 

Nejse dikush hoxhen dikush tjeter hoxhicen tha! smiley

po shifsha at grafikun e dojqe bankut, mrrok. direkt zanati... po me hajn duret ta perpunpj at graf.

po ke te drejte, secilit te veten, miku im. smiley

t'terheq vobulla posht kaj her.

Nje poezi Bektashjane...

 

For fourteen-thousand years I have been in love -
loved the poets.
drunk the Wine, known the Rapture.
I have been in communion with the saintly Forty -
and found myself oppressed.
But I am numbered amongst the blessed.

Often I have abandoned and rejected humankind.
I've been a singing bird in a remembered rose-bower.
For fourteen-thousand years as a butterfly
I flitted - and found a little Self
in a state of ecstasy.
At the Gathering of Forty I joined the blessèd band.

sa e bukur, kush eshte autori?

Eshte i panjohur autori,  keto jane balada te mocme popullore, bektashjane qe kane kaluar neper breza...

E kape ate vargun qe flet per Saranden?

I have been in communion with the saintly Forty

Jo, smiley e mendova tjeter gje krejtesisht ate varg...

Poezia e pare kendohet ne zona te veriut dhe Shqiperise qendrore(sipas artikullit), por une e gjeta ne anglisht dhe me pelqeu kaq shume sa nuk ma ben zemra ta pekthej

ke te drejtesmiley

Ja dhe nje varg poezie tjeter mbi barazine gjinore nga poeti Bektashjan,turk Yunus Emre (1240-1321)...... Shikoje ca me vemendje se ne c'vit ka jetuar

 

 

Let us all be friends for ever
Let us take and make life easy
Let us be lovers and beloved ones -
Nobody owns the earth.

kjo strofe qenka nje big oh!

duket si vllazerim pas luftes se 2te boterore, po te mos merret parasysh kur eshte shkruar

o shoki korrigjoje pakez se yunus Emre nuk eshte bektashjan,mos flisni kodra pas bregut..

 

Une nuk e di se si e klasifikojne vete turqit, se per ata bektashinjte jane heretike, ndaj dhe i persekutuan. E di si eshte kjo pune..Eshte alla Ballkance, se dhe greket ne anen tjeter i klasifikojne si greke, arvanitasit dhe gjuhen arvanite si dege te greqishtes. Eshte intersante se dhe Pamuk-ut ne ditet e sotme, turqit nuk e kane lene pa i vene stigma.

Yunus Emre se bashku me Kayan jane dy prej poeteve me te njohur Bektashinj. Emre i perkiste rrymes liberale sufiste dhe ndryshoi historine e poezise ne Turqine Otomane.

edhe njehere,sufistet nuk jane bektashismiley

sa i takon liberalizmit te Emrese ose Rumiut,nuk eshte tamam si perceptohet nga ne fjala liberalizem,me shume eshte ceshtje dimensioni shpirterorsmiley

Filloi EZEL - i.

Sufistet nuk jane Bektashinj?....Eshte sikur te thuash, evangjelistet nuk jane kristiane smiley

Sufite dhe Alevi (qe sot konsiderohen ende heretike) ishin origjina e Bektashinjeve dhe si filozofi i perqases asaj te Tao-izmit dhe Zen-izmit, te cilet jane te lidhuri se tepermi me natyren.

Interesant eshte fakti qe si fe u perqafua nga jeniceret e perandorise otomane

The 'heretical' Sufi Bektashi sect offers the conscientious the nearest to the way of life that Jesus of Galilee led (and hoped his followers would lead) that is institutionally possible for 'Christianity' or Islam in the 21st century.

 

Art te lutem ,sufistet jane tarikat(rruge) qe paresor kane meditimin dhe erudiconin por jane Suni(qe do te thote,besojne qe Muhamedi ka qene profet).

Bektashite(Alevite) ndahen ne dy grupe,1.ata qe besojne se profet duhet te kish qene Aliu dhe 2.ata qe besojne se kalifi i pare duhet te kishte qene Aliu

Haxhi Veli Bektashi mund te kete qene Sufi,por te kthyerit ne alevi konceptohet si devijim dhe aktualisht dervishet sufi nuk kane te perbashketa me alevite(bektashite).

Yunus Emre dhe Rumiu jane shume te dashur dhe te permendur dhe Rumiu eshte myxhedid(i zgjedhuri i 100 vjeteve) ne Islam,dhe nuk ben vaki qe nje i tille te ``ngreje krye`` ne pika te tilla.

 

 

Megjithese jam agnostik..Kam ca vargje "perla" te te njetit poet per "te mbinatyrshmin"

 

 

God permeates the whole wide world,

Yet his truth is revealed to none.

You better seek Him in yourself,

You and He aren't apart - you're one.

Cdo njeri eshte nje gjeni-thote Einsteini-"puna eshte te mos e gjykosh nje peshk sipas aftesise qe ka per te hipur ne peme"

C'renedesi kane te tjerat ketu: ku ka pure love, ka afersi me Zotin (lart ne qiell/thelle ne shpirt)

Dashuria eshte ligji me i bukur i fizikes, "i mbinaturshem dmth thjesht i panjohur objektivisht"

"me mire se e ka thene PF prishet: dikur ka pat nje faqe te fundit ndreqje gabimesh. Kaq, c'te thush me shume......

Emi po vi per nje gje te "vogel " po qe po e nis me kete qe ke shkruar .Nuk eshte ashtu si thote PF . Qendron Teknikisht si per gjithshka ne shtete NORMALE por KURRE krahasueshme me Lefqenine SOT ! Nuk eshte ashtu !

Mos lesho . Kadare di se cfare shkruan . As ngatron as ben sikur nuk e di . Di te zgjedhe shprehje qe te te vrasin "veshin " edhe teknikisht . Krahasimi e futja e Topes eshte Indiciua per te kuptuar se  Hatibi po "mastrubohet " ose per qejf tat do me na   fut "topin per shalesh "

Une jam atesit dhe nuk i pelqej Fare Fete si Dogma e subjekte Debati Inteligjentesh ne Fatet e Vendit . Jane Marrezite e KOHES ! Hatibi mbron me te drejte nje pikpamje te Huazuar e te Mesuar neper shkolla Fetare duke e ngatrruar Bindjen e tij Fetare me cilesite qe i ka falur Natyra per te thurrur Rreshta dhe ndoshta shume me mire , se shume me teper te Vleresuar me cmime sot. Por ai eshte MATRAPAZ Mendimesh kur shkruan PROZE .Ai nuk shpeton dot nga Laku Fetar . Ai nuk eshte hera e Pare qe vjen e komentohet...dhe ne se mba mend dikur po dikur thoje larg Duart nga Hatibi ...POET .Jo me shume . Me shume eshte nje qylafas Injorant e Spekullator si te gjithe perfaqesuesit e Feve SOT .

Mbaj pergjegjesi per kete qe them se e di qe mundet te filloje LEHJE .Por akti i shkeputjes se Shtetit nga FEJA eshte dhe treguesi i asaj qe keta nuk kane vend me ne asnje SHKENCE qe udheheq Njerzimin , pervecse ne Ideologji ku fatkeqesiht vetem Kohet e Fundit e kane kuptuar se nuk ecet me me Dogma . Kam bindje te plote se kjo PERLE me poshte do te ndyhej ne se do te duhej ta ndigjoje te lexonte duke pohuar Hatibin duke tundur koken ! Te pershendes !http://youtu.be/MmS-FR7fAaY

Hatibi ka qene dhe mbetet brilant packa baltes qe tentohet te hidhet paturpesisht mbi te. Ju te peshkut dini te mereni vetem me "islamin radikal" te autorit edhe pse shkrimi trajton tjeter ceshtje... e, nejse. Problemin tuaj ne fakt e cek nje nga komedianet me te njohur ne Amerike...paralelet i hiqni vete se jeni te mencur ju te peshkut...enjoy

minuta 2:25 deri 3:45 (anglisht)

http://www.colbertnation.com/the-colbert...

Cfare nuk lexon tek PPU smiley Nuk thone kot qe eshte e dhe Liqer edhe Pellgace ! Ka edhe qe i le  mendia pas  komedianeve  amerikane smiley dhe nuk dine te vleresojne komedianet Perla shqiptare si Habibi ? Dhe si nje komedian Brilant i shklolles se Derstiles se Xhibit ne vend qe te kritikoje "Shtepite Botuese " perse nuk vendosin faqen e fundit ne disa variante "ndreqje gabimesh  " makari edhe " korigjim kabimesh " smiley sic konstatoi me te drejte PF , etj etj na torollis sumen si cdo Komediant me IK si " antimazllemas " ?????  dhe TOPEN si piknisje e shtremberuar frymezimi erotik per gjetsit e Perlave xhibiste smiley

Ah po ju t'amerikes shani Hatibin sa ç'levdoni veten... 

Ne qofte se te jane erresuar syte ben mire te besh nje dush, te qeteson, mesiguri do t'kesh tjeter qasje. Po nuk reflektove pas ketij veprimi, dermanin do ta gjesh me veshtiresi, por do ta gjesh, gjithsesi kujdes me leximet se qenke edhe shume i ndjeshem nga suma..

mua me ka shqetesuar gjithnje kjo lloj injorance intelektuale kur vjen puna te orienti. 

e du italine si atdheun tim te dyte, i kam perpire te gjithe letersine qe lexoj ne italisht dhe anglisht por sa here me bie te lexoj letersi shqipe me vje pak turp kur e ndjej ate injorancen dhe friken per te thene se kane trashegimi lindjeje. ne shqiperi ata qe kane trasheguar mentalitetin bizantin e lindor ne kulturen e tyre pergjithesisht jane te tjere dhe jo muslimanet. musliamnet shqiptare kane ditur te jene tolerante historikisht. 

edhe ne nje debat tjeter e kam thene, ne tekstet shkollore, ne emisionet televizive, ne debatet "intelektuale" me pirro misha e ben blushi ka nje turp nga vetvetja. 

nese dikush do te jete i mencur, atehere ulet dhe i sheh gjerat nga shume kendveshtrime. dhe te dish te shohesh vetveten  me syte e te gjitheve atehere do te mundesh te ecish perpara. po ne kemi frike. jemi bere si femrat e keqija qe rrine e pispillosen para nje mashulli duke i treguar anen e bukur te fytyres, pa e vrare mendjen se si na shohin nga ana tjeter. 

 

metalist-pecist-islamist

ka dicka shqetesuese ky rrugetim ekstrem. deri te e dyta isha me ervinin pastaj te ajo e treta sikur na humbi.

Bulkthi, nuk na the nese librin e berberit e kishe gjetur vete apo ta tregoi Hatibi, dhe sa ka vajtur numri i qeroseve dhe sa jane bere berbere tek kokat qerose.

Pyet gjeneral gramafonin, antikun Odris, a Idrisin, gjithmone i gatshem te qjerre te njejtat thirrje nga ai disku i tij i prishur... e ngelur diku gjilpera ne mes te vitit 50 dhe 60 te shek. te kaluar... me shoke lufte e parti...aksione e vullnetare... tepke si ai PF - Pfffui (ja thone gjate?) qe propozon zgjidhje alla- SHB "8-Nentori"...nuk kane faje... dine me shume se aq... por jane zakone te vjetra... e bejne te njejtat gjera...bishti i qenit - tha! (ah nje batut filmi i vjeter... i ndez gjilperen Idrisit.. i shkon disku edhe tek vitet 80, te shek. te kaluar)... i pluhrosur disku i Idrist, pervetem se ne nje vend... atje ku e fshikellon kujtesen dita-dites per te nxjerre ndonje tjeter "batute" ... nga estrada... preferohen ata te Vlores o te Sarandes.. gjithmone te viteve 60, te shek. te kaluar... ora e Idrisit dhe e korit shenon 00:00 ... me ta ka filluar e do te perfundoj ky shekull... urra...urra!

smiley

Kujdes me Idrisin bulkth, se Idrisi ne keto ane eshte si Mao per kinezet.

per kinezet e satom! smiley

Bravo bravo drejtor, keshtu ka lezet.

E ceku bulkthi me siper, qe peshku eshte dhjere dhe me ato qe tha nenkuptoi qe eshte bere nje grup i zhytur koke e kembe ne groupthink qe perjashton kedo qe s'mendon si grupi ne nje menyre ose nje tjeter.  Pra edhe mos pelqimi i Idrisit eshte shkak per perjashtim dhe per te kercitura me sharje nga me ofendueset.

I_pakapshem, puna eshte qe peshkupauje nuk ben zgjedhje dhe po te bente ndoshta ne si shqiptare te mire do t'i vidhnim, keshtu qe te gjitha keto ankesa politike sa kulturore aq edhe administrative vetem sa helmojne cdo teme me helmin tuaj personal, dhe mua nuk me duket e drejte. Shoqeria njerezore, po edhe ato kafsherore, ashtu ka funksionuar perhere, me kope dhe me individe qe guxojne te shkeputen, shpeshhere duke iu qasur kopeve te tjera.

Te pakten bulkthi e ben sulmin pak me me stil, jo krejt frontal, ka neper te edhe ndonje kokerr kafe. Perndryshe eshte helm puro, I_Pakapshem, dhe ne alkoolin s'e marrim dot metilik.

Helm personal? Si qe kjo? Shikoji dhe njehere postimet me siper se nuk jam une ai qe ofendoj nga nena.

Leri egzagjerimet tropizma se s'po ankohej kush thjesht bera nje batute bashke me te qeshuren qe me dha postimi i bulkthit.  S'guxohet robi as te qeshe, se na dilka qe sperkat me helm temat.  Dengla!

.

Tani kur ti me akuzon mua se po sperkasin vendin me helm personal, dhe mua kjo me duket dengel, athere cfare te bej une?

E marre vesh cfare i referohesh, por duhet te shohesh postimin qe i paraprin atij postimi dhe asaj "ankese".  Qellimi im origjinal dhe postimi im origjinal ishte vetem te qeshja e te beja ate batuten, dhe as te ofendohesha e as te degjoja ty se si une sperkaskam helm personal e as te jepja shpjegime te sterzgjatura.

p.s. E meqe ra fjala te i te berit te bulkthit me stil, mos harro ishte ai i pari qe tha qe peshku eshte dhjere.   Nuk shoh ndonjefare stili ketu.

.

fajin e ka xha-xhai qe e perzuri nga blogu i tij dhe na u ras prape ketu si muti mbas kepuce. Hajde duroje prape tani.

lol

kam nje budalla ne lagje une qe kur pi, ben sikur di gjithcka e ben si i forte, ngre zerin andej ketej. Ne fillim robt bezdiseshin, por tani jane mesuar, thjesht tundin koken me pohim, dhe ja.

si muti mbas kepuce....eh te ishte me vertete keshtu smiley Gjeja me e lehte ..pas cdo shetitje i kishim fute nje te lame kepuceve . Ky eshte me keq se edhe pse perpiqen te mos ta shkelin e ta kapercejne fillon bertet  .... Pse s'me shkelni smiley

Une them le te bertase se eshte i nevojshem , eshte i vecante ne lloin e tij . Nuk thahet !

kerkoj ndjese per frazen. natyrisht ti nuk e merr literale, ajo ka te beje strikt me ty (kjo nuk ndryshon!) - ama per te shmangur cdo keqkuptim, kerkoj ndjese sidoqofte, dhe a priori nenen tuaj e respektoj dyfish ngaqe timen nuk kam.

nuk do ndodhe me!

nuk të bën mirë për shëndenë gjithë ky inat i akumuluar dhe artikuluar ndaj një komuniteti virtual, them unë. 

dhe unë të kam respektuar (në heshtje), kur ke thënë ndonjë llaf me vlerë.

 

ti po kape 50% te atyre qe thote idrisi, je i nerum! s'ka pse me u mcef mbas sintakses se tij. po kape gjysmat, je me fat, se nuk ke ku i gjen tjeter.

perndryshe rob farash lule dielli qe dine me bo fjali deftore (por me ë-të gabim, merret vesh) ke trecerekun e peshkut.

Andy pa nga dhoma e gjumit. Me sa dukej humori i kishte ndryshuar menjehere dhe dukej konfuz. "Kjo nuk domethene se s'eshte i ndyre", mendoi Miss Goeringu. Ai u ngrit dhe i erdhi dhomes verdalle. Me ne fund nxori nje gramafon te vjeter nga mbrapa divanit. U morr per nje kohe te gjate t'i hiqte pluhurin e te mblidhte gjilperat qe ishin shperndare rreth e rrotull dhe poshte pllakes baze. Ashtu perkulur mbi instrument u perpi i teri nga ajo qe po bente dhe fytyra i mori nje shprehje thuajse te dashur.

"Eshte makine shume e vjeter", mermeriti. "E kam blere shume shume kohe me pare".

Makina ishte shume e vogel e tmerresisht demode, dhe po te kishte qene Miss Goeringu tip sentimental do t'i kishte ardhur pak keq ta shikonte tek mundohej; sidoqofte, po i soste durimi.

"Nuk degjoj dot asnje llaf qe thua", i bertiti me nje ze me te larte te c'duhej.

Ai u ngrit pa i kthyer pergjigje dhe u fut ne dhomen e vet. Kur u kthye kishte veshur robdishambrin dhe mbante nje pllake ne dore.

...

E vuri pllaken dhe u ul ne cep te nje karrigeje shume te parehatshme goxha larg Miss Goeringut. Tingulli i gjilperes ishte shume i forte dhe marshi ishte "Washington Post". Miss Goeringu po ndihej aq ne siklet sa ndihet kushdo qe degjon muzike paradash ne nje dhome te qete. Andi dukej se po e shijonte dhe mbajti ritmin me kembe pergjate gjithe pjeses.

Bulktho, njifemi gje bashke?

tregojne njehere per disa kaçake ... te punesuar sic i thone "part-time" ..  zullumin ja kishin lene nates ... diten merreshin me pune te fisme ... si strehe kishin zaptuar nje peme... qe prej zaptimit s'mbahej mend te kish bere kokrra...por edhe me pare nuk dinte njeri te kishte dhene ndonje frut...qofte edhe nje lule..dikush rrefente se kishte pare gjethe...por ky ishte rrefimi i nje genjeshtari...opurtunist sic i thone...banoret e pemes (sikur avataret? mos me nderprit) kishin nje tradite te hershme... te kendonin te gjithe ne kor..askush nuk dinte se kush e kish shpikur..askush nuk thoshte pse kendonin...por ne oren 00:00 kur canga e mesnates dridheronte zemrat e te pagjumteve a gezonte te ligjte per marrezite e rradhes...banda e pemes fillonte te kendonte...nje ze..nje kenge...disa vargje: urra/urra/urra/maj pemes jemi na/urra/urra/urra. ... qe ta presim shkurt se Qerosi nxiton...ne rrengen e tij te dites Qerosi vendosi te shoh se pse keta kendojne.. e pyet njerin, ate ne maj fare: po pse kendon ore i uruar? ...ky i gjegjet se duhet te pyes tjetrin...e pyet me rradhe te gjithe qe e drejtojne tek tjetri..askush nuk di...ata siper i thone te pyes ata poshte...e ata poshte i thone te pyes ata siper... e Qerosi me mprehtesine e vete vendosi: do te pyes pemen! ... e germoi poshte saj dhe c'te gjente poshte saj? ... nje kufome njeriu me nje pllake ne gjoks qe shkruante: "ketu prehet nje euridit i panjohur...edhe pse njohu gjithe universin... per vete e per te tjere ai ngeli i panjohur...lum ai qe nuk e njeh se do te ngelet gjithmone i dijshem!"

