Disa ditë më parë, opinioni publik do të habitej disi me deklaratat e ekipit të ri qeverisës, sipas të cilit thuhej se nuk kishte asnjë problem me Greqinë. Atë që në fakt do të donim të gjithë, nuk qëndron asfare realisht në terren. Pasi, përpos shumë gjërave të tjera, me Greqinë së fundmi na ndan edhe një çështje e shumëpërfolur lidhur me kufirin detar mes dy vendeve. Mjaftonte kjo të të vinte në mëndje dhe të zhvlerësohej menjëherë deklarata shumë pozitive e Tiranës ndaj Athinës. Anipse, edhe kjo ka pak rëndësi, kur kujton se ekipet negociatore të dy vendeve tashmë kanë filluar përgatitjet për këtë çështje, që do rinisë shpejt. “Pakti Detar është një çështje e hapur. Kërkimet detare të Hidrokarbureve në HEE në Greqi kanë filluar. Kësisoj ndarja e Detit është pjesë e axhendës çka nuk mund të shmanget. Ndërkaq në Shqipëri nuk ka asnjë ligj për kufijtë detarë dhe tokësorë. Edhe kjo është unike në botë, sigurisht”, shprehet Myslim Pashaj, eksperti që hodhi poshtë pretendimet greke. Duhet theksuar se, kjo çështje e nxehtë jo vetëm nuk ishte temë në debatet për zgjedhjet e fundit në Shqipëri, por ajo duket se u la qëllimisht në heshtje. Ndaj do të jetë shumë e vështirë për ata që do të merren këtej e tutje me të.

Për fat, që nga viti 2009, gjërat kanë ndryshuar në të dyja vendet. Një ekip i ri politikanësh me mëndjehapur ka marrë nën drejtim vendet respektive. Pikërisht, vizionet që kanë shpalosur të dy ekipet drejtuese, në vendet tona, i bëjnë disa njerëz që të jenë optimistë: “Këto vite kanë qenë të mjaftueshme që qeveritë e të dy vendeve, të cilat kanë tashmë në krye të tyre një garniturë tjetër politike, të mendojnë si evropianë të qytetëruar dhe vizionarë, që marrëdhëniet midis tyre t’i shohin me sy njerëzor, si marrëdhënie të sinqerta ndërmjet popujsh që jetojnë prej shekujsh bashkërisht, që kanë punuar e luftuar së bashku ndaj pushtuesve të përbashkët”, shprehet Profesor Krisafi. Por ka dhe skenarë të tjerë. Një e tillë syresh të vjen nëse sërish problemi do mbetet në qerthull. “Shqyrtimi i çështjes në Hagë apo para një paneli arbitrash duhet mbajtur parasysh. Procesi mund të jetë i gjatë dhe i kushtueshëm, mirëpo kjo mund të jetë zgjidhja e vetme nëse, për çfarëdo arsye, pala greke ngul këmbë në parametrat e përparshëm, të hedhura poshtë nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë”, shprehet Agron Alibali.

Një puzzle jo i vogël, pra, që do të tregojë sesa e përgatitur është qeveria e re me këtë sfidë vitale, që është më shumë se historike për shqiptarët.

***

Ndoshta duhet përgatitur për në Hagë!

Agron Alibali, analist shqiptaro-amerikan i çështjeve ballkanike shprehet për riardhjen në skenë të marrëveshjes ose Paktit Detar me Greqinë

Edhe pse marrëveshja ose Pakti Detar me Greqinë është hedhur poshtë, po përflitet një riardhje e paktit në skenë, me ndryshimin e kahut të politikës shqiptare. Si justifikohet në të Drejtën Ndërkombëtare ky veprim, kur është hedhur poshtë njëherë?

“Rinegocimi i çështjes së delimitimit të ujërave të Detit Jon midis Shqipërisë dhe Greqisë është diçka krejt normale. Ju e shtroni pyetjen saktë, në kuptimin që marrëveshja e propozuar detare u hodh poshtë nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë. Pra, midis dy vendeve, sot, nuk ekziston marrëveshje. Rrjedhimisht, për një çështje ku të dy palët kanë interesa të rëndësishme, dhe për të cilat synohet dhe shpresojmë se ekziston vullneti i mirë që të arrihet marrëveshje, nuk ka asnjë problem apo pengesë prej së drejtës ndërkombëtare që palët të ulen sërish në tavolinë. Negociatat përbëhen nga tri faza: faza përgatitore, faza e bisedimeve dhe faza e marrëveshjes. Në këtë drejtim, më lejoni të ritheksoj diçka, që e kam përmendur më përpara. Marrëveshje të kësaj natyre kërkojnë negociata të shumta dhe intensive, që përfshijnë grupe negociatore të mirëpërgatitura, si dhe grupe ekspertësh nga fusha të ndryshme. Ata duhet të jenë njohës dhe praktikantë të së Drejtës Ndërkombëtare. Meqenëse përcaktimi i ndarjes së kufirit detar, ku përfshihen koordinatat e masës ujore qysh nga niveli në sipërfaqen e detit e deri në shtratin e detit dhe nëntokën, përfshin lëmenj të tjerë të dijes dhe ekonomisë, grupet e ekspertëve mund dhe duhet të përfshijnë edhe shkencëtarë në fusha të tilla si gjeografë, kartografë, gjeologë, hidrografë, ushtarakë dhe marinarë, sizmologë, të fushës së peshkimit, turizmit, hidrokarbureve, dhe natyrisht, të marrëdhënieve politike dypalëshe. Përveç këtij angazhimi burimesh njerëzore, palët në negociata kanë parasysh tre parime themelore: së pari, negociatat duhen kryer në frymën e barazisë dhe besimit të ndërsjellë; së dyti, negociatat duhet të kryhen në fshehtësi, jo në kuptimin se palët po bëjnë ndonjë shkelje, por vetëm në funksion të ecurisë së procesit në kushte barazie, mirëbesimi dhe vullnetit të mirë; së treti, palët mbajnë parasysh se në çdo rast, për vetë kushtet specifike të tyre, këto marrëveshje i nënshtrohen parimit ad referendum; d.m.th. miratimi apo mosmiratimi përfundimtar i marrëveshjes është tagër jo i negociatorëve apo i nënshkruesve, por i organizmave të epërme sipas së drejtës së brendshme të shtetit përkatës. Me fjalë të tjera, edhe nëse negociatorët apo ministrat e jashtëm të palëve merren vesh, marrëveshja nuk quhet e lidhur pa u miratuar nga organizmat e epërme. Prandaj në pikëpamje të së drejtës ndërkombëtare, vendimi i Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërisë është i paatakueshëm edhe proceduralisht. Ajo Gjykatë e nderuar veproi plotësisht sipas kushtetutës dhe ligjeve të Republikës së Shqipërisë, dhe në zbatim të parimit ad referendum të së drejtës ndërkombëtare, e rrëzoi marrëveshjen edhe pse ajo ishte negociuar dhe nënshkruar nga Ministrat Basha dhe Bakojani”.

Çfarë opsionesh mund të afrojnë të dy palët në mënyrë që të shmangen subjekte arbitrazhi dhe Pakti të respektojë kushtetutat respektive?

