Raportime në prag të pushtimit grek, Vlorë, korrik 1914.

Më poshtë kemi: Raportin e Harry Lamb, delegati britanik i komisionit ndërkombëtar të Kontrollit, për zotin Edward Grey, sekretari britanik i shtetit për Çështjet e Jashtme, i datës 15 korrik 1914, që përmban një raport të W. A. Fox-Strangways, asistent e konsulent britanik, po i datës 15 korrik 1914, dhe një letër nga Edit Durhami për Harry Lamb, e datës 15 korrik 1914, mbi situatën kaotike në Vlorë në prag të pushtimit grek. 

 

Durrës, 15 korrik, 1914 

Zotëri! 
Duke qenë se më është raportuar që qyteti i Vlorës është i kërcënuar, në njërën anë nga kryengritësit myslimanë, dhe në anën tjetër nga epirotët, ndërsa mund të ndodhë që në çdo rast të pushtohet menjëherë nga turma e refugjatëve të uritur, e kam konsideruar të arsyeshme që të largoj arkivat dhe materiale të tjera të mbetura të qeverisë, për në Durrës, ku do të jenë më pak të ekspozuara ndaj rrezikut të të rënit në duar të paautorizuara. 
Prandaj unë e dërgova z.ndihmëskonsull, Fox-Strangways në Vlorë, më 12, së bashku me udhëzimet për të hequr prej aty, sa më shumë gjëra që të jetë e mundur, nëse do të ishte e mundur, pa dëmtuar apo rrezikuar veten e tij. E dija me siguri që, në çdo rast mund të shfaqej rreziku, por unë mendova se do të ishte më mirë për ta zbrazur atë nga përmbajtjet e saj konfidenciale. 
Z. Fox-Strangways u rikthye në Durrës mbrëmjen e kaluar, pasi kishte përmbushur këtë mision dhe me gjithë kënaqësinë time, mora përsipër që t'iu transmetoj këtu edhe një memorandum që ai ka hartuar për mua mbi gjendjen e punëve në Vlorë. 
Unë mund të shtoj që, qeveria pasi ka vendosur se pozicioni ishte i pambrojtshëm, Gjenerali de Weer ka marrë udhëzime për ta evakuuar atë plotësisht, ndërsa avullorja "Erzegovina" mbërriti këtu këtë mëngjes, duke sjellë me vete pothuajse të gjithë xhandarët e mbetur, armët që kanë shpëtuar dhe të gjitha pushkët dhe municionet e magazinave të Qeverisë. 
Qyteti, i është dorëzuar kështu fatit të tij. Destrojeri italian "Agordat", barka-silur austriake "Turul" dhe kruzerët e vegjël rusë "Teretz" janë aktualisht të vetmet anije të huaja në gji. 
Sipas informacioneve që ne morëm dje, servianët që kanë ndihmuar sigurisht kryengritësit në luftën e tyre të kohëve të fundit kundër trupave qeveritare pranë Starovës, e kanë zënë tashmë atë vend, e po ashtu edhe gjysmën e rrugës deri në Elbasan. Asgjë nuk i pengon ata drejt avancimit të fundit në qytet, e po ashtu sa i përket Beratit, në qoftë se ai nuk është tashmë në duart e grekëve.

Harry H. Lamb 
 

 

SHTOJCA NUMËR 1 
Z. Fox-Strangways për Z. Lamb 
Durrës, 15 korrik, 1914 

 

Zotëri! 
Në përputhje me udhëzimet tuaja, shkova në Vlorë për të sjellë arkivat e mbetura. Arrita në qytet mëngjesin e 12 korrikut, dhe kam nderin t'ju raportoj mbi situatën që kam gjetur atje. 
Sapo mbërrita në Vlorë, gjeta tetë xhandarë, Gjeneral De Weer, majorin Sluys, komandantin De la Place, kapitenin De Jongh, dhe tre oficerë nga Korça, majorin Snellen, kapitenin Doormann dhe leitnant Mallinckrodt, si edhe dy oficerë nga rajoni i Tepelenës, - majorin De Waal dhe kirurgun-major De Groot. 
Duket se me rënien e Korçës, oficerët në jug të Shqipërisë, duke vepruar sipas instruksioneve të gjeneralit De Weer, hoqën dorë nga ideja e një rezistence të mëtejshme dhe në vend që të shkonin përsëri në Berat, kanë shkuar drejt Vlorës, duke lënë vetëm Nuredin bej Vlorën dhe austriakun Ghilardi, për të mbrojtur qytetin e Beratit. 
Gjenerali De Weer kohët e fundit kërkoi në mënyrë të përsëritur tërheqjen e oficerëve holandezë nga Shqipëria e Jugut, kështu që tërheqja e tyre e nxituar vështirë se mund të quhet një surprizë, por kjo duket paksa e papërshtatshme. 
Nëse misioni holandez synonte vërtet dorëheqjen e tij, ai ka zgjedhur një moment jashtëzakonisht të vështirë për ta bërë këtë. 
Qyteti i Vlorës ishte relativisht i qetë; në përgjithësi ishte parashikuar që Berati nuk do të binte kaq lehtë sa Korça, ndërsa nuk mendohej se grekët do të guxonin të përparonin më tej. 
Qe disi i befasishëm, lajmi se Berati ishte marrë, pas një sulmi nga rebelët dhe grekët. Lajmi i arritur në Vlorë të dielën në mbrëmje (në datën 12) shkaktoi tmerr në mënyrë të konsiderueshme. 
Ditën tjetër, në qytet u lexuar një shpallje, ku thuhej se çdo njeri i aftë për të mbajtur pushkë, të paraqitej në prefekturë në orën 14:00, prej nga më pas, të armatosur, do të dërgoheshin për të sprapsur përparimin e armikut. 
Kjo deklaratë e jashtëzakonshme, pati efektin e menjëhershëm të krijimit të një paniku të vogël; të gjitha dyqanet u mbyllën dhe shumë njerëz shkuan drejt kodrave përreth; qytetarë të ndryshëm erdhën tek unë për këshilla, dhe unë mendova se do të ishte mirë të njihja me situatën delegatin rus, të vetmi anëtar të Komisionit në Vlorë. Ai gjithashtu kishte qenë rrethuar nga njerëz të hutuar, dhe menjëherë shkoi për të parë prefektin, i cili tha se e gjitha kjo ishte një gabim, madje urdhëroi që të lexohej një kundër-shpallje, duke thirrur vetëm vullnetarët. Ne gjithashtu shkuam në pazar, ku pamë se të gjitha dyqanet u rihapën. 
Më pas, unë i mora arkivat e qeverisë në dhomën time të hotelit, në breg, sepse m'u duk se me atë panik, karrocat nuk do të ishin për shumë gjatë në dispozicion. 
Menjëherë pas kësaj, lajmet erdhën se Fieri ishte marrë nga kryengritësit, të cilët kishin përparuar shumë shpejt nga Berati (Fieri është vetëm katër orë nga Vlora). Ushtarët dhe refugjatët tashmë kishin hyrë në qytet. Nuredin Beu erdhi në (Vlorë) dhe vetëm Ghilardi, - për të cilin raportohej (unë besoj, gabimisht) që kishte humbur makinën e tij të armëve në Berat, - u la për të frenuar përparimin. 
Pozicioni në mbrëmjen e datës 13-të ishte aq i keq sa s'bëhej. 
Bektash Cakrani, për të cilin s'kisha dëgjuar asgjë, kishte konfirmuar qartësisht bashkimin me rebelët; Ghilardi ishte ende duke luftuar, edhe pse ndoshta me më pak se 500 njerëz; Nuredin Beu ishte në Vlorë ndoshta me 1.000 vullnetarë krejtësisht të padisiplinuar dhe të pastërvitur, të mbrujtur me një mospërfillje ndaj xhandarëve; refugjatët nga Epiri dhe Shqipëria Jugore po vinin aty. 
Banorët që ende nuk i kishte pushtuar tërësisht paniku, dukej qartë që do t'i pushtonte. Oficerët gjermanë, me përjashtim të majorit Sluys, ishin larg çdo synimi për të ndihmuar në mbrojtje dhe nuk merrnin as mundimin për të siguruar politikat e duhura të qytetit, ndërsa delegati rus, me miratimin e konsullit austriak dhe të vetin, bën përgjithësime në këtë temë. 
Të dhënat e mëposhtme janë marrë nga dëshmitarët që erdhën nga Korça dhe Berati, për të cilët unë mendoj se janë plotësisht të besueshëm. Në mesin e tyre qe edhe kapiteni amerikan Spencer: 
1. Në Starovë rebelët pushtuan vendin. 
2. Rebelët janë ndihmuar gjithmonë nga oficerë të huaj, kryesisht servianë. Ishin edhe rusët me ta gjithashtu, njëri prej të cilëve është vrarë; kopsat e uniformës së tij si dëshmi më janë treguar në hotelin tim nga një prej njerëzve të Ghilardit. 
3. Grekët kanë pasur ndihma gjatë gjithë kohës. Ata masakruan këdo që hasën: Burra, gra dhe fëmijë. Shumë prej refugjatëve vranë gratë dhe fëmijët e tyre, që të mos i linin të binin në duart e grekëve. Nuk është e nevojshme që të hyjmë në detajet e masakrës. Është e mjaftueshme të themi se ata tejkaluan çdo gjë që është parë gjatë Luftës Ballkanike në tërësi. 
4. Në Berat, një rezistencë e vendosur është dhënë nga njerëz besnikë, duke përdorur edhe topa veneciane, por ata humbën për shkak të bashkëpunimit të grekëve me rebelët. 
5. Numri i refugjatëve nga zonat e pushtuara vlerësohet të jetë nga 60,000 deri në 100:000. Është e sigurtë se së paku gjysma e këtij numri ra viktimë e barbarizmit grek dhe urisë. Rreth 7,000 ose 8,000 kanë mbërritur në Vlorë mëngjesin e datës 14. 
E gjithë familja e konsullit Qazim të Skraparit, ishte në mesin e refugjatëve, dhe ka shumë të ngjarë të jetë zhdukur, pasi ai nuk ka qenë në gjendje të marrë ndonjë lajm prej tyre. 
Përgatitjet në Vlorë për t'ia dalë mbanë me fluksin e refugjatëve nuk mund të thuhet se janë të mjaftueshme, pasi ato janë krejtësisht të paqena. Autoritetet kanë humbur plotësisht kokat e tyre, dhe i vetmi person i aftë që po përpiqet të marrë situatën në dorë është filantropistja e njohur angleze, Mis Durham, e cila mbërriti në Vlorë vetëm pak para se unë të ikja, por ajo do të kërkojë fonde për këtë qëllim. 
Ismail Qemal Beu arriti nga Durrësi në 7.30 të mëngjesit, në datën 14, por është e vështirë të thuhet se cilat janë qëllimet e tij, kështu që është tejet dyshuese që ai po punon edhe njëherë nëpër interesat greke. Shumë njerëz lanë vendin për të shkuar drejt Italisë. 
Kur unë ika, së bashku me arkivat në orën 8:00 të mëngjesit të djeshëm, dukej se qyteti do të binte. 
Përfundimisht, përshtypja e përgjithshme që unë krijova në Vlorë, ishte se grekët, në kundërshtim me Konferencën e Londrës dhe Marrëveshjen e Korfuzit, kanë ndërmend të hyjnë në Vlorë, ku ata ndoshta do të justifikojnë reputacionin e tyre, duke e "helenizuar" vendin në mënyrën e tyre të veçantë, domethënë duke zhdukur jogrekët.

W. A. Fox-Strangways 

 

SHTOJCA NUMËR 2 
Edit Durham për z. Lamb 

Vlorë, 15 korrik [1914] 

I dashur z. Lamb! 
Numri i refugjatëve mendoj se ka qenë shumë i madh. Siç mund të të ketë thënë z. Strangways, ka pasur një lloj paniku dje dhe një numër i madh njerëzish u nisën me avullore për në Kostandinopojë. 
Kanë qenë rreth disa qindra, - se sa unë nuk munda t'i konstatoj siç duhet. - Ishin nga Kolonja, Frashëri dhe rrethinat e Korçës. Më vonë, disa familje nga Leskoviku dhe Kolonja erdhën këtu. Kam vizituar disa prej tyre, - ose shumicën e tyre, besoj. 
Ata më dhanë raportime jo të mira; kanë parë fshatra të tëra në flakë. Nga Skrapari janë kapur shumë refugjatë nga grekët në rrugë dhe janë masakruar. Por unë nuk mund të jap shifra të sakta. Personalisht nuk kam parë më shumë se 2000, me siguri jashtë, - mbase më pak. 
Më të mjerët janë grupi i patriotëve të vërtetë nga Korça, që janë në ankth të madh pas shkatërrimit të shpresave të veta. Shumë prej tyre kanë punuar për vite të tëra për kauzën e tyre kombëtare dhe kanë humbur shumë prej zotërimeve të veta. Banorët e një fshati të tërë pranë Skraparit thuhet se janë masakruar. Ka mundësi, sepse ishin antigrekë. 
Shumica e refugjatëve po rrinë nën pemë. Këtu janë ata që u dogjën në prill, por edhe më parë nga grekët dhe që kanë ikur me korçarët. Tregimet e tyre janë të mbushura me pjesë ku ndërhyjnë edhe agjentët rusë dhe francezë. Dervish Beu i Elbasanit, i burgosur në Hercegovinë, siguron se planet e Esatit mbështeten nga Anglia! Këtë gjë natyrisht e kam kundërshtuar. 
Por njerëzit duket se besojnë se e gjithë treshja e Antantës është fajtore për këtë intrigë të mjerueshme. Njerëzit këtu duan të rezistojnë, edhe pse kjo duket mjaft e çmendur për mua. Unë nuk besoj se vendi është mbrojtshëm. Sidomos për të luftuar kundër rebelëve do të mendoja se është qesharake. Ne na thanë se grekët dhe rebelët së bashku, janë në Berat tani. 
Unë mendoj se deklaratat e Spencerit amerikan ka të ngjarë të jenë të ekzagjeruara. Por me të gjitha shtesat, njerëzit e mjeruar këtu janë braktisur - janë viktima të të gjitha hordhive të banditëve europianë që kanë sjellë këtë situatë. Unë do të shkoj sërish për të parë nëse kanë ardhur të tjerë. Shifrat e të ardhurve të tjerë nga Tepelena ende nuk janë vërtetuar, por duket të jetë e vërtetë se qyteti dhe fshatrat e tij janë djegur. 
Sinqerisht e juaja, 
(firma) 

 

M. E. Durham 
 

 

*Materiali i mësipërm është marrë nga uebsajti i albanologut Robert Elsie. 

229 Komente

Informacione interesante, qe gjithsesi kane nevoje per kontekst dhe per nje titull me pak bastard, o popull shqiptar, qe do qe ta nxjerresh veten bastard me zor!

Si edhe thoni qe eshte marre nga Balkanwebi, vini lidhjet perkatese, etj, pa harruar merakun e madh qe te ruheni nga kompleksi i bastardit.

Shkel e peshty mo,gjithe jeten...prandaj jemi ketu ku jemi.doni me per dobicllikun?

Nje pergjigje te sakte per kete artikull (Titull) kryekeput Anti shqiptar mund te jepet vetem pasi te analizohen bleresit e rinj te Gazeta Shqiptare dhe Balkanweb ky artikull nuk eshte nje "lajthitje" e gazetes por eshte ne vijim te artikujve te tjere Antishqiptare qe kjo PACAVURE boton ne mes te dites.  Edhe nje femije 5 vjec e kupton qe keto lajme ne prag te 100 vjetorit te pavaresise jane te sponzorizuara nga ata qe sponsorizojne Arjan CANIN me shoke .

gjithe te mirat

Nuk jane deshmite,faktet ,sado te keqija te duken ato, ku calon historiografia jone,por menyra se si trajtohen,interpretohen,analizohen ato.

Asnje dokument nuk ka vlere i analizuar me vete ,i shkeputur nga ngjarjet e  tjera.Te gjitha  ndjekin nje rrjedhe kronologjike te cilen duhet ta respektosh ,se ndryshe fillon e boton artikuj te tipit "pacavure" ne emer gjoja te rishikimt te historise.Cdo ngjarje duhet gjykuar ne kontekstin,rrethanat e kohes .

Nese vizitohemi te mjeku dhe dalim me x semundje ,nuk duhet te mendohemi vetem cfare kemi ngrene ne mengjes,por dhe para 10 vjetesh.

geldi, na sqaro dhe neve, emigranteve, se kush jane keta qe financojne Arjan Canin.

Pjer,qe te mos zgjatem .. KLANI dhe  nje pjese e Bizneseve Greke, Hiresia e Tij Janullatos, dhe ndoshta nje pjese e mire e Partise ne pushtet, por kjo e fundit pervec te tjerave ka edhe pergjegjesine per SIGURINE qe i ofron kesaj plere si Arjani

Se mos harroj: redaksia e peshkut mban pergjegjesi per titujt qe boton, disi me shume se per tekstet. Si ne rastin e nje shenimi mbi rrogen e guvernatorit, per shembull, ku s'u pa e nevojshme te nderrohej nje titull qesharak.

Sa po behesha gati te shkruaja edhe une dicka per titullin por vendosa t'i hedh nje sy tjeter dhe kapa kete pjese:

Ismail Qemal Beu arriti nga Durrësi në 7.30 të mëngjesit, në datën 14, por është e vështirë të thuhet se cilat janë qëllimet e tij, kështu që është tejet dyshuese që ai po punon edhe njëherë nëpër interesat greke.

Une nuk thashe qe titulli nuk gjen mbeshtetje ne tekst.

S'e paskam kuptuar mire atehere cfare the, me fal.

Nuk ka problem, ta shpjegoj une: nuk thashe qe titulli eshte debil, por qe eshte bastard.

Ismail Qemal Beu arriti nga Durrësi në 7.30 të mëngjesit, në datën 14, por është e vështirë të thuhet se cilat janë qëllimet e tij, kështu që është tejet dyshuese që ai po punon edhe njëherë nëpër interesat greke. ..

Tani hajt te futemi dhe teknikisht ne tekstin qe na e nxorri IQ per interesat Greke  ??? Ajo lidhsja ose ndajfolja a cfare quhet me granmatike , pra neper ...eshte shume interesante ne kuptim.
Kush e ka lexuar korespondencen e Qeverise se Qemalit ( vete IQ ) ne ate periudhe  te sulmit pushtues te Grekeve , me Aqif Pash Elbasanin , dicka ka vene re se IQ eshte mbeshtetur ne VENDIMET e Fuqive te MEDHA per Garancine e Pavaresise se Shqiperise . Duke njohur pafuqishmerin e Shtetit dhe Pamundesine e Kombit per t'ju pergjigjur nje situate te tille ne ato Kohe , Serbeve , Italianeve , Grekeve etj , qe pushtonin ne emer te Interesave te  popullit shqiptar smiley per te mos ta skllaveruar " te "tjeret " , duhet ta kuptoje mire ate ...neper ...

Ne kete rast ajo ka kuptimin NDERMJET pra nje kuptim Diplomatik dhe aspak te drejteperdrejte me Interesat Greke . Ose ndoshta perkthyesi e ka prure Gabim dhe me te vertet ketu shikojme e kuptojme se qe ne ate KOHE me largpamesine e atij anglezit diplomat zbulues , Shteti me i Fuqishem i Botes po shitej nga nje Agjent Grek si IQ , Interesave te Greqise qe do te ndiqej me vone nga nje tjeter agjent serb per shitjen tek Serbia  pas Luftes II Botrore dhe qe do vije nje Kohe qe keta shites te demaskohen nga Qveria Demokratike e Sotme me rastin e I QIN Vjetnuerin e se te Pamvartunes Shkypnie , per te cilen  ymer paste NM e tij shkriu Jeten dhe Pasurine ne Lufte per Fe e per Atme !

Jo vetem titull bastard por pordhe me eresie !

ps ... eresie te mos shembellehet me mbiemrin e Artikullshkruesit Historik .Ka kuptimin e erezave ( te forta , jo fort te pelqyeshme ) qe shqiptohet nga ana e Kurrizit te Graboves dhe maleve te Lenies , Bodese .

Shumë prej refugjatëve vranë gratë dhe fëmijët e tyre, që të mos i linin të binin në duart e grekëve.

Hapni pra ato dreç dosjesh se suspansa po na ban me zemer

Po raporte diplomatesh jane keto dhe duhen marre me rezerva, jo se keta genjejne por ka nje sasi te madhe subjektivizmi dhe varet se si i kane nxjerre keto perfundime.

Ne pershkrimet e nje zbuluesi Italian kemi nje koment disi me te ndryshem per faktin e 'shitjes " se IQ . marre nga arkivat Italiane dosja Al 2365 , flete 50 "sekret " vjeti ne mootin e Kallnuer 1914 ...Para se te vinte ne Shqiperi IQ  eshte kontaktuar nga S.L  ( drejtor i k/zbulimit ne MJ ) dhe biseda midis tyre eshte mbajtur sekret . Dihet vetem qe ne anijen e tij i pari qe u ngjit dhe i komunikoi se "nuk lejohej te zbriste " ishte Italian .Ai thote u cudita kur me pyeti Italisht

A keni qymyr zotri ?... qe nenkuptova se ishte nje Levizje me frymezim karbonar per bashkimin e Shqiperise me Italine

Gjithsesi ne Vlore kujton po ky zbulues ka bere nje pyetje edhe me te dyshimte , por qe vertetoi plotesisht dyshimet e mija se ai ishte nje karbonar

A ka pyje si ne ITALI ? A rritet shqopja nga rrenjet e te cilave  del qymyr i shkelqyer ?

Atehere ketu linden dyshime te forta nga Pashai Turk qe e priste , se IQ po e tradhetonte proten e Larte duke bashkepunuar me Italianet . Na mbyten Shm...trit .Shtet pa piken e Autoritetit .Kushdo mund te shkoje dhe te dhjese ! Ymer paste NM e tij me emr rruge Bust dhe Mauzole qe nuk lejoi kurre te shitej Shqiperia por shkriu gjithe jeten e pasurine per FE e per ATME !

Barbaritë Greke në Shqipëri

COSTA P. TOMORI LEUSA

JOURNAL PRESS
FRAMINGHAM, MASS.
1917

MASAKRAT' E PARA TË GREKËRVE

Një gjysmë ore lark Kosinës ku qe kufia autonome janë dy fshatra Pacomiti dhe Kuqari. Ndënjësit qenë myslimanë. Këto dy fshatra me qënë që qenë afër kufisë autonome, andarët vinin gjithënjë dhe i këshilluan që po të kuptonin ndonjë lëvizje prej shqipëtarëve t'i lajmëronin andarët, se ndryshe janë të humbur! Egërsirat donin shkak që t'i prishnin këto fshatra. Nuk shkoi shumë kohë po një javë që treguan barbaritë e tyre.

Më 25 të Shkurtit, ditë e Hënë, në mëngjes, andarët hodhë ca batare gjoja panë ca shqipëtarë që hynë në Pacomit. Pas batareve u sulë të gjithë në këto dy fshatra, dhe mblodhë të gjithë burat sa qenë dhe i shpunë në Kosinë dhe i mbyllë me një katua; u këthyen prapë katilët në këto fshatra, fëmija që kishin mbetur në fshat u therë; pastaj u sullnë nëpër shtëpi për të plaçkitur. Muar bagëtinë, 1500 krerë dhën e dhi dhe 100 krerë lopë, pastaj u vunë zjarrë shtëpive, i përvëluan, i bënë hi. Si mbaruan këto, katilët u kthyen në Kosinë. Nxuar burrat që kishin mbyllur dhe i shpunë me një përua të fshatit ku i lemerisnë me thika, cave u prenë hundë, veshë, këmbë, duar; të mjerët e dhanë shpirtin me lemerira që edhe Neroni të qe nuk do t'i mundonte kësisoj. Numuri i tyre qe 75 veta. Si dhanë shpirtin i lanë në atë Përua të zbuluar. Kur bënë këto therje dhe djegie andarët, ushtëri e regullt e Greqisë gjendej në Këlcyrë dhe në Përmet.

