Kreu i FRD-së, Bamir Topi, në një intervistë eksluzive përballë Sokol Ballës, në emisionin e përjavshëm politik të së enjtes, “Top-Story”.

Sokol Balla – Zoti Topi, përshëndetje dhe mirëseerdhët në studio. Sondazhet tregojnë për momentin një fuqizim të FRD-së si element i fuqishëm elektoral. Por, a keni diçka përtej fasadës së sondazheve për të treguar që FRD nuk është me të vërtetë një fasadë?

Bamir Topi – Ky është një moment kur duhet të jemi konkretë dhe jo të varur nga sondazhe që në Shqipëri nuk kanë kredibilitet, aq më shumë kur sondazhet futen nga disa subjekte për të denatyruar flukset elektorale. Si politikan dhe njeri me eksperiencë, shoh tendenca të qarta në elektoratin shqiptar. FRD do të jetë një forcë e rëndësishme në vendimarrjen parlamentare, por edhe në qeverinë e ardhshme.

Sokol Balla – Megjithatë, cila është forca reale elektorale e partisë suaj?

Bamir Topi - Nëse i referohemi kohës që u krijua FRD, duke marrë në konsiderratë futjen time në këtë subjekt, ende nuk janë bërë gjashtë muaj, por në këtë kohë ndërkohë partia është struktuar në të gjithë vendin. FRD ka dëshmuar në këtë periudhë të shkurtër se është shpërndarë kudo, e ne bëjmë takime pa transportuar njerëz nga Tirana, edhe sepse është në interesin tonë që të shohim cila është mbështetja në të gjithë qelizat e territorit.

Sokol Balla - Sondazhet tregojnë se votuesit tuaj vijnë nga gardhi i PD-së. A e bën kjo misionin tuaj të limituar në një drejtim apo FRD është një parti që shkon përtej origjinës së saj, fraksionit të shkëputjes nga partia e madhe?

Bamir Topi - Në eksperiencën time, unë si qytetar, e si politikan nuk jam mësuar të futem tek gardhi i të tjerëve, por dua të them se FRD nuk është një linjë që del nga ajo parti në mënyrën më absolute. Tendenca për të krahasuar me disa lëvizje të tjera që kanë ndodhur në retroskeptivë është e gabuar. Gjysma e zgjedhësve nuk votojnë, janë pa dyshim emigrantët, por edhe indiferentët apo alergjikët nga politika, nga qeverisja e radhës dhe këtë e kam vërtetuar personalisht në 2005-n. Fakti që në atë kohë mora mbi 50% të votuesve që isha votuar tradicionalisht, tregon se ka gjithmonë një kontigjent votuesish që janë të fshehur, por që presin një projekt dhe profil të ri të caktuar politik. Të mos marrësh pjesë në zgjedhje, sigurisht nuk është gjë e mirë. Është thënë shpesh në Shqipëri se duhet zgjedhur e keqja më e vogël midis dy altenativave. Njerëzit zgjedhin të keqen më të vogël ose nuk votojnë sepse s’ka tjetër alternativë. Por, tashmë ka një alternativë më shumë, ne jemi një parti e qendrës së djathtë, kemi një program të qartë, që do të marrë formën zyrtare në gjysmën e dytë të muajit prill dhe kjo do të jetë kontrata politike që do të kemi me shqiptarët.

Sokol Balla - Qëndrojmë tek programi i FRD-së, zoti Topi. Sondazhet tregojnë se arsimi e shëndetësia janë probleme që shqetësojnë qytetarët, por jo aq shumë sa korrupsioni, papunësiia dhe qeverisja e dobët. Cilat janë pikat bazë të programit për këto pika?

Bamir Topi - Ka vende me ekonomi të zhvilluar, por pa demokraci funksionale. Ekonomia është shumë e rëndësishme, por kryesorja është shteti i së drejtës dhe demokracia funksionale. Pa dyshim që shteti ekziston mbi bazën e disa standarteve të zhvillimit të shoqërisë, ndaj shtylla e dytë është ekonomia, ku jemi futur konkretisht tek shëndetësia, prona, arsimi, të përndjekurit politikë, prioritetet kombëtare si bujqësia, agroindustria, turizmi dhe pastaj tek programi social. Pra, është një program shumë i struktuar dhe i ndërtuar nga eksperiza e specialistëve të shumtë, duke marrë formën e një drafti dhe është një program, besoj, ndryshe nga i partive të tjera, është një program konkret. Tek demokracia funksionale dhe shteti i së drejtës, kryesorja janë zgjedhjet, që projektimi në Parlament të jetë i vërtetë. 

Sokol Balla – Në këtë kuadër ju keni bërë edhe disa propozime...

Bamir Topi - Ne kemi bërë një propozim që nuk shkojnë me këtë frymë zgjedhjesh, që janë aktuale nëse do të bëhen ndryshime kushtetuese. E para, Kuvendi duhet të ketë ndryshime kushtetuese. Nga 140 deputetë duhet të ketë 100. Shqipëria është një vend i vogël, aq më shumë nga eksperienca kemi parë që vetëm një grup deputetësh janë aktivë. Pjesa tjetër janë kthyer në instrumenta të kryetarëve të partive që vetëm ulin e ngrenë dorën. Parlamenti si vlerë, ka regres të dukshëm dhe ka dalë nga funksionaliteti i tij. Në të gjitha rastet është nën influencën direkte të ekzekutivit, pra këtu ndodh e kundërta nga ajo që duhet të ndodhë në një shtet normal, ku sistemi ligjvënës i imponohet ekzekutivit. Plus, mekanizmi i 71 votave sot jep një pushtet të plotë. Ne kemi propozuar që të gjithë votimet për institucionet të jenë me 2/3. Të gjitha këto vijnë si meritë e atyre ndryshimeve të pamenduara kushtetuese. Ndoshta, kryetarit të opozitës ia kujtoj shpesh, por ja kujtoj se nuk ka vënë mend, pasi ra dakord prapë të mbajë në fuqi një kod zgjedhor, që nuk merr parasysh barazinë e votës.

Sokol Balla - Ajo që konstatoj unë si gazetar është se ju dhe zoti Rama keni shtuar tonet indirekte mes jush. Kjo lloj retorike midis jush, si dy pjesë të opozitës, duket sikur kënaq strategjinë e mazhorancës për të përçarë opozitën.

Bamir Topi - Nuk do të kishte asnjë lloj shansi mazhoranca të bënte ato ndryshime, pa mbështetjen e opozitës. Kemi të freskët rastin kur u modifikua kodi zgjedhor dhe vazhdon e njëjta psikologji, të njëjtat kompromise në dëm të të tjeravë, pasi duan që të dominojnë skenën politike. Kush e ka thënë që duhet të jenë vetëm këto dy parti, vazhdimisht në këtë gjendje. E gjithë politika botërore ka treguar se ajo është dinamike, projeksioni dhe partitë politike janë në lëvizje, siç është mënyra se si e ndien qytetari. Më duket ama sikur ka një bllok politik, një marrëveshje e fshehtë mes dy personave që duan të monipolizojnë politikën, shto media që i shkon mbrapa, zërat e tretë bëhen shumë më pak të fuqishëm. Këtë e kam thënë gjithmonë, edhe kur nuk kisha asnjë interes e as projeksion në një parti politike. Një zë i ri është gjithmonë i domosdoshëm, ndërsa kjo është një politikë që çimenton të keqen brenda sistemit, një kënetë që shumëfishon sëmundjen. Rotacion nuk është ik ky të vijë ai, por edhe përfshirja e intelektualëve që s’duan të jenë pjesë e politikës që të demotivon dhe të denatyron. Kjo është arsyeja që unë kam parë dhe dëgjuar oferta për intelektualë, që kanë refuzuar pasi nuk duan të jenë instrumentë të kësaj politike. Rotacion duhet të përfshirë edhe gjeneratat e reja.

Sokol Balla - Ka gjithmonë një rrugë të tretë po thoni?

Bamir Topi - Patjetër që ka, siç ka për të shkuar tek “TEG”-u tre rrugë të ndryshme. Sigurisht që ka nevojë për rrugë alternative që japin mundësi për një politikë të drejtëpërdrejtë për shqiptarët, të cilët janë futur të gjithë në një stad, siç ishte viti 1992.

Sokol Balla - A ka nevojë vendi për një pol të tretë

Bamir Topi – Çështja e emërtimit pol apo bllok është tjetër. Të flasësh në parim për një rrugë të tretë është e natyrshme, ndërsa të flasësh për pol, është në funksion të një konjukture të caktuar.

Sokol Balla – Le të flasim për konjukturat. Vetë zoti Dule, në këtë studio, foli për mundësinë e krijimit të një poli të tretë. Ai ju përmend ju dhe midis jush duket se ka patur gjithmonë një respekt reciprok. Është folur edhe për LSI-në, e ju me Metën keni pasur gjithmonë një marrëdhënie korrekte. Meqë ra fjala, a jeni takuar me zotin Meta së fundmi?

