Berisha: Lufta pati vëllavrasje. S’njoh meritat e Qemal Stafës. Shqiptarët kanë bërë luftën duke u mbështetur në paudin e taksapaguesve britanik

Kryeministri Sali Berisha kërkoi sot një rishikim të periudhës së rezistencës pasi “vijmë në një 100 vjetor [të pavarësisë] të disbalancuar shumë. Vijmë duke qëndruar mbi falsitete të papranueshme”. Rezistenca e armatosur e shqiptarëve kishte “aspekte vëllavrasëse” që janë një “realitet i pamohueshëm”, tha Kryeministri gjatë mbledhjes së Komitetit për 100 vjetorin e Pavarësisë. “Lufta nuk ishte një luftë civile, por pati edhe aspekte të saj”, tha Berisha duke theksuar se nga të tilla fenomene u vunë re edhe në vende të tjera. “Cila rezistencë antifashiste në Europë nuk pati aspekte të tilla?”, pyeti Kryeministri.

Shqiptarët kanë bërë luftën duke u mbështetur në paudin e taksapaguesve britanik. Lëvizja në tërësi u organizua direkt nga misionarët britanikë. E vërteta është se ishte Britania e Badhe ajo që armatosi luftëtarët e lirisë në Shqipëri.

Kryeministri pranoi se nuk arrinte të kuptonte se cilat ishin meritat e Qemal Stafës. “Se cila është merita për të pasur stadiumin e të riut Qemal Stafa unë këtë e kam pak të vështirë ta gjej”, tha Berisha ndërsa kërkoi që “këto disbalanca duhet të ekuilibrohen”. (Shqiptarja.com)

***

Nga Auron Tare

 

“Në këtë mënyrë, shoku Enver, me njohuritë e tij të gjera dhe me kërkesat e rrepta të shkencëtarit, shtron përpara studiuesve tanë një detyrë sa të rëndësishme aq edhe të vështirë. Ai i porosit ata që t’i përvishen një pune serioze për të depërtuar sa më shumë në thellësi të shekujve të parahistorisë dhe për të hedhur dritë mbi kulturën dhe gjuhën e fiseve parailire të trevave të banuara nga shqiptarët e sotëm”

Enver Hoxha, “Për shkencën”, II, Tiranë, 1985

Kushdo që ka jetuar kohën e komunizmit e di fare mirë se çdo direktivë e re në fushat historike (si kudo) hapej dhe mbyllej me urdhrat e kupolës komuniste, e cila e kërkonte historinë të shkruhej sipas mendimit të saj ekskluziv. Në çdo përvjetor apo datë të shënuar Komandanti fliste dhe historianët mbanin shënime se si dhe në çfarë mënyre duhej të shkruhej historia jonë. Sigurisht asaj kohe jetonim në diktaturë.

Po sot?

Sot në një mënyrë shumë të ngjashme kryeministri ynë del dhe jep orientime se si duhet të shkruhet historia. Shembulli më i fundit është dje kur në mënyrë publike Kryeministri kërkon rishikim dhe ndryshim të fakteve të Luftës së Dytë Botërore në Shqipëri. Që historia e shqiptarëve është bërë lëmsh nga historianët partiakë, kjo nuk është ndonjë gjë e re. Por që rishikimi i historisë të bëhet në të njëjtën formë dhe model si në kohët e diktaturës, kjo është një ngjarje shumë e rëndë për vetë kohët që jetojmë. Megjithatë duhet pranuar fakti që Doktori gjithmonë del e lëshon bomba tymuese por hosanaja e një sërë historianësh, të cilët deri dje mbanin shënimet e Komandantit, dhe sot të Doktorit, është një praktikë po aq e frikshme sa edhe ajo në diktaturë.

I dashur Doktor, nëse do të ndryshosh historinë, bëji historianët e tu të ulen e të shfletojnë arkivat. Historianë që mbajnë shënime dhe shkruajnë për çfarë kërkon zotrote nuk bëjnë histori, por propagandë. Njësoj si ai ish- gazetari i Zërit të Popullit që i është mbushur mendja se bën histori me libra të kallëpit që bënte për Komandantin dikur.

Doktor, dërgoi historianët e tu të ulen në arkivat e huaja, të cilat kanë me mijëra faqe të pahapura të historisë së Shqipërisë, të cilat nuk janë lexuar kurrë. Nuk bëhet historia me të folur ti dhe me të shkruar nga ata që marrin rrogën tënde në administratë. Se për të kundërshtuar, nuk të kundërshtojnë dot se iu duhet rroga në fund të muajit, të shkruajnë vetë nuk ua mban, prandaj dhe të dëgjojnë dhe vazhdojnë vegjetimin e tyre intelektual duke zënë llogoret ideologjike dhe duke qëlluar prej kësaj llogoreje me pushkët e vjetra.

“Në 100 vjet asnjë komb nuk ka pësuar kaq shumë falsifikim të historisë,” deklaroi Kryeministri në mbledhjen e djeshme.

Ke të drejtë shumë Doktor, por do ishte në nderin tënd nëse mbështesje me para dhe fonde studiuesit që të hynin në arkivat e botës dhe të shkruanin ato që zbulonin andej dhe këtej. Të shkruanin qartë dhe pa emocione ideologjike, duke ua lënë qytetarëve të gjykonin vetë mbi çështje të rëndësishme historike. Historia e paragjykuar nuk mund të jetë ajo histori që i reziston kohës. Shiko historinë që bëri Komandanti. Një pjese të saj i doli kallaji.

“Por realiteti vëllavrasës i luftës është realitet i pamohueshëm. Nuk ishte luftë civile. Por cila rezistencë antifashiste në Europë nuk pati aspekte të tilla? Duke njohur këtë realitet dhe duke u përpjekur të bëjmë drejtësi në kuptimin moral, duke njohur aktin makabër të vrasjes së ushtarëve pse nuk i përkisnin ideologjisë komuniste, ne e bëjmë vendin më të drejtë, shoqërinë më të drejtë dhe kjo është e domosdoshme. E vërteta është se njësitë nacionaliste, balliste apo legaliste janë masakruar barbarisht në Shqipëri e Kosovë. Luftëtarët që luftuan me Gani Kryeziun u masakruan e u hodhën në një pus vetëm pse nuk ishin komunistë, por ishin ruajalistë,” vijoi kryeministri dje përsëri në mbledhjen e tij të përjavshme.

Po Doktor, por mendimet e tua mund t’i shkruash fare mirë në librin tënd të kujtimeve, por ato nuk mund të jenë të vërteta historike pa u ballafaquar me dokumentet e shkruara. Dokumente të shkruara që vijnë nga disa burime dhe hedhin dritë mbi shumë ngjarje apo personazhe të asaj kohe. Që një numër i madh forcash nacionaliste apo balliste u janë bashkuar ushtrive gjermane në Shqipëri, ky është tashmë një përfundim i vërtetuar me dokumente autentike si nga ana e britanikëve, si nga ana e gjermanëve. Që shume njerëz që ishin në këto forca besonin sinqerisht në kauzën nacionaliste dhe mendonin se vetëm gjermanët mund të zgjidhnin atë, kjo është e vërtetë. Por fakti mbeti se Gjermania e humbi luftën dhe bashkë me të iku edhe kauza e nacionalistëve. Mos harrojmë se këta nacionalistë, midis tyre edhe shumë patriotë, patën fatin e keq që të ishin në krahun e gabuar. Në krahun kundër aleatëve anglo-amerikano-sovjetike. Dhe për këtë fakt historia i ndëshkoi. Ashtu siç u ndëshkuan mjaft figura nacionaliste në Europën e qytetëruar. Si njeri i lexuar që jeni Doktor, ju e dini mirë se çfarë dhune ushtruan qytetarët parizienë kundër femrave që fundi i fundit kishin shkuar me oficerët gjermanë. Po ata që me armë në dorë luftuan kundër forcave antifashiste? Meqë përmendët Gani Kryeziun, arkivat angleze për shembull kanë shume material mbi angazhimet e Gani Kryeziut në Shërbimet e Fshehta Jugosllave të paraluftës. Mund t’i lexoni dhe do të arrini konkluzione të tjera. Nga këto dokumente mund ta kuptoni edhe pse komunistët jugosllave e zhdukën këtë njeri me rëndësi në Malësinë e Gjakovës.

“Dy janë çështjet themelore në LNÇ, njohja e këtij aspekti vëllavrasës. Së dyti, është një problem tjetër shumë madhor, lufta si çdo luftë kërkon armë, po këta armë nuk kishin, kërkon financa, shqiptarët financa nuk kishin, kërkon organizim, shqiptarët nuk kishin ndonjë organizim ushtarak. E vërteta e madhe historike është se shqiptarët kanë bërë luftën të mbështetur në paundin e taksapaguesve britanikë. Brigadat e njësitë e para u organizuan nga misionarët britanikë. E vërteta ishte se ishte Britania e Madhe ajo që armatosi luftëtarët e lirisë në Shqipëri. Është në nderin e veteranëve që të mos injorojnë këtë kontribut historik të taksapaguesve dhe qeverisë britanike. Brigada e parë komuniste është krijuar, armatosur e financuar në Vithkuq nga misionet britanike.

U ndala në këtë moment sepse kjo është një nga faqet më të zeza të diktaturës komuniste. Qeveria britanike bëri gjithçka për të mbështetur shqiptarët në rezistencën e tyre. Mbreti qëndroi në kontakt me qeverinë britanike,” tha Berisha.

Doktor, po e filloj nga fundi. Mbreti? Cili Mbret? Nëse flisni për Ahmet Zogun, duket se keni njohuri shume të pakta për rolin e vërtetë të Zogut në Angli. Zogun autoritetet angleze jo vetëm e trajtuan me përçmim dhe tallje (dhe si shqiptar që jam mua nuk më vjen aspak mirë), por askush nga Qeveria Britanike nuk e trajtoi asnjëherë me seriozitet figurën e Zogut gjatë Luftës. Zogu në Angli ishte një figure tragjike dhe aspak e respektuar nga politika britanike.

E dyta, po, është e vërtetë që britanikët ishin shumë prezent në ngjarjet e Luftës në Shqipëri. Por sipas dokumentacionit shumë të saktë të arkivave britanike është e qartë se britanikët u përfshinë në Shqipëri vetëm pasi italianët kërcënonin Greqinë, bazën më të rëndësishme britanike në Mesdhe. Për këtë arsye britanikët, të ndihmuar nga Shërbimi i Fshehtë Jugosllav organizuan në Beograd një grup me nacionalistë, komunistë dhe aventurierë shqiptarë dhe i dërguan të shoqëruar nga një kompani ushtarësh dhe oficerësh jugosllavë të hynin nga veriu drejt Tiranës. Kjo aventurë e dështuar, e përshkruar mjaft saktë nga oficeri i Shërbimit Sekret Britanik, Okley Hill, është edhe fillimi i përfshirjes britanike në Shqipëri. Pas këtij dështimi britanikët me ndihmën e Shërbimit të Fshehtë Jugosllav organizuan dhe financuan çetat e para të quajtura antifashiste, Çetën e Pezës, të Skraparit, të Vlorës, të Mallakastrës, Çetën e Krujës me synim goditjen e prapavijës italiane. Deklasifikimi i dokumentacionit të kësaj periudhe nuk lë asnjë dyshim mbi këtë fakt. Por duhet thënë edhe një e vërtetë e madhe. Deri në 1943 Britania i kishte premtuar aleatit të saj të madh, Greqisë, jugun shqiptar. Ky fakt jo vetëm është provuar me dokumente, por edhe letra e Sir Jocelyn Percy, ish Komandant i Xhandarmërisë Shqiptare, drejtuar kryeministrit britanik për këtë padrejtësi në kurriz të Shqipërisë është tashmë e botuar. Pra britanikët, si Perandori e madhe që ishin, nuk u përfshinë këtu për sytë e bukur të shqiptarëve, por për interesat e tyre jetike. Ndihma që dhane ishte ndihmë e kushtëzuar kundër gjermanëve dhe kush mori ato ndihma ishin vetëm ata që luftuan kundër gjermanëve.

Britanikët, një komb mjaft i mençur dhe praktik, nuk mund të ndihmonin forca, të cilat edhe pse anti- komuniste, bashkëpunonin me projektuesit e Holokaustit. nazistët gjermane. Prandaj çdo përpjekje për hedhje balte ndaj formacioneve partizane është e kotë pasi historia tashmë ka folur. Edhe një sqarim meqenëse të ka mbetur merak çështja e ndihmave britanike. Shefi i Zyrës së OSS në Bari, Hary Fultz, në radiogramet e tija për oficerët amerikanë në Shqipëri theksonte se megjithëse oficerët britanikë marrin meritën e hedhjeve të ndihmave për partizanët, në fakt të gjitha armatimet, rrobat, pajisjet dhe paratë ishin ndihma a popullit amerikan për aleatët e vet britanike, prandaj thoshte Fultzi- ju shpjegoni partizanëve shqiptarë se rrobat që kanë veshur dhe armët që mbajnë janë të gjitha të ardhura nga Amerika. Por edhe aeroplanët që vinin nga Bari ishin të gjitha amerikanë.

“Nuk ishin britanikët që inkurajuan lëvizjen komuniste në Shqipëri. Kontaktet e para i kanë pasur me nacionalistët. Personat e parë të kontraktuar prej tyre janë vëllezërit Kryeziu. Ata kontaktuan edhe një tribun tjetër legjendar, Abaz Kupin. Ishte Zogu që deklaroi nga Parisi luftë kundër pushtuesit,” thotë kryeministri në fjalimin e tij të gjatë.

Po Doktor, këtu je shumë i saktë. Britanikët në Beograd kanë kontaktuar pikërisht personat që thoni ju. Por me sa duket nuk i keni parë fare dokumentet apo nuk ua kanë shpjeguar mirë. Julius Hannau, shefi i MIR britanik në Beograd, apo më saktë Zbulimit Ushtarak, i kërkoi një listë Shërbimit të Fshehte Jugosllav me njerëz që ky Sherbim i kishte të besuar për një mision special në Shqipëri. Dhe jugosllavet i dhanë listën ku ndër të cilët ishin edhe njerëzit që ju i përmendni në fjalën tuaj, por edhe disa të tjerë që më vonë u bënë liderë të rëndësishëm të lëvizjes komuniste. Po kështu Doktor duhet të dini edhe diçka tjetër. Britanikët i besuan organizimin e krerëve të veriut jo më pak po vetë Drazha Mihailoviç, një antishqiptar i njohur me arsyetimin se vetëm një serb mund t’i organizojë këta krerë shqiptarë. Nëse do të mësosh më shumë, dërgo historianet e tu të marrin dokumentet tashmë të hapura në arkivin britanik dhe do të shikosh se shumë nga krerët e veriut kanë bashkëpunuar me Drazha Mihailoviç.

“Vlerësimi i luftës duhet të jetë një vlerësim i plotë, një vlerësim i madh për ata që financuan, armatosën dhe stërvitën dhe cilido që është i interesuar për historinë e asaj lufte. Në çdo dokument do gjeni që britanikët bënë gjithçka për bashkimin e fraksioneve të ndryshme. Politika e përçarjes ishte politika e pushtuesit dhe nuk ishte pa efekt,” vazhdon Doktori leksionin e historisë.

Është shume e vërtetë që disa nga oficerët britanikë u përpoqën diku nga 1943 që të krijonin një front të përbashkët me palët, që tashmë ishin futur thellë në konflikt. Mukja e famshme ishte një vepër e britanikëve, e mbajtur në shtëpinë e një prej agjentëve të tyre më të mirë, Ifsan Toptani. Por ky Front, i ngjashëm me Frontin që kërkonin të formonin në Greqi dhe në Jugosllavi, ishte jo realist pasi palët ishin të ndarë me thikë. Pro luftës me gjermanet dhe pro bashkëpunimit me ta. Fraksionet nacionaliste ashtu siç veproi edhe Zerva në Greqi apo Mihailoviç në Jugosllavi, duke parë se britanikët tashmë ishin me krahun më të fortë dhe mendonin mbi zhvillimet pas Luftës, u afruan me gjermanët për të shpëtuar atë që mund të shpëtonin.

Kritika të mëdha për përfshirjen e britanikëve në luftën politike shqiptare kanë ardhur nga vetë protagonistët e asaj kohe. Mos harrojmë Sir Reginal Hibert, Ambasador i Britanisë në Francë apo eksploratori i famshëm William Tilman, të cilët kanë kritikuar fort kolegët e tyre britanikë për përzierje politike në Shqipëri. Nëse oficerët britanikë pranë nacionalistëve me të vërtetë kishin respekt për luftëtarët shqiptarë nuk do t’i braktisnin ata në kënetat e Shëngjinit. Braktisja e Abaz Kupit, një figurë tragjike e asaj periudhe nga ata që e mbështetën dhe e përdorën gjatë betejave politike në Shqipëri, ishte një turp për nderin kalorësiak britanik. Ky turp nuk u kapërdi lehte nga oficerët e tjerë, të cilët edhe pse kundërshtarë mendimesh me Bazin e Canes, nuk ia falën eprorëve të tyre këtë gjë. Fakti qe edhe sot në Londër janë dy shoqata shqiptaro-britanike tregon qartë se jo vetëm ish- oficerët që luftuan në Shqipëri, por edhe pinjollët vazhdojnë të jenë të ndarë në vështrimin që ata kanë mbi përfshirjen e britanikëve në luftën politike në Shqipëri.

“Do u ftoja që së bashku me veteranët, për të cilët kam respektin më të madh, se vetë ata e dinë se kush e themeloi brigadën e parë, të bëjmë të vërtetën historike,” tha Berisha.

Nëse Doktori ka ndonjë dokument të ri për këtë fakt do ishte mirë ta botonte. Dokumentet britanike thonë se formimi i reparteve të mëdha partizane ishte një dëshirë e udhëheqjes shqiptare, një dëshirë e cila ishte plotësisht në përputhje me synimin e oficerëve britanikë, që sapo ishin hedhur me parashutë në Shqipëri.

Doktor, historia ashtu si çdo gjë serioze në një shtet bëhet me letra, me dokumente, me arkiva. Nëse ke dëshirë me të vërtetë të ndriçosh errësirën e historisë shqiptare, ndihmoji historianët të shkojnë nëpër arkiva. Në këtë mënyrë edhe ata të shkretë që rrojnë vetëm me rrogën që iu jep ti të kenë mundësi të lexojnë dokumente autentike që shtete serioze kanë ruajtur me fanatizëm. Historia nuk bëhet vetëm me rapsodë që këndojnë anës vatrës netëve të dimrit. Historia bëhet me të shkruar. Fole ti, shkruan ata, kështu nuk shkojmë gjëkundi.

Ashtu siç thotë edhe latini i moçëm “e shkruara mbetet, fjalët i merr era”.

325 Komente

Zoti TARE, nuk beri gafe Berisha per Q Stafen, por ti po mashtron hapur, apo nuk degjon mire nga veshet.Nuk tha se nuk i njoh meritat e tij por tha:

Unë e kuptoj dhe kam respektin më të madh për Qemal Stafën, por nuk mund të jem kurrë dakord që një stadium, një gjimnaz, një bulevard të ketë vetëm emrin e tij. Kjo zotërinj, është një disbalancë e madhe në histori. Se cila është merita për të pasur stadiumi emrin Qemal Stafa, i cili do të shndrisë gjithmonë në altarin e lirisë së kombit shqiptar, unë këtë e kam pasur të vështirë ta gjej.

Po kush pjerdh a eshte dakord ai apo jo mer jahu? Ka qe ne 46 qe mban ate emer. 

NUK I TAKON NJE KRYEMINISTRI TE VENDOSE PER EMRAT E OBJEKTEVE, HISTORINE, APO MERITAT. NESE MENDON QE NUK ESHTE PADRON I PERJETSHEM I ATIJ VENDI.

mati, di gje kush e vrau Hasan Prishtinen?  (Duhet vene pyetje me vete, se s'po na jep njeri xhevap per kete pune.)

Tare s'e ka permendur fare Qemal Stafen, pjesa e pare e shkrimit me shkronja dembele, te ulura ne poltrone eshte e gazetes shqiptares qe ma do mendja ka interpretuar shkurt kete:

Se cila është merita për të pasur stadiumi emrin Qemal Stafa, i cili do të shndrisë gjithmonë në altarin e lirisë së kombit shqiptar, unë këtë e kam pasur të vështirë ta gjej.

