Ose edhe një herë për uzurpatorin e medias, Lubonja

Ajo që më detyroi të shkruaja është paragrafi i mëposhtëm marrë nga një tekst i fundit i Fatos Lubonjës:

Donim të ndiheshin të barabartë me norvegjezët, me turqit e të tjerë, qeveritë e të cilëve i thanë “jo” me shumë lehtësi asaj aventure, pa i shtrënguar qytetarët e tyre të dalin në protesta. Ne u ndjemë të poshtëruar, prandaj dhe të zemëruar, pse u paraqitëm, si gjithmonë, të gatshëm për t’u kthyer në kosh plehrash; por edhe pse dëgjonim të na thuhej, nga të ashtuquajturit miq apo partnerë: ju mund të keni goxha përfitime nga kjo punë duke nënkuptuar atë që s’na e thoshin drejtpërdrejt: pse tregoheni edhe dhi e zgjebosur, edhe bishtin përpjetë përderisa nuk jeni në gjendje të punoni e të ndërtoni një ekonomi të shëndoshë me bujqësi e turizëm dhe agroturizëm, të jetoni thjesht dhe me nder në një vend të pastër, pse nuk e pranoni këtë ofertë që mund t’ju ndihmojë të pastroni edhe haletë tuaja që nuk jeni në gjendje t’i pastroni vetë? Shikoni si jeni katandisur dhe ulni kokën, merrini ato para dhe filloni punoni; më mirë kjo punë e ndershme me maskat e gazit në fytyrë, sesa me maska grabitësish, hajdutësh e trafikantësh – siç e keni mbushur vendin. Tek e fundit, edhe po vdiqët ca vite më parë nga kanceri apo nga ndonjë shpërthim aksidental, nuk u bë kiameti. Pse ç’e dini veten, mos pandehni se jeta juaj dhe e fëmijëve tuaj vlen sa ajo e qytetarëve dhe fëmijëve amerikanë?

Nuk do zgjatesha në atë që paragrafi më lart është një abuzim i thjeshtë me të vërtetën dhe logjikën, sepse kjo nuk është e re prej autorit. Dhe me siguri, as herë e fundit për të.

Vetëm se fraza "Donim të ndiheshin të barabartë me norvegjezët… Pse ç’e dini veten, mos pandehni se jeta juaj dhe e fëmijëve tuaj vlen sa ajo e qytetarëve dhe fëmijëve amerikanë?" e kërkon një shtjellim. 

I përfytyroj vështrimet e indinjuara të ndjekësve të tij, pse jo, edhe ndonjë sy të përlotur nga padrejtësia e botës. Liri, barazi, vëllazëri. Po shokë, njeriu është kapitali më i çmuar… S’na ka bërë lopa… Ok! Pasi i kalojmë këto përdëllime, barazinë para Zotit, ligjit, etaloneve të Savrës afër Parisit, gravitetit, peshores së merkatos dhe të gjyqtarit, faktit që edhe sipas Shekspirit, po të na shposh edhe neve gjak na del etj. etj., le të marrim një herë frymë thellë dhe, si të rritur, të rrimë pak shtrembër e të flasim drejt. Sepse pas porllollosë lubonjëse, vjen një çast që gjërat duhet të thuhen siç janë: jeta e shqiptarëve dhe e fëmijëve të tyre nuk vlen ende sa ajo e qytetarëve dhe fëmijëve amerikanë, apo të Lihtenshtajnit!

Vlera e jetës së një njeriu është një masë objektive e përcaktuar shoqërisht, dhe për më tepër, një indeks objektiv. Dhe jo ajo që ne duam të jetë, pra. Nuk është punë apo çështje dëshire, e as perceptimi vetjak për "një vetje" të caktuar (një njeri i dashur, të themi, psh. “për fëmijën tim hidhem në flakë”, “i duam prindërit si veten e nuk i çojmë kurrë në azil pleqsh”, e të tjera novela ala “Prej Apenineve tek Andet”, apo “Burri me pantallona të shkurtra”).

Pa kaluar në stërhollime, thjesht pyes: Si vlen njësoj jeta e një shqiptari me atë të një amerikani a norvegjezi, kur shqiptarin shqiptari e le të vdesë për një injekcion, po nuk i dha një 5 mijë lekësh në dorë infermieres? Apo kur i nxjerr trutë në shesh për një gërvishtje makine? Për një të puthur me të dashurën në lokal?

Ne kemi punë për të kryer që jeta jonë të bëhet po aq e vyer sa ajo e një austriaku apo italiani. Porse njerëzve duhet t’u flitet hapur, sidomos nga myteberët që na kanë uzurpuar median. Kur thonë “këtu s’jetohet”, folësit shprehin në thelb atë që jeta e tyre aktuale është relativisht pa vlerë, domethënë e pavlerësuar shoqërisht, gjithnjë duke marrë si sistem referimi "Perëndimin e zhvilluar" që na është aq pranë në hapësirë, por jo në kohë. Këta duhet të thonë shqeto e pa emocione gabuese: Jeta juaj, o shqiptarë, vlen shumë më pak sesa ajo e gjindjes në Perëndim, përndryshe nuk do u linin të hanit bar për disa dekada, nuk do t'ua ndotnin vendin me helme industrie të pisët për dekada deri edhe sot e gjithë ditën pa asnjë përgjegjësi, nuk do t'u sillnin për konsum gjithë skadencat e huaja, nuk do t'ju keqpërdornin, nuk do t'ju vrisnin si berra në mes të katër rrugëve.

Një ndër treguesit kapitalë për krahasimin e shoqërive me zhvillim të ndryshëm qytetar është pikërisht kjo: Sa vlen një jetë njeriu në to? Sa më pak të vlejë një jetë njeriu, aq më e pazhvilluar konsiderohet shoqëria në fjalë.

Në katrahurën e '97-s, shtetasit e huaj erdhi e i mori një helikopter. Për shqipot e thjeshtë ishte “sorry, no entry”. Atje besoj, kur tjetrit i vjen e varur shkalla e shpëtimit nga qielli dhe ty që je ngjitur me të huajin jo, këto teoritë e vlerës së barabartë të jetës njerëzore duken më qesharake se kurrë! Ose kur shqiptari i hyn detit në këmbë për të dalë matanë, në Perëndim, duke luajtur xing me vdekjen. Pse nuk e bëjnë këtë gjë nga bregu tjetër për këndej, kur jetët vlekan njëlloj? Në qoftë se jeta jonë vlen po aq sa e suedezit, ne nuk kemi se ç’bëjmë më, ia kemi arritur postmaterializmit. Por pikërisht pse jeta jonë vlen relativisht më pak, ne duhet të shohim si të përfitojmë nga çdo mundësi që t’ia rrisim vlerën asaj.

Jeta jonë nuk ka vlerën e asaj çfarë themi ne për të, apo çfarë ne kujtojmë për të; ajo nuk matet me betime dhe fjalë, por si e trajtojmë shoqërisht.

Raporti ynë me vdekjen, i trajtuar mëse nje herë në mënyrë përshkruese në studimet mbi folklorin tonë, është në të vërtetë (edhe) një raport me jetën. Kur ne themi se “japim jetën si me le”, kemi bërë pa dashur një lloj “bank statement”, kemi vlerësuar jetën në një treg të ndershëm. Fraza e zgjuarsisë së rrugës, ose edhe e plakave të jetës në daçi, se “jeta e njeriut nuk matet me para” nuk na çon më tej se ajo fraza staliniane me “kapital të paçmuar”. Në qoftë se dikush është futur në burg të përjetshëm padrejtësisht, dhe më pas lirohet dhe do të dëmshpërblehet, apo më afër akoma, kur të burgosurit politik tek ne u liruan dhe do të duhej të dëmshpërbleheshin për jetët e shkuara kot (rinia përfshirë), vjen padyshim një çast kur pas rehabilitimit moral, pasi themi që “ku ka masë vlerësimi për një jetë të çuar dëm”, dhe pasi e bëmë edhe terapinë e shpirtit të zënë dorë për dore në rrathët ankimtarë me rrokjet e shenjta “ooohmmm”, - një zanat që e kemi jo pak për zemër, - vjen çasti kur pyetet ftohtë: sa “vlen” jeta që shkoi e njeriut? Dhe për këtë pyetje më shumë i interesuar është në fakt vetë i dëmtuari. Është e vërtetë që nuk ka para që e zhbën atë që ndodhi, se paraja nuk bën dot një ekuivalent jete, por ja që pas gjithë elegjive dhe ditirambeve vajtuese, një ish i dënuar padrejtësisht është jo pak i interesuar për llogarinë bankare. E nesërmja vjen me një jetë që kushton, që ka një vlerë, edhe kjo shoqërisht e përcaktuar, që s’mungon kurrë në kutinë e postës në formë faturash pa shpirt e të vdekura. Pra kjo formë e vlerës së jetës na shoqëron kudo (edhe kur në formë kostoje e çmimesh e ofertash); madje edhe në një kolektiv primitivësh, ku paraja nuk është shpikur akoma, jeta ka vlerën e vet, dhe kjo duket në atë se sa kollaj flijohet ajo, ose sa e pambrojtur është, ose sa thjesht shkon “për dhjamë qeni”.

Nga kjo kuptojmë se vlera e një shoqërie mund të matet edhe nga shumatorja e vlerave individuale të jetëve. Ashtu si në një mëhallë amerikane (neighborhood), kolektivi është i interesuar për pamjen e shtëpive të të gjithëve, në mënyrë qe vlera e përgjithshme e shtëpive të mos bjerë, edhe një shoqëri kujdeset për vlerën e jetës së gjithesecilit, që vetë vlera e saj të mos rrëgjohet. Një sirenë alarmi e urgjencës mjeksore që çan rrugët me ngut është në fakt edhe një thirrje e shoqërisë që vlera e saj të mos bjerë. Sa fort bie kjo sirenë në kolektiva të ndryshëm, dëften edhe vlerën e jetës së vetë shoqërisë. Dhe në Perëndimin e ftohtë, individualist, këto sirena bien shumë më fort se tek ne. Ndaj mund, e për më tepër duhet, të themi e të jemi të ndërgjegjshëm se ne jo vetëm pandehim, por edhe e dimë, jemi të ndërgjegjshëm se jeta jonë dhe e fëmijëve tanë vlen më pak sesa ajo e qytetarëve dhe fëmijëve amerikanë. Dhe nuk ka lubonjë të na mashtrojë me populizma bajate.

