Këto ditë kur opinioni publik është fiksuar me kuç e me maç te zgjedhja e presidentit, mund të kalojnë pa u venë re shqetësime që rëndojnë tërë shoqërinë.

Thuajse pa u venë re, dmth pa u diskutuar e pa nxjerrë mësime e pësime, po kalon edhe problematika që sugjeron testi i provimit të letërsisë për maturën 2012. Në cepa gazetash dhe përfund emisione lajmesh u njoftuan demonstrata të maturantëve në Tiranë e në Korçë që u pasuan nga porosia e zyrtarëve të lartë që për poezinë Albatros të Bodlerit komisionet vlerësuese të marrin parasysh çdo shpjegim që është brenda kontekstit të poezisë dhe të mos penalizojnë askënd që nuk ka dhenë përgjigjen strikte të skemës orientuese.

Problematika e testit në fjalë është tejet më komplekse se sa përgjigjia e një prej pyetjeve, ndaj vështirë se mund të zgjidhet me një urdhër për mënyrën e vlerësimit, qoftë edhe nga maja e Olimpit. Ky test ngjall shqetësim dhe grish të diskutosh sa për kompetencën profesionale të elitave tona mësimdhënëse aq edhe për meritokracinë dhe politikat e kuadrit në sistemin arsimor.

Duket si trillim i një fantazie narkomani të thuash se një grup mësuesish letërsie, zgjedhur si të dalluar mes më të dalluarve të Republikës, të thotë se albatrosi në poezinë homonime të Bodlerit simbolizon natyrën e dyfishtë te çdo qenie njerëzore, që është: çdo njeri mbart në vetvete si cilësitë pozitive ashtu edhe ato negative (si mbartës i mëkatit fillestar). Vet teksti nuk le shteg për këtë interpretim, sepse ne strofen e fundit e përqas albatrosin me poetin në mënyrë tejet eksplicite: Kështu është dhe poeti, si ky princ resh,/ Që me harkëtarët qesh e mes stuhive vërtitet,/ Po i mërguar në tokë, me thumbimin i rënë ndesh,/ Ashtu penguar nga krahët e gjatë mezi çapitet.

Teksti në këtë rast shtin në punë verigat e fjalëve dhe thuajse dhunshëm të detyron që ta kërkosh simbolin që fshihet pas albatrosit në semantika të tilla si: natyra e poezisë, poetikja vs mediokriteti/ligësia, poeti - mjeshtër i qiejve por mjeran në gjëra praktike, procesi krijues është qiellor kurse procesi i leximit vulgar e fyes etj. Eshtë vështirë të kuptosh pse hartuesit e testit kanë lenë mënjanë poetin dhe kanë kaluar te një koncept më i gjerë, te njeriu, por është e pamundur të gjesh ç’i ka shtyrë të flasin për mëkatin fillestar, nga që teksti në asnjë fjalë a gërmë nuk ta sugjeron këtë koncept biblik.

Gjithsesi edhe kjo e ka një burim, jashtë tekstor natyrisht. Pas gjasash është marrë/kopjuar nga interpretimi i ndonjë anglishtfolësi me aftësi modeste në intepretimin e teksteve. Dihet që fjala albatross në anglisht veç shpendit të njohur të deteve shënon edhe kuptimin metaforik: barrë që rëndon shpirtin e dikujt dhe perceptohet si pjellë e një mallkimi.  Ky kuptim metaforik që buron nga poema e njohur e Samuel Coleridge The Rime of the Ancient Mariner, nga përdorimi i gjatë dhe i dendur ka dhenë një katakrezë dmth një fjalë që e ka humbur ngarkesën figurative dhe përdoret thjesht për të shenuar kuptimin: një barrë a handikap konstant dhe i paevitueshëm.

Eshtë e qartë anglishtfolësi në fjalë, paçka se rezulton të ketë qenë mësues dhe pastaj publicist prolifik, i quajtur Michael Cummings, e ka lexuar fare lirshëm përkthimin anglisht të Albatrosit, vështirë se e ka patur idenë se ç’thotë Bodleri në origjinalin frengjisht, ka bërë një veprim prej amatori kur ka marrë kuptimin barrë e mëkatit nga Coleridge dhe ia ka ngjeshur tekstit të simbolistit freng.

Më tej fabula është e njohur: grupi që hartoi testin ka hyrë në internet, ka marrë copy and paste këtë interpretim çalaman nga të dy këmbët dhe ia ka mballosur tekstit shqip të Albatrositqë, siç u përmend tashmë, s’ka asnjë fjalë që ta orientojë lexuesin drejt kuptimit mëkati fillestar. Rezulton që mijra maturantë kanë rënë pre e … “eruducionit elektronik” të mësuesve, erudicion që të sjell ndër mënd vargun sarkastik filozofi e thellë në ujra të cekta.

Në se do të përdornim dy terma nga Umberto Eco, interpretimi i tillë i simbolit nuk është lexim por përdorim, nuk lexohet ajo që është shkruar në tekst, por përdoret teksti për të arritur në ide që merren jashtë tij dhe i takojnë moralit, religjonit ose thjesht padijes së interpretuesit. Eshtë sinjifikative që kjo braktisje e tekstit bëhet bash në një provim letërsie dhe ngjan si një blasfemi brenda tempullit, për më tepër blasfemi e bërë nga kryemeshtarët,  dmth nga elita e mësimdhenësve. Mësuesi i sotëm i letërsisë ka një varg misionesh, por kryemisioni i tij është t’i udhëheqë nxenësit që letërsinë ta shijojnë në tekst dhe nëpërmjet tekstit; ta përjetojnë si art dhe jo si moral, si politikë, histori, biografi etj. Po të ndiqet rruga e dytë nxënësi nuk mëson letërsi, nuk dialogon me letërsinë dhe për letërsinë, por përflet, përgojon e shpërfill një nga thesarët më të çmuar që ka krijuar shpirti njerzor.

Shkëputja nga teksti dhe prirja për përfolje/përgojim nuk bie në sy vetëm në pjesën që merret meAlbatrosin. Fatkeqësisht ajo mbisundon gjithë testin e këtij viti. Tregues është fakti që ka fare pak pyetje të cilat do ta shtynin nxënësin të operonte konkretisht me elementë tekstorë si fjalë, sintagma, fraza, ritme, rima etj.  Edhe ato pak pyetje që drejtojnë vemendjen nga tregues tekstorë janë kryesisht në rrafsh formal e konstatues, nuk merren me funksionin a strukturën, por kërkojnë veprime mekanike tipit: në cilin nga vargjet e mëposhtme është përdorur metafora.

Për të mos thënë pastaj se, në më se një rast, pyetje të kësaj kategorie përmbajnë lajthitje që nuk i lejohen mësuesit jo se jo, por as gjimnazistit mesatar. Sa për perceptim kujtojmë pyetjen nr. 6 të tekstit të parë: Në cilën prej alternativave të mëposhtme gjuha e përdorur nga autori bëhet më emocionale dhe figurative? Siç shihet konceptet emocionale dhe figurative merren si të barasvlefshme dhe presupozohet se gjithnjë shkojnë bashkë. Por realiteti thotë se tonet emocionale të një ligjërimi publik, siç është teksti në fjalë, mund të rezultojnë tejet të ngritura edhe pa përdorur kurrfarë figure, por thjesht duke shtënë në punë elementë të tillë tekstorë si pasthirmat, thirrorët, bashkërenditjet etj. Por kulmi i inkompetencës arrin kur më emocionale dhe më figurative konsiderohet thenia: Ruaji këto rregulla me besnikëri, gjithmonë duke e matur vlerën e jetës sipas kushteve të kënaqësisë personale. Uroj të jetë lapsus, se jo maturantët shqiptarë të një vitit, por gjithë retoristët e botës të mblidhen, të gjallë e të vdekur qofshin, vështirë se mund të gjejnë këtu ndonjë figurë, qoftë edhe të shuar.

Eshtë vështirë deri në pamundësi të mendosh se teste të tilla hartohen nga elita e mësimdhenësve të vendit. Duke kërkuar ndjesë për personalizimin, mund të them se gjatë përvojës sime si pedagog kam njohur me dhjetra studentë që sot janë mësues letërsie dhe në asnjë rrethanë nuk do t’ia lejonin vetes lajthitje të tilla. Kompetencë të lartë profesionale dëshmon edhe shkrimi Matura shtetërore dhe “Albatros” botuar këto ditë nga mësuesja Natasha Shuteriqit (Poroçani).

Pyetjet që të trubullojnë në kësi rastesh janë: pse organet kompetente nuk përzgjedhin mësues të tillë për të hartuar testet; sa dhe si funksionon parimi i meritokracisë në emërimet e mësuesve; mos vallë po shitet e nesërmja e fëmijve tanë për të blerë votat e sotme të militantëve amatorë e injorantë; a u dëshmon sistemi qytetarëve të nesërm se njerzit vlerësohen e shpërblehen në bazë të aftësive dhe jo në bazë të përkatësive partiake apo klanore?

62 Komente

Sa qarte dhe mire e ka shpjeguar problemin! Ky interpretim i poezise se Bodlerit me tere mend qe eshte krejt i pavend. Por nuk besoj se ka pasur ndonje "axhende" ne mendje grupi i mesuesve qe ka hartuar testin kur kane bere kete gafe interpretimi, pervec budallallekut te vet per t'i rene shkurt duke bere nje copy/paste te trashe. Se ky interpretimi i Cummings eshte e qarte se ka ngarkesa fetare sipas tradites anglo-saksone qe, sic e ka shpjeguar bukur Gjokutaj, jane te paaplikueshme ne kete rast tek Bodleri. Sepse si zor qe te kete ne trupen mesimdhenese shqiptare nje rizgjim fetar te atille sa te arrijne ne grup te instalojne nje interpretim te caktuar thjesht per arsye ideologjike dhe propagandistike. Kjo duket si drita e diellit qe eshte inkompetence e paster, nje budallallek e asgje me shume. Ku e gjeten "mekatin fillestar" tek "Albatrosi"...?!! smiley Kesaj i thone: per te qare e per te qeshur.

studentet tuaj jane keta mesuesit, i nderuar profesor. smiley

Për të mos thënë pastaj se, në më se një rast, pyetje të kësaj kategorie përmbajnë lajthitje që nuk i lejohen mësuesit jo se jo, por as gjimnazistit mesatar. Sa për perceptim kujtojmë pyetjen nr. 6 të tekstit të parë: Në cilën prej alternativave të mëposhtme gjuha e përdorur nga autori bëhet më emocionale dhe figurative? Siç shihet konceptet emocionale dhe figurative merren si të barasvlefshme dhe presupozohet se gjithnjë shkojnë bashkë. Por realiteti thotë se tonet emocionale të një ligjërimi publik, siç është teksti në fjalë, mund të rezultojnë tejet të ngritura edhe pa përdorur kurrfarë figure, por thjesht duke shtënë në punë elementë të tillë tekstorë si pasthirmat, thirrorët, bashkërenditjet etj. Por kulmi i inkompetencës arrin kur më emocionale dhe më figurative konsiderohet thenia: Ruaji këto rregulla me besnikëri, gjithmonë duke e matur vlerën e jetës sipas kushteve të kënaqësisë personale. Uroj të jetë lapsus, se jo maturantët shqiptarë të një vitit, por gjithë retoristët e botës të mblidhen, të gjallë e të vdekur qofshin, vështirë se mund të gjejnë këtu ndonjë figurë, qoftë edhe të shuar.

 

* Sa bukur a ka thon mor vlla! smiley Qe pra kur flet i zoti i punes. Pa hy fare tek Bodi n Co, mu kjo me m'ka pelqy!!!

Per arsye teper specifike dhe te gjata per tu detajuar nga tastiera e telefonit, dhe Jo detyrimisht per polemike, e asfare per politike, e gjej veten ne nje hermeneutike diametralisht te kundert me profesorin ne lidhje me shume pohime qe ka rreshtuar. Per me shtruar do rikthehem me vone.

Jam gjithe sy e veshe, kam merak te degjoj dike qe sheh pak me gjate. Une e lexova Albatrosin, nuk di mire ç'ka folur ai grupi i "tmerrshem", por edhe profesori sikur i bie pak shkurt. Qasja e tij me duket vertet e habitshme. Pa hyre fare ne komentim, thjesht ideja qe lexuesi te shohe thjesht ate ç'ka japin fjalet, me duket si ca e manget. Nje komentim poezie a teksti, me vjen keq por eshte shume me teper se kaq. Mjafton nje rresht i nje poezie apo proze, dhe nje komentues mund te mbushe nje liber te tere. E kane bere disa, dhe kane shkelqyer. Nuk eshte e vertete se kuptimi apo domethenia mbyllet "ngushtesisht" ne synimin apo idene qe ka pasur ne koke shkruesi. Pa ftillimet dhe digresionet e shumta, bota s'do te kishte pasur "sperhellje truri". Jane pikerisht keto zgjatime pertej fjaleve ato qe hapin dhe shpalosin nje bote te re, mbase te padyshuar.

OK, s'po hyj me ne te thella (duke sjelle ketu nje rast flagrant ku teoria e profesorit bie poshte), jam vertet kureshtar te lexoj shpjegimin e Kodres.

Meqe profesori s'qenka shume larg, diku tek Respublica qe me duket se eshte si moter e vella me kete peshkun, po te nderhynte dhe ai, do ta kishim per kenaqesi.     

Profi* i ka ra shkurt , ka ul tyten pak se po flet per ca gjojna e grupe mo "simple" [gjimnazin] e nuk do me i konfuzu.  Ato me hormonet e tyne tu thush black u duket kuq smiley

'urbi, pershendetje, se te kam lon ne ca tema vec per mungese kohe, por te ndjek me lezet. Je human [as i mire e as i keq! e lexove mrapsh ate smiley is ok]  Vec mundohu ti shofesh gjojnat nivele-nivele. Pres ndonje poezi te bukur ka ti, kur te ke kohe. Tregime-pershkrime etj...Shkruj! Debati o debat...harrohet...bej i pune te bukur.  Ti mundesh. Miqesisht bp!

 

* me nje fjale u thote Cuna / Goca mos Kopjoni, c & p nuk o nice. Vec ket mesazh ka dashte me thone, i ka ra pak "gjate" ka funi e fillimi, po o Prof, nuk o Kovac smiley

perciptas i ke ra. shume perciptas , se kjo pune i ka rrenjet shume te thella.

eshte krim qe po behet prej vitesh me femijet shqiptare, me shkollen dhe programin mesimor. Eshte cmenduri. Testi final eshte vetem epilogu i nje procesi te coroditur dhe plot konflikte interesash, te tekstberjes dhe strategjiberjes ne arsimin e mesem por dhe me shume se kaq.

sa per albatrosin, i marrte mortja, se e ka shpjegu me mire vete autori ne rreshtat e vet. me shqeto se çe ka thene, nuk behet

Testimi i matures ne rradhe te pare ishte shume i lehte,shiheni tek faqja e mash.

Dhe ne vend qe te na canin trrrapin maturantet me ankimet per Albatrosin duhet te perdorin me shume common sense,sepse i mungon shume.Esh letersi FFS nuk esh shkence egzakte,dhe per at 5 piksh sa ishte ajo (qe as qe ndikonte shume njihere) te shpjegoje ate mund te ja fusje si te doje,sepse esh mendimi yt qe te kerkohet e interpreton si te dush.

Zakonisht sitemi i testimeve esh FUBAR po ky ske ca ti thuash ishte i lehte.

Më tej fabula është e njohur: grupi që hartoi testin ka hyrë në internet, ka marrë copy and paste këtë interpretim çalaman nga të dy këmbët...[autori]

Ka reach vete thelle ai, po me duket e ke lexu komentim tim ne ajer "pa lidhje fare me..." flas sikur te ishte  [i imi] vetem aty. Ska gje. Nga nje ane tekstet e keto probleme te perditshme ju i dini me mire pasi ju ndikojne direkt [ktu skane libra fare- histori e gjate kjo] Mesazhi c&p, plagjiarizmi, dembelizmi etj...eshte fenomeni qe i ka hy keq shkolles e mentalitetit sot. Kontrollet etj. Per mesuesit e nxenesit o the same, me ke lexu  ndryshe po here tjeter do pergjigjem [ne koment flas] mo direkt, se si e ku e shof une dicka, pra mos le lone keqkuptime.

