Intervistë ekskluzive e shkrimtarit Ismail Kadare dhënë Vehbi Bajramit, botues i gazetës “Illyria” në New York.

Gazeta “Illyria” e New York-ut është një ndër gazetat që ju ka intervistuar më së shpeshti sa herë ka qenë e nevojshme të dëgjohet zëri juaj në botën shqiptare. Por ka disa vite që daljet tuaja në shtyp janë rralluar në mënyrë të dukshme. Keni ndonjë shpjegim për këtë?

Është e vërtetë se qysh pas rënies së komunizmit, me gazetën tuaj kam patur një lidhje me mirëkuptim të vazhdueshëm, për të cilën ju falenderoj. Lidhur me rrallimin e daljes në shtyp në përgjithësi, nuk besoj se kam ndonjë shpjegim të veçantë. Është e kuptueshme që shkrimtarit, më shumë se për çdo gjë i pëlqen të flasë për letërsinë. Këtu nis problemi. Letërsia është një sferë e vështirë dhe krejt e papërshtatshme për t’u trajtuar në shtypin e gjerë. Ndërkaq, vetë shtypi i gjerë, me të drejtë, i shmanget pyetjeve profesionale. Shkrimtarit, pasi i kërkohet të japë mendimin për gjysmën e problemeve të globit, i bëhet më në fund pyetja: Dhe tani zoti X., për t’iu kthyer letërsisë, a mund të na thoni se a keni ndonjë vepër në duar?

Do t’i shtoja kësaj atmosferën e acaruar që sundon në Shqipëri: nervozizmi, fyerjet, urrejtja. Të gjitha këto ta heqin dëshirën për të folur.

Mendoni se shkrimtarët shqiptarë të kohës së tanishme shqetësohen nga një atmosferë e tillë? A është kjo atmosferë një pengesë? Keni thënë disa herë se letërsia dhe jeta shoqërore zhvillohen sipas proceseve të ndryshme.

Natyrisht. Dihet se si një botë paralele letërsia ka kanonet e saj. Një prej tyre është vlerësimi sipas majave. Në historikun e saj, nivelet e mesme dhe të ulëta nuk merren parasysh. Në shoqëri, për shembull, ndodh ndryshe: niveli i mesëm, në një këndvështrim politik dhe ekonomik sidomos, është vendimtar. Ky kriter i veçantë i letërsisë dhe i arteve shpesh herë krijon probleme dhe keqkuptim. Për shembull, letërsia nuk e njeh vullnetin e shumicës, as luftën, në kuptimin që jemi mësuar, midis shteteve ose propagandave. Keni dëgjuar ndonjëherë për ndonjë luftë midis letërsisë ruse dhe asaj franceze? Ose midis anglezes dhe gjermanes? Jam i sigurtë që jo. Çfarëdo që mund të ndodhë në politikë, midis Shekspirit dhe Goethes ka gjithmonë paqe.

Çoroditja e kritereve herët a vonë i dëmton brezat e shkrimtarëve. Në Shqipërinë e sotme, për shembull, ka shkrimtarë të talentuar, por mungon vënia në pah e tyre. Vënia në pah, dallimi, “fama”, në jetën shoqërore shihen si diçka jo e lakmueshme, kurse në botën e letërsisë janë pjesë e natyrshme e saj. Modestia që iu kërkohej shkrimtarëve në komunizëm ishte në të vërtetë kërkesë për të ulur kryet. Dihet urrejtja e Leninit për shkrimtarët e shquar. Mao Ce Duni, ndonëse shkruante vetë, e çoi më tej.

Një autor i njohur, Frederic Ferney, ka shkruar se “Kadare ka mishëruar, dhe kjo nganjëherë kundër dëshirës së tij, ndjenjën e fajit të Shqipërisë, skllave dhe zonjë në të njejtën kohë”. Si e komentoni këtë?

Mendoj se fjala “faj”, e aq më tepër paradigma e tij, nuk ka pse të na trembi. Ndërgjegjësimi për fajet e kryera është pjesë e emancipimit dhe e qytetërimit europian. Dhe natyrisht faktor i përparimit. Pa u zgjatur, mund të themi se falë këtij ndërgjegjësimi, Gjermania, pas dramës së saj, është aty ku ndodhet sot.

Shqipëria s’ka asnjë arsye të druhet nga fajet e saj. As t’i fshehë ato. As të thotë se, ndryshe nga të tjerët, nuk ka bërë faje etj. Kohët e fundit është gjetur një farë ujdie (kompromisi): fajet Shqipëria ia ka bërë vetes, por jo të tjerëve. Është fjala për rendin komunist, shtypjen e brendshme. Kurse jashtë kufijve nuk i paska rënë në qafë askujt.

Kjo s’është e saktë. E para sepse faji i brendshëm është vështirë të mos kapërcejë kufijtë. E dyta, sepse historia shqiptare nuk mund të lajë duart për marshimet dhe mizoritë e feudalëve të saj, të cilët, në aleancë me perandorinë osmane, i kanë rënë kryq e tërthor gadishullit. E treta, në gjysëm shekullin e saj komunist vendi ynë ka qenë armiku më i egër i Perëndimit, thënë ndryshe, i Europës.

Ju kritikojnë nganjëherë për nacionalizëm, gjë që vjen në kundërshtim me mendimet që shprehët më lart. Si e shpjegoni këtë?

Kombi dhe kombëtarizmi janë motivet më të parapëlqyera sot për spekulantët e çdo ngjyre, për ngrehalucët provincialë, që kërkojnë të hiqen modernë, së fundi, për budallenjtë. S’është vendi këtu për trajtimin e kësaj dukurie. Ajo është e njohur edhe për përftime të tjera, të quajtura të shenjta si, për shembull, liria. Shumë herë me flamurin e saj është luftuar për të kundërtën: robërinë e tjetrit ose të vetes.

Mjegullimi i kufijve midis patriotizmit të vetëvetishëm, të shëndetshëm, që njihet qysh në kohërat antike, me nacionalizmin vulgar, madje racizmin, është bërë diçka që përsëritet, sidomos shekullin e fundit. Me dhjetëra mendje të ndritura janë përpjekur të shpjegojnë se dashuria për vendin tënd, për njerëzit e tu, nuk ka në vetvete asgjë të keqe, përkundrazi është një përkryerje e njeriut, e aftësisë së tij që ta dojë të mirën edhe përtej vetes, drejt popujve të tjerë. Për të shmangur formulat dhe keqkuptimet e vjetra, janë kërkuar të reja, si « patriotizmi kushtetues », ku fjala “kushtetutë” zëvendëson fjalën e rrezikshme “komb”. Megjithatë spekulimet nuk rreshtin.

Javët e fundit, me rastin e një provokimi antisemit, një pjesë e Francës u përfshi në një polemikë të ngjashme për kombin.

Ka qenë e besdisshme për ju kritika për nacionalizëm? A është dëmtuese për një shkrimtar një kritikë e tillë, sidomos në opinionin ndërkombëtar? Është lidhur kjo me angazhimin tuaj në çështjen e Kosovës?

Akuza për nacionalizëm është, ndoshta, më e rënda që mund t’i bëhet një shkrimtari. Ajo ngjan e besueshme në sferën e letërsisë ngaqë letërsia lidhet natyrshëm me gjuhën, me njohjen e kombit, me ato që quhen « letra të fisnikërisë » së një populli. Sidomos kur është fjala për një komb që ka probleme vlerësimi nga bota, siç është i yni.

Kam qenë pothuajse i sigurtë se çështja e Kosovës, sidomos bombardimi i Serbisë, do ta dëmtonte emrin tim si shkrimtar. Opinionit europian nuk mund t’i dukej normale që një shkrimtar i njohur ta quante të nevojshëm një bombardim. Aq më tepër që konflikti shqiptaro-serb për Kosovën krijoi një ndarje midis shkrimtarëve të shquar. Për të dhënë vetëm një shembull, Vaclav Haveli ishte pro Kosovës, kurse Solzhenicini kundra. Në rastin tim, ma morën pak për keq, por, të them të vërtetën, jo aq sa ç’e prisja. Ishte një nga çastet historike, kur qytetërimi europian, me vendimin për të ndëshkuar Serbinë, tregoi shkallën e lartë të emancipimit të tij. Kombi shqiptar në çdo rrethanë që të krijohet, s’duhet ta harrojë kurrë këtë. Ajo është tashmë pjesë e bukur dhe kuptimplote e historisë së tij.

Si e pritët shtyrjen e re të vendimit për statusin e Shqipërisë në BE? Shqipëria mbeti përsëri në trenin e fundit. A prisnit diçka tjetër?

Së pari desha të them se është diçka e mirë, diçka normale që në Shqipëri të gjithë e kanë mendjen tek ky problem. Nuk është një ngulmim (obsesion) i modës. Është çështja numër një, është thelb prej të cilit varen shumë gjëra.

Është vështirë të gjendet ndonjë pjesë e globit që nuk ka një raport, një histori me Europën. Ngjarjet e këtyre ditëve në Ukrainë s’janë veç një ripohim i asaj që u tha më sipër. Ndonëse Ukraina duket se është larg, ajo që po ndodh këto ditë atje ka nevojë për një interpretim të thellë tek ne në Shqipëri. Ka gjasë që krahët e politikës të kërkojnë të nxjerrin përfitime, secili në favor të vet. Do të ishte më i këshillueshëm një lexim i ngjarjeve nisur nga një vizion i gjerë i interesit kombëtar. Ukraina na kujton se sa serioze, sa të rëndësishme, së fundi sa dramatike mund të jenë raportet me Europën, afrimi ose largimi prej saj.

Ne jemi brenda Europës. Ashtu siç nuk mund të ketë gjeografi vetëm shqiptare, po ashtu nuk ka histori thjesht shqiptare. Ato janë të dyja shqiptaro-europiane, dhe kjo jo se na pëlqen ne, por se s’mund të jetë ndryshe.

Ndërkaq ne ndodhemi në epilogun e një keqkuptimi 600 vjeçar me Europën. Ndaj dhe me të drejtë jemi kaq të shqetësuar. Në këtë rast gjëja më e lehtë, por më e keqe për ne është të ngrihesh e të mallkosh Europën që s’na pranoi. Ose veten tonë që s’e merituam. Gjëja më e mirë është të përpiqesh të kuptosh arsyet përse keqkuptimi vazhdon. Dhe mbi të gjitha të kuptosh se orientimi i një vendi, i një populli, i një historie nuk mund të ndryshojë sipas trilleve të çastit.

Është një opinion i përhapur se Europa Atlantike, pasi e ka ndëshkuar Serbinë, ka një farë pendimi për këtë. Nga ana tjetër, një zhgënjim që punët në Kosovë e në Shqipëri nuk shkojnë mirë. Mendoni se kjo ka ndihmuar që u preferua Serbia përpara shqiptarëve?

Për pendimin, e besoj. Kontinentet nuk e kanë të lehtë pendimin, por Europa mëton të jetë kontinenti i parë i shndërruar në “familje kombesh”.

A ishte e drejtë të preferohej Serbia përpara nesh? Nuk do ta pranoja këtë formulim alla ballkanas, ku ndjenja e smirës ndihet qartë. Kam qenë gjithmonë kundër përçmimit të ballkanasve e ballkanizmit në përgjithësi. Nga një ide e mirë për ballkanasit, fitojmë të gjithë. Ashtu si nga e keqja humbim të gjithë.

Unë jam një europianist i pakthyeshëm. E pranoj Europën me gjithçka, të mira e të këqija bashkë, me butësinë dhe ashpërsinë e saj. Është thënë kaq herë se ky është trualli ynë i madh i përbashkët dhe në këtë planet s’kemi tjetër vend. Ndërkaq në qoftë se do të duhej t’i përgjigjesha pyetjes lidhur me qartësinë e Europës mbi konfliktin shqiptaro-serb në Ballkan, do të thoshja se kjo qartësi, për fat të keq, disa herë mungon.

A mund të shtjelloni pak më tepër se ç’kuptoni konkretisht me këtë?

Natyrisht. S’është fjala aspak për atë që u quajt “parapëlqim” i Serbisë për hyrjen në BE. As për ato kritere që Serbia mund t’i ketë më të arrira se Shqipëria. Ka diçka në thelbin e çështjes që kërkon rishikim. Po përpiqem ta trajtoj shkurt: janë dy kombe me një armiqësi të gjatë në mes. Ka patur acarime, urrejtje, përleshje me armë. Ndërkohë njeri nga kombet ka një doktrinë, që për nga tmerri i saj, është tepër e rrallë në botë: zhdukjen e kombit tjetër. Kjo doktrinë më shumë se njëshekullore, e quajtur në versionin e fundit të vitit 1938 të saj: drafti Cubrilloviç ende mbahet në këmbë. Thelbi i saj ishte i qartë: për kombin serb nuk mund të ketë zhvillim dhe jetë normale përderi sa përbri tij ndodhet kombi pengues shqiptar. Ndaj strategjia serbe duhet të kërkojë zhdukjen e kombit fqinj, në kuptimin e mirëfilltë të fjalës: me shpërngulje, terror dhe luftë.

Dikush mund të shtrojë pyetjen: a është e nevojshme të përmenden gjëra kaq të pikëllueshme pikërisht tani, në kohën e dialogut shqiptaro-serb aq shumë të përshëndetur? Mendoj se afrimi shqiptaro-serb është një lajm i mirë për të gjithë. Ndërkaq do të vazhdoja, se pikërisht tani, për hir të këtij afrimi, është koha të përmendet kjo doktrinë. Ajo duhet përmendur sepse ka një arsye të madhe, themelore, të pakapërcyeshme: doktrina ka mbetur gjer më sot e padënuar. As në Serbi, as në Europë. Një tmerr i tillë nuk mund të mbulohet nga asnjë ritual festiv. I padënueshëm, ai kthehet në kërcënim të dyfishtë për çdo të ardhme të kësaj pjese të Europës, të vetë Serbisë. Mjafton të kujtojmë një nga gjëmat që ka frymëzuar kjo doktrinë: përdhunimin masiv të vajzave dhe grave shqiptare prej ushtrisë serbe gjatë konfliktit të fundit në Kosovë. Ky përdhunim, i kthyer si rrallë herë në histori, në një mjet lufte, i shoqëruar nga një duf psikotik, nga talljet, fyerjet dhe maksimat e llojit: “femra shqiptare s’është veç një kondom që përdoret vetëm një herë”, do të kërkonte një tribunal të veçantë në Europën e sotme, asaj që me të drejtë ka marrë flamurin për mbrojtjen e grave.

I përmend këto aspak për të përjetësuar mërinë, por për të kundërtën: për të prerë burimet e saj. Do t’i përmendja, pa më të voglën mëdyshje, në rast se kjo dhunë e ky përdhunim do t’u bëhej vajzave dhe grave serbe nga kushdo qoftë, e sidomos nga shqiptarët, popullit që i përkas.

Ka një debat sot në Shqipëri e në Kosovë për rishikimin e historisë, sidomos gjatë pushtimit osman. Në librin tuaj “Mosmarrëveshja” e keni prekur këtë çështje. A mund të dimë diçka më tepër?

Kjo është një temë tepër e gjerë që vetvetiu përkitet me letërsinë, megjithatë në radhë të parë mbetet çështje historianësh. Mendoj se në parim termi “rishkrim i histories”, pa qenë i gabuar, ngjan i pasaktë. Historia është përherë në gjendje plotësimi, vërtetimi, qartësimi, shkurt, në gjendje “rishkrimi”. Gjë që nuk ndodh, për shembull, me letërsinë. Vlerat e saj ose bien gjatë kohës ose rrotull kohës që krijohen, ose qëndrojnë përgjithmonë. Më lejoni të përsëris se nga kjo pikëpamje letërsia është më e qëndrueshme se qytetërimi që e krijoi, se populli që i përket, madje edhe se vetë gjuha që e lindi. (Kujtoni greqishten e vjetër dhe latinishten, shuarja e të cilave nuk e preku Homerin apo Virgjilin).

Për t’u kthyer tek pyetja juaj, dihet se kur një diktaturë bie, e para që gjykohet pas krimeve, është historia që ajo i ka shkruar vetes. Debati për rishkrimin e historisë në Shqipëri filloi krejtësisht mbrapsht: jo me historinë e gabuar të rendit që sapo ra, por me Kastriotin, pushtimin turk dhe Rilindjen. E sikur të mos mjaftonte kjo, në debat u hodhën ide monstruoze se ishte komunizmi shqiptar që na paska hymnizuar Skënderbeun dhe Rilindjen! Me një fjalë, gjithçka u trajtua kokëposhtë, duke përfunduar në një lavdërim djallëzor të tiranisë së përmbysur!