Ajo yrrja-byrrja hyrëse përfundonte me berihajin e supozuar, ku të huajt - këtë radhë dashakeqë e përbuzës - na thënkëshin neve:

Harruat se si jeni mbytur me gra e me fëmijë në ujërat e Adriatikut e Jonit për të shkuar të punoni si shërbëtorë. A nuk e shihni se po vriteni përditë rrugëve, ngaqë as dini t’i ndërtoni, as dini t’i ngisni makinat si njerëz normalë? A nuk e shihni se thithni në qytetet tuaja një ajër, që është njëqind herë më keq se helmet e Asadit?

Tani, të gjitha këto fakte të vërteta që tregojnë tërthor ose drejtpërdrejt vlerën reale të jetës së shqiptarit të sotëm, a nuk duhet të luajnë një rol në vlerësimin tonë të dëmit prej gabimit të mundësisë së humbur? Ndryshe nga vlerësimi i norvegjezit për të njëjtën çështje?

Plus që norvegjezë s’ka pse na bën kush. Jo vetëm sepse nuk jemi edhe po të donim të ishim, por edhe sepse, në të kundërt me lubonjët, neve ende na ben pershtypje kur diku këndohet hymni kombëtar shqiptar.

 

132 Komente

me tru s'e gjen dot, thoshte nje gjyshe dikur. smiley them se per vleren e jetes e thoshte.

O Belul, si eshte tamam ai citati tek filmi "Nentori i dyte", kur Ismail bej eshte duke u pershendetur me dike dhe pyesin njeri-tjetrin pak a shume "C'te ka sjelle ne kete udhe ne mes te dimrit" dhe ai i pergjigjet "Vatani!"?

Gjynah qe s'i ka bere nje video-kompilim dikush ketyre citateve te famshme te filmave te qemotshme.

Ajo që më detyroi të shkruaj

po, po, "lashe nje koment aty" smiley

Duke lene menjane racizmin antishqiptar, qe vertet eshte me i hidhur kur vjen prej shqiptaresh, cmimin e cdo gjeje e vendos tregu. Edhe jeta nuk ben perjashtim. Si rrjedhoje, shqiptaret kete rradhe peshuan rrezikun e madh te panjohures prej helmesh te bera pikerisht per hata, per vehte dhe pasardhesit me perfitimet dhe thane jo, faleminderit. Dhe qeveria apo politika i degjoi, se edhe atyre cmimi i mosdegjimit iu duk i larte 

E meqe e kishim fjalen tek tregu, ky i fundit tregoi qe intuita e shqiptareve ishte top, derisa helmet po perfundojne ne det. 

Chapeau, Lubonjes per qendrimin e tij ndaj helmeve!

 

Duke lene menjane racizmin antishqiptar, qe vertet eshte me i hidhur kur vjen prej shqiptaresh, cmimin e cdo gjeje e vendos tregu.

I ke rënë në kokë, si i thonë fjalës. Flas për çështjen e tregut.
Përshëndetje!

p.s: Shkrim vërtet i dobët, për mendimin tim modest. smiley

Pershendetje dhe ty.smiley

Faji i politikes, tha.

a ka kuptim fjala: i/e pacmuesh(e)m(e) per ju te dy me lart?

Tregu eshte figurativ, dmth "vlera" varet nga rrethanat. Psh per te zotin ne pergjithesi, jeta eshte e pacmueshme. Por ja qe dhe kjo s'eshte absolute, ka dhe raste te vecanta. Te tjeret pastaj mund ta vleresojne jeten e dikujt, si psh siguracionet, mjekesia, etj. Kurse ne kontekstin ne fjale ceshtja eshte shume me e rende se flitet per jeten e nje populli ne disa breza, dhe vertet qe nuk ka numer qe ia kap vleren, sidomos per banuesit e vendit.

kur ke ardhur ne jete, ke qene misherimi i shenjterise. ndersa tani je bere misherimi i budallallekut. si ore lejon te te barazojne me nje numer siguracionet e mjeksia? ti duhet te mbetesh i shenjte (i pacmueshem). per veten tende kuptohet, se per mua te tille jane te gjitha qeniet. prandaj mundohuni te vleresoni aq sa eshte pashmangshmerisht e nevojshme. 

Po ta toleroj per nje rast ofendimin, por s'do kete here te dyte. 

Te thashe, robi ashtu e vlereson jeten e tij. Por ja qe "tregu" nuk do t'ia dije. Psh nqs se duhet nje operacion shume i shtrenjte dhe robi s'i gjet dot paret. There you go. Ose akoma me thjesht, nuk e di sa mijra vdesin, mbase ne dite, per cmimin e nje dore orizi. Megjithate, do fokusuar ne rastin konkret, pa u marre shume me filozofira.

nuk te ofendova. si mund te ofendoj c'eshte e shenjte per mua? ti po ofendon vetveten duke e barazuar me nje numer. ashtu si bejne shumica e njerezve duke mos kuptuar budallallekun qe tolerojne gjithe kohes. por nese nuk deshiron, edhe une nuk t'a ve ne dukje budallallekun ne te cilin beson.

shembujt qe solle, jane pasojat e ketij budallalleku. sic e sheh nuk eshte filozofi, sa eshte jeta e perditshme. dhe nese nuk perpiqemi te bejme ate qe mundemi, atehere s'ndryshon as budallalleku. rrethanat e jashtme jane pasoje e atyre te brendshme. e nese do nisesh nga budallalleku i jashtem per te besuar ne te, une nuk po t'a ve me ne dukje. smiley

Yep... ne pergjithesi jeta nuk zevendoset vullnetarisht me para... por ka situata kur perseri matet me para. Baza per renies se twin towers ishin te ardhurat; ne raste te tjera matet ne baze te premium qe njerezit kerkojne per te bere nje pune te rezikshme kur kane mundesi te bejne pune te parezikshme; ne raste te tjera matet ne baze te sa para eshte gati shoqeria te paguaj per te shpetuar nje jete; ne disa raste, si aksidente puneje, gjerat jane te standardizuara, humbja e jetes kaq para, humbja e gishtit kaq para...

Nuk eshte ideale, nuk eshte vullnetare, por eshjte pjese e botes...

dhe eshte ajo pjese e botes qe nuk duhet hic. dhe qe detyrimisht do sjelle pasoja, ashtu si cdo gabim njerezor sjell pasoja. si gjithmone te pamatshme. smiley

Kur ta ndryshoni boten, mos harroni te na coni haber te peshku.smiley

kur te ndryshosh ti tenden, do perjetosh bukurine e qenies njerezore. smiley pastaj e sjell a jo te peshku, vendose vete. smiley

Ne fakt parate jepen per te mbajtur standartin e jetes qe ti ose familja ke pasur gjer ne momentin e aksidentit. Ti paguan per kete sigurim, zakonisht me punen tende, dhe nese kerko mbulim ekstra, paguan extra.

Ne fakt parate jepen per te mbajtur standartin e jetes qe ti ose familja ke pasur gjer ne momentin e aksidentit. Ti paguan per kete sigurim, zakonisht me punen tende, dhe nese kerko mbulim ekstra, paguan extra.

Life insurance zakonisht te ofron kete sherbim. Matja e vleres se jetes zakonisht behet jo ne kontekstin e life insurance, por kur mendohet se ka fajtor (per shembull ne lidhje me twin towers, njerezit donin te mbanin kompanite ajrore fajtore per mungese sigurie), dhe fajtori duhet te paguaj per demin qe shkaktoi, pra jeten e njeriut.

@filanfistëku:
Muhabeti që bën ti zotëri është banal; këto, pa ofendim, janë për muhabete kafeje e unë para së gjthash kafen nuk e pi (sadoqë kafeinën nuk e refuzoj).
Unë flas për tregun në kuptimin e përgjithshëm, pra të një entiteti ku janë në lojë shtete, popullsi të ndryshme dhe çdonjëra në këto përveç resurseve natyrore dhe njerëzore çon/sjell edhe imazhin e vet.
Kështu pavarësisht se nuk jam ekspert ekonomie e as turizmi, e pavarësisht nga qenia e turizmit tonë të prapambetur, ndërmarrja e një misioni të tillë do të ulte shumë pikë në tregun e turizmit. Kjo është ajo që në fakt u vajti ndër mend të gjithëve. Çështje imazhi!
Pastaj, gjitënjë në lidhje me tregun, ka edhe konsiderata të tjera, si për shembull probabiliteti jo i vogël i reduktimit të investimeve të huaja e pse jo edhe të brendshme.

Kjo puna i ngjan pak asaj historisë së sigurimit shëndetësor dhe testeve gjenetike. Analogjia qëndron tek fakti se duke iu futur demontimit të armëve kimike “kompania siguruese”, që për analogji i bie të jetë tregu apo aktorët e këtij të fundit, ta rrit aq shumë çminin e siguracionit shëndetësor (në analogji i bie investimi i huaj) ose refuzon të ta jap një të tillë sepse e di që t'i ke një rrisk të caktuar, andej gjenetik, këtej nga armët kimike, të lidhur me probabilitetin sado të vogël të ndonjë incidenti, të imazhit etj etj.

me rradhe:

te lutem sipas mundesise mos me quaj "zoteri". me mjafton "ti". pa ofendim po te permend nje shprehje nga viset nga shkruan: nese tregon dike me gisht, tre te tjeret tregojne nga ti. kafene ben mire qe nuk e pi, edhe une nuk e pi. por refuzoj vec saj edhe kafeinen.

edhe une per tregun ne kuptimin e pergjithshem fola. por jam i ndergjegjshem qe jo gjithkush mund te kuptoje pernjeheresh ato qe shkruaj/them une. edhe une isha per JO ndaj armeve kimike. madje jam per JO edhe ndaj tregut ne kuptimin e pergjithshem, sepse po te mos ishte tregu, pra ideja se me arme kimike mund te krijosh nje avantazh ndaj kundershtarit (konkurrentit), assadi nuk do i blinte, rusia nuk do i prodhonte pra ai problem nuk do egzistonte dhe te gjithe do ishim te patrazuar prej tij. nese do ia leme tregut te vendose mbi dobishmerine e sjelljes njerezore do na duhet te shperdorojme shume me teper burime se c'na nevojiten.

nese do ma degjoje edhe nje fjale: sikur t'a refuzoje edhe kafeinen...

