Shtator 1912. Në trojet shqiptare është atmosferë zgjedhjesh. Politikisht, Ismail Qemali është veç një nga deputetët shqiptarë në Parlamentin turk dhe Fan Noli s'nguron "të ndyjë pendën" për të, siç vihet re në këtë shkrim të botuar tek "Dielli".

Pasi bën një parantezë të zgjeruar se si njerëzit përzgjedhën përfaqsuesit e tyre politikë "në viset e qytetëruara", Noli shprehet, ose me saktë zbrazet, për Ismail Qemalin dhe Hasan Prishtinën.

ISMAIL QEMALI    

Po Hasani dhe Ismaili NUKË do t’i japin popullit shqipëtar asnjë program, se bota e tërë i njeh për njerës të nderçim, të mëdhej dhe patriotë. Fort mirë po jeta e tyre e shkuar thërret për kundër që janë njerës pa cipë e pa nder, çarllatanë pa ndërgjegjie, tregëtarë patriotikë me zëmër Kucovllahu dhe Sërbi, Turq dhe Anadollakë gjer në palcë e gjer në koskë. Për të nisur me Ismailin-se, siç thotë fjala frënge “a tout seigneur tout honneur” - si mor Shqipëtarë pikë-varë e të humbur, i kini besë këtij njeriu dhe e dërgoni në Parllament? Përse nukë hithni një sy mi jetën e tij të shkuar, që është një Iliadë çarllatanirash, batakçillëkesh, dhe tradhëtirash? Përse nukë pyesni ç’ka bërë për Shqipërinë gjer më tani? A është nevoje të ndyj pendën që t’u’a thom unë? Ky kallpozan s’ka bërë në jetë të tij tjatër gjë veç të shesë pyje të Shqipërisë në kumpanira italiane, kongresë dhe kryengritjera Liberalëve, dhe të gënjejë Grekët duke u falur Epirin. Për Shqipërinë s’ka hapur kurrë gojën botërisht as në Parllament, as nër gazetat shqipe, as në të huajtë. Kur shaheshin shqipëtarët ndyrërisht në Parllament, kur therreshin në Gegëri pa mëshirë, Ismaili heshtte, dhe bënte hesap sa para dhe fitime munt të nxierë nga këto turbullime. U sul në Mal të Zi, duke u këshilluar Toskëve të heshtin e të mos i turbullejnë hesapet. Tregëtoj gjakun e Malësorëve dhe pastaj u tha toskëve që është koha të ngrihen. Sivjet gjth’ashtu u zotua që do t’a çlironte fare Shqipërinë me një kongres edhe me një kryengritje. I bëri që të dyja, u’a shiti Liberalëve, mori paratë i futi në xhept, shkoj nga Korfuzi ku i shiguroj Grekët që Epiri është i tyre, dolli në Vlorë ku i këshilloj Toskët të mos kërkojnë nga guverna veç gjërave që të munt t’u jipen. Pas këtyreve të gjitha Myzeqarët munt t’a besojnë për njeri të math Ismailin e t’a zgjedhin deputet, Shqipëtarët e vërtetë s’duhet t’a bëjnë kabull as t’a pshtyjnë.       

HASAN PRISHTINA     

Vijmë te Hasan i Prishtinës. Ky njeri gjer katër vjet më parë ish një tregëtar i nderçëm që shiste mobilla dhe që s’trazohej në politikë. Po Koshtituta e solli në patalok të Parllamentit. Si deputat u-suall mjaft mirë, foli sa mundi si Liberal kundër Xhon-Turqve edhe dërgoj çesa diema në Shkollën Normale me harxhet e tij. Kjo e funtmja e ngjiti në shtimë të Shqipëtarëve nacionalistë dhe e idealizoj. Hasani i Prishtinës vërtet na u duk ahere si një patriot i vërtetë dhe pa përqasje më i lartë më i besiesë se Myfiti i cili dha vetëm 10 lira për shkollën e Shqipërisë, dhe Nyzhet be Vrioni dhe Ismaili që s’dhanë fare. Po dardha e kish prapa bishtin. Kur Xhon-Turqit bëjtin një mijë mënyra që të mos dalë përsëri deputat, Hasani umuar vesh me Liberalët nga njëra anë, me general Isa Boletinin dhe me Riza ben’e e Jakovës nga tjatra, i gënjeu këta të funtmit me një program autonomist dhe i futi në zjarr të kryengritjes. Dëgjuam në krye që qëllimi i tij qe të krijojë një Shqipëri më vete, me një flamur të veçantë dhe me një princ nga gjaku i SkënderBeut. Pastaj mësuam se Hasani do t’a bënte Shqipërinë t’onë një Republikë malësore si të Svizërës. Gjaku u derth rrëke, Isa Boletini u plagos, por në funt Shqipëtarët u muntnë. Ahere Hasani i shtroj guvernës, kondidat e tij të cilat qenë: Të zgjidhet Parllamenti dhe të hapen më tepër medresera. Kur Riza Beu dhe shokët e tij kërkojin autonomi ky kërkonte reforma për mbretërinë Ottomane. Isa Boletini me Riza Benë të gënjyer me një paturpësi dhe dinakëri aqë të poshtër, u shtrënguan të kthehen në malet e tyre dhe t’a lenë Hasanin të mbledhë pemët e mundimeve të tyre. Hë për hë Hasani mori një “Osmanie” nga Sulltani; për pak kohë do të shohim si do t’ja çpërblejnë shërbimet Liberalët që theu Xhon-Turqët me gogolin e kryengritjes gege. Sërbët edhe Turqët duhet t’a ngrehin Hasanin në qiell që ndaloj njohjen e një Shqipërie autonome me katër vilajetet prej guvernës turke. Po Shqipëtarët e vërtetë, kur t’u kërkojë votën, duhet t’a dërgojnë të verë kandidaturë në Konjë a në Belgrad që e ka më afër.       

KONKLUZIA

Gjer kur do të bëhemi kleçka të verbëra të ca intriganëve që tregëtojnë me gjakun t’uaj? Sa para bëjnë kryengritjet t’uaja kur pemët i mbledhin dy a tre çarllatanë dhe ju mbeteni si pul’e lagur? Ç’fitim kini që dërgoni deputetë në Stamboll, që heshtin kur theren Shqipëtarët e çnderohen pleqtë dhe gratë dhe, në vent që të mprojnë të drejtat t’uaja, i ndihin armikut që t’ju mbytë e t’ju shuajë? Bota qesh me marrëzitë t’uaja dhe ne qajmë. Se kurrë s’na shkonte nga mendja që do të derthnit aqë gjak për medresera. Kur s’jini të zotërit të përfitoni nga trimëria juaj, rrini urtë dhe mos e zgjeshni pallën si palëçora që të bëhemi gaz’ i armiqve. Kur nukë dini cilët të zgjithni deputetë, a mos dërgoni fare a çoni ca Sërbër, ca Kuçovlleh, Grekër dhe ca Evgjitër, po jo çarllatanë Shqipëtarë tregtarë të patriotismit me damkë në ballë. Po, në doni të bëhemi njerës në funt e të veni ment, kur t’ju vijnë vagabondët Shqipëtarë e t’ju lypin votën, kërkojuni t’ju shtrojnë një program të çkoqur, pyesni pastaj çfarë njerës janë dhe ç’politikë mbajtin në jetën e tyre të shkuar, kritikojini dhe stigmatizojini po t’ju dalin gënjeshtarë kthejuni kurizin për gjithënjë. Kështu dhe vetëm kështu do të muntni të përparoni. Se s’arrin vetëm palla që të fitoni të drejtat t’uaja, po duhet dhe pakë mendje dhe pakë gjykim, o luanë nga trupi dhe foshnja nga truri. 

_________

Artikulli i plote tek "Panorama".

Per nje kontekst te ngjarjeve te kohes kur Noli ka botuar kete shkrim, mund te lexoni artikullin e Barjam Pecit tek "Shqip".

Ne lidhje me akuzat adresuar Ismail Qemalit, G.SH. pati botuar nje artikull te shkurter duke intervistuar Beqir Meten.

Nje artikull tek "Shekulli" bazuar tek intervista e Nasho Jorgaqit pasqyron qendrimin krejt tjeter te Nolit per Ismail Qemalin pas Pavarsise, por gjithsesi vazhdimesia e mardhenieve te tyre ishte jo-miqesore, sic vihet re ne artikull. 

187 Komente

Sa e ngaterruar paska qene kjo bota shqiptare...???

Se s’arrin vetëm palla që të fitoni të drejtat t’uaja, po duhet dhe pakë mendje dhe pakë gjykim, o luanë nga trupi dhe foshnja nga truri. 

O Noli, tani të rrimë shtrëmbër e të flasim drejt, edhe ti npm pallës erdhe në pushtet smiley 

Ne fakt leximi i nje artikulli te tille çvlerson te gjithe gjykimet me tradhetare, gjakprishur, shites te atdheut etj etj dhe idiotsi te tjera atdhetare, te cilat dalin pa kuptim kur themeluesi i Shqiprise akuzohet si i tille nga nje i ngjashem me te, akuzuar njesoj si Zogu, Enveri, heretiku.

Vetem nje rrotali ose nje kriminel mund te vazhdoje te akuzoje me kete stil pa pike turpi.

 

Ismaili s'ka qene popullor ne ate kohe. Vecanarisht ata ne diaspore, e konsideronin politiken e tij si shitje e tradheti. Qe merrte para ne shkembim te favoreve dhe koncensioneve, gjithashtu permendet nga shume burime. Shkrime me permbajtje te ngjashme mbi veprimtarine e Ismailit ka plot.

Shtator 2012. Në trojet shqiptare është atmosferë zgjedhjesh.