Bamir Topi – Po, jemi takuar në një rast së bashku me disa miq, konsumuam një bisedë normale dhe të përgjithshme, e jo me terma konkretë. Kjo ka qenë hera e vetme së fundmi.

Sokol Balla – Nuk u futët në terma konkretë sepse gjykoni që është ende herët?

Bamir Topi – Jo, nuk kishte lindur kjo nevojë. Nuk jam këtu në studio për të ruajtur në vetvete një mister, do të jemi të lirë të takohemi sërisht. Por, nga një takim, tek kalimi i bisedave për të krijuar një aleancë dhe një pol, këto janë biseda më të komplikuara. Sot nuk kemi absolutisht asnjë opsion në këtë moment që flasim, pasi pavarësisht se jam kryetari i një force politike, nuk do të kisha marrë guximin të vija në studio dhe të flisja diçka të pakonsultuar me kolegët e mi.

Sokol Balla – Duket e drejtë që duhet të konsultoheni, pasi të paktën dy anëtarë të kryesisë së FRD-së, Biberaj dhe Krasniqi, janë shprehur parimisht kundër aleancës me LSI-në për shumë arsye.

Bamir Topi - Ju e dini që ne jemi një parti ku ekziston dhe respektohet një liri relative. S’mund të them absolute se nuk e kam as unë në cilësinë e kryetarit. Ata kanë të drejtë të kenë opinionin e tyre, janë shumë të respektuar. Megjithatë, unë në rolin e kryetarit të partisë, ndonëse kam këtë rol, nuk më shkon në mendje se si mund të përcaktoj diçka të tillë, pa u konsultuar me strukturat, që janë ato që duhet të marrin këtë dhe çdo vendimarrje të tillë të rëndësishme. Natyrisht, në çdo rast do të ketë një konsultim paraprak shumë të maturuar. 

Sokol Balla – Pra, nuk e përjashtoni mundësinë e një poli të ri të qendrës?

Bamir Topi - Në emër të FRD-së kam përjashtuar koalicionin me partitë e vjetra, por në parim, gjithçka tjetër është e hapur. Por, nëse e specifikojmë sot do të ishte gabim. Më e rëndësishmja për ne sot është konsolidimi dhe vazhdimi i krijimit të një fizionimie të FRD-së.

Sokol Balla – Ju keni deklaruar më parë në këtë studio që do të hynit të vetëm në zgjedhje.

Bamir Topi - Në politikë nuk ka absolutizëm, por kam thënë se me një probabilitet të lartë, ne kemi ende mendimin që ndoshta me shumë mundësi do të kandidojmë vetëm në zgjedhjet politike. Sigurisht, brenda kufijve të relativitetit gjërat lëvizin.

Sokol Balla - Ka disa pyetje se si do t’i ruani ju votat, duke paragjykuar kështu procesin zgjedhor ende pa nisur.

Bamir Topi - Kush dyshon që procesi në Shqipëri nuk do të jetë i ndershëm sikurse e premton sikurse kryeministri në detyrë? (qesh) Kush? Interesante është kjo, me këdo bisedon e njëjta pyetje. Më vjen mirë që e bëtë këtë pyetje, që i përket mjedisit të përditshëm shqiptar, ambienteve të politikës, por që të bëhet edhe nga faktorë të rëndësishëm ndërkombëtarë. Përderisa të gjithë kanë këtë pyetje, që këtu procesi i zgjedhjeve është i kompromentuar, të gjithë aktorët, e madje shumë të rëndësishëm bëjnë këtë pyetje. Ka një retroskeptivë të errët me zgjedhjet. Ekziston i njëjti problem e fobi për zgjedhjet e qershorit, pra në sfond është një personazh të cilin ndonëse nuk e themi, e njohim të gjithë që dëshiron në mënyrë të përsëritur të fusë duart në zgjedhje, duke i futur vazhdimisht, siç kanë bërë edhe socialistët në 2001-n. Ata përdorën atëherë mekanizmin e Gjykatës Kushtetuese, pra askush nuk është dorëjashtë në këtë punë dhe këto janë probleme të demokracisë së brishtë shqiptare e kjo është arsyeja përse në slloganin tonë kemi thënë fund tranzicionit, pas 22 vitesh kemi nevojë t’i japim fund kësaj. Duhet t’i vijë fundi psikologjisë së mashtrimit dhe një mentaliteti primitiv që e sheh shtettin në formë tribale. 
 

Sokol Balla: Në zgjedhje do të futeni në koalicion, në aleancë apo të vetëm, sepse nga sondazhet…

Bamir Topi: Ne vazhdojmë të forcohemi, konsolidohemi si forcë politike dhe themi që gjithcka ia lëmë ditëve në vazhdim. Por ajo që zotëron në mendimin politik është që mundësia më e madhe është që Fryma e Re Demokratike do futet e vetme në këto zgjedhje.

Sokol Balla: Synimi është rrëzimi i kësaj mazhorance, të paktën nga ajo që thatë ju. Atëherë pse nuk e pranoni ftesën e PS për të formuar një bllok opozitar?

Bami Topi: Nuk besoj që një filozofi e re ngrihet për qëllime kaq të vogla. Në lidhim një kontratë politike më shqiptarët, kemi një program të qartë dhe nëse do të ketë rotacion ose jo këtë e kanë në dorë shqiptarët,. Përpjekja për t’i zgjidhur gjërat në tavolinë është e gabuar. Gjëja më e rëndësishme është kolona e parë, pastaj futemi tek cështja e ekonomisë, nuk mund të bëhet fjalë për ekonomi nëse të qendron mbi kokë hija e rëndë e një pushtetit despotik.

Sokol Balla: Aleancë pas zgjedhjeve më PD?

Bamir Topi: Gjëja e fundit që unë rendis në atë listën e bibliografisë politike që t’i referohem është zëri i Sali Berishës. Me këtë personazh të politikës unë personalisht kam mbyllur cdo lloj opsioni të bashkëpunimit politik. Natyrisht nuk kam qenë unë shkaktari, ka qenë dhe vazhdon të jetë ai shkaktari i këtij komunikimi. Keni parë se sa qesharak bëhet në shfrytëzimin e atyre tavolinave institucionale. Të më thuash se cili është shansi i bashkëpunimit me Sali Berishën mund t’ju them që është një shans matematikisht zero. Kam parë tek ai një metamorfozë që ka qenë shumë e mundshme për t’u parë nga unë, vetëm e vetëm në shërbim të pushtetit të tij. Një sjellje arrogante madje unikale në të gjithë komunikimin politik, për sa ne kemi mundësi të njohim në rajon e më gjërë. Aq më shumë që në këndvështrimin tim dhe FRD ai është personazhi kryesor i tradhëtimit të interesave mbi të cilat u ngrit PD. Sot ai konsumon pushtetin e tij. Për ne është i amortizuar, nuk ofron asgjë. Fakti nëse përmend ose jo FRD… ju siguroj që nuk e përmend sepse e ka fobi, dhe mbi të gjitha është një personazh që sondazhet e tregojnë kapitullues në zgjedhjet e 23 qershorit. Përsa kohë sondazhet orientohen nga individë politikë dhe shikon që brenda 1-2 javë shifrat rrëzohen, por nuk është e vështirë të shohësh si ndjehen shqiptarët.

Sokol Balla: A keni një koment për rikthimin e Eduard Selamit në PD?

Bamir Topi: No Comment! Po e them në anglisht që ta kuptojë edhe zoti Selami se ndoshta ka harruar shqipen. Dua të ruaj atë komunikim civil dhe korrekt që kam patur. Gjithcka e ka marrë ai përsipër dhe e interpreton vetë. Nëse gjërat do të shkojnë në këtë sens e dinë shqiptarët.

Sokol Balla: Edhe LZHK iu bashkua PD… 
 

Bamir Topi: Secili ka të drejtën të zgjedhë opsionin në funksion të zgjedhjeve. 

Sokol Balla: Koalicion me PS

Bamir Topi: Ne jemi shprehur për asnjë koalicion parazgjedhor me këto parti të vjetra. Të futesh në zgjedhjet politike nuk do të thotë të futesh inferiorë. Ne jemi parti e qendrës së djathtë, nëse ka një parti politike që i ka qendruar vlerave të qendrës së djathtë jemi ne. Më është dashur që si president të jem president i të gjithëve, por ama në disa zgjedhje kam qenë shumë i ndjeshëm.

Sokol Balla: Aleancë me PD pa Sali Berishën?

Bamir Topi: Nëse situata politike do të vijë në një funksion të një barazpeshimi të vendimmarrjeve politike, padyshim pa këtë personazh absolutisht po. Kam rastin të them që në 2005 ishim ne një grup njerëzish me një fizionomi tjetër që e rikthyem në pushtet këtë zotëri. Do të shikoni që zgjedhjet e 23 qershorit ai është kapitullues. Zgjedhjet e 2005 përcaktuan një mazhorancë të thjeshtë. Pa u zgjedhur president kam patur polemika të forta rreth mënyrës të vendosjes së kandidaturës për president. Në të gjitha këto ai s’ka lënë asgjë për t’u patur në vëmendje dhe për të qenë një aleat. Është një aleat i pavlefshëm dhe do të jetë i pavlefshëm përshkak të rënies së tij në opozitë.

