PRISHTINË - Deputetja e Vetëvendosjes, Alma Lama, ka konfirmuar lajmin për largimin e saj nga partia e Albin Kurtit. Lama pat shfaqur haptazi mospajtime rreth koncepteve të “Vetëvendosjes”. Ajo ka kritikuar ashpër partinë e saj, duke thënë se ka devijuar rrugën dhe programin e saj sidomos me daljen haptazi pro shamive dhe mësimit mbi fe nëpër shkolla.

“Kurti, i cili promovon idenë e bashkimit kombëtar hezitoi të thoshte një fjalë të vetme kundër atyre që përmes meje, si një shqiptare e lindur në Krujë, atakuan një pjesë të kombit tonë, e që është ajo që jeton në Shqipëri. Në Kosovë u përçmua edhe figura e Skenderbeut; pak kohë më parë është fyer edhe humanistja e botës, Nënë Tereza, nesër kushedi kush do të atakohet, sepse qëllimi është të na rrënohet identiteti kombëtar”, ka thënë Lama në një intervistë për “Zërin”, duke i bërë të ditur dallimet konceptuale me kreun e VV-së, Albin Kurti.

Ajo pat thënë se nuk e ka ndërmend të ndryshojë konceptet e saj, thjesht për të siguruar një bashkëjetesë politike. Flirtimi i Vetëvendosjes me rrymat radikale fetare, mos dalja në mbrojtje të saj e liderit të VV-së, Albin Kurti dhe mënyrat jodemokratike, veçanërisht dhuna, të praktikuara nga kjo parti, duket se e kanë nxitur Lamën të marrë vendimin e largimit. 

shqiptarja.com

------------------------------------

zëri.info

Deputetja e Vetëvendosjes, Alma Lama, ka konfirmuar për portalin Zeri.info pak minuta më parë lajmin për largimin e saj nga partia e Albin Kurtit.

Ajo nuk ka preferuar të japë më shumë detaje rreth largimit të saj dhe pritet që gjatë ditës të dal më një letër publike, ku edhe do të sqarojë në detaje dorëheqjen e saj.

Lama, në një intervistë për “Zëri”, pat shfaqur haptazi mospajtime rreth koncepteve të “Vetëvendosjes”. Ajo ka kritikuar ashpër partinë e saj duke thënë se ka devijuar rrugën dhe programin e saj sidomos me daljen haptazi pro shamive dhe mësimit mbi fe nëpër shkolla.

“Z. Kurti, i cili promovon idenë e bashkimit kombëtar hezitoi të thoshte një fjalë të vetme kundër atyre që përmes meje, si një shqiptare e lindur në Krujë, atakuan një pjesë të kombit tonë, e që është ajo që jeton në Shqipëri. Në Kosovë u përçmua edhe figura e Skenderbeut; pak kohë më parë është fyer edhe humanistja e botës, Nënë Tereza, nesër kushedi kush do të atakohet, sepse qëllimi është të na rrënohet identiteti kombëtar”, ka thënë Lama në një intervistë për “Zërin”, duke i bërë të ditur dallimet konceptuale me kreun e VV-së, Albin Kurti.

Ajo pat thënë se nuk e ka ndërmend të ndryshojë konceptet e saj, thjesht për të siguruar një bashkëjetesë politike.

Flirtimi i Vetëvendosjes me rrymat radikale fetare, mos dalja në mbrojtje të saj e liderit të VV-së, Albin Kurti dhe mënyrat jodemokratike, veçanërisht dhuna, të praktikuara nga kjo parti, duket se e kanë nxitur Lamën të marrë vendimin e largimit.

Lexojeni në vijim letrën e plotë të deputetes Alma Lama:

Letër e hapur votuesve të mi
Të dashur votues,

Kam vendosur t’ju drejtohem të gjithëve ju, që kur u afruat pranë kutive të votimit, në zgjedhjet e vitit 2010, në mendje kishit emrin tim, dhe dora juaj rrumbullakësoi pikërisht numrin që përkonte me këtë emër.

Ju drejtohem sepse në një shoqëri demokratike, të vetmit që japin legjitimitet demokratik, janë pikërisht votuesit, pjesë e sovranit që quhet popull. Vetëm ju mund t’i jepni mundësinë dikujt t’ju përfaqësojë, të bëhet zëri juaj.

Ndihem e privilegjuar që ma dhatë mundësinë të bëhem pjesë e Kuvendit të Kosovës, institucionit më të lartë në vend dhe jam e vetëdijshme çdo çast për përgjegjësinë e madhe që kam marrë mbi supe.
Me një vetëdije të tillë, jam përpjekur të jem zëri juaj, zëri i mijëra njerëzve që e dëshironi një Kosovë të ndryshme nga ajo që është sot, që dëshironi një shtet më të fortë, më demokratik, një shtet që kujdeset për ju, që respekton e garanton liritë tuaja, që i respekton miqtë që na dolën në krah, atëherë kur gjysma e kombit- Kosova rrezikohej nga zhbërja.

Po ju drejtohem ju sepse jeni të vetmit që ndjej obligim t’ju shpjegoj situatatën e krijuar përreth meje dhe subjektit politik ku bëj pjesë.

Në tetor të vitit 2010 iu bashkova Lëvizjes Vetëvendosje! me dëshirën dhe vullnetin më të mirë për të dhënë kontributin tim për ndërtimin dhe konsolidimin e demokracisë në shtetin e Kosovës.
Iu bashkova Lëvizjes Vetëvendosje! me besimin e plotë se vetëm në këtë subjekt mund të punoja për çuar përpara ëndrrën tonë të përbashkët për bashkim kombëtar.

Iu bashkova Lëvizjes Vetëvendosje! pa pasur as dyshimin më të vogël se kjo organizatë do bënte çmos për të ruajtur identitetin tonë kombëtar, atëherë kur ndonjë gjarpër i pabesë do të tentonte të na futej në gjirin tonë për të na e helmuar shpirtin dhe mendjen, siç na ka ndodhur shpesh përgjatë historisë.
Iu bashkova Lëvizjes Vetëvendosje! me bindjen e plotë se kjo do të ishte gjeneratori i moderimit të shoqërisë, i instalimit të kulturës demokratike përendimore, që do ta dërrmonte politikën klienteliste, klanore e të errët që sot po e mban peng politikën dhe vetë jetën.

Iu bashkova Lëvizjes Vetëvendosje! sepse i besova programit të saj.
Iu bashkova Lëvizjes Vetëvendosje! sepse kam besuar se vërtete kjo lëvizje do t’i kthejë politikës moralin e munguar.

Sot, pas më shumë se dy vitesh e gjysmë që jam pjesë e këtij subjekti politik, mund t’ju them se shumica e koncepteve dhe parimeve që permenda më lart, janë ngulfatur dhe zvetënuar nga radikalizmi, nga mjetet të cilat shpesh përfundojnë në promovim të dhunës, e që kompromentojnë çfarëdolloj qëllimi të mirë.

Radikalizmi po i ngulfat edhe vlerat më të mira që i kanë shumica e vajzave dhe djemve të Vetevendosjes!

Qytetarët e Kosovës kanë kaluar nëpër periudha shumë të dhimbshme të dhunës së imponuar, plagët janë ende të hapura, dhe unë mendoj se riciklimi i saj, në çfarëdolloj niveli apo intensiteti, qoftë edhe simbolik, nuk i ndihmon askujt, as qytetarëve, as demokracisë, as imazhit të Kosovës, as interesit kombëtar.

Përdorimi i dhunës si mjet për arritjen e synimeve politike, nuk ka qenë pjesë të programit të Lëvizjes, por kjo po ndodh në praktikë gjithnjë e më shpesh. Asnjë forcë serioze nuk mund të ecë përpra duke u bazuar në këtë mjet. Mjeti i gabuar degradon vetë qëllimin.

I kam shprehur në mënyrë të vazhdueshme këto brenga dhe qëndrime të mia brenda Lëvizjes, kam kërkuar me ngulm që të respektojmë rregullat e lojës demokratike, të respektojmë institucionet dhe ligjin, por për fat të keq zëri im nuk është dëgjuar, ka qenë vazhdimisht i izoluar brenda strukturave, ku debatet janë vetëm nuance e së njejtës ngjyrë.

Kam shpresuar gjatë gjithë kësaj kohe se gjërat do të ndryshojnë me jetën institucionale, që kjo do të sillte edhe pjekurinë politike. Mirëpo kjo nuk po ndodh, përkundrazi, radikalizmi po thellohet nga dita në ditë. Jemi dëshmitarë të gjithë të asaj që ndodhi në Kuvendin e Kosovës; në tentativën për të ndaluar deputetët të hyjnë në Kuvend, në trajtimin jodiplomatik që iu bë ambasadores së vendit që është mbështetësi më i madh, i lirisë dhe pavaresisë së shtetit të Kosovës; në përleshjet e vazhdueshme me policinë me qëllimin për të prodhuar konflikt; në polarizimin e skajshëm të shoqërisë.

Unë nuk mund të pajtohem me këto sjellje, nuk mund t’i mbështes. Janë plotësisht në kundërshtim me bindjet e mia.

Nuk pajtohem me politikat e qeverisë aktuale, kam qenë dhe jam kritikuese e ashpër e praktikave korruptive të qeverisjes, e dështimit në bisedime me Serbinë, e dhënies së autonomisë për serbët në veri. Vota ime ka shkuar kundër të gjitha këtyre vendimeve, por nuk mund të pajtohem kurrsesi që sjellja irracionale të zëvendësojë racionalen, që dhuna të zëvendësojë argumentet, që polarizimi i shoqërisë të zëvendësojë tolerancën, dhe të gjitha këto sjellje të dëmshme, aspak të mos e ndryshojnë realitetin e kritikuar. Përkundrazi, thjesht po e legjitimojnë qeverisjen e korruptuar, e cila për ironi, shpesh bëjnë të duket më e moderuar.

Përgjatë gjithë kësaj kohe, kam kuptuar se nuk janë vetëm metodat me të cilat unë nuk pajtohem, por janë edhe vetë konceptet ideologjike të Lëvizjes Vetëvendosje!. Unë jam për demokraci liberale, për respektimin e lirisë së individit, të sferës private, për lirinë e tregut, jam për korigjimin dhe përmirësimin e përditshëm të sistemit demokratik, jo për ideologji të tjera dhe ndryshime radikale të cilat do të mund të kishin pasoja fatale.

Të dashur votues,

Nuk mund ta fsheh para jush se ndihem thellësisht e zhgënjyer nga qëndrimi më i fundit i Lëvizjes Vetëvendosje! në lidhje me fenë dhe raportin me identitetin tonë kombëtar. Flirtimi politik me rrymat radikale fetare, qoftë edhe për arsye pragmatike siç është vota, për mua është joparimor dhe për pasojë i papranueshëm. Janë disa arsye të fuqishme që më shtyjnë drejt këtij qëndrimi por më kryesorja sepse jam e bindur se këto rryma, të cilat nëpërmjet indoktrinimit fetar të popullatës, synojnë identifikimin me fenë dhe jo me kombin, na e rrezikojnë identitetin kombëtar, na çojnë në regres, në epokën e diskriminimit të grave, larg kulturës përendimore. Këto rryma në fund të ditës, mund të na e rrezikojnë lirinë, për të cilën u derdh shumë gjak.

Çfarëdo tendence për të keqinterpretuar fjalën time dhe qendrimet e mia publike në lidhje me fenë islame në përgjithësi, ka qenë një luftë speciale e grupacioneve të caktuara politike, të cilët i shoqëruan me kërcënime, linçim publik dhe me fyerjet më të ulëta që iu është bërë ndonjëherë grave shqiptare. Jam ndjerë e shokuar nga niveli i këtij diskursi.

Prandaj të heshtesh apo me vetëdije të mbash qëndrime relativizuese ndaj synimeve te grupacioneve të tilla, që kërcënojnë, prodhojnë gjuhën e urrejtjes, linçimit publik, fanatizmit, fondamentalizmit, antishqiptarizmit, që bëjnë diversion kombëtar, për mendimin tim është e pajustifikueshme.

Për mua pra kjo është një çështje që ndan dy botë, është një zgjedhje mes errësirës dhe dritës, prandaj dhe pozicionimi im është i pakompromis me këdo dhe kurdo.

Për mua tashmë kjo është edhe një çështje e dinjitetit personal.

E kam të qartë se politika ndërtohet mbi kompromise por një devijim kaq i madh nga parimet dhe programi, nga ana e Lëvizjes për mua ka qenë i papërfytyrueshëm.

Të dashur votues,

Për shkak të këtyre qëndrimeve të shpjeguara më lart, por dhe shumë çështjeve të tjera shumë të rëndësishme , të cilat nuk do t’i rendis në këto radhë, mua më është bërë i pamundur qëndrimi i mëtejshëm në Lëvizjen Vetëvendosje! Ndryshimet konceptuale mes meje dhe drejtuesve të LVV janë fondamentale; qëndrimet për çështjet më të rëndësishme nacionale nuk përputhen dhe metodat për të arritur synimet politike, janë të papajtueshme mes nesh.

Shpreh keqardhjen e thellë që gjërat nuk shkuan në drejtimin e duhur, në drejtimin në të cilin unë besoja kur iu bashkova Lëvizjes Vetëvendosje!, me vullnetin më të mirë që nëpërmjet saj të jepja kontributin për vendin dhe shoqërinë.

Mandatin tim si deputete në Kuvendin e Kosovës tani e tutje do ta përmbush jashtë grupit parlamentar. Do të vazhdoj të jem zëri juaj në Kuvend, deri në fund të mandatit, duke punuar më përkushtim dhe aktivizëm në interes të vendit dhe aspiratave tona të përbashkëta për demokraci dhe bashkimin të kombit.

Me respekt
Alma Lama

207 Komente

Na jepni info sa me te paanshme ju qe jetoni ne Kosove!

Ja psh cfare gjen ne internet: duket sikur VV "ka dashur, por s'ka mundur". http://ekuiliber.com/?p=39332

Nderkaq, shume, po shume "cehre" te ndritur keto zonjat me poshte, be! Po ti besojme thenies se famshme "cehre din beli" (robi duket qe ne ftyre), per turqeni qe kom, nuk ka asnji moment dyshimi kur i krahason kto me ata  hoxhet  qe kemi pa online!!!

Ne mos per gje, raca jone ROCKS!!!

 

Gremza - "Hapat" (ose: "dy dhe dy nuk bejne pese, kam durim dhe do te pres")

http://youtu.be/pObLsCfK-Zw

Po ku paske ra n'kët fole t'grerzave o emo. E kam fjalën për këtë linkun që solle.

Po jo more burrë mos merr masë nga këto bira të mbushura me fanatike që i kanë një palë mend. Krejt ato komente mund t'i shkruajë një apo dy vetë duke krijuar përshtypje që janë më shumë. Kjo edhe ndodh zakonisht në këto forumet vehabiste, sa që po t'u var gjykimi vetëm nga informatat që i merr nga këto skuta të errëta do të përfundosh që morri fund shqiptarizmi në Kosovë.