 

patjeter ka dashur te thote: Shtator 1912 dhe  i bie qe ky shkrim i Nolit  eshte shkruar para shpalljes se Pavaresise.. se pas shpalljes se Pavaresise Noli ka pasur nje qendrim krejt tjeter per Ismail beun.. e quan patriot etj etj...

pastaj  nuk do harruar, Noli shkruan nga Amerika per Ismail beun dhe Hasan Prishtinen qe  jetojne mijera kilometra larg  ne kohen qe komunikimi behej  me letra qe mberrinin pas disa muajsh ne destinacion.   apo ai me i shpejti me  radio ku  lajmet perhapeshin  me sistemin mors  dhe  radisti  Refik qe kish thyer doren.smiley,  dergonte lajmet me doren e mëngjër,   keshtuqe gabimet gjate transmetimit  ishin te justifikueshme..smiley   me  nje llaf, ai vend ka qene dhe eshte i mbushur me shpifesa, genjeshtare,  te poshter, cmirezinj etj..  

e kush vend ska qene e nuk esht i mbushur me shpifsa,genjeshtar,cmirezinj???smiley

Marsi.smiley

ishin te mireinformuar. sepse erdhi ne pushtet disa vjet me vone, po ky Noli. pra e njihte gjendjen dhe e njihshin ate si person qe ne ate kohe. 

ajo qe mund te nxjerrim si konkluzion nuk jane shpifsat, por qe nje grusht njerezish sa kemi qene e jemi ne shqiptaret, e kemi te pamundur te bejme shtet apo politike si vendet fqinje. neve na duhet Principata ose Mbreteria (pra Autoriteti i nje personi), se me demokraci, pra ku te shoshiten veprimet e mendimet e tere njerzve e kemi te pamundur funksionimin. (se shpifsa e tradhetare jemi per njeri tjetrin te gjithe)

noli e tregoi me pas, qe ishte ai jashte realitetit dhe jo te tjeret. shqiperine e beri Zogu, shtet.

U perca koalicioni burra ! smiley

Noli kunder...edhe kjo duhej tani...

Deri me sot ku ka qene kjo leter?

eshte artikull i gazetes Dielli. 

tani siç duket do te kene filluar "studiuesit" ti qemtojne keto gazetat e mergates me lupe ne dore.

smiley

noli paska fol si gore.

ska pse mitizohen personalitetet historike sado te shquar qofshin si noli,si ismaili se pastaj marrin kot nacionalistet.ja vlejn kto lloj letrash.

Blancapiel, vetem ai burre nuk ka fole " si gre" pervec se sa flasin injorantet qe nuk kan lexuar kurrgje nga Noli.E qe ta dush zotria juaj, Ismailit, burrit te madh te kombit, i njihet percapja per te patur nje shtet te perbashket me greket.Por shum shejt e pa dhe ndroimendim.Noli nuk ka levizur asnje centimeter nga istikami patriotik.Mire do besh te kendshe ...ca !

ktu ka fol gjith vrer.jan figura te shquara e te nderuara si noli,si ismaili.por nuk me pelqen kur mitizohen.prandaj ja vlejn kto letra.flm nolit!

nuk kuptoj çfare lidhje ka miti ? mit behen pikerisht ngaqe jane figura te SHQUARA dhe jo ngaqe jane figura te moralshme apo rob te mire, siç mund ta mendosh ti miresine te jete.

nuk i ben koha, i bejn delet qe i ka cdo popull dhe qe i adhurojn dhe nuk ja pranojn te metat figurave historike.

koha (cronos) ishte babai i zeusit (zotit). nga ajo varet pra gjithçka edhe ato delet qe permend ti varen nga koha. bari (ushqimi) eshte miti. pa bar delja ngordh, po ashtu eshte gatuar dhe njeriu, pa mitizuar diçka (fenomen apo njeri) ky po ashtu ngordh. 

ka popuj si serbet, qe humbjet i kane kthyer ne mite, veç per te mbijetuar. tani dhe ka dhe sharlatane qe na tregojne qe jeta pa mite eshte me e mire se me to. 

neqoftese ty nuk te ndihmojne mitet, ne perparimin tend si qenie, pse kerkon te luftosh apo te ulesh ata qe kjo i ndihmon ? apo s'ke pune tjeter ?

iluzjonet skan ndihmuar asnjher askend.jan ushqim i keq per te gjith.po un as po luftoj as po ul njeri.vetem sa po keshilloj.

Nuk eshte qeshtja tek iluzionet. Mitet, qe jane prekursoret e feve, rrisin kohezionin mes njerezve.

siç ta tha dhe inter, miti nuk eshte iluzion. ai eshte vetem ZBUKURIM (artistiko-moral). por baza e tij eshte reale (historike). 

miti rrit KRENARINE, e ben njeriun e FISEM. e shkeput kete nga instikti, dmth nga kafsha.

Noli ka qene shume i hidhur ne gjuhe. Me sakte pushken dhe gjuhen e forte ne politike Noli i ka futur ose se paku ka qene nga themeluesit e tyre.

Por keto shkrime jane me interes sot pasi duhet te heqim dore nga mitizimi i rreme i figurave historike. Keta kane qene njerez me te metat dhe te mirat e tyre, politikane dhe protaginiste ne ngjarje te ndryshme ku sigurisht jo cdo gje ka qene bardh.

ti duhet te kuptosh qe mitizimi i diçkaje nuk varet nga ty e as nga une. ate e ben vete KOHA. pra noli me shoke do çmitizohen ne ate kohe kur te ket te tjere qe tu zejne vendin. se njeriu e ka memorjen e kufizuar. informacioni i ri fshin te vjetrin (si ne kompjuter).

sikur shqiperia mos arrije me te prodhoje figura te shquara, çmitizimi i tyre eshte i pamundur. se populli ka nevoje per MITE. pa mite ky vdes (siç kane vdekur plot popuj te vjeter). nje popull i ri lind.

Po ne 1912 kush I organizonte zgjedhjet,perandoria?

Ne shtator 1912 Perandoria sigurisht se edhe keta deputete ishin ne parlamentin e Perandorise se Shqiperia s'kishte atehere as parlament e as keshill pleqsh.

Më 9 gusht, Hasan Prishtina përsëriti kërkesat, të cilat ndonëse të reduktuara ndjeshëm, u refuzuan. Forcat Kryengritëse, më 12 gusht 1912, sulmuan Shkupin dhe e pushtuan atë. Me marrjen e Shkupit e pas ngritjes së flamurit shqiptar, zëra të diplomatëve të huaj thanë e shkruan se shqiptarët mund të shpallnin mëvetësinë e tyre në Shkup. Më 19 gusht, qeveria turke kapitulloi dhe pranoi kërkesat. Ky është momenti që Hasan Prishtina telegrafon në gjithë qytetet e Shqipërisë, “… të ndërpriten veprimet luftarake kundër Turqisë”. Kryengritësit u shpërndanë, pa shpallur Pavarsinë e tërsisë së tokave shqiptare”. Ky ishte dhe misioni, kjo duhej të ishte edhe detyra. Çfarë ndodhi? Ngurrimi në Shkup i çoi shqiptarët në Shqipërinë e Vlorës, në Shqipërinë e vogël që kemi sot. Shqipërinë etnike, pas kësaj, s’qemë më të zotët ta bëjmë.

I trembur në ato ditë nga mundësia e një lufte civile mes çetave shqiptare, ja si i shpjegon arsyet Hasan Prishtina, udhëheqësi i kryengritjes:

-“Koha e shenueme për kryengritje u afronte gjithnji. I shkrova Ismail Qemalit qi ta kryente detyrën. M’u përgjigj me sot e me nesër e me premtime të thata…me apathinë qi diftoi Ismail Qemal Begu në të kryemit e detyrës së vet, na pat krijue nji gjendje gati të dishprueshme”.

-Që në Prishtinë, Riza Gjakova dhe Isa Boletini më thanë se “ne nuk duam autonomi dhe nuk mund të dahemi prej osmanëve. …kryengritja u sabotua sepse Riza Beg Gjakova dhe Isa Beg Boletini dhe shumë fanatikë fetarë hallin e kishin me mësye e me e lirue Sulltan Hamidin prej burgimit në Selanik”.

Keto jane gjerat qe te kane mesuar historianet e komunizmit se shqiptaret me ne krye Ismail Begun jane nisur per autonomi si fillim dhe ishte e kuptueshme. Me Perandorine jo vetem qe ishin te lidhur por edhe ishte realpolitike qe shqiptaret te bashkonin 4 vilajtet dhe te kishin autonomi qe te mbroheshin nga Perandoria, ndryshe do ta canin ujqrit qe rrinin ne malet prane po te dilnin me tesen e pavaresise. Pavaresia ka ardhur ne nentor si zgjdhje e detyrueshme, kur trojet shqiptare po sulmoheshin nga te gjitha anet dhe u shpall mevetesia qe doli e cunguar dhe tragjike per shqiptaret.

Ky eshte shikimi i sotem, nen driten e dokumentave te reja, arkivave dhe studimeve pas 90-es. Ti vazhdo shiko filmin "Nentori i dyte" dhe vuri veshin atij turkoshakut qe thote: Ismail Bej, jane 500 vjet me Porten, nuk mund te behen hasha". Ajo qe duhet te kuptosh eshte se ai shprehej keshtu (ne film) nuk ishte vetem nje apo ca kokrra anadollake por nje fryme dhe mentalitet mbizoterues.

Ne kete kontekst (duke llogaritur edhe yjqerit serbo-greke si rreziku real i copetimit te trojeve shqiptare) vleresohet ajo qe beri I.Qemali me patriotet e tjere, pavaresisht percarjeve, qorrollepsjes, vonesave, frikes, ngurrimeve.

E verteta historike eshte se kur ngrihej Veriu, Jugu bente sehir dhe e kunderta. Kete po thote dhe H.Prishtina ne shkrimin e tij te vitit 1921 qe e solla me lart. Kryengritja e veriut e gushtit 1912 krijo shancin per autonomine e kater vilajeteve (Shqiperise).Pikerisht ne ate moment, Isa Begu me co merakoseshin si me qit nga burgu Baba Sulltanin. Ushtarakisht shqiptaret nuk mund ti imponoheshin PO.Atehere zgjodhen kombinimin e kryengritjes me diplomacine.Por diplomacia eshte pazar dhe nuk ti jep te gjitha.Prandaj, kemi kete Shqiperine e vogel sot.
 

Jo ky eshte tamam (fjale nga Turkia e?) "shikimi i djeshem, nen driten e ideologjise dhe vijes se partise".

Filmi Nentori i Dyte qe ti e ke mesuar historine prej tij, Ismail Begun nuk e nxjerr si thote H. Prishtina qe citon ti, por hero te pamposhtur. Sqarohu me veten dhe eja ne debat.

Tani sa per frymen turkoshake, une ate po them por ne menyre tjeter, populli ishte i lidhur me perandorine, por nuk ishin turkoshake, halldupe e te tjera epitete denigruese te vena ne perdorim nga historiografia komuniste dhe levat ndihmese te saj.