Sokol Balla: Aleancë pas zgjedhjeve me PS?

Bamir Topi: Ne kemi qëllim kryesor të paraqitemi mirë në zgjedhje. Ajo që ne presim është krijimi i një grupi solid parlamentar të FRD-së, të gjitha llogaritë na cojnë drejt kësaj premise dhe pastaj vendimmarrjet do të jenë në funksion të interesit të vendit. Shqipëria të ketë një demokraci funksionale, një qeveri që do të na cojë realisht në BE dhe kontribut në këtë politikë të trazuar. 

Sokol Balla: Ka një ashpërsim të kritikave mes jush dhe Ramës

Bamir Topi: Kur paraqitëm programin, Ramën e kam konsideruar një bashkëautor të kësaj katrahure. Me Ramën nuk bëjmë koalicion sepse është parti e majtë. Ne kemi parimet e një qendrë të djathtë. Rama ka qenë në opozitë dhe nuk mund t’i jap të njëjtën peshë për dhunimin e institucioneve që ka kreu i mazhorancës. Rama i bën ndryshimet në interesin e tij dhe pastaj kërkon aleatë. Me zotin kryeministër dhe zotin Rama për arsye të qarta ideologjike ne nuk mund të futemi në koalicion.

Sokoll Balla: Nëse do të ishit kryeministër, cfarë do të bënit me zyrtarët që qeverisin sot?

Bamir Topi: Forcimi i shtetit dhe i institucioneve, në momentin që këto do të forcohen dhe do funksionojnë, do të bëhen reformat, institucionet dhe drejtësia do të marrë vendimet  e duhura. Ka nevojë që ky vend të futet në transparencë të plotë dhe është shumë e thjeshtë për ta bërë.

Sokol Balla: Jeni ndjerë i përgjuar?

Bamir Topi: Njeriu e ndjen veten komod kur e përgjojnë sepse ndjen se nuk është vetëm. Ne kemi të plota, dhe të jeni i sigurtë që për shkak të pozicionit që kam patur kam informacion edhe më shumë. Në takimin e zhvilluar në Durrës, fotografët e linjës inteligjente të partisë dhe qeverisë kanë fotografuar njerëz që janë marrë në analizë në struktura dhe pastaj janë marrë masat për t’i larguar nga puna. Sot po i referohem një aksioni politik që ka marrë opozita në parlament. Nëse opozita e nisi këtë aksion dhe e la në mes të rrugës i ka bërë një dëm të jashtëzakonshëm demokracisë në Shqipëri sepse nxorri fakte dhe nuk i shkoi deri në fund skandalit të përgjimit.

Sokol Balla: Në këto ditë apo javë ka ftesa ndërmjet partive, kryesisht ndaj partive të reja që mund të jenë një realitet elektoral. Ju nuk flisni për AK… 

Bamir Topi: Unë respektoj profilin politik të atij formacioni dhe si i ri që është patjetër që interesat janë të ndryshme. Në sens parimor do ta inkurajoja dhe do t’i uroja sukses. Programet ndryshojnë në disa cështje që janë thelbësore në diferenca. AK për mua është një parti e qendrës sepse prevalojnë disa politika që kanë të bëjnë me elementë të patriotizmit që besoj nuk është i dëmshëm për secilin vend. 

Sokol Balla: Një bashkëpunim me AK për momentin…

Bamir Topi: Nuk përjashtohet.

Sokol Balla: Aleanca është në të mirë të popullit apo të ideologjisë?

Bamir Topi: Kjo është arsyeja që ne në slogan nuk kemi momente ideologjike por me qytetarin. Janë vetë qytetarët që do të japin mbështetjen për një parti të caktuar.

Sokol Balla: Një pikë që ju dallon nga AK është se FRD nuk mori pjesë në këtë nacionalizmin kolektiv…

Bamir Topi: Së pari në profilin tim politik, por edhe të kolegëve të mi, është pikërisht ajo politikë që kam ndjekur në krye të institucionit të shtetit. Ne kemi parë integrimin e vendeve të rajonit në BE si një moment që do të bëjë të mundur jo vetëm lëvizjen e lirë të të gjithë njerëzve, do të heqë kufitjë, do t’i bëjë virtualë dhe do të heqë cdo kompleks që ka të bëjë me nacionalizmit. Përdorimi i kësaj retorike për qëllime elektorale nga ne është konsideruar e dëmshme. 

Sokol Balla: Cfarë mendimi keni për memon amerikane?

Bami Topi: Ne jemi të ndërgjegjshëm që historia e Shqipërisë dhe e shqiptarëve ka qenë e lidhur pashmangshmërisht me rolin e partnerëve tanë strategjikë. Askënd të mos e gënjejë mendja nga udhehqësit shqiptarë që ka qenë përcaktues në fatin që kemi sot. Shqipëri në NATO, Kosovën e pavarur të pavarur, kemi një pozicionim të shqiptarëve në Maqedoni sipas marrëveshjes së Ohrit. Shqiptarët sot kanë një pozicion tjetër. Ne kemi bërë përpjekjet tona, por kur ka ardhur cështja për zgjidhje, ka qenë dora dhe kujdesi i SHBA.

Sokol Balla: Riker erdhi, më pas duke sikur Berisha ra në heshtje…

Bamir Topi: Ka heshtur sepse me sa duket është tërhequr. Nuk do dëshiroja t’i kushtoja më shumë kohë këtij personazhi që është mësuar që të krijojë tension dhe pastaj të tërhiqet me bisht ndërshalë. 

Sokol Balla: Krizë PD-SHBA?

Bamir Topi: Është e dukshme. Krizë besimi me partnerët ndërkombëtar në përgjithësi. Ajo që po shikojmë në ftohjen e marrëdhënieve me Brukselin dhe Uashingtonin. Sot kemi parë edhe historinë e replikave për cështjen e 3 ligjeve, pra është e dukshme që ka një përplasje që nuk është më brenda zyrave.

Sokol Balla: Deklaruat se FRD do votonte 3 ligjet. Berisha ka hedhur idenë e referendumit për votimin e këtyre 3 ligjeve. Ka hasur në një kundërshtim të ndërkombëtarëve, mendimi juaj?

Bamir Topi: FRD e ka parimore atë që është deklaruar, që ne në cdo rast do të votonim cdo ligj që në radhë të parë i shërben demokracisë. Ne demokracinë në Shqipëri nuk e bëjmë për shkak të Fyles. Nëse shkon në referendum qendrimi ynë është që edhe nëse miratohen ato ligjet, demokracia në Shqipëri çalon në shume vende të tjera.

Sokol Balla: Edhe ligji i mbetjeve do të shkojë në referendum… 

Bamir Topi: Cështja është që në një shtet që nuk funksionin si duhet…cështja e plehrave unë jam shprehur në mënyrë zyrtare e kam kthyer mbrapsht si president. Përsa kohë nuk kontrollohet se ca hyn, si hyn, etj. Unë jam kundër këtij ligji.

Sokol Balla: Jeni kritik ndaj Ramës, por keni një retorikë të ashpër ndaj Berishës dhe një fjalor të rëndë ndaj Ministrit të Brendshëm...

Bamir Topi : Është normale që të kesh këtë situatë të kriminalitetit. Të shkosh të bësh homazhe në një frekuencë kohore të lartë për komisarë policie cdo dy muaj dhe të premtosh që do marrim këto masa, ato masa dhe nuk marrin asnjë masë. 4-5 persona janë cimentuar në pozicione, ka nepotizëm dhe të lidhur direkt me kryeministrin. 

Sokol Balla: Fotoja, policët dhe i dyshuari…

Bamir Topi: Për foton kam vlerësim kritik për cilindo që bën interpretime të tilla. Në karrierën time si politikan dhe si president nuk i kam mohuar askujt të bëjë foto. Përsa kohë njeriu është i lirë në atë moment nuk besoj që është një element që e inkriminon kur gjërat ndodhin mbrapa. Kjo është një cështje për t’u hetuar. 

Sokol Balla: Keni lënë gjë pa thënë për 21 janarin? 