“Nëse negociatat zhvillohen në kushtet e barazisë, të mirëbesimit dhe të vullnetit të mirë që ekziston midis dy vendeve miq dhe aleatë të NATO-s, ato mund të sjellin një marrëveshje në përputhje të plotë me të drejtën ndërkombëtare dhe që u shërben interesave të tyre. Ndryshimi i administratës në Shqipëri dhe njëfarë maturie nga Athina ka sjellë klimën e favorshme për zgjidhjen e kësaj çështjeje. Duhet theksuar se, kjo çështje kaq e nxehtë nuk ishte fare temë në debatet për zgjedhjet e fundit në Shqipëri. Në vende dhe raste të tjera, ngritja e platformës politike zgjedhore mbi një çështje kaq të ndjeshme për opinionin publik do të kishte garantuar suksesin elektoral. Ky është tjetër tregues i pjekurisë dhe vullnetit të mirë të treguar nga subjektet politike në Shqipëri. Duke u kthyer tek pyetja juaj, për ta thënë figurativisht, topi tani është në fushën greke. Pala shqiptare është e detyruar të zbatojë parimet dhe parametrat e përcaktuara në vendimin historik të Gjykatës Kushtetuese. Mirëpo, ndërsa ky vendim është i detyrueshëm për palën shqiptare,– ai nuk është detyrues për palën greke. Prandaj, hapi i parë është të hiqet dorë nga parimi i baraslargësisë së rreptë [strict equidistance], që solli në rezultatin aq të padrejtë të përparshëm. Vija kufitare në Detin Jon përbën “rrethanë të posaçme” sipas kuptimit të Nenit 15 të UNCLOS, dhe mund të përcaktohet vetëm mbi parimin e barazlargësisë së modifikuar. Po ashtu, bazuar në Nenet 74 dhe 83 të UNCLOS, për Zonën Ekonomike Ekskluzive dhe shtratin e nëndetit duhen zbatuar parimet e zgjidhjes së drejtë dhe të ndershme [“equitable solution”].  Një parantezë juridiko-gjuhësore këtu: termin “equitable” e gjej në shqip si “të njinjishëm” në një dokument të vitit 1927 me autor juristin e shquar Milto Tutulani dhe diplomatët Xhaferr Vila dhe Stavro Stavri.Së dyti, pala greke duhet të saktësojë se nuk mund të përdorë standarde të dyfishta: një standard në negociatat me Turqinë në Egje [gjerësia e ujërave territoriale], apo me Italinë në Jon [efekti i kufizuar i ishujve jonianë], dhe një tjetër me Shqipërinë po në Jon. Së treti, pala greke duhet të anulojë Dekretin 6/18 shtator 1931 që shtrin kufirin ajror edhe katër milje përtej kufirit detar. Kuptohet se pala greke nuk mund të hyjë në negociata duke i kujtuar Shqipërisë se mund t’i bllokojë integrimin në BE me marrjen e afërt të kryesisë 6-mujore. Nëse kjo ndodh, pala shqiptare duhet të mbajë parasysh se edhe shtete shumë më të vogla dhe të dobëta se sa Shqipëria, kur ka ardhur puna për delimitimin e ujërave të tyre, kanë negociuar në pozita krejt të barabarta edhe me shtete të mëdha e të fuqishme. Së fundi, gjithnjë duhet mbajtur parasysh Plani B. Pala greke jo rrallë e ka ftuar palën turke që mosmarrëveshjen e tyre për Detin Egje ta sjellin në Hagë. Pra, edhe shqyrtimi i çështjes në Hagë apo para një paneli arbitrash duhet mbajtur parasysh. Procesi mund të jetë i gjatë dhe i kushtueshëm, mirëpo kjo mund të jetë zgjidhja e vetme nëse, për çfarëdo arsye, pala greke ngul këmbë në parametrat e përparshëm, të hedhura poshtë nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë”.

Kryeministri i ri është shprehur se do nuk do të ketë asnjë mosmarrëveshje me fqinjët. A mendoni se qeveria e re mund të lëshojë dhe të bëjë gabimet e asaj paraardhëse në këtë negocim të vështirë?

“Sa i takon çështjeve të kufirit dhe ujërave, nuk gjej në të shkuarën ndonjë rast ku Shqipëria ka pasur problem me fqinjët, përveç çështjes tejet të rrahur dhe me plot pikëpyetje të Kanalit të Korfuzit në vitin 1946, eksodit në vitet 1990 dhe asaj më të fundit, kur plehrat shqiptare kaluan kufirin ndërkombëtar dhe u gjenden në brigjet kroate. Qysh me krijimin e saj si shtet i pavarur në vitin 1912 Shqipëria ka pasur në themel të politikës së saj të jashtme paqen, fqinjësinë e mirë dhe neutralitetin. Pa dashur të përsëris veten, qeveria shqiptare nuk mund të shkelë vendimin  e Gjykatës Kushtetuese. Prandaj, nëse negociatat nuk ecin, zgjidhja mbetet gjykata ose arbitrazhi ndërkombëtar ose UNCLOS. Në këtë drejtim, ndryshe nga sa mendohet, marrëveshja Itali-Shqipëri e 19 dhjetorit 1992 mbulon vetëm shtratin e detit [continental shelf}. Ajo nuk prek fare regjimin juridik të masës ujore dhe hapësirës ajrore përmbi kufirin e përcaktuar të shtratit të detit [Neni 3]”.

______

Artikulli i plotë vijon me përgjigjet e kolonel Myslym Pashaj dhe profesor Ksenofon Krisafi

120 Komente

Ta shohim qendrimin e qeverise pasi para zgjedhjeve ishte ky grupim  qe e denoncoi kete pakt

no way!

Në lidhje me çështjen e shumëpërfolur për kufirin detar, kryediplomati Venizelos thekoi se Greqia pret të zbatohet e drejta ndërkombëtare e detit, ndërsa për çeshtjen came tha se nuk e njihte aspak. 

“Dimensioni detar dhe mesdhetar i BE-së ka një rëndësi shumë të madhe. Si Greqia dhe Italia që do kenë presidencën e BE-së vitin që vjen na lidh një marrëveshje detare që nga vitit ‘77. Ato parime dhe objektiva që ne zbatojmë janë të thjeshta, zbatimi i së drejtës ndërkombëtare detare në atë formë që ekziston dhe zbatohet sot. Ashtu siç i kemi realizuar marrëdhëniet tona me vendet e BE për këtë problem, ashtu duam të vazhdojmë dhe me Shqipërinë, pasi do të bëhet pas pak anëtare e BE-së”- deklaroi ministri grek. 

Lidhur me çështjen e varrezave të ushtarëve grekë, Venizelos tha se me ministrin Bushati kanë ranë dakord që të mblidhet një komision dypalësh për të gjetur zgjidhje.

ZERO PROBLEME ME FQINJËT?

Po presim .

Greqia kërkon të ringjallë ushtarët,

qeveria bie dakord komision dypalësh,

Greqia Çamët thotë nuk i njeh,

qeveria vetëm hesht....

Xhaelga, kane mbaru varrezat. I ka bere ai kafsha i Vucidolit.

Keq,shume keq! Ca t'bajme? Kush asht zgjidhja? Krejt e thjeshte, te kthehet Sali Berisha! smiley

e ça t'gje me u qujt veq pr istekatr or ?

CESHTJA CAME
Ministri Bushati:” Pyetja është paksa e tejkaluar. Për faktin se si na duket ne çështja Çame. Sot sipas pikëpamjes sonë është momenti që realiteti të shikohet në sy. Të tejkalohen pengesat e të shkuarës sepse ne duam të pasurojmë gamën e bashkëpunimit jo vetëm rajonal por edhe më gjerë dhe jo ti lemë terren nacionalizmit që në mungesë të adresimit të kësaj çështje apo çështje të tjera në përputhje me prktitkat ndërkombëtare tenton ta mbaj peng marëdhënien e dy popujve miq dhe në disa raste shkon në ekzagjerim. 

me ne fund na perfaqsojn njerez - jo vemje servile e te peshtira me kurriz te dale e me dhembe te zverdhur.. 

Bushati ju pergjigj nje pyetje shume te veshtire e te drejt per drejt per ceshtjen came qe edhe nje diplomat i vjeter e me pervoj do stepej..

Ka ardhe koha qe greket te shihen si fqinj me te cilet mund te jesh miq te sinqerte ku dhe hallet e problemet te sheshohen. Jo me te flasin ne emer te Shqiperise plehrat e partise came me te cilet as nje hale te ministrise se rregullon dote jo me kufinjte e detin. 

 

 

Çfar i paska punuar Ditmiri grekut,,problemet tona do i diskutojne ne strasburg problemet greke do i zgjidhim menjehere....

Ministri shqiptar i pergjigket flake per flake grekut venizellos!  smiley

si perfundim, i vetmi vendim ishte ai per riaktivizimin e komisioneve per varrezat e grekve. Thuhet qe venizellosi ka mbajt trinitrine nen gjuhe gjate gjithe kohes. Ja kish mbledh bushati rrup-sup

Geja me e thjeshte qe mund te dalloje qendrimin babasqapor me te ketij Grupi eshte Dinjiteti dhe Integriteti i Shqiptareve me perfaqesi shtetaresh Serioze !