 

Ibrahim Celo, Vrasësi i H Prishtines,  se ish-kryeministri i atdheut të tij ishte komit dhe bashkëpunonte me komitetin bullgaromaqedonas me qëllim që të vrisnin mbretin e Shqipërisë Ahmet Zogun. Planet, thotë antetatori, m’i tregoi Hasan Prishtina përpara pesëmbëdhjet ditëve, kur po vinim prej Vjene (Austri) dhe më bënte presion që të bëhesha unë kryetar i bandës komite dhe të shkoja në Tiranë ku të vrisja mbretin Ahmet Zogu. Prishtina, vijon vrasësi, më premtoi shpërblim mujor dhe një shpërblim dhuratë mbas aktit të vrasjes, por unë i kundërshtova këto propozime të tij, sepse jam pro regjimit të mbretit Ahmet Zogu dhe nuk dëshiroja të bëhem vegël e Hasan Prishtinës, të cilin në Shqipëri e quajnë tradhëtar. Ibrahim Çelo jetonte në Nikea të Francës dhe ishte tregëtar frutash, ishte i martuar me një spanjolle, me të cilën kishte dhe fëmijë. Atje u njoh përpara disa vitesh me Hasan Prishtinën, që ish shpërngulur në Nikea për hir të shlodhjes dhe kishin lidhur marrëdhënie familjare. Gjatë njohjes midis tyre Hasan Prishtina i kishte treguar për rininë, vërshtirësitë që kishte kaluar pas largimit nga Shqipëria në Turqi dhe Bullgari. Në Turqi pat gjetur miq të vjetër dhe bashkëluftëtarë kundër xhonturqve. Mori pjesë në një shoqatë të fshehtë me bashkatdhetarët e vet për çështjen shqiptare”.

Mire varianti edhe ket e ka bere Mehmeti me kok t'vet.

Tashi mati i natlmadhnise si thua ti, a duhen te dy bustet ne Tirane?  Edhe i Zoglliut, edhe i Hasan Prishtines?  

unë këtë e kam pasur të vështirë ta gjej.

O Sale, po mo na qi koken me kshu gjerash tani. Boj ca ke per t'bo, dmth.

Mat, pershnetjet e mia, i dashur!

historia patjeter qe duhet rishikuar. 45 vjet u mashtrua nje popull i tere ne menyre metodike; ju serviren heronj sipas interesave te enverit, qe me pas fshiheshin nga fotot zyrtare e nga pikturat per nje kapriço. u hodh balte mbi kasten e vjeter si dhe mbi figura te verteta patriotike. historia sic eshte mesuar nga brezat deri te pakten ne vitet 2000, eshte nje histori komuniste. kjo pune duhej mare seriozisht me kohe dhe duhej bere qe ne fillimet e demoracise.

po s'behet pra. se ne nuk dim me rishiku. Ose, thene ndryshe, rishikimi yne eshte prej Gorgone. Ne nuk duam/dime te merremi me simboliken (se heronjte simbole jane, pse ca po kujton ti, se nje cun 18 vjec me syze si bythekavanozi dilte dhe vriste nga tre kucedra ne dite?), dmth, Left, kur ne themi "rishiko" eshte sikur te shkosh te kovaci me nje ore nga ato te gjeneves, edhe ti thuash dua te mi rishikosh nje cike ato arzuallet qe lidhen me daten. rezultatin e di vete ti, por shiko te marresh nje ore elektronike ne kthim, nga ato qe t'i japin edhe per kusur, nqse do qe prape te dish me afersi sa eshte ora.

une nuk po them se Berisha eshte i afte te mare "penen" tani dhe te shkruaje historine. rezultati do ishte nje histori Enveriste mbrapsht.

duhet mbleshur nje komision akademikesh,historianesh, qytetaresh etj qe te meren seriozisht.

po nejse, sala kto i thote kot sa per te mbush ditet para pushimeve dhe per te bere pak polemike. rendesi ka zhvendosja e vemendjes. per ket eshte specialist smiley

tall te pasmen mer... po gjen edhe ben ne fakt.

Ora me perafersi?

12 fiks.

Data?

Kjo varet nga viti(sidomos nga... kapoministri!!!).

U bo sahati me I tregu oren kryeministrit apo qaflesheve hundzhgabe te tij!!!

Auron Tare e ka shkruar kete ?

Nje keshille, meqe i kam keshtu falas, dhe te vlefshme shume :

Kur te duash te behesh historian, perqafo nje periudhe, psh LANC, dhe ngulu aty, mos leviz me. S'mund te jesh edhe historian i Mesjetes, edhe i gjuhes shqipe, edhe i statujave te Ilirise, edhe i hidrocentralit te Fierzes, etj.

Ai rreshti i fundit ne shkrimin e Tares, ska te paguar. Sepse ta zgjat vete shkopin qe t'i biesh : Z. Tare, po edhe te rrish 364 dite ne Konispol dhe te 365-en t'ia vertisesh si Enver Hoxha me Sulo Gradecin mbi Muharrem Bajraktarin ne maje te kepit, sikur nuk shkon, apo jo ? 

Ducja eshte amator perpara "perca e sundo" qe bo Sala. smiley Akoma nuk u mesu opozita  me shashkat e ketij. Ka nahija tjeter u ka plas bomba ne dere me shefin e SHIU-t ne Ministri te Brendshme, por ama gjen kohe edhe te analizoje historine.

Asnje gje s'i gjen.  Jap doreheqje tha tjetri, nga sulmet e pamoralshme te medias.  Ka per t'u mbyllur ajo histori sic u mbyll Gerdeci e shume te tjera.  Bonus, edhe ndonje Miss ne fis. 

Po duhet ti gjeje. Si eshte shprehja ne anglisht: Ma fyte nje here, jazek te qofte ty, ma fyte dy here, jazek me qofte mu. E treta pastaj behet lekura sholle. Keto perrallat me lufte clirimtare dhe hapje dosjesh jane per konsum popullor, ndersa ato me spec, nuk po dine ti nuhasin hic bre.

Aaa te lutem shume, atij robit te SHIU-t i ra llotaria. I fut nje te hedhme ne gjyq Shqiptares dhe bo nja 100k evro. 

Gaia, me thuaj te lutem nje te fundit qe e ka gjetur.  

Saimir Tahiri ka kerkuar kontrollin e tregtise se Armeve.  Ky nuk ze mend, do ceshtje tjeter gjyqi.

Ylli po ydh, po pergatit terrenin per gjyq:

Në motivacionin shoqëruar këtë dorëheqje, kolonel Ylli Zyla shprehet: “Unë i nënshkruari, kolonel Ylli Zyla, me detyrë drejtor i Shërbimit Informativ Ushtarak, nisur nga disa sulme të pamoralshme dhe të pabazuara që më janë bërë mua dhe familjes sime, për të ruajtur integritetin dhe moralin e familjes sime, integritetin e institucionit të SHIU-t si shërbim inteligjence i një vendi anëtar të NATO-s, marrëdhëniet e shkëlqyera të SHIU-t me shërbimet partnere strategjik të inteligjencës, si dhe për të garantuar vijueshmërinë normale të veprimtarisë dhe operacioneve të SHIU-t, më lejoni t’ju paraqes: dorëheqjen nga funksioni i drejtorit të Shërbimit Informativ Ushtarak."

Si vajti puna e hidrocentraleve Vokshiane? Me ceshtje gjyqi per Kodhelin, Hysin, Shalsin, Bracen, Gacin.   

po kaq herezi qenka te pranosh se ndonjehere dhe Sala mund te kete te drejte!!??     vertete berisha do bente mire te fliste me pak e te punonte me shume por kjo nuk e ben apriori gjithcka te thene nga ai te gabuar..  Tare thote se historia paska folur..  cila histori ka folur..  historia e krimeve komuniste qe filloi me 41-42  dhe qe ndoshta vazhdon akoma me te interrnuarit e braktisur dhe sot e kesaj dite ne fatine tyre te zi..?????    . Une mendoj se historia jone nuk ka folur , dhe me historiane te indoktrinuar si  A.Tare  do te vazhdoje te heshte akoma..

Mati i ri si nje nga perfaqesuesit me ne ze tek PPU i antikomunizmit .I ushqyer me te paverteta Historike e Mashtrime me Tonelata per keto 20 Vjet e kacafiu .Pa asnje rezultat se cdo te thote te Mohosh Luften Nacl , vetem e vetem se Zogu ja Mbathi si FRIKACAKU me i felliur , si lepur Ferrak sa ndigjoi Lehjet e Para te langojve te Fashizmit e jo me te ndigjonte krismat e Topave dhe uturimat e Aeroplaneve .Lexoje me vemendje kete qe ka thene babasqapi  i "detyruar " tashme nga Faktet e Pamohueshme te te gjithe Botimeve nga cdo Pjestmarres ne ate lufte pavaresisht nacionalitetit .

Por realiteti vëllavrasës i luftës është realitet i pamohueshëm. Nuk ishte luftë civile. Por cila rezistencë antifashistë në Europë nuk pati aspekte të tilla?

Nuk duhet ta kapercesh ate te ZEZEN e babasqapit se mbi bazen e saj dalin te gjitha deduksionet Logjike , behen Analizat dhe nxirren Perfundimet . Te drejtohem ty sepse ti je Verberisht i BINDUR ne drejtesine e perfundimit QORR dhe pa Shqiptarizem se "Njaj Zogji or tie ka luftue per Atme e per FE "

Njekohesisht kjo  verteton pa medyshje , se PPU ka mundur me Argumentet dhe Logjiken e pakundershtueshme te anetareve te saj , te IMPONOJE edhe nje SQAP me tere kuptimin e fjales qe "kishte mundur babane " te Ule Kurrizin dhe te shkruaje e flase ( kapercekthi e me hile   )por sidoqofte REALISHT edhe per B..r Historite , Ballijte , Butkat e te gjithe Historianet " maje Krahi " se  Lufta Partizaneve ishte Me madheshtorja ne Historine e Shqiptareve dhe Me e Lavdishmja ne Historine e Shqiperise qe ka bere ndonjehere Populli i Organizuar dhe Udhehequr !! Ajo Ishte dhe mbetet

 Lufte pa meshire kunder Pushtuesve te Vendit dhe bashkepunetoreve te tyre Nazi Fashiste , per Liri e Drejtesi , Pavaresi e Clirim Social duke zhdukur njehere e pergjithmone kasten anadollake ZOGISTE si shtypesit Shekullore te Popullit Shqiptar .

Dhe ketu nuk ka vend ne se Babasqapi apo ti jeni dakort me Q.Stafen . Ju te gezoni LIRINE nga gjaku i derdhur prej TYRE po asnjehere te mos mendoni se Jeni JU qe pecaktoni se kush dhe si duhet nderuare  per figurat e asaj Periudhe . Juve Ju lejojme te Perkuleni me Respekt si gjest Autokritik i nje Brezi tjeter , te paushqyer me Urrejtje , por mos beni Teori si te xgjuar , sepse Realisht Ju jeni pasardhes te Shqiptareve por fatkeqesisht e per TURP tonin TRADHETARE dhe pa Merita per ate Periudhe e cila Diktoi edhe emertime ne Objekte e me emrat e herojve dhe jo te karvanit atdhedashes smiley  ZOGIST qe ja mbathi me te katra sa lehu Qeni i Pare Fashist !

O idrizzz ti je shembulli tipik i nxenesit te zellshem qe i ka bere vetes lavazh trurit me histori me partizane. je indoktrinuar keq daku, ske cben. partizanet nuk ishin ata trima shpatull gjere qe shikoje (dhe shikon) neper filmat e xhaxhit. dhe ballistet nuk ishin ata barkderrat qe hanin pula me italianet e gjermanet nen hije pemesh. po ta thote nje qe ka pas nfamilje si balliste ashtu dhe partizane. njerez te thjeshte ishin qe u munduan sa kishin mundesi me cliru vendin. kjo eshte e verteta, dhe gjendet ne historite familjare te shume shqiptareve, e jo ne librat e historise se enverit.

e mo e...

ja parada e bodybuilders:

rrofsh belulo. alidemsit ja "vodha" nga nje teme tjater.

grek travestit, thuaj... qakadh me lkur kingji. smiley

Spiro Lui eshte arvanitas.

Na dhe ca te tjera:

Imazh

Kape icik ket te mesit!!! smileysmileysmiley

 

Po pse mor trim  tek permasat e shpatullave te partizaneve e paske hallin ti??????? kjo te paska shqetesuar ty??????? Po ti nuk po thua asnje gje vetem po ben propogande. ti nuk ke kapur nje aspekt te shkrimit te Auronit dhe ta diskutosh ne baze faktesh dhe njikohesisht ta discretitosh nqs ke mundesi. Por ti fakte nuk ke dhe fillon ketu na ben propogande. Ajo lufte LANCL do apo s'do ti ishte lufta me madhe dhe fitorja me e madhe historike e popullit shqiptar kunder Pushtuesve Nazi-fashiste dhe bashkepunetorve te tyre . (qe dihen me emer dhe mbiemer te veshur me uniforma naziste)

Left me ...yyyyyy .ne fund  ose me e pershtatshme ne prurje ku s'ke vend lefKope .

E nderuara LefKope .

Ti ke pas pjestare , po une kam edhe te VRARE si  Ballist , ashtu si dhe deshmorin e pare te Krahines nga rradhet Patizane. Kjo nuk me jep te drejte te them se Ballistet e  kishin mire . Une per kohen kisha nje Krahasim Real  . Babain Partizan ...Xhahin Ballist .Ne truung na doli nje Pederast Politik .... Xhaxhai , por si do qofte Gjaku yne i shprishur ! .Dhe ishte Koha qe denohej sumqimi me koqe PLUMBI jo si sot , qe ti eke ne shtepi e gezon kur te del ne familje ndonje sumashtu ose sumkapuc .Kjo qe per pergjigjen si lavazh trurit sepse eshte turpi i turpeve te bisedosh me ty per keto pune e ne keto nivele.

Kemi thene ne keto Tema duhet VETEM Bulo Mejtimtari , po si shume po e kruan ti .I nxorre kallain partise se Ballit !Vetem ke Letersia per ty ,  se na Tyrperon si femije kopshti faqemender Partise se Ballit kur shkru dy rreshta per keto Pune.

e mor idrizzz ferra, deliret prej plaku te shashtisur skam ndermend ti kundershtoj, hapi rruge budallait..

vazhdo shiko ndonje film me partizane qe vrasin balliste, ose ndonje film "modern" me partizane qe i bien bythes si idhulli yt shpirteror, shoku Shpati!

po c'popull mo?

A ke biseduar ndonjehere me veterane? Mosha ben te veten .kur fillojne te tregojne historine qe kane jetuar,shpesh te duhet te nderhysh per t'i  ndihmuar.Jo per faktin se i thone gabim,por s'mbajne mend as 10 % te historise qe kane perjetuar dhe vete.

Gjyshja ime me thoshte shpesh ,qe gjermani ishte shume here me i keqe se italiani.Kete ajo e lidhte me faktin qe gjermani i kish vrare nje kushuririn e saj.kaq ishte ishte memoria e saj per LANC-in.

Pas kaq viteve ,vetem arkivat mund ta ribejne historine,qofte brenda vendit(nese ka qe jane lene ne hije) ,qofte jashte vendit.Do te rishikosh historine ,luaj kembet,ul koken dhe s'shte nevoja t'i japesh gojen .Ka ik koha e propagandave dhe agjitacioneve.

O I(drize), oid(oriz), e ku ta di se sa emra do t'na serviresh.

Une nuk komentova asgje, une vetem i thashe z Tare thuaj ate qe degjove, por ja qe dikush me thote se ato fjale i ka thene Gazeta e jo Tare.

Kur pa kaluar 24 ore shtremberohen fjalet e verteta nga dikush, po 45 vjet ?

 

mendjet foshnjore si tuajat jane gjeja me e lehte per tu manipuluar sespe JU NUK MENDONI DOT me koken tuaj. Per ju ka menduar Zogji, pastaj Partia, dhe prap Partia.

mos u be megafon i Partise(pd) dhe prapagandes. deri tani ti vetem po peshtun nuk po thua asnje fakt.nuk po kundershton dot Auronin dhe shkrimin e tije ,sepse eshte i mbeshtetur ne DOKUMENTA.

P.S : PLEEEESEEE NJE KOMENT PER FOTOT E ZOTRULESsmiley

Deklarata e Hulusi Spahiut ; "Pa ndihmën e ushtarakëve italainë, që u bashkuan me repartet partizane, ne kurrë nuk do t‘i mundnim forcat nacionaliste dhe të bajraktarëve të Veriut. Në çdo brigadë partizane që kaloi Shkumbinin, kishte nga një kompani italianësh, mortajash dhe artilerie. Ata ishin shumë të përgatitur dhe me një përvojë disavjeçare". Këtë fakt të rëndësishëm të luftës e konfirmon edhe komandanti italian G.Bonomi në veprën "Albania 1943". Nga i gjithe libri, ka dhjetra fakte që provojnë se ushtarët italianë u përdorën intensivisht dhe gjerësisht në luftën civile nga komunistët. Kjo është një risi që sjell ky botim. Po ashtu, prania e një batalioni partizan sërbo-maqedonas në Peshkopi që luftonte së bashku me forcat partizane shqiptare.

keto histori ti ka tregu gjyshi tek oxhaku ....smiley  DOKUMENTA OR TRIM. FOTOGRAFI. qe edhe nje mendje e paanshme te arsyetoje VETE. Italiane ishin ROBER LUFTE qe ndryshuan krahet ,edhe nqs morren pjese ne lufte. dhe kjo eshte nje tjeter merite e frontit antifashist.

"baba m'ka thana qi gjyshi im ka kene trim i madh fort... POR c'trimeri ka ba gjyshi yt?.... nuk e di. POR baba m'ka thana qi ka ken trim i madh fort."smiley

- ishte i gjate shume... i dilte koka mbi re...

- kur zgjaste duart, mos prekte ca si te buta?

- ehe, po po... smiley

smiley

Mat! O miku im virtual! Ti nuk i merr seriozisht keto,  jo Hulusiu, por sikur edhe vete Bedriu t'i thoshte. Ja, se do na akuzojne per nostaligjike filmash komuniste smiley  po c'ti bej une qe me fanitet pera syve Vangjush Furrxhi i Madhi, si Peliceli tani... smiley

Ti Peliceli je i perjashtuar nga aksioni!

Shqiptarët kanë bërë luftën duke u mbështetur në paudin e taksapaguesve britanik. Lëvizja në tërësi u organizua direkt nga misionarët britanikë. E vërteta është se ishte Britania e Badhe ajo që armatosi luftëtarët e lirisë në Shqipëri.

 

Ops...nje sekonde tani.

1. Luftetaret e lirise gjate L2B ishin vetem komunistet partizane.

Nese keto u organizuan direkt nga BB dhe u paguan direkt me paund, atehere roli i   Dushanit ( a si e ka pas)  bie mberdhet. Kjo na sjell tre pyetje te reja para neohistiorianeve.

1 A ishte Enveri agjent jugusllav?

2. A ishte Enveri agjent i inglizit?

3. A ishte Enveri poliagjent?

dhe se fundi

Pa n​umer. A ka ekzistuar vertet nje njeri me emrin Enver?.

dhe se fundi

Pa n​umer.

smiley

 

smiley

o ca vlere je!!! ahahaha...

Peshku do vra me alge ne goje! 

Po a e merito ky fekalja ket lloj publiciteti 'antikomunist' falas? Sa here qe shef keta zarat, si huri, mati, e shembelltyrat e tyre ne memedhembje duke humb energji, i fut nga nje te kurdisme. 

 

Ne nje fare kuptimi kur analizon Vijushmerine e Organizimit USHTARAK te Luftettareve Partizane ne Formacione te Medha , nuk ka perse te mohohet kjo Teze. patjeter qe edhe financimet Engleze kane patur rrolin e tyre sepse pa para nuk mund te bliheshin arnamtime e veshmbathje Ushqim e te tjera . Pra si parate Greke , si Dinaret Jugosllave , si Florijte Shqiptare Lirat Italiane ashtu edhe Angleze kane qen te domosdoshem.Ashtu si vete puna e Popullit shqiptar ne Bazat e Luftes ku pregatiteshin veshje e ushqime per trimat e Lirise dhe ku neat nisnin GJAK te Truoit e te Shpirtit me urimin .Per Lirine e Shqiperise !

Por spekullimi i Ketij Myqyryfi me emer Basqap Historie qendron ne percaktimin e "paundiut zotrie " si i Vetmi Zot . Tek Bajraktaret e Veriut ndoshta ai ka dhe te drejte sepse me vone i njeti Flori u shfaq edhe ne bandat e Diversanteve pas Clirimit .

Pf me shume Urtesi ...theniet e babasqapit duhet me mos u Vleresuar per asnje LLOJ Interesi .Rendesi ka qe ai i TREDH Historianet dhe Llapaqenesit e tij si ti doje suma.Dhe ne kete rast u ka thene Mjaft hengret MOOT "

Arsyet ??? Nuk del vendi po shkurt  e gjithe Bota e Feston si LUFTE kunder Fashizmit !

Mire e ka Auroni,se 20 vjet Sala kete pune ben,jep keshilla te ketilla...po kujt ja kerkon rishikimin e historise ky?!!!

A thua se historianet i kane kapur peng komunistet dhe s'po i lene te rishikojne historine.

 

deberishify your minds, deberishify ppu.

Ajo eshte kollaj, nje buton apo nje klikim tutje.  

Megjithate perkthyer ne terma konkrete, kur shtepite botuese miq te KM-s (si Fahri Balliu & Co) mbizoterojne tenderat e librave shkollore, edhe ndonje cudi mos te na duket, tha xha Vani.

Beme nje dore qyfyre kur KM-ja hodhi shashken para nje viti qe per pavaresi i duhet thene edhe Zoglliut te qofshim fale.  Ama bustin po ia ben ne mes te Tiranes, edhe mustaqet ia trashi.  

Nejse, vape e nje dore muhabet.