Komentet të cilat mund të japin pasqyrë më objektive për reagimet e publikut i ke në këto portalet informative si ai i Zërit që e ka  sjellur Blendi apo ai i Telegrafit, Indeksit apo Expressit etj. ë cilave u qasen të gjithë: edhe fanatikët fetarë, edhe fanatikët e VV edhe fanatikët e PDK-së por edhe fanatikët e shqiptarizmës, paçka se në këtë radhitje më alarg më aktivë janë vehabistët dhe vv-istët  sepse të parët bëjnë pjesë në një sekt fetar, porse siç po tregon puna edhe këta të dytët po udhëhiqen si një sekt fetar.

....ti be i shqipnis shume me gramatik je ka fol smiley 

ej mas gjithe asaj vuajtje per ta gjet ket kengen (nga njerez me vlera sigurisht smiley )...e meriton ta bashkangjitesh ne cdo shkrim tatin deri ne fund te mujit smiley 

heu bre, po na del Albin Kurti si Haxhi Qomili ...

Kosovën një pjesë e shohin si shtet radikal islamik në zemër të Europës, pjesë e Teheranit dhe e Kabulit. Jam kurioz të di në është prononcuar hoxha i madh që allahu i shtoftë ymrin Shefqet Krasniqi për almashowturban..smiley

Tani ta mar vesh une, e kane zbuar kete Almen apo ka ikur vete ??

ajo ka ik vete si Ben Malaj, jo si Kaq Islami...

Vetë ka ikur o Gjergj vetë, po as Albinit nuk i është prishur gjaku për këtë punë, sepse njerëzve autoritarë nuk u pëlqejnë t'i kenë afër njerëzit që mund tua bëjnë llafin dy.

Ç'është e drejta Alma ka shkuar posht (dëm) siç i themi ne gjatë kësaj kohe të nënshtrimit ndaj disciplinës së organizatës, sepse paraqitjen më të mirë të veten në kuvend e pati në mbledhjen e fundit të kuvendit kur u votua ligji për amnisti, kur duket se e kishte ndarë mendjen për largim nga VV, dhe ku Alma me zotësi dhe me guxim e dekonstruktoi atë duke pasur pjesën e luaneshës në kontribuin që ky projektligj, në formën siç ishte sjellur, nuk mori numrin e duhur të votave.

Me pak fjale i kane bere daljen.. Nuk kam patur asnjehere simpati per kete VV, e kuptova qe ne fillim qe ishin fasule pa lyre, populizmat jane kancer i nje shteti, sidomos i nje shteti te ri si Kosova.

Simpatine per Vetevendosje e humbe perpara apo pas "daljes" qe i bene Edi Rames?

e shikon ti gjembo, keshtu qeka puna?!

Shume islaizem radikal ka ne Kosove.. ne nje te ardhme do kete shume konflikte te brendshme sociale ky shtet.. me vjen keq per popullsine perendimore dhe te civilizuar qe jeton atje.. Ju duhet nje Enversmiley

Kesaj Almes i keshilloj te kaloje me PDKne e Thacit.. thaci eshte njesh atje.. i ka idete e qarta.

Ashtu të duket nga larg o Gjergj, se Thaçi i ka idetë e qarta vetëm për projekte personale, se sa për projekte shoqërore rroftë Zyrja Amerikane, me të mirat e të këqiat e veta, se sa për idetë e qarta të Thaçit na kish hangër dreqi motiiiii.

Eshte komplekse situata kosovare.. Amerikanet atje kane vetem nje qellim paresor.. ndertimin e nje shteti civil properendimor.. Thci beri te mundur qe prenda pak viteve Kosova te njihet nga 101 shtete.. nuk eshte gje e thjeshte. Duket qe ka punuar. Keta te tjeret cfare kane bere?

Në dukje të parë, është pikërisht si thua ti, tejet komplekse, mirëpo për këdo që është vrojtues i kujdesshëm dhe sidomos për ata që mund të kenë pikëprekje personale me politikbërjen në Kosovë gjithçka ka spjegim logjik. Amerikanët, ashtu siç thua ti, janë plotësisht të angazhuar që shteti që po ndërtohet në Kosovë të ndërtohet duke u bazuar në praktikën shtetërore europerëndimore, madje sipas mundësive të realizimit (se mundësitë për të ushtruar ndikim i kanë pasur të pakufishme) kanë bërë gjithçka që zgjidhjet e ndryshme praktike të kenë për bazë praktikln shtetërore amerikane e jo atë europiane. Mirëpo, duke pasur parasysh pragmatizmin amerikan politikanët kosovarë, po të kishin pasur ide të qarta, kanë pasur shumë mundësi që shtetësia në Kosovë të mos rrëgjohet në këtë farë feje ku një shtet me 90% shqiptarë dhe me 10% turli pakicash të ketë statusin e shtetit multietnik, kurse pushteti demokratik në Kosovë të degjenerojë në atë mënyrë që Kosova nuk prodhon qeveri që del nga vullneti i shumicës elektorale prej 50% plus një votë, porse mjafton partia më e madhe mej 35%-40% të elektoratit të cilës kur t'i shtohen 20 deputetët e komanduar të pakicave nuk i paraqet fare problem që të ushtrojë mandatin e vet.

Këtu edhe e mori hovin Albini që për dallim prej politikanëve, që veç politikanë nuk qenë, u duk që kishte një mënyra të qartë të argumentimit të ideve politike dhe të drejtësisë së çështjes kombëtare, porse edhe këtij duket se i ndodhi ajo që u ka ndodhur të gjithë politikanëve autoritarë, dogmatizimi dhe rrjedhimisht shkëputja nga realiteti që heret a vonë të përplaset hundëve.

Nqs 51 % ka shkuar ne zgjedhje i percare dhe kusuri i bashkuar.. ligji elektoral premion te parin.. nuk shikoj ndonje gje antidemokratike.

Nuk ka të bëjë kjo se 51% ka shkuar në zgjedhje i bashkuar. Është fjala që nga i tërë trupi elektoral demokratik mjafton përkrahja e 35% e atij trupi për të formuar qeveri, kur t'i shtohen atij 20 vende të garantuara me kushtetutë që nuk u bëhet vonë hiç fare për verifikim demokratik, kurse 65% e trupit elektoral mund të rrijnë nën hije dhe të flladiten. Besoj që e kuptove demokracinë tonë me paterica dhe mënyrën se si teorikisht gjithëmonë në Kosovë mund të qeverisë pakica, pa u quajtur qeveri e pakicës.

Te themi te verteten tom , faji eshte i popullit te Kosoves qe e ka fragmentizuar politiken ne 4 parti qe kane mbi 10% dhe 4 te tjera qe kane mbi 2% ( ne 700.000 zgjedhes). Besoj se persa i perket forcave politike mbi kete situate, pergjegjesine kryesore e mban LDKja qe nuk arrin te krijoje dot nje opozite bindese, duke i lene hapesire populizmave pa buke te VV. Politika Kosovare mendoj une nuk ka arritur te thyeje Klanizmat. Te shikojme si do vene gjerat pas nje viti.

Me mire te gjithe grusht-bashkuar rreth partise se Thaqit per #rilindje, apo jo?

smiley  Me partine me te korruptuar ne Kosove. Je i madh, qafsha Ramen.

Simbas gjasave do ti bashkohet AAK nëse i bashkohet ndonjë partie. 

Te vjen keq kur lexon te tilla gjera. Fare e keqe shum paskan qene keto vehabistet. Po edhe me turp per politikanet qe perpiqen ti shfrytezojne. Le te shohin pak lajmet e Egjyptit per te pare se si do mbaroje ky muhabet, sidoqofte. Nuk kthehet dot shoqeria mrapa se ti ke frike se ta dredh gruja, or tai!

alma duket qe eshte nje vajze e zgjuar dhe patriote,por ne politike shpesh konfliktet personale mund te maskohen me diferenca ''parimore'' shume kollaj.

une shikoj nje perpjekje te'' dirigjuar '' per te goditur vv si e vetmja force e ngelur atdhetare ne trojet shqiptare.  me ben pershtypje qe eshte e njejta menyre ashtu si ajo qe shkaterroi ak-ne ne shqiperi,pra flirti me ''islamin''.  sic duket ''dirigjentet'' kane menduar se goditja me ''islam'' eshte me rezultativja per te shkaterruar edhe ate pak atdhetarizem shqiptar qe ka ngelur.  nderkohe duket qe ''janullatistet'' e maskuar jane ata qe hidhen me shume perpjete.

le te shpresojme qe nuk do te mund te katandisin vv-ne si ak-ja. te pakten ketu mungon elementi ''xhel''

Është afër mendsh që konflikti i Almës me Albinin nuk ka lindur tash që u bë publik, sepse kjo marrëdhënie  ka pasur kontaminin, pastaj inkubimin, zhvillimin dhe deri tek shpërbërja që u pa tash së fundmi. Komplotistët ndaj Albinit, e që nuk janë të paktë nga strukturat gri të PDK-së, dhe jo vetëm kësaj, me siguri që nuk kanë lënë gur pa lëvizur për ta dëmtuar këtë lëvizje politike, mirëpo deri më sot nuk kanë pasur shumë sukses, porse shkaqet e konfliktit me Almën, së paku klto që u bënë publike, dhe sidomos ngathtësia e Albinit në menagjimin e situatave të krijuara kohët e fundit në relacionin VV-ShBA do ta dëmtojnë rëndë. Nuk thuhet kot në popull "nuk mund të ta bëjë kush çka mund t'i bësh vetëvetes".

"nuk mund të ta bëjë kush çka mund t'i bësh vetëvetes".

shume e drejte, po dhe pa armiq te jashtem, (po dhe te brendshem) nuk behet.

Ata qenë aty edhe më parë, porse kur elefanti hyri në dyçanin e kristaleve u bë nami. Ç'i duhej Albinit si kampion i vetëquajtur i shqiptarizmës, përvetësimi i ideve të H.Ferajt për fenë dhe futja e tyre në programin e VV, dhe sidomos si guxoi, pavarësisht mosmarrëveshjeve që ka mundur të ket me Lamën, të mos e marrë në mbrojtje kur u sulmua në mënyrën më çnjerëzore nga snajperistat e vehabizmit, ndërkohë që e kishte pjesë përbërëse të organizatës dhe të drupit parlamentar. Këto nuk janë tipare të një prijësi dhe të një udhëheqësi mendjehapur, por të një lideruci inatkeq dhe tekanjoz çfarë nuk i hyn në punë askujt madje as organizatës së tij.

per cfare e akuzonin vehabistet, almen ? cfare i kane bere ?

Po ça t'them oj alba çka nuk e akuzonin, edhe mua po më vjen marre t'i përsëdyti këtu ato sharje të ulëta.

dhe albini s'ndihej, keshtu ?!

Albini bashke me kacurrelat e tij pa xhel po gjithe djerse, s'qenka ndjer kur akuzonin nje antare te partise se tij. 

Alba pasi po insiston, qe pak shumë kronologjia e përplasjes së Almës me vehabistët. Sebep për të nisur kjo përplasje u bë ligjërata e një mendermethënë hoxhe lidhur me virgjërinë e grave që provokoi reagimin e disa grave politikane ndër to edhe Almës.

Pas kësaj deklarate pasoi atentati me mitroloz ndaj Lamës nga njëfarë skute vehabiste me emrin forumi i të tinjëve muslimanë: Këtu mund ta lexosh http://www.lajmeshqip.com/kombetare/forumi-i-te-rinjve-muslimane-alma-lama-refugjate

VV e lëshoi vetëm këtë kumtesë të vakët as mish as peshk: lexo këtu http://koha.net/?page=1,13,148332

ndërsa Albini çele gur gojën. kurse të tjerët nuk lanë rastin pa e marrë nën mbrojtje së paku moralisht:

http://koha.net/?page=1,13,148346

http://koha.net/?page=1,13,148419

Kjo është kronologjia e kësaj vakie që e kombinuar me agresivitetin e paparë të një grushti të aktivistëve të VV atë ditë që u ratifikua marrëveshja e Thaçit me Daçiqin e nxori Albinin nga një dimension i paparë deri atë ditë,

Në reagimin e tyre, FRM e quan deputeten Lama “refugjate, emigrante”.

Albini sikur do bashkoje ne nje shtet te vetem gjithe trojet shqiptare. si nuk reagoi ky njeri pas kesj deklarate ''refugjiste''?

 E pyesim Almën, babai i të cilës e ka emrin komunist – Bashkim – për çfarë tradite e ke fjalën ? Për traditën e Enver Hoxhës dhe kurvave të tija partizane?

''Bashkim'' eshte nje fjale shqipe qe s'ka lidhje me komunizmin, dhe eshte lajtmotivi i zotit kurti. perseri asnje reagim.

eh mor Albin, qe fshihesh si struci. ca vehabiste ta mbyllen gojen,  ose keshtu te pelqen, sic duket!

Kam pas bere njehere nje debat me Gucen dhe me dike tjeter nga Levizja ketu ne peshk, qe insistonin se VV ka struktura, demokraci te brendshme etj etj. 

Fatkeqesisht po shoh disa raste tani, ku cdo njeri qe nuk ka qendrim identik me Albinin detyrohet te largohet. Kjo nuk eshte fare pozitive, tjeter gje sa e mbeshtes kauzen e tyre.

Aq me teper nese keta te VV kerkojne te "hapen" edhe ndaj zonave rurale dhe myslimaneve, duhet te krijojne nje strukture me demokratike brenda levizjes ku te perfshihen rryma te ndryshme qe jo detyrimisht mendojne per cdo gje njesoj. Ndryshe e gjitha ka per t'iu kthyer bumerang, ku nga perfshirja e shume grupimeve rrezikojne shperberjen. Kete te fundit e them gjithmone duke shpresuar se keta do dine ta moderojne icik islamin politik, se ata hoxhallaret idiot nuk i do kerkush ne parlament. 

Lama, në një intervistë për “Zëri”, pat shfaqur haptazi mospajtime rreth koncepteve të “Vetëvendosjes”. Ajo ka kritikuar ashpër partinë e saj duke thënë se ka devijuar rrugën dhe programin e saj sidomos me daljen haptazi pro shamive dhe mësimit mbi fe nëpër shkolla.

Nese VV-ja del ne mbrojtje te atyre njerezve qe mendojne dhe jetojne me bindjen se femra eshte placke dhe mashkulli eshte gjithshkaja, do te thote qe ka probleme te medha me perceptimin e botes njerezore ku duam te shkojme edhe ne si komb shqipfoles. smiley Po me zhgenjen VV-ja.

