Historia e konfiskimit të pronës dhe grabitjes së arit dhe mënyra sesi ndodhën ato në Shqipëri në vitet 1944-1955, u bazua në modelin sovjetik dhe jugosllav

Kundërshtarëve politikë iu konfiskuan pasuritë e tundshme që përfshinin paratë, monedhat e çmueshme prej ari dhe argjendi, stolitë, mallrat dhe pasuritë e patundshme ku bënin pjesë tokat e pronarëve të mëdhenj e të mesëm, shtëpitë, fabrikat, që u morën nga shteti. Kundërshtarët politikë ishin të një spektri të gjerë që përfshinte: administratën e mëparshme të Mbretit Zog, qeveritë gjatë okupacionit italian dhe gjerman, Ballin Kombëtar, gradat e ushtrisë dhe xhandarmërisë së mëparshme, përfaqësuesit e sistemit të drejtësisë, nëpunësit e zyrave dhe kancelarive, tregtarë e bejlerë. Gjatë viteve në këtë spektër u përfshinë edhe pjesëmarrësit në lëvizjet antikomuniste, partitë dhe organizatat politike, pjesëtarët e komuniteteve fetare, “sabotatorët ekonomikë” e gjithashtu u prekën të gjitha shtresat e shoqërisë. Për konfiskimin e pronës dhe arit u ngrit Komisioni i Konfiskimit të pasurive të të arratisurve dhe të dënuarve politikë pranë Ministrisë së Drejtësisë, që drejtohej nga Gogo Nushi.

Grabitja e arit

Grumbullimi i arit filloi më 15 dhjetor të vitit 1944 dhe vazhdoi deri në vitin 1955. Për sa i përket monedhave të arit dhe stolive nuk disponohen procesverbale sekuestrimi të viteve 1945-1946. Në vitet 1947-1948 ato ishin të mangëta edhe pse kishin peshën kryesore, dhe kishte raste që nuk përmbanin as emrin e personit të sekuestruar. Në vitin 1949 ekzistojnë procesverbale të shoqëruara me fletë kontabiliteti për hyrjen e monedhave në Arkën e Shtetit, ku shënohet numri dhe data e vendimit gjyqësor të konfiskimit të arit dhe pasqyra me emrat e të sekuestruarve. Monedhat, kryesisht të arta dhe të argjendta, ndaheshin nga stolitë në zarfe ose kuti të veçanta, secila me emrin e të sekuestruarit dhe datën. Pakot e monedhave i kalonin Thesarit, ndërsa arka e stolive shkonte në llogari të Ministrisë së Financave. Sekuestrimi i monedhave të arta dhe të argjendta si dhe stolive e objekteve të tjera prej metali të çmuar që iu konfiskuan të burgosurve dhe të arratisurve politikë, u pasua me sekuestrimin e sasive të mëdha të arit të tregtarëve dhe në kuadrin e grumbullimit të arit u shtri edhe mbi njerëz nga të gjitha shtresat shoqërore që dispononin rezerva ari dhe argjendi. Kategoritë që u dënuan me konfiskimin e arit dhe stolive ishin: figura kombëtare të arratisura dhe të burgosura, bashkëpunëtorë me okupatorin, të dënuar nga gjyqi special, nga Balli Kombëtar dhe Legaliteti, deputetë opozitarë, familje të pasura të lidhura me politikën, pjesëtarë të katër komuniteteve fetare, tregtarë, të akuzuarit për veprimtari anglo-amerikane dhe spiunazhi, të kapur në tentativë arratisjeje. Madje disa prej deputetëve dhe mbështetësve të Grupit të Deputetëve Opozitarë iu sekuestruan edhe rrathët prej floriri (unazat), gjë që duhet të jetë kryer para pushkatimit. Vlerat në ruajte prej ari dhe argjendi që i arrinin Bankës së Shtetit ishin pako me monedha ari, argjendi, sermi dhe gurësh të çmuar, ku përfshiheshin stoli të mbyllura me dyllë të kuq që ishte vula që u vihej mallrave të sekuestruara. Tek stolitë përfshiheshin varëse, byzylykë, sahate prej ari, karfica, gjerdanë, gurë të çmueshëm, diamante, veshje ose çanta të qëndisura me ar, komplete servisesh etj. Më 13 prill 1951, Dega e Punëve të Brendshme Tiranë i dorëzoi Degës së Bankës Tiranë 28 napolona ari, 25 paund, 9 lira turke, 1 mbajtëse monedhash ari e stolish, si dhe 113.590 lekë, 30 kartëmonedha italiane nga 1000-30.000 lireta që u ishin konfiskuar të ekzekutuarve të akuzuar për bombën në Ambasadën Sovjetike: Lluka Raskoviç, Tefik Shehu, Haki Kodra, Reis Selfo, Manush Peshkëpia, Ali Qoralliu, Qemal Kasoruho, Petro Konomi, Hekuran Treska, Mehmet Ali Shkupi, Reshit Shima, Sabiha Kasimati dhe Pandeli Nova. Në listën e vitit 1949, me 135 emra tregtarë e të dënuar politikë, Banka jep edhe sasinë e arit dhe argjendit të sekuestruar, që është 252 kg e 837 gr. ar. Në vitin 1950 ishin konfiskuar 337 kg e 27 gram ar, në vitin 1951 ishin konfiskuar 259 kg e 617 gr. ar, në 1952 ishin konfiskuar 853 kg e 780 gr. ar. Lista e vitit 1953 përmban 283 emra, të cilëve u ishin sekuestruar 149 kg e 568 gr. ar dhe ka më pak emra tregtarësh. Në listën e personave të vitit 1954 shënohen 17 emra, të cilëve u janë sekuestruar vetëm 12 kg e 169 gr. ar. Në vitin 1954 u futën në Thesarin e Shtetit 7 kg dhe 870 gr. ar, i cili u ishte konfiskuar diversantëve Zenel Shehu dhe Hamit Matjani.

Tregtarët, nën tortura tregonin arin e fshehur

Raportet e komunistëve me shtresën e tregtarëve që në disa raste i kishin mbështetur gjatë luftës ose nuk ishin pajtuar me ta, kishin qenë që në vigjilje të çlirimit të Tiranës mjaft konfliktuale. Partizanët i futën që në fillim në listën e zezë të “kriminelëve të luftës”, ndaj dhe filluan t’i eliminonin fizikisht, siç është rasti i Lluka Xhumarit nga Durrësi, sipërmarrës i shoqërisë automobilistike “SAKT”, i cili ishte kthyer në ikonë të biznesit si investitor dhe bamirës. Ai u pushkatua në të njëjtën ditë me Isuf Allamanin dhe Ali Panaritin që jetonte mes Durrësit dhe Tiranës dhe merrej me ndërtimin e rrugëve. Qëllimi në disa raste ishte se duke i quajtur tregtarë të lidhur me kundërshtarët e tyre politikë dhe si bashkëpunëtorë me okupatorin, t’u bënin një proces gjyqësor dhe t’i dënonin që t’u konfiskonin pasuritë. Një rast i tillë ishte ai i vëllezërve Jonuz dhe Nexhmi Shijaku, sipërmarrës nga Dibra e Madhe. Ata u dënuan me burg për tradhti ndaj atdheut me procese të inskenuara. Procesverbalet e vitit 1950 regjistrojnë shifrën e 25 mijë napolonave të sekuestruar. Por kjo familje ishte ndoshta familja e tregtarëve që dispononte ndër rezervat më të mëdha të arit në Shqipëri, me 57 mijë napolona ose rreth 50 mijë napolona ari, pa përmendur këtu stolitë me barasvlerë sa një kamion plot me flori, siç e dëshmon tregtari Cen Alimehmeti. Qenë dhe tregtarë të tjerë që u dënuan me konfiskim pasurie, ndër të cilët Faik Merlika, Veliko Malile, Sabri Shtino, Haki Omari. Musafer Shehu, Gug Ali e djemtë, Manol Kume etj. Faza e parë e mbledhjes së arit kishte qenë hartimi i deklaratës së pasurisë për çdo tregtar dhe pagesa e tatimit të jashtëzakonshëm me monedha ari dhe argjendi shqiptare dhe të huaja krahas pagesës me franga ari. Mbledhja e mallrave të fshehura u shoqërua dhe me zbulimin e arit të fshehur me të gjitha mënyrat dhe me torturat për nxjerrjen e tij. Për këtë qëllim u krijua dhe sektori i tretë i Ministrisë së Punëve të Brendshme. Faza e parë e grumbullimit të arit të tregtarëve u krye në vitet 1946-1948, kurse faza e dytë në vitet 1950-1952. Kundërshtarëve politikë që u dënuan iu konfiskua ari dhe pasuria në mënyrë të vazhdueshme gjatë gjithë dhjetëvjeçarit të parë. Në vitet 1952-1954, sekuestrimi i arit u shtri edhe mbi shtresa të tjera të shoqërisë. Sipas një raporti nga policia e Korçës, tregtarëve në këtë qytet u ishin marrë 400 kg flori dhe 48 mijë napolona ari. Pasojat e ushtrimit të forcës për nxjerrjen e arit të fshehur sollën dhe burgosjen e tyre. Ata u lanë pa ushqim dhe për muaj të tërë jetuan me bukë thatë. Madje në Durrës, tregtarët i zhytën me të gjithë trupin në tokë dhe iu la vetëm koka jashtë derisa të dorëzonin arin. Si pasojë, në Elbasan vdiqën në burg pa e treguar floririn e fshehur tregtarët Sulejman Domi, Xhaferr Çelirama, Mateo Papajani, Refik Myftiu etj. Në Tiranë, Cen Alimehmeti u detyrua të dorëzonte 3000 napolona ari në vitin 1946 dhe shuma të tjera në vitin 1951, ku u mbajt në Degën e Brendshme për të nxjerrë se ku e mbante floririn e fshehur. Ai nuk rezistoi dhe tregoi vendin ku mbante të fshehur 900 napolona të tjerë. Të njëjtin fat pati edhe tregtarin Tod Çoka, që vdiq në torturat sepse nuk pranoi të tregonte ku e kishte fshehur arin. Tregtarë të tjerë që dorëzuan arin ishin Hoç Këllëzi, babai i ish-ministrit të Financave dhe zv/ kryeministrit Abdyl Këllezi etj. Tregtarët u bënë gjithashtu viktima të kënetës së Maliqit nën kërcënimin që të tregonin floririn, ose do të vdisnin në kënetë. Tregtarët që vdiqën në kënetë ishin Sotiraq Lako, si dhe Kosta Fundo, Bexhet Frashëri, kurse Koçi Misrasi vari veten dhe dhëmbët prej floriri iu shkulën pas vdekjes.

Françeskanëve iu morën edhe gjylet e rrethimit të Shkodrës

Procesi i konfiskimeve u drejtua edhe mbi pasuritë e komuniteteve fetare. Këtyre institucioneve iu morën pronat dhe pasuritë për t’iu hequr çdo mjet financiar siç kishte ndodhur me kundërshtarët politikë dhe iu hoq e drejta e përgatitjes së klerikëve, u mbyllën dhe shkollat dhe kolegjet me frymë fetare. Në inventarin e Urdhrit Françeskan dhe jezuitëve përveç pasurive të paluajtshme citohen objekte muzeale të konfiskuara ku u përfshinë 1387 punime artistike argjendarie, 1463 kupa me forma të ndryshme, pajisjet e muzeut të zoologjisë, laboratorë të kimisë, fizikës, farmacisë dhe objekte antike zbukurimi, si 25 copa metali me imazhe për stolisje dhe 35 gurë me piktura, një obelisk egjiptian, 90 monedha antike, tangar bronzi, gjyle nga rrethimi i Shkodrës etj. Në inventar ishte dhe procesverbali për makineritë e shtypshkronjës “At Gjergj Fishta”. Në të njëjtën situatë u gjendën edhe shkollat e administruara nga urdhrat fetarë në zona të tjera. Nga pasuria e klerit katolik të konfiskuara është dhe ajo e françeskanëve të kishës së Shna Ndout në Laç, ku mes të tjerave iu sekuestruan 83 monedha argjendi, dhe 3842 franga. Sekuestrimet vazhduan në Lezhë, Rrëshen, Fushë-Krujë, Vlorë, Durrës, në institutet e tri komuniteteve fetare.

Kakofonia e shifrave zyrtare të Bankës së Shtetit

Studimi mbi arin e sekuestruar ka filluar në vitin 1991, ku u dha njoftimi që tregtarët e sekuestruar të sillnin dëshmitë e tyre në lidhje me këtë argument. U paraqitën 90 deklarata të tregtarëve dhe rezultoi se vetëm atyre u ishin konfiskuar 3.584 kg ar dhe 300 mijë dollarë stoli. Vetëm 14 prej tyre kishin deklaruar 1.913 kg, ndërkohë që dokumentet dëshmonin për hyrje në Thesar të 3.029 kg ar për 1700 të sekuestruar. P.sh nga familja e tregtarit Alfons Dovana u deklarua se i ishin sekuestruar 516 kg ar, ndërsa në Arkivin e Shtetit dhe në Thesar rezultonin 58.3 kg ar;Aristidh Lekës, siç deklarojnë familjarët, i janë sekuestruar 432 kg ar, ndërkohë që në Thesar dhe në arkivin e Ministrisë së Punëve të Brendshme shënohej 17 kg. Këtyre rasteve u bashkëngjiten edhe shumë të tjerë. Për arin e sekuestruar nuk disponohen  të dhëna për vitet ‘45 dhe ’46, por në një pasqyrë përmbledhëse të viteve 1945-1953 të dhënat dëshmojnë se në vitin 1945 kishin hyrë në Bankën e Shtetit 563 kg dhe 635 gram ar, në vitet 1946-1948 depozita ishte  1.265 kg dhe 638 gr. ar, kurse në vitin 1953 ishin sekuestruar 116 kg e 744 gr. ar. Në total deri në vitin 1953 arka e arit numëronte 4.348 kg e 315 gr. ar.

Nga pasuria e Ahmet Zogut tek ajo e Abaz Kupit

Në qendër të vëmendjes së sekuestrimit të komiteteve ekzekutive ishin figurat më të rëndësishme të shtetit shqiptar të para mbarimit të Luftës, që ishin shpallur si kriminelë lufte dhe bashkëpunëtorë me pushtuesin. Shumica prej tyre morën dënime kapitale, burgim të përjetshëm ose heqje lirie që u shoqërua me konfiskim të pasurisë. Të parët, që iu konfiskua pasuria, ishin Ideomeno Kosturi, Maliq Bushati, Zef Kadare, Mark Kodheli nga Shkodra dhe Ymer Fortuzi nga Tirana. Shtëpitë e 30 personaliteteve politike të arratisur u morën nga klasa e re politike. Ligji i konfiskimit aplikohej edhe për njerëz që ishin vrarë nga partizanët ose të vetëvrarë gjatë Luftës, si Xhafer Ypi, Safet Butka  dhe Ethem Maliq Frashëri. Me vendim të veçantë u sekuestruan një pjesë e pasurive të Shefqet Vërlacit në Llakatund të Vlorës, ku përfshiheshin një çiflig, 250 ullinj, 400 plepa, disa shtëpi dhe dy magazina druri në fshatin Mifol. Ish-kryeministrit të burgosur Koço Kotta iu sekuestruan shtëpia në Korçë, tokat, 500 franga ar (vlerë aksionesh të kafesë, sallonit të kinemasë “Majestik”) dhe objekte me vlerë antike muzeale, deri servise pjatash argjendi etj. Vendimet e sekuestrimit të datës 26 tetor 1945 tregojnë për konfiskimet e pasurive të disa figurave të rëndësishme të Krujës, si Ahmet Zogut, Abaz Kupit, Sulejman dhe Tahip Merlikës, Shaban Kupit, Haki Hoxhës, Islam Hoxhës, Preng Previzit dhe Ymer Merlikës. Këto konfiskime u realizuan më 1945, por u bënë publike vetëm më 8 gusht të vitit 1946. Shkodra ka pasur një numër të madh konfiskimesh të figurave të saj dhe të krerëve të lëvizjeve antikomuniste. Ndër emrat e të konfiskuarve në Shkodër figurojnë Ejëll Çoba, Ernest Koliqi, Gjon Marka Gjoni, vëllezërit Halit dhe Jup Kazazi, Maliq Bushati, Zef Kadare, Musa Gjylbegu, Shuk Gurakuqi, Patër Anton Harapi si dhe të huajt Leopold Dvorak dhe Andro Lubo Petriviq. Të arratisurit ishin njerëzit e parë të cilëve iu konfiskua prona dhe ari. Konfiskimi i pasurive të të arratisurve, përfshiu dhe industrinë dhe fabrikat që më parë ishin pasuri e tyre.  Ndër konfiskimet e para që u vunë në zbatim qe dhe fabrika e cigareve “Gera” në Shkodër. Fabrika e cigareve “Vora”, me qendër në Lushnjë, pronë e të arratisurit Ahmet Resuli, të cilit i ishin konfiskuar edhe Fabrika e Miellit në Bishqethem të Bubullimës dhe pronat bujqësore në Lushnjë. Qemal Vrionit në Berat iu konfiskuan aksionet në fabrikën e miellit “Myzeqeja”. Këtij të fundit iu konfiskua edhe shtëpia në Durrës, që ishte në emrin e Mediha Libohovës.  Në qendër të konfiskimeve ishin dhe pasuritë private jashtë Shqipërisë, por këto ligje mund të aplikoheshin vetëm brenda kampit socialist. Më 1946 Zyra e Likuidimeve të Ministrisë së Kulturës njoftoi Bankën e Shqipërisë se kishte gjetur qenien e një llogarie bankare në Bukuresht të Dhimitër Beratit. Banka shqiptare i shkruan pa hezituar bankës rumune “Banca de Credit Roman” në Bukuresht, se llogaria prej 2 milionë e 75 mijë lei e Dhimitër Beratit të rihapej si e re në emër të Ministrisë së Financave të Shqipërisë, pasi ai ishte i arratisur politik dhe çdo aktivitet i konfiskohej. Ari dhe sendet e çmueshme që i ishin lënë në ruajtje Bankës Kombëtare nga klientë shqiptarë dhe të huaj para çlirimit nuk iu kthyen pronarëve të tyre dhe as që iu dha ndonjë shpërblim, por u vendosën në arkëza me emrin e secilit prej tyre, së bashku me arin e sekuestruar të të dënuarve dhe të arratisurve. Hynë në Bankën e Shtetit edhe objekte me vlerë të të sëmurëve të Spitalit Neurospikiatrik në Vlorë,  si stoli, unaza, sahate ari, kuti argjendi etj.

Ari i sekuestruar nga viti 1949-1954

Nuk ekzistojnë evidenca nga viti 1944-1948

Në vitin 1949, ishin konfiskuar 252 kg e 837 gr ar

Në vitin 1950 ishin konfiskuar 337 kg e 27 gr ar

Në vitin 1951 ishin konfiskuar 259 kg e 617 gr ar

Në vitin 1952 ishin konfiskuar853 kg e 780 gr ar

Në vitin 1953 ishin sekuestruar 149 kg e 568 gr ar

Në vitin 1954 ishin sekuestruar vetëm 12 kg e 169 gr ar.

426 Komente

Po me ça gjith ato luge u bënë o te keqen?

Te pakten te kishin mbushur ato luge qe kishim thuaj.

U ngaterruan rruges : ne vend qe te merreshin me cilesine, u moren me sasine (trefishuan numrin e lugeve nga 1 miljon, ne 3) smiley

Si tha Bab Myslymi kur e pyten pezaket!

- Por ti me bab na the qi kur t'vi komunizmi do t' hajme me lug florini,

ne wallahi s'kina pa gjo me sy!?!?

Jo mer bab tha Lymi - E kini nigju gabim,

- Kom thone me luge l'mini

Alumini gja  

As ti se paske nigju mire, se ai i pat thone cave "do ta hani me lime druni"...

as ti se paske nigju mir.

ishte sali verdha..i kërkun lugt e florinit zeshkanët kur ishte diçka në durrës fill mas çlirimi( kryetar komiteti?)

ishte nji tha- ta maj un a tja u jap juve?

maje maje i thanë

Une e di ndryshe, Baba tha: "po pra, me luge floriri po hame" dhe me duar tregoi veten e tij dhe familjen.

secili t'maj variantin e vet.

i think i imi rocks

ke je gjembi, ku je

E paskan ngrene te gjithe kot,ne ate kohe....

Hajde mo ja Grabiten Tucit dhe ja lane Bushtrit , ose babasqapit .Po dy ton nuk i gjente ne '98 se i kishin hy nga oxhaku , pastaj kur i numerun i dolen 3 ton teper .Tani po te futesh edhe kete TUCEN me gjith artikull edhe sikur pa rroba, bojne nja 5 ton koqefloriri . E si u s htokan te Grabiturat ? 

Te Grabitshin trute ishalla me gjith te fencurit qe numerojne me gishta e te mbajne ere.

 Në vitin 1954 u futën në Thesarin e Shtetit 7 kg dhe 870 gr. ar, i cili u ishte konfiskuar diversantëve Zenel Shehu dhe Hamit Matjani.

Vetem ky rresht i shkruar qe ....REGJISTRON gr ....po nga TUCI , te ben te mendosh se flitej per SHTET , jo Matrapaze qe vodhen e rropen Popullin si gjate Luftes dyte Boterore ( dhe u moren shume PAK ) ashtu edhe Sot me qeverite e TUCES qe manipulojne si u do Suma cdo LLOJ Grabitje !

Per nje dekorate Hero i Popullit ari qe mbetej  llogaritej  me te QINTAT e gramit , e perdorej per ti sheruar Sifilisin e per te mesuar SHQIP Tucen dhe Lopet Muallitese mbas saj !

Vetem ky rresht i shkruar qe ....REGJISTRON gr ....po nga TUCI , te ben te mendosh se flitej per SHTET ...

 

Me ka qellu me nejt me nje nga ish te burgosurit politik.Kishte ba 24 vjet burg.Pasi e shau mare e mrapsht regjimin e Hoxhes,qe nje moment e tha-ore dhe ai ishte shtet me rregulla,t'themi te verteten,se kur kam dal  kam marre te gjitha sendet personale,me ore dore e gjithcka, sic i kisha dorezuar para 24 vjetesh.

I shkreti ...bani 24 vjet burg me e marr vesh se" alamet " shteti ishte!!!Hahahah uf u shkrina n'gaz...

Po ç'grabitje a derëzinj. Ka patur një Ligj që përligjte Sekuestrimin: "Ligji për Tatimet e Jashtëzakonëshme mbi Fitimet e Luftës".

Pra u krijua baza ligjore për të përligjur "rrëmbimin" smiley

Te gjithe korcaret e dine qe familjes Merdani ju sekuastruan 450kg flori dhe ne letra u shenua 29kg.

 

Kot me te pyt, nga e dine te gjith korcaret? Apo Merdant e linin te ngrohej ne diell. Shume paskan shenu gjithsesi. 

Eh thuj, kish ik koha e burrave te medhenje atehere, e atyre qe shkrinin gjith pasurine per formimin e shtetit. 

smiley

Pon pse si i ke Ligjet ti sume e zgjuar mesdhetare SOT kur sekuestrohet pasuria e KRIMINELEVE te te gjithe Kategorive , Pa baze Ligjore ????...Njesoj ishte , biles me  KEQ ne ate KOHE se ishin Kriminele te Lidhur me Pushtues !

Ouu, shoku Idris, po me sumën time ç'pate?! Ti sikur s'para i ke qejf sumat smiley

Komunistët, po ishin sumë e qut...bënin Ligjin e t'i bënin koqet bigë.

Pastaj e kishin vënë edhe në Kushtetutë: "Diktaturë...."

Hajt, shnet se është edhe kohë Krishlindje...

Peace be with you bro.

Sumen vertet se kom qejf po ata qe bien mejtime si te sumes sidomos ai Lopa me nik Shqiptar qe e di se Merdani eshte mbiemer Shqiptar smiley

gezuar dhe ti Kristmasin po mos bo mo po deshe shkelje syni si sinonim i sumave te zgjuara kur argumenton "rembimin " ....humor rigoni

Titulli nuk me pelqeu. Fjala "grabitje" duhet te ishte zevendesuar me fjalen "grumbulluan". 

Ahaa haa pas ketij titulli bombastik, Une prita ndonje shkrim per ndonje ngjarje qe do ishte e denje me e bo film, tip Hollywoodi smiley
Por lexova shifra pafund deri ne nje pike ku u merzita dhe e lash.

Dikush me siper thote qe nuk ishte grabitje, as rrembim, dhe as vjedhje, se ishte brenda ligjit te asaj kohe, dhe ka shku ne banken e shtetit. Jo ne lesh e kumlla si floriri qe na mori Zogji.

Genjeshtra. Une i besoj Idrizit qe partia s'i ka marre gje popullit, vetem i ka dhene.

Tjeter gje qe po s'ishe komunist dhe bythegrisur nuk quheshe popull, por per kete s'e kishte fajin Partia, e kishin ata qe vete kishin zgjedhur te mos ishin bythegrisur. Njerez humbameno, pa shif se si rrobat e grisura u bene mode tashi.

a nuk i vret njeriu syte fakti se nuk jane mbajt evidenca ne 4 vitet e para te pushtetit popullor?

Kesaj i thone pirth o B@the se e ke hak me raki e me japrak!

Po mire o te florinjte na e mbushni nje cike mendjen se e kemi ca si te veshtire ta kuptojme......

Thuhet se grabiten floririn..... te vjen me vertet te j@rdhesh">pj@rdhesh......

Ne ate kohe beher shtetezim dhe pasuria personale shtetezohej dhe jo grabitej...... Ai qe te grabit nuk mban deftere te mbaje llogari se kujt i ka marre aq apo kaq por i manipulon shifrat apo per me te shumtat e hereve nuk i mban shifrat hic.

Nga ana tjeter: Di ndonjeri nga ju se si ishte Shqiperia ne 1944 apo 1950-en?

Patjeter qe shumica kujtojne se kishte i-phone dhe internet apo plasma TV...... a ju paca se i bini trurit jo per gje prandaj ju dua kaq shume smiley

Me cfare do te beheshin ato rruget, spitalet, shkollat, hidrocentralet qe mburret Saliu i gurdhjasur apo fabrikat dhe uzinat qe i gurdhjasuri i shiti per skrap!?

Cfare i keni keto pacavure qe mundoheni te shisni mend mor aman.

Cfare eshte kjo kunderpergjigje e $1.3 miliarde qe kane firasur jashte shtetit ne 5 vite.......!?

Sa te lezecem qe jane ca syresh mor aman........ Ju du fort ju do smiley

Ju kam dasht fort qysh shpejt jo per gje smiley

o gje e trashe! kupton ti se cfaredo qe mund te beje regjimi, asgje nuk justifikon torturen dhe vrasjen per t'i rrembyer tjetrit me force pronen e vet? e kupton ti cope mishi me 2 sy qe hitleri pak a shume beri te njejten gje me cifutet?

Keto kane regjimet bredho... Bejleret pershemull, token dhe pasurine si e akumulonin?

ky justifikimi nuk vlen ktu Bame. Se nqse x bej paska vra e paska pre atehere denoje per ket gje. Pre e konfiskimeve qe permenden ktu dhe te tjerave qe nuk permenden kane rene njerez qe kane vene pasuri me djerse.
Te tregoj nji histori familjare:
gjyshi im (katund te Korces), hyri i pari ne kooperative (ishte komunist dhe sekretar partie); dorezoi vullnetarisht, toka, bageti e mall. Stergjyshi im, u hidherua sa nuk i foli per nje kohe te gjate edhe pse e dinte se nuk kish rrugedalje tjeter. Po ne shpi bertiste dhe ankohej se ndersa atij i kish rene bretku arave e kullotave per te vene ate mall, ata me te cilet ai ndante pasurine sot, i kishin lene tokat e tyre djerre se ishin dembele.

Kshu dhe shume prej atyre qe kishin ndertu fabrika ose ishin marre me tregti. Nuk vlen per ta ai imazhi qe ke kriju nga filmat "perballimi" etj.

"Nuk vlen per ta ai imazhi qe ke kriju nga filmat "perballimi" etj."

Po te thash edhe ke tema tjeter, mos pirdh vend e pavend, se nuk je as plak qe te ta falim.

Histori gati identike te tregoj edhe une. 

E kishim ke regjimet. Ne ate kohe ju dhesh ta benin dhe e bene. Sot po ndryshojne ligjet kendej poshte. I duhet dhe ta marrin i cope me te madhe torte. Njof nje pronar tokash ketu qe ka 20 vjet ne gjyqe me shtetin se i moren token e ja bene autostrade. Kacidhe si dhane, dhe as kane nder mend. Po ti dalesh IRS si trim, te siguroj qe dhe ty/mu sta pertojne koqen e plumbit. 

A mund te behej me mire? Duke gjyku nga sot, sigurisht. A ishte e nevojshme te behej ne ate kohe? Absolutisht!

P.s: Edhe familja jote/imja pati nje lloj return on inv, apo jo? Ato spitale, rruge etj etj me ca u bene? Me pasurine dhe mundin e po ati populli. 

 

 

Po ti dalesh IRS si trim, te siguroj qe dhe ty/mu sta pertojne koqen e plumbit.

Bama, me thuaj nje Amerikan te vetem qe ka ngrene koqen e plumbit nga IRS. Burg po. Po c'lidhje ka IRS qe mbledh taksat (e te vjen mbrapa kur s'i paguan), me shtetezimet e grabitjet e prones?

"me thuaj nje Amerikan te vetem qe ka ngrene koqen e plumbit nga IRS"

Shoqe, po nuk pagove, merren masa, po rrezistove, si qen rrugve te vrasin.

Si sekuestrimi, si marrja e taksave sipas tarifave te vendosura nga nje grup i caktuar politikanesh eshte e njejta gje, POLITIKE e dites.

Duhen ndare gjerat. Sekuestrimi nga krimet qe jane bere gjate sekuestrimit. Askush nuk ka pas mandat per te vrare. Me kupto?

Duhen ndare gjerat.

Pikerisht aty e kisha edhe une!

Po te rezistosh me arme te pergjigjen me arme, shume e drejte. Kishim nje profesor ne shkolle qe kishte rezistuar taksimin me fjale e vepra (refuzim pagimi taksash) dhe kishte marre gjoba edhe ca muaj burg. S'di c'te them, nuk po them qe s'ka ndodhur por une personalisht nuk njoh njeri qe shteti Amerikan thjesht ja paska marre pronen/token "se ashtu jane ca pune" dhe s'e kane kompensuar. Ndoshta mund te jete kompensim me i vogel nga c'pretendon pronari, por kjo s'do te thote qe s'kane kompensuar fare. Por nese je dikush i/e denuar per krime (jo thjesht i/e akuzuar), qe ke bere para ne menyre te paligjshme, ketu, sigurisht, t'i konfiskojne pasurite.

Je i sigurte qe ai miku yt s'ka marre asnje lloj kompensimi dhe s'ka patur probleme te meparshme mos-pagim taksash?

ore, ti po flet qesim dhe me thua mua te mos pjerdh. E lexon shkrimin apo te dogji ajo fjalia per filmin? po te thuhet qe jane torturuar dhe vrare njerez, me qellim qe te tregonin pasurine e tyre; nuk ju provua atyre njerezve qe u'a kishin vjedhur pasurine te tjereve! ajo u perdor si justifikim sepse asnje bote civile nuk lejon vjedhjen/ rrembimin apo konfiskimin (veri c'emer te duash) te pasurise se tjetrit pa shkak.
Po ti jetoke ne xhungel o vlla! ku i gjen kto historite se shteti amerikan te rremben pronen tende pa ta paguar dhe te vritka po ja kerkove?

nuk di per familjen tende po imja po, pati goxha return. Gjyshi im shkoi ne kavalishence te Spacit per 10 vjet, dajat e tezja ime u hoqen prej pune apo shkolle dhe ju kthyen jetes se lumtur te bujkrobit.

E paske shkruajtur ndersa i pergjigjesha gjembit. 

Duhet ndare konfiskimi si politike nga krimet e jashteligjshme qe mund te jene bere. Askush nuk po mbron krimet. Kam pas edhe une njerez te burgosur ne familje, po edhe sikur mos te kem pasur, kjo nuk ndryshon temen per te cilen duhet te flitet. As i shton e as i heq. 

Krimi eshte krim dhe une nuk po diskutoj krimin. Ca nuk kupton?

ah jo, lexo pak repliken e pare. Tingellon thjesht si jusifikim.
"edhe bejleret ashtu e vune pasurine...".

Une edhe sikur te isha nipi i Enverit nuk do gjeja dot justifikim aty. Do thosha:
- po, eshte mizore ajo qe ka/ kane bere. Te vjedhesh tjetrin eshte krim po krim me i madh eshte ta vrasesh sepse u ke premtuar se do krijosh shtet ku ka mirqenie, barazi e drejtesi. Cilen prej ktyre te 3-jave plotsoi?

 

E fundit se nuk kam kohe te tepert per kete diskutim.

Une nuk thashe "edhe bejleret ashtu e vune pasurine..."mos deformo! Te pyeta ty, pikerisht per te nxjerre ne pah sistemin e kohes se tyre. 

Perse i kthehesh vrasjeve dhe torturave nuk e kuptoj. Kush po i mbron? KUSH? Po flas per politiken e sekuestrimit. Nuk eshte ndonje cudi jashte toksore. Mund mos ti pelqete gjyshit tat, e stergjysherve te mi, por ajo ishte politika e kohes. Dhe ishte e legjitimuar sepse ishte ne vetvete politike shteterore. Edhe iher, a mund te behej ndryshe dhe me mire, nuk ka dyshim. A shkote ajo politike pertej thjesht akumulimit te arit? As qe diskutohet. Por ishte e ligjshme. Dhuna? Absolutisht jo!

gjembo,

kerko "eminent domain". Ka me qindra raste sot ne amerike ku privatet kane hedhur shtetin ne gjyq pasi toka private sekuestrohet nga qeverite, deri edhe lokale, dhe shpesh i shitet edhe korporatave, si pjese e nje projekti zgjerues per komunitetin, ndertohet nje cerdhe, nje rruge dhe nje qender tregtare. 

Ai robi eshte nip skllavo-pronari. Ja ka lene token baba. Nuk eshte dakord ne princip me sekuestrimin e tokes dhe nuk prano as edhe nje lloj kompensimi, pervec se quan kompensimin e ofruar qesharak. 

Bama, e di sh. mire cfare eshte eminent domain, s'kam nevoje t'a kerkoj. Eshte marrje e prones - por me kompensim.

Nuk eshte dakord ne princip me sekuestrimin e tokes dhe nuk prano as edhe nje lloj kompensimi, pervec se quan kompensimin e ofruar qesharak.

