Si funksionon shtëpia e parë botuese e librit elektronik në Shqipëri dhe Kosovë. Ideja e veçantë e shkrimtarit kosovar, Albatros Rexhaj, dhe pse e ardhmja e librit është online.

“Do të më mungojë era që lëshon”. “Mua, fëshfëshja e faqeve teksa i shfletoj”. “Kurse mua do të më marrë malli ta kem në duar”. Sa herë keni pohuar këto e të tjera, kur dikush ju ka rrëfyer se sapo ka blerë një libër online dhe po e lexon në iPad ose Kindle. Në fillim jeni shfaqur skeptikë, duke i thënë se vlerën e librit mund ta ndjesh veçse kur e shfleton dhe se, në formatin dixhital, nuk vlen asnjë dyshkë. Pastaj, keni shtuar se kjo mënyrë e të lexuarit është e lodhshme për sytë, aspak komode, të mban larg librit dhe përpara ke një ekran të ftohtë kompjuteri. 

Vërejtjet tuaja mund të qëndrojnë, por në moshën e internetit dhe të epokës dixhitale, kufijtë tradicionalë janë thyer e të tjerë kufij, më imagjinarë, po vendosen dita-ditës. Bota e librit nuk kishte se si t’i shpëtonte këtij fenomeni, i cili prej disa vitesh ka pushtuar Perëndimin, por çuditërisht në Shqipëri ende nuk ka hyrë, ose është në përpjekjet e para. Hapësira virtuale, ose interneti siç njihet ndryshe, e ka dhënë goditjen e vet në mënyrën se si ne komunikojmë, qoftë drejtpërdrejtë me njëri-tjetrin, qoftë nëpërmjet medias. E kjo e fundit ka ndryshuar, e po ndryshon, ditë pas dite. Gazetat po shohin mundësinë për t’u botuar vetëm elektronikisht, disa prej të cilave e kanë kryer tashmë këtë proces. Ka revista që kanë kaluar nga shtypi në online për shumë arsye, por më kryesorja për faktin se numri i lexuesve në internet, të apasionuar pas lajmit të shpejtë, po rritet gjithnjë e më shumë. Sigurisht, libri ka filluar të jetë pashmangshmërisht pjesë e këtij sistemi, dhe si rrjedhojë botimi i tij online ka filluar të lulëzojë në vendet e zhvilluara. 

Formati ebook po bëhet më i dashur dita-ditës për lexuesin dixhital, i cili mjafton të ketë një kompjuter iPad ose Kindle dhe mund të lexojë çdo libër që i ka qejfi, pa lëvizur nga divani. “Librat elektronikë janë në ekspansion të madh, sidomos te të rinjtë dhe te njerëzit që janë tërë kohën në lëvizje”, thotë Albatros Rexhaj, shkrimtar dhe drejtues i shtëpisë së parë të botimeve elektronike në Shqipëri dhe Kosovë, “Filozofia Urbane” (www.librariaelektronike.com). Një ide e veçantë, e cila i ka lindur nga dëshira për të krijuar traditën e librit ebook edhe në trojet shqiptare, duke qenë i pari që ka vënë gurin e themelit. Rexhaj e ka parandjerë se shumë shpejt, edhe në Shqipëri e Kosovë, tradita e botimit të librave elektronikë do të pësojë të njëjtin lulëzim si në vendet perëndimore. Sepse të gjithëve do të na duhet të ecim me hapin e internetit. 

Sigurisht, pyetja që po ju vërtitet tani në mendje është: Çfarë është libri elektronik? Ç’do të thotë ebook? Ebook do të thotë libër elektronik, një libër të cilin e lexon në mënyrë dixhitale në kompjuter, laptop ose në aparate të tjera kompjuterike, që njihen si “ebook readers” (lexues librash elektronikë). Librat ebook gjenden në formate të ndryshme, por më i përhapuri është formati PDF. Të gjithë lexuesit e librave elektronikë i japin akses këtij formati. Libri mjafton të shkarkohet në internet dhe ai bëhet i yti përgjithmonë. Faqe të ndryshme online tregëtojnë një gamë të gjerë librash elektronikë me çmime më të lira se një libër i zakonshëm, i printuar në shtyp. Ky është një nga avantazhet më të mëdha të formatit ebook, bashkë me faktin se për të pasur një të tillë nuk të duhet të shkosh në librari apo në bibliotekë. “Besoj në atë, se ne duhet të ecim në hap me botën. Botimet elektronike janë duke marrë një hov të madh. Së fundi, jemi dëshmitarë të faktit se revista prestigjioze “Newsweek”, që nga 1 Janari i këtij viti botohet vetëm në formatin elektronik”, ndërhyn Rexhaj. Një tjetër gazetë, si New York Times, po sheh mundësinë për të kaluar plotësisht në botimin elektronik, ndërsa shumë analistë të medias mendojnë se e ardhmja e shtypit është online. 

Po e ardhmja e librit? Deri tani, gjithçka flet për një dixhitalizim të librit dhe librarive, e kjo na bind se në një të ardhme të afërt ose të largët, ky medium do të bëhet plotësisht pjesë e sistemit elektronik. Shqipëria dhe Kosova janë një vend shumë i frytshëm për zhvillimin e botimeve elektronike. Rexhaj thotë se të rinjtë shqiptarë janë shumë të dhënë pas teknologjisë dhe beson se me kalimin e kohës, ata do ta përqafojnë konceptin e librit elektronik. Nga ana tjetër, botimeve elektronike duhet t’u njohim edhe të mirat që kanë. Shumë shkrimtarë dhe studiues, kryesisht të rinjtë, të cilët nuk kanë mjete financiare për të botuar një libër sipas mënyrës tradicionale, mund ta shohin librin elektronik si një mundësi të mirë për t’u afirmuar. “Duke e marrë parasysh koston e ulët të prodhimit, libri elektronik ebook është një mundësi e mirë për shkrimtarët dhe studiuesit e rinj, por edhe për të tjerët”, shprehet Rexhaj, i cili në shtëpinë e tij të botimeve elektronike u ka hapur vend shkrimtarëve të rinj e të vjetër. Por, duke ruajtur kriteret e cilësisë së botimit të shtëpive botuese tradicionale. 

Botimi i librave elektronik (ebook) nuk ka asnjë ndryshim nga botimi i tyre në shtyp. Që do të thotë se, nëse botuesi i përfill me përpikmëri rregullat ndërkombëtare të ISBN-së, botimi elektronik konsiderohet si botim i barazvlefshëm me botimin tradicional. Botimet e shtëpisë “Filozofia Urbane” botohen në përputhje me udhëzimet për botimin e librave elektronikë të hartuara nga Agjencia Ndërkombëtare e ISBN-së. Kjo e fundit është organi ndërkombëtar që mbikëqyr të gjitha botimet në shkallë botërore dhe librin elektronik e njeh si botim të rregullt. Në mënyrë që një libër të kualifikohet si libër elektronik, duhet të pajiset me një numër të veçantë ISBN-je, të dallueshëm nga varianti print. Rregullat e ISBN-së parashohin që edhe variantet e ndryshme të të njëjtit libër (PDF ose EPUB) duhet të pajisen me ISBN të ndryshme. Por, duhet kuptuar se botimi elektronik nuk është i barasvlershëm me projektin e dixhitalizimit, që është një projekt ekskluziv i bibliotekave, pasi dixhitalizimi nënkupton kopje të skanuar të një libri ekzistues dhe si e tillë, ajo nuk mund të pajiset me ISBN për botim elektronik. “Konsideroj se projekti për botimin e librave elektronikë është strategjik dhe me interes nacional”, ndërhyn Rexhaj, i cili përveçse u jep përparësi shkrimtarëve bashkëkohorë në Shqipëri e Kosovë, paralelisht me këtë po sjell në ebook të gjithë klasikët e Rilindjes Shqiptare. Ekipi i shtëpisë botuese “Filozofia Urbane” ka filluar projektin e botimit elektronik të të gjitha veprave të klasikëve të letërsisë shqiptare, duke përfshirë të gjitha veprat e Periudhës së Rilindjes Kombëtare si dhe të Periudhës së Pavarësisë Kombëtare. Një projekt, i cili pritet të përfundojë brenda 12 muajve. “Ne jemi populli i vetëm më Evropë që nuk i kemi botuar si libër elektronik veprat e klasikëve të letërsisë sonë kombëtare. Ky projekt është shumë me rëndësi për studiuesit e letërsisë, që në një të ardhme do t’i kenë online të gjitha këto botime. Po ashtu, edhe për nxënësit, që nga komplekset e adoleshencës janë refuzues ndaj librit klasik, si dhe është shumë me interes për diasporën”. 