Nese vazhdojme me turkoshakeri, atehere i pari turkoshak eshte Ismail Qemali, deputet e funksionar i Perandorise dhe qe u nis per autonomi, sic deshmojne "dokumentat e arkivave pas '90-tes" dhe perfundoi ne pavaresi pasi ashtu u krijuan rrethanat.

Merre dhe lexo edhe kujtimet e Ismail Beut, te shkruara pas '12 ku flet si funksionar i Perandorise, por keto ju mbetjet komuniste nuk i merrni, as nuk i lexoni dhe aq me pak ti kuptoni, prandaj keni fytyre dhe flisni per turkoshakeri. E kush se, fara e keqe e "kucovlleheve, serbeve dhe grekeve" (i thote Noli keto) qe u bene historiane te regjimit komunist dhe keqdashjen ndaj Perandorise dhe Islamit e ngjyrosnin me bolshevizem!

populli ishte i lidhur me perandorine, por nuk ishin turkoshake, halldupe e te tjera epitete denigruese te vena ne perdorim nga historiografia komuniste dhe levat ndihmese te saj.

...keqdashjen ndaj Perandorise dhe Islamit  ...

e nxorre koken e islamistit Dumbabist.

Çirrja masken Spiro, çirrja!

Ate do Partia!!!

Keto fjale mund te emocionojne pleqte e regjimit por jo mua. Perandoria ishte mikja me e afert dhe me e sinqerte e shqiptareve. Aq sa ka mbrojtur Shkodren nga malazezet komandanti turk nuk do ta mbronte as nje shqiptar.

Keto duhet te thuhen tani se po vazhduam me historiografine komuniste, qe i nxjerr si bicim komunistesh qe luftonin per nacionalizem kunder te gjitheve, qe nga Skenderbeu dhe deri te I. Qemali, atehere perfundojme si ti.

Perandoria ishte mikja me e afert dhe me e sinqerte e shqiptareve.

 

Po kete po thote edhe Edi Rama sot per Turqine e re, apo te doli nga mendja?

je pak i sfazuar ne kohe po mendja aq eshte,nje berthame,  nuk te gjykojme dot

mos more?! Po a nuk po i thote per neo-otomanin Erdogan? Shko pi nje salep o xhaje.

Aq sa ka mbrojtur Shkodren nga malazezet komandanti turk nuk do ta mbronte as nje shqiptar.

Dmth komandanti turk e paska mbrojtur Shkodren per Shqiptaret, jo si pjese e perandorise Turke? Meqe permendet ne kete teme, me kete logjike, si ta quajme komandantin turk qe mbrojti Shkupin deri sa me ne fund e mposhti Isa Boletini?

Ai komandati turk do kete qene pasardhes i atyre jenicereve qe mposhti Skenderbeu, qe ne fakt thjesht po tentonin te mbronin shqiptaret e zones. 

Sa te meshirshem keta ushtaret turq ne territoret tona mer jau.... Hajde merre vesh se pse u be 50 e kusur vjet perpjekje per pavarsi nga keta smiley

Ashtu ishte i muhabet (TM ???)

E vertete qe komandanti turk Hasan Riza Pasha e mbrojti Shkodren, por kete e beri ne koke te vet, (ndoshta) sepse ndihej i lidhur me qytetin apo shqiptaret. Ai nuk e beri ne emer te Perandorise Osmane, perkundrazi, urdhrat e PO ishin te terhiqej, te dorezonte qytetin sepse PO kishte bere marreveshje me Rusine apo me aleatet e Rusise. (Nuk kam mundesi te ve lidhje). Ai nuk u bind. Per kete dha jeten. E vrau tradhetari Esat Pashe Toptani, shqiptar 100%, qe beri hesapet me malazezet.

Deri me sot askush nuk ka ditur te flase me siguri per vrasjen e Komandantit te qytetit, por pothuajse te gjithe kronistet e asaj kohe, ata qe kane shkruajtur kujtime, si dhe historianet e mevonshem bashkohen ne nje pike: vrasja u krye nga Osman Bali, nje njeri i afert i Esat Pashe Toptanit, me urdherin direkt te Esatit. Bashke me Balin, kane qelluar edhe nje kavajas i quajtur Mahmut dhe nje shijakas i quajtur Tofik.

Jo, nuk e beri beri ne koken e vet (por kjo s'ka rendesi, tregon qe ai nuk i shikonte si armiq shqiptaret) dhe jane edhe mijera, rreth 50 mije ushtare osmane thone qe kane dhene jeten per te mbrojtur territoret e Shqiperise. Por, nese do shkojme edhe me pare ne kohe, Oso (Osman) Kuka qe i kendohet kenga per trimerite ne mbrojtje te territoreve shqiptare dhe popullit nga sulmet malazeze, ka qene ushtarak i Perandorise.

Po si mund te mbronin territoret e nje republike qe jo vetem nuk ekzistonte ende, po te cilen PO vete nuk e njihte?  

Ideja, se Turqia po sfilitej nga problemet e brendshme dhe se nuk do t'i mbronte dot zoterimet e saj ne Ballkan, u duk qarte. Me idene e faktit te kryer, fuqite ballkanike, te ndihmuara edhe nga diplomacia ruse, vendosen te pushtojne sa me shume territore te mundshme, me idene qe Konferenca e Ambasadoreve, qe pritej te mblidhej ne dhjetor, te vendoste shtrirjen e kufijve te tyre ne gjithe tokat qe kishin nen kontroll. Pushtimi i Shkodres u be nje domosdoshmeri per ushtrite malazeze dhe rrethimi i tyre me i ashper....

Thyerja e trupave turke dhe armepushimi qe pasoi ne muajin dhjetor, u kishte dhene mundesi serbeve qe mbi 30 mije trupa te tyre t'i dergonin ne perforcim te trupave malazeze.

Po ne kete kohe, me nje telegram direkt, ministri turk i Luftes urdheronte Hasan Riza Pashen, komandantin e qytetit, qe lufta kishte mbaruar dhe se ai duhej te dorezonte qytetin tek malazezet. Telegrami shoqerohej nga nje leter e princit Danilo, sipas se ciles, nese Hasan Riza Pasha nuk i bindej urdhrit, ai konsiderohej dezertor dhe denohej me vdekje se bashku me shtabin e tij.

Pergjigjia e Komandantit te qytetit erdhi me 24 dhjetor, ku ai shprehte bindjen e gjithe popullates qe kishte ne ngarkim: Si popullsia myslimane edhe ajo katolike e qytetit ishin kunder dorezimit dhe insistonin qe qyteti te vazhdonte te mbrohej. http://www.shkoder.net/al/sh_rreth.htm

 

ne google per detaje "hasan riza pasha rrethimi shkoder" 

ka qene politika e Perandorise ne siperfaqe pasi ishte nen presion dhe pa google hic, kam lexuar libra per Hasan Pashen. Nuk prita kete diskutim qe te guglloj per rrethimin e Shkodres.

Atehere perse thua qe " Perandoria ishte mikja me e afert dhe me e sinqerte e shqiptareve" nderkohe qe mikja e afert e shqiptareve urdheroi dorezimin e qytetit shqiptar, Malit te Zi?

po behet fjale pas pavaresise o gomar qe ben si i ditur. Perandoria ishte ne nje territor qe tashme kishte shpallur pavaresine dhe kishte presion qe te largohej dhe me kete te merreshin fuqite e medha dhe jo ti jepej Malit te Zi.

Kush e mbrojti Shkodren? Ishin turqit me ne krye Hasan Pashen qe nuk lejuan kurrsesi qe qyteti te pushtohej. Pse e bene kete? Se pane syte e tu te bukur? Ata bene lufte per Shqiperine qe praktikisht kishte shpallur pavaresine dhe Perandoria ishte ne ikje dhe luften duhej ta benin edhe me flamur tjeter.

ncncnc nqs nuk je ne gjendje te argumentosh qendrmin tend, pa fyerje tregon qe s'je i afte per debat. Hasan Riza Pasha mori nje iniciative personale, ndersa PO "mikja e madhe" ja shiti qytetin shqiptar malazezve ashtu sic e shiti tradhetari dhe b.qiri shqiptar Esat Pashe Toptani. Te justifikosh kete si politike e turqve eshte te mohosh vlerat e trimerine e Hasan Pashes dhe ta pranosh e te vazhdosh te quash PO "mikja e madhe"  dmth te jesh dyfish bqire me shume se Esat Pasha (te pakten ai kishte nje leverdi). B.q.

llogjika te thote qe nje PERANDORI ne permbysje nuk ka me politika te qarta. 

fjalen perandori (vend multi nacional) nuk ta bera kot me te madhe. sepse aty flen sekreti. ne planin historik eshte pra e kote te mbeshtetesh ne dokumente te kohes per te shpjeguar realitetin. 

ajo qe mund te flasim ne lidhje me perandorine turke dhe ne shqiptaret, dashurine mes nesh, edh kjo nuk ka qene pa SHKAK. fakti tregon se aty ku perandoria rezistoi, edhe shqiptaret rezistuan qe qeni te tille. aty ku perandori aapo besimi ne te, ishte i dobet, atje nuk ngeli me kembe shqiptari.

Perandoria ka interesat e vet. As eshte ne diskutim kjo. Ashtu si shqiptaret kishin interesat e tyre.Ketu ishte fjala per nje vendim te guximshem te Hasan Riza Pasha qe ky bq me lart e shet si akt dashurie nga PO, e cila ne fakt, ndoqi interesat e saj (e kuptueshme) dhe ja dha qytetin shqiptare malazezesve.

ne perandorine turke, shqiptaret ishin nga popujt me te dashur. kjo as nuk diskutohet. shqiptaret ishin te gjithe ne postet me te larta te shtetit turk. 

si dhe lufta qe na beri turku ne planin kulturor (nuk la zhvillimin e gjuhes shqipe), nuk tregon te kunderten por pikerisht qe ai sepse na kish te çmuar (i kishim dhene provat) desh te na mbante sa me gjate te lidhur me veten. te na jepte gjuhen dhe kulturen (qe e kishim me te vjeter e te madherishme se te vete perandorise) do t'i ikshim, siç i kemi ikur sot.