Ajo nuk eshte kollaj, fare. Cdo popull ka nje krimb qe ha mollen e atdhedashurise.

Molles, sheges etj etj. 

Cfare s'ben vaki ne Shqiperi, krimbi bie edhe ne shege smiley

lufta pati elemente te luftes civlie,thote Berisha..nuk e di kujt ja thote keto,se keto keshtu i kam mesuar une qysh ne shkolle.A i ka thene ndonje qe : o Berishe ,kete e kane pranuar dhe komunistat.smiley

sa per anglezet ,qe kane ndihmuar nuk e mohojme ,por jo qe te varesh LANC-i me ato dy gjera qe hidhte inglizi nga avioni nje here ne hene.

Si thane ballistet a legalistet  ,dhe dy kundrajrore qe na hodhen  anglezet ,nuk na hyne kurre ne punesmiley

Akoma nuk ka  ardhur me MUUUUUUUUUUUUUallitje e  mecerime dhish Kopeja e Stanit . Jane qurrashet pa ardhur !

Huri ! LARG nga kakerdhite e Historianeve te Basqapit . Gezoju faktit qe je Shqiptar , pjestar i Koalicionit Antifashist Boteror si merite e Partizaneve ku dhe Ram Berisha ka nje kontribut . Jo Zogu dhe bajraktaret e mesuar  me Bajonetat Serbe , si Zogu , e merr kollaj Pushtetitn pasi te vriten ca "midis tyre "  Dhe lexoje herë pas here atë të I. Kadaresë për të kuptuar se çfarë i ke thënë z.AURON TARE . Mos lexo vetëm parathëniet në librat e F.Balliut smiley

O Hu o trim i marrë / se cu mplekse me radarë  .......

Prit se nuk ka ardh akoma i shefi i morgut, ai qe merret vetem me te vdekmit patriote......

Nashi zyrtarisht ne jemi anetare te koalicionit te paqes ne irak dhe afganistan megjithese  kontributi ne praktike kemi nja dy kumpani qe ruajne koceket atje.meqe berisha ka qejf historine te korigjoje ate te veten se pari.

I ka vene ne vije te gjitha punet kryeministri.Tani vetem historia i ka mbetur per te rregulluar...

Berisha ngateron Beratin me Gjirokastren dhe jo me Historine! 

I gjeti Sala pune peshkut per gjtihe fundjaven tani smiley

Demek ,ti je dakort me Salen.smiley

pse m'ka lane truni mua, te lexoj ca ka thane Sala ?

Po ai at pune ka mi goce smiley

Po hallet e mija kush do i zgjidhe ? smiley

Nuk ke pse mendon per veten ,se mendon Sala per ty.E kemi te gjithanshem,edhe historia i kish ngele.smiley

Sala o `i qut`

Gjithmone kur ka krize besimi tek e djthta e Berishes,  i fut nje fjalim provokues per histori gjermano- ballisto komuniste, per te mbajt gjalle konfliktin e vjeter politik . Qellimi eshte te harohen problemet e sotme sociale, per te cilat ai mban pergjegjegjsi ligjore!

Sala eshte kryemistri me i paafte ne historine e shtetit shqiptar ne keto 100 vjet. Mjafton 1997! .. plus te tjera qe i ka ne CV prej 2005ses! 

Auron, what's the problem? 

Që një numër i madh forcash nacionaliste apo balliste u janë bashkuar ushtrive gjermane në Shqipëri, ky është tashmë një përfundim i vërtetuar me dokumente autentike si nga ana e britanikëve, si nga ana e gjermanëve. Që shume njerëz që ishin në këto forca besonin sinqerisht në kauzën nacionaliste dhe mendonin se vetëm gjermanët mund të zgjidhnin atë, kjo është e vërtetë. Por fakti mbeti se Gjermania e humbi luftën dhe bashkë me të iku edhe kauza e nacionalistëve. Mos harrojmë se këta nacionalistë, midis tyre edhe shumë patriotë, patën fatin e keq që të ishin në krahun e gabuar. Në krahun kundër aleatëve anglo-amerikano-sovjetike.

 Por sipas dokumentacionit shumë të saktë të arkivave britanike është e qartë se britanikët u përfshinë në Shqipëri vetëm pasi italianët kërcënonin Greqinë, bazën më të rëndësishme britanike në Mesdhe. Për këtë arsye britanikët, të ndihmuar nga Shërbimi i Fshehtë Jugosllav organizuan në Beograd një grup me nacionalistë, komunistë dhe aventurierë shqiptarë dhe i dërguan të shoqëruar nga një kompani ushtarësh dhe oficerësh jugosllavë të hynin nga veriu drejt Tiranës. Kjo aventurë e dështuar, e përshkruar mjaft saktë nga oficeri i Shërbimit Sekret Britanik, Okley Hill, është edhe fillimi i përfshirjes britanike në Shqipëri. Pas këtij dështimi britanikët me ndihmën e Shërbimit të Fshehtë Jugosllav organizuan dhe financuan çetat e para të quajtura antifashiste, Çetën e Pezës, të Skraparit, të Vlorës, të Mallakastrës, Çetën e Krujës me synim goditjen e prapavijës italiane. Deklasifikimi i dokumentacionit të kësaj periudhe nuk lë asnjë dyshim mbi këtë fakt. Por duhet thënë edhe një e vërtetë e madhe. Deri në 1943 Britania i kishte premtuar aleatit të saj të madh, Greqisë, jugun shqiptar. Ky fakt jo vetëm është provuar me dokumente, por edhe letra e Sir Jocelyn Percy, ish Komandant i Xhandarmërisë Shqiptare, drejtuar kryeministrit britanik për këtë padrejtësi në kurriz të Shqipërisë është tashmë e botuar. Pra britanikët, si Perandori e madhe që ishin, nuk u përfshinë këtu për sytë e bukur të shqiptarëve, por për interesat e tyre jetike. Ndihma që dhane ishte ndihmë e kushtëzuar kundër gjermanëve dhe kush mori ato ndihma ishin vetëm ata që luftuan kundër gjermanëve.

Britanikët i besuan organizimin e krerëve të veriut jo më pak po vetë Drazha Mihailoviç, një antishqiptar i njohur me arsyetimin se vetëm një serb mund t’i organizojë këta krerë shqiptarë. Nëse do të mësosh më shumë, dërgo historianet e tu të marrin dokumentet tashmë të hapura në arkivin britanik dhe do të shikosh se shumë nga krerët e veriut kanë bashkëpunuar me Drazha Mihailoviç.

Pra te bejme nje permbledhje te shkurter ketu Auron.  

Britaniket  u interesuan qe te kishte rezistence anti-italiane ne Shqiperi vetem kur u kercenua Greqia nga keta te fundit (nga 7 prilli i 1939-tes deri me tetor te 1940-tes as qe e rruajten fare per Shqiperine dhe fatin e saj, biles askohe Ducja ende mbante titullin kalorsiak te mbreterise Britanike).  Edhe kur u interesuan ama te organizonin rezistence, kete e organizuan ne Beograd me ndihmen e Sherbimit te Fshehte Jugosllav te cilet cuan ne Shqiperi te shoqeruar me oficere e ushtare jugosllave, agjente te tyre shqiptare qe ti i percakton si nacionaliste, komuniste e aventuriere.  Pastaj edhe cetat e para antifashiste (qe me vone do te binin nen kontroll dhe do beheshin pjese e LNC-se) u organizuan nga britaniket me ndihmen e Sherbimit te Fshehte Jugosllav.   Pastaj na thua qe britianiket i kishin premtuar Greqise jugun e Shqiperise shtetrore (i.e. londineze).  Pastaj na thua qe organizimin e krereve te veriut britaniket ja besuan kreut te cetnikeve ultranacionalsite serbe dhe sigurisht shqiptarcfarosesh, Draza Mihajlovic.  Sic e percakton vete ne fund, britaniket u perfshine ne Shqiperi per interesat e tyre jetike dhe per sa i perket Shqiperise dhe shqiptareve ata vlenin per britaniket deri sa mund te ndihmoni ne luften kunder gjermanve, armiqeve te britanikeve (te ndizet toka flake kudo qe shkel gjermani kishte thene  Curcilli), perndryshe nuk ju interesonte shume edhe sikur shqiptaret te shfaroseshin komplet.  Mos harrojme qe keta jane te njejtet britanike qe ishin nje nga palet e fuqishme qe e ndane Shqiperine si byrek me molle ne 1913-ten duke ja dhene tre te katerat e thelave camarrokeve te tyre te preferuar, grekeve e sllaveve (armiqve tane egzistenciale).

Tani le ti kthehemi pak asaj pjeses kur ti permend se si shume balliste e nacionaliste ju bashkuan ushtrise gjermane kur kjo hyri ne Shqiperine shtetrore mbasi kapitullimit te italianeve.  Sic e pohon dhe ti vete nacionalistet mendonin se bashkimi me gjermanet ishte ne interes te ceshtjes kombetare shqiptare.  Pastaj thua qe meqe gjermanet humben, keta nacionaliste mbeten ne krahun e gabuar.  Ne krahun kunder anglo-amerikano-sovietikeve. 

E vertete, mbeten ne krahun kunder anglo-amerikano-sovietikeve, por bazuar mbi ato qe na ke thene ti me siper mbeten ne krahun pro Shqiperise (asaj ne kufijte e saj natyrale) dhe shqiptareve.  Pra heronjte e vertete dhe ata qe meritojne lavdine dhe nderimet, jane keta e jo ata qe ju bashkuan aleateve.

Klasa dominuese ne Shqiperi ne vitin 1939 (fillim i konfliktit boteror), pronare e thuajse 100% te pasurive dhe aseteve te vendit e gjeti veten TOTALISHT te shperbere e te shpartalluar ne vitin 1944 (fund i konfliktit).

Kjo e dhene deshmon per kalbesine e rrenjeve dhe degeve te kesaj kategorie, qe u shrrenjos dhe u zevendesua pa pike veshtiresie nga nje grup relativisht i vogel varfanjakesh dhe adoleshtesh. Keta te fundit arriten madje te "mbjellin" ne vend te tyre faren e komunizmit, ne nje nga mjediset me armiqesore e improbabel per kete pune ne gjithe Europen, ku nuk egzistonte fare proletariati e klasa punetore pasi nuk kishte industri. Kjo u arrit pasi ndikimi kulturor dhe moral ne popull i klases udheheqese paraardhese ishte realisht zero.

Kurse ti tani, po na prrallis se keta na qenkan heronjte e kombit!!! Hajde mendje hajde!!

 

Koment komplet pa lidhje.  Vazhdo be propagande byrazer.

Absolutisht! Ti ke shkruajtur disa paragrafe te gjata per te thene se ballisto-nacionalistet e perqafuan kauzen e nazizmit pasi kjo e fundit mbronte interesat tona kombetare.

Permes kesaj linje ti perpiqesh te na i prezantosh te mbrotjurit e tu si nje elite largpamese, qe i kishte aq per zemer interesat popullore, sa te sakrifikonte per hir te tyre edhe bindjet e veta humaniste e demokratike dhe te pajtohej pa teklif me nje diktature te eger, te shpallur e te zbatuar sic ishte padyshim nazizmi i asaj periudhe.

Une e mendoj krejt ndryshe.

Balliste e "nacionaliste" u lidhen dhe i sherbyen pushtuesve naziste thjesht dhe vetem per oportunizem. Lidhja me ta ju mundesoi ne fakt vijimesine e kontrollit te pushtetit dhe te gezimit te perfitimeve qe vinin prej tij.

Po ne kete linje, ne fund te luftes ata u konvertuan ne ithtare te aleances fituese duke i bere hasha miqte e vjeter (ne Shqiperi nuk as nuk ka patur e as nuk ka kokerr shqiptari filonazist apo filofashist, nga ata qe i gjejme me shumice neper Europe edhe sot e kesaj dite!)...

 

 

Byrazer po do te shkembesh komente te tipit "perqafuan kauzen e nazizmit" (as Tare s'e thot kete), e ke nje megatroll me poshte qe poston foto e zgerdhihet.  Ai eshte bashkebisedues i pershtatshem per ty.

Tani, po zbatove tekniken enveriste te retushimit te pjeseve qe nuk te leverdisin, cdo te zeze mund ta kthesh te bardhe dhe anasjelltas, ca te te them une!?

Po e pate me frazeologjine, jo me permbajtjen, ate e rregullojme tak-fak, "perqafuan kauzen" e kthejme ne "bashkepunuan aktivisht" et voilà! Po po ai mu t mbetet... .

 

O byrazer! E ke me poshte ate me te cilin kerkon te bisedosh.  Ta thash njehere.

Po byrazer ku me gjete!?

Epo tani dhe ironine do te shpjegoj une ty?

O Pakapo,sa patetik qe je qe e interpreton historine si te pelqen ty.Nuk ka rendesi kauza"per nje Shqiperi etnike"smiley,fakti qe ata bashkepunuan me armikun e vendit te tyre,pavaresisht se ne c'rrethana ,i ben tradhetare te vendit te tyre.Kaq.

 

 

 

 

Patetike mund jesh ti qe thua qe kauza e Shqiperise etnike s'ka rendesi.  Lexoje edhe njehere ate qe kam cituar nga shkrimi i Auronit, se mbase e kap se cilet ishin dhe jane armiqte e vendit tone.

Pakapo,te intereson t'i mbrosh eshte tjeter gje,por qe bashkepunimi me armikun kunder vendit te tyre,s'do te thote asgje per ty....nuk ke faj ,se s'ke s'i i perligj ndryshe.

 

Per here te fundit, lexo ato qe thot Tare dhe mbase e kupton kush ishin armiqte e vertete.  Keto tentativat gjysmake per te shtremberuar ate qe them une, ruaj per dike tjeter.

ka te drejte Venus.Je icik patetike.behu pak me simpatike.shikoje gjermanin si kalimtar, jo si pushtues gjakatar.jo cdo gje  e keqe vjen per keq.

cfare te besh Spiritus ,mua ma ka vrare kushuririn gjermani,ketij partizani.nuk kemi pas armik te perbashket ,ndaj dhe nuk kuptohemismileysmileysmiley

shiko se ai gjerman ka qene partizan i veshur si gjerman.Ky quhet rishikim i historise dhe ja ku gjen pajtimin me te pakapshmin. smiley

Me kish zene meraku fortsmiley

Mire venusi mo burr se aq takat ka, po dhe ti me filmat e kinostudios Shqiperia e Re?

Pakapo,po te jap nje keshille,kur te vish ne Shqiperi ,mos u mburr lart e poshte qe je krenar qe je ballist ,se e merr me mend vete ti. akoma filmat e Kinostudios shohim ne.smiley

Ca te marr me mend? Nuk i kam friken kujt dhe kur te jete rasti per tu mburrur kam per tu mburrur.

Ja dhe dikush tjeter qe e ka per mburrje te jete ballist:

edhe? kush ky njehere?

Nuk besoj se eshte krenar kur perballet dpd me njerezit .Krenaria e tij eshte sa per te mbushur nje shkrim gazete.Qe te me kuptosh ,duhet thjesht te besh nje xhiro ketu.Mo lexo opinione futbollistash.

qekur na u ben te mencur futbollistat njehere,sa per t'i marr shembull inteligjence.

 

 

Ai eshte eshte futbollisti me i sukseshem shqiptar dhe nje figure publike e admiruar nga shqiptaret kudo jo vetem per aftesite e tij futbollistike por edhe per prirjet e tij te qarta kombetariste.

Tani nqftse nje tatuazh me nje mbishkrim goxha te madh nuk eshte krenari e drejtperdrejtesi, nuk e di cfare mund te quhet krenari e drejtperdrejtesi.  Be hesap qe kete fakt e di dhe publiku i gjere.  Qe te te kuptoj, xhirot i kam bere dhe kur ka rene fjala e kam permendur faktin dhe krenarine dhe s'ka guxuar te hapi kush goje.  

mire o mie,por ti nje gjete ,kurse une te gjej plot shembuj qe nuk jane balliste dhe qe jane krenar qe nuk jane balliste.Dmth te gjithe ata qe s'jane balliste.smiley

tetoves? C'me duhen mua keta? Per ata mjaft qe mos te jesh maqedonas.

Jane shqiptare si ty, dhe mbeshtetes te nje klubi shqiptar ne Maqedoni dhe emrin e tyre si grup nuk e kane zjedhur rastesisht apo si mbas parimit "mjaft te mos jesh maqedonas", por per arsye te forta nacionaliste duke ditur cfare ishte Balli Kombetar dhe ballistat.

S'kane lidhje fare me minjte e gjirizit!!! Me minjte e gjirizit kane lidhje keta: http://www.ballikombit.org/

Fotoja qe ke postuar mund te kete lidhje vetem ne endrrat e tua erotike.

E o megatroll e, ashtu eshte qe s'kane lidhje dhe e kane emeruar veten Balliste se ju pelqen Balli si pjese joshese e trupit.  Vazhdo avazin e megatrollimit ti, se ke adminet nga mbrapa qe te ngrohin krahet, kur une po te te kthej ndonje pergjigje me kercet statusi abuziv pa nje pa dy.

Po ti pergjigjet mos i kthe si harbut. Eshte normale qe kur thua shume budallalleqe - ose gjera qe ikin kunder rrymes, mendimit te shumices dmth, edhe has ne kundershti. Si e zhvillon debatin eshte puna. Per mua ja ke futur kot me ate foton, dhe besoj se edhe ti e kuptove.

Balli si emer, nuk ka asnje gje te keqe... edhe ta zgjedhesh per emertim per shkak se eshte ajo pjese e trupit, perseri nuk ka problem. Problem eshte kur ate emer e perdorin per vete nje grup njerezish qe JANE minj gjirizi dhe jashteqitje e kombit. Problem... bie fjala, se nuk eshte, thjesht nuk perputhet me realitetin; haleja nuk eshte dhome pritje miqsh.

Edhe ballistet nuk kishin ndonje gje te keqe... thjesht ne gjirin e tyre kishte me shumice perfaqesues te gjakpiresve dhe jashteqitjes se atij kombi. E sic u pa dhe vertetuar nga historia, bashkepunetore te armikut, bashkepunetore te pushtuesit.

Gjithsesi, nuk ishin shume jo... as 2000 vete nuk beheshin ne skenarin me egzagjerues. Grup jo shume terheqes per ta shoqeruar emrin tend (nese kujdesesh ta mbash me nder).

Ha ha ha ha Pergjigje si harbut he? Minj gjirizi, jashtqitje, hale etj etj.

Megatroll. cause megatron isn't scary enough

Skandal Berisha!

Te ndjell trishtim pastaj edhe fakti qe ne emer te historianeve del e flet Tare qe ne fund te fundit nuk e ka core business kete pune.

A ka mbetur akoma ndonje profesionist me integritet ne Shqiperi, qe te reagoje publikisht mbi keto ceshtje!?

Kjo eshte e drejte jo se Tare ka bere gabim, thjesht ka reaguar me ato mundesi qe ka, duke bere pse jo  nje detyre qytetare, KJO ESHTE POZITIVE. Ajo qe nuk falet eshte mungesa e reagimit nga historianet profesionist! Kjo eshte per te deshiruar. mefshtesia intelektuale! 

heronjte e vertete... muhahahahahahaaaa smileysmileysmiley

jokes aside though... askush nuk mund ta mohoje qe historia ben vetveten. Si dhe nga kush shkruhet, eshte pune tjeter. Edhe pse mund te shkruhet sakte, gjithnje do te kete dy kendveshtrime. Ai i fitimtarit dhe ai i humbesit...(i.e. humbamenos)

Deri me sot, nuk eshte regjistruar gjekundi qe humbamenot te njohin si vije zyrtare te historise (nga kendveshtrimi i tyre) gabimin apo synimin dashakeq... sidomos ne Shqiperi, kjo gje nuk egziston.

Tani, pas 45, kemi kampin fitimtar dhe kampin e te mundurve. Nuk eshte se "doli" qe komunistet paskeshin patur te drejte... dhe nuk mund t'i atribuosh gjithe kontributin e energjite e nje kombi te tere nje trilli te fatit... qe na paskesh qene nje trill i fatit qe populli yne u rreshtua me fitimtaret dhe forcat "nacionaliste" me humbesit. Fundi i fundit, Shqiperia vetem atehere ka patur shtet me te vertete sovran, te pavarur dhe dinjitoz(45-90).

Takati (qeverises) i forcave reaksionare ishte provuar dhe me pare; dhe qe ato ishin krejt te paafta e per me teper antishqiptare, u provua mire e bukur para se te fillonte lufta. Shembulli me i persosur per kete ishte regjimi i Zogut, i kthyer ne pushtet me ushtri serbe. Edhe vete kapitullimi i tij eshte tregues i qarte - u fsheh si mi gjirizi ne Greqi... miqte e veriut e sollen ne pushtet, miqte e jugut e moren ne mbrojtje kur futi bishtin nen shale.

Takati i forcave fitimtare - komunisteve, u pa dhe provua per 40 vjet rresht.

Po t'u hyjme "sikureve", me keto sikure, i takon qe Shqiperia nuk do kish egzistuar me pas lufte.

