(Shkëputur nga libri “Skicë e një konceptimi mbi jetën”)

 

Arsyeja është ndërgjegja e fuqizuar në maksimum te vetëndërgjegja.

Unë jo vetëm që ndiej, por e di që ndiej, e di që jam unë që ndiej. Por, jo gjithçka që është e ndërgjegjshme, është edhe e vetëndërgjegjshme. Një bimë e ndien ngacmimin e jashtëm dhe kundërvepron në mënyrën e saj, por kufizohet me aq: nuk arrin të ndiejë edhe si një qendër referimi.

Kafshët më të përparuara vetëm sa e prekin rrëshqitazi vetëndërgjegjen në shkrepëtimat kalimtare të inteligjencës së tyre. Ndërgjegja e tyre, zakonisht, nuk i çon përtej gjendjes që i bën të ndihen organ i species së cilës i përkasin; por ndërgjegja e species është e pamjatueshme për të formuar vetëndergjegjen, e cila është ndërgjegje individuale.

Ndërgjegja lulëzon nga lart në shpirt; nga poshtë, ajo e thellon rrënjët e veta në jetën pa ndërgjegje, në nënvetëdijen dhe në pavetëdijen. Këto dy koncepte të fundit nuk kanë të njëjtën vlerë. Është pavetëdija e gurit që bie, dhe është pavetëdija e njeriut të cilit i bie të fikët. Është pavetëdija e të vdekurit dhe pavetëdija e kafshës në letargji. Ndryshimi bie në sy. Pavetëdija është absolute në njërin rast, por relative në tjetrin, ose, siç thotë Bergson-i, i cili e ka analizuar me shumë mprehtësi çështjen, është nul në rastin e parë, por vetëm e anuluar në rastin e dytë. Ndërgjegja e ndrydhur, sidoqoftë, ruhet, por në një gjendje latente; prandaj duhej të quhej nënvetëdije. Është e pamundur që ndërgjegjja të ruhet e plotë, e pranishme tek individi; nevoja e veprimit bën që ajo të dendësohet në një zonë më të ndriçuar, si te një lloj vatre e zonës së ndërgjegjshme, duke lënë pjesën që mbetet si në një gjysmë errësirë. Por errësira ndeshet vetëm, aty ku mbaron gjysmë-hija, që është kufiri i materies bruto, dhe as aty madje medoemos.

Pavetëdija, doemos, i përket vetëm kësaj të fundit; gjithçka që jeton, kur njeriu pushon së qeni i ndërgjegjshëm, gjendet e zhytur në oqeanin e nënvetëdijes.

Po të jetë e vërtetë se, çdo gjë që kalon, gjithashtu ruhet, njeriu, prodhimi i fundit i evolucionit, duhet ta ketë ruajtur në nënvetëdijen e tij gjithë përvojën e jetës që ka rrjedhur deri tek ai. Gjurmë të pashlyeshme instinkti shtazor dhe mpirje vegjetative gjenden të ngulitura në ndonjë pjesë të trupit të tij. Dhe manifestohen me intervale, rastësisht, gjatë atyre gjendjeve psikike që rrjedhin drejtpërdrejt nga nënvetëdija, siç janë ëndrrat apo gjendjet patologjike. Janë mesazhe të një bote të huaj që dikur ka qenë jona, mesazhe të çuditshme, që na habisin duke mos qenë aktualë dhe të përshtatshëm, por që hedhin dritë në thellësinë e errët ku kanë rrënjët, tendencat dhe afektet themelore.

Po të mendohet tashti se mosha e arsyes është vetëm disa mijëravjeçare, në krahasim me miliona vjet që kur njeriu u shfaq në tokë, nuk është për t’u habitur që arsyeja jonë të influencojë kaq pak te njerëzimi, i sunduar nga vala e pasioneve atavike.

Arsyeja është vetëm lëvozhga, po çfarë thellësie fshihet nën të! Si një bimë ujore, vetëm maja e së cilës lulëzon në sipërfaqe, por që kërcelli i saj laget në thellësi poshtë, gjithnjë e më poshtë, deri te trualli ku shpërndan rrënjët e veta, kështu është edhe për jetën tonë psikike. Mbretëria e nënvetëdijes është e stërmadhe në krahasim me shtresën e ndërgjegjshme dhe e kushtëzon këtë.

***

Nënvetëdija mund të konceptohet sipas një shkalle të dobësimit gradual të lajmërimit shqisor, nga kufijtë e ndërgjegjes te kufiri i pavetëdijes. Nga lart, ajo kufizohet me atë që është forma më e ulët e ndijimit, ndijimi i të prekurit. Një përvojë të kësaj e gjejmë në kontaktin seksual. Këtu, trupi është në kontakt të menjëhershëm me trupin, me trupin si tërësi; është vetëm një përqëndrim i pjesshëm i ndijimit në një pjesë të posaçame të tij, kurse pjesa tjetër është e shpërndarë në të gjithë lëkurën.

Këtu, trupi nuk sheh, nuk dëgjon, vetëm prek. Është jeta e verbër, e shurdhër, memece, që përpiqet të riprodhohet, jeta shtazore më e ulët, karakteristikë e materies organike në fazat e para të evolucionit të vet, që është në kufi me nënvetëdijen e jetës vegjetative. Kalimi, në fakt, nga kjo lloj ndërgjegjeje te mungesa e saj – gjë që ndodh ndonjëherë në kontaktin seksual- është shumë i lehtë.

Mbretëria e nënvetëdijes është karakteristikë e bimës. Instinkti e di atë që bën, madje e di shumë mirë; si mund të vepronte ndryshe ai me kaq përsosmëri?! Po vetë bima, çfarë di? Diçka do të dijë dhe ajo, sigurisht: të ndjekë drejtimin e dritës për hapur gjethet, ashtu si dhe të fusë rrënjët e veta në tokë për të nxjerrë ushqimin. Kështu, ajo e krijon jetën nga lënda organike. Dhe në kohën kur e krijon, duhet të ndiejë edhe ajo diçka, por është një ndjesi e përhapur në të gjithë trupin e saj dhe pa asnjë organ të veçantë ku të përmblidhet dhe të përqendrohet. Bima jeton si në një gjumë të vazhdueshëm, gjatë të cilit nëpërduket ndonjëherë një ëndërr që e shkund nga plogështia. Rrezen e parë të dritës, që vë në lëvizje aktivitetet e saj të fotosintezës, ajo sigurisht që duhet a ndiejë; dhe, a nuk është ndoshta një mënyrë e të ndjerit ajo fëshfërimë e lehtë e gjetheve të saj në përgjigje të puhisë? Edhe ajo i njeh, gjithashtu, në mënyrën e saj, pasionet: kur furtuna përplaset mbi të, ajo i lëviz gjymtyrët e saj. Dhe një ndjenjë jete të brendshme ajo duhet ta ketë, bashkë me reagimin ndaj së jashtmes. Pranvera e zgjon nga gjumi: bulëzimi dhe lulëzimi i degëzave të saj është si një himn gëzimi për jetën. Dikush do të mundë, një artist sigurisht, duke ia vënë veshin rilindjes së saj, të kompozojë një melodi duke dëgjuar tingujt e lehtë që lëshon lëkura e saj kur kriset për të mugulluar. Dhe era delikate, dhe aroma që lëshojnë lulet e frytet e pjekura, a nuk janë, ndoshta, një mënyrë për t’u folur ndijimeve të kafshës dhe të njeriut? Këtë dëshiron bima: përndryshe, përse aq shumë “corrispondenza d’amorosi sensi” (përputhje ndjenjash dashurie, Foscolo)?

Në ëndrrën e vet bima dëshiron zgjimin e ndërgjegjes, ashtu siç dëshiron kafsha inteligjencën, ashtu siç e dëshiron njeriu Zotin. Duke ngulur rrënjët e saj në lëndën bruto, duke ia hapur organet e veta perceptuese ajrit, bima, ky mekanizëm elastik i krijimit jetësor, ia transmeton jetën e vet kafshës dhe njeriut, duke sjellë me vete thelbin e lëndës dhe sekretin e vet të pavetëdijes, që vetëm ajo mund ta ketë në mënyrë të përshtatshme. Kështu, nëpërmjet eksperiencës së bimës, që njeriu e bën të vetën, këtij i jepet mundësia për të prekur kufirin e nënvetëdijes dhe për ta tejkaluar atë.

 

Ilustrimi: Joan Miro

99 Komente

Ti Monda e ke kap veten!

