Emrin e Sazan Gurit e degjova per here te pare si prijes ideologjik i demostratave kunder pranimit te armeve kimike siriane ne Shqiperi. Me faktet dhe aresyetimet e tij ne TV ai frymezoi dhjetra mijera demostrues qe ti thonin jo lojerave abuzive te Amerikes dhe Natos se madhe, me Shqiperine e vogel. Sot ne gazeten Panorama, Profesor Sazan Guri i datelindjes 1956, i lindur ne Beratin e lashte me profesion dhe shkollim Inxhinier gjeolog nafte dhe qe aktualisht punon si Pedagog i brendshëm në Universitetin jo Publik – UFO dhe Pedagog i jashtëm në Universitetin jo Publik – Justiniani i Parë, vjen me nje artikull nga fusha e veshtire por terheqese e Etimologjise. Ne kete artikull me argumenta bindese dhe fakte te pakundershtueshme ai shpjegon se si Babilonasit, Majat ne Amerike latine, Sumeret, Egjyptianet e lashte (pa zene ne goje greqerit apo romaket) kane vjedhur vazhdimisht nga vrojtimet dhe studimet astronomike te dijetareve te lashte shqiptaro-pellazge mijera vjet me pare dhe si jane perpjekur me pas t'i fshehin gjurmet... Po deri me sot. Sepse tani Prof. Sazan Guri zbulon rrenjet e ketij mashtrimi nderkombetar mijravjecar dhe godet perseri. Per me shume lexoni artikullin.

GAT  smiley

Dihet që njeriut prej kohësh i është dashur të orientohet me ditët e caktuara të vitit a të motmoteve, apo me fillimin e hënëzës së plotë e atë të mangët, deri në atë të ndikimeve të planetëve. Ndaj dhe më parë se të ndërtonte marrëveshjet njerëzore me motet, kohën, muajt, javën, ditën etj., ai studioi për mijëvjeçarë sistemin tonë diellor dhe jo vetëm për ata që besojnë në evoluimin shkencor, por ndoshta dhe i erdhi për pak vite, i gatshëm nga njerëz jotokësorë për ata që besojnë te UFO-t.

Rezultantja ishte se njeriu qysh në vitet 6000-5000 para Krishtit kishte një sistem matës të kohës tepër të saktë, i quajtur ndryshe kalendar (me anë të shqipes shpjegohet edhe etimologjia e saj, si kohë e lindur), ku viti ndahej në 12 muaj, muaji në javë me 7 ditë 24-orëshe, ku gjithçka përcaktohej perfekt në kohë e në hapësirë dhe në emërtime, sikundër pothuaj ashtu si thirren edhe sot. Kësisoj, u përcaktuan planetët dhe jo pak, 11 prej tyre, dhe të 12-tin e kanë lënë të nënkuptohej (ylli Sirius), ku shkenca po rreket aq shumë sot. Pse 12 planetë shëtitës rreth diellit ose anëtarë të sistemit tonë diellor, pse 12 muaj, pse 12 orë, pse 12 shenja të zodiakut, pse 12 anëtarë të familjes magjike të Krishtit, pse 12 dishepuj të Muhamedit, pse duzinë kompletesh, pse ky numër 12 magjik dhe 13-ta numër ters? Kjo kërkon shpjegimin e saj sa mistik, sa shkencor, sa fetar, por, mbi të gjitha, kërkon një nge tjetër. Sikundër dhe shtata, që përbën një numër tjetër magjik, si shtatë mrekulli, çerek cikli hënor, 7 ditë jave, ku njeriu i atëhershëm iu gjeti edhe emrat përkatës për nder të planetëve, që ndikonin në jetën e përditshme, si dhe në shëndetin mjedisor dhe atë njerëzor. Si për çudi, ky dokumentim i parë, na vjen sot sipas dy mënyrave. Ose nga ndërtimi i shkallëve dhe hieroglifëve nëpër piramida, ose sipas shkrimeve të tipit kuiniform nëpër gurët e lënë si testament nga S(h)umerët e Babilonisë, ose sipas gjuhës së kënduar e të përcjellë në mijëvjeçarë të shqipes. 

Dihet se ditët e javës kanë pas filluar me atë të më të madhit të të mëdhenjve, pra ati i tyre, ose Shën ati – Saturni – e shtuna, për të kaluar te mishërimi i planetit qendër, i Diellit – e diela, (që lidhet me shqipen dije, dritë, djalë, ditë, del), kollaj fare i lihet vendi planetit satelit që ndikon më shumë në jetën në Tokë, kuptohet Hana-e han, e hëna (që lidhet me shqipen si diçka që hahet), për të vajtur te planeti pas saj Mars-e marta (që lidhet me shqipen si një planet me shtrëngata, si i marrë), për të kaluar te planeti tjetër Merkuri–e merkurë. Deri këtu kalendarët pellazgë, ilir apo shqiptarë ranë dakord ose dhanë e morën me kalendarët e shoqërive të civilizuara, duke mbajtur emra të përbashkët për pesë ditët e sipërpërmendura të javës. Ndërkohë, si mësuesi me nxënësin spurdhjak që pas disa mësimeve i duket vetja i ditur, mbajti për vete, me emrat e parahistorisë njerëzore dy ditë të javës, si ditën e zjarrit, e anjit-e entur, e enjte, dhe ditën e premte, venera për vendra (e bukur si venera, shën e vertë) më vonë e premta. Pra, është i vetmi popull që i thërret ata, një pas një, si 6500 vjet më parë, kur kombet e tjera përreth e anembanë i thërrasin ditët e javës sipas numrave rreshtorë. 

Por jo vetëm kaq. Edhe muajt ky popull i ka pas thirr me emër, sikundër edhe sot, si p.sh. mars, me të cilin fillonte viti i pellazgëve, ilirëve apo shqiptarëve për të uruar mbarësi (të qoftë udha e m(b)ar-mar); prill – që viti të prij-ë me ushure, sepse hapet dita; maj – sepse është muaj i madh ditë dritë; qershor – sepse lidhet me vjeljen e qershisë ose kur bie shi; korrik – sepse korr drithëra; gusht – zagushi, gunë, ngushtohet dita-ngusht; shtator, tetor – vjeshta e parë, e dytë ose vjelja e parë, e dytë; nëntori – thirrej brumeri për shkak të brymës, brumës që është fjalë tipike shqipe; dhjetori – quhesh dimën-ditë të mënuara, ditë të zemëruara, të ngrysura; janari thirrej kalnue nga të qenit kalkan; dhe shkurti thirrej farori sepse hidhej fara e të lashtave, vonë kur Perandori August i mori një ditë për gushtin, u quajt prapë me emërtim shqip ngaqë ngeli i shkurtër. Pra, kjo na bën të mendojmë se ky popull ka pas qenë i orientuar me kalendar qysh në kohët e para lashtësisë. Ndërkohë që popujt e tjerë, si sumerët, babilonasit, asirët, egjiptianët, më vonë grekët, e më vonë latinët, kujtonin se secili nga ata, mbasi e “vidhte” kalendarin nga gojëdhënat dhe nga ato shkrime të mbijetuara, e bënin si të tyren. P.sh., sumerët e matnin me daljen mbretit të parë në skenën e historisë së tyre (me nfilimet), egjiptianet e matnin me kohën e ndërtimeve të mumieve për personifikimin e përjetshëm të faraonëve (kujdes – fara jonë), grekët e matnin me lojërat e para olimpike të tyre të kryera në Spartë më 780 para Krishtit, romakët i matnin datat me pushtimet e Cezarit, por të gjithë së bashku, në kalkulimet e tyre kishin në mendje ato të pellazgëve, që janë ruajtur në pllakat sumere, etruske, mot a mot, në malet Pindus, në zemrën e maleve të Labërisë, Çamërisë dhe në bjeshkët e Veriut-Gegënisë (popuj mbetës të pellazgëve të rrudhur apo të shtrydhur). 