Bulktho, te pyeta dhe njehere me siper. A njihemi gje bashke?

bulkth, cdo peme i mjafton nje idris, tha euripidi. po cdo idrisi a i mjafton nje peme, pyeti kori.

Pas ketij postimit shume InteliDjent te ores 23 e 57 u ktheva me siper per te gjetur perse Bulkthi shilurthi tarafutapurthi qe merzitur me mua smileyJa cfare gjeta me siper ku nje kriminel si Oidrisi ka prish PPU smiley

E keni dhjere fare peshkunpauje, i beni coka njeri-tjetrit neper poezi e proza, e mu si pleqte e krujes nuk pranoni tjeter kenge, ... nuk u merzitet me njeri-tjetrin.. e keni bere ketu si chatroom, te njejtat muhabete, te njejtin qendrim, e cuditerisht ju "pleqte e peshkut" jeni edhe nje mendje.... a nuk e vret pak mendjen? Sa vjen nje shkrim ju si me batare ... prisni neper frenxhite e kullave tuaja (te fildishta? jo, me shume te kashta!) viktimen e rradhes... ky shkrim tjeter pretendonte te percillte, e ju per tjeter gje diskutoni...

Me falni se e prura te plote po kush gjen ndonje mendim me shume se te TREDHUR apo te ngjashemn me ata qe su kap dot Koken le te ma thote se nuk po e kuptoj cfare Lidhje ka me temen ose prurjen smileyky shkrim tjeter pretendonte te percillte,...Po munde vetem kesaj permbaju "cfare pretendonte te sillte " po si paradhenie mos u zvarit tek verejtja teknike e PF , qe i pret ujin Derstiles per Larje Leshi e ku perfshihesh edhe zotrote bashke me zbuluesit e Perlave smiley

Dhe per qejf tat Bulktho , me sinqeritetin me te madh , bjer qofte edhe nje Mendim se si e kuptove kete prurjen e Hatibit  ,gjithsesi ne se ke kuptuar gje , dhe do shohesh qe nuk jam dhe aq i prapambetur . Dmth kam lexuar per kulturen arabe "Shenime per Lindjen e Mesme " nga sh Enver smiley ku cdo mazllem sot i botuar ne Shqiperi prej 92 eshte te pakten nen nivelin mestar te njohjes se kultures se Arabeve . Pastaj gjalpi ne Lakror eshte ...PPU nuk e rru jo per mu po per vargane si puna Jote qe me ngjan si ai shpartalluesi paranojak  me  xyz - smiley ...dmth PPU do vazhdoje ! 

Sipas recensës përcjellëse të botuesit, romani ka “sjellë në letërsinë shqipe, personazhe të njohura, ngjarje e data që të çudisin për erudicionin e autorit, njohjen deri në imtësi të epokës ku zhvillohen ngjarjet dhe të zakoneve, traditave, organizimit të jetës së përditshme e, në mënyrë të veçantë, të riteve e normave fetare që rrjedhin nga Librat e Shenjtë".

Meqe po merresha me dicka e me ka dale gjumi. Por citati i mesiperm eshte celesi i tekstit: jo vetem sic e shpjegon Juliani, se ne kemi probleme me cfare perkufizojme kulture, e aq me pak "tone", (si mundemi te diferencohemi nga nje tjeter, kur nuk e njohim ate, si mund te themi se jemi jo-A kur nuk dime, e ndoshta jemi jo-B?), cka behet e qarte ne fund te tekstit, ... porse kemi probleme me "pikat e references", kallauzet e injorances, si keta pseudo-euridite. Kujto perrallen me Berberin siper. Keta jane berberet (sqarim per Tropizmen), qe na japen mend per cdo gje. 

Keta njerez perbejne ate pjese te inteligjences qe krijon kulture, per mua e per ty. Fjalet e tyre jemi duke perseritur, ndoshta edhe stilin. E kjo duhet t'i beje pergjegjes, sidomos ne nje kontekst te tille te shoqerise se dijes, ku edhe nofka jote eshte ne google.

Ky eshte konteksti i me i gjere i problematikes qe ze artikulli. Ne nje kontekst me te ngushte eshte edhe ceshtja e nje "dije te humbur", e orientalistikes nder akademike. Ndoshta e asaj dije te paperditesuar te "Shenime per Lindjen e Mesme" te Enver Hoxhes, qe i la shenimet te lufta e 7 diteve, agresioni izraelit dhe Organizata e Clirimit te Palestines. 

Cfare shembulli jep pra ky euridicion kallp? Cfare kulture rrekin te krijojne keta njerez? Nga se? Kulturen e padijes, e injorances me siguri. Keto bluan njeri kur lexon kete shkrim. 

Ne perrallen e dyte shpjegohet se, meqe kujtimet kolektive apo simbolet kombetare (edhe euridite kallp) jane pjese e kultures sone, ndergjegjesimi vjen nga "budallai", ai i cili nuk denjon te perserise "padijen" ose "dijen e te pareve", por qe e kerkon vete... kuriozi.. edhe ky sqarim per Tropizmen...

 

Ore ke mendim ti apo ke mendimin e Lulianit smiley ....porse kemi probleme me "pikat e references", ...kallauzet e injorances, si keta pseudo-euridite. Kujto perrallen me Berberin siper. Keta jane berberet (sqarim per Tropizmen), qe na japen mend per cdo gje.zgjohet

Keshtu me shendetin mendor si JE Bulktho ?  Ke ndonje problem me te tjeret apo e ke si koment per prurjen smiley Futi dhe ndonje prralle tjeter se mbase zgjohet  edhe Fin... smiley

 

Oidriz, qenke n'formë sot. smiley

tregojne per njerin qe i hante suma fort... hamurabi apo hemorroide... se c'kishte..ndoshta edhe krymba... shirit derri a kali...shume u perpoqen t'ja gjenin...njeri thoshte se e ka zene majaselli...tjetri se ishte zene kaps qe kur kishte ngrene dy kile fara lule dielli...njeri i thoshte ta lagte venin me uthull te perzjere me shurre mengjesi esell...tjetri se duhet ta fishkellonte me hidhra...por ne fund i erdhi Qerosi dhe i tha: krrue ore burre i dheut e futi nje te dhitme!

Ja shikon ...drejt persedrejti tjetri , jo me dredha . Ka talent per pralla e per vaze i rrefen pa drojtje. Ploteson me komente e mejtime Vepren e Hatibit  . Po me mendjen  c'pune ke smiley  Flij o flij  . Mos u harxho per nje nate . Ketu jemi edhe per Inate , biles te na japesh munxat smiley Me kallot si je ?

 Si paradhenie , merr fryme thelle  dhe ....mblidhe pak se i ke leshuar fare per kullote smiley Po ke qene semure thuaj se nuk eshte turp .Te te le rehat te tregosh cfare prralle te duash pa te nderhyre , vetem duke te mikluar per aftesite e medha treguese e argumentuese ,  komentuese e sqaruesesmiley Naten ! 

 

  smiley

 Dmth kam lexuar per kulturen arabe "Shenime per Lindjen e Mesme " nga sh Enver smiley 

O i nerum prizren i trazum me zaranike smiley

Po eshte e cuditeshme o burre .Jane te se njejtes prerje . Absolutisht asnjeri nuk ka asnje mendim , absolutisht . Dhe po absolutisht te gjithe thone "kam mendimin tim qe nuk ma le Oidrisi ta shpreh " smiley

Mu me sinqeritet me vjen keq , se qe te kembesh ndonje mendim Kunder duhet , dikush te referoje dicka se ku e mbeshtet apo le te shtroje  qofte mendimin e vet . Ja dhe rregulli "mendimeve " te tyre , po e bi si skeme se eshte motamo ne cdo Prruje .Ketu perjashtoj  te perndertmen plot frymezim Lefkofe , qe eshte nje shkalle me lart sepse jep edhe diraktiva e udhezime si sh.Enver !smiley

Ja skema si funksionon p : Dikush  ka prure dicka ne kete rast Hatibi !

 Hatibi eshte Perle ...thote i pari tyre nen njerin prej nikeve  pa thene se per cfare e ka kete cilesim per prurjen smiley

Jo mo po nuk do Oidrisi ...plotson tjetri , si koment shtese per te zgjeruar kuptimin e prurjes , nen nje tjeter nik nga shumellojshmeria smiley

Ai e ka fajin , Oidriso , e ka dhi PPU ...shton paranojaku xyz , nen nje tjeter nik te shumellojshem smiley...

Ja me thuj o i nerum si asnjanes  .A kupto gjo nga kjo menyre bisede ?

Dhe po e myll kete shembull duke falenderuar adminat tane te nderuar qe vertete nuk kane ndonje Gjetje te re , pervec nje LO ... , po ama kane cytyr permbajtjen e ketyre te Cekes . Suksese ne Reforma te thella smiley

I nerum Oidriz ,pajtohem plotsisht bile bile shpesh zëvendësojnë njeri tjetrin ose dalin si këpurdha mbas shiut në temat e nxehta si me urdhër... Ama dhe vaj vaj s'ka shumë lezet duhet dhe kontra .Ndoshta shprehte një mllef të vjetër pas një mungese të gjatë ose ka menduar një rifutje të bujshme me shpat çveshur pasi peshkun e njihte prej kohësh..

 

si muti mbas kepuce....eh te ishte me vertete keshtu smiley Gjeja me e lehte ..pas cdo shetitje i kishim fute nje te lame kepuceve . Ky eshte me keq se edhe pse perpiqen te mos ta shkelin e ta kapercejne fillon bertet  .... Pse s'me shkelni smiley

Une them le te bertase se eshte i nevojshem , eshte i vecante ne lloin e tij . Nuk thahet !

 

Pajtohesh me kete?

Pakapo kjo nuk bën pjesë tek bashkëbisedimi im me Oidrizin ! Unë ju përgjigja asaj që ai më drejtoi mua (për kte paragrafin; mund të kishte thënë se janë si Shaban Qosja do ishte më artistike po ja që jo çdo moment mund të jesh artist). Nuk e kuptoj pse admini e ka fshi përgjigjen time pasi në ndërhyrjen tate kishte shumë agresion e padrejtsi në gjykim. Fshirja nuk është se ndryshon gjë  në mendimin tim. Nq.se do ndyshoje mënyrën dhe qëllimin e shprehjes po.

Edhe njehere se ngelen duke me fshire adminet, a pajtohesh me ate me siper? 

 

Idriz, ti e di qe une jam me parimin "plakut degjoi fjalen, por jo pordhen," dhe nuk te ve as faj qe indinjohesh pse te kane bere perfaqesues te ulurimes peshkiste (ne fund te fundit sintaksa dhe gramatika jote i kapercen kufinjte e cdo kolazhi per te merituar te quhet vertete origjinale).

Por duhet te them se ne lidhje me debatin ne fjale, po pjerdh ne drejtim gjeneral.

Bulkthi e sqaroi mendimin e vet, ceku ca pika qe une s'kisha as kohe as nge t'i cekja ne fillim, por qe i plotesoi ca edhe Spiritus. Nuk eshte problemi fare tek fleta e korrektimeve ne fund te librit, si pretendoi PF e ia mbeshtete ti me emigrantin; nuk eshte problemi as edhe tek gjykimi patronizues nga ana juaj qe mund te nenkuptoj ky lloj leximi: Hatibi gjynah, medemek, gjithe ai poet perfundon te merret me proza qe nuk kane ndonje merite me te madhe se sa nje faqe korrektuese ne fund te librit.

Problemi i vertete eshte se kultura shqiptare eshte ne grahmat e nje semundjeje fatale. Nuk mund ta quash dekadence proper, pasi kjo lloj dekadence presupozon nje lloj luksi te cilin kultura shqiptare nuk e ka gezuar ndonjehere. Eshte me shume projektimi i nje dekadence perendimore tek vetja.

Ja se si. Eshte e vertete qe identiteti i shqiptareve eshte europian, sic thote Kadareja, por sic ve ne dukje Hatibi, shqiptaret e kane me kollaj te identifikohen me jashteqitjet e kultures europiane, se sa me arritjet e saj. Kultura europiane ka qene ne gjendje sa ta njohe tjetrin oriental deri ne respektin me te thelle, aq edhe te tregohet superiore, ekzotifikuese, raciste, ndaj ketij tjetri. "Identiteti europian i shqiptareve" i perket ketij llojit te dyte te Europes. Tamam, tamam, "identiteti europian i shqiptareve" (ne thonjeza, por jo vetem per te cituar Kadarene) eshte identiteti i jashteqitjeve europiane te shqiptareve, nderkohe qe jashte thonjezave, identiteti europian i shqiptareve nuk ekziston. Shkurt, kultura shqiptare, apo me sakte elita e kultures shqiptare ka zgjedhur te emuloje dekadencen europiane, te identifikohet me plehrat dhe jashteqitjet e Europes, me "superioritetin" europian, me nje eurocentrizem qe projekton tek vetja vec te miren dhe tek tjetri vec te ligen. Ky eshte problemi i vertete. Kjo eshte Tragjedia Shqiptare.

Mirepo, meqe Hatibi nuk e pranon identitetin europian te shqiptareve, nuk do te thote se Hatibi eshte duke folur detyrimisht per afinitet kulturor te shqiptareve me lindjen. Shiko te bej nje analogji qe besoj se do ma kuptosh:

Ismaili eshte njesoj si Babasqapi. Megjithese komunist deri ne skuten me te zeze te shpirtit, Babasqapi eshte antikomunisti me i flakte. Po ashtu edhe Ismaili, megjithese shqiptaret kane qene pjese e Lindjes per milenia te tera, Ismaili do t'i nxjerre si anti-lindoret me te flakte. I vetmi ndryshim qe ka Ismaili nga Babasqapi eshte se nderkohe qe antikomunizmi i babasqapit eshte rol i pabesueshem ne skenen e vogel teatrale te nje politike cinike, anti-orientalizmi i Ismailit eshte vertete tragjik. Cinike mund te jene Blushi me Tupen perkrah Babasqapit, nderkohe qe Ismaili e Maks Velo besoj se jane heronjte e vertete te tragjedise shqiptare, ploti i se ciles, qe te permbledh ate qe thashe me lart, eshte ky: heroi shqiptar beson se e ka vendin ne panteonin e madheshtise europiane, dhe ben e thote cdo gje vetem qe te identifikohet si i tille, pa e kuptuar ne fakt se eshte duke zene vend ne nevojtoret e Europes. Eshte e njejta tragjedi me "te cmendurin" e Nikolai Gogolit, qe besonte se ishte Mbret i Spanjes, nderkohe qe dergjej ne biruca cmendinash.

lexo lexo nje cik me poshte ca behet, dhe leri dekadencat dhe projektimet. mase te hyn ne tru me pale te treta dhe efekte anesore absurdi i pafund qe ke thene me lart, me ato teorite me plehna kulturore qe nje Zot e di nga i psonis, o Lul!

Po ti the "e leme" smiley

Po ca me ha trapi mua per cic micat larte e poshte, o Cim. Akoma s'me njeh?

te thashe e leme se me permene kalin e katunarit pra!

sa per cic micat trapi duhet te te haje se ato jane qelbi i plages, kupton? simptoma. ti nuk e shef bacilin, OK, une po te them ja qelbi atehere.

tani duhet jod, ti me thu ajde lujm pak futboll te fusha e zeze, se s'ka gjo.

Te lexova LULIAN po gjere do gjej rast. Pak Fare .E gjithe e shkruara mbeshtetet ne Atipizmin jo vetem Tendin. Pretendimet se nje Hatib qenka i afte te zbuloje se kultura Jone po degradon dhe mund te rigjenerohet nga Kultura Mazllemase , ndoshta jane mendime qe ja vlejne te debatohen . POR ...fikse ...Kurre si patri apo matriar ...s'po e vazhdoj me zhargonin tim per TY ...si patri apo si matri...arkal ! Dhe besoj me kupton! ! As ke te drejte te marresh per dore njeri as te thuash se kush e ka mire apo KEQ !

Une e thash timen se ai Hatibi ,  bie ne Lakun e FESE dhe kjo e tjeterson ne Ide e ne Obkjekt duke e shndruar ne nje FETAR te devotshem te Kulturuar,  po ne Europe ! Per mua eshte shume e demshme per te , ne rradhe te pare , por edhe per sfera ku ndikon patjeter si njeri HIGH ! Thjesht se eshte i KAPUR ne Lakun FETAR! Dhe nderhyrjen time niveli Yt duhet ta kishte te qarte se nuk eshte per BEBUSH qe si kap dot ! Ti ke tjeter !

Pastaj per Derstilat e Xhibit , ku shquhemi te gjithe nga Pak si Multidijetare eshte tjeter gje . Po , mbase duhet pare mentaliteti qe ushqen mendimin se "jemi ne gjendje te Flaim per Shqiperine , Ballkanin , Rajonin e me Gjere ".  Lere ate Tufen e debileve qe shohin endrra me Delire Madheshtie sidomos verigen e tyre ate me ngerc ,  dhe ...ne se e ve veten  ne nivelin e atij veriges , BULKTHIT per kete rast , me fal po nuk kam deshire te kembej mendim me ty , pavaresisht se te kam cmuar dhe te cmoj ! Secili me te veten dhe po vendose keshtu kam deshire te vish  me NIK !

heroi shqiptar beson se e ka vendin ne panteonin e madheshtise europiane,...dhe kjo qe eshte piknisja nga duhet Vleresuar Hatibi e ca paloanti Kadare ,  te tingellon si ritem daulleje , po te te lexosh me lart per shume fraza . Kadare e ka vendin ne Panteonin EUROPIAN ! Topja maximumin e ka  me kategorine Tundesve te Dybekut , Fevzi Uturakut apo te tjereve ne rubriken YP XHIXHI qe shume kollaj pena e Hatibit mund ti perqase me Kadarene si Bestseller !