E ndoshta nje gje ta meson historia kombetare (sikur ta njohesh!!!), qe bashkepunimi me pushtuesin e huaj, GJITHNJE eshte konsideruar tradheti e larte kombetare. Eshte konsideruar e tille me bizantin, otomanet, venedikasit, italianet, gjermanet, serbet, greket, etj... Nuk ka pse te te duket e cuditshme pse bashkepunimi i minjve te gjirizit, jashteqitjes se atij kombi - ballisto-legalisteve, te dilte tradheti kombetare, madje, historia DUHEJ te te kish (t'i) mesuar qe ishin ne krahun e GABUAR. Qysh do t'u dilte mire atyre? Kujt i kish dale mire me pare bashkepunimi me pushtuesin???

Morepo Tares i lumte pena, kur i thone! Shkrimi eshte i drejte, i sakte dhe e i lexueshem. Hallin e kam pikerisht me ata qe ne kete kontekst na "shurdhojne me heshtjen", te interesuarit e drejteperdrejte te kesaj ceshtje, historianet shqiptare!

Madje kam degjuar se Sala i paska dhene nje 1 milion euro financim nja dy tre historianeve besnike qe te merren me "hulumtime", sipas udhezimeve natyrisht. Nese di gje njeri ne Peshk per kete pune, mire do te ishte te na shkruante dicka, sa x info...

 

Sale, cmendoni per thermijat Higgs? Po teoria a telomeraseve do gjej zbatim praktik? Si mund te dali Europa nga kriza? Si do behet reforma e gjuhes shqipe?

Amon o burre mos na le ne erresire.

Per krizen e ka thene ai, nuk ke qene i vemendshem, Europa duhet te kopjoje nga ne, qe rritemi me ritme mbi 6%

smiley

 

 

Permbledhja ne krye te shkrimit ka shtremberuar fjalet e Kryemisrit tone.Ne fakt ai ka fol drejt per ca gjera.Ka thene se LNCL nuk eshte lute civile sikurse mendon Butka e co por ka episode vellavrasese. Nuk ka mohuar vlerat e Q.Stafes por ka dyshuar vendosjen e emerit te tij stadiumit kombetar. Natyrisht duke pohuar keto te verteta, ka zgjeruar trasene e rehabilitimit te mjaft figurave te dyshuar per kolaboracionizem.

Spiritus, keto vetem te verteta qe nuk jane, sepse jane te dhena relative. Dhe nuk eshte HIC e moralshme, qe pamorali ka arrit deri ne kete pike poshterimi. Askush nuk ka te drejte te manipuloje ndergjegjen, atributin, me pershtatjen e momentit. Butka & co nuk i ka ndejt asnje here mire mentalitetit te sotem. Secili ka pikepamjet dhe pershtypjet e veta te momentit, por kur dikush e thote me bindje nje gje qe beson, duhet te pakten ose te heshtesh ose nese nuk te vjen mbas midese, te besh mendjehapurin.

Tani per punen e Q. Stafes. Eshte nje rrugice ne Tirane tek rruga e Kavajes, shume e dashur per mua, qe ka lidhje me kte burre zotni. Sa here kam kalu aty rastesisht si femi, kam marre gjithmone nje psheretime nga te rriturit qe me shoqeronin: ah sikur te ishte ky gjalle. Keto jane shume pak kujtime qe kam nga nje lagje tipike tiranse. Jo vetem stadium, gjimnaz, por eshte pak qe nuk ka nje bust mu ne mes te Tiranes. Ky eshte njesoj figure me mua, si studentet e dhjetorit, ashtu sic e kam perjetuar une. Analogjine se kush i mori kapitalet politike me vone, ose te them abuzoi me kapitalet politike me vone, historia i ka treguar dhe do ti vertetoje keto raste. Por eshte nje figure qe nuk duhet te abuzoje askush, pa asnjelloj indoktrinimi. Eshte i paster ne vetedije, dhe i ikur shume shpejt nga mundesia qe kishte me pas me dhene. Asht marre me marr neper goje lulen e rinise.    

Gaia, me ndje por nuk te kuptova. Qe te qartesohemi, ti cfare mendimi ke per LNCL? Ishte lufte civile? U.Butka ka shkruar libra per te argumentuar kete teze. Apo ti ke ndonje ndjeshmeri te vecante per z.Butka te cili e njoh vetem nga ekrani dhe asgje me shume per te si person.

Kurse per Qemal Stafen zonje, ah, trokite ne dere te gabuar per keto qortimet. Nuk hodha hic dyshime per te.Perkundrazi, ta dije admirimin tim per te, ta dije...

Mesazhi qe mora une ne kete ese eshte qe Auroni hedh tezen qe hajde ta diskutojme kete pune, ne baza te fakteve historike, Une kete oferte e vleresoj. Sepse per sa balte politke qe hidhet ne etapa te historise sone, duhet minimumi qe te kete fonde per historianet qe keto gjera ti shikojne e sheshojne tamam. Historia nuk i perket vetem Shqiperise, por edhe rrethanave politike te epokave, duke perfshire padiskutim edhe faktorin e jashtem, qe gjithmone ka qene faktor esencial ne historine tone, duam apo nuk duam ta pranojme.

Nje pjese te pinjolleve te Butkave i njoh personalisht. Nuk dua te te lodh koken, por kam biseduar gjate, dhe mendoj se cdokush ka te drejte te sjelle fakte qe lidhen me historine e perjetuar. Kur kam pare per here te pare pronat e tyre, kullota mahnitese, si kapitaliste, pyetja e pare qe i kam bere Uranit ishte: po pse nuk i shisni. Pergjigja: Po i kemi te trasheguara qe para nja 300 vjeteve. Ky eshte legjitimiteti i Butkajve.   Butkat jane nga ato familje qe jo vetem kane bere histori por edhe e kane perjetuar. Zeri i tyre duhet degjuar, ashtu sic duhet te degjuar zeri i te gjitheve. Une vleresoj shume ndergjegjen, pavaresisht si behen interpretimet.   

Per Qemalin nuk te qortoj. Ndoshta te kam kuptuar gabim. Je nder te paktit ketu qe te lexoj me vemendje.

Ndersa per LNCL, une nuk te jap dot nje vleresim perpos nje historik te mirefillte, te cilin nuk e kemi akoma. Kam ate vleresim qe kam marre sic e ka perjetuar familja ime, por nuk eshte e thene qe do te ishte me e verteta.

Gaia,

se pari duhet te bejme mendjen top qe ne nje shoqeri pluraliste (dhe revanshiste si kjo e jona) nuk do te kete me NJE TEKST historie te shkruar. Do te kete tekste alternative.Le te gerrmojne   sa te duan neper arkiva.Historia ka lene gjurme dhe fakte per te dyja palet.Keshtu qe, tek e fundit, ajo eshte ceshtje kendveshtrimi. Perplasi sa te duash ti fakte dhe dokumenta historianit te djathte te ideologjizuar, ai do te thote LNCL ishte lufte civile.Tregoji sa te duash te majtit ti qe po dale, ja ka ca fakte qe x dhe y kane bere gjera ne sherbim te kombit.Jo do thote ai, ata jane kolaboracioniste.Nuk mbyllet me kjo pune.

Sa per Butket, te thashe, nuk hyj ne gjera personale, nuk po flas per kontributin e tyre si DERE, po flisja per nje person me cilesine e historianit. Se vjen nga dere e madhe , se e kane perjetuar ne lekure historine dhe duhet degjuar, kjo NE SHKRIMIN E HISTORISE nuk ngre kandar.Qe duhen vleresuar e nderuar, po.

Me te mira.

Mesa di une ka bust Qemali ne Tirane.

Sa per Stadiumin ka qene e tepert se nuk ka dhene ndonje kontribut per futbollin Qemali.

Gafa e Historise Shqiptare me Berishen...!

 

Lufta nuk ishte një luftë civile

Kjo po qe eshte gafe e kaluar gafes Auron.  Shkelja e Mukjes, dhe qarkoret e Hoxhes per asgjesim te Ballit kudo qe ndeshet (direkt mbas prishjes se Mukjes) jane ca deshmi mbi shume te tjera qe e verifikojne luften civile 1939-1945.  E per kete gje nuk ka nevoje qe domosdoshmerisht te hulumtosh arkivat e dokumentat britanike te te cilat ti ankorohesh (jo dicka qe duhet te beje nje historian).

Ka. Pas vellavrasje, dhe pyetja lind pse I kishte armet balli? Perse balli ishte levizje e armatosur me karakter paraushtarak terrorist? Berisha nuk. Eshte ai qe vendos aq me teperqe eshte figure politike shume percarese. Nqs kemi nevoje te rishikojme disa gjera hajt te hedhim drite mbi te tjera fakte dhe hipoteza por jo te vendosim perseri mbi histrine me diktat.

Mbi ke te hedhesh drite? Mbi nivelin e antishqiptarise qe kishin minjte e gjirizeve? - se mos nuk i kane vleresuar aq sa kane qene?

Sa minj gjirizi jane vrare gjate luftes?

Ku eshte lufta civile aty? 

Ne nje shtet cfaredo, mund te shfarosesh (si shtet) nga faqja e dheut edhe nje qytet te tere, dhe kurre nuk do quhej lufte civile. Nuk ka lufte civile kur populli zhduk nga vetja murtajen duke zhdukur minjte e gjirizeve.

Jam i sigurte qe po ta kish thene kete deklarate Rama te gjithe komentuesit paparjashtim do ta ngrinin ne qiell per realizem dhe largpamesi.

Te djathtet ketu do te thoshin bravo iqofte se doli njeri qe po flet te verteten dhe te majtet do te gezoheshin se Rama po ben politike qe te marre vota te djathta.

E kam thene njehere qe brezi qe u rrit ne vitet 70-80,me filmat e kinostudios Shqiperia e Re me balliste te shendoshte, qe hanin pula dhe vidhnin fshataret, e ka te veshtire te kuptoje qe dhe keta pulehengers ishin shqiptare sic ishin dhe partizanet e dobet me buke misri.

Dhe kur nuk e kuptojne kete,si prisni qe te kuptojne qe Lufta u be nga shqiptaret por edhe me ndihmen e aleateve?

Ne fund te fundit Berisha nuk ka thene ndonje gje qe nuk qendron dhe nuk ka ulur LANC.
Kundeshtite e Gias& co jane thjesht se keto fjale i thote Berisha pavaresisht nese jane te verteta apo jo.

 

Kur tu tregohet shqiptareve qe E. Hoxha ishte(i perzgjedhur me kujdes) ushtar i inteligjence servisit dhe cia,qe shqiperia ishte nje koloni e fshehte e britanikeve dhe usa, nen masken e komunizmit ,te tjerat shpjegohen  vete.,,

kot nuk tha çurçilli:margaritari shkelqen me mire ne erresire

Habitem si ishin ne gjendje shqiptaret ne 40-45 te organizonin nje "lufte" kunder nazismit apo fashizmit nderkohe qe gjithe bota ishte e çorientuar komplet?e cuditshme eshte se sot ne nuk jemi ne gjendje te organizojm zgjedhje te lira palere qe te organzieojm ndonje gje me te komplikuar asqe nuk imagjinohet

akoma me e çuditshme eshte kur shikon sot shqipo qe besojn se politika eshte filantropi(amerikanet e britaniket na kan dashur shume ata na kane shpetuar ne por,,, etc etc)

Lidhi llomotit e mia

shkrepi neser tek Fahria.

Nje pyetje kam une (pak naive)

Kane ngrene ballistet pula?

Nese po, a tregon kjo qe ballistet vinin nga shtresa me te kamura?

Hanin, dhe me gjithe zhape biles (pjesa me e shijshme, kjo).

Kjo u bente keq per kolesterolin, por muhabet tjeter ai, ne ate kohe ky zbulim s'ishte bere akoma.

Nga e di kete, do thuash. Jo nga kinostudioja, jo. Kam pyetur njerez qe e kane jetuar ate kohe, dhe qe s'kane asnje fare arsyeje te me genjejne. Sidomos sot, qe po levdove Ballin shihesh me sy te mire nga hyqymeti i arnautistanit.

Pra kane ngrene pula vendi! Bio!

Emo ka qene nje tregim i Buxhelit per punen e ballistave. Dmth shkoni keto grupet e agjtacionit partizan dhe i zoti i shtepise nuk ua varte hic. Dhe njeri i thoshte shokut Propaganda po jep efekte. Tasi i grosheve kishte 5 kokrra fasule me shume se heren e fundit. smiley

Pa lidhje me Ballin, por do doja te shikoje kete, mbi rubriken "faxholi" smiley

http://youtu.be/Rdb5TWziMfo

(vape ben, por ca groshe s'do ishte keq, really)... smiley

 

Ahaha. Ke humor te holle emigrant, seriozisht je pasuri per kete blog, edhe komentet per temat me triviale i ke me kripe. 

 

Po nejse une kam nje teori tjeter per kete marredhenien pozitive qe ballistet kishin me pulat (ndoshta dhe gjelat). Komunistet kane pasur qindra menyra per ti perbaltur ballistet. Po fakti qe zgjodhen pulen si shpeze e si simbol ndoshta ka te beje me dallimin klasor qe komunisti donte te vendoste si pike ndarese e proletariatit me klasen borgjeze e cila tek pula kishte jo vetem burimin e proteines por edhe avantazhin klasor ekonomik. Per komunistet lufta e klasave qe me primare sesa tradhtia kombetare e perfolur e ballisteve. 10-4 over

Pula eshte pjese e propagandes (lexo marketingut) komunist. Asnje diskutim kjo. Dhe do ishte nje habi nqse nuk do ta benin. Jo se ishin komuniste. Se ishin ne pushtet. Zgjodhen pulen si nje simbol te perkryer qe edhe i bente hames, edhe i "zhburreronte", pasi burri ha mish helli.

Por kjo nuk do te thote ndonje gje te madhe - komunistet po perqeshnin dhe ekzagjeronin nje gje qe ekzistonte; ndaj edhe ajo propagande zinte, sepse kish nje thelb te vertete.

Shiko, namin si thjesht pulangrenes ia nxorren komunistet ketyre. Po ballistet hanin dhe qengjin dhe sqapin. Po komunisteve nuk u leverdiste ti propagandonin keto fakte dhe u nxorren namin e pulave. Strikt ne mosngrenien e mishit te pules kane qene vetem Legalistet nga qe zogu i pules ishte i nje familje me Zogun e tyre, pra mund te konsiderohej si kanibalizem. Ato ushqeheshin kryesisht me mish gjedhi.

 

Booo Emo. Me nje menje paskemi qene. smiley

Po komunistet pse zgjodhen kallamoqin dhe trahanane? Po me bakllavane c'kishin?

Eh, ka qene tipa te dritheruar ata te komunizmes. Kurse sa per bakllavane, mos harro qe bakllavaja ishte bejlero-turkoshake, kurse liderri i tyre ishte nga ato qe i fuste pantallonat ne corape per mode allafrenga. Ishte i edukuar ne Paris duke lexuar Figarone e duke perkthyer De(s)kartin ai birooo. Ai vuri edhe trendin qe udheheqja duhet te jete me ndikime franceze. Berisha me shkolle ne France, Edi na u kthye nga Franca... Ja dhe me te diturit dhe antikomunistet ketu ne bllog, nga Franca i kemi. Pse nga prisje ti qe ti kishim? Nga Marika? (Amerika dmth)

Ideja e pulangrenesit linte shijen e hajdutit ordiner (hajdut pulash ishte sharje, hajduti me dinjtet vidhte dashin e kopese), qylaxhiut, njeriut ordiner dhe tipit "rrofsh me nder e me shendet o Zoti Maliq". 

Nuk ka te beje klasa. Ballisti i zakonshem dihej qe ishte fshatar i varfer, ashtu sic kishte dhe partizane bij bejleresh, madje nga oxhaqe me emer.

Dhe sigurisht qe nje hajdut pulash nuk mund te jete trim (trimi vjedh dashin, ose ha kallamoq me nder).

 

...po mos ja cpoj plencin po...

Ah, thashe dhe une c'u be qe s'kishte degjeneruar akoma tema te parimi baze i agjitpropit komunist ndaj Ballit: ngrenia ilegalisht e pulave te dynjase.

E po ja qe s'vonoi, bashke me tjerrjen e leshit e traplleqet e rradhes.

Po pse mor burre i dheut je kaq i TRASHE. Do doja qe PPU te kishte nje filter tip sigurie truri ndaj komenteve te tilla. Njesoj sic e kam ke PC kur hap nje faqe, me pop up nje mesazh: Je e sigurt qe do hysh ne kete faqe, ka elemente sigurie qe ju si klient nuk do ti pranonit, per shkak te privacy qe keni zgjedhur. Dhe une hyj hardallshe, sepse e kam nda trurin se pasi te iki prej ketu, gjithe PC qe kemi do behen trash per shkak te nivelit te sigurise te ulet, sado privacy kemi vene.

Ca ka propaganda ketu me zhaben dhe trahanane qe po ironizohet. Shko pak nga Sokrati se ta meson Hurbi thelbin e ironise!!!!

Po ik moj vajze e mbare tregoja trashesine ndonje tjetri.   Meso njehere te komunikosh normalisht me njerzit qe mund te shkruajne dicka qe s'te pelqen ty.  Nuk eshte dita e pare ketu ne peshk per mua qe te mos kuptoj se me ca qellimi e nga cfare qendrimi thuhen gjerat nga filan apo fistek person.

Po pse mos ta tregoj une ty trashesine ty. Ti vetem tek njerezit nuk futesh dot, I TRASHE perfundimisht qe nuk kupton as qellimin e as qendrimin. Filan dhe fistek personave t'ju vish anesh, se as tek tavolina e lokalit ngjitur nuk do kishe shanc. Po ca ti bejme admin qe eshte shume zemergjere me abuzues si ty, edhe per ato komente liri fjale qe ke. 

Tipa si ty skacavidhen si KURVA ketu, te tipit te shekullit 19 kur shkonin ke banka dhe paraqisnin plan biznesi fitimfrures me kurverite, vetem qe te kishte fitim. Po mbaj pak identitet mor burre i dheut, per aq gjak sa ka derdh familja jote per ty.

Pse mos te them une ty qe ti je debile pamase qe ofendon pa teklif? Admini eshte zemergjere me mua he? Dmth me ty qe ofendon mua edhe pse une s'te ofendova as ty as ndokend tjeter personalisht nuk jane zemergjere?

Oj gomare femer a je ne vete ti apo jo?! Mbaje ti veten oj trape e pashembullt qe s'kontrollon dot diarrene qe te del nga goja.  Pale me permend the familjen mua!

Ti e ke ofendimin ne ADN, qe nuk e kupton akoma, prandaj fara jote nuk duhet te ekzistoje fare. TURP.

Shko moj plehre e ndyre! Idiote pa klas e pa takt!

aaa, paska mesuar shqip me se fundi ky cherri...

Nuk i thuhet nje femre debile pakap.smiley Aq me shume qe e ke bashkebiseduese ne peshk.

Po ca te them o Brad. Po kete edhe diellin e mbulojne me MUT dhe shkelin mbi gjakun e tyre. Po nuk ka me mostra te tilla. Hajde te thush se jane te shplare truri dhe po e pranoj qe i silurojne, po keto nuk kane respekt as per gjakun e tyre. MOSTRA.

smileysmiley ........... po qesh sa pa ardhe admini e t'i fshije te gjitha.

Jam me Bradin, megjithate ne cdo sherr nuk ka pale pa faj. Me shume njerzillek o njerez se jeta eshte e shkurter... smiley

Oj grua 40-50 vjecare une s'po shkel kund mbi gjakun tim.  Keto jane idiotlleqet qe shpik ti.  Mostrin shikoje ne pasqyre se ishte ti qe me ofendove mua pa teklif a pa provokim, me permende dhe familjen dhe pastaj me the qe te te shuhet dhe fara.  Mostra jane ata qe e mallkojne tjetrin me shuarje fare.

Pakapo , per mu te ka fy rende, s'durohet

Po re si urdheron ti me edukaten tende PD-iste.  Shko lexo ca shkruan "femra" bashkebiseduese kunder meje ne menyre te paprovokuar fare.

Edukata ime nuk eshte PD - iste,nejse ska rendesi kjo,rendesi ka qe duhet te jesh me xhentil,kur e shikon qe situata po shkon ne drejtimimin e gabuar duhet te reagosh ne menyre te kulturuar.

Pra une ti jap buke tjetrit edhe pse tjetri ma fut me gur kokes? E perse? Se eshte femer? Jo mo vlla! Pergjigja ime fillestare ndaj saj ishte mese xhentile.  Durimi ka kufi, sidomos kur tjetri te ofendon ne seri.

epo gei qe respekton femrat nuk ka...

O vllai i zotrules, me ngele mbrapa si kone.  Shko luaj me vllain e madh.

ku di gjo un pse gjendesh ti ktu gjithmon....te ka lene mbas dore mama dhia

Po nqftse une gjendem gjithmone ketu, ty qe komenton komentet e mia ca te ka ndodhur?

