Historia e shqiptarëve është një oscilim mes Lindjes e Perëndimit. Këtë rrugëtim e përshkruan në librin e tij më të ri historiani Oliver Jens Schmitt. Publikut i ofrohet një doracak me informata themelore dhe interpretime përtej miteve të propaganduara nga nacionalhistorianët shqiptarë

Pas studimit “Shqipëria venedikase” dhe autobiografisë së parë gjithëpërfshirëse të Skënderbeut, historiani Oliver Jens Schmitt para pak muajsh, bashkë me historianin gjerman Konrad Clewing, edituan një libër të vëllimshëm (839 faqe) mbi historinë e Evropës Juglindore. Kjo vepër përmban artikuj shkencorë të historianëve tash për tash më kompetentë nga hapësira gjermanofolëse mbi Evropën Juglindore dhe ka gjasa të bëhet pikë reference për çdokënd që interesohet për historinë e kësaj pjese të kontinentit të vjetër. Por zelli i Oliver Jens Schmittit nuk ka të ndalur. Këto ditë profesori i historisë së Evropës Juglindore në Universitetin e Vjenës vjen para publikut me librin e radhës, i cili nuk është aq i vëllimshëm (i ka “vetëm” 186 faqe). “Shqiptarët – Një histori mes Orientit dhe Oksidentit” quhet vepra më e re e shkencëtarit zviceran, e cila është publikuar nga shtëpia “C.H. Beck” e Mynihut. Libri i drejtohet një publiku të gjerë, për këtë arsye edhe stili i shkrimit është më i lehtë, një publicistikë historike e kuptueshme edhe nga ata që për herë të parë synojnë të marrin informata më thelbësore mbi shqiptarët në Ballkan.

Në këtë libër që vjen tamam në 100-vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë dhe në katërvjetorin e pavarësimit të pjesshëm të Kosovës Schmitt është përpjekur ta vendosë historinë shqiptare në një kontekst ballkanik dhe jo ta trajtojë ndaras nga zhvillimet në rajon. Për nacionalistët shqiptarë disa interpretime e fakte, përfundime dhe zbulime të Schmittit mund të konsiderohen si provokime, por do të ishte fatale që për librin të flasin ata që nuk e kanë lexuar. Kjo ka ndodhur tashmë me autobiografinë e Skënderbeut të Schmittit, kur autori u sulmua nga nacionalhistorianët dhe nacionalshkrimtarët shqiptarë, ndonëse shumica nuk e kishin lexuar librin. Kështu u zhvillua një “debat alla shqiptarçe”, ku flitej për sedrën nacionale dhe jo për faktet.

Për një revistë shkencore do të ishte e udhës që libri më i ri i Schmittit të prezantohej në mënyrë kronologjike, duke filluar nga zanafilla e historisë së shqiptarëve deri në ditët e sotme. Por meqë ky tekst i dedikohet një publiku të gjerë, e shoh më të përshtatshme që vështrimi për librin të jetë retrospektiv, domethënë duke filluar nga ditët e sotme deri te shpellat e historisë. Në kapitullin e fundit, i cili është një epilog, Schmitt përmend në mënyrë telegrafike zhvillimet e mëdha që kanë përfshirë viset e banuara me shqiptarë që nga viti 1989 deri më sot. Fjala është për ndryshime epokale (pavarësimi i Kosovës), kthesa historike (anëtarësimi i Shqipërisë në NATO), dëshpërime kolosale (shkatërrimi i shtetit si pasojë e rënies së sistemit mashtrues financiar-piramidal në Shqipëri më 1997). Sipas Schmitt-it të gjitha këto zhvillime viteve të fundit kanë çuar në hapjen e shoqërive shqiptare, të cilat sot mund të quhen shoqëri transnacionale. Revolucioni i internetit e ka lehtësuar komunikimin mes shqiptarëve në Ballkan dhe ka mundësuar një debat shpesh kaotik dhe emocional panshqiptar. Shikuar vetëm pozitivisht shqiptarët, sipas Schmitt, kurrë nuk kanë pasur më shumë pushtet se sot në Ballkan. Përpjekja serbe për spastrimin e Kosovës prodhoi efektin e kundërt: mbi 100 mijë serbë ikën apo u ndoqën nga Kosova. Shqipëria dhe Kosova janë shtete pothuaj homogjene shqiptare; shqiptarët në Maqedoni kanë arritur me armë të fitojnë statusin e popullit të dytë shtetformues. Këtu përfundon vështrimi pozitiv i Schmittit. Në vazhdim ai i përkushtohet deficiteve të shoqërive shqiptare. Kosova mbetet shtet i papërfunduar për shkak se nuk e kontrollon pjesën veriore të saj; atje ekziston një sundim paralel serb. Po ashtu Kosova mbetet e varur politikisht nga SHBA-ja dhe kjo nënkupton ndërhyrje të drejtpërdrejta në politikë (shembulli i zgjedhjes së presidentit më 2011) dhe kontrollit të degëve të rëndësishme të ekonomisë.

Sa i përket Shqipërisë, Schmitt me të drejtë i vë në thonjëza “demokratët” dhe “socialistët”, dy parti që e mbajnë të bllokuara vendin. “Këto nuk përfaqësojnë ide konkurruese politike, por grupe biznesmenësh, të cilat luftojnë për kontroll të resurseve, gjë që shpjegon në mënyrë thelbësore ashpërsinë e pazakonshme dhe mungesën e gatishmërisë për kompromis në politikën shqiptare si dhe dobësinë e institucioneve shtetërore”, shkruan Schmitt. E përbashkëta e politikanëve të Tiranës dhe Prishtinës është prirja që me retorikë nacionale të gëlqerosin e mbulojnë problemet sociale, ekonomike dhe ekologjike. “Shqipëria dhe Kosova”, sipas Schmitt, “po përjetojnë një periudhë krize të thellë ekonomike dhe shoqërore: deindustrializim, regres i bujqësisë, ekonomi pothuaj e pamekanizuar, monopol fragjil i pushtetit shtetëror (ringjallje rajonale e Kanunit dhe gjakmarrjes), ripatriarkalizëm i raporteve gjinore, ndotje masive dhe shkatërrim i ambientit (prerje pyjesh, ndërtime ilegale në bregdet), ndërtime pa plan dhe rritje e pakontrolluar e dy qendrave të përqendrimit të madh të popullsisë (Tiranë-Durrës, Prishtinë) dhe njëkohësisht shpopullim i fshatit, kriminalitet në rritje dhe shumë sulme të mafies të pasqaruara kurrë. Si në kohërat osmane vetëm familja ofron mbështetje dhe siguri, ndonëse veçanërisht në Shqipëri migrimi masiv e ka dobësuar këtë lidhje”.

Tragjedia është se të gjitha këto që Schmitt këtu i përmbledh me saktësinë e shkencëtarit, shqiptarët i dinë dhe i jetojnë për çdo ditë, por nuk po gjejnë ende forcë të bëjnë ndryshime pozitive. Schmitt e sheh burimin e problemeve edhe te diktatura dhe lufta, të cilat i kanë traumatizuar thellë shoqëritë shqiptare, por ato ende nuk po gjejnë gjuhë për t’i emëruar lëndimet. Në Kosovë përkujtohen vetëm heronjtë, por jo edhe viktimat e poshtërimit, dhunë fizike dhe seksuale, arratisjes dhe përndjekjes, në Shqipëri e kaluara diktatoriale nuk është trajtuar ende dhe çdo debat përmbytet në kacafytjet politike. Demokracitë e dobëta në Kosovë dhe Shqipëri gjithnjë e më shumë po joshen nga Turqia derisa vëzhguesit shqiptarë të orientuar nga Perëndimi të shqetësuar e shikojnë strategjinë neoosmane të Ankarasë. Sërish shqiptarët ndodhen mes Evropës dhe Lindjes së Afërt, shkruan Schmitt, aq më tepër që elitat e korruptuara dhe autoritare shqiptare mund të presin më shumë mirëkuptim nga Ankara se sa nga Brukseli. Afërsia me turqit dhe jo me evropianët perëndimorë për shqiptarët është më e lehtë për shkak se shoqëritë shqiptare pas vitit 1912 nuk janë shkëputur kurrë nga trashëgimia orientale. Megjithatë, një fije shprese ekziston: gjallëria e rinisë shqiptare! Po ashtu, sipas Schmitt, në diasporë është rritur një gjeneratë e arsimuar mirë, e cila për shkak të kundërshtimit të elitave rajonale nuk ka arritur ende ta plasojë dijen dhe socializimin demokratik-pluralist në shoqëritë shqiptare.

Historianët shqiptarë shpesh janë të prirë të flasin për kombin shqiptar që gjoja ka ekzistuar edhe në kohërat kur s’kishte as komb gjerman, as francez, as italian. Ka edhe skribomanë që albanizojnë gjithçka, përveç Jezu Krishtit. Oliver Jens Schmitt mendon se nocionet “lëvizje kombëtare” dhe “Rilindje”, të përdorura në kontekst të shekullit XIX, në rastin e shqiptarëve janë të pasakta. “Rilindje” nënkupton se kombi si i tillë ka ekzistuar njëherë dhe tani po kthehet triumfalisht në arenën politike. Por para vitit 1912 komb politik shqiptar nuk ka ekzistuar, shkruan Schmitt. Po ashtu nuk ka pasur një lëvizje unike, me zhvillim linear dhe numerikisht e zgjerueshme me qëllime të qarta. Para se të piskasin nacionalromantikët shqiptarë të theksojmë menjëherë se Schmitt e hedh poshtë tezën se shqiptarët janë komb i vonuar. Sipas tij, aktivistët kombëtarë shqiptarë u shfaqën jo shumë vonë pas aktivistëve grekë apo serbë. “Shqiptarët nuk janë komb i vonuar, ata vetëm më vonë krijuan shtetin e tyre, i cili përmes shkollës dhe ushtrisë zhvilloi politikë identitare dhe kështu në brendi krijoi kombin modern”. Deri vonë në shekullin XIX shumica e shqiptarëve nga administrata osmane konsideroheshin ose “turq” (d.m.th. myslimanë), ose “grekë” (ortodoksë) dhe “latinë” (katolikë). Shumica, sipas Schmitt, edhe ndiheshin të tillë. Jo kombi, por përkatësia fetare ishte primare. Ashtu si sot në Kosovë kur bashkësia ndërkombëtare përpiqet të ndërtojë një komb (“nation-building”) edhe para 120-130 vjetëve diplomatët austriakë dhe hungarezë, por edhe shkencëtarët zhvillonin përpjekje për të krijuar kombin shqiptar. Në Evropën Perëndimore interesi për shqiptarët u shtua me shfaqjen e Ali Pashë Tepelenës; në këtë qark u shkruan edhe fjalorët e parë shqip-greqisht.

Një meritë të veçantë për përhapjen e shkrimit shqip e ka sidomos Shoqata Biblike Britanike (protestante), me ndihmën e së cilës në vitin 1827 në Korfuz u botua një përkthim në shqip i Dhjatës së Re. Schmitt shkruan se është domethënëse që një përkthim protestant i Biblës të karakterizojë në mënyrë vendimtare zhvillimin gjuhësor të një populli me shumicë myslimane. Në formësimin e kombit shqiptar ndikuan arbëreshët, të cilët ishin të inspiruar nga Risorgimento (Rilindja) italiane, mendimet e grekëve për kombin dhe kulturën, të ndërmjetësuara nga arvanitasit, idetë kombëtare franceze, të ndërmjetësuara nga shkollat e reformuara osmane dhe akademitë ushtarake. Rezultati i këtyre zhvillimeve nuk ishte një lëvizje kombëtare ekspansioniste, por defensive. Schmitt përqafon mendimin e shkencëtares franceze Nathalie Clayer se idetë e para për përmbledhjen e të gjithë shqiptarëve në një provincë osmane ishin formuluar nga bektashinjtë dhe ortodoksët e jugut të Shqipërisë. Edhe në Programin e Lidhjes së Prizrenit idetë nacionale u inkorporuan nga aktivistët jugorë, jo nga veriorët, madje këndej Bjeshkëve të Nemuna ideja e një populli shqiptar, sipas Schmitt, nuk gjeti mbështetje të gjerë deri në vitin 1912. Edhe historia e krijimit të alfabetit të gjuhës shqipe nuk është aq idilike, siç paraqitet nganjëherë nga shkencëtarët shqiptarë. Alfabeti me shkronja latine u miratua kundër rezistencës së ashpër të klerit mysliman. Përhapja e ideve kombëtare shqiptare ishte një ndërmarrje tejet e vështirë, madje rreth vitit 1900 Perandoria Osmane ndaloi përdorimin shkrimor të shqipes. Gjuha shqipe, sipas pikëpamjes osmane, mund të dëmtonte besnikërinë e shqiptarëve ndaj Perandorisë. Një pozitë të veçantë në mbështetjen e ideve kombëtare shqiptare, sipas Schmitt, e luajtën albanologët evropianë, e sidomos ata nga hapësira gjermanofolëse.

Përmes disa “biografive perandorake” historiani Oliver Jens Schmitt tregon në librin e tij “Shqiptarët – Një histori mes Orientit dhe Oksidentit” se si përziheshin dhe ndërlidheshin osmanizmi, nacionalizimi shqiptar dhe ndikimet perëndimore në shoqërinë shqiptare. Schmitt përmend struganin Ibrahim Temo, i cili – ndonëse ishte luajal ndaj Perandorisë Osmane dhe përpiqej të konsolidonte opozitën osmane – nxiti tendencat nacionale shqiptare në diasporën në Rumani, pastaj Hasan Prishtinën, i cili fillimisht ardhmërinë e shqiptarëve myslimanë e shihte në Perandorinë Osmane, e cila do të ofronte mbrojtje nga Serbia. Më vonë Hasan Prishtina shkëputi lidhjet me osmanët në shenjë proteste kundër një ekspedite të tyre ndëshkuese në malet shqiptare dhe synoi një aleancë shqiptaro-bullgare kundër Serbisë. Si etër të kombit shqiptar Schmitt i sheh vëllezërit Frashëri, veçanërisht Sami Frashërin, i cili jo vetëm ishte aktivist kombëtar shqiptar, por si Shemsedin Sami ai shkroi romanin e parë në gjuhën turke dhe një fjalor themelor turqisht-frëngjisht. Nga ana tjetër: i biri i Sami Frashërit zgjodhi identitetin turk dhe qe kryetari i parë i ekipit futbollistik Galatasaray Istanbul. Një vëmendje të veçantë Schmitt i kushton Eqrem Bej Vlorës, shqiptarit që si ndoshta asnjë kohanik i tij jetoi në botën osmane dhe atë perëndimore, la kujtimet e tij në gjuhën gjermane, rridhte nga një familje, e cila kishte një kryevezir, u edukua në Stamboll dhe në gjimnazin elitar të Vjenës “Theresianum”, pastaj me përkrahje austriake dhe hungareze ai veproi si nacionalist shqiptar, njëkohësisht Sulltani e dërgoi në hapjen e hekurudhës mes Mekës dhe Medinës (1908). Eqrem Bej Vlora u martua me një damë myslimane, por mbajti një lidhje të ngushtë edhe me publicisten bavareze Amelie von Godin, me të cilën ai publikoi vepra shkencore. “Beu i arsimuar mirë zotëronte persishten, gjermanishten dhe frëngjishten, ishte osman dhe nacionalist shqiptar në një person, ishte shkrimtar me arsimim evropian, por edhe përfaqësues i bejlerëve antireformator dhe më vonë përkrahës i fashizmit italian”, shkruan Schmitt.

Sipas Schmitt shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë më 1912 në Vlorë nuk ishte një përfundim madhështor i një zhvillimi të gjatë, por një akt dëshpërimi pa alternativë. Pse? Arsyeja duhet kërkuar në Shqipërinë e epërme. Kryengritësit shqiptarë më 1912 çliruan Shkupin dhe kështu u krijuan rrethanat për krijimin e një Shqipërie autonome në Perandorinë Osmane. Schmitt mendon se sikur të mos kishin ndërhyrë fuqitë ballkanike Shkupi sot do të ishte kryeqytet shqiptar. Të ndarë e të përçarë, shqiptarët u shndërruan në top loje të fuqive ballkanike dhe evropiane; aventurierë të llojllojshëm synonin fronin shqiptar, politikanë shqiptarë me mendësi anadollake nuk dinin ç’duan për popullin e tyre. Në fund ishte kërcënimi me luftë i Austro-Hungarisë dhe qëndrimi antiserb dhe antigrek i Italisë që ia siguruan Shqipërisë mbijetesën. Themelimi i Shqipërisë, sipas Schmitt, është suksesi më i dukshëm i politikës së jashtme austrohungareze. Ky sukses kishte shumë mangësi, pasi që një pjesë e madhe e shqiptarëve dhe territoreve të banuara prej tyre mbetën jashtë shtetit të sapopavarësuar. Këto territore i mbajtën Serbia dhe Greqia. 

Me fjalët e Luigj Gurakuqit:

“Na i morën qytetet dhe na i lanë malet, na e morën Dibrën dhe na e lanë malësinë, na e morën Gjakovën dhe na e lanë malësinë, kështu ne i përngjajmë një trupi pa kokë”.

Shqipëria e viteve 10-të, 20-të dhe 30-të e shekullit XX ishte një arenë kaotike. Kastat sundimtare në Tiranë shumë shpejt u pajtuan me mbetjen e Kosovës dhe viseve të tjera jashtë Shqipërisë. Tek në vitin 1918 në Shkodër u themelua Komiteti për Mbrojtjen e Kosovës. Shumë refugjatë shqiptarë nga Kosova, sipas Schmitt, filluan të ndërhyjnë në politikën shqiptare, të ndikojnë që ajo të jetë më aktive në mbështetjen e lëvizjes kaçake në Kosovë. Kjo ngjalli frikën e dominimit të gegëve në Shqipëri dhe për këtë arsye nuk kishte shumë mirëkuptim për luftën e kosovarëve. Një politikan nacionalist i Shqipërisë së jugut kishte thënë: “Toskët nuk e duan Kosovën”. Lëvizja për Çlirimin e Kosovës u dobësua nga represioni serb dhe nga armiqësia e politikanit Ahmet Zogu kundër aktivistëve kombëtarë kosovarë, disa prej të cilëve Zogu dha urdhër të vriten. Zogu konsiderohej vasal i Jugosllavisë mbretërore, me ndihmën e së cilës kishte ardhur në pushtet, duke e rrëzuar Qeverinë e Fan Nolit, i cili kishte simpati për lëvizjen bolshevike sovjetike.

Kjo është njëra anë e medaljes së sundimit të Zogut. Ana tjetër është e ndritshme: Schmitt konstaton se duke marrë parasysh në çfarë gjendjeje e kishte trashëguar Shqipërinë Zogu bëri mjaft për t’i vënë bazat e shtetit shqiptar, duke themeluar një administratë dhe duke vënë nën kontroll komunitetet fetare (sipas shembullit të Ataturkut në Turqi). Më 1937 Zogu kishte arritur që pa presion, por me argumente të nisë procesin e çshamizimit (heqjes së shamive, gjermanisht: Entschleierung). Megjithatë, shoqëria shqiptare nuk po homogjenizohej siç ishte pritur, madje poeti Gjergj Fishta kishte kërkuar krijimin e një kantoni katolik, një mysliman dhe një ortodoks. “Prej bujqve të uritur, analfabetë dhe politikisht apatikë nuk mund të krijohej një komb modern”, shkruan Schmitt. Zogu ishte një imitues shpesh edhe qesharak i Perëndimit. Atij i pëlqente kulti i gjimnastikës i Musolinit dhe pasi kishte dështuar të martohej me një femër nga shtëpia mbretërore e Italisë ai lidhi kurorë me një hungareze. Nën regjimin e Zogut shqiptarët myslimanë duhej të mësoheshin t’i pranonin bashkëkombësit e tyre të krishterë si të barabartë.