Po me zhgenjen VV-ja

e di sa zemra greke ke zhgenjy me ket qe shkrujte berber?

po pse mer kurbetli, ty te duket vetja me patriot se une qe jetoj ketu ne vendin tim? Ti ike se nuk jetoje dot ketu e mos na bej patriotin kur pe vetem bythen tende. Ndersa une jo vetem qe jetoj por edhe punoj per ta regulluar kete vend. Ndryshim i madh apo jo, pavaresisht se ti je shqipetar e une grek me origjine.

smiley

Hajt te vazhdojne me kete ritem, se po i nxjerrin vete greket ne Shqiperi mbi 10%. 

 

qenke ngrit me menie t'keqe sot berber. Une nuk di ca kontributi te shquar jep ti aty po ktu n'ppu, t'vetmet here qe ke shkrujt seriozisht kane qene kur ke shkrujt per prostitutat poshte lanes dhe per cmimin e tyre te shtrenjte jashte shqiprise.

Ja po te jap nje kontribut te thjeshte fare: paguaj taksa. Nese kjo nuk te mjafton me thuaj se te jap edhe kontribute te tjera.

po ti berbero sikur ke thene qe je vlleh (llaci-faci). apo dhe ti njesoj si greket qe gjithe vllahet e tyre i numerojne si greke ...

qeke ne krize identiteti rende fare.

Alba Br3 me beri grek dhe une ju pergjigja se jom grek por kam lindur, jetoj, punoj dhe paguaj taksa ne Shqiperi. Po e njejta gje do te ishte dhe sikur te jem vleh. Nuk kam krize identiteti sepse jam me shtetesi shqipetare. Por ju nuk mund te jeni me shume patriot se une per Shqiperine, pasi per nje jete me te mire moret rruget e kurbetit, apo morret aratine nga vendi ku u rritet. Prandaj nuk mund te me besh ti moralin e patriotit, aq me teper se aty ku ti jeton multi etniciteti nuk perben asnje problem per tu ndjere Amerikan dhe per te punuar e luftuar per begatine e atij vendi. Keshtu qe krizen e identitetit qe mund ta kesh vete ne brendesi mos jua kalo te tjereve.

po qofsh shnosht mer, cadoqofsh! nuk e shof problemin te kombsia jote po te fakti qe lu ket rolin e objektivit, tip "ah po, sot m'ka pelqy Rama kur ka fol" ose "mos, po m'zhgenjen VV po ta ket bo ket" ose "ah, ktu Bollano ka fol sic duhet" ose "mos, kisha respekt per kosovaret po ktu e paskan lli pak" etj si kto se po t'lexosh ca ke shkrujt si sheme e berber, e ke bo t'qarte menimin tat. Ajo puna e atyne qe rrine dhe e atyne qe ikin pastaj nuk ka shume lidhje se me ket llogjike, gjith byth*irat perfshi Bollanon, Dulen & co. i bi qe t'ken nejt aty per patriotizem

Nuk eshte se kam qene ndonje simpatizant i flakte i VV. Por per nje gje i kisha/kam qejf. Qe qellonin me veze e domate keta ambasadoret.

Qe keta qe jane neper parlamentrat e Shqiperise apo Kosoves jane ca buratine qe as breket e veta nuk i ngrejne pa u ardhur rekomandim nga Odhiri apo nensekretari i zevendesit te dyte te portierit te turnit te trete ne Dep. Sht.,  dhe sidomos pa marre mendimin e vyer te Komisionit te Venecias, nese ngritja e brekeve eshte ne perputhje me standardet euroatllantike te benevrekeve, kjo eshte e ditur, e pranuar, e pakundershtuar. 

Por te pakten te behemi te ndergjegjshem qe ambasadori amerikan, i levduar qofte emri i tij, Mister Xhejkomoni, apo i plotfuqishmi i rajonit te Ballkanit, i derguari i posatcem i OSBE- O-DHIR-it, per Shqiperine, Evropen Juglindore dhe Indokinen, herr Fon Nojerbah, se bashku me te Deleguarin e Komitetit Qendror Europian, sinjore Ettore Hercules Macisti jane thjesht ca burokrate te rangut me te ulet qe jane aty per te mbajtur ca shenime qe nuk i lexon askush. 

Eshte mendimi me absurd qe te mendosh se goditja me veze e domate kunder mister Xhejkomonit, apo Sinjore Ettore Hercules Macistit na qenkerkesh sulm ndaj vete Obames apo Komisionit Europian dhe gjithe prinderve te tyre kudo qe ndodhen.

 

Sa per VV, vari bidonat, si gjithe te tjeret.

Sa per VV, vari bidonat, si gjithe te tjeret.

kavir ,edhe ti i barazlarguar??  se nuk dua te mendoj qe, meqe rama u distancua nga nacionalizmi(nderkohe qe kandidoi ne qendren e nacionalizmit te brishte shqiptar),me rregull treshi i bie qe vv-ja jok!

Ke bo i corap qe vetem ti e kap. Barazlargim, Rama, Nacionalizem. Dhe te treja njekohesisht i lidh me mua. 

Por ty ta qaj hallin. Je si Gjin Martini "Gjermani po bie, po rron Amerika".

AK-ja vajti per lesh, po rron VV-ja. Do jete gallate te dale edhe VV-ja sponsorizim turk si Xhelatina.

 

shqiptaro nuk e mbron dot albinin edhe po te duash. nje njeri qe nuk pezmatohet kur merren neper kembe figurat e kombit, o eshte i paguar o eshte pa gjak. vurja ti noten tani.

Kaviro, as me ligj ku parashihet që diplomatët e akredituar kanë imunitet në vendin e akreditimit dhe se duhet t'u garantohet siguria, por as me Kanun ku garantohet paprekshmëria e mikut, nuk lejohet kjo qasje ndaj diplomatëve që ty të pëlqeka. Ky sistem që e dominon botën sot është i ndërtuar mbi këto premisa dhe askush që e konsideron veten pjesë të këtij civilizimi nuk duhet të guxojë të sillet ndryshe, sidomos nëse pretendon që e ka interesin e kombit të tij në fokus të interesimit, siç pretendonte Kurti dhe VV-ja, sepse duke gjuajtur me domate apo ve diplomatët veç turp e faqe të zezë i qesin kombit. Sa për politikanët e vendit atyre le t'ua luajnë fenë, po jo, këtyre u vjen më lehtë me të huaj. Madje edhe Almën e goditën shumë më rëndë se politikanet tjera që reaguan sepse për partnerët e rinj politik të Albin Kurtit ajo i shte e huaj(!!!), nga Kruja, dhe këtij motivi absurd "ksenofobik" i mëshohej me të madhe.

Ligji the? Pse, e parashikon Kodi Penal goditjen e ambasadorit amerikan me veze? 

Mire eshte them une, te hiqet ky mentaliteti i "mikut" te huaj , qe eshte "ne bese te qeverise". Ai "miku" pergjithesisht eshte nje person i parendesishem. Madje edhe goditja e tij me veze nuk eshte kunder atij si person, por kunder imazhit te Mikut qe Na do Te Miren, e qe do na zgjidhe hallet. 

Prandaj koncepti i "mikut" eshte koncept qe ka ca pak shekuj qe nuk njifet andej nga vjen ai miku.

Sa per turpin? Me pelqen te na dale ca turpi. Nje tjeter koncept demode. Madje, keto kohet e fundit kam prishur dhe fjalorin smiley

 

''Në Kosovë u përçmua edhe figura e Skenderbeut; pak kohë më parë është fyer edhe humanistja e botës, Nënë Tereza, nesër kushedi kush do të atakohet, sepse qëllimi është të na rrënohet identiteti kombëtar”, ka thënë Lama në një intervistë për “Zërin”, duke i bërë të ditur dallimet konceptuale me kreun e VV-së, Albin Kurti.''

e shikon ti, ose ju. islamistet ga , Albini na. keshtu i thone kesaj pune. i duhet islamisteve nje parti dhe nje ''filllllozof'' si Albini qe s'ndihet kur heronjte e kombit merren neper kembe ...

ketu e paska patur hallin zoteria i tij, te krijojme identitetin islamist. hej o zot !

Bravo Alma !

Ekziston gjithnje mundesia qe nacionalizmi te shfaqet si artikulim e vullnet politik (kryesisht) i shqiptareve myslimane. Kjo per ceshtje numrash (Jemi 80% ulerrin verdalle FRD-ja), por edhe konjukturash. Afrimi me Evropen, eshte sfide me vete per konfigurimin e brendshem te shqiptareve dhe dinamikave midis tyre. 

Mua do me vinte keq nese keto akuza ndaj VV qe ben Lama, do te ishin te verteta. 

edhe pasi e lexova kete ende nuk po marr vesh se cte keqe ka bere VV, megjithe revanshin mediatik kunder tyre

Po e di ndonjeri te na e thotesmiley

Albin Kurti ka qene dhe eshte shkerdhate mashkull, e eklipson fare Edi Ramen per shkerdhatizem. smiley

Shume interesante kjo pjesa e Fuges, by the way:

Emo!

Po bektashizmi mund të jetë element tjetër që bën solid elektoratin e kësaj partie zoti Fuga?

Nuk ka asnjë lidhje midis partive politike dhe besimeve fetare në Shqipëri. Dua të jem i qartë për këtë gjë. Po kështu, nuk ka në asnjë parti, influenca fetare në programet politike, sepse dhe partitë e shpallura dhe kristiane kanë në bazë të tyre jo shtetin etik por atë ligjor. Këtë e afirmoj, me kënaqësi madje sepse përbën vlerë për bashkëjetesën ndërfetare në vendin tonë, është një nga pasuritë e mëdha të Shqipërisë kjo vlerë. Por, kjo nuk do të thotë që disa tradita kulturore të rajoneve të ndryshme të mos shfaqen dhe në identitetet politike shqiptare. Dihet për shembull se elementi me tradita fetare të krishtera është më pak i pranishëm në partitë e djathta. Nuk ka nevojë për këtë të bëjmë historinë e perandorisë otomane ku tokat arë u akorduan popullsive myslimane dhe pronarët e tokave ishin më shumë nga kjo pjesë. Dihet për shembull që në Shqipëri, katolikët kanë qenë më të persekutuari në regjimin komunist. Afërmendsh, në partitë e majta do të kishte gjatë kësaj periudhe më pak përfaqësues në lidershipin e këtyre partive të majta. Sikurse dihet që LSI-ja ka pasur një përkrahje elektorale(mjafton të shohim hartën elektorale) në zona ku tradita fetare ka pasur një identitet të caktuar. Pra, është një elektorat i cili brenda vetes ka lidhje sociale solidariteti, statusi social, solidaritet krahinor, solidaritet kulturor, pritshmërie ekonomike, etj. Mjafton të kujtoj se dhe në ditë të vështira për LSI-në, ky elektorat nuk e ka tradhtuar atë, çka dëshmon për këtë stabilitet dhe për këtë taban mbështetës. Në kushtet kur dy partitë e mëdha rivale kishin elektorate periferike të paqëndrueshme, kuptohet se natyrshëm këto të fundit do të tërhiqeshin nga një elektorat i qëndrueshëm sikurse ai që përshkruam më lartë.

Nemesis, qe nga mesi (aty ku e ke bo me bold) e deri ne fund, nuk kam kuptu gjo. Kush o ky, filozofi Fuga?

Gjithëkush e ka të freskët lëvizjen që bëri Berisha me beniaminin e tij Basha gjatë fushatës zgjedhore, kur me një dashakeqësi idhnake u mundua të përdorte gurin e fundit për të goditur Ramën. Ishte një gurë që askush më parë kishte guxuar për ta lëvizur nga vendi jo më ta lëshonte me rrokullim në të tatëpjetën e historis. Për ta lëvizur këtë gurë u zgjodhë pikërishtë (ri) vendosja e gurit të themelit të (WC) xhamis së madhe në Tiranë. U zgjodhë ky moment për të sulmuar Ramën por jo vetëm. që të kryqëzohej si antimusliman antishqiptarë ortodoks i droguar etj etj. Djallëzia e tyre ishte të preknin shqiptarët musliman me shpresën se përqindja e famëshme qysh nga koha e (pordhës) Zogut ishte e vërtet, se shqiptarët na qenkan 70 % musliman të (pastër) safi. Pak para kësaj ky delirant i pandreqëshëm mori guximin dhe deklaroj luftë të hapur ndaj një pjese të shoqëris dhe shtetit. U shpalli luftë ateistëve vetë kryeministri i një shteti laik, ku me kushtetutë shteti është i ndarë nga feja. Shkeli kushtetutën me të dyja këmbët ai që duhet të mbronte të drejtat e kujtdo mbështetur në kushtetut. Por kjo nuk e ndaloj aspak që ta bënte një gjë të till, ashtu si nuk e kishte ndaluar dhe më parë që të shkelte kushtetutën për shumë krime të tjera. Sado që ajo deklarat më la shije të hidhur i jam mirënjhohës që e bëri, si shpalljen e luftës ndaj ateistëve po ashtu edhe sulmin ndaj Ramës në lidhje me xhamin. Rezultati tregoj se shqiptarët e kanë fen të papërfillshme, ka plot që besojnë se zoti ekziston, por kjo nuk shkon më tej se kaq. Berisha dhe Lulka shpresonin se do të kishte më shumë ekstremista trushplarë që hedhin poshtë të qenurit shqiptarë para besimit të tyre fetarë. Si e thash më lartë ka plot që besojnë në zot, por jo që besojn në injorancën e feve, për më shumë shqiptarët janë ndjekës të riteve pagane se sa atyre monotesite, këtë e tregon edhe pelegrinazhi që bëhet nga të gjithë pa përjashtim si në kishën e Laçit ashtu edhe në malin e Tomorrit. I doli huq edhe përçarja e shqiptarëve simbas fes ashtu si i doli huq më parë edhe përçarja veri - jug.    

Kjo fushate,do te mbahet mend per dicka,futjen e fese ne politike,perdorimi pa takt qe beri Basha per ceshtjen e xhamise sa gati nuk tha qe Edi Rama i urren myslimanet se eshte ortodoks(pra me pak fjale ortodoks perkthehet si joshqiptar).Mendoi se mos merte ndonje vote plus por e pa qe ne shqiperi pantallonat trecereksha numerohen me gishta.

Pastaj te mos harrojme fushaten e Kreshnik Spahiut ne xhamine e rruges se Kavajes(dallohet si cerdhe ekstremizmi),ku thuhet se eshte besimtar i regullt,gjithashtu edhe disa "trakte" qe jane shperndare ne Elbasan kunder Ben Blushit,si autor i "Te jetosh ne ishull".

 

Kjo fushate,do te mbahet mend per dicka,futjen e fese ne politike,perdorimi pa takt qe beri Basha per ceshtjen e xhamise sa gati nuk tha qe Edi Rama i urren myslimanet se eshte ortodoks(pra me pak fjale ortodoks perkthehet si joshqiptar).Mendoi se mos merte ndonje vote plus por e pa qe ne shqiperi pantallonat trecereksha numerohen me gishta.