Nenvetdija ben shumicen e "zullumeve" dhe ia le "dobicin" ne dere vetdijes. 

ca ishte kjo tani?

ai paragrafi i bimeve nje here, ishte nje qershi mbi torte. rrote me rrote me analizen e komandantit te gjinokastres, zotit Arxhivokale, per te cilin arshiu zbuloi (ma pare se Kadareja) se ishte qujt ashtu per ta perafru me nji arixhi!!! smiley

 

Arsyeja eshte levozhga.. thellesite qe fshihet nen te i kane zbuluar edhe keta, ne menyren e tyre origjinale smiley --> http://youtu.be/ZRAr354usf8

Sot tingellon shume e vjeter. Ne kohen kur eshte shkruar s'e ka lexuar njeri dhe s'ka ndikuar gjekundi. Nuk di dmth. 

fragmente te tilla si ky:

Në ëndrrën e vet bima dëshiron zgjimin e ndërgjegjes, ashtu siç dëshiron kafsha inteligjencën, ashtu siç e dëshiron njeriu Zotin. Duke ngulur rrënjët e saj në lëndën bruto, duke ia hapur organet e veta perceptuese ajrit, bima, ky mekanizëm elastik i krijimit jetësor, ia transmeton jetën e vet kafshës dhe njeriut, duke sjellë me vete thelbin e lëndës dhe sekretin e vet të pavetëdijes, që vetëm ajo mund ta ketë në mënyrë të përshtatshme. Kështu, nëpërmjet eksperiencës së bimës, që njeriu e bën të vetën, këtij i jepet mundësia për të prekur kufirin e nënvetëdijes dhe për ta tejkaluar atë.

jane monumente te bullshitit, dhe nje fyerje e inteligjences se cdo robi me dy fije tru. Nuk ben me u tall kshtu me gjindjen - universitetet amerikane e kane provuar qe nuk jane nje barriere shume e sigurt ndaj hajvanlleqeve. Eshte shume e cuditshme me sa lehtesi shqipot hane lloj lloj dokrrash, si kjo me lart psh, ne te cilat autori eshte tejet prodhimtar. Aq sa me duket se po ta gerricesh sado pak arshine, nje budallallek do zbulosh.

PS. Kete ua thote dikush qe bimet i njeh, me siguri absolute, me mire se arshija. smiley

Nuk besoj se Pipa kur shkruante ne burg kishte per qellim talljen me gjindjen.  Megjithese, ne nje kendveshtrim te dyte do e mirekuptoja edhe talljen.  

Pse Emo nuk je dakord me Pipen qe arsyeja ka lind ne epoken e Iluminizmit dhe perpara ishte vetem erresire mesjetare e nenvetedijes se bimes?

 

e di si eshte kjo pune? sikur ti nje dite te vendosesh qe ne vend te japemarresh per qejf ne Peshk, te ulesh e te renditesh gjera te pergjithshme mbi, te themi, historine e artit (mbase mesjetar, meqe e ke shume qejf). Gjera te pergjithshme, nga ato qe "dihen", pa thene asgje te re objektivisht, vec cfare eshte shtresezuar ne vetedijen tende si dijeni. nuk ka rendesi ku shkruan, a ne burgun e mnershem komunist, apo nje nje yrt te ilirise se poshteme. Shkruaj e shkruaj, hopa u bene sinja 300 faqe. trrak, u be libri.

po pse mer heretik, muhabet eshte ky?

e keqja nuk eshte pse ben liber, por pse nuk te vret nje cike me mbrapa brockulla qe ke bere. 

mund te te them edhe pervoje vetjake mbi pengun e botimit turravrap, po nje here tjeter, kuptohet.

Shiko Emo se Monda te ka dhene nje pergjigje shum inteligjente per Arshiun, i cili njesoj si Monda eshte nje tradhetar tosk i shitur te geget. Prandaj e keni inot Arshiun ju tosket safi (edhe ai ju ka inot ne fakt).

Nje çike me teper se Monda mund te them se ne shkrime ka rendesi eshe stili, e nga kjo pikpamje eshte shkrim i mire, Arshiu eshte stilist i mire. Pastaj nuk eshte e thene te flitet per bimet vetem si shkencetar i llojit klasik ose mondan ose njutonian, ekziston edhe stili i Getes, qe ka fol edhe per bimen origjinale arketip prej alumini.

Ne fund fare neqoftese me pyet mu se si duhet shkruar e per çfare e qysh e tek, eshte tjeter muhabet, dmth eshte sakte muhabeti qe kam tjerr vazhdimisht  lesh ne Peshk. Nuk eshte çeshtje akademizmi, Oksfordi, Harvardi, eshte çeshtje paradigmash, te kushtezuara nga menyra e qasjes se botes nga autori. Tirret lesh ne nje epoke degradimi total, epoka Kali Juga, per te perdor nje term konservatoresh revolucionare New Age djathtas he he he he. 

 

e vetmja vlere e kesaj gjese se sjelle ne prurje eshte kur vjen si eksponat muzeu. kete e kam thene edhe ne nje tjeter prurje te ngjashme. eshte nder rastet e rralla kur letra ka me shume vlere se fjalet e shkruara, kur njerezia duhet te shohin kartat e cingarit, sfondin e qelive dhe te baltovines se punes me detyrim.

kam pare shkrime te shkelqyera ku denoncohej qarte, me emra, permes rrefimesh ku mllefi i hidhet ishte filtruar permes fisnikerise se te burogurit politik - nje shkrim te tille te mrekullueshem per kampin ne Lushnje kam pas dash ta sjell te Peshku, ne mos e paca sjelle, s'mbaj mend tani. Kurse filozofi nuk pres nga arshiu une, se me c'i kam lexuar e di se sa e ka dollapin. nuk me impresionon dot me foto me llulle e libra nga pas mua. s'di a jam i qarte. ketu e kane sjelle si tekst filozofie. ate dite qe erdh haberi, shihini c'ka shkuar arshiu... come on!

pastaj nuk kuptoj kur me flet per paradigma e menyra qasjesh. une nuk te flas qesim, mer vlla, po deshe te dish per ate qasjen qe thua, lexo ketu. Ose edhe ketu xhanem. Qe ta marresh vesh qe per bimet mund te shkruhet edhe pa thene brockulla me se s'ben. Ose edhe ketu, xhanem! 

 

Me thene te drejten mbas 50 vjetesh shumica e veprave jane eksponat muzeu.

Nga ana tjeter nuk me duket se shkrimi u lavderua nga ndonjeri si filozofi klasi, megjithse si lavderuesit dhe te kundertit e tyre edhe kesaj radhe u motivuan prej pozicioneve te zakonshme pro e kunder per çeshtjen Kadare dhe gjuhen standard.

Pertej diskutimit te hershem Arshi-Kadare (zevendesuar nga Qose-Kadare), tashti i qarte diskutim pa buke, biles pertej te qenit i barazlarguar, po mundohem te sqaroj problemin e qasjes, te keqkuptuar prej teje, sepse nuk e kam shume hallin se kush shkruan me mire per bimet: ti, Kadare, Pipa, Getja apo Franc Kafka. Nuk kane shume kuptim garat kush eshte me i zoti pa pare kontestin. Se i bi qe Rona eshte me e zgjuar se Platoni sepse di me i ra tastjeres, kurse Platoni nuk kishte pa kompiuter me sy.

Per te fol me konkretisht, ate qe je munduar te thuash ti, e ka thene qarte dhe shkurt Finisterre (dhe ja ka pasuar gajdexhiu i koooperatives O-Idrizi), qe shkrimi eshte i vjeter, i ka kaluar koha, dhe nuk ka inflencuar njeri, gje me se e vertete sipas qasjes se shkrimi duhet te jete i kohes dhe duhet ndikoje njerez.

Ketu hapet keq loja, sepse e para e punes fjala vjen Bibla, Kurani, Konfuci etj, sipas pozitivisteve dhe kooperativisteve i ka kaluar koha, e megjithate vazhdojne te ndikojne njerez edhe tani.

E dyta e punes, qe ka lidhje me te dukshme me muhabetin tone, megjithse sdo men e kalem qe shkrimi duhet te jete modern dhe i lexuar nga bashkohesit, kjo nuk duhet te motivoje komplet autorin. Me konkretisht akoma, ka pas nje diskutim i stergjate ne sallonin e sinjora Bertinit gjerman ne kohen e nazizmit nga autoret qe emigruan dhe ata qe qendruan (disa pjestare ne grupin qe i bene atentat Hitlerit). Pa tjerr shume lesh, ata qe qendruan mbronin teorine se vepra ka vlere njesoj edhe sikur te shkruhet ne nje ishull, autor Robinson Kruzo. Dmth si me thene nje qasje mistike (vlere ne vetvete), ne kundeshtim me qasjen pragmatike te emigruesve.

Per ta bere me te qarte problemin, nuk duhet konsideruar vetem vepra si shkrim, partiture, pikture etj, por ne nje kuptim me te gjere, edhe te veprimit. Dmth ka vlere te behet nje xhest i papare nga te tjeret, pa marre parasysh te tjeret? (ne kuptimin qe njerzit ndikohen vetem ne saje te faktit qe vepra ose xhesti eshte prodhuar).