Mes viteve 1945 dhe 1990 shqiptarët në Ballkan jetuan nën sundimin komunist, por me dallime të mëdha. Komunizmi shqiptar i përngjante romanit “1984” të Orwellit, që nënkuptonte kontrollin e trupave dhe shpirtrave të njerëzve nga Partia e Punës e Shqipërisë. Ky sundim rezultoi me degjenerimin total shpirtëror të njeriut të ri socialist, duke ia ndaluar të mendojë kokë më vete, duke mos pasur të drejtë të shprehë ndjenjat fetare, duke e varfëruar dhe poshtëruar deri në varr. Shqiptarët nën sundimin jugosllav fillimisht iu nënshtruan represionit brutal nga regjimi i Titos, por pas vitit 1966 (largimi i Rankoviqit) filluan disa ndryshime që kulmuan me autonominë e Kosovës të vitit 1974. Megjithatë, zhvillimi arsimor i Kosovës nuk eci si duhet, së paku jo sa i përket cilësisë. Schmitt mendon se Universiteti i Prishtinës sidomos në vitet 70-të prodhoi më shumë proletariat akademik se sa që nxori kuadro të afta që drejtojnë administratën. Pasojat e këtij zhvillimi negativ duken ashiqare edhe sot. Schmitt e quan Jugosllavinë e viteve të para pas Luftës së Dytë Botërore si shtet totalitar të dhunës që imitonte Stalinin. Megjithatë, dallimin e madh mes strukturave shoqërore në Shqipëri dhe Kosovë e shkaktoi mundësia e kosovarëve për emigrim në Evropën Perëndimore. Thënë më shkurt: derisa banori i Shqipërisë vuante për bukë, në Kosovë në vitet 70-të dhe 80-të debatet familjare silleshin edhe rreth temave të konsumit: kush e ka aparatin televiziv më të mirë, radion apo lavatriçen?

Në vijim edhe disa detaje nga libri më i ri i Schmitt-it. Historiani zviceran hedh poshtë tezën e shkencëtarëve serbë se shqiptarët masivisht kanë ardhur në Kosovë nga shekulli XVI.

“…Nuk ka pasur ardhje masive shqiptare, për më tepër që nga Mesjeta vinin fise nga malet, të cilët dëshironin t’i iknin varfërisë dhe rasteve të gjakmarrjes; për arsye krejt të njëjta edhe pjesëtarët e fiseve malazeze erdhën në Kosovë, domethënë: ardhja në Kosovë nuk ishte e kufizuar në një grup etnik”.

Në përgjithësi Schmitt konstaton se historia e shqiptarëve është histori migrimi deri në ditët e sotme. Migracioni i ka shndërruar shqiptarët që në Mesjetë në shoqëri transnacionale. Rreth vitit 1850 në Stamboll punonin nja 6 mijë punëtorë shtegtarë nga Epiri dhe Shqipëria jugore. Në fillim të shekullit XX në Kurvelesh si pasojë pozitive e emigrimit shumë më tepër njerëz, edhe gra, dinin shkrim-lexim, në krahasim me malësorët. Shqiptarët nuk ishin vetëm punëtorë, por edhe mercenarë. Schmitt i krahason ata me mercenarët zviceranë, të cilët në Mesjetën e vonshme luftonin nëpër Evropë. Shqiptarët ortodoksë shërbenin në kalorësinë e lehtë të Venedikut, kurse komandant i gardës zvicerane të Papës një kohë kishte qenë një shqiptar me emrin Konstantin Araniti. Me gjasë ky ka qenë i vetmi shqiptar që ka qenë shef i zviceranëve në histori. Zakonisht dhe bazuar në historinë e migracionit shqiptar në Zvicër në 50 vitet e fundit situata paraqitet ndryshe: shef është zvicerani, punëtor shqiptari.

Natyra e kolumnës nuk e lejon një vështrim më të gjatë për librin e Schmitt-it. Detaje të tjera do të gjejnë vend në shtojcën e kulturës të “Kohës Ditore”, në numrat e ardhshëm. Dy fjalë në fund sa i përket prejardhjes së shqiptarëve: Schmitt është skeptik se shqiptarët rrjedhin nga ilirët, sepse për këtë, sipas tij, nuk ka dëshmi, përveç interpretimeve supozuese dhe dëshiruese të shkencëtarëve shqiptarë. Por për autorin një gjë është e sigurt: shqiptarët janë një populli i lashtë ballkanik, nuk janë ardhacakë në këtë rajon. Ndonëse vendas dhe në kontakt me grekë e italianë, më vonë edhe me sllavë, shqiptarët nuk u dëshmuan si të zellshëm në organizimin shtetëror dhe kulturor. Orientalisti dhe publicisti austriak Jakob Philipp Fallmerayer para 150 vitesh ishte bërë i njohur me tezën e tij se grekët antikë janë zhbërë nga faqja e dheut në Mesjetë dhe këta të sotmit, që thonë se janë grekë, në fakt janë sllavë dhe shqiptarë të helenizuar. Për këtë mendim Fallmerayer edhe sot urrehet jo vetëm në qarqet akademike greke.

Në lidhje me shqiptarët Fallmerayer kishte shkruar se nuk janë komb kulturor,

“madje në fushën mendore gjatë ekzistencës së tyre që mbushi një mijëvjeçar nuk dhanë asgjë dhe sollën dëshminë e gjallë se një popull mund të jetojë (…) edhe pa shkencë, edhe pa art, bile edhe pa alfabet dhe mund të ruajë të patëholluar fuqinë e tij burimore madje edhe mes popujve shumë të arsimuar. (…) Shqiptarët gjithkund i brohorasin ngecjes (…) dhe konservatorizmit të ngurtë siç e kupton atë vetëm orienti i palëvizshëm dhe i ngurtësuar në vetvete. Shqiptarët kudo ku kanë mundur të zhvillojnë lirshëm natyrën e tyre njerëzore janë egoistë, kryengritës, dembelë, bile edhe si të krishterë janë të tmerrshëm. (…) As në politikë, as në shkencë ky popull deri në ditën e sotme nuk ka pasur një mendim të përbashkët dhe duket se shqiptarët nuk e kanë ndier të nevojshme të depërtojnë përtej horizontit të kufizuar të familjes dhe klanit, të fitimit personal, të dobisë personale, të keqdashjes dhe hakmarrjes. Shqipëria është vendi i mendjeve të shkurtra, magazinë e fuqisë fizike, një vend që vullnetarisht nuk i nënshtrohet as vetes as të tjerëve; Shqipëria është element që përherë mohon dhe ku anarkia dhe paligjshmëria janë si të thuash shpirti dhe fryma e jetës”.

Fjalët e Fallmerayerit përjashtojnë çdo kundërshtim, prandaj mund të tingëllojnë të rënda. Por, në 100-vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë dhe në 4-vjetorin e Pavarësisë së Kosovës shqiptarët është mirë të mendojnë për këto fjalë, sepse zor mund të thuhet se Fallmerayer nuk ka pasur fare të drejtë.

137 Komente

Kjo ka ndodhur tashmë me autobiografinë e Skënderbeut të Schmittit, kur autori u sulmua nga nacionalhistorianët dhe nacionalshkrimtarët shqiptarë, ndonëse shumica nuk e kishin lexuar librin. Kështu u zhvillua një “debat alla shqiptarçe”, ku flitej për sedrën nacionale dhe jo për faktet.

 

Tani ,per sa i perket fakteve ,historianet qe i kane hedhur poshte tezat e Shmidit,theksojne se burimet dokumentare ,te cilat autori i konsideronte se ishin te panjohura deri me sot , dhe  qe i kishin cuar ata ne konkluzione te tilla ,ku te permbysnin kendveshtrimin e deri at'hershem mbi figuren e Skenderbeut ,jane shume te vakta dhe ne nivelin e relacioneve kancelarike,por dhe qe kapin nje kohe shume te kufizuar te jetes se Skenderbeut .Pra, keta autore, keto dokumente gjoja te panjohura  ,te cilat per me teper flasin dhe per periudha e ngjarje aspak te panjohura per historianet ,i quajne thjesht spekulative.

Deri ketu ,nese keto burime jane te tilla ,cdo gje duket e besueshme dhe aspak me ngjyra nacionaliste te tepruara. Tani ,ne lexuesit e thjeshte  dhe te inetresuar pas historise ,nga ta dallojme kufirin e sedres dhe faktit ,kur te dyja palet mund te duken bindese?

Shqipëria është vendi i mendjeve të shkurtra, magazinë e fuqisë fizike, një vend që vullnetarisht nuk i nënshtrohet as vetes as të tjerëve; Shqipëria është element që përherë mohon dhe ku anarkia dhe paligjshmëria janë si të thuash shpirti dhe fryma e jetës”

 Fallmerayer

+100

Me ka ardhur pas midese ky artikull. Jane teza qe une i kam hedhur here pas here ketu ne diskutimet e here pas hereshme....

Historianët shqiptarë shpesh janë të prirë të flasin për kombin shqiptar që gjoja ka ekzistuar edhe në kohërat kur s’kishte as komb gjerman, as francez, as italian. Ka edhe skribomanë që albanizojnë gjithçka, përveç Jezu Krishtit.

I modh ky Schmitt. Te qellon me cekic ne koke. Vetem po nuk pate tru nuk ta ka fajin Schmitt-i.

Fallemajeri e ka qendisur. Schmidti, sipas ketij artikulli, vetem shkencetar qe nuk eshte. Nuk e di se kush i ve keta tituj, dhe pse doktoratura na perkthehet ne shkence - qe nenkupton dicka qe eshte egzakte dhe qe duhet marre seriozisht. publicistika ka stil te mire te te thenit te gjerave, por nje shkencetar nuk merret me sikuret e dikujt dhe te prese levdata pse injoron sikuret e dikujt tjetri. faktet e njeres pale shpesh here tingellojne qesharake per palen tjeter, - kjo ndodh dhe ne shkence, dakord; por schmidti nuk mund te behet aq i trashe sa te mos shohe, te pakten me mendje te hapur se cfare thone ata qe ai i quan nacionalhistorianet shqiptare (kuptohet, me konotacionin me negativ te mundshem); dhe nuk mund te pranoje ne te njejten kohe ndikimin dhe energjite qe ka derdhur austrohungaria tek shqiptaret dhe te injoroje se tezat baze te "nacionalhistorianeve" shqiptare, kane lindur po ne popujt gjermane, edhe ne austrohungari, por edhe ne shtresen me inkuizitive te historianeve sllave.

schmidti nuk mund te permende lavdine dhe ndihmen e gjermaneve dhe te harroje (posi ore): "shqiperia eshte thjesht nje nocion gjeografik" (otto fon bismark) dhe katastrofen qe u gatua ne kongresin e berlinit.

te sillesh keshtu, nuk je shkencetar, por palaco. nuk ka rendesi sa fakte paraqet, nuk ka rendesi sa njerez citon. nje shkencetar do te ndjente neveri per nje sjellje te tille.

te dhjefsha pihejcdine schmidto.

Prape ky,Schmidt?!Lum si ky me ate Clayer qe bene "karriere" akademike me Shqiperine.Sa gjynah qe atdheut i jane ngjitur te tille gjerash.

''''Ashtu si sot në Kosovë kur bashkësia ndërkombëtare përpiqet të ndërtojë një komb (“nation-building”) edhe para 120-130 vjetëve diplomatët austriakë dhe hungarezë, por edhe shkencëtarët zhvillonin përpjekje për të krijuar kombin shqiptar.'''

Ore ça eshte ky kokrra e idiotit se na ka hapur barkun fare me paçavure.

Ca eshte ky nation-builiding, ca leshi preshin thote, asnje rilindas nuk dinte ça ishte nation-buildingu, po dinte zgjimin kombetar, çoniu shqiptar prej gjumit e n'nji bese shtrengoniu apo shqipetar mos rri po duku.

Me sa pare mend krahason farsen e sotme identitare ne Kosove me Rilindjen Kombetare. C'ta lexosh me tej kete, ky ta thote vete, mos me lexo nese nuk je kungull.

Schmitt duhet lexuar me qetesi...po ti bashkosh kujtimet e Eqerem bej Libohoves dhe historine e Ali pashe Tepelenes nuk do revoltohesh aq shume, bile do thuash jemi me fat qe sot nuk shkruajme arabisht nga e djathta ne te majte...

 sepse zor mund të thuhet se Fallmerayer nuk ka pasur fare të drejtë...

Mire Shmidi dhe ky tjetri mund te thone cafre te duan po kete kush e ka thene smiley

Eshte interesante te konstatosh gjera te tilla te siperfaqeshme ne terene ku jane Hedhur e Dokumentuar HISTORIKISHT Themelet e nje nga Kulturave me te Lashta dhe me mbreselenese te Botes ajo Greke  kulture qe nuk ndricohet per arsye te mosarsyes , por gjithsesi ku ka qene Lindur Rritur , jetuar Vdekur e Trasheguar ky Populli Yne dhe ka lene Gjurmet e tij . Ne se me te drejte konstattohet se Kombi fillon te cfaqet BRENDA nje Teritori te Caktuar pavaresisht ( me fise , te shperndare e tj etj ) si mund ta trajtosh ate keshtu kaq KEQ , kur akoma keta me Fyellmajera e Shm..dra nuk kane gjetur TROJEN vend nga i cili eshte ZHDUKUR nje Qyteterim i tere ? Dhe ne kemi MBIJETUAR nga Egersia e stergjysherve te tyre per te na Plackitur e Vrare ? Cfare duan te gjejne ne Shqiperi ? Shtetin e Babasqapit apo  TE KOMBIT MAJA ?

Qe te pershkruash Historine e Popullit tone jashte te gjithe CMENDURIVE te KRISHTERA nga rrjedhin Shmid e Fyellmajeri , apo te Mazllemerive nga Rrjedhin edhe rrenjet e nje Organizimi per Formim Shteteror minimalja duhet te kesh nje Metodologji deficente ne nxjerrjen e Perfundimeve . Fati ketij me Shm...d eshte se ne Shqiperi ssitemi qe ka mbjelle AI me Demokratikasit e tjere eshte sepse NUK ka nge njeri te merret me te . Keshtu qe ai le te grije per ne , le ti referohet kujt te doje por nganjehere mbase edhe Popullit te tij Baritor qe s'ka asnje Rrenje Shtetformuese ne Histori ...dhe ne se e kam gabim majen e ka si Komb nen organizime qe ne i kemi njohur para Peseqind Vjeteve pavarsisht ne se ai i ka Kantone sot dhe ne i kemi Vilajete !

Duhet pat parasysh i nderuari Shmid , ne se je me te Vertete Historian pa prapavija te tjera , per Popullin TONE duhet ti referohesh me te njejten Gjuhe para shtet-formimeve njesoj si Popujve te tjere . Ne nje pikpamje Popuj Skllever , JU , ndryshe nga i Yni qe ne te Kundert te pranimit te Skllaverise nga Populli Juaj zgjodhi nje menyre Jetese tjeter per mbijetese .Dhe kete ti mund ta shohesh shume kollaj ne Reagimin ndaj PEDERASTISE ose gayllekut .... qe Ju e keni Vlere ! Ashtu si te eshte cfaqur SOT Populli i yne ne nje Pikpamje ke te DREJTE sepse e kane mesyre Barbaret . Por gjithsesi ndoshta do te duhej me i Qarte e me i thelle   ne percaktime , pasi dhe tek cdo Popull ka pasur periudha MURTAJE dhe askush nuk i ka quajtur Perjetesisht te Semure !

Si zakonisht Je mjeshter per Ngritje Derstilash !

Enver Robelli është një djalosh i pashkollë. Punoi për vite e vite në një fabrikë në Zvicër ku emigroi me familjen e tij. Duhet shprehur mirënjohja për përpjekjet audodidakte që derisa punonte në fabrikë mësoi gjermanisht relativisht mirë (ishte i ri dhe të rinjtë mësojnë gjuhët më shpejt se baballarët e tyre). Robelli pak para luftës filloi të belbëzonte me shkrime aty-këty dhe me përkthime mediokre nga gjermanishtja në shqip të shkrimtarëve gjermanë. Djaloshi mori zemër dhe filloi të shkruante për gazetën Zëri në Prishtinë sepse Zëri shitej edhe në Europë dhe Robelli mund të shkruante për tema kryesisht rreth krimeve ordinere të emigrantëve shqiptarë në Zvicër (psh shkruante për aksidente të shkaktuara nga tinejxherë shqiptarë ku i akuzonte të rinjtë shqiptarë se përdornin makinat si armë vrasëse thuase të rinjtë zviceran nuk paskëshkan vozitur shpejt dhe shkaktuar aksidente kurrë). Kur filloi lufta në Kosovë Enveri u inkuadrua si një lloj përkthyesi/gazetari me një gazetë në Zvicër të mbulonte temat e luftës dhe shqiptare. Për të mos e zgjatur për shkak se e flet edhe serbishten Suddeutsche Zeitung e angazhoi si korrespondent nga Zagrebi dhe ai shkruan ndoshta një herë në dy muaj. Pse po i tregoj këto gjëra? Sepse Robelli ka mbetur në gazetari kryesisht me tema antishqiptare (ka shkruar një denoncim të tmerrshëm kundër Kadaresë kur ky kishte kundërshtuar Schmitt-in duke e quajtur Kadarenë një nacionalromatik dhe nacionalshovensit që nuk pajtohej me Schmittin- të adhuruarin e  Robellit, pastak a vjellur vrer e zi kundër UÇK-së kurdo që i është dhënë rasti.  Në shtypin shqiptar ai boton kësi lloj artikujsh ku merr paragrafe të tëra nga libra mbi shqiptarët dhe bëhet se çelësi i historisë shqiptare gjendet vetëm në duart e të huajve. Unë i propozoj z. Robelli të kandidojë për President të Shqipërisë sepse e di që ai mendon që i di të gjitha dhe vetëm ai mund të shpëtojë shqiptarët. Zoti mos na lashtë pa marangozin Robelli!

E c'lidhe kane keto qe thua ti me temen? Dhe ta zeme sikur te tera te verteta jane, ku eshte e keqja qe dikush vajti nga puntore fabrikeje ne perkthyes? Dhe pse gazeta Zeri ne Prishtine botonte kete Robellin ne rast se ky shkruante shkrime kundra shiptareve?

Ka lidhje burazer dhe ka fort. Se pse pastaj bekan njerezit nga 30 vjet shkolle te merren me akademizem? Cfare di ky Robeli per historine si shkence? Mos ja futni kot ju lutem!

E po çi gjeti Edisonat, apo edhe teslat qe nuk kishin shkolle per tu bere shkencetare? e çi gjeti Enverin, berishen apo edhe Thaçin qe pa shkolle administrimi erdhen e na u bene kryeministra te "suksesshem" qe po na çojne nga fitorja ne fitore?????

