Në përshkrimin e shkurtër historik të Arbërisë venedike, binin në sy edhe dy emërime të tjera gjeopolitikës mesjetare: Arbëria turke dhe Arbëria e Lirë. Ndërsa për të parën kuptimi është dukshëm i qartë, pra një Shqipëri nën sundimin turk, për Arbërinë e Lirë nuk është e njëjta gjë. Çfarë ka qenë Arbëria e Lirë? Pse e ka marrë këtë emërtim dhe në ç’rrethana ka ekzistuar?

Ndryshe nga Arbëria venedike, që ishte një nocion politik, me kufij zotërimi të qartë, me status politik, organizim e rend ekonomiko-shoqëror, “Arbëria e Lirë” shpreh një gjendje shoqërore të një komuniteti relativisht të madh shqiptarësh përmes nocionit gjeografik. Është Denis Possot, një udhëtar francez, ai që nga historianët pranohet se e ka përmendur për herë të parë emërtimin Arbënia e Lirë. E ka bërë këtë në vitin 1532, përmes veprës së tij të përshkrimeve të udhëtimit, ku pasi shkeli, pa e vrojtoi, e ndau Shqipërinë në tri pjesë: në Shqipërinë e sunduar nga turqit; në Shqipërinë e zotëruar nga venedikasit; në Shqipërinë e sunduar nga shqiptarët.

“Arbëria e Lirë” shpreh një gjendje shoqërore të një komuniteti relativisht të madh shqiptarësh përmes nocionit gjeografik. U quajt e tillë ajo pjesë e Shqipërisë që sundohej nga shqiptarët.

Kjo Arbëri përfshin katër pjesë: krahinën e Vlorës; Himarën në jug të Vlorës dhe gjithë “Bregun” (bregdetin jonian); Rrethin e Delvinës; krahinën e Kurveleshit, hinterlandin lab, i cili ngrihet në perëndim të derdhjes së Drinosit e në jug të Tepelenës dhe tek i cili të tria pjesët e tjera duan që të jetë i kufizuar emri Labëri.

Krahina e Labërisë luhatej mes kryengritjeve të vazhdueshme. Brendësia e vendit të Arbërisë së Lirë, lugina e Shushicës, malet e Kurveleshit dhe ato të Himarës, ishin të padepërtueshme nga pushtuesi dhe për rrjedhojë të lira.

Me cilësimin Epirot, kuptoheshin dhe thirreshin arbrit-shqiptarët. Gjërat u ngatërruan nga helenët kur Bizanti, trojet arbre i emërtoi me emrat që u kishte vënë perandori Dioklecian provincave romake në shekullin II. Nga kjo ndarje, trojet shqiptare nga gjiri i Prevezës e deri te lumi Vjosë, ata i quajtën Epir.

Cila quhej Arbëni e Lirë?

U quajt ajo pjesë e Shqipërisë që sundohej nga shqiptarët. “Banorët e Labërisë – shkroi Johann Georg von Hahn – e quanin veten e tyre që prej kohësh të moçme, arbër dhe vendit të tyre i thoshin Arbëri”. Ishte koha kur Europa po fillonte të “zbulonte” popullin shqiptar, gjuhën e tyre të veçantë, doket e zakonet, veshjen kombëtare, prozën dhe poezinë e Bajronit, kur dijetari i mirënjohur shkroi për shqiptarët në shekullin XIX, se “…kjo Arbëri përfshin katër pjesë: krahinën e Vlorës; Himarën në jug të Vlorës dhe gjithë “Bregun” (bregdetin jonian); Rrethin e Delvinës (Delvina ka qenë në atë kohë qendër administrative që përfshinte Sarandën, Butrintin, Konispolin); krahinën e Kurveleshit, hinterlandin lab, i cili ngrihet në perëndim të derdhjes së Drinosit e në jug të Tepelenës dhe tek i cili të tria pjesët e tjera duan që të jetë i kufizuar emri Labëri (Burimi nga Çabej: “Shqiptarët midis Perëndimit dhe Lindjes”). Nga koha kur Hahn ka vënë në dukje këtë ndarje, ajo, me pak përjashtime është e gjallë dhe sot si formacion gjeografik, etnografik, dialektor. Labëria në jug fillon nga Lazarati-Mali i Gjerë-Mali Picarit-Tepelenë-perëndim i Vjosës—Mesaplik, Kudhës, Himara dhe Bregu. Në një farë mënyre, zemra e ish-trevës së vjetër të kaonëve.

Për një kohë relativisht të gjatë u quajt “e lirë”, sepse në këtë Arbëri popullata vendase nuk rreshti së luftuari kundër pushtuesit turk. E mbrojtur nga një terren i ashpër, ku inkursionet ndëshkuese nuk ishin edhe aq të efektshme e që për më tepër nuk kalonin pa humbje, ajo u bë bastion i luftërave të Aranitit. Kohë më pas, më 1480/’81, kjo trevë u shndërrua në strehë dhe bazë për ekspeditën e Gjon Kastriotit dhe Kostandin Muzakës për të dëbuar ushtritë turke nga Shqipëria. Sipas kronikave, ai udhëtoi nëpër det drejt maleve të Himarës, “…që janë më shumë se 50 fshatra, qenë ftuar t’i zbonin turqit dhe të rifitonin lirinë”. Kronisti venedikas St. Magno shkruan për kryengritjen e Himarës të tre vjetëve më pas, ajo e vitit 1484, ku i cilëson himarjotët si shqiptarë. Pasojnë më 1484-n dhe 1486-n dy ekspedita ushtarake kundër Labërisë e Himarës; vazhduan rebelimin derisa turqit u detyruan të hynin në marrëveshje. Në vitin 1492, marrëveshja kushtëzonte rrënimin e kështjellave të Himarës e të Sopotit, kurse himarjotët, sipas kronistit venecian Magno, pranuan t’i paguanin haraç sulltanit. Marrëveshjes i erdhi fundi më 1500-n, kohë kur himarjotët nuk e duruan dot detyrimin si status robërie. Më 1501-shin Labëria dhe Himara mori pjesë në anën e palës venedikase në luftën që u zhvillua me turqit në afërsi të derdhjes së Vjosës. Kur udhëtari Denis Possot e pa këtë vend në vitet 1530, brendësia e vendit të “Arbërisë së Lirë”, lugina e Shushicës, malet e Kurveleshit dhe ato të Himarës, ishin të padepërtueshme nga pushtuesi dhe për rrjedhojë të lira. Krahina e Labërisë luhatej mes kryengritjeve të vazhdueshme. Herë një sanxhakbej-pasha i Vlorës, për ta zbutur i falte krahinës taksa dhe herë ndërmerrte ekspedita ushtarake e plaçkitje për të nënshtruar krahinën rebele të Labërisë. Më 1538-n, mbërriti në krahinë, për të parë gjendjen në vend, vetë sulltani, Sulejmani i Madh (i Madhërishmi). Eqrem bej Vlora jep në “Kujtimet” e tij kronikën zyrtare të marrë nga arkiva e Stambollit, “…kur erdhi Mbreti në Shqipëri (Arnavutluk) më 1538, Kara Sinan pasha i dolli përpara në kufi të sanxhakut të tij (në Gur të Prerë) dhe e kënaqi, duke i paraqitur 100 valltorë arnautë dhe 100 kupa plot me flori. Në Vlorë sulltan Sulejmani vizitoi kalanë e Kaninës, fjeti një natë në shtëpinë e sheh Jakupit, urdhëroi të ngrihet një xhami, një teqe, të meremetiset rrënjësisht kalaja e Kaninës dhe të gatitet në hyrjen e Bogazit një kala e re (kalaja e Skelës).”

Një shembull tjetër që ka tërhequr prej një kohe të gjatë vëmendjen e studiuesve është emri Labëri.

“Banorët e Labërisë, shkroi Johann Georg von Hahn, e quanin veten e tyre që prej kohësh së moçme, arbër dhe vendit të tyre i thoshin Arbëri”

“Quhet Arbëri, thotë Martin Urban, ai copë vend malesh të ulëta në lindje të Vlorës e përtej Shushicës, që duhet ta marrim që andej ku vargjet e Gribës ngrihen nga toka kodrinore”. Që emërtimi i krahinës lidhet me emrin e hershëm Arbëri, është vënë në dukje fillimisht nga filologu Hahn dhe më pas nga historiano-filologu J. Ph. Fallmerayer, i cili në veprën e tij të njohur “Elementi shqiptar në Greqi”, i sjell si shembull përpjekjet e Fon Hanhn për shpjegimin e fjalëve Albania e Arbëria dhe që ka nxjerrë përfundimin se te fjala Arbëria ”…ai sheh Albaninë e vjetër që, sipas tij, është pjesa më e egër, më e ashpër dhe më e padepërtueshme e Shqipërisë së mirëfilltë, që shtrihet ndërmjet Aulonës, Himarës dhe Delvinës”, krahinë që në lashtësi quhej Kaoni. Sipas Hahn dhe Fallmerayer, emri Labëria te vendasit, si dhe te fqinjët, ka afërsisht të njëjtën shtrirje si fjalët Arbëria dhe Kaonia.

Himara arbre dhe himarjotët e pak shekujve më parë

Himara arbre është njësi etnografike e krahinës së Labërisë. Ngado që të vërtiten grekët, ashtu si deri tani, ata e kanë të pamundur që t’i mohojnë Himarës trashëgiminë Labe (arbre), pavarësisht ndryshimeve që kanë sjellë shekujt. Pasioni që e bën Greqinë për t’i marrë për helenë himarjotët dhe që i pengoi pareshtur t’i shohë shqiptarët deri në Prevezë, kish marrë formë të qartë, kur u pa hapur se Perandoria Otomane, nën të cilën sundoheshim tokat shqiptare, po dobësohej. Kjo është koha kur helenët hidhen egërsisht në sulm, në rrethanat kur shqiptarët ishin përpos se të robëruar, pa shkolla, pa shkrim e këndim dhe arriti kulmin agresiv e delirant në Konferencën e Paqes në Paris, më 1919-n. Lexuesi shqiptar ka në duar prej kohësh një vepër më se të plotë të prof. Kristo Frashërit, përmes së cilës ai shtjellon e argumenton brenda kritereve shkencore origjinën shqiptare të himarjotëve dhe përkatësinë e tyre etnike, por për natyrën e një të përditshmeje informative, po rendisim sa më shkurt disa të dhëna:

Udhëtari francez Denis Possot, në veprën e përmendur më sipër, përshkruan dhe flet në vitin 1532 për një Arbëni ku sheh zonat “e lira” të Arbërisë dhe bën me dije shifrën prej “… 20 000 kalorës për të shkuar kundër armiqve në Turqi dhe ata – thotë Possot – banojnë në një vend e në një pjesë të Arbërisë që tani quhet Himarë”. Këtu duhet shpjeguar si nevojë për lexuesin se emri Himarë në vitin 1530 nuk kish kuptimin e tashëm. Me këtë emër nuk emërtonin këta shtatë fshatra që janë sot, por nën këtë emër përfshihej pothuaj gjithë Labëria. Në fillimshekullin XVI, me emrin Himarë njiheshin 53 fshatra, nga të cilat 43 fshatra janë të krahinës së fisit të lashtë, Kurvesej (Kurvelesh). Eqrem bej Vlora në kujtimet “Kalaja e Kaninës dhe shkrime të tjera”, shkruan se në shek. XVIII, pas ndryshimesh në krahinën e lumit të Vlorës, Himara përfshinte vetëm 37 katunde të Labërisë.

Historianët shqiptarë sjellin dëshminë e hershme se himarjotët u bënë anëtarë të kuvendit më të rëndësishëm shqiptar, Kuvendit të Shqiptarëve, atij të Lezhës, mbledhur më 2 mars 1444. Dihet mirë se ky kuvend mblidhte e bashkonte përpos se fiset arbre. Himarjoti Anton Linerosa, sipas Barletit, mori pjesë si përfaqësues në Kuvendin e Lezhës. Dëshmitë historike që sjellin historianët grekë, për të provuar praninë gjatë mesjetës paraturke të banorëve grekë në Himarë, mungojnë. Ato mbështeten përveç se mbi hamendje dhe folklorin e Manit. Ato burime historike mesjetare që zotërojnë historianët shqiptarë, provojnë se para dhe pas vitit 1481 banorët e Himarës thirren “shqiptarë-arbër” ose thjesht “himarjotë”. Madje, ka qenë një periudhë kur në Himarë u krijua dioqeza e kishës katolike nën vartësinë e Papatit të Romës e kryepeshkopatës së Durrësit, gjë kjo e papërfytyrueshme se mund të ndodhte në një popullatë me origjinë helene.

Si u shtrembërua nga grekët emërtimi gjeografik Epir në emërtim etnik?

Nga sa shihet përmes hartës, Arbëria e Lirë shtrihet mbi një pjesë të trojeve gjeografike që janë quajtur Epir. Hahn-i theksonte se shqiptarët e sotëm janë pasardhës të ilirëve dhe epirotëve të lashtë. Me cilësimin epirot, kuptoheshin dhe thirreshin arbrit-shqiptarët. Gjërat u ngatërruan nga helenët kur Bizanti, viset arbre i emërtoi me emrat që u kishte vënë perandori Dioklecian provincave romake në shekullin II. Nga kjo ndarje, trojet shqiptare nga gjiri i Prevezës e deri te lumi Vjosë, ata i quajtën Epir; krahinat lindore shqiptare nga liqenet e Ohër-Prespës e deri në malet Rodope i quajtën Maqedoni; trojet verilindore prej krahut të djathtë të Drinit të Zi e deri në afërsi të Nishit i quajtën Dardani. Kjo ndarje politiko-administrative nuk kish përputhje e ngjashmëri me formacionet etnografike dhe demografike. Krahina e Epirit në të cilën shqiptarët ishin shumicë, u quajt në vazhdimësi shqiptare nga studiuesit objektivë dhe herë greke, kur studiuesit janë grekë, por herë-herë dhe sllavë. Për më tepër, me krijimin nga Bizanti të provincës tjetër të emërtuar Epiri i Ri, që shtrihej nga lumi Vjosë në lumin Drin, lidhja e emrit epirot për të kuptuar shqiptarët, u bë edhe më e qartë. Filologu i shquar botëror, Johann Thunman, albanologu i parë që studioi shkencërisht origjinën e gjuhës shqipe, na ka lënë të shkruar përcaktimin se “…në Epir banonin vetëm popuj jo grekë, të cilët flisnin maqedonisht, e njëjtë me gjuhën ilire”.

Grekët, me këtë ndarje të hershme province, nisur nga kuptimi helen që ata i japin termit Epir, kanë pretenduar e ngulur këmbë se Greqia ndahet me Shqipërinë në lumin Vjosa. Por historinë varet si e sheh? Mund ta shohësh si moment dramash e konfliktesh, por dhe si moment harmonie, si takim mes popujsh. Helenët kanë pëlqyer atë të parën. Ata mundën të bëjnë me trillime gjëra që në mënyrë tipike dhanë efektet e një sjelljeje të keqe ndaj fqinjit. Me shkrim e këndim të zhvilluar, ndërkohë që fqinjit të saj i mungonte dhe bënte gjithçka që t’ia mohonte, ata, grekët, u bënë gjithnjë e më të paparashikueshëm e të pakontrollueshëm. Me pak burime dhe duke iu shmangur pyetjeve të mëdha e bezdisëse të Fallmerayer, Hahn, Tunman, akademikët grekë, së bashku, me synimin për të drejtuar kërcënime ndaj fqinjëve të vjetër shqiptarë, kanë më se 150 vjet që shpërndajnë teorira të shtrembëruara mbi termin e Epirit dhe banorët e saj. Në një botë të përbashkët greko-shqiptare, herë të ndarë përmes grindjeve dhe herë të bashkuar përpara rrezikut të përbashkët, ndërlidhur 500 vjet përmes romakëve dhe një mijë vjet përmes bizantinëve, ata krijuan një hendek mes shkencës historike dhe të vërtetës, pleksur fort kjo me doktrinat fetare të krishterimit ortodoks. Nga ndarja administrative e provincave romake të lindjes, arbrit-shqiptarët, u thirrën për shekuj e shekuj me emrat arbër, epirotë dhe maqedonas. Te “Historia e Skënderbeut” të Barletit kjo del shumë e qartë. Këto emërtime vetëm helenëve nuk u kanë ardhur për shtat.

Grekë të nervozuar përballë historianëve tanë e të huaj në çështjen e Epirit

Thuhet se identiteti krijohet në periudhën e adoleshencës. Kështu dhe arbrit, në botën e mbyllur rurale e baritore të mesjetës së hershme, kultivuan norma, sjellje e vlera që i mbajtën të ngurta e pikërisht për këtë dallonin nga fqinjët. Mes pasurisë gjenetiko-kulturore, ne shqiptarët jemi në nivelin e të sapolindurve në kuptimin e përgjegjësisë morale, por kemi kapacitetin gjenetik të të rriturve. Si të tillë, rrezikun e kërcënimit grek për Epirin, besoj se e kemi kapërcyer e nuk ka arsye për t’i marrë kërcënimet seriozisht. Njohjet reciproke kanë kaluar përmes shumë ndeshjesh e shkëmbimesh. Në të shkuarën, për territore (të cilat ne i humbëm e ata i fituan), ndërsa sot për teza, pikëpamje e terma; në të shkuarën për shkëmbime e kultura komunikuese e sot për identitet.