Bamir Topi: 21 janari është një nga periudhat më të errta të demokracisë shqiptare. Vrasja e atyre qytetarëve dhe plagosja e shumë të tjerëve, mbetet një krim i shëmtuar që normalisht në dy vite mbrapa duhet jo vetëm të ishte zbardhur plotësisht në të gjitha këndvështrimet e ngjarjes së 21 janarit dhe drejtësia duhet të kishte vepruar. Por duke parë frymën që ekziston, frymën e nënshtrimit të institucioneve nga pushteti. Ajo ngjarje 2 vite mbrapa natyrisht na jep mundësinë që të analizojmë metamorfozën e qendrimeve të kryeministrit. Në fillim tha grusht shteti, komision hetimor, përcaktimet halucinacione cadër dhe pistoletë stilolaps. Njeriu më i ekspozuar për mënyrën e artikulimit të 21 janarit sot është kryeministri. Duke marrë në mënyrë kronologjike se si është shprehur më parë dhe si shprehet sot, natyrisht është përgjegjës për këtë. Unë besoj që jam shprehur në mënyrë të plotë. Kur është akuzuar presidenti që nuk është shprehur për 21 janarin unë kam kërkuar një insert ku presidenti u ka kërkuar palëve të ulin tensionet dhe të mos shkojnë drejt konfliktit. 

Sokol Balla: FRD shkon drejt zgjedhjeve të 23 qershorit, vetëm por do të ftojë edhe parti të tjera. Përjashtoni koalicionin me PS për ideologji, dhe me PD për shkak të Berishës, koalicion paszgjedhor me PD por pa Berishën, por me PS…..

Bamir Topi: Sot unë nuk vij vetëm me një vendimmarrje personale. Probabliiteti më i mundshëm është që FRD do të futet në zgjedhje e vetme. Kemi përjashtuar koalicionet paraelektorale me dy partitë e vjetra dhe kemi dhënë arsyet tona. Përsa i përket cështjeve që kanë të bëjnë me situatën paszgjedhore është një vendimmarrje që nuk merret sot. Në interes të vendit mund të merren vendime që nuk janë në interes të partisë sonë, por për vendin. Përsa ne kemi informacion, ju siguroj që zgjedhjet e 23 qershorit,  pas tyre skena politike do të ndryshojë dukshëm pas zgjedhjeve dhe ky është një argument më shumë për të mos ditur se cfarë do të ndodhë pas zgjedhjeve. 

157 Komente

Une e lash aty ku tha jena parti e djathte, me program te djathte etj...VL per tani, mbase me vone skam ca bej e po i rikthehem.

Përsa i përket cështjeve që kanë të bëjnë me situatën paszgjedhore është një vendimmarrje që nuk merret sot. Në interes të vendit mund të merren vendime që nuk janë në interes të partisë sonë, por për vendin.

Niggah' please! 

PLEASE! smiley

Me ka pelqyer FRD-ja ne fillimet e saj per qendrimet e moderuara si dhe per disa personalitete ndaj te cileve kam nje konsiderate te vecante( D.Gumeni). Por,z. Topi tregohet me se paku hipokrit kur i behet pyetja :

 

Sokol Balla: Jeni ndjerë i përgjuar?

Bamir Topi: Njeriu e ndjen veten komod kur e përgjojnë sepse ndjen se nuk është vetëm. Ne kemi të plota, dhe të jeni i sigurtë që për shkak të pozicionit që kam patur kam informacion edhe më shumë. Në takimin e zhvilluar në Durrës, fotografët e linjës inteligjente të partisë dhe qeverisë kanë fotografuar njerëz që janë marrë në analizë në struktura dhe pastaj janë marrë masat për t’i larguar nga puna. Sot po i referohem një aksioni politik që ka marrë opozita në parlament. Nëse opozita e nisi këtë aksion dhe e la në mes të rrugës i ka bërë një dëm të jashtëzakonshëm demokracisë në Shqipëri sepse nxorri fakte dhe nuk i shkoi deri në fund skandalit të përgjimit.

 

Nuk eshte hera e pare kur permend faktin ne tv qe si President ka pasur me shume informacione. Perse tani e denoncon publikisht? Perse si President nuk e beri kur kjo gje, e mjaft te tjera, i jane bere opozites per nje kohe te gjate? Perse tani z.Topi?

celesi, vure veten tende ne vend te tij, dhe mendo se si do veproje ti. Shife problemin nga te gjitha kend-veshtrimet. 

Celeso une nuk po e kuptoj se pse po te duket hipokrit Bamiri ne kete qe po thote. Persa i perket pergjimeve qekur ka kaluar ne FRD ai i ka denoncuar prej kohesh pra s'po e ben vetem tani. Persa i perket pergjimeve te bera ndaj opozites, per te cilat kjo akuzoi direkt ish-drejtorin e SHIU-t (sherbimi informativ ushtarak) si vegel te Berishes, Bamir qekur ka qene President i ka bere thirrje opozites qe si domosdoshmeri per demokracine ne Shqiperi, t'i shkoje deri ne fund akuzave te saj.

Pastaj te mos harrojme qe sot PD kontrollon edhe SHISH-in qe ishte krejt i depolitizuar (fale Bahri Shaqirit) kur ishte Bamiri President. Kjo bente qe jo vetem SHISH te mos pergjonte politikanet por edhe t'i mbronte nga pergjimet abuzuese.

Te gjitha te tjerat jane llafe bythe, kot tipik llosh ke cepi rruges me patallon terital dhe skorpjons me sandale kur te tjeret e terci e verci. 

Thelbi eshte ne fund. 

Nguleni ne koke, dhe mos thoni qe nuk ju tho' Bamiri t'verteten. 

Perpara me asnji, mbas zgjedhjeve, ne varesi te sa kena more, dhe kush e ka fitu, dhe kush na jep mo shume "interesa per atdheun", ne varesi pra te gjithe ketyne variablave (se fiillova dhe un me fol si ky), athere do vendosim se me ke do shkojme!

Me i llaf, kur shkon voton ti per ket', ky, nuk te garanton se me ke do shkoje, dhe c'o mo e rendesishmja, me ke NUK do shkoje!  smiley

Shkoni tashi juve Shqipnialite e Mesem votoni per Bomin. 

Se ke juve i ka syte. As ke  "   "  as ke ato poshte! 

Me sa kam nigju nga prapa perdes, ky as e ka nder men me ju bashku opozites. Dmth shoncet jane qe njerzit qe do votojne per kete parti, ose do rrine ne opozite mas 23 qershorit(nese nuk bohen aq shume ne numer sa te jene te nevojshem), ose do ti bashkohen Suls, me kontrate shtrenguese, kuptohet per interesa te atdheut. 

Dmth, kokrra legenit!!! Guxim zerro!! Vizion zerro!! Deshire per te KRY ndonje ndryshim, po zerro! 

Shpresoj te vije Lizandri e te na thote (shpjegoje) se e kena gabim. 

 

Do vije Lizandri se e paskemi kerkuar te dy njeheresh.

Po ca pret nga keta aman. Po Topi nuk erdhi nga hici ne politike! Po ben ashtu sic ka pare gjithe keto vite. E thjeshte fare.

Uroj qe te mos marre as 0.5 %!

@obama

c'i ke ato pikequditset mer lal?

sikur po quditesh me te smiley

Nihem i zhgenjym nga shoket tane te peshkut, qe i presim me kersheri, po mbase dhe ata ndihen te zhgenjym perveti. smiley 

Po janë dorë e Salës kta re... nja dy kokrra që i kam peshu unë, janë dorë e Salës. Thjesht ai burri, hapi brrylat fort një herë, dhe e hudhi Bamirin jashtë korsisë "aksidentalisht". 

gjysmat aty ke byroja e ktynve jane actually fis me Salen. 

fis tamom, lidhje gjaku, jo fis si ke Edit Durhami.

haha. smiley Për Durhamin. 

Spot on ajo thirrja për të Mesmit. Dhe Bamiri nuk është sekser i keq. E ka bërë veten president, jo llafe. Pa çka se reciton Dritëroin "mos ma kujto", tashi së fundmi. 

Në interes të vendit mund të merren vendime që nuk janë në interes të partisë sonë, por për vendin. Përsa ne kemi informacion, ju siguroj që zgjedhjet e 23 qershorit,  pas tyre skena politike do të ndryshojë dukshëm pas zgjedhjeve dhe ky është një argument më shumë për të mos ditur se cfarë do të ndodhë pas zgjedhjeve.

Me PS paska me shume gjasa. Por nuk eshte per t'u habitur qe edhe me PD-ne. Dmth ky eshte i hapur me te gjithe.

Lizandri sikur e tha te sigurte qe koalicion me Salen nuk ka. Ose keshtu e mbaj mend une te pakten...

S'ju del e liga juve te paanshmeve edramista per faktin qe Topi s'do te beje aleance me Ramen. 

Rama e pagezoi Meten si te pafjshem post 21 janarit dhe tani po i puth bythen dite e nate per aleance, por juve inatin e numrave qe jane ne rrezik per te sjelle Ramen ne pushtet ja qisni Bamirit i cili s'po thote sot se me ke do beje aleanca paszgjedhore.

Juve Bamirin farangrenes e keni kategorizuar si president si kryetar partie, por sot qenkeni zhgenjyer shume se ka gjasa qe ai te mos jete Mesia qe juve s'e keni pritur. 

Logjike leshi dhe inat protokomunisti me nje llaf. smiley

Lirin e kane te tyrin, edhe pse realisht Liri eshte robi qe i mundesoi kete tetevjecar pushteti Berishes me gjithe krimet qe pasuan (2005 ne menyre indirekte, dhe ne 2009 drejtperdrejte).  Bomi, pastaj edhe pse Tirons, nuk eshte egazktesisht i tyre sepse s'eshte pashaportirons.

