Fitorja në vitin që sapo nisi i SYRIZA në Greqi nuk është thjesht një çështje e brendshme e Greqisë ajo konstituon atë që Hegeli do e quante partikularitetin universal të politikës. Pra bën që efekti i saj të kalojë kufijtë politik të vendit ku ekziston.

Ka një sindromë prej Robinson Kruzo te shqiptarët, e cila përgjithësisht ndahet në dy momente psikologjike. E para është një ndjenjë izolimi, e ardhur kjo jo vetëm prej izolimit politik të së shkuarës dhe mbi të gjitha të së tashmes, por dhe si një mentalitet që rrallë herë e kapërcen pragun e shtëpisë si kufi angazhues social dhe politik e kjo prodhon dhe aspektin e dytë, i cili është keqinterpretim i politikave jo vetëm në vendet e Ballkanit, por dhe politikën globale në tërësi.

Kjo cektësi në analizë vihet re sidomos kur fjala bie tek Greqia, ku shumica e atyre që janë në një mënyrë vetëshpallur si ekspertë të politikës ndërkombëtare në shumicën e rasteve duan thjesht të jenë brenda koordinatave të paragjykimit kolektiv që “greku është i keq gjenetikisht” dhe prodhojnë pa pushim analiza të cilat s’kanë kurrfarë lidhje me realitetin politik atje dhe me ndikimin që kriza greke do ketë në Europë, por mbi të gjitha në vendet përreth saj në Ballkan.

SYRIZA është shpeshherë subjekti i kësaj kritike duke përdorur logon e saj si një forcë radikale e majtë, “ekspertët” tanë e kanë paragjykuar që në fillim duke e lidhur kësisoj në mënyrë perverse ekzistencën e saj me komunizmin shqiptar e me një rregull kryekëput jo logjik kanë ndërtuar logjikën e diçkaje të keqe, jo vetëm për Grekët por mbi të gjitha edhe për ne shqiptarët.

Për këtë lind domosdoshmëria të shohim përtej mureve të paragjykimit e të analizojmë influencën që sot SYRIZA ka në Greqi dhe politikat për të cilat ajo qëndron, e sidomos në kushtet kur pritet që në zgjedhjet e ardhshme sipas të gjitha sondazheve serioze ajo do drejtojë shtetin fqinj në rrugën e vështirë të krizës. E sidomos ndikimin që mund të ketë kjo qeverisje në raportet që do ndërtoje me Europën si një universalitet i politikës së ardhshme të Ballkanit.

SYRIZA është një parti që është krijuar nga bashkimi i dhjetëra partive të vogla, grupeve studentore, punëtore dhe fshatare të cilat vinë nga një legjitimitet i fortë antifashist në Greqi, traditë kjo që daton në betejën 30 vjeçare që majtistët grekë kanë bërë kundra udhëheqjes së gjeneralëve. Kjo është dhe arsyeja pse universiteti në Greqi është qendër e prodhimit të politikave antiautoritare, pikërisht se prej universitetit dhe studentëve në vitet ’70 filloi vala e ndryshimit të Greqisë nga një vend fashist në një vend demokratik. Me mijëra numërohen njerëzit e vrarë, burgosur, torturuar nga regjimi grek, një prej tyre dhe babai i udhëheqësit të SYRIZA, Aleksis Tsipras. Momenti i dytë i ngjizjes së këtyre grupeve përparimtare në një parti politike është dhe pamjaftueshmëria e hapësirës në partinë komuniste greke (KKE), e cila ruan dhe sot një politikë të vjetër staliniste që nuk është aspak në koherencë me zhvillimet e reja politike dhe ekonomike të Europës. Kështu që cilido që e lidh SYRIZA me konceptin e vjetër stalinist e ka huqur komplet situatën dhe zhvillimet atje e kjo bëhet ose për të spekuluar ose si prodhim i injorancës, te dyja këto faje të rënda për këdo që do të kontribuojë në informimin e publikut.

Ka qenë pikërisht koherenca e qëndrimeve politike në favor të të varfërve dhe kundër spekulantëve të biznes-politikës greke, e cila e ka udhëhequr vendin deri më tani si mbretëri duke e qarkulluar pushtetin vetëm në pak familje e mbi të gjitha modernizmi absolut i një hapësire totalisht demokratike të brendshme ka bërë që SYRIZA në harkun e pak viteve të kalonte nga një parti me një përqindje të pallogaritshme në një forcë që sot ka 71 deputete në parlamentin grek e që në 2013 pritet të marrë pushtetin. Koherencë e bazuar pikërisht në dy prej shtyllave ku bazohet programi i saj, i cili në mënyrë sistematike është sulmuar sidomos nga MERKEL e shumë liderë të PPE si rezultat i ruajtjes së legjitimitetit neoliberal në Greqi e në Ballkan.

Le të dekonstruktojmë fillimisht dy prej kritikave kryesore që i bëjnë të djathtët programit të kësaj force. Borxhit të jashtëm pra mospagimit të tij dhe së dyti anti-europianizmit. Së pari, kjo parti nuk është kundra pagimit të borxhit, por kjo duhet bërë me një analize se si është marrë borxhi? Kujt i ka shërbyer? A ka qenë ky borxh i marrë me një konsensus të gjerë demokratik apo vetëm nga një grusht personash të interesuar për  të?

Rezulton që në shumicën e rasteve borxhet janë marrë për të ndërtuar vepra të mëdha publike,të cilat në po aq raste janë ndërtuar nga kompani europiane apo amerikane, pra këto para kanë riqarkulluar sërish në duart e atyre që e kanë dhënë këtë kredi. Borxhi është marrë shpesh herë pa konsensus e në disa raste është bërë dhe në mënyrë të fshehtë. Kësisoj ky borxh nuk i përket shoqërisë, por është një akt kriminal i atyre që e kanë marrë këtë vendim. Për ta bërë argumentin më të prekshëm,le të shohim rastin e Shqipërisë dhe Maqedonisë. Sali Berisha e ka hequr kufirin e borxhit në mënyre kriminale. Këtë PD nuk e ka pasur në premtimet e saj elektorale, pra populli si vendimmarrës dhe si pagues i këtij borxhi nuk e ka sjellë këtë forcë politike në pushtet me këtë premisë, kjo bën që ky veprim të jetë një çmenduri e një grushti njerëzish të veshur me pushtet që bën një veprim abuziv, pra ky veprim në tërësinë e tij është abuziv dhe kjo bën që borxhi në vetvete të jetë abuziv dhe të vihet në dyshim pagesa e tij si pasojë e mekanizmave që janë përdorur për ta marrë këtë borxh. E njëjta gjë po ndodh sot me Gruevskin në Maqedoni e këtë gjë ka bërë dhe kryeministri bullgar, pa u çuditur të gjithë personazhet e lartpërmendur janë të djathtë, kjo dhe si tregues i vizionit shkatërrimtar që ky mentalitet po ndërton në gjithë hapësirën ballkanike.

SYRIZA nuk ka një qëndrim anti-europian e aq më pak është kjo forcë për daljen nga euro apo Europa. Këto janë spekulime që ndikohen nga sponsorizimet që “dora e fshehtë e tregut” bën në mediumet publike globale. E kundërta është e vërtetë, këto janë në fakt kërcënime që BE nën udhëheqjen e Gjermanisë i ka bërë popullit grek nëse nuk paguan borxhin. Pra, në një mënyrë perverse kërcënimet e tyre i kanë propozuar si qëndrime të SYRIZA. Mungesa e reformimit të burokracisë së BE nën udhëheqjen totalisht imperialiste të multinacionaleve që de facto sot udhëheqin BE, nuk është vetëm problem i Greqisë dhe i Ballkanit, por edhe i Europës. Këtë mund ta shohim fare mirë në nivelin ekonomik që po vuajnë gati të gjithë vendet e BE,hapësirë në të cilën pa ndonjë çudi të madhe shohim që përveç Gjermanisë që ka ulje të papunësisë dhe rritje të ekonomisë të tjerat po shkojnë drejt një gremine të sigurt. Kjo pra është ajo që kërkon SYRIZA dhe gjithë grupet përparimtare në Europë, një rikthim te ideja origjinale e Europës si një hapësirë demokratike ku cilitdo anëtar i jepet mundësia të zhvillohet pa pasur hegjemoninë  kolonialiste të vendeve më të zhvilluara. Europa për fat të keq sot i ngjan asaj ushtrisë franceze që kur në fillim të 1800 shkoi për të thyer revoltën e pavarësisë së Haitit, u trondit nga fakti që luftëtarët haitianë përpara betejës me francezët këndonin “”MARSEJEZEN”. Për këtë establishmenti koorporatist europian nuk e do ardhjen në pushtet të SYRIZA se kjo i kujton idenë fillestare të ngjizjes së saj. Kjo pra e bën SYRIZA një parti më shumë pro Europës se vetë ata që sot e udhëheqin Europën.