Rum-ili-t (emërtimi turk për helenët) mbetën skllevër të kulturës së vjetër. Historia është hidhërimi i njeriut kanë thënë të mençurit dhe brenda kësaj thënieje kuptohet edhe sjellja e rumelijve që në shekullin XIX bota kish filluar t’i quante grekë. Ata e fetishizuan të vjetrën, pa qenë në gjendje asnjëherë të kuptojnë se ajo binte në konflikt me kulturën e re të përbotshme e që shpinte në moskuptime si të pranisë së kulturës helene që u përhap më vonë në Epir, si dhe nga përdorimi i shkrimit grek e pranisë së monumenteve epigrafike të Epirit.

Mosmarrja në konsideratë e detyrimit për zhvillimin e një kulture të re kombëtare në marrëdhënie me fqinjët, i ngeci grekët e rinj në pezhishkën e miteve të helenëve të lashtë, ku dhe u mbështetën, raca e të cilëve, sipas Fallmerayer, ishte zhdukur. Në këto mite nuk mungonin përrallat për Epirin, i cili lindte konflikte e keqkuptime nacionaliste të kota, siç edhe i lindi. Një historian i paanshëm shprehet se, argumenti i tyre i vetëm është negativiteti.

Nga kultura materiale, fqinjët tanë jugorë, tashmë me gjak arvanitas dhe ndërgjegje greku, morën prej arbërve veshjen e fustanellës; nga kultura jomateriale morën epikën legjendare, valle, muzikë e rite në lindje e vdekje, me gëzimet e hidhërimet. Arbanasit përçuan atje elemente të shumta të modeleve të kulturës Arbënore, të cilat grekët, pa droje e turp, i paraqesin si pasuri kombëtare të kombit të tyre.

Venizellosi, në Konferencën e Paqes në Paris i shfrytëzoi të gjitha – thotë Margaret Macmillan – historinë, gjuhën, fenë, kërkoi Shqipërinë e Jugut (Epirin, siç kish qejf ta quante) dhe bregun e Azisë së Vogël, nga Marmaraja në Smirnë, kërkesa këto të rrezikshme për paqen. Me këtë pamaturi ai shkatërroi në mënyrë përfundimtare dhe katastrofike komunitetin e vjetër grek në Azinë e Vogël. Në pretendimet e tij për Shqipërinë e Jugut – shkruan M.Macmillan – ai tregoi që “…njerëzit që ngjanin si shqiptarë dhe flisnin shqip ishin grekë të vërtetë, nëse ata ishin ortodoksë”. Sipas Venizellosit, “shqiptarët, në të vërtetë ishin me fat që Greqia po i përfshinte ata mbi vete”, por nuk tha pse ushtria greke ishte plot me shqiptarë që ishin me origjinë shqiptare?

Ky pikëvështrim i famëkeqes Megali Idea-s së vitit 1844, sado absurd që u duk në atë kohë, pavarësisht përçmimit që i bëri dr. Turtulli, vazhdon t’i ndjekë si e keqe nga pas këta fqinj të prapambetur, i vetmi ende në Europë ku shteti dhe kisha janë bashkë, çka u duk edhe në ngjarjen e shëmtuar të kishës së Përmetit, ku u pa se si qeveria greke futi me arrogancë hundët në punët e brendshme të vendit tonë, sjellje e cila u tregoi edhe njëherë shqiptarëve se sa mbrapa ata kanë ngelur.

Historianët dhe kisha greke nuk janë në gjendje të përtypin përcaktimin se historia moderne nuk lejon më që ta lexosh historinë e Epirit shqiptar si letërsi romantike. Historiografia helene është sot një shëmbëlltyrë hermetike, e cila s’lejon ta drejtojnë arsyet, por e ka lënë në mëshirë të miteve, të dogmave fetare e fërgëllimave ortodokse.

Himara në regjistrin e Sanxhakut të Delvinës, viti 991 i Hexhirës (1583)

(Përkthyer nga Petrika Thëngjilli)

Todor Kudhesi, Gjoka Boga, Andrea Musica, Balsh Dhima, Komin Voja, Gjoka Dhamo, Petri Gjoni, Todor Brati, Perlin? Mitri…, Mark Gjoni, Gjika Gjoni, Todor Lumadhi, Dhimo Papa, Kondi Petri,  Andon Ajas, Todor Kondavik, Meksi Palloshi, Gjon Palloshi, Dede Kola, Dhuman Gjipali, …Gjikalli, Nikola Gjin Miri, Gjek Leka, Gjoka Nika, Mark Suvari, Gjon Palloshi, Kondi Camije, Petri Gjini, Petri Petri, Todor Gjino, Peteri Gjoni, Gjik Llanka, Gjin Gjon Aleksi, …Levendari, Kond Martini, Nikë Martini, Gjok Alemdari, Gjok Dhim Gjini, Dole Mandashi, Martin Zylkader, Kondaramo Muka, Aleks Peçi, Gjini Gjorzaj, Gjika Llazari, Dhimo Tanushi, Pali Dhjako, Martin Tanushi, …Janushi, Gjika Mehilli, Gjon Pavllari Mëhilli, Dhimo Gjon Vllasi, Petri Dhima, Dhima Emelkuri, Thanas Jorgonllu, Nika Kallandori, Aleks Menko, Dhimo Dermali, Leka Dermali, Kuka Leondari, Selka Ulmi, Todor Gjini,  Gjok Gjini, Simon Nika, Dhimo Mamija, Meks Mamija, Gjon Leondari, Kond Andredo, Gjin Todori, Pal Melani, Meks Mitrije, Andrea Gjomija, Pali Panajoti, Kont Lela, Della? Gjurka Kondi, Gjika Dhima, Dhima Gjon Meshi, Nika Dhima, Kont Gjoni, Dhima Mihallo? Limarho? Andrea Zota, Dhima Nika, Papa Thanasi, Todor Nika, Kond Todori, Gjoka Jorgo, Papa Aleksi, Andrea Petri, Leondar Meksi, Todor Meksi, Nika Plaku, Gjon Mënika, Gjin Meksi, Meks Mnika, Gjok Pali, Kond Papa, Dhimo Papa, Muji… , Gjin Pali, Todor Gjin Gjoni, Dhimo Gjin Dhima, Nika Leka, Dhimo Andrea, Andrea Menkuli, Gjok Menkuli,…Bardho? Ali Kopalli?, Gjin Jorga, Gjok Gjin Pjetri, Nikolla Gjoni, Kont Premti, Papa Nikolla, Kont Gjoni,  Nika Gjin, … Zoto, Gjok Jorgo, Dhimo Pelikani, Menkul Gjoni, Kont Panomllu, Andrea Jorgo, Kond Andrea, Petri … , Todor Mirdemko, Dhimo Andrea, Todor …, Aleksi Papa, Zot Gjoni, Niko Mirini?, Dhimo Kondi, … Bardhi, Dhimo Leka, Gjoka Dhimo, Lika Kondi, Petri Todori, Jorgo Andrea, Martin Gjini

***

Është fare e thjeshtë për këdo, shqiptarë apo grekë, që përmes emrave të shohë banorët arbër në etninë shqiptare të Himarës. Të dhënat e emrave dëshmojnë qartë se himarjotët ishin shqiptarë dhe se arbrit ishin të pranishëm në të gjithë bregun jonian. Mes regjistrit dalloj mbiemrin e familjes sime dhe të dhjetëra familjeve të tjera, origjina e të cilëve ka qenë në Labëri, rreth 10-15 km larg Himarës, e islamizuar forcërisht në shek. XVIII, por që mbiemrat i mbetën të origjinës.

230 Komente

Është fare e thjeshtë për këdo, shqiptarë apo grekë, që përmes emrave të shohë banorët arbër në etninë shqiptare të Himarës. Të dhënat e emrave dëshmojnë qartë se himarjotët ishin shqiptarë dhe se arbrit ishin të pranishëm në të gjithë bregun jonian. Mes regjistrit dalloj mbiemrin e familjes sime dhe të dhjetëra familjeve të tjera, origjina e të cilëve ka qenë në Labëri, rreth 10-15 km larg Himarës, e islamizuar forcërisht në shek. XVIII, por që mbiemrat i mbetën të origjinës.

 

Para shek XVII, NUK KA PATUR SHQIPTARË. Kishte arbër, por jo shqiptarë. Nëse emërtimi "shqiptar", ka ardhur prej arbërve të islamizuar, siç po del të jetë, grupime brenda territorit të Shqipërisë së sotme, nuk u bënë tamam "shqiptarë", pra nuk e adoptuan emërtimin e ri. 

Prandaj mirditori pyeste: çfarë është kjo Shqipëria, që na mundi në luftë? E prandaj Noli thosh "ortodoksët i bëmë shqiptarë me pahir", e prandaj një pjesë e himariotëve, edhe sot e kësaj dite thonë se janë "himariotë". 

gjithashtu arvanitasit NUK janë shqiptarë, as e njohin emërtimin fare, as arbëreshët janë shqiptarë. 

Po shqipfoles a jane?

Gjuhës që flisnin atëherë, i thoshin arbërisht.

 

You say tave kosi, I say tave elbasoni!

Amon o burr, si tha ajo I'm pointing you the moon, you stare at my finger!

I say "zoti Atë" 

you say "babë".

I say "kryezot"

you say "aga", "ose bej"

A te ka ra te ndigjosh per "The Narcisisem of Minor Differences - Theory"? 

Universiteti i Oslos ka nje studim interesant. 

I say "Kryepeshkop"

You say "Kryepiskop" 

smiley

I did my homework about that. 

Statutet e kishës orthodhokse, janë 5, që mund të gjenden online. U korrespondojnë viteve 23, 29, 50, 55 dhe 2006. Nga këto, në të pesta, emërtimi zyrtar i kishës është: Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë. 

Në statutet gegnisht, që u përkojnë viteve 23 dhe 29, gjendet fjala "kryepeshkop", në statutet e tjera, fjala e përdorur është kryepiskop. 

Now... fjala është greqisht, mjaft ta hedhë greku në burimet e Vjosës, dhe më vjen ke derë e shtëpisë mu në Përmet. Ndërsa kryepeshkop, është ta çosh nga Athina, me postë në Romë e masanej në Tiranë... ashtu si shumë terma të tjerë që ngjajnë "shqip", apo dhe emra të përveçëm. 

Duke llogaritur që, shumë emërtime kishtare realisht janë greqisht, dhe gjuha e Ungjillit ajo origjinale, ka qënë greqishte e vjetër, këto emërtime veç vërtetojnë se "jemi të lashtë në këto troje". 

Tjetër gjë që kam zbuluar, është një përkim përkthimi ndaj fjalës krye në shqip, dhe asaj greke "αρχη". 

Dmth ke, arxontas në greqisht -kryezot në shqip. arxiepiskopos greqisht - kryepiskop shqip. 

Amon mer kush e ka qit ket teorine e re se emertimi shqiptar e ka zana fillen te shqiptaret musliman? 

 

Çabej. 

Paska gabuar!

Por prirja e shqiptarëve për të mos i dhënë rëndësi përkatësisë fetare, e cila sillte diferencimin në radhët e tyre, solli si pasojë nevojën për një emërtim të përbashkët etnik për mbarë folësit e gjuhës shqipe

ku e ka thene Cabej kete ? 

shiko se mos e ka nxjerre Janullatos....

Eshte thene qe , gjate pushtimit osman shqiptaret jane quajtur te tille,por kete teorine e shqiptareve myslimane.................

Tek ai linku më lart, Kristo Frashëri e jep me nëntekst:

Me islamizimin në masë të shqiptarëve në shek. XVII, folësit e gjuhës shqipe u ndanë në tre besime fetare – në katolikë, ortodoksë dhe myslimanë. Për konceptin mesjetar, ishte e vështirë që shqiptarët myslimanë të quheshin arbër apo epirotë, përderisa ata nuk qenë as katolikë, as ortodoksë.

Julo, what is your point ne kete mes se nuk po e kuptoj? Bravo himarioteve qe thokan se jane himariote! 

 

  "Për konceptin mesjetar,..." - shkruan autori.

Me sa duket ti vazhdon te operosh po me ato koncepte mesjetare...

Thelbi i termit "shqiptar"  ishte perbashkues, unifikues, dhe perdorej per te gjithe ata qe flisnin shqip, qe kuptoheshin ne gjuhe.  Ishin shqiptare ata qe flisnin te njejten gjuhe pavaresisht se ciles fe i perkisnin dhe nga ana tjeter dallonte nje myslyman shqiptar nga nje turk ,apo nje ortodoks shqiptar nga nje ortodoks grek apo serb.

Ky term ka dale nga nje nevoje praktike e kohes dhe rrethanave. Ideologjizimet e sotme s'kane asnje lidhje.

edhe , ku duket nenteksti aty ?

Mund te marresh nga ky paragraf e nenkuptimin qe, keta shqiptare mysliman ishin turqizuar aq shume ,sa mohonin dhe perkatesine  e tyre, per shkak te besimit fetar qe perfaqesonin arberit dhe epiriotet. pra ishin jomysliman, ose te pafe, sic i quanin osmanet.

Shipefolesit e sotem jane arberishtfolesit e djeshem  . Shqipja eshte vazhde e asaj gjuhe, vetem se eshte zhvilluar me tej.  

 

Ke nje qasje shume antishiptare ne trajtimin e  ketyre ceshtjeve. Eshte tjeter gje menyra se si emertohesh popullsia e nje vendi, tjeter perkatesia etnike e tij. Fakti qe shqiptaret para shek XVII , nuk njiheshin me kete emer  por me emrin arber, nuk mohon vijimesine e tyre, ashtu sic po don ta trajtosh ti ceshtjen.

 

Po po Julo, edhe ne Berlin po te shkosh si bavarez dhe te bosh si pisome te thone "hier ist Preußen" po te dyja palet e dine qe te dyja palet jane Gjermane, dmth vari karat arberise, arvanitise a si gopin e nones quhen, sot jemi shqiptare, mbas nja 300 vjetesh ndoshta vetemertohemi ndryshe

Nuk është kaq e thjeshtë... ke psh një pjesë himariotësh që refuzojnë të quhen "shqiptarë", madje të thonë se nuk jemi shqiptarë. Nëse ky emërtim ka ardhur ashtu si ka ardhur, atëherë ata kanë të drejtë të thonë se s'janë shqiptarë. 

Ka dhe implikime të tjera... psh "feja e shqiptarit është shqiptaria", dmth feja e shqiptarit, është ajo e arbërit të islamizuar, e cila është kjo fe? 

 

ke psh një pjesë himariotësh që refuzojnë të quhen "shqiptarë", madje të thonë se nuk jemi shqiptarë.

Ku edi ti se ka nga ata qe refuzojne? Edhe ne ka ta them une pse ''refuzojne'',  refuzojne se s'duan te refuzojne eurot e grekerve.. Himara ka qene dhe eshte shqiptare doni apo sdoni ti e ca te agimit te arte me bluza korbi 

Julo, 

take a chill pill bro, dhe risille ne kontekst "fene e shqiptari" mos ngri hipoteza te panevojshme sot, per te interpretuar dicka qe eshte shkruar qartesisht nje shekull perpara: 

Të gjithë si vllazën n'nji besë shtërngoniu, 
E mos shikoni kisha e xhamia: 
Feja e shqyptarit asht shqyptaria! 
Qysh prej Tivarit deri n'Prevezë, 
Gjithkund lshon dielli vap'edhe rrezë, 
Asht tok' e jona, prind na e kanë lanë 
Kush mos na e preki, se desim t'tanë 
Të desim si burrat që vdiqnë motit 
Edhe mos marrohna përpara zotit.

mesazhi eshte shume i qarte; bindjet tona fetare nuk duhen lene te perdoren nga qarqe te huaja (ndac dhe te brendshme sot) per te na percare. 

Pra larg bq qe perdorin fene per  te percare kete popull. 

Te shohesh sot se cite jane Komplikimet ??? kur dhe vete Greket ( flas per studiues e normale jo pellites Blogjesh ) e dine qe nuk jane Greket Homerike por trashegojne Kulturen dhe Truallin e atyre njerzve , pas kaq e kaq Ndryshimeve te raportitt te popullsise , me e pakta duhet te jesh MIOP Politik ose Urra Patriot, pa then BEBUSH KAQOL NE KETE FUSHE !

Ketu nuk behet Fjale se si nje Militant Grek kerkon te beje Historine e emertimit , ketu behet Fjale per nje Ngulim shqiptaresh ( etni , fis , krahine ,lagje , familje etj ) qe u thirren arbereshe . pastaj dije se ka edhe prej nesh , qe as e fshijme sumen me Ortodoks , Myslymane apo Katolike , Hindus apo Budiste , Balalullah e zota te tjera , kuptohet duke respektuar ndiesite e tjetrit DHE PA I IMPONUAR E CENUAR ATO !