Guverna Greke kur pa se kryengritësit i zunë barbaritë, para se të ikte ushtëri e regullt, dhe po ta linte akoma do të dukej faqeza që qe ajo vetë që i bënte këto, s'mënoi po urdhëroi ushtërinë të ikë nga viset që ja dhanë Shqipërisë. Ushtëria sa po mori urdhërin u ngritnë, ikën nga Këlcyra, nga Leskoviku, nga Tepelena, dhe nga Saranda, kështu pra guverna Greke i la këto vise ndër duar të egërsirave, të katilëve, që na i dërgoi vetë.

Më të ikur ushtëria e rregullt nga Këlcyra, kryengritësit që gjendeshin në Brezhan nuk mënuan po u hodhë nga urë e Meço Hysos, dhe i vanë Këlcyrës. Si ujqërit u sulë nëpër shtëpira, dhe cili pati fatin e ndënji, u ther si berri; masakruan, gra, foshnja dhe ca burra. Gumëzhinte gryk' e Këlcyrës nga blegërimat dhe nga ulërimat. Pasi mbaruan masakrat, plaçkuan shtëpitë, muar gjën e gjallë që gjetnë dhe pastaj ju vunë zjarre shtëpive; tym dhe flakë shikonje. Si shkretuan Këlcyrën u sulë këtyre fshatrave që qenë afër Këlcyrës, Katundishte, Beduqas, Fratar, dhe Varibop, punë e tyre s'qe gjë tjatër përveç se zjarr dhe hekur!

Një grua nga Fratari që të shpëtonte jetën e saj mori foshnjën që kish dhe mori pyllë. Një grek i quajtur Karazha e pa që po ikte, u sul që ta zintej. I thiri të qëndrojë po gruaja i shtrëngoi këmbët ca më shumë. Si pa egërsira që do të dërsinte pa ta zinte e kish më kollaj që ta vrinte, i shtiri me pushkë, dhe e plagosi të mjerën grua në këmbë, gruaja, sa po u plagos ra përdhe me gjithë foshnjën. Pas pak minuta egërsira ariti. E gjora qante dhe po shtrëngonte foshnjën në krahruar, greku zuri t'i rëmbenjë foshnjën nga duart, gruaja nuk' e lëshoj, i lutej egërsirës që në ka niet të na therç, thermë mua përpara, pastaj foshnjën; aman në ke Perëndi, në beson Krisht, nuk mund ta shoh foshnjën të therur, po egërsira i zgurdulloi sytë dhe nxori kamën që kullonte gjak. Gruaja sapo pa thikën i ra zali, greku i rëmbeu foshnjën nga duart, gruaja ulëriti, ay plasi foshnjën përdhe dhe zuri pas zakonit që kanë grekërit ta çnderojë.

Shqipëtarka me gjithë që gjendej në buzën e varit, kur pa se greku donte ta çnderonjë, për të cilën shqipëtari e ka me të lartër nga çdo gjë tjatër në botë, i thotë "Aman vramë më mirë, e mos ma bëj këtë; nuk dua të rronj e çnderuar, dua të vdes me nder se kur vdes me nder, vdes e gëzuar!" E mjera shqipëtarkë, kërkove mëshirë nga të pa mëshirshmit. Greku e turpëroi me pahir dhe të plagosur!…

Si mbaroi dëshirën greku, gruaja i thotë: "E mbushe dëshirën, tani një gjë të lutem, të më japç një plumb që të vdes, nuk dua të rronj më në botë, vetëm të lutem fali jetën kësaj foshnje të pafajshime…". Po greku u jep nga një thikë gruas dhe foshnjës dhe i la në vënd. Kështu mbaroi nisja e tragjikave. Kryengritësit u mblodhë prapë në kufijtë e parë, ditën tjatër kapedanët e këtyre çetave ardhë në Përmet ku u pritnë me një nder të madh për trimëritë që bënë!… Veqil Dhespoti ju shtrëngoi dorën dhe ju tha: "Ju përhironj se me të vërtetë jini trima dhe me trimërinë tuaj nderoni (ton Elinismon)! Sa për mundës, pa fjalë do të jemi, këtë e dimë se Perëndia (tonelinon) bekon armët e grekërve dhe kështu do të jeni kurdoherë mundës."

Kapedanët kur panë që sa më shumë katillëke të bënin, aqë më shumë do të nderoheshin, atë mbrëma u lëshuan nëpër myslymanët e qytetit, për të rjepur. Ulërima, dhe blegërima dëgjoheshin nga mëhalla e myslymanëve. Kërkonin mëshirë, po nga kush? I vanë baba Xhemalit në Teqe si e ranë mirë i muar dhe 50 lira, pastaj i vanë Islam Efendiut dhe i muar dhe 50 lira bëheshin me dijen e mitropolisë. Veqil Mitropoli si një katil dhe gjakpirës, e kish ujdisur me katilin oficer grek Kocifaqin dhe i ndanin ato që rrëmbenin andarët në për myslymanët. Myslymanët vanë në Mitropoli të qaheshin, po te kush të qaheshin; kur ay qe vetë dora nga të parët e katilëve.

Po prapë i ngushullonte Mitropolia dhe ju thosh që të mos dëshpërohen se do ta vëmë tërë fuqinë tonë që të mos të ngjasë gjësendi këtu e tutje. Po në vënd që t'i pushonte të ligat natën, pastaj zunë e bëheshin edhe ditën. Më të nesërmet një katil i quajtur Petro nga Narta me tre shokë të tjerë vanë në shtëpi të Sali Beut, një plak i nderçëm. Si e ropnë mirë ditën më drekë i dhanë 10 thika dhe e lanë në vënd mu te pragu i portës dhe shkuan. Kur mësoi policia këtë dolli që t'i ndiqte gjoja po s'mundi dot t'i zërë. Me pak fjalë i bënë myslymanët që s'guxonin të delnin nga dera.

HEROIZMA E NJË SHQIPTARKE

Në fshatin Ogren ku kish qendrën kapedan Zervua ka dhe ndënjës myslymanë. Në këtë fshat, një myslyman i quajtur Ali kish një çupë të bukur në vërsë 17 vjet. Katili grek i quajtur Zaharaqi priste rastin për të çndëruar këtë vajzë. Një ditë mori dy shokë të tij dhe i vate drejt në shtëpi me qëllim që të mbaronte dëshirën e tij. Vajza kur pa hyrjen e këtyre katilëve e kupëtoi qëllimin e tyre. Nuk mënoi po rendi të dalë jashtë nga një deriçk' e shtëpisë duke ulëritur. Katilët kur panë që çupa u iku, duallë dhe këta që ta ndjekin çupën. Fshati dolli i tërë jashtë dhe shikonin me duar kryq këtë skenë. Në fund të fshatit është një shkëmb i lartë dhe përposh shtrihej një lum' i vogël. Çupa pra arriti dhe hipi në majë të këtij shkëmbi dhe kur ju afruan katilët kthehet nga ata dhe ju thotë: "Qëndroni, or barbarë, se shqipëtarka vdes dhe nuk çnderohet. Më mir të vdes me nder, se sa të rroj me turp, mos na pandeni se jemi si gratë tuaja që s'e kanë për gjësëndi turpin, jemi shqipëtarka… "Rroftë pra nderi i Shqipërisë!" , - me të mbaruar këtë fjalë u këput nga majë e shkëmbit dhe ra përposh.

Kështu pra e mjera çupë u bë therore për nderin e Shqipërisë. Barbarët kur panë se nuk e mbaruan qëllimin, u sulë nëpër shtëpitë e myslimanëve të fshatit Kostrec i cili është shumë afër me Ogrenin. Fëmija kur panë se egërsirat u sulë si ujqër i lanë shtëpitë dhe muarr pyllë. Egërsirat ranë nëpër shtëpirat dhe muar ato plaçka që qenë më të vyera dhe pastaj ju vunë zjarrë dhe i bënë hi. Fëmija arritnë dhe rinë në kufi të Shqipërisë dhe kështu shpëtuan jetën e tyre.

FAT I MYSLYMANËVE TË BINDUR NË GUVERNËN AUTONOME

Për këtej kufive Autonomë mbenë ca fshatra myslimanë të cilët nuk i ndanë dot se ndodheshin në mes të fshatrave të krishtera, të cilat janë këto: Mokrica, Zleusha, Gosnishti, Delvina, Tremishti, Petrani, Munushtiri, Rapcka, dhe shumë të tjera. Guverna Autonome ju zotua këtyre fshatrave që të jenë të bindur në këtë guvernë dhe do të mos pësojnë gjësendi, veç këtyre fshatrave myslimane janë dhe ca fshatra të krishterë që kanë dhe ndenjës Myslymanë, të cilët janë këto: Hotova, Kosova, Badëlonji dhe Peshtani i Shqerisë. Këta të mjerë Myslimanë që u ndodhë në këto fshatra, pësuan ato më të këqiat që janë në botë. Në Mokricë qe një mysliman i quajtur Muharem. Ky fatzi qe shumë i pasur, kish një mijë krerë bagëti. Më 2 mars 1914 Kapedan Psaroj me ca shokë të tij ngrihet dhe vete në Mokricë, pa si u mblodhë të gjithë bagëtinë që kish fshati, pastaj zunë e turpëronin cila grua u pëlqente. Burrat e fshatit i mblodhë më një vënd dhe i shtruan në dru, si mbaruan këto vanë në shtëpi të Muharemit, ky fatzi kish dy vajza të vogëla të cilat nuk ju duallë në shesh këtyre egërsirave, po këta duke kërkuar shtëpinë më në fund i gjetnë të fshehura brënda në musëndrë. I zunë prej gërshetave dhe i nxuar jashtë dhe zunë të dëfrenin njëra qe 12 vjet dhe tjatëra 10 vjet.

I mjeri atë gjunjëzoj përpara egërsirave dhe ju lutej që të mos ja çnderonin çupat se përveç çnderit janë të vogëla. Po ata ju përgjegjqnë: "S'ka gjësendi sepse janë të vogëla, se neve kemi ardhur për të ndruar farën!… Duam t'ju bëjmë grekër siç kini qënë më parë". Muharemi ju thotë me zë të drithur: "Mallë ma muart ju a bëj hallall po ju jap dhe 50 lira që më kanë mbetur, më së fundi dhe shpirtin tim, po vetëm çupat dua të m'i lironi. Ata i thonë Muharemit: "Po të na japç 100 lira mund të t'i lëshojmë". Muharemi ju përgjeq: "Unë këto kam me vehte, po të më jepni, lejen të vete në Përmet atje gjej dhe do t'ju jap dhe 50 të tjera."
- Mirë i thanë nëmna tani të 50 lirat që ke aty dhe merr këtë ushtar dhe çap në Përmet.
Psaroj heq më njanë katilë që do ta nisej dhe i tha: "Mere këtë qen, nxire jashtë fshatit jepi një plump dhe lëre në vent që ta hanë qentë." U nis i mjeri Muharem bashkë me katilë për në Përmet. Nuk u larguan shumë nga fshati kur arritnë më një përrua atje katili i kthen mauzerë Muharemit në kraruar, i jep një plump dhe e la në vent pastaj u këthye prapë në shtëpi të atij.

Në shtëpi gjeti Psaronë me shokët e tjerë që po dëfrenin me të mjerat vajza!… Më të nesërmen e lanë këtë fshat dhe vanë në fshatin tjatër që qe afër, në Zleushë. Dhe këtu punuan ato të Mokricës. U mblodhë bagëtinë, lopët, kafshët dhe i lanë të mjerët duar thatë. Të gjithë këtë mall që mblodhë i ndanë në mes të tyre, dhe i dërguan nëpër shtëpirat e tyre. Kur shkonin bagëtia me mijëra krerë për në Greqi, vendësit grekomanë, që i shikonin për së largu dhe mallëkonin vehten që u bënë shkakëtarë që suallë këta katilë që u shkretuan vendin po tani qe von se këta ju vunë frenë vëndësve dhe i lonin si të donin.
Të gjitha këto ju punoheshin myslimanëve të cilët rrinin me duar kryq duke pritur mëshirë nga Perëndia.

HIROISMA E NJË ZONJE NGA ZLEUSHA

Më 13 mars dy katilë Grekër të quajtur Aleko dhe Karaxha nga Narta, vanë në fshatin Zleushë, ku qe një zonjë të cilës i kish falur zoti të gjitha të mirat. Nuk kish më shumë se 4 muaj që qe martuar. Një mbrëma tek po rinin reth vatrës një trokitje u dëgjua në porta, me vrap dolli i zoti i shtëpisë të shikonjë se kush ishte. Dolli jashtë dhe pyeti kush qe po një zë u dëgjua jashtë portës me fjalët hap dhe mos u trëmp.

I mjeri i kupëtoj që s'qenë Shqipëtarë se Shqipen e flisnin si të belbër po s'e bënte dot ndryshe e hapi derën më të hapur dera hynë katilët dhe ay i mirëpriti. Siç ndëjnë pak, ju shtroj për të ngrënë bukë, pas buke i thonë katilët që duam të flemë, dhe ay u shtroi më një odë për të fjetur. Si i bëri gati ju thotë që hazër janë dyshekët për të fjetur u ngrinë të dy katilët dhe vanë në dhomë dhe i zoti i shtëpisë ju rinte në këmbë gjer sa të binin në dyshek. Tek po zunë sikur të xhvisheshin Alekua nxori një litar nga mesi dhe Karaxhaj më vrap e zuri të shoqin e zonjës dhe Alekua po e lithtej. Si e lithnë mirë vanë në dhomën tjatër ku gjendëj Gruan, hynë në dhomë dhe e zunë Gruaja me pahir dhe e suall në dhomën ku qe lidhur i shoqi. Atje Alekua i hodhi duart në qafë dhe zuri ta puthte. Gruaja u përpoq dhe se la ta puthte.

Ahere më një zë të drithur ju thotë i qindroni egërsira, që s'paski as Perëndi, as Krisht, të gjitha na i punuat, mallë na e muart, burrat, vëllezërit, dhe prindërit na i vratë, më së fundi na arthtë dhe në ç'nderim, nuk e dini që shqipëtarka të gjitha të ligat që i vinë munt t'i duronjë, përveç së një, dhe kjo është ç'nderim! Prandaj atë që kini ndër mënt ju nuk munt ta mbaroni gjer sa shpirti t'im është në kufomë, si të më dalë shpirti nga kufoma munt të më bëni ç'të doni, po do të jem e vdekur, dhe nuk do të sho gjë do të vdes pra e gëzuar dhe me nder. Po ju lutem pra më orën e fundit që të kini mëshirë dhe zgjidhni burin tim. Si kur të qetë ju në vënt të burit tim, dhe të shikonit gruan tuaj të turpëronej përpara syve si do t'u vinte? Mejtoni këtë dhe lernani të lirë! Po Greku në vënt të mëshirës i zgurdulloi sytë Gruas dhe ju sul që ta vinte poshtë.

Shqipëtarka po mburontej veten e saj me duar, më së fundi Greku nxori kamën dhe ja mati t'i ja ngulte në bark, Zonja si pa që nuk kish shpëtim ju vërvit Grekut dhe ja zuri Kamën me duar dhe po mundoesh ti ja merte, dora e saj u bë thela dhe Kamën nuk e lëshoi, shoku i tij si pa që nuk qe e mundur që ta bënin shqipëtarkën si të donin ju sul me thikë dhe ja nguli në barkut! Zonja sa po ndjeu thikën në bark ra përdhe, dhe duke equr shpirt tha tani po vdes munt të më bëni si të doni, vdes me nder! I shoq' saj që lidhur po e shikonte këtë skenë dhe po derthtëj lot, kështu pra e mjera Zonja i dha funt jetës saj për nderin, po Greku barbar, duke hequr Shpirt Zonja po mbushtej dëshirën! Në orën e fundit të saj!…

OFENSIVA E ARËZËS

Siç thamë më sipër, qarku i Leskovikut kishin zënë kufinë ne fshatin Arëzë dhe Barmash, nënë kumandën e Kapedan Fjorgakaqi, Shqipëtarët kishin zënë kufinë në vari Çobanit dhe zbritej gjer në lumi Barmashit. Shqipëtarët nuk donin kurrë t'ju jepnin Çik Grekërve, vetëm zunë kufinë për të mbrojtur nderin e Shqipërisë. Po Grekërit që kishin ardhur vetëm për të treguar barbaritë e tyre, dhe për të shkretuar Shqipërinë kërkonin shkak për të mbaruar qëllimin e tyre. Mbi fshatin Shalësh është një fshat që quhet Leshnjë me ndënjës Muhamedanë, Grekërit ju sulë këti fshati si bisha dhe ç'gjenin përpara i shkonin në thikë, gra, bura, foshnja u masakruan prej egërsirave, rugat e fshatit u mbushnë me kufoma, pastaj ju vunë zjare shtëpive dhe i bënë hi!…

Shqipëtarët të cilët nuk qenë shumë lark nga ky fshat, si panë tym dhe flakë, nuk menduan po u sulë kundra Grekërve. Pas një lufte të reptë ju dhanë datën, i vunë përpara si kecërit, dhe ju dhanë një tmer të math sa nuk gjenin vrimë se ku të futeshin, i ndoqmë gjer në Leskoviq dhe zunë Grykën e Postenanit. Grekërit më të shkuar nga Leskoviku i vunë zjarë dhe e bënë hi. Në këtë luftë u plagos dhe kumandar' i çetave Greke Kapedan Fjorgakaqi, të cilën e shpunë në Janinë për të shëruar. Vendësit e Leskovikut, dhe të fshatërave rrotull si panë panikun, për të shpëtuar jetën e tyre, dhe të fëmijës u ngrinë dhe muar rugat për të gjetur mbrojtje në mes të hurave, atje qe dhe ushtëria e regullshme e Greqisë. Po Grekërit me gjithë që gjëndeshin në këtë panik nuk' i lanë të qetë këtë popull që po gjesdiste rugave për të shpëtuar jetën e tyre që lanë gjë dhe mall shtëpi të shkreta dhe duall me robat e trupit nuk qenë mjaft këto, po ja të shikojnë dhe gratë, vajzat e tyre të turpëronën në për rugat prej barbarëve Grekër, gjer sa harritnë në mes të hurave. Sheshet që janë në mes të hurave u mbushnë plot fëmijë. Qeverija Greke u hapi ca tenda dhe u a la që të ngulnin fëmijën, dhe u jeptej nga një copë bukë për të mbajtur shpirtin: Po edhe andarët me atë panik qe muar, dhe ata vanë në mes të hurave, po qeverija Greke nuk i qasi atje, se ju tha të vini të vdisni atje. Ju dha dhe ushtëri tjatër dhe u nisnë të ndiqnin Shqipëtarët nga Leskoviku dhe nga gryk' e Postenanit.

ATË STATHI MELANI

Siç thamë më sipër që shqipëtarët si vunë andarët e qarkut Leskovikut përpara, zunë grykën e Postenanit. U muar vesh paniku i andarëve dhe në qarkun e Përmetit, vendësit e qarkut Përmetit, dhe të Përmetit duke më parë përparimin e Shqipëtarëve nga an' e Leskovikut ishin të sigurtë që qarkun e Përmetit Shqipëtarët do ta mbyllnin brenda, nga ana tjetër e dinin fort mirë që andarët Grekë po të thyeshin kishin Program që të diqnin gjithë shtëpirat të Kreshtera, dhe ta bënin vendin hi dhe pluhur, që kështu Shqipëtarët ta gjenin vendin të shkretë. Po pregatiteshin pra të ngrinin fëmijën dhe të vinin në Janinë. Mblodhë të gjithë Plaçkat e tyre dhe i dërguan në Janinë, dhe vetë po prisnin orën e fundit që të shkonin.

Shqeria si u Përndanë andarët e Leskovikut mbeti bosh, vetëm në fshatin Melan gjendej At Stathi me një çetë të vogël prej vendit. At Stathi është një prift Shqipëtar me ndjenja Kombëtare, po me qënë që ndodhej në bajonetën Greke nuk kuxonte t'i çfaqte ndjenjat e tija, nga e keqja kish marë kumandën e asaj çete në Melan, dhe po priste orën që të bashkohej me Shqipëtarët.

Nuk mënoi shumë, se Shqipëtarët si zunë Grykën e Postenanit hodhën lumin e Barmashit, dhe zunë fshatin Radinisht, Peshtan, Kreshovë, Icgar, Ogdunan, dhe Delvinë, këtu qëndruan.

Andarët e qarkut Përmetit i zuri data kur mësuan që Shqipëtarët zunë Delvinën, se pa fjalë do të mbylleshin prej Shqipëtarëve. Kumandar' i Përmetit i dërgoi At Stathit një ndimë prej 50 vetash nënë kumandën e Kapedan Josifit nga rëza, At Stathi mori kurajo të madhe se i ardhi ora që të tregontej atdhetarismin e tija. Ju dha urdhër çetës kur pa që Kapedan Josifi po vinte në Melan, që ti binin së janë Shqipëtarët ju tha çeta e tij pa ditur se që ndihm' e tyre, ju dhanë një patare. Po dhe Kapedan Josifi ju përgjegj pateresë, dhe pas gjysmë ore luftë Kapedan Josifi si e pa pisk mori shokët dhe iku duke lënë një të vrarë dhe një të plagosur. Pandeu se Shqipëtarët kishin zënë dhe melenin. At' Strathi kur pa çeta ndihmëtare u përnda mer të birin e tij dhe vate në Delvinë ku u bashkua me Shqipëtarët. Çeta e At Stathit, e kupëtuan që At Stathi i gënjeu, u zemëruan keq dhe vanë në shtëpi të tij dhe gjetën të shoqen e At Stathit bashkë me të dy fëmijët e saj i zunë dhe i dërguan në Përmet, dhe shtëpisë i vunë zjarë.

Kur vanë mandatarët në Përmet i thanë Kumandarit për tradhëtin' e Atë Stathit. Kumandari Z. Kocifaq kur mësoi këtë ngjarje zgurdulloi sytë dhe tha, a! Trathëtor do të nisem vetë dhe do të përpiqem ta zë të gjallë, dhe një dashtë zoti që ta zë të gjallë do ta shkonj në hell qeratanë. Nuk mënoj Z. Kocifaqi po pregatiti ushtërin' e tij dhe u nis për në Melan.

Ismail Qemal Beu arriti nga Durrësi në 7.30 të mëngjesit, në datën 14, por është e vështirë të thuhet se cilat janë qëllimet e tij, kështu që është tejet dyshuese që ai po punon edhe njëherë nëpër interesat greke.

 

Vetem kaq mjafton per te dale ne te tilla perfundime???? 

 

Ngjarjet per te cilen flasin keto dokumente ,vertetojne me se mire nje nga  faqet me tragjike e me te dhimbshme  te periudhes se Pavaresise,ku me mijerera banore te krahinave te jugut u detyruar te braktisin vendbanimet e tyre ,si rezultat perndjekjeve dhe masakrave qe zhvilluan ne keto zona ,idhtaret e "Megali Idese" greke.Gjithashtu duket qarte dhe nga raportimet qendrimet e Fuqive te Medha ,te cilat po trajtonin si normale nje situate te tille mjaft te ndere  ne Shqiperi ,e cila ne te vertet kerkonte nderhyrjen emergjente te Fuqive te Medha si garante e pavaresise se Shqiperise qe ishin.Por kuptohet ,ne prag te LIB,Fuqite e Medha mundoheshin te fshihnin interesat e tyre territoriale ,mbrapa nje fasade mirekuptimi midis tyre ,ndaj mbyllnin nje sy e nje vesh mbi ate qe po ndodhte ne Shqiperi.