 

 

Te them te drejten, nuk u mora fare me pretendimin tend se "Hatibi bie ne lakun e fese," sepse mu duk i papjekur. Mu duk njesoj si ai komenti qe thoshte "poet-pecisto-islamist," apo si ndonje tjeter qe thote "greko-tosko-komunist." Me duket etikete, tip njolle ne biografine e Hatibit qe permendet per t'i delegjitimuar ate qe po thote. Edhe sikur te jete e sakte qe Hatibi eshte ne lakun e fese islame, ky eshte nje lak kaq i gjere sa qe nuk perben problem ne vetvete ne rradhe te pare, dhe Hatibi ka aq njohuri islamiste ne, rradhe te dyte, sa qe eshte ne gjendje lakun ta shtrije, ta lidhi nje cep me i shtylle nje cep me nje tjeter, e te kenoqesh ta shofesh duke ruajtur ekuilibrin me elegance mbi litar. Nuk po them se ty nuk te jep kenaqesi. Besoj se kur thua "bie ne lak" ke parasysh pikerisht efektivitetin e mesazhit, sferen e inlfuences, faktin qe lukunite do ia delegjitimojne llafin duke e etiketuar, se "kjo e tjeterson ne Ide e ne Obkjekt" per lukunine qe e lexon por JO PER TY. Por kete duhet ta sqarosh.

Këto spostime e deformime emërvendesh a konceptesh, të shqiptuara nga pika maksimale të kulturës sonë dhe të përsëritura ose të noterizuara masivisht nga publiku dhe nga personazhe a ente të specializuara në dekada, kanë një kuptim tjetër të fuqishëm – ai është vërtetimi i tezave të Ismail Kadaresë për identitetin europian të shqiptarëve, si thuajse krejt hermetik përballë ndonjë hamendjeje orientale ose islamike

Kjo eshte fraza Hyrese dhe ti e kushdo qe perdor KALEM e di shume mire se Fillimi eshte Gjetja me e perkryer e Prurjes. Dhe e kupton...........

Ja c'kam thene Une ...Mos lesho . Kadare di se cfare shkruan . As ngatron as ben sikur nuk e di . Di te zgjedhe shprehje qe te te vrasin "veshin " edhe teknikisht .

Besoj te duhet te rivleresosh nderhyrjen pasi une kur Lexoj te kam thene qe lexoj me vemendje edhe Gazetat e Murit ne Koridore ndersa ti lexon vetem ate qe do te thuash vete smiley

Une e di qe ti lexon cdo gazete muri ne korridore!!! Por kam frike se te ka mbetur nje huq i keq nga koha kur lexoje gazetat prere drejtkendesh ngulur gozhde muri ne hale. Te tilla gazetave nuk u merrej vesh ke kishin fraze hyrese e ke fraze mbyllese smiley Po s'ke faj, se edhe PPU i pret artikujt si per hale nonjehere smiley

Sa per tezen e shtruar ne citat, Hatibi thjesht sa po qahet ne lidhje me faktin se edhe hamendja orientale ose islamike, trajtohet si herezi perballe dogmes kadareiane. O Hamendje! Te kendofshin te mirat brezat, ishalla!

Po vazhdon me frymen Patri ..Matri ...dhe ne se ecen me do gjesh ca citate hatibiane qe mund ti perdorni shume mire per ne ate rruge qe ke nxire. Vetm nje gje  e vogel me kujtohet .Shkrimtari( Kritiku ) i Ardhshem ( vure vet emerin ) dallohej qe ne vogeli ( ose makari dhe ne vegjeli ) per nje Talent ...etj etj ! 

Ne se vazhdon keshtu me komente te komenteve si ai i njemije e nje neteve qe keni per "xhupkuq"per Pionerin e Vogel Bulkth  ose Bulkth , nuk eshte pergjegjesia ime qe ti ke filluar "avullon " Une nuk kam deshire te komentoj se si e komenton e xebeRthEn ti Hatibin .Une e kam te shkruaren me te zeza ne format . Ato hamendjet ka shume variante per ti komentuar por nuk kam deshire te vazhdoj me komentet e komenteve sepse eshte nje Teori e vjetruar qe nga Lenini me shprehjen "Nga libri del Libri " ( TM e ish berberit te Turizmit Elbasan ) !

Me thjeshte po munde ... Po qe se ke ndonje mendim Kunder mendimit tim per ate qe po shpreh se :

Hatibi eshte i zene ne Lakun FETAR . Ai nuk pasqyron Kulture Arabe ( Orientale ) ku dhe Feja ka vendin e saj ,  por Kulture Arabe ( Orientale ) Fetare ku Kultura nuk ka vend fare !....ashtu sic eshte shprehur ne kete Prurje ne edhe mund te vazhdojme pa shume xeBerThime dhe pa perdorur e zgjeruar te thenat e njeri tjetrit si vesi me i rendomte i mediokerve , me te cilat mund te formosh nje varg po aq te gjate mendimesh sa romanet e atij te cekuilibruarit me Bulkth!

Por po qe se fillon me paravolite se tu prek ndonje personazhi " Peizazheve .... " JE SHUME Larg me mua . Me ate kok pakapurin e ke te hapur te tjerresh Lesh gjith diten per klane e grupe , per keqperdorim te PPU e decibele sepse te gjithe jane te Lire e kane te drejte te jene nga pak ...... DUDI !

Edhe nje here. Hatibi nuk perfaqeson nje kulture ku kultura nuk ka vend fare. Ky eshte mendimi im. Nese ti mendon ndryshe, une mbetem I habitur pse.

Do te jap vetem nje shembull jo per te gjith Hatibin dhe jo per te Gjithe krijimtarine e tij sic dhe ke bere pyetjen. Dhe pas kesaj nuk do vazhdoj me duke te lene te lire te thuash si te mendosh se  eshte me  e arsyeshmja per JU . Nje parapelqim personal qe ne dasht smiley pranoje ne dasht JO ! Nuk  do ta desheroja KURRE te ishe ne nivelin e atij me BULKTH qe tregon perralla dhe vjen ketu me idene se ka fshataret e Vucidolit  qe e digjojne te habitur Pergjegjsin e Vatres se Kultures qe ka shkolluar Partia , , le me te atij ...pas kepuce , nje bufon i vertete nga ata qe misonin e vetem kane te bertasin "Me njifni Ju une Mue "

Dhe tani tek problemi :

Vetem nje nivel O R D I N E R dhe i nivelit fillestar ( per mua )  mund te mos kuptoje "hilene " e perfshirjes me kulture ne te njetin rresht e ne te njetin vleresim te Kadarese me TOPEN . Kjo eshte antikulture dhe si te tille ka dhe rryme shume perfaqesuese . Por une pergjigjen e dhashe per pyetjen me qe Ju mendoni se Kultura eshte me me vlere se antikultura. Te tjerat ose restua e artikllit per shpjegimet ontologjike apo saktesime +  Fetare ne rrenje , nuk jane ndonje kushedi pasi gjenden vetem me nje KLIK , gje qe shpesh e ben edhe Left me ...yyyyyy ne fund me qe ka Lice me ....yyyyyyy ne fund smiley 

Kulture do te ishte nje analize  diferencuese  e domethenies se KADARESE perse ngulmon ne kete perdorim emri ( qe realisht edhe eshte ) dhe ndryshe nga i TOPES qe eshte i nivelit te atij qe do kerkoje te sjelle ne Atdhe eshtrat e I.Qemalit . Kulture do te ishte nje analize e Vertet per menyren si Operojne Shtepite Botuese e Niveli Redaktoreve para se Botimet te shohin driten e Qarkullimit , ku me te verte PF ka bere nje verejtje cilesore. Kush ka mend e respekton pa Ju len vend budallejve Buklkth te spekulojne me dije te MbeDhaja.! Gjithashtu Kulture do ishte ne se nepermjet rreshtave me siper do NDRICOHEJ ose dhe KUNDERSHTOHEJ Ideja e Kadarese me Historine e Shqiperise si origjine e ngjizje Kulturash te pakten pa shume pretendime e ne nivelin e Kadrese apo dhe Qoses!! Kaq per Prurjen ...Je i lire pa mua te shprehesh si te duash qofte edhe me perbuzje !

Po shtoj , jashte teme , per ty nga UNE , me qe te "dhemb" Hatibi . Ndoshta dhe mua por Jo aq sa ty , per aq sa eshte paraqitur ne proze . A e ka ate Nivel Hatibi ? Ky eshte problem i tij , por gjykoj se ne se ai do te beje PERPJEKJE per te REDAKTUAR vetveten para shkrimeve duke u munduar sa te mundet me i spastru nga "bizantizmat" Fetare e sidomos Mazllemase , mund te paraqitet Dinjitoz si ne POEZI ! Dhe hap pas Hapi koha ben seleksionimin dhe i Jep vendin .Ndryshe mbrojtja e pakuptimte dhe vleresimet anadollake si "Hatibi eshte Perle " smiley mjaftojne per te thene ne stalle DERRASH !

Respekte dhe mundohu hiqe ate huqin e patronazhit smiley

Per ca shakara qe bejme me njeri tjetrin, nuk pres te keqkuptohemi. Per te tjerat, them se e lexojme ndryshe hatibin. Une nuk kam asnje pritshmeri ne lidhje me askend. Cdo tekst eshte objekt me vete. Kjo ben qe une te mos ndihem I zhgenjyer nga hatibi, pasi ne fund te fundit, kush trapin eshte hatibi. Teksti ka hile, e vertete, por kjo nuk qendron tek leximi krah per krah I tupes me kadarene, por tek analiza qe I ben teksti figurave kadareiane te avionit, e te tjera te ketij lloji. Hile, por ne kuptimin letrar te fjales. Eshte ceshtje stili. Niset nga dicka e rendomte si nje germe, per te bere nje kritike kulturore. Te tjerat, le te beje poezi, e budallalleqe te ketij lloji, me duken pa vlere

Lulian, ndjese qe po nderhyj, po s'di ku te kapem ne kete teme qe me thene te drejten eshte per gjynaf qe ka degraduar ne kete far feje.  Kishte (se s'ka vend me) ne kete teme per te diskutuar qete e ne shume pikepamje por s'qe e thene. 

Problemi i peshqeve me "prozen" e Hatibit s'eshte i ri.  "Proza" (lexo opinion, analize, rrefim) e tij e fundit me qeskat plastike le te themi u prit pakez ftohte.

Por qe t'i kthehem artikullit problemi qe pata une me Hatibin, eshte se ajo qe ve ti ne pah, pra semundja fatale e kultures shqiptare, nuk behet ose nuk shenjohet paanashmerisht duke marre per shembull "mekatet" me orientalizmin apo orientalogjine.  (Pa harruar ketu Tupen qe merret si shembull, apo ne nje fare mase edhe Blushi me ate roman.)

Zhveshur nga nuancat fetare, apo dhe nga perkatesia fetare, me thuaj nje bizantolog shqiptar, nje islamolog, apo dhe orientalog.  Po ashtu dhe "evropianolog" e me radhe.  

Pra qe ta permbledh idene, a mund te sillen shembuj te tjere te pasaktesive nga me te ndryshme qe behen ne romane per te bere nje analize te sakte krahasuese.  Pa u marre me dava Tupja.  Se sidomos ai rast eshte epitome e gomarllekut pa dallim lindje a perendim.  S'ka mbet shqiptar te mos kete degjuar, se gjysma kane vajtur ne Sharm-el-Sheik te Egjipitit per pushime. 

Ah po, neqoftese do te diskutojme euromanine, bujrum dhe per ate.  Thjesht, perqasja selektive e Hatibit, shembujt perfshire, per te dale tek problematika qe biem dakort une e ti, nuk m'u duk e gjetur. 

Po pse "zhveshur nga perkatesia." I mean come on, let's be strong badiouans here. There is no non-partisan discourse. Te kerkosh te kunderten eshte qiqra ne hell.

S'e thashe me tendence.  Ne kuptimin psh "orientolog" si Bernard Lewis* ta zeme.  

*me gjithe te mirat e te keqijat e tij.

Do thoje dikush, mbaje i cik frymen, mos lyp aq lart.  E mire, cereku i Lewis. 

Po ke moj, sa te duash. Vete Hatibi... Dritan Egro... po te tjere... Problemi eshte, sic thashe me lart, se orientologjia eshte subjekt dijeje qe shihet me percmim prej fodulli.

Jo se kam ndonje simpati per Tupen a Topen, por edhe Hatibi e thote se nuk eshte gabimi i tij, por i personazhit, i bere enksa per te treguar padijen tone per Orientin. Pra Tupja eshte aleat me Hatibin ne tezen e ftohjes se Orientit te shqiptareve, kur teza me e sakte do te ishte mbase ajo qe Orienti eshte ftohur ne b... prej kohesh, po ti besosh Falacit, qe kur polli a perqafoi Islamin.

Mund te me korrigjosh sa te duash dhe si te duash per Tupen, se as qe e lexoj dhe s'kam ne mendje te lexoj tregimet e Tupes.  

Por qe eshte gomarllek pertej te ashtequajturit gomarllik gjeografik eshte.  Se kusheri te personazhit kryesor qe do shkoje ne plazh te segreguar Arabie Saudite kush e di cfare halli ka.

Ndjese se eshte vone, por si u degedis gomarlliku mund te shkruhej nje "allasoj" tregim me kete detaj.

Eshte letersi e ne letersi gomarlleqet, teprimet, fantazite deri diku lejohen, personazhi mund te mendonte edhe qe ne Arabi do gjente plazhe nudiste. Po seshte ky thelbi i temes, thjesht e solla ne vemendjen e te gjithe atyre qe permendin Tupen qe ne fakt Hatibi nuk e ka me te dhe nuk e akuzon per "injoront". E ka me ata qe i duken si armiq te islamit, Kadarene, Blushin etj. Dhe per te qemtuar sa me shume shembuj qe i cojne uje te mulliri i argumentit te tij,  ngaterron me ose pa qellim lajthitjen (si rasti i tyrbes ne koke, qe te gjitheve do na kishte kaluar pa vene re besoj, jo se nuk e kemi aq haberin nga punet e Orientit) me padijen.  Por edhe sikur te ishte padituri gjithcka meton ai se eshte, mos nga dy tre shembuj duhet nxjerre perfundimi se ne qenkeshim ftohur me Orientin? Po te ndjekim kete metodologji, hajde marrim nja dy tre libra qe flasin per Perendimin e te kerkojme per ndonje gabim ne shkrimin e emervendeve. Cpune kemi ne me Xhedahun anyway? Po sikur te shkruanim Maço Piçu, ose Maçu Piço, mos valle jemi ftohur me inkasit? Po te doni ju jap titullin e librit te nje gjuhetari te njohur nder trevat shqiptare, ku kryeqytet i Suedise del Helsinki. Sigurisht nese Hatibi do te ishte ne anen tjeter te llogores, do ta merrte si shembull shume me te mire ftohme se ai i Xhedalit. Shume shume ky artikull vlen qe shtepite botuese te pajtojne Hatibin t'i hedhe nje sy ndonje libri qe botojne per Orientin se mos gjeje pasaktesi aty. 

 

po t'i qëndroje strikt analogjisë, do kishe thënë se Kadare, është lindor, po hiqet si evropian. Ama nuk e the... smiley

Identiteti i shqiptarëve, nuk është formësuar akoma, për mendimin tim. Nuk ka rënë në paqe diku, as me veten e vet, as me të tjerët. Fakte për këtë, janë shumë debate që i prekin shtyllën kurrizore asaj që mund të përmblidhet si "shqiptare". Debati për gjuhën zyrtare, debati për historinë e vonshme (akoma flitet për L2B, nëse ishin kuislingët kuislingë, apo jo?). Ky identitet modern, i pa ujdisur mirë akoma do të japë pasojat e veta dhe në kulturë. Jo më kot po kalojmë akoma! tranzicion, dhe ky i përfshin të gjitha fushat. Po të thuash se vetitë negative të tranzicionit, mund të përmblidhen në refuzimin, apo injorancën ndaj lindjes, më duket e pasaktë. As si etalon i dekadencës nuk mund të merret. Sepse është shumë e kufizuar si veti, dhe jo pak pa interes. 

Kadare, merr përsipër të tregojë rrugën drejt së ardhmes kombit të vet. Nuk është i pari shkrimtar që e bën, as i vetmi. Sot nuk janë shqiptarët evropianë, fëmijët e tyre nesër, do jenë më shumë se ta. Identiteti evropian, shpreh një vullnet, dëshirë dhe qëllim, për të arritur diku. Do i gjesh në çdo aspekt social të ilustruara ato qëllime dhe dëshira. Që nga vendosja e emrave sa më evropianë, që nga tarbjetet e reja të jetesës si evropianë, si qëllimin madhor politik për tu bërë pjesë e Evropës etj. Normalisht që kjo fazë kalon e surrogatizuar, aq sa vërtet mund të ngjajë me Boratin, kur pyet një grup njerëzish me ngjyrë "Hi people how can I be like you", por është ama vullnet i shprehur dhe i kudogjendur në shoqëri. 

Një diçka të ngjashme po kalojnë grekët, kur këtyre u kërkohet të evropianizohen prej elitave të veta filozofike. Ua bëjnë të qarta dhe dallimet se ku qëndrojnë, mes greko-lindorit dhe greko-evropianit. Mirëpo nëse për ta, përmbajtja e diskutimit, është relativisht cilësore, këtu del e kundërta. Më dukshëm shfaqet një rezistencë infantile e idesë se "jemi pjesë e lindjes me milenia". E ku hyn në punë kjo? 

Në çështje përkrahjeje të një mentaliteti të caktuar kulturor, nuk ka asnjëanësi. Nuk mund të jesh "as mish as peshk". Do zgjedhësh një set kulturor që të përshtatet dhe aty do operosh. Ose mac, ose windows. A, i vetmi rast kur përjashtohet përzgjedhja i njërës ose tjetrës, është kur predikon veçantinë. E merr përsipër të bësh një gjë të tillë? Se shqiptarët nuk janë as lindorë, as perëndimorë? Të paktë janë ata që e kanë bërë, si shembull hebrenjtë, po ata kanë traditë të veçantë për mijëvjeçarë, dhe janë trajtuar si të tillë nga "të tjerët", për një kohë shumë të gjatë. 

 

Kadare, merr përsipër të tregojë rrugën drejt së ardhmes kombit të vet.

nuk mund te di c'ka nder mend ai dhe a ben "bjeri pragut nigjo dere". kshu acik e haptaz fare ai thote qe je evropian kulturalisht, pa asnje medyshje, pa asnje ndarje apo kaverdisje, aty te takon edhe me Karl Line me qene, dhe keto te tjerat jane shprehimisht "ndryshk dhe cmers" qe pak po te krruhen bien lehte perdhe. Nga ty Jul, pres nderkaq,  qe te mos identifikosh fene me kulturen.

Dikujt  tjetri nga "vellezerit e gadishullit te madh" psh, nuk ke cfare u krruan me zumpare, gjithnji sipas ismailit. Ata jane te vertete (cfaredo qofte metali, xhingel apo i cmuar). Ne jemi "te lare" me tjeter gje, ose edhe me ndryshk, njesoj shkon puna. Ne pra jemi "te frrueshem".