Dhe ne them se jemi shqiptare pa ja komplikuar askujt mejtimin e mendjes me teori Henoresh ne byth te rraepeve te Himares apo te Kuce  !

un kam ngjuar nga 1 studiues francez qe "shqiptar" eshte thene per here te pare andej nga fundi i 1300... madje madje ka ardh mbasi dikush kishte pare 1 cunat rreth te 18 me 1 parzmore me shqiponjen me 2 koka edhe i thirri o shqiptar ne si bir i shqipes... ndersa per sa i perket arvanitasve duhet te dish mire qe ato territore jan banuar nga shqiptaret deri vone.. normalisht do flasin shqip edhe jan shqiptar te len jasht kufirit

Arbereshet e Italise se jugut jane ne pergjithesi nga kjo zona qe autori quan Arberia e Lire. Njerez te mrekullueshem, te dashur, te fjales, shume korrekt ne marredhenie, te pahile. Ndoshta ndonjehere kane nje nerv te tepert. Ne zonat ku banonin, kalabrezet kishin nxjerre shprehjen "Nese sheh ne rrug nje ujk dhe nje arberesh, vrit arbrin dhe lere ujkun."  Disa thone qe ne Piana dei Albanesi, ne Sicili, ku eshte edhe Korleone, jane arbreshet qe kane sjelle konceptin e gjakmarrjes qe andej e quajne "faida". Neve na kuptojne kur flasin, ndersa ne kemi ndonje problem, pak e ngaterruar se perdorin nje gjuhe qe tingellon si ajo Lasgush Poradecit e perzier me fjale italiane. Por sdq kuptohen mire. Njerez me dinjitet, personalitet. Pas 600 vitesh edhe ikane ruajtur me sa kane mundur, traditen, zakonet, gjuhen shqipe. Krahasuar me bq tone, qe per 20 vite nderruan fe, emer, kombesi per nje qera shtepie me te lire, karte homo(gjeni) apo pension. Kuptohet pastaj, pervec karakterit te tyre edhe fakti qe Italia eshte tjeter nivel civilizimi krahasuar me greket. 

sipas cabejt arbereshet duket se kane ardhur nga jugu i shqiperise ku gjakmarrja nuk ka pas qene praktikuar de aq shume.

Tani kshu me mendje, e mban mend nje tregim te libri i Mitrush Kutelit, "Tregime te Mocme Shqiptare"? Mangalemi dhe .... Nuk kujtohem sakte. Eshte tregim arberesh me duket, dhe ne thelb ka temen e gjakmarrjes, ku Mangalemi (mos gaboj) mashkulli i fundit i njerit prej fiseve, vishet si grua dhe grabit nje vashe te bukur te fisit rival. E kjo lidhja e tyre i ve fund gjakmarrjes. Nuk me kujtohet titulli i sakte i tregimit. smiley

"Supra sta barca si bua inchianati 

Onore e sangu trovammo pela via 

E me portaru ammenzu de lu mari 

'Nta 'nisoletta i nome favignana 

O gente tutti chi stati a scutari 

Chissa è 'na terra vicina e assai luntana "

Ky eshte teksti i nje kenge italiane. kenge nga ato qe njihen si la musica de la mafia.  

 Disa thone qe ne Piana dei Albanesi, ne Sicili, ku eshte edhe Korleone, jane arbreshet qe kane sjelle konceptin e gjakmarrjes qe andej e quajne "faida".

Ne librin ''Mafia dhe Politika'' spjegohet shume mire ajo qe @hunter shkruan me siper.

Edhe ne krahinen e Basilicata-s (mqs. zakonisht kur mendojme per arbereshe na vijne ne mendje vecse Calabria dhe Sicilia) ka disa qendra banimi arbereshe si psh. Barile, Ginestra, Maschito, San Costantino Albanese, etj.

Ne nje restorant qe gjendej ne njerin prej ketyre fshatrave kam ngrene vjet picen "Giorgio Castriota". Shume e mire. smiley

Tabelat natyrisht ishin dy gjuheshe.

Nonte kjo finester, per tij ket serenate
Kendoj une gjith ket nate
Njera qe diej mbi dej
Kendoj une gjith ket nate
Njera qe diej mbi dej smiley

smiley

Ne zonat qe permenda me siper, Barile dhe Ginestra bejne veren e famshme DOC, l'Aglianico delle Vulture. Me thane qe vinin japonezet nga ana e anes te blinin shishet 100 Euroshe.

Basiliciata teorikisht eshte krahina me e varfer e Italise (ne leter), por ne praktike ishte super persa i perket cilesise se jeteses.

Une kam pas babaen si 'delegacion " tek arbereshet dhe nuk thone Arber por "kalon uku , kalon Shiftari ..." per saktesim .Nuk ka nevoje per sajesa bllofistesh patriote .

Nuk thuhet pianna dei albanessi por edhe sot Vazhdon nje cilesim i ndare midis Pianna dei Greci e Hora dei Albanesi . Shume bukur e pershkruan mardhenien e Shqiptareve te fshatrave mbi Korleone z.N.Jorgaqi tek "Larg Afer " ...Jo ne ligjerate te drejte 

megjithse rruga per ne Palermo kalon neper Korleone nuk njihen raste te Gjaksise midis shqiptareve dhe korleonasve ..Korleone dihet cfare perfaqeson !

Hora ...emer sugjestionues .E kam gjet rreze Cikes ne Mesaplik si "Qyetet" ne renoje .Kush mediton pak mbi vendosjen e ketij Vendbanimi , arrin te kuptoje perse Hora =Sheshi i ka trasheguar nje emer tjeter nje fushe prane ... Sheshi Mesit .

Diell , Uje me Bollek , Kullota , kryqezim rrugesh Det -Toke , kontroll teritori , siguri nga agjente atmosferike .... Mrekulli e Natyres dhe e njerezve qe ekane zgjedhur .kerkime te varfera dhe te siperfaqeshme ! Disa mbiemra te zones te trasheguara flasin per nje zejtari te shumeaneshme !Shume te tjere si ...Qisha e Ali Gjonit etj gjithashtu !

As qe diskutohet qe Arberesh te emigruar me shumice jane nga keto Treva ! KUR ? 

Kur Lumbardha e Anakreontit ( vjoses) /rronej ne tempull e mocme smiley

M Pantaleone ne librin e tij ne ato pak rreshta e pershkruante si ''sheshi i shqiptareve'',  gjithashtu shqiptaret qe rendin te nxjerrin kedo njeri te shquar si yni kur bie fjala per kreret e mafias ne Itali ne fundin e shekullit te 19 dhe fillimin e shekullit te 20 nuk permendin asnjerin prej tyre si arberesh, ndersa realisht ata ishin nje dore e forte ne klan.

Kuptoje mire Panteleonen .Nuk ishin dore e FORTE ne KLAN por ishein Dorza te Klanit .Ata ishin te ardhur dhe i ardhuri do nje fare Kohe te zere VEND .Ne fazen e pare ai gjithnji Perdoret . Aftesia e tyre per te vjedhe te GJITHE Kopene ndryshe nga Ujku qe shqyen e le , pershtati dhe ate thenie per "shiftarin " Dhe ne se ke lexuar me vemendje pas episodit te "vijes se Ujit per Vaditje " , historikisht per qellime Fitimi Mafia e Pare njihet ajo e MISHIT " te pakten nga te shkruarat . Ne zonen e Hores nuk njihet Hakmarrja per Uje pasi eshte me bollek .POR ...

Edhe ne Laberi si Hakmarrje njihej "hakmarrja e Mishit " per turp i pritej bishti LOPES pa vrare njeriun ose i merrej kopeja !

Sigurisht qe ishin te ardhur, por ama te gjithe ne e dime se arbereshet u ngulen ne vendbanimet e sotme qe para kohes se Gjergjit, me vone pastaj pati dyndje te medha, pra nga shek 14-15 e deri ne 19-20 s'ka se si te quheshin te ardhur ku ne varreza preheshin breza. Gjithsesi eshte tjeter te komentosh dhe rrahesh mendime ne blogje e tjeter ti kesh studiuar me themel ato, une flas nepermjet faktit te librit te kryer..Por mbase keni ca te drejte ne ndonje paragraf

Ti fol me libra se nga libri del Libri , biles mund te kesh edhe Libra qe pershkruajne Shqiperine si shtet ne ate kohe qe flet .

Thellohu pak vetem me Varre te te pareve se ne kete Truall , qe spekulojne me lloj lloj emertimesh edhe ortodoks Himare , varret e te pareve NUK Njiheshin ......pastaj cicero si te duah ti me breza ! Dhe mundesisht na bjer ca "studimet me themel " pa shume shekuj , vetem te 19-20 , se per te tjerat te besoj edhe ty edhe bashkeqytetaret e atyre koheve qe kane bere Librat SOT !

Pastaj per te ta lehtesuar mejtimin e mendjes te prekur , ne ne Blog po shkruajme , nuk jemi ne konferenca shkencore ....por ama mbase nuk jane mjaft te argumentushme pseudo faktet e Urra- Patrioteve nga cdo Krah qe merr persiper te thote "keshtu eshte " smiley

Ne merremi vetem me ato te shkruara qe kane nje te vertete te Pranuar pergjithesisht dhe jo me cdo lloj te vertete qe i pelqen ndonjerit ( e drejt e tij ) te ofroje ne Blog nga kushedi cfare te lexuarash ! Dhe verteta e pranuar pergjithesisht ne ato fshatra ku banojne Arbereshe nuk thote data se kur kane emigruar por pranon si me te Logjikeshmen pas Pushtimit Osmen .

Pastaj me te dhena se si leviznin fiset e ne cilat Vise  ngrinin Jatak , kur Adriatiku ishte LUME , ka te tjere qe merren .Une vete nuk jam i kasaj fushe dhe pranoj me perulesi cdo lloj Infoje !

Mos e personalizo te lutem. Une si edhe ti s'jam i kesaj fushe, tjeter mendimet e ndryshme,  tema te tilla me pelqejne edhe per faktin se ka me pak politike brenda dhe me shume kulture se kudo tjeter tek peshku.

Gabimi im eshte se une jam shume i vemendshem ndaj komentit te tjetrit ne Lidhje me prurjet .Kete  e pranoj dhe mundesihst edhe Ju mos lexoni vetem je rresht te tjetrit 

Gjithsesi eshte tjeter te komentosh dhe rrahesh mendime ne blogje e tjeter ti kesh studiuar me themel ato, une flas nepermjet faktit te librit te kryer..

Une peremer pronor i vetes se pare smiley Une vet nuk e kam mohuar qe flas ne emer tim ! Por qe te jesh e qete njehere e mire e kemi sqaruar qe drejtimi me Ti ndaj nje komentuesi eshte me teper per MUA nje reference per te shprehur mendimin tend se sa nje Personalizim , sepse kuptohet qe ne nje debat Kurre nuk mund te personalizojme njeri tjetrin jashte prurjes . Respekte .

Dhe gjithsesi nuk ke bere "veper armiqsore " ") ke shprehur nje mendim biles te vlere brenda Prurjes ndryshe nga Derstiliste qe sapo e hapen Derstilen me 'se Europa zotrie " ..."se Himara zotrie " "se ngjashmeri e AdN zotrie" ...Ku do  mbyllet si gjithnji " kujt do me i tregu per Arbereshet tie "smiley

Po shyqyr Kryetari e paska pushim dhe nuk me lexon qe ja fus kot smiley

Une peremer pronor i vetes se pare

 

kjo flet shume per ata qe t'kuptojn ty xake, te ashtuqujtmin "Xake & co."

He more se me bere Merak .Thashe cu be Kryetari ne nje prurje kur vihet ne rrezik fati i nje ngulimi shqiptar .Dhe ka armiq Kryetar . Ndjehet nevoja Urgjente e nderhyrjes suaj per t'ju treguar shkencerish e patriotikisht se ku e kane vendin . Mundesisht me ndonje artikull te Forte nga Gjermanet po pasi i Mundi Jagellua i Lituanise .

Me dhe krahe qe erdhe smiley

Dhe nje gje te fundit, pa dash me u fut ne diskutimet meskine shqiptare vs greke: arbereshet jane gjithashtu deshmia se sa i holle ka qene ai kufiri midis atyre qe sot quajme shqiptare dhe atyre qe sot quajme greke, nje kufi qe pas themelimit te shtetit grek u be gjithmone e me i trashe derisa ne disa momente te historise mori formen edhe te nje muri.

Une besoj se me ata qe sot quhen greke (e kam fjalen per popullin/njerezit jo parine klerikalo shoviniste) kemi me teper gjera qe na bashkojne se sa na ndajne.

Ja psh. nje copez e vogel e shkeputur nga ketu: http://it.wikipedia.org/wiki/San_Paolo_A...

per te ilustruar sa me siper:

Il 16 agosto, giorno di San Rocco, a S. Paolo Albanese si svolge un rituale antico: in un sincretismo insolito e incompleto, la statua del santo di Montpellier viene preceduta da un tronetto votivo composto da spighe e ornato di nastri e fiori. La himunea simboleggia la cultura e la tecnologia legata alla coltivazione del grano e in quel giorno è oggetto di un culto che oltre a rappresentare la fine di un ciclo stagionale, è anche la riappropriazione di una conoscenza del mondo agricolo di una tecnica che garantisce la sopravvivenza della comunità stessa. Il tronetto di spighe è preceduto da mietitori che mimano la mietitura in una danza che è allo stesso tempo rituale di esorcismo delle forze avverse della natura e rappresentazione didattica di movimento efficace per mietere il frutto.

La festa di S. Rocco e la danza del falcetto, il tronetto e il ratto delle spighe, sono riconducibili alle origini della migrazione dei "greci-albanesi" e alle loro radici. L'arcaicità del rituale è spiegata dal fatto che nel XIV secolo fuggirono in Lucania, in Calabria e in Sicilia i diretti discendenti delle popolazioni proto greco-albanesi, quali di Illiri, gli abitanti dell'Epiro e dell'Arcadia macedone. Gli albanesi erano popolazioni profondamente legati alla cultura bizantino-greca e alle tradizioni orientali, nonché dal punto di vista religioso, erano appunto greco-ortodossi, religione cristiana ancora tutt'oggi praticata da queste comunità.

Vazhdon:

I culti di Cerere che pure sono diffusi nell'area meridionale e insulare, hanno perso lungo la strada molte delle simbologie arcaiche. I carri di spighe hanno perso il rituale legato alla tecnologia della raccolta, come è avvenuto a Mirabella Eclano in provincia di Avellino, o si sono spogliati dei simboli stessi, come ormai avviene con il carro della Madonna della Bruna a Matera, dove le spighe si sono trasformate in un simbolo più colto e religioso raffigurato in cartapesta. Come manifestazioni a metà tra il sacro e il profano viene abitualmente l'incendio dei "nusazit", fantocci di cartapesta rappresentanti la lotta tra il bene contro il male[5].

 arbereshet jane gjithashtu deshmia se sa i holle ka qene ai kufiri midis atyre qe sot quajme shqiptare dhe atyre qe sot quajme greke

Pikerisht Ols, te shofesh harta te vjetra te Perandorise Osmane me dialektetet ose gjuhet qe perdoreshin ne Ballkan te binte ne sy menjehere se sa te ngaterruara me njera tjetren ishin. Pra zona komplet homogjene nga ana gjuhesore ishin mjaft te rralla, e si rrjedhoje edhe te besh ndarje etnish per njerezit e atyre periudhave eshte mjaft e veshtire sepse me shume gjasa vinin nga familje mikse. Vete greket kete gjuhe qe perdorin sot nuk e perdornin ne me shume se 20-30% te territorit qe sot eshte Greqi ne kohen e Perandorise Osmane. 

Po ne njefare menyre kjo eshte historia e tere Europes, jo vetem e Ballkanit, ku gjate shekujve krahina te ndryshme kishin autonomi e ne mos pavaresi nga shtetet ne te cilat sot bejne pjese. Historite e Spanjes me Kastiljanet (Madrilenet) qe pushtuan pjesen tjeter besoj se njihen edhe nga rivaliteti sot ne futboll. Italia eshte nje lemsh i vertete dialektesh, gjyshrit e bashkemoshatareve tane italian sot zor e kuptojne njeri tjetrin megjithese jane nje shtet. 

Gjermanet po ashtu, per te mos thene qe fise "gjermanike" kane jetuar ne menyre autoktone deri ne Kazakhistanin e sotshem, e ishin pjese edhe rendit feudal ne Perandorine Ruse. 

Me pak fjale kufinjte e Europes se sotme nuk kane qene kurre kaq te ngurta sac i pretendojme ne sot. 

Shtetet dhe kufijte, per mendimin tim jane shprehje te interesave dhe vullnetit te nje parie te caktuar.

Nuk e di pastaj se sa pjese e te mirave qe mund te burojne nga prezenca e kufijeve shkojne drejt parise dhe sa drejt popullit, popujve qe jetojne brenda ketyre kufijve.

Shume dakort me te dyja. 

"greci-albanesi", "greco-ortodossi".