Vazhdon ...

 

Shife mire kete lloj qasje se i bi qe asnjeri qe ka nis nje pune te hajrit, jo vetem personazhet fetare genjeshtare ne Bibel, Kuran, Tao etj, por edhe personazhet shkencore qe thone te verteten si doktori Paster (qe i pelqen kaq shume finisterres), nuk duhet te bente asgje bazuar ne qasjen pragmatike.

Dmth perfundimisht i dashur Emo pozitivisti vertetisti (me shoke shume vertetiste feministe kooperativiste), shife se ndoshta ka ne bote ca gjera qe nuk duken, por megjithate ekzistojne dhe kane force vepruese, edhe pse nuk jane prej alumini.

 

Me thene te drejten mbas 50 vjetesh shumica e veprave jane eksponat muzeu.

si mund te bosh muhabet kur ti ta kput me comange mbi memelige (zere se po hame memelige, ose cfaredo lloj gjelle me "g" - per tingullim, dhe per stil, meqe na myten stilistat gjithanej - o llah!), qe ne capen e pare.

neqoftese nje dite do hapej nje muze per shkrimet ne kushte te jashtezakonshme per nga veshtiresia, ku ne eksponatin e pare do ish fleta e ahut e shkruar me gjak ne eposin e kreshnikeve, letrat e cigareve te arshiut do zinin pa dyshim nje vend nderi. une s'kam rrjedh akoma sa te mos kuptoj c'do me thene te shkruash asisoji, per nenndergjegjen psh, ne nje rrethine balte dhe dhune, ku roja te jep goten e aluminit me caj pergjys, duke te pare shtrember sikur i ke ndonje borxh.

Kurse ti me thua qe eshte objekt muzeal edhe pena dhe kallamari me te cilin llazar siliqua shkroi poemen Prishtina, meqe kan kalu ca dekada (o llah!). Nuk di a e kupton sa e pandershme eshte kjo per debatin? smiley

 

Sdo mend qe vetem stiliste ka tani, ky eshte kuptimi i Diteve te Fundit, s'ke gje me te re per te thene, jane thene te gjitha, ka mbet vetem gri sallate e ha memelige me stil si stilist i mire. Vetem modele femen dhe stiliste pede kasmiley. Brikolazh, ne gjuhen frenge.

Kuptimi tjeter i Diteve te Fundit eshte dukja e Avangardes (qe nuk para kam degjuar ta permendesh, njelloj si Kadareja dhe ne pergjithsi krijuesit shqiptare), lidhjen e artit me jeten, dmth zhvleftesimin e vepres se artit edhe ne kuptimin se vepra e artit nuk ka ambicje perjetsine por aplikimin ne çast. Nje nga pasojat eshte edhe blogjet, Peshku si fenomen kulturor, lash nje koment aty.

Tjeter kuptim i Diteve te Fundit eshte fakti se mbas çdo lufte boterore ka nje ndryshim epokal qe zhvlefteson veprat e meparshme, dhe mbetet pako gje ne tavoline. Kjo u eksperimentua ne 89-ten, dhe te mos e pranosh kete eshte e pandershme, njesoj e pandershme sikur te mos pranosh vdekjen.

Muzeu te ka lene shendene qe me Manifestin futurist te Marinetit, pavarsisht se Manifesti eshte i vjeter dhe nuk ka ndikuar ne shume njerez.

mua me pelqen shuplaka e futurizmes. ama vetem kur jepet ne nje faqe. faqen tjeter duhet me e rujt, te pagoditme. kjo eshte fytyra e vertete e perparimit, e ruajtjes se identitetit me nje ane dhe e syve xixa me ane tjeter.

ne kete paradigme ate qe na del e tepert, qe s'na duhet, qe na ngaterron dhe ne fund na demton, e gjen vete ti, periher. smiley

smiley

 

ne kete paradigme ate qe na del e tepert, qe s'na duhet, qe na ngaterron dhe ne fund na demton, e gjen vete ti, periher.

Jo nuk i gjej, ma thuj ti, nuk para gjej gje a gjeza me lash nje koment aty.

Fol thjeshte dhe bej komente me pak artistike, ose te pakten mos u anko per pandershmeri per te tjeret.

 

mire, po beja shaka. e kisha llafin tek sugjerimi aq kontroversial "kthe faqen tjeter".

eshte e premte sot. smiley

heretik, eshte ne diskutim te berit letersi ose filozofi mbi te berit letersi.Eshte ky rast i cili perjashtimisht njerzit ( ata qe kane " pese para haber" ) nuk ndikohen hic prej faktit se " vepra u prodhua " , por mbi te gjitha a eshte veper e mirfillte.Ne se jo ne cilet kufinj, cfare i mungon, cfare e ben ate me dobi e cfare ja ul vlerat etj etj.Per mendimin tim, ne kete skice autori eshte futur ne nje fushe pa patur as plug as parmende, as nje shat me dy dhembe , te pakten.Keshtu qe ai salloni i sinjores, qe e keni aqe qejf, ku rrihen mendimet e mdha mondane, nuk arrijne te gjejne ..ilacin per ...heqjen e zbrokthit..
Te rrekurit per te ngritur dike .." ne nivel Perendie" nuk i ndihmon petku qe i veshin sepse vet Perendia thone qe eshte lakuriq.As llafet lume bilez as paret lume sepse Perendive kurre nuk u kane hy ne pune paret.
As fjalet e zbukuruara, as forca qe tentojne tu japin atyre nuk mund te ngrene drejt ne kembe e ti bejne balle te zhvleresuarave prej kohes...

Neqoftese ti ke hallin e shkrimit te Arshiut (dmth ske kuptuar asgje se çfar kam dash me thene), ja po ta them se Arshiu nuk vlen fare. U kenaqe tani? Fitoi e majta antizogolljane dhe antiberishjane.

Po ta kuptosh çfar kam dash me thene, s'ka pike rendesie nese vlen as Getja. Mos shkaterroni idete per hir politikes me Zog e me Nol, me Kadare dhe Arshi, me Gete dhe Njuton.

 

Tani po ja valon me ..." hajt hajt kuqo..!" Nuk e kam hic me autorin si pozicion politik te tijin, por tamam me idete.Sepse flisni per ide ndersa ju eshte fiksuar " kooperativa" si te flasish bie llafi per " ebolan" pa e kuptuar ne thelb idene se prodhimi gjitha heret ka patur, ka e do te kete " vetem karakter shoqeror- kooperues.Tani pr hir te konsiderates qe un kam per ju ta pranoj idene tende ksenofobe, sepaku per kete qe ju citova?

s'ka rendesi qellimi, por rezultati. 

dhe, ajo qe s'ka rendesi fare, eshte se ku esht shkrujt dicka.

puna eshte se pipa nuk besoj se e ka pas me tallje, edhe pse efektivisht ka dale si tallje. pipa po flet me ter mend, sipas cdo gjase. tallje safi eshte "fotosinteza ne kohen e Zogut", nqse je ti tu me kuptu mu tani.

qe lulet dhe lopet prodhojne me shume me muziken e Mozartit, kjo eshte nje gje per tu studju nga fusha te tjera, jo nga kamarja e arshiut. smiley

s'ka rendesi qellimi, por rezultati.

E drejtë.
Dhe jam dakord me sa thua, pak a shumë; nuk ka përmbajtje për t'u marrë parasysh mbi dijen, vetdijen, nëvetdijen, etj etj.
Megjithatë, edhe pse nuk ka përmbajtje, ajo që ka shkruar Autori duhet gjykuar duke marrë parasysh faktin se është shkruar shumë kohë më përpara. Nga sa shikoj (http://philpapers.org/rec/PIPSEN), nëse viti është i saktë (1955), këto gjërat e shkruara më sipër janë tejet të legjitimuara. Askush nuk pretendon të mësojë/mësohet aty mbi biologjinë apo ndërgjegjen.
Ti këtë fakt, që janë shkruar mbi gjysmë shekulli më parë - kur me shumë gjasa jo vetëm që shumë nga ç'ka dimë sot mbi Biologjinë ende nuk ishin zbuluar, por edhe se mund të mos kishin depërtuar në Shqipëri - a e merr parasysh kur "i bie" Autorit? Duhet mendoj unë.
Dhe po ta them përse.
Sepse gjykimi i Autorit Pipa vjen nga ti, që je parë të komentosh këtu, në këtë pellg, mbi trapllëqe të tipit "ndërgjegja kuantike" (në mbështetje të tyre), e soj e sorrollope të ngjashme. Madje, ti je rrekur edhe të tregosh kinse erudicionin tënd, duke bërë copy paste në një shkrim formula matematikore të cilat rrezik as vetë nuk i kuptoje, vetëm për t'u hequr si garip përkundrejt një garipi tjetër si Fatos Lubonja (ajo puna e armëve kimike, dhe kinse llogaritja e riskut që bëje ti, me copy paste).
Ja, kot për muhabet, sepse duhet pak kontekst.