Keto troc te thena prej tij, pa asnje ekuivok.

Të bëj një sqarim së pari, komenti im më lart, ishte për Lulianin. Faqosja e peshkut, e ka nxjerrë gabimisht si përgjigje ndaj argendis.

 

Nga ty Jul, pres nderkaq,  qe te mos identifikosh fene me kulturen.

Janë të lidhura Em. Në kontekstin modern, nuk janë të barazueshme, por janë të lidhura. 

Po ndjek një filofoz grek, shumë intrigues, që argumenton se rrënjët e mentalitetit, i gjen tek përkatësia fetare. Shkon psh dhe argumenton skizmën në terma filozofiko-fetarë. Për "filioque", që u bë shkas për skizmën, thotë se perëndimorët psh, kërkonin që "ndriçimi hyjnor", në një farë mënyre, të buronte dhe prej birit. Dmth edhe nga përkatësia humane e hyjnores. Kjo barazon humanen, me hyjnoren... tani, bëji lidhjet vetë, me humanizmin, demokracinë, të drejtën për të vendosur ligje me burim human që komuniteti tu bindet, me ligjet në frymë absolute hyjnore nga kanë burimin vendet lindore. 

Një gjë tjetër interesante, për të cilën flet ky, është dhe pranimi i tjetrit. Çdokush që i njeh vetes formën absolute dhe të vetme hyjnore (përkthyer vetëm unë kam të drejtë dhe asnjë tjetër!), shkon deri aty sa t'i mohojë ekzistencën me lehtësi jo të ngjashmit të vet. 

Mentaliteti shqiptar, sot për sot, nuk përkon me atë evropian, po si do i thoshit ju në Amerikë, "we are working on that". 

Mban mend që artikull dhe një hartë që kishe sjellë një herë, ku fliste për afinitetin kulturor dhe fetar, dhe lidhjen e këtij të fundit me prosperitetin e shteteve të ndryshme? 

Kjo është lidhja. 

 

Oranje, problemi nuk eshte se cfare jemi ne shqiptaret, se dihet ne jemi specie sui generis, puna eshte cfare duhet te synojme te jemi nese nuk duam te mbetemi keshtu si jemi, as mish as peshk, as Lindje, as Perendim, te perdorim shkronjat latine, sic ben kaurri, po ti lexojme nga e djathta me te mengjer, sic ben arabi. Mbi 100 vjet perpara ata burrat e mencur e ndane mendjen, te perdorim shkronjat e kaurrit e ti lexojme sic i lexon kaurri. Tani dalin ca donkishote si ky mjekra qe kane probleme me identitetin vetjak per shkak te droges  dhe ne tani rrime e nxijme kaq shume faqe kompjuterike.

Eh cer m'bot mer qafira. M'kthyt prap.

Nishtina, per hir t'transparences: un ke kafja e Hatibit shkoj sa here qe jam ne TR. Me pelqen atmosfera, e kom taku ca mjekrrosha teper te kondshem. Nuk ka pse me i pas frike. I here i kapa duke diskutu aferen Artan Kristo, ku nji pre FYROM-es, po thoshte qe ky Kristua ishte me zellshem sa duhej per shkak se ishte konvert i ri. Kto muhabete nuk kane te paguar..e i merr pro bono te Hatibi.

Nji kjo, e dyta: ktij shkrimi une s'i heq dot presjen se kur do t'luftosh 'anmikun' duhet ta njofish ma s'pari. Gafat e permendura ne ket ese jane dic me shume se lapsuse (mejtonj une). Tradhetojne injorance.

E treta: Ene Hatibi nuk o pa faj. Te intervista me Turqit deklaron etimologjine arabe te fjales shqip 'komb', kur ajo fjale eshte kryekeput me baze llatine e vjen prej 'kombi-nacion'. Ne kena mor rrokjen e pare, anglo-saksonet, frengjit e taljont kan mor te dyten. Per mu, nuk o se Hatibi s'e di ket gjo, por kjo tradheton preferencen e tij qe e do ta shese me hir e me pahir (gjithnji gjithe stil amo)

 

Safir Arnaut nqs s'ke ik, jam i interesuar nqs e di për mua s'është problem mjekra por, rryma. Janë wahibitë apo rrymë më e butë ?

Fjala komb ke te drejte qe ka rrenje latine, por nuk eshte kombinacion. Komb (com) dmth bashke. Pra Kombi-Bashkesia. Kombinacion vjen nga fjala latine Combini, qe dmth i ben bashke dy e  nga dy. Com (bashkon) bi (dyshe). Kurse Nacion vjen nga fjala tjeter latine Nacio (qe ka te bej me lindjen, pra i lindur). Ne shqip kombi shqiptar eshte bashkesia e atyre qe jane shqiptar. Nacion dmth te gjith ata qe jan te lindur ne nje territor te caktuar (psh brenda nje mbreterie) qe i lidh feja, gjuha etj etj.

Per nder, mu m'duket qe Vehabinjte s'i kap kurr gjalle ne konak t'Hatibit. Masanejna, mos u tut he burr..se jan 1000 vet vehabista s'u bo qameti. S'e kane gje marketingun hic (n'krahasim me Turqit)

Jo jo Safir se kam për tutje por në parim wahibit janë jo të komunikueshëm gati hermetik .Duke menduar se ne jemi jo fiks mbas disiplinës(të çdo fushe a lloji) dhe e zbusim atë mendova se rasti do ishte interesant me kte hapje .Sa për njimijë ...fara e keqe shtohet shpejt. Flm !

Paskan zbarku "zombit" tek PPU. smiley

Ku janë PF se as nuk jam vaksinuar kte vit.

smiley

They are everywhere! smiley

Ky nderrimi i stineve eshte i veshtire per disa. E mira eshte mos dalesh shume per peshk ne keto stinet kalimtare. Le qe ka hy dhe ky krapi kinez, qe kercen nga uji dhe te hudhet ne turi.

Qenka si ballgjani kinez që i hangu dhe bretkosat nêpër rezevuaree liqenet ku hyni si rasat e su shkul më.

Po shyqyr qe erdhi nje teme e tille ...Kishte kohe qe nuk kishin ardhe bashke smiley talente talente kjo dynja !

Kerkoj falje Prizren qe te krijova peshtjellim ne renditjet emerore . Me kujtove Policin qe na regjistronte emrat kur te vinim ne Rinas smiley

smiley po jo falje s'ke pse kërkon; faji ësht i imi që shkrova atë që mendova pa menduar se mund të isha me ndonjë listë dhe i prishja punë vetes .Pse se dija unë që ti je me cen.smiley

Kete punen qe komb vjen nga arabishtja e kam degjuar edhe nga te tjere qe mjekren nuk e kishin ne faqe, por ne mendje. Nuk e di nga vjen vertet, por ky perfundim " Thus, in order to define the very notion of the Albanian nation, the founding fathers of the Albanian nationalism chose precisely this Arabic word. I believe that the question of the relationship between Islamic culture and Albanian identity is very well represented in this symbolic example." me duket budallallek me brire. Sipas logjikes hatibjane, ne shqipe perdorim "nacionalist" me burim nga latinishtja e jo "kombetarist" sepse ata qe e donin Shqiperine, domethene memedhetaret, ishin ata per te cilet dielli lind nga perendon, e jo ata si Hatib gjakshprishuri qe u terhiqte kerraba andej nga dielli te pervelon.

qe mjekren nuk e kishin ne faqe, por ne mendje. 

Këta quhen trulesh

Bulktho hallall plako. Mo fol mo se i ke thone te gjitha. Tani lene gjilponen e ndryshkme (Odrisin) te ferkohet mbas diskut te thym e te njit qindra here (poetit te deshtuar nga maja flokut ne leshin e sumes) Emigrantit. Te tjeret qe mbeshtesin keta te dy, jane garnitura Tumi. E mer Ervin Hatibi. I erdhi dita spiunave dhe "poeteve" deshtake te nxjerrin komplekset e kamuflume duke te shajt ty. Selam alejkum cuna. Emigranto...mos qaj..do bohesh dhe ti...ma ka thone Odrisi.  Noten.

lale, ty t'flm per llafet e mira, po un s'di ca duhet me u bo mo vallahi - kujtova se i kisha maru ato hesape. ti po na shtro detyra te reja tani.

hej, shoku ervinit je ti? amon thuj qe s'je!

ene i gjo tjeter. pse gjithnji kshu si skutha ju? ose ose si minj halesh? nga ca keni fryk mer?

asiher drejt. gjithnji neper hije, me nickname dy ditsh?

 

No JU i nerum . . S'jane per ty ky lloj ! Une mezi i ushqej qe i qis nga vrimat ,  ti do me mi gjujt smiley Dashke ne qyl pa le smiley  Jane te asaj kategorise   "  edhe po nuk i shkele ne fund te rruges do mbash ere " dhe mo mu fut ne mes po te deshi L...e sumes qe ti ka Regjistru ai me lart smiley

Per kete me thua "shif ca behet me poshte" ? Po pse me "shoket" e Ervinit do merrem une? Vari leshte o burre.

p.s. shif te them nje gje qe ti ne fakt e di. You rub people the wrong way. I ke opinionet me decibel shume te larte njekohesisht dhe me esence ne krahasim me opinionet e te pakapshmit, bie llafi, qe ka vetem decibel. Ky decibeli i larte ne opinion eshte e vetmja e perbashket qe mund te kesh me Idrizin, PF, zotrules, mbase edhe mua, prandaj nuk eshte habi qe ju grupojne, nderkohe qe pakapi, per cudi smiley nuk e konsiderojne pjese te grupit. It's you. I had a problem in the begining, nese te kujtohet, por me vone e kuptova qe di edhe te terhiqesh. Mos e vrit menjen fare.

p.p.s. per bulkthin (dhe atavaret e tjere te tij) kam respekt sepse verej qe me piqen idete.

p.p.p.s gjella me peshk por peshku me karar.

ta thashe jo per kermillin, por per jargen. pra per modus operandin. eshte kulturore puna, Lul. si e tille e pa kompromis. Ver re, shiko qasjen, skuthizmin, hilene, shallvaren, menget e gjera ku nuk duket krahu dhe as drejtimi i goditjes, pabesia, fjala e lene pergjysem, nxjerrja vetem e cerekut te kokes nga muri, ndjenja e tarafit, ... cfare te kujtojne gjithe keto?

nejse, po i zbres kalit tani me ter mend.

ciao.

Cfare i bashkon realisht nuk eshte decibli i larte apo esenca, por dogmatizmi ne mbrotjen e historigrafise moniste, regjimit, trashegimise te tij etj etj.  Normalisht qe une s'mund te hyj ne te tille grupi.

Koha per xhihad plako. Ka ardh ditag juj ne fakt, ja do ti mbulojme te gjitha femrat me ferexhe, ja bejme bum. 

Selam alejkum cuna

Shqip nuk di te pershendesesh o shqiptar, apo ti ka thare trute ai zhagu i shkretetires...

Ku e paske nuhat o PF.Pa pa si dilka llafi. 

Eshte modeli prizreno . Sa e madhe paska qene ajo fjalia "Fle me xhandare ne gji "  Ta kisha dite qe isha kaq i forte e kisha rexu sistemin qe ne 74 vallai . Shif merr cfare thesaresh paskan qene fjete me "xhandare " .

Se ka thone kot ai ke konga  ...Te kisha pas o nji djal si Mema / pac me i hy Vezirit mrena ...or tie ...apo osht o plako smiley Keta jane ILAC para gjumit .Te dhjefsha mjeksine qe na jep Ilace . Keta jane si laksativ mer pa efekte ansore . Pak mundim vetem te zbatosh te shkruaren "Tundet  para perdorimit " apo eshte Regjistroje ....smiley

 

smileysmiley 

Tundet  para perdorimit " apo eshte Regjistroje ..

Të dyja shkojnë pa merak fare.

Nuk mund ti kap mire komentet teper te shtresezuara te komentuesve te vjeter ketu qe edhe njihen mire me njeri tjetrin, por thjesht desha te thoja se ndersa shumica e shkruesve ne mediat tona jane me agjende, nuk eshte cudi qe dhe Hatibi te jete me agjende, por per sa kohe agjenda e tij eshte cliruese, informuese, dhe aspak mashtruese, nuk shoh ndonje problem ketu. Hatibi kerkon te na beje me te vemendshem ndaj asaj qe projektojne "elitat" tona me ato qe thone, me gjuhen qe perdorin, me skuthllekun e tyre bajat e te shpifur. E edhe nese nuk ju pelqen agjenda e Hatibit, te pakten ju takon ti hiqni kapelen per nivelin stilistik te pakrahasueshem sot per sot ne mediat shqiptare. 

Lexoni psh shkrimet bajate "evropjaniste" qe publikohen sot ne mediat tona dhe do kuptoni sa i nevojshem eshte Hatibi per diskursin publik shqiptar:

 

      Europës, çfarë i ofrojmë?

Skenderbeun me K te madhe.

Agron Gjekmarkaj

http://www.mapo.al/2012/03/13/europes-cfare-i-ofrojme/

ose kjo tjetra:

Le te mesojme nga Ataturku

Dr. Simon Puta 

http://www.shekulli.com.al/shekulli/2012/02/29/le-te-mesojme-nga-ataturku/

ose:

Leter Hoxhes

Naser Aliu

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=112748

(botuar tek Shekulli por nuk e gjej linkun e atij botimi)

Cne kjo video qenka shumë e poshtër dhe rraciste.

perciptazi lexova ca komente, ca m*tin dmth  kjo hatibi eshte "shpirt i lire" ???? fuck off!

"shpirt i lire" qe  qorrohet mbas nji feje ne 2012 eshte komplet paradoks. Waste of fuckin time!

Hatibi ? ... Thjesht nje aventurier !

Hatibi? Nje budalla qe i kushtohet shume rendesi vetem perse dikur e ka permendur Kadareja. Megjithate nje budalla qe u lejua nga rregjimi qe po prishet me ameriken te hedh nje gure ne lume. Shqiptaret nuk kan bashkejetuar kurre me orientin. Lindjen po, por lindjen e bizantit. Orientin gjithmone e kemi pare te huaj dhe te prapambetur (kulturalisht). Se cfare lidhje kan shqiptaret me arabet nje zot e di....

Ora...tu ka thy akrepi, te ka ngel nga drejtimi anglise e te duket vetja Ingliz por harron ti qe zemrekun e ke bathorist..kupto ti? Megjithate rendesi ka qe perpiqesh te bohesh konteporan por rendesia kryesore eshte te mos quash budalla, dike qe as nuk e ka idene e ekzistences tende te mjere. Jo per gje po dukesh shume deficent. Hajt shnet e pare.

 Nqs ke ndonje gje argumentoje perndryshe kot qe e merr mundimin me mua.... po ruaj etiken kete rradhe...Qe eshte budalla e vertetojne budalleqet qe ka shkruar, dhe kjo kshu me kulture se mund ti thosha edhe ndonje gje tjeter. Shendet gjithashtu por me mend ne koke he te keqen, se s'durojme dot pordhet tona jo me te tuat.

Ore regjister po ti pse hudh guri e meçef doren.... Ne je burre dil e numeroi te gjitha te mirat e Hatibit dhe te keqijat e ketyre peshqve qe ti i sha.... ne mos gerric bythen andej kah ke ardhe..... Je bo tammom si ato hardhucat qe sa le dielli dallin e shulllehen mbi nai rrrase guri..... Ti mund te kesh idete tua fetare, mund te jesh iislamist me mjekkerr e pantalllona treçerekkshe, por ama kjo te jep tyy pplotesiisht te drejten qe te ndeshesh me keta ateistet e ketij forumi dhe po qe i zoti ti bosh per vete, ne mos edhe i here gerric sooomen anej kah ke ardhe. Fene e nderojne njerez qe kane bagazhin e duhur  teoologjik qe kane nje prerje e edukate qytetare te mire, me te cilet ke qef ti kesh kkundershtare, pasi kane nje llogjike, tyren, te ftohte, dhe dine te bejne debat....dhe te tille ka plot, dhe nder ta mund te futet edhe Hatibi..... por ama ne ndryshim ngga keta te shkolluarit per teologji, qofte kristiane e qofte muhamedane, te cilet edhe kane bere shkollen po per kete pune, ndarja e Hatibit nga tufa, me te cilen ishte ne start, e ben pak te ndryshem nga shume te tjjere, pasi ai ishte diikushii......

Nuk di a u shpjegova qarte me ty........ te keqen xhaxhai, mos na e bej pis kete blog.....

shikoje kte:

E mer Ervin Hatibi. I erdhi dita spiunave dhe "poeteve" deshtake te nxjerrin komplekset e kamuflume duke te shajt ty. Selam alejkum cuna. Emigranto...mos qaj..do bohesh dhe ti...ma ka thone Odrisi.

ja kush mbeshtet ervin hatibin, poetin me te mire te viteve 90-te. smiley

robi nuk e di qe po futi ne thonjza poetin nuk ka pse i thot mo deshtak, se  e deshtoi i her mo...

c'bohet asaj lagjeje i her, pa mir, se kshu gabxherrnash ka pas, ka e do te kete...

Lale ina mire, se kena Baba Mondin nashti qe na bekon dhe ne udheheq drejte rruges se Qabese.... Po se si e gjejne rrugen disa mer daj qe jon bo tamom si ata bubuzhelat qe dalin sa here qe nigjojne eren e bajges.....? hej tobestrafkullah.... 

Po po m'vika keq per Hatibin....... keshtu te kete katandisur edhe Shabani yne....????

ps

si ta dhjesin te gjithe keta qe e mbarojne komentin me selam.... ta heqin gjithe qefin qe ke per te shkrujt.....

po ti mos e merr si dhitje, se salam dhe salut kane te njejten rrenje !  smiley

shifi pak komentet e "argendis" - ishalla e kam germezu tamam. Ia vlen.

Me seriozisht :

origjina e fjales eshte semitike. Hebraishtja ka ruajtur formen me te afruar, shalom (paqe), arabishtja nje tjeter forme as-salam alaykum (paqja qofte me ty). Ne liturgjine kristiane njihet me salus, ose salveo

Paska pas pergjigje tjeter nga ky rrota dhe nuk e paskam kap. pah... 

Ja vlente te lexohej te pakten?

smileysmiley ke te drejte regjistrohu c'jane keto komente keshtu

Nga komenti i pare- Hatibi nje superyll tek komenti fundit-nje budalla.Midis dy ekstremeve derdhen rrembyeshem rropullite e  botes shqiptare.