Por, ajo çka e bën edhe më tërheqës botimin e librave elektronikë nga “Filozofia Urbane” është fakti se botimi bëhet falas. Pra, nëse libri që kërkohet të botohet i përmbush kriteret e cilësisë, të vendosura nga ekipi i librarisë elektronike, ai sheh dritën e botimit online. “Libraria elektronike dhe botimet tona nuk mbështeten nga askush. Këtë projekt e mbështes me fondet e mia personale dhe është një lloj filantropie modeste në shërbim të zhvillimit të letërsisë shqipe dhe botimeve tjera në shqip”, sqaron Rexhaj, i cili siguron se ky shërbim është falas dhe do të mbetet përherë falas. Ama, edhe libri juaj do të shpërndahet falas. Sepse jemi në fillimet e traditës së librit elektronik, andaj më e rëndësishme është promovimi. Sa për librat që botohen në print, mos kini frikë: Do të vazhdojnë të shtypen edhe për një kohë të gjatë.

153 Komente

Per Shqiperine rendesi ka qe te lexohet. Aq me teper nese te rinjte joshen me ane te teknologjive moderne. Rendesi ka cilesia qe do t'ju ofrohet lexuesve. Fakti qe eshte falas shperndarja me ben pak skeptike, sepse ndoshta per hir te promovimit i futet shkelmi cilesise. Sidoqofte, urime, megjithese ne pleqnia preferojme traditat e vjetra. Si me porosi, sot na erdhi romani i ri ne redaksi nga shtypshkronja, mbante akoma eren e letres, te bojes, nje ere e athet, pak shpuese, e kur e mban ne dore, e rrotullon, e shfleton, ngec me nje rresht rastesisht, me duket se ka me teper jete se nje ekran.  

per nje 'me duket' do vazhdojme te presim pyje te tera? smiley

personalisht jam shume ne rregull me te dyja variantet, megjithate e pranoj se nje liber qe do e kisha me per zemer do te preferoja ta kisha ne leter se sa ta kisha ne forme libri elektronik. Librat e tjere qe sherbejne per konsum te shpejte (kryesisht libra qe nevojiten per pune/shkolle) do te preferoja t'i kisha ne format elektronik per arsye teresisht praktike. Ceshtja e cilesise qendron por e njejta gje mund te thuhet per librin e botuar ne leter ne driten e vete-botimeve te shumta qe kane lulezuar ketu e 20 vjet ne Shqiperi.

Me pelqen shume kjo inisiative dhe nese do te kisha sugjerime do te ishin: pasurimi me libra te letersise apo cdo fushe tjeter per te cilat te drejtat e autorit jane publike; ofrimi i librave elektronike edhe ne formatin .mobi qe eshte i lexueshem ne paisjet ''kindle''; perkujdesje me e mire e aspektit grafik; perkujdesje per 'faqosjen' me synim leximin e rehatshem ne paisjet elektronike (font-i etj...).

Squer, po ka leter te ricikluar plot, per ate pune.

Megjithate, vetem per nje gje jam dakord me ebook-un. Pesha! Kur ngre librat sa nga Shqiperia ketej, them me vete, njeqind here me mire ebook., e fut ne canten e dores dhe ke biblioteken me vete.

Librat e denje per t'u levizur sa andej-kendej jane me gishtat e dores, ndonje kryeveper filozofike qe mund ta lexosh shume here e te kapesh ndonje gje te re. Biblioteka e madhe duhet me shume per ta lene trashegim, perveç librave te profesionit kuptohet, prandaj elibri ka per ta zevendesuar krejt librin.

Nuk ma merr mendja, te pakten ne Shqiperi s'ka per te ndodhur dhe aq shpejt. Edhe ketu ne Itali shifrat e ebook-ut ne krahasim me Ameriken apo Angline (keto dy vende kane si etalon italianet) nuk jane aq te medha. Ne dukje duken te alarmuar botuesit italiane, por ne fakt, nuk i shqeteson teknologjia, sesa mungesa e lexuesve. Ne dhjetor, ne panarin "più libri, più liberi" kishte shume pak njerez. Isha te katra ditet aty, po kam pare fluks me te madh njerezish ne panarin e Tiranes se sa ne Rome. Vetem ne fundjave sikur pati pak levizje e gjalleri. 

Une shpresoj vetem qe me shkakun se shqipot duan te duken cool dhe moderne, do ta blejne kindle apo cobbo-n  dhe ato vepra qe do te botohen ne ebook te jene vertet cilesore, me ate rast shfrytezohet teknologjia per edukim te shijeve.

Per mua rritja e leximit lidhet pashmangshem me nivelin e njerezve te letrave. Nje popull ka prirjen te lexoje gjerat e intelektualeve te vet, sesa gjera te tipit universal. Italia ka rene pertoke kulturalisht prej nja 50 vjetesh, shume kulture spam e troll, normal qe edhe lexuesit nuk shtohen po pakesohen, po ashtu elibri do perhapet ngadale.

Shqiperia po krijon shtresen e re borgjeze, te ciles i duhet te dallohet si 'e kulturuar'.  Prandaj biblioteka personale si status shoqeror ka nevoje per libra qe duken e jo elibra qe s'duken. Vetem ne nje faze te mevonshme kur t'i hiqet statusi shoqeror do te zevendesohet me elibrin.

Ajo qe kam menduar sa here, eshte mungesa e informacionit qe ka ne Shqiperi per botimet e reja e te vjetra. Kur isha ne Tirane, gjeta tek ata cunat qe shesin ne bulevard Steinbeck, "Tortilla's flat" me 100 lek!!!! Natalia Ginzburg, "lessico familiare", botime te '92 e '93, as e kisha idene qe mund te ishin  perkthyer S. ne shqip. Do thuash ti e ke fajin vete, edhe kjo eshte, por nga ana tjeter behet kaq pak promovime librash ne Shqiperi, kaq pak mbremje leximesh. Vetem E pershtatshme po ben pune vertet te mire ne kete drejtim. 

Libraret jane shitesa domatesh, i vetmi librar qe me jepte keshilla librash ishte tek "Librari Bargjini" afer ATSH-se. Njeri fantastik, qe lexonte vete e njifte lexuesin. 

U gezova kesaj radhe, se pashe qe ishte hapur nje librari e re, mu ke blloku, perballe me shkollen 11 janari, (aty ku me perpara ka qene nje dyqan kepucesh!!!) "In culture we (still) trust" kishin shkruar ne hyrje, dhe zonja qe ishte brenda, shume fisnike, me tregoi se kishin pasur shume peripeci per ta hapur. Aty ishte vend shume i mire per cdo lloj aktiviteti. 

Mbi te gjitha, SH.B. duhet t'u japin dore autoreve te rinj shqiptare e te investojne tek ata, edhe kohe, edhe me editing nese eshte nevoja, edhe ne promovime. Te mos rrudhin buzet se qy kokepakrehuri dashka me u bo shkrimtar. Tek cdo autor ka nje gje te mire per ta pare e per ta zhvilluar, se askush s'ka lindur i ditur, as Kadareja. 

Ne vitet e para pas '45 me gjithe vershimin e literatures sovjetike (madje edhe te realsoc korean, kinez e arab) ishin shume te lirshem ne botime.  Perfshi Shtajnbek, Zvajg e shume te tjere. Me pas u mbyll. Kush gjente ndonje "te care" ne murin e vigjilences, edhe mund te botonte tek tuk ndonje liber jashte radhe. Perfshi ketu edhe te brendshmit tip Kuteli.

