Noli dhe shtypi shqiptar në vitet 30-40. Letërkëmbim arkivash. Noli dhe idetë tij prej patrioti demokrat.

 

Më 6 janar 1882, lindi në Ibrik Tepe të Turqisë Fan S. Noli. Ky shkrim dokumentar synon të paraqes vetëm një pjesë nga jeta e larmishme e këtij patrioti të madh demokrat.

Në botimet zyrtare të Qeverisë së Mbretit Zog, “Shqipënija më 1937”, me rastin e kremtimeve të 25 Vjetorit të Pavarësisë Kombëtare, në kreun për historinë e kultures, shkruhet: “me të janë lidhur emnat më të bukur e më të mallëngjyer të shkrimtarëve t’onë të kaluar. Çdo alfabet pati një serë të gjatë asi shkrimtarësh, po mbi të gjithë vetëm katër shkëlqejnë si yje të pa shoqë, Naimi, Fishta, Konica e Noli,” Në albume të përkryer me fotografi pa retush, krahas figurave të shquara të kombit, ndrinte dhe portreti i hijshëm i Fan S. Nolit. Po atë vit Faik Konica do të thoshte: ”At Noli do të mbetet në historinë e Shqipërisë si burri që arriu i pari me hir të vullnetit dhe hollësisë së tij, të flasi gjuhën shqip në meshë. Dita që meshoi për të parën herë, është ogur i bardhë n’udhë të përparimit t’onë. Dhe as e harrojmë, as mund të lëmë të tjerët të harrojnë.”

Në vitet e Luftës së Dytë Botërore në një varg lajmesh, ndihet shqetësimi i madh i Nolit për fatin e Atdheut përballë fashizmit dhe komunizmit. Ai është  i gatshëm të bashkëpunojë me të gjithë ata që janë ngritur dhe përpiqen për shpëtimin e popullit shqiptar nga çdo rrezik. Për mungesë hapësire japim vetëm pak njoftime që nisin nga viti 1939 deri më 1968.

Dielli, 7 dhjetor 1939.  Nën titullin  „Flamuri ynë”, shënohet.“ „U  ngrit  më 28 nëntor 1912 – u robërua prap më 12 prill 1939… Fjala e Peshkop Nolit i shton shpresat e popullit për çlirimin e Shqipërisë“…Lufta që po bëjnë aleatët në Evropë, ka për qëllim mbajtjen e qeverimit demokratik edhe shpëtimin e kombeve të vegjël nga robëria e fuqive lakmonjës. Shqiptarët duhet të punojnë për lirinë e tyre kombëtare, se liria nuk fitohet pa sakrifica.“

Dielli 27 mars 1943. Pas marrjes së letrës nga Tajar Zavalani F. S Noli shkruan kryeartikullin: „Origjina, shvillimi, dhe e pritmja e Bashkimit të Shenjtë“:…Atëhere  puna mbeti  t’i flisja Faik Konitzës  dhe t’a fitonja për idenë e Bashkimit të Shenjtë. Konitza kundërshtoj me rreptësi Bashkimin e Shenjtë me Zogun në krye… Luftova disa dit’ e net me radhë që t’i mbushnja mendjen që s’kish tjatër më e mirë se kjo. Më në funt Konitza u bint. U bint dhe qendroj në fjalën e tij gjer në orën e vdekjes.“

Dielli 11 gusht 1943: „Lufta në Shqipëri nukë pushoj kur shkelnë italianët  Shqipërinë  të Premten e Zezë. Populli shqiptar  nukë  dha armët atë ditë të zezë; i fsheu a i hodhi mi sup dhe mori malet.“ Po në këtë datë njoftohen emrat e komandantëve antifashistë: „Kapiten Hysni Lepenica, Myslim Peza, Dr. Safet Butka, Kolonel Bajraktari, Baba Mustafa, Kristo Peshtani dhe Karagjozi etj.„

Dielli 18 shtator 1943: „Mbreti  Zog kërkon hyrjen e Shqipërisë në rrethin e Kombeve të Bashkuara.“

 Dielli 25 shtator 1943: Balli i Çlirimit Kombëtar dhe Zogu kërkojnë si dhe tërë patriotët e vërtetë bahkimin e gjithë Shqipërisë.

 Dielli 2 tetor 1943: „Fjalë e Imzot Nolit në radio ka bërë përshtypje të madhe në Shqipëri dhe jashtë Shqipërisë.“

 

Noli  dhe idetë tij prej  patrioti demokrat

Ashtu si më parë edhe pas vitit 1946, Fan S Noli nuk ka pasur asnjë iluzion për sistemin komunist, si në Shqipëri ashtu dhe në botë. Mjafton të lexohen letrat e dërguara Konicës, ku zhvlerson librat “Kapitali”e “Manifesti Komunist.” Manifesti i vërtetë i Nolit, është krijimi i ndritur, Hymni  Flamurit. Për idetë që mbart kjo poezi optimiste mjaftojnë vetëm dy strofa:

 O Flamur gjak, o Flamur shkabë,

 O vënt e vatr’ o nën’ e babë,

 Lagur me lot, djegur me flagë,

 Flamur i kuq, Flamur i zi !

 

 Flamur që lint Shën Kastandinin,

 Pajton Islamn’ e Krishtërimin ,

 Çpall midis  feve vllazërimin,

 Flamur bujar për Njerëzi.

 

Më 1944 me urdhër të E. Hoxhës, pas torturash shtazarake, do të vritej patrioti demokrat, ish kryetari i Shoqërisë Bashkmi Zai Fundo, teksa luftonte krahas nacionalistëve shqiptarë për lirinë e Kosovës. Për këtë akt barbar Noli u shpreh: “Ç’i mbetet Shqipërisë, po i prishëm njerëz të mëdhenj, si Fundoja?”

Në 18 tetor 1951, Noli bënte të ditur: „Unë nuk jam dhe nuk kam qenë kurrë një anëtar i një organizate komuniste. Unë asnjëherë në jetën time nuk kam bërë një predikim komunist ose prokomunist ose antiamerikan. Përkundrazi unë kam lartësuar udhën demokratike Amerikane të jetës dhe theksova faktin historik se Shqipëria i detyrohet për indenpendencën e saj krye krye Amerikës e në mënyrë të veçantë Presidentit Uillson. Kurrrë kisha ime, as unë nuk jemi nën juridiksionin e ndonjë Synodhe  ose Patriarkati të huaj, komunist ose tjatër. Si Kishë Orthodokse Shqiptare në Amerikë, të cilin e kryesoj, kjo është në pikpamjen administrative indipendente. Unë nuk kam të bëjë as me emërimet as me dorëheqjet e peshkopëve ose të arkipeshkopëve në kishat orthodokse të Shqipërisë. Kështu që, unë nuk jam përgjegjës në asnjë mënyrë për dorëheqjen e Kryepeshkopit Kisi dhe emërimin e pasardhësit të tij, Kryepeshkopit Vodica.

Në librin origjinal „Album-II 1966“ Boston të Nolit, fshehur prej syve të lexuesve në kohën e diktaturës, në parathënien e ish kryeredaktorit të Diellit, Qerim Panariti del në shesh e vërteta rreth poezisë satirike‚ “Sulltani dhe Kabineti“, botuar në gazetën Dielli më 1961, kundër diktatorit Hoxha dhe qeverisë së tij, e komentuar krejt ndryshe nga analistët komunistë: Po në këtë parathënie shkruhet edhe për ngjarjen aq shumë të përfolur, e mbërritjes së një legate apo grupi diplomatësh sovjetikë në Tiranë, pa dijeninë e kryeministrit Noli dhe ministrit të jashtëm e shpërdoruar nga historianët komunistë, si një fakt simpatie ndaj BS: „Kundërshtarët  e Nolit“-shkruan Panariti- „s’kanë hequr dorë as sot që t’i ngjitin vulën e kuqe; s’kanë hequr dorë as sot, kur Noli s’është më me neve që të mpronjë veten. Po të kishin kundërshtarët e Nolit vetëm një çerek derhemi mënt në kokë dhe pakëz fisnikëri, do ta merrnin me mënt, që dhe sikur të deshte Noli të lidhte relacione diplomatike me Bashkimin Sovjetik , kushtet politike në Shqipëri në Dhjetor 1924, ishin aq të mërzitura sa Noli pothuajse po pregatitej t’i linte shëndet Shqipërisë përgjithëmonë.“ Këtë problem e ka trajtuar edhe Prof. Robert C. Austin. Pas shqyrtimit të mjaft dokumenteve  arkivore, ai arrin në përfundimin, se në një kohë, kur midis  shteteve  europiane dhe Bashkimit Sovjetik ishin vendosur lidhje diplomatike, gjithashtu dhe qeveritë shqiptare, kishin zhvilluar bisedime për lidhje të njëjta, pa pritur e pa dijeninë e Nolit më 16 dhjetor 1924 një delegacion diplomatësh sovjetikë mbërriti në Tiranë. “Ministria e Jashtme”,- shkruan Prof. Austin- “njoftonte më 17 dhjetor Nolin se vizat i kishte dhënë konsulli në Vjenë…Më 18 dhjetor u njoftuan Përfaqësitë Diplomatike se, për shkak të situatës ndërkombëtare, delegacionit sovjetik prej tetë vetësh i ishte kërkuar të largohej dhe i gjithë grupi ishte nisur për në Itali po atë mbremje… “

At Artur Liolin në shkrimin Noli dhe komunizmi“ sqaron: “Pasi Noli mësoi mbi egërsitë e regjimit komunist në Shqipëri, ai u distancua, gjë që duket qartë, kur ai nuk pranoi të kthehej asnjëherë në Shqipëri, as për të marrë titujt e ofruar nga Qeveria Komuniste- pa tjetër për qëllime të errta komprometuese–dhe as për hulumtime shkencore, as për të hyrë në çështje të mjegualluara fetare.Në fund , si mund ta ftonte senati i shtetit të Masaçusetsit Nolin për të dhënë bekimin e hapjes së sesioneve të vitit 1963, nëse Noli do të ishte një „komunist?“ Apo si mund ta ftonte Nolin „komunist“  presidenti Lindon Xhonson posaçërisht në Shtëpinë e Bardhë në korrik 1964  për të bekuar në Uashington dhe për të dhënë fjalimin me rastin e 400 vjetorit të Shekspirit? Argumentet  ndryshe nuk pinë ujë.“

 

 

 

Letërkëmbim arkivash

Seria e letrave zyrtare me Qeverinë Komuniste për çështje të rëndësishme kombëtare gjatë vitit 1946,  na bën me dije për shqetësimin e madh të Nolit për Atdheun. Në fund të atij viti, ndihet zëmërimi i tij ndaj sjelljes së delegatëve që dërgonte E. Hoxha për bisedime me porosi të rrepta. Pas kritikave dhe lajmeve të hidhura që arrinin nga Shqipëria, më 1947 “bekimet” e marrëdhëniet diplomatike të Nolit kanë marr fund. Vatra patriotike do të cilësohej:“organizatë reaksionre që kaloi në mbrojtje të politikës antishqiptare të qeverisë Amerikane. Në vitin 1960 pjesa patriote u largua prej saj dhe krijoi organizatën “Shqpëria e Lirë.”(?!) Pra, një shtrëmbërim ky, kur dihet se kjo organizatë, u krijua me nxitjen e ndihmën e qeverisë  komuniste. si kundërshtare e Vatrës Një dokument domethënës, botuar në gazetën Dielli, janar-mars 2003, flet qartë për sa u tha më lart:

 

RPSH

Ministia e P. të Jashtme                      V.F.L.P.

  N. 353-19  Res. Pers.                        Tiranë 1947

 

                                      Promemorie

 Shokut Thedhor Heba

Nga informatat e sigurta që kemi, na rezulton se ndër Shqiptarët e Amerikës, të cilët e kanë simpatizuar lëvizjen t’onë nacional-çlirimtare po shënohet një ftohtësi ndaj Pushtetit Popullor, dhe është frikë që kjo ftohtësi me kohë të marrë proporcione të gjera…Ki parasysh se ka edhe disa reaksionarë, që me propagandën e tyre, po mundohen t’a ushqejnë ftohtësinë në rradhët e shqiptarëve ndaj nesh…

 Do të marrç kontakt me të gjithë ata që kanë një farë influence dhe do të jeç në lidhje të vazhdueshme me krerët e Shoqërisë Vatra dhe Organizatës Shqipëria e Lirë. Po fshehurazi besimin duhet t’a mbështetësh vetëm ndër  krerët  e “Shqipërisë së Lirë”..“Vatra“ dhe „Dielli“  kanë një histori dhe të kaluar të shkëlqyer dhe lidhen tepër ngushtë me traditat kombëtare. Prandaj është zor që ato të vazhdojnë të përkrahin regjimin t’onë tek i cili çmojnë vetëm luftën e çlirimit po nuk pranojnë ideologjinë dhe sistemin e tij.   

 Shokut Dr. John T. Nasse,*) do t’i dorëzosh të hollat**) dhe do t’i rrëfesh, vetëm sa për të marrë njoftim të përmbajtjes së saja, letrën që i drejtohet atij dhe i bashkangjitet kësaj Promemorie.”

                                                                  P. Ministri i P. të J   

                                                                       Hysni Kapo d.v)

P.S –*) Dr. J T Nase, përkrahës i regjimit  komunist  në Shqipëri. Kryetar i  Shoqërisë Shqipëria e Lirë me gazeten, ”Liria.”  **). 5000 dollarë.   

 

 

Përkujtimi i Nolit

Me rastin e 100 vjetorit të lindjes, në vitin 1982 Federata Vatra dhe UNESKO, përkujtuan me nderim Fan S. Nolin, në mbledhje të posaçme shkencore, ashtu siç i takonte birit të Kombit Shqiptar.  Asokohe  në Shqipëri u botua një shkrim  fyes ndaj tij, në gazetën Bashkimi, përgatitur nga kalemxhijë me gjasa “nolistë”, nënshkruar nga diktatori  E. Hoxha. Për anëtarët e partisë ky shkrim qe një urdhër, të mos merrej pjesë në Konferencën përkujtimore! Shumë ftesa u anulluan. Salla e Kuvendit e caktuar më parë, u zevendësua me sallën e vogël të Institutit të Lartë të Arteve. Në qendër të presidiumit, ngrihej busti i diktatorit i ndriçuar nga prozhektorët. Lart në këndin e djathtë, fotografia e Nolit e zvogëluar  tej mase me urdhër të sekretarit shkencor të Akademisë së Shkencave, kish humbur në muzg. Për cilin bëhej mbledhja përkujtimore, për Fan Nolin apo Enver Hoxhën? Ata që ishin ulur lart, u njoftuan të zbrisnin poshtë dhe së bashku me dëgjuesit në fund të sallës të afroheshin në  katër radhët e para. Në ato çaste kur hidhje sytë drejt fotografisë në kënd e dëgjoje kumtesat e profesorëve, kishe përshtypjen se Noli, në shenjë proteste, ishte larguar nga salla. Për Nolin në Shqipëri, nuk u ngrit asnjë përmendore. Emri i tij nuk u vendos në asnjë institucion shkencor, madje në asnjë shkollë të mesme. Me anën  e botimeve të cunguara u kuptua se numëri i veprave të Nolit nuk duhej të kapte nivele të larta. Në ndërtesën e Akademisë së Shkencave fotografi të shumta të diktatorit vareshin kudo dhe busti i tij zbardhte në ballë të sallës së mbledhjeve. Befas një punonjës i Akademisë, zbuloi në Qendrën Arkeologjike, ndërmjet arkash të mbuluar nga kartona, letra dhe pluhur, bustin e Skenderbeut, vepër e skulptorit të shquar Odhise Paskali. Të rimkëmbur e mbarti për në Akademi. Kohët ndryshuan, perdja e hekurt u gris, muri i Berlinit u shëmb, shtatoret e tiranëve u rëzuan. Në selinë e Akademisë së Shkencave, fotografitë dhe busti i bardhë i diktatorit u zhdukën. Tashmë çdo vizitor atje merr frymë lirisht tek sodit  Skënderbeun dhe  Fan S Nolin.

 

 

 

 Dielli  në kohën e re

Federata Panshqiptare Vatra me gazetën Dielli në fillim të viteve 90, u shpërngul në Nju Jork. Kryetari  i sotëm i Vatrës është patrioti Dr. Gjon Buçaj. Kjo organizatë atdhetare, me gazetën e historike Dielli, vijon të jap ndihmesën e saj për çështje të ndryshme kombëtare. Vatra dhe Dielli janë burime të pashtershme në shërbim të historisë së vërtetë të Shqipërisë dhe të figurave të shquara të kombit. Në përfundim nga shkrimet përkujtimore  veçojmë: Dielli, Janar –Mars 2005.

Konica për Nolin: „Ç’humbje, që nuk i jepet rasti të organizojë në Shqipëri një universitet popullor. Leshzi me sy të mprehtë, një fizionomi e qeshur , gati të pres një shaka dhe ta kthejë me uzure, mendjehapur, njohës  i gjuhëve romane dhe skandinave. Atë Noli nga kultura dhe karakteri i tij më kujton shpesh kishtarët e Përlindjes Italiane.“

Ernest Koliqi: „Stefan Stilian Noli, një ndër personalitet ma të spikatuna qi shprehi nga gjini i vet kombi shqiptar, paraqitet si nji fytyrë poliedrike, d.m.th. e shumanëshme.“

 Hasan Dosti: „Fan Noli ka qenë një fytyrë qendrore në historinë e vendit tonë. Ky simbolizon sinthezën e virtyteve të racës arbërore.“

Agim Vinça: „Noli nuk qe asnjëherë indiferent karshi dramës tragjike të popullit shqiptar të mbetur padrejtësisht jashtë kufive shtetërorë, pas vitit 1913, edhe pse kishte lindur jashtë atdheut, në një koloni në Turqinë Evropiane , ai do ta shohë Shqipërinë, jo si torzo të vitit 1913-s, por si tërësi etnike. Si krijues, si publicist  edhe shpirtëror, por edhe si burrë shteti, ai e ngriti  zërin kundër dramës tragjike në  Jugosllavi  dhe në Greqi, në regjimet e tyre monarko-fashiste, në vitet 20-30 të këtij shekulli, por edhe më vonë. Kosova dhe Çamëria ishin për të plagë që kullojnë gjak në trupin e kombit.“

Prof. Robert C. Austin: „Zëdhënësi kryesor i një Shqipërie republikane dhe të demokratizuar ishte Peshkop Fan S Noli, i vendosur të ç’rrënjoste trashëgimin 500-vjeçare të sundimit osman. Edhe pse pa dyshim ishte e dukshme për momentin fitorja e përkohëshme e Nolit përfaqësonte mundësinë e fundit për ndryshimin e doktrinës qendrore të politikës së brendëshme dhe të jashtme të Shqipërisë.“

Leka i I: „Lajmi i hidhët i humbjes së patriotit të madh të Monsinjor Nolit na shqetësoi së tepërmi . Shërbimet e mëdha, që ka sjellë Atdheut kanë qenë e mbeten përgjithmonë të çmueshme . Shpirti i Tij u qetësoftë në paqe e qetësi. „ 

Princi Skënder Zog:“Fan S Noli ka qenë një patriot dhe shkrimtar i madh.”

Të “fortët” profesorët e djeshëm, këto shkrime e deklarata nuk dëshirojnë t’i prekin. Dje u digjeshin  duart, sot  u  mpihen.

Rrëfimi i Nolit, vargu i gjatë i dokumeteve dhe i shkrimeve nga autorë të shumtë, hedhin dritën e së vërtetës, për jetën e tij politike në përputhje me fazat e zhvillimit të ngjarjeve historike. Udha e shkelur prej këtij atdhetari të madh, duket qartë tek shkon drejt përëndimit të praruar europian dhe amerikan, për lumturinë e popullit dhe lulëzimin e Atdheut.

Gazeta Dielli 

 

Fragmente nga poema "Sulltani dhe kabineti" i F.S.Nolit

Shoke sot kam panair
Shoke bemeni sehir
Sillni kupat e gostise
Sillni shishet e rakise

Kupe e pare jam aga
Kupe e dyte jam pasha
Kupe e trete shpall ferman(lajmerim)
Ngjesh nje palle e jam sulltan

Jam Ali Qopeku i pare
Qen si une s'keni pare
Pra kur leh duartrokisni
Zbrazni topa e brohorisni

Jam imami e jam dovleti
Padishahu e Muhameti
Jam xhehnemi e jam xheneti
Kiameti e selameti

Kush do ligj e Republike
Me statut e me llogjike
E ka pisk e ngordh si horr
Ne konop si tradhetor

Shkruaj ti bashkeqatip
Shkruaj mprehte e me tertip
Mlidhi llomatite e mia 
Shkrepi neser tek xhamia
***

Ti Selim qe s'di kendim
Je vezir per arsim
Mbylli shkollat se na nxine
Me kalemn e tradhesine.
***

Ty Abdyl xhahil nefer
Ty te bera serasqer
Mprih hanxhar e mprih sepate
Varr e ther po pa shamate
***

Ty or Hajrulla sevda
Ty te bej kezllar aga
Ti haremin ma permbush
Plot me cupa shege e rrush.

Sillme lule dhe burbuqe
Qimezeza, qimekuqe,
Ca te kolme, ca te thata
Ca te vogla, ca te gjata.

Vall mos u cudit me mua
Qe te gjitha nuk i dua
Qe te gjitha do t'i mbledh
Njeze vetem do te zgjedh.

Ate njeze or vella hadem
Ty ta fala si hanem
Ty ta fala si dhurate
Sehir beje dite e nate

Ty te shqepi tirania
Mua hamja dhe rakia
Qe te gjitha o Perendi
Na i ben me urtesi

Na dhe brire mbreterore
Na stolise me kurore
Na leshove neper dhente
Dhe na fluturuan mendt

 

199 Komente

Patriot i madh Noli vertet, por ama ju dogj xhani per pak p....

Sillme lule dhe burbuqe 

Qimezeza, qimekuqe, 

...oezi 

O Bej reaksionar antivullnetpopullor, cili eshte burimi i ketij shkrimi?

Dielli o Xhib pashfishekzjaretjovetemneoren12tenates,

na fal per diletantizmin ne flajeformim, ne ket fushe ne te tjeret rrime nen hijet tate.

qesha me lot me shkembimin me Thomain per temen e dominatrix .

Pure comedy gold.

Ty duhet te pagujne me flori kto te peshkut qe na bo me qesh e begenis here mas here me pranine tate.

 

 

I'm rather i flatteruar, gjithashtu shpreh te njejten nder dhe kenaqsi, pavaresisht mungesave qe ke bere apo faktit qe Pjeri tregohet jo dhe aq i sinqerte me ne kur diten na shet vizione te qarta dhe naten levronet me kamzhike te lekurte n'ambiente mjaft lekurore dhe fare pak te ndricuara.

Nolin si intelektual militant, historia e Kombit Shqiptar e .."thirri" bash ne momentiet me dramatike te zhvilllimeve ne Ballkan, po se po, por edhe ne Evrope e ne Bote.Ju desh fatit te Kombit tone nje figura aqe komplekse, poliedrike si e atij burri per tu bere balle agresionit politik e sidomos kulturor te armiqve te shumte
Kush njihet me Nolin e dekades se pare te veorimtarise tij, kur ju desh te perballlej jo vetem me armiqte e shumte te jashtem, por edhe me murin e nje abskurantisti e dallkauku si Ahmet Zogu,nuk e ka hic te veshtire qe vere re se tek Figura e Fan Nolit,ishin bashkuar patriotizmi dhe guximi i nje militanti revolucionar me vizion te gjere prej demokrati, me kulture te gjere dhe atdhedashuri te jashzakonshme, njeriun serioz me vullnet te pathyshem.Neolegalistet karagjoze si ky dishnicari, duhet te jene bere goxha te guximshem kur sot duan te na lavderojne Nolin, duke na e bere..."allosua".
E kush nuk e di se Miniera e diamanteve...."Noli",ka gure te te gjitha permasave, por me shkelqim te njejte.Ama...asnjeri prej tyre, me gjalje, nuk hijeshoi ndonje prej unazave te shumta te gjishtave kusare e antikombetare ....te Ahmet Zogolllit....!Perkundrazi poezite vetem te asaj perjudhe Kukudhin, po kukudh e lane, or ti Dishni-ca!

Po ti bre Grava rruaji ca (me shkume) keto menqurirat per ditet e tjera te vitit, mos i harxho te tera qe ne dt 1 Janar.

Po pse ore Xhibi, qy palolegalisti per diten e vitit te ri e ruajtI te na e binte zogjist Fan Nolin? Kalohet pa duhan edhe kjo dite kur na jep mend historie mbi nje figure si Noli nje ...dishni-car? Ja, te parit juve ?
Ndaj them qe ate punen me brisk mundet per per ne nje vend paksa tjeter

Me cilen fjali/paragraf te shkrimit s'ishte dakort ti? Apo e kishe keshtu si reagim te pergjithshem gromesitje si ato qe rendom ndodhin pas kafshimit te qepese se njome pas ngjyerjes se saj ne gjize, veprim i cili pasohet me kthimin te gotes se rakise?

Po leri keto fende, qe leshon si gjithmone prej gojeMe permende emrin tu pergjigja por nuk je ti te besh debat me mua....me kete lloj ere! ta kam ven me kohe kufirin!Ri rehat e merru me kooperimin e ....bashketingelloreve!

Stil i prurjeve tip Vilage ...Ate e ka denuar jeta te jete as mish e as peshk por sinonim i vergjeve ...Po kur Dimer del Behari...

Nje prurje fare po fare e pakuptimte .Ngjitje me peshtyme me cdo kusht emrash dhe theniesh ....of , af me kene pak antikomunist |

Thenia me e sinqerte me e Logjikeshme dhe Gure Themeli e te Kuptuarit te Historise dhe vepres se personalitetve teKOHES,  ishte reagimi i z.Vrioni ndaj nderhyrjeve te Urturakut Fevziu ne emision .Shume e kane Pare dhe e dine per cfare behet Fjale por pergjigjja e tij flet komplet kunder curubabeve prej Bronxi qe jane perdorur per Gjah derrash dhe here pas here Beu i Valixheve me florijte e vjedhura teZogut "pikon " nga nje atdhedashuri antikomuniste smiley Pak a shume keshtu

Ore Blendi ! Kupton care Thua! Po te mos kishe prirje komuniste ne ate kohe qe i kishin dale ZOT Vendit , eshte njesoj si sot te mos perkrahesh Levizjet per Demokraci .