Babasqapi ne baze te Intrigave bajraktariste ne njerin krah u lepiu Bythen grekerve duke U Falur Teirtor  nga administrimi Shqiptar ne ate Grek dhe ne krahun tjete si Urra- Patriot para bathoristeve e aman zoteve Pertej , aktivizoi nën dhe Organizma te nje shteti demokratik si GJ K per ta "ngrire " kete marrveshje - dhurate . Dhe kuadrin e Plotesoi me nje cilësim zyrtar  "sharlatan " per Pashain dhe nje Gradim te Gërvërit Detar të Ushtrise , duke u lene te nenkuptojene Grekerve  "Jam me Jue zotrij , se shellfi ..."

Në këto kushte Qveria e Re me strategji "zero " problem Kufitar me fqinjët le të tregojë Transparencë me Qytetarët e saj sipas Parimit "Atdheu trashëgohet nuk Falet " dhe asnjë Qeveri nuk e ka atë atribut të dhurojë të Huajve pjesë teritoriale .Ndryshe në kushtet e reja përgjigjja e Bushatit duket shumë Inteligjente dhe Dinjitoze që nuk ka të bëjë asnjë gram peshë me Intrigat e Babasqapit ! Dhe gerkeët e dinë këtë përderisa lëshojnë "sinjale " kërcënuese paralajmëruarse  babasqapore " na jem ne kryesi or tie "

Në ps vafshin në se e kanë me këtë kuptim që janë të aftë të përdorin edhe Instrumente Ndërkombëtarë për të kërcënuar Fqinjët . Atëhere doemos do u kujtojmë Fjalimet e Enverit pas të cilit u "falën " edhe për ndihma ekonomike si " vaporë me drithë "

Dhe si përfundim ne kemi edhe trinitrina nga kryetari Partisë sonë të të Tredhurve mendor[ , kujt ja mba të na tallë min e Jahstëm smiley

Ne viziten tjeter Venizelos do jete edhe me miqesor.

Shqiptaret? Nuk i njohim. Veriu i Greqise eshte Vorioepir.

Po të jesh ti ministri Jashtëm çfarë nuk bën Vaki smiley Makari dhe Xhella agat që përfaqson NM etij , ymër pastë me prona buste , emër rruge që shkriu tërë jetën e tij me shaka në Paris duke tallë Shqiptarët , e la në perspektivë Luftën me Grekët por pasi t'ja dhuronte Italisë ,Shqipërinë !

Shqiperia e Ahmet Zogut.... vuri ne dijeni Fuqite e Medha te kohes( Angli, Itali, France) per rrezikun e nderrimit te cameve (si muslimane) me popullsine ortodokse qe vinte nga Turqia (pra, ti conte ne Turqi). Ahmet Zogu arriti deri atje sa kercenoi se do te bente nderrim me popullsine greke qe ndodhej ne Jug te Shqiperise.  Perfundimisht Shqiperia e shtroi ceshtjen ne Mbledhjen e Keshillit te Shoqerise se Kombeve me 1923 duke shtruar si ceshtjen e perjashtimit te Cameve nga ky nderrim, ashtu edhe demshperblimin per tokat e pasurite e marra nga qeveria PLASTIRA dhe dhene popullsise se ardhur nga Azia e Vogel. Aty u ngrit nje komision qe do te vendoste ne vend, ne baze te prejardhjes kombetare, gjuhes, ndjenjes kombetare, zakoneve, etj. Pala shqipetare kembnguli qe baza te ishte gjuha, meqe Camet ishin autoktone ne trojet e tyre dhe nga qe Camet nuk mund te flasin te lire nga frika e autoriteteve greke qe mund ti debonin. 

Xhaje, "Zogu mbylli shkollat Greke ne jug dhe dergoi qindra shqiptare me burse te plote ne universitet e Frances, Italise e Austrise ku jane pergatitur kuadrot me te mire qe ka pas ndonjehere Shqiperia". Kete gjene me kllapa e ke direkt nga letrat qe konsulli anglez i kohes i dergonte shtetit ne Angli.

Po burre legen Zogu. Coi Enverin ne Paris...

Mua me pelqeu ministri jone i Jashtem sot ne takimin me ministrin grek.

U shtruan gjithe ceshtjet qe ka Shqiperia me Greqine.

E mira do te jete qe ne te ardhmen te hiqet nga protokolli takimi i personaliteteve greke me kreun e KOASH-it.Po te duan ta takojne privatisht dhe jo me protokoll.

Bushati: Çështja çame? Koha që realiteti të shihet në sy. Tu kthehen të drejtat pronësore të mohuara. Greqia të heqë ligjin e luftës. Venizelos: Qeveria greke ka shpallur gjendjen e paqes që në vitin ‘87. Çështjen çame nuk e njoh. Pakti detar, sipas ligjit ndërkombëtar.

Te lumte Bushati, ja paska bere rrup-sup (TM Bredhi) tamam. Me kujtohet mua gabim apo i njejti dialog ka nja 20 vjet qe behet (hiq paktin detar)? Por ky e paska bere me dinjitet dhe inteligjence ama. Nderkohe qe me shume sikur beri Haxhinasto per ceshtjen Came.

Ku është BURRI që ka nxjerrë ky komb ku? Ku mçifet, kush e ka la në hi të votrës së vet? Ai që veç kushtrimin të jepte: Deri në Prevezë! dhe e bënte ministrin grek të kthehej nga rruga, as të mos shkelte në Shqipni! 

 

Greku vjen edhe i zgjidh hallet e veta...

Rri urte se do te rrah i thone keta tanet, edhe hane nga nje shpulle.

po te jete burre rama ve ne krye te komisionit per rishikimin e kufijve myslym pashen.  me kete i kthen edhe borxhin per terheqjen e tij nga zgjedhjet.

ndersa ne marredhenet me te huajt si ditmiri, si bumci ,si dreqi me te birin,rrine si ata qe kane ngelur per ne vjeshte.

Presidenti Nishani theksoi se, në kushtet kur dy vendet tona janë anëtare në NATO, bashkëjetojnë në fqinjësi të mirë dhe ndërmjet tyre ekziston edhe një traktat miqësie dhe bashkëpunimi, është e domosdoshme që Parlamenti Grek të heqë ligjin e luftës dhe  ""të njihet e drejta e mohuar e pronave në vendin fqinj për qytetarët shqiptarë"" 

Ka ardhe Koha te nderuar admin me ngrejt nji shtet paralel ketu tek PPU .

Principet baze te jene Vendimet e Mukjes " Per nja Shkypnie or tie disni te tane me luftue , e lenia nae me jetue " . Ma pas me e pasuru njat dije e dituni ,me te shamet nga Nona qe u bante Zogu "prej Parisit or tie gjith armiqve zemerliq " e me kalu ke shlymet e detyrymeve qe i ka keqtrajtue Enveri "me u fal truall per var e per shelf or tie " e me thirr njat Kreshnik me shqipe te kryqezueme e me rroka arm e bes per Fe e Atme te nja atij Zagollt  me krijue Rumeline or tie "

Veta vihem ne dispozicion si Kronikan , por me lej te kryetarit te Partise time

" per  me dek edhe sikur me le " smiley

Për çështjen çame,

Idrizi 

 Ky komunitet ka shumë të vrarë, të plagosur, të dhunuar, ka prona të grabitura, shtetësi të mohuar, nëpërmjet fajësimit kolektiv politik dhe jo penal, pasi gjyqet famëkeqe të Janinës të vitit 1945-1946 nuk janë të vlefshme sipas vetë legjislacionit grek.

Dojaka 

“Më e dhimbshmja është se kjo vizitë ndodh në vigjilje të 100 vjetorit të përndjekjes së bashkëkombësave tanë e cila kulmon me masakrat e Qershorit 1944 ndaj popullsisë së pambrojtur të shqiptarëve të Çamërisë, asokohe nënshtetas grekë – thotë kreu i AP-së.

