Nje rritje drastike e akujve ne Arktik. Regjistrohen 1 milion kilometra katrore akuj me teper se në të njëjtën kohë vitin e kaluar - një rritje kjo prej 60 për qind.

 

  • Një verë e ftohtë arktike, e cila ka krijuar mbi një milion kilometra katrore akuj me teper se në të njëjtën kohë vitin e kaluar - një rritje kjo prej 60 për qind.

  • BBC raportoi në vitin 2007 se nga efektet e ngrohjes globale deri në vitin 2013 do të zhduken akujt nga Arktikun gjate zones se veres 

  • Publikimi i raportit te OKB-së per ndryshimet klimaterike i cili sugjeron teorine e ngrohjes globale të shkaktuar nga njeriu, eshte shtyrë për më vonë (ne fund te këtij muaji)

Një verë e ftohtë Arktike, e cila ka krijuar mbi një milion kilometra katrore akuj me teper se në të njëjtën kohë vitin e kaluar - një rritje kjo prej 60 për qind. Rievaluimet e parashikimeve te 2012 vijne gjashtë vjet pasi BBC raportoi se ngrohja globale deri në vitin 2013 do të lërë Arktikun pa akull gjatë stines se verës. Në vend të kësaj, disa ditë perpara fillimit te ri-ngrijrjeve sezonale te vjeshtes, nje shtrese solide akull e pathyer më e madhe ne siperfaqje se gjysma e Europës tashmë shtrihet nga ishujt e Kanadase deri në brigjet veriore të Rusisë.

Korridori veri-perendimor nga Atlantiku në Paqësor gjendet i bllokuar nga shtresat e akullit gjate gjithë vitit. Më shumë se 20 jahte që kishin planifikuar të lundronin ne atë drejtim kanë hasur ne shtresa te palundrueshme akulli i cili i ka detyruar të kthehen prapa.
Disa shkencëtarë te njohur tani besojnë se bota është drejt një periudhë ftohje e cila nuk do të përfundojë deri në mes të këtij shekulli - një proces që do të ekspozonte parashikimet kompjuterike të rrezikut katastrofal te ngrohjes globale "te shpejte" si tejet te gabuara dhe corjentuese.

Zbulimi vjen 11 muaj pas Mail on Sunday shkaktoi nje debat intensiv ne qarqet politike dhe shkencore duke zbuluar se ngrohja globale "eshte frenuar' që nga fillimi i vitit 1997 - një ngjarje që modelet kompjuterike (të cilat merren per baze nga ekspertët e klimës) kane dështuar që ta parashikojnë.
Në mars, kjo gazetë zbuloi më tej se temperaturat janë duke rene nën nivelin që modelet parashikojnë me '90 për qind ' siguri .

Kjo Pauzë - e cila tani është pranuar si e sakte nga çdo institut kryesor ne kërkimet klimaterike - është e rëndësishme, sepse modelet e 'parashikimeve per nje rritje te shpejte temperaturave  globale kanë bërë qe shumë nga ekonomitë e botës te devijojne miliarda dollare në' masa të gjelbra për t'iu kundërvënë ndryshimeve klimaterike.
Këto parashikime tani po duken me teper problematike dhe te gabuara

Do te zhduken perfundimisht akujt! Si parashikoi kaos BBC në vitin 2007

Vetëm gjashtë vite më parë, BBC raportoi se ne Arktik nuk të ketë me akull në verë deri në vitin 2013, duke cituar një shkencëtar në SHBA i cili pretendonte se ky ishte një parashikim 'i permbajtur'. Ndoshta ishin po keto parashikime  që ju dhane kurajon më shumë se 20 jahte-ve të provonin të lundrojnë gjate kesaj vere ne Korridorin e Veri-Perendimit, (nga Atlantiku në Paqësor).Gjate javës së kaluar, të gjitha këto anije kishin ngecur në akull, disa në zonen lindore të kalimit në Prince Regent Inlet, ndera te të tjerët në perëndim, në zonen e Cape Bathurst.