I.Qemali asnjehere nuk hyri ne kombinacione me fuqite e huaja,te bente ujdi me ta ,qe ta kompromentonin ate ne dem te ceshtjes shqiptare.Perkundrazi ,ai zhvilloi nje veprimtari te "gjere" (me aq sa kishte mundesi)diplomatike duke u bere vete pjese e delegacioneve ne Evrope ne mbrojtje te ceshtjes shqiptare . Qeveria e Vlores ,gjate gjithe veprimtarise se saj dhe pse jetshkurter ,ka misheruar me se miri  idealin kombetar shqiptar.

Jo vetem qe  ato dy rreshta jane me dyshime ,por te thuash qe I.Qemali po hynte ne bisedime me greket ne nje kohe kur I.Qemali jo vetem nuk perfaqesonte me qeverine shqiptare qysh prej 22 janarit ,por kishte dale dhe nga skena politike.Madje ,dhe kur ishte ne krye te shtetit shqiptar ,nuk ka mundur te kete autoritetin e qe i takonte nje perfaqesuesi te nje shteti ,e per me teper ,gjithmone jane perpjekur ta denigrojne poziten e qeverise se tij.

Nje fare hezitim ka pas  nga I.Qemali ,ne momentin kur ne situaten e krijuar,ku fqinjet nuk hezitonin te futeshin ne territoret shqiptare dhe t'i pushtonin ato,dhe pushteti i qeverise shtrihej vetem ne drejtekendeshin VL_BR_LU ,I Qemali dhe eshte shprehur per nje shtet shqiptar e me te cunguar dhe se c'ishte njohur nga Konferenca ,me idene qe te shpetojme sa te mundim,megjithate kjo ka qene dicka kalimtare.Por kjo lart,qe ai te bashkepunonte me grekerit,as ja vlen ta zesh ne goje fare.

 

Ne keto 100 vjet nuk mund te kete 100 emra.

Allahu Ekber per keto 100 vjet shtet ka derguar vetem nje emer per te miren e Shqiperise. Nuk di kur do e marre.

Prisni pak burra, se mos po ngatërrojmë arat. Për agjent grek unë  di Luigj Gurakuqin. Por Ismail Qemalin vetëm si agjent turk e njoh.  

smiley

ketu futet ne loje koncepti i poliagjentit. ashtuuuu... urte e bute e plot tigani.

Po do më bësh pulitikë?

(Ndihmë: Ke dëgjuar ti për Bashkimin Sovjetik? - Kush është ky?)

''Ismail Qemal Beu arriti nga Durrësi në 7.30 të mëngjesit, në datën 14, por është e vështirë të thuhet se cilat janë qëllimet e tij, kështu që është tejet dyshuese që ai po punon edhe njëherë nëpër interesat greke. Shumë njerëz lanë vendin për të shkuar drejt Italisë.

hemm... dmth, kush eshte me dyshuese,  data apo ora e mbritjes?   p.sh po te kish mbrritur ne daten 15, ne oren 8 te mengjesit,  cer  i bie te ishte: agjenti  i serbve apo malazezeve....

paskan harruar te shtojne qe Ismail beu kishte gruan greke.smiley   ky me duket argument me i forte mua.smiley

 

Jane deshmi kulisash dhe duhen konsideruar te tilla. Une gjeta plot detaje interesante. Ajo fjalia per Ismail Qemalin, pjesen me problematike e ka tek "edhe nje here". Titulli eshte i kujdesshem. Nuk di cila gazete do ishte permbajtur, e prape Gazeta Shqiptare e ve me pikepyetje, çka tregon qe s'jemi gati "t'i thyejme te gjitha xhamat"

Ka dy vargje interesante Noli kur i këndon kapiten Thomsonit:

...kur vinte prej detit,

me katërqint krahë lubi e Dovletit.

Noli e ka fjalën për një anije me ushtarë turq që u përpoq të zbarkonte në Vlorë më pak se një vit pas shpalljes së Pavarësisë. Ismail Qemali u akuzua që kishte bërë pazare me turqit për aleancë shqiptaro-turke kundër Greqisë, pas krahëve te Komisionit Ndërkombëtar (EULEX-i kohës për Shqipërinë) dhe e detyruan të japë dorëheqjen.

Ky fakt ka shërbyer për një nga versionet e shumta të "agjentit të rregjur të SIM-it"* (do dalim prapë më vonë tek SIM-i) Ismail Qemali që paguhej nga Sulltani.

Pretendimi i ekzistencës së një marrëveshjeje të Ismail Qemalit me mbretin Jorgo për kufirin  në Vjosë kanë qenë burimi i një versioni tjetër: Që agjenti i rregjur i SIM-t (prit se pak më pas do dal tek SIM-i) ka qenë i paguar nga mbreti Jorgo.

Por disa të tjerë nisen nga një logjikë pak "më e hollë". Ata ndjekin një logjikë të tillë:

Sulltani po të kishte tru do e njihte autonominë e Shqipërisë që më 1878, dhe nuk u bënë më të zgjuar më 1912. Sikur turqit të donin të shpallnin pavarësinë e Shqipërisë e bënin në Durrës. Por ja që nuk pranuan dhe për pak pavarësia do ngelte vetëmm tentativë sepse grekët nga dita në ditë mund të pushtonin edhe Vlorën. Pra Turqisë i vihet viza.

Shqipëria nuk njihej si shtet dhe as si komb. Pse Greqisë do i interesonte shpallja e shtetit shqiptar dhe njohja e ekzistencës së kombit shqiptar, që grekët kishin nja 200 vjet që e mohonin? Pse duhej të pranonin një marrëveshje me Ismail Qemalin për kufi deri në Vjosë kur synimi ishte të takoheshin në Shkumbin me trupat serbe dhe aty të ishte edhe kufiri Serbi-Greqi?

Italia ishte ajo që kishte interesa për shpalljen e Pavarësisë. Italia ishte shteti që përkrahte njohjen e Shqipërisë si kundëpeshë ndaj Greqisë dhe Serbisë në Ballkan. Madje Italia ishte ofruar e gatshme të bëhej Protektorja e shtetit të dobët të Shqipërisë. Prandaj sipas kësaj logjike, agjenti i regjur i SIM-it, I.Qemali paguhej nga Roma. Dhe ndoshta edhe nga vetë Papa sepse po përçante kombin islam më dysh. Se Shqipëria deri atëhere ishte pjesë e Kalifatit Osman, shtetit të kombit islamik.

Por për dreq I.Qemali është helmuar pikërisht në Itali. Dhe kryeministri italian tha "Ne nuk merremi me pensionista".

Prandaj unë them që të mbledhim një si punë këshilli që ta ndajmë këtë muhabet se kush e paguante këtë agjent të rregjur të SIM-it. Ose që ta kuptojmë që Mehmet Shehu nuk ka qenë kryeministri i vetëm poliagjent. Ndoshta I.Qemali ka rekrutuar Fan Nolin dhe që ky më 1924 ka rekrutuar Mehmet Shehun. 

....kanë parë fshatra të tëra në flakë. Nga Skrapari janë kapur shumë refugjatë nga grekët në rrugë dhe janë masakruar. Por unë nuk mund të jap shifra të sakta. Personalisht nuk kam parë më shumë se 2000, me siguri jashtë, - mbase më pak.Banorët e një fshati të tërë pranë Skraparit thuhet se janë masakruar. Ka mundësi, sepse ishin antigrekë

..e tmershme,po keta greket s'paskan lene krahine te shqiperise pa masakruar.Ky eshte nje raste ideal per te vleresuar rezistencen, sakrificen dhe qendrese se  popullsise se Skraparit ne shekuj ndaj mizorive te shovinisteve greke. Ngritja e  nje monumenti  me rastin e  100 vjetorit te pavaresise ne fshatin e permendur, do te ishte vertete  nje vleresim  i simbolit te qendreses se gjithe shqiptareve,nje vend peligrinazhi per perjetsimin e kujteses sone kombetare. 

Kush ta nreje monumentin?

Sala ka 20 vjet qe i lepin vrimen e bythes grekut.

bisedimet e Ismail beut me greket jane tashme te njohura. por kane qene bisedime ne kuader te diplomacise.. 

duke pare gjendjen e dobet te shtetit shqiptar, aso kohe , me  ndarjet dhe armiqesite e brendshme,  gjithashtu  fqinjet armiq te cilet kerkonin medoemos te merrnin territore,  ai  disa here ka tentuar   qe me greket, te pakten, te gjente ''njefare zgjidhje''.   pse me greket? ndofta  sepse me ta kemi lidhje historike.. gjitone te lashte, apo faktori arvanitas  qe jeton atje etj..   pra ne keto kushte ai ka gjykuar qe nje alenenca apo paqe me greket ndofta  ishte e mundur.  

Me 1907 I.Qemali ka kontaktuar me palen greke ku eshte hedhur ideja  per nje federte greko-shqiptare. Ndoshta dyshimet e diplomateve te fuqive te medha bazohen ne keto simpati qe I.Qemali kishte ushqyer per greket ne termat kulturore dhe si dy popuj fqinje. Por sfondi intrigave te nderkombetareve eshte me i nderlikuar se kaq.

Me 1907?

Me c'autoritet do e bente nje gje te tille ? I.Qemali ne kete kohe ishte i sapoardhur nga emigrimi.

 

Me ç'autoritet u bë Lidhja e Prizrenit apo Shoqata e të Shtypurit Shkronja Shqip (Shoqata e Stambollit)?

Spiritus,s'kam degjar te flitet per te me pare!!

o Kavir,nuk te kuptova sinqerisht.

Venus,une te dija zjush historie ty. Fakti qe ti se ke degjuar nuk do te thote se nuk ekziston. smileyNjihet si fakt prej kohesh por gazetat duan te rritin tirazhin e shitjeve.I.Qemali eshte produkt i kohes se vet.Historia i shoshit te gjitha faktet, kontributet, lajthitjet dhe iluzionet.

Kaviri ju pergjigj pyetjes tend:ne emer te kujt? Po ne emer te vetedijes se tij kombetare per te bere me te miren per Shqiperine kur i semuri Bosforit po merrte tatepjeten.Se I.Q nuk u zgjua ne fillim te nentorit nga nje enderr e bukur dhe ne 28 mbriti me flamur ne dore ne Vlore.

Në atë kohë autoriteti nuk ishte i mandatuar por varej sa mbështetje kishe në popull. I,Qemali kishte shumë mbështetje në Jug. Nuk ishte thjesht "emigrant" sepse kishte bashkëpunuar që në fillim me Shoqërinë e Stambolli dhe kishte lobuar herët për autonominë e Shqipërisë dhe njohjen zyrtare të gjuhës shqipe. Me këtë autoritet ai vepronte.

Krijimi i një federate shqiptaro-greke nuk ishte aq "e tmerrshme" po të merret parasysh që shumica e Greqisë fliste shqip dhe që shumica e krerëve të shtetit grek ishin arvanitas ose shqiptarë puro. Prandaj edhe një pjesë e Rilindasve duke parë që Greqia etnikisht ishte realisht një federatë shqiptaro-greke atëhere e shihnin si forcim të faktorit shqiptar bashkimin e Shqipërisë me Greqinë. Kur Greqia kërkoi helenizimin total atëhere u bë e qartë që nuk mund të kishte bashkim dhe u shpall mëvetësia.

Nejse ,Spiritus,s'eshte ndonje cudi.Jo te gjitha shkruhen neper librat e historise ,aq me teper per nje ngjarje qe s'gjeti mbeshtetje.Ca gjera do i mesojme dhe nga interneti.smiley

Kavir,nuk eshte njesoj.LSHP nuk u be se donte x person ,ajo shprehte vullnetin e gjithe popullit shqiptar.Ishte i pari organizim me karakter mbarekombetar te atyre permasave.Eshte nje nga ngjarjet dhe periudhat me te rendesishme te historise shqiptare.

Jane dy ngjarje krejt te ndryshme.

Kurse marreveshja e nenshkruar nga I:Qemali ,eshte bere nen vullnetin e tij personal apo te nje rrethi shume te ngushte ,meqe nuk u aprovua ne rrethet patriotike te kohes.Te nenshkruash nje marreveshje te nje rangu te tille,mendoj se kerkon  me shume se pergjegjesi personale.Aty ai konsiderohet se perfaqeson vullnetin e shqiptareve.Me c'autoritet e perfaqeson ai popullin shqiptar ne nje takim te tille? Nje politikani te rangut te tille nuk i fale

Te me falni dhe mua,se i rashe pak shkurt,por ashtu si Hurbit dhe mua po me digjen patatet e s'po duron as cuni ,sa t'i haje.smiley

Cilado qofshin gabimet nuk duhen paragjykuar shume sepse ishin kohe jashtezakonisht te turbullta me dhjetera pale me interesa te kunderta qe fusnin hundet ne shqiperi .Sa per analogji shikoni sot ne moshen e internetit ku me nje te rene te tastieres edhe fshatari me i humbur ne fshatin me te humbur te shqiperise merr vesh se ku bie apo c'behet ne dynja, shqipot po i bien njeri gozhdes e tjetri patkoit .Mund te imagjoni konfuzionin e koherave te atehershme dhe veshtiresine e udheheqesve te asaj kohe per te bere zgjedhjet e duhura.

Nje material shume i mire mbi Ismail Qemalin do te botohet se shpejti ne revisten "PERPJEKJA". Autori eshte nje studiuese e mirenjohur franceze qe flet, lexon dhe shkruan shqip me mire se 82% e anetareve te ppu : Nathalie Clayer. Perkthyer nga Hurbinek.

Deri atehere, s'po e ngacmoj kete histori se jam duke pare nje film dhe skuqur patate.

Sado qe studiuesit me PhD mund te flirtojne ne nje qoshke te vockel zyre, per te bere cudira, nuk arrijne dot te vendosin filtrat e gjuhes diplomatike te raportimit. Eshte art nuhatje tjeter qe do nje kontekst historik, njohuri te nje fushe te specializuar studimi, dhe patjeter pak zgjuarsi. Mu psh. ku zv/konsulli me duket shume tip servil, qysh nga gjuha qe perdor.  

Keto lloj perkthimesh/postimesh me duken shume te porositura nga injoranca dominuese e redaksive te gazetave (nuk kam asgje me pruresin ketu ne PPU).

Ismail Qemal Beu arriti nga Durrësi në 7.30 të mëngjesit, në datën 14, por është e vështirë të thuhet se cilat janë qëllimet e tij, kështu që është tejet dyshuese që ai po punon edhe njëherë nëpër interesat greke.

Tani, se pari, ose zoteria qe percjell informacionin ne kohen e caktuar, nga paniku i shkaktuar sipasoje e zhvillimeve kaotike ne vend, nuk kishte ide sec behesh ose ka nje problem. Kjo sepse eshte absurde qe nga mungesa e informacionit te deduktosh nje fakt, te pranosh nje situate si te mireqene kur ske informacione ku ta mbeshtesesh. Plus qe nje rresht, i perplasur ashtu pa lidhje me kontekstin e shkrimit, le shume per koment.

Se dyti. Ato kohera, rrethana te caktuara eshte jashtezakonisht e veshtrire qe nje njeri i madh te mos vere ne rradhe te pare interesin e pergjithshem. Duhet pare me kujdes veprimtaria pastaj te aludohet me tituj bombastike.

Ali Këlcyra: Ja pse e rrëzuan Ismail Qemali
Në kujtimet e tij, Ali Këlcyra njëri nga njerëzit më të njohur të asaj periudhe,shkruan se: “E ardhmja tregoi se vija kufitare e pranuar prej Ismail Qemalit në marrëveshjen e fshehtë gjendej përtej kufijve politikë të Shqipërisë të pranuar në vitin 1913. Gjithsesi ky burrë shteti u ndodh në një pozitë tepër të vështirë kur ndërsa ishte në rolin e kryetarit të qeverisë shqiptare ngjau drama e Vorio Epirit. Bashkëatdhetarët e rinj  që nuk kishin as horizontin e gjerë dhe as aftësinë parashikuese të Ismail Qemalit për kërcënimet e ardhshme, të ndezur kundër Greqisë nga tragjedia vorioepiriote qortuan ashpërsisht atë për qëndrimin e dhe mospaditjen me rreptësinë e duhur përpara botës së qytetëruar të tmerreve që kryen andartët grekë në Shqipërinë e jugut nga kujdesia e tepruar për të mos lënduar ndjeshmërinë e Greqisë zyrtare. Kësisoj prestigji i tij nuk i bëri dot ballë këtyre sulmeve të furishme që duket sheshit se ishin të zmadhuara. Prandaj, ky politikan i shquar e patriot i madh u la mënjanë e nuk u thirr të merrte pjesë në qeverinë e parë të rregullt të Princ Vidit ndërkohë që Esat Toptanit iu besua roli i ministrit të Brendshëm. Asokohe grupi i patriotëve të rinj intelektualë ishte pothuaj i panjohur për nga masa e shqiptarëve, ata sapo kishin nisur të lidheshin me popullin në fushën e luftës kundër armiqve të vendit. Nëse Ismail Qemali do të kishte pasur mendjemprehtësinë e situatës e të dallonte dinamizmin e këtyre guximtarëve të cilët bënë çudira në vitin 1920 e t’i mblidhte rreth vetes duke shfrytëzuar prestigjin e madh personal do të kishte mundur të bënte mrekullira e do të mund të mbizotëronte situatën brenda e jashtë vendit  duke e bërë kështu emrin e tij të pavdekshëm”.  

OK, gjysmen e skuqa. Po thosha se persa i perket Korçes, habitem qe s'i eshte bere nje lapidar i maaaaaaadh sa dy pallate nje koloneli apo nenkoloneli francez, Descoins, i cili, ne koke te vet, iu ka shkuar perkunder urdherave te hierarkise franceze, dhe vete qarqeve greke, duke i qeruar njehere e mire nga Korça, e duke ua dhene Shqiptareve. Korça duhet ta kishte nderruar emrin ne Korça-Descoins, ose shqip : Korça-e-qoshkave. OK, se m'u dogjen.

Amon mer skuqe dhe gjysmen tjeter qe ta zesh rrylin e fytit duke honger patate!

Eshte fakt i njohur se ushtrite franceze, austro hungareze dhe italiane te cilat okupuan shqiperine gjate luftes se pare boterore mbajten fqinjet larg dhe mesuan shqiptaret si te vetqeveriseshin.Financat e republikes se korces nen hyqmin francez psh u bene burimi i arkes se shtetit shqiptar pas vitit 1920.po ashtu kur presidenti wilson dergoi nje "fact finding mission"  ne shqiperine e juges per te vertetuar pretendimet greke mbi vorio epirin ne terren komandanti francez deklaroi se atje nuk kishte kembe greku.Ai shtoi se shqiptaret ishin njerez te mire dhe se i vinte keq qe nuk ishte shqiptar.Fakte te tilla jane mohuar nga historiografia kamuniste sepse donin te vertetonin tezen e shokut enver per "popullin tone trim te zgjuar punetor sypetrit qe i vetem kunder te gjitheve gjithmone ka fituar , pa asnje lloj ndihme kundrejt armiqve te  eger dhe  barbare.."

Mos e rendo kot kandarin e komunizmes.Keto fakte njihen edhe nga historigrafia e asaj kohe. Tjeter gje marzhi interpretimit.

ne rastin me te mire fakte te tilla u minimizuan.

Po, dhe Descoins ka shkruar dhe nje liber te vetin, me kujtime, diku nga viti 1929, liber qe derisa te vijne keta te fshehurit pas shkembit e ta gjejne ne ndonje faqe te lodhur shqiptare, s'eshte perkthyer ende. Dhe po flas per vetem nje francez, vetem nje Descoins na e ka dhuruar Korçen, ne koke te vet. Pa pyetur asnje shef armate, e asnje ministri. Por ama, edhe nga krahu shqiptar, e donin. Themistokliun e shkrete, vertet qe Francezet e prene ne bese, por aspak ky Descoins, te cilin e menjanuan me vone si "teper i perlyer me vendasit". Nuk di ç'behet per ndonje homazh ndaj ketij burri, mire eshte t'ia permendin diku emrin ne ndonje fjalim.

______

@ shqiptari i vjeter,

Teksti i Clayer eshte nder tekstet me te bukura qe kam lexuar persa i perket analizes historike. Ti mbase ke ndonje a priori per Lubonjen, Perpjekjen, Francezet, por mire eshte qe te gjykosh mbi pjesen e shkruar, dhe jo keshtu ne hava. Clayer ben nje studim te mirefillte te figures se Qemalit, dhe per mendimin tim, kjo lloj analize do te duhej bere si model per historianet shqiptare, te cilet, jane ekstremiste te lindur : ose te shajne, ose te mburrin, por gjithmone deri n'rrâââââjë.

alba daje menien tani, kush na msoi, frengjt, austriaket, italjont apo ruset sic thu gjithnji me ata 5000 specialistat e stalin-krushcevit. se du me te besu, por kshu na e boni te veshtire.

ja nja dy te vockla: austriakt psh na bon regjistrim popullsie me emer mbiemer sic duhet, shtrun shinat e para ne shqipni (shina per qejf e? felbone) e po ashtu ene rrugen e Bregut (te cilen u desh ta zgjeronte nje AQO vite me vone, me emrin lir meta). po kjo s'do me thon gjo. bota tu pa ka msu cdo gjo. se nuk munet me e shpik te gjith periher i gjo.

Po, mrrok, janë të ditura këto gjëra. Që para revolucionit grek të pavarësisë ka patur negociata. Citohej diku Kollokotroni me Ali Farmakin (këtë të dytin nuk e kam dëgjuar më parë kush është?), kishin plane për një mbretëri të përbashkët. 

Akoma dhe Faik bej Konica kishte qënë në kontakte me grekët, citohej madje prej burimeve greke si "agjent i malësorëve". 

Edhe për çështjen çame psh, këta pas luftës në Azinë e Vogël (vitet 22-23), i ka mbajtur në Çamëri dhe nuk janë përfshirë në shkëmbimet midis dy popullsive (greke dhe turke), Theodhor Pangalos, që ishte me origjinë arvanitase, asokohe diktator i Greqisë. 

etj etj... 

ne pritje te natalise se lubonjes,le ti bejme nje thirrje edhe shmidit se mbase e bejne treshesmiley historine.

belul,smaili e kishte kaurrke gruan dhe jo greke,pavaresisht se atehere ndoshta edhe smailin e quanin turk. i beri nja 10 kalamanj me duket.

ne 1907-n greqia ishte nga larisa e lart dhe akoma nje pjese e mire vazhdonin te flisnin shqip.  muhabeti i federates shqiptaro-romiose i ka rrenjet qe ne 1820-n ,pavaresisht se shqipove pas lufte ua futi ''filiki eteria'' dhe jo vetem federate s'beri por u hoqi edhe gjuhen qe i cliroi nga turqit

Shume sakte ...i  vjetro..

une per vehte e injoroj,nuk kam pse i besoj ca legenave Britanike.

problemi im me natali&co eshte se nen petkun e historianit te ''pavarur'' duan te na mbushin mendjen se bismarku kishte te drejte kur tha s'ka shqiptare.   se skenderbeu na ishte nje serb qe u fut ne ''gjak'' me sulltanin sepse ky i fundit i kulloste delet ne bahcen e gjonit dhe i pinte ujin naten,se ismaili ishte nje progrek i fshehur qe u nis te mbidhte ullijte ne vlore por italo-austriaket i ngecen pavaresine ne dore ,e ky s'kishte c'ta bente.  ecetera e cetera, kupton mua tine

Me fal. Ti flet pa lidhje. S'duhet ta kisha vazhduar shpjegimin tim. T'prifte e mara, lum jarani.

"Dyshime" kishte edhe per Shqiptaret si njerez me bisht.. Dyshime kto qe ju shprehen hapur Ismail Qemalit nga perendimoret e "avancuar" te asaj kohe..

Njerezit qesharake dhe deshtake te ketyre 20 vjeteve nuk do te munden kurre te arrijne disa "maja", jo me disa gazetar anadollak te Tiranes se sotme.

 

 

Gazep i madh fort. Fap! një temë historike, të tërë janë historianë; fap! një temë kulinarie - tërë historianët bëhen guzhinierë. Dhe janë shqiptarë që të gjithë, tërë kohës.

smiley

and they are broke. they are broke. they don't have" a negative cash flow".