 

Këtu nuk është e qartë, këta po ri-kërkojnë shtetësinë greke, apo jo? Apo duan thjesht pronat?  

 

Si fillim duam qe kur nje shqiptar (qe as nuk jeton ne Shqiperi, e as eshte cam) te beje nje vizite ne Arpice e ti flasi ndonje plaku shqip mos te ndalohet nga policia e te detyrohet te shkoje prapa ne cruise ship. 

Baby steps!

Sa te kualifikuar dhe te zote jane pala shqiptare per te qene profesioniste se deri me tani nuk kane qene , bile e kane pranuar dhe vete qe jane injorante ne kte profil

Shiko une te lexova dhe ke ajo "  tjetra" me greke  nemesis .Po nuk desha me te ngatrru sepse me dukesh Normal , jo "  mbajtes dosjesh ".Ti mire se te vish per mue ,se vjen kryesisht me mend .Po per kete ceshtje sidomos mardheniet Greqi Shqiperi , pervec ndonje rroli per ti hudh "benzine  zjarrit " qe eshte i arsyeshem e i pranueshem , se keshtu merr Pjese dhe Shquhet me hapje Horizonti dhe Partia Jone e te Tredhurve mendore dhe vet kryetari me orientime smiley po e ke seriozisht e ka ke kalu kufirin e Vs ose Kunder ....dhe ke kalu Plotesisht , ne " nerv qeni " 

Me shume dashuri , se respektin ma paten fshi , me gjasa "je ne sherbim te Greqise"  smiley Te shkeputesh citate nga ankesa si proces , edhe Kazhimiezh Mihali   eshte ankuar por edhe Zenoni nga Elea qe nuk e kane kuptuar se nje nga nje nuk bejne TOG smiley

Tani cfare do me thene me keto deklarata , nje Politike Zyrtare te nje Shteti apo deklarata te nje shoqate qe mund te kthet ne Parti si Agimi Arte qe mendohet te nxirret Jashte Ligjit !Apo e ke  qendrimi Dinjiotoz i " zero " problemeve kufitare me fqinjet eshte nje Vendim i gabuar ? Mujsh me e shpjegu ? 

Nuk të kuptova, Idris. Ma thuaj dhe një herë kërkesën, pa lule kësaj rradhe. 

 

Nje ta ka kthy ky me derr perpara ....smiley Ai me derr mrapa ka fillu distancohet dhe vjen rralle e gjys normal smiley Tani ne pa derra nuk do rrime .

Cfare nuk kuptove Nemesis ? Per cfare po flet per deklarata shoqatash apo parti me 0,1 % apo per Politika zyrtare te nje Shteti .Per cicerime deputetesh apo Rezoluta te Parlamentit ? Ja kete mujsh me na i cpengu , me dijte me llafos .

Dhe nje gje si e mendoj Une .Ne se je Specialist i Mardhenieve Nderkombetare qe keshillon Struktura te Larta ( nuk ka rendesi cilin Shtet ne kete Rast ) dhe sheh qe disa gjera nuk shkojne ne keto Mardhenie nuk ka pse merresh me cfare tha Saliu apo Derrverja . Gjithashtu duhet me vleresu tjeteren se je nje debatues qe kemben mendime me te tjere .Tani zgjidh dhe na i thuj !Mujsh me na e shpjegu ?

Mos harro qe pa derra nuk do rrime smiley

Dhe dallimi me Nerv Qeni me Nerv Kundershtimi .

Njeriu arsyeton kur kundershton .Ky quhet nerv kundershtimi , i tepruar apo jo.

Qeni kur i afrohet dikush sinorit qe ruan , edhe sikur ardhesi te sjelle Miljona Dollare dhurate edhe sikur te vije te vrase te zone e sinorti LeH !

Nuk eshte ofendim ose mentalitet derrash  ose mesjetarizem , " nqa  ofenoi shokeni "  por per ta kuptu dallimin e nderhyrjes !

got it. e mprehtë. për lehjen e kam llafin. Ndonjëherë ti e mpreh shumë lapsin, aq shumë, sa bëhet e padukshme ndonjëherë. 

Ato shoqata si i quan, përfaqësojnë njerëzit e interesuar drejtpërdrejt për këtë çështje. Janë vetë çamët. Nuk kanë shoqata "të tjera" që të përfaqësohen. A po flasim për ta? Legjitimiteti, janë ata vetë. Çështja është, që unë instistoj për këtë, se duhet të kesh një lloj përfytyrimi të asaj që kërkon, a nuk është kështu? Në rast se kërkohet nënshtetësia - e mohuar që thotë Idrizi, atëherë çamët... do bëhen grekë. Do jenë nënshtetas grekë, do kenë të drejtë votimi, pashaportë greke, do shkojnë të jetojnë në Greqi etj. Ky është përfytyrimi i plotësimit të kërkesës, a nuk është kështu? Së pari kjo. 

Sa e shikon të mundshme ti këtë? 

 

Nemesis po e drejta e prones se trasheguar nuk eshte domosdoshmerisht e lidhur me shtetesine. Nuk e kuptoj pse e ben kete lidhje? Pastaj cfare rendesie ka pasja apo mos-pasja e nenshtetesise greke te cameve nese e marim te mirqene qe Shqiperia nje dite do te jete antare e BE? Mua me duket sikur autoritetet greke ne planin afatgjate e kane te pamundur te perserisin mantran "nuk ka ceshtje came". Mire sot qe i kthejne camet ne kufi po neser kur te mos ket kufi Shqiperi-Greqi si do ja bejne? 

Shif Rono se çfarë thotë ky robi. 

Ia kam referuar çështjen time kësaj shoqate, por ajo i publikoi dokumentet e mia nëpër gazeta. Më vjen keq që kjo shoqatë nuk i di format e duhura për të kërkuar pronat. Ata duhet të kërkojnë të drejtën e riatdhesimit.

Sepse ka shumë probleme Greqia, pasi ka shumë grekë të emigruar në vende të ndryshme të botës si Australi, Amerika, Kanada etj., të dënuar, të ashtuquajturit komunistë, dhe ata nuk kanë të drejtë të rikthehen dhe të marrin pronat e tyre. Ua kanë bllokuar, kështu në qoftë se kthehen, do të plasë lufta civile. Përse do të fillojë, pasi u bë pajtimi kombëtar i të majtëve me të djathtët në Greqi?

Sepse nuk jua kanë kthyer pronat. Greqia ka probleme të ngjashme me zonat kufitare të saj, edhe me Maqedoninë, por ne flasim si çamë dhe kërkojmë zgjidhje prej tyre. Në qoftë se shteti grek nxjerr ndonjë vendim për pronat në këtë pjesë, atëherë do të ishte fatalitet për politikën dhe shtetin grek, thoshin miqtë e mi politikanë. Pra, nëse favorizonin shqiptarët, do të duhen ta bënin dhe për ish-komunistët.

Me Maqedoninë, është "çështja e emrit" e kamufluar. 

Domethene Greqia na qenkerka fuci baroti! smiley

Edhe keta kerkojne pronat???

Po. 

Atehere ti po thua qe "Selanik e tatepjete si ka qene do te jete"?

 

Tani, për mua, kjo çështje kolektivisht nuk zgjidhet. Veç në rast se "fuqitë e mëdha" do kërkonin shpërbërjen e Greqisë. Privatisht, ministri grek e tha: shkoni në Strasburg. 

Unë kam një rast të një njeriu të afërt që njoh, që e ka marrë pronën e vet, pasi mori nënshtetësinë greke. Bëri gjyqe dhe e mori, në mes të një qyteti relativisht të vogël grek. 

 

Cam ishte ky njeriu yt nemesis?

Jo, me origjinë greke, nga Durrësi. 

 

aha... nuk e kuptoj ku qendron Zgjidhja ketu. dhe nuk e di si e lidh  ti kete rast  me problemin e pronave te themi te nje Cami . me thjesht. A ka mundesi nje Cam te ndjeki te njeten rruge si kushuriri yt grek nga durresi dhe te kete te njejtin rezultat?