Me nje fjale, kërrkush nga shqiptaret s'ka goje te kerkoje jete oksidentale, pasi ne si popull skllav e kemi njolle ne te kaluaren tone neperkembjen qe i kemi bere jetes.

Po ne fakt kur lexova Lubonjen, me erdhen ndermend fjalet qe me thoshte nje person i dashur kur isha e vogel:" I ligu mund te te marre cdo gje, pervec zemres. E kur e kupton qe s'ta merr dot, do perpiqet te te beje ta besosh se nuk ke zemer."

keto i thua ti, fee. nuk i thote gjekundi shkrimi. prandaj, do te lutesha ta hiqje ate "me nje fjale"-n ne krye. flm.

Jo fee, jo!
Asnjë nga shqiptarët nuk ka pse të hap gojë sepse kjo qeveri është "bekuar" nga një miliard firma; ose të paktën aty (dmth në të kundërtën) do të mbërrij me gjithë këtë marsh eksponencial skandalesh të njëpasnjëshme...
Po thoja: asnjë nuk ka gojë sepse qeverria është "bekuar" nga populli, dhe çfarë ka dashur populli ka bërë qeveria. Tani meqë kohët kanë ndryshuar pakëz, e nuk jemi më në kohë Diktaturash, kjo shprehje nuk rezulton më dogmatike, e thatë, propagandistike, por, të paktën në protestën mbarëpopullore për armët kimike rezulton e vërtetë.
Por kam frikë se kjo përkitje e ish-propagandës së djeshme (ça do populli bën Partia//Qeveria) e cila në sytë e aparatçikëve legjitimonte çdo gjë, deri edhe derdhjen e gjakut, pra përkitja me realitetin duke rezultuar efektivisht në një kontroll sado rudimental të punës qeveritare, ka djegur pak... tek ata të cilën janë/ishin mësuar ta recitojnë këtë si "psalm" në adhurim të Diktaturës.

smiley

edhe pse mendoj se lubonja eshte çjerrë per ti thene gjerat, ne shkrimin qe i referohesh, mesazhi i thjeshte ngel qe edhe ketu ka nje grup njerezish qe meritojne te jetojne si norvegjez, dhe ky grup qenka me i madh sec dihej, nuk eshte as ai qe te hap trute per grrisje makine, as ai qe te le te vdesesh per ate 5 mij lekshin, dhe, ska asgje te poshter mendoj te therrasesh per me shume prej ketij grupi, pa u cjerre patjeter, por pse jo

Ato qe protestuan dhe ato qe kundershtuan shkaterrimin e armeve kimike nuk ishin idiote. Ato i kane dhene nje mesazh te qarte te gjihhe klases politike qe nuk mund te vazhdoje te beje lojra. Me te drejte kundershtuan sepse sjellja e Ak ne vendin tone do te kishte shtruar rrugen nje biznesi te tille.

Perendimi nuk e ka arritur ate nivel demokracie dhe mireqenjeje pa nderhyrjen e shoqerise civile. E vetmja veretje qe kam eshte per numrin e vogel te protestuesve ne qytetet tjera.

Emigrant ! Nuk do i levizja asnji presje asaj qe ke shkrujt, megjithse, personalisht nuk do harxhoja shume kohe me tipa si puna e ketij dhe e Shenasiut, qe jane mad at the world . Qe te dy ma sjellin stomakun te goja. This "holier than thou" complex is getting old . Just throw shit at the wall, see what sticks , ose sic i kena pas thone : Bathe, bathe po i kokerr. If you are not part of the solution, than you are the problem.  

 Nji pjese nga fjalimi i Andrew Shepard :

 ...We have serious problems to solve, and we need serious people to solve them. And whatever your particular problem is, I promise you, Fatos Lubonjat are not the least bit interested in solving it. They are interested in two things and two things only: making you afraid of it and telling you who's to blame for it ...

Per barazine e jetes se Shqiptarit me Amerikanin folen gjitheologet si Lubonja qe protestuesit e 21 Janarit i quanin kokepalare, ama shqiptaret jane te barabarte me Amerikanet... Paske treguar durim te madh @emigrant qe je marr me fjalet e Lubonjes se keto jane specialiste per prodhimin e djathit te henen, por edhe te armeve kimike te enjten.

 ““If you can’t understand it without an explanation, you can’t understand it with an explanation” – IQ84 Book 3 by Haruki Murakami,” 

Sikur vetem per kete, duhet t'ia kishin dhene cmimin ata te Nobelit. Po kujt t'i thush.

Tung bro!

Just to be sure: Ti, je në anën e dekonstruksionistëve tashi apo... ?

p.s shif si thotë ai më lart "racizëm antishqiptar". Çfarë kuptojnë me "shqiptarësi" këta, këtu gjithnjë pyes veten.

 

foto cici ka nje liber-midis shqiptaresise dhe greqesise- quhet.

eshte ajo qe duhet per jeniceret e rinj

Nuk e kuptoj pse e mundohesh kaq shume me kete ceshtje. Imagjinoje keshtu, je ne rruge e shikon nje femer apo mashkull, e i ofron $10,000 per marredhenie seksuale.

Ai apo ajo te thote, Get lost!

Eshte budallek pasi kjo ka ndodhur ta racionalizosh: per shembull, ti thuashe qe $10,000 eshte fitim shume i madhe per nje ore pune, ose ti thuashe shancet qe dicka e keqe te ndodhi jane minimale pasi une nuk kam asnje semundje, ose ti thuashe se shiko, ne fund te dites ti je i varfer e prandaj une te ofroj $10,000 e nuk je si ata te tjeret me pune e me para (kjo pjesa e fundit eshte argumenti qe bene ketu).

It is done deal. Populli foli e tha jo per kete ceshtje... next topic... Ofro $100,000, shko tek nje tjeter femer/mashkull apo Sllovaki, ose behe me veten, aka prishi armet ne det.

 

ps... nuk dua te theme qe kjo puna e helmeve eshte prostitucion, thjesht qe nuk ka vlere te racionalizosh pse nje pal ne nje kontrakt, te themi for lack of better term, te tha jo.

kjo femra thote, amon ta bojme se po e bona me ty bohem me e kerkuar, po amon mos ta mori vesh babi e ta majm te mcefet. Babi qi thu ti, m'ora 7 masdite mshpi dite per dite tu heq te zite e ullinit i here me pune i here pa pune me sjell capen e bukes ne tavoline. Menjen top babi per gocen se sa i kishte dhone gjithe besimin e vet. Kur m'pushim te drekes lexo n'giornale qe filan fistekja, goca babit kjo, ia ka lone filan fistekut ne filan date e ne filan ore per kaq pare e kaq groshe. Nji ti hyp plakut nji si zjermi, t'i shku vrulli gjakut ne coc te kokes. Nji ta merthy gocen e nji ti thone, m'shpi teme sun ke guxu ta bojsh a more vesh se ske vetem ti fejsbuk.. Ene goca qi i thote ............

te mbyti inati o emigranto. qetsohu o njeri dhe lere lubonjen te jetoje dhe jeto dhe ti. i je qepur si skenderbeu turqeve dhe me e keqja eshte se kujton qe e ben kete ne emer te vatanit. vatanit i duhet lubonja, ti, te tjere, une,  ja ashtu sic jemi dhe me mendjen qe kemi. rendesi ka te lejojme te tjeret te flasin dhe te flasim. c'i ke keto tromaksje o burre i dheut, po te kishe gje ne dore besoj do ja mbyllje gojen si ja mbyllen dikur...

epo gjithe kjo energji e shkuar kot gjoja ne emer te vatanit. gjynah!

Lira, jeta ime do ishte si shkretetira e Gobit pa komentet e tua.

smiley

..." Si shkretetira e .....Gobit !"

Edhe ty aty te shkoi mendja...smiley

PF,mendja e shkrete...!Atje...

Ne fakt Lubonja luan nje rol te rendesishem ne shqiperi si nga te vetmit gazetar qe ka mbetur i pavarur, kritik ndaj te gjitheve, dhe gati te marri pozicione jo-popullore. Te tille gjenden e respektohen pothuajse kudo ne vende te zhvilluara, shembulli me i njohur ne Amerike mbase eshte Chomsky (dhe meqenese ky i fundit me acaron nervat, personalisht mendoj se eshte nje fraudster + apples and oranges ne lidhje me Lubonjen). Kritika e Qemolles me lart mbase vlen per Lubonjen, kur merre vendime te rendesishme, ideologjia francezo strukturaliste mbase nuk eshte nga i merre keshillat, por perseri dhe ajo ideologji luan rolin e nje checku te rendesishem.

edhe ty te duhet nje xhiro nga oqeani, muhameto. i ke futur ne nje thes, qe nga lubonja, chomsky.... qedardha dhe francezet. epo c'na ka gjet!!!smiley

Will heed your advice...

"si nga te vetmit gazetar qe ka mbetur i pavarur" smiley

Nga kush varet?

Une nuk di te jete i lidhur me ndonje parti, dhe tek shkrimi qe lexova foli per sesi Basha + Berisha u larguan nga turma. Apo mentaliteti either you are with us, or against us, e meqenese Lubonja nuk eshte me Ramen, atehere duhet te jete me Berishen?

mos u merzit muhameto. edhe bames i duhet nje shetitje buze oqeanit. i duken te gjithe si armiqte e p.s.-se.

smiley edhe ti si armike me dukesh tani qe me kujtove ujet me kripe... sa i dorzova celsat e asaj kasolles ne rere... smiley....

ce re, nuk e ke parë ti tek Opinion, që nuk varet nga asnjëra anë e kolltukut, po rrin drejt! (si pikëçuditëse).

 

Eh shoqi enver me ate pllenumin e 4 paska ditur kujt ja ka shtypur koken.