Kurse per punen e promovimit, ne botimet e vjetra, ne fund te librit ose tek kapaku kryesisht, ishin lista te tera te botimeve te fundit te kohes. Tani ka hyre perseri si metode por eshte e rralle.

 

Nuk eshte vetem ajo menyre promovimi. I propozova dikujt per perkthim Elsa Moranten "la storia", nuk shet, ishte pergjigja shkurt. Normale qe s'shet, nese ti do te rrish zhytur ne kolltuk. Sh.B. shqiptare pergjithesisht nuk jane nje faqe zyrtare te sakte, le qe grafikisht jane te shemtuara, por s'jane as te perditesuara. Tani me eshte dashur te rremoj ne internet per nje projekt qe dua te bej, pervec se ke Shtepia e Librit, qe eshte per t'i heq kapelen per punen qe ben, nuk ke informacion te sakte. Nuk te japin asnje ide per librin, nje informacion per subjektin. "Pegi" ka filluar te levize mire keto kohet e fundit.

Une ndjek pak a shume shtepite botuese te pavarura ketej, qe bejne reklame aktive ne cdo menyre e me cdo mjet. Per vit te ri psh. nje fjali ishte "Per Natale regala un libro" dhe njerezit jo se shkuan te gjithe me ble libra, po ama eshte nje lloj vizibiliteti e duhet te jete i qendrueshem, i perhershem, jo i merzitshem, jo hijerende e ta mbaje larg lexuesin. cdo liber ka menyren e vet te promovimit dhe te njerezve qe perfshihen ne ate promovim, s'mund te ndiqet nje menyre shabllone. Une kam "frike" nga njerezit qe kane ne duar librin ne Shqiperi, te shohin nga koka tek kembet a thua se do te peshojne, kurse ketu, jo mo lal, jane te gjithe fol e qesh, (tashi edhe ngjesh nojhere, po s'e pate mendjen) po te pakten, jane te njerezishem.

Promovimi sot duhet te jete mediatik, por mediat merren me tjerrje leshi politik gjithe diten, e tha, po si e tha, pse e tha, cili ishte qellimi, kush fshihet pas tij. Gjithsesi ka nja dy faqe te mira interneti.

Per punen e te rinjve, jam skeptik, s'ka ngel' njeri pa botuar libra per t'i futur ne CV. Di edhe raste konkrete kur perkthejne tezat e tyre ne shqip dhe i botojne, teza kuptohet deri ne 95% plagjature, se cosi fan tutti e tutte.

Kurse per prozatoret artistike e poetet e rinj, kemi ne fakt problem me traditen, ne kuptimin qe s'kemi nje tradite, ku mentori meson nxenesin, mentoret jane tjetersoj e nxenesit tjetersoj. Ne keto kushte nexenesi duhet te dale gjeni, me forcat e veta. Rendom kemi plagjarizem ose surrogato te asaj qe vjen nga jashte.

Kur te hapet ndonje diskutim i mirefillte mbi autenticitetin do e marr seriozisht letersine e re artistike.

Librat per t'i fut ne CV jane per profesionistet. Ai qe do ta lexoje e qe di ca me teper se ai, mund t'i beje nje recension te argumentuar e mjafton ta botoje ne nje blog, si peshku psh. e behet ceshtje mediatike. Por une e kisha nga ana letrare, me teper kete punen e te rinjve.

Prozatoret e rinj sot s'kane nevoje te ndjekin traditen shqiptare kemba-kembes. Bota eshte kaq e madhe dhe ka plot autore te mire per te admiruar dhe per te marre shembull, apo per t'u frymezuar. Po te mbyllemi brenda rrethit, nuk shohim dot pertej hundes sone.

Po ti me duket se paragjykon qe ne fillim, dhe kur nisesh nga te tilla pozicione, zor se mund te ndryshosh ide. Je si puna ime me Leon. (di caprion e kam llafin). Te gjithe thone eshte i mire, eshte permiresu, po une na, ngul kembe si mushka qe s'me pelqen! smiley

Me thene te drejten, pa u verdallos' shume, une jam plotesisht i bindur qe shqiptari s'ben dot letersi 'te huaj' me mire se i huaji, prandaj s'ka per te bere letersi siper mediokritetit ne sistemin ta zeme perendimor te referimit.

Per mendimin tim letersia si art, ka lidhje te forta me metafiziken, ose ndryshe eshte vazhdimi i mendimit metafizik me mjete letrare. Sado te perpiqet te marre artisti apo shkrimtari modele te huaja baze, perveç atyre klasike qe kane vlere universale, prandaj i perkasin njeriut si i tille, ka per te prodhuar gjithnje diçka pa fryme.

Leo ka vene hije burri kohet e fundit, eshte bere ca 'klasik', ka fituar vlere universale, mos rri jashte universalitetit, rishikoje çeshtjen smiley

duan te duken cool dhe moderne

ndonje tip si Gucci smiley

cool me kindle, s'ma merr mendja. Ne Tirane me sa verehet ecen vetem Iphone/Ipad.

Po iPad falas a do te shperndaje zoteria?

do kursesh ne libra kshuqe ne afat te gjate, e ka shlyer veten dhe iPadi

Personalisht kam dy vjet qe e perdor Kindle dhe persa i perket leximit IPadi as nuk i afrohet fare. Kindle pastaj ka dhe dy avantazhe te medha. E para: te gjithe klasiket i ke falas ose maksimumi me $0.99. E dyta eliminon siperfaqen qe te ze biblioteka. Une per vete pjesen me te madhe te librave i kam bere donation tek shkolla e vajzes, dhe pjesen tjeter e kam futur neper kuti kartoni ne basement. Ne biblioteke kam vetem ca libra reference, Ismailin dhe Migjenin si dhe nja dy tre libra te tjere shqiptare dhe pastaj miks DVD dhe CD. Te tjerat jane ne kindle dhe kompjuter. Life is Bold and Beautiful.

PF, prape me e-...po merremi. Nuk ka ngel fushe e jetes po u e-izuar.

Per mua, e-book eshte perfekt per literature informative (dmth tip shkence, lajme etj), por kur vjen puna tek leximi per qejf, ej me falni po te e-ashtufsha e-bookun. Une te pakten nuk e shijoj dot nje roman aq me pak nje poezi ne e-book. Eshte vete "ambjenti". Eshte njesojj sikur je me kostum ne plazh.

Por sot leximi per kenaqesi, eshte bere nje luks per +30 vjec, dhe eshte ne zhdukje per moshat 30-. Keshtuqe Ebooke ka te fituar betejen.

Une kam Hakelberri Finin ne origjinal. Eshte botim shume i vjeter, anglez. Ka akoma ate eren e forte qe thote AnaH, sikur ka dale nga shtypshkronja. Me shpon hundet sa here e kujtoj. 

Eh, ka nxjerre kindelli spray-arome me ere shtypshkronje. E lyen njehere kindellin me te para se te fillosh leximin dhe te vjen lezeti njesoj si me liber prej verteti. smiley

Kavir, let's be serious. Kur ti thua kam lexuar Pamukun p.sh. nuk te pyet njeri nese ke lexuar ate prej letre apo ate prej plastike. Se keshtu thoshte dhe Fred Flinstoni: "Ku ka si libri prej guri mer jahu. Ndjen aromen e malit dhe flladin e pishave ne te. Apo per poezine njehere. Po ja me thuaj ti, a lexohen dot poezite e Petrarkes te shkruara ne nje cope lekure qe vjen era derr?"

Nuk e di a e ke pare Lord of War. Dhe kur Nikollaqi i thote atij liderit afrikan "Thuhet Warlord, jo Lord of war". I know, but i prefer my way - ishte pergjigjja. smiley

p.s. Ana, jemi plotesisht ne nje mendje.

Per mua, e-book eshte perfekt per literature informative (dmth tip shkence, lajme etj), por kur vjen puna tek leximi per qejf, ej me falni po te e-ashtufsha e-bookun.

E kunderta per mua, fiction ne Kindle, non-fiction me leter. 

Por me e rendesishme akoma, ti ma paske sha Kindlin nga kablli qe s'po gjej e me ka cof?

@ Fiqo:

E mira e ktyne elektronikeve eshte se (s)dukesh (si)kur po lexon 50 hije, bie llafi. 