Ekspertët e Marines u shprehen se mënyra e vetme për cbllokimin e këtyre anijeve ishte nderhyrja anijeve-akullthyese të rojes bregdetare Kanadeze. Sipas faqes zyrtare të qeverisë kanadeze, Korridori Veri-Perndimor ka ​​mbetur i bllokuar nga akulli dhe i pakalueshem gjate gjithë verës.
Raporti 2007 i BBC-së i cili citon shkencetarin, Profesor Wieslaw Maslowski, pikëpamjet e te cilit bazohet në modelet super-kompjuterike dhe faktin se " përdorim nje model rajonal me një rezolucion teper të lartë për analizimin e Oqeanin Arktik dhe akujve te deteve".
Ai ishte i bindur rezultatet e tij ishin 'shumë më realiste "se parashikimet e tjera, të cilat' nënvlerësojnë sasinë e nxehtësisë te percjelle në akull e deteve '.

Artikulli citonte gjithashtu dhe nje ekspert i Cambridge University.Profesor Peter Wadhams. Ai mbështeste Profesor Maslowski, duke thënë se modeli i tij ishte 'shumë efikas' se të tjerët, sepse ai "merrte parasysh proceset që ndodhin ne brendesi të akujve". Ai shtoi: "Ky nuk është një cikël dhe as një luhatje apo crregullim. Në fund, gjithe akujt do të shkrihen larg krejt papritur."

Skandali ne vazhdim i shkaktuar nga zbulimi i The Mail  - tani po përforcohet me kthimin e shtresave te akull Arktik - ka detyruar Grupin e "Ndryshimeve Klimaterike në OKB-së të mbajë një takim urgjent krize. Paneli Ndërqeveritar i OKB-së mbi Ndryshimet Klimaterike (IPCC) kishte parashikuar në fillim te tetorit të publikonte botimin e pestë te Raportin e Vlerësues - një studim i perbere prej tre librash voluminoze  i cili publikohet çdo gjashtë apo shtatë vjet. Ata tani do të mbajnë një para-samit ne Stokholm ne fund te këtij muaj. Dokumentet e rrjedhura ne media tregojnë se qeveritë të cilat mbështesin dhe financojnë IPCC janë duke kërkuar më shumë se 1.500 ndryshime në raportin e 'përmbledhes për politikëbërësit'. Ata thonë se drafti aktual nuk po e shpjegon shpjegon kete pauzë ftohjeje.

Në zemër të kesaj gënjeshtre shtrohen dy pyetje: Shkalla në të cilën temperatura do të ngrihen me nivelet e dioksidit të karbonit, ne propocion me ngrohjen gjatë 150 viteve të kaluara deri më tani. Vetëm 0.8C - është per shkak te efektit te gazit serrë dhe emissioneve te njeriut dhe sa i atribuohet shkakut të ndryshimeve natyrore.

Në draft-raportin e vet, IPCC shprehet e bindur '95 për qind ' e ngrohjes globale është shkaktuar nga njeriu -  nga 90 për qind qe pretendonte në vitin 2007.
Ky pretendim është tashmë shume i kontestueshem.  Ekspert i Klimes nga SHBA, Profesor Judith Curry u shpreh para pak ditesh: "Në fakt, pasiguria sa po vjen dhe po shtohet. Është e qartë tani se modelet janë metoda shumë të ndjeshme ne lidhje me dioksidin e karbonit. Unë nuk mund të shoh ndonjë bazë për IPCC qe te rrise nivelin e tij të besimit ne qarqet shkencore. '
Ajo vuri në dukje ciklet afatgjata në temperaturë oqeanike të cilat kanë një ndikim të madh në klimën dhe sugjerojnë bota mund ti afrohet një periudhë të ngjashme me atë të 1965-1975, kur ka pasur një tendencë të qartë ftohje. Kjo çoi disa qe shkencëtarë te parashikojne nje mini-ice age te afert.
Profesor Anastasios Tsonis, i Universitetit të Wisconsin, ishte një nga të parët i cili filloi hetont ciklet e oqeanike. Ai u shpreh se: "Ne jemi tashmë në një trend ftohje, e cila mendoj se do të vazhdojë të paktën për 15 vitet e ardhshme. Nuk ka asnjë dyshim se ngrohja e viteve 1980 dhe 1990 ka ndalur.