S’po zgjatem me ndërhyrjen për ta quajtur robërinë osmane liri, që ka qenë poshtërimi publik më i madh ndaj kombit. Përpara kemi 70 vjetorin e çlirimit dhe me ç’po duket, kjo do të jetë një tjetër vjegë për përçarje dhe grindje të lodhshme. Shkrimi, ose më saktë, rishkrimi i historisë së shekullit XX, është një proces në zhvillim për shumicën e vendeve të Europës. Ndarja në “fitimtarë dhe të mundur” është më e ndërlikuar se ç’paraqitet. Pas ballinës së jashtme nuk mund të mbulohen krimet e mëvonshme, as tiranë të llojit të Stalinit, që u shpall ca kohë si njeriu që mposhti Hitlerin. Le të shpresojmë që të ketë një shqyrtim gjakftohtë, përtej interesave të krahëve të sotme të politikës, si për ngjarjet kryesore, si për tragjeditë, qoftë asaj të 4 shkurtit, qoftë asaj të Tivarit (Këtij Katyni të Shqipërisë) e kështu me radhë.

Kriteri i së vërtetës është jashtë çdo dyshimi, kriteri numër një. Ndërkaq brenda tij përfshihet një thelb po aq i padiskutueshëm: arsyeja e të qënit të një populli. Kjo arsye vetvetiu na shtyn drejt prirjes pozitive bashkuese. Do të më lejoni të përsëris një shembull, për të cilin e di se ka mospajtim të theksuar. Është fjala për treshen e njohur Noli, Konica, Zogu. Vështirë se mund të përfytyrohet diçka më e pabashkueshme se kjo treshe. Një peshkop gjeni, një polemist brilant, një mbret si çdo mbret. Të tre kundër secilit në gjithçka. E megjithatë e pabesueshmja ka ndodhur: peshkopi gjeni, princi i letrave dhe mbreti e lanë këtë jetë të pajtuar.

Në një letërkëmbim me autorin e kësaj interviste keni shkruar se në Shqipëri sot po ndihet një frymë antieuropiane e tërthortë, një përpjekje për diskretitimin e vlerave perendimore. Pse ndodh kjo dhe a ka faktorë që i nxitin?

Vazhdoj ta kem një mendim të tillë. Është problem i përbashkët i Shqipërisë dhe i Kosovës. Ai lidhet me problemin numër një të kombit shqiptar: të drejtën e ekzistencës së tij. Ndryshe nga përfytyrimet poetike, populli i pavdekshëm, atdheu i përjetshëm, etj, kombi, që është njëherësh edhe atdhe, edhe popull, edhe parim shpirtëror dhe vullnet kushtetues, është tepër i brishtë. Me qindra janë kombet e tretur. Mund të thuhet pa frikë, shumica. Kombet pasi formohen, nuk janë si bimët që mund t’i zhvendosësh si në vazo andej-këndej. Kombi shqiptar të vetmen jetë të tij e ka patur dhe e ka në kontinentin e vet. Jashtë Europës ai mund të jetë thjesht popullsi, por jo komb shqiptar. Këtu e ka zanafillën idea mizore e shpërnguljes.

Kjo e fundit nuk është hamendje, por një tragjedi që Shqipëria e ka pësuar. Nuk ka tjetër rast në Europë që më shumë se gjysma e kombit të jetë shpërngulur në kontinentin aziatik. Dhe të mendosh që pjesa më e madhe e tragjedisë ka ndodhur në shekullin e XX, si rrjedhojë e marrëveshjeve të hapta apo të fshehta jugosllavo-turke. Shkurt, të doktrinës famëkeqe që u përmend më lart.

Vite më parë keni qenë në SHBA, keni dhënë ligjërata në Columbia University dhe Bard College të New-York-ut. Ndër të tjera keni folur për raportet me Europën dhe botën. Ka një mendim se problemet e jashtme me ato të brendshme, duke u interferuar, mund të tërhiqnin vëmendjen, duke dëmtuar kështu njera-tjetrën.

Është e vërtetë që kjo mund të ndodhë dhe disa herë ka ndodhur: theksohet një palë në dëmtim të tjetrës. Në të vërtetë, në gjendjen e çështjeve, sado të ndërlikuara të jenë, ka një harmoni që i bashkon. Në fund të fundit, përparimi i një vendi, i një populli është zgjidhja e çështjeve të mëdha në kohën e duhur. Anarkia e mendimit sjell pas vetes anarkinë e mirëfilltë.

Ka probleme që janë gjitheuropiane, si korrupsioni. Por ka të tjera që janë veçanërisht shqiptare: si hapja e arkivave të fshehta, e famshmja çështja e spiunëve. Zgjidhja e njerës nuk ka pse të përjashtojë tjetrën. Përkundrazi, e ndihmon. Ashtu siç i ndihmon të dyja lufta kundër tribalizmit, një nga plagët tona, për të cilën flitet aq pak, por që dëmton aq shumë. E keqja ka një aleancë të brendshme, ndaj kudo që e godet, e ndjen goditjen.

Korrupsioni, për shembull, është i pandarë nga shthurrja e drejtësisë. S’them ndonjë gjë të re po të përsëris se kjo e fundit po bëhet një nga turpet tona. Për t’u nisur nga shembuj të thjeshtë: një drejtësi që tregohet kaq zemërgjerë me një kriminel, që pasi ka vrarë pesë njerëz brenda ditës dhe thotë « boll vramë sot », jo vetëm merr dënimin minimal, por i jepet leje e shpështë shpërblyese për vizitë në shtëpi. Ndërkaq është e njejta drejtësi që tregohet krejt zemërgur me vajzat adoleshente ose gratë që bien në faj, duke treguar kështu një mendësi talibanësh.

Megjithë kritikat ndaj klasës politike ose shoqërisë shqiptare, në librin e fundit “Mosmarrëveshja” vihet re se ju theksoni besimin tuaj për të ardhmen shqiptare në Ballkan dhe në Europë. A mund të na thoni diçka më tepër?

Jam kundër ligështimit moral. Për fat të keq, ai shfaqet përherë e më shpesh. Kjo ndodh me popujt që porsa dalin nga tiranitë, ku optimizmi dhe entuziazmi bënin pjesë në ritualet e diktaturës. Megjithatë ligështimi moral, qoftë edhe i veshur me kostum antikomunist, mendoj se është dëmtues.

Përmendëm dy nga lëngatat më të rënda të kohës: korrupsionin dhe shthurjen e drejtësisë. Kam bindjen se një dramë e tretë, ajo e mjedisit, do të mbetej në hije në qoftë se nuk do të kishte fituar një peshë botërore. Një mënyrë të menduari tipike e kohës, nga ato që mund të quhen “krahasuese-përjashtuese”, ne kemi halle të tjera, na vriten njerëzit me tritol, e ju na flisni për mbrojtjen e pemëve, kishte rrezik ta mbyste dosjen e mjedisit. Ndërkaq shkatërrimi i pyjeve në Shqipëri, prishja e bregdeteve, e ekoklimës s’është më pak dramatik se një sulm barbar, me të vetmin ndryshim se s’vjen nga barbarët por nga vetë ne.

E kështu mund të vazhdohet, ta zëmë, me një problem të kulturës. Shqipëria është i vetmi vend në Europë që nuk ka një ndërtesë teatri kombëtar. A duhet të them se qytetërimi europian ka nisur në shkallët e teatrit? Ka gjasë që të kem përgjigjen: ne s’kemi strehë ku të futim kokën, ky flet për teatër. E kështu me radhë, për të përfunduar te shprehja: “ky vend s’bëhet!”

Unë mendoj të kundërtën. Ky vend do të bëhet.

Të kthehemi te letërsia, siç thatë ju, jo pa një farë qortimi ndaj gazetarëve. Keni mbi 20 vjet që e ndani kohës midis Shqipërisë dhe Francës. Ku ndjeheni më mirë?

Unë jam shkrimtar dhe si i tillë mendoj se e ndiej veten mirë kur jam mirë me letërsinë. Të jesh mirë me të, kjo s’ka lidhje vetëm me procesin e të shkruarit. Është më e gjerë dhe më e ndërlikuar. Është shkrimi, pa dyshim, por është gjithë marrëdhënia jote me të: mendimi, besimi, dashuria për të. Mbi të gjitha kjo e fundit. Kodi i dashurisë është i pari që të lidh me letërsinë. Rrjedhimisht, i vetmi që, kur mungon, të ndan.

 

Marrë nga www.illyriapress.com

222 Komente

 Shkrimtarit, pasi i kërkohet të japë mendimin për gjysmën e problemeve të globit, i bëhet më në fund pyetja: Dhe tani zoti X., për t’iu kthyer letërsisë, a mund të na thoni se a keni ndonjë vepër në duar?

Ja me kto batuta, te bo me zor ky qe ta dush prap.

Kombi dhe kombëtarizmi janë motivet më të parapëlqyera sot për spekulantët e çdo ngjyre, për ngrehalucët provincialë, që kërkojnë të hiqen modernë, së fundi, për budallenjtë.

Cudi!

Perfundimisht, interviste brilante. Nga gjerat me te bukura qe kam lexuar prej tij ketu e sa vjet. Mos e humbni.

patjeter, se ky nga franca e ndjen me ere se c'ngjet e gatuhet ne kazanet e shqiptareve: anti-evropianizmi, perbri fasuleve, ndoshta edhe ne te njejten corbe

s'e mbarova dot. 

Te cila pjesë ngele mo emo?

 

pse?

Dikur ke thënë, nëse nuk gabohem se Kadarenë e kishe, si e the tamam se mbaj mend, por një lloj idhulli, simboli, shembull për ta marrë parasysh, etj. Apo jo? 

 

po.

Ja ku erdhe tek ideja e Zotit Em i dashur. 

epo, po qe se kjo qenka ideja e Zotit, atehere edhe une jam sergej bubka.

...kurse gjyshja jote, duhet te jete gruaja e portierit te shtepise smiley

Roni e kapi, po pastaj e pordhi. 

Hajt po do më shumë: Unë e kam tek ideja si e përshkruaje marrëdhënien tënde imagjinare smiley me Kadarenë. Dmth si një lloj pasaporte, një lloj ngushëllimi, por edhe krenarie. Tani duhet të gjej si e ke përshkruar dhe përtoj. 

kadareja i pare eshte ne vakuolat e mia.

kam thene shpesh qe perkunder idese se integritetit (qe si shumecka ne kete bote merr merita te paqena), njeriu eshte nje seri kohore. varg gjendjesh qe kapen ne nje konceptim te quajtur "state-space" te sistemit. ismaili e dha ate gjendje (qe nuk e shoh shume te korreluar me gjendjen aktuale) - kaq eshte gjeja.

per dogmatiket (hear, hear), ismaili eshte nje copet, dhe sidomos, i pandikuar nga rrethina, dmth nje sistem i mbyllur.

ta vazhdojmë ca më tej krahasimin a? Shif, ti ke bërë ca pllaka (libra) i bazuar në stilin e idhullit tënd, Kadaresë së parë. Tashi edhe Tolstoi pra, ka shkru libra për Zotin. Si të tha një herë heretiku: pa Tolstua e Dostojefsk, nuk do kish Kadare. 

ky koment nuk kualifikohet per pegjigje. smiley

Po thuaje cope mor Emigrant qe njeriu eshte nje cope legeni, ose nje legen i bere copa copa ne kohe dhe hapsire dhe ne bejme me te kolazhe artistike sipas fantazisise sone, ose me sakte ne perputhje me legenllikun tone te bere copa copa si breke te arnuara jevgu

Me fjale te tjera merr nje cope nga Kadareja i Pare dhe ngjitja nje cope te Lubonjes se Dyte, merr nje cope nga Driteroi i Pare dhe ngjitja nje cope te Avokatit Luigj katermbedhjete, merr nje cope nga Dantja dhe ngjitja nje cope nga Stonsat, merr nje cope nga Shen Valentini dhe ngjitja nje cope te Tores, merr nje cope nga Benoni dhe ngjitja nje cope nga Stalker ... e keshtu me radhe.

Ky eshte realitetiti, Shqiperia do te benet dhe do t'ia bejme, edhe ne kete rast bje cope "do benet" ja ngjisim me leng ngjites copes "do t'ia bejme". Larg qofte copa e plote te jete: "po na e bejne".

 

kurse kjo "nuk me rezulto" as si koment jo smiley

smiley

shume agresiv po me duket Heretiku kto kohet e fundit. 

mbase ka te beje fakti qe Shen Valentinin po e kalon perseri vetem. 

Idhujte e gjalle e kan kete te keqe: per sa kohe qe jane gjalle egziston mundesia te te zhgenjejne. Prandaj ju njerezit e fese jeni me te qete se idhujt i keni te vdekur.

Rono, asnji idhull i fese nuk eshte i vdekur.Bile aty qendron gjithe marifeti, tek pavdekesia. smiley

Per sa kohe qe nuk kane mundesi te te zhgenjejne, te vdekur jane

lenini nuk i paskesh dashur shkrimtaret e medhenj. o llah! smiley

e, per me teper, kjo "dihej". a i qivja udhet. rrezik po ta krruash edhe nje cike ndryshkun, na del ronald reagan erudit. dimri modh, Rono. jo romani, jo. Moti. me nje o.

 

Qe kur shkruajti ate palacollekun me vdekje qe zbret ne bulevard sikur nuk shtyhet hic. Rri e u kerkon llogari shkijeve nderkohe qe shkijet u dhane 120 vjet burg paramilitareve qe vrane civil te pafajshem ne Qyshk te Pejes. Nga ana tjeter gjukata shqiptare gerdecin e cileson si "aksident teknollogjik" kurse vrasesve te 21 janarit u jep denim me te shkurter se paraburgimi dhe rrjedhimit taksapaguesi shqiptare u duhettu paguaj demshperblim per kohen e paraburgimit. Dhe Ismaili nuk thot dy fjale per ket padrejtesi? Pirdh te shfryhesh o Ismail ke histori e Europe, shkrimtaresh dhe Leninash!

nuk ka fol shume (sic) se ka shume potere, zhurme dhe fyerje ne realitetin shqiptar. kupton? intelektuali, ky.

ti thuac, o zoti Ismail, po sikur te ish shqiperia norvegji, me feshferima fjordesh, nuk do keshem dhe aq nevoje, or jo....

Ama nga ana tjeter nuk i pati hic problem poteret dhe zhurmen me Nexhmijen per dorshkrimin e Dimrit te Madh. Shau e mallkoi si ato plakat e qemotit, Nexhmijen, diktaturen dhe krejt popullin shqiptare si popull skllav. 

neqoftese ka nje gje qe populli shqiptar duhet te kete peng, ajo eshte se pse ne perplasjen me te tjeret (turqit, serbet dhe greket) nuk arriti te dale me i hajrit se c'ndodhi. pengu tjeter eshte pse ka lejuar te jete me nje shtrese kaq te brishte intelektuale dhe me nje vulg kaq vendimmarres e absolut.

ndryshimin kulturor e perjetoi gjermania, por pasi kishte percelluar nuk di sa milion jete njerezish te te tjereve dhe te vetes.

t'u kerkosh shqiptareve "katharsis" dhe eksorcizem, kur te tjeret i kane shkelyer si s'ka me keq, keto me duken pordhe pseudointelektuale per kafen e radhes.

ismaili mbase ka dhe qejf qe shqiptaret te kene qene nje cikez superiore, te kene shkaktuar ndonje te keqe prej te fuqishmi tek te tjeret. por keto gjera nuk jane me qejf. nqse kemi nxjerre vezire, ata kane qene vezire te tjeterkujt. kane qene vezire shqiptare te joshqiptareve dhe prej jo shqiptareve.

bilanci yne ne gafurrjet si komb ndaj te tjereve eshte aq i mjere, sa keto prrofkat e te brerit te ndergjegjies se medemek paskeshim bere edhe ne "te liga", o llah, me duket gati-gati te qellimshme. Ismaili mbase edhe ka rrjedhur dhe i beson c'thote, por me shume gjase them ai nuk i beson cfare thote. Keto mbajne edhe nje cike ere mburrjesh si ato te Enver Hoxhes, qe u kercenohej fqinjeve se ne rast te nje lufte  te re boterore do shohim edhe kufinjte e vjeter.

mbase flet keshtu edhe per konjukture - nuk e di, pash Zotin, di te them qe nje intelektual nuk flet keshtu, qe ismaili edhe pse shkrimtar tejet i madh, intelektual nuk eshte, i mungon ai stof. me dhembje, vella, me dhembje!

aman o Cimo, kur perfunduan greket ne nje popull bythe qe sot njihen vetem per xaxiqi dhe dollma ca pret prej shqipeve qe filluan te shkruajne ne shek e XV? Mire edhe kaq, them une! Madje arritem te krijojme dhe dikatature (si gjermanet dhe italianet). Por nga ana tjeter edhe demokracise ja morem doren (si inglizi dhe amerikani) emagjino Ed Rama kryeminister. Aman mo na bie ne qafe kot! Jemi popull fantastik!!!

ja, shiko nemesis qe eshte kthyer ne Arberi. Pyete, sheh ndonje ndryshim prej heleneve dhe arberve? Nje mut jane! Tregonte njeri qe fermeret grek mbillnin spinaq ne mbarim te vjshtes, vinte dimri, bente kerdine, dhe spinaqi ngrodhej ne ara nga acari, dhe detyrohej shteti grek tu paguante demshperblim (me parat e EU-se te kuptohemi drejte). Ja paten marr doren greket ksaj pune, dhe vit per vit ket pune bejshin, mbill spinaq ne vjeshte e merr para ne dimer. Do ti qe nje dimer nuk beri aq ftohte sa cbente per here dhe spinaqi mbiu e lulezoi si asnjehere dhe fermeri grek skish goje te shkonte para shtetit me doren si lypes por u detyrua ta nxirrte spinaqine ne treg. U shkepen greket at vit me byrek me spinaq! Tashti, populli qe mundi perandorine Perse dhe (sipas nemesis shpiku krishterimin) mban shpresat te spinaqi. Cfare mund te presesh prej shqipeve te shkrete?  Aman mos u bjer ne qafe kot!