Po. Si dhe nje gje, kjo terminologia "greco -" perdoret si tregues i kultures ose/dhe mbi te gjitha ritit fetar te cilit i perket, e jo etnise, kombesise. Bie fjala mgjs riti fetar eshte greco-ortodoks, kjo identifikon ritin, jo kombesine. Ashtu si nje francez apo gjerman eshte besimtar katolik, dhe quhet "roman-katolik" ose "latin-katolik", nuk do te thote qe francezi apo gjermani, eshte italian smiley Arbereshet gjithmone e identifikojne veten si arber dhe per te shpjeguar me tej bashkebiseduesit, qe nuk njeh historine, shtojne me nje buzeqeshje "qe sot quhen albanesi" smiley

Jam dakord me ty persa i perket perdorimit te emrit. Ne fakt pjesen me siper e solla jo aq si prove te sakte per te mbeshtetur pohimin tim se sa per ndjesine, aromen qe me la persa i perket nderthurjes ne histori shqiptare-greke, qe po ta mendosh nuk eshte aspak jologjike.

 

Dicka tjeter qe deshmohet me se shumti ne citimin e sjelle eshte natyra shume pagane e riteve te arberesheve (festa e fshatit) e lidhur me natyren dhe me procesin e mbjelljes dhe korrjes se grurit. Kete e bazoj edhe ne cfare kam pare ne nje emision te vjeter (vitet 60-70-te) te RAIStoria-s.

Tani më lart thuhet se sa i hollë ka qënë kufiri mes grekëve të sotëm dhe arbëreshëve. Është e vërtetë kjo. Dhe peng të këtij kufiri, kanë ngel himariotët, që i përgjigjen pak a shumë Arbërisë të para sundimit osman. Pra, nëse shkojmë pas në kohë, para shek. XV, arbërorët, të parët tanë, më shumë do ngjanin me himariotët sesa me pjesën tjetër të Shqipërisë sot. Sa për t'i vënë gjërat në ballancë. 

Do ngjanin si? Si paraqitje fizike, si gjuhe? Apo prap aty te feja te ka ngel mendja ty?

Vallaj mire qe ta zgjasinin icik Roni e Cimi muhabetin ty se me keto k...lliqe qe mendo ti, ene icik ke per tu bo si fantazem qe hy e del ne peshk e nuk ka per te fol kush. 

tek botëkuptimi, mentaliteti, të gjitha. 

Psh, në tregimet e moçme kemi figurën e katallanit, që ishin këta. U bënë të famshëm për plaçkitjen pa mëshirë të trojeve greke e arbërore, dhe kanë ngel në kujtesën mesjetare si të arbërve, ashtu dhe të grekëve. 

Figura e katallanit, ka të bëjë me kujtesën historike të përbashkët. 

Keto jane shume evazive, botekuptim etj. Si i mat, me nje gojdhene? 

Mua psh sjellja per mire ose per keq e shume fshatrave te jugut historikisht me duket shume e ngjashme me ate te mirditoreve. Kjo me shume nga rrethanat e perbashketa. 

Po nga ana tjeter eshte icik budallik te mendosh se ne sot do vazhdonim ti ngjanim (whatever that means per ty) ca fshatrave te jugut qe ishin izoluar ne mbrojtje nga perandoria osmane. 100-150 vjet me vone shpresoj qe do kemi evoluar dhe ne paksa. 

Pra, nëse shkojmë pas në kohë, para shek. XV, arbërorët, të parët tanë, më shumë do ngjanin me himariotët sesa me pjesën tjetër të Shqipërisë sot.

Po me cfare e mat ngjashmerine more? Me kile? Ku e sheh se ngjajne a "do ngjanin"? A ka me shqiptare se arberoret dhe me arberore se shqiptaret? Dhe per te mire e per te keq keshtu, e.

Marrim një gjë të thjeshtë, tradita e vendosjes së emrave.

Janë të gjithë emra të marra nga Bibla, përgjithësisht.

Tjetër gjë, është gjuha e përdorur për literaturë - ka qënë greqishtja. Por edhe librat që këndonin ishin të ngjashëm. 

po ta marresh nga emrat, sot ato emra ngjajne si rregjister i gjendjes civile ne Mirdite, se emra te tipit Gjon,Gjin, Mark, Kole etj nuk kan degju ne Himare.

Ngjashmeria duket se ka qene te gjuha, me sakte te disa elemente gjuhesor.

Gjuha Arbëreshe përmban shumë forma të vjetra mesjetare shqiptare nga para pushtimit otoman të Shqipërisë në shekullin e 15. Ajo gjithashtu ruan disa elemente të gjuhës greke, duke përfshirë fjalorin dhe shqiptimin. Ajo gjithashtu ka ruajtur disa karakteristika konservatore që janë humbur në rrjedhë e Toskë shqiptare. Për shembull, ajo ka ruajtur disa rrokje-fillestar bashkëtingëllore grupe të cilat janë në standard shqiptar bërë më të thjeshtë (cf. Arbërisht gluhë ['glu.xə] më shqiptar gjuhë ['ɟu.hə]). Ajo duket shumë më e vjetër se standard shqiptar, por është për të shkruar është duke përdorur të njëjtin alfabet shqiptar si standard. Arbërishtja edhe ruan disa elemente të gjuhës siciliane ose gjuhës kalabriane që kanë harruar tani sicilianët. ( wiki)

Po pse mirditoret kujt do t'i ngjanin ?

Dhe ketu e poshte folini Xhibit .  ...se Europa zotrie .... Derstila u hap !" Mund te lini nje koment aty "smiley

Ne Itali SHQIPTARET ( keshtu quhemi ne sot) ose Arbereshet ( sic quheshim deri dje) shkuan edhe nga Toka Meme,por edhe nga tokat qe administron shteti grek.

 Moj e bukura MORE,

si te ljashe, e me s'te pashe,

http://www.youtube.com/watch?v=yl7FGERRcgc

Pas vdekjes se Kryetrimit,shkuan nga toka Meme, por shume te tjere shkua ne shekujt 16-17 nga More-ja ( Moria'-ne greqisht) pra Peloponezi i sotem. Per ata qe nuk e dine, ne More flitej shqiq asokohe, dhe Moria-Mouria ne greqisht do te thote "Man", aime kokrre te bardha ose te murrme. Nje krahine andej nga jugu i Peloponezit quhet "Mani", pra varianti shqip i Mourias-Mores.

Kur osmanllinjte moren keshtjellat e fundit ne zoterim te Venedikut ne jug te Peloponezit, Koronen dhe Methonin, atehere nje vale e re arberish ju drejtuan Italise. Ishin keta qe duke ju larguar Morese, kendonin kengen e famshme, dhe qe u vendosen ne Sicili, ( Piana dei albanesi, por qe duke ardhur nga Peloponezi, u quajt edhe Piana dei Greci, em ertim qe ata vete e nderruan me pas. Edhe kantundi i De Rades, eshte San Demetrio di Coronna, asaj Korones ne jug te Peloponezit.

Hora, greqisht do te thote "vend", dhe nga vend-ardhja e tyre shpjegohet edhe riti lindor , ne lutjet e tyre, pra " Catolicci del rito bizantino" me nje fjale 'Unit" ashtu sic e praktikonte katolicizmin edhe Kastrioti.

Lexoni "Arvanitasit" e Kolias, jane te gjitha aty. Ndihem i nderuar qe e njoha nga afer dhe e pata mik kete kollos te madh shqiptar, Dhe qe e quante veten here "Arvanitas" por edhe "Shqiptar".

Ata qe mbrojne teorine shqiptar=arberesh i islamizuare dhe himarioteve-jo shqiptare ( kinse ne kuptimin -jo te islamizuar), nuk i kemi pare te perdorin termin "osmane" por ate "Turk" ndonese vetem 90 vjecar. Dhe keta arvanitas qe nuk perdorkan emrin "shqipetar", se mos i marrin per te islamizuar, pse perdorin emertimin "Turk" atje ne Greqi?? Dhe jo ate "otoman", kur paskan kete ndergjegje kaq te madhe onomastike?

Faleminderit Bari, shume interesante.

PS: Bazohesh ne prova te shkruara persa i perket etimologjise se "More-se" tek "moj e bukura more" apo eshte supozimi yt personal.

Ne kete link te Moraitit, e ke edhe ne greqisht.

http://www.youtube.com/watch?v=yl7FGERRcgc

Moria-More njihesh Peloponezi deri vone. Pastaj u "greqizuan" me emertimete lashtesise, mjaft "prurje te reja"

Moria u be Peloponisi (ishulli i Pelopit-hero i lashtesise), Lopesi u riquajt "Peania",  dhe se fundmi, ne mesin e viteve 90, Liossa ( nga pasardhesit e atij Pjeter Losses tone)  u quajt "Ilion" por ka mjaft toponime qe nuk mund te ndryshohen, se ne mes te Athines eshte "Lagjja Plaka", ne mes te Aigaleos eshte Ano( i eperm) Ljumi dhe Kato (i poshtem) Ljumi..

Ndersa ne vazhdojme El-Bassanit te mos i themi "Skampa" apo te mburremi se jemi nga Corrovoda, Velipoja, apo Novosela. Pikpamje te ndryshme....
 

Olsi ka te drejte Bariu, ate rrugetim bene.U hodhe ne More dhe prej andej u hodhe pertej...

Kur osmanllinjte moren keshtjellat e fundit ne zoterim te Venedikut ne jug te Peloponezit, Koronen dhe Methonin, atehere nje vale e re arberish ju drejtuan Italise. Ishin keta qe duke ju larguar Morese, kendonin kengen e famshme, dhe qe u vendosen ne Sicili, ( Piana dei albanesi, por qe duke ardhur nga Peloponezi, u quajt edhe Piana dei Greci, em ertim qe ata vete e nderruan me pas. Edhe kantundi i De Rades, eshte San Demetrio di Coronna, asaj Korones ne jug te Peloponezit.

Hora, greqisht do te thote "vend", dhe nga vend-ardhja e tyre shpjegohet edhe riti lindor , ne lutjet e tyre, pra " Catolicci del rito bizantino" me nje fjale 'Unit" ashtu sic e praktikonte katolicizmin edhe Kastrioti.

interesante, perpiluar bukur dhe sakte 

Ata qe mbrojne teorine shqiptar=arberesh i islamizuare dhe himarioteve-jo shqiptare ( kinse ne kuptimin -jo te islamizuar), nuk i kemi pare te perdorin termin "osmane" por ate "Turk" ndonese vetem 90 vjecar. Dhe keta arvanitas qe nuk perdorkan emrin "shqipetar", se mos i marrin per te islamizuar, pse perdorin emertimin "Turk" atje ne Greqi?? Dhe jo ate "otoman", kur paskan kete ndergjegje kaq te madhe onomastike?

"greku" ka qënë përgjithësisht ortodoksi, dhe "turku" myslimani. Arvanitasit (ortodoksë) dhe grekët, përdorin psh termin "turkalvanos" për arbërit e islamizuar.

 

Qekur  e perdorin kete term ( "TURK-alvanos) banoret e Greqise, per arberit e islamizuar????

Jo per gje, por emertimi  "turk" qe perfaqson gjithe cka mbeti perandoria Otomane, lindi para 90 vjetesh. I bie qe ky emertim te jete perdorur pas kesaj periudhe, pra 1922, per qellime te tjera, jo aq ortodokse (ne sensin perendimor te fjales) , apo jo?

Qellimi i pare i ketij termi, ishte asimilimi i Arvanitasve. ( Ju nuk jeni si ata, por si NE )

Emërtimi "turk", haset edhe në vetëidentifikim të popullsisë myslimane shqiptare, në Jug.

Lunxhiotët myslimanë thonë për veten (nga artikulli i de Rapper):

[176] and finally the Muslims, whether they trace their origin in Labëri or claim to 
be autochthonous (as is the case for instance in the village of Erind). They refer to 
themselves as Muslims or Turks (myslyman, turk). 

Termi, kshu me mënyrë rudimentare kërkimi gjendet as far as në kujtimet e Kollokotronit. Ai përmend fjalën "turk" për osmanët. Greqisht psh sundimit osman, i thonë turkokratia. Po kështu, një nga heronjtë e Pavarësisë së Greqisë, mbiquhej "turkofagos" - pra që në vitin 1821. Akoma edhe ndërrimi i besimit, kalimi nga ortodoks në mysliman thuhej se u "turqizua" (turkepse). Edhe shprehja tjetër psh "egine tourkos", është po ashtu e vjetër.

Tani, grekët pas luftës së Pavarësisë në 1821, hynë në konflikt me njeri tjetrin dhe në luftë civile, nuk ka asnjë të dhënë që lufta të ketë qenë midis grekëve dhe arvanitëve. S'ka asnjë konflikt të tillë. Ajo ishte midis fiseve dhe e formës rajonale, dmth arvanitët e Hydrës kundër fraksionit suliot, maniat apo diçka tjetër. Po nuk ka pasur ndonjëherë konflikt midis grekëve dhe arvanitëve.

Nga ana tjetër, vetë Ismail Qemali në kujtimet e veta, thotë ndër të tjera se luftën e pavarësisë së Greqisë, e bënë të krishterë arbërorë. Të cilët vazhdon ai, kishin lidhje të ngushta me krerë të Jugut. Osmanët ia ndërruan Jugut elitat dhe kjo ishte arsyeja pse ka pasur konflikt midis ortodoksëve dhe myslimanëve në Jug të Shqipërisë. Një konflikt psh, është luftë e Lëkursit. Lord Stefani kishte ardhur të çlironte Himarën dhe për këtë u thirrën "djemtë e Labërisë", dhe kshu e shfarosën Lëkursin, të gjithë fshatin.

 

Tek grricja e rradhes ketu, u soll nje artikull i Ekos. Kur e lexoje ate te uruar artikull te dukej sikur ishte shkruar posacerisht per ne. Dmth, sic thoshte Eko, kultura europiane eshte nje shtresezim kulturash qe nga ajo pagane (largqofte!) e me pas judeo-kristiane e me pas judeo-islamike (se perderisa kristianizmit i veme me te drejte parashtesen judeo, atehere vetvetiu e fiton edhe islamizmi).

Ai kodosh artikull sikur thoshte qe pjesa me europiane e Europes eshte vendi tene, qe i ka njohur te gjitha kulturat me radhe. (Ndryshe nga "periferite" e Europes qe kane njohur vetem nje pjese te ketyre shtresezimeve, ose i kane njohur pjeserisht keto shtresezime).

Sa i perket dallimeve shqiptar-grek ky sikur eshte ndonje mallkim i kohes se Kaosit, para lindjes se Zeusit. Per lehtesi muhabeti te marrim te mireqene qe ne jemi fare pellazgu. Edhe vete Eskili i ben lemsh, perderisa psh qytetin Argos here e quan pellazg e here e quan helen (dhe i referohet te njejtes kohe, dmth nuk eshte se te le te mendosh qe ne fillim ishte pellazg po pastaj u be helen). 

Ne kemi te pakten (qe te jemi modeste) 2,500 vjet qe jetojme ne te njejtin pellg. Nga keto, te pakten 2,000 vjet kemi qene pjese e te njejtit shtet. (Rome-Bizant-Turqi),  Edhe specie te ndryshme te kishim qene do ishim bere kusherinj. 

Edhe inati ballkanas nuk pi uje per keto gomarlleqe alla-gimsash. Edhe inati me i madh epik "700 vjet" e ka  afatin, do kishte skaduar deri tani. Por ka nje dell me te forte se delli i inatit epik ballkanik.

Meqe e filluam me Ekon, ta mbarojme me Ekon. Tek Emri i Trendafilit eshte personazhi Jorge, plak i mocem i verber. Personalizim i mrekullueshem i fanatikut, me shpirt me te verber se syte.

Kuptohet qe pleqeria e Jorges eshte simbolike, se Jorge mund te jete edhe shume i ri ne realitet. Ajo qe nuk eshte simbolike, por eshte thelbesore, eshte verberia.

Faleminderit Kavir. Shume i kthjellet.

Sidomos kjo:

Ne kemi te pakten (qe te jemi modeste) 2,500 vjet qe jetojme ne te njejtin pellg. Nga keto, te pakten 2,000 vjet kemi qene pjese e te njejtit shtet. (Rome-Bizant-Turqi),  Edhe specie te ndryshme te kishim qene do ishim bere kusherinj.

Tani, e njejta gje mund te thuhet edhe per nderthurjet midis shqiptareve dhe sllaveve.

Po nuk po mohon njeri afersine apo qe jemi kushurinj, se dhe me shimpazete kemi 98% afersi DNA-je, por formulla e re qe arberit ortodokse jane me te afert me greket se sa me arberit myslimane, dhe se vetem keta te fundit jane shqiptare. Dmth mire te na behet qe merremi me gurin e hedhur nga i mencuri. 

Me duket se mban ere ky muhabet. Dmth meqe greket dhe arberit paskeshin qene kaq te afert, mos duan gje greket atje ne Greqi te quhen arber sot. Dhe te na rrasin borxhet keta mjeshtrat? C'e gjeti qeverine e re thuaj, hajde te mbash gjithe ate Greqi me buke. 