Pastaj te mos harrojme fushaten e Kreshnik Spahiut ne xhamine e rruges se Kavajes(dallohet si cerdhe ekstremizmi),ku thuhet se eshte besimtar i regullt,gjithashtu edhe disa "trakte" qe jane shperndare ne Elbasan kunder Ben Blushit,si autor i "Te jetosh ne ishull".

 

Krisja dhe së fundmi largimi nga Albin Kurti është fare e freskët. Filloi kur hoxha i Prizrenit, gjithë gratë e Shqipërisë që nuk mbajnë ferexhe, dalin të zbuluara e nuk vishen pas moratit të sheriatit, i quajti Kurva.

Alma dhe disa gra të emancipuara kosovare, si Vlora Çitaku, Arbana Xhara, përmes  artikujsh dhe fjalës në parlament, protestuan. Ndërsa deputetë, intelektualë e qeveritarë, hapnin dhëmbët, islami radikal në Kosovë vuri në veprim talebanët e saj kamikazë që fshihen pas emrit "Forumi rinor musliman". Ata e kërcënuan, e kërcënuan prapë, e rikërcënuan. Ju vu Almës mbrojtje fizike.

Albini ndërkohë heshtëte, dhe befas ju kundërvu qendrimit të Almës. U shfaq pro vendosjes së shamive në shkollat kosovare, mbështeti e përkrahu disa nga qendrimet regresive të fesë islame ndaj gruas, etj. S'vonoi dhe ithtarët e tij goditën ambasadoren e SHBA, duke u futur në Kuvend. Vetëm Alma kërkoi ndjesë ndaj aktit rrugaçror. Albini përsëri nuk u ndje. Këtu erdhi ndarja.

 

 

Me duket mua apo me te vertete po perpiqen te fundosin Vetevendosjen? Apo thjesht po konsumohet vete edhe kjo njesoj si Levizja e Grillos-s? Nuk arrij ta kuptoj? Vecse ketu tek peshku ka nja tre dite qe flitet me tone negative per kete levizje/parti. Nuk kam ndonjelloj interesi te vecante, thjesht dua te kuptoj. Deri para disa javesh lexoja pohime te tipit: "eh sikur te kishim edhe ne Shqiperi nje levizje te tille", ndersa tani te gjithe i jane hedhur kundra. Cfare po ndodh?

ndodh kjo; dinamikat e ngjarjeve ndryshojne sipas deklaratave qe bejne lideret e partive te ndryshme. albini deri dje fliste mjaft mire per shume ceshtje qe u interesojne shqiptareve. dhe nje dite te bukur ndodhi ajo qe s'pritej. ky njeri i bashkimit dhe prosperitetit bashkon zerin e tij me kahun me te erret te fese myslymane.

sigurisht qe tani do flitet ndryshe. dhe programi ne kompjuter eshte programuar te beje ndryshimet e nevojshme kur dicka ndodh, njeriu gjithashtu.

ajo qe me pelqente dje, s'me pelqen sot per arsyet me larte.

Deri para disa javesh lexoja pohime te tipit: "eh sikur te kishim edhe ne Shqiperi nje levizje te tille", ndersa tani te gjithe i jane hedhur kundra. Cfare po ndodh?

 

koha  (peshku)  do ta tregoj... (NN peshkanalist)smiley

kshu eshte kur i vihesh kunder big brotherit amerikan

Edhe lufta politike udhëhiqet me të njëjtën logjikë si lufta e armatosur. Nuk mund të shkohet gjithëmonë përpara dhe të sulmohet. Ndonjëherë duhet të tulatesh kur e ke punën pisk, ndonjëherë duhet tërheqje taktike, e me raste kur të shpartallohen radhët duhet ndarë në grupe më të vogla dhe ku sytë këmbët.

E sidomos nuk është fare e preferueshme që të luftohet në më shumë fronte njëherësh. Albini këto leksione duket se nuk i ka marrë kurrë as në teori ku e ka pikën më të fortë se për praktikë as nuk bëhet fjalë se duket që ka qenë djalë mamaje siç i thoni ju andej. 

Megjithatë unë mendoj se ai ndodhet para një sfide të madhe kur duhet ta rishikojë udhën e bërë dhe të bëjë korigjimet e nevojshme për të ecur përpara. Siç tha Beluli koha(peshku) do ta tregojë.

''...Albini këto leksione duket se nuk i ka marrë kurrë as në teori ku e ka pikën ...''

jo jo nuk eshte keshtu. pse di albini te toleroje dhe bashkoje zerin me islamistet, dhe s'dika me te tjere? ben keshtu, se sic duket i pelqen qe feja te mesohet ne shkolle dhe te na mbuloje te gjitheve me shami dhe neser me ferexhe.

Olso, duket se Albini eshte nji çike vone me pagesen e e muajit qershor. smiley

''Albini ndërkohë heshtëte, dhe befas ju kundërvu qendrimit të Almës. U shfaq pro vendosjes së shamive në shkollat kosovare, mbështeti e përkrahu disa nga qendrimet regresive të fesë islame ndaj gruas, etj.''

doni me per belulin (albinin)?????

Mendoj se duhet te jemi me te kujdesshem kur shprehemi keshtu per VV, Albini ka fol qarte per te drejtat e njeriut , per informimin ne sistemin arsimore te historise se besimeve fetare, kjo nuk e ben ate vehabist, megjithese dhe un tani kam dyshinet e mija ne lidhje me kete te folurin soft me qellim maksimizimin e votave nga VV duke dit se shumica derrmuese e shoqerise eshte muslimane ne Kosove. Alma nga ana tjeter prej kohesh dukej se nuk ishte dakord me menyren se si procedonte VVja . me duket nje pretekst nga e saj ... 

Cut the bs, Albini dhe grupi i tije jane radikale e tashi dhe separatiste.

Feja e Shqiptarit eshte Shqiptaria. Kjo formule beri Shqiperine dhe do ta mbaje gjalle. Nuk besoj, apo nuk dua te besoj qe Albini del kunder kesaj. Dhe kot shohin enderra me ashtu dashi ata qe shpresojne se do t'i percajne shqiptaret per pune feje. 

"kot shohin enderra me ashtu dashi ata qe shpresojne se do t'i percajne shqiptaret per pune feje."

alibia/hipoteze eshte kriju ama, dhe mesa duket e ka nje baze, se fjale ajri nuk jane.

Enderrat dhe perpjekjet percarese kane qene qe ne fillim dhe vazhdojne e do te vazhdojne. Historia s'mbaron ndonjehere, lere c'thone filozofinot, qofshin edhe te Zones se Lire te Canit. Une shpreh bindjen time per rezultatin e perpjekjeve ne fjale. 

Me qe ra fjala, po lexoj nje liber shume interesant, kujtimet e Sejfi Vllamasit, qe fillojne me 1900 e ne vazhdim, liber qe ua rekomnadoj atyre qe kane kuriozitet per kete pjese te historise. Dhe aty shihet qarte se si perpjekjet percarese kane qene shume te forta, por kane deshtuar ne masen me te madhe. Libri eshte perle dhe per te kuptuar shqiptarizmin me te mirat e keqijat e veta.  

e kisha parasysh kujt shqiptarizmi i referoheshe edhe me pare. une kam problem me nje c'rregullim ADN-je kulturore qe ka ndodh jo vetem ne shqiperi, po edhe me shembuj te tjere nga bota - qysh me vendosjen e kufijve ne percaktim shtet/komb dhe ceshtjen e identitetit. ajo shqiptarizma qe i referohesh i sherbeu nje zhvillimi kohor te caktuar. shqiptarizma, me krype e rigon fetar qe po dun me i hydh sot, ne syte me mi merr dimension tjeter. sot shqiptarizma nuk ka ate vlere qe ka pas per kohen kur u perdor si term. sot ai qe eshte shqiptar, nuk njihet per shqiptarizmen, po per gjera te tjera. ka shume retorike dhe abuzohet me kete term. dmth nuk ka me burra me mustaqe e shote galica.

Thelbi i shqiptarizmes mbetet i njejte, ndryshon vetem forma. Dmth deshira per te ndejt apo me e pas te miren bashke, apo me thjesht, me mire te qaje nona e tjetrit se ajo e imja dhe e jotja. Edhe atehere kishte burra me mustaqe e pisqolla, por dhe Smail Bejra me goxha men, qe zbuluan formulen e shenjte me te cilen fillova postimin e meparshem. Ato te zotet e flamurit me te cilen dilje ti me pare i dine shume mire keto pune, dhe ne nga ata duhet te marrim shembull.

Po mo po. Ashtu, ashtu. Thjesht ka raste qe disa persona verdalle, ortodokseve u thone ndonjehere "gjak-prishur" sa per te kaluar kohen.

Qekur ti perfaqson te gjithe ortodokset? Lizandri te tha ty gjakprishur, jo te gjithe ortodokseve.

Rri urte thuaj Albinit se do haj nai drone kokes kshu fap pa mendje fare.

Nacialisti i leshit qenka ber me islamistet e kosoves. Tradhtar i kombit albin kurti!

Ca problemi ka me mbajt shami ne shkolla? Fakti qe nuk shoh problem ketu, a me ben edhe mua islamist, vahebist (ca eshte kjo?), ekstremist, seksualist, erotist? Where is the problem with the shamia? Une psh. kur shkoja ne shkolle i lyeja floket me xhel dhe asnjeri nuk me akuzonte se beja pjese tek grupi i admiruesve te James Bond-it edhe pse une shpeshhere kur me pyesnin si e kisha emrin, pergjigjesha: "my name is Bond, james Bond". Ca problemi keni ju pipell?!

Problemi o se pastaj do kishte me teper siperfaqe te njetrajtshme per te shkru apo ngjitur kopjet, per te kopju gjate provimeve. E imagjino ti nje mesus duke i thone nje goces qe o veshe me shami, qe te heqi shamine per t'ja kontrollu? 

Me se fundi nje kritike konstruktive. Ja robi qe ka studjuar ne Polimi: racional, i fresket, i qarte, i mprehte, mendjendritur, duarart.

Olso, problemi qendron kur nje nga ato 16 vjecaret do thote une nuk dua te mbaj shami dhe te mesoj fene do quhet kurve. Nuk te duket dhunim i te drejtes se saj per te thene mendimin e saj?! As mua personalisht sme bezdis shamia/kryqi/ tatuazhi...( U name it) si pjese e vendimit te nje personi te rritur. Por imponimi ne emer te nje kulture sme duket e drejte kur personi mbi te cilin ushtrohet eshte i paafte per te mbrojtur veten e tij.

O snare se po behem perserites tani...
Ne Shqiperi nje baba vrau vajzen sepse kishte zene dashnor. Nuk ishin myslymane. Thjesht te prapambetur.

Kush eshte kjo Alma?

Une kam vetem nje problem me vellezerit e mi te besimit myslyman: a ka mundesi me e ul ate volumin e playback-ut te hoxhes tek xhamia e rruges se Kavajes? Sinqerisht, uleni se na cmenet! Zgjohet lagjia nga allahuekber qe ne pike te mengjesit!

Muhamedi aprovon kete kerkese. Thanx in advance.

Muhamedi thotë.. Get that infidel qafiri në litar smiley

ah, jo keshtu do thoshte albini. ti do te mohosh te drejten e myslymaneve per te patur zerin e tyre te qarte dhe melodioz ne rrugen e kavajes. ty do te veshim nje fustan per mekatet qe ben, tamam si hoxhe do dukesh ...

Po nga e di ti alba qe Albini do thoshte keshtu?

deri sa do te fusi ne shkollat publike mesimin e fese, pra do te beje ate qe evropa e ka cbere me kohe dhe me vakt, s'eshte cudi te te veshi dhe ty nje fustan per mekatet ''e kengeve'' te myslymaneve ne pike te sabahut ... smiley

Nga e di ti alba qe albini do te fusi ne shkollat publike mesimin e fese, pra do te beje ate qe evropa e ka cbere me kohe dhe me vakt, rrjedhimisht s'eshte cudi te me veshi dhe mua nje fustan per mekatet ''e kengeve'' te myslymaneve ne pike te sabahut?

ne program pra e ka? lexon ti apo jo? shamine 16 vjec dhe mesimin e fese.

A ma citon te lutem kete pjese te programit se s'po e gjej dot.

tomaras mund te na ndihmoje per kete.

ketu e kam lexuar qe Vv eshte pro shamise dhe mesimit te fese ne shkollat publike.

The qe "ne program pra e ke".

Ma cito.

 

Shpend Ahmeti:

''Ndërsa, sa i përket mësimit fetar, ne e kemi bërë shumë të qartë: është mësimi mbi fetë, jo mësimi fetar. Mësimi mbi fetë thotë se ne mendojmë se është mirë që të dihet historia e religjionit dhe të mësohet mbi fetë e ndryshme.

Kjo do të thotë se ne nuk dëshirojmë priftërinj dhe hoxhallarë nëpër shkolla publike, por duam teologë sekularë, të cilët e dinë historinë. Kjo do të thotë se ne ndoshta nuk kemi njerëz të përgatitur mjaftueshëm që ta kemi këtë lëndë. ''

une nuk di ne asnje vend te botes se qyteteruar qe te sjellin ne shkollat publike specialiste teologjie, keshtu sic kerkon zoteria i tij. une di qe lenda e historise perfshin edhe mesimin e historise se feve. kaq! kjo me duket deklarate shume djallezore, per ta marre kalane nga brenda. kaq!

Oj zonjush, me kete qe me solle, po kundershton veten tende!

S'te qeka tretur mire ushqimi meksikan me duket.

Keshtu eshte kur shkruan e udhehequr nga paragjykimet dhe jo nga logjika.

thjesht i kuptojme gjerat ndryshe. bye bye

Racionaliteti dhe faktet nuk jane opinion e dashur. Me the qe Vetvendosja e paska te shkruar ne program qe duhet te mesohet feja myslymane ne shkolla. Te kerkova te me sillje nje citim dhe ti cfare me sjell?! Thjesht nje fraze (qe nuk ishte as e programit) qe nuk kerkon asgje me shume se mesimin e historise se fese (jo vetem asaj myslymane) ne shkolla. Teologji praktikisht.

Nuk ka te beje fare me moskeqkuptimin. Argumenti yt eshte i deshtuar dhe ti je thjesht nje paragjykuese, raciste dhe islamofobe! Kaq. Eshte so easy!

 

Alba nr.1, sa per dituri ne Itali ne shkollat publike behet mesim i historise se feve nga mesues laik dhe me pjesmarje jo te detyruar, por me deshire. Ka dhe disa vende te tjera "te prapambetura".

E megjithate kjo nuk do te thote gje nese behet vetem ne Kosove, dhe e ben Abini apo Blerimi, problemi duhet diskutuar ne parim, ja vlen apo jo?

Por dihet qe punen e demokracise e kemi nis si me komunizmin, me servilizem, dmth ka kooperativa ne Bashkim Sovjetik, bejme edhe ne koperativa, sepse e gjithe "bota" ben. Pastaj mbetem si te zgerdhire bashke me gjysmen e botes, numri portes, ...... Servilizem kolektiv.