Te gjithe çmitizuesit e kane koken tek Kadareja, jo vetem si person, por edhe si veper.

Me fjale te tjera gradualisht po e kuptoni qe Lubonja eshte dora juaj, dhe te gjitha diskutimet postmoderne autor dhe veper (tani na u fut edhe intelektuali ne pilaf si kategori filozofike) jane po aq idiote si grindjet parimore midis Stalinit, Trockit dhe Buharinit & kompania bella qe putheshin midis tyre ne sheshin Nene Tereza.

Por kurre nuk keni per ta kuptuar tamam me parimin egocentrist se pordhet e mija vijne ere livando, nuk jane si te tjereve. 

Rono gezuar shen Valentajnin, faleminderit Nene Tereze per sheshin tend masonik.

smiley Më kënaqe Ron si Ismaili shkruan.

smileyDhe ti më kënaqe...si Roni përgjigjesh.

smiley Flm Hero që e pranove krahasimin.

.

 " .... E treta, në gjysëm shekullin e saj komunist vendi ynë ka qenë armiku më i egër i Perëndimit, thënë ndryshe, i Europës..."  

Ketu do ta kritikoja pakez Ismailin, se per hir te vertetes, edhe mbi bazen e dokumenteve qe kane dale,  ka qene Europa armiku i Shqiperise dhe jo Shqiperia armiku i Europes. Dhe kete ia them une nje simpatizant i Europes, nje dashurues i perendimit dhe armik i regjimit "komunist" per te cilen flet shkrimtari yne i talentuar. 

Me pjeset e tjera te intervistes, jam dakort. 

nje buzeqeshje e lehte ne kampin fetaro-globalsmiley

kadareja s'na qenka me kombetarist!      bravo lubonja,e paska trembursmiley    tani kush na ka  ngelur akoma?

patriotizem i vetedijshem-tha.  po ky c'eshte mo??  prape na e hodhi??

Kadare edhe ketu tregohet qarte nje mjeshter i fjales, qe ja vlen ta lexosh edhe vetem per menyren se si e perdor ate. 

Nga ana tjeter nuk e kam kuptuar ndonjehere kete magjepsjen qe kane njerezit ndaj tij kur vjen puna per komente rreth aktualitetit politik shqiptar. Kadare eshte shkrimtar brilant, po nuk eshte studiues, nuk ka ndonje teze historiko-politike te qarte mbi te cilen ka hulumtuar pafund dhe sot e hedh si ide. 

+1

Ai e thote dhe vete qysh ne fillim te intervistes, ate qe perifrazoi PF ne komentin e pare: "Shkrimtarit, pasi i kërkohet të japë mendimin për gjysmën e problemeve të globit, i bëhet më në fund pyetja: Dhe tani zoti X., për t’iu kthyer letërsisë, a mund të na thoni se a keni ndonjë vepër në duar?"  e gazetari perseri vazhdon me te tijen.

E vertete, nuk eshte se e ka kerkuar ai kete rol. Biles ka qene ne vazhdimesi modest per te mos u pare si burim i zgjidhjeve te problemeve te Shqiperise. Kete e tregoi qarte dhe ne kohen e zgjedhjes per president ku megjithese te tjeret ja perdoren pafundesisht emrin, ai qarte e tha qe nuk kishte asnje lloj ambicie per ate post. Pra ne asnje moment nuk ja vendos si faj atij kete rol qe duan ti japin te tjeret. 

Plus qe kur thote qe nuk eshte turp te kerkohet falje per fajet e bera shekullin e kaluar, behet kafshate qe s'kaperdihet (lexohet).

Nejse, per mua respekt qe thote dhe aq duke patur parasysh ca monstrash kemi lexu, perfshi dhe ketu. 

Endrit, ndegjo se do te them disa gjera mostruoze te barazlarguara (sipas qefit tend):

Nje shkrimtar nuk ka si te jete (ose vetem si fenomen i rralle, i jashtezakonshem) edhe studjues, por nuk eshte e thene qe te mos kete ide, i ka idete biles me te forta se te studjuesve, qe zakonisht i kane te vjedhura. Idete nuk vijne nga studimet, idete vijne kur duan ato vete, dhe shkojne tek ata qe u teket atyre vete.

Kadare ka ide, ca te vjedhura sa andej kendej neper popull dhe halabake, e ca ide qe i kane shkuar vetem atij, jo vetem per merite, por edhe sepse ne Shqipni nuk merret njeri me ide, zakonisht merren me studime shkencore idesh akademike Harvardi.

Njekohesisht modestia e tij (qe permend ti) eshte e shtirur, sherben per te mbuluar nje mendjemadhsi te ndergjegjsuar per mendjen e madhe qe e permban. Ai ka mendjemadhsine e eminences gri, qe komandon ne hije. Kjo vlen per sot dhe per mot, ose me mire sot (si nje lloj ambasadori i paemruar i Evropes, qe i lepihen te gjitha forcat politike), sepse mot nuk e hante dot me Verin, Ai ja hante arrat. Kete Kadareja e dinte mire kete, por rrente veten qe Veri e kishte zili, dhe bjeri ti biem me teori letrare qe edhe Pirati qe u be Pape kishte zili Mikelanxhelon, e te gjithe diktatoret kane zili artistat. Pordhi kali ne dere te hanit, gazra qe i hane antikomunistat, por edhe komunistat nuk eshte se rrine pa ngrene, edhe pse tani nuk ka se çfare te hane pordhe tjeter. (ne fakt ne shqip pihen)

Ne shkrim ka shume gazra qe pihen, por eshte njeri qe nuk pihet fare:

Për shembull, letërsia nuk e njeh vullnetin e shumicës, as luftën, në kuptimin që jemi mësuar, midis shteteve ose propagandave. Keni dëgjuar ndonjëherë për ndonjë luftë midis letërsisë ruse dhe asaj franceze? Ose midis anglezes dhe gjermanes? Jam i sigurtë që jo. Çfarëdo që mund të ndodhë në politikë, midis Shekspirit dhe Goethes ka gjithmonë paqe.

Per nje çast, ndikuar nga klima e shen Valentajnit gjithe dashni, zemra kuqeluese dhe puthje perveluese, perfytyrova duke u puth letrare te nemces dhe te frengut, ne krye Volteri dhe Lajbnici, ne Place de la Concorde.

 

Tiku, meqe ke marre mundimin te shkruash nje pergijgje te gjate, po ta kthej nderin. 

1) Studiuesit mund edhe ti kete te shitura idete e tyre, dhe ka plot qe i kane te tilla ne cdo fushe. Po kur i kane ata te tilla, c'mund te thuhet pastaj per njerezit e thjeshte? Aq me teper nje si Kadare, qe sipas vete fjaleve te tua, ka ca cene ne te shkuaren e tij. 

2) Une nuk thashe qe Kadare eshte gjithmone modest. Perkundrazi, e kuptoj fare mire nese eshte mendjemadh se po te arrija dhe une majat e profesionit tim icik pordhac do isha. Biles te ka lezet ne ate nivel. Por ne kuptimin e nje gjitheditesi apo nje lloj busulle politike ne vitet pas komunizmit, sic kane dashur ta trajtojne shpesh, ai ka qene modest duke mos pranuar asnjehere asnje lloj karrige e duke i qendruar larg. Ketu besoj nuk ke ca ti kundershtosh me sepse ja kerkuan haptazi te behej president heren e fundit dhe e refuzoi po aq haptazi. 

Idete ne origjine jane pothuajse gjithmone te vjedhura nga njerez qe ti i quan "te thjeshte". Njerzit e komplikuar kane meriten se i kuptojne te paret dhe se dine t'i propogandojne dhe t'i bejne zyrtare. Kjo ndodh kudo, edhe ne zbulimet shkencore. E kam fjalen per zbulime paradigmatike, jo se kush zbuloi radion me vajguri, Edisoni apo Tesla (megjithse edhe aty ndodhin shume maskaralleqe te ngjashme).

Ti je shume "studjues", por jo aq sa te kuptosh idene e thjeshte te nje njeriu "te thjeshte" si pune e ime (ti me ke klasifikuar edhe si "vlere", njesoj si Oidrizi).

Po ketu qendron "modestia" e Kadarese, sepse ai nuk denjon karrigen e presidentit, sepse e mban veten me te madh se president (dhe ne nje fare kuptimi eshte president i perjetshem ne te gjalle te tij).

Nuk e dike kuptimin e termit "eminence gri".

 

Duke i kërkuar paraprakisht ndjesë të madhërishtmit K. dhe dishepujve të tij eventualë që mund të shëtisin këtejpari, po guxoj t'ju pyes z pifto: a mund të jepni, për hir të debatit, një ilustrim të asaj çfarë pohoni në këtë citim?

Njerzit e komplikuar kane meriten se i kuptojne te paret dhe se dine t'i propogandojne dhe t'i bejne zyrtare. Kjo ndodh kudo, edhe ne zbulimet shkencore. E kam fjalen per zbulime paradigmatike...

Do të ishte mjaft interesante, sepse mund të jetë një ide gjeniale, që ndonjëfarë njeriu i komplikuar mund ta përvetësojë, ta elaborojë e mëpastaj të kapitalizojë mbi këtë ide (qartazi të vjedhur!) duke ndërtuar karrierën e vet, kushedi në ndonjë fushë të filozofisë së shekncës e pse jo të filozofisë së kulturës apo sociologjisë në kohën e internetit, duke zënë një katedër fare margjinale për nga rëndësia në ndonjë provincë të humbur të kontinentit euroaziatik.

Pres, me konsideratë të lartë një përgjigje, si koncentrat të kulltuar gurkali, e cila medoemos nuk do të lë vend për dyshime.

Ilustrim si fakte nuk mund te jap dot, sepse ndryshe do te kapej dhe demaskohej hajduti i nderuar (jo pa merite) si gjeni 100%. Kam vetem thashetheme. Por me teper kam hamendje, nisur nga vezhgime reale per eksperienca personale. Nuk kam njohur krijues qe nuk ka nje kunderfigure ne hije ose me sakte alter ego, person i panjohur, me te cilin dialogon dhe "vjedh" rezultatet e dialogut duke i paraqitur si tijat origjinale. Dhe ky person ne hije mund te jete me kulture, por edhe i pakulturuar ose me pak kulture, tip origjinal me karakter te forte, emocional, intuitiv, pa ambicje per te qene i pare, et, etj. Si shembull banal tani nuk po me vjen ne mend gje tjeter veçse Abat Faria ne rastin e pare dhe Osmon Gazepi ne rastin e dyte.

Kjo nuk do te thote se "hajduti" nuk ka merite propoganduese dhe kapitalizuese, dhe ne vepren e tij nuk ka ide vertet origjinale, biles edhe qe ja kane vjedhur te tjeret.

Vetem desha te tregoja se pjesa me e madhe jane te vjedhura ose te pasuara si stafete nga e kaluara. Meqe ti merresh me biologji me duket ka nje teori kohet e fundit qe edhe Darvini rrezik del hajdut. Kete e kam thene njehere tjeter, por nuk ma vari njeri, ose bene sikur meqe nuk ju leverdis, sepse pothuajse ne blog te tere jane darviniste. Ne kuptimin se dine vetem ate qe mbajne mend nga librat e shkolles, qenin e Pavllovit.

 

He, e hongre edhe ti. Po qe Darvini nuk eshte i pari qe ka folur per evolucionin kjo nuk eshte ndonje gje e re. Perpara Darvinit ka pasur te tjere qe kane propozuar e evolucionin, nder to edhe Lamarck-u.

E di pse ti e ha sa krahu gjithmone? Se i le gjerat evazive dhe zor se te kupton kush. Nuk e tregon thellesine sa e do futjen. Kujton se po ben muhabet ne tavolinen e sinjora Bertinit dhe gjeneral Piconit dhe kuptohesh me shkelje syri.

C'rendesi ka se besonin apo jo ne Zot ata para Darvinit, rendesi ka qe Darvini nuk eshte i pari qe ka folur per kete pune sic mendojne rreth 90% e ateisteve dhe evolucionisteve.

Po ti lere te tjerat, po na dolle edhe historian i mbaruar i ideve mer jahu.

Cfar evazive, ti nuk di anglisht me duket, pa lexuar linkun llap kot megjithse te ka hyre sa kemba, deri edhe koka te ka hyre brenda, ndryshe do ta kuptoje se problemi kryesor eshte per nje vjedhje (ndoshta).

Fakti qe eshte besimtar eshte i dores se dyte qe shpjegon fshehjen e vjedhjes nga nje shekull e gjysem diktature iluministe ateiste darviniste dhe kokboliste blogiste.

 

Tani qe solle linkun po, por tek komenti tjeter as vete nuk e dije sa ishte thellesia qe preferoje per futje. Ja lije ne dore penetruesit domethene.

Pse ti si besimtar, e mban per te vertete evolucionin?

Sjell apo nuk sjell linkun jam une penetruesi aktiv, sepse jam une qe drejtoj muhabetin. Ti neqoftese nuk do te penetrohesh, duhet te jesh me i sjellshem dhe me modest, ndryshe penetron veten me injorancen tende.

Perveç nje pakice psikopatesh ne zonen protestante amerikane, asnje besimtar dhe asnje denominacion tjeter zyrtar nuk ka problem me teorine e evolucionit (qe eshte gje tjeter nga darvinizmi qe kemi bere ne shkolle).

Darvinizmi eshte ideologji, ndersa teoria e evolucionit mundohet te jete shkence.

 

.

Lere, lere, se eshte vone e s'di se c'shkruan tani tiku i vorfen. Ja thau votren Italise katolike evolucioniste.

Ti je pesuesi i penetrimit dhe here tjeter shkoqiti gjerat, se del ndonje hundlesh dhe ta fut me teper se krahu.

Jo, pervec ndonje psikopati dhe ndonje pape qe do te terheqe njerezit, s'ka besimtar qe merr teorine e evolucionit ne teresine e vet si te vertete. Kjo bie fiks ndesh me librat e shenjte, pervec nese do ti shpjegosh librat e shenjte si vjershat e ndonjerit, me metafora.

Ti do sherr, apo si e ke punen?

E perseris kush mendon se ne Mesjete nuk kishte art dhe se Librat e Shenjte jane deshmi teorish shkencore e ka kaptinen te penetruar te tere, e ka ne forme tubi dhe kafka e tij eshte nje cilinder.

 

S'ia pertojme sherrit ne lagjia jone.

Keto fjale i kam degjuar nga nje prift i Vatikanit ashtu sic kam degjuar edhe per homoseksualet e ndoshta do te vije koha qe Vatikani jo vetem do ta pranoje po ndoshta edhe e propagandon si dashuri Sodomen dhe Gomorren po mua keto fjale nga njeri vesh me hyjne dhe tjetri me dalin.

Ndoshta riinstikti mund te thote dicka me shume, por qe evolucioni te ndodhe ndryshimet duhen te behen ne gjene, gje qe ne kohen e Darvinit as nuk behej fjale.

Fete jane kreacioniste, c'jne keto bidate qe degjojme? Apo do me thuash si ai prifti qe Zoti eshte si babai, e nurture boten dhe keshtu shpjegohet edhe evolucioni?

Secondo Galileo la Scrittura (Librat e Shenjte) ha essenzialmente lo scopo d’insegnarci la via della salvezza e non le verità d’ordine scientifico. Lui cita la frase famosa del cardinale Baronio:

L’intenzione dello Spirito Santo (frymzuesit per te shkruar Librat e Shenjte) essere d’insegnarci come si vadia in cielo e non come vadia il cielo

...........Darvinizmi eshte ideologji, ndersa teoria e evolucionit mundohet te jete shkence.................

smileysmiley...........me siguri, ti je shume i guximshem... por shume i guximshem eshte vetem.....