Ka dhe një aspekt tjetër që e bën SYRIZA një “ngjarje” siç do thoshte BADIOU. Ky është antinacionalizmi, i cili po përdoret sot nga liderët ballkanikë për të forcuar pozitat e pushtetit të tyre. Termi i përdorur rëndom që nacionalizmi është streha e fundit e maskarenjve në Ballkan gjen mishërimin e një të vërtete të pakontestueshme,kjo sepse çuditërisht nacionalistët ballkanik nuk kanë asnjë problem me kolonializmin koorporatist, përkundrazi janë të gatshëm të shesin të gjithë hapësirat publike për të fituar pak para të shpejtë. E ndërkohë që janë duke bërë aktet më antiatdhetare, shohim se papritur i qan zemra për atdheun. Samaras flet për përcaktimin e kufijve, Berisha hedh bllofin për pasaportat e për Prevezën, në Maqedoni partitë që normalisht duhet të jenë kundërshtare se e mbajnë veten për përfaqësueset me të mëdha të nacionalizmit shqiptar dhe maqedonas përkatësisht BDI dhe VMRO-DMNE çuditërisht ndajnë të njëjtën qeveri dhe kur sulmet etnike janë buka e përditshme aty. Kjo na bën të kuptojmë që gjithë deklaratat publike janë vetëm një trushpëlarje që i bëhet popullatave përkatëse për të vazhduar pikërisht grabitjen konstante të xhepave të tyre. Fajtor për këtë janë dhe mediat, të cilat i amplifikojnë sjellje të tilla pa analizë, madje duke shmangur me dashakeqësi dhe qëndrime përparimtare. Nuk kemi parë fjala bie asnjë media në Shqipëri të deklaroje se si aktivistët e SYRIZA kanë ndërtuar grupe që mbrojnë emigrantët fizikisht nga sulmet e Agimit të Artë. Përkundrazi deklaratat e Agimit të Arte dhe Aleancës Kuqezi marrin vëmendje maksimale. Kjo sjellje i shërben regjimeve djathtiste ballkanike për t’i hedhur mish të freskët imagjinar dhëmbëve të uritura të popullatës,e ti tregoj asaj që barkun nuk e mbushni dot jo se ne i jemi shitur e ju kemi shitur te tjetri më i fortë,po se po na sulmojnë grek e maqedonas. Ky është një truk i përsëritur me dhjetëra herë në historinë e Ballkanit dhe po aq herë e kemi ngrënë sapunin për djathë me vetëdije të plotë, por tani ka ardhur kohe që t’i themi MJAFT.

Efektet e fitores në zgjedhjet e ardhshme të SYRIZA do krijojnë dy premisa të rëndësishme për të ardhmen e kësaj hapësire. Së pari do i heqin këtyre matrapazëve që sot na udhëheqin kartën e nacionalizmit. Nuk ka arsye që qendrimi pozitiv që sot kjo parti mban ndaj emigrantëve shqiptarë atje mos reflektohet dhe me shqiptarët këtu e me institucionet shtetërore. Qëndrimet e tyre për zgjidhjen e çështjes së emrit me Maqedoninë dhe problemeve me Turqinë janë hapi i parë i një politike të re në Ballkan.

Premisa e dytë është dhe rinegocimi në terma ekonomik me Europën. Duhet të ndalet arroganca e shprehjeve “detyrat e shtëpisë”, e cila kryesisht deri më tani është shoqëruar gjithmonë me politika ekonomike aspak të favorshme që kanë shkatërruar pothuajse krejtësisht prodhimin vendas, duke e transformuar njeriun ballkanik në një konsumator të përjetshëm. Format i cili ka rritur depresionin kolektiv duke i ofruar si zgjidhje këtij subjekti ose krimin ose shkatërrimin individual. Gjithashtu është e rëndësishme që këto terma te rinegociohen për të shmangur rrëshqitje të forta në drejtime të pakontrollueshme siç mund të jetë rritja e radikalëve islamik a kristian apo katastrofave nacionaliste. Për fat të mirë ka një rritje proporcionale të partive të majta në Ballkan të cilat pas dy dekadave të humbjes totale të rrugës historike të së majtës e udhëtimeve çoroditëse tek e djathta liberale janë rikthyer në një kejnsianizëm modern. Tanimë është e qartë dhe për partine socialiste shqiptare, atë bullgare dhe lidhjen social-demokrate në Maqedoni,që nëse nuk rikthehen në vlerat e vërteta të së majtës që është zhvillimi i prodhimit që sjell punësimin e popullit, mbrojtja e shtresave në nevojë dhe përfaqësimi i tyre si një mision tipik i partive socialiste nuk janë një alternative ndaj regjimeve të kalbura djathtiste.

Për këtë arsye fitorja në vitin që sapo nisi i SYRIZA në Greqi nuk është thjesht një çështje e brendshme e Greqisë ajo konstituon atë që Hegeli do e quante partikularitetin universal të politikës. Pra bën që efekti i saj të kalojë kufijtë politik të vendit ku ekziston. Kjo na detyron dhe ne shqiptarëve që të hedhim sytë përreth,të analizojmë më thellë situatën politike në vend dhe përtej,që mos të humbim trenin e historisë drejt një zhvillimi të qëndrueshëm që do garantonte paqen dhe prosperitetin e domosdoshëm. Viti 2013 është një vit i rëndësishëm për të gjithë Ballkanin, i cili ose do çojë drejt një ndryshimi radikal ose do na hedhë sërish në rrugën e rrezikshme të konflikteve ndëretnike.

Gazeta DITA

101 Komente

Ke bere nje corbe ne kete shkrim qe mjere redaktori cka hequr kur e ka lexuar. Nuk ke lene vend pa perfshire cdo informacion qe ke lexuar pavaresisht vendit apo kontextit historik.

 Syriza provon te vecanten e Jo universalen. Greqia eshte i vetmi vend ne Europe qe ka patur organizata terroriste te majta funksionale si 17 Nentori, deri ne ditet e sotme. IRA u paqetua, Basket po integrohen, Le Brigate Rosse u dekonsipiruan, ndersa 17Nentori, mbijeton e ka pasur politikan deri ne rang zevendes- Ministri ne qeverite Greke. Keto te dhena e bejne kete rast Jo universal por Nje zhvillim periferik te strukturave te meparshme. Krahasimi i Shqiptareve sot me Robinson Kruzon nuk qendron sepse  Shqiptaret e njohen mire Komunizmin, ndryshe nga Greket, dhe mbas 23 vjeteve ne levizje te lire te tepruar sduan te kthehen me andej. Argumenti i inferioritetit gjenetike te Grekeve eshte racizem qe sbesoj se perkrahet nga ndonje burim akademik.

perpara se te shkruani dicka ju duhet te kini te qarte se per cfare Po shkruani. Eshte ky shkrim Nje perpjekje per te qartesuar pozicioni  e Syrizes, eshte ky shkrim kritik ndaj pasivitetit te shoqerise sone, eshte ky shkrim Nje detyrim shkollor? 

Qofsha gabim por vetem Universalism te Syrizas ne rajon nuk shof, sidomos ne Nje Balkan jo fuci baruti por ....Mosaik? Per mua ke shume material kontradiktor ne shkrim e te perqendrohesh ne ate qe do te provosh sigurisht duke kundershtuar skeptike si puna ime.

Nuk eshte grqia qendra botes or tunxh.

Por ama eshte qendra e Europes ne Ballkan, osé thene ndryshe, i VETMI vend anetar ne BE

Rumania dhe Bullgaria jane anetar te BE gjithashtu...

Kroacia do te behet se shpejti..

jo jo, Rumania dhe Bullgaria nuk e jane konsideruar kurre si vende 'ballkanike'. Sa per Kroacine, prit te hyje nje here ne BE, pra ka kohe te kthehet ne 'universalitet' te Ballkanit

si ore nuk jane vende "ballkanike" keto..?

e mire, Qiprua pastajsmiley..., edhe kjo eshte anetare e BE.

p.s po e mbaja si "Aso" nen menge kete se e dija qe do kundershtoje...smiley

p.s2 ata qe i dhane "panserat" Kroacise per te fituar luften kunder Serbise, po ata do ta fusin Kroacine ne BE.smiley

Cudi, une e mbaj mend qe kur beheshin lojrat Balllkanike ishin: Shqiperi, Greqi, Jugosllavi, Bullgari, Rumani dhe Turqi.

Dhe une here e pare degjoj qe Bullgaria ose Rumania nuk eshte ballkan por Greqia eshte... Atehere, ckuptim ka fjala Ballkani Perendimor?

Nuk e di nëse e pe programin që ka SYRIZA për Shqipërinë e shqiptarët. Është pasqyrë e Agimit të artë, program më racist e nazist nuk kam parë. E pse duhet të pëlqejmë ne një forcë naziste, si SYRIZA? Fitorja e SYRIZËS do të sillte politikë ekstreme nacionaliste të majtë ndaj Shqipërisë. 

Si te Skila e Kariba. Njëri është ekstrem i majtë e tjetri ekstrem i djathtë. Të dyja duan zhdukjen e Shqipërisë e shqiptarëve. I vetmi dallim është se ata të djathtët, përveç kësaj, duan dhe zhdukjen e pakistanezëve dhe zezakëve nga rrugët e Athinës. me pak fjalë, një mut janë të dyja.,..

Nuk e kam pare, mund te na perkthesh ndonje pjese pikante ?

Nuk kam kohe t'a lexoj te teren tani, por perpara se te harroj:

Rezulton që në shumicën e rasteve borxhet janë marrë për të ndërtuar vepra të mëdha publike,të cilat në po aq raste janë ndërtuar nga kompani europiane apo amerikane, pra këto para kanë riqarkulluar sërish në duart e atyre që e kanë dhënë këtë kredi.

Pra kredite i paskan dhene kompanite? Une kujtoja se kredite i kane dhene bankat - si ato private, ashtu edhe shteterore - dhe shume borxhe jane ndaj KINES. C'lidhje kane kompanite europiane apo amerikane me borxh-dhenesit? Gjithashtu, borxhet jane marre jo vetem per ndertim veprash te medha publike por edhe per te paguar rrogat dhe perfitimet e administrates se tej-fryre shteterore. Paguhen edhe pensionet e "vorio-epiroteve" etj. - e pranoj, % shume e vogel ne krahasim me te tjerat shpenzime, por prape jane shpenzime te panevojshme. Dhe nese kompanite qenkan europiane apo amerikane, shumicen e krahut te punes nuk i kane sjelle nga europa apo amerika por kane marre Greket ne pune, te cilet jane paguar. Pra parate kane shkuar ne duart e Grekeve. Dhe e fundit fare, qe e kam thene disa here: nuk i detyroi njeri me zor te ndertonin keto veprat e medha publike.