Burimo, qe po ja fut kot, po ja fut kot fare..... jo te gjithe ata qe kane bere shkolle jane bere dikushi dhe jo te gjithe ata qe jane pa shkolle jane askushi..... Ti mund te kesh objeksionet e tua kunder Robelllit, si çdo njeri normal, por keto qe sapo the nuk vlejne per te bere vleresimin e nje aktiviteti apo personi.....

Ti nuk qenke ne vete alidems. A e di ti qe shkenca eshte metode. A e di ti qe Robelli nuk e kupton as si behet hulumtimi ne arkiva, as si verifikohen te dhenat spekulative, as si behet citimi i literatures. Mos me hidh brockulla te tilla si per Edisonin sepse Edisoni kalonte nga 16-18 ore ne laborator dhe punesonte me dhjetra e rrinte me shkenctare, kurse Robelli kalon 16-18 ore ne kafenete e Prishtines me makiato dhe kapuciono perpara dhe me muhabet kafenesh. Nuk kam asgje kunder Robellit. E cmoj ngritjen e tij prej autodidakti, por ai ka dicka kunder shqiptareve perderisa nuk shkruan kurre per nje te mire te shqiptareve ne shtypin e huaj. Shko gjeje ne google. A nuk paskan shqiptaret nje rast te mire per te shkruar per ta? Pse nuk shkruan per rastet e sukseshme? Mosni ju lutem se mediat nderkombetare e kerkojne skandalin, te jashtzakonshmen etj, por kjo nuk do te thote qe ne duahet t ua japim. Askush nuk eshte kunder kritikes. Robelli ka bere disa shkrime te mira ku ka zbuluar Behxhet Pacollin dhe bizneset e tij te erreta, por edhe kete e ka bere per arsye te padroneve te tij, pra per qellime politike. A e di ti sa here ka shkruar ky njeri per Shmitt? Dikur kur e tepron per nje teme dhe njeri- behesh zedhenes si Enveri i Shmittit- nuk je me gazetar dhe aq me pak intelektual. Kush eshte Enveri, cilat jane pergatitjet, kredencialet dhe autoriteti i tij shkencor historik dhe intelektual te quaje te gjithe historianet shqiptare nacionalromantike? Pse Schitt dhe Clayer qenkan monopoliziesit e te vertetes. E mbaj mend nje debat ne Klan Xhufi ja tregoj vendin kesaj Clayer qe gerthitej se nje pate e lenduar kur i tha mire zonje po arbereshet c mutin jane nese nuk paska pasur shqiptare deri em 1912? Si u be qe ata qenkan identifikuar si te njejte me keta shqiptaret e rinj te pas 1912? Me telepati? Mos ja futini kot se evidenca ne shkence te shkerdhen te gjitha teorite. Mosni o shqiptare se vetem pse dikush ka emer te huaj edhe ai apo ajo dhjen, pshurret, gogesine, njerez jane nuk e kane celsin e dijes dhe te pasurit te drejte ne bythe"!!! Mosni!  Prandaj alidems mos fol per gjera qe nuk i di. Une Enverin e njoh si paren e kuqe dhe te dy veprojme e jetojme ne te njejten hapesire. Te lutem mos fol per gjera qe nuk i din dhe mos fol kunder shqiptareve!

jam me ty 100%.

I nderum... ti mund te bindesh nje tufe idiotesh me rrefimet e rreme mbi Enver Robellin... por jo te gjithe... perdor edhe ate stilin e felliqur te disave ketu... "jo, po, se ja njohim meritat per aksh gje... por per kete nuk duhet te flase" ... te pjer10sha ne stil ... Enver Robelli eshte korrespondent i Sueddeutsche Zeitung dhe ka shkruar per ngjarjet ne Kosove e Shqiperi rregullisht (dy here ne muaj?) ... eshte nga te paktet gazetare qe ne shtypin Kosovar kritikon politikat e qeverise... me emra ... dhe denoncon korrupsionin atje... e ketu... nja 10 Enver Robeller te kishim ketu... por jo, kemi Mero Baze e Enkel Demra... 

Tezat qe ngren Schmidt jane te njohura ne boten akademike shqiptare dhe ne blogsferen tone... (shih Peizazhe te fjales)... madje nuk shoh asgje te re... por te fillosh e te sulmosh "kallauzin"... kjo eshte ceshte... me siguri shqiptare te tille ka njohur Fallmeyer...

Ta bejme Enver Robellin President pra!  Ai na i zgjidh te gjitha problemet. Sa per korrospondent mund te behet bash kush te doje. A e di ti sa i behet redaktim dhe sa i ka Enver Robelli tekstet e gjata ne gjermanisht? Mos me shurdhoni me kete pseudointelektual... Cka nese kritikon politikat e qeverise? Le te futet ne politike kjo vemje... Por ju granatoj qe nuk di gje perpos te shaje. Peizazhe te fjales eshte nje tjeter rast i cmendurise shqiptare. Po te rrinte Enver Robelli kallauz nuk do te mirresha me te, por ai nuk rri lajmes por do te ngrise koken dhe te beje te gjithditurin e jo lajmesin per cka paguhet. Kush eshte ai te tregoje se a eshte apoe  ka mire apo keq Shmutti? Si gazetar ai duhet te jete neutral dhe te paraqese dy ane te medaljes- mund te thote se Shmitti thote keshtu e keshtu dhe historianet shqiptare keshtu e keshtu...gazetari nuk eshte arbiter te tregoje se kush e ka mire e kush keq. Lexuesi duhet te gjykoje kur i jane sjelle fakte, argumente dhe- me me rendesi- informata nga gazetari apo sic paske deshire ti nga kallauzi. Apo jo bulkth?

po ore po... nuk behet fjale per robellin ketu... patjeter qe ketu nisemi nga qendrime personale ne lidhje me trajtimin e gjykimin e nje personazhi publik... edhe te produkteve te ketyre... porse te denigrosh gazetarin se percjell nje lajm... na pelqen ose jo... kjo eshte dilentante ... denigrimi i figures nuk perben aspak argument per te kundershtuar tezat e paraqitura... qofte ky kushdo...

Tezat u kundershtuan dhe u hodhen poshte paq.

Juve ju duket sikur tregoheni diplomate kur thoni se nuk u dashka marre me lajmetarin por me lajmin??? lajmi u diskretitua. poashtu edhe strumbullari i lajmit u diskretitua.

Tani te shohim njehere se kush sjell lajme te diskretituara nga burime te diskretituara?

Nje gazetaruc qe sapo u diskretitua.

Ku e keni hallin tani? a nuk eshte diskretituar sa duhet?

Burimo? perveshiu punes atehere.

Burim , falemnderit per informacionin.

Tani e di saktesisht perse ky shkrim me beri nje pershtypje kaq te keqe. Artikullshkruesi eshte nje mercenar dhe injorant njekohesisht. Mercenar , sepse i sherben pales qe i duket me e forte pa asnje skrupull; injorant sepse nuk di asgje nga historia, per te po qe i huaj je me i ditur se shqiptari. Ka ate psikologjine e amerikanit te zakonshem, qe mendojne ( me rregullin e treshit) se perderisa Amerika eshte shteti me i fuqishem ne bote, atehere edhe cdo amerikan si individ eshte me i fuqishem( i mencur , i afte etj) se kushdo tjeter ne bote. Jam gati te ve bast qe ky tip as qe e ka lexuar deri ne fund 'Skenderbeun' e Shmitit, por edhe ne e paste lexuar s'ka marre vesh gje. Ky as qe ka lexuar ndonje autor tjeter qe te mund te beje krahasimin.Per te Shmiti ka te drejte ne cdo aspekt per Skenderbeun, ky nuk gjykon , ky vetem beson dhe beson atje ku i leverdis me shume. Thote se 'katundaret' e kritikuan Shmitin pa e lexuar po ata qe e mbrojten valle e kishin lexuar?  Ku jane recensionet apo kritikat serioze te atyre qe mbrojne Shmitin ne dallim nga ata qe e kundershtuan si K.Frasheri apo Ndreca. Mire 'katundaret' se aq dijne , por te 'kulturuarit' ku i kane argummentet serioze shkencore. Vetem fjale e moralizim sa te vjen krrupe.

Per kete liber s'di c'te them, ne e lexofsha po s'besoj , sepse c'gje serioze mund te presesh nga nje autor qe i hyn historise nga lashtesia deri tek modernja ne 200 faqe. 'Arberia venetike' e Shmitit ka edhe vlera , ka informacion, ndonse konkluzionet shpesh nuk jane ne akord me informacionin. Kurse 'Skenderbeu' i tij eshte nje deshtim    per nje metode shkencore. Shmiti ne vend te beje histori ben letersi historike.Me c'duket edhe ky liber i fundit eshte nje i tille.

Venus gjendet e pashprese  si lexuese, ke te besoje, po nuk jam i te njejtit mendim. Te pakten ne nje rast mund te tregoj se lexuesi mund te orientohet. Mund te sillja nje shkrim ketu ne lidhje me interpretimin e Shmitit, po eshte pak i gjate dhe me duhet miratimi i moderatorit me pare.

 

 

Loloto ,nese i referohesh studimit kritik te Frasherit mbi Skenderbeun e Shmidit ,te them se e kam lexuar dhe me eshte dukur shume bindes.Nuk kam dyshime vete si person ,mbi ato c'kam lexuar .Shqetesimi im eshte ,se une historine e kam lexuar e studiuar nga librat e ketyre autoreve ,qe cilesohen: o komuniste,o nacionaliste me shume sec duhen ,nga disa mendje" hapur"per ndryshime  dhe ta perplasin ne fytyre ate c'ka ti di ,duke te cilesuar dhe viktime e mendesive te tyre .Ajo qe me shqeteson me shume se per veten time ,eshte fakti qe po rritet nje brez i ri ,i cili historine po  e meson jo ne shkolla ,dhe nga autore te mirefillte te historise me nje kontribut shume vjecare ,dhe ku informacioni eshte i kontrolluar dhe i pranuar nga historigrafia  ,por ne inetrnet.Futen ne lloj -lloj faqesh ,lexojne aty-ketu ndonje artikull dhe imagjonoje tani,se c'nxjerr nga goja ai person ,disinformim total.Dhe jo vetem interneti ,por del dikush(jo vetem Shmid) qe pretendon se eshte studiues i paanshem ,se ka zbuluar e ka nxjerre ne drite nga obskurantizmi historik shqiptare , fakte e dokumenta te nje rendesie te atille historike,sa mund te permbysin gjithcka ish njohur,pranuar me pare dhe pse jane frut i nje studimi gjitheperfshires e  dhjetra vjecare;dhe c'eshte me e rendesishmja ,keto fakte kufizohen ne nje grusht te vogel dokumentash ,te cilat nuk mund te jene perfaqesuese e determinuese per nje periudhe me shtrirje  te gjate kohore ,nderkohe qe  kufijte e ketyre burimeve tip "katapultash" ,i perkasin nje periudhe  2-3 vjecare ,dhe  nuk perfshijne gjthe  ngjarjet ne fjale apo studim.

Cfare  te besh kur lexon "thagma"te tilla,qe shqiptaret nuk qenkan pasardhes te ilireve ?! 

Ai thote nuk ka deshmi,qe do thote qe shume deshmi arkeologjike e gjuhesore qe e provojne kete vazhdimesi , qe jane  te prekshme ,te qarta dhe te pakontestueshme  ,qenkan interpretime deshiruese te  historianeve shqiptare.Ehh!

 

Rron or rron e nuk vdes shqiptaria smiley 

I fusim nje TO perpara dhe mbaron Puna . Del ToRobelli .Eshte situate e MURTAJES nga ku Lindin BACILE Mutante te lloit Torobell . Nuk eshte Puna thjesht tek "cektesia " e "ngushtesia" e paraqitjes se studimit te z.Shm...t . E drejte e tij dhe e kujtedo sic eshte e drejte e dikujt tjeter dhe , sidomos per konstatime te ketij LLOI ,  edhe nga ne pa shume pregatitje per ti thene " simiteve " te tij ...Je burizan ushtrie , JO Historian ! Ky vend ose ish Shqiperia ( Lefqenia Sot ) ne situaten e  Krijuar  Propoganduar dhe Ofruar nga Sqeperit e pas 90 , me e pakta qe mund te krijoje , eshte Toericiene Historike i Lloit B...ir Historia .  Perse mos te meditoj e edhe z . Shm...t

Ne derstile Grate llafazane thone e c'nuke thone , pastaj marrin Leshin e tjerrurr dhe Ikin !

"...Schmitt është skeptik se shqiptarët rrjedhin nga ilirët, sepse për këtë, sipas tij, nuk ka dëshmi, përveç interpretimeve supozuese dhe dëshiruese të shkencëtarëve shqiptarë..."

Mjafton kjo thenie  dhe ky pohim i ketij Robellit, per tu marre vesh mire se sponsorizimi per "punet shqiptare" te  Schmitit, jane kryekeput serbe.Nuk rrjedhkemi  nga iliret,  por jemi  te "ardhur"...  nga thote Berisha, (se jemi  gjak me turqit),  te ardhurit prej  fundit te Azise...

Spaska dokumenta qe jemi  pasardhes te Ilireve?Me mijera! Turp qe mi thoni vehtes shqiptar! Lexo morin e e dokumentave, qofte edhe vetem  te Profesor Pilikes, a te  hengesha  dreket more, emershuar...!

Dhe nuk paska lidhje  ajo qe citon Burim Mali !  

Lere Piliken, se ka qe ne kohen e pordhes, nja 150 vjet te pakten, qe te huaj e shqiptare kane bere malin me prova, aq sa kundershtaret realisht s'kane bythe te perballen ne mjediset shkencore, po e bejne si skutha neper gazeta.

Se kush e sponsorizon Shmutin nuk e dime, po Clayer-in, versioni femer i Shmutit, financohet nga ministria e jashtme franceze dhe Sorosi.

Gjithe keta sharlatane qe po na vijne rrotull, nuk merren me problematika te erreta te historise tone, po me pikat me te studiuara si Skenderbeu e Rilindja, dhe kjo i thote te gjitha per deshiren e tyre 'te mire' dhe ku synojne.

Perndryshe albanologet e huaj te sinqerte e dashamires, jane marre historikisht me pikat e erreta te historise e gjuhes, duke na ndriçuar rrugen.

Keta sharlataneve, qe riciklojne tezat serbe e greke, jane per t'u nxjerre me shkelma jashte Shqiperise apo ku di une te mos u jepet vize, se po luajne me mendjet e dobeta te atyre shqiptareve, qe jane ne krize identiteti.

Me sa kuptoj Schmid skepticizmin e tij te origjines iliro-thrake te shqiptareve e bazon nga studimi i Wilkes mbi iliret (nje liber i titulluar the Illyrians), i cili ironikisht eshte i vetmi studim i plote mbi nje nga popujve me te vjeter te Evropes.

 

Une dua te perqendrohem pak tek studimi i Wilkes i cili pati jo pak kritika ne qarqet akademike per shkak te mungeses se burimeve dhe studimeve shkencore. Libri ka nje boshllek te perjudhes para-romake dhe organizimin e fiseve ilire asojkohe, gje e cila eshte theksuar nga kritiket dhe eshte teper e rendesishme ne identitetin e popujve iliro-thrake. Njeanesia e konkluzjonit dhe refuzimi i Wilkes per lidhjet Iliro-shqiptare nuk eshte i bazuar ne kerkime shkencore theksojne kritiket. Wilkes i perket atij grupi historianesh medioker dhe qesharake qe besonin se civilizimi i Mesdheut(me i vjetri ne bote) erdhi nga nordikte bjonde dhe te gjate, nderkohe qe barbaret pushtues , me lekure te erret dhe te shkurter e shkaterruan kete civilizim. Historiane te rritur me librat e Toliken nuk i shpetojne paragjykimit irracjonal dhe anashkalojne faktet historike. Po keta historiane manipuluan figurat e shquara te Mitologjise greke duke i shendruar ne bjonde nordike(rasti i Akilit) ne nje kohe kur Homeri e pershkruante qarte si te shkurter,te shemtuar dhe me lekure te erret.

Dhe Wilkes wazhdon me konkluzjonin...Iliret nuk mund te ishin me lekure te erret dhe te shkurter sic jane shqiptaret e sotem....Sigurisht nuk mund te ishin, sepse ishin te gjate bjonde, si te gjithe mesdhetaret e vertete te civilizuar  smiley .... Qe prej Jezusit te Nazaretit dhe tek Perikliu ata ishin te gjate bjonde me prejadhje nga Atlandida te cilet me vone u perzjene me Untermenschen..

.

Une dua te theksoj studime te verteta serioze si ai i Hahn(Encyclopedia Britannica, p. 483) Shqiptaret jane nje nga racat me te vjetra ne Evropen e jugut, historia na ka treguar se nuk ka asnje fakt apo te dhene te migrimit te tyre ne ate zone.Jane pa dyshimi pasardhesit e migrimeve te para njerezore ne ate zone te cilet me pas u ndane ne tre grupe  Maqedonas,Iliriane dhe Epiriote. Tre grupe keto qe formuan koren e popullates Pre-Hellenike dhe Tirreno-Pellazge

Nga ana Anthropologjike studimi i Charleton S. Coon- Racat e Evrope,eshte interesant. Ai thekson ngjashmerite e medha te races doriane me ate shqiptare duke krahasuar,racen,zakonet,gjuhen...Me pas i klasifikon dorianet si pjese e trugut shqiptar

 

Po e mbyll me nje shprehje te Maximilian Lambertz (Albanien erzählt: ein Einblick in die albanische Literatur ,Berlin 1956)

The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing.

 

 

Dhe Wilkes wazhdon me konkluzjonin...Iliret nuk mund te ishin me lekure te erret dhe te shkurter sic jane shqiptaret e sotem....

smiley

Me siguri, o do kete ardhur ne Shqiperi ne sezon plazhi,ose ka vajt ne ndonje lagje romesh.

smiley

ROLI PELLAZGO-ILIR NE KRIJIMIN E GJUHEVE DHE KOMBEVE EVROPIANE

ELENA KOCAQI

 

Po mire mer mire, ja qe e paskemi tere ate fat qe paskena kriju gjithe boten indoevropiane, po pse nuk jena te zot me kriju veten.... ket a mund te ma thush o shqiptar qe je dhe i vjeter...????

eshte pikerisht lashtesia qe na pengon.ne peshoren historike mijera vjet organizim fisnor eshte veshtire te tejkalohen nga disa qindra vjet organizim shteteror.

 

alidems une te jap pergjigje- sepse kemi teper njerez si ti! kur te zvogelohet lloji yt edhe shqiptaret do te jen te barabarte me te tjeret.

Burimo, ne radhe te pare faleminderit qe gjen kohe dhe merresh me nje trushkulur si puna ime...... kushedi se ç'pune te medhoja ke lon pa bo.....  une zakonisht nuk flas per gjera qe nuk i di, po keshtu nuk flas , nese me ke lexuar me kujdes, kunder shqiptareve, por qe e kam inat, biile shume inat vetngrefjen se ne jena kerthiza e botes, kur nuk kena dhe nuk dime as me vesh breket tona, ket nuk e duroj....