Cfar guximi? Kjo tani eshte bere pune kalamajsh ne diskutimet rreth darvinizmit tip qen Pavllovi:

http://link.springer.com/article/10.1007...

http://link.springer.com/article/10.1007...

Evolutionary biology owes much to Charles Darwin, whose discussions of common descent and natural selection provide the foundations of the discipline. But evolutionary biology has expanded well beyond its foundations to encompass many theories and concepts unknown in the 19th century. The term “Darwinism” is, therefore, ambiguous and misleading. Compounding the problem of “Darwinism” is the hijacking of the term by creationists to portray evolution as a dangerous ideology—an “ism”—that has no place in the science classroom. When scientists and teachers use “Darwinism” as synonymous with evolutionary biology, it reinforces such a misleading portrayal and hinders efforts to present the scientific standing of evolution accurately. Accordingly, the term “Darwinism” should be abandoned as a synonym for evolutionary biology.

 

Prandaj jane shpikur termat neo-darvinisto-fob, njesoj si neo-marksisto-fob dhe neo-homo-fob.

Edhe neo-kseno-fob, neo-klaustro-fob, neo-agora-fob etj etj fob me neo dhe neo con fob, neo-vjellurina neo-post-moderne-fobe me perfaqsues kryesor Spiritus.

 

.

Z. Popper kujtonte se ishit z. Kuhn smiley, z. heretik. smiley 

Popper è sempre stato molto bene accetto tra gli scienziati; e a ragione, dal momento che ha descritto la scienza come un'avventura romantica senza fine. In un editoriale di «Nature» una volta venne chiamato, abbastanza correttamente, «il filosofo per la scienza». Ma i filosofi colleghi di Popper sono meno benevoli: essi fanno notare che la sua opera è piena di contraddizioni. Popper sosteneva che la scienza non poteva essere ridotta a un metodo, ma il suo procedimento di falsificazione era un metodo vero e proprio. Inoltre, gli argomenti che aveva usato per escludere la possibilità della verificazione assoluta potevano essere utilizzati anche per escludere la falsificazione. Se è sempre possibile che le osservazioni future contraddicano una teoria, è anche possibile che le osservazioni future risuscitino una teoria falsificata in precedenza. E più ragionevole ammettere, hanno sostenuto i critici di Popper, che, come alcune teorie scientifiche possono essere falsificate, altre possano invece essere confermate; non c'è motivo, dopotutto, di continuare a dubitare del fatto che la Terra sia rotonda e non piatta.

Quando nel 1994, due anni dopo la mia intervista, Popper morì, l'« Economist » lo salutò come «il più noto e il più letto dei filosofi contemporanei». In particolare, il giornale lodava la sua insistenza sull'antidogmatismo in campo politico. Il necrologio però rilevava che l'analisi effettuata da Popper dell'induzione (la base del suo metodo di falsificazione) era stata respinta dai filosofi successivi. «Per essere coerente con le sue stesse teorie, Popper avrebbe dovuto accogliere con favore un simile fatto,» osservava in tono asciutto L'« Economist» «ma egli non poté rassegnarvici. Ironia della sorte, in questo caso egli non riuscì ad ammettere di avere torto». Il suo antidogmatismo, applicato alla scienza, era diventato una sorta di dogmatismo.

 

Quantunque Popper detestasse la psicoanalisi, la sua stessa opera, in definitiva, può essere interpretata in termini psicoanalitici. Il suo rapporto con le figure autorevoli - dai giganti della scienza, come Bohr, alla sua assistente, la signora Mew - era ovviamente complesso, oscillante fra sfida e deferenza. In quello che è forse il passo più rivelatore della sua autobiografia, Popper ricordava che i suoi genitori erano entrambi ebrei austriaci convertiti al luteranesimo. Egli sosteneva poi che l'incapacità degli altri ebrei di integrarsi nella cultura tedesca e il loro ruolo di primo piano nelle formazioni politiche di sinistra avevano contribuito al sorgere del fascismo e dell'antisemitismo patrocinato dallo Stato negli anni Trenta: «... l'antisemitismo era un male di cui dovevano aver paura tanto gli ebrei quanto i non ebrei, e ... era compito di tutte le persone di origine ebraica fare del loro meglio per non provocarlo». Poco mancava che attribuisse agli ebrei la colpa dell'Olocausto.

 

ha ha ha ha ha

E più ragionevole ammettere, hanno sostenuto i critici di Popper, che, come alcune teorie scientifiche possono essere falsificate, altre possano invece essere confermate; non c'è motivo, dopotutto, di continuare a dubitare del fatto che la Terra sia rotonda e non piatta.

ha ha ha ha

Njerzit e komplikuarsmiley

E Hero sa i komplikuar je, 

Debati për rishkrimin e historisë në Shqipëri filloi krejtësisht mbrapsht: jo me historinë e gabuar të rendit që sapo ra, por me Kastriotin, pushtimin turk dhe Rilindjen.

...dhe per ma teper

Kohët e fundit është gjetur një farë ujdie (kompromisi midis komunistave): fajet Shqipëria ia ka bërë vetes, por jo të tjerëve. Është fjala për rendin komunist, shtypjen e brendshme. .... në gjysëm shekullin e saj komunist vendi ynë ka qenë armiku më i egër i Perëndimit, thënë ndryshe, i Europës

...prit kur te dale ndonje inetrviste  e Nexhos e te na thote se valsi u lumturise i hudh poshte keto qe thote Malua, si te pavereteta.smiley

 

Modestia që iu kërkohej shkrimtarëve në komunizëm ishte në të vërtetë kërkesë për të ulur kryet

Kur kam ardhur ketu ku jam shume e shume vite perpara, me bente pershtypje qe shoqet e shoket e fakultetit, ne klase, kur kerkonin ndonje gje qe u kish humbur ne çast, thonin : "'s'po gjej stilolapsin tim" (je ne trouve pas mon stylo) ose "s'di ku e vura çanten time" (je ne sais plus où j'ai mis mon sac). Me kujtohet si sot qe, reflektimi i trurit tim ne te qinden e sekondes ishte : po keta, pse u duhet ta vene me patjeter kete "mon", kete 'i imi', 'e imja' ?? Kush po jua mohon njehere qe eshte e tyrja ?? smiley

Nejse, vazhdimin e 'edukimit' tim me peremrat pronore e kuptoni vete, POR : o Kadare, po ti o burri dheut jetove 50 vjet ne sketerren komuniste dhe nuk e kuptove ndonjehere se romanet e tua nuk ishin vetem tuat ?? Dhe kjo ishte sistemike, e pranuar me kushtetute ! Nuk e kuptove ndonjehere se po te mos kishe jetuar ate kohe, mund te ishe ndofta me i madh ose me i vogel se ç'ishe, por kurrsesi ai qe ishe?! Dhe prap mendon se ajo qe te eshte kerkuar nuk ka qene modesti (sistemike) por kryeulje (nenshtrim) ??

 

 

Me një fjalë Ismaili e paska "dredh" disi e po pajtohet me Lubonjën. Qenkan shqiptarët që duhet të kërkojnë falje për "të këqijat që i kanë bër perëndimit"... Shyqyr thuaj që s'ka folur për të këqijat e dëmet që i kemi bër kto 23 vjet... falja nuk do mjaftonte.

Mgjtht shkruan bukur, qartë e kënshëm.

PS; ku ta ket vjedh këtë iden se të jesh evropianist duhet me patjetër të jesh kombtarist konformist, fallco me një fjalë.

Më fal Fat-mir pa dashje e lidha si përgjigje.

ku ta ket vjedh këtë iden se të jesh evropianist duhet me patjetër të jesh kombtarist konformist, fallco me një fjalë.

hiqi konformistin dhe je ne rregull.  te gjithe ata qe cirren per evropen duhet ta kuptojne se kombetarizmi te con ne evrope.  shiko vendet fqinje.   tufezimi te con midis cadit dhe nigerise.  ketu eshte ne rregull kadareja.   ka njecike obsesion ate ceshtjen e fese ,po kjo e keqja me e vogel e tij.

faktivisht futja ne europe ta heq kombin. 

ndersa ti e merr prapaganden (qe bejne qeverite) e vendeve europiane, per nacionalizmin te tyre. ne europe nacionalist eshte vetem populli (klasa e ulet), jo klasat drejtuese, ato qe bejne ligjin. 

kjo eshte bile kontradikta e vendeve perendimore. 

qeverite i bejne popujve te tyre prapagande (qe jemi mire, jemi te forte, jemi me te civilizuar se te tjeret, etj), qe ta mbajne te qeverisur. kete prapagande populli e (per)kthen ne nacionalizem. qe ta gllaberoje. se ndryshe nuk e pertyp dot.

historia shqiptare nuk mund të lajë duart për marshimet dhe mizoritë e feudalëve të saj, të cilët, në aleancë me perandorinë osmane, i kanë rënë kryq e tërthor gadishullit. 

Ide e vjedhur nga njerës të "thjesht" por e ngritur në latësi nga një njeri i komplikuar si Ismail Kadare. 

Me siguri e ka fjalën për Skënderbeun kur luftonte në Nish si gjeneral osman, ndoshta për Bushatllijtë e Pashain e Janinës ose Ballaban pashën, s'kanë faj turqit kur thonë që osmanët nuk ishin pushtues por bashkëqeverisës me popujt  e tjerë. 

Ismail ke harrua  që duhet ti kërkojmë falje Egjyptianve, Libanezve, Sirianve të cilët sot e kësaj dite vuajnë fajet e feudalve shqiptarë që i shtypnin në emër të perandorisë, si Mehmet Aliu, Vaso Pasha, etj .Njëkohësisht rusve, tartarve, azerve etj etj për luftrat që kanë bër ushtarët e jeniçerët shqiptarë të ushtrisë Osmane.Kush e di sa kanë vrarë e therë?  

Po Turqve që duhet ti kërkojmë falje me patjetër për sabotimin e Perandorisë nëpëmjet Qyprillinjve,Ibrahim Pargës,e shumë të tjerve duke shkuar deri tek Sami Frashëri,a Hoxha Tahsin në sabotimin kultur e shkencor.Pa folur për dëmet që i kanë shkatuar Abdyl Frashëri e sidomos Ismail Qemali me shpalljen e Pavarsisë

Veç shqiptarve askush nuk duhet ti kërkoj falje për gjenocid, pushtim, spastrim etnik territoresh, coptim arbitrar kufijsh shteror etj etj ndër shekuj. 

S'na u mbaruan kta të komplikuarit që zoti ja shoftë farën më keq se ja ka shuajt!

prizren, di gje ti per orgjinen (anadollake) te kadarese? 

në gjysëm shekullin e saj komunist vendi ynë ka qenë armiku më i egër i Perëndimit, thënë ndryshe, i Europës.

 ore po kadareja deri dje thurte lavde regjimit ''qe po ndertonte demokracine me te kulluar ne bote kurse Europa e degjenruar po hante kllasen punetore''  leqe vazhdohet me ritmin ; hajde tu tregojm ca perrala shqipove qe vdesin te pine  kulturalisht pordhe alla kadareje

Gezurar shen valentinin ,Prizrenzaranika !

harrova (se nuk e lexova te gjithe vepren-interviste) po per krimet qi shqipot bene ndaj serbise ne 98-99 a duhet tu kerkojme falje ?,ngaqe keto jane me te freskta se krimet qe kamunistet i paskan shkaktu oxidentit

Për atë që përmend Kadareja, ja një artikull nga James Pettifer (jo ekzaktësisht "antishqiptar) http://gazetadita.al/shqiptaret-dhe-grek...

 

Veçoj:

 Pamja është pafundësisht komplekse për aq sa shumë prej tyre nuk ishin refugjatë, por pjesë e garnizonit të madh osman dhe të aparatit administrativ me bazë në Greqi. Shqiptarët mbanin gjithëfarëlloj pozitash nën turqit përgjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë në Greqi. Ata ishin, në rastin më të mirë, të padashur nga shumica e grekëve atëhere dhe të shikuar si pjesë e makinerisë shtypëse turke dhe si bashkëpunëtorë myslimanë. Gjetiu, në Perandorinë Osmane, shqiptarët u bënë sunduesit e Egjiptit dhe të asaj që sot është Siria. Themeluesi i madh i ndërgjegjes kombëtare egjiptiane, Muhamed Aliu, ishte një shqiptar.

Një a dy breza më mbrapa, marrëdhëniet kishin qenë të këqija gjithashtu – por për arsye të ndryshme. Shenjat e para të lëvizjeve për revoltë nga nacionalistë grekë kundër turqve morën dhenë në fund të shekullit të tetëmbëdhjetë. Pasi dështuan këto, hordhi plaçkitësish të çrregullt shqiptarë u dërguan nga Porta e Lartë për të ‘paqësuar’ vendin. Ky paqësim mori formën e një fushate famëkeqe terrori dhe grabitjesh ndaj popullsisë greke në tërësi, sidomos në Peloponez, ateherë dhe më vonë vatra e lëvizjes për pavarësi.

 

etj etj.

 

o nemesis,po na sqaro se parakalo ; se njehere thua shqiptaret (lleshi i zi nga mirdita) vrau shqiptarin (cullufe kuq) M Boçari,nashti thua qe shqiptaret paskan vrare edhe greqerit ?smiley si eshte e verteta?

greku oQIsmiley  bocari  shqiptari ama meta u be greku.     se prifti lei shqiptari mysliman turku,  shqiptari ortodoks ,greku.    katalaves

po sigurisht që një hasan-pagani si puna jote, fajin ia ka prifti. Një kaurri të rëndomtë fajin ia ka hoxha. Mirditorëve dhe Mustafa pashë shkodranit, kush u tha të shkonin deri në Karpenisi në mbështetje të osmanëve? 

nemesis

te vrafte qulli!

katallava, po bleva ca rroba ne athine me prosfora smiley

shqiptarët u bënë sunduesit e Egjiptit dhe të asaj që sot është Siria. Themeluesi i madh i ndërgjegjes kombëtare egjiptiane, Muhamed Aliu, ishte një shqiptar.

ore, sa per ate pune, edhe xhorxh bushi eshte shqiptar nga Korca.

madje edhe NASA shkoi e nguli nje flamur shqptar kur pushtoi henen.

shqiptaret pushtuan hollivudin me xhejms belushin dhe zonjushken dushku.

po po, dushk dhe shqope. dru vjen nga shqipja, ja, druidet kane sunduar gjithe dynjane e perparuar sot. etj etj etj... thoti fliste shqip... omiri, te tere bre shqiptare kane qene, xhenghis khanin nga e dini yve? shqiptar, mo shqiptar ishte, nga Kamenica, qe duhet t'i kerkoje falje gjithe popullit moskovit...

a qifshi veten ne gjume, ne dysheqe pa kujtese!

 

Artan Fuga kishte gjithashtu prëmë në fb një shkrim mbi konceptin arkaik të kulturës thosh, dhe shikimin ndaj kësaj nëpërmjet një këndvështrimi ndryshe:

Nuk duhet shtruar pyetja gabim se : « Cfarë identiteti kemi ne shqiptarët ? » Jo, kjo pyetje kërkon një përgjigje që nuk mund të jepet. Prandaj edhe krijon shumë pështjellime. Pyetja e saktë do të ishte tjetër : cfarë identiteti kemi dashur ne shqiptarët të paraqesim për veten tonë si një konstruksion ideologjik i përpunuar nga elita kulturore dhe politike ? Cila ka qenë strategjia dhe rezultati i kësaj përpjekjeje identitare në periudha të ndryshme historike ? Pra, çështja ikën nga një perspektivë substancialiste dhe shkon drejt një horizonti pragmatik, bëhet rezultat i një aksioni afatgjatë historik.

reston në fb... 

Kombi dhe kombëtarizmi janë motivet më të parapëlqyera sot për spekulantët e çdo ngjyre, për ngrehalucët provincialë, që kërkojnë të hiqen modernë, së fundi, për budallenjtë.

 

une e pata lexu qe dje intervisten,ndersa ket fjaline,thashe me vete e paska per Lubonjen. smiley

Them se ke te drejte pergjysem Pjeter. Per me teper qe e thote edhe vete Kadare ne fjaline qe solle qe e ka per spekualantet e cdo ngjyre, pra si per ngrehalucet provinciale (Lubonjet, Vehbinjte e Muc Nanot me shprehjet e tyre monumentale "me tha nje italian", apo "lexova nje liber") pra keta modernet e ketij timit qe nje e dy kete muhabet kane, por gjithashtu e ka (se fundi thote) edhe per budallenjte viktima te nacionalizmit qe ketu te peshku perfaqesohen bukur fort nga nje si Lizandri psh.
Keta budallenjte e thekson qe vijne te fundit per nga radha e rendesise si gomere qe jane, por qe gjithsesi nje bezdisje e sjellin edhe keta ne diskutim. Dhe s'ka sesi te jete ndryshe, pse ty nuk te bezdisin sadopak edhe atdhetaret e stadiumeve te futbollit?