Shume kontradiktor me veten 'Bame. Pres me shume nga ty. 

Interpretimet qe ju i beni djema, per mua bien era paragjykim. Jopo keshtu jopo ashtu. Ai e thote shkoqur qe nuk do te deshironte koalicion parazgjedhor dhe pas zgjedhjeve nuk i dihet, dhe ai/Bamiri i permbahet respektit ndaj mendimit kolegjial. Me troç nuk ka ku te shkoje, e then shqip/popullorçe, i thone se; Une nuk mund te vendos ketu me koken time, se eshte partia ajo qe vendos. 

Kjo ka domethenie te madhe,

1) Qe ai nuk e ve veten permbi te tjeret ne grup.

2) Mohon ter zerat qe e quajne si partia e Bamirit, u le te kuptojne te tjereve qe e kane gabim.

3) Ndryshe nga E.Hoxha dhe S.Berisha qe me parti kuptojne veten e tyre dhe anasjelltas, ky, Bamiri, i shmanget kesaj psikollogjie dhe i quan antaret e kryesise se partise; Kolege, pra te barabarte me veten, nje risi e re kjo ne politiken shqiptare.

 Intervista e Bamirit, binte era europianizem me shume se e dy-tre partive kryesore aty.  

Sa naiv qe je mo burre.

kush, Pjeri apo Gjergji?smiley

Gjergji pa dyshim smiley

Belulo smiley Meqe edhe Ilir Meta ka thene qe vendosin forumet e partise...ja ta heqim emrin e Bamirit dhe te vejme te Ilirit

 

 

 

Interpretimet qe ju i beni djema, per mua bien era paragjykim. Jopo keshtu jopo ashtu. Ai e thote shkoqur qe nuk do te deshironte koalicion parazgjedhor dhe pas zgjedhjeve nuk i dihet, dhe ai/ILIRI i permbahet respektit ndaj mendimit kolegjial. Me troç nuk ka ku te shkoje, e then shqip/popullorçe, i thone se; Une nuk mund te vendos ketu me koken time, se eshte partia ajo qe vendos. 

Kjo ka domethenie te madhe,

1) Qe ai nuk e ve veten permbi te tjeret ne grup.

2) Mohon ter zerat qe e quajne si partia e ILIRIT, u le te kuptojne te tjereve qe e kane gabim.

3) Ndryshe nga E.Hoxha dhe S.Berisha qe me parti kuptojne veten e tyre dhe anasjelltas, ky, ILIRI, i shmanget kesaj psikollogjie dhe i quan antaret e kryesise se partise; Kolege, pra te barabarte me veten, nje risi e re kjo ne politiken shqiptare.

 Intervista e ILIRIT binte era europianizem me shume se e dy-tre partive kryesore aty.  

PP, e kan thone edhe politikane te tjere, duke filluar nga E.Hoxha, S.Berisha etj, por kjo s'do te thote se kane vepruar ashtu. Iliri e mban me dor te hekurt partine, si Buall Mavria. 

jo mo jo, une e kisha per kete Gjergji N...  vuuu diskutimet ne tema te ndryshme ketu..   ndersa ky, stoik, vazhdon   ne te tijen me parashikimet  (para)zgjedhore.smiley   jo po e djathta kaq deputet,  jo po e majta aq deputet.... 

PP, si eshte me mire , te jesh naiv apo maskara si kryeqeveritari yne dhe qeveritaret e tjere. 

ti je ne moshen e roitjes, nuk je as naiv as krieqeveritar. edhe pse kete te fundit do e deshe shume!

Pjer ne moshen e roitjes? Berisha ka hyre me kohe ne ate faze.Kjo shpjegon shume gjera ne lidhje me te.

roitja nuk eshte çeshtje moshe.Ka te rinj te roitur ,madje te lindur te roitur.Mbetet ilustrimi me shembuj smiley

a eshte berisha i roitur? hajd e folim...

po skuptoj clidhje ka ky me berishen?

c'eshtje moshe.Apo vetem ata qe s'te pelqejne ty roisin me moshe?

 

prap bere gjoja sikur nuk me kuptove!

seriozisht?

po ben ti me duket sikur s'me kuptove smiley

mire pra, po e mbyll une i pari

mire ben,muhabet koti ishte.

Pjer, Bamiri po thote gjene me te thjeshte dhe me normale te botes. 

Ne nje sistem proporcional i pari qe propozon koalicionin qeverises eshte grupimi i pare politik. Eshte thellesisht e pandershme qe nqs nje grupim del i pari te lihet jashte qeverise. Nqs PD+aleat dalin me me shume deputet se PS+aleat do e kene ata te drejten per ti propozuar qeverine Ilirit, Kreshnikut, Bamirit. Te njejten gje ka thene dhe me pak fjale dhe Meta. 

Nqs Rama do te behet kryeminister duhet ta mundi balle per balle Berishen. 

Sa per diskutimin ca ndryshon, per mua keta siper e kane te gjithe gabim. Per aq kohe sa institucionet tona jane kaq te dobta, nje kryeminist i gjithepushtetshem qofte Rama qofte Berisha njesoj jane. Sukses ne keto zgjedhje do ishte qe kushdo te jete kryeminister te operoje me nje koalicion te gjere ku nuk kontrollon me shume se 65-66 deputet. Kjo do ishte nje arritje e madhe per demokracine tone dhe maksimumi per momentin. 

 

Jo ore ca 65-66 deputete.  Mundesisht te reduktohet nen 60.

Realisht aty do ngelin Pako. Hapi tjeter i shpreses time eshte qe duke patur kaq fuqi bllokuese partite vogla i kerkojne ndryshim kodi partise se madhe qeverise, nga nje proporcional rajonal qe eshte skuthllik i madh ne nje proporcional kombetar. 

Po u be ky ndryshim ne 2017 dy te medhajat edhe 60 ta shofin me dylbi, do ju shperbehet pushteti menjehere. Po lufta prandaj po behet, Rama po refuzon te pranoje ndryshime kushtetuese, biles edhe kryetaret e te vegjelve do ti fuse te lista e tij vetem e vetem qe te mos i bejne kete presion mbas zgjedhjeve. Kane derdh shume djerse e mund ai dhe Berisha qe te benin kete sistem qe italianet e quajne "porcellum" - sistemi ku kryetaret futen edhe derra ne parlament!

Jo jo ska faj Rama per kete gje.  Ja hodhi Islami qe beri kodin.

Tani ai vertete eshte cope mishi ne matematike, po po ta kishte inat kodin e kishte mundesine ta ndryshonte e refuzoi fort fare.

Hajt mo se del ndonje koke tjeter turku kete vit, Beqja, Fatmir Xhafa etj. Keta biles behen martira me dashje per kryetarin smiley

Proporcional kombetar do te ishte katastrofe. 1 vote ne Konispol, 2 ne Vermosh, 2 ne Lushnje. Doli deputeti. Shyqyr qe me kete sistem u larguan tipa si Skender Gjinushi etj.

Endrity, fakti eshte qe asnje parti nuk e kalon 50% e votave, qe do te thote se jane te papranueshme per ligjin, mirpo aty fuksionon Maliqi, dhe veçse kur na dalin ca hibride. 

Meee falni mua smiley( i ndjeri Roland Trebicka).. Po ky Topi nuk eshte ai i njejti qe u zgjodh President ne 2007 me votat e skorjeve te PS qe Rama nuk do kandidonte ne 2009, ku keta te fundit  u paguan 500.000 euro nje deputet nga Saliu (me parate tona nuk diskutohet) dhe kete fakt/akuze e keto shifra i dha vete tere opozita socialiste ne ate kohe.. Apo gabohem une ?

S'ka gje se i kandidon tani...

Bamir Topi: FRD e ka parimore atë që është deklaruar, që ne në cdo rast do të votonim cdo ligj që në radhë të parë i shërben demokracisë. Ne demokracinë në Shqipëri nuk e bëjmë për shkak të Fyles. Nëse shkon në referendum qendrimi ynë është që edhe nëse miratohen ato ligjet, demokracia në Shqipëri çalon në shume vende të tjera.

A di gje njeri sesi i shkon puna ktij Baromit me ndarjen e pronave te familjes se tij?

Une mendoj se ........Kur te realizohen parimet demokratike ne familjen e tij mund te lidhet shpresa per ndryshim te FRD !           smiley

 

partira te dala nga uji i qelbur i partive aktuale.

asnje ndryshim,edhe ky ka frike nga patriotizmi.  i ka vene dulja te gjithe ne rrjesht.  i djathte internacionalistsmiley

e vetmja qe ben ndryshimin ne shqiperi eshte akz-ja per momentin.  gjithe te tjeret jane bir selman i nenes

Aty mbahu.  Antare KQZ-je, komisionere e numerues kane vetem PD, PS, LSI e PBDNj.