Pra doli ashtu sic te thashe une, qe i eshte ofruar kompensim por s'e pranon. Me siper the ndryshe:

Njof nje pronar tokash ketu qe ka 20 vjet ne gjyqe me shtetin se i moren token e ja bene autostrade. Kacidhe si dhane, dhe as kane nder mend.

si pse i kthehem vrasjeve e torturave? po sepse ajo ishte ne themel te konfiskimit, prandaj po them qe ky konfiskim ishte arkaik. Pastaj nuk ta kam une fajin qe nuk lexon. Gjithe debati aty lindi, edhe ai komenti yt i pare ishte replike e po kesaj qe i thashe ne fillim dandyt dhe ti qe e lidhe kte me menyren se si ja kishin vene pasurine beljleret:

CABr3dharaku - 20 Dhjetor 2012 - 18:41

 

o gje e trashe! kupton ti se cfaredo qe mund te beje regjimi, asgje nuk justifikon torturen dhe vrasjen per t'i rrembyer tjetrit me force pronen e vet? e kupton ti cope mishi me 2 sy qe hitleri pak a shume beri te njejten gje me cifutet?

 

Ti debaton per te debatuar apo debaton per tu sqaruar?

besoja se isha i qarte per bejleret, po gjithsesi ta rishpjegova me siper. Per dhunen nuk do perseris per te 5-ten here veten. 

gjembo, se po beheni te lodhshem me gec vece, pervec floririt ne shqiperi u konfiskua edhe gje e gjalle, edhe toke. Ne qytete toka e konfiskuar, qe rrezultoi ne truall per shkolla, spitale, apartamente shpesh here u rimbursua me dhenien e aprtamenteve. Pra pati nje lloj demshperblimi relativ. Po edhe kjo pak rendesi ka gjembo. 

Ata e kishin POLITIKE, dhe e zbatuan. 

grup, debati behet me ate qe lexon se ca shkruan tjetri para se t'marri mundimin me u pergjigj. Ndryshe quhet kakofoni

hitleri pak a shume beri te njejten gje me cifutet?

Kjo eshte shume interesante. Dhe e vertete. I vetmi ndryshim, por thelbesor, ishte se ai e beri mbi baza raciale. Komunizmi, mbi baze klasore.

Kjo 'ngjashmeri' (qe ne fakt, eshte karrem, pra gje e rreme) vjen nga fakti se fashizmi dhe komunizmi kane qene te vetmet ideologji te shek XX qe propozonin nje projekt jete mbi bazen e nje Ideje (te jetosh per nje ide, per ta thjeshtezuar). Fashizmi deshton pikerisht tek fakti se kjo Ide, eshte raciale, raciste. Perndryshe, gjithmone nese do e thjeshtezonim, projekti per te jetuar per nje Ide, eshte plotesisht i lavderueshem.

Por ti mos u merzit, ne te gjithe sot jetojme per të "have a nice week-end", smiley  keshtu qe edhe kete postim po e mbyll duke te uruar pikerisht kete gje

 

po nuk merzitem une edhe po nuk me urove per weekendin. Po thelbi i krahasimit tim nuk ve ne dukje idealin e larte te fashizmit apo komunizmit. Thelbi ishte te dhuna

Sa i holle qe je mor amon smiley

Si bie dot gamorit (saliut) dhe i bie samarit (dordolecit te ramizit)

perkundrazi Saliun e mban ne zemer qe ishte ai qe me demagogjite e tij e mbajti pushtetin ne kembe te futi dhe gjyshin ne burg, te hoqi edhe njerezit nga pune ti coi aty ne fshat dhe tani te degdisi edhe jashte vendit......

Po ti Ramizin aty e kishe pse se vrave (briskun gati) ai vjet e drodhi bishtin..... Nexhin e ke akoma gjalle se kam pare ti hyje gjemb ne kembe ben edhe libra, ti hidhesh ne zinxhir si i holle qe je smiley kerkon 10 vitet e gjyshit......

Ata qe mendojne vec per hakmarrje e per vrasje normalisht jane kriminele.

Pse ankoheni kur ne dore ju ka ngel vetem brisku...... me qethje do ta kaloni kete jete ju qe ankoheni?!?! Behet bajat njeriu kur vetem qurravitet.... Ai qe e shtron kurrizin ne cdo kohe eshte i humbur.....

Mua me vjen cudi per nje gje: Paskeni pas kurriz te forte.... smiley

Me cilin e pe ankimin, me ate me xham apo ate pa xham? Apo me ate qe ruan me dore PF-ja?

E kishim ke regjimet. Ne ate kohe ju dhesh ta benin dhe e bene. Sot po ndryshojne ligjet kendej poshte. I duhet dhe ta marrin i cope me te madhe torte. Njof nje pronar tokash ketu qe ka 20 vjet ne gjyqe me shtetin se i moren token e ja bene autostrade. Kacidhe si dhane, dhe as kane nder mend. Po ti dalesh IRS si trim, te siguroj qe dhe ty/mu sta pertojne koqen e plumbit.

 

smileysmiley

 

urdhro?

Gugullo "5th amendment," mirret me eminent domain. Kopensimi ne rast se qeveria te merre pronen ne Amerike eshte nje ide aq bazike sa e drejta e te folurit.

Gjithashtu, kompensimi eshte "just," qe interpretohet si market-rate.

Kurse shprehja per IRS-in, eshte, well, a tad bit bizarre.

nuk i grabiten per t'i vjedhur, por i grabiten per t'i shtetezuar... ju lutem shume kujdes me termatsmiley

Meqe mu drejtove personalisht po te pergjigjem ty gjeja e holle si @rdhe">P@rdhe

Po flisje per "grabitje" floriri o gjeja e holle si @rdhe">p@rdhe dhe une te thashe qe ishte shtetezim sepse ai sistem ashtu e ndertoi "kalane" ne baze te shtetezimeve dhe nuk lejoi prone private..... Nuk po flasim nese ishte sistem i mire apo i keq une po te them ty gjeja e holle si nje @rdhe">p@rdhe qe shikoji gjerat sic duhet dhe jo sit te vjen ty per mbare.....

Nuk po hedhim poshte krimet qe ka bere ai sistem ato qe duhen denuar duhen denuar. Ti mendje holle si @rdhe">p@rdhe kot futesh ne gjera qe jane jashte games tende te intelektit....

po ca ka ktu per intelekt o intelektual i opinges? si mund ta maskosh ti faktin se je i trashe kur ai ben "muu"?  

Si ja ben fakti edhe nje here.....???? se je i holle jo per gje smiley

smiley

i papam je danjelo

Ai qe te grabit nuk mban deftere te mbaje llogari se kujt i ka marre aq apo kaq por i manipulon shifrat apo per me te shumtat e hereve nuk i mban shifrat hic.

 

aaa, ketu ka te drejte Danieli...  deftere kane mbajtur!    ja  komisar  Ibraimi... ''parate do ti marresh kur te çlirohet Shqiperia!!smiley       (aty nga minuta 8')

E di pse zgjati aq shume ai sistem? Sepse kishte beluler me lopate qe i krihnin bishtin shokut Ibrahim dhe keta beluler dhe lukunie e tyre jane edhe sot per ti krehur bishtin shokut Sali Ibrahim.....

pse sthua   Danielo, ti na qenke anetar  i shoqates...., i persekutuar  e kam fjalen.  bravo!  

nuk tha kot ai.. '' spo marrim  vesh ça behet o vlla, gjermani qe veshur si gjerman qe ne ta merrnim per partizan...smiley

Lepe shoku belul, peqe shoko belul..... shoqata kishte 8-12 mije tani na jane bere 50 mije..... nga ata ashtu ..... si puna jote....

Une sjam anetar i shoqates se sjam aq budall sa te me conin per veshi ne vathe dhe sjam as komunist qe te me bejne te shoqates me pahir sot beluli me shoke.....

Nese do te flitet per gjera sic kane qene mos u pengoni me kembet tuaja dhe te ngaterroheni ne tema te tjera...... Ndani krimet nga ato pak gjera qe u arriten apo edhe ato defteret qu u mbajten ishte arritje se po te mos ishin defteret me cfare do ti matje krimet sot o Belul.......

Me duket se kane dale leternjoftime te reja per te shoqates Belul jane shumengjyreshe tani..... smiley  pa hidhu nje here nga Tirana se mos te zere gje dhembi.....

mire o  Dane, mire...  sje ashtu, e sje keshtu ti,  po te dhenat i paske  te sakta ama..smiley    cila nga ngjyrat te pelqeu me shume mo?smiley

Kam nje belul ketu afer qe e kishte plastifikuar dhe varur ne qafe si veseli......

kishte bere edhe nje tatoo ne mbrapakolp smiley  tha qe i kishin unifikuar te dyja shoqatat..... kane shprese te marrin vende ne parlament vitin tjeter 2 b@the te mira.... smiley

vec kujdes nga ai beluli qe ke afer ore, se shoqeria e keqe te prish..smiley   dhe te ty sikur paska  ka filluar procesi... ca shenja jane te dukshme..smiley

Ti mire e kishe briskun, c'deshe qe more gersheret smiley

Dane, se harrova ta thosha  qe ne fillim, me ngaterron me berberin, alias kuazimondon, shokun tend te idealit..smiley        vari lesht ketij muhabeti.

S'i kane lene gje mangut nazisteve, qe i shkulnin dhembet e floririt çifuteve.

Jane shume me teper se kaq.......Mos more,me kaq do e kaloni??

don't shave the mnµhekòus *motra

 

* nji gjo e çpifme

po je +18 ose +21 simas venit kliko këtu

Ky eshte shkrim idiot, nisur qe nga titulli.

E para, njehere, krahasimet me Hitler dhe cifute, jane aq te trasha sa qe i zvogelojne shume krimet e hitlerit dhe, disa ketu nuk kane haberin e Gjermanise se asaj kohe dhe ndikimit te cifuteve ne ekonomine gjermane. 

E dyta, e pare ne kontekstin filozofiko-historik, shume vete mund te konsultohen me historine e revolucionit francez, qe kishte ne themel zemerimin e masave ndaj 'pasanikeve' (me nje ndryshim te vogel, se ne france kishte aristokrate, dhe ne shqiperi, ca bejlere injorante e kopuke).

E treta, vete artikulli - bajat e permend faktin, ndonese ne sub-title vetem, qe kjo ishte nje politike sistemike e zbatuar ne Bashkimin Sovjetik dhe Yugosllavi. Pra nuk ishte nje 'grabitje' sikurse ajo e bandave te sotme.

E katerta, u tha e stertha me lart. Me ate flori, komunistet nuk ndertuan vila me pishina per veten e tyre, por thane kenetat, ndertuan hekurrudhat, zhduken analfabetizmin.

Shqiperia kishte nevoje ne ate kohe per rishperndarje te mirave materiale. Ata bejlere e feudale te pas 1944 e kishin lene Shqiperine ne ate gjendje. Me deshire nuk e benin, keshtu qe duhej bere me force.

 

 

o presor, i paske hy analizes me themel, me pika mesa shof. Meqe ma qenke referuar me sponde, si trimat, dhe meqe kam ca minuta kohe po marr mundimin te te pergjigjem me aq sa di edhe pse nje i ndricuar si ty qe na sjell ne kujtese revolucionin e larget francez po nuk do t'i referohemi konfiskimeve te hitlerit, e ve shume lart "steken" e debatit. Duket qarte se ti e shtron ne planin akademik dhe aspak empirik sic po diskutoj un plebeu.

1 - ose e ben qellimisht, ose aq ta pret kur e thua ket piken 1 sepse askush ktu nuk krahasoi rolin e biznesit cifut ne ekonomine gjermane me ate te biznesit te konfiskuar ne shqiperine e pas-lufte. Thashe qe ne piken e ekzekutimit te te pasurve per t'u rrembyer pasurine, nuk ndryshonte gje me ate qe j'u be te ne. Ke nje novele te Cvajgut ku pershkruan presionin e atij cifutit qe mbahet ne izolim per te terhequr parate nga llogaria e tij ne US a Zvicer me duket. Biles, krahasuar me qindshin qe ju punua tregtareve etj te ne, eshte shume pak. Po meqe ti paske njohuri dhe per te kuptuar, ka ndonje shifer qe tregon pjesen dhe rolin e biznesit cifut ne ekonomine gjermane para lufte? perqindjen ne ekonomine gjermane ne teresi?
2 - revolucioni francez i 150 viteve me pare se ky i 1944 justifikon...cfare? 
3 - njerez te mbajtur e torturuar birucave eshte politike siste-leshi-matike? po c'na thua o presor?
4 - jo, ne fakt ktu po thuhet se ne 4 vitet e para nuk eshte mbajtur asnje dokument apo evidence per arin e "grumbulluar". Per dijenine tende presor, urdheresa te tilla per shtetezim te arit nuk jane te panjohura. Edhe ne Ameriken e krizes se madhe te '33 u ndalua zoterimi siper nje niveli te caktuar te floririt dhe shteti detyronte individin t'i shiste atij (shtetit) diferencen.
5 - pa hyre ne analizen e demit ne nivelin intelektual qe ju be kombit, nuk u konfiskuan ato pak familje bejleresh e latifondistesh qe ishin shkaktare te gjendjes. Konfiskimi preku edhe bizneset e vogla e te mesme qe mbanin me pune e te ardhura nje pjese te mire. Shtetezimi i ekonomise te ne ka qene nje anarki e kryer nga injorante te armatosur qe la pasoja ne ekonomine e vendit edhe sot e kesaj dite

 

 

 

ne shqiperi, ca bejlere injorante e kopuke

Nuk e di a e ke lexuar listen e nenshkruesve te Deklarates se Pavaresise.

Eh ka pas edhe gabime, ka pas. Vodhen florinin thote ky... Ore ato vodhen florinin, pastaj i moren shtepijat, pastaj pronat, pastaj tokat, pastaj tokat ja shperndane popullit qe te thonin qe "ne e bojme per ju, jo per ne", pastaj ja moren prape popllit ato qe ia dhane dhe i thane qe toka eshte e jotja po do ta majme ne kurse ti ke te drejte ta punosh...

Ore komunizmi e ktheu ate popull ne 3.000.000 hyzmeqare qe 50 vjet punonin per shtetin o burre dhe nuk linte njeri te punonte per vete, po kush po e rru per 500 kile flori!

+1

Opa Gangam Style!!!

Zëdhënësi i GFI-së, Clark Gascoign në një prononcim për ‘Balkan Insight’ theksoi se nga Shqipëria janë larguar jashte vendit 1.3 miliardë dollarë në vetëm 5 vitet e fundit.

Ktij muhabeti i thone ujku-ujku, po cakalli bo kerdine!!!

Rrine e meren me florinin e 1950.

Shifni mer ku shkune gjith ato pare ne 1997 dhe keto qe paskan dale pergjate qeverisjes me duar te pastra!!!

 

Gjonat kapen me themel Rono. Po edhe Sales kur ti vije rradha per nja 50 vjet, nuk kina per ti lone gur m'kome.

Duke bere nje mbledhje te shifrave, me doli aty tek 1800 kg ar, qe nuk i thone pak, megjithse ari e kish vleren te vogel ne ate kohe. Do ishte me interes, qe ashtu siç jane mbajtur evidenca per grumbullimin me dhune te arit/floririt, po ashtu te kerkohen evidencat per perdorimin e tij, ku shkuan. Nese s'ka evidenca per perdorimin e arit/floririt, athere i bie qe ato florinj, monedha ari, jane vjedhur. Po po, jane vjedhur. Nga kush jane vjedhur, eshte pune e prokurorise te kerkoje. Nese ka dokumente per perdorimin e tij, ato duhet te dalin ne publik, mundesisht sa me shpejt. 

Nje pjese e mire u perdor ne 89-90 Pjero per import ushqimesh. Ato groshet me pilaf qe haje zotrote nga kujton se erdhen.

FLM per pergjigjen, ke te lutem ndonje dokument per kete gje. 

 

Niko Gjyzari tregon për periudhën më të vështirë të shtetit komunist. Si u shkatërrua përfundimishht ekonomia shqiptare dhe përdorimi i rezervave të luftës, të trashëguara nga Enveri për bukën e popullit 

"Si e çuam me Ramiz Alinë floririn në Zvicër në '90" 

-------------------------------------------------------------------------------- 

Fatos Veliu 

Niko Gjyzari është një nga drejtuesit e lartë të periudhës së fundit të shtetit komunist. Ai ka qenë në një nga pozicionet më nevralgjike të atij shteti. Ndërkohë që ka qenë Kandidat i Byrosë Politike ka drejtuar një periudhë kohe Ministrinë e Financave dhe më pas ka kryesuar Komisionin e Planit të Shtetit si dhe ka qenë dhe Guvernator i Bankës së Shqipërisë. Në intervistën e tij dhënë ekskluzivisht për "Gazetëa Shqiptare" ai tregon të vërteta të panjohura për peripecitë ekonomike që ka kaluar shteti në periudhën e fundit të historisë komuniste. Nga numri i kaluar 70 vjeçari Gjyzari, tregoi për situatën që ishte në udhëheqjen e lartë ndërsa në bazë po zbatohej një nga direktivat më të famshme të Partisë -Shtet e cila do të ngelej në histori si një veprim që rrënoi blegtorinë shqiptare. Si ishte e vërteta e iformimit që i bëhej udhëheqjes për këtë problem dhe si arriti zoti Gjyzari i cili në atë kohë ka bërë stazhin e Partisë në fshat që të njoftonte Enver Hoxhën. Si reagoi Enveri kur mësoi të vërtetën e rezultateve të dobëta në fashat. Çndodhte në Pleniumet e Komitetit Qëndroer të Partisë, ndërsa jepej situata e vërtetë e blegtorisë. Si reagonin Sekretarët e Parë pas këtyre raportimeve. Ndërsa në numrin e sotëm do të mësoni për situatën e rëndë ekonomike që ka kaluar vendi në vitet pas vdekjes së Enver Hoxhës. Pse arriti udhëheqja e lartë të përdorë rezervat e shtetit të cilat ishin për kohë lufte. Si është e vërteta që Ramiz Alia urdhëroi për tu dërguar thesari prej floriri i shtetit në Zvicër. Çfar ndodhi kur mbaruan të gjitha rezervat e trashëguara nga periudha e Enverit dhe si ishin procedurat e përdorimit të thesarit. Si u mbahej sekret qeveritarëve të atëhershëm përdorimi i floririt të shtetit për të blerë bukë. Si dhe shumë hollësi të tjera të cilat do ti lezoni pikërisht në intervistën e mëposhtme të zotit Gjyzari.

Zoti Gjyzari, është e vërtetë se pas vdekjes së Enverit, ekonomia e shtetit filloi të tatëpjetën? 
E vërteta e padiskutueshme, është se ekonomia shqiptare që nga viti 1985 filloi një rënie graduale me tendencë gjithmon e më të madhe. Pas kësaj erdhi një moment që situatat sollën katastrofën në ekonomin tonë. Treguesët e prodhimit ishin jo vetëm shqetësues por tepër alarmant. Në ato momente shteti ngeli në situatën më të rëndë që mund të mendohej aq sa u detyruam të përdornim grurin që kishim llogaritur për situat lufte. 

Pse erdhi një situatë e tillë e papritur? 
Duhet të kemi parasysh se atëhere ekonomia e jonë jo vetëm që ishte e centarlizuar, por ecte mbi disa trervesa të pandryshueshme të cilat ishin miratuar me kushtetutë. Këto parime kishin të bënin p.sh me eksport - importin i cili duhet të kishte ballancën e një raporti të drejtë. Nuk mund të bëje importin pa arritur po në atë vlerë të ardhurat e eksportit. Ndërkohë ishte ligji tjetër që nuk të lejonte të merrej kredi jashtë, për të mos e futur shtetin në borxh. Çdo problem financiar i shtetit ishte saksionuar me kushtetutë që duhej të bëhej me të ardhurat e veta. Gjithashtu një nga kërkesat ligjore ne zhvillimin ekonomik të vendit ishte se duhej gjithmonë të ballancoheshin shpenzimet me të ardhurat. Kjo shpjegohet se duhej të harxhohej aq sa prodhohej dhe jo të dilje me difiçit, madje rekomandohej të gjeje mundësi për të harxhuar më pak se prodhimi me qëllim që të mundësoje rritjen e fondir rezervë për nevojat e një situate të paparashikuar dhe tepër emergjente të shtetit. Mirëpo për këto parime ligjore erdhi një moment dhe nuk shërbenin më, por përkundrazi ishin regresiste në situatat ekonomike që do të vinin më vonë, pasi ndryshuan shumë faktor politik në Ballkan, Europë dhe më gjerë. 

Si mund të pretendohej rritja apo sigurimi tregut të nevojshëm në vend kur frenohej importi? 
Plani i prodhimit të përgjithshëm bëhej, mbi bazë të planeve që përcaktonte shteti në të gjithë sektorët e ekonomisë. Kjo zgjidhej në forma të tilla si p.sh. Ti do të marrësh kaq në industri, ti do të marrësh kaq në bujqësi, për këtë duhet të sigurosh këtë rendiment në këtë drejtim dhe atë rendiment në atë drejtim. Kaq duhet të sigurohen në këtë vit dhe kaq në vitin tjetër. Pastaj mbi këto baza kalohej në planëzimin e pesëvjeçarit. 

Mbi çfar kriteresh bëheshin këto planizime? 
Këto plane bëheshin mbi bazën e nevojave të popullatës dhe të nevojave për të siguruar sasinë e duhur për rezervën e paprekshme të shtetit. 

Nuk merrej parasysh mundësia në përcaktimin e rendimenteve? 
Tani problemi dilte se që të arrihej plani p.sh.i bujqësisë ishte parashikuar dhe rendimenti që duhej të merrej në çdo element të sajë. Që të dal te pyetja juaj për argumentimin e prodhimit që duhej të merrej, ndiqej një parktik e tillë apo një kërkesë e tillë si p.sh., i thuhej sektorit të bujqësisë, që duhet të sigurosh me patjetër këtë rendiment në grurë, këtë në misër, këtë në patate etj, që të arrijmë kaq grurë , kaq misër ..etj. Sepse ne nuk do ta blejmë bukën jashtë por sipas parimeve në fuqi , atë do ta sigurojmë vet. Kështu që nuk kishte vend për aludime duke parë mundësitë konkrete të kësaj kooperative apo të asaj ndërrmarrje bujqësore. Këtu nuk bëhej fjalë të prodhonim sa kishim mundësitë por të prodhonim aq sa duhej për të konsumuar popullsia. Për ta arritur rendimentet e kërkuara bujqësia duhej të gjente format dhe mundësitë. Duhet të përdorte p.sh. plehrat kimike, organike, apo të kërkonte mundësi të pashfrytëzuara. 

Plani ishte i sforcuar? 
Patjetër. Ai siç të thash, vinte në bazë të nevojave që kishte populli, por që për situatat që erdhën këto nevoja u vështirësuan shumë për tu plotësuar në vend, aq sa së fundmi nuk u përballuan dot. Pikërisht këtu qëndron sforcimi i planeve pasi ato qëndronin paralel me nevojat, ndërsa mundësitë prodhuese ishin gjithmonë në rënie. 
Çndodhte në rastin se nuk e plotësonte këtë plan. 
Këtu e nisa dhe unë bisedën sëpari. Plani filloi të bjerë dukshëm në të gjithë treguesët si në bujqësi ashtu edhe në industri. Kjo ndodhi normalisht pas vitit 1985. Mirëpo Shqipëria kishte pasur edhe shumë prodhime të tjera si naftën, energjinë apo dhe shumë drejtime të tjera që dikur e kishin ndihmuar së tepërmi buxhetin e shtetit nga eksportimet e tyre, ndërsa për periudhën që flasim, pra pas vitit 1985, ishin të parat që po e shkatërronin atë, për vetë faktin se jo që nuk kishte prodhim për të eksportuar por me to nuk mundësonim më as nevojat tona të cilat arritëm ti plotësojmë duke importuar. Por a e llogarit dot se sa ishte humbja? Po të shtosh këtu dhe për nevojat që kishte tregu për bukë, ushqime, e shumë e shumë të tjera që kishin sjellë një situatë të papërballushme në vend. 

Çfar bëtë në kët rast? 
Çfar të bënim!? Përdorëm të vetmen rrugë që nga kishte mbetur. Të përdornim nga rezervat e shtetit. 

Ju duk normale që të përdorej rezerva që populli e kishte për rast lufte? 
Nuk mund ta linim popullin pa bukë dhe pa ushqime. 

Sa ishte gjëndja e rëzervës së Shtetit? 
Rezerva e paprekshme, të paktën kur unë shkova kryetar i komisionit të planit të shtetit, kishte goxha tregues të mirë. 

Sa ishte konkretisht? 
Ajo ishte shumë e komletuar. Mund të them se kishte me bollëk sasitë e nevojshme ushqimore duke filluar nga asortimentet më elementare dhe deri te ato më të domosdoshme me të cilat populli mund të jetonte të paktën për një periudhë një vjeçare pa punuar fare. 

Çfarë ushqimesh kishte? 
Grurë, mish, konserva, sheqer, oriz, makarona, vaj …, etj. Pra gjithçka që nevojitej për një jetë normale. 

Ku mbaheshin? 
Një pjesë i mbanim në depot e posaçme të rezervave, ndërsa një pjesë tjetër mbaheshin në ndërrmarrjet e ndryshme ku ishin prodhuar por që ishin për llogari të rezervave të shtetit. 

Ishte e garantuar cilësia e tyre? 
Të gjitha llojet e ushqimeve si dhe gruri freskoheshin për çdo vit me prodhimet e reja. Kështu gruri i ri i porsaprodhuar kalonte në depot e rezervave ndërsa ekzistuesi që ishte në to, i vendosur një vit më parë, konsumohej për popullatën. 

Kjo rezervë ishte siguruar në vitin e fundit apo ishte e akumuluar nga vitet e tjera? 
Ishte akumuluar në vite të tëra sepse merrej masa që shteti të përballonte dhe situata të vështira. 

Pra, nga periudha që e drejtonte Enver Hoxha, shteti trashëgoi një rezervë me tregues të kënaqshëm? 
Është absolutisht e vërtetë. 

Për çfare rasti ishte e rekomanduar të përdorej kjo rezervë? 
Ajo përdorej për raste tepër të veçanta kur vendi kalonte në situata të jashtëzakonshme dhe përdorej vetëm me vendim të posaçëm të udhëheqjes së lartë. 

Për rast lufte? 
Patjetër që për atë rast ishte përcaktuar. Ishin pikërisht këto rezerva për të cilat të thash që në fillim të kësaj interviste, që kur vajta unë në krye të komisionit të planit të shtetit, në vitin 1985 dhe deri në vitin 1990, filluan gradualisht të pakësohen nga viti në vit deri sa shkuan më së fundmi në zero. 

Si shpjegohet që direkt pas vdekjes së Enverit, shteti filloi të konsumojë rezervën!? 
A mos kemi të bëjmë këtu dhe me demoralizimet e forcave prodhuese me rënien e mitit të drejtuesit të shtetit?
Çdo faktor ishte i ndikueshëm. Sidoqoftë, kushdo dhe sido që të ishte arsyetimi fakt është se erdhi një moment që prodhimi ra në shifra shqetësues. 

A është e vërtetë se pas Enverit në të gjith shtetin u fut dhe liberalizimi? 
Është e vërtetë. Erdhi momenti që iku frika sidomos nga etiketimet me pasoja politike për mosrealizuesit. Mirëpo kjo solli jo vetëm rënien e prodhimit por rrjedha e tij e çoi shtetin në gjëndjen më të vështirë që mund të kishte kaluar në këto 50 vitet e fundit. Dhe ne u detyruam të përdornim jo vetëm rezervat por edhe thesarin e shtetit. 

Thesarin e shtetit? 
Po, po thesarin. Gjëndja ishte e rëndë. Nuk të jepte njeri bukë dhe nuk kishe as një mundësi për tu ushqyer populli. 

Në çfarë gjëndje ishte thesari ? 
Ishte në shufra dhe në monedha. Sigurisht monedha ishte në sasi të vogël, por kryesisht ishte në shufra floriri. 

Ku ishte gjendur ky flori? 
Po ne prodhonim flori. Sigursht në sasi të vgël. 

Përse u harxhua? 
U harxhua kruesisht për grurë. Floriri i kalonte Zvicrës dhe ajo e kthente në dollarë me të cilën blenim grurin që përballonim bukën e popullit. 

Vetëm për grurë e përdorët? 
Jo vetëm për grurë por edhe për ushqime si sheqer, vaj , oriz , makarona e deri te ilaçet emergjente për spitalet që nevojiteshin për të sëmurë të shkallëve dhe të djagnozave të rënda. 

Kur filloi prekja e thesarit? 
Ishin vitet 90 kur ne mbaruanm përfundimisht rezervat e shtetit dhe pas kësaj filloi të përdorej thesari. 

Në tunelet e Dajtit mbahej ? 
Jo. Në tunelet e Dajtit, thersari ka ardhur në periudhën e Berishës. Një pjesë e mbanim në vendet e posaçme të bankës së shtetit, ndërsa pjesën tjetër në dopiotunelet hermetik dhe tepër të siguruar të Skraparit. 

Po a kishte ligj të veçantë për të përdorur thesarin që ishte gjëja më e shënjtë për një shtet? 
Është e vërtetë se ishte një ligj që ai përdrej në stuata katastrofike për vendin. Pra fjala ishte p.sh. kur kalonte në situatë luftarake pra që pllakoste rënia e prodhimit në zero dhe kalonte në krizën e bukës. Unë mund të them se ajo në një farë mënyre erdhi. Çduhen shumë tregues dhe sqarime kur këtu diskutohej buka e popullit? Të thash diçka më parë se nuk plotësoheshin planet. Por duhet të kuptosh që e thash disi në mënyrë të përmbledhur. Por a e di ti se çfar është për një shtet kur nuk ka bukën në treg? A e di se çfar do të thot për drejtuesët e një shteti kur ngado i bëhet bllokadë ekonomke dhe ska mundësinë më të vogël për të siguruar bukën e popullit? E keqja ishte se ekipi më i lartë drejtues i shtetit përbëhej nga shumë njerëz konservator që u rrinte strikt ligjeve dhe dogmave të trashëguara dhe nuk ishte në gjendje të përpunonte legjislacionin në përputhje me kushtet e reja politike dhe ekonomike që kishin ardhur. Atëhere u bënë disa traktativa për ti marrë ushqimet me kredi por edhe ajo nuk u bë e mundur. 

Ku kërkuat kredi? 
Këtu nuk bëhej fjalë për shtete, por për firma përivate të cilat mund ti plotësonin kërkesat tona me financim të vonuar. Por edhe nga kjo nuk u arrit gjë. Ngado që shkoje kërkonte lekët në moment. Kështu arritëm tepër të detyruar për të përdorur thesarin. Këtu duhet të kuptosh se çdo gjë që bëhet në të mirën e popullit, është e ligjshme pasi atë nuk e mori për vete as Ramiz Alia dhe as kush tjetër, por u vendos nga autoritetet e ligjshme të shtetit për tu përdorur për popullin. Kjo gjë siç të thash, u bë në përputhje të plotë të të gjitha saksioneve ligjore. Në fillim u evidentua, u dokumentua u mbldh komisioni i posaçëm që kishte kopetencë për përdorimin e tij. U parashikua situata dhe së fundmi u vendos. Ishte një situatë e vështirë në popull. 
Mbaj mend se atëhere çdo javë por kishte raste që dhe çdo ditë mblidhej Kryesia e Këshillit të Ministrave dhe diskutonte gjëndjen e rëndë ekonomike. Kërkoheshin rrugëzgjidhje dhe mundësi. Kështu që po përdorej mundësia e vetme. 

Me vendim qerverie përdorej thesari? 
Absolutisht jo. Ishte Kryesia e Këshillit të Ministrave ajo që vendoste dhe jo qeveria. Madje ministrat dinin vetëm faktin se ishte situatë e keqe por nuk dinin gjë saktësisht se çfar ndodhte pasi ishte sekret për pjesën që nuk bënte pjes në komisione të rëndësisë së veçantë. 

Ju thoni se nuk kishte dijeni një ministëer për harxhimin e thesarit të shtetit? 
Përse duhet të dinte fjala vjen ministri i trasporteve apo ndo një ministër tjetër. Jo vetëm kaq por ata të gjithë kërkonin fonde shtesë në dikasteret që drejtonin ndërsa për gjëndjen e thesarit nuk ishin shumë të iformuar. 

Po me pjesën tjetër të udhëheqjes së lartë çfar bëhej? 
Jo vetëm qeveria por edhe Byroja Politike ishte shumë e ngurtë në marrjen e vendimeve. Kishin mbetur shumë njerëz konservator që nuk po kuptonin se çfar bëhej rreth e rrotull me situatat. Ata akoma diskutonin parime e norma të trashëguara. Kudo dëgjoje shprehjen : Çfar ka thënë shoku Enver për këtë apo atë çëshrtje. Mirëpo e harronin edhe atë që shoku Enver kishte theën që do të hamë edhe bar, por që nuk shikonim njeri që ishte dakord të hante bar. Ministrat kërkonin fonde gjithmon në rritje për dikasteret që mbulonin. E vërteta është se Ramiz Alia e kishte shumë vështirë të operonte me ta, se vetë nuk ishte shumë i prerë dhe në shumë raste tërhiqej para presionit të shumicës së Byrosë. E shikonte vetë mentalitetin e tyre dhe nuk e diskutonte fare. 

Kush kishte dijeni përdorimin e floririt? 
Kishte Ramiz Alia, Adil Çarçani, unë, Shane Korbeci dhe ndo një tjetër që mund të ishte Sekretar i Komitetit Qëndrorë të Partisë etj. I thonim ministrit të tregëtisë së jashtme që ishte Shane Korbeci : Duhet të sjellësh edhe kaq ton grurë apo kaq tonelata sheqer, vaj etj. Ai pasi kishte testuar dhe provuar të gjitha tregjet jashtë, të përgjigjej se nuk bënte dotë as një gjë pa xhiruar njëherë paratë. Kështu tepër të detyruar përdornim floririn dhe prej andej merrnim ato që populli të mos ndjente urinë. 

I gjith thesari u përdor? 
Jo. Për çdo përdorim të tij në sasira tepër të vogla, mbahej një proçedurë e tërë. Kjo nuk do të thoshte që të përdorej i gjithi. Ai sigurisht u përdor për aq sa e shikonte të nevojshëm tregu dhe konsumi që ishte emergjent në vend. 