Rrofshiin syfryret !

Noli ishte figure e madhe po nuk bente per kryeminister ne nje vend si Shqiperia ku si thoshte Ali Pasha :''duhet te vrasesh 10000 qe te frikesosh nje a dy."

sakte. ishte o i parakohshem, o i pavend. Me shume besoj ne kete te dyten.

por mbetet nje model intelektual i perjetshem. dhe besoj, i paarritshem ne lloj te tij - ne kuptimin qe specia iu zhduk.

 

Pak a shume keshtu

Ore Blendi ! Kupton care Thua! Po te mos kishe prirje komuniste ne ate kohe qe i kishin dale ZOT Vendit , eshte njesoj si sot te mos perkrahesh Levizjet per Demokraci .

 

jam me ty ktu Vlere. Noli e pershendeti qeverine e Tiranes te sapodale prej lufte. Kjo dmth se ishte komunist. Nuk kuptoj ca prova te tjera duan keta? ore ai ishte komunist dhe rrason e priftit e mbante sa per sy e faqe

Hajde me qe ke qejf keshtu te biesh nga  nje rresht qe "kuptohet mer jahu se Noli ka qene kamunist , cfare doni mo " smiley.....

Te jesh komunist ne nje kohe kur  gjithe BOTA kishte shprese synim dhe Objektiv Komunist , eshte tjeter gje qe te shtihesh ose makari edhe te jesh "antikomunist i oreve te para"  pra te jesh Demokratikas  nga rradhet e sistemit komunist .Thjesht cdo kohe ka nga nje pike referimi . Dhe ata qe ishin ne poste ne kohe te Pushtimeve Fashiste nuk permenden per kete . Por per Bashkepunimin ne KRIME me Fashizmin , me trupa arme e aksione . Sidoqofte per te mos bere paralelel pejetje me mjetim te mendjes tip Gjembi , "dmth paskan qene njelloj smiley me mire dhe perfundimisht te kuptosh se cfare poston Beu i Valixheve te Zogut merru me thenien E KOHES

"Antikomunistet komuniste jane me te NDYRE , PIS , te ZiJ .......se sa Komunsitet "

Noli ka perfaqesuar Peprarimtaren dhe asnjehere STATIKE sic "oh majn Gosh Noli doli Komunist " te fshatarit teorik Vilage - Beu te pelqier nga ... ( nuk po e them cilesisht ) por minimalisht qe krijon LESH me bollek per Derstilen e Xhibit dhe Rrenjasit qe shohin Goxha Probleme qenesisht te pritshmerise se pritur .

Noli ka qene dhe mbetet e VETMJA pike Referimi me Vlere BOTERORE e Shqiptareve per aq sa mund te pretendohet qe Shqiptaret kane Vlere ne BOTE .

Pastaj .... na kem fambrika e kombinate /kem pallate me shum kate / kem Vilage -beun me allate .....e di ti mo , se e i njeh ca gjera smiley

Minimalja e minimaleve per nje Prures te kesaj natyre , ne se do qe te kete lezet ne gojen e tij zenia e emrit NOLI , duhej trajtuar si PERIUDHE . Por ketu nuk behet ore mesimi per te ndricuar handikapatet mendore secfare PERFAQESON NOLI sidomos kur jane PJELLE e filosofide se Babasqapit ...Kohe e Arte e Nolit , Kohe e Arte e Zogut ....pffffffffffffff ...ose InteliDjence shqiptare e Kohes Hesapi !

 ore ai ishte komunist dhe rrason e priftit e mbante sa per sy e faqe

krishti thone qe ishte komunisti i pare. 

po ashtu si marksi te dy ishin çifute. besoj se dhe noli ka mundesi te jete çifut. bile kjo e pengoi me qene gjeni, per mendimin tim.

Noli mbetet i madh, pavarsisht interpretimeve qe iu jepen ngjarjeve te ndryshme. Nje nga veprimet me te medhaja te Nolit, sipas gjykimit tim, mbetet kur trupat e Zogut po futeshin ne Shqiperi dhe kur Nolit po i sugjeronin qe ai te mobilizonte ter popullin kundra mercenarve te paguar nga disa fuqi, ai preferoi te dorhiqej, per te mos patur gjakderdhje. Ky eshte nje veprim i madh politik. Ai qysh kur morri vesh se trupa te shumta , rusobardhe, jugosllave, kosovare, ishin vendosur ne Kosove me qellim intervenimin ne Shqiperi, dergoi urgjent nota proteste neper kancelari te ndryshme te Europes, kancelari qe heshten ndaj kesaj maskarade. Zhgenjimi qe Noli pesoi nga konferenca e Gjeneves, plus indiferenca e Europes ndaj trupave te dislokuara ne Jugosllavi, e bene ate te mos ta leshonte popullin ne gjakderdhje dhe sfilitje lufte, nga ku do te perfitonin armiqte shekullore te shqiptarve, prandaj ai preferoi te largohej. Popullin ta linte ne punet e tija, Europes ti tregonte se gabimin qe po bente do ti kthehej ne bumerang. 

Ne ate kohe, kur trupat e Zogut po futeshin ne veri te Shqiperise, shum miq e keshilltare te Nolit, po i thonin se ai si prijs shpirteror i popullit, duhej te jepte kushtrimin dhe te mobilizonte ter popullin, dhe se populli do ti zbonte ter ata bashibozuke. Tregojne se njeri hynte e tjetri dilte nga kabineti i Nolit, por ky ngeli stoik ne qendrimin e tij, te cilet shum ne ate kohe e quajten si te pakuptimte, disa e quajten qendrim prej frikacaku, disa e quajten si qendrim mosbesimi ndaj forcave dhe popullit ne ate kohe, por jo , Noli shihte me larg se te gjithe ata, qe ndonse i donin te miren atij, nuk e kuptuan qendrimin e tij te asaj kohe. 

nuk kish c'te mobilizonte Noli, Pjer.
Revolucioni i qershorit sot nuk do konsiderohej me shume se grusht shteti se i tille ishte. Noli ishte dhe mbetet modeli i atdhetarit qe per idealin e atdheut nuk kish problem t'u bashkohej atyre kunder te cileve e ndanin ideologjite, qofte Zogu, qofte dulla.

p.s. qe e perkthyme sot dmth se do kish votu ato 3 ligjet e shkreta 

mobilizonte bredharako, mobilizonte, aq me teper qe populli kish nje afeksion ndaj trupave te huaja ne ate kohe, nuk kish deshire tu ndigjonte vringellimen e armeve te tyre prane shtepive te tyre. Mjaftonte nje thirje, nje mobilizim, mblidheshin nga Shkodra, Kuksi e deri ne nga Saranda poshte mblidheshin, por Noli preferoi ta linte (ne kuptimin pozitiv) popullin ne punet e veta, mjaft ishte sfilitur. Ai shihte me larg se te tjeret. Do te fillonte nje lufte, qe do t'mund te mobilizonte shum vende dhe te gjitha do te dyndeshin ne fush-beteje, e cila ishte Shqiperia. Lufte qe nuk dihej se sa do te zgjaste. Britania ndihmonte Jugosllavine ne ate kohe per çeshtjen e Zogut, pa do futej Italia me Austrine, dhe nuk dihej se sa do zgjaste ai muhabet. Edhe sikur te mos futeshin keto vende me trupat e tyre, do ndihmonin nga larg me armatime dhe do vriteshin shqiptaret me njeri-tjetrin. 

Konica i përgjigjet Fan Nolit

Shtylla e Faik Konitzës "Ca njerëz të lodhur, ca të tjerë të trashë"
N'artikull kundrë Vatrës të botuar te "Liria Kombëtare" (N.8) Fan Noli thotë se ca njerëz, që kishin lëftuar gjeri die, sot janë të lodhur dhe i hothnë armët. Mundet. Po ka edhe ca të tjerë truri i të cilëve është ntrashur dhe s'janë të zotë të kuptojnë kur një lodrë merr funt: Më kujtojnë fjalën e filosofit gjerman Schopenahuer për atë që vazhdojnë së lojturi pasi ka rënë perdia. Unë i lodhur s'jam aspakë, dhe do t'isha gati të vazhdoja luftën me forcë të papakësuar- po të kish lufta nonjë qëllim. Po qëllim lufta s'ka dhe s'munt të ketë. Fan Noli dhe unë kemi lëftuar disa vjet që t;i japim Shqipërisë një guvernë të një tipi të përparuar. Ahmed Zogu ka lëftuar për një guvernë të një tipi më konservativ. Ahmed Zogu na mundi dhe na mundi me themel. Ndryshimi në mes të Fan Nolit dhe meje, është se unë e di se jemi të mundur dhe të mundur paq, kurse ish shoku im s'ka haber që hëngrëm dru. Ahmed Zogu na ka mundur në shesh. Ahmed Zogu dhe ne duallmë përpara popullit për votë. Ahmed Zogu mori kurdoherë shumicën dhe kurdoherë na mundi. Ahmed Zogu me ca bashipozukë dhe 104 rusë (Njëqint e katër, fakt na burim diplomatik i huaj) na mundi në shesh të luftës, ndonëse ne kishim një "ushtri"dhe përmi 20.000 vullnetarë gati. Ikmë duke britur se ordit e Serbisë shkelnë Shqipërinë, kur dijim shumë mirë se ishin vetëm një grusht rusësh. Deshmë të tregojmë se të paktën në sheshin e dipllomatisë kemë më tepër zotësi se Ahmed Zogu. Po dhe në këtë shesh, maloku genial na mundi. Ne çfaqmë zotësinë që kemi duke mos e bërë dot "guvernën" t'onë të pranohet dhe të njihet nga bota e qytetëruar, duke çkënaqur me talljet tona në Genevë, ata nga të cilat ka nevojë Shteti ynë, dhe duke vënë në dyshim Fuqitë e perëndimit me intrigat t'ona me Bolshevikët. Ahmed Zogu, nga ana tjatër, qe i zoti të fitojë besimin e Evropës dhe t'Amerikës në pakë kohë, e bëri guvernën e tij të pranohet zyrtarisht, ngreu kreditin e Shtetit jashtë dhe fitoj në sytë e Botës emrin e një udhëheqësi të vërtetë. Ne me frazat tona bombastike, kallmë anarqinë anë mb'anë të Shqipërisë kurse stërvitja jonë intellektuale duhej të na kishte bërë të zotët, të paktën në theori, t'i jipnim popullit një frymë regulle. Ahmed Zogu nga ana tjatër, me instiktin genialtë tij, e vuri turmën nën një disiplinë e cila, sado e mërzitshme, është më e dobishme se anarqia jonë. Edhe në këtë shesh na mundi Ahmed Zogu. I mir' ai lik. Ahmed Zogu është mundës. Ne më të mirë se ay jemi të mundur. I mirë' a i lik, Ahmed Zogu ka fituar besimin e popullit shqiptar dhe jashtë besimin e Fuqive të mbëdha. Ne më të mirë se ay, s'kemi ditur të fitojmë besimin e kërkujt. Munt ta urrejmë Ahmed Zogun, po duhet ta njohim se është më i zoti, shumë më i zoti, se ne. N'Amerikë, kanë një zakon që i munduri i shtërngon dorën mundësit. Po ne s'jemi amerikanë. "Battuts et pas contenst" si thotë Frengu me ironi-të rrahur dhe jo të kënaqur-neve s'na pëlqen të heshtim po duam të dalim në marketë dhe të zëmë vajtimet. Po të kishim prova se populli është i helmuar nga ndodhja e sotëme dhe pret shpëtimin prej nesh, vazhdimi i kundërshtimit do të kish një kuptim. Por populli është i kënaqur, dhe pozita e Ahmed Zogut është e patundshme. E vetma mënyrë që të përmbyset Ahmed Zogu, është një kompllot kundër jetës së tij, dhe e di që këtë mendim e ushqejnë shumë. Po unë në kompllote s'bëhem shok i kurkujt: se, përveç principeve që m'a ndalojnë, e di që fundi do të jetë çkatërrimi i Shtetit. Unë, me budallallëkun t'im, thom se kemi arrijtur në një fazë kritike të jetës së Shqipërisë: dhe besoj se e vetma mënyrë për të shpëtuar Shtetin, është një pajtim i ndershëm i të mundurve dhe mundësin. Por ne që diç e dimë veten, është një çap i hidhur. Ata që s'duan ta bëjnë, le të vazhdojnë së gdhënduri, pishë e së gëlltituri teneqe vajguri, dhe le t'i vënë zjarrin Shqipërisë. Gazeta (me editor të fshehtë) që del në Genevë nën emrin "Liria Kombëtare" boton në Nr. 8 një artikull të Fan Nolit kundër Vatrës. Nuk do të humbasim kohë t'i bisedojmë ato që thotë, se i kemi biseduar disa herë dhe nuk është nevoja t'i përsëritim: Cili është ay që munt të mbajë të qeshurit kur Fan Noli thotë se "Guverna" e Qershorit ka qenë një guvernë popullore? Një guvernë popullore nuk e mbyll Parlamentin, dhe në e mbylltë, nukë ri pa bërë menjëherë zgjedhje të ra. "Guverna" e Qershorit nuk ish tjatër gjë, veçse një tirani militariste.

 

fantastike kjo leter

grava mire te te behet. eshte bere per gjynah; te ky blog dikur kta ligavecet te pakten dinin te mbanin vendin. ja nji berdaf i lehte me poshte. te pershnes dhe gezuar. mirupafshim.

Tradhëtor, ti na nxive, na le pa atdhe,
Ti na çthure, na çkule, na çduke çdo fe,
Varfëri, poshtërsi, robëri ti na dhe,
Derbeder, ujk e derr: Hosanna, Barabba!

0 stërnip i Kainit, tepdil si bari,
Ti na shtyp e na shtryth e ti gjakun na pi,
Ti na ther e na grin e për qejf na bën fli;
0 kokuth e lubi: Hosanna, Barabba!

Në budrum, nëpër llom' e kufom' u-mallkofsh,
Në skëterrën, katran e tiran, u-harbofsh,
Me tam-tam e allarm' e me nëm' u-shurdhofsh,
Në zëndan mbretërofsh: Hosanna, Barabba!

0 i çgryer, i zhyer, i vyer për hu,
Turp-e-ndot-kundërmonjës të krusen mbi gju
Dallkaukët, kopukët e turmat pa tru,
Zëmër-krund-e-gërdhu: Hosanna, Barabba!

Allalla, o rezil e katil, allalla,
Shtroni udhën me hithr' e me shtok turfanda,
Gumëzhit, o zinxhir e kamçik, batërma,
Lehni, laro, kaba: Hosanna, Barabba!

Emo, gezuar dhe te siguroj qe prej ketyre ligaveceve "te paemer", qe na u themi gaxhivare, nuk te cenohet asnje prej atyre fejeve te holla fare

ne anet e tua u thone "cangadhe" smiley

He me te lumte.Cangadhe....

Alba, nuk mundemi ta pohojme "nuk bente" sepse atij nuk ju la kohe prej dallkaukut Zog i cili duke u vene krejtesisht ne sherbim te armikut shekullor te shqiptareve, me mercenare dhe bjellogardeste vrangeliste, rrezoi nje ..."Perandor Demokracie", per tu vetngulur si kukudh autokracie.E ne vend te diskutohet per kukudhin, pergojoset shenjti.
Doemos, qe duhej vrare nje qen bir qeni, per tu shpetuar 900.000....!

Te jesh kryeminister duhet te kesh aftesine te marresh vendime atehere kur duhet e si duhet etj.Urata nuk i kishte keto cilesi.Ne kohen kur Zogu kishte zene shkallen e tujanit ai kalonte kohen duke mesuar ti binte fyellit apo perkethente Omar Khajamin.Pastaj ne fushen e politikes se jashtme beri disa gafa si psh kur vajti ne lidhjen e kombeve e mbajti ate fjalimin e famshem ku si thote A Ermenji :' dukej me teper i frymezuar nga marrezia e Don kishotit se sa urtesia e Sanco pances.'

Miku im grava si erdhi në pushtet FAN NOLI? me votë apo me revolucion (dhunë)

Sa shtete e njohën qeverinë e F NOLIT? A ishte NOLI që kërkoj të lidhej me rusinë bolshevike?

A Zogu ësht e vërtetë që u rikthye me dhunë, rimori pushtetin që e fitoi me votë.

Qeverinë e A Zogut e njohu gjithë bota demokratike e kohës. Noli është i suksesshëm si përkthyes, vjershëtor, prift, por si politikan ësht i dështuar....

Nolin e solli zemerimi i qytetarise dhe patriotizmit shqiptar, ahmet zogoll Turkun e matit e solli cizmja e serbise....

I dashur mik, xhaelga !Bisedohet apo  debatohet  per nje prej  figurave me madhore te krejt kombit.Bile une do te  thosha  per figuren Evropiane dhe botrore me gjak shqiptar.Kerkund nuk kam fole per..... nje politikan edhe pse ne kete fushe, Noli ishte  dhe do te mbetet edhe  pas dy  a treind vitesh, me vizionari .Ka nje dalllim te madh  mes nje politikani dosido pa le me te nje pilitikani "firaun" e xhambas... dhe nje vizionari per politiken qe duhet te beje vendi  i tij.

   I ka provuar ky popull dhe ky vend te  gjithe ata "politikane", stuhite e shpirtrave te se cileve, me paudhesite dhe parregullsite e bera ne kurrriz te  popullit e te vendit, sollen tere ato fatkeqesi qe i  dime tashme. 

  Noli ishte dhe do te  mbetet politikani me vizionar i  gjithe kombit  sepse mesoi tere jeten e tij kombdashesit, si ta shpien "varken" drejt vlerash aqe  fisnike  edhe pasi qe "varka e tij".... ishte permysur.Vlerat  e "Varkes" se Nolit nuk kane nevoje  per ceremonira, ku  kusaret  tjerrin vlera per kusarin. E  kjo per ma flet  shume .Do ta doja qe edhe  nga pena juaj aqe e holle te  ecet ne linjen qe e don e drejta.Une nuk  kam armik  Ahmet Zogun.Ahmeti vete, u be  armik  i  gjithe shqiptareve. E ne dash  me dit mire fort, une shpesh rezervohem per te  thene shume e shume prej atyre qe di per Zogollin ....nga rrespekti per  Ju.Por  kur me vjen ne  diskutim Noli...nuk mundem te hesht....Ndjese per kete !

Gezuar e nje vit tjeter prodhimtar!

 

 

...midis të tjerash në njërën nga dy letrat e gjetura kohët e fundit në Arkivin Qendror të Shtetit në Tiranë, ku Sejfulla Malëshova (ish-ministri i parë i Kulturës në qeverinë komuniste të Enver Hoxhës në vitet 1945-46) ua dërgonte ato shokëve të tij të grupit komunist, në vitin 1928, kur ai ndodhej me studime në Bashkimin Sovjetik, pas bursës së dhënë nga Komiteti Nacional-Revolucionar (KONARE), që kryesohej nga Fan Noli,për të cilët, Faik Konica thoshte se një ditë ata do të kthehen në atdhe dhe do t‘i vënë zjarrin gjithë Shqipërisë?

 

kapo , pak me qarte se e ke rremuje kete komentin. Nga 1945-46 kalove tek 1928, per çfar behet fjale. Mund ti renditesh ne menyre kronologjike, me vite, vende dhe persona. 

Ja paske degjuar fjalen olsit z. Thomai per redaktimin, do e kopjosh te VQ-ja e ardhshme ne menyre kronologjike.

gjembi, VQ i ka te gjitha ngjarjet te rreshtuara njera pas tjetres, çdo gje eshte e redaktuar aty, mirpo une s'mund te krasis e pres ne ate forme sa redaktimi te dali per lum. Ti merre mundimin e lexoje e pastaj me thuaj a kish nevoje per redaktim alla Olsi apo jo. 

Kapo, po ke mundesi a mund te me tregosh shkurt cfare ka bere konica per atdheun? Jo se jam tendencioz, po pashe nja tre ore nje emision qe kishte bo sokol balla per konicen dhe s'mora vesh gjo ca meritash kishte pas konica.

lexo pra artikullin e tij (eshte postuar ketu me lart) vete ta kuptosh. ASGJE ! 

por ne kundershtim me te tjere, e dinte dhe vete kete gje, ose arriti ta kuptoje e pohoje. 

Fan Noli dhe unë(Konica) kemi lëftuar disa vjet bashke që ti japim Shqipërisë një guvernë të një tipi të përparuar. Ahmed Zogu ka lëftuar për një guvernë të një tipi më konservativ. Ahmed Zogu na mundi dhe na mundi me themel. Ndryshimi në mes të Fan Nolit dhe meje, është se unë e di se jemi të mundur dhe të mundur paq, kurse ish shoku im s'ka haber që hëngrëm dru. Ahmed Zogu na ka mundur në shesh. Ahmed Zogu dhe ne duallmë përpara popullit për votë. Ahmed Zogu mori kurdoherë shumicën dhe kurdoherë na mundi.

..duket qe paska qo shoke me Nolin ne fillim,por eshte ndare me vone kur;

Noli vajti në Genëvë si "Kryeministër" i Shqipërisë: dhe në një fjalë zyrtare që mbajti, shau Lidhjen e Kombeve, shau Shtetet e Bashkuara t'Amerikës , shau tërthori Inglinë, dhe na bëri qesharakë në sy të botës së qytetëruar. U kthye në Shqipëri, dhe ca javë më vonë hapi mardhënie zyrtare me Sovjetin, ndonëse din, ose duhet të dinte se Rusia Boleshevike është në luftë me Fuqitë e perëndimit që kanë bërë dhe njohur Shqipërinë si Shtet më vete

 

Letren e Konices (kete) e kam lexuar me kohe. Kete fjalimin e Nolit ne Gjeneve, ne mos gaboj, sikur nuk e kam lexuar. E ke ti qe ta lexoj dhe une, apo me sakte edhe neve ketu. 

Edi Rama ja u mesoi keto xhevahire apo i ke direkt nga regjimi i Enver Hoxhes? Te kujton gje si emer "Albania" qe pergatitej dhe botohej nga Konica? Aq sa ka bere per kulturen dhe zgjimin e ndergjegjes kombetare te shqiptareve "Albania" nuk e kane bere dhe as nuk i afrohen kund gjithe akademyket e komunizmit. Vetem kjo do te mjaftonte qe emri i tij te shkruhej me germa ari ne historine e shqiptareve.

nuk beri pra me shume nga ZOGU, se e pranon vete. ishte per tjeter lloj qeverisje (demokratike). enveri perkundrazi, beri ate qe donte te bente noli me konicen duke e çuar shume me larg. zhduku pronen private dhe fene, qe nga keta te dy te tjeret (sidomos Konica), ishte ndoshta çmenduri.

Kurreshtar, Noli ishte teoricien, vizionar, intelektual, por binte nganjehere ne pozitat e nje inatçiu, si Konica, ndersa Zogu ishte praktik, nuk ishte teoricien, nuk ishte vizionar, ishte pragmatist, dhe nuk binte kurr ne pozitat e nje inatçiu ne publik, e kaperdinte per momentin, pa e harruar, pra ishte e kunderta e Nolit. Noli mund te nxehej , por nuk regjistronte ne mendje per keq, ndersa Zogu e kaperdinte, shfaqte dipllomaci, xhentilence ne momente nervorzismi, por ta regjistronte ne mendje çdo gje dhe te pregatiste mbrapa fatin tend. Pra kemi te bejme me dy figura diametralisht te kunderta, qe sikur te beheshin bashke, do kishin bere çudira ne Shqiperi. 

Konica perfaqson intelektualin ideal qe vlersohej per edukaten dhe zgjuarsine ne rrethe intelektualesh evropiane; erudit e njohes i mire i historise e artit boteror. U largua adoleshent nga vendi dhe jetoi, u shkollua e u formua per kohe te gjate ne France e Belgjike e megjithate, ishte vetem 22 vjec kur themeloi me inisiativen e tij revisten Albania ku mori rruge proza e shkruajtur shqiptare nga emra te njohur. e me vone botoi Diellin e Nolit. Perfaqsues ne konferencen e ambasadorve ku u kerkua njohja e shqiprise sipas kufijve te pavarsise. Demaskoi interesat austriako-gjermane qe favorizonin vendet fqinje sidomos greqine ne kurriz te kufijve te shqiprise.
A shkrehu pushke Konica? jo, kte s'e beri per fat te keq.

Uje ne gjurme te mushkes a piu? Jo. Atehere x 0

As frrok cupi nuk piu uje ne gjurme te mushkes, megjithate zuri vend ne panteonin e figurave te ndritura te kombit si themelues i gazetes rd

ore Frroku vetem per zborin - ne kuptimin e tij me te eger, te kuptimit qe kishte ne kohe te shokut Enver Hoxha, udheheqesit te lavdishem - qe i beri mediokritetit dhe partizanllekut fodull qe personifikohet te Mustafa Nano dhe Eduart Zaloshnja, e meriton te hyje nder rradhen e figurave te ndrituara te gazetarise.

Lum si ti qe lexon frrokun, une s'kam mbaru akoma as kadarene

as noli as konica nuk lane veper te mjaftueshme per te ngel ne histori. 

une shpresoj ta kesh me ironi kte

Cu mbush mali ....plot me rrusha
plot me rrusha...!

E ore eee ka filluar FUSHATA elektorale, do plasin pucetat e do kundermoje anembane....

Peshkupauje I destinuar te behet mejdan I budallenjve kete vit. Ta gezoni.

La Fonteni, ndjesë pastë, tregonte për një tufë zhabash që i lutej Zotit t'u dërgonte një mbret. Zoti ua plotësoi dëshirën. Por zhabat ngritën krye dhe iu ankuan Zotit, se ishte mbreti "shumë i butë", nuk kishte "dinjitet mbreti". Atëhere Zoti u dërgoi një gjeraqinë, që i hëngri të gjitha.

Që të gjitha moj perëndi, na i bën me urtësi - tha njëri.