Se dyti, menyra e artikulimit te akuzave ndaj Robellit, me duket tamam allashqiptarçe, njesoj siç po thote dhe ai Fallemajeri. Nese ti e njef kaq mire Robellin, ka shume te ngjare qe si shqiptare te "mire" qe jemi, ta kesh inatt, apo xhelozi per ate qe ka arritur ai, qofte dhe me forcat e veta dhe ne menyre autodidakte, gje qe ti, ndoshta nuk e ke arritur,ose e ke arritur me shume veshtiiresi, kundrejt atiij Robellit te varfer, te papasuur e te pashkolle......Pse e them kete. Une sa e kam lexuar Robellin ketu ne Shqiperi, nuk me duket aq  antiishqiptar, te pakten i krahasuar me te tjeret. kur ti po thua qe ai shkruan veç per kriminelet dhe jo per boksieret, futbollistet apo atletet qe i bejne nder Shqiperise, kjo nuk do te thote si ai nuk i do ssportistet shqiptare, dhe bemat e tyre, por mendoj se ne gazetari, ashtu si edhe ne sektore te tjere, ka nje ndarje racionale te punes dhe detyrave, dhe jo gjithkush mund te beje gjithçka...... Ndaj mos i ver shume faj...

ps

nese ti ke ndonje artikull antishqiptar te ketij Robellit, je i lutur qe te na e postosh qe ta lexojme dhe ne, se mbase antishqiptarizmi yt, nuk konvenon me ate tonin....

Dhe nji te vogel Alidems ..i QIN here me fal  smiley po nuk mu nejt pa e thane dhe NJI. Ke plotesisht te Drejte me u ngrit Kunder Magallomanise e daulleve Boshe te Basqapit SOT qe perfaqeson mendimin Zyrtar mbi "te bukeuren e Dheut "..

Se dyti, menyra e artikulimit te akuzave ndaj Robellit, me duket tamam allashqiptarçe,.......... edhe me pare ne kohen Tone kane pas ekzistua Robelle dhe u thonim TOROBELLE . Po ishin te parrezikshem i linin te flisnin rrugeve. Kur beheshin te rrezikshem i KURONIN dhe kur kalonin cdo kufij i mbyllnin ne Spitale sic ka pas bere GJITH Bota .Sot eshte Vlere deri atje sa Babasqapi deklaroi ne shtepine e Handikapateve mendore " Une shoh te ardhmen e Shqiperise ne fytyrat TUAJA Ju jeni Rishkruesit e Historise ." Dhe keshtu keta Tortobellet kane buisur rrugeve .Shm...ti i ka kaluar Kufijt e Normales  . Shm..ti mashtron me koncepte te Pertgjitheshme e karakteristika te Popujve ne te gjithe Globin . Ai nuk jep Vecori te Shqiptareve qe jane Themele te Ezkistences se tij . Ai paraqet dhe perqas nje Kuptim te ca vetive qe SOT jane me te prekshme se kure te cilesuara si Themeli i Injornaces dhe Pengu i mosperparimit te Shqiptareve me c'rast i perfaqeson me se miri Strategjia e vendit te Dyte ne Bote alias Shqiperia smiley

Ndryshe c'mund te thuash per nKontinente te TERA qe ju nenshtruan barbarise se kohes dhe u shuan jo me shume se para 4-500 vjetesh ? Pastaj ne shume vende te Botes ne periudha Historike te Turbullta jane shfaqur "dashamires " e jo vetem tek e per  ne . Te mos harrojme se keta jane fshire shume shpejt nga KUJTESA dhe pasuesit e Admiruesit e TYRE  TORBELLE jane cilesuar Buzequmesht , Axhamij , Egoiste te Semure ..dhe cdo epitet po me baze DIJA Fillon SOT me ne te Babasqapit !

Edhe i here me fal I QIN here smiley

Po pse me kaq ngut o Ziko..pse.... dhe pse me te bertitme  pse???? ..... une nuk po flas per Shmidtin, po po flas per nje gazetar, i cili po komenton Shmidtin..... ai ka edhe pikpamjen e vet per kete çeshtje, po kjo nuk do te thote domosdoshmerisht qe eshte antishqiptar....... thjeshte aii po kerkon vetveten ashti si edhe vete memedheu yne po kerkon vertveten, pasi ende nuk di se ku po shkon.....

O alidems ..une nuk kam inate . Kam nje ton LUFTARAK smiley Jam me i qete nga gjithe te qetet dhe kjo provohet me Sharjet  smiley Aq me tepr me TY i nderuar qe te lexoj me shume deshire .

Askush nuk e ben Robellin antishqiptar por Fans QORR e buzequmesht pas Librit per Shqiptare te Shm..tit . Ai e ka vetveten ne dore .Ai nuk hyn ketu .Lajmesi nuk gjykohet .Por ai e ka kaluar kufirin e Lajmesit . Ai ka INTERPETUAR !

 thjeshte aii po kerkon vetveten ashti si edhe vete memedheu yne po kerkon vertveten, pasi ende nuk di se ku po shkon.....

Ne se ai dhe kushdo qe ka deshire te Referohet ne ndonje studim te huaj ( gjithmone me rezerva ) le te mendoje si Shqiptar .

Shqiperia si Teritor dhe si numer Popullsie gjithmone eshte pare si nje Faktor DOMINUES e Ngatrestare ne Ballkan dhe kjo vjen Mendoj per HIR te aftesive Ekzistenciale te trasheguara ne shekuj per MBIJETESE si ...Popull LUFTETAR . Dhe dihet qe Luftrat shakterrojne smiley  Kjo nuk vjen nga vetite te cilat u shfaqen ne Vitet pas 30 deri 39 e pas 45 deri 90 si Popull jo vetem Shtet - Formues , por edhe ashtu te PRER e GJYMTUAR edhe ne Momente Kyce Historike BOTERORE ( si LII ) diten te Orientoheshin per te Ruajtur Qenesine e tyre . Perjashto TURPIN Historik me te Madh ne SHEKUJ per Shqiptaret qe shiten KUROREN tek Viktor Emanueli

 Me Miladiner pa Miladiner , ma Staliner e pa Staliner , me Hrushove e Mao ce Dune te pakten  nuk e shndrruan Shqiperine 1 EURO -ku duhet ti kerkoje  rrenjet e se keqes Morale Torobelli . Ai e ka veteveten ne dore te zgjedhe ku te Orientohet ! Ne vleren MORALE te TRADHETISE nga nje Grup karieristesh Bandite e Sharlatane Hajdute e Grabietes qe shfaqen ne periudha Historike ( si ata te 39 ) e qe shndrrohen ne Ushtare te Bindur te Mafiers Nderkombetare qe mbushin xhepat e pasurohen me gjakun e djersen e nje Populli , apo ne Vleren e Mbijeteses se nje Populli te Roberuar e zhytyr ne Varferi te tejskajshme nga Kjo kaste Banditesh . Ato vlera qe e sugjestionojne Ate me duket se e perjashtojne nga Realiteti dhe e bejne te afte per Derstilen e Shm...trave qe hap here pas here se bashku ne nje Linje me B...ir Historine e Lefqenise ! Pra ai nuk kerkon ai hutohet neper Pyllin e te marreve me kalem ! Do ta kete shume te THJESHTE

Ai dhe kushdo qe hyn ne keto PUNE ku sipas Nolit " Lipset te kesh shume mend " ne se Referohet ne MURTAJEN qe i ka rene Shqiptareve SOT . Ne keteOrientim  do te dije te dalloje se ky sundim e Prezantim i  Shqipetareve  quhet Mashtrim , Genjeshter e Dhune (thjesht Epidemi MURTAJE ne sherim ) dhe te ben te shohesh me LARG e me Thelle , Me qarte e me afer se Vertetes ne se do te merresh me Shqiperine e Shqiptaret !

http://lajme.shqiperia.com/lajme/artikul...

Në hapësirën shqiptare mendimet për veprën e Oliver Jens Schmittit mbi Skënderbeun vazhdojnë të jenë kundërthënëse. Kundër librit janë shprehur figura të rëndësishme politike dhe letrare. Sali Berisha, me profesion kardiolog, specialist për hemodinamikë, pastaj Bamir Topi, biolog, dhe Ismail Kadare, shkrimtar, janë të mendimit se libri i historianit zviceran është i dëmshëm, sepse vë në pikëpyetje disa vlera, në të cilat beson kombi shqiptar. Vlera këto që janë ndërtuar me shekuj, së pari nga Rilindja, pastaj nga themeluesit e shtetit shqiptar, më vonë nga regjimi i Enver Hoxhës. Tragjike është se që të tri personalitetet e përmendura më lart, pra Berisha, Topi dhe Kadareja, mendimet e tyre për këtë libër i kanë shprehur, me gjasë, pa e lexuar fare atë. Që të tre kanë folur të shtyrë nga emocionet.

Ku e di Robellovski se a e kane lexuar keta librin? A i ka pyetur? Ku e di Robelli qe kane shkruar nga emocionet? Si? Mosni ju lutem! A ka shkruar Robelli me emocione apo mos ka shkruar me bythe? Kesaj i thone gazetari qyqare!

Këto ditë, pas botimit në gjermanisht të librit të Schmittit, në gazetën “Frankfurter Allgemeine Zeitung” u publikua një recension, ku tërthorazi kritikohej edhe Kadareja për rolin e tij jo aq të lavdishëm në diskualifikimin e veprës së Schmittit për Skënderbeun. Kundër recensionit reagoi me zemërim vetë Kadareja. Nga Parisi. Në vend që debati të zhvillohet pa paragjykime, intelektualët shqiptarë dhe ata që e shohin veten të tillë merren me përgënjeshtrime, korrigjime dhe kritika të shkruara nga kullat e fildishta.

Pse nuk e kontakton Robellovski Kadareneta pyese direkt ate per mendimin e tij e te mos japi Robellovski mendimet e tij. Gazetari raporton nuk gjykon!

etj. etj.

Per me shume shkoni ne google vete dhe shihni shkrimet e tij se mbi cilat tema jane!

Nga komentet e deritanishme shume po merren me rrenjet e lashta apo te prejardhjes pelllazgo-ilirike te shqiptareve. deri tani, historiografia ende nuk i ka dhene vulen perfundimtare kesaj trashegimie, e prandaj ne duhet te jemi me gjakftohte ne dhenien e definicioneve, e aq me pak qe nuk jemi te fushes. Historiane te ndryshem kane bere punime te ndryshhme, por edhe mes tyre ka ende mungesa te theksuara pikash takimi, e per rrjedhoje akoma nuk kemi nje perfundim serios shkencor per nje teze te tille. Dhe zerat kunder ketyre tezave, jo domosdoshmerisht jane konspiracione antishqiptare.... Sapo pashe nje interviste te historianit amerikan qe merret me shqiperine Fisher. Mes te tjerash ai tha se ........çdo historian mbart mbi vete edhe paragjykimet, kultuuren, metodologjine e punes, apo edhe arketipet e mjjedisit ku ka studjuar dhe punuar, ndaj asnje nga ne nuk e ka tagrin e te vertetes te padiskutueshme...

E une nuk merrem me prejardhjen historike, se ngado qe te vijme, ne jemi shqiptare, gjuha jone eshte e veçante dhe me e vjjeter se te gjitha gjjuhet e tjera, dhe se Shqiperia ka qene eshte dhe do te mbetet ne jete te jeteve. Mua me shqeteson pershkrimi etikomoral qe keta i bejne shqiptareve, e nga keto percaktore, qe mund ose jo te na pelqejne, eshte varur dhe vazhdon te varet i gjithe zhvillimi yne shoqeror e historik, nder shekuj. Ndoshta keto veti kane sjelle edhe mbijetesen e popullit tone, ndoshta, por ama qe,  sipas, nga nje prej qyteterimet me te medha dhe qe kemi rezatuar ne tere hapsiren ku jetonin njerez, jemi shnderruar ne nje komb nder me te prapambeturit ne rajon e me gjere, tregon se autori ka te drejte kur thote....

 

 

“…Madje në fushën mendore gjatë ekzistencës së tyre që mbushi një mijëvjeçar [shqiptarët] nuk dhanë asgjë dhe sollën dëshminë e gjallë se një popull mund të jetojë … edhe pa shkencë, edhe pa art, bile edhe pa alfabet dhe mund të ruajë të patëholluar fuqinë e tij burimore madje edhe mes popujve shumë të arsimuar. … Shqiptarët gjithkund i brohorasin ngecjes … dhe konservatorizmit të ngurtë siç e kupton atë vetëm orienti i palëvizshëm dhe i ngurtësuar në vetvete. Shqiptarët kudo ku kanë mundur të zhvillojnë lirshëm natyrën e tyre njerëzore janë egoistë, kryengritës, dembelë, bile edhe si të krishterë janë të tmerrshëm. … As në politikë, as në shkencë ky popull deri në ditën e sotme nuk ka pasur një mendim të përbashkët dhe duket se shqiptarët nuk e kanë ndier të nevojshme të depërtojnë përtej horizontit të kufizuar të familjes dhe klanit, të fitimit personal, të dobisë personale, të keqdashjes dhe hakmarrjes. Shqipëria është vendi i mendjeve të shkurtra, magazinë e fuqisë fizike, një vend që vullnetarisht nuk i nënshtrohet as vetes as të tjerëve; Shqipëria është element që përherë mohon dhe ku anarkia dhe paligjshmëria janë si të thuash shpirti dhe fryma e jetës”.

Pra ne keto thenie te ketij autori do te duhet qe ti pranojme qofte edhe nga zorri, njesoj si kete thenien tjeter qe ne na vjen sipas midese (qofte se eshte edhe e vertete historike, gjithnje sipas nesh)...

 

kur thote se “helenët nuk egzistojnë më, pasi janë zhdukur gjatë invazioneve barbarike (në mesjetën e hershme); grekët e sotëm janë sllavë e shqiptarë ‘të helenizuar’.” Madje, ai ka dhe tezën se nuk ka një revolucion grek për pavarësi; ai ishte i tëri një revolucion pastërtisht shqiptar.

atehere tek cila thenie ky autor ka te drejte????

Degjo alidems, kur mund te flasim per origjinen dhe ta paralelizojme me strukturen tone aktuale politiko-shoqerore aktuale eshte gabim trashanik(te cilen e kane bere shpesh historiane te ndryshem).

Psh: Nuk mund te hiqen paralele gjithashtu mes struktures superjoro-shoqerore te Sumerjaneve,Egjiptjaneve, Babilonasve te lashte me ate aktuale ne ditet e sotme...Po ashtu nuk mund te hiqen paralele mes Grekeve te lashte dhe atyre te sotem sepse shoqerite ndryshojne,evolojne dhe ne shume raste per mbijetese...Ato qe nuk munden te evolonin humben ne faqet e historise(si Mayat apo Azteket)....Por evolimi nuk do te thote me domosdo perparim..Eshte adaptim ndaj pushtuesve (qe mund te jene kulturalisht inferiore por te shumte ne numer), duke permendur ketu Mongolet dhe Hunet. Nuk me pelqen ky krahasimi universal i cdo kulture, sado e lashte me kulturen nordike si model. Shqiperia historikish ka qene kryqezim perandorish dhe pushtuesish, te cilet kane lene gjurmet e tyre por nuk mund te mohoet fakti i autoktonise sone si popull.Po ashtu nuk mund te kerkohet eksklusiviteti 100% i popullsise ilire, se pranohet qe nje pjese e ilireve u sllavizuan (me dyndjet e sllaveve)

Nje studjues , profesor Japones eshte duke kryer nje studim per Kanunin Shqiptar , i cili (sipas profesor Kazuhiko Yamamoto) ka nje lidhje te forte kulturore me veprat Homerike dhe ndeshet gjithashtu ne kulturen e lashte japoneze.

Gjashtë elementë bazë të Kanunit janë: besa, nderi, miku, gjaku, buka, dhe hakmarrja. Gjithashtu hetova mbi konceptet etike të veprave homerike Iliada dhe Odisea. Këto vepra u shkruan rreth 2700 vjet më parë dhe zbulova që gjashtë elementët e sipërpërmendur  ndodheshin edhe në to. Pra, unë vura re që elementët etikë të veprave homerike ishin të njëjta me ato të Kanunit. Më pas analizova tragjeditë greke, si për shembull ato të Eskilit dhe Sofokliut, dhe i gjeta këto gjashtë koncepte edhe në ato tragjedi. Megjithatë, disa elementë në tragjedinë greke po ndryshonin, pasi ato po shkruheshin në Athinë, e cila ishte një polis, pra një formë shteti. Mendoj se tragjeditë e Eskilit dhe Sofokliut pasqyrojnë kohët e ndërmjetme të moralit njerëzor: nga ato të një shoqërie pa praninë e fuqisë së një shteti në kohët e një shoqërie ku fuqia e shtetit është e pranishme.

Arto dakort jam me ty, por ama ne ndryshim nga sumeret, babilonasit apo egjiptjanet, qe i lane botes shume gjera, ne  i kemi lene pako gje (per te mos thene asgje)

se dyti, studime si ky i prof Japonez ka shume, por jane sporadike dhhe megjithe se ka kaluar shume kohe, ende nuk kane arritur ne nje konkluzion te perbashket.... per te sjelle origjinen e trasheguar pellazgo-iliro-shqiptare....

ore se e kisha vendosur qe te mos perfshihesha ne kete lloj debati deri tani...

cfare i kane lene botes sumeret apo babilonasit? cfare gjerash?

pse i ngaterroni kombet me mishmashet e perandorive?

qysh ne nuk i paskemi lene asgje botes?

po roma si u ngrit? per nje dite? po krishterimi, si u be fe zyrtare e romes?

po bizanti?

po perandoria osmane?

cfare gjerash doje t'i lije botes ti, kur gati 2 miljarde te saj, dhe 90% e GDPse se botes sot perfshihet nen ombrellen e krishterimit? cfare i lane botes babilonasit? egjiptianet? sumeret? gure? apo mos kane lene art? apo mos kane lene ndonje gje qe sot trashegohet?

per cfare e keni fjalen, me saktesisht?

nuk ka nevoje te arrihet ne nje "konkluzion" te perbashket per prejardhjen pellazgo-ilire te shqiptareve. origjina e nje kombi nuk vendoset dhe nuk percaktohet me konsensus apo negociata. mos lini kokrren e namit se na e perzjete fare tani.

ka studime shume te forta, shume profesionale, tamam shkencore, qe vertetojne vazhdimesine e pashkeputur pellazge/ilire-shqiptare.

fakti qe shqiptaret jane substrat kombformues per shume kombe dhe popuj te tjere, nuk ngre aspak pikepyetje mbi origjinen e tyre.

ose atehere le te behemi tamam qesharake, dhe le t'i dorezohemi llogjikes qe RASTESIA ka bere qe ajo toke ku kane jetuar iliret dhe sot jetojne shqiptaret, ka nxjerre koka dhe figura qe jane pergjegjesit dhe kontribuuesit KRYESORE qe njerezimi te jete ky qe njohim ne sot.

turp!

Shqiptaret dhane kontribut te vecante ne kulturen Greko-Romake, kete e pranojne te shumica e historjaneve. Une dua te perqendrohem ne ate greke, kryesisht sepse i ju dha ekslusiviteti grekeve per kete kulture,ne nje kohe qe ishte nje miksim i kontributit iliro-thrakian. Ky eksklusivitet ju dha nje kombi qe kishte favorin e unitetit fetar nen simbolin e shenjte, ate te kryqit dhe qe gjate historise se tij moderne prihej nga elementi shqiptar...Ne anen tjeter paganet e pazbutur te veriut ju mungote ky luks i unitetit fetar.