S'ka pune femre fare ketu. Eshte pune inteligjence kjo. Eshte me mire te ta thote dikush direkt qe nuk je i holle, pavaresisht gjinise. Ti shkel mbi gjakun tend kur nuk kupton ironine. Ishte shume e thjeshte. Ti kujton se te drejtat e tua mbrohen ne nje blog. JO. Ketu secili vjen per qejf te vet dhe shpreh mendimet e veta. Ti je i trashe sa nuk kupton se kur duhet ti perdoresh fisheket. Ti do qe patjeter kryetari jot qe ju pa perdhunu moralisht te kete te drejte. E shumta qe mund te kapesh ti eshte emigracioni me elamdyrylah qe ben ketu. KAQ. Lexoje veten mire se ku rri dhe se cfare shpreh. Asnje nuk e e hedh gjakun poshte. Vetem nje si puna jote.

Opo kur u be nje cop anonimeje interneti te me tregoj mua trashesise e trurit, kjo eshte e c'eshte.  Nje cop anonimeje qe me thote mua qe shkelkam gjakun se nuk kuptokam ironine.  Kryetari im? Je "out" fare oj gruaja e mbaruar anonime e internetit e as e ke idene se kush jam une e per ca qendroj une.  Merr nje pasyqyre e clirohu me fyerje e sharje sa ta kete qejfi.

Po pse ti cfare je????? Mos je gje ketu me emer dhe mbiemer. Anonimati yt eshte pa shtylle fare. Pasqyren une  e kam perdite perpara, dhe jam shume e lumtur qe kam shpetuar nje here e pergjithmone me mortjen qe mbillni tipa si ti.

Anonim jam dhe une po une s'te erdha te te thoja te te ofendoja ty duke te thene e trashe, moster, tu shoft fara e as te permenda familjen.  Ketu qendron ndryshimi midis nesh. 

Brado ca nuk i tha :i tha ITRASHE , INJORANT (ne sensin qe injoron).etj.Vetem CAR ngeli pa i thone

Po, i trashe sepse injoron gjakun e vet. Dhe kjo eshte turp. Injorant nuk i them dot sepse eshte silure e indotrinuar.

lol

 

Jam seriozisht indinjuar me kete gje. Eshte vertet per turp. Ju respektoj te gjtheve ketu, kur shprehen qendrime te qarta sipas kendveshtrimit, prejardhjes, brumosjes se gjithesecilit. POR, te vrasesh kunatin ne mes te dites sic ben kryetari, dhe te mohosh gjakun sic ben ky, kur ishte thjesht nje ironi blogu shume e holle, eshte t'ja japesh vetes BAM. Korrelacioni statistikor eshte problem social, sinqerisht me kete shplarje truri. Dune te bejne detyren qe paguhen, ha boj hallall, po nuk kane piken e sensit. Pulat dhe gjelat dhe djeta vegjetariane ne shekullin e sotem, dhe ky vazhdo ti bjeri daulles

Oj ti je ne atmosfere fare moj e mjere.  Per c'kryetar dhe c'kunat e ke fjalen? Per c'mohim gjaku e ke fjalen?  C'lidhje ka kjo me ca po thuhet e diskutohet ne kete teme?  Je e sigurte qe nuk ke rrekellyer ca gota para se te vije te postoje?

injoron gjakun e vet thote... ai plasi sa here qe permenden plehrat e atij kombi... jo ballistet heronj, e jo zogu hero, e jo legalistet heronj... s'la plehre e felliqesire pa levduar... 

shancet jane qe ai do kete patur ndonje nga ata mustaqeminjtegjirizor ne fis, dhe kaq.

nuk behen kenge per halene e te mos quhesh Uran Butka.

Auron kur e thote Komandanti ti duhet te degjosh,ose mos degjo c'rendesi ka,e kane zgjedh mbi nje milion Shqiptare kurse ty nuk te zgjodhi asnje zone si Vora pershembull,nejse ti je cun i mire te lejohet ti biesh ne sy Kryetarit qe te te fusi prape ne Listen Zgjedhore te 2013 - es por kjo i dashur nuk te ndihmon,e di sa ka shkuar cmimi per te hyre ne listen zgjedhore ? Ti e di shume mire por ja qe po ta them une qe duhet te besh gati 200 mije Euro se keto " gafat e kryeministrit" nuk i interesojne shume Kryetarit smiley

ke thy rekord me gjatesine e ketij komenti smiley zakonisht komenton me nji deri ne nje fjali haha 

Kam rrespekt per Ronin smiley

akoma debat mbi idiotizmat e ketij? 

Pula ka nje  karakteristike interesante si shpend : ha glasat e veta, ndaj dhe e pelqenin shume ballistet si Shpetim Roqi.

P.S. Femra qenit eshte buca . smiley

As per p.s.

N'Poradec dhe fshatra rrotull i thone "kucka"! smiley

Ne fillim ishin Jugosllavet...pastaj ruset...me vone kinezet...pastaj ishte Partia...erdhen Amerikanet...tani mbritem te Britaniket...morrat ne trup,urine,ngricen e flaken shtepi e katandi e hengren "vellavrasesit",gjithmon ata..duke filluar nga Hasan Prishtina qe permendet ketu e deri tek Uçk......po mire...te degjojme pak..ç'kemi?ça keni ba? mire??..qe thua ti..britaniket..e ky stadiumi...

 

 

 

Te kundershtoje Berishen, profesor doktor, politikan 20 vjecar dhe ata qe e njohin thone qe ka njohuri te medha per historine, ish-begsi Tare, pa nje profesion stabel dhe shkollim formal, eshte per te vene kujen.  Aq me keq kur deformon fjalet e Berishes e medemek ben kundershtarin.  

Berisha me ato qe ka thene dje, ka bere nje hap drejt nje dakordesie dhe paqtimi mbi ato qe shoqeria aktualisht mund ti kete si vlera.  Mos kujtoni qe Berisha, si lider i te djathtes e ka pasur te lehte te thote ato gjera, kur dihet qe ka segmente e shtresa ne te djathte qe as nuk mund ti mendojne ato gjera qe u thane dje.

Shkurtimisht Berisha tha keto (pastaj te dale Tare a kush te doje ne ja mbajte dhe ti kundershtoje):

- Ne 100 vjetorin e pavaresise shqiptaret duhet te njihen me te vertetat  e shtremberuara te historise se tyre.  

- Respekt e vleresim per rezistencen shqiptare gjate L2B qe ishte vendimtare per fatet e Shqiperise duke e rreshtuar ne koalicionin antifashist.

- Rezistencen shqiptare ne L2B (vereni me kujdes, rezistencen jo levizjen komuniste qe ishte me e hershme se rezistenca) e organizuan dhe financuan britaniket.

- Balancim ne nderimin per heronjte, deshmoret etj.  

- Rezistenca gjate L2B nuk ishte lufte civile, megjithese kishte shume aspekte te saj, duke qene prezente dhe e ashper vellavrasja, por perplasje te tilla ka pasur edhe ne rezistencen e vendeve te tjera.

Eksploratori Tare eshte i denje ne fakt per nivelin e peshkut dhe eshte aspirant per te pasur si lidere Nexhmije Hoxhen. 

 

Te kundershtoje Berishen, profesor doktor, politikan 20 vjecar dhe ata qe e njohin thone qe ka njohuri te medha per historine, ish-begsi Tare, pa nje profesion stabel dhe shkollim formal, eshte per te vene kujen.  Aq me keq kur deformon fjalet e Berishes e medemek ben kundershtarin

smiley

smiley

 

Mos qesh, shume mire e ka! 

Eshte per te vene kujen! 

......

po,Berisha eshte i gjithanshem,kot e shajme ne atehere.Ku do gjejme doktor a historian tjeter me njohuri me te medha historike ..

smiley

Poliedrik eshte llafi qe po kerkon ti zonjushe! 

Not to be confused with "poliagjent"! 

Gegnisht i thone "i mbrrime"- me i llaf, kryu, mbrriti, nuk ka ku t'shkoje ma larg! Ose ma nalt! 

 

 

si diamanti me prerje brilanti

 

euridit doja me thane une,por nese i pershtatet me shume kjo me poli,dakort jamsmiley

anila basha te ben te qeshesh pa folur fare, vetem duke e pare.  Por, shiqoni si eshte puna, te flase dy fjale bie fjala Pellumb Xhufi, Kristo Frasheri, Arben Puto, megjithese njerez thellesisht te indoktrinuar edhe mund te debatohet pasi kredencialet akademike te tyre jane vite drite larg Tares, po Auron Tare?  Jeni ne metro ju? 

Mato serisht paske ndryshuar pseudonim

Te kundershtoje Berishen, profesor doktor, politikan 20 vjecar dhe ata qe e njohin thone qe ka njohuri te medha per historine, ish-begsi Tare, pa nje profesion stabel dhe shkollim formal, eshte per te vene kujen.  Aq me keq kur deformon fjalet e Berishes e medemek ben kundershtarin. 

smiley

He, keshtu me te do Partia! Ne pararoje!..harrove te shkruaje "Te na rroje sa malet"

Berishen e kemi si ato thikat zvicerjane qe hyn ne pune per gjithcka...Thike me prese,kacavidha,krruajtese dhembesh,USB,Procesor Pentjum5..Hapese konservash...vecse puna eshte se eshte mesuar te hape konserva te skaduara dhe te qelbta qe ju kane prishur trute dhe juve 5000km larg

Brado, 

S'paskeni lone ambasade pa i hap nga nje zyre politike brenda.

Pyetje nga salla: A ishte Balli organizate kolaboracioniste apo jo?

Thank you! 

ja fet e fet nje pergjigje:  nje pjese e Ballit bashkepunoi me pushtuesin, nje pjese jo.  Edhe ata qe bashkepunuan, megjithese nuk i justifikoj, e bene se komunistet i vune ne gryke te pushkes dhe perpara jetes nuk mendon shume, apo jo?  Do gjesh strehim aty ku te mundesh.  

jo, jo, te lutem lexoje me kujdes pyetjen.

Jo balliste te vecante, Balli si organizate thashe. 

ishte mo,por per kauze,a kupton ti?smiley

Jo nuk ka qene ballistet tradhtare. Ata kane konsumuar vetem produkte e pula vendi. Komunistet po qe fillun me pula hungereze. 

Ndihem shume i ofenduar, Auroni iu ka kthyer pergjigje pak a shume te gjitheve, e mua s'ma ka vershellyer fort. Verejtje miqesore i bera, fundja. I thashe mos u shpernda shume, s'mund ta dish edhe historine e kenetes se maliqit, edhe historine e zallit te kirit. Ulu, rri ne nje vend, behu ekspert i zones I operative, dhe mbyllua gojen te gjitheve. Ose behu ekspert i kunderspiunazhit, pal melyshit dhe sami amenit, shkruaj libra, dil ne TV, shkruaj prape, dil prape, derisa kur te kete nje pervjetor spiunazhi, te therrasin Auron Taren.

Keshtu bejne ne France : specialist i pavaresise se USA, ose specialist i kolonializmit francez, ose specialist i midhjes se Atlantikut.

_______

Gaia, te lexova ne ca gjera, u zhgenjeva shume. Te dija bashkebiseduese te holle, por disa fjale jane te shijes me te keqe, e te fundit te fundit te moralit dhe etikes. Do te ta them arsyen, nese je merak :

Ti thuash dikujt qe ka vuajtur nen komunizem me vrasje e burgime : t'u shofte fara qe s'ta shuan, sinqerisht eshte cinizmi me i ulet qe mund te kem lexuar ketu. Per te tjerat, debate politike, eshte krejt tjeter gje, por kjo fjale, sikur ta mendosh qofte dhe nje sekonde, jam i sigurte qe do te te beje te skuqesh.  

Ndihem shume i ofenduar

smileysmileysmileysmileysmiley

Absolutisht nuk me skuqet faqja. Une nuk mund te mallkoj dot njeri biologjikisht, por moralisht pse jo. Qe une te arrij te shaj dike, eshte vetem kur kalon caku me i mundshem qe mban kapaciteti i trurit. As mos e merr per mundim te gjykosh se cfare mendoj une virtualisht dhe cfare besoj. Keto lloj identitetesh, aspi te pakapshme (nese e shqiperon dot aspi), ne anonimat nuk duhet te ekzistojne fare, sepse vetem e qelbin eterin. Shiko pak se per cfare shkruan dhe mburret nje njeri pa identitet ne te kaluaren. Hajde pastaj "bashkebisedojme".

Berisha tha dje : Zogu ka vrare nje nga vellezerit Kryeziu.

Ballistet ishin dhe jane nje leter higjenike e perdurur nga Fashistet..me pas nga Nazistet...Tashme pas kaq dekadash  po perpiqen ti hedhin ca parfum asaj letres dhe te na e paraqesin per "liber historik"

puuuuuuuuuuu

sa sherrxhi!

smiley

Qysh i tha ai ke filmi Kur Zbardhi nje dite?

"mbaje o shofer se me shpetoi" smiley

Shume kercenues .... smiley

Opa u hodh dhe shashka e dyte mbas pulengrenies, "kolaboracionizmi".

Me fal se po nderhyj mes zjarrit te kryqezuar, po kshu ne pergjithesi: a ka patur kolaboracioniste ne vendet e pushtuara? 

Fin, pyetja me e drejte do te ishte... A ka patur kolaboracioniste ketu ne Shqiperi...? Nese pergjigja eshte PO. amund te na tregoni ndonjerin ..???

Pyetjen ja drejtoj kryesisht atyre punonjesve te morgut qe merren me kufoma, apo me zhvarrime....

Mire, por po perpiqem te marr vesh deri ku i mberrin negacionizmi Pakapit.

S'ka asnje lloj negacionizmi te ajo qe them une.

Nderhy sa te duash por mos prit ti pergjigjem pyetjeve "loaded" kur i thone amerikanet.

Pse te mos pres? Kohe ke, perderisa e ke marre shtruar me polemika.

A e kupton ca eshte nje pyetje e mbushur?

Me konsidero injorante, se s'me mbetet hatri.

Eshte nje pyetje e cila permban supozime kontroversiale apo te pajustifikuara.  Eshte falsitet logjik dhe zakonisht perdoret si mjet retorik.

Po procedo me shkalle o njeri po te them. Kur te vijme tek nyjet, bejme nga nje marreveshje.

Ah prit, se mbase duhej ta nisja nga pyetja: A eshte pushtimi nje ngjarje pozitive apo negative ne historine e popujve? Ose: A eshte nazifashizmi nje faqe e trupshme e historise se njerezimit?

Per ti rene shkurt po pushtimet zakonisht jane ngjarje negative (edhe pse kjo pyetje kerkon pergjigje te gjate).  Nazizmi dhe fashizmi jane dy gjera te ndryshme se pari dhe s'ben ti bashkosh ashtu pa teklif.  Po nazimi dhe fashizmi ne teresine e tyre zakonisht konsiderohen negativisht.  Tani ku do te dalesh me keto pyetje?

Po, edhe pse qenka logjike falace te pyesesh nese keta kane patur ose jo bashkepunetore (meqe termi kolaboracionist qenkesh ideologjik)? Dhe pse s'u dashkan nderuar ata qe iu kundervune nje ngjarjeje negative ne rrjedhen historike te nje populli?

Kshu ne pergjithesi pastaj, dhe lidhur me temen, Berisha eshte nje ngjarje negative ne historine shqiptare. Jo e para natyrisht, por e tille sa te relativizoje ardhjen ne pushtet te Enver Hoxhes. Dhe kjo eshte megjithemend tragjike. 

E para punes duhet percaktuar cfare eshte pushtim e cfare nuk eshte pushtim.  Pastaj mund te percaktojme kush jane bashkepuntoret.

Berisha eshte ngjarje tragjike ne historine shqiptare, por ai eshte nje pasoje e ardhjes ne pushtet te Enver Hoxhes keshtu s'mundet kurre ta relativizojne negativizmin e ardhjes ne pushtet e personit qe e beri te mundur ne menyre te drejteperdrejte e te terthorte ardhjen e Berishes ne pushtet.

Natyrisht, natyrisht smiley.

Me logjiken e nje ngjarjeje qe shtyn nje tjeter, edhe Hoxha ishte pasoje e Ahmet Zogut dhe e periudhes se pushtimit. Por ne kete menyre u heqim individeve cdo pergjegjesi.

Jo jo s'iu heq njeri pergjegjesi jo.  Berisha eshte e do mbetet fatkeqesi kombetare me te gjitha pergjegjsite qe i takojne.

Analogjia eshte e pavfletshme. Ja dhe arsye pse:

Berisha lindi, u rrit, u shkollua si mbas politikave per arsimin e larte (kriteri baze perberja klasore dhe ai politik) te regjimit te Hoxhes, u be anetar ne partine e Hoxhes, u be sekretar po ne kete parti, ju dha e drejta per studim jasht nga ky regjim, u be mjek byroje i partise se Hoxhe, e u be mik familjar i familjes se Hoxhes.  Pra me pak fjale, Berisha ka qene shume afer regjimit te Hoxhes dhe vete Hoxhes.  Jetoi plot 46 vjet te jetes se tij nen kete regjim.  Eshte prodhim par ekslence i njeriut te ri te ketij regjimi, dhe ata persona qe zotohen te mbrojne trashegimine e PPSH-se, Hoxhes dhe regjimit duhet te mbajne kalaqafe me gjithe peshen e tij edhe Berishen.

Hoxha nga ana tjeter, shpenzoi maksimumi 8 vjet nden regjimin e Zogut.

Ka patur

Fino, dosjet jane te hapura, paveresisht shplarjes se trurit. Pune eshte kush i lexon keto dosje. Kane te pakten qe ne 2007-en qe CIA-s dhe NSA e ka deklasifikuar materialin teper sekret per kete periudhe te historise. Ata qe kane mend dhe duan te lexojne per kete pjese te historise, jane shume te nderuar te shkojne tek University of Maryland, qe ka nje faqe te posacme per materialet e deklasifikuara. Te shikojne dhe te mesojne. Sidomos ata me flamur amerikan. Une i kam lexu per vete. Dhe me indinjon fakti qe te tjeret, si familje te kampit te persekutuar nuk e bejne kete gje. Atehere do ta kuptonin se ku eshte historia.

 

 

Gaia, une s'besoj se ka nje vullnet per te verteten, aq me pak per te verteten historike. Ne e kemi shume te zhvilluar, me duket mua, mekanizmit psikologjik te represionit, qe eshte nje mekanizem mbrojtes ne fakt.

Plus qe ky muhabet eshte nervangrites per mua pasi pashe ate dokumentarin ne krye te faqes.

Gaia, do te ishte me interes te na perktheje disa nga ato materialet qe ke lexuar, per t'u informuar edhe neve lexuesit e tjere, mbi ate ç'ka ndodhur dhe se si e interpretojne te huajt historine, apo si e kane shkruar ata historine.  Neve lexuesve na bie pastaj vetem ti ballafaqojme te nxjerrim konkluzionet dhe Pse-te, si dhe pse kane ndodhur keshtu. 

oj te patur 

nga balli dhe legaliteti

Po , kane qene Antikomuniste.

Po, kane qene ANTI komuniste me bindje. Sepse antikomunizmi eshte fenomen me tjeter lente ne vitet 50, kur e kane pare veten si antikomuniste. Eshte shume e thelle kjo pune, dhe nuk duhet pare historia e Shqiperise e pandare nga interesat e kampeve. Ajo c'kam mesuar une eshte se interesat kombetare nuk mund t'i ndash dot me nje vije ideologjike. Dhe ketu eshte kur duhet vendosur nje filter shume i pranueshem perpara se te analizohet historia specifike e Shqiperise se kufijve aktuale. Tezen mund ta cosh me tej, cfare ndodhi me Hungarine gjate luftes???? Kush ishin interesat qe u ruajten? Kombetare, klanore, etj.

Prandaj ne menyre simbolike them i trashe, sepse personifikimi i trasheshise dhe hyrjes ne hak te historise per interesa vetiake eshte i turpshem.

...duam emra, vetem emra, e jo keshtu ne pergjithesi.... sepse ....ka patur .......eshte shume e thate.....

Kolabo ? Po natyrisht qe po ! Ne çdo vend europian te pushtuar. Ama "smart suma" juaj tregohet aty kur te hyni e te ftilloni si e ku e qysh e pse. Por per kete, perveç mendereve qe duhet t'i keni sa magjia e bukes, duhet dhe ta keni "smart". Gje qe ne fakt, nuk e keni.

Po nejse. Kjo s'eshte dhe aq ne doren tuaj. Aq tru, aq bereqet. Po mire, po libra lexoni ju ? Libra mbi kolabot franceze, ukrainas, çifute (po, po, çifute !), etj, etj, lexoni ju ? As keto jo ? Po atehere, çfare doni ? Te hidhni parulla, kete doni ? Te hidhni batuta filmash ?

Jua kam thene ne krye te heres, lexoni "madalenen" e Proustit, ajo i shpjegon gjerat.

Pashe zotin, kush nga ju do ta marre nismen ketu dhe te na tregoje se ne ç'kushte e shihte filmin "shtigje lufte" ? T'ju ndihmoj çike, ja une : gjithmone te dielen ne dreke, e kisha vdekje se me duhet te lija lojen me top. Po ju ?

Ja keto gjera thoni me mire, zbrazini mallet, permallimet tuaja, qani ne supin e njeri-tjetrit, ngrijeni ballin lart perballe furtunave te historise dhe jini krenar per çfare keni jetuar ! Nuk vijne me ato çaste !