Sidoqofte eshte e vertet qe ne radhe te pare me ate fjali besoj se ka dashur godasi Lubonjat me shoke te cileve as emrin s'do t'ua permendi me por i quan thjesht ngrehaluce.Tipike e Kadarese.

elita kulturore, pas aksidentit fatlum te Rilindjes, ka perpunuar nje mut te madh qe te hane!

jane te tjere ata qe ndertojne Sonderweg-et e tyre, jane te tjere ata qe formesojne Katalonjat e kombeve pa shtete, Jo bythecet shqiptar!

pash zotin, mo me thuaj qe ky eshte Fuga qe vete te Cani!

Rilindja nuk ishte aksident. Ishte një ndër stacionet e fundit të përmbysjeve ideologjike të postrevolucionit francez që ndodhën në mbarë Evropën.

 

lal, ti harron me ke flet. ti kujton qe une msova dje qe pederast dhe pediatri kane te njejten rrenje. ca te them un ty, qe junani ta ka ngordh nervin e humorit? me arsenik per rrenje? nuk ta them dot se je nga ai cik vend dhe kocken do ta ruaj, mor harram!

Qetësohu mer, shif listen to this: http://www.youtube.com/watch?v=wp43OdtAAkM

And if I only could,
Make a deal with God,
get him to swap our places,
Be running up that road,
Be running up that hill,
Be running up that building.
If I only could, oh...

po mire, nga e kupton qe s'jam i qete. smiley

apo junani te ka tha edhe rrembin vellazeror kshu? imagjino te ishe ne austri ti, cop aklli do ishe bo.

epo të më thush harram e të jesh i qetë, that means, you're mean. Zgjidh, tha. And skip the middle men. Make a deal with God thesh ajo. 

ti po harron shqipen, mer daje. tu ka bo feja si mastic, apo si buk 52-she, mjes drek dark.

ne te folmen e perditshme, "harram" ka nje konotacion shume te dukshem dashamiresie. si edhe fjala "kopil", ose "kodosh", ose, me e bukra e te gjithave, qe e kam degjuar te thene nga populli heroik i Vores (nga nje grua qe tha keshtu per djalin e saj te vogel): "koqekuq"! smiley  --. "ah, c'osht i koqekuq ky", tha smiley

hej, ke qen far djali, kur mos kem njeri. qe kur te kunguan nga elladha me gjithfare mrrokllash, po firon me katrorin e kohes. jane mjeshtra ata. s'ke faj edhe ti. bizant mo, ca diskuto me shum. skile. erresine. obskurantizem. ikona me portret "me to zori" i ke. lindje hesapi...

Fevziu që thu ti, e kish kritiku Ramën, i kish thënë se të djathtët merren me idetë, jo me njerëzit. Nuk e di nëse bie dakord apo jo. 

Ja pra ku doli qe Greket duhet te na thone "Faleminderit Shqiptare!" qe i shtyme te benin kryengritje e te fitonin pavaresine.

Mos u gjendte nobel ne dynja! u befshi kaps e mos dalci dot jashte nga ndonje hale higjenike e sterile suedie, jarabi!

po po, hudh edhe ca foto qe s'hapen, edhe ia gjete tamom identitetin shqiptarit tosk te gegerise.

403 Forbidden

mbase varet nga vendi, censura amerikane smiley

yep! smiley

 

Intervista eshte shume e mire. Nuk me pelqeu titulli, sepse nuk perfaqeson thelbin e intervistes. 

well, edhe dicka: ne nje prurje mos shiko ato qe i zoti i punes ka peresritur 1000 here, se ato dihen, ato jane yesterday's news, ato kane bere te zotin e punes ate qe eshte, Zot pra. Ne nje prurje shiko cfare po thote qe s'e ka thene me pare, ai eshte lajmi i vertete. dhe ketu lajmi i vertete eshte raporti i shqipove me te tjeret.

kadareja i ka kritikuar shqiptaret jo pak, ajo "popull skllav" qe ka goxha thelb te vertete, perpas levozhges se tikut nervor ne telefon, ka dicka te persiatur gjate; kadareja u ka thene shqiptareve psh, kush ua vuri koburen ne koke qe duartrokisnit ne menyre frenetike diktatorin, ka thene qe diktatura don mbeshtetjen e nje pjese domethenese te popullit etj etj.

Ama nuk e kam degjuar ndonjehere te thote qe u qenkeshim borxh popujve te tjere. se u paskeshim rene (edhe ne) ne qafe historikisht. kjo eshte e reja. kjo eshte ne fakt pjesa e citueshme e intervistes, flas gjithnji per rob qe i merzit perseritja si pjese mashkullore e prindit.

Kjo pjesa e fajit, eshte vetem nje pergjigje e shkurter, as tre rreshta, dhe jo ndonje ofensive e madhe. Mua as me ra ne sy te them te drejten. 

eshte dukuri natyrore kjo. merr enzimat: trupi proteinik i tyre ze mbi 99% te mases, dhe eshte ballast, pra volum e hapesire, prani. ajo qe e ben enzimen enzime, eshte nje pjesez e vogel fare qe quhet "qendra aktive". nese do te shikosh enzimen funksionale, duhet fokusu pikersiht tek ajo pjese.

Ose ndoshta je ti qe i ve teper rendesi.

Hunter, nuk veni re se ju mjafton qe shkrimtari t'i bjere tambureve te kultures se modhe intelektuale mer jau. Shyqyr qe kemi nje qe di me knu bukur, si jasht shtetit.

Emigranti e ka kap drejte problemin, vetem se nuk kupton qe kjo gje per Kadarene (dhe per historine e kuptuar si vazhdimsi, gje qe nuk e kap as Kadare e as Emigrant, e as njeri tjeter perveç meje) eshte fatale me llojin e premisave te tij, qe jane te njejta me te Emigrantit, fajin e ka turku.

Dmth siç kam thene me siper eshte lufte kaotike midis llojit si gladiatore, kurse ju jeni spektatore luksoze te sallonit te sinjora Bertinit qe shikoni neshjen ne TV.

Ka premisa dhe aksioma te tjera per te kuptuar dhe zgjidhur kete problem, te cilet nuk e kane zgjidhur as gjermanet. Dmth nuk e kane zgjidhur si duhet (se do ta kishim zgjidhur edhe ne duke i imituar, si per çdo gje tjeter), sepse per te zgjidh e kane zgjidhur me birra, salçiçe dhe Benca, gjera te cilat ne nuk i kemi, se na i ka vjedh turku.

 

Po ca ka thene te re o Emigrant qe s'e ke degjuar me pare nga Kadare. Ka thene qe duhet te ndjehemi ne faj per alencen e feudaleve shqiptare me perandorine osmane dhe qe u armiqesuam me perendimin. Pse tashti e more vesh ti qe Kadare e konsideron faj shume te madh historik "aleancen" me perandorine osmane dhe harrimin e perendimit?

Ne fillim do thote qe ishin feudalet qe u lidhen me osmanet, pastaj do thote popullsia e ne fund do dali aty ku i rref gjithmone, te fakti qe ndryshimi i fese (pra ajo qe fshihet tek fjala aleance) duhet te na bej te ndjehemi ne faj.

Ky eshte Kadareja i perhershem, kete pune ka Kadare, dihet ajo. Puna eshte c'do bejne shqiptaret mendjendritur? do marrin gje te gjithe rrugen per Siri?

i vetmi aset qe kemi ne ceshtje te balances se historise eshte pamundesia jone historike per t'u rene me qafe te tjereve si etni apo si komb me pas. privilegji i asaj qe me qafe te tjereve u binin te fuqishmit, ne ishim subjekte, e jo objekte ne loje.

Ismaili vete e ta heq edhe kete.

te kujtoj vetem nje precedent qe aq shume na kushton edhe sot e kesaj dite: luften italo-greke.

teza jone eshte qe shqiptaret nuk kishin pune me perandorine, se sulmi ndaj grekeve u be nga tjeterkush, ne nuk qeme pjesemarres, edhe ato njesite me ushtare shqiptar, qene njesi italiane ne princip.

tani, po te ndjekim linjen e Ismailit te tanishem, i bie qe ajo falja te kaloje edhe per greket, qe kur kane patur ne dore, kane care barqe grashe me bajonete, apo keputur vesh shqiptarkash per te marre veth floriri me kollaj.

intelektual dmth intepret mendor i popullit tend, jo i intelehias hyjnore te grekeve te vjeter.

Pse nuk i bini ne qender muhabetit? Mjeshtri dridhet dhe perdridhet se ashtu eshte nje pune, ju s'keni asnje pune se s'jua ve ne pulle njeri, si edhe une. Por pikerisht per kete arsye mund te themi ate qe nuk thote Mjeshtri.

Pse shkoni tek turqit orientale dhe bizantinet? Keni historine moderne qe ishe aleat me bizantinet orientale, rrezik potencial me baze nendetsesh te hordhive aziatike te insitutit Gorki ne Moske per letersi, aleance me Kinen qe ka paret e Amerikes ne dore etj, gjera qe i ka thene edhe miku juaj PF qe ka luftuar trafdicionalisht kunder turkut si disident, duke mos e ça bythen fare si bejne disidentet mer jau.

 

nje mjeshter me megojza nuk eshte mjeshter pastaj, por kale karroce.

shyqyr Zotit, historia njef edhe nga ata qe i kane thene Nobelit te kam dhjere me nje moot te madh, se as me bie nder mend se ekziston.

apo thuaj ka hallin e cupes qe e ka ambasadore. se Allahu na ruajt, ore... cdo gje ben vaki.

Po ti or burr ndaji gjerat se u beme lemsh. Cili eshte me i rendesishme çfar thote Mjeshtri per konjukture, apo si eshte e verteta? Cfar rendesie kane ne kete muhabet dobsite e Kadarese per fame dhe pare dhe per te rregullu kalamojt (gjera qe nuk i dime mire, vetem i marrim me mend)?

Ti ke hall se Kadare ka thene qe i kemi rene ne qafe fqinjeve dhe perendimit? Sipas teje gje jo e vertete referuar kohes se miqesise me popullin vella turk. Dakord, pa problem, ja ta zeme se ashtu si thua ti eshte me fakte ne dore dhe dokumenta, Nemesis e humbi betejen antishqiptare. Problemi eshte se kemi edhe historine moderne qe zyrtarisht e kena dredh njeçike me forcat e Aksit dy here, dhe tamom fare kemi qene martu me hordhite aziatike per 50 vjet me rradhe.

Nuk ka rendesi fare se nuk kemi vrare dhe prere, ka rendesi qe me fqinjet ishe armik potencial per jete a vdekje. Ne rast konflikti boteror te rre mendja se Mehmet Shehu do ishte bere me Amerikanet? Gje e paimagjinueshme as si roman fantapolitik.

Nuk e di si e ke hallin, te shof veç per beteja emocionale kunder Lubonjes sikur me qene komshiu jot qe nuk pastron shkallet, e tash edhe kunder baba Mjeshtrit (gje e mire nga pikpamja e kompleksit te Edipit, po lirohesh prej tiranise se atit). Me habit fakti qe duhet te them gjene elementare: perendimorizmi i Kadarese eshte nje esence e shtrydhur nga historia, ku turq, sllave dhe kineze jane e njejta bersi.  

 

po flas me duket aq qarte, sa s'ka ku te veje me. plus qe me duket se nuk kerkova ndonje profil psikanalize.

Je i qarte, por kjo nuk do te thote se nuk je kontradiktor, sepse justifikon dhe mbron periudhen turke, dhe nuk ndihesh per periudhen moderne, sidomos per mbas 45-ses.

Kjo kontradikte eshte shkaku qe te kane quajtur enverist ne blog. Vete e ke fajin.

Nga ana tjeter nuk ke asnje faj, sepse eshte normale te jesh kontradiktor ne epoken postmoderne. Po ti je aq teper kontradiktor sa as nuk u'a lejon te tjereve te njejten gje, psh Lubonjes dhe Kadarese.

Kjo kontradikte eshte shkaku qe te kane quajtur enverist ne blog.

smiley

ne kete blog, por jo vetem, bejne priftin me barre, o heretik.

s'duhet marre me gjona te vogla dhe as me njerez te veckel. 

"""historia shqiptare nuk mund të lajë duart për marshimet dhe mizoritë e feudalëve të saj, të cilët, në aleancë me perandorinë osmane, i kanë rënë kryq e tërthor gadishullit"""

Kjo eshte fjalia e kriminalizuar prej teje gjate gjithe kesaj kohe. Mua te them te drejten nuk mi kap mendja githe rrjedhimet qe mund te kete kjo fjali, si psh qe u dashka kerkuar falje edhe per luften italo-greke, apo ku di une, por qe ne pamje te pare, me ate qe historia shqiptare nuk mund t'i laje duart kaq lehte me feudalet e saj krah per krahu me perandorine osmane, mua me vjen ne mendje se sa mire do te kishte qene sikur ata mut feudalesh shqiptare ne vend qe te ishin krah per krahu me osmanet te kishin zgjedhur te qendronin krah per krahu me greket (arvanitet) ne luften per clirimin e tokave te tyre nga perandoria osmane. Morpo edhe me serbet te ishim bashkuar ne lufte kunder osmaneve dhe per clirim. Por jo, ne zgjodhem rrugen e aleances dhe te kthyerit ne myslimane dhe tani, pasi sic rezultoi, nga kjo zgjedhje ne u capelyem e u ndame si placke per qente, nuk qenka e thene as ta veme me ne dukje kete fakt.

S'e kuptoj. Ti cfare problemi ke me ate fjali. Je gje ti krenar per feudalet shqiptare si zagare te osmaneve e per interesa te osmaneve? Perse u dashka krenuar me ta dhe jo te ndjejme turp e ndjenjen e fajit (ne radhe te pare per veten tone se kush po pyet per te tjeret) per ate qe i beme vetes dhe vetem ne nje analize te metejshme per ate qe mund t'u kemi shkaktuar edhe te tjereve. Kadare akoma nuk mund ta thote dot drejtperdrejt qe ne radhe te pare ata feudale demtuan vendin e tyre dhe vetem me pas te tjeret. Nuk mund ta thote dot sepse akoma ne kete vend ka derra qe e qajne me lot diten kur turku iku dhe e bekojne me ceremonira ne xhami diten kur hyri. Keta lloj shqiptaresh jane problem e duhet te kesh kujdes sesi ua thua gjerat. Duhet t'i dozosh mire fjalite qe ne fund te kaloje ideja e duhur dhe helli te mos digjet.

Keshtu qe per mua ajo fjali eshte krejt normale dhe e duhur. Thjesht vendos ne nje drite te keqe aleancen me perandorine osmane. sinqerisht qe nuk e kuptoj ku qendron i gjithe problemi.

Megjithate do me falesh por se vazhdoj dot me kete bisede sepse ne mes qenka futur heretiku te cilit dua t'i qendroj sa me larg qe te jete e mundur. me shkakton te vjella.

shendet.

jam per ndarje me zagaret, dhe per ta marre ate ndarje a priori.

nese duket si marksiste kjo qasje, o thep, ti e di qe mua aq me ben.

franca nuk njehsohet me vichy-ne / petain-in. pse ne po?

c'eshte kjo ethe per persosmeri kshu, se po cuditem! meqe jemi fatkeq? sepse ktyre iu kerkohet persosmeria. ok, ashtu po.

dhe s'ke pse le menjane psh kete:

Ndërgjegjësimi për fajet e kryera është pjesë e emancipimit dhe e qytetërimit europian. Dhe natyrisht faktor i përparimit. Pa u zgjatur, mund të themi se falë këtij ndërgjegjësimi, Gjermania, pas dramës së saj, është aty ku ndodhet sot.

Meshimi i fajit ne kete rast eshte nje felligeshti ne kurriz te shqiptareve. Pranevenia me Gjermanine hitleriane e betonon punen. s'ka shume qe na thane se kemi bere tregti organesh.

ja kshu, mer thep! 

.. .dhe mos harro mezen (greqisht, po s'ka problem, ja gjejme edhe prejardhjen pellazge fjales: me zë, te ben me goje, te kendosh)  e kuvendin vecse ne mejhane, kafe a publik

Ne njihemi prej kohesh emigrant e megjithate po me habit. Po si mund te thuash qe ndarja nga zagaret behet apriori! Kjo mund te ndodhi ne botekuptimin tend por ne realitet ne kete vend akoma vihen perballe njeri tjetrit neper studio televizive dy pale, njera qe thote se shqiptaret e rene ne Siri ne i nderojme po ashtu sic ju nderoni ate ushtarin qe vdiq ne afganistan nen forcat e Natos. (dhe jane kosovare keta qe e thone) Apo qe nene terezen ta shajne kurve ne po te njejten studio televizive.
Kujton ti se nuk sjell monda dhe finisterre lajme nga keta mostrat shqiptare dhe tashti ndarja nga erresira islame u krye?