Nga sa dëgjova kuptoj se Ramizi ka pasur të drejtë që dëshiroi ndryshimet politike në Shqipëri? 
Çfar do të bënte Ramizi me atë situatë që erdhi. Tani thonë që tradhëtoi Enverin e ku e di unë se çfarë, por në ato situata tragjike për bukën nuk kishte rrugzgjidhje. Deri sa vjen puna që një shtet përdor thesarin e veçantë për të ngrënë bukë, ai ka mbaruar. 

A është faji i Ramizit që ra prodhimi në vend duke e detyruar në këtë mënyrë që të përdorte prodhimet që ishin rezervuar në kohën e Enverit? 

Patjetrë që edhe ai ka kusuret e veta por që po të them se situatat ishin nga më të papriturat. Tani është thjesht për të gjykuar por në kushtet kunkrete nuk të ngelen rrugzgjidhje të tjera. 

 

USAlba2265 - 18 Dhjetor 2012 - 06:12

Ajo cfare me shqeteson me se shumti, eshte fara e perversitetit qe mbolli nder njerezit qe per 45 vjet e adhuruan si te ishte zot..."

e adhuruan se s'kishin pare me mire.Komunizmi ishte nje hap prapa per vende si cekia , hungaria e polonia te cilat kishin pasur demokraci , borgjezi , industri , jete parlamentare etj. shqiptaret e ardhur nga perandoria osmane ku gjysma e tyre rronin me nizamllek duke vrare , prere e vjedhur popullsite e vendeve qe pushtonin ndersa gjysma tjeter rronte e lire ne male si ne rendin e bashkesise primitive shteti komunist ishte gjeja me moderne qe u kishin pare syte .

....dhe vazhdon te jete edhe sot fatkeqesisht!!

 

shteti komunist ishte gjeja me moderne qe u kishin pare syte .

perkundrazi shkeputi dhunshem rrenjet e modernizmit qe sapo kishte mbire ne vitet '30 (ne letersi te pakten).

ahhh c'ja fut kot dhe ti tani...

nuk ja ka fut kot jo po varet nga kendveshtrimi. Shumica derrmuse e popullsise te ne fshatare injorante ishin, ai ne Skrapar qe shkoi dhe i dha bar traktorit kur e pa qe leronte arat si nje ka. Po pare nga kendveshtrimi i presionit ne art, lirive te njeriut etj, ishte kthim mbrapa. Se jo cdo gje e formalizuar me leter e laps eshte avancim drejt modernes

Populli, populli e ka ngrene floririn Pjero!!!

Buke 40 lekshe eshte bere i gjithe floriri!!!

"Përse u harxhua? 
U harxhua kruesisht për grurë. Floriri i kalonte Zvicrës dhe ajo e kthente në dollarë me të cilën blenim grurin që përballonim bukën e popullit." 

Po Roni, po Niko flet per floririn qe kish dale nga mineralet, jo per ate qe u grumbullua me dhune. Ke ndonje dokument te lutem per floririn/arin e viteve 1945-46-47-48-49-50-51-52-53-54-55 . 

Po c'flori kish dal nga minierat mo Pjerin!!!

Nuk te lejohet ty ti hash fjalet e Nikos si koqe ulliri. Te ish ndonje tjeter (tip PF ose Beluli) dhe u lejohet por ty kurrsesi!!!

Po ate flori qe mblodhen o Pjeru e shiten per buken e gojes, sepse e cuan gjendjen per buken e gojes!!!

Duhet të kemi parasysh se atëhere ekonomia e jonë jo vetëm që ishte e centarlizuar, por ecte mbi disa trervesa të pandryshueshme të cilat ishin miratuar me kushtetutë. Këto parime kishin të bënin p.sh me eksport - importin i cili duhet të kishte ballancën e një raporti të drejtë. Nuk mund të bëje importin pa arritur po në atë vlerë të ardhurat e eksportit. Ndërkohë ishte ligji tjetër që nuk të lejonte të merrej kredi jashtë, për të mos e futur shtetin në borxh. Çdo problem financiar i shtetit ishte saksionuar me kushtetutë që duhej të bëhej me të ardhurat e veta.

 

Rono, e moren me qafe  popullin keta me keto parimet mor burre.. edhe ne ditet  me te veshtira te tij,  meazallah se vinin dore te kushtetuta..

mu kujtua nje interviste  e ish ambasadorit gjerman  ne Shqiperi  qe shoqeroi presidentin,  e Bavarise, Shtraus qe beri nje vizite ne Shqiperi aty nga fundi i viteve 80-te..  pra thoshte nder te tjera ky... gjermanet ishin te predispozuar te ndihmonin dhe i bene disa ''oferta''  pales shqiptare..  mirepo ishte e kote, kujtonte ambsadori,   qeveritaret shqiptare per cdo sugjerim thoshin:  jo, smarrim dot borxh apo kredi, sna lejon kushtetuta  etj etj... megjithse Shtrus, me delikatese,    disa here u tha: po ju kuptoj duhet respektuar kushtetuta, por kushtetuen e bejme ne, njerezit... dhe nese eshte e nevojshme, per te miren tone, e pershtasim ate...    po kujt ja tha??

Po pra, atyre qe i jepnin bar popullit me deshiren e vet popullit po ama parimet nuk i shkelnin e pastaj populli barengrenes do cante malet per te ngrene dhe ndonje koqe plumbi nga ushtria popullore per arratisje, apo do mbushte kapice me njerez anijet e transportit per ti shkarkuar ato ne Itali.

... edhe per mishin nga Argjentina dhe pulat Hungareze.

Edhe per piramiden e Dulles.

ti do me gjet floririn e vjedh para 70 viteve kur nuk u mor vesh ku shkoi floriri para 10 viteve

germo tare germo.

ne fakt grabitja e floririt organizohej nga te huajt,por kryhej nga ca trushpelare shqipetare qe besonin se  komunizmi do sillte barazi.pasi grabiten shtresen e pasur te asaj kohe(dhe i shfarosen me fare e me fis)e detyruan gjith popullin shqiptar te punonte si skllav per 45 vjete dhe gjithe pasuria dhe djersa jon shkonte large  shume large shqiperise

Altin, po behem kemengules dhe une si Olsi smiley a ke ndonje te dhene per floririn/arin e pas luftes se ku shkoi. 

Asnje te dhene nuk ka, mbas luftes te dyte boterore shqiptaret kane jetuar po aq mire/keq sa cdo kush tjeter ne europe. Vetem amerikanet kan pasur nivel jetese mbas luftes te dyte botrore. Me jen keq po ketu Altini do kete lexuar ndonje liber fanatashkence. Se ku shkoi puna skllaveruese e shqiptareve dihet, shkoi ne pasurine kolektive qe ju la Shqiperise trashegim mbas 90-s, ushtria, elektrifikimi, hekurudhat, fabrikat etj etj qe u shiten per nje cop buk nga disa palaco qe me te vertete jan drejtuar nga te huajt, dhe per keta plot te dhena e fakte. Sa per arin dihet qe e konfiskuan anglezet dhe me vone mbas 90-s jan futur duart perseri.

mbas luftes te dyte boterore shqiptaret kane jetuar po aq mire/keq sa cdo kush tjeter ne europe.

Ore seriozisht e ke ti kete?

PO. Sepse jetoj ne nje vend qe nuk mund te thuash se ishte me i shkateruari mbas L2B dhe jetoj mes njerezish dhe kam degjuar per varferine e tyre dhe sa e veshtire ka qene jeta pertej filmave hollivudjan mbas L2B. Plus  kam pare edhe kinematografi realiste te kohes, Pasolini psh etj, plus qe njoh shume mire edhe realitetin e europes lindore ku ne vende qe konsideroheshin shume me te zhvilluara se Shqiperia njerezit e thjeshte ecnin me kilometra te tera per te mbrritur tek kisha qe ju jepte nje tas supe qe do t'ju duhej ti mbante gjith diten. Plus qe edhe kam lexuar dhe studiuar, edhe kam degjuar e lexuar programe, edhe kam mbajtur radion hapur ne te tilla emisione me veshet pipez, edhe kam hedhur syte ne shtyp ne artikuj te posacem etj etj etj. Megjithate po pate ndonje paqartesi pyet se jam i gatshem te te pergjigjem.

Ja sa per kuriozitet. Nje burr i thyer qe kam punsuar kohet e fundit kur shkuam ne pab per nje birr me ka folur per kohen kur ishte i ri ne vitet 70-e dhe kompania per te cilen punonte i jepte revole per te transportuar kepuce ne disa qytete...

Ose shoku, nga vite 45-48 hahet kjo qe thua. Por nga 55 ndryshimi qe i madhe, dhe vendet evropiane e kishin marre veten, pa le njehere nga 70-tat. PRandaj dhe neo-realizmi ra si levizje, se njerezit ishin me mire dhe nuk ndienin me lidhjen me ato filmat.

Une nuk kam pa italiane ,a francese a spanjole ,madje as hungereze apo çeke qe te marrin anijet e te ikin me tmerr nag vendi i tyre si iken shqiptaret ne 1990 e me tej....Ikem nga e mira??Italianet jetonin si ne? Edhe francezet,edhe spagnolet??

Vorrea Ujko kujton e percjell me nostalgji te qenit Arberesh nder Shekuj ...Eh ikem e morrem arratine , rembyem anije e u nisem me Varka fise te tera  nga Bjeshke e Fusha me Lule se erdhi Harbuti , erdhi Barbari ...Ikme ikme me mall te patreguar po me zemer Shekullore aty nder JU ... Na kurre se peshtyme Vendin dhe njerzit tane . Na ikem po lame Mrizat me u rrite shtojzovalle te reja . Por na e dime qe kur mbeten Bosh per ca kohe gjallojne neperka .

Altin, jam shume kurioz per te ditur me teper rreth ketyre teorive te tua komplotiste rreth 45 vjecarit komunist ne Shqiperi qe perfshijne te huajt dhe per te cilat nuk eshte hera e pare qe shkruan.

Ti ne mos gabohem ke pohuar para disa kohesh qe Enver Hoxha ishte nje pupac i anglezeve. Eshte teper intriguese si teori.

Si dhe, grabitjet e pasurise nga komunistet ne 45-90 nuk kane hic rendesi sot sepse: Berisha.

Tashi ca mootin do thoni juve te baraslarguarit qe i bini ne qafe kot gjagji Enverit (dhe gjagj Idrizave), pavaresisht faktit qi ju bonifikoi dhe elektrifikoi? 

Kshu qi, ne emer te popullit ky diskutim konsiderohet i pushkatuar.

Qyfyre me keta apologjetet e regjimit qe thone se krim ishin vetem torturat dhe vrasjet te bera gjate sekuestrimeve dhe konfiskimeve, por sekuestrimet e konfiskimet duke i shpallur njerzit kriminele lufte, kolaboracioniste, armiq te popullit etj etj. nuk jane krime.  Po ca jane? Jane politika te kohes, politika te regjimit, te barbarta me taksa e tarifa apo me eminent domainin amerikan, gjera qe duheshin bere absolutisht. Be hesap se keta apologjete jetojne ne Amerike, biles edhe me sa dime jane me arsim te larte e perdorin intelektin per te nxjerr buken e gojes.  Qyfyre se nuk jane as te kujdesshem kur hedhin tezat e tyre te felliqta apologjete, qe ti ndertojne pak me te forta argumentat e tyre apo te jene pak me takt qe mos te dalin haptaz si apologjet te regjimit, por i thone gjerat cope.

Meqe ra fjala, familjes time nga te dya anet jo vetem qe ju konfiskua cdo gje qe mund te konfiskohej por dhe internim kur vinin e bastisnin shpine per te arrestuar nje pjestar te familjes kuqot vidhnin e leket qe i kishin nxjerre antaret e familjes duke punuar ne fermat shtetrore te regjimit, por dhe deri leshin e jorganeve te pajes se gjyshes time.  Nejse gjerat qe duheshin bere me cdo kusht per te bonifikuar e elektrifikuar vendin.

Florinjte e pajes se gjyshes i mori gjyshi, i beri bageti e toka.  Keto i mori shteti. Jo njehere, po dy here (7501.)  

Shendetin, thone.  

gjith ky artikull per gjera te sterditura, te sterjetuara, dhe te sanksionuara me ligj deri ne 1991.

ato nji miljard e gjysem qe kan dal nga allbanja kte vit dhe kan ik ne drejtim te paditur,per ato mund te thote gje njeri??? leket e kujt ishin,si u grumullun, kush i nxorri jasht,pse dhe kush po i gzon.kjo eshte gjeagjeza se permbajtja e ktij artikulli eshte problem qe dihet kujt ju mor,pse,si dhe ku shkun.

si i prekur personalisht nga ligji per tatimet e jashtezakonshme(deri edhe veshjet),mund te them vetem qe ai regjim nuk ishte hipokrit,as i padrejte.ate qe vendoste me ligj e bonte.mund te diskutojme nese ligjet qe ai regjim kishte,ishin te drejta apo jo,por asnjehere nuk mund te themi qe ligjin nuk e zbatojshin apo qe i ndajshin ne ca te njerkes dhe ca te nones.shume merreni me plaget e vjetra qe me e pakta kan zon kore.kto plaget e reja qe po na hapin se rrun njeri.fendoseni po dhe dikush duhet te ma shpjegoje.1 ton ar sa meter kub bejne?  

Ke te drejte alke. Une them te punojme me parrullen

"Te mos i ndahemi floririt, po as dollari mos na iki per shalesh!"

smiley

çere me bo PF ktu sguxo robi me u mor me hallet e sotme se direkt ta bojn i lidhje me se kamunistat zotrie.

Mos! Kush jane keta qe s'te likan te merresh me hallet e sotme?! Ke te drejte, s'ka fare tema per hallet e sotme peshku prandaj duhet ardhur tek nje teme historike duke bertitur se s'ka c'na duhet historia por vetem hallet e sotme.

shif tani, cdo njeri eshte i lire me gjyku me mendjen e vet dhe ne baze te atyre qe arrin me kuptu. Ky raporti qe eshte botu sivjet paraqet tablone e nje 10 vjecari (''01-'10). Edhe kjo shume prej 1.3 miliarde eshte kumulative per periudhen e studiuar. Duhet te ishte me shume nqse do ekzistonin shifra pera 2001-2004 por qe mungojne. Ne 143 vende, ne renditemi ne te 106 kur llogaritet shuma e kapitalit te levizur. Mesatarja e Malit te Zi psh eshte 4fishi i mesatares se Shqiprise. Piku i levizjes ka qene ne 2008 kurse 2009 eshte thujse pergjysmu krahasu me 2008 dhe 2010 ka renie akoma me shume.

Nejse gjerat qe duheshin bere me cdo kusht per te bonifikuar e elektrifikuar vendin.

As elektrifikimin nuk e kane bere si duhet. Nje nga problemet kryesore (qe sot madje eshte edhe ne bazen e konfliktit CEZ-qeveri) eshte se rrjeti yne elektrik humb rreth 50% te energjise rruges si pasoje e rrjetit jo-eficent.

Eshte absurde po ta mendosh, po as qendren e Tiranes nuk arriten ta kompletonin dot ne 45 vjet, (italianet ne nje dekada bene vetem per Tiranen aq sa keta nuk bene per 4 dekada e gjysem).

  • Rrjeti hekurudhor i paelektrifikuar dhe me nje kalim.
  • Rrjeti rrugor cope-cope.
  • Ceshtja e banimit e pazgjidhur, edhe ato banesa qe ndertoi ishin gjysmake. Nuk arriten as te suvatonin shume prej tyre, leri aspektet e tjera.
  • Hoteleria-turizmi i niveleve nga me te uletat qofte per kapacitet, qofte per cilesi (ne Dubrovnik nuk ka asnje hotel te ri te ndertuar pas Titos. Thjesht i kane ristrukturuar).
  • Shkollimi, shplarje truri, obsolet.
  • Te gjithe sektoret ekonomike dhe prodhues, jo konkurues ne tregun nderkombetar.
  • Industria, obsolete.
  • Kapaciteti njerezor dhe profesional (gjithmone i pare ne nje kontekst tregu global): zero
  • Etj, etj, etj...

E sikur te mos mjaftonin te gjitha keto, na duhet te durojme sot edhe fodullekun e babezine e produktit me autentik te atyre 45 vjeteve, "njeriun e ri"! Tru-shplarin!

 

Boh... 45 vjet te shperdoruara! Gjithe ajo energji njerezore e pasluftes e shperdoruar ne menyren me kriminale, ne sherbim te personalitetit psikopatik te nje njeriu te vetem.

Vendet e tjera u ngriten nga germadhat e u bene fuqi ekonomike nga hici nderkohe!

 

As elektrifikimin nuk e kane bere si duhet. Nje nga problemet kryesore (qe sot madje eshte edhe ne bazen e konfliktit CEZ-qeveri) eshte se rrjeti yne elektrik humb rreth 50% te energjise rruges.

 

He thuaj ti si ta benin qe te mos humbisnin 50% te energjise.. Cilin material te perdornin.. Jo per gje po mund te behesh edhe i pasur ore.. smiley

C'do te thuash ti po te them une qe humbjet kur e kishin ata shtetin ishin deri ne  7%?

cilat humbje?- do te thoshe ti.  Une te them qe ka pasur vetem humbje TEKNIKE.

Tani te thone ty :"humbjet ne rrjet kane arritur 50%"(i rrisin vit per vit humbjet)

Por nuk te thone ty sa % jane humbje teknike dhe sa % jane VJEDHJE ne rrjet.

keshtu pra olsi : mos i bier me qaf atyre per kete pune (humbjet)  

Keta Jane te paafte te menaxhjone nje kompani . pale nje shtet..

Humbjet (lexo vjedhjet)  jane peshqesh e ketyre "doktor profesorave" 

E mire dakord. S'paska pas humbje kur ishe ti.

Po si i behet hallit qe ishte nje rrjet qe sapo filluam te blenim ndonje sobe (se me perpara gatuanim me furnella vajguri ne banjo) fill pas 90-es, iku per lesh?

Aman o galile pash zotin...

Ai rrjet Olsi mbante Kombinate ne kembe (metalurgjikurn. beratin. fierin etj.) qe sot kane pushuar se ekzistuari..

Olsi : Nga ana teknike Ajo ka qene dhe eshte teknologjia e shperndarjes se rrymes  ne te gjithe boten edhe tani. Nqs do te rrisesh konsumin sidomos te sobave duhet te besh linje te dedikuar duke e shkeputur nga paisjet e tjera elektrike .(vetem per te) Eshte nje pune e thjeshte qe behet brenda shtepise. dhe nuk ka te beje fare me teknologjine e shperndarjes.smiley

Po mire mo zoteri, po si ka mundesi qe u thermua si nje keshtjelle prej rere fill pas renies se regjimit. Rrjeti c'dreqin pati?! Eh?!

Pse na iknin dritat? Aq me teper qe kombinatet ne ato vite pushuan te prodhonin lesh per perdorim te brendshem, neve pse nuk nuk na vinin dritat gjithsesi?

Si shpjegohet qe ai rrjeti jot perfekt nuk funksiononte?

Nqs do te rrisesh konsumin sidomos te sobave duhet te besh linje te dedikuar duke e shkeputur nga paisjet e tjera elektrike .(vetem per te) Eshte nje pune e thjeshte qe behet brenda shtepise. dhe nuk ka te beje fare me teknologjine e shperndarjes.smiley

O zoteri, une po te flas per rrjetin kombetar, jo per rrjetin shtepiak.

Arsyja perse shteti(lexo systemi) u thermua eshte nje debat i gjate dhe i gjere. nje shije ta jep edhe postimi i ronit mbi intervisten e guvernatorit.

Pastaj une them qe ne Prap nuk kemi shtet.. 

Une fola vetem Per "humbjet" tek lista jote . (mund te kisha zgjedhur edhe nivelin e shkollave, por do vinte shume gjate)

Dritat nuk kane ikur kurre ne kete nivel para viteve 1990.

pse iknin pas viteve 90 kerkoja atyre qe menaxhonin kete kompani /shtet. Jane ne pushtet akoma me sa di une.

 

O zoteri, une po te flas per rrjetin kombetar, jo per rrjetin shtepiak.

 

Kete po te shpjegoj edhe une:

RRjeti Kombetar (qe thua ti) ose Linjat e tensionit te larte , ishin/jane TOP(kuptohet duhet te besh remontet e parashikuara) Teknologjia nuk ka ndryshuar. (Transmetohet me percjellsa/tela)

Ta thashe rastin e shtepise, per te treguar pse kur vije soben ne pune te digjej siguresa..kaq

 

po jo mor galile, puna eshte se gjithcka u be shkel e shko.. nuk kishte nje vizion per te ardhmen..  thjesht u punua me parullen: te plotesojme sa me shpejt nevojat elementare per popullin, kaq.    per rrjedhim,  thuajse te gjitha ato qe u bene, kishin nje afat skadence... (tamam si kosi dhe qumeshti ne supermarketsmiley).....  

dhe me qe jemi te elektrifikimi, dakord u be...  por u be  per te plotesuar nevojat primare.. qe si per fillim ishte OK..  dmth,  elektriciteti ishte i mjaftueshme per te ndricuar  6 apo 7 llampa  qe kishin mesatarisht familjet shqiptare  aso kohe.. 2 dhoma 1 guzhine, aneks, korridor, banje.    hajde, kishim edhe ndonje plitkesmiley per te bere kafe..  se tv, frigorifer, lavatrice  kishte vetem nje pjese e vogel  e familjeve shqiptare.

 

....ne fakt vete sistemi  ishte me afat skadence.. ashtu sic edhe skadoi ne fakt..  edhe shiko, kur skadoi ne Rusi, Çeki, Hungari, RDGJ etj.. lere çe pyet per ne qe ishim bishti i kavallit..smiley

 E kam shpjeguar me siper Belul:

Systemi Energjitik  NUK U BE SHKEL E SHKO. por me nje vizion edhe per zhvillim;

Gjendja ne te cilen ndodhet ky system eshte faji i atyre qe e moren ne dorezim dhe kujtonin se te jesh drejtor do te thote te kesh nje benz. nje sekretare, dhe nje dashnore. dhe harruan (nuk dinin) se ky system duhet te mirembahet me remontete e parashikuara teknikishte (ka kosto te mirembash linjat) dhe te zhvillohet /zgjerohet ne perputhje me kushtet e krijuara.

e harrove qe nuk hapnin dot tynelin e shkarkimit te avarise te hidrocentralit te komanit? 

e di pse? sepse nuk kishin bere asnje gje per 20 vjete.

smiley

dhe gjithe specialisteve ju vune drune, remontit i vune drynin dhe bini burra e beni pare se u hapen depot e grekut.

Gjendja ne te cilen ndodhet ky system eshte faji i atyre qe e moren ne dorezim dhe kujtonin se te jesh drejtor do te thote te kesh nje benz.

Ja e zejme se fajin e kishin ata qe e moren ne dorezim (edhe pse logjika jote me duket se po depiston ate qe une te pyeta ne fillim).

Po kush ishin ata qe e moren ne dorezim? Nuk ishin kuadrot e e Enverit ata? Nga erdhen ata? Nga Marsi? Ore kush ishte qeveria e pare post-komuniste mor zoteri? A nuk ishin ata bij e kuadro te Enverit? Po le te mos ta lejme fajin jetim.

Ne po flasim ketu per rrjetin  elektrik, por problemi me i madh duhet kerkuar tek "rrjeti njerezor" qe ai sistem (hoxhist) prodhoi.

JO Olsi.smiley Duket qe nuk e di se c u be pas. Ja te them nje shembull.. Drejtor i nje ndermarje shuume te rendesishme .. u be nje Agronom..(ndermarja ishte mekanike) Arsyja ishte se ishte antar i PDH-it. E di punen e pare qe beri , Bleu autobuza te perdorur per punetoret (punetoret i kishin autobuzat) dhde beri faturen se ishin te rinje. Fatura 50 mije dollare sejcili.. Nga dolen parate,, nga ndrmarja..

po ç'zhvillim mor aman...  ne momentin qe ne 70-80%  te familjeve shqiptare   u futen pajisjet elektroshtepiake, (lavatrice, frigorifer, dush, fshes korenti etj)  te nevojshme keto  per jeten normale,  ra rrjeti.. nuk mbante.smiley

e di pse? sepse nuk kishin bere asnje gje per 20 vjete.

Ndodh galile.  U ndodh me te mireve, mos te na ndodhi neve.  

GE po rihap nje Appliance Park ne Kentucky.  Park  me gjashte fabrika qe ne kohen e saj lule-pri-Kina-vyshkje kishte kodin e vet postal.  Qe t'i bie shkurt, outsourcing beri te veten, GE u mundua ta shiste por s'u be gje.

Tani GE (qe mos t'i bie dhe aq gjate arsyeve ekonomike pse) po e rihap serish me shume shpresa.  Por fillimisht hasen ne ca probleme.  GE kishte dekada qe s'prodhonte ngrohes uji.  Mgjth  GeoSpring (ngrohesi) psh firmosej, marketohej, menaxhohej nga Louisville, per t'u prodhuar prodhohej ne Kine.  Keshtu qarte, mire e bukur, kishin harruar si behej. 

Shembulli me siper per te perforcuar argumentin tend.  Se ne peshk ngaterrohesh kollaj e jam ne dalje e siper dhe s'kam mundesi per te te sqaruar nqs lind ndonje keqkuptim smiley

Oj Monda, (me fal se te kapa duke ikur), argumenti i diskutimit tek kjo dege (diskutimi) eshte: "si ka mundesi qe na iken dritat fill pas renies se sistemit?" (jo pas 200 vjetesh).

Faleminderit.

Thjeshte o Olsi, ngarkesa elektrike (konsumi) pas 1990s ishte shume e madhe, dhe prodhimi i energjise elektrike ishte po aq sa ne 1985en.

Pas 1990s shume hidrocentrale te vogla u lane pas dore, u moren nga pronaret e tokave ose u mbyllen. Hidrocentralet e medhenj po ashtu u lane pa sherbim, dhe me pjese te lashta qe nuk i kishin nderruar ndonjehere. Tani, ne kete dekaten e fundit kane dale turbina shume eficiente, pse nuk nderrohen? Pse nuk lidhen bashke linjat e transmetimit te larte, qe te shmangen ose pakesohen fikjet e dritave nga difektet e rrjetit te larte?
Shtyllat e tensionit te larte kane pase alumin te mire, si gjithkund ne bote, ndoshta me te mire. Por qe duan sherbim si veres dhe dimrit. Sherbimi mas 90s nuk ju eshte bo tamam as shtyllave, televa, tranformatoteve dhe nen-stacioneve.

Dhe me sa kam lexuar, reth 89-90 ne e kishim pase ne plan me bo nje central berthamor.

Kam pase nje kushuri te afert diversant (i ka ngel ky emri), dhe ky kishte pas hyre shume here ne Shqiperi ne kohen e komunizmit dhe midis shume demeve te vogla dhe te medhaja, kishte pas prishe edhe shtylla te tensionit te larte smiley

Thjeshte o Olsi, ngarkesa elektrike (konsumi) pas 1990s ishte shume e madhe, dhe prodhimi i energjise elektrike ishte po aq sa ne 1985en.

Pikerisht pra. Me nje sobe qe zevendesoi furnellen e vajgurit, sistemi elektrik i Dulles iku per lesh. Ky ishte sistemi elektrik i Dulles.

Olsi po them edhe nje here:smiley te lutem me ndiq 

Sistemi energjitik perpehet nga :

1-HEC dhe TEC qe prodhojne energjine elektrike.

2-Pastaj vete ne n/stacion per tu ngritur Tensioni ne 220 kv. ose tani 400 kv. per tu transportuar nga vendi ku prodhohet (fierze) ne vendin ku konsumohet (konispol)

3-Pastaj vete prap ne n/stacioni e Qytetit ku behet ulja e tensionit 6 kv. 

4-pastaj vete ne kabinen e lagjes ku tensioni rregullohet per perdorim

5-pastaj hyn tek sahati yt ne shtepi.220 v (ne shqiperi, ne kanada usa eshte 110v)

linjat ne shtepine tende te ndertuar para vitit 1990 ishin parashikuar qe ngrohja do behej me dru dhe gatimi me vajguri.. 

ti vendose te ngrohesh dhe gatuash me energji.. per kete ti duhet te beje linje te dedikuar (me sigurese me vete ) keta konsumatore. 

Ajo qe them une eshte qe : pika 1,2,3,4 jane Top (por duhen mirembajtur dhe duhen bere remonte) 

Vetem pika 5 duhet ti pershtatet kushteve te reja( soba me korrent, etje) dhe keto jane pergjegjesi e Banorit te kesaj banese..

le te themi qe nje banor tjeter do te vere nje sobe industriale (10 here me e fuqishme se nje sobe e zakonshme , e kujt eshte pergjegjesia per te ndryshuar linjat brenda shtepise, une them e pronarit.. 

O Galile!

Po nuk ishte problemi mor burr tek pika 5. Rrjeti i shtepise time eshte top edhe sot e kesaj dite.

Problemi ishte qe na kufizonin dritat. A me kupton? Nuk na vinte elektriciteti nga rrjeti jashte shtepise. I iknin dritat gjithe lagjes.

Nuk di si te ta shpjegoj me qarte. Ti ke qene ketu ne vitet 90-te? 10 vjecari i pare ishte skandal. Erresire.

Olsi 

Athere ne kete  rast problem eshte pika 4 (duke mare te mireqene faktin qe energji elektrike ka ) .

Lagja jote le te themi ne kabine kishte 2 transfomatore... meqense ngarkesa eshte e larte (sobat) linjat dhe transfomatori nuk i mbajne dot ,Zgjidhja eshte shume e thjeshte.. nderto me shume kabina , thjesht bli me shume transfomatore (ne baze te llogaritjeve), kjo eshte puna e kesh-it.. jo te dredhin zinxhiret... jo te vjedhin leket dhe te thone se skane leke per transfomatoret..

Olsi nuk mund te parashikonte (dhe nuk parashikohet dot )kesh para 1990 se cila do ishte ngarkesa pas 1990 , Keto jane zhvillime dinamike qe sistemi i jep zgjidhje sipas kushteve te krijuara..

mund te ndodhte edhe e kunderta: qe ngarkesa ne linjat e nje lagjeje (fshati ) zvogelohet sepse le te themi se banoret jane larguar perfundimisht ..atehere nuk ja vlen qe te mbahen 2 transfomatore le te themi por vetem 1

ajo qe dua te them edhe nje here eshte qe kjo eshte puna e per diteshme e keshit dhe personelit inxhiniero teknik. me kete hane buke ata..per kete paguhen.. marrin rroge..

 

Qe ti ve kapak fjaleve te mia eshte : Qe ai sistem  ka patur shume gabime.. por kjo nuk eshte nje prej tyre , perkundrazi . Nuk mund te nxihet cdo gje.. kjo them une ,sepse pastaj  nuk kemi me nje gur ku te veme kemben dhe te ecim me larte. per e fillojme cdo gje nga zeroja.. ato vepra u ndertuan me mundin dhe djersen e te gjithe popullit duhet te kemi respekt per djersen dhe sakrificen e tije.. 

 

smiley Ca te them une ty?!

Problemi eshte se kthehemi aty ku e nisem ne fillim: ai regjim as nje sistem elektrik te hajrit nuk na la. Fill pas renies se regjimit na u desh te instalonim transformatore te rinj, te shtronim kabllo te reja, etj... e prape rrjeti eshte bernut. Axhornimi qe u be nuk ishte pune rutine si e pershkruan ti, por nje perditesim i jashtezakonshem sepse u kalua nga epoka e gurit (ku na kishte lene regjimi per te cilin ke punuar ti), ne epoken e elektroshtepiakeve.

 

smileyune po te them zgjidhja shume e lehte ; ashtu sic bleve elktroshtepiake.. bli edhe transfomatorin qe ta perballoje ate.. sic vure  ne prize elektroshtepiaken , ver ne priz edhe transfomatorin tek kabina.. kaq e thjeshte eshte. 

Calgary nje qytet ne  Alberta (province ne kanada) kishte nje popullsi ne vitin 1989    675 000 banore . sot ka 1.2 milion..me zhvillimin e qytetit me mbipopullimin dhe ndertimin e gradacelave kohet e fundit ne qender.. jane shtuar edhe transfomatoret  tani ne 2012 dhe jo  ne 1989, pse , sepse nuk ka llogjike te behej nje investim i tille ne vitin 1989.. ata thjesht ndertojne strukturen. 

e solla shembullin e rritjes se popullsise thjesht per te treguar qe u rrit edhe kerkesa/ngarkesa e rrjetit ne lagjet e qendres se calgary-it

Nejse.. we agree to disagree..  naten

Me cfare lekesh t'i blinim? Ju na late pa leke. Elektroshtepiaket i bleme me parate qe na dergonin vellezerit e te afermit qe emigruan. Shteti vete ishte teper i varfer. Cfare te behej me perpara, rrjeti elektrik, rrjeti rrugor, rrjeti telefonik, banesat per te futur koken...?

E gjithe keshtjella prej rere qe ju ndertuat per 45 vjet duke u ropatur e duke ja shitur shpirtin djallit, u shkermoq nje dite te bukur sikur te mos kishte egzistuar kurre.

Prandaj me vjen keq per ju. Se ju s'mund t'i thoni femijeve tuaj sot: "ja sa e prapambetur ishte Shqiperia e shikoni sa mire ja u lame." Ju e gjetet keq dhe e late akoma me keq. smiley Naten.

smiley 

What's up 'Bame.smiley

keqmenaxhimi i ngrohjes pa lere ca thuhet ktu se po te ish punuar me vizion, nuk do lihej ne dore te latave me dru qe sa erdhen e "hynin ne uje". Nuk sigurohet ngrohja me dru; fare pak qymyr perdorej per ngrohje (i Tepelenes kryesisht se ai i Valiasit te hidhte tuc). Per te mos folur per gaz pastaj me te cilin ngrohet gjithe bota (pervec afrikes).
Si perfundim, te vesh ne dukje mefshtesine, pangopsine dhe korrupsionin e berishes & co. nuk i zhben ato qe u bene "sepse ashtu ishte sistemi" sepse sic eshte perserit, po perdorem te njejten llogjike, faji eshte gjithmone jetim (pervecse i Saliut)

Kur them me Vizion  e them nga ana teknike: Per shembull. Tec Fier ishte ndertuar ne menyre te tille per tu zgjeruar (ndertuar kaldaja te reja. dhe instalim turbinash te reja)

kishte stacionin e pompave te ujit. kishte impjantin e zbutjes se ujit. Rezervuaret e lendes djegese bashke me linjat (tubacionet) .

Tani shtrohet pyetja : pse duhej te ndertonim nje tec te ri ne vlore..kur mund te zgjeronim ate te fierit..me kosto shume me te vogel ekonomike edhe ekologjike..sepse gjanica (lum ne fier) ka qene e ndotur..perse duhet te ndosnim edhe vloren,, Vlora me fierin jane reth 35 km larg.. largesi e paperfillshme .