Cimo, per mua ky inati i yt ndaj Lubonjes eshte pertej irracionales, eshte dicka e cuditshme, qe as fanatiket me te medhenj te Rames (qe une nuk besoj se je) nuk e kane. 

Po varja, pune shijesh ky muhabet, kshuqe nuk i hy me gjate. Here tjeter thjesht te keshilloj mos ta lexosh o burre, edhe vete je me i qete. 

Polemikat më të bukura janë ato që përfshijnë antagonizëm brenda. Pa harruar faktin që Emo këtë herë, është on the right side of everything.

 

Cimi eshte ne kundershtim me veten dhe ato qe ka thene per plehrat. Tani nuk e di a kishte mire atehere dhe gabim tani, apo e anasjellta, po kur robi ndrysho 180 grade mendimin ose duhet te ofroj nje shpjegim shume te mire ose me shume gjasa ka ca arsye irracionale qe e kane shtyre drejte nje vendimi ose tjetri. 

Nese ti po thua qe e ka mire tani, do te thote qe e kishte gabim, dhe ne menyre irracionale, per punen e plehrave. 

Dhe kur robi drejtohet nga arsye irracionale eshte mire me i hap krahun, sic do bej une mbas ketij postimi dhe keshilles se riperseritur qe nese Lubonja e acaron shume nuk ka pse ta lexoj. Ka shume gjera te tjera te bukra ne jete.

 

Endrity, plehrat ndotin shume se jane si nje dump ne toke. Kurse gazi Sarin, dhe meqenese leng, avullon. Kur avullon kthehet ne nje fart, e te gjithe kuptojme besoj se nje substance qe eshte ne form ajri nuk mund te demtoj... keshtu qe nuk eshte aq e rezikshme.

Ne rast se ke mesuar kete pune, do te keshilloja te ndjekje filozof Nemon ndaj debateve origjinale mbi kete ceshtje.

Mujo, nese nuk e ke kuptuar talljen e trapit te atehershme nga ai qe po perpiqesh te tallesh eshte vertet e rende... Ka kaluar gjith kjo kohe; sikur tangjencialisht te ta kish kapur...

I biri botes eshte nga ata te shencave, pale se njihet si erudit i puneve te perendise... smiley

Jo mo Bama, Nemesis e fillojti kete pune sikur qe ndonje gjeni. Po ti, si nuk e kupton ndryshimin thoshte? Dumpi do ngelet ne toke, kurse avulli do largohet pa lenje njolla. Nejse

Ka te drejte PF-ja, si me te shpjegume, si pa te shpjegume....

Të mos të të ngelet merak lale, që me fart and dump... u should know... 

 

 Nje Analize e Shkelqyer Emo..

 

 

Artikulli i Emigrantit, ishte fshikullues, plot nerv, veç kam pershtypjen se i te njejtit mendim (perafersisht) ishte dhe Lubonja, veç fjalet e tij nuk duhen kuptuar ashtu siç i ka marre Emigranti, fjalet e Lubonjes ishin sikur/sipas nje koncepti perendimor, sikur i thonte pala amerikane apo ata pro armeve kimike, prandaj dhe ato kishin nje kontest tjeter. Mua me duket sikur te dy konvergojne ne kete pikpamje (te vleres se jetes) veç nuk po mirren vesh ndermjet njoni-tjetrit smiley tamam sikur i ka kap sindromi i Bagdatit smiley 

Megjithate, une pres dhe reagimin e Lubonjes tani, te shohim si e koncepton ai kete qe thote Emigranti yne. 

A jam un njesoj me norvegjezin?

ja ta vejm veten ne kandar para pasqyres. Un koken me cepa, norvegjezi koken normale. Norvegjezi floket e lemuara, flokt e mija si qimexunkth. Lekura norvegjezit si mendafsh, imja si leter zmeril. Norvegjezi i gjate e shtatholle, une si xhuxh robdokop. Ai vjen ere e mire, un kuterboj nje ere mes gjize e prishme dhe karbit. Xhepi norvegjezit plot me xhixha, xhepi im pervecse ka morra eshte i gris dhe kur fus duart kap koqet. Ai i flet femres ter delikates si me qen noj statuje greke, un i them femres 'motra sa tu ka fry duci tu ka bo si kulet skafisti'. 

Po ama nji veshtrim me inot i boj norvegjezit une dhe ai dhjet ne brek. E hedh tuc me i shikim e hedh. Ata kan te vetat ne kena tonat. Relative gjonat. 

smiley

Ndaj mund, e për më tepër duhet, të themi e të jemi të ndërgjegjshëm se ne jo vetëm pandehim, por edhe e dimë, jemi të ndërgjegjshëm se jeta jonë dhe e fëmijëve tanë vlen më pak sesa ajo e qytetarëve dhe fëmijëve amerikanë. Dhe nuk ka lubonjë të na mashtrojë me populizma bajate.

Mua me duket se Lubonja ka thene:  shqiptaret nuk e pranojne me kete gjendje.  Protestat treguan se njerzit jane gati te veprojne qe kjo te ndryshoje.

Nuk e di sa e vertete eshte kjo po ne rastin me te keq kjo e ben Lubonjen idealist.

Emigrant, vec ta vrasesh Lubonjen, se tjeter gje nuk ka mbetur. Po te kerkosh, i gjen edhe dy tre shoke bashke edhe organizojeni smiley

Hunter, Perendia ja ka lehtesuar disa detyra robit....I ka zgjidhur ajo vete...!

Korruptimi dhe degjenerimi i klases politike  ka qene dhe eshte shqetesimi i vazhdushem i ketij gazetari te pa varur politikisht ,qe ne menyre te vazhdushme eshte perpjkur te informoje shoqerine per probleme dhe fatkeqesit e panumerta qe i ka krijuara kasta politike aktuale, duke arritur deri aty sa i ka cilesuar ato si "Dy Banda" qe luftojne per pushtet.Kjo besoj se eshte edhe arsyeja e gjithe kesaj energjie negative dhe balte qe hidhet pa kursim  nga  dashamiresit e te dy partive ndaj personalitetit te ketij intelektuali te pavarur. 

edhe kete e thote kapua... smiley

Lubon e kemi faktotum. Prototipi i celesit papagall ne fushen e gazetarise, publicistikes dhe opioninberjes.

Megjithate, per problemin qe ngre ti eshte ende heret. Efektet e Terapise se Shok-ut, qe eshte aplikuar per kaq vjet, jane akoma te fresketa. Kthimi ne realitet do doje kohen e vet. 

Mendoj që kritika jote është e pasaktë e më duket më tepër një “sëmundje” përmes së cilës ti kërkon t’i kthesh përgjigje Fatosit. Pasi ke provuar që ta ofendosh në ç’do shkrim tani përpiqesh të nxjerrësh dhjam nga pleshti, jo pak herë duke e nxjerrë nga konteksti. E vetmja këshillë humane që mendoj është ta rilexosh tekstin nga fillimi në fund pas disa ditësh mbase e kupton ku dhe pse ia ke futur kot (po ia vjedh Edi Ramës këtë batutë). Të gjykosh kështu siç dëshiron të gjykosh ti (për inat sime vjehrre po shkoj ke mullixhiu) i bie që ne të jemi kavjet ku Evropa e qytetëruar (paradigmë e lashtë dhe e rrëzuar me vakt në një botë akademikësh) të bëjë eksperimente. Në fund nëse e shikon kështu ti shoqërinë tonë, pra na sheh si një kavje, jam i lumtur që je në emigrim dhe uroj të ecë mbarë

Ketu ke shkruajtur bukur, edhe pse Lubonja po behet si ai flamurtari i cdo gjeje qe paraprin (me demek edhe Roni / 'Bama provon te jete nga keto sojesh smiley)

Emigranti te pakten nga shkrimet e tij qe sjell ketu (hiq poezite) ben perpekje ti qaset ceshtjeve me syrin e kritikut edhe pse ndoshta here - here  perfundon me keq se Lubonja

Por ne fund te fundit emigranti  ka nje avantazh qe Lubonja nuk e ka; dmth ai qendron matane Atlantikut dhe i sheh zhvillimet politike ne Shqiperi si i distancuar e jo si Lubonja qe eshte pjese e saj mish e thua smileysmiley

Mo me thuj qe je i sojit te Gaz.D!!!! Mo me thuj!!!!!!! Une kisha dhe akoma kam shprese se edhe ti nje dite do te behesh nje perendimor shembullor!!!!

ca pate ti mer yahooooo smiley

Të gjykosh kështu siç dëshiron të gjykosh ti (për inat sime vjehrre po shkoj ke mullixhiu) i bie që ne të jemi kavjet ku Evropa e qytetëruar (paradigmë e lashtë dhe e rrëzuar me vakt në një botë akademikësh) të bëjë eksperimente.

Kjo nuk është e vërtetë. Ka burra që quhen akademikë nga vende më të zhvilluara se Shqipëria, që mbështesin pikërisht qëndrimin se disa vende duhet të ndryshojnë attitude, dhe t'i përshtaten mendimit evropian.

Çfarë është që ju bezdis juve realisht me këtë qëndrim?

 

Ajo që më detyroi të shkruaja është paragrafi i mëposhtëm marrë nga një tekst i fundit i Fatos Lubonjës:

smileysmiley

lubonja eshte kanceri i shqiptareve.kush e do shqiperine eshte ne anen tjeter te lubonjes. pergjithesisht pro tij jane metroseksualet , aseksualet (shih m.nano &co) dhe jeniceret.kritike e drejte pasi atij te tredhurit ,eunuket qe i bejne qejfin ,e mashtrojne duke i thene ''sa i mire qe ishe kesaj radhe''.

 

Emigrant, 

Te gjithe njerezit jane njesoj, te gjithe kane synime, te drejta njerezore, dhe sisteme vlerash. Nuk e kuptoj kete pikepamjen tende ( krahasimin me norvegjezet etj.); e ben sikur te ishim nen-kategori njerezore por ne fakt nuk jemi. 

Amerika dhe aleatet e saj kane mundur t'i shkaterronin AK ne nje vend tjeter me hapesie me te madhe por askush nuk pranoi. Mungesa e transparences se ketij operacioni, dhe e qeverise sone e bindi popullin qe AK nuk kishin vend ne territorin shqiptar. 