Do me thene qe Nuk mund ta zgjidhesh kete problem individualisht. Dhe ministri i jashtem grek te thote qe zgjidhe problemin tend ne menyre individuale  (duke e ditur shume mire perfundimin.). Kjo quhet Hipokrizi Nemesis.

Roni, camet jane masakruar nga Zerva mo burre, qe ka qene bashkepuntor i nazisteve. Zerva shfarosi komunistet, dhe me ate sebep mori "carta bianca" edhe per te shfarosur camet. Te dyja palet, si camet, si greket komuniste u shpronesuan dhe u c'atdhesuan me motivacionin "bashkepunetore te nazizmit". Kupton ti se cfare ndyresie eshte luajtur apo jo?

Dhe ky jokurrizori te thote edhe "kane qene bashkepunetore te gjermaneve". 

 

Kemi bere dhe lufte ne Permet per kete puno o shoku Zv. Minister.  Tre dite rresht pa ndalim. A do te na i njohi qeveria e re keto merita? 

Keto kohet e fundit sikur i keni dhene shume "liri shprehjeje" vetes, ti dhe ndonje tjeter ketu rrotull. Ju mendoni qe meritat e djeshme ju lajne cdo mekat qe beni sot e qe mund te beni neser? Ju genjen mendja. 

Per te miren tuaj e kam.

Kshu e beri dhe kumandari, i qeroi 3 a 4 nga kto "grupet" e brendshme akoma pa konsoliduar pushtetin. T'ja nisim nga armiku i jashtem them une; bama, roni, emigranti etc etc.

Te rroje partia!

Deiono, ty s'ka nevoje te te eleminojme ne hic. Mjafton t'u servirim disa kundershtareve tane materialet qe na ke dhene neve ne dore kur punoje "undercover" per ne, dhe ta gjejne ata vendin.

Kavir, 

Marreveshja ka qene qe askush nga ata qe kthenin pllaken nuk do te demaskohej!!!!! Punuam kaq forte!!! Po thyeni kodin e etikes!!!

Mos kujto se je i paprekshem zoti Zv. Minister; rasti Mejdani te thote gje? 

Vete e krruajti. Une s'i bie njeriu me qafe, po edhe ne qafe s'mbaj njeri.

Nastradin, deri më dje po mbështesje idenë se "pse dolën të gjithë myslimanë", tani qëllimisht po i bën çorbë që të nxjerrësh për herë të n-të - aty ku ngul shkopin - qendrën e botës. 

Komunistët janë larguar se humbën luftën civile. 

Çamët janë larguar para fillimit të luftës civile. Të themi dhe një fakt tjetër: edhe nga regjimi i Hoxhës janë konsideruar kolaboracionistë. Apo nuk është kështu, Nastradin? 

Zervën ministër të brendshëm e bënë pas lufte, me aprovimin e englezëve. Ka gjasë që të kenë bërë ministër bashkëpunëtorin e fashistëve, po whats the point, Nastradin? Greqia pas lufte, e shumë mbështesin idenë se deri në vitin 1982, ishte protektorat. Atëherë? 

Problemi i skizofrenise eshte qe imagjinaten e vet, e quan te vertete.

Ne cilin rresht e ne cilin vend e paske lexuar ti qe regjimi i Hoxhes i konsideronte camet kolaboracioniste?

O qenie pakocka, po Verua la jetim niperit e vet per  ate cengel "kolaboracionizmi", dhe na la gjalle camet?  Apo i vrau, e pastaj i rehabilitoi?

p.s Idiot, spastrimi i komunistave te EAM-it eshte bere pas Cameve, por marreveshja mes anglezeve dhe Zerves eshte bere me perpara...sipas logjikes, apo jo? Apo nuk e konfirmon Logjika E Hyut?

Po. Më binde. Enverit i falet, se ka vrarë shumë, me dhe pa pretendime. Pse të mos ishin midis tyre edhe ca çamë? Çfarë të keqe ka? Nënshtetësinë, nuk ua ka dhënë praktikisht me dhunë? Po hajt se është në modë tani të jesh komunisto-patriot. 

Nejse, referencat i gjen tek wiki:

At the end of 1945, numerous Cham Albanians were imprisoned by the authorities of the Sosialist Republic of Albania, while they were branded as "collaborators of the occupation forces" and "murders of the Greeks". Although the representatives of the community protested against these developments, this resulted in further arrests and exiles of Cham Albanians.[102] Thus, the communist regime in Albania took a very distrustful view of the Cham community. Many of them were transferred further north, away from the southern border region

Nga ana tjetër, unë nuk kam lindur dje, që të mos di se çfarë statusi kishin çamët gjatë komunizmit, ok? Jo për gjë, por kam edhe të afërm çamë. 

Nga faqja e EDES-it, rezulton që Zerva të ketë kryer këto beteja ndaj gjermanëve:

1943

20 May: Victorious battle against Italians and Cham Albanians at Agia Kyriaki village.
22 June : Destruction of Spiliopotamos bridge.
6 July: Victorious battle against Italian alpinists at Milia, Epirus.
8–20 September: Battles against German forces at Metsovo, Pramada, Kalarites.
16,19 September: Battles against Germans and Cham Albanians at Skala Paramythias.
30 September: Attack against German forces at Xirovouni.
30–31 October: Battle against Edelweiss Division. (During the battle troops of ELAS fought against EDES)
November–December: Battles against Germans and Cham Albanians at Thesprotia.

1944

29 Juny: Liberation of Paramythia and Parga.
30 Juny: Victorious battle against Germans and Cham Albanians at Menina.
11 August: Liberation of Margariti.
17–18 August: Conquest of Fort Menina.
14 September: Battle of Dodona-Liberation of Lefkada.
22 September: Liberation of Igoumenitsa and Filiates.
7–15 October: Battles against German forces.

Anglezët me një llaf, vunë kolaboracionistin ministër. Anglezëve nuk u besohet, burimeve greke jo e jo. Ngelet t'i besojmë Nastradinit. Përfundimi... whats the point? Apo shkurt, kush e ka fajin? Anglezët, grekët, Zerva vetë me kokën e vet? Grekët? Grekët, hiq komunistët? Apo grekët? Më duket se grekët. 

Nga Wiki (kjo ishte e bukur), dhe nga faqja e EDESit (kjo ishte si kokerr qershie).

Me beri pershtypje mungesa e referencave nga Hyu! AI cfare mendimin kishte mbi "mosbesimin e rregjimit te Hoxhes" ndaj "te dyshuarve te zakonshem" te popullsise came?

Nemso, nderro psikiatrin se qenka bere edhe ai pacient. smiley

Tek wiki ke referencat. Shtyp atë butonin që tregon numra, dhe të çon tek referenca. Jo se ti nuk e di, po na zuri tashi... (Georgia Kretsi, thotë njëra, Grigorova Mincheva tjetra). 

Më pëlqeni kur qeshni, kur ZGËRDHIHENI. Aty jam i qetë se e keni hup kreshnikllikun. Zëvendëso K me S, vëri vetes një bisht, dhe u ktheve në... origjinë. 

Megjithese nuk dua te fus hundet (midis teje dhe Kavir ketu) shikoj qe referencat e tua te marra nga wiki kane nje problem te madh dhe jane te pabesueshme dhe ne shume raste Qesharake ( ka shume mundesi te jene shkruar nga ndonje grek) dhe sillen ketu si referenca. Ti nuk ke lindur dije . por edhe ne nuk kemi lindur dije.. EH nuk  i  ka quajtur kurrrrrre camet si `kolaboracionist te fashizmit`nqs ti ke me shume info na sill shkresen,vendimin,etj etj.

Kolaboracioniste me 3 dhome e guzhine ne alidem e Tirane te re, me femijet ne te gjitha fakultet e UT etj... smiley 

Hedh bast me dy shishe vere nga qilari i Pjerit (qe m'i ka premtuar) qe nuk e ka shtypur butonin tek Wiki asnje nga keta camet qe permend ti.

Kavir, jam gati t'ju jap te gjithve juve te ziheni ketu nga nje shishe vere te vjeter, vetem te shpetoni nga sindromi i Bagdadit. Po ju ndjek me vemendje dhe shoh qe ju ka kapur te gjithve ky sindrom sot. 