Normale qe do i meshohet akoma fajit qe bene shqiptaret ne lidhje me perandorine osmane. Le nje here qe me duket se nuk po merremi vesh. Ti me duket se akoma nuk e ke kuptuar qe kadare po flet perseri ne lidhje me myslimanizmin dhe per gabimin qe ben shqipataret qe u lidhen me te ne formen e nje aleance me osmanet. Per kete po flet kadare. Nuk e di per cfare e ke marre ti?

Si na qenka atehere nje felligeshti ne kurriz te shqiptareve meshimi i ketij faji? U zgjidh gje ceshtja e myslimanizmit ne shqiperi? Patjeter qe pranimi i ketij faji, pra po e perseris edhe njehere, aleanca jone me perandorine osmane perben fajin dhe ndjenjen e turpit per te cilin po flet kadare, dhe pranimi e ndergjegjesimi per kete faj normal qe do na emancipoje e do na vendosi ne rrugen e duhur te zhvillimit. mu si gjermania smiley

Ku eshte problemi o burre? Mendon se nuk perben faj fare kthimi i fese. Mendon se Kadare nuk po flet per kete? apo mendon se kjo gje tashme eshte nje ceshtje e zgjidhur. Le te merremi vesh ne fillim per termat. Une them se kadare po i bie me ate fjali me spond aleances ne forme kthimi feje qe shqiptaret bene me perandorine osmane. ti me duket sikur e ke kuptuar qe kadare po thote se ne shqiptaret kemi bere krime me fqinjet mu njelloj si hitleri me cifutet dhe per kete duhet te kerkojme falje. pra jemi shume larg per te komunikuar.

Per kete po flet kadare.

kadareja duhet te jete i qarte. duhet te kuptoje se ka nje vend per letersi dhe nje vend per mendim intelektual (se c'eshte kjo, mund te flasim - une e marr si perfaqesi e perparuar mendore e kombit; perkunder asaj qe si shkrimtar eshte ndergjegjia e trazuar e kombit). ka nje vend per te qene shkrimtar (ku shpesh sa me shume interpretime, aq me i mire) dhe nje vend per kasnec (tribun), ku duhet vetem nje interpretim. nuk mund te besh tere kohen shkrimtarin - po qe ashtu, mos jep intervista per tema jashteletrare. kjo sa per qartesine e te folurit.

tjeter: kadare nuk eshte aty per te hedhur ne tryeze probleme; nuk eshte per te thene qe duhet kuptuar ku eshte moskuptimi 600 vjecar me evropen. pse? sepse kete e themi te gjithe ne. ai eshte aty per te thene pse, ku dhe si ndodh keqkuptimi. per nje "xhuvap", pra. e tille eshte pritshmeria.

sa i perket fese, jemi ne te njejten linje, vecse ama duhet thene qe deshira per konvertim u pa me kohe e me vakt qe ishte jo vetem mungese vizioni, por edhe e demshme ne fund fare. sepse ne keto gjera nuk ka rendesi qellimi, por rezultati. Nje Ismail vizionar, pertej fjaleve qe jemi me tri fe, me te treja hyjme ne evrope e te tjera korrektesa politike qe nuk i ha as qeni, duhet t'i meshoje islamit "me ngjyra shqiptare", islamit tradicional, te zbutur, me goca simpatike qe shamia meziiii u duket pas cullufeve sexy, duke ia kundervene kete islam te vaksinuar me kultura shqiptare islamit virulent qe po na e sjellin peshqesh nga shkollat e lindjes lloj lloj mjekroshash me pantallona trecerekshe. e qe po na gllaberon mendjet me te mira, talentet me te spikatme, qe pa te do kishin bere plot te mira. Kadarene nuk e shoh kerkund ne keto shina. I kam dhene dum ta dua si shkrimtar, sidomos pra-90, por nuk eshte e thene, se here pas here leshon te tilla thagma qe mund te keqkuptohen, keqintepretohen, te keqperdoren si "ja, shqiptaret pohojne me gojen e tyre".

Kam nje bindje qe kjo qe ka thene ketu, keshtu si ne tym (sikur po ben letersi te tipit kush e solli doruntinen), do perdoret nga te tjeret, sikunder kane perdorur fatos lubonjen, pirro mishen, kapllan resuler - keta jo se kane gje te perbashket me Ismailin e madh, keta jane te veckel para tij, por thjesht ngase flasin shqip dhe thone se jane shqiptar. 

Kadare ka aftesine t'i flasi te pandegjegjshmes njerezore si shkrimtar qe eshte dhe kete e ben edhe ne intervista. Ti mendon se ben gabim por une them se kjo eshte menyra me e mire per te arritur rezultate. Bota poetike ka perparesine ndaj gjuhes dhe rrafshit shkencor. Une fatkeqesisht jam dakord me ate qe thoshte Kafka qe e nenvleftesonte plotesisht mendimin shkencor duke i degraduar shkencetaret si ata qe thjesht riprodhojne boten e poetit ne nje gjuhe shkencore duke fituar kesisoj fame prej saj. Megjithese duhet thene qe Kafka ishte nje tip radikali qe nuk e pranonte dot ekzistencen e nje bote materiale por vetem te asaj shpirterore

Sidoqofte biem dakord qe Kadare s'flet qarte por qendron i vagullt. Vecse mua kjo me pelqen ndersa ty jo. Po te jete per qartesi mendimi une kam Lubonjen. I fut nje: "Skenderbeu ishte mercenar, kujt po i thu ti" dhe me kaq ka mbaru... Pastaj eshte edhe bukur me keta shkrimtaret qe i interpreton si te duash dhe e gjen gjithmone veten ne ta. Ndersa po te ta thoshte cope s'do kishe nga ta lujshe. Eshte keshtu edhe pike. Nderkohe qe ndodh shpesh te degjosh dike qe thote se e kam lexuar 4 here ate X liber dhe te katerta heret kam gjetur gjera te reja ne te, eshte nje liber i mrekullueshem e mbyllin pastaj smiley

Letersia, arti ne pergjithesi, eshte bekimi i kesaj bote, gjeja me e bukur qe ekziston.

edhe te dua, nuk te kundershtoj dot me kete.

te thote c'te doje gjigandi yne, me pare na ka cuar te fala me "komisionin e festave" smiley

para gjenise duam, s'duam, ne nje cast te dhene do perulemi.

Ismaili i Madh i para90-tes na merr me vete te gjithe, si ne te perhershmit, edhe veten e tij me c'eshte e c'do te behete...

Ndergjegjesimi per gabimin e bere eshte hapi i pare ...drejt shpetimit! Ai qe nuk e ka kuptuar se ka vepruar dhe gjene po vepron marrezisht keq, as qe e ka deshiren te korrigjohet.Te tillet, sidomos kur u eshte dhen rasti te jene edhe ...." Ne Krye", ... mburren me vesin e tyre...!

"Numëri i trimave ka qenë kurdoherë më i madh ndër njerëz të pagdhendur e të pamësuar, se ndër njerëz të ditur. Këta të fundit kanë mjaft shkaqe që ta duan jetën." 

Faik Konica 1905

Emo dhe nji per ty ." me vjen per osh " ajo pjesa qe JU me te vertete nga te Vetmit qe jeni serioz kur lexoni tjetrin .Vecanerisht Kadarene qe kesaj rradhe pervec pershkrimit te heretak -tuk -tikut ka dominuar ,   zgjuarsia provinciale e shqiptarit " kujt do me i tregu ti per shqiptarin "

Eshte me te vertete e vetmja risi e Kadarese nga jeta 25 vjecare e pas 90 ..Ti i takove Konstatusit dhe une erdha per Justifikusin smiley

Ndryshe nga cdo personalitet aktualisht SHQIPTAR , Kadareja duket qe eshte me i preferuari per eliten Nderkombetare per shume arsye . Pune e gjere dhe e Gjate por ndryshe nga babasqapi si favorit i Krimit  Banditit , Llafazan  e Lolos .

Per ne mendoj se ka shume rendesi qe ai " kenaq ekuacionin " e Nderkombetareve per momentin e PRANIMIT . Sikur te kishte mundesi te hapje Komplet Popullin dhe Inteligjencen e tij sot e ta shfaqje si FILM ne cdopamje del nje Enver qe lufton me mish e shpirt per Mibjetese ne kete zogori QENSH shekullor Europianesh Politike , qe na kane dashe dhe duan si Pistoleros e Toke Dierre  .

Le tu fuse gishtin me qejfberje kur duan qe te shpallen si homoseksuale . Nuku  keq . Shume thenie jane fshire si "shkruaje ne akull " Ose do vijne mor aman do vijne Lukunia e Hunjve "se Kadareja zotrie " ....

Duke mbetur si gjithnje nga JU ; ne Fushen e Moralit te popullit tone Ai eshte i Perjashtuar ose nje ze .Ne spaletat e tij nuk ka me vend per YJE qe pas "Dimrit te Madh "

Përsëri nga Artan Fuga, një citim: 

Barbara Carnevali shkruan : 

« Vlera shoqërore e gjithkujt nuk është rezultat i drejtpërdrejtë i statusit ekonomik apo shoqëror të individëve, por rrjedh nga unë vetë – nga një « unë » i përcaktuar si tërësi unike, private, personale dhe jo institucionale. Në një shoqëri tradicionale, në fakt, vlerësimi nga të tjerët nuk shihet si problem sepse është i përfshirë spontanisht në kategorinë shoqërore të identitetit shoqëror. Në të kundërt, kur individi fillon të çlirohet nga zinxhirët e rendit shoqëror për t’u pohuar në mënyrë autonome, identiteti i tij nuk është më i përcaktuar automatikisht nga rolet e tij të përcaktuar nga tradita : ai duhet të ndërtohet në një formë më autonome dhe të paparashikueshme, nëpërmjet një marrëdhënieje dialogjike dhe konfliktuale me të tjerët. »

Hajt po ka ndonjë koqekuq t'i japë dum kësaj, se ngelët tue mallkue si plakat e moçme të Kadaresë. 

po cfare ka ketu per t'u kuptuar, mor aman! ja, po ben fertele kastat brahmane.

mallkimi tregon pafuqi. fatalitet. i fundmi i mohikaneve shkoi per lesh, ose me sakte per alkool yankee-sh. si ai prijesi indian tek bija e montezumes, mos gaboj.

intelektuali nuk eshte diplomat, as punonjes i ministrise se jashtme.

pra: mbushma nje, o Braho, mbushma nga ana jote.

dite te bukur ne memedhe!

Vlera shoqërore e gjithkujt nuk është rezultat i drejtpërdrejtë i statusit ekonomik apo shoqëror të individëve, por rrjedh nga unë vetë – nga një « unë » i përcaktuar si tërësi unike, private, personale dhe jo institucionale.

Prandaj tha ai poeti dikur "Une jam fik deti", ashtu e ndjente te vetpercaktohej dhe vetperceptohej. Ose Heretiku qe mendon se ka identitetin e peshkut ne zall.

Ika ika ..e funit . dhe me ktheve smiley

Edhe une kete po mendoja qe a  ka Budallej ne Shqiperi qe lexojne kete Fugen kur citon nga keta te arsyes se mosarsyes ? Kjo u be mode mre ...filani ka thone smiley Si i  pijetari Harilla i Kulles Hirit ne Korce nde klub bre :

Shume hoqi ai Galileo bre ,  " toka rrotullohet " ....te vije ketu bre lali ti rrasse ca dopie shollomotke dhe ta shofi i rrotullohet apo jo ..smiley

Pau piu perderisa nje moderator turni ose nga ata qe ta Fshijne smiley te clirohet nga diagnoza e individeve me te meta mendore "Olele Poeti smiley

fshesen aga ...

Me pelqyen pergjigjet qe I.K. jep mbi nacionalizmit, pjesemarrjen e shqiptareve ne krimet qe jane kryer ne emer te perandorise osmane, si dhe kur flet per nje nder dikaturat me te egra dhe izoluese qe ka njohur bota deri me sot.

Duke u nisur nga kjo e fundit, duhet te kete ndergjegjesim te gjeneratave te reja te cilat nuk kane provuar ate regjim mizor, te cilat nuk njohin vuajtjet e disa mijerave njererzish, te internuar, te persekuatuar, apo te pushkatuar; te cilat nuk jane te privuara nga organizimi fetar, nga moslejimi i fese apo i shprehjes se besimit ne zot, siç ishin ne ate periudhe.

Tani, persa i perket nacionalizmit, Kadareja ka absolutisht te drejte qe denoncon (pa permendur individe te caktuar) nacionalizmin vulgar, te ekzagjeruar, dhe hipokrit te ketyre 23 viteve te fundit. Politika e ashtequajtur e djathte eshte zhvilluar nga proponente kryesore te diktatures komuniste qe tani hiqen si atdhedashes por qe ne fakt nuk kane bere gje tjeter perveç perçarjes krahinore, neglizhences se çeshtjeve te rendesishme kombetare (çeshtja çame psh.), si dhe shkaterrimin total te shtetit dhe prones publike. Sot me shume se asnjehere Shqiperise i nevojitet nje kombetarizem qe eshte i mbeshtetur nga shteti dhe anasjelltas. Me shume se kurre, qytetaret shqiptare, ne Shqiperi dhe ne trojet qe e rrethojne, kane nevoje te bashkepunojne urgjentisht me njeri tjetrin per nje dinjitet kolektiv, si dhe per luften ndaj varferise qe po shtohet dita dites. Shqetesimet kryesore tona si komb duhet te shkojne pertej inateve lojrave te dobeta diplomatike me nje shtet fqinj apo nje tjeter. Shqiptaret dhe shteti qe i perfaqeson duhen te fokusohen tek problematikat aktuale: familjet e varfera te cilat nuk arrijne te perballojne nje fature elektriciteti, foshnjet e mjera qe sapo hapin syte ballafaqohen me nje anarki, deshperim, dhe degjenerim te shtetit qe nuk i mbron dot, grate dhuna ndaj te cilave po rritet ndjeshmerisht, si dhe degradimi i hapesirave natyrale.  

Tani, persa i perket nacionalizmit, Kadareja ka absolutisht te drejte qe denoncon (pa permendur individe te caktuar) nacionalizmin vulgar, te ekzagjeruar, dhe hipokrit te ketyre 23 viteve te fundit. Politika e ashtequajtur e djathte eshte zhvilluar nga proponente kryesore te diktatures komuniste qe tani hiqen si atdhedashes por qe ne fakt nuk kane bere gje tjeter perveç perçarjes krahinore, neglizhences se çeshtjeve te rendesishme kombetare (çeshtja çame psh.), si dhe shkaterrimin total te shtetit dhe prones publike.

d.m.th ti mendon se ka patur nacionalizem keto 23 vite?   ate qe vetequhet e djathte ne shqiperi(partine anarkisto-populisto-krahinariste te berishes) ti e konsideron qofte edhe 1% nacionaliste?  prandaj keni kaq alergji nga kombetarizmi sepse kujtoni se ky lidhje me salizmin!

mesazhi i kadarese eshte ky per mendimin tim    

kombetarizem=evrope

 

Po them te kunderten e asaj qe keni kuptuar ju zoteri. Pas fasades dhe deklaratave nacionaliste tipike pdiste, fshihet nje keqmenaxhim dhe neglizhence e çeshtjeve kombetare.

Nuk kam alergji nga kombetarizmi, thjeshte nuk me pelqejne deklaratat boshe, nxitja e urretjes etnike, si dhe flamurtarizmi majmunesk qe bejne disa. Pra, dashuria per atdheun duhet perkthyer ne vepra reale...

Persa i perket mesazhit qe Kadareja percjell, besoj se eshte me shume pjekuria dhe vlerat evropiane qe duhet te integroje konceptimi yne per kombetarizmin se sa “Evropa” si nje e ardhme e Shqiperise.

cilat jane vlerat europiane ?

jepi vet i her....si refugjat i vjeter ne france

kombetarizem=evrope

Ou? Na paske dale dhe filoevropian zotrote. Kjo po qe eshte tia shalosh topit si Mic Sokoli- meqe realisht kombetaristet evropiane e duan Shqiperine jashte. 

 ..duhet te kete ndergjegjesim te gjeneratave te reja te cilat nuk kane provuar ate regjim mizor,

..po cfare thua mor aman....Kjo gjenerate e re qe eshte sot ne pushtet jane pinjollet e Sul Bushatit,Kristaq Rames,Xhelil Gjonit,Lym Pezes e co.Duhet kurajo e modhe te denosh krimet e babes tat ...
 