Profil, kjo idea juaj eshte komplet filozofia neootomaniste e Taipit...Por nuk eshte hic keshtu sepse xhonet nuk masakruan tek asnje popull ballkanik ideatoret e mevehtesise sa shqiptaret.Nuk e ditke pse shqiptaret i urryen aqe shume xhon turqit?Nuk ke te drejte ne kete ide

me nje telegram direkt, ministri turk i Luftes urdheronte Hasan Riza Pashen, komandantin e qytetit, qe lufta kishte mbaruar dhe se ai duhej te dorezonte qytetin tek malazezet. Telegrami shoqerohej nga nje leter e princit (malazes) Danilo, sipas se ciles, nese Hasan Riza Pasha nuk i bindej urdhrit, ai konsiderohej dezertor dhe denohej me vdekje se bashku me shtabin e tij.
Kjo sepse...
Pushtimi i Shkodres u be nje domosdoshmeri per ushtrite malazeze.
Me idene e faktit te kryer, fuqite ballkanike, te ndihmuara edhe nga diplomacia ruse, vendosen te pushtojne sa me shume territore te mundshme, me idene qe Konferenca e Ambasadoreve, qe pritej te mblidhej ne dhjetor, te vendoste shtrirjen e kufijve te tyre ne gjithe tokat qe kishin nen kontroll.

PO mikja e madhe e shqiptareve?! A e kupton sa bllof je? A e kupton sa bq je?

o hunter ministri i luftes se perandorise osmane ne ate kohe, mund te ishte SERB me origjine, se helbete kemi te bejme me perandori. dhe ate urdhrin e ka dhene ne emer te tij personal. se perandoria po binte, kush do i thoshte jo ?

çfare perdori skenderbeu per te rimare kalane e krujes ? a nuk perdori nje urdher te rreme ? 

mbaju dokumentave ti, historiani qe e mban veten per perendimor. vlleh/grek je mor njeri, se kundra turkut ne çdo teme ?

Marsian jam. Faktet aty i ke. Lexoji kush mbrojti, kush shiti, kush bleu.

po çfare faktesh mor njeri. sikur nje historian i sotem duke u bazuar mbi fermanin (e rreme) e skenderbeut, te na rrefeje se vete sulltani ja dha kalane shqiptareve. 

letrat ne shumicen e rasteve jane rrenacake, duhet llogjike t'i lidhesh po nuk do te gabohesh ne konkluzion.

Miqsisht Hundderro smiley Me siper dhe per gjith kenveshtrim -ballafaqen me Faktin leter ...per mua smiley Perfundim qe e nxjerr kur ketu Komentojne edhe si Ky me Ju me siper por me Teper kur Hidhen per Ushqim nga  GJEMBACE qe kujtojne se eshte fushe ku kullosin Kerrice dhe Gomere .

Pse ne shume situata je nga Njerzit me Normal ne Gjykim , ndersa per ca te tjera as vjersha Gjimnazistesh nuk ben Dot ! Sdomos per ish Kohen ne raport me Sot merr rrolin e Dosave te Oruellit smiley... Poshte Nbreti Rrofte Mbreti . Dmth se e them une per ty nuk ka fare rendesi ,por me qe u gjendem ne te njetin Blog ! 

Ke qene gje i Demtuar personalisht apo je moshe e e Re ? 

po ku e di qe princi malazes danilo nuk e kish trafikuar ate telegramin ?

Ky eshte versioni zyrtar, qe e urdheruan te terhiqej. Kur kontestohet versioni zyrtar (i bazuar ne prova, studime, historian), barra e vertetimit te se kundertes i bie atij qe konteston. 

Ti ke prova kunder?

keto qe po te them sot i kam degjuar ne paris nga goja e perkthyesit te kadarese  JUSUF VRIONIT qe e njihte kohen e asaj epoke dhe osmanllinjte me mire nga ty e une. (tekstualisht ai tha = perandoria osmane ishte vendi me demokratik i kohes)

kur te kesh dhe ti, nje paraqitje e dituri si te tijat, ndoshta edhe te besoj ne ato qe tregon. 

O profil, te sugjeroj qe te mos merresh me te gjithe gomeret qe bien ne sheher. Gomari ne fjale, ka rene ne sheher e duke u sjelle pazarit ka gjetur shkrimin e Blendi Fevziut, kupon ti, dhe kete na e servir si gjetjen me te mire. E kupton tani se me cfare gomeresh i bie te merremi?

Ndoqa kete debatin ndermjet Hunterit, Profilit, dhe Theologus, dhe vura re qe ne shqiptaret jemi budallenj persa i perket sigurise se argumenteve qe paraqesim. Ato ngjarje, iken. Interpretimet qe ne iu japim atyre jane jo 100% te sakta, ne thjeshte iu perafrohemi hipotezave te mundeshme. Mund te kete qene keshtu, por mund te kete qene edhe ashtu. Mos kemengulni per nje periudhe qe nuk e kemi pare, thjesht bazohemi ne dokumentat qe na bien n'der duar. 

Mund te kete qene keshtu, por mund te kete qene edhe ashtu.

degjoni cju thote Shaqua

Sidoqofte djema, mendoj se Noli do ta kete shkruar nen nje gjendje emocionale te larte, sikur ish ne fshat smiley nen kuvendin qe benin burrat ne darke kur mblidheshin nen ndonje peme/rrap. 

megjithate shume i   ''keqinformuar''  duket Noli per veprimtarine e Ismail beut,   kur ka bere kete shkrim ne Shtator te 1912,   vetem 2 muaj para shpalljes se Pavaresise,  tamam  kohe kjo  kur Ismail beu ka qene superaktiv  duke bredhur poshte e larte   neper  kancelarite e Evropes per ceshtjen shqiptare.

Belul , fale austriakeve Ismail Beu hoqi dore nga " shteti perbashket me greket" ...!

grava,  shteti i perbashket me greket ka qene nje  ''ide''  qe Ismail beu    duke qene  diplomat   dhe duke  peshuar  gjithe  faktoret  e kohes: ( dobesite e shqiptareve  ne te gjtiha nivelet sepse  ne  ishin akoma  ne fazen e shkeputjes nga osmanet,  nderkohe  qe  armiqte tane historike  sllavet,   kishin rreth 80 vjet qe ishin pavaresuar dhe kishin konsoliduar shtetet  e tyre.    por edhe  faktorin shqiptar  ne Greqi: arvanitet camet etj) ,  e ka diskutuar  si nje  ''ide''    me greket..  por jo si platforme e mirefillte...    se fundja  kjo pune nuk varej vetem nga Ismail beu dhe shqiptaret,  por edhe nga greket dhe faktori nderkombetar.

Nuk ka gje te keqe te diskutosh Belul. Edhe Komandanti e diskutoi "Federaten" ballkanike me Titon dhe Dimitrovin. Pastaj u terhoq, se me sa duket zbuloi se ishte nacionalist smiley

Endrito, vertet  nuk ka ndonje gje te keqe te diskutosh..   shteti i perbashket me greket eshte hedhur si ide dhe dakord  diskutuan.. po kaq ama!   sepse nuk  eshte diskutuar asnjehere per nje plan apo platforme te mirefillte..  plus qe ne ate gjendje  qe ishte  ''Shqiperia''  (qe pritej te formohej),  Ismail beut i  diplomatikisht i interesonte  ta mbante mire me greket per momenetin se kish plot probleme te tjera, si me  osmanet ashtu edhe me sllavet...   

ore, mesohuni  ti gjykoni gjerat  ne kontekst me kohen, pra me 1912, e jo me parametrat e 2014-es..smiley.smiley

Sa i keq qe je bere dhe ti, do te perlysh figuren e ndritur te Komandantit!

Te thashe pra, austriaket ne rivalitet me italianet dhe serbet...

ketu duhet te korrigjohesh pak sepse ajo qe ne sot njohim si greqi ,nuk ka qene e tille  para '12-s. atehere i ashtuajturi shtet grek ishte moreja dhe zona nga larisa ne athine.  perberja e popullsise ishte 80% arvanitas dhe 20% vllehe. ky ishte ne fillimet e tij shteti i shqiptareve ortodokse,prandaj edhe vangjel zhapa nga labova i beri dhurate ate qe sot njihet si selia e qeverise greke zapio.  greqi e bene ruset dhe gjermanet te cilet u munduan te sakrifikojne shqiptaret per hir te idese se greqise se vjeter.   kur erdhi princ vidi i greqise ,othona, tha-ku jane greket!!! ky eshte muhabet i gjate por po ta shikosh me vemendje del qarte.  pra ne kete klime, edhe ismaili donte bashkpunimin me greqine.

ndresa noli,i cili kishte studiur ne greqi ,i njifte mire greket,ashtu si konica,dhe e kuptonte qe feja qe udhehiqte greqine, nuk donte shtet  me baze idene e greqise se vjeter, por nje shtet fetar bizantin.  ndaj edhe prifterinjte ishin kunder kishes greke autoqefale,sepse per ta mjaftonte patriarku i stambollit.

noli,pa dyshim eshte figura me ndritur shqiptare ,pas skenderbeut,por kjo nuk do te thote i,qemali nuk e meriton vendin qe ka  ne histori.

keto qe botohen jane sikur te lexosh feisbukun e sales per edi ramen ,pas 100 vjeteshsmiley

kapo, Noli nuk ka qene as edhe nje sekonde komunist.Ai u entuziazmua prej xhestit te V.I.Leninit. I cile denoncoi traktatin e fshehte te Londres , me te cilin coptohej Shqiperia ,traktat qe e kishte nenshkruar Rusia Cariste.Jo me kot Heroi i ketij populli i vrare nga horri i ketij kombi A.Zogolli, propozoi ne parlamentin e kohes ..." nje minute zi per Hazereti Leninin.." !
Qe ka the ashtu B.Shtylles ka bere shkelqyshem se ky popull nuk ka patur, nuk ka e sa shof une nuk do kete me nacinalist, se ish Komandanti Enver Hoxha.Kete nuk e them une por e kane shprehur .... Amerikanet ...