Asgje te re nuk ka ketu! 

E tha Geringu ne Nuremberg, nese do te krijosh kohezion te brendshem socialopolitk, gjej armiq te jashtem. Po nuk pate armiq te jashtem, krijoi!

Historia e Greqise moderne eshte histori armiqsh te jashtem qe ne bashkpunim me ata te brendshmit jane gati te na zhdukin. Nuk eshte rastesor paniku qe perhapet sa here bie zjarr ne pyjet greke se zjarret i ndezin turqit dhe shqiptaret. Gjithashtu nuk eshte aspak rastesi qe Agimi i Arte merr 7% te votave parlamentare. Por kot nuk thone cdo mbjellesh do korresh: e vrane Agimsat para disa diteve nje kengetar grek qe sulmonte Agimsat ne kenget e tij. 

Istvan Bibó nel 1956 a proposito della peculiare evoluzione del nazionalismo nell’Europa
centrale ed orientale, ricorda come

In quel contesto la formazione della coscienza nazionale avveniva anche sulla base di
una “paura esistenziale per la comunità” che non sempre era reale. Il compito dello
sviluppo di tali sentimenti, sostiene Bibó, apparteneva a quelle figure […] che
incarnavano lo spirito romantico della nazione. In quei paesi la “nobile” causa
dell’identità nazionale, già allora, aveva il potere di sopprimere e strumentalizzare
tutte le sfere della società. […] Queste élite politiche etnonazionali avevano un
“rapporto radicalmente falso” con la realtà sociale, mancando di quel tipo di
razionalità (rispetto allo scopo) che, per Weber, è a fondamento della Modernità.
Queste élite, afferma Bibó, costruivano le nuove identità sulla base di pretese, invece
che a partire dalla realtà.

 

E, concentrandosi sul caso jugoslavo, e serbo in particolare, la stessa autrice rileva che:
 

Nella genesi del nazionalismo serbo soprattutto, ma anche degli altri
etnonazionalismi, è possibile riscontrare la strumentalizzazione di quella paura
esistenziale per la propria comunità nei metodi di cui le élite politiche
etnonazioanliste e l’intellighenzia nazionalista si sono servite per provocare
l’omogeneizzazione delle masse ed un’euforia sciovinista. […] Con un uso
indiscriminato [dei media], finalizzato a legittimare la propria politica distruttiva si
fece in modo di dar corpo a quegli “orrendi fantasmi collettivi” personificandoli nella
rappresentazione dell’altra nazione, il tutto in modo facile e veloce.

Edhe nje pasoje tjeter e mendesise se "rrezikut permanent" qe ka kapluar mendjet e grekeve eshte shpenzimi tejet i larte qe shteti grek harxhon per arsenalin e armeve! Madje shume ekonomist nje pergjegjesi te larte per katastrofen ekonomike greke ja atribuojne pikerisht shpenzimeve marramendese qe Greqia harxhon per ushtrine. Se me ke do bejne lufte, nje perendi e di! 

Rono, 

Kur amerikont hudhen satelite e pare spiune ne hapsire, dhe filluan te krijonin nje ide te plote te arsenalit nuklear rus, fillun ti binin kokes me grusht per paret qe kishin hedh ne hale.  Mendohej se arsenali rus ish dhjetra here me i madh se ai i verteti.  Keta nga ana tjeter jane edhe viktima te kohes, te nevojave firmave anglosaksone per te shit arme....

Kurse UK ka pergatitur nje rezolute per OKB-ne ku kerkon qe US t'i kthehet ish-pronarit meqe perdorin gjuhen tij. Fillimisht ne rezolute ishte futur dhe Kina, por kjo e fundit kerkoi nje shtyrje afati gjersa gjithe kinezet te mesojne anglisht.  

Skenderbeu Mbret i Epirit (Shqiperise) eshte princ i fisit shqiptar te Arbrit. Kaq muhabet dhe nje monedhe e vetme e kohes qe thote Skenderbeu Princ i Epirit e verteton dhe kushdo qe vazhdon llomotit kot se koti eshte o nje injorant o nje dashakeqes.

Princ i Epirit dhe Atleti i Krishtit, tituj te vendosur nga vete Papa i kohes.

Princ i epirit paska qene titull i vendosur nga papa? smiley

He mo se s'behet nami per nje lapsus de, pastaj zotria jote mos doje nje titull te vendosur nga enver hoxha, se kuptoj se perse hardallisesh kot, kaq minimum kulture ne te lexuar duhet ta kesh te shohesh kur tjetri ben ndonje lapsus, une se fshiva dhe se kam ne mendje ashtu te rrije. Ti zbardh dhembet sa te duash, ta shtofte muhameti yt inatin

smiley   allah alllah smiley

smiley

hahahaha!!! 

jo, herë e parë.

hahahha.

 

eh mer miku im, e shikon se cben globalizmi? 

Vi une prej Washingtoni e te tregoj arat e kinematografise greke!!! smiley

Ne art, o ne art, del gjithmone e verteta!

Nesje, filmi eshte fantastik. Nena e gregut bie nje dite pa ndjenja dhe kur zgjohet flet vetem shqip! Kjo e fut grekun ne nje krize te thelle egzistencializmi. Me duket se frika e cdo greku eshte se mos eshte shqiptare. smiley

Gjigande!!!! ajo kenga ne fund pastaj, qershi mbi torte....

me duket se kte i knoi sales edhe fidel ylli*

smiley

skraparlli me duket... ahahahaha smiley

smiley 

Hej une propozoj Julin vullnetar te gjeje filmin, me subs-at anglisht kuptohet. smiley 

Du me e pa sot Julo!! smiley 

Ps: Se di a te ka marre malli malli per "sweetwater" a jo... po sot po bokam nje degustim te pergjithshem me duket....

Bame ne greqi kan nje fjale te urte qe pak a shume perktehet, dite e re kismet i ri...per te dale shqiptare.

greket para se me ra me fjet, lutjet  i mbyllin me falenderimin e meposhtem: 

Ati yne qe je ne qiell, faleminderit qe dhe kete dite na e dhe mudesine ta mbyllim si grek. 

 

Identitet lajle lule kan te gjith fqinjet tane... me dokumenta asnje prej tyre nuk verteton dot ne mase te perballueshme per identitet KOMBETAR------------AUTOKTONINE!

1kb/s....

Aftësia për tu vet-ironizuar, është tregues civilizimi, së pari. Së dyti, kur AiA vrau atë këngëtarin, këtej u bë nami. Në qytetin ku ndodhem tani, i kanë thyer zyrat Agimit të Artë, u ngrit gjithë populli në protestë. Edhe për çështjen e Kaçes, futbollistit, shkuan tifozë të PAOK që t'i mbronin nderin klubit të futbollit. Kështu që gjërat përgjithësisht, nuk janë si i paraqesin mediat shqiptare... 

Do mundohem ta gjej kët filmin. ahahaha.

 

Aftësia për tu vet-ironizuar, është tregues civilizimi...

100% dakort me ty!

Avash pak mo po ata qe i dhan aq shume vota krisi evgjits nuk jan greke ata? Ka nje te pesten ne parlament!! greket vetironizues? muahahhaha ne ka popull ne bote qe marrin veten seriozisht jan arabet dhe greket. Filmi eshte nje pike ne oqean, dhe megjithate pavaresisht se duket si film anti-racist pikerisht bash per kete fakt po ta shohesh tregon qe sa seriozisht e marrin veten greket, madje dhe pseudot qe kan bere filmin. Ky film pati buje edhe ne angli kur doli para disa vitesh... po vari lesht dava hajde bejm film me shqiptare!!!

smiley

 

Nga komentet e bera deri tani, vetem Juli (nemesis) ishte kunder.... tani ai duhet te na tregije e cilin version perkrah... une per vete nuk merrem shume me llafe larte e poshte, por me te thena nga kolose te kultures boterore, qe kane cituar......

Dionis Halikarnasi, tregon gjithashtu për shpërnguljen e një pjese të pellazgëve. Ai thotë se: “... duke u shpërndarë gjatë ikjes një pjesë e pellazgëve shkuan në Kretë, të tjerët pushtuan disa nga ishujt ciklade, një pjesë zunë vendet rreth Olimpit dhe Osës, të tjerët shkuan në Beoti, Fokidë dhe Eube kurse ata që u hodhën në Azi, zunë vende pranë brigjeve të Helespontit. Pastaj pellazgët që banonin në të quajturën, Thesali të detyruar të lënë vendin e tyre shkuan dhe u vendosën pranë aborigëve. Aborigët i pranuan ata më tepër se ishin të afërt nga raca. Raca e pellazgëve ishte nga Peloponezi dhe ishin autokton. (Po aty f.166)

Jonët-pellazg, ndërtuan atë që quhet qytetërimi i Athinës, ku mbizotëronte forma demokratike e drejtpërdrejt e qeverisjes, në të cilën merrnin pjesë vetëm burrat. Ky kuvend, i cili ishte më i madhi, është tipik me kuvendin e malësive të Shqipërisë, që gjithmonë kryesohej nga një pleqësi, që merrte dhe vendimet më të rëndësishme. Pavarësisht se ajo ishte më e zhvilluar se kaq, pasi kemi formimin e një qytet-shteti, ngjan me kuvendet e maleve shqiptare, të cilat ishin për një zonë të caktuar. Jonët-pellazg, i kanë dhënë qytetërimit botëror arritje tepër të larta kulturore dhe mendje të mëdha, të cilat kanë hedhur bazat e shkencave të ndryshme shoqërore dhe natyrore.

Pra, pellazgët, janë shtrirë në të gjithë territorin e Greqisë antike, Maqedonisë, Epirit, ishujve të Egjeut, Azisë së Vogël si dhe në Itali, siç do e shikojmë më pas ku do jepet më qartë shtrirja dhe kultura e tyre. Shohim shtrirjen e ilirëve sipas autorëve antik.

Ne te vertete, ne, shqiptaert, jemi pasardhes te linjes se pare te pellazgeve, e me pas te ilireve, e me pas te albaneve, arberve... e deri sa vijme tek shqiptaret. Kjo per arsye te vendndodhjes sone si dhe te gjuhes krejtesisht te perveçme qe kemi... E po keshtu edhe nga perftimet arkeologjike, shume shkrime te gjeture mijravjeçare, kuptimin e tyre e kane vetem ne perkthimin me fjaale shqipe... e sa per greket dhe besimin e tyre ortodoks, te mos harrojme se ortodoksia u shpalll thjeshte si nje shizme e katolicizmit, nga loja per pushtet,dhe ndarja e perandorise romake, me ate bizantine solli njekohesisht edhe ndarjen e kishes katolike ne dy pjese...Greket e fituan ortodoksine thjeshte pasi perandoria bizantine ishte me afer athines... e greket e lashte nuk kishin fene ortodokse...

Sipas gojdhenave greket kane ardhur vone ne kete vend ku me pare kane qene pellazget....

Dorët u dëbuan në shekullin X p.k. nga shteti i Izraelit, në kohën e Davidit dhe në këtë kohë erdhën në Evropë. Ka të dhëna, si nga Bibla dhe nga historia e Izraelit për dëbim të një fisi të dorëve në këtë shekull nga tokat që pushtuan izraelitët që koinçidon me ardhjen e dorëve në Greqi.
3 – Origjinën nga Lindja e Mesme të grekëve e vërtetojnë vetë grekët e vjetër. Kështu, sipas Strabonit, i cili citon Hekateun nga Mileti “Danau (kështu quheshin Grekët) erdhi nga Egjipti”
Euripidi thotë se “Danau si erdhi në Argos u vendos në qytetin Inah dhe urdhëroi që pellazgët të linin emrin e tyre të vjetër dhe të quheshin danaj”. Pra, ka të dhëna që tregojnë dhe vërtetojnë origjinën e saktë të grekëve që para se të vinin në Evropë, kanë banuar në vendin midis Egjiptit dhe Izraelit të sotëm. Me ardhjen e tyre ata mundën të asimilojnë një pjesë të popullsisë vendase pellazge dhe këtë e vërteton edhe Herodoti kur thotë “popullsia e Atikës pellazge nga origjina harroi të folmen e saj, duke u kthyer në helene, prej të cilëve mësoi dhe gjuhën”. Ndërsa disa studiues të sotëm që nuk e shkruajnë historinë mbi bazën e atyre që thonë grekët, tregojnë se grekët erdhën nga veriu, që tingëllon sa absurde dhe qesharake. E vërteta është ajo që thonë vetë grekët e vejtër, se kanë ardhur nga Egjipti dhe vendi i Izraelit dhe këtë e tregojnë edhe tiparet e tyre që nuk janë si ato të Evropës së veriut pasi nëse duhet të kishin zbritur nga veriu, duhet të ishin bjondë.

Alidems, këtë punën e "Pellazgëve", një sociologjist dhe antropolog evropian, si Gilles de Rapper, e shpjegon me nevojën e shqiptarëve për të pasur një mit lashtësie që do i vinte në një hartë konkurrence me grekët. Dmth ju keni grekët e lashtë, po ne kemi ca më të lashtë se ju - Pellazgët. Që janë popull mitik, nuk dihen shumë gjëra për ta. http://halshs.archives-ouvertes.fr/docs/...

 

Dhe aq "mitik" nuk jane: Herodoti dhe Tuqiditi flasin gjate dhe me detaje per ta. 

Julo, ti ke lexuar ket Raperin e une kam lexuar ca te tjere qe duke cituar ggreket e lashte po ashtu edhe romaket e lashte, flasin per pellazget si nje popull shume me i vjeter dhe me i kulturuar se greket, dhe kur erdhen greket ketu ne Ballkan e gjeten shtruar... dhe eshte tamam si ai qe shtroi pyetjen ketu ne peshk... pse inteligjentet e kane me te veshtire te çajne ne jete... ja keshtu edhe me keta greket.. erdhen si bandite (keshtu kane ardhur te gjithe ne ate kohe) dhe moren nga vendasit kulturen e madhe qe ata mbartnin... Tani ti sjell ate Ripin qe thote se nevojen e kishin shqiptaret per te thene se ne kemi pellazget o llah.... ja ta zeme se e kemi te vertete... po greket ke kane paraardhes...??? 

e shpjegon me nevojën e shqiptarëve për të pasur një mit lashtësie që do i vinte në një hartë konkurrence me grekët.

Ndersa kembengulja jote per lashtesine e grekerve jo-pagane shpjegohet me cilen nevoje?

Rapper nuk eshte historian dhe nuk i merr njeri seriozisht aventurat e tij mendore. Shpjegimi i tij per nevojen e nje miti lashtesie te shqiptareve eshte nje aburd qesharak dhe po aq nje shperfaqje e filohelenizmit te tij.Ate artikullin e tij per shqiptaret e jugut e kam lexuar dhe eshte dukshem nje mediokritet i mjere.

Pellazget nuk jane as mit as fiksion, kane ekzistuar realisht dhe kane lene shenja te shumta,nder te tjera edhe mbishkrimin e Lemnos-it. Per pellazget kane shkruar gjeresisht autore te lashte qe nga Homeri dhe moderne si van Windekens apo Georgiev. 

Ka  shume fjale ne leksikun grek si psh: vasileos(mbret),demon,toraks,labirint etj qe nuk shpjegohen dot nga vete gjuha greke dhe eshte mendimi i pergjithshem se ato jane huazime pellazge.Po ashtu shume toponime e emra perendish te lashta qe nga Zeusi. Ne shqip shenja me e dukshme qe kane lene pellazget eshte sistemi vigesimal ( me njezetshe) ; njezet, dyzet, trezet,katerzet( tek arbereshet e Italise). Van Windekens-i, autori me ne ze qe ka studjuar pellazget, mendon se "Sikur ilirishtja te ishte gjuhe e ruajtur si greqishtja ndoshta do ishte konstatuar se ajo[shqipja] do permbante me shume emra e toponime te burimit pellazgjik se sa greqishtja."

Sic thote edhe Alidemsi, pellazget kane okupuar ne lashtesi territoret e sotme te Maqedonise,Epirit, Greqise, ishuj e deri ne gadishullin e Anadollit. Ata konsiderohen banoret e pare historike te Ballkanit. Ne Eren e Bronzit ne Ballkan u dynden nomadet indoeuropiane, midis te cileve edhe iliret, qe u perzien etnikisht me vendasit pellazge. Arkeologjia shqiptare e ka provuar kete ardhje e perzjerje paqsore ne germimet e Maliqit ( shtresat Maliq IIIa-b), qe eshte pranuar edhe nga te huajt.

Duke qene se pellazget jane me te hershem si ne trevat shqiptare si ne ato greke , rrjedh pa pike logjike konkluzioni i hatashem i Rapper-it se pellazget qenkan nje nevoje mitike e shqiptareve per lashtesi. Eshte thjesht nje sharlatan , i sjelle ketu ose nga injoranca ose per diversion.

nje sharlatan i mbeshtetur nga nje sharlatan tjeter gjakprishur. e para e punes; nuk e krijuan mitin pellezg shqipot por te huajt. shqipot flinin gjume kur u krijua teoria pellazge. prandaj te akuzosh shqipot per fallsifikim pellazgjik eshte nje injorance.  ai qe e sjell o eshte injorant, o ben si i bukuri shenjta, ka mundesi te jete kjo e fundit.