 

Sa i perket Nolit, ne politike nuk e ka pasur ate mprehtesi e pergatitje qe ka pasur ne fusha te tjera. Ne kete kontekst duhen pare edhe flirtet e tij me ose padashje me sovjetet, fjalimet dhe veprimet e tij ne Shqiperi ose jashte pasi iku ne 24. Por duhet theksuar qe Noli nuk ka qene komunist asnjehere dhe aq me pak qe te mund te kete pasur ndonje lidhje ideologjike me satrapet e Tiranes qe moren pushtetin ne 44. Kete e argumenton mire edhe at Liolini ku thote qe Noli nuk shkeli kurre ne Shqiperi, megjithese i kishin akordoruar edhe tituj.

zhduku fene shqiperia, ndersa noli hengri buke si prift ne amerike. plus qe shqiperia komuniste i prishi marredheniet diplomatike me usa-n.

nuk kish pra si vinte, se nuk ishte aq rrote.

pastaj shqiptaret qe i shkonin nolit ne kishe, ishin te gjithe antikomuniste. te shkonte e te merrte çmimet e enverit, nuk i shkelte me njeri ne dere atje. dhe s'kish me me ça jetonte, e jo te merrej me muzike ne pleqeri, tu kompozu dhe opera per skenderbeun.

jo vetem kjo, bile nuk besoj qe eshte kjo por Noli vete qe nuk mund te lidhej me regjimin e Tiranes ne ate menyre sa te behej pergjegjes bashke me te dhe lajmet e fjalet per krimet e atij regjimi kishin dale. Noli njeri ka qene, ka gabuar dhe ka ecur drejt dhe njerez qe e kane kundershtuar ka pasur ne cdo kohe, bile edhe me akuza se perdorte kishen per te bere propagande politike, por sic thone edhe vete ato telegramet e shokut Hysni, diaspora e Amerikes perkrahu luften clirimtare por jo ideologjine dhe sistemin e shokut Enver dhe Hysni. Ne Amerike vetem ca njerez te rekrutuar nga Sigurimi me para dhe menyra te tjera i benin aminin regjimit te Tiranes dhe pasardhesit e atyre kane vazhduar ti bejne amin edhe PS-se.

benin kot, nga frika se mos i vriste regjimi tiranes njerezit e familjes ne shqiperi. po asnje shqiptaro-amerikan nuk ka qene pro komunizmit, as hapur e as meçeftas. vetem te ishte idiot. shqiperia e kishte buken me racion dhe amerikanet dergonin pako me ushqime dhe rroba deri ne 52-ishin, dmth e dinin varferine e jetes.

nga keta qe kane shkuar tani dhe mund te kete, pro-komuniste, te gjithe ata qe lajne pjatat ne ndonje lokal. 

Noli vdiq 2 vjet para se te ndalohej feja me ligj

shtova dhe argumente te tjera, sidomos antikomunizmin e robve qe i mbushnin kishen dhe e mbanin me leke. 

noli ka qene njeri pa leke, si i tille ishte oportunist, merrej me ate qe e mundesonte te jetonte. pranej u be dhe prift, se po te besonte ne Zot, nuk do te kish perkthyer omar khajamin, nuk ka mundesi as te perkrahte idete revolucionare.

ndersa konica, duke qene bej, kish pra leke. sidomos ne te ri. 

Zogu i lidhi pension Nolit por edhe Konica ishte ambasador i Zogut te cilin e luftoi. A nuk i klasifikon oportunist njesoj? Letra e Konices lart dhe theniet e Nolit qe pranonte pension nga mbreti i shqiptareve me mire se ta pranonte prej atij te serbise, u japin shpjegim. Kta burra nuk thuhet te kene pasur qellim te tyre ne jete parane.

as une nuk po them se kane pasur parane si qellim, sidomos kur ishin te rinj, se do beheshin tregtare sheqeri ndryshe. 

por ne te vjeter te dy, e kane ulur kurrizin per pak para, se keteja te mbarrohen shpejt, me thase ti kesh.

mbeti zogu pa nje lek, (qe thone iku me arkat plot me flori), prandaj dhe vdiq. 

Nga njerez prej te cileve Njerzimi mer si piknisje te beje cilesime per ngjarjet qe lindin Individet ...Pershkruhen si Kohe e qe lind njerez te Penes , Pushkes dhe Mendimit .

Konica ....i penes

Zogu ...i Pushkes

Noli ...I Pushkes ,Penes , Mendimit .

Tani sherberihaj ka ne cdo kohe qe plasin tubacionet e Mootit te InteliDjences te cdo vendi , jo me tek ne qe kane Plasur ne KRYE te Vendit nga frymezohen keta Lolot e askushit neper Bloqe ! Noli e ka rrefyer ate Miresine qe u Ofroi Sulltani dy shqiptareve me kusht qe kerkesa e te Parit te dyfshohej tek i Dyti

Nxirrme nje sy Sulltan .....dhe le trashegim nje Vilage Be ose debil me shumice,  sherbela e kallam kusur neper plehra qe kendojne ne arkiva e interpetojne kikikikiki .... si kaposh Plehu

Tani koha lind edhe Derstiliste e njerez qe vrasin kohen ne mullij . Biles sipas Argites dhe Shkerzenit lind edhe Milionere me baba K/minister qe te dergojne gjyqeve per Ndershmeri .. smiley

fan noli ne hierarkine e figurave kombetare mund te vendoset i dyti pas skenderbeut.

te qeverisje shqiperine e athershme duhet te ishe ne nivel qehajau.prandaj edhe zogu.

noli ishte nivel i larte ,nuk e bente dot qehajain e serbo-grekeve.

 

jo atehere por kurdohere te qeverisesh, sidomos nje shtet demokratik, duhet te unjesh gju me gju me popllin, pra te ulesh shume poshte. 

shih ameriken, nje jevg e drejton sot. vitet e ardhshme dot t'jet nje akoma me rob koti. 

shih ameriken, nje jevg e drejton sot..

Dhe ti je nje idiot ne fuqi te n-te.

mundohu mos ta tejkalosh postin e tjetrit. nuk t'u drejtova gje idiot tyja. atehere mbaj te njejten largesi. 

gjithashtu mundohu te shkruash me tonin qe edhe do ti drejtoheshe tjetrit po ta kishe perballe. 

Kjo vlen edhe per ty .Nuk besoj se do ia thoje ato fjale Obames po ta kishe perballe.

nuk e shava gje obamen. fjalen jevg e perdora si figure letrare, me tregu qe ne demokraci udheheqesi duhet t'i ngjaje popullit te tij. pra te jete ne te njejtin nivel me te.

politika thone eshte kurve, atehere i bie qe edhe ata qe merren me te, te jene me moral te perlyer.

zogun e vleresoj vetem se u be MBRET, pra tregoi se pushtetin nuk e donte veç me rrejt popullin e per nje rroge, çfare politikanet kane per zanat, por diçka me shume.

shnet cuce.

 

sinqerisht ta kam zili ket sigurine kur ben kshu komentesh te prera me thike

ngaqe me shpat de dore e çaj historine. si skenderbeu.

http://www.ermenji.org/historia/chap27.html

 

..Pak ditë pasi u formua, qeveria e re shpalli, më l9 Qërshor, programin e saj prej 20 pikash, ku premtohëshin në vija të përgjithshme përmirësimet dhe reformat që ishin folur deri atëhere dhe që nuk u vunë kurrë në zbatim. As kish sesi të zbatohëshin, kur qeveria nuk e sundonte dot gjendjen, kur në gji të saj filluan menjëherë kundërshtimet, sepse të shumtët e atyre që erdhën në fuqi s'kishin pasur asnjë qëllim reformash. Vetë Sulejman Delvina u përgjigj se reformat që kërkonin të rinjtë ishin "gjepura". Qeveria nuk shpalli dot as zgjedhje të reja për të "legalizuar" të paktën vehten e saj. S'kish guxim t'i shpallte, sepse nuk besonte në përfundimin e mirë të tyre.

Mbasi nuk kish se ç'të bënte në Shqipëri, Fan Noli u nis me ministrin e Financavet, Luigj Gurakuqin, për në Lidhjen e Kombevet, me qëllim që të kërkonte ndonjë hua ndërkombëtare nën garantinë e Lidhjes. Me atë rast desh të kërkonte edhe përfundimin e çështjes së kufijvet (mbasi Greqia mbante akoma 14 fshatrat e qarkut të Korçës dhe Jugosllavia Vermoshin e Shën-Naumin) dhe të ndalonte shpërguljen e Shqiptarëvet myslimanë të Çamërisë, të cilët Greqia po i përfshinte si "Turq" në shkëmbimin e popullsivet.

Disa vjet më parë, Fan Noli kishte bërë përshtypje shumë të mirë në Lidhjen e Kombevet duke mprojtur çështjen shqiptare me zotësi dhe urtësi. Këtë radhë nuk u prit edhe aq mirë, jo vetëm sepse Lidhja e Kombevet s'e merrte me gjithë mend shtetin shqiptar, ku s'pushonin kurrë kryengritjet, po dhe vetë Fan Noli shikohej si kryetari i një qeverie të pa "legalizuar".

Atëhere Peshkopi i ynë hipi në tribunë, nga mbarimi i Shtatorit, dhe ia numëroi të gjitha Lidhjes së Kombevet se ç'ishte e tek ishte, sesi e përdornin fuqitë e mëdha për interesat e tyre nën një mbulesë fjalësh hipokrite, sesi punët e saja ishin flluska sapuni, sesi ajo ishte zhytur në një burokraci të mërzitshme, me komisione e nënkomisione, dosjet e të cilëve flinin nëpër sirtarët ku i mbulonin cergat e merimangavet, dhe tregoi se demokracia s'ishte veçse një mashtrim për popujt dhe zgjedhjet e lira, një komedi. Natyrisht, të gjitha këto mund t'ishin të vërteta - dhe s'ishte Fan Noli ai që i zbulonte për të parën herë - por këtë lloj të vërtete mund t'a thoshte një shkrimtar ose një filozof, dhe jo një kryetar qeverie që kishte vajtur për të kërkuar ndihmën e Lidhjes së Kombevet. Fan Noli, si mendimtar, duhej t'a kuptonte që, nëse punët e popujvet shkonin ashtu si i tregoi ai, kjo do të thotë se ashtu është edhe natyra e lidhjevet njerëzore, të cilën nuk do t'a ndryshonte fjalimi i tij. Pastaj Lidhja e Kombevet diçka kishte bërë për Shqipërinë në dy-tre vjetët e parë, dhe Shqipëria, e shtrënguar prej fqinjëvet s'kish se ku të gjente një tjetër strehë përveç asaj. Jugosllavia u tërhoq prej Shqipërie më 1921, sepse e kërcënoi Anglia nëpërmjet të Lidhjes së Kombevet. Por çdo të bëhej tani që Zogu ndodhej në Jugosllavi duke pregatitur me Pashiçin grushtin që do t'i jepte qeverisë së "reformatorit"?

Fjalimi i Nolit, i cili ishte edhe i bukur nga ana letrare, u botua me bujë prej shtypit t'atyre shteteve që ishin kundër Lidhjes së Kombevet, si Rusia bolshevike, Gjermania etj., por u përbuz prej qarqevet frënge e angleze; dhe ishin këto dy fuqi që mbizotëronin atëhere n'Evropë dhe në botën e Mesdheut.

Prej këtij akti të parë, Fan Noli kaloi shpejt n'aktin e dytë të dramit të tij heroikomik: lidhi marrëdhënie diplomatike me Rusinë komuniste. N'atë kohë, Rusia sovietike nuk kishte pozitën ndërkombëtare që ka sot, ku shumë shtete jo-komunistë, sidomos t'Azisë dhe t'Afrikës, duan të përfitojnë prej lidhjevet me të, qoftë për të marrë ndihma lëndore e teknike, qoftë për t'iu qëndruar ndërhyrjevet të Perëndimit. N'atë kohë bolshevizmi shikohej si një murtajë, dhe fuqitë perëndimore donin t'a mbanin larg Evropës, larg Ballkanit dhe Mesdheut. Anglia, Franca, Italia, Austria, Suedia dhe Norvegjia e njohën Bashkimin Sovietik vetëm më 1924, kurse shtetet e Ballkanit s'kishin akoma asnjë lidhje me të. Merret me mend nëse këto fuqi do të lejonin që Shqipëria të bëhej një vatër e bolshevizmit në Mesdhe, për të kënaqur fantazinë e Fan Nolit! Në këto vepërime Hirësia e tij u tregua si i frymëzuar prej Don Kishotit, kurse mund t'i kish vlejtur më shumë urtësia e Sanço Pançës. Njeriu me të cilin u këshillua Fan Noli për të lidhur marrëdhënie me Bolshevikët ishte Kostandin Boshnjaku, një aventurier prej Durrësi, që kish qënë më parë tregëtar n'Odesa dhe, pas revolucionit komunist, ish kthyer në Shqipëri si agjent i Rusisë. Kështu, në një ditë të Dhjetorit, misioni diplomatik rus, i përbërë prej 18 vetash, zbriti në Durrës. Por me ndërhyrjen e rreptë t'Anglisë, qeveria shqiptare u detyrua t'a përzinte pas dy ditësh. Sa keq për një qeveri që s'e kish parashikuar dot këtë gjë!

Siç shihet, aventurat e Fan Nolit e shpejtuan përmbysjen e "regjimit të Qërshorit", i cili do t'ishte shpartalluar sigurisht edhe pa ato. Por pas atyre ngjarjeve, Anglia e shtyti Jugosllavinë, si edhe Greqinë, që të përkrahnin këthimin e Zogut në Shqipëri. Nga ana tjetër, frika e bolshevizmit dhe e aventuravet ndërkombëtare i trembi shokët e Nolit, të cilët filluan të ndahëshin rremba rremba dhe të formonin "partira", që në të vërtetën s'ishin veçse emra të zbrazët "Radikal-Demokrate", "Nacional-Demokrate", etj. Por çthurja kishte nisur edhe më përpara, sepse i tërë ai grumbull ishte si një tok prej kashte që s'e lidhte asgjë. Dy nënkolonelat, që ndodhëshin në krye t'administratës dhe të forcave ushtarake, ishin dhënë pas dëfrimevet dhe s'interesohëshin për gjë tjetër. Kështu kuadrat e larta t'ushtërisë dhe t'administratës punohëshin prej agjentëvet të Zogut dhe të Jugosllavisë, të cilët vinin rreth lirisht në Tiranë dhe nëpër malësitë e veriut. Njëkohësisht, Zogu po pregatiste në Jugosllavi fuqitë e sulmimit, i ndihmuar prej Ceno Kryeziut, i cili hynte e delte në Belgrad si në shtëpinë e tij

flm alba 

Je mese i mirepritur Pjer.

Lubonja,Konica I sotem..ose Konica nje Lubonje e djeshme...Vetem Rama mund te arij nivelin e nje Noli...ne politike e sigurte njeher qe ka per ta kaluar,ate qe nuk ariti te conte deri ne fund Noli me te ashtequajturin mbreti Zog,ka per ta bere EDi Rama me mbretin Saliu i dyte !!

Vetem Rama mund te arij nivelin e nje Noli...ne politike e sigurte njeher qe ka per ta kaluar,ate qe nuk ariti te conte deri ne fund Noli me te ashtequajturin mbreti Zog,ka per ta bere EDi Rama me mbretin Saliu i dyte

Ti duhet ta kesh thare zamzanen e rakise mbreme.

Jo mo..nuk piva shume!!

Ha....ha.... e forte kjo , koment i bukur arb smiley

 shau Lidhjen e Kombeve, shau Shtetet e Bashkuara t'Amerikës , shau tërthori Inglinë, dhe na bëri qesharakë në sy të botës së qytetëruar.

Murat Shtaga erdhi edhe në shtëpinë tonë. Shau zotin Tohsun more, se na vajtka me gjermanin.

A të daltë një lyth në bythë (ajo e poshtmja) që na paska sharë Noli L.K. dhe SHBA. Na paska sharë edhe Inglizin i martofsha t'ëmën.

Fjalimi i Nolit në Lidhje është Poemë Politike. Lidhja e Kombeve u krijua medemek të parandalonte Luftën. Dhe u tregua aq "efikase" dhe "efiçente" se iu deshën më pak se 20 vjet të tiganiste LIIB. Dhe Noli, si "i paaftë dhe qorr bibe" që ishte, e tall L.K. pikërisht që "tjerr lesh" dhe po e çon botën për lesh.

Prandaj kot mallkoni Enverin. Enveri ishte Haka e Nolit.

KAVIR, a e ke kete fjalimin e famshem te Nolit , se nuk e mbaj mend a e kam lexuar apo jo, e nese e ke postoje ketu ta lexojme. 

Z.Pjer, këtë fjalimin e kam në libër. Është botim i viteve '40. Përmbledhje e Lefter Dilos. Nuk e kam hasur në libër tjetër. Por e kanë ribotuar tani së fundi mos gaboj tek Vepra VI.

librat e shumte te bejne dem. ia kam pas thene nje here kte arber zaimit tek ky blogu ktu. vetem une e shopenhaueri e dime kte. mos u vish me mire nga pedagogu, me thoshte im ate. me qe ra fjala, ai (i ndrite shpirti) e njifte jeten nga te gjitha kendet, por sidomos nga ana e kacakut, ose firarit... ti me kupton mua, qe eshte kendi me i mire, tip lozhe kryesore ne operan e jetes. me thoshte edhe meso, por me shume i meshonte kesaj: mos u vish me mire se padagogu... smiley

me vjen mire qe te pashe. per pak veta erdha prap te ppu-ja, ku ti je padyshim i perfshire big time.

deri heres tjeter tani.

qafime virtuale. dhe Gezuar!

Cimi

Gëzuar Çimo. Thonë që vetëm budallenjtë nuk ndërrojnë asnjëherë mendje. Njeriu ndonjëherë bën mirë kur ndërron mendje, edhe nëse thyen një gjysmë-betimi.

Edhe njëherë Gëzuar miku im!

smiley  qeshe me te ikur... gezuar, i dashur mik. per te mos prishur qejf, le te pine sa te duan. dhe pastaj zoti Hunt tha se lufton per idealet e lirise...

urdhero, i nderuar, nga imzot FSN:

Duke rishikuar punën që ka mbaruar Lidhja e Kombeve në këto pesë vjetët e jetës së sajë, kam frikë se edhe unë i nxehti paqedashës do t'i ngrehë duart përpjetë në dëshpërim dhe do të thresë: "Më mirë të kemi luftë se sa fjalë të mërzitshme për paqe". Ç'kemi bërë për paqe? Ç'po bëjmë tani në këtë Asamble? Ajo që është bërë në të pesë vjetët Çlodhet në paqe, në paqe të përjetshme e kyçur në dosjet e vjetra të sekretariatit dhe ruhet me kujdes prej atijë të mirit gentleman, Sekretarit të Përgjithshëm të Lidhjes së Kombeve. Është e vërtetë se lidhja ka bërë disa shërbime të vogëla për paqën përgjithësisht, dhe veçanërisht e shpëtoi Shqipërinë prej copëtimit, duke shiguruar kështu paqe dhe urdhër në Ballkan.Si e dini Shqipëria ishte një kaçkë e fortë për të thyer dhe m'e rëndë për ta ndarë, kështu që Lidhja e Kombeve me mençuri vendosi të mbetet atje ku është të njomet lirisht në detin Adriatik. Po thuamëni zoti Sekretar i Përgjithshëm përse refuzoni t'i jepni Shqipërisë një hua me të cilën të mund të ngrihet në këmbë? Tuntni kokën? Shumë thoni? Mirë do të zbres me elegancë në shumën e matur prej 200.000.000 frangash. Tundni kokën? Ahere jam gati të hyj në marëveshje për një shumë më të vogël, thuaj 100.000.000 franga. Kërkoj ndjesë. Doni të thuani që nuk më takuat kurrë në jetën tuaj dhe që nuk do të muntni të më huani një dhjetësh? Ahere merrni kërkesën t'ime për një hua dhe verreni në dosjet e vdekura të Sekretariatit dhe kyçeni mirë, po mbyteni sigurisht para se ta varosni në nekropolin t'uaj se munt të ngjallet prej të vdekunëve.Nofta Sekretari i Përgjithshëm kish në mend të thotë që nuk kish dëshoron të hyjë në marveshje për hua me një guvernë kryengritëse, pa një parlament si atë që kryesohet prek të përunjurit prift. Po e dini se ç'është parlamenti? Pa fjalë e dini. Po do të kuptohet më mirë kur t’ju them, se çmendoj për të. Parlamenti është një sallë ku mblidhen politikanë pa shport që bënë prova operate në trupin e gjallë të racës së vetë. Një sallë plotë me gaz të helmuar. Gazi mbytës, gazi që sjell lot, qeshje tangoje dhe gjithë gazet e tjerë me të cilët u lëftua luft e fundit që t'u jepte fund tërë luftrave dhe të vendoste paqë, paqen për të cilën bëjmë fjalë. Po, e që shkelni këmbë, jemi gati të bëjmë zgjedhje të ra, dhe ta thresim atë plagë, atë fatkeqësi të madhe, atë superticje të mallkuar parlamentin pas dy ose tre vjetësh qeverimi atëror. Do të kini mirësinë atëherë zoti Sekretar i Përgjithshëm, pas tre vjetësh të më jepni huan prej 400 000 000 frangash të cilën m'u zotuat disa minuta më parë? Thuani "jo"? Përse? E dinja.Ahere, mirë, le të flasim për paqe. Më duket se nuk kemi asgjë më të keqe se sa të bëjmë këtë. Thom "Më duket" se dua që të gjithë juve të dini që kam qenë shumë vjet në Amerikë, në Boston, një qytet diku në Irrlandë plot me 0' Connors dhe 0' connelis dhe fitzgeralds. Të gjithë folës të mirë, folës fort të mirë, të cilët bashkë me Irrlandezë të tjerë prej qytetesh të tjerë të Irrlandës bëjnë të tërë të folurit në fushata elektorale t'Amerikës. Do të dëshironja që sivëllezërit e nderuar të Republikës Irrlandeze të kishin sjellë këtu ca nga këta folës trima të flisnin e të flisnin për vdekje për punën e paqes. Nuk është për të çuditur që Amerikanë, gjermanë dhe Rusë nuk janë të paduruar të hyjnë në Lidhje. Duket që nuk çmojnë fjalët tona. Donë më mirë për emërin e Perëndisë zoti Kryetar. Pse nuk pushoni këtë të folur dhe të më jipni atë huan prej 500 000 000 frangash që mu zotuat para se të nis të flas.Tani që ju përgjigja në pyetjen e parë "Ç'ka bërë Lidhja e Kombeve në pesë vjetët e fundit?". Munt të vij në çështjen e dytë dhe të fundit: Ç'po bëjmë tani në këtë asamble? Përgjigja është fare e lehtë. Do ta gjeni te Shekspeare-i. "Fjalë, fjalë, fjalë" domethënë në inglishten popullore erë të nxehtë. Kjo është gjithë puna. O është një përrallë e thënë prej një idioti plot me bujë dhe tërbim pa kurrfarë kuptimi".Ç'është përfundimi i gjithë këtyre bisedimeve të mençme e të thella mi çarmatimin dhe traktate arbitrazhi? Çështjet ju referuan një komisioni, o co; o ju referoj një nënkomisionit i cili do ta raportojë në komisjon. Dhe ky përfundimet do tja paraqitë ndonjë konference që do të mbahet ndo një herë në të pritmen. Kjo konferencë do tja raportojë këtë çështje përsëri një komisioni . Ky do ta referojë në nënkomision. Ky përsëri në Komision Dhe ky me radhë e me radhë në Konferencën. Konferenca do ta pasojë me një votë të njëzëshme e cila do ti referohet Këshillës së Lidhjes së kombeve e cila do të shfaqë një lutje të përbashkët në i Madhi Perëndi në qiell. Pasi të shkojnë çështjet përmes këtij rrotullimi poetik të konferencave dhe kundër-konferencave, të raporteve dhe kundër raporteve dhe këshillave, më në fund do ti referohet Sekretarit të Përgjithshëm të Lidhjes i cili do t'i kyçë me kujdes në dosjet e pashpirt të Sekretariatit dhe do t'i mbajë këto për brezat e arthmë. Kështu e tërë puna do të mbarojë si mbarojnë gjithë flluskat prej sapuni. Dhe of! Fjalët e bukura dhe fjalët e gjëmuara dhe stërgjëmuara, të cilat do ti shoqërojnë këto rezoluta dhe ato lutje! I dua, i dua, "Si erën e pellgut dhe si të kërmave të të vdekurve të pambuluar që molepsin erën". Për këtë arsye po jap këtë fjalë sot. Nër kohë që po mendojmë për fuska le të më jipet leje të bëj disa vërejtje për mi fuskën më kolosale që prodhoj historinë moderrne: Kuptoj pallatin e Dwes-it. Po është pikërisht një fuskë? Jo është një lidhje fuskash, e mërzitur, e koklavitur, diabolike, dhe infernale. Është më tepër se një fuskë, është një superfuskë. Po nuk duhet të trembeni nga kjo. Do të mbarojë si dhe fuskat e tjera që ngjallëm këtu. Është fort e koklavitur kjo punë. Mund ti shigurojë ndo një fron nënkryetari auktorit të shënuar po kam frikë se do të sjellë vetëm disa miliardë çpagime për Francën dhe për Belgjikën. Këta të dy shtete shpresojnë të nxierrin me anën e tij disa miliardë dhe miliardë. Unë uroj që të munden t'i marrin, po është një fatalitet. Ajo superfuska e gjeneralit Dawes s'ka veç të referohet Lidhja e Kombeve.
I dashuri im Sekretar i Përgjithshëm, Ju lutem gatuani një vënt të thatë, fort të thatë, në dosjet t'uaj të vdekura se si dini, Mr Dawes është Amerikan dhe Amerika është një vend i thatë (pa të pira) qoftë se prej kohe në kohë, me mënyra të nëndheshme, njomet, njomet me të vërtet shumë, vetëm me shaka… . Me përpjekjet mirëdashëse të çizme sjellësve (kontrabandistëve).Duke folur për fuska përsëri më vjen në mend ajo huaja e bekuar 600 000 000 për të cilat kryetari i nderuar i kësaj Asambleje dhe Sekretari i Përgjithshëm i dashur m'u zotuan të më japin për Shqipërinë disa minuta më parë. Tani kjo hua është një fuskë paqeje, një fuskë paqeje fort e shëndoshë. Jo nuk është fuskë aspak. Atë që desha të thosha ish: Do të forcojë paqen në Ballkan. Mund të gatisë udhën për të realizuar Konfederatën Ballkanike, Po nuk ka një dobi të flasim për të. Zoti Sekretar i Përgjithshëm, merre në dosjet e pashpirt të nekropolit t'uaj. Pasi u përgjigja të dy pyetjeve që më ishin bërë më mbetet tani të nxjerr përfundimin të cilin do ta bisedoj në formën e dy pyetjeve të reja. Pikësëpari, nga çkoqitjet që u dhanë më parë, a e vlen barra qeranë që të kemi një shoqëri të kombeve? E dyta, në rast që e vlen, cila do të jetë methoda për t'i arrirë qëllimit që është paq e përbotshme? Pyetjes së parë do ti përgjigjem: Po. Edhe Shoqëria e Kombeve të jetë një ëndër, një utopi që i bën skeptikët të buzëqeshin dhe të shtrembërojnë buzët, kjo (Shoqëria e Kombeve) duhet të qëndrojë atje si një sfidë kundër lavdisë groteske militariste. Kjo duhet të qëndrojë atje si një vërtetim solemn i dëshirës së përbotshme për paqe. Kjo duhet të qëndrojë atje gjer sa bukuria e sajë, fisnikëria e sajë, shpirita njerëzore e sajë, nevoja e domosdoshme e qënies së sajë të kuptohen nga gjithë bota. Pse fundi i fundit me gjithë mungesat që ka sot për sot, kjo meriton të pritet me këto fjalë."Verreite Doch. Du bist so schoen!" Oh! Qëndro, ti je kaq e bukur! Pse të jemi kaq pesimistë? Aspirata për paqe, janë kudo, kjo është e padyshimshme, ndryshe nuk do të kishim komedin e fuskave dhe superfuskave të paqes që na kanë mbuluar. Kjo vjen nga shkaku që popujt dëshirojnë paqen. Që burrat e shtetit, politikanët e servirin kohë pas kohe, fuska arbitrazhi, fuska çarmatimi, fuska sigurimi dhe superfuska shpërblimi."Po paqia nuk do të vijë prej traktateve, këto janë të destinuara të hidhen shpejt a von në shportë. Paqia do vijë nga shkollat. Duhet t'u mësojmë fëmijve që vrasja toptan është po ashtu një gjë kriminale sa edhe vrasja e veçantë. Duhet t'u mësojmë se perënditë t'ona të bajrakeve janë burimi i gjithë të këqijave, të cilat shekuj me radhë po e mundojnë njerëzinë. Duhet tu mësojmë se ka veç një perëndi të vërtetë, që duhet ti shërbejmë. Perëndia e njerëzisë, Perëndia e të gjitha tribuve. Duhet tu mësojmë të bëhen anëtarë të nderçmë të super-shtetit që duhet të përmbledhë të gjitha tributë. Të bëhen qytetarë fisnikë të federatës së përbotshme e cila është në realizim e sipër, e cila do të realizohet me doemos. Kur djemtë tanë do të kenë mësuar këto të vërteta, atëhere do të kemi vetëm çarmatosjen morale e cila duhet të bëhet më parë nga çarmatosja matëriale, po do të kemi bashkëpunimin e vërtetë e të gjithë fiseve të botës për paqen, përparimin dhe mbarë vajtjen ndërkombëtare, të cilat s'janë tjetër veç sende që vijnë rrotull subjektit."Po para se të vijnë atje, le ta njohim një herë se jemi që të gjithë bajrak të egër sa kohë që i bëjmë kurbane njerëzish Moloh-ut të tribusë. Oh! I vritni, i varni. Ndiqini në të katër anët e botës këto perëndira barbare dhe anthropofage që kanë mbushur historinë e njerëzisë me kaq vuaje, me kaq urrejtje, me kaq rrënime, me kaq tmerr, me kaq gjak me kaq frikë. Ah! Do ti kapim gjakatëratë e vjetër! Vështroni sytë e njerëzisë që vuan pas rrënimeve të luftës së përbotshme. S'ka dhimbje mbi dhimbjen e sajë, asnjë theori nuk do të ishte tepër e madhe për të shpëtuar djemtë tanë nga luftra të reja dhe lot të reja."Përpara o shokët e mij, bota është gati për ungjillin e ri. Flamuri i Shoqërisë së Kombeve është më fisniku që është ngritur gjer më sot! Ushtarët e sajë janë më trimat që ka nxjerrë bota gjer tani. Qëllimi i sajë është maja e përparimit të njerëzisë. Shpirti i Willsonit, ati dhe profeti i sajë na udhëhiq. Mundimet janë të mëdha, po shtrini kurajën t'uaj gjer në pikën e fundit dhe nuk do të venë mundimet kot".
 

