“Rrno për me tregue” zbulon disa familje që kanë strehuar hebrenjtë në Shqipëri

Në  “Rrno për me tregue” të gazetarit Nebil Çika  i ftuar eshte Skënder Kosturi. Ai është një nga pinjollët e familjes Nosi të Shqipërisë. Krahas arritjeve që kanë bërë në fushat e ndryshme, ata kanë ndihmuar edhe me strehimin e hebrenjve në Shqipëri gjatë periudhës 1939-1946.Por kush i shpëtoi hebrenjtë në të vërtetë? Kjo është një pyetje për të cilën opinioni publik shqiptar nuk ka ende një përgjigje të qartë. Për 45 vjet të diktaturës komuniste ky akt fisnik i shqiptarëve u fshi nga historia zyrtare për shkakun e vetëm se pjesa më e madhe e hebrenjve ishin shpallur kriminelë lufte e armiq të shtetit komunist, duke pësuar fatin e shumë hebrenjve të tjerë jashtë Shqipërisë, që nuk mundën ta kishin mbrojtjen e tyre. Sot, për fat të keq, vazhdon i njëjti trajtim historik i kësaj çështjeje nga politika dhe historiografia zyrtare, që me termin komunist “populli” vazhdojnë të deformojnë opinionin mbi të vërtetën e shpëtimit të hebrenjve në Shqipëri. Pa dyshim që populli shqiptar ka meritën e tij në këtë akt fisnik, por një pjesë e popullit, kryesisht elita politike zyrtare e kohës si dhe familjet që i strehuan hebrenjtë, kanë privilegjin të ndihen me të nderuar e të evidentohen me emra në këtë akt demonstrimi të besës dhe fisnikërisë. Pa dyshim që meritën më të madhe të shpëtimit të hebrenjve në Shqipëri e kanë qeveritë e kohës nga viti 1939 deri më 1944. Kjo vërtetohet edhe nga dokumentet, që tregojnë politikën dhe veprimet në mbrojtje të hebrenjve të të ashtuquajturës “qeveri kolaboracioniste”.

Dëshmia e Johana Neuman, hebreje e strehuar në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore:

Ne erdhën në Shqipëri në mars të vitit 1939, por në prill vendi u pushtua nga Italia. Konsulli i SHBA-ve në Tiranë u largua për në Napoli, kështu që ne nuk mundëm të merrnim viza për në SHBA. Në fillim jetuam në Durrës. Atje kishte rreth 60 hebrenj austriakë. Në fillim jetonim të gjithë bashkë, por më pas vendosëm të merrnim me qira një banesë në Shkozet të Durrësit. Kur mbreti Zog u bë me djalë, më 5 prill 1939, nga gëzimi vendosi të na jepte të gjithë ne hebrenjve shtetësinë shqiptare. Pra, ne do të ishim bërë shtetas shqiptarë, nëse Shqipëria nuk do të ishte pushtuar. Fqinjët në Shkozet na sillnin pilaf, kadaif, bakllava dhe gjëra të tjera të mira, por na ftonin që të shkonim bashkë me ta në xhami. Mendoj se koncepti i besës dhe kanunit u demonstruan gjatë atyre viteve, kur ne u pritëm krahë hapur nga të gjithë. Ne kishim shumë miq shqiptarë, qofshin qytetarë të thjeshtë apo zyrtarë të qeverisë dhe që të gjithë bënin çmos për të na ndihmuar. Kur u ktheva në Izrael, unë u thashë atyre se Shqipëria ishte një vend me një milion banorë dhe pjesa më e madhe e tyre ishte analfabet. Një vend që nuk shquhej si i pasur apo vend intelektual, por nga niveli moral ishin shumë lartë. Nga ana tjetër, Gjermania ishte një vend me shumë intelektualë, si historianë, muzikantë, kompozitorë, por që ra poshtë në nivelin që e dimë të gjithë. Familja Pilku u ekspozua komplet për shkakun tonë. Gjermanët mund ta kishin zbuluar se ishin hebrenj dhe mund ta kishin pësuar. Nuk mund të gjenden fjalë për të përshkruar të gjithë ata njerëz që shpëtuan hebrenjtë kundrejt çdo çmimi. Këtu përfshihen edhe ata njerëz që ishin në qeverinë e ashtuquajtur “kukull” të Mustafa Krujës. Ata e dinin shumë mirë që ne ishin hebrenj dhe nuk na dorëzuan te gjermanët.

Dëshmia e Marko Manehamit, hebre i strehuar në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore:

Kur isha i strehuar në familjen e Vasil Nosit në Elbasan, erdhi një oficer nazist. Ata donin të më merrnin e të më vrisnin, pasi mendonin se kisha vrarë një toger gjerman. Vasili iu përgjigj duke i thënë se, nëse do të më vrisnin mua, atëherë të vrisnin të gjithë familjen tij. Ai i tha ushtarit se më kishte strehuar në shtëpi duke më dhënë besën dhe nuk mund ta thyente atë. Oficeri këmbëngulte se duhej të më merrte me vete, pasi kishte urdhër që të më arrestonin. Vasili iu përgjigj përsëri duke e kundërshtuar atë. Po atë natë ai më mori dhe më strehoi në një hotel në Elbasan. Unë u strehova për një muaj e gjysmë në një hotel në Elbasan, pasi nuk mund të strehohesha në vende të tjera. Te hoteli vinte motra e Vasilit, Adelina, babai i tij, doktor Nosi, dhe më sillnin ushqimin derisa u çlirua Shqipëria. Kur shoh pamjet e hotelit të Elbasanit, ndiej se është vendi që më ka lindur për të dytën herë.

- Zoti Kosturi, do të doja ta fillonim intervistën nga historia e familjes suaj. Siç u pa në insertin që transmetuam, ju i përkisni një familjeje nacionaliste dhe që keni kontribuar në mbrojtjen e hebrenjve gjatë Luftës së Dytë Botërore. Mund të na thoni diçka më tepër lidhur me këto fakte?

Skënder Kosturi – Inserti që ju transmetuat është pjesë e një dokumentari të transmetuar në Izrael në vitin 1994. Në të janë trajtuar shtatë raste, ose shtatë dëshmi të hebrenjve që janë shpëtuar në Shqipëri, ku midis tyre janë edhe dëshmitë që ju transmetuat. Jeta e Markos (hebreu që dha dëshminë) është tepër e dhimbshme. Atij i kanë vrarë dhe zhvarrosur 64 njerëz nga familja e tij jashtë kufijve shqiptarë. Markoja ishte diplomuar për kimi. Kur po e dërgonin në kampin e përqendrimit në Maqedoni, ai kërceu nga treni dhe nuk e di se si shpëtoi. Nga aty ai shkoj në Cërrik, ku punonte si topograf dhe po bënte hartat e një latifondisti elbasanas. Pas pak kohësh ai mbetet i papunë dhe kërkon ndihmë për të jetuar. Njerëzit e rekomanduan te daja im i madh, Vasil Nosi. Vasali, pasi takon Markon, e merr në punë te fabrika e alkoolit që kishte në pronësi. Ai ishte i sigurt aty, pasi fabrika ishte jashtë rrethimit ushtarak që ishte në Elbasan dhe vazhdoi punën si kimist, pasi ishte shumë i zoti. Por këtu filluan edhe fatkeqësitë për Markon. Pak kilometra larg fabrikës ku punonte, po bëhej një dasmë. Nga kureshtja ai vajti të shihte dasmën shqiptare, por aty ishte dhe një nënoficer gjerman. Ata kishin filluar të komunikonin me njëri-tjetrin në gjermanisht, pasi Markoja e dinte atë gjuhë. Më vonë ai e kishte vrarë nënoficeri gjerman, pasi i kishte treguar një foto ku qentë e ushtrisë gjermane ushqeheshin me trupat e fëmijëve hebrenj. Ai e shtyu ushtarin dhe e hodhi në lumin Shkumbin. Meqë ushtari nuk u kthye më në garnizon, një toger i gestapos së bashku me ndihmësin e tij dolën duke kontrolluar të gjithë burrat që ishin në qytet. Sapo panë Markon, ata e arrestuan, pasi e kishin kuptuar që ishte izraelit. Kur e morën, ai arriti t’u thoshte disa punëtorëve të tjerë që të njoftonte Vasilin se e kishin arrestuar. Këtu fillojnë koincidencat e çuditshme. Vasil Nosi kishte bërë një shkollë për kimi në Austri dhe shoku i tij gjatë viteve të studimit kishte marrë gradën “nënkolonel”. Ai ishte në Elbasan kur arrestuan Markon. Daja im i kërkoj atij që ta lironin atë dhe ai ashtu bëri, ashtu siç dëshmoi ai. Vasili e strehoi te hoteli i llixhave në Elbasan, atje ku është edhe sot. E dërgoi atje pasi ishte një zonë tërësisht e shkretë, pa asnjë njeri. Ai qëndroi atje derisa u largu edhe ushtari i fundit gjerman.

- Por Markoja strehohet edhe në Tiranë, si ndodhi ky kalim i tij nga një qytet në tjetrin, pasi lidhet edhe me familjen tuaj?