Gjithsesi, kalendari i parë zyrtar mbahet ai i kohës së Jul Cezarit, ku një mesap kalabrez (fis prej ilirësh, prapë racë shqiptare), avokat për nga zanati, Lilius e thërrisnin, i propozon Perandorit kalendarin e vet, me bazë egjiptiane, më saktë me bazë shumeriane, i ndërtuar si kalendar i pastër diellor, pothuajse ai që kemi sot, por me gabime (një ditë në 128 vjet), që u korrigjuan me dekret të Papës Gregoriani XIII, më 1582. Vetë Perandori Cezar hoqi emërtimin e muajit korrik të mbërritur deri në kohë të vet prej perandorëve etruskë (që sunduan Romën nga vitet 770 deri në ato 350 para Krishtit), dhe e quajti Jul, ndërsa pas tij qe Perandori tjetër, i nipi, Oktavian Augusti, që pasoi me ambicien e të ungjit, duke hequr emrin e gushtit dhe e quajti augusto, madje guxoi më tepër se i pari, duke marrë dhe një ditë nga shkurti dhe e vendosi te ky muaj, ndaj dhe kemi qysh atëherë korrikun e gushtin me 31 ditë. Ky kalendar ndoqi shekujt e mëpastajmë, ku kombet, një nga një, fillimisht ata katolikë pastaj ata protestantë, pasuan dakordësinë e tyre me këtë tip, derisa edhe ortodoksët grekë e rusë në fillim të shekullit 20 arritën dhe e morën për kohëtregues. Prandaj dhe Revolucioni i Tetorit i Leninit, i ndodhur më 17 tetor sipas kalendarit rus, sot quhet si i 7 tetorit, sepse kalendari gregorian hoqi 10 ditë nga ai i Cezarit për të përputhur saktësisht kohën diellore me atë kalendarike.

Veç kalendarit diellor ekzistojnë edhe kalendarë tipikisht të pastër hënorë, me të cilët përputhen llogaritjet e kalendarit mysliman për të kryer ritet e festave të Ramazanit, e Kurbanit të Madh apo të Kurbanit të Vogël. Pastaj kemi dhe kalendar diellor hënor, si ai shumerian, dhe hënor diellor si ai kinez e izraelit, dhe/ose kalendar si ai i fiseve Maya, që përshtat ciklet e diellit me ato të hënës. Por, klasifikimet e kalendarëve nuk kanë të sosur. P.sh., një tip është ai që bazohet në rregulla (si ai i Maya-ve apo ai gregorian dhe ai cezarian). Ka kalendarë që bazohen në observime astronomike, si ai mysliman, që llogarit saktë momentin e sekondave të para të shfaqjes së draprit të hënës, që iu duhet për festimet, siç shpjeguam më lart. Por, ka edhe nga ata kalendarë që bazohen në llogaritje astronomike, si ai kinez dhe izraelit. Gjithsesi, kalendari bazë mbetet ai i hartuar nga pellazgët nëpër pllaka shumere, por i ruajtur nga shqiptarët, që bazohet tipikisht në fillimin e një viti të ri, sipas ciklit diellor, që përmbushet pikërisht më 25 dhjetor dhe konvecionalisht apo me marrëveshje dëftehet më 1 janar. 

Pse më 25 dhjetor? Dihet se data 22 dhjetor përfaqëson solsticin dimëror, ku nata pushon së rrituri dhe/ose dita pushon së ngrëni. Dita e parë dhe e dytë pas kësaj, pra, 23 dhe 24 dhjetori, përfaqësojnë pushimin (stillstand), ose ekuilibrin, ose marrjen e forcave të ditës, ose gjenerimin, ose lindjen e ditës, që realisht fillon të marrë e të mund t’i maten sekondat e para pikërisht më datë 25 dhjetor. Pra, këto sekonda përbëjnë realisht sekondat e para të një dite të re, të një jave të re, të një muaji të ri apo të një viti të ri, por jo vetëm ditë, por edhe dritë më shumë, por edhe fotosintezë më shumë, por edhe oksigjen më shumë. Pikërisht në këtë moment, uji fillon të pjellë ujë, ose të gjenerojë vetveten, që në kuadrin e dy javëve apo gjysmë cikli hënor, duke i hedhur dhe kryqin më 6 janar me nitrat argjendi si katalizator, ai arrin të shpërndahet në gjithë ujërat e botës dhe kushdo mund të marrë nga ky ujë në çdo pikë të globit dhe të të mos i prishet, prandaj dhe ai në këtë ditë quhet ujë i bekuar. Po në këtë moment fillon zgjimi, avash-avash, i kafshëve, shkundja nga letargjia, përgatitja për një jete të re e botës së gjallë, çelja e sythave të shumë bimëve, si mimozat etj. Pra, jeta, gjithandej lind, por mbi të gjitha njeriu. 

Dhe pikërisht këto ditë, duke filluar qysh nga data 17 dhjetor deri më 24 dhjetor, festoheshin saturnalet, ditët e at-it të planetëve, me hare e gëzim të madh, me të pira e të ngrëna, me dhurata për një vit të mirë e të ri për të hedhur dertet pas, dhe më 25, njerëzia i kthehej punës nga e para. Këto festa, që ndryshe quheshin pagane, festa të mirëfillta natyrore, po aq shkencore sa as sumerët, as babilonasit e as asirët, as egjiptianët e as grekët më vonë, e as romakët më vonë akoma, nuk mundën t’i përçudnonin, përkundrazi, i zhvillonin po aq, e mos më tepër, vetëm me ndryshimin se gjoja i kishin shpikur vetë për nder të perëndeshës së bujqësisë me emrat e vet, por që vetëm ky komb i ruajti si në fillimet apo origjinalin e vet. Vonë-vonë, më 385 të erës sonë, ky rit u zyrtarizua për të krishterët, se në këtë datë paskësh lindur edhe i madhi Krisht, që në fakt, sipas Biblës, ishte lindur pa zbritur barinj nga mali që i bie diku nga ditët e shën Mitrit ose fundi i tetorit, por me që festa pagane (lindja e vitit sipas kalendarit pellazg) ishte më e fortë në memorien e njerëzve, e çuan lindjen e Krishtit më 25 dhjetor. 

Pra, festat, datat, muajt, ritet, javët e kalendarët ishin shpikur njëherë, ku një popull si shumerët i ruajti në gur dhe një popull si pellazgët, më vonë shqiptarët, i ruajtën në lahutë. Prandaj dhe ne shqiptarët nuk kemi asnjë lidhje me festën e Vitit të Ri më 01 janar, përveç asaj kohe të diktaturës ose kur të tjerët na e kanë detyruar, dhe ne si popull i vogël, për të ruajtur fjalën e parë të dhënë Zotit ose natyrës për ata që nuk besojnë, gjoja i kemi respektuar, por jo besuar. Kësisoj, festa për t’u festuar ndër ne shqiptarët, sot është ajo e të parëve tanë – 25 dhjetori, që as përhapja e kulturës greke, as pushtimi romak, as sundimi bizantin, as dyndja turke e as ateizmi i kuq nuk mundën të prishnin këtë datë, si në fillimet e veta.  

176 Komente

 Babilonasit, Majat ne Amerike latine, Sumeret, Egjyptianet e lashte (pa zene ne goje greqerit apo romaket) kane vjedhur vazhdimisht nga vrojtimet dhe studimet astronomike te dijetareve te lashte shqiptaro-pellazge mijera vjet me pare dhe si jane perpjekur me pas t'i fshehin gjurmet... Po deri me sot. Sepse tani Prof. Sazan Guri zbulon rrenjet e ketij mashtrimi nderkombetar dhe godet perseri. Per me shume lexoni artikullin.

Eureka!-bertiti nga banja duke u lare Sazan Guri! smiley na paskan vjedh kalendaret! 

Gjynah qe z. Sazan Guri nuk merret dhe me makroekonomi.

 

Shën ati – Saturni – e shtuna, për të kaluar te mishërimi i planetit qendër, i Diellit – e diela, (që lidhet me shqipen dije, dritë, djalë, ditë, del), kollaj fare i lihet vendi planetit satelit që ndikon më shumë në jetën në Tokë, kuptohet Hana-e han, e hëna (që lidhet me shqipen si diçka që hahet), për të vajtur te planeti pas saj Mars-e marta (që lidhet me shqipen si një planet me shtrëngata, si i marrë), për të kaluar te planeti tjetër Merkuri–e merkurë.