Kete kam frike te madhe dhe une. Do e besoj kur ta shoh qe AKZ perfundon me 8-10% te votave. Per mua kane per t'ua masakruar votat, se ato ndahen perhere. Votat e PD e PS nuk i prek kush. 

Po ai eshte realiteti elektoral ne Shqiperi o vlla.  Shife ca i shkau kshu si padashje Zaloshnjes, ne nje artikull dje:

Por duhet të kujtojmë se LSI-së iu vodhën jo pak vota në 2005-ën, kur nuk kishte përfaqësuesit e saj në komisionet zgjedhore – nga disa pak kuti që u hapën në një komision hetimor parlamentar atëherë, rezultoi se shumë vota të LSI-së dhe LZHK-së ishin numëruar përkatësisht si të PS-së dhe PD-së. Dhe AK-ja e FRD-ja mund të pësojnë të njëjtin fat në 23 qershor…

http://respublica.al/opinion/2013/03/07/dy-pika-uji-ne-oqeanin-demokrat

 

Ej, jo mo burr se vetem Sala vjedh zgjedhjet!

E lexova e lexova. 

Kupton qe kjo hedh poshte hipotezen qe PS-se i vidhen votat sy per sy neper komisione nga nje dore e fshehte qe nuk e dime nga vjen. Sepse nje parti qe ka njerez aq te shkathet sa te marrin votat nga partite e tjera, nuk jane po ashtu dhe budallenj qe te falin votat e tyre ne te njejten kohe. 

Po e njejta histori ka ndodh dhe ne 2009. Biles ai mandati i Metes ne Tirane, aq i diskutuar, ne fakt me aq sa di une nuk ishte i dhuruar nga PS-ja po ishte thjesht duke ia numeruar me ne fund votat e tij. 

Po tani qe do kete dhe LSI dhe PDIU (kete di une te pakten, jo PBDNJ) ne komisione mund te behet icik me e veshtire per te vjedhur se nuk ndahet ne katersh torta aq mire sac ndahej ne dysh. 

Po i eshte dhuruar pra si mbas kusareve PS-iste, sepse kur nuk ti vjedh votat do te thote qe ti dhuron.  Kape cik me shpejte kete. smiley

PBDNJ-ja jo PDIU-ja.  Ja mese i sigurte per kete.

E di gabim se eshte i PBDNJ numeruesi i 4-t. U ndane dy nga pozita e dy nga opozita. Sala ja la LSI-se si partia e dyte e koalicionit, kurse Rama PBDNJ-se.

Ok sorry, terhiqem. 

Prandaj duhej ndryshuar ligji i zgjedhjeve dhe KQZ, I Pakapshem. 

Oui Pjer! Duhet depolitizuar koke e kembe gjithe sistemi zgjedhor.  Mundesisht ato te parat fare te organizohen nga BE-OSBE-ja ku partite mos te kene asnje antar ne asnje nivel te administrates zgjedhore.

Qe nga primaret smiley fare duhet fillu Pjer, jo me zgjedhjet poltike. 

Oh te keqen smiley te hengert goja mjalt I Pakapshem, por duhen sensibilizuar ata te Uashingtonit dhe Brukselit, jo te rrijme kot e te grijme llogje ketu.  Per mua eshte skandaloze, qe partite e vogla e te reja, s'kane perfaqesues ne qendrat e votimit . 

Pse sipas jush Topi nuk ben koalicion me ndonje parti tjeter ( psh Ak)? Po ja u shpjegoj une: Qe te shkosh ne zgjedhje si koalicion duhet te maresh 5% ne rang kombetar.. Dmth edhe sikur ti te maresh 8% ne durres dhe 7% ne TR duke pasur keshtu 3 deputete , keta deputete nuk i mer nqs nuk kap 5% ne rang kombetar.. E shikoni sa i bindur eshte topi qe do fitoje.! Ky tani po mendon te kape vete nje 3 % ne Tr dhe te zgjidhet dhe naten e mire. Topi nuk ka asnje vlere pas zgjedhjeve besomeni. Nuk te le saliu ti maresh votat joo.. Ju vete ju ve ruspen andej nga kamza, bathorja etj...

Humbja qe shkakton Topi ne Tirane eshte balancu me Dash Shehin. Eshte ujk i vjeter Sala

Po bravo.. Lzhk e balancon ne TR

Mos u bej optimist. Bomja 1-2 deputet ne Tirane e ne Elbasan ka gjasa tua marri. E mira per ty eshte qe me kaq edhe mbijeton Sala. Po u be rrjedhja me e madhe edhe per shkak te AKZ, aty pastaj mund te filloj #rilindja 

Endrito mos u bej naiv edhe ti. Votat e kacurrelsit dhe qoftes do rrasen te xhepat Pd dhe Ps. Ti e di shume mire qe te dy partite e medha si prekin votat e njeri tjetrit (me perjashtim te gomereve qe kujtojne se 10 mije komisjoneret e Ps-se u cmenden) nderkohe qe do i zbrazin votat nga akz dhe frd dhe do i ndajne ne menyre te barabarte me nikorqilluk ne unison te plote smiley

(me perjashtim te gomereve qe kujtojne se 10 mije komisjoneret e Ps-se u cmenden)

cfare ke me trecerekun e forumit ti

Mos thuaj kshu gjerash se na i ben me turp militantet e EdRamisto PS-iste parimore ne mergim. 

Eshte thjesht ajo qe i them Pakos me siper. Duke qene se do kene dhe partite e tjera njerez neper komisione, mund te behet icik me e veshtire ndarja e tortes sec ishte kur ishin dy te medhajat. 

Po ca thu o Endrit , si ja merrka Bamiri 2 Deputete ? Te shkoi Sala t'ja marri Vangjush Dakos 1 deputet me shume se heret e tjera qe jane bere zgjedhje , Tirana i jep PD se 3 deri ne 4 Deputete me shume se ne 2009 - en , e pakta .

per mendimin tim brad TR ndahet: PD 15, PS 14, LSI 3

Si kane qene ndare kur ka qene Rama Kryetar Bashkie ?

PD 16, PS 15, LSI 1

Ne 2011 ne qarkun e tr LSI mori mbi 7%, shtoji dhe 1% te pbdnj vete 8-9%=3 mandate, Keto pazare po bajne tani per mendimin tim me Pbdnj, qe deputeti i 3 ne listen e lsi te jete i Pbdnj..kurse pbdnj e ndihmon te siguroje deputetin ne korce me 2-3% e saj brenda koalicionit me lsi. Ne vlore nje koalicion PBdnj-lsi do te thote 11%, ju mjafton te gjejne dhe 2% ne vlore dhe zgjedhin nga nje deputet secili..perndryshe mund ta mare kushdo sepse vlen kush del i pari, ne 2009 ne vlore LSI 5% kurse pbdnj 6%..megjithate me kete aleance nje mandat e a kane te sigurt ne vlore.

Po leni mer keto jo i shtoi LSI - se e PBDNJ -se , pra PD - ja ne Tirane ka marre 16 Deputete kur Rama ka qene Kryetar Bashkie , PS - ja 15 , o Gjergjo po vrite i cike menjen mor burre qe 4 Deputete PS i ka marre vetem nga lejet e ndertimit dhe privilegjet qe i bente Rama dhe tani qe po flasim bashke keto privilegje i jepen ketyre Grupeve apo personave qe kane punuar per Ramen nga Basha dhe qe kane kaluar ne krahun tjeter , pra nga krahu Bashes smiley

Gjergjo po vrite i cike menjen mor burre qe 4 Deputete PS i ka marre vetem nga lejet e ndertimit dhe privilegjet qe i bente Rama

Mos thuaj kshu gjerash se thyhet zemra e parimoreve PS-iste dhe idhujtareve te Rames! smiley

#Rilindje damn it! smiley

Po dale bre Brad se bashkine e TR e komandon Basha bashke me LSI, po mos ishte 6-7% i LSI  nuk zgjidhej Basha. Pastaj qarku dhe bashkia jane 2 gjera te ndryshme.. Megjithate ke dhe te drejte kur thua qe ate vantazh te mire ne tr PS e mbante nga lejet e ndertimit..

O Gjergj se me plase " po mos ishte 6-7 % i LSI nuk zgjidhej Basha " Basha eshte zgjedh tani , po flas pas zgjedhjes se Bashes. Te te bej nje pyetje une ty ,nqs iken Niko Peleshi dhe Bashkine e Korces e merr PD -ja , po te njejtin rezultat do te kete PS -ja ne zgjedhje ne Korce ?

Mire mire ke te drejte..po jo 18 deputete.. jan shume duhet te maresh 56%

Si kam te drejte dhe 18 jane shume , pak kontradiktore kjo Gjergjo smiley

Ti nuk llogarit qe pd pas 8 vjet qeverisje normalisht do kete pak rrjedhje.. 