Sa per Tekstet etj, e krejt brendine e tekstit-autorit a car ka dashte me thone apo si shifet nga secili, debati per kete pune eshte. Mu c&p me duket Krejt puna, ne epoken e googlit nuk ka ku shko mo thelle. Te tjerat jane Llogjistike etj etj. Llogjistika eshte problem akut, sigurisht duhet fole per te dhe te rregullohet... por ngelet Llogjitike e dikur dhe rregullohet, Por mentaliteti eshte tjeter pune sepse po rrenjoset... [kjo me duket mua se e shqeteson me shume kete njeri te nderuar, Long Term...etc.etc.]

Kam nji pytje, per te skjaru vedin. Me falni po mujtet per injorancen e thelle:
Cka i thomi shqip Albatrosit? Nese i thomi, pse nuk ia thomi ashtu?
Falemnderes.

eshte e huazuar, per sa me kujtohet mua albatros, [disa vende i thone keshtu] dhe ne i kemi thene gjithmone Alb. vjen ka albus-e bardhe lol. na shko me albonia

Në cilën prej alternativave të mëposhtme gjuha e përdorur nga autori bëhet më emocionale dhe figurative? Siç shihet konceptet emocionale dhe figurative merren si të barasvlefshme dhe presupozohet se gjithnjë shkojnë bashkë.

 

emocionale [dhe] figurative- lidhesa e perdorur i bashkon por nuk i barazon.Te dyja rastet ndeshen neper poezi.Mund te kete vargje qe percjellin gjendje emocionale pa perdorur figuracionin dhe mund te kete vargje te pasura me figuracion dhe emocionale njekohesisht.

Kurse per ngarkesen e dyfishte te fjales "albatros", mjafton qe nxenesve tu jete dhene paraprakisht ky celes kuptimor dhe fare kollaj mund te kalohet ne nje pergjithesim.Poeti tek e fundit njeri eshte. Vargjet e cituara literalisht vizatojne natyren e dyfishte te poetit-dhe ketu perfytyroj, bie llafi, Frederik Reshpjen-ne ato ditet e mbrapme, me pamjen e nje lypsari, ulur ne nje pijetore-njeriu i rendomte qe gjerbte supe ,kurse shpirti i endej ne qiejt e frymezimit duke thurur vargje.

Po dhe Balzaku qe ishte nje mjeshter i madh i letrave, a nuk pengohej me kembet e tij-si albatrosi me flatrat ne toke, kur capitej pas gjerave tokesore si ceshtjet e biznesit, nje baroneshe qe e kishte fiksim etj.etj.

Duke u kthyer per ne shtepi, po mendoja se si ta shprehja mendimin ne menyre qe te ishte sa me sistematik dhe me sa me pak keqkuptime. E ndava me mendje ate qe do shkruaja ne kater pjese: diskutim me tekstin e Gjokutajt; diskutim me tekstin e Shuteriqit; lexim i Albatrosit te Baudelaire; dhe se fundi disa konkluzione mbi testin e matures.

Megjithate, duke u perpjekur te rreshtoja mendimet ne keto pika, vura re se po rreshkisja nga nje hermeneutike sistematike drejt ngushticave te skematizmit. Keshtu qe po nderroj stil. Duke kerkuar edhe njehere ndjese per ndonje keqkuptim te mundshem, dhe me shpresen se procesi i te menduarit do lexohet me bujarine e duhur, po ia nis si te mundem, e te dale ku te dale.

Vihet re (me te drejte a jo, nuk jam ne gjendje ta them, se nuk jam prezent) nje shqetesim i pergjithshem ne lidhje me formimin e mesem. Disa dite me pare u vu ne dukje nje revizionizem shqetesues ne lidhje me figuren e Nolit. Sot po ashtu po flasim per testin e matures me tone qe i kalojne caqet e pedagogjise duke u bere objekt tarafesh.

Ndoshta konkluzioni i Gjokutajt ne lidhje me militantizmin partiak nisur nga nje nivel i dobet i hartimit te testeve mund te jete pak i nxituar, pavaresisht faktit qe ne vetvete mund te qendroje si konkluzion.

Keshtu psh, porosia qe "për poezinë Albatros të Bodlerit komisionet vlerësuese të marrin parasysh çdo shpjegim që është brenda kontekstit të poezisë dhe të mos penalizojnë askënd që nuk ka dhenë përgjigjen strikte të skemës orientuese" me duket mjaftueshem neutrale dhe aspak dogmatike per te legjitimuar ate konkluzion.

Gjithsesi, po ta shohim me nje kendveshtrim tjeter revizionizimin ndaj Nolit, veme re qe gjithperfshirja, mendjehapesia - madje edhe demokracia e mesimdhenies dhe e vleresimit mund ta quajme po te flasim gjuhen e Rancierit - nuk zbatohet pervecse ndaj figurave te parrezikshme, te largeta ne gjuhe, kohe dhe hapesire, si c'eshte Baudelaire, nderkohe qe ndaj Nolit zbatohet indoktrinimi revizionist.

Por le t'i kthehemi muhabetit. Le mos harrojme qe behet fjale per nje formim te pergjithshem te mesem. Edhe nese teksti ku kryhet testi tradhetohet, perfundimi mbi natyren e dyfishte te njeriut ne kete nivel eshte mese i vlefshem nese nuk merret thjesht shabllon por pervetesohet ashtu si c'duhet nga maturantet.

Per me teper, nese teksti nuk tradhetohet, atehere ky perfundim eshte jo vetem i vlefshem, por edhe i sakte. Keshtu psh, me gjithe figuracionin e ndryshem, Albatrosi i Baudelaire nuk eshte larg simbolikisht nga ai i Coleridge. Per te qene korrekt, metafora te tilla si "barra e Albatrosit," jane aq polisemike sa te perbejne burim te pashtershem figurash, pa krijuar velje.

Dikotomia "i bukur dhe madheshtor lart/ i shemtuar dhe komik poshte" jo vetem qe justifikon leximin paralel simbolik me Coleridge (kjo dikotomi me "barren" jane ne te njejtin plan simbolik) por justifikon edhe "renien" apo te shume diskutuarin "mekat fillestar."

Leximi i simboleve kerkon shqisa te afta qe diktojne luhatje, riverberime, eko, dhe fundja dhe fantazma (albatrosi perfaqeson per lundertaret shpirtrat e marinareve te vdekur ne det) qe nje poezi simbolike mund t'i fshehe apo t'i maskoje mire. Vlen te permendet ketu shoqerimi, bashkudhetimi i shpendit me marinaret, pikerisht kur anija ndodhet ne rrezik, kur vdekja per njerezit e detit behet eminente.

Nuk me gjendet perkthimi i Kadarese per te cilin flet Shuteriqi. Ndoshta Hurbineku qe e njeh mire gjuhen mund te me korrigjoje po qe se e kam gabim, por kam frike se per perkthimin e Kadarese mund te thuhet ajo shprehja lapidare "tradutore, traditore." 

Psh, me ben pershtypje termi "tall" qe perdor Kadareja, atje ku Baudelaire perdor termin "mime." Ne mos qofsha gabim, tallja eshte e mbingarkuar, nderkohe qe "mime," imitimi, mund te jete edhe neutral.

Qe te kuptohet me qarte se sa gabim trashanik mund te behet po te lexohet Poeti me P te madhe si i vetmi krahasim qe ben autori me Albatrosin, duhet pasur parasysh fusha e nderveprimit mes mimetikes dhe simbolikes.

Qe te flas shkurt dhe qarte, poezia Albatrosi perbehet nga nje trinitet elementesh: Poeti, Marinaret dhe Albatrosi. Nje lexim i guximshem i vepres se Baudelaire, kete trinitet do e lexonte me eko te Atit, Birit dhe Shpirtit te Shenjte, perkatesisht. 

Nuk eshte e nevojshme te humbasim ne simbolizma te teperta. Baudelaire eshte karakterizuar nga shekulli pasardhes si lajmetar i Vdekjes se Autorit. Implikimet hermeneutike te kesaj jane aq te pafundme sa edhe njemije udhet e deteve. Perfshi edhe dualitetin mes mekatit fillestar dhe lehtesimin e ketij mekati fale Birit, apo uljes se poetit (autorit) ne te njejtin plan me qenien njerezore.

Ajo qe eshte e rendesishme te thuhet, eshte se dogmatizmi i krahasimit albatros/poet behet i pavlefshem po qe se poezia lexohet e plote. Elementet e simbolikes ketu jane krahasimi eksplicit i albatrosit me poetin dhe mimetika mes albatrosit dhe marinareve. Poeti nuk ka asnje privilegj ne kete mes, perkundrazi, triniteti ne fjale lejon edhe interpretime te llojit "Biri i Njeriut," apo "natyra e dyfishte e cdo qenieje njerezore."

Te them te drejten, edhe pse natyra e dyfishte e qenies njerezore me duket e vlefshme per nivelin e maturanteve, do keshilloja me shume nje interpretim ku mes merzitise se perditshme, mes nje lundrimi pa tallaze qe per te humbur mendjen tallet me shpendin, shfaqen aty ketu grimca te poetikes. Arratisje te vogla mes udhetimesh te medha. 

Nga ku duhet theksuar se dallimi mes estetikes dhe moralit (politikes) qe ben Shuteriqi, eshte aq i pavlefshem sa dhe dallimi mes poetit dhe marinareve qe kane ne dore anijen. Te degjosh ekot dhe te shohesh fantazmat e simbolizmit, do te thote te lexosh nje bote ku estetikja me etiken, apo poetikja me politiken, jane te mbivendosura aq mire me njera tjetren, sa qe cdo dallim mes tyre nuk eshte vecse didaktike e llojit qe Baudelaire nuk e njihte.

Gjithsesi, per t'i qendruar temes, e per ta mbyllur, nje zot e di se c'mund te kete ndodhur, kur nga keshilla e mencur dhe e zgjuar e Shuteriqit se ka akoma kohe per te mos u bere gabime te medha ne vleresime, eshte kaluar ne retorike agresive tarafesh dhe militantizmi partiak nga ana e Gjokutajt.

Lulian,

Qe kjo poezi flet shume me teper se per nje poet, kjo eshte e qarte tashme dhe ti e ke kapur shume mire. Ne fakt, kur e lexova sot, fill pas tekstit te Gjokutaj, une tek albatrosi pashe diçka tjeter, pashe MENDJEN ne kundershti me TURMEN (me lukunine qe po hedh valle ne nje teme tjeter), turme e cila rri me kembe ne toke (figurative) sepse ata jane me kembe ne derrasat e bordit. Sa kohe qe MENDJA fluturon e lire, si albatrosi qe jo me kot eshte zgjedhur nga Baudelaire sepse ai ka : 1) hapesirat e gjera per banese (hapesirat detare), dhe 2) flatra shume te medha (shpalosja e mendjes), pra po thosha, sa kohe qe Mendja fluturon e lire, ate s'mund ta kape asgje, as harketari qe e gjuan nga poshte, dhe qe albatrosi tallet me te. Madje "hante" stuhite. Kjo "hante", eshte shume e bukur, ne nje shqipe te keqe vjen si "obsedim", pra stuhia ben çmos qe ta rrezoje kete albatros por s'ia arrin, dhe asaj i mbetet "kunj" kjo (obsesion).

Per kushtet e Shqiperise, kjo lloj vegeze mund te sherbente shume mire per te folur mbi diktaturen. Stuhia, harketari (dmth forcat e diktatures) kunder albatrosit (mendjes se lire qe edhe ne burgje ngelej e lire). Kjo do te ishte vertet nje qasje qe mund te nxirrte shume zhvillime. Shpresoj qe dikush te jete futur ne kete hulli, se s'do te dilte keq.

Por kur albatrosi eshte shembur perdhe (mbi derrasa), figurativisht eshte mendja e dikujt psh qe eshte vene perposhte nga turma, nga te tallurat, dikush e imiton duke çaluar, thote Baudelaire, si per t'i thene : ja ti qe dikur ishe aq krenar, aq i pamposhtur, ja ku ke rene, te kemi mundur, thyer. Pra, mendja qe e do lirine, kur hidhet ne mes te turmes qe nuk mendon, nuk e gjen veten e vet aty, dhe rri si e leçitur (thote Baudelaire : exilé), nen talljet (huées) e turmes.

Shkurt, Gjokutaj nuk e ka aq sakte kur ngulmon ne mbylljen e hapesirave te komentimit, madje siç the dhe ti vete, aq me teper qe eshte per gjimnaze, pikerisht mosha kur imagjinata e tyre duhet lene e lire. M'u duk vertet nje kendveshtrim i cunguar ky i prof. Gjokutaj.

Ky koment qe po i bej keshtu albatrosit, mbase ne nje vend tjeter qe ska njohur diktature, s'do t'i vinte ndermend dikujt. Sepse, sipas Stanley Fish, besoj e ke degjuar kete ti Lulian, poezia nuk komentohet asnjehere individualisht, por ne e lexojme te tille si pjesetare te nje grupi te nje konteksti. Fish thote se nuk duhet te kufizohemi ne synimin e autorit, dhe ti e the kete shume mire me "vdekjen e autorit", por komentuesi sheh ate per çfare eshte i pergatitur te shohe. Nese ne kete poezi do te ishte permendur qofte dhe nje emer si Paul apo Pierre, e sigurte qe nje murg françeskan do ta fuste pernjehere ne ulluqet e fese.

Me nje fjale, me te dale poezia nga duart e poetit, kuptimi i saj i eshte pervjedhur ketij poeti njehere e pergjithmone. Ai s'mund ta frenoje me gjene. Qe nga ai çast, poeti kthehet ne nje komentues te njejte me nje tjeter qe e lexon nga jashte. Madje mund te kemi dhe situata komike ku nje komentues mund t'i thote poetit qe kjo qe ke pasur ti ne mend, ska lidhje me ate ç'ke shkruar, sepse une kam pare kete tjetren.

Sa per politiken e per parate ne fund (siç thote Ruzhdija), s'me intereson fare.

simbolizon natyrën e dyfishtë te çdo qenie njerëzore, që është: çdo njeri mbart në vetvete si cilësitë pozitive ashtu edhe ato negative (si mbartës i mëkatit fillestar).

Zot i madh c'bullshit! smiley

Poezia nuk eshte pershkrimore, dualiteti i natyres ne teresi (jo vetem njerezore) nuk do perbente asgje te spikatur, e vecanta eshte se poezia ka veprim ("action"), ka levizje, shnderrim gjendje ne gradet e lirise, ku kjo shkon ne gjendjen e saj te entropise me te ulet, eshte nje fare anti-petrel (e gorkit), ku kahja e veprimit eshte e kundert, askujt nuk i intereson se si albatrosi can rete mbreteror - dhe hej, me qe ra fjala, anglishtfolesit e dine shume shume mire ate punen e albatrosit dhe professori ia ka keptur qorres me budallalleqe e hamendje qe duan te justifikojne cektesine opake te karakterizimit te me siperm aq te varfer te simbolikes; thjesht professori duhet te mesoje te luaje golf qe te mesoje tamam se c'eshte albatrosi jo vetem per inglishtfolesit, por edhe ne te vertete. Zogjte e lavdishem e te lire, "free like a bird", jane lajm i djeshem (edhe ne kohen e bodelerit), e zogjte prekes ne kafaz po ashtu. E bukura ketu eshte te raporti i vecante i krijuar mes albatrosit dhe lundertareve permes levizjes, dhe pikerisht tek kahja prej qiellit ne toke. Maksima e njohur: te te terheqin poshte ne nivelin e tyre dhe te te zhdepin me pervoje (me llulle te te godasin sqepin); fataliteti plotesohet me sigurine e ngjarjes te perseritur aq here, saqe te habit ne ndodhte e kunderta. E cfare lulesh te tjera pret te mbijne pas kesaj? Gladiola kurresesi!

Em, me qete. Eshte provim mature, jo doktorature e Princeton. Sikur leximi i nje poezie te arrije te thelloje 18 vjecaret e shkollave te mesme te pergjithshme rreth natyres se dyfishte... etj... etj... per mua nuk eshte pak.

well, me shume gjase ke te drejte, por prap, ne ate moshe te pakten nxenesit e mire te shqyejne me dysh (koha kur nje roman te ha mesatarisht 4.5 ore dhe java 10 romane!!). e kisha llafin qe dualiteti i qenies aty eshte aq e dores se dyte, sa mbase do permendej diku ne appendix.

prit se do te qeras me nje dicka qe sapo e pashe: qershi aktuale verzhezhe (skrapar)

http://sphotos.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/428441_3694178726805_1692807372_n.jpg

http://sphotos.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/547074_3694181446873_799941129_n.jpg

Gorgeous. Hengra para nja dy ditesh. Me ofroi qesen nje kalimtar krejt i panjohur ne rruge. I kishte blere ne China Town. Thua ia bera llafin dysh? E musha doren mire. Nje nga ato arratisjet e vogla te New York-ut.