- Krahas Markos në fabrikën e alkoolit u strehua edhe Lef Nosi. Ai nuk u largu nga Shqipëria as më 1924, pasi ishte me regjimin e Nolit dhe as më 1944. Kur ai u strehua në fabrikë, gjendja filloi të tensionohej, pasi ishte e rrezikshme, sepse mund të zbuloheshin që të dy. Madje, në një letër që Marko Manehami më ka dërguar mua më 1994 thoshte se për nëntë muaj ata kishin luajtur si macja me miun me Sigurimin e Shtetit. Në fund ata vendosën që Lefi të dorëzohej, por me një kusht që atij t’i falej jeta. Këtë gjë mendonin ta bënin nëpërmjet Nako Spirus, një familje që kishte lidhje me familjen tonë. Por, meqë Nako Spiru nuk ishte në Shqipëri, pasi ndodhej në një delegacion në Moskë, ata vendosën që ta strehonin në Tiranë. Dajat e mi e marrin Markon dhe Lefin dhe i çojnë në Tiranë. Por rrugës patën një problem, pasi te Pallati i Brigadave kishte postbllok. Një shok i dajës tim të vogël mundësoi kalim nëpërmjet arave që ai kishte në zonën përreth. Pasi kaluan këtë pengesë, Lefi strehohet te familja e një mësueseje shkodrane që jetonte në Tiranë. Lefin do ta merrte në besë një nga pinjollët e familjeve më të vjetra të bajraktarëve në Shqipëri. Ai e theu besën dhe e dorëzoi te forcat e Sigurimit të Shtetit. Mirëpo Markoja duhej të ikte në Palestinë. Ai udhëtonte me një pasaportë të Kombeve të Bashkuara. Njerëzit në port i thanë që të priste në vaporin me të cilin do të nisej të nesërmen. Markoja u kërkoi oficerëve që të darkonte me dajat e mi atë natë, që të takohej me ata para se të ikte. Kur dy dajat e mi dhe Markoja po hanin darkë te hotel “Dajti”, arrestohen nga forcat e “sigurimit. Miku tjetër që ishte në tavolinë me ata, Xhemal Farka, tha se nuk do t’i linte vetëm dhe se do të shkonte me ta, edhe pse nuk kishte ndonjë urdhër arresti për të. Dajat e mi u dënuan dhe u liruan pasi kryen dënimin, ndërsa Xhemal Farkën e pushkatuan për disa akuza të tjera që kishte mbi të. Në këtë kohë Marko Manehami u burgos dhe nuk kishte asnjë njeri në Shqipëri. Por ai nuk ishte i vetëm. Gjyshja ime e konsideronte atë si djalë të tij. Ajo na dërgonte pako çdo dy javë, pasi ishim shtatë të burgosur. Markoja bëri një pjesë të dënimit, rreth 2 vjet, ndërsa dajat e mi u dënuan njëri 4 vjet dhe tjetri 6. Këta u dënuan për arsyen e Lefit. Vasili vdiq gjatë punës së detyruar që i kishin dhënë. Pra, Markoja nuk pranoi të largohej nga Shqipëria më 1946, por u largua më 1990. Ai punoi në Shqipëri si pedagog.

- Pas rënies së diktaturës ju ikët në Izrael. Ju ishit grupi i parë që shkuat atje?

- Faktikisht, nuk isha unë. I pari që iku ishte Refik Ruseli. Kur vajti ai, për çdo person që kishte strehuar një izraelit mbillej një pemë në një pllakë. Por meqë këta bëheshin shumë, u ndërtua një pllakë ku u vendon emrat e personave që strehuan çifutë gjatë periudhës së Luftës së Dytë Botërore. Të njëjta pllaka ndodhen edhe në Uashington. Ndërsa delegacioni ku isha unë ishim të përfaqësuar nga 14 veta, të cilët përfaqësonim 14 familje. Çudia më e madhe e izraelitëve ishte fakti se si kishte mundësi që të gjithë hebrenjtë që u strehuan në Shqipëri u shpëtuan, kur ne ishim një vend mysliman. Atëherë unë u detyrova t’i thosha shprehjen se “shtëpia është Zotit dhe e mikut”. Na kanë pritur me nderime të jashtëzakonshme.

- Si është bërë e mundur shpëtimi i hebrenjve dhe shmangja e kontrolleve gjermane në atë periudhë?

- Familjet që i strehuan çifutët kishin edhe mundësi ekonomike, por kishin edhe reputacionin. Fakti kryesor është se në Shqipëri nuk ka pasur kontrolle nga Gestapoja për gjetjen e çifutëve. Një miku im historian, Shaban Sinani, ka gjetur një dokument të një mbledhjeje të qeverisë naziste gjermane. Në të shkruhej se në Shqipëri nuk kishte kontrolle nga Gestapoja dhe se çështja e hebrenjve në Shqipëri është një çështje e brendshme e qeverisë Shqiptare. Pra, edhe pse ne ishim një vend i pushtuar nga nazistët, përsëri kishim një lloj reputacioni tek ata. Këtë e them pasi në vendon tonë ishte një qeveri kukull. E njëjta gjë ka ndodhur edhe me shtete të tjera, si Danimarka.

- Por ngjarjet që kanë ndodhur në Shqipëri janë krejt ndryshe nga popujt e tjerë. Në Danimarkë janë shpëtuar vetëm hebrenjtë që ishin me origjinë daneze dhe jo të tjerët, ndërsa në Shqipëri janë strehuar hebrenj nga të gjitha vendet.

- Kur isha në Izrael, kam takuar dy vëllezër që ishin strehuar në Shqipëri. Kuptohet që në periudhën që ata kishin qenë këtu, kishin qenë shumë të vegjël, të cilët dëgjonin për Shqipërinë ende për problemet ekonomike. Shumë të revoltuar, ata më pyesin se pse e kishim shkatërruar vendin. Unë u habita dhe nuk fola. Pastaj ata ma shpjeguan arsyen pse më pyetën aq të revoltuar. Ata ishin hebrenj nga Kroacia. Kur kishin filluar bombardimet në Kroaci, i kishte vdekur babai. Këta dy fëmijë së bashku me nënën e tyre u nisën më këmbë për të gjetur strehim dhe shkojnë në Shkodër. Kur kalojnë kufirin dhe hyjnë në Shqipëri, shikojnë se kishte paqe dhe jo luftë. Ishte një bollëk relativ kundrejt vendeve që ishin në luftë. Atyre u kishin bërë përshtypje fëmijët shqiptarë, të cilët, pa pyetur se nga ishin apo se nga vinin, i kishin marrë dhe kishin filluar të loznin me ta. Këta u integruan menjëherë. Një detaj interesant që më thanë ishte se nuk kishin parë asnjëherë napolon floriri. Një nga vëllezërit punonte në bankë dhe kishte parë vetëm çeqe dhe para kesh. Në Shkodër ata kishin parë tregtar të luanin tavllë me napolon floriri. Ai u kishte thënë fëmijëve të tij: “Ekziston një vend në botë që quhet ‘Shqipëri’ dhe ekziston një qytet që quhet ‘Shkodër’. Ajo është parajsa.” Fëmijët e tyre mezi prisnin që të shihnin këtë vend. Ai ishte i irrituar për faktin se Shqipëria ishte e rrënuar ekonomikisht. Diçka tjetër që më bëri përshtypje ishte se në grupin tonë në Izrael ishin edhe dy pleq. Ata kishin marrë një kopje të Kuranit në shqip dhe ia dhuruan Mullait të Jerusalemit. Kjo më bërë përshtypje, pasi në hierarkinë e myslimanëve Mullai është personalitet shumë i lartë, pasi ndodhet në Jerusalem, në qytetin e shenjtë. Kjo ceremoni u bë shumë e madhe. Ishin të pranishëm edhe shumë televizione. Në Izrael na u desh shumë kohë që t’u shpjegonim atyre se ne kishim strehuar hebrenjtë jo se janë një popull që gëzon një simpati të veçantë, por se ky është zakon i shqiptareve. Kush do që të ishte në nevojë, ne do ta ndihmonim. Por personat që i kanë ndihmuar nuk janë shumë, janë rreth 80 veta që e gëzojnë këtë status. Problemi është se pse emrat e këtyre personave nuk bëhen publikë, ose të ngrihet një obelisk. Këtë gjë e them pasi këta njerëz kanë nderuar Shqipërinë në arenën ndërkombëtare.

Zoti Kosturi, krahas certifikatave që shteti Izraelit ka dhënë për ju nuk duket se ka bërë ndonjë bashkëpunim politik me Shqipërinë. Izraeli është ende një shtet që nuk e ka njohur Kosovën. Nga informacionet që kam unë, certifikata të tilla janë shpërndarë për popullin shqiptar që jeton në Kosovë. Njohja e Kosovës do të ishte shpërblimi më i madh që mund t’i bënin popullit Shqiptar.

- Izraeli ka probleme me Palestinën. Unë nuk jam as historian dhe nuk dua të bëhem as politikan. Por jam i sigurt se këto çështje do të zgjidhen. Unë them me bindje shumë të madhe se populli izraelit ka një simpati shumë të madhe për popullin shqiptar. Ne kemi një problem tjetër shumë të madh tonin. Ne krenohemi më shumë se ç’duhet me ngjarje të tilla. Strehimi i hebrenjve është për t’u krenuar, por jo ta kthejmë në një çështje politike, ku njëri të mburret më shumë se tjetri. I vetmi institucion që vërteton këto punë është organizata izraelite që merret me këtë punë.

- Nga një studim që unë kam bërë rezulton se mbi 90% e mbrojtësve të hebrenjve, persona zyrtarë dhe jozyrtarë, përfunduan në burgjet komuniste, pse mund të ketë ardhur kjo?

- Kjo lidhet me faktin se pjesa më e madhe e familjeve që i strehoi hebrenjtë ishin familje me reputacion dhe kishin influencë. Komunizmi i luftoi ato familje, pasi idetë e komunistëve binin ndesh me aspiratat e këtyre familjeve.

- A e dinte organizata izraelite se çfarë fati kishin pasur këta njerëz në këta 50 vjet komunizëm si pasojë e strehimit të hebrenjve?

- Kur ne dolëm nga aeroporti i Tel-Avivit, na prisnin rreth 200 njerëz. Pothuajse të gjitha familjet që ishin strehuar në Shqipëri kishin ardhur për të na pritur në aeroport. Madje, njëri nga hebrenjtë i nxori shokut tim, Edi Toptanit, një palë llastiqe që ky ia kishte dhënë në fëmijëri dhe kishin shkruar ne dy krahët e saj emrat e tyre. Pra, hebrenjtë kishin jetuar si vëllezër me familjet shqiptare.

- A jua kanë njohur meritat komunistët për strehimin e hebrenjve?

- As që bëhet fjalë. Gjatë kohës së diktaturës unë kam mbajtur lidhje me Markon, i cili jetonte në Tiranë dhe kishte tri vajza. Ai ishte i vetmi person që më bënte të ndihesha më shumë krenar se çdo herë tjetër për gjestin fisnik që kishte bërë familja ime.

- Si ndiheni kur meritat e ndihmës ndaj popullit hebre i merr i gjithë populli shqiptar dhe jo familjet që e kanë bërë këtë gjë?

- Nuk është se mërzitem. Familjet që i strehuan hebrenjtë e bënë pasi e ndienin të nevojshme t’i ndihmonin dhe jo që të krenoheshim më mbrapa. Sigurisht që, kur shquhen emrat, ndihem mirë, por mund të them se në Kuvendin e Shqipërisë gjatë ceremonisë për holokaustin personi që ishte ulur përbri Kryeministrit ishte kushëriri im, i cili kishte ardhur posaçërisht nga Kanadaja për këtë aktivitet. Mendoj se historia duhet thënë ashtu siç është në dokument.