Te e Merkura i paska ngec sharra ne gozhde Sazanit!

Zhiv Sazani!!!

 Fred Merkuri ka ndonje lidhje me te Merkuren! 

ore qe gjuha shqipe eshte nga me te lashtat s'ka ngel ta thote sazani se e di dhe bufi, e kane thene te huajt para nesh. ne si ne s'kemi gjuhetare te merren me keto pune. kur vet iliada hapet me ''menia'' e akilit ( pra meria e akilit)  c'do me?

edhe sot ne veri merise, meni i thone ...

Po pra, pse e paska lene te merkuren pa shpjegim? Ja te thote qe vjen nga "merr? Kurre!", dmth e merkura nuk merr nga java se rri ne mes. Nje tip monologu skizofren i diteve. smiley 

Po tek sqarimet e te dieles pse nuk ka futur "delen" si varjant te mundshem? Zhgenjyes. 

Ti Alba ku i gjen kompetencat per te afirmuar se nuk ka studjues shqipja? Per kuriozitet pyes. 

E Merkure = mer kure

Dmth dita kur njerezit mernin kuren e ilaceve per sherimin e semundjeve 

Ose ose "merrke ure": merrke uren (per te lare rrobat tek lumi? Per t'u falur gjekundi? Per te bere ndonje dashuricke ullishtave?). Me keto hamendje te merren studiuesit serioze e te na shuajne kureshtjen. 

Dhe ngaqe robt bene kaq shume pyetje per te merkuren, dita ne vazhdim u quajt e ënjte qe domethene e ënjte tjetrin me pyetje.

Lol. Nuk kane mbaruar ende hipotezat e te merkures. Se deri dani vetem foljen "marre" kemi marre parasysh. 

Meqe dolem tek kurat, ben vaki te jete nje forme urimi "m(b)ar(e) kura!". E nese populli pellazgjik del i varur nga kurat i duhet bere nje studim sociologjik mbi shkaqet e gjithe ketyre semundjeve qe paska perjetuar. C'kane thene majate per keto ceshtje psh? 

Besoj se e di qe emri i Majave vjen ngaqe ato ndertonin piramida me maje. 11.440 vjet me pare ky muhabet.

Ajo duket sheshit. Ose, sic do thoshte Alba "ate e di dhe bufi". Mua me bren me shume kureshtja per inkasit. Te kene lidhje me hinkat valle? 

(Kuzko: ku shko? Pse ke hyp aq nolt pra.)

mire,sazan. thellohu edhe pak po orientimin e ke mire.

kujdes mos te merr vesh lubonja dhe kercet druri te aleanca e plehravesmiley.  te akuzon se me keto shkrime ndikon ne mosdhenien e statusit,,

Lum si studentet e UFO's dhe Justinianit. Po ate analizen mbi prejardhjen shqiptare te Bushit (apo ishte Becker?) ky e ka bo?
 

Artikulli i Sazanit me pelqeu smiley veç ne mbyllje sikur i dha nje fuksion tjeter argumenteve te tija, sikur ishte per te na mbushur mendjen se jo 1 janari por 25 dhjetori eshte festa jone smiley kur dihet qe festat kane qene pagane ne ate kohe, diellore ose henore, dhe festen njeriu mund ta bej kur te doje. Une psh, kam feste çdo nate, 365 dite ne vit, se ia shtroj me te ngrena e te pira smiley nuk pres 25 dhjetorin siç presin njerzit kendej ne perendim apo 1 janarin siç presin njerzit ne Shqiperi dhe kudo ne bote. 

Megjithate Sazanin e vlersoj dhe me duket me i thjeshte, me i ndershem dhe me i paster se politikanet kaka shqiptare qe kemi patur e kemi. 

Dhe e prisja kete prej teje Pjer! Ju shkencetaret autodidakte keni gjithmone nje prirje kalorsiake per ta marre nen mbrojtje njeri-tjetrit.

smiley Mos t'u shterofte qilari o Pjer! 

Pjer, te lutem na trego sekretin si arrin t'ja dalesh me 1600 euro (para apo pas taksave?) ne muaj te shtrosh me te ngrena e me te pira pernate. Po te pyes me te vertete te di si ta bej dhe une buxhetin me kete rrogen e ulet qe marr nga larja e pjatave.

Te pyesesh Pjerin si i shtohen vererat 50-vjecare eshte si te pyesesh Krishtin si ngopi 5 mije vete me pese peshq e tri buke. Eshte pjese e mistikes qe nuk duhet ngare me dore! 

Dmth ne njerezit e thjeshte nuk kemi shanc as per pak dituri hyjnore? smiley

Do e pesosh si i biri i Dedalit, te them! Do digjesh e pervelonesh! "Ignorance is bliss" edhe ne kete rast. Kur as Erosi nuk ju shfaq Psyche-s ne gjithe formen e vete hyjnore ti si pret te te rrefehet e verteta e veres se Pierit? smiley

smiley Jo jo s'dua ta pesoj ashtu. Po une s'po pyes vec per veren po edhe per te ngrenat. Pjeri vete tha "ia shtroj me te ngrena e te pira"

E o mire se "po s'rrodhi do pikoje" ka thene populli yne i mencur. Ka thene edhe "buk e kryp e zemer". Thuaj te verteten ama: po i ben gje ftese indirekte Pjerit per te t'a shtru edhe ty me te ngrena e me te pira nje nga keto 365 ditet e vitit? smiley 

smiley Une s'kam nevoje t'i bej ftese indirekte Pjerit sepse Pjerit ka bere ftese te hapur per kedo peshk qe e ka deren e Pjerit hapur nese shkon ne Antwerpen. Ama kur te shkoje Pjeri ne Albanie, duhet t'ja ktheni nderin me qofte dhe birra.

M'i preve krahet! Po ne nga Kanadaja si duhet t'ja kthejme favorin? Ketu vetem burgers dhe birra kanadeze kemi. smiley 

Ke shpetuar. Pjeri ka thene qe nuk shkel token e Amerikes se Veriut.

Kete mos te ma thoshe! 

Une e kisha me shume per t'i kthyer borxhin e qofteve te Antwerpit me prodhim vendas kanadez. Po pse urrejtja per Ameriken e Veriut? Preference apo ideollogji e rrenjosur thelle? (Te me ndjeni per injorancen qe po e shtroj sheshit, po "nga padija zoti hetus". Dmth. m'a beni hallall se e kam per sefte)

Me vjen keq por pergjigje mund te ktheje vec Pjeri.

Me mua nuk merret se as librin s'ja kam lexuar, po keshtu zemren flori e ka. Urte e bute e plot tigani. Zhvejku shqiptar eshte! 

Te lutem mos luaj rolin e te paditures!
Te gjithe ktu i njohin mire dobesite e Pjerit. Kriteret qe ju te keni ndonje shans me Pjerin, perfshijne gatimin e qofteve, te kesh aftesine e njohjes se vererave fine (konjaku do ishte bonus) si dhe i fundit por jo me i parendsishmi, pesha trupore ne perputhje me te ashtuquajturin "ligj anti-kompensate"

Po une kerkova dhe ndjese paraprakisht. Nuk behen leshime valle per ne, prurjet e reja? Si t'a prisni hovin ju, paria e peshkut. smiley 

Konditen e pare dhe te dyte ja plotesojme (me rezerva, kuptohet, se s'mund t'i kundrvihem une maturise pijore te Pjerit. Le te mos harrojme, ai shumicen e vererave ne qilar i ka me te mocme se vete mosha ime). Per konditen e trete me bere qe t'a humb fillin. Pomme ndihmove me ndonje formule konkrete me ben nder. He t'u befsha! 

jo, une te kuptoj shume mire. Se nuk je e vetmja qe e aspiron kte. Jane dhe Elba, gjembi dhe se fundi, M_Ll-ja qe direkt ose indirekt, ja kane bere kte kerkese Pjerit. Une nuk jam ne dijeni te ndonje komunikimi privat mes Pjerit dhe te interesuarave po nuk e perjashtoj si mundsi. 
Gjembi psh, nuk le rast pa shfaq vlerat e saj si njohse e mire vererash e konjaku. Sigurisht kjo behet per t'i rene Pjerit ne sy...nuk e mohon dot askush.
"Ligji anti-kompensate" nuk eshte ligj i shkruar sigurisht. Por dobesia e Pjerit per femrat e kolme, eshte e njohur ne qarqe pecogrosesh dhe se fundmi, edhe ktu ne ppu. Sky is the limit - mesohet te jete shprehur vete Pjeri, i pyetur mbi standartin peshor qe duhet te plotsoje kandidatja

 

Ju lutmi shume, mos na fusni ne nje thes me te tjerat. smiley 
Une, dhe ne paca nderin te piqem me Pjerin, e bej kete si individ i vecante: me botekuptimin tim, endrrat e mia, stomakun tim dreqi ta haje! Nuk aspiroj t'a takoj kurresesi balle per balle (me ruajte Zoti) ama; vec po hamendesoja (kurre qenka ndaluar parja e enderrave me sy hapur?). 