Ne fakt Evropjaneve ju duhej nje model suprejoriteti kundrejt ati Afrikano-Egjiptjan.Nje civilizim i cili frymezoi dhe ate te Romes..Faktikisht civilizimi grek ishte nje zgjatese e atij Egjiptjan dhe ne qarqet serioze te historianeve pranohet boterish se gjuha greke e ka prejardhjen nga ajo fenikase. Teoria e Athines se Zeze u sulmua ashper nga qarqet e historianeve te Evropes, per vete faktin se bente kete lidhje te qyteterimit Afrikan dhe atij grek. Pavaresisht fakteve te rendesishme shkencore teoria e Athines se Zeze u fut ne teorite e konspiracjonit, per vete faktin qe vete Evropa nuk mund te kaperdinte faktin qe modeli i demokracise,artit dhe kultures ne moren nga Afrika. Por si gjithmone Historin e shkruajne fituesit dhe me te fortet, keshtu qe dhe historia shqiptare ka pasur teper boshlleqe. Por ne fakt cdo histori ka boshlleqet e veta, por faktori i gjuhes eshte relativ sepse ne fakt Iliret huazuan alfabetin Fenikas-Grek (me pas ate latin). Mua me ben pershtypje qe nuk eshte bere nje studim i mirefillte i gjuhes se vjeter homerike dhe krahasimi i saj me shqipen e vjeter. flas ketu per akademite Evropjane se Pashko Gjonaj ka bere nje pune te lavderueshme. Eshte kjo nje mungese interesi e qellimshme?..une kete nuk e di por di kete por mund te flas per faktin tjeter per perafesine kulturore ne zakone me racen dorjane, elemente te izoluar mund ti sot gjesh ne Malet e Sfakias,Greqi. Po ashtu ata perdorin ende fjale greqishtes se vjeter te cilat tingellojne paster ne shqip.

Kriteret e nje kombi jane ato gjuhesore,zakoneve dhe raciale

  • Gjuhesore- pranohet boterish qe Shqipja eshte nje dege pasardhese(mbase dhe hibride) e te dy gjuheve Iliro-thrakiane.
  • Zakonet tribale- Familja,fisi,gjaku, ritualet e vdekjes,miku kane origjine te lashte(ne zakonet pre-homerike) dhe jane unike duke e perforcuar faktin e autoktonise se Shqiptareve ne Ballkan.
  • Racjale- C.S Coon- Nje nga anthropologet me te medhenj te shekullit te kaluar ne studimin e tij Racat e Evropes, shton se shqiptaret jane te perafert si race me Dorianet(e Manit). Gjeti fakte dhe perafersi raciale te te dy grupeve qe nuk ekzistojne ne grupe te tjera ne Ballkan.

 

Ka mundesi me pak fjale me me thene se cfare kontributi kemi dhene ne ne kulturen Romake ? Flm paraprakisht.

Studimin e Rok Vertopit se dikur Deti Adriatik ka qene nje Lum i zakonshem dhe te dy Popujt nuk kane qene te ndare ! Ky ka qene dhe shkaku i Sulmi te te Cezarit ne Krrabe , se pati frike mos na Pushtonte Greqia ! Po te nisesh nga kjo nuk ben Pejetje te pacqaruara  !

Dhe ankoheni pastaj qe ju vjedh Sala zgjedhjet.

Maju ke Sala ti se kujto se eshte ai i Pari me deke per Atme e Fe . Tash e ka kuptue se pa vjedh fare , me ndru kullarot zgjedhjet i ka te FITUME . Rrnofte Partia PINK ( na i thuj mceftas kush nga keta te vuvuzelerise se PPU ka nonji propossale ) . Zana jo njiher smiley

Apollonia ka qene nje nga qendrat e shkollimit te Perandorise Romake..Vete Perandori Octavian Augusti  thuhet se u shkollua aty, rreth viteve 44 PES. smiley Duke mos hequr dhe ate faktin qe sa prej kryeveprave te artit ne Romen e lashte u punuan nga duart e mjeshterve ilire

Another aspect to be noted is the Illyrian contribution to the Roman Civilization and Society. Roman writers mention a number of Illyrian artists, sculptors, architects, and philosophers working in Rome

Illyrian schools also hosted many Romans that latter became important figures of Roman history. Julius Caesar sent his nephew to study in Apollonia, whose school of philosophy was celebrated in antiquity. Also, by the third century the conflict between the Senate and the army and repeated raids by Germanic tribes, gave way to the process of 'provincialization' of the Empire. Highlander Illyrians became an important asset to fulfill an urgent need for strong solders and commanders, and raised to become leaders of the army and Emperors. Gaius Decius, Claudius II "Gothicus", Aurelian, Dioclecian, Constantine the Great, Julian, Claudius Probus and Justinian I were all Illyrians and form what many historians call as "the Illyrian dynasty".

Ah po tani u kujtova,se kush me ka thene qe Perandorit Augusti me perkedheli i kane pas thirr Laluc. pffffffffffffff

Madje ,thuhet qe fillimet e Epokes se Arte te Romes ,qe u arrit gjate sundimit te Augustit  , shenohen ne Apollonismiley

alfabeti, i dashur art.

greket nuk kane qene race. per kete jane bere shume studime. kam edhe une nje timin per kete ceshtje.

gjuha greke e lashte, eshte gjuhe e formuar mbi shume gjuhe te tjera. kultura greke poashtu. edhe vete etnosi grek(edhe antiku, edhe moderni), eshte formuar mbi shume kultura. eshte e pamundur te mendosh qe kur osmani e vendoste kryeqytetin pikerisht mbi kryeqytetin e perandorise osmane, te kishe nje perandori greke ne brigjet gjeorgjiane te detit te zi, te mbante bregdetin e detit te zi, dhe ne te njejten kohe, edhe nje mbreteri armene ne brigjet e mesdheut, landlocked nga perandoria ne ngritje - osmane.

situatat kane qene gjithnje te ngjashme dhe situata te ngjashme ka edhe sot; paralelizma te hatashme edhe me gjuhen angleze qe per nje trill te historise eshte kjo qe eshte sot, sfiduese dhe mbeshtetese deri ne detaj i gjithe historise dhe/te linguistikes boterore. natyrisht, edhe keta me alfabet "latin", duke deshmuar ne drite te diellit, vijimesine e asaj qe ishte, dhe mbijetoi e trazuar po e patjetersuar, pjese e se ciles, per nje fare kohe ka qene edhe qyteterimi dhe kultura greke (helene/heleniste). - e futja-t'ja ngjeshim me historicka dhe homericka; kur edhe nena e Konstantinit te Madh, Flavuis Valerius Aurelius Constantinus Augustus, na qellon, krejt per ironi te fatit, e quajtur Helene.

Historia e shqiptareve, eshte histori e gjithe njerezimit.

ne mbetemi i vetmi ciban, bartes te tradites dhe frymes qe vjen si jehone e pandryshuar qe nga lashtesia. nemos tek shqiptaret, tek dikush tjeter duhej te kish mbijetuar ky identitet.

si bretkosa me akrepin... per cdolloj aresye qe na ben ne pishtarmbajtesit, per cdo aresye pse nje dhe nje bejne dy.

Alidemso, nuk e sheh se jane dy gjera te ndryshme ?

Kur thote qe helenet nuk ekzistojne me, e ka llafin per ngjarje historike te vertetuara, si invazioni sllav, krijimi i sklavinive ne Greqi, qe rrojten 2 shekuj e kunder te cilave luftoi vete Perandori Bizantin, ndersa shqiptaret per te cilet flet jane arvanitet, te cilet sipas nje prifti grek ne 1450 perbenin 2/3 e popullsise se Peloponezit/Morese. Nderkaq revolucioni grek, pak a shume dihet qe ishte kryesisht lufte e arvaniteve ortodokse  kunder shqiptareve te Omer Vrionit e atyre te Mehmet Aliut te Egjiptit. Natyrisht ne histori jepet si lufte greke kunder turqve, po ne fakt eshte kryesisht lufte arvanitesh kunder shqiptaresh myslymane.

Nderkaq, pjesa per shqiptaret eshte gjykim mbi nje popull, te mirat e te keqijat e atij populli, sipas nje kenveshtrimi individual. jo fakte historike. psh kur thote:

Shqiptarët kudo ku kanë mundur të zhvillojnë lirshëm natyrën e tyre njerëzore janë egoistë, kryengritës, dembelë, bile edhe si të krishterë janë të tmerrshëm.

Ai bie vete ndesh me faktet historike, sepse shqiptaret nuk kane arritur dot kurre te zhvillojne lirshem natyren e vet, biles as tani qe kemi 100 vjet shtet.

Ne u jemi pershtatur rrethanave te keqija dhe kemi zhvilluar tiparet e nevojshme per mbijetese. Kur te kemi rrethana te mira do te zhvillojne tiparet e nevojshme per jetese. psh nje rrethane e mire do te ishte bashkimi i gjithe shqiptareve ne nje shtet.

viktima te rrethanave dmth, ndryshe nga ballkanasit e tjere.Po si ka mundesi, ne jemi "mema" e qyteterimeve? Apo duke rrezatuar qyteterim tek te tjeret u varferuam kaq shume sa , me pas, ju perkushtuam mbijeteses se rrethanave?

Sllavet e Ballkanit ishin nen patronazhin e Ruseve historikisht...Ne historikisht kemi qene nen meshiren e fatit.

Te mos harrojme traktatin e famshem te Shen Stefanit 1878 ku solli pavaresine e Serbise dhe Malit te Zi

Kabim, fqinjet tane te lashte u zhduken (keltet ne veri, traket ne lindje) apo tjetersuan ne greke moderne,rumune, italiane.

Me tej sllavet moren avantazhin numerik e territorial, derisa na ktheu nga e para Turqia.

Pastaj histori qe dihet, Greqine e bejne anglo-franko-ruset, Serbine austriaket e ruset, Bullgarine ruset, derisa na vjen radha ne.

Gabim shkruhet,Kreshnik fillon me " K ".

Pastaj histori qe dihet, Greqine e bejne anglo-franko-ruset, Serbine austriaket e ruset, Bullgarine ruset, derisa na vjen radha ne

 

Atehere kjo qe thote Schmit me poshte (nuk eshte ndonje gje e re, thjesht rimarje e tezave qe kane qarkulluar ) duhet pranuar.Duhet pranuar roli tutorial i austrohungarezeve (e verteta ne fakt duhet kerkuar midis tezes qe qe shpalljen e pavaresise e shikon akt te paster te forcave te brendshme dhe tezes se pavaresia ishte kryekeput produkt i kombinacioneve te Fuqive te Medha):

"Sipas Schmitt shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë më 1912 në Vlorë nuk ishte një përfundim madhështor i një zhvillimi të gjatë, por një akt dëshpërimi pa alternativë. Pse? Arsyeja duhet kërkuar në Shqipërinë e epërme. Kryengritësit shqiptarë më 1912 çliruan Shkupin dhe kështu u krijuan rrethanat për krijimin e një Shqipërie autonome në Perandorinë Osmane. Schmitt mendon se sikur të mos kishin ndërhyrë fuqitë ballkanike Shkupi sot do të ishte kryeqytet shqiptar. Të ndarë e të përçarë, shqiptarët u shndërruan në top loje të fuqive ballkanike dhe evropiane; aventurierë të llojllojshëm synonin fronin shqiptar, politikanë shqiptarë me mendësi anadollake nuk dinin ç’duan për popullin e tyre. Në fund ishte kërcënimi me luftë i Austro-Hungarisë dhe qëndrimi antiserb dhe antigrek i Italisë që ia siguruan Shqipërisë mbijetesën. Themelimi i Shqipërisë, sipas Schmitt, është suksesi më i dukshëm i politikës së jashtme austrohungareze. Ky sukses kishte shumë mangësi, pasi që një pjesë e madhe e shqiptarëve dhe territoreve të banuara prej tyre mbetën jashtë shtetit të sapopavarësuar. Këto territore i mbajtën Serbia dhe Greqia. "

Akeisto, une pikerisht per keto dy gjera te ndryshme po flas. Ndonese shume nga ne nuk jane te fushes, po hiqen patriote te medhenj, ne lemin e hiatorise, kur shume nga ne akoma nuk dime se nga vijme...... po degjojme ndonje teze andej kendej qe na pelqen ne dhe e marrim te mireqene..... por harrojme se qe keto teza te zyrtarizohen duhet te perqafohen nga shume qendra studimore.... kurse per qendrimin etiko-moral te shoqerise shqiptare kete e kemi ende parasysh, duam apo nuk duam ne qe ta kuptojme apo ta besojme. Ne ne kohet e sotme, duhet te heqim dore nga mistifikiimi apo glorifikimi i vlerave dhe virtyteve tona, kur ato nuk na bejne me te mençur apo me te ditur, me tolerante apo edhe me te zhvilluar.... dhe une kete kisha parasysh kkur e postova ate komentin me siper....

Akeisto, nje pyetje te thjeshte nga salla, .....ndersa shqiptaret per te cilet flet jane arvanitet, te cilet sipas nje prifti grek ne 1450 perbenin 2/3 e popullsise se Peloponezit/Morese..... thua ti, po atehere kjo 2/3 arvanitase, pse qelloi kaq e dobet sa u asimilua nga 1/3 e heleneve? Kur ne paskerkemi qene kaq vital e kaq te forte, pse valle u asimiluam kaqe shpejte...dhe pa çak e pa bam....

Alidems ,ja po te shkepus nje paragrafe,e shiko cfare shkruan Shmid:

 

Edhe në Programin e Lidhjes së Prizrenit idetë nacionale u inkorporuan nga aktivistët jugorë, jo nga veriorët,

Cfare do te thote me keto, autori ne fjale?

Programi i Lidhjes Shqiptare te Prizrenit u hartua nen udheheqjen e Pashko Vases .Lidhja shqiptare e Prizrenit ishte i pari organizim ,me karakter mbare kombetare dhe ne kete prizem eshte nje nga ngjarjet me te rendesishme te historigrafise shqiptare .Nuk erdhi rastesisht ,por e diktuar nga vete situata emergjente ne te cilen varesh dhe ekzistenca e kombit tone ,ne kushtet kur qellimet shoviniste te fqinjeve, po dukeshin se po gjenin driten jeshile per zbatim ,dhe ne keto rrethana kjo  kerkonte nje ndergjegjesim mbare kombetare;pak rendesi ka se ne krye te kesaj u vendos A.Frasheri apo ndonje patriote tjeter.Ne kete kendveshtrim duken si tjerrje te kota ,keto ide te Shmidit.

 madje këndej Bjeshkëve të Nemuna ideja e një populli shqiptar, sipas Schmitt, nuk gjeti mbështetje të gjerë deri në vitin 1912

Nuk arrij te kuptoj cfare ka dashur te thote me kete ,sinqerisht.Kur flitet per popull dhe shtet ,jane dy gjera te ndryshme. Care do te thote Shmid ,qe shqiptaret s'donin te ishin shqiptare ,apo nuk donin te shkeputeshin nga varesia e P.Osmane ,si shtet me vete?

Faktin qe nder rrethet patriotike shqiptare deri vone,para Shpalljes se Pavaresise ,ideja e shkeputjes se plote nga Porta e Larte ,pothuajse nuk ekzistonte,kete e ka pranuar dhe historiografia shqiptare ,dhe kjo nuk erdhi se shqiptaret nuk donin te ishin te pavarur,se ishin dembele, se ishin popull i pa civilizuar etj ,por diktohesh fuqishem nga rrethanat shtrenguese historike,ku shqiptaret ne kushtet kur fqinjet u kishin ardh' ne dere dhe po i kercenonin rende ekzistencen nga copetimi ,vazhdimesia ne gjirin e P.O u pa si e keqja me vogel ,madje me keq ,si "shpetimtare"

Edhe historia e krijimit të alfabetit të gjuhës shqipe nuk është aq idilike, siç paraqitet nganjëherë nga shkencëtarët shqiptarë. Alfabeti me shkronja latine u miratua kundër rezistencës së ashpër të klerit mysliman. Përhapja e ideve kombëtare shqiptare ishte një ndërmarrje tejet e vështirë, madje rreth vitit 1900 Perandoria Osmane ndaloi përdorimin shkrimor të shqipes

Kur eshte thene nga historigrafia shqiptare ,qe  Perandoria Osmane u ka krijuar kushte rilindasve shqiptare,pervec ca periudhave te vecanta,ku per qellimet e veta ,u njohu nje fare "lirie",e ku shqiptaret perfituan te hapnin shkolla shqipe ?

Fakti qe perhapja e ideve kombetare ,levizja arsimore u zhvilluan nga shqiptaret ne mergim ,e jo brenda vendit pikerisht per shkak te pengesave dhe perndjekjeve te bere nga turqit ,ndaj tyre ,s'do shume mend per te dale aty.

Ja dhe nje qershi mbi torte:

Por për autorin një gjë është e sigurt: shqiptarët janë një populli i lashtë ballkanik, nuk janë ardhacakë në këtë rajon. 

Shmid nuk pranon qe ne jemi pasardhes te ilireve,ose eshte skeptik ne lidhje me kete  ,por pranon qe ne jemi popull i lashte ne Ballkan.Sa i lashte qenkemi ne atehere ? Sipas tij duhet te jemi  krijuar ne shekullin e IX ,meqe pas ketiij shekulli shfaqemi prape(dhe me kete periudhe abuzojne te gjithe historianet e tjere ,sidomos ata serb ,gerke e mbeshtetes te tyre) ,pas nje periudhe te erret midis shekujve  VI-VIII ,pavaresisht se per zbardhjen e kesaj  periudhe  ,vjen ne ndihme "Kultura e Komanit"

apo,apo, mbase jemi dhe te ardhur nga kozmosismiley

 

 historiografia ende nuk i ka dhene vulen perfundimtare kesaj trashegimie,...

Per cilin Popull Historiografia e vertete e ka vene vulen ? Per sa kohe Historia do gjykohet me KUFIJ , per aq kohe do kete ngaterresa te tilla te cfrytezueshme Lehtesisht e 100% me prapavija te Qarta qe duhen dalluar midis analizave te Historianeve te lloit Shm...t apo B..ir Historia . E kush eshte ai SOT ne bote qe ka ne dore THIKEN e ndarjes se Popujve si Origjine ? Miljona e Miljarda te Levizur neper Teritore per pak Pasuri e Lavdi . Vrasje e shuarje te TERA Fisesh . Shembje e ...deri edhe Kripe ne ato TROJE per te mos mbire Bari dhe SOT del nje Shm...t apo Sikar i tij qe ve VULEN !!!!