These ideas [teoria pellasgjike, shen. im] however were later criticised by scholars from socialist Albania and the Pelasgians were forgotten or at least left aside official history: as a theory promoted for political reasons by 19th century intellectuals, it served to establish the ancient and autochthonous character of Albanians in answer to Greek and Serbian claims on Albanian inhabited regions, but it was not at all scientifically grounded and for that reason could notbe defended against contemporary theories on extra-European origin of the Albanians (Buda 1977 : 27). 
Although Enver Hoxha himself supported the Pelasgic theory in his own writings (Cabanes 2004: 119), the directions he gave to Albanian archaeologists in the 1960s focused on the Illyrians and on the Illyrian - Albanian continuity. As a result, studies on the origin of Illyrians and Albanians published at that time do not even mention thePelasgians. 

Julo, si per fillim i her, po e pe gjekund, te fala toses dhe nacional komunizmes se tij te pjerdhur si vete i zoti.  

tjeter: merr nje jave andartesh ne vitin 14. studioje mire. pyet pleq. lexo. po nuk t'u mblodhen nyje zorret ne bark, shif se te duhet urgjentisht nji pushim intelektual 6 mujor. qellon jo rralle nga burn-out i studimeve.

dhe edhe nji: ne vertet mund te jemi gjindje e pasofistikume, dhe hala jo gati per n'evropen e illuminume, ama mungesave akademike tona iu bashkengjitet edhe mungesa e krimit intelektual. Trade-off kjo bote. Ji krenar: poplli yt nuk ka nxjerre asnje vaso cubrillovic! 

A me lejon ti vendos pak gjerat ne kontekst?

Faleminderit!

Ne 1928 kur gjermanet nuk dinin akoma se c'ishin Nazistet u dhane atyre 3% te votave.

Ne 2012 greket duke e ditur shume mire se cjane nazistet u dhane atyre 7% te votave.

Kush ka sy tha le te lexoje, kush ka vesh le te degjoje, kush ka mendje le te mendoje!

Populli i shum-kulturuar dhe teper-civilizuar grek! Oh, kiss my ass! 

 

dyshja emigran & roni kane marre persiper t'i bejne tranfuzion gjaku dikujt qe gjaku i eshte shprishur me kohe. 

mundim i kotesmiley

hajde dhe ti Lira edhe behemi treshe

me lejo edhe mua dicka kontekstuale: ne radhe te pare kemi shume per te mesu nga keta greket e sotem, qe mbi avuj hici bene nje shtet i cili beri palle nuk di sa dekada (edhe po ben xhanem, nuk kom pa naj krize kshu te manifestume qe te thush ububu). me urte e bute e plot tiganin. pa vezveze, si ne. jo shpetuam ebrenj, po nuk shpetuam. jo ka qene turk ismail qemali, jo naimi taksidar, jo samiu censuror. kupton? moren ate punen e heleneve me te cilet nuk kane piken e lidhjes (se si mund te kene amon, 3000 vjet, e kupton c'do me thene 3000 vjet apo jo? do te flas pak me poshte mbi idiotllekun real te ksaj punes se pasardhesve), pra moren ate dhuraten nga qielli qe ua pru nje bavarez, edhe i dhane drejtim. nuk thane, pitagora ishte bythqire, ndersa anaksimandridhaqi ishte pusht. jo mor vlla, jo. ata bene ate qe ne hajvanet nuk e beme kurre: they CAPITALIZED on it! Nuk ndenjen te thoshin, po dale more, se ne as qe ia kemi megali-idene se kush kane qene ata dhemostenet e pare.

Tani te vijme te prejardhja. Bullshiti me i madh ever. Cfare do me thene me prejardhje? gjaku? OK, por kjo nuk te con larg. edhe sikur te mendohet qe jemi gatuar mes vedit (e pamundur kjo, por hajd, po e jap per bujari, si bujar i modh qe jom), gjaku nuk rrefen afersi, pervecse ne nje shkalle te caktuar. Por duhet te kuptosh serine kohore per ket gje (se kshu esht shum kollaj te thush jom sternip i skenderit). dhe ja se si, i dashur Ron: nqse me babain te te themi ngjashem ne masen 95% (se 100%, identik eshte e pamundur), atehere ne dy breza ngjashmeria shkon 0.95*95 = 0.9025 (pra te 90 perqindshi). Ne 10 breza: 60%. Ne 100 breza: 0.59% smiley

E thene ndryshe, as greket, as ne nuk kemi realisht pune me helenet, pellazget, fenikasit apo iliret. Gjekundi hic. Puna eshte cfare ben me to (ketu vijme tek e verteta utilitare). S'kemi pse pickohemi ne tajare kur dikush thote qe ka nje teori pellazgjike. C'ke ti, qe turfullon? - ti-ja eshte impersonale smiley  po kemi ca gene nordike. Po shume mire qe i kemi. Pse duhet me bo si i hardallos si tosja, bab. Bej edhe ti djathe si greku, mos e quj feta, por pellasgija. C'te penngon? apo ullinjte e grekut qe meten pa vjele... Suxhukut kosovar veji nje emer po ashtu, te themi illyricum sausage smiley  ndersa cajit te malit: Akrokeraun tea smiley

pa shaka tani. bullshit? OK. Por me siguri kshu do u ken thon edhe grekve me at fillim...

nqse me babain te te themi ngjashem ne masen 95%

Specialisti po thot se me babain ndan vetem 50% te komponenteve gjenetik, 50% i ke nga nona.

mer po them ne tabiate, mentalitet, kupton? Si i ati dhe i biri qe thone. 95% eshte shuuuume i ngjashem... se ne fakt nuk eshte ashtu, sidomos ne kushtet e civilizimit aktual.

Ahhhh per at pune u heq kapelen grekeve! I moren me Boçar me Kollkotron dhe i bene grek 24 karat dhe heronj kombetare! Drëng, drëng!

Kurse ne kemi Lunonjen qe te thote po e deshe Skenderbeun hero ta jap me nene serbe. Po e deshe Skenderbeun shqiptare ta jap si mercenare. 

 

ai mori zhakline kenedin, a e kupton, o Ron!!! jo bullshit. kush do ta merrte nga ne? bab myslymi? apo thanas nano? smiley

smiley

ahahahahaaa

hajer ishalla. e qeshme si n'nji te notes.

Ndigjo mos na kishte izolu Enveri, bast qe Zhaklinen e kish kap ndonji Shkodron!

 

Do kishte hy nuse ne dere te Teefes smiley  <-- test a o qut ala

Zhaklina kunot me Zanen!

Pak jashte teme por jom shkri tu qesh tu lexu nji nga kto "historianet" e internetit qe u kish hy me themel toponimeve Ballkanike. Dalmacine e shpjegote shqip "aty ku del macja" smiley

po tailanden qe e kishin themelu taulantet, e ke lexu?

ps. nuk tallem!!!

Ca zona ne tajlande kendojne labce

...e tash s'ke qytet perendimor pa nje distrikt te tyrin komercial per se mbari.

Mire o mire po na kane vjedh fustanellen dhe vallen came.

Maskarenjte ne na dhane camet, per vete mbajten vallen! 

 

po vidhi ere edhe ti. merri gyros. hudhi naj erez qe "behet vetem ne Shqiperi" edhe quaje hamzacastriotis-shishkebalba.

nuk kemi nxjerre vaso cubrillovic se kemi qene teper te dobet t'ju bjeme ne qafe te tjereve jo se jemi me te mire.problemi qe ka lubonja eshte se historia perdorej gjate komunizmit si mjet per te ngritur krenarine kombetare e jo si mjet per te zbuluar te verteten.

po mi po, gjithmone te dobet kemi qene. s'e ke pyetur veten se pse u zvogeluam? u zvogluam se nuk ishim agresive, nuk kishim vasa ( duket si emer gruaje) midis nesh.smiley

 

Ti motra ca menimi ke per ss skanderbeg? 

nuk kemi nxjerre vaso cubrillovic se kemi qene teper te dobet t'ju bjeme ne qafe te tjereve jo se jemi me te mire.

Si tha ai shokut te vet:

-Ho me ke bo gjo?

-Ja eshtu mo, me raste

-Ke pas raste?

-Ncuq

Kshu ene puna shqiptareve sipas Albes edhe Lubonjes, jo se nuk kan dash po skan pas raste.

Ceshtje rastesh!

 

ne ishim para sllaveve te shtrire deri lart ne kroaci e tutje tutje nga lindja e jugu, kjo me thote kemi qene te dobet.

u zvogluam se nuk ishim agresive. smiley

Degjo se per kete mungesen e agersivitetit, grate e kane fajin apo meriten me te madhe, i kane bere kalamajt sus, dhe ja si perfunduam. smiley

Si thone ketej "Mbrapa cdo burri te suksesshem, qendron nje grua e forte" smiley

Ju grate e niset ters qe me Teuten, me ate letren per senatin romak, sikur te ishte sterster...gjyshja e Metes. smiley

Te na marrin te keqen romaket dhe bizantinet bashke.

Mund te jem gabim po me duket kam lexuar qe Teuta (dmth njerezit e "suksesshem" te saj) benin ca inkursione andej nga Greqia. Paganja e myslimanizuar!

Sipas dokumentave gjermane, atyre iu desh te nderhynin te frenonin kosovaret nga perzenia e serbeve dhe vjedhja e pasurise se tyre.

po pra, po kur ta kane sjellin shpirtin ne maje te hundes me shekuj, c'do besh.

ty te punon vec llogjika e shkurter. something wrong with you.smiley

smiley

Sipas dokumentave gjermane

smiley

The general aversion of the Albanians for the economically superior Serbs, who first immigrated into the country in 1919, was a constant source of trouble. One of the most difficult and important chores of the Administration in Kosovo was to nip all potential conflicts in the bud. The German Wehrmacht often had to intervene with its full authority because the Albanians were moved to drive the Serbs out of the country not only by their aversion of them, but also simply by greed, i.e. in order to get possession of their property..

http://www.albanianhistory.net/texts20_3...

 

smiley

smiley

ahahahahahaaaaa

tjeter: merr nje jave andartesh ne vitin 14. studioje mire. pyet pleq. lexo. po nuk t'u mblodhen nyje zorret ne bark, shif se te duhet urgjentisht nji pushim intelektual 6 mujor. qellon jo rralle nga burn-out i studimeve.

Asnjë "javë andartësh" nuk i përgjigjet realitetit që jetoj përditë. Nuk shoh rrotull grekër me shpata. "Grekët u vinin bajonetën grave shtatzëna" - më thosh një korçar para 10 vjetësh, që i kish vënë emrin vetes Kristo. 

Po je fans i të vërtetës utilitare, Gjirokastra është qarku i dytë në Shqipëri, për nga niveli i të ardhurave. Njoh dhjetra njerëz, midis tyre edhe lebër (si thotë artikulli, me dy palë mustaqe?), që janë bërë milionerë, vetëm nga volumi i shkëmbimeve ekonomike Greqi-Shqipëri. Mijra të tjerë kanë përfituar duke qenë në një zonë kufitare. Kjo është e vërteta utilitare e përditshmërisë. Tani, të të bëj një pyetje, cilës të vërtete utilitare (if there is one), i shërben ky intensifikim dhe ripërtëritje e ndjesive të animozitetit midis grekëve dhe shqiptarëve? Gjirokastrës jo. As Përmetit, as Korçës. 

Thua më tej se grekët kanë kapitalizuar mbi grekët e lashtë. E vërtetë, veç po harron diçka, who sets the tone, kush u bie daulleve? Interesi ka qënë së pari evropian, mbi Greqinë. Dhe këta u kanë ofruar artikuj që vetë evropianët i kanë kërkuar in the first place. Mos i tha ndonjë grek Delakruasë që të pikturonte këtë, apo këtë? Po Bajronit, mos i kërkoi ndonjë grek të merrte pjesë në betejën e Mesologjit psh, ku edhe u vra? Po nipit të Garibaldit të madh, i kërkuan grekët të vinte e të luftonte për marrjen e Janinës? 

Këto ditë ka pasur një debat në Greqi, mbi vendin e greqishtes së lashtë në shkolla. Një studiuese dhe deputete, mbështeste idenë se greqishtja e vjetër nuk duhet studiuar më në shkolla (9 vjeçare dhe gjimnaz). Tani këta studiojnë tekste të autorëve të vjetër që prej gjimnazit, që i bie që prej klasës së 7-të ekuivalenti. Ke ndonjë ide se kështu mund të bëhet edhe për shqiptarët, të studiojnë psh pellazgologji? Është e vërtetë simplicistike ajo që kanë kapitalizuar mbi hiçin. Ti thua gyros pellazg, po kush ta blen? 

E forta është që këtyre të cilëve do tua shesësh (Shmit, de Rapper, Sander-Shivers, Malcolm etj), të thonë të parët in the first place: WE ARE NOT BUYING IT.

 

well, meqe i ke lexuar c'kam thene me lart, punen e tregetise e te leverdise mbase nuk te vinte hic radha t'i thoshe. sepse une jam edhe nje cike me i anuar nga ty: po them te mesojme nga greket. smiley por, mbase ne dallim nga ty, une e kuptoj ndryshe raportin me ta dhe i kujtoj qe c'ke me ate pune andartet. jane gjera cik allosoj keto. popujt (dmth kolektivat) kane nje lloj tjeter kujtese. te siguroj qe nenshkrimi i kapitullimit francez ne ate vagonin e mallkuar i ka dhene nje lloj kenaqsie nga ato qe fjala nuk i rrefen dhe qe instrumentat mates te shpirtit nuk u vene njesi, cdo gjermani te thjeshte. me nje fjale, mbase njelloj si ty une andartet i fal (sepse c'do t'u bej, edhe te mos dua, ata jane zombies tani smiley _), por ne dallim nga ty, nuk i harroj.

sa per ate te bleren, asnje brand nuk shet veten kur nuk ka nje emer. kush pyeste per KIA apo Huyndain deri para jo shume? per emrin duhet pune, shume pune, qe fillon nga respekti (edhe pa shume baze e merite) per veten. dhe nga kembengulja (kineze!). Kjo sjell edhe ate punen e kerkeses, e cila ne thelb nuk eshte e pandikuar nga oferta. Madje ky eshte thelbi i reklames - qe ne natyrisht dhe absolutisht nuk dime ta bejme: t'i mbushe mendjen bleresit qe si ka bere deri me sot pa produktin qe ofrohet!

sa per emrat eautoreve qe nuk blejne: kam vendsour te mos merrem me me autore. Bota eshte e stermbushur me ta, aq sa nuk ka ide, edhe idiote, qe te mos i gjesh korifenj dhe autoritete. Emrat jane bullshit, interesi i grupit (gjirokastrite dhe tropojane se bashku) - ueber alles!

 po them te mesojme nga greket.

Nga cilët grekë? Se ka grekë të AiA, ka dhe të Syriza-s. Ajo zonja që përmenda më sipër, kërkonte të hiqte gjuhën e vjetër greke nga shkollat, është deputete e të majtës (Dimar). 

ti mendon se per mua greket jane nje realitet politik? jo, mer jul, kur nuk jane amerikanet te tille... smiley

per mua jane nje kolektiv qe arrijne me minimumin e perpjekjes maksimumin e te ardhurave. ndoshta nder bashkesite me eficiente ne bote.

Julo, gjithsesi duhet thene se ne llogjiken tende ka nje lloj jo-konsistence per sa i perket ballafaqimit me krimin. Nga njera ane thua se krimet e andarteve grek jane irrelevante pasi ne realitetin tend andartet ose "rreziku andart" eshte jo-egzistues. Por nga ana tjeter masakra e Lekuresit e bere nga turkoalvanoset meriton vemendjen e merituar. Tashti si i bie qe turkoalvanoset ose "rreziku turkoalvanos" eshte relevant ne realitetin tend socio-politik? Nuk dua te me keqkuptosh, me kete nuk dua te insinuoj se je "gjakprishur" e gomarlleqe te tilla, thjesht dua te te ve ne dukje se llogjika yte per sa i peket qasjes ndaj krimeve te se shkuares funksionin me dy standarte: krimet e andarteve nuk ja vlen ti kujtosh, kurse krimet e turkoalvanoseve duhen kujtuar. 

Lëkursin nuk e kam përmendur unë i pari, e ka përmend Kreshnik Spahiu. Që bashkë me Pëllumb Xhufin, shkuan tek vendi i ngjarjes të përkujtonin "betejën e lavdishme". Bëhet fjalë për disa qarqe të caktuara brenda politikës shqiptare, që duan t'i nxisin këto ngjarje. Po masakra e Panaritit dhe sidomos theksimi se u përfshinë në të dhe shqiptarë ortodoksë, si thu ti, është bërë kështu "rastësisht"?

Për të thënë dhe një të vërtetë tjetër, tek e fundit, gjatë sundimit osman, gjasat janë që më të persekutuar të dalin të krishterët - si katolikë dhe ata ortodoksë, në krahasim me popullsinë myslimane, apo nuk është kështu? 