Mjaft me kete pune te fese se late nam, nuk dini nga lidhet gomari dhe doni me diskutu. Merrni vesh nga feja po aq sa nga cibernetika. Diskutime vetem emocionale, po te vijne myslimanet do na lene pa pi raki e pa qi. Futja pordhes. 

Ne Itali studjohet Feja Katolike neper shkolla dhe eshte me zgjedhje, eshte nje vjetersi e trasheguar nga pushteti gjysem shekullor i Demokristianeve.. ne Itali po diskutohet qe te hiqet nga shkolla kjo lende.. po cti besh Vatikani eshte i fuqishem.

PS: Ata qe ejapin kete lende ne itali nuk jane qe te gjithe laike, por ka dhe shume prifterinj.

ore heretiku i herezise, c'i ke keto urdhera nga shtabi, me mjaft e pa-mjaft?

pa na thuaj njehere ti i marruri vesh shume, c'mendon ti per kete?

prandaj po them qe eshte djallezore, se do ja gjejne anen t'i bejne femijet islamiste e kaluar islamisteve.

me tregon italine? pffffffffffffff

Kot me fol, eshte njesoj si te fliste Kasem Trebeshina ne vitin 1960-te, elite skllave, servile, qeni leh atje ku ha, pi raki dhe te tjera qe mbarojne me "i", derisa te vije dita me qa me oi oi.

Megjithate dihet ajo pune, kur fillo me fol BBC-ija, fillo llapaqenlliku disident i mbas pilafit: "un kam qene gjithe jeten i djathte, megjithse kam punuar ne Komitetin Qendror".

une nuk di ne asnje vend te botes se qyteteruar qe te sjellin ne shkollat publike specialiste teologjie

Meqe paske studjuar ne te gjitha shkollat e cdo vendi te botes se qyteteruar: e ke gabim. Ke "religious studies" gjithandej.

Olso, nëse dëshiron të relativizosh atë të drejtë nuk mund të ta marrë kush, por mos prit që të gjithë të tjerët të kenë veç merakun tënd të decibelëve të zërit të xhamis'ë së Kavajës. Rob të ndryshëm maraqe të ndryshme. Qe çka përmban programi i VV për fenë:

Feja98. Besimi i lirë është e drejtë e secilit individ. Nisur nga kjo ne konsiderojmë që Kosova duhet të jetë vend ku pjesëtarët e shoqërisë ushtrojnë lirshëm bindjet dhe ritet e tyre fetare, apo filozofinë e veçantë të të jetuarit, dhe të lirë nga paragjykimet.  99. Njëkohësisht ne angazhohemi që Kosova të jetë shtet laik që i trajton të gjitha fetë si të barabarta. Asnjë prej konfesioneve aktualisht të ushtruara, e as ndonjë që mund të ushtrohet në të ardhmen, nuk do të konsiderohet më i rëndësishëm se konfesionet tjera. Shteti duhet t’i marrë të gjitha masat që ta mundësojë dhe lehtësojë komunikimin e lirë dhe bashkëpunimin qëllimmirë mes besimeve të ndryshme dhe pjesëtarëve të tyre. Po ashtu duhet të ndalohet rreptësisht dhe luftohet diskriminimi ndaj cilitdo pjesëtar të shoqërisë në bazë të besimit apo filozofisë së veçantë të të jetuarit të zgjedhur nga ajo/ai.  Ky theksimi me bold është mjaftueshëm elastik që të mund të fusish në të çfarë të duash, dhe unë mendoj kam bindjen e thellë se VV-ja duke pasur parasysh synimet e saj të shpallura si bajrak është dashur t'i mbahet asaj "Feja e shqiptarot është shqiptaria", kjo është preferencë e imja. Sa i përket shamive, edhe pse nuk e kanë përcaktuar në program, ata e kanë bërë të qartë tashmë që janë për atë që të mos pengohen nxënëset besimtare që të mbajnë shami nga mosha 16 vjeçare nëse ato dëshirojnë vullnetarishtn. 

Nje gje jane decibelet, qe kane te bejne me bashkejetesen, (une do ankohem per decibelet e hoxhes ashtu si do ankohem per decibelet e tepert te komshies), nje tjeter gje eshte meraku si rrjedhoje e paragjykimit dhe prekoncepteve. Kjo e fundit ka te beje me ty.

Mendon se ke sjelle ndonje prove flagrante kundra VV-se me ate pjese qe ke cituar nga programi i saj?! Mendon se ajo pjese i implikon ata? Seriozisht e ke?

Nqs. ai citimi me bold eshte aq "elastik", sa c'e paragjykon ti, per te futur ne te cfare te duash, atehere i bie qe edhe nenet e meposhtme te "Kartes universale te te drejtave te njeriut" te jene po aq elastike dhe po aq te paragjykuara nga ty:

Neni 2

Secili gëzon të gjitha të drejtat dhe liritë e parashtruara në këtë Deklaratë pa kurrfarë

kufizimesh përsa i përket racës, ngjyrës, gjinisë, gjuhës, besimit fetar, mendimit politik

ose tjetër, origjinës kombëtare a shoqërore, pasurisë, lindjes ose tjetër.

...

Neni 18

Gjithkush ka të drejtën e lirisë së mendimit, ndërgjegjes dhe besimit;

...

 

Sinqerisht me mungesen e arsyes tuaj po me beni te dukem si avokat i VV-se apo i myslymaneve nderkohe qe as e njoh VV-ne e as i perkas fese myslymane.

Njerez, jetoni dhe lini te jetojne. Diversiteti kulturor eshte vecse pasuri dhe force per ne shqiptaret.

 

Njerez, jetoni dhe lini te jetojne. Diversiteti kulturor eshte vecse pasuri dhe force per ne shqiptaret.

Këtu edhe qëndron thelbi i problemit që po e diskutojmë tash e dy ditë. Është e lehtë të flitet për diversitet kulturor në perëndim dhe për tolerancë të të tjerëve në diversitetin e tyre, porse në sensin praktik është e vështirë të kemi të njejtën qasje në Kosovë ku 90% e popullatës i takon fesë muslimane dhe ku, duke qenë në margjinat më të skajme të botës islame presioni i qarqeve financiare për regrutim të elementeve radikalë është shumë i madh. Këtu duhet pasur parasysh sidomos, pykat që janë projektuar nga ideologët e islamit ekstrem për ta çarë unitetin e deritashëm të kombit shqiptar dhe krijimin e rrethanave për themelimin e formacioneve militante që do të mund të përdoreshin si mish për top për axhendat e shpallura apo të pashpallura.

Insistimi për lejimin e shamive nëpër shkolla të mesme publike te vajzat  që nuk i kanë mbushur 18 vjet, angazhim të cilin e ka marrë përsipër edhe VV-ja, jo vetëm për mua paraqet përpjekje për ta ngulur një pykë në unitetin e kombit, sespe kjo nujk do të kalojë pa pasoja.

Ti mund të sillesh si europian i mirë dhe si demokrat i thekur duke folur për probleme të të grejtave të njeriut, porse në Kosovë ky problem nuk është vetëm teorik, porse e ka edhe dimensionin praktik sa primitiv dhe vulgar poaq të vrazhdë dhe joestetik. Ky debat nuk ka lindur tash me këtë pozicionimin e fundit të Kurtit, porse është një debat që ka vazhduar për një kohë më të gjatë në qarqet organizative të Bashkësisë Islame, madje kemi pasur edhe teologë të shquar këmbëngulës për të mos u shmangur  nga predikimi i islamit tradicional të dhunuar në mlnyrën më primitive nga persona të maskuar.

Me marrjen anë të VV-së si organizim qytetar laik në krah të radikalëve islamë, debati i ka kaluar caqet e debatit brenda të njëjtit lloj dhe është kthyert në debat shoqëror, Dhe nuk kemi si të mos e shprehim zhgënjimin sepse nga VV-ja si flamurtare e bashkimit kombëtar nuk kemi mundur ta presim këtë qëndrim.

Olso, te kom rixha...... me kete te fundit e ke permbledh si padashje tere punen e fese. feja muslimane sipas predikimit te saj aktual, nuk eshte me deshire, por detyrim, imponim. Disa komente me lart, po thoje se ..... ç'te keqe ka shamia....??? ja ketu fillon neperkembja e dinjitetit te femres...... tek mungesa e lirise se saj, tek abuzimi me pushtetin. Nuk di a e ke pa ate vidion, me nja dy gra muslimane ne Amerike, qe po hanin makarrona pa heq ferexhene.... me idiotizem nuk ka, po ç'ti besh, ja kjo eshte feja.... Shamine ta mbaje kush te doje, tangat, po ashtu, kerthizen le ta nxjerre apo edhe boothet, kush te doje, por jo me detyrim, e feja te detyron per kete, njesoj si ne kohen e diktatures, qe i mbaje basetat deri tek... vija e Partise, siç i thoshin shkodranet...

Ja pra se ku qendron e keqja, tek detyrimi. Nese tek feja e krishtere, mezhvillimin ekonomiko- shoqeror, ndikimi detyrues i fese ka aedhur deri ne zhdukje, tek musllimanizmi, ende vazhdon e thellohet detyrimi i fese ne jeten shoqerore e politike. vete shembulli i Erdoganit eshte mjafte domethenes per ndikimin e fese ne shtet e me pas ne shoqeri...

Po nuk eshte me detyrim mor plak. Nuk i detyron njeri me pistolete ne koke qe te praktikojne fene mysymane. Eshte zgjedhje e lire e tyre.

Olso, besimi eshte zgjedhje, por ushtrimi eshte i detyruar.... se ka shume muslimane qe nuk i ndjekin keto rite tale quale, por ama keta hoxhallaret i detyrojne, kjo eshte e keqja, njesoj siç detyrojne A. Lamajn te lergohet nga Kosova, njesoj siç i quajne te gjitha grate shqiptare kurva e keshtu me radhe....

Po c'lidhje ka qendrimi i ketyre ekstremisteve (qe nuk perfaqesojne shumicen dermuese te myslymaneve) me Vetevendosjen apo me myslymanizmin ne pergjithesi?

S'e kuptoj pse i merr si etalon ti keta?

Olsi, sipas meje gjithmone, duhet edhe te thellohesh pak nga sa po ndodh neper bote. Sot po zhvillohet nje lufte e eger, ndermjet kapitalizzmit shfrytezues dhe konsumator, dhe vendeve qe kane burimet me te medha, por qe janethuajse, po te perdor nje term ideologjik, kane qeveri sherbetore te ketij kapitalizmi. Ata tashme po e shohin luften per shkeputjen nga nddiikimet kapitaliste, thjeshte vetem nepermjet indoktrinimit islam, pra nepermjet fese. Ja shikoje se ç'ndodhi me pranveren arabe, ne Libi, fituan, post Gedafit, muslimanet, ne Tunizi, po ashtu, ne egjipt me zgjedhje te lira e demokratike, fitoi vllazeria muslimane e cila nderroi kushtetuten dhe e vuri mbi baza islame, pra e ngaterroi fene me shtetin, ne Siri, luften e rrebeleve, po mbisundon islamizmi, shiko ato fotot makaber, me therje e çarje gjoksi. Pra ekstremmizmi, apo fondamentalizmi islam, po ushqen keto vende per revansh ndaj peerendimit dhe menyres perendimore te jeteses, duke i kundervene islamizmin. Ngjarjet ne Nigeri, besoj se jane te mjaftueshme per te pare se deri ku shkon ekstremizmi islamik qe nuk i le mesuesit dhe nxenesit te shkojne ne shkolla laike, por i therrr si kecer 28 femije me gjithe mesuesin e tyre. Ja pra se ku qendron islamizimi i sotem, pasi nuk ka asnje shenje per zbutjen e tij, pasi edhe mundesite financiare i kane shume here me te medha, dhe i perdorin vetem per kete lufte. Prandaj edhe islamizimi i shoqerise shqiptare eshte shume i demshem Shqiptaret e Maqedonise, dale ngadale, po zhbehen ne favor te turqizimit, ata te KOsoves sa kane filluar te rreshkasin drejte kesaj. Dikush me larte tha qe nuk duhet tu vihet shume vemendje, por une jam i mendimit se maçokut i duhet prere koka qysh ne fillim, se pastaj behet udhe, dhe ndodh, siç po ndodh ne Egjipt, qe muslimanet jane gati per XHIHAD, me vetem 2 vjet qe ishin ne pushtet atje, dhe po e shpien Egjiptin drejte nje lufte civile.... Ja Olso, kesaj i duhet patur frike....

Alidemso, te ta them keshtu troc fare: vendet/popujt qe posedojne burimet dhe qe kerkokan t'i shkeputen kapitalizmit duke u strehuar tek islami, kane celesat e kashtes ne dore.

Bota arabe dhe islame eshte aq e prapambetur, eshte aq jashte matrices perendimore sa as per 1000 vjet akoma nuk ka per ta marr veten. Perendimi i kontrollon dhe i manipulon keto vende si t'i doje qejfi. Dhe me vjen me te vertete keq sepse jo me larg se disa shekuj me pare, se paku arabet, merreshin me astronomi dhe fizike kur Europa ishte e zhytur ne erresire. Por pastaj dicka e ndryshme ndodhi dhe gjerat u permbysen.

Barbarizmi europian, kombinuar me fene e krishtere, pasurine e demokracise elene dhe te drejtes e racionalitetit roman, kultures se tij materiale dhe aseteve financiare sot per sot dhe per shume vjet dominojne e do te dominojne boten. Vecse nje rrezik konkret ka perendimi: Kinen.

Troc muhabetit, jemi shume me te eger, te paskrupullt, te zgjuar, metodike dhe te pasur se ata.

Me qarte se kaq, s'di si te ta them.

Rrofshin popujt myslimano-revolucionare te Bashkimit Sovjetik, Korese se Veriut, Kubes, Venezueles, Nikaraguas, Bolivise, etj. etj. !

ti olsi o je naiv, ose ben sikur je. kam patur nje myslyman ne pune qe kur benim mbremje pinte alkol dhe na thoshte qe kete se bej dot ne familje dhe shoqeri se me spiunojne ne xhami dhe askush nuk me flet me me goje. me denojne shume keq!

Dhe ku eshte problemi?

Feja e tij thote qe s'duhet te pijne alkool. Eshte e jashteligjshme kjo? Eshte e jashteligjshme feja e tij.

Ti pse shqetesohesh kaq shume per te? Ca problemi ke?

une nuk shqetesohem fare fare. po te tregoj trysnine qe aplikohet ndaj tyre. kaq!

 

Trysni?! Per faktin qe kane si rregull qe nuk duhet te pijne alkool? Kjo qeka trysnia?

Are u joking?

mire mire! s'eshte puna tek alkoli, por tek qendrimi i tyre. bej si them une se ndryshe te mallkaj.

kapish tani apo jo?