Llafe derstilash zoteri .Askush nuk mund te vere VULEN sepse do te ishte nje MARREZI shkuar Donkishotit .Kushtet Klimatike , Epidemite ( si ne Sot ),Luftrat shekullore Plackitjet , Grabitjet , Djegjet , Hasmerite e mijra detale te tjera kane shperngulur e Levizur Popujt ne Vende me te Sigurta e me burime Jetese . Pauzat i kane konsoliduar e Forcuar dhe u kane dhene Fizionomine . Dhe ne kete Kohegjatesi te ekzistences e kushteve jane cfaqur Figura qe jane permendore te Kultures Sot . E ke ka Shm...ti te tille pervec Til ulen Shpigel ( qe as me Shemo Hajdune nuk barazohet ) qe i ka vene VULEN Historise se Popullit te tij ? smiley

Dhe karakteristika si ato qe pershkruan Shm...t ka cdo Popull , te Tjeret shume here me pare se ne ,...dhe kjo eshte nje nga pikat qe kryesore qe tregon se Shm...t shkruan me  me paragjykime dhe ka Prapavija te ereta si spekulator me Konkluzione qe mund ti perdoresh per kedo Popull !... Ndryshe shkoni kerkoni ndonje Popull ne Mars apo ne Imagjinate te semuresh nga Togjet e Llafeve !

Lum si ti te fillon Historia ne 1941 dhe te mbaron ne 1985,sa rehat qe je.

Kom dhe ca vite me mbrapa me Koooperativat . Do dhe post zotrote tani qe i Ligjeroi babasqapi smiley

Gjithsesi une e kam pak me te gjate se ty ...ti e ke te shkurter dhe me periudha ...92-97 ...2005 -20.... smiley Dhe ne keto periudha  kane dale Shm...trit dhe Torobellet . Desha me shtu se po shof babasqapin ne Lajme me kullaro PINK smiley

Jo une po shoh Schalken me bluza Blu smiley

Ja paskemi kemi fut Gjermanise . E kalum ne vend te dyte smiley

Si do qe te vije puna une per vete vendin e pare dhe te dyte e kam te sigurte. smiley

Ne kooperativa ke lesh venin e pare ose te dyte . Mos e rrej Veten . Shqipria Kooperativ , prapa te vjen Historia ! Kjo flet qe Shm..ti ja mbyt kot ! Ne futbollin europian ,  mbase e ke ate ven  smiley

Jo jo ne Kooperativa jane zan venet ,veni pare ti veni dyte Grava smiley

Grava eshte SHEF nuk hyn ne Poste . Une mbase po se Ju zotrie me shume se Kom i sk .Kafshareve per lende Pylli , as mos pretendo ...dhe leri ato jo jo ! Oferte me qe Shm...ti ka zbuluar se ne kemi PYJE smiley  Te diele te gezuar !

Nuk di  ca te mendoj e lexoj nga kta sharlatane. Shih se c'shkruan:

"Kjo ngjalli frikën e dominimit të gegëve në Shqipëri dhe për këtë arsye nuk kishte shumë mirëkuptim për luftën e kosovarëve. Një politikan nacionalist i Shqipërisë së jugut kishte thënë: “Toskët nuk e duan Kosovën”. Lëvizja për Çlirimin e Kosovës u dobësua nga represioni serb dhe nga armiqësia e politikanit Ahmet Zogu kundër aktivistëve kombëtarë kosovarë, disa prej të cilëve Zogu dha urdhër të vriten. Zogu konsiderohej vasal i Jugosllavisë mbretërore, me ndihmën e së cilës kishte ardhur në pushtet, duke e rrëzuar Qeverinë e Fan Nolit, i cili kishte simpati për lëvizjen bolshevike sovjetike."

Po Zogu geg ishte? A e di ky historiani nese ka mundesi te thote se sa Malsore dhe Kosovare kishte ne ushtrine e tij Zogu kur rrezoi gegun Fan Nolin me ndihmen e Serbeve?

Ja dhe dicka tjeter qe verton sa sharlatan qe eshte dhe kundershton ato qe thote me larte:

"Schmitt përqafon mendimin e shkencëtares franceze Nathalie Clayer se idetë e para për përmbledhjen e të gjithë shqiptarëve në një provincë osmane ishin formuluar nga bektashinjtë dhe ortodoksët e jugut të Shqipërisë. Edhe në Programin e Lidhjes së Prizrenit idetë nacionale u inkorporuan nga aktivistët jugorë, jo nga veriorët, madje këndej Bjeshkëve të Nemuna ideja e një populli shqiptar, sipas Schmitt, nuk gjeti mbështetje të gjerë deri në vitin 1912."

 

 

 

 

Qenkan shkruar shume pasaktesira per Enver Robelin.

1)Enver Robeli nuk e ka mesuar gjermanishten ne fabrike ,por ne shkolle.Ai ishte femije(11 vjeçar) kur emigroi ne Zvicer.

2)Enver Robeli nuk eshte i pashkolle.Perkundrazi!Ai konsiderohet si nje nder shqiptaret e suksesshem te diaspores.Robelli është redaktor dhe korrespondent i Ballkanit për gazeten "Tages Anzeiger",njeherit  korrespodent shumevjeçar  i gazetes "Süddeutsche Zeitung" per Europen Lindore.

3)Shkrimet e tij jane te guximshme,por,ato e kane nje te mete:

shkruhen nen nje frekuence specifike,e qe veshi i tuaregeve nuk e kap dot.

4)Nuk eshte faji i Robelit qe shqiptaret e Zvicres kane lene pershtypjen e  e ngjajshme me ate te amerikaneve ne Hiroshima.Kujtoni Azem Sylen,komandantin e pergjithshem te UCK-se dhe deputet i Parlamentit te Kosoves.I diplomuar ne Tirane dhe me vone mbrojti temen e disertacionit per PHD.E ter kjo gjate kohes ku Azemi merrte pensionin invalidor nga shteti i Zvicres;aty ku i eshte nenshtruar kontrollit mjeksor dhe ishte shpallur  "100 % psikopat".

E njejta gje me Ali Ahmetin,nje tjeter komandant nga rradhet e UCK-se se Fyromit.

 

Prandaj mos prisni entuziazem nga rradhet e shkenctareve zviceran.Tek e fundja,populli yne i mençur e thoshte :"tupani rreh per ata qe kane veshe"

 

vec, kujdes me ate fjalen "shkencetar". smiley

1) Na trego cfare shkolle ka te kryer? Si quhet fakulteti ku ka perfunduar Robelli? Dhe te siguroj qe ka punuar ne fabrike sepse une jetoj  ne Gjermani dhe e njoh Robellin shume mire.

2) Na trego per cfare temash tjera perpos per "kriminelet" shqiptare shkruan Robelli?

3) na trego pse shkruhen me frekuence te tille?

4) Ne rregull a nuk ka per cdo Azem Syla dhe per cdo Ali Ahmet nje te mire? Pse nuk shkruan Robelli edhe per Xherdan Shaqirin? pse nuk shkruan Enveri per Luan Krasniqin? Pse, pse, pse?

Popull i mjere jemi dhe derisa te kemi mjerane qe urrejne cdo gje (perfshire edhe te mirat tona) populli yne nuk do te shohe drite kurre.

A ju vjen ore turp? A ju vjen turp te mos e kuptoni qe njerezit jane njerez? Nuk ka grup njerezor inferior dhe superior, por ata behen te tille sepse dikush i shkel, i dezorienton, i shkerdhen, i shtyp, ua merr pasurite, ua shfrytezon mercenaret kunder vetes? A jeni ore ne vete? Prape po e them Enveri eshte gazetar i grades se katert, e shfrytezojne per bashmilleqe te asaj shkalle, por me thuani a nuk duhet nje gazetar te shkruaj ne menyre te balansuar? A nuk duhet Robelli ta pyesi dhe Kadarene kur shkruan per Shmitt dhe kunder Kadarese? Mosni ju lutem, mosni!

 

-Burim,s'pari "your job is not your identity".Me sa di une,Anxhela Merkel ka punuar si kameriere,por kjo nuk do te thote se ajo eshte e pashkolle.Te jesh i sigurt se,per te punuar per "Süddeutsche Zeitung" duhen permbushur disa kriterie adekuate.Fundja,edhe vet kam punuar ne fabrike,sepse e kisha te veshtire qe me diplomen e inxhinierit te beja punen e gjinekologut. 

 

-Kriminelet (pa thojza) shqiptare jane alfa dhe omega e fatkeqsise qe po perjeton ky popull.Nuk e di se kur ke qene per here te fundit ne Kosove,por dua te te garantoj se miletit i ka ardhe ne maje te organit UCK-ja dhe gjithe elita e saj,e cila çuditerisht vazhdon te gjendet ne krye te listes se interpolit.Kemi rastin e deshmitarve konkret te cilet thone se me urdher te ketij dhe atij personi kemi vrare kete dhe ate person(te gjithe shqiptare).Ndersa ti pyet se si nuk i vjen turp Robelit te shkruaj per vrasesit?C'fare balansi gazetaresk kerkon ti?O je vrases,o nuk je.Aty nuk ka balans.

Sllovenia i hoqi qafesh;Kroacia poashtu,prandaj shkuan perpara.Ndersa ne ,ne mbetem (vetem) me xhamadanin vija-vija.Me dhemb zemra kur shoh se ne Peje nuk ka ma  pejane ,Prizrenin me identitet te humbur,Gjakoven qe i vie era malsi,Prishtinen e udhehequr nga balat e katit peste...

Me vjen keq,por une Kosoven e dua ndryshe.Cdo gje keputet prej se holli,ndersa zullumi prej se trashi.Boll ma!

 

 

Ca thu mor burre Angela Merkel qe nga klasa e pare  e deri ne fund te Fakultetit ka marre vetem nje 2 (9) te tjerat i ka pas vetem 1 (10) ka qene Studente e super shkelqyer duke ditur qe DDR  ka pasur nje sistem shume te forte dhe te ngarkuar Arsimor.

Jakove,shpesh nuk ndaj mendimet me ty,po ketu je 10 me ylle.....Edhe une e mendoj keshtu...Eshte e vertete per fat te keq

Cka thua ti nese edhe une kam botuar ne gazeta gjermane me shume se Robelli?

Nuk eshte aspak me rendesi se çka them une ,apo ai tjetri si individ.

Ne nje shumice absolute,shqiptaret dallohen per prirjen e lindur ne aspektin e nxjerrjes se syrit njeri-tjetrit,mirpo kur vjen puna te i huaji ,aty ndryshojne pakes gjerat.Nuk e di a te kujtohet Azem Vllasi(sot,keshilltar i Thaçit)-njeriu qe perdori per here te pare fjalen "kontrarevolucion" per demonstratat studentore,fjale kjo qe e solli policine federale ne Kosove.Pak kohe me vone, ndodhi ngujimi i minatoreve te Trepçes ku Azemi do te burgosej.E tere Kosova(femije e pleq) ishin nisur kembe drejt Prishtines.Nje nga parollat kryesore te tyre  ishte "O Azem,o tradhetar,po te mbrojme se je shqiptar"

Ku dua te dal?

Duhen çel syte atij populli,para se te shohim xhirime qe vijne nga  kamerat e montuara ne helmetat e ushtareve te huaj e qe pasojne me komentin"ladies and gentlemen,we got him"

Ja,kjo eshte frekuenca e Robelit.

Me fal jakove qe po nderhyj ketu, por nje korrespondent mediash mund te jete dhe amator, pa kurfare diplome.

 Art ...Nuk me duket e drejte marrja neper Goje e Robellit jashte Lidhjes me Botimin e Shm...tit ? Biles jashte Interpetimeve te faqeve te Librit eshte e tepert . Dikur e kemi perbuzur kete mani te perdorimit te faqes se PPU per te "helaqur " ne TERESI nje Individ . Ai Jakova ka bere Gabimin e pare qe na prezanton Robellin , kur askujt besoj nuk ja ndien dhe nuk i hyn as per mire e as per keq ne XHEP e ne JETE se cfare eshte Robelli .I vafte mbare e paste fat ne Jete si Shqiptar per vete e per Familjen !  Sipas interpetimeve ne kete rast shume mire mund ta vleresosh si TO-Robelli smiley ose sipas mendimeve te mbeshtetesve te interpetimeve te tij mbi librin e Shm ..tit  mbetet Robelli smiley

Eh oidriso, megjithese nuk kane rendesi diplomat ne raste te tilla por kontributi qe mund te japesh si person ne permiresimin e imazhit te vendit. Une gjithmone kam pasur nje sy kritik, nuk e mohoj, por nuk pranoj kete kalimin ne krahun e nihilistit, thjesht per shkak se "ne muslimanet e Ballkanit" jemi Soft target per cdo lloj pacavure historian. Kemi kaq dekada qe jemi perballur me demonet e te kaluares,...Jemi detyruar te mohojme gjithcka, prej origjines, gjuhes,historise....Po bombardohemi vetem me negativizem dhe kjo cuditerish ndodh ne nje kohe kur ceshtja shqiptare po shtrohet seriozish ne qarqet politike. Keto tambure thjesh kumbojne ne ate kengen monotone qe ne nuk qenkerkemi te zotet te veteqeverisemi....Ne fund te fundit jane shume kombe qe nuk mund te veteqeverisen por kjo nuk te behet si shkak per tju mohuar te drejten e veteqeverisjes(per shkak se historikish u perdoren si skllever dhe kashe pune ngaa ata qe dine te qeverisin)......

 

Art,kjo gje varet nga kualiteti i medias.Kur shkruan artikuj per nje gazete serioze,gjeja elementare eshte njohja  e persosur e gjuhes ne te cilen publikohet media.Gjuha gjermane eshte shume e komplikuar,prandaj nevoitet nje kohe e gjate studimi gjer ne perfeksionimin e saj.Natyrisht,gazetat tona jane kapitull me vete smiley:gazetar qe nuk dine te artikullojne mendimin e tyre,duke lene ketu anash gabimet ortografike si dhe mosnjohjen e gjuhes amtare.

Kjo nuk diskutohet, ketu nuk flasim per aftesi shkrimi,ortografike,etj. Natyrish ne nje vend ku mund te kesh kaluar nje pjese te mire te jetes tende keto nuk diskutohen. Nuk po ul vlerat, thjesht po shpreh faktin qe nje reporter(i cili domosdosmerisht nuk eshte gazetar)..Aty ndalojme tek fjala reporter

Tjeter gje pastaj kur flasim per diplomat dhe arritjet qe posedon ne kurikulum...

he mo art se kemi gazetaruce te njohur ne. ka ca nga ata qe jane me fame boterore... i merr top channel, i fshin fare.

nuk dine te shkruajne gjuhen e tyre mo art.

dhe bash ashtu si thote burimi, e gjithe "karriera" e tyre mbi fatkeqesi shqiptaresh eshte ngritur.

bile, njeri, ka shitur thashetheme tavolinash duke shitur veten si "undercover reporter"... e qe ne shqiperi kujtojne se ka qene gazetar i te famshmes BBC....

hiqju atij vendi dhe atyre njerezve qe drejtojne ate hale... sidomos mediave te tyre; sa me te famshme dhe te medha, aq me shume te infiltruara nga keto lloj halesh.

O jakovë balansa do të thotë që ka njerëz të mirë dhe të këqij. Shkruan për njerëz të këqij, shkruaj edhe për të mirë. Robelli shkruan për Azem Sylën, por pse nuk shkruan ne shtypin botëror për Adem Jasharin? Pse nuk shkruan për Blerta Zeqirin dhe sukseset e saj ne film? pse nuk shkruan për Beqë Cufaj dhe sukseset e tij si në literaturë poashtu në gazetat gjermane? Cufaj ka botuar në FAZ, NZZ, Standard. Enver Robelli është korrospondent- aq. Pse nuk shkruan edhe për të mirat? edhe unë e dua Kosovën dhe Shqipërinë ndryshe. Shqiptarët janë shumëngjyrësh si çdo komb tjetër. Enver Robelli i paraqet veç zi. Pse? Këtë ma thuaj ti?

A ju vjen ore turp? A ju vjen turp te mos e kuptoni qe njerezit jane njerez? Nuk ka grup njerezor inferior dhe superior, por ata behen te tille sepse dikush i shkel, i dezorienton, i shkerdhen, i shtyp, ua merr pasurite, ua shfrytezon mercenaret kunder vetes

besoj se ketu qendron thelbi i gjithçkaje,por shumica nuk e shofin kete

perveç atyre broçkullave (peshkore) qe shkruan ky 'akademiku' le ta pranojm se nuk jemi trashgimtar te ilireve,e çfar paastaj?mos vall popujve u jepete ndonje çemim lashtesie? se popull A esht me i  lasht se B duhet te meritoj me shum A nga B?nje gje eshte e qart  : qe politikat e medhaja perjashtoj rastesin,ato ecin me plane afatagjata dhe te llogaritura me perpikmeri

pse nuk tregon ky akademiku prapaskenat e dipllomacis se fsheheta perndimore ,kryesisht britanike,ne kurriz te gjith ballkanit,veçanarisht shqiptarve?se ngrihen e na krijon  nje shtet fantazem si Kosova dhe na thon qe ky shtet nuk funksionon sepse veriu i kosoves ashtu e keshtu,,,,

)Nuk eshte faji i Robelit qe shqiptaret e Zvicres kane lene pershtypjen e  e ngjajshme me ate te amerikaneve ne Hiroshima.Kujtoni Azem Sylen,komandantin e pergjithshem te UCK-se dhe deputet i Parlamentit te Kosoves.I diplomuar ne Tirane dhe me vone mbrojti temen e disertacionit per PHD.E ter kjo gjate kohes ku Azemi merrte pensionin invalidor nga shteti i Zvicres;aty ku i eshte nenshtruar kontrollit mjeksor dhe ishte shpallur  "100 % psikopat"."

Prandaj eshte ende bashkesia nderkombetare ne Kosove.Burra me mend te birte e botes .e pane se nuk jane nga ai mall  te cileve mund t'ua lesh kosoven ne dore.

Hej, paska dal prap ne skene ky Jans Sh'muti, me torrobellet e vegjel qe i mbajne iso?

Disa nga defektet e popullit shqiptar i pranojne edhe historianet shqiptare.

