Sipas INSTAT-it numri i të papunëve në fund të dhjetorit arriti në 142 mijë e 950 vetë ose rreth 900 më shumë se sa tremujori i tretë. Në fakt edhe numri i të punësuarve ka vazhduar të rritet, sipas INSTAT-it me 2500 vetë gjatë periudhës tetor-dhjetor. 

Por kjo rritje ka qenë më e vogël se sa rritja e forcës së punës, e cila arriti në mbi 1 milionë e 75 mije vete nga 1 milione e 72 qe ishte ne tremujorin paraardhes. Kjo ka bërë që shifra e papunësisë, e cila llogaritet si raport mes numrit të të papunëve dhe forcës punetore të vijojë të rritet. 

Shqipëria ka aktualisht 165 mijë të punësuar në sektorin shtetëror dhe 260.7 mijë të tjerë në sektorin privat jobujqësor. Ndërsa pjesën e luanit e mban bujqësia, ku qeveria llogarit cdo fermerë që ka një tokë si të punësuar. Për rrjedhojë sektori bujqësor punëson aktualisht 54.3 për qind të të gjithë të punësuarve në vend, një shifër kjo ndër më të lartat në Europë dhe që në shumë raste komentohet me dyshim jo vetëm nga ekspertët e pavarur, por edhe institucionet e Bashkimit Europian.

Top Channel

8 Komente

Pas gati një viti e gjysmë në rënie, papunësia në Shqipëri u rrit sërish në fund të vitit të kaluar.

Hmm, po ne e kemi lexuar rregullisht si Peshkun dhe Topin. Si ka mundesi qe s'e morrem vesh qe papunesia paskesh qene ne renie per nje vit e gjysem? smiley

Gjithmone ndjeshmeria vjen kur ngrihet,  

Papunesia.smiley

Sot nje vit do te rritet serish, se vit elektoral mo smiley

Nga 13.25% ne 13.29%? Redaktoret e peshkut pa uje kane nje sens humori te spikatur, por kurre aq te spikatur sa e ka Instituti i Statistikave.

50% e fshatarve, vijne verdalle smiley jo neper kafe, jo neper vizita, jo neper pazar, e si perfundim smiley ju iken/rreshqet 70% e kohes shaleve. 

Merre me mend,vijn fshataret per te bler domatet ne qytet.Se ne cilen bujqesi punojn kta se di fare,dhe numrat thojn se 54% i zer bulqesia.veq ca fshatar ne lushnje qe prodhojn presh per ket popull se te tjeret vijn lart e posht.

A short economics lecture....

COSTELLO: I want to talk about the unemployment rate in America.

ABBOTT: Good "subject". Terrible "times". It's about 9%.

COSTELLO: That many people are out of work?

ABBOTT: No, that's 16%.

COSTELLO: You just said 9%.

ABBOTT: 9% Unemployed.

COSTELLO: Right 9% out of work.

ABBOTT: No, that's 16%.

COSTELLO: Okay, so it's 16% unemployed.

ABBOTT: No, that's 9%...

COSTELLO: WAIT A MINUTE. Is it 9% or 16%?

ABBOTT: 9% are unemployed. 16% are out of work.

COSTELLO: If you are out of work you are unemployed.

ABBOTT: No, you can't count the "Out of Work" as the unemployed. You have to look for work to be unemployed.

COSTELLO: But ... they are out of work!

ABBOTT: No, you miss my point.

COSTELLO: What point?

ABBOTT: Someone who doesn't look for work, can't be counted with those who look for work. It wouldn't be fair.

COSTELLO: To who?

ABBOTT: The unemployed.

COSTELLO: But they are ALL out of work.

ABBOTT: No, the unemployed are actively looking for work...Those who are out of work stopped looking. They gave up. And, if you give up, you are no longer in the ranks of the unemployed.

COSTELLO: So if you're off the unemployment roles, that would count as less unemployment?

ABBOTT: Unemployment would go down. Absolutely!

COSTELLO: The unemployment just goes down because you don't look for work?

ABBOTT: Absolutely it goes down. That's how you get to 9%. Otherwise it would be 16%. You don't want to read about 16% unemployment do ya?

COSTELLO: That would be frightening.

ABBOTT: Absolutely.

COSTELLO: Wait, I got a question for you. That means they're two ways to bring down the unemployment number?

ABBOTT: Two ways is correct.

COSTELLO: Unemployment can go down if someone gets a job?

ABBOTT: Correct.

COSTELLO: And unemployment can also go down if you stop looking for a job?

ABBOTT: Bingo.

COSTELLO: So there are two ways to bring unemployment down, and the easier of the two is to just stop looking for work.

ABBOTT: Now you're thinking like an economist.

COSTELLO: I don't even know what the hell I just said!

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).