Rotejshen, rotejshen.

E mira e ktyne elektronikeve eshte se gjithmone dukesh sikur po lexon. Nuk te thot dot kush e ke librin mbrapsht smiley

Renato, kur libri te filloje te shitet online, a nuk mund te ndodhi psh, qe ti e blen dhe ua shet te tjerve pastaj nga kompjutri jot. 

Pjero,  e di si e nickun ky Renatoja te peshku?    -KAVIR.smiley

Sikur nuk i kishim keshtu fjalet Belul. Kesaj i thone prerje ne bese.

nuk vlen per kete rast Kavir...    Pjeri nuk eshte  si te tjeret (nje me Hodo leckamanin)   prandaj  pergjigju cik pyetjes se tij, po deshe..

Po tani qe e leshove llafin s'e mora vesh pse me drejtohesh "Kavir"? 

Po tani z.Pjer edhe mund te ndodhe. Dmth interneti e ka kete problemin e piraterise. Madje u kerkua te nxirreshin ligje qe e ndalonin piraterine por u kundershtuan nga shoqatat e pirateve, dhe nen presion u terhoq ky ligj (ne bote flas, se ne Shqiperi te fotokopjojne librin ne cdo fotokopje per 2 leke faqja/ nga te dyja anet, me ngjyra).

Belul, nuk e besoj, se Renatoja eshte pene e shkelqyer, ndersa Kavir  le shum per te deshiruar.  Eshte si te krahasosh Diellin me Henen. 

Talenti, dijet dhe NJOHJA (tm) leshohen nga Ai Lart me pikatore, Pjer.

PS. Ashpersia jote ne gjykim eshte si ajo e cdo siperani: s'pyeska i ngopuri per te uriturin!

po jo mo Pjero, se ketu shkruan kastile ndryshe ky,  qe te   mos kuptohet kush eshte.. po ne nuk na shpeton dot...

nejse,  cili i biet te jet ky Kaviri:  Dielli apo Hëna?smiley

Ti Belul je njeri i mire. Xhanan burre. Po ca gjera i kap me veshtiresi. Ja psh ben pyetje si kjo ketu psh.

Po sigurisht qe Dielli, Belul, Dielli. Z.Pjer eshte treguar shume i qarte ne kete pike. Por gjithmone ne relativitet. Si tha Vera Zheji: "E mire eshte cupa e Milos, po ka te mira mbi te mira".

çfare grushti per autostimen e Kavir...si do ta marre veten,Ju qe e keni mik konfidoheni me Pjer i kerkoni ju lutem qe te jete pak ma i kujdesshem.se njerezit per njat autoqejf vijne ne ppu....kavir...po ti na ke ne...Ne

Grusht theee! Shqelm moj... shqelm fare... smiley

Nuk e mohova z. Pjer, sepse nga une nuk ka vlere. Kur e thote nje i paanshem, si ju ne rastin konkret, atehere eshte me e besueshme.

 

Nuk eshte i paanshem (aderon ne nji parti politike), eshte i ndershem

Emigrant, habitem se si Kavir, ta morri ne kthese me kete komentin siper. Eshte hera e pare qe Kavir qellon drejt e ne shenje, gje qe s'ka bo vaki me pare. Ai thote per mua; I Paanshem, gje qe eshte mese e vertete, ndersa ti thua; jo po aderon ne nje parti. Nderkoh qe une qendroj me lart se partite. E ke humb ketu. 

e pra ,nuk eshte hera e pare qe Em ben nje aludim te tille,nuk e di se si i eshte krijuar kjo pershtypje.Pjer ,ma spjego pak kete pozicion mbi partite.....se nuk di si te te them .Teknikete paangazhuar politikisht nuk para kane sukses.Ne fund te fundit  e drejte ,dhe nuk do kishte asgje te keqe.Ka edhe politike te ndershme.Sinqerisht keshtu si tip me cv tende une te shpf afer Topit.Nuk di ,thjesht intuite

Une jam me ty, Pjer! Po Kaviri sic duket ka reflektuar shume pas terheqjes se veshit qe i bere ti, dhe tani po meson prej teje, po meson te te njohe. Emigranti pastaj, them se diku tjeter rreh. ndoshta te shtyn te ngresh ndonje parti me vizion te qarte. 

Ana H , une s'di se ku ta gjej kete Renaton per ta qerasur, per shkrimet e shkurtra, konçize dhe plot domethenie. Sikur te me kerkonte Kavir, per te me qerasur, nuk do ishte çudi te me kapte sindromi i Blendit smiley ai i meçefjes smiley

Kjo me fyen Pjer. Gjithsesi them qe nuk e ke mire qe kerkon t'i fshihesh popullit, Keshtu verteton thenien e Zanes tek tema e Nolit. Jo mire keshtu.

Mos u merzit Kavir smiley ishte thjesht nje inxheksion qe te bera, per te dale aty ku dua une; Me gjej Renaton, te te jap dhe ty nje te qerasur smiley

Kesaj i thone qe une te marr rolin e kodoshit. Te me japesh kafe ti qe ti te pish kafe me personin ne fjale.]

Jo, Pjer. Une mbase nuk kam pene te forte, e pranoj. Por kam dinjitetin tim, kam personalitetin tim, kam te drejten time une. 

Kavirit tone nuk ia meson dot penden ai Renatua juaj!

e cka me pak Kaviri jone... xhind eshte, xhind..smiley

Kur e kap Kalemin sikur e kap tartakuti...

Vetem per keto fjalet e fundit smiley inxheksioni e beri punen smiley ke dopio t'qerasme 

Te thashe Pjer, po gjej menyre tjeter ta bindesh Kavirin. Thuaji psh. qe do t'i dhurosh nje kopje te Vizioneve te qarta. Me siguri do te te jete mirenjohes. 

Ah, jo flm Ana. Une e kam siguruar kopjen time, por nuk e tregoj sepse e kam perfituar ne menyre pirate. Dhe nuk e tregoj se kush ma ka siguruar.smiley

Vetem po me trembin keto inxheksionet e Pjerit, se une i kam patur gjithmone frike inxheksionet. Lere pastaj dopio, qe kaloj ne overdoze. Brrr...me futen mornicat vetem kur e kujtoj.

P.S. He Belul po nderron krahun he? Me shite mua tek Pjeri, tani po shet Pjerin tek une? Jo Belul jo. Me mire nje kundershtar i mire sesa nje mik i keq.

Po me siguri Beluli i ben keto pune. 

Po he dhe ti, tani, se ai e ka fjalen per ato inxheksionet e ndergjegjes, tip fleterrufesh, e mban mend besoj. E ka per te miren tende. 

 

Une s'thashe gje. Ti e the. (Degjove Belul,se mos me thuash pastaj...)

KAVIR i dashur, seç kam pershtypjen qe e njoh Renaton, biles e kam shprehur edhe ne nje shkrim te tij, ne nje koment te para shum muajve. Inxheksioni ishte thjesht nje hetim qe bera une ketu, ku me rezultoi me sukses smiley se e kam njohur ne spital kete Renaton, por nuk e di a eshte ky/ti apo ndonje Renato tjeter. Dhe nese eshte ai/ti smiley do me thene se dhe ai do gezohet po te me takoje mua, se per aq pak sa u njohem, krijuam respekt per njeri-tjetrin. 

Ti ç'moshe ke Kavir. 

Jo Pjer nuk njihemi. Tjeter Renato ai/une.

Po ç'moshe ke te lutem. Ai Renatoja qe kam njohur une, shkruante bukur qysh athere, perle. 

aa, pra ju jeni njohur ne spital bashke... prandaj ajo  lidhja me  ''injxheksjonin''.  tashme ben sens..smiley

Belul, ti mos bej sikur ke qene aty me mua dhe Pjerin mo burre. 

Kaviro kujdes,  se ''spitali''   ketu perdoret  per te te peshkuar...   

Pse Pjero ti ua beje njerzeve inxheksionet ne spital???

 

''inxheksjoni''  ka pas qene  pseudonimi  ne kohen  e dizidences , Rono.   njesoj  si   ''sfungjeri  izoluesi''   sot..