Sinqerisht, ulet kredibiliteti i artikujve dhe artikujshkruesve kur shkruajne budallallqe te tilla "anti-imperialiste" si me siper qe s'jane te verteta dhe s'kane logjike. Shfajsim tipik ballkanas, asnjehere s'marrim pergjegjesi mbi vete po fajin e kane perhere te tjeret - sidomos imperialistet.

Llogjika e artikullshkruejtsit eshte kjo:

Une mora borxhe nga nje kompani X per te ndertuar shtepi.

Une pagova ndertues Y per ndertimin e kesaj shtepije.

Une u vodha se parat e X vajtin tek Y-ja. Harrojne qe shtepia (projektet ne infrastrukturen e greqise) mbeti me mua... dhe ajo shtepi qe arsyeja pse borxhi u morre ne fillim.

 

Pikerisht!

Po Cmimi i shtepise eshte real, apo i fryre?.

Dhe rasti me per te qeshur eshte "assistenca teknike".. Ne shqipri p.sh jepej borxh me interes te "ulet" per te trajnuar ushtrine qe te arrinte "standartet" e natos..parate qe merreshin borxh   90 % shkonini per rrogat e oficereve te huaj. E dini se c'u mesonin? U mesonin se si te ngrihej flamuri smiley. Dmth nevej na ngelej borxhi dhe interesat e tije . kurse boothet e zgjuara punesonin veten me parate tona.. 

E mbani mend humorin e atyre viteve?   " E Dini si nxirret Rakia?" smiley

Me fal, por s'po e kuptoj lidhjen ndermjet borxhit te jashtem shteteror me cmimin e shtepive.

"Shtepia" u morr si shembull gjembi  ne kuptimin e termit qe muhametali perdori. Mund te kishim then ura. rruga,ose  nje projekt tjeter. 

Tani c'lidhje ka "shtepia" me borxhin e jashtem . . Nje kompani gjermane le te themi e specializuar per ndertimin e "shtepive" ose ka nje TEC per te shitur.. dhe fillon lobon tek qeveria Greke (lexo korrupton) dhe i thote se ty te duhen "shtepi" ose Tec-i. Per parate mos u merakos sepse do loboje une tek qeveria gjermane ose bank gjermane dhe do jene me interes te ulet smiley .Sejcili bie dakort.a- qeveria greke e korruptuar. dhe nxjerr gjoksin para zgjedhesve greke .. e shikon sa shume punoje une?  b-Qeveria Gjermane sepse shumica e parave do kthehen ne gjermani prape,  Tani erdhi koha qe te paguhet borxhi dhe Greket kuptuan qe e kane paguar "pulen shqerake" per "dash". kur ata nuk mund te paguanin per pulen in the first place.

P.s: E futa dhe TEC-in qe te te kujtoje se si u ndertua tec-i i Vlores.. U Ble rreth 80 milion euro dhe nuk eshte vene akoma ne pune .. nderkohe shqiptaret do paguajne borxhin 80 million +interesat..dhe tec-in e shesin prape per skrap.. sic shiten ate qe kishin... 

 

Shpresoj se e kupton qe kompania Gjermane nuk mund te loboj per interes te ulet se interesi i borxhit eshte dicka publike qe mund ta gugulosh. Mund te shikosh interesat historike, mund dhe ta blesh... c'do gje publike. Pune tregu.

Zakonishte kur kompanite japin borxhe te uleta (nga buxheti i tyre) e mbrojne interesin e tyre ne menyra me direkte, per shembull duke u bere bashkepronar, apo duke shkruajtur ne kontratat qe prona i kthehet bankes ne rast mos-pagimi.

Prandaj, perseri ato qe thua mbeten pa shume lidhje.

 c'do gje publike. Pune tregu.

Vertet???? duket qarte qe nuk di se si fitohen kontratat. sidomos ato qeveritare.. me te medhajat fitohen duke lozur golf...

E harrove kontraten 250 million ( ose dicka e tille) te blerjes se fishekeve  nga dy adoleshente ne Florida ? Per Gerdecin po te flas.  Si mendon ti se e fituan se ishin me te afte? PUne tregu? lol...

Po ore LOL, ne rast se di te lexosh dhe ne rast se kupton se eshte tjeter gje borxhi grek, jane tjeter gje ata dy adoleshentet. E kupton aq? Une te vura dhe link? Une te tregova dhe menyra alternative ne rast se kompania jepe interes te ulet nga buxheti i saj dhe ti hidhesh tek gjera pa lidhje.

lexo me poshte muhamet

Cfare te lexoj. Ti beson se nje kompani ndertimi gjermane, vete ne vesh dhe i thote dikujt (kujt botes? Merkelit, bankave Gjermane) te japi borxhe greqise me interes te ulet.

Une te theme qe borxhi Grek e ka interesin publik dhe mund te gugulosh ne cdo moment te dites. Nuk eshte ceshtje veshi dhe konspiracie. Nuk kontrollohet nga nje person.

Gjithashtu, te tregova dhe alternative kur kompania e financon vete apo me partneret e saj duke perdorur interes te ulet. Zakonishte ne raste te tilla, kompania behet bashkepronare, perdoruese, apo ka interesa speciale.

Cfare te lexoj. Ti beson se nje kompani ndertimi gjermane, vete ne vesh dhe i thote dikujt (kujt botes? Merkelit, bankave Gjermane) te japi borxhe greqise me interes te ulet.

nuk eshte interei i "ulet "  thelbi i diskutimit..  fjala e ulet eshte relative.. ajo qe eshte e ulet per greket psh eshte e larte per gjermanet. pra mos u kap tek interesi i borxhit . por tek thelbi i ceshtjes:

Greket    blene/ju shiten  gjera qe nuk mund ti blinin dote  kaq thjesht eshte..(they couldn't afforded) 

Si na ameriqi bre muahemet me shtepite, njerzit po blinin shtepi qe nuk i paguanin dot ne baze te te ardhurave .. dhe bankat prap ju jepnin  kredi....

Cfare te lexoj. Ti beson se nje kompani ndertimi gjermane, vete ne vesh dhe i thote dikujt (kujt botes? Merkelit, bankave Gjermane) te japi borxhe greqise me interes te ulet.

PO PO . i flet jo ne vesh Merkelit/Karamanlis  por ne zyre duke pire cigar dhe uisky.. keshtu funksionon.

 

E para e punes, Evropa i jipte Greqis borxhe, nuk i shiste shtepira/projekte. Keshtu qe faji direkt ne rast se projektet ishin te kota e ka Greqia.

E dyta, ne rast se cmimi i shtepise eshte i fryre, zakonishte humbja mbetet tek bleresi, si dhe ne rast se cmimi i shtepise eshte i nenvleresuar, fitimi perseri mbetet tek bleresi, jo tek kreditori.

Se me llogjiken tende i bie qe ne rast se une te jape $1000 e ti i bene rrush e kumbulla, me ke borxhe $0, e ne rast se fiton llotarine, me ke borxhe $1000000.

 

-E dyta, ne rast se cmimi i shtepise eshte i fryre, zakonishte humbja mbetet tek bleresi, si dhe ne rast se cmimi i shtepise eshte i nenvleresuar, fitimi perseri mbetet tek bleresi, jo tek kreditori.

-Se me llogjiken tende i bie qe ne rast se une te jape $1000 e ti i bene rrush e kumbulla, me ke borxhe $0, e ne rast se fiton llotarine, me ke borxhe $1000000.

Ti ose nuk di te ndjekesh nje linje llogjike ose je out.. por out fare.. te harxhosh kohen me ty eshte si ti biesh murit me koke... Ja po i bie murit edhe nje here me koke:

Une po te them qe: nqs se Ti me shet Dicka  dicka mua duke korruptuar Administratorin tim (lexo Qeveria Greke)  dicka qe :

 1-Une nuk kame shume mundesi per ta paguar dhe 

2-Me nje cmim me te larte se mund te jete tregu

3- ose  me e keqja me shet dicka qe nuk me hyn ne pune por i ka ngel stock atij qe do ta shese (psh kompania gjermane)

LLOGJIKA ne kete rast : Borxhi i marre nuk justifikon punen e bere. FAJTORI: Adminstratori dhe Ai qe shiti "pulen" per "dash". Kete po thote edhe SIRIZA :1- Te hetohen te gjitha borxhet e marra  dhe te nxirren fajtoret.. ndoshta keshtu mund te shpjegohet  edhe 500 million dollare te nenes se Papandreut. 

Ke degjuar gje per "LISTEN  Lagarde" ? Eshte nje list e politikaneve (administratori) greke me llogari ne bankat Zvicerane me qellim te fshehin parate e tyre..

Pyete Veten Muho.. ku i gjeten parate?  kush ja u dha? nqs nje pune qe kushtonte $ 1000 dollare ata i dhane kompanise $1000 dollare  atehere ku i gjeten keto para ne bankat e huaja qe nuk mund te justifikohen me te ardhurat e tyre?  Qe te kete korrupsion or trim duhen 2 pale.

Borxhi . ai eshte gjithnje i POPULLIT.  Do thuash ti qe popullit i ngeli Rruga.. mire por me cfare cmimi...Tani edhe rrugen po e shesin qe te lajne borxhet dhe prape nuk ja dalin dote.. dhe c'fare duan investitoret tani? edhe ndonje ishull qe ta kene kur te dalin ne pension.