Oj ti, ky eshte rregulli edhe i club-it me ordiner. Vepro sipas rregullave te clubit ne te kundert shko ne ndonje club tjeter. Perderisa nje myslyman ka zgjedh qe t'i perkasi asaj feje, sono cazzi suoi! Ti car ke qe shqetesohesh. Po thyejne ligjet? Jo! So?!

ti ja fut kot. nuk eshte puna qe ti vetem perjashtohesh, por edhe mallkohesh, izolohesh nga komuniteti, etc etc

 

Jo, jo, je ti qe ja fut kot fare. Po normal qe nqs. nuk pranon me rregullat e atij komuniteti nuk do jesh me pjese e atij komuniteti. Ca po te rref ty se te mallkoi dicka qe ti nuk e respekton dhe nuk e beson me?!

O goce, bota eshte shume e madhe dhe ka vend per te gjithe. Open your mind!

Olso ti parimisht ke shume te drejte me ato qe po thua.. por nuk duhet te sillesh sikur jeton ne mars dhe neve ketu poshte na shikon si milingona.. Keto probleme sjellin pasoja edhe per ty edhe per ne. Nqs nuk i frenojme keta individe do behen nje rezik real per lirine tone. Kaq !!!!

Gjergjo, me fal per arrogancen, por e kam mendjen aq te hapur sa ty dhe shume te tjere si ty ju shof jo nga Marsi, por nga konstelacioni arushes. smiley

Car pasojash po te sjellin ty mor njeri? Mbi te gjitha, ku qendron problemi? Ca do frenosh ti? Lirine e tjetrit per te jetuar si c'i do qejfi per aq kohe sa respekton rregullat dhe ligjet e perbashketa? Kete do frenoke ti?!

Gjergjo une sot per sot kam vetem nje problem me myslymanet dhe e permenda me siper: i lutem vellezerve myslymane qe te ulin volumin e kenges se hoxhes tek xhamia e rruges se kavajes se na cane carin! Kaq.

OK e lashe i ke idete e qarta mbi jeten.smiley

Duhet ruajtur balanci i bashkjeeses fetare ne shqiperi. Keto lloj iniciativash nga radikali islam por edhe nga cdo lloj sekti radikal i cdo feje i prish ekulibrat. Pasojat mund te jen te renda thjesh shiko cbehet ne siri po cfar u be ne bosnia. Te ruajme ate qe na lan te paret te pakten mos te vritemi per fe. 

1. Dëshmia e një gruaje vlen sa gjysma e dëshmisë së një burri.

Sura 2:82

…Kërkoni të dëshmojnë dy dëshmitarë burra nga mesi juaj, e në qoftë se nuk janë dy burra, atëherë një burr e dy gra, nga dëshmitarët që i pëlqeni. (Dy gra në vend të një burri)…

2. Burrat mund të rrahin gratë e tyre.

Sura 4:34

 

Burrat janë përgjegjës për gratë, ngase All-llahu ka graduar disa mbi disa të tjerët dhe ngase ata kanë shpenzuar nga pasuria e tyre. Prandaj, me atë që All-llahu i bëri të ruajtura, gratë e mira janë respektuese, janë besnike ndaj të fshehtës. E ato që keni dro kryelartësisë së tyre, këshilloni, madje largohuni nga shtrati (e më në fund), edhe rrahni (lahtë, nëse nuk ndikojnë këshillat as largimi), e nëse ju respektojnë, atëherë mos u sillni keq ndaj tyre. All-llahu është më i larti, më i madhi.

3. Burrat mund të martohet deri me 4 gra.

Sura 4:3

 

Në qoftë se frikoheni se nuk do të jeni të drejtë ndaj bonjakëve, atëherë martohuni me ato gra që ju pëlqejnë; me dy, me tri e me katra. E nëse i frikoheni padrjtësisë (ndaj tyre), atëherë vetëm me një, ose (martohuni) me ato që i keni nën pushtetin tuaj (robëreshat). Ky (përkufizim) është më afër që të mos gaboni.

4. Burrat i divorcojnë kur të duan pa shkak gratë e tyre.

Sura 66:5

Nëse ai u ka lëshuar juve, është detyrë e Zotit të tij t'i bëjë atij zëvendsim me gra edhe më të mira se ju; muslimane, besimtare, respektuese, penduese, adhuruese, emigruese që kanë qenë të martuara ose virgjëresha.

 

Sura 33:51

Ti je i lirë të lëshosh atë që don prej tyre dhe të mbash pranë vete atë që don, e edhe të kërkosh afrimin e asaj nga e cila ke qenë larguar, dhe nuk ke mëkat. Kjo është më së afërmi që ato të qetësohen shpirtërisht e të mos brengosen dhe të jenë të kënaqura me atë që ti u ofron të gjitha atyre. All-llahu e di çka mbani në zemrat e tuaja, All-llahu është më i dijshmi, më i buti.

5. Muhamedi tha që gratë janë më të ulta në njohuri.

Volumi 3, Libri 48, Numër 826:

Profeti tha, “A nuk është dëshmia e një gruaje e barabartë me gjysmën e dëshmisë së një burri?” Gruaja tha, “Po.” Ai tha, “Kjo është për shkak të ultësisë së mendjes së gruas.”

 

Volumi 2, Libri 24, Numër 541:

…Unë nuk kam parë ndonjë më të ulët në inteligjencë dhe fe sesa ju…

6. Muhamedi tha që shumica e banorëve në ferr janë gra.

Volumi 2, Libri 18, Numër 161:

…unë pashë gjithashtu flakët e ferrit dhe nuk kisha parë kurrë një pamje më të tmerrshme. Pashë se shumica e banorëve ishin gra…

 

Me duket se femrat qenkan vertet te LIRA ne Islam.. Thojini Albin Kurtit te gjeje nje mesuese qe te jape kete lende ne shkolle

Nuk dalin mire llogarite me citime:

Në rast se një burrë gjen një vajzë të virgjër që nuk është e fejuar, e merr dhe bie në shtrat me të (lexo: perdhunon), dhe kapen në flagrancë, burri që është shtrirë me të do t`i japë atit të vajzës pesëdhjetë sikla argjendi dhe ajo do të bëhet bashkëshortja e tij, sepse e ka çnderuar dhe nuk mund ta përzërë sa të jetë gjallë. Kur një vajzë e virgjër është e fejuar, dhe një burrë e gjen në qytet dhe bie në shtrat me të (lexo: perdhunon), që të dy do t`i çoni në portën e atij qyteti dhe do t`i vritni me gurë, dhe ata do të vdesin: vajza sepse, ndonëse ishte në qytet, nuk bërtiti, dhe burri sepse ka çnderuar gruan e të afërmit të tij. Kështu do ta shkulësh të keqen nga gjiri yt. Me siper shkeputur nga Dhjata e Vjeter.  

E plot te tjera.  

Epo nuk mund ti sillja te terasmiley

Me pelqen qe mendon se mund te besh argument me nje person qe sjelle si deshmi citimet e kuranit. Ja imagjino veten ne tren, e dikush hape muhabet, e pastaj te flete per biblen e kuranin qe te te mbushi mendjen....

Nuk e di me cfare toni e the kete muhametali, por pergjigja ime ishte thjesht perpjekje per te mos e bere apo per ta mbyllur pa e hapur ate muhabetin e citimeve.  

Edhe sa deputete kane ngelur ne partine e VV, 12 apo 13?

 

Nga 14 sa ishin në fillim kanë mbetur 11, dhe të jeni të sigurtë, këto informata i kam prej dorës së parë, që ky reduktim ka ndodhur ekskluzivisht për shkak të mungesës së sensit politik të Albin Kurtit dhe për asgjë tjetër.

Pse u dashka qe nje burre te marre/blej disa gra dhe te mos kete te drejte nje grua te marre disa burra? Barazia e te drejtave midis gjinive eshte qasja e duhur per nje bote njerzore.

m'duket se motra qe ka pranu qeka e martume.

VV eshte levizje qe i hap punedhe godet . prandaj sulmohet. nuk ka lidhje islami.  eshte goditja  e rradhes

VV!

Illyricum, shumë nga ne që kemi parë pak nga kjo jetë kishim shpresë që ajo do të mund të ngritej edhe në forcë që prin dhe jo vetëm forcë që godet, se për të goditur godet edhe budalla bile ma fort dhe më në vend të keq se i mençuri. Këndej është edhe qortimi se ndoshta dalin nga ky cikël ku i ka futur inercioni i tyre dhe fillojnë t'i shpenzojnë energjitë më me kursim, se përndryshe do të mbesin pa frymë.

Absolutisht qe do goditet, po kjo eshte politika. 

E gjitha kjo do te thote qe keta duhet te vazhdojne te marrin vendime te drejta. 

Kujdes, te. Vemendshem, kjo Alma edhe pse nuk shahet," ....kullot" diku, me thote nje mik qe di se ca thote....Megjithkete VV duhet te kolaudoje mauzerin!I rref ca si larte keto kohe...

Nuk e di pse grave po keto lloj argumentash - pra te tipit qe bazohen ne thashetheme se x apo y ka ca qellime te fshehta etj etj - nuk me duken asnjehere bindese. 

Edhe nese ka interesa te saj personale, nese kauza eshte e drejte, do te thote qe edhe interesi i saj eshte i justifikuar. 

E kam fjalen qe degjo nje e gjyko dy nuk para vete.Te jemi te kujdesshem ne opinionet seose emi te bejme jo me nje Albin por me nje fryme te re, me gjith te metat qe mund te kete

Albin Kurti eshte politikani me i mire qe ka hapesira shqiptare sot per sot, dhe VV eshte forca politike e vetme me kurajon dhe qartesine per ti trajtuar problemet serioze te Kosoves ashtu sic duhet.

Ky largim i Lames nga VV dhe sulmi personal i saj ndaj Kurtit tingellojne si nje veprim i orkestruar me qellim kthimin ne tabu te mbeshtetjes politike ndaj cdo gjeje qe ka te beje me Islamin. Lama nuk arrin ta pranoje se VV mund te jete dakort me lejimin e shamise ne shkolla apo mesimin e lendes fetare. Keto dy kerkesa jane kerkesa disavjecare te shumices se popullit te Kosoves dhe nuk kane pse e shqetesojne Lamen, vecse nese ajo ka problem me Islamin apo prezencen e Islamit ne publik.

Shamia ne shkolla lejohet ne Amerike, Kanada, Britani e ne shumicen derrmuese te vendeve perendimore (me perjashtime te rralla si Franca) pa asnje lloj problemi. E pse u dashka ndaluar ne Kosove? Pse u dashka mohuar vajzave me shami e drejta kushtetuese e lirise se besimit dhe e shkollimit publik?

Lama po tregon nje qendrim esktremist ultra-laik dhe ajo kerkon qe qendrimi i saj te jete i vetmi i pranueshem. Jane pikerisht qendrime te tilla qe jane te demshme per demokracine e brishte te Kosoves.

Albini ka qenë politikan shumë premtues deri sa nuk ia nisi me ia përshtatë realitetin ekzistues teorive të tij. Kështu, për të, qëndrimet e Ambasadës amerikane në Prishtinë nuk janë të njëjta me qëndrimet e politikës amerikane në Washington, dhe kur vjen Reeker dhe ia rrasë hundëve ky deklaron se ka me e pa ai prej Carreyt. Kjo gjendje mund të jetë gjithçka veç gjendje normale jo.

Nuk është e vërtetë që lejimi i shamisë është kërkesë e shumicës së popullit të Kosovës. Nuk keni pasë si ta matni këtë disponim, përveç se përmes zgjedhjesh, dhe aty Partia e Drejtësisë që angazhohet publikisht për lejimin e shamive nëpër shkolla nuk ka marrë kurrë më shumë se 2% kur ka dalë si e vetme në zgjedhje. E nëse e mendon që meqenëse 90% e shqiptarëve në Kosovë i takojnë fesë muslimanem ju takon e drejta të thoni që është kërkesë e shumicës atëherë jo vetëm që po e rren veten porse po i rren edhe të tjerët, sepse nëpër universitete nuk i ndalon askush studentet që të bartin shami, porse numri është aq i vogël, sa gati mund të quhet i papërfillshëm. Prandaj edhe insistimi juaj që ta ulni moshën e të rejave në 16 vjet e ndoshta më vonë sikur në zonat e talebanëve që nga mosha 9 vjeçe, sepse mund t'i joshni dhe manipuloni më lehtë.

Tomaras, eshte bere sondazh dhe shumica derrmuese e popullsise so Kosoves jane kundra perjashtimit te vajzave me shami. Madje sa here ka pasur te tilla perjashtime, kane qene vete studentet e shkollave qe kane bojkotuar mesimin ne mase ne mbeshtetje te studentes se perjashtuar.

Nuk eshte pune ulje moshe ne 16 vjec sepse nuk ka ndonje ligj qe e percakton moshen e lejimit te shamise. Shamia eshte pjese e besimit per ato qe besojne dhe si e tille mbrohet me ligj e me kushtetute.

Votat e popullit te Kosoves nuk maten me pro apo kundra shamise se nuk ishte ky programi kryesor i partive konkurente, ka sa e sa ceshtje te tjera shume me te rendesishme se shamia te cilat orientojne voten e qytetarit kosovar, por kjo nuk do te thote qe ata jane kundra shamise.

Sipas LISBAs, VV e ka perjashtuar Alma Lamen sepse kjo ka ofenduar muslimanet dhe ka nxitur urrejtjen fetare: http://www.gazetaexpress.com/?cid=1%2C15...

Dhe per me teper i kerkohet AAK te beje te njejten gje me nje tjeter "islamofob", Burim Ramadanin...

Ndersa Burim Ramadani e quan Albin Kurtin "shpellar" dhe e barazon VV me LISBA.

http://www.gazetaexpress.com/?cid=1,13,1...

A te jete ky revansh ndaj Kurtit dhe VV nje loje politike e AAK te cilen VV e ka sulmuar ashper kohet e fundit?

martesa VV e majte mazllem brotherhood me duket mjaft e menduar.

Po te kemi parasysh, gjithe vendet e lindjes arabe kane vuajtur nga nje e majte deficitare, qe gjithe pakenaqsite e vendasve ndaj "perendimit" i kane kanalizuar ne pseudofundamentalizem ndrydhes islam. Shembull perfekt eshte afganistani, ku lufta ndaj te majtes me ane te cia plus talebane, u kthy ne bumerang fundamentalist vite me vone.

Pra me duket  pozitiv fakti qe myslymanet e Kosoves angazhohen politikisht dhe ne krahun e duhur per me teper.

Shembull perfekt eshte afganistani, ku lufta ndaj te majtes me ane te cia plus talebane

E kishe fjalen per luften ndaj "te majtes" qe ishte BRSS qe kishte pushtuar Afganistanin apo ndonje gje tjeter?

pickerisht

pse, a nuk ishte e majte aasmiley

gjytrym vezir Albin Kurti

 

Sot ne Kosove.