'IPCC pretendon modelet e veta tregojnë një pauzë pte priteshme 15 vjecare . Por kjo do të thotë se pas vetëm disa vite me vone, atyre do tu duhet të pranojnë se modelet dhe parashikimet e tyre janë të gabuara. "
Disa të tjerë janë më të kujdesshëm. Dr Ed Hawkins, i Universitetin Reading, dizegjuesi i grafikekev publikuar nga Mail mars tregon se sa larg temperaturat globle kanë devijuan nga parashikimet kompjuterike te IPCC. Ai pranoi se ciklet mund të ketë shkaktuar disa rekorde të regjistruara ngrohjes , por këmbënguli se ndryshueshmëria e natyres vetëm nuk mund të shpjegojë rritjen së temperaturës gjatë ketyre 150 viteve të fundit.

Megjithatë besimi i zhdukjes se akujve te Arktikut gjate veres mbetet një lloj parimi i IPCC, i cili u hidhet shpesh në fytyrë kritikëve që cilët tregojnë për pauzë. Provat se rritjet e nivelit te akull ne Arktik janë ciklike sa vijne dhe po shtohen. Të dhënat e zbuluara nga historianët e klimes tregojnë se ka pasur një shkrirje masive te akujve nrreth viteve1920 dhe 1930, ndjekur kjo nga ri-ngrinje intensive  cila perfundoi përfundoi në vitin 1979 - vit i cili IPCC pretendon se filloi shkrirja. Profesor Curry tha se aktiviteti i akullit gjatë ketyre pesë viteve të ardhshme do të jetë trguesi vendimtar, për të kuptuar klimën dhe për masat e ardhshme. 'Akujt e Arktikut jane tregues për t'u parë,' shtoi ai

 

Përkthyer nga Mail Online

88 Komente

nuk pranohet kategorikisht që të lexohen "lajme" të këtilla, pa pikën e referencës apo të paktën një linku që të tregojë vërtetësinë e informacionit, pale më vërtetësinë apo këmbëqëndrueshmërinë e interpretimit.

.

Lajm i mire,lajm i keq apo s'na plas fare?

Another Mail reader, whey hey harusha polare

lol

kjo puna   ngrishkrirjes  se akujve  ne pole u be si:  i dhe uje te ngrohte gomarit, ububu na u ngroh gomari.. i dhe uje te ftohte gomarit,  ububu na u ftoh gomari..smiley

 

e kemi thene  njeher...  dmth ckemi mesuar nga gjeografia. temperatura ne pole eshte  mesatarisht rreth -30 grade.  tani,  ne polin  e veriut  temperaturat jane ngritur, prandaj dhe shkrirja e akujve... por ama nga poli i jugut temperaturat jane ulur. pra balanca e pak a shume eshte ruajtur.  por eshte  spekuluar  vazhdimisht  vetem  me  temperaturat  ne ulje  ne polin e veriut..

Nuk duket realiste, but can't help thinking, qe kjo ngjarjes eshte e lidhur me renien e saliut.

lol,
gojët e liga thonë se ishte pikërisht Sala që e mbante akullin peng dhe nuk e linte të dilte nga Kryeministria.
tani që u hoqën hekurat, vihen re efektete e para. akulli u çlirua! (kush e ka radhën?)

Këto dy foto i tregoj ai deputeti anglez Barrosos në një debat të flakt në parlament. Boll me mashtrime i tha me ngrohje globale. Ka cikël ngrohje dhe ftohje dhe ja ku i ke fotot. Kur filloj të fliste Barroso prap ky në rresht të parë i tregonte fotot në fjalë smiley

Vetem ne SHBA taksat e dioksidit te karbonit (20$ per ton) do te gjenerojne 1,2trilione dollare ne nje periudhe 10vjecare. Ne BE keto taksa jane me te larta, tek 30euro per ton. Vendi si Australia kane planifikuar heqjen e kesaj takse

m'bo pershtypje pse hapet kjo teme ne kte moment qe Pjeri eshte ne Albanie pa shume kontakt me boten virtuale?