Pavaresisht AK, problemi me i madh siç e shpreh vet Lubonja eshte pushteti i centralizuar, dhe raporti jone me te. Thelbi i artikullit te tij eshte se te gjithe ne duhet te vazhdojme t'i bejme presion qeverise per çeshtjet e ndryshme. 

 

kam folur vetem per nje element te retorikes mashtruese dhe populiste te lubonjes, dhe kjo vetem ne nje paragraf. nuk do shkruaja ne pergjigje te cdo shkrimi qe i bie ne hater te shkruaje lubonjes, se ky na jep mend nga "seksi dhe shqiptaret" deri tek nena e skenderbeut.

une do bej timen per ate qe e konsideroj esenciale: instalimin e nje menyre te menduari qe ne Perendim eshte bashkekohore. problemi qe kam eshte se lubonjet duke futur hundet kudo i japin mendimit te shprehur shqiptar ne ngjyre prej muhabeti kafeneje. ngjyre opinioni, ngjyre komenti qe ka gjithnje dicka per te thene, no matter what. merr vetem paragrafin ne fjale dhe shiko se sa pa kujdes jane hedhur pandehmat e pabazuara, duke nisur qe nga fjala "kosh" e deri tek kanceri.

Nuk ka asnje arsye pse shqiperia te vazhdoje te mbahet peng nga sharlatane mediatike. numri i shqiptareve te diplomuar jo neper kristale, por aty ku duhet, eshte aq i madh, sa ekzistenca e kesaj specieje te cuditshme mediake po behet gjithnje e me e pakuptueshme dhe e padurueshme.

Problemi me i madh qe kemi ne Emigrant nuk eshte niveli i larte i sharlataneve mediatike por ai i politikaneve sharlatane. Besoj qe te gjithe jane dakord me kete. Kuptoj pse te irriton Lubonja, por duhen degjuar edhe mendimet ndryshe pavaresisht se t'a qajne koken. Ne fund te fundit, ka edhe me keq, shume me keq se ai. 

te kishe shkruar kete qe ne fillim, do kishe nje koment kunder me pak, 

ne shkrimin me siper, kjo humbet mes shume gjerave, sidoqofte per kete jam fare dakord. Ka ikur koha e gjithologeve ne Shqiperi (uroj) dhe kjo fatkeqesi prek edhe peshkun, qe per nga natyra mua me duket si nje zgjatim lubonjian apo zhejan (me kte e kam inatin une) ku vetem per nje nickname, gjithkush (+ une) eshte i gatshem te jap nje opinion shume te zgjuar, por; ska keq mendoj.

Tani qe lubonja e ka tepruar me gjithologjine, edhe vete lubonja sdo e kundershtonte, por shkrimi ne fjale, eshte thirrje, nuk eshte raport teknik i ndonje konsulenti, dhe si i tille, mund te shkruhej nga kushdo. Lubonja nuk ka mare persiper ekspertizen teknike te ngjarjes, por e ka lexuar me syte e vete, me shpresen e vete, dhe ka mare edhe 100 mi lekshin nga panorama, pse jo. Ca e lexojne, ca e komentojne, pak humb, me shume fitohet, do thoja une

 

E vetmja këshillë humane që mendoj është ta rilexosh tekstin nga fillimi në fund pas disa ditësh mbase e kupton ku dhe pse ia ke futur kot

thote shvejku kshu smiley

mbremje te mire.

ps. ky ishte nje shkrim sa per t'i thene lubonjes qe flet kot. krejt ne tym. shkrimi tjeter lidhur me vleren e jetes do jete teknik, por aty lubonja me siguri nuk merr ere e nuk ia thote per gje, pra shkrimi pasardhes nuk do jete per te. 

Cimo, para ca kohesh mbaj mend qe te pyeta dicka te tipit "pse citon Meron Bazen", apo "pse ke sjell artikull te tijin". Nuk e mbaj mend shume mire kontekstin, po e di qe kishe ca kohe qe e permendje. 

Tani sado ta urresh ti Luben, besoj qe nuk ka njeri qe mund ti krahasoj keta te dy ne nivel njerezor. Njeri eshte nje monster qe mbrojti Berishen per 97, dhe u nda me te se nuk vodhi dot mbas 2005. Tjetri, edhe ne rastin me te keq, i ka bere nje mbrojtje te lehte Berishes pas 2005 me shume per inat te Rames. Po 97 nuk e ka justifiku ndonjehere, e aq me teper te beje opozite me "femijet qe i ka nga i jati" etj etj. 

E nejse, te pyeta atehere si eshte e mundur qe te pelqen ky njeri, pra Meroja, pse e citon etj etj. Ktheve nje pergjigje te tipit, to catch a wolf you need to be a wolf, e pastaj akoma me shkoqur, sepse te pelqente cfare shkruante. 

Tani nese eshte e mundur, ky Meroja qe shkruan gati nate per nate te Tema, eshte me specialist se Luba ne fusha te caktuara, meqe ky qenka etaloni i ri mates? E dyta, do kisha pas shume qef te lexoja nje artikull tendin keshtu kritik e te ftohte per ceshtjen e plehrave, helbete nuk na erdhi kurre smiley 

me siguri me ngaterron me dike tjeter. 

nejse, po artikulli per plehrat kerkon pune dhe kohe. nuk di c'do mund te bej, pastaj ajo qe mund te shkruaj me kompetence (sepse kam studiuar) jane mbetjet e metaleve te renda ne toka (si psh afer qendrave metalurgjike, apo rrjedhjeve nga landfills). por plehrat jabe aq te shumellojshme, sa eshtee pamundur y'i mbeshtjellesh ne nje artikull. Psh nuk do isha ne gjendje te flisja per mbetjet organike (ne zonat naftenxjerrese psh), edhe pse parimet teroike i di shume mire. kembengul qe shkrime te tilla duhet t'i bejne specialistet mundesisht me nje pervoje te respektueshme.

Ka pasur te tjere qe ja kane futur komplet kot Emigrant. Ky ndoshta ne stilin e tij nuk eshte aq ekselent, por ama eshte ne nje nivel shume me te larte se disa pseudo-intelektuale tjere. 

Mund te argumentoj qe edhe argumenti qe ben ti nuk qendron plotesisht. Ajo qe thua , se ne jemi domosdoshmerisht ndryshe nga Norvegjezet eshte  e vertete ne disa aspekte por ti nuk merr parasysh nje ndryshim thelbesor qe eshte niveli i larte i paraziteve qe kemi ne parlament, dhe anarkia qe domininon ne Shqiperi (kuptohet ne krahasim me norvegjezet dhe co.). 

mos u merzit a derebardhe, se populli nganjehere e meriton qeverine qe ka smiley

Ti po ngaterron popullin me popullin me duket. Karrota po ta sqaron qe ne si popull, jemi popull norvegjez, po parlamentaret na kane qellu shqiptare. Po vetem ket katervjecar ama. Se tjetrin, e rregullojme ne ate pune... Ne poplli, dmth.

dakort mer, une me mire po i boj yzmet statuskuose a si ja kishin von emrin smiley

.................

desh harrova; une me mire po rri ne nje ane te gardhit e po vezhgoj sesi do permbushen kto 4 vjet smiley

Eh, kjo statukuoja na ka marre m'qafe neve. Harroje statukuone. Maje veshtrimin lart dhe larg, pertej gardhit.

po te kesh leke e bo ushtrine edhe ne mes te mootit, thoshte njoni kur ishte ushtar.

emo thanxs se pak a shum do ti kisha drejtuar te njejtat fjale ljubos. nuk i njof bindjet e tij por ka gjithmon ate argumentim irritus  sikur ka t'boj me qenie te paditura.vet lubonja i trajton lexuesit e vet si frymor. se di ekuivalentin e bastian contrario ne shqip.kshu osht lubonja,bastian contrario.

E ke qare emo! Ai nuk vuan prej dhimbjes si refleksion i gjendjeve te caktuara, por...nga deshira per t'i nxjerre dhimbjet ne vitrine.Ky eshte thelbi i unit te tij.Sepse ai asnjehere nuk eshte trishtuar per katandisjen e vetvehtes...
Kjo eshte dukuria e seres lubonjareve.Dhimbjet e popullit, te shqerise, duan t'i kerrejne pazareve...

Gjembi, pavaresisht respektit maksimal qe kam ndaj teje e sojit femeror ne pergjithesi nderhyrja jote eshte e pavend dhe pa llogjike. Pertej shembujve qe na ka sjelle e dime mire se jeta ne perendim ka vlere gati te shenjte kurse te ne iken per lesh bubi per nji 'pse mshef' ose edhe 'pse sm'shef'. Shprehje shqiptare te tipit 'burri per nder jeto' kane brenda 1000 libra antropologjike. Nderi kuptohet eshte qe te zihesh der ne vdekje per episode banale qe nga pse shurroi gamori te bahcja ime e deri te ke sperkat me goma benzi ti me klysh kurve dhe vuu kallaci. 

Dhe njehere qe shqiptaret gjeten dinjitetin per te mos pranuar kete realitet eshte bezdises per ju?!!! Ca k... doni me thene me kete argument qe jeta e shqiptarit vlen me pak, se une te pakten nuk arrij te shof driten ne fund te tunelit ku jeni fut?

Pare nga perspektiva ime duket sikur ju bezdis fakti qe Shqiptaret ngriten koke kunder Rames, ndersa per ju duhet te vazhdonin dhe ca kohe te nenshtruar, mbase edhe ja kishin borxh te rrinin te tille. Vertet kjo eshte ajo qe doni te thoni??? 

E ke kap gabim fare endro. Ju referova gjembit se nu duk pavlere barazvleresimi i psikopateve te botes me vleren qe i atribohet jetes ne shqiperi. Mu mbehet qejfi qe sikur po zgjohen njerezit te ne. Dhe na fakt me shume duhet te bucasin sesa te merren me juve 1sh napoli x2sh. Po te jemi te sinqerte, vlera e jetes ne shqipri eshte e ulet kur perdit vriten robt per i fjale goje. 