Historiografia të bëjë llogaritë me veten kur i shpjegon këto ngjarje. Për të nxjerrë dhe kontekstin. 

 "Grekët u vinin bajonetën grave shtatzëna" - më thosh një korçar para 10 vjetësh, që i kish vënë emrin vetes Kristo. 

O Julo tashti si i bi qe pse Haxhiu e ka bere emrin Kristo, grave shtatzena nuk ju eshte vene bajoneta? Apo se nderrimi i emrit ne Kristo ne ne fare menyre ligjeron dhe bajoneten e supozuar ne barkun e femres turkoalvanose?

Kjo eshte ti thush llogjikes te kam dhi me nji mut mer Jul!

Po ti si do, që ortodoksët të jetojnë me kujtimet e folklorit:

dalin zonjat mu tek muri,

shohin si digjet kaurri?

and... what would ze germans do? 

Shiko Xhufi eshte person privat, Spahiu eshte kryetari i nje partie politike te ciles shqiptaret i dhane 1% te votes. Nga ana tjeter nje institucion shteterore grek si ushtria ne reprtuarin e saje ka kenge te tipit "me zorret e shqiptareve do bejme lidhese kepucesh" dhe perfaqesues te nje partie politike parlamentare greke vine ne Himare dhe shpallin fillimin e clirimit te Epirit. Tashti mua nuk mi ka ngrene dhia librat qe mos te jeme i afte te bej dallimin midis Xhufit si person privat dhe ushtrise greke si institucion shteterore dhe Aleances 1%-she dhe Agimit 7%-ndesh.

Kësaj nuk iu përgjigje: 

Për të thënë dhe një të vërtetë tjetër, tek e fundit, gjatë sundimit osman, gjasat janë që më të persekutuar të dalin të krishterët - si katolikë dhe ata ortodoksë, në krahasim me popullsinë myslimane, apo nuk është kështu? 

kjo ndarja e persekutimit ne base perkatesie fetare, o Jul, te con ne vende ku nuk besoj se ke pas dash te shkosh - aq sa te di une, se kushedi c'mund te ket ndodh nderkaq. ti je ne mes te nje vendi ku kisha dhe shteti jane nyje e gordos. me ben shume pershtypje kjo "defiance mood" e jotja, ky alarm a thua shqiptaret myslimane u bene perbindsha... dhe kjo lente qe e thyen prizmin shqiptar vetem ne besim fetar. nuk e di, vallaj. jo vetem tek radikalet e anes tjeter, por edhe tek ty po shikoj filizat e "ortodoksit shqiptar" dhe jo "shqiptarit ortodoks". weird! une vij nga nje stok qe nuk e dinim per nje kohe shuuuume te gjate perkatesine fetare te familjes se shoqnise.

whatever! secili me te vetat.

Po kjo qe thua ti o Jul, nuk do as men e as kalem qe eshte ashtu si thua ti. Por vuajtjet dhe persekutimi i te krishtereve ne hapsiren shqipfolese (por jo vetem) ishin te sanksionuar ne ligje egzekutimi i te cileve garantohej nga Stambolli kurse burimi vinte nga Kurani. Pra pergjegjesine ligjore per vuajtet e te krishtereve ne Ballkan e mbante Stambolli kurse pergjegjesine morale e mbante Meka! 

 gjatë sundimit osman, gjasat janë që më të persekutuar të dalin të krishterët - si katolikë dhe ata ortodoksë, në krahasim me popullsinë myslimane, apo nuk është kështu?

Ti robo harro qe Osmani i ka pas lon adminstrimin e te krishtereve ne dore 'tregut te lire': fillimisht Francezi e Rusi, e masanej Nemcja e Rusi.Kan qen ku e ku me mire Shqiptaret Ortodoks se sa ato lyma.

 

jo, jo. mos i ngaterro gjerat. ajo kenge lidhet me pune personale te Aliut, te Hankos, te Caush priftit (dhe Jusuf Arapit). Mos do te thuash qe Aliu kishte gje kunder kaureve? Se po the edhe kete Jul, vallaj biseda bie ne ca nivele ku llafi e truri s'bejne me pune. smiley

Për Aliun "punë personale" ka qënë dhe masakrimi i fshatit Kardhiq, apo nuk është kështu?

 

ka qene literalisht qirja e nenes.

dalin zonjat mu tek muri,

shohin si digjet kaurri?

Julo, I see you folklor and I raise it to:

Ç’kërkon Jorgua i Greqisë,

Në sinor të Shqipërisë?

smiley

Ne boten time kush kap i pari folklorin ka humb! 

Seriozisht, ne vitin 2013 dhe ti kthehesh folklorit si asi nen menge eshte mekat i madh, aq me i madh behet mekati nese je dikush me me shume se 8 vjet shkolle. Nuk e pe mer Jul se ca boni rikthimi ne folklor ne Bosnje, Kosove dhe Kroaci?  

Nejse, i qendroj asaj qe tha dhe Cimi, to each its own. 

 

 

Pse çuditesh o Emo, edhe ti Ron. Kishit reaguar, këtu ishit, kur zullapi i FRD-së delte e thoshte "ajo është kishë e gjakprishurve" apo kur ai torobellua tjetër i Kukësit këpuste thagma "ortodoksia është mallkimi i Shqipërisë". 

Po ku ka burrë nëne të më mbushë mendjen mua tani, se këto që po ndodhin tash e një vit e gjysëm me ortodoksët, duke filluar që nga censusi, janë thjesht aksidentale? Aksidentale my ass! 

 

po mos hidh foshnjen bashke me ujet, o jul! shqiperia nuk eshte kac myftaraj. e as kac islomi, for that matter smiley

sa per cunat e frd-se, po qe se e ke per lizandrin, ca te them une tani, une e kom nigju si emer gjeniu ne rinin time te hershme. kupton ti tani? zgjidhte integrale me men... per sa kohe nuk e shof duke ec me trecerekshe dhe me shapka (se mjeker me duket se mban smiley  ) s'kom gjo me te une, se nuk kom dot, jo se e kursej. po dhe bamirin, edhe pse ka qene me nolt se brezi im, e di se si eshte si cun. politika masanej: ja me thuj ti mu, kush u mor me politike ne shqiperi e s'u permut? me gjej nje emer. vetem nje! madje kjo eshte nje nga te keqiat tone; ne jo vetem nuk kemi force poitike "te mire", ne nuk kemi as edhe nje figurez politike sa per shenje, o vlla. ne nuk kemi helmut zilk-un tone. gjynah, por mbase edhe keta jemi, merr vesh?

 

Julo, nuk di a e ke lexuar memuarin e Xhelal Staraveckes...."Perpara gjyqit te historise"... ai e thote shkurte dhe qarte, ka qene 5 vjeç ne ate kohe dhe thote mes te tjerash..... se kur hyne andartet greke ne Shqiperi, pararoje kishin ortodoksit e Korçes dhe Gjirokastres.... dhe ata ishin me te zellshem se vete greket.....lexoje librin dhe flasim pastaj....

Julo, meqenese po na peshkruan qarte dhe sakte qe jugu, na paskerka milionere me shummicce, vetem ne saje te Greqise..... well, por te te them une se furrnizuesi kryesor me arme i UCK ka qene mafia serbe, a do ta besoje ti kete...??? E ka thene dikush se paraja nuk ka as ngjyre, as ere e as ideologji, prandaj mos e sill kete parim ketu....se nuk shkon... Kapitali do te beje para me ke te kete leverdi, dhe ketu nuk hyn politika fare.... politika po hyri vettem per ti ndihmuar se per ti penguar jo vallahi.....

Po vertete se Shmidti, Ky Reperi apo edhe te tjeter vertete se nuk do ta blene se kane te tyret....por ama ata qe e kane blere edhe Shmidtin, Reperin apo edhe keta te tjeret do ti blejne se duan te bejne krahasimet....

 

Epo nuk krahasohet një periudhë shkëmbimi ekonomik paqësor, me një periudhë lufte. Ja ta zëmë psh se për të aprovuar projektin TAP, do të merrnin në konsideratë ata të Shah Denizit, këto fërkime a përplasje të komanduara, do e aprovonin projektin vallë? Mbrothtësia ekonomike në afatgjatë, nënkupton një periudhë paqeje. Aliu i Tepelenës, pikërisht për këtë fakt u bë i famshëm. 

Ndërsa këtu psh, është një tjetër artikull po nga de Rapper, që vë në pah diferencat dhe ngjashmëritë, mes grekëve dhe të krishterëve të kufirit të Jugut. 

http://halshs.archives-ouvertes.fr/docs/...

Kjo është ajo që po thoshim më lart afërsia e arbërorëve me grekët.

 

Aq te afert ishin sa mbledhja e pare e parlamentit modern grek u be ne gjuhen arvanitase. Pyetja per tu bere ketu eshte nese ata greket e Peloponezit ngjanin shume me greket e bregdetit. 

Vulen ketyre pandehmave ja vene zbulimet arkeologjike, e po ashtu edhe dokumentat mesjetare te cilat e vertetojne kete gje... deri me tani eshte e vertetuar qe Greqine e sotme e kane bere arvanitasit... dhe kaq mjafton ............

Nigjo i nderuar Alidems , se prure shume dhe jo keq per mua .

Per sa Kohe ne  do te vazhdojme te mos vleresojme si nje FAT dhe Krenari edhe Fizike si teritor brenda nje teritori ku u zhvillua kjo Kulture mbi shume  vende te botes si Pjestare te nje qytetrimi mbi te cilin mbeshtetet edhe vete Greqia dhe gjithe BOTA,  pra Kultures Helene , ne do te ropatemi shtigjeve e theqafjeve me "shtete e kufij " Pellazgesh e Iliresh , , Dardanesh e stamodumosh deri atje sa te mohojme Fare qe ka ekzistuar Greqia ....por Rrofshin Felaget !

Dhe ne kete turbullire ka JO pak qe e kane biznes te Majme shkruarjen e Librave sipas teorive te Leninit "Nga Libri del Libri " Nje kategori e njohur tashme per ne shqiptaret si Shm..trit !

Ne duhet te ndiehemi Krenare sic shume fakte e deshmiojne qe jemi perfaqesues te nje NIVELI Cilesor te asaj Kulture ! 

Greqia ???...Ne se nuk kuptohet qe eshte SHTET njesoj si Ne as me shume e as me pak perfaqesues i kesaj Tradite e Kulture , Pune te mbare kush e beri Romen dhe Athinen , Stambollin dhe Majat !

e ke ngju naiher qe kultura Greke eshte e vjedhur?? thjesht ka faturuar njerzve te vet ?/?? para ca kohesh lexova 1 tez te tille me fakte bindese

Pikerisht se ka nga keto Kundershtime Urra Patriotesh me Himaroriote Greke me thenes e sterthenes , ju ka dal e drejta te Paguhen si "prures te pare "

Ndoshta edhe KETU ,  perjashtuar Kohes se Enverit qe nuk i Pordhi ne kete Linje , por " zgjodhi dhe zgjidhi "ke te afronte si pjes e e perbashket e te njetes Kulture,  qe per Greket eshte maja e tyre , edhe ketu duhet te fryje era e Rilndjes pa rene ne Mutsilleqe Provokative te kohes se para Luftrave Ballkanik  e as ne Lirizem "shtojzovallesh " smiley , me mriza e freski Helene e Pas Helene . Nje Partneritet midis Kulturave me vecorite e trevave si nje Teresi prej se ciles buron edhe Kultura Europiane ..Ja ky eshte DIZHONI yne i 1976 !

Fundja dhe ca Kohe dhe te gjithe kjo Lukuni InteliDjences do ta kuptoje se kjo rruge eshte nje Qorssokkaqe mbjell vetem Armiqesi artificiale .Rreth 600 mije e me shume Shqiptare ne troje te Shtetit Grek sa asnje Etni tjeter jane nje deshmi e Gjalle e asaj qe ka ndodhur me pare kur Ham-Humsit nuk ishin ne Pushtet nga te dy Krahet por sidomos me Jargavitesit e babsqapit sot .Jane care Tubat e inteliDjences dhe kane buise rrugeve .Ja Kaq !

te kesh kulture do te thot te jesh njeri ne rradhe te pare...edhe kulturen e 1 populli nuk e ben dote vetem aristoteli a sokrati.. po qe din te vjedhin mire edhe te pasurohen ne kurriz te te tj kete gje po e tregon koha...kshu qe ne shqiptaret nuk eshte se kemi shume te perbashkta me greket.. provuam te gjinim te perbashktat tona me sllavet maqedonas por prap na e moren per dobesi...kshu qe qytetarin e botes beje ne ndonje vend tj se nuk te shkon ketu

http://youtu.be/nf4PACL0L-E

Kjo Maje e pazevendesueshme e Kultures Greke deri ne Himn Europian eshte perkulur ne keto Vatra kur kishim shtet  dhe Jo lehes 

Urime i nderuar Bajram! Je duke trajtuar tema akademike shume te nevojshme per boshllekun e krijuar ne keto vite, kur politika tjetersoi misionin e Akademise Shkencave...

Artikulli ishte interesant dhe une do te thoja se kultura helene apo populli grek, eshte formuar nga rryma siper saj, iliret dhe fiset e tyre dhe nga Azia, teori qe e mbeshtet me te dhena historiani arvanitas Aristidh Kola. 

në zonat malore borë, në bregdet vënde vënde shi medemek

në bregdet vënde vënde shi medemek

Mirejamo..,  kjo   ''vende vende shi'',   ka qene batute e njohur e Petrit qe jepte kohen ne TVSH  njehermotit...   nejse,  te revista Hosteni, gjtihashtu njehermotitsmiley,  duke marre  shkas  nga kjo batute e Petritit, i kishin bere nje bejte:

 

o Petrit per koken tende,
qofte edhe me hamendje,
thuaj,  nga bien keto vende.
..smiley

 kultura helene apo populli grek, eshte formuar nga rryma .... E Golfstrimit  smiley

Shaka Pjero ..kishim nje ne klase qe erdhi momenti tek emri Wiliam Hershff ( astronauti ) I kujtoi emrin profesori  dhe po bojte wsikur nuk i kujtohej mbiemri  duke pa nga klasa .

Wiljam Wiljam 

Shekspir ..ja pat njoni.. Shekspir - tha smiley

Kena qesh me profesorin e gjeografise gjith oren dhe su bo mo mesim !

Gjërat u ngatërruan nga helenët kur Bizanti, viset arbre i emërtoi me emrat që u kishte vënë perandori Dioklecian provincave romake në shekullin II. Nga kjo ndarje, trojet shqiptare nga gjiri i Prevezës e deri te lumi Vjosë, ata i quajtën Epir; krahinat lindore shqiptare nga liqenet e Ohër-Prespës e deri në malet Rodope i quajtën Maqedoni; trojet verilindore prej krahut të djathtë të Drinit të Zi e deri në afërsi të Nishit i quajtën Dardani.

Asnje ngaterrese ketu. Sepse:

1) "Helenet" qe thote ky e quanin veten 'Romake'(Romej)

2) Diokleciani ishte ai qe ndau perandorine ne 2 pjese (Lindje, Perendim) me 4 sundues (2 august e 2 cesar)

3)Diokleciani eshte sa Bizantin aq edhe Romak.

Keshtu qe ngaterresa eshte e jona jo e Bizantineve si zoter te ligjshem te territorit.

 

"Helenet" qe thote ky e quanin veten 'Romake'(Romej)

Safir Arnaut! Me emrin Romej, administrata  Bizantine quante tërë shtetasit e saj që ishin në Perandorinë Romake të Lindjes. Kjo vazhdoi më pas edhe nën Perandorinë Otomane. Të tillë, Romej, u quajtën edhe Ilirët, Epirotët, maqedonët dhe Trakët. Pra, jo popujt u vtëquajtën, por administrata i quante të tillë. Emrat, si ilirët, helenët, medët, partët, maqedonasin, trakët, historia thotë se jetuan gjatë, deri në romanizim të plotë për disa. Deri në fund të shek. XVIII gadishulli vazhdonte të emërohej në harta dhe të thirrej Iliricum.

U bëmë varg aty lart, kështu që po zbres ca këtu poshtë. Çështja personale, sado që i qëndroj të drejtës time të gjykimit si mbi FRD-në, e po ashtu me "kreshnikët" e rastit që gëlojnë këtu pari, është pretekst. Por pretekst për të parë situatën realisht, si po ndryshon. Tani, nga sa marr vesh, është ok të kujtohet se çfarë kanë bërë "grekët", po jo të kujtojmë se çfarë kemi bërë "ne". Kjo i përgjigjet asaj thënies të një historiani evropian: Evropa është e përbërë nga kombe ku histori të ndryshme, ca duan që t'i harrojnë e të tjerët t'i përkujtojnë. 