Po crrjedhje mo Gjergji , po flet per votues Gjermane apo Francez , dil me nje fshat aty afer Korces dhe pyet per ke do votosh , pergjigjen do ta kesh : Per ke te thote Kryetar i Komunes.

Brad po me shkateron dhe ate pak optimizem qe me ka mbetur per PS smiley

Ore , deri me 23 Maj une ve bast qe ti do jesh anetari me i ri i Partise Demokratike smiley

Mos, me zbulove !smiley

Ke te drejte o Brad cte te them une.. Katundaret jane bomba juaj ATOMIKEsmiley

Ja te te tregoj nje histori te vockel une ty . Kishte qe ne 2000 - shin qe ne Bashkine e Vores nuk fitonte PD -ja , ishte bo problem me i llaf , me berjen e Autostrades ajo zone mori nje zhvillim shume te madh Ekonomik , si ti cajme thoshin , na duhet ajo Bashki smiley Kollaj fare , Kryetarit te Partise Socialiste ne ate zone me pak leke i futem cunin e xhajes se vet ti merrte drejtimin e PS , u bone lomsh ,u ndane ne tre ,qe atehere Bashkine e Vores e ka PD -ja .

kete duhet ta shkruash ne librin e ardhshem te edi palokes " Kronike nga PD"smiley

O Brado e kom fitu nje bast ne 2009-n se thashe qe PD merr 14-16 deputete ne Tirone dhe mori 15 (+1 PR)

Tani a do bast qe PD nuk i kalo 13 deputetet ne Tirone po nuk hyni me LSI-ne.

18 Deputete them une merr PD - ja ,ti thu 13 , ok per baste jam i hapur dhe i mirepres ,vendose vete ,cfaredo lloj basti !!!!!!!

Une them 14 - 14 - 3 - 1(FRD)

Me fusni dhe mua ne bast smiley

Nuk e di Endrito , Lisandri mund ta coje dhe ne 5 mije euro bastin , ja kom lone atij ne dore smiley

Nje shishe vere mjafton them une. Aq e bejne Mourinho dhe Fergie, kush jemi ne qe te dalim mbi ta smiley

Po te pakten boje 5 shishe mor burre , nje sdel as per nxemje.

Pritni me se nuk pihet me barkun bosh. Prej inotit te Firaunit do e lejme me dreke se ate ne dreke se le familja me dale. Vetem ne darke merr leje smiley

smiley

Si mer se lejne me dale smiley

Ok me dreke e leme .

Po o i vogel Firauni o Brad! I kone thone ata t'shpise qe ka me dale nga shpia vetem masi te jene nis furgonat e funit per ne Bathore e ne Peze.

 

Ti thu qe e kane vone ne gjume tani , ora 1 pa 20 .Firaun mos u merzit ti daje se shaka po bojme smiley

Jo mer jahu car gjumi. Thjesht i thone te kthehet ne shpi para se te vije furgoni i pare nga Bathorja. smiley

O Firaun nga shkove me? Mos m'thuj qe perfundove ene ti me nai klub plot me gra e meshkuj qe zhvishen?

 

Ej, po me paskeni bo fertele. Po dil o burre se eshte e premte. S'ka faj Brado, nuk e le gruja dhe me thote mu qe nuk me lene. 

Ika une se paska gjurrulldi te madhe sonte smiley

E paska tmerr Bathoren smiley

Mire e ke Firaun , koha me u bo tape !

Hajt noten e mire.

Brado do kesh pi noicik vere nga ajo e Pjerit se ska mundesi smiley Shifi ne enderr 18 deputete

Ndarja me realiste mbetet timjasmiley

Brado, max 14 pd-ja, asnje me shume. Me ca t'dush. 

Gjergji, po Shqiperia nuk eshte Bathorja dhe Kamza. Ja fitoi ne keto dy zona, po ne zonat e tjera, qe nuk dun as Buallin e as Palloshin. 

O shoku, mire ta thote PP ty qe je icik navi. Kush jane keto mendje te ndritura ne Shqiperi mor burre qe votojne mbi parime? Ore a e kupton qe partite ketu jane zyra punesimi, asgje me shume. Atje edhe nqs ja japin ketyre te tjerave, ua japin nga inati qe partia e madhe nuk i futi ne pune. 

Te vetmit qe votojne icik mbi parime jane mbase nje shtrese e mesme qe jeton ne Tirane. 

Jo vetem zyra punesime, por dhe organizata krahinoro-tribalisto-klanore.

Endrity, lene seç thote Patetiku, se kam 30 vjet qe e nigjoj qe me thone qe je naiv, puna eshte si te heqim qafe maskarenjte qe e mbajne peng Shqiperine, kete me thuaj ti mu. 

E kemi diskut pra me Pakon (keshtu i them une te Pakapshmit shkurt) me siper. 

Hapi I: votoni partite e vogla ne 2013 ne menyre qe Rama ose Berisha te jene kryeministra te kontrolluar. Keto parti detyrojne ndryshimin e kodit elektoral ne proporcional kombetar. 

Hapi II: Ne 2017 me proporcional kombetar pushteti i dy partive te medha shkermoqet, biles edhe nje situate alla Syriza/Grillo behet me e mundshme. 

oki-doki smiley por ka skenare, qe mund ta shpejtojne shkermoqjen e Buall Mavrise dhe Palloshit, dhe ardhjen e fenomenit Syriza e Grillo qysh keto zgjedhje. 

Naten se po flej tani, dhe flasim prape. 

Shume veshtire per 2013, Pjero. Me shume se kaq zor se arrihet. Naten dhe ty!

Përllogaritja e mandateve të subjekteve zgjedhore

 

1. Jo më vonë se 3 ditë nga përfundimi i procesit të ankimit kundër vendimit për miratimin e rezultateve të zonës zgjedhore apo pavlefshmërisë së zgjedhjeve, sipas këtij Kodi, KQZ-ja përllogarit shpërndarjen e mandateve për çdo zonë zgjedhore, mbi bazën e numrit të votave të vlefshme që subjektet kanë marrë në nivel zone zgjedhore. Për zgjedhjet për Kuvendin, përjashtohen nga shpërndarja e mandateve partitë politike që konkurrojnë më vete dhe që kanë marrë më pak se 3 për qind dhe koalicionet që kanë marrë më pak se 5 për qind të votave të vlefshme në zonën zgjedhore përkatëse.

 

 

Guce, se je dhe i matematikes smiley

Ne fakt pragu faktik ne te gjitha qarqet pervec Tiranes eshte edhe me i larte se 5%, besoj qe e kupton pse. 

 

Shih shih do me mesu ene matematiken ti mu kshu? Jo mer Firaun se i kom mesu me kohe pjestimet une. smiley

Lexo ene nji here postimin e atij qe i jam pergjigj dhe do shohesh pse e solla ate pjese te kodit. Ai thoshte qe FRD merr 8% ne Tirane po nuk fut deputete dot se nuk kalon pragun prej 5% ne rang kombetar (kusht i shpik)

Ke te drejte e kane ndryshuar.! Cudi.

Jo jo Gjergjo, nuk e kane ndryshuar ate prag. Ashtu sic thote Gucja ka qene ne ligj. 

Problemi eshte nje tjeter, qe me proporcional rajonal praku faktik, jo ligjor, eshte shume me i larte.

Pse? Pjesto 100% me numrin e deputeteve ne qark. Kukesi ka 4 deputet, pra mesatarisht nje deputet duhet te fitoj 25% te votave e jo 5%. Me rregull treshi, qe pragu faktik te jete 5% ose me i ulet duhet qe nr i deputeteve te jete 100% / 5%  = 20 deputet. Vetem Tirana ka nje numer me te madh se kaq. Pra ne te gjitha rrethet e tjera duhet te fitosh me shume se 5% per te marre vertet nje deputet. 

Nje nga skuthlliqet e medhaja te proporcionalit rajonal. 

E kane ndryshuar sapo e pashe.. Megjithate ke te drejte me 5% vetem ne tr mund te zgjidhesh.. Dr dhe elbasani duhen 7%, kurse korca dhe vlora 8%..

Rregulli eshte pakez me "forgiving." Ne zone me 4 deputet 15%-20% arrijne per deputet.

Je i sigur per kete qe po thua? E kane hequr vertet 5% ne rang kombetar per koalicionet? Do e kontrolloj por nuk besoj se ka ndodhur, nuk i intereson as saliut as edit, perkundrazi ai nen eshte suksesi dhe qellimi i tyre kryesor kur votuan ligjin.

Nuk ka qene KURRE.

ka qene, ndoshta e kane ndryshuar me ndryshimet qe bene vjet.. Megjithate me 5% vetem ne TR mund te zgjidhesh

Te siguroj se ne korce , gjirokaster, berat, vlore , fier etj.. nuk do votoje njeri per AK ose FRD

Ak ne jug do dali me minus 100 mije vota smiley

as Sali Shehu?