Une them qe ai tec (vlores) u ndertua per korrupsion. kishte dikush tec per te shitur dhe e bleu idioti yne .. i plasi atij.. se mos do i pagonte vet leket.. 

shembulli qe solla eshte per te treguar vizionin:TEknikisht kishin lene vend per zgjerim.dmth e kishin parashikuar nqs do jete nevoja ne te ardhmen per te prodhuar me shume energji me Tec.. ja lehtesojme punen brezave qe do vijen e kane punen gjysem te bere.. kaq.

Olsi po ti harrove ato 700,000 bunkeret me kosto mbi 2 miliard euroshe qe duheshin bere sesben gjithashtu.  Duhej mbrojtur vendi me cdo kush nga nje pushtim i mundshem i dyanshem i armiqeve ziliqare imperialiste dhe revizioniste!

Ah, me fal, se harrova... Po patjeter o vlla, si te mos harxhonim ne nje 2 miliardsh te vogel per te qetesuar paranojat e atij shkerdhates se mutit! Qe uroj te jete duke u perpelitur ne llaven e ferrit tani ai psikopat njeri. Me terbon vetem kur e mendoj.

ols,si quhet ne psikanalize kur merresh ekskluzivisht me te kaluaren,masturbazione mentale??

Quhet qe "tani jam me duart e ftohta akull (edhe pse kam ndezur kaloriferin ne maksimum) sepse po shkruaj nga shtepia qe me ka lene Dulla qe nuk eshte gje tjeter vecse nje shpelle kubike qe te gjithe te ftohtin qe eshte jashte e fut brenda".

Mos ma vej re. E kam te pervitshem kete crregullim. Sa here qe vjen dimri, vij e shaj ate shkerdhaten e mutit ketu tek peshku.

Jo per gje...por une ate shpine qe me ka lene dulla,se ndroj as me vilat e talianit..e as me ato te inglizit...jane fiks nje dhome e guzhine, e nje banje e vogel e nje koridor sa per sy e faqe,kati i pare..ishte mire ashtu me ato tullat e kuqe nga jashte,anash dritares kishte nje porte futbolli te vizatuar..kishte lezet...Arsyhet qe nuk e ndroj jane..1. Kujtimet dhe era shqip qe i vjen..2.Nuk e kam blere,e kam privatizuar me nje shume qesharake ne 91'..e tani eshte e imja,dhe shyqyr,se mundesi te blej tjeter nuk kam.. vetem se para pak muajsh,ja hyn injorantet e fandaksur e filluan dhe e sullatuan,gje me te shpifur ne bote nuk kam pare...!!

por une ate shpine qe me ka lene dulla,se ndroj as me vilat e talianit..e as me ato te inglizit...

Keshtu mendoja edhe une kur jetoja ne Itali arb.

Teorine me praktiken i ndan nje det i tere.

Po mire,dihet qe ndoshta emigrantet kan mallin..por me ngacmoi kometi yt me siper,nuk di..ndoshta nga inati apo nga deshira per te ngjallur debat e ke bere..po sikur nuk eshte mire te hedhesh poshte punen e nje brezi te tere ne ate menyre,ne fundit te fundit kaq kishin mundesi e force,kaq beri ai brez, flm atyre,e te shikojme mbase bejme ne me mire.... furnellat e gatimit ne banje i kam jetuar vete,dhe po ashtu ndonjeher habitem me njerzit qe ankohen per radhet heret ne mengjes per qumshtin..cfare qumeshti? buk me vaj e kripe aty per mengjes e vrap ne shkolle..por ta kam llafin,plaku im ashtu si ai yti ropateshin ne pune prap se prap,dhe nuk mund tu thuash..ju kot ..asgje nuk keni bere(p.sh. ato pallatet jane me tulla,llac,hekur,e beton totalisht made in albania)!! Pastaj..une kam mendimin se nuk mund te krahasohen shqiperia me italine, Italia nuk filloi asgje nga hici..ndertuan perseri ato qe kishin,i bene me te mira,me funksionale e me moderne,e me to permisuan jeten,kurse shqipot u gjenden ne shkretetire e nga hici ndertuan e mesuan si te punonin ne to..po ashtu askush nuk hodhi poshte aritjet e te kaluares se Musolinit ne Itali(qe nuk ishin te pakta) por nderuan nje sistem e nje shtet me te mire e me modern, e nuk menduan per tu kthyer prapa ne kohe..si bem e po bejme ne,e qe mua me vjen plasja si ka mundesi qe nuk e kuptojme.

po sikur nuk eshte mire te hedhesh poshte punen e nje brezi te tere ne ate menyre,ne fundit te fundit kaq kishin mundesi e force,kaq beri ai brez, flm atyre,e te shikojme mbase bejme ne me mire...

Po jo mo arb, une nuk dua te hedh poshte punen e atij brezi. Dhe kur them "atij brezi" e kam fjalen vecanerisht per brezin e pasluftes. Ata ishin njerez te vuajtur. Ata ishin njerez te thjeshte. Ishin idealista. Ishin kaq te mire dreqi e mori... As nuk mund krahasohen me ne sot. Ata ishin te gatshem te benin sakrifica nga me te medhajat, qe ne sot as nuk i cojme neper mend. Sepse ata ashtu ishin. Te thjeshte. Te varfer. Te pakomplikuar. Naive. Te hapur ndaj cdo ideologjie e ndaj cdo mashtruesi.

Mua thjesht me vjen gjynah per ta. Me vjen gjynah per fatin e tyre, per jeten e tyre, qe ne nje menyre apo ne nje tjeter prek edhe jeten tone. Me vjen gjynah qe nje njeri me probleme psikologjike si Enver Hoxha (dhe apostujt e tij) i keqperdori potencialet e tyre pa pike meshire dhe me ftohtesine e nje serial-killeri. smiley

...e kam thene edhe njeher tjeter mendimin tim,te ishte per mua e varja per gjuhe enverin e cfare e rrethonte,pikerisht se tradhetoi ne primis ata qe e sollen ne pushtet e qe ndan buken me te,fshatin e fshatarsine,te cilen e la per ibret te zotit... tradhetoi besimin e njerzve idealiste...shoket e luftes qe i shpetuan jeten!!...Ra preh e servilizmit e mentalitetit diktatorial qe vete luftonte ne fillim,ja si Saliu sot!! I them keto se kam bindjen,e askush nuk ka per te ma mbushur mendjen..se Enveri nuk dinte cfare behej,e si ishte gjendja reale(se e kam degjuar edhe kete)..e dinte qe c'ke me te,e dinte shume mire se cfare bente,prandaj meritonte litarin sa ishte gjalle!!

ato shpella kubike nje nga te cilat e zoteroj edhe une,u bene me pune vullnetare ols,pranej si kane te gjitha komoditetetsmileysa i kom shajt un,shpia gjithmon n'kat t'pestsmiley ne '90  ne mes dy pallateve erdhi nje firme( se kshu e qunin veten) qe i futi nje pallat 6katsh dhe i bashkoi ato 2 pallatet t'bome me pune vullnetare.njerin e bleva edhe une qe te zgjeroja salloninsmiley

atij te ndertuar me pune vullnetare ja bona dermonin, se ja bona 1kapot dhe ka dal si kuti shkrepse.ktij te riut spo di çere me i bo se po shkermoqet fare.gjith pallati mahet n'kom vetem se esht i ankoruar ke ato 2 pallatet e viteve 70 t'bome me pun vullnetare(llaf inxhenjer ndertimi,jo vlersimi im).

ata qe e bon at'her e bon per nevojat qe kishin.99% po kalojshin nga kasollet,qerpiçi, n'pallat. po qe e bojshin punen pa hile e bojshin.

O alke, ti shkruan per simptomat, une po flas per semundjen.

ata qe e bon at'her e bon per nevojat qe kishin.99% po kalojshin nga kasollet,qerpiçi, n'pallat. po qe e bojshin punen pa hile e bojshin.

Po mjaft tani (ne 2012-en) me keto klishe te propagandes komuniste, se s'ishin 99% mo lal. Ca thua ti?

Po gjithsesi, ne cfare mjerimi e la kete vend ne 90-en sistemi komunist? Sa perqind ishin?

leje pash zotin se shpin e vjeter qerpiç e kishim ene qerpiç esht akoma.

po pate kurjozitet me pa nanji nga ato vilat e vjetra,dil anej nga mine peza se mas pazarit te fruta perimeve eshte akoma nji n'kom gjys e rrenume.

sistemi e rrenoi,e çoi n'zero. po t'boj nje krahasim.eshte si disa sot qe i hudhin leket per t'ble makin,celular te tipit t'funitsmiley hajn buk me qep,amo makinen e kane.çere me bo ashtu kan zgjedh me jetu, ndrrojn men kur skan mo as buk as qep.

kshu puna e sistemit komunist per mua.

Une i adhuroj vilat e vjetra. Ato pak qe kane mbetur. smiley

Paradoksalisht jane objektet me moderne sot per sot ne Tirane.

sot quhen ecocostruzionismileydhe te ndertosh nje (n'itali te pakten) kushton sa qimet e kokes

Ols ja dicka per ty.  Shtepia e stergjyshit tim, nga ana e nenes, ne Konispol sigurisht e konfiskuar si prone armqish te popullit, klase e rrezuar, reaksionare etj etj.  Nuk jam e sigurte kur eshte ndertuar (shtepia e vellait te tij me poshte eshte ndertuar ne 1937-ten), por s'besoj se me vone se 30-tat.

smiley Perle. Tipike shtepi laberie (dhe bregu). Egzaktesisht ne te njejten gjendje eshte edhe shtepia e gjysherve te mi (nga mami) ne Kurvelesh. Ajo nga babai eshte totalisht e rrenuar.

Ishin ose me 3 ose (me se shumti) me 5 kollona dritaresh. Dera e hyrjes ishte pergjithesisht ne aksin e simetrise se fasades. Stergjysherit e tu do ta kene spostuar per arsye funksionale.

Harku dhe porta e perpunuar (si edhe 6 kollonat e dritareve) tregojne se kane qene ne "gjendje". Dmth. zoteronin dhene, (koke bagetishe). Apo merreshin me tregeti? smiley

PS: Nena dhe gjyshi im e kane rindertuar vete (si cift i ri) pasi ja dogji greku (ate te stergjyshit).

Konispoli eshte pjese e Camerise Ols.

Ishin goxha ne gjendje. Zotronin kullota, toke bujqesore, rrenje ullinjsh si dhe merreshin dhe me tregti (pergjithesisht gjyshi im qe kam degjuar shiste djall kackavall ne Korfuz).  Jane marre mjeshtra guregdhendes nga Korfuzi ne ndertimin e shtepise.  Mbasi u konsfikua u perdor si konvikt shkolle te mesme (shkolla u be shtepia e djalit te xhaxhait te gjyshit qe eshte ngjitur dhe pak me poshte).  Po te ve disa foto te tjera meqe te pelqeu. (vi re daten e perurimit te shtepise se kusheriut te gjyshit)

 

 

 

 

 

 

 

2/11/1938? smiley Apo gabohem?

Nuk e dija qe Konispoli ishte pjese e Camerise.

Shtepia e kusheririt te gjyshit eshte e nje niveli me te larte. Tip, "borgjezi'" fshatare.

I imagjinon te ristrukturuara keto? Nuk po them qe do jene "fundi i botes", por behen dicka shume, shume piktoreske dhe te kendshme per te jetuar. Deti eshte aq afer. "Dolce vita". smiley Investitoret angleze cmenden per keto.

Jugu i vendit tone ka shume, shume potencial ne aspektin e trashegimise arkitektonike.

Sa keq qe "njeriu i ri" fodull i Hoxhes, po i le te rrenohen keto vila e po nderton shemtira. smiley

J(anar)/11/1938

Po Konispoli dhe 7 fshatra te tjere rreth e rrotull jane e vetmja pjese e Camerise qe mbeti brenda kufijve shtetrore mbas vendosjes se kufijeve.

Kusheriri i gjyshit ishte nje nga pronaret relativisht te medhenj te jugut, me prona edhe matane kufirit (po ashtu si gjyshi im).  Po t'ia guglosh emrin do shikosh qe ka qene person me rendesi dhe do surprizohesh per lidhjet dhe pozitat qe ai ka pasur.

Ate po mendoja kur i vizitova.  Pamja eshte e hatashme nga pozicioni kodrinoro malor ku eshte e vendosur shtepia, mes ullinjsh.  Deti afer, ushqimi bio i shkelyeshem, Saranda (nqftse permiresohet rruga) afer, Korfuzi po ashtu, klima e bute mesdhetare etj etj.  Problemi eshte se ka nje mori trashegimtaresh, te sperkatur sa andej kendej neper bote me problemet e hallet e tyre, qe o s'duan t'ia dine, o s'kane kohe e burime financiare per te bere dicka e kshu me rradhe.

Olsi, ndertesat e socializmit, nuk jane dhe aq te keqia, kuptohet jo dhe aq te mira, mirpo keto te sotmet -fatkeqesisht- jane me poshte se ato te socializmit. Jane te bukura, por te dobta gjithandej. Ato te socializmit, jane te shemtuara por te forta.  Dhe te mos harrojm se ndertesat e socializmit, i kam share me 1990 tek shkrimi "Hapsire" te cilen Zeri i Popullit nuk guxoi ta botonte. E ke tek VQ . 

Afro 1 miliard dollare ka kushtuar baza e nendetseve! Me tmerrshmja eshte qe pasi e gerrmuan malin u doli qe forca e dallgeve nga dalja e tunelit e bente te pamundur hapjen e dyerve. 1 miliard dollaro vajten per lesh!!!!

kta modernistat t shofin pak qe ktu njerzia flinin me koken ne kercu si ne epoken e gurit.te shofin pak si ishim nje shoqeri fisnore dhe primitive. te lexojne pak si u be roma dhe parisi, si u akumuluan kapitalet per revolucionin industrial etj. etj. dhe pastaj ti nihilojne kapacitet njerzore dhe te fluturojne me presh mbi 45 vjet te shperdoruara.

Po i thame pra, elektrobinifikimdhegjeratemiranepergjithesi, po ku degjojne keta modernistat legena qe nuk ja dine per nder gjagjit Enver as ato 3758 te mire qe i solli vendit, plus prodhimin ne vend te traktorit, dokut dhe brekeve.

Harram, popull mosgjagjiEnvermirenjohes.

po jo pra, se nuk po flet njeri per venerimin e enverit.po flasim per CAQET e atij sistemi , (e atij mut sistemi qe ti te kenaqesh) dhe per BURIMET  e ketij vendi dhe populli.e kuptove tani, kaptinderr? pastaj per punen e brekeve do te keshilloja te pyesje ...por lere. ik tani ha ndonje pjeshke, he derman, se neser te vjen Maja smiley

(e atij mut sistemi qe ti te kenaqesh)

Nuk perben kurrefare moskenaqsie fakti qe shume prej jush e keni zemren te lidhur me sistemin qe kaloi, pertej logjikes dhe fakteve, akoma dhe sot. Per mua thjesht perben nje fare habie, kaq, nje fare habie si kur gjendesh perballe nje fenomeni qe s'ka kuptim, megjithate ai egizton, ndodh, dhe ti prap vret mendjen nese eshte truk apo nese vertet egizton.

Juve s'jeni aspak truke, kjo s'ka dyshim, ndaj kjo ju ben vertet te vecante, per te mos thene aq te vecante sa duheni vendosur ne muze (nese pranoni vullnetarisht kuptohet). smiley

problemi eshte si ndertohet argumenti.ta leme menjane zemren. kur mer hicin pikenisje, s mbetet gje per muze. cdo zhvillim ka ca parametra ku hyn sistemi, territori, popullsia, kultura, kapitali financiar dhe social. komunizem ishte kina , edhe mongolia, komunizem ishte edhe cekia edhe shqiperia.kapitalizem eshte edhe india  edhe zvicra. beji vet hesapet tani.

Nuk te shpeton dot Mongolia (si argument) nga pellgu i shqipkomunostalgjise, aq me pak qe askush s'po fliste per sisteme ne pergjithesi po per nje realitet konkret shqiptare qe ne e kemi jetuar.

1 + 1 = 2 pavaresisht se sa gjere gjeografikisht e hap/relativizon argumentin.

Juve jeni vertet qenie interesante, e kam sinqerisht kete, pa pike ofeze. Sikur keto argumentat tuaja te regjistrohen ne do fare rekordesh historike, juve do jeni akoma me interesante per brezat e ardhshem, te cilet do ta kene po aq te veshtire te kuptojne monstrozitetin e komunizmes shqiptare sa dhe apologjine relativizuese qe i behej (behet dmth) ketij monstroziteti dy dekada me pas. 

Juve jeni vertet qenie interesante, e kam sinqerisht kete, pa pike ofeze.

 

Edhe une pa ofeze e kam : ti dhe sivellezerit e tu kete nuk kuptoni, pra qe ky muhabet nuk eshte 'pune qeniesh'. Vazhdoni te keni si projekt final : "Have a nice week-end". Mire o mire, ate kemi dhe ne tani per tani, por kjo nuk na e ndalon funksionin "arsyeto".
Rihapni librat. Ose perndryshe, do vuani shume. Ose perndryshe, do vazhdojme tu dukemi edhe mê interesante.

nostalgjik, qenie interesante, apologjet i komunizmit-ne nje koment tjeter me lart me thua je fosil muzeal.Tjetri shfryn ai shkerdhata enever hoxha, tjetri kriminelet komuniste.

Ore dini te beni debat pa fyer tjetrin, dini te debatoni pa frustime, dini te ndani emocionin nga arsyeja? Ofenduese eshte cilesia e debatit dhe  thjesht me vjen keq qe ne kete hapsire perhere  e me teper  bashkebiseduesit jane te rralle.Endrity me poshte psh, edhe pse eshte antikomunist, nderton nje argument dhe ja vlen te debatosh.

Nuk relativizoi njeri ate qe te gjithe  e quajme diktature dhe sistem totalitar, ne kete pike nuk kemi diferenca.Por brenda te njetit sistem , po te analizosh nje numur vendesh, do vresh diferenca te cilat tregojne se produktiviteti dhe shkalla e zhvillimit  nga nje vend ne tjetrin,  nuk relativizojne sistemin, por faktoret me dhe mbi te cilet punon sistemi.

Por shfryrja nuk eshte argument.Te thuash poshte komunizmi nuk eshte argument.ah, nqs ppu ju duket si miting antikomunist , ok, poshte komunizmi! vafsh ne ferr shkerdhate enveri! Lavdi SHBA-se dhe Adam Smithit!

Me fal per ofezen, megjithese synimi nuk qe aty, qe per te vene ne dukje gjerat qe vete i thua (thoni).

Endrity thua (ndryshe nga ne, dhe nga ty) eshte antikomunist me edukate. Kurse ti i bie qe s'je antikomunist, apo jo, dhe kete e ke thjesht qe te mundesohet debati, se ndryshe po te ishim te gjiithe antikomunista me ke do benim debat? lol 

Njerezit e ketij shteti dhe te ketij vendi, kane te drejte kur shprehen, flasin, sipas pozicioneve.

Flasin sot, me mendjen, gjykimin.... per dy sisteme.Qe gabimisht i marrin per individe.

Po tani grava, komunizmi e morem vesh ishte ai qe ishte, i telave me gjemba, bunkereve, persekutimit ama ca gjera qe u bene nen ate regjim me djersen e popullit, ca e ca  nuk mund ta pergojojne sot, ndryshe le te zgjedhin nje popull tjeter.aq me teper qe sot edhe censusi ta lejon te deklarohesh ufo smiley

E ke pare ti kush e drejton entin rregullator energjitik, nje gdhe militant qe nuk di te flasi shqip dhe kur flet i duket vetja si kryeplaku i fshatit Curraj ne kohen e Kanunit.Nje sistemi shperndares qe u ndertua per ate sistem dhe kur erdhei kasapi president dhe germuesi varreve ilire kryeminister e me pas nuk bene asnje investim per t'iu pergjigjur rritjes se konsumit te energjise.per te mos folur per burimet energjitike qe jane ato te komunizmit dhe per 22 vjet nuk qullosen dot nje veper te re.

kta modernistat t shofin pak qe ktu njerzia flinin me koken ne kercu si ne epoken e gurit.te shofin pak si ishim nje shoqeri fisnore dhe primitive.

Ti filozofisti, (mqs. paske qejf per diskutim) a e ke idene ti se si ishte Italia e pas luftes, (po marr si shembull Italine, jo Maqedonine e as Malin e Zi)?!

Vetem nje episod: nuk po te them ketej nga jugu (qe sot jetojne persembari edhe pse e kane per mode ankesen), po ne ate veriun e zhvilluar per kohen, ne mes te Milanos, pallatet (e shtreses se mesme, jo te ulet) nuk kishin as banjo brenda shtepise. I benin nevojat personale e laheshin ne nje banjo te perbashket poshte pallatit.

E s'po te them te tjerat si fjala vjen qe gjysma e Milanos u shkaterrua nga bombardimet aleate, etj, etj, etj...

E prape u ngriten! Se nuk i shperdoruan energjite e tyre si i shperdoruam ne.

Ne sot, (nqs. fati do te kishte qene me dashamires) duhet te ishim te pakten (te pakten) si Greqia.

Por me se fundi, pas kaq shekujsh, fati po na sheh.

ne mes te Milanos, pallatet (e shtreses se mesme, jo te ulet) nuk kishin as banjo brenda shtepise.

O Ols, se po futem dhe une si xhol : po kishin pallate te pakten! Tanët, as pallate ! E le më banjo. Pastaj spiritus-i ta tha dhe me lart : "...si u akumuluan kapitalet per revolucionin industrial etj" ose dhe "cdo zhvillim ka ca parametra ku hyn sistemi, territori, popullsia, kultura, kapitali financiar dhe social". Se keto jane gjera elementare, per me teper te sterperseritura qofte edhe ketu tek peshku. Ti sikur vetem nje krahasim te vogel midis 1948-1958 dhe 1992-2002 te besh dhe... skuqesh nga turpi kur mendon se dhjetevjeçari i dyte i takon shek XXI
Dhe amon, mos më me keto "me se fundi, pas kaq shekujsh, fati po na sheh" ! Si tha ai albanologu gjerman para pak ditesh ne Tirane : "Kur nje pushtim zgjat 500 vjet, ai nuk eshte më pushtim" ! Se jo per gjo, po kshu tha dhe plaka ime ne 45-en : "fati po na sheh pas kaq shekujsh"...

 

Ne 45 vjet regjimi i Hoxhes nuk arriti te kompletonte as qendren e kryeqytetit mor Stalker. Ama ndertoi me mijra bunkere. Vetem keto konsidero. Leri te tjerat.

Eshte i pajustifikueshem, ngado e sido ta analizosh.

Nuk besoj se vetem une e shoh qe keto temat historike jane perhapur pak si shume keto kohe. 

E para me cudit fakti qe shume tentojne nje mbrojtje te hapur te komunizmit. Fjala bie e prisja deri diku nga njerez si Drizoja apo grava, po habitem nga te tjere si arb-i qe nuk le rast pa permund 21 janarin e nga ana tjeter eshte gati te relativizoje komunizmin. Me cudisin dhe te tjere psh, si puna e galile-s qe ne temen e te perndjekurve me kritikonte per qendrimin tim te ftohte ndaj idese se demshperblimit, nderkohe sot mbron haptazi sistemin qe coi te te perndjekurit. Ka nje mungese te frikshme koherence tuajen neper keto tema. 

Dua ti futem shume pak debatit per te zhvillimin apo jo nga komunizmi. Sot ka literature mjaft te mire te historise ekonomike qe shpjegojne zhvillimet jo vetem ne Shqiperi, po ne te gjitha vendet komuniste qe mund te lexoni. Me pak fjale nuk eshte e cuditshme qe komunizmi arriti nje lloj limiti nga fundi i viteve 60. Ai zhvillim ishte arritur duke marre me force njerezit nga fshatrat e duke i futur ne industri. Ne raste si Shqiperia, apo dhe BSovjetik, kjo kishte perfitime sepse deri me perpara toka kishte qene e perqendruar ne duart e pak njerezve. Dhe, kjo eshte thelbi, monopolet jane gjithmone te demshme, pavaresisht nese kete monopol e ka shteti apo disa individe. Pra komunizmi shkaterroi nje monopol qe po vononte procesin e industrializimit te vendit. Pasi u mbyll ky proces gjithcka filloi te ngecte sepse incentiva per inovacion dhe progres te metejshem mungonin. Ashtu sic tha dikush shume bukur, me duket PF, te nje teme tjeter nuk ishte e rastesishme qe Cekia apo Hungaria u ngriten shpejt ne revolta. Ky proces i industrializimit atij kishte filluar 70-80 vjet me perpara dhe nuk kishte me ca te bente komunizmi. Per ata ishte nje tmerr i vertete ku perpara komunizmit ishin disa nga zonat me te zhvilluara te Europes. Ndersa per nje pjese te madhe te shqiptareve te pakten fillimet ishin deri diku premtuese. Kaq e thjeshte eshte historia!

Tani perspektivat historike kuptohet qe varen dhe shume nga familja. Ata te cilet ketu kane perfituar familjarisht nga ai sistem, duke u shperngulur nga fshatra te thella neper qytete e konsiderojne fatlum. Ata qe pane se ne vitet 30 me ngadale po hynte nje ere modernizmi dhe ne Shqiperi, qe po krijohej nje klase borgjeze jo feudale, e arritur kjo nepermjet nje sistemi me te hapur tregu e konsideron ate cka beri komunizmi nje hap tragjik, ashtu si ceket dhe hungarezet. Une ne shtepine time i kam te dyja rastet, nje prind qe perfitoi nga ky proces, nje tjeter qe humbi gjithcka qe paraardhesit i kishin ndertuar me mund, jo me feudalizem, gjate viteve 30.

Po pertej kesaj per mua shume prej atyre qe po mbrojne kaq haptazi komunizmin po tregohen naiv komplet. Nuk e di nqs ky ka qene qellimi i Berisha&co. kur hapi keto debate, po me keto pozicione qe po merrni shume prej jush po justifikoni gati cdo stereotip qe kane krijuar pd-istet aktual per ju - pra me pak fjale se jeni nostalgjik dhe perfitues te atij sistemi, e per kete nuk ja falni kurre shembjen e komunizmit. Kuptohet qe e verteta per shume prej jush mund te jete me komplekse se kaq (jo per ty Drizo, mos u be merak ti) po pozicioni publik per mua eshte tejet ekstrem. Nese kishte nje kohe per keqardhje per komunizmin kjo ishte gjate viteve 90 ku si shumica e shteteve te lindjes shembja e sistemit mezor po pertypej. Me 1001 te keqiat e sistemit aktual, dhe une jam i pari qe ketu kritikoj institucionet e krijuara, shqiptaret sot jetojne me mire se ne vitet 80! Pike, full stop! Mos beni kot relativizime sepse duken anti-historik! Nuk ka me deshire njeri te kthehet ne nje periudhe pa prone private e me izolim. E duke mbrojtur kaq shume "zhvillimin" qe erdhi nga ai sistem qe u ngrit pikerisht mbi mohimin e prones privat duket sikur kete pozicion po mbroni. 

po habitem nga te tjere si arb-i qe nuk le rast pa permund 21 janarin e nga ana tjeter eshte gati te relativizoje komunizmin

Une te thashe edhe te tema tjeter...mos u perpiq te interpretosh ne pergjithesi mendimet e te tjerve,e aq me pak te miat...e paske ves te keq kete..ose ke probleme me shqipen e shkruar vella,nuk di si ta shpjegoj ndryshe!!..e mos e merr me kaq zjarr,se une shkruaj ketu se me pelqen muhabeti..mos ki merak,nuk kam ndermend te kthehem ne ate vend,per te permbysur e kthyer regjime, e as te konkuroj per ndonje vend pune(ka plot murator e infermier ne shqiperi),vetem per votime do vij, e di ti..do votoj per ate te keqin fare,me te keq se Enveri..Edi Rama ja thone emrin smiley!!..

smiley

Nuk kam ca te te interpretoj arbo, je i painterpretueshem, ca beson ne nje teme nuk e beson te tjetra, biles edhe brenda te njejtes teme ndryshon mendim. 

Endrity. Nuk e di si me ke lexuar.. Une nuk mbroje asnje regjim. per sejcilin flete puna e vete. asgje me teper.. Nuk e kuptoje dot se si duhet te nxihet puna e qindra mijra punetoreve dhe inxhiniereve. njerez qe realisht e ndertuan ate vend. Endrit, Duket qarte se ti nuk ke punuar ne keto kompani qe te kuptosh madheshtine dhe kompleksitetin e tyre. Njerez si puna jote (dhe Gramoz Pashko) Ekonomist karrigesh.. qe  skane kapur gje me dore japin mend njerezve qe kane punuar me mish dhe shpirt qe ti te kishe drita (dhe  Gramozi te kishte dhembet drejt) . Ju jeni ata te ekonomistet e leshit te nivelit zero dhe te cekut te bardhe,Njerez qe nuk kane experience te drejtojne nje ndermarje te nivelit te vogel (komunale) dhe kane ego te behen ministra duke pasur ASGJE per te treguar.

Persa i perket Demshperblimi i te perndjekurve i qendroj mendimit te kompesohen nje per nje .Dhe kjo nuk ka fare te beje me faktin qe RRjeti energjitk nuk kishte humbje te nivelit 50% ne ate kohe . Cfare te theme une qe kishte , qe te kenaqesh ti dhe /antikomunistet/ . Ti them te bardhes se zeze.. Edhe po te them une jane dokumentat. qe do te vertetonin te kunderten.. 

Ti as nuk e di se ca bej une, i forte je qe merr kurajo ta nisesh pergjigjen nga kjo pike. E aq me teper te merresh me shume me mua, a thua se vertetove dicka. Jo qe ta dish, argumenti "ti nuk i ke pare ato kohe mire, prandaj nuk mund te flasesh" nuk vlen per asgje e jo me per nje periudhe historike per te cilen ne te gjithe mund te mesojme sa te duam sot.

Se cfare di une per komunizmin perseri ti nuk e di. Te pakten kur po flisnim per te persekutuarit te thashe nja dy gjera. Une kam patur nje gjysh qe ka punuar ne cdo veper te madhe inxhinierike te atij sistemi, Azotik, Metalurgjik, HECe, e i kam vizituar qe i vogel te gjitha. E keqja e atij sistemi nuk eshte se njerezit punua, e keqja eshte qe kete pune te ketyre brezave e shperdoroi!

Inkoherenca jote qendron ne moskuptimin e menyres se si ai sistem operonte. Sepse shume nga keto vepra qe u ndertuan, u ndertuan duke rrembyer toke e mbi te gjithe duke mospaguar njerezit qe punuan per ato. E nqs ne nje moment rritja ekonomomike ngeci, apo humbjet ne rrjet arriten 50%, eshte sepse ai sistem nuk i jepte askujt shtyse per te permirsuar dicka. Nqs ankoheshe per kete, perfundoje me te shumtit. Pra, shumica e te persekutuarve jane pikerisht rezultat i ketij procesi ekonomik. Te dalesh nga njera ane e te me thuash "kompensim deri ne fund per padrejtesine" e pastaj te thuash "mos nxini punen" do te thote te mos jesh as ne ajer as ne toke....

+1

Jo or lum miku kesaj  i thone ti thoshe te bardhes se bardhe dhe te zezes se zeze.. por keto gjera per ty nuk kane kuptim.. 

Ti fillon te besh akrobacira te pa besueshme te gjesh lidhjen : ne qofte se mbron qe humbjet nuk jane aq te larta (50% sa olsi thoshte ne ate rregjim) atehere je automatikisht kunder kompesimit te ish te perndjekurve.. kete gje vetem nje mendje naive dhe nje njeri "full of  himself" mund ta beje per te provuar ate qe shprehu pak me pare ( e the ndoshta sepse nuk lexove se si filloi debati)

Ta thashe edhe njehere o njeri : Pohimi im ne te gjithe kete debat eshte: Para viteve 1990 nuk ka pasur kuurrrre 50% humbje ne rrjet. Kaq, shkurt . dhe thjesht. C'te them une e ke mire kur e di shume mire qe nuk arrinin kurre as 25% as 15%  . He c'te te them une.

Nuk eshte faji i atij systemi pse humbjet jane  sot.50% . Sot jane 50% sepse jane njerez si puna jote (pa boothe) qe kane marre drejtimin e ketyre ndermarjeve.. njerez qe e kane mendjen te zberthejne ekonomine boterore por HARROJNE (OSE JANE TE PAAFTE) te drejtojne dhe te nxjerrin nga kriza nje ndermarje te thjeshte..

Ju jeni nga ata qe keni "mastera" dhe PHD-ra te jepni mend se si mund te zgjidhesh krizen ne greqi.. dhe nga ana tjeter kur vertet keni mundesi te tregoni veten ne nje pozicion pune.. Jeni te paafte.. pike.. 

U morren mend tuaja se rregjimi ishte kriminal dhe c'do gje qe u be ne ate kohe eshte e keqe (niveli zero. ekonomia e shokut).. U DHATE njerzeve spaten ne dore dhe prete te gjithe ullinjte . dhe agrumet dhe vreshtat... Tani zgjidhja sipas ekonomisteve te leshit.? bli edhe domate nga maqedonia .. e di pse ndodhin keto? sepse ti nuk ke nje ndjesi per REALITETIN. Ti nuk ke vajtur ne fushe te shikosh se si rritet nje hardhi rrushi dhe nga ana tjeter te flet per rendimentin e hardhise ,ti qe nuk ke mbjell nje fidan ne jeten tende.. jep mend se c'duhet mbjelle ne fushe.. JA KETA E MORREN ME QAFE ATE VEND.. Pordhacet.. njerzit qe u shkeputen nga realiteti dhe nga hallet e Njerezve te thjeshte.

 

Ju jeni nga ata qe keni "mastera" dhe PHD-ra te jepni mend se si mund te zgjidhesh krizen ne greqi.. dhe nga ana tjeter kur vertet keni mundesi te tregoni veten ne nje pozicion pune.. Jeni te paafte.. pike.. 

 

smiley

ne qofte se mbron qe humbjet nuk jane aq te larta (50% sa olsi thoshte ne ate rregjim)

huh????

Ju jeni nga ata qe keni "mastera" dhe PHD-ra te jepni mend se si mund te zgjidhesh krizen ne greqi.. dhe nga ana tjeter kur vertet keni mundesi te tregoni veten ne nje pozicion pune.. Jeni te paafte.. pike.. 