...ne viziten  ne Bashkimin Sovjetik ne nentorin e vitit 1927, me rastin e 10 vjetorit te ardhjes se bolshevikeve ateiste ne pushtet Noli do te mbante nje fjalim kaluar bolshevikut te cilin do ta perfundonte: ?Fitorja e fundit eshte e Ushtrise se Kuqe. Rrofte Bashkimi Sovjetik?. Por, Noli s?u ndal me kaq. Ai u gezua shume per fitoren e komunisteve ne Shqiperi, dhe madje keshillonte per nje federate ballkanike me ne krye Titon, federate qe ne fakt ai e kishte metuar qe ne gjysmen e dyte te viteve ?20, te shekullit te kaluar, sipas udhezimeve te Kominternit.smiley

 

Kapo, Noli ishte "komunist" ashtu sic ishin shume intelektual te gjysmes se pare te shekullit te 20 -  pra shihnin te kjo ideologji ate utopi qe premtonte, nje bote me te drejte dhe me te barabarte. Por mbas largimit nga Shqiperia ne '24, po sidomos pas luftes se dyte ai i ftohu komplet marrdheniet me organizatat komuniste te Europes Lindore. Nuk mund te akuzohet Noli se nuk ishte ne gjendje te parashikonte krimet e Stalinit apo Enveri pas ardhjes ne pushtet. 

Une te jap nje fare te drejte tek mitizimi qe i eshte bere Revolucionit te Qershorit, qe ne fund te fundit ishte nje grusht shteti ndaj tentatives sado te paket te asaj periudhe per te ndertuar nje demokraci. Por ndryshe nga Zogu kur u rikthye, Noli nuk filloi fare nje fushate spastrime dhe vrasjesh per kundershtaret politik. Dhe kjo eshte merite jo e vogel per kohen. 

Pastaj se cfare ka bere per kauzen shqiptare nderkombetarisht nuk ka fare nevoje te rikomentohet. 

Kshuqe them jepi Cezarit ate qe eshte e Cezarit. Nuk ishte nje njeri perfekt, beri plot gabime te renda, po nuk ishte as Zog e as Enver me pushtetin ne dore. 

ky popull nuk ka patur, nuk ka e sa shof une nuk do kete me nacinalist, se ish Komandanti Enver Hoxha

Lavdi jetes, vepres e kujtimit te Komandantit te vetem e te perhershem te Shqiperise, Enver Hoxha! smiley

Kur ti gjembace te na gjesh nje te dyte, une do brohoras me kembe e me duar, pasi ju ...vetem me duar, si i gjith populli per 50 vjet...!

grava, une edhe kam kenduar kenge per xhaxhin Enver! Ose ajo vogelushja qe recitonte "xhaxhi Enver xhaxhi Enver, doren permbi zemer ma vendos ngadale, ajo rreh si zog, do te thote dy fjale..."

P.S. ti e ke shkruar kete vjershen?

Moj gjembace, une e njoha kur isha 19 vjec qe ma mbajten kater ore ne nje kabine ne cep te bllokut se desha te behesha " dhendri tij " pa e ditur fare.Dhe pas asaj dite kur e kujtoja me ikte gjysma e gjakut.Keshtu qe ku kisha kohe te kendoja moj cupe, ca thua!

smiley

Po ti paske dashur te hyje ne bllok more grava!

Nacionalizmi, streha e fundit e maskarenjve ne politike Grave. 

Do te shkonte sikur te mos ishte Komandant, sepse ajo qe ju citoni u kushtohet atyre qe synojne kariera politike.Nuk eshte i vogel gabimi juaj ...!

Mire mire, po mos pafshim me "nacionalista" si puna e atij. Ate lloj nacionalizmi qe nuk te mbush barkun nuk i hyn ne pune kujt. 

Ne ete pike po, por kam cituar ckane thene amerikanet per te...!Dhe me keta qe na shohin syt keto 23 vite....Pupuuuuu !

Me mire keta qe vjedhin nga pak dhe nuk jane nacionalistaf fare fare se "nacionalizmi" i tij. Se pupupuuuuu ishte per ate kohe, jo per tani. 

Merr vesh ti, fjalet propagandistike per te ngritur sallen ne duartrokitje te tipit "na u prish gjiza" quhen si niveli me i larte i nacionalizmit. Nderkohe kockat e nja 2000-3000 kosovare qe u lejuan te kalojne ne Shqiperi kalben kanioneve te Shqiperise dhe Malit te Zi. Apo kur shume nacionaliste te vertete qe kishin luftuar me pushke e pene per memedhene kalbeshin burgjeve. Sepse s'mund te kishte konkurence per nacionalizmin.

Gjemb je e vonuar shum ne sqarimin erfundimtar te atij probemi.Neise ruaje se do ta thuash dhe ca here dhe kur ta marrish vesh do pushoshe ne shplodhje ...! Lexo ca kan shkruar vete kosovaret !

Cfare paskan thene vete Kosovaret? Dhe cilet kosovare, Rexhep Qosja?

Mos me lodh me kete pune sepse eshte obligimiyt te mesoshe gjeratqe dikush te mos thote .." qenka brapa dynjase gjembi...! " Se thone lanetrit me beso !

grava, une pse e njoh jo pak ate ceshtje po flas. Ti paske njohuri te tjera. Qenka obligimi im te marr me mend se cfare gjoja dike ti?

Eshte obligimi yt pra te me thuash se cfare po ha une per mengjes. Urdhero, me thuaj.

Mos po genjej qe kaloi kolona ne territore te Republikes se Shqiperise? E di ti grava qe ajo rruge u zgjodh per dy arsye, megjithese ishte me e gjate se rruga tjeter nga Plava? 1. U be per menyre demonstrative qe mos te guxonin malsoret te ngrinin koken. 2. Sepse kishte rrezik per sulm autokolones po te kalonin ne territoret shqiptare malesore.

Po jo moj ca di une se ajo nuk te duhet hic, por ca thone bota qe kane fara brenda ne kete mesele!Tani me qe di shume, a ke marr vesh qe u ngrit nje komision hetimor parlamentar ku merrte ojese edhe vete ...Halimi ? Po , do me thuadh.E di si perfundoi ? Jo do me thuadh.E shikon qe nuk i di te gjitha !Te mos i dish nuk eshte turp.Te kembengulesh pse nuk i meson ...nuk eshte mire, degjove?

Edhe Adem Demaci

Edhe ai

kur sheh keto artikujt, mendoj se per te bere SHTET ne shqiperi, per te cilin je partizane dhe ti mos gaboj, nuk ka rruge tjeter. ndryshe ata qe jane kundra teje, i ke armiq per jete.

pra fajin (ose natyren te tille) e kemi ne shqiptaret. se vetem me diktature po na bere zap.

kur pyesnin Ali Pashen francezet se pse ishte aq gjaksor ai u pergjigjej : nuk jetoni ju mes shqiptaresh, qe ta kuptoni psene. si thone, vetem frika e ruan vreshtin.

Une nuk kam ...asnje shqiptar armik.Kritikoj gjith ata qe pajtohen me shtetin rrumpalle, sepse ... e bejne nga padije dhe nuk dua as tu degjoj zerin atyre qe per interesa behen mercenare.Por jam per ate qe me mire nje shtet te forte edhe me dhune sesa shtet si ky qe lulezon kusaria dhe mungesa totale e shtetit.Nuk e dua kurre kete lloj lirie qe ka roberuar shpirtrat e mbi 90 prqind te popullit.Une di te dalloj mire perjudhat e Alipashajve..... dhe te alibabajve ! Kam bredhur dhe boten.E jo si refugjat...!

armiq ke vetem atehere kur kerkon TE BESH DIÇKA dhe qe bie ndesh me interesat e te tjereve. 

poste te bukur te shkruash tek ky blogu dhe ben plot armiq, jo me shume.

Ti je tamam shekspirian.

 

".... Fitoria e fundit eshte e ushtris kuqe.." ! filozof jo shaka! Nuk i doli fjala"? kurre nuk ka qene per federate me Titon! Ai ka dashur kedo qe donte Atdheun , mevehtesine.Bilez ja fali edhe Zogut tradhetine, shitjen e dy copave te atdheut, per hir te nje atdheu te forte.Nuk ka si Noli per kete vend !Asnje nuk i afrohet

jo fali se Zogu i pagoi nje burse. pra e mbajti me buke per nje fare kohe.

ndryshe s'te fal gje shqiptari. 

Profil, si shume hera vjasesh, jugosllavise i fali mender zogji, dy copa trualli shqiptar.I di cilat apo nuk ti kan deftuar akoma ?

nuk i fali gje por i shkembeu me ate gungen ne veri (qe i sherbeu gjithe bjeshkeve per kullotat e dhenve). i dha nje manastir (i bukur per turizem sot) por ku nuk banonte kembe shqiptari.

edhe sot per nderrim me kosoven apo t'gjitha trevat shqiptare, une i kembej te gjitha trevat minoritare, qe vetem do na çajne trapin (pra krijojne probleme) historikisht (sa te kete jete ai vend).

Abetaren po na defton tani ?Se ishim iftiac per ...nje gunge !Jo ore jo i shiti ne shkembim te ardhjes me bjellogardiste ne pushtet.Por ju mungoka njohuria qe eshte marre ne 7 vjecaren

shkolla 7 vjeçare te meson vetem dokra. prandaj dhe nuk mbaron njohja e botes me te.

Megjithate une kam paturbindjen se pas 7 vjecares hapa syte te shof rret e rreth

"nuk ka asnje program" smiley Akuza universale ne pulitike. 

Per te tjerat, keshtu eshte historia, rremuje. Robt bejne ate qe u duket e arsyeshme, ketu ngaterrohen informacioni lokal, ne kohe dhe hapesire, interesat, etj. Megjithate, ne fund mbeten veprimet, qe ca per fat e ca per zgjuarsi bejne histori. Dmth asnje nuk e mohon dot meriten e Ismail Beut per pavaresine. Si, qysh, tek, storianet le te nxjerrin buken. Po eshte si puna e vezes se Kolombit, e beri e pike. 

Po ashtu Noli bere autoqefale kishen. Dhe per kete eshte aktual sot me shume se kurre. 

Dhe Hasan Beu shkriu pasurine e jeten per Shqiperine.

Ne fund te hesapit, besoj qendron sa e do vendin e popullin tend. Mund te besh dhe gabime, por ... i joti mishin ta ha e kocken ta le.   

PS. Ai "gabimi" ne date eshte me plot kuptim. Ka mbi 100 vjet qe politika albaneze eshte kenete m... 

Vetem kshu nuk behet histori. Merr nje shkrim jashte konteksit edhe oburra mbi kete nderto gjithe mendimin qe nje figure historike kishte lidhur me nje tjeter. Me siguri, do te kete ndonje leter tjeter e Fan Nolit qe ngre ne qiell Ismail Qemalin dhe Hasan Prishtinen. Edhe?

Teper Normale .Shqiperi pa Shtet .Kerkesa te Shumta .Prijes te shumte .Ideja dhe Levizja Nje .Te bejme Shqiperine .