 JO me kot ta solla shembullin e TEC Vlore qe eshte ETALON i kesaj praktike korruptive.. ja ta shpjegoje edhe nje here:

Nje Bisnesmen Italian kishte nje TEC per te shitur., i kishte ngelur ne dere nuk mund ta bente ne Itali ose ne asnje vend te BE sepse nuk permbushte kushtet teknike qe BE kishte percaktuar per te tilla projekte dhe c'ben thua ti . Vete tek Berluska dhe i thote Telefono Berishen dhe ndiko qe une te ndertoje nje TEC  ne Shqiperi  do kete para edhe per TY edhe per ATE  edhe per MUA . Dhe keshtu ndodh..Berisha angazhon te gjithe Minsitrine e Ekonomise.. dhe ate te FInancave qe te aplikojne per nje borxh.. tek BB. sepse TEC eshte "jetik" per shqiperine .. Cmimi plot 80 Milion Euro.. REZultati ? pyet ne Vlore ?

1-TEC-i nuk eshte Vene ne pune. Sepse energjia e nxjerre prej tije eshte shume e shtrenjte (LOL nuk ja bene vetes para se ta blinin  kete pyetje  A ja vlen) 

2-Berluska gjeti ca "donacione" per fushaten e tije elektorale 

3-Berisha u be nje cike me i pasur para se te ndertohej ky TEC

4-80 Million Euro + interesat  eshte Borxhi qe shqiperia duhet te paguaj ne kete rast.

Bukur eeee?  ja futen popullit eeeee?

 

Une te theme rregullat sesi behen gjera te tilla dhe si eshte llogjika mbas tyre, ti me hidhesh ne gjera pa lidhje si TEC-i i Vloress, dhe SIDOMOS pa lidhje, lista Lagarde (lista e mos-paguesve te borxhit).

Sistemi qe kemi krijuar eshte qe populli zgjedhe qeverine. Qeveria merre disa vendime, nje nga ato eshte te marrin persiper disa projekte (per shembull Rruga Egnatia, Lojerat Olimpike, Aeroporti i Athines, Metroja e Athines dhe e Selanikut, Ushtria, Bonusi i Krishtelindjeve dhe i Pashkeve etc), per shume nga keto projekte qeveria merre borxhe. Ne rast se keto projekte nuk dalin ashtu sic duhen, faji mbetet me qeverine, jo me kreditorin. Ky eshte standardi ne gjithe boten per shkakun se eshte qeveria, jo mbajtesi i borxhit qeveritar, ai qe kontrollon detajet e projekteve. Nuk e kuptoj pse kjo gje eshte kaq e veshtire per te kuptuar. Mua me duket elementare... por duhet ta pastrosh njeher mendjen, dhe ti analizosh gjerat njera pas tjetres, jo ti besh supe ne mendje.

PS, vetekuptohet qeveria mund te mos ta paguaj borxhin, ose te paguaj me pak sec ka premtuar (kjo ka ndodhur qe tani). Kreditoret marrin risk kur i japin para greqise, pra dhe mund te humbin, dhe prandaj marrin inshurance. Por nuk ka ndonje gje morale te thuashe qe populli grek apo syriza eshte me lart se bankat qe  i financuan borxhin greqise, apo te thuashe qe fajin  eshte me Gjermanet.

Une te theme rregullat sesi behen gjera te tilla dhe si eshte llogjika mbas tyre, ti me hidhesh ne gjera pa lidhje si TEC-i i Vloress, dhe SIDOMOS pa lidhje, lista Lagarde (lista e mos-paguesve te borxhit).

Nuk te ndihmoj dot muhamet...   SYSTEMI NUK FUNKSIONON E KUPTON KAQ.. PSE SEPSE NJE HALLKE E SYSTEMIT (QEVERIA ) JA KA ME TE FUTUR POPULLIT... 

U perpoqa te te tregoje REALITETIN  se si behen keto pune por ti prap ne nje vrim i bie fyellit ... rregullat..  dhe nuk arrin te kuptosh se si funksionojne keto pune ne real life.Ti njehson prape Qeverin me popullin ky eshte ajo qe ti e ke gabim ne ekuacionin tend.

Ti me thua aeroporti i athines dhe une ta kame shpjeguar qe ne kete rast : Pyetja; A ja vlente aq sa kushtoi?.

simple cost analisis  bre muhamet .

Lista Lagarde eshte lista  ne te cilen ndodhen shuuuume politikane Greke qe kane fshehur para jashte Greqise . jo vetem per te mos paguar taksat . por sidomos sepse ato para nuk justifikohen nga te ardhurat e tyre  dhe jane si rrjedhim i aktivitetit te tyre korruptiv e kupton kete..   

 

Po. Sepse eshte i njejti MEKANIZEM  gjembi , dhe eshte shume me e kapshme per ne (qe jemi shqiptare)  shumzoje ate shembullin e shqiperise  me 100 dhe do marresh shumicen e borxhit qe akumulohet gjate viteve.

Muhametli, ne momentin qe thelbi i arsyetimit tend eshte  percaktimi i FAJTORIT je duke diskutuar cfare eshte e moralshme dhe jo, je duke e pare pra ceshtjen ne nje kend te ngushte.  Biles, nese vija e arsyetimit tend do ishte superiore mendoj se do ishte kthyer ne LIGJ tashme.

Borxhi qe ka marre Greqia eshte i pasiguruar ashtu si borxhi qe merr nje njeri i thjeshte ne kredit karta ose si "borxhi" qe jep nje aksioner kur blen nje aksion kompanie . Kjo nenkupton qe pergjegjesia (dhe faji) nderthuret mes te dyja paleve. Ata qe japin kredi duhet te llogarisin mire se kujt ja japin borxhin dhe ata qe marrin borxh duhet te bejne llogarite nese mund ta paguajne. Te dyja palet kane incentiva te jene te pergjegjshem, dhe ne te njejten kohe te dyja palet mundohen t'ja hedhin njeri-tjetrit. Biles vete fakti qe bankat mbikqyren nga shteti nenkupton se pesha e pergjegjsise (dhe fajit) bie mbi to.

Gjithe teatri me Greqine ndodh sepse as Greqia e as Gjermania nuk kane monedhen e tyre. Gjermania nuk printon dot marka te deleverage bankat e saj te papergjegjshme, dhe Greku nuk printon dot dhrami te zhvlersoje borxhin e papergjegjshem e te thith investime. Greqise ose duhet ti falet borxhi ose duhet te falimentoje, ska zgjidhje tjeter.Ne kete situate terhiq e mos keput ka avantazh Gjermania. Prandaj dhe Merkel e vazhdon lojen, nderkohe qe Greqia eshte ne proces te nje vdekje te ngadalte.

Kjo ceshtje ka shume nuanca. Me duket e guximshme nga ana jote thjeshtezimi qe i ben duke u bazuar ne etike personale se cfare eshte e drejte dhe cfare e padrejte.

 

 

Une shkruajta

PS, vetekuptohet qeveria mund te mos ta paguaj borxhin, ose te paguaj me pak sec ka premtuar (kjo ka ndodhur qe tani). Kreditoret marrin risk kur i japin para greqise, pra dhe mund te humbin, dhe prandaj marrin inshurance. Por nuk ka ndonje gje morale te thuashe qe populli grek apo syriza eshte me lart se bankat qe  i financuan borxhin greqise, apo te thuashe qe fajin  eshte me Gjermanet.

Pra per mua kjo nuk qe ceshtje morali apo fajtori. Ne rast se detyrohesha te vendosja faj, e pranoj qe do t'ja jipja shumicen Greqise, pasi Greqia luajti me numrat e borxhit. Ne rast se nuk kishte ndodhur kjo loje, interesat e borxhit grek do rriteshin ne menyre me graduale, dhe do ti jipnin sinjale dhe vete qeverise te ndryshonte menyren sesi shpenzonte parate, pa u katandisur tamam ne kete situate.

Ne te njejten menyre, ne rast se neser Republikanet dhe Demokratet kendeja nga jemi, nuk bien dakord per rritjen e tavanit te borxhit, dhe ka nje rritje problematike ne % e interesit, perseri fajin kryesor do tja jipja qeverise dhe jo bankave, apo Kines, qe blen borxhin pa llogaritur mire shanset e default-it.

Problemi im ne fakt me artikullin eshte qe fillojti muhabete tip morali, dhe duke bere nje analogji te gabuar, lexo quoten e Gjembit, u mundua te thote qe faji eshte komplet e huaj, dhe eshte pothuajse e moralshme per Greket te mos paguajne pasi paraja qenka riqarkelluar tek te huajt.

Problemi me Galilen fillojti nga qe ngatron shume gjera pa lidhje me njera tjetren. Dhe ata qe thone qe Greqia duhet te shkoj ne default, nuk shkruajne qe borxhi ne fillim nuk qe legjitim nga qe qeveria Greke u mundua tja fuste Grekeve dhe kontrollohej nga korporatat e huaja.

 

 

 

 Për këtë arsye fitorja në vitin që sapo nisi i SYRIZA në Greqi nuk është thjesht një çështje e brendshme e Greqisë ajo konstituon atë që Hegeli do e quante partikularitetin universal të politikës. Pra bën që efekti i saj të kalojë kufijtë politik të vendit ku ekziston. Kjo na detyron dhe ne shqiptarëve që të hedhim sytë përreth,të analizojmë më thellë situatën politike në vend dhe përtej,që mos të humbim trenin e historisë drejt një zhvillimi të qëndrueshëm që do garantonte paqen dhe prosperitetin e domosdoshëm. Viti 2013 është një vit i rëndësishëm për të gjithë Ballkanin, i cili ose do çojë drejt një ndryshimi radikal ose do na hedhë sërish në rrugën e rrezikshme të konflikteve ndëretnike.