Mos ia fut kot tani. Sfungjeri izolues nuk eshte disident.  Madje ka fjale per te kunderten.

e kam njohur ne spital kete Renaton

Po "spitali" pseudonim i kujt ka qene???    

Po "spitali" pseudonim i kujt ka qene???   

 

...i Buall Mavrise..smiley

 

 

Ti po aludon qe une e Pjeri jemi takuar ne zyren e Buall Mavrise? Nuk e di si ndihet Pjeri, por per mua eshte ofendues ky aludim.

Hera e dyte qe me del perpara per te keq Belul. Heren e trete nuk ta fal me.

ne zyre jo, por ndofta  ne ''spitalin''  ku ka pas punuar Buall Mavrija dikur.. edhe  Pjeri per takime ne kohen e shkuar po flet me duket ,apo jo?

 

'' dalengadale po i zbulohen petet lakrorit..

shoshori... a eshte e mundur??

KAVIR i dashur, mos i merr per kapital fjalet e çunave ketu, se kta gallate duan. Ne qe jemi ne nje moshe me te pjekur, s'duhet te biem pre e tyre. Le te shprehen pakez me gallate smiley ashtu siç do shprehen te tjeret me ta smiley

Gallate, gallate Pjer, po ndonjehere te prekin aty ku nuk mban me. Se llafet hidhen e ikin, po "vulat" ngelin.

Mos e vrit menien, ja shif plakun, kam perballuar situata shum me te veshtira, keta ketu tek Peshku, mua me duken giligosje smiley

Ama situatat i mban per vete, nuk i ndan me me te rinjte qe te mesojne nga mencuria. Kjo me cudit, se nuk shquhesh per i mshefet.

Po dihet qe mjeshtri ja tregon te 99-nta nxenesit dhe 1 e mbane per vete. Qe te jete gjithmone nje hap para.

Na kane lene syte Pjer ( lexoj pa syze ) ...po do ti qe e lexova Gigolos ...smiley dmth qe te krujn ku te ha ! Pastaj patjeter fillon kilikosesh smiley  !

Ne fakt Belul une "spitalin" e mendova mos ka qene pseudonimi per birrucen. Une mendova se mos Pjeri dhe Kaviri jan njohur ne birrucat e burgjeve komuniste. Por pastaj u mendova e thash me vete por Pjeri nuk thote gje te libri i tij te kete bere burg! Ose, ose Pjeri me Kavirin kan bere burg por jo politik ata mbase kane bere burg ordiner!

 

mos hidh keto hipoteza...se dihet se çndodh neper burgje mashkullore.....Mos na beni te veme ne diskutim moralin e peshkut...keta qe rrine e permendin xhamet e teto Sotirices  kusha se çfare aludojne....

se per aq pak sa u njohem, krijuam respekt per njeri-tjetrin. 

U kush eshte ai qe te ka takuar ty e nuk ka krijuar rrespekt per ty o Pjer!!!

Emigrant te kujtohet se cna tha Avokat Ngjela per Pjerin kur u takuam te Libri Universitare??? 

di të them vetëm kaq: mëk mëk mëk...

Mesa duhet miqesia i ka rrenjet e thella, qe para se te lexoheshin ne i-buk njerezia! 

Po spitali ka lindur perpara ibukut prandaj. smiley

smiley terhiqem, nuk pi me. smiley

Ju jeni te gjithe sfungjere izoluesa mer vlla. Nuk behet muhabet keshtu.

Aaah tani cdo gje bene sens.smiley

Ore Kavir. Mos eshte ftese e fshehte kjo puna e spitalit, per nje loje "doktorrash"?

lexo lexo pak me shum te zhvillosh mendjen. urdhno:

Marrë http://albhistory.netfirms.com/atlantis1... (mos kliko se nuk del link)