Edhe njehere, ti e di se ca jam une e ma ca merren une??

 

ne qofte se mbron qe humbjet nuk jane aq te larta (50% sa olsi thoshte ne ate rregjim)

huh??

E shikon qe edhe fjaline nuk ke guxim ta citosh deri ne fund.  E ben kete sepse te pelqejene akrobacirat.. ose  aq e ke  . 

Te ta citoj une te plote ty qe ta kuptosh. ose nqs do ta kuptosh.. ndryshe nuk te ndihmoj dot:

Ti fillon te besh akrobacira te pa besueshme te gjesh lidhjen : ne qofte se mbron qe humbjet nuk jane aq te larta (50% sa olsi thoshte ne ate rregjim) atehere je automatikisht kunder kompesimit te ish te perndjekurve

 

 Kjo eshte fjalia e plot  Akroboat.   e kupton dot? huh??  C'thote Kristali?

 

 

Kristali mire, te pakten nuk me ka mesuar te shkruaj "boothe" ne cdo postim tim....

O mik i dashur, ta kam permend gje une kete punen e 50% apo jo? Ate debat, per ca dreqin te jete, vazhdoje me olsin. 

Po nga e nxorre konkluzionin ti qe une jam inkoherent? Une me Olsin per humbjet po diskutoja (dhe e mbaruam ) . Kaq. 

Inkoherenca jote qendron ne moskuptimin e menyres se si ai sistem operonte. Sepse shume nga keto vepra qe u ndertuan, u ndertuan duke rrembyer toke e mbi te gjithe duke mospaguar njerezit qe punuan per ato.

Fjalet e tua keto me lart me duket.  Edhe njehere Ne po flisnim per Nivelin TEKNIK te Transmetimit ,qe sipas olsit nuk ishte ne lartesin e duhur (kishte humbje edhe atehere) ,kurse une po mbroja pozicionin tjeter(qe ne ate kohe nuk kishte humbje ne keto permasa)

Nga insistimi yt per te mbrojtur te mirat e atij sistemi duke relativizuar mos-arritjet. Kaq. Mire qe te pakten lexoke. 

Ore po ti qenke akrobat i lindur: HUMBJET NUK ISHIN 50% NE ATE KOHE. PIKE.

C'te mira po mbroje une sipas teje? : qe niveli i humbjeve nuk ishte 50% ?

Po systemi energjitik eshte HIJE e atij qe ka qene . Dhe kjo eshte lehtesisht e provueshme.

Zot i madh  te kujton leximin edhe Kristalori.. 

Ti kujton se mbrojtja e sistemit energjitik nga ana jote ishte ajo cka me terhoqi vemendjen?

Kujton ti se jam aq tarallak une sa te krahasoj nje sistem elektrik qe mbulonte shqiptaret me energji per nje llampe e nje tv bardhezi me nevojat e sotshme? Pfff, as nuk i futem fare atij debati se eshte kohe e humbur kot. Po te duash swed-in e ke njish per ceshtjet e energjise te peshku, mund te na mbaje leksion te dyve (se une nuk para flas shume per gjera qe nuk i di). 

Kujton ti se jam aq tarallak une sa te krahasoj nje sistem elektrik qe mbulonte shqiptaret me energji per nje llampe e nje tv bardhezi me nevojat e sotshme?

Fatkeqesisht Endrit ,Fatkeqsisht   je

. Ti prap futesh atje ku nuk futesh dot  (se une nuk para flas shume per gjera qe nuk i di).

Pas televizorit Bardh e zi.. harrove .. Kombinatin e Auto-traktoreve. Kombinatin e Celikut , Kombinatin e Tekstileve. Azotikun Fier, Rafinereine Fier. Rafinerine Ballsh . Urene ne lac. Kombinatin Ushtarak. Polican dhe Gramsh. Uzinen e Telave shkoder.Uzina e Sodes. Kombinati Ushqimor.  Dhe minierat ,Puset e naftes (edhe ato me energji punojne Endrit)

 

lol, sinqerisht lol, nje provokim timin dhe direkte vajte atje ku doja, e kisha gati linkun qe perpara se te pergjigjese se e dija ca do thoje

https://www.google.com/publicdata/explor...

Po pse o si kujton se jetojne sot njerezit, neper pyje? Po pse punishtet e zyrat qe jane sot ne Shqiperi me qiri funksionokan? Kete vetesiguri qe ke ti vetem nje njeri qe e njef historine e zhvillimit nuk mund ta kete kurre. Ndonje endrrimtar po, po jo dikush qe e njef me te vertete historine e zhvillimit te vendit. 

Nejse, mire qe paske gjet nje pike ku te kapesh. Vazhdo aty te 50% se qenka argument i forte shume..... lol!

Lol. E shikon  qe Je provokator.( Akrobat). dhe ne te gjithe kete diskutim ti nuk ke pasur qellim qe te qendroje ne Teme . Por thjesht te postoje link-te bera gati 

Ti harron nje gje te madhe LOL.  Sa ishte kapaciteti prodhues (Fuqi e instaluar) ne vitin 1990 dhe sa eshte Tani... Dhe te lutem mos me numero  TeC- et se kan ik per lesh.. as dhe hidrocentralet e vegjel se kan ik per lesh LOL

LOL ENDRITY mburret me energjine e Blere nga Fazllici.. LOL.. 

eshte rrit kerkesa sepse njerzit vazhdojne dhe pjellin or trim. Ti duhet te shikosh 

ENergjine e konsumuar /per BANOR. he te kam rixha .. kristalori ...

Qe te flesh ti rehat

https://www.google.com/publicdata/explor...

Galile, vete insistove te energjia se as nuk e kam kuptuar mire ca debatoje me Olsin. Po meqe ketu te doli shume mire, po e le fare. 

Te pakten nje sukses e pate, argumentit tim ju pergjigje fare. Nejse faji im, vetem se ja fut ti me kodra mbas bregut (se ca lidhje ka Fazllici me konsumin e energjise psh?? apo hajtmo, i ke degjuar te dyja fjale bashke ne lajme dhe i permend pa e dit mire se per ca behet fjale) nuk duhet te te vija nga mbrapa une. Te kishe paguar nje tuition fee edhe behej, po keshtu kot pa perfitim nuk ja vlen fare smiley

p.s si dhurate te fundit per debatin me olsin, ja ku keni grafikun e humbjeve. Me sa shof nuk ja paska fut kot Olsi. Ciao nga une

https://www.google.com/publicdata/explor...

Parate qe ka harxhuar babai tek kristali i paskan vajtur dem.

une personalisht e kisha shkollen pa leke. Dhe ajo shkolle Po me ushqen akoma familjarisht ne kete ane te botes  pa komplekse..P-ENG ne Kanada.

 diskutimi me ty nis  ne polin e veriut. por per shkaqe absurde (akrobacira) e con ne polin e jugut smiley   LOL 

P. S Endrity ndryshimi midis meje dhe teje ne kete argument eshte se ai Grafik eshte per ty.. jo per mua.. Une e KAME BERE ATE GRAFIK.   nga anet tona i thone "tregoi arrat babait"smiley

P.s1: Konsumi per kapita e ka tejkaluar ate te para viteve 1990 vetem  ne fillim te viteve 2009  ne  po flisnim MENJEHERE pas rrenies se qeverise komuniste..

Ti e hedh me larg. Mato tu sei grande. Edhe cfare pastaj, si e zgjidh kjo problemin?

sinqerisht e keni me keto "ti ke bere ate shkolle e une ate?" Sa mire e njihke ku e ka bere shkollen - megjithse, nga c'kam lexuar une ketu me pare, Endrity ka thene qe e ka bere shkollen ne Amerike.

C'i keni keto kalamalleqe. Por e keqja me e madhe eshte se keshtu mendojne edhe ata qe edukojne brezin e ri. Edhe ne cuditemi e ankohemi pse jane kaq kot brezi i ri.

Nuk dua te denigroje njeri Gjembi.. Por c'te them une kur une flas per Arra dhe tjetri futet ne diskutim dhe mendjen e ka tek kumbllat. dhe perdor njeqind akrobacira per ta nxjerre diskutimin tek kumbllat..

Ai me akuzoi per mungese koherence.. "based on assumtions."  dhe jo se c'po thosha une ,megjithese ja sqarova dhe stersqarova .

Ai e kishte kuptuar kete.por refuzonte te nxirrte grafikun e humbjeve ( e kishte google)

por meqe kishte edhe nje grafik tjeter (ate te konsumit) donte ta nxirrte diskutimin atje..pse? pyet ate.

Ti po flisje vec per 50% e humbjes apo jo ne rrjetin elektrik? Vec ai eshte problem

Jo gjembi.. diskutimi lindi kur Olsi (Olsi e kemi mbaruar diskutimin bashke smiley ) Beri nje liste te deshtimeve te rregjimit para 1990,

Une zgjodha nga kjo liste vetem kete. (humbjet ne rrjet) .. me beri pershtypje se nuk ishte e vertet (opinioni im qe e kam argumentuar..)

Mund te kisha zgjedhur edhe tjeter. Sistemin e edukimit. qe prap nuk isha dakort .

Duke u munduar te veme ne dukje gabimet e nje rregjimi.. fillojme dhe nxijme gjithcka pa limit dhe keshtu nuk ngrene me peshe ato gabime/faje qe me te vertete duhen vene ne dukje. Kaq kisha une. 

 

Beri nje liste te deshtimeve te rregjimit para 1990,

Po jo or kuader, jo! Nuk te thashe kete. Te thashe qe direkte pasi ra regjimi juaj, edhe sistemi juaj elektrik super-fantastik iku per shele, (dhe grafiku e provon kete). E ti me thoshje, jo po shif nje here se mos ke pas probleme me rrjetin e shtepise, jo po me transformatorin, jo po me kabllin, jo po me hidrocentralin...

Ore kam 10 ore qe po merrem me ty e ti prape nuk e ke kuptuar thelbin e argumentit tim. Pupupu... cfare kuadrosh qe paska patur Enveri... smiley

 Olsi me ty e mbylla qe dije diskutimin.

Me ty rame dakort " to AGREE to DISAGREE.." Nuk te ndihmoj dot dhe as me ndihmon dot smiley

E permenda emrin tend vetem si reference. per tja shpjeguar gjembit. dhe ne kllapa e permenda kete.

vazhdo me kuadrot e doktor rrumpalles.. dhe humbjet do jene jo 50 % por 60,70,80 %

"Kuadrot"  e "enverit" po hane buke ne profesionin e tyre.. edhe kesaj ane te botes..smiley

 

 

Shqiperia ka nevoje per ju. Kthehuni. smiley

Olso, 

Mos ma merr si kunje, po dua te te pyes a ke bere ndonje pune vete ( pervec se perllogaritjeve te sfungjerit izolues) smiley ? Lexova ate komentin tend ku ke rreshtuar disa pika, dhe eshte kaq, po kaq i ceket. Merresh gjer me suvate e pallateve, nderkohe qe poplli me perpara jetonte edhe ne stalla qerpici, me bageti brenda. "Jo po treni nuk o elektrik", edhe?

Cdo projekt ka ne rradhe te pare nje qellim; por ka edhe nje buxhet.  Nuk mund te flasesh per projekte madhore, sot, pa kuptuar qellimin e tyre ne ate kohe dhe pasur as idene me te vogel mbi mundesite monetare. 

Eshte shume qesharake te kerkosh perse nuk u bo Tirana Rome...

Shume gjera mbase do ishin bere shume me mire se cu ben, as qe diskutohet, por edhe mund te mos beheshin fare. Nuk gjykohet ne ket fare menyre. Nese te ben te ndihesh mire, jepi gjyko, po te pakten trego se di te gjykosh, trego nje pune qe ke bere sot.

 

Po aman o galile se me torturove dje duke te sqaruar se s'e kishte fajin rrjeti elektrik i brendshem, por fakti qe nuk na vinin dritat. smiley Edhe e gjitha lindi nga ai grafik. Ore ju kuadrot e Enverit jeni shume problematike mor vlla. smiley

Me fal olsi  ne komentin me siper doja te shkruaja Endrity.. e korrigjova .. shikoje smiley

Inkoherenca jote qendron ne moskuptimin e menyres se si ai sistem operonte. Sepse shume nga keto vepra qe u ndertuan, u ndertuan duke rrembyer toke e mbi te gjithe duke mospaguar njerezit qe punuan per ato.

Ncuq,ncuq 

Kur shqeu gojen PS-ja per vjelljet qe u ben ne "Rrugen e Kombit",(e cila kushtoi trefishin e asaj c'ka kushtonte ne te vertet)pedeistet e shqyen gojen nga ana tjeter ,duke akuzuar socialistet se ishin kunder ndertimit te rruges.Apo s'eshte njesoj?

Po ne s'quhemi  popull i vjellur ne kete rast apo mjafton te rrine demokratet ne pushtet ,se u falen ca gabime(vjellje) te " vockla" ?

Kur kam fol une per Rrugen e Kombit ti as nuk ke qene verdalle ketu... 

E megjithese nuk mendoj se rruga duhej ndertuar ne ate madheshti edhe po te ishte 100% transparente, se si mund te krahasosh korrupsionin e dy partive shqiptare me rruget keto 22 vjet me ate te cilet u vrane e u internuan per t'iu marre pronat e pasurite... boh, ti e di. 

 

Nuk po bej krahasime,por perseri koherenca duhet dhe per ato qe po ndodhin sot.Neser do i gjykojme keto shkelje qe behen tani,sic po gjykojme te shkuaren sot.

Apo duhet te denohen njerez me qe te bejme barazime?

 

Shume e drejte, duhet koherenca. Ja e imja: Me punet publike ne Shqiperi eshte bere nami 22 vjet, politikanet kane mbush xhepat per 3 breza mbas tyre, kane blere media e biznese te tjerea nepermjet atyre fondeve, dhe eshte arsyeja pse nuk ka asnje interes dikush prej tyre per ta lene karrieren politike, sepse eshte biznesi me i mire i mundshem. 

Pervec kesaj, nuk ka asnje lidhje komenti yt me ate qe kam shkruajtur une. 

Me pelqen shume analiza jote.objektive.Sipas meje je teper i mire kur thua qe mbrojne komunizmin per naivitet.Jo ,e mbrojne se jane te implikuar ,kompromentuar ,jane ne nje rruga pa kthim ,jane me duarne gjak deri ne brryl ,ne mos ata vete ,prinderit e tyre(shumica ketu jan ebij oficeresh,te grupit te pare operativ)e indentifikohen me baballaret torturues e me nenat shefe kuadri -kurva...!!!

Pse me kaq mllef shtojzovalle . Kurva po Shqiptare dhe  ne Shqiperi , me qejf te tyre dhe me produkt ZANA . Jo te trafikuara me dhune e te shitura si SOT  per seks Oral ne dhe te Huaj dhe qe gjinden kazaneve te plehrave me ndonje thike ne fyt , me trupin gjithe te djegura cigaresh !

Kur te flasesh per mua si person Idris disinfektoke gojen ne mos me tjeter me utthuul bio...Kurvat per qejf te tyne ,ke te drejte ,ishin komunistet shefe kuadri e brigadiere...thjesht per qejf ,jo per zgjedhje a per pune (konsiderohet zanati me i vjeter ne bote)Ne itali deri sa kane qene shtepite e mbylluar dikur rreth fundit-50 kane pase sigurime si çdo pune tjeter.Jo ,ketu ishin allasojçe,ishin per ideal  te partise ,per spiunlleqe,per lesbiklleqe...ishin per me marre ne qafe dynjane sepse...Ishin shumica me emra te tille trendafili',Mjaftore ,Ndalime,Kembesore,Luftime...Njikto jane ato qe njof une...po mos e degjenero kot debatin...

p.s.Emrat e rreshtuar ketu jane te rastesishem e fantazie.Nese ndokush ka identifikuar me kete emer nenen e tij eshte poro rastesi hahahaha

Kur te flasesh per mua si person Idris disinfekto-ke gojen smiley

Po une jam i PASTER moj Zane .Ti e di qe jam i KOHES Bio pa semundje hahahahahaha

Jo jo une kam pervoje te vjeter dhe u nisa nga shprehja "Pohojne me Gojen e tyre " kur permende neneat kurva .hahahahaha .Ti mos e merr per personale Zana se une nuk jam tek ata qe ta njoh mamane hahahahaha . Biles nuk e di as cfare pune ka pas bere hahahahaha Po sipas kesaj tendes del qe te gjitha ishin thjesht per qejf ,jo per zgjedhje a per pune ....

Desha me te kujtue qe na nuk kishim ne Ligje "ngacmim seksual ne Pune " hahahahahaha si Italianet e 50 qe i merrnin ne Pune "me prove"   .Na i kishim per Qejf te shpirtit , pa detyrim !

Qe ketu ka familjare oficeresh te atij sistemi kete e kam kuptuar. 

Po ka dhe mjaft qe ai sistem thjesht i ndihmoi. E them edhe njehere, nje pjese e familjes time ka qene e tille. E mbyllur ne ca fshatra te izoluar te jugut, ai sistem i coi neper qytete, u dha nje profesion qe nuk ishte bujqesi dhe ecen perpara. 

Po te pakten sot kane bonsensin qe te thone, u be ca u be, ka patur shume te keqia, ashtu sic shkaterrimi i monopolin mbi token ishte dicka qe duhej bere, kurre mos u kthefshin me ato kohe. Te pakten kaq duhej thene, nderkohe qe ka tirada te pafundme per ti relativizuar krimet apo per te shpjegura mrrekulli ekonomike nderkohe qe e gjitha ishte shume e thjesht. Po transferoi popullsia nga bujqesia ne industri, kur ky proces mbaroi ngeci zhvillimi. Nuk kishin gjet drejtuesit komunist ndonje cels te fshehte te suksesit ekonomik. 

Reforma agrare, thyerja e monopolit mbi token si proces dalje nga feudalizmi ishte nje gje pozitive. Cliroi energji dhe shfrytezim resursesh. Ne qytete ndryshon puna. Pavaresisht se psh grupet e para komuniste ishin ne Korce, Shkoder apo Tirane, me shtresen qytetare intelektuale e te kulturuar, nuk zuri rrenje. Pa diskutim per shtresat e shtypura ishte hap i madh perpara, prandaj fshataresia e vuajtur e mbeshteti sistemin komunist. I nxori nga balta, i solli ne qytet neper shpia tregtaresh, kulakesh, te persekutuarsh te cilet i shpronesuan dhe degdisen ne 4 cepat. Domosdo kane per ta justifikuar, sepse mireqenia, karriera, avancimi ne shoqeri i tyre lidhet me ate akt dhune. Jane procese psikologjike mbrojtese shume normale, shume te kuptueshme. Nuk ka asgje per tu cuditur.

Po une ketu psh bie dakort me ate qe thote 'Bama, qe kjo pronesi toke nuk ishte fare legjitime ne shumicen e raste.

Ishte nje proces i trasheguar qe nga koha e Turqise, aspak e fituar me djerse e me mund. Kshuqe dicka duhet te ndodhte qe ky monopol qe po mbate izoluar pjese te madhe te popullsise duhej shkaterruar. Sic e kam thene me siper, monopolet jane te demshme qofte ne duar te privatit qofte ne duar te shteti. E jo me ajo cka ndodhte ne Shqiperine e para L2B. Po vetem kaq, ca ndodhi me pas dihet...

 

Reforma agrare u krye edhe ne vendet demokratike. Ne Itali piksepari, mqs. edhe e njoh me mire. Ishte dicka e pashmangshme.

Ish-pronaret ama as u persekutuan e as u vrane, madje u kompensuan (me nje cmim sigurisht jo shume te larte, te vendosur nga shteti,  nepermjet "Shpronesimit per interes publik").

Ne veri, reforma agrare prodhoi efekte pozitive pasi fshataret u organizuan ne kooperativa, ndersa ne jug, efekte negative pasi fillimisht nuk arriten dot te organizoheshin.

http://it.wikipedia.org/wiki/Riforma_agraria

E di Olso, e kam lexu goxha historine e Italise, plus qe kam miq plote andej dhe sa here hapen debate politike gjithmone keto paralele bejme. 

Ne periudhen Mussoliniane u tthane shume keneta,me e rendesishmja Pontina ,ne jug teRomes ,nje veper edhe sot e pashoq...Atyre familjeve qe moren pjese e punuan ne keto opera Mussolini iu dha toka,hektare te tere.Shumica u shperngulen nga Veneto.Ne fakt ne kete zone ndonese jug Roma shumica kane mbiemra me bashtingellore ne fund,si Venetasit.Nuk behet fjale ne asnje menyre per reforma agrare te tipit kolkozian gjirokastrit.çdokujt iu dha mundesia te kompesohej ne nje menyre apo tjeter.

Rast i ngjashem me ne, Robert Mugabe. Ne Zimbawe ju moren me dhune tokat e te bardheve. U be reforma agrare. Tokat e shperndara mbeten djerre sepse pronaret e rinj nuk kishin idene e organizimit punes. Rezultati, renie vertikale e prodhimit dhe eksporteve.

po pra olso. në 1950!!ën. me paret e planit marshall. borxh interesat e të cilit kapin shifrën e dymijëenjëqindmilionenjizeteshtatmijëmilard dollarë qi duhet ti paguj sot edhe zana, hunteri por dhe mirjami

Po hajdeni or daj ne Shqiperi. Kthehuni. C'doni qe rrini ne ate vend kaq te padrejte? Me gjithe keto borxhe. smiley

Pa plan Marshall, Italia nuk do kishte sot (minimalisht) industrine e fashionit. smiley Pune tjeter pastaj se si DC-ja dhe PSI-ja menaxhuan ekonomine ne vitet ne vazhdim.

Ca do ti? Arin?

S'ka! Ik tashi. smiley

Paret e planit Marshall kane 15 e ma shume vite ,madje me shume se njezet qe jane likuiduar...

Futja kot. Plani Marshall ka qene program ndihme ekonomike, financiare industrise menjehere pas lufte per rimekembjen e industrise. Nje rast i shkelqyer suksesi i cili solli bum ekonomik. Borxhi publik sot ne Itali eshte rezultat i politikave ekonomike (dhe korrupsionin) nga vitet '80, me protagonist Bettino Craxi

ncq

Pikerisht. Ndersa ne qytete ndryshe ishte edhe struktura ekonomike. Disa prej mbiemrave te lista artikullit i njoh. Jane familje tregtaresh, pronare fabrikash. Nje prej pasardhesve te nje familje tregtaresh po na tregonte. Na moren napolona pa numer. Me pune caktuar pastrues komunale, cope cope me leke, po te pakten shpetuar pa burg. Kishim shpetuar disa stoli flori me rubin, blere ne Itali. Kur u martova e shitem per paje nuse. Gjetem me shume rrezik nje person dhe e kemi shitur per nje komplet carcafi, perde, e ndonje gje tjeter. Syte me lot kur tregonte.

Une kam lexuar ketu te PPU ,persona qe uleriten kur u liberalizuan vizat e shqiptareve,u shkruan artikuj qe u soolen e komentuan me entuziazem ketu kunder ketij proçesi.....Naivitet ky??çfare naiviteti ,kjo eshte patologji,puro....

Ose dhe persona qe kishin "frike" nga vizat.  Gjithnje me humor, kuptohet. 

smiley i madh peshku. opo rrofshin enveristat e Shekullit, ato e thone cope, jo me lajle lule jo sistemi, jo kohet, jo methetethashe. lol shif fotot e refugjateve ne Itali ne '90, me rrathe syri, te zverdhur, te pangrene, pa pike yndyre ne fytyre. Ja ky ishte sistemi qe justifikoni, qe ju 10sha sistemin n'myth bashke me xhaxhin.

gimme five smiley

Ku i kane mare keto te dhenat ?

 `I grabiti` apo `i konfiskoi` nuk ka rendesi megjithse ka nje ndryshim esencial.

Paska evidenca `konfiskimi`!

bile dhe me detaje, kujt ja mori sa i mori !!

Po `grabitja`?

Grabitja ska as nam as nishan kujt ja mori dhe ku i coi!

Kemi vitin 1997 grabitja me e madhe qe ju be shqiptareve vetem brenda 1 viti. Nuk e di shifren egzakt. por shumat monetare te grabitura nga sudja vefa..ect, jane te konsiderueshme, Shumica e shqiptareve ngelen pa brek, I gjithe mundi djersa, kursimet, pronat e shitura, u treten dhe nuk u moren vesh ku shkuan!

Ky pershkallzim vjedhjeje, shkaktoi valen tjeter te emigracionit, gati me e madhe se ajo e viti 1992! 

Viktimat, populli, emigrantet, sot gati 1.5 milion, i mbijetuan vjedhjes, grabitjes, pa ndimen "e shtetit" i cili i la pa breke, miliona vete, ne kerkim te fatit. Disa ne ikje u mbyten, 81 vete ne marsin e 1997 umbyten dhe humben ne det te hapur te goditur nga nje anije ushtarake italiane. me 100 ra te tjere kane lene kockat kufirit te greqise per te shkuar ne emigracion, per mbijetese, per ti mbijetuar grabitjes, kaosit, ne nje vend tjeter. Sepse "Shteti Demokrat", Horr, i la ne mshiren e fatit! 

Kemi grabitjen tjeter te hershme,  ate te cvlersimit te kursimeve ne vitet 90, kur kursi i dollarit me lekun  ishte 1dollar= 70 dhe pa asnje mase sigurimi nga ana shtetit per kursimet, leku u cvlersua shume shpejt, dhe si rjedhim populli humbi kursimet nga cvlersimi, me miliona lek ne total.

kemi kete grabitjen tjeter te fresket.

1. 3 milird dollare te zhdukur, te pa identifikuar! Pikerisht nga ky shtet horr! Mizor dhe i padrejte! Ne qoftese sitemi komunist shteti komunist  "grabiti" (konfiskoi me sakte) ai me perpara, vendosi nje ligj, dhe e zbatoi., e dokumentoi e publikoi, dhe i perdori ato para, te "grabitura" ne investime publike, dmth ja dha popullit.

Eshte i mire apo i keq grabitja me ligj, kjo eshte ceshtje tjeter.

Po kesaj grabitjeje dhe renimi ekonomik qe po i behet popullit, te pa dokemtuar, dhe te zhdukur, cfare ti themi ?

 

per çfare e mbajme kufomen e komunizmit gjithmone mes nesh pa e varros? 

Ja une jam pergjegjes qe kam nxjerre jashte nje pjese te atyre 1.3 miliardeve. Ashtu me nevojitej per nje pune. Po ashtu edhe ikam futur ne Shqiperi. Edhe nje komshi ketu, i nisi te vellait 10mije Euro se donte te blinte nje Audi A6 te perdorur. E pastaj?  C'lidhje ka? Jeni ne terezi qe krahasoni 1,3 miliard euro te nxjerre jashte per 1milion arsye, nga njerez te lire me nje grabitje masive te popullit prej komunisteve?! Ncncnc 

Edhe nje komshi ketu, i nisi te vellait 10mije Euro se donte te blinte nje Audi A6 te perdorur.

ka fillu shqipnia me ndihmu ene ekonomin botnore!!

Ja une jam pergjegjes qe kam nxjerre jashte nje pjese te atyre 1.3 miliardeve.

Behet fjale per biznese te tjera, dhe jo per cingerima audi, benz ect. or mik 

Fjala eshte se ne hyrje daljet nuk ka llogari, ka fshehje te qellimshme. nuk ka evidenca, per kete eshte fjala, ne lidhje me temen  shteti administrata eshte kukull, eshte jashte loje vetem per nje qellim. te Grabis! i paske nxjer tina. jo mer djal! mos u be dhe ti si Berisha "Parate e shqiptareve jane te pastra"smiley  mos je frymzuar gje ti nga kjo thenie, mashtrimi ?smiley

Ja ketu kemi nje fakt 

 

ish-ministri socialist i Financave Arben Malaj thotë se qeverisë i mungon vullneti për të gjetur zyrtarët e korruptuar që pasurohen me aktivitete të jashtëligjshme.

Zoti ministër kërkoje në mënyrë zyrtare, siç e bëjnë ministrat e vendeve që duan t’i japin kredibilitet vendit të tyre, kërko zyrtarisht cilët janë personat që janë përfshirë në këtë listë dhe pasi ta kërkosh në mënyrë zyrtare ndihmoje këtë vend, që nëse disa politikanë janë krimbur deri në grykë, nuk ka përse të bëhet pis e gjitha politika shqiptare”, tha Malaj.

Raporti i “Global Financial Integrity” vëren se fluksi i parave të pista që dalin jashtë Shqipërisë arriti rekordin në vitin 2008, ku nga vendi u transferuan 405 milionë dollarë nëpër parajsat fiskale.

Ndërkohë, kryeprokurori i ri i Shqipërisë, duket më shumë si një inatçor, që ka ndërmend të bëjë spastrime në prokurori, duke u shprehur madje se i di kush janë prokurorët e korruptuar sepse i dinë të gjithë.

Po a di ky kryeprokuror gjë për këtë listë? Meqë ka drejtuar edhe Inspektoratin e Lartë të Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurisë, a ka dijeni ai për pasuritë e transferuara jashtë?

Për këtë gjë ai hesht, edhe pse tani ka në dorë një institucion të fuqishëm.

Shumë njerëz mendojnë se një listë e tillë nuk do bëhet kurrë publike. Kurse Rivdan Bode flet për institucione. Për të qeshur.

 

..pastaj, po per grabitjen e 1997,? po per problemet me pronat, publike dhe private ?.. eshte goxha para e madhe, tjetersimi. nga nje sitem  kolektiv komunist  ne  nje sitemin privat dhe publik. pikerisht nga ky turbullim, i pa sakte dhe kaotik, ata qe dje skishin brek ne bythe, jane bere milioner, si tha Ali Asllani? 

 

"Nënshkrim i zotris suaj nëpër banka vlen milione", 
 

Po mire mo, po disa leke une, disa leke ai, disa leke ai tjetri qe merret me tregti, disa te tjera ai qe blen nje makineri. Kshu me radhe. Cfare lidhje ka tani qe dolen 1.3 miliard dollar qe mund te kene dalur per 1milion arsye me faktin qe komunistet i grabiten pronareve te ligjshem floririn. Dhe per çfare, per te ndertuar socializmin me forcat tona. Socializem, drejtesi, barazi. E vetmja barazi ishte qe gjithe njerezit ishin barkthate pak a shume ne menyre te barabarte. Nje keshtjelle letrash ndertuan, nje zero te madhe. Vetem sa ja grabiten robve.

Ky eshte rezultati i komunizmit, dhune, genocid, skamje, mjerim, njerez te paushqyer e te mbarum. Ja keto kemi peshqesh dhe trashegimi nga brezi i vjeter. Nje mizerje totale. Le qe pastaj ka te vjetrit nostalgjike enveriste te zbritur ne qytet nga partia,  duan te japin edhe mend e dituri. Pfff zero jane, le qe askush nuk ja ve veshin.

Rrofte Partia!

Ti i ke keqkuptuar. Ne jetonim po aq mire/keq sa cdo kush tjeter ne europe. Keta? (dhe ne qe shkruajme me flamuj te huaj) Thjesht moren vesh qe kishte nje mbremje te madhe ne Ibiza e donin te shkonin. Te tjeret donin te shkonin per pushime ne Rimini, etj.

Ky eshte faji i "Bejlereve"smiley .. ja besuan kufomes detyren e transformimit nga nje shtet komunist ne nje shtet kapitalist demokrat! smiley

Raporti i “Global Financial Integrity” vëren se fluksi i parave të pista ..

Po ku HYN Hundederri ketu tek fjalet te Pista ? Si thote Sadiu

Mos i thuaj te mjerit "prehrin mos bej PIS"  / Kur ka rene i teri ne Balte 

Po ai nga pislleku ka lind u rrit dhe ai Pisllek SALIST po e mba gjalle ...nc nc nc ... pse cfare kerkon prej tij ? Apo do qe edhe kaposhi te mos kendoje maj Plehut .Keta jene pse s'me qane moj shege me tre KOQE ne Dege !

2 ton flori jane tek ~100 milion dollare. krahasuar me 1.3 miliarde ...s'me duken gje.

Sic thone dhe Anglo-saksonet, po krahason apples to oranges.

shuma qesharake eshte nji arsye me shume per mos me torturu robt deri ne vdekje me e dorzu mundin e punes se vet.

paska ardhe dhe ai ekonomisti me ....Y ne fund q

Te gjitha qeverite ne te gjitha koherat grabitur popullin kane!

Endriti :

Ata qe pane se ne vitet 30 me ngadale po hynte nje ere modernizmi dhe ne Shqiperi, qe po krijohej nje klase borgjeze jo feudale, e arritur kjo nepermjet nje sistemi me te hapur tregu e konsideron ate cka beri komunizmi nje hap tragjik, ashtu si ceket dhe hungarezet.

Ti se ke idene  e sitemit   ne shqiperi ne vitet 30, kur thua `klase borgjeze`! Shqiperia ne vitet 30 ishte nje vend agraro feudal, me bujk rober mos ja fut kot tani, dhe mos  na trego ndonje shpi " borgjezesh" si ato te  i pakapshtmit..smiley

rrenimi i asaj shpie eshte prove e dhimbjeve qe ka heq ajo familje dhe shume te tjera si ajo po ajo ngerdheshja jote tregon se ty aq te mbush o vlla. Nuk ke c'i ben ktij muhabeti, nuk eshte me force...

 

p.s. pyete pak te pakapshmin te te thote nqse i ka marre prape shtepite e te pareve

ishte fjala per "sitemin borgjes"  te viteve 30  nuk kam ndonje gje personale me te pakapshmin , makar me ty. po qe se me kupton. bej thjesht muabet se toka nuk kam per te ndar, shtepi si ajo, me lart, nja 100 here dhe me te bukur ka patyr gjyshi im, ne fshat, nuk ishte i varfer, i pasur ishte, por nuk mund ti them se ishte borgjez,.  

Se pari ai qe citon nuk thot kund qe sistemi ishte borgjez, por qe me ane te nje sistemi me te hapur tregu dale e ngadale por hynte nje fryme modernizimi dhe po krijonte nje klase borgjeze.  Ka ndryshim midis kesaj dhe asaj qe thua ti.  Se dyti, pa he na percakto njehere kuptimin e borgjezit dhe qe te shohim ne kishte borgjeze asaj kohe.  Se treti ajo shpi qe ti ve ne thonjeza si borgjeze i perkiste nje njeriu goxha te pasur, goxha te rendesishem, qe po ti guglosh emrin do gjesh ca gjera vertet interesante per te.  Cdo kush qe s'verbohet nga zilia e cmirra mund ti kundroje qarte permasat dhe cilesine e materialeve dhe te ndertimit te shtepise.  Be hesap qe shtepia u shendrrua ne shkolle te mesme per Konispolin dhe fshatrat perreth.  Po meqe shtepia e gjyshit tend ne fshat paska qene jo vetem me e bukur por dhe 100 me e bukur se kjo, urdhero e bjer ndonje foto qe ta shohim kete bukurine 100-fishese te saj.