Sky is the limit - mesohet te jete shprehur vete Pjeri, i pyetur mbi standartin peshor qe duhet te plotsoje kandidatja

Mos me thuaj qe eshte nje nga ata qe duan t'i shohin femrat duke u nginjur, e presin me pas t'u marrin firomen duke ju ulur ne gjoks. smiley 

 

deri tani vete Pjeri as e ka mohuar, as e ka konfirmuar standartin ideal. Besoj se ne privat do ishte me i lirshem. Vajza, mesyni!

Gjembi,besoj se sekreti qendron tek " neqezlleku"! Qe kur bashkohet me kurrnacllekun, shofin ne enderr " fukarallekun"!
Dhe as hane si Pjeri as pine vere ...te vjetrume pe asaj qe pi Pjeri! Te tillet jo se hane vertet shume , jo porvngopen ...me pake ...se mosma marish ..me lug te zbrazur...lanete!

Faleminderit grava

Gjembi moj vajze e dashur, une kam filluar punen ketu ne Belgjike me 1200 euro neto ne muaj, dhe kam qene i kenaqur, ndonse ketu quhet rroge e vogel apo pak mbi te voglen, 1100 euro. Ketu rroga rritet sipas kategorise apo dhe vjetersise, eksperiences qe ti shfaq ne pune, dhe tani pas 8 vjet pune e kam 1500-1600 euro neto. Dhe kjo quhet rroge mesatare. Pas 1600-1700 euro quhet rroge e larte. Psh, Leonardi i Brukselit qe futet rralle ketu, dhe qe e kisha per vizite dje, qe punon ne zyrat e larta, e ka rrogen 2000 euro ne muaj dhe kjo quhet rroge e larte. Ketu (me statistika) nje familje shpenzon ushqim+pirje (ne supermaket, shtepi) 512 euro ne muaj. Pjesa tjeter eshte qiraja, gazi+elektriku, dhe pjesa tjeter per qejf si e quajne kendej, por qe familjet e kursejne. 

Keshtu qe leri qejfet, futju supermaketeve, bli ushqim te fresket, dhe leri restorantet. 

Gjembi moj vajze 

Pse vajze qenka gjembi? nuk e dijasha, sorry gjembi !

Mesohen kollaj gjerat, por ja qe dhe duhet te c'pohesh njecike alto!

Faleminderit z. Pjer! Po qiraja qenka e ulet atje tek ju se mua s'me dalin llogarite. Gjithashtu, kjo 512 euro (pa cente apo jo?) eshte shuma qe shpenzon familja juaj apo nje familje belge? Se nese eshte per familje belge, duke patur parasysh pijet shume te shtrenjta qe pi ti si dhe sa shpesh i pi, i bie te shpenzoni shume me teper se 512 euro.

kjo eshte shifra e statistikes, mesatarja, gjembo, shif dhe Bredharakun poshte ketu qe e kuptoi menjehere. Mesatarja ime shkon 550 euro. Une nuk pij gjithmon verera te vjetra, pij dhe te lira 3-4 euro, biles i blej 3,4,5 euro, deri ne 10 euro, por i hap pas ca vitesh, kur ajo (vera, me nje fjale smiley ) eshte bere e shkelqyer smiley

Faleminderit Pjer! Une po mbaj shenime. Dmth po te blej nje vere 3-4 euro une tani e ta hap pas disa vjetesh do behet vere e mrekullueshme dhe madje mund ta shes shume me teper se c'e bleva? Me duket mua apo qenka me mire te investosh ne kete menyre, Pjer? A ekzistojne obligacione te veres?

P.S. bredharaku sigurisht e ka kuptuar me shpejt ngaqe ai e ka lexuar e studjuar VQ-ne - prandaj dhe ti e ke futur ne listen tende.

Lexoje dhe ti Gjembo, veç do perfitosh. Obligacionet e veres, nuk i luan dot ti Gjembo, biles as une, se duhet te kesh linçense per ate pune, ate te drejte e kane distilerite, bankat, dhe ndonje beleger/brokers i autorizuar per kete pune nga ndonje kompani. Ti boj keshtu si mua, blej vere, sot, 2 shishe, ne fakt une blej 20 shishe smiley  nje fute ne bodrum te shtrire per ta hapur pas 2-3-4-5 vjetesh, dhe tjetren pije ate jave qe e blen, e javen tjeter po keshtu, dhe sheh se pas nje viti do kesh shum shishe nen ruajtje, pra je bere ne nje fare menyre koleksionist, si mua smiley 

Pse po t'leshe " ne kembe", telikosen shishet me vere Pjer? Jo per ta ditur se na mungon eksperienca

Faleminderit Pjer! Ja une s'e dija si funksionojne obligacionet e veres. E kuptoj qe me metoden tende brilante mund te kem qilarin plot pas 3-4-5-6-7-8-9-10 vjetesh, por s'me the a ja vlen kjo metode dhe per te investuar ne verera? Mund t'i shesim pas 3-4-5-6-7-8-9-10 vjetesh e te bejme ndonje euro?

Sigurisht qe vec do perfitoj prej leximit te Librit, Pjer. Rrugen e pare qe do bej ne Shqiperi, tek libraria do ndaloj e te pyes per Librin.

Gjembi, provoje ...qe te te thone " vete shendoshe!" !

Natyrisht qe mund ti shesesh tek miqte aty rrotull, mund te behesh edhe antar i ndonje klubi vere psh, por une per vete nuk shes, i mbaj per gurmazin tim, per qejfin tim, per shpirtin tim smiley dhe kete gje ta rekomandoj dhe ty, nese nuk je keq nga ana financiare. Kenaqesia e shpirtit, eshte me e madhe se kenaqesia e fitimit te 5-10 eurove. 

Znj. gjembi nese do me te vertete te lexosh VQ e z. Pierre, mjafton te me japesh nje adrese postare dhe ta dergoj une librin pasi e kam perfunduar se studjuari. Biles ta dergoj me kenaqesi se e di qe do te perfitosh dicka. Dhe kur te vish ne Shqiperi ne vend qe te blesh librin te ftoj te shijosh pak vere nga ajo qe une prodhoj. smiley

Kuazimondoooo, ç'eshte ajo ftese smiley une jam ketu, akoma gjalle smiley

512 euro fiks Pjer?
ah, po flet me statistika...si perhere, rob i shifrave mbete Pjer.

Pjer, pse bie pre e provokimeve te gjembit? Paret sa ben nuk tregohen ( tregove tenden ja nxorre dhe atij tjetrit Leos, I more leje atij ?!) . Nga nje mike qe te do te miren! 

Une provokime Pjerit?! Nuk e di si te shkon ne mendje. Eh c'beka xhelozia thuaj. Mos u bej merak moj Moza se s'te hyj ne pjese. Per kurjozitet dhe te Pjerit: ti mire qe ja do te miren atij, por i ploteson kushtet e tij?

M Ll, mos u zini per mua smiley 

leji te zihen Pjero. Aty do dale kush te do me shume

Pjer si e kishte emrin, Zhak Poli....? Dhe sic jane perhapur llafet, kur do varesh per ...te katertin?

o P.TH po sa te erdhi leo per vizite ,diskutuat direkt per rrogat dhe zyreat e larta....