Sa per dualitetin e qenies njerezore, do biem dakord te mos biem dakord. Per mua, "aksioni" per te cilin flet, eshte thjeshte njera ane e dualitetit, ana tjeter "pasiviteti." Nga njera ane peripecite e lundrimit, ku perballe stuhise Albatrosi behet shembull per t'u imituar, nga ana tjeter merzitia e lodhshme e udhetimit te gjate, ku Albatrosi behet shok duhani e shakaje, i cili me shpirtgjeresine e tij i mban te gjitha. Dualiteti i qenies njerezore ne luhatjen mes adrenalines para se panjohures dhe rehatise se imitimit, eshte kategori e pergjithshme, e njekohesisht mjaftueshem specifike e simbolikes se poezise, sa qe nuk besoj se ka nxenes te mire qe te shqyen me dysh qe ta degradoje ne nivel fusnote.

 

gjysm'e cmimit atje, Lul. 4 dollare poundi!! smiley blere sapo dola nga ai tempulli colombus, ku ne hyrje ishin nja tre instrumentiste me ate muziken e shtruuuar qe te thith nga poshte lart, si nje hurbje qielli. Njeri nga ata me beri shume pershtyje, nje plak i erret, mistik, me nje instrument njetelesh me hark si lahute, por me ze qiellor (lahuta e ka shume gjoksore gervimen)... s'durova, shkruajta ca rreshta si e pashe:

Nen gishtat e fishkur te kinezit te murrme
nje fill i holle instrumenti perthith
me shtjelle te bardhe drejt qiellit;
ftese per tu bere avull, kjo ish
oferta me e shtrenjte e qytetit.

persa i perket jing jangut tone, me lejo te bej nje analogji te fundit me nje tjeter shprehje te dualitetit material: dy poleve te kundert, ose dy centroideve qe perbejne shkas per tension (si edhe ne elektricitet). te fotografosh dy polet je pershkrimor. Ke dhene potencen permes +/-. Ashtu sic eshte potence edhe fiksimi i nje sfere lart (sfera e vitit te ri ne times sq.) Nqse do te shikosh te realizuar potencen (te themi ne kinetike), casti nuk mjafton, snapshoti s'vlen, kerkohet kohe (sepse levizje), e si e tille ndjekje (sepse kinetike), pra process (si ai i presidentit, po!). Kjo poezi e ka kete, e meqe permenda gorkin qepare, per cudi, ketu ndihet edhe me e fuqishme se sa tek petrel i MG, ngase e penguar.

Per kuriozitet, e meqe dole vet ne shteg, Baudelaire ishte kritik arti ne kulmin e delirit mes piktures dhe fotografise, atehere kur kinemaja edhe pse mund te ishte konceptuar, ishte e pamundur teknologjikisht. 

Dakord qe e ka kohen, ndjekjen, procesin. Por kjo nuk do te thote qe nuk ka snapshot-in. Pasi c'eshte levizja, pervecse gjendje ne dy pika kohore te njepasnjeshme dhe dy pika hapesinore te njepasnjeshme, qe fare mire mund te shprehet permes snapshoteve? Fundja edhe nje film i thjeshte, c'eshte tjeter pervecse 24 frames per second? Ajo qe po them, dakord qe kerkohet kohe, madje kerkohen dy kohe, madje kjo poezi ka tre kohe, (marinaret dhe albatrosi ne snapshot stuhie dhe snapshot qetesie, dhe poeti ne snapshot reflektimi) por lidhja mes tyre eshte teper subjektive, teper jolineare, gati gati arbitrare per te kembengulur (jo se po kembengul ti) se kjo poezi nuk eshte nje amalgam prej tre snapshotesh. 

...qe ve ne dukje dualitetin e cdo qenieje njerezore smiley

Lexoni Benxhaminin (Walter) per interpretim (se eshte art me vete) te Bodler, ku rrefen tekstualisht friken e Baudelaire (Bodler duket shume amerikon) ndaj turmes, sidomos e shfaqur te proza e tij. Nuk behet fjale per dualitet, madje fare fare, por per dyfytyresi, nuk ishte me i njejti Baudelaire sapo i qasej turmes, i binin krahet krejt e i duhej te vinte ate masken e banalitetit (keshtu i dukej), prandaj dhe njeri me llule i djeg sqepin... (mundohet te pakten) ; tym turma tym, tym çibuku (Kadare sikur perkthen çakmak : modernizim?), e me at' fytyre udheton ne tym, e ku mund te shkosh ne tym, ku mund te udhetosh me nostalgjine e fytyres se vertete, asaj se vetmise poetike ; mandej vertikalitet, horizontalitet dhe tym prape, rrete (ajo historia e mekatit s'eshte shume befasuese kur e mendon Baudelaire, tjeter gje ben Benxhamini te cilit mekati s'i intereson...). E shume gjana t'tjera. Nejse. 

Besa nuk marr vesh si flitet per qasje interpretuse pa interpretim. Hidhuni more se nuk eshte ceket...

Ne fakt, nuk behet fjale per dyfytyresi, por per dualitet. Ose nese behet fjale per dyfytyresi, o asnjera prej fytyrave nuk eshte e verteta, o te dyja jane te verteta. Leximi i Benjaminit e mbeshtet kete dualitet. Baudelaire eshte e vertete qe kishte disa mbetje te romanticizmit, sidomos persa i perket figures se poetit varfanjak e te vuajtur. Por tek Baudelaire, po sipas Benjamin, misherohet edhe figura moderne e Flaneur-it ne Parisin e Haussmannit dhe Napolonit III. Flaneur dallon nga turma po aq sa dallon nga poeti. Poezia e Flaneur-it eshte ajo e gjestit: erudicionin artistik, kulturor, flaneur e shpreh nepermjet teatrit te rruges. Flaneuri eshte nje nga paraardhesit e natyralizmit te Zolas, por pa e arritur potencialin e ketij te fundit - pasi e shpreh veten duke imituar natyren, gjelin, albatrosin, e jo duke ju dhene lirshem shtysave te erreta e te uleta te natyres njerezore. Gjithsesi, tek Baudelaire, gjen edhe nje lloj dallimi nga ky lajmetar i natyralizmit, e ndoshta natyralizem proper, prandaj edhe nuk mund te flitet per dyfytyresi, por per dualitet. Gjithsesi, se po me duket vetja si kujdestar i temes, keto thellime duhen vleresuar tek maturanti, por nuk eshte e thene as te perbejne dogme, dhe as te mohohen krejtesisht.

Cili dualitet? (Apo dyalitet? Apo dyaneshmeri?)

PS. Flâner : te sorrollatesh rrugeve pa qellim, pa adrese. S'po i hyj me gjate, po shtoj vetem "pa miq, pa te njohur". Por edhe "flâner" Baudelaire, ne saje te prozes se tij, nuk e bente tamam, sepse ne proze te tij i meshon rende vendeve te mbyllyra, 4-murshe, erresires etj.

Tek dyfytyresia ke plot per te thene e sterthene...

Patjeter qe asnjera nga dy-fytyrat nuk eshte e verteta, prandaj ka dhe nostalgji, ose patjeter te dyja jane te verteta e prape ka nostalgji. (Ouroboros)

ne proze te tij i meshon rende vendeve te mbyllyra, 4-murshe, erresires etj.

Jo. I meshon dhomes se erret, camera obscura, modelit te syrit, vezhguesit qe ze nje pozicion te erret per te pare me mire shfaqjen qe ndodh ne drite, por jo erresires apo vendeve te mbyllura si pretendon ti. Njesoj si Flaneur, qe nuk sorollatet pa qellim, por qe nga nje pozicion i privilegjuar (apo edhe i perjashtuar, si ne rastin e Syve te te varferve), vezhgon, gjykon, imiton, e kur mbetet vetem, kur syri i kthehet nga perbrenda, ndoshta dhe krijon.

p.s. "nostalgjia" eshte krejt jashte kontekstit. Baudelaire e perqafon ndryshimin, urbanizimin radikal te Parisit, por eshte njekohesisht kritik i mprehte i pasojave ekonomike, i getoizimit, njekohesisht pa qene nostalgjik.

Ej megjithemend?... Po une çfare thashe "vendeve te mbyllyra, 4-murshe, erresires", apo s'eshte e njejta gje me "camera oscura"? Sa per syrin... do na hapesh pune te medhaja... gjithesesi po e marrim te mireqene punen e syrit... qe e drejtonte n'ate driten e paket brenda vetes. Qe flaneur-i sorollatet pa qellim i ka vdek nena asaj pune, se si pastaj diçka te terheq vemendjen pa-dashur e pakujtuar eshte pune tjeter.

Jo nostalgjik ndaj ndaj fytyres se Parisit jo, nostalgjik ndaj dyfytyresise, apo shume-fytyresise se tij... Nostalgjine e ka kallo shumelekureshe, per mos thene mijevjeçare, Baudelaire. Sidoqofte : per cilin dualitet behej fjale?

Ah po Baudelaire "critique social" eshte pune me vete e gjithemone do te jete, ne varesi te kujt e merr persiper, si per shembull Benxhamini, po ka te tjere plot qe as u vete menia te kritika shoqerore e Baudelaire.

Por jo detyrimisht brenda vetes. Plus, nuk te kundershtova, thjesht te plotesova duke shtuar qe dhoma e erret ishte ne funksion te vezhgimit. Dhe vezhgimi, sidomos ai i Flaneur-it, eshte qellim ne vetvete, prandaj nuk mund te thuhet se Flaneur sorollatej pa qellim. Flaneur kishte per qellim te vezhgonte, sepse besonte tek empiricizmi. Ishte nje lloj epistemologjie e shnderruar ne stil jetese, prandaj edhe mund te dukej si pa qellim, por qe ne fakt nuk ishte e tille.

Jo e morra vesh qe po me plotesoje (desha te ta them me pare se nuk eshte se nuk e thashe tekstualisht kete punen e "syrit" psh, qe nuk e lashe te vetekuptohej... nejse pune komunikimi). Prape s'mu pergjigje se cili ishte dualiteti.

Dhe vezhgimi, sidomos ai i Flaneur-it, eshte qellim ne vetvete, prandaj nuk mund te thuhet se Flaneur sorollatej pa qellim.

Shoh qe i paske qejf "gjarprinjte qe hane bishtin", eshte hera e dyte qe e ben... ta thashe dhe njehere me lart. Mua me duket me shume figure stili, pra per te krijuar, jo aq per te diskutuar... se krijon ato paradokset e tipit, une jam une, qellimi sorrollatej pa qellim, e s'merresh me vesh pastaj (jo mund te merresh vesh po persegjati...).

Gjithesesi, per plotesim te atyre me lart : flâner patjeter qe eshte qellim ne vetvete, kjo s'e pengon te mos kete qellim tjeter. Ne saje te idealizimit te foljes flâner qendron gjithe nje qasje ndaj krijimit, ne rastin konkret do te thote pak a shume : nuk le dot takim me te bukuren (beauté), me te dashuren po qofte e bukur a jo, te bukuren (ate sublimen me shume gjasa) nuk mundesh as ta presesh e as mos ta presesh, e di ajo kur vjen, ne ardhte. Ketu i qendron bukuria dhe asaj thenies se Picassos "nuk kerkoj, gjej", qe ne fakt duket sikur e kthen permbys ate te paren, por per mendimin tim eshte e njejta gje. (Muhabet i gjate.) Per t'ju kthyer 2 sekonda dhe poèmes "les yeux des pauvres", po ta shikosh mire nuk mund te mos shikosh se sa n'erresire i shtie personazhet e vet Baudelaire, pune ri-pertypjeje, ri-misherimi n'erresiren e vet. Jo se ka ndonje gje te keqe kjo erresira, apo nostalgjia, por i perthith gjerat sipas nje ekuacioni vetjak e kompleks qe disave mund te mos u pelqeje kur vjen puna te "kritika shoqerore". Prandaj dhe Niçe nuk e honeps dot Baudelaire... (Prape muhabet i gjate.) 

Do i kthehem edhe njehere flaneur-it, sepse shof qe nuk po me lexoke me kujdes. E para, jane disa gjera, po te flasim me gjuhen e Aristotelit, qe jane qellim ne vetvete. Dikush ketu fut dijen, dikush bukurine, dikush krijimin, dikush shkaterrimin, dikush lumturine, dikush dhimbjen, etj, etj. Flaneur-et fusnin tek qellimet ne vetvete dijen sipas konceptimit empiricist klasik qe perdor deri diku edhe shkenca. E dyta, qellimet ne vetvete, ne varesi te periudhes historike per te cilen flasim, konsiderohen si klasa te jetuari (klasicizmi) moda te jetuari (modernizmi i hershem) stile te jetuari (modernizmi i vonshem). Vezhgimi si pjese themelore e epistemologjise se Flaneur ishte qellim ne vetvete, dhe si i tille, stil jetese. Eshte e pamundur te kembengulesh qe flaneur-et sorollateshin pa qellim. Perkundrazi, te qenit flaneur ne pikun e vet ishte disipline estetike/shpirterore shume e fuqishme. Te pohosh se Flaneur sorollateshin kot, eshte pak a shume si te thuash se dervishet rrotullues vijne verdalle kot. Gabim, sepse te dy shembujt pranojne nje lloj misteri ndaj te jetuarit qe duhet zbuluar, ne rastin e dervisheve, apo qe duhet JETUAR, ne rastin e flaneureve. Kjo mund te tingelloje si tautologji, por hiq dore nga logjika formale e grades se pare qe te dalesh nga rrethi vicioz, dhe verej nje lloj virtuoziteti, zhdervjelltesie, sidomos ne sjellje, nga ana e flaneureve, qe ishte koherente me specifikat kohore dhe lokale. Nuk ishte sorollatja kot me kot, qellimi, por pikerisht ky virtuozitet.

Nuk e di a me kupton.

Sa per dualitetin, une u pergjigja qe pa e bere ti pyetjen, por si c'duket ti duhet te kesh munguar ne leksionin mbi natyralizmin smiley Natyralizmi eshte nje rryme e mirenjohur, e bere e famshme nga Emil Zola, qe operon nepermjet dualitetit arsye/instinkt, dhe qe privilegjon instinktin vetem per aq kohe sa arsyeja eshte e privilegjuar. Flaneuri, psh, e dinte instinktivisht se cfare perbente art neper sallonet e modes se Parisit, dhe cfare jo, dhe nuk e ndjente te nevojshme qe te jepte arsye. Instinktivisht ketu nuk duhet ngaterruar me intuiten matematike, por duhet kuptuar si kushtezim i vezhgimeve te bera nga vete Flaneur. Gjithashtu, flaneuri ishte erudit i madh, qe te cante kryet me keq se Hurbineku ndonjehere me erudicionin e vet smiley Permes vezhgimit vinte imitimi. Ne kuptimin literal qe kembengul te ruash ti, meqe edhe permende Nietzchen (e c'ia ze ne goje idiosinkracite kot) po te lexosh Ecce Homo, do veresh se sa lart e vleresonte ky te sorollaturit. Sidoqofte, perpara se te jete sorollates, flaneur eshte vezhgues i ndryshimeve radikale, sidomos ne urbanistiken, kulturen, artin, politiken e Parisit te kohes. Flaneur-i ka ne pergjithesi konotacione negative sepse te vezhguarit konsiderohet rendom si pasiv. Historikisht, nuk njihen si revolucionare, por si reaksionare, fale edhe kritikes se Baudelaire. Por keto jane terma pa kuptim, pasi perballe arsyes se kulluar te Haussmann, instinkti i tyre perbente rezistence te vlefshme. Nuk jam i sigurt se c'rol kane luajtur ne Komunen e Parisit nese luajten ndonje rol, por kam pershtypjen duhet te jete rol negativ. Ne dualitetin instinktual fight or flight, psh, Flaneurit i atribuohej flight. Por, dhe kjo eshte merita e Baudelaire, dhe pse duhet konsideruar si natyralist "proper" qe ve ne dukje dualitetin e qenies njerezore, ky i meshonte aspektit aktiv te vezhgimit. Pra, jo vetem qe vinte ne pah instinktin, lulet e se keqes, perballe arsyes, por vinte edhe ne pah te qenit aktiv. Ka nje proze te shkurter ne mos gaboj, ku ve ne pah virtuozitetin e flaneurit tek i shmanget karrocave te shpejta me kuaj ne bulevardet e medha te Parisit te shtruar me Makadam. 

Nuk e di je i sqaruar edhe per dualizmin ne fjale, apo jo, por gjithsesi, rrofsh per vemendjen, na fal per ndonje gabim a mungese reference, dhe bofsh naten e mire.