Miqësisht, rinstinkt. smiley

mire. vrej punen tashi.

Miqësisht thash.
Natën e mirë!

vetëm për t'u hequr si garip 

ke te drejte rinstinkt, e ka zakon shume te keq cimi ket.

Gjysmen e dites e harxhon tu u kap me njerzit rrugeve "ca ke qe shef?"  

Autori, ne kete skice, ka mangesi njohurishe rreth te ashtuquajturit " Imazhi i shpirtit". Midis gjithe imazheve psiqike qe arrin te prodhoje pavetdija, imazhi i shpirtit mbetet rasti i percaktuar mjaft qarte.Sikuder merret me mend ,qendrimi i jashtem , reagimi ndaj tij perfaqesohet neper endra me ane te nje personazhi ..qe e zoteron vetvehten, ne nje forme vecanerisht te spikatur, tere karakteristikat kryesore te ketij qendrimi, reagimi te jashtem, po ashtu edhe shpirti , qendrimi i brendshem arrijne te te perfaqesohen nga nje personazh qe zoteron ne vetvehte karakteristikat thelbesore te shpirtit. Pikerisht nje imazh i tille, qe oerben cilesite e shpirtit perkufizohet me termin ...imazh i shpirtit, pamvarsisht se ngandonjehere behet fjale per personazhe krejtesisht te panjohur bile edhe mitologjik.
Ndajn, si rregull tek Jeriu i pavetdijes , shpirti perfaqesohet me nje personazh femeror.Kurse tek femra , si nje personazh mashkullor.Autori nga qe nuk ka pat njohurite e nevojshme ja ka fut katundit duke kujtuar se po ben letersi ...me filozofi.
Autori ngaterron, nga qe nuk ja ka pat idene se ne te gjitha rastetb, kur individuakiteti eshte i pavetdijshem e per rrjedhoje i shoqerizuar me shpirtin, atehere. Imazhi i shpirtit eshte i po te njejtit sex me ate te vet personit.Kur egzistonnje identitet me " persona" e kur shpirti eshte i pavetdijshem ahere inazhi i shpirtit. Arrin te shperngulet ne nje personazh real ..e qe mund te jete objekti i nje dashurie shume te madhe, i nje urrejtjeje te thelle apo i ndonje frike te paperballushme .Mes ketyre tre arresyeve autori ka lundruar mbi varken qe i ka futur uje na te kater anet....!

"Në ëndrrën e vet bima dëshiron zgjimin e ndërgjegjes, ashtu siç dëshiron kafsha inteligjencën, ashtu siç e dëshiron njeriu Zotin. Duke ngulur rrënjët e saj në lëndën bruto, duke ia hapur organet e veta perceptuese ajrit, bima, ky mekanizëm elastik i krijimit jetësor, ia transmeton jetën e vet kafshës dhe njeriut, duke sjellë me vete thelbin e lëndës dhe sekretin e vet të pavetëdijes, që vetëm ajo mund ta ketë në mënyrë të përshtatshme. Kështu, nëpërmjet eksperiencës së bimës, që njeriu e bën të vetën, këtij i jepet mundësia për të prekur kufirin e nënvetëdijes dhe për ta tejkaluar atë."

E thene shume bukur!

Vertet!

Faleminderit Monda, eshte i rralle ky kristal mendimi ketu ne pellg.
 

bima, ky mekanizëm elastik i krijimit jetësor,ia transmeton jetën e vet kafshës dhe njeriut,..... Me therte mua ne se Monda dhe Heretiku kane kuptuar gje nga kjo smiley le me ky i Mendimit Kristal ...ububuja none .

Ore Ju fshini se vetem  Riinstikt eve te rigjalleruara si te bimes  Ju lejohet te marrin neper goje te tjeret !

Po sinqerisht dua te them se ,  hapni ndonje  fletore shenimesh te moshes 17 vjecare , dhe do lexoni  nga keto Gomarlleqe me Tonelata . Dhe nuk njihej as  "kujt do me i tregu frojdin ti mer jahu " Megjithate ne se ka mundesi me e sqaru me Urtesi ..

Perse Vlejne keto ? Per te tregu qe Arshiu ka dit shkrim e kendim  dhe ka qene ne moshe adoleshente plot zjarr apo per cfare ? Apo me na shkel syrin beu i fshatit " ho mre .E shef kujt i thone Pene " smiley

Fin......Sot tingellon shume e vjeter. Ne kohen kur eshte shkruar s'e ka lexuar njeri dhe s'ka ndikuar gjekundi. Nuk di dmth. smiley

 

Shkrim pseudoshkencor megjithese i kendshem per t'u lexuar.

Si ka kaluar? Duke qene se peshku eshte vendi ku ndahen Noblat.

smiley

Mbretëria e nënvetëdijes është karakteristikë e bimës

Nuk e ka vene as ne thonjza per ta kuptuar si metafore.

Guri fle. Pema enderron. Peshku fluturon i ngazellyer.

Edhe sikur nje pipe te kishte gdhendur Pipa, ajo do kishte te njejtin vleresim sepse e ka gdhendur Pipa hehe dhe e ka gdhendur ne burg, jo shaka.

Gjithsesi eshte nje copez e shkeputur nga "Libri Burgut", i cili e pa driten e botimit pas 90. E pare ne kontekst, ka vlere per historine e mendimit politiko-filozofik te autorit dhe atij shqiptar, po aq sa Trahanaja e H.Z.Cajupit.

E pare si tekst , nuk duhet te jemi shume nazike. Eshte shkruar ne burg,( thjesht duke ju referuar leximeve te dikurshme dhe reflektimit rreth tyre). Nuk eshte ndonje shmangie nga rregulli.Idete e reja ne token arberore perhere kane ardhur me vonese dhe te ripertypura jo aq imet.

Nenvetedija, subkoshi nuk eshte si qilari Pjerit ku mbahen shishet me vere te vyer. Aty burgosen kujtimet e hidhura, traumat, instiktet, tabute, gjithcka qe censori/superego nuk e miraton. Paralelizmi i nenvetedijes me burgun ndoshta e ka cytur Pipen te arsyetoje rreth diktatures dhe disidences ku kjo e fundit shtypet, fshihet si kercenim per rendin dhe sistemin.

smiley

qeke ne forme.

 

ne t'njejtin kontekst, vej bast se i takon grupit te mendimit qe libri i sulo gradecit  '30 vjet prane shokut enver' ka me shume vlera letrare se gjithe letersia e shkruajtur pas '90.

Kjo eshte nje nga menyrat mistrece te komunikimit, Br3dharak. Kjo menyre mistrece bashke me agresionin verbal, kalimin nga argumenti tek goditjet ad hominem dhe ca dukuri te tjera, qe tashme kane fituar status normal, e kane kthyer perfundimisht ppu ne nje kenete ku vetem trollat mbijetojne ose fitojne kenaqsine maksimale, si frekuentues te ketij forumi.

Do ishte krejt normale qe, me argumenta bindese, te jepje nje gjykimin tend per pjesen e servirur (e pashoqeruar me asnje informacion te permbledhur nga postuesi per kontekstin kur u shkrua, per permbajtjen e veperes etj, cka e ben, deri diku, objektivisht  arbitrar cdo gjykim qe mund te bejme, perpos arbitraritetit subjektiv te cdo komentuesi).

Po ti cfare ben? Ironizon, thumbon permes nje stereotipizimi paragjykues te ngulitur tashme ne koken tende : spiritus eshte komunist dhe apriori parapleqen shkrimet e Sulo Gradecit dhe Shefqet Pecit. Mbi kete stereotipizim nderton edhe Grupin imagjinar te cilit, sipas teje, i perkas! Me nje gjykim te shpejte dhe te shkurtuar (ky eshte bonusi qe une perfitoj si i akuzuar ) nisesh nga fakti qe , meqe Pipa ka qene i burgosur politik ne regjimin komunist,  "komunistet" e peshkut dhe me gjere, nuk ja njohin vlerat letrare.

Pra vjen ne nje teme letrare me municione politike, hap nje llogore dhe prej andej  vezhgon "armikun".

Une bera nje ironi te lehte ne komentin tim per ata qe bejne te kunderten, mbivleresimin apriori te asaj qe quhet "leterisa e burgjeve" nisur thjesht dhe vetem nga konsideratat biografike per autoret. Eshte nje dukuri kjo e prekur edhe nga kritika, jo thjeshte nje perceptimi im. Kete dukuri ironizova une kurse gjykimi per fragmentin e sjelle ketu (stili, gjuha, permbajtja, veper letrare apo sprove filozofike, traktat i thate filozofik apo  sprove filozofike e letrarizuar ) mendoj se duhet bazuar ne analizen e tekstit dhe jo nisur nga autoriteti autorit. Kjo qasje (nisur nga autoriteti) do te ishte qasje biografike, gjysem hipnotike dhe idolatrike, edhe pse teksti nuk mund te shkeputet nga autori, rrethanat e jetes dhe konteksti kur eshte ngjizur.