Ekziston një teori e shqiptarëve si pasardhës të Atlant, të kontinentit humbur. Një nga fiset më të vjetra ilire edhe pse u quajt Taulant (tokë thau) tokën e thatë dhe = ne Azi nuk ishte një tjetër vendbanim ilir i cili tani quhet Tajlandë. Ka tre vende të quajtur Albany 1. Një qytet pranë Londrës [Albany; është thënë se ka parë të krishterë ushtar romak u vra] 2. Qendrore e Shqipërisë [Albanoi = Alb fakt banoi - ka jetuar Alb ose njerëzit Alp malore, njerëzit që jetonin në (h) i sëmurë nuk është rastësi që koloni e madhe shqiptare në Azi pranë Kinë dhe Turkmenia është e vendosur në terren shumë të lartë përgjatë lumi më i gjatë i quajtur Il 3. Një vend në rajonin e Kaukazit pranë Detit Kaspik. Pse e Aleksandrit të Madh nxitojnë në Indi? Afrika ishte me siguri më të pasur në ari dhe posaçërisht në diamante dhe se do të ishte shumë më e lehtë për të pushtuar vendin e zezë në vend të Indisë të populluara dhe të mirë të fortifikuara. Pse duhet të vijë nëpër rreziqe kaq shumë, të kalojnë rrugë të vështira nëpër male pabesë, kur ai kishte flotë të madhe në Mesdhe, kur një shkurtore për në jug do të kishte dhënë atij me thesaret më të mëdha në botë? Shpjegimi është se ai ka ndjekur rrugën e Arianėt mëparshme. Nëse nuk kishte ndonjë ekspeditë e mëparshme drejt Indisë ai do të kishte guxuar kurrë për të shkuar në një tokë të rrezikshme. Mbinumeruar dele disa nga popullsia vendase ai marshoi sikur ai ishte ndonjë gjë më tepër se sa pushtues Indi. Edhe me mjetet moderne të komunikimit do të kishte qenë e vështirë për të udhëtuar sot në mënyrë të shpejtë përmes tre kontinente. E vërteta është se ai u ndal gjatë në ato vende ku ishin vendbanimet e vjetra arian. E njëjta gjë si sot ne i përdorim stacioneve të benzinës në SHBA dhe Evropë të tank makinën tonë me benzine në një udhëtim në anën e vendit. humbjet e tij ishin aq minimale, sepse shumica e atyre që kanë vdekur, skaduar sipas kushteve të motit të ashpër. Alexander shumë do të vdesin nga një sëmundje ngjitëse. phalanges ilire dukej më shumë si djalë sesa scouts luftëtarët në Indi. Argumenti se India nuk e di kali dhe hekuri që ai solli është e pakuptimtë. Nga të dhënat arkeologjike të kohëve të fundit del se India tregtohen ari për hekur dhe metale tjera të rënda me Phoenicians i cili ka udhëtuar në brigjet e Afrikës para 10.000 vjet më parë, gati 9.500 vjet para se Aleksandri pushtoi Indi. Ne duhet të kujtojmë se nuk ka gjuhë tjetër në botë që përdor-ar si një prapashtesë në fund të fjalës rregullisht si shqiptar e bën për të krijuar një emër nga një tjetër emër. Në gjuhë të tjera keni krijuar një emër nga një mbiemër apo një folje. Nuk ka asnjë gjuhë tjetër që përdor më për krijimin fjala më e rëndësishme për të gjithë. GOLD. Arianėt u thirrën si kjo për shkak të flokëve të drejtë e tyre të artë. Lëkura e tyre shkaktoi edhe si metal i çmuar. Në gjuhën shqipe ka një tjetër më themelore fjalë që do të thotë tokë lëruar. Ajo është përdorur edhe nga shqiptarët që themeluar Troy në Azinë e Vogël. Nuk është përdorur për të thirrur Ares. Në Evropë shqiptarët e përdorën atë për të thirrur zot e Ouranos qiellit i cili është fjala e shtrembëruar greke për Aryanus. Nga kjo fjalë vjen ari fjala që ilirët si vëzhgues i mirë e qiellit (për këtë çështje ata ishin të quajtur Ilirët) e përdorur për emrin plejadë të shtatë yjet në afërsi të cilat ndrit Polin e Veriut. është në arabisht arian është e theksuar me nje rr e fortë. Pse? Për shkak se ajo nuk është një fjalë arabe. Si mund Arianėt të fiseve iraniane si historianët këmbëngulin se kur ata ishin të quajtur pushtuesit e bardhë të Indisë? Njeriu i bardhë është trashëgimtari i Alpine hominoid gjetur në Neandertalit [Tjetër dal ne = ridiculously mjaft këtë emër gjerman mund të jenë të përkthyera vij nga ëndrra në gjuhën shqipe]. Shumica e historianëve kanë qenë me origjinë greke. Për ta historia fillon 3000 vjet më parë, kur ata mund gjurmë të parë këndon e qytetërimit grek. Ata harrojnë se njerëzit nuk janë krijuar në një ditë të vetme. Ajo ishte një proces të gjatë të evolucionit. U deshën miliona vjet për njeriun e bardhë të ketë aspekt njëjtë me atë që është sot. Kjo është shumë e çuditshme që emri shqiptar është ruajtur në baza shumë të ftohtë dhe të lartë. Një mund të dyshuar se në qoftë se shqiptarët ose Arianėt janë pasardhës të drejtpërdrejtë të kontinentit të shkatërruar, ata duhet të kenë frikë e tokave të ulëta. Shqiptar nuk u tërhoq në malet nga armiqtë e panumërt. E vërteta është rezistenca më e madhe ka qenë i organizuar në Epir kundër Romës. Epiri nuk është një zonë malore. Përhapja më e madhe e Dalmatëve u zhvillua përgjatë brigjeve të Adriatikut. Etruscans too banoi në vendin më pjellore të Italisë. Duket se shqiptarët u gjetën primitive të maleve në fillim të vendbanimeve të tyre në majat ilire. Në Mal të Zi dhe Kretë nuk janë vetëm raca ilire look-njësoj me flokë të dredhur flokëverdhë dhe u rrit me ngjyrë të përballet. Edhe pse ata u përhap edhe në vende të ngrohtë. Kjo është arsyeja që në Afrikë ekzistonte një popull i quajtur Elyria. guess im është se ky grup i shqiptarëve të lashtë krijoi raca e bardhë gjysmë i arabëve. Por pjesa më e madhe e njerëzve të bardhë u zhvendos drejt majat më të larta të Euro-Azisë. Mister më i madh i të gjitha është historia e Danimarkës. Ky vend u quajt Jutland. Kam gjetur këtë vend mjaft rastësisht ashtu siç kam qenë në kërkim të vendeve të tjera në Evropë që e kishte prejardhjen e ngjashme si ajo e përdorur në epos sagë shqipe I Kreshnikeve. Unë kuptova se në Indi Krishna fjala ishte emri i një zot. Në Shqipëri Kreshte vjen nga Fillon me krye përbërë që do të thotë kreu i fisit ose kulmin e një mali. Ndërsa ne në Bibël thirrje Christos Krisht, në heronj Shqipëri janë quajtur Kreshnike. Pra ka dy fjalë në Bibël me prejardhje Ariane se askush deri më tani ka shpjeguar ndonjëherë. Ata janë të quajtur Urimm dhe Thumim. Ata ishin dy gurë që Moisiu futet në efodin "e tij. Ata janë përdorur si zare në terren për të folur me zot El. (Yll = El në Arabi dhe Afrikë) këto dy gurë janë misterin më të madh të Biblës. Asnjë gjuhë tjetër nuk ka ndihmuar studiuesit e Biblës për të zgjidhur atë. Pse? Sepse asnjë historian serioz ka studiuar ndonjëherë gjuha shqipe e cila është gjuha e vetme në botë që të ketë një grup të veçantë e klauzolave të quajtur Deshirore ose Mallkimore. Ajo është e ngjashme me domosdoshme për shkak se ajo është përdorur në fillim vetëm në personin e dytë. Në ditët e sotme mund të përdorë gjithashtu edhe për efektet e saktë në vetën e parë, dytë dhe të tretë njëjës dhe shumës. Well urim është Deshirore dhe kjo vjen nga fjala Ouranus. Vetëm në gjuhën shqipe ju adresuar dikujt me O e cila quhet thirror. Për këtë ditë prifti quhet urate. Bekim që ai e shqipton dhe gjithashtu çdo lloj bekimi, evenb se shkruar nga babai i juaj është quajtur urate. Fjala e dytë është Thumim që do të thotë Mallkim - mallkim. Kështu që të vijnë në historinë e heronjve shqiptarë që u thirrën Kristos ose kreshnike, kam gjetur se shumë emra gjeografike të përdorura në epos janë edhe vende në vendet skandinave. Në Finnland ka pasur rajonin e Lapp kur ne e dimë se të gjithë shqiptarët në jug janë quajtur Lap (laborator). Llapi = gjuhën dhe flasin shumë. Unë isha i tronditur kur kam gjetur rreth 300 fjalë themelore shqiptar në fjalorin e finlandisht. Lap në finlandisht është derogative dhe fjalë fyese. Ndoshta ardhurish nga Azia përbuzur gara primitive vjetra shqiptare. Surpriza e madhe ishte Danimarka e cila ishte quajtur dikur Ylland (IL + tokës) = yll - star & tokës (lende-material, posaçërisht çështje druri) dhe gjithashtu emrin e tokës fisi Tau-. Nuk është çudi se Aleksandri i Madh përdorur të njëjtën përkrenare Viking me brirët e një demi. E pra, në jug të Ylland jetuar fiset e Angles apo Engjells cilët pushtuan Angli. Kjo është arsyeja pse paskajore e angleze është aq afër me klauzolat që gjuha shqipe e konsideron lidhore. Kjo është arsyeja që e foljes që të ndryshohet në janë në Plural. The engjel shumë fjalë - engjëll na kujton se njerëzit e lashtë besonin se shqiponjat ishin kompani e perëndive. Zeus, një zot ilire kishte një shqiponjë, si roje e tij. Shumë shpesh Zeus u shndërrua në një shqiponjë. Në Bibël arka e Moisiut ishte i rrethuar nga krijesa fluturues. Amphisbena krijesë të çuditshme gjenden në bestiary DYTË famshëm BIBLA LIBRI PAS (në greqisht do të thotë Amphi dyfishtë) ishte një shqiponjë me trupin e një gjarpër dhe nëse ne shikojmë me kujdes një shqiponjë shqiptare ka gjuhën e një gjarpër dhe simboli i vjetër kishte një shumë të trupit të zgjatur). Ajo ka lindur në Helio-Polis në Egjipt ku dielli zot El ose IL në ilire u adhuronin.

 

Nga i gjen keto perla mer jahu. Perkthim gugllor nga sanskritishtja? smiley

Një nga fiset më të vjetra ilire edhe pse u quajt Taulant (tokë thau) tokën e thatë dhe = ne Azi nuk ishte një tjetër vendbanim ilir i cili tani quhet Tajlandë.

Ahahahahahahahaha

 

Oh none po boj shurren nga e qeshmja!!!!!

Albanoi = Alb banoi dmth aty ku banojne Albet!!!!!

Ahahahahahahahahah

Skrapar=Skrap ar.

Dmth aty ku ari perdorej per skrap...aq e pasur ka qene ne lashtesi zona e Skraparit!!!

Emigranto ku je mer mjeshter? Ca bohet? Po lodhesh noi çik?

 

p.s Me ket robin qe ka shkrujt keto carlluqe, kemi qellu me i tavoline para 3 ose 4 vitesh. Filloi me kto muhabetet e emrave e skishte burre none me ja mush menjen qe po ja fuste kot. Kulmi ishte kur me tha qe kishte shpik timonin e formula unos. Thoshte qe ja kishte vjedh mc lareni dhe i kishte hedh ne gjyq se ky kishte shpik nderrimin e marsheve ne timon. Shkurt kishte vizjonet e qarta si pjeri.

Une njof nji ketu ne Toronto qe ben keshtu studimesh ne kohen e lire nga nje welfare tek tjetri, po nuk ma merr mendja te kete arritur kaq lart. Mos me thuj qe eshte ai presori jone.