 

Dhe co kjo 'ju' iher? Mos e ul nivelin o burr se une jap mendimin tim, kokoja veta pare numri njejes. Vje ktu ter terselleme e pastaj i bo vrejtje emigrantit per  qasje emocionale. Ruje zjarrmine per noj pub ne fundjavesmiley

Koko, meqe ti e paske kuptuar qellimin e artikullit, mund te ma shpjegosh pak me shkoqur mua si gjindje pa shkolle qe jam? 

P.sh. me shpjego se si kjo ese qenka frymezuar nga kjo: 

Vetëm se fraza "Donim të ndiheshin të barabartë me norvegjezët… Pse ç’e dini veten, mos pandehni se jeta juaj dhe e fëmijëve tuaj vlen sa ajo e qytetarëve dhe fëmijëve amerikanë?" e kërkon një shtjellim.

Nderkohe qe ne esene e Lubonjes nuk ekziston nje fraze e tille. Emigranti e ka sajuar frazen duke marre nje fjali ne fillim te paragrafit dhe nje ne fund te saj - dhe dy fjalite, nga c'e kam kuptuar une, s'kane lidhje me njera-tjetren.Kjo "Pse ç’e dini veten, mos pandehni se jeta juaj dhe e fëmijëve tuaj vlen sa ajo e qytetarëve dhe fëmijëve amerikanë?", per mendimin tim modest, eshte nje tip qesendie e Lubonjes ndaj Amerikaneve qe donin t'i sillnin armet ne Shqiperi. Ndersa fjalia e pare eshte pershkrim i Shqiptareve qe kundershtuan sjelljen. Ty te duket logjike te arnosh dy fjali pa lidhje bashke e prej asaj te shkruash nje ese?

Une nuk e lexova esene e Lubonjes. Por tani lexova paragrafin e sjelle ne esene e mesiperme. Nga ajo kuptova qe Lubonja ne fakt po thote qe vlera e jetes se Shqiptareve eshte e njejte me ate te Norvegjezit, Amerikanit, etj. Nderkohe ashtu si e ka shkruar Emigranti esene po del qe qenka e kunderta. Se meqe ne Shqiperi njeriu vritet per nje te pare venger apo per nje injeksion, jeta paska me pak vlere. Si rrjedhoje, nuk paskemi te drejte te kerkojme te njejtat te drejta si Norvegjezi por te ulim koken e te pranojme armet kimike. Nuk thuhet drejteperdrejte por ashtu nenkuptohet nga perpjekja per te zvogeluar vleren e jete Shqiptare. Ty te duket e drejte qe two wrongs make a right? Jam sh. dakort qe ne Shqiperi vritesh per te paren venger, etj. dhe qe kemi ende pune per te bere per ta rritur vleren e jetes po kjo s'do te thote qe s'mund te pretendojme per me mire. A duhet te rrisim vleren e jetes? Absolutisht po. Dhe shembujt qe dhashe jane per te thene qe edhe ne Amerike te iken koka kot. Sigurisht duhet pare niveli i krimit per capita (ka shume mundesi qe ne Shqiperi eshte me i larte) dhe synimi im eshte te tregoj qe s'mund te pergjithsohet dicka nga nje a dy shembuj.

Une nuk e lexova esene e Lubonjes.....smiley

Peruluni para Majkaovskit shqiptar...Ju me thoni c'ngjyre ka Gruri , tu shpjegoj se cfare ndjen bujku ....

Duke bere pak ndryshim e cvendosje ose duke e Shtyre me Tutje ,, nenkuptojme cilesimin e Babasqapit " ...se fermeri Yne i Lazaratit zotire , eshte i njejti fermer si ne te gjithe Boten "

Se kush e ngatrron Gjembacin ,  me Norvegjeze e Amerikane nje zot e di smiley

vetem me ndje shijen e shprehjeve te tilla duhet me ndejt tek PPU:  

...me thoni c'ngjyre ka Gruri , tu shpjegoj se cfare ndjen bujku...

Perle smiley

Gjithashtu s'po kuptoj dicka tjeter: ne ese thuhet qe ajo fraza (e montuar) qenka frymezimi, kurse ne komente qe eshte inati qe pse Lubonja flet per cdo gje. Jam shume dakort edhe une qe Lubonja shpesh i fut hundet aty ku s'ka lidhje e ben si gjitholog. Une personalisht kete e kam thene shpesh per Lubonjen. Por ka edhe gjera te tjera qe Lubonja i ka te drejta, ate s'ja mohojme dot. Pra nuk mund ta vleresojme dike per nje artikull. P.sh. nese mua personalisht s'me pelqen kjo ese e Emigrantit, s'do te thote qe automatikisht do i zhvleresoj dhe mos t'i pelqej poezite e tregimet e tij.

Nga ana tjeter, ne qe flasim ketu per shume tema, a nuk po behemi dhe ne gjjithologe?

Gjembo, nje dekade e ca me pare kur erdha ketu ne Kanada, takova nje shqipo tjeter qe kishte qene ketu qe ne 1990. Sapo me tha doren qe u prezantuam me tha"Urime, sapo ke fituar 1.000.000 dollare". "C'ne me! Ku?" i thashe une me sy te zgurdullu duke kerku neper xhepa. "Mos kerko neper xhepa" tha. "I ke fitu ne sherbim shendetesor te klasit te pare, ne sistem arsimor te shkelqyer per femijet , ne pensione, mbrojtje e respekt nga shteti e shume e shume gjera te vogla qe do i kuptosh me vone..." Une thashe se po tallej!

 

Shqipo tjeter paska qene i mencur.

Po pra. Me te vone komen ktu, m'u ngrejt vlera 1.000.000 dallare. Ke pa ti kshu!

Jo tamam. Ti ke akses tek $1 meleonci (Kanadeze, se mos te ngaterrohemi smiley ) por jo qe u ngrit vlera jote. Sa qef keni ju shqipot per t'i rritur vlerat vetes mor aman smiley

Shef ti! Dhe e dija qe po ma fusnin.

Ja psh sot $1 CAD = $0.94 USD. smiley

e ka fajin zhvlersimi i lekut nga vitet '70 me duket. Ne gjithmone shtojme nga i zero qe te rrumbullakoset hesapi smiley

Emigranti o bo shum i frikshem me ket gamen e trajtimeve analitike qe posedon. Kom frike qe shum shpejt ky ven sdo quhet me ppu po emigranti me uje. 

i vrejtjeshoqerore kam emigranti, ne shqip ska fjale landfill se ne kena fjalen e bukur vendgroposje. 1-0. 

sinqerisht lubonja nuk ka takat mendor ti kuptoje keto qe thua ti emo. ai i bie nje qemane te cakorduar me te vetmet atribute qe i ka dhene vetes qe une di ti bie mire. te ofendon inteligjencen, ke te drejte. po nuk eshte i vetmi ama. ai gjen shesh e hedh valle. pjesa e shendoshe e shoqerise, ajo qe duhet te revoltohej me brockullat e lubonjes, me duket me shume ne stadin "o mete, per vete" ose "larg deres sime", si mentalitet. kjo eshte e trishte, per ekzakt ato qe thua ti. jo se pres qe keta njerez te japin ndonje kontribut se jane te ndergjegjshem per te miren e shoqerise si idealiste, por akoma nuk ju ka rene menderja ne uje. se ne AL edhe pare te kesh, me te rene nje hall, o zot ku ta perplasesh kaptinen kur vihet ne diskutim jeta. lubonja ben don kishotin me frikerat e "threats" qe do na vine nga jashte, kur nuk kemi zgjidh problemet tona nga brenda. so do t'i zgjidhim ne nga brenda, pa qene aktor edhe jashte, nuk ka kohe ta analizoje se duhet te mbaje friken gjalle. mbajtja e frikes gjalle eshte common denominator qe une shikoj ke lubonja. 

edhe emigranti nuk ishte keq ne kte alarmin 'alla norvegjez' jo. nje emigrant e nje lubonje nuk e cojne vendin ne krize jo. Ti e ke qejf foli hakun ...smiley

edhe cfare vizore i fute ti kesaj per te dale ke barazpesha kundershtore? se nuk e kane pikenisjen njesoj, jo per gje. ndryshimi eshte qe njeri ha buke me brockulla, tjetri jo. flas ke instikti material dhe intelektual. 

Emigrant, se pari pergezime per keto (nja) dy analizat e fundit. Me te vertete i duhen nje vendi mendime te ftohta nga njerez me llogjike. Nje vendi ku Lubonjistet (dhe jo vetem Fatoset te kuptohemi) ngase thone ndonjehere nje gje me mend merren per analiste te shquar dhe cdo gje qe nxjerrin nga goja i analizohet sic analizohet minerali se mos gjendet ndonje cope ar.

Thene kjo, mendoj qe je pak bias ne kete punen e armeve kimike. Kjo anshmeri buron nga fakti qe ke nje pozicion te caktuar dhe te deklaruar pro demontimit (ose keshtu e kam pare une). Jam me ty ne ate qe vlera e jetes ne Shqiperi eshte shume me e ulet se ne Norvegji dhe kjo s'do as mend e as kalem. Jam me ty dhe ne ate qe vendimet ne Shqiperi duhen marre ndryshe se ne Norvegji duke patur parasysh kete ndryshim ne vlere jete (plus dhe ri-vleresimin qe kjo vlere jete mund te kete pas efekteve te vendimit – rasti i pastrimit te territorit nese do pranohej demontimi).

Por, nuk jam me ty ne ate qe gjerat jane proporcionale me zhvillimin e vendit (pra rrjedhimisht dhe me vleren e jetes). Siguria qe nje vend si Norvegjia do te ofronte per nje operacion demontimi eshte proporcionale me vleren e jetes atje (po keshtu dhe ana monetare, teknologjike, institucionale, etj). Siguria qe nje vend si Shqiperia ofron eshte proporcionale me vleren e jetes ketu (kujto Gerdecin ku kalamaqet cmontonin predha dhe baballaret e tyre ndiznin dahon apo saldonin pa pike teklifi nderkohe qe shteti lejonte depozitimin e nje arsenali te tille 10m nga shtepite e katunarvet). Tani llogarite e tjera besoj se i ben vete. Pra kete mendoj qe kishin ne mendje njerezit qe protestuan. Tani, se cfare kishte ne mendje Lubonja me shkrimin e tij une nuk di ta ckoqis se ai perket raceve te anal-isteve dhe keta jane shume te zgjuar per ne njerezit e thjeshte.