Dmth ti vazhdon me mesimet e PPSh-, shokut Enver, Leninit etj qe ndergjegjesimin e masave e ben Partia (pushteti).

ky eshte gabimi i shume demokrateve ne gjykimin e se kaluares, edhe pse lidhjet familjare ndermjet pushtetareve (byrose politike) e nomeklatures ishin te forta gjate asaj periudhe kjo nuk shpetoi askend nga ndeshkimi... partia ishte profet si jezusi "Une solla shpaten per te percare babane nga femija etj" se besnikeria ndaj partise ka perparesi ndaj familjes.. kete e kemi pare ne ndeshkimin e baballareve nga pinjollet e tyre, te spiunllikut brenda familjes etj.. dhe te akuzosh komunistet e asaj kohe per besnikeri ndaj lidhjeve faresfinore eshte miopi per ata qe e besojne, dhe manipulim i opinionit publik per ata qe e nisin dhe e percjellin

Shqiptaret ne radhe te pare duhet te mbajne paster ambjentin rrethues, nuk duhet te peshtyjne pertoke, duhet te presin thojte çdo jave, nuk duhet te thone llafe te pista, duhet tu lirojne pleqeve vendin ne autobuz, duhet te mbrohen me prezervative gjate aktit seksual, nuk duhet te bertasin me ze te larte, duhet te bejne nje shetitje pas buke, duhet te vishen mire kur ben ftohte, paret duhet t'i mbajne ne kulete dhe jo shuk ne xhep, te mos perdorin shume celular, TV, Fejsbuk.

Dhe mbi te gjitha te organizojne here pas here festa kolektive me puthje ndermjet tyre pa veshtruar dallim seksi, moshe, kombesie, race, rreshtimi politik dhe pozite ekonomike.

 

smileysmileysmileysmiley

per here te pare nuk te heq asnje presje tiku.....

alidems, sikur te shtoje dhe nja dy gjera, te perqendrohet dhe pake me mire tek " pasojat e puthjeve " do synonte krijimin e " amisheve ilire" !

Ishalla me kupto edhe Spiritus qe merret me veteidentite fik deti dhe peshq ne zall:

Kape nje çik kte Spiritus te quajtur "Lindja e vetes".

 

Ndergjegjsimi, e, emancipimi,e, qytetrimi,e,     eeehh 

smiley

E para sepse faji i brendshëm është vështirë të mos kapërcejë kufijtë.

Vetem nje qe ka studjuar Dostojevskin dhe Tolstoin ne institutin "Gorki" ne Moske mund te thote gjera te tilla grandioze duke bere muhabet.

 

Ne jemi brenda Europës. Ashtu siç nuk mund të ketë gjeografi vetëm shqiptare, po ashtu nuk ka histori thjesht shqiptare. Ato janë të dyja shqiptaro-europiane, dhe kjo jo se na pëlqen ne, por se s’mund të jetë ndryshe.

 

Ndërkaq ne ndodhemi në epilogun e një keqkuptimi 600 vjeçar me Europën. Ndaj dhe me të drejtë jemi kaq të shqetësuar. Në këtë rast gjëja më e lehtë, por më e keqe për ne është të ngrihesh e të mallkosh Europën që s’na pranoi. Ose veten tonë që s’e merituam. Gjëja më e mirë është të përpiqesh të kuptosh arsyet përse keqkuptimi vazhdon. Dhe mbi të gjitha të kuptosh se orientimi i një vendi, i një populli, i një historie nuk mund të ndryshojë sipas trilleve të çastit.

He de pse? Pse vazhdon keqkuptimi? Ata na konsiderojne mish te huaj ne trupin e tyre,nje mase tumorale qe jane te detyruar te bashkjetojne me te,nderkohe, ne jemi te detyruar te ndihemi gjate gjithe kohes, si grami qe i lutet bimes t'i beje nje cope vend.

Si mund te vendoset mirkuptimi e te shmanget keqkuptimi,kur egzistojne raporte te tilla?!

Keqkuptimi me Europen,Mosmarrveshja e madhe  vazhdon.As rrenjet pellazge, as varret ilire, as Papet me origjine ilire, as Atleti Krishterimit, as stema e Kastrioteve, as adhurimi Rilindasve per "diellin qe lind andej nga perendon", as hartat e vjetra te Arberise europiane, as Nena Tereze, as zeri Inva Mules, as shalet ne miss Universi, as shkrimtari kandidat per Nobel me korpusin e veprave  kunder nates se gjate osmane, as bashkejetesa e tre feve pa naten e shen bartolemeut , as kryministri me atlete adidas nuk mjaftuan per ta cbere keqkuptimin.

E habitshme eshte venia e theksit tek  "mizorite e feudaleve shqiptare " ne Ballkan dhe heshtja per coptimin e trojeve shqiptare ne kater shtete ballkanike. Skleroza paska bere te sajen o beu yne i letrave.

 

Shume mire i ke renditur i nderuar. Problemi qendron me kete deshiren e pa kushtezuar per te bindur evropen se kush jemi. Me shume me ngjan me ate perpjekjen e refugjatit palestinez qe i tregon te gjitha letrat atij ushtarit izraelit bile pranon edhe te zhvishet lakuriq vetem e vetem qe te kaloj traun.
Evropa eshte ne shqiperi dhe askush nuk ta merr.

Po pikerisht ky eshte problemi, Vlonjat. Qasja qe kemi ndaj integrimit europian. E kam treguar edhe njehere tjeter biseden me nje te ri ne prag te zgjedhjeve te 23 qershorit.Ishte simpatizant i flakte i PD djaloshi dhe e pyes: pse flet me kaq mllef kunder E.Rames? Po ja tha, ai eshte psikopat dhe thote nuk do shkojme ne Europe, Europa eshte ketu.Po na pengon te shkojme ne Europe. Dmth aq sa europianiste eshte shumcia absolute e shqiptare, po aq ne menyre sempliste e percepton kete punen e integrimit europian.

Letrat (historia,padrejtesite historike, aleancat e gabuara, hartat,kodiket, statujat, amfiteatrot, letersia, figurat e shquara ) kane vleren e tyre por letrat nuk pine uje pa realitetin e shtetit ligjor, sistemin gjyqesor te pa korruptuar,pronesine, drejtesine sociale, e deri tek gjerat e vogla..si furgonat (informaliteti dhe rrumpalla) te cilat sjellin Europen ketu si mendesi, logjike shteterore dhe standart social-ekonomik.

Faji eshte me se shumti i politikaneve batakcinj me retoriken e tyre neper letra, me kalkulimet e tyre partiake dhe elektorale, me konfliktualitetin e tyre permamnent pa mundur te krijojne nje konsesus/kompromis  historik per te bere shtetin dhe permes shtetit, kombin.

Kadare ne interviste ka folur per "fajet tona" dhe "kriterin e te vertetes".Dhe shume bukur kur thote se as gjeografia dhe as historia nuk eshte thjesht jona por jane shqiptaro-europiane. Po pse nguron intelektuali (sepse shkrimtari eshte intelektual, autoritet moral, ndergjegjia e kombit ) IK te thote ca te verteta pervec atyre fajeve tona si "popull skllav"? Psh te verteten e fajit europian ne 1913, te verteten e Jaltes, te verteten e lenies se shqiptareve ne fatin e tyre te izolimit komunist, te verteten e raporteve "as te qi ,as te leshon" te raporteve qe shkruajne europianet per progresin e demokracise, zgjedhjeve ne Shqiperi etj. Cfare e pengon shkrimtarin e shquar te thote ca te verteta, pertej te qenurit politikisht dhe europianisht korrekt, ca te verteta qe jo me analistet langaraqe te Tiranes i thone por edhe qytetaret e thjeshte i nuhasin, i kuptojne, i artikulojne? Po ti futemi gjenealogjise se fajit/mekatit, po aq me  faj eshte edhe shkrimtari  I.Kadare ,ish deputeti dhe ish nenkryetari FDSH, sikurse edhe veziret shqiptare qe komandonin PO.

 

na shkelyne ne 4 vilajete bijte ezmere te kuvave te anadollit. Ai mallkim i shkelyerjes me katersh po na ndjek edhe sot! 

na falni ju popuj te nenshtrum te perandorise osmane, duhet me thone me ket variantin e ri te ismailit. 

me duhet te rifreskoj kuptimin e fjales kolaq.

te verteten e lenies se shqiptareve ne fatin e tyre te izolimit komunist,

Hajde gallate hajde, u be edhe Spiritus diversant!

 

Sa per koherence,jane deklarime te vete Kadarese ne bisedat me A.Bosque kur i referohet prishjes se Shqiperise me BS. Asnje sinjal thote Mjeshtri, si na lane europianet antikomuniste ashtu ne dimrin e vetmise se madhe, brenda oborrit te tyre.Por arsyen e zbuloi nje shtetar tjeter europian qe paskerkej thene se Shqiperine do ta leme muze natyral te komunizmit. Edhe misionet e tyre me diversante i kisha ndermendje , qe nga Kim Flib e deri tek Xhevdet Mustafa.Po sikur nje skuader me Stalonen ose Cak Norrin te kishin cuar, do i kishin lare hesapet me "diktaturen me te eger ne bote, zotrie". Se mire Kubes qe i dilte per zot BS/Rusia (ore gjalle eshte ai Kastrua pas atyre njemije orvajtjeve te deshtuara te CIA-s? ) .Mire qe nuk plasi ndonje lufte thuaj se e njihje mire ti koken e  Mehmetit, do kishte ngritur flamurin mbi Vatikan dhe ne Bruksel.

Historine e kemi te perbashket thote Mjeshtri por flet vetem per "fajet" tona, per Shqiperine socialiste, ateiste,armike e betuar e Perendimit dhe Vatikanit. I paska shtire friken gjithe Rumelise  Enveri kur tha:ata na kane ne gryke te pushkes, ne i kemi ne gryke te topit.

Pastaj ajo historia e "cekut te bardhe" E di ti qe per te mos e lene Qipron ne kthetrat e turqnise myslimane dhe aziatike, evrpoi ka zgjidhur qesen me 12 milirde usd?  Aq ishte puna, sa u ndertua  fabrika e coca -coles (ketu duhet ajo coca cola me fitila dinamiti qe hedh ne ere keshtjellen e fundit te komunizmit.C-C, uji i bekuar i te(kn)ologjise kristiane te tregut te lire.

C'me çan trapin mu me keto gjera, keto thuaja vetes tende dhe taragjileve evropiane tip poete "thepi" apo kepi i feles si quhet ai vjershetori i idhnuar qe i keni me tonelata.

Ju edhe na shisni mend me art absurd, edhe qe e verteta eshte e interpretueshme, edhe qe arti qendron me lart se gjithçka, edhe doni pastaj te orientoheni ne mes te absurditetit politik (qe eshte kulmi i absurditetit) duke bere vjershe mbas vjershe me keq se Mjeshtri. Edhe zgjebe, edhe artista, njeri me zgjebe se tjetri, dhe tjetri me artist se njeri. Doni vetem t'ja kaloni Kadarese, se Enverit ja kaluat, ja prishet sistemin, ja bete gjemen, ate qe as diversantet dhe as Amerika nuk arriti t'ja beje.

 

Jo e verteta eshte nje dhe vetem nje, Allahu eshte nje.Ke trap te caj more, ate ku ke hypur ti, qe ecen kunde rrjedhes se posmodernizmit, drejt burimeve te Nilit? Mire qe u nxefe nje here dhe na binde qe nuk je spam.Qenke dhe nostalgjik i komunizmit, palesmiley

Nuk je ne gjendje te kuptosh se çfar jam une, as ti e as te tjeret, sepse jeni duke bere muhabet absurd si rreth tavolines se marre te te marreve Lizes, Kapelebersit dhe Leprit. Ju nuk merreni vesh midis jush, edhe ne kete teme nuk gjen dy vete te kene te njejtin mendim, perveç banaleve kokboshe te zakonshem "u bete ju te vini ne diskutim Mjeshtrin mer jau zotrie".

Qe e verteta eshte nje, e besojne edhe ata qe nuk besojne tek Allahu, si psh kryetari i kooperatives tende. Prandaj jam nostalgjik i komunizmit, sepse e dija qe atehere halene anarkiste qe do te vinte, e te pritur me padurim edhe nga spijunet.

 

Ore, kur neve nuk besonim e kishim bindjen e patundur se " te gjitha Perendite " ishin prej argjili !

Kryetari koop besonte vetem te verteten qe vinte nga KQ. Sikurse zotria juej qe besoni ne te verteten qe vjen nga  Selia e Shenjte e Korporates.Ajo  eshte nje , edhe pse merr formen e kapeles, lepurit ose karrotes. Ne mjeshtrin tone po e qortojme per groshet qe ka ngrene kurse ti nuk ke guxim te qortosh mjeshtrin tend.Madje po i jep te drejte kur ai thote se demet qe i ka bere komunizmi evropit jane reflektuar ene ne Votikon ku nje  pape vduq nga infarkti pas fjalimit te shokut Enver ne 67. Po ti mos e caj trapin, vazhdo lundrimin me trap kunder rrjedhes drejt burimit te Nilit.

Vazhdo or trap vazhdo me vatikan, se me plasi trapi fot se çfar ben Vatikani.

 je bere epiqendra e ppu por e shikon qe ka kosto puna, t  kane lene nervat. merr ca kohe pushim, Hamleti im smiley

Ofelia ime e dashur sa me qenke trashur, epiqendra e peshkut eshte Politika, une diskutoj vetem ne tema kulturore.

Nuk me plas trapi fare per politiken, sidomos per ate shqiptare qe ka zevendesu neshjet e futbollit diten e djele mbasdite.

 

o heretik po diskuton kulturen me spiron? hahahaha

 

Psh te verteten e fajit europian ne 1913, te verteten e Jaltes, te verteten e lenies se shqiptareve ne fatin e tyre te izolimit komunist, te verteten e raporteve "as te qi ,as te leshon" te raporteve qe shkruajne europianet per progresin e demokracise, zgjedhjeve ne Shqiperi etj

Ja te te them une nje te vertete dhe ti shqite e jepi dum po deshe: ne vitin 1912, ne mbrojtje te Janines, komandant ka qene nje pasha turk. Ndersa me forcat greke qe moren qytetin, ka qene gjithashtu dhe djali i Giuseppe Garibaldit - Rizotto Garbibaldi. Ja shqite e jepi dum ti, si e cne kush e qysh? Kush ishte Evrope ne kete mes e kush kishte te drejte? 

Nqs ishin forca greke s'kanë pas asnjë të drejtë Janina ishte shqiptare dhe shqiptarët kishin shpallur pavarsinë. Ato forca do ishin evropiane nqs pas marrjes së Janinës ata largoheshin në shtetin e tyre. Pushtuesi ësht pushtues pamvarsisht se kujt feje i takon apo se në ushtrinë etij ka Birin e një revolucionari çlirimtar.

Po kush të ka thënë ty që Janina ka qënë ekskluzivisht shqiptare? Grekë nuk jetonin aty? Dhe si kështu mbrojtjen e pavarësisë e kryen me dikë që i përket shtetit prej të cilit e shpalle pavarësinë? Dmth ti mbron pavarësinë me një pasha turk komandant garizoni? 

 

Shqiptarët e trullosur duhet të kuptojnë se Turqia e re është miku më i madh i kombit tonë

Cilatdo të kenë qenë marrëdhëniet shqiptaro-osmane në kohën e Perandorisë 600-vjeçare të Sulltanëve, Turqia e re, që nisi jetën si shtet kombëtar në vitet 1920, doli si mike e madhe e shqiptarëve dhe e Shqipërisë. Duan apo nuk duan disa shqiptarë të trullosur nga antiosmanizmi e antimyslimanizmi, Turqia e re dhe kombi i sotëm turk e kanë dëshmuar veten si miqtë më të sinqertë të shqiptarëve gjatë gjithë kohës. Edhe sot Turqia është i vetmi vend që dyert i saj i mban të hapura me dashamiërsi për shqiptarët, i vetmi vend ku po të thuash se je shqiptar (arnaut) rrethohesh menjëherë me kujdes e dashuri, i vetmi shtet që nuk mendon si të izolojë shqiptarët.
Dhe pikërisht me këtë vend duan t’i armiqësojnë shqiptarët njerëzit që u japin “këshilla Djalli” në shkrime si ai mbi “borxhet historike të Turqisë ndaj Kosovës”. Pikërisht këtij shteti e kombi i dërgojnë herë pas here mesazhe provokuese disa shqiptarë që duan të njollosin në sytë e turqëve gjithë shqiptarët e tjerë si “mosmirënjohës” ndaj mikut, që të kënaqen hasmit e shqiptarëve.