UIne vet nuk shoh asgje te keqe tek Reagimi Nolit . Ka pak ndikim prej "thashthemeve " jo nga  Realiteti Ngjarjve per shume arsye ....Ndoshta kritika me te Rrepta duheshin bere ,per te sjelle ne vemendje qe Duheshin bere perpjekje me te Medha. Pastaj , epitetet shume Normale , po tishtosh kesaj edhe autorin Nolin idem Konicen !

Teknikisht duhet shpjeguar Letra ...Kujt dhe si i Dergua , Botua .Jehona qe Pati dhe Reagimi ndaj saj .

Rendesi ka Rezultati dhe Rezultatin e dha Mencuria,Dituria, Urtesia dhe Zgjuarsia e Manovrat Diplomatikee te gjithe Shqiptareve por mbi te gjitheve e Liderit  Qemali  .

Rrofsh Spiritus per Qartesine . Diplomacia nuk eshte Koqe Molle ta hane Mazllemet ne 2014  ! Nuk ti Fal , Jep te Gjitha edhe sikur MUJ te ishe ! Zakonisht ne te tilla raste dominojne dhe bejhen Flamurtare Sikuret e Sikareve !

Tahiri ka dashnore .smiley

"Per mua kjo"Leter " ose me sakte zemrate e Drejte , e ka vendin ne Fondin e Arte te perpjekjeve per Pavaresi dhe Pikpamjet e Luften per te , se sa nje shikim Miopesh per Noli vs Qemalit . Ndryshe do te ihte sikur te DY te ishin Lideret e kesaj Levizje e Perfaqesuesit e kampeve dhe Grupimeve per Pavarsine .  Nje adoleshence e tille e analizes se ketij "fakti " ne ato Ngjarje e Ate Realitet eshte Tamam themeli i Pikpamjeve Sqapore "Enveri shiti Kosoven "

" Se ditatura na kafshehur Faktet zotrie .Sikur te kishem qene Na me Saline ne Krye i kishim dale Mbane Rumelise " 

Ore, po si kerkoni ti shihni ju keta patriotet tane, ...??? Kujtoni se jane puritane...?? se jane idealiste..??? Se jane ne te vertete patriote te medhenj...??? Po jo ore jo, ... ne jemi mesuar qe ti shohim me syse eterit tane... Ja gjithesecili nga ju,le te thote ketu se ç'mendim ka per babane apo mamane e tij.... Jamm i bindur, (bashke me mua) se qe te gjithe do te themi se ......prinderit e mij, jane modeli me i perkryer i prindit... Pse ???? Sepse keshtu jemi mesuar, edukuar qe ti shohim prinderit tane..... e keshtu ndodh edhe me prijsit tane, patriotet tane.... se ne i shikojme dhe i analizojme me kutin e sotem...  Ne nuk e dime, ose me mire e harrojme, se shtetet, kombet, patriotizmi apo tribute (bajraket) kane pasur tjeter kuptim nga sa kane sot.... e per kete ne duhet ti gjykojme me rrethanat historike ne te cilaat ata patriote vepruan. Ne nje emision per 100 vjetorin e pavaresise, ne nje tv, ku ishin ftuar V. Duka, F. Biçaku, P. Milo, P. Xhufi, pra kokat e historise per periudhen aktuale, njezeri ata thane se nga hulumtimi i dokumenteve arkivore, ka plot gjera, qe po t'ja japin publikut sot, do te ishte nje zhgenjim i madh per figuren e tyre. Ka plot dokumenta (si ky i sotmi) qe patriotet tane kane lene per njeri tjetrin, kane spiunuar per njeri tjetrin dhe kane punuar edhe kunder njeri tjetrit. Esadizmi nder viset tona ka qene fryme....ka qene menyre per te jetuar dhe mbijetuar, nddaj nuk duhet te na vije ligsht kur lexojme te tilla dokumenta dhe te biem edhe ne sot ne batakun e pislleqeve te atyre koheve...

 

Mesa duket Noli nuk e paska pare filmin Nentori i Dyte

te biem edhe ne sot ne batakun e pislleqeve te atyre koheve..

Shume e siperfaqeshme inderuarAli Dems . Ne se e njeh pak Historine Boterore ose eshte shume mer Jahu , te pakten vetem Historikun e Italise ....me Garibaldin

Nuk do na jepje o bir kaq mundim 

Se ti qenke si DIF dhe une ne mjerim smiley

Ne se per qellime te padala akoma ne shesh dhe ndoshta te " varrosura perjetesisht " ne nuk do te jemi ne gjendje te kuptojme "Persene " e ketyre dhe Artificin e trajtimit ,pervec Mediokritetit ne nivel Historiani , ne do zhytemi ne kacafytje Politike sipas Grindjes Dibrane 

"Jo mini po minush "

Mos harrojme se kete Beri dhe Shm...ti ne perpjekje per te shm..tizuar .Ke ? Dhe kete do te bejne vazhdimisht te gjith shm..tizuesit e pritshem qe Ju eshte hap teren per te qene

Anale te meDhOnj merJahu "

Cili je ti more burre?
Une jam 'Smail Qemali
Dua vatanet e mia
Do ti marre se s'eshte pune
Eshte e jona Shqiperia

Degjuat ju?  Keshtu ka qene, keshtu eshte dhe keshtu do te jete...Pikë smiley
Tung e Njatjeta!

po ti more burr/grua cili je?

dy pare mend ne kok i ke?smiley

eh moj Bardhoshe, 
Sa ngushte me zure! smiley

menjane humorin-Cilen nga vargjet e mesiperme  nuk kuptove, ti xhan?

Dy  paranteza  historike  sa per  fillim: ( te ndodhura  ne Toke..Marsi ka historite e veta smiley
1. Perandoria Otomane, fund shek XIX & fillimin e XX , nje poet i ri turk, Mehmed Emin, shkrin talentin e vet ne vargje ne sherbim te nje ceshtje madhore: Krijimet e tij, te ngjizura me nje gjuhe te thjeshte, popullore i kthyehen dinjitetin dhe krenarine fjales Turk
Une jam turk, shkruan Mehmed Emin
Besimi im dhe raca  ime jane hyjnore
dhe vazhdon
Ne jemi Turq!
Ne kete gjak dhe ne kete emer, 
JETOJME!
Turqit kishin probleme te medha ne kete kohe -fjalet 'besim' dhe 'milet' ishin sinonime te njera-tjetres, prandaj edhe e kishin shume te nevojshme te kerkonin rrenjet e origjines se races se tyre. Keto zhvillime Europa i mirepriti me krahe hapur, sepse sapo kishte lindur nje dege e re ne kerkimet shkencore te Evropit, ajo e Turkologjise ( me te cilen historianet aristokrate te oborreve perendimore kalonin kohen e lire )

2. Nderkaq, ne vatanin tone konfliktet e brendshme mes politikaneve shqiptare te kohes  ( nje prej te cilave eshte edhe kjo leter e Nolit ) ngjizen nje platforme politike, e cila ngrinte shqetesime te nje lloji tjeter: Krijimin e shtetit shqiptar!
Mehmed Eminet tane, poetet (  qe s'jane te pakte, do i kesh bere ne shkolle po ti do te gricesh kot) i kenduan "mallit per atdhe"; "fushave te gjera me lule; "shqiptarizmes, mbi fe" ; "vuajtur e te tanzimatit"...po asnjeri nuk kerkoi rrenjet e races, si Mehmed Emin i turkut. 
Pse? 
Pergjigja eshte shume e thjeshte: Per Shqiptaret dhe komshinjte e tyre ne Ballkan, koha nuk kerkonte indetifikimin e races ( sepse dihej ). Koha kerkonte ngjizjen e nje shteti shqiptar pa dhune dhe gjakderdhje! 

 

 

kto sme duhen shum.te pyta ngaqe erdhe me nje vjersh emocionale e i vure piken.sta shau njeri ismailin ty.vetem mos te t'rrembejn emocionet e t'kujtosh se noli u pendua per fjalet kunder Smailit.e donte puna te nderronte qendrim pas shpalljes se pavarsis.

"sta shau njeri ismailin........"

si i tha ai vlonjati rojes te kopshtit zoologjik: -avash o derman se sta hengri njeri luanin...smiley

........Ismail beun e shau Fan Noli. e me qe (s)ra llafi: ti me ke je ne kete debat: me Ismail beun, apo Fan Nolin..?smiley

po mir,e kisha llafin qe s'ja shava un.akoma s'e ke kuptu qe s'jam me asnjerin?vetem kalamajt jan me njerin apo me tjetrin,ate qe bejn tifozllik e mbrojn me zjarr,kurse kundershtarit te tij s'ja shofin te mirat.mua der tashi sme kan rrembyer emocionet.

jo jo, nuk thashe te besh tifozllik! as po them te mbash nje qendrim te pergjithshem historik pro a kunder ketyre te dyve se e di qe eshte bare e rende per shpatullat e tua te brishta.smiley por me siper e percaktova qarte me duket, thashe me ke je ne "kete debat"..?smiley. pra cmendon per shkrimin e Nolit, se ky ne fakt jo thjesht akuzon, por po e shan rendshem Ismail beun..

une p.sh jam me Ismail beun. dhe kjo jo per krahinizem..smiley por, e kam thene dhe me siper e sdua te perseritem, faktet skualifikojne akuzat e Nolit.... gje qe me pas e ka pranuar dhe vet Noli

Po ti si I ke shpatullat.ke mbaruar histori??sme paske lexuar me duket.e thash qe ne fillim si mu duk noli,si gore.po kjo sdmth qe un te behem me ismailin ne ket debat se ska kuptim.edhe fakti qe ti po e riperserit pytjen me ke je,perforcon tifozllikun.pse duhet te jem me njerin apo tjetrin.sportist jan kta??un sjam bashkohse e nolit e ismailit qe tja di te palarat secilit,po sjam aq pa tru sa ti quj shpifje vetem se kam simpati per ismailin.te dy jan figura te shquara.ne cdo debat un jam me vyrtytin e vleren jo me personin se esh turp me bo si kalama kopshi.