U ka ndodhur ashtu, ngaqë janë profesionistë të vërtetë në punën e tyre, siç tërë shqiptarët. Ja, si në këtë shembullin më poshtë (meqë flitet shumë për histori, po nuk mësojmë kurrë gjë prej saj, ndaj dhe shtrëngohem t'i marr shembujt të freskët taze), një nga tipikët e raportimit në mediat shqiptare, të cilat për cilësi nuk ndryshojnë shumë diskutimet në "mediat e reja" alla "new frontier", si i thonë, apo forumet e lajmeve:

http://www.shqiptarja.com/metronews/2729/piloti-ngaterron-butonin-avioni-me-117-pasagjere-shkon-ne-pikiate-116503.html

Lajmi i vërtetë është ky (të shohësh kohën, pastaj, ve duart në kokë):

http://www.youtube.com/watch?v=PSGBAs412Lw.

  Shume pake thuhet edhe keshtu, prej emisareve te "Bubuzhines", per burrin e madh dhe te paarrire, te kombit tone.Jane opinione te derguareve te fuqise madhe te kohes, bazuar me shume ne hamendesime se sa ne prova, por qe nuk kane asnje vlere historike, per figuren e atij burri.Vitet me pas bindin kedo, per pastertine e figures te Ismail Qemal  Beut.

  E si punonte per greket ore "inglize te mençur",  kur ai  sapo qeverriste  vetem Vloren, greket ju  sulen viseve te jugut qe ta mbysnin qe sa lindi qeverria e mevehtesise,  me ne krye "sipunin " qe punonte per ta..?! Greket, kunder njeriut te tyre ?...  Prralla dhipllomatike...!

   Nuk duhet te  harrojme levizjet e tij ne krejt Evropen, per te arritur  mbeshtetjen per  mevehtesine e kombit ti tij.

Kur udhetohej me ...mushka

Populli yne veshderr duhet te mesoj nga populli i ndritur Francez sesi puthen dy njerez qe e duan njeri tjetrin, dhe jo t'ja fusi kot si kau-peles

Ps. na rrufshi pallen ju franceze, angleze, kineze, japoneze... e keshtu me rradhe gjithe ju anetaret e OKBse

Po qe se nuk u del vetem fusha jote me LESH , kaloi ketej , se edhe une bashkohem me JU i nderuar Thep. Te gjithe keta llapaqenet e sotem , le ta lepijne  e ta zbusin leshin njehere , pastaj ta kene me kollaj te na i ruajne , Franceze , Angleze ,Kineze , Japoneze e keshtu me rradhe !

Lavdi te Perjeteshme Burrit qe ishte BURRE kur duheshin Burra , dhe na la Trashegim Shqiperine  fale Zgjuarsise dhe Karakterit qe trashegonte si Shqiptar . Fati i mbrapshte i Kombit e deshi qe ne krye te tij te jete nje nga Burat MUT te ketij Kombi Sot ..Nje plehre qe riben Historine sipas mesimeve te Shm..tit e Shm...trave ne Teresi me kallamkusuret e InteliDjences shqiptare sot qe  mender na njohin smiley me Fakte e shkrime te lloj lloj pacavureve e Gjithnje Jashte KONTEKSTIT Historik .

Grava ...ke thene nje PERLE ..ne ate kohe Levizej me Mushka

Ja sa ta çmitizojme dhe Ismailin! 

do degjojme pordhet e natalise qe i vje keq qe pse nuk mahet edhe esad pasha hero i pavaresise, mer jahu, kupto ti apo jo?

dhe qe ismaili e shpalli pavaresine se i njeci m'dore, s'kish tjeter gje me mire me bo, tha ajd bojm i peskac dhe i pavarsi si derr mac. i fusim ene i t'vjedhme arkes shtetit ene bojm i dore ne kazino.

si puna skenderbeut pak a shum, per motive te dobta, hit and run ne drejtim te paditur.

kto i perkthejne dhe i botojne zuzaret dhe maloket tane te ndyre! ket lloj dollapi kane. dhe nuk i kan mungu kurre atij vendi vemje te tilla.

nuk kuptoj pse me citon dhe fill pastaj jep ate link. une nuk po flisja fare per ate gje. nuk eshte mire kjo liria qe merret kesisoji, edhe pse pune komentesh jane.

Emigrant, take it easy se s'ta kishte njeri me te keqe. Kujtova se te kishte shpetuar ajo qe kopjova nga shkrimi. Kaq, s'kishte ndonje mesazh te fshehur. C'ti bej qe ashtu e kuptova ate qe shkruajte ti, veten s'e vras dot, me ose pa liri.

jo, jo c'eshte ai llaf. jo vetvrasje. ne kena plot gjona te medha me realizu perpara dhe plot horizonte te hapme smiley

ps. cheers.

Po s'besove, merre armen dhe qello.

!!

edhe nje gje: ekzistenca dhe venerimi per elsiete, lankshet, clayeret, schmittet and sorollop ne menyren plebeane qe behet nga majmunet shqiptare, pas 100 vitesh "shtet", eshte nje nder njollat me te medha qe brezi im dhe ai i yti s'kane per ta la dot, sikur malet bashke te bejne.

 

*Materiali i mësipërm është marrë nga uebsajti i albanologut Robert Elsie.

 

ai eshte marre vertet por eshte interpretuar gabim vetem nje paragraf o njeri, vetem njehere i eshte permendur emri Ismail Qemali dhe kjo here nuk tregon asnje fakt! Kjo eshte kasapan mediatike qe shkatron dhe ben corap mendjen e nje populli! e ka thene shume mire kush e ka thene ate shprehje " zuzare dhe maloket e ndyre" (jo malsoret) 

Ku e lexove ti qe une po mbeshtesja titullin, faktin, paragrafin apo piken?!

Ismail Qemal Beu arriti nga Durrësi në 7.30 të mëngjesit, në datën 14, por është e vështirë të thuhet se cilat janë qëllimet e tij, kështu që është tejet dyshuese që ai po punon edhe njëherë nëpër interesat greke.

 

Dyshimet angleze apo te disa shqiptareve truthare te medias?!!!   Ku jane dyshimet angleze ketu, vetem tek ky paragraf? po edhe ky mbetet tek dyshimi dhe jo tek ndonje fakt serioz! Si do te shiten gazetat thuaj!smiley mizerje njerez! 

 

 Lexoni  xhevahiret me poshte   ju lutem...!

"Durrës, 15 korrik, 1914 

Zotëri! 
Duke qenë se më është raportuar që qyteti i Vlorës është i kërcënuar, në njërën anë nga kryengritësit myslimanë, dhe në anën tjetër nga epirotët,..

Dhe  keto i  krahesoni me historine e shkruar  per ato dite nga  intelektuali brilant Sali Allkokondi.

  "Kryengritesit myslimane"  ne fakt ishin mbeturinat  e ushtrise turke te thyer ne Shkoder, qe u perqendruan ne Myzeqe, duke pritur karavet  turq qe mund te vinin ne grykderdhjen e Vjoses, per ti marre.Ato  forca jashte   çdo kontrolli dhe zune e ripnin popullin, ... duke mbledhur "taksa",  gjer ne Berat.Keta  askush nuk i quajti kurre kryengrites myslimane ..shqiptare,  veç se perpiluesit angleze, te ketij raporti.

Se dyti, "epirotet" e raportit, ishin forcat ushtarake dhe   andarte greke, te  versulura me megaloidhene, per te zaptuar  trojet shqiptare te jugut, qe greket e kane quajtur  Vorioepir.Mos valle nuk e shifnin  diplomatet angleze gjendjen e atyre  diteve? Nuk e  degjonin, tu ishin zene syte  e veshet  kujen e leshuar  prej fshatrave te gjithe laberise se perflakur kur...

 Grate  e Kurveleshit 

Shkojnin per ne Vlore

Çi  perzuri  greku

Me foshnjat  ne dore.....

"Kryengritesit myslimane"  ne fakt ishin mbeturinat  e ushtrise turke te thyer ne Shkoder, qe u perqendruan ne Myzeqe, duke pritur karavet  turq qe mund te vinin ne grykderdhjen e Vjoses, per ti marre.Ato  forca jashte   çdo kontrolli dhe zune e ripnin popullin, ... duke mbledhur "taksa",  gjer ne Berat.Keta  askush nuk i quajti kurre kryengrites myslimane ..shqiptare,  veç se perpiluesit angleze, te ketij raporti.

Nuk ka gjasa te kene qene kryengritesit e Haxhi Qamilit?

Nuk pyti njeri ku eshte materiali . Keshtu materialesh ka meqindra . Problemi eshte per te "ngazellyerit " qe qemtojne keto materiale si plaka gjene smiley 

1912
The Declaration of Albanian Independence

As with many events of Albanian history, the declaration of independence of 1912 was somewhat of an impromptu affair. The Ottoman Empire collapsed in the first Balkan War that began in October 1912 and the Albanians found themselves in an extremely awkward position. Their leaders were more concerned about the coalition of neighbouring Christian forces (Montenegro, Serbia and Greece) than they were about the weakened Ottoman military presence in their country. What they wanted was to preserve the territorial integrity of Albania. Within two months, Ottoman forces had all but capitulated, and it was only in Shkodra and Janina that Turkish garrisons were able to maintain position. The very existence of the country was threatened.

It was at this time that Ismail Kemal bey Vlora (1844-1919), also known in Albanian as Ismail Qemali, returned to Albania with Austro-Hungarian support and, at the head of a swiftly-convened national assembly, declared Albanian independence in the town of Vlora on 28 November 1912. The declaration was more theoretical than practical because Vlora was the only town in the whole country under the delegates’ control―yet it proved to be effective in the vacuum of power. Though Albanian independence was recognised de facto on 17 December 1912 at the London Conference of Ambassadors, it was not until 29 July 1913, after the second Balkan War and the solving of the delicate problem of Shkodra, that the international community agreed to recognise Albania as a neutral, sovereign and hereditary principality.

Given below is a report, published in the Vlora newspaper “Përlindj’ e Shqipniës,” describing the events leading up to the Declaration of Independence in Vlora, and then the short text of the Declaration itself.

..The chairman, Ismail Kemal Bey, then took the floor and, in an ardent, fluid and reasonable speech, stated that although they had always been faithful to the Ottoman Empire, the Albanians had never forgotten their own language and nationality, the best proof of this being the endeavours and uprisings that had taken place from time to time, in particular over the last four years, to preserve their rights and customs. The Ottoman Government had never taken their interests into consideration and had never been willing to recompense the Albanians for the great services they had rendered...

Sipas variantit kamunist I Qemali deklaron se kemi pas qene 500 vjet hasha me turqit?!!!

po gjith ket koment per te thone asgje ne lidhje me temen? apo e kishe hallin vetem me thene " se komunistet zotrie.." smiley

Alba2265, je e prirur me  shume deshire te thuash vend e pa vend "...Sipas variantit kamunist.... I Qemali deklaron se kemi pas qene 500 vjet hasha me turqit?!!!

Kjo tregon se ju  as nuk e  dini kush eshte autori i asaj shprehjeje, cituar  artistikisht ne nje veper  letrare.Nuk mundet ta  thoshte  nje depudet i Parlamentit turk...edhe pse ishte shqiptar  safi.

Nje Sulejman Voksh e pati thene,  ne salle te  gjyqit turk ....

Po he, o Belul...! "Epoka para Gjyqit"

E sjell per te treguar se shume njerez jane te infektuar nga varianti grandioz i historise se shkruar nga eunuket e akademise se shkencave te kohes se enverit.kur e verteta ka qene ndryshe.

 

http://www.ermenji.org/historia/chap24.html

...

Ideja që Shqiptarët të mund të formonin një shtet më vehte ishte aq e zbetë, aq pak e besuarshme, sa që edhe udhëheqësit më të shquar të Rilindjes nuk shkonin përtej caqevet t'autonomisë. Shumë prej tyre kërkonin vetëm disa reforma, sidomos futjen e gjuhës shqipe nëpër shkollat, si pikënisje e zgjimit kombëtar. Ismail Qemali, deri sa vajti në Vienë( ne 5 nentor 1912), nuk e kishte akoma të qartë nëse Shqipëria do të shpallej shtet autonom apo i pavarur. Kjo mungesë besimi në vetvehte shpjegon edhe përse të gjitha lëvizjet dhe kryengritjet e Shqiptarëvet, në planin kombëtar, dështuan njëra pas tjetrës: hyjnë kryengritësit në Shkup dhe s'guxojnë të marrin pushtetin. Asnjë vepër e madhe nuk mund të kryhet pa një besim të patundur në fund të vetëdijës. Dhe ky besim s'kish sesi t'ishte, kur Shqiptarët ndjenin një kompleks inferioriteti, të rrënjosur prej shekujsh, ndaj qendravet politike e kulturore të jashtëme. Kur e dinin se përbrenda tyre disa shikonin nga Stambolli, disa nga Athina, disa nga Viena ose nga Roma, dhe se bashkimi i të gjithëve ishte shumë i vështirë, për të mos thënë i pamundur. Që të lindte besimi ose të zhdukej kompleksi - të dy skajet tregojnë të njëjtin fenomen psikik - duhej një punë e gjatë, e duruarshme, një ndërmarrje njerëzish të fortë ose apostujsh, e cila nuk ishte plotësuar dot gjer më 1912 (e si do të plotësohej në tridhjetë vjet?), nuk është plotësuar akoma gjer më sot, ndonëse ka bërë mjaft përparim. Duhej dhënë prova se Shqiptarët ishin të zotët të bashkohëshin, t'organizohëshin, të vetqeverisëshin; se ishin të zotët të ndërtonin, të zhvillohëshin, n'anën e ekonomisë e të lidhjevet shoqërore; të përparonin, të krijonin, në lëmin e letërsisë, t'artevet e të shkencavet; të lartësohëshin, n'anën e mendimit. Duhej forcuar besimi tek njëri-tjetri: Myslimanë e të Krishterë ishin vëllezër të një gjaku, të një gjuhe. Dhe se gjuha shqipe ishte aq'e ëmbël sa gjuhët më t'ëmbla: në të mund të përkëthehëshin Ungjilli e Kurani, dhe çdo kryevepër botërore; në të mund të mbruhej kultura m'e bukur e m'e lartë. Në këtë mënyrë duhej kthyer shikimi i Shqiptarëvet, prej qendravet të jashtëme, brenda në vatrën kombëtare. Duhej ngjallur ndër ta, jo vetëm dashuria dhe nderimi, po edhe besimi në Shqipërinë, siç e ka Danezi në Danimarkën, Holandezi në Holandën etj. Shkurt, nëpërmjet të zhvillimit, të lartësimit të kulturës dhe të zgjimit të vetëdijës, duhej krijuar ajo mistikë kombtare që Vaso Pasha e shprehte në një varg: "Feja e Shqyptarit asht Shqyptarija!"....

 

 

ja kete moment psh une e quaj momentin "gringo" (me syze dielli) smiley plus qe po iu vu mbiemri "komunist" gjese, ene maroi hesapi. thuj "komunist", "nostalgjik", "enverist" - ene that's all folks. futini i gjum. Plus qe per AQO-ne qe e ke per zemer nuk du me fol, per solidaritet krahinarist.

ama ne note me serioze, po te shkosh back 100 vjet, ta jap dore me nji qe ajo e folur e Ises eshte shume avantguardiste.

Dhe po, komunistet e bon historine me mendesine e fitimtarit dhe per interesa te tyre, po kjo s'do me thon tani qe shif mjeker te bardhe dhe kercitja. Se ngeli tu u bo mullar puna.

Nuk mund te kete intepretim pa perkatesi, interes, afiliim, pasi kjo gje eshte ne thelb te fjales interpretim. keto djegiet e barkut per "te verteten", ku tek e "verteta" ka 3 uje (interpretim) dhe nje oriz (dokument historik), jane per te qendruar tek numrat, pese pordhe e gjashte groshe.

Kto leksionet e researcherave te mykur neper arkiva si pun e natalise apo olios me stelion, mbi ate qe u thone indigjeneve dhe aborigjineve te shqiperise ku lidhet gomari i historise se tyre dhe se sa shum ka vujt historiografia e tyne nga komunizmi (kujt ia thu mer rente nje gerbule, te vje t'i thush, neve na e thu?!), jane ofendimi me i paster qe i behet inteligjences se kombit! Ka plot shqiptare qe i kane ca ballin shkollave te tyne e qe mund t'ia cajne po t'u jepen bursa e pare projektesh nga shteti, pare qe nuk mungojne! natalite dhe oliveret, keta njerzve te huaj e dashamire mbase, gjithesesi per ceshtjen jane "qelqurina pa gjak" krahasuar me shqipon e ditur. Nuk ka ardh akoma koha kur ceshtja shqiptare te jete aty vetem qe nje Fritz apo Inge te marri doktoratura e te gezoje statusin efemer te nje rock stari mes "kokepalareve"!

akti i shpalljes se pavaresise eshte i madherishem. Nqse e qun te tille, cdo gje tjeter, jeleku i ismailit, modeli i mjekres, stili i preferum i seksit te tij, negociatat & shkelja e synit njeres fuqi apo tjetres, rhetorika e tij si dhe kushtet atmosferike te vitit 1912-13 shifen vetem nga ajo perspektive. nqse 28 nentori shifet me te njejten stance si fitorja e ekipit therepel-kakruke te kupes se minikampionatit te bashkise corovode, tjeter muabet pastaj. pastaj i fusim adjectivin communist dhe maroi.

Kto leksionet e researcherave te mykur neper arkiva si pun e natalise apo olios me stelion, mbi ate qe u thone indigjeneve dhe aborigjineve te shqiperise ku lidhet gomari i historise se tyre dhe se sa shum ka vujt historiografia e tyne nga komunizmi (kujt ia thu mer rente nje gerbule, te vje t'i thush, neve na e thu?!), jane ofendimi me i paster qe i behet inteligjences se kombit

Ne fakt ka edhe studiues shqiptare qe kane arritur ne pak shume te njetat perfundime keshtu qe nuk e kuptoj pse hidhesh perpjete me nje rant alla Idriz.Pavaresia nuk erdhi si rezultat i lufterave tona shekullore per liri e pavaresi si predikohej ne kohen merhumit po si nje zgjidhje e minutes se fundit kur u pa se anija turke po mbytej dhe po merrte edhe shqiptaret me vete.me renien e turqise do te theshte qe serbet e prapa tyre ruset delnin ne adriatik gje qe si interesonte italise dhe austrohungarise keshtu qe krijuan nje shtet te sherbente si buffer zone .pa perkrahjen e tyre nuk do te kishte pasur shtet shqiptar .keshtu qe c'ka ketu per te akuzuar kedo qe e sheh te verteten ashtu si ka qene per anti shqiptarizem?

rant alla Idriz smiley

Loved this one! smiley

well, ketu futemi te loja mes rastesise dhe domosdoshmerise. Kalkulimet dhe zgjidhjet momentale nuk mund te prodhojne kurre nje gje qe eshte inekzistente, nje sajese, nje shtet qe mbeshtetet ne ajer. Plus qe ardhja drejt pavaresise ka qene nje process gradual, dhe aspirate e qarte fare qe me jeten e dy pashalleqeve te medha. Shiko se nuk eshte histori ajo qe Ismaili vajti ne daten 5 ne trieste e ne daten 6 ne selanik e po te mos shkonte ne dt 7 ne Viene nuk do kish shtet shqiptar sot. loja e fuqive te medha dhe diplomacia mund te gatuajne vetem nje brume qe eshte aty.

ja ca shembuj te gjerave qe nuk behen edhe me deshiren e mire te te fuqishmeve, pasi nuk kane bazen poshte:

Nje mbret i huaj per Shqiperine (W. von Wied); nuk shkonte, nuk u be.

Nje regjim demokratik per Shqiperine (e gjithe periudha 100 vjecare eshte nje deshmi e kesaj). Populli shqiptar per nga niveli i kultures civile nuk e ka kaluar pragun e autarkive dhe diktaturave, eshte end eatje, demokracia per shqiptaret eshte nje mundim dhe nje sjellje me zor si ajo e nje provinciali qe ka shkuar te kerkoje doren e nje vajze te seres ne metropol. Keto jane gjera qe nuk vene.

Ndersa pa asnje diskutim, ideja kombetare (e farketuar nga rilindja) dhe shteti shqiptar ishin gjera qe donin vetem nje magje dhe sobe per t'u pjekur. Ky eshte sipas meje, dallimi mes nje trajtimi sintetik te historise dhe kapjes pas bishtit te kalit te skenderbeut.

Me fal per rantin, promise s'do e bej me smiley

 

 Plus qe ardhja drejt pavaresise ka qene nje process gradual, dhe aspirate e qarte fare qe me jeten e dy pashalleqeve te medha. Shiko se nuk eshte histori ajo qe Ismaili vajti ne daten 5 ne trieste e ne daten 6 ne selanik e po te mos shkonte ne dt 7 ne Viene nuk do kish shtet shqiptar sot. loja e fuqive te medha dhe diplomacia mund te gatuajne vetem nje brume qe eshte aty.

faktet tregojne se deri ne momentin e fundit shqiptaret nuk dinin cfare donin.

M'i trego ato fakte, te lutem.

http://www.ermenji.org/historia/chap23.html

Pas këtyre vendimeve, Ismail Qemali u nis për n'Austri bashkë me Luigj Gurakuqin, Pandeli Calen dhe Dom Nikollë Kaçorrin, të cilët do t'a prisnin në Trieshtë, ndërsa ai vetë shkoi në Vienë. Që në pjekjet e para me diplomatët austriakë, Ismail Qemali u sigurua se Shqipëria do të përkrahej. Ai çfaqi mendimin se do të mblidhte në Vlorë një kuvend kombëtar, i cili do të vendoste mbi formën e qeverimit të Shqipërisë dhe do t'iu drejtonte fuqivet të mëdha një memorandum me kërkesat e popullit shqiptar. Në Vienë, Ismail Qemali u takua edhe me ambasadorët e Anglisë e t'Italisë, të cilëve iu çfaqi pikëpamjet e tija në lidhje me Shqipërinë, iu kërkoi përkrahjen e qeverivet të tyre dhe iu tregoi se populli shqiptar ishte i vendosur t'a mpronte tërësinë e atdheut gjer në pikën e fundit të gjakut. Në fillim, Ismail Qemali nuk ishte akoma i qartë nëse Shqipëria do të bëhej shtet autonom apo i pavarur. Por pas takimit që pati në Budapest me Berchtold-in, ministrin e Punëve të Jashtëme t'Austro-Hungarisë, mendimet u sqaruan më mirë: Turqia ishte thyer e shkatërruar, fjala "autonomi" s'kishte më kuptim, prandaj Shqipëria do të shpallej e pavarur.

pothuaj e dija qe do sillje kete. dhe kjo tregon qe shqiptaret nuk dinin se c'donin?

ne 1914 pati nje kryengritje me parullen:  dum baben.vete I Qemali propozoi shqiperine si principate me nje princ turk ne krye apo ndarjen e shqiperise ne kantone si zvicra.

Emigrant...te kam rixha...mos!

Alba2265  , ja, me kete  "perfundim shkencor" tendin, e meriton te behesh(ne se e pohon se thoni nje marrezi sa qe ja kalon dhe atyre te salihut ) kryetare e Akademise Shkencave  te gjithe antishqiptareve, rreth e rreth...

"...Pavaresia nuk erdhi si rezultat i lufterave tona shekullore per liri e pavaresi si predikohej ne kohen merhumit po si nje zgjidhje e minutes se fundit kur u pa se anija turke po mbytej dhe po merrte edhe shqiptaret me vete...."

  Je  unike ne keto pohime, qe nuk ka guxuar  ti thote asnje prej njerezve... te paçmendur, veç atyre qe tharetira antishqiptare u ka nis qe nga fundi i stomakut.Po shqiptaret  ishin te paret qe tunden themelet  e shtetit ushtarak, me te organizuar te kohes, sikur kane then njerzit me koke moj! Apo luteshin e faleshin duke ngrene paç pilaf....