Turqeta mik dhe vazhdo shkruaj.

Lubonja nuk thote asgje tjeter me shume pervecse Grumbullimit t frazave Jashte Kontekstit qe u ben debateve te PPU.

Emi ...vec ca dallkaukeve , qe duhet te jene prezent sepe ndryshe nuk ka kuptim Plusi Lubonjes , shumica e ketyre ne mos fjale per fjale jane thene e sterthene ketu . As ja ka njeri nevojen ti tjerre me dengela Rrenjasish apo ....me nje me nje po e ka nje Y ne fund .

Ai nuk eshte se ka bere ndonje analize e dhene ndonje mendim . I ka bere nje strukturim , dmth rigrupim me mendjen e tij ,  poblemeve ne Linjen e Osman Gazepit " Popullmistrec ...mos hani mut shume" . Po gjithsesi edhe pse mbase duhet te kalosh Pozitivisht pa e perfillur nje shkrim te tille , them se trajtesa mbi Vleren e jetes jane te mirpritura . Nuk kane argument asnje gram-atom nga ato qe ofron Lubonja . Te gjitha te kthejne ne KOHE . E para Siguria ! Lefqensit nuk e kuptojne kete

Xhiboles psh i kam thene per kete nje nga te Gjyshes 

Njeriu me i mire ne Bote ka nje kile Mut ne Bark.... Puna eshte qe Lubonja nuk eshte  si te gjithe ne , por e ka shtire Dreqi ta Shtoje ne dy a tre kile me "barazlargesine " dhe Rruajtjen e Berishes , duke grire sallate ne nje Linje gjithmone kunder Rames . Fundja dhe keshtu analesh ..edhe kjo edhe ajo ....kategorizohen tek fytyregrijte , tek ata qe Babasqapi i ka si dalje jashte pas cdo vakti .

Thjesht nuk  ka asnje Ide qe te mund ta vleresosh . Po ajo qe te ka shtyre besoj eshte Fusha e Krahasimeve sepse aty eshte dhe Pika Kryesore e cdo Problemi. Vazhdoje...

Keshtu Rrenjasijshe se , sindroma e sindromave , sindromohet kur i sindromuari behet Xhib ...ehuha ....

ishte merzit Tosi, ish bo per cigare kur e kish mor vesh. Po masanej i thashe, Toso, kto qe te qesin si dallkauk ty, e nxjerrin xake analfabetin si gjeni letersie. I erdh cehrja direkt Tosit, ke pa ti?!

Sa njef ne ti mo! smiley

Jo,  PF, ka " hip " dollari kanadez....

Meqe paske muhabet me Tosin, thuj qe dallkauk mbase s'eshte, po nga antikulturor s'ka zot qe e shpeto. Se qe thu ti, partia, dmth kultura e mire qe quhet tashti me te rejat, nejti ne kale nje 45tshe duke ia ... kenu rusit, ca direkt e ca "indirekt," dhe ra menjehere mbas Moskovit. Tashti ky dobic amerikoni e ka te sigurte dhe nje 100ndshe minimum parine e dynjose. Dmth ta beje vete hesapin e demit Tosi. Se ja ne mos per 8 per 18 te vje zogu i vucidolsit prap, e te 10 kulturen dmth. 

 Po masanej i thashe, Toso,... Ca te thush mo ? Apo s'ka dhe nje te thonme smiley

Po une ta kom thone     ate menimin e Plakave  per Pelat ....do thush ti qe nuk jam katerthundrake !  Jo ne ate kuptim jo ! Tjeter arsyetim , dmth , kur se ke se ke mer jahu vetem me nje nuk Hyn ke Kuajt ! Kane thone Plakat ....

Mos e kruj bythen ke cepat e Gureve te avllise , jo se del gjak  -  po prish Muret 

Po i Tredhuri si i Tredhur mo . Vetem ne nje ven i rri menja ...Si ta kruaj smiley .. vetem se i eshte merzite era e gjakut   qe nga Lufta me Kulshedren Komuniste ne 29 Nendor . 

Te na falin  shoket .... krahsimet nga nje fushe ne tjetren nuk mund te merren per Baze se ne fund te fundit si i Haremit te Sali babasqap Vucidolit qe eshte , i perdorin "veglat" ndrysh nga Pelat ! 

Ose edhe një herë për uzurpatorin e medias, Lubonja

edhe njehere per grupin armiqsor te lubonjes dhe ...

 

pu pu pu, s'ju shkulet dulla nga mendja...

alba 1 , ne fund ke fillo tu japish komenteve "perdafin" e Haxhi Plases...!

Sa shume e paska mbush kupen Lubonja mo Em.. mire mire dakord jam  qe eshte bere gjitholog, puna eshte se gjithologjia eshte sport kombetar ne kohe krizash sidomos nga ne Shqipot.  Un nuk e di pse e ke kap pikerisht me Lubonjen .. ke plot me te demshem se ai  (nese nuk duam ti njohim asnje vlere).

Tani ne lidhje me: Donim të ndiheshin të barabartë me norvegjezët…

Vertet qe Lubonja flet ne emer te te gjitheve.. po megjithate duke e futur veten si njera nga ata qindra mijera shqiptar qe jane ndier te revoltuar ne lidhje me mundesine e  asaj afere ne Shqiperi po te them  qe ncuq nuk ishte pune e te barabartes me Norvegjine ( nuk do jemi nojhere anyway) puna eshte se as nuk i afroheshim asaj si  nga ana financiare si nga ana e   respektit per vleren e jetes sic thua ti .

"Jeta jonë nuk ka vlerën e asaj çfarë themi ne për të, apo çfarë ne kujtojmë për të; ajo nuk matet me betime dhe fjalë, por si e trajtojmë shoqërisht."

Pikerisht pra meqe nuk jemi akoma ne nivelin qe ta vleresojme jeten shoqerisht  a mos duhet te behemi kaq realist dhe per  x milione $.

 Tani ec kthehemi prap ke Lubonja, tashti mbase ai vertet ka dashur te ndihet se jeta e tij eshte e barazvlefshme me ate te nje Norvegjezi, pse do thush ti.. epo nuk mendojme akoma shoqerisht, edhe po menduam disi mendimi nuk eshte realisht processed, qendron ne ndjesi sporadike perderisa nuk ka institucione, nuk ka do thush ti edhe  ekonomi adapte akoma qe shoqeria te filloje te degezohet me interesat e saj, te formesohet, e te piqet e te mund te mendoje shoqerisht  ne nje nivel me makro. Ja pra, mendohet individualisht apo e thene shkurt ne nivel individual, ne fund te fundit edhe Lubonja si nje rrogetar qe jeton me ane te asaj qe shkruan apo thjesht komenton, edhe disa pasunike etj etj . kane te drejten qe te ndihen si Norvegjeze ne nivel individual.

Tani, të gjitha këto fakte të vërteta që tregojnë tërthor ose drejtpërdrejt vlerën reale të jetës së shqiptarit të sotëm, a nuk duhet të luajnë një rol në vlerësimin tonë të dëmit prej gabimit të mundësisë së humbur?

Un them perderisa ne njihemi per  kultin e BESES dhe jemi akoma kaq krenar  dmth japim jeten per hir te mbajtjes se fjales ndaj tjetrit kot fare  e per me teper jemi dhe krenar.. ke te drejte me refuzimin e kesaj afere " humbem"  nje mundesi.

Nejse... mendoj se i gjithe ky artikulli eshte ne nje far menyre nje straw man, pasi Lubonja nuk mendoj se shkruan qe ne rast, ne rast, se na duhet ta kthejme vleren e nje njeriu ne nje form monetare, per shembull standardi zakonisht ne amerike eshte ti shikojme sa premium njerezit kerkojne per te bere nje pune te rezikshme, na bie qe vlera ne shqiperi eshte njesoj si ne Norvegji.

Gjeja qe shkruan Lubonja eshte me shume qe populli u ndergjegjesua per diferencen e vleres ne jete, e kuptojti qe kjo diference mbase qe arsyeja pse u zgjodhe shqiperia, dhe u revoltua nga kjo pune. Ne rast se argumenti tend Emo eshte qe vlera e jetes ne shqiperi eshte e ulet, atehere ky lloj pergjegjesimi eshte dicka pozitive, dhe meqenese deri tani nuk eshte kanalizuar ne menyren me eficente, pra eshte kanalizuar kunder armeve por jo kunder ndotjeve ose rreziqeve te tjera.

Gjeja qe ama une e kame shume te veshtire te kutpoj, e pothuajse me ka mbetur mendja, eshte pse mundohesh kaq shume te perdoresh kete lloji argumenti kunder nje zgjedhjeve pothuajse uniforme nga populli. Ne fund te dites une e kuptoj qe kjo puna e jetes dhe e zhvillimit eshte pyetje e veshtire: tek nje teme tjeter flasim per minierat e mbyllyra per arsye sigurie (te pakten keshtu paraqitet) e duhet vene nga nje ane  e peshores jeta e rreziku i punes, e nga ana tjeter depresioni ekonomik i minatoreve. Kam degjuar argument si tendi te perdoret per te sqaruar situata qe duken abnormale ne paraqitje te pare. Per shembull, pse punojne ne miniera dhe meqenese ka rrezik te madhe, pse punojne ne prostitucion dhe meqenese eshte industri e rrezikshme, pse punojne ne fabrikat e Bangladeshit dhe meqenese pune e rrezikshme... e pergjigja eshte qe jetojne ne nje bote ku varferia e ka bere aq te lire jeten sa ja vlen (nuk ke opsion tjeter) te marresh ate rrezik.

Por ku nje pal thote JO, nje jo te madhe, per shembull nuk dua te punoje ne miniera, atehere me duket budallek ti thuashe, po prit perpara se ti thuashe jo ta kame bere une llogarine, dhe mua me ka del qe dhe meqenese une nuk do punoj ne miniere ja vlen per ti te punosh atje. Kutpohet ky diskutim do qe ndryshe ne rast se ne kishim pune ketu per te mbrojtur, kishim nje industri apo qytete te tera qe mbaheshin me asgjesimin e armeve, sic kemi ne lidhje me minierat e rrezikshme, por ketu nuk kemi asgje nga ato. Thjesht e llogaritem dhe nuk e duam kete deal.