Nuk e mora vesh perfundimin.

Nqs universalja eshte misheruar tek partikularja me emrin Syriza, e do perhapet se s'ben, pse jemi te detyruar te hedhim syte dhe analizojme ?

Pastaj, pse nqs eshte unversalja e misheruar tek partikularja, kemi edhe opsione te tjera po aq te mundshme ?

Nqs eshte ajo qe thote autori do ta marrim vesh pas zgjedhjeve, se per momentin duket thjesht nje produkt i deshperimit te grekeve, qe s'dine nga ta plasin koken.

Komunizmi do vije kur te jete i pashmangshem, jo kur Leart Kola te na thote se erdhi koha e pashmangshmerise, se ka lexuar (pa kuptuar) ndonje gje nga Hegeli.

Na e bene njehere kete loder, e hengrem nje luge çorbe te prishur e vollem per 50 vjet, tani lugen e çorbes ta hane te tjeret, greqerit dhe t'u beje mire, ishalla ndonja 50 vjet edhe ata.

 

Djema, pa ju atakuar juve, ne princip çeshtja e borxheve qe ajo parti ngre (qe Learti na e solli ketu)  qendron.  çdo parti kap çeshtjet me imediate dhe qe prekin nervin e votuesit, kjo eshte aksiome e njohur.  Dhe eshte ky votues/sovran qe vendos pastaj , mbi interesat dhe principet e veta.

Vete fakti qe kjo force politike mblodhi shum vota, tregon se vertet me borxhin e Greqise, shum greker nuk kane te bejne, qe perkthehet se e kane fituar buken e gojes dhe per familjen me forcat e tyre, pa ndihmen e qeverive greke e shtetit grek, pra qe e ndjejne se me shume i kane dhene asaj shoqerie se sa kane marre. Se si do te jene votimet e ardheshme ne Greqi, kesaj nuk i dihet, por analiza e Leartit kish vertet material, material qe ia vlen te deduktosh per votimet ne Shqiperi.

I vetmi element qe Learti "harroi" ta permend, ishte se ne Shqiperi nuk ekziston nje Albaneze SYRIZA, nje SYRIZA shqiptare. Vertet, nje parti e tille mungon ne Shqiperi. Ne kemi nje PS, nje Edi Rama , qe i ngrof zemren Leartit, por jo pjeses tjeter. Learti nuk do ta kuptoje kete, nuk i vjen mire te jete ndryshe. Learti ka hyre mire ne zemrat tona, biles une kam respekt per te, pavarsisht se nuk e njoh ne aparence, mirpo s'ka hyr Edi Rama ne zemren e shum shqiptarve, biles as ne te timen (te pakten gjer me tani) , megjithse une ia kam hapur zemren (ne kuptimin figurativ), i kam shkruar, i kam komentuar tek faqja e tij, i kam bere pyetje, i kam ofruar ndihme, dhe si perfundim nga ana e tij asnje reagim. Nese nje njeri, politikan, e mban veten me te madh, nuk te perfill, nuk te llogarit, nuk do t'ia dije per mendimin tend, athere ç'duhet te bej. Ai, dhe Learti jon i shkrete, nuk e dine se me tipa te tille, une dhjes (me falni per shprehjen) çdo dite kendej ne perendim, biles me pozite me te madhe nga ai qe drejton PS. 

Pjer shpresoj qe Learti Kritiket ti shohe si bashkepunetor. Artikulli i tij ka shume rryma kontradiktore e nese do perqendrohet ne linjen qe i propozoni ju: A ka ardhur koha qe Shqiperia te kete Syrizan Shqipetare do te jete me e dobishme. 

Por Skeptike si puna ime do Ta bezdisin perseri tek ky argument duke i kujtuar qe Ceshtja e borxheve eshte problem Grek, Islandez, Qipriot, spanjoll a Italian por jo Shqiptar a Maqedonas. Titulli e pergatit lexuesin per Universalen, dhe Learti duhet te provoje universalen pa humbur ne narrative.

Urime Leartit ne shkrimet e ardhshme dhe shpresoj se Kritikat e nxisin e nuk e dekurajojne.

Pjer sikur ta lexoshe dhe nje here artikullin!

I mirpres me kenaqesi verejtjet Grava. Ka ndonje gje qe nuk e kam kapur, apo e kam kuptuar gabim. Mund te mi thuash. 

Mua me duket sikur Learti as nuk e di se ca eshte borxhi publik, si menaxhohet, sa dhe pse paguhet interes per te etj etj. Kshuqe duke qene se e ka ngritur arsyetimin e tij aty, per deduksion, pjesa tjeter e artikullit nuk qendron. 

+1 E jo vec Learti. Por rendesi ka te dukem te lexuar, te futim fraza nga autore te huaj, kendime Marsejeze, etj. pavaresisht se shkrimi behet mish-mash.

Mua me duket se po fluturon nje pate e pjekur.......  A fluturon pata e pjekur?... ehhh who gives a f.. ck.. mua me duket ashtu.. me qe ra fjala .. gave me another shot.

Borxhi Public?? uuuuuuuu shume e komplikuar kjo pune ...... E bejne te komplikuar P.th semat... qe per te ushtruar zanatin e tyre nuk u nevoitet me shume se  nje makine llogaritse me 4 veprime : +,-,*,/   

 

Duke pa debatin qe ke bere me muhametalin (nje nga robt me te zgjut dhe te shkolluar ketu btw, me te cilin une do matesh 100 here para se te futesha ne diskutim) edhe ti nuk ja ke shume haberin.  

Per ty eshte cdo gje konspiracion, per mua jo. Greqia nder vite, duke filluar qe nga vitet 70 ka akumuluar borxh publik per shpenzimet e saj. Qytetaret grek megjithese kjo eshte rritur nga te dyja partite nuk kane bere gje per ta ndalur, perkundrazi kane votuar dy partite qe ta rrisin me shume

Tani ai borxh ose do ju paguhet investitoreve, ose do falimentosh. Kur falimenton, pra nuk paguan, duhet te kesh parasysh se here tjeter qe do ju kerkosh borxh tregjeve (dhe tregjet jemi une dhe ti, dmth kursimet tona neper banka) ata e dine historine tende e do te kerkojne interesa akoma me te larta. Cdo shtet perpiqet ta evitoj kete situate. Nuk ka komplot, nuk ka te futme, nuk ka konspiracion ketu. Eshte e thjeshte fare. Dhe btw, Shqiperia me Greqine nuk jane fare njesoj sepse Shqiperia ka monedhen e vet. Ne keto raste ka diference shume te madhe.  http://www.ekon.al/2012/05/22/kriza-e-eu...

Duke pa debatin qe ke bere me muhametalin (nje nga robt me te zgjut dhe te shkolluar ketu btw, me te cilin une do matesh 100 here para se te futesha ne diskutim) edhe ti nuk ja ke shume haberin.  

Qe ketu ti "know it all"  te can menderen. dhe jep vlersime se kush e ka dhe kush nuk e ka haberin... Duke e vetvendosur veten  ne poziten e "ekspertit." Ta  kame thene edhe me pare . lufto betejat e tua.. lere muhametin ne naivitetin e tije..

"ekspertize" e larte shume  per te kuptuar se ceshte borxhi public..

cdo shtet perpiqet ta evitoj kete situate. Nuk ka komplot, nuk ka te futme

Po atyre qe po hane ne kazan plerash ne Greqi or ekspert  kush ja u futi? 

Ti dhe muahmetali jeni akoma ne moshen e pubertetin edhe nga ana mendore..

 

 

 

Shteti i tyre vella. Qe morri borxh ne emer te tyre. Une si kreditor i borxhit grek pasi kam depozita ne bankat greke, ose pres te paguhem deri ne centin e fundit, ose perndryshe kur te vijne te kerkojne borxh prap ate interesin duhet te behen gati ta kene te mbi 10%. 

Te te duket e padrejte. Mbase. Po mua me duket e vetmja menyre per ti kercenuar te tjeret qe te paguajne faturat e tyre. Syriza nuk ka ndonje njohje te vecante te tregut qe tu kerkoje qe ca borxhe te mos paguen, meqe nuk qenkan shpenzuar ashtu si ata dhe ti do te deshironin. 

Nuk te pelqen, big fucking deal. Mos merr borxh dhe provo ti paguash te gjitha shpenzimet kapitale menjehere apo akoma me keq te kesh politike monetare efektiva pa patur bonot e tua ne treg. 

NUK ESHTE SHTETI TYRE.. KAQ GJE NUK KUPTON DOT... 

Si mund te jete shtet i tyre kur i la te hane buke kazaneve te plehrave . dhe vete ata (QEveria) fshehin Parate ne zvicer.

S'me rruhet fare mua a e kupton ti. Une i kam dhene borxh shtetit grek, atij do ja kerkoj. Po nuk i pagove, ke pasoja per te paguar. 

Argumenti yt eshte si nje pijanec qe merr borxh duke vene shtepine si kolateral, e harxhon borxhi, dhe te nesermen nuk do te paguaj kolateralin. Me vjen keq po, po nga ana tjeter ke marre parate e dikujt dhe duhet t'ia kthesh. 