Libri më i ri që botohet nga dorëshkrimet e mbetura prej tij, të cilën ai e quan thjesht "Skicë e një konceptimi mbi jetën", është, për shumë arsye, unik në historinë e letrave shqipe e madje i veçantë në krejt historinë moderne të mendimit universal.

po ti e kupton sa e rende eshte qe t'gjykohet nga lloj-lloj karabushesh qe jane bo kritike letrare e filozofe ne menyre autodidakte nji qe doktoraturen e filozofise e mori qy para luftes? dhe kta autodidaktet, vec ironise se leshit qe ja jep amatorlliku, me guximin me t'madh caktojne edhe kushte se kur Pipa mund t'ishte i pranushem per kriteret e ktyne. 

Une propozoj qe here tjeter, shkrime te ksaj natyre te sillen pa autor. Se kritikes se ppu ka kohe qe i ka dale boja

Une propozoj qe here tjeter, shkrime te ksaj natyre te sillen pa autor.

+1

Citoj:

Personalisht mund ta lexoj me endje Keneta, Komisari Memo, Tri ngjyrat e kohes, Shqiponjat fluturojne lart, Dimri i vetmise se madhe, Devoll-Devoll etj. por nuk eshte problemi tek ndjeshmeria ime si lexues. Ketu po debatojme me ata qe pertej klisheve me gjak, diktature, burgje, tela me gjemba dhe bunkere, nuk shikojne asgje. Dhe eshte afermendsh se sapo kane rene diktatura dhe telat me gjemba, kjo kategori lexuesish nuk shikon asgje pervec shkretetires.Ky eshte nje veshtrim ideologjik i artit dhe letersise se nje epoke te ideologjizuar. Problemi ketu eshte me syzet ideologjike dhe jo me personat.Pa delikatese sallonesh por sigurisht me etike. Kush i leshon mendimet qe "tronditin boten" si lopa ate mbi barin e gjelber, duhet te mirepresi dhe debatin e ashper dhe aspak te personalizuar.

http://www.peshkupauje.com/2010/08/shkri...

 

Këtu këshillohet largimi nga rrafshi i diskutimit ku e lëshojmë shpesh veten, për arsye muhabeti, për të cilin edhe mblidhemi këtu, e distancimi i menjëhershëm nga relativizimi i krimit.

Nuk mund të lexohet njëhershëm me ëndje edhe "Këneta" e Gjatës edhe "Kanali" i Pipës, pasi ka konflikt edhe estetik, në mos etik, e mbi të gjitha etik interesi. Njëri nga të dy me siguri që s'shkruan të vërtetën...

Se që ka ndodhur një krim, kjo është e vërtetë...

 

 

 

Po po ,se po nuk citove ti me Gjibin , mbetet dhe Gjembi pa mesuar smiley Mu me erdhi keq per Lulianin po qeka dhe ai me duket Topen e kam une Penalltin e gjuj vet smiley 

Pa se cfare citon ti , ka rezik edhe per geshtenjat qe piqen ne Tropoje te perfshihet ky Citim  jot . Mba  fshesaxhiun mbrapa dhe po digjove mua  Jo te Tredhur Mendore , do shume pune te hysh ne keto ara ! Vullnetin dhe deshiren e ke .Hiq emocionet dhe nervozizmin ...dhe sidomos tralalate qe te duket sikur kane peshe te modhe mer Jahu si ... Citoj une  ...dhe largimet nga rrafshet ..." smiley  dhe do arrish te rrafshosh Thep - Shtjegez !

Se inercia , jo per gje ,  po te shtyn te krijosh Lidhjete absurde  si..." e mbi të gjitha etik interesi "smileyqe nuk ka te Tredhur jo te PPU po nga asnje Universitet Boteror qe i jep Dum !

Te pakten i Lexon pastaj i fshin !

Mirazh, genjeshtra me e madhe per mendimin tim, eshte ideja se e verteta mund te shprehet nepermjet gjuhes, apo se shkrimet mund te ndahen ne shkrime qe thone te verteten ne nje krah dhe shkrime qe genjejne ne krahun tjeter.

Ka nje varg Walt Whitman ku thote "Do I contradict myself? Very well then, I contradict myself. I'm large like that, I contain multitudes." Eshte tek Song of Myself, por ajo shprehja "I contain multitudes" me ben te mendoj edhe se Song of Yourself do mund te quhej.

Thene ndryshe, mua me duket shume i ngushte ky gjykimi qe evidenton kontradikta dhe konflikte etike, e madje kriminale, mes leximit me endje te dy shkrimeve te kunderta. Une nuk e kam lexuar Keneten psh, por nuk do doja qe "distancimi ... nga relativizimi i krimit" te kerkohej aq "menjehershem," sa te me ngucte ne gjykim te keq. 

Se kuptoj pra, pse duhet ky lloj moralizmi ne lexim, e per me teper, me habit kur vjen nga njerez arti i te cileve nuk vuan nga moralizmat. Me duket e dyfytyrshme te perkujdesesh per te mos shkruar ne menyre moraliste por jo per te mos lexuar ne menyre moraliste. I njejti njeri pra me siguri qe genjen, o kur shkruan, o kur lexon.

Dhe ne kete pike, i drejtohemi Whitmanit dhe nje here: "Very well then, you contradict yourself."

E verteta mund te shkruhet nepermjet gjuhes, sepse ndryshe gjuha nuk do vlente nje lek.

Ah po kujt nuk i intereson e verteta, pergjigjen ma vone se ashtu eshte nje pune, ose me mire se ashtu eshte puna qe me Niçen (Whitman nuk para njihet per kete pune si pike referimi), ta do mendja se nuk arrin tek e verteta as me gjuhe e me llape, e as konkretisht. Sepse e verteta nuk eshte nje konstruksion prej alumini, eshte nje gjendje shpirterore e arritur, dmth eshte nje vend, i cili arrihet nepermjet gjuhes si konstruksion alumini ose makine prej hekurash.

Por gjuha nuk eshte rrotullim ne vend si ne rrotullhanet me lodra kalamajsh me kuaj, avione makina, motoçikleta ne dite festive, tjeter pune se ketu eshte katandisur, ne rastin me te mire, se ne rastin me te keq eshte ne sherbim te grupeve te interesit.

Konkretisht, si kudo edhe ne Peshk ekzistojne dy grupe interesi, pra te pakten dy te verteta te shprehura jo vetem me arsyetime letrare dhe filozofike, por kryesisht me pseudo ankesa, qe ne fakt jane mburrje te peshtira, se stergjyshi im qe kishte maru Oksfordin ka punu me lopate ne kenete te Maliqit. Sigurisht asnjeri nuk thote qe stergjyshi im analfabet ishte zv/drejtor burgu. Por te tjeret qe heshtin, jane patjeter keta te fundit.

Aq me teper te peshtira keto deklarata kur behen nga anonime (edhe ne kuptimin me te thelle te fjales, dmth megjithse kane treguar emrin, ne jeten publike nuk vlejne asgje, jane bythece) qe kerkojne te terrorizojne me histori qe tani jane bere te shpifura edhe per ata qe ju kane ndodhur realisht. Neqoftese i tregojne, e bejne se ashtu e do puna, interesi dmth. Dhe kur ju prek interesin, edhe ne menyre te pa interesuar, ha ndonje te shame "gore", e me keq, siç me ka ndodh edhe nga poetet e medhej te painteresuar dhe inxhinieret tredharake te interesuar per kanalizimet e kenetes se Maliqit. 

Keshtu i dashur Lulian shife mire edhe Whitman se ku e ka pas interesin qe tregon keto lloj historish me "nuk gjendet e verteta mer jau".

Lulian, ....sill ndermend Sokratin dhe do bindesh qe e verteta vjen vetem nepermjet gjuhes...

Sokrati, ndryshe nga Platoni, nuk kishte shume respekt per gjuhen, perndryshe do i kishte lene me shkrim mesimet e veta. Plus, Sokrati ishte nga te paret qe e kishte kuptuar se gjuha e ka te pamundur te kape te verteten, se e verteta eshte gjithmone nje hap perpara gjuhes: gjithe loja e Sokratit, gjithe marrja ne pyetje torturuese qe ushtronte ndaj athinasve, mbeshtetej mbi idene se athinasit, ashtu si cdo kush tjeter, nuk do mund ta shprehnin dot te verteten nepermjet gjuhes, se gjuha te genjen.

Dhe une sinqerisht e besoj, se esenca e cdo tiranie qendron tek ideja se gjuha dhe e verteta mund te jene te perputhshme plotesisht. Eshte hipoteze pak e ashper keshtu, por besoj se me vullnetin e duhur dhe me kerkimet e duhura mund te vertetohet.