Eh kjo poema e albatrosit..Sa klishe..Tregon dhe nje here mungesen e individualitetit ne formulimin e pyetesoreve.

Me sa duket keta "specjalistet e (MISH)MASH-it po bejne jo vetem copy-paste te analizes se poemes por dhe vete subjektin...Kjo poeme u perdor ne testin e letersise ne shkollat e Kanadase ne 2011(por kjo nuk ka shume rendesi).

 

Poema eshte ndertuar ne disa pjese dhe konkludon ne krahasimin e poetit me albatrosin. Duket se poeti ndihet jashte vendit ne shoqeri. Nje i huaj ne nje shoqeri te ngjizur me ironi te hidhura e cila nuk mund ta kuptoje dot..Ne fund ai i dorezohet turmes se mediokritetit..Duke i hedhur nje sy te pergjithshem poemes kuptohet qarte se poeti mendon se ekziston nje shperfillje te pergjithshme dhe nje lloj perbuzje kundrejt njeriut te kulturuar ne kete bote. Artisti krahason turpin shpirteror dhe menyren se si ndihet me albatrosin e plagosur te kapur nga marinaret..Si mund te luftoje kunder gjithe botes ky albatros ne nje kohe kur vete bota e ka vene poshte dhe e ka pershkruar si te shemtuar...Poeti me sa duket krijon nje lloj konsensusi me te dyja keto opinionie (ate te vetin dhe te botes qe e rrethon)

E kam ndjekur diskutimin qe keni bere me lart, te dashur komentues, dhe thashe po nderhyj me dy fjale ne lidhje me interpretimin. Ndoshta do t'ju tingellojne ca gjera si te verteta te mireqena e disa nga ju, qe jane te fushes, mund te mendojne sipas asaj shprehjes popullore "hajde baba te te tregoj arat". Por qe ta nxjerr argumentin tim ne nje konkluzion llogjik me duhet t'i rendis te gjitha, si me poshte.

Mendoj se, pikesepari, duhet te bejme nje dallim, afermendsh ky, mes interpretimit individual, krejt i lire gjate leximit privat te poezise, dhe interpretimit ne komunitet, qe ushtrohet gjate studimit kolektiv te vepres, sic eshte konteksti i shkolles. Secili nga ne, privatisht, eshte krejt i lire ta interpretoje nje poezi si te doje. Nuk mund t'i imponosh nje lexim te caktuar askujt. Kjo eshte vlera njerezore e artit: arti konsumohet individualisht. Mirepo ne shkolle letersia nuk eshte vetem art. Aty ajo shnderrohet edhe ne disipline akademike dhe, si cdo lende shkollore tjeter, ajo duhet formatizuar ne ate menyre qe dijet letrare te nxenesve te testohen, te maten, te vleresohen. Keshtu qe ne rastin ne fjale, komisionit te provimit i duhet te arrije ne nje pergjigje te standartizuar te pyetjes (deri-diku, se nuk jemi ne lenden e matematikes, por te letersise!). Pra, ne kete rast ata kane rene dakord per nje interpretim te mundshem ("interpretim" pasi kjo eshte poezi), dhe te pranueshem ne menyre kolektive ("kolektive", apo edhe "publike" ta quajme, pasi poezia po studjohet ne shkolle, d.m.th. ne kuadrin e letersise si disipline akademike, jo thjesht si art).

Asgje e re ne kete mes. Problemi qe kisha une, dhe qe dua ta theksoj, eshte se cfare kriteri percakton perzgjedhjen dhe renien dakord te nje interpretimi shkollor, pra publik, jo privat, te nje poezie te caktuar? Sepse nga ana akademike pergjigjet e nxenesve ne provim duhet te vleresohen me note (a me pike) dhe duhet garantuar drejtesia ne vleresim njelloj per te gjithe. Keshtu funksionon shkolla, s'kemi c'i bejme, sadoqe letersia eshte art ne rradhe te pare dhe gjithsecili qe e lexon e perjeton ne menyre shume personale e te individualizuar.

Une them se kriteri per te pecaktuar interpretimin publik te pranueshem te nje poezie a vepre letrare ne kushtet kur ajo mesohet ne shkolle eshte: cdo interpretim i nje poezie eshte i vlefshem nga ana akademike (vleresohet me note te mire) per sa kohe qe te gjitha detajet themelore qe permban ajo poezi e caktuar e mbeshtesin sistemin e interpretimit te ngritur mbi te. Ky kriter mendoj se lejon hapesire per interpretime paralele ne kushtet e shkolles (pra, nxenesve te ndryshem u lihet vend per individualitet ne lexim e interpretim, por brenda disa rregullave te percaktuara qe ne fillim). Keshtu garantohet e para, mosabuzimi ne stil te lire me tekstin e poezise (pasi detajet qe poeti ka perzgjedhur per t'i perfshire aty nuk jane kot, qe secili te beje c'te doje me to sipas mendjes se vet, por ka poezia nje llogjike te brendshme). Se dyti, garantohet drejtesia ne vleresim per te gjithe, persa kohe nxenesit permbushin kriterin e interpretimit (bazojne sistemin interpretativ qe kane ngritur mbi nje poezi te dhene tek vete fjalet dhe detajet e poezise qe e mbeshtesin interpretimin). Ne kete kuptim, eshte e mundshme, per shembull, qe dy interpretime krejt te ndryshme te dhena nga nxenesit ne test te vleresohen secili me note maksimale prej mesuesit. Kjo me duket se ofron nje lloj lirie per frymezimin personal brenda rregullave te lojes ne shkolle. (Dikush do thote se interpretimi eshte ceshtje me e koklavitur se vetem fjalet e detajet e vete poezise, por pastaj ky eshte diskutim me i gjere, ka te beje me rrymat e ndryshme teorike, qe mund t'i diskutojme nese keni interes. Me lart p.sh. eshte permendur "reader-response theory" e Stanley Fish, por ajo eshte vecse njera nga shume te tjera). Le te mos harrojme se ketu behet fjale per nxenes te shkolles se mesme dhe provimin perkates. 

Persa i takon kesaj poezie se Baudelaire-it, "Albatros", une i mbetem interpretimit se behet fjale per vendin e poetit ne bote dhe jo te cdo njeriu ("natyra e dyfishte e qenieve njerezore"). Ky eshte mendimi im personal, nuk e shoh si perjashtues apo si interpretim ekskluziv. Shumica nga ju me lart jane per kete interpretim. Luliani e ka shtjelluar gjate se si mund te qendroje interpretimi tjeter. Personalisht me duket i kerkuar ky leximi universal i natyres njerezore tek kjo poezi. Gjithsesi ky eshte thjesht mendimi im personal. smiley

Pse nuk eshte i kerkuar? Sepse vete poezia funksionon fale abstragimit simbolik: nje, dy, tre, te gjithe. Lundertaret si albatrosi, poeti si albatrosi, te gjithe si albatrosi.

Morning Folks!

 

Albatrosi eshte gjithshka, eshte symbol, eshte mendim, eshte shpirt e trishtim, eshte migrim dhe nje jete e re, eshte shprese dhe fat. Kultura te ndryshme e shohin dhe si talisman apo kob, marinaret me bestytnite e tyre e kane frike dhe e duan. Albartrosi eshte force dhe syri qe shikon nga lart, kultura arabe a quan ate Shqiponja e detit. Albatrosi eshte gezim dhe postier. Eshte pasterti dhe bardhesi, eshte mbreteror dhe me klas. Eshte poeti dhe lexuesi…eshte Horizonti e deti pa fund…eshte jete e vdekje. Me 50 fjale po them vec nje gje qe Merluci e ka thene shume bukur – interpretimi eshte individual. Dikush tjeter bje dhe 50 te tjere pa problem fare! Po ashtu nje individ, kjo varet nga rrethanat e gjendja shpirterore ne 1 muaj dy apo 20 here mund ta beje dhe albatrosin ngjyre roze apo ta shof vec si nje shpend. Nese une ndodhem ne Barcelona dhe pres te dashuren ai avion qe e sjell ate eshte Albatrosi im i bardhe e nese prishemi bashke apo s’takohemi fare, po ashtu behet Albartros i zi! Back tek gjimnazistet, ideja ime eshte krejt tjeter, i kam rrene pak rrotull ne postimet me siper [e kam zakon te keq ket, lol] …per mua Profi e ka nis pak ndrojtur theksi o tek Fjalet Meritocracia e copy n paste, [ duket se ka nje inat te madh, por po kafshon doren shume! Se ka te lehte!]  me nje precedent e anash e anash, po do te thote dicka tjeter qe ka vene nje bote ne hall. Mendoj ashtu por per respekt te komenteve te shkelqyera qe kam lexuar deri tani, nuk do vazhdoj me kete linje argumenti e do lexoj prape me qef. Ka kohe nje here tjeter. LK. Me ka pelqyer pa mase, nuk kam car shkruj me si-per koment letrar, pra ta shijojme ne kete aspekt. Po lexoj cdo postim se sinqerisht ja vlen. Profi nese e lexon kete apo ka ndermend ta beje vete dikur e me Direkt, le ta beje. Besoj se “ja lexoj hallin” besoj. [sqaroj se nuk e njof autorin si person as si background si dhe kush eshte, e aq me ben!] Qe ku erdhem prape tek “Postulati i Merlucit” ne formen qe jo vec Arti por shume gjera lexohen sic dhe do lexuesi, deri ne nje fare pike [ca fusha te tjera] … pra kerkoj ndjese per nderprerjen…vazhdoni me kenaqesi.

Kjo “me albatros” car poeme tjeter na sjell ndermend? Te ngjashme etj… nje eshte nga Maksim Gorki, t’ja heqim simboliken e kohes e ta lexojme si Zgalemi, pa politike fare. Gorki e beri me dashje per partine apo parti ja interpretoi Gorkit kjo kurre sdo merret vesh. Por ka ndodhur shpesh here qe komentet qe I jane veshur dickaje dhe autori akoma gjalle eshte pyetur ka thene: qeshe duke pare qiellin/detin etj, e nuk po mendoja asgje ishte rrefim apo pershkrim, car thone te tjeret nuk eshte ne doren time. [kjo eshte nje kujtese per artin modern…dikush ve nje pike ne mur…e dikush tjeter i thur himne. E ske car ti besh asgje, lol!] ja poezia  E lexojme dot pa revolucionin fare?! Ta provojme I here… Gorki-t i kane bo bad PR shume-shume o bo gati tabu e i paprekshem a thua se pa Romanin Nena, Lenini & Co me ate kapacitet trunor e djallezor nuk Zgjidhnin dot Romanin Tezja! Sa here e ri-shkrune Marksin? Apo futen ne burg Buharinin kur su duhej me?!  Gje pa bere nuk lane, Gorki ngelet shkrimtar me gjithe gabimin qe beri.  Po te ishte ne Vend te Mendelejevit nuk do ja grishim tabelen…qe sta dum, se qe shok me Leninin dhe ja dhe me dedikim!  Shpesh u veshim shkrimtareve pergjegjesi qe nuki  kane, si mbajne apo gjera qe vete nuk I benim dot. Ai ka qene dhe mbetet i madh…por do jetonte dhe ai, Gorki. TREGIMET E PLAKES Izegil jane magji e vertete, ato qe njerezimi ka treguar gjithmone prane zjarrit, kur Komuniste e Balliste nuk kishte.  Cdo diktature apo periudhe do elidhte diqysh me shkrimtarin –qofte dhe nje- dhe shkrimtari do ngelet ne te apo per nje periudhe do i sherbeje,kjo s’na ngelet ne ta gjykojme. d’Annunzio i thur hymne, Kadare i rri afer e larg e me zemer ne goje [car do boje?] Solzhenicini perfundon ne burg, Gorki ben flirte me pushtetin, i ndjeshmi Zvajg [Stefan] vret veten ne kohe krize, Kundera le vendin, Zola-I bertet, Agolli konformon, Gete i puth doren … deri tek Vilsoni e Genci dy cuna me zemer poeti qe Pushtei zgjodhi ti denoje.  Nuk jane kaq te famshem, por i lashe ne fund te them se car te ben Pushteti e shteti kur do…te gjithe burra me te mira e keqija, njerez.

Gorki ndergjegjen e ka pase dhe lare me njerezit ekohes dhe veten sa qe gjalle. Gorki shpirtin po e lan me Zotin. Gorki mua me la librat dhe kujtimet. Nder to Zgalemin, ta lexojme dhe I here e t’ja zhveshim “patosin partiak” sic na benin me e lexu dhe I dhene Figura te kohes. “Nuk ka” FIGURE FARE KTU! A ka figuren qe dume ne. Kjo paranteze o me i dhone pak Cover Zgalemit…por sme duket se ka nevoje smiley Eshte poeme e bukur per mua. Sidomos po te lexohet ne shi, ne nje anije…ne det te hapur…ngjan bukur.

 

 

 

The Song of the Stormy Petrel

 

Over the gray plain of the sea the wind gathers storm-clouds. Between the clouds and the sea proudly soars the stormy petrel, as a streak of black lightning.

Now the waves on wingtip touching, now as an arrow soaring to the clouds, he screams, and — the clouds hear joy in the bird's proud cry.

In that cry — the lust of the storm! The power of anger, flame of passion and certainty in victory hear the clouds in that cry.

The seagulls groan before the storm, — groan, toss over the sea and are ready to dive their terror to its depths.

And the loons also whimper, — the loons cannot attain joy of life's struggle: thunder of lightning-bolts frightens them.

The stupid penguin cowardly hides blubber in the rocks ... only the proud stormy petrel soars bold and free over the grey sea froth!

Ever darker and lower clouds drop to the sea, waves singing and rending the heights to meet the thunder.

Thunder rumbles. In pounding anger moan the waves, fighting the wind. See the wind grab waves in a lockhold, and in wild fury, throw them on the rocks, smashing emerald masses to drops and mist.

The stormy petrel soars with a scream, a streak of black lightning, as an arrow pierces the clouds, on wing-tip slicing the wave froth.

See him hover, like a demon — proud, black demon of the storm — he laughs, and cries ... he laughs atop the clouds, he cries with joy!

In the froth of anger — clever demon, — he has long heard weariness, he knows that the clouds won't cut the sun — no, the sun will triumph!

The wind roars ... Thunder rumbles ...

As a blue flame burn clouds over the sea's abyss. The sea catches arrows of lightning and snuffs them in her depths. As snakes of fire howling in the deep vanish those reflections.

— The storm! Soon will break the storm!

The bold stormy petrel proudly flies between the lightning and the frothing anger of the sea; now screams the prophet of victory:

— Let the storm burst forth in all fury!

 

nese dikush e ka perkthimin shqip do na kish bo nder ta binte smiley

Çdo interpretim ka vendin e tij, por komentet për të treguar "se sa i kulturuar jam unë" duke u larguar tërësisht nga "objekti" në fjalë (poezia Albatros) e që përfundojnë në masturbime publike - po të isha mësues do t'u vija notën 4. 

Përsa i përket poezisë në fjalë, Pierre Reverdy e shpreh shumë bukur kur thotë : "Poeti është pikërisht ai që natyra nuk ka arritur që ta kënaqë. Eshtë një përbindësh - shpendi i udhëtime të mëdha që madhësia e krahëve e pengon të ecë."

Ps: Nuk e di se kush e ka vënë imazhin që ilustron artikullin e mësipërm, por ju lutem hiqeni se është i një shije tmerrësisht vulgare, të paparë. Sa vret çdo lloj albatrosi. 

Hahahhahahaha, dhe prape hahahhahahahaha.

@ XYZ,

Them se diskutimi yt ha diskutim, dhe madje shume. E para, poezia, letersia, siç e thashe, kerkon nje kontekst, gjithmone. Qe Kadare te pelqehet ne Kolumbi apo ne Japoni, kjo s'do te thote se ai eshte universal porse konteksti shqiptar dhe japonez takohen te pakten ne nje pike te perbashket. Pa kete pike, s'do te kishte marredhenie, dhe po te flas figurativisht, do te kishim dy popuj primitive qe flasin e çirren secili ne krah te vet, pa asnje perkthyes per t'i ndermjetesuar. Kur une lexoj, psh Rulfo, per babain e shkrete qe, pasi ia ka marre lumi lopen (nga reshjet e shumta), i thote se bijes : "hajt se edhe ti keshtu do te perfundosh, si jot moter, kurve" (ngaqe lopa do te sherbente si nje paje e mire per te bijen 13 vjeçe), mua si lexues nuk me sjell ndermend nje vogelushe meksikane por pikerisht nje vogelushe shqiptare qe ashtu e keshtu. Dhe qe nga ketu, komentuesi shqiptar mund ta qase varferine jo nga nje kendveshtrim rulfian (varferia si pasoje e dhunes se verber te viteve 20 ne Meksike, me kryengrites e "cristeros" qe te varnin per gishtash neper shtylla elektrike), por mund ta shohe edhe si nje pasoje te nje qeverisje te keqe nga ana e Berishes apo Rames. Dhe qe ketu, nje komentues mund te futet vertet ne gjera marksiste, dhe madje te mbroje ne komentin e vet nje ide revolucioni te afert, mundesisht brenda javes.