Hurbi, ky term "kolaboracionist" eshte termi qe misheron termat e agjit-propit komunist per masat e gjera "shtigje lufte" shikuese.  Ky term ka magjepsur, trullosur e idoktrinuar me breza te tere qytetaresh te Republikes Popullore Socialiste te Shqiperise. Se helbete albanezet e shkrete shkrihen komplet para gjerave te huaja, ne kete rast term i imperialisto-fashisteve italiane ( e kishte menduar ndonjehere kete gje regjimi thua?).  Fjala ne shqip egziston per bukuri: bashkepuntor.   Por kuqot ishin goxha te zgjuar edhe e dinin mire qe bashkepuntor s'mbart te njejten peshe magjepse e emocionale sa kolaboracionist, dhe bashkepuntor eshte term pa ngarkese paraprake (kolaboracionist= kolaboracionist i italianeve) dhe shume lehte mund te perdorej ndaj tyre si prsh. bashkepuntore te sllaveve, armiqeve tane egzistenciale.

Berisha dhe gati te gjithe ata qe kane komentuar ne ket teme ^ ^ ^ ^ ^

Pyetja tjeter nga salla... tani seriozisht:

Po mire, kur keta njiheshin boterisht si kolaboracioniste, ahere pse i muarr Amerika, Gerqia, dhe Italia e u dha te tereve strehim politik? 

Pse nuk i konsideroi "bashkepuntore te Boshtit"? 

Politika e madhe, dakort, po mua nuk me bind. Sepse ne 45-en ne akoma nuk ishte marre vesh me ke do venim!

Dime dicka me shume per kete ne ne Peshk apo duhet te presim fjalimin tjeter, kismet?

Ej, observim i pergjithshem: Sa kara jane robt ee!! smiley

Po mire, kur keta njiheshin boterisht si kolaboracioniste, ahere pse i muarr Amerika, Gerqia, dhe Italia e u dha te tereve strehim politik? 

Pse nuk i konsideroi "bashkepuntore te Boshtit"? 

Ja me ne fund nje pyetje me vend... nga salla. I vendos pak gjerat ne perspektive.

Amerika i dha cekun e bardhe dhe via libera Verner fon Braunit mer jahu... e njeh kete ti?

Te rreshtoj une disa emra nga ata me tope ne hierarkine e NASA-s, dhe administrates amerikane qe e deklarojne hapur qe ky NAZISTI ka sabotuar programin hapsinor amerikan deri ne diten qe ka vdekur... (sot jane te tjere ata qe e "sabotojne"...)

C'lidhje ka ajo llogjika qe po perfshin ti o Merluco?

Amerika ushtarakisht ne Shqiperi nuk perfshihej dot. Shqiperia qe ne Jalte ishte vendosur qe te perfshihej ne sferen e influences se bllokut lindor. E vetmja percapje qe mund te bente ishte te nxiste shqiptaret kunder njeri tjetrit... Kjo do kalonte si pune e brendshme e Shqiperise... Sic u pa, e provuan shume here, u ngeci sharra ne gozhde, e i rruajte pallen Enverit, partise dhe shtetit shqiptar. E ne, ne cdo maj, benim parakalime me karrikaturat e surreterve angloameriqenosovjetike... smiley (pervecse i kapnim te gjithe lepujt qe dergonin kendej kufirit... smiley)

S'ka lidhje fare.

U nenshkrua paqa ,mbaroi ai muhabet,madje u afroi dhe ndihma Amerika evropianeve te rrenuar nga lufta "Plani Marshall "me kushtin e vetem qe mos te instalonin komunzmin.

 

jo, jo!

Nji dashnor serioz i historise s'mund t'ja hudhi bythes kaq kollaj me " u nenshkru paqja, mbaroi ai muhabet"!

N'45-sen nuk u dinte qe Shqipnia do u bonte vend komunist. 

Cfare thua mo? 

Qe kur u prish marreveshja e Mukjes dhe u zhvillua Kongresi i Permetit ,i cili hodhi bazat e diktaures ,u duk ashiqare ai muhabet.

Nejse,kur Amerika i dha doren Gjermanise dhe Italise qe ishin kryesoret,pse mos disa kolaboracionisteve te shkrete qe u genjyen nga keta.

A e kupton qe s'ka lidhje fare?

Venus, kur Amerika e Evropa e mbyllen te muhabet me t'u vendosur paqja ne '45, sic edhe po thua, i c'ke qe nuk don t'i mbyllesh keto muhabete edhe ne shek. XXI?

Merluc,cfare muhabeti s'po mbyll une ,se s'po te marr vesh?Une thjesht citoj variantin e historise qe eshte ne fuqi dhe sot e pas 20 viteve demokraci.Kur ta ndryshoj historiani Berisha historine ,do flas ndryshe dhe une.

Pastaj ,ato qe permenda me lart une,s'besoj se kane vend per ndryshim .Cfare mund t'u ndryshosh atyre? Do nxjerresh ndonje teori qe hedh poshte ndihmen qe dha Amerika vendeve fashiste dhe Evropes ne pergjithesi? Edhe neve na e ofruan ndihmen,por ne s'pranuam se nuk donim te vendosnim regjim demokratik.Pranuam vetem disa ndihma te UNRRA-s,por dhe keto deri ne 46,kur u acarruan dhe me shume marrdheniet me Angline pas incidentit te Korfuzit dhe pas dergimit nga ana e Amerikes dhe Anglise te grupeve diversante ,per tu perpjekur te rrezonin regjimin komunist ketu.

tani nese ke dy fije njohuri te sakta historike ,me korrigjo te lutem,ku jam gabim une .

Pyetje per frankofonet e nderuar te blogut. Shume figura te ndritura te ballit jane shkolluar ne france. Simboli i shtetit freng eshte gjeli. Ka ndonje lidhje ketu me ushqimin e tyre te preferuar ne shqiperi?

Per te mos harruar pyetjen tjeter: keta qe bashkepunuan me jugosllavet e ruset gjate dhe pas luftes, ca quhen? Kolaboracioniste? Apo jo, se kete term e kane zene keta te krahut te italianeve e gjermaneve. Atehere si ia vini emrin ketyre te rusit?

Jo s'ka se si! Jo ne Shqipni t'pakten! N'Kosove mbase!

As trupa ruse, as xhugosllave s'kishte ne Shqipni! 

Tashi, t'mos lujme me fjale, them une!

Mrroklla tungjatjeta! Qenke me humor te mire sot. Nese te keqkuptova (per humorin) me fal.

Jo, jo, i kisha seriozisht une komentet, qe aty ku thashe "seriozisht"! 

Mu m'intereson historia n'pergjithsi, dhe e jona pak me shume. 

Kam pyetje, kam dyshime. 

Prandaj dhe perzihem ne keto muhabete, me kujdes, per t'hudh drite n'trute e mia!

Debati ( pa rrugace) eshte gjithmone i mireprit!

'tjeta dhe ty! smiley

Merluc qekur tjetri e ndan Kosoven nga Shqiperia, argumenti i tij hidhet ne ere.  Kosova eshte Shqiperi.

Dobet Merluc, se prisja nga ty kete pyetje. Te hedhesh ne ere kontekstin historik, te sfumosh cdo dallim midis te MIRES dhe te KEQES, Fashizmit dhe popujve te kercenuar, do te thote te hedhesh ne ere logjiken. 

pse komunizmi nuk ishte e keqe?  Historia duhet rishikuar, pa mendesine enveriste ndryshe ne kemi te gjithe te drejten te shtrojme pyetjet:  a ishte celule e lidhjes komuniste te jugosllavise pksh-ja, rrjedhimisht edhe tradhetare?  a ishte rezistenca ne l2b  nje lufte per te vendosur komunizmin ne Shqiperi dhe jo rezistence popullore kunder pushtuesit dhe keshtu te hedhim poshte gjithe rezistencen?  a ishte rezistenca lufte civile dhe meqe ka pasur vellavrasje athere te hedhim poshte gjithe rezistencen?

Ndreqeni shenjestren, duke hequr dore nga damkosja e gjithe ballit si kolaboracionist ndryshe komunistet dalin me kepuce te kuqe.

Ore ju grasatoni pushket se ju mbeten te ndryshkura ne L2B, pastaj hajde flasim per shinjestren. Keto arsyetimet dylekshe post factum dhe aposteriori jane mjerane.Ngulu ne vitet 39-44 dhe aty me trego pak nga do ja mbash zotrote, kur perballe ke fashizmin pushtues dhe nga krahu tjeter FRONTIN NCL. Mos dilni nga konteksti historik se lat nam.Revanshizmi ju erreson logjiken. Pastaj per diktaturen, totalitarizmin merrni topin dhe i bini bam.Por kujdes, diktaturen, bej dallim jo komunizmin se komunizmi nuk u duk ne keto ane.

qashtu gjeto basho antikomunisti.

Rrofsh qe e kthjellon kaq qarte.

ajo qe ke shkarraavitur eshte gaba per klarinete.  e fundit fare per komunizmin, po ate e marr seriozisht, ti je nga trushpelaret qe thone se i keq ishte Enveri jo komunizmi.  E po mesoje edhe ti se komunizem ka pasur ne Shqiperi dhe te forte bile, kush thote te kunderten nuk njeh doktrinen marksiste dhe leniniste.

Jo spiritus, nuk jam dakord me kete sfide qe ke bere ketu. Edhe une edhe ti mund te imagjinojme se ishim ne vitet 39-44 dhe mund te themi do beheshim me Frontin.
Pasi afermendsh se nuk do beheshe njeri me nazistet, une jo te pakten. Mirepo pastaj do te na duhet te imagjinojme edhe se mund te na ngarkonte Partia me egzekutim shqiptaresh te pafajshem neper qoshe rrugesh, pushkatime pa nje pa dy, pa asnje prove a gjyq, asgje. E pra, keto kane ndodhur dhe me shumice madje duke ardhe e duke perfunduar lufta. Sidomos ne muajt e fundit te '44. Atehere pra, ti me cilen ane do ishe, pasi une per vete do zhdukesha nje ore e me pare sa me larg komunisteve! Si thua ti atehere?

Te sqarova me lart Merluc. gabimet, qendrimet sektare ndaj nacionalisteve, likuidimi kundershtareve te Enverit, ekzekutimet pa gjyq etj. jane elemente te diskutueshem.Por nuk mund te cbejne kauzen antifashiste keto fakte. Ne radhet e nacionalisteve ka patur patriote por keto elemente nuk e ndryshojne dot rreshtimin e Ballit Kombetar perkrah pushtuesve me mosveprimet dhe veprimet e tyre.

Spiritus: ata qe bashkepunuan me fashiste e naziste jane te pambrojtshem dhe, mesa kuptoj, nuk po perpiqet t'i mbroje njeri. Megjithate kur ti thua se krimet qe kane bere komunistet kunder shqiptareve te tjere gjate luftes (jo atentatet kunder pushtuesit e beteja te tjera, por kunder shqiptareve), kur thua pra se jane, po te citoj, "te diskutueshme", si valle nuk u jep gjithshtu hakun atyre nga Balli a te tjereve qe nuk kane qene me komunistet e qe mund te kene po aq gjera "te diskutueshme"? E pra historia kerkon standard te paanshem, nelloj per te tere. Nga kjo u nisa kur bera ate pyetjen e pare lart, e cila te zhgenjeu ty dhe provokoi kaq reagime. Ne fund te lutem te rishikosh peshoren historike qe ti vete perdor. A eshte e paanshme?

bingo.   jo po keta ende e njohin historine me mato gruden.

Po, mer po. Ju lexoni wikipedia se e keni tamam flitrin. Kaq ju nevojitet. Shkoni ke burimi tamam, apo eshte frike se mbytesh me pak uje?

Shiko burimet e artikullit.  Libri kryesor eshte Owen Pearson.  Se kush eshte Owen Pearson gjeje vete.

Thellohu me shume para se te kapi per kapistre ai qe te leshuar ketu. Une nuk merrem me interpretime, merrem me FAKTE. Shko dhe konsultohu i cik me ate qe te ka siluru ketu, o i paidentitet. TURP, TURP, se po levizin ne varr ata qe te kane dhene kete liri abuzimi ty.

Mire mire se s'ja vlen me te merrem me ty se lajthitjes e shthurjes  tende i paskan dale ne mbrotje edhe ca te tjere. Owen Pearson fakte sjell e jo interpretime, por ja qe s'e te le arroganca e tepert ta njohesh.

Po more po, po cfare ke sjelle ti nga owen pearson? Te kishe lexuar owen pearson ti, nuk vazhdoje te mendoje per Enverin si kelysh jugosllavesh... Qe ca ka bere ai, copy/paste nga revista/gazeta/dokumenta zyrtare... Ne librin e tij "shqiperia si diktature dhe demokraci", te pakten ceshtjen e Kosoves do ta kishe kuptuar si e ku qendronte. Me qarte se e ka shpjeguar Owen-i... me skena dhe "mbrapaskena" me te thena e thashetheme... Nuk do kishe thene ketu (e asgjekundi tjeter) qe Enveri paska shitur Kosoven. Ti nuk e ke lexuar. Flet kot.

Une e solla artikullin ku citohet Owen Pearson per arsye te caktuar.  Nuk eshte e thene qe une te bie dakort me cdo gje qe thot Pearson.  Per mua Enveri gjithmone ka per te mbetur kelysh jugosllavi dhe shites i Kosoves.

Mos cito pra njerez qe nuk i ke lexuar. Mos cito as libra qe nuk i ke lexuar... Mundesisht, mos fol as per gjera qe nuk i di... jo fare, po te pakten mbaj nje vesh te hapur se mos coc meson.

Ti nuk beson kete, nuk beson ate, nuk beson asgje qe thote ndryshe nga c'ke lexuar ne forumet e kombit katalik revanshisto-antishqiptar... apo c'mund te te kene mesuar te afermit. E them kete se ne shkolle nuk mesohen gjithe keto "pasaktesi" ne pataksi, sa dhe si thua ti.

Nga sa thua ti, Shqiperia o duhet ta shkruaje historine si te te doje qejfi ty, ose do te mbetet me histori te rreme. Ky eshte turpi qe ben ti.

Nuk citova ate por artikullin ku ai citohet.  Ate e permenda meqe u dyshua legjetimiteti i artikullit.

Historia po rishkruhet sic ka ndodhur, dhe dogmatiket e historise se regjimit le te hidhen perpjete.

Po mire mo... se dhe serbet ende mendjen tek 1389 e kane. Edhe sikur ta beni ju antishqiptaret Shqiperine me histori turpi per 600 vjet, HISTORIA NUK KA PER TE NDRYSHUAR. Do vazhdoje gjithe bota ta dije qe ballisto-legalisto-zogistet kane qene fronti antishqiptar i mustaqeminjgjirizesh-ve. Nuk ka per t'u harruar asnjehere qe ka patur shqiptare qe kane bashkepunuar me fashizmin dhe nazizmin... e keta kane qene heronjte e tu.

Kur te rehabilitohet nazizmi dhe holokausti nga historia dhe te konsiderohet si periudha me e lavdishme/turpshme(qe u luftua nga bota), atehere do jeni duke perjetuar nje periudhe te arte edhe ju.

Ok futi nje tas dhalle tani.

Bujrum ... do icik?

Tani i sqarove te gjitha...Wikipedia... smiley

Mo se ben ti ndijeza me dhembet jasht nuk do te thote se infoja s'vlen.

Sa mendjengushte qe jeni.Lexoni cik Histori,se s'ju gjen gje.kete beteje qe po na e sjell ti si zbulim te madh e ka dhe historia e klases 9.smiley

Ka patur disa bashkepunime ne vitet 42-43  midis frontit dhe nacionalisteve ,ku midis tyre dhe kjo beteje (Gjormsit).

Hehehe, spiritus. Ma vure noten direkt, he? Cfare eshte kjo "dobet", note pakaluese?

Shiko se nuk dua te vrenjtemi kot. Bisede per historine eshte, ndonese lehtesisht mund te marre per nga debati pa respekt e etike, sic edhe ka marre.

Problemi qe kam jane ata qe e shohin bardhe e zi. Ballistet e keqinj gjate LB2, komunistet te mire. Edhe i bie te mbaroje muhabeti ne kete pike. Madje edhe ti me duket se ne keto filtra po i shikon. Nuk jam dakord. Eshte bardhe e zi, per mendimin tim. Jeta reale dhe vete historia jane gjithmone shume me komplekse sesa keto gjykime kategorike qe japim ne sot, nga studiot tona me ajer te kondicionuar dhe me wireless.

 

Jo jo,nuk te vura note, thjesht pyetja jote eshte pa sens historik.E verteta eshte konkrete dhe historike. Ka ca momente historike kur e baradha quhet e bardhe, e zeza e zeze.Fashizmi si ideologji dhe pushtim ishte gjeja me e zeze.Po flasim ne kontekstin e viteve 39-44. Ketu nuk ka balet dhe dredhje sume edhe ...edhe  kur vjen fjala per kampet kundershtare, aleancat. Pastaj per problemet komplekse dhe komponente te LANCL, sigurisht ka gjera te diskutueshme. 

Diskutimi per komunizmin eshte tjeter kapitull.Por jepi Cezarit ate qe i takon gjate LNCL. Sillogjizmat po pse komunistet bashkepunuan me jugosllavet-armiqte tane shekullore, seedhe ata jane kolaboracioniste dhe tradhetore, he he, kesaj i thone hidhi uje veres hanxhi.Jo po perse nuk e rrasen ne burg Cercillin dhe Ruzveltin sepse bashkepunuan me Stalinin.Teherani dhe Jalta a te thone gjesendi?

Aaa, edhe ne kete pike e solle muhabetin sa po flet per "dredhje s..."? Lere fare spiritus se nuk je me ne argument, por tek klubi i lagjes. Shiko komentin qe te bera me larte, dhe me thuaj njecik per ato pushkatimet qe te thashe. Jane historike keto spiritus, pavaresisht se nuk t'i kane mesuar ne shkolle.

Une ne shkolle i kam mesuar ndryshe Merluc.Nuk di ti a i ke mesuar asokohe apo lexon Vikin tani.Por keto 20 vjet kam mesuar ti lexoj gjerat ndryshe, te ballafaqoj faktet, te shikoj burime te ndryshme.Por fashizmi mbetet fashizem, pushtuesi pushtues, antifashistet mbeten antifashiste, edhe pse ne cizmet e tyre ka pika gjaku te shokev ete armeve apo edhe kundershtareve qe histori i vuri ne anen tjeter te barrikades. Eshte e rrepte HISTORIA Merluc, nuk korruptohet.

Po shtoj edhe une nje pyetje tjeter: Omer Nishani dhe shume te tjere qe ishin antare te Partise Fashiste Shqiptare dhe per rrjedhoje bashkepuntore te pushtuesve italiane, dhe me vone u bene antare te PKSH-se themeluar e drejtuar nga sllavet dhe si rrjedhoje u bene bashkepuntore te pushtueseve sllave (po po pushtues te trojeve lindore, veri lindore e veriperendimore shqiptare qe ishin nen kontrollin e shtetit te pavarur shqiptar nga shtatori 1943 ne nentor 1944), ca i bie te jene? Dyfish bashkepuntore?

ne fakt nuk jane pa gje zerat qe thone se Edi Rama eshte i ndare me dysh nese duhet te qendroje pro orientimit perendimor apo te aktivizoje propaganden e vjeter kunder perendimit dhe qe perfaqesohen nga shume njerez ne apo afer PSse dhe me i zeshmi, duke qene se eshte edhe me i pademshmi, eshte Auron Tare.  Ky i fundit nuk e ka per here te pare qe sulmon perendimin.  Ka folur edhe here te tjera per gjoja spiunet e britanikeve, per incidentin e korfuzit, per hilene medemek te britanikeve dhe amerikaneve dhe per te shtuar arsenalin, eshte paraqitur edhe si dumbabist medemek me ca qendrime per kohen e p. osmane ne Shqiperi.  Socialiste me orientim europian beni kujdes se ky megjithese nuk ka ndonje pergatitje keshtu, nuk flet ne tym.

ha ha ha  me fal or ti i katunit po une jam qytetar amerikon. do me heqin pashaporten tani me kete sulm qe po i bokam perendimit.

Pashe zotin, kush nga ju do ta marre nismen ketu dhe te na tregoje se ne ç'kushte e shihte filmin "shtigje lufte" ? T'ju ndihmoj çike, ja une : gjithmone te dielen ne dreke, e kisha vdekje se me duhet te lija lojen me top. Po ju ?

e par e punes, un nuk besoj qe ti ke luajtur me top.

e dyta, jo per ty, se te japesh vargje te cilesdo vlere qofshin per ty, eshte si te zbrazesh koburen ne hi, por per hir te muhabetit, ja nje perjetim, i marre nga "Radio Marelli", ne librin "Zgjimi i ushtarit nga vdekja fushore":

Kush ua mësoi dallëndysheve
ndërtimin dhe përzierjen
e baltës me barin e thatë të fushës?
kuman! kuman!
filloi “heroizmi”
muzikë “Skënderbeu”
ndryshe krisnin revolet
nga pushkët -

me hile dhe me të burgosur
tashmë
kaushët.