Debati ne ate teme prej nga ke nxjerre citimin, eshte bere rreth ceshtjes: a trashegojme vlera letrare/estetike nga e gjitha prodhimtaria e realizuar ne /nen diktature dhe ne kontekstin e metodes sunduese te realizmit socialist?

Dhe meqe me citove, po te citoj:

..natyrisht që vlera ka nga ajo kohë; deri tanimë vetëm atë kam pohuar ...Kjo qe edhe arsyeja se pse e solla atë shkrim këtu. Mirë që ka vlera, dhe këtu jemi në një mendje, por cilat janë dhe sa janë, dhe- kjo ishte edhe pyetja që lindi- duhen matur këto vlera vetëm estetikisht, apo edhe nga ana etike?

Problemi dyte qe shtrohet eshte :a duhet gjykuar prodhimtaria letrare e asaj kohe vetem me kritere estetike apo duhen shtene ne pune edhe kriteret etike? Me tej kjo pyetje implikon edhe gjykimin e shkrimtareve/autoreve si persona nisur nga biografia e tyre letrare dhe politike.

Disidenca morale e personave, e artikuluar ose me heshtje, me burgim ose denim,nuk ka asnje lidhje me letraren dhe nuk i shton ndonje vlere letrares, kur kjo e fundit eshte prodhuar (koha e shkrimit) dhe aq me pak,kur lexohet (koha e leximit). Sikurse disidenca letrare, e shprehur  si kundervenie e hapur e metodes se socrealizmit, si shmangie prej saj ose kundervenie e pashpallur por e aplikuar si teknike shkrimi, nuk zvogelohet nese ato lexohen/kundrohen mbi bazen e kritereve  etike te gjykimit te autoreve.

Eshte e qarte se nisur vetem nga kritere estetike,formale, nga STILI,Shqiponjat fluturojne lart, bie llafi, nuk ka te share dhe i bie te futet ne tekstet e letersise sot.Por problemi eshte se dozat ideologjike i ka aq te forta sa, gjykuar nga etika e sotme, bie poshte. Po me "Dimri i vetmise se madhe" c'do te behet? Si mendon ti?

Ja ku i hodhem ca vepra ne plehra nisur nga kriteret etike (si vepra te ideologjizuara, si sherbesa propaganduese te regjimit komunist, pavaresisht se une ose dikush tjeter  mund ti lexojne dhe rilexojne "me endje" si lexim sociologjik, kronologjik,  per qellime njohese etj).Por shkrimtaret, Kadare dhe Agolli, te dy ne nivelet e larta te ish nomenklatures komuniste, te dy "ndihmes te Partise", edhe sot, jane te vleresuar me titujt me te larte morale (Nderi Kombit, Mjeshjter i Madh),Kjo, etike kriminale te duket?

Nuk di, cfare mendon ti per leximin me endje sot te "Mein Kampf". Eshte botuar dhe ka patur goxha shitje ne Shqiperi. Shikon ndonje etike kriminale ne kete "etje per lexim"?

 

Spiritus, kam bindjen se duhet thene ne menyre taxative: vlerat jane pergjithesisht te asaj kohe, me gjithe te kritikushme e medhaja.Ne keto vite u shkaterru gjithcka me idene se medemek do fillohej nga e para.Niveli zero...! Por ja ku jemi Cilen mund te quajme vlere te arritur, ? nje , nje te veteme? As edhe nje ...per beee!

Nuk di, cfare mendon ti per leximin me endje sot te "Mein Kampf". Eshte botuar dhe ka patur goxha shitje ne Shqiperi. Shikon ndonje etike kriminale ne kete "etje per lexim"?

Nuk ka se si te shikojme etike, perderisa etika nuk ekziston.
Ose siç thote Deleuze, "L'éthique, c'est être à la hauteur de ce qui nous arrive".
Ose ose siç thoshte Bourdieu, "l'opinion publique n'existe pas" (opinioni publik nuk ekziston)

Guri fle.

Armiku s'fle!

...sikur nje pipe te kishte gdhendur...Laneti vete je !

E c'do presesh nga armiku i kllases dmth, perndryshe s'do ishte i tille.  

I ka proza këto të këqija. Vargëzon dhe poetes nuk i kërkon kush më llogari çfarë diplome ka fituar në psikologji, filozofi dhe eskatologji, madje kjo e fundit është diplomë që e jep vetë poezia e parë për inkurajim.

Shkrimi m'u duk intim dhe intimiteti është një tjetër zhanër që mbrohet vendosmërisht nga dashuria e njeriut për ecejaket e brendshme. Të lexosh çdo shkrim si shpallje e manifest të shpifet të lexuarit.

Shkrimi nga pikpamja letrare ësht i arrirë dhe për kohën e sotme. Stili i kënshëm dhe gjuha mjaft e pastër. Mendimet e rrjedhshme dhe të këndshme për një vepër letrare. Nuk besoj se Pipa(kjo nga pjesa e mësipërme) ka dashur të bëj një esse filozofike por thjesht një shkrim që e tregon dhe titulli " skice e një konceptimi mbi jetën".

Të gjykosh një vepër letrare për vepër filozofike a historike ësht njësoj si të hash sapunin për djathë. (mos qofsha i gabuar pasi se kam lexuar librin!)

Ne mos u gabofsha, keto shkrime jane shkruar ne italisht dhe jane perkthyer tani vone. 

Patjeter do t'i kete perkthyer ai ministri francez i kultures qe kerkonte te hiqte nga shkolla notat, mungesat pa arsye, konkurencen se kush i ben me mire hartimet, dhe te ngrinte pagat e melejezyshave.

Fin jam i sigurtë që se kam lexuar por mos qofsha i gabuar që Pipa s'ka dash të bëj një vepër filozofike.

Nje cike e ngaterruar kjo puna e intentio-s se autorit ne keto raste. Mirepo nga ana tjeter, pak veshtire te marresh pushim nga filozofia nese je filozof, sic nga toka kur je bujk ta zeme. Nuk them me gje ne fakt gjerkur t'i kem hedhur nje sy librit.

Me ca pjestime ,mendimi Juaj eshte me i Plote i nderuar Prizren  ! Keshtu PO . Pipa ka shkruar nje Hartim te kendshem !

vetem se kaq thjeshte duket sikur hedh Poshte analizen Kolosale sipas stilit "Ku ti kerkoj rrenjet e tua " nga zoti Hare Tak -Tuk -Tik !

smiley ( shumë e pjestove i nderuar Idriz smiley .

E kuptova dhe bera nje cqarim me poshte sepse shoku heretik  e kish qe e kish te fryre i ra dhe ca avaze plotesuese per dasmoret .Na fal ore smiley

Kjo per heretikun, si nji rob qe duhet te kete te pakten nji pervoje me sanduice te bar pezes (Zot sa te holla ato sallamkat, dhe Zot, sa shijonin, t'u dukte vetja personazh i filmit francez qe sapo kishe pa te kinema 17 nentori!) si dhe me birrat e ali kelmendit qe atje tu sherbenin me gota qafgjata (e jo kriklla xhamrenda jeshile me gjase prodhim kavaje, qe te kpusnin krahun ku i ktheje). sanduici 10 lek, birra 13.

Me vjen keq qe te prish nostalgjine me sallam, sanduiç dhe aheng te Bitellsve, por kjo eshte per ty dhe per krijues te tjere te blogut qe ju fillon e kalon mosha e ndjejne pasojat e rrenimit fizik.

Alambaku i Liverpulit nga fundi i jetes ka bere nje kenge si lutje Zotit. Kenga ka dale tani taze, mbasi Joko Ono kamuniste model femen ukrainase e kishte fshehur per 30 vjet faktin e papelqyer qe "atebote, Lennon i ishte afruar Krishtit dhe deshironte te frekuentonte Kishen". 

http://www.elmundo.es/cultura/2014/01/08...

 

Kur ndryshojne analizat (e % aluminit) e urines, mendimtari i lire i drejtohet dyerve te kishes.

                                                                                                 Jean de La Bruyère

 

Citimi origjinal, sepse citova me kujtese:

Un peu plus de sucre dans les urines, et le libre penseur va à la messe.

                                                                                     La Bruyère 

ore, se s'te kam pyetur, ti besoj qe nuk e ve ne dyshim qe ai alumini (por edhe hekuri) nuk jane kot aty. smiley

ps. nje metafore qendron kur ka nje jehone te nje dickaje qe ndodh/vepron vertet atje perjashta. 

pps. e meqe jemi, a e din ti heretik, qe rrenja e bimes orientohet nga kalciumi per t'iu vervitur tokes? 

Fjalia e pare.

Arsyeja është ndërgjegja e fuqizuar në maksimum te vetëndërgjegja.