Baghdad's Syndrome

Tashti pash zotin Ortodoks nemesis jo Allahun megjithse thone qe jane bashke ne nje  shtepi smiley

.Ti sqaro njehere Pozoicionin se nuk je paraqit  si  Xhibole dosjesh ...ose atij "qurrashit " me gjashte te zena  e koka jashte " .Nji dy e bie cfare ka thene ky e ai . Do thush i here pse e "CYT " kete ceshtje ? Do qe ta zgjidhin ne te mire te ceshtjes Shqiptare te Mohuar padrejtesuisht ? apo te mos zgjidhet se i qan hallin Greqise ? E quan Dinjitoze rezoluten apo cfare ? 

Fundja kjo percakton dhe Linjen e kembimit te medimeve jo 'koha e tepert " per klikime si te Xhiboles nje anonim kakes me vija etj matufer tek PPU , pa i marre vesh se cfare duan pervec 'se kamunistet zotrie ' ! U beme kaq kohe tek PPU dhe si i tha Enveri Hrushovit ... "Ti je Tullac po edhe na na ra leshte me keto pelivanlleqe "

Diten e mire pa u fut dhe Derrat ne mes  smiley Po tjeter here percaktoje pozicionin sepse merr me shume qartesi nje debat ! 

Më fal, mendova se do ishte e ezauruar përgjigjia, me atë që i dhashë Ronit. Ti si mendon, është e mundur zgjidhja kolektive e çështjes - ashtu si idealisht kërkojnë çamët? 

Me duket se çeshtjen e ketij e kemi diskutuar ketu tek Peshku, çeshtje e cila arriti deri ne Strasburg. 

Une kam pyet dikur nje nga keta qe vlerson ti , me ekstrem sepse shpesh ne te tilla raste Ekstremi te nxjerr Zbuluar 

Cfare do beni ju si came ? Do merrni armet do veni te Luftoni ?

Dhe ty te pyes  ekstrem cfare do beje Greqia : "do filloje Lufte ty mbyll Gojen cameve ?

Ndersa ne thelb ne po Flasim per Rezolute Parlamenti . Pra procesin e Ceshtjes Shqiptare qe mund te mos kete te njejtat zgjidhje ne Kohe .Por sipas karakteristikave te Gjendjes e Situates Konkrete duke shtruar edhe zgjidhjet !

Ne se ne ato troje eshte provuar , faktuar , dokumentuar Historikisht qe kane Jetuar Shqiptare te Camerise , kjo eshte nje ceshtje Shqiptare dhe nuk eshte nje ceshtje shoqatash !Nuk eshte as ceshtje komentesh te derr perpara , me vevrr verr mpbrapa smiley 

Dhe ceshtja Shqiptare eshte Arritur jo vetem te Njihet , por te marre edhe zgjidhje .psh nje zgjidhje ne Kosove . Nje tjeter ne Maqedoni dhe nje tjeter kerkohet ne Greqi .Keto i dine te dy Qeverite dhe Reagimi ZYRTAR i Qeverise sone eshte shume i arsyeshem .

Ti merresh me fantashkencat e Idriserve apo Derrave ? Dhe mbi to nderton variante te "zgjuarish " me pyetje ?  Ku po flet ti tani .Se pikerishte kete nuk sqaron ti ?

Je nje 'komentues " qe nuk te pelqen nje Rezolute Zyrtare  pas se ciles erdhi dhe MIN .Jashtem i Greqise hd bisedoi e morri nje Pergjigje po Zyrtare "Zero probleme kufijsh me shtetet kufitare " apo per ato qe ke ti ne mendje si komentues ?

Sepse une nuk shoh asnje gje nga Dengelat e Idrist dhe ato mbi te cilat ti nderton argumente ne ere !Qe do te thote une komentoj si e kuptoj Rezoluten ti si e mendon  Dojaka ! Une prandaj kembeva me JU normalisht sepse ke arsye pa po qe per Urra -Patriote , kam Derrat e Shqipes une , pse te me duhen Derrat e Urra Patrioteve Greke smiley

Lexova ne ballkanweb pjese nga intervista me ministrin jashtem grek dhe bisedat me qeveritaret tone. Dukshem raportet e forces kane ndryshuar. Greqia vazhdon te jete me imponuese por asgje ne krahasim me perpara. Para 10-15 vitesh as do te behej fjale qe nje qeveritar shqiptar ne takim me homologun e tij grek te shtronte ceshtjen e kthimit te proneve te cameve. As do behej fjale qe kisha-pallat kulture ti rikthehej bashkise se Permetit. Dikur ne 97 greket sillnin anijet perballe e ngrihej flamuri grek ne Sarande e Himare. Minimumi po te guxonte min jashtem shqiptar te permendte camet, do te kishe fshese emigrantesh ne Greqi.
Shqiperia nuk eshte me vendi i barkthateve qe emigrojne 500 mije ne Greqi duke kaluar si klandestine maleve. E as Greqia pas krizes ekonomike nuk eshte me vendi qe jep me dy pensione 300 Euro per familje, dy pleqve shqiptar te konvertuar si homogjen.

Mister dollaro, tha. smiley

Ka shume me peshe dollaro (evro) se thirrjet nacionaliste. Per Kreshnik Spahiu nuk e çan koken greku, kurse perballe gjermanit ndryshon puna kur duhet ti shpjegoje perse shteti grek shpenzon 20 milion Euro ne vit nga parate e taksapaguesit gjerman per pensionet e homogjeneve shqiptar. Warum, - pyet herr Scheubler.

Xheli eshte klloun, e kam thene qe kur doli. Bile saboton interesat shqiptare duke i bere ato qesharake, mbase dhe me qellim. Forcimi ekonomik i shqiptareve eshte shkopi magjik per te gjitha.  

pjesa dyte e komentit tend i pergjigjet te pares.

ramiz alia i deklaroi micotaqisit qe ne 91 se ka nje problem cam dhe micitaqisi u pyet nga gazetaret.Venizellosi u tha te shkojne ne strasburg .nese camet pajtojne avukate shquar nderkombetare per kete ceshtje PR firms me reputacion do te jene me efektive se duke patur shpetim idrizin veqil te kauzes te tyre.

Akoma me historine e Cameve mo? Po e tha pra nemesis, keta iken vete, greket biles donin ti mbanin, ju shtruan dhe gosti, po keta hic, o do vinin ne Shiperi o s'ka. Greket nga halli filluan tu punonin dhe tokat qe ata i lane djere e i begatuan. 

Genocid? Ca genocidi, ku genocidi?

Prit se do dali mbas nja 10 vitesh te tjera. Duhen dhe ca dollaro me shume. 

A fistful of dollars you said?

yep

ne kohe te enver hoxhes ndodhi apo jo ? 

Kjo duhet te behet shprehja e vitit tek Peshku.
 

ca ka te cuditshme, nje genocid i x ndaj y, justifikon dhe nje genocid te x ndaj z.... or not????

Mbas viteve te Ekonomise se Bollekut me rritje dy-shifrore Shqiperia nga vend i barkthateve eshte bere vend eksportues i rritjes ekonomike. Dmth mbajme grekun e serbin per krahu qe te mos bien, sic po mban Gjermania per krahu Francen dhe Italine. Dy luane kishte bota, po njerit i humbi rrota.

Greqia si shtet-presion ndaj fqinjeve ka vdekur. Sic i tha zonja Angela Bismark: "Greqia do shkoje tek niveli i rajonit, aq sa c'i ka mudesite". Serbia gjithashtu. Pra nuk ka me "gardiane te Ballkanit".

Keto punet e ujerave e te cameve, e varrezave e kishave do treten shpejt.

 

Eksperti Agron Alibali me pelqeu per llogjiken e ftohte qe shprehu, duke u bazuar edhe mbi te drejten nderkombetare, dhe shpresoj qe Greqia te behet me tolerante, ti largohet rruges se saj ekstremiste nacionaliste, dhe ta kuptoj se tek shqiptaret do gjej nje mik, nje vend qe po ti japesh nje here miqesi dhe mirkuptim, ta kthen dyfish ate. 