- Në historinë shqiptare vazhdojnë të konsiderohen ende këta emra si kolaboracionistë me nazistët. Në intervistën që u dha në fillim të emisionit, një nga të mbijetuarat në Shqipëri tha “gjoja qeveria kukull”. Duket se ata janë më të qartë se ne për historinë tonë…

- Ata e kanë më të qartë këtë pjesë të historisë, pasi në Shqipëri ka ndodhur një fenomen i çuditshëm. Në qoftë se do të lexojmë raportin e Enver Hoxhës në Kongresin e Parë, ai flet për historinë e Shqipërisë, por pa lidhje. Më pas e gjithë historiografia shqiptare luftoi që të vërtetonte ato fjalë që kishte thënë ai. Një fakt historik që di unë është se ushtria gjermane ka marrë një hua te qeveria shqiptare dhe ministri i Financave i asaj periudhe u dënua për këtë ngjarje. Por si mundet që ushtra e një pushtuesi të marrë kredi? Pushtuesi grabit atë që do dhe ikën. Duhet bërë një rishkrim i historisë, pasi shumë gjëra që janë shkruar janë bërë gabim. Historia duhet shkruar nga historian të tjerë dhe jo nga ata që e kanë shkruar një herë, pasi ata nuk mund të lëpijnë atë që kanë pështyrë.

- Në historiografinë zyrtare shqiptare ka pak, për të mos thënë aspak, material për këtë akt fisnik që familja juaj dhe familjet e tjera shqiptare kanë bërë. Si mund ta argumentoni këtë?

- Vendosja e shkrimeve u bën një nder shqiptarëve. U bën nder jo vetëm familjeve shqiptare, por gjithë popullit, pasi kanë një fakt më shumë që të krenohen. Unë jam i bindur se cilido popull të trokiste në familjen e shqiptarëve do të gjente ndihmën e kërkuar.

141 Komente

    Kur u ktheva në Izrael, unë u thashë atyre se Shqipëria ishte një vend me një milion banorë dhe pjesa më e madhe e tyre ishte.... analfabet........................

  

grava,,, Një vend që nuk shquhej si i pasur apo vend intelektual, por nga niveli moral ishin shumë lartë. ,,,,,,,,,

 normale qe kjo nuk te bie ne sy ty,se ashtu u deformoi komunizmi,edhe sote e kesaj dite nuk e dini se çfare eshte morali

mua nuk me ben çudi sesi athere ne kohen e monarkis shumica ishin analfabet por me nivel te lart morali,me ben pershtypje sesi akoma dhe sot ka kaq shum popull

joanalfabet-intelektual por pa pik niveli morali  !

 Altin, do ishte zbulimi me i madh qe keni bere ne vendin ku keni shkuar, me perfundimin "shkencor" te arritur tashme.... se  " injorantet,  kane nivelin me te larte  te moralit..." Po ta zberthejme se kush eshte morali,mbase do lodheshim, por do kishim bere...goxha pune.

Termi  joanalfabet-intelektual, i perdorur prej Jush, mendoj se duhet ta rishofish.Eshte i pakuptushem per mua.Por nuk ka rendesi kjo. E rendesishme eshte ta kuptoshe mire vete.

PSsmileyFjalen injorantet nuk e perdor per fyrje, por ne  kuptimin klasik te saj;te paditurit)

e di qe ju e perdorni ne kuptimin klasik te fjales injorant,po si i bie  qe nejrzimi nuk kishte nivelin e duhur te moralit derisa u vertetua qe toka rrotullohej rreth djellit?

ps moralit mendoj se duhet ti referohemi kuptimit qe ka ne kontekstin e shkrimit te mesiperm,perndryshe unnuk jam ne gjendje ta zberthej domthenjen dhe dimesionet e moralit

Shembulli qe ke dhene per moralin eshte e anasjellta e te vertetes. Sa me te civilizuar, aq me imorale, eshte cfare ndodh.

Nga i gjithe artikulli mbi shpetimin e hebrenjeve graves i ben pershtypje nje fjali e deshmise se nje grua hebreje se pjesa me e madhe e njerezve asokohe ishin analfabete.  Eh medet medet! smiley

Epo...

Jo more, pakapo, mos me bjer ne qafe koti. E kam cituar per dy gjera.Nje te pavertete  (qe ishim 1 milione, se 887.000 ishim) dhe nje te vertete (qe ishte i tere populli analfabet )....ne shtetin"modern".. te Zogut.Kaqe  Mekat paskam   bere?

po mire o grave mire, dhe 1 milion here permendeni ska problem.

po dhe gjyshi im psh, megjithe vellezrit e tij, u shkolluan jashte ne kohen ne zogut, me bursat e shtetit, dhe u kthyen pa medyshje, ja kthyen 100fish dhe kontribuan per te luftu analfabetizmin neper shqiperi(por dhe shume me teper se aq) ne kohen e enverit (dhe ky demek shkollar i zogut nga ana e vet). Se helbete diku do fillonte ... si thu ti ?

 

Jo kaq i ndjeshem grave pronari.  Nuk te rashe hic ne qafe.  S'eshte pune ne ke bere mekat a jo, por ne nje shkrim e interviste per nje ceshtje tjeter ti fokusohesh ne nje detaj qe s'mban shume peshe ne ceshtjen ne fjale.  Pse? Sepse je kaq i infektuar nga agjitpropi komunist sa qe dhe nje permendje tangjente e dickaje si analfebetizmi i larte ne 1939, ta ben gjakun te vloje e ta vjelesh kete permendje tangjente gjithe ngallezim e ta theksoshe me te zeza kete permendjen tangjente.  Gruaja qe e permend kete gje s'ka qene statisticiene a punonjese censusi qe ta dinte me saktesi sa ka qene numri i popullsise athere, dhe po shteti i Zogut ishte modern ne shume aspekte ne krahasim me cka ishte para qeverisjes e mbreterimit e Zogut pavaresisht c'thoshte e c'thote daullja e agjitpropit komunist.  Gjithesesi keto gjera jane disi pa lidhje me thelbin e frymen e shkrimit...per njerzit e arsyeshem te pakten.  Per te tjerat, te ka sqaruar Ruzhdija.

ik ere thyj qafen se sjam shtojca jote une smiley

 

C'pate moj e uruar? C'te gjeti? Pse kaq e eger pa arsye? Kush te tha qe je shtojca ime njehere? Une te permenda se me pelqeu komenti.  Boboooo! Ti thuash tjetrit shendet e ta degjoj per plac, kjo eshte e c'eshte!

po ik ere , si du hic komplimenet e tua

ti je megafon i cjerre qe spushon nate e dite.

i bie fyellit ke nji vrime

ska asi lidhje midis komenteve te mija dhe te tua. largqofte.

pastaj ju militantet kshu e doni ere smiley

Ruzhdija megafonin fute atje ku s'shendrin dielli.  Militantin shko gjeje te lagja jote, a te restoranti ku shkon, a te shoqeria jote dhe po je kaq trimereshe sa hiqesh ne virtualiteti shko dhe thuaji te thyej qafen, se mua s'ke asnje shanc te me biesh ne ate ne nivel.  Meqe ra fjala, ja ku e ke militantin bashkefshatarin tend, Bradin, te cilit mund ti thuash te thyej qafen sa here te duash.

Te kam folur normalisht e me rrespekt po me sa duket me gerxhot e egjer albanistanez kjo gje eshte e kote.

Si gjithmone ti , ... "Paramecium  caudattum"

Si do qe te jete une vulgar dhe prepoten plus injorant me femrat nuk jam,ketu duket shenja e Fshatarit me qe ra llafi.

Ti po ore ti je burre i mire si mbas standarteve te Albanistanit.  Shikoje "femren" se sa bukur me eshte drejtuar para se te llapesh kot.

Nuk eshte pune Albanistani apo Amerikanstani femra rrespektohet kudo qe te jeshe por ti ske nga ta kuptosh kete sepse per ty eshte dushi qe duhet rrespektuar smiley

Femrat rrespektohen deri sa rrespekti eshte reciprok.  Kur s'eshte e kur ato te turren si me siper pa shkak, athere eshte absurde ti rrepektosh por ti s'ke si ta kuptosh kete se ti femrat i gjuan akoma me suplikim te rende duke ju blere gjera pa pushim e duke i ndjekur nga mbrapa me muaj te tere.  

nje njeri me mend ka tregu sesi duhet me u sjell me femrat :

kurven duhet me e trajtu si mbretereshe, ndersa mbretereshen si kurve, tha ai.

Me ..ndjeshmerine, ta kuptova ku deshe te ma hidhnje llafin,bre pakapo, por njajo fjala "pronari" si te shpetovi, bre..." i djathti..."  ti ? Pse bre ke marre huqet e komunisteve apo per tu rene nga qe brenda...

Mo nuk me shpetovi hic. A je pronar si mbas pohimeve qe ke bere vete te tema tjeter? C'lidhjen kane huqet komuniste ketu.  Per komunistet pronar eshte sharje e ofendim.

Tel i serte, qe nuk don te jepesh edhe pse me pake ndryshk.

Ti e ke perdorur per lavderim keshtu? 

E kam perdorur qe te qartesohesh per qendrimin tend.

Zogu pati vetem 10 vjet kohe te ndertonte nje shtet.Megjithe te metat e tij ai beri perpjekje.Shumica e figurave te shquara te shkences e kultures shqiptare ne vitet e monizmit ishin studente te derguar me bursat e zogut ne france e austri.

e bene legjende kete muhabet.shqiptaret i ndihmuan cifutet per shkak te tradites shqiptare.nga ana tjeter qe i mbajme  cifutet,greket e serbet ne pellembe te dores e i nxjerrim syte njeri-tjetrit nuk eshte per te mburrur.te bejme edhe si cifutet meqe po i marrim si shembull

si esht kjo pune e te permendmes perher te nderit. ishte njoni qe i dha nje cader shiu nje tjetri qe s'kishte, edhe dolen me shku ne nje vend. Ky ec e ec rruges, dhe i thoshte: sa mire qe qellova une qe te dhashe cader. po te mos kishe cadren time do ishe bo qull, do ishe bo... dha e dha ky tjeteri, edhe ndersa po kalonin me i shatrivan aty afer, mbyll cadren, futet te hauzi, shtrihet ne uje, edhe del. I thot: a do isha bo me shum qull se kaq? Amon, vetem pusho...

te miren nuk po ja permbendin mendoj çifuteve po atyre taneve qe keto fakte te mira te qeverise se satrapit zog nuk i kane zene me goje per t'ja nxi pamjen me qellim propagandistik.  

e kete lloj prapagande ben ti emigranti akoma me duket. e ke me stuko trunin mer ? apo rron atje ku je me fondet e nexhit ?

opo ti i di te gjitha.

si dika te gjitha, lexo me poshte. smiley 

e ke gabim, pas Hysni Milloshit qe na la, ky emigranti eshte i vetmi komunist i sinqerte i mbetur. E ben kete pune mbi baza vullnetare. Pagesen e ka marre ne kohen e shoqes Delikate, e cuan ne shkolle si familje deshmori.

deshmoret e familjes sime, te lutem, mos i zej me goje.

per mua jepi sa te dush.

une po tregohem i permbajtur se lideri aktual i partise tende, Edi Rama, keta "deshmoret" dhe "luften" e ka quajtur gjaku i rreme ne themel te kolltuqeve. Ne rastin tend eshte gjaku i rreme ne themel te te drejtave te studimit.

mire. te falemnderit per permbajtjen.

ps. rama nuk eshte kryetari im. me beso per kete. per me teper: nuk kam asnje kryetar. kam vetem dy shefa te puna, me te cilet mundohem ta kem mire, te mos e prish punen, ja kshu si me ty.

klm.