 

 

Dhe Zoti tha "U bëftë Dritë"!

Dhe Noli... lindi!

Emigrant, e lexova, ishte nje fjalim patetik (por kjo gje nuk e ul Nolin ne syte e mi) , nje fjalim i mbushur nga emocionet, nga zhgenjimet, deri diku mu duk pak si i çuditshem ne shifrat qe i kish premtuar ai sekretari i pergjithshem, ku thuhej ne fillim per 400 000 000 , pastaj permendet shifra 500 000 000 e me vone shifra 600 000 000 , gje qe me ve ne dyshim se mos Noli yne i madh, mos ka pire ndonje gje nga "miqte" aty ne konference. 

Lidhja e kombeve kishte derguar 2 ekonomiste zviceriane ne shqiperi te studionin mundesine e nje huaje .por aty nuk mungonin kryengrtjet e shqiptareve kunder njeri tjetrit keshtu qe ata u terhoqen nga kjo ide.

Jo Noli nuk kishte pirë z.Pjer. Por këshilltarët ekonomikë të Nolit kishin mendje të turbullta. Ia këpusnin rromba për tomba. Njëri i thoshte 500 meleona. Tjetri i thoshte 600 meleona. Dhe Noli bëhej çorap. Po i falet, se nuk ishte ekonomist, dhe nuk kishte lexuar libra ekonomie. Kur fliste psh për fushën e muzikës, që Noli e njihte mirë, nuk bënte gafa të tilla.

prandaj nuk shkon aq mire ne treg VQ pjer. je i pari qe quan nolin patetiksmiley

sa te rrojme do degjojme thasmiley

alke, thashe per fjalimin e tij , jo per figuren e tij, qe mbetet nje nga figurat me te larta te kombit tone. 

te drejt ke pjer. fjalim patetik ishte. jo prej diplomati por poeti enderimtar. 

 

Ore te shkollluar, Flitet per Nolin nje kollos botror i kultures se gjithanshme.Vertet Skenderbeu eshte heroi yne kombetar, si burre i shpates e perpjekjeve per ti bashkuar shqiptaret, por mu per ato veti e nure te tij, sot eshte e thjeshte te behet krahesimi me veprimet e ketij derbederit Ahmet dhe te sozise tij te shemtuarit qe grabit ....duke qeverisur, si i beri kasht e koqe shqiptaret.Kurse Noli eshte me i madhi i te gjithe shqiptareve, pse hodhi themelet e kultures, te qyteterimit modern, te gjuhes akademike.Lexoni mor opinioniste jo grumbullin e bashketingellloreve qe kujton se flasin per mendje, te atij qe guxon e jep mendje e opinion per Nolin, lexoni intrdukten e tij te famshme "Zonja Ingra e Ostrotit" te Henrik Ibsenit.Lexoni ca dushi i jep ai aty parise dalllkauke, oportuniste dhe tradhetare shqiptare te kohes.Ngjajshmerine e zhvillimit te ngjajeve ne Norvegjine e kohes Ingres me Shqiperine e kohes Fanolit.Ngjajshmerine e malsoreve Norvegjeze me malsoret tane.Boten e tyre te gjalle psikologjike, si ngjajshmer.Dhe tek gjithe introduktat e tij ai i ka trajtuar ne rrafshin e pergjasimeve per ndikime mbi situatat ne Shqiperine e kohes se tij.
Me jepni nje te shkruar nga Ahmet anadollaku, qe jo ti ngjaje ne ide ketij kollosi te kultures e dijeve por te pakten te egzistoje....si mesazhi i pershendetjes se kapso presidentit te Salihut dje.Qe dhe nga varri ku ka rene Fanoli e ndjen dhe i shkojne mornica kur degjon thagma te tilla prej kryetarit te shtetit ....100 vjecar! Nuk jemi per te bere debat te tipit si te ndonje karabullaku per Nolin , por te ulurasim per gjendjen ku na e katandisen shtetin e kombin me moshe 100 vecare, druvaret e kamaieret dhe keta fenducet mercenare qe bejne sikur coc kane ne thesin e tyre te grisur....per Fanolin.

Fan Stilian NolI mbeti perjetesisht MESIA E KULTURES KOMBIT SHQIPTAR! I pakrahesushem me ASNJE!

po mire mo grava, kush po flet kunder Nolit ktu njehere? apo duhet ta bejme komunist me patjater qe ta nderojme?

I ndrite shpirti profesorit tim te letersise, Gjergji Zhejit, qe me beri ta adhuroj Fanolin qysh 18 vjecar!
Ai eshte mesia per shqiptaren.....mua!Dhe per ate nuk fal asnje! Ti mor bir, del si kerrja para...Goxha mision eshte dhe ai Vazhdo!

po mire tani se un po te drejtohem me edukate; nqse une jam kerrja, kush i bie te jete gomari ketu?

ty nuk te le pasioni te flasesh grave. Kjo eshte e vetmja e keqe qe shof te ty. Ti ngutesh te flasesh per Nolin etj se je mesuar te shofesh bardh e zi gjerat, mendoj. Nqse lexon sa eshte thene me lart, vec kurreshtarit qe i leshon komentet pa dogane, nuk eshte thene gjysem fjale per Nolin prandaj e kam te veshtire te ta ndjek fillin e mendimit. Ato qe kerkon t'i thuash nuk i plotson dot me vargjet e Nolit. Ca kerkon te thuash?

as Enveri nuk e pranonte qe Noli te ishte komunist.Po  per te as liderat e vendeve komuniste nuk ishin komunista pe verteti.

e kam te qarte; percaktimi ishte soc-demokrat. E thashe me nji fije te leeeehte sarkazme se nuk po marr vesh gje

Noli ka mundesi te jete gudulisur pak nga idete komuniste sidomos prej faktit se bolsheviket publikuan traktatet e fshehta te fuqive te medha per ndarjen e shqiperise.Pas luftes se pare boterore nga e cila u shua nje gjenerate e tere njerezish dyshimet per rendin kapitalist dhe simpatia per komunizmin u shtuan.Por pas udhetimit ne bashkimin sovjetik ku ai e pa sistemin me  syte e tij iluzionet e tij komuniste duhet te jene firosur sepse pas asaj kohe e mbajti frymen ne Amerike e nuk u  mor me me pulitke.

Edhe kjo qendron Alba, mund te jete gudulisur por jo me shume. Ate mendoj dhe une, ai ka pas enderr lidhjen me Ameriken, siç e kemi patur edhe neve, mirpo amerikanet seç kane nje tabiat, i zhgenjejne nje here simpatizantet, pastaj i therasin mendjes. 

Ai thone u perpoq t'ia mbushte mendjen Enverit te njihte marreveshjet e para luftes me ameriken .Ai ngeli pa goje nga kokat e trasha te zyrtareve komuniste qe vinin ne OKB.Sipas A ermenjit ai u lut per enverin ne Kishe dhe e krahasoi me krishtin.paqja e tij me komunistet e tiranes vjen nga fakti se ai i perkiste nje gjenerate objekti kryesor i se ciles kishte qene ruajtja e shqiperise si shtet i pavarur.Pas lufte nuk kishte me pushtime te njespanjeshme te fuqive te huaja , apo andarte greke qe therrnin shqiptaret  ne jug e serbet qe benin te njeten gje  ne veri.Keshtu qe nje shqiperi shtet stabel qofte edhe diktature per disa nga patriotet e vjeter te matane atlantikut ishte me mire se sa te mos kishte shtet shqiptar fare.

diku kam lexuar qe gjate pushtetit te tij ne '24, serbet bene zhurme te madhe per Nolin si bolshevik sidomos pas lidhjes se Nolit me B.S. (qe ishte kunder familjes mbretrore serbe ne ate kohe). Edhe ata ruset e bardhe qe ndihmuan kthimin e Zogut e kishin serbine si strehe te sigurt ne ate kohe pas triumfit te bolshevikeve ne b.s.

Bredh nuk e pata me ty por lexo me larte kujdesshem dhe mandej lesho dhe si ajo kuturu! ca lidhje ka fjala komunist aty apo merampollaf !

po mire te thashe pra. Po mundohem te ta them prej 2 oresh. Me ke e ke inatin per Nolin? e ke idene sa pak eshte bere publike nga jeta e Nolit pervec krijimtarise? sic ishte zakoni, u retushua cdo gje qe "nuk na pelqente". Kjo qe ka sjelle village bey nuk ka pse te krijoje konflikt apo gare se kush e do me shume Nolin. E kam bere 8-vjecaren te Fan Noli dhe une grave, e thosha dhe e them me nder kte, packa ka qene vec nji 8 vjecare

Bredh nek ke fare fare te drejte ne kete qe sapo pohon.Une kam 5 volumet e botuara per Nolin dhe qe te gjitha ne kohen e socializmit.se nuk ke lexuar ti nuk do te thote ate qe pohon.Gjithe qelllimi eshte te perulet Noli per te qendrua ne kembe figura e banditit Zog dhe e kolaboracionisteve.Ku ta kishim ate fat qe cilidokomunist te kish dhene sa cereku i Nolit, qe ti benim heronj

daja im i ka pas ato volumet; nji prej tyre ja vodha une me justifikimin e nji referati ne shkolle dhe nuk ja ktheva me. Edhe sot e kesaj dite ma kujton

E shef pra o bredho! Nje liber me Pake NOLI, qe i vodhe dajes dhe sa ke mesuar!Posijur tj kishe vjedh te gjitha?

lol! mire grave, mire. Hajt gezuar!

Bredh me ty debatoj me qejf se ke ku te germoshe, edhe per idhulllin tim Nolin. Por si ja u bej cave me mendjen....krejt cangadhe?..Gezuar Bredh! o te jem Ne Toronto per ca dite dhe mbase piqemi

me gjithe qejf po do nderrojme vendet me duket; une vij ne tirane dhe kthehem ne fund te muajit 

smiley

Jo, mo Nolin nuk ua shan njeri Nolin, po ja që të tjerët sikur thonë ndryshe - kjo është ajo që po thuhet këtu Bredho.

Po na tregojnë  sikur "dështimi" i Nolit na paskësh ardhur se na njohkësh B.S. Në fakt është e kundërta. Noli u DETYRUA të njihte B.S. pasi ky ishte i vetmi vend që njohu Nolin. Pikë! Noli ëndërronte të merrte njohjen nga SHBA, vendi që ai admironte dhe aspironte. Por ja që kjo njohje nuk erdhi kurrë. SHBA republikane preferonte më mirë Monarkun Zog sesa "rebelin" Noli.

E vërteta është që Nolin nuk e shajnë dot (përveç ndonjë grekofili) por i ngjisin damkën "i dështuar". Dhe jo sepse "dështoi" (se dështimi i Nolit tregon trapllikun e atyre që nuk ia vunë veshin).

Kjo nofkë i ngjitet Nolit vetëm sepse ky tregoi fytyrën e Ballit Kombëtar:

Që ishin po ata bejlerë që i shërbyen Sulltanit dhe pastaj XhonTurqve. Që iu ngjitën Pavarësisë së Shqipërisë "me brengë në zemër që po i dilnin bukëshkalë Babës". Që mbanin feudalizmin në Shqipëri. Dhe që i vunë hunë Nolit vetëm sepse donte reforma ekonomike dhe demokratike. Dhe që pastaj i shërbyen Duçes dhe Shoqatës së Turistave të Rajhut III.

Këtu është gjithë inati kundër Nolit. Prandaj i vishen nofkat "komunist" (si gjithëkujt këtu që nuk i bie qemanesë për Lavdinë e Nacionalistave të Ballit Kombëtar) dhe i "dështuar".

 

smileysmileysmileysmileysmiley

nuk iheq asnje presje ketij koemnti.kavir rrofsh dhe gezuar

o bir, Noli politikan ka qene nje deshtim spektakolar, Noli i letrave, i kultures, i mendimit, i klerit nje gjigand. Noli kete e pranon edhe vete ku thote ne u nisem gjoja per reforma dhe nuk beme asgje, as toke nuk ju dhame te varferve dhe as nuk arritem te marrim perkrahjen e bejlereve dhe ne fund te dy palet na u cuan kunder. Reforme agrare ka bere edhe Zogu, ja ai monarku i klases se bejlereve.

Noli nuk njihej nga vendet perendimore se kishte dhene sinjale te rrezikshme. Nuk lavderonte BS-ne se e njohu, por fliste per shtet punetoresh e fshataresh dhe me keto parrulla si do te te njihte Amerika, lere pastaj rrugen se si kishte ardhur ne pushtet qe vetem demokratike nuk ishte.

Bile ka nga ato qe thone se Noli nuk ishte i majte (gjithmone duke folur per 24) ka qene edhe me keq, ka lavderuar fashistet italiane dhe Musolinin kur bene ate marshimin e famshem ne Rome.

Po ju mbetet me qitapet e komunizmit o bir!

Gjyshi, ti je shembulli tipik pse erdhi Enveri në pushtet. Se Noli ishte edhe pak Profet. E ka thënë derëziu:

Kush do ligj e Republikë....

Noli nuk bëri asgjë sepse që t'i bënte duhej të VRISTE kundërshtarët.

Këtij i thonë fiks mentalitet mesjetar, që Kulturën e konsideron Dobësi, Tolerancën e konsideron Dështim. 

Nejse, gjyshi. E di ku drejtohet gungaçi?

 

Noli nuk beri asgje se nuk dinte, nuk mundte dhe ne ate post kishte ardhur pas nje grushti shteti dhe zgjedhur aty me short. Sa per dhune mos u shqeteso o bir se edhe Noli (njerezit e Nolit) arrestuan e perdoren armet kunder kundershtareve sa munden. (lexo ato qe thote Eqerem bej Vlora) . Noli i hyri nje pune qe nuk i dilte dot dhe s'beri edhe ato qe premtoi duke humbur cdo lloj perkrahje qe mund te kishte deri atehere.

Kur sulmon bejleret, o bir, mos harro qe po sulmon edhe babain e pavaresise, Ismail bej Vloren. Enveri pikerisht erdhi ne pushtet o bir, se ka njerez qe edhe sot, kur ai sistem eshte diskretituar e rrezuar qe besojne rrenat e tij, lere me ne "44 .

sheherlia, eshte plak kaviri. nuk po flet me te rinj ketu, po me ish kuadro te ppsh.  

Ke harruar Naim/Sami/Abdyl Bej Frashërin, gjyshi. E ngatërron ca shapin me sheqerin, po s'prish punë. Tymi i Oxhakut të vejë drejt.

Po edhe gjysma e komunistave nga derë bejlerësh erdhën. E di ti gjyshi se çfarë origjine kishte Ministri i Drejtësisë i Enver Hoxhës?

Mua më ka ngelur ora në komunizëm gjyshi. Po komunisti i PARË ka qenë Anglez, gjyshi. Komunisti më i madh ka qenë Gjerman. Revolucioni i parë Komunist është bërë në Francë.

Po komunizmi triumfoi vetëm në Rusi, Kinë, Shqipëri, Kubë. Në vende BEJLERËSH, gjyshi. Sepse kot na dilni si mbrojtës të Kapitalizmës. Ishit mbrojtës të FEUDALIZMIT, armikut të Kapitalzmës. Aty ku NUK triumfoi Kapitalizmi, triumfoi Komunizmi.

Kështuqë, gungaçin gjyshi. Mos e harro!

Kavir, hic mos u lodh.Ke thene gjene e duhur:Ate te varrit

Kur sulmon ne "general" te gjithe bejleret, athere i bie qe te gjithe te kene qene ashtu sic thua ti o bir, ti nuk po ben dallime, po hajt, edhe keto jane pasojat e komunizmit. Si p.sh. Noli i mire por Konica i keq, megjithese te dy ishin kundershtare te Zogut por qe edhe bashkepunuen me te.

Biri im, edhe fashisti i pare ka qene nje perendimor, po ashtu edhe nazisti i pare. Si fashizmi si nazizmi, si prodhime perendimore triumfuan ne dy vende perendimore, Itali dhe Gjermani dhe sipas logjikes tende i bie qe cdo prodhim perendimor te jete i mire.

Bejlere te medhenje tokash o bir ka pasur vetem ne jug se ne veri secili kishte token e tij dhe qe ta mesosh edhe ti o bir, reforma qe i jepnin udhe e konsolidim kapitalizmit u leshuan qe ne kohe te Zogut dhe perpara se te vendosej komunizmi shqiptaret nese e mbaj mend mire ishin aty tek 85% pronare por erdhi sistemi yt dhe i beri te gjithe brekegrisur.

Komunizmi nuk triumfoi ne Shqiperi o bir, komunizmi u vendos me dhune dhe po te mos kishte qene lufta e 2 boterore komunistet do ngeleshin ata qe ishin, aventuriere e hajdute qe s'vlenin gje.

P.S. kureshtar, e di se cfare moshe ka por me keta duhet te flasesh ne forme predikimi.

...harrova te them qe ti si komunist me tesere po ben gabim ideologjik, sipas Marksizmit komunizmi triumfon pas nje vend te kaloje edhe kapitalizmin dhe si perfundim shkencor dalim ne komunizem. Ne Angli ka pasur e ka kaste te pasurish me shume se ne cdo vend tjeter ndoshta, sa edhe sot e kesaj dite ligjerisht token e posedon monarku, por komunizmi atje as nuk u afrua dot. Ti biri im me tesere do pyesesh me te drejte pse? Po ja o bir, atje ajo kasta aristokratike ishte e forte dhe te bente namin, ndersa ne Shqiperi kasta e bejlereve ishte dobesuar ndjeshem, nuk i trembej edhe Vlash laparaku.

Sipas vendit behet kuvendi.Po te ishim nje vend si suedia apo danimarka me njerez te bute e te marrun vesht me fjale ate here Noli do te ishte adapt per kryeminster.Flasim per shqiperine te cilen Ali pasha mezi e vuri ne zap duke shkuar gjithe jugun ne hell,Zogu mezi vendosi nje autoritet ne nje pjese te shqiperise dhe enveri vendosi rregull duke pushkatuar , burgosur apo internuar 30% te popullsise se vendit.

nofken komunist e permenda se u nisa nga komenti i fort te nerumit, Vleres se ppu-se kur futi nji citim gjysmak pa lidhje duke thene (duke ju referu debatit mbi Nolin), se te ishe kunder komunizmit ne ate kohe do te ishte njesoj si te ishe kunder levizjes per demokraci ne 90. E meqe Noli ishte demokrat e kaluar demokratit, nuk kish si te ishte kunder komunizmes. Ja kaq per shpjegimin Kavir. Lidhjet e Nolit me Rusine ose B.S. shkojne me heret Kavir. Mbase nuk ka domethenie aspekti fetar por ishte nje peshkop rus ne Amerike qe e emeroi prift Nolin. Noli sulmoi rendin e bejlereve e injoranteve te pasur - nuk besoj se do ish treguar njesoj i ashper me perfaqsuesit intelektuale te Ballit

Lidhjet e Nolit me Rusine ose B.S. shkojne me heret Kavir. Mbase nuk ka domethenie aspekti fetar por ishte nje peshkop rus ne Amerike qe e emeroi prift Nolin.

Shugurimin si prift e bën vetëm një Peshkop. Dhe meqë nuk kishte peshkopë shqiptarë në SHBA, atëhere peshkopi do ishte ose grek ose rus. Se çfarë marrëdhëniesh ka patur Noli me peshkopët rusë po deshe ta demostroj. I ka lavdëruar kur ishte momenti dhe i ka sharë kur ishte momenti (dhe i ka SHARË, jo kritikuar). Kështuqë për "lidhje të thella" nuk bëhet fjalë. Pastaj Kisha Ruse ka qenë anti-sovjetike.

Sa për Ballin Kombëtar, mund të lexosh artikujt e Nolit, gjatë dhe pas LIIB se çfarë flet për ta. Por ato që kam thënë unë janë thelbi i atyre që ka thënë Noli (kuptohet shumë më bukur dhe më qartë... dhe shumë më ashpër). Dhe e thotë edhe për "diasporën e Ballit". 

prishja e Nolit me kishen ruse u be pasi ky shpalli kishen autoqefale shqiptare edhe si proteste ndaj kishes ruse kur kjo e fundit e la ne balte dhe nuk dergoi peshkopet e saj per deklarimin peshkop te Nolit, pas insistimit te kishes ortokse greke ne amerike po ishte kisha ruse qe mbeshteti Nolin dhe komunitetin shqiptar ortodoks ne amerike pas incidentit te Hudsonit me kishen greke. Disa pasues te Nolit, mes tyre dhe Ali Kelmendi u konvertuan ne komuniste dhe kjo eshte e kuptushme kur ke parasysh qe Noli mbeshteste nje filozofi te majte ne thelb duke qene pro fshatarsise. Ndaj them qe Noli nuk kish gje kunder ideologjise nacionaliste te Ballit sesa ishte kunder disa prej krereve te Ballit qe vinin nga familjeve te pasura. Noli ka pasur miq edhe nder krere te Ballit Kombtar; Azis Cami u vra nga komunistet ishte nolist i hershem dhe kundershtar i Zogut psh. Nqse ke link apo referenca per ato qe thua me lart, me gjithe qejf do doja ti shikoja. Flm!

ore, Noli dhe Zogu njehere e nje kohe kane qene ne nje parti.

Dhe Birisha me Ruçin nje here e nje kohe ne nje parti ishin. 

Referenca? Lexo artikujt e Nolit. Unë të them burimin, ti kërkon përroin? Link nuk kam, po vidhi dajës edhe ato librat e tjerë. Bëre 30 hapa, bëji 31 thotë italiani. smiley

Noli mbeshteste nje filozofi te majte ne thelb duke qene pro fshatarsise.

Ndaj them qe Noli nuk kish gje kunder ideologjise nacionaliste te Ballit.

Këto dy fjali janë kontradiktore me njëra-tjetrën. Balli nuk kishte thjesht ideologji nacionaliste. Balli donte të ruante Status Quonë  në Shqipëri. Ndryshimi mes Ballit dhe Legalitetit ishte thjesht Karrigja. Këta donin Republikë, ata donin Monarki

Dhe Noli nuk mbështeste "fshatarësinë" por donte të krijonte Industrinë. 

Partinë Popullore (ku Zogu dhe Noli ishin shokë) e shkatërroi "Mbreti Zog, Reformator!" Ai vrau gjithë elitën e ish-Partisë së vet.