 Neise, me keto lloj pohimesh allafutja koti, nuk i ulet, por  i rritet perdite vlera atij..  "merhumit".

Histori moj kapak-kuqe

Ç,bejme ne ne gji i  fute....

 

Je  unike ne keto pohime, qe nuk ka guxuar  ti thote asnje prej njerezve... te paçmendur, veç atyre qe tharetira antishqiptare u ka nis qe nga fundi i stomakut.Po shqiptaret  ishin te paret qe tunden themelet  e shtetit ushtarak, me te organizuar te kohes, sikur kane then njerzit me koke moj! Apo luteshin e faleshin duke ngrene paç pilaf....

 Neise, me keto lloj pohimesh allafutja koti, nuk i ulet, por  i rritet perdite vlera atij..  "merhumit".

Histori moj kapak-kuqe

Ç,bejme ne ne gji i  fute....

Nuk jam kondra me keto vargjet po populli e ka lene pa sqaruar se kush e ka shkruar kete histori e si e ka shkruar .se ka ca gjera qe lihen menjane qe thua ti.nuk e di per cilin shtet e ke fjalen zotrote qe ia ka pas tundur kembet shqiptaret po ata qe i studiojne arkivat e perandorise osmane  me themeli dalin ne perfundimin se shqipot ishin nga popujt me besnike te saj.pjesa derrmuese e administrates te sulltanit perbehej nga shqiptaret.Ismail qemalit deri pak para se te shpallej pavaresia iu ofrua posti i ministrit te brendshem te Turqise.nje post i tille nuk i ofrohej nje armiku te perandorise.Ne fjalen e tij ne kuvendin e pavaresise I Qemali qahet se i kemi sherbyer Turqise me besnikeri po ajo nuk na e ka shperblyer.Sulltani hamiti nje paranojak qe nuk ia kishte besen as kemishes qe mbante veshur , mbreteroi deri ne 1909(3 vjet para pavaresise) garda e tij personale perbehej nga 2000 shqiptare besnike.Kumandar i tyre ishte Isa Boletini.Turqia nuk lejonte shkolla shqipe .drejtor i zyres se censures se ministrise se arsimit te turqise e cila kishte nen hyqem miratimin e shkollave,  ishte nje shqiptar i cili quhej.... Naim Frasheri ,poeti kombetar i shqiptareve.

Si?? Seriozisht? Keto per I. Qemalin, I. Boletinin e çmos ajo per N. Frasherin?

Me dhimbje vella me dhimbje.

vallaj naj dhimbje s'jom tu ni hic. kto te shtojn respektin: baballaret e kombit i kemi pas edhe picka dhie.

me vone qeka hollu gjaku dmth.

e imagjinon dot ti komandantin e gardes tone heroike (si e kishte emrin mer, se harrova smileysmiley ) te jete kapo i atyne qe rujn presidentin amerikon? ose hajt, per hater, te atyne qe rujn merkelin? i qas njeri ne dere anej kta derbederet e sotem?

E imagjinon dot Adem jasharin te behej badigard i Miloshevicit?

pytjen s'e kuptoj? Mos po do me bo paralel?

Pse duhet te cmontojme gjithcka? Dhe me cfare qellimi?

Nqs. duam te cmontojme kete gjene qe kemi deri me tani per te arritur dicka me te mire, dakord.

Po keshtu pa nje qellim te caktuar... thjesht per hir te te vertetes?! Thjesht per kenaqesine e tastjeres?!

Por nqs. e verteta eshte ajo qe tregon nje komb qe ka krijuar nje pseudo-shtet rastesisht, atehere ose duhet ta shperbejme kete komb ose te punojme qe me vertetesi te ndertojme neser dicka me te mire. E gjithsesi do te brehemi perjete nga pyetja egzistenciale: "cfare eshte e vertete e cfare eshte e genjeshtert?"

Ju lutem, provoni te lini menjane deshirat adoleshenteske per te zbuluar dobesine e prinderve dhe pastaj per t'u prostituuar rrugeve te botes!

Le te provojme te cmontojme edhe mitet e serbeve, te grekeve, te italianeve, te francezeve, te gjermaneve... le te cmontojme te gjitha mitet, per te ndertuar nje bote me te vertete. A kemi kurajo per ta bere kete?

Ne te kundert le te heshtim, dhe te pranojme perrallat e gjysherve se ndoshta dicka te vertete edhe mund ta kene ato te shkreta. smiley

E fundja, jeta jone a do behet me e mire pas gjithe kesaj?

Ja dhe ajo me numura qe me fal emo , por nuk eshtek AQO ajo .Te jesh Aqo do te thote " keshtu e di une " nuk referohesh ne dokumente .Them se eshte aqo e shkare nga rruga e dervishlereve . Sekt KOTI smiley

Po si nuk lexum nje RRESHT serioz ...

Cfare dun mor zot ?

Nuk eshte shpallur Pavaresia ?

Nuk ka qene IQ ai qe shpalli ?

Cfare dun , rruga e Dursit nuk ka ekistu , kujt do me i tregu ti per ushtaret mazllemas , apo babasqapi nuk e pranon SHQIPERINE ashtu sic eshte shpallur dhe po e rishkruan me variantet Elsie dhe ham -humet e InteliDjences se Shqiperise . Cfare e ha meraku Alben me numra mbrapa se Shqiptaret duan ta festojne si Feste Pamvaresie daten e shpalljes se saj ate dite e ate date qe Shpalli IQ nga VLORA ? Po ja e lexun qe edhe Amerika u desh qindra vjet qe nga zbarkimi i IQ te tyre K.Kolombit qe vuri padanen e PARE ..i takon Zotit dhe Mbretereshes se Spanjes ...pra u deshen qindra vjet te merret me nje date si shtet i Pavarur . etj etj etj po jo per Aqo smiley

Doktrina e te ashtequajturit “relativizem” eshte mjaft joshese: nuk egzistojne te verteta. Cdo ideal eshte i barazvlefshem, cdo njeri ka  te drejten per ta ndjekur pa asnje kufizim. Nga cfare rrjedh automatikisht respekti absolut per idete e tjetrit, mohimi i cdo joshjeje per te imponuar idete e tua me force: dialog dhe bashkepunim i garantuar. Gjithcka e lehte apo jo? Mentaliteti “relativist” del ne pah edhe ne diskutimet e perditshme: qellon qe kush mbeshtet me bindje nje teze te caktuar, kush flet per “te verteten”, etiketohet me paragjykim si “dogmatik" (term qe perkundrazi, me saktesisht duhet te perkufizoje ata qe mohojne te diskutojne tezen e tyre); ose si “jotolerant” (term qe duhet, perkundrazi, te perkufizoje ata qe pretendojne te imponoje vizionin e tyre, ne vend qe ta hedhin ne debat). Del pra ne pah nje lloj ngarkese negative e relativizmit, qe kerkon te mbuloje banalitetin dhe cektesine e tij.

E verteta eshte qe relativizmi eshte nje ndertim abstrakt, qe nuk jep pergjigje per problemet konkrete te jetes dhe te bashkejeteses qytetare.

http://www.europaoggi.it/content/view/308/45/

Pse nuk ia publikuan asnjëherë datën e lindjes Ismail Qemalit gjatë periudhës së komunizmit?
Një mister tjetër që ka të bëjë me figurën e Ismail Qemalit është dhe data e lindjes së tij i cila fatkeqesisht perkonte me ate te diktatorit Hoxha. Një nga studiuesit më të mirë që ka punuar në arkivat e Perandorisë Osmane ka zbuluar se dita e lindjes së kryeministrit të parë të shtetit shqiptar është më datën 16 tetor të vitit 1846. Nexhip P. Alpan e ka datuar lindjen e debatuar gjatë, më datën 16 tetor të vitit 1846. Datëlindja e këtij personalitetit është debatuar shpesh gjatë periudhës së komunizmit nga historianë shqiptarë dhe të huaj, mirëpo nuk binin dakord për këtë datë, pikërisht sepse qëllonte në të njëjtën datë kur e kishte ditëlindjen dhe diktatori Enver Hoxha.
Kjo u mbajt e fshehtë pothuajse për 45 vjet

 

 

Shume e thelle Kaposho smiley Po qeke Oqean ore Oqean ...Hajde zbulim hajde .... Po keshtu kot per muhabet blogu e cfare rrjedh nga kjo e rrjedhura Jote se nuk e ke dite tie daten e Lindjes se IQ ose hajt mo ...ta ka fshehur Diktatura smiley ( edhe ti me Plotore qeke )

 Pash te madhin NM e tij me rruge , me ymer dhe me Buste e Mauzole , qe dha jeten e pasurine per Atme e per FE , thuj ndonje gje me te ckoqitur , cfare sheh tek kjo fshehje nga me te egrat ne Hitorine e Njerzimit !

Dmth edhe Ismail Qemali ishte i shenjes se Peshores?!

Peshore Mbreti Zog, peshore Enver Hoxha, peshore Ramiz Alia, peshore Sali Berisha... per nje qime do ishte peshore edhe Nano (virgjereshe ne fakt).

Fatkeqesia e ketij vendi qenkan peshoret! Ose shqiptaret qe budallepsen nga karizma sensuale e peshores.

peshoret ne pergjithesi nuk e pelqejne seksin prandaj i perkushtohen pushtetit ,per te balancuar mungesen

Nuk me rezulton.

Pse peshore je ti Ols ? pasi njoh peshore dhe pajtohem me mendimin tënd.

I. Qemali ka qene figure politike, diplomat dhe ne kete kontekst duhen pare marredheniet e tij edhe me greket. Eshte e vertete qe ka pasur ca marredhenie speciale me ta, por keto jane pune te perditshme te nje politikani. Greqia perbente kercenim edhe me ushtrite e veta nga jashte Shqiperise por edhe mund te nxiste destabilitet me njerezit e saj brenda Shqiperise. I. Qemali ka lene kujtime a dicka te tille ku ne shumicen e tyre flet si nje zyrtar i Perandorise Osmane, qe nuk e shikon kete Perandori si armik a ku di une. E keqja eshte me historiografine komuniste qe ka prere kallepe figurash historike me ngjyre bardh e zi, nuk pranon dritehije a ngjyra te tjera. Kemi vetem te mire dhe vetem te keqinje, kemi vetem patriot dhe vetem tradhetare, nuk ka dredhje bishti apo diplomaci, vetem drejt, me parime qe nuk shkelen edhe nese hahet bare si gomeret. Kjo ka qene historiografia ate kohe dhe prandaj tani bien rende per shume njerez kur diskutohen edhe ngjarje e fakte te tilla.

"Eshte e vertete qe ka pasur ca marredhenie speciale me ta, por keto jane pune te perditshme te nje politikani"

Ndigjojani llafin ketij, se coc di ky!!!

E more vesh Idriz "ca mardhenie speciale" thot Neobllokmeni!

He me ty te lumte o Neobllokmen!!!

...E po te keshe jo me nje te veteme, por ...

prandaj tani bien rende per shume njerez...

Cfare kuptimi ka kjo shprehje ne se per disa shume njerez bie Lehte duke mos qene bardh e zi .

bardh e zite , si per CDO Komb ne BOTE jane Thembra e Akilit per Vlera Kombetare Fondamentale mund te sherbejne per Data FIKSE Historike , ne 29 Nendor 1912 u shpall Pavaresia e Shqiperis ne Vlore , Emra Reale te Historise , IQ shpalli pavaresine e Vlores ... ndersa drite hijet sherbejne si ne ate artikullin Vdiq apo jo Saliu , a iku e braktisi Zogu Atdheun pasi rrembeu floririn apo leshoi nje Fatma para se te ikte dhe shau Italianet nga nena qe po e pushtonin Shqiperine !!

ne 29 Nendor 1912 u shpall Pavaresia e Shqiperis ne Vlore

Edhe daten e shpalljes se Pavaresise na e nderrove tani o-idris-o?

Korigjoje se nuk e vendos une kur eshte shpallur . Le qe une s'kam nevoje shume per fakte , boll te jem shtet i Pavarur . As me lafshpreret e callmaxhijte Otomaneve ,  As me kurore Italiane as me Gjermanet turiste , as me dreqin as me stamodumon. Me mjafton nje shqipetar ne krye pervec ketij Idiotit qe lemi , qe ne vitin 2012 Jo vetem nuk di cfare do po ka ngatruar dhe Alben me keto llafe pa buke smiley Mu vetem i cik ma prish mendje kjo USA ku shit pordhe sa te duash me ham hume po po e preke ke keto gjonat e shenjta me i rishkrujt Historine me i shkele ke gjaku te reneve dhe me i thone TRADHETARIT vlere  me kujton ish Shtetin tone ...ate e di ti ... smiley

Shif mos ben ndonje gabim Kokoshi ose Alba se na e hoqi OKeB-eja  Pavaresine . Po e lexoi Ban Ki Moooni , do thote dhe shoqja Alba e ka vertetuar qe ata nuk dine te Qeverisen dhe me keqja po lexun Kokoshin qe i kane fshehur daten e Lindjes se IQ nga ajo me EGRA ne Bote ... oj nene oj nene cdo heqim smiley

A u lafte purtha shalet !

Shif mos ben ndonje gabim Kokoshi ose Alba se na e hoqi OKeB-eja  Pavaresine . Po e lexoi Ban Ki Moooni , do thote dhe shoqja Alba e ka vertetuar qe ata nuk dine te Qeverisen dhe me keqja po lexun Kokoshin qe i kane fshehur daten e Lindjes se IQ nga ajo me EGRA ne Bote ... oj nene oj nene cdo heqim

Ndonje qeder i madh nuk do te jete.Ndoshta nje komision nderkombetar kontrolli do ta qeverisi me mire se shqiptaret.

Alba me kujtove nje Histori me maestro Kanacin smiley rahmet paste . Isha me gjithe nje Jorgon KING , dhe  e njifnim maestron smiley Pasi i prezantuam nje Hamshor nga  Durresi ( plazh viti 68 ) , i lame pak menjane dhe ndigjuam perpunimin e Maestros  pa Komision : 

Cfare pune ban ... Maestrua

Hic pa pune ..."hamshori "

Oh sa mire dhe kjo nji fare pune asht smiley..... Maestrua

Tani po nuk te ngjasoi me ate komentin tend ose po nuk rimoi fjala ..Thuj Gur .. mos u merzit se e shpie xhaja smiley Dhe per qejf tat ka dhe nje kenge (Emi e mba mend me mire ose Grava ) po une Fundin  kujtoj . Per ato VITE qe llafosim per Komisione , kendohej nga Populli . Them se nuk eshte ne Arkiv ose dosje e vecante si keto qe ke gjetur tie !

Po qe per ate Pune  / Komisioni te na haje Mune ..

Deri tani te mendoja kamunist te oreve te para po ti na paske qene pederast i oreve ta para.

Se mos vetem ky, te gjith te majtet pederaste jane.

Mos i ngaterro te majtet me tru nallanet qe embajne veten per te majte.

Ismail Qemali, në krye të qeverisë shqiptare ndenji fare pak duke, dhënë dorëheqjen në rrethana misterioze. Shpesh është aluduar se ai bëri këtë veprim për të lejuar një përfaqësues të fuqive të mëdha që ta drejtonte vendin tonë, kjo për të vendosur edhe stabilitetin e munguar në tokat shqiptare, që jo vetëm po shqetësoheshin nga të tjerët, por edhe mes vetit kishin probleme të theksuara. Një palë kërkonte të mos shkëputeshim nga Perandoria Otomane, ndërkohë që fqinjët tanë grabitqarë ishin duke punuar të shkëpusnin sa më tepër nga trupi i truallit tonë. I gjendur në një pozicion të vështirë, pranoi propozimin e fuqive të mëdha, për ardhjen e Princ Vidit në krye të vendit. Mirëpo kjo lëvizje e Ismail Qemalit rezultoi jo efikase, pasi edhe pse Porta e Lartë u shemb, ishin fuqitë e mëdha ato që bënë pazar me fqinjët tanë për trojet shqiptare. Në vitin 1913 në Konferencën e Ambasadorëve në Londër, Shqipëria u copëtua nga të gjithë anët, duke u bërë i vetmi vend në botë që kufizohej me trupin e vetë.

Ka disa shkaqe qe cuan ne rrezimin e I.Qemalit.Se pari,vete I.Qemali me veprimtarine e tij thellesisht kombatare,duke kerkuar qe te zvogelonte nderrhyrjen e huaj ,ishte nje shkak i mire per Fuqite e Medha per ta menjanuar Qeverine e Vlores , per ta pas me te lehte qe temonopolizonin KNK.

Refuzimi i propozimit te Fuqive nga ana e I.Qemali ,qe M.Libohova te vihej si perfaqesues i Shqiperise ne gjirin e KNK ne vend te Ligji Gurakuqit,sherbeu si shkak per fillimin e braktisjes se Qeverise se Vlores nga ana e Fuqive te Medha.

Po keshtu pati nje sere perplasjesh midis tyre dhe per ceshtje te tjerasi:"ceshtja e Mallakasters",,ceshtja e koncensioneve,Bankes Kombatare Shqiptare etj Komisioni gjuante cdo rast ,cdo incident per ta gjykuar me rreptesi Qeverine e Vlores me qellim qe te shuante cdo iniciative,perpjekje te Qeverise se Vlores per te dale si qeveri kombetare.

Pra ,atyre u interesonin  me shume figura si M.Libohova apo E.Toptani ,te cilat ishin gati te bashkupunonin me ta me cfare do lloj kushti ,vetem e vetem qe te vinin ne pushtet.Ndryshe nga I.Qemali ,i cili tregohesh me i prere dhe me luftarak per t'i dhene karakter kombetar veprimtarise se Qeverise se tij.Ky ishte dhe qellimi qe KNK u tregua shume tolerante per te ngritur sa me shume "autoritete lokale" ,si ajo e Esat Toptanit  dhe duke e trajtuar Qeverine e Vlores njelloj si pushtet e tjera lokale.

Pastaj ,per te denigruar figuren e I.Qemalit u  shfytezuan komplote si "komploti i Beqir Grebenese" ,i cili diskretitoi jo vetem figuren e tij ,por te gjithe qeverise se Vlores.

 

Me cercizin rane ne dashuri keto femrat e peshkut, po me smajlin hic fare, ju duket old.

Jo vetem old, po s'ka as floke te gjate qe i valviten ne ere, as nuk eshte bad boy me pushke e pisqolle.

Kur lexoja ne shtypin shqiptar shenime e artikuj per Pavarsine me vinte pak cudi se si keta pushtat e vegjel nuk po e atakonin akoma figuren e Isamil Qemalit ...

dhe ja tani bomba e madhe plasi .....

Sic duket kemi aq shume pushta mes nesh sa do na duhet nje kohe e gjate deri sa ti heqim te gjithe qafe smiley 

Po me Ismailin , ç'patën xhamën , s'kanë as se me cilin ta zëvendêsojnë se ai e ka me firmë e vulë .apo do ta ngrejë Naltmaidhimi dhe flamurin si kampion që është për tja kaluar Jozefkës që ka firmosur aktin e pavarsisë.

Gjithë këto dokumenta as kanë lidhje me IQ dhe thelbin e jep E.Durham me një paragraf:

Unë mendoj se deklaratat e Spencerit amerikan ka të ngjarë të jenë të ekzagjeruara. Por me të gjitha shtesat, njerëzit e mjeruar këtu janë braktisur - janë viktima të të gjitha hordhive të banditëve europianë që kanë sjellë këtë situatë. Unë do të shkoj sërish për të parë nëse kanë ardhur të tjerë. Shifrat e të ardhurve të tjerë nga Tepelena ende nuk janë vërtetuar, por duket të jetë e vërtetë se qyteti dhe fshatrat e tij janë djegur. 
Sinqerisht e juaja, 
(firma) 

Si gjithmonë tituj gazetash abuzivë dhe mungesë profesionalzmi e turpshme dhe hum - humat që i turren figurave e simboleve të shtetit shqiptar sikur kanë zbuluar florijtë e vjedhur të Bankës së Shtetit. 

PS:  di njeri kush janë servianët qê ndihmojnë kryengritsit ?

Alba 2265 : E sjell per te treguar se shume njerez jane te infektuar nga varianti grandioz i historise se shkruar nga eunuket e akademise se shkencave te kohes se enverit.kur e verteta ka qene ndryshe.

 

Deshira jote Alba ,per te verteten puro, metaforikisht i perngjan deshires per sex dhe ketu nuk ka asgje te qortueshme.Por duhet bere kujdes nga infeksionet.Duhet nje profilaksi nga infeksionet e mundshme.Nje nga infeksionet kur i avitesh te vertetes historike eshte skajshmeria, njeanshmeria, kalimi nga nje ekstrem ne tjetrin.Historigrafia komuniste e ka trajtuar edhe tezen aq shume te lakuar se pavaresia e Shqiperise ishte frut i kombinacioneve diplomatike te Fuqive te Medha.Pra nuk eshte ndonje zbulim i fundit.Eshte teze e debatuar ne te gjitha trajtesat rreth kontekstit historik dhe perpjekjeve per pavaresi.Vetem te pa informuarit qe kontaktojne sot neper internet dhe shtyp me turli shkrimesh ngazellehen e gerthasin: Eureka, Eureka.Prapaskenat e Fuqive te medha dhe pretendimet e fqinjeve nuk luheshin ne nje fushe te zbrazur nga faktori brendshem.

Ekstremi tjeter eshte pohimi se "obsioni pavaresise ishte nje zgjidhje e minutes se fundit dhe jo rezultat i luftrave shekullore etj.etj." E verteta eshte se Shqiperia e fitoi e fundit pavaresine por kjo nuk erdhi si nje zgjidhje e minutes se fundit.Te pakten ne harkun e viteve 1900-1912 ka nje kontinuitet ngjarjesh dhe perpjekjesh, per te mos folur per lidhjet, levizjet dhe memorandumet e shqiptareve pas Kongresit te Berlinit.

Edhe paqartesite, mungesen e kohezionit dhe koordinimit, iluzionet dhe obsionet nga autonomia tek pavaresia, historigrafia e merhumit i ka cekur dhe trajtuar pikerisht ne nje kontekst kur shqqiptaret kishin perballe PO,lojen e  Fuqive  te medha dhe pretendimet territoriale te fqinjeve.

Po, pajtohem ne nje pike, qe historigrafia komuniste disa nga figurat qendrore te levizjes patriotike, nder ta dhe I.Qemali, i ka rrumbullakosur duke zbutur dritehijet.Por historia punon edhe si nje lloj mitologjie, duke prodhuar venerimin per apostujt e shqiptarizmes. Eshte foshnjarake te qorrollepsemi perballe disa fakteve dhe ne emer te objektivitetit te veme ne dyshim itegritetin, palcen thellesisht patriotike te ketyre figurave. Ne cilen ane te balances do ti veme "guret" e vleresimit, ne evidentimin e lajthitjeve apo kufizimeve te tyre apo ne kontributet qe percaktuan fatet e vendit?

Ironia eshte se ne te njeten kohe, kjo skajshmeri vleresimi, por tashme ne drejtimin e kundert, imponon glorifikimin pa kushte te  figurave historike me akte flagrante te shitjes se interesave kombetare dhe lenies se vendit ne meshiren e fatit ne oren e tij me te zeze.

veç titullin lexova.Yrysh ,ta bajme zhele edhe Ismail Qemalin....tash kush e ka rradhen ,teuta ,Genti......

eeeee, keta  nxorren ''te degjeneruar'' familjen e Gjergj Elez Alise, ca pyet per te tjeret..

kishte  disa qindra vjet  qe s'kishte dale ndonje llaf i keq per nderin e motres se Gjergjitsmiley,   mirepo  ''ia mbrritem edhe kesaj dite..''   na  e nxorren ''kurve'' edhe motren e Gjergjit.smiley

smiley sakllam smiley

@ Venus,

Meqe te gjeta ketu. Problemi yne eshte shume i thjeshte : historiografia komuniste duhet HEDHUR POSHTE "en block". Pa piken e ngurimit. Perse ?