Njemije alarme bien: te jete arsyeja kaq arbitrare?

Paragrafi i dyte:

Unë jo vetëm që ndiej, por e di që ndiej, e di që jam unë që ndiej. Por, jo gjithçka që është e ndërgjegjshme, është edhe e vetëndërgjegjshme. Një bimë e ndien ngacmimin e jashtëm dhe kundërvepron në mënyrën e saj, por kufizohet me aq: nuk arrin të ndiejë edhe si një qendër referimi.

S'lexoj me: te jete shtjellimi kaq solipsist?

 

Ej se tashti po shof edhe diskutimet qe paskeni bo. Ky nuk eshte vetem shkrim i vjeter. Ky thjesht nuk eshte interesant.

Por mund te jene komentet me interesante se shkrimi.

 

Po ja psh, ai komenti jot, qe eshte ceshtje stili, prandaj duhet vleresuar, nuk mu duk interesant fare. Pse? Sepse ne te tilla raste, me kushte te tilla, ne ceshtje stili (stili si piedestal vlerash) nuk eshte gjuha e perdorur, por subjekti i perzgjedhur ajo qe eshte me e rendesishmja. Nje stil kaq meditativ, me nje diapazon kaq te ngushte ndjenjash, apo me sakte me ndjenja kaq te shtrenguara nga nje subjekt qe i bie se vertetes nga Kina, duket sikur nuk ka asgje per te te mesuar. Tropizma e pat shume mire qe permendi poezine, vetem se duhet te kishte shtuar qe ne kete rast do kishte vlere jo sepse nga proza presim kualifikime ndersa nga poezia vec te jemi adoleshente, por sepse fale ritmit poezia behet sahat ne sherbim te lirise, si puna e detajeve pafund gdhendur ne ate pipen qe sugjeron Spiritus. 

Lulian, më kupto drejt, unë nuk po flas për shkrimin por për leximin. Shkrimi linear, meqënëse i ngjason më shumë ligjërimit me të cilin jemi mësuar që të vegjël, krijon iluzion vërtetësie dhe ndërkohë që ndërton malin e të vërtetave, ndërton edhe kutin e pritshmërisë për përputhjeje argumenti, në mënyrë që tregimi, historia, shkrimi, të ngjajë i besueshëm. Poemat epike dhe vargjet e gjata klasike ushqejnë edhe ato pritshmëri të tilla ungjillore. Ndërkohë, poezitë na i fusin të vërtetat kontrabandë meqë nuk jemi aq vigjilentë. Ky është një avantazh i madh i poezive smiley. Sidoqoftë unë nuk do t'i reduktoja gjërat tek ritmi dhe sidomos nuk do të flisja për "shërbim të lirisë", që gjithsesi nuk e kuptoj si mund të lidhet ekzistencialisht me ritmin perveçse duke përfyturuar ndonjë gong përpara meditimit apo luftës. Për mitin e lirisë padrone (përkundër të vërtetës padrone?) flasim herë tjetër meqë duhen referencat, dmth sqarimi se në ç'konceptim të lirisë je bazuar ti më sipër.

Duhet te thosha "sahat ne pritje te lirise" ne fakt, dhe jo "ne sherbim." Ritmi i poezise funksionon keshtu si vijat e gervishtura ne mur per te matur kohen (nje imazh edhe me i bukur eshte Steve McQueen me topin e bejzbollit). Ndoshta me ka shpetuar goja nga qe ne te tilla raste, i vetmi "sherbim" qe mund t'i besh lirise, per mendimin tim, eshte ta presesh me dinjitet.

Ti falemnderit për komentin se më bëre ta vrisja mendjen më gjatë, po mendoja për shembull për poezitë me shumë referenca dhe vështirësisë faktike për të vazhduar në atë linjë në kohët e shqyerjes së korpusit bazë, për autorët thellësisht vetëreferencialë, po mendoja për marrëdhënien mes sintaksës dhe logjikës formale meqë këto të dyja shërbejnë zakonisht si burg i njëra-tjetrës (me arratisjet përkatëse të programuara apo spontane), për atë efektin ninullë të ritmit që po ashtu përmende (ritmin, jo efektin ninullë), për efektin po ashtu fiksues dhe rrjedhimisht mundësues të të njëjtit ritëm dhe shumë të tjera. Siç e di, këtu nuk diskutohet më prej vitesh, i kafshojmë ndonjë copë ndonjë autori, ndonjë copë njëri-tjetrit, nuk ka mirëbesim, as rreshtimet nuk janë të besueshme por janë e vetmja gjë funksionale, më së shumti delirojmë, nuk e di kush e ka vënë në dukje këtë, oidrisua apo heretiku.

Ja u vertetue çfar thash qe komentet jane me te mira se shkrimi nga pikpamja e stilit (plus qe tani me se e qarte qe vetem stili ka mbetur).

Kjo siç duket se ka ndryshim kur te izolojne te tjeret duke te futur ne burg, dhe kur izolohesh vete, aq me teper ne kontestin e komunikimit vetizolues online.

 

http://youtu.be/EB9tqgdCt5I

Jo vetem fizikisht , sa here e degjoj me vjen ne mend ." Se mos e dish Perendine mace qe te nxjerr syte " ....thone ne Korce ..... "te merr mendjen pastaj gjene " smiley

 Nuk gjeta tjeter per te pershendet Heretikun e Nderuar me qe kish hyre " ne sinor tone "

O Idriz, se me ty kam qef ti perplas mendimet, e ke parasysh ate qe ne anglisht i thone Freudian slip? E ngjashme me, fol e fol, llakallak, shkon gjuha ku dhemb dhembi? Po te lexohet keshtu ky tekst mbi konceptin frojdjan te nenvetedijshmes, si tip eksperimenti nga Pipa ne kushte mungese lirie? Fol e fol, llakallak, a do kete rreshkitur diku gjuha thua? Diku e verteta, a do jete thene? Po Pipa, kush e njeh, relativisht i vetedijshem apo i pavetedijshem do kete qene per kete veti te se nenvetedijshmes te shpertheje ne siperfaqe si pucerr fruthi, a syth i ri?

O Idriz ...  e ke parasysh ate qe ne anglisht i thone Freudian slip? 

smiley

Kujt po do me i tregue Frojdin ti mer jahu?

Oh, e paska shkruajtur Vlera vete me poshte smiley

E shef qe me nenvlereson mue smiley

Jooo, perkundrazi! M'u duk e pakuptimte pyetja e Lulianit qe a e di ti c'do te thote Freudian slip. Eshte ai qe te nenvlefteson tye.

 

Me ta thonë tamom tamom ...Mua më shumë më Çqetëson " Përse Gomerrët zgjedhin si të preferuar Gjëmbeçë për kullotë " se sa çfarë ka thënë Frojdi e Dostojevski në faqen 891 smiley

Mos e njehso nikun tënd në këtë rast me ushtëqimin e kafshës më të nderuar të Punës ! 

sa per Stilin eshte sintetizuar njehere thenia pavaresisht se Heretikut nuk i figuron tek Salloni signores ...Stili eshte vet Njeriu .

Interesant se shpesh here edhe kur dilet jasht teme, prap ne teme je, biles me teper mbas nje trajektore jasht teme rikthehesh ne teme si komete.

E kam fjalen se autori i shprehjes se famshme, qe nuk i figuron sinjores (sepse e figuron sinjoren, e ben figuren e sinjores), eshte natyralisti kooperativist Buffon, qe ben pjese ne komunitetin e Insitutit te Larte Bujqesor Kamez.

http://www.buffon.cnrs.fr/citations/cita...

Cette formule célèbre est extraite du discours prononcé par Buffon à l’Académie française, lors de sa séance de réception, le 25 août 1753 (ce texte est connu sous le titre de Discours sur le style). Elle est souvent interprétée comme un éloge de l’originalité des grands écrivains et sert donc à justifier la flamme et la passion. Inversement, elle a aussi été utilisée contre le style même de Buffon dont, depuis Condorcet, on ne cesse de dénoncer la « pompe » ou la « boursouflure ». Buffon aurait donc été obsédé par un art de bien écrire, qui ferait de lui un écrivain pour le public mondain, un vulgarisateur et non un scientifique.

Me e forta eshte kjo qe sapo e zbulova, faleminderit Peshk:

Buffon donne même une critique très sévère et très explicite des littérateurs, condamnant le défaut « des esprits cultivés, mais stériles ». « Ils ont des mots en abondance, point d’idées ; ils travaillent donc sur les mots, et s’imaginent avoir combiné des idées, parce qu’ils ont arrangé des phrases, et avoir épuré le langage quand ils l’ont corrompu en détournant les acceptions. Ces écrivains n’ont point de style, ou si l’on veut, ils n’en ont que l’ombre : le style doit graver des pensées, ils ne savent que tracer des paroles. »

 

Kurse çfare i figuron sinjora Bertinit eshte kjo fraze qe jam i sigurte se nuk e keni degjuar me pare (perveç O-Idriz), biles edhe mbasi ta lexoni nuk e keni degjuar akoma, sepse nuk i keni bere ditet akoma duke thith biberonin "feja e shqiptarit eshte shqiptarija":

le style...c’est le diable

                      Valéry, Faust (Oeuvres, II, p. 298)

Se si lidhet kjo me Lakanin dhe me komente lakaniste llaka-llak ne Peshk e gjetke, pergjigjen ma vone se ashtu eshte nje pune.