Kavir, ideja e reformes agrare pro fshatarsise u dha fillimisht nga Noli ne '24. Noli ishte patriot 24 karatsh dhe antizogist. Ndaj te pyeta. 

Po jo mo Bredho. Reforma ishte në programin e Partisë Popullore. Partitë në Shq. fillojnë me Kongresin e Lushnjës (edhe këtij ia ngjeshin epitetin "kongres komunist" se këtu fillon ideja e Reformës agrare). Dmth është ide e '20 jo e '24. Nuk ishte "ide e çastit".

 

Kur e kish pallen "oxhaku"...(ata qe shisnin interesat e kombit)
Ahmet Bej sulltan dajaku
As qe ndahej kryplaku
Bertuste:"Hajde voto!"
-Cne te votoj o lume?
Per dudumne e per merhumne
Pra nga syte, a mu qero!
Merrja qete e shkoja ne are
Pas me qepeshin xhandare
-Do votosh a je i marre?
Apo mos kerbacin do?

Me nje llaf nga sa me siper u peshkdiskutua vertetohet katerpeseciperisht si me poshtevijon:

1) Noli vertet s'kishte teser partie ama po te kishte ardhur ne Shqiperi per vizite pas L2B do qe bere komunist dhe kaluar komunistit, sepse ballistet dhe legalistet kolabokoperuan me nazifashiskupatoret, gjera qe dihen.

2) Edi Rama eshte i vetmi shqiptar qe mund te coje ne fund misionin e lene pergjysem te Nolit, bile pa veshur aq shume petka sa Noli.

3) Village-Bey po provokon rende sovranitetin kombetar ne kete 1 janar 2013 me kete teme qe hapi, por ta dije ky berishist i maskuar dhe baraslarguar se e ka te kote: ne Greqise s'ja japim as detin as Janullen.

Abedin, mbaj shenim per diskutimet e meposhtme se historia do te na gjykoje nese s'e meremetojme pak, si dhe mos harro qe prifti s'eshte popull, me perjashtim kur ka potenciale te behej komunist, qofte dhe pas vdekjes, se fundja prifti beson qe jeta dhe pas vdekjes vazhdon.

Nuk besoj se Noli ka qene prift pe verteti.Kristianet kur u bie ne nje faqe ktherjne tjetren.peshkopi yne bente thirrje ;ngrehuni dhe bjeruni /korrini dhe shtypini.

ka qene shume e ndezur ceshtja kombtare, them qe e zbehte anen fetare te cdo kleriku patriot. Noli nuk eshte shembulli i vetem i klerikut qe bente thirrje te tilla. Fishta eshte nji tjeter shembull dhe kam i sigurt se nuk jane te vetmit.

Bredh, At Fishta eshte nje tjeter korife i kultures tone.Dhe kur vjen puna per te fole per te une kam shume e shume.Por figura e Nolit eshte e permasave te Jastezakonshme! Rralle kombe ne bote kane nxjerre intelektuale me te tille stature.Ne vend qe ta kemi kryekrenarine tone e pergojojme!

arrete tu me fait pleurer 

...per fatin tend? Sigurisht.... qe ke hake

 Edi Rama eshte i vetmi shqiptar qe mund te coje ne fund misionin e lene pergjysem te Nolit, bile pa veshur aq shume petka sa Noli.

ketu(te kujtohet apeli ne shkollen komuniste?)!! Hej...po si thoshte Rama? Te hapen kutite!Saliu vjedh voten per te vjedh shqiperine..jo mo ..ja fut kot,ku vjedh Saliu?Abedin mbaj shenim..

Me nje llaf sipas teje mesazhi i punes dhe vepres se Nolit paska qene "Hapi kutite ose largohu!"

True that.

Por (sic tha presidenti) se per pak desh harrova tju pyes seriozisht: Per cfare konkretisht po diskutoni ne kete teme?

Vertet e kam veshtire ta kuptoj per cfare po diskutoni. Ma ha mendja qe nje debat midis Pjerit dhe Idrizit per trendet sadomazokiste dhe fetisheve te tjera seksuale para dhe pas luftes se dyte boterore do te ishte me frytdhenes dhe me pak i haperdare sesa njeqindeca bjeritibiem komentet tuaja ne trajte shtizash dhe drapercekanesh.

Te pakten pastroni gjakun e temes me pune vullnetare, me pas vendoseni kush fitoi, si dhe per ca.

Mmmm....mesazhi i Nolit ishte se ai vend qeverisej nga matrapaz e kriminela te pashpirt ne kohen e tij,dhe gjithcka tha ai doli e vertet,puna eshte se une besoj se historia perseritet kur nga ajo nuk nxjerr mesime,Noli u quajt si i pazoti ne politike,me fjale te thjeshta Zogu ja futi,se ishte me I zoti per dredhira e aleanca,me shume te fala konices...e vazhdoi te qeveriste I qete,ne menyren e vetme qe dinte,me dredhira,matrapazlleqe e duke vrare e u bere mbret ne emer te pushtetit te tij,deri sa gjeti nje me hundlesh,e dredharak se ai,qe jo vetem i nziu jeten ZOgut,por vete Zogu u be alibia me e madhe per ardhjen e me vone qendrimin e tij ne pushtet per 50 vjet me pasojat qe I dime mire te gjithe...keshtu edhe kjo puna e rames,eshte trajtuar si i pazoti,se ja futi Saliu ne 2009 e 2011 se ishte me I zoti e dredharak,me matrapaz e me i pashpirt se Rama,se te vret e te djeg per pushtet,e Rama nuk ka bth qe te merret me te...dhe historia perseritet e une nuk dua qe Saliu te behet mbret e pastaj te dal nje enver per ta rrezuar...mbaj shenim abedin!

Rama ka 20 vjet (on and off) qe po perpiqet te rrezoje Berishen, dmth eshte krejt i paafte ne kete drejtim, kete e dine dhe Rama dhe Berisha, dhe berishistet dhe ramistet, me perjashtim te ndonje ramdiasporisti (apo thjesht ramidealisti?) si puna jote. Rama tani thjesht po pret qe Berisha te vdese, ose biologjikisht, ose te vdese politikisht (dmth te mundet nga keto fraksionet dhe partite e reja qe jane krijuar).

'Anes kutise i pa hapur' pra thua ti per rilindjerevolucionin e Rames lol

Fakti qe ti seriozisht ben paralelizma midis Nolit dhe Rames dhe i jep kauzes 2009kutiste te Rames permasa historike tip "Po s'ardhi Rama + Ruci ne pushtet ne Shqiperi do sundoje prap komunizmi ose nje monizem i ngjashem" eshte ne rastin me te mire thjesht nje oportunitet per te qeshur pak (thjesht per pasoje, jo me qellim djegje kalorish) anipse ne kete rast i bie te qeshem me ndjesine e fajesise qe po qeshem ne nje teme ku duhej te diskutohej seriozisht per Nolin dhe jo per ramafantasmagorite si keto qe thua ti dhe do gjera te tjera qe thuan ca te tjere, gjera qe iu gervishtin kurrizin nje pjese te mire tuajes ne Peshk, dhe ndaj e krruani ku te mundni, me apo pa sepeb, sic ilustrohet nga komentet tek kjo teme dhe temat e tjera ketu. 

Sidoqofte, nje vit i mbare jarebi.

..JE shume gallate...si emoroidet ne nje dite te nxehte gushti...mbaj shenim abedin...flasim kur te ndiesh perseri eren e mishit te djegur! Gezuar e fat e mbarsi,e mos u deshpero,me mire do behet  kete vit,do e hedhim qelbesiren smiley !  smiley

arb, minjte dhe "hidrauliket e ideve" e ndjejne te paret..... termetin

Te krahasosh Nolin me Ahmetin eshte njesoj sikur te vesh ne balance nje qytetar me nje malok. Respekte perjete Nolit, ketij Shqipetari prej verteti.

Duhet ndare Noli intelektual (kolos) nga Noli politikan (enderronjes, me vizion por pa vullnet).Ne "Vetekritiken" i ka analizuar me realizem dobesite dhe shkaqet e deshtimit te rebelimit/kryengritjes se Qershorit. Aq kontradiktor ishte Noli ne idealizmin e tij, sa Lidhjen e Kombeve e bente pacavure dhe, kur Zogu pergatiste intervecionin, shpresat i mbante tek LK dhe reagimi Fuqive te Medha qe as e kishin njohur.Perkundrazi, pati nje komplot te heshtur per shtypjen e "vatres bolshevike" (siç!) ne Ballkan.

Kurse perpjekja per ta paraqitur peshkopin si te kuq dhe bolshevik, eshte qesharake.As vete komunistet nuk e kane njohur si te tille.Historiografia komuniste e vlereson si demokrat revolucionar dhe keto gabime apo dobesi (te tipit i binte xurrnase kur Zogu marshonte drejt Tiranes) qe shiten si zbulime sot, i ka vene ne dukje me kohe. Kush ka lexuar librin e A.Putos "Demokracia e rrethuar" , e ka te qarte situaten e brendshme (gabimet/dobesite) dhe ate te jashtme(bojkotin, bashkepunimin  dhe presionin mbi qeverine e Nolit).

Komunistet i hiqnin kapelen Nolit kryesisht si intelektual dhe njeri i letrave.E mbivleresuan rebelimin e Qershorit duke e quajtur "revolucion" jo vetem per vlerat qe pati si levizje demokratizuese e Shqiperise cifligare dhe bajraktare por edhe sepse ju voliste ne atakimin e Zogut. Por si  peshkop (qe ka pa dyshim nje kontribut te vyer) dhe per shkak te qendrimeve flirtuese me Zogun me pas, kontributi i tij politik permendej me gjysem zeri.

Mesimi historise, i pohuar nga Konica eshte se, ndryshe nga vendet e zhvilluara ku betejat i fitojne me te kulturuarit dhe progresistet, ne Shqiperine ballkanike, maloku/harbuti  fiton perhere mbi intelektualin dhe te kulturuarin/ vetpermbajturin.

 

 

"Gabimi" i vetem i Nolit qe qe nuk i hoqi poturet dhe tja kthente te prapmet  Italise sic beri Maloku Gjenial. E luti Italia Nolin, hajde se parat borxhe i kemi gati per ty, vec ate punen e koncesioneve kerkojme prej teje, asgje tjeter. Dhe Noli si deshtak qe qe vazhdonte me te tijen se po i pranoi parat e Italise heret a vone pavarsia e Shqiperise do te shkonte per lesh. Jo qe jo Noli, para pranoj vetem nga Lidhja e Kombeve sepse Lidhja nuk perben rrezik per pavarsine. 

Nga ana tjeter Maloku Gjenial jo vetem qe uli patallonat por i tha Italise edhe me vaezine e lyej qe ju te ndjeni kenaqesi te nje shkalle siperore kur tja zhysni Shqiperise. Koncesione??? Si ti doni ju! 20-25-30 vjecare si ti doni ju, vetem aman ato cizmet e bardha dhe kapelet me pende mos harroni t'mi sillni kur te vini!!!

 

Dhe Noli, si "i paaftë dhe qorr bibe" që ishte, e tall L.K. pikërisht që "tjerr lesh"...

Kavir me halle smiley Ja fillove me njehere  pa tretur mire Gjeli ' se filluan kapojt me ki ki ki ...... qe i shpetuan Nolkapuakurbanit .

Une nuk jam dakord megjithse te jap Hakun .Ju parashikoni vetem Derstilen...... po Mullirin ! Jane nje Tufe i nderuar , nje sasi syresh te cartur qe vijne vandake vandake . Keto pune jane mbylle me nje kostatim shekullor per ata qe kane Vesh e Degjojne e ata qe kane Tru per te kuptuar .

Keta te Sqaperise qe ua ka mohuar "se diktatura zotrie " me e njohe Nolin , jane te prere ne percaktimin...Liliputet duan te veshin ( pershtasin , rregullojne ) kostumin e nje Gjigandi . Edhe Guliveri kur ishte Gjigand e shuajti zjarrin ne Pallatin Mbreteror me shurre .Kur ishte Liliput trimerine me te madhe e tregoi kur i rezistonte "stuhive " te bulcifryresve ne legenin me uje ku lundronte mbi nje Levozhge are qe i dukej Oqean smiley Fat thuaj qe nuk qe turre LESHI se do qe ngopur me uje e do mbytej smiley

Respekte si fillim 13 i nderuar Kavir ....me mirkuptimin qe

Peshtytesit nuk e kane per gje te peshtyjne mbi Fytyren e tyre ...e jo me te te tjereve ! !

Kapter ti, Kuadro unë

dil Idriz se të kam punë.*

Këtu vetëm komunistat të kuptojnë o Idriz. Sidomos ti dhe Emo, si komunista me bagazh të vjetër (se këta të tjerët janë akoma "dreq të vegjël", akoma "nuk u janë përdredhur brirët tre herë" do thoshte Kuteli).

Shëndet dhe Gëzuar Idriz. Dhe ky vit na sjelltë sa më shumë Unitet mes nesh. Ideali mbi të gjitha.

 *Ore nuk të vjen inat ty që ty të thonë Kapter, mua Kuadro, Bamës Komisar? Të kam thënë që je më masovik se ç'duhet. Rri pak më serioz, më i ftohtë, më  i rëndë, më i zymtë. Ti e di se nga cilat virtyte ta ngjit etiketën turma.

per ilustrim; nga debati ne parlament. Botuar nga Shekulli, diku ne maj 2009, e gjen online ne disa websites:

 

Ahmet Zogu: Pse i dënuam deputetët image

 

Debatet në interpelancën e shtatorit 1922 mes ministrit të brendëshëm, Ahmet Zogu, Fan Nolit, Bahri Omarit dhe deputetëve të tjerë për shtypjen e rebelimit

Në numrin e ditës së mërkurë u njohëm me diskutimet në interpelancën parlamentare të shtatorit 1922, mes kryeministrit Xhaferr Ypi, Imzot Fan Noli, Luigj Gurakuqit apo ministrit të Brendshëm Ahmet Zogu, ku vendin kryesor e zinin debatet me këtyre dy të fundit. Ndërsa në numrin e sotëm do të lexoni pjesën e dytë të debatit në parlament, ku deputetët e parlamentit, si Fan S. Noli, apo Bahri Omari kërkojnë shpjegime nga qeveria dhe ministri I brendëshëm Ahmet Zogu për ndëshkimet e deputetëve apo internimet dhe dëbimet e popullatës, pas shtypjes së rrebelimit të armatosur në mars.

STAVRO VINJAU: Kritikat që do t'i bëj qeverisë mbi veprat e saj për tërë kohën që Parlamenti kontrollor i saj mungonte, do të kenë për qëllim të kërrejnë në shesh vlerën e atyre veprave dhe nga ajo të gjykojmë vlerën e kësaj qeverie.

Na shfaqet këtu dhe lyp votëbesimin një qeveri e kryesuar nga ai, i cili nuk e mori dot votëbesimin nga populli i qarkut të tij, kur atij iu dha okazioni të shfaqë mendimin mbi këtë punë në kohë të zgjedhjeve.

Unë nuk dua të ofendoj njeri, por kërkoj të mbaj gjithnjë lart atë princip parlamentar, në bazë të të cilit, ministri ose kryeministri nuk mund të qëndrojnë në krye po të jetë se nuk fitojnë në kohë të zgjedhjeve, posaqë ne, mirë a keq, kemi pranuar një regjim parlamentar.

Duke analizuar veprën e saj në këtë kohë, qeveria rivendikoi me gojën e kryeministrit për të gjithë ministrat për nderin e ndonjë ministri. Nuk bashkohem me këtë mendim, me që ky nder t'i përkasë tërë qeverisë por vetëm për reperkursion.

Është një nder që nuk mund të rivendikojë njeriu, se pati fatin që të rrijë në sofër bashkë me një tjetër të ndershëm, se është si drita e hënës e marrë nga toka. Një të tillë nder mund t'ia njoh. Atje ku zoti kryeministër, duke shpjeguar veprën e kësaj qeverie, insiston më tepër është vepra e shkëlqyer e M. P. Brendshme dhe me të drejtë, se kjo qetësi mbretëron në Shqipëri për herë të parë dhe Shqipëria sundohet plotësisht anë e mbanë.

Në një politikë xhandar të shtetit me të vërtetë është kjo mënyra më e pëlqyeshme, po sikur të jetë që të largohet njeriu nga kjo dhe hidhet në veprat organike, shikojmë se kjo është një zero. Zoti Kryeministër gjeti fjalët të mburret për veprat e ministrisë së Jashtme, duke kallëzuar se në sajë të saj Shqipëria u njoh de jure e de facto si e proponoj zoti

Kryeministër nga të gjithë qeveritë e huaja, edhe nderi më i drejtë që do t'i përkasë ministrit të kësaj ministrie do të jetë që ai pati fatin të ndodhesh në atë vend kur ndodhën këto njohje. Këto nuk mund të quhen si pemë të veprave të tij, por si një rezultat natyror i kohërave të shkuara.

Dhe duke dashur që secilit ministër t'i jap nderin që i përket veprave të tij, vazhdoj një nga një duke u futur në atë të drejtësisë.
Për këtë foli vetë zoti Kryeministër dhe i këndoi letrën e vdekjes, duke thënë se në këtë ministri nuk është bërë gjë fare se priste organizatorët.

Më e pakka e keqe do të qe zotërinj, sikur kjo ministri mos kishte bërë gjë fare, po për fat të keq kjo bëri shumë vepra, të cilat secili pa dyshim duhet t'i kritikojë në mënyrë të rreptë.

Në kohë të kësaj ministrie ose të këtij ministri indipendenca e gjykatoreve, principi themelor i shtetit konstitucional parlamentar është shkelur në mënyrë skandaloze. Kundër kanunit, kanuneve në veprim dhe kundër prestigjit të gjykatoreve pushoi gjykatësit e Tiranës dhe urdhëroi nxjerrjen e tyre nga salla e audiencës prej policëve. Asnjë nuk kundërshton qeverinë të veprojë në mënyrën më të rreptë kundër gjykatësve për të cilët ajo ka dyshim se kanë shkelur detyrën e tyre, por pa dyshim, se duhen respektuar edhe kanunet që rregullojnë mënyrën e ndjekjes së gjykatësve, se kur të mos repsektohen nga kjo ministri kush do t'i respektojë?...

U bisedua një herë këtu në Parlament për çështjen e faljeve, zotërinj, dhe për arsye se u atëhere u shpjegua, u konstatua se të drejtat e faljes pas kanunit që kemi ne, nuk i ka qeveria por Parlamenti.

Me gjithë këtë shohim këtë qeveri të falë katilë; do të thotë dikush se qeveria ka të drejtë në bazë të autorizimit që ne i lamë për dekretligje, por nuk më duket se mund të hyjë në këtë autorizim çështja e faljeve, se pas atij autorizimi do të duhej që qeveria të sjellë dekretligjin për pëlqim në Parlament e, sikur të qe se ne nuk e aprovojmë këtë dekret, do të qe e mundur për qeverinë t'i ngrehë rezultatet e atij dekretligji?

Do të qe e kollajshme për të t'i sjellë prapë në burg ata njerëz katilë që posa u lëshuan u sollën maleve dhe për të cilët qeveria që t'i futë në burg është munduar kaq? Prandaj them se edhe në është se dekretligji është bazuar në atë autorizim, qeveria nuk e ka të drejtën e faljes. Nuk gjykoj në këtë minutë se qeveria bëri falje të mira ose të këqia, por kritikoj qeverinë se kjo shkeli atë princip që përmenda në fillim që i përket vetëm

Parlamentit.

Indipendenca e kësaj ministrie nuk është ruajtur aspak, pse si dihet, sigurimi i lirisë personale dhe i kanuneve relative i përkasin ministrisë së Drejtësisë e cila u përdor si vegël prej ministrisë së Brendshme ose ndonjë tjetër. Me gjithë këtë shohim se kësaj ministrie në kompetencën e saj i kanë hyrë të tjera ministri.

Ligji i shtypit, që u bë si u bë nga ministria e Brendshme është një ligj që do të bëhej nga ministria e Drejtësisë. Por edhe autoriteti gjyqësor në kohë të kësaj ministrie është shkelmuar.

Çështja e posesioneve, (zotërimeve) një çështje thjesht juridike me një kanun që bëri ministria e Punëve të Brendshme, u ngrit nga kompetenca e gjykatave dhe mbi to u lanë të gjykojnë një nënprefekt i përrallave, një xhandar i armëve, një polic i shpifjeve dhe një drejtor i financave një njeri i numrave, dhe përfundimi qe padrejtësi mbi gjykimin e të tilla çështjeve.

EMZOT FAN NOLI: Jam i shtrenguar të mbaroj një detyrë të hidhur si deputet, dhe kjo detyrë është të kritikoj e të gjykoj shokët ministra me të cilët pata nderin të bashkëpunoj një kohë të shkurtër e të lidh një farë miqësie personale.

Por e vërteta është e vërtetë dhe, duhet ta them edhe sikur kjo të mos sjellë asnjë fitim, se po të heshtim, nga anësia e nga hatëri atëhere s'kemi për të hyrë kurrë në udhë të mirë, e s'kemi për të ndrequr kurrë gabimet që po përsëriten ditë për ditë. Do t'i marr me radhë ministri për ministri...

Do të ishim të lumturit e të lumturve po të kishim sistemin austriak nëpër shkollat tona. Por e vërteta është se as kemi patur sistemin austriak dje, as kemi hyrë sot në sistemin frenk e zviceran. Shkollat tona përfaqësohen vetëm me ndërtesa, kemi 800 mësues, por nga këta, vetëm 50-60 meritojnë emrin e një mësuesi.

Të tjerët mund të jenë të zot të bëhen gjeneralë, ministra, kryeministra, anëtarë të Këshillit të Lartë, por jo të marrin përsipër barrën e rëndë e të shenjtë të rritin brezin e ri, nga i cili presim shpëtimin e Atdheut...

Vijmë tani te çështja e internimit. Këto internime ministri i Punëve të Brendshme i justifikon me kryengritjen që u bë në Gegëri, por çfarë do të thotë për Toskërinë ku nuk ngjau asnjë kryengritje? Pse vallë në Devoll e gjetkë u morën njerëz me gra e fëmijë dhe i internoi në Gjirokastër? Këta, pasi janë mbajtur 2, 3, 4 muaj qënkan lëshuar pa shkuar fare në gjyq. Në qoftë se kanë patur faj, përse nuk janë dënuar.

Në se u denoncuan pa patur ndonjë faj, pse nuk u zunë denoncuesit që marrin në qafë kundërshtarët e tyre personalë kur u vjen qejfi pa ndonjë faj fare? Këto vërejtje i bëj përgjithësisht për të gjithë pjesëtarët e kabinetit me gjithë se kjo përgjegjësi i përket vetëm ministrit kompetent.

Gjetkë çdo ministër është krejt përgjegjës për veprat që bën apo kryesisht; në kabinetitn tonë nuk është as krejt e as kryesisht. Në kabinetin tonë ngjan se shumë herë që një projekt i luftuar nga ministri kompetent të pranohet prej këshillit ministerial e ministri kompetent të mbetet prapë në kabinet.

Nuk është koha të them a është i mirë apo i keq ky sistem. Në mos gabohem, ky është sistemi i sovjetëve. Dua të them, vetëm këtu, që kritikat që i bëhen një ministrie nuk reflektojnë mbi titullarin por u takojnë të gjithëve me radhë, e nderin do ta ndajnë në mes tyre, aq sa njeri edhe tjetri.

Me pak fjalë, ja vepra e ministrive të kabinetit tonë të sotëm:
Ministria e Arsimit : Zero me një xhufkë.
Ministria e Drejtësisë: Zero me gjak.
Ministria e Luftës : Ushtarë të mirë dhe trima të mbytur prej zeros qeveritare.
Ministria e Punëve Botore : Zero.
Ministria e Financave : Zero me gafa.
Ministria e Punëve të Jashtme : Zero me gafa e me turp.
Dhe mbi këto zero një kurorë : një plagë e hapur me shtimin e nëpunësve.

...
Një mburrje tjetër e qeverisë është se me mbledhjen e armëve janë prerë kryengritjet. Iluzion i kotë, zotërinj. Për sigurimin e qetësisë nuk mjafton vetëm të dezarmosh popullin materialisht, por duhet ta dezarmosh moralisht.

Duhet ta pajtosh popullin me guvernën. Dhe ky pajtim nuk mund të bëhet, sa kohë guverna nuk është e zonja as t'i mirësojë gjendjen, as t'i mbrojë jetën, nderin, pasurinë. Provën që dezarmata nuk i preu kryengritjet e kemi në ngjarjet e hidhura të marsit.

Pasi u mblodhën armët, populli i Shqipërisë së Mesme, i egërsuar nga abuzimet, zaptoi debojat, mori armët e mbledhura e me ato i ra guvernës, punë që mund të përsëritet edhe nesër...

KOÇO TASI: Me qënë se parafolësit e mi folën gjerë e gjatë dhe mbi shumë pika që unë kisha për të folur, kufizohem të flas mbi pika gjenerale e sidomos mbi ato që edhe s'është bërë fjalë...

Kryengritjen e fundit zoti Kryeministër nuk e zuri në gojë në deklaratën e tij; vetëm në bisedimet e sotme u bë fjalë mbi këtë ngjarje me rëndësi. U thanë shumë mbi këtë dhe u lavdërua qeveria për shtypjen e saj. Për mua nuk është aspak çudi shtypja e një kryengritjeje nga ana e qeverisë, e cila disponon të tërë ndihmën morale e materiale të popullit dhe të gjitha mjetet e duhura.

Çudi për mua do të ishte e kundërta, dmth. shtypja e qeverisë nga ana e kryengritësve, se nuk mund të kuptohet lehtë, të mundurit e forcave ushtarake të organizuara dhe të armatosura mirë, prej çetave të paorganizuara dhe pa municione të mjaftueshme.

Nuk është vepër e lavdërueshme shtypja e kryengritësve, por prevenimi i tyre dhe zhdukja e shkaqeve, se qëllimi ideal i një shteti, nuk është shtypja e kryengritjeve, se sikur të qe kështu, kur të mos kishim kryengritje, duhej të ngjallnim të tjera që t'i shtypnim. Sigurimi i qetësisë nuk është qëllimi i një shteti, por kusht i domosdoshëm për arritjen e qëllimeve...

Politika e qeverisë duhet të jetë prevenimi i kryengritjeve dhe kryengritjet mund të prevenohen duke gjetur dhe zhdukur shkaqet e vërteta të këtij fenomeni social, si një doktor i mirë që bën diagnozën e sëmundjeve dhe ndalon përhapjen e tyre.