Bredharako, megjithse Shqiperia eshte si Afrika smiley prap interneti ka hyre njesoj si atje smiley

Pjer, i dashur, Shqiperia, shyqyr ZOTIT nuk eshte me si Afrika.Dhe jo pse ka hyre interneti por se .......iku i mallkuari! Dhe paske ardh inkonjito. !! Belul na pac ne qafe qe nuk na bere nje isharet!

Iku vertet veterineri, jo doktori, por ama kjo shoqeria shqiptare ka nevoje per nje doktor te vertete, dhe uroj qe Rama ti gjeje diagnozen, se po i gjete diagnozen, i ke gjetur dhe ilacin.

Pjer, e more vesh sihariqin? Kaviri eshte zgjedhur zv/minister. Me tha qe do te linte mesazh numrin e tij te celularit per nje takim me ty. Nuk di a e beri apo mos i ka dale nga mendja tani qe ka axhenden e ngjeshur

E lexova sot ne mengjez n`mes komenteve, por duke qene se ju boni shaka ketu, e konsiderova edhe kete shaka. Do ta besoj kur ta shoh ate ketu , te me ftoje ne zyren e tij. 

dmth nuk ta ka nis numrin e tij te tel. ne privat? e prisja...

Po nuk behet shaka me qeverine o Pjer, ti e di shume mire qe ka protokolle ka rregulla, nuk mund te te therrasi Kaviri ne ministri hajde Pjero pime i kafe! 

 Nuk eshte qeveria e Saliut kjo o Pjer!

Ron, ti po thu qe Kaviri do organizoje takimin me Pjerin me sekretare dhe protokoll?
Kjo eshte shenje e mire po sidoqofte, nji numer celulari mund tja kish lene ne privat, sic premtoi. Nuk eshte se Pjeri do shkoje ne Tr. perdite

O Bredho pse bo sikur nuk kupto o burr???

Kaviri tashme eshte figure publike, nuk mund ta leshoje numrin e celularit si rosa vezen!

Per sa i perket fteses ne zyre, prej Kavirit kam marr vesh qe ne ministrine ku ai ka filluar pune po bejne rekonstruktime gjithandej dhe eshte llac dynjaja. 

Po mire o le te jete! Nuk eshte se Pjeri vesh vetem sandale e ti po i qan hallin mo i behen gishtat e kembes pis.  Ti bjeri shkurt, thuja te verteten.  Pjero duhet nje "garanci" e vogel 7% ne filan llogari edhe tutje... 

O Bame ti e di shume mire qe Pjeri qe kur eshte taku me Bradin e ka kompromentu veten. Po ku i dihet o vlla, Pjeri mas Kavirit shko e tako Bradin, e pallo Bradi mire me birra edhe fillo Pjeri i nxjerr te gjitha.

I ve dot faj Kavirit nese nuk e tako Pjerin? Une per vete nuk i vej faj! 

Roni, sipas llogjikes tate, i bika qe po te takohem une me ty, e komprometokam veten, hajde llogjik hajde. Njerzit ne kete bote, takohen me ke te duan, me mikun dhe armikun, sipas interesave te tyre. 

Pjer, fakti qe Kaviri nuk eshte bere i gjalle me ty, tregon se une kam te drejte. Ti ke kompromentuar veten Pjer!

@Roni: smiley

 

Pjero je taku me Kavirin?

Akullzimet dihet qe jane ciklike .Edhe  Efekti sere ?  smiley

Tani po shkrijne apo ngrijne akujt , se spo marrim vesh. Mos valle ky artikulli duhet te jete ndonje lloj sajese per te na defokusuar nga "ngrohja globale"?

Vertet ka dicka qe s'shkon, po se ku, hajde merre vesh!