Nuk jane budallenj cunat e Vetvendosjes jo!!!

Si ndryshon opinioni i VV brenda dites. Oh well... ne rast se Alma Lama eshte korekte ne ato qe thote, atehere me te drejte.

Nese mekati me i madh i VV eshte lejimi i shamive per vajzat +16 atehere nuk e shoh ku qendron vehabizmi ne kete mes. Me kete llogjike i bie qe shumica e demokracive perendimore te jene sherijate.

Per mendimin tim kjo qe po ndodh eshte nje nga goditjet nen brez qe i behen Albinit, politikanit te vetem shqiptar te pakorruptuar, pasi me duket se nuhatet forca gjithnje e ne ritje e VV, dhe kalbja e gjith partive tjera.

Sa per vete-largimin a kesaj deputetes, nuk me duket dicka e rendesishme. E lexova siperfaqsisht letren e saj dhe nuk gjeta asgje konkrete. Thjesht akuza te pabaza per ushtrim dhune (VV ka qene shume me e dhunshme kur kjo zonja i eshte bashkangjitur) dhe flirtim me grupet fetare, nga Albini, nga nje njeri qe se kam degjuar ndonjehere te flet per fene.

Tung 

ne shqiperi ka nje bashkjetes delikate midis feve ok mos mendo se eshte aq e thjesht. Keto akte si mbajtja e shamive apo edhe akte te tjera nga ekstremi kristian i prishin ekuilibrat dhe dihet ku perfundon vendi po shkoi ashtu. shife si esht ber siria. Prandaj ta ruajme kete bashkjetes fetare, ti japim shqelmin islamistve dhe ekstremisteve te gjitha feve qe po tentojne te prishin balancen e krijuar ne shekuj. 

Jo, shkollat jane laike dhe pike. Kosova duhet te jete me vigjilente se shoqerite perendimore. Demokracia ne Kosove eshte e brishte dhe reziku qe te merret peng nga mjekraxhinjte me pantallona trecerekshe eshte ku e ku me i madh. Albi duhet te shikoje se cpo ndodh ne Egjypt e Turqi dhe te mos i futet asaj rruge. Mjekraxhinjte jane tumor malinj, nuk bashkejetojne dot me demokracine.

Shamine une e shoh si pasoje, prandaj mendoj se duhet te gjejme shkakun dhe aty te veprohet. Varferia dhe papunesia eshte shkaku nr 1 i penetrimit te fese, per mendimin tim.

Pervec kesaj, ka shume vajza qe mes shamise dhe shkolles kane zgjedhur shamine, dhe me kete ata do te riktheheshin ne shkolla. Nese lejohen te ndjekin mesimin numri i tyre nuk do te kaloje 5-10%. Gjithashtu mendoj se shkollimi eshte arma me e forte ne kete rast.

Se me duket se u larguam pak nga tema. Edhe pse nuk i di rrethanat, sec kam nje parandjene se kjo Alma ka 1001 arsye tjera pse ka ikur, por jo qendrimin e VV ndaj fese. 

300 e plus komente ne dy tema por sikur s'e pame te udhes qe te permendej ligji i Amnistise kunder te cilit u be dhe protesta, e qe fale protestes se VV e jo vetem, nuk kaloi ne Parlament.  

Protesta nuk u bë për ligjin për amnisti, por për ratifikimin e marrëveshjes Thaçi-Daçiq, duke i antagonizuar raportet deri në ekstrem dhe duke e mbyllur hapësirën për zbërthim kritik të asaj marrëveshjeje në Kuvend. Dhe kjo dukuri e paralizës së diskutimit rreth marrëveshjes, me meritën kryesore të VV-së, ishte karakteristikë e mbarë këtij procesi të bisedimeve. Vetëbesimi mendjelehtë i Kurtit që me 12 vetë në kuvend dhe me 500 vetë të shpërndarë në 4 apo 5 hyrjet e Kuvendit, që duke thirrur "Marrëveshja nuk kalon" do të ishte në gjendje të bllokonte fizikisht procesin e ratifikimit rezultoi me dështim total. Dhe po të udhëhiqej VV-ja si subjekt i mirëfilltë politik me debat të brendshëm, do të duhej të merrej përgjegjësia nga ai apo ata  që ishin avoketërit kryesorë të përcaktimit të kësaj strategjie e cila përfundoi si mos më keq.

Ligji për Amnistinë erdhi si kërkesë e marrëveshjes së ratifikuar, dhe VV-ja mbase e thyer dhe lodhur nga mossuksesi për pengimin e ratifikimit të marrëveshjes nuk ndërmori veprimet e veta të zakonshme të antagonizimit të raporteve për dhe kundër, kështu që debati ishte shumë përmbajtësor duke bërë që Ligji për amnistinë në formën siç ishte sjellur në Kuvend të mos i merrtei votat e nevojshme për miratim. Dke ajo që është më me interes, kishte deputet të Thaçit që u deklaruan hapur kundër versionit të ofruar të ligjit

Kur të bëhet një rekapitulim i krejt zhvillimeve lidhur me procesin e bisedimeve të Brukselit, imponohet përfundimi që në mënyrë paradoksale njeriu që përfitoi më së shumti nga kjo mënyrë e të bërit politikë të VV-së është pikërisht Hashim Thaçi, të cilit i shkoi shumë përshtati mungesa e debatit racional rreth përmbajtjes së marrëveshjes, nga i cili pastaj do të mund të dilte në pah paaftësia e tij evidente negociatore.

Hajt me shnet, se si Siria kena me perfundu po nuk doli me sukses demokracia dhe kapitalizmi.

Kjo e Syfyrit ne fund qeka ç'qeka, qe ne do te perfundokemi si Siria, sikur ka me keq se ku jemi.

Skenari ardhshem sirian: elita bektashi shite nga Skrapari dhe Devolli, qe komandon Shqiprine ne menyre tiranike, do te rrezohet me kryengritje te armatosur nga elita synite e Kavajes dhe Prizrenit. 

Pikerisht

hahaha.

Keto jane gomarlliqe tipike te politikes. Ne tere aktivitetet e VV ku kam marre pjese une nuk e kam pa me shume se dy here Almen. Kjo tregon se ajo prej kohesh mund te kete pas probleme me drejtuesit e VV. Megjithate mua vazhdimisht me kane ardhe nga VV deklaratat e Almes ne Parlament apo konferencat per shtyp ne seline e VV. (kjo sa per te kuptu ti Endrit nivelin e respektimit te secilit ne VV)

Edhe per rastin e sulmeve te atyre kllufave te FRM, me ka ardhe nje deklarate e VV qe e denonte ashper. Sigurisht nje klluf si Olsi Jazexhi dhe shoket e tij debila verbale, nuk meritojne me shume vemendje per mendimin tim. 

Mua me duken shume me te renda sulmet e deputeteve (femra u thencin) te PDK, qe e quanin "refugjate". Dhe e kam ndjek live ate seance dhe reagimin percmues, talles dhe mbyllgojes qe deputetet e VV i bene atyre bibave te Thacit. (biles e kam permend edhe nje here tjeter ketu ne peshk)

Sa per mosdakortesine e Almes me menyrat e reagimit te VV, mund te them vetem qe Alma nuk paska dite se kujt i qeka bashkangjit para 3 vjetesh. VV ka protestu, proteston dhe do vazhdoje te protestoje kunder padrejtesive dhe faljes se Veriut, ashtu sic do e bente cdo force politike serioze ne secilin vend demokratik. 

Kujt i shkon ne mend t'i quaj dhune-ndjellles, ata qe protestuan dhe u perleshen me policine, kunder diskriminit te zezakeve, per te drejtat e njeriut apo kunder luftrave absurde dhe kriminale. ASKUJT s'do ja mbante sot, por te gjithe klyshet e pushteteve te asaj kohe, reagonin sic reagojne disa sot kunder VV. Jam kurioz te di opinionin e te jatit te Reeker per zhvillimet ne Amerike ne vitet 60-70. Po gazetaria bythe-lepirese ne trojet shqiptare nuk e ka guximin t'ja beje kete pyetje qe do e linte si mut ate qe i lejon vetes te quaj palaco nje parti politike te nje vendi ku nuk ka asnje te drejte. Te shkoje ta beje ne France dhe e shifni se si e nxjerrin per bythe dhe i thone te mos fluturoje me as me avion siper Frances.

Almes une i uroj pune te mbare dhe nje vazhdim me dinjitoz se kjo dalje aspak dinjitoze nga VV. Perderisa nuk i perputhe mendimet me forumet drejtuese te VV, beri mire qe u largua. Ne fund te fundit eshte shenje mos-konformizmi.

"Keto jane gomarlliqe tipike te politikes. Ne tere aktivitetet e VV ku kam marre pjese une nuk e kam pa me shume se dy here Almen. Kjo tregon se ajo prej kohesh mund te kete pas probleme me drejtuesit e VV." 

Keshtu matet kontributi personal ne ate parti? Zaten, keshtu matet dhe i joti te FRD-ja? 

Persa i perket shamive dhe fese ne shkolle, ti si mendon? 

Perderisa nuk i perputhe mendimet me forumet drejtuese te VV, beri mire qe u largua. Ne fund te fundit eshte shenje mos-konformizmi.

Mjaft me keto klishete o burre. I vetmi mendim qe ka rendesi eshte ai i anetaresise dhe i votuesve te partise. Nese Alma perfaqeson nje pjese sado te vogel te tyre, meriton nje vend ne forume, mendimet e te tjereve be damned. 

O Firaun, mos na trego rregullat e demokracise se na lodhe. Eshte tjeter gje mendimi ndryshe dhe tjeter dalja kunder menyres se veprimit te nje partie. Nese Alma eshte kunder protestave ne rruge, ajo nuk ka pse vazhdon ne VV. Partia nuk eshte bashkim njerzish qe thjesht e kane nga nje mendim por bashkim njerzish qe kane nje mendim te perbashket qe perben thelbin eksiztences te partise.

Se sa perfaqeson Alma ne anetaresine e VV une nuk e di. Ama di me saktesi qe as Alma as cilido perfaqesues i VV nuk ka marre vota duke thene se eshte kunder protestave. Pastaj fakti qe e quan te dhunshme VV, eshte nje shkuarje me mullixhiun prej inatit te vjehrres. 

Besoj se debati rreth limitit te dhunes ne protesta pas ngjarjes me ambasadoren amerikane eshte mese normal e i pritshem ne kete rast. Nuk ka asgje jo normale ketu.

Nese nuk ka asnje anetar apo votues te VV qe mendon si Alma atehere ajo eventualisht do humbiste karrieren e saj. Per aq kohe sa nuk e dime kete, atehere largimi i saj mban eren tipike te diktatures partiake qe fatkeqesisht ne shqiptaret e njohim mjaft mire.

Ore largimi eshte nje fjale me kuptim te dyfishte. Largimi si perjashtim dhe largimi si vullnet. Ne kete rast behet fjale per te dyten. per cfare diktature po flasim atehere. 

Sa per "dunen" ndaj ambasadores, me mire te mos tallemi me veten deri ne kete pike. Per mua ajo nuk kishte asnje lidhje me ate qe ato meritojne. Per sa kohe ambasadoret e huaj sillen si mbreterit e Kosoves, duhet te marrin pergjigje ne perputhje me arrogancen e tyre tejet korruptive.

Kur nje ambasador del e i ben presion kryetarit te Kuvendit, Ministrave e deputeteve, qe te bejne President dike qe disa muaj me pare e kishte kritikuar per lidhjet e tij te dyshimta me Mosken. Kur D.SH. ja rrezon 2 muaj me vone "Presidentin" e tij. Une nuk mund te mos mendoj se ai ambasador ka vetem nje interes personal korruptiv ne ate histori.

Ne duhet te adaptojme sjelljen tone ne politiken e jashtme qe te jemi sa me prane qendrimit amerikan kur ky nuk eshte komplet absurd dhe i demshem (edhe per vete Ameriken si ne rastin e luftes ne Irak). Por kurresesi nuk kemi pse pajtohemi me interesat individuale te nje X apo Y funksionari amerikan. Nese kerkohet shitja korruptive e aseteve te Kosoves per 5 lek te kompani amerikane te perfaqesuara nga ish-funksionare, ne duhet ta kundershtojme.

Guce, s'me pelqen qasja jote fanatike (ndaj VV-se dhe Albinit) ketu.

Fillon duke e zvogeluar Almen (vec nja dy here e kisha pare). Mos e ben kjo Almen me kollaj te hedhshme ne plehra meqe s'qe aq e rendesishme se ti s'e kishe pare aq shume? Apo mos kjo e justifikon veprimin apo mosreagimin e Albinit?

Kalon tek "nuk ja vlen ti mbrosh grate e VV nga muslimanet ekstreme me shume sec u mbrojten" lol

Po  dhe barazon dhunen per refleks te VV me te drejtat civile te Amerikes, kot pa lidhje.

Si dhe flet sikur dhuna e VV u dashka justifikuar pavaresisht si e qysh e tek, se VV jane shqiptare dhe bejne dhune si ti doje palla ne vendin e vet? 

I fut dhe nje "po s'te pelqeu ike kris bythen nga Kosova" Amerikes. Or taj, nuk them aspak qe ti nenshtrohemi Amerikes dhe te bejme ca do ajo gjithmone, po mos e kalo ne ekstrem, se po iku Amerika Kosova s'i zgjat as 24 ore si shtet. 

 

Nejse, kjo teme normal qe do merrte drejtime varileshiste, bile s'e kuptova as pse e qiti Peshku ne krye xhanem. Edhe sikur kjo faqe te mos dominohej nga shefqetpecista (kujt ja priste mendja qe Peci paska qene heroi per te cilin paskan pritur? lol) por nga njerez qe ndjeken shume levizjes ne Kosove, prap s'e kuptoj pse ky lajm perbente shkak per lajm kryesor te faqes. 

I ke qasjet gabim Xhibo.

1. Une desha te them qe Alma me sa duket prej kohesh i ka ftof marredheniet me VV. 

2. Nuk ja vlen se jane kllufa qe s'duhet me i dhene me shume rendesi sec kane realisht. Interneti i ka keto te keqija qe nje grup i vogel debilash, kerkojne te duket sikur jane faktor i rendesishem. Po sa per te me kundershtu mu VV sot nxorri nje tjeter deklarate ku denon qasjen e FRM dhe mbron te drejten e Almes per tu shpreh sipas deshires se saj.

3. Se pari qe te diskutojme seriozisht bashke duhet te biem dakort mbi nje aksiome. VV nuk ushtron kurre dhune ndaj policise, por thjesht vetembrohet. Nese permbys disa makina ne shenje simbolike, apo lyen xhamat me boje, kjo eshte menyre proteste por nuk mund te cilesohet dhune. Dhunen e kam pare me syte e mi dhe ajo eshte gjithmone nga policia. 
Sa per te drejtat civile ne Amerike, paralelizmi qendron se shqiptaret e Veriut te Kosoves trajtohen shume me keq se zezaket nje here e nje kohe ne jug te Amerikes. Privatizimi korruptiv i ndermarrjeve ne Kosove eshte shume me i demshem se sa lufterat e Amerikes.