Lexoje dhe njehere Ilir... asgje qe shkruajti Endrity nuk thote qe vendi nuk ishte agraro-feudal, thjesht qe kishte nje minoritet, i vogel, dhe me nje frym/mundesi drejt modernizimit. Per ata komunizmi solli vuajte qe ne fillim, kurse per shumicen, solli premtim ne fillim... por vuajtje me vone.

kurse per shumicen, solli premtim ne fillim... por vuajtje me vone.

..tregojne nje histori te bukur te nje plaku nga Laberia per kete mesele;ne kohen e luftes kur partizanet erdhen ne nje nga fshatrat e Vlores,nje partizan hyni ne tokat e nje fshatari dhe pa leje keputi disa kokra fiq e disa veshe rrushe.Kur fshatari u ankua tek "komisari" per kete vjedhje ne pronen e tij,ky i fundit i mblodhi  te gjithe te sheshi dhe "e boni per nje leke" partizanin ne sy te fshatareve.Duke pare kete reagim fshatari filloj tu thoshte fqinjeve se do ti kemi te sigurta pronat nga  komunistet, se keta nuk te falkan edhe per nje koqe fiku !smileyMirpo kur komunistat ja moren token fshatarit dhe formuan kooperativat,qelloj qe prape ky komisari te ishte i deleguar kete here per te propaganduar te mirat e koperatives.Fshatari i "kokrave te fikut" qe po degjonte koke ulur  ne rreshtat e fundit i thote nje fqinji me ze te ulet;te lumte bitha tani  o doc komisari se nuk i degjova ata te Ballit kur  me thane se;"nuk i nje mire  komunistat ti xhaxho, nuk kane nevoje per kokrat e kalbura te fikut ,ata duan fikun me gjithe rrenje".

Duket qe s'e ke lexuar artikullin, dhe Shqiperine e para 1939-es e njeh vec nga librat e ... lere s'po e them.

Nga artikulli:

Ndër konfiskimet e para që u vunë në zbatim qe dhe fabrika e cigareve “Gera” në Shkodër. Fabrika e cigareve “Vora”, me qendër në Lushnjë, pronë e të arratisurit Ahmet Resuli, të cilit i ishin konfiskuar edhe Fabrika e Miellit në Bishqethem të Bubullimës dhe pronat bujqësore në Lushnjë. Qemal Vrionit në Berat iu konfiskuan aksionet në fabrikën e miellit “Myzeqeja”.

E drejte, nuk ka patur kombinat metalurgjik, as hidrocentrale gjigande (por ka patur me te vegjel sepse kishte energji elektrike ne qytete). Por s'kishte as vellezer si Bashkimi Sovjetik dhe Kina. Nje kurjozitet te vockel qe m'a ka thene im ate (pa lidhje me temen, thjesht kurjozitet): gjate ndertimit te TEC-it ne Fier (me i madhi ne Shqiperi ne mos gaboj - perpara ketij te Vlores), gjate dites montonin paisjet Italjanet (mund ta kem gabim, ndoshta kane qene Ceket - s'e kam tim ate ketu t'a pyes), gjate nates vinin vellezerit tane Kineze, e cmontonin, kopjonin, e montonin prape ashtu sic ishte.

Nuk e di a po e kupton qe jemi disa qe nuk po te kundershtojme qe pergjithesisht ka qene ekonomi agrare por industria ishte ne fillimet e saj.

Tec i Fierit është "ndërtuar" nga  kinezët dhe "rindërtuar"  nga çekët.

Me paska genjyer im ate atehere.

nuk të ka gënjyer babi gjëmb. ti nuk i ke vënë veshin atëkohë. të fliste për azotikun e fierit

...na trego ndonje shpi " borgjezesh"

po ca i thu o burr! aty u moren si pa te keq jete njerezish te pafajshem, ai tallet me modernizimin e shtepise...jam i sigurt se parafabrikatet e ndertuara me pune vullnetare i duken si vila para ketyre per nji arsye te thjeshte: se i kujtojne kohen...

po e zgjat kot muabetin. mos i hyre problemit "te marjes ne qaf" te njerzeve, se me shume e me shume,  po meren me qaf njerez edhe sot, por po ke qef te perdorim ironi, ose me tregu se sa i pasur je ti dhe sa une, se car shpie ke pas ti dhe une, sa i bredhur je ti ,  hajt bejme lloqe, se kam problem. ja fusim po deshe. 

 

Nice try, po ajo eshte feudale kapo.

O Kapo po ku eshte kjo shtepi e bukur se qenka per kartoline smiley

 

...ne qytete te civilizuar si Berati ishpronaret i rembyen lehtesisht vete pronat e tyre, nuk priten meshiren e shtetit edhe per faktin  sepse ozurpatoret komuniste u larguan nga syte kembet kur erdhi demokracia(mgja nuk duhet mohuar  ndihma per kthimin e pronave nga PD)Ja edhe kjo banesa  tjeter shume e bukur, borgjezet e rimoren pas 50 vitesh.smiley

Grabitja nuik quhet se duhet te kete elementin e SULMIT dhe Vjedhjes .

Sekuestrimet nuk jane Vjedhje .Ligji i tatimeve te Jashtezakoneshme pati si Objekt pervec NEVOJAVE edhe rivendosjen e nje DREJTESIE Shekullore nder Popull qe tere jeten ishte vjedhur e leme me Erresire dhe mashtrohej nanurisej me kenge Hoxhallaresh e psallme prifterijsh , se kur te vije Bababsqapi me Regjim dhe me te fendshur si Olsat e Endritet me ...y ne fund , vendi do Llamburiste e do shhej  floriri Rruges dhe do kishte me shume se qepet  e fasulet . Deri sa erdhi KOHA qe babaaret e Kombit nga rrjedhin dhe kjo sasi diturakesh , mbathen Opingat dhe per lehtesi vrapimi moren makina e mushka e ngarkuan Floririn . Dhe kane ardhe TANI te zbulojne floririn .

Shkurt do rrefen nje ngjarje te JETUAR   .

Si e keni mbiemrin JU ...pyeti nje Korcar po jo nga keta te Baltes qe vune pasuri smiley Safi qytetar , nje shok tonin ne tavoline ku po pinim kafen e mengjesit .Ja tha .

Cfare e ke filanin .... Baba ..i tha shoku .

Ungrit erdhi verdalle dhe e mori per qafe me ngrohtesi .

Djigjo pse e bera . Ishte shkurt i vitit 48 dhe nga Tirana kishte ardhe pergjegjes Yt ATE per Tatimet . "Partizanet " pasi dorezohej floriri nga "borgjezet e felliqur " ") e futnin ne qese dhe e bini ne Banke  . Aty e merrja une ne dorzim , regjistroja SASINE , firmosnim te GJITHE , Partizanet dhe Une me arketaren dhe e dergoja Lart ku behej Kontabilizimi nga te tjere ku yt Ate ishte pergjegjes .Sec mu dha as une nuk e di po komandanti partizaneve mu duk me humor dhe i them .

Partizano ndajme ca ....Afroi koken tek sporteli dhe pyeti ..Si tia bejme ?

Po ja i them .Ti hidhi mbi tavoline e bjeru me grusht .Shaj "derrat e felliqur  ". Florijte do bien ne toke, ne ulemi i mbledhim dhe fusim ca neper xhepa .

Mos e zgjat .Vune tavolinen bene Gjyqin partizan , me cilesuan Provokator dhe me denuan me VDEKJE . Vune firmat , rreshtuan skuadren ......Vura kujen .

O shoku ....

Zbriti nga kati dyte pa situaten dhe Pyeti "cfare ka ndodhur " Ja shpjeguan.Me pa ne sy dhe Ju drejtua partizaneve.

Shume drejt kini vepruar...Une ngriva ...Por Mbreme ka urdher nga Komanda qe ndalohen te gjitha veprimet e skuadrave Partizaneve .Prandaj lini procesverbalin dhe une do e dergoj ne Vendkomande ti behet Gjyq i rregullt .

Si urdheron shoku ....

Mori Letrat me pa ne sy dhe me tha .

Po ti hajvan c'pate ?

Perfundimet me Plus Minuse nga kjo Ngjarje 100% Reale le ti nxjerrin gjithsejcili

Grabitjt ndodhin vetem SOT ne shtetin ku ka Profesor Qurrasher qe merren me edukime sqeperish te Tredhur e me llogje kosasi ekonomistesh makari , te kombinatit Tekstileve Stalin , por edhe ne se ka nevoje ndonje qe i duhet edhe nje Kove Korent mos ti digjet SOBA !

 

smiley

Shqiperia ne vitet 30 ishte nje vend agraro feudal, me bujk rober mos ja fut kot tani, dhe mos na trego ndonje shpi " borgjezesh" si ato te i pakapshtmit..smiley

Dakord, ne vitet 30' Shqiperia ishte nje vend agraro-feudal. Po ne fund te viteve 80-te cfare dreqin ishte?

Komunizmi hoxhist ishte trauma me e rende qe mund t'i ndodhte nje vendi te vuajtur si Shqiperia. Problemi nuk qendron aq shume tek diktatura ne vetvete se sa tek ideologjia komuniste ne doren e nje batakciu si Enver Hoxha.

 ishte me ishte, traumatik ne fund por une skuptoj cfare dreqin eshte ky i tanishmi, a me thua gje ti ?

Po, ta them une (e kam thene edhe disa here te tjera, por nuk ke qene i vemendshem): ky i sotmi eshte sistemi post-komunist i "njeriut te ri" te Hoxhes!

Ironia me e madhe eshte kur nostalgjiket e Hoxhes perdorin problemet e sistemit te sotem si argument per te justifikuar mizorine e sistemit te shkuar, kur pikerisht ky sistem qe ne po jetojme sot s'eshte gje tjeter vecse rezultat (rrjedhoje, prodhim) i sistemit te djeshem, i kasaphanes (mbi te gjitha njerezore) qe u krye pikerisht ne sistemin e Hoxhes.

Kush na ka drejtuar keto 22 vjet? A nuk na kane drejtuar komunistet tuaj? Doktorat e byroisteve tuaj? Studjuesit e instituteve marksito-leniniste tuaj? Bijte e bllokmeneve tuaj? Tru-shplaret tuaj?

Kush u bene demokratet e kapitalistet me te zellshem ne vitet 90-te? Kush e pervetesoi pronen publike per dy bono thesari? A nuk ishin spiunet tuaj?

 

A nuk ishte llumi njerezor qe ju prodhuat per 45 vjete (ndersa vrate e prete gjithcka qe kishte ndopak intelekt), qe u vu ne krye te ketij vendi?

ne rrime gjithe naten ketu, dhe nuk do t meremei vesh per te kaluaren qe te gjejme se i kujt eshte faji. ajo qe duhet te bej sens eshte, ndryshimi. jane kushtet qe shqiperia te bej ndryshimin me pune, me tru, pa vjedhje, pa llafe, me fakte ?

Komunizmi ka vdekur, me kohe djali im djali jot duan pune as e kane njohur dhe as duan ta njohin enver hoxhen as kete mutin tjeter, ka mundesi qe 1, 5 milion shqiptare te emigruar, te kthehen ne vendin e vet te bejne biznes, dhe te jetojne normal ne vendin e tyre, pa vuajtje me dritat ujin, pa vuajtje me shtetin, me drejtesine, sitemin arsimor ectect.. ? apo do te vazhdojme si ali pash tepelena, si zogu  si Sali shemtira ?apo makar si enveri? 

Gjerat do te shkojne vetem per mire.

Per here te pare ne historine tone shume-shekullore jemi relativisht te lire ne kete cope toke qe na ka mbetur. Nuk kemi me as sllave, as turq, as enverista qe te na mbajne nen trysni. Jetojme jeten tone. Ashtu si eshte. E varfer, kaotike, shpeshhere e padrejte. Si elektrone te haperdara ne hapsire jemi ne kerkim te ekuilibrit tone. Jemi me se fundi te lire qe edhe te gabojme. Nje dite do te piqemi. Eshte ne natyren njerezore tendenca per t'u permiresuar.

Pastaj gjeja me e bukur e jetes eshte vdekja: burokratja e pameshirshme qe spastron natyshem cdo mbetje te se shkuares dhe i hap vend te rese.

Pastaj gjeja me e bukur e jetes eshte vdekja

 

Eshte me e ngaterruar se kaq: jane ideologet e kohes ne te cilen jetojme (kudoqofshin: ne shqiperi, france, taxhikistan, usa ...) qe duan te na bindin se jemi thjesht te vdekshem, keshtu qe "puthni çupa, ktheni kupa" ! smiley

Ka shekuj qe lejtmotivi na imponohet si i tille...

dhe:

GJEJA ME E BUKUR E JETES ESHTE PAVDEKESIA ! (lum kush ja arrin, bien sur... )

Ols thene troc fare Shqiperia eshte pjelle e se djeshmes qe per te cilen nostalgjiket e apologjetet rropaten ne tema si kjo per ti mbrojtur cdo grimce.  Shkaterrimin i prones, shkaterrimi i meritokracise, imponimi i idese se shtetit si kujdestar i gjithefuqishem, imponimi i idese se barazise dhe titullimit per te gjithe, ngritja e gerxhofshatarit ne kult, zhvlersimi dhe perbuzja e intelektualit, shkaterrimin e konceptin se pasuria mund te vihet me pune etj etj. jane te gjitha pasoja te shkaktuara nga ai regjim qe Shqiperia i vuan edhe sot ne formen anarkise se ceshtjes se prones me vjedhje, pervetesime, grabitje, konflikte te pergjakshme, ne formen e emigrimit masiv te trurit, ne formen e korrupsionit, krimit, klientelizmit, klanizmit etj etj.

Problemi eshte se ti po diskuton me njerez dogmatike ne menyre fetare, qe komunizmin e kane fe dhe Hoxhen mesi e qe jane idoktrinuar me kete dogme qe ne bark te nenes dhe si rrjedhoje maksimumi qe do thone kunder komunizmit eshte qe jo une s'mbroj sistemin kur akuzohen drejt per drejt, ama  nuk i sheh as edhe njehere te vetme te thurin qofte edhe nje fjali te vetme kritike mbi dicka specifike te atij sistemi.   Nga ana tjeter i sheh vetem duke bere apologji, duke justifikuar, duke thurur lavde, duke relatvizuar (te rrime gjithe naten thote ky tjetri dhe s'kemi per ta gjetur fajin), duke u hedhur nga dega ne dege, duke bere krahasime palidhje vetem e vetem qe mos te thene qofte dhe nje germe kritike ndaj atij sistemi.  Per mua keta dhe myslimanet fanatike s'kane kurrefare ndryshimi.  Komunizmi enverian sic Islami eshte i imunizuar ndaj cdo llloj kritike per keta.  Kur i lexoj automatikisht me kujtojne ata sigurimsin Ylli Hila tek ai dokumentari Divorce Albanian Style, qe kur e pyesnin per vuatjet qe i kishte shkaktuar asaj gruas polake thoshte, "Keto jane gjera te vdekura tashi, u bene 30 vjet, une u plaka, Barbara u plak, c'i duhen Barbarave keto gjera tani?!" (Barbara me theksin te aja e dyte sigurisht).

E kam fjalen qe me keta tipa s'mund te besh dot nje diskutim normal, te arsyeshem, me koherence logjike e te bazuar ne fakte.

cfare dreqin eshte ky i tanishmi, a me thua gje ti ?

Eshte shume e thjeshte pergjigjja .

ne ate Kohe ishte Shqiperi , nje HIC vend ne nje Qoshe te Botes qe po te mos qe ne Kampin socialist as qe do ekzistonte Fare . Mori emer kur u prish dhe u nda me Kampin Socialist sipas Kushteve qe erdhen . U quajt dhe NJIHEJ Shqiperi . Nga Mocalishte dhe Ferishte te Babaareve te Kombit u be SHTET !

Sot eshte nje Grazhd LOPESH qe kane vene Kullaro , kane mbrapa si shenje dalluese PDH-in dhe Muallisn per Livadhe dhe Arta te Gjata me te vetmin dallese se nuke di NJERI ne se ka Sqiperi , pervec Lobeve mafioze Nderkombetare e Krimit te organizuar qe e perdorin per Pastrim PRASH !. Pervec mashtruesve dhe Hajduteve qe vijne verdalle me teori dylekeshe si Robert camacakizi e qe mendojne se jane si ne ate  KOHE ....Qendra e BOTES ! Dava karkalecesh !

po fshatar kane qene te gjithe ne 30-n. 99%.

e gjithe shqiperia ishte nje fshat i madh, me ca katunar, qe kishin ca para dhe blenin ndonje kostum me papion dhe dilnin ne fotografi, me u duk si borgjez..

e cben keta borgjezet per popullin e vet?

si e lane 90 e ca % byth grisur, me rruge te shtrembura, me kandil? .u moren komunistet thone, po pse i lane pra ? ku e kishin arsenalin, intelektin e bashkejeteses dhe mirqenien me popullin ? 

Po lere ore kete Kategori as mish e as peshk qe perdor fjalet e Stamodumos per Kotece Pulash . Borgjezet dhe shtepite e tyre .... thote Kapua ...dhe kiki e Kaka me vija pas tij keta smiley . Keta kane merdhif qe sa kane dale nga VEZA . keta behen te forte si lepuri me Luanin ! Keta s'jane te zot per asgje .Dhe per ti kuptuar se cfare perfaqesojne pervec Kritikes "se diktatura zotrie " " se kamunizma zotrie " le te Bien nje Ide a nje Mendim te Babait te TYRE " ...Progresiv mer Jahu po nuk  e la "kamunizma " se u grabiti floririn

Keta kane mbi 22 VJET qe i terheq per Hunde e i Ve ne parmende per te leruar nje MALOK ish Komunist , e nga qe si bejne dot Gje se ashtu jane mesuar te rrihen qe kelysh , ( pervecse URIME qe u dha parate e djersen tone dhe i lejon te Vjedhin ,Vrasin e Grabisin dhe mbi te gjitha te LEHIN ) merren me te vdekurat duke shpifur e shitur Pordhe me togje e tope Llafkash Serioze , Qartesisht dhe Goxha Problemore smiley

Eee po florinin e murr inglizi me..

Nuk ka me soj Mashtrues e dallkauk qe e bejne Qimen TRA e Priftin me Barre .Ne se ka nje qe e jepte FLORIRIN me KUPE ne Korce ka qene me te vertete NJE Biznesmen nga fshati PF . Ai kure nuk nemeronte , mbushte KUPEN e rafshonte me doren tjeter dhe Paguante . Me lekuret merrej .  perpunim , regjje dhe blerje shitje . Dhe flasim jo per cdo sasi Floriri qe kishtete edhe ne zbukirmet e Grave .Ka dhe nje Biznesmen ne Korce qe ishte Italiani i BIRRES dhe per aq sa gjente TREG edhe Konjaku .Te tjeret kane qene Hajdute ordinere Matrapaze e Kontabandiste , perjashtuar zantcijve qe te gjithe u Lidhen me Clirimtaren e PP. 99% e trye vune flori gjeta Pushtimit Italian e  sidomod atij GREK .Qe te kaloje ne GREQI e me tej duhej AUTORIZIM nga Komanda Gjermane e PUSHTIMIT .

I thashe keto qe ka VARROSE Koha , dhe ka bere mire por qe te mos Belbezoje e Gagcoje ai me Nik Shqiptar sikur e njeh KORCEN me Borgjeze .Mashtrues Klasi .Po kush merret me keta or BURRE . Mu me vjen cudi me disa qe mundohen ti vene PRAPE Vijat atij qe iku si KAKE !

perjashtuar zantcijve qe te gjithe u Lidhen me Clirimtaren e PP

Koci Xoxe?

Nuk e di qe ti jete Grabit Flori ! Apo e ke ne kuptimin qe e mba dhe KOCIN ?

Duhet te kesh flori ne fillim qe te t'a grabisin. Nuk e kisha fare te grabitja por te ajo qe the per zanatcinjte. A ishte Koci zanatci apo jo?

Jo nuk e di .Po di qe edhe ti i ke pas qejf topolaket dhe ka rrezik ti rrije prapa gjith kohen duke Ju lutur , te te jepte pak zanat ! Apo e kishe per prurjen me Grabitje Floriri  qe u eshte bere BORGJEZISE biles sipas ..atij de... qekeni filluar stil te ri smiley ..... edhe me TORTYRE nga Koci Xoxistet !

Ti si Thua ? Je kontra Grabitjes me Tortyre ?

  Sistemet, tani qe po e perjetojme kete  te riun, them se  u ngjajne stineve. Seicili ka te vetat.Sistem(stine) te fresket fare nuk di te kete pervec atij qe e di mire...   Endrity dhe ndonje i  ditur tjater. Njerezit, kur duan te harrojne ose te fshijne momente, apo perjudha te historise tyre, kthehen ne fercke, ne origjine.

U ngjajne  majmuneve.Shembulla  po lexoj plot.

 Shqiperia, deri ne vitin 1939 kishte  gjithe 13 familje bejleresh, te  cilet zoteronin, jo  me blerje a trashegimi, por me fermane Turqie, diku tek 63 perqind te tokes fushore te punushme,me argate ...shqiptaresh...leckamane.

  Keta kishin irate(kush nuk e di  kete  fjale  te me pyesi) te  shumta, por ne iratet e tyre pergjithesisht( ka nja  tre kater perjashtime)gjithenje jane tjerre kombinacione  nga me te ndyrat, per mos mevehtesimin  e Shqiperise.Bejleret  tane, pergjithesisht  kane qene anadollake, antikombtare.Shtetezimin e pasurise tyre une do ta beja edhe ne  kushtet e  sotme.

  Kishte  dhe dhe 146 familje agallaresh, te  cilet zoteronin 34 perqind te tokave bujqesore(vini re toka bujqesore)te trasheguara dhe te  blera Po, te kesaj sere  kishin nga ato shtepite  bukurane, qe kane sjelle disa ketej siper.Kjo  klase  dallohet  per nje jetese miniature mes mentalitetit  orjental dhe perpjekjeve drejt atij oksidental, pasoje e ideve te djemve te  shkolluar  ne perendim.

   Te kesaj klase, pati familje me goxha kontribute  kombetare dhe disa te  tejera ishin te spikatura per miresira.(jepnin ndihma me raste  festash  te kurbanit,...dites se hashureve etj, u dalluan ashtu sidomos te familjeve qe perfqafuan idete rilindase, te nxitura prej frasherllinjve dhe ata qe u bene myhipe te bektashizmes,  biresonin e martonin vajza jetime, jepnin per ndertime teqesh e xhamiash dhe kaqe) .

 Por nuk pati  as edhe  nje rast  te  vetem, qe familje bejleresha agallaresh   te kene celur...makari  nje spital qofte edhe me kater  shtreter, per te  mjekuar a  luftuar...bie  llafi malarjen! Sepse...   brenda  domenit Vironas, mosha mesatare e jetes, per familjet  argatase.... ishte 37 vjeç,.... ore derdimenet moderniste !

Behet fjale per vitin 1939... te naltmadhenise 

  Pjese tjeter e popullsise me ate siperfasqe qe mbetet  nga llogarite  qe  do bejne kalemxhite e sotem, "moderniste" te peshkut  ishte  copa e argateve... 

Tani  une kam vetem nje pyetje per modernistet kritizere te  sistemit:

 Sikur Alla- Asndek, te levize terezia e miletit sot, ne kete gjendjen qe jane ..." te tere te ngopur e te lire per  te levizur" (si ne vitin 1944) si  do veje halli i  te  pasurve te  sotem ? I  dyqaneve, pronave, pareve, vilave, pasurive te atyre 55 miliardereve tane? Do tja u ruajne... te  seres se atyre....  tek ushtari i  panjohur ?

Nuk do tu levize gjekafshe nga qelemendreja e te varfereve ?

Revolucionet, per mua jane levizje qelemendreje te  varferve! Ndaj e kane te justifikuar.... berjen e hatave, mbi te pasurit.

Po ku kuptojne  gje te  paditurit.

Shfryni, beni qejfin vetvehtes! 

Ohu Grave, kesaj i thone, te kalosh nga shiu ne bresher. S'po diskutohet per revolucione ketu. Ketu po diskutohet per nje vend qe pas nje lufte civile (dhe nacional-clirimtare) u transformua per 45 vjet ne shtepine 28 mije kilometra katrore te Enverit dhe ju u shnderruat nga argate te beut ne argate te tij dhe te bandes se tij.

Ku revolucioni?

Jo Ols, e ke krejt gabim.Ndryshimet tek nevendodhen pas nje lufte  heroike  Antifshiste Nacional Çlirimtare, e cila u pasua me nje permbysje sistemi qe sa di une quhet revolucion.Qe do  te thote  se u perbysen klasat.U shtetezua  gjithekçka sipas indeksit te  nje  sistemi krejt te ri e te paprovuar.Ne se ju nuk e shifni ku ishte revolucioni  mua me mbetet te habitem.Une  e di  mjaftushem se cilat jane arritjet dhe cilat mangesite e atij revolucioni.Une nuk e shikoj as te miren e as te keqen tek  individet, por tek zbatimi  i parametrave te nje sistemi, programi dhe vizionet e tij, arritjet  dhe mosarritjet. Disa i shofin  vetem tek Enveri...Une nuk jam njeri prej tyre.

Mund te  flas jo me ore per  me vite.

Me kushtin,.... qe tek  kem perballe, njerez normale, qe degjojne dhe shenojne  faktet.

Sepse une  e di mjaft mire  qe po te levize  ajo qelemendreja qe them, soot e 70   vite pas  atij  te parit revolucion, nuk  mund te gjendet  shqiptar, posaçerisht  ish naftetar, bashke  me keta  qe birbilosin ,  jo  te mos  ja marri por....te mos u veri flaken, tere pasurive te beut  te ri...  Taçi !

Nje Hitler i vetem coi ne rrenim nje komb shume me te madh e shume me te zhvilluar se sa ne dhe ti nuk e shihke te miren apo te keqen tek nje individ?!

Te lexova me vemendje, por po te perseris: "KU REVOLUCIONI"?

Lufta Antifashiste Nacional Clirimtare, sic e thote edhe vete emri, ishte lufte kundra pushtuesit, nuk ishte nje revolucion (qofte edhe fshatar) kundra sistemit apo bejlereve. Pune tjeter pastaj qe fituesit, moren frenat e vendit dhe logjikisht fituesve iu takonte. Por qe kishin luftuar per revolucionin proletar e per kauzen komuniste, kete, (ata qe luftuan) e moren vesh vetem pas lufte dhe regjimi nuk pertoi t'jua perseriste deri ne merzitje.

Ols, nuk mund te  behej revolucion ne kushte  pushtimi!Me lexo me vemendje, te lutem.Dhe  jo vetem pas lufte por qysh  ne Peze.. ..1942:

"I gjithe pushteti,  keshillave antifashiste nacional çlirimtare "!

Revolucioni kishte nisur ....

Mire eshte rte mesohen ngjarjet para se te  perfliten

Une nuk jam njohes i thekur i historise se asaj lufte Grave dhe me thene te drejten deri ne kete pike diskutimi me terhoqe ti se une shkruajta fillimisht per ate qe njoh dhe qe me shqeteson (sepse e kam jetuar): Shqiperine qe na la Enveri.

Gjithsesi nuk te kuptova qarte: kishte filluar a s'kishte filluar revolucioni te cilit i referohesh, ne 1942-shin?

 

Po ore po,kishte filluar...me goditjen e elementeve te shtresave te pasura qe ishin bere nje me pushtuesit.

Genjeshtar i pacipe!

Olsi 

Pse perpiqesh te barazosh veten me nje tufe injorantesh qe sillen verdalle? Po te kesh lexuar minimalisht historine botrore dhe ate te vendeve qe kan qene avangard te civilizimit do kuptosh se cfar dmth zemerim popullor. Vetem nje shembull, ne Rusi jan zhdukur njerezit familjarisht per te vetmen arsye se nje antar i familjes kishte pune zyre, duke filluar nga nje inxhinier i thjeshte. Lopet ngordhnin duke ngrene gardhin qe i rrethonte dhe ka pas uri te atille qe hante njeriu njeriun. Tani per shume arsye dhe per rrethanat se si ndodhi Shqiperia ka shpetuar mire sepse po te mos ishte per rrethanat do ishte bere shume here me keq qysh ne mengjes. Ne Shqiperi nuk ka pasur lufte civile hiqeni nga mendja, madje ka pasur nje lufte qesharake klasash ne kuptimin e vertete te nje lufte klasash. Shqiptaret treguan se dije te bejne shtet dhe shtet model, nga koka tek kembet, qe mund te krahasohet per nga trasparenca dhe pergjegjesia me shtetet me moderne qe ka njohur njerezimi. Kur te duash, ne cdo nivel. Reformat e mevonshme ne ekonomi, sidomos reformat agrare derrmuan fshatin dhe krijuan vertete nje diversion te cuditshem te idealeve te komunisteve, krijuan fshatine  varfer dhe qytetin me pak te varfer, fshatarin injorante 70% te popullsise dhe qytetarin intelektual me breke me andra. Mgjthse edhe jo komplet per faj te tyre por me teper te rrethanave gjeopolitike perseri klasa drejtuese duhet te mbaj pergjegjesine qe i takon. Gjithashtu mbas 90-s duheshin mbajtur pergjegjesite nga individe parazite qe ne emer te pushtetit popullor kan kryer krime shpesh edhe ne kundershtim me ligjin dhe kushtetuten e Shqiperise te asaj kohe. Kjo nuk  eshte vone te behet edhe sot, por nuk do te ndodhe per sa kohe drejtesia eshte e mbushur me njerez te tille dhe politika gjithashtu qe kan pergjegjesi dhe qe jan vete te paret qe duhen perballur me ligjin. Diktatura e ka apologjine e saj, mori nje vend me me pak se nje milion fshatar qe jetonin ne feudalizem e te zhytur ne injorance me life expectancy 37 vjet dhe shnderroi ne mbi 3 milion njerez te arsimuar dhe strehuar me life expectancy nga me te lartat ne gjith boten.

Eshte klasa e mbas diktatures qe nuk ka asnje apologji historike pasi me e pakta e e paktave qe duhej te bente ishte te bente drejtesi per padrejtesite e sistemit te kaluar, te pakten minimale te ishin hapur procese me transparence te plote, te ishin hapur dosjet etj etj. Aty ku identifikoheshin gabime ne ekonomi, ne diplomaci etj te punohej per tu zhvilluar me tej ne drejtimin e duhur. Por jo e kunderta ndodhi, as drejtesi nuk u ofrua per askend dhe Shqiperia e ndertuar me djerse skllaverore per 50 vjet u copetua, shkaterrua dhe shit ne pazar per nje cop buk, populli ngeli si jetimi i shemtuar dyerve te botes. Tragjedi e jashtezakonshme. Nuk e kuptoj por kjo klase politike nuk ka per te pasur as nje fije bari ku te mbahet per nje vend ne histori. Asnje bazament as idologjik, as kerkundi, vetem negativizem, veem antivlere.

Kjo eshte nje teme qe me vjen keq qe hapet sa here i do mideja dikujt per ti hedhur nje kore buke ish te persekutuarve qe te ndjehen krenare per vuajtjet e tyre. I manipulojne par excellence. Kane mbi 20 vjet qe i perdorin si pacavure, a thua se nuk e vuajten vete ne kurriz sistemin dhe nuk e dine se cfare ishte. Edhe pas gjithe kesaj kohe prape nuk jua kthejne ate qe ka qene prone e tyre.

Diskutim publik qe duhej bere para 15 vjetesh. Veshtire te besh shume dallimin e vuajtjes dhe formes se "sekuestrimit" ndermjet dy sistemeve.

Kur e analizon sot, nuk mund te evitosh krahasimin dhe ky eshte problemi qe njerezia ndahen ne grupe dhe shahen pa fund. Te gjithe kemi qene bashkevuajtes dhe bashkeperfitues te atij sistemi. Ca me shume e ca me pak. Model i kopjuar e i zbatuar me besnikeri. Fatkeqesisht qe e kemi lene te pazgjidhur dhe te pambyllur. Me teper fajtor gjej keta te sotmit qe nuk i kane dhene drejtim problemit, sesa ate cfare u be para 50 vjetesh.

2.5 milion dollare ka qene vlera e 2 toneve ar ne 1945-1950. Sot do ishte 90 million dollar edhe sikur mos te ishte prekur fare.

 

o zonje, gjithe ai persekutim dhe tam-tam per shtypjen e mases nga keta te pasurit per 90 milione? si thua tani, ishte i perligjur apo jo? se njehere thoni qe kishin vene pasuri mbi mundin e klases fshatare e puntore e andej me thua se floriri ishte vetem 90 milione, dmth nuk ja vlente barra qerane. Tjeter, pse e anashkalon faktin se per 4 vitet e para (me shume gjasa me te egrit), nuk eshte mbajtur fare evidence per grumbullimin e arit e argjendit? 

Bredho, nuk ke pse bertet kaq shume se nuk fito noi gjo, dhe nuk ka nevoje me bo pergjithesime. Nejse, nuk ke kapur esencen e asaj qe kam dash me thene. Megjithate meqe po me drejtohesh te them se nuk eshte i perligjshem. Kete gje nuk e them vetem une e thone njerezia ketu edhe gjithe bota. Eshte thene dhe s'terthene. Problemi qe kam une, pse nje shume kaq te vogel kane 20 vite qe nuk jua kthejne? Duhet me gjet pergjigjet racionale dhe mos ta izolojme thjesht me sha cfare ka qene sistemi. Shume i keq ka qene, njerezit kane vujt sipas masave te ndryshme. Shoqeria edhe ka vujt po edhe ka perfitu nese do shikojme gjithe sistemin. A kam une alergji nga disa komunista? Deri ne palce, nuk i shof dot me sy. Po ata te vetequajturit komuniste te cilet e shfrytezuan sistemin per te miren e tyre personale, jo ata te thjeshtit qe bene me bindje dhe ideal. Pra ne llojin e komunistave ka pasur shume ngjyresh dhe nuk mund ti urrej te gjithe. A kam ndonje urrejte per ballistat dhe keta pronaret? Per ca po, per ca jo. Nuk ka qene e drejte qe kane vujt, po qe te jem e sinqerte, kur lexoj ketu nga disa niper te ish-kesaj shtrese, them shyqyr qe keta copat e injoranteve nuk ju eshte lene me pas ne dore, se edhe sot qe gjasme i ke ne demokraci te zhvilluar, i ka ngel ora po me i ven, dhe prape te bejne ketu psh ne kete bllog, si biografine, te shajne me liber, edhe bejne edhe kritika ala komuniste me gjyqe. Pra edhe kur kane qene ne internim, nuk i kane shpetuar dot ti futet ne ADN forma 50 vjecare e te menduarit dhe qendrimit.