Nga Abaz ermenji

"..Në faqet e mësipërme, kemi parë sesi veproi Zogu, sesi Shqipërinë e përdori më fort si një mjet për ambicjet e tija dhe, bashkë me rrethin e vet të dobët, shtetin shqiptar e përdorën si një pronë të tyren. Kemi thënë gjithashtu, në fillim të kësaj kaptine, se Zogu, sikur të kishte qënë një udhëheqës i madh, i frymëzuar nga dashuria e krijimit dhe e lartësimit të popullit shqiptar, mund të kish gjetur elemente për të formuar një rreth të shëndoshë, se i tërë kombi nuk ishte një kalbësirë. Por mbasi Zogu nuk qëlloi i asaj natyre, duhet thënë haptazi se as populli shqiptar, në tërësi, nuk ishte i asaj lartësie sa të vetqeverisej me mënyrat demokratike që kanë zënë vend në botën e qytetëruar të Perëndimit pas një evolucioni shumë të gjatë. E pamë sesi, prej vitit l9l3 e gjer me 1937, (përveç vitit 1920 ku Shqiptarët, nga frika e copëtimit, treguan një solidarësi të vërtetë kombëtare) s'shihej as dëgjohëj tjetër veçse trubullime, kryengritje, çohu ai kundër këtij, pikërisht si në kohën e Turqisë, kur çdo krahinë, çdo bajraktar, çdo kapedan, ishte një shtet më vehte. Prandaj, në kushte të këtilla, t'ia hedhish të gjithë përgjegjësinë e fatkeqësivet kombëtare një njeriu të vetëm - dhe ky njeri të jetë Zogu - nuk na duket gjykim historiani. Zogu ka përgjegjësitë e tija, po edhe kombi shqiptar, në përgjithësi, kishte mungesat e tija, të cilat nuk ishin më të vogla. Dhe mbasi çdo populli i vjen një regjim pas kokës sikurse çdo njeriu që i vjen një kësulë, duket se populli shqiptar në tërësi, nuk ishte i pjekur për një regjim më të mirë. Dhe kjo jo për mungesë energjie, zgjuarësie e cilësish morale, po për shkaqet historike që kemi treguar gjatë këtij studimi. Shqiptarët, në përgjithësi, kishin mbetur ndoshta populli më anarkik i Evropës, popull që s'pranonte asnjë autoritet shtetëror, dhe botëkuptimi i të cilit me shumë vështirësi mund të delte përtej rrethit të krahinës të fisit a të bajrakut. Kujtonin se qeveritë dhe regjimet politike duhëshin ndërruar sipas fantazisë së secilit, me aq lehtësi sa ç'mund të ndërrohet këmisha. Çdo bajraktar që çonte më këmbë 300 veta, çdo oficer që mund të bënte me vehte 20 gjindarmë, kujtonte se ishte mjaft i fortë për të marrë në dorë Tiranën dhe shtetin. Dhe gati të gjitha ato që kemi quajtur "kryengritje" kanë qënë të kësaj natyre. Kjo papjekuri politike, kjo gjendje fatkeqe e atij populli të mjerë, pas zogizmit, solli komunizmin. Prandaj, përveç përgjegjësivet historike që Zogut mund t'i ngarkohen edhe prej brezavet t'ardhshëm, kur të jenë shuar pasionet e kohës sonë, le të shikojmë nëse regjimi i tij mund të ketë pasur edhe ndonjë anë pozitive.

Ana pozitive e regjimit të Zogut është se, mirë, keq, gjatë atyre 14 vjetëve i dha Shqipërisë formën e një shteti të përqendruar, me një administratë të rregullt dhe me një gjindarmëri t'organizuar mirë, e detyroi një pjesë të Shqiptarëvet t'iu nënshtrohej ligjevet, dhe, me anën e ca rrugëve që u ndërtuan (qoftë edhe për interesat strategjike t'Italisë), me ca shkolla që u hapën, me shërbimin ushtarak të detyruar, me pjesëmarrjen e Shqiptarëvet të çdo feje e të çdo krahine në vepërimet e ndryshme të bashkësisë shtetërore, u krijuan lidhje kombëtare më të forta, u ngul në mendjen e gjithkujt se Shqipëria duhej të përbënte një tërësi, si shtet i pavarur. Administrata shtetërore e qiti jashtë ligjit zakonin e ahmarrjes dhe të mbajtjes s'armëvet; u vu kudo një farë disipline. Me gjithë kryengritjet që u bënë njëra pas tjetrës, qetësia u mbajt mirë, sepse Zogu ishte i zoti për atë punë. Por nuk mund të thuhet se ky rregull mbretëroi më çdo anë të Shqipërisë. Administrata e përqendruar pati fuqi pothuajse vetëm nëpër ato krahina që ishin mësuar deri diku të njihnin autoritetin e shtetit. Kurse në disa malësi të veriut qetësia u mbajt duke iu paguar rroga "kreshnikëvet", të cilët shpeshëherë ishin qeveri më vehte nëpër krahinat e tyre, vrisnin për gjaqe e punë të tjera sa iu donte zemra, dhe nëpunësit e administratës shtetërore qëndronin n'ato vise si "jallan shahitë". Për t'i dhënë Shqipërisë tiparet e një shteti evropian, Zogu vuri në fuqi kodin penal sipas atij t'Italisë, në Jenar 1928, kodin civil sipas ligjevet napoleoniane, në Prill 1929, dhe kodin tregëtar sipas modelevet të Francës dhe t'Italisë, në Prill 1932.."

Ka nje ndryshim te madh Alba ....Eshte Kritike e Vezhgim Shqiptaresh , per te zgjuar Ndergjegjeen e Fjetur te KOHES .Eshte Parim Marksist -Leninist smiley

Po sot Shqypni pa m' thuj si je ...

 Ndersa ai i Shm..t eshte Pergjithesim Sharlatanesh , ose me te bute pershkrim karakteristikash qe i ka kaluar cdo Piopull ne periudha te caktuara Historike besoj ......dhe ma ZI se baballaret tane qe ua punoi Saliu .Te tilla sipas Rastit kane bere edhe Konica , Noli ,  Fishta , Migjeni qofte dhe Letrarisht  apo kushedi edhe sa te tjere te panjohur .

Ama askush nuk ka thene per Francezet Popull i "lengezuar ",  se vrane veten ca te rij pasi doli " Manon Leskon " Sot me duket se nuk e Vrasin smiley . Sot nuk po vret Veten as Bradlandi kur i shajne babasqapin smiley Dhe me kete mos duam te themi se jemi Popull qe nuk e njohim vleren Europiane te Vetvrasjes !

Idiotizma per Buzequmesht e te Lengezuar ...ja cfare kuptoj nga Shm...ti ashtu si na serviret Nga Torbellet ! Dhe ka qe thone " prit i here ta lexojme " smiley

Shqiperia nuk pati fatin te mesonte si te vetqeverisej nga ndonje fuqi e madhe perendimore .Gjate kohes e dulles fakti eshte se jetuan nen nje shtet policor por qe te pakten ishte shtet.Dulla mori te gjithe lavdine per kete por nuk permendet fakti se ishin 5000 keshilltare ruse te cilet ne  fakt drejtonin vendin.Deri tani fatkeqesisht  metodat mizore  bizantine ruse duken te jene metodat me efikase per te qeverisur shqipot.

Vazhdo nujmuro Ruset  dhe Kinezet tie ...smiley Po te kishte Shteti VEKES te pakten DOLLARET qe harxhohen per te mbajtur Policet SOT ne nje VIT , jo me te tjera , do kishte Planezuar e mbajtur Shtate Vjecare smiley Me aq sa pati , ka NJEZET vjet qe e vjedhin dhe e shesin Mallin per pese para spec dhe se fundi na dolen edhe laje sumen laje me capu Kavaje si ndihma Qeveritare per banoret qe nuk dinin te hiqnin Boren nga Catite smileyedhe me rastin e BLOO -MOONIT qe ndodh njehere ne I QIN Vjet po here me Uje e here me Bore  .

Ke harru Jugosllavet , me pare Italianet e Gjermanet dhe me pare akoma Turqit Osmene   Ke harru dhe ndihmen Marksiste Leniniste smiley sidomos ke harruarr Ndihmen e pacmuar te Europes sot me Be , OSBE , KE , UNHCR , BB , FMN , e futja Pordhes pa mbarim me dymbedhjete Pika e tete Detyra  . Dhe gjith e keqja eshte Jo sipas Fyellmajorit , Shm...tit tek veteite e Skypetareve qe nuk dine me FORMUE SHTET ,  por sipas pasthirmave Babasqapore e Jozefperckave "Se Diktatura zotrie "

Rrnofte Vuvuzeleria !

sidoqofte, shqiptaret nuk jane thjesht nje realitet kulturor, por edhe ideologjik. Mjaft mire e ka pershkruar ngurtesimin e konservatorizmit shqiptar, qe ende vazhdon sot e kesaj, shpesh i stimuluar nga efekti percares i neoliberalizmit.

Profetike disa nga fjalet Fallmeyarer, perpara 150 viteve..Edhe sot, veshtire se do te mund te behej nje pershkrim kaq i holle

 

duket se shqiptarët nuk e kanë ndier të nevojshme të depërtojnë përtej horizontit të kufizuar të familjes dhe klanit, të fitimit personal, të dobisë personale, të keqdashjes dhe hakmarrjes. 

Po ca gjera dhe ia keput plot ai ,nuk i mohojme dot.Edhe ajo fallxhorja ,kur te shikon filxhanin apo doren ,te gjen dickasmiley

duket se shqiptarët nuk e kanë ndier të nevojshme të depërtojnë përtej horizontit të kufizuar të familjes dhe klanit, të fitimit personal, të dobisë personale, të keqdashjes dhe hakmarrjes.

Te kush Popull nuk i ke gjet keto fjale PROFETIKE para 150 vjetesh i nderuar Albano ?????????

Biles edhe ne Bibel Luftrat pershkruhen si Beteja brenda Fisit e Klanit , te Perfitimit personal , te Dobise personale dhe Hakmarrjes derisa Zoti dergoi Jezusin per te MIREN e Pergjitheshme .Apo JO ? Dhe Kultura e trasheguar nga  nga Shmutrit e Kryqezoi !!! E ku jane Shqiptaret KEU !

Edhe njehere per ata qe Kufizohen e Mbyllen ne Kuadrin e "obobo c'paskemi qene " "se Diktatura me e eger ne Bote zotrie qe s'na ka pas lene me u kie ne Sume " se " ne Jem i vetmi Vend ne Bote  me e Bukura e Dheut " e pralla per Maloke Historike , patjeter qe deklarime te Lloit te Shmidit qe pasqyrojne gjendjen SOT ne LEFQENI mundet te zene vend ne buzequmesht ose squpverdhe ( mellenja zogj )!

"se Diktatura me e eger ne Bote zotrie qe s'na ka pas lene me u kie ne Sume " 

smiley

O Idris....e gjithe kjo mbrojtje ndaj shqiptarizmes apo sulm ndaj atyre qe mendojne te kunderten, nuk do te thote se te jep te drejte. Ti po thua qe para 150 vjetesh te gjithe ishim njelloj.... e para qe nuk eshte e vertete fare, por edhe nese eshte e vertete, perse sot nuk jemi nje soj...????  Dhe me vjen shume keq, qe pershkruan edhe luftrat e Bibles, kur ato kane ndodhur shume shekuj me pare dhe sikur nuk po ndodhin sot.... dhe ata qe bene keto luftra u bene kombe dhe shtete, po ne ku jemi, a mund te ma thuash ????

Zoto diku me larte thote qe kun ndryshojme ne nga sumeret, babilonasit apo egjiptianet e vjeter.....

Une nuk e di, se ku konkretisht ndryshojme nga ata, po edhe nese do ta dija perseri nuk do te hhyja ne krahasime shterpe qe nuk te shpien gjekundi, por vete fakti qe per ta flitet me shume, dhe shkruhet padyshim me shume, do te thote qe i kane lene njereziimit me shume se ne, se pellazgo - iliret, per te cilet flitet dhe shkruhet me pak se per ata. Per mua edhe vetem kaq mjafton  per te bere differencen.....

dhe sa per komentet e mija, une e perseris, nuk po i bej kritiken apo edhe parathenien atij Shmidtit, pasi nuk jam i fushes, por ama kam plotesisht te drejte te komentoj pjesen etrashegimise etiko morale  te popullit timm, dhe une ne diskutimet e mia ketij ja ve me shume theksin.....vlerave etiko - morale ... e jo atyre historike, te cilat jane shume te diskutueshme, dhe siç thote Idrisi, ende nuk kane zene vend nje here e mire, dhe perseri nuk do te zene vend, pasi gjithmone dalin teza e dokumente te reja te cilat kerkojne ndryshimin e saj, por ama thelbi eshte po ai...po i njejte, e ne akoma nuk e kemi kete thelb...... Ne keme ende pjese shume te medha kohore bosh, te pastudjuara dhe te pambuluara historikisht.... nejse se u zgjata 

Mos shko per peshk kot tani.
Ti Pyete cfare kemi dhene dhe aludoje se cfare kane dhene ata. Te jam pergjigjur dhe e ke injoruar e s'e ke lexuar fare. Nuk e dija qe e ke shtruar pyetjen me qesendi - ngaqe je ekspert I fushes, prandaj s'e paskam kapur. Ose megjithmend kujton se ketu marrin pjese vetem nga ata qe jane vetem tralala.

O Idris....e gjithe kjo mbrojtje ndaj shqiptarizmes apo sulm ndaj atyre qe mendojne te kunderten, nuk do te thote se te jep te drejte.

Nuk lexova mendim te kundert dhe do me falesh ne se ka te tille dhe nuk e kam pare .Zakonisht komentet perfaqesojne mendimin e THENESIT dhe Interpetimin e te tjereve . Une vet nuk pashe e lexova ndonje mendim KUNDER nga Thenesi pervec Llomotitjeve pa buke . Interpetime PO ! Ma trego te lutem dhe une jam i Parimit "Guri s'Luen , Burri Luen " smiley Po nuk lexova "shqiptarizem " gjekundi , pervecse komente se si duhet kuptuar punimi i Shm...tit dhe Anthuziasmi Torobelleve , qe per mua as qe afrohen me Shqiperine , Shqiptaret e Shqiptarizmen . Thjesht nje Liber ne turrën e Urra - Librave qe kush ka pare e Blen !

ja nje per Interpetimin smiley

 Dhe me vjen shume keq, qe pershkruan edhe luftrat e Bibles, kur ato kane ndodhur shume shekuj me pare dhe sikur nuk po ndodhin sot.... dhe ata qe bene keto luftra u bene kombe dhe shtete, po ne ku jemi, a mund te ma thuash ?

 Une nuk heq kontra qe ata u bene shtete , por dua te them se u bene pas Renies se  Napolonit . Po di ndonje date tjeter OK smiley Kjo te ngaterron ty    si te Paqellimte e i Deshiruar per Zbulime te natyres e metodologjive ne te mire te Popujve  e ne Justifikim te vetive te cfaqura per periudhen si Regresive te pangjashem e krahasueshem me vetite Themelore te Ekzistence se Popujve ...  dhe Jo Shm..rat  e TOROBELLET qe minimlaja jane pena cingla ne Botkuptime Historike .Tralala  zura nje Gale ! 

Mendoj fati Jone i Vonuar qe nuk ka qene shume ne dore te Shqiptareve ne kohet Moderne ashtu sic i kishin Braktisur Situatat Shekullore dhe jo vetem fatin e Vendit tone . Kjo ka dhjetra Interpetime por mendim te Unifikuar Shkencorte Vetetuar HISTORIKISHT ka  vetem NJE .

 U desh te binte Perandoria Napoloniane te formoheshin Konturet e diku te shpalleshin Shtete qe mbijetojen dhe SOT . U desh te binte Perandoria Osmane qe te Konturohen ( me shume Probleme ) po ani pse , dhe te marrin permbajtjen e tyre shume Popuj !

Po ne fakt besoj qe edhe Ju i dini keto por referimet ne Bibel apo ne cfaredo theniesh ne cfaredo Gjuhe te Botes te duash edhe ne Kuran edhe ne Budizem , jane per ato perqasje qe ben Shm..ti per nje Popull. Dhe ketu nuk HYN Populli yne . Ketun Hyn cdo Popull i Botes i mbijetuar qe nga cilesimet e Bibles ! Dhe keto cilesime terheqine bejne Fans vetem   Torobellet  me mangesi te THEKSUARA Dijesh e Ngushtesi te Habiteshme ne kkonceptim e pelqim , ne se dhe ky nuk ka prapavija te Tjera ! Pastaj nga Ushtar behet Gjeneral e ka zgjidhe Napoloni para 200 vjetesh smiley

Po ta jap MENDIMN Tim ..... Historikisht kjo fanseri hunjsh e Torbelleve eshte vleresuar bute  si e BUZEQUMESHTVE . Me siper kam edhe Interpetime te tjera smiley

Dhe them mbase nuk duhen personalizuar gjerat per qejfmbetje sepse nga ky RAST i cfaqur ketu , del se TOROBELLET dalin gjithmone Fitimtare smiley Lavdi saliereve !

Idrizo, debati me ty me pelqen dhe nuk ka qefmbetje fare fare..... por une po them qe Shmidti, duam apo nuk duam ne eshte historian, nga ata qe thote Burim Mali qe ka bere nje gomar shkolle, kurse Enver Robellli, eshte nje gazetar qe ka shprehur mendimet e veta, qofshin keto edhe kunder rrymes qe ekkziston, ndaj ketij punimi te ketij historiani. Tani qe te biem dakort,nuk eshte se çdo njeri qe ka mbaruar shkollen e larte bile edhe PhD--ne ka aq mend sa qe ti mbushi mendjen njerezimit per drejtesiine e tezave te tija.    smiley jo. Por ai thote te veten...dhe kaq. Te tjeret si ai, po jo si ne qe flasim me pertishmeri dhe pa patur ne dore fakte...... qe kane mbaruar edhe ata nha nje gomar me shkolle le ta hedhin poshte nese kane dhe ata fakte apo kunderfakte qe ka edhe ai. Ky burri, qe sapo thashe me larte, ka pare ca dokumenta, ndoshta dhe autentike, dhe ka bere analizen e tyre, ka bere dekriptimin e tyyre simbas kendveshtrimit te vet..... A mjafton kjo? Une them se jo, nuk mjafton... Atehere? Le te dale dikush me i zgjjuar se ne, qe ka akses mbi keto burime, dhe le t''ja beje ai oponencen ketij Shmidtit Nuk di a bie dakort me mua ne kete pike o Idriz.... Ja kete them une se pastaj do na dale tamam si ai jevgu i Metalurgjikut qe e "vuri me shpatullla per muri" ate inxhinierin qe nuk dinte se ç'do te thoshte .....dolloxhi.....

Le te dale dikush me i zgjjuar se ne, qe ka akses mbi keto burime, dhe le t''ja beje ai oponencen ketij Shmidtit Nuk di a bie dakort me mua ne kete pike o Idriz....Po meqe qeka kaq i zgjuar ai Shm...ti ...

Perse nuk merr me te afermen Diametralisht te Kundert mne cdo Konkluze te tij ...denoncimin e Traktatit te Varshaves si Instrument Skllaverues ne dem te Popujve smiley  Ja pse jam Kunder i nderuar Alidems  Une me siper jam Jo vetem Oponent i INTERPETIMIT te Dokumenteve qe lexon Shm..ti por perbuzes dhe gjykoj : Qarqe qe afrojne si Historiane keta bizbizuler jane qarqe te ngjashme me OJQ ne Shqiperi pa asnje Vlere shoqerore  DHE  RYPA TRASMISIONI NE SHERBIM TE POLITIKAVE TE CAKTUARA !.

Ne Derstile mund te grish gjithe diten dhe ne fund merr leshin edhe iken . Ja kete ben Shm..ti .Thjesht dhe vetem THJESHT cfare ka interpetuar  ndryshe Historiani Modern shumelibersh me fame Zviceriane i nderuar i SHMID pervecse vargjeve

Po sot Shqypni pa m' thuej si JE .... Kjo eshte shkenca e Shm...tit

Te shkon Bota sipri e me kame te shklet

e nji fjale te amel Kurkush s'ta flet ... Keto vargje jane Shqiptare

Ose

Kur bere derr e Arine

c'deshe qe bere TYRQINE

Po si mbijetoi KY popull qe qeka "padyshim zotnie , po po ta them une tye , do vi une dhe aty zotrie " ...faktor i padiskutueshem etnik ne Ballkan ?????  Me frymen e Shm..tit ? apo Torobellit qe i vete pas . Per mua eshte Injorance ti besh Oponence Shm..it sepse nuk ka sgje shkencore Brenda .Ose mund te kalosh ne anen tjeter te asaj  qe Ju e quani Megallomani ( ku jam plotesiht Dakort )  ku na del Augusti duke shperndare dekorata per rendimente te larta te "se fermeret tane zotrie " ne Apoloni ! Asnje perfundim , asnje Rekomandim e asnje Vlere Praktike . Eshte i kategorise Saliereve . Kur gjen dokumente  per Pemet ai thote se rrushi nuk  eshte peme megjithse futet tek Frutoret ku ka dhe Peme smiley ....rrush bahet dhe ne Afrike zotrie por ai rritet vetem ne Shqiprie ...e mbron i ekzaltuar Torobelli !