Si mi ke keto emo...turrufate sikur u kane thene apo jo?

Nuk po behet legjende jo.  Edhe artikulli ate permend, besen, kanunin, traditen etj.  Keto intervista e shkrime thjesht plotesojne historine e asaj kohe, se si u shpetuan hebrenjte, jo vetem nga individe e familje shqiptare, por dhe nga shteti shqiptar e se cfare ju ndodhi me vone atyre qe shpetuan keta hebrenjte kur erdhen ne pushtet komunistet.

xhest i mirë

po cadra per te tereeesmiley

kini mendjen ju andej nga amerika se mos i thoni ndonje cifuti qe ju kemi mbrojtur ,se ta futi me cader,,,

e dine te gjithe! - s'me ka ndodh cifut qe kemi folur dhe te mos e dije! dhe ketu ka jo pak.

cudi, deri me sot e kam dit Marko Menahem!

E drejte. Artikulli ka jo pak pasaktesi me emrat.

kot me pyet: e degjuar zhak battino-ne?

Po e kam degjuar. Edhe Jakoelt apo Matathiat, et.

Norman Gershwan ka shkruar gjithashtu nje liber mbi Besen dhe ndihmen e familjeve shqiptareve ndaj hebrenjeve.Mua me behet qejfi qe kontributi i shqiptareve ne kete rast eshte njohur,por do deshiroja shume qe shteti i Izraelit te sotem te na i kthej nderin duke njohur Republiken e Kosoves.

Sapo ta njohin vendet arabe Izraeli nuk do te vonoje

 ...në Shqipëri ka ndodhur një fenomen i çuditshëm. Në qoftë se do të lexojmë raportin e Enver Hoxhës në Kongresin e Parë, ai flet për historinë e Shqipërisë, por pa lidhje(sepse ishte i pa shkolluar). Më pas e gjithë historiografia shqiptare luftoi që të vërtetonte ato fjalë që kishte thënë ai.smileysmileysmiley  

...dhe ky fenomen vazhdon akoma sot nga nostalgjiket ....me dhimbje natyrisht edhe ketu ne PPU.

kane liderre shoqen Delikate. Me nje fjale kane frymezim te mire.

hahaha smiley

I ke shtu pike vedit me kte t'vertete te madhe qi ke thane. smiley

Si ka mundesi "pa lidhje"...enveri vete shkruan qe ka bere nje analize shkencore...ku mund ta gjejme kete raport?

se di pse sillen keto tema ne peshk, kur dihet mire si do priten e si do krifen.

se marr vesh ket tendencen e admineve.

sikur nuk jane ngopur akoma me efektin. kaq shume ju pelqen ?

Cfare temash preferoni juve? Ato me ngjala me mire?*

 

 

*une e solla por s'bej pjese ne grupin admin.

je admine ti ?  smiley

neve ? une fola per vete mi.

po ato me ngjala,me mire. te shajme pak salen, ilir kokeqypin,edin, arvizune etj.

po ktu kam frike se do filloje masakrimi jo po zogu, jo po Noli, jo po Konica, po bashkepuntort e nazismit, jo po komunizmi, jo po partizanet,jo po ballistet.

pastja do ti turremi me radhe : zogut, krujes, medi frasherit, koliqit noshta gjer ke ismail qemali do shkojne aman.........sikur se di dhe ti si vete muhabeti ketu.

Ma shpif tubimi ppu-ist ndaj historise se shkuar qe se kane jetu vete, per burra qe kane pas vdekur kur ata kane lindur dhe per te cilet jane te informuar gjysma gjysma.

Dhe perfolja per kaq gjate e ktyre burrave, qe vallai 100 here me te mire se kta qelbesirat e sotit kane qene.

Po noshta pranej dhe ne vazhdojme ti permendim akoma. Se kane qene burra qe kane lene dicka prapa. Jo si kto te ngjalave qe kane per te lene prapa vetem turpin dhe videoregjistimet me leke neper duar dhe kembe perpjete.

Se di, mua me le shije te keqe, damkosja e stilit komunist qe i behet ketu.
 

Nejse, me falni per nderhyrjen, une jam duke e lexu ne heshtje shkrimin.

Ah e drejte. E kemi qef turrjen e s'na pelqen te kuptojme qe gjerat s'jane bardhe e zi (Zogu i zi, Enveri i bardhe) po ka edhe nuanca gri.

ik ere

nuk t'njof

mos u boj grup me mu smiley

se pastaj na turren me tulla po e pane qe jemi me shume se nji smiley

dhe une jam delikate per vete, nuk e mbaj tullen smiley

aa ti e paskish sjelle e ?

kabim ! smiley

mos sill mo kshu smiley

Sa peshq e kane lexuar Rrno per me tregue? Kam degjuar pershtypje shume te mira.

Eshte gjekundi online?

Kam degjuar pershtypje shume te mira.

te ngjethet mishte kur e lexon...ja nje pjese;

Fq.81

DUHEN KURBANE TJERA

Këto triumfe të Pushtetit Popullor demokratik shkaktuen nji eufori të madhe në pushtetarët e rinj. Ata menduen se ia kishin dalë me e rrejtë gjithë opinionin publik botnor me atë parodinë e „zgjedhjeve të lira“ që përfunduen me 90% e sa tjera këso manipolimesh të dhunshme: ata ishin verbue fare, ose ishin kenë gjithmonë të verbuem për me shti në dorë e me mbajtë pushtetin përmbi vllazënt e vet shqiptarë me të cilët aspak nuk u treguen vllazën, por si katila të verbtë të Beogradit: E kryezoti i ri i Shqipnisë – Beogradi kishte me marrë shumë hake në shqiptarët deri atëherë kryeneçë. Së pari, duhej zhdukë krenaria kombëtare e nji shteti sovran: ç’i duheshin përfaqsueset e huej Shqipnisë në Tiranë? Politika shqiptare planifikohej në Beograd. Prandej qitën jashtë misionet përfaqsuese diplomatike të Anglise dhe SH.B.Amerikës tue shpallë se kishin organizue spiunazhet në Shqipni. Si përfaqsues konsullarë simbolikë mbetën ai i Francës dhe i Bashkimit Sovjetik, njani për Prendimin e tjetri për Lindjen. „Vllazërimi i popujve shqiptar-jugosllave“ mbrrijti kulmet e euforisë. Ky „vllazërim“ kërkonte medoemos dy kurbane: Klerin katolik dhe inteligjencën shqiptare. Lufta kundër tyne ishte zhvillue qysh nga dita 29 Nandor 1944, por disi e mbulueme me shkaqe të ndryshme tue u mundue me i dhanë pamjen ligjore: me akuzat o si bashkpuntorë të ushtrive të hueja ose si pjesmarrës ndër veprimtaritë politike antinacional-çlirimtare. Këta që kishin teprue nuk kishin njolla, megjithkëtë duheshin zhdukë: kushedi, ndoshta në nji t’ardhme mund të baheshin të rrezikshëm, sepse mendojshin me krye të vet e jo të huej.
Viti 1946 kje viti i gjuetisë ma të tërbueme. Gjuetia nuk ishte ma ajo e shtrigave si dikur, por „e shtrigajve“. Të gjithë u akuzuen sikur t’ishin rekrutue ndër spiunazhet e atyne vendeve ku kishin krye studimet. Për ma tepër edhe të gjithë ata që kishin marrë mësim ndër shkollat teknike amerikane të Kavajës e Tiranës i futën në burg si spiuna të Amerikes: si „agjenta të Fultzit“. Në të njajtën kohë u zhvillue e pamëshirshme lufta ndërmjet vllazënve në pushtet, „kundra grupit të Deputetve“, e cila përfundoi me zhdukjen fizike të gjithë atyne njerzve me emën të cilët kishin marrë pjesë në drejtimin e asaj që thirrej „Lufta Nacionalçlirimtare“."

Seksioni i Sigurimit të Shtetit në atë kohë e kishte selinë e vet në shpi të Pjetër Çurçisë afër Sahatit të Inglizit. Oborri i vogël mbrapa, me nji pjeshkë në mes, ajo trumë bishtshkurtë te dera, ato shkallë mbi WC, ato podrumet ngjitun.
O Zot i Madh vetëm ti e din se aty u kryen krimet ma të mëdhajat e tokës!
Ai oborr aty asht krejt i lamë me gjak të pafajshëm. Gjatë këtij moji kishin organizue banda rrugaçash që silleshin nëpër lagjet katolike të Shkodres, kryesisht rreth institutive fetare për gjithë nate, gjithmonë natën vonë tue u çirre me sa za kishin: “Vdekje tradhëtarve!”, “Poshtë pllumbi i paqes” ose “Poshtë pllumbi i Papës”. Sulmuen dyert e Kishës sikur të dojshin me i shpërthye. Na kallshin frigë e tmerr: gjindeshim si delet mbrenda nji vathi të rrethuem prej ujqve të tërbuem.
Po ndër ato dit në Tirane u ba pushkatimi i At Anton Harapit, i cili, në njanën anë, e shtoi edhe ma shume etjen për gjak, ndërsa na tjerët shifshim nji hekatombë të hapun që na priste.
Me 22 shkurt u dha sentenca e gjyqit. Me pushkatim:

1. At Gjon Shllaku
2. At Gjon Fausti
3. At Danjel Dajani
4. Mark Çuni
5. Gjergj Bici
6. Gjelosh Lulashi
7. Fran Miraka
8. Qerim Sadiku

Tjeret u dënuen prej 5 vjet deri përjetë. Prej të dënuemve me vdekje iu fal jeta Gjergj Bicit, i cili bani shumë burg, u lirue, u martue, bani përsri burg derisa vdiq. Tjerët vuejtën dënimin disa në Burrel dhe e shumta ndër kampet e çfarosjes së „punës së detyrueme“.
Në kino-teatrin „Rozafat“ kur u lexue sentenca me vdekje për 8 persona, salla e kinemasë pothuejse nuk ra mbrendë nga duartrokitjet e çmenduna e brimet e çjerruna te asaj zhumilje që kishte përvetsue e monopolizue emnin „popull“ dhe e shfrytzonte atë për t’i dhanë ngjyrën ultrakriminale gjithë popullit shqiptar.