Eshte pikerisht ajo qe thua ti : historianet komuniste, edhe kur tregonin nje ngjarje te vertete, NUK E TREGONIN te gjithe ngjarjen. Ka dy lloj mashtrimesh :

1. kur shtremberon faktin

2. kur fsheh nje fakt.

Qe te dyja jane fatale per shkrimin e historise. Dhe ne historiografine komuniste, ka qene E DETYRUESHME qe te kaloje nga njeri prej mashtrimeve (me ç'raste, nga te dyja) : ose e shtremberonin nje ngjarje, ose e cungonin ate. Si e tille, kjo historiografi eshte e qellimshme, kishte nje synim te caktuar qe me pare. Shkrimi i historise, ne vetvete, s'duhet te kete asnje qellim perveç raportimit te se vertetes : e hidhur, me ferra, e rende, brejtese, asgje s'duhet ta ndale historianin qe te sjelle (E PARA E PUNES) faktet ashtu si kane ndodhur, dhe te komentoje (SIPAS RREGULLAVE TE KETIJ PROFESIONI) ngjarjet.

Nje diçka qe harrohet, eshte kjo : ne nje vend qe eshte i dashuruar me te verteten, nuk ka histori zyrtare. Te tille kane vetem ato vende qe jetojne me komplekse. Nje vend qe ska komplekse, eshte i qete dhe rrefen gjithçka.

Personalisht, nuk pres asgje te hajrit nga armata e madhe e historianeve komuniste. Asgje. Nuk ke ç'pret nga shkolla sovjetike e rrefimit te historise. Shpresa ime eshte tek historianet e rinj, mbase 30 vjeçare sot, te cilet, me se pari duhet te jene te shkolluar ne ndonje vend tjeter perendimor, e me se dyti, te kene zgjedhur rrugen e ndershmerise intelektuale. Njerez qe ta dashurojne profesionin e tyre, e qe jane betuar te mos behen vegel e askujt. Ne France, ne kemi ketu nje historian francez qe ua nxori ujet e zi "veteraneve" kryelarte e dekorata-shume : Benjamin Stora. Ky e ka kthyer ne art rrefimin e Algjerise franceze. Gjithçka i ka kaluar ne shoshe. Dhe na ka sjelle nje tjeter histori nga ajo ç'tregonte de Gaulle.

Shkurt, sa me shpejt ta kuptoni kete, aq me shpejt merrni masat e duhura dhe ktheheni drejt normalitetit. Sa kohe qe te jemi duke lexuar historira partizanesh te treguar nga komisare brigadash, ne s'kemi gje ne vije. Tungatjeta.

Petër ku e sheh dritën tek kto raporte diplomatike dhe cilën nga pyetjet qê si di  ti ti ndriçojnë këto.Po dritën që po i jepet zogut çfarê hije po të ndriçon që se di historia .Vendimet e fuqive tê mëdha ashtu si dhe për Kosovën sot janê detyrim për zbatim për shtete dhe më të fuqishme e më të zhvilluara se Shqipëria .Problemi është sa ka ditur e di faktori i mbrendshëm që kto vendime ti shfrytzojë maksimum në favor të kombit e Shqipërisë e jo në favore të pushtetit personal e në dëm të kombit . Historia nuk shkruhet me një dokument e nxirr një përfundim ka metoda e ligjshmëri të përcaktuara .  si mundet një gazetaruc tê nxjerrë përfundimin në titull kur raportet nuk nxjerrin asgjë në kte drejtim - dyshimi mbetet dyshim dhe në favor të akuzuarit. Po pikpamjen dhe interesi britanik nuk merret parasysh në kte dyshim qê s'ështê as dyshim ? Ismaili është ndër themeluesit e shtetit shqiptar e  padyshim më i rêndësishmi pas Skënderbeut  . edhe nqs ka ndonjë rrumbullakim asgjë si bëhet historisë përkundrazi ajo bëhet më e padiskutueshme. Sulme tê tilla ndaj vlerave e figurave të themeluesit të shtetit të shqiptarve në emër tê vertesisë së historisë janë shumë dashakeqe e me paramendim .Pyes më lart kush janë servianët që ndihmojnë kryengritsit askush nuk përgjigjet e di ti ? Kjo tregon dhe cilësinë e përkthimit të raporteve. 

Hurbi,nuk me shqeteson historiografia e shkruar ne kohen e komunizmit,per nje fakt shume te thjeshte,se te pakten ate e dime qe eshte e indoktrinuar ,e manipuluar e tjetersuar e shume ....uar te tjere .me shume me shqeteson kjo e sotmja.Me shqetesojne keta pseudohistorianet e sotem ,qe s'kane as diplome historie te pakten ,e qe i shoh shume bardhe  zi ne gjykime.Eshte i njejti interpretim si ne monizme gati,vecse ka nderruar krah.Ah,me shqeteson dhe ky trendy i koheve te fundit ,qe mjafton te gjesh nje dokument ,nje dreq e di se cfare dhe mjafton ky,jo vetem per te permbysur nje ngjarje ,por gjithe historine e nje periudhe te tere.

Interpretimi i dokumenteve ,deshmive  etj duhet te lihet ne duart e historianeve,dreqi e morri,s'mund te behen te gjithe historiane,vetem se dine te lexojne ,te shkruajne dhe te flasin bukur.smiley

Venuske ku i ke thënë kto gjëra me kaq vlerë që ti vlersoka dhe ky francezi i zhgënjyer nga propaganda e komunizmit e dashnor i së vërtetës historike  dhe kalorës mendjendritur që i nxjerr ujin e zi veteranve kryelartê tê historisë franceze lena ma shqiptare.

Me Hurbin  merrem vesh pavaresisht mendimeve te kunderta qe mund te shprehim.E kemi pranuar kete faktsmiley

Hurbi eshte vertet i zhgenjyerr nga propaganda e komunizmit dhe jo vetem ai ,por i gjithe populli shqiptar ,i cili shpresoi te haj me ate lugen e floririt ,por rendesishme eshte qe nje zhgenjim,mos te pasohet nga zhgenjime te tjera (Hoxha-Berisha- .....) ,se mesohesh dhe s'te bejne me pershtypje.smiley

Venuskë më shkrive smiley sa diplomate që je mi + elokuencës I zhgënjyer është ai që i ka besuar symbyllur dhe i padidituri dhe më keq është ai që hiqet si kundërshtar i këtij besimi dhe po symbyllur është hudhur në krahët e një propagande tjetër tê njenjt për nga stili i mashtrimit por më hapur dhe e dukshme për ta kuptuar që është propagandë e merr flamurin në barrikada për mbrojtjen e kësaj propagande . Dhe për rastin e këtyre vjetve e njënta gjë i zhgënjyer ështê ai që ka besuar por i dëmshêm është ai që don ti bëj dhe tê tjerêt tê besojnë se kështu duhet s'ka më mirê se Naltmaidhimi se historianët komunistê kanë gënjyer se Skënderbeu s'ka luftuar për atdheun dhe pronat e tij  por veç për ti marrê hakun babës se ka qenë inatçi i madh. se Ismail Qemali ka qenë me grekët se ishte kundër Esat Pashës dajës së Naltmadhnisë që as kurrê nuk guxoi ta mbrojë haptas e publikisht  por jo  s'duan kta të zhgênjuer qê inatin e nxjerrin veç duke pranuar tê gënjehen dhe një herê.

Vetem kokefortet s'ja dine vleren dipllomacisesmiley 

pajtohem plotsisht smiley

Po sa shume debat paska dhene kjo teme xhanem...!!!!?????

Po ju o peshq te nderuar qe keni edhe phd-ra, edhe masttera, po qe keni edhe IQ me te larte se ne te mbeturit ketu.....po si nuk e lexoni fare tekstin, po mbeteni vetem tek titulli??? Kaq shume te rrjedhur dhe te frustuar jeni ???? Po titulli bombastik i ketij postimi, nuk ka asgje te perbashket me brendine e ketyre letrave diiplomatike  te derguar nga emisaret drejt administrates se tyre....

Ai postuesi vetem sa e ka postuar dhe nuk ka mundur qe te beje asnje koment per temen qe pati kaq interes ta sillte para nesh..... Me duket se ai eshte si Neroni.... qe ngrohte duart nga flaka qe i kishte vene Romes.....

Po si nuk keni arritur akoma qe ta kuptoni, se UK, e djeshme nuk ka asgje te perbashket me Uk e sotme.....se Austrohungaria e djeshme nuk ka asgje te perbashket me Austrine dhe Hungarine e sotme, se Italia e djeshme nuk ka asgje te perbashket me Italine e sotme, se Greqia e djeshme, po ajo ka mbetur, por me e bute dhe me me shume makiazh.... por ama qe ka shume gjera qe nuk mundet qe  ti beje sot dhe qe nuk jja mban bytha qe ti beje??? I solla keto krahasime, thjeshhte per te kuptuar se edhe konceptet e djeshme dhe viizioni i te parit te gjjeravve dhe fenoomeneve, nuk eshhte i njejte me te sootmen, sa qe edhe ne qe jemi profane ne shume dege te ndryyshme, perseri kemi ca njohuri qe mund te shprehemi..... pra informacioni eshte shume here me i madh se i djeshmi...... po pse ju po i gjykoni ata te djeshmit me mendet e sotme xhanem..... kete nuk po e kuptoj dot akoma......

Anglezet historikisht kane qene aleate te grekeve dhe ne i kemi pasur kundra, po per kete arsye..... dhe ata nuk e mendonin si nje gabim kete gje, por ferkonin duart..... Po pse ne valle sot, pas 100 vjetesh po priremi qe te dhjesim te gjitha ngjarjet apo dhe figurat qe kane qene themelore per berjen e ketij vendi...??????

Kaq mosmirenjohes patologjike paskerkemi qene...????

po lene, o burre i dheut, se kto gjera behen me pabesi maloku, e jo me ndershmeri shkencore. Per kto gjera jane virtuoze maloket. Tjerrin shtate faqe me ate si u dashka shkrujt historia - shpia me qeglla, istoria me rreglla, medemek. Tua hysh me hisell shaleve, sojsezve.

Per cdo fende te leshuar reth e rrotull, po sa gati jane mer, ta marrin, ta perkedhelin, t'i mbajne ere, eshte parfum iv san loren prej fronce, te thone ne fund. shakllabanet! s'na u nda kjo skote e felliqur, mer! si dje dhe sot. kjo race bente edhe militantet e ppsh-se, se mos ke naj dyshim! qe ta shkrujm istorin sic duhet.

e me Like i marove pushimet ti dhe je i freskët .smiley

Për poliagjentin IQ, sapo na ka mbrritur në studio si lajm i fundit, një dokument i arshivuar nën siglën "совершенно секретно", i cili na vjen nga Arshivskaja Ruskij, nxjerrë nga dosja Ii1914SanPet-albanski-консульские информации: "...në takimin e datës 14 korrik të vjetit 1914, IQ-së ju dorzuan në Durrës 420 mijë rubla në metal ar, në këmbim të shërbimeve dhe dy copa letre të firmosura, që IQ-ja thoshte se ishte dokumenti i pavarsisë. Porosia e tij ishte që ky dokument t'u dorëzohej serbve, sapo ata të mbrrinin në Durrës, dhe si miqtë më të mirë të Shqiptarve, Shqiperinë bashkë me Kosovën e Metohinë, jua lë si tashëgimi atyre".

Ncuk, ncccu...ç'bëhet mor kështu. Në vitet '90-të ne na thanë që Kosovën e shiti Enveri. Tani dalka që e paska shit IQ-ja.

 

Si e tille, kjo historiografi eshte e qellimshme, kishte nje synim te caktuar qe me pare. Shkrimi i historise, ne vetvete, s'duhet te kete asnje qellim perveç raportimit te se vertetes...

Ja nje mendim ekstremist i pa buke ose si zakonisht , ger vere rrot e mullirit dhe poshte as nje dore miell . Eshte nje thenie qe me asryen me minimale te nje me shkolle plotore mund te besh nje pyetje ?

Ore cfare qellimi kishte kjo Historiografia ???? Hic ...e ka ne koke apo ku e ka do presim shtjellime smiley

Ore keto Historiografite jane te qellimshme ? Po kush Histoiografi nuk eshte e qellimshme . Jo or taj na ne katund kemi historina qe i tregojme si pralla . Njaj ajo asht qellimi Historise .

Te shprehesh budalleqe te tilla per te vertetuar se Historia pasqyron te verteten e ndodhur ne kohen e duhur per nje ngjarje te caktuar , ky eshte niveli i PPU kohet e fundit i mbushur me Hunj te cdo lloj kalibri .

Duke shmangur Faktin se ketu nuk eshte shkolle per ata qe nuk kane mbaruar te mesmen si HURI ose nuk kane kuptuar perse e kane mbaruar , them se eshte e drejte e kujtedo te kaloje kembe mbi kembe , te anoje koken dhe t'ja jape : "Jo or tie se Fronca e ka ndryshe "

Vetem ama te kuptosh Alfen e nje fakti Madhor Jo vetem ne Shqiperi por ne GJITHE Boten se akti i Shpalljes se Pavaresise eshte nje PROCES ku mpleksen shume faktore te gjithanshem qe lene gjurmet e tyre ne Letra , takime , levizje etj etj kohe pas kohe Vit pas viti , ngjarje pas ngjarje , Individe pas Individi , grupime pas grupimi ... Vetem ne Katundin e Hunjve mund te guxosh te thuash "Edhe une or tie e tund koken time ".

Dhe ne se Hunjte ngado qe jane nuk kuptojne qe Historia eshte pervec faktit ,  i lidhur  si mishi me kocken  e se Vertetes vjen  INTERPETIM (ose koment Historiani si e quajne Hunjt ) kjo do te thote te vesh doren mbas kokes te rregullosh e menjanosh pak qeleshen e Malokut e t'ja japesh nje ..Heu bre , po ketu Noli e ka anashkalue .Ketu paska drite hije .

Dhe per te mos u mbytur ne detin e Fakteve e ndodhive , ngjarjeve e pjestareve , dmth aktoreve e autoreve , per te mos ngatruar skenen kur ndodhnin situatat e Vecanta te kohes , Historianet DINJITOZE dhe te VLERE te nje KOMBI merren me ate qe eshte Esenciale per nje Komb ., ashtu sic bene Historianet e me parshem per te Lartesuar Figuren e Kombit dhe Personaliteteve te tij . Pavaresine e shpalli Ai BURRE shqiptar I.Qemali ne terenin Shqiptar VLORE me Burra te tjere Shqipetar e me Deshire e mbeshtetje te Popullit !.....jo si do ta rishkruaje ai Burre MUTI Sali ham - hum Babasqap Vucidol Berisha me zagaret qe ka ndersyer neper media se Inglizi dhe Franca zotrie ...

Ndryshe nga lloi i ketyre Lopeve hamullore e vicerve te palepire qe duen te verteten or tie sic e di njaj Elsijeja jo sic e di Durhami , sic e di Innglizi or tie jo sic e di Shqiptari qe derdhi GJAK , PPU do bente mire dhe ta gjente te arsyeshme te hapte nje Rubrike PRALLASH per HUNJ !

Me pak fjale nga te gjithe keta Ham -Humsa me "se Diktatura zotrie " dhe "kujt do me i tregu Ismail Qemalin " a gjeten ndonje figure tjeter dhe date tjeter ,......... pervec Esat Toptanit dhe A. Zaguellit qe ka zbulue Saliu ?

ktu eshte per te qesh. Shumica syresh jane gati me brohorit dhe perkujtu me lot n'sy "patriotin e modh" Haxhi Qamili, ket dum-babist te lavdishem sepse percaktimi i dulles per ket ishte "luftetar popullor qe rroku armet per me luftu pushtusit". Dhe perdersa e ka thon dulla dhe na eshte fut n'tru qy t'vegjel, nuk ka mundsi te jete ndryshe.
Pse qenka kaq e veshtire me e pa me ngjyra I.Q. n'vend qe me e pa gjithmone bardh e zi? ktu flitet per rishikim personazhesh historike, jo per rishikim historie. Dmth, kjo nuk i heq aspak vlere perpjekjeve te shqiptarve per pavarsi se do ishte gabim trashanik qe pavarsia identifikohet vec me nji person, qofte ky dhe I.Q.

Pastaj, kur perdoret kjo retorika vajtuse qarramane se historia po ri-shkruhet me urdher te sales a dikujt tjeter, ky eshte idiotllik me brire. Pse mer, sala sponsorizoi Schmitt & Klosi me botu ate monografine e Skenderbeut?! Sala po subvencionon gazeten shqiptare me botu ksi gjonash? (se mire per Matin e ri e dime qe e ka shty sala me e sjell ktu te ppu me qellimin e vetem me i prish gjumin e paqte ca patriotve te zjarrte...)

Bredhi, ka nje menyre me te mire per te pare nderthurjen e elementit Sali Berisha ne analizat e aktualitetit shqiptar, dhe kjo ka te beje me fushen ku ndertohet veprimtaria e shqiptareve, duke pasur parasysh edhe primin e bashkesise (per kete ndihmon perspektiva kohore dhe ajo gjeografike), dhe duke pasur parasysh se fusha e veprimeve ndertohet rreth nje shumesie fijesh institucionale pa te cilat Bibla te leshon Permbytjen e Madhe. Gjithmone nese nuk ke interes te diskutosh me budallenj mbi budallenjte, dmth, nese ke ndermend te respektosh debatin ku ti vete merr pjese.

trop, e shef me ca lente zmadhuse qemtojne ca ktu? qellimin e vetem te qemtimit e kane percaktu me kohe: zhvendosjen e debatit mbi "fajtorin" e vetem qe kerkon rishikim historie sot. Kur eshte fakt i pamohushem qe historia te ne per 50 vjet eshte shkrujt duke i mbajtur historianve koburen te koka. Ka pas dhe prej atyne qe jane denu per "gabime" te qellimshme ne pershkrimin e historise. Masanej, si mund t'i zesh bese asaj historiografie ku historianet i kushtonin me shume kohe manipulimit e retushimit te fotove e dokumentave historike sa here e lypte nevoja (n/kupto sa here qe, pas cdo pleniumi apo kongresi ish patriotet shpalleshin armiq)? si mund te thush sot me plot gojen qe historia jone e lavdishme nuk ka nevoje per rishikim? Une nuk i zej bese ktyre cicerimave se "nuk kane lind ala ata burra qe t'bejne vlersimin e "x" apo "y" pranej duhet prit kur t'na teket ne qe dime ca eshte historia"

 

* lidhur me ket punen e shkrimit te historise, ka nji roman te Kadarese (qe ja kam harru titullin). Flet per nji student qe sapo ka mbaru studimet dhe emerohet mesus letersie a historie ne nji qytet te humbur "M" a "N" ne jug. Dhe ky bashke me nje tjeter aty, i vihen punes per me gjet nji dokument "origjinal" i cili do i jepte nje percaktim "soc/ revolucionar"  Cajupit. E ne kte menyre, do siguronin transferimin ne Tirane. Dhe ne fund e sajojne vete ket dokumentin...eshte komike po jo shume larg reales

Sic te thashe me siper, respekton debatin ku merr pjese kur nuk i konsideron bashkedebatuesit budallenj. Nuk ka njeri te arsyeshem dhe normalisht te shkolluar sot qe nuk sheh probleme me historine e shkruar gjate diktatures dhe rrjedhimisht qe pret me deshire trajtime te reja serioze me pak te komanduara nga shteti dhe me pak sherbetore te ideologjise dominuese (te dyja keto jane shqetesime te vete shkences se historise, pertej shqetesimeve tona nga kolltuqet private). Per sa i perket rikonceptimit te figurave kryesore historike shqiptare, sidomos atyre moderne - dmth jo Skenderbeut - 100 vjetori i shtetit shqiptar duhet te na detyroje qe nderkohe qe i arratisemi qendres, te kujtojme ata qe qendren e kerkuan, e fortifikuan dhe na e lane amanet. T'u pergjigja sepse isha e para qe u shpreha ketu shume e shqetesuar nga baltosja e zakonshme qe kerkon te na beje ta mendojme veten si derra e jo si njerez.

Qe ta mbyll ate qe nisa te thoja ne lidhje me Berishen, qeveria shqiptare e sotme eshte sot per sot pergjegjese per faktin qe historine tone e ben Robert Elsie, nje burre shume i respektueshem per kontributin e tij ne perhapjen e letersise shqipta neper bote. Kuptohet, kur i le radhe Blendi Fevziu, historiani yne kombetar. Dhe ketu nuk po bej fare "proces synimeve".

trop, me 'idiot' j'u referova berishes se ky, duke njoft dhe mentalitetin e atyre qe ka perballe, hedh naj shashke tek-tuk me terheq vemendje nga gjerat serioze. Ky idioti ja merr nji kenge dhe te tjeret i mbajne ison (qe varion sipas zones). Po edhe kur ky nuk kendon me ose kap naj variant te muzikes se lehte, kta te isos nuk dun me ja dit...vazhdojne me te tyren

Bredh ,po çuditem se ti klasifikon idiot nje qe sillet keshtu.....pra hedh ndoj shashke per te terheq vemendjen nga gjerat serioze......nuk e di ,ndofta kam nevoje me modifiku se kush eshte idioti se Berisha nuk po me duket ne kete rast

ky ka 101 gjona te tjera serioze per t'u mor por vendos me mire me kriju sensacione pabukse. Tinzar apo idiot, Zana? percaktimi ndryshe nuk eshte se e ben me te mire

Nuk me duket se idioti eshte ai Bredh.....

Sic do ta them ketu poshte, ti me dukesh nga ato qe edhe deshtimet ne dashuri dhe ne shtrat ja faturon Berishes. Nuk eshte faji i Rames, kjo gjendje mendore per mendimin tim ka te beje me periudha me te hershme, me frustracione me te thella, qe kerkojne shpjegime alla-freudiane.

Shshshsht se po felt Neobllomeni per...Frojdin!

ik o coban, mos mu ve prapa se nuk ta var njeri.

He mo c'thot Frojdi?

Bredh sala nuk shty se e ka rrugën e ka tê hapur. Po pse po këkon me mbrojt salën kur spo e nguc njeri. Po ti lexosh peshqit as e kanë përmend Haxhi qamilin dhe as salën por e keqja ështê se disa e kanë Naltmatdhimin si pejgamer dhe ja thithin  pordhët pa i detyruar ai dhe menjëherê sapo i jepet Rasti hidhen kundër çdo figure të ndritur tê kombit që as koha dhe as historia s'mund ti bëjnë gjë tjetër veç ti rrisin madhështinë dhe hijeshinë jo vetëm se janë figura historike por kombi i do e i ka kthyer në mit .S'ka histori pa personazhe historikë .apo ti je me: "historinë e bëjnë masat individët i udhheqin ato." Pastaj kto janë përpjekje amatorësh që veç propagandë bêjnë Historia ështê libër i madh tê shkruhet nga një gazetaruc apo nga një romancier.

po pikerisht pra, lexo komente siper e poshte ktij komentit tim dhe numro sa here permendet direkt berisha apo jozefina dhe indirekt pushteti i sotem, "barbaret ose maloket qe po na prishin gjakun me kto gjona". Shif si "acarohen" tema si kjo pa pas nevoje. Nuk ka pse i vishet zhgun politik cdo reference te re qe shume e lexojne per here te pare. I heq interesin temes. Mu personalisht m'jep alergji sa here lexoj qe pa pike arsye i mshohet sales e jozefines dhe hiqet dore prej temes. M'duket se e bejne kasten njesoj kur i 10sin ca tema me humor leshi

Nje i marre ne katund prish nje katund .Nje i marre ne nje Vend prish gjithe vendin . E ce ka nje i Marre ne krye te vendit te bej me ngjyra e me bojra nej Media apo ca me pak  nje anetar te PPU  smiley

Nje fakt te rendesishem e ka dhene niku Petro smiley Nje fakt akoma shume te FeLlte e ka zbuluar nje tjeter anetar i PPU ..Noli ka kapercyer vitet PERSE smiley Kane per te dale edhe fakte me ngjyra te tjera qe Ismaili hante dhe Buke po nuk e hante Buken e Misrit . Dhe Histioriografia na i ka paraqite bardh e zi . . Nje tjeter Akademik si Kolec Topalli ka zbuluar se eshte shprehur i pakenaqur edhe per vendin ku shkon pas buke . Fakte shoke Fakte me ngjyra ...jo bardh e zi !