Per te gjithe ata qe dine gjermanisht a mund te me ndihmojne te perkthejme kete research interest te Schmidt

Forschungsschwerpunkte: 

* Historische Albanienforschung (einschließlich der albanischen Siedlungsgebiete im Kosovo und in Makedonien)

Faleminderit.

...ketu eshte pazari i gjese... e oIdrisAT lypin rrush... rremojne neper lope e dema... e ngaterrojne rrusht per rrush... kur tellalli bertet dem... mos i kerko rrush... kur flitet per shqiperine...jo mos flisni... mos studjoni per shqiperi... vetem shqiptaret...albanologet peshengrites te akademise se shkencave...ata jane...ata te shesin bulmet...sapunin per djath... se .. .edhe po keputen brockulla.. jane tanet... pjaten tone mbushin... fytin tone... e se kail po erdhi ndonjeri.. .nga jashte botes.. sone... te na rrefeje tjeter gje nga ajo qe kemi degjuar.. jemi mbrujtur... jo ore vella... na ler ne erresire... te merremi me bythen e elefantit.. ta zeme prej bishti... teresine mos ta shohim... nuk vlen te futet historia e shqiperise ne nje kontekst te gjere... mbahuni o njerez prej bishtit... e bajgave... te elefantit ...shqiperia bote me vete... me forcat tona... edhe historine e bejme... e shkruajme... vetem.. me forcat tona... keshtu e duan oIdrisat.. me forcat tona... edhe vec per te pjerdhe keto forca... nuk kane mjaftuar per tjeter gje... as per reflektim: "ore cfare fendi bera? si tu duk? ... -po mire ore... -me forcat e tua e bere"... po nje m..t te madh e ben me forcat e tua? 

se mos del dikush nga rreshti... te mendoje ndryshe... te thote tjeter per fshatin... nuk kane ardhur nga shpellat matane malit...por nga kodrat e matane lumit... e ngrihet fshataresia e marrin sfurqet...e zune te shkretin duke ikur... e rropen per se gjalli... e balsamosen... dhe e futen ne muze me shenimin: goditja e pare ndaj te parit qe dyshoi mbi prejardhjen e fshatareve... qe ate dite fshati jeton i lumtur... Morali: duhet sakrifuar lajmi me lajmesin qe te jetoje gjindja i lumtur... ne ate shpellen e vete ...me bythen e elefantit... 

Vjen tjetri i shqetesuar ...me pika . Perseri doren nen mjeker , me veshtrim te tretur larg . Mediton tjetri . Sheh thelle tjetri . Njeh Akademine te vendit e te Botes . Kalon Kodra pershkruan rruge , kapercen Lumenj dhe prape nuk ja dine . Njeh Vreshtat , fshatin  . Njeh Boten e kafsheve dhe nga me te medhejte e saj Elefantin  .Njeh produktet fiziologjike sipas madhesive , te medhej te vegjel .Njeh Potencialin Fiziologjik njerezor qe nuk e ben dot vetem nje te Madh .

 Eh kohe mosmirenjohese .Fshat i pakuptuar ndonjehere . Ca idrisera qe kane mbirre si ferrra i mbyten Lulzimin e shndritjen Shm...tit ? Cudi si nuk ndigjohet Kembana e Buloos nr 2 . Po nuk ka faj si zakonisht blen Kuti mishi per Ushteqim dhe i del Bosh . Mos u merzit Bulkth ty si gjithnje te bie   Vrima a e Bythes se Elefantit .

Mos vdekshi KURRE o admina . Cfare Perle keni peshkuar e prure .Po ate balenen me Tan ce bete ? smiley  

tregojne per njerin... hidraulik... e thirren te zhbllokoj nje tub.. te vjeter... i thane se kish sherbyer plot 50 vjete... merrte e jepte... jepte e merrte... nxirrte cfare hynte.. qiste c'kish ngrene... po tash ishte bllokuar... kalcifikuar, ne gjuhen moderne... merrte e s'jepte... c'hynte nuk dilte.. asgje nuk qiste... bej hidrauliku ta zhbllokoj.. nuk mundte.. nuku do ore ky m... tubi te zhbllokoi! ... jep e merr.... merr e jep....derisa u bllokua nga kurrizi edhe hidrauliku... e sollen nje tjeter hidraulik... jep e merr... hiq e ve... nuk kishte burr nene ta zhbllokonte... e kalon atypari nje plak... po c'doni te zhbllokoni ore te uruar? ... aty mbaronte tubi... edhe historia e tij... 

Cfare do qe te thone shmutat, me rastin e 100 vjetorit te pavaresise shmutat jan shtuar se shumti, me emisione ne televizone, me artikuj ne gazeta, vetem ne kete blog shmutat ka te pakten dy tema ne balloore. Dy gjera ama nuk na i mohojne dot, dhe nuk kan shanc te na corodisin tek keto te dyja. Gjuha shqipe, dhe autoktonia e popullit shqiptar ne keto troje.

Te tjerat jan budalleqe, diskriminive, racizma etj etj. Shqiptaret kan qene ketu dhe kan mbijetuar me mijravjecare, dhe jan nga te paktet popuj ne bote qe u ka shkel kemba dhe u eshte shkrepur pushka anembane botes. Edhe ne vendin tone gjithmone kemi qene ZOTER TE VETES TONE. Nuk ka bythe nje shmut te ule shqiptaret sepse indirekt po kemi vuajtur nga pislleqet qe te tjeret kan bere ne kurriz tone, por drejtpersedrejti historikisht i kemi ardh hakut cdo armiku. Nuk di te jete derdhur gjak austriaku apo gjak italiani per pavaresine e shqiperise apo shqiptareve, gjak shqiptaresh ama eshte derdhur plot, dhe nje toke qe eshte mbrojtur me gjak nuk mund te neperkembet sic bejn keta shmuter. Por qente le te lehin, Shqiperia te shkoje perpara.

Pershendetje te gjithe miqve te mij ne PPU.

http://www.youtube.com/watch?v=k1cfXZdujrg&feature=related

 

Edhe ne vendin tone gjithmone kemi qene ZOTER TE VETES TONE

E ke llafin para Konferences se Londres, apo pas? smiley

smiley
e ka fjalen per tani... keto 20 vitet e fundit.
te shtiem friken, aq zot I kemi dale vetes.
smiley

Nuk e ka fajin populli shqiptar qe nuk di te sillet me kurvat! Drepersedrejti nuk ja mbajti bytha njeriu te bente lufte me shqiptaret. Me poshtersi dhe me felliqesira na e kan marre kalane keto 20 vjet. Ky eshte fakt. Nejse nuk dua te bej debat per kete pune, kam opinionin tim.

Pf. Ne 1912 shqiptaret kan qene fillikat te vetem, ne trojet shqiptare kryhej gjenocid ne kohe paqeje me armet dhe mbeshtetjen politike te te gjitha fuqive botrore. Ky eshte fakt, dhe per ate poshtersi kurre nuk kan kerkuar falje, jo vtem aq por per te mos pranuar ate padrejtesi qe eshte bere kombit shqiptar, (padrejtesia me e madhe kundrejte nje populli ne europe) vazhdon edhe sot e kesaj dite armiqesia ndaj shqiptareve ne cdo forme dhe menyre, ne kulture, ne tradita, ne histori, deri ne psikologji.  Ne 1912 u pranua nje Shqiperi jo se ashtu donte Austria e Italia sic thone shmutet, por se i dolen per zot shqiptaret, qe edhe ne ate kohe kur u kanosej shfarrosja biologjike nga faqja e dheut nuk e pranuen padrejtesine. Dhe ajo padrejtesi, por edhe kembengulja e te pareve tane ne te drejten e ketij kombi jan ne themel te shqiptarizmes.

Shume e drejte. Vetem qe nuk me dukej sikur ishim zoter te vehtes sone deri me 1912. 

P.S. Edhe ca vjet me mbrapa.

P.P.S Tani qe po e mendoj edhe njehere, do te shtoja edhe ca vite te tjera edhe me mbrapa. smiley

Te shtoj dhe une njady? + keto 20

Well, perjashto 97 kur vendin e drejtonte CIA dhe Asfalia, ne te tjerat ka qene Dora Jone.

Ceshtje opinioni eshte, ceshtje te zemres, pse jo edhe ceshtje deshirash mor pla, ti ke qejf te jete ashtu sic ke qejf ti, se eshte mire per bere gallate psh, kurse une kam qejf te jete keshtu sic kam qejf une, se ashtu e di une historine e te pareve te mij, dhe nuk e hedh poshte. Te thashe dhe njehere eshte edhe ceshtje deshirash.. nqs nuke kupton kete kot qe bejme muhabet. Tani te kthej edhe nje pergjigje edhe po embyll me kaq kete debat. Para 1912-s shqiptaret kan qene zoter te tyre kudo qe kan jetuar, si ne vendin e tyre, si ushtare neper bote. Ne planin administrativ kan qene pjese e nje perandorie, por ne vendin e tyre vete zot vete shkop, si rralle popuj te tjere ne bote. Edhe ne vendet fqinje kan qene zote  shkop, edhe ne vete qendren e perandorise kan qene zot e shkop. (mos u merr kot me mu per ket pune se te thash, ceshtje opinionesh deshirash etj etj). Mbas pavaresise prap nuk pyeten per njeri megjithese kishin gjith boten kundra. Italise ne 20-n ja treguan mire vendin dhe po ashtu gjat L2B-s. Gjermanise per aq sa solli tek ne, shqiptaret si asnje popull tjeter ne europe ja dolen ti heqin qafe vete, pa ndihme, biles edhe kan cliruar vende deri ne thellesi te jugosllavise.

Per kohen e Enverit me mire te mos flase se nuk ka njohur historia boterore Enver, jo me shqiptarja, por BOTERORJA. 

Per keto 20 vitet e fundit une mund te them vetem se kan qene vitet ku europa ka shpalosur mbi nje popull te gjithe shemtine e mundshme qe mund te mbart egoja e me te fortit. 

Ne 1912 u pranua nje Shqiperi jo se ashtu donte Austria e Italia sic thone shmutet, por se i dolen per zot shqiptaret, qe edhe ne ate kohe kur u kanosej shfarrosja biologjike nga faqja e dheut nuk e pranuen padrejtesine. .."

Me sa ta cmoj patriotizmin e deshiren e mire ajo qe kuvendon me lart eshte varianti me figura i historise se shqiperise se klases 4 fillore .

Cfar ka aty tek ato qe ke cituar qe nuk shkon me variatin tend te historise? Po te mos ishte per rezistencen e shqiptareve dhe kembenguljen e shqiptareve qe kercenuan vete me lufte po mos tu jepej shteti si cdo popull tjeter ne ballkan shqiperia do ishte perlare, donte apo nuk donte austria dhe italia... Serbia e provoi kundra cdo lloj traktati te kohes, dhe po ashtu Greqia, dhe po ashtu vete Italia ( qe na qenkesh dashamirsja e shqiperise te pavarur por qe na qenkesh edhe kercenuesja kryesore e sovraniettit te Shqiperise, pak si paraddoksale nuk mendon?). Pse nuk ngriti zerin austria dhe italia apo e gjith bota kur serbia greqia por edhe italia me vone kryen fushata ushtarake (pushtim) ne kohe paqeje dhe kunder te gjitha traktateve? Pse te gjith i mbyllen syte? Ik ore te 10-sha mu ne austri. Ja ashtu ti thone shmutit ne Shqiperi, te kemi dhjere mu ne Austri. 

Le te shohin njehere halen e tyre shmutet, qe kan ngel akoma naziste ne zemer dhe ne mendje. Gjithashtu per sa thote shmuti per shqiptaret do ti thosha qe kur shqiptaret ishin pjese Maqedonise, Epirit dhe Romes, shmutet ishin barbare qe hanin mish njeriu. C'do fshat e qytet i banuar nga shqiptare ka kala, dhe populli shqiptar ka pas ligje kur raca e shmutit nuk dihej ne c'tope lozte asokohe.

...shqiptarët, sipas Schmitt, kurrë nuk kanë pasur më shumë pushtet se sot në Ballkan. Përpjekja serbe për spastrimin e Kosovës prodhoi efektin e kundërt: mbi 100 mijë serbë ikën apo u ndoqën nga Kosova. Shqipëria dhe Kosova janë shtete pothuaj homogjene shqiptare; shqiptarët në Maqedoni kanë arritur me armë të fitojnë statusin e popullit të dytë shtetformues.

 

...  ky perkufizim i dominimit te shqiptareve ne Ballkan eshte lehtesisht i konstatushem dhe teper i veshtire per tu tjetersuar sipas preferencave apo interesave,ndoshta nga pohimet e pakta ne kete shkrim ku autori thote realitetin sepse ndoshta nuk ka mundesi  ta ndryshoje ate... 

mbi 100 mijë serbë ikën apo u ndoqën nga Kosova

Kjo eshte genjeshtra me  e madhe ne bote. Sot ka afersisht 90 mije serbe ne kosove...nese paskan ikur 100 mije i bie qe serbet paskan qene mbi 10% e popullates. Serbet prej 1981 kurre nuk kane qene mbi 5%. Por nese Shmutti me 100 mije serbe qe u ndoqen nga Kosova ka ndermend ushtaret dhe policine serbe edhe aty e ka gabim- u ndoqen 210 mije trupa pushtuesish dhe populli shqiptar mund te jete krenar qe e mundi armaten e katert me te forte ne evrope

..hajt mo po themi 50 mije nuk nglu kembe per ket,por nuk ishte permendja qellimi i saktesise sesa i fenomenit te ikjes se Serbeve nga Kosova...

Fenomenit te ikjes? Po si do rrinin kur kishin vrare rrumbullak 12 000 shqiptare, kishin burgosur e keqtrajtuar 564 000 shqiptare, kishin dhunuar 20 000 motra tonat dhe besoj se i konsideron edh tuat, kur kishin djegur 120 000 shtepi, kur i kishin shkaktuar rreth 40 milarade dollare deme shqiptareve- te gjitha keto vetem ne luften e fundit. Ku do shkonin ata xhanem? Thua ti qe ti puthinim? Kaposh- shqiptaret jane popull qe fal se po te ishim izraelite do ti ndiqnim deri ne strofullen e famuljes se  tyre dhe do ti vrisnim si qente. A di ti per Eichman? A di ti per Wisenthal? A e di ti qe SHBA ndoqi rreth 250 000 njerez te lindur ne SHBA pas luftes se SHBA kunde Britanise sepse kishin qene kollaboratore? Serbet ne Kosove ishin PUSHTUES. LEXOJE EDHE NJEHERE PUSHTUES. Shqiptare ka pasur deri ne Nish...Kur do te mbueshmi mend ne shqiptaret? A e di ti qe sot ne Mitrovice eshte vrare Selver Haradinaj dhe eshte plagosur familja e tij ne shtepi? A dini a nuk doni te dini8 shqiptare dhe Enver Robelli?!

Serbet thoshin qe Kosova kishte 1.7 miljon dhe 240-250 000 ishin serbe.

 

Persa i perket popullsise.

Simbas wikit tabela e me poshteme tregon se serbet jane afersisht 10% ne 1991, por ajo qe vihet re nga kjo tabele eshte se shqiptaret e kosoves ne me pak se 50 vjet jane shtuar gati me 1 mion banor kurse serbet me mbi 20 mije banor, te jete e vertet kjo?!!!

 

 

Sipas Wikit... smiley Wiki nuk merret asnjehere si reference apo burim serioz

Harte ethnografike e 1898

Albania-ethnique1898.jpg

..Je ne crois qu`aux histoires dont les te`moins se feraent e`gorger.

E them kete se njeri ketu me lart, pyet cilat  kontribute kemi(iliret), ndaj romakeve.Le te kujtojme se heroi yne legjendar Skenderbeu, ishte strateg ushtarak, erudit, poliglot(zoteronte  letersine greke, italiane, sllave, arabe dhe turke) dhe  duke patur keto aftesi, ne nje leter qe i dergonte  ne 30.10.1460 princit italian  te Tarantos, Xhovani -Antonio Rossinit , i thoshte:

 "... ne jemi epirote, qe ne gjuhen tone arberore do te thote pylltare  dhe  siç duhet ta dini, paraardhes  tanet, kane kaluar ne kohe te ndryshme, neper vendin qe mbani Ju sot.Jane ndeshur me romaket nder beteja te medha dhe aty(nder kronikat )kemi gjetur se me te shumten e hereve, jane ndare me me nder, se sa me turp...

Kane qene ata epirote, prejte cileve ka dale ai Pirrua me nam, hovin e te cilit mezi munden ta perballonin romaket dhe  qe me arme, por lehtesisht, pushtoi Taranton e shume vende te tjera te Italise.Jo duke djegur e shkretuar, por duke perhapur kulture e... qyteterim

(Pellazget, Origjina Jone e Mohuar, faqe 37)

 Dhe disa sentensa ne shqipen e vjeter,  te bashkepuntorit ushtarak e keshilltarit te Skenderbeut, Gjin Muzhaqi(1510)

-"...I nderuar  nder me te nderuarit eshte vetem ai  qe fati  e permbys  tek s`ka fare faj.Dhe i poshter nder me te poshtrit  eshte vetem ai qe fati e nge larte, qe kurre nuk e ..meriton.."

-"...Njeriu, qe eshte bere tiran i madh, per hir te fuqise se marre, meriton te kthehet ne skllav, per hir te se drejtes..."

-"...Njeriu duhet te mendoje, ndersa rron ne kete jete, qe lumturine  ta kete kqyre sikur e ka marre hua, kurse mbrapeshtite si prone te vet, te natyrshme..." 

-"...Ç`ka mund te fitoni, duke ja lypur tjetrit me mirsjellje, mos ja xhvatni, duke ju versulur..." 

Ja keshtu kane qene e mbeten, ca te shkruara, nga e shkuara jone ... more Brad.Kemi patur dhe kemi perse dhe te mburremi, e zotesine do ta tregojme, sepaku duke i ruajtur, .... ne mos u shtofshim gje persiper.

 

Mi piace grava. 

ps. Ty kokqepujke ti piace, por ajo qe kam shkruar une me siper ne te njejtat linja non ti piace.smiley

Një politikan nacionalist i Shqipërisë së jugut kishte thënë: “Toskët nuk e duan Kosovën”

 

Une dua te di nese me te vertete shqiptaret ne jug i referoheshin vetvetes si Tosk ne bisede e siper. Prandaj ky citimi me duket pak i tepruar ne mos po "i krijuar". 

Po pra mooo, genjeshtra amatoreske. Le qe duan patjeter te na ngjisin kte etiken gege-toske....pfff

Etiketen o injorant. Grrrr
smiley

etiketen mor etiketen, por nuk me punon mir ky m tasi i tjeres...mi ha gerrmat.smiley ose me shtonsmiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).