  

 

Per mendimin tim 'Rrno per me tregue' eshte pak a shume nje variant shqiptar i 'Arqipelagut te Gulagut'. Liber madheshtor, nga nje njeri sa i mencur aq dhe zemermadh. Nuk krahasohet me asnje nga laprat qe filozofojne dhe botojne gjithandej neper Tirane sot. Porosite t'a dergoje dikush nga Tirana nese e gjejne, eshte goxha voluminoz po ja vlen. Nuk e kam gjetur asgjekundi online pervec disa fragmenteve.

Me eshte dukur liber impenjativ. S'kam pasur guximin. Jane dy vellime. Disa fragmente te lexuar jane te pranishem edhe ne libra te tjere.

Para nje viti me duket, te Opinion, cikli Nostalgji, ritrasmetuan nje interviste te Fevziut me Zef Pllumbin. Ndoshta ne arkiv Klan e gjen si episod. Me pati beri pershtypje nje pjese e intervistes (pak a shume):

B. F. : E ndjenit qe komunizmi do te merrte pushtetin ashtu

Z. P. : Po e kemi ditur

B. F. : Ne '45

Z. P. : Eh, jo. E kemi ndjere me perpara.

B. F. : Si me perpara?

Z. P. : Ka pas shkruar nje prift i ri i shkolluar jashte qe perpara. Kur te beje vaki, qe njiky popull te bie ne kontakt me idete komuniste, ose ka per te rene ne dhune jakobine ose dhune kunder njeri-tjetrit.

- Në historinë shqiptare vazhdojnë të konsiderohen ende këta emra si kolaboracionistë me nazistët.

Mos...edhe pas 20 vjetesh? Si shpjegohet? Mbase ka vertet dokumenta per bashkpunim me nazistet, dokumenta kompromentuese qe s'kane arritur t'i asgjesojne sindozot ai qe ishte ulur ngjitur me vllain e ardhur kasten nga kanadaja te ketij zotrise.

 

 

Pse lodhesh a derbardhe!Lexo sa thote koloneli gjerman Hoffman...ne kujtimet e tij.

He mo c'thote?

Hic, hic. Ja thote per ty qe je kucke e lezecme.

Shko ore kris bythen.

Ndoshta ndihmuan hebrenjte por vodhen Shqiptaret e varfer.

Po ngaterron Salen dhe banden e kusareve te tij me ata qe ndihmuan hebrenjte me duket.

Nuk po i ngaterroj sepse te dy njesoj jane.

Keshtu do te doje qe te ndieshe mire, por ja qe s'eshte keshtu.

kjo me gure arra dhe kafka si te pa besueshme duken, duket ose si ender, ose fantazi qe duhet aplikuar ne filma me horror! duhet te kete qene Sadist toger Selimi.

Ka pas qene nje barsalete, barsaleta e morrit e quanim.

Dmth nxenesi kishte mesuar ne biologji vetem per morrin. Dhe presori e pyt "Na fol per delen" "Delja ka lesh, leshi ze morra dhe morri....etj". E kupton presori dhe i thote "Na fol per peshkun". "Peshku ka luspa presor, po te mos kishte luspa, do kishte lesh. Leshi ze morra, dhe morri..."

Kshu dhe puna e kesaj teme. Leshi ze gjithmone morra.

paj Zotin pse s'e hape deren?

Kac Estrada

Te Kadriu... te Kadriu... te Kadriu... te Kad-ri-u...

Vegim Xhani

Zogji mer Zogji, maloku primordial. Zogji i bëri të gjitha këto. 

Nëse ka ndonjë faj të mbartur, është se krijoi një kastë pseudoqytetare feudalësh të rënë nga vakti, që është as më shumë as më pak por kancer social. 

 

ça flet ore, klasen e feudaleve e krijoi turku. zogu s'pati kohe per reformat NE TE BUTE, ose ashtu siç duhej dhe qe vetem kinezet jane te afte ti bejne.

te tjeret duhet me i pushkatu ne faqe te murit qe ta kuptojne se u ka hik koha. e ketu futesh ne ti gamori portokall. 

Fiuuu

zogu dinte shume gjuhe, natyre e qut, njifte mire intrigat,  por shqipen sdinte ta shkruante..

Flm per feedback-un per Rrno vetem per me tregue peshq.

Me nje kerkim e shpejte internetist tani qe jam me i ngeshem, Shtepia e librit e paska online per shitje per 30 dollare smiley Jam kurioz sa shitet ne Shqiperi, se keta si shqipo qe jane normal s'quhet po s'bene te pakten 235% fitim. Thote qe ka 738 faqe.

Qenka perkthyer dhe ne anglisht me titullin Live to tell.

 

Peter, po te sillje fragmente nga libri, tip me gjatesi sa nje artikull, do ishte padyshim me interes. Peshku mund ta bente dhe si cikel, ose si tip gjysem klub libri online. Flm paraprakisht. smiley

Ja nja dy citate per librin, sic tregohen tek faqja e Shtepia e librit:

Ismail Kadare:

Gjithë shoqëria shqiptare ka nevojë për këtë vepër. Kanë nevojë për të ata që e kanë jetuar atë kohë, e po aq, në mos për më tepër, ata që s'e kanë jetuar. Kanë nevojë të shtypurit e të nëpërkëmburit, e po aq, e mos më tepër, ata që shtypën të tjerët. Kanë nevojë antikomunistët, e po aq, ndoshta më tepër, komunistët.

Shkurt për të ka nevojë ndërgjegjja jonë.

Aurel Plasari:

"Rrno vetëm për me tregue", na bën të mendohemi se sa e vështirë është të "vlerësosh" përmbajtjen historike të një gjysmë shekulli shqiptar... Kam bindjen se një shumice shqiptarësh do t'u hyjë në punë kjo dëshmi për ta kuptuar se mohimi i së kaluarës - kulti i harresës - është një nga mënyrat më perfide për të përligjur a posteriori gjithë sa ka pasur kriminale një rregjim.

Xhib une e kom lexue. LIBER prej verteti shoku.
Nga ato qi vihen ciper kokes per te msu si hecet shpindrejt.

Kismet do ta lexoj se sic thashe kam degjuar vleresime superlative nga shume njerez per kete liber. Sa kohe te morri ty Fiqo, me gjithe ato faqe?

Dhe pse kaq i kursyer ne koment per librin bre, plus qe na ke borxh bejtet qe i keni lene pas dore ka kaq kohe. smiley

P.S. Jam also kurioz kush i ka te drejtat e botimit te librit (kjo s'qe me bejtet si qeshtje, qe me vete), familj e at Zefit apo ndonje qeter?.

Sa kohe? Eshte me germa te mdha dhe i faqos persmari, lexohet rrjedhshem fare. Vonesat vijne ngase nuk i dim shum gjana tkohes sshkume, mu desh me pyt vazhdimisht dhe pata fatin qe nje i aferm e njihte historine dhe lokalitetin dhe gjenealogjine shum mire.
Libri eshte nji shpagim i vogel per gjame te madhe dhe ate njollen brenda syve mbase ke pa diellin njifar kohe. Nuk esht luks por nevoje e kryme ngutshem sa pa u gjet zgjidhje tjeter.

ka i kleck te bukur Xhib, flet edhe per "Kadarene" smiley
Po ma mire zbuloje vete.

E ngrite carkun e suspances ti dhe ike smiley
 

P.S. pse kemi thene kot qi ne shqip s'ka germa/fjale qe ndrishe shkruhen ndrishe lexohen? Ka plot, si fjala vjen, cark (carg) kuzhine (guzhine) pyll (pill, po qe nga Gjirokastra), etj.

Te drejtat e botimit jane te ndara ne mes familjes e kishes ,e vendosur ne precedence kjo.Per te gjitha kujdest nje nip i Pellumit.

Kjo puna hebrenjve u be si barcalete, riciklohet sa here peshqit kane shume kohe pa uje.

A i kane mbrojtur shqiptaret hebrenjte? Po sa kane pasur mundesi po. Ashtu si gjithe bota, as me shume as me pak. Ashtu sic do te mbronim gjithashtu kedo qe i rrezikohej jeta, gabel e evgjite nese duhej.

Gjermanet qene kalimtare ne shqiperi. Per me teper nuk na shihnin si armiq. Gjermanet ne shqiperi nuk u ngulen dhe te fillonin te kerkonin mbledhjen e hebrenjve. Per me teper shqiperia kishte pak hebrenj ne krahasim me poloni e hungari ku u be nami. Po ta kishin bere ne do i kishim dorezuar sic beri ter bota. Apo sic ndodhi ne kosove.

Shume shtete e fryjne kete mesele per ti treguar botes se ja ne evropen antisemite ka evropiane qe na duan, myslimane madje (dhe ketu ja bejne me sy hidhur botes arabe).

Eshte mire qe kete mbrojtje qe i kemi bere hebrenjve te mos ta kthejme ne mit sic po ndodh, por ta shohim per ate qe ka qene, nje permbledhje rrathanash qe e beri te mundur se ne sjemi me trimat e botes. Aty ku donte gjermani..behej cfare thoshte gjermani.

per ty eshte mire ta kuptosh se ça dmth njehere se kam pershtypjen se ben veç teori.

ja nje shembell : sikur ne amerike te kerkohen komunistet, per me i zhduk komplet, e ti romaku ti mbash ca nga keta ne shtepi tende. a ta mban te rezikosh kaq, dmth te vesh jeten tende ne rrezik per nje rob qe megjithese 2 mije vjet qe jeton me ty, nuk i thote vetes shqiptar ?

jam i bindur qe nje plere (njeri ordiner, pa asnje vlere) si ty, i vret me doren tende dhe jo më ti mbroje njerez te tille.

kur e mendon thelle siç ta shpjegova une, eshte vertet MIT kjo pune. 

Po mos te kisha mundesi tjeter do i kisha dorezuar. Ashtu sic ben franceze e polake mbare. Ashtu si do kishin bere dhe shqiptaret po te ja kishtin kerkuar nazistet me ngulm. ashtu sic do beje dhe ti.

Sharjet ruaji per vend tjeter. Nje keshille, mund ta japesh mendimin edhe pa ofenduar. Keshilla tjeter, mos repliko me cdo njeri e mos ju ngjit peshqve si tumi pas kepuces, pavaresisht se kur e ben kete te duket vetja i zgjuar. Kaq. Hera e pare dhe e fundit qe te citoj.