Ore po Nandi i Xhaferreve a i solli kockat Ismailit ne Shqiperi???

 

e kon lon per 16 tetor. smiley

Shqiptaret po jetojne nen tiranine e banales! 

 

hajt, se s'meritojn me mire, po he. nuk esht fatkeqsi e kom llafin.

ja po ju sjell ne vemendje, nje fakt historik, se si veprojne popujt me shtetaret e vet.....


Leopoldi III, mbreti i Belgjikës kërkonte të ruante neutralitetin e vendit të tij dhe nuk iu bashkua koalicionit anglo-francez.

Pasi e kishte përgatitur ushtrine per lufte dhe kishte ne dis

pozicion gjysëm milioni ushtarë, mendoi se mund t'i bënte ballë agresionit. Mori vetë komandën e luftës. Ndërkohë ushtria belge u dërmua përballë superioritetit teknologjik dhe në numër të ushtrisë gjermane.

Nuk zbaton këshillën e Kryeminsitrit që të kalonte në Britaninë e Madhe dhe të formonte atje një qeveri në ekzil, duke deklaruar se "do të ndaj fatin e popullit belg".

Zihet rob. Gjermanët e mbajnë peng në një kështjellë në Bruksel. Atje nënshkruan kapitullimin e Belgjikës.

Pastaj gjermanët e kalojnë në Gjermani, ku i rezervohet një pritje me Hitlerin. Leopoldi III i kërkoi Hitlerit pavarësinë e shtetit belg, por Hitleri që kishte projektuar një Europë të vetme nuk pranoi.

Lirohet nga burgimi prej forcave amerikane. (Natyrisht gjermanet nuk deshen ta vrisnin).

Pas fitores mbi fashizmin nuk i lejohet kthimi në Atdhe, pasi akuzohet për "tradhëti kombëtare". Megjithatë, për kthimin e tij në Belgjikë organizohet një referendum, ku 57 përqind e popullit janë në favor të kthimit.

Sapo kthehet fillojnë demonstrata të dhunshme, ku humbin jetën tre qytetarë. Vendi kaloi në prag të luftës civile.

Detyrohet të abdigojë nga Froni, pasi shumica e belgëve mendonin se pavarësisht nga rrethanat në të cilat u ndodh, Leopoldi III nuk mund ta përfaqësonte më unitetin kombëtar.

Po Ahmet Zogu dhe ne!? Me veprimet që bëri me 7 prill 1939 a e meritonte të mbetej Sovran i Shqipërisë! Po ne a e meritonim një Mbret të tillë!? Ja pra nje paralele qe nuk shkon...... dhe nuk na e ka fajin as komunizmi, as Zogolli e as Saliu.....na e kane fajin shqiptaret......   

Dhe historinë e Belgjikës e njihke . po më bën çeloz .

loooool, mos ma ver veshin, se naihere ja fus edhe kot, si shume ketu.....smiley

.

une nuk e kam se figurae IQ,eshte figura a atij qe tashme per te nuk mund te flitet ,thyhet ,te shtohen fakte te reja te ndreqet ç'eshte thene mbrapsht e politizuar,e kommanduar..Me siguri historia e shkruar nen akademine e shkencave ka baze dokumentuese nga aneja e nga kujtimet e vegjelise.Me shume se dilemat politike shume interesante,kompromiset verbale ejo te Qemalit,menjanimi i tij ,boshlleqet ne kohe jane e duhet te jene objekt studimi i historianeve ,antropologeve ,gjuhetareve.Po kur te kemi te tille......

Tash le te shkruame te ppu smiley (edhe buzeqeshjen e vuna siç e don bon-ton i peshkut)

Po ti je shtojzovalle moj xhan , edhe kur shan je ball kazani ...Ke ca vrima poshte dhe te rrjedh pak .Mo u merzit .Kemi kallajxhij ne Akademi Historish . I xajme vrimat . Do thush ti qe i bejne ca me u MURZITUR .Po keshtu qeka kjo bote . Vetem , si personazh qe do me  u kenoq dhe mos ta 10sin se qeshuri eshte tek prallat e Salltikov Shcedrinit smiley

Ai Driteroi per kete Kategori te Sotme "vertesash " mbetet perle HISTORIKE e barazvlere me Shefqet Musarain per Epopene

Moret daret more trima /Shkulet gozhdet mbeten vrima ...smiley

Asnje fjale te mora vesh Idriz...po hajt po qeshi njisoj...smiley

Habitem per nder...ku e gjeti kurajon e forcen Ismaili apo te tjeret qe i vinin pas..??? po te kam 10-re mu ne shqiperi,isha rehat,mire e bukur asgje nuk me mungonte..!!! ...rri e kendo titujt e komentet pas 100 vjetesh tani...te kam rixha...po ç'tu desh ty??!!!

Shpejt e shpejt se jam ne nje big praxhekt me ca kineze. Nqs dikush mendon se me shan duke me quajtur malok, i them se maloku tipa te tille i dhjete mu ne koke. Ashtu sic ka bere gjithmone me surreter te tille.

Shshshshsht se po flet Huri per....Malok!

Mali ka qene gjthmone superior ndaj fushes. Ai qe ka jetuar ne mal, ka qene me i pavarur, me i forte, nuk i ikte pergjegjesise, e nxirrte vete buken e tij dhe nuk shikonte tek shteti apo cdo lloj autoriteti tjeter. Fushori ishte nje rreckaman, i perulej cdo autoriteti e force, nuk merrte pergjegjesi, nuk kishte iniciative, kerkonte te hante qyl. Une cuditem me ty Hurbinek qe nuk i thua keto gjera qe me siguri i di.

Shshshsht se po flet Neobllomkeni per...malor dhe fushor!

mmmmm, te Frojdi i ke lexuar keto?

Me duket se Neobllokmeni dhe Huri jan alter-ego e njeri-tjetrit. Ato qe di dhe mendon Huri, i thot Neobllokmeni. Dhe ato qe di dhe mendon Neobllokmeni, i thot Huri! 

 

"Mali ka qene gjthmone superior ndaj fushes."

Ne fakt Neobllokmeni ka te drejte se edhe kenga e thot:

Cu mbush Mali/ plot me rrush plot me rrush. 

Po vetem RRUSH mer paskan pas kto malet tona???

O Neobllomken o RRUSH!!!!!!

Guido ishte nje italian i ngelur ne Shqiperi, ish ushtar. Ishte Jevg. Ka jevgj ne Itali? C`lidhje ka me temen? Ka , ka. Ja duroni pak.

E kam njohur ne Elbasan ne nje rrethane te cuditshme. Pastronte plehrat.

Ka pas dy tipe pastrimi ne Elbasan. Me karroce mooti dhe me makine plehrash. Une nuk e di ne u be mire apo keq qe u veprua ashtu por me keto pune ne Elbasan embleme ishin Ibrahim beu, nje ish kryeminister kuisling qe pastronte halet tek ish stacioni i vjeter i autobuzave dhe Guido qe ishte nje shkalle me lart, pra pastronte jo me karroce mooti por me makine plehrash. Sa here qe me vjen ne mendje lufta dhe shitja e kurrores nga patriotet me kujtohet Bim beu duke pastru halet dhe Guido i qenefit. Nuk e di pse. 

Jeta edhe dhe fat nganjehere. E me fatin mos luaj po duhet pranu sic vjen. Ama kush e ka krujt me vendin e vet varrin ja kane bere hale dhe historia e ka vene ne piedestal plehrash.

P.S. Ne Tirane nuk ha qenef. Asnje per be. Duhet te pish nje kafe ne ndonje klub qe te mos permjeresh ne poture. Dini gje kur do behet i pari? E kam fjalen per mazoleumin e Zogut te pare, te dyte.

Thashe qenef per te fituar nje emer te gjinise mashkullore, sepse nevojtore nuk shkon tek fjalia pyetese.

Sivjet festojmë 100 Vjetorin e Tradhtisë së Madhe Kombëtare.

Fundja kush ia ka fajin atij kokëbardhit të rrjedhur që besonte se një tufë lunatikësh mund të dilnin nga shpella e tribusë dhe të bëheshin komb?

Ne na ka infektuar komunizmi më shumë se ç'mendojmë më duket. Dmth është si ajo barsaleta "dashurinë  romantike e kanë shpikur komunistat për të palluar femra falas". Kemi ide shumë utopike për kombin dhe shtetin. Ç'është kombi? 

Një bashkësi që i lidh gjuha, kultura, dhe dashuria romantike?  Ideja social-utopike e kombit?

Kombi është terren shumë i paqëndrueshëm. Shteti krijon terren të qëndrueshëm për strukturë të qëndrueshme. Dhe Shteti është një Bashkësi Ekonomike. Amerikanët nuk i bashkon as gjuha, as kultura dhe as dashuria për njëri-tjetrin. Kanë kultura të kundërta, urrejnë njëri-tjetrin por janë shtet. Pse? Se i lidh DOLLARI!

Francezët, italianët, gjermanët urrehen dhe e përçmojnë njëri-tjetrin por po bëhen një shtet. Sepse i lidh EURO.

Përderisa ne nuk kemi ekonomi ça leshin duam shtet? Dhe nuk po flas për "federalizëm" them që kot që e mbajmë në këmbë këtë cirk që e quajmë Shtet, Komb e ku di unë.

Të jemi realistë. Ne jetojmë sot "bashkë" sepse nuk "divorcohemi" dot. Sot shumë emigrantë as u mësojnë fëmijëve shqip. Por edhe ata që u mësojnë shqip kot që e bëjnë se fëmijët as që kanë ndonjë lidhje me "mami/babi-dheun". Ata njohin vendlindjen. 

E keni vënë re edhe këtu në PPU? Që kemi një sjellje tipike si një çift që kërkojnë t'i nxijnë jetën njëri-tjetrit?  Që çdo veprim dhe çdo llaf e hedhin për të acaruar "palën tjetër".

Ky komb ka Krizë Martesore. 

@Fundja kush ia ka fajin atij kokëbardhit të rrjedhur që besonte se një tufë lunatikësh mund të dilnin nga shpella e tribusë dhe të bëheshin komb?

Fiks! Kjo qe ke shkruar Kavir, ilustrohet plotesisht nga ky fragment i shkeputur prej kujtimeve te Sejfi Vllamasit. Cfare intrigash, brylash, paudhesish te krereve shqiptare te yshtur nga ambicjet personale nderkohe qe  Fuqit e Medha luajne fijet e ineteresave te tyre.Dhe Plaku i Vlores duket me i bardhe mes ketij llumi te zi. Iluzionet dhe manovrat e tij jane te kuptueshme ne kete kontekst. Me beri pershtypje refuzimi qe i ka bere propozimit te I.Boletinit per ta hequr qafe E.Pashe ngaterrestarin. Ka dhe nje fakt tjeter qe i hedh poshte aludimet e koqeambasadoreve se mos I.Q punonte per greket. Nje nga arsyet , sipas Vllamasit, qe KNK dhe austriaket e moren zet I.Q ishte se ky pranoi kerkesen e banoreve te PINDIT (V.Epiri) per t'ju bashkuar shtetit shqiptar.Nderkohe Turqia  dergon B.Grebenene per te krijuar terrenin e vendosjes se nje princi turk ne krye te shtetit.Lesh arapi ka qene Shqiperia e asaj kohe. "Viti i mbapshte" i Kadarese eshte sinteza me e trishte por e vertete e asaj cfare kemi qen e cfare vazhdojme te jemi.

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=h...

 

 

eshte nje kategori e vogel njerezish qe mund te bejne udheheqesin.  sic duket nuk kenaqen vetem me te ngrene,te pire,te qeere,e te 10-re.  por ne kohet e fundit po na bien ne pjese vetem nga kjo kategoria e dyte.  bile kata te fundit fare vetem te ngene e  te 10-re bejne +humor notarismiley

Nga artikulli ketu, mesojme se dipllomatet angleze, nga mendja qenkan njesoj si fshataret me torrollak te Ballkanit. Kemi plot ketu, edhe ne Shqiperi. 

@ Venus,

Postimi yt i 4 Shtator 2012 - 14:26  eshte teper me vend, per mua. Sigurisht qe s'duhet rene aspak ne ekstremin tjeter, ata qe ishin te zinj dje, te behen te bardhe, dhe anasjelltas. Te gjithe jane me ngjyra. Skenderbeu, Qemali, Hoxha e me radhe. Fundja, nje historian i mirefillte NUK PERCAKTON asnjehere ngjyren e dikujt, ai nuk sjell GJYKIME MORALE mbi veprimin e askujt. Ne librat e ca historianeve franceze qe kam lexuar, nuk kam ndeshur asnjehere fjalen "tradhti". Sepse vete kjo fjale, ka tashme nje qendrim moral ne te. Historiani nuk eshte aty per te gjykuar si tradhti apo tjeter nje veprim te dikujt. Ai thjesht komenton se filani e beri kete veprim nga 1, 2, 3, motive, dyshonte ketu e kishte frike ate, mori zemer nga ky, dhe u fundos nga ai, pra ai thjesht TREGON dhe mundohet te kape fijet e rrjetes se ngjarjeve.

Per kete, nje historian i ndershem nuk komenton asnjehere nje cope leter te thjeshte, a nje gjurme kali ne shkemb, por grumbullon prane vetes me qindra deshmi, libra, foto e ç'te gjeje, me qellim qe te kete ne koke njefare pamje te puzzle-it.

Tropizma na eshte nxehur per historine e Fevziut. Historia e Fevziut eshte e Fevziut, dhe jo histori zyrtare e shtetit shqiptar. Kjo histori e tij duhet ballafaquar me historine e Dervishit, Hoxhes, Priftit dhe Domes, dhe njerezia fillon e sheh qarte. Nga fundi, kur librat historike te kene zene njefare vendi, del nje historian i trete qe ben njefare studimi te ketyre historive te veçanta dhe jep keshtu nje pasqyre te historise shqiptare te, psh, dy shekujve te fundit. Kur kjo histori qellohet mire, atehere emri i ketij historiani behet reference. Librat e Fejtös apo Storas qe permenda me siper, njerezit i blejne dhe lexojne sepse ata kane investuar per emrin e tyre, jane shquar si njerez te ndershem, te ditur dhe me nje nuhatje te mire historike dhe madje letrare, dhe keshtu keta referencohen gjithandej nder kokat e medha. Ian Kershaw psh, i ka kushtuar jeten e vet biografise se Hitlerit dhe kohes se nazizmit, dhe kur ta studiosh kete epoke, ti s'ke nga shkon pa kaluar neper librat e tij. Ose nqs je sharlatan, shko pastaj e lexo pislleqet e komploteve te botes me Nikollova e gallofa.

Edhe te mendosh sa histori kemi ne. Po kur mendon historine e Frances, SHBA, Gjermanise, qe kane kaluar ngjarje qe vetem nje ngjarje iu ze vellime te tera ? E ne na u prishka namuzi te flasim per 15 burra qe luajten nje rol ne historine tone.

Ne kemi nevoje per gjithfarelloj deshmish serioze : Nathalie Clayer eshte nje historiane e tille, qe punon si kerkuese ne nje institucion shume te larte francez, ku çifti i ca piskuriqeve ketu as syte s'mund t'i hedhe. Po ashtu duhet te kete edhe ne USA, ne Angli, ne Itali, ne Gjermani, dhe s'jane te gjithe ish-marksista qe vinin per festen e 1 majit ne Shqiperi. Ne po gerthasim te hapen dosjet e sigurimit, pikerisht qe informacioni te jete me i plote, e kendej ca trima i kane dyllosur ca emra me batutat e kinostudios "Shqiperia e re". OK. 

ku çifti i ca piskuriqeve ketu as syte s'mund t'i hedhe

shko mo pirdhu! edhe aty ku punoj une natalia as qe mund ta shkoje nder mend. Po flas per te, se sa per ty gringo, e di vete ti sa te vlen lekura  smiley

 

Siç thojne andej nga maloket : ah uki kofte per ty bre kaçkavall. Ti je aq trap sume sa rri ketu duke na nxjerre dipllomat e duke marre dy jave leje per te na sjelle punimet shkencore mbi vrimat e zeza. Ah menja e krese, gja e madhe (prape maloku ketu). Shko shko, se po te therrasin (eshte njeri ketu qe flet per gomeret, shko e shkrihu me masen).

trapi te hyfte ne vrimen e pasme te trupit, lal.

 

Ah moj kohe moj kohe...

Emo, 

She cer thote Natalicia :"Do doja të dija interpretimin tuaj për rolin e Ismail Qemalit në shpalljen e pavarësisë sepse shpallja e pavarësisë dhe flamurit për ne është e identifikuar nga Ismail Qemali. Sipas jush?

Ismail Qemali ka qene një burrë shteti osman dhe në fakt ai ka shfrytëzuar nacionalizmin shqiptar për disa qëllime që kanë qenë më shumë të lidhura me politiken në nivelin e Perandorisë. D.m.th, ai ka pasur më shumë qëllime osmane sesa shqiptare dhe me disa të tjerë ka shpallur pavarësinë në një moment ku nuk ka pasur asnjë zgjedhje tjetër.

Pavarësisht qëllimeve, ajo që ai realizoi nuk është shumë e rëndësishme…

Në fakt, ai ka sunduar vetëm disa ditë pasi më pas ka pasur një Komision Ndërkombëtar e cila ka pasur fuqi të madhe dhe mendoj se kjo e ka krijuar më shumë Shqipërinë sesa Ismail Qemali sepse ai ka sunduar vetëm Vlorën dhe rreth Vlorës, pasi në Durrës ishte Esad Pasha por pse nuk është edhe ai një hero i pavarësisë si Ismail Qemali?"

smiley

Anej nga ato ane kane i shprehje "zog gomari"  Ha frenc frais sa te dush.

 

ai sahan i mbledh gjithe zaberhanet bashke. procesi njihet me emrin clustering. ky gringoja si nxenes krenar i sinojmerit nuk i nok keto.

keta zgjebe per 5 minuta emer jane gati te shesin t'ane, e jo me dava ismail qemali, qe per me shume nuk qe as geg e as malok. ndersa ajo tjetra, natalia, eshte qe "i paca fane". edhe vendin e punes e mban, edhe job-in e ben, edhe thote qe me ka perkthyer nje piskuriq nga kukesi.

Po e ka dhene pergjigjen Princi Vidi se kush ishte Esati, po kujtimet e tij nuk kane kohe me i perkthy. O do ta rehabilitojne Toptanin, o s'ka.

une jam agnostik, dhe nuk besoj (dot) ne drejtesine e Lartme, por them qe dicka do kete qe nje dite te shpagohet mbi kete tufe hienash qe jan sul pa fre e kufi per t'ia qire memen kultures, letersise dhe historise se atij vendi!

Jashte dhe brenda teme (se do e fshijne komentin kuptohet). Histori ne fakultet. Merr nje shoqe ne telefon, me ze qe dukej qe ishte tronditur, po me urdher: "Urgjentisht ke shpia ime." Librat ne toke para provimit, per 10 minuta ke dhoma e saj. Tre veta. Filloi duke qare, dhe na tregoi ca i kishte ndodhur. "Me propozoi filani," tha. Degjueset nuk po e kuptonin si te reagonin, ta merrnin qe ishte impresionuar apo qe ishte tmerr. Filloi biseda duke u pare ne sy: Po kjo eshte situate edhe jo edhe po. Pergjigja: More cfare po-je po thoni. Direkt u mor mesazhi qe duhet dhene forca per JO. Njera: Shyqyr qe nuk e kishe per PO. Tjetra: Shume e thjeshte. I them une neser JO, pa u lodh ti fare t'i thush JO. Dhe viktima e situates tha: Nuk eshte problemi qe une nuk i then dot JO, po s'i e merr guximin ai ta mendoje qe mu mund te me shkonte ndonjehere ndermend edhe te dilja me te. Plasin prape te qarat. Pas dy oresh, te treja u kthyem ke librat.

Ndergjegja eshte gje e madhe kur marrin guximin me ta sekelldis.

Cheers. smiley

 

opo e ka pasur fajin vet Ismail beu per ate pune..  ia linte Is Boletinit..  ''i zgjidhte'' Isa, pastaj, ''sipas menyres se tij''  keqkuptimet me Toptanin...

''Dhe Plaku i Vlores duket me i bardhe mes ketij llumi te zi. Iluzionet dhe manovrat e tij jane te kuptueshme ne kete kontekst. Me beri pershtypje refuzimi qe i ka bere propozimit te I.Boletinit per ta hequr qafe E.Pashe ngaterrestarin.

Erdhen shoket. Nje shok interneti, eshte bere gje e çmuar shume. Ne dite te veshtira, shoku i internetit te shpeton erzin. Po qysh jo.

Per 'Bama qe sjell ca rreshta : a ben me e dite nga jane shkeputur, ç'referenca ka kjo copez, dhe pastaj une te sjell referencen time ku Clayer mbush nja 17 faqe per Ismail Qemalin ? Mire eshte qe ta dime, kur jane thene, kujt, ne ç'organ, ne shqip apo ne frengjisht ? Nese ne frengjisht, kush eshte perkthyesi ? Shkurt, sill koordinatat e tekstit.

Se edhe une tani e pergatis nje interviste me vete Ismail Qemalin ne Vlore, dhe ju le te gjitheve gojehapur.

Si o puna? Nuk te ka marre leje per intervisten? Ti ke dore ne librin "“Në fillimet e nacionalizmit shqiptar” apo jo?

Per me tej, me ben cudi qe nuk na e paske sjelle nje interviste me Ismail Vloren gjer tash.

Jo. Kam ne dore nje punim KASTILE per Ismail Qemalin. Qe e kam lexuar e perkthyer, siç e thashe, per nevojat e nje botimi te shpejte tek "Perpjekja". Kjo reviste, siç e ka dhe emrin, perpiqet. Perpjekje, ne shqip, eshte perafersisht fjala e njohur gjithandej essai (ese). Si e tille, ajo nuk vulos e nuk vendos asgje. Nje perpjekje eshte nje gur me shume ne ngrehinen e diçkaje. Nje perpjekje ka gjithmone nje permase modestie. Per ata qe e kane leshin shume te ndjeshem dhe iu behet iriq menjehere, le te shkojne e te lexojne "Kur lindi Partia", aty ska perpjekje se shoku i vendos e vulos vete gjerat.

Ne kete punim qe une uroj te lexohet nga sa me shume vete, Clayer hedh drite mbi nje periudhe te rendesishme te shtetit te ardhshem shqiptar, si dhe mbi vete Ismail Qemalin. Aty, Qemali as nuk percillet si nje ordiner, por as si nje hyjni. Qemali eshte thjesht nje politikan i kohes qe, drejt e drejt apo me dredha, eshte bere emblema e nje ngjarje te gezuar per Shqiptaret.

Megjithate, fakti qe iriqet e ppu-se irritohen kaq shume, vjen nga dy burime te ndryshme :

1. nje pjese jane puro bolshevike, komuniste, ne mos masha te diktatures, ose qe i kane sherbyer ne nje menyre apo tjeter. Per keta, gjithçka e thene nga jo-goja e komunisteve te dikurshem, s'eshte e vertete.