Tani eshte e cuditshme qe nje rob qe jeton ne Kanada nuk arrin te kuptoj kaq nga nje transaksion financiare. Dhe fakti qe ti bezdisesh se une bej si ekspert nuk me merakos shume, nuk eshte justifikim. 

p.s une nuk jam fare dakort as me idene shteti i tyre i LA te hanin... a thua se shteti duhet te kujdeset se ku hane robt, po nejse 

Argumenti im eshte :  TI Si P.. th  seme  Exploit-e pijanecin.. dhe i dhe nje borxh qe edhe ti E dije qe nuk e paguante dot.. por qellimi yt i ndyre ishte ti merrje shtepine.

Jo vlla dhe ketu bie poshte i gjithe argumenti yt. Sepse Greqia si shtet sovran, ndryshe nga pijaneci, nuk ve kolateral. I vetmi kolateral qe ka eshte kredibiliteti i saj. Kastile e futa si shprehje. 

Pra nqs ti po thua dicka ne kete moment, eshte se fajin e paskemi ne jo se po i kerkojme borxhin Greqise...... po sepse nuk i japim me borxh!!!!

p.s edhe po te mos ishte keshtu, nqs nje pijanec do te me japi nje shtepi mua, do isha budalla te mos ta merrja. Ne mos une do ja merrte tjetri. Fajin e ka pijaneci qe eshte pijanec, e jo une qe i marr shtepine pas nje marrveshje komplet legale. 

p.s2 te kam thene ne privat qe ti je shume marksist, dhe ketu duke qarte. Per ty ekonomia eshte ceshtje moraliteti, ne te vertete eshte e komplet e kunderta. 

 edhe po te mos ishte keshtu, nqs nje pijanec do te me japi nje shtepi mua, do isha budalla te mos ta

merrja

Ja ketu ndahem une me ty .. ne mentalitet.. dhe ndershmeri.... Prandaj jane edhe Qeverite Qe te mbrojne te pafatet,paprivilegjuarit.. dhe  JO te behen pale me shfrytezuesit...

Merru njehere me piken baze te argumentit, i.e qe shtetet nuk lene kolateral e si rrjedhoje ti po na thua qe tregjet jane fajtore se nuk po i japin me shume lek Greqise.

Kupto njehere qe e ke gabim aty, pastaj do e kuptosh qe ke gabim dhe kete piken tjeter. 

Endrit jemi thjesht te papajtueshem ne MORAL njehere eshte e kote  qe te vazhdojme teknikalitete te cilat i kame shpjeguar shuuume mire ne diskutimin me muhametali.. 

Se kush e ka gabim ate e ka treguar experienca por  ti ke kohe qe te mesosh...... 

S'eshte fare moral pra ketu, dhe koha kete ka provu. Nuk qeveris askush me moral, se morali si eshte per ty nuk eshte per mua e nuk eshte per x apo y. Rregullat e shkruara mbi leter jane te pandryshueshme, cado te mendosh ti per moralitetin. 

Une te kam dhene nje borxh, une dua borxhin prap. Po nuk ma pagove kete here, me me rene ne dore here tjeter i shkreti ti. 

Ja si llogjikojne tregjet. S'te pelqen ty, ok. Po kjo nuk i ben me te shumta opsionet ne dispozicion te SYRIZA-s, pra artikulli i Leart-it ja fut kot. Se per kete po flasim. 

Eshte e qarte qe nuk e ke pare deren e Gjyqit ndonjehere..

Edhe me nje kontrate te shkruar qarte mund te mos fitosh... 

di gje per :Undue influence?  Nqs jo  google se meson edhe nje gje te re sot..smiley

Te shkoj ta provoj SYRIZA undue influence njehere dhe pastaj me trego google-n ti mua.

Kur Greqia paguante borxhin nuk ishte undue influence, derisa kriza nuk ju solli renie te taksave. Apo kur Greku del ne pension 3-4 vjet perpara nje europiano veriori, edhe kjo nuk eshte undue influence. 

Po me hidhesh ne dege tjeter tani smiley .. nga pijaneci me vajte tek greqia dhe anasjelltas..

SIRIZA thjesht po thote ; te hetohen te gjitha Borxhet qe jane marre. si dhe "Ekspertet" qe punuan per te marre keto borxhe te tregojne xhepat sa para kane .. kaq .. C'te keqe ka ketu?... Perse u  kercenua gazetari grek me burg qe publikoje listen e politikaneve greke qe kane depozita ne Zvicer?  O o harrova ai nuk ishte "ekspert" 

                              

E para, vetem mua mos me akuza per hedhje nga dega ne dege. Se eshte e qarte cdo analogji qe te kam bere. Je ti qe mbasi nuk dite ca te thuash per kolateralin, te varfrin qe nuk ja ka fajin shteti etj etj, kalove te undue influence. 

Borxhet ti hetojne sa te duan ata, kush vodhi e si vodhi. Une borxhin qe ja kam dhene prap e dua. Pike! 

Borxhet ti hetojne sa te duan ata, kush vodhi e si vodhi. Une borxhin qe ja kam dhene prap e dua. Pike! 

PO KY ESHTE THELBI I CESHTJES.. NQS  Ti ke ndjekur te gjitha rregullat dhe Ligjet per dhenien e borxhit  atehere hallall. POOOOOOOr nqs  PROVOHET /KA PROVA  qe ti ke dhene borxh  duke shkelur keto rregulla atehere edhe ti do penalizohesh. (RASti qe ti je borxhdhensi)

Cilat rregulla? E di ti si merret borxhi publik, aq me shume ne nje vend te Eurosistemit?

Cilat rregulla?

Ti si mendon nuk ka rregulla dhe ligje qe rregullojne dhenien/marrjen e borxhit?

Jane rregulla shume mire te percaktura... Nuk po hy ne to sepse do devijonte krejt Temen..

 

Ka nje ankand publik shok, qe i percakton ai kushtet. Pra dhe argumenti yt se mbase me borxhin publik jane bere lojra kreditor-debitor prapa kraheve eleminohen goxha. 

Nejse ika une, TGIF. Ka gjera me te mira se sa te merrem me nje qe kujton se ekonomia behet me nje makine llogaritese. Prandaj po zihen sot Krugman e Cochrane, se gjerat zgjidhen me makine llogaritese! 

Nejse ika une, TGIF. 

 Ja rame dakort me ne fund.

Nuk e kisha ndjek debatin tuaj derisa pashe kete konceptin e Undue Influence, which is kind of cool.smiley 

Por nese me lejoni po shoh, qe Endrity po flet si jane gjerat, kurse Galileu si duhet te jene.

Pa ju nderprere, vazhdoni!smiley

Actually, ai e ka gabim edhe per menyren si duhet te jete. Bota nuk qeveriset me moral, po me rregulla shtrenguese per te gjithe. 

Po per aq kohe sa bota funksionon keshtu si themi ne, jo vetem une, atehere SYRIZA keto opsione nuk i ka kurre. 

S'dua ti hy ketij muhabeti, sepse une jam me Galileun ne kete rast. Pastaj do i futemi teorive politke te mendimtareve te shek15 qe ndertonin teorite e tyre ne baze te dy aksiomave 1.gjithe njerzit jane te mire, 2.gjithe njerzit jane te keqinj.smiley

Po vazhdoni vazhdoni ju lutem , se u futa si qofte.smiley

Ne fakt edhe keto qe thote ky trapi nuk jane aspak morale por pikerisht imorale.  Greqia eshte demokraci e plote si mbas standarteve nderkombetare, dhe nuk eshte nje i ashtequajtur pjanec qe bie pre e ndikimit te padrejte te huadhenesit.  Keta gerxhokuqot e Syrizes tani po na thone qe s'dashkan te mbajne asnje lloj pergjegjsie per borxhin e marre nga qeverite e zgjedhura ligjerisht nga populli grek qe i ushqenin greket me bakllava dhe revani te marre borxh me miratimin e tyre.

Ore ky trimi thoshte qe duhen kompensuar te gjithe krimet e komunizmit ndaj te persekutuarve. Ok, pa problem. Po atehere kur ti i njeh shtetit shqiptar te sotem borxhet dhe faturat e shkaktuara nga nje sistem komunist, si mundet te mos ja njohesh shtetit grek i cili ka vene ne krye njerez qe kane fituar zgjedhje e qe mund te rrezoheshin e jane rrezuar prej tyre????!!!! Eshte komplet illogjik. Nje marksist i semure qe i ka ngel ora ne 1848. 

Logjika ndryshon per keta si mbas rrethanave.

Qendrimi Im eshte shume koherent dhe MORAL ne te dyja rastet... Per te persekutuarit ti nuk fiton dot as Moralisht as ligjerisht.. je 2 here gabim..  E para e gjithe shoqeria shqiptare (ose shumica) pranon qe  burgosja e te persekutuarve i shte GABIM ( termi gabim --MOral)  e dyta edhe nga ana ligjore- ka dale nje ligj per shperblimin e tyre.. thjesht zbato ligjin jepi parate sipas ligjit.. KAQ. Analogjira qe ti ben ne te dy rastet . nuk ka baze ku qendron

 

Ja pra thjeshte fare duke ndjekur llogjiken tende. E gjithe shoqeria greke pranon qe marrja e borxhit ishte gabim i politikaneve e prandaj nuk duhet te paguajne ata. 

E gjithe shoqeria shqiptare pranon qe internimi i te persekutuarve ishte gabim i atij sistemi, pa u konsultuar kurre me qytetaret. Pse duhet te paguajme ne?

Kundershtim me i forte me vete nuk mund ta krijosh edhe po te duash. 

 

a pra thjeshte fare duke ndjekur llogjiken tende. E gjithe shoqeria greke pranon qe marrja e borxhit ishte gabim i politikaneve e prandaj nuk duhet te paguajne ata. 