Jo ore jo se shqiptaret s'kane bere si gjithe bota, por ne kete aspekt ja kane kaluar botes koke e kembe.

Po te marrin si shembull Hollanden, do te shohim se 75% e popullates cifute (perfshi dhe cifutet e arratisur per ne Hollande nga Gjermani, Austria e gjetke) te Hollandes u shfaros e kjo me ndihmen dhe bashkepunimin e plote dhe te paprecendente jo me ne europen perendimore por te gjthe europen, te popullsise, administrates, qeverise, puntoreve te transportit hekurodhor e policise hollandeze.  Bashkepunimi hollandez i cudiste dhe vete gjermanet, qe pothuajse nuk perdoren fare forcat e tyre per ti gjetur, kapur dhe transportuar cifutet ne kampet e tyre.  Ka histori te tipit kur hollandezet i dorezonin familjet cifute si kembim per nje motorr traktori. 

Apo ne Greqi ku u shfaros 81% e popullates cifute.

 

Ismail Kadare:

Gjithë shoqëria shqiptare ka nevojë për këtë vepër. Kanë nevojë për të ata që e kanë jetuar atë kohë, e po aq, në mos për më tepër, ata që s'e kanë jetuar. Kanë nevojë të shtypurit e të nëpërkëmburit, e po aq, e mos më tepër, ata që shtypën të tjerët. Kanë nevojë antikomunistët, e po aq, ndoshta më tepër, komunistët.

Shkurt për të ka nevojë ndërgjegjja jonë.

smiley

Heee...! Lanet.Mi gjen keto kur te do ...

Po vi Grava thjesht se ka ardhe ky qe te reshket , thashethemexhi i ores se pare dhe Kinez ne shije ose bebe e certifikuar . Motua e tij e perjeteshme eshte "C'fluturon hahet "  Dhe mund te zgjatem pak , por me FAL Ti dhe kushdo qe merr mundimin te lexoje !

Ja Grava ... Vetem kete !!!!!! Per te gjithe Lopet syfryra si pralla e Bretkockes :

- A jua kanë njohur meritat komunistët për strehimin e hebrenjve?

- As që bëhet fjalë. Gjatë kohës së diktaturës unë kam mbajtur lidhje me Markon, i cili jetonte në Tiranë dhe kishte tri vajza. Ai ishte i vetmi person që më bënte të ndihesha më shumë krenar se çdo herë tjetër për gjestin fisnik që kishte bërë familja ime.

Marko Menahem Pedagog , mik personal i Mehmet Shehut , rekomanduar nga Enver Hoxha si drejtor i pasurimit te hekur Nikelit ne Fabriken e Korces .Drejtor .

E bija martuar me Peti Dimcon inxhinier Kimist ( shoku im ) ne fabriken e lekur - kepuces ..... Korce .

Mund edhe te hesht se nuk humbas as fitoj gje nga  pallavraxhijte e qurrashet qe lengezohen pas cdo emtimi Injorant ne stampen "se diktura zotrie "

Ka plot plot te paveteta biles edhe thelbi i mosdorzimit te cifuteve nuk ka te beje Fare po Fare me Qeverine Kuislinge dhe as me zemergjeresine e A.ZOGUT , ymer paste NM e tij me rruge e Bust ne te ardhmen , qe mori FLORI ne kembim te aktit te dhenies se Shtetesise ..... nga MONI smiley Dhe qe te bindesh lexo projektin se sa Flori paguajten ata . Vertem ne se e kane zhdukur si gjithshka . Ajo ka te beje me nje fakt shume te thjeshte , 

a.- tolerancen ose indeferentizmin shqiptar qe as e rrunte nga ishe , boll te  mos i prishje zakonet e tij e mos ti bije ne qafe dhe ...kuptohet patjeter trashegimin e disa Normave qe jane ZHDUKUR si dhenia e ndihmes njerezve ne nevoje.

b.- mungesen e Dokumentacionit te PLOTE kush HYN e Nga HYN ,  kush DEL e Nga DEL nga ish Shqiperia  A.Zogut ymer paste NM e tij . Nj shtet qe ne menyre Absolute nuk kishte KONTROLLIN e Teritorit te tij , aq me teper edhe nga situatat Liberale ne Europe qe nuk kishte shume dallim KUFIJSH  se ku desheroje te levizje apo te veje .

Ndyrje e Blogut me kete bebush shakaxhi  e mashtrues ka marre permasa te keqia sepse eshte aq Arrogant dhe nderhyres si burie e daulle bosh sa qe i duket sikur po ndeshet edhe me RADARE ...

Lereni ate te mjerin me Lojrai te luaje , se ai eshte kuakuarakuak dhe vjen pas Berihajt , mjafton ti thuash se Cifutet i perkrahu Berisha per Kandidat Bashkie te Vlores smiley 

Eshte nga injorajncat me te medha per nje Individ qe ka mbaruar te mesmen te lexoje me seriozitet se cfare shkruan njaj , pikezim i lengjeve Berishiane ose Dijetareve te Vucidolit qe nuk e DINE dhe as nuk kane pse ta dine ne se ka IZRAEL apo Cifute .

Ndryshe Laberia ku ka pritur e dhene jatak Shabatai Zevit dhe jo pak , por siopas te shkruarave ...rreth 650 te debuarve nga Palestina ! Ndryshe rradhet partizane e njesitet Guerile qe i kishin te tyret njesoj si bijte e Shqiperise .Ndryshe edhe pas Clirimit qe jo vetem u strehuan , mesuan , edukuan e u perkrahen NJELLOJ por ne asnje Rast nuk JU nderprene Lidhjet me Kudo Izraelite q kishin te aferm.

Lindjen e vajzes se Petit ose mbese se Markos e Uruam edhe ne shoqeria por edhe  edhe qendra e Sionizmit qe evidonte ne cdo KOHE Lindjet dhe Vdekjet e Cifuteve kudo ne Bote.

Ky me AT  qe Refen per me Rrue , njai  qe asht me kalem dhe po habitit do rob , qe i servilosen keta ndyresirat hipokrite ne fushen e Moralit qe nga Kadareja , as detyren NR nje si Prift nuk ka bere ...te leshoje Vertetim Lindje (pagezimi) per femijet e lindur . Le me te Regjistroje te Vdekurit !!!!!!!!!!! Le me te evidentojne ndonje dicka Kulturore te Kohes apo te kete ruajtur ndonje Dokument Historik .

Ama  Celat i shndruan ne strehe Armesh e harene kapidanesh e bajraktaresh . Dhe per popullin rriofshinhajmalite e Mashtruesve " se njajo Italia zotrie ka me pru Plot Makarona "

Le te roje e te Rrefeje nga te gjitha anet jo vetem ci dhemb Atij po ci dhemb te Gjitheve ! Dhe ne se ka Vdeke , lereni ti prehen eshtrat me gjithe gjynahet qe ka heqe e marrev me vete .Te pakten keshtu e ka Bibla dhe ky si ish PRIFT ne se eshte i dekur duhet ti levizin KOCKAT qe po e perdorin per pislleqe Politike Axhamij e minj gjirizesh !

 

 

Fryn e fryn ujku, i mbushe mushkrite me ajer edhe e nxjerr gjithe force, por shtepia eshte prej tullash dhe e vetmja gje qe ndodh eshte qe mushkrite e ujkut plak ikin per lesh.

Ty kokreshkites   po te flas me gjuhen TENDE . Dhe mos kujto se kam thyer premtimin qe duhesh perzene nga dhoma e Burrave si kalama i papjekur qe vetem llomotit . Por vetem se me erdhi pak keq per Graven qe eshte i perjashtuar nga Infua per kete leme . Megjithse mundet te dije dicka per strehimin e Hebrejve "rebele " ne Kurvelesh ! Po qe per ty bebush as ja vlen te marresh mundimin te lexosh te kapmet ose te pakmet qe i ve Nikut , jo me te te vleresosh se cfare DI e se cfare Thua !

Ke ndonje rrapullim ti bebush me koke jashte e te pakapshme , te nxjerresh kunder Fakteve per Markon qe ka "persekutue diktatura si gjithe hebrejte " qe te bene te Jargezohesh e lepihesh se gjete nje shteg ku erdhe si I Modh ne dhome Burrash ?

Pa Qeni Leh e Ujku pirdh ta kane  kanduar te tjeret me kohe e me duva !

Edhe njehere meqe adminet e paskan fshire pergjigjen per te te ruajtur reputacionin.  Carfcafi masiv qe ke shkruar me siper eshte nje derdellitje absurde qe s'ka lidhje me ate qe ke cituar, pjese e cila nuk flet per persekutimi te hebrejve por per persekutim te atyre qe fshehen hebrejte.

Ai u kishte thënë fëmijëve të tij: “Ekziston një vend në botë që quhet ‘Shqipëri’ dhe ekziston një qytet që quhet ‘Shkodër’. Ajo është parajsa.” 

 

 'Nuff said! smiley 

 

hoppa ,sa bukur ma fillove diten me kete koment.....

he mi gjembo, ça t'thashe smiley

Une duhet te kerkoj tri here falje te kjo teme:

1. Ju kerkoj falje gjithe pjesemarresve per ate barsaleten. Nuk e kam zakon, madje e kam zet, talljen ne "drejtim te pergjithshem". Nuk me pelqen te bej lesh e li bashke. Ai koment eshte jashte natyres time, dhe efekt anesor i disa gotave te rrekellyera.*

2. I kerkoj falje admineve, se shpesh kam bere corap tema, qe edhe nuk e meritonin ate fat. Dhe pastaj vij edhe bej ironi per dalje nga tema. (Faji im eshte qe shoqerohem me te deklasuar si Spahiu, Emo dhe Beluli. Po bishti  qenit... smiley).

3. Emo, te me falesh qe nuk te dhashe xhevap mbreme. E pashe qe ishe ne humor po mezi i mbaja hapur syte dhe i zbraza baterite me ate pergjigjen qe i kam dhene atij tjetrit. (Po me doli ne shteg aq bukur, sa me erdhi natyrshem batuta).

* Si prove qe dje s'kam qene vetvetja kam dy fakte: E para qe nuk iu pergjigja batutave te Emos, dhe e dyta qe i kam kthyer pergjigje atij tipit, qe as nuk e tall me qe kur me tha "Ti tallesh me mua, se une te mund gjithmone ne debate".

Ju kerkoj edhe njehere falje.

 

Shume kinezçe kjo....

eee .....ja ta falem..... po kjo nuk do te thote qe......