Shkaqet e vërteta të kryengritjeve këtu në Shqipëri, janë gjendja e keqe ekonomike e popullit, armiqësimi progresiv i të dy elementeve jugorë e veriorë, ambicja e kryetarëve për të hipur në fuqi, shpirti i istikamit ndër kryetarët brenda e jashtë qeverisë, të cilët, për të arritur qëllimet përdorin çdo masë të padrejtë, abuzojnë fuqinë dhe shkelin ligjet mbi kurriz të popullit, të cilit në këtë mënyrë i ngrihet emnijeti (urrejtja) ndaj qeverisë dhe bën kryengritje.

Shkeljet e ligjeve janë të numurta dhe mund të provohen fare mirë po të merren dhe të shqyrtohen dekretet, rregulloret dhe urdhërat qeveritare qëkur u mbyll Parlamenti e tëhu; unë vetëm sa për shembull do të paraqes disa që dihen prej kujtdo: zgjedhjet e Durrësit dhe të Kosovës, huaja forcoze pa ligj autorizues, taksa për aeroplanët pa ligj, gjobë Shqipërisë së Mesme kundër ligjit, internime, shkufinime jashtë kufirit të Shqipërisë nënshtetasve shqiptarë, ligja incivile e shtypit me të cilën i mbyll gojën popullit, dëbim i gjykatësve në mënyrë arbitrare, nëpunës shumë dhe pa meritë, gradime oficerësh kundër ligjit, dënim deputetësh prej gjykatave inkompetente, falje e disa personave të përjashtuar me ligj.

Qetësia e sotme në popull është sipërfaqësore dhe pa rrënjë, se që të jetë një qetësi vërtet e qëndrueshme duhet ta çarmatosim popullin jo vetëm materialisht, por edhe moralisht dmth. t'i zhdukim prej mendjes së tij shkaqet e pakënaqësisë.

Por sikur të pranojmë atë që thotë qeveria dmth. që sot mbretëron një qetësi e vërtetë, ajo prapë nuk ka ndonjë fitim kur mbretëron anarkia midis të tri fuqive të shtetit nga mosrespektimi i ligjeve, se anarkia nga sipër do të ketë doemos si pasojë shkatërrimin e rregullit dhe qetësisë në popull...

Bëhen pesë minuta pushim dhe pas pesë minutash, mbledhja mbështillet prapë.

BAHRI OMARI: Është shumë e vërtetë se është shumë e rëndë të kritikoj kabinetin, misët (anëtarët) e të cilit i kam edhe miq, por si deputet, jam i detyruar të kryej detyrën time, se si thotë një fjalë, "E kam mik Platonin, por të vërtetën ca më tepër".

Në fjalët që do të them, dua të nis që nga shpjegimet e zotit Kryeministër dhe dua të flas përgjithësisht.
Si e dini zotërinj, në sesionin e mëparshëm u bë një tentativë për falje jo vetëm politike, por edhe ordinere, dhe shumica parlamentare aso kohe, e shtrenguar nga nevoja
që të mos faleshin edhe fajtorët ordinerë, dha vendim për faljen e fajtorëve politikë për lëvizjen esadiste.

Qeveria, pa dashur të respektojë ligjin dhe pa marrë parasysh psikologjinë e Parlamentit, ka falur gjaksorë, krejt në kundërshtim me deklaratën që bën ministri i Punëve të Brendshme...

Zoti Kryeministër tha se politika nga ushtria u hoq. Fjalët e zotërisë së tij nuk pajtohen me të vërtetën; jo vetëm që nuk është hequr politika, por edhe është shtuar; gjithë ata që nuk u morën me politikën e qeverisë, ja u dënuan, ja u përjashtuan, dhe për këtë po të doni zotëria juaj, mund t'u tregoj shembuj.
ZËRA: Jepni shembuj.

BAHRI OMARI: Është zotërinj, një i quajtur major Nazifi, dalur nga shkolla akademike, i cili u nxorr nga puna vetëm e vetëm për arsye se në kohë të qeverisë provizore ishte dërguar si delegat për t'iu lutur zotërisë Ahmet Zogu për të mos hyrë brenda në Tiranë. Për këtë shkak u hoq nga puna dhe zotëria e tij, ministri i Punëve të Brendshme mund ta përgënjeshtrojë.

Veç gradimeve të panumërta e të bëra në një mënyrë të keqe e me favorizime, janë bërë edhe kundër nomit. Nomi thotë ndryshe dhe gradimet janë bërë të ndryshme, Për tregim, nomi i gradimeve që është në veprim, thotë në një paragraf se regjimentarët nuk mund të bëhen më tepër se majorë dhe, këtu janë bërë kolonelë.

Zoti Kryeministër foli për disiplinën e rregullat e ushtrisë, unë e di se ka oficerë që nuk dinë se ç'ushtarë kanë, e se një oficer i ka marrë një oficeri tjetër ushtarët e tij dhe ky oficer nuk di gjë fare. Di ushtarë që kërkohen si dezertorë duke qenë brenda në ushtri. Ja zotërinj, kjo është rregulla e ushtrisë, për të cilën u mburr aq fort Kryeministri...

AHMET ZOGU (MIN. P. BREND): Dua të përgjigjem mbi pika të shkurtëra.

Mbi huanë e brendshme që u bë me forcë, mbi të cilën foli Emzot Fan Noli. E dini shumë mirë zotërinj, se kur shteti është në rrezik, financa nuk mund të mbahet pa pare, se për të mbajtur ushtarë duhen pare dhe gjëndjen financiare të shtetit tonë qeveria nuk e fsheh, por ua tregon ashtu si e dini; kështu që qeveria ishte e detyruar të merrte një hua me forcë për t'u bërë ballë shpenzimeve të shtetit, i cili ndodhej në rrezik.

Edhe Emzot Fan Noli kur ishte anëtar i kabinetit qe dakord që huaja të merret me forcë, se tjetërsoj nuk do të ishte e mundur të merren pare nga populli për t'i bërë ballë krizës financiare.

Zotëria e tij foli mbi internime që janë bërë në anët e Toskërisë, por zotëria e tij harron se duke qenë pjesëtar në këtë kabinet kemi bërë një ligj mbi internimin e fëmijëve të atyre rekrutëve që dezertojnë, të cilën e ka pranuar edhe Parlamenti e, në është se në Toskëri janë bërë internime, janë bërë vetëm për çështje rekrutimi.

BEKTASH CAKRANI: Këtu në Tiranë janë dy fëmijë të internuar, këto janë për rekrutë?

STAVRO VINJAU: Ata janë fëmijët e të arratisurve.

AHMET ZOGU:...Sa për atentatin që thotë Emzot Noli, që ka ngjarë në Korçë, nuk kam haber se nuk jam ndodhur këtu, dhe për këtë punë mund të japë shpjegime Kryeministri.

Sa për mbledhjen e armëve që Emzot Noli tha se kjo nuk solli ndonjë fitim, përkundrazi zotërinj, ky është një fitim më i madhi që mund të bëhet, se qeveria me duar nuk mund t'i ndalojë revolucionet, se këshillat nuk mjaftojnë, se kemi 1.300 xhami e kisha ku priftërinjtë dhe hoxhallarët japin gjithnjë këshilla, por pa dobi.

Përpara, kur vinin të huajt, nuk mund t'u silleshin nëpër malet dhe nuk pranonin të ishin të përcjellë prej xhandarëve se nuk kishin besim në mbrojtjen e tyre, e sot xhandarmëria po ndjek kudo katilët e ua dorëzon gjyqit. Duartrokitje.

Emzot Noli tha se qeveria e kishte për detyrë të shtypte kryengritjen e jo të mburret në të me kryelartësi; të merrte masat për dezarmimin e popullit dhe moralisht qeveria këtë punë e ka marrë parasysh.

Ajo ka dërguar nëpunësit më të mirë që ka pasur në prefekturat e Dibrës e të Kosovës dhe shtypjen e kryemgritjes, e cila ushqehet edhe për së jashtmi, qeveria e konsideron si një detyrë dhe nuk mburret për këtë detyrë. Zoti Sulejman Delvina thotë se pse nuk u dënua Elez Jusufi, i cili ishte shkaku principal.

E vërteta ishte se lipsej të dënohej, por kur qeveria nuk kishte një fuqi të mjaftueshme e kur ai ishte në Tiranë me një forcë prej 600 vetësh e Hamid Toptani ishte duke ardhur mbi Tiranë me një forcë, ishte e detyruar të punonte në këtë mënyrë e zoti Sulejman Delvina nuk lipsesh të zemërohej kaq tepër.

SULEJMAN DELVINA: Ahmed bej, diktatorllëk në Parlament nuk bëhet.

AHMET ZOGU: Unë nuk kam bashkëpunuar me "Jeunes turcs" që të mësoj të bëj diktatorllëk, por jam mësuar me qenë e do të jem kurdoherë shërbëtor i popullit. (Duartrokitje)

Ju them zotërinj, të vini dorën në zemër, se kjo qeveri nuk mund të bënte më tepër se sa ka bërë, se atëhere koha ishte shumë kritike. Bajram Curri ishte me forcat e veta në Shkodër, Hamid Toptani me një fuqi tjetër mbi Tiranë dhe kur pasi pushka, plasi pak para vorrezave dhe qeveria nuk mund të bënte ndryshe e se nuk e fali as për hatër e as për ndonjë send tjetër, por qe e shtrenguar nga nevoja. Po kritikohet ikja e qeverisë prej kryeqytetit.

Qeveria zotërinj nuk iku, por u largua dhe la këtu ministrin kompetent që ishte ministri i Punëve të Brendshme dhe zv/ministri i Luftës ose zëvendësi i tij. Prandaj nuk mund të thuhet se qeveria do të rrinte këtu, se mund të jetë në rrezik një ministër, por jo e gjithë qeveria, se atëhere shteti mbetet pa qeveri.

Sa për mbledhjen e armëve në Elbasan, qeveria ka dhënë urdhëra të rrepta për mbledhjen e tyre dhe këto janë mbledhur e u janë lënë vetëm disa personave që ka nevojë prefektura për të ruajtur rendin.

Paqë, tha Emzot Noli, duhet të pajtohet populli me qeverinë. Po zotërinj, por paqë bëhet me popull e me njerëz e jo me tradhëtarë e me hajdutë, që kanë pirë gjithmonë gjakun e popullit, kanë qenë të dënuar, janë falur një herë dhe ata që kanë ikur nuk janë vetëm hajdutë por edhe tradhëtorë...

Qeveria është përpjekur me të gjitha fuqitë e saj për të sjellë bashkim ndër popull. Zoti Bahri Omari thotë se me ç'ligj qeveria ekspulsoi ca njerës nënshtetas shqiptarë.

E dini zotëria juaj, se internimet bëhej për lloj njerëzish e duke qenë se ata njerëz që dolën jashtë Shqipërisë ishin kurdoherë të rrezikshëm për shtetin në çdo vend; qeveria nuk i ekspulsoi por u tha të largoheshin prej Shqipërie, se përndryshe, qeveria do të shtrengohej t'i internonte, pasi ata ishin përgatitësit e kësaj lëvizjeje.

BAHRI OMARI: A kini fakte, zotëria juaj, për këta që thoni?

AHMET ZOGU: Njeri prej tyre është i dënuar për vdekje dhe tjetri është në përgatitje e sipër.

BAHRI OMARI: Zoti Hoxhë Kadriu ishte një nga përgatitësit, pse ky u fal dhe bile iu dhanë edhe pare?

KRYEMINISTRI: Këtij qeveria nuk i ka dhënë ndonjë para, por ai ka pasur për të marrë nja 7.000 lireta qysh atëhere kur ka qenë anëtar i qeverisë.

AHMET ZOGU: Sa për ligjin e shtypit, i cili u kritikua aq shumë prej disa zotërinjve deputetë, është me të vërtetë e rëndë, por qeveria ishte e shtrenguar nga ngushtica e nevojës, pasi jemi një shtet që u formua rishtaz, që të ndalohen të shamet se kjo bën përshtypje të keqe në popull, edhe më tepër në popullin shqiptar, dhe mund t'i sjellë një dëm qetësisë së përgjithshme.

Këtë ligj ia kemi dorëzuar zyrës së shtypit, e cila është duke përgatitur një ligj të ri e shpresoj se do të mund ta paraqesim brenda një kohe shumë të vogël në Parlament. Sa për dënimin e deputetëve, qeveria ishte e detyruar t'i dënojë, se cila qeveri mund të mos dënojë shkaktarët e lëvizjes e të dënojë vetëm fukaratë, si thotë zoti Sulejman Delvina...Doemos qeveria dënoi shkaktarët e kësaj lëvizjeje.

Njeri ndër ta ishte kryetari i ushtrisë që vinte mbi Kavajën, Mushketa, i cili si avokat, doli me i kundërshtue ligjit me armë në dorë. I dyti ishte nënkryetari i parlamentit Koja, i cili ishte kryetari i komisionit të Durrësit dhe zv/prefekt. Ai i telegrafoi gjithë prefekturave se populli është mbledhur këtu dhe ka formuar një komision qeveritar deri sa qeveria të bëhet si duhet.

Atje u zaptuan debojat (depot e armëve) dhe u shpërndanë armë për me i ra qeverisë, e cila kishte besimin e përfaqësuesve të popullit. Tjetri ishte Kapllan Deliallisi, lufta e parë që është bërë në Shijak është bërë me të dhe, po të doni prova, zotëria juaj, edhe ato janë gati.

Qysh mundet një ushtar dhe komandantin jo, i cili është udhëheqësi i tij; qeveria këtë punë nuk mund ta bënte, e pranimi a mospranimi i dënimit të tyre varet prej zotërisë suaj. Zoti Sulejman Delvina thotë se unë jam një nga deputetët e Toskërisë, atëherë deputetët e Gegërisë cilët janë?

Mua më vjen keq që të dëgjoj këtë gjë nga goja e një deputeti, i cili ka qenë edhe kryeministër, se nuk ka as deputetë gegë as deputetë toskë, por vetëm deputetë shqiptarë. (Duartrokitje)

BAHRI OMARI: Si e dini të gjithë, Halit Lleshi ka qenë pjesëtar i kësaj lëvizjeje për të cilën njerëzia po vareshin. Si falet ky? A pse është i fuqishëm? Atëherë ata që janë të dobët therren e vriten, kurse të fortët falen.

AHMET ZOGU: Tërë bota kështu e ka pranuar.

BAHRI OMARI: Atëhere, do me thënë, se dora që nuk mund të kafshohet, puthet.

LUIGJ GURAKUQI: Disa herë u dëgjua fjala diktator këtu në Parlament. Unë nuk kam frikë nga një diktaturë personale, por kam frikë nga diktatura e një shumice parlamentare, dhe shumica duhet të ketë pak mëshirë për pakicën, të na lerë të shkojmë e të hamë bukë e pastaj të vimë prapë.

EMZOT FAN NOLI: Bravo!

AHMET ZOGU: Si mundet një pakicë të ndalojë një shumicë, kjo është një çudi dhe kjo është një diktaturë. Trazime.

EMZOT FAN NOLI: Në parlamentet e tjera Kryetari i Parlamentit kur sheh se shumica i bie në qafë pakicës, është i detyruar prej ndërgjegjes së tij të përkrahë të drejtën, por këtu te ne ngjan e kundërta. Pse gjithë ky insistim që të vazhdojmë? Të shkojmë të hamë bukë dhe u japim fjalën e nderit që do të vijmë prapë.

AHMET ZOGU: Përjashta po flitet që qeveria ra, prandaj ju lutem zotërisë suaj që t'i jepni fund.

ZËRA: Zoti Kryetar, të votohet e të marrë fund, se mjaft u bisedua...

KRYETARI: Me qënë se çështja u bisedua gjerë e gjatë, po e vë në votë. Protestime.

EMZOT FAN NOLI: Atëhere zotëria juaj doni të na ndaloni të mos flasim, se kini frikë nga bisedimi e doni të mbytni zërin e pakicës me pahir.

KRYETARI: Unë jam i detyruar t'i bindem shumicës.

EMZOT FAN NOLI: Kryetari është i detyruar t'i bindet së drejtës, arsyes dhe paanësisë.

LUIGJ GURAKUQI: Po të shikojmë procesverbalet, do të shohim se kemi caktuar një kohë se sa mund të zgjasin mbledhjet. Asnjëherë nuk kemi biseduar më tepër se deri në orën 7, e bisedimet që nuk kanë marrë fund i kemi lënë për një ditë tjetër. Sot kemi dalë jashtë rregullit.

ZËRA: Zoti kryetar, vëreni në votë, se çështja u bisedua mjaft. Zhurmë, protestime dhe nga ana e pakicës Emzot Noli lë sallën me zemërim dhe bërtet :Bëni si të doni!

STAVRO VINJAU: Duke shtrenguar brezin, bërtet: merhamet zoti kryetar, vdiqmë për bukë.

BEDRI PEJANI: Pse gjithë ky insistim, 4-5 vetë nuk mund të bëjnë krizë qeveritare.

BAHRI OMARI: Sa të marrim punën me bujë, më mirë të vemë të hamë bukë e të vimë përsëri.

ZËRA: Hajde të bëjmë një orë pushim e të mblidhemi prapë

Bëhet një orë pushim dhe në ora 11.00 pas darke mbledhja mbështillet prapë.

EMZOT FAN NOLI: ...Bisedimi i rreptë që u bë një orë më parë për një pushim të shkurtër sa për të ngrënë bukë, na tregoi një aspekt komiko-tragjik të shumicës, me qënë se pakica shkelte këmbë që ka uri dhe, vetëm për ta kundërshtuar, shumica deklaronte solemnisht që s'ka uri e që mund të rrijë këtu tërë natën pa ngrënë.
Që shumica s'kish të drejtë e që gënjente veten, u provua në restorant, ku të parët që u vërvitën për të ngrënë ishin deputetët e shumicës.

Ca ditë më parë, një deputet i Elbasanit deklaroi se shumica ka gjithnjë të drejtë. Sot pushimi i Parlamentit për të ngrënë na dha një provë të shkoqur që kjo s'është e vërtetë. Tani a është nevoja të shkel këmbë mbi absurditetin e kësaj thënieje të çuditshme?

Sikur të ishte e vërtetë një gjë e atillë, atëhere do të mos kishte pakica në asnjë parlament të botës, se shumica do t'i kishte dërguar në shtëpinë e të marrrëve si njerës të çmendur, as do të ishte e nevojshme një ligj mbi mbrojtjen e minoriteteve.
Sido që të jetë, jam i sigurtë se deputetët, që sot janë nga shumica, do të ndërrojnë mendje për këtë teori kur të bien në pakicë nesër a pasnesër.

AHMET ZOGU: Davaja e Emzotit është më tepër si mbrojtje për veten e tij për dorëheqjen që ka dhënë, se sa një protestë kundër qeverisë. Sa për çështjen e buxhetit, për të cilën flet zotëria e tij, nuk dua të jap përgjigje e këtë pikë ia lë zotit Kryeministër.
Bëhen dhjetë minuta pushim, pas dhjetë minutash mbledhja mbështillet prapë

LUIGJ GURAKUQI: ...Pak fjalë për zotin Kryeministër e për zotin ministër të Financave lidhur me koncensionet. Po na thuhet se nuk po vijnë kapitalistët të huaj e se edhe ata që kanë marrë disa koncensione nuk po gjejnë t'i shesin, ndonëse u lodhën duke shëtitur në Europë për të gjetur se kush do t'i blejë. Të them të vërtetën, unë nuk kuptoj gjë prej gjëje nga një përgjigje e tillë.

E kam inkurajuar qeverinë për të dhënë koncensione, po nuk kam thënë që të jipen pa garancitë e nevojshme. Tash po marr vesh se me këto koncensione qenkan favorizuar disa njerëz, të cilët nuk kanë kapitale e që duan të fitojnë ndërmjetësin. Me këtë mënyrë nuk mund të mbrohen interesat e shtetit.

Më duket se edhe këto koncensione do të mbarojnë si ato të dekoviliit e të duhanit, me të cilat nuk dimë se ku ndodhemi.
Përpara se të mbaroj do t'u jap nga një përgjigje edhe zotërinjve Banush Hamdi e Sejfi Vllamasi.

Zotit Banush Hamdiu i tingëlloi keq në vesh fjala diktaturë parlamentare. Por nuk ka se përse. Thashë se nuk kam frikë prej diktaturës personale, por trembem fort nga diktatura parlamentare dhe, besoj se kam arsye.

Diktaturat personale s'janë aq të dëmshme, sepse nuk zgjatin shumë e populli lirohet shpejt prej tyre; por diktatura e shumicave parlamentare është tepër e rrezikshme, sepse shtyp popullin në emër të nomit.

Me këtë nuk dua të them se të gjitha shumicat parlamentare formojnë diktaturë; diktaturat janë vetëm ato shumica që marrin nëpër këmbë, për qëllime partie, të drejtat e pakicës pa vënë re nom e rregull...

 

E kam inkurajuar qeverinë për të dhënë koncensione, po nuk kam thënë që të jipen pa garancitë e nevojshme. Tash po marr vesh se me këto koncensione qenkan favorizuar disa njerëz, të cilët nuk kanë kapitale e që duan të fitojnë ndërmjetësin. Me këtë mënyrë nuk mund të mbrohen interesat e shtetit...'

Mos e ka llafin per privatizimin e Albpetrolit?smiley

Me këtë nuk dua të them se të gjitha shumicat parlamentare formojnë diktaturë; diktaturat janë vetëm ato shumica që marrin nëpër këmbë, për qëllime partie, të drejtat e pakicës pa vënë re nom e rregull...

Sa aktuale!

Kavo vur re nje gje ...Une nuk debatoj seriozisht per gjera qe jane te njohura me kokegdhej qe vijne te paragjykuar ...

Cfare serioziteti pret psh te debatosh ne Derstile qe A.Zogu ckriu jeten e pasurine per Pavaresine e Shqiperise ????

Cfare serioziteti te tregosh ne leterkembimin Noli Koniza , por ose kunder Zogut , kur dihet q

....kur dihet qe Leterkembimet e Kohes midis Figurave ose personaliteteve ( jo vetem ne Shqiperi ) boshtin kryesor kishin "te kunderten " Me llogjiken e ketyre bebusheve duhet qe edhe Marksin me Engelsin smiley duhet ti nxjerresh armiqt me te medhej ndaj njeri tjtrit po tu lexosh , pro - ose kunder per nje problem . Me gjej NJË qofte vetem Një te dyleterkemyesve ose debatuesve qe shkojne ne te njejten Linje argumenti !!! Vetë Noli si me shaka perdor shprehjen ..."Lipset te kesh shume mend ...te kuptosh Vuvuzelerine smiley Keta duan mana per Trahana .Lexo nje gjë per here te pare ( e vërteta është se mosha nuk ua ka lejuar të njiheshin më parë ) dhe ta shesin gurin ( reren )  për Farë , sikur infua filloi me erën e Brisqapit ... dhe "diktatura zotrie na ka fshehur faktet " .Mbaje mend mire nga Une ...Ti mundohu me Taten por kjo kategori e ketyre nuk duhen vleresuar KURRE seriozisht sepse nuk kane Linje .

Ne se Saliu e cmoi si Figure Qendrore kunder Zogut me ato fillime , kalemxhijte pakocke dhe pa bosht e duartrokiten dhe mallkuan te birin e Zogut .

Tani nuk u duhet me Noli po i ngrene Bust atij fytyrengrirt pa asnje Koment e Argument Serioz ...Vetem me berihaj ..dhe turmen e kockaxhijve e ke Gati te interpetojne te njetat dokumenteme te njejtat fakte e te njejtat veprimtari ...me ide te tjera ( për të mos thënë fëndçuri ) . Une te cmoj per "shtrydhje " ne percaktim dhe e vleresoj qendrimin tuaj qe nuk lodhesh tu argumentosh . Por eshte e KOTE .... Sa mba Uje Sita aq mba Logjike truri i cpuar si vrima Gopi nga Burite e babsqapit per vuvuzelerine . Në se muk ma ke marrë vesh mund  te bie një thënie të Tasit si magazinier i kërmijve që ti kuptosh më mirë ne se duhen vlerësuar Seriozisht apo JO !

shenim ...Unë nuk e pata atë FAT , po të jesh i Sigurt që Kapterët zgjidheshin nga Djemtë më të mire të fshatit ndryshe nga cdo Dërstilistet qe mjafton të dinin  te qethnin e lanin  Lesh smiley . Per kuadrot nuk kam dijeni , po shpewsh perdorej JU Kuadrot jeni si Ujet e Paket .....smiley

Kam pas qene i nohur per shprehjen Gezuar Vitin e Ri pas cdo ndarje , ne cdo dite te vitit ashtu si Xhibi ne cdo prurrje me shembullin e vrimkutive !

Gezuar Vitriu !

Shume me vrull e paskeni nisur vitin e ri te dashur peshkatare.

Me kete ritem i bie qe andej nga vera te jeni duke vrare njerez rrugeve.

Fan Noli eshte nje figure e larte intelektuale e padiskutueshme, por pesha/rendesia politike qe ka pasur ne jeten e shtetit shqiptar dhe ne lobimin per te miren e ketij shteti, eshte pak e egzagjeruar... me shume rendesi politike ka pasur lufter xhuveli ne shqiperi se fan noli, ndersa lobimi i tij sado forte dhe i rendesishem te kete qene ne teori, ne praktike ka qene totalisht i kote, per shume arsye historike te kohes..

ate fjale mos e thuj ti, ose ke te drejte kur thu se Noli s'ka pasur ndonje peshe politike per shtetin shqiptar, per te miren e tij, por per keq nuk eshte pak te futesh grushtin e shtetit per marrjen e pushtetit. Si u fut koburja qe ne 24, nuk na u hoq me dhe ironia eshte se Noli ka qene prift, ma merr mendja kunder kobureve.

Fan Noli, udhehoqi bisedimet e anetarsimit ne Lidhjen e Kombeve, si nje figure instrumentale dhe brilante, kurse merita me madhore e lufterit xhuvelit ka qene mbase mbarvajtja e kafeterise se institutit te larte bujqesor, kurveria acike e pare politike (dmth baba shpirtnor i lir metes) dhe ndonje bixines gomash andej nga Iliria e poshtme.

Ah peshku pa uje, te hengert nje tenje, ku ke katandisur a te qivja udhet!!!