Shqiptaret ne pergjithesi, dhe ata te Shqiperise ne vecanti, kane nje semundje qe rralle gjendet ne kete kohe kur informacioni eshte shume i lehte per t'u marr: injorancen, e cila eshte shkaktar i cdo te keqe tjeter. Kur njeriu nuk ka dituri te mjaftueshme apo te duhur fillon e beson ne perralla e mitologji, pastaj i mbetet ne qafe secilit qe e flet te verteten sepse i shkreti te gjithe jeten e tij e ka ndertuar ne rrena. Ky eshte realiteti i shqiptarve qe jane indoktrinuar nga perralla te Kadares, Blushit & Co., dhe refuzojne cdo informacion tjeter qe i servohet. Kur lexon shkrimet e ketyre njerzve qe bertasin sikur qeni i terbuar te jep ndjenjen se ke pune me kafshe dhe jo njerez qe posedojne inteligjence. Me pretendime se jane demokrat dhe te civilizuar por me vepra qe deshmojne se jane komunist dhe primitiv jane te gjithe ata qe akuzojne pa baze shkrimtarin e shquar Ervin Hatibi. Tek e fundit mendimi ndryshe eshte nje pasuri qe duhet kultivuar dhe jo te luftohet me kaq fanatizem sikur qe bejne kelyshet e Kadarese. Selam

ç 'do të thotë selam dhe a e di kundrapërgjigjen ?

Edhe nje here qe mundohesh te veshesh petkun e te moderuarit dhe te kulturuarit e qelb ne fund duke quajtur pjestaret e tjere te debatit "Kelyshe".

Pastaj si tha mesonjtorja jo ejvallah ne kemi fjalen tone te bukur shqipe faleminderit.

Jo selam miku im, ne kemi fjalen tone te bukur shqipe pershendetje. Fjale qe kuptohet dhe perdoret nga te gjithe shqiptaret, muslimane, katolike, ortodokse dhe ateiste. Po perdore Selam perjashton te tjeret qe nuk dine si te pergjigjen.

He me te lumte!!!!!

USLulian Kodra - 16 Mars 2012 - 04:05

Problemi i vertete eshte se kultura shqiptare eshte ne grahmat e nje semundjeje fatale. Nuk mund ta quash dekadence proper, pasi kjo lloj dekadence presupozon nje lloj luksi te cilin kultura shqiptare nuk e ka gezuar ndonjehere. Eshte me shume projektimi i nje dekadence perendimore tek vetja.

Ja se si. Eshte e vertete qe identiteti i shqiptareve eshte europian, sic thote Kadareja, por sic ve ne dukje Hatibi, shqiptaret e kane me kollaj te identifikohen me jashteqitjet e kultures europiane, se sa me arritjet e saj. Kultura europiane ka qene ne gjendje sa ta njohe tjetrin oriental deri ne respektin me te thelle, aq edhe te tregohet superiore, ekzotifikuese, raciste, ndaj ketij tjetri. "Identiteti europian i shqiptareve" i perket ketij llojit te dyte te Europes. Tamam, tamam, "identiteti europian i shqiptareve" (ne thonjeza, por jo vetem per te cituar Kadarene) eshte identiteti i jashteqitjeve europiane te shqiptareve, nderkohe qe jashte thonjezave, identiteti europian i shqiptareve nuk ekziston. Shkurt, kultura shqiptare, apo me sakte elita e kultures shqiptare ka zgjedhur te emuloje dekadencen europiane, te identifikohet me plehrat dhe jashteqitjet e Europes, me "superioritetin" europian, me nje eurocentrizem qe projekton tek vetja vec te miren dhe tek tjetri vec te ligen. Ky eshte problemi i vertete. Kjo eshte Tragjedia Shqiptare.

 

 

O Lul, meqe me pelqeu kjo qe shkruaje : po e vë "ne skenë" permes nje historie te vertete, qe e kam perjetu vete (dhe me duket se e kam tregu shkurtazi dikur edhe tek xha xhai):

Perpara 4 a 5 vitesh, Parisi organizoi nje mbremje-konference per ti festuar 70 vjetorin Kadarese. E po mire, ishin mbledhur dynjaja plot, salla plot, Kadareja ne krye te qoshes (dmth ne tribune).
Nuk di si del fjala tek Turqia dhe aderimi i saj ne BE (asokohe, nje teme e tille ka qene shume here më e dites se sa sot !).
E i futet Kadareja Turqise  smiley E beri lecke ! Seriozisht ! "C'do Turqia ne Europe ??" - gjemonte ky yni. "Te futet Shqiperia dhe Bosnja, po, eshte natyrale dhe normale, po Turqia ?? Mbas nesh dhe Bosnjes, ndofta, por para nesh, kurre ! Kurre te mos e pranoje Europa para nesh".
Mua personalisht me vinte turp (salla, e mbushur pothuaj vetem me shqiptare, me se shumti duartrokiste, per te mos thene qe ishte pothuaj e tera e bere per vete !); por edhe më qeshej si budalle me veten smiley 
Atij qe drejtonte Mbremjen, shkrimtar a akademik (nuk me kujtohet), francez e bir francezi, nje fytyre i vinte e nje i ikte (se doemos, ai ishte ajo qe thua ti me lart : ishte europiani qe e njeh tjetrin-oriental (Turqine, ne kete rast) deri ne respektin me te thelle, sikurse nese i do palla, mund te tregohet superior, ekzotifikues, racist ndaj ketij tjetri). Shqyente syte burri i botes tek degjonte me veshet e tij se si kete rolin e dyte e kish marre njeriu me emrin Ismail, nje shkrimtar shqiptar qe po e bente Turqine per nje lek ! smiley Dhe kur e pa se s'kish ç'te bente, ngriti syte nga tavani dhe i erdhi ne mendje se ... te nesermen mund te binte shi ! Me nje fjale, nderroi muhabet smiley
 

ps: megjithate, une ngul kembe ne mendimin tim qe e shpreha edhe me lart se, Hatibi me duket se humb kohe duke u marre me publicistike, dmth duke u marre me Busher dhe Tuper. Te shkruj o burr i dheut, te shkruaj nje roman, nje drame, ç'a te doje, por te shkruj ! Do isha i pari qe do e lexoja !!

salla, me se shumti duartrokiste, per te mos thene qe ishte pothuaj e tera e bere per vete !

e shef pra?

që ??  Qe ky ini bente ashtu se ashtu donte salla ??

ah, harrova te saktesoj qe salla ishte e mbushur ne masen 90% me shqiptare.

e mire, hic po Habili... smiley

anyway..

e megjithate emo, une te siguroj se ti do ishe i pari qe do qeshje me yxhymin anti-turk te keti tonit !! smiley

(Luli e ka kap tmerresisht sakt ket punen e projektimit te nje dekadence perndimore tek vetja; personalisht, nuk e kisha menduar ekzaktesisht ne keto terma si ai, edhe pse shembullin e melartem e kisha perjetu live ketu e vite me pare !). 

Nuk e kuptoj perse u dashka quajtur dekadence ajo qe Hatibi shume sakte e quan 'qasje popullore'. C'eshte kjo dekadence antiislamike e padegjuar ndonjehere?

Nuk Jane terma perjashtues. "qasje popullore" eshte term polemik. Ne terma te projektimit te dekadences, te emulimit te vetem aspektit formal te kultures europiane, eshte term gjenealogjik. Kaq. Nuk po thote njeri se ekziston nje gje qe quhet dekadence antiislamike, por se kjo dogma eurocentrike e identitetit te shqiptareve eshte nje lloj dekadence, nje lloj kalbezimi I kultures.

Me "qasje popullore" parafrazova Hatibin tek "çdo europian tjetër i thjeshtë".

Po ta shohesh me lupe, t'i detyrosh shqiptaret te cnjohin veten mund te duket si dekadence ne sensin e ngrenies se vetes, por, duke qene se institucionalizimi modern i kultures shqiptare eshte nje realitet relativisht i ri, them se behet fjale per parakulture (gjithmone ne sensin institucional) me teper se per nje postkulture. Me teper s'dime te ruajme se sa s'duam, me teper po vazhdojme te mos njohim se sa po cnjohim.

ato jane sperdredhje prej bishti hardhuce, vlla. edhe termat e perdorura jane shashka kur nje argument nuk mban uje ne "mish te vet". Dije ngaune pa terma fare: Nje kulture qe perveton, projekton dhe/ose ben te sajat plehrat e nje kulture tjeter, nuk eshte e afte te te marre jo plehra nga asnje kulture tjeter. Sepse pleher-lleku (cilesia) eshte nje njesi mbi-kulturore. Plehra islame shkon per mrekulli me plehren kalviniste! E njejta gje per majat kulturore.

Pende palloi te hapin ku te duan, por jo me mua.

 

e kisha dyshimin qe e kishe pare si hapje-pende-pallojsh kete pune... smiley 
Gjynah...

anyway... (po e perdor une kesaj rradhe)

une di te dalloj palloin krahehapur.

nuk kam pare ASNJE argument ortogonal deri tani nga ajo ana tjeter, pervecse klithma emocionale, dhe teorizime qe kapen me fodullekun injorant te kultureberesve shqiptar - i cili ne fakt nuk eshte asnje argument, pasi eshte nje pordhe e shprendare gjithandej - jemi po aq injorante edhe ne kultura te tjera, pa te kish mbet vetem orientlja, ku ma gjen.

i ben dem hatibit ta inkurajosh me shkrime te tipit "schminken" si ky. Xhedahu eshte Xhedah, sikurse puroja eshte nje puro, dhe jo me se s'ben nje penis i madh i murrme!

stalker

Ne fakt ti nuk e kupton situaten prandaj qesh, sepse ne kushte normale do ishte per te qeshur, por kur lind nevoja per te pasur nje yxhym anti-turk 100 vjet mbas pavaresise eshte per te qare jo per te qeshur. Eshte per te qare qe 100 vjet mbas ndarjes nga nje sundim jonatyror oriental te dalin zera qe kan si argument afrimin kulturor dhe shpirteror me obskurantizmin, me antivlerat etj etj.

Nuk jan injorante shqiptaret perkundrejte lindjes, perkundrazi e njohin dhe e kan soditur lindjen shume me shume, shume me heret dhe shume me mire se evroperendimoret. Argumentat tuaja me vjen keq ta them vetem tregojne injorance ne anen tuaj por edhe injorance ne pergjithesi se si po shkojne punet ne Shqiperi dhe se si mund te shkojne punet ne nje te ardhme te afert dhe te larget, te cilat padyshim parashikohen me mjeshteri nga nje shqiptar shume kokemadh* qe ty te paska bere per te qeshur - Ismail Kadareja.

ps. nje koke e madhe shqiptare, jo nje shqiptar kokemadh.

Nuk dua te harroj ketu te them qe po tregoni edhe nje injorance por edhe nje kompleks inferioriteti ne lidhje me perendimin dhe perendimoret.

tashti "e bere per vete !" dhe "se ashtu donte salla ??" sikur nuk shkojne bashke, apo jo?

"e bërë për vete" e kam perkthy ne menyre inkoshiente nga frengjishtja : "la salle était déjà acquise", pra sallen e dinte qe e kishte déjà per vete.

jo, por qe je ne kontradikte. Shqiptaret jan ata qe jan, jo ata qe do ti te jene ne lidhje me boten, me orientin, apo me oksidentin..

patjeter ! S'kam as me te voglin iluzion : shqiptaret jane ata qe jane ! Por edhe une, jam ai qe jam ! Ndaj dhe vi tek peshku apo  gjetiu : qe te me bejne me te mire, dhe ndofta, edhe une te bej ndopak mire (nuk di si ta them ndryshe kete punen e 'te mires', edhe pse e kam pa asnje gram konotacioni fetar)

Vlla a ka mundesi qe sinqerisht shume thjesht te me thuash cfare argumenti mbron? Me nje fjali, apo me dy, vetem shkurt dhe qart te lutem. Une mendoj qe ai citimi qe ke bere ti eshte komenti me idiot i te gjith komenteve ne kete teme deri tani, per vet faktin me te thjeshte se islami eshte nje fe e  madhe ne Shqiperi, dhe nje nder 4-5 fete zyrtare qe njeh shteti shqiptar.

Stalker, kush jemi ne t'i bejme llogarine e kohes Hatibit? Une e kuptoj qe ti po shpreh vleresimin dhe deshiren, por eshte nje vleresim dhe deshire kufizuese dhe njekohesisht zhvleresuese.

E ke drejt. Por per mua eshte vetem VLERESIM dhe DESHIRE. Nuk kam as edhe nje grimce zhvleresimi ne ate qe them. Nejse, ky eshte problem i komunikimit virtual, dhe nuk eshte ndonje problem i madh nese keqkuptohem.

Nuk besoj se te kam keqkuptuar, dhe me se pari nuk jam nisur per te te keqkuptuar. Por mendoj se gjithmone kur i themi dikujt 'pse ben llogje kavaje e nuk shkruan nje liber', 'ti je cun i zgjuar, pse nuk shkruan nje skenar', duket sikur ia njohim misionin njeriut ne jete, njeriut qe duhet te prodhoje kete e ate, per te mos cuar dem kete e ate qe i ka dhene perendia, per t'i sherbyer ketij e atij misioni emancipues e zhvillimor.

Ne rastin e Hatibit, qe eshte nje nga artistet me te spikatur shqiptare sot per sot, me e pakta qe mund te bejme, perpara se te projektojme, eshte te shohim mbrapa. Une per shembull nuk kam pare asnje nga ekspozitat e tij. Duke mos pasur pare asnje nga keto, si mund te them une se Hatibi me mire te bente dicka tjeter?

Dhe a mund te themi dot, perballe ketij artikulli, se 20 artikuj si ky jane me pak te nevojshem se nje roman?

Megjithate une te bashkohem ty ne kete pike: jam kurioze te lexoj nje roman nga Hatibi. Sa per dramen, "Republick of Albananian" e kam lexuar pak a shume si pjese teatri.

"Republick of Albananian" e kam lexuar pak a shume si pjese teatri.

te cilit une nuk e kam lexuar smiley  shame on me...

nje arsye me teper qe ke te drejte smiley

Per te vazhduar ne hulline e pyetjes joretorike te tropizma-s, eshte interesant perqasja e Kadarese me Hatibin. Sa do e pavend te duket kjo perqasje, Hatibi, si ze i ri i talentuar ne letersi, eshte promovuar nga Kadare.Por perqasjen e shikoj ne thirrjen dashamirese qe bejne adhuruesit e Kadarese dhe Hatibit si letrare, pra ne thirrjen per te qendruar larg  publicistikes dhe politikes, sa here qe pikepamjet dhe qendrimet e tyre per ceshtje te ndryshme, te nxehta faktikisht, dalin pertej pritshmerive botekuptimore. Eshte nje lloj si t`u presesh krahet dhe tu kerkosh te cicerojne brenda kafazit/kulles se artit. 

Pluraliteti ideve nuk duhet qortuar.Ceshtja eshte tek subversioni i sponsorizuar ne nje terren lehtesisht te korruptueshem.

E verteta eshte se te dy, ne raport me ceshtjet identitare, qendrojne ne sakje te kunderta.Hatibi eshte vetem nje ze i grupimit qe kerkon dameret orientalo -islamike  ne kulturen dhe identitetin e shqiptareve. Nderkohe ne kerkim te ketyre damreve prej 15 vjetesh ne Shqiperi punon fondacioni iranian Saadi Shirazi, Instituti Firdeus dhe revista "Perla"e sponsorizuar prej ketij Fondacioni. Aradha e studiueve te mbetur batall dhe ne boshllek me renien e ideologjise marksiste, i eshte futur me zell ndricimit te rrenjeve te lidhjeve historike shqiptaro-iraniane. Dhe sikurse thote A.Doja ne studimin e etij per bektashizmin "e. I vetmi synim i programit mbresëlënës të përkthimeve dhe botimeve si dhe veprimtarive të tjera kërkimore e kulturore është lidhja e myslimanëve të Shqipërisë me Iranin. Nën parullën e rigjallërimit të “kulturës së madhe islamike që S h q i p ë r i a   k a   t r a s h ë g u a r ” ,   i r a n i a n ë t   f i n a n c o j n ë   g j i t h f a r ë studimesh historike dhe sociologjike, synimi i të cilave është të provojnë se Shqipëria është pjesë e botës islamike."

Kush nuk e ka ngjyer penen ne kete qese qe financon bujarisht edhe afrimin e bektashizmit shqiptar ne gjirin e shiiteve iraniane.

i eshte futur me zell ndricimit te rrenjeve te lidhjeve historike shqiptaro-iraniane

 

Dmth shqiptaro-perse !
Do na bente ndeeeeeeeeeeeeeeeeeer !!!

 

ps: mos ti marrim me kaq emocion keto ngjashmerite albano-iraniane, ok ? Se fundja, borgjezi ka Teherani (e ç'a borgjezie se !!), borgjezi ka dhe Tirana, n'est ce pas ? smiley

Kultura orientale nuk duhet stigmatizuar .identiteti dhe kultura e shqiptareve duhet studiuar me objektivitet e pa komplekse.

Spiritus, ti do se s'ben ta fusesh ne terma shkencore diskutimin, por une nuk mendoj se kemi mes nesh eksperte te kesaj fushe, pra te influencave kulturore tek e tek apo te krahasuara ne kulturen shqiptare.

Ne terma joshkencore, me aq sa mundemi, cfare ndikimi te madh ke pare te kene pasur iranianet ne Shqiperine e sotme pertej ribotimit te Saadiut apo Firdeusiut? Ndoshta edhe ndertimit te asaj godine fort interesante ne rrugen e Sales (se emer tjeter s'meriton sot per sot ajo rruge e blinduar)?

Hatibi ne kete shkrim, dhe jo ne intervisten qe tentoi me dashje apo pa dashje ta devijonte biseden, nuk flet per influenca thelbesore, por per arratisje nga lindja (titull i sakte i Sulstaroves), sepse dihet qe me nje qe vrapon te arratiset nuk mund te besh dialog te shtruar e aq me pak shkencor. Pra Hatibi po flet per pamundesine e bisedes me Kadarene, Blushin, hajd mo edhe Tupen, nje arratisje simptomatike qe na karakterizon ne shume fusha te dijes dhe politikes, rendit sipas deshires: arratisje nga realiteti ekonomik (statistikat kallpe), gjinor (grate shqiptare i ke ne krye te parlamentit!), politik (anti-salizmi si e vetmja strategji), etj.

arratisje?

sa % e vepres se kadarese ngrihet mbi truallin kulturor te lindjes per te cilen po flasim? Guess tre here.

Kronike ne Gur (deri diku)

Pallati i Endrrave

Keshtjella

Ura me tre harqe

Prilli i thyer (pjeserisht)

Qorrfermani

Princesha Argjiro

Viti i mbrapshte

Te kuptohemi "trualli kulturor i lindjes" tek ne do te thote Turqi. Perandoria osmane shtrihej ne shume vende te lindjes dhe kishte nje mish-mash kulture. Mos te harrojme qe Bektashizmi i ka rrenjet ne Iran, e po ashtu dhe Baha'i (e ardhur ne Shqiperi pas 1990).

shto te lutem edhe pashalleqet e medha - kete perle unike, underestimated por te paperseritshme per nje letersi lokale, e me siguri dhe me shume se aq.