''prape po gabon o Kavir..,  hapja zemren partise   e jo Emos dhe Belulit.smiley

 

p.s  po ça ke bere  mor qafir, se po na ben merak?smiley

Po ik mer se sa vjen ti nuk me marrin seriozisht pastaj. smiley

Po bera nje shaka me spec keshtu "ne pergjithesi per zyren tone". Po tani ka qe e meritojne, ka qe nuk e meritojne. Dhe meqe "shakaja" ishte publike, edhe ndjesen e bera publike. Po Zana mendoi qe u talla.

Alidemso, je i nerum daje. 

PS Jam dakort.

aaa, dmth paska qene nga ato shakate ''plot krip te Duçes...hm''.smiley

nejse, autokritika me duket e ndjere.. jam i sigurt qe, te pakten, mirekuptimin e  Zanes,  do ta kesh.smiley

 

 

Rronxho bonxho si keta gjen sa te duash, po Halit dhe Mete numerohen me gishta. smiley

Kaviro, zemren e gzume vlla, pa kshu qe nga peshku e nga tastjerat ne bojm nomin. gjithnji!

Zana, une te them qe ti je nder personat per te cilet une mendova qe mund t`i kisha fyer. Dhe prandaj dhe thashe qe ju detyrohesha nje falje. Me shqip se kaq.

Alidemso, mos me nguc.

 

Pra e paske seriozisht....hm

epo prandaj ta thashe o i uruar..... nuk keshe bere ndonjehere nga ato.... ja e bere...e provove...... si tu duk??? ja pra jo e mire, e prandaj ben otokritike dhe ne e kuptojme dhe ta falim, ja kaq e thjeshte eshte..... 

ps

Sa per Zanen, ah...sikur te ishin te gjithe peshqit si Zana,  (pa te tallme kjo.....)smiley

Po flisni mor c'ka ndodhursmiley
Kaviri burre model eee,e paska bere autokritiken carcafsmiley

Po hyj ne politike u pa puna...Kam konsensus nga te gjitha anet hahaha smiley

Hajr e bafte Zoti :ça o' kjo dashni qysh n'pike t'nades?!? A thu do t'jem tu dek.....smiley

sa per te prish synin Zan'... vetem i t'keqe ke.... qe e don fort ate te padashmen... e kupto vet ti, se nuk du me permen emna.....smiley

Problemi Aledems asht njiktu...ba me ardh une nuk ka tjeter ...zgjidh e merr o une o ajo.....smiley

 Duke punuar me  Kin Dushin,... ne prereje ferrash, ne Selite,.." ku por riedukoheshim.." (ku eshte sot Kristali)kam njohur mire Pepe Kantozin.Kush e ka njof Kinin e din se cila ishte lidhja e tij me Pepen.Patem pire disa here kafe edhe me ish Kryetarin e Deges Llogarise te NB."GJ Dimitrovit", çifut.Nje teknikcien i pa arrire ne kete fushe.Ishte njekohesisht edhe  si sekretar i pergjithshem oranizimit  te tyre.Ndersa Kiço Ngjela pati tere kohen si minister, per keshilltar ate qe kishte celsin e thesarit  Çifut ne Zvicer....Kush eshte nga Vlora dhe e di le ta thote.Se ai vdiq por celsin dhe sidomos kodin nuk ja la kujt.Ne  1992 nje inxhinier vlonjat qe kishte marre shtepine ku rrinte çifuti e gjeti celsin ne murin qe prishi.Nje grup njerezish me te u lodhen shume, per te mundur te merrnin nga ai thesar..dukevajtur edheneZvicer, por kodin nuk e gjeten dot kurre...

   Prej atyre qe permenda me larte dhe prej nje dokumenti, qe kam lexuar keto kohe, te cilin dhe  te gjithe do ta lexojne sapo te dali (keto dite besoj),libri i dyte i Ngjeles, jam bindur qe komuniteti çifut ne Shqiperi ka qen i mbrojtur si ne asnje vend tjeter, prej miresise te shqiptareve dhe te komunisteve.Per sa thone tani, per mbret e katra-patra,  jane pa bereqet, them, qe te gjitha.Tjeter pune aspekte te veçanta por une them per qendrim dhe vullnet te pergjithshem shtetror.

 Mehmet  Shehut,i propozoi Kiço Ngjela qe te thirrej  "Çifuti" (ky emer i mbeti atij ne rrethet e larta te politikes shtetrore te kohes) qe ruante thesarin e organizimit çifut, per te  bere mbase te mundur dhenien e nje sasi edhe ne forme borxhi, Mehmeti ju pergjegj:" E kam biseduar me shokun...por me tha- lerini ata ne hallet e tyre !...dhe ka te drejte.."

 

Grava, kur kam qene shume i vogel mbaj mend Kin Dushin qe ka ardhur ne shtepine time...ka qene nje mik shume i dashur i tim eti...nuk e dija qe qenkemi te "lidhur" bashke...kujtoja se njiheshim vetem nepermjet Peshkut

Eee,mor Gjon-xhani!Ate e kam patur mik e shkuar mikut.Me trajtone si Shanin ne mos me mire.Kam mesuar zanat nga ai burre.Ishte miniere floriri.Nuk i isha lutur ndonje femre(per krahesim kjo) sa i jam lutur ish gruas se tij, qe ta pranonte Kinin.Djali edhe pse fare i vogel u lidh me Kinin, por ajo nuk pranoi qe nuk pranoi. Kur punonim si puntore ne Selite, ndanim shpesh buken time, dy feta te lyera me  vetem nje veze, por ama.... te skuqura ne vaj kikiriku....!

   Kini i shkrete pinte dhe cigare.I binte nga nje paqete  Shani,  por dhe ai... problematik me gruan mavria.Pinte shume... Ju be njeplage meshume Kinit.Por u lidhen aqe shume sa vdekja i mori qe te dy, .... jashte radhe

Nuk i buzeqeshi me jeta atij njeriu te madh, ne te gjitha drejtimet, por dhe aqe fatkeq..Me hypen nje brenge, kur e kujtoj Kin Dushin...Nje luftetar  i shtypit te lire, qe nuk pa dite te bardhe

Atehere me njihke shume mire...nuk di sa mund te te njoh une ty dhe sa mund te kem degjuar per ty...kuriozitet. Une i mbaj mend te gjitha cka me tregonte im ate...me hollesi. Me mua fliste si me mikun me te besuar dhe nuk e futa ne burg sic benin pioniere e dalluar te Stalinit te madh. Me tregonte per Kinin, Vangjushin, Met Myftiun...po te me shpetonte goja jashte im ate e hante keq fare. Kur futen brenda Minush Jeron ai i imi u struk per dy jave ne krevat me raport mjeksor qe i jepninshoket e tij mjeke kur ishte ne siklet...kishin folur vertet shume, edhe ne pranine time, por Minushi nuk nxorri gjysem fjale. As une, natyrisht.

 Me vika mire qe ta paska fut Pushteti Popullor se te shoh qe nuk je hakmarres...Kjo eshte nje karakteristike interesante, jo prej shqiptari qe normalisht eshte hakmarres.

jam bindur qe komuniteti çifut ne Shqiperi ka qen i mbrojtur si ne asnje vend tjeter, prej miresise te shqiptareve dhe te komunisteve

çne kjo miresi e komunisteve ndaj çifuteve? (nderkoh qe gjith shqiptaret u kthyen ne skllever te komunisteve) komunistet respektonin vetem friken se me ligjet talleshin gjat gjith kohes !

hahah shoku,,,, paska then i lini ne hall te tyre çifutet,?kurse dhenderrin ,gjith shoket e femijeris e te armeve  nuk i la dot ne hallet e tyre

bukur bukur,ka shum leshko akoma ne shqiperi qe mund ti han keto pallavrat tuaja?

Altin ,mua me bind, qe  duhet t'i dish me mire,keto pune per faktin e thjeshte   se nuk perfshihesh nder  ata qe kane diku ...lesh

u muarem vesh,

p,s siç duket inteligjenca qenka çeshtje ,,,,leshi

Varet prej "trapezit",  besoj, por une te keshilloj te mesoshe me pare se te japish...

un e besoj qe ato qe thoni ju jan te verteta(shoku,,, ka thene te lihenne hallin e tyre etc)por pyetja ishte çne kjo dashuri e respekt ndaj tyre?(ndrkoh qe ndodhte e kunderta me shoket e femijeris e te armeve dhe gjith shqiptaret)prandaj thash qe komunistet respektonin vetem friken se me ligjin talleshin

jam i bindur se ju e dini kush i kishte "yshtur" komunistet,prandaj thash ti lini pallavrat se  mjaftun per 45 vjet

ps 'trapeza' e peshkut e ber vend ku shpalosen diplomat,phd,pasurit,bemat,talentet,mendje t ndritura,por kurr e verteta

Eh, more Altin! Ketu, na bashkon ajo, qe jemi te nje gjuhe e te nje rrenje.Dhe nje perpjekje modeste(flas per vehte) per te respektuar tjetrin.Por na "ndjek" ne fakt  dhe  tradita, qe nuk para ja leshojme kalin, njeri tjetrit.

  Problemi eshte se nuk  behej aspak fjale per pune "dashurie te komunisteve", por per politike, qe realisht nuk piketohej ne Tirane.Ato qe thashe une, nuk ishin te miat.  Shume shpejt do te jene te botuara, bazuar ne fakte te shkruara.Puna e ebrenjve, trajtimi i tyre ne kete vendin tone, nuk ishte politike e nje viti (1939) dhe as thjesht  e "masave popullore, me tradita mikpritese", e cila shpesh fryhet tej te vertetes.

Por diçka me komplekse.Qe ne 50 vite nuk ndryshoi.