Abdi Baleta
 

po mire mo kapo, edhe ti beson se turqenija do na shpjere perpara mo?

i pytje te thjeshte: pse s'na coi, kishte 500 vjet kohe?

ahaaaaa, kjo qeka tuqenia e re, shef ti? po mire mer, kapedan, po xhonturqit cere ishin, a s'qen te rinj ene ato? apo lene ket, gjynof, se osht i vogel, tha... hej a e ma men baleti kte:

mbreti plak u hoq menjane

pa u ngrit nje trim ne kembe

shikoi nje here anembane

hekurin e haj me dhembe

ish kamani qe ish burre

me trim nga gjithe te paret

nuk i trembej syri kurre

pa e donin shqipetaret

mori kordhene ne duar

e qendroi ne mes si burre

me fytyre te ashpersuar

ngriti gishtin e tha kurre

kurre s'trembet shqiperia

nuke vdiq, por eshte gjalle

tjater pergjigje turqija

nuk do vecse me palle

mos ishte turqia ti do ishe grek sot. 

turqia (ose me drejt, perandoria osmane) ishte vendi me demokratik i kohes, sipas Vrionit (perkthyesit te kadarese). 

.....une nuk besoj se turqnija eshte faktori kryesor qe do ta coje perpara dheun ame,sepse edhe ne fondin(AGF Emerging Markets Fund) pjese e portofolit tim te investimit Turqnija  ze vetem 4 %,por une i respektoj e u jam mirenjohes qe gjithe atyre qe e konsiderojne mike shqiperine.Dhe per ma teper  miku i mikut tem eshte miku jem smiley
 

per mikun ka pas fol edhe zhaku. miku i atij timit, me duket se e quante.

me standart i thonë; gratë: "miku i rrethit tim", burrat: " rrethi i mikut tim"smiley (kjo për qeflijtë e tymosjes bio)

Keshtu eshte kur per 23 vjet i je bere europes si ata lypsit e shkrete qe te presin me dore zgjat para deres se Metros. Dhe fajin ne gjithe kete keqkuptim nuk na e ka Europa. Jo jo jo. Evropa eshte ajo kurva plake qe e kemi mesuar qe femije. Fajin e kemi ne si shqiptare qe jemi bere si qeni i Pavllovit. Sa here na permendet integrimi europian, BE, OSBE,PE, KE, te eksituar dhe tere jarge duartrokasim fort. Vetem ne Shqiperi mendoj se ka nje shumice afer absolutes se integrimi evropian do bej ate qe tentoi komunizmi: te hame me luge floriri . Une mendoj se keqkuptimi me i madh eshte i shqiptareve. Ata duhet te zgjohen dhe te behen bujq, blegtore, peshkatare, transformues, tregtare, ndertues. Por kujt i intereson qe shqiptaret te mos jene te tille?
Shikoni njeri-tjetrin, lart , poshte, majtas , djathtas fajtori eshte aty midis jush ( perfshire dhe mua).

shume me pathos e ke marre o shoku lab - ja hodhe bythes ti ne kanada (mgjs..ka debat kjo pune) dhe jep leksione tashti. ca je bo ne kanada ti...blegtor?

i ka te drejta ato qe thote. 

Do te kisha shume deshire qe keto qe kam mesuar ketu ti kisha mesuar ne shqiperi. Por ja qe atje me edukuan qe te iki, se zgjidhja eshte andej dhe jo ne Shqiperi. Dhe keshtu po vazhdon prej 23 vjetesh.
Ndersa ne nje aspekt personal, mund te behem dhe blegtor apo bujk, e rendesishme qe jeten time e kam zgjidhur. Do te kisha shume deshire qe te isha keshtu si jam sot ne Kanada ne Shqiperi. Por ja nuk i kemi te gjitha. O leket o mallin.

pikerisht euromania eshte ajo qe po i le prapa shqiptaret, nderkohe qe ata qe jane anetare nuk e rruajne fare per te ashtuajturin identitet evropian.     sepse ai nuk ekziston.  as bullgaret me prejardhje mongole,as sllavet e stepave.  per greket eshte e kote te flas pasi per ta ceshtja eshte greqizimi i evropes dhe jo e kunderta.

pra pretendimi per te hequr dore nga identiteti kombetar ne emer te identiteti fiktiv evropian, i ben shtetet e forta kombetare te evropes te mendojne qe ne evrope nuk ka vend per popuj pa identitet kombetar.   vendi i tyre eshte ne afrike,prandaj edhe ne trajtohemi si maroku dhe cadi.

vendos si perparesi kombetare bashkimin kombetar(si gjermania),nxit dhe fuqizo ekonomine kombetare dhe do ta shikosh qe do te luten per te hyre ne be.  eshte gabim  qe be-ja te shikohet si objektiv strategjik.  ajo duhet te jete vetem objektiv taktik.  aleanca te tilla te medhaja jane fluide dhe te paqendrueshme.

europa pak nga pak do i zhveshe popujt e saj nga identiteti kombetar i tyre. ket nuk e luan topi neqoftese e marrim zhvillimin si evolucion linear (siç e merrte darvini me marksin, apo anglo-saxonet sot).

vetem neqoftese europa prishet perpara, qe une mendoj se do kryhet sapo kriza e sotme ekonomike te forcohet akoma me shume.

Ma zu ne gryke komentin dje nje Korobocke  Fshesaxhi turni i /e nderuar  dhe desha me e thone dhe nji ...

Se pari mos paste Kurrre mentalitet debilesh anadollake ,  ne trajtimin e memberve te nje Blogu ne keto standarte . . Sa me shpejt u shuajtshin kjo kategori qe barazon Virtualitetin me Realitetin dhe i ve kufi InteliDDDrrrrjence pelqimin ose mospelqimin personal

Nuk ka SHTETE . Nuk duhet te biem ne infantilizma ose debilitete emocionale 'se Turqia zotrie " Nuk ka Greqi , Shqiperi , Kroaci etj etj .Ndryshe  me sikur le  te themi

E perse greqia te mos ishte Shqiperi po te mos qe Turku ?

Ka Teritore Perandorish ,me Principata e Mbreter e gjithfare titujsh ne nje hapsire te caktuar qe Bashkojne Interesa nen nje Flamur dhe bejne TUTJE per Fame , Lavdi e Pasuri  .Sic duket aradhat e shkretetirave te Anadollit ne Histoine e ketij Ruzulli qe quhet TOKE dolen me te Etur per Pasuri , Fame e Lavdi e bene Tutje .po te perjshtojme Europen me zbulimin e Amerikave .

Kush u Bind ..Qiqrra . Kush nuk Bind... Hellin .

Ismalili dhe kush eshte prane tij pervec "marifetit " qe e ka plotesisht te justifikushem per gentilencen e " me fal urate se te p..dha k@qet " ne sllonin e signjora Berttinit ku shquhet prezenca edhe e zotit Heretak -tuk -tik smiley le te zbuloje rrenjet e familjes se vete dhe si te doje .

Te shkoje ne ndonje Fshat Turk dhe te kerkoje falje ose ne ndonje Fshat ne Europe dhe te beje te njejten gje .

Shqiptaret nuk i kane Borxh askujt pas 1912 kur u bene Shqiperi , po te perjashtojme ca Borxhe te Zogut ndaj krajleve Serbe !

 

" ne sllonin e signjora Berttinit ...

... ndodhet edhe shkrimtari dekadent Adrian Gunga qe i tha "me fal, nuk e bej me" çlirimtarit te kryeqytetit ne 29 nentor ora 12 e 5 minuta e mesit te nates.

....te perjashtojme ca Borxhe te Zogut

Pasaporta në kohën e Zogut: Çdo shqiptar asht vëllau Yt
 

Kapo, ti je i vetmi qe poston foto.

Si ja ben teknikisht sepse tani eshte e pamundur? Pastaj si eshte e mundur qe ta japin kete privilegj vetem ty adminet?

 

do jete vete admini i faqes (ne kanada sikur banonte webmasteri). ose vellai tij apo shok etj.

Po te jete keshtu si thu ti, atehere i bi qe vetem une nuk jam shok, vella, admin i faqes.

 

se kuptoj lidhjen. as une nuk postoj dot imazh. 

Vallaj eshte shume e veshtire me kuptu lidhjet shqiptare. Gjithnje jam gjendur para te papriturave. Gjithçka eshte fasade dhe vetem fasade, nuk eshte se luhet gje mbas fasades. Mbas fasades eshte bosh, byk fare, hiç.

Jam i sigurt se edhe kjo do te duket pa lidhje. Po merre si art te madh, sepse ky eshte qellimi jone ne nivel kombetar. Jemi te gjithe artista si Koçi, sa here flasim dhe sa here lexojme, aq here interpretojme dhe interpretohemi. Evropa te na marre te keqen.

 

nuk ka rendesi se çfare e mbajme veten, une ti dhe te tjeret. por çfare na mbajne te tjeret. 

ti psh me mban per artist. aq me mire per mu. 

pastaj denoncimi tend, qe mbas perdhes nuk ka asgje me mister, eshte po aq i kote, sa dhe misteri qe mundohen te krijojne ata qe kane vendosur perdhen. 

puna eshte e gjitha ça len ti apo une apo te tjeret, si trashegimi. se nuk jemi te perjetshem. dmth une artisti ça do lej mbrapa kur mos jem me. 

kadareja ça do lej mrapa kur mos jete me. e te gjithe te tjeret po ashtu. do harrohemi apo jo. se gjithe gurgulitjen (para apo prapa perdhes apo fasades siç e quan ti) per kete e bejme, qe te mos harrohemi po te lejme nje gjurme.

se dhe kadareja pas fasades, qurra e mut ka dhe ndonje çorrape te grisur. pranej perdorim dhe perdhe.

Cfar artisti te mbaj ty? Te mbaj si fraza, dhe gjysma ja keput me gjyle kot per te impresionu njerzit. Per te mos fol qe çdo 3 muaj ndrron llagap.

Ja pra kur te vdesesh jane frazat dhe llagapet e tua ne arkiv te Peshkut.

 

ismaili si shumica e shqiptareve ka ndjenjen e INFERIORITETIT ndaj europes. tregues ky qe si shkrimtar e intelektual, ndjehet inferior ndaj tyre. 

nashti si mund nje inferior te beje letersi te madhe, ose superiore ?

eshte e pamundur per mendimin tim.

lol smiley
 

nuk mund te thuash qe kadareja eshte inferior se po te ishte do fliste me gjuhen e integrimsave dmth shqipish.  respekti qe ai ka per shqipen e perjashton automatikisht nga kjo kategori.

une do ta  fusja tek kombetaristat e moderuar.  eshte pak e diskueshme qasja e tij ndaj  fese islame. ky eshte nje proces delikat qe kerkon kohe dhe se pari identitet te fuqishem kombetar,sepse nese do ndihet rruga e deritanishme lubonjiste e denigrimit te kombit,  libanin e ke tek dera.

ai kerkon perfshirje ne evrope qe te mund te shpetojme nga ndikimi neootoman,por si shqiptare dhe jo si mozambikas.

po çfare ndikimi more neo otoman kemi ne ? po te kishte ndonje rrezik nga ky ndikimi otoman, do ishim bere turq me kohe. po pse more nje me emrin ISMAIL, do na shpetoi nga neootomanizmi ? po kur nuk ndjehet otoman ai me ate emer, si do behemi ne te tjeret qe kemi emra pernedimore ?

gabimi (ose vogelia e tij si intelekt) i ismailit eshte qe i mban prendimoret burra me te mire (me me kulture) nga turqit osmane. dhe kete e ben pa vertetim, e ka si paragjykim.

nqaqe europianet nuk na mbajne per burra te mire ne shqiptaret, kadareja tashti qe ka lidhur vepren me ne ngaqe i ra fati te linde ne ate vend, kerkon te na "permiresoje" me zorr, ne syte e botes. te na beje te barabarte me ata, ose jo akoma te barabarte, por qe ne kushte normale duhet te ishim njesoj, prandaj dhe fajeson turkun si perbindshin qe na la mbrapa ose na shkeputi nga europa.

Profil- nuk eshte shfaqur asnjehere inferior ne te gjitha rastet.Por ai e njef mire " kufirin" si te thuash, ndjenjen e " mases" dhe gjithmone ka orientuar qe oikerisht ate kufi ta dine mire shqiptaret.Nuk na ka dhen kurrgje ajo e ..." dy kobureve " te baces ...!

inferioriteti nuk eshte çfaqje por NDJENJE. qe o e ke o nuk e ke, qe ne lindje. se nuk fitohet me eksperience.

lind qenie inferiore ose qenie superiore. nuk ka lidhje me racen, siç e konsiderojme ne sot (i bardhe i zi, i kuq, etj). por ka raca (ose popuj sidomos me te vjetrit) qe krijojne me shume qenie superiore se te tjerat. qenie superiore eshte kur ke besim te patundur tek vetja. niçja ka fol gjate mbi kete çeshtje.

Profil, inferioriteti i sentimentit deshmohet mbi te gjitha prej formules intelektive mbizoteruese ose jo.Sepse qendrimi i vetdijes kurre nuk eshte i lindur pasi nuk eshte hic i genit dhe per pasoje as vetiak.Lexo C.Gustav Jungun!

jungu ishte sharlatan. 

Nje " sharlatan" qe eshte quajtur... Mesia !

o grave, keni ngel mbrapa ju shqiptaret, po me jungun dhe frojdin. ju duhet refresh. lexoni greket e vjeter se dalin dhe mjaftojne me kuptu njeriun.

Profil, tani me kerreve mallin e " Kapedanit" !..." Keni mbetur mbrapa ju te qytetit ..." !

e keqja e kadarese, eshte se vlerat perendimore qe i mban si superiore jane ne fakt inferiore, ndersa vlerat shqiptare qe i mban si inferiore jane ne fakt superiore, ne krahasim me ato te europes. 

sidomos Kanuni. Pa polici, pa burgje, pa shtet dhe cfare vetorganizimi.

do harrohet kadareja. akoma gjalle dhe ja kane hequr veprat nga librarite ketej. (jo per gje po nuk i shiten)

prandaj edhe te doje nuk e luan dot ambasadorin shqiptar ne europe per çeshtjet kulturore. se s'ka fuqine e duhur. te tjeret njerez do na shpetojne. 

Kadare nuk do te harrohet kurre sepse eshte ngjizja dhe evidenca e nje sistemi te tere.Ai eshte produkt i atij sistemi.E vetmja mangesi e tij eshte pikerisht perpjekja ne keto vite per tu dukur si krijese individuale jashte atij realiteti,ku edhe krijimet e mrekullushme te vetat u mundua tu beje disa retushe.Mirepo cdo retushim i nxjerr jashte atij realitetit, qe Kadarene e ngjiti... gjer mu ku e shofim.
Ne fakt sot ka nje medyshje ne opinionet intelektuale, per rrugen e ecjes se vendit tone te vogel.Nje lloj hezitimi prej qendrimit disi te ngurte te burokrateve evropiane ndaj Shqiptareve.Pse jo pake edhe per faj te ndarjes se madhe mes vet shqiptareve, gje qe Ismaili ka kohe qe i ka meshuar, por jo troc fare!Sepse per plot arresye edhe Turqia, terheq mendime per tu hedhur syte nga kjo lindje.Ka arresye plot qe nuk duhet distancar krejt nga Turqia( si orjentim, si vizion) per hir te deshires se ligjeshme, per vizionin evropian.Valle mos do qe mire qe te ecnim pepara drejt Evropes , ...pa ja kthyer shpinen Lindjes, Turqise? Sa mire do qe sikur te ishte e mundur, besoj une!
Kemi, kemi nevoje te shofim mire vetvehten!Te ndergjegjesohemi ne menyre qe te qartesohemi.Kete synon Malua!Por une besoj se " e nesermia" evropiane, nje rikonfigurim me i qarte i saj ....do te na ndihmoje!

Kadare , ashtu siç e kam thënë edhe më parë , është një Shkrimtar i madh , por kurrë një Shqiptar i madh. Besoj se kaq mjafton...

kur e paskerke thene me pare kete mo derman, se na paska shpetuar ne ky citati jot..smiley

"xha Tani qethi deshte,
dhe u be nje mal i leshte,
beme pallto dhe fustan,
me lesh nga deshte tane!.smiley

shkrimtar shqiptar i shquar, eshte percaktim me i drejte,  por jo shkrimtar i madh. se edhe me shkrimtaret shqiptare po ta krahasojme nuk ja kalon psh migjenit, as fishtes (ose me kete eshte baras nga niveli). megjithese keta kane shkruar shume me pak nga ismaili.

ndersa si njeri, nuk di nga e nxjer ti ate qe nuk eshte shqiptar i madh. cilin ti mban per shqiptar te madh ? çfare e percakton nje shqiptar te madh ? etj. 

vetem nga vepra(t) vleresohen njerezit . nuk njoh vleresim tjeter. ismaili eshte shqiptar i shquar. po ashtu siç eshte dhe shkrimtar. 

Asnjë keqkuptim s'ka Evropa perëndimore me shqiptarët (as nuk kan pasur kurrë ) por kanë mbështetur interesat e shteteve të tyre në vend të interesave shqiptare sidomos në kohën e sotme(shek 18-20)

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).