Jo vetem Gabim i Politikaneve.. Por edhe te atyre qe dhane parate me metoda jo predatore.

E gjithe shoqeria shqiptare pranon qe internimi i te persekutuarve ishte gabim i atij sistemi, pa u konsultuar kurre me qytetaret. Pse duhet te paguajme ne?

Ti bera me bold qe te kuptosh qe  fjalia jote  nuk qendron  nga ana llogjike . Nqs E gjithe shoqeria shqiptare  pranon qe burgosja e te persekutuarve ishte gabim atehere atuomatikisht  shoqeria shqiptare ( aty hyjme edhe NE) duhet te pagoje demin MORAlL  dhe  Financiar qe lidhet me kete gabim  .. Apo  mos deshe te thoje UNE ne vend te NE..

... ekuivalente me faktin qe gjithe shoqeria greke pranon qe eshte gabuar me marrjen e borxhit dhe duhet te paguaj demin e saj 

Actually, ai e ka gabim edhe per menyren si duhet te jete. Bota nuk qeveriset me moral, po me rregulla shtrenguese per te gjithe. 

Ja shikon si mendon ti   . ti e ke hallin kush e ka gabim  leri te tjere ta gjykojne ate..Bota qeveriset me MORAL   ajo eshte baze..  Morali eshte Baza e ligjit . vete koncepti  " e drejte "  "e gabuar" kane ne rrenje MORALIN.

Rregullat pe moralit nisin bre, si?

Honi +100

@Dora Realisht debati konfirmon që problemi qëndron tek SISTEMI. 

Tregu vetrregullus, kupto ti? smiley

Por në rastin konkret, Syriza është një vrimë në ujë. 

1. E para artikulli e quan punë të mbaruar që do fitojë Syriza.

2. E dyta e quan punë të mbaruar që Syriza do e zgjidhë Nyjen Gordiane të Greqisë, dhe ne duhet të marrim shembull.

Për mua e para është e dyshimtë, e dyta është e sigurtë që është tullumbace.

 

@Dora Realisht debati konfirmon që problemi qëndron tek SISTEMI. 

Tregu vetrregullus, kupto ti? smiley

 

+100 

undue influence nuk u shpik sot si term; u permend fillimisht nga nouriel roubini kur u diskutu per reduktimin e borxhit grek ndaj bankave po nqse nuk gaboj, u nis thjesht nga fakti se shuma qe u caktu per t'u pagu, sipas tij, ishte akoma e paperballushme. Dmth, ne thelb, nocioni i borxhit ndaj bankave nuk u vu najhere ne diskutim

Une nuk thashe qe u shpik sot.. Thjesht i tregova Endritit qe edhe po te nenshkruash nje kontrate te "rregullt" me nje pijanec ne leter.. Ajo kontrate nuk ka fuqi.... pse sepse per faktin qe ti po lidh nje kontrate me nje person qe nuk eshte ne VETE esht i pire... Competenca e personit qe ti lidh kontrate eshte nje nga 4 kushtet. qe nje kontrate te jete Legale dhe inforcable. 

jo jo, e kam fjalen ne lidhje me debatin e borxhit grek; dmth u permend dhe u trajtua

Në rast se Fisku e dallon se çmimi i shtëpisë nuk është në nivel tregu mund ta anullojë shitjen ose kërkon diferencën e çmimit +gjobës për përfitim nga tjetri në gjendje jo normale (i dehur) + shitja me humbje është e ndaluar në shumë vende.

Ore, e para e punes kompetenca nuk mund te jete ceshtje kur flasim per nje shtet demokratik, i zgjedhur nga populli i tije, sic eshte Greqia. Asnje parti, as SYRIZA as KKE, nuk ka thene qe ne Greqia qe diktature me perpara, por dhe sikur te qe, kjo gje pak rendesi do kishte.

 

E dyta, Galile flet per llogaritje dhe analizim te borxhit nga eskpert e keshtu me rradhe, e keshtu borxhi te hiqet. Nuk ka fare nevoj per dicka te tille. Greqi ka mundesine te mos ta paguaj borxhin. Ne fakt, Greqia NUK do paguaj aq sa ka borxhe. Shume nga kreditoret morren nje haircut ne lidhje me borxhin Grek.

Por problemi ketu mbetet qe ngaqe shtetet nuk kane koleteral, reputacioni eshte shume i rendesishem. Amerika, Japonia apo Anglia kane borxhe po aq te medhaja si % te GDP-se, sa ka Greqia, por nuk i vete njeri ne mendje qe Amerika, Japonia apo Anglia te bejne ate qe beri Greqia. Njerezit preferojne ti japin para borxhe Amerikes me pak fare interest se vendi ka siguri... fle rehat naten... dhe Kina (bleresja me e madhe e borxhit amerikan, meqenese perseri vlera qe Kina ka blere eshte shume i vogel ne krahasim me borxhin ne pergjithesi) mendon ashtu. Greqia e ka humbur kere reputacion dhe prandaj paguan % me te larta per borxhe te reja, dhe do humbte akoma me shume reputacion ne rast se neser SYRIZA thote do paguajme 0. Reputacioni eshte dhe arsyeja pse shqiperia paguan interesa te larta dhe meqenese si % te GDP e ka borxhin te ulet ne krahasim me vende te zhvilluara.

Keshtu qe keto argumentet e tipit te mos paguaj, jane pakez si moot point. Greqia humbet ne rast se nuk paguan, nuk fiton. Sic thone ne Anglishte, eshte midis a rock and a hard place.

Gjithashtu, ajo qe harrohet eshte qe bleresi me i madhe i borxhit Grek eshte publiku, bankat, dhe institutet financiare Greke (rreth 1/3 e borxhit). Te huajte te pakten kane mundesi diversifikimi, keshtu qe ka mundesi te mos ta ndiejne shume default-in e Greqise. Bankat Greke dhe publiku grek, pensionet greke, ma merre mendja se nuk kane aq shume mundesi te tilla. Do ta ndiejne me shume.

Mbase argumenti mund te behet defaulti eshte sunk cost, dhe keshtu nuk do sjelli pasoja te keqija per Greqine... bankat do ta trajtojne menjehere sic e trajtonin me perpara... por shancet per dicka te tille jane te uleta.

 

Gjithashtu, njerezit flasim per kopetencat e individit ketu. E thashe me lart qe kjo nuk ka lidhje me Greqine pasi eshte nje shtet, e keshtu konsiderohet vend i sofistikuar. Por gjithashtu argumenti i kopetences nuk mund te mirret aq sa te mbroje cdo vendim te keq. Se i bie qe neser une te hape piceri, dhe kur biznesi te bjeri nga qe picen nuk e beje te mire, t'ju theme kreditoreve faji eshte juaj qe me besuat. Prandaj, ne raste te tilla, kreditoret kane prioritet mbi mua. Baza e priorititetit ne situata normale eshte ai qe ka me pak kontroll te jete i pari. Per shembull, pronaret e Lehman Brothers te paguhen vetem pasi kreditoret (individet qe kishin para tek kjo bank, bankat e tjera, punonjesit etc te paguhen). Ne rastin e Greqise, nga kjo pikepamje, bankat, fondet e pensioneve etc. qe i jipnin para Greqise, nuk kishin kontroll, dhe keshtu qe faji i keqmenaxhimit (apo dhe thjesht humbje, se ka humbje dhe kur menaxhimi eshte ne rregull) i mbetet Greqise, pasi qeveria greke kontrollonte buxhetin.

 

PS. Kavire apo Dora qe flisni per moral. Ka moral kur vjedhe, vret e bene shume gjera te keqija. Kur dy pale, ne menyre VULLNETARE, me kontrata, specialist e keshillues, bien dakord per borxhe... morali sikur eshte i veshtire te vendoset. Por dhe sikur te mundohemi, qe qeveria Greke ajo qe pranojti qe kishte genjyer ne dokumentat e saja.

 

Qytetaret grek megjithese kjo eshte rritur nga te dyja partite nuk kane bere gje per ta ndalur, perkundrazi kane votuar dy partite qe ta rrisin me shume

E pse t'a ndalonin kur po perfitonin? Pune ne administraten e tej-mbushur po, pension ne moshe te re po, rrogat jo te keqia po, jo shume ore pune po, mos-pagim taksash po, qejfi qejf ne bouzouki po.

P.S. E di qe po e thjeshtoj shume biseden e s'po perdor terma ekonomike por po e bej me qellim.

Ej, merrte gerxho greku shofer autobuzi i agjensise shtetrore te urbaneve ne Athine, bonus me mijra euro kur parkonte autobuzin sic duhej.  Ja nje pjese e borxhit marramendes grek.

O Leart sa i paafte qe je mor burre i dheut

.Sipas artikullit shqiptaret nuk kane pse ti paguajne borxhet e jashtme  sepse ato i ka marre Berisha ne koke te vet pa e pyetur  popllin.

Populli eshte pyetur kur ka votuar, pra populli e ka dhene verdiktin e tij.

po dhe ne ate derexhe greqia eshte me mire se ne. i jena lut gjermonit,inglizit,taljonit...sdun me na pushtu. ishalla gerqia, te veje doren ne zemer e te boj sevap

Sipas thenies i ke skuqur me vaj Luledielli ? ... jo i kam skuqur me vaj Luledielli perpiqet dhe Leart Kola ketu te na thote dicka te re por tashme te gjitha jane te njohura dhe bile po behen dale nga dale bajat. 

Personalisht kam pershtypjen se ky po perpiqet te hece kunder rrymes por per kete i mungon takati si social dhe formues...fatkeqesisht.