Nese eshte reale harta e shperndarjes se akujve, sinqerisht , teza e ngrohjes globale eshte nje 'bllof' .

Te krahasosh dy hartat, te veresh me kujdes rritjen e siperfaqes se akujve vetem per nje vit, nuk di c'shpjegim t'i japesh.

Kjo eshte e bukura e ketyre puneve. Asnje se ka idene cfare do ndodh. Ndaj te gjitha keto teza perdoren sipas qejfit dhe njerzit vazhdojne jeten e tyre te qete.smiley

jo t'gjithe nuk e dine, fol per vete! 
xakja psh e di se xakja di gjithcka

Duhet te jene akuj te nxehte .

 kjo nje dite do te ndodhi, se nga `ngrohja globale` se nga nga ajo qe ne te ardhmen nuk e parashikojme dot, nuk i dihet! smiley 

kto fjale - pak a shume ne nji renditje te tille i ka thene dhe ajnshtajni

Pritet dimri te filloje heret kete vit, parashikohet nje tetor i ftohte  smiley

ket llaf ka thon dhe almanaku i katnarve ti Arto. Dmth qe kjo eshte 200% e vertete se dihet botrisht qe katnaret nuk rrejn.

Topa bore do lozin shoket tane..... Filluan po te dhembin kycet o Bredho? smiley

jo o burr, s'ka mundsi! noshka thoshte qe cdo muj kishte minimumi 2 dite me diell ne londer

Nejse, debore thone ate por nuk i duhet zene bese shume ketyre meterologeve se jane shendrruar ca si zanat astrologjie  smiley

Ketej filloi  dimri , po me mire keshtu se sa ngrohja globale smiley

Elba, kujdes se ka ron nji grip i keq kto dite. Dhe mu m'ka zon pak. Rrezik e anullojm takimin ket fundjave se nuk du me ta ngjit

Rendesi ka te sherohesh ti , e kur te sherohesh uren do t'a ndertojme

Provat se rritjet e nivelit te akull ne Arktik janë ciklike sa vijne dhe po shtohen. Të dhënat e zbuluara nga historianët e klimes tregojnë se ka pasur një shkrirje masive te akujve nrreth viteve1920 dhe 1930, ndjekur kjo nga ri-ngrinje intensive cila perfundoi përfundoi në vitin 1979 - vit i cili IPCC pretendon se filloi shkrirja. 

.. ene google translate paska problem  some time smiley   

Edhe kete na e bere more Sali! 

i pe ato permbytjet ne colorado ti? prit kur ti qesin provat saliut per ato. Ja kshu t'u qesh, ke per ta pa sa do habisesh dhe vet

Dhe kur mendon qe i ben te gjitha me nje cope Facebook. Thone qe i ka ardhe nje oferte shume e mire nga ...

...Twitter? (meqe kane IPO tani)

me lart, me lart. Hint: me pare jane 10 te gjithe keta. 

Akulli qeka gati. Birrat tani...

Birra ?

kush po sjell birrat dhe nje caj mua , kamomili please smiley

shi shi smiley

na qite bojen PF! birra n'vere, birra n'dimer. Prit kur t'vije noshka dhe te tallet me vererat kanadeze

Juve s'keni pse prisni per noshken, ju tallim ne. Te mbledhim ppu dhe...

Ju pini birra ne cdo stine ngaqe s'keni vere. Your beer sucks anyway.

Obobo po c'tu desh o PF , si do t'ja bejme tashi

 e ke provu ICEWINE. 

nuk ben kjo e kanadase. Noshka thote qe vec ne val d'aosta a val d'isere bohet tamom

smiley, dhe noshka ka te drejte te kete mendimin e vet.

Ej, po une s'pi Lager or burre, qe pihet vetem ne vere. Une pi vetem Ale.

Come on Bame. Yuenglin e paske sic kane hipsters Pabst Blue Ribbon smiley

Ka edhe te tjera ne Amerike sa te duash.