Cimo ti mund te me thush qe po paragjykon dhe nuk ben mire. Por mua perdorimi i shenjes "/" eshte tregues i qarte se shkuesi vuan nga nje ndjesi e forte per tu dukur si intelektual. Une njerezimin sot e ndaje ne dy pjese: ne ata qe perdorin shenjen "/" dhe ne ata qe nuk e perdorin. 

nga celli po shkrun?

tashti jo. 

doja me dit a mberritet mire. smiley

"/" hahahaha pertoja te beja kllapat, pastaj pse u nevrikoset, une nuk thashe qe Noli eshte lufter xhuveli.. thjesht bera te ditur qe ka mare me shume vendime politike xhuveli per shqiperine se noli.. nuk hodha poshte figuren intelektuale te tij,.. Por realisht ne shqiperi nuk e dh.... njeri, ngriti leckat ne 24 dhe iku ne amerike, dhe ketu mbeten dhe ndertuan shtetin shqipetar figura si keto qe kemi sot ne politike ( ndoshta ata te 1920 ishin me te larte..)

Cimo, ta ha mendja se kane lexuar  ndoje rresht prej tere krijimtarise  dhe se kene shenuar te  tilla dhoga, ndonje moment, prej te veprimtarise se  Kollosit Noli ?

 Keta "lalkrosiste" e "dumbabiste", kane dit me bo, per ta henger dhe shit.... vetem  hallve...

Naj pra, ka bo me shume xhuvli, se ke klubi xhuvelit ...nisi  mu  shit hallve

jon shtu shum grave. ose jan pak, por kon msu me shti nga frengji te ndryshme. Sido qe te jet, rezultati esht i njejte: na myten.

une hika per vete, komt e shpejta faqja e bardhe, thashe. te morin erzin mer, gjithfare lamasherie, pa cak pa bam.

E kush na myti more, keta te grupit te  estrades ...Bubullimes mo ?  Ah, degjo se ka thene i llaf  Seneka, qe duhet me pas parasysh :

"Eshte fatkeqesi te jetosh( e te degjosh si mendojne te marret) ne "Perandorine e Nevojes ", por kurresesi nuk mundesh te jetoshe nden pushtetin e marrezise tyre! " 

kane decibel - ket mos e moho.

pastaj kan mesu si ti prdorin emotikonsat - kollaj fare, vej njonin qe qesh me te modhe tu i ron tokes me shqelma e me grushta prej gazit, ene maroi.

ktu ka perfundu ky blog, ky oxford i gjeopolitikes, per te mos fol per artet, ku hidrauliku i radhes qe rron me "lata shteti" se "ka ra puna", teksa ben ndonje pordhe prej patretjes, fillo e diskuto mbi ceshtje te imta te poezise bashkekohore.

kjo puna e partise te rinon, thoshte shoku enver me te madh te tij.

 

Jane produkt i tallavase dhe nuk ka pse e merrni seriozisht ...Ka plas anal i madh ne Memedhembje , plot mer jahu per te gjithe . Ene sheshin e reformoi Luldashkurbani Bashkise ...cere doni mo JU ?... Boni gjo shesh NOLI ????

Kujt do me i tregu Eminem Gjanen or tie

Esht EMIN or tie nuk eshte Eminem .....e me rradhe .Keshtu qe ca sot e ca si sot amani se nuk ua dal DOT eshte me e kuptueshme per sqeprit e dhite e Babasqapit me Qyltyre ...me ...yyyyyyy mbe mes smiley

Faik Konica: "Fan Noli, mëndjecekët dhe bolshevik" 

Konica: "Dy udhë ishin hapur për ne: vazhdimi i përkrahjes së maskarallëkut gjer sa të bëhej gjak dhe të prishej Shqipëria,-ose të kthyerit në politikën e parë të Vatrës, e cila ka qenë të vënët përpara të Zogut si kryetar i duhur i Shqipërisë. Zumë udhën e dytë. Le ta shkurtojmë tani në tre fjalë ato që thamë: 1) Fan Noli, unë, me Vatrën dhe me shokët, që më 1914 gjer më 1922, kush më shumë dhe kush më pakë kemi mprojtur mendimin se Shqipëra, që të shtrohet, që të stabilizohe, e të hyjë në udhën e reformave të qytetërimit, ka nevojë për një dorë të hekurt dhe si ajo dorë ësht Ahmed Zogu. 2) Fan Noli, nën influencën e Gurakuqit, dhe më vonë nën influencën e frymës bolshevike, u bint dhe na bindi se Shqipëria munt të qëndroj në këmbë pa Zogun dhe kundër Zogut. Ngjarjet i dhanë përgënjeshtrimin ma të plotë, dhe Shqipëria u shpu një qime afër varrit. 3) Unë me shumicën e shokëve u kthyhem ahere (ndonëse me çape të ngadalëshme se na vinte keq të çkëputeshim fare nga Fan Noli) te programi i vjetër i përmbledhur më sipër nënë numrin 1, kurse Fan Noli u fut thellë e më thellë në rebelione kundra Shtetit e n'intriga revolucionare"

Ketu ka shume perralla, perfshire ne ate citimin e shpeshte keto kohet e fundit te dorezimit te Konices.

Jane dokumentet diplomatike italiane, ku shkruhet e zeza ne te bardhe, se mosnjohja e qeverise se Nolit, ishte nje hakmarrje per Luften e Vlores.

Nuk deshen te na japin Vloren, ne s'u japim mbeshtetje.

E njejta logjike, sundonte kudo, Shqiperia nuk duhet te ishte vend qe qeverisej nga krahu nacionalist.

Po t'i kishte dhene Noli Vloren italianeve, do kish qendruar ne pushtet e do quhej sot politikan i zoti, se zotesia e politikes na qenkesh shitja e territoreve shqiptare per interesa personale.

Po atehere kot sa akuzojme per tradhtar Esat Pashen, ai na paskesh qene i zoti ne politike se desh te shiste territore shqiptare per interesa personale.

Pastaj ça koncepti  prej leshi ai i zotesise politike te Zogut, se erdhi ne pushtet me ndihmen jugosllave apo me pare duke vjedhur votat.

Te bukur zotesie, vjedh votat, vjen me ndihmen jugosllave, shet Shen Naumin.

Te jesh hajvan me brire e tradhtar qenka pune zotesie.

 

Fan Noli eshte nje vlere; se pari per perkthimet e jashtezakonshme te Shekspirit, pastaj si poet, dhe se fundi i iluminist...

Shume prej jush duhet ta kene lexuar romanin "Viti 93" i Viktor Hygo, per mua nje nder librat me te mire ne krejt letersine boterore. Po e them me dy fjale subjektin, sepse per nga tema qe trajton eshte i gjithkoheshem. 

Markez De Lantenaku perfaqson monarkine, ate sistem politik qe ai i besonte. Goveni, nipi i tij eshte Republikan, kryekomandant i ushtrise Republikane, ndersa Simurdeni eshte prifti dhe iluministi me ide revolucionare, qe kishte bire ne shpirte Govenin, komandantin. Te tre keto personazhe vihen perballe njeri tjetrit ne situata te jashtezakonshme, ku vihen ne peshore idete e tyre, kauza e tyre, gjithashtu dhe jeta e tyre. Me nje mjeshtri te rralle dhe te paperseritshme Hygoi jep nje zgjidhje te kesaj situate: Goveni, i prekur nga nje veprim njerzor i Markez Delantenakut, e liron ate nga burgu, duke rrezikuar kauzen republikane, ndersa Simurdeni, si gjykates suprem e denon me vdekje birin e vet ne shpirt, Govenin, duke i prere koken ne gijotine. 

Shkurt... a duhet te djegesh vendin per nje ideal, per nje kauze, sado e drejte te jete ajo? Historia njerzore eshte e mbushur me kryengritje, revolucione, luftra te drejta dhe te gabuara. Fan Noli besonte tek idete iluministe republikane; mund te jete ndikuar edhe nga ide komuniste te kohes, por kur erdhi puna per te vene ne rrezik fatet e vendit per nje Lufte Civile... ai beri zgjedhjen e duhur. Kjo vetem e larteson ate! Me vone, me qendrimet qe ka mbajtur, ai e ka vertetuar plotesisht se nuk do lejonte te perdorej nga regjimi i Tiranes. 

Mendoj se po te genjehej per nje moment dhe te vinte ne Shqiperi pas Luftes, me siguri do te vritej nga Enver Hoxha, dhe nuk besoj se ai burre do te bente kompromis me vampirin e shqiptarve! 

Gjithsesi, Noli, Zogu, Konica, Fishta dhe shume politikan dhe intelektual te kohes nuk mund te krahasohen me Enver Hoxhen! 

Sot kohet kane ndryshuar, jetojme ne globalizem dhe ne shekullin e 21! Nuk mund te hiqen paralelizma mes Edi Rames dhe Nolit, as mes Zogut dhe Berishes. Eshte tjeter gje se menyra se si shkruajm ne kete blog, tifozlleku, gjuha dhe fjalori i perdorur. Por nese behemi serioz qofte edhe per nje moment, mund te themi se Shqiperia ka tre periudha te historise se saj 100 vjecare. 

1. Vitet 1912-1939 

Vitet e lindjes dhe konsolidimit te shtetit shqiptar. Merita eshte e te gjithe patrioteve, intelektualve, iluministeve, politikanve, me shume pak perjashtime... (mund te jene dy tre persona)

2. Vitet 1944-1990

Periudha kur njerzimi ben hapa te jashtzakonshem zhvillimi, ekonomik, politik dhe social. Shqiperia per kete periudhe kohe mbetet peng i nje diktature te pashoqe ne krejt Europen, pasi kjo diktature nuk mund te krahasohet me asnje prej shteteve totalitare te bllokut komunist. Zhvillimi ishte me shume si inerci dhe pune, djers dhe gjak i 2.5 milion shqiptarve, se sa merite e Partise se Punes dhe Enver Hoxhes. Te mos flasim per dhunen verbale dhe krimet e kryera nga shteti "komunist" i Enver Hoxhes.

3. Vitet 1991-2012

Jane vitet e nje Shqiperie te hapur, ku shteti i dyte shqiptar (Kosova) ne Ballkan eshte nje realitet. Ka shume probleme, se pari per aftesine e zbatimit te ligjeve dhe standarteve te demokracive perendimore. Sot ka shume me pak "iluminist" qe veprojne si te tille, megjithate tani bashkesia nderkombetare dhe hapja e plote e Shqiperise eshte nje garanci se Shqiperia do ece perpara. Me shume probleme, sigurisht. Nuk besoj dhe mendoj se Edi Rama, Sali Berisha, ose kushdo politikan tjeter ne vend ka si udherrefyes kauza te forta (te majta, te djathta, ose ekstreme). Ata thjeshte bejne retorika te ashpra, ne funksion te maksimalizimit te votave dhe pushtetit te tyre. Kam pershtypjen se po te krijohej nje force politike me ide me liberale dhe iluministe (iluminizem i vertete, jo mashtrues) do te luante rol vendimtar ne politiken polarizuese te Shqiperise postkomuniste. 

 

Shekspiri i Nolit eshte i paarritshem....Nuk imagjinoj nje perkthim tjeter

edhe don qi shotin motra, edhe donqishotin se arrin njeri

Po ce bere Shqiperine e 39 - 45 ???

E kini lexuar "Gjak Shiballovi " Po e po e permbledh shkurt pasi eshte sinteza morale e nje Kombi qe nuk perbehet  nga Mbreter , Prokurore dhe  Republikane .

Shiballovi pas nje beteje ,gjeti nje Grua te perdhunuar nga Pushtuesit Gjermane .E mori ne cete , u dashurua e mbarsi . Zbuloi se ishte spiune ne rradhet e tyre e pregatitur dhe e futur ne rradhet e Partizaneve .E mori dhe e pushkatoi ...kur ne bark kishte Gjakun e TIJ !

Shqiperia e sotme ka vetem nje Periudhe shume te shkurter Kohore si Formim me I.Qemalin .....24 -  39  Nje UZURPIM nga nje aventurier andollak ,dhe nje Perpjekje per ta hequr Qafe nga nje grup te diturish ne 24 . Anadollaket Fituan dhe nuk kish si te ndodhte ndryshe . Beri gjithshka mundi ne ate kohe te formonte nje Pasuri ne Flori duke shitur e dhene me qira Shqiperine kujtedo qe i ofronte para deri sa e Braktisi kur ju kecenua jeta dhe iku duke Vjedhe Florijte e shqiptareve . E la Popullin ne meshiren e Pushtuesve qe Ju shiti gjithshka .

39 -45 Epoeja me e Lavdishme e Shqiptareve ne 100 vjet Shtet .Shqiptaret pjese e koalicionit Boteror fituan per here te pare dhe u Njohen si Shtet ne Bote.

45 -90 Periudhe si e gjithe shteteve te Botes qe kane SHTET .Vecori se mobilizoi nje brez te Jashtezakonshem sakrificash me idene qe te hidhte Baza te shendosha ekonomike te PAVARURA dhe te linte nje BREZ me shume te Ditur per te perballuar sfidat e Panjohura te Botes ne zhvillim .

90 e ne vazhdim ...Nje periudhe e Erret , pa Objektiv e dominuar nga nje Grup Aventurieresh Urra - Patriote qe po ben gjithshka e po bejne Gjithshka qe Shqipria te Braktiset duke pergjysmuar Popullsine . Nje periudhe e eger me kulme si 97 ku nxitesit e percarjeve Kombetare futen Gati -Gati ne Lufte TOTALE Civile vendin, vetem se populli nuk e duroi me REGJIMIN Shtypes e Grabites te ketyre banditeve . Periudhe e levizjes midis Kritikave te medha dhe alternimit te Pushteteve. Koha deri tani ka treguar se nen Regjimin Grabitese deri Kriminale te lloit Berisha Lulezojne lloj lloj Injorantesh tullumbace , duke plasur rugeve si InteliDjente te medhej duke u shitur e SHIRE mbi kurriz te Shqiperise me teori Grazhdesh .

Noli ky mesim i MADH Historik se si nuk DUHET HUMBUR ndaj Grabitesve Aventuriere qe Uzurpojne vendin Perkohesisht ! Shqiperia si cdo Komb nuk HUMB.Ka periudha te veshtira dhe shume te veshtira si kjo e pas 90,  si top futbolli e laundri i e shitur ne Nderkombetare por gjithmone ka gjetur Busullen ne Momentin e Pershtatshem Historik

 

Sdo mend qe do fitonin anadollaket o Idriz kur 95% e popullsise jetonte me friken e xhindeve! 

Nuk i perfshiva vitet 1939-1944 sepse Shqiperia ishte e pushtuar, por eshte e vertete se mbetet Lufta me e madhe dhe e drejte e popullit shqiptar. Pavarsisht se idealet per Shqiperi te lire dhe demokratike u shuan ne vitet 1945 e me vone, perseri kjo Lufte e nderon vendin tone. Me e mira do ishte qe kjo periudhe te ishte me vete, por une ne kete ndarje qe bera kisha parasysh periudhat kur shqipetaret kryesisht jane qeverisur vet, pa qene te pushtuar, pra ne kete kontekst ishte edhe ndarja. 

Nuk kam komete per sa thua per periudhen 45-90!...

 

Mire i nderuar po mos harro se e gjith kjo perpjekje , po e pranojme midis disa kendshikimeve , ne fund te fundit ka LIDHJE me perfundimet e Rrolit te Fan Nolit . Ketu nuk bejme fjale si e sheh ti apo Une Historine .   Ne se ajo ka vend mendoj se duhet te pranojme Po ose JO Rrolin perparimtar te NOLIT si e vetmja Figure Poliedrike me e  Famshmja e shfaqur nder kete Popullsi deri me sot . Patjeter me +- e Kohes !

Lexova plot po asnje rresht per kete , kur bajgeria e vuvuzelerise  qe kundershton "ndryshe " figuren e NOLIT , ka ne mend dy Figura Madhore zotrie si babasqap Vucidol Sali Berisha dhe njaj Ahmetja qe shkriu pasuri e Jeten per Fe e per ATME !

Ne kohe Anadollakesh fitojne gjithmone Anadollaket .E keqja eshte se sqeperit nuk e kuptojne kete , mjafton te kene mbi koke nje Babasqap ti ysht !

 

Ky eshte artikull me i sakte dhe qe i ve pikat mbi i:

Noli,Zogu dhe komunizmi
 Do deshiroja te beja disa komente rreth qendrimit te Nolit ndaj komunizmit.
Se pari, nje parethenie. Kasetat me zerin e Fan Nolit nuk merren me politiken aktuale, por jane marre nga fjalimet e tij per pervjetorin e Vatres, Diellit, apo nga disa interviste bere nga Zeri i Amerikes rreth perkthimet dhe shkrimet e tij letrare dhe biblike ne shqip dhe anglisht. Keto kaseta jane incizuar dhe ishin transmetuar nga Zeri i
Amerikes gjate viteve 50' dhe 60’. Ne ate kohe te luftes se ftohte ishte e pamundur per nje agjensi qeveritare te transmetonte mendime e pikpamje haptazi ne kundershtim me qendrimin e SHBA zyrtare.Kopjet e ketyre kasetave ju dhuruan Kryepeshkopates Ortodokse te Bostonit nga zoti Louis Prifti dhe ju shtuan arkives se Nolit. Ato u bene publike per here te pare ne vitin 1982, me rastin e 100 vjetorit te lindjes se Fan Nolit. Me vone, nga fundi i viteve 80’, nje kopje e cdo kasete (8 kaseta ne total) u derguan ne Shqiperi ne Arkiven Kombetare dhe Akademia e Shkencave si pjese e trashegimise sone kombetare.Duke vleresuar qendrimin e zonjes Raimonda Moisiu per berjen publike te ketyre kasetave, do doja te jepja disa mendime qartesuese rreth tyre:Ne periudhen kur Noli ishte kryeminister, Shqiperia ishte e rrethuar nga shtete fqinje monarkiste dhe aspak demokratike sic e kuptojme fjalen sot (d.m.th. Serbia, Greqia, si dhe Italia fashiste). Tere keto vende i shihnin me frike qendrimet e te majtes liberale te Nolit per te reformuar Shqiperine, sidomos qendrimin e tij te hapet e publik ne mbrojte te shqiptareve te Kosoves dhe Camerise te mbetur jashte kufijve te shtetit shqiptar, pa permendur ketu luften e madhe kunder pretendimeve te shteteve fqinje per te copetuar dhe asimiluar ate pjese te vogel te shtetit shqiptar te sapolindur.Se treti, refuzimi i fuqive perendimore ne Lidhjen e Kombeve ne Gjenev per te ndihmuar qeverine e re Noliane te vitit 1924 ne nevojat e saj ekonomike emergjente nuk i la Nolit shume rrugezgjidhje (Lidhja e Kombeve te asaj kohe ishte shnderruar ne nje organizate “krejt pa dhembe”me refuzimin e Amerikes per te marre pjese ne te, reflekcion te frjymes izolimi ne SHBA te asaj kohe. Rastisisht, ky vendim e deshperoj shume Presidenti Uillson dhe mbaso shpejtoj semundejen e tij.)Jane te njohura fjalimet “pikante” te Nolit ne Lidhjen e Kombeve ne 1924 ku flet per mungesen e mbeshtetjes nga fuqite e medha, ku fale zgjuarsise se tij tipike noliane fitoi respektin e nje pjese te madhe te salles duke hasur edhe ne disa kundershtime.Njohja e Bashkimit Sovietik me 1924 u be nga Britania e Madhe si dhe mjaft shtete te tjera perendimore dhe jo vetem nga qeveria shqiptare e Fan Nolit, duke e bere vitin 1924 te njihet ne historine e Rusise si “viti i njohjeve”. Historiane e shkencetare to politikes shqiptare si Nikola Pano dhe Robert Austin gjithashtu kane vertetuar keto fakte. Interpretime dhe vleresime te gabuara mbi njohjen e Bashkimit Sovietik nga qeveria e Nolit jane bere nga shume mendimtare e politikane te tjere.Vlen te permendet mbajtja nga Noli e nje fjalimi te gjate vleresues si dhe ruajtja e nje momenti heshtjeje ne parlamentin shqiptar ne respekt te presidentit amerikan Udro Uillson qe nderrroi jete ne ate vit. Sipas mendimit tim Noli u perpoq te mbante nje qendrim ballancues dhe realist midis shteteve te lindjes dhe perendimit te asaj kohe. Qellimi i vetem madhor i Nolit ishte: Nje Shqiperi e pavarur.Ai shpresonte qe gjerat do evolonin bashke me permiresimin e gjendjes ekonomike dhe arsimore te vendit. Mosmbajtja e zgjedhjeve brenda 6 muajve te qeverise demokratike eshte nje problem serioz; megjithate te gjithe jemi deshmitare qe kjo nuk eshte pune e lehte, mjaft te shikojme problemet zgjedhore ne Shqiperine e sotme, shume dekada me pas. Presionet ishin te medha dhe nuk kishte (sic kemi sot) organizata te fuqishme per te keshilluar apo parashikuar mbarevajtjen e zgjedhjeve. Zgjedhje elektorale kerkojne kohe, dhe kohe Noli nuk kishte. A beri Noli gabime? Sigurisht qe po. Sic thote edhe fjala e urte popullore:”kush han buke, do beje therrime”.Eshte e vertete dhe domethenese qe Noli kishte mendime te majta politike, pasi shikonte se Shqiperia e asaj kohe kerkonte reforma te thella agrare per te kapercyer kushtet e renda te trasheguara nga e kaluara. Mendimet demokratike Noli i mesoi dhe kultivoi nga studimet ne Harvard si dhe nga pervoja e jetes se tij ne shoqerine amerikane. [ Edhe si fetar, mund te themi se Noli do ishte me nje mendje me kleriket te ndryshme te cdo besimi qe kerkuan ndryshime per te miren e popujve te tyre me te varfer e te nevojshem. Noli vete jetonte tamam si murg i thjeshte ne kushte personale teper perulur: vegjetarian gjate jetes, pa veture, ne apartmentin modeste dhe rrethuar me libra. ] Qendrime te ndryshme te tij qe sot mund te shihen si te prirura ose krejt te se majtes marksiste, i bene edhe shume shtete te tjera te asaj kohe, sado te gabuara qe ato ishin. Nuk duhet te fokusohemi ne veprime te izoluara gjate nxjerrjes se konkluzioneve historike por gjerat duhen pare ne nje sfond me te gjere. Nje gje eshte e vertete: Noli nuk ishte komunist.Kete fakt e vertetojne shkencetare te historise sone me kompetent se une. Mund te themi se, ne fushen politike Noli mund quhet si Social-Demokrat, po te gjejme nje parti i krahasueshem evropjane. Interesant jane disa te dhena ne arkivin e tij ketu ne Boston. Mund te gjejme shume artikuj gazetariske ruajtur ne nje zarfe nga Noli per veten, qe jane lidhur me kandidaturen presidenciale te Z.Henry Wallace. Ai ishte Zevendes President ne kabinetin e Presidentin Franklin Delano Roosevelt dhe me 1948 hodhi emrin e tij ne fushaten presidenciale amerikane ne partine e re te asaj kohe: “Progressive Party.” Si qytetar Amerikan, Noli do kishte te drejte edhe te mbeshteti Partine amerikane socialiste te kandidatin shume njohur dhe i respektuar Norman Thomasin. Por edhe gjer ketu Noli nuk vajti ose kishte tendence.Eshte interesant vleresimi i vete Nolit per renien e qeverise se tij te ‘24es kur thote:”Qeveria jone nuk fitoi per keto aresye: premtuam reforma agrare qe fermeret prisnin nga ne por qe bejleret nuk i pelqenin. Nuk kishim mundesi per te plotesuar kete qellim dhe humbem besimin e nje pale dhe pelqimin e tjetres.”Duhet permendur gjithashtu qe gjate 6 muajve te qeverisjes se tij, kryeministri Noli e kaloi gjysmen e kohes jashte shtetit, me perpjekjet e tij ne Gjeneve, gje qe nuk ndihmoj nga mundgesa e presencen e tij Brenda shtetit qe udhehiqte. Per me teper, permbysja e qeverise se Nolit gjeti edhe perkrahjen e shteteve fqinje.Per Nolin dhe Zogun, ne vecanti pas asimilimit te Shqiperise nga Italia fashiste e Musolinit me1939. Eshte domethense se Noli ishte i mirenjohur si nje nga kundershtaret politike te Zogut. Por ka edhe disa perjashtime interesante. Kur erdhen motrat e Zogut ne Amerike ne nje udhetim me 1938, qendruan ne Boston duke cfaqur Nolit homazh respekti ne Katedralin e Shen Gjergjit. Me von, pas largimit e Zogut me pahir nga shkaku I pushtimit italine, Noli perkrahu levizjen “Bashkimi I Shenjte” ne Boston, per rikthimin e mbretit ne Shqiperi per aresyen e thjeshte:”me mire nje Shqiperi monarkiste e pavarur se nje Shqiperi hic fare.”Maredheniet e Nolit me qeverine e Enver Hoxhes kishin vetem dy aresye kryesore:

  1. Ruajtjen e pamvaresise se shtetit shqiptar, mbrojtje per mos copetimin e Shqiperise pas luftes se dyte boterore si dhe pjesmarrjen e Shqiperise ne OKB qe po formohej ne Nju Jork.
  2. Premtimet e shumta te qeverise se atehereshme per reforma progresive.