Jacques Lacan e hap esene e tij “Shkrime” me shprehjen e Buffon (“Stili eshte vete njeriu”) pak me te zgjatur:

“Stili eshte vete njeriu” perseritet pa vene re keqdashjen dhe pa u shqetsuar qe njeriu nuk eshte më nje referim kaq i sigurte.

… arrijme tek formula (“stili eshte vete njeriu”) vetem duke e zgjatur: njeriut qe i drejtohesh?

… ne gjuhe mesazhi vjen vetem nga Tjetri (…) dhe ne forme te permbysur.

 

Lacan e mbyll esene Shkrime:

... eshte objekti qe i pergjigjet çeshtjes se stilit qe shtruam qe ne fillim. Vendin qe per Buffon i ishte caktuar njeriut, ne e quajme renien e ketij subjekti, tregues persa izolon nderkohe si shkak i deshires ne te cilen subjekti eklipsohet, dhe si ajo qe mban subjektin midis te vertetes dhe diturise.

Po te merret parasysh se etimologjia e termit "Shejtan" eshte "ndaresi", atehere eshte e qarte edhe per O-Idrizin se perse Valéry shkruan tek Faust:

stili eshte ... djalli

Gje me se e qarte edhe nga diskutimet ne kete teme, ne tema te tjera dhe kudo ku behet llaka-llak-lakan-havardan.

 

smiley Nuk mesohet shqipja nga gjuhet e huaja i nderuar Here Tuk Tak Tik . Se te ishte keshtu nga tifozet e Juves Bufon do merrej per Portier dhe do ta shanin nga nena po te hante Gol .

Po Juve veçanerisht , Ju falet pasi ne sallonin e signora "ma che cosa Shefqet " Bufoni thirret për të dëfryer Elitën ose tek PPU për të dëfryer diabolikët politikë ndaj Pipës.

le style...c’est le diable .... ( i Faustit apo i Valery )  i k..rv II apo i të treve bashkë smiley

E shef pra sa kuptimi i dhe STILIT që ishte problemi kryesor në Fjalën e mbajtur nga Kryetari Kooperativës Bubullimës për Liceistët ku kemi pas shokë Drejtorë smiley Ngriti koken lart , lexoi dhe tha me vete se "ky do jetë nga ato rastet që njerzit vijnë në sallonin  e  signorës  të shtyrë nga Turma .

Per ta bere me te qarte problemin, nuk duhet konsideruar vetem vepra si shkrim, partiture, pikture etj, por ne nje kuptim me te gjere, edhe te veprimit. smileyDmth ka vlere te behet nje xhest i papare nga te tjeret, pa marre parasysh te tjeret? (ne kuptimin qe njerzit ndikohen vetem ne saje te faktit qe vepra eshte prodhuar)....

Pranej të do lali fort tye  se  Vepron me vepra veprimin si veprimtar

 

                     

O-Idriz, e perktheva qe te mesoje shqip edhe drejtori i Liceut Artistik qe ka prodhuar patate dhe domate me rendimente te larta me metoden e Lisenkos.

Nga këta te shek 17  lexon që të është mbush mëndja me lakna ?

Ja , ...vetëm këtë po të duash të Cqarosh si InteliDjencë e madhe e lisienkos , do të duhej nja dhjetë debate Filosofike në shtyp me Balliun vs Fevziun se çkuptim i jep Kadareja "Tjetrit" për të thënë se se çfarë kupton Bufon dhe ky me Lakna për Tjetrin

E përfshijnë  veten përmbys ?

… ne gjuhe mesazhi vjen vetem nga Tjetri (…) dhe ne forme te permbysur.

Dhe  minimalja të përfaqësohesh këtu me " Stili është vet njeriu " do të duhet jo të sugjestionosh Robt " unë njof emra mer Jahu " por të na bëç me dije çe detyroi të thosh klë llaf Bufon ! Kjo është Çfarë di e Kupton Here Tak Tuk Tiku !

Për qejf Tat , shqip .E gjithë Vepra e studiuesve emër ndierë ku përfshihet edhe Bufon e të tjerë deri në shek e 20 ( xx) ka përmbajtjen TJETRI .Këtu përfshihet edhe InteliDjenca jonë e shumëpërvuajtur pas 90 , dhe që rreket smiley të çfaqet si e ditur në të" Huaj "e që me shumë sukses përfaqësohet me Xhibonjizmin "Bufoni ka thënë " duke "lëmë një koment aty " smiley

N e që e kaluam fazëne " sh Enver në Veprën ...ka thënë " ndiejmë pak bezdi tani që e kemi kuptuar që përveç kryetarit të Kooperativës së Bubullimës dhe znj bertini , paska shumë që

paskan Thënë .... Qeka dhe Arshi Pipa smiley

heretiku ka aq lakna ne koke, sa te vjen te pysesh: mos eshte nga laknasi? smiley

 

ndërgjegja e species

Ku ka specia ndergjegje me? smiley

e paskeni zene me gure Pipen per misticizmin dhe romantizmen e tij.. . ne keto kohera te rrezikut te ekzistences se njerzimit, kur natyra eshte humanizuar (animuar/gaia, njohur ne te drejten kombetare, perfaqesuar politikisht etj.) per te detyruar perdorimin e kujdesshem dhe te qendrueshem te burimeve natyrore, te tilla shkrime i vlejne shqiptarit barbar  per te krijuar ate lidhjen e munguar (ndoshta nga kapitalizmi i vonuar dhe prona historikisht e grabitur) ndermjet robit dhe natyres.. sidomos atyre qe kane shkaterruar bregdetin, prere pemet per ngrohje ne pyjet e Korces, e rrafshuar kodra te tera ne Bulqize e gjetke... 

imagjinoni ate ndertuesin qe e lexon dhe sheh se ndergjegjja e tij prej barbari ndoshta ka origjinuar ne ushqimin e tij te preferuar, ne mishin e derrit te eger dhe te cofetinave me te cilat ushqehet ky ne pyll.. vegjetarian sikur te ishte, do te ishte me i bute, mbledhes e jo grabites, prodhues e jo shkaterrues... 

se dyti, .. ku ti kerkoje rrenjat e tua parti? - po he ku i ka rrenjet ndergjegja, pervec se ne ate gjallesen nje-qelizore, parazit ndoshta (ndoshta parazitet jemi ne si qenie njerezore), qe kontrollon sjelljen tone si bartes ideal te mijera kolonive bakteriale https://www.youtube.com/watch?v=CfqO1U6lfDs .. ndergjegjja jone e bere shuk ne zingjirin e adn-se qe e percjellim ne rastin me te pare 

Pipen per misticizmin dhe romantizmen e tij......

Me shume Urtesi duke kontrolluar ato qe shkruani , pikerisht keto kerkohen te Argumentohen ne shkrime Jo Citate tip Lin Biao " Ne na duhet nje Misticizem e Romantizem i ri "sepse 

te tilla shkrime i vlejne shqiptarit barbar  per te krijuar ate lidhjen e munguar ,,,

dhe patjeter kur nxjerr perfundime si " simitet nga furrat "" do shkruash nga keto afifkat .Nje Barbar nuk ka se kujt ti shkruaj per te Kuptuar pervec Barbareve .KujtBarbari i shkruan z.Arshi ? Fakti me i Dukshem jane sot Shkrimet e Babasqapit nga " na kem Feisn e Bukit or tie " qe shkruan e ben thirrje Barbare , letrare plot Romanticizem e Mistizem per "barbaret " qe ka ne Mendje smiley

Ma kujdes te lutem ose pasi i shkruan hidhu dhe nje sy , se perfundon si i Tredhuri Mendor me Gjembin qe " e kane kuptue or tie "  se ne kete Prurje po behet Lufte nga Komunistet kunder Antikomunistit Arshi Pipa ,  dhe " o Bura xhephanete , se na moren Erzin "smiley

Tek ky shkrim nuk ka as Romanticizem as Misticizem .Ka rrejdhje te nje Vetie te nje Individi qeashtu ja dha per Momentin ne rrethanat qe ndodhej . Ai nuk e ka "Rryme"  apo fillese  "Studimore  "qe ta trajtosh te tillesikur edhe KOT ! Thjesht ca rreshta dhe eshte Shkeputur Plotesisht nga keto !

Flm 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).