Atentatet kërkonin guxim qytetar
pritat tjetër oshëtimë
me zë prej shkëmbi e gra me ëmbër
Shaniko, Pashako
përsos mitralozin - tingulli
sharrs
sharronte gjuhët
mitralozi vibronte
si frezë dentisti
si frazë e fundit
dëshmori

citati
gdhendur mbi gur
kusar progonati -

në gjethe ahu amanetin
shkruar me gërmat më kryesore
të alfabetit
në mënyrë lidhore
si duaj fshati
me kallza, kallzo
pra shokët
thello gjermanishten
unë di vetëm një fjalë gjermanisht:
Nein!
Juaji, Albert Einstein
(dhe ali abdihoxha)
padija nuk është argument
lexuar rastësisht te libri i Engelsit
me lëkurë kapaku e titull varaku
me një Spinoza, Spinoza, patjetër spiun ky
pra atentat
planin gati
përsose dhe më krismën e nagantit

tingullimin
n’emër të popullit
pçshshsh pçshshsh… ahhh! (krisma dhe pastaj Ndrek Luca)
sot ka hit-parade
tha Dani
vëllai më i madh i njërit
dhe brutal ktheu radion
Sër Danieli…

†††

…heroi ynë s’ishte vrarë ende
në llambat Marelli
ku skuqte në faj korrenti
në vend të parë sërisht
alansorrenti
numero çìnkue
çfarë thotë, çfarë thotë?
thotë ti… dhe gjashtë…
e bukur melodia
(derr konge)
ajt•pra•lujm•prap•ku•e•lam…
brerje krimbore, heroi i ditës
na vdiq në veshë
një frekuencë
dy milimetra përtej “hi-paresë”
shtyrë nga valë të mesme
detesh të shkurtër
malesh të gjatë
vetmor, fillikat
pa vëmendjen tonë
prej kësolli dhe vjeshte
Bekim Fehmiu u lidh me litarë
po ne pse jo
për Alan Sorrentin?
me baltë t’i bllokonim veshët
“baltëëë… nga kjo tòk e lashtëëë”
(e zgjatur agoni e heshtjes pas fjalës “baltë”)
qerpiçët qortonin tradhtinë e parë
klasore
infla(ma)cionin fillestar
në bursën e heronjve.
 

Po ku kane pare fried callamari aman????? Vinte peshku fresket ne shpi, plus callamari. Mbaj mend tim ate, kur dilin ne rruge kalamajt me buke me sheqer dhe vaj. Mos hani salcice perjashta, se na marrin per borgjeze. Punonte i shkreti ti shihte kalamjt te shendetshem. Dhe sot kalami i vet perballet me kete lloj injorance.

smiley e hoqa para se me pa komentin tat... se e mendova keqkuptimin. kallamari i sjell ata kalamajte e zbathur (mua psh) ketej matane detit smiley

cheers, Gaia!

hej miq te peshkut. me avash ju lutem.  bejme debat pr qejf jo per te ofenduar dynjane edhe pse disa prej jush jane injorante me I te madhe per fushen qe po debatojme.

kishte nje sygjerim shume te mire ketu me lart. dokumentacioni i CIA per periudhen epas luftes eshte i deklasifikuar. shkoni e lexojeni. shkoni dhe shikoni emrat e bashkepunetoreve te gjermaneve. po keshtu arkivat britanike.

a ka pasur patriote ne forcat nacionaliste? patjeter. a shikonin ata politiken gjermane si shpetimtare per shqiperine e madhe? patjeter. problemi eshte qe gjermania humbi luften dhe bashke me te edhe kauza nacionaliste ra. fituesit ishin aleatet. tani kjo pune keshtu eshte  historia mori fund. e shkruajten fitimtaret.

a munden historianet tane te hulumtojne nje per nje figurat tona historike dhe te japin detaje per ta? patjeter po pse nuk e bejne?

dikush me shante mua ketu ne blog pse flas une dhe pse shkruaj. po kush ja mbajti doren historianeve?  gazetat aty i kane le te shkruajne. problemi eshte qe nuk shkruajne dot se nuk ka hapur asnje leter dhe nuk dine cte flasin. une o zoterinj peshkqj nuk jam historian. por kam vite qe kam pasion dhe i kam bredhur arkivat me leket e mija. nuk i kam rene njeriut ne qafe i kam paguar vete te gjitha. kam ne shtepi mbi 10 mije dokumenta te asaj periudhe. shkruaj se kam deshire. njeri nuk  ma mban dot penen. ne se ka njeri te me kundershtoje me fakte ju mirepres. me ironi dhe me sharje nuk me ofendoni dot. po ju mirepres te me sillni dokumentacion qe te me hidhni poshte ato qe une shkruaj. qe jugosllavet sollen zogun ne pushtet, sollen enverin po nuk e kontrolluan dot se ju doli per duarsh. qe sollen kete tjetrin dhe e mbajne per kapistre te lidhur nuk ka dyshim. 

me hidhni poshte argumentat e mia dhe ju mirepres edhe pse fshiheni pas anonimatit mos u beni karagjoze me ofendime dhe ironi se duken qe keni formim te shkolles se nates.

 

Auron te qenit nacionalist eshte siperorja e patriotit.  Nqftse je nacionalist i vertete, padyshim qe je patriot.  

Shqiperia e madhe? Ky Auron eshte term qe perdorin serbet e greket ndaj synimeve natyrale te shqiptareve per tu bashkuar ne nje shtet ne trojet e tyre etnike.  Kete synim kishin dhe nacionalistet (Balli, Levizja e Dyte e Prizerenit, nacionalistet ne qeverite  e shtetit shqiptar e pas 14 shtatorit 1943 e nacionaliste te tjere ne grupime te tjera politike e ushtarake apo nacionaliste te pavarur) gjate luftes se dyte botrore.  Gjermania kalimtare e njohu pavaresine dhe teresine terriotoriale te shtetit te bashkuar shqiptar, ne kembim per kalim te sigurte.   Po Gjermania humbi, por kauza jone, pra e shqiptareve sigurisht qe nuk ra, sepse ende sot e kesaj dite po mundohemi te krijojme ate shtet qe egzistonte gjate periudhes 1943-1944.  Pra kauza jone eshte gjithmone e vleftshme deri sa jemi te ndare e plote nga trojet tona jane nden pushtim sllav e grek.  Aleatet fituan, por shqiptaret dolen te humbur.  2/3 e truallit dhe kombit ngeli nden pushtim sllav e grek, e 1/3 ngeli nen pushtim e agjentures se sllave, PKSH-se me Enverin ne krye.

po i dashur po ne se shqiptaret do kishin ndjekur nacionalistet shqiperia do te ndahej perfundimisht nga aleatet. ruset do ja kishin dhene me qejf veriun jugosllavise ndersa anglia e kishte premtuar jugun tek greqia. ne se ka nje fitore te madhe ne lufte ishte ruajtja e territorit te shtetit shqiptar duke u rreshtuar me aleatet

Anglia nuk hynte tek aleatet?

Auron i dashur ke thene vete ne artikullin tend qe britaniket ja u kishin premtuar jugun grekeve qe para 1943-shit.  Dhe sic kam thene shume me siper, te mos harrojne qe jane po te njejtet britanike qe ishin nje nga palet qe e ndan Shqiperine si byrek me molle.  S'shof asnje fitore (jo me te madhe) ne ate lufte, perpos nje humbje masive te gjitheanshme per shqiptaret.  Historia nuk behet me supozime i dashur.  Rezultatet e "rreshtimit" me aleateve i dime tashme.  Mos te harrojme pastaj, qe vete aleatet ishin te ndare pa mbaruar mire lufta (Sovietiket i kishin hyre Rumanise, Polonise, vendeve balltike dhe Finlandes si pushtues para 1941-shit dhe kishin pakt miqesie me Gjermanine) dhe se te njejtet "aleate" moren e sterviten ata qe komunistet shqiptare i quajten "kolaboracioniste" e "tradhetare" e "armiq te popullit" pikerisht per te rrezuar regjimin e "aleateve" te tyre.

,,,,duke u rreshtuar me aleatet

po çne aletate tane te dashur tentuan disa here (pas 1945)te rrezonin regjimin  fitimtar?po pse historia rreket duke tentuar te provoj nese pati apojo luft civile gjate luftes 39-45?

komunizmi pergjat 45 vjeteve  vrau e interrnoi mijra shqiptare te pafajshem ne periudhe paqe.kampe interrnimi kunder popullit te vet ,(nderkoh qe aleatet fitimtare po ndershkonin nazitet  per kampet e interrnimit aushviz & co).  a nuk eshte kjo nje lufte civile te cilen historianet tane na e servirin si lufte klasash???

@problemi eshte qe gjermania humbi luften dhe bashke me te edhe kauza nacionaliste ra.

Auron, historian e.Ah te kishte halla ko@e!! 

po ty kush te tha  qe jam historian?  si qytetar i lire mund te shprehem?  apo duhet te mar leje tek doktori?

Shyqyr qe ne Skrapar nuk ka pas asnje ballist se eshte cliru qe me 1942, dmth perpara se Balli te bashkepunonte me dushmanin.

Ama sec tregohej qe kur hudhte inglizi ndihma keta nuk i conin te gjitha tek kumanda.

Qe atehere propaganda filloi te thosh qe inglizi na furnizon me kepuce te se njejtes kembe, dmth dy te majta. smiley

harrove Abas Ermenjin, Xhelal Starvecken smiley

 

"e par e punes, un nuk besoj qe ti ke luajtur me top"

 

Haha e forta dites. Hudhje tuc per 3 sek. 

 

 problemi eshte qe gjermania humbi luften dhe bashke me te edhe kauza nacionaliste ra. fituesit ishin aleatet. tani kjo pune keshtu eshte  historia mori fund. e shkruajten fitimtaret.

 

 

Jo problemi eshte qe Gjermania pushtoi Shqipnine, dhe ca rob u bone me gjermonin kundra robve t'tjere qe nuk e dojshin gjermonin. 

Ka ndryshim t'modh kjo "qasje" me "qasjen" tate! 

Nejse vari lesht, ti qe thu "shkoni dhe lexoni (arkivat e deklasifikume t'CIA-s) " s'je per t'u vone fort' menn! 

ma shpjego pak kete ndryshimin se nuk e kap dot une

Duke menu qe pytja jote nuk o' ironike po t'a shpjegoj.

Qasja jote hap deren per argumentin qe nqs Gjermania do kishte fitu luften, at'here ato qe bashkpunune me gjermont do dilshin moralisht t'lame dhe me t'drejten. 

Kurse ato qe luftune gjermont do dilshin t'kqij dhe me t'keqen. 

Ky o' argument i korruptume! Moralisht i korruptume. 

Ah ! po ti Auron s'qenke historian, pse s'thua ? Se na copetove fare. Mblidhi tani keta te grupit "lemeria" (une iu them nganjehere "lukunia", por me preken qerratenjte, i kemi te ndjeshem shume), dhe qetesoji pak.

Auron, megjithese s'jom amerikon, kam frike se jam me i mençur se ty, dhe po te me degjosh mua, nuk shkruan me neper gazeta, sidomos per histori. Shkruaj per udhezimet e Rames neper plenume, shkruaj diçka per ne profesionin tend, dhe me kaq je i nderuar. Histori gazetash, me prefshin ne qafe po nuk eshte thjesht per interes financiar. Jo se po ben diçka qe s'e ka bere kush, por s'mund t'i kesh te dyja : edhe parate, edhe ndershmerine profesionale.

Dhe me kthe nje pergjigje te lutem, se me nxore zbuluar fare ne sy te shokeve, zotrrulci s'mbahet me, eshte shume gangster ai, nder te vetmit qe ma kupton humorin.

_____

Per emigron ketu pastaj, vari qillon, une i them na shkruaj pershtypjet, ky na dergon poezira. Kaq poet i madh te jete ky, valle ?

s'ka pershtypje me te madhe se dicka qe do te dale si poezi, po ti aq e ke dollapin. c'te bej une ty... e thame, je precipitat, je i pakthyeshem... etj...

Problemi eshte i vjeter.Eshte baza e ndarjes qe u be ne vitin 1942.Ata qe gabuan ishin shtresa e tregtareve tiranas dhe bejleret te cilet nentere historine tone kane vepruar kunder interesave kombetare.Natyrisht qe mes tyre ka patur edhe perjastime.Ndersa B.Kombetar si formacion inkrijuar perkunder Frontit A.N.Clirimtar, e pozicipnoi vehten nenkrahun e gabuar te luftes.
Perpjekja e njeriut te marrosur per ten interpretuar momente huistorie behen me qellimin e keq.Sepse duke mos qene i fushes ben kopetentin,semedemek i di te gjitha.
Balli , pinjollet e sotem te tij me kot gfuren se medemek mund te ndryshojne historine.Nuk jane te largeta ato dite.Bshkepunuan me okupatornin dhe ajo njolle nuk mund tu hiqet kurre.Elementet e tradhetise kombetare dihen per cilindo popull. Mund tu servir nje dokument teper origjinal e domethenes, i pa botuar gjer kete moment, ku nje fshatari im funksionar i larte i administrates okupatore ne Gjirokaster i kerkon komandes gjermane te arrestoje disa luftetare lirie, qytetare te Gjirokastres, prej te cileve dy mbeten gjalle edhe sa po flas.Ky ishte qarkori iballit.... Eshte me mire ti leme ato ngjarje se sa te mundohen te kthejne rroten pas...se thote ky capacul qe u habiteka me imazhin e Qemal Stafes...!

I pakapshem, nuk di a i lexon ndonjehere me gjak te ftohte ato qe shkrun, por po qe se ke nje fije dinjitet prej burri (megjithese thua qe je i ri, e per me teper, per cudi, mburresh me kete), per kete te sotmen duhet te te vinte turp. Po ti nuk kerkon as falje, as gje!  smiley

Nuk ka te beje fare argumenti e? Fare. Komunist, ballist, dreqi me te bir. Ka te beje zotnilliku i mungum! Une do kisha kerku falje. Per kete qe ke thene ne 6 Korrik 2012 - 22:13.

Emigrant para se te me japesh keshilla mbi sjelljen time e mbi kerkim falje apo jo, merr mundimin dhe lexoje te gjithe rrjedhen e komenteve qe cojne deri te ai koment dhe pastaj formuloje ate qe do te me thuash.  Nqftse e ben kete, athere mund te flasim bashke per zotnillekun, dinjitetin dhe komentin tim.

Jo jo, dinjitetn mbroje, por ka caqe qe s'duhen kalu. Ka nje kod te pashkruar ne komunikim. te pakten ne shqiperine para 91-shit. Mbase ka ndryshuar, nuk e di. Flas per ate lloj kodi. Ka ca pika qe nuk shkelen. Sikur balte te behet dinjiteti.

Nejse. Nuk ke pse degjon c'te them, jo.

Ketu u be mos me ardh me xhanem.

Dite te mire.

Emo, se u bo kjo pune si komet e dhise. Nuk ja vle fare te merresh me ca toca kukllash ketu. Me vjen keq per Gaien qe u ngaterru ne muhabet me ciliminj se e njof kush eshte. Mjaft me te thone qe ne jeten reale, qe atij robit te shkoje e ta takoje do i duhen shtate pale vertetime e cv dhe prap edhe mas ketyre do ja kene fut nja tre here gishtin ne bythe deri sa te kete arrit ti japi doren.

Me nje llaf eshte nje dore ketu qe nuk i vlen fare as ti lexosh, as tu kthesh pergjigje. Se edhe ne jeten reale, ajo sere robsh nuk do te trokiste asnjehere ne dere, e as kishte per te tu ul ndonjehere ne tavoline. Pershendet anash me nje llaf dhe ec drejt! Shyqyr qe edhe robt me te cilet ia vlen te shkembesh ndonje muhabet, ketu nuk mungojne.

Ti qe shan robt nga nena interneteve s'ke goje te flase as per cilimij.  Ti je nje nivel me poshte cilimijve.

More po ky do kalonte shtate gardhe sigurie me me thene shiko se te njof nga PPU une ty, po sikur te donte te me takonte me emer te vertete. Plus do kalonte ca ore ke zyrat e ish-Nishanit sikur te beja vetem nje shenje qe ky nuk eshte nga te tanetsmiley Ose ca vende te tjera para zyrave te Vodafonit sa del nga Tirana, qe i dime vetem ne kapitalistet.  Po nuk e ndej veten te ngaterruar me keta te trashe. Keta jane te PAFTYRE dhe PADINJITET. Sado ne anonim, ne e dime te pakten kush jemi, dhe vijme ketu me fol SHQIP, shqiptarce. Njerez pa bosht nuk i perkasin as edhe anonimatit. Une gjakun e njerezve te mi, ata qe jane - e me te thjeshte nuk i ben dot Zoti, nuk e e shkel dot kurre as ne nje blog e as per keta te pargumentuar. Ka ardh koha me i thene mjaft ketyre liri-perdhuesve te fjales, qe as nuk do ta kishin kete shanc sot, po mos e kishte hapur rrugen brezi i im.

Tani ti ke mendjen tende Gaia por eshte mire ta mbyllesh kete muhabet se as ty as pakapin nuk ju nxjerr gjekundi.

kush je ti more zoteri a zonje, na e thuaj emrin se une te pakten nuk te njoh?  Helbete si ta marrim vesh emrin coc gjejme edhe ndonje gje se ka njerez te mire qe na ndihmojne si pushtet ne.

P.S. po te dush emrin tim ta tregoj menjehere.  Ti kujton se frikeson njeri mor bythpambuk?  Nuk i jemi trembur falangave te krimit ne 97 jo do te trembemi tani me rruspijet e Edi Rames. 

Ore nga "falangat e krimit" dhite ne breke ju e u shperndate sa ne Siri e sa ne Iran, po leji pordhet. Shkute e vrate edhe shokun tuj edhe i bishit deres se kyeministrise me arkivol qe te trembnit popullin, po  pastaj kur e pate qe kishte Cecua bicak i kthyet tanket e vjedhur ne baze. Ato histori tregoji kalamajve te lagjes, jo brezit tone qe ishim ne shesh. He bucko!

Sa per gjonat qe si njeh pastaj, mos u shtri shume. Se mbase deri aty e ke tagrin.

ore une te them qe s'kemi pyetur per falangat e krimit ne 97 ti me tregon Sirine mua.  Me ke pase ne Shqiperi ne 97, ne kohe te socialisteve e deri para pak kohesh.  Nuk jam ti une qe marr arratine sa here nderrohen qeverite.

Azem Hajdarin mos e permend se e di mire ti sa ju vlen lekura.  Falangat e krimit me uniforme policie vrane nje lider te PD dhe kur ju versul populli i revoltuar shkuat ferrave ne Maqedoni, leshut institucionet, braktiset zyrat deri kur nderhyri faktori nderkombetar qe denonte cdo lloj dhune.  

Tregma ti emrin e Gaia dhe une premtoj ketu se e them emrin tim direkt.

Azem Hajdarin mos e permend se e di mire ti sa ju vlen lekura.  Falangat e krimit me uniforme policie vrane nje lider te PD dhe kur ju versul populli i revoltuar shkuat ferrave ne Maqedoni, leshut institucionet, braktiset zyrat deri kur nderhyri faktori nderkombetar qe denonte cdo lloj dhune.

smiley Rrofsh. Ja ku u sqarove kush je, pa qene nevoja per emer. Naten e mire.

Po nuk keni pyt atehere, po menderisht i bie qe po pyesni tani. Speciat e berishizuara te shekullit te 21 jane ata qe jua marrin kepucet nga kembet dhe vijne deri ne Tirane pa kepuce. Kjo nuk eshte ceshtjeme ofendu. Une respektoj indoktrinimin, por jo ata qe vijne me ora rolex dhe flasin per demokraci, kur nderkohe ju dihet para se te vijne ne takim, te cilin e kerkojne me shume ngazellim, se per cfare do flasin dhe ku i kane pronat, dhe cfare pislliqesh bejne. Kjo eshte per te dy krahet e politikes, por me mut e ka bo Sala, qe mbrohet ketu, duke hedh balte mbi nje te ri si Stafa. Kaq. Shkurt, sakte dhe bukur. Te zgjidhi i here problemet me ku i coi armet qe vrasin jete njerezish, pastaj te hapi kapitujt e historise.

Emrin tim nuk ka nevoje ta dish fare sepse anonimatin ja kam kerku me kohe vetes, por faktet dhe emrat e ketyre qe po te flas, me pak mund, i gjen aty ne Shqiperi. Eshte fatekeqesi qe njerezit jane shplare nga trure ne kete fare feje.

.....

Zoteri e lexove sulmin paraprak te saj mbi mua, komplet te paprovokuar? E lexove qe une ne fillim i thashe ta mbaje gojen? I lexove ofendimet e tipit i trashe, moster, gjakshkeles, tu shofte fara? E lexon ofendimi ne vazhdim te saj ketu me poshte? Si mendon i kaloi caqet ajo apo jo? 

Ai komenti ne fakt nuk ishte ofendues, se ofendimet ja thashe me siper.  Permendja e moshes ishte me teper per ti kujtuar qe duhet te sillet e te permbahet si mbas moshes qe ka e jo te ofendoje pa teklif e rendshem vetem pse anonimiteti virtual ja lejon.

Dite te mire dhe ty.