A ka qene sistemi yne me i eger? Nuk jam dakort. Stalini e kas pas me te eger sesa ne. Flas per kohen e Stalinit, jo per Rusine mbas Stalinit.

Personalisht une dua qe kete shtrese ta shperblejne sa me shpejt si moralisht dhe materialisht. Keta ish-komunista qe ke ne pushtet nuk e bejne kete gje. Te rrish te besh lloqe kavaje a ka qene i mire apo i keq, eshte me ja fut vetes. Ishte i keq, prandaj e permbysen njerezia, biles edhe ata komunistat e ndershem nuk e donin me, sepse edhe ata vuanin njesoj si shtresa me e madhe e popullit, ndoshta i cik me teper qe i vriste ndergjegja qe ishin pjese e sistemit dhe nuk e ndryshonin dot.

Nje pyetje, a jeni ju Gaia qe shkruante nga Izraeli apo Argjentina?

Po.

Shume e vertete Gaia. Po sic e the dhe vete, ketu ka akoma njerez qe jetojne psikologjikisht nen terrorin komunist edhe duke qene 20 vjecare dhe me vendbanim ne Amerike. Keta ne menyre idiote duan te fitojne te njejtet beteja qe humben gjysherit e tyre thuajse nje shekull me pare dhe perpiqen t'u mbushin mendjen njerezve qe ajo kohe eshte akoma ketu, nderkohe qe te tjeret qe kane qene atje ne kohe, me rrezimin e sistemeve komuniste ne vitet 90 e kane mbyllur emocionalisht ate muhabet e kane muvur on dekada me pare dhe vazhdojne te jetojne realitetin e sotem ombjektiv, sic thoshte xha Beqoja. smiley

....E humben moralisht ahere betejen.Nuk e argumentuan dot alternativen e humbur  historikisht, as pas permbysjes, as sot, qe u mbyll dhe kalendari  i qyteterimit MAJA.Po gam- gam do te bejne  dhe  pas 100 vitesh, kur shoqeria njerezore ose te jete zhdukur ose e gjitha do te kete kaluar ne  komunizem.Kapitalizmi eshte sistemi me i vjetruar, i kallbur, qe nuk po i qendrojne kembet gjekundi.Mballomat e mballosjet... nuk e zbukurojne, por e shemtojne.Nuk largohem per te tjera shembulla.Me del e me  teperon Greqia

  Njerezimi, patjeter do ti rikthehet aspirates komuniste. Komunizmi  ishte dhe do te jete perjetesisht ....  aspirate e shumices. Dhe tmerri i te mbipasuruarve.Buron prej ligjit te  dialektikes.... se ndeshjes  se ekstremeve.

  Nuk kam qene dhe nuk nuk bej pjese ne rreshtat e atyre qe e dine vehten komuniste.Antare partie kemi patur shume.Komunista,  besoj jo aqe shume. Por dua te jem pjese e shumices se popullit tim dhe te mund te kontriboj sa te mundem edhe me fjalen time, per te pakesuar dhimbjet  e atyre qe nuk kane.E ne se per kete arresye, do te me quajne komunist, me kane bere nderin me te madh.

   I vetemi sistem qe nuk po perjeton krizen e sotem, eshte ai ku GDP- eshte gati dy shifrore.Modifikimet jane tjeter gje .

Modelin e ka bota,.... per ata qe kane sy. 

Ketu e ke menderosur pak grava smiley po them se e ke bere nga nevriklleku. Eh trimat pas beteje e te urtet pas kuvendi, s'na kane munguar kurre, sic mund ta shohesh edhe vete zotrote ketu ne PPU.

Nuk pati moral ktu, humben te gjithe, kush e kuptoi me heret e kush me vone. Beteja u be me gryken e pushkes, nuk pati ballafaqim idesh. U premtu demokraci - u vendos diktature. Kaq e thjeshte eshte. Diktatura hengri jete. Ca ka qe nuk kuptohet ose qe ja vlen te justifikohet? dhe si mund ta justifikosh ket ne emer te se mires se pergjithshme? Komunizmi pastaj? komunizmi eshte ideal i bukur qe ja vlen, them une. Kur te ndergjegjsohen njerzit se nje bote me e mire = barazi sociale mbase do triumfoje. Po nji diktature nuk vendos dot barazi nqse ngrihet mbi bazen e pabarazise dhe shtypjes. Gjithe ajo analiza per kalimin nga socializmi ne komunizem eshte nje tog i madh bajgash

Kjo eshte çeshtja e madhe...kkomunizmi nuk eshte kurre nje sistem i mire ,i drejte e qe njerezit do jene ma mire nen ate sistem.U provua ,ne shtete te medhenj,te fuqishem e me njerez te zote.Apokalips total.Nuk ka nevoje me per mbase,ndofta e siKUR.Eshte nje sistem ku njeriu degjeneron ,nje sistem ku del ajo çka njeriu ka me te keqe .me te erret ,nje sistem qe ve ne kushte te zhvillohen sentimente agresive ,te ulta e pa te ardhme.Nuk ka barazi ne natyre ,ta kerkosh tek njerezit deri ne piken ne te cilen komunizmi pretendon eshte ç'natyre.

nuk e kuptoj ku e dallove te bertitmen time, un 4 rreshta shkrujta - ti shkrujte nji liber qe te me mbushesh mendjen. Jam i sigurt qe si lexuse e vemendshme ke kuptu esencen se kjo shume e vogel perben vetem arin e konfiskuar. Si lexuse e vemendshme gjithashtu do kesh kap thelbin se per 4 vjet nuk eshte mbajt evidence prej kujt eshte marre e normalisht, nuk ke kujt t'ja kthesh ate qe nuk dihet se kujt ja ke marre.
Ate muhabetin e diferencimit te kastes me komunistin cbllokus lavamani e kam bere me kohe kshuqe nuk kuptoj pse e permendni qellimisht.
Ai komenti per viktimat qe kane qene ne internim e qe jane fajtore pse kane qene viktima e reagojne si te tille, me le te kuptoj se s'ke degjuar ndonjehere per shkak-pasojen. Enveri ja kaloi Stalinit ne mjaft aspekte pa llogarit faktin se sundoi sa 2fishi i Stalinit po edhe sikur Stalini te ish 100fish me i eger, prape mungon arsyetimi ne llogjiken tende.

Dhe se fundi, me lejo te shpreh falenderimin tim ne emer te kesaj shtreses. Dhe premtoj se qe sot e tutje nuk do bej me lloqe nese sistemi ish i mire ose i keq. Njekohsisht me kte, do i nis nji shkrese formale dhe uneskos qe te kerkoj heqjen e lendes se historise nga cdo shkolle anembane globit.

qetsisht dhe pa te bertitme,

une

Shqiperine qe na la Enveri.

Olsi..me duket sikur po lufton me Enverin,e me njerez qe duan kthejne ate kohe smiley! Kam pershtypjen se nuk kemi diference te madhe ne moshe bashke,keshtu qe edhe tru-shpalarjen e atij sistemi e mbajme mend pa ndonje efekt te madh anesor, po kjo nuk do te thote se duhet te biem viktima te kesaj tru-shplarje tjeter(te pakten jo une),si ky artikulli i sjell ketu,ku ne c'do tre fjale perdoret fjala "komunistet".Une bej cudi,me keto kohe qe jetojme sot,me organizimin e atij shteti,artikulli eshte i bazuar ne dokumenta e proces-verbale qe mund te fusin ne burg apo denojne vete ata qe i kane shkruar..Une bej cudi qe ne ate kohe te gjitha pronat qe u moren,u shenuan e nuk u dogj asnje tapi e askujt,kur shume mire mund te behej! Me qe e njeh mire Italine,te njejten gje bente edhe shteti i Musolinit(me qe jam nje anti-fashist i betuar),jo vetem ne vendin e tij ku ligje e rregulla te kohes se tij ende ekzistojne e zbatohen,por edhe ne Shqiperi ku ishin pushtues e c'do gje ne fillim shihnin interesin e tyre, ashtu u soll,duke mbajtur shenim me shkrim e vule c'do veprim te tij,c'do shtetezim prone bie llafi, per te ndertuar rruge e ndertesa.Puna eshte se askush nuk do kthimin e atij sistemi,dhe nuk shoh ndonje perpjekje te tille,por ballafaqimit nuk mund ti shmangesh,sikur te kishim sot nje shtet me ligj e zbatim ligji(merr si shemull mjedisin,me qe te intereson e nuk ka politike aty),qofte edhe me te meta si gjithe bota ku duam te shkojme,askujt nuk do ti binte ndermend as ta kujtonte ate kohe e jo me te bente krahasime..por kemi nje shtet palaco..qe funksionon me mentalitetin Feudal .."Ate e di une"..duke filluar nga zyrtari me i larte e deri tek roja me i thjeshte..dhe ne vend te shajme e mallkojme per dite ata qe tradhetuan besimin e nje populli te gjithe keto 20 vjet,e na detyrojne te kthehemi pas ne ato vite per te pare nje shtet shqiptar funksional, lexojme keta artkuj e hyjme ne debate .. qe duket sikur vlejne vetem per tru-shplarjen e radhes.

230 komente te kjo teme.

Pas 50 vjetesh ,kur te komentojne robt ne te tilla tema, do behen a s'do behen nja 23 komente.Pse? Sepse s'do kene me mllefe per te shfyre,thjesht do rendisin disa fakte ,do mbrojne nja dy syresh e do hedhin poshte tre te tjera.kaq.

nuk është tema e ravit venus

Ravi?

Ravit t'i vine anash ....

Pas 50 vjetesh ,kur te komentojne robt ne te tilla tema, do behen a s'do behen nja 23 komente.

20 nga te cilat do jene per Idrizin.

ncuq,ncuq,pse do jene duke komentuar akoma neper blogje Lefty & Co!!smiley

"Te gjithe kemi qene bashkevuajtes dhe bashkeperfitues te atij sistemi. Ca me shume e ca me pak."

smiley

Gaia,

E kam thene edhe me pare ketu, komuniste ishin te gjitha ata qe punonin sa mundin e merrnin sa u jepej, pra edhe ata qe nuk ishin me teser. Qe nga puntoret e gjer ke doktorret e inxhinjeret. Punuan per veten e per njeri tjetrin. 

Te barazosh keta me kasten pushtetare eshte minimalisht injorance.

Asnjeri nuk e ka bere Bame, perkundrazi. Te pakten une e kam shkruajtur gjithmone kete ndarje qe permend ti sot. 

Por sistemin politik nuk e mbanin ne kembe ata, po njerezit qe merrnin vendimet. Besoj se kritika ndaj tyre eshte. 

Nje tjeter argument i pandershem intelektualisht, nje straw man i ndertuar per ti mbyllur gojen kritikeve te regjimit si per ta mbyllur debatin pa e hapur mire eshte ky pseudoargumenti se kur kritikojme regjimin barazokemi njerzit e thjeshte me kasten e pushtetareve, dhe si rrjedhoje anatemojne dhe njerzit e thjeshte.

Ky jo vetem qe eshte i rrejshem si argument, por dhe i ndyre si menyre per mbyllje goje.

Pakapo, 

po perpiqem te te evitoj po po me vjen nga prapa ca si shume.

Ketu ne peshk behet pikerisht kjo. Kur nuk ju pelqen nje argument filloni me komunistet, apologjistet, grupi operativ etj etj etj qe nuk do rri ti numeroj, por qe i gjeni me shumice edhe ne kete teme. 

Krenaria eshte atribut qe jo cdo kush e ka. Ka njerez qe kane punuar e kane dhene per ate vend sa kane mundur. Keta njerez, dhe punen e tyre, une ndihem i obliguar ti mbroj. Pasi mbroj njerezit e mi, mes te cilet ka edhe nga ata qe vuajten nen diktature. 

Eshte pikerisht kjo sperkatja Zaniste qe na ka sjelle ne kete pike. Llumi i sistemi te djeshem mori frenat e moralit te sotem.  Ata qe ishin te pazote, funderrinat morale qe spiunonin vlla e moter dje, sot i ke ne qeveri, duke dirigjuar orkestren antikomuniste. Prandaj dhe kerkoj me gjith shpirt qe edhe sot te hapen ato dosje. Te ndahet shapi nga sheqeri.

Seriozisht nuk kam deshire te debatoj me ty. Te lutem, mos mu orvat.

Une te vi ty mbrapa? Akoma me iluzione madheshtie ti, edhe pse je po ti qe i pergjigjesh postimit tim.

Ketu ne peshk behet pikerisht apologjia e nostalgjia e sistemit dhe kur s'pelqehet kritika e tij thuhet qe kritiket po anatemojne njerzit e thjesht e po i barazojne me kasten sunduese.  Kjo eshte teresisht e pandershme.

Per te punuar, e biles si qeni ne menyre skllaverore ne nje pune qe te imponuar me zor nga regjimi, kane punuar dhe prinderit e mij.  S'kam pune me pune e njerzit qe e kane kryer ate pune dhe punen vet.  Une merrem me argumentat si ato qe konfiskim e pasurise te tjetrit te vene me djerse duke e etiketuar kete te fundit si armik te popullit, kulak, kriminel, gjakepires, reaksionar e duke tortuar, vrare, burgosur, internuar e persekutuar tjetrit si rrjedhoje, nuk e konsiderojne krim, madje krim te rende por thone qe kshu ishte politika e dites dhe ishte dicka qe duhej bere.

Frenat e gjitheanshme te sistemit te sotcem i kane pikerisht ata qe i kishin frenat e sistemit te djeshem.  Llumi e funderrinat e ndyra qe e kthyen kusarine ne ideologji per te vrare, prere e vjedhur sic po bejne dhe sot.  Per hapjen e dosjeve s'ka person me shume se une qe e kerkon, sepse eshte hapi thelbesor qe fillon dekomunistizimin real te vendit.

+1

Paskan ardhur dhe apologjetet e "sofistikuar" qe apologjine e regjimit e bejne duke psikollogjisur, profilizuar e duke sulmuar ad hominem ata qe s'mendojne si ta.

Per mua e ke?

Problemi eshte se ti po diskuton me njerez dogmatike ne menyre fetare, qe komunizmin e kane fe dhe Hoxhen mesi e qe jane idoktrinuar me kete dogme qe ne bark te nenes

Ore...po pse kaq i pacipe e i pa-edukate ti i pakapshem? Pa na thuaj..kush na qenkan keta qe bejne debat me ate qe i drejtohesh,e qe komunizmin e kane fe?..e na tregon edhe barkun e nenes? Une??Shprehu qarte...shkruaj me emra...blog eshte ky,nuk te vret njeri..hic mos u permbaj!

Ti sigurisht je nje, por cdo kush tjeter qe i ben apologjine sistemit ne menyre te sofistikuar a te drejtperdrejte dhe qe nuk kam pare te shkruaj dicka kritike per sistemin (matane mbrotjes kur akuzohen si te tille "qe une s'mbroj sistemin") me iniciative te lire. Ne pergjithesi ky blog ka frymen e komunistalgjise, apologjise se sistemit apo dhe mbrojtjes fanatike te tij dhe Hoxhes.  Kete e them pa asnje ekuivok se u bera mbi tre vjet ketu dhe sigurisht qe e njoh mire kete blog bashke me postuesit e tij.

Cfare thua, o njeri i mire?  

Cfare s'kupton nga ajo qe kam shkruar me siper?

Dhe ti po vjen te shpetosh blogun dhe shqiperine nga enveristet?Ky qenka misioni yt? E per kete i ofendon njerzit pa i lexuar hic?Po cfare te ben ty te mendosh,qe une kam frike e ndrojtje te shkruaj RROFTE ENVER HOXHA,e te shpreh adhurim per ate kohe ne se dua e mendoj ashtu?perse u dashka te shpik menyra te sostifikuara,sic ben ti kur nuk permend emrat e njerzve te cilve ju drejtohesh?...varja llogjikes tende..e kush te ka mesuar ty si te flasesh e tu drejtohesh njerzve!Thua ndonjeher miremengjes?Se ne kohe te Enverit thoshin,ky eshte niveli yt,e i argumentave e teorive te tua per mendimin tim!!...nejse te pakten mesove te vrasesh friken...

O djalosh me sa duket s'me ke lexuar mire se une s'kam e s'kam pasur kurrefare frike.  Une kam mbajtur pozicionin tim ne kete blog edhe kur i kam pasur te gjithe kunder.  Jam cilesuar abuzues, censuruar pafundesisht e nje llogari ma mbyllen fare vitin e kaluar per hir te qendrimeve qe mbaj.  Me jane turrur kafsherisht lloj lloj njerzish duke me ofenduar, kercenuar, profilizuar, psikollogjisur, tallur, e perbuzur si ne publik e ne privat.  Ketu me ke ende 3 vjet e kusur, dhe nuk kam levizur gje nga qendrimi thellesisht antikomunist qe i cakerdis nostalgjiket, apologjetet, enveristet e komunistet e lyer roze a blu ne te tashmen.

Nuk thashe kund qe kam ardhur te shpetoj blogun nga ndonje gje apo qe ti ke frike apo ndrotje te lavderosh Hoxhen.  Beje sa te duash, nuk te ndalon njeri.  Zakonisht me tipa kaq banale as qe merrem fare, se nuk shoh ndonje dobi me te marrurin me ta.  Sigurisht qe do reagoje ndaj atyre qe i bejne apologjine regjimit me menyra te sofistikura, si duke perligjur krimet monstruoze te regjimit me krimet e kryera nga qeverijsa e Berishes apo gjera te tilla.  Nuk me ben pershtypje ca mendon ti per llogjiken time apo si u drejtohem une njerezve.  Zakonisht mbaj etike te admirueshme edhe me ata qe mendojne ndryshe nga une, por kur ata me drejtohen harbutce une s'kam asnje ndonje arsye te vazhdojne te sillem ne menyre te civilizuar me ta.  Nuk kam kurrefare respekti per apologjetet e regjimit, sidomos ata me kapacitet intelektual e me argumenta te holle ne apologjine e regjimit sepse pikerisht keta duhet te jene kritiket me te rrepte te rregjimit.  Bishtat e kavallit qe bertasin RROFTE ENVER HOXHA!, nuk hyjne ne konsideraten time.

Ore...mua me polli belaja me ju!! Mua me duket sikur tallni trapin..ose beni sikur nuk kuptoni,e doni ti beni te tjeret budallenj... Une te kam lexuar shume mire,e per kete tu pergjigja e nenvizova me lart kometin tend! Ti ofendon ne ate nenvizim o njeri...nuk e kupton?Duke u drejtuar e etikuar me lloj-lloj epitetesh ti ofendon e fyen njerzit,duke i quajtur dogmatik te lindur e duke permendur barkun e nenes e te tjera...!! Une te pyeta ne e kishe me mua,e ti the po..tani nga e nxorre ti qe une qenkam ashtu si thua ti?kujton se une e kam problem te shprehem qarte? Boll duke drejtuar gishtin njerzve,te pakten mos e bej me mua,se une nuk e kam bere kurre me asnje..ku i njeh ti njerzit? cfare te ben ty te mendosh se e urren ate regjim me shume se une?ndoshta fakti qe ke pasur njerez te vrare apo te burgosur? Une jo,nuk kam patur..kam patur njerez qe ropateshin me tre turne nga mengjezi ne darke e mezi me ushqenin...dhe sikur te mos kisha rrezikuar koken per te kaluar detin akoma ashtu do isha,ose nuk do isha fare...se shyqyr per mua qe iku nje Enver qe me la per ibret megjithse dy deshmor ne fis,por me erdhi nje tjeter.. te cilin ti thua qe bej gabim qe e barazoj? e barazoj qe c'ke me te se i tille eshte!!E per kete me duhet te degjoj edhe ofendimet e tua te maskuara me lufte anti-komuniste,nga maja e amerikes...ku te pakten e di qe jeten nuk e ke rrezikuar si une per tu larguar,po as njeri "o albanez i qelbur" nuk te ka thirur rrugve...po lena rehat tani..se nuk dua te zgjatem,te lutem mos ofendo me..!!

Se pari belane e polle vete se ishe vete qe me citove i pari, e une s'tu drejtova kund para se te me citoje.

Se dyti une ate qe shkrova e kam peshkrim te mbeshtetur nga cfare thone njerzit ketu e cfare qendrimesh mbajne kur vjen te regjimi dhe komunizmi.  Nqftse njerzit ndihen te ofenduar nga ky pershkrim, aq me ben.  Sic thashe kjo eshte pershtypja ime mbas 3 vjetesh se marrit pjese ketu.   Djalosh vete te dogji ajo qe shkrova une, e vet pyete ne je i tille e une ta dhashe pergjigjen.  Une pershtypjet e mia i nxjerr nga ato qe shkruan ketu.  Ti jo vetem qe s'urren ate regjim me shume se une, por nuk e urren fare e biles e adhuron.  Kete e ben duke u tallur me argumentet kritike te atij rregjimi e duke i quajtur "gogoli i komunizmit" apo argumente te ngjizura apo te frymezuara nga Berisha.  

Keto historite personale se paske rrezikuar jeten per tu larguar etj etj. mi kurse, se nuk ti kerkova dhe as ti s'di gje mbi jeten time.

 

Ueeee???? Po paske qene kokrra e fodullit e injorantit ti ore...po pse vizatime duhet te te bej une ty,qe te mesosh e te kuptosh ti,si te sillesh e tu drejtohesh njerzve? O njeri...se po luan me durimin tim...Une te nenvizova nje koment,ku ti ne ate nenvizim ofendoje njerzit qe po benin debat me personin qe u pergjigje(olsi),une po beja debat(as debat ne fakt,muhabet po benim) me olsin me siper,vjen ti si bth e zgjuar e me etikon si adhurues e ku di une se cfare...dhe vazhdon akoma si i mangut qe je ne kete drejtim..ke miqesi me njerez ti ore? ke ndenjur ndonjeher ne shoqerine e njerzve?...Po pse more tru-shplare...te thashe edhe me siper...kujton se e kam problem te mbroj idete e mia hapur une,qe do vish ti te mi zbulosh? po ideja qe ti ja fut kot e qe mund te gabohesh..nuk te shkon fare ne mendje? kaq fodull je? paske qene kokrra e fodullit e injorantit!!

Ore trap, per te share interneteve jemi te gjithe te afte.  Mlidh veten dhe shko pi nje gote uje.  S'du drejtova asnjehere personalisht dhe e ate pershkrim qe bera isha mese i qarte per tipologjine e atyre qe realisht jane dogmatik fetare nga ana e mbrojtjes se regjimit. Ti ndihesh se i perket kesaj tipologjie qe cingrisesh kaq shume? Bukur fort, mbaje me shendet!

ore...fodull,qe te duket vetja i zgjuar,lexon mendimet e njerzve por jo komentet!! po une te pyeta o fodull me siper...per ke e ke ate koment? ...po kaq te veshtire e ke te tregohesh njeri?

O trap me zile, komentet lexoj dhe duke lexuar ato per 3 vjete me rradhe bej pershkrimin e atyre qe i dalin ne mbrojtje te paepur regjimit e hiqe nga medja se jam ketu per te dhene llogari ty.

Kush jane keta? Nje grusht njerezish jemi. Nuk ke pse hedh shashka ne ere. Fol, kush eshte "mbrojtes i paepur i regjimit"?

Duke filluar nga ai qe prin Idrisi, tek emigranti, grava, zotrules, ora, ilirjani, rolandb, Kaviri, ti vete e plote te tjere qe s'me vine ndermend tani.  Kush justifikon grabitjen e arit, prones se patundur e te luajtshme.  Kush shpreh ngushellime per Ramiz Aline.  Kush mbron tezat komuniste te LANCit etj etj.

Po ja qenke gabim pra. Te pakten u sqaruam.

S'besoj.  S'erdha dje ketu, as nje muaj perpara.  Kam plot tre vjet qe marre pjese e pjesen derrmuese te tyre rregullisht.  Tema qe kane te bejne me ate periudhe dhe me ate regjim, i kam frekuentuar rendshem.  Debate kam bere pafundesisht me plot nga ata qe pemenda lart.  Komentet ja u kam lexuar rregullisht dhe vazhdoj t'iu u a lexoj.  S'besoj se me nevojitet me ndonje prove me shume per te pohuar ate qe pohoj mbi qendrimin e tyre dhe te blogut ne teresi.

Ti qenke fodull i madh..dmth mendjemadh i tmershem,ose edhe kokbosh thene ndryshe...e kjo te ben te genjesh edhe veten si ne kete rast,e po ashtu te pengon qe te jesh nje njeri i mire(normal te pakten),njeriu i mire nuk ofendon e paragjykon te tjeret..mundohu te jesh njeri i mire fillimisht,pastaj edhe mund te behesh anti-komunist i mire..apo cfare te duash.

Ore...mua me polli belaja me ju!! Mua me duket sikur tallni trapin..ose beni sikur nuk kuptoni,e doni ti beni te tjeret budallenj..

Arb,pse ua ben qejfin ketyre llojeve qe e zgjat kaq shume debatin me ta!!!

Ata e ngaterrojne kekun me byrekun.Nga qe s'kane ku ankohen (dhe s'kane faj te gjoret)per ato qe u kane ndodhur te afermeve te tyre nga ai sistem,peshkojne ca te pafajshem si ne,qe as nje mize s'u kemi bere keq dhe nxjerrin shpaten "antikomuniste" sa here qe u kap radari ndonje evidentim nga ana jone ,per ndonje gje te vockel pozitive qe eshte bere gjate atij regjimi.S'e kaperdijne dot ,mor burre ,qysh ta kaperdijne ,he si thua ti ?

Ore,ata s'e kaperdijne as t'u thuash qe, babi im ishte komunist idealist,shpirt njeriu,punonte 8 ore ne hekura,merrte borxhe ne fund te muajit se nuk i dilte llogaria dhe tani qe u permbys sistemi ,as nuk do qe te kthehet ai lloj regjimi ,s'i pelqen tani qe e kuptoi qe idealizmi s'ta ngopte barkun me buke .U thuhet kjo gje ketyre? Jo,eshte e papranueshme.per ta nje komunist ka qene vecse nje kriminel ,nje spiun,nje hajdut..s'ka si te kete qene njeri i mire.

Kur nje person te ka bere keq(s'ka rendesi me te drejte a pa te drejte),a duron dot ta mburrin te tjeret ? Sigurisht qe jo,kuptohet.smiley

Vetem ti mund te behesh dhe patronizuese dhe veteviktimizuese ne te njejtin postim.

une di dhe ta shaj ,por dhe ta mburr ate regjim.Mo ma qaj hallin mua.smiley

Aq me teper qe,ne respekt te babait tim dhe shume baballareve te tjere te atij regjimi qe ishin idealiste te ndershem e fatkeqeshit shume te varfer,une do e mbroj djersen e tyre.E kupton ndryshimin? Une nuk mburr sistemin ,thjesht mbroj figuren e njerezve te ndershem qe u ra pjesa te jetojne ne ate lloj regjimi,ku te gjithe ishin njesoj,mo shiko tani pas 90 ,ku jane ndare ne demokrate e socilaistesmiley,a thua se ata te paret erdhen Amerika e s'hengren e pine ne te njetin konak se bashku me keta te dytet .smiley

Ato vepra e arritje gjate atij regjimi qe po i perbalt ti,si pa gje te keq,u ndertuan me djersen e njerezve te ndershem,jo te krimineleve.Kriminalet qe thua ti, rrinin ne kolltuqe ,jo ne llogore e  fronte pune.

 

S'qaj hallet e tua, por vec vura ne pah ate qe po beje.

Djerse ne ate regjim ka derdhur dhe tim ate duke u ropatur ne fermat shtetrore, biles duke u poshtruar si qen ne nje pune qe ju imponua ta bente me dhune sepse vinte nga nje familje e persekutuar.  Djera e tij dhe te gjithe te tjereve, te papaguar fare si te borgosur politike apo te paguar me rroga qesharake skllaverore eshte deshmi e vuajtjeve  dhe respektohet pikerisht per kete arsye.  Ama kjo s'do te thote qe respekti kalon automatikisht te ai sistemi qe skllaveroi, torturoi dhe i perdori ne menyren me mizore edhe pse ndertoi "vepra", per ti lene ashtu sic i la ne 1990-1991.  Ti pikerisht per djersen e yt ati te derdhur ne aq mundim, duhet te jesh kritikja me eger e sistemit duke ditur se c'perfitoi shoqeria shqiptare dhe vet yt at nga kjo djerse qe dordhi.

Nuk kam perbaltur veprat kund ne kete teme.  Qartesohu me ato qe kam shkruar une, para se te me atributosh dicka qe s'kam thene.

pse ua ben qejfin ketyre llojeve

Ndonje shpjegim per "llojet?"

Venus, me dhimbje (se kam respekt per ty), kam frike se ngaterrimin po e ben ti. Po te shohesh me kujdes kronologjine e debatit, u nxe kur disa "lloje" filluan te kercenin perpjete e shfajsonin regjimin me  thenje tip "aaa jo, nuk eshte grabitje por thjesht sekuestrim. E shikon, gjithcka eshte bere me rregull e me inventer." Apo "na duheshin per te ndertuar rruget, etj." Nga c'po lexoj une, "keto llojet" (e di qe e ke per i pakapshmi, olsi, une, endrity, bredharaku e xhibi) nuk kemi thene gjekundi gje kundra komunisteve qe punonin 8 ore me hekura. Edhe im ate punonte me hekura (s'ishte komunist) 8 ore+ ne dite. Po flasim per bigger picture (i thone ketej), per padrejtesite qe jane bere. Por eshte me te vertete ofenduese kur ka njerez qe gjithmone vec justifikojne padrejtesite e krimet qe jane bere dhe pastaj kercejne dege me dege.

P.sh. bredharaku e krahasoi, me te drejte, me sekuestrimin e pasurive te Hebrenjve (dhe me pas shfarosjen fizike te tyre) nga Hitleri dhe nazistet. Ti si historjane qe je, duhet ta dish qe edhe Hitleri nuk jua vodhi por "sekuestroi" me ligj - pra kishte bere ligj qe t'ju merreshin. Po a e ben kjo ate akt te drejte?

te kuptoj gjemb,keshtu ndihem dhe une e ofenduar kur me quajne komuniste.

Une personalisht nuk kam asgje me komunistet idealiste. Edhe pse s'kam te njejtat mendime, i pranoj dhe respektoj sepse secili ka te drejte te mendoje ashtu sic deshiron. Problemin e kam me ata qe insistojne te shfajsojne krimet dhe padrejtesite. Dhe cfare mendoj, me kete rradaken time bosh, arsyeja eshte jo sepse jane komuniste ne kuptimin e vertete te fjales. Shume prej ketyre nuk e kane fare tek komunizmi si ideologji por thjesht si te perfitojne vete - jo shume ndryshim nga te sotmit e Berishes. Pra e mbrojne ngaqe ai sistem i solli ne qytet e ju dha nje apt e nje pune. Deri diku edhe e kuptoj, por ku fillojne edhe mohojne se cfare ka ndodhur - apo me keq, e mbrojne, ofendohem dhe acarohem pa mase! Pra kane perfituar nga ai sistem ne njefare menyre ne kurriz te te tjereve dhe jane merzitur shume qe iken ato perfitime. Si nuk doli nje nga keta qe shfajsojne regjimin dhe ka perfituar te thote "Miq, e pranoj, ka qene sistem shume i keq, e kane dh... fare ata te paret tane dhe ju kerkoj falje!" Jo, asnje. Nuk besoj se mund te mohojme qe po u ngrit Metalurgjiku, Azotiku, Tekstilja, etj. (megjithse me teknologji shume vite pas kohes kur u bene, po nejse), por eshte verberi te mos shohim si u ngriten: me gjak, pune me force (si Hitleri) nga te burgosurit politike, e mos te ishin vellezerit Jugosllave/Sovjetike/Kineze s'do i kishim asnje nga ato "veprat".

Pra e mbrojne ngaqe ai sistem i solli ne qytet e ju dha nje apt e nje pune.

 

S'eshte aryse kjo qe te mbrosh nje regjim te tille.Sigurisht qe puna do i levizte dhe kjo gje ndodh dhe sot.

madje ,nuk mendoj se po e mbron kush ne kete blog,pervec faktit qe kane evidentuar disa arritje.Nga kjo lindin debatet e moskuptimet ketu.Komunizmi ka vdekur dhe bashke me te dhe  dashuria per ate lloj regjimi.Eshte si puna e asaj dashurise se verber qe kur te hapen syte,shikon cfare idoti /e ke dashur,megjithate prape se prape, ia ve ne dukje ndonje te mire.smiley

Pra,nuk ka shqiptare sot ,qe mos t'u jene hapur syte per te keqijat e atij regjimi.T'i leme budalliqet dhe lufterat antikomuniste .Boll i mprehem shpatat per armiq qe nuk ekzistojne me.

madje ,nuk mendoj se po e mbron kush ne kete blog,pervec faktit qe kane evidentuar disa arritje.

Dakort, ashtu e sheh ti. Une e shoh ndryshe kur lexoj "mire jua beme kulaket e m..." apo "u sekuestruan me ligj" etj. etj.

eshte tjeter gje kjo.Keto lloj pohimesh vine nga rrjedha e debatit.Kur debati calon dhe per me teper nxehet kot,jane shperthime sporadike .

Si ato debatet e perditshme ku, kur te humb durimi dhe vetkontrolli ,e keput nje te share te mire ,si per t'i ven piken muhabetit.

PS:te renda nuk jane vetem ato qe ke shkrujt ti,por dhe epitete  qe u jane bere te majteve si :kelysha komunistash,kriminela etj

Te sharat jane njesoj te keqija dhe te thartojne sido qe te jene.

Pra,nuk ka shqiptare sot ,qe mos t'u jene hapur syte per te keqijat e atij regjimi

Po ku paske qene mer burre, se kete po thonim tere kohen. Gjithsesi duket qe ka boll ketu qe per kete pjesen e te hapurit te syve nuk do ishin dakort. 

O Endrit,une vertet vesh pantallona tani ne dimer,por s'jam burre.

Bukur gjemb. Ne fakt, persa me perket une e kam sqaruar qe kam respektin me te madh per njerezit e thjeshte te atij regjimi edhe pse me naivitetin e tyre u bene bashkepunetore te heshtur te tij.

Eh cme ka marre malli per buke me sheqer e uje...