Me ke je....pytje pa kuptim....

po afermendsh qe edhe une te brishta i kam shpatullat, se sjam me i mire nga te tjeret... por po i bija deres, te degjonte penxherja tha.. nuk ishte dhe aq personalisht ceshtja..smiley

pytja me ke je nuk eshte dhe aq pa kuptim,joo.. une psh jam me Flamurtarin! smiley.smiley. nejse, po e mbyll ketu se e beme kot terkuze kete muhabet.. e me kete rast po iki dhe une se me pret nje thes me patate per te qeruar.. ne oren 3 hapet restoranti..smiley

Ne fakt nga historia pyetja: "Me ke je?", ka kuptim vetem: je me Qemalin apo me Esat Pashen, Qeverine e Vlores apo Qeverine e Durrsit?

Ja munoi Princ Vidi ta gjente se me çin duhet me qene, por nuk  mundi dot, lemsh dynjaja.

Kurse ne trashegimtaret e heroizmit shqiptar ne shekuj e kena zgjidh lemshin nepermjet Kinostudio Shqiperia e Re.

 

"Kurse ne trashegimtaret e heroizmit shqiptar ne shekuj"

ne fakt, Tiku, emisioni titullohej: "heroizmi i popullit tone ne shekuj".smiley. ishte cdo dite ne radio dhe fillonte ne oren 12 e gjysem ne dreke deri ne oren 1:00. gjithmone ne oren 1 pa 5 vritej heroi kryesor!.smiley

p.s sapo mbarova gjysmen e thesit me patate.. po bej nje pauze per cigare... por pastaj me pret edhe gjysem thesi me qepe qe do qeruar..smiley

Mir e shoku e morem vesh,te punosh nuk esht turp,po dhe ndonji gjo e bukur nuk esht per tu deklaru qerimi patateve dhe qepve.

smiley

c'te te them, o Bardhoshe..O jemi, o s'jemi fare; O i vemi, o s'i vemi  fare.! Ja nje tjeter:

Laberi 40 keshtjella
300 pala fustanella
Mal me kenge edhe legjenda
Hop 
...........
Belul, e fillove thesin me qep, ti vlla..apo  akoma?
Futi ne uje, para se t'ju qerrosh levozhgen..Frut i poshter qepa!smiley..une keshtu e bej dhe jam top nga syte smiley 

po, sapo i mbarova qepet une...

shiko,  po tu hedhesh uje qepeve,   ka rrezik  qe kur i hedh ne tigan per tu kavurdisur  te te vijne ato stercklat e vajit te nxehte ne fytyre, se uji me vajin e nxhehte bejne reaksion..smiley

nejse,  meqense kur qeron qepe  qerrohesh edhe nga sytesmiley, une kam zhvilluar nje metoden  time inovative per te qeruar qepe pa deme okulistike.... voila!.smiley

E paske filluar plazhin heret o derman

po ne mendjen te plazhi e kemi,  o gjembi..smiley

e meqe the  ''derman''  na nje barcolete.....  

3 vlonjate   u ulen ne nje restorant  per te ngrene....  vjen kamarjeri per te marre porosine,  por kamarjeri qelloi nje gagaç qe i mbahej goja.. nejse , filloi ti merrte porosine i varfri:     ça....ça...ça...ça.............ça.....    -thote nje nga vlonjatet:  po leviz  çik o derman,  nuk e shikon qe ske valë aty..smiley

smiley kete barsoleten e kishin nxjere ca miq e mikesha ne facebook, para ca ditesh...per cudi kishin rastisur kolone per nje postimet ( te gjithe vlonjate) , sikur ta kishin bere me llaf smiley

jo, jo smileysmiley

.. kokorren e paske te lezetshme smiley

 smiley

Do ti marre se s'eshte pune..

Pike Referimi Historike Nje nga Perlat e Katakterit te Shqiptareve te dhunuar e ndare Padrejtesisht , qe akoma perpiqen ta Percajne lloj lloj Mediokrish e Dashakeqesish me Interpetime Henore te Sikurve me Sikare qe i kane ndodh Shqiperise te Vetme e te Pa shoq ne Bote 

Por kam bindje absolute qe me Largimin e Qnerve dhe Lehjeve tte Koneve te Berishes , Lavdidashesit edhe  Flamurmbajtesit e teorive  te programit "Gjembec per Gomere " do vine duke u shuar vetevetiu ......shshshshshshhshshshuar .....

...ka nje arsye perse nje njeri i kenduar si Fan Noli te perconte pikepamje, qe e vinin ne nje llogore me komunistet fanatike e injorante, shqiptare. Shkak behet  origjina e tij shoqerore: Noli rridhte nga nje familje fshataresh te varfer, dhe gjithe jetes i munguan parate. Mirepo, intelektuali i vertete duhet te ngrihet mbi britmat ndjellakeqe te shtreses nga ai rrjedh, cilado qofte ajo. Perkundrazi, Noli predikonte se pikerisht harbuteria e rruges (cituar sipas Nolit), do ta shpetonte dhe do ta nxirrte vendin ne drite.Prandaj historiografia komuniste do ti rezervonte vleresime nga me pozitivet si politikan e figure e rendesishme e kombit.Pas 44' Noli u be propoganduesi dhe mik i regjimit te Hoxhes duke mare edhe rroge e ryshfete nga komunistet e Tiranes dhe shpenzuar ato cdo dimer nga 3-4 muaj  ne plazhet e Majamit.

 

intelektuali i vertete eshte i majte si natyre. 

ndersa shitsi i qepve apo katunaret, jane te djathte si natyre. varferia e tyre tregon se ata ose jane te ndershem ose budallenj ose ngaqe jetojne ne kohe e vend te gabuar. por populli eshte i djathte si natyre pergjithesisht se per nje lek i qan zemra. me ate kujton se i zgjidh gjithe hallet e jetes e te tijat si qenie.

pastaj i djathte apo i majte, c'est un faux debat. klasat e verteta jane i pasur dhe i varfer. 

intelektualet jane te varfer, se nuk eshte fitimi i lekut qe i shtyn ne jete.

''Shkak behet  origjina e tij shoqerore: Noli rridhte nga nje familje fshataresh te varfer, dhe gjithe jetes i munguan parate. Mirepo, intelektuali i vertete duhet te ngrihet mbi britmat ndjellakeqe te shtreses nga ai rrjedh, cilado qofte ajo ...''

ah mor kapo qe ka filluar shekulli i ri, ka kohe, dhe s'i kuptuat tamam keto gjera. intelektualet e vertete e shpiken komunizmin, pasaniket e shpiken dhe jo ata qe s'kishin buke te hanin. te ishe komunist, ishte sikur te kapje qiejte dhe te kishe nje zemer te madhe. ishte, te ishe nje idealist me enderra te medha.

tjeter eshte c'beri staline, dulla dhe te tjere, po ne saje te atij komunizmi jeton ti i lire dhe krenar ne kanadane socialiste o kapo. dhe europa e zbutur, u zbut ne saje te idealizmit dhe gjakut qe dhane komunistet e vertete,.

Shqiperia e pavarur ishte product i diplomacise austro hungareze .persa i perket patrioteve tane ata ishin varianti 1912 i ilir metes flamur nokes sal berishes tos nanos e te gjithe pafillove te cilet  po e menderosin ate vend dite pas dite e qe pas 100 vjeteve do te kujtohen me veneracion nga brezat e ardhshem si vigane liberatore qe sollen demokracine ne shqiperi.

Kur te bejne gjuhen shqipe e kishen autoqefale Sal Berisha e Ilir Meta do flasim ndryshe per ta. Gjer tashi kane bere vetem pullazin e shtepise se tyre.

Finesterre a te ka ra ndonjehere te shkosh ne Detroid?

Jo.

Kjo e kishes autoqefale s'te duket e ngjashme me pavaresine e At Nikolla Markut?

Detroit nuk eshte for the faint of heart.Roni beri cicin ne breke kur e vizitoismiley

Dhe te mendosh gjithe ato qindra miliarde $$$ qe jane cuar per lesh per te rindertuar Irakun dhe Afganistanin kur per vete kane gjithe ato zona ne inner cities ku po te ra rruga andej pac veten ne qafe. smiley

 Mirepo, intelektuali i vertete duhet te ngrihet mbi britmat ndjellakeqe te shtreses nga ai rrjedh, cilado qofte ajo...

Mire Grande Kaka  vjedh ngaTeorite e sh Enver se dihet ai ...Ja ka me Hile Komnadar Saliut smiley .Ama me shume thjeshtesi pranon qe eshte Itelektual smiley dhe nuk do ta deklaroje se nga cfila shtrese  rrjedh , Kuptohet. , qe duke qene InteliDjente te mBedhanJ dine se nga c'krah jane dhe Intelektualet !

Me e qarte Alba me zamete qe e redukton Inteligjencen te "berja e cicit ne Ronit ne Detroit" Po dhe ajo si Njente Kapo , me hile me duket ua ka Intelektualeve , se nuk thote si e beri Roni cicin ......si Intelektual kunder shtreses apo si smiley  

 

Ja bleu turkut. Ja premtoi grekut. Ja shiti italjanit.

Ja dha shqiptarit per nje xhiro. 

Nuk e pa mo.

Ne fakt edhe Musolini dhe Hitleri vlersohen per veprat qe bene: sistemi i autostradave, industria e rende, sistemi hidrik, areoporte etj etj.

Kurse Enveri vlersohet se perveç ketyre, beri edhe gjuhen standard.

Sa shume e dridhni mer jau, nga tema ne teme dridhe Like.

 

Edhe Ilir Meta eshte pastruar nga njollat pasi solli ne pushtet Edi Ramen. Pse pak eshte kjo?

Paske ardhe te marshin  te ligat komunistet smiley  Me BOMBA  ipaske sulmuar  e u ke dhene Dermen ( tm Beluli ) Po Wolks- Wagen ose "ujkun " ose "Ujqerit e Vucidolit "  te Hito Mavrise nuk i vleresuan si heretike. Biles  i kane ruajtur edhe Drejtshkrimin edhe Drejtshqiptimin smiley

Megjithse edhe Ju si Turbinat e Hec-eve nuk perdridheni vetem Vidhni Prodhimet e shisni Idete  qe po te mos ishin sipas Drejteshkrimit do ishin , pale dreqi  e merr vesh ne cfare Gjuhe Sallonesh  mehmuresh do perdornit , qe nuk do  ua blente as Bathorja .. .Fati jot  qe brezi Jone e njeh Sinjora Bertinin dhe Caporal Pelegrinin  smiley

Heretik, Enveri nuk ka as edhe nje fije merite per " Gjuhen Standarte" ! Kush thote ashtu ska marr vesh kurrgje nga sa ka ndudhur ...