2. nje pjese tjeter ka shtysa ne vetvete me fisnike. Jane Shqiptare te ndershem e me nje krenari ca si te theksuar. Keta, jo s'e jane bolshevike apo tjeter, por thjesht kane nje mendim tejet te larte per virtytet e Shqiptarit. Keta s'mund ta pranojne, ose iu dhemb qe nje Shqiptar te kete bere dredhira per te arritur nje synim te larte. Ky grup eshte ne thelb idealist, idilik e pastoral. Megjithate, une them se burimet e shumta te historise qe po shtohen dita-dites, do te beje qe ky grup te ulet me me kembe ne toke dhe te mos e perjetoje si nje tragjedi diplomacine e nje Ismail Qemali qe ndryshe i thote njerit e ndryshe tjetrit. Nuk ka asgje per t'u pasur turp. Shqiptaret duhet te çlirohen nga ky kompleksi i trimit qe ska piken e njolles, gati-gati si yjet e kinemase qe s'ulen asnjehere ne WC sepse yjet nuk dhjesin (me falni per shprehjen). Me keta te dytet, une flas sot e gjithe diten. Me te paret, ketyre vetem jepju udhen e harroji siç jane dhe vete te harruar. 

Tani qe e thua ti zotrote Hurbinek edhe mua mu hapen syte se kisha qene i verber...... si ore Ismail qemali paska qene Komunist dhe e paska ngritur flamurin sipas udhezimeve te Kominternit .

Tani qe e mora vesh se paska qene edhe Ismaili( i vjetri).. burre legen ndihem pak me ndryshe biles une nuk e kuptoj fare se perse duhet te festojme pavaresine , me mire te vendosim per dite kombetare diten e firmosjes se marrveshjes asocim -stabilizimit ose ndonje date tjeter qe mund te na sygjeroni ju.. diten nderkombetare te LGBT pshsmiley

dhiste ismaili????????????????????????

se shpejti pergjigjia ,,

Sali Protopapa: Nuk u beka kurre jevgjiti nishanlli!

Burre i mencur.

Ne versionin e 2012 thuhet jo nishanlli por nishanator.

Ejvalla per vemendjen qe i kushtuat postimit tim.

smiley

Po! Ka nje shkak qe i  shtyn njerezit te perpiqen te gjejne e ne mos dhe te krijojne, nepermjet hamendesimeve, fakte per nje kontravercialitet  te figurave, qe po njerezit i kane kthyer ne mite. Ky dreq Zakoni nsi qysh se u tentua te gjendej lidhja midis perendeshes  Henore, pamvarsisht  ne se ajo quhej Artemis, Ekati, Vendis, Anaitis e kui di une, me  flijimet e gjakut(tradita pellazge e flijimeve),me vdekjen, me cmiren, e gjer me mbrojtjen e pastertise  se virgjerise, te marteses ligjore dhe te lindjes se femijeve, me gjuetine e me virgjereshat, me ekonomine dhe perfitimet,...me siperfaqet pyjore  te pashkelura (e te padjegura) nga kembe njeriu,  e gjer tek  dhe me vesen e mengjezeve dhe ujin,  qe eshte i uruari aqe i dobishem,  per zhvillimin e bimesise (Lumores, Limnatis), me ..ariun(Artemis Arkadik)etj. etj..

    Sa shume, per perfundime mendjesh, kur qe asnjera, sipas zberthimeve prej njohjes se biologjise trurit, nuk i ngjan tjetres !Po nuk mbeti me kaqe.Njerzit vrane mendjen edhe  per  shkakun se perse  kjo  perendeshe  te shoqerohej nga dema(Taurike)drere ...dhe qen.E pra te gjitha keto afermendesh qe u gjet se nuk ishin dhe gjene nuk jane pa lidhje, sikunder   pandehej  gjat huazimeve  prej kulteve  te perendive te huaja.Kane ore miq, kane nje spjegim te plote.

 Eshte ndikimi i Henes.Ka qene nje sinjalizim empirik Pellazg,  por i  vertetuar nga shkenca moderne se  se Hena ndikon  vendosmerisht...mbi token, mbi jeten e kafsheve,  e te bimeve, mbi ujerat qe rrjedhin dhe ato qe "flene" (batice zbatice) por ...ndikon qe çke me te,  mbi jeten dhe  veprimtarine e njerezve. Dilni shifni  si  eshte  Hena! E plote apo ne ngrenie...

  Dhe nuk kufizohet vetem ne gjendjen bilogjike, por para segjithash mbi  ate  emocionale, psikologjike.Ne  kohen e sotme, modernen, ndikimi i Henes mbi  psikologjine e njerezve , sidomos ne karakterin, shfaqjen dhe sjelljen e tyre eshte  shume  shume i  dukshem.Nje shembull shume i thjeshte:Qysh  heret njerezit muarren vesh se  cikli i  perjudhes se grave  riperseritej çdo  28 dite, ose po  aqe sa eshte edhe cikli i Henes se plote.Mijera vite me pare pellazget kesaj i  thoshin  Roi(nje fjale shipe e vjeter qe gabimisht e kane quajtur  greqishte  te vjeter. Perdoret edhe sot ne zonat e jugut, qe do te thote rrjedhje) me Mini,  pra  me Henen. Besoj shume kane degjuar fjalen i roitur, i rrjedhur, te rrjedhur.....

E kane spjegimin e kane edhe sa flitet ne  temen e mesiperme. Lidhen me ndikimin e Henes....

Hurbinek e ke dhjere fare me perkthimin e supersharlatanes Clayer. Nuk thone kot qe shkolla frenge eshte ne krize, merr gjeologen e ben studiuese historie, ca mund te presesh, te keqen e Kristalit. Histori lexojne shume njerez, po pak jane ata te marre qe nxjerrin libra, Clayer hyn tek keta.

Hmm... rikthimi i perjetshem i identikes, Niçe, apo jo ? Perkthyesi, tradhtar. Heu bre !

Nathalie Clayer - Drejtuese kerkimesh ne Qendren Kombetare te Kerkimit Shkencor (CNRS). E ngarkuar me konferenca ne Shkollen e Studimeve te Larta ne Shkenca Shoqerore (EHESS).

Gjeni tani kush eshte sharlatani.

_______

Ne kemi nevoje per gjithfare perkthimesh. Madje dhe vete librat e Vuk Karaxhiçit. Dhe te gjithkujt qe ka folur per Shqiperine, Shqiptaret, Ballkanin. Kur t'i kemi keto informacione nga njeqind drejtime, atehere fillon puna e vertete e kerkuesve te historise : atehere plas debati i shendoshe, gelojne revistat shkencore, ftillohen konferencat e ndriçohen universitetet.

Ju keni deshire ta merrni diplomen e mesuesit te Historise me Sander Prosin dhe Reshat Arbanen. Ne tavolinen e profesorit, Pandi Raidhi me opinga.

Te jete kush te doje, vendet ne administraten publike merren me menyra nga me te ndryshme, ajo eshte zero fare. Ti po deshe vertet te besh pune te mire, shko perkthe Alain Ducellier.

Mire. E sigurte qe do te te besoj me shume ty se asaj. Me binde.

Sa per Alain Ducellier, e kam perkthyer dhe luajtur fene por AKZ-ja s'levron asnje fond per botime librash qe i vyejne asaj. Keta te tjeret, levrojne. Ke pare ti keshtu ? Deshiron te te ndihet zeri ? Financo dhe shperndaje fjalen tende. Mos kujton ti se e bejme kete pune per shpirt te babes ?

Perkthyesi perkthen edhe Gurakuqin, edhe vrasesin e tij, edhe Esat pashen, edhe Avni Rustemin. S'e ka vene kush perkthyesin te na perzgjedhe historine, ti ben e ti s'ben. Ke ndonje interes qe Ismail Qemali te dale Supermen ? Paguaj dhe me siguri qe do ta gjej nje tekst qe e nxjerr edhe Batman. Kaqë. 

Mire o mire, perkthyesi do shohe punen e tij, po edhe te sjellesh ne shqip ca autore qe dine vetem te peshtyjne, qe perzgjedhin sheshazi materialet, me pak fjale thashethemexheshken e lagjes, mos prit qe te te pergezojne. Nese ti s'e ke kuptuar ende, Clayer eshte autore e oborrit freng, prandaj edhe pa kredencialet e duhura ka mberritur atje ku eshte.

Ti as nuk e ke lexuar tekstin qe po flas une. Keshtu qe ben mire te durosh, ta lexosh, e te vish ketu pastaj te thuash verejtjet e tua.

Sa per ate ç'mendon ti per Clayer, eshte e drejta jote, ashtu si une qe s'besoj se Elvisi ka vdekur por eshte duke ngare tani robotin e Marsit.

Une sjell ne shqip tekste polemikë. Me pelqen kjo, dhe madje ky eshte qellimi : te t'i ngreje nervat ty. Ketu pastaj ti nxehesh dhe me jep porosi te perkthej antidotin qe mendon ti. Pa merak, nuk te kthej mbrapsht as ty. E keshtu me radhe. Llafet e shumta jane fukarallek. Paguaj ose ulu vete e perkthe ideologet e tu.

Tekstin s'e lexoj me se boll hoqa picir me 700 faqe traplleqe te librit te pare.

Ti ha buke me ate pune, s'te ve faj, se buka eshte buke, POR une mendoj se ti je aq i afte sa ne 100 vjetorin e Pavaresise,te hash buke me diçka tjeter  jo me peshtymat mbi Ismail Bene. Ate mund ta besh per 101 vjetorin e Pavaresise, bejme polemike sa te duash, por buon sens-i qe i mungon totalisht nje sharlataneje e studiuese oborri si Clayer, nuk eshte e thene te te mungoje edhe ty si shqiptar.

Kupton besoj se ne kushtet kur po na serviren tradhtaret si burra shteti, perkthimet e peshtymave i sherbejne tradhtise, pavaresisht se ty s'ta ndien se do hash buke me ate pune.

Vertet e ke ti qe perkthyesit e peshtymave jane tradhtare ?!

Degjo tani : mendoj se ti nuk je dikush i pergjegjshem. Ti ke marre emrin e nje levizjeje (Akeisti), por pa te shkuar fare ndermend qe keshtu e lidh veten me kauzen, pra fatura dhe veprimet e tua bien mbi dike tjeter. Ne kete kuptim, mendoj se je nje ambasador shume i keq i levizjes tende. Dhe them se nje keshilltar politik i AKZ duhet te vije ketu dhe te ta heqe menjehere spaleten. Po pse, vertet keshtu mendon ta ruash ti Shqiperine dhe patriotizmin ? Ne kete pike ku je (nuk guxoj te them "jeni", se s'dua t'i bie ne qafe levizjes tende, mbase je duke folur e vepruar thjesht si person), ti je ne nje vije me Enver Hoxhen kur i futi rruspen atij Gjerazit, perkthyesit te vet.

Ta thashe njehere por t'i s'qenke as i duruar, e as i zgjuar : prit ta lexosh studimin, dhe pastaj ndermerr nje diskutim me zonjen, ajo e flet dhe shkruan shqipen me mire se ti e plot te tjere ketu. Duroni dhe mos turfulloni para vaktit. Sa per mua, a te ka rene rasti te lexosh ndonjehere nje studim ne nje reviste, e ku botuesi thote se nuk eshte pronar i tekstit, dhe se mendimet jane vetem te autorit ? Cfare po ben ti tani, po m'i kalon mua mendimet e zonjes ? Po me internon me gjithe familje tani ? Apo me fis, fisi i ketij perkthyesit qenka antikombetar.

Keto perralla s'i ha kurrkush. Dhe me vjen keq se ju keni per borxh te shkaterroni çdo kauze te bukur me budalliqe.

Ti nuk e ke idene e CNRS dhe EHESS ne France, as si funksionon e as hiç. Me permend ketu fjalen "oborr". C'kujton ti se jemi ne Konstandinopojen e 800-es ? Apo ne Tiranen e 1970-es ?

 

Ke ndonje interes qe Ismail Qemali te dale Supermen ?

smiley  gringo

Lereni HUNE .Ju Luuuuuuuutem . Ju bej thirrje JU Luuuuuuutem !

Eshte personalitet .Eshte shembulli me kuptimplote i matshem . Do them dicka qe kam lexuar dhe e gjej me shume vend .Nuk ka lidhje me Hurin , po Huri le ta lexoje ! Edhe nje IDIOT ka nje mendim . Ndryshe nga cdo mendim Normal. Prandaj i thon Idiot per ta diferencuar nga Normalet .

I nderuar HU . Nuk ka shqiptare qe te mos ta doje Historine e tij .Edhe Peter me se fundi e kuptoi qe drite hijet qendrojne me POSHTe se vertetata dhe theksoi me Lart ...Asnje figure nuk ja kalon IQ per rolin e tij te padisktueshem ne shpalljen e pavarsis se Shqiperis.

Dmth po flasim me cfare thone ketu anetaret e PPU qe eshte mendimi tyre si shqiptare i Mbrujtur  dhe i Trasmetuar ne shekuj per te gjykuar nje Individ mbi Rrolin e tij . Cfare kerkon nga Ismail Qemali ? Qe kishte bythe dhe na e ka fshehur Diktatura ? Apo na ka fshehur afatin sa qendroi ne Pushtet ? Apo na fshehu qe kunder tij Vepruan Hordhite e Esad Toptanit. Apo na ka fshehur se veprmtaria e IQ eshte produkt i rrethanave Historike mbi te cilat Mundi te Manovroje me zgjuarsi e Inteligjence shqiptare dhe te marre Guximin te shpalle PAVARESINE ? Dhe kete e njohu dhe e inkurajoi gjithe BOTA . Cfare nuk te pelqen , qe nuk ka pas dashnore Nataline tende ? Ndoshta nuk ka qene shume e perdale dhe do jete monogame qe te do vetem ty njajo trimnesha Natalie !

Sepse po qe per mendimin e Mortenmatjese , kam shume mire mendimin e Enverit .Ti se do ! E kujt Ju rujt ai ose dhe atyre ajo , per Glasen qe ke perkthyer ti dhe se cfare mejtim te mendjes ka ajo per kete fakt HISTORIK ?????

Perse te mos ta lexojme nga Shqiptaret "Kur Lindi partia " qe flet me dashuri per Popullin e tij ,  po te lexojme per Kukesin nga kallamkusuret qe perkthen ti tek PERPJEKJET  qe i trajtojne parardhesit e TU si fise barabare e barij te pagdhendur, Grabites e me BISHT  ??  Une nuk po zgjatem po ti me keta Francezet te kujton ate budallin e Tiranes ( nuk po i them emrin ) e viteve 60 - 70 . Sa shifte ndonje te huaj thonte "Y ca femre " " ...dhe ne ja gjetem per cdo femer qe kalonte ...Shif shif kete te Ambasades Francez ...Po kalon ajo e Polakes "  dhe vertitej duke i ndjekur mbrapa si dhelpra pas koqeve te dashit , boll ti thoje per cdo femer edhe te Brakes qe eshte Ugandeze smiley

Ti ke deshire te cfaqesh , po je nje SKIFO ! Komplet Aut , kur jep edhe MEND smiley Fatkeqesi ! Me mire  perkthe dhe mos merr mundimin te argumentosh te Huaj ne Shqip . Ke jashtezakonisht dificenca te medha ne Kulture te Pergjitheshme .Nuk ke asnje Bosht mbi te cilin te te lexosh se kupton e percjell dicka .Vetem rambadumbda . Ke shqiptare sa te duash te kembesh mendime  Je bere aq BOZE sa per cdo rast  neqoftese vihet ne nje prurje per kembim mendimesh patjeter do dalesh ti ne mes me ndonje SUME te zgjuar Franceze smiley dhe do na e plasesh me QASHTU ! Po cfare mund te ndodhe me shenimet e shokut Aleksej ose te shokut Li qofte edhe te Zhilber Myrise nga Fronca , Hardial Bengsit apo te ML te tjere qe deshen Shqiperine sipas Enverit ? Deri dhe tek Mugabe mao Ce Duni qe e deshen Popullin Shqiptar per HISTORINE e Dhimbeshme te tij kur kane mesuar se  edhe Pavaresine e Figurat e saj kane dashe t'ja Njollosin si SERBET sot Kosoves ?  Ata nuk jane fakte Historike ?   Kaq gje e KUPTON ?

Apo do na cash derrasa me Nataline prape se nuk eshte krahsim i njejte .Ka drite Hije dhe specifika se Pavaresine e Kosoves e shpalli BUSHI !!!!!!!

Pastaj , se cfare te ngazellon qe do botohet tek do behet te perperperpperppjekja  dhe sa te marre do merren me rrathet e gurit qe hedh zakonisht ajo Reviste , eshte tjeter PUNE !

Shendet e te prifteKalemi ne perkthime !

“Geget” e gjeten kalin tjeter tjeter te betejes. Pas yxhymeve topallore e hurbinekore kunder keshtjelles “toske” te gjuhes letrare, tani e ka radhen pavaresia. “Ne gegt jena shumic, si guxon me e shpall pamvarsin nji tosk”. Une propozoj nje kompromis historik, para te cilit ai palestinezo-izraelit eshte nje cikerrime pa vlere. Po sikur ne vend qe ta cojme Diten e Clirimit para, ta shtyjme Diten e Pavaresise pas, me 29 nentor, e te themi qe fjamurin e ngriti Ise Boletini. Se edhe sikur s’ka lezet qe pavaresine ta kemi peshqesh nga greket, ne shyqyr qe gjenim rastin te mburreshim qe shqiptaret kane ndihmuar ne pamvaresimin e Greqise. Ose ta cojme daten e pavaresise pak perpara 28-s, kur u ngrit ne ato qytetet mbi Shkumbin, Tiron, Elbason e me the e te thashe. Besoj Mati i Ri, si lume persiper Shkumbinit qe eshte, nuk eshte kondra.

Ti flet pa lidhje. Ose sheh endrra kinezesh, e ke parasysh, a jam flutura a Gong Zhu Lija, a si e kishte emrin ai qe e zuri gjumi ne bahçe. Kur e nderton diskutimin ne kete nivel, mos prit qe tjetri te thartoje trute e veta e te ktheje pergjigje te studiuar. I fut nje tralala dhe kalon matane.

I fute ndonje miso soup per sot byrazer?

Ngaterron kombesite e supave zotrote.

Sot hengra miso soup per vete prandaj dhe e postova komentin duke ditur qe jeton ne kine.pra eshte japanese.

Sipas meje, Ismail Qemali kishte nevojë për një licencë për të shpallur Pavarësinë e Shqipërisë. Mendoj, megjithatë, që këtë licencë nuk e mori nga jashtë, por nga brenda. Këtë licencë ia dha Isa Boletini.  

cer  lloj license i dha Isa  Ismail beut o Lirka, nje nga ato 2 koburet qe mbante  gjithmone me vete?smiley

megjithate jam dakord qe roli i Is Boletinit  per shpalljen e Pavaresise se Shqiperise, ka qene rol i dores se pare.. po aq i rendesishem sa vet roli i Ismail beut..  imagjino, c'mund te bente Ismail beu pa nje krah te forte (Is Boletinin) ne ate vend kaotik ku fjalen e pare e kishin bandite e kokepalare, tip Haxhi Qamilesh, qe gjendeshin me shumice ne ''Shqiperine'' e asaj kohe....

Hurbinek, une s’jam si ti qe te me duket vetja sikur jam nga fshati i gruas, keshtu qe fatkeqesisht s’shoh endrra as me flutura, as me xixellonja. S’po prisja ndonje pergjigje te studiuar nga ti, madje as pergjigje fare, se nuk kisha gje me ty per kete teme. Por ne pamundesi per te pyetur pruresin, ose meqe duket se te dy ju ne nje canak e hani supen, a mund te me kthesh nje pergjigje tjeter, dhe ky eshte thelbi i asaj qe shkrova pak me pare: A do ta kishte sjelle Mati i Ri kete material po te mos ishte lume mbi Shkumbin, apo po te mos kishte lindur Ismaili poshte Shkumbinit?

 

Tafuti, po, miso eshte japoneze, shpresoj ta kesh pelqyer e te te kete bere mire.

 A do ta kishte sjelle Mati i Ri kete material po te mos ishte lume mbi Shkumbin, apo po te mos kishte lindur Ismaili poshte Shkumbinit????

Mati i ri është krenar që është shqiptar, asnjë herë nuk e koncepton Shqipërinë të ndarë midis lumejve dhe përrenjve, as në jugorë e veriorë, Shqipëria është një dhe e pa ndarë, I Qemali me patriotët që e shoqëruan shpallën pavarësinë kombëtare, jo provinciale.E solla këtë artikull që mundohet të hedhë baltë mbi figurën e ndritur të I Qemalit, të botuar në një gazetë paçavure siç është gazeta Shqiptare. Pavarësisht emrit që mban kjo gazetë është një njollë e zezë në shtypin shqiptar.

Mati i ri ,sinqerisht pas kesaj qe shkruajte me te cilen jam plotesisht dakort, lind natyrshem pyetja . Pergjegjesi e kujt eshte qe kjo PACAVURE merr shume shume nga llokma e madhe e rreklamave shtetreore !!!

Me reklama mbahet gazeta fianciarisht

po e perkthej pergjigjen tende ; " nuk kam cfare ti bej se politikisht mban krahun "e duhur" ajo gazete .

Ne rast se Ti, qe arrin ne nje konkluzion si ai qe ke shprehur me lart mban kete qendrim kaq te bute dhe neutral karshi kesaj gazete imagjino nje tjeter qe ndoshta eshte dakort me ato qe shkruan kjo pacavure. Gjerat duhet te thuhen me emrin e vet sepse nuk eshte rasti pare qe kjo gazete shkruan pacavure te tilla dhe fakti qe eshte nje gazete proqeveritare ben indirekt fajtor edhe sponsorizuesit e saj . APO JO ?

Ndjese atehere qe te futa ne te njejtin rresht me Hurbinekun.

 ...të botuar në një gazetë paçavure siç është gazeta Shqiptare. 

Mato,se noshta s'je i apdeitum,G.SH-ja ka kalu me ne...smiley

Prap për poliagjentin IQ. Marr vesh që "Gazeta Shqiptare" paska në redaktim e sipër një dokument të nxjerrë nga sherbimi sekret Japonez (日本シークレットサービス). Ja teksti: Jokahama, 19 korrik 1914-Durrës-Albania-Dosja krra 8122(ドゥラス - インド、krra 8122ファイル):  Një agjenti ynë në Peruxhia mori premtimin nga IQ (kuptohet, pas pagesës) se pas largimit të tij nga ish skaji i Perandorisë Otomane, këto toka ja lë në besë Perandorit Hirohito. Ky dokument do botohet këto ditë, pasi një nga Hysenbellinjtë të ketë dhënë pëlqimin.

Hysenbellinjte jane kopertina shoku smiley, mos i ngaterro gjerat..sa per te tjerat ...ok

Meqe ra fjala ...ore ku shkoi ai flamuri i kuq me shqiponje ...pse me del ky flamuri BLE ne profil......u beme qe antar ne BE apo keta te peshkut jane me seli ne Bruksel smiley

Huro, vetë e ke fajin. Duhet ta masje bithën mirë para se të thoshe "ki" apo "ai tjatri", apo "gjuhë e shkërdhier", apo "grykë e Mezhgoranit". 

Fakti qe cilido dokument ,artikull,studim ,i kujtdo e i çfaredo shkakton nje peshtjellim te tille do te thote se edhe ne vete nuk kemi nje vizion(jo te Pjeritsmiley ) te qarte ,te konsoliduar ,te sigurte per figuren e IQ.Per merita,per pune,per koniukturat gjeopolitike te kohes. prandaj mendoj se eshte e domosdoshme qe te shihet gjithçka,e miqve dhe e armiqve.

d.m.th perfundimisht ''perpjeksit'' na nxorren me sponsora qeveritaro-evropian se skenderbeu ka qene kacak serb,ismaili turk dhe agjent grek,fan noli komunist dhe pucist,ahmet zogu themelues i shtetit shqiptar dhe esat pasha burre shteti,largpames dhe diplomat, ruajtes i paqes ne ballkan.

u hap rruga dhe per keta sotmit  me nje fjale.   sa qorra qe paskemi qene!! 

shyqyr qe na i hapi syte ''qorri''&co

 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).