Rono, ca t'i bejm PF-se qe s'bindet. ja shiko psh:

Ky qytet legjendar dhe mistik I permendur nga Platoni ne Dialogjet e tij ka shume mundesi te ndodhet ne brigjet e Shqiperise dhe pikerisht nen kembet e qytetit te lashte te Durresit.
Le te fillojme nga emri i ketij qyteti.ATLAND.
Perbehet nga togefjaleshi At dhe Land.Te dy keto fjale jane me preardhje ilire.Pjesa e pare At eshte e trasheguar edhe sot e kesaj dite ne gjihen tone te bukur shqipe si sinonim I emrit Baba.
P.sh.Im Ate, Yt ate .Pjesa tjeter e emrit Land rjedh nga fjala ilire LANDTOKDE.Kjo e fundit duke u bashkuar me pjesen At mer trajten Atlandtokde .Shume e ngjashme dhe pothuajse e njejte me emertimin e Romak (latin) te Atlantes.ATLANTIDE.
Sigurisht nga kjo del edhe fakti se fjala Land (Toke ne anglisht ) ka preardhje ilire.Ajo perdoret edhe sot e kesaj dite ne dialektin e trevave te Durresit si Landa=materje.Ose ne gjuhen gege Land=Dru.Sigurisht me dialekte perkatese.Psh ne jug ajo mer trajten lende ne veri sic e thame me larte Lande.
Mos ti hyjme pastaj temes se ngjashmerise se mahniteshme te emrit Atland me fjalen Atdhe(ne shqipen moderne).
Miqte e mi ndoshta disa prej jush mund te mos I kete shpetuar fakti I ngjashmerise se emrit te Taulanteve me ate te Atlanteve(ose atlantasve).Eshte per mendimin tim I njejti emer.Ajo qe eshte me intriguesja eshte fakti se Taulantet shtriheshin ne nje teritor te njohur me emrin TAULANTIA qe nga Veriu I lumit Vjosa deri ne Epidamnos(Durres).Taulantet dhe Parthinjte jane dy grupet me te rendesishme ilire qe jane themeluese te trashegimise shqiptaro –ilire.

Taulantet shfaqen ne histori fill pas renjes se kolonive greke ne vend(sipas historianeve filogreke).Mbreti ilir Glaukos ne shekullin 3te p.a.s.Mbasi perzuri kolonet greke dhe mundi mbretin Enkel ,”RITHEMELOI” Dinastine e Taulanteve.Pra e rithemeloi dhe jo e krijoi ate.
Dinastia e Taulanteve(Atlanteve) kishte ekzistuar edhe perpara kolonizimit Helen.Flasim per shekujt 7-8 te p.a.s..Kohen kur kolonet greke nga Korinthi pushtuan qytetin e Epidamnos(Durresi).Qe ka shume mundesi ta kete patur emrin e Lashte Atlantis.(TAULANTIS ose TAULANTIA).
Ne fakt greket I vune qytetit te kolonizuar emrin Epidamnos.Ndoshta nje menyre per te kujtuar ngjarjen e hyre tashme ne mitologjine e lashte ate te permbytjes dhe shkaterimit te Atlantis.
Epi=Poeme,kenge,vjershe dhe Damnos=Mallkim,shkaterim etj.Ne anglishte kemi versionin DAMN(I mallkuar,dreq etj).Latinisht ka te njejtin kuptim DANATO.
Por miqte e mij a ju ka shkuar ndonjehere ne mendje se fjala Dam ka origjine iliro-shqiptare.Dam ose Demtim eshte nje fjale qe perdoret gjeresisht ne gjuhen tone.Bile ne dialektin geg dhe te treves se Durresit ajo shqiptohet DAM.Psh “Mos bani Dam”.(gjuhe letrare-“mos beni dem”)(ne djalektin Durrsak dhe Elbasanlli).
Qyteti republic I Epidamnos I krijuar nga kolonet grek kishte nje structure politike per mos e thene e perkryer nje model I vertete per kolonite e tjera te Mesdheut.Nje shoqeri e zhvilluar dhe e ndertuar ne ate te menyre qe te linte pershtypjen e nje kopjimi deri ne fanatizem te structures dhe utopise mistike shume te perfolur te Atlantides.Psh, pasaniket dhe njerezit qe mereshin me tregeti e kishin te ndaluar te mernin pjese ne politike.Ato duhet te hiqnin dore nga e gjithe pasuria e tyre ne rast se do te angazhoeshin ne politike.Por ne Epidamnos ekzistonte edhe nje ligj I cuditshem I cili I ndalonte tregtaret grek te benin biznes me vendalinjte(pra me Iliret).Perse valle?!.

 

Mos ti hyjme pastaj temes se ngjashmerise se mahniteshme te emrit Atland me fjalen Atdhe(ne shqipen moderne).

Thats it, ketu u vune pikat mbi i. Si rregull autori duhet dekoru nga President Nishani dhe te behet zevendes minister i kultures. 

well...

rrofsh emo se m'kujtove mon' e shkuar

dikur, kohë më parë mua dhe disa shokë, partia na kish çuar me shërbim në shqipërinë e epërme.

atje ishte një lum shumë i bukur.

si quhet pyeta nocin si venali qi ishte.

valbona tha.

e di nga e ka prejardhjen emri valbona m'pyti rroku, çun i mirë. gjithollog.  gjithollog qi kishte pikë të dobët  gjuhollogjinë.

jo iu gjegja  unë.

dikur, koh ma par n'kto zona rrojshin pellazgt tha.

nji dit t'bukur nji grup cubash pellazg po kalojshin bregut t'lumit. ec e ec. ec e ec. ec e ec. ec e ec nalun masnejna e pan qi kish hup niku. kryecubi.

fillun me prit. prit e prit. prit e prit e dol niku nga nji ferr.

ku ishe komandant ' ja boni njoni

valn'bona- u gjegj kryecubi.

ha ha ha po boka rroku.

ku po dëshiron të dalësh pyes rrokun i habitur.

boni valin pra mo. valentinën. pellazgja mò yll e kohës, mu përgjigj si i zënë në faj rroku.

si e boni.. por rroku smë la ta mbaroj pyetjen.

 e çiu e çiu- tha.

 

 

 

 

smiley
Uj I ri nde det, bro.

smiley

Pjesa e pare At eshte e trasheguar edhe sot e kesaj dite ne gjihen tone te bukur shqipe si sinonim I emrit Baba.

Fjala At eshte fjale turke .ataturk baba i turqve.

Bobo, tani qe u hap llafi qe Pjeri beka edhe inxheksjone... smiley

Merita atje ku duhet.  Nuk u hap vete llafi, u nxor smiley.  Te behet c'te behet e ke te zere smiley

aha edhe kete e paska bere Blendi..po nuk e kuptoj ,pse ,do ishte normale qe Blend mezi te priste te takonte Pjer...une nuk besoj Pjer se e ben me taman kete gja,nuk i mshehesh Kavirit.Eshte ne natyren e liderit vrojtues me u taku me popullin ,me kuptu se si evolojne deshirat....

Pjer, ta njihja, tek-e-tek do t'ia kishe shpene llafin tend ne vesh. po s'e njoh.  Po thuaj Kavirit se ai e njeh. Tani, nga halli, beje zemren gur e takoje dhe Kavirin si ndermjetes per takimin me Renaton. Pastaj, Blendi eshte muhabet tjeter, ku mblidhet, nuk korret djali se ka pune. 

Te tjere respektojme, te tjere na respektojne, me te tjere e pime kafen.

Mos u merzit, do te vije dita qe Pjeri ta kuptoje se ti e ke kuptuar madheshtine e tij. Le te derdhet kafja lume, pastaj.

Tani varet nga vjen grushti.

Saadiu ka pas thene nje llaf:

Kur te jep i marri mjalte, merre hidhe.

Kur te jep i mencuri helm, merre pije.

Per mua eshte me e rendesisheme nje e vertete e hidhur, sesa nje "mbrojtje" e sheqerosur. 

autokritika jote, shok, eshte e vlefshme. po partia te ben thirrje t'i vesh gishtin kokes dhe te nderrosh rruge!

Të lumtë! kështu përgjigjen burrat e mençur.

PS Kavir shkruan më kënshëm se Renato.