4. Askush nuk po i thote Amerikes "ik e kris bythen" nga Kosova. Keto jane cliche-te e thacistave dhe berish-ramistave sa here kritikohen gojoret e tyre. Po kur nje dipllomate e grades Zh (se ato sjellin ne Kosove e Shqiperi te jesh i bindur) ben inskenime dy-lekshe sipas te cilave na qenkesh dhunu nga VV, kjo eshte komplet qesharake dhe e demshme vetem per vete Ameriken. Pra ne nje fare menyre po i shpetoj faqen Amerikes duke denoncu sjelljen e ambasadores. Imagjino cfare turpi do ishte qe nje vend si Amerika te mos ishte ne gjendje te mbronte dipllomatet e saj nga disa dhjetera protestues shume larg saj.

Ne fakt ky inskenim filloi me mediat e Thacit qe pretendonin se VV po dhunonte deputetet e PDK pa asnje prove filmike. Pengesa per te hyre ne Parlament per te votu marreveshjen e turpit, nuk eshte dhune. Kur VV denoncoi kete manipulim te opinionit publik, na doli ne skene ambasadorja dhe filluan shkrimet e akuzat se VV po flirton me vehabistet. Nderkohe qe partia qe i perfaqeson keta kllufat e FRM eshte ne koalicion me qeverine, qe ambasadorja mbeshtet. Pra e gjithe kjo eshte nje sjellje tipike diktatoriale alla Putin.

 

Po keta te VV ne mos gabohem une perfaqesojne 1/7 e popullsise .. 6 te tjere e mendojne ndryshe. Apo ska rendesi thuaj.

Jo kshu Gjergjo; besoj edhe ti nuk bi dakord me cdo gje qe mendon Ed Rama.  Apo jo? 

besoj edhe ti nuk bi dakord me cdo gje qe mendon Ed Rama.

smiley

Mo nderhy ne punet tona!!! smiley 

Me falni qe ju fola ne dore.

sigurisht

O Z. Ndoka, po ti je shpirti i humorit ne ket faqe. Pa ty nuk do na shtyhej as gjys ore ne. Po pse mer babai i filozofise politike, me dale nje parti me thone qe e zeza eshte e zeze, i bi qe te gjithe ata qe nuk e kane votu, te thone qe e zeza eshte e bardhe. 

Para dy ditesh isha me keshilltaren e nje ministri ne Kosove, qe e thoshte ne tavoline me me shume force se une, qe kjo marreveshje ja fal Serbise Veriun e Kosoves. LDK ta tha ne Parlament qe kjo eshte nje marreveshje e dhimbshme, qe ata po e firmosnin nen presionin e amerikaneve dhe europianeve. 

Une e di qe ti e di veten per toc dhe sigurisht une nuk mund te pres qe ti te mendosh se opinioni yt i vlen per dicka ketij vendi. Per keq ben vaki po. Por ja qe ka edhe ca qe mendojne e punojne per shqiptarizmen me ndershmeri dhe kane sakrifiku shume nga vetja. Ata jane nder cunat dhe gocat me te afte ne politiken shqiptare (si parti e vetmja serioze ne mbare trevat tona) dhe mendimi i tyre i vlen ketj kombi shume here me teper se sa mendimi i te gjithe te huajve te marre se bashku. Ata, jo vetem e dune, por mbi te gjitha dine ta dune SHQIPERINE. 

Meqe qenke me ne dijeni te kesaj marrveshjes se robt e tjere ketu. Pse nuk hapet loja per shkembim territoresh me Serbine? C'mendon VV per kete? Mbase eshte zgjidhja me e mire per Kosoven e Serbine. 

Sidoqofte VV do t'i krijonte me shume fushe veprimi vehtes dhe idealeve qe perfaqeson, po te mbante mbrapa liste ca gjera si bashkimi politik i menjehershem me Shqiperine. 

Pervec faktit qe KURRE nuk ka qene ne diskutim kjo pune, ka ca faktore destabilizues per gjithe rajonin ajo puna e shkembimit te territoreve. Serbia tentoi ta hidhte ne diskutim nepermjet shqiptarve te Lugines se Presheves, me qellimin e vetem qe abandonimi i Veriut te behej me i pranueshem. Por nuk duhet te kemi asnje iluzion qe Serbia e pranon kete pasi aty kalon aksi Shkup-Beograd (korridori i 10 ne mos gaboj)

Plus ketyre ka edhe ca faktore jetike per Kosoven ne Veri. Eshte puna e ujit mbi te gjitha qe Kosova e merr prej andej. Eshte Trepca, te cilen pothuajse e kane privatizu amerikanet dhe me siguri qe loja e piset e tyre per kete marreveshje behet qe ta marrin per nje cope buke thate. Po te jete Veriu nen administrim te serbeve, do dukej si shpetim qe Tepcen ta merrnin amerikanet dhe jo serbet. Dhe ketu flasim sigurisht per nje kompani qe ka siguru mbeshtetjen e ndonje funksionari amerikan per te perfitu vete. Pra, kjo pune nuk ka lidhje me interesat amerikane ne rajon, qe sigurisht nuk mund te jene pro-serbe.

Trepcja eshte (akoma) e Francezve.

Megjithate Kosova s'ka per te pas rehat me serbet brenda e po ashtu Serbia me shqiptaret brenda. Ky me duket problemi afatgjate. Nga ana tjeter nqs kjo marrveshje, sic e the ti, eshte falje e veriut, me mire ta shkembejne se ta falin. Sidoqofte do ishte me interes nese VV ka ndonje zgjidhje me te mire per te propozuar.

Shiko une jam aq "plak" sa mos besoj ne heroj dhe heroina pa i pare me "pushke e pene" ne dore. Megjithate keta djemte e vajzat nuk i kane bere mire llogarite. Kososva sot mund te mos egzistonte edhe fare ose vetem me gjysem e territorit qe ka. Duan apo sduan keta, serbet egzistojne ne Kosove dhe keto probleme nuk zgjidhen me fashizma sepse e pame ku perfundoi Milloshevici e jo me nje Albin Kurti. Pa dyshim egzistenca e ketyre "palacove" eshte rjedhoje e paaftesise se LDK per te mare mbi shpatulla pergjegjesite e veta politike mbi te ardhmen e vendit dhe rajonit. Karta e "Shqiperise se madhe" eshte padyshim nje alibi e mire e kesaj VV, po si mund te mendojne Kosovaret per kete gje kur nuk kane arritur te luftojne klanizmin ne territorin e tyre ( ndoshta dhe ne ne Shqiperi mund ta kemi sadopak kete problem), gjerat i dashur duan pjekuri dhe terren te pershtatshem. Une nuk mund te mendoja kurre qe nje dite kaq te afert Dacic me Thacin do uleshin per bisedime , qe nga pikpamja ime kane sjelle fryte te paimagjinueshme, nuk mendoja se brenda pak viteve ky shtet do njihej nga 101 vende te OKB dhe do niste nje rrugetim konkret ne BE. Keto jane arritje te medha qe ata miqte tend nuk do i kishin bere kurre.. ata do silllnin destabilitet, varferi dhe konflikte qe do pasqyroeshin edhe ne Shqiperi.

Nqs keta miqte tend nuk jane disa kalamaj te llastuar dhe debile qe kane zgjedhur te argetohen me fatet e nje rajoni te tere, atehere une mendoj se jane agjente te Rusise dhe Turqise.. jo te Serbit sic thone disa, ata nuk kane te bejne me Serbin. Rusise dhe Turqise po qe i intereson nje rajoni i Ballkanit i destabilizuar.

Keta te VV duhet te shkojne te gjejne ndonje pune, se do hane ndonje tulle kokes po i lyen me boje ndonjerit xhamet e makines. do bien ne ndonje hundelesh

Ish bin bllakt nga nje mur zjarri...

Rono sa bukur me ke dale m'shteg! Se qe ta dish ate me poshte e kom kryesisht per ty se me ke zhgenjy tmerresisht shume me qendrimet e tuja. Po mire mer e ma men se car keni thone kur une solla ketu (me ndihmen e eklipsit ne mos gaboj) fotot e dhunes se policise ndaj VV, kur keta kerkonin te hiqnin flamujt e Turqise nga shtyllat ne diten e perkujtimit te Lidhjes se Prizrenit? 

Si nuk ju ni nje here zoni i gojes per gjona shume me te ronda se sa keto fotot e ca budallenjve ne Kosove. Kerkoni te barazoni gjithe shqiptaret e Kosoves me keta .oqet. Si nuk te pash nje here te postosh nje foto denoncuese per plehrat qe shkrujne parrulla anti-shqiptare ne rrugen kombetare te bere me taksat tona.

1912-2012 100 VJET PUSHTIM!

 

VV deshtim i paralajmeruar.

Jam i prirur ta besoj ate njeriun qe e cilesoi Albin Kurtin si palaco.

Alma qeka grua zonje, jo si shurrat e parlamentit tone qe ju varen nga pantallonat e liderave te tyre...

/looking at you Kryemodhi smiley

mire ja u beri. gjithe ajo levizje,  gjithe ai albin, bejne nje sy qorr kur ofendohen femrat dhe alma.

mire ja u beri.

mos jesh ne vv eshte me mire se te jesh. NN

VV eshte vegel e Beogradit ose jane aq naive sa nuk e kuptojne se po bejne lojen e Beogrdit.

Albin Kurtit i ka mbaruar benzina elektorale dhe tani po sillet si OJQ dhe jo si parti parlamentare.

Albin Kurti -Pro shamijave ne shkollat publike.

Albin Kurti-pro mesimit te fese ne shkollat publike.

Albin Kurti eshte thjesht nje version me i moderuar i Fuat Ramiqit i cili eshte nje kelysh serbi dhe spiun i tyre,qe vetem po demton ceshtjen e Kosoves.
Mire e tha Riker qe VV jane vertet palaco.

 

ACDC une nuk e di ne jane apo jo vegel e Beogradit, por padyshim bejne politiken e tyre.. jam dakord.

As une nuk e thashe me 100% qe jane vegel e Beogradit por ose jane aq naive sa nuk kuptojne qe po cojne uje ne mullirin e Serbise dhe Fuat Ramiqit.

Tani nja dy llafe per te gjithe keta edmonvlashistat e Thacrave e Reekervrave. Kur cohen njerzit ne Stamboll me kundershtu autoritarizmin e Erdogan, per nje park te Stambollit, te gjithe i dilni ne mbrojtje protestuesve dhe s'leni llaf pa thone per Erdogan (me te drejte). Kur cohen cunat e gocat e Kosoves me kundershtu abandonimin qe i ben Veriut qeveria e Kosoves, filloni t'i shani, t'i akuzoni se po na prishin me Ameriken dhe t'i quani vehabiste.

Qe jeni mjeshtra te dopio-sandarteve, kete e keni vertetu prej kohesh po qe do perfundonit ne edmondvlashizem. Tani s'ju ka ngel gjo tjeter po dilni me fotot e Thacit dhe ambasadores amerikone te Universiteti!

Albin Kurti -Pro shamijave ne shkollat publike.

Albin Kurti-pro mesimit te fese ne shkollat publike

 

Per mua keto mjaftojne qe te jete naiv ose aq naiv sa te mos kuptoje se keto cojne uje ne mullirin e Serbise.

Ore gamor te kom thone nje here qe pseudonimi yt nuk mjafton qe te me besh pis emrin duke komentu mas meje. Ik ore qerohu!

Ato qe shkruajta i ka thene vet Albin Kurti.

Keshtu qe perpara se te ofendosh ben mire te lexosh intervistat e Albinit.

E bukura eshte qe kete do ta lexojne shume pak veta (te pakten ketu tek peshku), por... do ta postoj.

Nganjehere hoxhallaret thone edhe dicka me mend: (flm finisterre per linkun qe me coi tek ky shkrim)

Kush kë po e fyen dhe të drejtat e kujt po shkelen ?

Deklarata e liderit të lëvizjes Vetëvendosje Albin Kurti, në lidhje me lejimin e shamisë në shkolla publike dhe të mësim-besimit, derisa është pritur mirë nga shumë zemra që s’duan gjë tjetër përpos që të ndjehen të barabartë me të tjerët. E që ishte një deklaratë e rrallë, e cila, të paktën, reflekton një maturi dhe vetëpërmbajtje të një grupi politik. Në anën tjetër ka të atillë që i ka zhgënjyer, ku në mesin e tyre është edhe deputetja Alma Lama, e cila për çudi është nga vet radhët e LVV-së. Znj. Lama, e cila fare pa nevojë qe përfshirë në një debat për fenë, ku doli kundër shamisë me tërë fuqinë e saj, dhe atëherë kur lideri i saj u shpreh në favor të përmbushjes së këtyre të drejtave, ajo reagoi kundër, duke përgjithësuar kësaj radhe problemin se kinse ata që kanë fyer Almën, kanë fyer një pjesë të kombit.

Sigurisht se çdo njeri ka këndvështrimin e vet të gjërave, konceptet dhe parimet të cilave u përmbahet, dhe në një shoqëri normale është e natyrshme të ketë shumëllojshmëri mendimesh, përplasje mentalitetesh dhe polemikash konstruktive.

Në lidhje me këtë thotë Allahu: “Sikur të dëshironte Zoti yt, do t’i bënte njerëzit të një feje –të një bindjeje (por nuk dëshiroi, Ai e di pse). Ata vazhdimisht janë në kundërshtime (mes vete)” (Hud:118). Ky fakt sikur na e sjell ndërmend se ne jemi nga e njëjta origjinë, andaj edhe sado që mund të kemi dallime mes vete qoftë fizike, intelektuale, mjedisore etj. përsëri kemi respekt dhe tolerancë për njëri-tjetrin duke qenë se gjithsesi që ndajmë edhe vlera të përbashkëta. Në këtë kontekst ne nuk kemi të drejtë ta gjykojmë keq, ta ofendojmë apo diskriminojmë askë që mban qëndrim ndryshe.

Mirëpo problemi qëndron kur një bindje njëdimensionale merr fuqi ekzekutive dhe shkel mbi të drejtat elementare të njeriut duke u thirrur padrejtësisht në nacionalizëm, në sigurinë publike apo laicitetin e shtetit. Për më tepër, përdorë çdo mjet për të krijuar një klimë propaganduese të kësaj padrejtësie. Them padrejtësi, sepse në qoftë se praktikimi i fesë në jetën publike do të ishte në kundërshtim me vlerat kombëtare, me sigurinë publike apo laicitetin e shtetit, atëherë bota me gjasë do të ndahej në shtete teokratike dhe ateiste, ndërsa demokracia nuk do të ekzistonte as si term.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).