Per çeshtjen e ujrave, une do te propozoja qe Greqia te mos ta shohi me syrin e ngushte nacionalist. por me syrin e integrimit ne nje vend te madh; Europa, ndersa per Shqiperine do rekomandoja qe nese ata kane hallin e naftes per te cilen perflitet, t'ua japi detin me koncesion, per shembull per 10-20 vjet, me qellim qe ata te kalojne krizen apo te zbusin krizen. Nese nuk eshte çeshtje nafte por çeshtje grapsje siç Greqia ka bere gjithmon, athere duhet marre parasysh mendimi i eksperteve, si Pasha dhe Alibali, si dhe duke u bazuar ne te drejten nderkombetare. 

Pakti do rinegociohet pa demtuar asnje fije interesin shqiptar.Kjo nuk diskutohet me! Kam mendimin se statukoja e ..." qetesise " ne Ballkan nuk duhet te jete ne kurriz te ceshtjeve shqiptare, sidomos me greqine.Nuk duhet lejuar qe politikane greke, kapadainj dhe mosperfilles, te flasin ne foltore shqiptare me gjuhen e Zerves.Dhe kjo ka vetem nje zgjidhje.Zgjidhjen, ... duke e nderkombetarizuar problemin.Nuk do kete kurre zgjidhje duke mbajtur ne nje dore pellumbin e bardhe dhe ne tjetren letren, nje lutje per te pare realitetin, politika kryenece greke.
Greket duan gjuhen e atij qe ...nuk eshte me

Ai qe nuk eshte shkroi librin "di popuj miq' me sa mbaj mend.

    Qeverite vene e vine por popujt paguajne me gjak veprimet e papergjegjeshme te tyre.

Popujt vertete jane miq...

Një “lojë luftash” e panevojshme

Nga Mero Baze

 

Pas një periudhe të gjatë raportesh të kompleksuara nga inferioriteti dhe dyshimet mes Berishës dhe politikës greke, socialistët e rinj që kanë ardhur në pushtet, duket se duan të bëjnë një diferencë që po ashtu buron nga kompleksi i tyre “i miqësisë” me Greqinë.

Në të vërtetë nuk ka ndodhur ndonjë gjë që përbën lajm, por thjesht gazetarët në Tiranë kanë kohë që nuk u ka zënë veshi përmendjen e problemeve historike mes dy vendeve. “Çështja Çame” dhe “Ligji i Luftës”, janë probleme të mbartura, por që nuk e dominojnë raportin mes dy vendeve, pasi në vitin 1996 është nënshkruar Traktati i Miqësisë mes dy vendeve, që tejkalon çdo atavizëm të luftërave mes dy vendeve.

I vetmi problem mes dy vendeve, i prodhuar nga servilizmi i Berishës, është çështja e kufirit ujor me Greqinë, e cila duhet të zgjidhet sipas një standardi ndërkombëtar të pranuar nga të dy palët. Por këtu kemi një problem. Berisha u rikthye në pushtet nën paranojën se herën e parë e zbuan nga pushteti grekët dhe sjellja e keqe ndaj tyre, dhe u përfshi në marrëveshje të pandershme me politikanë konjukturalë grekë, boll që të mos e bezdisnin. Socialistët vijnë nga një histori miqësie me Greqinë dhe shumë të mirëpritur atje, dhe duket se duan të tregohen si të ndryshëm nga Berisha, duke dominuar një vizitë zyrtare me tema historike.

Por Shqipëria dhe Greqia kanë përpara një axhendë tjetër, të cilën ne duhet të dimë ta përdorim. Shqipëria po shkon drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian dhe Greqia është një vend kyç, i cili duhet të jetë në krahun tonë në rrugë. Ajo do të jetë pas pak vendi që do të ketë kryesinë e Bashkimit Evropianë dhe duhet ta kemi avokatin tonë kryesor. Ne kemi rreth 700 mijë shqiptarë të rinj në Greqi, që po i rezistojnë krizës greke nga paniku që kanë të kthehen në atdheun e tyre të varfër, dhe po shkojnë drejt integrimit përfundimtar në Greqi. Ata kanë 20 vjet që punojnë për vete dhe për Greqinë, dhe janë nën panikun e pensioneve të pasigurta dhe kontributeve të panjohura. Ne kemi ende Greqinë partnerin tonë kryesor në biznes dhe tregti, dhe një lidhje të fortë të ekonomisë sonë në jug të vendit me veriun e Greqisë. Ne kemi sot mbi 1 milion shqiptarë, që falë emigracionit flasin greqisht, dhe një kulturë bashkëjetese me grekët në Shqipëri, e pashembullt në një vend tjetër të Ballkanit.

 

Axhenda kryesore shqiptaro- greke duhet të jetë përpjekja për të imponuar një mentalitet perëndimor në raportet mes dy vendeve, një kulturë të injorimit dhe përçmimit të problemeve që ngjallen nga historitë e tmerreve mes dy vendeve, që nuk kanë qenë të pakta. Në Greqi ka shumë njerëz më të zellshëm se në Tiranë që ta mbajnë kokën mbrapa dhe ta kthejnë kohën mbrapa. Ka plot grekë të marrë që flasin për Vorio- Epirin dhe sillogje, që jetojnë me shpresën se mund të ndezin zjarre me qirinj kishash, ashtu si në Shqipëri ka plot njerëz, bile dhe viktima të historive të shëmtuara mes dy vendeve, që nuk ia përtojnë të mbajnë luftën ndezur. Diplomacia shqiptare dhe ajo greke në vitin 2013, 100 vjet pas Venizelosit parë, nuk mund të dominohet nga “Megali Idea” dhe as nga ëndrra  e pashallëkut të Ali Pashë Tepelenës.

Ne duhet të flasim me grekët ashtu siç sillemi me njëri- tjetrin. Dhe e vërteta është se duhet krijuar një klimë e patolerueshme për problemet mes dy vendeve. As Greqia, por sidomos ne, nuk kemi fuqi dhe energji të tepërta t’i shpenzojmë për probleme që janë tejkaluar me shumë mund. Mes dy vendeve ka një Traktat Miqësie, që injoron një copë letër që u ka ngelur si ligj lufte dhe nuk mbyll zgjidhjen e çështjes së pronave çame. E vetmja rrugë që këto çështje të bëhen tërësisht të pavlefshme, është që Shqipëria dhe Greqia të jenë dy vende të Bashkimit Evropian dhe të mos i japin asnjë rast njëra- tjetrës që të inkurajojnë mentalitete lufte me njëra- tjetrën.

Unë e gjej me vend që ministri jonë i Jashtëm i përmendi problemet e mbetura pezull nga historia, dhe po me aq vend faktin që ministri grek pa asnjë kompleks paraqiti pozicionin e vet. Por nuk e gjej me vend të festojmë pse po kujtojmë luftën mes dy vendeve. Është një luftë fallco, që realisht nuk po ndodh. As në Athinë dhe as në Tiranë nuk mendon njeri për të. Dhe shumë mirë që nuk po mendojnë. Ashtu si Berisha që kishte komplekse nga anti-greqizimi i tij i sëmurë, në thelb anti-ortodoks, ashtu dhe ekipi i ri socialist vuan nga kompleksi se janë të mirëpritur në Athinë dhe nuk e kanë problem të duken sikur po vendosin “kufirin tek thana”. Është një “lojë luftash” e panevojshme! E vetmja luftë që vlen mes dy vendeve, është që të imponohet një komunikim perëndimor mes dy vendeve. Si evropianë do të kemi më të lehtë të bëjmë dhe historinë tonë të përbashkët pa komplekse.

oh te kesh dy, nja te mbash e nje ta ..., Mere Baze ne kerkim te misionit te vet ne jete. Deri me Korrik kishte luften kunder Berishes, tani i ka vene detyre vetes te behet internacionalist me mentalitet ... perendimor... hahaha

Sipas Mero qelbsit me i llaf , vari lesht ujerave , le ti marrin Greket por te mos na kthejne emigrantet , po gjej o Jul noj Greke e martohu , mos rri me fryke se po mori mundimin Rama me ja kthy ketu plasi.
 