E kujt ishte merite, e Zogut, merite e te cilit ishte edhe hidroçentrali Lenin-Stalin-Marks-Engels i Ulzes?

Merita me e madhe e Enverit eshte se sqaroi perfundimisht çdo gje qe ka ndodhur, biles edhe çfare do te ndodhe.

Opo leri berrihajet e fjaleve .... kuturupazar, eshte e Nolit Ai mbetet babai i Standartes gjuhesore !
Lexo te 5 volumet e Nolit dhe te siguroj qe do ta kesh hedhur " Uren e Gjoles ", per kendej!

Merita e Nolit eshte se çoi 5 komunistet e pare (me ne krye Ali Kelmendin) ne Bashkim Sovjetik per te studjuar M-L. Ne kete kuptim Noli nuk eshte vetem babai i standardit, por edhe babai i hidroçentralit te Ulzes, Shkopetit, Fierzes dhe Komanit.

 

Kam pa nje fotografi ne Kosove po tani nuk po e gjej. 

Ishte fotografia e nje dere shtepie ku ishte shkruajtur me shkronja te medhaja me furce te trashe: E SHQIPTARIT. MOS E BLEJ SE NUK E GZON ! smiley

kshu dhe italjont e Ismail Be' Bukurise smiley

Duhet te habitemi qe politikanet tane kane qene ne sherr me njeri-tjetrin qe ne ate kohe?

"Ismail Qemali shiti Shqiperine tek italjanet "

Lindin pyetje spontane : Sa e shiti ? Cfare vlere kishe Shqiperia ? Pse nuk ja shiti Austro-Hungarezeve, Francezeve, Gjermaneve, Ruseve apo Anglezeve ???

Neqoftese arrijme tju japim pergjigje te pakten nje nga ketyre pyetjeve atehere po qe ja vlen te postojme nje artikull te ketille.

E shiti pra, si ai bagabondi qe i shiti katunarve Sahatin e Tirones smiley

smiley Po pra..

Kur u kthye Fanja nga Lidhja e Kombeve edhe e pyetën "Kë takove".

Takova kryeministrin e Kinës, tha. Dhe iu prezantova "Kryeministri i Shqipërisë". 

Sa banorë ka Shqipëria, më pyeti? Një milion,i thashë.

Ohu, unë në Kinë kam 1 miliard! "Mirë o mirë,i thashë, po ata të mitë janë shqiptarë"

 

Fan Noli vetëm për këtë barsaletë që krijoi e meriton një monument. 

Që të dalin faqezinj që të marrin një artikull, ta nxjerrin jashtë kohës dhe të ta tundin para hundës "ja kush ka qenë Noli" apo "ja kush ka qenë Ismaili/Hasani/Isai etj" kjo nuk është ndonjë çudi, kudo ka të pafytyrë të tillë. Por që kudo të jehojnë vetëm këta, ky është problem them unë.

 

Çmititzimi! Hyri në histori Lubja. Jo se nuk ka patur të tjerë para Lubos, plot sa të duash, por këtij i takon merita e qartësimit të objektivit: Flakën kullave!

Kavo,  kur i thua barsaletat, thuaji tamam derman, qe te bejne edhe efektin ashtu sic duhet..smiley

por ne fakt kjo nuk eshte barsalete, por e vertete.   behet fjale per rastin  kur u vra nje shqiptar  cam ne Cameri nga greket dhe Italia krijoi nje poterre te madhe ne OKB  sepse e donte kete rast si alibi  per te justifikuar ate qe do ndodhte me vone, pushtimin e Greqise...  Italia kerkoi  te mbildhej keshilli i sigurimit te OKB  etj..    nejse, Noli ishte ambasador  apo i derguar ne OKB aso kohe...   nga poterrja diplomatike qe u krijua, diku ne nje  moment pauze,  ambasadori  i Kines ne OKB  i afrohet Nolit dhe  i thote:  perse gjithe kjo zhurme  per nje 1 te vrare..   ne Kine mbyten   thuajse  cdo  vit  1 milion kineze (aq sa ka banore tere Shqiperiasmiley)    vetem  kur del lumi Jing-Jang  (se sme kujtohet emrismiley)  nga shtrati...  -epo ky nuk ishte kinez, por shqiptar.. ia priti Noli..smiley

Belul tw njejten verejtje qe ke ti per Kavirin, kam une per ty.

OKB eshte krijuar ne 45, ti me siguri e ke fjalen per Lidhjen e Kombeve.

 

po po.. dakord me verrejtjen!   aso kohe  quhej Lidhja e Kombeve.    

duam sa fracisko! duam sa fracisko!

Ja o emigrant ke qef te debatosh me Belulin. E pranon verejtjen objektive pa pike problemi, jo si disa te tjere qe hidhen e perdridhen si e si qe mos ta pranojne verejtjen. 

e perseris: mos kujto se nuk kuptohesh, per nji sy te vemendshem, se ku e hedh llafin. Se kur thua jo cifuti i Toledos, jo Arapi i Venetise, jo magazinieri i Antwerpenit merret vesh kollaj. Po edhe keshtu, me te meshehura mos kujto se nuk diktohesh.

une them te gjeni fjalen e mirekuptimit, e pse jo, edhe te bashkepunimit, sado e pamundur duket kjo per momentin. por qenka bukur kur e fillon nga enderrat.

Edhe Fanja kur e kuptoi që Ismail Qemali nuk ishte bakallaro po ishte burrë më mend,e ktheu pllakën.

Këtë të mirë kanë njerëzit e ndershëm.Në fund gjithmonë e gjejnë emëruesin e përbashkët.

Une nuk di qe Ismail Qemalit ti jete mohuar azili ne Gjermani. Perkundrazi, ai i kish te hapura te gjitha dyert e Europes. Te te mohoj azilin nje vend demokratik dhe i perparuar si Gjermania tregon shume per personin. Per mua faktet flasin me fort se fjalet! 

Gjermani mund te te thote hidhu nga ura. Do hidhesh ti?

Seriozisht i konsideroni "çmitizime" këto budallallëqe?

Çfarë ka për t'u çuditur ai artikull? Tensionet në Shqipëri ishin në kulm.

Fan Noli gjykonte si Rilindas!

Ismail Qemali gjykonte si politikan!

Isa Boletini si ushtarak! 

Ju duket çudi që kishin mospërputhje?

Edhe çfarë vlere i ul Pavarësisë apo I.Qemalit apo Nolit ky artikull?

 

Kur të arrijmë tek mender hallatet e Fanes, në të paktën në njërën nga fushat ku Fanja ishte Gjeni, atëhere jo ta çmitizojmë por le t'a nxjerrim fare nga historia si ata Lubonjët tek "Historiani dhe Kameleonët".

 

 

 

kur shof sa ngazellohen ca e ca, me gezim Revelate, me vjen te bej nje pordhe te pazeshme, sa per atmosfere smiley

 

Belulo, më dëgjo vëlla e ke ti gabim, jo unë. Se ti atë barsaletën e ke me të dëgjuar, unë e kam lexuar (jo tek Panorama, të betohem!). Të ishte Isa Boletini, do isha dakort me ty. Po Noli?

E kemi debatuar edhe njëherë me Gravën këtë muhabet. Në nivel diplomatik të tilla deklarata quhen incidente të rënda. Kinezët bënë incident diplomatik radiografinë e këmbës së një kinezi, siç na thotë Kadareja, jo më të tallesh me një milionë kinezë.smiley

Jo vëlla, jo. Barsaletën e shpiku për të tallur kokën e shqiptarit, ai. 

Kavo, me te degjuar e kam..   me sakt me te lexuar.... po ta them n'konfidencesmiley,  e kam  degjuar  nga Ismail kadareja..smiley   ne nje liber te tij e kam lexuar..  edhe ai nuk  eshte se e ve doren ne zjarr ne se eshte e vertet, po me  delikatese  thote:   thuhet  se ambasadori kinez ne Lidhjen e Komebeve pyeti te derguarin shqiptar imzot...etj etj..smiley

Po Kadareja është shkrimtar deman. I kthen gjërat mbrapsht se ashtu ia do zanati.

Kurse unë e kam lexuar nga një përmbledhje fjalimesh dhe "barsaletash" të Nolit. Botim i viteve '40.

Me qe shoket antikomuniste i nxorren Problemet dhe doli qe  I.Qemali nuk paska qene tjeter vetem nje Tregtar i Profilizuar per Shites , dhe kjo meirte e Xhibit qe qemton smiley

Ftoj te nderuaren xhibole si Drejtoreshe e pakonkurueshme ne fushen e Derstilave , te na bjere nje Perkujtimore Interpetuese per 7 Prillin mbeshtetur edhe ne kryerjen e Detyres si "shefe Arkivi " e barazlarguar , sepse Gjembacka qe e konkuron si zv shefe eshte shume antikomuniste smiley

Shume autoritet te PPU si ish Olsi alias Anonimin qe lyente kaken me Vija , nje amabasador ne Itali i Babasqapit " sa mire nen pushtimin tuaj "  e ne thellesi tek figurat e Ndritura te pathriotizmes e cmojne si Dita me Fatlume e Shqiperise .

I pari njaj Afmet Zogji i pare qe e la vendin pa gjakderdhje si Dita me Madhe e Diplomacise Nderkombetare e Shqiptareve ...dhe patjeter perfaqesuesi me i Denje i karakterit Mikprites i patriotit te Madh Pater Anton Arapi qe i dha Mbretit Italian "Buke Kripe e zemer " .Patra paska lene dhe nje leter

 "Viktime thote Arapi rash dhe une , zgjodha pathriotizmen  dhe jo dhune "

Viktime thote Arapi rash dhe une , zgjodha pathriotizmen  dhe jo dhune 

Nuk t'i kemi borxh këto! smiley

nje amabasador ne Itali i Babasqapit " sa mire nen pushtimin tuaj "

Po keshilltari i KM qe tha se do isha megjitheqejf kuislingsmiley

Dmth ta vejme prap foton e Nishanit ne mur, si per koke te kombit?

" njesoj si Zogu, Enveri, heretiku." shakaja gjysma e se vertetes!

Ndonje karikature per ket?

Dele me aparat m'qaf, vec ty te kom pa! smiley

Mos i gjyko njerezit nga inatet qe kane me njeri tjetrin, por nga puna e bere.

Gandhi.

midhja, mbretersha e qytetit tone?

Shah dhe mat.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).