Jo-jo, Alto, por po i mbushja mendjen te qendronte ketu, se i eshte mbushur mendja te kthehet. Se ka dhe ai enderra si puna ime smiley dhe kur ra muhabeti i rroges, e perdora (edhe) kete fakt per ti mbushur mendjen, qe jo vetem te rrinte por te merrte ter familjen e ti mbante aty.  

Na ke zbardhur faqen, na ke ndricuar, Sazan. Na ke lagur me vale dijeje. Drite. 

 

Pardje pime nje kafe me Sazanin dhe Sul Maton.Me tregovi per librin qe po nxjerr.Dhe ne bisede e siper dolem ke Kanunet.I permenda kanunin e Papa Zhulit te vitit 1100... U habit! Nuk e kishte degjuar.....

s'e kam lexuar te tere por per te marten e ka tamam. e marta mbahet si dite ters prandaj dhe lidhja me shqipen e marre- e marte eshte perfekte. c'te bejme s'kemi gjjuhetare tamam. ose ose gjuhetaret tane do merren me incestin e gjergj elez alise ...

sa te dali e marta thoshte gjyshja ime gjithmone, nje tjeter thoshte deri ne oren 12 te drekes ki frike se pastaq quhet e ikur. doni me per belulin?

Tani per te marten kane thene qe ka mbetur si dite tersi qe nga koha e pushtimit te konstandinopojes qe u martua pushtua dite te marte. Po prape sazani mbetet nje idiot i pafytyre

lidhja me shqipen e marre- e marte eshte perfekte

smiley 

faraonet - fara jone, smiley mire qe s'paska dhene edhe etimologjine per sum'eret

Sum'ere : sum me ere . Apo te merr suma ere apo sume ne ere ?
hajde gjeje s'ka thene gje sazua??

ndoshta sume e erret, meqe vinin si bruna ata.

pak a shume si Pitagora qe vjen nga bythe-gjeri - dmth per ta lidh sum-madhi.

nuk po tallem per Pitt-in.

Ose "s'u merr", dmth qe vetem shqipes i ka marre (kalendarin) dhe te tjerave jo?(!) 

Megjithese m'i lidhi kembet emigranti me teorine e sumes. :/

Moj Selena,he kasmosu! Zure dhe ti si keta rrema,llet ?Ze gjuhen te them!Nuk ke pune ti biesh gjate...nga Elbasani.

Gora jo nga gora e korces apo gorreja e lushnjes (arqile gorrja) u veshtiresua puna duhet ekspert
Sum e erret mos eshte shume e erret???
Bytha bitha bita b/p =pita Dmth bytha: ja e gores se korces, ja e gorrese se lushnjes hahah ose me sakte arqile gorrja qenka pasardhes i pitagorese pra bythgjeri hahahah

Dale, se namuarte mendjen me sumen! Do e kene pase nga "shume heret". Jane popullsi e lashte pra. Klecka qendron se pse duhet t'a benin kete percaktm pellazget kur Sazani e vertetoi qe ata kalendarin e dijet i ane marre borxh nga pellgjet tona? C'i bera vetes qe i hyra ketyre andrallave! 

Suma - Osumi qe gjarperon kur fryhet nga shirat ne dimersmiley 

U ckalite a luce!

perfundimisht paska rjedhur. 

smiley

Kam dyshuar gjithmone qe Sazani ishte nje idjot... Ky shkrim ma verteton kete... Tani u binda se Rama paska ber gabim qe nuk i  pranoi ato armet e Asadit..

 e diela, (që lidhet me shqipen dije, dritë, djalë, ditë, del), kollaj fare i lihet vendi planetit satelit që ndikon më shumë në jetën në Tokë, kuptohet Hana-e han, e hëna (që lidhet me shqipen si diçka që hahet), për të vajtur te planeti pas saj Mars-e marta (që lidhet me shqipen si një planet me shtrëngata, si i marrë), për të kaluar te planeti tjetër Merkuri–e merkurë

smiley

March- ta marsha ne shqip ! smiley si Hana qe hahet smiley Shume shkencore! Une skuptova ku na e kane vjedh ne kalendarin! Ajo foto eshte pak kompromentuese, eshte gje Kalendari iliro shqiptar ?! smiley

Lilius e thërrisnin, , .....Lilius e thërrisnin, i propozon Perandorit kalendarin e vet, me bazë egjiptiane,smiley..

Shume sugjestionuesekjo e vertete Historike . Kete Ilir Mesapi . e vleresova shume , se ka il brenda , nga e cila duhet te jete huazuar edhe emri I lumit Nil .Prapashtesen us duhet ta kene shtuar Romaket per te marre zbulimin per vete , ashtu sic kane bere me ndryshimin e emrave Jul dhe August ! Le te festojme !

Une skuptova ku na e kane vjedh ne kalendarin

Meqe dole ketu, kjo eshte edhe nje nga pyetjet e mia. Se e para e punes ti duhet te vertetosh qe e ke pasnje gje, pastaj te akuzosh tjetrin qe ta ka vjedhur. Nejse, pa i hy pse Marsi quhet Mars apo Saturni Saturn, mua me cudit me shume dicka tjeter. Une me mendjen time mendoj qe kur ti thua qe gjuhes sone i kane vjedhur kalendarin parpara 8000 vjetesh, ti duhet te japesh prova ne rradhe te pare te gjuhes tende para 8000 vjetesh. Pa fol per vete kalendarin. Sepse gjuha evoluon dhe fatkeqesisht une nuk besoj se shqipot 8000 vjet me pare flisnin te njejten gjuhe letrare te pas Kongresit Drejtshkrimor, si p.sh gjyshja e Lires. 

Duke e ditur qe psh, Gjon Buzuku, vetem 500 vjet me pare e shkruante shqipen keshtu

U Donih Gjoni,biri hi Bdek(1) Buzukut, tue u kujtuom(2) shumë herë se gluha jonëh
 nukë kish gjaa të endigluom(3) ensëh shkruomit shenjtë(4), ensëh dashunit(5) sëh 
botësë sanëh(6), desha me u fëdigunëh(7) për saa mujtah meh ditunëh, meh zdritunë 
pak mendetë e atyneh qi t'eh endiglonjinëh, për seh ata tëh mundëh mernëh(8) saa hi
 naltë e hi mujtunë(9) e hi përmishëriershim(10) anshtë Zotynë atyneh qi tah duonë em 
gjithëh zemërë. U lus enbas sodi maa shpesh të vinih em kishëh, përseh ju kini meh 
gjegjunë(11) ordhëninë e Tinëzot. E atëh nëh enbaroshi(12), Zotynëh tëh ketëh mishërier enbii juu, e atah qi u munduonëh dierie tash maa mos u mondonjënëh.E ju t'ini tëh zgjiedhunitë e Tinëh Zot, e përherë Zotynë kaa meh klenëh me juu: ju tueh endiekunë tëh dërejtënë e tueh lanë tëh shtrenbënë; e këta(13) ju tueh baam,Zotynë ka me shtuom endër juu,se tëh korëtë tajh(14) tëh englatetëh(15) dierie ensëh vjelash, e të vjelëtë dierie ensë enbiellash.

imagjino se si mund te shkruhej ajo 5 milion vjet me pare, dhe se sa kuptim mund te kishte togfjaleshi fara jone (Faraonsmiley ) per shqiptarin e kohes se faraoneve.

Megjithate ca nuk ben vaki.

Saturni lidhet me punen e sklleverve, qe ishte me turne. Me "sa turne" punohet ne piramide? kjo ishte pyetja qe behej gjithmone. the rest is history.

Nothing beats Tajlande=Taulantia

E po ja c`te thuash me shume Sazani per mire e ka,por kjo smjafton! smiley

Sot bota nuk eshte aq sa mos te kuptoj qe djathi qe bejne shqiptaret per treg eshte me nisteshte ose me qumesht pluhuri, dhe e shesin per djath Gjirokastre, qe per nga cilesia ai i verteti ngjason me Feta te Greqise! Ose qe te mos kuptojne qe Mjalti i Maqedonise te shitet per Mjalt Lunxherie apo Llogoraje! Ja keshtu edhe Sazani, Profesori i Universiteti UFO smiley 

PF,nuk eshte ai demi, qe naberi Sazani me kalenarin,por qe nafelliqi erzin e pellgut.Nuk i kenon ,gra eburra ka zbritur....ne fund!
Def te me behet me gjith kalendar...kalanderi!Tutjeqar se na bere ....Zarar!