Pasi Noli mesoi mbi egersite te rende e regjimit komunist ne Shqiperi, ai u distancua, gje qe duket qarte kur ai nuk pranoi te kthehej asnjehere ne Shqiperi, as per te marre titujt e ofruar nga qeveria komuniste – patjeter per qellime te errta kompromizuese - dhe as per hulumtime shkencore, as per te hyje ne qeshtjet te mjegulluar fetare.A kishte Noli mendime te lekundura per ndonje udhetim te tille ne atdhe? Sigurisht qe po. Si cdo shqiptar qe e do vendin e tij, eshte e veshtire te ndahet dashuria per Shqiperine me realitetin e qeverise ne pushtet. Qeverite ikin e vijne por dashuria per atdheun nuk leviz. Ne thelb, Noli punonte gjate jetes se tij per nje Shqiperi te pavarur e te zhvilluar ne teresi, pasi e shihte qe nje pjese e madhe e popullsise ishte e prapambetur dhe pa shprese ne te ardhmen. Menderia politike e Nolit duhet pare ne evolim; perndryshe rrezikojme te bartim opinione te paverteta.Ne fund, si mund ta ftonte senati i shtetit te Masacusets (Boston) Nolin per te dhene bekimin e hapjes se sesioneve te vitit 1963 nese Noli do ishte “komunist”?Apo si mund ta ftonte Nolin “komunist” presidenti Lindon Xhonson posacerisht ne Shtepine e Bardhe ne Korrik 1964 per te bekuar ne Washington dhe per te dhene fjalim me rastin e 400 vjetorit te Shekspirit? Argumente ndryshe nuk pine uje.  +Artur LiolinBoston30 Janar 2007 

Noli nuk ishte komunist, Noli nuk ishte as i djathtë, Noli nuk ishte politikan

Një politikan i zoti nuk vesh rrobat e priftit.

politikani i zoti i mban opingat pa lidhëse i dashur xha elga

tani mato, politikane ky vend ka pas plot n'fakt po patriote te vertete si Noli, i numron me gishta. Sa per tjetren, nji prift e ka shume te zhvilluar aftesine e komunikimit dmth nuk shof ndonje pengese qe prifti te behet politikan. E kunderta nuk behet kollaj

prap mato është ky mo ?

ore po sa mato ka bërë ky kodosh zogji ?

Noli eshte si puna e floririt nuk i venitet shkelqimi sodo balte ti hedhesh.....

Te krahasosh Nolon me Zogin eshte njelloj si ajo shprehja "lashe qulle e hengra moone"

Keshtu bene dhe Shqiptaret kur erdhu Zogi ne pushtet me ndihmen e Serbeve dhe Grekeve.....

Tifoze ka plot por lojtare ka shume pak edhe ata qe jane numrohen me gishtat e njeres dore. Noli eshte nje nder ata lojtaret kryesore qe na ndihmuar ne hedhjen e themeleve te Shqiperise moderne. Dihet se nga qendrimi i tij ne USA i ka dhene atij nje hije akoma me hyjnore dhe eshte nje krenari me e madhe per ne Shqiptaret qe ai eshte aty ne panteonin hyjnor te lidereve me vizion.

Veshtire te lindin si ai ne ditet e sotme..... Ka shume qe flasin por pak ose aspak qe veprojne....

shyqyr qe peshku egziston dhe lexova me syte e mi qe ka njerez aq fodull dhe te ceket sa te duan te gjykojne te madhin Fan Noli si te paafte dhe patetik.idrizi ka ca fjale te arta; Koha e derstileve.

futja kot tani! ca eshte ky pergjithsim?
Vetem Pjeri ka thene "patetik" ketu dhe ka saktesuar qe e ka ne lidhje me fjalimin, jo me Nolin.

 

 April 1927ESSAYAlbania and Her ProtectressWilliam Miller
WILLIAM MILLER, author of "The Latins in the Levant," "The Ottoman Empire," and many other standard works on the Near East

THE signature of the "Pact of friendship and security between Italy and Albania," at Tirana on November 27, 1926, has caused widespread comment in the Balkans and considerable surprise in diplomatic circles. The excitement in Belgrade was such that the Italophile Minister of Foreign Affairs, Dr. Nintchitch, resigned, and the Jugoslavs talked of a new orientation of their foreign policy. In Greece, where the signature was announced and the text published on the eve of the entry of the new "(Ecumenical" Ministry into office, the Foreign Minister, Mr. Michalakopoulos, has cautiously watched the attitude of Great Britain and France, and the Greek press has displayed calmness and prudence. But obviously any change in the condition of Albania must directly affect her Greek and Jugoslav neighbors, and indirectly the other states of southeastern Europe.

First, let us examine the text. The preamble states the object of the Pact to be to "tighten the mutual relations of friendship and security resulting from the geographical situation" of Italy and Albania, to "contribute to the strengthening of peace," and to "maintain the political, juridical and territorial status quo of Albania." These phrases sound somewhat vague. "Peace" has not usually been "strengthened" by the intervention of a Great Power in the affairs of a Balkan state: Russia and Austria-Hungary brought "not peace but a sword" by their interference in the Serbia of the Obrenovitch dynasty; Russia's intrusion into Bulgarian politics led to the abdication of the first Prince of Bulgaria and the long social ostracism of the second; in Greece, the reign of Otho was embittered by the quarrels of the three "Protecting Powers;" German influence was largely responsible for the losses of Turkey in the late war. The principle of "the Balkan Peninsula for the Balkan peoples" is sound and nowadays generally accepted. Nor is it clear what is meant by "maintaining the political, juridical and territorial status quo." Probably, from the standpoint of Ahmed Zogu, the President of the Albanian Republic, the "maintenance" of "the politicalstatus quo" means the "maintenance" of himself in power by the strong arm of his ally, whose cannon would protect the huge mansion built for him on the hill overlooking the roadstead of Durazzo and connected (according to a local story) by a secret underground passage with the shore. Who, again, was threatening "the juridical and territorial status quo" of Albania? Neither Greece, who under the Republican system (especially under Pangalos, himself of Albanian origin) has been on particularly good terms with her smaller neighbor, nor Jugoslavia, who would scarcely have dared such an affront to the public law of Europe and was the supporter and host of Ahmed Zogu, a fugitive in Belgrade at a time when Italy was the friend of Fan Noli.

As published, the Pact consists, besides the preamble, of five articles. Article 1 repeats that "Italy and Albania recognize that every disturbance directed against the political, juridical and territorial status quo of Albania is contrary to their political interest" -- a statement admitting of wide and varied interpretation. Article 2 engages "the high contracting parties, for the safeguard of the above interest, to lend to one another their mutual support and their cordial collaboration. They also pledge themselves not to conclude with other Powers political or military agreements prejudicial to the interests of the other party, as defined in the present Pact." Yet we were informed that a similar Pact was offered to Jugoslavia by Albania! Article 3 engages both "parties to submit to a special procedure of conciliation or arbitration the questions which might divide them and which could not be settled by the ordinary diplomatic procedure." "A special convention, to be concluded with the least possible delay," was to regulate "the methods of this procedure." Article 4 fixes the duration of the Pact at five years, and permits of its denunciation or renewal "one year before its expiration." The last article provides for its ratification, and subsequent registration by the League of Nations.

Even supposing that there are no secret articles, the published text of the Pact suffices to cause alarm to the friends of Albanian independence, who did not create an independent Albania in order that it might become an Austrian, Italian or Serbian protectorate. From the time of Francesco Crispi, himself a Sicilian of Albanian origin, Italian statesmen have had their eyes directed to the opposite coast of the Adriatic, visible on a clear day from Otranto. From a much earlier period, that following the death of Skanderbeg and the Turkish conquest in the last third of the fifteenth century, Italian interests in Albania had been aroused and maintained by the considerable Albanian colonies of refugees, who had fled to Southern Italy and found there a second home. Crispi's program was not the annexation of Albania, then Turkish, but the prevention of an Austrian occupation. After the battle of Adua in 1896 and the consequent fall of Crispi, the policy of Imperialism underwent a long eclipse; but in the early years of the present century another Sicilian, the Marchese Di San Giuliano, travelled in Albania and published a little volume of "Letters from Albania," of which he made a holocaust when he became Minister of Foreign Affairs. Consequently, his book is rare, except in a German translation. Meanwhile, Italian consuls, like Millelire at Jannina and Di Gubernatis, worked for the extension of Italian influence. After the declaration of Albanian independence the six months' reign of Prince William of Wied at Durazzo was a continuous struggle between Austria and Italy, in which leading Albanians were used as pawns by the two great players. Meanwhile San Giuliano had done his best to make the Serbs evacuate Durazzo and the Montenegrins Scutari in 1913, and to throw the Greek frontier as far as possible to the south. Even a Prime Minister so little interested in foreign policy as Giolitti told Mr. Kaklamanos (the present Greek Minister in London), then Greek chargé d'affaires in Rome, that "if Greece wished to remain on friendly terms with Italy, she must not touch Valona." Consequently, Mr. Venizelos prevented the Greek troops from occupying Valona and, in 1914, obtained from the Greek parliament the cession to Albania of the islet of Saseno in the bay, which in the British days had been an appendage of the Ionian Islands, and had with them been ceded by Great Britain to Greece in 1864. At the end of 1914, the Italians occupied and fortified Saseno, perhaps on the strength of Lucan's application to it of the epithet, "Calabrian" in his Pharsalia. There they still remain, although Saseno is waterless and could be commanded by cannon planted on the Akrokeraunian Mountains. Valona and other places in Albania they evacuated under the Tirana agreement in 1921, when Giolitti was again Premier, and the late Take Jonescu, the Rumanian statesman, told the writer that he had congratulated the Italian Prime Minister on having got rid of so thankless a burden. The malaria bred in the lagoons near Valona had wrought havoc among the Italian troops, and one Italian garrison had mutinied rather than go to Albania. At that time the Albanians showed quite plainly that they did not want them, and that l'Albania farà da se. But the modern blackshirts are in many cases too young to remember the unpleasant Albanian bivouacs of the war, while to the present director of Italian policy Durazzo may seem, as it was to the ancient Romans whom he professes to imitate, the first step on that Via Egnatia which led to Salonika. Even before the advent of Fascism, it was obvious that Italian Nationalism, its intellectual predecessor, was bent upon assuming the part formerly played--but with greater experience and local knowledge -- by Austria. But the Balkan peoples did not, by dint of gigantic sacrifices, rid the Balkan peninsula of Austria in order to put Italy in her place, although Austria had in Bosnia and the Herzegovina a set of officials who on a smaller scale reproduced the British civil service of India. Yet none the less Austria was unpopular, because she was a foreign Power, alien to the national sentiment. Most peoples prefer to be worse governed by their own compatriots than to be better governed by foreigners, as Great Britain found in the Ionian Islands.

The attitude of Sir Austen Chamberlain in the present question would certainly have surprised some of his great predecessors in the British Foreign Office. His Minister in Albania, Mr. O'Reilly, foresaw what was coming and warned his chief. The fact that he had done so leaked out and reached Rome, whereupon Sig. Mussolini is said to have complained to the British Minister of Foreign Affairs. Palmerston or Curzon would have supported his subordinate. Sir Austen Chamberlain removed him from Durazzo and transferred him to Venezuela. It is, indeed, a novel experience for an Italian, or any foreign, statesman to secure the removal of a British Minister for having done his duty to the best of his ability. When Mr. O'Reilly's predecessor, Sir Harry Eyres, a diplomatist of life-long experience of the Near East, was at Durazzo, he successfully defeated intrigues against himself and occupied a paramount position in the councils of the Albanian Government because it was known that he and his collaborator, Mr. Eden, had no political axe to grind and spoke the truth frankly on all occasions. The British Foreign Minister has now simultaneously sacrificed British prestige alike in Albania and Jugoslavia, because of his regard for Sig. Mussolini. Probably the Italian Premier has modified the opinion which he expressed over his own signature in his own newspaper, the Popolo d'Italia, four weeks before he became Prime Minister: "The interest of Italy is to collaborate in the demolition of the English (sic) Empire." He now appears to act as if it were rather "the interest of Italy to collaborate with the British Empire," and to forget Malta and the rest.

The repercussion was naturally most felt in Jugoslavia. The Croats, and still more the Slovenes, who have "unredeemed" brethren under Italian rule, are unfriendly to, and suspicious of, Italy; while the Serbs, although more remote from the Adriatic, have always been inclined to chauvinism. The writer has heard the Adriatic claimed in identical phrase as "our sea" in both Rome and Belgrade, and the struggle over "the Adriatic question," arising out of the secret Treaty of London of April 26, 1915, which conceded a large part of Slav Dalmatia to the Italians but which finally was whittled down to Zara, has left a legacy of unfriendliness behind it. On the other side, unpleasant memories of the Croats during the Austrian occupation of Lombardy and Venetia, kept alive by the school-books of history, predisposed Italians to look upon their new neighbors much as they looked upon Austria. An Italian caricature represented a young and vigorous three-headed eagle floating over the Adriatic in place of the old and decrepit double-headed bird. The immediate result of the Italo-Albanian Pact has been to unite more closely the three component elements of the Triune Kingdom. Some think that it will have the further effect of throwing the Bulgarians and the Jugoslavs into each other's arms. This last event seems, however, less probable than an Italo-Bulgarian Pact with a view of encircling Jugoslavia. Historically, the Serbs and the Bulgarians, alike in mediæval and modern times, have rarely been friends -- witness the Serbo-Bulgarian war of 1885 and the Bulgarian attack upon Serbia during the late Armageddon. Ethnologically, the Bulgarians themselves told us during that conflict that they were not Slavs, but merely spoke a Slav language. Others believe that the Jugoslavs will now navigate towards Russia, as in the old imperial days, despite their horror of bolshevism. But in any case, Sig. Mussolini's action looks like the lighting of a match near the powder-magazine of Europe, where the last war had its origin.

A country like Albania, governed for centuries by the clan system, with four religions and only fourteen years of corporate life, will probably remain for a long time the theatre of internal conflicts. The warlike tribes of the north, who rose against the Turks in 1911, are specially likely to rebel from time to time against the central authority. Here will be the opportunity of Italy to step in, by virtue of the Pact and by an unilateral construction of the decision of the Ambassadors' Conference authorizing her to defend the interests of Albania. Having entered "to restore order," she will provoke the Jugoslavs to do likewise, and then the two rivals may meet over the prostrate body of Albania, with the direst results to Balkan or even European peace. Here the Italian dictator may find that exciting diversion which he is believed to require for the jaded palates of his younger followers. And 1927 may be his "Napoleonic Year."

Meanwhile, foreign economic interests in the country, other than Italian, will suffer, and the new protectors will have in Albania a monopoly such as the present Italian Finance Minister, Count Volpi, formerly established in Montenegro, where the tobacco manufactory at Podgoritsa, the Antivari harbor works and the Vir-Bazar railway were in his hands. A further menace to the general peace would consist in the assignment of naval bases to Italy along the Albanian coast, as has been rumored but not so far demonstrated. It is true that the shallow roadsteads of San Giovanni di Medua and Durazzo, where the writer sixteen months ago saw the sunken war steamers still sticking with their funnels out of the water, are poorish anchorages, while Italy already has one base on Saseno. But Jugoslavia would certainly chafe at this conversion of the lower Adriatic into an Italian lake, and the small but well-manned Jugoslav fleet is not despicable, for the Dalmatian sailors are among the best of the world and the numerous islands and inlets of the Dalmatian Coast excellent submarine-bases. Other greater Naval Powers might also object to this strategic closing of the Adriatic, especially after the recent establishment of the Italian naval base at Leros in the Dodecanese. Thus the Adriatic would, politically as well as physically, justify Horace's epithet of "turbid."

Sir Austen Chamberlain's own country will probably also suffer from the Italian hegemony in Albania. Thanks to the efforts and influence of Sir Harry Eyres, the Albanian Government had engaged a British officer, Col. Stirling, to draw up a scheme for reorganizing the internal administration -- a work for which the British, with their long colonial experience of undeveloped countries, were peculiarly fitted. Moreover, Major-General Sir Jocelyn Percy was appointed as Inspector-General of the Albanian gendarmerie with nine other British officers under him. Now, if we may judge from the Italian press campaign carried on against the late British Naval Mission in Greece and from the hostility of the Italians to the British Police Mission there, it is probable that the same policy will be pursued in Albania, and Ahmed Zogu will be asked to substitute Italian carabinieri officers for the British inspectors. Financially, Italy, unable to pay any but a small portion of her war debt to Great Britain, has provided a loan for Albania for public works and the improvement of communications -- a task for which the excellent Italian engineers are well fitted. The discovery of further deposits of petrol will doubtless be exploited by Italian financiers and captains of industry, to the detriment of their British and American competitors.

The Albanian Legation in Paris has published an official denial of the comments made upon the text of the Pact. Official démentis, as every student of foreign politics knows, have a very relative value. As the private secretary of a former Italian Premier once said to the writer: "A denial by the Premier would constitute the indirect confirmation of the facts denied." The present denial informs us that Albania "preserves her sovereignty," and is ready to conclude a similar Pact with other states, "notably those who are her neighbors." The published text of article 2 of the Pact would seem to make the conclusion of such another Pact somewhat difficult. In any case, as the denial states, this is "the first time that Albania has signed a Pact of reciprocal friendship and security with a Great Power." That, in itself, constitutes a modification of the Balkan status quo, by the introduction, for the first time since the last settlement of the Balkans, of a Great Power into the affairs of the peninsula. It is a return to the old system of alliances and counter-alliances, which the League of Nations was to supersede. Doubtless the League does not enjoy a wide popularity in the Balkans, where events happen rapidly and politicians are not much addicted to political theory. But Albania, of all Balkan countries, has least reason to complain of Geneva, where Fan Noli enjoyed the powerful patronage of Lord Cecil.

This Pact has given to Greece, at least, an opportunity such as she has not had before for making a new arrangement with Jugoslavia and settling the question of the "Serbian free zone" at Saloniki in a way more favorable to herself. For Jugoslavia finds herself isolated, and her natural ally is Greece, especially now that she has had, since August, 1925, direct access by rail to the Adriatic at Spalato and is therefore no longer so anxious for an outlet at Saloniki. The four Græco-Jugoslav conventions made in the last week of the Pangalos dictatorship by Mr. Rouphos, then Minister of Foreign Affairs, have never been ratified, and his successor, Mr. Argyropoulos, looking upon himself as a member of a merely service cabinet, did nothing more in the matter. Unfortunately, the death of Pashitch, the protracted ministerial crisis in Serbia, and the death of Mr. Gavrilovitch, the Jugoslav Minister in Athens, have prevented immediate negotiations for the modification of these conventions. A new Græco-Jugoslav alliance based upon mutual interests would not only be some guarantee for Balkan peace, but would enable Greece to reduce her military expenses, now amounting to 23 percent of her total expenditure.

The whole incident is typical of the unrest prevailing in Europe since the peace, which seems, after all, to be only an armed neutrality. Most European Powers are surrounded by suspicious neighbors, and Sig. Mussolini holds much the same language which William II held before the war. It may be intended only for "internal consumption," but such a method is playing with fire, for someone may take his menaces seriously. Certainly Albania, smallest and youngest among Balkan nations, though perhaps oldest among Balkan nationalities, is not worth the bones of the proverbial Pomeranian grenadier. But as the old Serbian Regent, Ristich, said, pays balkanique, pays volcanique, and a new political crater may one day be formed at Tirana, which erupts simultaneously with Vesuvius. That its ashes will be carried far is probable; they may even reach Locarno. It therefore behooves statesmen to follow carefully what is happening in Albania, and foreign ministers to believe what their conscientious representatives on the spot communicate to them, all the more because there are usually no press correspondents at Tirana and news from there is either sensational or official. The truth usually lies between the two.

 

 

45 -90 Periudhe si e gjithe shteteve te Botes qe kane SHTET .Vecori se mobilizoi nje brez te Jashtezakonshem sakrificash me idene qe te hidhte Baza te shendosha ekonomike te PAVARURA dhe te linte nje BREZ me shume te Ditur per te perballuar sfidat e Panjohura te Botes ne zhvillim .smiley

Në fjalimin e tij në ceremonin e perkujtimit te viktimave te komunizmit, zoti Rumsfeld tha se tani është e qartë se çfarë katastrofe i shkaktoi ideologjia totalitare njerëzimit:
Komunizmi është përgjegjës për vdekjen e më shumë qënieve njerëzore se çdo lëvizje tjetër në historinë e njerëzimit.

Shirley Cloyes Dioguardi, këshilltare e Lidhjes Qytetare Shqiptaro-Amerikane, thotë se në Shqipëri, shumë nga persekutorët e së kaluarës shëtisin rrugëve dhe disa janë sot në qeveri.
 
Nuk jam për hakmarrje në masë por disa nga këta njerëz duhet të identifikohen, sepse kjo shoqëri nuk mund të ecë përpara pa një ndryshim thelbësor në këtë aspekt.

Viktimat e njërit prej diktatorëve më të egër stalinistë që kanë ekzistuar ndonjëherë në botë, nuk u shëruan kurrë nga plagët, kurrë nuk patën rastin të bëhen pjesë e rëndësishme e zhvillimit të vendit. Unë mendoj se ne duhet jo vetëm të bëjmë njohura vuajtjet e viktimave por edhe të kuptojmë se ky realitet, në shumë aspekte e ka dëmtuar psikologjinë dhe zhvillimin e kombit shqiptar.
 

Fjale me vend! Puna eshte se ka akoma te tille qe perbindeshin Enver Hoxha dhe xhelatet e tij nuk duan ti shohin dhe pranojne. Sepse nese eshte krim te vrasesh per bindje politike, Enver Hoxha ka vrare per bindje politike! Nese eshte krim te burgosesh per "axhitacion dhe propogande", ai ka burgosur mijra persona. Nese eshte krim te vrasesh pa gjyq njerez, Enveri edhe kete e ka bere! Dmth, ka vrare, pa prere, politikane, deputet, njerez te thjeshte, ka fabrikuar armiq, me mijra, me qindra mijra. Pa folur per pronen, tjetersimin e saj, grabitjen, dhunen, telat me gjemba, burgun e madh natyror per rreth tre milion shqiptar! 

Me ate monster nuk mund te krahasohet asnje qenie njerzore.... po, me falni, per nga gjakesia ai krahasohet vetem me Hitlerin dhe Stalinin! 

Ti mos u mmerzit Ed ...Nuk te njihja pa do i kisha thene dicka dhe per ty Plakës. Sidomos tani qe po afishohesh si Luftëtar i oreve te para kunder përbindshave ! Po armatosu mire se ka pune puna . Me Zogistet nuk behet shaka .E dinë mirë ata çfarë ësht Saliu dhe u duhen Trima , megjithse çudi pse nuk ke ardhur si i "oreve te para " ...... . Po nejse , me mire vone se Kurre .

Qe mbaje era përç ose Historian ferrak , dalloheshe  që tek 2 meleon e 4 I qin mijët e Popullit qe ka Saliu , se aq i kane mbaet pasi ka vrare nja 200 mijë me gjurmë e pa gjurmë ,  dhe ka dëbuar e Internuar nga Shqipëria nja nje meleone e Gjysëm e po faron dita ditës ca në autosdrada , ca për drogë e ca si ty për hakmarrje . Kështu për të të kujtuar , pa jo se ka ndonjë rëndesi për Prurjen , po me që deshe të dukeshe se xheç merr vesht tinë ...kupton apo jo ...edhe nga këto punët e numrave ... me Iventar përfshi dhe ty të lanë 4 meleonë e 2 ( dyqind mije ) dhe 45% me moshë AKTIVE 1-15 vjec ( nuk ështe fshat shegoro - arroro - geshtenjor&nbspsmiley . E kupton 1-15 VJEC ......

e di si ka luftuar ky kunder perbindeshit?e mir , mire, ka qene fanua dhe fajkua.i eshte hedhur bronxit te enverit mu ne grike dhe i gerthiste: he mo, fol, pse nuk flet tani smiley

Nuk kam koment per ty Idriz! Ti te le pa fjale sa here shkruan, dmth pa tekst, e kupton se cfare dua te them. Gezuar 2013! Tung!smiley

Absolutisht as une per ty. Vetem per mendimet qe hedh Niku Juaj .Gjitjsesi kije parasysh kur do te thaush dicka , as mos e shko neper mend ti marresh doren ndonjerit .Po me qe prurja ishte per Nolin ....ke dhe Metaksain dhe krispin qe na kane dashe shume.Biles Musolini ishte Ule Galic ne zemrat tona ....dhe Saliu ka thyer rekordin e ngjitjes se shkalleve te Murit Kinez.

Dmth po flisnim per Nolin !

Kaposh  shume po na shtrengohesh... por e di se c'do te besh.. ate qe ke bere gjithnje..Po per cilin  Ramsfeld  e ke fjalen ? per ate qe zboloi  WMD ne Irak ?smiley 

shtrengohu kaposh shtrengohuu.. se nuk i dihet.. mbase edhe ti e ben nje veze smiley

kaposhi po na ben edhe "ftesa' ne privat.. kaposh kokbosh.. shtrengohu edhe pak se nuk i dihet..

Uee kur paska dal kjo teme, qe s'e kam pare unesmiley .Qenkeni therrue per dite Vitriu. Po Nolit ti vini anash,me gjithe zogjistat.S' lexova te gjitha leshtjerrjet qe jane bere, por i shpirti i fisem i Gurakuqit e ka thene shkoqur :

Diktaturat personale s'janë aq të dëmshme, sepse nuk zgjatin shumë e populli lirohet shpejt prej tyre; por diktatura e shumicave parlamentare është tepër e rrezikshme, sepse shtyp popullin në emër të nomit.

Ja bujrum, per Erisen qe bente ate esen mbi tiranin e shumices. 

Faleminderit Zoti Deshnica dhe ata qe e kane sjelle ne PPU.

Ma paska fshire Xhibi ....smiley Mos e boj mo Xhib se tani po eksperimentojme  menyra te tjera .Ka ardhe  "Ta futi"  qe  ofron lepirje pas kakaes ! Mire per veten po edhe per Kapon smiley Dy te fshira sikur ja kalon dhe Gjembit !!!!

Gejmb ... Cfare ka Xhibi ? Si jo fort mire me duket  . Mos e konsumoni kot ne prurje serioze . I dalin temat me tjerrje asaj . I qofte e shkuar thuj nga une . Mos u sekelldis thuj se Noli ka Vdekur dhe Zogut ja beme Bustin ! Muhabet po bejme . Nuk e shes une as ke Plakat as ke Pleqte . Rrefenje ishte . Ajo shkrihet dhe jepet e tera me HURIN , pse ma fshin mua ?  Po dhe ti paske ndrru stil prape me duket smiley Ça esht ajo qe te del nga Goja , si me kthesa , dhe koke ne maje ???

Mire te tha dikush para ca diteve, eshte gjynah qe gurra jote mos te "incizohet" ne forme libri. O Zot me sa fat qe jemi!

Pse "dikush " .....smiley Mu mu duk si serioze ajo Pune , po ti e ke me m'tall mu me duket ?

Leji pak sa ti printosh dhe boje Librin ...nuk them Gjo . Nuk jam shpirtvogel une si keta qe dun "o fotografine e tyre os'ka " smiley Naten pastaj qemto ku ka Oidriso me qira ne dore dhe ma fshij ... Prurje e rende Gjemb . Do ashtu , jo nga ato te Xhibit .Nuk do dy ne dege e tre ne maje , do furka e boshte te mira thuj xhibit !

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).