Ah, e kisha harruar smiley

Ke harruar edhe Dimri, Koncerti (arratisja nga lindja e kuqe, lindja e verdhe qe i bashkangjitet lindjes se  zeshket ) 100 vjet duke rendur drejt Europes.Kur do mbrijme?

Allahu eshte i madh.Filloni lutjet smiley

Jo tropizma, nuk po periqem per te futur diskutimin ne terrene shkencore sepse as mundem e as eshte vendi.Thjesht per ta mbajtur brenda disa koordinatave dhe referencave qe une supozoj se i njohin njerzit e kenduar (jo te hoxha) te ketij blogu. Librat dhe studimet aty jane per kedo qe deshiron ti lexoje .Mua me grish ne fakt menyra si perthyhen postulatet shkencore dhe perfytyrimet popullore ne koka shqiposh ketu e neper bote. Ketu perfshihen edhe ata te kenduarit tek hoxha qe ketu vijne me yrishe xhihadi.

Hatibi eshte ura lidhese sepse gjithmone dua te besoj qe aderimi ne nje religjion , ne nje mendje te ndricuar ka pak gjasa te degjeneroje ne fanatizem. Por puna eshte tek ai "laku fetar" qe permend Idrizi e qe duhet mbajtur parasysh. Pra tek kontekstet politike dhe prapavijat frymezuese. Po flasim pas 11/9 dhe perplasjes se qyteterimeve. Nga kjo pikpamje dhe kur kam parasysh ato fotot e qyteteve tone te fillimshekullit te 20-te, me ate mizeri xhamish, them sa gjeni kane qene dhe c`mendje ndritur ishin ata qe projektonin Shqiperine oksidentale mu ne zemer te Portes se Larte. Arratisja e Sulstaroves eshte nje metafore spektakolare e perpjekjeve dhe patologjive tona. Ti thua se kjo kemengulje per arratisje nuk mundeson dialogun e shtruar mes vetes dhe njohjen e vtevetes por kjo eshte pasoje jo aq e mungeses se kapaciteteve per te ndricuar historine, rrenjet, ndikimet kulturore, se sa patronizimi historise dhe instrumentalizimi i saj.

Sa per ndikimet e kultures iraniane/perse (si pjese e orientit te ftohur pra )  nuk jane vetem autoret perse te botuar por edhe misticizmi ku u ushqye Naimi, edhe bektashizmi qe ushqeu nacionalizmin shqiptar, edhe letersia e bejtexhinjve qe shkruan me alfabetin pers por...qe Kadareja e kualifikon si ciban ne kulturen tone tradicionale. 

Ceshtja nuk eshte se po truperohemi duke nxjerre  ne pah e ndikimet e kultures orientale , bizantine dhe otomane sic thote Alba me poshte. Gjeja problematizohet kur   identiteti kombetar , i krijuar ne nje mjedis me kater religjione, tentohet te reduktohet vetem ne komponenten islamike dhe orientale. 

Jam dakort me ty, kunder reduktimit identitar.

Sa per Iranin, po flisja per influencen sot, jo per ate te vjetren.

Dhe besoj se jemi te gjithe kunder patronizimit, duke e njohur si realitet por duke e kundershtuar kur na del perpara ne trajtat e tij zakonisht banale apo me te sofistikuara (them se Hatibi ka ne shenjester nje kombinim te ketyre trajtave, duke qene pakujdesia njeherazi padije dhe strategji dominimi) pa harruar se jemi subjekte dhe subjektive, sic ka theksuar diku me siper Luliani.

po per ne qe nuk e gjejme veten as ne xheda as ne peskara , ka ndonje derman? 

perse per te vajtur nga elbasani ne peqinsmiley i bihet nga gramshi?

deshira e madhe per te tjere lesh ,ka lidhje me traditen lindore?

 

Këtij muhabeti i thonë me tjerr lesh gjthë ditën. çvendosja e bisedës nga gjuha e kultura në islamizëm ( fetë nuk jan kulturë por ideologji ) ju s'bëtë gjë tjetër vetêm se i thatë mundësi disa zombëve  të shprehen këtu.

"fetë nuk jan kulturë por ideologji" Sikur!!!! 

sipas r qoses simbolet e psh bilbilit ne poezine e naim frasherit jane te ndikuara nga poezia perse.Per mire apo keq pjese te kultures orientale jane pjese te identitetit kulturor te shqiptareve.dhe nuk duhet te na vije aspak turp per kete e te perpiqemi ti mbushim mendjen botes se jemi europiane edhe kur behemi absurde.Ishte njehere e nje kohe kur orienti ishte tolerant e i perparuar vater e shkences ndersa europa digjte njerezit ne turren e druve.ndoshta ata mund te kthejne rruge e te rifitojne lavdine e dikurshme dhe menyra e tyre e jeteses te behen dominante ne bote.historia e njerezimit ka treguar se lavjerresi punon ne te dy krahet.

Ishte njehere e nje kohe kur orienti ishte tolerant e i perparuar

 

Une nuk jam dikush qe beson tek kulturalizmat, megjithate, nese do beja lojen e kulturalizmit, jam katercipersisht i bindur se : orienti, eshte shuuume here me tolerant dhe i perparuar se oksidenti !
Orienti eshte kjo harta e meposhtme : hiq vetem Ameriken e Veriut dhe Europen (po e gjete ne harte ! smiley )

A m'kuptove ?
 

Photo

 

Eshte e ditur qe Naimi ka qene i frymezuar nga letersia perse, kjo ska asgje te keqe. Dhe shyqyr sepse mund ti kete bere mire per veprat qe ka bere.. edhe qe ishte besimtar bektashi po dihet.. etje tj asgje te keqe ska te kesh frymezim nga e bukura, qofte kjo nga lindja qofte nga perendimi. E keqja eshte kur glorifikohet ajo qe te vjen paftuar, kur glorifikohet ajo qe te vjen me shpate, dhe ajo qe eshte e shemtuar... se hajde de te te imponojne bukurine me dhune, (edhe kjo e papranueshme), por te te imponojne shemtine?

Edhe europianet keltyren e tyre e perhapen me shpate ne dore per ate pune.Pastaj kultura orientale nuk ishte aq pas dynjase sa kujtohet.Problemi eshte se ne ne kete diskutim sillemi si ai fshatari qe ka zbrit ne qytet dhe ka turp te tregoje origjinen e tij.

Ti fol per vete. Une flas vetem sinqerisht nuk bej as hamendesime as presupozime se si sillen te tjeret, aq me teper ti vesh nje populli te gjith sjellje uniforme. Ishte s'ishte pas dynjase pune e tyre, tek ne erdhen me shpate per te sjell nje ndryshim rrenjesor, ne fe, ne kulture dhe ne race...Ajo qe mua me intereson sot, eshte se 100 vjet me pare, mbas 500 vjet sundimi lindor shqiptaret nuk kishin simpati per ate sundim dhe 90% e me shume e elites shqiptare ishin krejtesisht te mednimit se me lindjen nuk na lidh as trashegimnia kulturore e zakonore, as far e fis. 

...Ajo qe mua me intereson sot, eshte se 100 vjet me pare, mbas 500 vjet sundimi lindor shqiptaret nuk kishin simpati per ate sundim dhe 90% e me shume e elites shqiptare ishin krejtesisht te mednimit se me lindjen nuk na lidh as trashegimnia kulturore e zakonore, as far e fis. "

Prandaj deri ne momentin e fundit ata donin autonomi nen turqine.

Ne tere kete kuader diskutimesh per pro apo anti orientalizmin tone, duhet pare me kujdes e dhe historia e popujve ne pergjithesi. Historia na ka mesuar se ne trevat tona ka pasur dyndje te medha pushtuesish dhe jo part time, po me kohe te plote disa shekkullore. Keshtu qe nga perandoria Romake, apo ajo Bizantine, qe nga anzhuinet e fiset gotike, qe nga slllavet apo edhe turqit, e me pas me part time, serbe, italiane, austriake, franceze, gjermane, e me pas ruse, kineze, e tash se fundm panboterore, pa dyshim qe do te lene edhe gjurmet e tyre kulturore ne kulturen tone, apo e thene me gjuhen e madhe ka bere mpleksjen e kulturavve. Por, dhe ketu ka nje por te madh e tera kjo nuk eshte bere me deshira apo me dashuri, po e bere me dhune, biles po te citoj nga libri Kronikat e Tursun beut, ne kohen e Skenderbeut, jane bere kavaleta me koka te prera apo grumbuj me sy te nxjerre, vetem e vetem per te futur fene e tyre pushtuese ne popullin tone "te pafe" E kjo me padiskutim qe ka lene gjurme edhe ne kulturen tone, ne kostumografine tone, apo edhe ne eposin tone. E pra te gjitha keto mpleksje kulturore gjenden sot e kesaj dite ne tregun tone shqiptar si brenda ashtu dhe jashte kufirit. Por nje gje eshte fakt dhe i pamohushem, qe perkunder popujve te tjere edhe me te medhenj se ne, si Daket psh, ne nuk u asimiluam... ne bashkejetuam me te keqen, u pragmatizuam, ndoshta edhe genjyem per mbijetese, por ama nuk u tjetersuam.

Persa i perket "orientalizimit" tone une mendoj se e verteta qendron aty midis dhunes dhe vetive tonna per pak parllek, ose me mire per te qene te pare. Dhe kjo, pasi 100 vjet lufte postskenderbejane, osmanet e kuptuan kete veti tonen dhe i yshten sulltanet qe te na merrnin me te mire duke na ofruar ofiqe ne kembim te nenshtrimit. Dhe historia jone eshte e mbushur me te tilla raste plot e perplot, aq sa na u be natyre e dyte, dhe per nje moment e harruam nga vinim dhe kujt i perkisnim, po beme nje  amalgame iliro-osmane e ciila i rezistoi koheravve deri ne ditet e sotme.

ne kemi shume pak histori kulturore te ekspozuar si popull. dhe kjo vjen si pasoje e mungeses se deshires per ta zbuluar, si pasoje e mungeses se pergjegjesise se administratoreve tane per te punuar ne kete drejjtim, dhe se fundmi edhe si pasoje e "tradhetise kombetare" ......qe gelon ne mes tene per nje dore aspera........ per te mos e zbuluar kete teritor.. Une jam i mendimit se satudimi apo hulumtimi i sa e sa arkivave romake, te Vatikanit, te Raguzes, Sienes, te Venecies, apo edhe te Napolit, pa harruar ato te Stambollit, te Libanit apo Egjiptit me siguri qe do te gjenden shume perla historike e kulturore, qe presin vetem driten e diellit per te dale, e per pasoje ne haemi sot dhemb per dhembe me njeri tjetrin jo jemi orientale e jo oksidentale......

E une do t'ju shtroja ju peshqve te nerum nje pyetje.....

Si ka mundesi qe rreth 100 vjet pas vdekjes se Skenderbeut, me perjashtim te ndonje sulmi sporadik drejte Italise se Jugut, turqit nuk ndermoren ofensiva pushtuese nderkohe qe sulltanet e kishin si objektiv primar pushtimin e Romes, dhe renimin e katolicizmit?

Si ka mundesi qe po ne kete kohe filloi te formezohej dhe me pas te shperthente rilindja Evropiane, kur ne kufi ishte Turqia dhe gadishullli Balllkanik qe kishte qene mburoja e krishterimit te lihej ne harrese kur shume kohe me pare evropianet kishin organizuar me sukses 4 ekspedita te fuqishme drejte Jerusalemit per te çliruar porten e pare te krishterimit??

Prandaj ne nuk do rrreshtim se beri diskutime te tilla, te vazhdojme e te hamendesojme, kur vete ne jemi te paafte per te zbuluar rrrenjet tona dhe tua tregojme ne radhe te pare brezave e me pas edhe te huajve...... Ka shume shembuj qe ne Kosove jane gjetur gjurme te historise Ilire, e pak kush  merret me to, pak  kush interesohet per to per tu treguar serbeve se Kosova nuk eshte djepi i serbise, por djepi i dardanise.....

nejse se u zgjata pak, por me vjen shume keq qe i meshohet tezes orientale kur ne kemi qene te pushtuar njesoj me greket, por ama ata e kishin fene e tyrre dhe nuk u ç''kisheruan sikur ne....e po ashtu edhe bullgaret edhe serbet...

Por, dhe ketu ka nje por te madh e tera kjo nuk eshte bere me deshira apo me dashuri, po e bere me dhune, biles po te citoj nga libri Kronikat e Tursun beut, ne kohen e Skenderbeut, jane bere kavaleta me koka te prera apo grumbuj me sy te nxjerre, vetem e vetem per te futur fene e tyre pushtuese ne popullin tone "te pafe""

Duket se ato jane bere si ndeshkim jo si perpjekje per te konvertuar popullsine me dhune.sipas Ago Agaj ka nje fakt interesant qe psh popullsite e myzeqese te cilat jetonin ne fushe dhe lehtesisht te pushtueshme e ruajten fene e tyre kristiane ndersa malesore ne fshatra qe turku nuk mund te shkelte dot u konvertuan .Pastaj nese gjykohet sipas gjendjes ekonomike popullsite qe merreshin me zeje e tregeti dhe ishin me te pasura e ruajten fene.ato qe ishin me te varfra e donin te mbijetonin me nizamllek e nderruan fene.pra nderrimi i fese eshte problem shumeanesh ndodhi ne periudha te ndryshme kohore dhe nuk mund te jepet nje gjykim i prere.

Alba, po te lexosh kete librin, Tursun beu, e thote te bardhe mbi te zeze, te pafete ... pra keta te pafe, duhet te behen me fe dhe si te tille duhen nenshtruar.... e thote Tursuni, se vete nuk kam qene atje..... dhe sa per myzeqaret, ata jane te myysllimanizuarr te gjithe, por ortodoksit kane ardhur ne Myzeqe me pas, nga Berati e Korça.....

Kronikat e tursun beut ndersa kane vlere historike nuk duhen marre kallep.Eshte njesoj si te gjykohet pas 500 vjetesh fjala vjen per figuren e sali berishes duke u nisur nga librat e fahri balliut.

smiley

smiley

sa i keq! lool

Alba, tani Tursunin jo, Celebiun jo, Frasherin jo, Xhufin jo, po ke te marrim ne konsiderate, se edhe Skenderbeu po te ngjalllej per te rrrefyer bemat e tij, me siguri matematike do te dilte dikush e ti thoshte,  ...... ....jo, se nuk e mban mend mire te kete qene ashtu, po ka qene keshtu.......   dhe i tregon Skenderit ate qe ka bere vete Skenderi......

PS 

Xhaxha Tursuni, ka qene vete pjesemarres ne ato ekspedita dhe keto shkrime jane nxjerrre nga ditari i tij..... tani se sa i besuar eshte ai, vetem ti mund ta diskutosh mer daj.....

po lene dhe ti tani, mos na e prish at shijen me fahri smiley

 

thone qe stili i kronikaneve te sulltanit ka qene hiperbolues ndaj bemave te ushtrise turke dhe denigrues ndaj kundershtareve.njelloj si psh historianet e KQ te kohes se dulles kur pershkruanin luften partizane.Historia e skenderbeut e marin barletit ndersa ka meriten se e beri skenderbeun te famshem dhe e shpetoi nga harresa duhet marre me rezerva sepse ka shume pasaktesira.keshtu thone ata qe i kane studiuar me themeli keto pune se edhe une vete s'kam qene kur ndodhen.por shikoj qe ngjarjet e vitit 90 nje pjese te cilave i kam pare vete pershkruhen te derformuara keshtu qe per analogji ngjarjet e 500 vjeteve me pare zor ta marre vesh i ziu njeri si ka qene e verteta.

e verteta duhet aq sa hyn ne pune. Per me mrapa kemi fantazine.

Kjo esht radhe e punes smiley - po e keqja esht se kjo perdoret nga te gjithe.

Me i llaf, me diagrame te Venit, cfare kapim nga e verteta eshte prerja e saj me dobine. smiley

Pjesa qe njel masanej eshte nga "ashu o i muabet qe s'nokni gjo ju tjeret" e deri te shantazhi i qelbet njerzor.

Ka ca postulate kupton apo jo qe duhen vene ne pikepyetje si psh:

Feja islame eshte feja e pushtuesit dhe ne u konvertuam me dhune.

Nuk jam kondra por ka ca pikepyetje.Pse nuk u kthyem prape ne kristiane meqe fene islame e mbajtem nga zori e mezi prisnim te ktheheshim ne origjine kur iku turqia ?zogut 20 e ca vjet pas pavaresise  iu desh te nxirrte nje ligj te ndalonte perdorimin e ferexhese .pas 20 e ca vjet ateizmi ne 90 njerezit filluan besimin atje ku e lane e vazhduan praktikimin e islamit megjithese e quajme veten europiane safi e pretendojme ti bashkohemi BE.

Marrja me Tupen nuk i shkon seriozitetit te Habibit, por nga ana tjeter e kuptoj perse e ka bere. Tupja eshte personifikimi i topes shqiptare, apo koqes, dhe keshtu ka ilustruar me mire ate qe do te thote.

Megjithate, ndaj orientalizmit islamik, duhet fol hapur dhe besoj se Kadare ka merite ne kete pike. 

Albano ku e gjete kte term orientalizmi islamik . e para gjeografikisht vetëm një pjesëe botës arabe bën pjesë në lindje apo orient dmth vetëm ajo që quhet lindje e mesme ose një pjesë e saj.turqit, persët ,armenêt, kurdët, ne, grekët , sllavët nuk jemi arab.Kur flitet për orient s'bëhet fjalë për fe por kulturë e mënyrë jetese.Islami ka ardhur shumë vonë në orient ka dhënë por më shumë ka marrë nga kultura e popullsive të orientit. .Problemi nuk thjeshtohet tek feja.

Whatever...dilema e vezes; e polli orienti islamin, apo islami orientin. 

per mua perplasja eshte fetarizem sekularizem, refuzoj ta shoh ndryshe

 

 

Komenti im i fundit ne ket teme se u kthye ne terkuze..  smiley

Enjoy it

Ky muhabeti i te mirave te orientit eshte si puna e kulinarise. Erezat ne mase miligramike e bejne gjellen te shijshme, po kur i hedh me grushte te hapin barkun.

Erezat, Firdus, Khajam, Saadi apo Shiraz e bejne gjellen te shijshme. Po kur i fut edhe mjekrra te lyrosura e trecerek-pantolla te palara te hapet barku.

Orienti ka 1000 vjet qe eshte shterpezuar kulturalisht, dhe ka te pakten 400-500 vjet qe eshte kthyer ne moçal kulturor. Dhe kete fakt nuk e hedh poshte as gafat e gjeografise se orientit te nje personazhi libri dhe as "islamofobia" e Kadarese.