He mo se dhe buk e kafe elbit nuk ishte e keqe

buk dyzeçe vaj ullini, kryp e hurdha t'njoma më kujtojnë shokun enver.

kafeja e çikores, në bar, shokun ramis.

tolloni i kafesë së elbit* që mami iua falte komshinjëve me ngjyrë të ndryshme..përsëri shokun ramis

 

* praktikuar orët e fundit të pompeit

 

Dreqin ja kam harru edhe formen ngjyren tollonave , sikur te na postonit ndonje foto. Heren e pare kam bere 8 ore per 1kg djathe...

të them të drejtën dhe unë si kam parë tollonat e ushqimeve. pazarin e bënte mami por më duket se kishte një regjistër me emra.

latën e druve e mbaj mënd. i mbaja unë.

Eh kur vinin drute e lagura apo me nyje , hajde e caji .
Vaaaajguuuuriiit....

cen, ate rradhen e vajgurit sidomos anej vitet e fundit '87 e lart, nuk e harroj dot. Si ato magjypet tu vrapu me bidon ne dore, nga nje dyqan ne tjetrin...ku nigjoje dike qe thosh se para 2 oresh kish pas vajguri ne 'x' pike, i hypje makines ankle-express style dhe yxhym!

 

ato me nyje, t'mdhoja n'koh t'diktaturs i qujshim kopaçe. ku ti gjete lali. i bote dysh por kur t'vijshin shkopa, me lujt cinglash, t'hupte katërqinegjashdhetlekshi* kot

* nji lat dru.3/4 Mkub

( partia ta llogariste per 1 muaj por kur bente shume ftohtë ose kishe noj gjyshe shtyshe gati dy javë)

ose: dy muj qira.

25,5 paqeta partizan tetmetleksh

tre dit pune.

(dy e içik)

nji kpuc tek avni rustemi

8,8 buk pestedyshe

2,09 lit raki skrapari

41,8 lit vajguri

28,75 kg gjizë tek demneri

....

Temat me komunizem paska qene si mjalti per te mbledh bletet (ose mizat) apo si buka qe i hidhet peshqve ne akuarium qe te harrojne qe notojne ne uje te ndenjur.

Sa per temen, fatmiresisht (ish)tregetaret kane kujt ti kerkojne llogari per arin e vjedhur se i kane ne pushtet nga te dyja krahet.

 

ne fakt un nuk kuptoj te kunderten, pse gjith kjo alergji dhe deshire per ta shmang me cdo kusht? harresa nuk e zhben te kaluaren, kjo s'do prova

"Those who cannot remember the past are condemned to repeat it" -George Santayana (Jorge Agustín Nicolás Ruiz de Santayana y Borrás)

Jane bo si temat e GAY...Kur u ha suma ketyre me "se kamunizmi zotrie " fusin doren dhe e krujne smiley

Me ram po llaf keta pse s'bejne nje Kalendar per VitRiu pas Apokalipsi me GAY . Na mbine ne sy Femra gjithandej . Keshtu me kete kalendar me PPU-iste ,  qe ka jo pak ne keto lloj prurjesh , perjetohen Historikisht per Kohen e Arte te Lugeve te florijtanga Biznesi dhe jo te Grabitur  qe na ka sjelle babasqapi me do te tijet .

Xhibi i nderuar propozim te fushes tende e kisha ! Zgjidh me dore te Lire sic e kane jeten te Lire .

Ndodh nje fenomen shume interesant nder disa ketu: shfaqie akrobacie logjike nga me fantaziozet, jo per te kundershtuar argumentin e tjetrit, as per te shtuar ndonje ide me shume ne diskutim, por si e si per ta mbyllur ate. Ndjej nje lloj bezdie subliminale nder ta kur diskutohet per kete teme.

Shikoni, nuk ka asgje te keqe qe te diskutohet edhe sot e mot mbi diktaturen e Hoxhes. Vende shume me te zhvilluara se ne, si Italia, Gjermania, Spanja, etj, vazhdojne te diskutojne per te shkuaren e tyre, ne kerkim per ta qartesuar apo pse jo, edhe per ta mbajtur gjalle kujtesen ne menyre qe disa gabime te se shkures te mos perseriten me.

Nuk ka asgje te keqe ne gjithe kete. Kjo s'do te thote se nuk jetohet e tashmja. Perkundrazi nje popull qe eshte i ndergjegjshem per te shkuaren e tij, jeton me mire dhe me pa komplekse te tashmen.

 

Normal qe disa mund te kene edhe mllef. Une kam miq qe sot do te ishin milionere, me toka e me pallate deri ne Milano (edhe atje kishin investuar shqiptaret e shkrete), por qe regjimi hoxhist ja u konfiskoi e i internoi gjysherit (ju siguroj qe nuk ishin me ballin, thjesht "fatkeqesisht" ishin ne gjendje te mire ekonomike), nderkohe qe regjimi post-hoxhist e "njeriu i ri" ja u grabiti te drejten per te kerkuar drejtesi.

Shtepia e gjyshes teme ,e konfiskuar ne mes te Romes(Nomentano)edhe sot nuk ia dalim me na e kthy......E une paguj kredi si n'karadak ,e shtepine teme e gezojne zyrtare barkderre shqiptare......

Renata ?

S'eshte subliminale fare Ols.  Une ty te tregova disa foto te shtepise te stergjysherve e gjysherve me shume per faktin se po diskutoje per kete gje dhe qe e di qe i je i dhene mbas arkitektures, dhe tufa apologjete e nostalgjike u bezdis aq shume nga kjo gje e filloi te derdhte prroin e saj psikologjik te urrejtjes te indoktrinuar thelle ne ndergjegjen e saj.

E vura re ne fakt qe pati nje "escalation" pas atyre fotove (btw. shume te bukura).

Kam pershtypjen qe mund te kene krijuar bezdi fjalet qe perdora une (thjesht per motive pershkruese), "Tip, "borgjezi'" fshatare."

Se Japonia zotrij ....

Jo jo ta them une tye se Italia zotrij asht ma mbrapa . Na jem ne nje nivel Perandorie me Osmanet ...

Po Bizantin ku e le tija ... dhe E keshtu me rradhe fantazojne te semuret psikike ose mini malisht te paformuar dhe ne hapat e pare te Njohjes ne Jete . Nuk mund te shprehesh kurre per ta se c'nivel feminor e naiv kane pervecse ....Durim .....ose me mire te fisnikerojne ndjenjat e rrisin kulturen me NOLIN

Po kur dimer del Behari / s'ka si zjarri !

Po prape do vijne ..se ngrohja me dru zotrie ...Se Rusia jo vetem qe ngroh veten po ngroh dhe Europen . 

Se Stalini zotrie ... ka Grabit Flori ...

Kur nuk u hapen ato dosje, te kishim rene rehat njehere e mire... se 20+ vjet prapa te vjen haleja ketu ne peshk e te sperkat gjith akuariumin. te permend grupin operativ, qe sic duket ja paska operu grupce.

Po ,e di mire se njerez te seres tende jane gjithmone ne anen e duartrokasin pera ta qe kan operu grupçe.....Thjesht sepse jeni violentues....Mbaroi ajo kohe bamke...harroje ,nuk ka gja qe na mbyll gojen...Shkoi haka tei zoti ti tu la kusiat ne Amerike e une dottoressa A Roma....Si thoni ju te zones se grupit te parae operativ;Vate malli te i zoti  hahaha.Nuk ka rregullator ma te mire se jeta.Heret a vone te ven ne vendin qe meriton...

Teflon per keto pune shoqe. Nuk ngjit sperkata jote. smiley 

Nuk cuditem qe jeni kundra shpalosjes se te vertetes, pasi ndryshe ti (dhe ata si ty) nuk do kishe mundesi te ishe ti! Vazhdo me grupe tani, kerko cte do xhani. 

Une nuk jam shoqe e aq ma teper e jotja....hahaha Nostalgia canaglia thone italianet e mi........

Vende shume me te zhvilluara se ne, si Italia, Gjermania, Spanja, etj, vazhdojne te diskutojne per te shkuaren e tyre,

italia e diskuton olsi por pas mesnate në ndonjë kanal rai edukeshënëll ndërsa ne 24/7.

jemi bërë, me dëshirën e udhëheqjes, një popull që nget makinën duke parë vetëm pasqyrat. të majtën e të djathtën. plus retrovisoren. parabrezzen gjith baltë dhe ecim.

më saktë rrokullisemi. rrokullisemi e ndihemi krenarë. bo sa paskemi vujt kur shohim prapa me pasqyrën e majtë.

në greminë ramë pesëmbëdhjetë vjet më parë, e përsëri të lumtur. bu sa paskemi vujt në kohn e dullës

me hapa vigane po shkojmë drejt humnerës sot: o enver ku e ke arin ?....

Olsi , gjëja më e bukur e jetës është ta jetosh atë me gjithë forcën e shpirtit në çdo sekondë e në çdo rrethanë dhe ath vdekja s'ka asnjë vlerë ; "pavdeksia" ndoshta por s'mund të jemi të gjithë të "pavdekshëm" si Skënderbeu.Vdekja nuk është ilaçi i përparimit mentalitetet trashëgohen përmes jetës dhe s'ka shanse të ndërpriten nga vdekja(përjashtoj apokalipsat si gjoja i sotmi) por nga evoluimi i shoqërisë, arsimimi dhe rritja e mirqenjes për kte arsye elitat gjykohen më ashpër e me të drejtë për përgjegjshmerinë(ose papërgjegjshmërinë) e tyre për prapambetjen e shoqërisë shqiptare në përgjithsi.Ne vuajmë që prej më shumë se 2-3 shekuj nga mentaliteti i hajdutit (a kaçakut si të duash), ku ¨"më i shkathti, më i forti , me hileqari e ma kopili " për të vjedhur  janë më të nderuarit e më të zot.

Ti thua :"Jemi me se fundi te lire qe edhe te gabojme. Nje dite do te piqemi. Eshte ne natyren njerezore tendenca per t'u permiresuar."

Kjo liri për të gabuar na ka marrë në qafë e s'na lë të piqemi. Enveri sipas kësaj thënie, që ka shumë gjasa ta ketë përdorur në shumës por nënkuptonte veç veten e tij ka  trashur zullumin për ne. 

Sa për sistemin energjitik ishin dhe janë të gjitha mundësitë që ai të rifreskohej e modernizohej (sitemi i linjave qytetse e veçanërisht transformatorët +linjat ndërllidhëse ndërshtetase) pasi energjia është mall me rentabilitet të naltë dhe përdorues të "detyruar "(ose treg i sigurtë) por politikat qeverisëse janë ato që e pengojnë me mentalitetin kombëtar të hajdutit 

E paskët harruar thënien : "Zogu na i vodhi; Enveri na i mori dhe Salës ja dhamë vet ."

A e di kush sa flori kishte rezerva e shtetit në vitin 1990 ? e sa flori u vodh apo humbi pak më vonë.

Sa flori janë marrë nga privatizimet dhe sa do të merren ?

Sa flori janë marrë nga shitja e armëve e municioneve .

Në vend të qani djersën e 100 viteve të gjithë shqiptarve pa përjashtim qani për 2 ton që ishte e mundur edhe ti kthehej përkatsve me kohë megjithse binte në kundërshtim me ligjet e europës pasi ishte "tatim mbi fitimet e luftës" dhe me kte emër është kofiskuar.

Mentaliteti i hajdutit dhe vjedhësit me pushtet nuk lejojnë të shkojë haka tek i zoti.Dhe "i zoti" është bashkësia shqiptare në përgjithsi. 

 

Prizren, se 200 e kusur komente me pas, diskutimi "shkencerisht" e humb rrjedhen logjike, por persa me perket, une e nisa ketu

http://www.peshkupauje.com/comment/589390#comment-589390

Pastaj m'u desh ne 7 komente te sqaroja galileun qe nuk kisha probleme me rrjetin e brendshem, por  thjesht na iknin dritat, pastaj me alken dhe arbin folem per cilesine e shtepive e pastaj me njerin e me tjetrin per gjera te tjera... edhe keshtu.

Aha , paske prekur shumë fusha ku secili gjykon "fushën" e tij e debati bëhet i madh . 

Ols harrova të shtoj se qëndron thelbi për sa thua në komentin e "fillimit"  : shpërdorimi ishte i madh shumë i madh bile ...gjynah prej Zotit që vazhdon ky shperdorim e shkapërderdhje sikur ta kishte lanë amenet apo mallkim.

Shume e vertete. Edhe sot e kesaj dite shperdorohet. Mjafton te konsiderosh portofolin imobiliar skadent qe kemi ndertuar keto 22 vite. Te mos flasim pastaj per rruget e veprat e ndryshme civile qe shpeshhere jane ndertuar shkel e shko.

o prizren, ne vertet mund te mos e kemi shancin te jemi te gjithe te pavdekshem, por... te biem ne dashuri*, kete shanc duhet me patjeter t'ja japim vetes !!!

 

* "te biesh ne dashuri" do te thote te "mos puthesh vetem çupa e te kthesh kupa".

Stalker , tobestarkfullah ! po kush e tha këtë? As Jeta vetë s'do ishte pa DASHURINË.Dashuria është jeta e jeta dashuri.A mund të shtyhet jeta veç me inat e mllef ? Kurrë ! Si ka thanë Isuf Myzyri smiley.Por ja që ka, që kujtojnë se çlirohen kur luftojnë me mullijtë e erës e zbrazin inate e mllefe në vend që të gjejnë rrugën  e duhur për të ndërtuar "ura dashurie" e gëzuar jetën me dashuri.(jo  vetëm duke ngitur kupa e puthur çupa smiley

Stalker, prizren, per ate ceshtjen e vdekjes si motor te jetes, mund te diskutojme pa fund ne nje teme tjeter sepse mendoj se eshte mjaft interesante. smiley

Gjeje një titull dhe dy fjalë.psh Jeta pa vdekje dhe pavdeksia.

ET, ne Itali, 22 vjet pas renies se Mussolinit (e 30 e me shume vjet pas madje) njerezit jo diskutonin per te shkuaren, te tashmen e te ardhmen e tyre, por vriteshin me njeri-tjetrin rrugeve.

Ols ,une e njoh shume mire ate periudhe te historise se Italise.E nuk ka te krahasuar Mussolini me Enver Hoxhen....Le t'i japim çezarir ate qe eshte e çezarit.Te pakten deri sa pa hyre ne lufte.Nisur nga kjo Trauma e kohezgjatja e diktatiures sone eshte ku e ku me e fuqishme se ajo e Mussolinit tek italianet...

Nuk e vej ne dyshim, por gjithsesi po pohoja qe prape eshte nje teme per te cilen italianet jane vrare me njeri-tjetrin ne "diskutim" e siper.

,une e njoh shume mire ate periudhe te historise se Italise

lesht e currit njef motra. (jo të baromit)

ishte kulmi i luftës së ftohtë olsi. partia komuniste më e madhe e evropës perëndimore vs dc (usa)

I sekuestruan? Mire e bon. Do ishin debile sikur mos ti merrnin. Un do kisha marr jo  1 e 8qind po 18 000 po te mundja

Motres gjyshit tim i kan marre 366 gjela. Asnje fjale nuk tha. Gjate komunizmit thynte ndonje gjel tek tuk meceftas fare per te jetuar. 3 mij lek gjeli. Kte pun beri deri sa mbylli syt. Nje pjese qe kishte mcef su gjet kurre. I jepte dhe gjyshit tim noj verdhushke per ndihme. 

E di si o kjo pun? Zullumet qe po shofim perdit sot po na bejn ti harrojm kto gjera e ta cojm voten me zorr majtas

Nejse..

Menjehere pas luftes, kishte dy alternativa:

1. ose njerezit te rrinin ne erresire mes mocaleve dhe urise, ose

2. t'u merreshin florinjte e fituar pa te drejte bejlereve dhe agallarave injorante dhe kopuke.

 

Nuk ka asnje dyshim, qe alternativa e dyte eshte me e mira. Me mire ca bejlere dhe agallare injorante te cpronesuar dhe torturuar se sa gjithe populli i varfer dhe i torturuar.

Sakrifica behen ne cdo sistem. Le te themi se bejleret e atehershem ben nje sakrifice per atdheun. Keshtu qe boll na cane boothen keta niperat e tyre.

 

E keqja e atij sistemi erdhi me vone. Deri aty ishin ne rregull.

 

Poshte enverizmi!

waw

eshte: wow, e dashur gjembi.smiley

 

Faleminderit i nderuar profesor.

Ndoshta ekziston mundesia qe e shkruajta ashtu qellimisht, sepse nuk po dija cfare te thoja, qetesisht, per nje koment qe kishte brenda gjera diametrically opposed (e shkruajta mire?).

Nuk ka asgje diametralikishttekunderta tek ai koment,  e dashur.

e keqja eshte se shume vete, e shikojne ate periudhe si nje te tere dhe te pandryshuar nga 1944 deri ne 1991, kur ne fakt ka qene e ndare ne periudha. Dhe pastaj presin nje vleresim te njejte per te gjithe periudhen.

Realiteti eshte qe komunistet e  filluan mire, por e dhjene me pas.

keshtu qe nuk e ka fajin komenti im, e ka fajin realiteti diametralish i kundert enverian.

Jam shume dakort qe ka disa periudha. E filluan mire kur ishin me Jugosllavet? Dmth nuk ishte i njejti Enver qe leshonte pusullat per "dekorimet" e njerezve gjate luftes?

ishte i njejti Enver, gjembi.

Por, shume nga ata qe iu bashkuan Enverin, ishin idealiste dhe luftonin per atdheun, me bindje. Mund te duket naivitet tani, por eshte e vertete. Ata ndiqnin idealet e tyre, jo Enverin.

Enveri vrau shume gjate lufte, ke te drejte per pusullat dhe dekorimet. Por shume njerez, idealiste sic ishin as nuk mund ta imagjinonin se cfare monstre kishin mes tyre.

 

Gjembi,

e ke lexuar: Atlas Shrugged te Ayn Rand?

Ka bere shume buje ne Amerike, duhet ta dish. Biles, edhe Paul Ryan ka folur per te. Ka dhe nje teori filozofike qe quhet Objectivism.  Tea Party movement, e ka bere shume popullor tani se fundi.

Mund ta dish qe, Atlas eshte pjese e mitologjise greke, i cili pershkruhet si nje gjigand qe mban boten mbi supet e tij. Teza e librit eshte qe, pa kete gjigand, bota bie dhe shkaterrohet. Une nuk jam dakord me kete teori, por pranoj disa percaktime te saj. (po te duash ta lexosh, duhet te kesh durim, ka 1168 faqe, une jam tani ne faqen 762. do te shkruaj me shume kur ta mbaroj)

E solla kete shembull, si antiteze te bejlereve te atehershem. Nipat e tyre sot na i paraqesin si Atlasi. Pa ata shqiperia do te fundosej.

E verteta eshte krejt e kunderta. Shqiperia ishte e fundosur, prandaj dhe njerezit mbeshteten komunistet. Biles, me qe jemi ketu, shqiptaret nuk ishin as te zote te kishin nje vizion kaq te thjeshte. Erdhen jugosllavet qe t'i lidhnin me Internacionalen komuniste dhe t'i prezantonin me komunizmin si teori.

Sapo Enver krimineli, filloi te largohej nga jugosllavet, ne fillim, dhe pastaj nga ruset dhe kinezet, ai vend mori te tatepjeten.

Krahasimet me Italine dhe vendet e tjera te lindjes behen nga njerez qe nuk e kane idene e kontekstit kohor, dhe qe nuk e dine, qe universiteti i pare ne Shqiperi u hap ne 1956, x shekuj me vone se universiteti i Prages, i themeluar ne 1348 (njemije e treqind e dyzet e tete). 

Komunistet e filluan mire me luften dhe vitet e para pas clirimit. Sa u prishen me jugosllavet e pordhen muhabetin.

Komunistet e filluan mire me luften dhe vitet e para pas clirimit. Sa u prishen me jugosllavet e pordhen muhabetin.

Te drejte ke edhe ti. Na shpetoi per nje qime rasti per t'u bere republika e shtate e Jugoslovenskas.

Sot do te kishim arritur (para palestinezeve) te fitonim pavaresine e Shqiperise se mesme. Do te jetonim neper "commie blocks", te larte dhe si gjuhe te dyte do te kishim serbo-kroatishten.

e ke keqkuptuar Olsi,

Thenia ime me siper nenkuptonte, prishjen ideologjike, jo shteterore.

Nuk ishte nevoja te beheshim republike e shtate e askujt. Por fakti qe ishim aq afer, ose qe nje shtet tjeter, kishte 'the guts' te shkonte kete gje neper mend, tregon fare qarte se cfare shteti primitiv ishte Shqiperia. E imagjinon ti, te kerkonte Franca ta bente Italine republike te 'whatever'?

 

S'e paske idene atehere te raportit midis dy vendeve gjate dhe pas luftes dhe te qellimeve jugosllave (te mbeshtetura edhe nga udheheqes te larte komuniste si Koci Xoxe fjala vjen) per ta bere Shqiperine republike te shtate. Ne shkolla mesohej serbo-kroatisht. Leku u zevendesua me bankonoten jugosllave, etj, etj si keto,

Jugosllavia u prish ideologjikisht me URSS-ne dhe kjo na "shpetoi" edhe ne. Si rrjedhim Hoxha i meshoi akoma me shume stalinizmit. S'kishte te bente me ideologjine, por me "kur do na aneksonin plotesisht" nen moton "vellezer proletare te te gjitha vendeve, bashkohuni". "Oh c'gallate, c'bukuri, c'vellazeri. Shqiperia do futet ne Jugosllavi." smiley

Dihet pra qe ishte shtet i prapambetur. Po edhe oreksi i fqinjeve tane ishte goxha i madh.

E imagjinon ti, te kerkonte Franca ta bente Italine republike te 'whatever'?

Se c'me zuri syri ca kritika te tua ketej rrotull per krahasimet me Italine. smiley

Se c'me zuri syri ca kritika te tua ketej rrotull per krahasimet me Italine

Nuk e di perse e ke llafin, Olso, Mbase e ka fajin shishja e Leffe qe sapo e mbarova. smiley

Por per raportin Shqiperi  - Jugosllavi ne ate kohe flasim gjithe diten e naten bashke.

Cin cin. smiley

apo se vene edhe ne shishe si ato te shampanjes, Olso, kete Leffen.

Ku eshte Pjeri ta pime nje gote.

M'fal që po hyj si fant spathi, se je në debat me tjetër kënd, po periudha e jugosllavëve ishte më e mira??? 

Të thoshe me rusët, ok se jepnin ndihma qyl, një pjesë e mirë shkonin për armatime dhe mbrojtje, po ec mo edhe pikonte ndonjë gjë poshtë, po edhe periudha ku BS ishte kundër Jugosllavisë (që kishte akoma nën hyqëm 1 mil shqiptarë). Për kohën kineze,ec po ta qujm se qyli u bë metodë pune, vaporë kinezë për të tërë.

Po periudha e Jugosllavisë? Kur u bë barazimi famëkeq i LEK=DINAR (për qartësim Dinari ishte shumë më poshtë lekut)? Kur vetë Enveri thotë që edhe ndihmat ruse na i dërgonin në Beograd (dmth ishe aneksi i Titos)?

Nejse, ishte thjesht habi.

Kavir,

Sic ja thashe edhe Olsit me pare, thenia ime i referohej nje marredhenie ideologjike, jo shteterore - republike e shtate apo ku ta di une.

Megjithate, po te shikosh pak gjerat nga nje kendveshtrim tjeter, mbase mund te gjykojme pak me ndryshe.

Revolucioni Hungarez i 1956, thuhej deri vone se ndikohej nga Amerikanet dhe CIA. 

ne fakt, shume dokumente qe jane tani te lexueshme ne Budapest, te drejtojne me shume tek fakti qe ishin Jugosllavet ata qe e ndihmuan organizimin e tij. Ka shume dokumente per kete. Po te duash, mund te lexosh edhe nje liber te Charles Gati, Failed Illusions.

Ne baze te ketyre dokumenteve, por edhe te atyre qe vete Enveri ka shkruar, por duke i interpretuar pak me ndryshe, del qe Jugosllavet donin hapje me perendimin dhe largim nga sfera ruse. Udheheqja Sovjetike pas vdekjes se Stalinit ne 1953, donte nje rishikim te kursit te saj. Ky kurs kishte filluar me pare te zbatohej nga jugosllavet, anyway. Enver Hoxha zgjodhi te mbetej me Stalinistet sepse nuk i interesonte rruga e re.

Dhe cfare ndodhi me pas e kemi provuar ne kurrizin tone te gjithe ne qe u rritem ne ate periudhe.

Atlash Shrugged e kam lexuar qysh ne 1997-en, rolandb. Ne fillim, 1996-en, lexova The Fountainhead.

Meqe po debatojme ne menyre te qete: Ndoshta ashtu e sheh ti qe nipat e tyre i paraqesin te paret e tyre si Atlasi. Nuk e di, dhe s've dot doren ne zjarr. M'a do mendja te gjithe mund te japim shembuj personale. Dhe shumica e debateve ketu nxiten pikerisht nga eksperiencat personale.

Mbreme psh, grava jepte me konfidence shkencore nr. e familjeve bejleresh, nr. e familjeve te agallareve dhe % e tokave te punnushme qe kishin (se bashku ishin 100%) e qe paskan qene turkoshake. Tani s'po di ku futen te paret e mi qe s'ishin as bejlere, as e mbanin veten per agallare por prape kishin ca prona te vogla. P.sh. nga ana e tim eti stergjyshi ka qene mesues, nje nga te paret ne zonen e tij. Kishin edhe nje dyqan me produkte te pergjithshme. Nga c'me kane thene, dhe nga llogarite, punonin te gjithe shumicen e dites. Jepnin edhe me liste, edhe veresie per te vobektit. Kishin nje numer pemesh frutore dhe toke (qe kishin shumica e njerezve ne qytezen e tyre), plus are ne nje fshat tjeter. Tek toka punonte vete vellai i vogel (i gjyshit). Gjyshi hapi dhe dyqan tjeter ne nje qytet tjeter afer dhe bente tregeti, sillte mallra nga Italia. Hapen edhe nje tjeter bashke me te vellane e mesem (qe me pas doli partizan). Pas luftes, ne ato vitet kur mungon dokumencacioni, pervec Tatimeve te Jashtezakonshme, beri ca pushime ne burg ku mori dhe sherbime spa te perditshme (a.k.a. dru) se i thonin ke fshehur florinj e s'na i ke dhene te gjitha.

Nga ana e sime meje, gjyshi ishte punetor krahu, rropatej gjithe diten ne pune shume te veshtire. Kishin trasheguar a kishte blere edhe ai nje cope toke me peme frutore.

Te gjitha keto u moren. E pra, nga c'di une, keta parardhesit e mij nuk u pine gjakun si shushunja ndonjerit, perkundrazi, kishin bere ndere sa te duash.

Gjembi, eshte mese e vertete qe te gjithe ne kur diskutojme, jemi te ndikuar qe ne 'superego' nga experienca jone, qofte e familjeve tona qofte jona individuale. Nuk ka se si te jete ndryshe, apo jo.

Edhe une mbi kete baze flas. Nga mamaja, gjyshi dhe gjyshja kane qene me partizanet, i pari komandant batalioni, e dyta, ne majat e larta te pushtetit mbas clirimit. Me e rendesishmi per mua, eshte daja e mamase, Hero i Popullit, bashkethemelues i Partise Komuniste.

Une jam krenar per ata.

 

Respekt per dajen e mamase ne rradhe te pare.

Të diskutosh për të kaluarën është e shëndetshme. 

Po këtu nuk diskutohet, këtu luftohet.

U bë mirë që u përmend ai filmi Përballimi. Ai militanti i agjitacionit ka një batutë:

"....si dje në luftë". Ashtu diskutohet këtu, sikur janë ngritur gjyshërit nga varri dhe po bëjnë luftë prapë.

Nejse, nuk më pëlqen që bëhen krahasimet e kohërave vend e pa vend. Krimet e sotme nuk justifikojnë krimet e djeshme. Kur diskuton për një kohë, minimumi mund të qëndrojë krahasimi me të kaluarën më të hershme.

Gjithsesi, meqë jemi ke Lufta Antikomuniste Nacionalçlirimtare.

Konfiskimi i pronave u bë në ekstrem, dmth u bë deri tek plaçkat e trupit. Unë personalisht, nuk e quaj të gabuar reformën agrare, madje edhe Tatimet e Jashtëzakonshme. 

Shqipëria e viteve '30 ishte një Shqipëri e qelbur ku 95% e popullsisë jetonin në mizerje totale, ku 4% kishin një mentalitet tipik feudal të lidhur kryekëput me Latifondin, dhe nuk kishin as konceptin më të vogël të kapitalizmit. 1% ishin ata intelektualët që ishin arsimuar jashtë, kishin mentalitet tjetër, po thjesht hanin miza me artikuj në gazeta se as që kishin gjë në dorë. Nëse ka patur të tjerë që edhe kishim mend edhe ishin aktivë, kanë qenë aq pak sa s'i ka përfillur kush.

Nga kjo gjendje të nxirrte vetëm reforma agrare, dhe "krasitja" financiare e asaj klike bejlerësh dhe turkoshakësh që mbanin peng Shqipërinë sepse kishin në duar monopolin e tokës, monopolin financiar dhe monopolin e pushtetit politik.

Por u kalua në ekstrem me konfiskimin total. Plus që edhe ajo tokë që ia dhanë fshatarit të shkretë ja morën prapë.

Ah, se harrova, meqë jemi tek L.A.K.N.Ç, pse haheni me debate për krimet e komunizmit në vitet '45?

Ja ata të '45 ishin kriminela, po me nipin në '85 ç'mutin kishin? 

Për të mos folur për storen më të madhe: përmendet '97 dhe gjithë ky 22 vjeçar duke nënkuptuar "ja çfarë bëtë ju antikomunistët"!

Emri vërjani si të doni ju, "komunista" "demokratë" e si të keni qejf. Por ata që e çuan vendin në katastrofë në '90, ata e çuan në katastrofë në '97, ata do e çojnë prapë në katastrofë sa herë që do u dojë bytha. Ata që degdisën arin në Zvicër a dreqi e di se ku, ata që e vodhën prapë në '97, ata që tallnin leshtë kur so na sillnin kamionët me arin që kishte vjedhur Enveri, dhe që tani tallin leshtë duke hapur debate pa vend e pa lidhje për arin e '45.

KY ËSHTË KRIMI KRYESOR! 

Ti do me hedh hi syve.  Ose po te vret ndergjegja.  Nje nga te dyja, ose te treja bashke. 

Ti shoqja Monda ngatërron person. Nuk jam Bama unë! Mua më vret ndërgjegjja, po janë ca që nuk kanë ndërgjegje fare. 

Edhe unë, kam qenë ca kohë me ata të poshtrit, po nuk i kam lyer duart me gjak!

Ja, shiko Bamën. Thua ti njeri më të urtë nuk ka parë historia. Pa pyet mua që ia njoh dhëmbë e dhëmballë.

Te vrau?  Vize ndergjegjes.  Po pandergjegjja personale?  Te thote ndonje gje?  Kolektivja? 

Per t'u diskutuar me tej ... ose "vijon". 

'Bamen lije rehat.  Mund te jete i urte, por s'ka frike ta pjelle belane vete. 

 

oohhh, me iku ora duke lexuar fyerjet, nxemjet, etj nderkoh qe duhej te ishim fokusuar ter ari/floriri, Ku iku, Ku fluturoi, Ku u shpenzua. 

Para ca viteve kam lexuar ne nje artikull se disa kamiona me flori, argjend, e monedha te ndryshme, rreth viteve 50, jane nisur drejt Moskes, se per çfar arsye kjo vetem hipotezohet ne dy menyra, ku njera hipoteze thote se eshte çuar per garancion, mbeshtetje politike, pra eshte dhuruar, ndersa hipoteza tjeter thote se eshte çuar/derguar per ruajtje. 

Sa e vertete eshte kjo, do ishte mire te hapej nje rubrike dhe investigim nga media. Nga prokuroria eshte e kote te presesh. 

Kur s'e di ti, si mund t'a dijme ne?!

mua me kujtohet nje kusheri i babait ai jetoi ne tre apoka ; mbreteris ,komunizmit dhe kapitalizmit(pas 1990) .ne epoken e mbreteris ishte relativish i pasur,pastaj kur pllakosen kuqot ai u "pershtat" sistemit dhe jetoi relativisht mire,ne vitin 1999  kur bente muhabet me te afermit per regjimet ai thoshte ; "nese komunizmi vjen prap ne shqiperi me mir te na gjej te vdekur me gjith ca kemi"

tani e kuptoj dhimbjen e tyre sepse gjat kohes se komunizmit pambvarsisht jetes se "mire" ata kur nuk moren njeri ne qaf,perkundrazi ndihmuan e shpetuan jete njerzish.nderkoh qe shume te tjer vetem per nje jete me te mir por qe nuk e meritonin  spiunoni edhe vellezrit e vete

 

Qeka semundje shqiptare me hec me koken mbrapa. Per nja 50vjet rrjesht motivi ishte "kemi berre luften naa". Tashti ka nja 20vjet qe diskutohet se kush e ka bo luften dhe se kush jemi "naa" e kush jana "ata". Kufijte jane fluid, ashtu sic ishin edhe para 50vjetesh, po rezultati eshte i njejte. Zaten se nuk je me pushtetin, se e hongre. Ne '44 e pagujshe me flori dhe nganjehere edhe me jete. Tani mbas 70 vjetesh po aty jemi. Kush nuk eshte me "ne" e pagu me vend pune dhe nganjehere edhe me jete.

Ju mori floririn, i vrau e i burgosi, klyshet ja beri spiune te sigurimit. Pastaj i beri kryetar parlamenti. Sistem muti ishte.

   Pse ka kaqe shume debate rreth kesaj teme ?

  Sepse ashtu pritet te ndodhe, kur mbivleresohet e keqja e madhe, me nje barre pergojimesh e sharjesh, per te keqen me te vogel....

Dhe te varferit rrine e degjojne.

tek e fundit, kush kërkon, gjen

ET,sa vjet jane qe frenkentojme PPU?

After all, komunist-alkimistet e shnderruan arin e grumbulluar ne buke e kripe e zemerfloriri. Keshtu qe, hallall, s'mbetet gje tjeter per te thene.

Flori, je shumë shumë e mirë kur flet kështu. smiley

Une gjithmone e mire kam qene, por qe do te te beja ty ta shkruaje kete fjali, kete s'do ma kish marre mendja kurre.

Buke e kripe, e bunkera, e plumba e vepra skadente, motra. smiley

une jam i vogel. dua llogari per te shkuaren. kur as im ate s'kishte lindur. rinia e pjerdh e shqiperise.

smiley Naten smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).