O Bame po deshe me rujt nje minimum komunikimi respektuoz me mu, mos boj mo bq-lliqe duke deformu sipas qejfit tat ca fjale qe une t'i them "mas perdes". Besoj se ta kam thene qarte fare dhe Bamiri e ka perserit disa here qe koalicion me Berishen nuk ka, as para as pas zgjedhjeve. (edhe ne kete interviste qe po ta kesh lexu duhet te te vije turp qe bie ne nje nivel me ca ..... ketu)

Fakti qe Monda ka nderruar edhe titullin origjinal nuk do te thote qe perbuzja ndaj Berishes nuk eshte e qarte. Ja titulli origjinal :

Topi: Me PD na ndan Berisha, me PS ideologjia

Minimalisht duhej thene qe titulli eshte i Mondes dhe jo origjinali. (jo se origjinali eshte nai fare gjetje, po te pakten s'le dyshime)

Po me thone te drejten nuk ka njeri me te lumtur se une kur shof turfullimin e "bathoristeve" te Rames. Nuk kam se si mos lumturohem kur kuptohet qarte nga te gjithe qe misioni i FRD-se ne poltike nuk eshte te beje kryeminister binjakun e Berishes, Ramen.

Guce, kot me te pyet. 

Dmth ti po thua me pak fjale, qe cfaredo te ndodhi ju do jeni ne opozite mbas qershorit 2013? 

Nuk ka gje te keqe ketu, biles shume forca te reja kete kerkojne, se ne opozite ndertohet me lehte kapital politik. Problemi eshte se te gjitha keto vlejne per vende ku njerezit votojne per idete. 

Ne Shqiperi pa qene ne gjendje t'iu premtosh militanteve zgjidhje hallesh, veshtire ti mbash te motivuar. Mendimi im te pakten. 

Firaun ke pyte me verte kot. Personalisht kete do doja po ti car pret qe te te them une sot? Kur del Bamiri e thote qe vendimi do merret me votim ne parti, ti pret qe une te them se ket pune e vendos une smiley

Ti e di qe une nuk bindem shume per keto "forumet e Partise", e kam pike te dobet kete teme. 

Po ja po te pyes ty, do ishte rehat me nje parti qe per kater vjet nderton kapital politik duke qene kritike ne parlament e kujtdo qeverie? Thjesht mendimin tend pra, jo te forumeve. 

Ore ti lexo sonte apo ke fik trunin. Po ate pra te kom thone qe une do doja qe FRD te ishte ne opozite me kedo qeveri. Ose t'i jepte votat ne parlament nje qeverie po pa u perfshire ne te dhe me kushte shume te forta programore dhe menyre qeverisje.

Ja pra kaq doja, ta thoje hapur e qarte. Prit ta bookmark icik tani smiley

ak-ja me shume vota pikerisht ne keto zona qe kane nje ndjenje kombetare pak me te forte do fitoje me shume.

pastaj nese i vjedhin votat,mos u ankoni me komunizmi.

nese

Lexoje Patekun dhe Bradin e mos mba shpresa te kota.  Ju be kerdia VV-se ne Kosove me gjithe ata nderkombetare neper kembe, e ti mendon se do jete ndryshe ne Albananistan.

nuk mbahet gjate me dhune e te vjedhur.

te gjithe te ngjashmit e sales kane perfunduar keq. shih kadaferit me shoke.  pd-ja do shperbehet pas zgjedhjeve.

prandaj rri gati bamiri qe te mbledhe copat.   bile do te bente shume mire te vinte ne krye te ketij grupimi kacako-jeniceresh pa asnje motivim ideologjik sic eshte pd-ja e sales.

Eshte nje sistem i tere, dhe s'eshte vetem PD-ja mbrapa por dhe PS-ja.  Lexoje ate pjesen qe kam cituar me siper nga artikulli i Zaloshnjes.

a ka ndonje statistike qe vjen nga partia e bomit - sa presin te fitojn kto?

gjithe intervista pershkohet nga ideja fikse e Balles se FRD duhet te beje koalicion me PS qe t'permbysi Berishen dhe PD. Vej bast qe sikur ta zgjaste edhe nje here kaq intervisten, prape aty do synonte

Po keta sikur bene dhe program te majte tani, biles me shume mburrje. C'eshte kjo? Rikthim te "pertej te majtes dhe te djathtes"? Nuk e besoj dot se mua edramistet e peshkut me kane thene qe Rama me ne fund u poq edhe ideologjikisht si politikan.... hmmmmmsmiley smileysmiley

vecse shefi i ka zgjat doren dhe lir' metes pervecse nerit (aka. gjinushit) etj. Biles thuhet se ne rrethe te ngushta shoqnore ka pranu se eshte dakort me bo aleance dhe me vete berishen me qellim qe t'rrezoje berishen

Jo plako, fajin e ke ti. PS boni program te majte se do mori LSI-ne ne koalicion. Problemin e kane vetem ca edramiste qe nuk dune me e pranu qe dolen ne shesh e qene tu u vra, apo hyne ne greve urie si "pertej se majtes dhe se djathtes" dhe i kane cu Lir Metn tani me i thone "greva maroi ikni neper shpia"

Ish Keshilltari i Presidentit Topi mendon se partite ne Shqiperi afrohen nga programi !! (PS beri program te majte qe te vije LSI-ja) ... keshilla te vyer i paske dhene TOPI-t smiley

Po mori me teper se 1.5 % BOMJA ne nivel Kombetar, une heq konton nga PPU-ja !

Kam fryke se do perfundoje si Avokat Ngjela apo si G99

Fllucka do beje "PSCHITT"

 

Do marri BAMIRI vota do marri smiley

burrash lefto, ca ka per t'qesh ktu?

Po duhet shfajsuar rroga more Bredharaku.

Edhe Tosi keshtu mendonte per Meten para 2005. Pastaj...

Sokol Balla - Ka gjithmonë një rrugë të tretë po thoni?

Bamir Topi - Patjetër që ka, siç ka për të shkuar tek “TEG”-u tre rrugë të ndryshme.

ahahaha smiley i madh, i madh. Mund te pritej ndonje pergjigje e tipit, "third way" e Tony Blair", rruga e ndermjetme, shtet-treg-demokraci, ndonje citim apo shembull i Joseph Stiglitz etj.

Jooo, rruga e trete si shembull, ajo qe te çon te TEG. smiley hahahaha O Bamir o njesh smiley

Nuk e bani fare ironine ju salistat. Apo ju djeg kur ju permenin qe per interesa te oborrit tuaj, harxhoni parate publike. Nejse TEG-u prape se prape do ju falimentoje se parja vjedhme osht harom, edhe sikur jo 3 po 23 rruge per te shku atje te kishit bere (per te bere me s'do e keni me shancin)

Plus kesaj pergjigjia ka qene :

"Po ne kemi 3 rruge per te shkuar ne TEG! Si nuk paska mundesi per rruge te trete per shqiptaret?"

Lefto. Mire a keq qoftja do prishi pune ne Tirane. Mos degjo Bradin qe ja fut kot me 18 deputete se si di mire ca gjona ai. Eshte i ri smiley Ne Tirane diferenca midis votave te Dash Shehit dhe Bamirit nuk duhet te jete me shume se 2 ose 3 mije vota ne favor te Bamirit qe mos prishi pune. Pd do jete e "lumtur" me 14 deputete po i mori. Llogaritari Lizande mund ta konfirmoje ket qe thashe

Te gjitha parashikimet e Topit ne 2008...dolen!

 

FRD në shkallë kombëtare nuk i merr dot as votat që ka pas marrë Bamiri i vetëm nën siglën e PD dhe S Berishës. Bamiri rrezikon të mos futet as vetë në prlament....

 

Vargjet...xhevahir

Prozen...shellire 

Ashtu thu tina, po hec se ke me pa sa ka per te marr Bamiri.Cun tiro ku di gjo tina

Nuk i kam ndjekur shume ngjarjet e fundit, por eshte vendosur qe mandatet te mos rindahen? Pra, Tirana vetem me 32 ne 2013?

Jo vetem Tirana, te gjitha qarqet jane njesoj 

Nice, vazhdon marrezia.

Ketu mungojne turshite..dy kokrra qepe,nje gote raki,se muhabeti qenka "i papare"!!

Topi eshte ne kerkim...Te rruges per tu bere dikushi dhe sigurisht e ka mesuar se per te arrire ..."atje", i duhet te behet politikan.Mirepo me frazat standarte, te marra me mend, se bukur thuhen vetem ne tjater gjuhe, atij i mungon gjuha e ideve, me te cilen mund ti shkepusi PD- se numra qe i bejne lazem.Topi nuk ka arritur te kuptoje se ne PD ka uri per ndryshim kursi, por nuk eshte, .... per veshet e tyre .....buria e Topit.
Megjithkete, them se do kete vota te atyre, .....qe nuk para degjojne mire nga veshet.Po i ndjek ec e jaket e tij.Me duket pa gjunje....Hallve e ftohte!

sa ma pak me fole aq ma mire ban , se nuk gabon.....

ore ,ky topi kur dha intervisten tek topi si ishte vesh? me sandalla à la tirona apo jo?

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).