Te gjitha keto jane veti te letersise. Nuk ka asnje masturbim ne komentime, me kusht qe keto te fundit te jene te bukura, te lidhura, dhe jo kodra pas bregut si disa qe ia mbeshtjellin me sinusoida e kosinusoida, pa piken e lidhjes. Ne letersi, ka letersi, dhe kjo eshte e pafund. Por nqs ne letersi ia mbeshtjell me formula Gaus-Ostrogradski, atje futja vrapit e dil me mire shetitje ne Montmartre.

Sigurisht qe albatrosi eshte poeti, kete ska asnje buf qe e mohon, sepse e ka thene vete Baudelaire, ne strofen e katert. Ky eshte nje drejtim, qe ta jep ai dhe ska kurrfare zgjuarsie ne zbulimin e kesaj. Problemi eshte qe te ftillohet çeshtja tjeter : mire Albatrosi eshte poeti, por vete poeti kush eshte ? Dhe ketu, emri i poetit mund te marre shume emra, nga ku dhe shume hulli per t'u shkelur.

Mesuesi ska pse te vleresoje drejtimin qe merr nje koment, por duhet te vleresoje menyren si eshte mbrojtur ky drejtim. Me fjale te tjera, nese njeri ta ben mendjen çorap me nje zhvillim te tille ku albatrosi do te ishte nje elefant ne Afrike, atehere une do ta vleresoja me noten 10. Por perkundrazi, nese ndonjeri me shkruan gjera te varfera e te merzitshme per te me thene se albatrosi eshte poeti, kete do ta ngelja ne klase.

Mesuesi ska pse te vleresoje drejtimin qe merr nje koment, por duhet te vleresoje menyren si eshte mbrojtur ky drejtim.

Jam shume dakord me kete qe ke thene ketu. Prandaj edhe ne komentin tim e kam theksuar kriterin e vleresimit te interpretimit.

Ki parasysh se po diskutojme leximin e poezise ne kushtet e shkolles. Pra, me duket se problemi qe del mbi ceshtjen e interpretimit eshte me teper i natyres pedagogjike sesa poetike. Me fjale te tjera, ketu kemi te bejme me nje test mbarekombetar ne te cilin do te vleresohen me pike pergjigjet e ndryshme te mijera nxenesve ndaj te njejtes pyetje. E pakta qe mund te them eshte se kjo eshte nje detyre e stermadhe! Si mund te arrihet nje standard i besueshem vleresimi ne kushtet e nje standartizimi te tille te testit? Shume individe mund te ankohen sepse mund te besojne sinqerisht qe interpretimi qe ata i japin poemes eshte i vlefshem. Besoj eshte e qarte se ne keto kushte nuk eshte e lehte per asnje grup mesuesish te caktuar me administrimin e testit. Eshte me tere mend nje detyre titanike.

Problemin, pra, une e shoh, dhe keshtu e kam trajtuar me siper, si pedagogjik dhe administrativ ne rradhe te pare, pastaj si problem te natyres poetike. Po flasim per letersine ne arsim, jo thjesht per letersine, apo jo?

H.,

çdo gjë e kam thënë qartë që në frazën e parë: Çdo interpretim ka vendin e tij, por komentet për të treguar "se sa i kulturuar jam unë" duke u larguar tërësisht nga "objekti" në fjalë (poezia Albatros) e që përfundojnë në masturbime publike - po të isha mësues do t'u vija notën 4.  (dhe nuk e kisha me ty veçanërisht) 

Pra, vlerësoj interpretimin, ku albatrosi mund të jetë dhe një elefant në Afrikë, por jo masturbimin. Më duket se është e kotë që të zgjatem më tepër. Eshtë më interesante një shëtitje në Montmartre. 

Po ca lesh mediokriteti e meritokracie o shokeni e shoqeni, kalamojt jane gjimnaz, akoma skan fitu te drejten ligjore per te votu, as per alkool e duhan ju pi cani taravellen me Bodlerua e laokonizem smiley

Ej,prisni mo te dalin notat e letersise ,se i tromakset gjimnazistet me keto komente.

eshte per te ardhur keq qe nuk do lejohen me ankimimet.ne kohen time jo sh te larget te lejonin,paguaje nje kuote prej 15 mije lek te vjetra dhe te jepnin kopjen e provim tend bashke me korrigjimet.

un kam ankimuar dhe kam marre kete kopje.ne te skishte as edhe nje korrigjim mbi asgje te shkruar.thjesht piket ishin vene pa shpjegime pse?per nje pike nuk kam marre noten maksimale dhe duke qene profil shkencor nuk me beri  sh ndryshim nota por e vuajtem kete korrigjim pa shpjegim.e njeta gje u perserti dhe me testin e matematikes.por askush smorri mundimin te ankimohej.u bene protesta sepse pyetjet ishin sh pa llogjike ne lidhje me ate cfare na kishte rene.por asgje sndodhi.morrem ca nota sh relative me pergatitjen tone qe ishin vendimtare ne perzgjedhjet tona per universitetin qe do te shkonim pasi ne baze te notave te provimeve percaktohej se ne cilin nga 10 deget e perzgjedhura do te na jepej.eshte as me sh e as me pak se nje sistem i ngjashem me ate te prinderve tane ne kohen e xhaxhit.por skishim zgjidhje tjeter.tani eshte e njeta gje por mendoj qe pas 6 vitesh qe aplikohet ky standart te pakten ata qe vijne nga gjimnazet ende 4 vjecare te profilizuar duhet ta ishin kuptuar se cfare duhet te benin.eshte e kote te bertasesh, jo se bie ne veshe te shurdhet por jane ca gjera qe nuk do te ndryshojne nese ne bertasim se albatrosi sduhet perceptua ashtu si na kerkon libri.thjesht merr meso e shkruaj.jane te gjithe njesoj.

Edhe sot , ke te drejte ta kerkosh nje kopje,madje te kontaktosh me  email me IKAP ,per te spiunuar administratoret e provimit kur s'ndihmojne edhe ata,por vetem te tjeret qe kane miq.smiley

bukur!!!!

ju pi cani taravellen me Bodlerua e laokonizem smiley

Kjo eshte pergjigja me efektive per tjerrsit e PPU Infinit + smiley .Eshte njesoj sikur te lexosh ..I dashur Hu me kenaqesi debati Juaj nen Nikun me germa fundore me jep te drejten te them se duhet te heqesh foton ilustruese te e prurjes.

Dhe Huri tere kenaqesi i pergjigjet nderhyrja Juaj hap nje horizont per ca p[robleme e ca mendime gjeresisht te aplikuara ne Hene , Ne Mars dhe ne te gjith robt ............me komleks inferioriteti Dhe keshtu mroklla smiley e Mullirit vazhdon te bluaje pa KOQE misri brenda .

Metamorfoza e Aliut nga Li ne Kinezshe ne Aliosha Rusishte dhe ...si i thone Frongisht ?

Left me YYYYYYY ku je ? Te kane marre zanatin njerez pa Lice ..yyyyyyy ne fund smiley

Mjere ata gjimnaziste qe mbarojne gjimnazet ne shkolla Myslymane ku kushedi se cfare Zgalemi tjeter u del . Ndonje Kickifer smiley

smiley na zuni halli ktu, poezi spo bijme fare e as mo koment Albatrosit e letersise, fjales, jetes, mendimit apo nje Poezie tjeter. Hm, shkoi se shkoi ka... Shkolle/Mesues/Merite/ Objekte/Masturbim e Nota- dhe masi hyni ne vije i here, me Shume Mundim.  O debat, o just-Fine! smileysmiley Profesor nese na Lexon [@ autori] se thashe me lart nuk du me ta deviju ket teme, por do ta prish pak me vone! car me bo now? LOL.  Sorry Prof! Me le te maroj me Peshqirin i here [kom i dush me bo] se carcafin do ta bi me Vone [ose carcafet!]  Kjo o apologji m'advance. @ Him. [ Prof do vazhdoj krejt aty ku te lexoj vete - meritokraci e c & p! Ti merru me Bodin me vone...]

Analiza qe ka sjell profesori ketu eshte mese e drejte. Ato dite qe eshte bere testi kam folur personalisht me nje mesuese shume te nderuar ne Shqiperi e cila po me ngrinte te njejtin shqetesim. Nderkohe qe ministri fliste per nje test "mesatar" t'i jepej nxenese nje test qe ha kaq shume subjektivetit, jo vetem tregon mungesen e eksperiences se testuesve por eshte gati nje dashakeqesi. Eshte e pafalshme qe gjimnazistet te perballen me te tilla procka, nderkohe qe keto lloj testesh kane te ardhmen universitare ne dore. Edhe thuaj pastaj pse mbushen privatet. Uroj dhe shpresoj qe ministria te reflektoj dhe te mos ti penalizoj kot filizat e reja ne Shqiperi si pasoje e eksperimenteve te tyre , qe dalin nga njerez aspak profesionist.

Eh more komandant Ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh! Tha Kavir- i ne nje teme duke bere shaka.

Une po e them me pezmatim. Nje nga krimet me te medha te Komunizmit ne Shqiperi ishte “arsimi i detyrushem!” kete sic e shof une. E them me respekt per ato qe me lexojne e kane vuajtur ne dikture, fizikisht e shpirteresiht. Pushkatime, burgje, humbje te drejte shkolle, pune te detyruar, persekutime. Sigurisht i duheshin  shume te shkollur, por u be dhe Shkolla e larte si “me detyrim” ideja ishte se sa me shume te jene, kur te na duhen ca “me gishta” shancet rriten…disa here si ide kjo funksion. Por beri kete… “shqiptari agrar” u detyrua te behej “intelektual” me pahir. Gabimi 1. E tjetri ishte, se inteligjenca reale u persekutua dhe no3 eshte qe shume qe nuk arriten te bejne kete shkolle s’ptan asnje shanc te zhvillohen [arsye poilitike, lokalizmi etj]  Uni + 5-100 libra nuk te bejne te zgjuar apo intelektual, as nje 2 apo 3 gjenerata ne familje, faktori hereditar ndikon por ti mund te kesh gjenet e stergjyshit tend Komit [e budalla] qe bejne ca kapercime djallezore e te hutojne. Nga ana tjeter djali  nje te varferi ka nje shkendije dhe…behet rob I qut. [meritocria nuk ka brire! Mos te na trembe Fjala!]  Nese nje Poet thote une jam Qukapiku eshte puna e tij. Franca apo UK, nuk e bejne Bodin apo G. Greene tonin, e mu sme besdis fare te mi bejne cope-cope, te dyja kane mjaft poete qe po tua heqim nje ka shek 19 apo 2 ka 18 jetojne mire fort e pa poezite e tyre. Nuk ka Kollapse. Mos u frikesoni fare.  Ky djale Quhet Denis Avdiu, 17 vjec. Nga Mitrovica e Kosoves.  Se po u hyjme ne hak moshes, vertette kane SHume Hormone por nuk jane KREJT PA GJO…

Ky eshte djali qe te thyen brinjet! Nga 27 vende, eshte nje nga 137 personat qe zbuloi nje problem ne Sigurine e Fejsbukut. A eshte sy shqiponje, shume intelligjent apo ka bere ndonje gje te madhe a te vogel, jeta do e tregoje. Shifrat flasin vete.

http://www.shekulli.com.al/shekulli/2012/06/12/nje-shqiptar-ne-listen-e-131-hakerave-qe-korrigjuan-facebook-un/

Fejsbuku eshte nje perandori qe, te pakten ne leter, eshte vleresuar me nje cmim qe kalon GDP e shume shteteve, nje nga nje e ca te marra se bashku! Por Filloi nga Mendimi Jo Konvencional, ti qujme Geeks, Budallenje apo “qe gjithe diten rrine ne computer” puna jome, FB-ka Kuptuar se te kerkosh ndihme nga kushdo [e ti japesh cmim] nuk eshte gjo e keqe.  O SMASRT bile. Ky cun na duhet ne kete faqe ne jo 5000 postimesi I rane floket Zaganjorin apo  syzet e A. Hoxhes. Eshte 17! Lexoni per te. Ne te pakten 20 fusha sot mund ti jap udhezime ketij 17 vjecari, e prape nese e shof nje dite, NUK KAM CAR TI THEM APO MESOJ ASGJE! Ky djale nuk mesohet dot, Ky nuk ka nevoje per mesues!!!!!

Ne Shqiperi ka pasur dhe do kete gjimnaziste [si kudo ne bote ne moshen tyre] qe Nuk I meson dot. Ka pas qe 15 vjec  qe “mesuesja e letersise” u thote te lutem dil luaj football ose be e lexo cte duash ne klase vetem mos me fol, pasi ty s’kam cte mesoj dhe me prish mesimin. Nxenesi e pranonte kete pakt e megjithese kokeforte, e kuptote qe mesuesja jo vec po i kerkote paqe por dhe po i lutej, Sepse e dinte qe vertete ja prish mesimin, thjesht duke e vene ne loje ne cdo ane-I merrte ftyren kur ja jepte Truni! Mesuesja dite me pak se nxenesi! E te dyve ju kishte lidhur kembet “mesimi konvencional” dhe ne shkencat ekzakte –shqip e bote- nxenesi eshte rebeluar nga kjo…nuk i “pranoi ligjet standarte” e filloi me nje formule e doli me nje tjeter, per te cilin mesuesi Nuk Kishte Emer! Ka plot te tille, ne jua marrim frymen me britma eBudallellakun, ziline apo paditurine tone.

Ketu kam zgjedhur nje video te shkurter [ka dhe nga 2 ore per te, e materiale te tjera, kush eshte ne fushen e arsmit ben mire ta shikoje e kuptoje mire!] Kjo eshte 15 Minuta. Lexoni e MESONI NGA KY NJERI. Sor po ja vene veshin Presidente…gjerat s’mdryshojne per nje dite, por ketu po shkojne. Ska rruge tjeter. “jena bo shume Intelktuale” Arsimi eshte e Drejte Njezore, por Uni-Intelekti nuk behet me Detyrim e me Force. Shife car thote Ken-i e si e thote keni me te qeshme e anekdota, duke talle veten bile…[thote jam I trashe/ shife si flet burri me men!]

http://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution.html

Eshte kjo ideja qe me dha ky artikull mua. “albtrosi” e si behen-vijne Punet! Ca komente e vertetojne kete! Ne ekstrem!Kur e kam pare per here te pare jam mrekulluar, pasi artikulon ate qe disa e kane kuptuar me kohe. Edukimi masiv qe na e pruri Revolucioni Industrial, atehere ishte mire –tani po na merr ne qafe. Shtete si Anglia vuajne per Hidraulike!! Kuptoni? Sigurisht? Po? Se cuni qe duhet te ishte Hidraulik sot, me plakun hidraulik…ka media Degree apo eshte MESUES LETERSIE!!! Dhe eshte aq keq sa dhe “intelektuale” kane lene punem e hedhin diplomat dhe jane ri-tranjuar dhe bere hidraulike ne moshen 40-50 vjecare, dhe marrin deri ne 50.000£ apo me shume! SKEMI ME PUNETORE!! Dikush kexon 10 libra apo ka I diplome a kujton se  eshte “letrar” e tjeri lexon internetin me keshilla mjeksore e thote Jam vete Doktor…e pastaj dihen pasojat…AGONI, lets go back to Basics. Hm!

Keshtu eshte kur njerezimi budallepset dhe thote Cunin e kom te Qute, ka mbaruar per Gazetar por shet ne Mc Donalds, eh sa poshte Nivelit te tij e Kma cunin-thote Baba krenar e sja kap truni pse Diploma Cunit nuk eshte as me fshi... Une them nuk ka nevoje per Shkolle Gazetarie, to behesh Gazetar dhe pa shkolle te tille! Me flet dot ketu?! Ne pac dy qeliza…jo! [me respect per studentat e gazetaret, por keshtu eshte…ne “ tu dhafte, dhe fermer apo ingjinier te jesh” shku m’gazete persmari. Kaq thjeshte jan ca pune. Mesohen dhe vete.