Mero Baze eshte funderrine!
Mjer kush e beson!

Sot ministri jone i Jashtem ka folur shume mire dhe per kete duhet mbeshtetur dhe jo atakuar sic ben funderrina e gazetarise shqiptare Mero Baze.

Gjithesesi sot pati nje tjeter "detaj" per here te pare: politika majtas dhe djathtas, ishte unanime ne axhenden e bisedimeve me Greqine. Ky eshte zhvillim pozitiv, qe duhet mbeshtetur dhe pasuruar me tej me akte institucionale dhe sjellje serioze shteterore, pavaresisht nese erdhi si ndergjegjesim apo per shkak te presionit publik e mediatik.

një periudhe të gjatë raportesh të kompleksuara nga inferioriteti dhe dyshimet mes Berishës dhe politikës greke, 

dhe 

Ashtu si Berisha që kishte komplekse nga anti-greqizimi i tij i sëmurë, në thelb anti-ortodoks

..kush qendron nga keto me siper o telendar i pa cipe.Keto lloj pacvuresh qe shkrua Mero jane vetem per te mastrubuar klanin e drizor e kompani.

Venizelos shprehet ne Tirane, jemi nje nga 30 ekonomite me te fuqishme ne bote..si nuk u kujtua ndonje nga keta gezetarucet perreth ta pickonte dhe zgjonte nga gjumi smiley

Megjithate  pavarsisht kesaj Venizelos mbetet nje nga politikanet me proshqiptare qe ka vendi fqinj.Imagjinoj tani skenarin e ri ku socjalistet te fillojne negocjimet per ujerat dhe Berisha,Basha,Paloka e co te dalin me megafone ne Tirane duke denoncuar kete akt te turpshem dhe duke i quajrtur tradhetare"  smiley

Te bohet gati Kreshnik Spahiu me dylbi.

Kur shoh Xhemajlin e Berhamin që luajnë për Napolin, më kap herë pas here asosacjoni se ata janë shqiptarë (e di, është idiotike, por më duhet të them se është dhe i gëzueshëm ky asosacjon),

po pse eshte idiotike, mor rrote kari!!! (admin mos ma shuaj, te lutem shume)

Pse eshte idiotike mor idiot! Mor grumbull kompleksi corovods! Po nuk iken duke bere kujdes fshatarizmi, se nuk eshte balte kepuce! Dhe a e di cfare, kam nje lajm per ty: nuk iken as me kozmopolitizem shtinjak!

ju (dmth dora jote e muhabetcinjve te rinj te fshatit) jeni indeksi me i sakte i shqiperise, ju e keni shndrruar ate vend nga nje cope delirante dheu ne nje bajge kitsche e ne nje te pegere hice! asocacioni qe te kap eshte gjeja me e natyrshme ne bote, or hajvan me TV! Dhe kete ta thote nje qe ka 23 vjet ne Perendim, qe nju jorkun e njef nga era e trotuarit dhe e bakeryt e jo si ti nga kenga e frank sinatres, me te degjuar, qe ka jetuar me teutone, latino, te verdhe e te zinj ne te dyja anet e Atlantikut.

Gjidi lamash Corovode! smiley

Pse kaq me inat mo Em?

 

Emo, c' me kujtove ca a tipa qe z'brisnin nga fshati ne ndonje qyteze te vogel gjate fundjaves per te shtitur fara luledjelli ....Ajo ishte "the highlight of the week" per ta, sa ju zinte kemba asfalt hidhnin syte perreth te gjenin ndonje pellgace rruges dhe fillonin te kruanin balten nga fundi i xhinseve te zeza dhe atleteve te bardha..Nuk kalonte shume thahesh ai uji pellgacesh dhe shendrrohej ne zhul....vijme tek ai apiteti zhuls smiley

Kete punen e fara lulediellit per cin e kishe tamam tamam ti ? smiley

A ka mundesi qe dikush tju fusi nje dru Panajot Barkos dhe Stavri Markos?

flm.

ik se me perzieu zorret e barkut ai kozmopoliti i gjimnazit ramis aranitasi a si e ka, qe ka ardh ne tirane dhe esht kulturu sa po i derdhet keltura nga veshet dhe bmv-ja ...

aq di aq ben o burr!

Ku dhe kush do ti mesonte Mucit me shume?

Prandaj po them.

 

Cimo, te acaron muci? Sorry, po shume miqesisht du bist selbst Schuld. Muci eshte nje palle trapi, kategoria e analistit per tu ushqyer, qe realisht eshte rralle ta degjosh ti permendet emri ne muhabetet tona te kafeneve, pavaresisht nga cilesite e njerzve te ulur ne tavoline. Qe te degjosh dicka per mucin duhet domisdo te ulesh ne tavoline ose me gazetare, ose me stafin menaxherial te medias ku punon. Kaq, tjeter njeri une s'kam degjuar te harxhoje kohe per mucin keto 20 vjet. Diskutohet artan hoxha, mero baze, mor po diskutohet deri edhe cili, po muci ... nix, nie.

Unë kam dëgju madje se kafen e porositin muçiless. 

smileysmiley 

Ti kujton se tallem, po realisht i vetmi mexhlis ku mua me ka rene rasti te degjoj mucin eshte ppu-ja. Nuk di te them pse, po mesa duket eshte pa content. Njerez pa content ka shume ne fakt, po muci s'ka as pushtet. Po, edhe rojen e parkingut te top channel kam degjuar te flasi per mucin kur thoshte qe e le makinen si loqe smiley

ahahaha...

hej, nje burre qe s'di me parku esht me i dhimi! smiley

 

burre kimetli smiley

smiley

 

Nuk ke faj ti jo. smiley

Po nuk te sajova ndonje takim me Artan Notarin e Grida Shqinen qe te te duket Muc Gegu lule. smiley

Aaa, me griden une do ulesha me qejf te madh, ajo mua me pelqen shume ne ato pak momente kur nuk flet smiley

duhet nje guxim ose prej debili, ose prej njeriu te poshter (ose i te dyjave ne sinergji) te kesh iluzionin e illuminatorit te popullit te paditur, sic bejne keta (do t'ju dituroj, thote lubonja me ane tjeter, natene t'ua benj dite). Kesi donkishotizme nuk kan pat as intelektualet e 30'es qe vinin ne atdhe nga universitete me ze te italise e austrise dhe ku gjindja ishte si rregull analfabete.

e pashe mucon ne nje rhyrje emisioni me deja lesh, ku kishte ftuar lleshanakun, dhe bente sikur ishte thomas aquinas tjetri, me meditime letraro-filosofiko-futjapordhes, c'eshte alla turka e c'eshte alla frenga. Keta njerez kane  delirin e asaj qe meqe e moren vesh tani ata vete nje gje, kjo dmth qe as bota s'e ka ditur... madje as autoret nga ata e kane lexuar gjene s'e kane ditur.

kush ka planifiku arratine e inteligjences shqiptare ne dekaden 90, eshte ne te vertete arch-nemesis real i shqiperise. nuk mund ta vrasesh me shume nje komb se sa kesisoji. dhe po i hoqe barin dhe lulet nje vendi, domosdo qe gjemba do gelojne.

domosdo qe gjemba do gelojne.

Po cfare gelojne o burr?! Pyete Mucin, o Muci sa kopje te asaj kyvepres "hinterlandi i i kuq" ke shitur? Nga ana tjeter 3 here eshte ribotu "Mosmarveshja" e Kadarese. Kush pjerdh per Mucin o burr! 

Rono, duhet te jete shume e forte kjo, se nuk ma la fajeruolli me e hap...

 E vetmja rrugë që këto çështje të bëhen tërësisht të pavlefshme, është që Shqipëria dhe Greqia të jenë dy vende të Bashkimit Evropian dhe të mos i japin asnjë rast njëra- tjetrës që të inkurajojnë mentalitete lufte me njëra- tjetrën.

 

Dmth te kerkosh heqjen e Ligjit te Luftes eshte te inkurajosh mentalitet lufte. smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).