Neise,  miqesisht,  e quaj te mbyllur  debatin

 

,,,,,,Mirëpo, si çdo epidemi njerëzore, edhe diktatura ka fundin e saj të pashmangshëm. Por duhet treguar shumë vëmendje ndaj asaj që do ta pasojë diktaturën një ditë, mbasi një popull pa tradita lirie e demokracie, i sapodalë nga një shtypje e rreptë, ka prirjen të kënaqet me pak. Kur popullit i bëhet zakon të duartrokasë diktaturën e shpallur me ligj, ai e ka të lehtë të duartrokasë një diktaturë të kamufluar. Por nuk ka diktaturëmë të rrezikshme, se ajo që i serviret popullit me maskën e demokracisë. Autokracia me makijazh demokratik lëshon rrënjë më të shëndosha, sesavetë diktatura e shpallur, tek një popull i lodhur e i demoralizuar, i cili bie në prehrin e saj symbyllas. Si rrjedhim, pasojat e saj janë më afatgjata ,,,,,.«Ndokush mund të pyes me të drejtë: si mund ta dallojë një popull apolitik demokracinë e vërtetë nga pseudodemokracia, që mund të pasojë diktaturën? Përgjigjja është e thjeshtë dhe e qartë edhe  për një njeri të pashkollë. Nuk mund të jetë kurrë demokraci një sistem politik, i cili pason një diktaturë, dhe nuk mjekon urgjentisht plagët e shkaktuara prej saj. Duke i lënë kastile të hapura e të pamjekuara plagët e diktaturës, ato do të infektohen dhe shoqëria shqiptare do të gangrenizohet, duke u dobësuar e çorientuar  progresivisht, derisa të katandiset në një turmë të hallakatur lypsarësh të nënshtruar. Pseudodemokracia është një anarshi e organizuar, me qëllim që pushtetarët despotë dhe bashkëpunëtorët e tyre mëkatarë të përfitojnë në mënyrë të paligjshme atë që ua ndalon ligji i tyre fasadë ,,,,,Të dashur bashkatdhetarë! O Ju që do të mbeteni pas nesh! Mos gaboni të mendoni se mund të jetoni ndonjëherë të lumtur mbi këtë tokë, që po mbillet me eshtra atdhetarësh të zhdukur pabesisht, pa e çliruar atë më parë prej tyre dhe pa i ndëshkuar me ligj shkaktarët e kësajvëllavrasjeje pa fund. Nuk mund të ngrihen kurrë themelet e një demokracie të vërtetë dhe të një shteti juridik, të domosdoshëm për të ardhmen tuaj, mbi një tokë që rënkon prej shpirtrave të bijve të saj më të mirë, të cilët falën gjakun për të,,,,,,,. Atëherë ju do të endeni të zhgënjyer mbi tokën mëmë dhe do të shikoheni sy ndër sy të hutuar, pa e shpjeguar dot kaosin që do të përjetoni e pa qenë në gjendje ta ndryshoni mjerimin kolektiv. Jeta do t’ju duket një lodër bajate në duart e atyre që i ndihmuat vetë t’ju nanurisnin me një  parodi demokratike,  e cila do t’ju kushtojë më shtrenjtë nga diktatura e sotme,,,,,, 

Spaç 1962

Grava besoj se e dini qe autorit te ketij shkrimi nuk i gjenden as eshtrat sot

"debatin" mund ta mbyllni kur te doni (un nuk para bej debat ketu tek peshku,veç rralle e tek)

 

Pse kjo gjuhè kaq e degjeneruar qè pèrdoret tek komentet...??Hera e parè qè shoh diçka tè tillè tek peshku.. nuk e besoj se ka tè bèj me anti-komunizmin,kam ndjekur debate edhe mè parè..po nuk èshtè pèrdorur kurrè kjo gjuhè fashiste-komuniste-mafioze e dreq me djall si tè doni...kèrcènime me hapje koke..e mbèshtetje pas murit??...shko mbushuni kafshè..copa mishi!!

ej po edhe ti ama re prè e kesaj gjuhe.... siç duket paska qene ngjitese.....smiley

nga menyra si shkruan me ato èèèèèèèèèè e vazhdueshme e pa perdorur shenja pikesimi e respektuar hapesirat, nuk duket mire nga shendeti. 

Viroze e keqe miku im alidems.Viroze qe do kaloje shpejt...

smiley alidems...good point!! p.s.kurreshtar hesht ndonjèher o vlla,mos u pèrsèrit gjithmon...se do mbetesh pa martuar jo pèr ndonjè gjè...

Kjo teme nuk e meritonte te masakrohej dhe politizohej por vete gazetari eshte treguar idiot, kur provokon kur thote se strehimi hebrejve eshte konsideruar  merite e popullit dhe jo e familjeve perkatese.A eshte prifti popull? A jane keto familje pjese e popullit? Sigurisht qe ato familje kane merite te vecante dhe duhen evidentuar por mbrojtja e hebrejve deshmon per virtytet e nje populli sepse nuk ishte nje rast apo dhjete raste. Plus qe sado te fshehur qe ishin prej familjeve strehuese, komuniteti rrotull tyre kishte dijeni.Madje shume prej ketij mileti i ka ndihmuar me cfare ka mundur.

Nqs ka patur nje akord ndermjet qeverive kuislige te kohes, edhe kjo duhet permendur si akt pozitiv, pa i pare gjerat bardh e zi. Komunizmi e la ne heshtje mbrojtjen e hebrejve dhe hajt tani ti turremi komunizmit, ta politizojme problemin.Gjeja duhet pare ne kontekstin e ndarjeve ideologjike te kohes. Vete hebrejte pergjithesisht jane trajtuar mire.Une kam patur prej tyre ne shkolle te mesme.Nxenes te shkelqyer, me intelekt, femrat te bukura. Shume prej tyre vazhduan studimet e larta.Mbaj mend dhe nje incident kur mesuesi fiskultures u nxeh me nje hebre (J.Negrini, kushedi mbase e lexon peshkun ) dhe ja plasi:njeri me dy pashaporta, je ketu e nje ne Izrael!

Edhe mbi ata ka rene presa e luftes se klasave asokohe, sigurisht. Por nuk jane persekutuar. Problemi yne eshte se nuk jemi te shkruajme nje histori te pa politizuar.Nqs komunistet bie fjala regjimin e Zogut e shikonin krejt zi, sot historiografia antikomuniste e shikon krejt te bardhe.Kjo nuk eshte histori e shkruar objektivisht.Edhe kacaytjet e peshqve jane zgjatim i luftes se klasave, shprehje e qendrimit ne llogoret e antagonizmit te dikurshem.Normal, perderi sa jane gjalle ish komunistet dhe ish te persekutuarit dhe pasardhesit e ish partizaneve,  zogisteve, ballisteve, kulakeve, kuisligeve.

spiritus, poplli eshte nje krijese nga rendi i kandileve te detit, kushri me butaket, qe rri me shpi te selvia. esht krijes nokturne, diten flen. ushqehet kryesisht me hide dhe gjethe ferrash. s'e ka pa njeri deri m'sot se osht shum i turpshem. bubrro shpesh nga vorri bomit dhe xhomlliku thon. tani nqse ky ka pshtu naj cifut, OK. perndryshe i kon shpetu antikomunistat.

ne note serioze: me shtetin e izraelit komunistat kan qene thik e brisk, gati isoj si me ameriken. kjo ka ndiku per shume gjera. toleranca jon ndaj te hujve eshte shembullore - jo vetem ndaj cifuteve. une kam pas ne shkolle nje serb, alamet cuni, i cili jo qe nuk u diskriminu kurre, por ishte nji nga cunat me popullor (popular - ne kuptimin anglisht) te shkolles. kshu pastaj teori per piano dhe orkester bojm sa te dush ne, se kemi ene analistat per at pun.

eshte krijese nokturne populli lol Nuk ka popull, ka familje.Nuk ka shoqeri tha ajo e hekurta, ka individe smiley

 

Emo vetem per ty dhe e MBYLLA po me nje kusht mos ta lexoje Spiritusi njehere bardhe e njeher zi smiley

Kosturi ( ai miku familjes se Enverit ) qe hiqet prej Noseve ( qe spiritusi besoj e di se jane te Lidhur nga Bahollet etj etj dhe i biri tij ka qene perkthys i ENVERIT me  anglezet etj etj ) di nje Histori me Cifutet REALE qe mbeti dhe si shprehje Tironse :" Mire jam DESH ZOTI " , po sic duket nuk do me tregu ! Mundet dhe simpatikja qe e perdor si NIK ta kete trashegu nga kjo histori . Nuk heq kondra smiley

Nje Tirans mbante nje cifut ne bodrum te fshehur se mos e gjenin Gjerrmanet .E nxirrte nga streha dhe shetiste naten neper obor . I merrte copen e rradhes dhe e fshihte prape .Deri vone miqte e ketij tironsit qe ,  u math ne Flori , kur vinin ke shtepia e pysnin cifutin   He , Si dukesh

Mire jam .desh zoti .....thojte se kete kishte mesu per 'gjynof "

Dhe Tironsi mik prites , deri vone e majti te mcef duke i thone "Mos dil se nuk kane Hik Gjermonet " smiley

Ndersa per Graven ... Shani eshte shoku i banges sime .Takun nuk e kishte ke te afertit se nuk pinte cigare .....dhe eshte me i vogel ..Cunin e tezes vet PO ...Ladin ! Dhe po me ndigjove mos u merr me me Budallej Injorante per te biseduar normalisht . Jane te berihajt , tipa koti pa asnje Histori , pa asnje njohje , thjesht produkte te Babsqapit "se diktatura zotrie " .Per ta ne cdo histori  ka komuniste me hanxhare dhe se si kane shpetuar keta nje zot e di smiley .Edhe Skenderbeun jane gati ta lincojne sepse e ben film Komunistet .Jane me komleks te theksuar INFERIORITETI se Historia per njemije e nje arsye por me Kryesoren INJORANCEN i ka lene anes e pas anes / peroit te thanes smiley dhe ne vend qe te vijne me Pyeje per te plotesuar ndonje informacion vijne me "bubllima daullje " a tyhu se ka ardh hasmi ke Maja e Hejkrave .Maloke kok e Kembe dhe ashtu kane per te mebete tere Jeten, pavare4sisht se jemi te nje Fare !

Kush e ma men Injac Zamputin...???? e ka pas shtepine tek pallati perballe filo qylit...nje pallat historik.......... me duket se ka qene i gjithe i tiji......

e di vetem si autor. Studimin e tij per pashallekun e Shkodres e lexoja ne nje kohe qe s'kuptoja dot shume - me terhiqte shume emri.

smiley

Nuk e di, pse kam vajt i here te shtepia e tij, me duket se kam qene me Majen... dhe nga ajo kohe maj men vetem ca fleta A4 si transparente e me ngjyyra te ndryshme qe i perdornin per makina shkrimi..... kaq maj men....

Nuk me duket se ka qene çifut.Ndofta me origjine krejt te afert italiane

sot historiografia antikomuniste e shikon krejt te bardhe.

Historiografia antikomuniste nuk e shikon krejt te bardhe regjimin e Zogut, por thjesht sjell fytyren reale te tij.  Komunistet nga ana tjeter vazhdojne te mbeshtesin me dogmatizem versionin e historise se kalemxhinjve te sistemit, qe vazhdojne punen e tyre ende sot e kesaj dite me te njejtin zell.

Shume mire qe rikujtohen. Keto fakte tregojne shpirtin human, tolerant, besnik ndaj mikut dhe fjales se dhene te shqiptarit.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).