 

Kesisoj lloj gabimesh trashanike te atyre qe quhen "idhuj" te letrave shqiptare, duke filluar nga Kadareja, Tupe, Blushi,Misho etj, figura te tilla, jane glorifikuar deri ne ate sasi sa jane si te shenjte per shume nga lexuesit e tyre. Megjithate, kesisoj shtremberimesh ne librat, romanet, esete apo shkrime ne gazeta e ketyre qe permend z.Tatipi jane te shumta nese do te hedhesh veshtrimin andej kendej rrotull neper shume literatura. Kam pershtypjen se te tille autore si Kadareja, Tupe, Blushi, Misha etj, te udhehequr nga euforia, ose nga antipatizmi per "lindjen" nisin te shkruajne me mllef, por harrojne se mllefi eshte cilesi e urryer, mos sot neser. Ne vazhden e urrejtjes vijne edhe gabime trashanike, qe pak i kapin, ne kete rast e ka kapur Hatipi, ndersa ata qe i lexojne me devotshmeri, ose si persona qe shohin si "fenar ndricues", jane te bindur verberisht ne ato qe thone keta autore. Gjuha e urrejtjes e autoreve ne fjale, nga njera ane dhe mbizoterimi i perendimit ne cdo aspekt ne shoqeri, i bejne lexuesit naiv................. Autoret ne fjale jane te njohur per antipatizmin e tyre ndaj "orientit", dhe jo vetem, pasi doja te shtoja dicka edhe tek doktorret e shkencave te cilet ne botimet e tyre shkencore botojne gabime trashanike, te cilat mesohet ne shkollat e mesme. Besoj jo vetem une por, kush ka studiuar historine e mesjetesne gjimnaze, kur filtet per profetin Muhamed, i cili beri emigrimin nga Meka ne Medine e quajne kete emigrim haxhillek. Buuu, gabim trashanik si te ketyre te fundit, pasi haxhillek eshte ceshtje tjeter, dhe emigrimi njihet si hixhret, keshtu eshte kur nuk lexon qofte edhe nje cope broshure per kete ceshtje, do te gabosh njelloj si keta euforiket, Kadareja, Blushi, Tupe, Misha. Ah sa keq edhe doktorri i shkencave ra ne kete kurth, por besoj te gjithe jane drejtekendesha kendedrejte te cilet u intereson vetem ajo qe ndiejne dhe nuk duan tia dine per tjeter gje.

Djale, pak kujdes...Kadareja nuk vihet ne nje kategori me Tupen se le k@qen e namit...Kadareja vihet neper librarite e botes ne nje raft me Kafken,Servantesin,Garcia Lorken e shume gjigande te tjere....Edhe kritiken ka kush tja beje..Po ngeli kritika e Kadarese ne duar te Hatibit, mjere letersia thuaj

Po ngeli kritika e Kadarese ne duar te Hatibit, mjere letersia thuaj

Po pse keshtu?... Duhet nxjerre denimi me pushkatim ndaj konvencionalizmit pertacak, po c'ti besh thuaj.

Pushkatimin virtual atij ja ben lexuesi..publiku...Por lexuesi yne nuk ka nivelin e duhur te ndaje shapin nga sheqeri...Keshtu qe c'dokush mund te shkruaje ese apo krtikoje kedo ne kete rremuje dhe deficence intelektualizmi. Puna eshte se kritiku duhet te marre parasysh"ate" bagazhin e vete personal perpara se ti hyje kritikes se figurave si Kadareja...Hatibi te qendroje tek "ato" romanet e Tupes se Kadareja eshte ca kafshate e madhe per dhemet e tij qumeshtore....  smiley

Hatibi, ti biem troc eshte nje poet,shkrimtar deshtak i cili i ka hyre deges konfliktuale te kritikes thjesht per te terhequr ca vemendje dhe publicitet...

Nuk jam me ty Art..... Kritiken e kujtdo, mund ta beje kushdo, e kete te drejte nuk ja mohon dot akush askujt..... Edhe une, edhe ti, nese kemi mundesi, dell, apo edhe pasion mund ti bejme kritiiken si Kadarese ashtu edhe Pamukut apo Lorkes..... se keshtu siç flet ti, edhe ti, kush je qe kritikon baronet e "eurozones".......???

mire, sa per nje saktesim, nominalisht nuk ka kritiku ismailin qe i tha xhedal apo se kaptoi detin dhe e beri jemenin afrike - ka thene qe atij s'i ben gje kjo pune, por institucionet dhe redaktimin ama... lere lere, a thu se punet jan aq mbroth, sa s'mund ta prishim te jemeni muabetin etj etj...

ajo qe me ben mu pershtypje eshte sa "big of a deal" dhe "qimja tra" e ben kete gje teksti, a thu se vertet gabime/gafa si keto jane nje gje skajore ne shqiperi, ku nderkaq robt ne funksione te larta kulturore nuk dine as ku jane eshtrat e figurave te stermedha te kombit.

si dhe nuk mor vesh ket sensitivitetin e shpures supportuese qe bojn sikur i ke sha nga Arabija. Dmth sikur dikush ta bente Salzburgun ne Gjermani dhe kjo te ribotohej, kom nji siguri absolute qe pervecse naj romuzi para tekes se rakise, gje tjeter nuk do ngjiste. Po puna m'duket eshte tamom se na ke sha nga Arabija. Ene nuk mbajme ne aty, merr vesh. Tip kujt i sha Jemenin ti, a e di ca t'punoj apo jo, ta fus m'artikell krese dhe me nja 500 komente permrapa.

Dhe qershia mbi torte jane keto persiatjet mbas zukatjes se mizes, me tone disertacioni, dekadente-fosforeshente e me llafka te bukura ... krefur me kujdes-e...

Jo jo se nuk eshte fare ashtu, dhe nuk e kuptoj pse kembengul. Per shqiptarin (dhe kjo eshte tema, shqiptari) eshte identiteti evropian ai qe eshte I paprekshmi. Vetem se del ndonje hatib nje here m'hone e thote, kujdes, ti mos ia kerrcit mbrapsht te thuash se ketyre po iu ofendohet arabia. Eshte e thjeshte kjo pune: identiteti europian I shqiptareve eshte dogma, fal edhe kadarese, dhe jo e anasjellta. Keshtu qe nese ndjehet kush I ofenduar, ndjehet se u shahet evropa e jo arabia.

Per shqiptarin eshte identiteti evropian ai qe eshte I paprekshmi.

Eshte e thjeshte kjo pune: identiteti europian I shqiptareve eshte dogma, fal edhe kadarese, dhe jo e anasjellta.

Well, se po me habit edhe ti tani: mu me duket se nuk eshte dogme mjaftueshem!

Shiko Lul, se te kesh qasjen e duhur ndaj taboo-ve dhe dogmave eshte nje celes po aq i sigurte suksesi, ne mos me shume, sa edhe te qenit vetiu antietablor dhe reaksionar - por kjo me duket se eshte nje lloj mencurie qe ta jep vetem mosha, se s'ka mundesi tjeter; eshte raporti gain:risk, qe mbase e bejme tjeter here. Jane lexime te vajtura dem e disertacione te mbrojtura per dhjame qeni (ne rrafsh personal te uroj disertacione dhe karriere shkecore pa fund, te merremi vesh!) kur gjuajtja pas detajit qe kalon para ne tufe prej publikimeve te pafund atje perjashta, s'te le te shohesh "the bulk and the heart of the matter".

Por te peshku nuk jemi me i mbush mendjen njoni tjetrit. E rendesishme eshte qe une e mora vesh se cfare mendon ti dhe ti per mu.

Edhe nje te fundit qe te jemi te qarte per dallimin. Me u ngaterru salzburgu, ti e une bashke do themi, ueeee ca injorance, dhe do biem dakord per faktin qe eshte injorance. Ama me u ngaterru sharm el sheiku, njeri do thote, ueeee ca injorance, ndersa tjetri do thote, pse thu injorance ti, apo t'u sha arabija?

le te bim dakord qe ka nje hierarki injorancash Lul.

Kritiku i letersise eshte njelloj si kritiku i artit(figurativ), te mos i ngaterrojme gjerat ketu. Nuk po flasim per hobby,blogje apo shenime ditaresh..Po flas ketu per kritike te mirefillte arti...Nuk mund te beje Loni, karrikaturisti kritikun e Salvador Dalise apo Vetrianos.Megjithate po heq menjane kete ceshtje e kualifikimit intelektual te kritikut te Kadarese(qe per shume mjekerroshe eshte vene nen shenjester si islamofobik)...Mua me shqeteson ky fakti qe ate penen me te cilen ka shkruar Hatibi, e ka marre borxh andej nga arabia..

 

O Arti, pushkatimin ne fjale e kisha per ty nuk e di a e more vesh se me demek thenkje se Kadarea duke qene gjigand ne staturen e ku di une se kujt, na qenkesh i paprekshem. Ky qe konvencionalizmi (llokma) pertacak ne fjale. Neqofte se e perzgjat te politika merre vesh vete se ku del, po mbase e ke pikesynim te ndergjegjshem. Aq me shume qe Hatibi nuk u mundua t’i beje kritike Kadarese. Ti lere njehere ta provoje t’i beje kritike Kadarese masanej shihna se ç’del, apo qenka pune paragjykimi? Me e shumta qe beri Hatibi ne kete artikull eshte se u mundua te flase per qasjen politike te Kadarese qe gjoja s’ben politike, ben Kadareja politike qe ç’ke me te. Vetem me ane te Xhedal-it ben politike e çfare politike Kadareja. Hatibi them une me ndergjegje nuk e vuri ne pah se nga ndryshimi i nje shkronje mund po aq mire te arrihet te nje tip biçim “rotacizmi” i rrokjes se fundit te Xhedal-it, e q’atje arrin ne Xhelad, pse jo ne xhelat. E qe nuk i meshoi kesaj Hatibi e di vete, e s’na e tha hiç. Per hamendsim, mbase per asye stilistike mistike, mbase nga frika per debat te hapur politik... dhe ketu qendron mekati i tij. Gjysme-polici, apo gjysme-policorja, e Hatibit – s’eshte pako gje, eshte nentitull – ç’te jete valle? Se nga gjysme-policorja kalohet lehte te gjysme-polis-tika.  Po s’qe te thote se Shqiperi zeza po mundohet te hyje ne BE pa marre mendjen e gjysmes se vet, apo duke anashkaluar gjysmen e vet, apo se diskriminimi fillon te çjerrja e emrit, apo se ka nje gjysme shqiptare qe s’eshte dakort me hyrjen ne BE pa kushte e me the te thashe, apo si rebelim i nxenesit ndaj profesorit... ne fakt asgje nga keto e te gjitha keto ne te njejten kohe (sygjerime stilistike, bravo). Por ne gjysme-policoren e vet nuk u angazhua as te na thonte se ç’mendon ajo gjysma tjeter, si qysh e tek, me ferexhe apo pa ferexhe, me vajza te virgjera ne martese apo... gjera politike me nje llaf. Ngeli n’ate mirazhin mistik te vet e s’na tha gje. Bravo gjithesesi per ate qe pat kuptuar vetite polemike te mirazhit. Dhe fuck-off ne te njejten kohe se s’na tha gje te re, orientofobia e Ismailit (se me ate e pati, se pati as me Tupen e as me Blushin) s’eshte mister i madh, paçka se me i nderlikuar se kaq apo aq. Si presori dhe Hatibi nuk u angazhua taman taman. Njerit nuk ja lejon vetekenaqesia tjetrit vetefeja.

ndryshimi i nje shkronje mund po aq mire te arrihet te nje tip biçim “rotacizmi” i rrokjes se fundit te Xhedal-it, e q’atje arrin ne Xhelad, pse jo ne xhelat.

Xhedah -di ndokush c`kuptim ka? Mbaj mend ne femijeri perdornin fjalen Xhedall (Xhedal) 

Sshkruj dot gjagt se jom perjasht.

E ke nigju 'texhall' mqse ra llafi? Ia do orig?

Texhall-jo, se kam degju naiher. Di qe xhedall perdorej ne kete kuptim: mbete si xhedall ne kembe, femije xhedall/i prape. 

Nuk thashe aspak qe eshte i paprekshem, por nuk ka ngelur El-Hatiberat te bejne kritikun e Kadarese...Per faktit qe dihet boterish lidhja shpirteroro-fetare e Hatibit, dhe ne anen tjeter dihet dhe nje fare pro-evropjanizmi apo anti-islamizmi i Kadarese. Une duke pare vetem keto fakte ve ne dyshim "kritiken konstruktive" te El hatibit .. Kjo kritike automatikish do te jete e ngjizur me jatagane kundrejt "infidelit" pro-perendimor. Pastaj te kaloj ne anen profesjonale...Hmmm...Hatibi fillon me nje redaktim te thjeshte toponimesh dhe me pas i shendron detajet ne pjese te rebusit :"Ne kerkim te kultures se humbur orjentale"....

Une duke pare vetem keto fakte ve ne dyshim "kritiken konstruktive" te El hatibit ..

Me duket mua po ben te njejtin gabim prape : eshte me kollaj e besueshme e kunderta, pra neqofte se Hatibi do kish qene i te njejtit krah me Kadarene, eshte me e besueshme ta vije ne dyshim "kritiken konstruktive", duke qene se "perfaqeson" njefare ndjeshmerie tjetersoj mbase eshte me shume me aftesi per "kritike konstruktive". Ti me duket mua e paske problem te pranosh "principin" se nje pjese e mire e historise (e gjithçka shkon me te) shqiptare i ka rrenje te te lindja. Nejse.

Ne krahun e Kadarese?...Hmm

Kritikat artistike te ketij lloji behen nga elemente neutrale, sic e permenda me lart...Nuk mund te pres nje kritike konstruktive nga nje islamist kundrejt nje pro-perendimori dhe e anasjelltas..Dihet boterisht qe jane dy kulme te kunderta filozofikish dhe kulturalisht. Une nuk e kam mohuar qe nje pjese e historise sone ka lidhje me orjentin nga trashegimnia otomane. Po ashtu kam theksuar se shqiptaret nuk kane as me pak dhe as me shume trashegimni kulturore orjentale se fqinjet e tyre "kristjane" ballkanike. po ashtu nuk mund tja atriboujme ekzluzivisht prabambetjen tone kulturoro shoqerore orjentalizmit. Ka qene struktura preberese jone shoqerore/klanore, e cila ka ekzistuar perpara se orjenti te hidhte kembet ne Ballkan. Kjo strukture perberese eshte po aq e lashte sa vte historia jone si popull. Te fillosh kerkimet per Atlantiden e humbur te orjentit neper rruget e Tiranes eshe utopizem prej te marri..

Art kur thua se "... se shqiptaret nuk kane as me pak dhe as me shume trashegimni kulturore orjentale se fqinjet e tyre "kristjane" ballkanike." me duket se nuk je korrekt me te verteten historike por edhe ate aktuale.  Greket dhe serbet nacionalizmin e tyre si ideologji dhe levizje clirimtare per shkeputje nga PO, e strukturuan mbi perkatesine fetare ortodokse, te dallueshme nga feja islame.Ky ishte avantazhi i tyre. Kurse tek ne puna qendronte ndryshe per shkak te tre religjioneve.Trashegimnia otomane  ishte me e madhe po ti referohemi popullsise myslimane dhe, per shkak te kesaj por jo vetem, gjurmet e kultures orientale tek ne ishin me te dukshme dhe me te gjera. I gjithe debati rreth dikotomise Orient-Oksident, Lindje-Perendime-pra c`ka jemi e ku vemi-   rrotullohet dhe pengohet ne perberesen muslimane te identitetit tone kombetar dhe peisazhit fetar dhe kulturor.

Eshte interesant se si ka evoluar ky diskurs. Rilidasit adaptuan qasjen me te drejte per kohen:feja e shqiptarit eshte shqiptaria. Debati Orient v.Oksident u projektua si teknologji e Nacionalizmit dhe mevetesise nga PO.

Ne vitet 30, diskursi Oriental v Oksidental i neoshqiptarizmes  (Maloki, Merxhani etj.) u zhvillua ne terrenin kulturor. Madje ishin keta qe ne shkembim te frymes liberale, lartesuan Zogun si "Monarkun e ndritur" te oksidentalizimit te Shqiperise.

Pas 90, diskursi Lindje-Perendim rikthehet fuqishem. Kete radhe dikotomia merr formen Lindja sllavo-komuniste v. Perendimi/Europa e rigjetur.Europa kthehet ne fetish. Diskursi qe  kulmon me polemiken Kadare-Qose per identitetin e shqiptareve, po ta shkosh me vemendje ,pertej retorikes per integrimin europian, sherbehet si teknologji e luftes se eger per pushtet. Shiko psh sesi Berisha,Topalli perdorin  kete teknologji per te skualifikuar kundershtaret politike  me etiketimet haxhiqamilist, hamza kastriot etj.

Ajo qe ka acaruar situaten eshte tendenca katolikocentrike si shprehje e eurocentrizmit shqiptar. Kujtojme ketu debatet per Nene Terezen, deklaraten e Moisiut se po ti gervisheh pak muslimanet shqiptare do te zbulosh thelbine  tyre te krishtere. Pra ka nje qasje radikale per ta vizatuar identitetin shqipetar, ne funksion te integrimit europian,  si perjashtim dhe opozicion i komponentes islame. Ketu fillon reagimi i Hatibisteve apo jazexhinjve mbrapa te cileve pastaj rrjeshtohen poture trecerekshit. Nqs psh europianet do ti kerkonin Hatibit nje "foto" perfaqsuese  te identitetit shqiptar, ai me siguri do t`u dergonte ate pamjen e qendres me Xhamine ( per ironi xhamia eshte aty dhe nuk futet dot ne thes) dhe Skenderbeun-atletin e Krishterimit. Kurse po t`ja kerkonin kete foto Kadarese apo Plasarit, fotua do permbante Skenderbeun, Nene Trezen dhe Katedralen Katolike.

Kjo eshte ecenca e shkrimit te Hatibit per ftohejen e shqiptareve me orientin. E thene me troc, kjo qasje europianiste perceptohet dhe bie pak era islamofobi. Sepse per ta mbyllur, ndryshe nga shtet kristiane ballkanike, kemi nje konfiguracion tjeter religjioz ne Shqiperi.