Kjo qe thu ti ketu eshte mese e drejte por ky Sazani qe po e mban veten si specialisti i midhjes nuk po na thote ndonje gje apo ndonje fakt te forte se pse kane qene pellazget para majave dhe sumerve dhe si ka qene lidhja ndermjet tyre pra si kane arritur ata ta marrin kalendarin nga pellazget !

Sepse sic mund ta dish dhe ti vete ka nje teori qe qe zhwillimi social dhe teknik tek sumeret ka ardhur nga alienet !?

 

 

qenka peTagog Sazani? smiley

mos esht ky ai qe frymezoi shqiptaret per ato helmet e Sirise?

se po te jete i njejti rob, po kshu iu ka hudh trut e gamorit besoj nja trecerekut te peshqve ktu qe na u bon eksperta te gjithe!

Sazani ka qene mjaft aktiv dhe s'ka lene media pa u prononcuar per armet kimike, megjithate nuk mund te thuhet se ishte ai qe frymezoi levizjen. Kishte shume zera te njohur dhe figura me dinjitoze qe u shprehen publikisht per kete ceshtje. Per me teper kur Sazani shfaqi nuanca politike ne proteste dhe doli perkrah Metes, kur ky i fundit desh te fliste para turmes, nje grup protestuesish ia bënë benë dhe nuk e di si shpetoi paq.

po,ky eshte i teri dhe i beri, ky eshte nje idiot i certifikuar sipas normave te be-se.bemat e ketij nuk kane te sosur... qe thua ti , ky sazani i gurajve na doli nje here bashke me mentorin e kikiajve per nje tip proteste alla vitrince....vetemm kartela i mungon ketij.

Ore admina, po pse mereni me keta sharlatane...???' A nuk ju del sharlatani i peshkut...??? Akoma nuk jeni ngopur me te tille debila me apo pa profa nga para... me apo pa shkolle...????

Thuji PF's qe vetem me hudh helme e ka mendjen. 
 

A nuk ju del sharlatani i peshkut...???

smiley

Ne ajer i perlan te hajzertat....

kshu gjonash mesojn kto ke UFO?

mesojne edhe siguri teknike per xhenio...

Duke e ditur qe psh, Gjon Buzuku, vetem 500 vjet me pare e shkruante shqipen keshtu

 

...mqs na nuk kena shkrime te rujtme me pare se Gjon Bozuku kjo nuk do te thote qe ne nuk kena dit me shkrujt para 500 viteve,per me teper Aristoteli ka thone qe shkrimi ka lind ne te njejten kohe bashke me seksin  smiley
 

Ore as nuk diskutohet qe kena pas shkrujt, pavaresisht se nuk kemi asnje deshmi per kete ngaqe na i ka ngrene librat dhia e armikut te klases. Une po thoja ne 500 vjet shiko sa ndryshon gjuha. Po ne 5000 vjet. X.

Heee e di un e di, Don Juan & Castaneda na e ka vjedh kalendarin.

 

Grande kaka qejfli ...smiley shkrimi dhe makinash shkrimi , penash e pergamenesh !

 Ju te Kanadjes keni shije te jashtezakoneshme pellazgjike ! Edhe Aristoteli pellazg ka qene . Ari ose Flori ..dmth qe jep mendime te arta smiley

Tani e pashe qe e ka botuar "Panorma - aaaaaaaaaaaaaa"  Ajo i mbledh te gjithe shkencetaret smiley si Gazeta me shkencore ne Shqiperi !

Po c'botoni nje te shkare si sazani ai hyn te idiotet 100 karat

c'lidhje ka sazani me avukatin? kjo eshte pyetja...

Po te jap nje sekret te Avokatit .

Avokati nuk njeh Asnje nga keta qe thone se rrine me te . Ai do Auditor smiley Kjo nuk ka te beje me dijet e tij .perkundrazi !

Ndersa Sazani me Avokatin ka ate Lidhje qe mund te kete Gazeta Panorama me nje emer te njohur ne editorialet e saj si seria e Yp Xhixherve !

Avokati nuk njeh Asnje nga keta qe thone se rrine me tesmiley

Grava xhevap?

Me Graven edhe pi ndonje kafe po ty te ka daha me keq ...sa me larg , po perballe televizorit me goje hapur duke u mbllacitur smiley

Tani edhe mbase edhe nuk e sheh , po duhet te thuash qe " leshoj zametet mbi sy " dhe vetem zerin i degjoj dhe mbaj ndonje shenim ta informoj   Idrissin ..fundja edhe Drejtoreshen e Arkivit zonjen Xhibole ! 

Alba2265, me fut ne teme , se kush thote qe rri me av,te te pergjigjem sakte fare!Me Sazanin jo ! Dhe e di pse? Se sazani, duke qene inxhinier ne profesion bie ndesh me prirjet e Av.per te hulumtuar e fole i zhytur I gjithi ...mes rreshtave te filozofise, mes mesazheve te Akademisi Platonit....Lodhet Taku ..,duke fole... te tjeret! Sidomos kur Sazani kujton se ishte ai, ....qe shmangu prurjet nga Asadi !

jo meqe xakja perdori ndajfoljen absolutisht  perjashtuese :asnjesmiley

Xakja per nje gje , qe ai e di mjaft mire, ka te drejte.Kush nuk behet kollaj Cift, perzgjedh ....teken !

Pyetje per 100 milione

Çdmth GAT?

Gjate ose glate qe aty i larte dhe pastaj duhet me pyt sazanin......

Grupi Armiqsor i Torontos

Mama e tata con fmine ne kolexh, i bi ky per msus! smiley

Medet medet smiley

Universiteti UFO

Si perkthehet ne pellazgjisht "pirdh o prift ne prill pirdh"?

Gjeni dhe ndonje prruje te ketij lloi si Seksi Kopshtares , Pellazgjishtja e Gurit dhe ...Iku Janari dhe Shkurti smiley Po gjetet nji tjeter , se Pagarusha mbulohet me Komente , nuk quhet , iken dhe Marsi ! Ndonje me qellim te mire ...psh .

Kemi tre shqiptare te shquar ...A,Athanas , Konica Noli ...te tre ne Amerike .Po nga Italia e Franca vetem debile paskemi ? Po ne Shqiperi kemi ndonje . Hiq poshte Pashait te Tepelenes ..mejtim pellazg e kisha !

A rrjedhim apo nuk rrjedhim nga Pellazget dhe ne oervec Kalendareve ! 

Mire me kete informacionin gugllor per historikun e kalendareve por kur fillon interpretimet pellazgjishte prof.Sazani , te vjen keq per kungujt qe rriten ne serat universitare. Me kujtoi njerin ne nje vaki, tere naten na enjti koken me teorine se x zone (male dhe gerxhe) ka qene qender qyteterimi e pellazgeve por na e kane vjedhur gjithcka te huajt, ata kane zhdukur cdo gjurme dhe dokument. Nga qe ishte parali, mbante me nje rroge edhe nje arkeolog te njohur. Me erdhi keq per akeologun kur e mendova qe degjonte kenget pellazgjike te mecenatit te tij ne kafene dite per dite.

Gjen e mire, paska mbajtur njerin me rroge te pakten. 

Sikur te harxhonim kaq energji per te ruajtur ato qe kemi prishur vet ne histori, nuk do te ishte Shqiperia sic eshte sot, "porsi nje lis i shtrire per dhe"

Sazani  & CO te bej ndonje gje qe te ruaj qytetin e vjeter te Beratit nga shkatrimet, apo dicka tjeter per Gjirokastren, apo per Tiranen e cila po betonohet po zhduket edhe ai Liqen qe ishte dikur, ect dhe ti lej keto perrallla per kalamaj se as keta nuk i hajne(e hane) dot! 