Nese flas per Edukim ne UK apo Shqiperi duket sikur jane dy planete, ato kane hall librash ne kemi hall se nuk  kemi libra. Te dy palet ne hall, por ndryshimi eshte ky. MESUESI ulet ne toke [seriozisht] me femijen 9 vjecar] e bankat e shkolles vihet ne rreth me ato 14 vjecaret. Mendimi I pavarur ka vlere dhe jo Figurat Letrare apo nje Pate e 3 Rosake. Ukju mbrohet deri ne deshperim ai Ujk qe une e ti Shkencerisht themi e Kesulkuqe nuk ka mo, o transformu ne nje forme tjeter energjie…por nese arrin te gjesh Argumenta tja Lehtesosh Ujkun fajin, tregon se mendon larg Standarteve “NORMALE” puna eshte Tek Fjala…jo tek Ujku. Mjere ai! Mjere ai qe do te lidhe fjalen me Zingjire! Nese tentohet kjo atehere shkohet tek mendimi dhe idete, ne fund tek qenia njerezore. Prape “dhe Ketu” mesuesit Nuk jane ne rregull, por eshte me mire se Mesimi Shqiptar Klasik, ne nje forme.

Po le ti ikim Fjales tani e te shokojme nje nivel me Poshte Tek Tingulli. Tingulli visceral tek huh u e hooaa! Al Pacino style! Ok? Le te marrim Triumvirating e GJuhesise Shqiptare. E. Cabej – M. Domi e Sh. Demiraj. Keto jane kollonat ku mbahet gjuhesia jone moderne. Thashe Kollonat e jo muret. Neper  mes te kollonave leviz, muret jane mure. Le ta Bojme concert, jo Live Aid se Mrapa na vjen [kristoforidhi,  Xhuvani n Co] po Rock and Roll me nje Bande. Mick –o-Eqremi, Kif-o-Mahir e Rooni Wood o Demiraj. Dhe per shekuj po kendojne nje Kenge: Nuk po gjej do kenaqesi. Jane miliona ato qe dine vec tre fjalet e para dhe as si dine kenget e as nuk I kapin ne concert. [nuk o pune aplifikimi e Utube kjo! Ca robve u mjafto kaq. O ok.] Shume nuk dine anglisht fare por u perqen tingulli. Ti Shef Rolling STONES ne Koncert e jo vec Mickun, nese do kishim o Shkolle Konvencionale o Ska, sot nuk do Kishim Shaban Demiraj, specilistes e fushes seNjofin…kush se njef se njef! Ate dhe jeten e tij. Demiraj ka qene AUTODIDAKT, le ta perkthejme ket ka Humanishtja Auto- bjeri vetes me tulle Didakt – meso car te doje e kur te doje qefi, PA MESUES. [f*u* ‘em!] une do ja kisha vu Demirajt dhe 2-Dysh, si nxenes I keq – bloze fare ka qene…LMAO…sorry se harrova…ska qene Nxenes fare sit e tjeret [I got carried away!]  po ai dyshin tim e merr, i shto i dhjete e te thote: kaq eshte numri i gjuheve qe une flas e kuptoj. Merru ti me te tani…Demiraj O budalle fare.  U kuptum? Eshte perjashtim? ASPAK. Nuk eshte hic anomali ne historine e njerezimit, Anomali eshte “arsimi I forcuar e mesuesit!” Ka plot shembuj te tille.

Rolling Stones jane Rolling Stones, dhe Billy Wyman [le ta qujme Kostallari] qe 77 vjet I la Stonsat e bo “receta gatimi” prape Stons ka qene. Tingulli o Tingull.

Botonia No2. [batanie me triple-e]

Harta e Trupit Sot i detyrohet nje auto-je,tjeter. Nje “bored prift” qe merrej me bizele dikur. Ate NE “letraret qe dime dy terma”  jo vetem do e ngelshim ne klase po sot MUND TE tallemi sa I trashe ka qene e se merret vesh gjenetiken Fare. Do e qujshim Kopeshtar! Bizele Mo…po Cunin me bizele…qe foli per ca allele…shume pak ka fole, VEC DY FJALE!!!Bashkekohesit se Kuptun.  U Jane dashe 30 vjet mas vdekjes qe disa Cuna te tjere shume me te zgjute se ai…Te mendohen. Thase mendohen e ta pranjojne Se Bizelet Nuk jane Bizele. Them…kapen idene turbull, qe ishte:

  • Ne se kuptojme “ albatrosin” e cunit me Bizele, dhe ne pacim shkolle e dije me shume…Po ta ndjekim rrugen e tij…e noqen e noqen deeri sa u lodhen…e u desh 100Vjec + me thone…Cuni Bizeles paska qene me afer zotit se ne sot “cunat me kompjuter” e megjithese bome Harten, Nuk dime ta lexojme! Shife sa larg Jemi. [thnx@ cuni me Bizele- them une!]

Cunit me bizele si lejohej te MARTOHEJ, dhe Masturbimi i sillte djegje ne Ferr, keshtu I kish thene Mesuesi ne Fene e vet, Por Cuni me Bizele MASTURBONTE, ne dhome ne erresire e ne Kopesht diten me diell. MUA ME PELQEJNE CUNAT [dhe gocat] qe MASTURBOJNE dhe skane turp ta bejne KETE!  Caredo ti “edukojme ne” Ata po bejne dicka Natyrale. Masturbimi eshte Natyral – dhe po e bene ne publik - Mesimi me Detyrim apo Imponimi se Kjo fjale Thote Kete, se e thash une apo Poeti,  nuk eshte. MESUESI te meson shkrim e kendim, kaq. Njeriu duhet te mesoje vete me pas!  Eshte provuar ne shume epoka qe Masturibimi te Ndalohet, apo te mesohemi te Masturbojme ne Sinkron…por gjithmone ka 1 apo 1000 qe u pelqejne te Masturbojne me ritmin e tyre. A ka Prude-s,  qe su pelqen kjo? Plot ka, por ato se marrin vesh as Masturbimin si process e as tingullin… le me fjalen. Jeta Ka hierarki. Sic ka shoqeria, sic kane Organet…sic ka gjithshka dhe ne top-top fare…ESHTE MENDIMI I Lire!  Ndoshta kjo anteme e koheve Moderne” I can get no Satisfacshon” nuk do degjohet 200 vjet me vone, e 400 vjet me pare do ishte herezi, por Tingulli nuk vdes Kurre. Tingulli-o-Fryma.

Te gjithe ne po tjerrim nje Pelhure, Peenelopen e shofim se o statike…e Odiseu nuk o gud at knitting, po thurje po bo dhe ai…te verberit qe na Dha bazen e gjuhes, gojes, lengjendave e tjera…atij Omarit qe as ftyren sja dime, nuk ju Desh Figura e Albatrosi, AI Foli me vargje…me tingull, e Kurre se harruam me. Nuk u desh Liber e leter, Testamente, CAR DESHA ME THONE me “ket figure!” [pika ju rafte] apo KRITIKE LETRARE. Interpretoje Illiaden Po deshe…harxho jeten ne te! Albtrosi e po ju myt fare. Nje Figure. Nje shpend!  Leter, boje, computer e tjera nje dite do ndryshojne, por truri-mendimi eshte ai qe na bejne Rob te lire. Ketu ndalon gjithshka. Tashi o koha me citu ate bardin tjeter: Homer [simpson] qe hy ke bari: Apu, ma jep I gote birre! …vazhdojenie vete. Se shume Homerin e qujne rrote, po Seria pa te nuk ka vlere. Homeri o Bodleri, e per nje pi birre e o drunk per I tjeter po flet me shoket.

Per C & Paste, dhe sa poshte ka ra arsimi modern sot, po them vec kete…Profi e ka per Nxenesit t tij dhe nxenesit e nxenesve te ti. Mesoni e Mos u beni Dembele. Mos kopjoni Jud he Ata. Ne cdo shkolle te Botes, ka Kopje, pavaresisht car Kontrolli e Software qe Bejne!! Se edukimi Shambllon e INKURAJON KOPJEN, Ska professor qe I del kesaj…VEC NDRYSHIMI I SISTEMIT ARSIMOR, ai ndryshon gjerat.  Te paret si sha dot [I kane dale ka kontrolli] te dytet as se njohin e as se degjojne. Google osht aty, e ke 24 ore ne Telefonin modern, POR NUK ESHTE E JOTJA. Truni jot duhet te dije te kerkoje ne google…e link mas linku as koha ste del e as me shiringe nuk ti jep. Goggle eshte motor kerkmi dhe rehatie, por ste bent e Zgjuar. Kjo eshte Copy and Paste, qe e ben Dembelin te Kujtoje se kaloi dhe kete rradhe. Etj. Etj.

Ne dime per Shpaten e Demokleut por harruam ate te “albatrosit te varur ne qafe!” qe te ndjek gjithe jeten, e nese ti meson nje gjuhe te huaj apo lexon 2 poete nuk mundesh te vlersosh kerkend! Mua Kadarne nuk me meson Kadareje ta lexoj ate e lexoj une si mundem e dua, ne varesi te kapacitetit. Nese im ate do ishte Kapiten anije nga Bangladeshi dhe Oil Tankeri i tij do mbytej per mua Albatrosi eshte Double Tragjedi. [mos u lodhni/ ket ka gjona si ka guglli fare smiley quhet guglli-block!] Kjo bote shte e Gjone…shume e gjone.Vetem shkencat ekzakte kane ca koniza limitues, por dhe aty “ cunat me bizele” mjenin kopshtin” e thone AQ ME BEN. Me le te merrem me bizelete e mia. Nese duke komentuar Bodlerin, nje nxenes do me fliste per elektrifikimin, bonifikimin apo malarien UNE NUK DO I VIJA NOTE, do thoja NUK E MESOJ DOT. Vec do I jepnja nje keshille…Eksploro aftesite e tua. Po do ja jepsha i 10 formale, apo nje 7 kush pyet, se duart I kam te lidhura. Kam nje te njohur qe pasi kishte 2 UNI ne UK + 1 ne USA [uni I teknos me masacusets –e di se shumeve ketu ky emer su thote gje, ska gje-o oki, o vec NJE shkolle, sinqerisht/ kush maroi ke stacioni Trenit a M’Hone, kush o I qute per shkence o I qute. Dhe shkoi ne interviste ke gugli. I thane Interviste ska, neo bejme chat e dolen duke bo xhiro ke parku para zyrave, e duke hece, jane ule ke i stol. Dhe I kane dhone tre pyetje : pse domatja eshte e kuqe? Pse bizelet jane i soj, pse bananja osht me hark! Kete dun me pa ato qe “Nuk e dun shkollen” e ste lene to vesh nota [how dare u?!] CV e diploma e aftesine ja kishin pare ne leter. Ato nuk dune Robote, e kan i robot, Gugllin vete. Dun Independent Thinkers. Folen e folen e folen  e u kthy ne Angli, e moren ne pune? Jo nuk U shkoi…that gjate intervistes mu kujtu dicka…dhe do ta boj vete f*c* Gugllin.e tashi puno si “partner” me to, me idete e veta. Ai cun masturbo shume!! Mua me pelqejne Cunat qe masturbojne. Premtova me lart te mos flas per kete gje, Por “Albatrosi eshte shpend qe te ngelet me qafe” nuk mundemi te vazhdojme me Poezi kur DUAM te behemi MESUES e tu veme nota te tjereve kur sdime vete parimim elementar, Poeti Je TI, jo Bodleri. Me thjeshte ne nje teme poezie do ishte te binim poezi te tjera apo te flisnim per Poezi…. eh mor Komandant na more ne Qafe.[flas per lokalitetin tone, per shkollen te gjithe jane m*t, I myten femijet. Nese cuni im shet akullore neser, ka 5 shoke me pi I birre duke nigju Muzike apo pa futball dhe eshte rehat ne ate qe ben, Une vdes I qete. Por jave e keqe. Vere e I-re. Trishtime. Ke I teme njonji vje e thote “idene se ka kap” lesho dy rreshta gjithe trishtim e ja math vrapit, sa me qen mrena, tjetri Guxon me qujte nje process natyror e organic si gjo te keqe e Nolin po ma ngucin keq, se dikush ka pa se e ka pak corapin e grisun. Eh forum forum. Sa u vu m’vije me 5-6-7 postime me elegance, te vje “1-2 lineri!” e ZHULCI, e ta Qelb fare. Zot, fute ne shkolla ate “m*t debati si culture” per sa kohe qe ma shkollen gjalle e boje kshu:

- une nuk pajtohem me mendimin tend per 1-6 arsye, mendimi im eshte ky! Pastaj No2, thote vete car ka dashte me thone, pa fy apo gjyku asnjonin. Muhabet- quhet anej ka odat, muhabet. Eh Komandant Ku na le….na zore me xorr ka odat e na Shkollova po me zor LLL   Aty the chit i ra ventilatorit…e KENA HARRU DHE Oden! Morna fun - si thote Shkodra e zgjute. Ju qe shkruni ka Telefonat apo ka DRITARET, bojani i hyqem Cunave qe Lane Shkollen, e jua bene te mundur kete! Stevi Job e Billy G! E THANE, lets Masturbate TOGETHER! [srry per kete te funi. Them te funit fare, jo fjalen e “piste” ]  se robi do  VEC i oborr, garazh e Kitare, e variacione bo gjithe diten. 1 ide +1 tru me mendje te Pavarur, se car po me thote-ka thone Ai Tjetri.

Markezi ke Libri “Dashuri ne Kohen e Diarrese” per te gjorin qe prêt te dhashuren permbi gjysme shekulli thote, ai e ndante boten keshtu: NE ato qe dhiejne mire dhe ato qe nuk dhiejne [+ pun]  mire [do kete patur Semundjen Kron ] pasi nga ajo pune vujti Florentinoja i gjore. Te gjithe e ndajme boten thjesht. Une e ndaj ne Punetore dhe Dembele, ne nje periudhe apo tjeter dembeli puno pak e punetori bohet dembel per ca kohe…Por baza o kjo…Puntor-Dembel. Secili e nda boten pastaj varur ka formimi i vet. Masturbimi nuk o krim. Do kishim njel te Harpa [ju vrafte zoti ju vrafte] e do vdis-shim pa pa e nigju i variacion me Kitare. Kjo o Mangesi…Bodleri…o just WORDS. Fjale imzot fjale, tha Mamuthi. Kush ka i muzike me kitarre ta bjere nje link ketu? Flas muzike primitive:

  • Visceral
  • Organike

Hey Teachers, LEAVE THE KIDS ALONE.

Hey Teachers, LEAVE THE KIDS ALONE.

Hey Teachers, LEAVE THE KIDS ALONE.

-----------

Perdja No3. [ o tyli, ket rradhe]

Albatrosi, kondori, shqiponja, dallandyshja e Pata ti vije ne rrotullim po deshen Mendimit te Lire, Hajt mo po i bi vete…se ju lodha me batanien [mos lexoni me Detyrin – Ju Rujt Zoti Ju rujt/ flas “ konvecionalet” pra…lets relax me kto:

AC/TB [o grupi me hekra-harroni figurat e letersine o cuna, Jeta ka dhe Hekra!!! Gezojuni Zhurmes Primitive...ta Zgjro Mendimin e te bo me dashte Si vella dhe Derrin. Peace te bo me thone, AC/LSD ska vra Njeri, "Letrat" kur Figurat Lexohen Kot a Ska Figure Fare, ja vune flaken Botes!!!

Kenaquni! Relax.

http://www.youtube.com/watch?v=IlejfA5NCbQ  [AC/DC]

http://www.youtube.com/watch?v=nBmueYJ0VhA

qe baba the Songun e Immingrantit, [te gjitheve ne-Jashta Shtetit,] se na o bo menja Valle [dhalle] e ta shofin sa Bodlera do vijne ketu me I dale perpara. Mikut, Jimit apo “Cunit me Bizele”  Oh harrova…po me mire gjejeni kete te funit vete [flas per “teachers” ktu jo  ato qe e kan konceptin] se ca cuna te qute e kane dhone Multiplikative ket punen e Murit dhe Kornizave [pink flloyd] shifeni :

The Wall and We Don’t NEED NO EDUCATION!!!

When we grew up and went to school
There were certain teachers who would hurt the children any way they could

A boring ready region upon anything we did exposing every weakness how the kid did bye the kid (laughter)

Out in the middle of nowhere
they were at home at night
their fat and psychopathic wives would beat them,
to within inches of their lives

(beat)

We don’t need no education
We don’t need no thought control
No dark sarcasm in the class room
Teachers leave those kids alone
(yells) Hey, teachers! Leave those kids alone!