Tani Emo po flet për një realitet të një-trajtshëm, kur ishim të gjithë ateistë dhe backgroundi familjar nuk kishte pikë rëndësie. Sigurisht që kjo është e vërtetë relative, katolikët psh do të thonë se nuk ishte tamam kështu. Apo dhe të tjerë pëdëistë fansa të "zonës së parë operative". Gjasat janë që nuk ka qënë tamam kështu realisht, por edhe të mos ekzagjerohet nga ana e kundërt. Përveç realitetit të një-trajtshëm, kemi qënë edhe të izoluar atëherë. Ai artikulli lart i de Rapper, që flet mbi sociologjinë e zonave të jugut (unë e kam bredh atë zonë, pëllëmbë për pëllëmbë), është tepër i saktë në perceptimin që jep. Normalisht pas izolimit në formë inercie, njeriu zgjedh rrugët e shkelura nga të ikë, se për ikje bëhej fjalë në fillim të viteve 90'. Shumë shkuan në Greqi, ashtu si të parët e tyre kishin bërë. Sot bëhet fjalë për rreth 400 mijë shqiptarë emigrantë në Greqi, jetojnë këtu dhe kanë ndërtuar përditshmërinë e tyre. Sa u përgjigjen këto evokime masakrash, jetës që ne bëjmë përditë, i ka shkuar kujt në mendje kjo? Aq më tepër që kush di të thotë me siguri se ata të quajturit "grekë", janë vërtet grekë e nuk bëhet fjalë për shqiptarë ortodoksë? Studimet në shumë raste e vërtetojnë këtë gjë, se kur thuhet grekë, bëhet fjalë për ortodoksë. Ja këtu psh, perceptimi i një himarioti, për luftën e Lëkursit. 

Normalisht, ky këndvështrim i përgjigjej atëherë realitetit dhe kontekstit - synohej të krijohej një shtet kompakt, homogjen, i centralizuar. Qëllim që u arrit. Tani në periudhën e hapjes me botën e për më tepër me fqinjët, normal që si proces është i kundërt. Normalisht këtë hapje - që ka ndodh prej Jugut, e kanë shfrytëzuar bashibozukët për interesa të veta politike. Demek bq thotë ai më lart që ndryshuan emrin! Me demek na e mbylli gojën, përkrahësi i bacës vrasës, well u know what

 

fuck u! A thu se malsorët e veriut nuk bënë kontrabandë me serbin, vrasësin e kosovarëve. Me dijeninë e strukturave patriotike të pëdësë - ndër të tjera. Apo në Prizren nuk e quajnë veten "turq". Këta të detyrojnë mer, për këdo që se ka marrë vesh, tua nxjerrësh të palarat.

E kështu o ti Em, mos vajto kot. Kaq është niveli këtej rrotull. 

ooo shit! filloi t'u bo sherr me veten. MPD me robert shpie!

sigurisht qe ashtu do perfundonte. pse kishe ndonje dyshim ti?smiley

As une s'e kuptova pse shau veten. smiley

do ta kuptosh me vone, ketu do jemi, ka estrada te tjera...smiley

Gjate gjithe periudhes se mesjetes, Epiri ne gjithe tekstet e shkruara (libra apo doreshkrime ose harta) asnjehere nuk identifikohet me ate qe quhet Greqi, perkundrazi perhere eshte identifikuar si territor shqiptar dhe me popullsi shqiptare.
Propaganda e fqinjit tone jugor, nisi ta cilesoje si territor "grek" vetem ne shekullin 19-20 mbas eres sone dhe pikerisht kur lind ajo qe njihet si "Megali Idea".
Ne gati 180 vite, qe prej krijimit te shtetit heterogjeno-etnik me emrin Greqi, u kerkua te behej nje pune gati e palodhshme, jo vetem prej politikaneve dhe kishes greke por edhe prej elites intelektuale greke (shume here me ndihmen e disa intelektualeve europian), qe ti jepnin nje ngjyre sa me "greke" ketij territori sikurse banoreve te vet.
Shume here u arrit ( sikurse ndodh edhe sot) deri ne ate pike, ku keta intelektuale me qellime ekspansioniste dhe shoviniste, nisen me disa teza duke sulmuar perkrahesit e tezes shqiptare te Epirit (kryesisht shkolla Austriake e shek. 19-20) duke i konsideruar si propagandues dhe veprat e tyre thjesht propagande pro-shqiptare.
Por a do i quanim vepra me qellime propagande pro-shqiptare edhe autore me te hershem se ata te shekujve 19-20 mbas eres sone?
A do quheshin propagandues autore te shekujve 15-16 mbas eres sone?
Sjellim nje rast interesant.
Nje intelektual italian i shekullit 15-16 mbas eres sone i cili quhej Francesco del Bailo (me pseudonimin Francesco Alunno) (Ferrara, 1485 – Venezia, 1556), ishte nje gjuhetar i shquar per kohen kur jetoi dhe veproi.
Ne vitin 1547, Francesco Alunno, publikon vepren me titull "Fabrica del mondo" .
Ne faqen 119, rreshti 883, na sjell nje deshmi teje interesante, pra siç njihej me te vertet ky territor, pra Epiri ose Shqiperia, ku shume here si toponim kishte Kaonia (Epiri ose Kaonia) dhe Kaonet shkruan Alunno jane shqiptaret.
Pra, personalisht nuk shoh arsye qe ky intelektual gjuhetar, te kishte kohe dhe ndonje interes te veçante te bente propagande pro-shqiptare.
Shume here faktet jane me kokeforte se pretendimet e pa baza te fqinjeve tane jugor!
---
E. Canaj

 

Shume here faktet jane me kokeforte se pretendimet e pa baza te fqinjeve tane jugor!

Mire o mire, po tjetri ben shtet dhe ushtri, dhe 1/3 e popullsise shqiptare ta debon, 1/3 ta vret dhe 1/3 ta konverton, dhe te thote ti kam dhjere faktet e 1547-es me nje mut! 

dmth greket nuk na duan te miren? kshu me linje politike them? 

Po çfarë bëje ti, kur tjetri kish bërë shtet e ushtri? Shkoje luftoje në Det të Zi, kundër moskovit, me flamur osman. 

Po për të konvertuarit, për cilët e ke fjalën? 

Te konvertuarit jane ata te cileve gjysherit u flisnin shqip kurse sot kendojne "me zorret e shqiptarit do bejme lidhese per kepucet". Do thush ti etimologjikisht ata kane te drejte pasi gjysherit identifikoheshin si alvanos ose arvanitas kurse keta po kendojne per zorre shqiptare, dhe zorret shqiptare me ato alvanose ose arvanitase nuk jane e njejta gje. 

Aman o derbardhe ci ke keto "akuza" retorike me Det te Zi e flamur Osman. Nese nuk e di, mesoje se nese shqiptari i sherbeu perandorise me pushke, greku i sherbeu me laps. 

Po e kemi thënë pra, që nuk janë shqiptarë ata. Pse ke të drejta pretendimi ndaj tyre? Kollokotroni psh thosh "zjarr dhe hekur kundër të përulurve" - të përulurit ishin ata që ndërronin besën.

E vërtetë ajo deri diku, veç të parët i shërbyen 100 vjet më tepër. Në rast tani se arvanitasit hynin këtu duke kërkuar t'i çlironin tokat ku kishin të ngjashëm të një fisi e gjaku, pse ishte ok të qëndronim nën osmanët, dhe jo ok të të çlironin vëllezërit, arvanitasit?  

Kollokotroni psh thosh "zjarr dhe hekur kundër të përulurve" - të përulurit ishin ata që ndërronin besën.

Shiko njeriu ka nevoje te ndjehet "special" dmth eshte njerezore. Nese te qenurit i krishtere apo ortodoks i krishtere ty te behen te ndjehesh "special", whatever rocks your boat man. Shiko une konfliktin en ish-jugosllavi e njoh me mire se personi i zakonshem dhe ta them me pergjegjesine me te larte intelektuale se midis te tjerash qe pikerisht kjo qasje folklorike e mardhenieve Serbo-Kroato-Boshnjake qe sherbeu si katalizator per hapje varresh masive. Ishte pikerisht evokimi i ndjenjave te shekujve te kaluar dhe citime njerezish nga shekujt e kaluar qe nxehen gjakrat. 

Se shiko kur sjell citate ku nje pjese e popullsise cilesohet si e perulur i jep te drejten gjithashtu dikujt nga kampi i te perulurve qe te thote, nese ne qe nderruam besen paskemi qene te perulur, po ata (jo te perulurit) qe ne i qime ne bythe, dhe i trajtuam si qytetare te dores se dyte per 400 vjet ne Ballkan cfare jane?  

Kshu filloj dhe ne Bosnje Julo, Boshnjaket nga Boshnjake u shendruan te Turq. 

 

po ky Kollokotron i mbrojti arvanitasit myslymane , 'nese prekni keta me vrisni mua te parin-tha..

 

Loloto po ishe musliman nuk mund te jeshe arvanitas smiley

Po. Në Tripolica. Ishte burrë i fjalës. U kish dhënë fjalën që po të dorëzoheshin nuk do u prekej asnjë qime. Se çfarë bënin 3000 shqiptarë në mbrojtje të turqve në Tripolica, është tjetër çështje. 

po pra, nuk ishte gjakprishur...

 

e shikon ti lolota, c'benin 3000 shqipo atje? nga kollokotroni  tek c'benin shqipot? 

he gjeje ti tani c'benin ata? kupton apo jo?

2 shekuj mbrapa, gjynah!smiley

alba1, ke te drejte , ky tipi nuk mbush mire, ne nje brime i bie fyellit sic e kane mesuar..

Aha, mua më thu për atë? I am in the recieving end on that fcking sht you are talking about for a fcking year and a half now. Po ku ishe ti mor zotëri, kur FRD-ja dilte e thosh "ajo është kishë e gjakprishurve", kur Berisha i thotë Ramës "ai flet si grek", kur Kreshniku nxirrte pankarta me emra ortodoksësh dhe u vinte diçiturën "Spiunë të grekut", edhe kur tashi së fundmi përgojon psh Niko Peleshin? ("ti" është impersonale)

Përndryshe nga sa mendon ti, unë ndihem se I have to pay (with my identity) for this shity state shortcomings. Pas 21 Janarit, no more. Dhe jo me vullnet të lirë. 

Pse më bën këtë moral, nga pozita patronizuese, se ideja tek e fundit do ngelet që: është ok të shahen të krishterët, se fundja janë pakicë. Dmth humbim pak (6.7 mo, kaq e nxorri censusi, kupton ti?). 

Si duket ekonomia andej kane ndonje shprese per tu ngritur?

nga lopet kalove tek lufta ne vietnam, e madhe je?smiley

epo si tha ay babami me lart paraja s'ka as ngjyre as ere as kombesi.stocku i bonges se greqise eshte teper lire nese shkon aty ku ishte para krizes eshte mjaft te blesh nje shtepi andej nga bahamas megjithe zezaket brenda te te zgjojne ne mengjes me qemane e zurna si edi murphin tek ay filmismiley

po ju kane mbaruar genjeshtrat grekeve, thesi i genjeshtrave u zbraz. deri tek genjeshtra tjeter e rradhes ka kohe besoj. po ti blije se si dihet, genjeshtra mund te vije dhe me shpejt dhe hop stoku ngrihet.smiley

po ata 3000 shqipot c'benin, s'na the. asnje s'e gjeti.smiley

duhet pare .armiqesia armiqesi po qeseja te veje e te vije ka then i parismiley

Ne momentin qe ne kete mes ti fut FRD ceshtja politizohet dhe kerkeses se ku isha une, une mund ti pergjigjem me te njejten llogjike po ti ku ishe kur ushtria greke kendojte kshu e ashtu dhe Agimsat vinin ne Himare e thonin keshtu e ashtu. Do thush ti o Ron po clidhje kam une me ushtrine dhe Agimin? Po une te them ty clidhje kam me FRD dhe shtetin e Baces? 

 

dhe i vetem po lufton o ron, te pakten therrit dhe emigrantin.

u be gallate kjo pune. ore budallai te budallalleps, i cmenduri te cmend. injoroeni se nuk di c'flet. ai jeton ne epoke tjeter, jashte realitetit.

ku ishte kreshnik heroi kur erdhen agimsat ne himare?per kete dite na duhej ti vinte gjoksin armikut.

kreshnik xheli beri lemsh dhe peshkun pa uje. eshte bere personazh edhe ketu. he ku ishte, gjeje po deshe?

Prisja te perleshej me bajlozet greke ne himare .

pirdh o Muço bëj perona tha. Miromirë. 

 

@ nemesis:

ti je viktime par excellence e doktrines se "cdo besimtar ortodoks eshte nje grek etnik". Pervecse nje injorant ne histori dhe fanatik per nga tradita. Perendia te falte!

Spektakel i papam ky ktu, Lubonjen e kryqezoni si te shitur, anti-shqiptar, plehre vllehe, etj etj, kurse kte bucen greke qe vetem permjerr pislleqe per hesap te padronit zaziq e adresoni ne menyre civile a thua se nuk jeni i njejti mall qe peshtyn mbi Lubon. smiley

une s'e marr vesh pse merren me kete fyell ortodoks? eshte aq shejtan-budalla sa eshte me mire ta lesh te lire te lumturohet me veten e tij ortodokse.

gjynah per zotin gjynah si katandiset robi i shekullit te 21.smiley

e shikon ti , po nderrove fene je ''armik i madh'', e shikon ti apo jo, gjithe amerikano-budistet qenkan me keq se alkeida.

une s'e marr vesh pse merren me kete fyell ortodoks?

E ke shume gabim, problemi s'eshte feja. Feja eshte fe, normalisht s'duhet te njohe kombe e kufinj. Por miku ne fjale e njehson fene me nacionalitetin dhe i meshon asaj.

po sa e here e kemi thene kete, e ster tha dhe loloto, e the dhe ti. c'te themi me? a ka mbetur gje tjeter? injoroeni dhe kaq.

gjeja e fundit qe ka lidhje me te eshte te gjejme se c'benin 3000 shqipot. smiley

''lum dhe perrua'' thoshte dikush, dikur dhe une s'e kuptoja. 

s'e ke von re qe sa here ka perplasje per lubonjen, tema rreshqet me lezet te berisha si emerus i perbashket?

edhe ti mo tek berisha e ke mendjen. une kujtova se e gjete c'benin 3000 shqipot.smiley

se ideja tek e fundit do ngelet që: është ok të shahen të krishterët, se fundja janë pakicë

ke nevoje per nje psikiater. ideja e persekutimit ne cdo moment te ka cfazuar. shko vizitou, ketu kemi shume ortodokse po asnje s'flet si ty. 

Do shesin ndonje ishull keta komshijte mo? Se veme paret keshtu si peshk dhe s'e leme me pa uje kete te fundit.

ishujt i shesin dhe fene s'e nderrojne ata. matu mire kur flet per ta. 

he c'benin 3000 shqipo atje, e gjen dot?

he c'benin 3000 shqipo atje, e gjen dot?

 

që të mos ikësh për gjumë ti hanëme pa e marrë vesh... 

3000 shqiptarët aty, ishin paguar nga osmanët për të mbrojtur qytetin e Tripolicasë. Përballë tyre ishin arvanitasit me Kollokotronin (që bëri marrëveshjen), Bubulinën, Nikitën, Plaputën, Mavromihalenjtë, Xhavellat, Boçarët e me rradhë.

Dmth, kur tju thotë herë tjetër Pëllumb Xhufi se ne (shqiptarët), ia dhamë Greqisë pavarësinë, do e dini që po ju gënjen. Edhe kaq të dini, bereqaves është. 

  

ti je bere per gjynah mo i shkrete. po pse o fyell, nuk e dime ne ( te gjithe ketu) kete po pritem ty te na vije e te na i thoshe. te paska lene mendja fare, as ironine s'kupton. po c'lidhje ka kjo me brockullat qe leshon ti mor? 

po prandaj luftuan shqipot, me kollokotrone e te tjere qe t'ju shuhej fara? kete po diskutojme ketu, ti flet shatra-patra.

po ku genjen xhufi o fyell? kollokotronet dhe kompania bela ishin te gjithe shqipo. ku eshte genjeshtra ketu?

@nemesis! Shqiptarët mund të mbajnë në shpinë plot prapësira dhe mëkate, por si gënjeshtarë as ta mendojnë se mund t'u afrohen grekve. Ata, Grekët, janë sinonimi i gënjeshtrës dhe si të tillë atyre u duhet ndaluar me ligj që të merren sidomos me shkencën e historisë. Ne shqiptarët i njihnim, por Europës ju desh mëse 20 vjet që të kuptonte se po mashtrohej nga Greqia përmes sjelljes pervese të elitës së saj gënjeshtare dhe raporteve financiare të manipuluara nga pushtetet nepotike, Papandreu dhe Micotaqis.

Mes grekut tënd dhe shqiptarit tim ka patur një ndryshim të madh në çështjen sa u rrah më sipër. Greku ndiqte parimin se më parë jap lirinë sesa besimin, ndërsa shqiptari jep besimin për të mbajtur lirinë. Ndaj sot Greqia i ngjet një shteti me organizim mesjetar, ku kisha dhe shteti nuk dallohen. Këtij organizimi bota e qytetëruar i dha një shkelm bythëve që para 220 vjetësh.

Gjithësesi, është një kategori njerzish si puna juaj, që ndjehen më mirë si skllevër.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).