Po ti po me mbron? smiley

Ana, nuk mund te them qe shoket nuk me kane qendruar prane. Ata vazhdimisht me kane keshilluar, me kane qortuar. Faji im eshte qe fola me te deklasuar si z.Pjer apo Spahiu. 

Gjithsesi me erdhi mire qe i pelqen publicistika ime. Fundja jo cdo pene e mire eshte patjeter edhe njeri aq i mire.

Të mbroj dhe me shkrim biles  jo si Beluli që dyshon se ti je Dielli apo hëna.

Beluli ka hesape per te lare. Kujton se do e hedhe lehte lumin.

Ketu do vije, edhe Beluli..., edhe Shega.

 

artikull bosh asnjë të dhënë. Sa përqind të tregut të botimit ze e book në botë enë Shqipëri .Sa shtëpi botuese botojnë në internet , çmimet etj. Sa ësht pesha specifike e titujve në internet me librin e shkruar etj . 

Me falni, por pse qeshni?

 Monda -,ndjese, te lutem percille per ku e ka vendin  ..pa qeshur shume!

E percolla po s'kerkoj ndjese qe qesha smiley.  Dhe ti grave e kishe hap tepke ate koment. Vetem fjala "djema" mungonte tek "mos u zini" smiley

Monda, moj lanete, te kerkova une ndjese.tani me thuaj te pelqeu kenga?

Librin e vertete nuk e zevendeson ebook. Ebook ka avantazh qe i gjen lire, falas dhe ka me bollek.

Librin e vertete nuk e zevendeson ebook.

me ben pershtypje cilesimi i librit si i vertete qe nenkupton se ai tjetri eshte i pavertete. Guri, papiruset, letra, paisjet elektronike jane ena mbajtese. Ajo cfare eshte e rendesishme eshte permbajtja, fjala e shkruar, do thonin ca.

Ebook ka avantazh qe i gjen lire, falas dhe ka me bollek

qe i bie te kete eficence me te larte apo jo?

Librin e letres dmth. 

Eficence me te larte per ke? Per shkrimtarin? Me sa kam lexuar, shitja online ebook garanton fitim me te larte per autorin. Po sa i shkarkojne falasne menyre pirate? E nuk po flasim er Shqiperi, ku edhe dritat i paguajne me zor. Ebookjane shumete leverdishem. Gjen me shumice.

Me tregonte njeri, nje manual anatomie (ka studiuar mjekesi ky) shkon te 100 Euro e lart. Me tablet sot, ne format eletronik e gjen shume me te lire. Me dy tre libra te tille, praktikisht e nxore cmimin e tablet. 

Per shkrimtarin dhe lexuesin bashke. Pirateria thone ndihmon per te shitur me shume. Ideja eshte se nje ebook ka me shume gjasa, per shkak te portabilitetit dhe lehtesise se transferimit, te bjere ne doren e lexuesit. E vetmja medyshje me sa kuptoj eshte tek cilesia dhe ndjesia e procesit te te lexuarit. Domethene, formalitete. smiley

I hate eBook!

Dora, je jashte temes, bashke me hunterin. Ca halli kemi ne, ca thoni juve! smiley

Po, pra ju keni hall ku te beni gallata. Te hidhni kunja. Por mos harroni qe ato kunja ngulen ne mish. Ka qe i durojne me stoicizem, ka edhe qe u dhemb.

Por e di nje histori te vjeter? Nje burre plak i kerkonte nuses (qe vinte ferr-ferr neper shtepi) "Me jep pak uje moj nuse". "Po ja baba, merre vete se  se mbrapa e ke" i thoshte nusja jofort e njerezishme.

Edhe ju do arrini ate moshe, mbrapa do e keni edhe juve.

Mo qe ke qene i fejuar, ate mbaje ti. Pse te djeg mo xhane..

Mosha juaj duhet te tregohet me fisnike.  

Me te tille sjellje si kjo ka vetem nje menyre per te dale nga skena. Me heshtje! smiley

Si e do ujin on the rocks apo neat? smiley

Po me akuzon se u mundova per ty, qe t'i kaloje me sa me pak dhimbje inxheksionet e Pjerit? Me zhgenjeve dhe ti.  

 

O Pjero kur do e nxjerresh VQ ne Pdf, Epub, Kf8, Azw, aeh, bbeb, chm, djvu, pdb, fb2, xeb dhe html? Populli dixhital po te pret me padurim.

Po une nuk jam kompjuterist, je i ri si duket ketu, se e kam thon me kohe se kam bo kurs per komjuter dhe kam dal i pari ne hapje dhe mbyllje kompjutri smiley

Tallu ti, po VQ eshte nga ato libra qe te ndryshojne jeten. Ti (dhe une) vazhdo me Sporti Ekspres. smiley

Pse budalla eshte Roni qe e ka lexuar nja 4 here?! Qysh tani e imagjinoj ate pas 10 vitesh, duke peshkuar marlin ne jaht privat ne Karaibe me dy modele 21 vjeçare ukrainase ne krah. Rri ti!  

po pse pas 10 vjetesh ,po sot   a ka ndoj problem Ron?

po te mos kish probleme nuk vinte ketu.

Ca te them...keni ra viktima te materializmit...lumturine e kuptoni vetem si shetitje me jaht dhe modele ukrainase!!! Nderkohe qe VQ  jane shume me teper se kaq! Dikur Oscar Wilde thosh te bejme art per hater te artit. E pra, une them sot te marrim dije per hater te dijes!!! Lexoni VQ me kete   pikpamje dhe do te zbuloni nje univers tjeter ku lumturia nuk eshte domosdoshmerisht e lidhur me jahte private ku kendshem rreziten gjysem nudo modele ukrainase!

o me, si shko internet kafeja loool

ahahaha

Pjer nuk te kam pyet,si te ka lindur pasioni per ekonomine?

Eh, do nje nate dimri te tregohet Zana. Tani sa do mbyllja komjutrin, naten e deri neser smiley

oppa, tulle Pjer 

smiley

elegant... si pak kush!

veshtire te behen pirueta te tilla ne bisede.

ishte nji dalje galante, qe vetem njerez me klasin e Jusuf Vrionit mund t'i bojn. Eh, nuk eshte uje, tha.

kush do me msu, mson. para syve i ka, s'ka pse shko ne tokio a paris...

s'di te tjeret, por une kam bllokun e shenimeve anash.

E rendesishme eshte te kesh mendjen, mendjen Dora. Se bllok kane te gjithe. Peseqind leke ben blliku ne pazar.

Aaah, per mendje s'te ndihmoj dot. Aq sa na ka dhene Perendite! Une blej bllokun, te tjerat si kam une ne dore. Po s'ka nevoje per mend kur ke dije.smiley 

po ne ne dimer jemi pjer...naten e mire...

Apo s'eshte kjo nate...pa hene....me arome pishash.

p.s. Me fal nese te preka Ana. Por isha edhe une pak i prekur nga sjelljet e disave ketu prandaj. Te kerkoj serish falje. smiley

Rendesi ka qe ti dhe Pjeri te mirekuptoheni. smiley

njaty ndalu ...mos shko ma andej.....!!

Po jo me s'asht gjo kjo pune. E tha vete, ekspert ne te fikme kompjuteri. Prit ne me dhane noi pergjigje, hic.

Me falni, po kujt t'i japesh pergjigje?

Ose, ose Pjeri me Kavirin kan bere burg por jo politik ata mbase kane bere burg ordiner!

Meriton pergjigjje kjo?

P.S. Ne gjithmone jemi mirekuptuar Ana. Eshte veti e urtesise qe te  mirekuptohesh me ata qe e meritojne.

Kaviro nuk e kam fajin une qe Beluli hapi kutine e Pandoras te mbushur plot me aludime!!!

Pjeri tani eshte ne fazen kur po persekutohet prej lavdise se tij. eh pune titanesh lavdia smiley

Mu me shkoi ne menje ne fakt...pallim bir(r)ash, futje qoftesh, ajo "djema" e embel ne fillim te fjales se rradhes....dhe me ne fund INXHEKSJONE!!!

nqs mendoni qe teknologjia do zevendesoje letren,

provoni ta fshini sumen me i-phone

paulo coelho

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).