All in all, it's just a
Nother brick in the wall

All in all, you're just a
Nother brick in the wall

(british kids)
We don’t need no education
We don’t need no thought control
No dark sarcasm in the class room
Teachers leave those kids alone
(yells) Hey, teachers! Leave those kids alone!

All in all, it's just a
Nother brick in the wall
All in all, you're just a
Nother brick in the wall

(beat)

If u dont eat ur meat u kant have ne pudding
How kan u have any pudding if u dont eat ur meat

Qe Baba Poezi qe shko ke Palca. Mesues LINI FEMIJET REHATnuk te meso Shkolla apo Provimi, po i boni vete me Kopju, Nrsyho sistemin [kush se di anglishten] e ne fun kto cuna me tru tallen: Haje gjellen se ske embelsire [mesuesi I thote femijes- kecenim!] Pra Lejini femijet te mesojne si te sillen, te rrihen, bejne shoke,  te flasin e te EKSPLOROJNE. Lejini te Luajne Futball! Femija me 4 qeliza Truni MESO VETE! Ai na duhet, me mire 1050 te tille se 2.000.000 intelektuale. Hey Teachers, LEAVE THE KIDS ALONE. Kete e pruna so o mo subtle si muzike, po O me Fjale me cope…per ato Qe “besojne tek fjala LETRARE” Teachers…Lejini Robt te Masturbojne, do e bejne kete gje deshet a sdeshet Ju . Mastu, o HEALTHY! Dont Duck with Natyren!!!

 

[nashi kena njele pa cigare, po shkojme per birre e ca futball me cunat, si u later alba-gator, lol. thnx kush e lexon...o just letersi, vec me Bold o...WE DONT NEED NO EDUCATION! then...or Now. Na duhen me shume Bojaxhi e Hidraulike! @ Esenca kjo!]

Ek komandant...eh, Qe baba, une more time:

We don’t need no education
We don’t need no thought control
No dark sarcasm in the class room
Teachers leave those kids alone
(yells) Hey, teachers! Leave those kids alone!

All in all, it's just a
Nother brick in the wall
All in all, you're just a

Nother brick in the wall  [wall-wall-wall o Muri!! Qe te/po varros Robt mrena! Ose u jep medikerve suguri e I bent e ndihen te zgjuar! Mur-Muri!!!]

 

@ Profesori – nesa na Lexon na Fal se ta prisha temen…Po “Poezi o dhe Kjo”…me respekt per ty Prof,  ka Peshku. Here tjeter o Profo fol me cope:

*NUK na duhet Shkolla [ne ket forme]

*Nuk na duhen provimet [po bejme krim qe shekuj me kete pune]

*Nuk na Duhet Forca e "DIKTIMI car Do Mendoj Une," per te bere Njerez me Tru.

LEAVE THE KIDS ALONE!!!! Po e pate kape kete pune, ne jo...o just fine! RRI ME ALBATROSIN!

We don`t need no education! Na vure ne mendime B P. Qe fara te shpertheje, i mjafton plehu i saj.por pa driten e diellit nuk ben dot lart.Ja, gjithe keto pelhura qe ke thurur, s`besoj se i sajove nga vetja sikurse Buda smiley

I ke rene ne koke muhabetit: ti mesojme femijet te mendojne me koken e tyre, te kultivojme mendimin kritik.Te kultivojme mendimin e lire! Nuk di e ke lexuar nje liber te Leo Buskalia-i cili kujton mesuesen qe u bente oren e vizatimit.Vizatonte nje peme ne derrase dhe kerkonte nga femijet ta riprodhonin c&p.Une vizatova pemen time, thote autori dhe mesuesja me qortoi e shkuli veshin.Behu pema qe deshiron te behesh.

http://www.panorama.com.al/wp-content/uploads/2012/06/pergjigjet-e-letersise.pdf

Ketu gjendet testi ne fjale. Shikoni "Pjesa II Sharl Bodler Albatrosi". Me bene pershtypje disa gjera, por tek pika 14 sidomos:

14. Kjo është një poezi ku vendosen përballë:
A) jeta dhe vdekja.
B) e bukura dhe e shëmtuara.
C) e vërteta dhe gënjeshtra.
D) indiferenca dhe përkushtimi.

Phhhh.... cfare pergjigje t'i jape nxenesi i shkrete kesaj? Secila nga keto mund te vleje dhe njekohesisht eshte e mundur qe asnjera te mos jete e sakte. E vetmja gje qe mbetet eshte te mbyllesh syte dhe te rrumbullakosesh njeren nga zgjedhjet... D.m.th. pune shansi, t'i bije kujt t'i bije.

Mendoj se pyetja eshte formuluar gabim ne opsionet qe parashtron. 

 

  Kur Sh. Bodleri perktheu  "Korbin" e E. Alan Po-se, ne Evrope, por dhe ne Amerike shume thane se..." perkthimi ishte me i bukur se origjinali.."!Dhe jo pse ne Amerike,  e kishin pare Alan Po-ne si pijanec e jo fetar, por sepse Bodleri e beri Po-ne ate qe realisht ishte.E beri ai te kishte me shume admisrues ne Evrope se sa ne vete  Ameriken.Ishte Bodleri qe me perkthimin brilant qe i beri "Korbit", si te thuash "zbuloi " vete  Po-ne."Korbi" i tij ishte  pesimizmi, merzia, e Po-se,  per ate jete te shkurter  e dramatike.E ai ne 15 strofa, dha tere ate kulm te fuqishem.Kulm qe e beri te dukej...  Bodleri..me perkthimin qe beri

Ne kete aspekt,  profesori ka te drejte-me duket mua.

A e dini kush e beri korbin e Po-se te shperthente shqip?...."Krrau.."?

PS:

Nuk vjen me ai. E ne do "zihemi" shpesh  per te, e n doshta do te vije  nje dite  dhe te dali nje si puna e kritikut  danez, Brandes.Kur kishin shperthyer kritikat per Shekspirin.Kritika qe arrin gjer sa shpreheshin:'Si nuk na la te dhena per jeten e vet Shekspiri, per biografine tij xhanem..!"

-"Nuk arrij te kuptoj keto lloj ankesash e kritikash "- thote  Brades

" Nje pene e tille qe na la kaqe shume komedi, kaqe shume drama, kaqe shume vepra ku heronjte e tij flasin vetem per ate dhe u gjendekane njerez te bejne vrejte, kritika apo te ankohen.Gjithje keta heronj  a nuk flasin per ate?Vepra e tij kaqe dimesionale  nuk flet per vete ate?.."

Nuk di kush tha me lart, me duket greveshoqerore se Baudelaire ishte "amerikan". Ne fakt, eshte krejt e kunderta : ishte Poe francez dhe jo Baudelaire amerikan. Po te vini re, Poe ne USA mbahet per nje shkrimtar normal, si gjithe te tjeret, pa ndonje xixe kushedi çfare. Nderkohe qe ne France, Poe mbahet per nje gjeni. Ishte Baudelaire dhe Mallarmé ata qe e nuhaten menjehere se me ke kishin te benin. Thote nje fjale : gjeniu e njeh menjehere gjeniun. Jane race me vete dhe e njohin sho-shoqin.

Sigurisht, Fan Noli u mundua te bente diçka per Shqiptaret duke sjelle ndonje poezi, por ketu ia preu shkurt periudha e "arte" qe pasoi, dhe Poe perfundoi ne harrese. Gjithsesi, Poe duhet zbuluar dhe rizbuluar vazhdimisht, por me njefare vetepermbajtje sepse eshte mirefilli nje vorbull e zeze, te perpin dhe s'te leshon ne mendime te "zeza". I çkeshilluar rreptesisht per depresivet me prirje "vetevrasese".

Por po te rikthehemi serish tek Albatros, u habita qe ne provimin e letersise paska pyetje me "zgjedhje". Tipike kjo per shkencat e sakta apo per histori-gjeografi (ne ç'vit lindi Napoleoni, dhe ku derdhet Buna). E habitshme si pyetet tjetri a, b, c, d : per çfare flet kjo poezi. OK. 

Miremengjes Spiro kena i dite te bukur sot, dilli po tento..ta shofim mo vone. Per arsye fizike [kam nrydhe i gisht] e sociale [me ndodh kjo sa here ma jep me commit arson] ta vonova pak pergjigjen. Ke te drejte per sa ke shkrujte. Ka kohe qe mendoj dhe e ndjej kete pune [shume Felle! Meqe jena nalu e “na detyrun me shku”  ke Thellcia!] kohe para se te shof apo te Lexoj per/nga Sir Ken Robinson. Une shkoj shume me pertej, ndoshta kjo vjen se ka nje difference ketu-megjithese ty dy themi te njejten gje- ai Nuk mundet ta thote cope ate qe Ka pa, e mban ne zemer [se eshte person public/ e te paret revolucioni i Linchon!] pra e thote me 12.000 doreza e te qeshme, e une nuk jam person Publik. Nese do apo mundesh te hapesh nje teme, qofte dhe i pyetje Arsimi? Etj etj..nje rresht apo fjale, diskutojme atje. Benzinen e kam gati dhe kom qef ta Djeg Shkollen  Ka germadhat. smiley E kom shume inot shkollen ne 25 plane. Por jo me ketu se nuk do ju ju prishe muhabetin cunave,

--------------

Falenderoj graven, Hurbin e Merlucin, ky i fundit eshte gjithmone elegant, nese kush nuk ka Kundershtim, ate qe i boni ai Highlight e te tjere e thane po ashtu “ mendimi Individual” une propozoj qe sa here dikush i referohet ketij Koncepti  Universal ta qujme “Postulati  i Merlucit”  Them prape falenderoj, kjo me Admirim, jo se Guxoj apo mendoj ndonje here ti ve kujt Note. A ta gjykoj apo te fus kend ne kornize. Tmerr ku shko menja myllet, te bje-ve note!

***

Po ashtu du te bej nje Shtojce te fundit, nese dikush ka idene se une “urrej fshatarin” duke lexu ato batenijet e mija,  them ta heqe dhe mos te me beje 2-nd guess. Si cunin me Bizele si ate qe le shkollen si Fshatarin i kam ne nje plan. Fshatarin dhe Punetorin e Dua. Dembelin se rregjistroj hic. Fshatari e Puntori me i luk e dine se une e di formulen e benzines dhe reaksionin e fotosintezes dhe s’kam gjetur hala nje Fshatar apo Puntor te me jape mend a ta dyshoje kete [asnje te vetem!] dhe une sgjeta dot nje fshatar ta mesoj per punet e tij. Eshte  nje pakt “m luk!” kane respektin se bejne gjerat fizike qe nuk i bej une, pra me japin ushqim-shtepie e gjithshka, pa ato une nuk jetoj dot. Kom ndejur e ngrene me shume fshatare, dhe te varfer Fare, qe te hap deren e shpyrtin e te thote: qe Baba buke e djofe e domote…skom gjo tjeter per tyna!!! E te ben te ndihesh njeri, ne Kredit te tjetrit qe te bo humble me Humanizem. Fshatarin e Du pa Mase! Puntorin 2! Problemin e kam me Katunarin me Kolonje, qe i vje era ibret…dhe kujto se impresionohem 3 libra. Se po tja filloj baba me libra, me duhen 4 fshatare ne diktejshon per 6 muj me shkrujt vetem titujt  [qe e thashe, dhe kte!] apo nje karvan me fshatere-e-gomere ti transportojne fizikisht! Keto dun te Bojne Patente dhe Fjalen dhe idete e lira, apo kujtojne se impresionohet kush me shkolle e tituj qe jane pa vlere fare. Kur shkolla osht e te bo e ti qet si “battery hens” punet kane marre fun. Is oki…kush kupto kupto…kush nuk do te vazhdoje xhiron.

Fenomeni i Bully-it Rirtual ne ket forum o KANCEROZ, qe e bo se a ka me kollaj ne real. Ne SHTEPI sme vjen dot te me kercase ne dere e te me thote e ke korridorin shume te gjate e mu sme pelqe ngjyra jeshile e te me ike me vrap, se e hudh ka ballkoni!!! Ate se bo dot. Ketu Kur o ne toke te gju me gura ke autobuzi e te thy xhamat. E trenit. Kur o’ Bus, te peshty dhe kur ti si flet e as se njeh e as te njef as te lexon, pra pa shkak fare. Ky o katunari, qe ta thote me 50 forma, Nuk te Kam lexu… Vje ta thote cope [si kantar!] Erdha po s'te lexova se ke shkrujt Shume! [aha…e qesh me vete, si kantar mo] ta thote me 49 te tjera..as nuk pata kohe e as ste lexoj…e vazhdo gallaten [si kantar-katnar style!] dhe thote Une jom m’trotuar po vazhdoj shetitjen. Cere ti thush?? Ti shetitje ishe? Pse m***n nalove?  Vahzdo Shetitjen!! Jo ska vlere, kantnari nuk ha pyke. Se del tjeri qe o gjys kantar e pa pa car shef, pa dit me cil flet…pa concept a ide, pa formim e njerzillek, thote Qe BABA kjo osht e Ku osht Figura. I thu me le rehat. jo. I thu qe baba i fjale-concept tjeter, ik tani..mathja No. S'ha pyke dhe shan. Ja shkell synin me takt e i thu O dita II-te per mu, nuk njfina…wait. Prape Jo. Ta tregoj une figuren me thote. Car ti thush? Ta peshtysh-back? A mos ti flasesh bully-it virtual. Te dyja jane kote… te peshty i pari e iken me vrap, mos ti flasesh e ke si m*t pas kepuce…2-3-4-5 here! Bile pretendo se vete Nuk o Katnar [I Hate them, bertet poshte e lart. Ka degree pra..a merr vesh ti? Lmao! Te peshtirosen. Rilly!] E ti ngelesh…amazed…car me bo?

Me i thone shko, e...boje Kshu Meum cerebrum nocet –qe baba ilacin thuje me VETE 45 here m’dite…prape ste merr vesh!! Katnari hala ska mesu shqipen, se o fute “felle” ke figura e kunjat [si i kupto Nari vete! se t'tjeret se kuptojne ate fare. o i felle.] , le mo me shume. Thuj Katnaro…nuk je per kete Pune ti, te gjithe jena Rob, vec Njerzilliku na bashko…ti me nigjo mu a jo, i dont give e chit, po e ti s'me impresiono mu, a une s'kerkoj gjo prejt ti, as nuk pres!! Krejt jane i soj! Nuk ka shpikje Mo ea s ka pas kurre. Fjala Shpikje Vec ne shqip Existo [se jena te qute ne…apo jo? Apo ka dhe ketu figure?!] gjuhet e tjerva a qujne Novacion soe Sallate [who cares], si ato tornitoret novatore qe kena pase. Ne Bojme Shpikje? Posi. Si Shqipni. Ti thuash Katnarit, qe mesusit, kur ti fshieje qyrret me dore, ne ate moshe Une i vija Emrin figures e mesusi thote: Ok, si te dush dhe kur e thojsha Gabim [me qellim!] . I shkreti/ e shkreta e dite qe i prishja mesimin. Po s'dite tjetren qe me m'susin e M'suses “ ai burri i librit” u zishe mo shum kur me vite per darke ke shpia. E me bite mu studentat e e vet e ju thote: E shifni ket cunin qe se lesho topin e footballit ka dora [top 50 leksh ishte-kto kena pase ne!] shkoni tek Ai se Ju meson Morfologjine!  Ju thojsha o Cuna- ju kon rrejte...Morfologjia o m'Bilogji, Gjeologji, O'mindutri o gjithanej. Hapshin Syte. Me lodhshin. Thick piple. Ju thosha Me Tulle ne dore [ si ilustirm, rrale kapsha tulla per gjojna te tjera!]

qE BABA tulla o fjala. Hajtta bojme i bulding. U knoqshin fare...Hajt ta bojme Bertis-shin. Cere te bojme jarebi? Po na duhet rregllat mor babe. Na duhet struktura e pesha e uni e gjona, wait...qe maba Morfemin...car o Morfemi. Me bojshin me u kthy mrapsh ke Morfi. Car me kane bo ato derra mu, shko ka Semantika ktheu knej e anej,  Ti Klasifikojme punet i cike.Nuk e kuptojshin cunat…ishte e “veshtire”  eh...well, per ta. Duhej me jua dhone me pikatore, si “per dummies” ke cepi i fushes futbollit. Shkoni Kunguj…Qeshte Profesori i atyne qe do dilshin “profesora letersie” dhe qeshte…e une i thojsha “serioz” profesorit te “ profesorave” Nigjo…Ti po ngaterro Kungullin me Bostanin…Kungulli ka me shume fara se Bostani..nese do ti quash te trashe e me “me pak fara” thuaju Koke-Bostane, e ato SOT “ edukatoret e brezit te ri” nuk e kuptojshin se kush po tallej me Ke.