Fjalen zotnillik keta tipa nuk e njohin fare. Plus brezin qe jua dha lirine te hedhin SHURREN perpjete. Po keto do ishin akoma squp, po mos qante ime me dhe e jotja me lot, se ca po na beni keshtu kur shkonim ke Studenti. Keto niperat nuk kane piken e respektit per ata qe jua bene endrren realitet gjysherve te tyre. Po me ke flet, me te TRASHE.

gaia

me falni qe nderhyj,per cilen (brez)liri e keni fjalen?per ate 90?besoj per te e keni perperderisa perdorni termin "studenti",?

Po Altin, per ata idealistet e 90, jo per ata qe sot jane ne pushtet. Ne, idealistet, morrem rruget se nuk e duruam dot ate marrje fryme aty, sado qe u perpoqem shume dhe arritem shume per aq kohe sa kemi qene pjese e ndryshimit. Une keshtu e shikoj veten, edhe pas shume vitesh. Kur kthehem jo shpesh ne Tirane, ata te vetequajturit te pushtetshem, prape na shohin si inferior, sepse ne refuzuam ti perkasim asaj kaste. Mos shiko ca sheh ne televizor apo degjon. Identiteti i lirise nuk ka te beje as me famen, as me materien, edhe kjo relative me termat e Shqiperise. Por ama, marr fryme lirisht, eshte e papaguar kjo gje. Ata qe marrin fryme me pompa, i ke akoma aty ose neper blogje. 

Flm per pyetjen.

Edhe nji t'funit per kolaboracionizmin shqiptar. 

Ne duhet t'jemi t'lumtur qe pas "Shqipnise se Madhe" te Italise, nuk i nisen gjithe shqiptaret e Jugosllavise per ne Shqipni! 
 

Ky do kishte qene peshqeshi me i madh qe do i kishte bo "e djatha nacionaliste historike" popllit shqiptar.

Ajo  e perzonmja e comve do ishte "chum change", no pun intended.

Qe te djathtet e sotshem nuk e shikojne shtegun tragjik ku paraardhesit e tyre ideologjike e futen Shqipnine, flet shume keq per popullin tone, nga ana e t'pamit kthjellet. Ose turbullt. Te dyja bojne!

 

 

Jo ore, kuqalashet thote u rane ne qafe turisteve gjermane. nejse, te ulim tastierat se rroten  e historise se ndryshojme dot.naten tutti.

...ne dhjetor 1943 shefi i misionit anglez ne Shqiperi gjenerali Dejvis u bertiti ne surrat disa burrave nga ata qe atehere e mendonin punen e fashizmit sic i mendon ende sot z. Llesh Kola se pas luftes do te kalonin qe te gjithe ne gjyq ushtarak si kolaboracioniste. Dhe ne fakt ne Angli ne France Poloni Shqiperi apo Rusi u denuan rende kolaboracionistet qe kishin preferuar te hanin makaronat e fashisteve italiane apo derrin e nazisteve gjermane.

Historian Pellumb Xhufi

Duhet te jemi te lumtur qe edhe serbet nuk ben spastrim etnik masiv gjate apo mbas luftes se dyte, edhe pse memorandumi i Cubrilovicit ishte shkruar me 1938-ten, edhe pse nga 1918 deri me 1941-shit serbet e kolonizuan Kosoven me 65000 serb dhe politikat e tyre antishqiptare detyruan dhjetra mijra shqiptare te shpernguleshin e te zhvedoseshin ne Kukes, Fier, Myzeqe e gjetke tjeter ne Shqiperine londineze, edhe pse serbet masakruan mbi 4000 shqiptare ne tivar ne mars te 1945-ses te rekruatuar per te luftuar ne Ushtrine Nacional Clirimtare Jugosllave me bashkepunim te plote nga komunistet shqiptare, edhe pse serbet e paqetuan dhe e rimorren Kosoven me ndihmen e divizioneve te LNC-se duke vrare mijra shqiptare e duke burgosur dhjetra mijra te tjere.  Kjo, mbas ndarjes se Kosoves nga Shqiperia, eshte pikerisht te besh lojen e serbit.  Edhe pse kane kaluar 22 vjet qe SKJ-ja dhe Jugosllavia jane shperbere, e "majta" e sotcme shqiptare ende vazhdon me vendosmeri te mbaj vijen e komunizmit jugosllav.

Shqiperia eshte pushtuar qe ne 39 nga Italia fashiste, qe nga ajo kohe dhe deri kur hyri ne lufte bashkimi sovjetik megjithese kishte grupe komuniste ne Shqiperi nuk e kane shkrehur nje plumb.  Ne pergjithesi komunistet nuk luftojne per atdhe, keshtu te pakten porosiste Lenini ne luften e pare botrore te gjithe socialistet e komunistet, qe te mos ju bashkoheshin ushtrive te tyre pasi ajo ishte lufte e pasanikeve, por duhet ta kthenin ne revolucion per vendosjen e komunizmit.  Socialistet e socialdemokratet e Europes nuk e degjuan dhe luftuan ne l1b si gjithe te tjeret Per vendet e tyre.  Komunistet ne Shqiperi nuk e kane fshehur asnjehere se lufta e tyre nuk ka qene per clirim kombetar (te pakten jo ashtu sic e kuptojme ne te tjeret kete) por per komunizem si fillim ne vellazeri te plote me Jugoslllavine e mareshallit Tito, ku ka pasur plane me dikumenta keto te vertetuara per te unifikuar monedhen, doganat etj. pastaj me b. sovjetik te Stalinit dhe me vone me Kinen e si perfundim kala e pamposhtuar buze Adriatikut.

Smund te ndodhe qe edhe 100 vite si shtet i pavaruar te vazhdojme me genjeshtra dhe ska per te ndodhur.  Komunistet nuk i pyet me njeri.  Secilit hakun ne driten e fakteve dhe mundesive qe te jep liria sot.

Nese nje prej librave me te shitur te vitit ka qene libri "Enver Hoxha" i Blendi Fevziut, nje domethenie e ka kjo. Qe shoqeria shqiptare kerkon nje te vertete historike, larg mitizimeve dhe fallsifikimeve historike. Mbaj mend nje rast aty, e njejta foto, e retushuar s'di sa here, sepse shume personazhe ishin zhdukur me radhe, aq here sa ishin shpallur armiq. Apo firmetar te Deklarates te Pavaresise, te zhdukur nga historia qe na mesonin. Sdq ky eshte proces i pandalshem. Jetojme ne nje vend te lire. Askush sot, per fat te mire, nuk ka me pushtetin te ndaloje historiane, hulumtues te rinj te studiojne dhe te botojne, kerkimet e punes tyre.

smiley

pliz mos shaj...

Jetojme ne nje vend te lire. Askush sot, per fat te mire, nuk ka me pushtetin te ndaloje historiane, hulumtues te rinj te studiojne dhe te botojne, kerkimet e punes tyre.

Sakte, edhe pse mundohem rendshem dogmatiket e historise te regjimit me fyerje, sharje, tersellima, kercenime, denigrime etj etj.

Po sot, per fatin e mire tendin, ti ke shancin te dogellisesh mbi ate cfare une dhe mijera shqiptare te kane dhene shancin ta besh kete gje. Por gjakun e gjysherve te ty mos e moho dhe shperdoro kurre, sado Sala me kersellimat e tij prej idioti te duket ty i drejte. Kthejellohu, lexo dhe kerko per ate cfare te paret e tu kane deshiruar per ty. Kur mbron Salen qe hedh poshte Stafen, do marresh nga une gjithmone epitetin i TRASHE. Ndoshta te dhemb, por duhet te te bie kokes, qe ti ta kuptosh sa ka vujt dhe luftu brezi im per TY, qe ti te cicerosh sot ketu nga Amerika. Por mos cicero BOSH.

Gaia,
Me fal qe po nderhyj po c'lidhje ka Sala me faktin qe ne histori nuk na permendej emri i Dom Nikoll Kacorrit (histori fallsifikuar kjo) Apo per Masakren e Tivarit qe nuk dinim gje? Apo ndonje tjeter qe nuk di apo nuk me vjen ne mend? Ja pra, keto duhen treguar sic jane. Pa mllefe. Ca hyn Sala ketu? Apo edhe ju jeni nga ato qe kur nuk dine c'te thojne, i fusin nje Saaaala Aaaaa? Pune kot. smiley
Ah dhe sa per ate, qe indirekt nenkuptohet : "Ju dhame lirine! Ne ju dhame lirine", - me duket si tentative per te impresionuar. Bah, me mua nuk funksionon njehere. Amano pls, respekti eshte nje gje, imponimi, impresionimi eshte krejt tjeter gje.
Pershendetje e Naten

Une jam per shkrim te historise prej verteti, me respektin me te madh te fakteve, por jo per manipulim te fakteve, qe behet sa here duhet terhequr vemenda nga ajo cka eshte me e rendesishmja e momentin. Bravo, te diskutojne historianet per kete, dhe ta rishkruajme historine tone, me sinteza teorike. Por kjo hapesire nuk po krijohet, dhe per kete jemi deshmimtare te gjithe ne. Sic po manipulohet tani ne kete rast, eshte shume e shemtuar. Ata qe falin me shume, jane te pervuajturit dhe mendjehapurit.

Lexo ketu ti  se kjo eshte pergjigjia ime e fundit per ty.

Une Salen s'e kam mbrojtur asnjehere, dhe as po e mbroj sot, e as kam per ta mbrojtur ndonjehere.  Personi i trashe ne kete mes je ti qe ende s'e ke kuptuar kete gje.   Gjakun e gjysherve te mi mos e cndero duke e futur ne gojen tende perdale qe vetem banalitete ka nxjerre drejt meje.  Gjyshrit e mi luftuan per Shqiperine, per ate natyralen dhe etniken dhe jo per 28000 km2-shen e agjitpropit komunist,  dhe u shperblyen nga kolera e kuqe sllavokomuniste me burgim e internim, me vllezer te pushkatuar e te zhdukur pa nam pa nishan, me internim ne kampet me tela me gjemba te Kamzes qe pushtuesi italiani kishte ndertuar dhe qe kuqot propagandojne se luftuan, me paralizime nga rrahjet brutale neper deget e puneve te brendshme, me shpronesime e konfiskime deri dhe te leshte e jorganit te pajesh se gjyshes time, me rrahje deri ne vdekje te stergjyshit tim ngaqe kuqot mendonin se ju kishte fshehur flori qe s'ja u jepte, me internime, me persekutime, me sharje si klysh reaksionari e klysh kulaku te prinderve te mi, me shtyrjes drejt punes se rende fizike si e vetmja alternative per te jetuar pavaresisht rezultateve te shkelqyeshme ne shkolle.

Keto pallavrat per brezin tend qe paska luftuar per mua mi kurse se nuk ti marr as falas.  Ti dhe soji jot i shkollimit me kriteret e partise http://www.peshkupauje.com/2011/02/cilat-ishin-kriteret-e-se-drejtes-per-te e shumta qe mund te ishit, ishte ushtare te parandesishem te fasades te tjetersimit te atij regjimi antishqiptar e te felliqur nga diktature monopartiake ne plupartizem tranzicionist te felliqur e te udhehequr nga e njejta kaste felliqesirash, qe do ndodhte se keshtu e diktonin nje mije e nje mije arsye pervec protestave qesharake te studenteve te regjimit.  Per mua ka luftuar im at, ai burre qe provoi internimin e persekutimin e eger komunist qe 12 vjec, qe edhe shkollimin 8 vjecare u detyrua ta linte disa here nga presioni i felliqur i mesuesve dogmatike te atij regjimi qe e fyenin dhe e shanin pafundesisht si kelysh reaksionari.  Im at qe u derrmua ne pune fizike, te vetmen aleternative jetese qe i jepte ai regjim.  Im at qe ne 1991 ku ne ate qyteze te vogel ku ishim dhe ku ende sundonin sekretaret e kryetaret e komitetit, beri nje flamur me nje cope beze te kuqe e me shqiponje te hedhur ne pelhur me boje kepuces per protestuesit antiregjim te athershem.  Im at qe "protestuesit" ish te priviligjuar te regjimit i thonin, shko ne shpi ti se edhe kete ndryshim e kemi ne dore ne, e  ju (kelyshet e reaksionareve pra) beni mire te rrini urte.  Im at qe kur hyri ne mbledhjen e themelimit te deges lokale te PD-se, pa se ata qe ishin zgjedhur ne poste drejtuese ishin ish komuniste te privilegjuar dhe ja u bere te ditur kete gje duke ju thene qe s'u ngrit ne proteste per te pasur mbi koke ata qe jane nxinin jeten deri dje dhe duke ja u perplasur deren ne fytyre. Im at qe Kurt Kolen e kishte mik shtepie njehere e nje kohe.  Im at qe ju bashkua greves se perndjekurve politike ne 1994 dhe hengri dru nga policat e Berishes per kete gje.  Im at qe beri gjithe ate sakrifice per te ardhur ketu e per te terhequr familjen e tij ketu, qe ajo te kishte nje te ardhme dinjitoze larg katrahures se qelbur te Shqiperise se tranzicionit te qeverisur nga mbeturinat komuniste.  

Pra here tjeter kur ti drejtohesh dikujt qe me te cilin s'ke shkembyer as dhe nje postim ne kete blog e jo me ta njohes, me sharje, fyerje, ofendime, akuza e direktiva matu 700 here para se te hedhesh fjale te renda kundrejt atij personi.  E si perfundim te them ty, e cdo kujt tjeter ketu.  Mund te shani, te ofendoni, te kercenoni e te provokoni pafundesisht po kurre e kurres nuk do ma mbyllni gojen per te thene ata qe mendoj se duhet thene dhe ata qe ma ka enda te them.

Eh tha. Mund ta nxjerresh njeriun nga qyteza e vogel, po hajde nxirr qytezen e vogel nga njeriu. E merr vesh pra pse je nje kellef i njome ti daje?

Jo bre lalke hic bre se marr vesh, vetem marr vesh qe ti je nje kurvicke burre dhe kjo nuk nxirret dot pavaresisht se ku jeton.

Ky muhabet ketu u dhje!

Injoranca eshte vertet e zhurmshme!

Banale, dhe shume e bezdisur! 

Shyqyr qe edhe per kete, Turqenia ka nxjerr melhem.

Keta jane... elifi matrak! smiley

L2B per shqiptaret eshte shkruar ne histori dhe ajo njihet shume mire si nga aleatet Rusi Angli Amerike ashtu edhe nga shqiptaret, nga historianet ka dokumente te pakundershtueshme dhe seshte nevoja te shtohen gjera ose te permbysin  historine luftes  se shqiptareve. Por kjo tani eshte thjeshte fushate elektorale, ose humor politik sipas oreksit te politikaneve te deshtuar! Kaq! 

Qenka bere kasaphane kjo teme. Tamam sic e ka planifikuar dhe Sala.

 ...nuk kam as turp te them qe s'di e as jam hundeperpjete si disa "shkencetare" "artiste" ketu.

smileysmiley   i lige ke pas ngel ton jeten, zoti te shpetofte...

Dmth zotrrulsi ve thonjza te fjalet shkencetar dhe artist dhe ky robi me lart gajaset tu qesh? e po mos njelt vertet shkencetar dhe artist ne kembe pra.

Nigjo zotruls, une ta vertetoj mu ketu shkencetarllikun dhe artistllikun, me gjera aktuale fare, dava 1-2 javeshe, taze, ama me kusht qe t'i marresh ato thonjezat e ti fusesh permbrapa vetes pastaj.

E ben dot? Ta mban?

semundje e bute!

s'ka gje me te poshter!

qeka bo nomi bre...na falni qe s'kemi kontribu bre, po nuk kena qen te disponueshem smiley

Paskeni lene nam. zotrulsi me emigrantin njehere e paskan prish fare muhabetin. S'jam as i afte t'ju jap mend por ju te dy te pakten nuk duhej te kishit rene ne kete nivel. Nga te tjere e pres dhe nga te tjere nuk pres gje tjeter sepse aq nivel dhe kulture kan, ose fundja aq tru, por ju te dy paskeni dale nga shinat komplet. E kuptoni sa vete po zhgenjeni me kete sjellje? Mos duhet ketej e tutje shume vete ketu tani te permbahen edhe kur debatojne me ju te dy? Zotrules per hir te te vertetes permbahu njecik mor burr se gjella me kripe dhe kripa me karar kan thene, mos i hy tjetrit aq ngushte ne gjera qe respektohen apo kritikohen pa ze te larte, aq me teper kur nuk te eshte kerkuar nje gje e tille. Sot ama edhe te kuptoj mbas  atij lloj fjalori qe perdori mbreme emigranti.smiley

Seriozisht e paske... :O
Une kam dale nga shinat e te permbahem? smiley
Ai mund te kete qene nen efektin e ndonje gjeje mbreme. Po te kete krenari per mbrojtur, vjen e kerkon te falur. E ka shkelur shume rende, dhe e ka patur AQ gabim. Ja thashe mbreme dhe u terbua dhe me keq. Nejse. Ka kerkuar 2 jave kohe. Ta shohim a I dalin te kuptoje cfare keputi mbreme. Mbase nuk I honeps dot shkencat sociale.

John Belushi: it ain't over now 'cuz when the going gets tough, the tough get going.

Nigjo ti Sale, me ty e kam, nxirrja tymin tamam ksaj rradhe ...
 

I dashur Auron, do te kisha kthyer pergjigje me shpejt, por u morra me leximin e ter komenteve ketu, gje per te cilen jo vetem humba kohe por ndjeva dhe keqardhje, dhe e di pse, sepse jo vetem qe kish ofendime e budalliqe por kish nje kendveshtrim horizontal te te parit te gjerave, krejt ndryshe nga ç'i shoh une dhe shum te tjere, nga lart poshte. Duke i pare gjerat nga lart, sheh te gjitha palet, ndersa shikimi horizontal nuk ta jep kete mundesi, shikimi horizontal te kufizon te shohesh veç kundersharin apo tjetrin perball, duke te vendosur edhe psikolligjikisht ne nje front, nga ku s'ke mundesi te orientohesh mire.  E duke qene se i shoh çeshtjet, problemet nga lart poshte, kjo me ka dhene mundesine te shoh perparsite dhe mangesite e çdo pale, ee ne lidhje me kete çeshtje une kam folur tek VQ, qe ta rekomandoj ta lexosh se do t'perfitosh shume me teper se dokumentat e sherbimeve budalle/te fshehta qe ekzistojne. E kam thene dhe sterthene, se ne shqiptaret, kot u ngaterruam me luften e interesave/perplasjeve te fuqive te medhaja. Ne veç demtime kemi patur, siç ka ndodhur, ku fuqia me pise, me e ndyre, me kurve, dhe me shume kundra interesave shqiptare, ka qene (ka dale) Britania e madhe. 

Qe historia duhet ripare dhe nje here, ketu konvergojme te gjithe ne nje pike, dhe une bashkohem me mendimin tend se ketu duhet te flasin, studiojne dhe shkruajne jo politikanet dhe as historianet e pushtetit qe presin rrogen per te ushqyer kalamajte, por historiane qe kane pavarsi mendimi dhe qe ngrihen permbi interesat e shokeve, baballarve, partive . 

Dhe nje here te falenderojme (ketu flas ne emer te te gjithve) qe harxhon kohe dhe para nga te tuat, per te na sjelle dokumenta qe shpalosin thjesht kend-veshtrimin e te tjerve/te huajve, kend-veshtrim qe nganjehere eshte objektiv e nganjehere subjektiv, (kam parasysh librat e oficerve britanik ne Shqiperi, kend-veshtrimi i njerit qe ndryshonte nga tjetri) . 

Tashi secili grup shifte nje armik se qe te jesh kolaboracionist duhet me bashkepunu me armikun apo si bje kshu.

per nacionalistet armiku nuk ishin Gjermont

Po ktu ka nji problem me komunistet  per menimin tim se komunistet  nuk  paten armik vetem Gjermont me Italiont po ene nji pjese te popllit te vet.

Pergjate kohes komunistet kane hy me shume ne gjynofe sec mund te kene hy nacionalistat

SS e Kosoves hyjne  te plote per menimin tim ne perkufizimin e kolaboracionistave

I_Pakapshem

po çmerresh me gaia & co ,qe thone; "admin eshte zemer gjere"  çfar fjalori-si dikur partia ishte zemergjere pushkatoi vetem 4 djem,pale kur thot duhej te kaloje 7 kontrolle te takoheshe me mua ,ose ku dine keta nga peshku ,salçiçet e kallamari,perçmojn shqiptaret qe hanin buke thate ne rruge,keta borgjeza  na paska punu ne min pun brendeshme, ku torturoheshin dhe vdisnin  shqiptaret e pafajshem (ne bodrumet ),bile tani ndihen krenar. arrin thote "tu shofte fara",mund ta imagjinosh se çfare fare eshte kjo.

keta njerez ska jetuar as adoleshence as rini dhe pjesa e ngelur po ju iken fatkeqesishte per leshe,jane njerez te frustruar ,u ka ngel ora ne 1984.tu flasesh seriozisht,fillojn bejn shaka(tallen).tu pergjigjesh me humor,te  akuzojn (padrejtsisht )per gjakprishur,çfar strategjie bajate ! ose perpiqen te japin leksione mirsjellje nderkoh keta nuk e njohin as minimumin e xhentileses,grate flasin si horra e burrat si gra.nuk po vazhdoje me se nuk ja vlen fare.

tung

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).