Bonus: gjithashtu, me dukesh pakez inkoherent kur i afrohesh gjerave ne nje menyre kaq shkencore. Sepse kur kemi diskutuar simbolet e mitet, e kur kemi treguar sesi ne vende evropiane e amerikane deconstruction eshte bera metoda kryesore ne leximin e historise, gjithnje ja ke futur nje "po cna duhet ne kjo metod ne shqiperi, vende qe bejne gjera te tilla jane vende te forta, ne si te dobet na duhet dicka me patriotike." Well, nuk mendon se ka nje tension ketu?

Apo nga qe jemi te dobet na duhet te jemi dhe me te perulur se te tjeret dhe me nacionalista se te tjeret? Nejse, kjo eshte anathema per te cilen Lubonja flet shpesh, rrethi vicioz, qe ja fusim shume here vetes me ndotje, pislleqe e korrupsione, e pasi ja fusim kaq thelle vetes, pastaj e kalojme duke u dehur me nacionalizma.

Tani PF thoka, qe po s'e kuptove pa shpjegim, s'e kupton as me shpjegim,po une prap po e lyp nje shpjegim;

Lubonja thote, se vlera e jetes rritet duke mbajt koken lart dhe mbrojte dinjitetin,ndersa ti po thu, qe jemi ne gjendje qe per t'i rrit vleren jeteve tona,na duhet me ba kompromise ne kurris te dinjitetit - sepse ne kte gjendje jemi?

Në qoftë se jeta jonë vlen po aq sa e suedezit, ne nuk kemi se ç’bëjmë më, ia kemi arritur postmaterializmit.

 

shkrimi ne pergjithesi i mire smiley

nga ana tjeter nuk dua te luaj me zor rolin e Nacionalistit sepse cdo jete ne kete bote vlen njesoj dhe venja ne peshe e jetve neper bote te con automatikisht ne anti - hegelizem -> vetshkatrrim !

por e pare ne nje kendveshtrim pak te vecante jam mese i bindur se jeta e shqiptarit ne token shqiptare vlen shume me teper se cdo jete ne kete bote !!! shume gjera flasin per kete !!!

Lubonja ka plotesisht te drejte ne ate qe thote. duhet te shohim me syte e arsyes, nuk jemi aq te merituar sa na duket vetja. 

Po c'mutin deshe ti qe ishe kunder LHL -ve ? Pa le pa na kishe kurdise dhe ateFatakeqin Poetsmiley te debatonte me Nosin smiley Po Lubonjen qe eshte Bir Bllokmeni pse  perkrah ?

LefKOPE mundohu te kujtosh se cfare thua me pare , qe te mos thuash do e them me poshte . Jeni shume te hutuar sa Babasqapi nuk po di cfare Udhezimesh te jape ! Rruajeni tu Rruaj ! Dhe mos u truj Ne menyre te vecante Ty nuk te nxjerrim  ne semafor ... I duhesh Opozites , sepse besoj po  e ndjek qe 

po troket Tahiri / nga kabineti me i miri ...smiley

Vlera e jetes: nje 15 vjecar vritet me kallash nga nje tjeter adoleshent.

Mjafton ta shofim,  sipas shikimit te vete lubonjes dhe ja kemi bere naften....  drejtpamjes !

 Protesta kunder LHL  u frymezua me teper nga nervi nacionalist (cfare jemi ne, koshi plehrave te botes ?!) dhe instikti veteruajtjes si instikti baze i cdo qenieje njerzore. Nga kjo pikpamje, Lubonja ka humbur nje shans per dekonstruktimin e narrativave nacionaliste ne boten e globalizuar. Madje dhe opozita dhe ish kreu i saj, ne nje situate tjeter, me siguri do ta kishte fshikulluar si manifestim antiglobalist dhe bla bla bla. I gjithe shkrimi Lubonjes do kishte me shume vertetesi dhe logjike te brendshme nqs si pikenisje do te merrej postulati se "jeta e nje individi ne Shqiperi nuk eshte e njejte me ate te nje norvegjezi, amerikani apo francezi" dhe pikerisht kete ka argumentuar per bukuri Emigrant. Jeta e cdo individi ne raport me vdekjen eshte e njejte , ne vlere absolute,ne Shqiperi, SHBA, Angola apo Alaske. Kurse vlera e saj shoqerore varion sipas nivelit te qyteterimeve cfare nenkupton standartet materiale dhe kulturore te shoqerise, te demokracise, te qeverisjes.

Kur Lubonja dekonstruktonte mitet shkruante se cdo hap drejt dijes eshte nje hap drejt lirise. Por edhe cdo hap drejt qyterimit implikon konceptin e lirise. Mbreteria e lirise fillon pertej mbreterimit te nevojave me te domosdoshme per ekzistence. Ne kete kuptim, protesta ne emer te nacionalizmit dhe instiktit te vetembrojtjes, nuk na thote asnje gje dhe nuk na jep asnje shprese per reagime te metejshme qe frymezohen nga te drejtat e qytetarise (per pune, akses ne arsim dhe sherbim shendetsor cilesor,kunder varferise, korrupsionit  qe cenojne dinjitetin (e barabrte me ate te norvegjezit, amerikanit dhe francezit) . Kur shqiptaret te vetedijesohen se jeta e tyre shoqerisht vlen me pak se ajo e te tjereve, atehere do te kene nje qasje tjeter ndaj  atyre qe administrojne jeten e shoqerise dhe do te reagojne jo vetem si nacionaliste ( o sa mire me qen shqiptar..dhe sa rehat me plehrat tona dhe pislleqet sociale qe na rrethojne) por edhe si qytetare dhe per te drejtat e qytetarise. Statusquo-ja nuk luftohet duke mbjelle iluzione te tipit "jemi dhe ndihemi te barabarte me norvegjezet" por, perkundrazi, duke cliruar qytetaret nga anestezia ideologjike se  "europianizimi" do te vije vetem duke shkruar ligje sipas modelit europian.

Personalisht nuk me duke fare nacionaliste... si nga pjesemarresit ashtu dhe nga simbolizmi.

Lubonja ka te drejte deri diku por nuk e con deri ne fund argumentimin per mendimin tim. Gje qe e ka bere artikullshkruesi ketu. Ka nje kontradikte te qenesishme ekzistenciale qytetari shqiptar sot. Nderkohe qe teorikisht e ndjen veten te barazvlefshem me qytetaret e tjere evropiane dhe e shpall kete ndjesi me force sic qe rasti i protestave te fundit, ne rrafshin praktik eshte deri diku i paafte per tu sjelle njesoj me ta ne jeten e perditshme ne detyrimet qe ka nje qytetar model.

Dua ta shtjelloj pak me gjere kete. Qytetari shqiptar sot ne kohen e internetit dhe te planetit te zvogeluar nga globalizmi ndjehet i perditesuar me cdo lajm, me cdo ndodhi, me cdo teori, i informuar ne kulm dhe si cdo shtetas tjeter te kontinentit. Pra ne rrafshin teorik ndjehet i barabarte. Kete gje e percakton cdo kushtetute ne nenin e saj te pare.Protesta kunder lhl qe me se pari per perfillje, per tu dhene dinjitet mases se njerezve, sado qe masa mund te ishte a ndersyer paarsyeshmerisht kunder ketyre armeve. Po kjo ska shume rendesi, rendesi pati reagimi ndaj mosperfilljes.Nderkohe qe pertej protestes e njejta mase njerezish qe kerkojne dinjitet ndihet e ndergjegjshme qe eshte e paafte per tu peballur me detyrimet e saja qytetare ne jeten e perditshme ne momentin qe protesta mbaron dhe i kthehen jetes se perditshme. Te njejtet shtetas qe kerkuan dinjitet ne bulevard jane ata qe vazhdojne te korruptojne ne rastin e pare qe ju jepet, qe ndotin ambientin rrotull, qe nuk ndalojne perhere ne semafor ne 1 te nates, qe nuk kerkojne kuponin tatimor per cdo blerje, qe pijne duhan ne lokal ku shkruhet 'ndalohet duhani', qe grinden me njeri tjetrin per gjene me te vogel. Te njejtet qytetare qe shfaqen me ideale fisnike ne bulevard jane te vetedijshem qe jane pothuajse te paafte per tu projektuar si te barabarte me sivllezerit e tyre evropiane e kjo ju shkakton frustrim, dyshim ne vetvete, mungese shprese. Shkaqet pse jane te tille jane te shumta, edukimi i keq familjar, edukimi i pamjaftueshem ne shkolle, shume syresh te diplomuar ne institucione mediokre si Vitrinat apo Epoka, ambienti patriarkal qe i rrethon, shoqeria konsumeriste etj etj. Qytetari shqiptar sot ngerthen perbrenda edhe etjen materialiste konsumeriste, edhe idealet e nje shoqerie te lire ku secilit duhet ti degjohet zeri demokratikisht, edhe thirrjen primordiale per tju pergjigjur sherrit me sherr..vazhdon

...edhe deshiren per tu sjelle ne menyre korrekte, edhe deshtimin per te kerkuar llogari ne cdo moment, edhe boshlleqet e nje sistemi edukativ te deshtuar, pra eshte nje rebus energjish, kerkesash dhe cenesh. Ai e di qe jeta ne shqiperi as qe do mend qe nuk vleresohet sa ne France apo Suedi, por me zerin e tij kerkon qe te nise nje stad i ri ku fillojme e vihemi ne brazde per tu bere si suedezi apo gjermani. Dhe kapitulli A i ketij stadi eshte kerkesa per perfillje, per degjim. Ama kapitulli B nuk eshte me kerkese llogarie shtetit, por kerkese llogarie ndaj vetvetes ne momentin qe ky qytetar i kthehes rutines se perditshme.

Shpresoj qe keto protesta ta kene bere klasen politike me te degjueshme e te pergjegjshme ndaj sentimenteve te shtetasve dhe kjo te reflektohet me poztivisht ne sjllejen e tyre.

Car eshte Lubonja?

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).