I gjithe ky zell per ta vizatuar veten si europiane ka ne thelb vetedijen per joeuropen brenda nesh, e cila sipas Qoses shprehet permes mbetjeve te :

despotizmit oriental, tribalizmit primitiv dhe totalitarizmit komunist ne identitetin tone te sotem. 
Pa i kuruar keto , ne Europe edhe kur te arrijme me trenin e fundit, prape europiane te cuditshem do mbetemi. Por teknologjia e arratisjes dhe instrumentalizmi historise nuk na le te dialogojme me veten, te njohim veten dhe mesojme nga historia.

doktorret

ehh

...nese gjuha eshte shperdoruar

njerezit skane ku te vene me kemb' e duar

thoshte konfuci

lart

nuk ngjitet çdo lloj llafi

poshte mbesin

tubuar neper jetimore

shteterore

kembezbathura

per te provuar te mardhura

si nje vrime çelesi

kepucen tek te hirushes:

populli,populli eshte thembra

e akilit te gjuhes

qe fshehin matane kepuces

poetet dhe deputetet

qe kane, siç dihet

mandatet e perfaqesimit

nga populli

(rropulli-rropulli)

populli

ky gjitar naiv

nenujor/qumeshtor

qe u jep e merr fjaleve

kuptimet e veta

me forma hip!

dhe hop!

te lehta

flluska mbijetese te gjenerates

cit mbushur

si konserva

me fryme nikotine te nxehta

poetesh te vdekur me faqe te zbehta

apo vikama tribunesh neper jerm

fillimisht

pushteti rri fshehur-

pret

ne ndonje term

siç trendafili pret

symbyllur

brenda

ne gjemb

(te rubaires)

pushteti-ai qe buron nga populli

(psh ai i rrogozhines)

dhe i perket populli te magjepset

e tia jape pushtetin atij

burri

qe u dha fjaleve

kuptimet me popullore

neper dekore dhe pervjetore

reklama bindese per brisqe rroje

graffiti ajrore satelitore

ne antologji xhepi a dore apo

neper iso pasthirrmash

fushate zgjedhore

(Paqyra e Lendes, ***ff.68-72, Ora 2004)

O Hatib ske turp qe meresh me Kadarene? Dhembet e tu jane qumeshtore per tu mare me Kadarene. Keshtu thojne keta te PPU-se. Harrojne keta bythecerit se me "Kicat" e tyre te kane hedhur poshte ty (qe meqe ra fjala ste vijne as te pantallona trecerekeshe) e deri te Kadareja qe i vijne maksimumi poshte thembres. Jane te kompleksuar keta Hatibo. Sikur i ka zgjedh njeri me dore. Njoni me i pjerdh se tjetri. Pale kur hiqen si tip analistash dhe kamuflojne inatin dhe shpirtvogelsine. Mundohen te shkretet po ja ben Muuuuu, i pellet shpirti.

deshira e madhe per te tjere lesh ,ka lidhje me traditen lindore?

smiley

Nga inati prej dashurise i Dores qe deshte ta kafshonte ngase e ndjente se po e humbte (however, Dora, vertet e vleresoj ndjenjen dhe sinqeritetin ne te shprehur) tek keta qe e paskan kryqezuar se paska lene mjeker shume te gjate dhe qenka bere, larqofte, islamist, tek keta te tjeret qe vijne e mbrojne duke thene si replike "selam alekum"

Po normal qe tradite lindore, se ku i gjen keto ne perendim, kete hapje si vaji ne lakra pa lidhje, kete mungese tolerance dhe rrespekti per tjetrin? Hatibi pra ka fituar argumentin pa e shtjelluar tamam (thjesht duke u kapur kryesisht tek gabimet ne botime/njohuri), ja shiko komentet ketu dhe ne tema te tjera, po dhe bisedat ne kafe dhe sebepe, dhe del i fituar argumenti i Hatibit. smiley

Megjithate kishte komente, si te Spiritus e ca te tjera(eve) qe kishe qef ti lexoje, se nuk metojne urrejtje de hedhje balte por mendim.

Hatibin poet me Hatibim eseist s'ka pse i bejme lemsh, as nuk eshte nevoja ti njesojme patjeter. Cdo poet ashtu sic ha dhe dhjet, ka dhe mendimet e veta per kulturen, fene, politiken etj. Keto mendime as nuk ja ulin vlerat poezive e shkrimeve te tij, as nuk legjitimohen nga to.

Nga ana tjeter, dicka qe u cek po jo dhe aq shume, tjeter gje e kaluara, tjeter gje e ardhmja. Nuk mund te perdorim te kaluaren si harte per te ardhmen, as si argument per te bere harten e se ardhmes.

Ashtu si individet, dhe kombet (qe afermendsh eshte bashkesi individesh) eshte  gjithmone ne ndryshim, dhe padyshim ka te drejen e vet legjitime per te projektuar te ardhmen. Kadareja mbase i meshon me fort se ca te tjere dhe kalon ndonjehere cakun e tolerances, po qellimet besoj i ka te mira, dhe duke ditur ce ca mjalte e mooti esht njera dhe ca tjetera, jo thjesht per inat. Jo se Hatibi s'ka te drejte ne ato qe thote ketu, po nuk eshte se ka dhe aq te drejte ne ato qe s'i thote ketu.

Megjithate, nuk ka pse ta pushkatojme Hatibin keshtu, sidomos ne emer te tolerances dhe shkuarjes drejt Evropes, dhe duke duke percmuar ekstremizmin.

Tani sa e lexova.Nuk mbeta me pershtypjen se qellimi i Hatibit eshte te theksoje mungesen e njohjes se orientit apo te qortoje disa gabime te Kadarese,Blushit apo Tupes.

Bile nuk mendoj se keto jane kaq te rendesishme,sa t'ja vleje dikush te tjerre mbi to nje ese me titull "Orienti i ftohur i shqiptareve" dhe me nentitull "Qasja gjysmepolicore komunitariste".Ne fakt,qe ne titull dhe nentitull Hatibi ka theksuar qe nuk i pelqen raporti aktual i Shqiperise me Orientin dhe madje se ky raport,kjo ndersjellje eshte rezultat i nje "qasjeje gjysmepolicore" qe na ka "ftohur" me Orientin ashtu sikunder "ftohen" dy miq te vjeter,apo dy kusherinj,qofte edhe te larget.

Mendoj qe Hatibi do te ishte me i ndershem sikur te hapte nje diskutim per ato qe ai beson per antaresimin e Shqiperise ne Konferencen Islamike apo per vullnetin shqiptar per komunitarizim. Ne fakt ai e ben kete por jo hapur.Sepse ndryshe c'vend ka ky paragrafi ketu:

Sipas narrativës së Kadaresë, dërgata shqiptare e Konferencës (pasuese e një gjenealogjie të prishur eurofobe, që kalon përmes Haxhi Qamilit për të shkuar deri te Ballaban Pasha), merr peng Shqipërinë dhe devijon avionin politik për ta degdisur atdheun nizam në shkretëtirën antiperëndimore, në vendin e polemikës, të karikaturuar si Xhedal.

Kjo nuk eshte per mendimin qortim enciklopedik apo stilistik.Eshte nje trishtim,bile nje mllef apo deshperim per "kursin e avionit politik shqiptar".Ose ketu:

Pas dekadash izolimi në karantinën teleologjike, më në fund sot kemi shqiptarë po aq të panjohur me punët dhe fjalët e orientit sa edhe çdo europian tjetër i thjeshtë.

Besoj se mjaft orient kemi poshte lekures dhe brenda kafkes.Bile shume me teper se "cdo europian tjeter i thjeshte".Besoj se e kunderta duhet te na shqetesoje.Si te bejme vend brenda vetes dhe per pasoje edhe brenda atdheut tone edhe per pak Europe.

Sa per Ervinin poet nuk kam c'te them,sepse akoma nuk ka falur as nje te njeqinten e talentit te tij te jashtezakonshem,te paperseritshem.Ndjej nje trishtim te pafund tek sjell ndermend  figuren te tij qe me ka mbetur ne tru nga nje kohe e larget ne Tirane,tek kalonte nga totuari perballe ashtu i gjate,bjond dhe i hajthem.Eshte tragjike se si nje qenie kaq e zhdervjellet ra pre e natyres mistike te poeteve.

 

Faleminderit sinqerisht per kete koment. Gjithashtu pres nje diskurs propozitiv nga E. H. mbi Islamin. Ndoshta kjo eshte thjesht hyrje per nje qasje me te thelle. 

Well, zakonisht pertoj te lexoj komentet qe kalojne tek nje faqe tjeter, po ky komenti yt ia vlente. I ketij mendimi isha edhe une kur u "cudita" me EH qe bente si faqe e ndershme, ndreqjeje gabimesh. Nejse, po e le me kaq, se qenka bere terkuze ky muhabet. Rrofsh dhe njehere per zberthimin dhe sintezen. Ishte kenaqesi.

o loku, mo na qit sekretin tani mo. une oidrisi, ti dhe Perenija sikur kena thon smiley

s'keni te pagume! smiley

hallall se shkoi kafja mjesit si me naj kipferl vienez.

 

Emo, problemi i identitetit ja ben "mu" rrugeve te Tiranes jo vetem ne realitetin virtual. Gjithsesi une ndjej me teper orient ne Athine dhe Selanik se sa ketu ne Shqiperi.

Ky i joni eshte nje identitet i cuditshem i pakompletuar dhe konfuz: nje cik roman e nje cik oriental, pakez komunist e pakez fashist, nje cik NATO-ist e nje cik Konferenco Islamist, por mbi te gjitha pellazgist. Gjithcka e asgje, dmth...

Troc muhabetit, me ka shku menia me ik ne Kanada. smiley

co llaf,  bro. se ai swedi s'ia bon bam! turp me thon, po a e di qe s'kom qen kurre ne toronto!!! smiley

do m'u bote qejfi.

sa per shqipnin, flm per infon. mu kujtu konga selanik e tatepjet sic ka qene do te jete... ai ismaili u perpoq i ziu me e fut i sfer me te madhe te nji me e vogel, dhe si thot ene PF-ja, donte edhe me e rrotullu aty permren. m'vjen keq per at rob, nder ne ai duhet te jet me i pikellumi. po s'ka c'i bo edhe ai vetes vet xhanem.

Eshte ceshtje pozicioni gjeografik, mendoj une, qe ka kushtezuar dhe kushtezon edhe shume aspekte te tjera. Ja te shohim tani me kete stabilitetin qe na garanton NATO-ja dhe me globalizmin dhe eren e informacionit e te social mediave, cfare do te ndodhe...

Sa per Ervinin poet nuk kam c'te them,sepse akoma nuk ka falur as nje te njeqinten e talentit te tij te jashtezakonshem,te paperseritshem.Ndjej nje trishtim te pafund tek sjell ndermend  figuren te tij qe me ka mbetur ne tru nga nje kohe e larget ne Tirane,tek kalonte nga totuari perballe ashtu i gjate,bjond dhe i hajthem.Eshte tragjike se si nje qenie kaq e zhdervjellet ra pre e natyres mistike te poeteve

me fal por eshte trishtim ne thelb egoist qe lind nga nje perqasje percaktuese dhe patronalizuese qe ka te beje me shume me pritshmerite personale. Nuk ia shoh dobine.

Afeksioni eshte thike me dy presa o square, por te mban me ngrohte se adhurimi altruist, qe i tille s'eshte fundja, sepse ai qe adhuron pa kushte (dhe pa pritshmeri) ka thjesht nevoje per nje figure identifikimi, per nje autoritet, ose per te dyja bashke.

plotesoj atehere: Nuk ia shoh dobine ne diskutim.

me te tjerat bie dakord.

Si fillim ju falenderoj te gjitheve qe na nderuat me komentet tuaja ne dasmen e ketij artikulli.Ne raste te tilla jua shperblefshasmileyNdaj e organizuam qe t'ju shihnim te gjithe bashke,te lumtur e te gezuarsmiley

Me thene te drejten une u vet-fshiva nga blogu sepse me doli jeta perpara keto ditesmileySidoqofte e ndjeva te falenderoja te gjithe per kontributin( ndaj u rifuta si skuth perserismiley )Ndonese une s'desha te perzihesha me mendime per artikullin,prape po e bej timen.

Vete blogu e nxorri qe ne ne AL ecim sipas kraheve.Madje artikulli eshte shembulli tipik i karakterit tone.Qartazi shkrimtaret bejne tifozllik per krahe te kunderta.Eshte pak a shume si ndeshje futbolli.Ervini me skuadren orientale ,Kadare & Co me skuadren oksidentale.Nuk ka ndonje gje te keqe ketu.S'kemi nevoje kaq shume te trazohemi.Do vazhdoj kjo pune derisa te na percjelli te gjitheve nga kjo bote.Kushdo qe futet me parime,ka te drejte ky apo ai,ja fut kot me duket mua.Vetem per faktin se ndeshja luhet tek e njejta fushe,eshte si tip lufte.Ndaj dhe pershembull Ervini me syzet e orientale ve re gjera qe njeri me syze oksidentale si sheh.Por keto punet me korrektim vendesh e emrash e germash e qe eshte marr Ervini as merrem une.Ashiqare qe keto argumente i ka perdorur sa per te mbushur vrimat e paragjykimit qe ka krijuar per rolin " e dyshimte"qe po lu krahu oksidental.Kurse pse i ka gabuar krahu oksidental,prej indiferentizmit apo prej keqdashje dhe nencmimit qe kane keta per orientin,kjo pak me intereson.Se fundja Dan Brown krijoj nje seri librash me pasaktesi faktesh e s'vdiq njeri.Jo per gje,por per njohesit e orientit dihet qe shqiptaret gjithmone i kane marr cuditshem kuptimet e fjaleve orientale,fundja e njejta gje ka ndodhur dhe me oksidentin.I kemi dhene nje kuptim lokal.Bukur fort.E nejse nejse se u zgjata shume e kot.

Sidoqofte duhen kritika si Ervini ,qe te zgjohen disa shqisa me shume tek shqiptaret,qe mendojne se jane rehat,sepse gjasme...e dine kush janesmiley.

Ne te gjitha keto une mendoj qe lufta orient vs oksident eshte e hapur.

p.sUne s'kam pasur,s'kam e s'do kem asnje gje personale me autorinsmiley.Ja dua shume penen dhe potencialin qe mua me dukej se kishte.Por s'eshte nga krahu im e une s'kam kohe te nderroj krahe, se jeta eshte shkurtersmiley.

Besoj se mjaft orient kemi poshte lekures dhe brenda kafkes.Bile shume me teper se "cdo europian tjeter i thjeshte".Besoj se e kunderta duhet te na shqetesoje

 

Nuk behet më reaksionar se nje pohim i tille, eshte vetë esenca e individualizmit humanitarist dhe i mbrojtjes te se ashtuquajturave "te dejta te njeriut". Ne vend qe te kerkohen terma te rinj per nje politike te re emancipimi kolektiv, i behet mbrojtja me e flakte qe mund te ekzistoje 'Rendit te ri Boteror Oksidental', rend i supozuar si i etabluar, i behet lufte e hapur pasojave te nje angazhimi shoqeror te organizuar. 

Boll ore me habinë koloniale ! Jeni kapur me thonj pas identiteteve. Nuk ka identitete. Ka universalizem.

uuf !

Nuk ka identitete. Ka universalizem

Te ka qorrolleps Deklarata Universale e DNJ,lum miku.  Identitetet nuk jane Deklarata . Sado te deklarohen qengjat hardhuca, dhembet e ujkut nuk e marrrin parasysh kete deklarate.Edhe sikur nje dhemb t`u mbete ne goje smiley

hehe, kur fola per universalizem, nuk e kisha fare, po fare amà fjalen per Deklaraten Universale te te DNJ ! Perkundrazi ! Prova eshte vete ajo qe kisha shkruar :

Nuk behet më reaksionar se nje pohim i tille, eshte vetë esenca e individualizmit humanitarist dhe i mbrojtjes te se ashtuquajturave "te dejta te njeriut"

Kur fola per universalizem, kisha parasysh Takimin, Tjetrin. Inter-nacionalizmin. Internacionalizmin me nje fjale.

Inerum .......identitete ka ne Universalizem  ...Po AI fillon nga mezi e Poshte , deri tek gjunjet smiley .Shqiptareve nuk besoj tu kete humbur as ne Oksident as ne Orient , bile bile as ne terenin e vleresuar si "as andej e as ketej " dmth as Orient e as Oksident smiley

Or ka ndryshuar ORARI . Derstila eshte yhapur per 24 ORE ..mos shif lajmerimin ti ...Kthehem pas pak . Xh....

Hatibi paska qelluar ne shenje edhe kesaj rradhe edhe pse nuk eshte nje nder shkrimet e tij me te bukura dhe me te arrira, po flas nga kuptimet e tij, por ama duket qe PPU-ne e ka ngritur ne kembe. Ndersa sheh ish marksista-leninista qe leciten per te thene te tyren per mjekren e Hatibit. Natyrisht u vjen keq, e kishin programuar (si robot mbase?) djalin dy metrosh ne ndonje foltore duke derdellitur dicka mbi oksidentin dhe kunder orientit, por ja qe Providenca i perqeshi ato duke ua kthyer ate ne nje cinik qe ka marre guximin te godase vete mjeshtrin e Bulgakovit. Ta godase me emer dhe mbiemer...ta godase pa meshire.

Cfare konkretisht ka goditur kaq shume ne shenje dhe pa meshire Hatibi me kete shkrim?

Nuk e kam hic tendencioze pyetjen, sa per sqarim. Une me thene te drejten nuk e lexova germe per germe shrimin se kishte shume verdallosje rreth e perqark dhe keto me bezdisin.

Dhe mundesisht ca me drejt per drejt ne pergjigje, jo kaq shume figura e referenca letrare (s'e kam vetem me komentin tend kete).

Ky Shvejku sikur ka qene mire para ca koheve ? Sikur s'kishte shenja lajthitje me Miladin ?

ta godase pa meshire....smiley

O Belul ta menderosen Do të gëdëp ... smiley  e bën me Kulture Orienti te egër te '60 ....Do te GODAS Zheleznov !  A mor Hatib degjove , na prishe dhe Shvejkun smiley

duket qe PPU-ne e ka ngritur ne kembe....por ja qe Providenca i perqeshi...

Tu keqen Shvejk , mos vazhdo me se kane ca funde keto ,qe vet i ke treguar per agjentin Breinshtainer smiley Apo mos je Dubi dhe "nuk te njohim anen e KEQE " Cfare thua xhan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Apo e djele eshte dhe le te qeshim smileysmileysmiley

 

 

 

 

 

Nuk mund ta besh dot diferencen me idrizin

per nje moment perfytyrova gjthe Peshkun ne korr kishe, veshur me rroba te gjata, perballe Idrizit, dhe duke kenduar (chanting) dhe duke perseritur me ton kishtaro-fantazmagorik (si tek filmi Gjenerali i ushtrise se vdekur) diferenca je ti Idriz, diferenca je ti Idriz...

P.S. Shi cfare gjeta duke kerkuar shpejt e shpejt se mos gjeja ndonje video klip te filmit, te atij episodit ne enderr qe thote "Gjeneral, ka kthe eshtrat gjeneral"; demostratat fntazmagorike te Spahiut. smiley Bo ca karagjozi, te mendosh ku ka katandisur shqiponja dhe Skenderbeu. lol

 

Idriz, kush eshte Derstila o gramafon i prishur i Peshkut? smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).