J.K Rowling do e kishte zili nje imagjinate te tille. Madje Sazani ti fus dhe nja dy personazhe imagjinare e te bej nje liber me perralla persembari.

C' Rowling zeza? As J.J.R. Tolkien nuk pati ate guxim qe ka Zanoja. Tolkien mavrija u kufizua me pervetesimet e mitologjise nordike: nuk ju nda qe ne nuk ju nda atij cope katrori. 

Ndërkohë, si mësuesi me nxënësin spurdhjak që pas disa mësimeve i duket vetja i ditur, mbajti për vete, me emrat e parahistorisë njerëzore dy ditë të javës, si ditën e zjarrit, e anjit-e entur, e enjte, dhe ditën e premte, venera për vendra (e bukur si venera, shën e vertë) më vonë e premta.

"Spurdhjak"  smiley 

 

 

Pa lidhje me shkrimin por me komentet:

Sazan Guri kur fliste dhe protestonte kundra importit te plehrave nga Italia: Hero

Sazan Guri kur fliste dhe protestonte kundra ndertimit te TEC ne Vlore: Hero

Sazan Guri kur fliste dhe protestonte kundra armeve kimike ne Shqiperi: legen, sharlatan, idiot.

Sazani ka ngel atje, laj thaj! Se mos ka ndonje tjeter me te zgjuar! Qe ti bej oponece! smiley

fantazia ime fillon dhe punon smiley imagjinoni sikur kjo te ishte botuar ne anglisht ose ndonje gjuhe tjeter te lexueshme nga qarqe qe kane njohuri per keto gjera. ose te ishte botuar ne hebrew. t'ja masnin mire arrat sazanit me kalendarin izraelit astronomik. muaaaaaaahhhhh, do qeshte Koci i Teto Ollges. 

Mo te ishte botuar ne Angli kjo ..si Popull serioz qe eshte dhe ka kontribute te jashtezakonshme ne idiotizma , me nje koment alla Gjembac e kishin thy ne mes Twain ... E kihin kalu si relike qe ta gjeshin ata qe do vine mbas pesemije vjeteve ...

C'Lidhje ka emri Sazan me Ishullin Sazan  smiley ?? duke e shoqeruar me nje titull Bombastik te Gazetes Panorama " Kalendari Sazanit " !

Twain i Anglise ka qene xhigant e lexhendar! Cilat libra te tij rekomandon ti xake?

Gjembecet e Mait !

Ku bie ky fshati Mai? Andej nga Kina komuniste?

Rri dhe ti, ngele tu bri me xaken ! Na thuaj ndonje gje te kendeshme!

Grave vellai . Sinqerisht me bezdis . Nuk e di si me kupton , po mos hajde me si " dervish teqeje " ( kemi Albat me zamete smiley  pas ketyre Jetedhenesve e Botmesuesve te Virtualitetit . Keta te serise YP Xhixhi  kane ne DORE sot perpunimin e Opinionit . Me keto koqelleqe merren .  Jo LB II jo Lufta e Dyte Boterore .  .Kaq e kupton ! Kane analizat per ekonomine ne Rajon me gjere e gjate per krizat Boterore ..te kam vlla ne me kupton . Mbi te gjitha kane Poetin smiley

Leri keta PORDHET e medhaja te vertiten neper Breke . Kaq pra , eshte shume e thjeshte dhe habitemn si nuk me kupton !

Shume respekt ...shmangju kesaj menyre 'jemi tanet " Nuk jane fshatare e por rrihemi me HUNJ  smiley Mund te ta coja dhe me mesazh po mbase keshtu e kupton me mire ! 

ndërsa pas tij qe Perandori tjetër, i nipi, Oktavian Augusti, që pasoi me ambicien e të ungjit, duke hequr emrin e gushtit dhe e quajti augusto,

Une Augusto, mato agushsmiley

Selen, " rruga per tek Pjeri " eshte e hapur per Ju! Sepse ai nuk shkon dot ne shpi te vet, pa kalu para portes tate.Dhe sedyti, ai ka ideuar autostrade siper qafave , mbi Ju.
Desha vetem te ti tregoj ca gjena ...

Keto qe ne kete shkrim quhen sharlatanizma dhe traplliqe arkaike, admirohen si gjera sublime dhe te verteta ne letersi, filozofi, art, dmth ne kulture ne pergjithsi New-Age, dhe jo vetem New-Age. E gjithe kultura postmoderne, me pak perjashtime, eshte ne te njejten gjatesi vale si surrogato e feve tradicionale tashme te rrenuara qe mbijetojne si rrenoja pa shpirt, si bestytni, perfshire edhe bestytnine ateiste.

Ndryshimi i vetem eshte se kete rast i mungon finesa, eshte prej Guri, dmth eshte çeshtje stili, klasi.

 

PF, shifi nje çike Guret evropiane te Zvicres New-Age Castaneda la kukaraça companjeros (jane vetem ata qe kane bere leksione, se si degjues lista del yhhaaa sa e gjate, deri edhe Kafka ka marre pjese).

Kjo zona ketu ka pas qene Kalifornia evropiane, komunitetet e para nudiste seks i lire dhe hipi, tip Kopshtije Eden, jane krijuar per here te pare ketu.

Pa u fut se ç'punohet andej nga Kalifornia me Gure qe Rrokullisen Harvardi kalifornikejshen New-Age, qe eshte vetem nje vazhdim i perzgjatur i kesaj zone.

Leksionet e Eranos botohen ne forme libri.

Po te jap wikin ne italisht, se ka me teper informacion. Po te dush edhe linke serioze Harvardi. Wiki eshte per te thene ja se ku eshte niveli i publikut qe ka mbaruar me dhjetra universitete.

 http://it.wikipedia.org/wiki/Eranos 

 

e diela, (që lidhet me shqipen dije, dritë, djalë, ditë, del),

 

smiley

 

 

Vetem djali drite, se vajza erresire fare..

falemners per aq, thoni. Se mund te ishte edhe kujze..

z.Sazani ka nje shprehje monumentale " burri eshte si kali, kurse gruaja si gomari"*smiley

Ne fakt, pa dash me e ul lashtesine dhe primaritetin e Sazanit, po kjo eshte huazuar nga nje proverb afrikan, padyshim i vjedhur nga pellzget qe shkonin aso kohe per Safari

Vajzen mund t'a lidhe fare mire me te henen ("e hana") prej nga ku sqarohen fare lehte shprehje te tipit "te hengsha syrin", "te hengsha zemren" etj. Del pra vajza iliro-pellazgiote (dhe me ane te saj, shqiptarja moderne) si dicka qe duhet ngrene me doemos (objekt sakrifice). 

Shyqyr qe s'ka lidhur te Shtunen me Shejtanin. Diten kur njerzit dalin per aheng e argetim dhe i shesin shpirtin djallit.smiley

Faleminderit Zot që më ke mbrojtur dhe nuk më ke shpënë në shoqërinë e "studiuesve modernë", (që jua a han(a)-grasha drekën) smiley

ore, kot seshte profesor i UFO(ve), s Sazani....

nje merak kisha une.... -prof Sazani, po qyteti i sterlashte italjan, Peskara, si spjegohet me pellazgjishten e vjeter..? po Karaburuni..smiley. se stha kot ai pellazgu: "Sazan e Karaburun, jane vatanet e mia...smiley

Peskara Belul nuk ka lidhje me pellazgjishten (alias-shqipja e sotme) dhe djallëzit e tua për banalizimin e këtij forumi të nderuar.

• Pes, e ka burimin nga sllavishtja e vjeter- pjat=pesë

• Kara e ka burimin nga turqishtja= i zi

- Përfundimi pesëzioshët. ja kjo është. Do ta keni këtë shpjegim në vol. II të S.G. gjë që do t'u japë fund keqkuptimeve.

falemimderit per spjegimin Petro.. ne fakt sme kishte shkuar mendja qe Pescara italjane te kishte lidhje me sllavishten dhe turqishten... mua me vajti mendja te pellazgjishtja, por edhe te 'pesca' (peshku) italisht... nejse, shume interesante qasja jote. edhe njeher faleminderit!

Mire qe s'doli dhe lidhje me karatet qe matet floriri.

jo gjembi, me duket se ka lidhje me japonishten, konkretisht me sportin luftarak 'karate'.