Bame, kur t'vish knej nga nahia jone, do te te qirras me nje gote birre nga kjo. smiley

I nerum! Ta nisim me t'taten e ta vazhdojme me keto te mijat se ber birre, 'Bama o fuci... smiley 

Lene se dune me me degdis ne Hamilton per nja 2 vjet... smiley po ma bojne oferten gati te parrezistushme... smiley iku deti... 

-Ne Hamilton Bame eshte njesoj si ne Elbasoni smiley , Nje ere e Qelbur sa hyne Aty nga kompanite e Celikut.Megjithate ,Burlington eshte afer dhe eshte Yll ,

atje jeto Elba? smiley 

Elben e kemi Toronteze.smiley

Icik kujdes, se ai Hamiltoni si qytet eshte varianti kanadez i Elbasanit te Metalurgjikut. Po erdhe, mirese te vish pastaj.

Aty o puna mer burr, per te tjerat vi gishtin me kane thone... smiley 

Keni per tu bo pararoje ju kanadezt; keni per ta bo endrren e turbinave me ere te Birishit realitet... smiley 

E mire. Popull i cmendur per konservimin e natyres. Kerkoi shteti qe ta mbeshteste poplli me energji solare neper catija se nuk e mbulonte dot rrjeti. mas 10 vjetesh, i pagun shteti qe te mos shesin me se nuk arrijne me ta konservojne. Allah...Allah. C'don Partia ben Poplli thoshte Enveri. Ja nje popull te tille te kishte dhe Ed Rama meqene, po i ka ra kokrra e katnarise. smiley

Meqe ra puna e birres...Nuk besoj ta gjeni ne SHBA apo Kanada se ketu ne Suedi nuk e gjen, po ju ra ruga ketej nga Evropa pyeteni Pjerin tju gjej ndonje shishe te tille...

Ndersa po ju vajti mendja per ndonje birre suedeze, ju sugjeroj kete   smiley

Aaah Mariestads! smiley Ja do ikim ta vejme fjalen ne vend qe tani, Artsmiley Apo c'po bie nje shi per qejf te birres, tamam e lidhur me kesulen polare.smiley

Nuk eshte mariestadi i zakonshem, eshte oldox (e vjeteruar) rreth 7%alkol. Kjo eshte birra me e mire ne Suedi per mua....E vetmja qe mund ta konkurroje eshte Årboga...Lere Dora mos na pyet se me zuri rruges ky shiu dhe per dreqi isha me biciklete, mire qe kam  nje kuti 3kiloshe  "Cotes Du Rhones" prej fundjaves dhe ska mbauar ende  smiley

Me birra s'jemi keq. Po te kesh noi suedeze per te sugjeru pastaj, bujrum. smiley

Urno..  smiley

Ka mundesi qe te filloje nje 10 vjecar i ftohte tani, sipas teoris se Al Gore-s smiley 

Pjer, Al Koqja parishikoi qe deri ne 2013 do ishin shkrire krejt akujt e polit dhe na priste qameti smiley

Art, filmin dokumentar qe Al Gorja smiley beri para ca viteve me grupin e tij te ambjentalisteve, me thon te drejten na futi friken te gjithve. E kam ne cd filmin e tij, apo me sakte te tyre smiley

Nga kjo tregetia e taksave te Dioksidit te Karbonit beri miljardat Al Koqja..  smiley

do na ngrijne topet, pse s'thu

Vish breke, o shejtan.

Peter Wadhams dhe Arti kunder IPCC. Kjo eshte lufte e padrejte, une them te mbeshtesim Artin se e kemi tonin smiley

.smiley

sidomos pas deshtimit  me TAP-in, ka nevoje per mbeshtetjen tone ti rritet vetbesimi..smiley  sepse  nje deshtim i dyte, ne kohe te shkurter,   do te ishte fatal  per Artin....smiley

ca t'bojme noi gjo konkrete thuj. me kollaj e kena te sabotojme TAP-in sesa ta ftofim globin me zorr smiley

ti do e kesh pare ne enderr TAP-in tu u ndertu, pranej ishe aq i sigurte ne fitore smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).