Pastaj dhe lujshim football e mas gjysmes se lojes [u dilte hipnoza] e dojshin me ma mor hakun fizikisht, car me bo, Lol…cope me bojshin ka Komet. Te dyja palet kena Survive, ato Japin Letersi Sot…a une i kam komet m’rregull. [Prape se dine as at Mut Morfi/ akoma se dine mire!!] Jete e veshtire eh… Plot Profesora Llogjesh letrare e ateher e fshijshim me gazeta. E cuni rrite noten pa gjume duke mendu Pse skena leter Te bute per b**** e pse nuk e bojme letren i here... po bojme Kaq shume Profa…krej o ke B****a!! E cuni kishhte fryke me ja thon ket dhe pleqve se e futshin m’burg per ide “reaksionare” une i du e respektoj te persekutumet, Po kane vujte dhe shume te tjere, ne Llojin e tyre! Une nji ka ata…Robi vu dhe per Liri Mendimi/ Eksperimentimi/ Ndryshe etj…jo vec persekutim fizik a burg. Robi vu…ka vujtje e vujtje, por prape vujte jane. Vuj me shume qe i Katnar qe Se ka iden car FLET vete, me thuote hajde ta Tregoj FIGUREN...+ ka gjithmone 2-3-4 katnar si ai qe kercejne, O fjaline rregulloje, ke tre gabimi shkrimi [du me i bo, per fun...lmao] dhe KUJDES ME GJUHEN!! hahaha. Mrapa zi kompjutri. Kujto katnari se vi per debat me te...a Nar...shkoj ke forume te tjera une qe jan me pare e pasworde...Naret nuk vijne atje...skane se si. Ktu vij te nigjoj pak sHQYP. jo "pak katnar" dy muj ne vit kur kom kohe...se pjesen tjeter smor dot fryme per vete. JO mo ta shof rracen ty.

Me vret, Kur munohen te Mi Bojne Patente Menimit te Lire e te ma vejne ne Korniza me hypin kacabujt smiley Patentat Nuk Lejohen per Idete- konceptet abstratke apo ligjet e shkences, fjalen e  mrojme [sigurisht] ne kompozim e hartim kur i ve me i ren qe vec ti e ke bo…e i thoni Kopirajt per Letra, art e muzike, Po patente e Nota Ke letersia? Pranej O cmen njerezimi se o bo Budall. Dhe gjonat Useful, kane i best-before, se patenta nuk o jotja per m'vorr. Ne ven se me mesu Gocen 16 vjece, si me perdor Fejcbukun, Baba i vet thote e kom ne shkolle e te qute, Del shoferi i Maunes…e ta mashtro ne Fejcbuk!!! E le takim dhe e vret gocen [e gjora femije!] Nje shofer na mashtro…i Goce SHkolle…sigurisht..e bertasim ole-ole-oleeee… TURP PER NE. jo Ole Lelele. Se shkolla se Famija SE PERGATITEN ATE Goce per jeten…po e Lidhen 6 ore ke shkolla e 4 ke shpija, Duke I mesu/ forcu Bullshit [read figurat letrare!]  Nuk i thone Qe jeta o bishe, a Raw, te ha te gjalle…harroje Sinderelen masi kalo 7 vjec…ne paper Ke figura, ke 3 ligje fizike qe i papagallojne Kids qe 300 vjet…e Qeshim: Po Na Mesojne Femijet!! Turp per ne Prap. Kjo eshte Shkolla pra. Nuk i tha kurre nje Femie…Nigjo jeta o fickle, a bit8h. O shume fragile…e osht aq Unstable sa, je kaq-Larg-ka-Hici ...sa...Well, vec nje heart Attack. Aq larg.  Aq duhet. Na rrofte ne Balzaku qe I fmi i qute e lexo per i pasdite ke plazhi, ate me gjithe Komedine Njerezore fillim e fun. Po spo i gjinet Ilaci Komedise Ditore. i.e Shkollore. Ne bojme shkolla-figura-shkolla-figura-shkolla-figura. Cuna vazhdoni e ma falni dhe ket..do bi e i poezi me "Zogj" te jena ka tema. Noshta a prisha me Gorkin smiley E pruna me 45 bodyguard a paranteza…prape  do ja kete vra syte zhulcit, po pashe ca postime Elegante [si klub gjentellmenesh u bo! kish lezet sa pa ardhe Katnari/ret] e thashe jena aq te qute sa me ja heq Thumin me Helm dhe Gorkit [me ate passion une mroj the d’Annunzion, Iimarr car me du e iku ke shpia teme] por NUk bo…Jena o partizane o ballsita. Katnari nuk do me pa Middle…Anash, Marap, lart posht apo Different. Nuk do. Hallall a paste katurnarllekun.

---------

Grave qe i te shkurte per Edi Poe. Ne nje pershkrim ai Boni i burr qe ra ka lart si pune Suicidi. Shume lart, kur u bone pallatet me kate e boni i pershkrim makaber, i tmerroi robt. Krahu kenej…e komet anej e koka i pelciti si boston… trute 12 metra larg, e di ti mo...etj etj.

Nje burre i uret, i shkru i leter: O Edo, une pres trupa, perdite, e po ta them me autoritet ket pune, te lutem nryshoje se na tmerrove dynjon…Letra-Letra po boju pak i sakte o burre i dheut, po s'dite Pyt mu,  se ke hy me i fushe qe je Krejt Krap! Trupi Humanit nuk o si veza…te morte e mira, te morte. Qe baba dhe i LOL, do ja ket fut se mos i nelte hatri Edit…[ka qene tip sensitive thone]

Edi lexoi letren, qeshi me te modhe e i shkrujti mrapsh: Lol x 10! Prof, IM SO SORRY. Shif si po vrapoj dhe do e nryshoj. Me fal kete rradhe, next time do te pysi ty.  Ken u skype tonite? Miss u. XXX etc. Edi Poe-ei

Dhe vertete [seriozisht now-se o tru story] E nderroi ne Liber. Edi nuk iishhte fshatar…e kish kupto Hierarkine e Jetes me kohe…Edi Kishte Talent ke letrat.  Ka letra e letra…Ne fun fare.

Hope     

Hope is the thing with feathers
That perches in the soul,
And sings the tune--without the words,
And never stops at all,

And sweetest in the gale is heard;
And sore must be the storm
That could abash the little bird
That kept so many warm.

I've heard it in the chillest land,
And on the strangest sea;
Yet, never, in extremity,
It asked a crumb of me.

----------

Emilia, o nje poete qe gjithmone me mrekullo...le ta celebrojme ke Menimi i Lire...qe Zogun e Bo Figure...

e Figuren e bo zog me Pupla. thnx @/2/et ol.

Do te doja te dija, kush eshte perkthyesi i "Albatros" -it, ne shqip?

 

BP, s'po marrim vesh ç'ka ndodhur. Do te te them diçka qe kam pase ndermend ta them qekur si dashamires te njeri-tjetrit qe jemi : shume rremuje shoh ne shkrimet e tua. Une s'i kam bezdi fare shkrimet e gjata, bej per vete plot te tille, e madje ç'nuk me thone per shkak te kesaj "gjatesie", por te pakten mundohem te ve pak rregull. Kam pershtypjen se duhet te jesh ndjekes i zjarrte i surealizmit, ti e di, André Breton, qe e komentuam ca kohe me pare me "syte e Elses".

Po sikur te fusje ca matematike ne keto shkrime ? Dmth, pak kartezianizem, si fqinj te Francezeve qe te kemi ? Francezet nuk jane te keqinj, nganjehere ia sellojne edhe keto ne shenje, psh Descartes, ecte dy hapa para, tre prapa, nje majtas, dy para dhe nje djathtas, dhe arrinte keshtu nje hap para aty ku ishte gjysme ore me pare. Ecte si me thene si plak i vjeter me shkop, shkonte duke e prekur vendin ku ishte bute e ku toke e forte. Por ama, kur dilte ne nje pike me te perparuar, s'kishte bir nene qe t'ia rrezonte teorine, se shoku me keto hapat si i dehur kishte prishur gati nje dynym kallamoq.

Te fola si mik, se kam qejf te te lexoj, veç edhe ti duhet te na e lehtesosh pak leximin. Edhe shiko : vetem se me ke thene ti qe te perkthej ndonje gje te bukur, ndonje poezi psh, e kam kopsitur nje keq fare, ne nje gjuhe pa emer kesaj radhe, se s'lane shoket duke u ankuar : shkruaj gigrisht e shkruaj tuskrisht, njelloj per mua, kush kalon aty afer, ma fut nje shpulle qafes edhe shkon duke fishkellyer kengen e Jorgjices.

Prof. Gjokutaj s'na begenisi fort. Une hala s'kam pare nje profesor te madh shume qe te shkruaje ne nje forum apo blog. Keta Francezet s'pertojne. Njehere, po llomotisja ca gjera ne nje blog letrar francez. Aty ka muzike tjeter, s'kemi kush je ti e kush jam une. Eh mire, nuk e beson ti por gjashte muaj pas nje debati mbi nje filozof, me vjen nje mail nga nje profesor francez duke me thene : Monsieur, j'ai laissé un message pour vous, concernant... (dhe ketu shkruante emrin e atij filozofit). Shkova me vrap te shoh, oh te keqen e postimit ! I kishte futur profesori nje kumtese te mirefillte mbi ate filozofin, me kenaqi fare. Nuk di sa maile falenderimi i kam derguar. Me urata plakash nga Jugu ia shoqeroja. Eh ç'estrade. S'isha mesuar une te me kthente pergjigje nje profesor Sorbonne. Gati sa s'te shkon mendja ta shkruash dhe ne CV.

Tungatjeta.

'Urbi smiley Une te pres te na bish dy vjersha, e ti na bo kritikun letrar smiley JE CUN PUNTOR, mos devijo e mos caj koke se dikush te bie me shpulle pas qafe, je i forte ti, ma ke thene dhe vete. kritika Letrare, eshte nje fushe qe ne Kruje i thone Thashetheme me "grate e lagjes!" i.e. pra e ben kush e si te doje. Une thashe vec nje fjale, Shkolla o Bullch*t.  Duhet djegur. Ta djegim fare! Ti ket e ke kape jo sic O m'real life...e thashe Shoferi 50 vjec me maune po na merr gocat [femijet! dhe e hedh te vrare ne Kanal! Hurbi, familja-shoqeria e Shkolla, e lane ate te gjore te shkote ne Kanal se nuk i meson kush femijet per jeten! Fizika e Letersia Nuk ju deshen gje, te gjores! Kerkush, se ne [humanet] nuk jena aq te qute sa menojme. Asnje fjale persiper aty, nuk o perty, O per Katnaret. Ti je Cun Puntor, ti Punon. Ritmi yt varet ka ti. Mos u konfuzo me Mua smiley une keshtu shkoj gjithmone, dege me dege. Flas me shemuj, menime, ide, stories e precedente! Menime te Lira e pa korniza e kur ti ke nje mendim me te bukur e flak timin e them: ' Urbi Hallal, se ne ket cep se kisha menduar une. Nuk jam Surealist, pls...Jeta o mo e madhe se letersia a arti, beju pak mo praktik. Jam REALIST, ka i here imaj gjonat mrena e i them me shume takt e ka i here shperthej, varet kush ma bo borxh. Sot ma kane bo dy here...Preke ne Raw Nerv, nje here ke...e i here ke Dentisti, pranaj spo te foli shume...jam me ate gjone me -caine...akoma tek noflla. Por te them qe varet ka tema mund te bije dhe 68 batanije kur me kap frymezimi. me lexo sa mundesh, se me bo nder...nese jo me be ate tjeterin...mos me thuaj gjo..." ste kam lexuar" eshte furje per kedo. Kush sme lexon...vazhdo rrugen, kush do replike i flas, kush do sqarime dhe mban etiken po ashtu etj etj etj..Po pata kohe. 2 muj ne vit une kam, 10 muj smarr dot fryme. Tani ne do ta dish ne car besoj osht Kuarteti Bazik:

Kuarteti i harqeve.:

-PUNETORI

-FSHATARI

-SHKENCETARI

-USHTARI

 

Kur dikush pergatitet apo menon se gjykon apo i ve note tjetrit keto kater kam une, Holy Kuatrity [ka i here kam i  zakon te keq, i make words up, dont worry] Cdo njeri mund te behet te katerta bashke ka zori,por nuk del shume mire puna e zorit. pra kjo o bashkesia Jeme. Fshatari [i nderuar!] qe me mban me Buke e ushqime, Shkencetari qe me mban gjalle me ato qe me duhen e me zgjat jeten, Punetori i Nerun, qe me bo shtepi e makine e rruge dhe Ushtari, qe rri naten Qute per mu e mi ma ato Ujqit away! Keto besoj une. Hurb, qe baba dhe i sekret, Une besoj se Njerezit jane Kafshe! Se po tua gervishesh lekuren pak te gjithe Bisha jemi. Se kena lone pyllin e malin se mbollem grure para 10.vjetesh. kete besoj une. Une besoj qe CIVILIZIMI E institucionet jane 7-9 vakte te munguara larg nga collapsi. Nuk mbahen robt pa ushqim...Kafshe bohen FARE! Bisha krejt. E prape po vi back ke Goca a FB [e sa shume femije qe i leme ne rruge si ajo, per pak praktikalitet!] Qe ne Nuk e mesuam car eshte jeta per 16 vjet me rradhe. Tek kjo besoj une...'Urbo. ne na duhet dhe Berberi e Prifti, po bohet pune Mjekrrash pastaj po futem mo ppl! ketu me beso mu...e se shtyjme mo.  Ato te kater atje lart, nuk ka profesion sot ne bote qe nuk e bejne, Vec Nena nuk behen Dot. Qe dhe Nona...duke prite e u bone 4+1= femra/natyra.

-------------------

kaq, tash back tek tema...beso Se profesori i nderuar ka ardhe a ska ardhe ketu, i qan Zemra te ca probleme bazike qe ne i qujme te thella, kena harru te tjeshten Pranaj! NUk jane te fella hiq, ne cardo fushe qofte ai...ne moshe te vjeter vje i kohe qe Kushdo i kap kto baziket e jetes...nuk jom mo i qute une se ti, apo tjetri se tjetri, noshta i shof disa dekada para, po ktu maro...Nuk ik kush prej ksaj jete pa e marre mesimin, por athere o vone. Besoj tek Njeriu.

Miqeisht te them...me ate Xhaxhin ka Sorbona e prishe prape, po ja lej ironise e se ke pas me gjithe Men. Shif kedo ne sy! 'urbi, Profi ka Sorbona e ne qofsh ti ka mirdita a kurveleshi nuk ka Nje gje me teper se ty e as nuk o mo i zgjute! Kurre mos a harro kete. Kur ke frike, dikush te huton, te gjun, te imrpesionon e kerceno..ka Sorbona a Ka Jupiteri, shko me vrap tek Kuarteti Harqeve, e Njoni ka ato kater Burra, do ta gjeje dermanin ty!!! e mo ne fun, puthja KOmet...asaj 4+1...se ajo o " the daddy" celesin e ketyne puneve[ evolucionit e Ka ajo! Kane Hierachi jeta or Hurb...ka Order, megjithese une shkruj shkattarum e me 100 stoy e 45 referenca. smiley

------

Qe sa me ta heq pak "gratituden" imrpesionuese... ka profesori i Sorbones, Hurb me-n-yu, lets sya it TOGETHER NOW:

Dukc Him

Duck HIm

DUCK HIM!

pound for pound me interesante o me honger i darke me TY, shqipen Punor se me Sorbona-xhiun e Bulevardeve. I mean this Hurbo. 100% Duck Him! x 10. ' Urb, je vlere, Vlerso VETEN. Here tjeter na bje ca poezi te bukra, njela duke Beg per ca poezi me feelings [ato si boj dot! me e as pa feelings, lmao] per Esse me le mu...arson, vandalizem, thugery et ol...mi le mu. E mos na u bo mo shume Balliste ...bo gjojna me Buke...harro veriun e majtas djathtas..ti perfaqson vetem veten ketu! be me te miren qe mundesh,,, kur do e kur ke kohe.

Te shkrujta Shkurt smiley ma bo hallall, po te thashe qe jam tu u kthey ka dentisti...kur ta marr veten, do shkruaj normalisht.  Ate poezine e Shpresen si Zog, se kishe pa fare...me ke harru aty smiley

 

smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).