O gjembo po pescara nuk ka lidhje me shqipen sepse cara me k si fjale shqipe ka hyre vone, thone diku perpara 150 - 200 vjetesh. Me pare ky organ i mashkullit quhej "rrocke" me c me bisht poshte.

Kjo eshte shume e vertete. Thone qe edhe Rafaela Cara ne fillim e ka pas mbiemrin Rrocka. Pastaj e nderrun kur dolen ne itali.

Po ç'është kjo italishte krahasuese që më ke sjell si shembull, o Belul. Mbyteni me një pikë ujë, jo pesk, jo peshku, etj. Pellagët kanë pasë thënë se italikët nga gjuha ndodhen ende në shpërgej. Sapo kanë filluar ta lëvrojnë.

Ditet e fundit lexova nje artikull interesant me nje grafik qe perfaqeson "Distancen Leksikore" ndermje gjuheve Indo-Europiane. Gjuha shqipe qartazi origjinale dhe e paster. Tregues qe eshte nje gjuhe e lashte, vecse eshte per te ardhur keq qe nuk jane gjetur (akoma) mbishkrime te lashta ne shqip. 

http://elms.wordpress.com/2008/03/04/lex...

 

 

 

Po nuk gjehen fakte, pra dorreshkrime sepse i kane prishur te gjitha armiqte tane sepse ishin gjeloze duke filluar nga grekerit  e lashte, sllavet e deri tek Babilonasit, Majat ne Amerike latine, Sumeret, Egjyptianet e lashte . Biles ka hamendesime te besueshme se kane vjedhur vazhdimisht nga vrojtimet dhe studimet astronomike te dijetareve te lashte shqiptaro-pellazge mijera vjet me pare. Po ja ti shikoje edhe sot se cbehet me trurin e shqipetareve, vetem iken shtegeton neper vendet e tjera nga ku asimilohet.  

a ja vlen me e lexu apo titulli edhe autori jane te mjaftushem ??

Kalendarin e perditshem falnai Zot .

Cfare ka bere Vaki more ? Ka plas Babasqapai nga "na kem feisin e Bukit or tie "  Ka sulmue njat faqeziun Neobllokmen njat Lubonjen . Sikur me kapi syri ate Fansin e Lubonjes Obin me Mini van .Di nai gja njaj ? 

Drite shoke cfare lidhje ka Kalendari Pellazgjik me ...Menine smiley e Akile Babsqapit 

 

Pra, festat, datat, muajt, ritet, javët e kalendarët ishin shpikur njëherë, ku një popull si shumerët i ruajti në gur dhe një popull si pellazgët, më vonë shqiptarët, i ruajtën në lahutë. 

 

Kush eshte me e besueshme, guri i sumereve apo lahuta e pellazgeve ? Si te krahasosh faktet historike me legjendat smiley

 

 

Ky artikull nuk eshte te rubrika "gjuhesi" por te ajo "24 karat".

Mire Sazani qe shkruan keto perla, se nuk eshte hera e pare, por gazeta qe ia pranon ti botoje, nuk mund ta kishte lexuar me perpara. 

Ja nji lajm qe besoj do i interesonte Sazonit dhe gjithe skotes se nderkryer te shqiptareve qe i shkun mrapa, si kanine shkurti:

http://www.reuters.com/article/2014/01/0...

Vendi quhet Munster smiley

te fala se jom Qazimi, tha.

Munster ben nji alamet djathi!

Interesant. Edhe shiko cfare justifikimi ka nxjerre

"Therefore we in the German government have decided not to shirk* our responsibility and to make our contribution. That means getting rid of part of the chemical waste," he said at a news conference with his Danish counterpart.

Ajo qe se kisha nigju ndonjehere ishte fjala shirk. Hapa fjalorin dhe ja se c'me doli

shirk  (shûrk)
v. shirked, shirk·ing, shirks
v.tr.
To avoid or neglect (a duty or responsibility).

[Perhaps from German Schurkescoundrel; akin to Old High German fiurscurgo, demon : fiur, fire + scurigen, to stir up.]

P.S A thua kete Schurken ta kene pasur per Sazanin tone!!!

L.S.I. A thua Schurke te rrjedha nga pellazgjishtja shurra, per shurranjos?
 

Schurke, pra shurre ke.

Si rralle here nocioni teuton eshte pak i mjegullt. Po te ishte "shurre je", do vinte me i qerum.

Por do bojm si do bojm me Schurke.

Mua me vjen keq per ate skoten tjeter qe i iku shansi prej duarsh. Perfitimi ekonomik do t'i kishte mundesuar te blenin sa me shume djath Munster qe do t'ia kishte mbushur venat mire e mire me yndyre. Ndersa mbetjet kimike do te kishin kontribuar ne ndergjegjesimin qytetar per nivelet e larta te kancerit (rreth 3600 raste ne vit). smiley

ka lidhje edhe me manastire te lashte. (Muenster...)

ceshtje te illuminatit, qe vetem pak pecogrosso i kuptojne.

Ketu ka nje mossaktesim .Djathi mund te jete dhe Dhie , pra kullota alpine .Ndersa nuk theksohet ne eshte djath Lope pasi dihet qe Lopet sipas Sazanit kullosin ne Lendina , te cilat jane objekt i ndotjes me LHL .

smileyhahaha Sazani i paaftë të privatizojë a zbulojë ndonjë pus nafte merret me etimologji duke ja lën kamarierve naftën që i kan bër naftën ambientit që do mbrojë Sazani.

keta jane prof. dr. e shqiperise, ato skorjet qe ngelen pas largimit te madh ne vitet 90 e largimeve te vogla ne 97 e tutje - ylli pangot, zyhdi dervishat, sazan gurat, artan fugat etj.. rrombythje .. i vetmi ngushellim: keshtu ka qene ne rrethet akademike te evropes se shek. 19, plote sharlatane, shpikes e futjakot

i vetmi ngushellim: keshtu ka qene ne rrethet akademike te evropes se shek. 19, plote sharlatane, shpikes e futjakot

Mos; vërtet?

Prandaj dhe Revolucioni i Tetorit i Leninit, i ndodhur më 17 tetor sipas kalendarit rus, sot quhet si i 7 tetorit, sepse kalendari gregorian hoqi 10 ditë nga ai i Cezarit për të përputhur saktësisht kohën diellore me atë kalendarike.

The October Revolution, officially known as the Great October Socialist Revolution and commonly referred to as Red October, the October Uprising or the Bolshevik Revolution, was a seizure of state power instrumental in the larger Russian Revolution of 1917. It took place with an armed insurrection in Petrograd traditionally dated to 25 October 1917 (by the Julian or Old Style calendar, which corresponds to 7 November 1917 in the Gregorian or New Style calendar).

Autor shalratan artikull sharlatan .P

 

edhe emri sazan vjen nga pellazgjishtja, sa i zane, me studime dmth.smiley

ca i ka tamam, korrik- te korra, gusht- zagushi, brymer-nentor-bryme, shkurt- i shkurter, qershor-qershi, e marte- e marre ...

ca i ka tamam , si korrik - te korra ,.... Pa na thuaj cfare mbillnin e me  cfare e korrnin smiley . te keshe shpjeguar Dersij me Derstile elehyqmylyla se edhe djerrsin robi kur merret me lesh . Se mos eshte vetem Sazani dhe aq .

Po nje gje qe e ke mire nuk ka se si ta kundershton njeri ate me Zane .Vetem ndonje Zane mund ta kundershtoj !

ti po ti idris, i di te tera. keto para se t'i thote sazani i kane thene te huajt, dhe me pas dhe nexhat hakiu me shoke. prandaj mos na u sekelldis kaq shume zotrote.

Xake , jane arritur studime me te fella sot !Mbreme nje profesor i madh ...juaji, treginte se jeta njerezore qe kemi ditur gjer tani ishte diku 10.000 vjet.Por ca xbulime amerikane e cojne ne 250.000 vjet.!!! Keshtu qe dhe studimi i xanit ra dy dit si e kerreu

Per ate numrin 12 mire e ka ky. Numer I bukur shume. Lol

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).