 

ps. Lere Hegelin ne paqe se dy te njohurit e mi gjermanfoles qe kane studiuar filozofi e jene merre tere jeten me Hegelin marin ilac e mjekime kunder depresionit. Kush arrin te kuptoj Hegelin kupton fillim dhe fundin e botes pra sorry ti nuk je i nje kalibri te tille.

 

 

Jane ngritur disa argumente qe po percohen fuqishem sot ne shtresat e sociale me te ardhura te pakta (qe tashme e i kalojen perqindjet klasike te publikuara per Evropen Perendimore ne 20 vitet e fundit),  nga eksponente dhe mendimtare  qe tashme kane dale pertej radheve te ngushta te perfaqesuesve te ketyre shtresave. Eshte nje levizje masive dhe jo me e nendheshme dhe e anatemueshme sic pritet te ndodhte ne keto ane ish-komuniste te botes.  Jane lidhje solide filozofike- sociale –ekonomike – politike qe nuk e kane me zanafillen ne “literaturen sektare dhe cirkuitet snob te se majtes” ( sic per hir te se vertetes  ishte deri dje ose te pakten u bene pas fitoreve GJIGANTE te mesviteve 70 e ne vijim) por ne nje reagim te vonuar ( edhe per faj te nje presioni publik dhe mediatik i cili besonte “symbyllurazi” te vetrregullimi i tregut, vetrregullim qe e ka ndare globin ne kredimarres dhe kredidhenes....) i cili cdo dite e me teper po trondit kollonat e perditshmerise se imponuar, perditshmeri qe ne fakt pasi u teorizua e u zbatua fuqishem nga ultraliberalizmi/konservatorizmi Thacerian, Reganian & Co., (lexo gotha financiare dhe multinazionalet....)  u kthye ne fillim te viteve 2000  (Globalizimi Clintonian bashke me terminologjine BB, FMN, TWO, etj  ...) ne nje dogme solide e besuar dhe e hyjnizuar edhe nga shtresat qe sistematikisht i provonin pasojat rrenuese. 

Te permendet BADIOU do te thote te permendet RUDI DUTCHKE, PRANVERA E PRAGES, MAJI I PARISIT, LEVIZJA PUNETORE – STUDENTORE E ITALISE etj... e gjithcka pasoi ne ate turbullim trondites te qytetareve te harruar te  botes “kapitaliste”.

Nuk e kishin dhe aq gabim jo, se te shkruash kete dhe per kete nuk do te thote te jesh komunist, antinacionalist,  internacionalist a ku di une. Do te thote te jesh I DREJTE.

 I drejte sepse ke te drejte dhe kerkon qe, nese nuk te njohin, ti detyrosh te te njohin te qenurit “CITOYEN”. I drejte se ke te drejte dhe kerkon qe te te japin perfundimisht DEMOKRACINE (ate te thjeshten, tonen,  jo ate greken - δῆμοςκράτος-  jo)   qe thone se te kane marre “per te miren tende”, perkohesisht ne perdorim.

 I drejte se ke te drejte dhe kerkon te te kthejne LEGJITIMITETIN  (lexo VOTEN) qe te thone se e dine ATA, “per te miren e perbashket” se ku te hedhesh.

 I drejte se ke te drejte te kerkosh PARATE, qe pasi ti kane marre pa ja dhene e pa te pyetur,  (se i vogli nuk duhet msu me pare n’xhep) kerkojne t’u  japesh prape se u jane maturuar interesat.

Pra je i DREJTE sepse kerkon te jesh QYTETAR  qe jeton ne nje DEMOKRACI ku drejtuesit i LEGJITIMON ti nepermjet VOTES tende ne menyre qe te shperndajne ne menyre te drejte PARATE e tua.

E THJESHTE e DREJTE dhe e VERTETE si te gjithe te vertetat e tjera vec se kjo nuk duhet thene por duhet BERE.

ERINDI GOLEMI

Leart,  Orwell-i ka pas thene: "Nese nuk shkruan thjeshte, nuk mund te mendosh qarte...". Te sugjeroj te fillosh me redaktiming e 2-3 fjalive te para te shkrimit tend -jane secila nga nje paragraf te gjata.

mbase nuk ka shume lidhje me temen po ne 2007-2008 kam rastis me kanadezo-greke te sapodiplomum qe preferonin me shku ne Athine te josh nga pagat dhe "rehati" ne sektorin publik. Me te qeshur me thoshin se behej palle, kafe me miqte gjithe diten dhe aspak llogari.

e Bredh si po të duket vendi pas kaq vjetësh , a po çmallesh(apo e kam gabim) ?

akoma po cmallem prizren. Shume kaotik m'u duk mesa kam pare. Ndertime dhe investime te hedhura kudo, m'duket sikur nuk ka ngel cope toke e lire pa u zene me ndonje ndertim te sajum. Edhe ne shtrat lumenjsh kam pa ndertime per fat te keq smiley

Kaviro, dil ketu, se aty jemi ne tavoline e Galileut me Endirity.smiley Po e qarte qe eshte problem i sistemit, ky eshte muhabet i ditur tashme. Ne fakt uroj qe te perforcohet ana supranacionale e BE-se, ndonese duket disi utopike, eshte nje nder antitrupet me te shendetshem per kete lloj virusi.

Kurse artikullin s'e marr dot seriozisht, sepse s'jam dakort ne teresi, jo vetem ne disa pika. Keshtu qe s'dua ti futem dekonstruktimit sepse me ha shume kohe.

Dora,  nuk e shkatron ashtu tak- fak me një goditje me të majtën.

smiley Po mi shoqe po. smiley

Dora, pse nuk bën një lidhje të thjeshtë:

Kush po i bën rreshtore Greqisë me borxhin? Gjermania!

Kush po kërkon "më shumë Europë"? Gjermania!

Ne mund të diskutojmë gjatë për sistemin, por ashtu sikurse Tregu i lirë shkon drejt monopolit, edhe procesi i BE-së "mbinacionale" është Monopolizim. Gjermania kërkon që të hiqet rregulli "një vend një anëtar" në Komisionin Europian.

Mbi të gjitha mos harro një gjë: Skllavëria dikur si burim primar kishte borxhlinjtë. 

Zinxhira të praruar të kanë për të ofruar

por prapë do jetë Skllavëri! smiley

 

Learti, po them se i ke vene kapele shume te madhe kesaj dukurie.Mendoj qe duhet shqyrtuar ne se jemi para dickaje qe mund te karakterizohet si gjendje, si veprim te saj, se sa qe jemi para nje teresi rrethanash, te lidhura rrastesisht me nje grupim te caktuar.Te tilla dukuri e kane origjinen ne sistemet politike te bazuara te kastat apo si u kne thene, tek feudet.Dallimi moral ndermjet fisnikerise luftarake dhe fshatarsise qe merrej me punimin e tokes, ishte i vetkuptushem dhe mendohej se te paret padyshim kishin epersin morale ndaj ketyre te fundit.Heroizmi, protagonizmi ka qene cmuar shume me larte se sa puna e thjeshte, per te nxjerre mjetet e jeteses, kurse veprimtaria shpirterore shume me larte se mundi fizik.Qe ketejmi buronte edhe autiriteti i klerit.
Pabarazia sociale dhe hierarkia morale(e individeve apo e grupeve), qe nga kjo pikpamje jane e njejta gje, ne kushte krizash nxit elemente te grupohen per te goditur gjendjet polivalente te politikes duke mbajtur per flamur vlera morale te ngulitura prej kastave bazuar ne heroizmat ndersa shtresat nuk kishin marredheniet e mobilitetit, duke u dhene energji te reja shtytese.Por ndersa paralajmerojne operacione te medhaja, nuk arrijne as te ruajne per nje fare kohe kohezionin sepse nuk ofrojne vec slloganeve mbi baza moraliteti, thuajse asgje.
Keshtu qe grupime te tilla me sens fondamentalist, mbeten rruges ndersa idet progresive jane ato qe kane triumfuar gjithmone.Krizat i kane edhe keto dukuri, por nuk ka asgje per tu shqetesuar.

Po Leart Kola ku eshte. Pse nuk vjen ketu ne shesh te burrave. I iku jeta qosheve atij. Gjyhna. 

Evgjiti nuk u bëka kurrë nishanlli o Pjer.

Pse e njef KAVIR , se une njof vetem nga shkrimet e tija ketu. Per mua nuk ka rendesi ngjyra e lekures, por ngjyra e mendimit, koncepti, dhe karakteri. Ai (Learti) mir ka bere qe ka hedhur ne treg idete e tija, po ku eshte , ne i themi bujrum, hec ta diskutojme, ndersa ai me meçifet si urith. Natyrisht nuk i vjen mire kur ka marre gjith ato kritika ketu, prandaj s'ka burreri te dali ketu.  Une per vete do ti pergjigjesha kritikave. Nese nxjerr nje mall ne treg, duhet te ndigjosh edhe verejtjet e konsumatorve/blersit. 

Edhe unë për ngjyrën e mendimit e kisha Pjer, jo për ngjyrën e lëkurës. 

Ai (Learti) mir ka bere qe ka hedhur ne treg idete e tija, po ku eshte , ne i themi bujrum, hec ta diskutojme, ndersa ai me meçifet si urith.

 

Pjero,  ne kete rast,  kam pershtypjen  qe Learti e keqkuptuar  aksiomen tende.. dmth Learti  thote:   ''une i hodha idete e mia ne treg...  e bera detyren..   tani le te merret tregu me to.., i rregullon tregu..

sikur ti japim edhe nje shanc  them une..  eshte i ri e i pa pervoje ne keto pune..smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).